Page 8

8

Ενημέρωση

ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Τοπικά

ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΜΠ. ΣΚΟΥΦΑ

Ερώτηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη - Βουλευτής Πέλλας, Σταύρος Αραχωβίτης - Βουλευτής Λακωνίας, Βασίλης Κόκκαλης - Βουλευτής Λάρισας, Φρόσω Καρασαρλίδου - Βουλευτής Ημαθίας, Αναστασία Γκαρά - Βουλευτής Έβρου, Τάνια Ελευθεριάδου - Βουλευτής Καβάλας, Γιώτα Πούλου - Βουλευτής Βοιωτίας, Ελισάβετ-Μπέττυ Σκούφα Βουλευτής Πιερίας, Δώρα Αυγέρη - Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Ελευθέριος Αβραμάκης - Βουλευτής Σερρών, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν - Βουλευτής Ξάνθης, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) για την Αγροτική Ανάπτυξη, κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με δυο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αγροτική κοινότητα. Τα ζητήματα αυτά αφορούν (1) σε παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και (2) στην καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι Βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ενέργειές που θα αναλάβουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα. Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο η υποστήριξη όσο και η αναβάθμιση της ποιοτικής παραγωγής και της προσφοράς των τοπικών προϊόντων με στόχο να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας. Τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα μήλα, το ακτινίδιο, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, η τομάτα, το σπαράγγι, το βαμβάκι, τα κηπευτικά συνιστούν μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη ανάπτυξη και τη δυναμική του γεωργικού τομέα. Ωστόσο οι παραγωγοί τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα που αφορούν στην ικανοποιητική διάθεση της παραγωγής τους. Η χαμηλή ποιότητα λόγω των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με αυξήσεις της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργούν πιέσεις στις τιμές παραγωγού και στην απορρόφηση της παραγωγής. Οι ροδακινοπαραγωγοί π.χ., καθώς και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη φετινή εμπορική και οικονομική κατάσταση, η οποία σωρευτικά στις προηγούμενες κακές χρονιές δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των παραγωγών. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη συνέχιση των ρωσικών απαγορεύσεων, οι συνέπειες των οποίων είναι πλέον ορατές στο εισόδημα των αγροτών, κυρίως στις περιοχές που καλλιεργούν επιτραπέζιο ροδάκινο, με δεδομένο ότι η ρωσική

αγορά δύσκολα θα αντικατασταθεί στην ολότητά της από άλλες αγορές, αλλά και από την αδυναμία των ελληνικών προϊόντων να κατακτήσουν τις εύρωστες δυναμικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυο σοβαρά προβλήματα, α) της δυσκολίας διάθεσης λόγω της αυξημένης παραγωγής (π.χ. ροδάκινα) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και β) της ρευστότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καλλιέργειες τους επλήγησαν πολλάκις από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που οδηγεί την αγροτική κοινότητα σε καταστάσεις απόγνωσης, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί σε όσο το δυνατό πιο γενικό επίπεδο το πρόβλημα τόσο της αδυναμίας διάθεσης και των χαμηλών τιμών παραγωγού, όσο και των προβλημάτων ρευστότητας των παραγωγών. Ανάμεσα στα μέτρα που προτάθηκαν αναφέρθηκαν: (1) Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου. Προς τούτο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος για έγκριση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιλυθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της καλλιέργειας του ροδάκινου και (2) η καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια, προκειμένου ένα μέρος τουλάχιστον του χαμένου εισοδήματος να καταβάλλεται έγκαιρα.Ειδικότερα η προκαταβολή θα μπορούσε να είναι 3 €/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας «μπεμπέκου» με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ροδακινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ακτινιδίου κ.λπ. Για καλλιέργειες δε άλλων περιοχών που έχουν επίσης πληγεί από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, οφειλόμενα κυρίως στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, π.χ. βαμβάκι, κηπευτικά, οι προκαταβολές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μέχρι ποσοστό 30% έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα: (1) το κοινοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσηςτης καλλιέργειας του επιτραπέζιου ροδάκινου και (2) η καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια».

Να πληρωθούν τις αποζημιώσεις de minimis οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ Την πληρωμή των καπνοπαραγωγών από το πρόγραμμα de minimis ζητά με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας. Όπως επισημαίνει η ένταξη της ποικιλίας καπνού Κατερίνης και του Μπασμά είχε επικυρωθεί από τον τέως υπουργό, ενώ η εκταμίευση του σχετικού ποσού δεν είχε γίνει λόγω των εκλογών. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το αγροτικό τμήμα της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πιερίας μαζί με τους 3 βουλευτές του Νομού, σε συνεργασία με συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών είχε πετύχει την ένταξη της ποικιλίας καπνού Κατερίνης αλλά και του Μπασμά στο de minimis. Η ένταξή τους είχε επικυρωθεί και από τον τότε Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και ανακοινώθηκε και στην συγκέντρωση-ενημέρωση με αγρότες που έγινε τον Μάιο στην Κατερίνη.

Ο ΕΛΓΑ μάλιστα είχε αποστείλει και έκθεση τον Ιούνιο στο Υπουργείο όπου επιβεβαίωνε ότι οι ζημίες στα καπνά ήταν μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του και νομιμοποιούσε την καταβολή αποζημίωσης ποσού περίπου 2,7 εκ.ευρώ. Το Υπουργείο προώθησε το αίτημα χρηματοδότησης στον Υπουργό Οικονομικών για εκταμίευση του ποσού, το οποίο όμως λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Επειδή λοιπόν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει αδιάθετο ποσό περίπου 69 εκατομμυρίων, από τα συνολικά 159 εκατομμύρια που αφορούσαν το πρόγραμμα de minimis, ζητάμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου να πληρώσει τους καπνοπαραγωγούς ώστε να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημά τους το οποίο για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Profile for Ενημέρωση & Αγγελίες

Enimerosi1225 06082019  

Enimerosi1225 06082019  

Advertisement