Page 1

BLOMSTER Betydninger og sjove fakta Løse tanker uden sammenhæng og mål Version 1.0

Af Kenneth Nielsen


HVORFOR? Tænk sig, at kunne sætte en buket sammen til sin elskede, og ved overrækkelsen af denne, kunne fortælle betydningen af hver enkelt blomst. At kunne stille sig op – se sin elskede dybt i øjnene – og foran et selskab, kan pege på hver enkelt blomst og fortælle om den kærlighed der bruser indeni – hvordan hver blomst er udvalgt efter de følelser du har for din elskede.

Bare for at gøre det!


ROSER DEN ULTIMATIVE KÆRLIGHEDERKLÆRING Roser har været kendt siden middelalderen, ja faktisk har man fundet beviser helt tilbage fra Romerriget, som en blomst der blev givet til en person som man havde kær eller havde en ”personlig” besked til. Betydningen af roserne er i de farver man giver og i forhold til hvor man befinder sig, som ven, familie eller bekendt.


Rød Rose: Den røde roses betydning er kendt som kærlighed som i ”jeg elsker dig”, intet har været mere sigende for en kvinde end når hun har modtaget en enkelt rød rose. Der er forskellige betydninger indenfor de røde roser også, bl.a. den mørkerøde rose, som typisk gives når giverens hjerte har overgivet sig til kærligheden, betydningen ”evigt vil jeg elske dig” eller ”du har vundet mit hjerte”, mellem folk der allerede danner par er den et udtryk for grænseløs kærlighed og lidenskab


Hvid rose: Den hvide rose fik sin betydning noget senere end den røde rose, betydningerne begyndte først at komme i midten af 1800 tallet, og er igennem tiderne ændret fra ”min jomfru” til ”må en engel våge over dig” til den mere nutidige ”Min kærlighed til dig er ren” og de mere kedelige ”jeg dør hvis du svigter mig” og ”forlad mig aldrig” som typisk gives når kærligheden mellem to mennesker vakler. Personligt kan jeg nu bedst lide de første.


Lyserød rose: Den lyserøde rose har fået sin betydning i samme tidsrum som den hvide, altså i midten af 1800 tallet, den har dog formået at holde sin betydning og betydningen står i dag faktisk uændret ”Evig ung, er vor kærlighed”


Gul rose: Dens betydning ikke er entydig og som regel skal den tolkes af modtageren, hvis jeg nu skal starte med den mere ”positive” er en af betydningerne ment som spørgsmål stillet af en usikker giver ”Er din kærlighed oprigtig?” men i de flestes opfattelse er betydningen nærmest beskyldninger om ”utroskab” det er et udtryk for misundelse og mistanke, om løgn og bedrag. Selvom den virker lidt malplaceret i denne sammenhæng, mener jeg dog stadig den har sin berettigelse idet følelserne indgår i ethvert kærlighedsforhold.


Bl책 roser: Det er en ganske ny ting at bruge bl책 roser, betydninger for denne farve er mange, men oftest bruges den i frieribuketter eller studenter buketter.


Chrysanthemum Vokser vildt mange steder i verden, men stammer oprindeligt fra Asien. Chrysantemum findes i mange skønne varianter og farver, den værdsættes og dyrkes overalt i verden og bliver brugt i mange sammenhænge, bl.a. i buketter , som potteplante og som haveplante. En plante kan ikke få lov til at populær uden at den får kastet et par betydninger efter sig som årene går, sådan er det også gået for Chrysanthemumen .


Typisk vil chrysantemum blive brugt for at understrege andre blomsters betydning, men bliver ogsĂĽ brugt i rene buketter, hvor kĂŚrligheden er mellem venner som i et vĂŚrdsat venskab.


Hvid chrysantemum: Helt tilbage fra dynastiernes tid i Japan, har den hvide chrysantemum haft betydningen ”sandhed” og sat sammen med hvide roser siger buketten ”i sandhed siger jeg min kærlighed til dig er ren” altså som en forstærkning af en anden blomsts betydning.


Rød chrysantemum: Den røde chrysantemum var i mange år blomsten man brugte som en kærlighedserklæring, den var billigere end rosen og nemmere at skaffe og dens betydning er som rosens, ”kærlighed”. Men siden ca. 1870 erne er den blevet overhalet af rosen. I dag bindes den typisk sammen med andre blomster, som forstærkning af deres betydning som sammen med f.eks. iris siger ”Din kærlighed, giver mig ro”


Gul chrysantemum: Den gule chrysantemum er, som den gule rose, spørgende f.eks. ”er min kærlighed gengældt?” og ”har dit hjerte ej valgt mig?” typisk vil man kombinere den gule chrysantemum med f.eks. franske anemoner der giver den sammensatte betydning ”jeg tænker på dig nat og dag – er det gengældt?” hvortil modtageren ville svare ” tak min ven – du er også i mine tanker” eller blot ”tak” det sidste svar er dog ikke det man, som giver, håber på.


Nu følger der en række blomster, hvis betydning ikke er i farven, men i selve blomsten. De kan have regionale og nationale forskeligheder i deres betydning, idet omfang jeg kender disse vil jeg også nævne dem.


Fresia: Omkring 1935 begyndte de Danske gartnerne at dyrke den sydafrikanske blomst freesia og var i mange år en afgørende kultur i mange gartnerier, den har en meget fin og yndefuld duft og sammen med de smukke farver og den lange vasetid, er den blevet en meget populær afskåren blomst. Det er nok også duften der har lagt grunden for denne blomsts betydning ”din duft fortryller mig” om der er folk i dag der vil bruge denne betydning i en buket tvivler jeg dog nu på. Freesiaen har i andre lande en anden betydning end den vi har givet den, i USA er det en blomst man typisk vil give når man vil påskønne et venskab.


Fransk Anemone: Det er egentlig en smule misvisende at kalde den for Fransk idet den oprindeligt kommer fra Tyrkiet, men lad det fare, den er kendt siden omkring 1650, findes i et utal af smukke farver, de fortrukne er dog blå, rød og hvid. Betydningen er ”i mine tanker nat og dag” eller ” jeg længes” Iflg. Den græske mytologi voksede anemonen fra det sted hvor Afrodites tårer landede, da hun græd over Adonis’ død. En af de mere farverige historier om anemonen, er at skovens feer sover med et anemoneblomstblad som dyne.


Iris: En buket med iris som den bærende blomst gives til en person som giver giveren ro og balance, betydningen er ”i hjertet du mig giver ro”. Den er også kendt fra middelalderens franske monarki som Fleur-de-lis, går vi længere tilbage – helt tilbage til antikkens Grækenland er det gudinden Iris som personifisere regnbuen – forbindelsen mellem himlen og jorden. De tre kronblade symboliserer Tro, tapperhed og visdom


Inden

jeg drager videre ind i blomsternes verden af betydninger, tolkninger og fantastiske historier, vil jeg da godt benytte lejligheden til at opfordre dig, som læser dette, til at udbrede kendskabet til disse betydninger, f.eks. næste gang du giver en buket til et menneske du holder af. Det er en smuk historie at videre bringe til modtageren, at buketten er sammensat med tanke på det venskab eller den kærlighed der mellem dig og den person der skal have buketten. Ofte strejfer tanken os, at vi skal huske at fortælle en person hvilken betydning personen har i vores liv - alt for sjældent kommer lejligheden til at fortælle dette.


Hassel: Om dennes betydning er ikke meget at fortælle, jeg har søgt overalt for at finde historien bag betydningen. Om ikke andet så for at få en ide om hvor den kunne have fået sin betydning fra, betydningen er ”Forsoning” og ”Frugtbarhed”. Jeg har fundet frem til, at omkring 1890 – 1920 var det skik og brug i tyskland, at der blev hængt hasselgrene over de nygiftes seng eller der blev plantet en hassel i deres have, som et symbol på at ægteskabet skulle bære frugt. Jeg har også oplevet her i butikken, en kunde der bad om at få en hassel gren bundet med i en buket til et nygift par netop med reference til frugtbarheden. Betydningen ”Forsoning” har jeg kun fundet en reference på i linien ”min kære jeg bringer en gren og en rose rød, for uden dig ønsker jeg ej at være”.


Kalla: Denne smukke og tidløse blomst, er brugt både i brudebuketter og begravelse. Populær er den for sin lange holdbarhed og sin skønne form, Betydning ”Indre skønhed” ”renhed” og ”uskyld”


Lilje: Ren skønhed Er du født i maj så er dette din blomst og til en 30 års bryllupsdag, hører også liljer. Dette er en blomst med mange tolkninger, der går helt tilbage til før vores tidsregning. De første tegninger og beretninger, man kender til, er fra Kreta i et hus fra omkring år 1580 før Kristi fødsel. Lilje familien favner bredt, og det gør betydninger derfor også, så fra en ende af er betydningerne Hvide liljer: Ærbarhed og dyd


Alostromeria liljer: Venskab og hengivenhed Hvide Stargazer: Sympati Pink/lyserøde stargazer: Rigdom og velstand (giveren ønsker at tilkendegive overfor modtageren, sin respekt for den ydmyghed og hengivenhed, hvorigennem modtageren har opnået sin rigdom) Når man bruger liljer til begravelse er det et symbol på at den afdøde har genvundet sin uskyld i døden.


Liljekonval: Den giftigste blomst i denne historie, men samtidligt også en af de smukkeste , den står i mange haver og er elsket på grund af sin vidunderlige duft og sine smukke små klokkeblomster. Betydningen er ”Et liv i evig lykke” eller til mennesker der har genfundet kærligheden mellem hinanden ” fornyet lykke”. Liljekonval har i andre lande også en betydning af ”ydmyghed og hengivenhed” Blomsten har været elsket og værdsat i mange år og har lagt navn til mange sanglinier gennem tiderne.


Nelliker : Her er en af de helt store familier og jeg kan ”kun” en håndfuld af deres betydninger, med en kendt historie på mere end 2000 år, kommer det næppe som nogen overraskelse, at der om nelliker er mange myter, megen symbolik og mange betydninger (og fortolkninger af disse) For lige at tage lidt trivial viden først, Nelliken hedder på latin Dianthus, men er bredere kendt som Carnation Som menes at stamme fra den kødfyldte hoved (fra engelsk The incarnation (legmeliggørelse) of god made flesh).


Betydningerne er: Nelliker alle farver: Fascination Lyserød/pink: En moders kærlighed eller beundring. En moders kærlighed stammer fra myten om at den skulle stamme fra jomfru Marias tåre, en moders udødlige kærlighed til sit barn. Mørkerød: Dyb kærlighed Hvid: Ren kærlighed, uskyldig kærlighed og held og lykke. Den hvide kan også gives som et udtryk for at modtageren er magtfuld, er dristig eller har talent. Flerfarvede: Jeg fortryder, Jeg er i tvivl Lilla: Du er lunefuld Gul: Skuffelse, mismod, foragt Grøn: Den er meget national – i Irland og bæres på skt. Patricks dag


Tulipan: gul: Håbløs forelskelse Tulipan, rød: Kærlighedserklæring


Det var det Version 1.0 er tilendebragt Dette hæfte kaldes version 1.0, for det første, fordi det på ingen måde er afsluttet, jeg har planer om at tilføje, ændre og flytte rundt, for det andet fordi bare fordi ;-)

Disse ord er mine, oprigtige og skrevet fra hjertet, om det jeg holder af at arbejde med. Kenneth Januar 2012

Følg med og hold dig opdateret om nye versioner på www.facebook.com/enoflora www.enoflora.dk

Blomster - Betydninger og sjove fakta  

Sider omkring blomster betydninger, primært i forhold til kærlighed og venskab.

Blomster - Betydninger og sjove fakta  

Sider omkring blomster betydninger, primært i forhold til kærlighed og venskab.

Advertisement