Page 1

NDB MAGAZINE HET ONLINE MAGAZINE VAN DE NEDERLANDSE DARTS BOND

LAYLA

EUROPEES KAMPIOEN

JUSTIN EN MAIKEL WINNEN GOUD BIJ DE KOPPELS, JONGENS OVERALL OOK GOUD

VERDER IN DIT MAGAZINE:

AANDACHT VOOR ALLE KAMPIOENEN SEIZOEN 2014-2015 MAGAZINE #2

| 2015


Follow us on

@winmau Find us on

winmaudarts Subscribe on

winmaudartstv


Inhoud Magazine 2 | 2015

8 11

20 6 7 8 10 11 14 16 18 20 22 24 28 32 34 36 38 42 44

Competitiesysteem PDB Nieuwe voorzitter gezocht Interview Layla Brussel Terugblik EK Jeugd Vooruitblik WK Nederlandse selectie ’15-‘16 NDB investeert in jeugd Terugblik AJT Nationale Sportweek Rankingkampioenen Dutch Open Darts Finder Darts Masters Grand Slam of Darts Vooruitblik Winmau Terugblik SuperLeague Terugblik Laco Terugblik bekerkampioenschappen Terugblik divisiekampioenschappen

46

Terugblik NJTK

24

32


Klaar voor een nieuw seizoen:

2015 Het was even wachten, maar voor u ligt een bomvolle nieuwe uitgave van ons NDB magazine. Zoals gebruikelijk geven we diverse toernooien en spelers de aandacht die ze verdienen, blikken we vooruit en kijken we terug op wat er allemaal heeft plaatsgevonden in onze mooie dartswereld. We nemen u bijvoorbeeld mee terug naar het fantastische EK jeugd in Denemarken waar Layla Brussel definitief haar naam vestigde door tijdens haar debuut Europees Kampioene te worden. Een absoluut hoogtepunt tijdens het toernooi bomvol prachtige prestaties van ‘onze’ jongens en meisjes. Ook zetten we alle teamkampioenen van de finaledagen in juni op een rijtje en stellen we u met veel plezier voor aan de Nederlandse Selectie 20152016. Maar we zijn inmiddels ook al weer begonnen aan het seizoen 2015-2016. Onze lidorganisaties en al hun vrijwilligers hebben overuren gedraaid om alle regionale competities en toernooien te lanceren, alle competitiedarters hebben het stof weer van de pijlen geblazen en de dartsbanen in alle locaties zijn weer in gereedheid gebracht. De zomervakantie is een heerlijke break geweest, maar in de loop van augustus begon het bij de meesten toch echt weer te kriebelen! Wil je meer te weten komen over lidorganisaties, of zelf competitie gaan spelen, kijk dan eens op onze website en klik op ‘over NDB’ en vervolgens op ‘lidorganisaties’. Daar staan ze allemaal keurig op een rijtje. Ook de NDB is inmiddels begonnen aan het nieuwe seizoen. Zo is de eerste NDB Ranking al georganiseerd, en zijn de eerste wedstrijden in de SuperLeague gespeeld. Ook de strijd tussen de lidorganisaties, de LaCo, is begonnen. Opvallend is het aantal jeugdteams. Wat een enorme uitdaging hadden we vijf jaar geleden, het aantal jeugd LaCo teams was gekelderd naar drie (van de 25 lidorganisaties!) en dreigde op te houden met bestaan. Gelukkig hielden wij en de overgebleven teams vol en is de NDB met haar lidorganisaties

2016 keihard aan de slag gegaan om het jeugddarten nog meer en nog beter te promoten. Er kwamen bijvoorbeeld meer jeugdtoernooien (A&J Trofee, Noorderwind, NTOD) en de NDB stelde budget ter beschikking om deze activiteiten te ondersteunen. Die periode stond ook nog eens vol van prachtige prestaties van ons Nederlands team en Nederlandse topdarters, waaronder Michael van Gerwen op weg naar de eerste positie van de wereld. Dit was uitgebreid te volgen dankzij RTL7. Een wisselwerking met directe invloed op de populariteit van het jeugddarten. Dit seizoen staan er 16 jeugdteams klaar aan de start, iets waar we allemaal heel trots op mogen zijn. Ik wens ze allemaal evenveel succes! Nieuw in onze programmering is de ‘NDB Grand Slam of Darts Qualifier’, welke gespeeld zal worden op 18 oktober in het welbekende NH Koningshof te Veldhoven. Zonder enige twijfel één van de mooiste kansen voor alle topdarters (in wording). Niet één maar twee spelers zullen zich plaatsen voor dit prestigieuze en zeer lucratieve evenement in Wolverhampton, Engeland. De NDB is erg blij dat de BDO, in samenwerking met de PDC, ons de kans biedt dit evenement te organiseren. Ook vraag ik graag de aandacht van iedereen die weleens nadenkt over een mogelijke rol achter de schermen. Vanuit interesse in of liefde voor de sport. Verenigingen, waaronder de NDB, zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. Ook ons vrijwilligersteam is nog altijd op zoek naar versterking. Zo zoeken we bestuursleden voor de portefeuilles Topsport en PR/Marketing. Ook loopt in het voorjaar de laatste termijn van onze voorzitter af en is de NDB dus nu al op zoek naar een opvolger. Nieuwsgierig geworden? Wil je meer informatie? Ken je iemand die in jouw ogen de perfecte kandidaat is of kan zijn? Neem dan contact met ons op! Ik wens jullie veel leesplezier en alvast ontzettend veel dartssucces in het nieuwe seizoen! Niels de Ruiter

4

info@ndbdarts.nl www.ndbdarts.nl


NDB Pocket Agenda Tijdens de eerste NDB Ranking van dit seizoen in Vlaardingen zijn de nieuwe Pocket Agenda’s weer uitgedeeld aan alle aanwezige darters. In dit kleine en handige boekje zie je snel en makkelijk wanneer de meest populaire toernooien zullen plaatsvinden in 2015 - 2016. Tevens kun je alle SuperLeague en LaCo speeldagen snel terugvinden. Daarnaast bestaat het boekje uit een aantal verschillende posters. Natuurlijk aandacht voor de Dutch Open Darts, waarvan de inschrijving open gaat op 1 oktober. Maar ook een mooie poster voor de aankomende Amateur & Jeugd Trofee welke op 8 november plaats zal vinden in Sporthal de Kruidenwijk in Nijverdal. Ook aandacht voor de NDB Team Cup, het nieuwe Rankingseizoen en de Finder Darts Masters. Alle posters en meer informatie over deze evenementen vindt u in dit magazine terug.

Huisfotograaf: Evert Zomer Vele foto’s in deze uitgave van het NDB Online Magazine komen van Evert Zomer onze huisfotograaf. Vele mooie dartsfoto’s zijn tevens te vinden en te bestellen op: www.evertzomer.nl.

NDB Online Magazine Dit online magazine is een uitgave van de Nederlandse Darts Bond en is bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil worden gehouden over het nieuws, beleid en de activiteiten van de NDB. Het online magazine mag ongewijzigd en met bronvermelding doorgestuurd en gekopieerd worden. Met dit magazine hopen we alle leden nog meer te informeren en te betrekken bij de actuele gang van zaken binnen de Nederlandse dartssport. Heeft u interessante informatie stuur deze dan naar: info@ndbdarts.nl.


INGEZONDEN STUK: PEELLAND DART BOND

Een geheel digitaal competitiesysteem? Het is mogelijk! Door: Mirjam Kuijpers Net als vele dartbonden werkt ook de Peelland Dart Bond met vrijwilligers die ieder seizoen weer veel tijd steken in het opzetten en verwerken van alle gegevens voor de dartcompetitie. Dus waarom niet eens kijken of dit allemaal niet wat sneller en eenvoudiger kan? Natuurlijk moet het daarbij ook voor de leden eenvoudiger zijn om in te schrijven en standen door te geven. Met dat in het achterhoofd is de Peelland Dart Bond in 2012 begonnen met de ontwikkeling van een digitaal competitiesysteem. Vanaf seizoen 20132014 hebben wij dit, geheel voor en door ons ontwikkelde systeem, in gebruik genomen. Op dit moment hebben wij de inschrijvingen voor seizoen 2015/16 geheel verwerkt en kunnen we zondermeer stellen dat zowel het bestuur als ook onze (bijna 2000) leden, enorm tevreden zijn met ons nieuwe systeem. Gebruikersvriendelijk, toegankelijk, en snel voor zowel de ledenadministratie, competitieleider en penningmeester maar ook voor de teams en de leden. Onze ontwikkeling gaat nog verder: op dit moment wordt er gewerkt aan een app die gekoppeld zal gaan worden aan de PDB site/systeem zodat leden straks via de app de standen door kunnen geven. In ogen van de PDB moet je mee met de toekomst.

Wij zijn ervan overtuigd dat ook andere bonden enorm veel plezier en profijt kunnen hebben van een dergelijk competitiesysteem en willen jullie dit dan ook niet onthouden. Het systeem is in eigen beheer van de PDB en dus te koop. Het mooie daarbij is dat iedere bond voor zichzelf kan bekijken en bepalen waar zij eventueel aanpassingen willen hebben. Dit omdat zij misschien een net andere werkwijze beter bij hun bond vinden passen. Hierin is veel, zo niet alles, mogelijk dus een site en systeem geheel passend bij je bond. Nieuwsgierig geworden? Je kunt natuurlijk eens kijken naar www.pdbdart.nl. Dan zie je echter alleen onze site en niet direct het competitiesysteem wat “hierachter� werkzaam is. Natuurlijk laat de PDB graag zien hoe haar systeem werkt en welke enorme voordelen hieraan verbonden zijn. Dus heeft je bond interesse, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze secretaris Mirjam Kuijpers, secretaris@pdbdarts.nl. Dan plannen we een afspraak waarin wij jullie graag persoonlijk toelichten welke mogelijkheden dit prachtige competitiesysteem van de PDB allemaal biedt.


Wij zijn ook op zoek naar: - Bestuurslid PR & Communicatie - Technisch Directeur Topsport - Bestuurslid Jeugdzaken

GEZOCHT: NIEUWE VOORZITTER In ons vorige online magazine spraken we met Sijmon Timmers en Edwin Bressers over de bestuurlijke kant van de dartssport. Zij gaven daarbij een kijkje in de keuken van het NDB-bestuur. Ook besturen is leuk, concludeerden zij, maar het vinden van geschikte mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten als bestuurder, is niet makkelijk.

Wanneer? Mei 2016 nadert met rasse schreden. Dat is het moment dat we een nieuwe voorzitter moeten benoemen. En daar waar we met andere bestuursfuncties weleens een tijdje zonder kunnen, is dat bij de functie van voorzitter niet mogelijk. Die moeten we gewoon hebben! En omdat we het zo belangrijk vinden om op tijd een goede opvolger voor Sijmon Timmers te vinden, sommen we hier nog eens een aantal zaken op die wij belangrijk vinden in de voorzittersfunctie. Misschien dat je jezelf erin herkent. Hopelijk spreken we je dan snel!

Wat moet een voorzitter kunnen? Allereerst moet een voorzitter goede leiderschapskwaliteiten hebben. Hij moet immers besluiten kunnen nemen. Soms zijn dat makkelijke besluiten, maar het komt ook voor dat je moeilijke of lastige besluiten moet nemen en die moet hij (of zij natuurlijk) ook goed en begrijpelijk uit kunnen leggen. Daarnaast is de voorzitter bij uitstek het boegbeeld van de NDB. Boegbeeld richting de lidorganisaties, vrijwilligers, andere sportbonden, NOC*NSF, overheid en sponsoren. Tenslotte heeft hij ook een meer intern gerichte taak. Hij moet de vergaderingen efficiĂŤnt leiden, waarbij hij van het bestuur een groep moet maken en heeft hij een motiverende functie. Eigenlijk richting iedereen die iets met de dartssport in zijn algemeenheid en de NDB in het bijzonder te maken heeft.

Interesse? We vragen dus best wel wat van de voorzitter, maar het moet mogelijk zijn om een persoon te vinden die deze rol wil gaan vervullen en op die manier een bijdrage zal leveren aan de dartssport in Nederland in de breedste zin van het woord. Ben jij zo iemand of ken je iemand? Laat het ons dan weten. De vacatures en de contactgegevens van de bestuursleden vind je op onze website!

7


LAYLA BRUSSEL Totaal onverwacht werd Layla Brussel, pas 13 jaar oud, Europees Kampioen 2015 bij de meisjes in Denemarken. “Dat mijn naam op die beker komt en er nooit meer van af gaat, dat betekent heel veel voor mij”, aldus de vrolijke Layla. Niemand had vooraf heel veel verwacht van de Haagse Layla Brussel. Maar 10 jaar na Carla Molema is zij het eerste meisje dat tijdens haar debuut in het Nederlandse shirt de Europese titel weer wist te winnen.

“Ik dart inderdaad nog niet zo lang. Ik merkte tijdens het EK ook echt dat ik nog een gebrek heb aan podiumervaring, op de finaledag was ik namelijk erg zenuwachtig. Ik gooi beter op de vloer aangezien de druk minder groot is.”

“Nee dit had zeker niemand verwacht. Ik ging wel met een goed gevoel naar Denemarken maar vond het ook best spannend. Dit omdat het toch allemaal de eerste keer was voor mij. Mijn doel was een prijs winnen en ik hoopte op brons. Die prijs is gelukt, alleen werd het geen brons”, vertelt een lachende Layla.

In de finale stond ze trillend op haar benen en speelde ze tegen één van de favorieten, de Duitse Christina Schüler. “Ik stond achter in de finale. Niemand had verwacht dat ik nog zou winnen. Maar toen ik weer een goede leg speelde, merkte ik dat Christina zenuwachtig werd. Dat vond ik natuurlijk niet erg.” Uiteindelijk won de Haagse de eindstrijd met 4-3.

Layla Brussel is een uitzonderlijk talent dat nog niet al te lang darts speelt. Ze is in mei 2014 begonnen bij de DSWN en wist al vrij snel een aantal mooie titels op haar naam te schrijven. Zo won ze dit jaar al de ‘Open Noorderwind Cup’ in Friesland en de ‘NDB Ranking’ in Harderwijk.

In de halve finale speelde Layla tegen de ijzersterke Deense Sofie Jahn Bendorf die van tevoren als titelkandidaat werd gezien. Het was dan ook een flinke opgave voor de Nederlandse, maar ze wist het vele publiek in de zaal te verrassen.


“Ik dacht eerlijk gezegd dat ik zou gaan verliezen in de halve eindstrijd. Sofie is namelijk de nummer één van de wereldranglijst en speelde ook nog eens thuis.” Na de finale was de ontlading groot. “Ja dat kun je wel stellen, ik was zo blij dat ik voor het eerst na een dartstoernooi gehuild heb. Er kwamen allerlei emoties vrij. Er was ook gelijk veel aandacht voor me. Wij werden de eerste dagen na het EK veel gebeld. Zo stond Layla met een leuk artikel in het Algemeen Dagblad, kwam Hart van Nederland naar haar huis om een item te maken en was ze te horen op Radio 2 bij Gijs Staverman. “Ja dat was erg druk allemaal, maar vooral heel leuk. Ik vond het helemaal fantastisch dat ik bij Raymond van Barneveld langs mocht komen.” Layla Brussel heeft ondanks haar geringe dartservaring al wel een prachtige bijnaam. “Ja, ‘The Zensation’. Het betekent sensatie, maar dan met de ‘s’ geschreven. Het is natuurlijk ook een sensatie wanneer je de EK titel pakt. Daarnaast kun je het ook met een ‘z’ schrijven. Dat staat dan voor ‘zen’ omdat ik meestal druk ben maar wanneer ik moet gooien ben ik heel rustig en geconcentreerd.”

De 13-jarige zit op het Maris College en volgt hier tweetalig onderwijs. Naast darten zijn zingen en tekenen twee andere passies van haar, maar darten staat op nummer één. “Jazeker, ik hoop later profdartster te worden net als mijn helden Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.” Layla kan terug kijken op een geweldig Europees Kampioenschap in Vingsted. Niet alleen won ze de single titel, ook werd ze samen met haar teamgenootje Kyana Frauenfelder derde in het overall klassement. Beide meisjes zijn mede door die prestatie ook geselecteerd om ons land te vertegenwoordigen tijdens het aankomende WK in Turkije. “Ja dat is echt super, daar ben ik heel blij mee!”

“Ik vond het helemaal fantastisch dat ik bij Raymond van Barneveld langs mocht komen.”

9


TERUGBLIK EK DARTS IN DENEMARKEN Niet alleen Layla Brussel wist in Denemarken een hoofdprijs te pakken. Het Europese Kampioenschap Darts 2015 voor de jeugd was wederom een succes. Op de finaledag vonden we in nagenoeg alle disciplines onze Nederlandse talenten terug. Zo stonden Justin van Tergouw en Maikel Verberk allebei in de halve finale van het singletoernooi. Een geheel Nederlandse finale was dus mogelijk maar dat gebeurde uiteindelijk niet. De eindstrijd ging tussen de Duitser Nico Schlund en Maikel Verberk. Ondanks een ijzersterk begin van onze landgenoot uit Herpen is het uiteindelijk Nico Schlund die, na een bloedstollende finale, de wedstrijd in zijn voordeel weet te beslissen en zich tot Europees kampioen kroont. De Nederlander heeft niet lang om na te denken over de verloren finale aangezien hij ook de koppelfinale moest spelen samen met Justin van Tergouw. Het blijkt een erg overtuigend Nederlands koppel, waarin Maikel vooral de punten gooit en Justin zorgt voor de benodigde dubbels. Een dodelijke combinatie waarmee ze vrij gemakkelijk met 4-0 weten te winnen.

De laatste wedstrijd van de dag is de jongens teamfinale; Nederland versus Ierland. Bij een stand van 8-7, lukt het de Nederlandse jongens niet om ook het achtste punt te pakken. Een overwinning dus voor de Ieren en nog een zilveren medaille voor de Nederlandse jongens. Door dit resultaat is het voor het eerst in de historie van het Europese Kampioenschap Darts, dat er een gedeeld 1ste plaats is in het overall klassement. Nederland en Ierland mogen samen het goud in ontvangst nemen. Namens Nederland deden Kyana Frauenfelder, Layla Brussel, Jeffrey Ballast, Job ten Heuvel, Justin van Tergouw en Maikel Verberk mee aan het EK darts. De begeleiding bestond uit de bondscoach jeugd Hermien Straten, Marijke Zomer en bestuurslid jeugdzaken Sergej Kipping. Wij feliciteren het gehele team nogmaals met de mooie prestaties!


VOORUITBLIK WK DARTS IN TURKIJE Wesley Harms, Richard Veenstra, Rick Hofstra en Danny Noppert zullen het Nederlands TTDENEMARKEN herenteam vertegenwoordigen tijdens de WDF World Cup 2015 in Turkije. Anca Zijlstra, Carla Molema, Rilana Erades en Karin Krappen zijn het ijzersterke dames kwartet dat afgevaardigd zal worden. Het team wordt compleet gemaakt met Maikel Verberk, Justin van Tergouw, Layla Brussel en Kyana Frauenfelder die uitkomen namens de jeugd. Dit is de uitkomst na een uitgebreide selectieprocedure binnen de Technische Staf van de NDB. Herencoach Hans Senders kijkt met veel vertrouwen uit naar de wereldkampioenschappen: “De WDF World Cup is het hoogst haalbare voor het Nederlands team, daar wil iedere speler bij zijn. Ik denk dat we een ploeg hebben samengesteld met een goede mix aan ervaring, de juiste motivatie en teamspirit. Zoals altijd was het een moeilijke afweging om te bepalen welke spelers je selecteert. We beschikken over een ijzersterke selectie met jongens die in goede vorm verkeren. Neem bijvoorbeeld spelers als Jeffrey Sparidaans en Marcel Blik die het fantastisch hebben gedaan op het NDB Rankingcircuit. Het is jammer dat deze jongens net buiten de boot vallen. Als zij zich echter blijven ontwikkelen zoals ze afgelopen seizoen hebben gedaan, gaat het selecteren van spelers voor een volgend evenement nog moeilijker worden.“ Ook damescoach Karin ten Kate is blij met haar team: “Zowel Anca Zijlstra als Carla Molema hebben de laatste maanden laten zien in topvorm te zijn. Rilana Erades en Karin Krappen brengen de ervaring mee die nodig is tijdens een toernooi zoals het WK. We kunnen dus spreken van een ijzersterk team. Helaas bleek het voor Aileen de Graaf, die onlangs bevallen is van haar tweede kindje, onmogelijk mee te reizen naar het WK. Hier hebben we begrip voor en deze beslissing hebben we gezamenlijk genomen."

Net als bij de heren en de dames komen er dit jaar dus maar liefst vier jeugdspelers in actie tijdens het WK: “Het voelt fantastisch om vier jeugdspelers de kans te bieden wereldkampioen te worden. Na het succesvolle EK jeugd was de keuze vrij snel gemaakt. We reizen af met de Europees kampioen Layla Brussel bij de meisjes en met de Nederlands Rankingkampioen Kyana Frauenfelder. Daarnaast nemen we de Europees Koppel kampioenen bij de jongens mee, te weten Justin van Tergouw en Maikel Verberk. Natuurlijk is Maikel Verberk ook Nederlands Rankingkampioen en wist hij tijdens het EK eveneens de finale van het single toernooi te halen. Justin van Tergouw vond daar zijn eindstation in de halve finale. Het is natuurlijk heerlijk om met deze kampioenen af te reizen naar Turkije”, aldus jeugdcoach Hermien Straten. De NDB kijkt, mede dankzij deze ijzersterke opstelling, enorm uit naar de WDF World Cup in Turkije. Het toernooi zal plaatsvinden van dinsdag 27 tot en met zaterdag 31 oktober 2015 in ‘Limak Limra Hotel & Resort’, Kemer, Turkije. De voorlopige planning is dat er op dinsdag, woensdag en donderdag op de vloer wordt gespeeld. Op vrijdag worden alle halve finales en de finales van de koppels gespeeld en op zaterdag staan alle overige finales op het programma. Meer informatie over de WDF World Cup 2015, nieuws en updates zijn te vinden op onze website.

11


UITLEG SELECTIEBELEID Omdat het NDB Rankingcircuit 2015-2016 al weer begonnen is en dit tevens de basis is voor het selectiebeleid zijn ook de selectiereglementen opnieuw vastgesteld, deze vindt u op onze website. Hieronder leggen we de belangrijkste spelregels nogmaals uit. Sinds een aantal jaar kiest de NDB er voor om verschillende methoden te gebruiken om goede en talentvolle spelers vanuit de breedte van onze sport te selecteren. We kijken dus niet alleen meer naar de top van de ranking, maar ook naar spelers die daar net onder eindigen. Ook worden de belangrijkste landelijke competities gebruikt en bieden we daarnaast extra kansen voor spelers die zich o.a. via hun regionale lidorganisaties willen kwalificeren. Daarnaast blijven er enkele plekken over voor spelers die nationaal en/of internationaal goed presteren maar net niet aan de eerste voorwaarden voldoen (zie dit als ‘wildcards’). De Technische Staf kan hen zelf selecteren. Door deze verschillende methoden kan de NDB talent beter en eerder ontdekken. En nog belangrijker, talenten een stap laten maken in hun ontwikkeling naar topspeler.

Stap 1: De selectiespelers vanuit de ranking De eerste plekken in de selectie worden bepaald door de NDB Ranking. De volgende spelers plaatsen zich via de ranking voor de selectie:    

Heren: plek 1 t/m 6 Dames: plek 1 t/m 3 Junioren: plek 1 t/m 3 Meisjes: plek 1 t/m 2

Als één van deze spelers geen deel uit kan of wil maken van de selectie dan bepaald het selectiereglement dat deze plek op aanwijzen van de Technische Staf wordt ingevuld. De plek schuift dus niet door naar de eerstvolgende! Stap 2: Selectieplaatsen via Superleague (heren) en LaCo (dames, junioren)


Voor de tweede stap in het selectieproces kijken we naar de hoogste competities op landelijk niveau. Bij de dames en junioren wordt de beste LaCo speler uitgenodigd voor de selectie. Bij de heren zijn dit de beste twee Superleague spelers. Als deze spelers al via de ranking geplaatst zijn of geen onderdeel uit willen of kunnen maken van de selectie dan schuift deze plaats wel door naar de eerstvolgende. Stap 3: Kwalificatietoernooi (dames, heren) Om onder andere talentvolle en goed presterende spelers vanuit de lidorganisaties een extra kans te bieden is het kwalificatietoernooi in het leven geroepen. Voor dit toernooi krijgen bijvoorbeeld de lidorganisaties de mogelijkheid om zelf twee spelers af te vaardigen. De exacte criteria voor het kwalificatietoernooi wordt op korte termijn bekend gemaakt. De beste 2 heren en beste 2 dames van het kwalificatietoernooi plaatsen zich vervolgens voor de selectie.

En natuurlijk doet de NDB haar best de selectiespelers en het Nederlands team zo goed mogelijk te promoten via alle beschikbare communicatiekanalen. Alle rechten en plichten van zowel de NDB als de selectiespelers staan beschreven in een topsportovereenkomst die door beide partijen getekend moet worden. Vanzelfsprekend dienen leden van de Nederlandse selectie:     

Lid zijn van een aangesloten lidorganisatie van de NDB. De Nederlandse nationaliteit bezitten. Speelgerechtigd zijn conform de reglementen van de WDF. De topsportovereenkomst te tekenen. Beschikbaar te zijn voor alle wedstrijden, trainingen en andere activiteiten waarvoor ze conform de topsportovereenkomst uitgenodigd worden. Vormbehoud te tonen.

Stap 4: Resterende aanwijsplekken Selectie en benoeming Nederlands team Pas tijdens de laatste stap in het selectieproces worden plekken in de selectie door de Technische Staf zelf aangewezen. Hier gaat het om maximaal 3 heren, 2 dames, 2 junioren en 2 meisjes. De aanwijsplekken zijn bedoelt voor goed presterende spelers die nationaal en/of internationaal goed presteren maar (net) niet voldoen aan de overige criteria. Het is mogelijk dat deze stap eerder in het proces genomen wordt ivm naderende evenementen (zoals EK jeugd in juli). Wat biedt een plek in de selectie allemaal? In de afgelopen maanden heeft de NDB bovenstaande stappen genomen en is de Nederlandse selectie 2015-2016 samengesteld (klik hier voor meer informatie). Naast de kans om uit te mogen komen in het Nederlands team biedt de Nederlandse selectie nog veel meer! Zo ontvangen selectiespelers bijvoorbeeld financiële ondersteuning voor open BDO/WDF toernooien en de Winmau World Masters waar selectiespelers voor aangemeld worden. De herenselectie speelt jaarlijks om een wildcard voor de Finder Darts Masters (voorheen Zuiderduin). Alle selectiespelers ontvangen uiteraard de benodigde NDB kleding en speelshirts. Ook staan er voor komend seizoen verschillende vormen van begeleiding en trainingen op het programma, waarbij ook mental coaching aandacht zal krijgen.

Vanuit de selecties worden door de Technische Staf, op aangeven van de bondscoaches, de teams bepaald voor de verschillende evenementen die op de planning staan. Dit zijn altijd intensieve procedures waarbij lastige beslissingen gemaakt moeten worden. De NDB heeft als beleidsdoelstelling alle selectiespelers minimaal één keer in actie te laten komen namens Nederland. De NDB vaardigt namens Nederland nationale teams en/of spelers af naar o.a. de WDF World Cup, WDF Europe Cup, WDF Europe Cup Youth en andere landenevenementen. De Technische Staf De belangrijkste beslissingen omtrent de Nederlandse Selectie en de teams die de toernooien spelen worden genomen door de Technische Staf van de NDB. De Technische Staf wordt gevormd door de Nederlandse bondscoaches Hans Senders (heren), Karin ten Kate (dames) en Hermien Straten (jeugd), Technisch Directeur Breedtesport Johan Bovenschen, Technisch Directeur Topsport (vacant) en de directeur/topsportcoördinator van het bondskantoor Niels de Ruiter. Voor de spelers zijn de bondscoaches in veel gevallen het rechtstreekse aanspreekpunt. Voor alle algemene vragen en praktische vragen is Niels via het bondskantoor het contactpersoon (info@ndbdarts.nl of 030-2081180).

Op naar een prachtig topsportseizoen 20152016!

13


Nederlandse selectie ----Ze verdedigen de Nederlandse eer, zorgen voor wereldwijde overwinningen, wakkeren onze Oranjetrots aan en bezorgen ons darts op het hoogste niveau: het Nederlands Team. De Nederlandse Darts Bond kent drie selecties waaruit het Nederlands team benoemd wordt: heren, dames en jeugd.

HEREN

Herenselectie: (v.l.n.r.) Berry van Peer, Jeffrey Sparidaans, Michel van der Horst, Danny Noppert, Marcel Blik, Richard Veenstra, Frans Harmsen, Rick Hofstra, Wesley Harms, Wim Kroezen. Bondscoach: Hans Senders Damesselectie: (v.l.n.r.) Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Karin Krappen, Carla Molema, Kelly Streef, Rilana Erades. Bondscoach:Karin ten Kate Jeugdselectie: (v.l.n.r.) Jaimy van Bavel, Jeffrey Ballast, Job ten Heuvel, Justin van Tergouw, Kyana Frauenfelder, Layla Brussel, Maikel Verberk, Niels Zonneveld, Priscilla Steenbergen. Bondscoach: Hermien Straten


seizoen 2015 - 2016

DAMES

JEUGD


NDB mikt op jeugd! Goed nieuws! Net als in afgelopen jaren gaat de NDB in seizoen 2015-2016 opnieuw investeren in jeugd en promotie van de dartssport. Dit is natuurlijk iets wat we de laatste jaren structureel doen. Sinds 2012 stellen we budget beschikbaar en sinds 2014 hebben we dit standaard opgenomen in ons beleid. Ieder jaar investeren we erg veel in onze jeugddarters. Maar we ondersteunen ook onze lidorganisaties in hun promotie activiteiten. Ook dit jaar wordt een bedrag van â‚Ź10.000 beschikbaar gesteld ten behoeve van activiteiten voor de verschillende lidorganisaties. Vorig jaar waren er vele lidorganisaties die prachtige activiteiten organiseerden om onze jeugd en dartssport te promoten. Alle lidorganisaties zijn inmiddels geĂŻnformeerd over de mogelijkheden om budget aan te vragen. Foto: Anita Riemersma


TERUGBLIK AMATEUR & JEUGD TROFEE Op zondag 26 april waren er maar liefst 138 senioren en 176 jeugddarters aanwezig in Sporthal Waterwijk te Almere om deel te nemen aan de vierde editie van de Amateur & Jeugd Trofee. Het werd een gezellige en geslaagde dag met lachende en vrolijke gezichten. Tijdens deze gezellige dag was er van alles te doen en te winnen. Op de vele dartsbanen gingen de darters de strijd met elkaar aan in vier verschillende categorieën. Dit resulteerde in vrolijke en geconcentreerde gezichten en spannende dartswedstrijden. Voor de allerkleinsten was er een springkussen en waren er allerlei leuke dartsspelletjes in het nieuwe jeugdhonk van de DBA dat tijdens de Amateur & Jeugd Trofee officieel geopend werd. Bij de meisjes wist Lerena Rietbergen te winnen, in de finale bij de beginnende jeugd was Ilias de Goede het sterkst. Bij de gevorderde jeugd was Mike van Duivenbode de winnaar. In het senioren toernooi liet Ivo Leekman zich opnieuw kronen tot kampioen. Tijdens de Amateur & Jeugd Trofee bestond ook de mogelijkheid een leg te gooien tegen Co Stompé. Onder begeleiding van Mastercaller Marco Meijer stonden de allerkleinsten vol trots te gooien tegen de Nederlandse topper. Ook kregen alle kinderen een presentje om mee naar huis te nemen. Voorafgaande aan de finales was er een verloting waar alle darters automatisch aan deelnamen.

Vele blije gezichten werden naar voren geroepen door DBA voorzitter Arend Freeth om een splinternieuw Winmau dartsbord in ontvangst te nemen. Ook de opening van een speciaal jeugdhonk voor Almeerse darters stond op het programma. Dat zogenaamde 'Jeugddartshonk Trefpunt' werd geopend door Rinus Loof-van Overmeeren, coördinator van de Dartsbond Almere, wethouder René Peeters en Co Stompé. Volgens Stompé, die door vrijwel alle darters werd gevraagd om een handtekening of een foto, is een jeugdhonk als deze ontzettend belangrijk. ,,Darten is nu eenmaal niet de eerste sport waar je als kind aan denkt, maar toch hebben we de jeugd hard nodig. Aanwas van nieuwe leden is altijd goed. Dat kinderen hier een eigen plek krijgen, helpt daar enorm aan mee." De NDB feliciteert de DBA met hun fantastische jeugdhonk! De NDB wil naast alle enthousiaste aanwezige darters ook graag haar officials, Sporthal Waterwijk, Marco Meijer, Co Stompé heel hartelijk danken voor deze mooie dag. Natuurlijk willen we ook de DBA bedanken voor de goede en positieve samenwerking! Wij kijken uit naar de volgende Amateur & Jeugd Trofee welke op 8 november zal plaatsvinden. Voor meer informatie zie de poster hiernaast. Wij hopen in ieder geval u alle daar weer te mogen begroeten!


AMATEUR & JEUGD

TROFEE

8 NOVEMBER 2015

Dart Vereniging Oost-Nederland

Sporthal De Kruidenwijk • Kuperserf 41 • Nijverdal Mooie bekers en € 2000,aan waardebonnen te winnen! Aanvang: 11.00 uur

Seniorentoernooi alleen voor amateurdarters!

Iedereen kan winnen en je hoeft geen lid te zijn!

Eerste en eredivisiespelers, LaCo en SuperLeague darters uitgesloten

Bij de jeugd is iedereen welkom! Onderscheid in niveau bij jeugd

Jeugd: gratis Senioren: € 5,KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN VOORINSCHRIJVING OP:

WWW.NDBDARTS.NL

Organisatie i.s.m. Dart Vereniging OostNederland


NOC*NSF / NATIONALE SPORTW EEK

Traditiegetrouw was afgelopen april de twaalfde editie van de Nationale Sportweek. Een bonte stoet van ouders en kinderen waren aanwezig in het centrum van Doetinchem om deel te nemen aan de verschillende sport- en spelactiviteiten in de binnenstad. Ruim 200 van de 393 gemeenten zien de Nationale Sportweek als een krachtig platform om mensen te laten genieten van sport. Ook de 40 deelnemende sportbonden en de duizenden sportaanbieders zien deze week als een effectief middel om hun tak van sport in de etalage te zetten. Zo ook de NDB! De Nederlandse Darts Bond was aanwezig met een stand op het Simonsplein. Op 2 echte dartsbanen met daarnaast het altijd in trek zijnde opblaasbare Dartsbord van 4 meter hoog, konden de ge誰nteresseerden kennis maken met de dartsport. Zowel kinderen, ouders als opa's en oma's verschenen aan de oche om een aantal pijlen te gooien. Dat ook mensen met een beperking of handicap kunnen darten, dat bleek wel weer! De stralende lach en pretogen van een enthousiaste jeugdige rolstoeler aan het bord was fantastisch. Onder toeziend oog van zijn trotse vader en zijn trouwe hulphond wist deze jongen het bord te raken.

Het 'Bull' spel was zoals altijd een trekpleister. Mede door de aanwezige wind, bleek dit spel toch wel moeilijker dan gedacht. De jeugd had hier duidelijk de toekomst, want het spel werd gewonnen door een 16-jarige jongen uit Doetinchem die trots met zijn fonkelnieuwe Winmau Blade 4 dartsbord op de foto ging. Voor de jongere deelnemers (tot 14 jaar) was er ook het ballonnen spel, met een van de drie darts moest de kleine rondwiebelende ballon stuk gegooid worden. Lukte dat, dan werd men beloond met een leuk prijsje. Al met al was het wederom een geslaagde dag en hebben vele mensen kennis gemaakt met de dartssport. De Nationale Sportweek was dit jaar een groot succes. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport organiseerden in het hele land sportieve activiteiten. Zo ook enkele lidorganisaties, dartsverenigingen en dartslocaties. Wij danken iedereen die heeft deelgenomen!

21


RANKINGKAMPIOENEN SEIZOEN ’14-‘15 Aileen de Graaf, Wesley Harms, Dennie Olde Kalter, Maikel Verberk, Kyana Frauenfelder en Levy Frauenfelder mogen zich een jaar lang Nederlands Ranking kampioen noemen! Over het gehele seizoen 2014-2015 genomen waren zij de beste en zijn dus de terechte kampioenen geworden. De Nederlandse Darts Bond wil deze 6 topdarters dan ook heel hartelijk feliciteren met hun Rankingkampioenschap.


NDB Rankingcircuit 2015-2016 Het landelijke circuit voor alle jeugd, amateurs en gevorderde darters!

Ranking 1 6 september 2015

Ranking 2 4 oktober 2015

OPEN ROTTERDAM

OPEN GRONINGEN

SPORTCENTRUM

SPORTPLEIN

VLAARDINGEN,

INDOORCENTRUM

VLAARDINGEN

VEENDAM,

Neem deel aan het Rankingcircuit en maak

KANS OP EEN PLEK IN DE NATIONALE SELECTIE!

VEENDAM Ranking 3 29 november 2015

Ranking 4 13 december 2015

OPEN OOST-NEDERLAND

NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN

APARTHOTEL,

SPORTHAL CORLAER,

DELDEN

NIJKERK

Ranking 6 21 februari 2016 OPEN ZUID-NEDERLAND

OPEN DEN HAAG SPORTHAL HOUTRUST, DEN HAAG

Ranking 8 24 april 2016

Ranking 7 3 april 2016 LOCATIE VOLGT

Ranking 5 17 januari 2016

OPEN MIDDEN-NEDERLAND SPORTCENTRUM HOENDERDAAL,

‘T PUMPKE,

DRIEBERGENRIJSENBURG

HEEZE

Altijd 6 verschillende

TOERNOOIEN!

Totale prijzenpot 4.000,- per Ranking

Heren A voor gevorderde darters, Heren B voor amateurs, Dames, Jeugd (14 t/m 17 jaar), Meisjes (t/m 17 jaar) en Aspiranten (t/m 13 jaar)

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP:

WWW.NDBDARTS.NL


Van 29 t/m 31 januari 2016 zal De Bonte Wever Assen opnieuw het decor zijn van het grootse BDO/WDF dartstoernooi ter wereld: De Dutch Open Darts 2016. Dit unieke dartsfeest zal voor de derde keer georganiseerd worden in de Drentse hoofdstad. “Gezien de positieve reacties na de laatste editie zijn wij overtuigd dat deze locatie zeer geschikt is voor de Dutch Open Darts en past bij onze spelers en bezoekers. De komende editie willen we opnieuw verbeteringen doorvoeren die ten goede komen aan dit schitterende evenement. Zo zal de Dutch Open Youth weer binnen De Bonte Wever plaatsvinden en zal de gezellige feesttent uiteraard blijven”, zegt toernooidirecteur Niels de Ruiter. Ook Sijmon Timmers, voorzitter van de NDB, is blij met de continuering in de huidige locatie. “We hebben duidelijke afspraken met de locatie en andere partners gemaakt waardoor we dit prachtige evenement opnieuw op grootse wijze en kostendekkend kunnen organiseren.” De voorbereidingen voor de Dutch Open Darts 2016 zijn inmiddels in volle gang. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen volg ons dan op Twitter en Facebook. De inschrijving zal op 1 oktober 2015 open gaan.


29/30/31 JANUARI 2016

DUTCHOPEN DARTS DE BONTE WEVER ASSEN

INFO & INSCHRIJVINGEN

WWW.

DUTCHOPENDARTS .NL

RANKED BY:


31.01.16 DE BONTE WEVER ASSEN

DUTCHOPEN DARTSYOUTH , Iedereen mag meedoen je hoeft geen lid te zijn! INFO & INSCHRIJVINGEN

WWW. DUTCHOPENDARTS .NL


Verrassend veelzijdig! SPORT Sporten voor iedereen, op ieder niveau en dat met het meest complete all-in sportabonnement van Assen! Als lid kunt u gebruikmaken van alle faciliteiten: fitness, groepslessen, zwemmen, schaatsen, aquasporten, sauna- en rustruimte... zelfs de drankjes zijn inbegrepen.

ONTSPANNING Een subtropisch zwemparadijs? Check. Bowling? Check. Lekker eten? Check! Een ijsbaan voor urenlang schaatsplezier? Alweer check. U kunt kiezen uit diverse dagarrangementen al vanaf € 24,50 p.p.!

ALL-INCLUSIVE GENIETEN! Gelegen aan de rand van Assen treft u viersterren hotel De Bonte Wever. U vindt hier alles onder één en hetzelfde dak en onze handige all-in formule maakt het u wel erg gemakkelijk. Het eten en drinken, toegang tot al onze faciliteiten zoals het subtropisch zwemparadijs, de bowling, het fitnesscentrum en de ijsbaan, alles voor één vaste prijs.

EVENTS De Bonte Wever biedt het hele jaar door volop vermaak en entertainment! Ontdek het grote aanbod aan artiesten, all-in feestavonden en diverse sportieve en muzikale evenementen. Voor een compleet overzicht kijkt u op www.debontewever.nl/events

De Bonte Wever | Assen

Stadsbroek 17

9405 BK Assen

telefoon

0592-356 000

www.debontewever.nl

e-mail

info@debontewever.nl


4-6december 2015 WERELDTOP DARTS

in Hotel Zuiderduin Egmond aan Zee

vrijdagavond zaterdagmiddag zaterdagavond zat. middag en -avond zondagmiddag passe partout

€ € € € € €

(prijzen zijn inclusief servicekosten van Ticketscript)

14,00 14,00 22,00 30,00 22,00 58,00

kaartverkoop: findermasters.nl hotelarrangement: zuiderduin.nl

SWIT CH TO THE FUTURE Egmond aan Zee


CHAMPIONS LEAGUE OF DARTS In Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee is onlangs de Champions League of Darts gespeeld. In totaal kwamen 159 darters aan de oche en kende het toernooi een aantal mooie winnaars. Bij de aspiranten haalden Anthony Moes (DVO) en Lars Plaisier (DBBR) de finale. Beiden lieten goed spel zien en hielden de zenuwen goed onder bedwang op het grote en mooie Zuiderduin podium. Uiteindelijk won Lars met 3-0 en zal hij te gast zijn in december bij de Finder Darts Masters! De meisjestitel ging dit jaar naar Priscilla Steenbergen van de DSWN. De Nederlands selectiespeelster wist in een spannende finale Lerena Rietbergen (DONHN) te verslaan met 3-2. Bij de junioren een verrassende winnaar, namelijk Geert Nentjes (DBA). Geert kende een geweldige dag door o.a. Mike van Duivenbode en Jaimy van Bavel te verslaan op weg naar de finale. In de eindstrijd versloeg de speler van het LaCo team DBA Club 208, Wesley Hurrebrink van de DVO met 4-2.

Sharon Prins (DSWN) complementeerde haar hattrick op de Champions League of Darts. Net als tijdens de voorgaande twee edities plaatste ze zich dit jaar wederom via de CLoD voor de Finder Darts Masters. Sharon versloeg in de halve finale Rilana Erades (DBBR) met 3-1. In de andere halve finale was Anca Zijlstra (KDO) met 3-2 te sterk voor Marjolein Tammer van de DONHN. Sharon won de finale met 4-2. Bij de heren wisten Danny Noppert (FDB) en Wouter Rietveld (DORA) de finale te bereiken. Danny won in de halve finale van Co StompĂŠ met 5-2 en Wouter versloeg Vincent Kamphuis met 5-4. De finale was van hoog niveau en werd uiteindelijk met 2-0 in sets gewonnen door Danny. Hem zien we terug tijdens de Finder Darts Masters in december!

29


FINDER RANKING VOLTOOID Met de resultaten van het Antwerpen Open is de Finder Darts Masters voor de komende editie compleet. Op basis van deze ranking plaatsen 16 heren en 2 dames zich rechtstreeks voor deelname aan het toernooi dat 4, 5 en 6 december gehouden wordt in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Van de 16 rechtstreeks geplaatste heren wordt de top 8 als groepshoofd geplaatst. Het damestoernooi heeft twee poules en de nummers 1 en 2 op de Finder Darts Masters ranking zijn als groepshoofd geplaatst. Naast spelers die zich via de ranking plaatsen worden ook de titelverdedigers van de laatste editie van de Zuiderduin Masters 2014 uitgenodigd voor deelname, net als de winnaar en winnares van de HAL Open 2015. In de komende periode wordt de deelnemerslijst aangevuld met spelers die vanuit de organisatie een wildcard ontvangen. De Nederlandse Darts Bond beschikt over de laatste wildcard die ze aan een Nederlandse speler mogen uitgeven. Op de vorige pagina leest u de resultaten van de CLoD.

Geplaatste heren: (tot nu toe) Wesley Harms, Martin Adams, Scott Mitchell, Jeffrey de Graaf, Glen Durrant, Darryl Fitton, Geert De Vos, Jamie Hughes, Scott Waites, Richard Veenstra, Ross Montgomery, Madars Razma, Pip Blackwell, Tony O'Shea, Martin Phillips, Gary Robson, Danny Noppert. Geplaatste Dames: (tot nu toe) Fallon Sherrock, Deta Hedman, Anastasia Dobromyslova, Aileen de Graaf, Sharon Prins. Geplaatste Jeugd: (tot nu toe) Maikel Verberk en Geert Nentjes. Meer informatie over de Finder Darts Masters en kaartverkoop en hotelarrangementen vindt u op: www.findermasters.nl


Eerder dit jaar stond de Evenementenhal Venray in het teken van darts. Zo werden de Hal Masters en de Hal Open Darts gespeeld. Roger Janssen, Deta Hedman, Wesley Hurrebrink en Carina Hansen hebben de HAL Masters 2015 op hun naam geschreven. Een dag later waren de 4 winnaars van de Hal Open precies hetzelfde als tijdens de Dutch Open Darts begin dit jaar. Opnieuw waren Aileen de Graaf, Martin Adams, Maikel Verberk en Sofie Jahn Bendorf het sterkst.

HAL OPEN DARTS Eerder dit jaar stond de Evenementenhal Venray in het teken van darts. Zo werden de Hal Masters en de Hal Open Darts gespeeld. Roger Janssen, Deta Hedman, Wesley Hurrebrink en Carina Hansen hebben de HAL Masters 2015 op hun naam geschreven. Een dag later waren de 4 winnaars van de Hal Open precies hetzelfde als tijdens de Dutch Open Darts begin dit jaar. Opnieuw waren Aileen de Graaf, Martin Adams, Maikel Verberk en Sofie Jahn Bendorf het sterkst. Hal Masters

Hal Open

In de finale van de Hal Masters speelde Roger Janssen tegen Martin Adams. In een spannende strijd had de Belg 5 sets nodig om 'Wolfie' te verslaan. 'The Dark Destoyer' Deta Hedman wist in de eindstrijd te winnen van Lorraine Winstanley nadat ze in de halve finale van Aileen de Graaf had gewonnen.

Dat Martin Adams in goede vorm verkeerde in Venray bleek toen hij de tweede dag wederom finalist was. Dit keer was hij wel de sterkste en won van Scott Waites (3-1, 3-1, 3-0). Ook Aileen de Graaf won het toernooi na een ijzersterke comeback. In de finale wist ze Fallon Sherrock te verslaan met 3-0, 2-3, 0-3.

Wesley Hurrebrink ging met de juniorentitel aan de haal door Gian van Veen met 5-3 te verslaan en landgenote Priscilla Steenbergen moest het onderspit delven tegen Carina Hansen die met 4-2 de titel meenam naar Denemarken.

Bij de junioren wist Maikel Verberk de eindstrijd in zijn voordeel te beslissen. Bij de meisjes zagen we Kyana Frauenfelder op het podium tegen Sofie Jahn Bendorff. Laatsgenoemde bleek de sterkste en ging met de winst aan de haal.

31


GRAND SLAM OF DARTS QUALIFIER De inschrijving voor de NDB Grand Slam of Darts Qualifier is geopend! Wil jij kans maken om live op Sky Sports en voor het oog van duizenden uitzinnige dartfans een partij te spelen tegen Phil Taylor, Michael van Gerwen of Gary Anderson? Schrijf je dan nu in voor het kwalificatietoernooi dat op 18 oktober in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven zal plaatsvinden en maak kans op een startbewijs! Aan het kwalificatietoernooi mogen alle Nederlandse en Europese spelers deelnemen die ook daadwerkelijk een Nederlandse of Europese nationaliteit hebben. Spelers die in Europa wonen, maar geen Europese nationaliteit hebben, kunnen dus niet deelnemen. Spelers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn ook uitgesloten net als ‘Tour Card holders’ en ‘PDPA Associate Members’ (deelnemers aan Q-School of spelers die ‘associate membership’ hebben afgesloten). De BDO en NDB hebben een lijst van deze spelers ontvangen. Bij twijfel of je op de lijst voorkomt kun je contact opnemen met de NDB. Spelers die willen deelnemen dienen op 18 oktober 2015 zestien jaar of ouder te zijn.

Inschrijven is mogelijk door de inschrijfmodule op onze website in te vullen en vervolgens direct te betalen via Ideal. U krijgt een bevestigingsmail na een succesvolle inschrijving. Twee spelers zullen zich plaatsen voor de ‘Singha Beer Grand Slam of Darts 2015’ welke plaats zal vinden van 7 t/m 15 november in de ‘Wolverhampton Civic Hall’ te Engeland. De ‘Singha Beer Grand Slam of Darts’ is een lucratief toernooi waar naast de 24 PDC spelers dus ook 8 BDO spelers aan deel zullen nemen. Vorig jaar kende dit prestigieuze toernooi een totale prijzenpot van maar liefst 400.000,- pond met 100.000 pond voor de winnaar. Het kwalificatietoernooi zal plaatvinden op 18 oktober in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Exacte tijden hangen af van het aantal inschrijvingen en zullen t.z.t. bekend worden gemaakt op onze website. U kunt er rekening mee houden dat het kwalificatietoernooi in de ochtend zal beginnen met het streven om in de vooravond de winnaars bekend te kunnen maken. Voor toeschouwers is de entree gratis.

33


VOORUITBLIK WINMAU WORLD MASTERS De lijst van Nederlandse deelnemers aan de Winmau World Masters 2015 is compleet. Een record aantal Nederlandse topdarters hebben zich geplaatst! In totaal reizen er vanuit Nederland 22 heren, 10 dames, 14 junioren en 4 meisjes naar Hull. De NDB heeft inmiddels de complete aanmelding bij de British Darts Organisation verzorgd. Rick Hofstra, Remco van Eijden en Colin Roelofs hebben bij de NDB aangegeven de oversteek niet te maken. In totaal komen er 50 spelers in actie, zoals gezegd een nieuw record en een prachtig resultaat van alle Nederlandse successen in binnen- en buitenland.

De Winmau World Masters 2015 is een ‘major’ toernooi en wordt live uitgezonden op de Britse Eurosport. Het evenement kent een prachtige geschiedenis en begint op woensdag 7 oktober met de World Youth Championships (finale op Lakeside) en Lakeside playoffs. Op donderdag 8 oktober start de Winmau World Masters, op 11 oktober worden de finales van de Winmau gespeeld. Uiteraard blijven we al het nieuws rondom de Winmau World Masters en de Nederlandse afvaardiging op de voet volgen. Hou onze website dus in de gaten! Daar vind je ook een lijst met alle deelnemers.


NEW 2015 COLLECTION

For details of the new 2015 collection please visit Follow us on

@winmau Find us on

winmau.com

winmaudarts Subscribe on

winmaudartstv


SUPERLEAGUE In de maand mei kwam SuperLeague seizoen 2014-2015 ten einde. Hieronder aandacht voor de kampioenen. Hoofdklasse

Overgangsklasse A

Wanneer Oranje Bar 1 en Dibo Darts hun eerste wedstrijd op de gezamenlijke finaledag zouden winnen werd het onderlinge treffen beslissend. Dibo won met 7-3 van de Vrijbuiter en Oranje Bar 1 versloeg de Rietplas met 9-1. In een geweldige wedstrijd werd Dibo Darts vervolgens voor de derde achtereenvolgende keer kampioen van de hoofdklasse. Tegen Oranje Bar boog Dibo een 4-2 achterstand om tot een genoodzaakte 6-4 winst. De beslissende solo werd gewonnen door Rick Hofstra die Geert de Vos versloeg.

Bosgenoegen is de nieuwe kampioen in deze klasse. 't Ouwe Vat werd tweede en Tapperij Teun werd derde.

Een derde plaats in de competitie was er voor The Switch uit Den Haag. De Schot uit Zaandam wist zich door twee winstpartijen tegen Oranje Bar 3 en Real Magic te verzekeren van lijfsbehoud. Voor Oranje Bar 3, Real Magic en CafĂŠ Kremer viel het doek. Zij zullen volgend jaar in de overgangsklassen uitkomen.

Overgangsklasse B In overgangsklasse B deed zich hetzelfde scenario voor als in de hoofdklasse. De Zwaantjes en Red Alert Bet Kolen maakten in een prachtig onderling duel uit wie er zou promoveren naar de hoofdklasse. Zoals al het gehele seizoen waren de teams ontzettend aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk wist Red Alert de wedstrijd te winnen dankzij een solowinst van Jeffrey Sparidaans ten koste van Joppe Bakens. CafĂŠ d'n Beer werd dit seizoen derde. Oranje Bar 2 degradeerde uit de hoofdklasse en Sterkdarts Goudenregenbar 2 zal komende zaterdag spelen om handhaving te bewerkstelligen.


Overgangsklasse C De ontknoping in de onderste regionen was in deze klasse bloedstollend spannend. Maar liefst vier teams liepen het risico te degraderen en uiteindelijk was Taveerne de ongelukkige. Sterkdarts Goudenregenbar 1 was al zeker van het kampioenschap. 't Pleintje werd tweede en Nelly's CafĂŠ derde. De NDB bedankt alle teams voor hun aanwezigheid en een sportief seizoen. Wij wensen iedereen tevens veel succes in het komende seizoen.


LACO Na de finales van de Landelijke Competitie mag zowel het dames- als herenteam van de DSWN zich een jaar lang Nederlands LaCo kampioen noemen! Finale heren DSWN – DBA De heren van Almere begonnen iets scherper aan de wedstrijd dan hun tegenstanders uit Den Haag. Met een voorsprong van 5-4 na de singles en 7-5 na de trio's voor DBA zagen de mannen uit Den Haag tijdens de koppels plots het licht. Alle vier de koppels werden knap gewonnen en hiermee werd het kampioenschap binnengehaald voor DSWN. Wat een fantastische comeback! Kampioensteam Heren DSWN: Menno Both, Rene van der Ent, Danny de Haas, Ronnie Hack, Arie van de Heuvel (teammanager), Jordi Jozee, Raymond Kamps, Marco de Kreij, Patrick van Kuijk, Jordi van Rheenen, Carlo Ros, Robbie van Zuidam en Richard Zuidwijk.

Finale dames FDB - DSWN De dames uit Den Haag namen een snelle voorsprong in de finale, met in de singles regelmatig een zeer hoog niveau. Met een 3-2 voorsprong na de singles en 5-4 na de koppels bracht de teamgame, in stijl, het kampioenschap voor de dames van DSWN. Ook een groot compliment aan de dames van de FDB die dit seizoen alleen verloren van de DSWN. Kampioensteam Dames DSWN: Bianca Borghart, Tamara Brandt, Louise Bunk, Jessica BĂśhmers, Priscilla Groeneweg, Jeanine Hart, Raym Kruys (teammanager), Sharon Prins, Anita Rog, Beverley Siegers en Ria Walraven.

De NBD feliciteert de dames en heren van de DSWN en bedankt alle aanwezige teams voor een fantastisch LaCo seizoen 2014-2015!


LACO JEUGD Na de gezamenlijke finaledag van de Landelijke Competitie voor de jeugd mag de RDB zich kampioen noemen! Tijdens de gezamenlijke finaledag werd begonnen met de kwartfinales. DBA-1 won daarin van het thuisspelende DBA-Dartclub 208 met 6-3. De beide teams van DBA waren erg aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk gaf de ervaring de doorslag. In de tweede kwartfinale wist DBMN-A met 7-0 te winnen van de DONHN. De Noord-Hollanders zaten een aantal keer dicht bij een wedstrijdpunt, maar helaas viel de dubbel niet. Toch kan de DONHN terugkijken op een succesvolle rentree in de jeugd LaCo met een plaats in de playoffs. De twee resterende kwartfinales waren ongemeen spannend. De TDV begon ijzersterk aan de wedstrijd tegen de DVO-1, maar zag de tegenstander in de koppels terugkomen. Uiteindelijk werd de strijd in de teamgame beslist door de TDV: 6-4. Bij de wedstrijd tussen de RDB en de FDB moest tevens de teamgame de doorslag geven. De RDB wist deze te winnen en plaatste zich voor de halve finale.

In de halve finale schoot de RDB uit de startblokken

In de halve finale schoot de RDB uit de startblokken tegen de TDV en wist de eerste vier singles te winnen. Jelle Matthieu wist namens de TDV de eer te redden door zijn single te winnen en de stand op 4-1 te zetten. De eerste twee koppels waren een prooi voor de RDB en met een 6-1 zege plaatste zij zich voor de finale. De andere halve finale ging tussen de nummer ĂŠĂŠn en twee van vorig jaar: DBMN - DBA-1. Het werd een thriller waarbij de stand na de koppels 5-4 in het voordeel van DBA-1 was. Tijdens de teamgame waren het de Almeerse darters die beter scoorden en met de zege aan de haal gingen. De finale tussen DBA-1 en RDB was van een prachtig niveau. Singleoverwinningen waren er voor Javanico Jansen, Maikel Verberk en Levy Frauenfelder van de RDB en voor Job ten Heuvel en Danny Riechelmann van de DBA. In de koppels was het ongelofelijk spannend en viel uiteindelijk de beslissing in de vierde koppel. Levy Frauenfelder en Jerry Kaldenberg wisten de beslissende dubbel te vinden en daarmee werd de RDB kampioen! Wij danken alle teams en begeleiders voor het succesvolle seizoen.


NDB TEAM CUP De Krooshof in het dorpje Zijderveld, vlakbij Vianen langs de A2, was het strijdtoneel voor de finales van de NDB Team Cup 2014-2015, het enige bekertoernooi voor alle competitieteams van alle niveaus in Nederland. Na een sportieve dag met stralend voorjaarsweer mogen Real D.B.I.D.C. (BDC), AloĂŤ Masters (RDB) en Get Lucky! (RDF) zich een jaar Team Cup kampioen noemen!

De kampioenen werden vervolgens gehuldigd op het podium waarbij ze uiteraard de prachtige trofeeĂŤn en bloemen in ontvangst mochten nemen. Daarnaast kregen alle spelers een klein aandenken mee. De NDB bedankt alle teams die hebben deelgenomen aan de NDB Team Cup 2014-2015!

Natuurlijk komt de NDB Team Cup ook volgend seizoen terug! Mis het niet!


NDB Team Cup 2015 - 2016 JE EIGEN COMPETITIETEAM MEE AAN HET ENIGE LANDELIJKE BEKERTOERNOOI! DOE MET

INSCHRIJVEN KAN TOT 01.01.16 INSCHRIJVEN

GRATIS

INDELING IN

PRIJZENGELD: 竄ャ1.000,PER CATEGORIE

3 VERSCHILLENDE CATEGORIEテ起

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP:

WWW.NDBDARTS.NL


BEKERKAMPIOEN Tijdens de landelijke bekerkampioenschappen speelden er 21 regionale bekerkampioenen tegen elkaar om te strijden om de Nederlandse bekertitel. Er werd gespeeld in zeven poules van drie teams waarbij de nummers een en de beste nummer twee doorgingen naar de kwartfinales. De Dapp’re Strijders waren de beste en werden de nationale bekerkampioen! Red Alert (TDV), Thoms Fifth Division (DSWN), Dapp're Strijders (DORA), Ouwe Vat 1 (FDB), Oranjebar Lions (PDB), The Magic Darts (RD), Kremer 5 (DVO) werden eerste in hun poule en De Zotte Vogelpikkers (DBMN) maakte als beste nummer twee het achttal van de kwartfinales compleet. In de kwartfinales won Thoms Fifth Division met 4-2 van Red Alert en de Dapp're Strijders won met 4-2 van Ouwe Vat 1. In de andere twee kwartfinales kwam de beslissing via de teamgame. Oranjebar Lions won daarmee van The Magic Darts en De Zotte Vogelpikkers won de teamgame van Kremer 5. Frans Harmsen kon tijdens zijn single nog wel een extra 170 finish op zijn lijst bijschrijven. In de halve finales was de stand na de singles bij beide 3-1. Thoms Fifth Division (1) vs Dapp're Strijders (3) en Oranjebar Lions (3) vs De Zotte Vogelpikkers (1). In de koppel pakken de Dapp're Strijders het vierde punt door een 157 check van Remco van Eijden en bereikten als eerste de finale.

De Zotte Vogelpikkers wonnen de 2 koppels en maakten daarmee 3-3 waarop de teamgame de beslissing moest brengen. Een 112 finish van Frans Harmsen leverde een finaleplaats op voor de Zotte Vogelpikkers. De finale ging dus tussen Dapp're Strijders (DORA) en De Zotte Vogelpikkers (DBMN). Na de singles was het 1-3 voor De Zotte Vogelpikkers. In de eerste koppelpartij pakten de Dapp're Strijders, Erwin Renkema en Marcel Ruiters een punt terug tegen Thomas Ham en Frans Harmsen. Ook het tweede koppel werd gewonnen door de Dapp're Strijders. Remco van Eijden en Jimmy Hendriks wonnen van Sietse Lap en Jurrian van Os. De teamgame moest dus de beslissing geven. De Dapp're Strijders kwamen hier als winnaar uit de bus! De ontlading was groot bij de Dapp're Strijders. Zij zijn de nieuwe Landelijke Bekerkampioen 2015! De Nederlandse Darts Bond bedankt alle vrijwilligers en feliciteert de Dapp're Strijders met de titel!


LANDELIJKE DIVISIEKAMPIOENSCHAPPEN In juni stonden de kampioenschappen voor alle divisies op het spel. Hieronder een terugblik op deze spannende dagen met topwedstrijden! Eredivisie

1e Divisie

In de Eredivisie verschenen 21 teams aan de start. Na de poules gingen de zeven nummers 1 aangevuld met ĂŠĂŠn nummer 2 door naar de kwartfinales. Bosgenoegen 3 (DBMN) wist met met 4-3 te winnen van Herrie in 't Hof (RDO). Nelly's (DONHN) versloeg Bottom of the House (DBA) met 4-2. De Ramses Sjaffies (DBBR) tegen de Vrijbuiter 1 (DVS) werd 1-4 en de Spankers (DVO) verloren van 't Ouwe Vat 1 (FDB) met 3-4.

De 1e divisie ging van start met 25 teams en deze werden onderverdeeld in acht poules. Alle winnaars van de poules gingen door naar de kwartfinales. De wedstrijden tussen RCT (ZDF) vs Midnight 1 (PDB) en De Drielse pijlen (BDC) vs Memory All Stars (DVO) eindigden beide in 0-4. 2 Fast 4 You (WBDF) verloor met 2-4 van The Soprano's (RDB). Bij Cambuur 35+ (FDB) tegen Xtreme Sport 4 (TDV) bracht de teamgame de beslissing: 4-3. Net als in de eredivisie ook hier beide wedstrijden 3-1 na de singles. Memory All Stars maakte het in de eerste koppel af en Midnight 1 deed dat in het tweede koppel. Daardoor hadden we in de 1e divisie een finale tussen Memory All Stars en Midnight 1.

Beide halve finales waren 3-1 na de singles, en bij beide viel de beslissing in het eerste koppel waardoor de finale ging tussen Nelly's en de Vrijbuiter 1. In de finale stond Nelly's na de singles op een 3-1 voorsprong. De 2 koppels die volgden waren spannend en het duurde even voordat de winnende wedstrijdpijl viel. Uiteindelijk werd Nelly's (DONHN) kampioen van Nederland in de eredivisie!

De teamgame moest uiteindelijk de beslissing brengen en met een 140 check werd Midnight 1 (PDB) kampioen van Nederland in de 1e divisie!


2e Divisie In de tweede divisie verschenen er 22 teams aan de start en dus werd er gespeeld in zes poules. In de kwartfinale versloeg Bonnefooi (RDB) Pake's Toppers (FDB) 4-3. Hierden 1 (DBMN) won met 4-3 van Hatzeflats (ZDF) en de Untouchables (DOGD) wonnen met 4-3 van D'n Brouwer 3 (PDB). Tenslotte wonnen The Maffioso's (DONHN) van Team Rittenburg (DBBR) met 4-0. In de halve finale was de Bonnefooi met 4-1 te sterk vor Hierden 1. De andere halve finale duurde een stuk langer en daar was de spanning om te snijden. In een sportieve wedstrijd wonnen de Maffioso's met 4-3 van the Untouchables. De Maffioso's hadden duidelijk geen last van de zware halve finale, want ze kwamen met een 3-1 voorsprong uit de singles. De Bonnefooi kwam knap terug, maar uiteindelijk ging de titel via de teamgame alsnog naar de Maffioso's! 3e Divisie De derde divisie ging van start met 23 teams en deze werden onderverdeeld in zes poules. In de kwartfinale waren het de Pipoos (TDV) die met 4-1 wonnen van D.E.S. 1 (DORA). Ax Arrows 4 (DOT) wist met 4-3 te winnen van AloĂŤ Masters (RDB) en de AA Boys (FDB) wonnen van Team Status (DOGD) met 4-1. Kremer 6 (DVO) haalde het niet tegen The Grisly Grizzly's (SDC): 0-4. In de halve finale versloegen de Ax Arrows de Pipoos met 4-2 en wonnen de AA Boys met dezelfde cijfers van The Grisly Grizzly's. De finale was spannend, maar uiteindelijk bleken de Ax Arrows de sterkste in de teamgame en haalden ze de Nederlandse titel binnen. 4e Divisie Van de vierde divisie kampioenen kwamen 14 teams naar Nijkerk. Daar wisten de Dartiesten (TDV) de kwartfinale te winnen van DC Strandhut (VDO) met 4-1. Real D.B.I.D.C. (BDC) won met 4-0 van de Bierelier 5 (DBMN) en Tsunami (RDO) wist de Wiener Schnitzels (DORA) te verslaan met 4-1. Tenslotte was Makkum 3 (FDB) te sterk voor 'Beste Beentjes voor II (DONHN): 4-2. Tsunami won redelijk eenvoudig met 4-1 van Makkum 3. De Dartiesten hadden een teamgame nodig om de beslissing te forceren tegen REAL D.B.I.D.C.: 4-3. In de finale bleek Tsunami met 4-1 te sterk.

De NDB feliciteert de Nederlands kampioenen!


NJTK 2015 Vandaag werd in sporthal Corlaer de Nederlandse Jeugd Team Kampioenschappen (NJTK) gespeeld. 32 teams kwamen naar Nijkerk, een prachtig aantal! Het werd een zeer geslaagde dag met veel enthousiaste jeugdspelers. Naast het toernooi konden de kinderen hun talent laten zien tijdens tal van andere spelletjes. Ook was Berry van Peer aanwezig die een demonstratie gaf in het dartsspel cricket. Het spel waar hij twee weken geleden wereldkampioen mee werd. Menig jeugdspeler legde Berry het vuur aan de schenen!

Aspirantentoernooi

Juniorentoernooi

In het aspirantentoernooi zagen we vele nieuwe gezichten en ook ontzettend veel piepjonge kinderen die al fantastisch kunnen darten. De verliezersronde werd uiteindelijk gewonnen door "Huh wat staat daar nou?" die in de finale DVO Aspiranten 2 de baas was.

Bij de junioren werd de verliezrsronde gewonnen door "Team A... uh correctie team B" van de DONHN dat in de finale won van "Negen Zoenen". De finale in de winnaarsronde was er één van hoog niveau. "Hollands Next Topdarters" trof het TDV team "Chocomel voor 4". Uiteindelijk wist Holland's Next Topdarters de titel binnen te slepen door met 3-0 te winnen.

In de winnaarsronde was de finale bloedstollend spannend. Uiteindelijk werd de wedstrijd in de allerlaatste leg beslist. DVO Aspiranten versloeg de "DSWN Haagse Sjonnies" en kroonde zich dus tot Nederlands Jeugd Team Kampioen bij de aspiranten! Tijdens de prijsuitreiking was er naast de prachtige bekers ook een prijs voor de origineelste teamnaam. Deze ging naar "Can you handle us?”.

Het dartsspellencircuit werd gewonnen door Gian van Veen (junioren) en Sander Algera (aspiranten). De teamopdracht, waarbij de teams in 20 beurten zoveel mogelijk punten probeerden te gooien, werd een prooi voor "The Underdogs" (junioren) en de DVO Aspiranten 1 (aspiranten).


NDB Online Magazine 2015  
NDB Online Magazine 2015  
Advertisement