Page 1

Sverige - En guidebok till din vistelse i det avl책nga landet i norr


Sverige - En guidebok till din vistelse i det avlånga landet i norr. Anna Englund, Ek10c Sven Eriksonsgymnasiet, Borås Turism - natur, kultur och miljö 2013-05-21


Innehåll

Sverige

Norrland .............................3 Gästrikland .................4 Härjedalen ...................7 Jämtland ....................10 Lappland ....................13 Västerbotten .............16

som resmål Sverige är ett avlångt land, med dryga 9,5 miljoner invånare (2013), i norra Europa. Landet är indelat i tre landsdelar, Norrland, Svealand och Götaland. Landsdelarna är i sin tur uppdelade i 6-10 landskap. Landets gröna landskap, mode och design lockar många turister från andra l ä n d e r, f r ä m s t N o r g e , Tyskland och Danmark.

Svealand ...........................19 Dalarna ......................20 Närke .........................23 Västmanland ............26 Uppland .....................29 Värmland ..................32 Götaland ..........................35 Gotland ......................36 Halland ......................39 Skåne .........................42 Småland ....................45 Västergötland ...........48 Källförteckning ...............51 2


Norrland t채cker mer 채n halva

Sveriges yta. Dock bor betydligt mindre 채n halva landets ! befolkning !h채r. 13 av Sveriges ! 28 nationalparker hittar ! ! vi i !Norrlands sex olika ! ! ! ! landskap.

Norrland 3


Gästrikland

! ! Gästrikland tillhörde från ! början Uppland men har varit ! ett eget landskap sedan 1314. Landskapet är Norrlands minsta och täcker bara 1 % av Sveriges yta. Förr i ! tiden försörjde sig invånarna ! ! på skogen och järnet, vilket ! ! de idag har tagit till vara på då ! det finns många välbevarade ! ! ! järnbruk.

Invånarantal: 148 714 (2012) Befolkningstäthet: 35,6 inv/km² Yta: 4181 km² Länstillhörighet: Gävleborgs län Residensstad: Gävle

Landskapsblomma: Liljekonvalj Landskapsdjur: Tjäder Landskapsfisk: Strömming


Gästrikland

FURUVIKSPARKEN

OCKELBO

Furuviksparken består av flera delar, bland annat en djurpark och en nöjespark. Redan år 1900 skapades parken. Det är en park med gamla anor och i början av parken kan man beskåda en gammal lanthandel och olika hantverksutställare.

För några år sedan visste inte någon annan än invånarna i Gästrikland vart Ockelbo låg, men i samband med Prinsessan Viktorias förlovning och giftermål med Prins Daniel hamnade Ockelbo på världskartan.

Parken är vacker, ligger i anslutning till havet och smyckas varje år med över 15 000 blomsterplantor. I djurparksdelen finns ett 70-tal djurarter. Man kan besöka både apparken, lemurlandet och en regnskog med bland annat reptiler.

Samhället i sig är kanske ingen större sevärdhet men i närbelägna Wij säteri och dess trädgårdar kan den naturintresserade lätt fördriva flera timmar. Det finns ett flertal visningsträdgårdar skapade av trädgårdsarkitekten Lars Krantz från Rosendals i Stockholm.

Nöjesparken bjuder på sedvanliga åkattraktioner så som berg- och dalbanor och karuseller. I parken finns också Europas enda cirkusanläggning i trä. Där ges dagliga föreställningar av etablerade cirkusartister.

Här är rosenträdgården kanske den vackraste men även örtagården, skogens trädgård och skuggträdgården är fantastiska upplevelser som är väl värda ett besök.

5


Gästrikland

ÅRSUNDA VIKINGAGÅRD För den som är intresserad av fornlämningar är omgivningarna runt Årsunda ett måste om man är i Gästrikland. Här har man hittat en stor mängd föremål från vikingatiden och kring dessa byggt ett museum som visar på hur livet kunde te sig på den tiden.

GÄVLE Gävle har en hel del lokala ”kändisar”, Thomas di Leva, Brynäs hockey, Ahlgrens bilar och halmbocken är bara några av dem. I staden kan man fiska lax och laxöring i Gävleån som rinner rakt genom stans centrum. Man kan även beundra Gävles många skulpturer och offentliga konstverk som pryder staden och dess omgivningar. Kommer man på vintern kan man se den världsberömda halmbocken som varje år byggs upp mitt i Gävle. I länsmuséet visas delar av stadens historia upp med verk från 1600-talet och framåt. Gävle har också en spännande kustlinje med vacker skärgård, små fiskesamhällen och Bönans fyrplats. Här finns enligt traditionen en hälsokälla som sades bota allehanda sjukdomar.

MACKMYRA Mackmyra bruk utanför Valbo var förr ett kraftverk, en smedja och en kvarn. Idag finns här Sveriges första Whiskeydestilleri. Här kan man gå en guidad tur för att se tillverkningsprocessen. Vill man avsluta visningen med Whiskeyprovning krävs det dock att man förhandsbokar. 6


Härjedalen ! ! ! Härjedalen har Sveriges ! lägsta befolkningstäthet och ! består endast av en enda kommun, ! ! Härjedalens kommun. ! I Härjedalen finns det många populära skidanläggningar tack vare landskapets många höga fjälltoppar. De ! allra flesta sevärdheterna i ! Härjedalen har sitt ursprung i den ! ! storslagna naturen där man ! bland annat kan träffa på både ! ! landskapsdjuret björn samt ! ! järv och myskoxe.

Invånarantal: 10246 (2012) Befolkningstäthet: 0,82 inv/km² Yta: 11 954 km² Länstillhörighet: Jämtlands län Residensstad: Östersund

Landskapsblomma: Mosippa Landskapsdjur: Brunbjörn Landskapsfisk: Harr


Härjedalen

SVEG

FJÄLLMUSÉET

Härjedalens landskapsdjur är brunbjörnen. och därför är det inte så konstigt att det 2003 beslutades att man skulle bygga en träbjörn i Sveg för att hälsa besökarna välkomna. Att bygget tog tre år att genomföra och att träbjörnen blev världens största gör det heller inte mindre spännande. Björnen blev 13 meter hög och nästan 13 meter lång. Den väger 80 ton och har invändigt 3 plan om vardera 70 m². Vad insidan ska användas till är ännu inte helt bestämt.

I Härjedalens fjällmuseum kan man ta del av den speciella kulturismen som ofta förekommer i Härjedalen. Här finns vackra byggnader och intressanta utställningar om fjällbönder, samer och andra, för landskapet, speciella näringar. Det finns en särskild avdelning anpassad för barnfamiljen där man flyttas 100 år tillbaka i tiden och får knyta bekantskap med folket som bodde i fäbodarna då. Man får bland annat prova på att mjölka, kärna smör och fiska i de små fjällsjöarna.

För den som är deckarintresserad och har läst Henning Mankells böcker bör ta sig en promenad längs Svegs gator. Mankell som växt upp i Sveg har använt många miljöer från trakterna kring orten i flertalet av sina böcker. Kommer ni till Sveg i juli har ni chans att besöka Björnfesten som anordnas under en sommarvecka varje år. Björnfesten har massvis att erbjuda, loppmarknad, tivoli, konserter samt dans och musik. 8


Härjedalen

MYSKOXAR Om man längtar efter att stifta bekantskap med Sveriges enda flock av myskoxar ska man bege sig till fjällvärlden mellan Rogen och Funäsdalen. Från Funäsdalen kan man följa med på en guidad tur med garanti att få se något av dessa ståtliga djur. Myskoxarna härstammar ursprungligen från Grönland och invandrade till Sverige från Norge på 70-talet. Det går inte att bestämt säga hur många djur det är men ursprungligen bestod hjorden av ett 30-tal oxar.

FUNÄSFJÄLLEN Härjedalen är ett landskap som man främst förknippar med vinterturism. Funäsfjällen är ett sådant område och har ett flertal skidorter såsom Ramundberget, Tännäs, Tänndalen och Funäsdalen. Området är Sveriges tredje största skidområde. Det finns 34 liftar och över 100 nerfarter i området och när man tröttnat på utförsåkning finns även stora möjligheter för snowboard, funparks och bigjumps. Längdskidåkarna har över 30 mil sammanhängande spår att välja mellan.

SAMEBYAR Besök gärna någon av Härjedalens tre samebyar, Mittådalen, Handölsdalen eller Ruvhten sitje. Man kan på nära håll studera rennäringen och samernas över 16 000 renar. Samernas kultur är olik vår och spännande att få ta del av. Även hantverk och matkultur är annorlunda och besökare kan få ta del av detta när man besöker bland annat Mittådalen.

9


Jämtland

! !

! Jämtland har en yta på 34 000 km² och är Sveriges näst

största landskap. Vinterhalvåret är den tid på året som det är flest ! turister i landskapet framförallt ! ! eftersom Åre och Storlien ! ! ! är två omtyckta ! och rekommenderade orter ! ! för dig som gillar ! ! ! utförsåkning.

Landskapsblomma: Brunkulla Invånarantal: 112 702 (2012) Landskapsdjur: Älg Befolkningstäthet: 3,31 inv/km² Landskapsfisk: Öring Yta: 34 009 km² Länstillhörighet: Jämtlands län, Västernorrlands län, Västerbottens län Residensstad: Östersund, Härnösand, Umeå


Jämtland

RAGUNDA

SONFJÄLLETS NATIONALPARK

Döda fallet är ett torrlagt vattenfall där man kan skåda märkliga formationer och jättegrytor. Det är vad som idag återstår efter det att en man vid namn Magnus Huss 1796 försökt leda vattnet en annan lättare väg för att kunna forsla timmer. Han tömde Ragundasjön och storforsen genom att omdirigera en bäck. Detta fick förödande konsekvenser då vattenmassorna förde med sig både hus, gårdar och skog. Nu mera är den natursköna platsen ett känt turistmål där man under sommarmånaderna kan se teater och musikframträdanden på Sveriges största utomhusvridläktare. Läktaren snurrar 360 grader under föreställningen.

Runt det 1278 m höga sonfjället breder en av Europas äldsta nationalpark ut sig. Det är ett stort vildmarksområde där man kan träffa på både björn, lo och älg. Man kan i parken bland annat ägna sig åt björnvandring, för att titta på vilka spår björnarna lämnat efter sig i naturen. Om man får se en livs levande björn är dock tveksamt då björnarna är räddare för människan än vad människan är för dem. Det finns även möjligheter att ta en guidad tur i 6 timmar eller besöka en bebodd fäbod. Man kan med fördel besöka nationalparken både sommar och vinter. Lederna är välmarkerade även om man åker skidor.

Mitt i den jämtländska björkskogen nära Ragunda står Sveriges märkligaste och vackraste byggnad, Thailändska paviljongen. Det är den enda i sitt slag utanför Thailand - en vit paviljong med tonspira av 24 karats guld. Den uppfördes till den thailändske kungen Chulalongkorns ära 100 år efter att han besökt Sverige och Oscar II. 11


Jämtland

STORSJÖODJURET Man kan knappast besöka Jämtland och inte försöka få en glimt av storsjöodjuret, det sägenomspunna djur som sägs leva i Storsjön. Storsjön är Sveriges 5e största sjö och i över 400 år har människor berättat om varelser man sett i vattenytan. Något riktigt bevis på dess existens har dock aldrig framkommit men 1986 fridlyste länsstyrelsen storsjöodjuret. Runt hela sjön finns observationsplatser om man skulle vilja speja efter odjuret när man besöker sjön.

STORA BLÅSJÖN Älghägnet Mountain Moose ligger vid Stora Blåsjön och har idag flera älgar varav två som är riktigt tama och lätt går att klappa och mata. Runt anläggningarna finns resurang, café och lekplats. Vid Stora Blåsjön ligger Jämtlands nordligaste skidområde med miltals av orörd fjällnatur runt fjället Mesklumpen. Ett fantastiskt ställe att besöka vintertid men även sommarmånaderna har mycket att erbjuda i form av fjällvandring, jakt eller fiske.

GROTTOR I Jämtland finns över 200 grottor varav de två mest sevärda finns i Bodsjöbygden, Källbergsgrottan och Strångbergsgrottan. Den sistnämnda har flera trånga gångar samt en lite mer rymlig. Alla gångar tillsammans är över 500 m.

Här ligger även Sveriges största åretruntigloo som under sommartid anordnar mysiga musikcaféer.

I Källbergsgrottan finns flera ingångar, gångarna leder till en stor sal som har en takhöjd på över 6 m. Gångarna är ganska lätta att ta sig fram i och har en sammanlagd kryplängd på 160 m. 12


Lappland ! ! Lappland är både Sveriges ! största och nordligaste landskap. ! ! Landskapet består till ! mestadels av ett höglandsområde, i öst hittar du höglandsplatåer ! ! och i väst fjällmassiv. I Lappland hittar du även Sveriges ! högsta fjälltopp, Kebnekaise, ! ! samt ytterligare 12 fjälltoppar ! som överstiger 2000 meter ! ! ! ! över havet.

Landskapsblomma: Fjällsippa Invånarantal: 93 258 (2012) Landskapsdjur: Fjällräv Befolkningstäthet: 0,85 inv/km² Landskapsfisk: Röding Yta: 108 561 km² Länstillhörighet: Västerbottens län, Norrbottens län, Jämtlands län Residensstad: Umeå, Luleå, Östersund


Lappland

ICEHOTEL

SAREK

I Jukkasjärvi strax utanför Kiruna bygger man varje vinter upp en 5000 m² stor byggnad av snö och is.

Sarek är en över 2000 m² stor nationalpark i Jokkmokk. Kungsledens vandringsled går strax utanför, men inne i parken finns få tillrättalagda vandringsleder. Det finns heller inte några övernattningsmöjligheter här, på grund av att man har valt att bevara fjällandskapet precis som det är.

I Igloon finns ett konstgalleri med isskulpturer skapade av världskända skulptörer och en iskall bar där vodkan serveras i handgjorda isglas. Rummen i hotelldelen är vackert utformade och man sover på en bädd av snö och is i specialanpassade sovsäckar.

Inom området finns massor av fjäll varav 6 stycken som överstiger 2000 m. Dessutom finns många vackra dalgångar. Rapadalen är den mest kända dalgången som har ett rikt djurliv och där samlas varje höst Sveriges största älgar.

Det finns även en varm del i hotellet med restaurang, bastu samt en salong med brasa.

I Sareks fjällmassiv finns flera för Sverige stora glaciärer. Den här nationalparken rekomenderas inte att testa om man aldrig fjällvandrat förut men i och med att man bevarat högfjällslandskapet i sin naturliga form är den väl värd ett besök.

Eftersom hotellet byggs på nytt varje år ser det aldrig likadant ut något år. Däremot är vintern i Jukkasjärvi lika vacker varje år med norrsken varje dag.

14


Lappland

KEBNEKAISE Kebnekaise är Sveriges högsta berg med 2114 meter över havet. Om man inte är en erfaren bergsbestigare tar en tur till toppen över 10 timmar av ansträngande vandring. Men man kan göra kortare fjällturer i den vackra naturen eller vintertid ta en skidtur i den mäktiga fjällnaturen.

ÅSELE

Vid Kebnekaises fot finns en fjällstation där man kan köpa förnödenheter inför vandringen. Det finns även restauranger bastubyggnader och helikopterupplevelser i närheten av Kebnekaises fot.

I Fredrika utanför Åsele bor en buddistisk munk. Han planerar att bygga ett buddistiskt tempel där, men än är bara grunden gjuten. Däremot finns en 8 m hög buddastaty som omges av två elefantstatyer på berget vid Fredrika. Munken har än så länge upprättat ett tempel i en fastighet i närheten och man är mer än välkommen att besöka templet. En annan känd händelse som inträffar i Åsele i juli varje år är Åsele marknad. Runt 150 000 besökare kommer varje år för att besöka marknadens alla marknadsstånd och attraktioner.

MIDNATTSSOL Man kan inte besöka Lappland sommartid utan att förundras över dagsljuset. Dygnet runt lyser solen och man vet inte vad som är natt eller dag. Det är ett väldigt speciellt fenomen som inte förekommer någon annanstans längre söderut. Både människor och djur verkar klara sig på minimalt med sömn dessa få veckor och trakten sjuder av aktivitet.

15


Västerbotten

! ! ! ! ! ! ! !

! I Västerbotten hittar du Vindelälven med dess 65 namngivna ! forsar. I landskapet bjuds du ofta på älg, ren, öring, röding ! eller det orangefärgade bäret hjortron. Världens längsta linbana ! hör också till en av ! ! lanskapets attraktioner.

Invånarantal: 212 660 (2012) Befolkningstäthet: 13,7 inv/km² Yta: 15 093 km² Länstillhörighet: Västerbottens län Residensstad: Umeå

Landskapsblomma: Kung Karls spira Landskapsdjur: Storspov Landskapsfisk: Flodnejonöga


Västerbotten

OSTENS HUS I samhället Burträsk kan man besöka Ostens hus. Att Ostens hus finns här är på grund av att det var i Burträsk som den berömda Västerbottenosten först började tillverkas. Det var från början ett misslyckande i tillverkningen som ledde fram till den klassiska och speciella smaken. På Ostens hus får man lära sig mer om ost i allmänhet och västerbottenost i synnerhet. Det finns också möjlighet att smaksätta sin egen ost.

MÅRDSELFORSEN I Mårdselforsens naturreservat finns vindelälvens mest storslagna fors. Över Mårdselforsen finns ett flertal hängbroar och spångar. Detta tillsammans med upptrampade stigar gör att man kan vandra omkring på de många holmarna mitt i forslandskapet. Här finns ett rikligt växtliv i form av uråldriga tallar och sällsynta fjällväxter så som svarthö och fjällviol.

LINBANAN MENSTRÄSK På 1940-talet byggdes en linbana mellan gruvan i Kristineberg och verket i Boliden. Den användes fram till 1987 för att frakta malm mellan orterna. Delar av den är idag renoverad och är en av världens längsta linbanor med sin 13,6 km långa färd mellan Mensträsk och Örträsk. Färden tar nästan 2 timmar och det finns möjlighet att beställa med sig mat på turen. Sedan är det bara att luta sig mot fönstret och försöka få syn på så många vilda djur som möjligt.

I området finns vindskydd och grillplatser som gör att man kan stanna här en lång dag, eller två. Har man inte med sig en egen matsäck finns här också en välbesökt kaffestuga.

17


Västerbotten

HOLMSUNDS TROPIKHUS Holmsunds tropikhus är det enda tropikhuset i Norrland. Är det ormar eller reptiler man vill se på semestern är det till Holmsund man ska bege sig när man är i Västerbotten.

RYFJÄLLET

Det finns ett flertal arter - de flesta i form av ormar, ödlor, spindlar och kackerlackor men det finns även sötare djur som apor och tamariner.

Till toppen på Ryfjället kan vem som helst ta sig som har lite vandringsvana. Fjället har en unik form och är 1412 meter över havet. Det är en brant sluttning vilket innebär att man får ta det som en rejäl dagstur. Väl uppe har man en hänförande utsikt över Tärnaby, det närbelägna Laxfjället och norska Okstindan. Vägen upp går först genom granskog och björkskog som så småningom krymper ner till små buskar.

Man kan om man vill och vågar få klappa både ormar och kackerlackor, bland annat den fem meter långa tiger-pytonormen Emma.

Bredvid stigen brusar hela tiden fjällbäcken som gör att man kan släcka törsten när man börjar bli andfådd. Till vandringsleden kan man nu mera även ta sig med båttur över sjön Gäutajaure. Detta blir en sagolik upplevelse då man startar tidigt medan dimman lättar över sjön.

18


Svealand 채r Sveriges

mellersta landsdel och best책r av ! 6 landskap. Svealand t채cker ! en !femtedel av Sveriges ! ! yta och har 3 785 534 ! ! ! inv책nare (2011).

Svealand 19


Dalarna

Invånarna i Dalarna

! kallas Masar och Kullor. ! Landskapet domineras av ! sjön Siljan och Dalälven. I norr breder fjällen ut sig. ! Här finns mycket vinterturism men sommartid ! ! kryllar Dalarna av ! spelmän som håller spelmansstämmor och firar ! midsommar i bygden. Världens största simtävling ! hålls varje år i Vansbro. Landskapsblomma: Blåklocka Invånarantal: 276 605 (2012) Landskapsdjur: Berguv Befolkningstäthet: 9,51 inv/km² Landskapsfisk: Elritsa Yta: 29 086 km² Länstillhörighet: Dalarnas län, Gävleborgs län, Jämtlands län, Värmlands län, Örebro län Residensstad: Falun, Gävle, Östersund, Karlstad, Örebro


Dalarna

CARL LARSSON-GÅRDEN Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun är ett välbesökt utflyktsmål. Här bodde konstnärsparet Carl och Karin Larsson som kanske är Sveriges folkkäraste konstnärer. En del av gården har visats på vandringsutställningar runt om bland annat i Stockholm och London men är numera tillbaka i Sundborn. Carl Larssons konst är känd över världen och har på många håll påverkat människors syn på bilden av Sverige.

ORSA BJÖRNPARK Europas största björnpark hittar man i Grönklitt. Här lever djuren i sin naturliga miljö. Sida vid sida hittar man björn, varg, lo, räv, järv och berguv men djurparken har även sibiriska tigrar och en av världens största isbjörnsanläggning.

SAGOLANDET TOMTELAND Om tomten finns på riktigt kan man fråga sig. I Dalarna finns det i alla fall tomtar. Strax utanför Mora i närheten av Geslundaberget har man byggt upp ett rike befolkat med tomtar, troll, häxor och älvor. I den vackra skogen bland sjöar och vattenfall finns ett magiskt sagoland där spännande saker händer hela tiden. Man träffar garanterat på tomten men även levande snögubbar och snälla drakar kan dyka upp.

Orsa björnpark har även unika utställningar, guidade turer och föreläsningar. Besökare uppmanas att ta med sig en kikare till björnparken eftersom djuren lever i stora hägn och ibland kan vara svåra att se till en början. När man väl spanat in dem ser man hur de beter sig i sina naturliga miljöer. 21


Dalarna

NUSNÄS

SÄLEN

I Nusnäs, Mora, tillverkas de traditionella dalahästerna. Framförallt den röda hästen har blivit en av de vanligaste symbolerna för Sverige och för svensk hemslöjd. Enda sedan 1600-talet har det tillverkats trähästar i trakten men först 1922 grundade Grannas A. Olsson och hans hustru Maria ett företag som började tillverka produkter av trä, där ibland hästar. Det dröjde inte länge innan dalahästen blivit så populär att produktionen enbart koncentrerades till trähästar. På världsutställningen i New York 1939 fick dalahästen representera Sverige och intresset för hästen tog ytterligare fart.

Sälen är en klassisk skidort med massor av skidanläggningar i Transtrandsfjällen. Redan i slutet på 1800-talet kom de första skidturisterna hit och i takt med att kommunikationsnätet blev bättre ökade turisttillströmningen. I dag kan man bo i skidbyar som bland annat Hundfjället, Lindvallen, Högfjället och Tandådalen. Inte mindre än 60 000 sängplatser finns att tillgå för de som vill slänga sig ner för pisterna. Vasaloppet startar i Berga by strax söder om Sälen och lockar massor av åkare varje år. Sommartid kan man bland annat vandra, fiska, cykla och besöka fäbodar.

Idag drivs Grannas A. Olssons hemslöjd av tredje generationen och man har många anställda. Hästarna tillverkas delvis med hjälp av maskiner men stor del av tillverkningen sker fortfarande för hand. Det framställs c:a 100 000 hästar om året men även andra djur får den traditionella målningen. 22


Närke

! ! Det minsta landskapet i Svealand är Närke med dess 4120 km². Genom Närke passerar flera av ! Sveriges viktigaste järnvägslinjer, ! ! och tätorten Hallsberg har ! blivit utnämnd som deras ! ! järnvägsknut. Örebro är ! landskapets mittpunkt och mitt i ! ! staden ligger Örebro slott. 

Landskapsblomma: Gullviva Invånarantal: 197 000 (2012) Landskapsdjur: Hasselmus Befolkningstäthet: 47,7 inv/km² Landskapsfisk: Benlöja Yta: 4 126 km² Länstillhörighet: Örebro län, Västmanlands län, Södermanlands län Residensstad: Örebro, Västerås, Nyköping


Närke

NORRA VÄTTERNS SKÄRGÅRD Längs Vätterns stränder finns det bara en skärgård, längst upp i norra delen runt Askersund. I naturreservatet här finns ca 50 öar som nästan samtliga är obebodda. Här kan man verkligen tala om lugn och ro om man till exempel vill paddla runt i området i en kajak. Här finns både dramatiska klippor och slipade granithällar. Man tar sig till reservatet för att hyra kajak med båt från bland annat Askersund eller Olshammar.

GARPHYTTANS NATIONALPARK Kilsbergen norr om Örebro kallas också de blå bergen eftersom de på långt håll skimrar i blått. Vid foten av bergen ligger Garphyttans nationalpark. På våren översvämmar området av gullvivor och smörbollar.

Flera av öarna har möjlighet till vildcamping. Det finns ett rikt fågelliv man kan utforska från vattnet. Vill man inte själv anstränga sig går det skärgårdskryssningar från Askersund dagligen under sommaren.

Om man vill ge sig upp i bergen finns det virvlande vandringsleder med varierade svårighetsgrad. Den mest lättåtkomliga utsiktspunkten heter Rusakulan och är 165 meter över havet. Härifrån kan man en klar dag se 21 kyrktorn.

Strax utanför Askersund finns Harge uddar som ofta brukar kallas för Närkes riviära eftersom att det finns långgrunda vikar med sandbottnar samt klippstränder med hänförande utsikt över Vättern. 24


Närke

BASTEDALENS KINAPARK Vill man fira nyår i februari ska man besöka Bastedalens kinapark där det kinesiska nyåret firas varje år. Parken består av paviljonger och statyer bland vattendrag och bergsformationer. Det finns givetvis också restauranger och butiker. Dessutom anordnas kurser i qigong och taichi.

ÖREBRO Örebro är Närkes metropol med ett slott mitt i centrala staden. Genom staden flyter den vackra svartån. Omgivningarna är också vackra och värda ett besök med bland annat Gustavsvik strax söder om staden. Hit kommer över 700 000 tusen besökare varje år. Här finns ett tropiskt grönskande upplevelsebad med vilda forsar, laguner, klättermur, akvariepool och hängbroar. Det finns givetvis även andra bassänger, både utomhus och inomhus.

FAGERTÄRN Från mitten på juli och en månad framåt blommar den röda näckrosen i Fagertärns naturreservat. Fagertärn är en liten trollsjö i Tivedens djupaste älgskogar men det är inte svårt att hitta hit och man kan åka bil nästan hela vägen fram.

På Hjälmarens västra strand ligger Rynningeviken med vackra promenadvägar bland ängskullar och dammar. Området är skapat för att se ut som det gjorde för 100 år sedan och i närheten finns även ett stort strandängsområde som är som gjort för fågelskådare, då där finns stora mängder vattenfåglar.

Den sällsynta näckrosen är fridlyst och idag finns det bara ett 40-tal plantor kvar. Från början när näckrosen upptäcktes, för 150 år sedan, fanns dem i överflöd men bara i Fagertärn. Nu kan man hitta den röda Näckrosen på flera andra håll i Sverige. 25


Västmanland ! ! Bergslagen är ett område i ! Västmanland där det tidigare ! ! bröts bland annat järnmalm, ! koppar och silver. Nu har masugnarna tystnat och gruvorna lagts ner men kan fortfarande besökas som spännande turistmål. ! Landskapet består av slätter i ! söder och öster, men ! ! övriga delar är rikt på skog. ! Västmanland täcker 2 % av ! ! ! ! Sveriges yta.

Landskapsblomma: Mistel Invånarantal: 292 019 (2012) Landskapsdjur: Rådjur Befolkningstäthet: 34,9 inv/km² Landskapsfisk: Gös Yta: 8363 km² Länstillhörighet: Västmanlands län, Örebro län, Dalarnas län Residensstad: Västerås, Örebro, Falun


Västmanland

SALA SILVERGRUVA I början av 1500-talet började man bryta silver i Sala. Gruvan utvecklades till en av de mest lönsamma i världen. I början av 1900-talet minskade silverbrytningen för att 1962 upphöra helt. Nu är det istället en besöksgruva där man försökt att så mycket som möjligt bevara den ursprungliga gruvmiljön.

TIDÖ SLOTT Norr om Västerås ligger Tidö slott. Här spelades tv-serien Riket in för några år sedan. Slottet började byggas 1620 av Axel Oxenstjärna. Det är mycket vackert slott, med stora sandstensportaler, som är ritat av Nicodemus Tessin - samma arkitekt som ritade Drottning Holms slott.

Här kan man uppleva ringlande gruvgångar nästan helt mörklagda, stora bergrum, endel med underjordiska vattensamlingar och sjöar. Man går med fördel ner i gruvan tillsammans med en guide som kan berätta om hur livet tedde sig för gruvarbetarna från förr.

Slottet har hela tiden varit privatägt men en del av rummen, bland annat riddarsalen, är öppen för allmänheten. Även i slottskapellet kan man gå in och titta. Det mesta av inredning och utsmyckning är bevarat i orginalskick.

Det finns även speciellt barnanpassade guideningar och aktiviteter där man på skoj får prova på livet som gruvarbetare. I anslutning till Sala silvergruva finns även möjlighet att anordna konferenser, fester och bröllop.

Här finns också Sveriges första och än idag största leksaksmuseum med leksaker från 1700-talet och framåt. På senare år har även en jättestor seriesamling blivit en viktig del av museet. 27


Västmanland

GRYTHYTTAN Grythyttan är kanske mest känt för att tvprofilen och vinexperten Carl Jan Granqvist driver Grythyttans gästgiveri här. Det finns en förstklassig restaurang men också en restaurangutbildning på högskolenivå. I anslutning till gästgiveriet finns ett kokboksmuseum, diverse utställningar och ett lokalt vineri som specialiserat sig på fruktviner.

HJÄLMARE KANAL Hjälmare kanal förbinder Mälaren och Hjämaren via Arboga ån. Detta är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg och färdigställdes redan på 1600-talet. Kanalen är 13 km lång och har 9 slussar. Nivå-skillnaden är som mest 22 m. Fram till på 1970-talet användes kanalen för godstrafik mellan Stockholm och Örebro. Nu för tiden trafikeras kanalen av fritidsbåtar men man kan även åka på kanalkryssning i de vackra omgivningarna.

LOKA BRUNN

En dryg mil söder om Grythyttan ligger hälsoanläggningen Loka Brunn. Vackert beläget mellan två sjöar ligger en Längs kanalen finns fina promenadvägar rekreationsanläggning med anor från 1760och i anslutning till dessa ett kanalmuseum, talet. Redan då upptäckte kung Adolf restauranger och caféer. Vill man kan man Fredrik att det järnhaltiga vattnet från göra en avstickare upp på utsiktsberget hälsokällan kombinerat med frisk luft tycktes bota kungens migrän. Den ursprungliga Vägge hällar. källan används fortfarande, liksom örter från den kryddträdgård som anlades av Adolf Fredrik. 28


Uppland ! ! ! Sveriges huvudstad, ! ! Stockholm, tillhör delvis ! ! ! landskapet Uppland. ! Förutom huvudstaden är Uppsala landskapets största stad. Uppland är dessutom ett gammalt kultur landskap med mer än 150 000 fornminnen. Här har ett flertal ! kungar krönts och ärkebiskopar ! ! styrt i flera hundra år. En ! stor del av Upplands kust ! ! kallas Roslagen.

Invånarantal: 1 478 014 (2012) Befolkningstäthet: 117 inv/km² Yta: 12 676 km² Länstillhörighet: Uppsala län, Stockholms län Residensstad: Uppsala, Stockholm

Landskapsblomma: Kungsängslilja Landskapsdjur: Havsörn Landskapsfisk: Asp


Uppland

SKANSEN Skansen på djurgården i Stockholm är egentligen ett frilufsmuseum. Tanken när det skapades 1891 var att visa upp ett Sverige i miniatyr. Man koncentrerade sig på att bygga upp bondemiljöer och hur livet gestaltade sig där. På senare år har stadsoch industrimiljöer tillkommit. Det finns även ett flertal kulturhistoriska gamla byggnader på plats, många ditforslade från andra delar av Sverige.

VASAMUSÉET 1628 skönk regalskeppet Vasa på sin allra första resa, efter bara några minuter till havs. Vasa bärgades 1961 och hade då varit under vatten i 333 år. Trots detta var skeppet relativt välbevarat och kunde restaureras så att man nu kan vandra runt både i och utanför skeppet för att titta på hur det ursprungligen sett ut.

Det finns även en stor avdelning med svenska djur, både tamdjur men också björn, lo och varg kan man titta på. Även mer exotiska djur har tillkommit på senare tid.

Det finns ett flertal guidade visningar där man kan lyssna till Vasas historia. Det finns flera separata utställningar i Vasamuséet, både av tidstypiska vapen och kanoner samt om hur livet ombord kunde te sig.

Många högtidsdagar firas traditionsenligt på Skansen så som lucia, nyår, valborg och midsommar. Dessutom firas både Sveriges och samernas nationaldagar här. Alla dessa tillställningar drar massor av folk men det arrangemang som drar mest publik är Allsång på Skansen som under några sommarveckor hålls på Skansens stora scen. Detta har hållit på ända sedan 1935 och började 1979 även visas på TV.

Man kan också få ta del av hur arbetet med restaureringen gick till och hur många år det tog att åter igen färdigställa det ståtliga regalskeppet, Vasa.

30


Uppland BIRKA På Björkön i Mälaren grundades på 700talet en handelsplats som fick namnet Birka. Den har kallats Sveriges första stad. I 200 år höll vikingarna till här och bedrev handel med hela norra Europa, eftersom Mälaren då hade en öppning ut i havet. Senare övergavs staden som förföll men nu har man grävt fram och restaurerat fornlämningarna och man kan besöka utgrävningar och utställningar. Man har med tiden byggt upp en tidsenlig vikingaby som väl visar hur man bodde och levde under den tiden.

SKOKLOSTER Skokloster är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Det räknas som ett av Europas främsta 1600-tals-slott men har anor ännu längre bakåt i tiden. Slottet var privatägt fram till 1967 då det köptes av staten. Det blev då ett statligt museum och alla dess inventarier, både praktfulla inredningsdetaljer samt vardagliga ting och vapensamlingarna finns till besökarnas beskådan.

JUNIBACKEN På Djurgården i Stockholm ligger en anläggning som är ett paradis för alla som någon gång läst eller hört sagorna som Astrid Lindgren skrivit. Man kan leka i uppbyggda sagomiljöer eller åka sagotåget för att titta på de kända sagoboksfigurerna.

Eftersom slottet, på grund av att en av ägarna dog 1676, inte färdigställdes helt kan man än idag besöka det som skulle blivit bankettsal men som mest ser ut som en byggarbetsplats med byggnadsställningar och verktyg från mitten av 1600talet.

Villa Villerkulla finns uppbyggt som man kan leka i, eller varför inte ta en ridtur på trähästen Lilla Gubben. Inte bara sagoboksfigurer av Astrid Lindgren finns på Junibacken utan man kan även besöka miljöer som hör till Alfons, Pettsson och Mulle Meck. 31


Värmland ! ! ! Värmland har många ! dialekter, värmlandsmål, som ! ! präglas från kulturer så ! ! som norksa, nordsvenska ! och västgötska. Landskapet har också en uppsjö av sjöar och kallas ofta för de tre tusen ! sjöarnas landskap. Kring ! ! Klarälven vandrar vargar och ! ibland även vita älgar.

Invånarantal: 310 914 (2012) Befolkningstäthet: 17,1 inv/km² Yta: 18 204 km² Länstillhörighet: Värmlands län, Örebro län, Västra Götalands län Residensstad: Karlstad, Örebro, Göteborg

Landskapsblomma: Skogsstjärna Landskapsdjur: Varg Landskapsfisk: Nors


Värmland

TORSBY Snö och skidåkning mitt i sommaren? Om man besöker Torsby är detta möjligt eftersom det här finns Sveriges största och världens längsta skidtunnel. Här finns snö året runt på en sträcka av 1,3 km. Ovan jord finns också fina skidspår men då bara vintertid förstås. På sommaren är det rullskidor som gäller.

MÅRBACKA Mårbacka är Selma Lagerlöfs barndomshem. Det första huset byggdes i slutet av 1700-talet. Där växte Selma Lagerlöf upp och bodde tills hon var 23 år. Hon var i Stockholm för att utbilda sig när fadern dog och familjen, av ekonomiska skäl, var tvungna att sälja gården 1887. Efter att hon blivit en framgångsrik författare köpte hon 1907 tillbaka gården för 13 500 kr. Gården byggdes senare om och fick på 20talet det utseende den har idag. Gården är enligt Selmas testamente öppen för allmänheten under sommaren och man kan se hur hon levde där genom att vara med på någon av de guidade visningarna.

SVENSKA RALLYT Varför inte besöka Värmland under vintern för att vara med om en riktig folkfest när det gäller bilrally. I trakterna kring Hagfors går denna traditionsrika tävling med start och mål i Karlstad. Det är Sveriges största återkommande idrottsevenemang eftersom över 200 000 besökare från hela världen kommer till Värmland under den veckan i februari som Svenska rallyt pågår. 33


Värmland

BRATTFALLET

ROTTNEROS PARK

Brattfallet är, särskilt under vårens issmältning, en imponerande syn. Fallet bildades redan under istiden och är en del av Klarälven.

När Selma Lagerlöf skrev om Ekeby herrgård i Gösta Berlings saga hade hon Rottneros som förebild. Efterhand har trädgården och parken runt Rottneros utvecklats och blivit en stor turistattraktion. Här samsas blomsteranläggningar med skulpturträdgårdar.

Terrängen runt fallet har en vacker vandringsled som går över rullstensåsar, sanddynor och raviner. Man kommer så småningom ut på Klarälvens strand.

Efter att ha sett sig mätt på skulpturer av bland annat Carl Eldh och Carl Milles kan man besöka rosenträdgården, den bibliska trädgården och pirenträdgården.

I anslutning till Brattfallet finns en äventyrsbana uppbyggd. Här kan man firas ner för klippavsatser, åka linbana eller klättra i sprickbildningarna i berget. Banan tar minst 2 timmar att genomföra och kräver en viss grundkondition.

För barnen finns Värmlands största lekpark - Nils Holgerssons äventyrspark. Här finns piratskepp att klättra i. En flotte att färdas på över dammen eller varför inte en tur på gåsen Akkas rygg.

34


I Götaland bor nästan

hälften av Sveriges befolkning trots att landsdelen bara täcker en fjärdedel av Sveriges yta. ! Götaland är landsdelen som ! ! ligger mest söder ut.

Götaland 35


Gotland !

!

Gotland är Sveriges största ö.

! Denna ö har drygt 7000 företag, ! vilket gör Gotland till en av Sveriges ! ! företagstätaste landskap. ! Gotland blev 1 januari 2011 en egen region med kommunala uppgifter. ! 750,000 människor besökte ! ! ! Gotland 2007. 

Invånarantal: 57 308 (2012) Befolkningstäthet: 18 inv/km² Yta: 3140 km² Länstillhörighet: Gotlands län Residensstad: Visby

Landskapsblomma: Murgröna Landskapsdjur: Igelkott Landskapsfisk: Piggvar


Gotland

FÅRÖ

Långt norrut på Gotland ligger ön Fårö. Man tar sig till denna karga ö med bilfärja. Här finns fantasiäggande natur med storslagna raukar men också badvänliga sandstränder på östra sidan av ön.

VISBY

Ingemar Bergman hade ett hus på Fårö dit han ofta drog sig tillbaka. Han ligger även begravd på Fårö tillsammans med sin hustru. Till hans minne hålls varje sommar en Bergmanvecka på Fårö.

Visby är Gotlands enda stad. Dess dryga 22000 invånare får räkna med att sommaren för med sig en invasion av turister. Visby har massor med olika aktiviteter att erbjuda, både för barnfamiljer och för partysugna. Visby är den stad som har mest restauranger per invånare vilket behövs under sommarhalvåret. Runt Visby medeltida stadskärna löper en över tre kilometer lång ringmur. Innanför ringmuren finns ett överdåd av rosklädda trähus bland kullerstensgatorna. I Almedalen hålls varje sommar en traditionell politikervecka. Detta drar många människor till Visby liksom medeltidsveckan i början av augusti. Då klär många ut sig i tidstypiska kläder och ägnar sig åt medeltida lekar och spel.

LUMMELUNDAGROTTORNA Två mil norr om Visby finns den spännande Lummelundagrottan. Vatten har under århundraden trängt ner i kalkstensberggrunden och skapat gångar och salar i underjorden. Det var först efter 1950 som man av en ren slump upptäckte att grottorna var betydligt större än man först trott.

För den trädgårdsintresserade ett besök i den botaniska trädgården ett måste. Den uppfördes 1846 och en del växter och träd är kvar sedan dess. Det finns dessutom massor av övriga exotiska träd och växter och oerhört vackra blommor.

Numera finns över 4 km underjordiska gångar, storslagna salar och en underjordisk sjö att utforska av besökarna.

37


Gotland

LILLA KARLSÖ Lilla Karlsö är tillsammans med Stora Karlsö Sveriges enda fågelberg. Lilla Karlsö ligger utanför Gotlands västkust och är ett gammalt korallrev som är fullt av fossiler. Naturen är oexploaterad och man kan uppleva skiftande djur- och fågelliv. Man tar sig hit med båt från Djupvik och följer med fördel med de kunniga guiderna på en tur runt ön. Här finns raukar, bland annat Gotlands högsta, och flera djupa grottor. Tusentals fåglar häckar här, bland annat sillgrisslor, tordmular och har man tur ser man även pilgrimsfalk. Det finns gott om gutefår på ön men även sälar möter en på vägen längs havet.

KNEIPPBYN Strax utanför Visby ligger Kneippbyn - ett paradis för barnen. Där finns både ett sommarland och ett vattenland. I vattenlandet finns både stora och små pooler och massor av vatten rutschkanor och andra roliga attraktioner. I sommarlandet roar man sig med hoppslott, gokart, berg- och dalbanor och mycket mer. Mitt i parken ligger Villa Villerkulla, huset där Pippi-filmerna spelades in. Varje dag under sommardagen kan man där se sångteater.

Eftersom området är ett naturreservat med ett känsligt djurliv är det förbjudet att ta med sig sin hund hit. 38


Halland ! Halland är ett relativt litet ! ! landskap men med stora ! kontraster. Man kan shoppa i Ullared, festa !i Tylösand eller ta ett varv runt den medeltida fästningen i Varberg. ! Som en sammanhållande ! ! faktor finns hela tiden havet, ! med vågor och sanddyner nära ! till hands, som lockar till sig semesterfirare och ! ! ! ! bofasta.

Invånarantal: 308 981 (2012) Befolkningstäthet: 64,6 inv/km² Yta: 4 786 km² Länstillhörighet: Hallands län Residensstad: Halmstad

Landskapsblomma: Hårginst Landskapsdjur: Lax Landskapsfisk: Lax


Halland

VARBERGS FÄSTNING Längs Varbergs vackra strandpromenad hittar man fästningen belägen på en klippa i havsbandet. Om man står på krönet av muren har man fri sikt i över 3 mil. Fästningen byggdes på 1200-talet för att vara ett skydd för angrepp utifrån.

TYLÖSAND Redan i början på 1900-talet uppskattades stranden i Tylösand för sin finkorniga flygsand. Stranden är 7 km lång och omges nu av hotell, restauranger, campingplatser och sommarstugor. Det är ett populärt ställe för vindsurfare så väl som för barnfamiljer och partysugna. Även golfspelare kan få sitt intresse tillgodosett eftersom det finns flera bra golfbanor i området.

Fästningen och dess byggnader har, under årens lopp, bebotts av våra många tidigare kungar och hertigar. Här finns idag Varbergs länsmuseum som visar fästningens historia. I museet finns också kvarlevorna av den så kallade bockstensmannen. 1936 påträffades ett synnerligen välbevarat skelett i en mosse strax utanför Varberg. Klädedräkten var i stort sett intakt och kunde berätta om hur medeltidens män såg ut och klädde sig. I museet finns också den så kallade kulknappen. Detta är den knapp som man tror användes som ammunition när Karl Xll dödades.

Hotell Tylösand är en stor anläggning som ägs av Per Gessle. Här finns både spa och nattklubb samt en stor konstsamling så att man nästan skulle kunna kalla det Sveriges största kostgalleri. Stranden utanför fönstren består av oändliga sanddynor och långgrunda bad.

Varje sommar framförs olika teaterstycken på borggården med fästningen som kuliss. 40


Halland

GETTERÖN Getterön är ett naturreservat känt för sina fina områden för fågelintresserade. Här finns ett naturrum uppbyggt för att göra det bästa för fågelskådandet. På strandängarna, och i omgivande vassområden, finns ett flertal fågelarter att titta på från nära håll. I Getteröns många övriga vikar finns även gott om möjligheter för sol och bad både på stränder och klippor.

ULLARED Ullared har hamnat på kartan av en enda anledning - varuhuset Gekås. Varuhuset öppnade 1963 i liten skala men omsätter idag omkring 4 miljarder om året. Gekås har varje år c:a 4,6 miljoner kunder (2012). Sommar som vinter ringlar köerna långa bara för att få gå in i varuhuset så tidigt som möjligt på morgonen.

TJOLÖHOLMS SLOTT Tjolöholms slott ligger i Kungsbacka kommun men ägs av Göteborgs stad. Slottet är byggt i Engelsk tudorstil och var när det var färdigbyggt, långt fram i fråga om moderniteter. Slottet hade redan då elektricitet, centralvärme och sinnrika duschrum.

På den närbelägna campingen stannar en del flera dagar för att göra sitt besök i varuhuset till en semester i sig. I år färdigställs även byggandet av ett hotell nära varuhuset för dem som vill övernatta utan att behöva slå upp tältet eller ta med sig husvagnen.

Stilen i slottet och i trädgården kallas arts and crafts och är skapad av arkitekten Lars Israel Wahlman. Inte bara den vackra slottsträdgården utan också omgivande lövskogar och strandängar är värda ett besök eftersom slottet ligger vackert belägen vid havet och man har en milsvid utsikt över Kungsbacka fjorden. 41


Skåne

!

! Skåne är Sveriges sydligaste landskap som lockar många trädgårds- och fågelintresserade ! turister. Landskapet tillhörde till ! ! en början Danmark och var ! berikat med många danska ! adelsmän. Man kan därför hitta ! ! ! många bevarade slott runt om ! ! ! ! i Skåne.

Invånarantal: 1 250 673 (2012) Befolkningstäthet: 114 inv/km² Yta: 11 027 km² Länstillhörighet: Skåne län Residensstad: Malmö

Landskapsblomma: Prästkrage Landskapsdjur: Kronhjort Landskapsfisk: Ål


Skåne

TOY WORLD 1 juni 2013 öppnar det lite annorlunda leksaksmuseet Toy World i Helsingborg. I sina samlingar har man över 10 000 leksaker men det är inte ett traditionellt leksaksmuseum man hittar här. Nästan alla leksaker kommer från tiden efter 1950 och är sådant man kommer ihåg att man lekt med som barn, bland annat Playmobil, Starwars och Barbie. Dessutom har museet en samling med leksaker från Mc Donalds, allt som någonsin släppts till Happy Meal finns att titta på.

STENSHUVUD Stenshuvud är Sveriges sydligaste nationalpark. Den bildades 1986, är 380 hektar stor och är belägen strax utanför Simrishamn. Parken omger berget Stenshuvud som är 97 m högt. Från bergets topp har man en storslagen utsikt över nationalparken men även över havet till Bornholm åt ena hållet och Blekingekusten åt andra hållet. Uppe på berget finns rester av en fornborg från 400-talet.

TURNING TORSO Turning Torso ligger i västra hamnen i Malmö och är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Huset är ritat av arkitekten Santiago Calatrava och är 190 m högt. Det började byggas 2001 och stod färdigt 2005. På husets 54 våningar finns 147 hyreslägenheter ägda av HSB.

På våren är området med avenbok täckt med gul- och vitsippor och man kan njuta av ett rikt fågelliv med till exempel sång av näktergalen. Sommarbesökare kan avsluta vandringen i parken med ett dopp i havet från den badvänliga sandstranden söder om berget. Vid ingången till parken finns ett naturrum med information om Stenshuvuds geologi, flora, fauna och kulturhistoria. Börja gärna ert besök där för att få en uppfattning om allt som nationalparken har att erbjuda.

För att som turist få komma in i huset för att se utsikten måste man förhandsboka sitt besök. Detta är bara möjligt under sommaren, men även utifrån på avstånd är Turning Torso en magnifik syn som höjer sig högt över alla andra byggnader. 43


Skåne

ALES STENAR Ales stenar är en mäktig fornlämning strax ovanför den gamla fiskebyn Kåseberga nära Simrishamn. Det är Sveriges största bevarade skeppssättning med 59 stenblock som väger mellan ett och två ton vardera. Skeppsättningen är 67 m lång och 19 m bred. Stenblocken som har används är av en viss typ och form och tros ha fraktats långt över is och berg för att slutligen ställas på plats. Man har med hjälp av arkeologiska utgrävningar försökt datera Ale stenar. Man tror att skeppssättningen byggdes ca år 600 e.kr. Varför den byggdes har inte klarlagts men en legend talar om att det är gravplats för kung Ale, men platsen skulle också kunnat användas som offerplats. Låt fantasin flöda när ni besöker denna smått magiska stenring. I närbelägna Kåseberga kan man efter besöket vid Ales stenar äta rökt sill i någon av de små restaurangerna i fiskehamnen.

SOFIERO SLOTT 5 km norr om Helsingborg ligger Sofiero slott. Inne på slottet kan man besöka de olika rummen eller äta i slottsrestaurangen där man serverar mat från lokala leverantörer i regionen. Har man tur och får ett fönsterbord i restaurangen kan man beundra utsikten över Danmark och Öresundsbron. De flesta besökarna kommer för att vandra i slottsträdgårdarna som byggts upp efter olika teman. I parken finns ett överdåd av växtlighet, bland annat 300 olika sorters rododendron. Varje år planterar man dessutom ut 10 000 olika plantor som ska smycka parken över sommaren.

44


Småland

! ! Något som de allra ! flesta först tänker på vad gäller Småland är nog på författarinnan Astrid Lindgren och hennes födelseort, !Vimmerby. Men Småland ! erbjuder även härliga natur! områden med skogar och ängar. Landskapet har över 5000 sjöar ! och är ett av de sjörikaste ! ! ! i Sverige.

Invånarantal: 722 704 (2012) Landskapsblomma: Linnea Befolkningstäthet: 24,6 inv/km² Landskapsdjur: Utter Yta: 29 330 km² Landskapsfisk: Mal Länstillhörighet: Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län, Hallands län, Östergötlands län Residensstad: Växjö, Jönköping, Kalmar, Halmstad, Linköping


Småland

GRÄNNA Ett besök i Gränna är ett måste för den gottsugne. Här finns minst ett tiotal polkagristillverkare som bakar, ofta innanför öppen ridå, polkagrisar i alla dess former.

KOSTA GLASBRUK

Om man har tid över finns det i Gränna även ett museum som visar upptäcktsresanden Andres resa till Nordpolen.

Kosta glasbruk grundades redan 1742. Att det startades i Småland berodde på att här fanns gott om skog att elda ugnarna med. Man har under åren producerat olika typer av glas; fönsterglas, flaskor, ljuskronor och serviser till kungahusen. Från början av glasbrukets historia kom de skickliga glasblåsarna från Tyskland. Dessa lärde upp nya yrkesmän som på sikt var med och startade upp allt fler glasbruk runt om i Småland. Kosta har haft många stora formgivare som jobbat med att ta fram specialdesignat glas, både nyttoartiklar och konstglas.

GLASRIKET

2009 invigdes Kosta glashotell, ett bygge som kostat 250 miljoner och som en gång för alla ska sätta Kosta Boda på konstglasets karta. Hotellet har designats av olika kända konstnärer; såsom Bertil Vallren, Ulrika Hydman-Vallien och Ludvig Löfgren.

13 glasbruk bildar Smålands glasrike. Här kan man titta på och köpa glas i alla möjliga färger och former. I vissa av glashyttorna kan besökare även prova på att blåsa egna glas. Alla glasbruk har olika framtoning och produktion, ingen glashytta är den andra lik.

Hotellet har en fantastisk spaavdelning men det som främst gör att hotellet är värt ett besök är den stora utställningen av konstglas med föremål som tillsammans är värda över 500 miljoner och allt är tillsalu.

Från Gränna utgår dagliga båtturer till Visingsö i Vättern. Här finns många vackra platser, fornlämningar och ruiner från stenåldern och framåt och möjlighet att ta sig runt ön med så kallade Remmalag. Remmalag är en resa efter häst på en speciell typ av vagn som gör att man lätt kan se och uppleva Visingsös speciella natur och kultur.

46


Småland

STORE MOSSE Som Norrland fast på Småländska höglandet - så kan man beskriva nationalparken Store mosse som består av orörda myrmarker. Nationalparken består av 4 mil vandringsleder på spångar och stigar genom området av kärr skog och mossar. Här finns ett rikt djurliv, framförallt många fåglar, bland annat tranor, kommer dit under våren.

HIGH CHAPARALL High Chaparall ligger 8 km utanför Gnosjö och har varit ett populärt utflyktsmål sedan det startades 1966. Det första som byggdes var ett vildavästernfort av 200 000 kasserade telefonstolpar. Sedan dess har anläggningen växt i rask takt med både attraktioner och byggnader men allt har samma tema - vilda västern. Nu kan man uppleva ett flertal shower utförda av stuntmän till exempel bröderna Dalton, Tågrån, Diligens rally och cowboys.

ASTRID LINDGRENS VÄRLD Nöjesparken Astrid Lindgrens värld ligger i Vimmerby och är 130.000 m² stor. Parken är uppbyggd efter hur man tror de miljöer såg ut som tillhör Astrid Lindgrens älskade barnboksfigurer.

Det finns både fartfyllda och mer stillsamma aktiviteter. Vaska guld har blivit en stor succé för barn i alla åldrar. I parken finns ett flertal restauranger för alla smakriktningar och över hela de 50 hektar stora området ligger ständigt en doft av knallpulverrök.

Anställda ungdomar gestaltar figurerna i tidsenliga kläder. Man kan även uppleva teater föreställningar i härliga miljöer från någon av de tre scenerna runt om i parken. 47


Västergötland ! Västergötland är ett ! ! landskap med mycket ! varierande turism. Dels finns ! ! det en vackert kustområde i ! Göteborgs skärgård men även många kulturella byggnader som är väl bevarade. I Västergötland finns även dansande tranor, en stor ! Pinocchio och Balder Sveriges ! ! största åkattraktion i trä. ! Från landskapet kommer den berömde Knallen som på sin tid ! ! reste land och rike runt ! ! ! och sålde varor.

Invånarantal: 1 257 284 (2012) Befolkningstäthet: 75,4 inv/km² Yta: 16 676 km² Länstillhörighet: Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län, Örebro län Residensstad: Göteborg, Jönköping, Halmstad, Örebro

Landskapsblomma: Ljung Landskapsdjur: Trana Landskapsfisk: Lake


Västergötland

I ARNS FOTSPÅR LISEBERG I Sveriges näst största stad, Göteborg, hittar vi den välbesökta nöjesparken Liseberg. Liseberg är nordens största nöjespark med drygt 40 olika attraktioner. Är attraktionerna ingenting för dig finns det både mysiga grönområden, lyckohjul och skicklighetsspel med chans att vinna både hårda, mjuka och ätbara priser. Nöjesparken har även en hel del souvenirbutiker att strosa runt i. Runt om i parken finner du ett tjugotal olika restauranger, barer och caféer. Liseberg har öppet mellan slutet av april och början av oktober. I parken finns även ett par scener där många stora artister har haft konserter. I november och december öppnar nöjesparken igen men stänger då en del attraktioner. Istället byts Liseberg ut till Sveriges största julmarknad med en hel del bodar, stånd och butiker med tema för julen.

Jan Guillos historiska hjälte, Arn, levde enligt romanerna i trakterna mellan södra Värnen och Vättern. Västergötlands museum i Skara har medvetet satsat på att återskapa levande miljöer kring platser som återges i böckerna. Skara domkyrka, är en mäktig katedral i gothisk stil i vilken berättelsen om Arn tar sin början. Forshems kyrka är Skandinaviens enda kyrka som är tillägnad den heliga graven i Jerusalem. Över porten sitter ett malteserkors. I böckerna är tempelriddaren Arn grundare av kyrkan. I Varnhems kloster växte Arn upp och fostrades av munkarna. Här ligger den Erikska kungaätten begravd med bland annat Birgel Jarl. Forsvik ligger utmed Göta Kanal och sägs vara den gård Arn köpte när han återvände från det heliga landet. Dessa utflyktsmål och flera platser som förekommer i böckerna kan man besöka på egen hand eller via bussresor. På varje ort/ besöksmål finns tydliga informationsskrifter eller kunniga guider. 49


Västergötland

LÄCKÖ SLOTT Läckö slott ligger på en udde på Kållands ö i Värnen. Det uppfördes redan i slutet på 1290-talet men är mest känt för den förvanlidng som ägaren Magnus Gabriel Delagardie gjorde på 1600-talet. Han skapade ett praktfullt barockslott som än idag kan beskådas i sin ursprungliga skönhet. I slottet finns också historiska utställningar och lyxföremål i skatt-kammaren. I den vackra slottsträdgården anordnas årligen konserter och opera-föreställningar.

BORÅS DJURPARK Borås djurpark kallades när den grundades, 1962, för Sveriges första Afrika. På den tiden var det ganska unikt att låta flera arter bo tillsammans på savannen. Nu vet man att genom att låta djuren vistas i en, för dem, så naturlig miljö som möjligt har det gett en positiv effekt på djuren, inte minst vad det gäller att fortplanta sig. Savannen är idag 23 000 m². Djurparken har både nordiskt vilda djur, djur från Afrika samt fåglar och pingviner. Simba som var grundaren, Sigvard Berggrens, tama lejon och blev djurparkens första dragplåster finns givetvis inte kvar men många andra, både vanliga och sällsynta arter lockar tusentals besökare varje år.

HORNBORGARSJÖN Hornborgarsjön är en av Europas bästa och viktigaste fågelsjöar. Den ligger vackert vid berget Billingens fot strax norr om Falköping. Hit kommer varje år 150 000 besökare och mellan 15 000 - 25 000 tranor. Tranorna kommer som ett säkert vårtecken någon gång i början av april och stannar några veckor. Här kan man då få se den berömda trandansen som utförs av tranorna för att visa vem de hör ihop med. Men även övriga året kan man få fantastiska naturupplevelser eftersom en rad andra fågelarter också häckar här. 50


KÄLLFÖTECKNING SVERIGE Landguiden (2013), Sverige, hämtad 2013-03-19, uppdaterad 2013-01-25, http:// www.landguiden.se/Lander/Europa/Sverige Landguiden, Bengtsson Arne (2012), Turism, hämtad 2013-03-19, uppdaterad 2012-09-13, http:// www.landguiden.se/Lander/Europa/Sverige/Turism Statistiska centralbyrån (2013), Befolkningsstatistik, hämtad 2013-03-20, uppdaterad 2013-02-28, http://www.scb.se/Pages/Product____25785.aspx NORRLAND Forskning & Framsteg, (2011) Mer än halva Sverige, hämtad 2013-03-19, uppdaterad 2011-09-06, http://fof.se/sok/mer%20än%20halva%20sverige Naturvårdsverket, Alla nationalparker A-Ö, hämtad 2013-03-20, http://www.naturvardsverket.se/ Var-natur/Skyddad-natur/Nationalparker/Alla-nationalparker-A-O/ Norrlands förbundet, Miljö, hämtad 2013-03-20, http://www.regionfakta.com/Norrland/Miljo/ Statistiska centralbyrån, (2012) Befolkningsstatistik, hämtad 2013-03-19, uppdaterad 2012-05-09, http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____311941.aspx GÄSTRIKLAND Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Mackmyra svensk wisky, Mackmyra Brukswhisky, http://www.mackmyra.se/content/vaar_whisky/ mackmyra_brukswhisky/ Mackmyra svensk whisky, En idé föds, http://www.mackmyra.se/content/om_oss/historia/ Nationalencyklopedin, Landskapsöversikt, hämtad 2013-04-23, http://www.ne.se/enkel/landskap/ 714115?i_whole_article=true Ockelbo kommun, Se & Göra, hämtad 2013-05-07, http://www.ockelbo.se/Besokare/Att-se--gora/ Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Sandvikens Kommun, Djur, natur och fiske, hämtad 2013-04-02, http://sandviken.se/turism/ seochgora/djurnaturochfiske.4.7dd7596112ab6060d0880001419.html Sandvikens kommun, Årsunda Viking, hämtad 2013-05-19, http://www2.sandviken.se/sv/se-gora/ a437896/arsunda-viking/detaljer?filter=g%3D69257%3Bc%3D21506 Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Turistguide, Gästrikland, Aktiviteter, hämtad 2013-05-05, http://www.turistguide.net/l%E4nsguider/ G%E4strikland/G%E4strikland.htm Wikipedia (2013), Gästrikland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-03-21, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Gästrikland

51


Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wij trädgårdar, Trädgårdarna, hämtad 2013-05-07, http://www.wij.se/default.asp? HeadPage=465&Tr%E4dg%E5rdarna Årsunda Viking, hämtad 2013-05-19, http://www.arsundaviking.se/ HÄRJEDALEN Barnsemester, Funäsdalen, hämtad 2013-03-20, http://www.barnsemester.se/? option=com_skidorter&func=detail&id=128&Itemid=37&jen=yes Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Funäsfjällen, hämtad 2013-03-30, http://www.funasfjallen.se/ Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Härjedalen, Härjedalen, hämtad 2013-03-20, http://www.sverigeguiden.com/landskap/harjfakt.htm Härjedalens fjällmuseum, Besök oss, hämtad 2013-05-12, http://www.fjallmuseet.se/fjallmuseet/ besokoss.4.7a231afd12424b40e2880001102.html Härjedalens kommun, hämtad 2013-05-18, http://www.herjedalen.se/ Härjedalens kommun, Befolkningsstatistik, hämtad 2013-05-18, http://www.herjedalen.se/ omkommunen/kommunfakta/statistik.4.49f66bd711c6b6d655a80003495.html Härjedalens kommun, Jonasson Henry (2009) Världens största träbjörn, hämtad 2013-05-02, uppdaterad 2009-11-09, http://www.herjedalen.se/turism/sevardheter/varldensstorstatrabjorn. 4.6f97a8ab11e4b7d0d2280001992.html Härjedalens kommun, Samerna i Härjedalen, hämtad 2013-04-10, http://www.herjedalen.se/ omkommunen/kommunfakta/kulturhistoria/samernaiharjedalen. 4.49f66bd711c6b6d655a80003012.html Nationalencyklopedin, Widgren Mats, Härjedalen, hämtad 2013-04-23, http://www.ne.se/lang/ härjedalen/208372?i_whole_article=true Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Wikipedia, Härjedalen, hämtad 2013-03-27, uppdaterad 2013-05-02, http://sv.wikipedia.org/wiki/ Härjedalen Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad JÄMTLAND Bodsjöbygden, Grottor, hämtad 2013-04-22, http://www.bodsjobygden.se/grottor.html Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås

52


Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Hoverbergsgrottan, hämtad 2013-04-20, http://www.hoverbergsgrottan.com/ Jämtland Härjedalen Turism, Döda fallet, hämtad 2013-05-04, http://www2.jamtland.se/index.php/ sv/turism/item/doeda-fallet-3 Jämtland Härjedalen Turism, Sinfjällets nationalpark, hämtad 2013-05-05, http:// www2.jamtland.se/index.php/sv/turism/item/sonfjaellets-nationalpark-3 Jämtland Härjedalen Turism, Storsjöodjuret, hämtad 2013-05-02, http://www2.jamtland.se/ index.php/sv/turism/item/storsjoeodjuret-4 Nationalencyklopedin, Widgren Mats, Jämtland, hämtad 2013-04-25, http://www.ne.se/jämtland? i_h_word=invånare+jämtland Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Stora blåsjön, Stora blåsjön, hämtad 2013-05-18, http://www.blasjon.com/indexsve.html Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Wikipedia (2013), Jämtland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-07, http://sv.wikipedia.org/ wiki/Jämtland Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad LAPPLAND Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Kiruna Lappland, Fakta om Lappland, hämtad 2013-05-20, http://www.kirunalapland.se/se/OmKiruna-Lappland/FAQ/Fakta-om-Lappland/ Kebnekaise, Fjällstation Kebnekaise, hämtad 2013-03-31, http://www.kebnekaise.net/? p=fjallstationen-kebnekaise Lappland Agua, Sommar, hämtad 2013-05-20, http://www.forsknackarna.com/SV/SOMMAR/ som.htm Länsstyrelsen Norrbotten, Sarek, hämtad 2013-05-05, http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/ djur-och-natur/skyddad-natur/nationalparker/sarek/Pages/default.aspx Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Upplevelseakuten AB, ICEHOTEL Weekend för två, hämtad 2013-05-10, http:// www.upplevelsepresent.se/sv/product/1197/ICEHOTEL-Weekend-for-tva

53


Wikipedia (2013), Lappland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-12 http://sv.wikipedia.org/ wiki/Lappland Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Sarek, hämtad 2013-05-05, http://www.sarekonline.com/ Åsele, Se i Åsele, hämtad 2013-05-04, http://www.lapplandturism.se/Asele/default.asp? pageid=45100 Åseleportalen, Högberg Lennart (2011), Buddharama Temple, hämtad 2013-05-04, uppdaterad 2011-01-28, http://www.asele.se/default.asp?pageid=39076 VÄSTERBOTTEN Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Gold of Lapland, Världens Längsta Linbana, hämtad 2013-05-03, http://www2.goldoflapland.com/ sv/se-gora/a37886/varldens-langsta-linbana/detaljer Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Holmsunds tropikhus, hämtad 2013-05-08, http://www.holmsundstropikhus.se Lyckas med mat, Västerbottenost, hämtad 2013-05-03, http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp? infonr=32 Länsstyrelsen Västerbotten, Mårdselforsen, hämtad 2013-05-20, http://www.lansstyrelsen.se/ vasterbotten/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/vindelns-kommun/mardselforsen/Pages/ default.aspx Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Turistmål i Sverige AB, Holmsunds Tropikhus, hämtad 2013-05-08, http://www.turistmal.se/? index=item&id=1255 Västerbotten (2013), Med båten till fjället, hämtad 2013-05-20, uppdaterad 2013-05-20, http:// www.vasterbotten.net/sv/amnen/upplevelser/vandring/ta-baten-till-fjallet/ Västerbottenost, SigBjörn Björn, hämtad 2013-05-03, http://westerbottensost.se/ Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wikipedia (2013), Västerbotten, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-01, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Västerbotten SVEALAND Statistiska centralbyrån (2012), Befolkningsstatistik, hämtad 2013-03-05, uppdaterad 2012-05-09, http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____311941.aspx DALARNA Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs

54


Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Carl Larsson-gården, hämtad 2013-05-10, http://carllarsson.se/start.aspx Grannas A Olsson Hemslöjd AB, hämtad 2013-05-06, http://www.grannas.com/ Grönklittsgruppen, hämtad 2013-05-07, http://www.orsagronklitt.se/att-gora/orsa-bjornpark__1281 Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Sagolandet Tomteland, hämtad 2013-05-07, http://www.santaworld.se/om-tomteland__450 Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Sälens turistbyrå, hämtad 2013-05-12, http://www.salen.se/ Visit Dalarna, Carl Larsson-gården, hämtad 2013-05-10, http://boka.visitdalarna.se/EventGuide/ View/Museer_och_gallerier-Hembygds-_och_kulturgardar-Kultur-_och_bruksmiljoer/ Carl_Larsson-garden_108460 Wikipedia (2013), Dalarna, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-12, http://sv.wikipedia.org/ wiki/Dalarna Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad NÄRKE Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Askersund, Bastedalens kinapark, hämtad 2013-05-17, http://www.askersund.se/ turismochevenemang/sevardheter/natur/parker.4.4cbe67f312c7511230c80007584.html Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Nationalencyklopedin, Närke, hämtad 2013-05-20, http://www.ne.se/närke/kulturlandskap Naturvårdsverket, Garphyttan, Örebro län, hämtad 2013-05-18, http://www.naturvardsverket.se/ Var-natur/Skyddad-natur/Nationalparker/Garphyttan-Orebro-lan/ Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Sverigefakta, Närke, hämtad 2013-05-20, http://sverigefakta.wikispaces.com/Närke Trido AB, Bastedalens Herrgård & Kinapark, hämtad 2013-05-17, http://www.sverigeresor.se/ resor/sverige/slott-och-herrgardar/askersund/bastedalens-herrgard-kina/2259 Wikipedia (2013), Närke, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-27, http://sv.wikipedia.org/wiki/ Närke

55


Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad VÄSTMANLAND Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Inskrift, Kungsrör Sweden, Hjälmare Kanal, hämtad 2013-05-09, http://www.maelardalen.se/ hjelmarekanal/ Loka Brunn, hämtad 2013-04-16, http://www.lokabrunn.se/Privat__1053.html Nationalencyklopedin, Västmanland, hämtad 2013-05-20, http://www.ne.se/enkel/västmanland Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien SALA SILVERGRUVA Sala Silvergruva, hämtad 2013-04-17, http://www.salasilvergruva.se/aktiviteter/barnens-gruva/ Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Sveriges och Norges kanaler, Hjälmare kanal, hämtad 2013-05-09, http:// www.sverigesochnorgeskanaler.com/kanaler/sv/hjalmare-kanal Tidö slott, Tidö Leksaks- & Seriemuseet, hämtad 2013-04-17, http://www.tidoslott.se/museet/ Västmanlands kommuner & Landsting, Sala Silvergruva, hämtad 2013-04-17, http:// www.vastmanland.se/sv/Sala_silvergruva_a905_s215.html Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wikipedia (2013), Västmanland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-11, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Västmanland UPPLAND Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Birka Vikingastaden, hämtad 2013-04-16, http://www.stromma.se/sv/Birka/ Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Junibacken, hämtad 2013-04-16, http://www.junibacken.se/sevardheter Nationalencyklopedin, Uppland, hämtad 2013-05-20, http://www.ne.se/enkel/uppland Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Skansen, hämtad 2013-05-12, http://www.skansen.se/sv

56


Skoklosters slott, Sveriges vackraste slott, hämtad 2013-04-17, http://skoklostersslott.se/sv/besok/ sveriges-vackraste-slott Skoklosters slott, Slottet & samlingarna, hämtad 2013-04-17, http://skoklostersslott.se/sv/utforska/ slottet-samlingarna Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Vasamuseet, hämtad 2013-05-12, http://www.vasamuseet.se/sv/Skeppet/ Wikipedia (2013), Uppland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-13, http://sv.wikipedia.org/ wiki/Uppland Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad VÄRMLAND Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Hagfors, Vandring i Hagfors kommun Brattfallet, hämtad 2013-05-08, http://www.hagfors.se/sites/ default/files/turism/BrattfalletS.pdf Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Landskapsfakta, Fakta om Värmland, hämtad 2013-05-20, http://www.kulturarvvarmland.se/ varmland_fakta.html Mårbacka, Minnesgården, hämtad 2013-03-20, http://www.marbacka.com/minnesgarden.php Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Rally Sweden, hämtad 2013-05-12, http://www.rallysweden.com/tavlingen/ Rottneros Park, hämtad 2013-05-14, http://www.rottnerospark.se/ Selma Lagerlöf-sällskapet, Mårbacka, hämtad 2013-03-20, http://www.selmalagerlof.org/ marbacka.html Sunne Turism, Sommar i Sunne, hämtad 2013-05-10, http://www.sunneturism.se/content/sommar-isunne Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Torsby SportCenter, hämtad 2013-05-10, http://www.torsbysportcenter.se/aktiviteter/ torsbyskitunnel.59.html Värmland (2013), Äventyrsbana i Brattfallet, hämtad 2013-05-08, http://www.varmland.se/ arrangement/4410 Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wikipedia (2013), Värmland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-14, http://sv.wikipedia.org/ wiki/Värmland

57


GÖTALAND Statistiska centralbyrån (2012), befolkningsstatistik, hämtad 2013-03-19, uppdaterad 2012-05-09, http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____311941.aspx GOTLAND Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Gotlandnet AB, hämtad 2013-04-11, http://www.gotland.net/sv Gotlands officiella turistinformation, Visby, hämtad 2013-04-10, http://www.gotland.info/language/ eng/gotland-visby-information.php Gotlands officiella turistinformation, Lummelundagrottan, hämtad 2013-04-10, http:// www.gotland.info/seogora-kultur_product.php?product_id=184546 Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Kneippbyn, hämtad 2013-04-10, http://www.kneippbyn.se/ Lummelundagrottan, hämtad 2013-04-10, http://www.lummelundagrottan.se/upptackten.pab Länsstyrelsen Gotlands län, Fakta om Gotland, hämtad 2013-05-20, http://www.lansstyrelsen.se/ gotland/Sv/om-lansstyrelsen/om-lanet/Pages/gotland_fakta_.aspx Naturskyddsföreningen, Lilla Karlsö, hämtad 2013-04-10, http://www.lillakarlso.org/ Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Visit Sweden, Gotland island, hämtad 2013-04-11, http://www.visitsweden.com/sweden/Regions-Cities/Southern-Sweden/Gotland-island/ Wikipedia (2013), Gotland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-11, http://en.wikipedia.org/ wiki/Gotland Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad HALLAND Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Gekås Ullared, hämtad 2013-05-13, http://www.gekas.se/ Getteröbutiken, hämtad 2013-05-16, http://www.getteron.com/getteron/index.php? option=com_content&view=article&id=1:getterons-naturcentrum&catid=25:foersta-sidan Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Naturum Getterön, hämtad 2013-05-12, http://www.naturumgetteron.se/ Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien

58


Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Tylösand, (2013), Om tylösand, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-07, http:// www.omtylosand.se/ Wikipedia (2013), Halland, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-05-14, http://sv.wikipedia.org/ wiki/Halland Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad SKÅNE Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås City Helsingborg, Schmidt Anklam Anna (2013), Hur många leksaker har ni?, hämtad 2013-04-19, uppdaterad 2013-03-07, http://np.netpublicator.com/netpublication/n14601050 Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Länsstyrelsen Skåne, Naturum Stenshuvud, hämtad 2013-05-15, http://www.lansstyrelsen.se/skane/ Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/nationalparker/stenshuvud/naturum-vart-besokscenter/Pages/ index.aspx Länsstyrelsen Skåne, Stenshuvud, hämtad 2013-05-15, http://www.lansstyrelsen.se/SKANE/SV/ DJUR-OCH-NATUR/SKYDDAD-NATUR/NATIONALPARKER/STENSHUVUD/Pages/ Om_Stenshuvud.aspx Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Sofiero, Slott och trädgård, hämtad 2013-03-19, http://www.sofiero.se/historia/ Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Toy World Sweden, hämtad 2013-05-05, http://www.toyworldsweden.com/ Turning Torso, Välkommen till Malmös landmärke, hämtad 2013-05-07, http://www.turningtorso.se/ Visit Sweden, Sofiero Palace, hämtad 2013-03-19, http://www.visitsweden.com/sweden/places/ southern_sweden/sofiero_palace/ Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wikipedia (2013), Skåne, hämtad 2013-05-15, uppdaterad 2013-05-11, http://sv.wikipedia.org/wiki/ Skåne Ystads kommun, Holmström Marie (2011), Ales stenar, hämtad 2013-05-08, uppdaterad 2011-06-17, http://ystad.se/ystadweb.nsf/AllDocuments/ 768BAA65BD1268E6C125786B0035EB62 Ystads kommun, Holmström Marie, (2011), Kåseberga, hämtad 2013-05-08, uppdaterad 2011-06-17, http://ystad.se/ystadweb.nsf/AllDocuments/ D8C2D6D5F36BD117C125786B00364E3B

59


Ystads kommun, Holmström Marie (2012), Kåseberga och Ales stenar, hämtad 2013-05-08, uppdaterad 2012-11-29, http://ystad.se/ystadweb.nsf/AllDocuments/ 3041240FF2257EC0C125786B00359A8C SMÅLAND Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Astrid Lindgrens värld, Här blir sagor verklighet, hämtad 2013-04-26, http://www.alv.se/parken Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås Destination Jönköping, hämtad 2013-04-20, http://destinationjonkoping.se/grannavisingso/gora/ visingso.html Destination Småland, Om småland, hämtad 2013-05-20, http://www.visitsmaland.se/web/ Information.aspx Glasriket, Kostas historia, hämtad 2013-04-22, http://www.glasriket.se/sv/Glasbruken/Kosta/ Kostas-historia/ Glasriket, Glasbruken, hämtad 2013-04-22, http://www.glasriket.se/sv/Glasbruken/ Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html High Chaparral (2013), Bli en del av äventyret, hämtad 2013-04-22, http://www.highchaparral.se/ sv/start/ Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Store Mosse nationalpark, Natur, hämtad 2013-04-25, http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/storemosse/Sv/om-store-mosse/natur/Pages/default.aspx Store Mosse nationalpark, Välkommen till Store Mosse nationalpark, hämtad 2013-04-25, http:// projektwebbar.lansstyrelsen.se/store-mosse/Sv/Pages/startsida.aspx Vimmerby turistbyrå, Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland, hämtad 2013-04-26, http://www.vimmerbyturistbyra.se/startsida/ Växjönytt, Fejzullahu Natalia, Världsunikt glashotell invigdes i Kosta, hämtad 2013-04-23, uppdaterad 2009-06-30, http://vaxjonytt.se/foretag/naringsliv/ varldsunikt_glashotell_invigdes_i_kosta/ Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wikipedia (2013), Småland, hämtad 2013-05-15, uppdaterad 2013-03-09, http://sv.wikipedia.org/ wiki/Småland VÄSTERGÖTLAND Adrup Karl Anders, (1986) 100 svenska smultronställen, Bra Bok, Höganäs Borås djurpark, hämtad 2013-05-15, http://www.boraszoo.se Brusewitz Gunnar, (1990) Våra Landskapsdjur, ICA Bokförlag, Västerås

60


Havs- och vattenmyndigheten, Holgers Kasper (2012), Sveriges landskapsfiskar, hämtad 2013-04-25, uppdaterad 2012-01-16, https://www.havochvatten.se/Kunskap-om-vara-vatten/liv-ihav-sjoar-och-vattendrag/landskapsfiskar.html Liseberg, Nöjesparken, hämtad 2013-03-30, http://liseberg.se/sv/hem/Nojesparken/ Länsstyrelsen Västra Götalands län, Hornborgasjön, hämtad 2013-05-15, http:// projektwebbar.lansstyrelsen.se/hornborga/Sv/Pages/default.aspx Nationalencyklopedin, Västergötland, hämtad 2013-05-20, http://www.ne.se/enkel/västergötland Ottosson Mats och Åsa, (2008) Upplev Sverige, Wahlström & Widstrand, Njublijana Slovenien Svensk natur i fokus (2007), Våra landskapsblommor, hämtad 2013-03-03, uppdaterad 2007-12-06, http://svensknatur.ifokus.se/articles/4d716712b9cb4622390783d5-vara-landskapsblommor Wikipedia (2013), Residensstad, hämtad 2013-05-14, uppdaterad 2013-04-18, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Residensstad Wikipedia (2013), Västergötland, hämtad 2013-05-15, uppdaterad 2013-03-22, http:// sv.wikipedia.org/wiki/Västergötland

61


Sverige  

- En guidebok till din vistelse i det avlånga landet i norr

Sverige  

- En guidebok till din vistelse i det avlånga landet i norr

Advertisement