Page 1

MEMÒRIA 2013

ÀREA DE PROMOCIÓ TURÍSTICA I COMERCIAL


Àrea de Promoció Turística i Comercial

ÍNDEX

INTRODUCCIÓ

1. OFICINES DE TURISME

1.1 Accions, Tasques i Activitats 1.1.1 Gestió Externa 1.1.2 Gestió Interna 1.1.3 Nova ubicació de l’Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries 1.1.4 Assistència a cursos i jornades 1.2 Observatori: estadístiques 1.2.1 Oficina de Turisme Centre Cívic d’Empuriabrava 1.2.2 Oficina de Turisme Centre Històric 1.2.3 Entrades Presó Medieval 1.2.4 Venda de 4x4 1.2.5 Visites Guiades 1.2.6 Internet 1.2.7. Nacionalitats (Padró)

2. PROMOCIÓ TURÍSTICA

2.1

Accions Promocionals 2.2.1 Fires 2.2.2 Viatges de Premsa 2.2.3 Campanyes Memòries 2013 2


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2.2

Visites Guiades

2.3

Publicitat Mitjans Premsa

2.4

Edició de material

2.5

Col—laboració entre Departaments

2.6

Col—laboració amb altres Administracions

2.7

Renovació DTE

3. COMERÇ

3.1

Col—laboració amb el Comerç, Entitats i Associacions del municipi

3.2

Formació

3.3

Pla Estratègic Econòmic i Social 2013-2016

Memòries 2013 3


Àrea de Promoció Turística i Comercial

INTRODUCCIÓ

Tal i com es constata en el índex de matèries, hem dividit la memòria 2013 per temes en referència a l’estructura del departament. Així, el primer apartat correspon a les Oficines i les estadístiques que per mensualitats, nacionalitats i comparades amb les xifres dels altres anys ens donen una idea de com millor podem incidir. El segon punt correspon a les accions de promoció amb presència física i que aquest any han estat tant al país com a l’estranger: Paris, Madrid, Narbonne, Barcelona, Fira del vaixell, Aeroclub; i la recepció de professionals i mitjans de comunicació a la descoberta del municipi, entrevistes a ràdios i altres mitjans sobre el tema jueu, medieval o per esdeveniments puntuals. Amb el projecte de “les badies més belles del món” la destinació ha estat promocionada a nivell internacional. Finalment, el tercer apartat correspon al Comerç i la col—laboració amb altres entitats i professionals del sector. S’ha redactat el PLA ESTRATÈGIC, ECONÒMIC i SOCIAL amb les àrees d’Ensenyament i la d’Orientació Laboral, a més de participar activament als esdeveniments més importants del calendari local de festes: Via Crucis, el Festival Terra de Trobadors, amb l’Escola Municipal de Vela, amb el Club de paracaigudisme i el túnel del vent, amb la Parròquia, Associacions comercials, s’han gestionat els Incentius de Comerç 2013 i organitzat, per primera vegada al municipi el Dia Internacional de la Música.

Memòries 2013 4


Àrea de Promoció Turística i Comercial

1. OFICINES

1.1 ACCIONS, TASQUES I ACTIVITATS

1.1.1 Gestió Externa Les oficines de turisme i punts d’informació al visitant, representen per al municipi ser els primers amfitrions dels visitants i els espais de consulta del nostre municipi. Es tracta d’un espai on el visitant, a més de sentir-se acollit, té la possibilitat de refugiar-s’hi per sentir-se recolzat en qualsevol circumstància dubtosa, davant d’un imprevist o tan sols per preguntar, sabent que serà atès en la seva llengua d’origen tant en temporada d’estiu com en baixa temporada. El nivell de qualitat de les respostes a les expectatives de l’usuari, fa dels nostres serveis un punt de referència a la comarca, el que queda palès amb les notes, comentaris i cartes d’agraïments que es reben al llarg de l’any. A més d’obtenir-ne informació de tota mena (transport, comunicacions, horaris, cultura i museus, gastronomia, activitats i festes, previsions meteorològiques...) l’usuari obté la informació personalitzada, car la llarga experiència professional del nostre equip tècnic correspon a les expectatives dels més exigents. Seguint els objectius de captar més públic, s’obrí com cada any un Punt d’Informació al Port durant la Fira del Vaixell d’Ocasió, del 23 al 31 de març. També hem desplaçat una unitat mòbil com a Punt de Informació turística i Comercial, al centre de paracaigudisme aprofitant l’esdeveniment internacional que representa la “European Challenge” que es realitzà a Empuriabrava. La Carpa va estar oberta de les 10h a les 19h des del 14 al 22 de setembre.

Atenció al públic amb horaris relacionats a les vacances i festivitats.

Atenció en: català, castellà, francès, alemany, anglès, rus i hebreu.

Visites Guiades.

Fires i Workshops.

Famtrips, presstrips, blogtrips i visites especials.

Formació i Conferències.

Memòries 2013 5


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Promoció.

Venda de productes, entrades per concerts, material divers...

Taules d’empresa i reunions de comerç.

Relacions Institucionals: Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Consell Comarcal amb Empordà Turisme, Agència Catalana de Turisme, Turespaña.

Edicions i traduccions de material didàctic i promocional.

Gestió de queixes, suggeriments i obertura dels espais de les oficines (Sarfa, Zones blaves, gestió de claus, etc).

Actualment formem part activa amb: els Clubs Cultura, T. Actiu, Natura i Gastronomia de l’ACT i de la certificació de la DTE, Club de Natura del Patronat de Turisme CB Girona, Empordà Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Red de Juderías Caminos de Sefarad, Xarxa de Patrimoni Industrial, Conveni de municipis d’una de les badies més belles del món, la de Roses.

1.1.2 Gestió interna

Gestió de dades (Observatori, estadístiques, enquestes, horaris de transports públics, agendes de festivitats...).

Gestió de material (material promocional d’empreses del municipi, material d’altres poblacions i d’altres empreses d’activitats de la comarca i de la província).

Actualitzacions de la Web.

Consultes On-Line. Es continua enviant tot tipus d’informació per mail, tant provinent dels mails turisme@castello.cat i turisme@empuriabrava.cat com de la nostra web www.castelloempuriabrava.com. A part d’això, continuem enviant informació per correu normal i responent les peticions d’informació per telèfon.

Actualització informació on-line. Continua l’actualització de la web turística, informació on-line, facebook, issuu, panoramio, wikiloc, wikiartmap, portals turístics...

Memòries 2013 6


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Issuu.

Info-Comerç.

Facebook.

Arxiu i material Creació de productes: 4x4, EE. Musicats, T. Incentius, visites guiades, temàtiques, teatralitzades, dossiers pedagògics escolars, Jornades Jueves, Jornades del Patrimoni.

Formació als joves Col—laboració amb l’escola d’Hostaleria i turisme.

Traduccions i col—laboració amb altres àrees i entitats.

Formació de personal en pràctiques que han passat per les dues oficines. Provenen de França i han contactat amb nosaltres a través de les seves universitats per fer el període de pràctiques aquí. Aquest any hem tingut la col—laboració de Marion Lemoine (27/05-05/07), Océane Pinel (27/05-21/06), Eva Scuiller (27/05-21/06), Audrey Parot (25/06-19/07), Ramon Escriu (08/07-31/07) que prové del Servei d’Ocupació de Catalunya, i Jaume Descamps (08/11Juny/2014) que prové de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.

Gestió de queixes. La majoria de queixes rebudes aquesta temporada fan referència a la implantació de les zones blaves al centre d’Empuriabrava. Des de finals de març fins a finals de maig vam rebre unes 150 queixes i peticions d’informació sobre les zones blaves. A partir de llavors, es va instal—lar al Centre Cívic una oficina de gestió de l’empresa concessionària dels aparcaments. Memòries 2013 7


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Gestió de l’Ecomuseu-Farinera. Obertura i tancament del museu, gestió de Jornades especials, Comptabilitat diària, etc.

Gestió i venda d’entrades d’activitats diverses organitzades per l’Ajuntament (concerts, teatre, etc), així com d’entitats del municipi.

Cursos de rus i francès.

1.1.3 Nova ubicació de l’Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries

A partir del 22 de juliol es va canviar la ubicació de l’Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries. Es va passar de la plaça Jaume I a tenir un espai dintre l’Ecomuseu-Farinera. Durant l’estiu i fins el 22 de setembre es van poder tenir oberts els dos espais, el nou i el vell de la Cúria-Presó. A partir de llavors, l’oficina passà a estar ubicada definitivament a l’Ecomuseu. L’antic espai s’ha anat obrint els caps de setmana amb el personal de Turisme i amb el suport d’en Jordi Canet com a personal del Museu de la Cúria. L’objecte d’aquesta acció és la de poder finalitzar el Museu d’Història del municipi a l’espai Cúria – Presó i dinamitzar l’Ecomuseu Farinera com a centre neuràlgic d’acollida i rebuda dels visitants. Es recolza el personal del museu ampliant-ne els horaris d’obertura.

Consultes a les oficines de Turisme a partir del 23 de Setembre fins el 31 de Desembre:

Oficina de Turisme a la Farinera * Punt d'Informació a la Presó Oficina de Turisme d’Empuriabrava

479 1132 5036

Memòries 2013 8


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Consultes a les Oficines. A partir del 23 de Setembre fins el 31 de Desembre

7% 76%

17%

Oficina de Turisme a la Farinera Oficina de Turisme Empuriabrava

Punt d'Informació a la Presó

* Punt d’’Informació de la Presó: obert divendres, dissabtes i diumenges.

1.1.4 Assistència a cursos i jornades

Jornada d’Enoturisme, a càrrec del Consell Regulador del Vi DO Empordà i Empordà Turisme, 25 de gener a Empordàlia, Vilajuïga. Formació 2.0, 5 de febrer, a l’Espai Armengol, Vilajuïga. Pla Estratègic d’Enoturisme, al Celler Martín Faixó de Roses-Cadaqués, 10 d’abril, i al Celler Masia Serra de Cantallops, 12 d’abril. Taller de Creació de Paquets Turístics – treball en xarxa una oportunitat de negoci, 17 d’abril, al Consell Comarcal de l’Alt Empordà. II Congrés de Turisme Asiàtic, es participa durant dues jornades a totes les ponències del Congrés per avaluar la gran potencialitat i creixement d’aquest mercat, 19 i 20 d’abril, a la Fira SITC, Barcelona. Parcs Naturals de la Comarca, juntament amb personal de l’Ecomuseu – Farinera: Aiguamolls de l’Empordà el 6 de maig, Cap de Creus el 13 de maig, Paratge Natural de l’Albera el 20 de maig, i Illes Medes el 3 de juny. Formació Respir, a càrrec de la UDG i del Patronat de Turisme Costa Brava amb el Club Natura Actiu. 4 Sessions de 4 hores (processos de qualitat i serveis en les empreses de turisme actiu i allotjament)

Memòries 2013 9


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Eines de Comunicació Xarxes Socials 2.0, a càrrec de Carles Alemany, 4 de novembre al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Figueres. Màrqueting. Estratègies culturals, 25 de novembre, al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Figueres. Consum, a càrrec de Mediació de Consum del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, 11 desembre, al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Figueres.

1.2

Observatori: estadístiques

Resum anual de les estadístiques del departament.

1.2.1. Oficina de Turisme Centre Cívic Empuriabrava.

GENER

FEBRER

MARÇ

ABRIL

MAIG

JUNY

JULIOL

AGOST

SET.

OCT.

NOV.

DES.

TOTAL

Total '12

% 2013-12

CAT - Barcelona

37

76

323

101

204

229

391

825

410

78

78

64

2816

3207

-12,19

CAT - Girona

69

62

102

111

113

248

322

309

175

107

65

53

1736

1399

24,09

CAT - Lleida

4

2

21

11

13

17

51

66

36

37

6

2

266

156

70,51

CAT - Tarragona

3

0

14

4

28

18

34

73

44

18

2

2

240

185

29,73

TOTAL CAT

113

140

460

227

358

512

798

1273

665

240

151

121

5058

4947

2,24

E - Madrid

3

2

18

10

78

72

249

405

151

55

6

15

1064

1164

-8,59

E - País Basc

0

2

21

27

68

109

317

544

135

31

2

1

1257

1354

-7,16

E - València

4

4

24

8

10

17

37

81

58

23

0

0

266

231

15,15

E - Andalusia

0

0

2

4

43

12

31

48

25

11

0

0

176

190

-7,37

E - Altres

5

9

38

61

134

148

560

484

273

111

10

10

1843

1825

0,99

Memòries 2013 10


Àrea de Promoció Turística i Comercial

TOTAL E

12

17

103

110

333

358

1194

1562

642

231

18

26

4606

4764

-3,32

FRANÇA

232

363

730

1866

2600

2229

6703

11192

2637

1148

355

406

30461

27553

10,55

ALEMANYA

101

89

290

322

684

525

1334

1519

981

541

99

114

6599

5560

18,69

16

9

59

94

134

135

247

259

151

77

34

11

1226

1140

7,54

HOLANDA

8

5

14

42

126

124

334

202

111

26

7

0

999

981

1,83

BÈLGICA

3

14

20

63

76

33

222

185

104

19

12

13

764

550

38,91

ITÀLIA

4

0

9

14

15

28

43

100

18

1

0

0

232

259

-10,42

ALTRES - Rússia

7

13

8

15

69

102

152

284

147

18

8

14

837

662

26,44

ALTRES - Israel

0

2

3

0

0

0

12

8

3

2

0

0

30

25

20,00

ALTRES - EEUU

0

0

0

0

6

0

19

2

0

0

0

3

30

17

76,47

ALTRES - Països Nòrdics

0

0

4

4

15

24

126

48

28

11

0

1

261

183

42,62

ALTRES - Suïssa

2

2

11

24

40

26

90

33

41

43

0

7

319

268

19,03

ALTRES - Altres

14

16

24

28

45

53

320

185

82

54

15

13

849

500

69,80

TOTAL ALTRES

23

33

50

71

175

205

719

560

301

128

23

38

2326

1655

40,54

TOTAL

512

670

1.735

2.809

4.501

4.149

11.594

16.852

5.610

2.411

699

729

52271

47409

10,26

Total 2012

428

599

804

2780

2702

3226

11602

15997

5680

1891

993

707

47409

19,63

11,85

115,80

1,04

66,58

28,61

-0,07

5,34

-1,23

27,50

-29,61

3,11

10,26

GRAN BRETANYA

Comparativa 13-12

Un cop d’ull ràpid a aquestes dades ens permet observar un increment de visites a l’oficina del Centre Cívic del 10%. Aquest increment s’ha produït al llarg de tot l’any, a excepció dels mesos de juliol, setembre i novembre. Per nacionalitats, veiem que, com sempre, el turisme francès és el primer en visitants, seguit de l’alemany, català i espanyol. L’any 2013 amb unes expectatives econòmiques poc engrescadores ens feia entreveure una tendència en l’augment del turisme de proximitat, amb un Memòries 2013 11


Àrea de Promoció Turística i Comercial

clar exponent en el turisme francès, a títol d’exemple hi ha dies que el numero de consultes a les oficines supera per més del 200% a la resta de visitants d’altres nacionalitats en un sol dia (1). En segon lloc els nacionals i la resta d’Europa i en 3er. resta del món.

Oficina de Turisme del Centre Cívic 18000 16852

16000 14000

11594

12000 10000 8000

4501

6000

5610 4149

2809

4000

512 670

2000

2411

1735

699 729

1.2.2.

JU N Y JU LI O L A G O S ST ET EM B R O E CT U B N RE O VE M BR D ES E EM B RE

IG

IL

M A

BR

A

M A

RE R

FE B

G

EN

ER

0

Oficina de Turisme Centre Històric.

GENER

FEBRER

MARÇ

ABRIL

MAIG

JUNY

JULIOL

AGOST

SET.

OCT.

NOV.

DES.

TOTAL

Total '12

% 2013-12

103

108

856

340

474

570

731

2546

1257

32

46

11

7074

7063

0,16

CAT - Girona

63

60

111

117

119

181

151

582

428

31

7

16

1866

2236

-16,55

CAT - Lleida

0

6

17

10

8

11

29

136

80

5

5

0

0

427

-100,00

CAT - Tarragona

0

2

38

1

27

21

30

60

62

2

0

36

279

306

-8,82

CAT - Barcelona

1

Per exemple l’estadística del dia 9 de maig al Centre Cívic.

Memòries 2013 12


Àrea de Promoció Turística i Comercial

TOTAL CAT

166

176

1022

468

628

783

941

3324

1827

70

58

63

9526

10032

-5,04

E - Madrid

6

11

89

30

115

37

236

521

138

6

2

0

1191

1139

4,57

E - País Basc

0

0

19

48

12

91

147

257

60

7

0

0

641

830

-22,77

E - València

4

0

26

16

8

6

60

239

37

5

0

0

401

526

-23,76

E - Andalusia

4

2

26

6

5

4

43

64

38

3

0

0

195

217

-10,14

E - Altres

2

6

92

186

66

49

335

387

268

20

0

3

1414

1597

-11,46

TOTAL E

16

19

252

286

206

187

821

1468

541

41

2

3

3842

4309

-10,84

FRANÇA

52

110

206

607

833

610

1645

3391

770

141

27

7

8399

8664

-3,06

ALEMANYA

2

0

47

35

119

64

229

291

157

13

0

2

959

1061

-9,61

GRAN BRETANYA

8

17

30

69

100

116

253

296

159

4

4

0

1056

954

10,69

HOLANDA

1

10

6

33

63

113

229

243

127

9

0

0

834

886

-5,87

BÈLGICA

5

2

13

22

13

40

72

90

33

0

0

0

290

386

-24,87

ITÀLIA

0

4

2

6

6

11

25

68

14

0

0

3

139

194

-28,35

ALTRES - Rússia

6

5

0

0

10

3

55

69

16

4

1

0

169

168

0,60

ALTRES - Israel

0

5

9

2

8

2

12

19

1

3

0

0

61

87

-29,89

ALTRES - EEUU

0

0

20

3

14

1

14

17

7

6

0

0

82

76

7,89

ALTRES - Països Nòrdics

0

0

4

0

0

4

18

0

10

2

0

0

38

37

2,70

ALTRES - Suïssa

0

0

0

0

0

5

28

5

4

4

0

0

46

43

6,98

ALTRES - Altres

10

1

16

9

25

53

93

87

51

9

2

1

357

439

-18,68

TOTAL ALTRES

16

11

49

14

57

68

220

197

89

28

3

1

753

850

-11,41

TOTAL

266

349

1.627

1.540

2.025

1.992

4.435

9.368

3.717

306

94

79

25798

27336

-5,63

Total 2012

347

397

641

2126

1428

1690

4479

7775

5036

2314

759

344

27336

Memòries 2013 13


Àrea de Promoció Turística i Comercial

-23,34

-12,09

153,82

-27,56

41,81

17,87

-0,98

20,49

-26,19

-86,78

-87,62

-77,03

-5,63

A diferència de l’oficina del Centre Cívic, l’oficina del Centre Històric va disminuir el número de visites respecte l’any anterior. Només durant tres mesos (març, maig i juny) s’incrementaren els visitants. Destaca el descens notable a partir del mes d’octubre, quan l’oficina es traslladà definitivament de la Presó a l’Ecomuseu-Farinera. Per nacionalitats, al centre històric, predominen els catalans, seguits pels francesos, i, a més distància, pels espanyols i britànics.

Oficina de Turisme del Centre Històric 10000 9000 8000 7000

9368

6000 5000 4000 3000

4435

1627

2000 1000 0

2025

1992 306

79

N Y JU LI O L A G O S ST ET EM B R O E CT U B N RE O VE M BR D ES E EM B RE

IG

IL

94

JU

M A

BR

A

M A

RE R

ER

3717

1540

266 349

FE B

EN G

Comparativa 13-12

Memòries 2013 14


Àrea de Promoció Turística i Comercial

A continuació, s’exposen les dades d’afluència a les oficines de turisme del municipi dels darrers 20 anys:

Oficina de Castelló

Oficina d'Empuriabrava

1993

17273

34488

1994

19020

41970

1995

20588

48875

1996

19072

29615

1997

13837

49401

1998

23607

61624

1999

24525

53883

2000

34233

52843

2001

44264

60923

2002

44176

70938

2003

63258

53903

2004

56813

51762

2005

43568

52096

2006

33394

51216

2007

28205

53759

2008

32866

53021

Memòries 2013 15


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2009

37469

57903

2010

36757

60602

2011

28569

39496

2012

27336

47409

2013

25798

52271

Evolució del nº de visites a les Oficines de Turisme 1993-2013 80000 70000 60000 50000 40000 30000 20000 10000

OMT C astelló d'Empúries

2013

2012

201 1

201 0

200 9

2008

2007

200 6

200 5

200 4

2003

2002

200 1

200 0

1999

1998

199 7

199 6

199 5

1994

1993

0

OMT Empuriabrava

Memòries 2013 16


Àrea de Promoció Turística i Comercial

1.2.3.

Entrades Presó Medieval.

GENER

FEBRER

MARÇ

ABRIL

MAIG

JUNY

JULIOL

AGOST

SET.

OCT.

NOV.

DES.

TOTAL

Total 12

% 2013-12

4

32

299

201

216

203

162

423

270

347

91

69

2317

2250

2,98

CAT - Girona

20

8

82

2

0

117

83

64

91

100

0

30

597

716

-16,62

CAT - Lleida

0

0

0

0

0

4

6

16

8

4

0

0

38

187

-79,68

CAT - Tarragona

0

0

7

0

12

6

10

17

13

5

0

0

70

64

9,38

24

40

388

203

228

330

261

520

382

456

91

99

3022

3217

-6,06

E -Madrid

0

0

1

0

41

4

28

79

19

59

17

23

271

374

-27,54

E - País Basc

0

0

0

15

4

8

16

26

12

9

0

0

90

135

-33,33

E - València

0

0

6

2

4

0

14

28

10

0

0

0

64

119

-46,22

E - Andalusia

0

2

2

0

0

2

2

6

0

0

0

0

14

43

-67,44

E - Altres

0

2

4

126

22

3

37

45

18

5

4

0

266

205

29,76

TOTAL E

0

4

13

143

71

17

97

184

59

73

21

23

705

876

-19,52

FRANÇA

11

18

43

64

192

126

259

369

95

88

43

18

1326

1809

-26,70

ALEMANYA

0

0

7

0

26

15

40

44

7

44

0

0

183

199

-8,04

GRAN BRETANYA

0

2

8

4

2

12

27

21

4

28

2

0

110

106

3,77

HOLANDA

0

0

0

2

2

9

62

21

0

14

0

0

110

113

-2,65

BÈLGICA

0

0

0

0

0

4

15

6

3

4

0

0

32

1

3100,00

ITÀLIA

0

0

2

0

0

6

8

7

4

7

0

0

34

44

-22,73

ALTRES - Rússia

0

3

0

0

8

0

12

12

3

6

0

0

44

45

-2,22

ALTRES - Israel

0

5

2

0

0

2

0

2

0

2

0

0

13

19

-31,58

ALTRES - EEUU

0

0

0

0

0

0

7

2

0

0

0

0

9

19

-52,63

CAT - Barcelona

TOTAL CAT

Memòries 2013 17


Àrea de Promoció Turística i Comercial

ALTRES - PaÏsos Nord.

0

0

2

0

0

0

9

0

2

8

0

0

21

10

110,00

ALTRES - Suïssa

0

0

0

0

0

0

7

1

0

0

0

0

8

14

-42,86

ALTRES- Altres

0

0

0

0

3

22

8

15

4

0

0

4

56

62

-9,68

TOTAL ALTRES

0

8

4

0

11

24

43

32

9

16

0

4

151

169

-10,65

TOTAL

35

72

465

416

532

543

812

1.204

563

730

157

144

5.673

6534

-13,18

Total 2012

98

219

174

562

273

488

782

1466

1851

248

285

88

6534

-64,29

-67,12

167,24

-25,98

94,87

11,27

3,84

-17,87

-69,58

194,35

-44,91

63,64

-13,18

Visitants Presó Medieval 1400

1204

1200 1000

812

730

800 465

600

563

532 543 416

400

157 144

72

35

200

R E CT U B N RE O VE M D ES BRE EM B RE

ST

O

ET E

S

1.2.4.

M B

L

G O

LI O

A

IG

IL

N Y

JU

JU

M A

BR

A

M A

RE R

EN

FE B

ER

0

G

Comparativa 13-12

Venda de 4x4

Les dues properes gràfiques ens indiquen les targetes 4x4 venudes aquest any i la comparació amb l’any anterior. A partir del 22 de setembre es van deixar de vendre degut a que la Presó Medieval està tancada entre setmana i a la Basílica molts de dies el Museu Parroquial queda tancat degut a la manca de personal voluntari.

Memòries 2013 18


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Targetes 4x4 Basílica

16

Ecomuseu-Farinera

969

Oficines de Turisme

414

Aiguamolls

32

Targetes 4x4 2%

1%

29%

Basílic a Ecomuseu-Farinera Oficines de Turisme Aiguamolls 68%

Memòries 2013 19


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Comparativa 4x4 2013-2012 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0

1656

2013 2012 414 235 16

EcomuseuFarinera

1.2.5.

971

969

Oficines de Turisme

Basílica

32

23

Aiguamolls

Visites Guiades

Any 2012

Grups

25

Nº pers.

578

Individuals

19

Nº pers.

366

Totals

44

Total

944

Grups

48

Nº pers.

1561

Individuals

20

Nº pers.

298

Totals

68

Total

1859

Any 2013

Memòries 2013 20


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Visites Guiades Grups i Individuals 2012-2013 50

48

45 40 35

25

30

20

19

25 20 15 10 5 0

1.2.6.

VG Grups 2012

VG Grups 2013

VG Individuals 2012

VG Individuals 2013

On line - Internet.

Issuu: a la pàgina web www.issuu.com es troben penjats tots els catàlegs documents amb l’oferta del municipi com la guia d’oci i lleure del municipi, ofertes del sector allotjament durant el Festival Terra de Trobadors, i els menús de cap d’any de diferents restaurants del municipi. Aquests documents han rebut les següents impressions:

Guia d’oci i lleure català

518 impressions

castellà

538 impressions

francès

489 impressions

anglès

1145 impressions

alemany

321 impressions

Festival Terra de Trobadors

Memòries 2013 21


Àrea de Promoció Turística i Comercial

446 impressions Menús de cap d'any català

1141 impressions

castellà

1041 impressions

francès

1099 impressions

anglès

584 impressions

alemany

338 impressions

Facebook:

Dades de www.facebook.com/castellodempuriesturisme 31/12/2013: 690 fans

"M'agrada" per països 2% 2%

1% 9% Espanya França Alemanya Bèlgica Bahames Altres

5%

81%

Memòries 2013 22


Àrea de Promoció Turística i Comercial

"M'agrada" per idiomes 1% 4%

2%

1% 2%

8%

32%

C atalà C astellà Francès Anglès Alemany Italià Holandès Altres

50%

Dades de www.facebook.com/empuriabravaturisme 31/12/2013: 940 fans

"M'agrada" per països 2% 1%

9%

4%

14%

4% 11%

Bèlgica Alemanya Espanya França Gran Bretanya Itàlia Holanda Altres

55%

Memòries 2013 23


Àrea de Promoció Turística i Comercial

"M'agrada" per idiomes 4% 1%

4% 35%

11%

14%

15%

C astellà C atalà Alemany Francès Anglès Holanda Italià Altres

16%

Dades de www.castelloempuriabrava.com

% visites a www.castelloempuriabrava.com HolandaSuïssa Regne Unit 1% 1% 1% Bèlgica 2% Alemanya 5%

Altres 4%

França 24% Espanya 62%

Espanya França Alemanya Bèlgica Regne Unit Holanda Suïssa Altres

Instagram

#empuriabrava: 9307 Memòries 2013 24


Àrea de Promoció Turística i Comercial

#empuriabravapower: 16 #castellodempuries: 959 #castellomedieval: 738 #instacastellode: 688

1.2.7.

Nacionalitats (Padró) 2013

ESPANYA

6.002

MARROC

1.302

FRANÇA

1.121

ALEMANYA

819

ROMANIA

396

RUSSIA

349

ITÀLIA

160

REGNE UNIT

146

BÈLGICA

138

ALTRES

1.166

Memòries 2013 25


Àrea de Promoció Turística i Comercial

% NACIONALITATS 2013 1% 1% 1% 3%

10%

3% 7%

53% 10%

ESPANYA MARROC FRANÇ A ALEMANYA ROMANIA RUSSIA ITÀLIA REGNE UNIT BÈLGIC A ALTRES

11%

MARROC

1.302

FRANÇA

1.121

ALEMANYA

819

ROMANIA

396

RUSSIA

349

ITÀLIA

160

REGNE UNIT

146

BÈLGICA

138

ALTRES

1.166

Memòries 2013 26


Àrea de Promoció Turística i Comercial

% NACIONALITATS 2013 (sense Espanya)

21%

MARROC FRANÇ A ALEMANYA ROMANIA RUSSIA ITÀLIA REGNE UNIT BÈLGIC A ALTRES

23%

2% 3%

3% 6%

20% 7% 15%

ANY

Europa

Àfrica

Amèrica

Àsia

Oceania Apàtrides TOTALS

2000

6078

647

135

14

0

0

6874

2001

6492

771

193

24

0

0

7480

2002

6959

867

300

19

0

0

8145

2003

7057

903

309

42

1

0

8312

2004

7680

1072

463

55

1

0

9271

2005

8268

1198

521

55

1

1

10044

2006

8884

1210

504

62

2

1

10663

2007

9779

1481

640

92

2

2

11996

2008

9994

1515

595

93

1

1

12199

Memòries 2013 27


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2009

10081

1506

564

93

1

1

12246

2010

9873

1490

530

86

2

1

11982

2011

9796

1489

475

96

2

1

11859

2012

9904

1470

440

102

1

1

11918

2013

9635

1463

396

111

1

1

11607

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ 2000-2013 14000 12000

Europa 10000

Àfrica Amèrica

8000

Àsia Oceania

6000

Apàtrides 4000

TOTALS

2000 0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Memòries 2013 28


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2. PROMOCIÓ TURÍSTICA

2.1

ACCIONS PROMOCIONALS

2.2.1 Fires •

Fitur

Fira de Turisme a Madrid, del 30 de gener al 3 de febrer. Recollida del guardó i certificació de DTE, Destinació Turística i Esportiva, a mans del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. La fira es va aprofitar per mantenir entrevistes amb membres de l’ACT i diferents agents turístics interessats en la nostra destinació. No hi teníem espai diferenciat, però sí que es va deixar material promocional i d’informació. A través d’empreses com Skydive Empuriabrava i Windoor Real Flying ens va permetre de comunicar i promocionar-nos com a gran novetat a l’stand de Catalunya. Molts mitjans de comunicació es van interessar pel nou túnel del vent d’Empuriabrava, que hi va destinar dues hostesses vestides amb l’equip de volar i repartien flyers informatius.

Memòries 2013 29


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Navartur, Pamplona, 22 al 24 de febrer

Fira dirigida tant al públic general com al professional, mostra de referència del sector turístic al nord d’Espanya. Per aquesta fira, amb col—laboració de la sector allotjament del municipi, vam editar un flyer específic com a campanya de Sant Fermin, amb l’oferta de 8 allotjaments turístics, que realitzaren una oferta especial pels pamplonesos que desitgen sortir de Pamplona durant la Setmana Gran de festes de Sant Fermín. S’han editat 1.000 exemplars i se n’han repartit in situ a la fira uns 700, la resta s’enviaren per correu a empreses de Navarra capital com ara bancs, advocats, consultoris mèdics, notaris… La resta de material enviat ha estat el nou flyer d’Empuriabrava, el Passeig monumental de Castelló d’Empúries i la Ruta dels Estanys que ha tingui molta sortida.

Workshop París – Pompidou, 28 de febrer

El departament participà amb Costa Brava i ACT al workshop de Paris oferint la oferta cultural de la campanya promocional de Visites guiades, així com tota la resta d’oferta d’allotjament i activitats de turisme actiu i esportiu. Es contactà amb 15 Touroperadors interessats en la nostra destinació i oferta turística.

Memòries 2013 30


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Fira del Vaixell

Des del 23 al 31 de març es donà suport, com cada any, a la XXV Fira del Vaixell d’Ocasió amb un punt d’informació i es realitzà una de les convocatòries oficials dels Exàmens de navegació de l’Escola Nàutico Pesquera (27 de març). Es van oferir paquets turístics i menús de restaurants. Gràcies a la benevolència del temps es varen poder assolir les expectatives fixades en vendes. Pràcticament 400 embarcacions van ser venudes.

Saló Internacional de Turisme a Barcelona, del 19 al 21 d’abril

Es participà al Racó de la Gastronomia, al Workshop i al Congrés Internacional de Turisme Asiàtic. L’espai ”Menja’t el món” ofereix, dins el Saló, degustació de productes gastronòmics. Empordà Turisme oferí productes DO Empordà i informació turística dels membres adherits a l’associació, distribuint també

Memòries 2013 31


Àrea de Promoció Turística i Comercial

material al públic final. Al Workshop d’Interclubs de l’ACT es donà a conèixer la nostra oferta turística i destinació a la resta de membres dels Clubs

II Workshop Empuriabrava, 25 d’abril

Amb la col—laboració del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Empordà Turisme, es realitzà per segon any consecutiu una trobada amb empresaris turístics de la comarca, d’oci i lleure, i d’allotjament per oferir una plataforma de coneixement i relacions entre l’oferta turística de la comarca. Una trentena d’empresaris hi van participar activament. L’objectiu principal és consolidar la destinació d’Empuriabrava com a referent de turisme esportiu i actiu i com a amfitriona d’aquest tipus d’accions a la comarca.

Fira Printemps Narbonne

Del 8 al 12 de maig, s’hi participà amb el Patronat de Turisme Costa Brava i es dinamitzà l’espai amb el grup musical medieval Els Berros de la Cort. Fira adreçada a un públic final.

Memòries 2013 32


Àrea de Promoció Turística i Comercial

L’actuació va anar a càrrec del Patronat i Alt Empordà Turisme. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries hi col—laborà amb les despeses del grup en dietes i allotjament.

Fira a París amb Costa Brava, 14 al 16 de juny

És una acció promocional destinada al públic final, a la plaça du Palais Royale, prop del Museu Louvre de Paris. Molts possibles clients ja coneixien la zona; d’altres estaven interessats en les connexions amb el TVG, i d’altres per serveis més precisos com ara platges per a gossos, platges nudistes, discoteques, gastronomia o esdeveniments culturals.

Memòries 2013 33


Àrea de Promoció Turística i Comercial

European Challenge

Durant la setmana del 16 al 22 de Setembre va tenir lloc la celebració del European Eurochallenge. Durant una setmana es va tenir una carpa en el Village com a punt d’informació turística per rebre tan el volum de professionals que hi participaven com per els visitants que venien a gaudir de l’espectacle.

Memòries 2013 34


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2.2.2 VIATGES DE PREMSA

Blogtrip de Charming Villas

14 de març. Vol al Túnel del Vent, visita als Aiguamolls de l’Empordà i dinar al Restaurant Empòrium de Castelló. 8 bloggers, provinents d’EE.UU., Austràlia, Suïssa i Estònia.

http://flaneriefeminine.com/2013/04/13/lunch-at-emporium-restaurant/

Press Trip, programa de viatges Zoom Tendencias

TVE, TVE2, Canal 24, TVE a la carta. Ampli reportatge de l’Empordà on s’hi mostrà el centre històric, els canals, paracaigudisme, un vol al túnel del vent, i els Aiguamolls de l’Empordà. El nostre municipi i la seva oferta rep un important protagonisme al documental. http://www.rtve.es/alacarta/videos/zoom-tendencias/

Memòries 2013 35


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Press Trip de periodistes francesos al Túnel del vent Windoor.

Des del Departament vam col—laborar amb Windoor Empuriabrava per donar-ho a conèixer a una cinquantena de periodistes francesos de la Catalunya Nord.

Blogtrip “BritMums blogtrip”

7 bloggers, membres de l’associació Britmums del Regne Unit feren un viatge organitzat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència Catalana de Turisme per la Costa Brava. Aquesta associació dóna a conèixer establiments turístics, productes i activitats culturals, gastronòmiques i esportives idònies per fer en família. Visitaren les Illes Medes, el Museu Dalí, Vall de Núria, la Bisbal. Al nostre municipi, van fer el matí del 31 de maig un vol al túnel del vent d’Empuriabrava.

Memòries 2013 36


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Press Trip “Deutsche Presse Agentur”

El 25 de juliol vam rebre la visita del periodista Manuel Meyer, de l’Agència de Comunicació alemanya Deutsche Presse Agentur per tal de realitzar un article sobre el llegat jueu de les comarques de Girona i la identitat catalana. Coordinat del Patronat de Turisme Costa Brava, va visitar Girona, Besalú, Ripoll i Castelló Empúries.

Press Trip “Aventure”

El 10 d’octubre vam rebre un viatge de premsa organitzat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència Catalana de Turisme. Aquests periodistes van fer diferents activitats per la zona: segway a Gualta, passeig en bicicleta i kayak per Tamariu, sortida en vaixell a Roses, Kitesurf a Sant Pere Pescador, Museu Dalí a Figueres. Al nostre municipi hi van estar allotjats una nit i van fer un salt en paracaigudes a l’Skydive Empuriabrava.

Memòries 2013 37


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Entrevista Ràdio Sefarad

Relacionada sobre la història i el Call jueu de Castelló d’Empúries, a càrrec d’Yvonne León.

Entrevista Catalunya Ràdio

S’han realitzat un total de dues entrevistes promocionant en una les rutes i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i en una altre tot el Turisme Actiu i oferta del nostre muncipi.

2.2.3 Campanyes

Campanya Facebook – on lines ACT i CB

Concursos en els que normalment col—laborem en totes les campanyes oferint visites guiades gratuïtes i targetes 4x4 sota la fórmula 2x1. •

Club Natura – Actiu Costa Brava Pirineu de Girona

Campanya ACT “m’agrada compartir”

S’ha participat a través del Clubs i empreses col—laboradores amb la targeta 4x4, Oferta Vol en tàndem, Oferta Vol al Túnel del vent, Oferta Pitch & Putt, Oferta Escola de Vela. http://magradacompartir.catalunya.com/clubexperience/

Memòries 2013 38


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Campanya Instagram your city – Costa Brava Festival Medieval Terra de Trobadors pel 8 de setembre.

Els hashtags que s’hi van utilitzar van ser els següents: #castellodempuries #castellomedieval #incostabrava

Memòries 2013 39


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Jornades Jueves

Memòries 2013 40


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Catàleg de Luxe de l’Agència Catalana de Turisme

Inclusió del Túnel del Vent Windoor Realfly al primer catàleg de luxe editat per l’Agència Catalana de Turisme.

Club Natura – Actiu Costa Brava Pirineu de Girona

Participació activa en el Club, en l’edició del nou material i en aportació de sinèrgies de treball en les taules de treball.

Memòries 2013 41


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2.2

Visites guiades

Per tal de tenir afluència de tot tipus de públic es realitzen visites destinades a grups, visites per individuals, visites per a professionals, escolars, etc. Les visites es realitzen en idioma català, castellà, anglès, francès i rus. Un dels objectius del Departament és l’augment de visites guiades al Centre Històric. En aquest sentit, el departament ha treballat en diverses línees estratègiques per fomentar la visita i estada al municipi, amb promocions per grups i visites per particulars.

Anys

Visites

nº persones

2000

40

953

2001

64

1.128

2002

78

2.013

2003

104

3.366

2004

67

1.359

2005

70

2.082

2006

98

2.436

2007

41

998

2008

50

1.726

2009

48

1.149

Memòries 2013 42


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2010

24

788

2011

29

866

2012

44

944

2013

68

1.859

Total

825

21.667

Visites Guiades 2013

Data

Hora

Nom

Procedència

Nacionalitat

Pax

1

02/02/2013

16:00

Visita Guiada Individuals

varis

2

03/02/2013

11:00

Esther Sánchez

Vilafranca P.

Catalana

10

3

26/02/2013

10:00

Visita Guiada grup

Castelló d'Empúries

Catalana

20

4

27/02/2013

14h

IES Vicens Vives

Roses

Catalana

30

5

17/03/2013

0:00

Amics del Castell

Cubelles

Catalana

52

6

20/03/2013

10:00

Estudiants ESO Castelló

Castelló d'Empúries

Catalana

30

7

20/03/2013

14:00

Estudiants ESO Castelló

Castelló d'Empúries

Catalana

30

8

29/03/2013

11:00

Individuals - Setmana Santa

Varis

Catalana

8

9

29/03/2013

11:00

Individuals - Setmana Santa

Varis

Catalana

10

10

14/03/2013

0:00

Bloggers

varis

Catalana

20

11

20/03/2013

0:00

Daunis IES

Vidreres

Catalana

80

7

Memòries 2013 43


Àrea de Promoció Turística i Comercial

12

31/03/2013

11:00

Individuals - Setmana Santa

Varis

Catalana

14

13

31/03/2013

12:30

Individuals - Setmana Santa

Varis

Catalana

15

14

16/04/2013

11:00

Visita francesos

França

Francesa

28

15

16/04/2013

11:00

Autocars Vendrell

Vilafranca P

Catalana

35

16

20/04/2013

11:30

Autocars Vendrell

Vilobí del Penedès

Catalana

50

17

26/04/2012

0:00

cambrers Agustí

Ajuntament

Catalana

5

18

27/04/2013

16:00

Boston College

EUA

EUA

19

19

28/04/2013

11:30

Autocars Vendrell

Vilafranca P

Catalana

40

20

11/05/2013

10:30

Escola d'adults els Tarongers

Mataró

Catalana

50

21

11/05/2013

10:30

Escola d'adults els Tarongers

Mataró

Catalana

50

22

11/05/2013

16:00

Individuals F

varis

Francesa

20

23

19/05/2013

11:00

Fira del Pa, la Farina i el Blat

Castelló

Catalana

2

24

02/06/2013

11:00

Colla Nova

Sabadell

Catalana

40

25

05/06/2013

11:00

Ass. Pensionistes Capellades

Capellades

Catalana

53

26

08/06/2013

17:00

Grup Cultural Sta. Perpètua de Mogoda

Sta. Perpètua de Mogoda

Catalana

48

27

08/06/2013

18:30

Grup Cultural Sta. Perpètua de Mogoda

Sta. Perpètua de Mogoda

Catalana

35

28

13/06/2013

10:30

Escola Sant Gabriel

Torroella de Montgrí

Catalana

19

29

14/06/2013

10:30

Escola Sant Gabriel

Torroella de Montgrí

Catalana

18

30

14/06/2013

15:00

Ass. Contra el Càncer Girona

Girona

Catalana

28

31

17/06/2013

10:30

Escola Sant Gabriel

Torroella de Montgrí

Catalana

15

Memòries 2013 44


Àrea de Promoció Turística i Comercial

32

19/06/2013

10:00

Escola de Vela

Bescanó

Catalana

22

33

19/06/2013

11:30

Escola de Vela

Bescanó

Catalana

30

34

19/06/2013

11:30

Escola de Vela

Bescanó

Catalana

19

35

22/06/2013

10:00

Viajes Zoetrope

L'Hospitalet de Ll.

Catalana

30

36

27/06/2013

9:30

Viajes Pablo Romero

Sevilla

Espanyola

45

37

05/07/2013

17:00

Escoltes i Guíes de Catalunya

Girona

Catalana

24

38

06/07/2013

11:00

Anna Nadal

Bages

Catalana

12

39

08/07/2013

18:00

Individuals F

Varis

Francesa

16

40

10/07/2013

18:00

Individuals E

Varis

Espanyola

13

41

17/07/2013

18:00

Individuals E

Alarcón

Espanyola

7

42

22/07/2013

18:00

Individuals F

Varis

Francesa

34

43

24/07/2013

18:00

Individuals E

Varis

Espanyola

12

44

25/07/2013

18:00

Individuals CAT

Varis

Catalana

6

45

29/07/2013

18:00

Individuals F

Varis

Francesa

33

46

06/08/2013

18:00

Individuals F

Varis

Francesa

33

47

07/08/2011

11:00

Alexandra

Barcelona

Catalana

10

48

15/08/2013

18:00

Individuals CAT

Varis

Catalana

5

49

19/08/2013

0:00

Individuals RUS

Rússia

Russa

6

50

15/09/2013

12:00

Viatges Terra Ferma

Lleida

Catalana

48

51

21/09/2013

17:30

inividuals CAT

Barcelona

Catalana

4

Memòries 2013 45


Àrea de Promoció Turística i Comercial

52

23/09/2013

9:00

H. Xon's

Zaragoza

Castellà

50

53

27/09/2013

11:30

Autocars Vendrell

El Vendrell

Catalana

48

54

28/09/2013

11:00

Particulars. Cultura Jueva

França

Francesa

18

55

29/09/2013

9:30

Particulars. Cultura Jueva

França

Francesa

25

56

04/10/2013

9:00

Nicotours

França

Francesa

50

57

18/10/2013

12:00

Aquitours

Andorra

Francesa

40

58

26/10/2013

10:30

autocars del Pla

Urgell

Catalana

39

59

28/10/203

10:00

Rhodes Tour

Roses

Francesa

26

60

08/11/2013

12:00

UDG

Girona

Catalana

20

61

10/11/2013

10:00

Corbera del Llobregat

Barcelona

Catalana

38

62

12/11/2013

11:30

autocars el Vendrell

Barcelona

Catalana

50

63

14/11/2013

13:00

escola de Vilajuïga

Vilajuïga

Catalana

25

64

18/11/2013

10:00

Empordabrava

Castelló d'Empúries

Catalana

8

65

06/12/2013

11:30

Ass. Sords muts

Ajuntament

Catalana

15

66

06/12/2013

16:00

Paradís VV

Tarragona

Catalana

45

67

28/12/2013

10:00

Gegants de Pira

Conca de Barberà

Catalana

60

68

28/12/2013

15:00

Individuals F

varis França

Francesa

12

TOTAL PAX

1.859

Memòries 2013 46


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Objectius

La principal missió de les Visites és la de fer accessible al més alt número de persones el nostre Patrimoni Cultural a través de la història, fent de tal manera que aquesta activitat incrementi el numero de visitants, afavorint així el comerç local. Aquest servei va destinat tant al turisme en grup com als individuals que, junts, formen un petit grup. L’usuari de les visites guiades és un client potencial ja que una vegada seduït per l’entorn el pot recomanar a altres persones o pot tornar pel seu compte o amb un altre grup.

Grups (entre 35 i 50 persones)

El visitant en grup sol conèixer a la resta dels components del grup i els vincles o afinitats poden ser diversos tot i que les pinzellades culturals solen ser presents a cada sortida que fan. Aprecien els productes locals, que hi hagi vida pels carrers i que tot estigui preparat per rebre grups: museus, preus raonables, guies, gastronomia local, aparcament fàcil de trobar, lavabos públics, etc. La fitxa de la visita, que es prepara a la reserva, dona al guia la possibilitat de ferse a l’idea de les expectatives del grup i així pot concentrar el seu discurs en un àmbit més estètic, lúdic o didàctic, depenent de la tipologia del grup, a cada grup la seva visita: escolars, sèniors, associacions culturals, etc.

Accions promocionals per a grups

Adreçades a TTOO, AAVV i autocaristes, entitats i associacions a través de Mailings se’ls ha donat a conèixer les següents promocions: 

50% de descompte a totes les modalitats de visites.GRATUÏTAT a la visita panoràmica (sense entrar a museus, només Presó Medieval) si mengen o dormen en algun establiment del municipi.

Els mercats treballats ha estat l’espanyol, català i francès.

Memòries 2013 47


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Memòries 2013 48


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Individuals (entre 8 i 20 persones per visita )

Les sortides s’organitzen i reserven des de les oficines de turisme. Es proposen uns dies, uns temes, uns idiomes i és, sobretot, el contacte amb l’usuari des del taulell el que pot acabar de convèncer el visitant per que s’apunti a la visita. El número de persones és més restringit i el fet de que no es coneguin entre ells ens fa abordar la visita sota un altre aspecte ben diferent. Aquí els participants acaben fent preguntes relacionades amb el país, les banderes, política, economia, o altres coses que els interessen particularment.

Accions per Individuals (Sector allotjament)

S’ha definit un calendari anual en relació a les vacances tant del mercat espanyol com el del francès per oferir directament al visitant particular. S’ofereixen les visites guiades a l’allotjament de la comarca a un preu simbòlic de 2 € per persona i a l’allotjament del municipi s’ofereixen gratuïtament sempre que ens facin la reserva des de la seva recepció.

Memòries 2013 49


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Visites guiades Estiu

Aquest estiu s’han programat visites guiades en idiomes tres tardes a la setmana, a les 18 hores. 

dilluns es feien en francèsdimecres en castellàdijous en català.A més a més, es va programar per primera vegada una visita especial en rus, durant el mes d’agost, que va tenir molt èxit.

Visites Especials o a la carta (entre 5 i 30 persones)

Aquestes son les sortides destinades a: 

grups específics, solen ser professionals de diferents àmbits: periodistes, culturals, directors, empresaris, polítics, artistes, fotògrafs, etc.Grups de premsa o bloggers, els acompanyem i adeqüem l’itinerar en fució del seu interès. Memòries 2013 50


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Visites realitzades: •

Visita especial dels alumnes de la Universitat de Boston a la descoberta del call castelloní dins del cicle de RJCS.

Visita tècnica del municipi de Lunel de França, regidors i alcaldes de Lunel per conèixer el projecte museístic de la presó medieval

Visita especial 19 de maig a la fira del Pa i la Farina

Turisme Jueu: Visita guiada grup particular, 2 de maig. Dinar estil Kosher al Restaurant Empòrium

Jornades Europees del Patrimoni Europeu Des de l’any 1999 participem anualment a les “jornades europees del patrimoni” amb visites guiades de temàtica i recorreguts especials, on es fa incidència al patrimoni local. Aquell mateix any ja es va col—laborar estretament amb l’elaboració del programa de la XIIIena trobada de les escoles associades a la Unesco.

Jornades Europees de la Cultura Jueva Aquell mateix any 1999 s’iniciaven també les Jornades destinades a valoritzar l’empremta jueva al municipi, que mercès als estudis de Mn. Miquel Pujol es varen revelar com a part important del nostre Patrimoni Intangible. Aquest 2013 al nostre municipi vam fer Jornades de Portes Obertes a la Presó Medieval, els dies 28 i 29 de setembre, amb dues visites guiades, que es feren en idioma francès, amb una afluència de 43 persones, sobre simbologia jueva El departament de patrimoni ha editat un flyer promocional de la cultura jueva de la Vila en idiomes.

Memòries 2013 51


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2.3

Publicitat Mitjans Premsa

Cap Catalogne, Magazine

Adreçada al públic francès del sud de França i Catalunya. Setmana Santa, estiu i Nadal

EG Guia

4x4 i Nou Punt d’informació Parcs Naturals a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries.

Memòries 2013 52


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Pixions Produccions, Aventura límite Discovery Max (TV)

Programa de televisió que emetrà un especial d’Empuriabrava amb paracaigudisme i vol al túnel del vent. Un personatge famós conduirà el programa.

2.4

Edició de material

.

Plànol Vila

Hi ha tres versions editades: CAT – F / ES – GB / D – RUS S’hi ha inclòs el passeig monumental per poder suprimir una edició de material.

Memòries 2013 53


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Plànol Empuriabrava

S’ha realitzat 50.000 plànols en idiomes i realçant totes les activitats d’oci i lleure que es poden realitzar en el nostre municipi.

Memòries 2013 54


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Flyers Paquets turístics

S’han realitzat dues campanyes amb el sector allotjament col—laborador en dues campanyes molt concretes. St. Fermin a Pamplona per la participació d’Empordà Turisme a Navartur. Narbonne i Paris pel mercat francès.

Memòries 2013 55


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2.5

Col—laboració entre Departaments

Premsa i Comunicació: Amb els 4 números de la revista mensual La Muga, el departament ha col—laborat en la redacció i contingut de la revista (La Ruta dels Estanys, natura i cultura a l’abast de tothom; Castelló d’Empúries, Un passeig Monumental).

Memòries 2013 56


Àrea de Promoció Turística i Comercial

http://www.youtube.com/watch?v=AIMjOuOXwhY Traduccions per als Bans d’alcaldia: finalització de les obres de clavegueram. Campanyes de promoció turística, difusió als mitjans mediàtics... •

Promoció Econòmica: Qüestionari empreses

Ensenyament: Tastets professionals; guia local i atenció al públic oficines de turisme 17 de Maig: 7 alumnes de l’IES Empuriabrava realitzen una visita guiada per conèixer el centre històric de Castelló d’Empúries 24 de Maig: 7 alumnes venen a visitar l’oficina de turisme per introduir-los a al treball d’informador turístic i prendre consciència de què és un municipi turístic. 31 de Maig, Oficina de Turisme del centre Històric

Platges: Implementació de la certificació, qüestionaris...

Medi Ambient: Rutes i senyalització interior Centre Històric

Arxiu: Red de Juderias. Senyalització monumental, Ruta literària...

Memòries 2013 57


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Degut al manteniment i actualització del passeig monumental, es treballa i pensa conjuntament amb l’arxiu per donar forma a un nou recorregut i senyalització que permetrà al visitant facilitar la seva visita al centre històric. Es realitzarà una senyalització específica del Call jueu i es vol arribar fins al cementiri per crear una ruta circular a través del rec i horts del molí. •

Departament d’estudis trobadorescos: Gestió diària del Museu Cúria Presó Medieval i en la Nit internacionals dels Museus del 18 de Maig.

Urbanisme: Senyalització urbana

Fira del Pa

Joventut: 26 d’abril: Projecte Formació i Empresa: Cambrers, com ser un bon amfitrió, l’atenció als públics difícils. Col—laboració en la creació del Pla de Joventut amb les accions: Aproximació a la cultura jueva medieval a Castelló, targetes 4x4, Curset gestió de públics, tastet professions el Guia Turístic, tastet idiomes, projecte l’altra Edat Mitjana.

Memòries 2013 58


Àrea de Promoció Turística i Comercial

2.6

Col—laboració amb altres Administracions

Consell Comarcal – Empordà Turisme. El Regidor de Promoció Turística i Comercial continua éssent mmebre e la Junta d’Empordà Turisme

Es continua participant a les taules de treball que entre d’altres temes aquests son els més rellevants: 1. Proposar al Patronat de Turisme que la marca Empordà tingui entitat pròpia com potser la marca Pirineus. Quan es vagi a fires que els municipis puguin estar sota aquesta marca. 2. Enviar a les oficines de turisme l’ESTRATÈGIA PER A LA VALORITZACIÓ DELS RECURSOS TERRITORIALS DE L’EMPORDÀ, base del projecte Empordà, realitzat per la consultoria d’en Josep Capellà. 3. Les oficines de turisme revisaran el plànol Empordà i trametran les propostes de millores , així com la previsió de número de plànols necessaris anualment pel dia 1 de març. 4. Enviar a les oficines, la graella per poder introduir i recollir la informació necessària per iniciar l’edició del fulletó de cales i camins de ronda de l’Empordà. 5. Les oficines de turisme proposaran productes i/o productors que podria interessar entrar a la marca de garantia “Producte de l’Empordà” 6. Enviar a les oficines de turisme la proposta de dossier de l’Empordà per revisar. 7. Des de les oficines de turisme proposen realitzar un recull d’informació bàsica dels recursos turístics (amb telèfon, horaris, preus), aquest recull de la informació es centralitzaria des d’Empordà Turisme (en el cas de l’Alt Empordà). 8. Es proposa des de les oficines que el reportatge Empordà, pugui ser un vídeo que es visualitzés dins de les xarxes locals de França. 9. Coordinar una o dues jornades de formació sobre l’Enoturisme, per assistir tot el personal de les oficines i que es realitzin el mes d’abril. 10. Promoció al TGV. S’ha de fer arribar, als òrgans competents: i. La necessitat de senyalitzar l’estació del TGV, perquè la gent que no conegui la zona arribi a l’estació fàcilment. ii. La coordinació dels horaris d’autobús, amb la sortida del TGV. Memòries 2013 59


Àrea de Promoció Turística i Comercial

iii. Proposar el Patronat que potencií una campanya de comunicació i acords amb el TGV com ha fet amb el conveni de la RENFE, AVE Madrid- Girona iv. Potenciar la marca Empordà a l’estació TGV, perquè els usuaris de l’estació vegin on han arribat.

Generalitat de Catalunya - Agència Catalana de Turisme

S’ha col—laborat amb la gestió pròpia dels Clubs de Turisme, sobre tot en el de Cultura i Turisme Actiu. S’ha col—laborat en totes les campanyes de Catalunya Experience i s’ha aconseguit està en el nou producte 360º Catalunya, on només s’han desenvolupat 3 productes en simulador virtual: Els Castellers a Montserrat, el Camp Nou i un Salt en Paracaigudes.

Ajuntaments de la Badia – Projecte “les Badies més belles del món”.

S’ha participat al Congrés Internacional de Turisme Sostenible a Cambodja (Blue See, Green City) . La Badia de Roses ha rebut una menció especial per la presentació del nou catàleg de la Badia i va tenir ocasió de presentar les novetats de treball i èxit assolit durant el congrés.

Memòries 2013 60


Àrea de Promoció Turística i Comercial

S’ha oficialitzat l’acord amb la signatura del Conveni per part dels quatre municipis adjunts. S’està treballant el pla d’accions comú per als quatre membres. Entre d’altres s’està donant contingut a un wordpress, preparant tota la campanya on-line i aplicant una imatge coorporativa a les oficines. Finalment s’ha signat un conveni de col—laboració entre els quatre municipis.

2.7 Renovació DTE •

DTE, Destinació Turístico Esportiva

Visita tècnica i de supervisió dels allotjament col—laboradors de la DTE. Es consolida amb les noves directrius de l’Agència Catalana de Turisme i la nova gerència d’Skydive Empuriabrava. S’ha renovat la Junta de la DTE. A més a més, s’inicia el contacte i el treball per certificar el municipi amb la distinció de de Turisme Familiar. Nova Junta Gestora:

Memòries 2013 61


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Xavier M. Sanllehí

L’Alcalde

Agustí Ribera i Danés

Regidor de Promoció Turist. i Cial.

Salvador Canet Jara

Regidor d’Esports

Rolf Kuratle

Gerent Skydive Empuriabrava

Josep Comaposada

Director AT Comte d’Empúries

Francesc Moñino

Tècnic Esports

Anicet Juncà

Director Tècnic

Margarita Barneo

Coordinadora Executiva

3. COMERÇ

3.1 Col—laboració amb el Comerç, Entitats i Associacions del municipi.

o

Realització i Presentació del PLA ESTRATÈGIC ECONÒMIC i SOCIAL (Àrea de Promoció Econòmica, Àrea d’Ensenyament i l’Àrea d’Orientació Laboral

o

Col—laboració amb l’entitat Esbart Dansaire en les Festes que realitzen cada any: targetes 4x4.

o

Via Crucis. Col—laboració amb l’entitat organitzadora del Via Crucis per Setmana Santa. Bona part del personal del departament s’ha implicat, com a voluntaris, per formar part de les escenes en la representació teatral del Via Crucis.

Memòries 2013 62


Àrea de Promoció Turística i Comercial

o

Coordinadora del Festival Terra de Trobadors:

Divendres 6, visita nocturna llums i ombres a l’edat mitjana Dissabte 7 matí, visita guiada, 11.30 (grup tancat) Col—laboració taula tècnica pel torneig Medieval Instagram, sopar medieval i Instagram your city, Costa Brava Girona Promoció, difusió i comunicació Festival Medieval Atenció a les Oficines de Turisme Participació a totes les reunions de la coordinadora 50 tiquets sopar medieval pels allotjaments per crear paquets turístics específics.

Memòries 2013 63


Àrea de Promoció Turística i Comercial

o

Escola municipal de Vela:

Visites guiades Promoció específica campanya M’agrada compartir (ACT) Formació Máster Esportiu I Trofeu Empuria de Pàddel SUP

o

Centre de Paracaigudisme Skydive Empuriabrava

Certificació DTE – Promoció Turisme Actiu – European Challenger – Dos rècords assolits i village de la competició.

stand d’informació al

Memòries 2013 64


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Memòries 2013 65


Àrea de Promoció Turística i Comercial

o

Parròquia:

Col—laboració amb la Parròquia i les associacions de comerç en la celebració del Corpus realitzant les catifes florals i en la dinamització de les visites de la Basílica de Santa Maria. o

Associacions comercials:

Col—laboració amb les Associacions Comercial - Vila Comerç Castelló i amb l’Associació d’empresaris turístics de Castelló d’Empúries i Empuriabrava (Tot Comerç).

o

Dia Internacional de la Música, 21 de Juny

Activar els espais i l’empresa privada a través de la Música en directe és una de les claus de volta del turisme sostenible. La idea d’aprofitar la festa internacional de la música és un bon al—licient per programar concerts a Empuriabrava i Castelló durant aquest dia especial. Donada la manca de pressupost, material i recursos, per tal de poder realitzar aquest projecte només es podrà exitosament si comptem amb la implicació privada, bars, restaurants o associacions. És per això que ens cal: Deixar sense efecte la taxa municipal per música al carrer per aquest dia especial, instal—lar l’equip de música municipal en un dels espais estratègics a disposició dels músics que vulguin fer concert, implicar els empresaris, editar un cartell amb la programació, i promocionar l’esdeveniment als mitjans de comunicació i xarxes socials. Disposem d’un equip de so amb taula 400w. Micròfons, peus de micros, 2 baffles, 1 baffle xivato auxiliar, i un escenari en mòduls.

Memòries 2013 66


Àrea de Promoció Turística i Comercial

o

Col—laboració en la participació del Corpus, catifes de flors:

Memòries 2013 67


Àrea de Promoció Turística i Comercial

o

Col—laboració en la Fira del Pa, 19 de Maig:

El departament col—labora amb la fira amb objectiu de la dinamització del pa de tramuntana i cercar restaurants col—laboradors i en la realització d’una visita guiada específica en la temàtica.

o

Col—laboració amb l’Ecomuseu-Farinera en el projecte de punt de benvinguda i informació dels Parcs Naturals de l’Empordà “Empordàna’t” que es detalla a continuació:

L’Ecomuseu-Farinera prepara el nou espai expositiu permanent de difusió del patrimoni natural i cultural de l’Empordà “un territori, quatre parcs, mil descobertes”. L’Empordà és un territori extraordinari pel que fa al patrimoni natural, en ells s’hi concentren quatre espais naturals catalogats que presenten un gran interès per al seva biodiversitat i la seva geologia i atrauen milers de visitants cada any. Un indret natural únic, on l’empremta de l’home ha deixat un patrimoni cultural extraordinari.

Memòries 2013 68


Àrea de Promoció Turística i Comercial

El territori presenta una realitat canviant que ha evolucionat al llarg de la història. El territori actual és el resultat de molts segles d’evolució on el paper de l’home hi ha estat definitiu. El nostre present condicionarà indefectiblement el nostre futur. Cal estar atents i donar les claus per a que aquests paratges naturals que encara avui es mantenen segueixin poc alterats i continuïn formant part de la nostra identitat col—lectiva. L’aproximació als espais protegits es conduirà des de dues vessants que conflueixen en una tercera: per un costat des de la natura (geologia, biodiversitat, ecosistemes, flora i fauna...); per l’altra des de l’home: presència humana, ocupació del territori i relació (explotació) amb els recursos naturals, nova consciència ambiental, protecció d’espais, humanització de la natura.. i confluint en el paisatge, diàleg constant i canviant entre home i natura, element identitari del territori. Però el museu real és el territori i des de les sales es convidarà els visitants a conèixer els diferents espais naturals. En les sales es presentaran també els itineraris i les activitats de lleure lligades al medi natural El projecte segueix i recomanacions i diferents directrius de planejament territorial tals com l’Agenda 21 de Castelló d’Empúries, el Pla Director de l’Empordà i la Carta del paisatge de l’Alt Empordà.

L’espai serà la primera aproximació dels nostres visitants als espais naturals, es l’encreuament del GR11, Itinerànnia i la Ruta dels estanys.

Memòries 2013 69


Àrea de Promoció Turística i Comercial

Esdevindrà per una banda un centre d’informació en relació als espais naturals on programarà activitats diverses: activitats didàctiques, xerrades, exposicions temporals, tallers, itineraris guiats de descoberta... per tal de complementar el discurs, i per l’altra, un punt d’acollida, informació i servei al senderista, ciclista o viatger que visiti l’Empordà. El Centre Històric de Castelló d’Empúries esdevindrà el centre neuràlgic al territori empordanès apostant per la sostenibilitat i per la preservació del Medi Ambient.

3.2

Formació impartida

Formació adreçada a empresaris del sector turístic i comercial del municipi: Curs de francès, impartit per Joan Pau Andreu (del 22 de gener al 7 de març, 4 hores/ setmana). Curs de Rus, impartit per Oriol Ribas (del 22 de gener al 7 de març, 4 hores/ setmana).

3.3

Pla Estratègic Econòmic i Social 2013-2016

Conjuntament amb les àrees de Promoció Econòmica, Ensenyament, i Orientació Laboral, s’ha elaborat el Pla Estratègic Econòmic i Social 2013-2016 amb la finalitat Memòries 2013 70


Àrea de Promoció Turística i Comercial

de promoure el desenvolupament local de forma coordinada i de servir de referència per actuacions, plans, programes o projectes del municipi en relació amb els àmbits d’empresa, formació, ocupació i desenvolupament econòmic. Aquest 2013 s’ha realitzat la fase de diagnosi i participació ciutadana a través de la visió dels tècnics municipals i d’enquestes ciutadanes respectivament. També s’ha començat a definir les accions a realitzar.

Memòries 2013 71

Memòria Àrea de Promoció Turística i Comercial 2013 Ajuntament de Castelló d'Empúries