Page 1

Ο κόσμος της πολιτικής Χρονικές συγκυρίες Του Αργ. Ντινόπουλου

4

Εκτός των “τειχών” Ίος

8

Ο κόσμος της Υγείας

14

Η γρίπη των χοίρων

Ο κόσμος των Νέων

16

Επιτυχίες σκακιστών

Ο κόσμος του πολιτισμού Εικαστικός περίπατος

18

Ο κόσμος γύρω μας Κυκλαδίτικη μαγεία

Του Εμ. Χρουστουλάκη

Μαθητές ταλέντα

Της Νινέτας Σμυρλή

ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μ

ε την έναρξη του καλοκαιριού το μυαλό μας πηγαίνει στην ανάγκη της προστασίας του δάσους. Οι πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με πρώτη εκείνη του Αυγούστου του 2007, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Οι περιοχές που πλήγηκαν τότε, προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τα τραύματα που υπέστησαν. Σε τοπικό επίπεδο η πυρκαγιά στην πλαγιά του Υμηττού απείλησε την περιοχή μας και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, άφησε τη σφραγίδα της καταστροφής. Οι Δήμοι της περιοχής, διάφοροι σύλλογοι και μεμονωμένοι πολίτες δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης στην περίοδο του καλοκαιριού. Ο Δήμος Παπάγου δημιούργησε την Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας με σκοπό την ανάπτυξη κάθε μορφής δραστηριότητας για την προστασία των δασών και αλσών και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, στα διοικητικά όρια του Δήμου και την ευρύτερη περιοχή (Υμηττού), σε συνεργασία με τους ομόρους Δήμους και τους αρμοδίους Φορείς. Όπως και άλλοι δημότες αποφάσισα να συμμετάσχω στην πρωτοβουλία αυτή. Είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να συνδράμουν, δηλώνοντας συμμετοχή, όσο το δυνατόν περισσότεροι συνδημότες, και ιδιαίτερα οι νέοι. Είναι πολύ ευχάριστο και συγκινητικό το γεγονός ότι μεταξύ των πρώτων εθελοντών που δήλωσαν συμμετοχή περιλαμβάνονται πολίτες του Δήμου Νέου Ψυχικού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την ενεργό συμμετοχή όλων μας θα μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Σας εύχομαι Καλό Καλοκαίρι

Της Βίκυς Κουμάντου

ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 11 Απρίλιος - Μάιος 2009

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Μνήμες από την Άλωση

Σ

υμπληρώθηκαν φέτος 556 χρόνια από την ημέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη, η Βασιλίδα των Πόλεων. Παραμένει ωστόσο στη μνήμη όλων των Ελλήνων ως φάρος πολιτισμού και δόξας. Στη συνείδησή τους είναι άρρηκτα δεμένη με το παλιό μεγαλείο και τα οράματα της Φυλής. Η αναφορά και μόνο του ονόματος της, προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα υπερηφάνειας και θλίψης. Η απάντηση που ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έδωσε στον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, όταν αυτός ζήτησε

την παράδοση της Πόλης, έχει καταγραφεί στη σειρά των «ΌΧΙ» της ελληνικής ιστορίας: «το να σου παραδώσω την πόλη δεν είναι ούτε δικό μου δικαίωμα ούτε κανενός άλλου από τους κατοικούντες σ’ αυτήν. Διότι όλοι μας με μια γνώμη αποφασίσαμε ελεύθερα να πεθάνουμε χωρίς να λογαριάσουμε τη ζωή μας». Ο τραγικός αυτοκράτορας, η ψυχή του Ελληνισμού, με την υπέρτατη θυσία του, εξάγνισε την εθνική συνείδηση, ενσαρκώνοντας και συμβολίζοντας τη συνείδηση χιλιάδων χρόνων Ιστορίας.

Ο κόσμος της πολιτικής

Θέμα

Περιβάλλον

Ευρωεκλογές 2009 ή άρρητες εθνικές εκλογές;

Πορεία προς μια Μουσουλμανική Ευρώπη!

Καλύτερα βιοκαύσιμα

Ο Δρ. Νίκος Γιαννής εκθέτει τους προβληματισμούς που προκαλεί η «εκμετάλλευση» των ευρωεκλογών για εσωτερική αντιπαράθεση.

Ο κόσμος αλλάζει. Σε λίγες δεκαετίες τίποτε δεν θα είναι όπως σήμερα. Οι δημογραφικές μεταβολές στην Ευρώπη και τη Βόρ. Αμερική αναμένεται να οδηγήσουν στην εξάπλωση των Μουσουλμάνων.

Διαβάστε στη σελ. 4

Ο κόσμος γύρω μας

Γρανίτες

22

http://eistinpolin.wordpress.com

Εθελοντική δασοπροστασία

Ο κόσμος της γεύσης

Διαβάστε στη σελ. 5

Ο “κόσμος γύρω μας” κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στο διαδίκτυο

www.okosmosgyromas.gr

Θα είναι τα βιοκαύσιμα η λύση στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας. Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Δρα. L. Fresco.

Διαβάστε στη σελ. 6

«Επικοινωνήστε με την εφημερίδα μέσα από την ιστοσελίδα της. Πείτε μας γνώμες και απόψεις»


Ο κόσμος γύρω μας

2

Τεύχος 11

Κοσμο γυρίσματα... Μ

ε την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κάποιοι/ες βάλθηκαν να μας θυμίσουν ότι πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το πήγαινε-έλα τους από εκκλησία σε εκκλησία, η κατάληψη περίοπτων θέσεων, ώστε να είναι ορατοί/ές πανταχόθεν και άλλα φαιδρά. Κάποιοι δεν δίστασαν (οι … αθεόφοβοι) να «εκμεταλλευτούν» ακόμη και τη Σταύρωση και τον Επιτάφιο, καταλαμβάνοντας θέση τέτοια ώστε όχι μόνο να τους βλέπουν όλοι αλλά και να μπορούν να χαιρετούν τους προσερχόμενους να προσκυνήσουν τον εσταυρωμένο. Νόμιζες ότι σε λίγο θα βγάλουν και θα διανείμουν φυλλάδια δίπλα στο σταυρό. Χωρίς αιδώ προς το θείον αλλά και χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι γίνονται γελοίοι. Εκτός αν το τελευταίο το έχουν συνηθίσει και δεν τους ενδιαφέρει. Φανταστείτε τι έχουμε να δούμε το Πάσχα του 2010!!!

πνιστές προ των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου. Οι πρώτοι προβληματισμένοι, οι δεύτεροι ανακουφισμένοι. Απομένει να δούμε στην πράξη την εφαρμογή των διατάξεων και το σεβασμό τους από τους ενδιαφερόμενους. Η ουσία είναι ότι πολλοί (κυρίως παιδιά) θα πάψουν να «καπνίζουν» χωρίς τη θέλησή τους. Οι καπνιστές πρέπει να ποτάμια, παραλίες-σκουπιδότοπους; Γιατί πετάμε σκουπίδια και αποτσίγαρα από το παράθυρο του ΙΧ μας, κάτι που είναι ασύλληπτο για άλλους (συν) Ευρωπαίους, που ίσως να μην είχαν τόσο «δυναμικό παρόν» στην συσκότιση της 28ης Μαρτίου! Γιατί ανακυκλώνουμε μόλις το 10% των απορριμμάτων μας, ενώ άλλοι ξεπερνούν το 50%; Μήπως τελικά μας αρέσουν τα ωραία λόγια, οι εκδηλώσεις και πανηγύρεις αλλά όχι η υλοποίηση; Αυτή μάλλον την αφήνουμε για τους …άλλους!!!

Β

ουλευτικές εκλογές στη γειτονική μας Αλβανία την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του κατά τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα επιτυχημένου) Δημάρχου Τιράνων Έντυ Ράμα, προηγείται έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος, που βρίσκεται στην εξουσία, υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Σ

τις 28 Μαρτίου, 20:30-21:30 το βράδυ, ήταν η Ώρα της Γης. Η μεγαλύτερη παγκόσμια συμβολική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στην Αθήνα, έσβησαν τα φώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Λυκαβηττό. Στη φετινή εκδήλωση, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά και το Μνημείο του Φιλοπάππου συμμετείχαν στην Ώρα της Γης με τη συσκότιση τους… Μέρες πριν την 28η Μαρτίου τα ΜΜΕ πανηγύριζαν το γεγονός ότι η Ελλάδα «κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά» συμμετοχής στην πρωτοβουλία αυτή και οι Έλληνες «έδωσαν δυναμικό παρόν». Πώς συμβαίνει όμως από την άλλη να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις από πλευράς περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς; Γιατί βρισκόμαστε πρώτοι σε κατανάλωση ενέργειας και νερού; Γιατί έχουμε βρώμικες πόλεις, μολυσμένα

Η ελληνική εθνική μειονότητα εμφανίζεται για μια ακόμη φορά διασπασμένη και διχασμένη. Αλληλοκατηγορίες, μηνύσεις, περίεργες συμμαχίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την… ελληνικότητα των Βορειοηπειρωτών!!! Απολύτως γνήσιοι Έλληνες, πιστοί στις παραδόσεις της Φυλής: ο ένας βγάζει το μάτι του άλλου.

σέβονται τους μη καπνιστές. Όσο για τα περί ανοχής, δημοκρατίας, φασισμού και άλλα παρόμοια, θα πρέπει να τα δεχθούμε μόνο ως φαιδρότητες. Ο μη καπνιστής δεν κάνει κάτι για να ενοχλεί. Ο καπνιστής καπνίζει και ενοχλεί!

Ο

ταν ο Καποδίστριας αποφάσισε να αφήσει τη Ρωσία οριστικά και να έρθει για πάντα στην Ελλάδα, πρώτη του δουλειά ήταν να πουλήσει τα έπιπλά του. Ήταν καλοκαμωμένα και ακριβά και θεώρησε ότι αν τα έφερνε μαζί του στην Ελλάδα θα ήταν πρόκληση για τους φτωχούς Έλληνες. Τα πούλησε όλα και κατάφερε να εισπράξει απ’ αυτά πενήντα χιλιάδες ρούβλια, τα οποία έστειλε σε Έλληνες σιτέμπορους στην Οδησσό παρακινώντας να προσθέσουν κι αυτοί ότι θέλανε. Με όλο το ποσόν θα αγόραζαν σιτάρι και θα το έστελναν στους Έλληνες που πεινασμένοι αγωνίζονταν για τη λευτεριά τους. Οι Έλληνες σιτέμποροι της Οδησσού σεβάστηκαν την επιθυμία του Καποδίστρια και διπλασίασαν τις πενήντα χιλιάδες ρούβλια που τους έστειλε. Φόρτωσαν πέντε καράβια σιτάρι και στείλανε από ένα στα Ψαρά, στην Ύδρα και στις Σπέτσες. Τα άλλα δύο τα στείλανε στ’ Ανάπλι για να εφοδιάσουν το στρατό. Οποιαδήποτε ομοιότητα με σύγχρονους ηγέτες είναι απλά σύμπτωση…

Κ

αι τώρα τι θα κάνουμε χωρίς καπνιστές; Ήταν κι’ αυτοί μια κάποια λύση, όπως θα έλεγε και ο Καβάφης. Καπνιστές και αντικα-

Ο

Σύλλογος Μακεδόνων-Θρακών Παπάγου «Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ», εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στις αρχαιρεσίες της 30ης Μαΐου 2009. Ύστερα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, που οφείλονταν σε εσωτερικά προβλήματα, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννης Χατζής κάλεσε τα μέλη, μεταξύ των οποίων και αρκετά νέα, να προχωρήσουν σε μια νέα προσπάθεια ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας του. Στο νέο ΔΣ εξελέγησαν οι: Ι. Χατζής, Ι. Παρίσης, Χ. Λαζαρίδης, Α. Σμυρλής, Π. Τσουμής, Α. Λιάχνη, Ε. Λιναρδάτου. Σημαντικό γεγονός αποτελεί η κατασκευή του ανδριάντα του Βασιλέως Φιλίππου Β’, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με δαπάνες του αρχιτέκτονα και δημότη Παπάγου κ. Μπάμπη Στάικου, όπως δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο τεύχος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο ανδριάντας θα έχει περατωθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο, οπότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήριά του στον προς τούτο διατεθέντα από το Δήμο Παπάγου χώρο της πλατείας 8ης Μεραρχίας.

Ο κόσμος γύρω μας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ» Ιδιοκτησία: «ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Τ.Θ. 66544, Παπάγου 15669 Τηλ.& Fax: 213 0328150 e-mail: info@okosmosgyromas.gr www.okosmosgyromas.gr Εκδότης-Διευθυντής: Φίλιππος Παρίσης Αρχισυντάκτης: Χρύσα Παρίση Ειδικός συνεργάτης: Δημ. Φράγκου Εκτύπωση: ΛΥΧΝΙΑ – Γραφ.Τέχνες-Εκδόσεις

Η εφημερίδα «Ο κόσμος γύρω μας» κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες στις περιοχές των Δήμων Παπάγου, Χολαργού και Νέου Ψυχικού. Αποστέλλεται ταχυδρομικώς και διανέμεται δωρεάν. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων της εφημερίδας ή διαφημίσεων χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη

Διανέμεται δωρεάν στις περιοχές Παπάγου – Χολαργού - Ν.Ψυχικού Ta ενυπόγραφα άρθρα εκφάζουν τις απόψεις των συντακτών τους.


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

•Μήπως σας απασχολεί το γεγονός να κάνετε στροφή στην καριέρα σας; •Είστε νέος/α που αναζητάτε νέες επαγγελματικές προοπτικές;

Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz

Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Ελλάδος Allianz Allianz Allianz Allianz

Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz Allianz

•Αναζητάτε τρόπους να συμπληρώσετε με μερική απασχόληση το εισόδημα της οικογένειάς σας; -Τα πάντα ξεκινούν από την ποιότητα και το μέγεθος της εταιρίας με την οποία θέλετε να συνδεθείτε. -Υπάρχουν πολλές, ίσως, ποιοτικές και μεγάλες εταιρίες.

-Εμείς προτείνουμε την ιδανική λύση: την κορυφαία εταιρεία στο χώρο της, Allianz.

• Η Allianz έχει δημιουργήσει ένα ποιοτικό περιβάλλον εργασίας , με έμφαση στο πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και συνεχούς αναζήτησης γνώσης, που ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, για άτομα με υψηλούς επαγγελματικούς στόχους. • H Allianz είναι μία από τις ηγετικές εταιρίες στο χώρο των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. • Σαν διεθνής όμιλος, με παρουσία σε 70 χώρες παγκοσμίως και πάνω από 170.000 εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο, αναζητάμε συνεχώς «τον κατάλληλο άνθρωπο», «για την κατάλληλη θέση», «την κατάλληλη στιγμή». • Προσφέρουμε άριστο εργασιακό περιβάλλον, ευκαιρίες για γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη στο δυναμικό ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό τομέα, εκπαίδευση, διεθνή εμπειρία, τεχνογνωσία και εξειδίκευση, σε συνδυασμό με το μέγεθος, την ασφάλεια και τις παροχές μιας μεγάλης επιχείρησης, διότι πιστεύουμε ότι «το ανθρώπινο δυναμικό» μας είναι η πολυτιμότερη επένδυσή μας.

Κηφισίας 346 Χαλάνδρι ΤΚ. 152 33

Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε μία νέα καριέρα στο πρότυπο χρηματοοικονομικό κι ασφαλιστικό υποκατάστημα Allianz. • Δεχόμαστε βιογραφικά στο fax: 210 67 78 121 στο email: bra0403@allianz.gr υπ’όψιν κ. Ιωάννη Κοτσαρίνη • Κηφισίας 346 Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 33 τηλ: 210 67 41 764, 794

3


Ο κόσμος γύρω μας

4

Τεύχος 11

Ο κόσμος της πολιτικής

Ευρωεκλογές 2009

Ό

ταν θα κυκλοφορεί το τεύχος αυτό θα έχουν ίσως ολοκληρωθεί οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία. Εκείνο που πλανάται ως ερώτημα είναι το κατά πόσο οι εκλογές αυτές αφορούσαν την Ευρώπη και πόσο πολίτες της Ευρώπης αισθανόμαστε. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Πρόκειται για γενικότερο φαινόμενο. Πράγματι οι συζητήσεις και τα συνθήματα αναφέρονταν όχι στην πορεία

της Ευρώπης και τον τρόπο που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται. Δεν αφορούσαν τις πολιτικές της Ένωσης. Κόμματα και ηγεσίες αναλύθηκαν σε αντιπαραθέσεις και συνθηματολογία που θύμιζε εθνικές εκλογές. Ήταν κάτι σαν προθέρμανση για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το άρθρο του Δρ. Νίκου Γιαννή που ακολουθεί, αναφέρεται στο πρόβλημα αυτό και συμβάλλει στην κατανόησή του.

Ευρωεκλογές 2009 ή άρρητες εθνικές εκλογές;

Γράφει ο Δρ. Νίκος Γιαννής*

Η

Ευρωεκλογές 2009. Είναι η έβδομη φορά στην ιστορία όπου οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους αποφασισμένους να υπηρετήσουν την κοινή μας πορεία προς το ευρωπαϊκό όνειρο.

κοινή διαδρομή σημαδεύεται από τη θλιβερή ανάμνηση της καθημαγμένης από τον ευρωπαϊκό εμφύλιο Ευρώπης, που βρήκε μέσα στις στάχτες του πολέμου τη δύναμη, χάριν τόσο της φεντεραλιστικής έμπνευσης και του ζωογόνου πάθους ανθρώπων, δυσεύρετου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα, όσο και της σοφίας των ιδρυτών– πατέρων, να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στον εθνικισμό, θέτοντας τα θεμέλια της σημερινής βιώσιμης ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους. Κράτη και λαοί αυτοδεσμεύτηκαν, χωρίς έξωθεν ή άνωθεν επιβολή, να περιστείλουν την εθνική κυριαρχία, αναθέτοντας την άσκηση μέρους εθνικών αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικά όργανα, όπως το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως σε κάθε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία οι εκλεγμένοι καλούνται να υπηρετούν τους στόχους της κοινότητας των πολιτών διαμέσου της ετερότητας των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων και συμφερόντων που εκφράζονται από τις πολιτικές οικογένειες – κόμματα διευρωπαϊκής εμβέλειας, όχι όμως να εξυπηρετούν επί μέρους συμφέροντα, ειδικώς δε τα εθνικά, παρά μόνον στον βαθμό που αυτά εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο. Αλλιώς δεν υπάρχει Ευρώπη,

όπως δεν θα υπήρχε Ελλάδα εάν προηγείτο το συμφέρον οποιασδήποτε περιφέρειας της και ήταν σε θέση να το επιβάλλει σε βάρος του συνόλου. Εξάλλου στην ΕΕ το όργανο που προορίζεται για να υπερασπίζει τα εθνικά συμφέροντα είναι το Συμβούλιο και αυτό πράττει. Όμως η Ευρώπη άρχισε να καμπουριάζει από τα βάρη, μιας μεγάλης διεύρυνσης μελών χωρίς την εμβάθυνση που αυτή προϋπέθετε, τη διατήρηση της ευημερίας και του φημισμένου κοινωνικού της μοντέλου με τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του διεθνούς ανταγωνισμού, των αναπτυσσομένων χωρών που ζητούν θέση στο όνειρο, της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και του κλίματος, και την τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών τέλος, απειλείται να λυγήσει η ηγετική της θέση και ακτινοβολία προς τον υπόλοιπο κόσμο, που προσβλέπει στο ευρωπαϊκό υπόδειγμα ενοποίησης και δημοκρατικής κοινωνίας. Η Ευρώπη λοιπόν χρειάζεται ν’ ανάψει ξανά τις μηχανές, ύστερα από μια δεκαετία θεσμικής-συνταγματικής τελμάτωσης, ευρωφοβικών δισταγμών και «ομόφωνης δημοκρατίας». Η νέα Ευρώπη δεν θα στηρίζεται στον αποκλεισμό, αλλά στην ένταξη κάθε διαφορετικότητας, θα

Χρονικές συγκυρίες Το 1996 κάναμε – με τον Νικόλα Βαφειάδη- ένα οδοιπορικό στα νησιά της άγονης γραμμής, για την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ. Τίτλος: «Οι ακρίτες του Αιγαίου». Το ανέσυρα από το αρχείο.

Α

πελπισμένοι δωδεκανήσιοι κατήγγειλαν on camera τα «σαπιοκάραβα» των κρατικών επιχορηγήσεων. Μια γυναίκα είχε χρειαστεί δύο μέρες από τον Πειραιά για την Κάλυμνο... μέσω Ρόδου. Σήμερα- ύστερα από 13 χρόνια- η ιστορία της άγονης γραμμής ξανάρθε στην επικαιρότητα. Με άλλο τίτλο («Υπόθεση Παυλίδη») αλλά με τους ίδιους ταλαιπωρημένους επιβάτες. Η τεχνολογία (και η όποια ανάπτυξη) μπορεί να έχουν βελτιώσει (όχι αρκετά) τα δρομολόγια και τα πλοία της άγονης γραμμής. Αλλά οι παθογένειες του συστήματος φαίνεται ότι παραμένουν. Η πολιτική διαδρομή του πρώην υπουργού Αιγαίου σχεδόν ταυτίζεται χρονικά με την μεταπολίτευση. Άρα εμπεριέχει – εκ των πραγμάτων- τις γνωστές πλέον σε όλους αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Πολιτική ανασφάλεια, επαγγελματική αντίληψη της πολιτικής, πελατειακές σχέσεις με την κοινωνία, διαφθορά ( αν και στην υπόθεση Παυλίδη δεν προέκυψε στην προανακριτική επιτροπή) Όλα αυτά είναι σε ευθεία αντίθεση με ό, τι ζητάν σήμερα οι πολίτες, όποιο κόμμα και αν ψηφίζουν. Δηλαδή την αξιοκρατία,

είναι μια ανοικτή όσο ποτέ Ευρώπη, όπου όμως οι κανόνες θα εφαρμόζονται, αφού το κράτος δικαίου είναι το πολύτιμο μέρος της πλούσιας ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Ποιοι λοιπόν καλούνται να οικοδομήσουν αυτή την Ευρώπη; Οι πολιτικοί αρχηγοί, ειδικώς των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, εν ελλείψει εσωκομματικής δημοκρατικής συζήτησης και ανάδειξης των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, «δωρίζουν» κατ’ ουσία τις θέσεις των Ευρωβουλευτών, με κριτήρια εθνικά, για να μην πούμε κομματικά, σίγουρα πάντως όχι ευρωπαϊκά. Ότι αυτό συμβαίνει και σε ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ είναι φυσικά μια εύκολη δικαιολογία, δεν αφήνει όμως μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη μπορεί να πάει μακριά κι ας περισσεύουν τα λόγια τα μεγάλα

Γράφει ο Αργύρης Ντινόπουλος Βουλευτής Β’ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας

την πολιτική γενναιότητα, το πολιτικό όραμα, την εντιμότητα. Πόσοι Έλληνες πιστεύουν σήμερα ότι για να πάρεις δρομολόγιο στην άγονη γραμμή δεν πρέπει να δωροδοκήσεις; Έστω και αν αυτό δεν συμβαίνει (ή συμβαίνει μόνον σε κάποιο βαθμό) οι πολίτες πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο. Η καχυποψία απέναντι σε όλους τους πολιτικούς είναι άλλη μια «σταθερά» του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος. Εκτός όμως από τα 35 χρόνια του πρώην υπουργού Αιγαίου στην πολιτική, φέτος υπάρχει και μία άλλη χρονική συγκυρία. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την επανάσταση στο Γουδί. Το 1909 κατέρρευσε το πολιτικό οικοδόμημα της τότε ολιγαρχίας (την οποία βάρυνε η ατιμωτική ήττα του 1897) και αναδείχθηκε ο νέος ελληνικός αστικός κόσμος που συνετάχθη στο πλευρό του Ελευθέριου Βενιζέλου. Επειδή όμως η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται (παρά μόνον ως φάρσα, κατά τον Μαρξ) αυτό που τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε (όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά) είναι να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε το επίπεδο του δημόσιου βίου. Και ίσως τότε ξανακερδίσουμε και την χαμένη τιμή της πολιτικής. και τα ωραία, των εθνικών πολιτικών αρχηγών για την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ακινησία είναι το άρρητο συμφραζόμενο της εθνικής κυριαρχίας. Ας είναι αυτές οι Ευρωεκλογές οι τελευταίες έμμεσες εθνικές εκλογές και αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το τελευταίο των μικρών βημάτων. Εκτός και αν η ιστορία, χάριν της κοινωνίας πολιτών, καθώς και εμπνευσμένων και γενναίων ηγετών, τρέξει ακόμη πιο γρήγορα.

* Ο Δρ Νίκος Γιαννής είναι Καθηγητής στο Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, π. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ, υποψήφιος Βουλευτής Αττικής της ΝΔ, και εκδότης-διευθυντής της τριμηνιαίας έκδοσης «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ».


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

5

Θέμα

Παγκόσμιες δημογραφικές αλλαγές Η πορεία προς μια μουσουλμανική Ευρώπη!

Ο

Κόσμος αλλάζει. Σε 3-4 δεκαετίες τίποτε δεν θα είναι ίδιο, κυρίως στη σύνθεση του πληθυσμού. Επιστημονικές μελέτες εκτιμούν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον Δυτικό πολιτισμό εξαιτίας των ραγδαίων δημογραφικών μεταβολών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου ένας πολιτισμός να διατηρηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια έχει ανάγκη ενός ρυθμού γονιμότητας της τάξεως του 2,11 γεννήσεων ανά οικογένεια. Μικρότερος αριθμός γεννήσεων οδηγεί οποιοδήποτε πολιτισμό σε παρακμή. Ιστορικά κανένας πολιτισμός δεν μπόρεσε να ανακάμψει με ρυθμό γεννήσεων 1,9. Ακόμη περισσότερο, με ρυθμούς της τάξεως του 1,3 (όπως περίπου της σύγχρονης Ευρώπης) δεν υπάρχει καν δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης. Διότι απαιτούνται 80-100 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση. Φυσικά κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιβιώσει τόσα χρόνια ώστε να συντηρήσει ένα πολιτισμό. Το 2007, οι ρυθμοί γονιμότητας στην Ευρώπη ήταν: στη Γαλλία 1,8 στην Αγγλία 1,6 στην Ελλάδα και τη Γερμανία 1,3 στην Ιταλία 1,2 και στην Ισπανία 1,1. Ο μέσος όρος σε 31 χώρες

της Ευρώπης είναι 1,38. Επειδή δε η φύση συμπληρώνει πάντα τα κενά, η μη αυξήση του πληθυσμού της Ευρώπης μέσω των γεννήσεων, θα συμπληρωθεί από τη μετανάστευση. Φυσικά μιλάμε κυρίως για τη μουσουλμανική μετανάστευση που αποτελεί σήμερα το 90% της συνολικής μετανάστευσης στην ήπειρό μας. Στη Γαλλία όπου ο μέσος όρος παιδιών ανά οικογένεια είναι 1,8 οι μουσουλμάνοι έχουν 8,1. Το 30% των παιδιών κάτω των 20 ετών είναι μουσουλμάνοι. Μάλιστα σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και η Μασσαλία το ποσοστό φθάνει το 45%. Υπολογίζεται ότι το 2027 ένας στους πέντε Γάλλους θα είναι μουσουλμάνος. Μέσα σε 40 χρόνια η Γαλλία θα είναι ισλαμική δημοκρατία. Στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξήθηκα από 82.000 σε 2.500.000, δηλαδή μεγάλωσε 30 φορές. Στην Ολλανδία το 50% των νέων γεννήσεων είναι μουσουλμάνοι. Σε μόλις 15 χρόνια το μισό του πληθυσμού της Ολλανδίας θα είναι μουσουλμάνοι. Στη Ρωσία υπάρχουν πάνω από 23 εκατομμύρια μουσουλμάνοι (1 στους 5 Ρώσους) ενώ υψηλό είναι το ποσοστό

των μουσουλμάνων μεταξύ των νέων. Εκτιμάται ότι σε πολύ λίγα χρόνια το 40% του ρωσικού στρατού θα είναι μουσουλμάνοι. Στο Βέλγιο το 25% του πληθυσμού και το 50% των γεννήσεων είναι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βελγίου, μέχρι το 2025, το 1/3 όλων των παιδιών της Ευρώπης θα γεννηθούν από μουσουλμανικές οικογένειες – μόλις μετά από 17 χρόνια. Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκτιμά ότι η παρακμή του γερμανικού πληθυσμού δεν μπορεί πλέον να σταματήσει. Η πτώση του δεν είναι πλέον αναστρέψιμη. Σύμφωνα με το German Federal Statistics Office, μέχρι το έτος 2050 η Γερμανία θα είναι μουσουλμανικό κράτος. Υπάρχουν σήμερα 52 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι δηλώνει: «Υπάρχουν σημεία ότι ο Αλλάχ θα καταγάγει μεγάλη νίκη του Ισλάμ στην Ευρώπη χωρίς σπαθιά, χωρίς κανόνια, χωρίς κατάκτηση. Δεν έχουμε ανάγκη τρομοκρατών, δεν έχουμε ανάγκη βομβιστών

αυτοκτονίας. Πλέον των 50 εκατομμυρίων μουσουλμάνων θα την μετατρέψουν σε μουσουλμανική ήπειρο μέσα σε λίγες δεκαετίες.» Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Βόρεια Αμερική. Στον Καναδά, όπου ο ρυθμός γονιμότητας είναι 1,6 ο αριθμός των μουσουλμάνων αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς. Μεταξύ 2001-2006 ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 1,6 εκατομμύρια από τα οποία τα 1,2 ήταν μετανάστες. Στις ΗΠΑ, με ρυθμό γονιμότητας επίσης 1,6 υπήρχαν το 1970, 100.000 μουσουλμάνοι, ενώ το 2008 ο αριθμός τους έφθασε τα 9.000.000,. Σε παγκόσμιο ισλαμικό συνέδριο (Islamic Strategic Conference) που έλαβε χώρα προ τριετίας στο Σικάγο, με τη συμμετοχή 44 ισλαμικών χωρών, συζητήθηκε η ανάγκη δραστηριοποίησης των μουσουλμάνων σε όλους τους τομείς (τύπος, πολιτική, εκπαίδευση και άλλους πολλούς). Ειπώθηκε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι σε 30 χρόνια θα ζουν στις ΗΠΑ 50.000.000 μουσουλμάνοι». Ο κόσμος αλλάζει. Τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας θα ζήσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό Στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα παρουσιάστηκε στην ιστορία της ηπείρου, καθώς και στα εγκλήματα αναφερόμενο στην ανάγκη απόκτησης κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης που διαπράχθηκαν ή διαπράττονται και στις μέρες μας. Στο ψήφισμα και καταδίκης του ολοκληρωτισμού σε όλες τις μορφές με τις οποίες αυτό, επισημαίνονται μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

Λ

αμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη δεν θα ενωθεί ποτέ αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της ιστορίας της, να αναγνωρίσει το ναζισμό, το σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως μέρος της κοινής ιστορίας της και αν δεν διεξαγάγει τίμιο και ουσιαστικό διάλογο για τα εγκλήματα των καθεστώτων αυτών κατά τον περασμένο αιώνα, Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2009 η επανενωμένη Ευρώπη θα γιορτάσει την 20ή επέτειο της κατάρρευσης των κομμουνιστικών δικτατοριών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθεί η συνείδηση του παρελθόντος και να αναγνωριστεί ο ρόλος των πρωτοβουλιών δημοκρατών πολιτών, και γεγονός που προσφέρει κίνητρο για την ενίσχυση των αισθημάτων εγγύτητας και συνοχής • εκτιμώντας ότι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε εκείνους που αντιτάχθηκαν ενεργά στον ολοκληρωτισμό και οι οποίοι

θα πρέπει να καταγραφούν στη συνείδηση των ευρωπαίων ως ήρωες της εποχής του ολοκληρωτισμού, λόγω της αυτοθυσίας τους, της πίστης τους σε ιδανικά, της αξιοπρέπειας και του θάρρους τους. Εκφράζει τη λύπη του διότι, είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών δικτατοριών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η πρόσβαση σε έγγραφα προσωπικής σημασίας και η επιστημονική έρευνα είναι ακόμη αδικαιολόγητα περιορισμένες σε ορισμένα κράτη μέλη • ζητεί να καταβληθεί πραγματική προσπάθεια, σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να ανοίξουν τα αρχεία, ακόμη και εκείνα των πρώην υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, της μυστικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, αν και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση της διαδικασίας αυτής για πολιτικούς σκοπούς• καταδικάζει έντονα και απερίφραστα όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

που διαπράχθηκαν από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα • εκφράζει τη συμπάθεια και την κατανόησή του προς τα θύματα των εγκλημάτων αυτών και τις οικογένειές τους και αναγνωρίζει τα δεινά που υπέστησαν • δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση, ως μέσο για την επίτευξη της ειρήνης και της συμφιλίωσης, αντι-

προσωπεύει την ελεύθερη επιλογή των λαών της Ευρώπης να κατευθυνθούν προς ένα κοινό μέλλον, και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερη υποχρέωση να προωθεί και να διαφυλάσσει τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, εντός και εκτός των ορίων της.

Κωνσταντίνος Ι. Μαυρίδης Διπλ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MScEE Εργολήπτης Δημοσίων & Ιδιωτικών Εργων

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ- ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η/Μ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Νευροκοπίου 2, Παπάγου - Τ.Κ. 15669 Αθήνα Τηλ. 210 6548998, Κιν. 6945 417418, E-mail:kmav@hol.gr


6

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

Περιβάλλον

Καλύτερα Βιοκαύσιμα

Η επόμενη γενιά ενέργειας βρίσκεται καθ’ οδόν Της Louise O. Fresco *

Η οικονομική κρίση έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, όμως οι συνέπειες δύο άλλων έντονων κρίσεων, στην ενέργεια και τις τιμές των τροφίμων, αντηχούν ακόμη. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι ότι η ενέργεια και η γεωργία καθίστανται αδιαίρετες. Ακούγεται παράξενο, επειδή οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων κάνουν τα καύσιμα που προέρχονται από αγροτικές και δασικές εκτάσεις λιγότερο ανταγωνιστικά. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Η κρίση έχει αυξήσει τη συνειδητοποίηση ότι η εξάρτηση από περιορισμένους πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων χρηματοδοτήσεων, θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε μέσο. Η καλύτερη απάντηση είναι η διαφοροποίηση – και τα βιοκαύσιμα

θα είναι ο κύριος κληρονόμος αυτής της τάσης που βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Σήμερα τα βιοκαύσιμα εμπεριέχουν είτε αιθανόλη είτε ντήζελ, με την πρώτη να αποτελεί περίπου το 90% της αγοράς. Η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί. Περισσότερο από το μισό της βιο-αιθανόλης παγκοσμίως παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Το υπόλοιπο προέρχεται κυρίως από δημητριακά. Το βιο-ντήζελ προέρχεται κατά το πλείστον

από διάφορους σπόρους όπως ηλιόσπορο. Συνολικά, τα βιοκαύσιμα δημητριακών ως μέσο διάσωσης των μικροκαλλιεργητών από τη φτώχεια παραμένουν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Η πραγματική υπόσχεση για τα βιοκαύσιμα βρίσκεται όχι στα τρόφιμα ή τα βρώσιμα δημητριακά, αλλά στις μη βρώσιμες οργανικές ύλες όπως το γρασίδι, τα ξύλα, τα οργανικά απορρίμματα (αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακατάλληλα προς βρώ-

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΕΘ ΘΕ ΕΛ ΛΟ ΟΝ ΝΤ Τ ΙΙ Κ ΚΗ Η Υ ΥΠ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Δ Α ΣΣ Ο Ε ΡΟ ΟΣ ΣΤ ΤΑ Α ΣΣ ΙΙ Α Α ΣΣ ΟΠ ΠΡ

Δεν ... Δεν Αδιαφορούμε Αδιαφορούμε ... Συμμετέχουμε Όλοι

Συμμετέχουμε Όλοι Το δάσος και η πόλη μας έχουν ανάγκη την προσοχή και τη φροντίδα όλων μας

Το δάσος και η πόλη μας έχουν ανάγκη

Η Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας του Δήμου Παπάγου την καιΣτόχος τη φροντίδα όλωνκάθε μας ξεκινά τηνπροσοχή προσπάθειά της. της είναι η ανάπτυξη μορφής δραστηριότητας για την προστασία των δασών και αλσών καθώς και του φυσικού Η Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας του Δήμου Παπάγου περιβάλλοντος στην περιοχή τουΣτόχος Δήμουτης μαςείναι και η στην ευρύτερη περιοχή ξεκινά την προσπάθειά της. ανάπτυξη κάθε μορφήςμας. Α ξτην ί ζ προστασία ε ι ό λ ο ιτων ν δασών α β οκαι η θαλσών ή σ οκαθώς υ μ ε και του φυσικού δραστηριότητας για

Γίνε εθελοντής δασοπροστασίας περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου μας και στην ευρύτερη περιοχή μας. Α ξ Επικοινώνησε ί ζ ε ι ό λ ο ι με ν το α Δήμο β ο ηΠαπάγου θήσουμε Τηλ. 210 65 25 052 – 210 65 40 211, Fax. 210 65 15 712 E-mail: papagos@dimos-papagou.gr Γίνε εθελοντής δασοπροστασίας

Επικοινώνησε με το Δήμο Παπάγου Τηλ. 210 65 25 052 – 210 65 40 211, Fax. 210 65 15 712

ση μέρη των δημητριακών, όπως τα κοτσάνια), και το φύκο. Η αναμενόμενη πρόσληψη ενέργειας είναι μεγάλη: Περίπου το μισό της συνολικής βιομάζας της Γης αποτελείται από ξυλώδη κυτταρίνη, μια δομική ύλη από φυτά που είναι δυνατόν να επεξεργαστεί και να μετατραπεί σε καύσιμο. Η διαπίστωση είναι ότι από το 2016, οι παραγωγοί βιοαιθανόλης στις ΗΠΑ θα πρέπει να στραφούν προς τα αποθέματα ξυλώδους κυτταρίνης. Προς το παρόν, για τον διαχωρισμό των συστατικών της ξυλώδους κυτταρίνης είναι αναγκαίες συνήθεις μηχανικές και χημικές μέθοδοι, και η απόδοση ενέργειες παραμένει χαμηλή. Όμως αρκετά σύντομα, η περισσότερο εξελιγμένη χρήση των βακτηρίων, των μυκήτων και της μαγιάς θα κάνουν την επεξεργασία πολύ ευκολότερη και καθαρότερη. Η βιομάζα του υγρού στοιχείου (όπως ο φύκος) θα δώσει μια άλλη επιλογή, καθώς θα αυξάνουν σε ποσότητα γρήγορα είδη χόρτων και δένδρων καθώς και οργανικές ύλες που πετιούνται από τα νοικοκυριά και τα εργοστάσια. Θα αντικαταστήσουν τα αυριανά βιοκαύσιμα το πετρέλαιο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν; Είναι αβέβαιο. Η παραγωγή και χρήση καυσίμων προερχόμενων από φυτά θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα μικρό, έστω και σε ανάπτυξη, κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας ανανεώσιμης ενέργειας που περιλαμβάνει αιολική και ηλιακή ισχύ. Όμως ακόμη και αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε ευρεία χρήση και μαζικά, η ανάγκη για υγρά καύσιμα θα συνεχίζει να αυξάνει κατά την επόμενη δεκαετία σε πολλούς τομείς. Σε κάποιες χώρες, η προσθήκη βιοκαυσίμων θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ξένου συναλλάγματος και στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα. * H Louise O. Fresco είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, με τίτλο “The Next Big Thing: Better Biofuels”


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

7

Θέσεις

Επιλογές και σχέσεις στην οικογένεια Γράφει ο Δημήτριος Σαρδέλλης Υπτγος ε.α., Υπεύθυνος παραγωγής και παρουσιάσεως της ραδιοφωνικής εκπομπής ΕΑΑΣ «ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ», Γ.Γ. Ενώσεως Οικογενειών Ελλάδος (ΕΟΕ)

Ότι είναι το κύτταρο για ένα ζωντανό οργανισμό είναι η Οικογένεια για την Κοινωνία. Πράγματι η Οικογένεια αποτελεί το μέγιστο κοινωνικό θεσμό αφού μέσα από αυτήν ικανοποιούνται βασικές ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται τα ωραιότερα και υψηλότερα σε αξία ανθρώπινα συναισθήματα.

Ί

σως αποτελεί τη μόνη κοινωνική ομάδα που το «εγώ» εξομοιώνεται τοσό πολύ με το «εσύ» ώστε να μετουσιώνεται σε μια ενιαία προσωπικότητα του «εμείς» της οικογένειας όπου κάθε μέλος της φθάνει μέχρι αυτοθυσίας χάριν του άλλου και τέλος μέσα από αυτήν ουσιατικά ο άνθρωπος προσδιορίζεται και ως ο δημιουργός της ζωντανής δημιουργίας. Η οποία είναι η ωραιότερη από όλες τις άλλες δημιουργίες της ζωής (επιστημονική, φιλοσοφική κλπ) και τούτο επειδή είναι ζωντανή και έχει ανταπόκριση. Όταν δε ο άνθρωπος δημιουργεί, αισθάνεται ότι υπάρχει επομένως η Οικογένεια, έχει και υπαρξιακό καθαυτό χαρακτήρα για τον άνθρωπο. Δικαίως λοιπόν η Οικογένεια αποτελεί ένα μέγιστο κοινωνικό θεσμό που αξίζει να διατηρείται και να ενισχύεται ποικιλοτρόπως. Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό και γερό βάζουμε γερά θεμέλια, και αυτά τα θεμέλια για την Οικογένεια τίθενται με τις κατάλληλες επιλογές των ανθρώπων που απαρτίζουν αυτήν, τις επιλογές των συζύγων, επιλογές που έχουν τις δικές τους προυποθέσεις οι οποίες όχι μόνο δεν πρέπει να καταστρέφουν, αλλά απλά να λογικοποιούν τον Έρωτα, αυτή την θεία δημιουργίκή δωρεά στη φύση από τον Θεό. Και ως προυποθέσεις μπορούν να αξιολογηθούν η βιολογική ωριμότητα των ανθρώπων που θέλουν να αποτελέσουν την βάση της οικογένειας, οι Πνευματικές Λειτουργίες αυτών, η κοινωνικότητα που αποτελεί παράγοντα ομαλής ή όχι οικογενειακής συνύπαρξης, η Ψυχολογική Ωριμότητα κάθε Συζυγικού μέλους η οποία εκφράζεται με γενικά χαρακτηριστικά και τέλος οι Οικονομικές Δυνατότητες των Συζύγων που αποτελούν βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση των συζυγικών σχέσεων. Χάριν λοιπόν της ανάγκης για συνύπαρξη, αρχές με αμοιβαίο χαρακτήρα, μεταξύ των μελών είναι επίσης, η Εμπιστοσύνη και ο Σεβασμός, η Αποδοχή του ενός από τον άλλον, η Επικοινωνία και η Κατανόηση μεταξύ τους, η Αγάπη και η Ευτυχία από την αμοιβαία παρουσία τους. Όμως όλη αυτή η νομολογία των Συζυγικών επιλογών και σχέσεων σκοπό έχει την οικοδόμηση μιας

Ευτυχισμένης Οικογένειας, της οποίας η Ευτυχία κορυφώνεται με την ωραιότερη των δημιουργιών, που είναι τα Παιδιά, και στόχος πλέον είναι η καλή σχέση των γονέων με τα παιδιά ώστε η ψυχική ανάπτυξη και η εξέλιξη αυτών να είναι ομαλή αλλά και θετική, και αυτό γίνεται εάν οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά και την ψυχολογία που χαρακτηρίζει κάθε παιδί κατά τις εξελικτικές φάσεις της ανάπτυξής τους. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι, όσον αφορά τα συναισθήματα των γονέων προς τα παιδιά υπάρχουν γενικά οι στοργικοί και οι εχθρικοί γονείς, ως προς την διαπαιδαγώγηση και την διοίκηση των παιδιών, υπάρχουν οι διαλεκτικοί και οι αυταρχικοί γονείς και αναλόγως με την σύνθεση αυτών των συμπεριφορών των γονέων προς τα παιδιά, διαμορφώνονται από Στοργικούς Γονείς παιδιά με συναισθηματική σταθερότητα, κοινωνικότητα, αυτοπεποίθηση, φιλικές διαθέσεις και κίνητρα για δημιουργία και πρόοδο, από Υπερπροστατευτικούς Γονείς παιδιά με τυρρανική εγωκεντρική συμπεριφορά και με περιορισμένες διανθρώπινες σχέσεις, από Εχθρικούς και Αδιάφορους Γονείς παιδιά αντικοινωνικά που επιδιώκουν όμως να συναντήσουν κατανόηση και αγάπη που έλειψε από τους γονείς (φαινόμενο έντονο σήμερα) και από Αυταρχικούς Γονείς παιδιά με αντικοινωνικότητα και επιθετικότητα, με έκδηλη την εχθρότητα και την εγκληματικότητα. Αξίζει λοιπόν της κοινωνικής φροντίδας η ενίσχυσις του Οικογενειακού Θεσμού λόγω των ωραιοτέρων συναισθημάτων και των υψηλοτέρων αξιών που καλλιεργούνται μέσα σε αυτή, αλλά και της κρίσεως που περνά σήμερα για διάφορους λόγους και αιτίες ο θεσμός της Οικογένειας. O αρχαίος μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων, θα εξαρτήσει και τις μορφές των πολιτευμάτων από την ποιότητα των Οικογενειακών Σχέσεων και ακόμη ο ίδιος θα πεί ότι «oι άνθρωποι της σοφίας και της αρετής ορθά διοικούν και την οικογένεια και την πόλη». Συμπερασματικά: «Όταν η Οικογένεια είναι υγιής και η Κοινωνία είναι υγιής, ασθενεί η Οικογένεια και η Κοινωνία ασθενεί. Άρα κοινωνικά υπάρχουμε μέσα από την Οικογένεια».

Προτεραιότητα στα αυτονόητα Γράφει ο Γεώργιος Γκόνης Χειρουργός / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι κοινή παραδοχή ότι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα είναι η προσπάθεια απόδειξης και αποδοχής του αυτονόητου. Η μη αποδοχή από τον «δύσπιστο» του πασιφανούς και αυτονόητου υποδηλώνει την έλλειψη λογικής προσέγγισης των δεδομένων ή άμετρη ιδιοτέλεια που κυριολεκτικά τυφλώνει. Δεν είναι βέβαια σπάνιος ο συνδυασμός παραλογισμού και ιδιοτέλειας.

Σ

τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, η έλλειψη ορθολογισμού, στο βαθμό που υπάρχει, εξισορροπείται από τις δυνατότητες επιλογής και διαφυγής που έχει ο καθένας μας. Δεν συμφωνούμε, δεν μου αρέσεις, τελειώσαμε! Στην έλλειψη όμως λογικής συνέπειας στον κοινό μας βίο δεν υπάρχει οδός διαφυγής, δημιουργούνται αδιέξοδα. Ίσως μια ενστικτώδης αντίδραση θα ήταν η παραίτηση και η αδιαφορία. Παραίτηση όμως και αδιαφορία για τα κοινά δημιουργεί συνθήκες θριάμβου της μετριοκρατίας, του παραλογισμού και του αμοραλισμού. Άμεσο και απτό αποτέλεσμα η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Πολλοί συμφωνούν στη διαπίστωση ότι εγγίζουμε τον πυθμένα της παρακμής σε συλλογικό επίπεδο. Εάν τούτο είναι αληθές και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι, απαιτείται άμεση και ίσως βίαιη αφύπνιση από τον λήθαργο της συλλογικής μας ραστώνης. Ασφαλώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε σωτήρες ποικίλης προέλευσης. Στην όποια συλλογική συνταγή εξόδου από τα αδιέξοδα απαιτείται ορθολογισμός, υιοθέτηση εγνωσμένων αξιών και καθορισμός προτεραιοτήτων. Θα μπορούσε να απαριθμηθούν πλείστες όσες αξίες, ενέργειες και μέτρα για την αντιστροφή του κλίματος ,η προτεραιότητα όμως πρέπει να δοθεί στα βασικά και αυτονόητα που τόσο λείπουν από τον κοινό μας βίο. Είναι τόσο απλό να ζητήσουμε και ίσως καταφέρουμε να υπαγορεύσουμε την αξιοκρατία, την εφαρμογή των νόμων, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. - Αξιοκρατία , γιατί μόνον οι ικανοί μπορούν να δώσουν λύσεις στα όντως πολύπλοκα προβλήματα της εποχής μας και ν’ ανεβάσουν τον πήχη στην ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Οι σπιθαμιαίοι τον τοποθετούν στο ύψος των μειονεκτικών δυνατοτήτων τους και όχι στο ύψος των περιστάσεων και απαιτήσεων του συνόλου .Η ποιότητα ως βασική συνιστώσα της ζωής του ανθρώπου είναι για τους μειονεκτικούς άγνωστη έννοια. Άλλωστε όπως εύστοχα παρατηρεί ο μεγάλος μας

Καζαντζάκης «δεν μπορείς να ζητάς ορθογραφία από τον πισινό της μυλωνούς». - Εφαρμογή των νόμων, γιατί είναι κοινό μυστικό και καθημερινή εμπειρία ότι ενός νόμου έχουμε χρεία, «να εφαρμόζεται ο νόμος». - Δικαιοσύνη, γιατί το οποιοδήποτε έλλειμμα κατανομής και απόδοσής της αποτελεί άμεση περιστολή ή και κατάργηση της ελευθερίας. - Αλληλεγγύη, γιατί αυτό επιβάλλει η πολιτισμική μας κληρονομιά, αλλά και γιατί η κοινωνική μας ειρήνη και ασφάλεια εξαρτάται και από τις διαθέσεις του διπλανού μας. Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής εάν ο διπλανός του πένεται. Δεν θα ήταν αβάσιμη η παρατήρηση ότι σχεδόν όλα τα παραπάνω ακούγονται συχνά ως στόχοι και μέσα για ένα καλύτερο αύριο, από εκείνους που κατέχουν ή διεκδικούν κάποια θέση εξουσίας. Δυστυχώς οι διάφοροι ταγοί μας, όντας και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος, τα έχουν εντάξει, περίπου ως συνθήματα, στην κοινότυπη ξύλινη γλώσσα τους. Κατά συνέπεια απαιτείται από την πλευρά μας ικανότητα διάκρισης με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Προσοχή στη διάκριση του «είναι» από το «φαίνεσθαι» καθώς και στην διαφορά του «όντως ενεργείν» από την ουτιδανοσχολία και το «φαίνεσθαι ενεργείν». Τελικό ζητούμενο είναι να γίνουν πράξη τ’ απλά και αυτονόητα. Αν το πετύχουμε θα γεννηθεί βάσιμη ελπίδα για ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας στον κοινό μας βίο. Ενδεχόμενη αποτυχία θα μας οδηγήσει στην διαπίστωση ότι κάτω από τον πάτο υπάρχει και άλλος πάτος. Ουσιαστική πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας αποτελεί το καθαρό και επικριτικό βλέμμα της νέας γενιάς. Μας βλέπουν τα παιδιά μας! Ας μην αναγκασθούμε να ζητήσουμε αύριο την επιείκεια τους για τον κόσμο που θα παραδώσουμε. Δεν απαιτείται πολύ γενναιότητα και ευφυΐα για επιμονή στα αυτονόητα.


Ο κόσμος γύρω μας

8

Τεύχος 11

Εκτός Τεχνολογία των «τειχών»

ΙΟΣλαδίτικη Κυκ ία Μαγε

Μ

έσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος ή αλλιώς Νιό. Μικρό νησί, με 2.000 κατοίκους, που ξεχωρίζει όμως για τις μεγάλες χρυσές παραλίες του, τα κρυστάλλινα νερά και τους γραφικότατους κολπίσκους. Η Ίος ανήκει στην περιοχή της Ελλάδας που είναι γνωστή ως κυκλαδική μάζα. Δηλαδή η γεωλογική σύσταση του νησιού αποτελείται από γρανίτη, πράσινο σχιστόλιθο και μάρμαρο. Tο φυσικό, καλά προστατευμένο λιμάνι της Ίου, δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση λίμνης. Το κλίμα της χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό και υγιεινό. Η γενική άποψη που υπάρχει για την Ίο είναι ότι ναι μεν αντιπροσωπεύει επάξια τον όρο «Κυκλαδίτικη Μαγεία», όμως είναι ένα κα-

θαρά κοσμοπολίτικο νησί που απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες και προσφέρεί έντονη νυχτερινή ζωή και δυνατές συγκινήσεις. Αυτό όμως είναι εν μέρει σωστό. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μεγάλες και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες και αναρίθμητα, νυχτερινά κέντρα. Όμως η Ιος δεν έχει αποκλειστικά και μόνο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και δεν είναι το νησί που έχει αλλάξει τα πάντα ο τουρισμός. Κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για τις θαλαμηγούς Ελλήνων και ξένων, με 1.500 περίπου κατάπλους κατά την τουριστική περίοδο. Φυσικά έχει όλες τις δυνατότητες ανεφοδιασμού των θαλαμηγών με καύσιμα, νερό, τρόφιμα, πάγο, καθώς και ηλεκτρικό ρεύμα από ειδικούς κερματοδέκτες. Πάνω από το γραφικό λιμάνι με τις με τις ψαρόβαρκες και τις θαλαμηγούς, ξεκινάει ένας

δρόμος ανηφορικός πλακόστρωτος και φιδωτός που οδηγεί στην πόλη και πρωτεύουσα του νησιού την Χώρα η οποια είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης. Mε την έντονη οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια έχει ενωθεί με τη Xώρα. H Xώρα, τυπική κυκλαδίτικη πόλη, έχει κάτασπρα σπίτια, ανεμόμυλους, στενά δρομάκια και πολλές εκκλησίες. Tα σπίτια κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου σαν άσπρος καταρράκτης, που κόβεται από τα καμπαναριά και τους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών. Εκτός από την Χώρα, ο επισκέπτης του νησιού θα βρεί ενδιαφέρουσες τις διαδρομές και όμορφα τα τοπία στα τέσσερα φυσικά λιμανάκια: Τον Μυλοπότα, το Μαγγανάρι, τις Τρείς Εκκλησίες και Αγία Θεοδότη. Ήσυχες, πεντακάθαρες αμμουδιές προσφέρουν επίσης σε διάφορες περιοχές του νησιού μικροί

όρμοι όπως η Κουμπάρα με τον Άγιο Νικόλαο, Κλήμα, Πικρύ νερό, Δαμουδιά, Κάλαμος, Πεταλίδι κ.α. Στα βορειοδυτικά του νησιού, ανάμεσα στις πράσινες βουνοκορφές, προσφέρονται για ειδυλλιακούς περιπάτους τα όμορφα τοπία του Απάνω Κάμπου και του Κάτω Κάμπου. Τέλος στο κέντρο περίπου της Ίου, βρίσκεται ο Πύργος, το ψηλότερο βουνό, που η ανάβαση του χαρίζει αλησμόνητες εντυπώσεις. Η απόσταση από τον Πειραιά είναι108ν.μ. και καλύπτεται με φέρυ σε περίπου 8 ώρες, ενώ από τη Ραφήνα με ταχύπλοο στον μισό περίπου χρόνο. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι καθημερινά πολύ συχνή την τουριστική περίοδο (περίπου 20 αφίξεις-αναχωρήσεις κάθε μέρα) με τον Πειραιά και τα γύρω νησιά, αλλά και το χειμώνα είναι καθημερινή με δύο πλοία την ημέρα.

   8 / 7  315 €

   140 €  1/6 28/10   

3  155 € -  -  3  160 € ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΓΑ Λ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 429, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΛ: 2106084340, 801-11-TRAVEL (872835) www.travelquest.gr, info@travelquest.gr


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

9

Η ζωή στην πόλη

Η Αστυνομία μας ενημερώνει Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Παπάγου, Αστυνόμος Β’ κ. Σπ. Λέτσας, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να μη πέσουμε θύματα κλοπής.

ZANTEΣ - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

1. Πριν φύγετε φροντίστε να βεβαιωθείντες, φακέλους, ρούχα, κινητά τηλέφωτε ότι έχετε πάρει τα απαραίτητα μέτρα να, πορτοφόλια κλπ. ώστε κανείς να μην παραβιάσει το σπίτι 9. Όταν κυκλοφορείτε με το αυτοκίνηή το κατάστημά σας, και μην αφήνετε τό σας και έχετε τα παράθυρα ανοιχτά, φανερές ενδείξεις (μηνύματα κ.λπ.) ότι μην αφήνετε στο κάθισμα του συνοδηπρόκειται να απουσιάσετε για μεγάλο γού ή στο πίσω κάθισμα το χαρτοφύλαχρονικό διάστημα. κά σας. 2. Χ ρησιμοποιήστε όποια μέτρα προ10. Ενημερώστε αμέσως την αστυνομία στασίας κρίνετε απαραίτητα για το χώρο σε κάθε περίπτωση κλοπής του αυτοσας (συναγερμό, κλειδαριές ασφαλείας, κινήτου σας ή εκβιασμού για την επιαυτόματο διακόπτη φώτων κλπ.) στροφή του. 3. Μ ην αφήνετε στο σπίτι σας αφύλακτα 11. Όταν κυκλοφορείτε πεζοί να αποκαι σε εμφανή σημεία μεγάλα χρηματιφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηκά ποσά ή πολύτιμα αντικείμενα. ματικά ποσά ή χρήσιμα έγγραφα και 4. Ε νημερώστε αμέσως την αστυνομία πιστωτικές κάρτες σε τσάντες. για κάθε άτομο που κινείται ύποπτα έξω 12. Μην κρατάτε επιδεικτικά και απρόαπό το σπίτι σας ή στη γειτονιά σας. σεκτα την τσάντα σας. 5. Ε νημερώστε αμέσως την αστυνομία σε 13. Να περπατάτε στο πεζοδρόμιο με περίπτωση διάρρηξης και μην αγγίζεται την τσάντα σας προς το μέρος του τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράτοίχου και να αποφεύγετε τους σκοστες μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί. τεινούς και έρημους δρόμους. 6. Κ λειδώστε καλά το αυτοκίνητο σας και 14. Αν κάποιος προσπαθήσει να σας αρχρησιμοποιήστε όποιο επί πλέον μέσο πάξει την τσάντα και δεν μπορέσετε να κρίνετε ότι θα αποτρέψει την παραβίτην συγκρατήσετε, μη διακινδυνεύσεασή του ( βέργες τιμονιού, ασφάλειες τε τον τραυματισμό ή την ζωή σας. πεντάλ κλπ). 15. Όταν βρίσκεστε σε χώρους με μεγά7. Μ ην αφήνετε έγγραφα, δεύτερα κλειλο συνωστισμό ( πολυκαταστήματα, διά ή αντικείμενα αξίας μέσα στο αυτομέσα μαζικής μεταφοράς, σταθμούς κίνητό σας. κλπ) φροντίστε να έχετε καλά ασφα8. Μ ην αφήνετε σε κοινή θέα στο αυτολισμένα τα σημεία που μεταφέρετε κίνητο διάφορα αντικείμενα όπως τσάχρήματα (τσέπες, τσάντες κλπ).


10

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

υγείας Ο κόσμος της γυναίκας

Μόδα για το φετινό καλοκαίρι Φέτος τα σύνολα παραλίας και τα αξεσουάρ έχουν την τιμητική τους με κοινό παρονομαστή το μεταλλικό στοιχείο.

Τ

α αφρικάνικα κολιέ και τα κοκάλινα βραχιόλια τα εξωτικά παρεό με τα χαβανέζικα λουλούδια και οι σαγιονάρες με φιογκάκια πετραδάκια και πασχαλίτσες μπαίνουν στο πατάρι. Όταν βέβαια λέμε μεταλλικά εννοούμε μία λεπτή αλυσίδα ή μενταγιόν σε συνδυασμό με ένα χοντρό βραχιόλι κατά προτίμηση σε χρώμα ασημί είναι ιδανικό. Ένα ίσιο δετό σανδάλι και ένα ρούχο από γάζα ή βαμβακερό στο χρώμα της αρεσκείας σου μπορείς να συμπληρώσεις ένα λουκ που να το κρατήσεις μέχρι το βράδυ. Οι πεταλούδες σαν σύμβολο άνοιξης και αναγέννησης ενέπνευσαν πολλούς σχεδιαστές να τις προτιμήσουν αντί για τα καθιερωμένα ανοιξιάτικα φλόραλ. Τα φουσκωτά μανίκια και οι φραμπαλάδες έχουν την τιμητική τους. Το μπλέ είναι το χρώμα που μας χαρακτηρίζει σαν χώρα και θα αποτελέσει το βασικό χρώμα στην ντουλάπα μας αυτή την εποχή. Τα άσπρα φορέματα επίσης στην ρομαντική τους εκδοχή θα φορεθούν φέτος πολύ.

Χάπια που αδυνατίζουν;;; Γράφει ο Χαρά Βλάση / Διαιτολόγος

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αδυναμία «διατροφικού περιεχομένου». Αυτή μπορεί να είναι η απογευματινή «υπογλυκαιμία» και η ανάγκη για λίγη, ή και περισσότερη, σοκολάτα, μπορεί να είναι η ανάγκη για ένα πλούσιο γεύμα στο τέλος μιας πολύ έντονης μέρας. Όλοι όμως καταλήγουν στην ίδια ερώτηση: «Πότε θα κυκλοφορήσει ένα «μαγικό χάπι».

Δ

υστυχώς, τέτοιο χάπι δεν υπάρχει προς το παρόν, τουλάχιστον. Στην αγορά κυκλοφορούν δύο είδη σκευασμάτων, τα φαρμακευτικά χάπια αδυνατίσματος, που χρειάζονται ιατρική συνταγή, και τα «φυτικά καλλυντικά σκευάσματα» που είναι στην πλειοψηφία τους ακίνδυνα, αν και λιγότερο αποτελεσματικά. Τα χάπια αδυνατίσματος, χωρίζονται σε υποκατηγορίες, κάποια «αναστέλλουν το αίσθημα της πείνας», περιέχοντας καφεϊνη ή φενυλ-προπανολαμίνη, άλλα αυξάνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό περιέχοντας εφεδρίνη ή θυροξίνη, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν την όρεξη. Κάποια άλλα μειώνουν την απορρόφηση των λιπών, αναστέλλοντας τη δράση των λιπασών κατά τη διάρκεια της πέψης, ενώ τέλος τα καθαρτικά και διουρητικά σκευάσματα, στοχεύουν στον περιορισμό των υγρών στο σώμα. Φυσικά ενδείκνυνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, συνήθως νο-

σογόνου παχυσαρκίας, και πάντα μετά από ιατρική σύσταση και κάτω από ιατρική παρακολούθηση, αφού ο κατάλογος των παρενεργειών, καθιστά επικίνδυνη τη χρήση τους, σε αντίθετη περίπτωση. Από την άλλη τα φυτικά διατροφικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν ευρέως, στην πλειοψηφία τους περιέχουν βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, εκχυλίσματα βοτάνων και πράσινο τσάι, γνωστά όλα για τη συνεργιστική τους δράση στην απώλεια βάρους. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, αλλά είναι απαραίτητη η συμβουλή του φαρμακοποιού ή του διαιτολόγου, στην επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος. Συμπερασματικά, η σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης, στην απώλεια και στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «μαγικό σκεύασμα».

Α Ι Σ Θ Η Τ Ι Κ Η Π Ρ Ο Σ Ω Π Ο Υ & Σ Ω Μ ΑΤ Ο Σ

Χαρά Βλάση ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Έφη & Νίκη Τσιαμπούλα Αισθητικοί

Εθνικής Αμύνης 52, 156 69 Παπάγου, Τηλ.: 210 6510 059, fax: 210 6546 023

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ειδικευθείσα στο Μεταβολισμό (Univercity of ABERDEEN) Eπιστημονικός Συνεργάτης Department of Medicine - Univercity of Aberdeen Yμηττού 14 (πλ. Δημοκρατίας) Χολαργός Τηλ. - Fax: 210 6518878 e-mail: charavlassi@yahoo.gr


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

11

Ο κόσμος της γυναίκας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗ Η ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΦΑΝΗ ΠΑΤΕΡΑ – ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

αρχιτεκτονική δημιουργία χώρων ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ 5 & ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ Τηλ./fax: 2106523930, κιν.: 6944 186183, email: fanipatera@gmail.com

17ης Νοεµβρίου 120 Χολαργός 155 62 Τηλ. 210 6531198 Ο χώρος µ ας είναι χώρος οµ ορφιάς, σωµ ατικής, αλλά πρωτίστως, ψυχικής. Όλοι οι άνθρωποι δείχνουν όµ ορφοι όταν καταφέρνεις να βγάλεις την γαλήνη της ψυχής τους στο πρόσωπό τους. Το µ ακιγιάζ είναι το χρώµ α και οι γραµ µές, πάνω στον καµ βά της χαρούµ ενης προσωπικότητας. Προσφέρουµ ε ότι κανένας άλλος: την πεποίθηση ότι αυτός που µ παίνει στο κατάστηµ ά σου πρέπει να φύγει µ ε προϊόντα απολύτως κατάλληλα γι’αυτόν, να απολαύσει υπηρεσίες µ ε τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να νιώσει ότι έκανε ακόµ η ένα φίλο Ανταγωνιστικές τιµές προϊόντων, Υ πηρεσίες π ουεφημερίδας δεν συγκρίν20% ονταέκπτωση ι. Στους αναγνώστες της Στους αναγνώστες της εφημερίδας 20% έκπτωση Έρευνα αγοράς για λογαριασµ ό των πελατών Αποστολή των προϊόντων στο σπίτι Μεταφορά πελατών στο σπίτι µ ετά την περιποίηση

Ιωάννης Δημ. Ραγκούσης από το 1980

Έκθεση: Ηρώων Πολυτεχνείου 70, Χαλάνδρι τηλ/φαξ: 210 672 5675 Εργαστήριο: 210 674 6462


12

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

ζωή στην ΟΗκόσμος τηςπόλη γυναίκας

H Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών των Σχολείων του Δήμου Παπάγου ανακοινώνει ότι, μετά από συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης κ.

«Μαγεία και λαϊκή λατρεία»

Ν. Καζάκου με το Δήμαρχο Παπάγου κ. Β. Ξύδη που πραγματοποιήθηκε, στις 11 Μαίου, αποφασίστηκε να συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου Παπάγου. Στη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε η διάθεση του Δήμου Παπάγου να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στα θέματα που απασχολούν τη σχολική μας κοινότητα, όπως το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Η Ένωση Γονέων δηλώνει την πλήρη ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, και προσδοκά, με βεβαιότητα, μια ουσιαστική συνεργασία με το Δήμο Παπάγου σε όλα τα θέματα που αφορούν τους γονείς και τους μαθητές του Παπάγου.

Η Ελληνική Εστία Παπάγου οργάνωσε στις 30 Απριλίου ομιλία για τα μέλη της, με θέμα το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του, με ομιλητή τον κ. Ευάγγελο Σταθογιάννη, ιατρό καρδιολόγο, δημοτικό σύμβουλο Παπάγου και πρόεδρο του δημοτικού πολυϊατρείου.

Το Κέντρο Σπουδών Παπάγου εύ- και οι δραστηριότητες την 1η Οκτωβρίου. Θα χεται, Καλό Καλοκαίρι στα μέλη του και στους αναγνώστες της εφημερίδας «Ο Κόσμος Γύρω μας» και θέλει να τους ενημερώσει ότι οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την 24η Σεπτεμβρίου

λειτουργήσουν τμήματα Αυτογνωσίας – Επικοινωνίας, Αγιογραφίας, Βιτρώ, Γυμναστικής, Power Yioga, Tai Chi και Χορού. Τηλ. επιοινωνίας:210 6518433 , 210 6521465.

Από το ανοιξιάτικο μπαζάρ του Κέντρου Σπουδών στις 15 Μαΐου.

Η ΠΟΟΝ Παπάγου οργάνωσε στις 11 Μαΐου, στον υπαίθριο χώρο της Λέσχης ΕΑΑΣ, μια πολύ πλούσια και θερμή τελετή με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας. Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κα Χρύσα Παρίση-Μπομπορίδου, αρχισυντάκτης της εφημερί-

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου, η εκδήλωση την οποία είχαμε ανακοινώσει στο προηγούμενο τεύχος, σχετικά με την ομιλία της κυρίας Αικατερίνης Πολύμερου-Καμηλάκη, με θέμα «Μαγεία και λαϊκή λατρεία», και οργανώσαμε με τη συνεργασία του Συνδέσμου Παλαιών Παπαγιωτών και του Συλλόγου Ρουμελιωτών Παπάγου, στην αίθουσα του ΔΑΟΠ. Στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΑΟΠ, η κα Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της

Ακαδημίας Αθηνών, με την πλούσια γνώση και εμπειρία της, έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα. Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρέτισαν την ομιλήτρια οι πρόεδροι του Συνδέσμου Παλαιών Παπαγιωτών και του Συλλόγου Ρουμελιωτών Παπάγου, κ.κ. Π. Πανούσης και Γ. Ασημακόπουλος, καθώς και η αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ο κόσμος γύρω μας» Χρύσα ΠαρίσηΜπομπορίδου. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Β. Ξύδης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και πολύς κόσμος.

Επετειακή ομιλία

με θέμα «Η Άλωση της Πόλης με ορόσημο στις πολιτιστικές εξελίξεις με έμφαση στην τέχνη» οργάνωσε στις 31 Μαΐου η Πνευματική Εστία Παπάγου, με ομιλήτρια την κα Κατερίνα Μπαλή, διδάκτορα αρχαιολογίας, θεολόγο και ιστορικό τέχνης, σχολική σύμβουλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Πνευματική Εστία Παπάγου λιαράτι Αργυροκάστρου και ένα στην στα πλαίσια των εκδηλώσεών της, ήταν και ο οργανωτής της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Σούρλα «Οι Ήρωες του 1940 Περιμένουν», για το οποίο δημοσιεύσαμε ειδικό άρθρο στο προηγούμενο τεύχος.

δας «Ο κόσμος γύρω μας», η οποία αναφέρθηκε στη θέση της μητέρας και του πατέρα και στην αξία της οικογένειας ως κύριου κοινωνικού θεσμού. Επίσης, ο Δήμος Παπάγου τίμησε την απερχόμενη πρόεδρο κα Μάρω Λαμπρινού, για την προσφορά της.

Πρόσκληση Αιμοδοσίας Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 το πρωί, ώρα 10:00-13:30, θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης Παπάγου. Κινητή μονάδα από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών με πλήρη επιστημονικό εξοπλισμό, θα βρίσκεται εκεί για να πραγματοποιήσει την αιμοληψία. Σας υπενθυμίζουμε ότι, με το αίμα που προσφέρετε, έχουν ευεργετηθεί πάρα πολλοί ασθενείς ενορίτες μας σε κρίσιμες στιγμές της ζωής τους.

Όπως είχε αναφερθεί κατά την παρουσίαση, στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας για την κατασκευή δύο στρατιωτικών νεκροταφείων, ένα στο Βου-

Τ Πέμπτη 26/3/09

η πραγματοποιήθηκε Προσυνδιάσκεψη της Β3 Νομαρχιακής Ο.Ν.ΝΕ.Δ στο Δημαρχείο Χολαργού, στην οποία παρευρέθησαν αρκετοί νέοι των Δήμων Χολαργού και Παπάγου. Στην εκδήλωση παρέστη ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος , Πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ Β3 Νομαρχιακής

Κλεισούρα Πρεμετής.

Ήδη πληροφορούμαστε ότι στις 23 Απριλίου – τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Τίρανα - η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας αυτής. Έτσι καθίσταται δυνατή η αναζήτηση, εκταφή, αναγνώριση και ταφή των οστών των Ελλήνων που έπεσαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41.


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

13

Η ζωή στην πόλη

Εκδήλωση για την ανακαίνιση του Δημοτικού Κηποθεάτρου

Σ

τις 14 Ιουνίου, ώρα 20.00, ο Δήμος Παπάγου οργανώνει μουσική εκδήλωση στο πλήρως ανακαινισμένο Δημοτικό Κηποθέατρο, με την ευκαιρία των εγκαινίων του. Θα τιμηθεί ο χορηγός της ανακαίνισης του Κηποθεάτρου κ. Μπάμπης Στάικος, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο Μίμης Πλέσσας και οι συνεργάτες του. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χολαργού για τον Υμηττό

Σ

την συνεδρίαση του ΔΣ Χολαργού της 31/3/09, απορρίφθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και εγκρίθηκε να χαρακτηριστεί ο Υμηττός ως μια ενιαία ζώνη Α, απολύτου προστασίας. Το ΔΣ Χολαργού είναι κατηγορηματικά αντίθετο στον τεμαχισμό του βουνού σε ζώνες και υποζώνες που θα οδηγήσουν τελικά στον διαμελισμό και την καταστροφή του. Ειδικότερα για το τμήμα του βουνού που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Χολαργού αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τα όρια στην εκτός σχεδίου περιοχή μεταξύ των Δήμων Χολαργού και Παπάγου να μετατοπιστούν από την προέκταση της οδού Υμηττού στην προέκταση της οδού Αναστάσεως βάσει της πραγματικής κατάστασης. Όλη η εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Χολαργού, δηλαδή από το όριο με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής μέχρι την προέκταση της οδού Αναστάσεως [όριο με τον Δήμου Παπάγου] και μέχρι το όριο του υφιστάμενου εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης, να ενταχθεί στην ως άνω ζώνη Α απολύτου προστασίας.

Πρόγραμμα «Σχολής Γονέων» στο Χολαργό

Ξ

εκίνησε για πρώτη φορά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πρόγραμμα «Σχολής Γονέων». Το πρόγραμμα διαρκεί 25 ώρες και περιλαμβάνει πολλά θέματα που αφορούν στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, την ουσιαστική επικοινωνία των γονέων με το σχολείο, τη βελτίωση των γνώσεων των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους, κ.ά. Στις 11 Απριλίου και 9 Μαΐου έγινε διήμερο εκπαιδευτικό ιατρικό σεμινάριο στους Παιδικούς Σταθμούς Χολαργού με θέμα: «Βασική υποστήριξη της ζωής και επείγοντα ιατρικά προβλήματα». Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε θετικά από τους γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο ήταν ευγενική προσφορά των γιατρών του APLS HELLAS και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Οι Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί προσέφεραν πακέτα αγάπης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και σε Ιδρύματα του Δήμου Χολαργού.

Λαϊκή αγορά Χολαργού

Α

πό το Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δήμου Χολαργού, γνωστοποιήθηκε ότι, από 18-05-2009 και για έξι [6] μήνες, η λαϊκή αγορά Χολαργού θα λειτουργεί, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, στις οδούς Ευριπίδου, Κεφαλληνίας και Φανερωμένης, από Κεφαλληνίας έως Ευριπίδου.

Οδηγός του καλού ανακυκλωτή Από το Δήμο Χολαργού

Με εύκολους και πρακτικούς τρόπους, καθώς και με σωστό σχεδιασμό, η Ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας μπορεί και πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνήθεια. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στο Δήμο Χολαργού, κατεγράφησαν τα πιο συνηθισμένα λάθη και συντάχθηκε ο «Οδηγός του Καλού Ανακυκλωτή». Πριν πετάξουμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στους μπλε κάδους φροντίζουμε: - Ν α είναι άδειες από τροφές και υγρά και να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί. - Ν α τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο. - Όταν υπάρχει χώρος να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες. - Σ τους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα, αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση, είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες (στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης). - Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξασφαλίζουμε χώρο. - Δ ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

Τι δεν ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους - Τ α υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά μέταλλα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, στρώματα, παλιά έπιπλα, δερμάτινες τσάντες, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά δέντρων. - Τις βιοδιασπώμενες σακούλες. - Τ α μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες καθώς και αποτσίγαρα. - Χ ρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Τι πετάμε στους μπλε κάδους - Α λουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: Κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες, κάθε είδους σακουλάκια,

αλουμινένια μπόλ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, αλουμινόχαρτο, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, κλειδιά κλπ. - Όλες τις γυάλινες συσκευασίες - Όλες οι πλαστικές συσκευασίες. Επίσης νάϊλον από πακέτα τσιγάρων, φιλμ περιτυλίγματος τρόφιμων, πλαστικά από είδη διατροφής, το περιτύλιγμα από τις πάνες και άλλα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου, τα παλιά γάντια κουζίνας κλπ. - Πλαστικά αντικείμενα: Κρεμάστρες, πλαστι­κές κουτάλες, πλαστικές σακούλες, πλαστικά εργαλεία γραφείου, θήκες από cd, κασέτες κλπ. - Χαρτιά: Κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας κλπ. - Συσκευασίες τετραπάκ, Cd και dvd. - Ξύλινες συσκευασίες: Κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες, κρεμάστρες ρούχων κλπ. ΣΥΜΠΙΕΖΩ: Τις χαρτόκουτες και τα πλαστικά μπουκάλια του νερού προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζουμε τα καπάκια. ΠΛΕΝΩ: Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, από αναψυκτικά ή από άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεπλένονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά. ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ: Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις και γενικά χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4. ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ: Καλό είναι να ξεπλένουμε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν πλαστικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνουμε τον διαχωρισμό των υλικών. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σχετίζεται με τη ζωή μας και την υγεία μας! Ας μην αφήσουμε καμία συσκευασία να πάει χαμένη...


14

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

Ο κόσμος της υγείας

Γρίπη των Χοίρων

Γράφει ο Εμμανουήλ Χουστουλάκης Χειρουργός, Γενική, Λαπαροσκοπική, Ρομποτική Χειρουργική Doctor’s Hospital

θρώπους. Όμως, η μετάδοσή του από το ένα ζωικό είδος στο άλλο είναι εξαιρετικά σπάνια. Τι είναι ο νέος ιός της γρίπης; Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα και είναι ένας νέος υποτύπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ έως τώρα.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων; Η γρίπη των χοίρων είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων και προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Ο ιός είναι δυνατό να μεταδοθεί σε άλλους χοίρους, άγρια πτηνά, πουλερικά, άλογα και αν-

Μπορούν να μολυνθούν οι άνθρωποι από τη γρίπη των χοίρων; Ναι. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τα ζώα αυτά (π.χ. σε φάρμες χοίρων). Στην Ευρώπη, από το 1958 έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα της γρίπης των χοίρων και στην Αμερική το 1976, αναφέρθηκε μία επιδημία γρίπης των χοίρων με 200

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΑΓΓΛΙΑΣΑΚΟΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΘΕΑΤΑ,ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ- ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΘΕΑΤΑ, ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ- ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΔΙΚΗ ΤΗΝ ΣΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΟΗΣ) ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑΤΗΣ ΑΚΟΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΟΗΣ) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΔΟΚΙΜΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ:ΠΑΛΙΩΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤΠΑΛΙΩΝ ΟΙΚΟΝ ΣΑΣ ΔΟΚΙΜΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΑΜΕΙΑ – ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ, ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

κρούσματα, εκ των οποίων 12 νοσηλευτήκαν και ένα πέθανε.

μορφα και έχει φτάσει η θερμοκρασία του στους 70 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο ιών της γρίπης; Η διαφορά της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) από τον κλασσικό ιό της γρίπης των χοίρων είναι το γεγονός ότι ο νέος ιός περιέχει γονίδια από τους ιούς της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Επιπλέον ο τυπικός ιός της γρίπης των χοίρων μεταδίδεται μόνο μέσω της άμεσης επαφής με χοίρους. Ενώ έχουν περιγραφεί κρούσματα μετάδοσης του ιού της γρίπης των χοίρων από άνθρωπο σε άνθρωπο στο παρελθόν, θεωρούνται ως δευτερεύοντα και η μετάδοση του ένα αρκετά σπάνιο ενδεχόμενο. Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και καταλήγει μερικές φορές σε σοβαρή νόσηση.

Υπάρχει εμβόλιο; Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης Α(Η1Ν1). Γίνονται όμως προσπάθειες ώστε να παρασκευασθεί. Το υπάρχον εμβόλιο της κοινής γρίπης δεν είναι σε θέση να προσφέρει προστασία από το νέο ιό, παρότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με την κοινή εποχική γρίπη.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα συμπτώματα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) είναι παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης με αιφνίδια έναρξη πυρετού και βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους μυς, πονοκέφαλο, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι. Πως γίνεται η μόλυνση; Ο άνθρωπος μολύνεται από τον ιό Α(Η1Ν1) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και από την κοινή γρίπη. Άμεσα, μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει και φταρνίζεται. Μπορεί όμως ο νέος ιός να μεταφερθεί και έμμεσα, όταν μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια ή σε άλλες επιφάνειες και στη συνέχεια άτομα που ήρθαν σε επαφή με αυτές τις επιφάνειες φέρνουν τα χέρια τους στο στόμα ή τη μύτη τους. Μεταδίδεται με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος; Όχι. Ο άνθρωπος δεν είναι δυνατό να νοσήσει από το νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) μετά από κατανάλωση χοιρινού κρέατος και των παραγώγων του, εφόσον τηρηθούν οι σωστές πρακτικές υγιεινής στις κουζίνες, πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών που χρησιμοποιήθηκαν για τον χειρισμό του ωμού κρέατος με σαπούνι και αν το κρέας μαγειρευτεί σωστά, δηλαδή έχει μαγειρευτεί ομοιό-

Θεραπεία. Η θεραπεία της νέας γρίπης είναι κυρίως συμπτωματική, δηλαδή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός, παρότι υπάρχουν φάρμακα στα οποία ο ιός είναι ευαίσθητος. Μέτρα προστασίας από τη νόσο: - α ποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν νοσήσει. Αν ασθενήσετε εσείς, κρατηθείτε σε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο. - αποφύγετε να πάτε στη δουλειά ή το σχολείο αν είστε άρρωστος, προτιμήστε να μείνετε στο σπίτι σας για να μη μεταδώσετε τη νόσο στους άλλους. - καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ένα μαντήλι όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια για να προστατεύσετε τους οικείους σας ή όσους είναι γύρω σας. - το συχνό πλύσιμο των χεριών προστατεύει από τα μικρόβια και τους ιούς. Πλένετε τα χέρια σας συχνά ειδικά μετά από φτάρνισμα ή βήχα. - αποφεύγετε να ακουμπάτε τα χέρια σας στα μάτια, τη μύτη και το στόμα γιατί με αυτόν τον τρόπο κυρίως εξαπλώνεται η μόλυνση. Αν έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που παρατηρήθηκαν τέτοια κρούσματα, πρέπει να είστε σε επιφυλακή τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αν σε αυτό το διάστημα παρουσιάσετε πυρετό ή άλλα συμπτώματα γρίπης όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, καλό θα είναι να παραμείνετε σπίτι σας προκειμένου να μη μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα και απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας ή επικοινωνήστε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο τηλέφωνο 210 5212054.


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

15

Ο κόσμος της υγείας

Τι είναι το VEGA TEST • Δεν είναι τρόπος συνέντευξης που συναντούμε στην κλασική ομοιοπαθητική • Δεν έχει καμία σχέση με τη μέθοδο εξέτασης της κλασικής ιατρικής • Δεν περιλαμβάνει εξέταση αίματος • Δεν είναι επώδυνη • Δεν έχει παρενέργειες

Ε

ίναι Γερμανικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης στην Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Είναι μηχανήματα που λειτουργούν βάσει της αρχής ομοίων και καταγράφουν τις συχνότητες από διάφορες επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί ο οργανισμός και κατόπιν το μηχάνημα καταγράφει τα ιάματα που είναι όμοια προς τα ευρήματα. Έτσι δεν χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να πούμε πολλά πράγματα. Είναι μια απλή μέθοδος που λειτουργεί βάσει της απαραβίαστης αρχής των ομοίων, ακουμπώντας τους ακροδέκτες του σε κάποιο μεσημβρινό του σώματος (Meridian) και έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα, άσχετα αν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό ή οργανικό. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να κάνει μια εξέταση για το ποια ιάματα Μπαχ έχουμε ανάγκη. Είναι μια αξιόπιστη μέθοδος που φυσικά δεν περιορίζεται σε ένα όργανο, αλλά σε όλο το σώμα, ώστε να έχουμε την σωστή άποψη όχι μόνο του συμπτώματος, αλλά και της αιτίας. Και κάτι που το κάνει μοναδικό, είναι ότι κάποιος μπορεί να το κάνει ταυτόχρονα και παράλληλα με τα κλασικά φάρμακα, κάνοντας την θεραπεία πιο υπεύθυνη. VEGA expert, VEGA select, VEGA som, VEGA χρωματοθεραπεία. Όλες αυτές οι υπηρεσίες για χάρη μιας καλής υγείας χωρίς πόνους και παρενέργειες. Ζαργάνης Χαράλαμπος

Ομοιοπαθητικός, Lecteur for VEGA Devices Μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Grieshaber

ΟΠΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ Αναστάσεως & Ορφέως 7 Παπάγου - Χολαργός Τηλ. 210 65 16 286, Φαξ: 210 65 49 524

ΔΙΠΛΧΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ – ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Βεβαιώνεται ότι η παρακάτω αναφερόμενη επιχείρηση αποτελεί εγκεκριμένο προμηθευτή οπτικών ειδών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Προμηθευτών του.

• ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ • • • • • • •

VEGA TEST ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΕST TEST ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ TEST ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΩΝ VEGA TEST ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ & ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

** Κρέμα ενυδατική αποτελούμενη από 31 βότανα για καθαρό δέρμα ** Κρέμα για αρθριτικούς πόνους με άμεσα αποτελέσματα ** Βότανα για κατοικίδια. Δερματική ισορροπία, υγεία και ομορφιά ** Μπαχαρικά για τη μαγειρική σας για υγεία και ευεξία ** Φυσικό αντιβιοτικό από ασήμι σε μορφή σπρέι ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΦΙΛΤΡΟΥ Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει τη διέλευση μόνο των μορίων του νερού, όλα τα υπόλοιπα ξένα συστατικά συγκρατούνται σε ποσοστό έως και 99%. Το νερό αποθηκεύεται σε δοχείο φύλαξης απαλλαγμένο πλέον από επιβλαβή στοιχεία.

Επωνυμία: ΞΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Διεύθυνση: ΟΡΦΕΩΣ 7, ΧΟΛΑΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΡΓΑΝΗΣ Η παρούσα βεβαίωση αποτελεί ιδιοκτησία του ΟΠΑΔ και επιστρέφεται στον Οργανισμό άμεσα, όταν αυτό ζητηθεί

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ – LECTURER FOR VEGA DEVICES ΧΙΟΥ 10, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Έναντι ΙΚΑ Αγ. Παρασκευής) Τηλ/FAX: 210 60 80 549, Κιν.: 6944 479621


16

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

Ο κόσμος των νέων

Σχολικοί Αγώνες Σκακιού 2009

Μαθητές με ταλέντο! Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Παπάγου, παρουσίασε μέσα στον Μάιο δύο πολύ σημαντικά θεατρικά έργα, στο αμφιθέατρο του Δήμου Χολαργού.

Σ

τις 3 Μαΐου παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν Ντε Χάρτογκ, «Το νυφικό κρεβάτι», του γράφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκε και τιμήθηκε με βραβείο.

Στις 15 Μαΐου, παρουσιάστηκε το κωμειδύλλιο του Δημήτρη Κορομηλά «Η τύχη της Μαρούλας» που γράφτηκε 1889 και χαρακτηρίστηκε σταθμός στην εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου. Η παρουσίαση των θεατρικών έργων από τα παιδιά είχε μεγάλη επιτυχία και εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι μιλούσαν με πολύ κολακευτικά λόγια για τις παραστάσεις. Πρόκειται για μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία που αξίζει να στηριχθεί από όλους τους τοπικούς φορείς. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν καθώς και στους καθηγητές και γονείς που συνέβαλαν στην προσπάθεια των παιδιών.

ε.α.

Μεγάλες διακρίσεις των μικρών σκακιστών της ΑΙΓΛΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

Με ένα χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές τους, επέστρεψαν οι μικροί σκακιστές του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου ΑΙΓΛΗ Παπάγου, από τους αγώνες του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος και του Ανοιχτού Μαθητικού Τουρνουά 2009, που διεξήχθησαν κατά τις διακοπές του ΠΑΣΧΑ στο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής. Με την επιτυχία αυτή έκλεισε και ο φετινός κύκλος των σχολικών αγώνων, κατά τους οποίους οι λιλιπούτειοι σκακιστές του Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ επέτυχαν τις παρακάτω διακρίσεις: Ατομικό Σχολικό Περιφερειών Αττικής - Προκριματικοί τελικής φάσης Αττικής: 35 συμμετοχές με: τρία χρυσά (ΜΠΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΚΟΥΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΞΥΔΑΚΗ ΛΥΔΙΑ), τέσσερα αργυρά (ΔΕΛΛΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ-ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΕΛΛΗ – ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΦΙΛΟΜΗΛΑ – ΖΑΦΕΙΡΗ ΝΕΦΕΛΗ), έξη χάλκινα: (ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ – ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ-ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΘΗΝΑ – ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΞΥΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΓΚΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ). Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Αττικής Προκριματικοί τελικής φάσης Πανελληνίου Πρωταθλήματος: 9 συμμετοχές με ένα χάλκινο (ΜΠΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) και τρεις προκρίσεις για Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (ΓΚΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΜΠΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΔΕΛΛΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ). Ατομικό Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα: 10η θέση με το ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΕΛΙΩΤΗ στη Β΄ Δημοτικού. Ατομικό Ανοιχτό Πανελλήνιο Μαθητικό Τουρνουά: Χρυσό μετάλλιο με τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΑ στη κατηγορία κοριτσιών στον όμιλο Γ΄ - Β΄ - Α΄ Δημοτικού – Νηπίων. Διεύθυνση αλληλογραφίας ΑΙΓΛΗΣ Παπάγου: Βλαχάβα 19, 15669 Παπάγου. Τηλ-Fax: 210-6524094

Μεγέθους κάρτας Ο Δήμος Παπάγου o) των Δημοτικών Σχολείων με την ευκαιρία της (δίστηλ λήξης των μαθημάτων διοργανώνει μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, με τη συμμετοχή των Προσκόπων, animateurs, με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πολλές εκπλήξεις και δώρα την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009, ώρα 10.00, στην Παιδική Χαρά του Μεγάλου Πάρκου

Σελ. 10

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

17

Ο κόσμος των νέων

Παραβατικότητα ανηλίκων & Ευθύνες ενηλίκων

Πυρά Λήξης των Προσκόπων

Τ

ο 2ο Σύστημα Προσκόπων Παπάγου οργανώνει την ετήσια Πυρά Λήξης στις 14 Ιουνίου, στο χώρο της Ομάδας Προσκόπων, πίσω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Γράφει ο Παναγιώτης Δεμέστιχας, Καθηγητής Φιλόλογος / www.kks.gr

Σ

τη χώρα μας τα κρούσματα παραβατικότητας ανηλίκων έχουν γενικά ήπιες μορφές, αν συγκριθούν με περιπτώσεις της υπόλοιπης Ευρώπης και Αμερικής. Ωστόσο παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια αύξηση του φαινομένου αυτού. Βασική αιτία αλλά και πεδίο πρόληψης είναι ο θεσμός της οικογένειας. Ανεξαρτήτως του βιοτικού επιπέδου, οι σχέσεις των μελών της οικογένειας περιορίζονται κυρίως στη διεκπεραίωση των καθημερινών εκκρεμοτήτων. Οι σχέσεις όμως απαιτούν ουσιαστική επικοινωνία και η επικοινωνία απαιτεί χρόνο, κάτι που δυστυχώς λείπει από όλους μας. Η αδυναμία δε για ουσιαστική επαφή καλύπτεται συχνά, από όσους βέβαια έχουν την οικονομική άνεση, με παροχή υλικών αγαθών. Αν πάλι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι ισχνή και το κοινωνικό περιβάλλον έχει στοιχεία παραβατικότητας τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Σε μια κοινωνία που οι νέοι ακούν για διαφθορά, για δυσοίωνο εργασιακό μέλλον, για πελατειακές σχέσεις και για κοινωνική καταξίωση εκφυλισμένων ηθικά ατόμων, εύκολα μπορούν να υιοθετήσουν μηδενιστικές μορφές συμπεριφοράς χωρίς κανένα ιδιαίτερο ιδεολογικό κίνητρο. Σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται η παραβατικότητα των ανηλίκων, αλλά για τη στάση αυτή ενός ανθρώπου 15, 16, 17 χρονών με μόλις 4-5 χρόνια κοινωνικού προβληματισμού οι υπαίτιοι είμαστε αποκλειστικά εμείς . Έτσι λοιπόν προτείνω, ο καθένας μας, αν διαπνέεται ακόμη από σταθερές αξίες, ας προσπαθήσει με το έργο του και όχι με λόγια, να επηρεάσει θετικά το μικρό κοινωνικό του περίγυρο, όντας έντιμος και συνεπής με ό,τι ασχολείται. Μολονότι δε προσβλέπω σε σημαντικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον, αν κάνουμε έστω και ένα νέο να αδράξει τη ζωή και να παλέψει με κέφι και όρεξη θα είναι μια κάποια επιτυχία.

Τοπικό Τμήμα Παπάγου - Ιωνίας 4

Ελληνογερμανίδα καθηγήτρια Κάτοχος αδείας του Υπουργείου Παιδείας παραδίδει μαθήματα γερμανικής γλώσσας για όλα τα επίπεδα.

210 6514 861, 6937 425123


18

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

Ο κόσμος του πολιτισμού

Εικαστικός περίπατος

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Γράφει η Νινέτα Σμυρλή / Ζωγράφος - Εικαστικός

Ένα βήμα πριν το καλοκαίρι, εμείς σχεδιάζουμε τις διακοπές μας και οι Χώροι Τέχνης παρουσιάζουν τις τελευταίες, για τη φετινή περίοδο, επιλογές τους. Στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζεται αναδρομική έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα (140 έργα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές). Η έκθεση ξεκινά με χαρακτικά του 70 φθάνοντας σε σύγχρονα έργα ζωγραφικής. (Νεκρές φύσεις, πορτρέτα και μυθολογικά θέματα). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31/8. Βας. Κων/ου 50 τηλ. 210-7235857. Η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της Μαριέττας Αντιόχου λάδια και παστέλ, με τοπία από Ελλάδα. «Τοπία αγαπημένα, βιώματα της ψυχής και του ονείρου στο απομεσήμερο του καλοκαιριού…» όπως σημειώνει η ίδια. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Π. Τέτση και αυτή είναι η πέμπτη ατομική της έκθεση.

Θα διαρκέσει έως 13 Ιουνίου. Ν. Δούκα 5, Κολωνάκι τηλ. 210 7249 333 Τέλος στις 20 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ο σχεδιασμός του έγινε από το Γαλλο-ελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και έχει τρία επίπεδα συνολικής επιφάνειας 25.000τμ. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει ειδική πτέρυγα για τα Ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η είσοδος στο Μουσείο. Το στέγαστρο λειτουργεί ως προστατευτικό κέλυφος για τις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου. Η γυάλινη ράμπα και η μνημειακή κλίμακα που οδηγεί στην Αίθουσα των Αρχαϊκών. Στην κορυφή της κλίμακας μια ματιά στον εξώστη που προορίζεται για τις Καρυάτιδες.

Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Καλό Καλοκαίρι.

Εντυπωσιακά στοιχεία για το ανάκτορο των Αιγών

Μ

Κτίσμα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής

Σ

την Πέλλα της Μακεδονίας η αρχαιολογική σκαπάνη, μέσα στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων, αποκάλυψε, τα Ανάκτορα του Φιλίππου. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις των αρχαιολόγων πρόκειται για τεράστιο ανάκτορο, το οποίο καλύπτει περίπου 75 στρέμματα, με μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και ψυχαγωγίας. Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης εντοπίσει και τους χώρους διδασκαλίας των νεαρών Μακεδόνων της αυλής του Φιλίππου του Β΄, στις οποίες μάλλον δίδαξε και ο Αριστοτέλης τον νεαρό Αλέξανδρο. Το ανάκτορο της Μακεδονίας, Φιλίππου του Β΄ είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτό το ανάκτορο «είδαν» οι αρχαιολόγοι ύστερα από μια τριετία ανασκαφών. Χώροι συμποσίων, δεκάδες κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα με ψηφιδωτά δάπεδα (αναλόγων διαστάσεων και τεχνικής με αυτές που έχουν εντοπισθεί στην Αρχαία Ολυμπία), λουτρά και χώροι προετοιμασίας και εκπαίδευσης των νεαρών γόνων των Μακεδόνων αριστοκρατών που χρονολογούνται στα παιδικά και εφηβικά χρό-

νια του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνέθεταν το περίλαμπρο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας, το μεγαλύτερο της αρχαίας Μακεδονίας. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται ότι θα επιτρέψει την αναπαράσταση ολοκλήρου του ανακτόρου και του κέντρου της πρωτευούσης της Μακεδονίας την εποχή της ακμής της. Ακριβέστερα στοιχεία για το ανάκτορο των Αιγών προσφέρουν στους αρχαιολόγους της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι εργασίες της ανάδειξής του. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν πως πρόκειται για εντυπωσιακό κτίσμα, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον Παρθενώνα, ενώ είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτόν. Η πρώτη φάση των εργασιών ανάδειξης του ανακτόρου, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ενταχθεί στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Όπως τόνισε η αρχαιολόγος της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη, σε ομιλία της, στην 22η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, οι εργασίες αυτές βοήθησαν στην τεκμηρίωση

πολλών υποθέσεων, σχετικά με την κάτοψη του ανακτόρου. Όπως επισημάνθηκε, το ανάκτορο του Φιλίππου Β’, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται το 350 π.Χ. και ολοκληρώθηκε πριν το 336 π.Χ., δίνει σημαντικά στοιχεία για τη μακεδονική αρχιτεκτονική, καθώς αποπερατώθηκε σε μία οικοδομική φάση, χωρίς να υποστεί μεταγενέστερες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις. Επανάσταση για τις γνώσεις των αρχαιολόγων στην αρχιτεκτονική, χαρακτήρισε η κ. Κοτταρίδη και τη σχεδιαστική αποκατάσταση της διώροφης στοάς στην πρόσοψη του ανακτόρου. «Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι τέτοιου είδους στοές είναι χαρακτηριστικές του 2ου αιώνα π.Χ., τύπος, που στις Αιγές χρησιμοποιείται πολύ νωρίτερα, δηλαδή το 350 π.Χ.» εξήγησε. Διατύπωσε δε την υπόθεση ότι αρχιτέκτονας του ανακτόρου φέρεται να ήταν ο Πύθεος, ο οποίος σχεδίασε και το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Όπως είπε, δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι ο γλύπτης του Μαυσωλείου, Λεωχάρης, εργάστηκε για τον Φίλιππο Β’ στο ανάκτορο των Αιγών.

ια νέα ηλεκτρονική βιβλιοθήκη λειτουργεί ήδη στο διαδίκτυο από τον Απρίλιο. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (World Digital Library) τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Η ιστοσελίδα www.wdl.org, που χαρακτηρίστηκε «καθεδρικός ναός της διανόησης», θα περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένες πολιτιστικές πληροφορίες από όλο τον κόσμο. Αρχαία κινέζικα χειρόγραφα, παλιά κάρτ-ποστάλ, ιρακινές εφημερίδες του 19ου αιώνα, χάρτες του Νέου Κόσμου, πρωτότυπα κείμενα και άλλα πολλά θα βρίσκονται στις σελίδες της ψηφιακής αυτής βιβλιοθήκης. Η πρόσβαση για τους χρήστες του διαδικτύου θα είναι δωρεάν και διαθέσιμη συνεχώς, ενώ η ιστοσελίδα της θα είναι μεταφρασμένη σε επτά διαφορετικές γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρωσικά και κινέζικα. Τα λήμματα συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια τεσσάρων ετών με βάση την αρχική ιδέα του καθηγητή Τζέϊμς Μπίλιγκτον της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Υπήρξε συνεργασία με 32 κορυφαία ιδρύματα ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η έλλειψη ψηφιοποιημένων αρχείων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Αφρικής, στέρησε τη δυνατότητα να υπάρξουν πληροφορίες για την πολιτιστική τους κληρονομιά.


25ης Μαρτίου 2 & Αναστάσεως, Χολαργός. Τηλ. 210-6546139

Το Βιβλιοπωλείο ΒΑΓΙΩΝΑΚΗΣ, με την πλούσια συλλογή βιβλίων και τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, προτείνει τους παρακάτω τίτλους βιβλίων. Λυκόφως

Η ζωή μου

Τελική Τιμή: €17,91

Ένα τολμηρό, αποκαλυπτικό βιβλίο, που όλη του η δύναμη είναι η ειλικρίνειά του. Μέχρι τώρα όλοι ξέραμε την Τζέιν Φόντα ως ηθοποιό και ακτιβίστρια, φεμινίστρια και σύζυγο, γυμνάστρια και πρότυπο ζωής. Σ’ αυτά τα εξαιρετικά απομνημονεύματα η Φόντα μας δείχνει κι άλλες, πολύ περισσότερες πλευρές της.

Meyer, Stephenie Σύντομη περιγραφή: Η Μπέλλα μετακομίζει στο Φορκς, μια μικρή, μόνιμα βροχερή πόλη πιστεύοντας ότι την περιμένει η πιο βαρετή περίοδος της ζωής της. Όμως από τη στιγμή που θα γνωρίσει τον αινιγματικό Έντουαρντ, η ζωή της θα πάρει μια συναρπαστική και τρομακτική στροφή. Ο Έντουαρντ, που είναι βρικόλακας, είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να διατηρεί την πραγματική του ταυτότητα μυστική στη μικρή κοινότητα του Φορκς. Όμως τώρα πια κανείς δεν είναι ασφαλής, και περισσότερο απ’ όλους η Μπέλλα. Το ζευγάρι θα βρεθεί να ισορροπεί επικίνδυνα στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα στην επιθυμία και τον κίνδυνο. Μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε στο κοινό, το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στην οθόνη από την Κάθριν Χάρντγουικ, το 2008, με τους Κρίστεν Στιούαρτ, Ρόμπερτ Πάτινσον και Τέιλορ Λότνερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μεγάλοι Ελληνες: Μέγας Αλέξανδρος Tarn, William Woodthorpe Τελική Τιμή: €8,91

Τους καρπούς της κατ’ εξοχήν πολιτιστικής πολιτικής του Αλέξανδρου εξύμνησε ο Πλούταρχος τέσσερις εκατονταετίες αργότερα, γράφοντας ότι ο Αλέξανδρος εδίδαξε τους Υρκανούς τον έγγαμο βίο, τους Αραχωσίους τη γεωργία, τους Σογδιανούς να συντηρούν τους γέροντες γονείς τους αντί να τους θανατώνουν, τους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες τους και να μην τις παντρεύονται, τους Ινδούς να προσκυνούν ελληνικούς θεούς, τους Σκύθες να θάβουν τους νεκρούς των και να μην τους κατασπαράσσουν• ότι ο Αλέξανδρος εξημέρωσε την Ασία με τον Όμηρο ως ανάγνωσμα και ότι τα παιδιά των Περσών, των Σουσιανών και των Γεδρωσίων απήγγελλαν τις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλέους• ότι ίδρυσε περισσότερες από εβδομήντα πόλεις ανάμεσα σε βάρβαρα έθνη και κατέσπειρε την Ασία με ελληνικούς πολιτικούς θεσμούς• ότι μυριάδες ανθρώπων χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν νόμους που εθέσπισε ο Αλέξανδρος.

Slimmer χάστε βάρος αλα ελληνικά

Χάρης Παπαδόπουλος Τιμή:14,40

Διατροφικό πρόγραμμα: Το καλύτερο πρόγραμμα απώλειας βάρους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα! Περιλαμβάνει εύκολες και γρήγορες συνταγές ελληνικής μαγειρικής, που θα σας ενθουσιάσουν. Δεν χρειάζεται πλέον να ζυγίζετε και να μετράτε συνεχώς γραμμάρια! Μπορείτε, μάλιστα, να μαγειρεύετε το ίδιο φαγητό SLIMMER και για την υπόλοιπη οικογένεια.

Σκιές από την Αμερική

Άρθρα και δοκίμια πάνω στον σύγχρονο αμερικανικό επεκτατισμό

Βασίλειος Μαρκεζίνης Τιμή: 14,40

«Ο σκοπός του ανά χείρας βιβλίου δεν είναι να μεταπείσει ή να παραπλανήσει τους αναγνώστες του, αλλά να τους κάνει να σκεφτούν. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να παίξει κανείς το χαρτί της ετεροδοξίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι αυτή ίσως δεν μεταβληθεί ποτέ σε µια νέα ορθοδοξία, αλλά θα καταδικαστεί σαν αιρετική σκέψη.

Χορός μεταμφιεσμένων

Μάρω Βαμβουνάκη Τιμή:14,94

Πριν πολλά χρόνια, οι χοροί μεταμφιεσμένων ασκούσαν πάνω μου ποιητική γοητεία. Όταν με πήγαιναν στα bal d enfants του παγωμένου Φεβρουαρίου όπως τα έλεγαν παλιά στα Χανιά, όταν χανόμουν σε ταινίες, μουσικές, ή νουβέλες για τις παράδοξες τούτες γιορτές, κατακυριευόμουν απ τη σαγήνη μιας ιλιγγιώδους δυνατότητας.

Τιμή:25,20

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ Υalom D. Irvin Τιμή:17,10

Με το βιβλίο αυτό ο μεγάλος ψυχοθεραπευτής μας προτείνει διάφορες μεθόδους, με τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε τον τρόμο, και τελικά καταφάσκει στη ζωή. Και το σημαντικότερο, ο Γιάλομ μας ενθαρρύνει να αγωνιζόμαστε για έναν πιο άμεσο σύνδεσμο με τους άλλους ανθρώπους. Η συμπονετική επαφή, σε συνδυασμό με τη σοφία των μεγάλων διανοητών που πάλεψαν κι οι ίδιοι με το ζήτημα της θνητότητας, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τον τρόμο μας για τον θάνατο, να ζήσουμε μια ζωή πιο χαρούμενη και ουσιαστική και να αναλάβουμε τα αναγκαία ρίσκα για να πραγματώσουμε τον εαυτό μας. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ• πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2008.

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ

PAULO COELHO Τιμή:17,10

Ένα βιβλίο γεμάτο σκέψεις για την προσωπική δύναμη και τα αθώα όνειρα που χειραγωγούνται ή καταστρέφονται από την επιτυχία. Εκτυλίσσεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, στον κόσμο της μόδας και του κινηματογράφου, στο φεστιβάλ των Καννών. Ο Ιγκόρ, ένας επιτυχημένος και πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, ψάχνει κάποιον να θυσιάσει στο όνομα της αγάπης για να στείλει ένα μήνυμα στην πρώην γυναίκα του, την Εύα. Καθώς πάντα πίστευε ότι η ζωή του μαζί της ήταν μέρος ενός θεϊκού σχεδίου, της είχε πει ότι θα κατέστρεφε κόσμους ολόκληρους για να την ξαναφέρει κοντά του αν ποτέ την έχανε. Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία και εκτροχιάζεται η ηθική, έρχεται στην επιφάνεια η πάλη μεταξύ μιας δύναμης του κακού, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός καθ’ έξη δολοφόνου, και της κοινωνίας. Ενώ ο Ιγκόρ στήνει τις παγίδες του στο «Ο νικητής είναι μόνος», ο Κοέλο υφαίνει με μαεστρία τις ιστορίες των ηρώων του που μπλέκονται η μία με άλλη και δίνει μια ιστορία γεμάτη βάθος, συναίσθημα, διορατικότητα και κατανόηση, χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει να κερδίσει το θαυμασμό των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο.

ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΟΡΑ Τιμή : 15,05

Η Στέλλα και η Μαριάννα απολαμβάνουν τη φιλία τους και την ανεμελιά της εφηβικής ηλικίας, όταν η ζωή θα τις φέρει αντιμέτωπες με την πιο σκληρή δοκιμασία. Από εκείνη τη στιγμή τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο. Μέσα σε ένα μόνο βράδυ τα δύο κορίτσια βίαια θα ενηλικιωθούν και ένα θανάσιμο μυστικό θα ορίζει στο εξής τις ζωές τους. Τα χρόνια θα περάσουν, νεαρές γυναίκες πια θα αναζητήσουν την ευτυχία, την επιτυχία, τον έρωτα. Όμως η μοίρα δεν θα τις αφήσει έξω από τα παιχνίδια της. Για μια ακόμα φορά θα στήσει τις δικές της παγίδες. Διάφορα παράξενα κι ανεξήγητα γεγονότα θα συμβούν, ενώ κάτι φοβερό και απίστευτο θα φέρει πάλι τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Κι εκείνες θα χρειαστεί να αναμετρηθούν με τις τύψεις τους, να ξεθάψουν ένοχα μυστικά και να πληρώσουν βαρύ τίμημα, προκειμένου να κερδίσουν το μερίδιό τους στην αγάπη.


20

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

Ο κόσμος της τεχνολογίας

«Καυτοί» προορισμοί στο διαδίκτυο Σερφάρετε; Σας προτείνουμε τα 10 πιο καυτά websites του παγκόσμιου ιστού που αξίζει να επικεφθείτε τουλάχιστον μία φορά.

Google

http://google.com Σίγουρα αυτό το ξέρετε ήδη. Μακράν η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Σε τέτοιο βαθμό που είναι σχεδόν συνυφασμένες έννοιες και αποτελεί το σημείο έναρξης κάθε αναζήτησης. Πέρα και από την αναζήτηση, η Google παρέχει πολλές υπηρεσίες όπως email, ημερολόγιο, διαχείριση αρχείων, διαφημίσεις, RSS, στατιστικά στοιχεία για websites και πολλά άλλα.

Youtube

http://youtube.com Η απόλυτη πλατφόρμα για τα βίντεο σας αλλά και εκείνα των φίλων σας. Είναι στην ουσία ένα κοινωνικό δίκτυο όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν και να μοιράζονται βίντεο και να συζητούν αναφορικά με αυτά με τους φίλους τους. Αγοράστηκε πρόσφατα από την Google.

Flickr

http://flickr.com Η αντίστοιχη πλατφόρμα για τις φωτογραφίες

σας και των φίλων σας. Ανεβάστε, μοιραστείτε, οργανώστε, παρουσιάστε, σχολιάστε τις φωτογραφίες σας και βρείτε φωτογραφίες άλλων που σας ενδιαφέρουν.

Facebook

http://facebook.com Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο σήμερα με 200 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και ραγδαία άνοδο. Δημιουργήστε το προφίλ σας, βρείτε τους φίλους σας και δικτυωθείτε μαζί τους, μάθετε τα νέα τους. Στο facebook υπάρχει επίσης η δυνατότητα να προσθέσουμε τις δικές μας εφαρμογές! Ορισμένες από αυτές όπως οι ομάδες και οι σελίδες είναι τόσο διμοφιλείς που αποτελούν εναλλακτικό τρόπο παρουσίας στο διαδίκτυο.

Twitter

http://twitter.com Ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό δίκτυο με … μόνο 11 εκατομμύρια χρήστες. Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή και μας επιτρέπει με 140 χαρακτήρες να περιγράφουμε σε όσους

Κορυτσάς 10, Αγία Παρασκευή 15343 2106391009, 2106391455

making

www.entelia.gr

the web

work for you Drupal CMS

Open Source

web design

web marketing SEO

Software

user based content stream casting new media weblogs social bookmarking data mashups e-persona e-Communities e-Shop tags folksonomies wiki feeds rss ajax xml Development

www

podcasting

Communities

share media

Γράφει ο Γιώργος Δέτσης / Μηχανικός πληροφορικής, Msc.

ενδιαφέρουν να μαθαίνουν τα νέα μας, τι κάνουμε εκείνη την στιγμή. Αντίστοιχα εμείς μαθαίνουμε για όσους ενδιαφερόμαστε εμείς. Το twitter χάρη στην απλότητά του και την αμεσότητά του αποτελεί εργαλείο άμεσης ενημέρωσης και βάση για αρκετές άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Yahoo

http://yahoo.com Είναι το μεγαλύτερο και πλέον δημοφιλές μέσο για δωρεάν email. Με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του για ενημέρωση, καιρό, εφαρμογές κ.α αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πύλες για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Amazon

http://amazon.com Ξεκίνησε σαν Online βιβλιοπωλείο και επεκτάθηκε σύντομα σε ένα τεράστιο πολυκατάστημα για αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων ειδών από εταιρείες και ιδιώτες.

Ebay

http://ebay.com

Όταν ο άνθρωπος παράγει ηλεκτρισμό Σ

κεφθήκατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να απαλλαγείτε από την έννοια της φόρτισης των συσσωρευτών των διαφόρων μικροσυσκευών που έχετε μαζί σας; Τα εργαστήρια του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρουσίασαν μια συσκευή που προσδένετε με κατάλληλο τρόπο στο γόνατο του ποδιού και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αρκετό για τη φόρτιση ενός φορητού GPS, ενός κινητού τηλεφώνου, κλπ. Η συσκευή αυτή συλλέγει την ενέργεια που παράγεται όταν ο άνθρωπος που βαδίζει «φρενάρει» το γόνατο, δηλαδή «βάζει αντίσταση», μετά την κίνηση (ταλάντευση) του ποδιού προς τα εμπρός προκειμένου να διαγράψει βήμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Arthur Kuo του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπάρχει ισχύς που μπορεί να συλλεγεί από διάφορα μέρη του σώματος, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το γόνατο είναι ίσως το πιο καλό μέρος. Κατά τη διάρκεια του βαδίσματος, χαραμίζεται

Αν θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε αγαθά από μία τεράστια ποικιλία προιόντων στο διαδίκτυο, εδώ είναι το μέρος. Ζωντανές δημοπρασίες, αγορές, πωλήσεις προιόντων.

Paypal

http://paypal.com Αποκτείστε ηλεκτρονικό πορτοφόλι, στείλτε χρήματα με ένα email, λάβετε χρήματα, κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές στο διαδίκτυο με ασφάλεια χωρίς να αποκαλύπτετε τραπεζικούς λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες.

Wikipedia

http://wikipedia.org Ποια είναι η καλύτερη εγκυκλοπαίδεια; Μα φυσικά αυτή που γράφεται από εσάς, για εσάς. Οι χρήστες του διαδικτύου είναι εκείνοι που γράφουν και εξελίσουν την πληρέστερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Ότι γράφεται, εγκρίνεται από το διαδίκτυο.

…καλό σερφάρισμα!

ενέργεια, όταν, για παράδειγμα, το πόδι «κτυπάει» στο έδαφος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με την καταβολή έργου από τους μύες του ποδιού. Η συσκευή δοκιμάστηκε σε αριθμό ανδρών, σε διάφορες μορφές ελεύθερου βαδίσματος. Βεβαίως, η πρωτότυπη συσκευή είναι ογκώδης και βαριά, και δυσκολεύει αυτόν που τη φέρει. Πρόθεση των ερευνητών είναι να βελτιώσουν τη συσκευή έτσι ώστε να φέρεται ευκολότερα, διατηρώντας τις δυνατότητές της για συλλογή ενέργειας. Μια ελαφρύτερη έκδοση της συσκευής θα είναι χρήσιμη σε οδοιπόρους ή στρατιώτες οι οποίοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ηλεκτρισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες παρόμοιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε πρόσθετα γόνατα και άλλες εμφυτευόμενες συσκευές οι οποίες σήμερα έχουν ανάγκη συσσωρευτή και περιοδικών επεμβάσεων για την αντικατάσταση αυτού του συσσωρευτή.


Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

21

Η ζωή στην πόλη

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ Γραφείο Τύπου

ΦΟΡΟΤΕΧΝΗΣ - ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. ΜΗΤΡΩΟΥ Ο.Ε.Ε.: 0015227

ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ 13 - 15669 ΠΑΠΑΓΟΣ Τηλ. 210 6544849, Κιν.: 6973837306 e-mail: gvtz57@yahoo.gr

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Εγκαίνια: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 09, 7:00 μ.μ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Ολυμπιονικών & Αγ.Σοφίας 1) Από 17/6 έως 20/6 ώρες 10:00 -1:00 / 6:00 - 9:00

Συναυλία Μανώλη Μητσιά

Ο

Δήμος Νέου Ψυχικού διοργανώνει την παρακολούθηση της συναυλίας του Μανώλη Μητσιά στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009. Ώρα Αναχώρησης: 7.30 μ.μ. από Μ.Ε.Ο. Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: έως 3 Ιουνίου 2009. Τηλ: 210-6710869 γραφείο Αντιδημάρχου Παιδείας & Πολιτιστικών κας Τιτίκας Βακιρτζή

ύπου

Ορθός Υπολογισμός Δημοτικών Τελών

Ό

πως είναι γνωστό, τα Δημοτικά Τέλη (Δ.Τ.) και ο Δημοτικός Φόρος (Δ.Φ.) χρεώνονται με βάση την επιφάνεια των ακινήτων. Στο παρελθόν, όταν στο Δήμο μας υπήρχαν πολλές λιθόκτιστες μονοκατοικίες και η τοιχοποιία τους καταλάμβανε σημαντικό τμήμα του ωφέλιμου χώρου τους, η τότε Κοινότητα Παπάγου είχε κρίνει δίκαιο και είχε αποφασίσει να υπολογίζονται τα Δ.Τ. και ο Δ.Φ. με βάση το 90% της επιφανείας του ακινήτου. Αυτό το ευνοϊκό για τους κατοίκους μέτρο κρίθηκε μη νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε ότι τα Δ.Τ. και ο Δ.Φ. πρέπει να υπολογίζονται με βάση τη συνολική επιφάνεια του ακινήτου και να μην αφαιρείται η τοιχοποιία. Μετά από αυτή την απόφαση, ο Δήμος Παπάγου προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και επιβάλει τα Δ.Τ. και Δ.Φ. για το σύνολο της επιφανείας του ακινήτου. Εκτιμάται όμως ότι αρκετοί ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα των παλαιών μονοκατοικιών, μη έχοντες ενημερωθεί γι’ αυτό το θέμα, εξακολουθούν να έχουν δηλώσει στο Δήμο το 90% της επιφανείας του ακινήτου τους και να καταβάλουν μειωμένα τέλη, πράγμα το οποίο δεν είναι πλέον νόμιμο. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ = ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Ο

Δήμος Νέου Ψυχικού σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας οργάνωσε Ενημερωτική Ημερίδα με Θέμα: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ»

την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Ομηλητές ήταν η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα Επ. Καθηγήτρια, Γυναικολόγος – Ειδ. Μαστολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η Δρ. Σαββούλα Μάλλιου Παθολόγος – Ογκολόγος και η Μαριάννα Μπιτσάκου Ψυχολόγος Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια.

όλοι οι κάτοικοι να ελέγξουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πραγματική επιφάνεια της οικίας τους και στα τ.μ. που χρεώνονται για τα Δ.Τ. και το Δ.Φ., να προσέλθουν στο Δήμο (ισόγειο Δημαρχείου, Τμήμα Εσόδων & Δημοτικής Περιουσίας) μέχρι 30η Ιουνίου 2009, προσκομίζοντας οποιοδήποτε στοιχείο που να δείχνει τα τ.μ. του ακινήτου και ένα πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ προκειμένου να γίνει η διόρθωση , ώστε από 1ης Ιουλίου 2009 η χρέωση του Δ.Τ. και Δ.Φ. να γίνεται και γι’ αυτούς με βάση τα ορθά στοιχεία. Όσοι δεν προσέλθουν στο Δήμο εντός της ανωτέρω προθεσμίας και διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε έλεγχο ότι ο υπολογισμός του Δ.Τ. και Δ.Φ. δεν έχει γίνει με βάση τα σωστά τετραγωνικά μέτρα, θα αναγκαστούν να πληρώσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2009 τη διαφορά που θα προκύψει. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας (κα Κλαουδάτου, τηλ. 213-2027141). Ο Δήμαρχος Βασίλειος Ξύδης

Το χειροποίητο έπιπλο στην τελειότητα του

ΝΙΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Χειροποίητο σαλόνι και έπιπλο Ταπετσαρίες Ειδικές κατασκευές

17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 22 - Χολαργός τηλ.: 210 6534 035


22

Ο κόσμος γύρω μας

Τεύχος 11

Ο κόσμος της γεύσης

Γρανίτες

η δροσιά του καλοκαιριού Γράφει Βίκυ Κουμάντου / tastefull.wordpress.com

Α

ν ψάχνετε πιο light υποκατάστατο του παγωτού να ικανοποιήσει τη λαχτάρα σας για παγωμένο γλυκό, οι γρανίτες είναι η λύση. Αφράτες, φρουτώδεις, αρωματικές, χρωματιστές, παγωμένες σας ξεδιψούν και σας γλυκαίνουν ταυτόχρονα. H γρανίτα κατάγεται από τη Σικελία και είναι ένα μισο-παγωμένο ποτό που πίνεται με καλαμάκι, αν και συνηθίζεται να τρώγεται και με κουτάλι. Η υφή του είναι σαν λεπτοσπασμένος πάγος. Αν την ετοιμάσετε σε παγωτομηχανή θα έχετε πιο βελούδινη υφή από το να παγώσετε το μίγμα απλώς στην κατάψυξη. Η συνταγή που σας δίνω ισχύει για όλες τις γρανίτες. Είτε φτιάχνονται από πολτό φρούτου είτε από χυμό.

• Πολτοποιείστε στο μπλέντερ ή στίψτε τα φρούτα. • Μετρήστε 2 κούπες από τον πολτό ή το χυμό του φρούτου. • Ετοιμάστε σιρόπι με 1 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό. • Αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε το στο φρούτο. • Ανακατέψτε καλά, βάλτε το σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη. Σε 6 περίπου ώρες θα έχει παγώσει γύρω γύρω και στη μέση η γρανίτα θα είναι πιο μαλακή. Με πηρούνι τρυπήστε και ανακατέψτε την. Αφήστε την άλλες 4 ώρες στην

Κιουνεφέ

Είναι ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνεφέ. Υλικά (10-12 Μερίδες): • ½ κιλό καταΐφι • 1 κούπα βούτυρο λιωμένο (βράζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το λίπος που αφήνει επάνω). • ½ κιλό ανθότυρο • 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος • ½ κουταλάκι βανίλια • 1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο και ψημένο

Για το σιρόπι: • 3 κούπες ζάχαρη

ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, να γίνει λεία πάστα. • Ξάνουμε το κανταΐφι και βουτώντας τις παλάμες μας στο βούτυρο, το τρίβουμε, να βουτυρωθεί πολύ καλά. Στρώνουμε το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι σ’ ένα ταψί 40 εκ. κι απλώνουμε επάνω τη γέμιση. • Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, στρώνοντάς το προσεχτικά, να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε το γλύκισμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά το κανταΐφι. • Βγάζουμε το από το φούρνο κι αφήνουμε το να κρυώσει.

• Για το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά, να δέσει ελαφρά, κατε• 2 κούπες νερό βάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού το χυμό λεμονιού. Απλώνουμε τα φιστίΕκτέλεση: κια στην επιφάνεια του γλυκού, περιχύ• Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σ’ ένα μπολ νουμε το με το ζεστό σιρόπι κι αφήνουμε λιώνουμε το ανθότυρο με το πιρούνι και να κρυώσει ελαφρά. Το συνοδεύουμε με παγωτό καϊμάκι. (Η συνταγή του Κιουνεφέ είναι προσφορά του ζαχαροπλαστείου Seker)

κατάψυξη πριν την σερβίρετε. Αν θέλετε την χτυπάτε στο μπλέντερ για να γίνει πιο αφράτη. Φανείτε δημιουργικοί και αφήστε τη γεύση σας να διαλέξει τα υλικά (για τις 2 κούπες υλικού). • Πολτοποιείστε στο μπλέντερ φράουλες μαζί με μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο και 2 κουταλιές της σούπας Cointreau. • Στίψτε λεμόνια, προσθέστε γκρέιπ φρουτ και αρωματίστε το σιρόπι της ζάχαρης με φρέσκο δενδρολίβανο. • Πολτοποιείστε πεπόνι μαζί με φύλλα βασιλικού και 2 κουταλιές της σούπας grappa • Ετοιμάστε γρανίτα δυόσμου, αλέθοντας

φρέσκο δυόσμο με νερό και χυμό λεμονιού • Ετοιμάστε γρανίτα καφέ, με δύο κούπες καφέ φίλτρου και 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Καλούα • Ετοιμάστε γρανίτα λουϊζα, φτιάχνοντας δυνατό ρόφημα με νερό και λουϊζα. Αφήστε το να κρυώσει, ενισχύστε τη γεύση με το χυμό ενός λεμονιού, μετρήστε 2 κούπες υγρό, ενώστε το με το σιρόπι και παγώστε στον καταψύκτη. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, όσα τα υλικά που είναι σε αφθονία γύρω μας και οι επιταγές της γεύσης μας. Καλό και δροσερό καλοκαίρι.


Τα Blueberries για πρώτη φορά παράγονται στην Ελλάδα. Η φυτεία είναι βιολογική μεταβατικού σταδίου και εγκαταστάθηκε στο Καλαμπάκι Δράμας το 2005 από τον βιοκαλλιεργητή και υπεύθυνο παραγωγής, Παπουτσή Νικόλαο. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα βιοκαλλιεργητών με έδρα την Δράμα. Οι κύριοι στόχοι του συνεταιρισμού είναι η εγκατάσταση, η παραγωγή, η τυποποίηση και η διάθεση της παραγωγής των Blueberries. Τα Blueberries είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α,C,E και Β-καροτίνη, στα ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο και σε φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε λίπος, Νάτριο και σε θερμίδες γεγονός που τα καθιστά στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής μιας και όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και προφυλάσσουν από πολλές ασθένειες. Οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη των Blueberries στρέφονται σε:


 & 

ΑΕΕΓΑ «η ΕΘΝΙΚΗ» ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑς Α.Ε.

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 25, ΧΟΛΑΡΓΟΣ ΤΚ 15561 ΤΗΛ.-FAX: 210 65 64 009, KIN.: 6947 899 842

Τεύχος 11  

Ο κόσμος γύρω μας