Activity book and Spot guide Cape Town

Page 83

Julian Watson nam deze foto met zijn camera in de kite van een paar prachtige lijnen op IJzerfontein. Zo goed kan het zijn.

LANGEBAAN

WAVESPOT

YZERFONTIJN

YZERFONTIJN

DOOR: CHRIS IMMERS

BIG BAY

KAAPSTAD

Wanneer het te hard waait voor Kaapstad, dan kan je het treffen bij Yzerfontijn. Het is niet een van de makkelijkste spots, want alles moet kloppen. De wind moet kloppen, de golven moeten kloppen. Al deze gegevens weet je vooraf eigenlijk niet honderd procent zeker. De golfvoorspelling kan je bekijken, de windvoorspelling kan je bekijken, maar we hebben ervaren dat dit allemaal te rooskleurig is. Als het in Kaapstad zelf stralend is, maar het waait er te hard dan arriveert de wind twee uurtjes later bij Yzerfontijn. Ook gaat de wind hier niet gigantisch hard aan, het blaast met een zeer aangename twintig tot vijfentwintig knopen. Wat nog mooier is voor de geoefende golfrijder: de wind is licht aflandig! En dit met golven die op drie banken breken!

Bij de achterste bank (zeker meer dan een kilometer uit de kust ter hoogte van een ‘eilandje’) kunnen zeker zo’n vijf tot zes meter hoge golven staan, welke heel krachtig, maar rustig lopen en gigantisch clean zijn. Een klein beetje beangstigend, vooral vanwege de aflandige wind en de grootte van de golven. Mocht er hier namelijk iets gebeuren dan is het een aardig eind zwemmen en het is hier dunbevolkt wat betreft kiteboarders. De golven zijn hier zo mooi met licht aflandige wind, je kan ze zeer lang varen en ze klappen allemaal naar links, dus ideaal voor ons Nederlanders die gewend zijn aan de zuidwestelijke wind. Let er wel op dat de kans groot is dat je niet goed upwind kan komen. De opstap voor deze spot bevindt zich in een baai waar de wind over de huizen komt. Hierdoor is de wind vlagerig. Gelukkig is het zandstrand lang zodat je ontsnappingsmogelijkheden hebt. Teruglopen over het strand van Yzerfontein gaat in ieder geval gepaard met een dikke glimlach.

ACCESS // 25

83