Page 1

Spa

- life.bg

Енциклопедия Д -З


A P S life.bg www.spa-life.bg Издател

д-р. ист. н. Илияна Захариева Редакция Йоана Йoнова Габриела Петрова Мария Кръстева графичен дизайн и предпечат Росица Атанасова

1404 София, бул. „България” 49Б, Бизнес център “Витоша ΙΙ”, ет. 5 тел.: 02/958 23 08; тел./факс: 02/858 49 19

eniramedia@gmail.com www.eniramedia.com


Д


Д

spa-life енциклопедия

4

D-фруктоза Нарича се още овощна захар, левулоза. Монозахарид; безцветни кристали, по-сладки от захарозата, разтворими във вода, алкохол и ацетон. Разпространена в природата в свободно състояние, заедно с глюкозата, в плодове (дини, ябълки, сливи и др.), в пчелния мед и др. В свързана форма влиза в състава на олигозахариди и полизахариди (захароза, инулин). Получава се главно от инулин, използва се в медицината и диетологията при болни от диабет.

Дао масаж Терапевтичен масаж на основата на акупунктурата, но без игли. Във вселената съществува един енергиен поток, наречен Дао (или Тао). Той тече бавно, но никога не спира и е толкова мощен, че поддържа реда и цялото равновесие. Негово изражение е смяната на сезоните, цикълът на живота и дрруги. Дао е законът за всичко. Той е потокът на енергията Чи. Правилният поток на тази енергия е отговорен за протичането на всички процеси в човешкото тяло, според традиционната китайска медицина. По време на терапията се стимулират акупресурните точки на различни органи, к на субстанция, подобряваща функционирането на нервната система като цяло. Плуването с делфини намалява стреса, страхът и напрежението.


spa-life енциклопедия

5

Двуфазна маска за лице с роза и мед

Д

Първа фаза. Разбъркайте добре 1 ч. л. мед, 1 ч. л. розова вода, олиото от жожоба и маслото с витамин Е. Добавете 1 ч. л. хума и бъркайте, докато поеме. Нанесете тънък слой върху лицето и деколтето, като отново избягвайте зоната около очите. Оставете за 10-15 минути, след което отмийте с топла вода. Втора фаза. Разтрийте с пръсти розовите листа и прибавете към тях овесените ядки, 4 ч. л. мед и 1 ч. л. розова вода. Разбъркайте сместа добре. Нанесете върху предварително почистено лице и деколте, като избягвайте зоната около очите. Оставете за около 30 минути, след което изплакнете с топла вода.

Делус (Delus) скраб Делус скрабът се използва за премахване на мъртвите клетки от цялото тяло, като едновременно предоставят на кожата витамини и минерали. Делусът е комбинация от пудра, водорасли и етерични масла или вода. Тази терапия е подходяща за хора с чувствителна кожа.

Делфинотерапия (плуване с делфини) Терапия (плуване) със специално обучени делфини в басейн. Делфините могат да усещат вибрациите на увреден орган, проучвайки го със своите ултразвукови вълни. Доказано е, че посредством ултразвуковите вълни гръбнакът и мозъкът влизат в резонанс, който стимулира производството на субстанция, подобряваща функционирането на нервната система като цяло. Плуването с делфини намалява стреса, страхът и напрежението.


Д

spa-life енциклопедия

6

Детергент Повърхностно активно вещество, основен компонент в почистващи препарати за бита и индустрията. Емулгира мазнините и замърсяванията и осигурява лисното им отстраняване с вода.

Детоксификация Пречистване на тялото от токсини, отпадни продукти и вредни натрупвания.

Джакузи “Джакузи” е търговска марка, използвана за означаване на хидромасажни вани като цяло.

Джамбира Пиндасведа Аюрведа терапия. Представлява горещ компрес с лимони – първокласна козметична и регенерираща терапия. Прилага се за редуциране на мазнини и лечение на целулит, изпъване и подмладяване на кожата.


Д

spa-life енциклопедия

7

Джаму Традиционен азиатски лечебен масаж от остров Бали с използване на етерични масла.

Джимбаран масаж Този масаж на цялото тяло е традиционен за о-в Бали. Извършва се от един или двама масажисти, обикновено жени. Не се използва масажно олио или лосион и масажираният е напълно облечен. Техниката на масажа включва кръгови движения, разтягане и крос-преса на врата, гърба, кръста, раменете и краката.

Джирокинезис Dzhirokinezis е създадена въз основа на Gyrotonic, но по-разширена системата от упражнения. Това е цяла концепция, която насърчава интензивно и системно стимулиране на всички части на тялото. Това е един взаимосвързани набор от упражнения, въз основа на дъгообразна, вълнообразни и спираловидни движения, които укрепват ставите и ставните връзки, стимулират мускулите, стабилизират всички органи и системи. Ключовият момент е плавният преход от едно движение към друго, което създава чувство за танц и духовна свобода. Дихателните упражнения стимулират нервната система, отварят меридианите в тялото и по този начин го освобождават от натрупаните токсини.


spa-life енциклопедия

8

Дзен терапия

Д

Дзен терапията е въз основата на принципите на източната философия, култура и религия (будизъм). Програмите на Дзен терапията се състоят от набор ефективни методи за отпускане и релаксация, самовъзстановяване и профилактика на организма, спомагащи за предотвратяване отрицателните последствия от стреса. Към Дзен ритуалите се отнасят дихателни и коригиращи упражнения, отстраняващи емоционалните нарушения и възстановяващи естествения вътрешен ритъм на организма. Автогенните и медитативни тренировки съчетават елементи на самовнушение и саморегулиране на нарушените функции на вътрешните органи, моториката и психиката. Специални техники за съзерцаване на света и неговото хармонично възприятие, методи за визуализация на приятни асоциации (цветови, ароматни и светлинни).

Диатермия Това е терапия със стимулиращо въздействие чрез използване на електричество с ниско напрежение. Диатермията се използва при медицински и хирургически намеси, като се генерира топлината в тялото чрез електричество.

Диета Хранителен режим със специално подбрана по количество, състав, енергийна стойност и кулинарна обработка храна, обикновено с лечебна цел.


Д

spa-life енциклопедия

9

Диетични фибри Фибрите са различни химически компоненти на растителните клетки. Някои видове фибри спомагат храната да се преработи и изхвърли от организма по-бързо, както и подобряват общото състояние на храносмилателната система. Някои специфични видове понижават холестерола в тялото. Фибрите са съставки на много видове храни, включително: плодове, зеленчуци, житни растения, ядки, семена и бобови растения. Единствено растителните храни съдържат фибри.

Диетолог Експерт, занимаващ се с изготвяне на индивидуални диетични и здравословни диети, съобразени с общото състояние на организма и специфични заболявания и предпочитания на клиента.

Диетотерапия Лечебен метод за въздействие чрез диета. Целта му е да щади и улеснява дейността на храносмилането или заболели органи, да стимулира и нормализира нарушени функции и др.

Диметикон Органично съединение на основата на силиций, неразтворимо във вода. Представлява подвижна полимерна мрежа, в чиито възли се намират молекули вода, покрити от диметиконов слой, възпрепятстващ тяхното изпаряване. Измива се само с мастосъдържащи съединения. Дълго време запазва влагата в кожата, и не нарушава процеса на дишане. Използва се в производството на гелови козметични средства.


spa-life енциклопедия

10

Диначара (Dinacharya)

Д

имунитета.

Диначара е аюрведическа процедура, използваща целебния холистичен подход към лечението, който разглежда душевното, духовното и телесното състояние на човека като едно цяло. Основна особеност на тази процедура е масажът с нанесено индивидуално избрано масло върху цялото тяло на пациента, включвайки меко маслено почистване на очите и ушите. За изплакване на устата се прилагат специални почистващи масла. За почистване на синусите се използва дим от лечебни билки. Диначара хармонизира тялото и душата, почиства фините енергоинформационни канали, укрепва здравето, повишава

Диосгенин Среща се под формата на гликозиди у семейство Диоскорееви. Основна суровина е за производството на стероидни препарати (хормони, кортикостероиди).

Dioscorea villosa В природната медицина хората от векове са използвали Дивия Ямс (Dioscorea villosa) за лечение на дисменорея и други проблеми при жените свързани с менструацията и раждането. Мъжете го използвали за натрупване на мускулна маса и подобряване на половата функция. Това растение е използвано за преодоляване на гьрчови състояния (епилепсия), невралгии, ревматоиден артрит и като спазмолитик.


spa-life енциклопедия

11

Дневно SPA Център, предлагащ професионални SPA услуги на дневна база. Дневните SPA центрове предлагат много от услугите на козметичните SPA центрове. Някои SPA центрове се предлагат терапии, чието време варира от един час до цял ден.

Д

Дорн (Dorn) терапия Ефективен терапевтичен метод, използващ лек натиск. Методът освобождава блокираната енергия и ефективно лекува мускулни и ставни заболявания. Терапията възвръща изгубения баланс в тялото

Доша Енергиен тип на човешкия организъм. Аюрведа разделя хората на три различни типа или доши: Вата, Питта и Кафа. Във всеки от нас присъстват елементи и от трите доши, като някои от тях са преобладаващи. Комбинацията от дошите е уникална заради съотношенията, които са различни при всеки от нас. Ние се раждаме под знака на една доша. Тя е като зодията ни и би могла да се определи от Аюрведа лекар. Вследствие начина си на живот ние често преминаваме от една доша в друга. Дошата определя конструкцията на тялото, метаболизма , предпочитанията към различни храни, характера, както и предразположението към болести и продължителността на живота . Едно от основните неща в Аюрведа е откриването на твоята доша.


Д

spa-life енциклопедия

12

Д-Пантенол (пантотенова киселина, витамин В5) Влиза в състава на ацетил-коензим А. Гарантира синтеза на ацетилхолин и обмяната на аскорбиновата киселина (вит.С), има детоксикиращо въздействие. Участва в енергоемки реакции. Използва се като средство за външна употреба, ускоряващо зарастването на рани, успокоява и охлажда раздразнената кожа.

Душ Шарко Известен е още като струен душ. Това е една от най-простите форми на душа, при която се осигурява интензивен напор на водната струя чрез специално устройство. Терапевтът (от разстояние 3 до 5 м) направлява струята между лопатките, нагоре и надолу по гръбначния стълб и след това към горните и долните крайници. Обикновено се започва с вода с неутрална температура, а по-късно – температурата й се повишава или понижава. Може да се увеличи или намали налягането на водната струя. Душът има тонизиращо действие и помага при лечение на заболявания на вътрешните органи. Изключително ефективен е и при профилактика и корекция на целулит.

Дъбилни вещества Огромна група от неорганични съединения. От растителен произход – танини и животински – мазнини от риба и други морски обитатели, както и синтетични дъбилни вещества. По-важните с биологично активно действие се намират в смърча, върбата, дъба, смрадликата, кестена и др. Освен в кожарската промишленост имат широко приложение в козметиката, особено във водите за уста и някои адстрингентни препарати.


spa-life енциклопедия

13

Дълбока горска вана Необходими съставки: b 8 чаши вода; b 1 чаша иглички и зрънца от хвойна (или бор, ела, смърч); b 1 шепа ( 7 или 8 ) евкалиптови листа; b 1/2 чаша изсушени листа от голтерия; b 1/2 чаша свежи лавандулови листа или цветове; b 1 чаена лъжица цели карамфилови цветове; b 2 канелени пръчки по 3 см; b кора от един портокал.

Д

Варете съставките около 15-20 минути. Изцедете билките и ги поставете в гореща вода. Тази благоуханна, лечебна вана успокоява мускулни болки, отпуска тялото и действа възстановяващо.

Дълбок мускулен масаж

Тази масажна техника третира различните мускулни групи, като разхлабва фасцията – тънък слой съединителна тъкан, която покрива или свързва мускулите или вътрешните органи в тялото. Tози масаж дава възможността на тялото да се движи с по-голяма свобода. Често наричан още и дълбок тъканен масаж и понякога е много болезнен. Най-популярните форми на дълбокия мускулен масаж се включват в Ролфинг, Рейчиян, Хелер и Бенджамин масажите. Този масаж не е за всеки и не всеки може да се почувства отпуснат. Научно доказано е, че дълбокият масаж въздейства благоприятно върху хроничните болки и подобрява стойката на тялото.


spa-life енциклопедия

14

Дълбоко почистваща процедура за лице При тази процедура се използват апарати или техники с ръце за отваряне и премахване на черните точки, почистване, затваряне на порите и ревитализиране на кожата.

Д

Дървено шоково ведро SPA съоръжение от категориата на студените процедури. Използва се когато тялото е силно затоплено (например след процедура в сауна). Представлява дървен съд, пълен със студена вода (около 5оС). След гореща процедура се прави еднократна процедура с шоковото ведро. Ледената вода предизвиква шокова температурна разлика, която влияе тонизиращо и освежаващо.


Е


spa-life енциклопедия

16

Евгенол Главна съставка на карамфиловото масло (до 90%), съдържа се и в босилековото и др. етерични масла. Използва изключително като антисептик или ароматно вещество в сладкарството. От него се получава ванилин. Карамфилът е една от първите подправки, които били търгувани. Той е внесен в Александрия през 176 от н.е.. В Югоизточна Азия билката се използвала в продължение на хиляди години и на нея се гледало като на панацея за почти всички болести.

Е

Евкалипт Обезболява, регенерира повредените участъци на кожата. отстранява възпалителните процеси, оказва антисептично действие.

Еко спа Спа центрове, които не използват пластмасови и найлонови опаковки, нерециклирана хартия и хлорирана вода.

Ексфолиране Представлява третиране на найгорния слой на кожата и премахване на мъртвите клетки. При този тип терапии се използват триене с луфа, скраб със сол, четки и други.


Е

spa-life енциклопедия

17

Еластин Съставя основата на влакната на съединителната тъкан, по своя състав е близък до колагена. В козметични средстве способства за изглаждането на бръчките и повишаване тонуса на кожата.

Електроепилация Начин за перманентно премахване на нежеланото окосмяване. Използва се твърда игла с дебелината на косъм, чрез която се прониква до корена му. По иглата протича електрически ток, който причинява локално увреждане на фоликула и предотвратява повторното му израстване.

Електро акупунктура Използва се електрически уред, подобен на писалка, които се поставя на различни точки по тялото, използвани и в акупунктурата. Уредът е много ефективен заради чувствителността на кожата и въздейства бързо върху желаните области.

Електротерапия Това е терапия със стимулиращо въздействие чрез използване на електричество с ниско напрежение. Използва се за възстановяване на мускулите, елиминиране на целулита и спомага за загубата на тегло. Електротерапията е популярна процедура за третиране на заболявания и козметични намеси чрез електричество.


spa-life енциклопедия

Е

18

Ембрионални фитоклетки Суспензия от клетки от зародиши на краставица и пшеница, съдържащи сигнални молекули и цитокини, обезпечаващи интензивен ръст на зародишните клетки, съдържат богат хранителен материал. Дълбоко овлажняват кожата. Имат свойствата на биостимулатор. Способни са да възстановяват нарушените механизми на саморегулация на клетките. Имат изразено подмладяващо въздействие.

Емулгатор Повърхностно активно вещество, използвано за смесване на растителни и животински мазнини или восък с вода, за получаване на стабилни емулсии.

Емулсия Стабилна смес на две течности, които обикновено не се смесват (вода и мазнина).


spa-life енциклопедия

19

Енергийно балансиране Това е известен термин, обобщаващ техники, използвани при някои терапии за уравновесяване и балансирано стимулиране на енергията в тялото.

Ензими

Е

Специфични белтъци в клетката. Катализират биохимичните процеси в клетаката. Чрез тях се реализира генетичната информация и се извършват всички процеси на обмен на веществата. Съставени са от два основни компонента: апоензим (белтъчна част) и коензим (небелтъчна). Синтезират се от микроорганизми и макроорганизми. Всеки един отговаря за превръщането на дадено вещество или още – субстрат. Известни са ни над 2000 вида ензими, разделени на 6 основни групи. Рибонуклезата е синтезирана синтетично. Основно се ползват в генетиката, диагностиката и лечението, но намират приложение и в много други промишлености като хранително-вкусовата, лекарствена и лека промишленост. Коензим Q 10. CoQ10, или познат ни като коензим Q10, e важна съставка на клетъчната мембрана и много от клетъчните органели, най-вече - митохондриите. Основната му роля е да генерира енергия. Разпада се на убихинол. Познат ни е като мощен антиоксидант не само за подмладяване на кожата, но и вътрешно за целия организъм.


spa-life енциклопедия

20

Ергометър Уред за тренировка, предназначен за свиване и отпускане на мускулите. Има вграден дигитален таймер и индикатор, които измерват изгорените калории по време на тренировка. Тези уреди гарантират, че няма да преуморите мускулите си и ще разберете колко калории сте загубили.

Ериксон релаксиращ метод Научно одобрени техники, фокусирани върху откриване и отпускане на физически напрегнатите части от тялото. Методът въздейства чрез начина, по които реагират тялото и ума при упражненията.

Еротичен масаж

Е

От векове хората използват различни еротични масажни техники за подобряване на общото здравословно състояние на себе си и партньора. Всеки еротичен масаж има много разнообразни предимства: добра стимулация на мускулите, съединителната тъкан, подобряване на циркулацията на телесни течности в тялото и незабравима почивка. Често се свежда в представата ни до докосвания по чувствителните ерогенни зони на тялото. От незапомнени времена е установено, че когато хората се докосват, полезните ефекти са много. Те включват пълно спокойствие, и не винаги оргазъм. Еротичният масаж може да създаде реални чудеса в семейните отношения. Партньорите получават доверие и хармония, както във физическите и емоционални полета, така и в личностните. Основата е една и съща, независимо от специфичните техники. Вниманието се фокусира върху правилното дишане предварителен топъл душ или топла вана, елементи на ароматерапия, отпускаща музика, приглушена светлина.


spa-life енциклопедия

21

Есенциални мастни киселини

Е

Етерични масла Ароматни субстанции, извлечени от корените или листата на определени видове цветя, билки, плодове. Използват се в медицинската, хранителната и козметичната индустрии. Имат положителен ефект върху циркулацията на кръвта, защото набавят кислород и хранителни вещества до тъканите, като в същото време ускоряват разграждането на въглероден двуокис и отпадни продукти на клетъчния метаболизъм.

Ненаситени мастни киселини, известни като витамин F, които не могат да се произвеждат в човешкия организъм. Те възстановяват сухите и лющещи се участъци на кожата, подобряват състоянието на увредената коса и чупливи нокти.


Ж


spa-life енциклопедия

23

Жасмин Жасминът е едно от основните растения, които се използват в аромотерапията на То намира приложение при апатия, депресия, по време на менопаузата, при липса на увереност. Жасмина тонизира и стимулира мозъчната функция, използва се и като мехлем при суха и чувствителна кожа.

Жен шен Легендарно церящо растение в традиционната китайска медицина, известно още като “корен на живота”. Екстрактът от него въстановява клетките, повишава имунинета на кожата, възстановява физиологичната равновесие и подобрява периферното кръвоснабдяване.

Ж

Живовлек Противовъзпалително, обезболяващо, противомикробно и отхрачващо. Жиловлекът е една от най-ефикасните билки за заздравяване на рани и особено на тези, които са вторично замърсени. Силициевите соли в билката влияят благоприятно при заболявания на съединителната тъкан. Билката стимулира стомашната секреция и възбужда апетита.

Жин Шин Ду Вид енергийно балансиращ масаж.


spa-life енциклопедия

24

Жин Шин Житцу Вид енергийно балансиращ масаж.

Жожоба Естествен течен восък, получен от семената на пустинния храст Simmondsia chinensis. Подобрява еластичността и мекотата на кожата.

Ки жунг терапия Терапията е базирана на теорията на Ки Жунг. Фокусира се около реализацията на индивида, чрез търсене на значение в символи, случки и сънища. Жунг теорията се базира на основата на човешките модели в търсене на подсъзнанието.

Ж

Жълт кантарион Най-общо жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Тази билка е с много добри показатели при лечение на депресия и мигрена. Причината е в голямото съдържание на хиперицин в тази билка. Това вещество успокоява организма, премахва физическата умора и води до отделяне на малки количества допамин.


З


spa-life енциклопедия

26

Затоплена сол

З

Затопля се във фурна (до приятна температура) и се поставя в платнена торбичка върху болезненото място от тялото. Облекчава болката и намалява възпалителните процеси.

Звуков масаж Теорията, че вибрациите освобождават всяка отрицателна енергия, съществуваща в тялото е в основата на този масаж. Използват се звукови вълни, за да се породят нежни пулсации. Те масажират всяка отделна клетка, освобождавайки съхраненото в нея напрежение. За генериране на звук се използват тибетски купи. Те се поставят върху тялото и терапевтът започва да ги удря ритмично с дървен чук, средно веднъж на всеки 10 секунди. Усещането от звуковия масаж е сравнимо с лек транс и медитация.

Звукова терапия Медитация чрез пеене, изисква се повторение на плътни звуци. Практикуването на този вид терапия води до духовно прозрение, спомага за понижаване на кръвното налягане и стимулира имунната система.


spa-life енциклопедия

27

Здравец масло Козметичното въздействие на маслото позволява да бъде препоръчано за най- различни типове на кожа. То нормализира функцията на мастните жлези при мазна кожа, отстранява възпалението и лющенето при чувствителна и повредена кожа, овлажнява сухата. Маслото от здравец стимулира регенерацията на клетките след изгаряния, измръзвания, а също така при вирусни поражения на кожата (херпеси). Благодарение на способността си да стимулира оттичането на лимфата и изхвърлянето на токсини, маслото от здравец успешно се използва при лечение на целулит.

З

Зелен чай (Camellia sinensis) За зеления чай се берат същите листа, както и за черния чай и олунг, но тях ги обрабатват с пара веднага след събирането, така че те си остават зелени, макар да продължават да съдържат кофеин. Тази особеност на обработката гарантира уникалните качества на зеления чай и неговия стипчив вкус. В зеления чай също така се съдържат антиоксиданти. Те неутрализират вредните молекули на свободните радикали, които действат разрушително върху здравето.


spa-life енциклопедия

28

Зеленчуково обвиване на тялото Представлява обвиване на тялото със зеленчукови екстракти. Това е терапевтичната алтернатива за загуба на тегло и борба с целулита. Това е натурална формула за премахване на токсините и възстановяване тонуса на кожата. Обикновено процедурата завършва с масаж, който увеличава ефекта от обвиването.

Златна терапия

З

Това е една от най-съвременните процедури против стареене. Терапията подмладява кожата, повишава тонуса на организма благодарение на активните елементи, съдържащи се в златото. След такава процедура лицето придобива очарователен златен отблясък. Според древните хроники със златен прах се е грижела за кожата си легендарната египетска царица Клеопатра. Китайските императори също са се стремили към вечна младост с помощта на ценния метал.


spa-life енциклопедия

З

29

Златни игли Златните игли се използват в акупуктурата и се поставят на определени места по кожата на лицето за изглаждане на бръчките. Поставянето на златните игли стимулира циркулацията на кръвта. Този вид акупунктура е естествен лифтинг без хирургическа намеса.

Зумба Този вид спорт е тренировка под звуците на салса, меренге, регетон, кумбия, ча-ча, хип-хоп, ориенталска музика и много други забавни танцови ритми. Името произлиза от испанския глагол “zumbаr”, който означава “звънтя, жужа”. В случая – забавлявам се и отслабвам. Зумба упражненията са уникални по рода си. Тази нова фитнес система съчетава аеробни движения с по-силови упражнения. Цялата програма е базирана на интервалното трениране – сесии с интензивно натоварване, следвани от кратки по-спокойни периоди за възстановяване. Включени са и движения за интензивно тонизиране на мускулите.

Spa-life.bg encyclopedia - D-Z  
Spa-life.bg encyclopedia - D-Z  

Spa-life.bg encyclopedia - v, g