Page 1

WORLD

AIDS DAY ОСТАНИ НЕГАТИВЕН!


ОСТАНИ НЕГАТИВЕН, ДОЗНАЈ ГИ ФАКТИТЕ! 1ви Декември е светскиот ден за борба против СИДА, заболување предизвикано од Human Immunodeficiency Virus, кое најчесто се пренесува преку сексуален контакт. Во продолжеток прочитајте неколку факти за ова заболување: • Најновите ХИВ тестови може да се прават преку примерок од плунка. • ХИВ не може да се пренесе преку плунка, гризење или делење на прибор за јадење. • Само 1% од бебињата родени од ХИВ позитивни мајки имаат ХИВ. • Резултатите од ХИВ тестирањата можете да ги добиете за 15~20 минути. • Лекувањето на заболените од ХИВ значи дека тие не се повеќе заразни. • Со правилна медицинска помош, 99% од ХИВ позитивните мајки раѓаат здрави бебиња без ХИВ. • ХИВ вирусот може да преживее до 6 недели во користени шприцеви од зависници. • 75% од заразените со ХИВ, воопшто не ни знаат дека имаат ХИВ или СИДА. • Постојат 15 антиретровирални медикаменти кои се достапни за лекување на ХИВ/СИДА. • СИДА се смета за најтешка форма од ХИВ заболување. • СИДА е 4тата најчеста причина за смрт, глобално. • Дури после 10 години од заразувањето може да се појават првите симптоми. • Околу 90% од луѓето со ХИВ биле заразени преку сексуален контакт.

AIDS Day Флаер  

ЕМСА Македонија во борбата против ХИВ/СИДА, 13 факти кои можеби не сте ги знаеле, а ќе ви помогнат да се заштитите од 4тото најсмртоносно за...

AIDS Day Флаер  

ЕМСА Македонија во борбата против ХИВ/СИДА, 13 факти кои можеби не сте ги знаеле, а ќе ви помогнат да се заштитите од 4тото најсмртоносно за...

Advertisement