Page 1

TEYXOΣ 31ο ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Ο νέος Παυλής είναι κι αυτός απ’ τα Λουτρά! Πιλάτες, και στη Μυτιλήνη Φοιτητές στην… κουζίνα!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

«Για µένα το “X Factor” είναι ένα µεγάλο αλλά πολύ γοητευτικό ρίσκο»


Oι εκδόσεις Aιολίδα και η εφηµερίδα «Eµπρός» παρουσιάζουν το λεύκωµα µε γελοιογραφίες του Aντώνη Kυριαζή (AN.KYP) που δηµοσιεύτηκαν στο «E»

«...Πολλές φορές ο Aντώνης Kυριαζής έχει καταφέρει να αποδώσει την επικαιρότητα µε µία µόλις εικόνα. Και µιλώ συνειδητά για εικόνα, γιατί αυτό που κάνει, δεν είναι ένα απλό σκίτσο, αλλά κυριολεκτικά ένας πίνακας ζωγραφικής. Ένας πίνακας που τα έχει όλα. Είναι καταπληκτικό το πόσες φορές αισθάνθηκα για πρόσωπα που γνωρίζω καλά, ότι δεν είναι απλά αναγνωρίσιµα, αλλά ότι ο AN.KYP κατάφερε να αποδώσει ακόµα και στοιχεία του χαρακτήρα τους». Στρατής Λιαρέλλης Προλογίζοντας το λεύκωµα

Θα το βρείτε σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση: Eφηµερίδα «EMΠPOΣ» Kαρά Tεπέ – Mυτιλήνη, τηλ. 22510 27804


editorial

περιεχόµενα

Λ

ίγη από τη λάµψη του «X-Factor», του πιο πολυσυζητηµένου σόου της φετινής σαιζόν, παίρνει σήµερα το «View». Η Μυτιληνιά Κατερίνα Γκαγκάκη, µέλος της κριτικής

12

επιτροπής, µας µεταφέρει στα «παρασκήνια» της µουσικής εκποµπής, ενώ µιλάει για την πορεία της που την οδήγησε στο τιµόνι των δηµοσίων σχέσεων του ΑΝΤ1. Κάνουµε pilates, τη γυµναστική των επωνύµων, που έφερε και στη Μυτιλήνη η γυµνάστρια Λιάνα Μπαλή. Ακόµη, δίνουµε συµβουλές σε πρωτοετείς φοιτητές, ώστε η πρώτη επαφή τους µε την κουζίνα να µην καταλήξει σε… εφιάλτη και, τέλος, γνωρίσαµε ένα µικρό ταλαντούχο Μυτιληνιό ποδοσφαιριστή που έχει καταφέρει να τραβήξει το ενδιαφέρον της ΑΕΚ. Καλό ταξίδι …µε θέα !

4 Παίζουν... στα DVD

7

Όλες οι νέες κυκλοφορίες στα βίντεο κλαµπ

Πρόσωπα

5 Ο 11χρονος ποδοσφαιριστής 6

15 5

Γιώργος Κρητικός «φλερτάρει» µε την ΑΕΚ Κατερίνα Γκαγκάκη: Η διευθύντρια ∆ηµοσίων Σχέσεων του ΑΝΤ1 µιλάει για το «Χ-Factor»

Ρεπορτάζ

12 Πιλάτες και στη Μυτιλήνη 15 Φοιτητές στην Κουζίνα Μυστικά για τους «πρωτοετείς» στη µαγειρική

17 Οµορφιά Συµβουλές για αστραφτερό χαµόγελο

VIEW TEYXO™ 31Ô ™∞µµ∞∆√ 1 ¡√∂ªµƒπ√À 2008 EȉÈ΋ ¤Î‰ÔÛË Ù˘ ÂÊËÌÂÚ›‰·˜ «∂ÌÚfi˜» Kø¢IKO™: 8173 EΉfiÙ˘ - ¢È¢ı˘ÓÙ‹˜: M·ÓfiÏ˘ M·ÓÒÏ·˜ Y‡ı˘ÓË Û‡ÓÙ·Í˘ : ¶¤ÏÏË °È·ÎÔ˘Ì‹ ™˘ÓÙ¿ÎÙ˜: M·Ú›ÓÔ˜ OÚÊ·Ófi˜, ŒÊË ™ÙÚ·‚ÔÛÎÔ‡ÊË ™Î›ÙÛÔ: ¢ËÌ‹ÙÚ˘ K·ÌÔ˘Ú›‰Ë˜ ¢ÈfiÚıˆÛË ÎÂÈ̤ӈÓ: M·ÚÈ¿ÓıË ¶·Ú·Û΢¿ ºˆÙÔÁڷʛ˜: ºˆÙÔÁÚ·ÊÈÎfi ·Ú¯Â›Ô «EM¶PO™» Art Director: XÚ‹ÛÙÔ˜ ¶·Ú·Û΢·˝‰Ë˜ Y‡ı˘ÓË EÌÔÚÈÎÔ‡ TÌ‹Ì·ÙÔ˜: AÓ·ÛÙ·Û›· M·ÌԇϷ ¢È·ÊËÌÈÛÙÈÎfi ∆Ì‹Ì·: ª·Ú›· ∫ÔÚ‰ÂÚ¿, K·ÏÏÈfiË æ·ÚÈ·ÓÔ‡, ∫ˆÓÛÙ·ÓÙ›Ó· ªÔ˘Ù˙Ô˘Ú¤ÏÏË, ™ÙÚ·Ù‹˜ ¶ÏˆÌ·Ú›Ù˘ ¶·Ú·ÁˆÁ‹ - EÎÙ‡ˆÛË - BÈ‚ÏÈÔ‰ÂÛ›·: E¶IKOINøNIA §E™BOY A.E.

18 Άστρα

K·Ú¿ TÂ¤, 81100 ª˘ÙÈÏ‹ÓË ∆ËÏ. 22510 41619 Fax 22510 27300 e-mail: info@emprosnet.gr URL: http://www.emprosnet.gr

19 Σκίτσο

«VIEW» K˘ÎÏÔÊÔÚ› οı ‰ÂηÂÓı‹ÌÂÚÔ

του ∆ηµήτρη Kαµπουρίδη

VIEW 3 ÌÚfi˜


¶·›˙Ô˘Ó …ÛÙ· DVD

στα dvd

φοβερή τετράδα, Κάρι, Σάρλοτ, Μιράντα και Σαµάνθα, επιστρέφει, αυτή τη φορά στη µεγάλη οθόνη, µε την ταινία ∏ «Sex and the City» λίγα χρόνια µετά το τέλος της αγαπηµένης σειράς. Η «Αποστολή» µε την Σόφι Μαρσώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, µας µεταφέρει στην εποχή του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου όταν µια γυναίκα αναλαµβάνει αποστολή της γαλλικής αντίστασης. Απίστευτες καταστάσεις και άφθονο γέλιο φέρνει η ταινία «Τζακ ποτ στον έρωτα» µε την Κάµερον Ντίαζ και τον Άστον Κούτσερ. Ο «Απίθανος Χαλκ» προσπαθεί ν’ αποβάλλει τον πράσινο? οργισµένο εαυτό του στη νέα ταινία µε τον Έντουαρν Νόρτον. Τέλος, για τους µικρούς φίλους έρχεται ο «Χόρτον», ο αξιαγάπητος ελέφαντας µε τα µεγάλα αυτιά και την ισχυρή ακοή!

Sex and the City: The Movie Η Κάρι ζει ευτυχισµένη στο πλάι του αγαπηµένου της Mr. Big. ∆εν δουλεύει πια στην εφηµερίδα και… γράφει βιβλία! Ο Mr. Big της προτείνει να παντρευτούνε και βρίσκουν ένα απίστευτο διαµέρισµα στο κέντρο του Μανχάταν. Η Σάρλοτ είναι ευτυχισµένη σύζυγος και µητέρα µιας υιοθετηµένης από την Κίνα κόρης ενώ φοβάται πως θα της συµβεί κάτι πολύ κακό… Το γεγονός ότι µένει έγκυος, µάλλον δεν είναι το χειρότερο που είχε φανταστεί! Η Μιράντα ζει στο Μπρούκλιν µαζί µε τον σύζυγό της, Στιβ, και το µικρό τους αγοράκι. Παραµελεί ερωτικά τον σύζυγό της, κάτι που οπωσδήποτε θα έχει τις συνέπειές του. Τέλος, η Σαµάνθα ζει στο Λος Άντζελες φροντίζοντας την καριέρα του αγαπηµένου της, προσπαθεί να συγκρατήσει τις ερωτικές της ορέξεις και επισκέπτεται τις φίλες της, σε κάθε δοθείσα ευκαιρία… Σκηνοθέτης: Michael Patrick King Ηθοποιοί: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Candice Bergen, David Eigenberg, Evan Handler, Willie Garson, Jason Lewis.

∏ ∞ÔÛÙÔÏ‹ Female Agents [Les Femmes de l'ombre] Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Λουίζ είναι µέλος της γαλλικής αντίστασης. Και πηγαίνει στο Λονδίνο µετά από την εκτέλεση του συζύγου της από τους Γερµανούς. Εκεί στρατολογείται από έναν ανώτερο υπάλληλο ειδικών αποστολών (SOE), από µια έξυπνη υπηρεσία δολιοφθοράς που επιτηρείται από τον ίδιο τον Τσόρτσιλ. Σύντοµα καλείται να αναλάβει τη διάσωση ενός βρετανού πράκτορα, που έχει πέσει στα χέρια των ναζί και γνωρίζει σηµαντικά στοιχεία για τα σχέδια των συµµάχων. Ο βρετανός δεν έχει «σπάσει» ακόµη αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιµο. Εντωµεταξύ, η Λουίζ καλείται να δηµιουργήσει µία οµάδα από γυναίκες κοµάντο. Και τη δηµιουργεί. Οι γυναίκες που στρατολογεί είναι όλες ιδιαίτερες περιπτώσεις. Η αποστολή ξεκινά και λίαν συντόµως ξεκινούν οι περιπλοκές… Σκηνοθέτης: Jean-Paul Salome Ηθοποιοί: Sophie Marceau, Julie Depardieu, Marie Gillain, Deborah Francois, Moritz Bleibtreu, Maya Sansa, Julien Boisselier.

∆˙·Î ÔÙ ÛÙÔÓ ¤ÚˆÙ· What Happens in Vegas... Η Τζόι και ο Τζακ είναι δύο νεαροί νεοϋορκέζοι. Η Τζόι εργάζεται στη Γουόλ Στριτ ενώ ο Τζακ ασχολείται µε την κατασκευή διαµερισµάτων. Εκείνη είναι νευρώδης, εκείνος χαλαρός. ∆εν γνωρίζονται µεταξύ τους, θα βρεθούν, όµως, στο Λας Βέγκας όταν εκείνη τη χωρίζει ο αρραβωνιαστικός της κι εκείνος απολύεται από τη δουλειά του. Η γνωριµία τους θα ξεκινήσει όταν τους δίνεται η ίδια σουίτα στο ξενοδοχείο όπου βρίσκουν κατάλυµα. Θα αρχίσουν να διασκεδάζουν, να πίνουν, και εντέλει… να παντρευτούν! Κι όχι µόνον αυτό: παίζοντας σε κουλοχέρηδες, ο ένας κερδίζει 3 εκατοµµύρια δολάρια µε κέρµα του άλλου! Όταν συνέρχονται, αποφασίζουν να χωρίσουν. Ο δικαστής, όµως, τους επιβάλλει ποινή… 6 µήνες υποχρεωτικό γάµο! Και αν δεν τα βρουν, η περιουσία θα δοθεί σε εκείνον που έδειξε µεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία… Σκηνοθέτης: Tom Vaughan Ηθοποιοί: Cameron Diaz, Ashton Kutcher, Queen Latifah, Krysten Ritter, Lake Bell, Zach Galifianakis, Dennis Farina, Michelle Krusiec.

√ ∞›ı·ÓÔ˜ ÷ÏÎ The Incredible Hulk Ο καθηγητής Γενετικής Μπρους Μπάνερ, προσπαθεί να κρυφτεί από τον στρατό και τον… εαυτό του, κάπου στη Νότια Αµερική. ∆ιατηρεί low profile δουλεύοντας ως τεχνικός σε µια εταιρία εµφιάλωσης ποτών. Σε σταθερή επικοινωνία µε έναν ερευνητή, αναζητά απεγνωσµένα θεραπεία για την ιδιότυπη κατάστασή του, εξαιτίας της οποίας, όποτε βρίσκεται σε συναισθηµατική φόρτιση, µεταµορφώνεται σε... ένα τεράστιο, οργισµένο, πράσινο πλάσµα, το Hulk. Ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από εκείνους που τον καταδιώκουν για να του κλέψουν τις δυνάµεις και να τις χρησιµοποιήσουν για µιλιταριστικούς σκοπούς, ο Μπρους πλησιάζει στη θεραπεία που θα τον λυτρώσει και θα µπορέσει να είναι επιτέλους µαζί µε τη γυναίκα που αγαπά, τη ∆ρ. Ελίζαµπεθ «Μπέτι» Ρος... Ο πατέρας της, όµως, ο στρατηγός Ρος, µαζί µε το «δεξί» του χέρι, τον Εµίλ Μπλόνσκι εντοπίζουν τον Μπάνερ και τον συλλαµβάνουν…. Σκηνοθέτης: Louis Leterrier Ηθοποιοί: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt, Tim Blake Nelson, Ty Burrell, Christina Cabot, Peter Mensah, Lou Ferrigno.

ÃfiÚÙÔÓ IHorton Hears a Who! Στη ζούγκλα του Νουλ, κατοικεί ένας ελέφαντας ονόµατι Χόρτον. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: τα µεγάλα του αυτιά και η ισχυρή του ακοή: µπορεί να ακούσει και τον παραµικρό θόρυβο! Μια µέρα, ο Χόρτον ακούει µια κραυγή βοηθείας από ένα µικρό κύµα σκόνης. Αν και ο ίδιος δεν το γνωρίζει, σ’ αυτό το κύµα σκόνης κατοικεί... ένας ολόκληρος πληθυσµός, οι µικροσκοπικοί Whos, µε αρχηγό τους το ∆ήµαρχο. Τελικά, θα «πιάσει» τον κόκκο σκόνης σε ένα άνθος από τριφύλλι και θα αρχίσει να µιλάει µε το ∆ήµαρχο. Ο ∆ήµαρχος ζητάει από το Χόρτον να βοηθήσει τον κόσµο του ώστε να µην εξαφανιστεί. Και οι δύο, όµως, δεν γίνονται πιστευτοί από τους οικείους τους. Ο Χόρτον πιστεύει πως «ένα άτοµο είναι πάντα ένα άτοµο, άσχετα πόσο µικρό είναι»! Η µεγαλύτερη αντίπαλός του είναι η Κανγκαρού. Έχει εχθρική διάθεση και είναι στενόµυαλη, γιατί επιµένει ότι «αν δεν µπορείς να δεις κάτι, απλά δεν υπάρχει». Ποιος θα υπερισχύσει τελικά; Σκηνοθέτης: Jimmy Hayward, Steve Martino Με τις φωνές των.. Jim Carrey, Steve Carell, Carol Burnett, Will Arnett, Seth Rogen, Isla Fisher, Jaime Pressly, Charles Osgood, Dan Fogler. Στα ελληνικά µε τις φωνές των Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Κότσιρα, Ηλία Ζερβού.

¢È·ÓÔÌ‹ ηْ Ô›ÎÔÓ 22510 42397 - 42597 øPE™ ¢IANOMH™: 17:00 - 01:00 ™ÙË Ï·Ù›· AÏ˘Û›‰·˜ από το 1969


στα πρόσωπα ∆Ô˘ ª∞ƒπ¡√À √ƒº∞¡√À

Ο 11χρονος Γιώργος Κρητικός από τα Λουτρά είναι στο στόχαστρο της ΑΕΚ, µετά από τη συµµετοχή του σε τουρνουά ποδοσφαίρου στην Αθήνα νας 11χρονος Μυτιληνιός έχει κλέψει τις καρδιές των ανθρώπων των τµηµάτων υποδοµής της µεγάλης ΑΕΚ. Ο Γιώργος Κρητικός, που αγωνίζεται στις ακαδηµίες του Παναθηναϊκού, στις εγκαταστάσεις «Euro 2004» της Βαρειάς, την περασµένη εβδοµάδα βρέθηκε στην Αθήνα συµµετέχοντας σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωνε η ΑΕΚ, βγήκε πρώτος σκόρερ αυτής και µοιραία µπήκε και στο στόχαστρο των «κιτρινόµαυρων». Ο προπονητής των µικρών οµάδων της ΑΕΚ, η παλιά δόξα Τόνι Σαβέφσκι, εισηγήθηκε θετικά στο ενδεχόµενο της απόκτησης του µικρού αστέρα από τα Λουτρά, που φιλοδοξεί να µιµηθεί την πορεία του συγχωριανού του Μιχάλη Παυλή, που εδώ και τέσσερα χρόνια φορά τη φανέλα µε το δικέφαλο στο στήθος.

Ο µικρός Γιώργος Κρητικός µαζί µε τον Τόνι Σαβέφσκι

Έ

«ªÂÁ¿ÏÔ Ù·Ï¤ÓÙÔ» Ο Γιώργος Κρητικός είναι µόλις 11 ετών, αλλά το ταλέντο του ξεχειλίζει, όπως συµφωνούν οι προπονητές του στην «πράσινη» ακαδηµία της Βαρειάς. Αυτό άλλωστε παραδέχεται στο «View» και ο τεχνικός διευθυντής της ακαδηµίας, Χάρης Γραµµός. «Αν και µικρός δείχνει ότι έχει στοιχεία που µπορούν να του δώσουν ώθηση να κάνει το κάτι παραπάνω στο ποδόσφαιρο. ∆ε γνώριζα ότι ο µικρός αγωνίστηκε σε τουρνουά στην Αθήνα και έτυχε τέτοιας αναγνώρισης, αλλά φυσικά δεν πέρασε από τους προπονητές της ακαδηµίας µας απαρατήρητο το ταλέντο του», λέει ο κ. Γραµµός, που κάτι ξέρει παραπάνω για το νεαρό Κρητικό. Για το αν θα καταφέρει να παίξει σε µία µεγάλη οµάδα στο µέλλον; «Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, αλλά ο µικρός εί-

Ο νέος Παυλής είναι κι αυτός απ’ τα Λουτρά! ναι πολύ καλός και µακάρι να πετύχει», καταλήγει ο κ. Γραµµός, που ως σήµερα αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους παίκτες που βγήκαν από το νησί, αγωνιζόµενος στον Παναθηναϊκό και όντας ένα από τα µέλη της θρυλικής οµάδας των «πρασίνων» που έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέµπλεϊ. Είναι πια µία πραγµατικότητα, το ότι οι µεγάλες οµάδες της Ευρώπης ξεκινούν το σκάουτινγκ από τις πολύ µικρές ηλικίες. Κορυφαίοι προπονητές στον κόσµο θεωρούν ότι ένα ταλέντο εντοπίζεται στις ηλικίες 8 - 12 και από τα 14 και µετά θα πρέπει να έχει συµµετοχές µε τη µεγάλη οµάδα. Στην Ελλάδα, βέβαια, αυτή η νοοτροπία δεν έχει ακόµη περάσει, όµως παραδείγµατα σαν αυτά του Νίνη, του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του Κουτσιανικούλη ή του δικού µας Παυλή, αποτελούν ηχηρά χτυπήµατα στην κακή αυτή νοοτροπία που υπάρχει ακόµα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι, οι οµάδες παρακολουθούν πλέον πολύ

στενά τα παιδικά τµήµατα ποδοσφαίρου…

∆Ș ÂfiÌÂÓ˜ Ë̤Ú˜ Ù· ÛÔ˘‰·›·… Η περίπτωση του Κρητικού είναι µία από αυτές. Ο πατέρας του µικρού τον πήγε στο τουρνουά που διοργάνωσε η ΑΕΚ στην Αθήνα και ο Μυτιληνιός µας αστέρας άρπαξε την ευκαιρία από τα µαλλιά! Στους αγώνες που έγιναν πέτυχε τα περισσότερα γκολ, πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ και συναντήθηκε και µε το µεγάλο Τόνι Σαβέφσκι. Ο Σκοπιανός προπονητής, φέρεται να έχει εισηγηθεί θετικά στο ενδεχόµενο να µπει στα camp της οµάδας ο Γιώργος Κρητικός, κάτι που σηµαίνει ότι θα πρέπει να µετακοµίσει στην πρωτεύουσα. Τις επόµενες ηµέρες, θα ξέρουµε για το αν ο µικρός από τα Λουτρά θα λάβει το σχετικό ΟΚ για να κυνηγήσει τη διάκριση. Να σηµειώσουµε ότι για τον παίκτη γνωρίζει και ο Παναθηναϊκός, µια και αγωνίζεται στην ακαδηµία του και δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούση και από εκεί…


6 VIEW ÌÚfi˜


στα πρόσωπα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

«Για µένα το “X Factor” είναι ένα µεγάλο αλλά πολύ γοητευτικό ρίσκο» ∆˘ ¶∂§§∏™ °π∞∫√Àª∏ Άρχισε να συζητιέται το όνοµά της όταν ανέλαβε τη ∆ιεύθυνση ∆ηµοσίων Σχέσεων του «Αντέννα» και τώρα σαν µέλος της κριτικής επιτροπής της εκποµπής «X Factor», κέρδισε το κοινό από την πρώτη επαφή της µε τον τηλεοπτικό φακό. Στη Μυτιλήνη όπου γεννήθηκε και µεγάλωσε όµως, αυ τή η µεγάλη κυρία των ∆ηµοσίων Σχέσεων, ήταν πάντα γνωστή σαν µια χαρισµατική όµορφη γυναίκα, που αργά ή γρήγορα θα έκανε το µεγάλο βήµα. Η Κατερίνα Γκαγκάκη µιλάει στο «View» και ξεδιπλώνει στιγµές από την επαγγελµατική της πορεία αλλά και τις αναµνήσεις της από το αγαπηµένο της νησί.

A

VIEW 7 ÌÚfi˜


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

8 VIEW ÌÚfi˜


στα πρόσωπα Από τη ∆ιεύθυνση ∆ηµοσίων Σχέσεων της Vodafone, στο τιµόνι των ∆ηµοσίων Σχέσεων στον Antenna, υποψηφιότητα στο διαγωνισµό «Γυναίκες της χρονιάς» και τώρα στην επιτροπή του «X Factor». Είναι η χρονιά σας το 2008; «H αλήθεια είναι ότι το 2008 είναι µία ιδιαίτερα γεµάτη χρονιά. Πολλές απαιτήσεις, διαρκείς εναλλαγές, πολλή κούραση, στιγµές επιβράβευσης και πολύ λίγες µέρες… για διακοπές στο νησί µας για πρώτη φορά στη ζωή µου! Αφήστε να φτάσει µε το καλό στο τέλος της και θα προτιµούσα να κάνουµε τότε τον απολογισµό!». Να κάνουµε µια αναδροµή της πορείας σας στο χώρο των ∆ηµοσίων Σχέσεων; Ποια ήταν η αφετηρία σας και τι µεσολάβησε µέχρι να φθάσετε στο κανάλι του Αµα ρουσίου; «Μετά τις σπουδές µου στην Κοινωνική Ψυχολογία και τη ∆ιαχείριση της Εικόνας στο London School of Economics, εργάστηκα για κάποιο διάστηµα ως Ψυχολόγος σε εταιρία Έρευνας Αγοράς. Στη συνέχεια, µία φίλη έστειλε το βιογραφικό µου σε µία νεοσυσταθείσα τότε εταιρία Επικοινωνίας, την «The P.R.Team» και… βρέθηκα στις ∆ηµόσιες Σχέσεις, που τότε ήταν ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που είχα σπουδάσει, υπήρχε στην Ελλάδα. Ένας ολόκληρος κλάδος σε πλήρη άνθηση µε πολλά περιθώρια δηµιουργίας και εξέλιξης. Ήταν τότε που σιγά σιγά ο κόσµος άρχισε να καταλαβαίνει ότι ∆ηµόσιες Σχέσεις δεν είναι τελικά να κάνεις πάρτι και δεξιώσεις, αλλά να χτίζεις αντιλήψεις, να διαχειρίζεσαι εικόνες και να προβάλλεις στρατηγικές. Μία µέρα ανακάλυψα µία αγγελία για τη ∆ιεύθυνση Επικοινωνίας της Unifon (εταιρίας κινητής τηλεφωνίας) και έκρινα σκόπιµο να δοκιµάσω καθώς οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα βρίσκονταν σε φάση τεράστιας ανάπτυξης. Μερικά χρόνια αργότερα, η εταιρία εξαγοράστηκε από την τότε Panafon και µου προτάθηκε να αναλάβω τη ∆ιεύθυνση Επικοινωνίας αυτής. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Η Panafon έγινε Vodafone και τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε η πρόταση του Οµίλου ANTENNA».

}

θυµώνω πάρα πολύ που ακούω νέα παιδιά να διαµαρτύρονται και να παραιτούνται γρήγορα από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Γίνοµαι έξαλλη όταν ζητούν χωρίς κόπο και προσπάθεια, γρήγορα χρήµατα και διευθυντικές θέσεις

||

Σ’ αυτή την πορεία υπήρξαν και δύσκολες στιγµές; «Αλίµονο, πάρα πολλές. Συνηθίζω να λέω ότι κάθε δουλειά έχει τα υπέρ και τα κατά της. Τίποτα απολύτως δεν κερδίζεται εύκολα και πάντα, σε κάθε µας κίνηση και για κάθε απόφαση, υπάρχει ένα τίµηµα. ∆ύσκολες στιγµές, τρικλοποδιές, απογοήτευση, ακόµη και πολύ κλάµα. Αλλά παρά το γεγονός ότι η γκρίνια είναι…δεύτερη φύση για µένα, ο δρόµος είναι µόνο ένας. Μπροστά. Ξέρετε, θυµώνω πάρα πολύ που ακούω νέα παιδιά να διαµαρτύρονται και να παραιτούνται γρήγορα από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Γίνοµαι έξαλλη όταν ζητούν χωρίς κόπο και προσπάθεια, γρήγορα χρήµατα και διευθυντικές θέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έχω µάθει ένα πράγµα στο οποίο είµαι κάθετη: δεν υπάρχει καµία περίπτωση όταν κάποιος είναι πραγµατικά καλός σε αυτό που κάνει, να µην πετύχει. Καµία. Λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, πιο εύκολα ή πιο δύσκολα, στο τέλος θα έρθει». Τι σηµαίνει για σας να βρίσκεστε στην κριτική επιτροπή ενός από τα δηµοφιλέστερα

show σε όλο τον κόσµο; «Είναι τιµή, είναι µεγάλη ευθύνη, είναι επιπλέον φόρτος αλλά …στην ουσία είναι κάτι πολύ ευχάριστο, γοητευτικό και ενδιαφέρον. Έχω καταλήξει ότι όταν σου δίνονται ευκαιρίες, πρέπει να είσαι έτοιµος να δοκιµάσεις εµπειρίες και να πάρεις ρίσκα. Αυτό σηµαίνει για µένα το ?X Factor?, ένα µεγάλο αλλά πολύ γοητευτικό ρίσκο!». Η πρόταση να βρεθείτε για πρώτη φορά στο «γυαλί», σας δηµιούργησε άγχος; «Nα σας πω την αλήθεια, δεν το συνειδητοποίησα παρά όταν ήταν ήδη πολύ αργά! (γέλια)». Πώς εισπράττετε από την επαφή σας µε τον κόσµο, την παρουσία σας στην Επιτροπή; Σας θεωρούν αυστηρή ή πιο επιεική σε σχέση µε τους υπόλοιπους; «Νοµίζω ότι µε θεωρούν επιεική αλλά ταυτόχρονα δίκαιη και ευγενική. Ο κόσµος βαρέθηκε να βλέπει επιτροπές και ειδικούς, που προσβάλλουν και πληγώνουν τους συµµετέχοντες. Το θεωρώ απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Μπορείς να κάνεις την πιο σκληρή κριτική µε τον πιο ευγενικό τρόπο». Συνολικά όµως η Επιτροπή έχει δεχθεί και πολλά αρνητικά σχόλια. Εσείς πώς τα αντιµετωπίζετε όλα όσα ακούγονται και γράφονται; «Να σας πω την αλήθεια, στεναχωριέµαι. ∆εν καταλαβαίνω αυτούς που λένε ότι τα αρνητικά σχόλια δεν τους αφορούν. Τα ακούω, τα αναλύω και προσπαθώ να δω αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Από την άλλη βέβαια αυτό σε ό,τι αφορά τα καλοπροαίρετα σχόλια. Με τους κακοήθεις – και πιστέψτε µε είναι πάρα πολλοί- δεν ασχολούµαι. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν». Πώς βλέπετε µέχρι τώρα το επίπεδο των συµµετεχόντων; Έχετε προσωπικά ξεχωρίσει κάποιους που θεωρείτε ότι θα κάνουν τη διαφορά; «∆εν το πίστευα ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι στην Ελλάδα ?κρυµµένοι? και τόσα νέα παιδιά µε ασύλληπτες δυνατότητες. Σε κάνει να αισθάνεσαι περήφανος. Όλο γυρίζουµε στο παρελθόν, όλο αναπολούµε άλλες εποχές και γενιές. Ε λοι-


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

}

Ο κόσµος βαρέθηκε να βλέπει επιτροπές και ειδικούς, που προσβάλλουν και πληγώνουν τους συµµετέχοντες.Το θεωρώ απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο

||

πόν λάθος. Στα νέα παιδιά υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα. Τώρα για τους συµµετέχοντες στο ?X Factor?, έχω να πω τα καλύτερα, άλλωστε τους επιλέξαµε ανάµεσα σε χιλιάδες. Πιστεύω όµως ότι µεγάλα ταλέντα έχουµε στα groups και στα νέα αγόρια».

10 VIEW ÌÚfi˜

Σίγουρα οι αυξηµένες υποχρεώσεις και ο φόρτος δουλειάς σας, δεν θα σας αφήνουν και πολύ ελεύθερο χρόνο. Βρίσκετε ευκαιρίες να έρθετε στο νησί; «Όπως είπα και νωρίτερα, για πρώτη φορά στη ζωή µου φέτος ήρθα µόνο για πέ-

ντε µέρες. Πάντα περνούσα όποιο διάλειµµα κι αν είχα, στο νησί και µου κακοφαίνεται πάρα πολύ .Θα το διορθώσω όµως σύντοµα αυτό!» Ποιες είναι οι πιο ζεστές αναµνήσεις σας από τα χρόνια που ζήσατε στο νησί; Ποια


στα πρόσωπα

είναι τα αγαπηµένα σας µέρη στη Λέσβο; «Θα προσπαθήσω να σας το περιγράψω. Το πατρικό µου σπίτι είναι εκεί. Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη και πήγα Νηπιαγωγείο στην Αγία Ειρήνη, στο 6ο. Από κει και πέρα περνούσα όλες µου τις διακοπές εκεί, µε απο-

τέλεσµα να µην γνωρίσω παρά ελάχιστα άλλα µέρη της Ελλάδας. Οι γονείς µου ζουν µεγάλο διάστηµα στη Μυτιλήνη και τις περισσότερες ζεστές οικογενειακές αναµνήσεις τις έχω απ? το σπίτι στη Χρυσοµαλλούσα. Για µένα δεν είναι ζήτηµα ανα-

µνήσεων όµως. Η Μυτιλήνη είναι σηµείο αναφοράς. Αγαπώ το Μόλυβο, την Πέτρα, που έκανα µικρή διακοπές µε τη γιαγιά µου, την Αγιάσο, τον Ταξιάρχη. Αγαπώ όµως πολύ την πόλη. Τη Μυτιλήνη και τις γωνιές της».

VIEW 11 ÌÚfi˜


12 VIEW ÌÚfi˜


στα πρόσωπα

Πιλάτες, και στη Μυτιλήνη

∆˘ ¶∂§§∏™ °π∞∫√Àª∏

Το πρώτο Studio Pilates της Λιάνας Μπαλή, φέρνει στους Μυτιληνιούς τη γυµναστική των επωνύµων ιλάτες, η σύγχρονη µέθοδος γυµναστικής που κατέκτησε το δυτικό κόσµο, και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «µόδα» στην Ελλάδα, έφθασε εδώ και µερικούς µήνες και στη Μυτιλήνη. Το πρώτο studio Pilates που λειτούργησε η γυµνάστρια Λιάνα Μπαλή, κατάφερε µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα, να κάνει τις Μυτιληνιές και τους Μυτιληνιούς να λατρέψουν αυτή τη νέα µέθοδο, που χωρίς πόνο και ιδρώτα, µεταµορφώνει τα σώµατα!

Π

VIEW 13 ÌÚfi˜


στα πρόσωπα

Η Λιάνα Μπαλή επί τω έργω στο άψογα οργανωµένο studio της

Η Λιάνα Μπαλή είναι απόφοιτος της Γυµναστικής Ακαδηµίας Αθηνών και κάτοχος πιστοποιητικού της σχολής Πιλάτες της Ευίτας Ηλιοπούλου στην Αθήνα. Η σχολή της Ευίτας Ηλιοπούλου είναι µια από τις τέσσερις στην Ελλάδα που χορηγούν αναγνωρισµένα πιστοποιητικά Πιλάτες. Στο εµπορικό κέντρο στην οδό Καβέτσου, βρίσκεται ο χώρος του Studio Pilates. Πρόκειται για ένα άψογα οργανωµένο studio, εξοπλισµένο µε όλα τα απαραίτητα µηχανήµατα, όπως το legasy reformer, το candilac, wunda chair και τα wall units. Όλος ο εξοπλισµός παραλήφθηκε από την Αµερική και έχει εγκατασταθεί σε ένα όµορφο περιβάλλον µε φωτεινά χρώµατα, που δηµιουργεί χαλάρωση και ηρεµία. Σε συνδυασµό µε την κατάλληλη µουσική, διαµορφώνονται οι καλύτερες συνθήκες για αυτή την σύγχρονη µέθοδο γυµναστικής, που απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη σωµατική διάπλαση. «Στην αρχή, όπως ήταν αναµενόµενο, κανείς δεν ήξερε τίποτα από Πιλάτες, είναι όµως µια µέθοδος γυµναστικής που αρέσει πολύ και κερδίζει από την πρώτη στιγµή», λέει στο «View» η Λιάνα Μπαλή, η οποία είναι η πρώτη που έφερε αυτή την επαναστατική µέθοδο στη Μυτιλήνη. Πιλάτες για πολλούς, θεωρείται η µέθοδος που αλλάζει τα σώµατα. Τους δίνει φόρµα, τα δυναµώνει και τα κάνει πιο ελκυστικά. Το κέντρο του σώµατος, οι κοιλιακοί µύες, η µέση και οι γοφοί, δυναµώνουν, δηµιουργώντας µια

14 VIEW ÌÚfi˜

}

Είναι σηµαντικό εκείνοι που διδάσκουν Πιλάτες, να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να γυµνάζουν σωστά και να µην προκαλούν τραυµατισµούς.

||

σταθερή κεντρική υποστήριξη. Η σπονδυλική στήλη αποκτά ευλυγισία και βοηθά στην καλύτερη στήριξη του υπόλοιπου σώµατος. Στόχος της µεθόδου, πέρα από την επιµήκυνση των µυών και την ενδυνάµωσή τους, είναι να δηµιουργήσει αρµονία µυαλού και σώµατος. Ο Pilates, δηµιουργός αυτής της µεθόδου γυµναστικής, έλεγε, «το µυαλό βοηθάει για να φτιαχτεί το σώµα. Σε 10 µαθήµατα θα αισθάνεστε τη διαφορά, σε 20 θα δείτε τη διαφορά και σε 30 θα έχετε ένα καινούργιο σώµα». Πέρα από όλα τα άλλα όµως, η µέθοδος Πιλάτες έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Με τη µέθοδο αυτή αντιµετωπίζονται προβλήµατα που δηµιουργεί η σκολίωση στη σπονδυλική στήλη, οι δισκοπάθειες, οι οσφυαλγίες. Λειτουργούν τµήµατα και για εγκύους καθώς η γυµνα-

στική αυτή µπορεί να βοηθήσει τις µέλλουσες µητέρες σηµαντικά στο να προετοιµάσουν το σώµα τους για την επίπονη διαδικασία της γέννας. Η εντυπωσιακή απήχηση που έχει πλέον αυτή η γυµναστική στον κόσµο της πόλης της Μυτιλήνης, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, έχουν αρχίσει να δηµιουργούνται τµήµατα Πιλάτες το ένα µετά το άλλο και σε άλλα γυµναστήρια της πόλης. Σε σχετική ερώτηση του «View», η Λιάνα Μπαλή απαντά ότι αυτό είναι καταρχήν θετικό γιατί είναι καλό ο κόσµος να µάθει να γυµνάζεται µε τη µέθοδο αυτή. Από την άλλη µεριά όµως, τονίζει ότι αυτό κρύβει και παγίδες. «Είναι σηµαντικό εκείνοι που διδάσκουν Πιλάτες, να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να γυµνάζουν σωστά και να µην προκαλούν τραυµατισµούς. Στις αναγνωρισµένες σχολές, χρειάζεται εκπαίδευση ενάµιση χρόνου και σε καµιά περίπτωση δεν µπορεί κανείς να µάθει Πιλάτες σε 10 ηµέρες ή σε ένα µήνα ή παρακολουθώντας ολιγοήµερα σεµινάρια», τονίζει η ίδια. Η µέθοδος Pilates δεν έχει καµιά σχέση µε τη γιόγκα, αφού είναι πιο δυναµική γυµναστική, ούτε όµως και µε τη γυµναστική που γίνεται στα µηχανήµατα των γυµναστηρίων, αφού δεν χρειάζεται πόνο, ούτε να «καούν» οι µύες, για να αισθανθεί κανείς ότι γυµνάζεται και να δει τα αποτελέσµατα της άσκησης αυτής στο σώµα του.


ρεπορτάζ

Φοιτητές στην… κουζίνα! ∆˘ ∂º∏™ ™∆ƒ∞µ√™∫√Àº∏

Τα «πρωτάκια», µαζί µε το πατρικό τους σπίτι, αφήνουν και το… φαγητό της µαµάς

ο ξεκίνηµα της φοιτητικής ζωής µπορεί να συνεπάγεται µε ελευθερία, µακριά από την οικογενειακή …καταπίεση και την γκρίνια του µπαµπά και της µαµάς, έχει όµως και τα αρνητικά της, αφού για πρώτη φορά οι φοιτητές, όταν πια δοκιµάσουν και ξαναδοκιµάσουν την …ποιότητα όλων σχεδόν των ταχυφαγίων, αναγκάζονται κάποια στιγµή να έρθουν …αντιµέτωποι µε την κουζίνα, που για τους περισσότερους µέχρι εκείνη τη στιγµή είναι ένας …άγνωστος χώρος. Τίποτα δεν είναι όµως ακατόρθωτο αν υπάρχει διάθεση, φαντασία και φυσικά µπόλικη όρεξη. Με ορισµένες απλές και πολύ νόστιµες συνταγές, µπορεί ακόµη και ο πιο άσχετος µε τη µαγειρική, να µυηθεί στο σπιτικό φαγητό.

T

Μπριζολάκια µε κόκκινο πιπέρι και κρέµα γάλακτος ÀÏÈο ÁÈ· 2 ¿ÙÔÌ·: 4 ¯ÔÈÚÈÓ¿ ÌÚÈ˙ÔÏ¿ÎÈ· 150 ÁÚ. Îڤ̷ Á¿Ï·ÎÙÔ˜ 1 ÎÔ˘Ù·ÏÈ¿ ÎfiÎÎÔ˘˜ ÎfiÎÎÈÓÔ˘ ÈÂÚÈÔ‡ §›ÁÔ Ï¢Îfi ÎÚ·Û› ∞Ï¿ÙÈ, ¶È¤ÚÈ

∂ÎÙ¤ÏÂÛË: ∞ÊÔ‡ χÓÂÙ ÙÔ ÎÚ¤·˜, ÙÔ ·Ï·ÙÔÈÂÚÒÓÂÙÂ Î·È ÙÔ ÙÔÔıÂÙ›Ù Û ¤Ó· ÙËÁ¿ÓÈ, fiÔ˘ ¤¯ÂÙ ‚¿ÏÂÈ ÚÔËÁÔ˘Ì¤Óˆ˜ ‰‡Ô ÎÔ˘Ù·ÏȤ˜ Ï¿‰È Ó· ˙ÂÛÙ·ı›. ∆Ô Á˘ÚÓ¿Ù ÎÈ ·fi ÙȘ ‰˘Ô Ï¢ڤ˜ ̤¯ÚÈ Ó· ÚÔ‰›ÛÂÈ ÔÌÔÈfiÌÔÚÊ·. ™‚‹ÓÂÙ Ì ϛÁÔ ÎÚ·Û› Î·È ÛÙË Û˘Ó¤¯ÂÈ· ÚÔÛı¤ÙÂÙ ÙËÓ Îڤ̷ Á¿Ï·ÎÙÔ˜ Î·È ÙÔ˘˜ ÎfiÎÎÔ˘˜ ÈÂÚÈÔ‡. ∞Ê‹ÓÂÙ ӷ ‰¤ÛÂÈ Ë Û¿ÏÙÛ· Î·È Ó· „Ëı› Ï›ÁÔ ·ÎfiÌ· ÙÔ ÎÚ¤·˜, ÁÈ· 10-15 ÏÂÙ¿. ∆Ô Ê·› Û·˜ Â›Ó·È ¤ÙÔÈÌÔ Î·È ÌÔÚ›Ù ӷ ÙÔ Û˘Óԉ‡ÛÂÙ Ì ڇ˙È Basmati (Ô ÙÚfiÔ˜ ·Ú·Û΢‹˜ ÙÔ˘ Ú˘˙ÈÔ‡ ·Ó·ÁÚ¿ÊÂÙ·È ÛÙË Û˘Û΢·Û›·).

VIEW 15 ÌÚfi˜


ρεπορτάζ Αν σας τροµάζει η ιδέα να ασχοληθείτε µε κατσαρόλες και φούρνους, µπορείτε να καλέσετε την παρέα σας και να µαγειρέψετε κάτι όλοι µαζί κάτι όλοι µαζί. Θα το διασκεδάστε πραγµατικά.

∆· ÔʤÏË

Ο «εχθρός» κάθε νέου φοιτητή, είναι η κουζίνα. Ούτε τα άπλυτα ρούχα, ούτε το ακατάστατο σπίτι. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, το αίσθηµα της πείνας είναι πιεστικό και πρέπει να αντιµετωπιστεί άµεσα. Η πιο εύκολη λύση φυσικά είναι να παραγγείλει κανείς κάτι απ’ έξω. Κι έτσι γίνεται τους πρώτους µήνες συνήθως, για να µην πούµε τα… πρώτα χρόνια. Ωστόσο η ώρα που οι περισσότεροι τουλάχιστον φοιτητές, θα νοσταλγήσουν το σπιτικό φαί της µαµάς, έρχεται γρήγορα. Το σουβλάκι, το σάντουιτς κι οι κρέπες µοιάζουν πια να έχουν την ίδια γεύση, όταν τα έχεις εντάξει στο καθηµερινό σου µενού και αυτό που ζητά πια ο άσχετος µε την κουζίνα φοιτητής, είναι ένα

καλοµαγειρεµένο, όχι ξαναζεσταµένο, σπιτικό πιάτο. Επειδή όµως η µαµά είναι αρκετά χιλιόµετρα µακριά, καλό θα ήταν να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, χωρίς τον κίνδυνο βέβαια να βάλετε φωτιά σε όλη την πολυκατοικία και χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσετε χρόνο για να µείνετε τελικά… νηστικοί. ∆εν είναι δύσκολο. Το έχουν επιχειρήσει πολλοί άνθρωποι κι ακόµα κι αν δεν τα κατάφεραν µε την πρώτη προσπάθεια, µε λίγη επιµονή, το στοµάχι τους ανταµείφθηκε για την υποµονή του. Αν πάλι σας τροµάζει η ιδέα να ασχοληθείτε µε κατσαρόλες και φούρνους, µπορείτε να καλέσετε την παρέα σας και να µαγειρέψετε

Καρµπονάρα στα γρήγορα ÀÏÈο ÁÈ· 2 ¿ÙÔÌ·: 1/2 ·Î¤ÙÔ Ì·Î·ÚfiÓÈ· 5 ʤÙ˜ Ì¤ÈÎÔÓ 1/2 ÎÔÓÛ¤Ú‚· Ì·ÓÈÙ¿ÚÈ· 1 ÌÈÎÚfi ÎÔ˘Ù¿ÎÈ Îڤ̷ Á¿Ï·ÎÙÔ˜ §›ÁÔ ÂÏ·ÈfiÏ·‰Ô ∆ÚÈÌ̤ÓË ·ÚÌÂ˙¿Ó· ∞Ï¿ÙÈ, È¤ÚÈ

16 VIEW ÌÚfi˜

∂ÎÙ¤ÏÂÛË: ¶ÚÒÙ· ‚Ú¿˙Ô˘Ì ٷ ̷ηÚfiÓÈ·. ªfiÏȘ Â›Ó·È ¤ÙÔÈÌ·, Ù· ÛÙÚ·ÁÁ›˙Ô˘ÌÂ Î·È Ù· ·Ê‹ÓÔ˘Ì ÁÈ· Ï›ÁÔ ÛÙÔ ÛÔ˘ÚˆÙ‹ÚÈ. ™ÙËÓ Î·ÙÛ·ÚfiÏ· Ô˘ ‚Ú¿Û·Ì ÚÔËÁÔ˘Ì¤Óˆ˜ Ù· ̷ηÚfiÓÈ·, Ú›¯ÓÔ˘Ì ϛÁÔ ÂÏ·ÈfiÏ·‰Ô Î·È ÚÔÛı¤ÙÔ˘Ì ÙÔ Ì¤ÈÎÔÓ „ÈÏÔÎÔÌ̤ÓÔ Î·È Ù· Ì·ÓÈÙ¿ÚÈ·. ƒ›¯ÓÔ˘Ì ·Ï¿ÙÈ Î·È È¤ÚÈ Î·È ·Ê‹ÓÔ˘Ì ӷ ÙÛÈÁ·ÚÈÛÙÔ‡Ó Ù· ˘ÏÈο. ™ÙË Û˘Ó¤¯ÂÈ·, ÚÔÛı¤ÙÔ˘Ì ÛÙËÓ Î·ÙÛ·ÚfiÏ· Ù· ̷ηÚfiÓÈ· Î·È ·Ó·Î·Ù‡ԢÌ ηϿ, ÒÛÙ ÙÔ Ì¤ÈÎÔÓ Î·È Ù· Ì·ÓÈÙ¿ÚÈ· Ó· ¿Ó ·ÓÙÔ‡. ƒ›¯ÓÔ˘Ì ÙËÓ Îڤ̷ Á¿Ï·ÎÙÔ˜ Î·È ÂÚÈ̤ÓÔ˘Ì 2-3 ÏÂÙ¿, ̤¯ÚÈ Ë Û¿ÏÙÛ· Ó· «‰¤ÛÂÈ». ™ÂÚ‚›ÚÔ˘Ì ÛÙ· È¿Ù· Î·È ·Û·Ï›˙Ô˘Ì Ì ÙËÓ ÙÚÈÌ̤ÓË ·ÚÌÂ˙¿Ó· Î·È Ï›ÁÔ È¤ÚÈ.

Τα θετικά του να µαγειρεύεις στο σπίτι είναι πολλά και δεν έχει να κάνει µόνο µε το να καλύψεις την πείνα σου. Μαγειρεύοντας στο σπίτι και σταµατώντας να παραγγέλνεις καθηµερινά απ’ έξω, εξοικονοµείς χρήµατα. Αν κάνεις µερικούς πρόχειρους υπολογισµούς, θα δεις ότι σε συµφέρει πολύ περισσότερο να πηγαίνεις µια φορά την εβδοµάδα σουπερµάρκετ για να πάρεις τα απαραίτητα, από το να σπαταλάς ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό καθηµερινά για να παραγγείλεις. Από την άλλη, µαγειρεύοντας κανείς, ξέρει τι τρώει και είναι σαφώς πιο υγιεινό από οποιοδήποτε γεύµα που θα βρει έξω. Όπως και να έχει, η µαγειρική µπορεί να γίνει διασκεδαστική και κάποιοι µέσα από αυτή την πρώτη επαφή τους µε την κουζίνα, µπορεί ν’ ανακαλύψουν ξαφνικά και το κρυφό ταλέντο τους και να µην ξεκολλάνε στη συνέχεια απ’ την κουζίνα. Εµείς σας δίνουµε µερικές συνταγές εύκολες και γρήγορες, που θα καταφέρουν να ετοιµάσουν και οι πιο αρχάριοι. Μπορεί να φαντάζουν σε κάποιον που τις ακούει, δύσκολες, αλλά διαβάζοντας τη διαδικασία παρασκευής τους, θα διαπιστώσετε πως «όλοι µπορούν να µαγειρέψουν».


στην οµορφιά

tips

Χαρείτε λευκό χαµόγελο!

α τελευταία χρόνια, η λεύκανση των δοντιών έχει γίνει …απαραίτητη για πολλούς, µικρούς και µεγάλους, που θέλουν ν’ αποκτήσουν ένα αστραφτερό χαµόγελο. Κάποιοι βέβαια όταν µιλούν για λεύκανση, εννοούν, όπως µας εξήγησε η οδοντίατρος Γιασεµή Ταράνη, την «αµµοβολή», δηλαδή τη λεύκανση των χρωστικών των δοντιών, που προέρχονται από τσιγάρα, καφέ, τσάι και κόκκινο κρασί. Με λίγα λόγια, µιλούν για τους «λεκέδες» των δοντιών που βρίσκονται στο εξωτερικό µέρος αυτών και αποµακρύνονται πολύ εύκολα και µε σχεδόν καθόλου κόστος, αφού «ψεκαστούν» µε σόδα. Συνήθως, αυτό το είδος λεύκανσης γίνεται στα πλαίσια του καθαρισµού των δοντιών. Ο πραγµατικός όρος όµως της λεύκανσης, αφορά τη λεύκανση δοντιών που έχουν χρωστικές στο εσωτερικό του δοντιού και µπορεί να εφαρµοστεί σε ζωντανά και νεκρά δόντια. Η κ. Ταράνη, ειδικευµένη στην αισθητική οδοντιατρική, µας µίλησε και για τις δύο περιπτώσεις.

Τ

∑ˆÓÙ·Ó¿ ‰fiÓÙÈ· Η λεύκανση των δοντιών, όπως µας είπε η ειδικός, εφαρµόζεται σε δόντια που δεν είναι λευκά είτε εκ γενετής, είτε για φαρµακολογικούς ή τραυµατικούς λόγους, ή ακόµα και εξαιτίας της παρόδου του χρόνου. Γίνεται στο ιατρείο και στο σπίτι, αλλά και συνδυασµός των δύο. Μία µε δύο επισκέ-

ψεις θα χρειαστούν στο ιατρείο. Έπειτα ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να φορά ειδικά δισκία (µασελάκια) µε ειδικό ζελέ για µερικά λεπτά της ηµέρας. Το πόσο θα διαρκέσει η αγωγή, εξαρτάται από το πρόβληµα του εκάστοτε ενδιαφερόµενου. Σε άτοµα µε µικρότερο πρόβληµα, η θεραπεία µπορεί να γίνει αποκλειστικά στο σπίτι µε τη χρήση των ειδικών δισκίων. «Η λεύκανση είναι καλύτερα να γίνεται στο ιατρείο, γιατί τα αποτελέσµατα είναι πιο άµεσα, ενώ παράλληλα προστατεύονται και τα ούλα. Τώρα, το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί το επιθυµητό αποτέλεσµα, εξαρτάται από το φυσικό χρώµα των δοντιών», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ταράνη. Να σηµειώσουµε ακόµα, πως ιδανικό θα ήταν τα προϊόντα που χρησιµοποιούνται για τη λεύκανση (π.χ. ζελέ), οι ενδιαφερόµενοι να τα προµηθεύονται από τον οδοντίατρό τους, για την ασφάλεια των δοντιών και των ούλων τους. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της λεύκανσης; Αν γίνει στο σπίτι, υπάρχει κίνδυνος τραυµατισµού των ούλων. Γενικότερα, µπορεί µετά τη λεύκανση, τα δόντια να αποκτήσουν ευαισθησία. Ο οδοντίατρος σας θα σας συµβουλεύσει για το πώς µπορούν να προληφθούν αυτά τα προβλήµατα. Όσον αφορά το αποτέλεσµα της λεύκανσης, δεν είναι µόνιµο, διαρκεί 2-3 χρόνια και χρειάζεται αναµνηστικές εφαρµογές για τη µέγιστη δυνατή διάρκειά του. Υπάρχουν και ειδικές οδοντόκρεµες

µάλιστα, που παρατείνουν τα αποτελέσµατα και µπορείτε να τις προµηθευτείτε επίσης από τον οδοντίατρό σας.

¡ÂÎÚ¿ ‰fiÓÙÈ· Όσον αφορά τα νεκρά δόντια, είναι τα µεµονωµένα δύσχρωµα δόντια (λόγω απονεύρωσης). Στην περίπτωση αυτή, ο οδοντίατρος βάζει ένα ειδικό υλικό στο δόντι που έχει το πρόβληµα και σε 1 µε 3 µέρες επανέρχεται στο φυσικό του χρώµα.

™ÙÚ·Û¿ÎÈ· ÛÙ· ‰fiÓÙÈ· Αφού χαρίσετε στον εαυτό σας ένα λαµπερό χαµόγελο, µπορείτε και να το… στολίσετε. Με µια πολύ απλή µέθοδο, καθόλου επεµβατική, µπορείτε να βάλετε σε κάποιο δόντι σας, σε συνεργασία πάντα µε τον οδοντίατρο σας, ένα στολίδι. Υπάρχουν στρασάκια σε διάφορα χρώµατα και µεγέθη και µεταλλικά στολιδάκια σε διάφορα σχήµατα (αστεράκι, καρδιά, λαγουδάκι playboy κ.ά.), τα οποία εφαρµόζονται µε µία τοπική χηµική διεργασία. Το καινούριο σας… αξεσουάρ δεν ξεκολλάει και µπορείτε να φάτε κανονικά αµέσως µετά την τοποθέτησή του και αφαιρείται όταν το επιθυµήσετε µε µία ακόµα επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η διαδικασία όχι µόνο δεν είναι επώδυνη, αλλά είναι και χαµηλού κόστους, όπως µας εξήγησε η κ. Ταράνη, που ασχολείται και µε αυτό το κοµµάτι της αισθητικής οδοντιατρικής.

VIEW 17 ÌÚfi˜


στα άστρα Κριός (21 Μαρτίου-20 Απριλίου) Πολύ ερωτική είναι η περίοδος αυτή. Μην κάνετε όµως υποχωρήσεις στα θέλω σας. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αξίζει. Η ικανότητα της στοχευόµενης επικοινωνίας είναι αυτή που θα σας κάνει να διαπρέψετε στον επαγγελµατικό σας χώρο. Αν δεν παραλείψετε τις βαρετές λεπτοµέρειες, όλα θα κυλήσουν εξαιρετικά. Ταύρος (21 Απριλίου- 20 Μαΐου) Μόνο αν εστιάσετε στις λεπτοµέρειες, θα καταφέρετε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. Σωστές βάσεις µπαίνουν στα επαγγελµατικά σας κι αυτό οφείλεται στις συντονισµένες κινήσεις των τελευταίων ηµερών. Αν δεν εµπιστεύεστε το ταίρι σας, ποιος ο λόγος να είστε µαζί του. Σκεφτείτε το σοβαρά. ∆ίδυµοι (21 Μαΐου- 21 Ιουνίου) Μετά από πολύ καιρό ασχολείστε µε τα οικονοµικά σας. Και καλά κάνετε γιατί η κατάσταση έχει γίνει αρκετά δύσκολη. Η αισθηµατική σας ζωή, σας απασχολεί εξίσου και εκεί σίγουρα θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου φίλου. Εντάσεις και τσακωµοί δηµιουργούνται στον επαγγελµατικό χώρο και φταίτε εσείς.

18 VIEW ÌÚfi˜

Ζυγός (23 Σεπτεµβρίου-22 Oκτωβρίου) Πολύ δυναµικά ξεκινάει αυτή η περίοδος. Μην χάνετε το χρόνο σας στις λεπτοµέρειες. Μπείτε δυναµικά στην ουσία των πραγµάτων. Η οικογένεια και οι φίλοι είναι δίπλα σας σε ό,τι προκύψει στα αισθηµατικά σας. Τολµήστε καινοτόµες κινήσεις στα επαγγελµατικά σας και δεν θα βγείτε ζηµιωµένοι. Σκορπιός (23 Οκτωβρίου-22 Νοεµβρίου) Αφήστε και σε κανέναν άλλο να πάρει πρωτοβουλίες. Συγκεντρώνετε πολλά πάνω σας και στο τέλος θα κουραστείτε. Σοβαρές συζητήσεις µε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, βάζουν τα πράγµατα στη θέση τους. Ψάξτε βαθύτερα κάποιες επαγγελµατικές συµφωνίες που σας προτείνονται. Τοξότης (23 Νοεµβρίου-21 ∆εκεµβρίου) Αποφασίζετε ν’ ασχοληθείτε σοβαρά µε τη ζωή σας και να βρείτε τρόπους για να λύσετε τα προβλήµατα που σας απασχολούν. Τα οικονοµικά σας είναι στην πρώτη διάταξη, µια που τελευταία κάνατε πολλές σπατάλες. Κουρασµένοι είστε από τα αισθηµατικά σας και ψάχνετε απεγνωσµένα για λύσεις.

Καρκίνος (22 Ιουνίου-22 Ιουλίου) Παρεξηγήσεις δηµιουργούνται γιατί δεν είστε σαφείς σε αυτά που λέτε και ζητάτε από τους άλλους. Με το χώρο του σπιτιού θα πρέπει ν’ ασχοληθείτε, µια που τον έχετε παραµελήσει αρκετά. Η εµπιστοσύνη στον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το κλίµα στα αισθηµατικά σας.

Αιγόκερως (22 ∆εκεµβρίου-19 Iανουαρίου) Μην παίρνετε τα πάντα προσωπικά. ∆εν φταίτε εσείς για όλα τα άσχηµα που συµβαίνουν γύρω σας. Χειριστείτε µε λεπτότητα ένα θέµα που έχει προκύψει στα αισθηµατικά σας. Αέρας ανανέωσης πνέει στα επαγγελµατικά σας, µε πολλούς από σας να ετοιµάζεται κάτι καινούργιο στην καριέρα σας.

Λέων (23 Ιουλίου-23 Αυγούστου) Κάτι πολύ σηµαντικό συµβαίνει στη ζωή σας αυτό το διάστηµα και προετοιµαστείτε να το υποδεχθείτε ανάλογα. Η διαίσθησή σας, σας οδηγεί σωστά σε ό,τι έχει να κάνει µε τα αισθηµατικά σας, κυρίως εσάς τους αδέσµευτους. Έχετε πολλές ιδέες αλλά χωρίς τους συνεργάτες σας, δεν θα καταφέρετε τίποτα.

Υδροχόος (20 Ιανουαρίου- 19 Φεβρουαρίου) Ήρθε ο καιρός να κάνετε µέσα σας ένα ξεκαθάρισµα. Μην αφήνετε φαντάσµατα του παρελθόντος να στοιχειώνουν το παρόν σας. Συµβιβασµός χρειάζεται στα αισθηµατικά σας, αν θέλετε να κρατήσετε αυτό που έχετε στη ζωή σας αυτό το διάστηµα. Νέες ευθύνες στα επαγγελµατικά.

Παρθένος (24 Αυγούστου-22 Σεπτεµβρίου) Η κατάσταση στα επαγγελµατικά βελτιώνεται, σχέσεις αποκαθίστανται και όλα φαίνονται να κυλάνε πολύ αρµονικά. ∆εν θα έλεγε κάποιος το ίδιο και για τα αισθηµατικά σας, όπου εσείς οι δεσµευµένοι δέχεστε πιέσεις από το ταίρι σας. Προσέξτε τον τρόπο που εκφράζεστε, για να µην προκαλέσετε παρεξηγήσεις.

Ιχθύες (20 Φεβρουαρίου-20 Mαρτίου) Η δουλειά αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σας τροµάζει. Περνάτε µια πολύ δηµιουργική φάση και το διασκεδάζετε. Φροντίστε µόνο να είστε καλυµµένοι και οικονοµικά σε αυτά που επιχειρείτε να κάνετε. Αν νιώσετε καλύτερα µε τον εαυτό σας, θα νιώσετε καλά και µέσα στη σχέση σας.


µε σκίτσα


VIEW_31_NET  

Ένθετο της εφημερίδας Εμπρός

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you