Page 1

CURS 1111-12

PORTADA

De tots colors!

Núm 8

REVISTA ESCOLAR RENAIXENÇA

ESCOLA


CURS 1111-12

REVISTA ESCOLAR

DE L’ESCOLA

RACONS

ESCOLA


CURS 1111-12

RACONS

DE L’ESCOLA

PERSONAL DEL CENTRE

Mestres d’Educació Infantil

Mestres del Cicle Inicial

Mestres del Cicle Superior

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

El sumari - Editorial - Notícies - Jornada de portes obertes - Sortides Infantil - Sortides C. Inicial - Sortides C. Mitjà - Sortides C. Superior - Festes1 - Carnestoltes - Dijous llarder - La Vella Quaresma - Activitats escolars1 - Dia de la pau - Educació viària C.I. - Colònies Ed. Infantil - Colònies C. Inicial - Els Mossos visiten l’escola - Els experiments1 - Ed. Infantil - C. Inicial - C. Superior - Nous espais1 - L’Hort - English Corner - El racó d’educació física - L’Ampa / Vaga a l’escola - Racó de mestres - L’entrevista del trimestre - Racó dels pares - Recomanacions - Passatemps REVISTA ESCOLAR

EDITORIAL


CURS 1111-12

NOTÍCIES

MOSSOS D’ESQUADRA A EDUCACIÓ INFANTIL Aquest mes de gener ens va visitar un Mosso d’Esquadra . Ens va explicar quina era la seva funció, com anaven vestits,...i també que és molt important que anem dins del cotxe amb la nostra cadireta i ben cordats per no tenir cap perill! I al final de la seva explicació vam poder pujar a la seva moto. Això sí que va ser divertit!!!

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

MOSSOS D’ESQUADRA A C. INICIAL

NOTÍCIES

El dimarts 10 de gener ens van visitar els mossos d’esquadra. d’esquadra. Ens informaren dels senyals de trànsit i de les actuacions que fan. fan. Vam fer torn de preguntes obertes i després pujarem tots a la seva furgoneta. furgoneta. Quina emoció poderpoder-hi pujar. pujar. Va ser molt divertit. divertit.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

NOTÍCIES

ELS MOSSOS D’ ESQUADRA A CICLE MITJÀ El passat 10 de gener, a pocs dies d’ haver començat el 2n trimestre, els mossos d’ esquadra ens visiten per explicar-nos les mesures que s’ han de tenir en compte com a vianants i usuaris d’ un vehicle ( utilització de la cadireta pels nens menors, senyalització quan tenim un accident, l’ importància d’ utilitzar l’ armilla quan parem el cotxe per avaria o altres incidents. També ens ensenyen l’ equipament i el cotxe que utilitzen pel seu treball. En acabar l’ explicació vam tenir l’ ocasió d’ accedir al cotxe i veure com era per dins. Va ser una jornada molt interessant, de la qual vam aprendre molt a la vegada que vam gaudir.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

CONEIXEMENT DEL MEDI C.SUPERIOR

EL SISTEMA SOLAR

El dia 26 de gener del 2012 ens va visitar un veí de l’escola que es diu Jordi Joan i que és aficionat a l’astronomia Ens va explicar força l’astronomia. coses i molt interessants sobre el sistema solar, els planetes, els cometes i els eclipsis. Properament anirem a casa seva a veure la lluna i algun planeta des d’ un gran telescopi que te. Tenim moltes ganes d’anar-hi i poder observar de ben a prop la lluna lluna. Alumnes C.S.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

JORNADA DE PORTES OBERTES

JORNADA DE PORTES OBERTES

El passat dia 29 de febrer va ser la jornada de Portes Obertes de la nostra escola. Les famílies lies tenien la possibilitat d’entrar d a l’escola per veure el seu funcionament i les seves instal·lacions, així com moltes de les activitats que fan els seus fills/es (fotos, murals, dibuixos, etc.). Al gimnàss i alguna classe es passava un “Power Point” amb fotos dels alumnes fent tot tipus d’activitats. d D’altra banda les famílies lies i els infants que l’any l que ve entraran a l’escola escola també tamb van poder visitar-la i d’aquesta aquesta manera tenir un primer contacte amb l’escola i fer-se se una idea de com serà ser la seva nova etapa escolar. En aquesta jornada algunes famílies fam van aprofitar per demanar informació ó sobre la preinscripció i matrícula cula pel curs vinent a la secretaria del centre. L’assistència ncia va ser molt satisfactòria ja que van venir moltes famílies, lies, especialment aquelles que començaran aran el curs vinent. L’equip equip de mestres estem molt agraïts agra per la participació i col·laboració ó de les famílies que van poder assistir. Moltes gràcies!!! gr

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXE


CURS 1111-12

COOPERATIU

TREBALL

TREBALL COOPERATIU A EDUCACIÓ INFANTIL Aquest mes de març, els nens i nenes de P5 estem estudiant els oficis. Aquesta unitat didàctica la realitzem tota amb treball cooperatiu. Fem diferents dinàmiques per adonar-nos de la importància que té treballar en grup. grup Hem après molt sobre les diferents professions tot fent diferents activitats. Hem fet la dinàmica del llapis al mig, l’entrevista, lectura compartida, l’àlbum de cromos,... També ens han vingut a visitar algun pare explicant la seva professió. Aquí teniu alguna foto per què us feu una idea de com hem treballat.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

COOPERATIU

TREBALL

TREBALL COOPERATIU A C. INICIAL Durant el curs 2011-2012 2012 el grup de primer ha treballat continguts, objecte d’estudi, de l’àrea de català, mitjançant dinàmiques del treball coocooperatiu. A inici de curs, per afavorir en la cohesió de grup, es va dur a terme la dinàmica1 El món dels colors.

Un cop el grup es va anar cohesionant, s’ha anat utilitzant, de manera constant, la dinàmica1 El llapis al mig.

Els i les alumnes posen el llapis al mig i aquest no s’agafa, per escriure, fins que tots els memmem bres del grup estan d’acord, davant la feina a fer.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

T. COOPERATIU

LECTURA COMPARTIDA AL CICLE MITJÀ Al llarg del trimestre i dins del treball cooperatiu els alumnes de 3r em fet la lectura compartida. Aquesta activitat es basa en llegir en grups cooperatius un text entre tots de manera que un alumne llegeix una part i el company del costat ha de fer un resum del que ha llegit tot i que els altres dos membres que resten del grup poden fer una aportació si creuen que s’ ha deixat alguna cosa important. Posteriorment el que ha fet el resum, ha de llegir i el seu company del costat ha d’ explicar el que ell ha llegit i la resta dels companys poden fer la seva aportació si creuen que s’ ha deixat alguna informació important. important Es va fent la lectura fins que tots han participat d’ ella. ella Desprès d’ un temps prudencial, que les mestres ha pactat amb tots els alumnes , els grups llegeixen el seu resum i a la pissarra anotem les idees importants que els alumnes copien en el seu full de manera que queda un resum que ha sortit de tots. Un cop em acabat, per grups fem la valoració de com ha funcionat el treball cooperatiu que ha fet cada un i les possibles millores que s’ ha de fer. Com sempre cal dir, que ha estat una experiència molt enriquidora de la qual aprenem tots junts, mestres implicats i alumnes!!!

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

COOPERATIU

TREBALL

TREBALL COOPERATIU A C. SUPERIOR

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

SORTIDES

COSMOCAIXA El passat dia 21 de febrer els nens i nenes d’Educació Infantil vam anar d’excursió al Cosmocaixa. Després de la visita al museu els infants de P3 van fer l’activitat del “TOCA-TOCA” i els de P4 i P5 van fer l’activitat del “CLICK”. La sortida va anar molt bé, tot i que vam arribar esgotats a l’escola...

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXE


CURS 1111-12

REVISTA ESCOLAR

SORTIDES

ESCOLA


CURS 1111-12

SORTIDES

SORTIDES C. INICIAL

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENA


CURS 1111-12

SORTIDES

SORTIDES C. MITJÀ

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

SORTIDES

SORTIDES C. SUPERIOR PARC EÒLIC DE RUBIÓ

El divendres 13 de gener els alumnes de cinquè i sisè curs de Primària de l’escola vam anar a visitar el Parc Eòlic de Rubió. Aquesta visita, malgrat el temps va ser molt interessant, doncs vam poder conèixer de primera mà, com es feia l’electricitat que consumim cada dia a l’escola i a casa, d’una manera neta i sostenible. Vam observar, també, els “gegantins” molins de vent i vam fer una cadena de molts alumnes per a poder rodejar-los. rodejar També mentre realitzàvem un dossier, on s’explicava com es feia l’electricitat, ens vam muntar en una bicicleta per a comprovar físicament (pedalejant!) com costa produir electricitat. Tot això, ens ha servit per reflexionar de com hem d’estalviar energèticament , a l’escola i a casa. Els alumnes de C.Superior.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

SORTIDES

VISITA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Avui, dilluns 5 de març, els alumnes de Cicle Superior hem visitat el Parlament de Catalunya i el Parc de la Ciutadella. La visita ha estat força interessant doncs hem pogut veure les diferents sales on els Diputats i Diputades de Catalunya defensen els interessos dels ciutadans. Finalment, hem fet un dossier per repassar tot el què ens havien explicat els nostres mestres i els guies; i després de dinar hem pogut gaudir del Parc de la Ciutadella. Els i les alumnes de Cicle Superior.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

SORTIDES

DIJOUS LLARDER BOTIFARRA MENJARÉ !!! El passat dijous 16 de febrer, tota l’ escola varem celebrar Dijous Llarder1 Llarder1 Els més petits de la casa, els alumnes de E.I van fer una sortida per esmorzar al Bosc de Can Valls. Els de C.I van anar al un parc d’ aquí Hostalets de Pierola. Els alumnes de C.M vam passar tot el dia al Bosc de Can Àliga. Els alumnes de C.S, com a grans de l’ escola, van fer una bona caminada fins a Pierola on van passar tot el dia.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

CARNESTOLTE S

REVISTA ESCOLAR

FESTES

ESCOLA REN


CURS 1111-12

CARNESTOL TES

REVISTA ESCOLAR

FESTES

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

FESTES

LA VELLA QUARESMA Ja la tornem a tenir aquí... Després d’un carnaval ben divertit i de la crema de la Carnestoltes, per fi a arribat a l’escola la “Vella Quaresma”. Com cada any els nens i nenes d’Educació Infantil i de Cicle Inicial van a veura-la cada setmana per treure-li una cama., això es fa després de cantar-li una cançó. Al principi té 7 cames que són les que indiquen les setmanes que falten per Pasqua, cada vegada que se li treu una significa que queda una menys per aquesta festa. La Vella Quaresma de l’escola té preparada una carta pels nens i nenes on explica com li ha anat la setmana i com s’han de comportar els infants, d’altra banda normalment els obsequia amb un petit detallet detallet. Aquest any el regalet que més els hi agradat als infants d’infantil ha estat un pintallavis vermell... Amb al qual van fer una “Guerra de Petons”. S’ho van passar pipa!!!

REVISTA ESCOLAR


CURS 1111-12

ACTIVITATS ESCOLARS

EL DIA DE LA PAU

El passat 30 de gener tota l’escola celebrarem el “Dia de la Pau”. Durant el matí tots els alumnes i mestres vam anar a decorar amb els nostres dits el colom de la Pau que havíem pintat a la paret del pati. A la tarda sortírem a cantar la cançó que havíem preparat a classe de música, “Escolta“Escolta-ho en el vent” de Bob Dylan. Ens va agradar molt celebrarcelebrar-ho d’aquesta manera.

REVISTA ESCOLAR

ESCOL


CURS 1111-12

ELS EXPERIMENTS

EXPERIMENTS EDUCACIÓ INFANTIL Els nens i nenes de P4 aquest trimestre hem anat al laboratori de l’escola per realitzar un experiment amb tinta de colors. Primer, hem posat una gota de tinta negra sobre paper de filtre de cafè, a continuació hem posat unes gotes d’aigua sobre la taca negra. En poc temps, ens hem adonat que la taca s’ha anat fent gran i hem pogut veure els diferents colors de la taca.

Com que ens ha agradat tant aquest experiment, hem decidit repetir-lo, però aquesta vegada amb tinta de colors. QUÈ DIVERTIT!

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

ELS EXPERIMENTS

ELS EXPERIMENTS A C. INICIAL

REVISTA ESCOLAR


CURS 1111-12

ELS EXPERIMENTS

ELS EXPERIMENTS A C.MITJÀ ELS DE 4T TREBALLEM ...EL SISTEMA SOLAR

Ara ja fa un dies, a la classe de medi, ens van explicar coses sobre el sistema solar, sobre els planetes i sobre la terra. Una de les coses que més ens va interessar era saber com es movia la terra tant al voltant del sol com sobre si mateixa. Després de parlar-ne parlar a classe no acabàvem d’entendre molt bé com eren aquests moviments. Per tal d’acabar de experiments diferents.

entendre'ls,

vam

fer

dos

EL MOVIMENT DE ROTACIÓ1 Per fer aquest experiment vam posar un pal amb un suport on hi havien marcats els punts cardinals en un punt concret del pati. Primer vam orientar-lo correctament amb la brúixola i després vam observar la trajectòria de l’ombra al matí, al migdia i a la tarda. Ens vam adonar que s’anava movent. Això ens demostra que la terra gira al seu voltant. EL MOVIMENT DE TRANSLACIÓ Aquest altre experiment consistia en col·locar quatre voles de les mateixes dimensions (representen la terra) al voltant d’un punt de llum (llanterna) i de manera que estiguin posades de la mateixa manera que la terra (eix de rotació). Després de molt observar ens vam adonar com incideix la llum solar sobre la terra i com apareixen les estacions a mesura que aquesta es belluga.

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA R


CURS 1111-12

ELS EXPERIMENTS

ELS EXPERIMENTS A C.SUPERIOR

Els alumnes de cinquè curs, vam estar treballant durant el primer trimestre els diferents Aparells del nostre cos. Així doncs, vam disseccionar i inflar uns pulmons i un cor de porc. La Maite, responsable del laboratori ens va ensenyar com s’inflaven els pulmons, quan entra l’oxigen a dins seu i, també vam veure les cavitats (ventricles i aurícules) del cor. Ens ho vam passar molt bé i vam aprendre molt!! A¡lejandro Cañero López, Ismael Ruiz Suárez, Antonio Reches Lasa i Adrià Fortuny Soriano REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIXENÇA


CURS 1111-12

L’HORT

L’HORT

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

CORNER

ENGLISH

ENGLISH CORNER

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

D’EDUCACIÓ FÍSICA

RACÓ

RACÓ D’EDUCACIÓ FÍSICA

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

MESTRES

RACÓ DE

RACÓ DE MESTRES COM AFAVORIR EL DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE INFANTIL.

L´estudi de l´adquisició del llenguatge ha experimentat notables canvis a partir de la dècada dels anys 60. Al principi buscaven exclusivament establir les edats en què es produeixen les diferents fites en el procés d´aprenentatge, més tard aparèixen una sèrie de pensadors de l´escola russa que afirmen que existeix una clara interacció i interdependència entre el llenguatge i el pesament. pesament Vigotsky diu textualment1” la relació entre pensament i paraula no és un fet, sinó un procés, un continuar anar i venir del pensament a la paraula i viceversa i en aquest procés, la relació entre pensament i paraula pateix canvis que poden ser considerats desenvolupament, per tant podem afirmar que mentre s´està aprenent a utilitzar el lleguatge, alhora, s´està aprenent a pensar. A partir d´aquesta idea podem intervenir, estimular i potenciar el desenvolupament del llenguatge infantil, tant a l´escola com a casa. Les famílies tenen un paper fonamental en el desenvolupament de l´evoluci evolució del llenguatge, i l´estimulació és un aspecte fonamental. fonamental A continuació enumeraré suggerències per millorar la qualitat en les respostes lingüístiques dels nens dins del context familiar1

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


-Éss important aprofitar tots els contextos familiar per posar llenguatge, l´hora del bany( -oh! Ara passem l´esponja esponja per la panxa, pels pits, els braços, les mans,... -I ara què toca? - el nen intervé.., -Què és bona l´aigua? -Ara Ara sortirem I posarem la roba, els mitjons, els calçotets, cal la samarreta,... què posem ara? -el el nen intervé, interv -molt bé!), el moment de dinar( -mmm!! què bones aquestes patates, t´agraden? t ). -Ensenyarem Ensenyarem a parlar a poc a poc, sense exigir que pronunciï bé b i felicitant pel simpe fet d´intentar-ho. ho. -Quan Quan el nen pronuncia malament una paraula és molt important oferir el model correcte, si el nen diu1 - mia mama ua calila, nosaltres podem donar respostes d´aquest aquest tipus -oh! Sí una cadira, és una cadira petita. El nen no ha d´entendre entendre que la seva mala articulació es dóna per correcte però no s´ha ha de pretendre que articuli bé a la primera, això porta un procéss que passa per sentir moltes vegades la paraula correcta. -Ens Ens hem de mostra pacients, deixant que acabi les frases I evitant comentaris I gestos de desaprovació. -Hem d´evitar riure la gràcia d´una una paraula mal dita, per molt divertit que sembli, ja que així contribuim a donar èmfasi a la dificultat. Farem servir un llenguatge senzill però correcte, fugint de paraules infantilitzades ( el gos és gos, i no guau guau, la carn és carn i no “ txitxa”,, els diners són dinerns i no “pempis”). -Quan l´infant infant demana una cosa haurem d´ d anomenarla i no fer servir paraules com “ això” “allò” “ aquest”. aquest -Llegir Llegir contes afavorirà la comprensió verbal, incrementarà el seu vocabulari i l´endinsarà endinsarà en el món lecto-escriptor, lecto per tant és ideal dedicar una estoneta cada dia a la lectura de contes.. -Per Per aquells nens que tenen dificultats de parla estaria bé jugar a fer exercicis que treballin la tonicitat de l´ l aparell bucofonador ( jugar a bufar paperets, apagar espelmes, beure amb canyeta, fer petons a l´aire, l fer ganyotes, moure la llengua de dalt a baix, d´un d costat a l´altre costat,... tot i que el millor exercici és mastegar i afavorir la ingesta d´aliments aliments sòlids com poma, pastanaga, fruits secs, fuet crosta de pa…,) -Un Un altre aspecte important és retirar el xumet i el biberó sobre els dos anys. Una de les coses més meravelloses de ser pares és poder GAUDIR I COMPARTIR amb els nostres fills les seves experiències,, no ens oblidem de jugar i posar llenguatge al seu joc, i fomentar situacions de diàleg on pares i fills es puguin COMUNICAR.

Paqui Martínez Maya Mestre de P5B i logopeda


CURS 1111-12

L’ENTREVISTA

L’ENTREVISTA

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

L’ENTREVISTA

L’ENTREVISTA

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS Llibres de lectura de català Michael Ende. En Jim Botó i en Lluc el maquinista. Grumets, La Galera. ISBN 978-84-246-8151-7

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


CURS 1111-12

PASSATEMPS

PASSATEMPS

REVISTA ESCOLAR

ESCOLA RENAIX


REVISTA  

ESCOLA RENAIXENÇA