Activity book and Spot guide Cape Town

Page 84

FREESTYLEN

ROND KAAPSTAD

LANGEBAAN SHARKS BAY

DOOR: BAS KOOLE

Natuurlijk, voor menigeen staat kiteboarden gelijk aan freestylen. Rond Kaapstad zijn er veel leuke spots. Hieronder een selectie. Milnerton (Lagoon Beach) Deze spot werkt alleen met aanlandige wind (noordwest), meestal in de ochtend als het nog totaal windstil is in Table View. Door de aanlandige wind vaar je parallel aan de golven, hierdoor is er veel ruimte tussen de golven en zijn er enorme vlakken stukken, wat het een geschikte spot maakt voor freestyle. Ook is er de mogelijkheid om in de riviermonding te varen. Dit werkt alleen bij hoogwater mits de rivier zelf ook gevuld is. Big Bay Welbekend door de video’s van Aaron Hadlow en Ruben Lenten. Een ruige freestyle-spot met grote stukken vlak water en met goede steile kickers. Ook staat deze spot bekend omdat het erg vlagerig is en het meestal na vier uur te hard waait voor freestylen met een zevenmeter. Naast dat je rekening moet houden met de golven dien je dit ook te doen met een aantal enorme rotspartijen die in het water liggen. Houd hier ook met het getij goed rekening mee. Langebaan Vlak water, veel beginners en ook hier is het redelijk vlagerig. Wel biedt Langebaan veel mogelijkheden. Op het hoofdstrand is er genoeg ruimte om je kite op te laten en ook op het water is er ruimte. Tegenover het hoofdstrand ligt een eiland genaamd ‘West Coast Island’, downwind hiervan vind je een goede vlakwaterspot. Ook totaal rechts op het strand is er een locatie waar de wind pal aflandig en het water vlak is.

26 // ACCESS

84

BRANDVLEI

BIG BAY MILNERTON

KAAPSTAD

BLUE ROCK CABLE PARK SOMERSET WEST

WITSAND

Sharks Bay Het kan hier erg mooi zijn, alleen kan het hier ook erg druk en choppy zijn. De spot heeft de naam gekregen vanwege de vele ongevaarlijke zandhaaien die er rondzwemmen. Door de vele ondiepe plekken is het een ideale spot voor beginners. Af en toe komen zandbanken boven water en er ontstaat dan mooi vlak water voor freestyle. Ook hier kan het redelijk vlagerig zijn, maar niet zo vlagerig als op Big Bay. Brandvlei Voor velen is dit de beste vlakwater freestyle-spot die er is. Het meer ligt in het binnenland van Zuid-Afrika, in de buurt van Worcester, op ongeveer negentig minuten van Table View. Deze spot werkt als er een harde zuidoostelijke wind staat in Kaapstad. Het meer zelf is redelijk choppy, maar door een aantal inhammen zijn er plekken met mooi vlakwater. De wind is stabiel, wel kan het druk worden op de vlakwatergedeeltes en hierdoor is het voor beginners ook aan te raden om verder het meer op te varen en daar te oefenen.

Witsand Deze spot is ver weg van Kaapstad (vier uur), maar zeker de moeite waard. Door de enorme zandbank tussen de zee (Indische Oceaan) en de riviermonding, is er een perfecte vlakwaterspot dankzij de aflandige wind. Je kan direct onder de zandbank varen en genieten van het enorm vlakke water. De wind is meestal geschikt voor negen meter of zeven meter en is redelijk constant. Er zijn zo goed als geen locals, zodat je vaak met een klein groepje op het water staat. Dit kan ook misschien liggen aan de geruchten die rond gaan, het zou er stikken van de grote Bull Sharks, Zambezi-haaien... Blue Rock Cable Park (Somerset West) Voor echt vlak water, een constante pull en een sessie zonder haaien kan je het beste naar de wakeboardbaan Blue Rock in Somerset West gaan. Deze kabel ligt op ongeveer een uur rijden van Table View en biedt een goed alternatief voor de dagen zonder wind.