Page 1

Spa

Енциклопедия -life.bg И -Л


A P S life.bg www.spa-life.bg Издател

д-р. ист. н. Илияна Захариева Редакция Йоана Йoнова Габриела Петрова Мария Кръстева графичен дизайн и предпечат Росица Атанасова

1404 София, бул. „България” 49Б, Бизнес център “Витоша ΙΙ”, ет. 5 тел.: 02/958 23 08; тел./факс: 02/858 49 19

eniramedia@gmail.com www.eniramedia.com


И


И

spa-life енциклопедия

4

IPL терапия IPL процедурата за фотоподмладяване комбинира няколко ефекта. Заличават се капиляри, петна от слънце и се стимулира в дълбочина синтеза на нов колаген, благодарение на който се заличават фини и повърхностни бръчки и се постига известно свиване на порите. По принцип процедурите се извършват през по-студените месеци, тъй като изискват предпазване на лицето от слънце. Правят се минимум 4 през 3-4 седмичен интервал.

ISPA Международна SPA Асоциация.

Ида Потокът от жизнена енергия, минаващ от лявата страна на гръбначния стълб.

Идеално тегло Идеалното съотношение между ръст и телесно тегло. Индексът на телесното тегло (ИТТ) изразява това съотношение.


spa-life енциклопедия

5

Изометрично упражнение Това е съпротивлението, което мускулът оказва на неподвижен обект. При динамичния (изотоничиия) режим на работа мускулът променя своята дължина. Статичен (изометричен) режим е този, при който мускулната дължина условно не се променя. Изометричните упражнения са достъпни, не изискват специално оборудване и могат да се изпълняват при всякакви условия. Не трябва обаче да се правят по време на сутрешна гимнастика, веднага след хранене и малко преди сън. Изометричните упражнения се правят винаги след добра загрявка на тялото и продължителността на едно упражнение не трябва да бъде повече от 10-15 секунди.

И

Изотоник упражнения Упражнения, които включват свиване и отпускане на мускулите. Такива упражнения се правят при игра на тенис, бягане и голф.

Имунотерапия Част от направление в медицината, наречено “биологична терапия”. Възстановява и подсилва имунната система.


spa-life енциклопедия

6

Индийски масаж Събирателно понятие за масажни терапии, основани на аюрведическата философия – Абхаянга, Удвартана, Широдара (масаж на главата) и др.

И

Индийски масаж на главата Премахва напрежението от раменете, лицето и врата и подобрява циркулацията на кръвта. Подходящ и за бременни. Виж Широдара.

Индонезийски масаж Динамична комбинация от акупресура, рефлексология, стречинг, дълбок масаж на тъканите и масаж с ароматни етерични масла. Тази форма на масаж се използва най-вече за успокояване на мигрени и мускулни болки.


И

spa-life енциклопедия

7

Инфраред сауна Позната е още като инфрачервена кабина. Помещението се затопля не с печка или с камъни, а с инфрачервени лъчи. Благодарение на отпускащото действие и относително ниската температура, тази кабина е подходяща за ежедневна употреба. Предимствата на инфраред сауната пред традиционната сауна са много. Въпреки ниската температура в кабината, тялото се поти обилно. Само 20% от лъчите нагряват въздуха, а останалите 80% нагряват тялото. Лъчението прониква на 5-8 см. под повърхността на кожата. Топлината в инфраред сауната е много полезна за хора страдащи от алергии, екземи, акне и целулит, както при спортни травми, артрит и хронична умора. За разлика от обикновенната сауна, инфраред кабината е подходяща за хора с ниско кръвно налягане или сърдечни проблеми.

Инфрачервена терапия Топлинна терапия за успокояване на мускулатурата и подпомагане на циркулацията на кръвта.

Инхалационна терапия и стая Дървена стая, изпълнена с топли пари от морска, минерална или термална вода. Понякога се използват етерични масла от евкалипт и други масла, които успокояват респираторната система и дават възможност да се насладите на една полезна за дишането ароматерапия. С тази терапия се третират белодробни, дихателни и синусови проблеми.


spa-life енциклопедия

8

Ирисова диагностика /Иридология/

И

Метод, свързан с медицинската натуропатия, при който се проверява общото състояние на тялото чрез преглед на измененията в ириса на окото. Методът позволява да се открият не само съществуващите в момента патологични състояния, но и генетичните предразположения към определени заболявания, къде са локализирани и от кого са унаследени. С помощта на иридологията се избягват излишни рентгенови облъчвания и други инвазивни методи на диагностика, криещи опасност за здравето. Ирисът е екран, на който може да се наблюдава едновременно състоянието на всички органи и системи в тяхната цялост.

Ихтиоколаген Екстрактът от ихтиоколаген спомага за възстановяване на колагена в кожата, естествената й хидратация и еластичност.


Й


spa-life енциклопедия

Й

10

Йо Чи Комбинация от упражнения, включващи йога и тай чи.

Йог Или йогин. Последовател на системата йога.

Йога Една от шестте ведически философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. Възникнала в Индия преди повече от 5000 години, йога е най-древната система за физическо и духовно самоусъвършенстване. Еволюирала през вековете, системата йога е популярна и днес. Милиони хора по целия свят я практикуват и се радват на добро здраве и душевен мир. Йогин е името на онзи, който практикува физическата, умствената и духовна дисциплина йога. Има различни дефиниции и тълкувания на санскритската дума “йога”, но основно тя се превежда като “съединение” - йогинът се стреми да съедини своята душа с космическото съзнание, с божественото. Йога се основава на правилни упражнения, правилно дишане, правилна релаксация, правилна диета, позитивно мислене и медитация.


spa-life енциклопедия

11

Йога на смеха Йога на смеха (Хасия йога) съчетава йога с положителното въздействие на смеха. Благодарение на тази практика тялото и душата се тонизират и разведряват. Смехът в комбинация с дихателниете упражнения стимулира различните енергийните центрове на тялото. Препоръчва се против самота и стрес.Смехът няма да заличи проблемите, но настройва позитивно. С йога на смеха всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. Участниците в групата се гледат в очите и обменят енергия помежду си, което ги сближава и им носи чувство на радост. Концепцията се базира на факта, че човешкият организъм не прави разлика между имитирания и истинския смях. Когато се смеем, в нашето тяло се отделя коктейл от хормони на щастието. Те намаляват негативните емоции, стреса и напрежението, понижават кръвното налягане и дават тласък на имунната система. За да бъде най-полезен смехът, трябва да продължи 10-15 минути дневно без прекъсване.


Й

spa-life енциклопедия

12

Йога с партньор Този вид йога може да се изпълнява с интимен партньор, приятел или просто някой, с когото сте готови да обмените енергия и най-вече да се позабавлявате. Това е практика, която свързва двама човека чрез йога и докосване. Освен позите, практиката включва осъзнато дишане, обмен на енергия, доверие и общуване. При този вид йога и двамата партньори едновременно изпълняват пози. Например, ето как се изпълнява в партньорство традиционната триконасана или триъгълник – вие и вашият партньор заставате гръб в гръб в разкрачен стоеж и захващате ръцете си, навлизайки в пълната поза. Заедно вие създавате нова поза – двоен триъгълник. Това предизвиква съвършено ново усещане от индивидуалното изпълнение. Вие едновременно се подкрепяте и възползвате от ефекта на позата, като обменяте енергия и се сближавате. Ще откриете, че ако единият се наклони твърде много може да се търкулите и озовете на земята, така че намирането на съвършения баланс е само част от играта. Предимство на партньорската йога е по-дълбокото навлизане в позата, отколкото ако изпълняваме индивидуално асаната. Това ни дава възможност да напредваме с по-бързи и сигурни темпове както във физически, така и в по-висш аспект. Учим се на толерантност, изчакване, подкрепа и доверие. Готови сме да се разгърнем и да опознаем партньора.


Й

spa-life енциклопедия

13

Йонотерапия Подкожно инжектиране на йонизиран кислород или кислородно-озонова смес. Ефективно ускорява процесите на обмяна в клетките и се използва при лечението на целулит, наднормено тегло и неравномерно отлагане на мазнини в областта на бедрата, корема и брадичката.

Йонофореза Въвеждане на лекарствени вещества в тъканите през здрава кожа или лигавици с помощта на галваничен ток. Процедурата се извършва в козметичен салон със специална апаратура. Използваният ток е с много ниско напрежение и няма никакъв риск.


spa-life енциклопедия

15

Кавитотерапия Кавитотерапията – лечение с морски въздух - е една от основните практики на таласотерапията. Морският въздух е наситен с най-много озон, кислород, множество полезни йони, съдържа един от най-важните микроелементи – йод. Най-елементарният метод кавитотерапия е разходката по крайбрежието. При второ ниво се използва изкуствено получен морски въздух, като при него се достига много по-висока концентрация на полезни вещества. Аерозолите представляват смес от морска вода с различни ароматни масла с отрицателна йонизация за стимулиране на дихателните пътища и тяхното освобождаване от токсини. Кавитотерапията е особено полезна за хора, страдащи от заболявания на дихателните органи.

Кайсия

К

Плодовете са превъзходен източник на витамини и минерали. В пресните кайсии има много бетакаротин, целулоза и фруктоза, богати са на незаменими мастни киселини. Маслото от кайсия се грижи за повредената коса, като заздравява сухите и цъфтящи краища.

Какао Дърво от семейство Стеркулиеви от тропическа Америка, даващо суровина за производството на шоколад и напитката какао. В див вид расте по крайбрежието на Мексико, в Централна и Южна Америка. Достига височина до 12 м.


К

spa-life енциклопедия

16

Шоколадът се получава чрез смилането на изчистените от обвивката и изпечени семена (какао-боб). Какао-прах – силно обезмаслен шоколад, съдържа триглицериди на палмитиновата, стеариновата, олеиновата, линолевата киселини. Лесно разтопимо масло, способства за получаването на кремове с изискваната консистенция.

Какаово масло Получава се от семената на какаото. Омекотява и подхранва кожата.

Кал и SPA Калта се използва в терапевтичните SPA процедури. Отпуска мускулите, облекчава артрит, ревматизъм и др. Полезна е за кожата, защото подобрява минералния й баланс.

Калипер (тест) Уред за изследване на кожата, изчисляващ процента на мазнини в тялото. Виж боди тест.


К

spa-life енциклопедия

17

Калдариум Най-горещото помещение в римската баня. Това е вид парна баня с висока влажност на въздуха и умерено нагряване – от 37°C до 45°C. Могат да се добавят етерични масла и есенции. Използва се силата на горещата пара за премахване на токсините. Идеално се съчетава с последващо охлаждане. Не се препоръчва използването му при бременност, кръвотечение, сърдечносъдови, вирусни и инфекциозни заболявания и други.

Калифорнийски масаж за чувственост Чрез докосвания и широки и хармонични омесващи движения се търси постигане на физическо разтоварване, съчетано със засилване на усещането за собственото тяло. Масажистът намазва дланите си с ароматно масло и покрива с него цялото тяло с обгръщащи широки движения отдолу нагоре. Малко по малко натискът се засилва и се съсредоточава в определени точки, за да се освободи напрежението. Този масаж е силно релаксиращ и разтоварващ както за тялото, така и за психиката.

Кални вани Калните вани биват цялостни и локални. Цялостните кални вани въздействат едновременно върху различни части на тялото. При този вид вани цялото тяло на пациента се покрива с кал с изключение на шията и областта на сърцето.


К

spa-life енциклопедия

18

Локалните кални вани се назначават във вид на лумбални вани, като калта се намазва върху кръста и долните крайници, само на долните крайници или само на горните крайници. Калните вани разширяват малките кръвоносни съдове на кожата, учестяват се пулсът и дишането, усилва се обмяната на веществата, ускорява се лечението на хроничните възпалителни процеси, засилва се образуването на костна тъкан при бавно зарастващи счупвания, тялото се затопля. Този вид вани възстановяват нервите и спомагат за разтварянето на солите, отлагащи се в ставите при определени заболявания.

Кални обвивания За калните обвивания се използва морска, торфна и минерална кал. Калта неутрализира токсините, разширява порите, извежда шлаките, стяга кожата, притежава антибактериално действие. От химическите вещества, постъпващи в кръвта, най-голямо значение имат микроелемените йод, бром, органичните киселини и биологично активните вещества. Затоплената до температура 38°С кал се нанася върху проблемните участъци на тялото, обвиват се със специален филм за запазване на температурата и предпазване от засъхване. Калните обвивания се използват в програмите за коригиране на теглото, лечение на целулит, подмладяваща грижа за кожата, постродилно възстановяване и намаляване на стреса.


К

spa-life енциклопедия

19

Калолечение Лечението с кални процедури се прилага от дълбока древност. То е сложно и с многостранно действие. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механичните фактори на лечебната кал. Повлиява добре редица заболявания на опорно-двигателната система, нервната система, половата система, кожни проблеми и други.

Калория (килокалория или kcal) Единица за енергията, която тялото поглъща чрез храната. Калоричността на определен вид хранителен продукт се определя чрез анализи и изследвания, за да се даде точна информация за kcal, съдържащи се в него. Мерната единица се използва и когато се измерва изгореното количество енергия в процеса на отслабване и упражнения. Около 86% от мазнината в човешкото тяло е на липидна основа. Натрупан 1 килограм телесно тегло има съответната енергийна стойност - 7800 kcal.

Камелия Род вечнозелени дървета или храсти от семейство Чаеви. Наречено е на йезуита ботаник Георг Йозеф Камела. В родината на камелията – Япония, от семената изстискват масло, което смесено с лаврово масло и масло от здравец се използва за приготвянето на червила. Отварата от листата служи за измиване на косата, придава й блясък и копринена мекота. Цветовете на растението са антиоксидант, оказват благоприятно въздействие върху съдовете от микроциркулаторното русло, способстват за изчистването на шлаките.


К

spa-life енциклопедия

20

Камфор (камфорово масло и камфоров спирт) Бицикличен монотерпенов кетон. Изпарява се лесно при обикновена температура, затова се съхранява в затворени съдове. Оптичноактивен. Съдържа се в много етерични масла и е главен компонент на маслото от камфорово дърво. Синтезира се и от терпентиново масло. Използва се в медицината и козметиката, ароматерапията и др. Стимулира сърдечната дейност. Камфоровото масло се получава от корените и дървесината на камфоровото дърво (Cinnamomum camphora L.), диворастящо в Япония, Тайван и Китай, Шри Ланка, САЩ и Канада. Дестилацията с водна пара дава около 2% масло, което съдържа над 50% камфор. И маслото, и камфорът присъстват във всички далекоизточни антисептични и загряващо-болкоуспокояващи смеси. Камфорът, разтворен в парафиново масло, е познат във фармацията като т. нар. “камфорово масло”и се използва при ушни възпаления. Има облекчаващо успокотелно-тонизиращо действие при депресии, умствена умора, безсъние и шок. Пикочогонно средство е, антисептичните му качества определят широкото му приложение при проблеми на горните дихателни пътища (особено при инхалации, поради голямото изпарение) и кожни инфекциозни заболявания. Укрепва имунната система.

Кансу масаж Масаж за уморени крака. Масажират се ходилата, пръстите и глезените с помощта на малка метална купичка кансу, направена от сплав от три метала – мед, цинк и бронз. Масажът започва с намазване на ходилата и глезените със специален лосион. Пръстите на краката леко се усукват и се подръпват един по един.


К

spa-life енциклопедия

21

След това масажът преминава на вътреглезенните кости и на костите по върха и средата на ходилото. С палците на ръцете се правят кръгообразни движения в посока от пръстите на краката към петите. Натискът трябва бъде постоянен.

Каолин (бяла глина) Алумосиликат, намалява мазността на кожата, абсорбира замърсяването и излишъка от кожен себум. Използва се като противовъзпалително средство.

Капсаицин Съдържа се по-малко от процент в плодовете на лютата чушка, като й придава лютия вкус. Използва се в отслабващи кремове като силно обезболяващо средство.

Карате Японско бойно изкуство, създадено през 16 век на островната група Окинава. Представлява система за самозащита с ръце и крака, пренесена от Индия и Китай. Карате е било развито в условията на забрана за носене на оръжие от простолюдието, като практикуващият е трябвало с голи ръце или подръчни средства да се противопоставя на въоръжения нападател. Това е предполагало развиване на много голяма скорост на нападение и защита и много добра закалка на крайниците с оглед нанасяне на поражение през бронята.


К

spa-life енциклопедия

22

Карбоксиметилцелулоза Целулоидна козметична суровина, увеличава обема си във вода. Образува колоиден гел, който се използва в качеството на основа за различните козметични препарати, има влагозадържащи свойства.

Кардио тренажори Различни по вид фитнес уреди (кростренажор, велоергометър, скитренажор и др.), които натоварват голяма част от мускулите в тялото. Тренировката с кардиотренажор наподобява аеробиката. Подходящ е за загряване на мускулите преди тренировка (поне 20 минути без прекъсване), както и за завършване на тренировка и топене на мазнините в тялото (между 30 и 40 минути без прекъсване, може и повече).

Карма йога Аспект на йога, позволяващ да се достигне единение с Бог, посредством безкористен труд и активни действия.

Каротини Въглеводороди от групата на каротиноидите. По-познат е бета каротинът или още провитамин А. Съдържа се в морковите, кайсиите, доматите шипките, маслото, яйцата и млякото. Може да бъде и синтетично получен. Морковът съдържа средно: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2 .


К

spa-life енциклопедия

23

Катапатео Масаж, извършван с крака. Използва се за лечение и профилактика на мускулни проблеми и предимството му пред масажа с ръце е, че с краката се постига по-голям натиск и ефективност с по-малко усилие. На практика може да се прилага на всички мускулни групи, но е противопоказен за хора в напреднала възраст, хора с хернии и фрактури.

Катехини Природни вещества от групата на флавоноидите. Имат дъбилни свойства. Основно свойство – укрепват стените на капилиарите и улесняват усвояването на аскорбиновата киселина, позната като витамин С. Има ги в листата на чая, в семената и ципите на гроздето и др. Изследванията през последните 10 години неуспоримо доказаха, че полифенолите (катехините), които се съдържат в зеления чай са изключително важни за здравето. Продължителността на живота на хората в далечна Азия например, се свързва и с ежедневната употреба на зелен чай. Зеленият чай охлажда тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.


spa-life енциклопедия

24

Кативасти

К

Аюрведичен лечебен масаж на гърба. Пациентът ляга по корем. Прави се малък геврек, който се поставя върху ломбалните прешлени. Той се пълни с лечебно олио и съдържанието се разбърква. Тази техника стимулира долната част на гърба, помага при остра и хронична болка в гръбначния стълб, дискова херния, остеопороза и гинекологични проблеми.

Кафеена киселина Среща се в свободно състояние в смолата на иглолистните растения, в кората и смолистите пъпки на тополите и под формата на гликозиди и естери – в кафето. Кафеената киселина и нейните естери имат противомикробно и фунгицидно действие и се прилагат като антиоксиданти. Това съединение е вторичен растителен метаболит, произвеждан в глухарчето, белия равнец, хвоща и глога. Количеството кафеена киселина силно зависи от източника, от който идва растението. Глухарчето принадлежи към подсемейство Лактукови заради естествения растителен латекс, който съдържа. Латинското название на растението Taraxacum идва от старогръцкото τάραξις – възпаление на окото, тъй като именно очните възпаления са били лекувани с латекса на глух За медицински цели се използват надземната част (студен извлек), коренищата (студен извлек, запарка), цветните кошнички (запарка).


spa-life енциклопедия

25

Кварцови сауни Сауни, в които се използва лечебния ефект, който има планински кристал, загрят до определена температура при определено ниво на влажност на въздуха.

Кверцетин

К

Кверцетинът и неговите гликозиди са широко разпространени в природата флавоноиди с изразено биологично действие. Съдържа се в кората на дъба, откъдето се получава с хидролиза. Има го и в цветовете на глога, в сладкия корен, здравеца и др. Мощен антиоксидант, повишава пропускливостта на капилиарите с противовирусно и противовъзпалително действие. Заедно с неговите гликозиди намира приложение в препаратите против атеросклероза.

Кератин Кинезитерапия

Специфичен протеин, който изгражда роговия слой на епидермиса, ноктите и косата.

Физиотерапия, лечение с активни и пасивни движения. Основно профилактично и лечебно средство при третиране на редица заболявания на опорно-двигателната система. Облекчава болка и причинен от болка дискомфорт, помага за добър мускулен тонус на тялото. Обикновено терапията включва коригираща гимнастика и лечебен масаж.


К

spa-life енциклопедия

26

Кислород

Гарантира нормалното протичане на окислитлно-редукционните процеси в клетките. Когато се включва в козметичен продукт посредством специална система, той прониква в най-дълбоките слоеве на кожата.

Кислородна вана виж. вана с кислород.

Кислородна инхалация

Терапия, която се извършва със специален уред. Инхалацията намалява стреса, премахва главоболието, повишава енергийния заряд на тялото, увеличава концентрацията и възможностите на паметта, подобрява клетъчния метаболизъм и спомага за по-бързото изгаряне на мазнините.

Кислородна капсула

Специална капсула, в която се прави терапия с наситен кислород.

Кислородна маска за лице

Козметичен продукт, достъпен в SPA центровете и салоните за красота. Обикновено се съчетава с кислородна ампула. Нанася се на лицето с цел естественото елиминиране на токсини, които задушават кожата. Стяга порите и осигурява равномерен тен. Освежава и интензивно третира тъмните кръгове и торбички под очите.


К

spa-life енциклопедия

27

Кислородна мезотерапия

С помощта на специален апарат се подава 90-95% чист кислород, който прониква в дълбоките слоеве на кожата. По този начин клетките получават кислород отвън, а не чрез кръвта и при подходяща комбинация с козметични продукти, кожата се подхранва и обогатява. Ускоряват се многократно процесите на регенерация и се възстановява здравият вид на кожата. Може да се прилага за оздравяване на скалпа или да се вдишва, съчетана с масажна процедура на тялото. Така силно се активизира лимфната система и по здравословен начин чрез окисление се изгарят излишните мазнини и се лекува целулитът. Мезотерапията укрепва сърцето, стабилизира нервната система, подпомага физическата и сексуалната активност.

Кислородната терапия

Обогатяване на кожата с кислород. Тази терапия подмладява и освежава, стимулира произвеждането на колаген в клетките, заздравява кожата, премахва бръчките, свива порите и освежава тена. Не се използват игли и няма болезнени интервенции.

Кислородно микродермабразио Неагресивен механичен пилинг, с който се обработва епидермиса. Премахва мъртвите клетки, стимулира естественото възобновяване на тъканите и изравнява тена.


К

spa-life енциклопедия

28

Китайски масаж

Терапевтичен масаж, наподобяващ акупунктура, но без употребата на игли. Той използва специфичните точки, чието стимулиране активира енергията Чи на тялото. Терапията включва натиск на точките по кожата, които стимулират определените вътрешни органи. Техниките са над 20, но най-често се използват 3 от тях – “anmo”, “tui na”, and “dian xue”. Всяка техника въздейства по определен начин на енергията Чи и на кръвта, като ги успокоява или възбужда, акумулира на определено място или ръзпръсква из цялото тяло.

Китайски топки за медитация (Baoding)

Сфери, направени от метал, мрамор, неръждаема стомана или яспис, малко поголеми от топка за голф. Поставят се върху дланта на ръката и се въртят в посока на часовниковата или обратно на часовниковата стрелка. Топките Baoding могат да имат малки звънчета във вътрешността си и да произвеждат мелодия, когато се въртят. Ръката има много висока концентрация на акупунктурни точки и когато топките разтриват дланта, те ги стимулират. Така се активира енергията Чи.

Класически масаж

Най-често предпочитаният вид масаж. Прилага се леко натискане, разтриване и изглаждане с ароматно масло или крем.


spa-life енциклопедия

29

Климатолечебен хотел

Хотел, който е разположен в регион, чийто специфичен климат е с доказани лечебно-профилактични качества и с определен профил. Разполага със специализирана база и оборудване, съгласно категорията на хотела, квалифициран медицински персонал, лекар-специалист и възможност за адаптирано хранене. Прилагат се физикални, лечебно-профилактични и рекреативни програми.

Клуб SPA

Център, който основно се занимава с фитнес, но също така предлага SPA услуги на дневна база.

Кнайп пътеки

К

Наричани още Кнайп вани или кръг на Кнайп. Вид хидротерапия, която е създадена в Германия от отец Себастиан Кнайп (холистичен учител и горещ поддръжник на натуралните лекарства). Кнайп е наричан хидролечител и бащата на модерната хидротерапия. Преминава се последователно през сравнително плитки вани, пълни със студена и гореща вода. За по-добър ефект кракът се потапя и изважда няколко пъти в студената вода и след леко отръскване се потапя в горещата вода, като и там се повтаря същата процедура. Вследствие на редуването на обливания с топла и студена вода е неизбежно зачервяването на кожата, което свидетелства за разширяване на съдовата система. Максимален ефект се постига при честата употреба на Кнайп ваните. Засилва се имунната защита на организма и оросяването на крайниците се подобрява.


spa-life енциклопедия

30

Койева киселина

Блокатор на фермента тирозиназа в меланоцитите, активизира синтеза на меланин (кафявия пигмент на кожата). Използва се в избелващите препарати.

Колаген

Основен компонент на кожата, придава й здравина и еластичност. Съставна част на косата (до 70%). Може да се синтезира от кожата на млади животни или от растителни източници.

К

Колоидна сяра

Има противомикробна и антипаразитна активност. Кератолитик. Способства за разтварянето на възпалителните елементи.

Колонотерапия

Колонотерапията (хидроколонотерапия, мониторно промиване) е съвременен и подобрен вариант на клизмата, значително увеличаващ дълбочината на промиване и предоставя по-голям комфорт на процедурата. Тя пречиства дебелото черво с вода или водни разтвори с лекарствени вещества, премахва плаките, възстановява нормалната му дейност и неговата микрофлора. Съвременните високотехнологични апарати подават необходимото налягане на течността и контролират обема й, а също така и отделянето на разтворената във водата шлака. Колонотерапията е широко използван метод за лечение на различни проблеми, свързани със здравето – обща слабост, наднормено тегло, нарушена обмяна на веществата и имунитета, заболявания на половата система, неприятен дъх и други.


spa-life енциклопедия

31

Контрастен душ

К

Осигурява воден масаж на цялото тяло. Редуват се последователно гореща (от 38° до 50°С) със студена (от 13°С до 22°С) вода. Започва се с 3-минутно въздействие с гореща вода. Следва 30-секунден контраст със студена вода. Повторенията са от 2 до 3, като винаги се завършва с гореща вода. Контрастният душ нормализира работата на сърцето, белите дробове, стомаха и ендокринната система. Възстановява жизнената енергия, овлажнява кожата, отнема нервното напрежение и намалява стреса.

Коприва

Съдържа флавоноиди и фитонциди, ферменти, полизахариди, лимонена киселина, каротин, витамини, микроелементи. Изпълнява функцията на БАВ. Регенерира, овлажнява кожата, спомага за зарастването на рани и охлузвания.

Коремен масаж

Дълбок масаж в коремната област, около чревния тракт и репродуктивните органи. Действа успокояващо при болезнена менструация, главоболия и проблеми с храносмилането.

Корен от перуника

Съдържа етерично масло, една от съставките на което е иронът, придаващ му мирис на теменужки. Освен него то съдържа нишесте, захари, гликозиди, дъбилни вещества, аскорбинова киселина. Има болкоуспокояващ, дъбилно и противовъзпалително въздействие, премахва раздразнението, оптимизира функцията на мастните жлези.


К

spa-life енциклопедия

32

Кофеин

Оказва върху кожата ефективно оздравяващо въздействие. Активизира обменните процеси, включително мастния и воден обмен, смекчава и защитава епидермалния слой. Включва се в състава на лечебно-профилактичните кремове и антицелулитните средства.

Краниосакрална терапия

Терапия, при която се осъществява активиране на краниосакралната течност (гръбначномозъчната течност) и на мозъчната кора. Това е вид енергийно стимулиране. Това лечение укрепва скелета и нервната система. Лечението предизвиква състояние, подобно на сън, в което пациентът отпочива, докато тялото му се самолекува благодарение на енергийната стимулация.

Краставица

Сокът от краставица съдържа витамини, соли К, Ca, Mg, P, биотин, каротин, лизоцим, целулоза. Озарява, овлажнява, тонизира и освежава всеки тип кожа. Най-важният регулатор на функцията на мастните жлези, намалява омазняването на кожата. Природен антибиотик. Има противовъзпалително действие.

Кренотерапия Всяка процедура, включваща минерална вода, лечебна кал и др.


К

spa-life енциклопедия

33

Креолски масаж

Креолският масаж е пристигнал при нас от южните брегове на Индийския океан – островите на Маскаренския архипелаг. Същността на техниката се състои в обработката на различни части на тялото с помощта на бамбукови пръчки, напълнени със зърна. Процедурата се извършва под звуците на етно музика с различен темпови рисунък. Бамбукът в Азия символизира гъвкавостта и използването му в качеството на масажен инструмент е много полезно. Именно затова креолският масаж е особено ефективен за намаляване на мускулното напрежение. Благодарение на специалната техника (в началото – дълбоко разтриване с бамбукова пръчка, което въздейства на първо място върху мускулите, след което с пръчките се обработват активните точки на тялото) и различната интензивност на въздействие оживяват милиони сензори на тялото. Две бамбукови пръчки съответстват идеално на контурите на тялото и осигуряват дълбока релаксация и възстановяване на енергийния баланс. Този вид масаж се изпълнява с прилагането на различни масажни масла (сусамово, мускатно, бадемово, от папая).

Криодеструкция

Криодеструкцията е метод на локално въздействие с течен азот, използван с лечебна цел. Прилага се при лечението на различни кожни заболявания, тежки форми на акне, премахване на брадавици, кератити, папиломи, мазоли. Преимуществото на този метод е отсъствието на кръвотечение (тъй като при замразяване се нарушава микроциркулацията) и необходимостта от анестезия (за сметка на обезболяващото действие на студа). След извършване на процедурата тъканта се възстановява напълно до 2-4 месеца.


spa-life енциклопедия

Криомасаж

34

От една страна ледът “лекува” подутини, възпаления и зачервявания, а от друга, студените късове забавят нервните импулси, което възпира болезнените спазми. От древността студът се е използвал като лечебно средство. За използването на това лечение се споменава в съчиненията на Хипократ, Гален, Авицена и други древни лекари. Тази терапия е най-ефективна, ако се приложи веднага след появата на болката. Първо, увийте леда в кърпа, защото не е никак добра идея директно да го поставите върху кожата. Ако правите масаж на друг човек, задължително поставете меки възглавници под бедрата му, за да се избегне допълнително напрежение върху гърба. Ако правите масаж на себе си, легнете внимателно настрана и с една ръка масажирайте. Поставете увития лед върху болезненото място и масажирайте леко с кръгови движения. Избягвайте зоните около гръбнака. Масажирайте не повече от 5 минути, направете пауза, след това преместете леда върху друга част от гърба. Този масаж може да се прави 2-3 пъти дневно, докато не се усети облекчение. Подобен масаж не се препоръчва за хора с артрит или с алергия към студа. А ако травмата е по-сериозна, най-добре е първо да отидете на лекар. Този масаж подобрява цялостно вида на кожата, тя става по-здрава, еластична, свежа. Масаж с кубчета лед може да се прави два, или три пъти седмично, след баня или парна баня. Разтривайте леко лицето, шията, цялата област на деколтето. трябват ви само съд с гореща вода, мека кърпа и кубчета лед. Потопете кърпата в горещата вода, изцедете я и покрийте с нея цялото си лице и шията. След като кърпата се охлади, вземете едно кубче лед и леко масажирайте с него лицето и шията.


К

spa-life енциклопедия

35

Криотерапия

Криотерапията е лечение чрез охлаждане. Криотерапията се дели на обща (провежда се в криокамера), частична (компреси, обтривания) и локална (чрез въздействие с течен азот). Към съвременната апаратна криотерапия се отнасят криодеструкцията, криопилинга, криодермабразиото, криомасажа, аерокриотерапията. Студът оказва благотворното влияние върху имунитета и устойчивостта към стрес, повишава работоспособността. Криотерапията се прилага за стимулиране дейността на сърцето и съдовете, рехабилитацията след травми на опорно-двигателния апарат, след оперативни интервенции, възпалителни процеси и кожни заболявания.

Кристални пеещи купи

Лечебните чакра-пеещи купи и медитационните кристални купи премахват стреса и напрежението, като го заместват с хармонична и спокойна обстановка. След този процес на пречистване може да започне лечението на ума и тялото. Смята се, че благотворният ефект на кристалните пеещи купи започва веднага след началото на процедурата. Състои се от спиритуално и чакра лечение, мигновено отпускане, енергийно балансиране и създаване на здравословна атмосфера. Лечебният кварцов кристал има физическо, емоционално и духовно въздействие. Медитативните техники придружаващи използването на кристалните пеещи купи резонират, създават и допринасят за хармония.

Крия йога

Морално-етически аспект на йога, занимаващ се с вътрешно и външно очистване.

Круиз SPA

SPA център на борда на круиз, който предлага SPA и wellness процедури, фитнес, съчетани със специална диета.


spa-life енциклопедия

36

Кръвно налягане

Кръвното налягане упражнява влияние чрез движението на кръвта по стените на артериите. Систоличното налягане се създава, когато сърцето изтласква кръвта, а диастоличното, когато сърцето се пълни с кръв.

Кундалини

К

Енергия и сила във ведическата философия. Представлява навита на спирала змия, която спи в основата на гръбнака (основната чакра) и очаква да бъде пробудена, за да се изкачи нагоре и да отиде при своя господар. Той я очаква на върха на главата. Докато змията спи долу, човекът остава затворник на своите обусловености, на програмата, която е в самия него и захранва живота му. Той не разцъфтява, понеже не е в състояние да актуализира потенциала си. Пробуждането на Кундалини е пробуждане на съзнанието.

Кундалини йога

Кундалини йога прилага на практика принципите и философията на тантра. Нейната основна цел е пробуждането на съзнателната енергия, потенциално съществуваща в човека. Кундалини йога има силен ефект върху всички аспекти на личността - физически, емоционален, умствен и духовен и се състои от статични и динамични физически пози (асани), дихателни техники, релаксация и медитация.

Курна пинда сведа

Аюрведична терапия. Представлява компрес с билкови смеси, подбрани индивидуално, с който се масажира цялото тяло.


Л


spa-life енциклопедия

38

L-фруктоза Монозахарид, метилпентоза. Кристали, разтворими във вода и алкохол. Съдържа се в морските водорасли, съставна част е на гликозидите.

Лавандула

Л

Оказва регенериращо въздействие върху кожата. Използва се при възпаления, почервеняване и лющене. Подходяща е за всеки тип кожа. Повишава имунитета.

Лазерна терапия Думата „лазер”, съкратено от Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, означава усилване на светлината чрез стимулирана емисия на излъчването. При краткотрайно въздействие върху кожата с лазерно лъчение настъпват изменения в клетките, имащи аналгетично и съдоразширяващо действие. Лазерното лъчение има много висока терапевтична сила, когато бива облъчвана меридианната система, обоснована на китайската медицина. Тази терапевтична методика се нарича лазерпунктура.


Л

spa-life енциклопедия

39

Лайка Съдържа азулен, флавоноиди и органични киселини. Има противовъзпалително и успокояващо действие и спомага за бързото зарастване на раните.

Лакониум Топло помещение с по-интензивна температура на нагряване – около 55 °С. Средно 15 минути са достатъчни за човешкото тяло да достигне максимално загряване, което води до интензивно потене. Лакониумът предлага топлинна процедура от типа на сухата сауна, оптимален вариант за детоксикация на организма, неговото пречистване и повишаване на имунната му система. Регулярното използване на лакониума помага за намаляване на стреса, регулира се кръвното налягане. Продължителността на изполване е индивидуална за всеки.

Ламинария БАВ, получава се от водорасло, обитаващо Тихия океан и Северния ледовит океан. Съдържа въглехидрати, органични киселини, минерални соли, йод, витамини В1, В2, В12.


spa-life енциклопедия

40

Лая йога Аспект на йога, позволяващ да се достигне единение с Бог чрез ритмите и вибрациите, идващи от Космоса.

Леден фонтан

Л

Тази процедура се провежда в специална климатизирана стая (температура не повече от 15 °С) с фонтан (голям съд), в който се сипва лед, раздробен на малки частици, с които се разтрива цялото тяло, включително и лицето. Много е приятно леденият фонтан да се извърши след топли процедури (сауна, парна баня). Обтриването с лед стимулира кръвообращението, лимфната и имунната системи, тонизира и укрепва кожата и съдовете, явява се превъзходно антистресово средство.

Ледена стая със студен кладенец Разновидност на снежната кабина. В помещението е студено, но не вали сняг. Специален ледогенератор произвежда и изсипва ледени бучки в декоративен басейн (леден кладенец). Когато влезете в помещението, ще усетитите студения въздух по тялото си. Тогава вземете в шепа бучки лед и обтрийте бедрата, ръцете, корема и лицето си. По този начин, за разлика от шоковия басейн, вие сами ще управлявате степента на температурния шок и неговата продължителност. Изненадващо ще откриете, че харесвате чувството на топящия се лед по горещата ви кожа.


Л

spa-life енциклопедия

41

Лечебен масаж Вид козметичен масаж. Представлява сбор от механични въздействия върху кожата и подлежащите тъкани. Той се осъществява ръчно или чрез специален апарат. Прилага се с цел профилактика, обработват се различни проблемни части от тялото с цел освобождаване на енергията, блокажите и натрупаното напрежение. По лекарско предписане може да се прилага при заболявания на опорно-двигателния апарат, при травматични, неврологични и вътрешни заболявания, при проблеми със ставите и др. Добре се съчетава с парна баня и сауна по отделно или в комбинация.

Лечебен масаж с мед Медотерапията, като масажна процедура представлява лечебна методика, която се използва с цел да се извлекат ненужните и токсични вещества през кожата на човека. За тази цел се използва пчелен мед, който се нанася върху кожата на тялото и чрез специфични масажни похвати се извличат вредните токсини, задържали се в подкожните тъкани на човешкото тяло. Масажът с мед влияе силно тонизиращо на целия организъм и е особено ефективен при артроза (коксартроза, спондилартроза и др.), белодробни и чернодробни заболявания, главоболие, безсъние, депресии, синдром на хроничната умора, бавно възстановяване след тежки заболявания и бременност и др. Масажът с пчелен мед упражнява редица благотворни въздействия върху човешкия организъм:


spa-life енциклопедия

Л

42

Ë снабдява кожата, а посредством кръвоносната система и останалите органи и системи, с ценни витамини, минерали и други биологично активни субстанции (чрез масаж 100% от тези субстанции се усвояват от организма, а при консумация само половината от тях преминават бариерата на стомашно – чревната лигавица); Ë подобрява кръвообращението и ускорява освобождаването на организма от непрекъснато трупащите се в него токсини и отпадни продукти; Ë стимулира имунната защита и ускорява възстановяването след прекарани инфекции;

Ë премахва нервно-мускулното напрежение и стреса;

Ë увеличава жизнения тонус и освежава като след дълъг сън;

Ë масаж с пчелен мед не се прави на хора, алергични към този пчелен продукт. Oколо 12 часа след приключване на масажа върху третирания кожен участък не трябва да се прилагат химически въздействия (сапуни, шампоани, кремове, парфюми и др.). През тези 12 часа е разрешено къпане само с вода.

Лиенгар йога Фокусира се по-скоро върху определени пози, отколкото върху дихателни техники. При нея се използват подпори – дървени блокове, пейки, колани. Те спомагат за прилагането на определени пози.

Лимон Има избелващи свой­ства, стимулира процесите на регенерация на кожата.

Лимонен Моноцикличен монотерпенов въглеводород. Среща се в оптичноактивна и оптичнонеактивна (дитерпен) форми. Има миризма на лимон. Съставя до 90% от маслото от портокалови кори. Използва се широко в парфюмерията и козметиката.


spa-life енциклопедия

43

Лимфен дренаж

Л Липиди  стествени за Е кожата мазнини.

Повишава защитните сили на организма и предпазва от болестни процеси. Лимфната система има очистващо действие за организма. Лимфните възли имат бариерна функция и така предпазват организма от инфекции. Лимфният дренаж включва лек ритмичен натиск, който подпомага движението на лимфата към големите лимфни басейни в тялото. Прилага след операции, включително и липосукция, при наличието на отоци, елефантиаза, както и за стимулиране и профилактика на имунната система.

Линалол Съдържа се в много етерични масла и е главна съставка до 80% на маслото от кориандър. Линалолът и линалилацетатът определят качеството на лавандуловото масло. Използва се широко в козметиката и парфюмерията.

Липозоми Ефективна система за доставяне на активни вещества в кожата. Тези микроскопични сферички са изпълнени в преобладаващите случаи с водоразтворими активни съставки, които могат да проникнат дори в дермата.


spa-life енциклопедия

44

Литотерапия

Л

Форма на алтернативна медицина, лечение с естествени камъни. Тя се дели на няколко доста по-специализирани насоки според вида на камъните, с които се извършват процедурите – минералотерапия, стоунтерапия, кристалотерапия и астроминералогия. Всеки от тях се занимава с изучаването на въздействието на скъпоценните или обикновените вулканични камъни върху организма, като се използват за лечение на различни неразположения. Литотерпията не се ограничава с химическото и физическо въздействие на минералите, но обръща внимание и на енергийното, психологическо и информационно влияние на природните камъни. SPA разновидност на литотерапията е джем терапията, при която избрани индивидуално за всеки клиент скъпоценни камъни се поставят върху основните чакри за оздравяване на енергийното поле на тялото.

Лицева акупунктура Тази процедура по-често се среща с името лифтинг акупунктура, известна с подмладяващото си въздействие върху кожата. Терапията се прилага чрез поставянето на игли на определени точки по лицето.

Лицеви процедури Стандартната лицева процедура включва масажиране, почистване, тонизиране, запарване, ексфолиране и хидратиране на кожата на лицето. Пилинг маските са създадени за премахване на мъртвата кожа и стимулиране на новата. Парафиновите маски повишават циркулацията и хидратират кожата. Дълбоко почистващите процедури ревитализират кожата.


spa-life енциклопедия

Л

45

Ловна сауна (Тиролска ловна сауна) Предлага топлинна процедура. Нагрети на открит огън минерални камъни се поставят в меден съд и се заливат с вода. Вследствие на това се отделят микроелементи, които се съединяват с водната пара. Това оказва благотворно влияние на здравето на човека. Продължителността на процедурата е 25 минути. Температура на въздуха е 65ºС.

Ломи-Ломи масаж Названието на този хавайски масаж се превежда като “нежно докосване до копринената лапа на доволен котарак”. Той включва лимфодренаж, дълбоко загряване на мускулите и въздействие на подкожно-мастната съединителна тъкан. Днес Ломи-Ломи се прилага успешно в доста от SPA салоните. Основното му предназначение е борба с целулита, както и възстановяване след умора и нервно изтощение. Прави се от двама масажисти, които загряват тялото не само с длани, но и с лакти и с рамене, работят с палците, кокалчетата на пръстите, с ръцете от китката до лакътя и с лакти, рисувайки ритмични “танцувални” движения по цялото тяло.


Л

spa-life енциклопедия

46

Масажьт подобрява кръвообращението, увеличава притока на полезни вещества, подхранващи мускулите, стимулира лимфната система да отделя вредните вещества. Вместо масла се използват билкови отвари. След такъв масаж човек се чувства отпочинал и изпълнен с енергия. Смята се за особено подходящ в началото на зимата, тъй като способства за повишаването на имунитета. Неговата продължителност е около 4 часа.

Лону Вейо (Lonu Veyo)

Това е малдивската дума за място за плуване. Представлява флотейшън басейн, който съдържа 10 пъти повече минерални вещества и соли от водите на океана. Накисването в този басейн помага за отпускане на напрегнати мускули, намалява болката и подобрява цялостното състояние на кожата. Има благотворно въздействие при екзема и псориазис. Не се препоръчва на хора с проблеми с щитовидната жлеза.

Любовен масаж Има много начини да прекарвате пълноценно и приятно времето заедно с половинката си. Един от тях е любовният релаксиращ масаж. Този начин на невербална комуникация спомага за укрепването на връзката и строи мостове между вас и вашия партньор, когато имате проблеми. Виж още чувствен масаж.

Spa-life.bg encyclopedia - I-L  
Spa-life.bg encyclopedia - I-L  

Spa-life.bg encyclopedia - I-L

Advertisement