Activity book and Spot guide Cape Town

Page 86

HET VERVOLG VAN

DE ONBEKENDE SPOTS

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT VAN ALLE SPOTS LANGS DE ROUTE WILDERNIS AND BEYOND KOOP JE DE WORLD KITE & WINDSURFING GUIDE IN DE SOULESHOP.NL.

Kleinmond werkt tegenovergesteld aan Hawston. Het komt weinig voor, maar als de wind noordwest is, kan het hier erg mooi zijn. De wintertijd is dan ook meer geschikt voor deze locatie, met meer variabele windrichtingen. Kleinmond heeft een klein nadeel en dat is de gigantische stroming. Op het moment dat je hier in de problemen raakt lig je door de sterke stroming al snel een paar honderd meter uit de kust. Het strand heeft daarom ook de meest uitgebreide beachguard-post. Met een jetski word je hier bij problemen uit het water gehaald. Kleinmond is door de stroming en golven geen beginnersspot en is ook voor freestyle minder geschikt. Doorgewinterde regular waveriders kunnen hier echter de mooiste sessies van hun leven scoren! Kleinmond werkt met wind uit noordwest tot zuidoost. Alles is tegenovergesteld aan Hawston, doordat de spot aan de andere kant van de baai ligt. Zuidoost is hier sideshore, dus bij een downwinder vanaf Hawston begin je side-offshore en eindig je in Kleinmond side-shore. Met een lokale taxi kom je voor drie euro terug op Hawston. Zeker een aanrader!

de omliggende stranden zeker niet missen! Betty’s krijgt het hele jaar door stevige golven en is een populaire golfsurflocatie voor veel van de locals. Hou hiermee rekening als je het water op gaat. Ondanks dat er een zeer chille vibe hangt, houden golfsurfers ook in dit deel van de wereld niet bepaald van kiteboarders. Betty’s Bay is een rasechte golfrijspot. Eat your heart out! Betty’s werkt met wind uit het westen, draaiend over zuid naar oost. Noord is offshore, wel goed om te golfsurfen. West is een tikkeltje offshore, perfect om het hele strand af te kunnen golfrijden. Het waait hier meestal minder dan op de andere spots, dus neem ook zeker je golfsurfboards mee als je Betty’s gaat checken! Qua golfrichting moet er bij Betty’s zuid in zitten, anders komt het hier niet door. Golven uit het westen moeten hier te ver om de punt heen, om echt te breken op de stranden van Betty’s.

ANDERE ROADTRIPS DIE JE KAN DOEN: Namibië / Bezoek de speedstrook in diamantenstad Luderitz waar elk jaar het wereldrecord varen op snelheid wordt aangescherpt. Of bezoek het spiegelvlakke water van Walvisbaai.

Lees ook de column op access.soulonline.nl van Thijs Vunderink over zijn verblijf in Zuid-Afrika.

To Wildernis and Beyond, maar dan nog verder / Het

ACCESS.SOULONLINE.NL/NIEUWS/COLUMN-ZUID-AFRIKA

houdt niet op bij Wildernis en Jeffrey’s Bay, wil je er een echte lange roadtrip van maken dan leg je de hele weg af

Betty’s Bay staat in Zuid-Afrika vooral bekend om haar kolonie Afrikaanse pinguïns. Na een bezoek aan deze slome duikelaars mag je een bezoek aan

30 // ACCESS

86

richting Johannesburg. Of je vliegt naar Johannesburg en huurt daar een auto.