Page 1

TEYXOΣ 121ο ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Καλοκαιρινά παραμύθια…


2

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


editorial & περιεχόμενα TEYXOΣ 121ο ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΚΩΔΙΚΟΣ: 8173 Ιδιοκτήτης - Εκδότης - Διευθυντής: Μανόλης Μανώλας

T

ι τα θέλετε, τι τα γυρεύετε… Μπορεί η δράση να σας έχει μόνιμα το κούτελο βρεμένο, αλλά το καλοκαιράκι είναι η εποχή των αισθήσεων, της γεύσης, της μυρωδιάς, της όρασης, των ακουσμάτων, της αφής (επαφής)… Ξαμοληθείτε το λοιπόν σε βουνά και θάλασσες. Η Λέσβος διαθέτει κι από τα δυο πολλά και πάντα όμορφα. Ζήστε το Λεσβιακό καλοκαίρι και φωνάξτε το… Καλοκαίρι σαν της Λέσβου, στον κόσμο κανένα.

Υπεύθυνος σύνταξης: Στρατής Μπαλάσκας

4

Συντάκτες: Γεωργία Σαράφη, Βαγγελιώ Χρηστίδου

6

Επιμέλεια κειμένων: Μαριάνθη Παρασκευά Φωτογραφίες: Φωτογραφικό αρχείο «EMΠPOΣ»

14

Art Director: Xρήστος Παρασκευαΐδης Σελιδοποίηση: Μαρία Αριστοτέλους Εμπορικό - Διαφημιστικό: Λάμπρος Ανεμάς, Στέλλα Ηλία, Μαρία Κορδερά, Μαντώ Χλαχλά, Kαλλιόπη Ψαριανού

16

Οι πολίτες της Λέσβου κάνουν like και unlike στην καθημερινότητά τους

6

«Όλοι έχουμε μέσα μας την Τέχνη...»

7

Εικόνα & Λόγια

8

Day & Night Προτάσεις για διασκέδαση και πρόσωπα του χώρου της διασκέδασης και της εστίασης.

14

Ο τελευταίος του Κλαπάδου…

16

Από… δράσεις Στα Ροδόδεντρα των Παρακοίλων

18

Κουζίνα Τοπικά προϊόντα, βότανα και παραδοσιακά πιάτα του τόπου μας

20 Παραγωγή - Eκτύπωση: Eπικοινωνία Αιγαίου A.E. Kαρά Tεπέ, 81100 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41619 Fax 22510 27300 Γραφείο Λήμνου: Γαροφαλλίδου 2, Μύρινα Τηλ. - Fax: 22540 25526 e-mail: info@emprosnet.gr URL: http://www.emprosnet.gr

«Συν & Πλην»

Shopping Therapy Προτάσεις για αγορές και ό,τι νέο «κυκλοφορεί» στην αγορά της πόλης

14 23

22

Εναλλακτικά

23

Παιδί Παιδί και ήλιος

25 «Μαλλιά Κουβάρια» Της Χριστίνας Καλλέργη

24

Ομορφιά της Κωνσταντίνας Σταμάτη

«VIEW» Kυκλοφορεί κάθε δεκαπενθήμερο

26

Ζώδια 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

3


αναφέρουν κάτοικοι της Λέσβου, Πέντε νέοι άνθρωποι, τικό στοιχείο νη α θετικό και ένα αρ σήμερα στο «View», έν υν και χο άρ υπ , κοπών. Αλήθεια των καλοκαιρινών δια ς;; πέ κο ιρινές δια αρνητικά στις καλοκα

σ υ ν&πλ ην

Δημήτρης Μπούμπουλας Οι καλύτερες στιγμές του καλοκαιριού, είναι εκείνες μέσα στη θάλασσα (όχι, δε θέλω να κάθομαι στην παραλία και να ψήνομαι). Μπορώ να ασχοληθώ με τον εαυτό μου, να έχω το χρόνο μου και να ικανοποιήσω τις επιθυμίες μου. Το μόνο θέμα που με δυσκολεύει στις διακοπές, είναι το οικονομικό, δύσκολα τα πράγματα, ειδικά τώρα με την κρίση. Για την ανυπόφορη ζέστη και τον συνωστισμό ειδικά στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό, καλύτερα να μη μιλήσω.

ακοπές Καλοκαιρινές δι

+

-

Έλενα Καρέκου Η εξωστρέφεια που έχουν όλοι το καλοκαίρι και η γενικότερη καλή διάθεση του κόσμου για εξόδους και μπάνια, είναι αυτό που απολαμβάνω πιο πολύ στις διακοπές του καλοκαιριού.

+

-

Για αυτούς που δουλεύουν και το καλοκαίρι ειδικά λόγω τουρισμού, είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα.

Δέσποινα Μηνά Το καλό με τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ότι μπορούν ειδικά οι νησιώτες, να συνδυάσουν και μια καλοκαιρινή δουλειά, για έξτρα εισόδημα Τα κουνούπια είναι πραγματικά ενοχλητικά και ανυπόφορα το καλοκαίρι.

Ραλλού Καρέκου Το καλύτερο του καλοκαιριού είναι ότι γίνονται εκδηλώσεις και συναυλίες, που έχουμε το χρόνο αλλά κυρίως τη διάθεση να παρακολουθήσουμε. Καλές οι διακοπές, αλλά να στε είμα και λίγο προσεκτικοί με τα τσιγάρα και γενικά όλα όσα μπορούν να προκαλέσουν μια πυρκαγιά.

+

-

4

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Γιώργος Φαντζίκης Μ’ αρέσουν πολύ οι καλοκαιρινές διακοπές στη Λέσβο. Ιδανικός προορισμός για όλα τα γούστα. Μόλις βρεθείς στο μεγάλο λιμάνι της πόλης και αντικρύσεις την προκυμαία, μαγεύεσαι. Επίσης η νυχτερινή ζωή είναι από τις καλύτερες. Οι μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύσεις για να κάνεις ένα μπάνιο, είναι κουραστικές και επίσης οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικοί όταν οδηγούν.

+

-


14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

5


Το «View» με την Ισπανίδα ζωγράφο Blanca Gálvez DÍaz, μεταξύ των δύο εκθέσεών της σε Μυτιλήνη και Ερεσό

«Όλοι έχουμε μέσα μας την Τέχνη...» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Η

Ισπανίδα ζωγράφος Blanca Gálvez DÍaz, με την οποία εδώ και λίγο καιρό συνεργαζόμαστε, μόλις ολοκλήρωσε την τελευταία της έκθεση με θέμα «Ταξιδεύοντας στον Παράδεισο και την Κόλαση», στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της επόμενης έκθεσής της στην Ερεσό, μιλάει στο «View» για το πώς βρέθηκε στη Μυτιλήνη, για τη σινική μελάνη και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί στα έργα της, αλλά και για τη στενή της σχέση με τη Φύση, από την οποία αντλεί συνεχώς υλικό για τη δουλειά της. Από την Ισπανία, στην Ελλάδα και στη Μυτιλήνη. Blanca, τι ήταν αυτό που σε έφερε εδώ; «Τι είναι αυτό που μετακινεί τον κόσμο; Η καρδιά. Αυτή ήταν που με έφερε κι εμένα εδώ, πριν από δύο χρόνια. Βοήθησε και το νησί, που στα μάτια μου είναι ένας Παράδεισος. Στην αρχή δυσκολεύτηκα, ειδικά με τη γλώσσα, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα». Έχεις πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τέσσερις ατομικές και μία ομαδική έκθεση στη Λέσβο. Όλες πραγματεύονται τη Φύση, το Σώμα, τον Εαυτό και το Ταξίδι. Ποιος είναι ο λόγος που σε απασχολούν τόσο τα συγκεκριμένα θέματα; «Μεγάλωσα μέσα στη φύση. Ζούσα με τη μητέρα μου και πάντα βρισκόμασταν σε μικρά χωριά ή σε κοινόβια, σε όλη την Ισπανία, αφού η μητέρα μου δούλευε σε διάφορα μέρη. Ποτέ δεν έζησα για καιρό σε ένα μέρο…ς και το ότι ταξιδεύαμε συνεχώς, είναι μάλλον και ο λόγος που με απασχολεί τόσο το Ταξίδι ως θέμα στη δουλειά μου. Και η στενή σχέση που διατηρώ πάντα με τη φύση, είναι αυτή που μου δίνει τις εικόνες για τα έργα μου».

Οι σπουδές και η σινική μελάνη Ζωγράφιζες από μικρή ηλικία; Τι σε οδήγησε στο να σπουδάσεις στην Καλών Τεχνών; 6

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

«Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι πότε άρχισα να ζωγραφίζω, ήμουν πολύ μικρή και από ό,τι μου έχει πει η μητέρα μου, μπορούσα να ζωγραφίζω για ώρες και να ξεχνιέμαι. Με τα χρόνια, αποφάσισα πως αυτό ήταν που ήθελα να σπουδάσω, αφού για μένα η ζωγραφική είναι η αφορμή για να ψάξω πιο βαθιά σε ένα θέμα, όπως κάνει ένας συγγραφέας πριν γράψει ένα βιβλίο. Πέρασα στην Καλών Τεχνών και οι σπουδές μου σε διάφορες πόλεις, με έφεραν σε επαφή, πέρα από τη ζωγραφική, με τη χαρακτική, τη φωτογραφία, το βίντεο, την εικονογράφηση και τη σκηνογραφία». Όλα τα παραπάνω, είναι τεχνικές και μορφές τέχνης που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου; «Ναι. Είναι όλα διαφορετικοί τρόποι για να εκφράζομαι. Η γνώση διαφόρων τεχνικών σε κάνει πιο ελεύθερο, αποκτάς περισσότερες γλώσσες με τις οποίες μπορείς να εκφράζεσαι, δεν περιορίζεσαι». Στους πίνακές σου, χρησιμοποιείς κυρίως σινική μελάνη. Για ποιο λόγο; «Θα απαντήσω με μια κινέζικη ιστορία. Ζούσε κάποτε στην Κίνα ένας Βασιλιάς, που ζήτησε από ένα ζωγράφο να του ζωγραφίσει έναν πελαργό. Του έδωσε διορία ένα χρόνο και του είπε πως αν δεν το κάνει καλά, θα σκοτώσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο ζωγράφος τού έδειξε μια ζωγραφιά με λίγες γραμμές, που απεικόνιζε έναν πελαργό. Ο Βασιλιάς νόμισε πως τον κορόιδεψε με το απλό του

σχέδιο και τον σκότωσε και μόνο μετά είδε πως ο ζωγράφος είχε ένα ολόκληρο δωμάτιο με σκίτσα πελαργών, που σχεδίασε πριν καταλήξει στο τελικό. Το να κάνεις κάτι πολύ απλό, μπορεί να φαίνεται πως δεν έχει πολλή δουλειά, αλλά κατά βάση θέλει πολλή μελέτη. Έχω την απλοϊκή φιλοσοφία της Ανατολής και το μελάνι μού αρέσει γιατί ενώ με άλλες τεχνικές έχεις τον απόλυτο έλεγχο, το μελάνι με το νερό έχει τη δική του κίνηση και όπως όταν κολυμπάς πρέπει να πας με το ρεύμα, το ίδιο ισχύει και με αυτό. Αυτό που προσπαθώ με τη ζωγραφική, είναι το να ζωγραφίζω κάτι που θα εκφράσει μεν κάτι που εγώ έψαχνα, αλλά να επιτρέπει και στον άλλο να κάνει τη δική του ερμηνεία με βάση τις δικές του εμπειρίες και αναμνήσεις, να μπορεί να συμμετέχει στα έργα μου με τη φαντασία του. Όλοι έχουμε μέσα μας την Τέχνη». Την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινάς νέα έκθεση στην Ερεσό. Ποιο θα είναι το θέμα της; «Τίτλος της έκθεσης θα είναι “Κουβάρι στην πλάτη”. Θα περιλαμβάνει ζωγραφιές, βίντεο, χαρακτική και φωτογραφία, που θα αφηγούνται όλα την ιστορία που απεικονίζουν τα έργα. Από τη γέννηση ενός ανθρώπου με τον πλακούντα του, το κουβάρι που είναι τα εφόδια και οι εμπειρίες της ζωής του, που τον ακολουθούν συνεχώς. Και θα βρίσκεται στην έκθεση και το δικό μου “κουβάρι”, μια τσάντα που ταξιδεύει για χρόνια, στην οποία διάφοροι φίλοι έχουν προσθέσει το δικό τους κομμάτι. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου και θα φιλοξενηθεί στο πρώην Δημαρχείο της Σκάλας Ερεσού».


εικονα & λογια

Curiosidad* ΕΙΚΟΝΑ: Blanca Gálvez DÍaz ΛΟΓΟΣ: Βαγγελιώ Χρηστίδου «Λα, λα, λα, λα... Οπ! Τι έχουμε εδώ; Α, πάω να δω! Ενδιαφέρον φαίνεται! Ένα βραχάκι, μερικά βοτσαλάκια, κάτι νεογέννητα που κολυμπάνε όλα μαζί – πφ!... πώς τα βαριέμαι αυτά τα μικρά, πάντα στα χαμένα, μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια, πάνε γύρω – γύρω από τον εαυτό τους... Κάντε στην άκρη παρακαλώ… έλα, έλα! Εντάξει, τα ξεφορτώθηκα. Μα, κι αυτή η μάνα τους, πού τριγυρνάει και δεν τα μαζεύει; Θέλω να πάω και πιο πέρα, να κατέβω και λίγο πιο κάτω. Μήπως απομακρύνομαι πολύ; Μπάααα, καλά είμαι ακόμη. Τους βλέπω και τους άλλους πιο πίσω. Καλά, αυτοί τα δικά τους. Αφρόψαρα, με όλη τη σημασία της λέξης. Στα ρηχά, μην τυχόν και βουτήξουν την ουρίτσα τους λίγο παραμέσα και… κρυώσουν! Γι’ αυτό τους βαριέμαι. Εγώ θέλω περιπέτεια, θέλω να μαθαίνω συνέχεια καινούρια πράγματα. Από μικρό, όλοι με έλεγαν «περίεργο». Ε, και τι; «Η γνώση είναι δύναμη δεν λένε»; Τι νόημα έχει να είσαι συνέχεια πέρα – δώθε, πλιτς - πλατς με τα κυματάκια στα ρηχά και στην επιφάνεια; Εδώ κάτω, υπάρχουν τόσα πράγματα να δει κανείς! Περίεργα πράγματα… διαφορετικά.

Γιατί το άλλο; «Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα;». Πρώτον, εγώ δεν είμαι γάτα (άσε που έχω ακούσει πως οι γάτες είναι επικίνδυνες για τα ψάρια) και δεύτερον, πώς μπορεί η περιέργεια να σε σκοτώσει; Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό… Μμμμμ… Για δες τώρα τι βρήκα! Ένα κοχύλι. Καλά, δεν είναι δα και κανένα φοβερό εύρημα, αλλά μου αρέσει να τρομάζω τους «ενοίκους» κάτι τέτοιων… Αρκεί να μην με αντιληφθεί… Πλησιάζω, πλησιάζω, πλησιάζω λίγο ακόμα… Μπου! Τίποτα; ...νοκ, νοκ… Τίποτα; Κανείς; Μα τι γίνεται; Και γιατί είναι σε τόσο περίεργη θέση, ανάποδα στο βυθό; Α! Τι είναι αυτό; Ο κάτοικός του είναι, αλλά αιωρείται περίεργα στο νερό, σαν να κρέμεται από κάτι… Πάω να δω… Ωχ, να’ τοι άρχισαν να με φωνάζουν κιόλας οι άλλοι… Μα, γιατί δεν με αφήνουν στην ησυχία μου; «Όλα καλά, λέμε!!!». Να, λίγο μόνο να πλησιάσω στο σκουλήκι, είμαι περίεργος να δω πώς καταφέρνει και κρέμεται έτσι... μμμ, για να δούμε λοιπόν… * Περιέργεια… 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

7


συμβαίνει στην πόλη

Ατζέντα Έως Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης Έως Τρίτη 28 Αυγούστου κάθε Τρίτη, από τις 10:00 έως τις 14:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, από την «Πολιάνα» Έως 1η Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης «Κοντιά» Λήμνου Έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη, με τίτλο «Θήλυ» κάθε Τετάρτη στην καφετέρια «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου»

Σήμερα Σάββατο 14 και αύριο Κυριακή 15 Ιουλίου στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Έκθεση Γραμματοσήμων με τίτλο «Το Αιγαίο μέσα απ’ τα γραμματόσημα», από τα ΕΛ.ΤΑ.

στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με θέμα «Η θάλασσα κι εγώ»

8

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

στην Πηγή Πανηγύρι του Ταύρου, από το Μορφωτικό Σωματείο «Η Αναγέννηση» Πηγής - Κώμης στο Μόλυβο Εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης, με τριήμερες εκδηλώσεις και έκθεση έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που θα δημιουργήσουν «in situ» Σήμερα Σάββατο 14 Ιουλίου στο Μόλυβο 2ο Lesvos Tango Meeting στο Μόλυβο Εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης στις 20:00 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου Παράσταση κουκλοθέατρου «Η νεράιδα και το σαλιγκάρι», από το θέατρο Κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού» στις 21:00 στο Γυμνάσιο Ιππείου Δύο μονόπρακτα του Ντάριο Φο. «Η μαμά φρικιό» και «Ελεύθερο ζευγάρι», από τη Θεατρική Ομάδα Αγίας Παρασκευής «Οι Παράλογοι» στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης

Η θεατρική παράσταση «Δον Ζουάν, η επιστροφή», με τους Γιώργο Κιμούλη, Ταμίλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη στις 21:00 στο «Makara Club» της Σκάλας Καλλονής Συναυλία του Χρήστου Δάντη

στις 21:00 στο Κάστρο του Μολύβου Θέατρο Σκιών του Αργύρη Αθανασίου, με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης ψαράς» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή του ντοκιμαντέρ «Sayome» (Σαγιόμι)


day & night

του Νίκου Νταγιαντά, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης στις 22:10 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή του ντοκιμαντέρ «METAXA ακούγοντας το χρόνο», του Σταύρου Ψυλλάκη, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης Αύριο Κυριακή 15 Ιουλίου από τις 10:00 έως τις 19:00 στη Μονή Λειμώνος Πηλοπλαστική και άλλες δραστηριότητες, για μικρούς και μεγάλους

στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Θέατρο Σκιών του Αργύρη Αθανασίου με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Ψαράς» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή του ντοκιμαντέρ «Docville - Λασκαρέως 99 Αθήνα», της Κατερίνας Πατρώνη, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης στις 22:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή του ντοκιμαντέρ «Lion Souls (Λιονταρίσιες Ψυχές)» των Salva Munoz & Manu Gerosa, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης Από Δευτέρα 16 έως Κυριακή 22 Ιουλίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση παλιών ευρωπαϊκών και ελληνικών παραδοσιακών ενδυμάτων και χειροποίητων κοσμημάτων, από τον Αργύρη Χατζημάλλη Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 21:00 στην πλατεία Λευκονοίκου του Μολύβου Θέατρο Σκιών του Αργύρη Αθανασίου με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Ψαράς» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Tο Κτήνος»

στις 21:30 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, με προβολές ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Παρασκήνιο» και ομιλία του ίδιου Τρίτη 17 Ιουλίου στις 21:30 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αμπελόκηποι» της Ομάδας Ντοκιμαντέρ Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης στις 22:15 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή του ντοκιμαντέρ «My Sweet Canary (Καναρίνι μου Γλυκό)», του Roy Sher, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης Από Τετάρτη 18 έως Παρασκευή 20 Ιουλίου στην Αγιάσο Τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο Καβαλαραίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας» Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 21:00 στον αύλειο χώρο του Πολυκέντρου Μανταμάδου Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου» με το μουσικό σχήμα των Γιώργου Αδαμπατά, Απόστολου Μυρογιάννη, Λευτέρη Παπαμακαρίου, τη χορωδία του Δήμου Λέσβου με μαέστρο τη Λία Κεφαλά και το χορευτικό του Δήμου με τον Κώστα Αγκοπιάν. στις 21:00 στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου Δυο μονόπρακτα του Ντάριο Φο «Η μαμά φρικιό» και «Ελεύθερο ζευγάρι» από τη Θεατρική ομάδα Αγίας Παρασκευής «οι Παράλογοι». στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Συναυλία-Αφιέρωμα στα 90 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής με τη συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου, της Γιώτας Νέγκα, της Σοφίας Μάνου και της Μαρίας Χαλουλάκου. Διοργάνωση: Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)

Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου»

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

9


συμβαίνει στην πόλη

Θεατρική παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, από τη παιδική σκηνή «Μαγικές Σβούρες».

Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 21:00 στην Καντίνα Χαραμίδας Νησιώτικα και λαϊκά τραγούδια από τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο. Σάββατο 21 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Δυο μονόπρακτα του Ντάριο Φο «Η μαμά φρικιό» και «Ελεύθερο ζευγάρι», από τη Θεατρική Ομάδα Αγίας Παρασκευής «Οι Παράλογοι» στις 21:00 στο «Makara Club» της Σκάλας Καλλονής Νεανική μουσική συναυλία. Μετέχουν: ο Μηδενιστής, η Demy, ο DJ Kas και ο ράπερ OGE στις 20:00 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Κουκλοθέατρο «Η νεραΐδα και το σαλιγκάρι», από το θέατρο Κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού» Κυριακή 22 Ιουλίου στις 21:00 στο Πέραμα της Γέρας Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου», με το μουσικό σχήμα των Γιώργου Αδαμπατά, Απόστολου Μυρογιάννη, Λευτέρη Παπαμακαρίου, τη χορωδία του Δήμου Λέσβου με μαέστρο τη Λία Κεφαλά και το χορευτικό του Δήμου με τον Κώστα Αγκοπιάν Από Δευτέρα 23 Ιουλίου

10

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

έως Παρασκευή 3 Αυγούστου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Δεμερτζή Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 21:00 στο Ταβάρι Μεσοτόπου Η Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη παρουσιάζει αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Οι φυγάδες του Μιζούρι» Από Τρίτη 24 έως 31 Τρίτη 31 Ιουλίου από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Έκθεση ζωγραφικής με έργα Ναΐφ, του Χαράλαμπου Καπτσή. Τρίτη 24 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Θεατρική παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, από τη παιδική σκηνή «Μαγικές Σβούρες». Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 21:00 στην Ερεσό Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου» με το μουσικό σχήμα των Γιώργου Αδαμπατά, Απόστολου


day & night

«Να ζει κανείς ή να μη ζει;» με την Κάτια Δανδουλάκη, το Γιάννη Τσιμιτσέλη και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη

Μυρογιάννη, Λευτέρη Παπαμακαρίου και το χορευτικό του Δήμου με τον Κώστα Αγκοπιάν Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 21:00 στο Μουσείο Ελιάς της Αγίας Παρασκευής Μουσική εκδήλωση από το μουσικοχορευτικό τμήμα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Λυσσασμένη γάτα»

Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 10:00 στο Λιμανάκι της Κουντουρουδιάς Κολυμβητικός Διάπλους Κουντουρουδιάς - Περάματος μήκους 1050 μέτρων, με την συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ως εκδήλωση μνήμης σε όλους τους ξεριζωμένους Έλληνες πρόσφυγες. Ακολουθεί το παραδοσιακό έθιμο «Του Κουντάρ».

Από Παρασκευή 27 έως Κυριακή 29 Ιουλίου στις 21:00 στην Επάνω Σκάλα

Τριήμερος εορτασμός για την 32η Γιορτή του Ούζου με μουσικές βραδιές από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Επάνω Σκάλας, με την αρωγή του Οργανισμού Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου.

στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Συναυλία με τον Κώστα Χατζή, για τα 50 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό τραγούδι στις 21:00 στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου Μουσικοχορευτική εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Όλυμπος» Σάββατο 28 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μολύβου Δυο μονόπρακτα του Ντάριο Φο «Η μαμά φρικιό» και «Ελεύθερο ζευγάρι» από τη Θεατρική ομάδα Αγίας Παρασκευής «οι Παράλογοι»

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

11


συμβαίνει στην πόλη

στις 21:00 στην Καντίνα της Χαραμίδας Ροκ συναυλία με αθηναϊκά συγκροτήματα στις 21:00 στο «Makara Club» της Καλλονής Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Τάνιας Κικίδη. στη Σκάλα Παμφίλων Γιορτή κρασιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παμφίλων / Μουσική βραδιά με το συγκρότημα «Άκρως Λαϊκόν». Κυριακή 29 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» με την Κάτια Δανδουλάκη, το Γιάννη Τσιμιτσέλη και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη

Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Σαλμαντόρ» Τρίτη 31 Ιουλίου στις 21:00 στην Καντίνα της Χαραμίδας Παραδοσιακή ρεμπέτικη βραδιά

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 22 Ιουλίου

Έως Τετάρτη 25 Ιουλίου

Από Πέμπτη 18 έως Παρασκευή 27 Ιουλίου

Από Πέμπτη 26 Ιουλίου έως Πέμπτη 2 Αυγούστου

«Η εποχή των

«The Amazing Spiderman - 3D», του Μαρκ Γουέμπ (περιπέτεια σε Πανελλήνια Πρεμιέρα)

«Το Κοράκι -

«Δικός σου για πάντα»,

Παγετώνων 4», του Στιβ Μαρτίνο (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα, σε 3D προβολή) Δανείζουν τις φωνές τους: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης Ώρες προβολής: κάθε μέρα στις 19:30 (Αίθ. 1)

12

Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 21:00 στο Κάστρο Μολύβου Θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» με την Κάτια Δανδουλάκη, το Γιάννη Τσιμιτσέλη και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στις 21:00 στο Σίγρι Η Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη, παρουσιάζει αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Πρωταγωνιστούν: : Άντριου Γκάρφιλντ, Έμμα Στόουν, Μάρτιν Σιν, Σάλι Φιλντς, Ρις Ίφανς Ώρες προβολής: έως Κυριακή 22/7 στις 21:45, Δευτέρα 23/7, Τρίτη 24/7 και Τετάρτη 25/7 στις 19:00 και στις 21:45 (Αίθ. 1)

The Raven»,

του Σκοτ Χικς (αισθηματική)

του Τζέιμς Μάκτιγκ (περιπέτεια)

Πρωταγωνιστούν:

Πρωταγωνιστούν:

Ζακ Έφρον Τέιλορ Σίλινγκ,

Τζον Κιούζακ, Μπρένταν

Μπλάιθ Ντάνερ

Γκλίσον, Άλις Ιβ, Λιουκ Έβανς Ώρες προβολής: κάθε μέρα στις 21:30 (Αίθ. 2)

Ώρες προβολής: κάθε μέρα στις 21:15 (Αίθ. 1)


day & night Ο Αλέξανδρος Βέρρος, ιδιοκτήτης του «Makara Club» στη Σκάλα Καλλονής, μιλάει σήμερα στο «View»

Το μεγαλύτερο club της Λέσβου! Τ

ι λέει για το φετινό πρόγραμμα του «Makara Club», που είναι ήδη σε εξέλιξη, τι περιλαμβάνει αυτό και για τα μελλοντικά του σχέδια στο χώρο της διασκέδασης.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το χώρο της διασκέδασης; «Ασχολήθηκα με το χώρο γιατί ένιωθα ότι είχα νέες ιδέες, που ήθελα να τις εφαρμόσω στη νύχτα. Λείπουν πλέον από το χώρο νέοι άνθρωποι, που τολμούν πράγματα διαφορετικά. Θέλω να πλησιάσω τη νεολαία, να δημιουργήσω μια μουσική αρένα, μια εναλλακτική διασκέδαση. Να γίνονται event, κάποιου είδους φεστιβάλ και πάει λέγοντας. Να έχει ο κόσμος επιλογές να κάνει εναλλακτικά πράγματα, να ακούσουν κάτι διαφορετικό, που ίσως δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν». Τι έχεις ετοιμάσει για φέτος; «Φέτος έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα και απευθυνόμαστε σε όλα τα κοινά ανεξαρτήτως τι μουσική ακούνε. Στόχος μας ήταν να πιάσουμε όλα τα είδη της μουσικής και όλες τις ηλικίες. Για φέτος έχουμε ετοιμάσει event που θα καλύψουν όλα τα γούστα. Από ραπ μέχρι ηλεκτρονική μουσική και από ροκ μέχρι νησιώτικα. Προσπαθούμε να προσφέρουμε διαφορετικά πράγματα, να ξεφύγουμε από το Λεσβιακο επίπεδο, με την έννοια ότι θέλουμε να τραβήξουμε κόσμο αν είναι δυνατόν, και από άλλα νησιά. Θέλουμε γενικότερα να βάλουμε τη Λέσβο, στο χάρτη της καλής διασκέδασης και φυσικά το νησί με αυτό τον τρόπο, να αναζωογονείται οικονομικά. Συνδυάζοντας πάντα ποιότητα αλλά και καλές τιμές, σεβόμενοι την οικονομική κρίση που υπάρχει, θέλουμε να έχουμε ένα κοινωνικό πρόσωπο σαν επιχείρηση. Από την άλλη, δεν διοργανώνουμε ένα event με το σκεπτικό να βγάλουμε χρήματα, θέλουμε να δει ο κόσμος κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτόγνωρο».

Ποιά είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου; «Βλέπουμε γενικά μια πολύ θετική ανταπόκριση από τη μέρα που ανοίξαμε και συνεχίζεται. Το καλό είναι ότι βλέπουμε στο μαγαζί, κόσμο από όλο το νησί. Το κοινό έρχεται στα event, βλέπουμε την αγάπη τους, μας στηρίζουν πολύ και το θεωρώ μεγάλη επιτυχία αυτό που γίνεται. Βοηθάει φυσικά που είμαστε ακριβώς στο κέντρο του νησιού και μπορεί ο καθένας όπου και αν βρίσκεται πάνω στη Λέσβο, να έρθει στο “Makara Club” χωρίς να χρειαστεί να διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα. Επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι φτιάχτηκε η εθνική οδός Μυτιλήνης - Καλλονής και περίπου σε μισή ώρα κάποιος από τη Μυτιλήνη, μπορεί να φτάσει στον προορισμό του». Τι είναι αυτό που κάνει το «Makara Club» να ξεχωρίζει; «Πρέπει να έρθει πρώτα κάποιος στο μαγαζί, για να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Πρέπει να το ζήσει, για να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Ό,τι και να πούμε, είναι πολύ λίγο, πρέπει να νιώσεις την αύρα που έχει ο χώρος, την ατμόσφαιρα, τα φώτα, όλο το συνδυασμό. Είμαστε τελειομανείς, θέλουμε όλα να είναι άψογα και αυτό να περνάει στον κόσμο που έρχεται στο μαγαζί. Και φυσικά να πούμε ότι ξεχωρίζει καθώς είναι το μεγαλύτερο πάνω στο νησί». Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; «Μελλοντικά, θα θέλαμε να μπορέσουμε στο μεγάλο χώρο του μαγαζιού, να παρουσιάσουμε διαφορετικές εκδηλώσεις. Ελπίζω του χρόνου το καλοκαίρι να το διοργανώσουμε. Ο χώρος διατίθεται για φεστιβάλ από το εξωτερικό, γενικότερα εκδηλώσεις που στο εξωτερικό μαζεύουν εκατομμύρια κόσμου. Θα θέλαμε να γίνει ένας πολυχώρος διασκέδασης καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, να μπορεί να φιλοξενήσει για παράδειγμα, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.ά. Και φυσικά να βοηθήσουμε στην ενδυνάμωση του τουρισμού του νησιού, προσελκύοντας κοινό από άλλα μέρη της χώρας, αν είναι δυνατόν».

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

13


Γιάννης Δεμερτζής. Ο ομογενής από την Αυστραλία, που κάθε χρόνο επιστρέφει στο χωριό του, όπου δόθηκε η μάχη για την απελευθέρωση του χωριού

Ο τελευταίος του Κλαπάδου… Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

Α

ναπόσπαστα δεμένος με την ιδιαίτερη πατρίδα του και το χωριό όπου μεγάλωσε, ο κ. Γιάννης Δεμερτζής, ομογενής από την Αυστραλία, κάθε χρόνο ξεκλέβει μερικούς μήνες και κάνει το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στα πάτρια εδάφη του. Στον Κλαπάδο. Η φετινή του επιστροφή όμως, συνδέεται και με κάτι άλλο. Κάτι που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και ο κ. Δεμερτζής θα ήθελε να μη ξεχαστεί ποτέ και από κανέναν. Την συμπλήρωση των 100 χρόνων απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους, όπου στο ύψωμα του εγκαταλειμμένου πια χωριού, δόθηκαν οι τελευταίες νικηφόρες μάχες των ελληνικών στρατευμάτων, το 1912. Ο κ. Γιάννης Δεμερτζής, γεννημένος το 1939, στα 23 του, έφυγε από το νησί του και μετανάστευσε στην Αυστραλία, 14

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Για 50 σχεδόν χρόνια εκεί, δούλεψε, απέκτησε οικογένεια και έγινες υπερήφανος πατέρας τριών παιδιών και παππούς οκτώ εγγονιών. Ποτέ του όμως δεν έπαψε να σκέφτεται και να νοσταλγεί τον τόπο όπου μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, τη Στύψη και τον Κλαπάδο. Έτσι, από όταν οι συνθήκες τού το επέτρεψαν και μετά, άρχισε κάθε καλοκαίρι να επιστρέφει πίσω και με αγάπη και σεβασμό στην ιστορία που έχει γραφτεί πάνω σε εκείνα τα βουνά, έκανε και κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να την αναδείξει. Ο ίδιος, με προσωπικά

του έξοδα, έχτισε ένα μνημείο, φόρο τιμής στους νεκρούς των εκεί μαχών. Σε εκείνο το μνημείο, που δεσπόζει στην κορυφή του Κλαπάδου, αναγράφονται τα 22 ονόματα των νεκρών σε απόδειξη ότι οι εποχές αλλάζουν, αλλά η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται ποτέ. «Με συγκινούν πολύ αυτά τα πράγματα», αναφέρει στο «View» ο κ. Δεμερτζής και συνεχίζει: « Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πολέμησαν για την ελευθερία και έχασαν τη ζωή τους, αξίζουν τη σκέψη μας. Θέλοντας να τιμήσω αυτά τα παιδιά που χάθηκαν εκεί, προσπαθώ παράλληλα να αναδείξω και τον Κλαπάδο, που είναι χρόνια ολόκληρα εγκαταλειμμένος».

Η εκκλησία Ο κ. Γιάννης Δεμερτζής για να τιμήσει ξανά τη μνήμη των πεσόντων, έχτισε και πάλι με δικά του έξοδα στον Κλαπάδο, μια εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος ήταν και ο Άγιος στον οποίο ήταν αφιερωμένη η παλιά εκκλησία που υπήρχε στην περιοχή. Με πολλή αγάπη και φροντίδα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και σκοπός του κ. Δεμερτζή πλέον είναι στις 26 Αυγούστου, το εκκλησάκι να εγκαινιαστεί παρουσία του Μητροπολίτη Μήθυμνας, γιορτάζοντας παράλληλα και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. «Ελπίζω να έχουμε τη στήριξη όλων και πιστεύω ότι θα έρθει πολύς κόσμος στα εγκαίνια του ναού. Να τιμήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν εκεί για την ελευθερία και για την πατρίδα», αναφέρει ο ίδιος.

Τα προβλήματα Παράλληλα όμως, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τον ίδιο, τόσο να αναδειχτεί ο Κλαπάδος όσο και να επισκευαστούν οι δρόμοι και άλλα μνημεία της περιοχής, που καταστρέφονται σιγά-σιγά. «Παρακάλεσα το Δήμαρχο προσωπικά, να φτιάξει το δρόμο που οδηγεί στον Κλαπάδο γιατί είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μόνο με τζιπ μπορεί κανείς να ανεβεί και εκείνος μου έδωσε την υπόσχεσή του ότι θα το κάνει. Εγώ θα προσπαθήσω να το πετύχω, για-


προσωπα

ποτέ δεν θα αναφέρω το όνομά του και μου είχε πει: “Εδώ δε φτιάχνουμε τις ελληνικές εκκλησίες, θα φτιάξουμε το χαμάμ;”. Και όμως εγώ θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ τον τόπο μου και τα μνημεία που του έχουν απομείνει. Δε τον ξεχνάω ποτέ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δεμερτζής.

Η επιστροφή

τί θέλω να έρθει κόσμος και να γνωρίσει το μέρος αυτό. Και το κακό είναι ότι αν ρωτήσεις, πολλά παιδιά δεν ξέρουν να σου απαντήσουν για το πού και πότε απελευθερώθηκε το νησί μας και αυτό είναι κρίμα. Περνάνε πολλοί τουρίστες κάθε καλοκαίρι και βλέπουν τον Κλαπάδο, μαθαίνουν την ιστορία του, ενδιαφέρονται και ρωτάνε, όμως δυσκολεύονται να ανέβουν επάνω. Αν φτιαχτούν οι δρόμοι, πιστεύω ότι το χωριό θα πάρει άλλη όψη», τονίζει ο κ. Δεμερτζής. Παράλληλα αναξιοποίητο, απροστάτευτο να καταστρέφεται στο πέρασμα του χρόνου, είναι και το τούρκικο χαμάμ που υπάρχει στην περιοχή, από την εποχή που στον Κλαπάδο κατοικούσαν Τούρκοι. Όπως αναφέρει ο κ. Δεμερτζής, το μεγάλο του παράπονο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς αρμοδίων εδώ και πολλά χρόνια, να σώσουν τα μνημεία που υπάρχουν. «Είχα κάνει μια κουβέντα με κάποιον αρμόδιο, του οποίου

«Ερχόμαστε κάθε χρόνο με τη γυναίκα μου γιατί μας αρέσει πολύ. Είμαστε μεγάλοι πια και δεν δουλεύουμε στην Αυστραλία οπότε επιστρέφω στο χωριό μου. Με τραβάνε τα παιδικά μου χρόνια εδώ. Εκτός αυτού, είναι πολύ όμορφα, ηρεμούμε, έχει πράσινο, έχω χτίσει και ένα σπιτάκι. Έχω κάνει και ένα μπαχτσεδάκι, έχω μέσα τις ντοματούλες μου, τα φασολάκια μου και άλλα, πίνουμε τον καφέ μας, κάνουμε και παρέες. Που και που περνάνε και τουρίστες, πιάνουμε την κουβέντα, τους λέω την ιστορία της περιοχής και έτσι περνάει ευχάριστα ο καιρός. Κάθε μέρα βέβαια, ανεβαίνω επάνω στον Κλαπάδο και κάθομαι εκεί. Είναι πολύ όμορφα» αναφέρει ο κ. Δερμετζής, εξηγώντας τους λόγους που τον κάνουν να έρχεται κάθε χρόνο στο νησί. Όπως βέβαια τονίζει ο ίδιος, δεν υπάρχει μέσα στα σχέδιά του το ενδεχόμενο να επιστρέψει και να μείνει μόνιμα στη Λέσβο, μιας και δεν μπορεί να αποχωριστεί την αγαπημένη του οικογένεια που μένει στην Αυστραλία, όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θα έρχομαι στο χωριό μου, μέχρις ότου θα με βαστάνε τα πόδια μου». 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

15


Πεζοπορία με τον «Ορειάς»

Στα μονοπάτια του Προφήτη Ηλία στη Λάρσο Κείμενο και φωτογραφίες : ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ και ΗΡΩ ΒΕΚΡΗ

O

«Ορειάς» μάς προτείνει σήμερα μια διαδρομή κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στη Λάρσο. Υπάρχουν πολλές διαδρομές που έχουν ως κατεύθυνση το συγκεκριμένο μέρος, ο σύλλογος επιλέγει όμως την πιο κοντινή από τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή, μέσα σε ελαιώνα, διάρκειας μιάμισης ώρας. Η διαδρομή ξεκινά απέναντι από το ξενοδοχείο «Mytilana», που βρίσκεται έξι χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, με κατεύθυνση την Καλλονή. Ακολουθούμε τον τσιμεντένιο δρόμο με κατεύθυνση το βουνό, που μετατρέπεται σε χωματόδρομο. Στην πρώτη διασταύρωση που θα βρούμε μετά από ένα χιλιόμετρο περπάτημα, θα προχωρήσου16

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

με αριστερά και αμέσως μετά, στα 200 μέτρα, θα στρίψουμε και πάλι αριστερά. Θα συνεχίσουμε το περπάτημα μας και σε περίπου ένα χιλιόμετρο θα φτάσουμε στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η πανοραμική θέα θα μας καταπλήξει, μιας και πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού.


απο... δρασεις

Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, ο Άη Λίας ήταν ναύτης κι επειδή έπαθε πολλά στη θάλασσα και πολλές φορές κόντεψε να πνιγεί, βαρέθηκε τα ταξίδια και αποφάσισε να πάει σε κάποιο μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και τι είναι καράβια. «Βάνει το λοιπόν στον ώμο το κουπί του και βγαίνει στη στεριά, και όποιον απαντούσε τον ερωτούσε τι είναι αυτό που βαστάει. Όσο του έλεγαν Κουπί τραβούσε ψηλότερα, ώσπου έφτασε στην κορφή του βουνού. Ρωτάει τους ανθρώπους που εύρε κει τί είναι, και του λένε Ξύλο. Κατάλαβε λοιπόν πως αυτοί δεν είχαν ιδεί ποτέ τους κουπί και έμεινε μαζί τους εκεί στα ψηλά». Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία είναι στις 20 Ιουλίου και αξίζει τον κόπο να το επισκεφτούμε.


γεύσεις... 2 BOTANA

2 ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Βάλσαμο

Το βάλσαμο είναι ένα αρωματικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διεγερτικό και ιδιαίτερα τονωτικό και χρησιμοποιείται πολύ από καταθλιπτικά άτομα διότι προσδίδει ανακούφιση, δημιουργεί θετικά αισθήματα και βελτιώνει τον ύπνο. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά, έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Καταπραΰνει την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Εξωτερικά, είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος, των μυών και του συνδετικού ιστού, για ηλιακά εγκαύματα. Είναι επίσης πολύ καλό διουρητικό και συνίσταται για τη χώνεψη και γενικότερα τη δυσπεψία. Χρήση: Για εσωτερική χρήση, λαμβάνεται σαν αφέψημα συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό για 10-15 λεπτά. Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφού εκχυλιστεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο (Σπαθόλαδο) για πολλές ημέρες (40 έως 50) σαν άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού. Το βάλσαμο ή σπαθόχορτο και το σπαθόλαδο θα τα βρείτε: Ερμού 127, Μυτιλήνη Τηλ. 22513 00985 Κιν.: 6978846334

Τα ζεστά καλοκαιριάτικα απογεύματα όλοι αναζητούμε μια όαση δροσιάς και χαλάρωσης. Πολλές είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε στο ευλογημένο τούτο νησί. Μια από αυτές είναι στην αυλή του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου. Οι μοναδικές γεύσεις σε παραδοσιακά γλυκά, έχουν κερδίσει φανατικούς λάτρεις. Οι φημισμένοι λουκουμάδες, πλημμυρισμένοι με ζεστό σιρόπι και μπόλικη κανέλα, είναι η must γεύση όχι μόνο του συγκεκριμένου καταστήματος, αλλά θα τολμούσαμε να πούμε και όλης της περιοχής. Συνδυάστε λοιπόν τη βόλτα σας στο χωριό και στο προσκύνημα στο Ναό των Ταξιάρχων, με μια γευστική αποπλάνηση με άρωμα κανέλας!

συνταγή

Αστακομακαρονάδα

Τo καλοκαιράκι σημαίνει θάλασσα, μπάνια, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, παρέα με το αγαπημένο σας κρασί ή ουζάκι. Πολλά είναι τα μέρη στο νησί μας, όπου μπορούν οι λάτρεις της καλής κουζίνας να απολαύσουν τις αγαπημένες τους γεύσεις, χαλαρώνοντας από τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι «Το Καμίνι» στην Πεδή Μανταμάδου. Εκεί ζητήστε να σας δείξουν την ψαριά της ημέρας. Κατόπιν παραγγελίας, δοκιμάστε την εκπληκτική αστακομακαρονάδα μαγειρεμένη από τα χέρια του Δημήτρη, μάγειρα – ψαρά και ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Υλικά (για 6 άτομα): 1 πακέτο μακαρόνια (Νο 6 ή Νο 7) ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 κιλά αστακούς 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Εκτέλεση: ‣ Βράζετε τους αστακούς σε άφθονο νερό χωρίς αλάτι. Τραβάτε τους αστακούς και σουρώνετε το ζωμό. ‣ Παράλληλα, βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά το σκόρδο για 2-3 λεπτά. ‣ Ρίχνετε τις ντομάτες με το μαϊντανό, 18

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

αλατοπιπερώνετε και σιγοψήνετε για 5-7 λεπτά. Προσθέστε τα κομμάτια από την σάρκα του αστακού και συνεχίστε μέχρι να δέσει η σάλτσα. ‣ Βράζετε τα μακαρόνια στο νερό που είχατε βράσει τους αστακούς. ‣ Σουρώνετε τα μακαρόνια, σερβίρετε και γαρνίρετε με τη σάλτσα.

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες αλάτι άφθονο φρεσκοκομμένο πιπέρι Σημείωση: Εάν έχετε γαρίδες, μικρούς αστακούς ή καραβίδες, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε κι αυτά μέσα στη σάλτσα. Επίσης, μπορείτε να σερβίρετε τον αστακό κομμένο στη μέση από το κεφάλι προς την ουρά. Τον πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Καλή σας όρεξη!


στην κουζινα

...&προϊόντα

Ούζο «Κρόνος» Η επιχείρηση της οικογένειας Γαληνού έχει έδρα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Λέσβου, την Αγία Παρασκευή. Δραστηριοποιείται από το 1945, παράγοντας το μοναδικής γεύσης και ποιότητας ούζο «Κρόνος». Το γλυκόπιοτο, πλημμυρισμένο με αρώματα, ούζο «Κρόνος» «κάνει παρέα» στους μερακλήδες και σε όσους επιθυμούν να περιπλανηθούν στα μονοπάτια της παράδοσης και της αυθεντικής γεύσης. Έδρα: Αγία Παρασκευή Λέσβου Τηλ.: 22530 31255, 31294

2 ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ! Το έχουμε ξαναγράψει, για τους λάτρεις του κρασιού, ιδανικός συνοδός σχεδόν για κάθε έδεσμα της ελληνικής κουζίνας το καλοκαίρι, είναι ένα δροσερό ροζέ κρασί. Ναι, αυτό το μέχρι πρότινος κατασυκοφαντημένο ροζέ, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει -στις ποιοτικές του εκδοχές ασφαλώς- να αποστομώσει και τους πιο δύσπιστους οινοκριτικούς. Μιλάμε πάντα για γνήσια ροζέ, δηλαδή για κρασιά που παράγονται με τη μέθοδο της περιορισμένης παραμονής του μούστου με τα στέμφυλα, που προλαβαίνει να δώσει στο προϊόν λίγες από τις χρωστικές του φλοιού του σταφυλιού. Και όχι για ροζέ – μαϊμού, που προέρχονται από ανάμιξη ερυθρών με λευκές οινοποιήσεις, που άλλωστε απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες και διαβήματα των φίλων μας των Γερμανών, που προφανώς έχουν στις δεξαμενές τους μπόλικο απόθεμα για ξεσκαρτάρισμα. Και, για να μην μας πιάνει η ξενομανία, στα τόσα χρόνια που δοκιμάζουμε ροζέ, δύσκολα βρήκαμε ροζέ κρασιά ακόμα και από χώρες με μεγάλη οινική παράδοση, που να μπορούν εύκολα όχι να συναγωνιστούν, αλλά απλά έστω και να σταθούν δίπλα σε ένα ποιοτικό ελληνικό ροζέ! Μην παραξενεύεστε, δεν υπερβάλουμε, ίσως κάποιες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών να είναι κυριολεκτικά γεννημένες για να δώσουν ιδανικά ροζέ. Με κορυφαία τέτοια ποικιλία το Ξινόμαυρο.

Η πρότασή μας

Ένα τέτοιο εξαιρετικό κρασί είναι η σημερινή μας πρόταση. Το «Ακακίες» του κτήματος «Κυρ Γιάννη», ένα ροζέ από ξινόμαυρο και μάλιστα από ζώνη ΟΠΑΠ, τη ζώνη του Αμυνταίου. Δροσερό κρασί με καλοκαιρινά αρώματα ντομάτας και κερασιού, παίρνει την οξύτητα του ξινόμαυρου και την κάνει δροσιά, χωρίς να υστερεί καθόλου σε γευστική ή αρωματική πολυπλοκότητα. Συνδυάζεται το καλοκαίρι σχεδόν με τα πάντα, από ταπεινό τηγανητό κολοκυθάκι ή γαύρο μέχρι και αστακομακαρονάδα. Απολαύστε το από δροσερό και πάνω σε τιμή γύρω στα 8 ευρώ.

Γευσιγνωσία Κρασί κρύο ή παγωμένο; Παγωμένο ποτέ! Και κυρίως ποτέ στην κατάψυξη, αφού το σοκ που υφίσταται το κρασί από μια τέτοια απότομη μεταχείριση, δύσκολα θα του επιτρέψει να βγάλει μετά τον καλό εαυτό του. Ασφαλώς όσο κινούμαστε από τα κόκκινα προς τα ροζέ και λευκά και τελικά προς τα γλυκά ή τα αφρώδη, η θερμοκρασία πρέπει να πέφτει, αλλά ποτέ να μην φτάνει σε αυτό που λέμε «παγωμένο» γιατί τότε μόνο κρασί δεν θα καταλάβουμε ότι πίνουμε. Απλώς ας λάβουμε υπόψη, ότι τώρα το καλοκαίρι, αν η σωστή θερμοκρασία για την κατανάλωση ενός ροζέ κρασιού είναι π.χ. οι 12 βαθμοί Κελσίου, ας το κρυώνουμε ως τους 10, γιατί με τις εξωτερικές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα, μέχρι να μπει στο ποτήρι μας θα έχει ζεσταθεί. Π.Μ.

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

19


στη βιτρίνα

Ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα ρούχων στην Καλλονή, είναι το «Trendy». Μεγάλη γκάμα ρούχων, επώνυμες μάρκες, σε ανδρικά και γυναικεία ενδύματα. Εμφανίσεις για όλες τις ώρες, από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Εδώ θα βρείτε όλες τις νέες τάσεις της μόδας, για όλα τα γούστα, σε πολύ προσιτές τιμές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσετε. Γι’ αυτό το μήνα, η «Εισαντέξ ΑΒΕΕ» στο 2ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης – Καλλονής, έχει να μας προτείνει μεγάλη ποικιλία σε ταπετσαρίες, για την ανανέωση του εσωτερικού μας χώρου. Θα βρείτε νέα σειρά από ταπετσαρίες τοίχου, χαρτιού και ανάγλυφες, που αποτελούν μια εύκολη λύση για την ανανέωση του χώρου του σπιτιού σας. Επιτοίχιες φάσες και σχέδια για παιδικά δωμάτια, καθώς και μοντέρνα σχέδια για σαλόνια και τραπεζαρίες. Μια επίσκεψη θα σας πείσει. Το «Berto Lucci» στο 128 της Ερμού, δεσπόζει στο χώρο του ανδρικού ντυσίματος. Μια γνωστή εταιρεία ρούχων, πολύ αγαπητή στους άνδρες, που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις! Εδώ μπορεί κανείς να βρει ρούχα για όλες τις εμφανίσεις του, από τις πιο καθημερινές, μέχρι και για την ημέρα του γάμου του. «Famous Club» είναι η ονομασία ενός νέου σχετικά καταστήματος υποδημάτων στην Πιττακού. Έχει κλέψει την καρδιά πολλών γυναικών της πόλης, μιας και τα μοναδικά του σχέδια και χρώματα, τις δίνουν άλλο στυλ. Σέξι ψιλοτάκουνες γόβες, για γυναίκες με άποψη, αλλά και ίσια παπούτσια για τις πρωινές ώρες. Οι τιμές είναι αυτές που το έχουν κάνει να ξεχωρίζει, ενώ στο κατάστημα μπορεί να βρει κανείς και κάποια ρούχα.

20

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Στο κατάστημα «VIP’S», στο 103 της Ερμού, θα βρείτε μεγάλη γκάμα σε ποιοτικά ρούχα για όλα τα γούστα. Επώνυμες μάρκες σε γυναικεία και ανδρικά ενδύματα, που στολίζουν τα ράφια του καταστήματος, το καθένα με το στυλ, το χρώμα και την άψογη γραμμή του. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σε υποδήματα. Αυτό που σας προτείνουμε γι’ αυτή την εβδομάδα είναι: Μπλούζα ανδρική πόλο πικέ Monte Napoleone από 69 ευρώ τώρα 39 ευρώ και φόρεμα Toi&Moi από 79 ευρώ τώρα 49 ευρώ. Κατάστημα VIP’S Ερμού 103 Τηλ.: 22510 20060


shopping therapy

ΔΩΡΟ ΚΑΡΤΑ 2GB Υποδεχθείτε το καλοκαίρι με ανανεωμένη διάθεση και νέο στυλ, με μια επίσκεψη στο κομμωτήριο «IOANNIS MOUZIKOS Hair & Beauty». Ο ταλαντούχος Ιωάννης Μουζίκος και η ομάδα του, σας περιμένουν με τις πιο ενημερωμένες προτάσεις και συμβουλές για υπέροχα μαλλιά, αλλά και μοναδικά πακέτα ομορφιάς με 25% έκπτωση στην αρχική τιμή. Η περιποίηση των μαλλιών γίνεται με προϊόντα Schwarzkopf, Igora, Royal, Essensity, Senea, Blond ME, Palm Butter, Moroccanoil, Bc sun. Μια επίσκεψη θα σας πείσει. IOANNIS MOUZIKOS Hair & Beauty Λεσβώνακτος & Κορνάρου (στην περιοχή του ΙΚΑ) Τηλ.: 22510 43175, 22510 23482

Πολλές προσφορές και μεγάλη γκάμα σε προϊόντα φωτογραφικών μηχανών, θα βρει κανείς στο φωτογραφείο των Σαλβάρα Μπαλάση, στο 3 της οδού Σμύρνης, απέναντι από την πλατεία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ. Η άμεση εξυπηρέτηση και το άριστο αποτέλεσμα, είναι το χαρακτηριστικό του φωτογραφείου. Ας σημειωθεί εδώ ότι μια από τις δραστηριότητες της επιχείρησης, είναι και η εμπορία φωτογραφικών μηχανών σε πολύ προσιτές τιμές. Αυτή που σας προτείνουμε είναι η Panasonic S-1, με χωρητικότητα 12 MP, XD Movie και 4X Optical Zoom. Μαζί σάς δίνεται δώρο μία κάρτα μνήμης χωρητικότητας 2 GB. LESVOS KODAC EXPRESS Σμύρνης 3 - Τηλ.: 22510 41753

Το κατάστημα «The Body Shop», στην Ερμού, έχει ξεκινήσει κιόλας τις καλοκαιρινές του προσφορές, οι οποίες αγγίζουν ως και το 50%. Μεγάλη γκάμα σε πολλά φυτικά καλλυντικά. Κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα, λαδάκια, σκιές, eye definer. Οι περισσότερες από εμάς, θυμόμαστε το «The Body Shop», από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια! Αυτό που σας προτείνουμε γι’ αυτό το μήνα, είναι το Passion Fruit Cleansing Gel. Ένα υγρό καθαρισμού προσώπου, το οποίο αφήνει μια αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης του προσώπου, με την υπέροχη γεύση εξωτικών φρούτων. THE BODY SHOP Ερμού 60 Τηλ.: 22510 55596

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

21


εναλλακτικά

Τσικουδιά αλά κοκτέιλ… Κοκτέιλ με διάφορα γνωστά ξενικής καταγωγής ποτά, έχουμε συνηθίσει να πίνουμε όλοι μας. Κοκτέιλ με τσικουδιά και λικέρ μαστίχα Χίου όμως; Στο καφενείο «Ο Μπόμπιρας», στην οδό Κομνηνάκη, το καλοκαίρι εμπνέει, όπως φαίνεται, αφού τα παιδιά που το διαχειρίζονται, έχουν «εφεύρει» τα δικά τους δροσερά καλοκαιρινά κοκτέιλ με ντόπιες γεύσεις και βότανα, που καλλιεργούν οι ίδιοι σε γλάστρες, τα οποία και προσφέρουν στον κόσμο.

«Τσικουδίνια» (τσικουδιά, λουίζα, μοσχολέμονο, μαύρη ζάχαρη), «Τομάτ - γκουρί» (τσικουδιά, τοματάκι, αγγούρι, χυμό λεμόνι, σιρόπι μελιού) και «Τσικουδιά Dry» (τσικουδιά, λικέρ μαστίχα Χίου, χυμό αγγούρι, χυμό λεμόνι, σιρόπι μελιού και λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι), στέλνουν τα δικά τους διαφορετικά μηνύματα απόλαυσης στον ουρανίσκο… Τα προτείνουμε, ανεπιφύλακτα!

Άγιοι Ανάργυροι μετά... μουσικής

Η Σκάλα Ερεσού και ο βράχος Μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες από το νησί της Λέσβου. Τραβηγμένη στην πανέμορφη Σκάλα Ερεσού, την ώρα που ο ήλιος δύει σιγά-σιγά. Υπέροχη θέα στο πασίγνωστο νησάκι, που στέκει μέσα στη θάλασσα. Αξίζει να επισκεφθείτε την περιοχή και να περάσετε λίγες ώρες χαλάρωσης, ηρεμίας και ξεκούρασης εκεί. Η επιστροφή στην κα22

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

θημερινότητα, μπορεί να σας φανεί δύσκολη, αλλά οι στιγμές που θα ζήσετε εκεί, θα σας ανταμείψουν. Μην παραλείψετε να τραβήξετε τη δική σας φωτογραφία με το βράχο, απολαμβάνοντας τον καφέ, το ποτό, ή το φαγητό σας σε ένα από τα μαγαζιά που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα.

Μια παρέα νέων ανθρώπων έχει πάρει φέτος στα χέρια της, το καφενείο των Αγίων Αναργύρων Ασωμάτου στις παρυφές του Λεσβιακού Ολύμπου. Μέσα στα σχέδιά της για τους μήνες του καλοκαιριού, είναι, πέρα από τα εδέσματα και τα ποτά που θα προσφέρουν, δίπλα στα δροσερά νερά του ποταμού, να πραγματοποιήσουν και κάποιες συναυλίες. Έχετε λοιπόν το νου σας, για μουσική μέσα στη Φύση...


παιδι

Παιδί και ήλιος

Τ

ους βασικούς κανόνες προφύλαξης από τον ήλιο, οι περισσότεροι γονείς τούς γνωρίζουν. Όμως, η αντηλιακή προστασία είναι κάτι παραπάνω από τα προφανή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που, εξαιτίας της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα, αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη. Αυτό που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν, είναι ότι η εμφάνιση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τα εγκαύματα που έχουν συμβεί στην παιδική ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο, να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία. Ας δούμε τις συμβουλές των παιδιάτρων, καθώς και τα λάθη που κάνουμε και τα οποία καθιστούν αναποτελεσματική την προστασία από τον ήλιο.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη * Bάζουμε στο παιδί το αντηλιακό στην παραλία

Αυτή η συνήθεια εκθέτει την παιδική επιδερμίδα στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώρα, αφού το αντηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά. Πρέπει λοιπόν να απλώνουμε αντηλιακό στο παιδί, λίγο προτού ξεκινήσουμε για την παραλία.

* Κάνουμε μία μόνο επάλειψη Ιδιαίτερα στα παιδιά που μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν με την άμμο και ιδρώνουν, χρειάζεται να ανανεώνουμε κάθε μία ώρα το αντηλιακό, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο.

* Θεωρούμε υπερβολή το μπλουζάκι Η προστασία που εξασφαλίζει στο παιδί ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση, είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να επιμένουμε, ώστε να το φοράει το παιδί καθημερινά στην παραλία, και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Θυμηθείτε πως, όταν το μπλουζάκι βραχεί, μειώνεται η προστασία που προσφέρει, η οποία παραμένει όμως πολύτιμη.

* Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες

Τις πρώτες μέρες στην παραλία, «κυνηγάμε» το παιδί, για να του φορέσουμε το καπέλο και να του βάλουμε αντηλιακό. Όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα του μαυρίζει, χαλαρώνουμε την προσοχή μας και μπορεί να εκθέσουμε το παιδί στην ταλαιπωρία ενός εγκαύματος. Αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή, πραγματικά, όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο, τόσο αυξάνεται η φυσική άμυνα του δέρματος. Και πάλι, όμως, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

* Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μόνο

στην παραλία O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι - στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή.

* Δεν το προστατεύουμε στο αυτοκίνητο

Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα, ακόμη κι αν το παιδί βρίσκεται πίσω από τα τζάμια του αυτοκινήτου, και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό η πρόταση των παιδιάτρων, είναι να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, ακόμη κι όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο.

* Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία

Συνήθως βάζουμε αντηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα.

Τέσσερις ερωτήσεις για τον ήλιο και το παιδί 1. Όταν έχει συννεφιά, είναι απαραίτητος όλος ο... εξοπλισμός (καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό); Η σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται. Για παρά-

δειγμα, στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17-25%, οπότε το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμη και κάτω από την ομπρέλα. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε μας, ακόμη κι όταν υπάρχει συννεφιά ή την ώρα που κολυμπάμε. 2. Ποιος είναι ο κατάλληλος δείκτης προστασίας για τα παιδιά; Ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας του παιδιού, πρέπει να χρησιμοποιούμε την αντίστοιχη αντηλιακή προστασία. Στα μικρότερα παιδιά, συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με ολική προστασία (στη συσκευασία θα αναγράφεται «total block» ή «écran total»), ενώ για τα πιο μεγάλα, ένα αδιάβροχο παιδικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30) είναι το πιο κατάλληλο. 3. Πώς μπορώ να προστατεύσω το μωρό στην παραλία; Τα βρέφη που είναι μικρότερα των έξι μηνών, δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα εκθέτουμε καθόλου στον ήλιο. Εξάλλου, σε αυτή την ηλικία, η χρήση της αντηλιακής κρέμας δεν ενδείκνυται, οπότε η μόνη ασφαλής προφύλαξη είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας. Tα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να έρθουν μαζί μας στην παραλία, αρκεί να αποφεύγουμε τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα και να φροντίζουμε ώστε να φοράνε πάντα καπέλο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. 4. Πόσο απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου στα παιδιά; Τα γυαλιά ηλίου προτείνονται για παιδιά από 4 ετών και πάνω, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως π.χ. επιπεφυκίτιδα, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του οφθαλμιάτρου που τα παρακολουθεί. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι η ποιότητα των φακών, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά από την ακτινοβολία. Επίσης, στα παιδικά γυαλιά, θα πρέπει οι φακοί να είναι άθραυστοι και ο σκελετός από ελαφρύ υλικό.

* Οι πληροφορίες είναι από το περιοδικό «vita.gr», του ιατρού παιδίατρου Γεωργίου Γλυνού. 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

23


Π

ερπάτησα στη Μυτιλήνη. Και περπατώ. Στη Μυτιλήνη του επιβλητικού τρούλου και της μακριάς προκυμαίας. Στη Μυτιλήνη των τζαμιών και του βορεινού λιμανιού. Στο βράχο του Καγιανιού και στο φουγάρο της Επάνω Σκάλας. Και κει κολύμπησα, και πίσω απ’ το λιμάνι καθώς ο ήλιος έβγαινε, και στη Νεάπολη καθώς κρυβόταν, και στον Άγιο Ερμογένη με τ’ άσπρα τα σκαλάκια του. Στην πόλη με τους πύργους και τους κήπους, στην πόλη των διώροφων σπιτιών με τα κεραμίδια. Ανάμεσα στα καφενεία και τα κλαμπ, στα στενά των εστιατορίων και των μεζεδοϊστοριών. Ιστορίες, πολλές. Ιστορίες με ελιές και ούζο, γη και θάλασσα, εργάνες και τράτες, Αυστραλίες και Λατινικές Αμερικές. Και φύσηξε πολύ και νότισε περισσότερο. Μύρισα κι αλάτι με ήλιο, και κούτσουρο με καϊνάρι. Ήρθα, έφυγα, ξανάρθα και θα ξαναφύγω. Κι όταν θα ξανάρθω, θα δω τ’ αρχοντικά να γίνονται μαγαζιά κι αστέγους να κουρνιάζουν στις γωνίες. Θα φέρω τους 24

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

τσιγγάνους μαζί μου, που θα φύγουν μόλις τελειώσουν τα πανηγύρια. Θα δω και προσφυγιά να θαλασσοπνίγεται και να στοιβάζεται για πάλι πίσω. Κι άμα θελήσω να κοιτάξω μπρος, δε θα ξέρω προς τα πού, ανατολή ή δύση. Πόσοι και πόσοι περπάτησαν μαζί μου, και θα περπατήσουν ακόμη. Αφήνοντας σημάδι, σε μένα και στην πόλη, κι άλλοι σαν κι εμένα. Μπορεί να μην τους θυμάται όλους, τους κουβαλάει ωστόσο, τα χρόνια τους είναι δικά της και το παρόν της παρελθόν τους. Μόνο που δεν ξέρω τι θέλει. Πορτόφυλλα με γεράνια, κήπους με γκαζόν, φανάρια ν’ αχνοφέγγουν τα πλακόστρωτα, προβολείς να τρυπούν τον ουρανό, κοσμογυρισμένους ταχυπλόους, προσκυνητές του Ταξιάρχη. Περπάτησα κι άλλο. Και μόλις έστριψα στη γωνία, χάθηκα στα στενά. Αλλά δε φοβήθηκα, σχεδόν ποτέ δε φοβήθηκα σ’ αυτή την πόλη, όσο κι αν κάποιοι το θέλησαν. Κλείδωσαν τα ορθάνοιχτα παράθυρα, έκατσαν μέσα τις νύχτες, έχωσαν βαθιά τα χέρια στις τσέπες περπατώντας γοργά, αβέβαια, καχύποπτα. Εγώ όμως

της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗ κοιμήθηκα με την πόρτα ανοιχτή ένα βράδυ, διέσχισα τα πιο σκοτεινά της σημεία με συντροφιά ένα μπουλούκι σκύλων, με καληνύχτισαν και χάθηκαν. Και μόλις βγήκα απ’ τα στενά, ανακατεύτηκα με ύποπτες παρέες, και πάλι δε φοβήθηκα. Μπήκα στα άδυτα των καφενείων, και πάλι δε φοβήθηκα, δέχτηκα το κέρασμα. Φοβήθηκα μόνο αυτούς που με είδαν ξένη, προσωρινή. Περαστική κι εφήμερη. Που μ’ απείλησαν ότι κάποια στιγμή θα φύγω, σαν το παιδί που τρέμει μη μείνει μόνο του. Μα όσο με λοξοκοιτούν, τόσο θα μένω, κι άλλοι τόσοι σαν κι εμένα. Μέχρι να μην μπορούν να με ξεχωρίσουν απ’ τους δικούς τους. Τότε, όποτε, σήμερα, αύριο, του χρόνου, ίσως να μην είμ’ εδώ.


ομορφια

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα προϊόντα για το στήθος και με τη βοήθεια της αισθητικού, θα επιλέξετε αυτό που είναι καταλληλότερο για εσάς. Γιατί κάθε σώμα είναι διαφορετικό!

Stop Gravity Bust

Για ιδανικό στήθος Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*

Α

πό τα πρώτα χρόνια της ιστορίας, ο μαστός της γυναίκας θεωρήθηκε σύμβολο ευγονίας και θηλυκότητας. Η κλασική και η σύγχρονη τέχνη αντιμετώπισε τους μαστούς σαν εκφραστικά στοιχεία του γυναικείου κάλλους με κλασικό πρότυπο την Αφροδίτη. Το μέγεθος του γυναικείου στήθους έχει να κάνει με την κληρονομικότητα, αλλά και με ορμονικές μεταβολές, ενώ αποτελεί εξειδικευμένο αδένα, που εκπληρώνει το φυσιολογικό προορισμό του θηλασμού, ενσωματώνεται στον ορμονικό κύκλο της γυναίκας και αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στο γυναικείο σώμα. Η θέση, το σχήμα και ο όγκος του, διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή, το άτομο, την ηλικία και την περίοδο λειτουργίας του. Είναι όργανα συμμετρικά στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και βρίσκονται μεταξύ 2-3ης και 6-7ης πλευράς.

Το γυναικείο στήθος αποτελείται από δέρμα, λίπος και το μαζικό αδένα. Αυτός στηρίζεται με ινώδεις δεσμίδες στο θωρακικό μυ. Η στήριξη αυτή χαλαρώνει με τα χρόνια και τις αυξομειώσεις βάρους, προκαλώντας αλλαγές στην εικόνα του στήθους. Το ιδανικό στήθος πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση στο θωρακικό τοίχωμα και να έχει μέγεθος και σχήμα συμμετρικό με τις διαστάσεις του θώρακα, σχηματίζοντας την εικόνα ενός στητού και σφριγηλού ντεκολτέ, που αποπνέει θηλυκότητα.

Γενικά θα σας συμβούλευα να προτιμάτε για το στήθος, προϊόντα με βάση τα θαλάσσια ιχνοστοιχεία. Μια θεραπεία που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε στο ινστιτούτο, είναι η Stop Gravity Bust, η οποία: - Βελτιώνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. - Τονώνει το θωρακικό μυ. - Έχει άμεση δράση τεντώματος με αποτέλεσμα lifting, που δίνει σχήμα στο στήθος. Γίνεται ειδικό μασάζ στήθους με κρέμα, με μικροσφαιρίδια που αυξάνουν τον όγκο τους μετά, κατά 100 φορές, και τοποθετείται παραπλαστική μάσκα φυκιών, που συσφίγγει και αναπροσαρμόζει το σχήμα του. Η θεραπεία αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική με τον πιο φυσικό τρόπο. Προτείνονται τουλάχιστον έξι φορές.

* Η Κωνσταντίνα Σταμάτη είναι αισθητικός, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Αισθητικής και Ομορφιάς «Κωνσταντίνα».

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

25


Τι ζώδιο είσαι; Κριός

21 Μαρτίου

Ταύρος 20 Απριλίου

Η μοναξιά δεν θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα ουσιαστικά σας προβλήματα, αλλά ούτε και η φυγή από την πραγματικότητα. Δείτε τις ομορφιές που υπάρχουν δίπλα σας και βρείτε το χρόνο να τις απολαύσετε και να νιώσετε πραγματικά τις χαρές της ζωής μακριά από τις επαγγελματικές σας ικανοποιήσεις και επιβεβαιώσεις.

Καρκίνος 22 Ιουνίου

22 Ιουλίου

Ζ υγός

23 Σεπτεµβρίου 22 Oκτωβρίου

Κάποιες περίεργες καταστάσεις μέσα στο σπίτι σας, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική σας κατάσταση. Προσέχετε όταν οδηγείτε, καθώς και όταν είστε σε αμάξι που οδηγεί άλλος, για να μην έχετε κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο. Δώστε μεγάλη προσοχή στα πολύτιμα υπάρχοντα σας, γιατί μπορεί να χάσετε ή ακόμα και να σας κλέψουν κάτι σημαντικό.

Αιγόκερως

22 ∆εκεµβρίου 19 Iανουαρίου

Αμφίβολες καταστάσεις στον επαγγελματικό σας χώρο, σας δημιουργούν ανασφάλεια και αυτό δεν σας αρέσει καθόλου. Προσπαθήστε να τις ξεκαθαρίσετε όσο πιο διπλωματικά μπορείτε. Καλού - κακού πάρτε και τη γνώμη ενός ειδικού για τα ζητήματα που σας απασχολούν και μην κάνετε μόνοι σας υποθέσεις, που μπορούν να σας στοιχίσουν πιο ακριβά.

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

20 Μαΐου

Βάλτε τα πράγματα σε μια τάξη καθώς και στα όρια που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορούν να αποδώσουν οι προσπάθειες που έχετε κάνει. Ραγδαίες εξελίξεις σε θέματα που αφορούν τις προσωπικές σας σχέσεις, μπορούν να σας κάνουν να αλλάξετε τακτική και τελικά να βγείτε κερδισμένοι από αυτή την αλλαγή πορείας με τα ίδια πρόσωπα ή με νέα.

Λέων

Μπορείτε να έχετε μια πιο αρμονική σχέση με τα άτομα της οικογενείας σας, αρκεί να συζητήσετε κάποια πράγματα μαζί τους. Έξοδα συνεχίζουν να σας φέρνουν οι μέρες αυτές και μάλλον δεν θα σταματήσετε ούτε στιγμή να ξοδεύετε εκεί που πιστεύετε πως πρέπει. Αν και λατρεύετε το χώρο του σπιτιού σας θα έχετε πολλές επαφές με άτομα, έξω από αυτό.

26

21 Απριλίου

Δίδυμοι

23 Ιουλίου

21 Μαΐου

21 Ιουνίου

Οι οικονομικές δραστηριότητες σας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Τολμήστε λογικές επεκτάσεις στα επαγγελματικά σας, οι οποίες μπορούν να σας δώσουν πιο αποδοτικές λύσεις σε οικονομικά θέματα. Μην κάνετε θυσίες για ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος σας, που δεν μπορούν να τις εκτιμήσουν όσο ίσως θα έπρεπε.

Παρθένος

23 Αυγούστου

Περάστε τον ελεύθερο σας χρόνο, με άτομα που πραγματικά εκτιμάτε και μην υποκρίνεστε για τίποτα και για κανέναν. Ένα νέο κίνητρο είναι πάντα μια νέα ελπίδα για σας. Για αυτό μη χάνετε χρόνο και βάλτε πλώρη για νέους στόχους, τους οποίους και θα μπορέσετε να υλοποιήσετε. Είστε αρκετά δημοφιλείς. Εκμεταλλευτείτε το κατάλληλα.

Σκορπιός

23 Οκτωβρίου 22 Νοεµβρίου

Σας προβληματίζουν οι νέοι στόχοι που βάζετε, και το άγχος σας για το αν θα τα καταφέρετε, ανεβαίνει κατακόρυφα. Ψυχραιμία και θα τα καταφέρετε. Δεν θα πρέπει να σας πιάνει η απαισιοδοξία με την πρώτη αναποδιά. Οτιδήποτε έχει σχέση με ταξίδια, μετακινήσεις, εμπόριο, είτε νέα από το εξωτερικό, εσείς ευνοείστε και με αυτά να ασχοληθείτε.

Υδροχόος

24 Αυγούστου 22 Σεπτεµβρίου

Αποφύγετε να αποδεχτείτε κοινωνικές προσκλήσεις, γιατί είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε από τη συμπεριφορά κάποιων ατόμων απέναντι σας. Μην παρασύρεστε από φήμες και μην πιστεύετε τίποτα από αυτά που σας λένε, αν δεν τα διαπιστώσετε και από πρώτο χέρι εσείς οι ίδιοι. Ένα χάος επικρατεί στα οικονομικά σας.

Τοξότης

23 Νοεµβρίου 21 ∆εκεµβρίου

Θετικές συμφωνίες για σας μπορείτε να κλείσετε, αρκεί να τηρήσετε όλους τους κανόνες που έχετε θέσει εσείς στον εαυτό σας για τους άλλους. Αν θέλετε να πετύχετε μια νέα αύξηση των εσόδων σας, τολμήστε να το διεκδικήσετε. Οι αγορές που σκέφτεστε να κάνετε, θα δείτε πως θα αποδειχτούν ιδιαίτερα προσοδοφόρες στο προσεχές μέλλον.

Ιχθύες

20 Ιανουαρίου 19 Φεβρουαρίου

20 Φεβρουαρίου 20 Mαρτίου

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και να το ακολουθείτε από δω και μπρος. Ρίξτε το λίγο «έξω» και να είστε σίγουροι ότι περάσετε καλά με πολύ διασκέδαση και αμέτρητες κατακτήσεις. Ασχοληθείτε με θέματα ακίνητης περιουσίας καθώς έχετε βάλει στο μάτι για να αγοράσετε ή να χτίσετε κάτι καινούργιο.

Μην κάνετε το λάθος και εμπλακείτε σε κρυφές ή παράνομες σχέσεις. Διατηρείστε μια κάποια απόσταση ασφαλείας από άκρως γοητευτικά άτομα, που κινδυνεύετε να σας παρασύρουν. Ξεκινήστε ταξιδάκια κοντινά ή μακρινά, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, και δεν θα το μετανιώσετε. Ξοδέψτε χρήματα προκειμένου να περάσετε καλύτερα.


View 121  

Ένθετο της εφημερίδας Εμπρός

View 121  

Ένθετο της εφημερίδας Εμπρός