Page 1

#2 · april 2011

Alt i energiforbedringer for boligforeninger

EnergiBolig 3 tips til hvordan du kan isolere din boligforening speciel isolering hitter og sparer dig dyre varmekroner EnergiBolig.dk inviterer til

gå-hjem-møde om hvordan i kan spare på energien

husk! energibolig.dk giver tilskud til jeres energiforbedringer


EnergiBolig Forening

energibolig.dk

Glæd dig til en udgave af EnergiBolig fyldt med gode artikler og inspiration til din boligforening Her kan du møde nogle fra holdet bag Energibolig.dk – og høre, hvorfor de elsker at bo i deres boligforening:

Marie Hedegaard, skribent på EnergiBolig ved siden af studierne i kommunikation på Københavns Universitet. Bor i en ejerforening på Vesterbro. I min ejerforening har vi lige sat gang i et altanprojekt. Det betyder, at når solen for alvor kommer frem, så kan jeg sidde i min egen lille oase midt i København med udsigt over byens tage og nyde det hele lidt på afstand. Lejlighed med egen ”have” uanset hvilken etage er noget der passer mig og mit jydehjerte aldeles godt. For hos os der mangler der aldrig noget og det på trods af, at vores bygning er over 100 år gammel.

Marie den hvor Tjek bagsi o­krater­ m e Sociald udfordrer og får en ækkerup nes Ole H nergi­ hvordan e snak om, t meget d n ger (bla renoverin t. skabe væks andet) kan

Selvom Anne-Marie elsker at bo på Bryggen, ville hun ikke have noget imod at flytte til Skelhøjvej i Lyngby. De har nemlig lodret jordvarme på tegnebrættet. Læs meget mere om det på side 8.

Anne-Marie Havskov, redaktør af EnergiBolig og kommunikations­­ ansvarlig i Energibolig.dk Bor i en andels­bolig­forening på Islands Brygge med sin kæreste og tykke indekat Z. Min andelsboligforening er virkelig velholdt og altid ren og pæn. Det kan vi takke vores fantastiske vicevært Poul for. Han er ALTID i gang med at ordne et eller andet – og det er alt lige fra sne­ rydning om vinteren før fanden får sko på til kærlig pleje af roser i vores hyggelige gård. Og så er han blot et opkald væk, hvis der fx springer en sikring eller vinduerne trænger til at blive tætnet. Det betyder rigtig meget for atmosfæren i vores boligforening!

Anders’ solceller

Anders Schmidt, servicemedarbejder hos Energibolig.dk ved siden­af ingeniørstudiet på Ingeniørhøjskolen.

Ansvarshavende Anders Agervold. Redaktør Anne-Marie Havskov. Skribent Marie Hedegaard, Jean Mathiesen. Art Director Sara Thiemke Udgiver Magasinet EnergiBolig udgives af Energibolig.dk, Bredgade 36B, 1260 København K. Forsideillustration: Rockwool. Trykt hos CFC og Co. A/S, oplag 7.250. QR Code is trademarked by Denso Wave, Inc.

2

Anders bor i en andelsforening i Valby sammen med sin kæreste Anne og deres lille hund. Vores boligforening er nybygget – og det giver nogle muligheder rent energimæssigt. Bygningen lever op til BR10. Vi har fx sol­celler på taget, som leverer en stor del af vores el og min lejlighed kører på et separat ventilationsanlæg, det betyder, at boligerne ikke deler luft. Det varmer mit ingeniørhjerte at leve så bæredygtigt som muligt.


energibolig.dk

EnergiBolig Forening

Energibolig.dk inviterer til gå-hjem-møde

Ved I, hvordan jeres forening kan spare på energien?

Tag jeres energimærke og evt. vedligeholdelses­ plan med – og få en gratis gennemgang af Energibolig.dk’s konsulenter.

Kom med Energibolig.dk til gå-hjem-møde om energiforbedringer med tilskud. Er I interesserede i at høre mere om, hvordan jeres forening kan spare på energien, uden at det koster en formue? Energibolig.dk sætter denne gang fokus på isolering, vinduer, altaner, regnvands­ håndtering/kloak samt finansiering og byggestyring i samarbejde med nogle af de største spillere på markedet. Mød Rockwool, Velfac, Svalevinduet, Windoor, Holmsgaard og ISS.

Ring og tilmeld jer til gå-hjem-mødet på 75 12 50 00

Gå-hjem-møde med Energibolig.dk foregår d. 5. maj kl. 17.00 – ca. 19.00 i den Collinske Gård, Amaliegade 9 B i indre København. Vi byder på en sandwich og noget til ganen. Det er gratis at deltage. Vi glæder os til at se jer til et par energiske timer! Tilmeld jer på energibolig.dk eller ring til os på 75 12 50 00 – men vær hurtige på tasterne, vi har begrænsede pladser.

Energibolig.dk og vores samarbejds­ partnere står klar til at svare på alle jeres spørgsmål.

3


EnergiBolig Forening

energibolig.dk

Grønne tips fra energikonsulenten Energikonsulent Jakob Madsen fra JDM Rådgivende Ingeniører øser ud af sin viden og viser vej til, hvordan I som boligforening kan spare på energien. Lige nu og her – uden de store armbevægelser eller greb i lommen.

Tekst: Anne-Marie Havskov Foto: Philips, Tandrup, 3M

Tandrup Water Solutions vand­spare­perlator til 99 kr.

Penge fosser ud i afløbet I kan spare tusindvis af kroner på vand og energi til opvarmning af det varme vand ved at tænke i vandsparende installationer. Monter vandspareperlatorer i håndvasken og køkkenarmaturer og udskift brusearmaturer­til typer med et lille vandforbrug, så er I godt på vej. Udgiften er særdeles beskeden, men har stor effekt!

En lys ide På el-siden kan I opnå store besparelser ved at skifte til LED-pærer. LED-pærer, også kendt som lysdioder, er energieffektive, robuste og har meget lang levetid. I kan fx starte med at udskifte lavenergi­ pærer i udebelysningen samt i opgange og kældre, hvor lyset brænder konstant.

Vidste du, at LED-pærer er 5 gange så effektive som glødepærer og på fuldt niveau med sparepærer. Og så tænder de med det samme!

Jakob Madsen er indehaver af JDM Rådgivende Ingeniører. Han er ekspert i at energimærke, rådgive og udarbejde vedligeholdelsesplaner for boligforeninger. Når Jakob ikke gør sit til at bolig­foreningerne kan spare på energien, tilbringer han sin tid med sin familie på Østerbro – og med små tvillingedrenge­ er der masser af fart over feltet. Læs meget mere på jdm-ing.dk

Tandrup Water Solutions bruse­armatur til 100 kr.

3M tætnings­ lister til 79 kr.

Til kamp mod træk Utætte vinduer giver anledning til stort varmespild og træk. Ofte skal der blot drejes et par omgange på vinduets hasper – så er vinduet tæt igen! Er det ikke nok, kan man hurtigt skifte tætningslisterne til nye og friske sæt. Mange hoved- og bagtrappedøre er også pivutætte. Tætningslisterne fjerner ikke bare træk og reducerer varmespild med gør også dørene mere lydtætte over for støj i opgange. Dobbelt bonus!

Philips LED-pære til 249 kr. 4


energibolig.dk

EnergiBolig Forening

EnergiBoligPromotion

Hvor begynder en energirenovering? Rigtig mange ejer- og andelsboligforeninger skal gennemføre en eller flere energirenoveringer inden for de næste 10-30 år. Det er som en naturlig følge af stigende oliepriser, kommende knaphed på fossile brændsler og anbefalinger om tvangs­ opsparing fra regeringens klima­kommission, på de ejendomme der har for højt energiforbrug. Tekst: Jean Mathiesen, Administrationsog projektchef hos Holmsgaard a/s Fotolayout: Holmsgaard a/s

For at træffe beslutning om hvornår en energirenovering skal igangsættes, i hvilken rækkefølge arbejdet skal udføres og endeligt beregne hvor god en investering energirenoveringen er, bruges det lovpligtige energimærke, en tilstandsrapport på ejendommen samt evt. et 5 eller 10 års budget for vedligehold.

Energimærket er et godt aktiv Disse dokumenter er vigtige at have på jeres ejendom, dels er det obligatorisk at have et energimærke og dels bruges indholdet af dokumenterne til at kvalificere Jer til at træffe optimale valg i forbindelse med vedligehold og forbedringer af jeres ejendom.

Kvalificeret energirådgivning Hos Holmsgaard a/s Rådgivende Ingeniører kan I med et energimærke og en tilstandsrapport få en energiog vedligeholdelsesrådgivning, der kvalificerer jer til at foretage valg om, hvilke energi- og vedligeholdelses­ mæssige forbedringer, der med fordel kan gennem­ føres på jeres ejendom. I foråret 2011 tilbyder vi denne rådgivning for kun kr. 6.800 inklusiv moms.

Vidste du, at eksisterende bygninger i gennemsnit bruger 2½ gange så meget energi til opvarmning som nye bygninger?

Vidste du, at Danmark kan være uafhængig af fossile brændsler til opvarmning i 2030?

Vi tilbyder naturligvis også at udfærdige både energimærke, tilstandsvurdering og 5 og 10 års budgetter samt at bistå ved gennemførelsen af den/de efterfølgende energirenoveringer.

Inden I igangsætter et renoveringsarbejde er det vigtigt for jer at kende forløbet, således at også selve udførelsen bliver en god oplevelse. Vi vil hos Holmsgaard a/s sikre, at I får et overblik og svar på følgende spørgsmål, inden opgaven sættes i gang: Hvorledes ser processen ud? Hvad skal I tage stilling til inden opstart? Hvilke gener er der for beboerne? Hvordan gennemføres sådanne projekter i samarbejde med beboere? Hvorledes finansieres dette? Kan der søges­ tilskud? Er investeringerne rentable? Hvilke uforudsete udgifter kan komme? Hvad sker med ejendommen, hvis vi ikke gennemfører dette? Via faglig viden, respekt og fleksibilitet omsætter vi jeres behov og ønsker til attraktive, bæredygtige løsninger til brug ved renovering af jeres ejendom. Få styr på energien og vedligeholdelsen – ring til Holmsgaard a/s. Telefon: 3297 0107. www.holmsgaard.com

5


EnergiBolig Forening

energibolig.dk

De fleste kender til hulmursisolering, ekstra 100 mm på loftet og facadeisolering. Men vidste du, at I kan isolere jeres utilgængelige skråvægge, mansardtaget og de glohede varmerør i kælderen? EnergiBoligPromotion

Sådan vidste du ikke, at du ku Tekst: Anne-Marie Havskov Foto: Rockwool, Ágúst Einar Ágústsson

For en del år siden opfandt isoleringsfirmaet Danisol et nyt system til at efterisolere flade tage – det man også i en mere professionel term kalder built up tage. Med en cocktail af specielle isoleringsark og granuleret isolering som blæses ind, opnåede de et isoleringsresultat, som slutter 100 procent tæt i hulrummet.

Succes og patent Danisol fik patent på systemet og de begyndte at udvikle det således, at man kan bruge samme metode til at isolere andre utilgængelige steder, som fx i skråvægge, skunke og omkring mansardtage. Før isolerede man her med batts, som fx blev lagt ned mellem spærrene, men de slutter ikke tæt og tillader en masse kulde og træk at cirkulere, på trods af isoleringen.

6

EnergiBolig er dykket ned i tre områder, hvor den specielle isolering gør en kæmpe forskel, så du kan blive inspireret til at gøre din boligforening et varmere, billigere og rarere sted at bo.

”Det har været en fornøjelse over vinteren og den voldsomme efterårsblæst, der normalt generer os, har vi slet ikke mærket noget til” 1. Skråvægge og skunkrum Der er store fordele ved at isolere de skrå tagkonstruktioner. Det gælder både, når man taler varmeøkonomi og indeklima. I ældre huse er skunken i bedste fald dårligt isoleret og ofte slet ikke. Nogle gange er der

Varme taglejligheder På Tagensvej i København har de fået isoleret skunkrum i øverste etage hele vejen rundt, i den 19 opgange store ejendom. I 70’erne blev deres tørrerum bygget om til beboelse, men vinden fes lige igennem de uisolerede skunke og gjorde de ellers attraktive taglejligheder iskolde. Det er der nu lavet om på. ”Vi er ikke helt færdige med projektet, men der hvor isoleringen er klaret, kan vi mærke en tydelig forskel – her har vi en dejlig varm skunk ud mod teglene. Nu glæder vi os bare til at Danisol bliver helt færdige med projektet og gør hele 5 salen lun”, lyder det fra Varme­ mester Henrik Mønsted.


energibolig.dk

EnergiBolig Forening

Husk: Danisol giver tilskud til alle former for isolering.

unne isolere din boligforening! ikke adgang til skunken, men så kan der isoleres oppe fra hulrummet ved at indblæse Rockwool Hulrumsfyld.

2. Mansardtage Mansardtage er smukke og majestætiske og knej­ser på toppen af mange ældre, københavnske ejendomme, men de er ofte dårligt isoleret. Det kan være svært at isolere et mansardtag – og hvis man ikke har den rette ekspertise; både dyrt, besværligt og utilstrækkeligt. Hvis arbejdet bliver udført efter den patenterede metode, som Danisol har specialiseret sig i, er det dog både smertefrit og uhyre effektivt. Her fjernes nogle få tagsten og efter isoleringen er blæst ind, slutter mansardtaget helt tæt.

3. Efterisolering af rør Det er de færreste der tænker på, at de glohede rør ude ved teglstenen eller bag flyttekasserne i kælderen er en kilde til et meget stort varmetab. Har I kun 10-20 mm på jeres rør, så er der masser af penge at spare. Rent praktisk er det

Æstetik og komfort I en boligforening på Amagerfælledvej i København løb de ind i et dilemma. Det var pivkoldt på femte-salen og de skulle have iso­ leret deres mansardtag. Deres første tilbud på isoleringen indebar, at mansardtaget på den 100 år gamle bygning skulle fjernes og bygges op igen, men grundet nye byggeregler kunne de ikke bevare det oprindelige look. Men Danisol kunne med den patenterede teknik isolere, så de kunne beholde æstetikken i bygningen, fordi de kun behøvede at fjerne enkelte tagsten.

en simpel proces: Der lægges en isoleringsmåtte uden på røret, som fungerer som en overfrakke, så varmen ikke forsvinder ud. Isolering af rør på lofter er tjent hjem på under et år, mens rør i kældre typisk tager to år. Det gør det til en meget fornuftig investering.

Husk også at isolere jeres ventiler, her er rigtig mange penge at hente!

Boligforeningen fik i samme omgang også isoleret etageadskillelsen langs mansarden og malet vinduer. ”Komforten er rigtig stor og det trækker slet ikke. Det har været en fornøjelse over vinteren og den voldsomme efterårsblæst, der normalt generer os, har vi slet ikke mærket noget til” siger Jens Rastrup Andersen, formand for Andelsboligforeningen Christiansport.  

Eksempel på EnergiboligTilskud: Isolering af 100 meter uisolerede rør Investering..................................20.000 kr. Tilskud..........................................4.900 kr. Årlig besparelse...........................11.000 kr. Tilbagebetalingstid............................ 1,4 år.

Husk at isolere etageadskillelsen, når du isolerer skunkrum, skråvægge og mansardtage – ellers vil det trække ind og kulden vil ryge ned til underboen.

7


EnergiBolig Forening

energibolig.dk

Der skal bores dybt i Boligforeningen Skelhøjvejs baghave, når den lodrette jordvarme endelig føres ud i livet.

Tæt på

En grøn boligforening I 1980 blev kimen lagt til en grøn forening – der også i dag er up to date på energi­ området. Boligforeningen har fået foretaget en masse energiforbedringer og har lodret jordvarme på tegnebrættet. EnergiBolig går tæt på.

Tekst: Anne-Marie Havskov, Foto: Energibolig.dk, Stock.xchng

Solfangerne på taget glimter i den kølige forårssol og selvom facadeisoleringen er godt integreret i bygningen, vidner den alligevel om lune stuer; boligforeningen Skelhøjvej er hurtigt spottet på den stille villavej i Lyngby. Her har man tænkt grønt siden andelsboligforeningen blev grundlagt i 1980.

Fra dengang morfar var knægt Det var dengang andelstanken for alvor gjorde sig gældende og beboerne som det første tog hinanden under armen, gik op på loftet og smed de gamle aviser og glasuld ud af vinduerne, der gjorde det som isolering. Herefter var der nemlig plads til 200 millimeter Rockwool – som selvfølgelig blev lagt i fællesskab.

8

”Vores interesse i at spare på energien stammer helt tilbage fra dengang morfar var knægt” lyder­det fra Skelhøjvejs formand og administrator Stig Hansen.

En lang stribe tiltag Skelhøjvej har siden da facadesisoleret, hulmursisoleret, fået 300 mm isolering på loftet, nye termoruder, solfangere på taget samt skiftet alle radiatorer til konvektorer. Nu er turen kommet til deres opvarmning. De skal nemlig have lodret jordvarme til deres 48 lejligheder.

Hvad er lodret jordvarme? Her hos EnergiBolig følger vi projektet tæt og glæder os til at kunne fortælle mere om den sag. Lodret jordvarme betyder, at rørene løber 100 meter ned i jorden, hvor de samler varme.

I normale anlæg kommer slangerne kun omkring en meter ned i dybde – og ligger vandret i en s-formet struktur. Men 6-8 meter nede i jorden er temperaturen upåvirket af årstiden, og den er stabil året rundt. Det betyder, at der kan være mere varme at hente i fyringssæsonen, end ved traditionel jordvarme.

Smart tænkt! Hos Skelhøjvej gør de en ære i at holde beboerne tæt på. Hver onsdag kan man købe vaskemønter hos formand og administrator Stig Hansen. Ideen er, at komme hinanden ved og få sig en lille sludder om alt fra utætte tagrender til nyt fra lokalområdet.


energibolig.dk

EnergiBolig Forening

Tilskud til vinduer, isolering eller varmerør? Skal I energirenovere? Så kan I få tilskud! Energibolig.dk kan hjælpe jeres forening med at få tilskud til energi­ forbedringer og få arbejdet udført. Vi kender alle tilskudsordninger – også dem som de færreste vidste eksisterede. Vi kan sørge for, at jeres forening får det største tilskud.

EnergiboligTilskud trin for trin 1 Kontakt Energibolig.dk med tilbuddet på jeres energiforbedringer. 2 Vi regner tilbuddet igennem og fortæller jer, hvor meget I kan få i tilskud. 3 I vender retur med accepterede tilbud og vi godkender jeres tilskud. 4 Energibolig.dk sætter derefter tilskudsbeløbet direkte ind på jeres

boligforenings konto.

Læg jeres opgave ind på energibolig.dk – eller ring til os på 75 12 50 00 til en uforpligtende snak om tilskud til jeres energiforbedringer.

9


energibolig.dk

g

EnergiBoligPromotion

Spar på vandet og undgå spild

En vandhane er ikke længere blot en vandhane. Den kan nemlig både være økonomisk, uden spild, ergonomisk og komfortabel. Med den rette rådgivning kan du hurtigt lære at holde øje med dit vandforbrug og derved undgå at spilde de gyldne dråber i din bolig og husholdning. Det er ikke alene effektivt at spare på vandet, men også billigt og let at realisere på kort sigt.

to-skyls toilet ca. 1.800 kr.

g

De er eksperter, når det kommer til effektive og attraktive vandspareløsninger. Ifølge dem er der masser af muligheder, men det er alfa omega at få kompetent vejledning, så løsningerne er holdbare og up to date. Det gør tiltagene hurtige og enkle at realisere – og I kan som boligforening lettere navigere gennem junglen af spareløsninger.

Hold øje med toilettet Dahls VVS og Ventilation har udvalgt to af deres yndlingstiltag.

Vandspareren er din ven

Vandspareeksperten For at blive klogere på, hvad der er mest effektivt og populært i boligforeningerne, når det kommer til at spare på vandet, har EnergiBolig talt med Dahls VVS og Ventilation.

Når du tager bad, kan du spare både på vandet og pengepungen, hvis du in­ stallerer en vandspareperlator på dit bland­ingsbatteri eller i dit brusehoved.

De fleste ved, at en dryppende hane hurtigt kan spilde en husstand for store mængder vand. På samme måde spildes der masser af vand i toilettet, hvis det løber. Det er nemt og hurtigt at reparere jeres gamle toiletter, men I kan også overveje at få skiftet jeres toiletter til toskyls toiletter, da vandforbruget så mindskes markant.

Vidste du at en dryppende hane kan spilde dig omkring 7000 liter vand om året? Det svarer til omkring en persons gennemsnitlige vandforbrug i 70 dage. Sørg derfor altid for at holde øje med dine VVS installationer.

På Energibolig.dk kan du få to gratis og uforpligtende tilbud på et nyt to-skyls toilet til din bolig eller boligforening.

10

ig

Gustavsberg

a m r de v o r e e ekti d å e m n eff m m a s små gør en stor å. På e. É ge bække Man orening, som samtidig sparer dig peng f bolig

Tekst: Marie Hedegaard Foto: Gustavsberg

t ri ig

n le ge t v ve ej je, er de at r f sp øre are r t på il e va n e nd ne et r .

EnergiBolig Forening

det i din boligforening, på van r e r a sp 20 n du orda 55 72 26 v h l i : t n g o in ef å tel jledn og ve on A/S p d å r e i Hvis du vil have god tilat g Ven så kontakt Dahls VVS o


energibolig.dk

EJENDOMS

FACILITY

EnergiBolig Forening

Ejendomsfacility i Bella afholdes for første gang i Danmark d. 6 -7. April 2011

06. – 07. april 2011 Messe

Ejendomsfacility i Bella – for første gang i Danmark Drømmer I om at få ført jeres renoveringseller boligprojekt ud i livet, eller leder I efter nye leverandører til driften af jeres ejendom? Så skal I besøge Ejendomsfacility i Bella og få inspiration.

Ejendomsfacility i Bella er den nye messe for ejen­ doms­sektoren. Markedet byder konstant på udvikling af produkter, tilbud og løsninger til ejendomme af enhver karakter. På messen kan I danne jer et overblik og blive up-todate med de nyeste faciliteter. I kan møde de seriøse og kompetente virksomheder, som står bag og finde frem til netop de produkter, som jeres ejendom/forening mangler for at få jeres potentielle projekter ført ud i livet. Læs mere om messen på ejendomsfacility.dk

Få rabat på transporten DSB giver 20% rabat på din togrejse til Ejendomsfacility. Se meget mere på dsb.dk/events.

Ejendomsfacility er til dig, som er interesseret i: Boligrenovering Vedligehold Om-/tilbygning Energirigtigt byggeri Totalløsninger Tilskudsordninger Forsikring Administration TV/Internet Finansiering Serviceydelser

Ejendomsfacility i Bella er Danmarks vigtigste mødested for ejendomssektoren.

Ejendomsfacility foregår i Bella Center i København og løber af stablen d. 6-7 april. Messen har åbent begge dage fra kl. 10.00-18.00. Der er gratis entré, I skal blot registrere jer på ejendomsfacility.dk.

Bella Center er Skandinaviens største messe- og kongrescenter, der årligt huser arrangementer af enhver art – det være sig alt fra messer med mode, mad, biler, både og ferie over store begivenheder som MTV Awards til danske og internationale kongresser som FN’s klima­ ­topmøde COP15 og den olympiske IOC kongres. Seneste udvidelse af koncernen er Bella Sky Comwell Hotel Copenhagen, som er Nordens største (og skæveste) hotelbyggeri med indvielse i foråret 2011. Læs mere på bellacenter.dk

11


EnergiBolig Forening

energibolig.dk

Interview

EnergiBolig udfordrer… Politiker Ole Hækkerup, Socialdemokraterne

3-lags energivindue fra Velfac som både er indeklima­mærket og med meget høj isoleringsværdi.

”Vedvarende energi og energi­besparelser er noget af det vigtigste for hele omstillingen af Danmark.”

Energirenoveringer skaber vækst og er nøglen til en rig fremtid i Danmark. Her giver Ole Hækkerup sit bidrag til, hvorfor det står højt på Socialdemokraternes politiske program. Tekst: Marie Hedegaard Foto: Socialdemokraterne, Velfac

Ole Hækkerup

Hvordan forholder du dig til energirenoveringer? Mange steder fyrer man for gråspurvene pga. dårligt isolerede bygninger. Det er både dyrt og skadeligt for miljø og klima. Energirenoveringer som eksempelvis termovinduer og bedre isolering kan hjælpe til at begrænse varmeforbruget. Samtidig kan vi sætte gang i væksten og skabe arbejdspladser til de mange arbejdsløse­håndværkere gennem energirenoveringer. Dermed kan vi komme både energi- og arbejdsløshedsproblemet til livs. Derfor er energirenoveringer også en meget vigtig del af Socialdemokraternes klima­- og energiudspil.

Ole Hækkerup er socialdemokraternes IT- og energipolitiske ordfører. Han har været medlem af Folketinget af to omgange, senest blev han stemt ind i 2007. Ole er medlem af Miljøudvalget, Udlændinge- og Integrationsudvalget, Udenrigs­ udvalget, Fødevareudvalget, og Videnskab og Teknologiudvalget. Ole finder sit politi­ ske drive i troen på, at vi kan skabe et bedre Danmark og står for en politik, der ”tager skeen i den anden hånd”.

Hvilke grønne alternativer er fordelagtige for boligforeninger i dine øjne?

For det første kan man indsætte termovinduer og isolere boligen. Det er to ret effektive og relativt simple løsninger. For det andet kan man foretage en komplet renovering af hele bygningen med udgangspunkt i et energitjek. Og for det tredje kan man på længere sigt forhåbentlig indbygge solceller i bygningselementerne, når teknologien videreudvikles og bliver billigere.

Hvad vil du som politiker gøre, for at energirenovering bliver endnu mere fordelagtigt i fremtiden? En ny regering vil fremrykke offentlige investeringer i netop energirenoveringer i den offentlige sektor. Det skal sætte fart på et marked der har brug for at få omsætning og arbejdspladser. Samtidig er det nu vi skal gøre det, fordi der er alt for mange ledige og vi har brug for netop deres arbejde. Potentialet er enormt, som mange rapporter og praktiske erfaringer allerede har vist. Danmark skal skille sig ud i verden og være unik på det vi skal leve af i fremtiden. Vedvarende energi og energibesparelser er noget af det vigtigste for hele omstillingen af Danmark.  

E n e r g i bol i g . dk

B r edgade 3 6 B

Sådan bruger du de barcodes, du finder i bladet: 1) Send sms med tekst ”scan” til 1220 2) Download scanningsprogram via det link du modtager på din telefon 3) Åbn Scanlife programmet for at scanne koden 4) Hold mobiltelefonens kamera op foran koden og scan

1 2 6 0 K ø be n hav n K

T L F. 7 5 1 2 5 0 0 0

EnergiBolig nr.7 april 2011  

Alt i energirenoveringer og boligforeninger

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you