Page 1

TEYXOΣ 78ο ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010


editorial

περιεχόµενα Πρόσωπα

4 8

4

Βάσω Χοχλάκα

8

Μάγδα Ψαρρού

10 Αντώνης Παυλής

13 Βασιλική Αψόκαρδου

16 Μαρία Χαδεμένου

10

– Καραμπάση

18

13

Μαρίνα Τσέγγου

20 Παίζουν... στα DVD Όλες οι νέες κυκλοφορίες στα video κλαμπ

16

21 Οµορφιά Μυστικά ομορφιάς για το φθινόπωρο

18

22 Άστρα

Σ

τον παλμό των εκλογών, το «View» συνεχίζει τις παρουσιάσεις νέων υποψηφίων στα περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια. Η Βάσω Χοχλάκα και η Βάσω Αψόκαρδου, δεν είναι καινούργιες στο χώρο της πολιτικής, είναι όμως δυο νέες, δυναμικές και δραστήριες γυναίκες, που καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις στην εκλογική μάχη που έρχεται. Νέο πρόσωπο στην πολιτική, με ανησυχίες για τα κοινά, είναι και η Μάγδα Ψαρρού, που κατεβαίνει ξανά υποψήφια. Ο νεαρός γιος του αείμνηστου Στέλιου Παυλή, Αντώνης, παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» σε αυτές τις εκλογές και μιλώντας στο «View», αποδεικνύει αν μη τι άλλο, ότι έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του, το επικοινωνιακό χάρισμα. Η Τοπογράφος Μηχανικός Μαρίνα Τσέγγου με πολλές μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δοκιμάζει τις δυνάμεις της και στο στίβο της πολιτικής. Τέλος, η Μαρία Χαδεμένου – Καραμπάση, γνωστή επιχειρηματίας, κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια, επιθυμώντας να διαθέσει τις γνώσεις και τη διάθεση της για προσφορά, στο νέο δήμο. Καλό ταξίδι …µε θέα!

VIEW TEYXOΣ 78ο ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Kø¢IKO™: 8173 Ιδιοκτησία: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. Eκδότης - ∆ιευθυντής: Mανόλης Mανώλας Yπεύθυνη σύνταξης: Πέλλη Γιακουµή Συντάκτες: Έφη Στραβοσκούφη, Βαγγελιώ Χρηστίδου ∆ιόρθωση κειµένων: Mαριάνθη Παρασκευά Φωτογραφίες: Φωτογραφικό αρχείο «EMΠPOΣ» Art Director: Xρήστος Παρασκευαΐδης Σελιδοποίηση: Μαρία Αριστοτέλους Eµπορική Διεύθυνση: Νίκος Mάγειρας Εμπορικό - ∆ιαφηµιστικό Τµήµα: Μαρία Κορδερά, Kαλλιόπη Ψαριανού, Κωνσταντίνα Μουτζουρέλλη, Έφη Στραβοσκούφη, Λάμπρος Ανεμάς, Μαντώ Χλαχλά Παραγωγή - Eκτύπωση - Bιβλιοδεσία: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E. Kαρά Tεπέ, 81100 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41619 Fax 22510 27300 Γραφείο Λήμνου: Γαροφαλλίδου 2, Μύρινα Τηλ. - Fax: 22540 25526 e-mail: info@emprosnet.gr URL: http://www.emprosnet.gr «VIEW» Kυκλοφορεί κάθε δεκαπενθήµερο

VIEW 3 ÌÚfi˜


Η Βάσω Χοχλάκα μιλά στο «View» για την υποψηφιότητά της με το συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη

«Η ανάγκη προσφοράς στον τόπο μου, με κρατά σε εγρήγορση» 4 VIEW ÌÚfi˜


VIEW ÌÚfi˜


στα πρόσωπα Συνέντευξη στην ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ Βάσω Χοχλάκα βρίσκεται ήδη οχτώ χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία έχει υπηρετήσει μέχρι σήμερα από διαφορετικές θέσεις (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης, Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης). Αυτή τη φορά είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη, «Λέσβος, δημιουργική πορεία». Στο «View» μιλάει για το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Λέσβου, για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να στηρίξει τη νεολαία σε περίπτωση που εκλεγεί, αλλά και για την ίδια, τα παιδιά της και τον ελεύθερο χρόνο της, που αν και ελάχιστος, τον αξιοποιεί, για να κάνει πράγματα που την ικανοποιούν.

Η

Είσαι ήδη γνωστή στα πολιτικά δρώμενα του νησιού από τη δραστήρια παρουσία σου στο Δήμο Μυτιλήνης. Συνεπώς, να υποθέσουμε, ότι η υποψηφιότητά σου ήταν κάτι που δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη, πόσο μάλλον το να κατέβεις υποψήφια με τον συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη. «Βρίσκομαι ήδη οκτώ χρόνια στην αυτοδιοίκηση και την υπηρετώ με ιδιαίτερη προσήλωση γιατί πιστεύω στο θεσμό και στις δυνατότητες του. Η απόφασή μου να συνεχίσω, αυτή τη φορά λόγω “Καλλικράτη”, σε μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση ώστε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σ’ όλο το νησί, ήταν για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Η αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση, ξεκινά από την εφηβεία μου, τότε που ο πατέρας μου ήταν Δήμαρχος Μυτιλήνης. Ο καθένας μας κρίνεται από το έργο του και την πορεία του στα κοινά. Τα προηγούμενα χρόνια ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού (θέση που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής) προσπάθησα και διέθεσα όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου ν’ ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Σ’ αυτό το διάστημα, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ή παραταξιακής προέλευσης, με τους άλλους αντιδημάρχους και βεβαίως με τον Παντελή Πατερέλλη στον οποίο εκτίμησα τις διοικητικές του ικανότητες, την ιδιαίτερη δραστηριότητά του και την παραγωγή έργου η οποία άλλωστε είναι εμφανής. Ως εκ τούτου, ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόταση που μου έκανε να είμαι υποψήφια με το συνδυασμό του.». Ποια η γνώμη σου για τον έναν και μοναδικό πλέον «καλλικρατικό» Δήμο Λέσβου; Πιστεύεις πως μπορεί να είναι λειτουργικό το νέο αυτό μοντέλο διοίκησης; «Όλοι συμφωνούμε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας. Το παλιό σκηνικό δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Χρειάζονται ευρύτερες συνενώσεις, ισχυροί δήμοι προκειμένου να μπορέσουν

6 VIEW ÌÚfi˜

ν’ ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Εκμεταλλευόμενοι τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τους ιδίους πόρους πάντα προς όφελος του συνόλου και του πληθυσμού, θα μας δοθεί η δυνατότητα για ουσιαστική και αποφασιστική ανάπτυξη. Όσον αφορά στο χωροταξικό, με βάση το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, θα μπορούσε να ήτανε τρεις οι δήμοι, όπως ήτανε και στο παρελθόν με τις τρεις επαρχιακές ενότητες. Τώρα όμως, βρισκόμαστε μπροστά στο καινούργιο τοπίο με ψηφισμένο το νόμο. Πρέπει σ’ αυτό το πλαίσιο να λειτουργήσουμε ώστε να μην αδικηθεί καμία περιοχή, να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλου του νησιού μας. Εμείς, όπως έχει αναφέρει άλλωστε κι ο επικεφαλής του συνδυασμού, θα λειτουργήσουμε στη Λέσβο με τρεις πόλους διοίκησης. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό, όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νέος νόμος. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε πως διαθέτουμε και την εμπειρία και το στελεχιακό δυναμικό, είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα σ’ αυτά που έχουμε στοχεύσει και που περιλαμβάνει και το πρόγραμμά μας. Η παρουσία μας, θα είναι συνεχής κοντά σε κάθε δημοτική, τοπική κοινότητα, κοντά στον πολίτη, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και δίνοντας λύσεις.».

Με ποιους τρόπους σκοπεύεις να στηρίξεις τη νεολαία; «Μέσα από κάθε δραστηριότητα μου, όλα αυτά τα χρόνια, φρόντιζα να στηρίζω τη νεολαία. Λόγω και της ηλικίας μου, είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσω μαζί τους, να αφουγκραστώ τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Συνεργάστηκα στενά μαζί τους, με τη νεολαία, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τους πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ αναδείξαμε τη δουλειά των νέων καλλιτεχνών σε πολλές από τις εκδηλώσεις μας. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται και την στήριξη των αυτοδιοικητικών, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα οράματα και τους στόχους τους. Ο συνδυασμός μας, έχει πολλούς νέους ανθρώπους, που θα συμβάλλουν τα μέγιστα ώ-

στε, όλοι μαζί, να προχωρήσουμε μπροστά στο νέο σκηνικό που διαγράφεται, και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.».

Είσαι μητέρα δύο παιδιών. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσει κανείς τη μητρότητα με την πολιτική; Ο χρόνος είναι ποτέ αρκετός; «Πράγματι ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, αλλά προσπαθώ καθημερινά να μην στερηθούν τα παιδιά μου, την παρουσία μου, να περνάω χρόνο μαζί τους, να συζητάμε και να κάνουμε πράγματα από κοινού. Η πολιτική και ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, απορροφά και ενέργεια και χρόνο. Σημαντικότατο ρόλο βέβαια παίζει η μητέρα μου, η οποία είναι εδώ και χρόνια δίπλα μου και με στηρίζει. Η ανάγκη να προσφέρω στα παιδιά μου, τα καλύτερα και η ανάγκη να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, με κρατούν σε εγρήγορση. Αυτή η ανάγκη είναι για μένα κινητήριος δύναμη και με κάνει να έχω δύναμη και κουράγιο, να είμαι πάντα εκεί για τα παιδιά μου, αλλά και να προσφέρω στον τόπο μου.». Μίλησε μας για τον εαυτό σου. Τι σ’ αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο; «Ο ελεύθερος χρόνος μου, ομολογουμένως είναι ελάχιστος γι’ αυτό φροντίζω να κάνω πράγματα που με ξεκουράζουν και με αποφορτίζουν από την ένταση της ημέρας. Ο χρόνος που περνάω με τα παιδιά μου, είναι πράγματι κάτι που με γεμίζει και με κάνει να νιώθω όμορφα. Ο χρόνος που περνάω με καλούς φίλους, παρέα με λίγο κρασάκι και κουβεντούλα, είναι επίσης κάτι που με κάνει να “γεμίζω τις μπαταρίες μου”. Ένα καλό βιβλίο είναι μια συντροφιά στην οποία ποτέ δεν λέω όχι ή μια καλή ταινία στο σινεμά. Όσον αφορά την αγάπη μου για το θέατρο, πιστεύω ότι είναι γνωστή, διότι πέρα από την αγάπη που του έχω ως θεατής, από τα μαθητικά μου χρόνια, ασχολούμαι ερασιτεχνικά με αυτό και έχω συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις.».


VIEW ÌÚfi˜


Η Μάγδα Ψαρρού, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του Νάσου Γιακαλή, μιλάει στο «View»

«Ψηφίστε τις ελπίδες σας κι όχι τους φόβους σας» VIEW ÌÚfi˜


στα πρόσωπα Συνέντευξη στην ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ονείς της είναι ο Γιώργος Ψαρρός, έμπορος μαρμάρων, και η Ματούλα Κοντέλλη, Περιφερειακή Προϊσταμένη Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου. Η Μάγδα Ψαρρού διαθέτει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου με αναγνώριση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μεταπτυχιακό στο σκυρόδεμα (Master of Science in civil engineering) από το UEL του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό στις κατασκευές (Master of Science in Structures in civil engineering) από το CITY UNIVERSITY του Λονδίνου.

Γ

Δραστηριοποιήθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και ασχολήθηκε με τα κοινά, θέτοντας υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Νάσου Γιακαλή το 2006, στο Δήμο Μυτιλήνης. Εκλέχθηκε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων το 2007 και συμμετείχε στην Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Μυτιλήνης και ως μέλος στο Δημοτικό Κέντρο Νεότητας με τη παρούσα Δημοτική Αρχή. Στο «View» μίλησε για την υποψηφιότητά της στο συνδυασμό του Νάσου Γιακαλή, για τη συνεισφορά της νέας γενιάς στην πολιτική και για τα ενδιαφέροντά της.

Μπορεί να επιτευχθεί ως στόχος το «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο»; «Το Βόρειο Αιγαίο είναι μια ιδιαίτερη περιοχή και αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, συνορεύει με την Τουρκία και αντιμετωπίζει προβλήματα γειτονίας. Το Αιγαίο είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή της Ευρώπης, που πρέπει να αναβαθμιστεί οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά και να δημιουργήσει ισότιμες σχέσεις καλής γειτονίας. Να αναδείξει και να διαχειριστεί το φυσικό πλούτο που διαθέτει. Ισχυρό Αιγαίο σημαίνει αναβάθμιση και επίλυση προβλημάτων, ζωή στον τόπο μας με ποιότητα και υπηρεσίες.». Από τις μέχρι τώρα περιοδείες σου, τι μηνύματα έχεις εισπράξει από τον κόσμο; Τι είναι αυτό που ζητάει από τη νέα, αιρετή πλέον, περιφερειακή αρχή; «Ο κόσμος αντιμετωπίζει το νέο σύστημα, με βαθύ σκεπτικισμό. Ίσως έπρεπε να έχει ενημερωθεί πιο έγκαιρα γι’ αυτό. Θα αγωνιστούμε, το “Σύστημα Καλλικράτης” να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος (υποβάθμιση των κοινοτήτων, εγκατάλειψη των μικρών χωριών). Ο κόσμος ζητάει ανάπτυξη της περιοχής με προγράμματα, στοχευόμενα έργα, που βοηθάνε στην ποιότητα ζωής (σχολεία, λιμάνια, οδικό δίκτυο), προβολή του φυσικού μας πλούτου και μνημείων πολιτισμού, ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης κουλτούρας.».

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου; «Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να γίνουν πρότυπα πολιτιστικά, οικονομικά αναπτυξιακά και τουριστικά. Μέσα από μια ειλικρινή διαβούλευση, οι νέοι πρέπει και αυτοί να συνθέσουν και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, όπου η νέα περιφερειακή αρχή, θα τις κάνει έργο, για να φτιάξουμε ένα νέο Αιγαίο. Ένα νέο Αιγαίο με καλύτερες συγκοινωνίες, μεγαλύτερη προβολή των αξιοθέατων, τουριστική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αναβάθμιση του οδικού δικτύου.». Εσύ εκπροσωπείς, μεταξύ άλλων, τη νέα γενιά στο ψηφοδέλτιο του Νάσου Γιακαλή. Τι έχει λοιπόν να προσφέρει η νέα γενιά στα πολιτικά δρώμενα; «Η νέα γενιά έχει να προσφέρει αισιοδοξία, ένα νέο τρόπο σκέψης, δυναμισμό, προοπτική εξέλιξης.».

}

Ο κόσμος πρέπει

να ψηφίσει άτομα ικανά να εντοπίζουν και να επιλύουν τα προβλήματα του τόπου μας, άτομα με όραμα και γνώσεις, με καλό βιογραφικό, με κύρος. Άτομα επικοινωνιακά και ανιδιοτελή.

||

Είσαι Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα. Στον ελεύθερό σου χρόνο, με τι ασχολείσαι; Ποια τα ενδιαφέροντά σου; «Έχω συμμετάσχει σε οργανώσεις πολιτικού, πολιτιστικού, κομματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου, ασχολούμαι με το διαδίκτυο, διαβάζω βιβλία που αφορούν το επάγγελμα μου και αρκετό χρόνο αφιερώνω στα δέκα σκυλιά μου.». Με ποια κριτήρια θεωρείς ότι πρέπει να ψηφίσει ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές; Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους εν δυνάμει ψηφοφόρους σου; «Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει άτομα ικανά να εντοπίζουν και να επιλύουν τα προβλήματα του τόπου μας, άτομα με όραμα και γνώσεις, με καλό βιογραφικό, με κύρος. Άτομα επικοινωνιακά και ανιδιοτελή. Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι να ψηφίσουν τις ελπίδες τους και όχι τους φόβους τους.».

VIEW 9 ÌÚfi˜


Ο νεαρός γιος του Στέλιου Παυλή, Αντώνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Λέσβος, δημιουργική πορεία» του Παντελή Πατερέλλη

«Η σπουδαιότερη κληρονομιά που μου άφησε ο πατέρας μου, είναι η εκτίμηση της κοινωνίας» VIEW W 10 VI ÌÚfi˜ ÌÚfi˜


Συνέντευξη στην ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ίναι ο δεύτερος γιος του αείμνηστου Δημάρχου Πέτρας και Προέδρου της ΤΕΔΚ, Στέλιου Παυλή, και στις εκλογές του Νοεμβρίου, ακολουθώντας τα βήματά του, θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση, σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Λέσβος, δημιουργική πορεία» του Παντελή Πατερέλλη. Ο Αντώνης Παυλής σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Αγγλία και γύρισε στον τόπο του, για να εργαστεί και να προσφέρει, ακολουθώντας τις αρχές και τις αξίες που πήρε από τον πατέρα του. Εξάλλου, όπως ο ίδιος τονίζει, πρέπει «ο καθένας να συμμετέχει και ν’ αγωνίζεται, για ν’ αλλάξει αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Αντί να παραμένουμε αμέτοχοι, θα πρέπει οι ίδιοι να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».

Ε

Τι ήταν αυτό που σε έκανε ν’ ασχοληθείς με την πολιτική; «Προέρχομαι από ένα οικογενειακό περιβάλλον με έντονο το πολιτικό στοιχείο, αφού ο πατέρας μου, Στέλιος Παυλής, υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση για αρκετά χρόνια. Μετά την απόφασή μου να εγκατασταθώ μόνιμα στην πόλη της Μυτιλήνης, μαζί με τα πρώτα βήματα για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, θέλησα να ασχοληθώ και με την αυτοδιοίκηση, δίνοντας τη μάχη ως ένας νέος που θέλει να έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον του τόπου του. Είναι σημαντικό να προσπαθεί ο καθένας από μας, να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών του και της δικής του.». Σ π ο ύ δ α σ ες Π ο λ ιτ ικ ό ς Μ η χ α ν ικ ό ς σ τ η ν Αγγλία. Ήταν εύκολη η προσαρμογή πίσω στο νησί; «Η επιστροφή μου στη Μυτιλήνη, ήταν μια αρκετά δύσκολη αλλά συνειδητή επιλογή καθώς η Αγγλία πιθανότατα, θα μου προσέφερε καλύτερες προοπτικές για το επάγγελμα μου. Από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να μείνω στον τόπο μου, όμως, δεν υπήρχε θέμα προσαρμογής, αφού εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Το μόνο πρόβλημα ήταν η εύρεση εργασίας –πρόβλημα κοινό για τους περισσότερους νέους σήμερα- το οποίο ξεπεράστηκε μετά από αρκετή προσπάθεια και τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων. Η εμπειρία από τη διαμονή μου στην Αγγλία, αύξησε τις απαιτήσεις που έχω από τον εαυτό μου αλλά και από αυτά που θέλω να μου προσφέρει ο τόπος μου.». Ο πατέρας σου, έχει αφήσει το στίγμα του στην τοπική αυτοδιοίκηση της Λέσβου με την πολύχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά. Θα ήθελες ν’ ακολουθήσεις τα βήματά του; «Ο κάθε άνθρωπος χαράσσει τη δική του πορεία στη ζωή, οι αξίες και τα πιστεύω, όμως, παραμένουν αξιώματα. Η σπουδαιότερη κληρονομιά που μας άφησε ο πατέρας μου, είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση της κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό

για εμένα να γνωρίζω καθημερινά ανθρώπους που είτε είχαν συνεργαστεί ή απλά τον γνώριζαν και να εκφράζονται για εκείνον με τέτοια λόγια αγάπης. Ο Στέλιος Παυλής ήταν ένας μαχητής του πολιτικού στίβου, κάτι που δε μπορούσα να εκτιμήσω ως παιδί καθώς είχα το παράπονο ότι δεν περνούσε αρκετό χρόνο μαζί μας. Πλέον έχω την κρίση να καταλάβω την προσπάθεια του για τον τόπο, για το χωριό που μεγάλωσε και την αγάπη που είχε για τους συνανθρώπους του. Θα είμαι πολύ ικανοποιημένος εάν καταφέρω να πραγματοποιήσω έστω και ένα μικρό ποσοστό από όσα κατάφερε ο πατέρας μου.».

Τι ρόλο έπαιξε η πορεία του ίδιου στην απόφασή σου να συμμετάσχεις στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης; «Σαφώς και διαδραμάτισε το σημαντικότερο ρόλο. Τα ακούσματα και οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει, με μπόλιασαν με την ανάγκη προσφοράς στα κοινά. Το μήνυμα που μας πέρασε όλα αυτά τα χρόνια που μεγαλώναμε, ήταν ξεκάθαρο. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η συνδικαλιστική πορεία και η φοιτητική δράση του αδερφού μου, όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να συμμετέχουμε και να αγωνιζόμαστε, για να αλλάξουμε πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Δε μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι και να μοιρολογούμε, πρέπει οι ίδιοι να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Οφείλω να προσθέσω ότι σε αυτόν τον αγώνα, η οικογένειά μου στέκεται δίπλα μου, ιδιαίτερα η μητέρα μου, η οποία είναι το στήριγμα όλων μας.». Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που πρέπει ν’ αλλάξει στην πόλη και κατ’ επέκταση στο νησί; «Καταρχάς αυτό που πρέπει να βελτιωθεί και είναι κύριος στόχος του συνδυασμού μας, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με μεγάλα και μικρά έργα. Προτεραιότητα είναι η καθαριότητα της πόλης και των χωριών, η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και κίνητρα για ανακύκλωση και άλλες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επίλυση του κυκλοφοριακού, είναι εξίσου ένα σημαντικό

στα πρόσωπα

}

Καταρχάς αυτό που

πρέπει να βελτιωθεί και είναι κύριος στόχος του συνδυασμού μας, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με μεγάλα και μικρά έργα. Προτεραιότητα είναι η καθαριότητα της πόλης και των χωριών, η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και κίνητρα για ανακύκλωση και άλλες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επίλυση του κυκλοφοριακού, είναι εξίσου ένα σημαντικό θέμα. Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πάρκα⋅ να κάνουμε χρήση “αστικών κενών” ώστε να δημιουργήσουμε “χώρους ελευθερίας” και “δημόσιους χώρους γειτνίασης”.

||

VIEW 11 ÌÚfi˜


στα πρόσωπα

}

Η πολιτική που εφάρμοσε

η προηγούμενη γενιά, κρίνεται αποτυχημένη και θα πρέπει εμείς οι νέοι με τη συμμετοχή

μας, να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Βέβαια ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου, είναι να καταφέρουμε εμείς να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό και να μην μας αλλοιώσει εκείνο.

||

Ο Αντώνης Παυλής μαζί με το μικρό του αδερφό, Γιώργο

θέμα. Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πάρκα να κάνουμε χρήση “αστικών κενών” ώστε να δημιουργήσουμε “χώρους ελευθερίας” και “δημόσιους χώρους γειτνίασης”. Με τη δημιουργία του νέου καλλικρατικού δήμου, είναι απαραίτητη η βελτίωση του κεντρικού οδικού άξονα, ο οποίος φέρνει τα χωριά μας πιο κοντά και κάνει πράξη τον ενιαίο δήμο. Πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για τουρισμό και μια ιδιαίτερα έξυπνη πρόταση, είναι το λιμάνι στο Σίγρι. Πάνω απ’ όλα, σε μία εποχή όπου βιώνουμε πρωτοφανή συντηρητική πολιτική, είναι επιτακτικό για το νέο δήμο, να εκμεταλλευτεί και τον τελευταίο κοινοτικό και κρατικό πόρο.».

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως τα βιώνεις ο ίδιος και τα ακούς και από συζητήσεις με τους ίδιους; «Το κρισιμότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για ένα νέο, είναι σαφέστατα η ανεργία αλλά και οι εργασιακές συνθήκες. Είναι πολύ άσχημο να κάθεσαι σε μία καφετέρια όλη

12 VIEW ÌÚfi˜

μέρα επειδή δεν έχεις τι να κάνεις. Για να αποφασίσει ο νέος να μείνει στον τόπο του, πρέπει να εξασφαλίσει την επαγγελματική του αποκατάσταση, δεν μπορεί να είναι εξαρτημένος από τους γονείς του. Στη Λέσβο, δεν υπάρχουν πολλές επαγγελματικές προοπτικές αυτή την περίοδο για τους νέους. Λείπουν οι ευκαιρίες, για να προσφέρουν και να νιώσουν χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς, πληρώνουμε τα λάθη των πολιτικών τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη, πρέπει πολλά να γίνουν ώστε να προσφέρουμε διεξόδους με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό αλλά και την κοινωνική πολιτική του δήμου. Σίγουρα οι φοιτητές προσφέρουν μια ανάσα στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για τα χωριά του νησιού, τα οποία όσο ζωντανά είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο νεκρά γίνονται το χειμώνα.».

Τα νέα πρόσωπα στην πολιτική, μπορούν ν’ αλλάξουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σήμερα λόγω και της οικονομικής κρίσης; «Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε, φρέσκες ι-

δέες, προοδευτικές πολιτικές από νέα άφθαρτα πρόσωπα. Φυσικά και μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Η πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη γενιά, κρίνεται αποτυχημένη και θα πρέπει εμείς οι νέοι με τη συμμετοχή μας, να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Βέβαια ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου, είναι να καταφέρουμε εμείς να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό και να μην μας αλλοιώσει εκείνο. Τόσο καιρό ακούω ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή γιατί οδηγούμαστε σε ένα κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο. Ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα αυτή την αλλαγή, από τους νέους; Να δημιουργήσουμε, λοιπόν, χώρους δράσης, συλλόγους γειτονιάς, να κάνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία, πράξη και το δήμο, κτήμα όλων μας. Είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να το κερδίσουμε. Σ’ αυτές τις εκλογές, ευελπιστώ οι πολίτες να τιμήσουν με την ψήφο τους, νέα πρόσωπα και να τα βγάλουν νικητές. Και φυσικά την επόμενη μέρα, σύσσωμος ο προοδευτικός χώρος, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας θέτοντας ως ύψιστο στόχο την πρόοδο της Λέσβου και των Λεσβίων.».


H Βάσω Αψόκαρδου είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αγώνας για τα νησιά μας» του Παύλου Βογιατζή

«Η ενασχόληση με την πολιτική, χρειάζεται ειλικρίνεια και εντιμότητα» VIEW 13 ÌÚfi˜


}

Συνέντευξη στην ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Ο άνθρωπος δεν πρέπει

να μένει πίσω από τις εξελίξεις της εποχής του και επειδή από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη και τολμηρή, θεωρώ ότι με όραμα, σκληρή δουλειά και διεκδικήσεις, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά στη νέα τάξη πραγμάτων. Σίγουρα η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά και ο αγώνας συνεχής, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας σε τούτο τον ευλογημένο τόπο.

14 VIEW ÌÚfi˜

||

πό μικρή ηλικία την ενδιέφερε η ενασχόληση με τα κοινά. Ανήσυχη, δραστήρια, δυναμική, καταφέρνει να μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια, τη δουλειά της αλλά και την πολιτική. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της «Πολιτικής Άνοιξης» στη Λέσβο, ενώ εκλέχθηκε νομαρχιακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Αγώνας για τα νησιά μας» του Παύλου Βογιατζή. Σήμερα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε ένα νέο θεσμό, πιστεύοντας ότι με σκληρή δουλειά και διεκδίκηση, μπορεί αυτή η νέα διοικητική διαρρύθμιση να πετύχει.

Α

Είσαι ένα νέο άτομο, όχι όμως νέο στην πολιτική. Από νομαρχιακή σύμβουλος, τώρα είσαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος. Είναι μια πρόκληση για σένα, ο νέος αυτός θεσμός; «Ο θεσμός του αιρετού Περιφερειάρχη, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με, κατά γενική ομολογία, θετικά αποτελέσματα. Η βασική ιδέα είναι η συνένωση, εντός των χωρών μελών, των μικρότερων διοικητικών διαμερισμάτων σε μεγαλύτερα και η διαχείριση των όποιων πόρων καθώς και οι αναπτυξιακές πολιτικές να εφαρμόζονται από αιρετό Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσον αφορά την Ελλάδα, ήταν γνωστό και λίγο πολύ αναμενόμενο το νομοσχέδιο με κωδικό όνομα «Καλλικράτης» σαν μια συνέχεια του «Καποδίστρια» με στόχο ακριβώς την ευρύτερη συνένωση διοικητικών διαμερισμάτων της χώρας (π.χ. νέοι δήμοι) και τη διοίκησή τους, θα λέγαμε, από πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, που οι ίδιοι οι κάτοικοι θα επέλεγαν μετά από εκλογική αναμέτρηση. Το πρόβλημα ήταν και είναι, πως μια τέτοιου μεγέθους διοικητική μεταρρύθμιση, χρειάζεται και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι δυστυχώς δεν υπάρχουν. Θα έλεγα λοιπόν, πως οι παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σίγουρα δεν βοηθούν στο να κερδηθεί το στοίχημα όσον αφορά τις νέες Περιφέρειες και κυρίως τα πρακτικά ζητήματα αυτών. Οι αλλαγές θα είναι μεγάλες και θα αφορούν τόσο το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει τις Υπηρεσίες, όσο και την ίδια την παροχή υπηρεσιών στον κάτοικο της περιοχής, που ας μην ξεχνάμε, παρουσιάζει και την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Όμως ο άνθρωπος δεν πρέπει να μένει πίσω από τις εξελίξεις της εποχής του και επειδή από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη και τολμηρή, θεωρώ ότι με όραμα, σκληρή δουλειά και διεκδικήσεις, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά στη νέα τάξη πραγμάτων. Σίγουρα η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά και ο αγώνας συνεχής, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας σε τούτο τον ευλογημένο τόπο.».

Πότε ξεκίνησες ν’ ασχολείσαι με την πολιτική; Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις; «Αν μπορεί κανείς να το θεωρήσει “πολιτική”, η πρώτη μου ενασχόληση με τα κοινά, ξεκινά πολλά χρόνια πριν όταν μαθήτρια ακόμα του Λυκείου, εκλέχτηκα μέλος των πρώτων εκείνων χρόνων δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων. Στη συνέχεια ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη πια, από τους κιόλας μήνες, ανέπτυξα δράση με τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ και ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Το 1990, ήμουν υποψήφια για πρώτη φορά στο Δήμο Μυτιλήνης με το Λάκη Πίτσιο. Το φθινόπωρο του ’93, δέχθηκα την επίσκεψη κάποιων φίλων, παλιών συμφοιτητών, οι οποίοι μου μιλούν για τον Αντώνη Σαμαρά και το όραμά του. Δίχως δεύτερη σκέψη, ακολουθώ και βρίσκομαι στη θέση της υπεύθυνης Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής της “Πολιτικής Άνοιξης” μέχρι τη διάλυσή της. Από τότε και μέχρι την υποψηφιότητα και στη συνέχεια την εκλογή μου με τον συνδυασμό του Παύλου Βογιατζή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μεσολάβησαν πολλές υποψηφιότητες για μένα όσον αφορά τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις στις οποίες είμαι μέλος. Εκλέχτηκα αρκετές φορές στο Δ.Σ. της ΕΕΤΕΜ καθώς και στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Νομού μας. Υποψήφια ήμουν και στις τελευταίες εκλογές του Επιμελητηρίου το 2006.». Τι σημαίνει για σένα η ενασχόληση με τα κοινά; «Όταν αρχίζει κάποιος να ασχολείται με τα κοινά, δηλαδή με προβλήματα, ζητήματα, ερωτηματικά, δυσκολίες που απασχολούν τον ίδιο αλλά και το γείτονά του, το φίλο του, τον συμπολίτη του, αυτή του η ενασχόληση μπορεί να έχει μόνο αρχή. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι, αγωνιάς, δουλεύεις και προσπαθείς χωρίς οφέλη, χωρίς προσωπικά συμφέροντα και μικροψυχία για το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους και την κοινωνία που ζεις, τότε δεν μπορεί παρά να ασχολείσαι από όπου


στα πρόσωπα και να είσαι. Για μένα, το να μπορώ να προσφέρω και το ελάχιστο δυνατό στο διπλανό μου, έχει μεγάλη σημασία. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να σου δίνεται η ευκαιρία με όσες γνώσεις και όση διάθεση προσφοράς διαθέτεις, να συμμετέχεις σε προσπάθειες βελτίωσης της καθημερινότητας της ζωής όλων μας. Η ενασχόληση με την πολιτική, είναι ένας τρόπος, με την προϋπόθεση ότι γίνεται με ειλικρίνεια και εντιμότητα.».

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως ακούς να σου τα μεταφέρουν οι πολίτες στις περιοδείες που συμμετέχεις; «Tο σημαντικότερο πρόβλημα της πλειοψηφίας των ανθρώπων που συναντώ τόσο στις περιοδείες του Συνδυασμού όσο και στην καθημερινότητά μου, είναι απλά και μόνο η επιβίωση. Μπορεί να ακούγεται παράλογο ή υπερβολικό, όμως είναι η αλήθεια. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και με την οικονομική κρίση να μαστίζει όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλα τα επαγγέλματα, πολύ φοβάμαι ότι είναι σαν να γυρνάμε πολλά χρόνια πριν όταν και η τροφή αποτελούσε πολυτέλεια και προνόμιο των λίγων. Ζούμε σε ένα νησί, που είναι πλούσιο σε φυσικές ομορφιές, αλλά παράγει και πολλά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και όμως, όταν μιλάς με ανθρώπους της υπαίθρου και του μεροκάματου, πραγματικά στεναχωριέσαι όταν ακούς ότι δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ότι φοβούνται τα χειρότερα γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική των περικοπών, της ακόμα βαρύτερης φορολογίας, των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των αγαθών στο όνομα μιας πολιτικής σταθεροποίησης της οικονομίας, η κοινωνία θα αντιδράσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κανένα Έλληνα. Την ίδια στιγμή που του κόβουν το μισθό, του ζητούν και να πληρώσει παραπάνω φόρους. Πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος;». Θα είναι δύσκολη αυτή η εκλογική αναμέτρηση, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας που προκαλεί δυσφορία των πολιτών απέναντι στην πολιτική; «Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη. Και η μεγαλύτερη δυσκολία για όλους εμάς που κατεβαίνουμε υποψήφιοι, ανάγεται στο να πείσουμε τους συμπολίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και θυμωμένος , ταυτίζει την πολιτική με όλους αυτούς τους πολιτικούς που κάθε μέρα εμφανίζονται να έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους για προσωπικό όφελος. Έχουν δίκιο. Πώς μπορείς να πείσεις

τον συνταξιούχο, το μισθωτό, τον ελεύθερο επαγγελματία ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, τη στιγμή που ενώ του κόβουν από τα εισοδήματά του, κάποιοι άλλοι που τον κυβερνούν, έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν όλα αυτά που ο ίδιος δεν θα μπορέσει ίσως ποτέ; Κι όμως πρέπει να καταλάβει ότι με την ψήφο του, με το ανώτατο δικαίωμα που του δίνει η Δημοκρατία, μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα αντίδρασης και να ψηφίσει ανθρώπους που κρίνει ότι έχουν τη δυναμική να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.».

Οι γυναίκες γενικά αποφεύγουν ν’ ασχοληθούν με τα κοινά. Είναι θα λέγαμε «αφιλόξενος» ο χώρος ή λόγω των αυξημένων οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, οι ίδιες οι γυναίκες δεν θέλουν ν’ ασχοληθούν; «Είχα πάντα την άποψη ότι ο διαχωρισμός άντρας - γυναίκα όσον αφορά την πολιτική, είναι λανθασμένος. Πιστεύω ότι υπάρχουν ικανοί ή μη ικανοί, έντιμοι ή λιγότερο έντιμοι πολιτικοί ανεξαρτήτου φύλου. Βεβαίως παραμένει μια πραγματικότητα ότι οι γυναίκες στην σημερινή κοινωνία, έχουν αναλάβει πολλές υποχρεώσεις τις οποίες φέρνουν σε πέρας, ικανοποιητικά. Δεν νομίζω ότι αποφεύγουν την πολιτική, όπως άλλοτε. Ίσα – ίσα που δίνουν δυναμικό “παρών” σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και όχι μόνο αυτό. Έχουν καταφέρει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό τόσο για τους αγώνες τους όσο και για αποτελέσματα αυτών των αγώνων, που είναι σημαντικά.». Είσαι ένα πολυάσχολο και δραστήριο άτομο. Σε τι ενδιαφέροντα μοιράζεις το χρόνο σου εκτός από την οικογένεια και το σπίτι; «Πραγματικά για μένα η μέρα είναι μικρή. Από τη μια η δουλειά, η οποία είναι εξαιρετικά απαιτητική, από την άλλη ο σύζυγος, το σπίτι, τα παιδιά τα προβλήματά τους. Υπάρχουν εποχές που δεν προλαβαίνω κυριολεκτικά να ασχοληθώ με τον εαυτό μου. Στιγμές απόδρασης από την καθημερινότητα, είναι το διάβασμα λογοτεχνικών κυρίως βιβλίων από μυθιστορήματα έως ποιήματα (αγαπημένος μου ποιητής ο Κ. Καβάφης, που δεν χορταίνω να διαβάζω ξανά και ξανά). Η εκμάθηση ξένων γλωσσών επίσης, υπήρξε μια αγαπημένη μου ασχολία. Ήδη μιλώ τρεις ξένες γλώσσες και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός για μια ακόμη! Και τέλος, οι ταινίες και ο κινηματογράφος. Είναι απίστευτη η αίσθηση που μου προκαλεί το να δω μια καλή ταινία με παρέα, στον κινηματογράφο. Είναι σαν να μεταφέρομαι σε άλλο χώρο και χρόνο.».

}

Αν συνεχιστεί αυτή

η πολιτική των περικοπών, της ακόμα βαρύτερης φορολογίας, των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των αγαθών στο όνομα μιας πολιτικής σταθεροποίησης της οικονομίας, η κοινωνία θα αντιδράσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κανένα Έλληνα. Την ίδια στιγμή που του κόβουν το μισθό, του ζητούν και να πληρώσει παραπάνω φόρους. Πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος;

||

VIEW 15 ÌÚfi˜


Η Μαρία Καραμπάση – Χαδεμένου, μιλάει για την υποψηφιότητά της με την «Επόμενη Μέρα»

«Ν’ αλλάξουμε την ποιότητα της καθημερινότητάς μας» VI VIEW W ÌÚfi˜ ÌÚfi˜


στα πρόσωπα Συνέντευξη στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ίναι Μυτιληνιά, καταξιωμένη εδώ και χρόνια στον ασφαλιστικό τομέα, και τα τελευταία χρόνια, και στις επιχειρήσεις στο πλευρό του συζύγου της. Η Μαρία Καραμπάση – Χαδεμένου, σύζυγος του επιχειρηματία Στρατή Καραμπάση και μητέρα τριών παιδιών, μιλάει στο «Ε» για την απόφασή της να πολιτευτεί, τασσόμενη στο πλευρό του Άρη Χατζηκομνηνού, ως υποψήφια σύμβουλος με το συνδυασμό «Επόμενη Μέρα». Αλλά και για το ρόλο των γυναικών στην πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά και για τη θέση του πολιτισμού στη Λέσβο. Τι σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με τα ροντα. Δεν διεκπεραιώνουμε μικρές υποκοινά; θέσεις. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το «Η αγωνία μου για το μέλλον του τόπου. Ο δήμο. Να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεθυμός μου για τα τόσα αρνητικά που μας σίες και να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή ταλαιπωρούν, η οργή μου για τις αντιλή- των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον, ψεις πολλών, που δεν φαίνεται να διατίθε- στον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα που νται να αλλάξουν το παραμικρό. Η πεποίθη- θέλουμε να έχουμε στην καθημερινότηση μου ότι όλα μπορούν να αλλάξουν, αρ- τα.». κεί να παλέψουμε για αυτά που πιστεύουμε. Η εμμονή μου να έχω οράματα και ό- Από τον κόσμο με τον οποίο μιλάτε, τι ανειρα για τη ζωή.». νταπόκριση βρίσκετε; «Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα που θα αλλάΕίστε γυναίκα, μητέρα και επιχειρηματίας. ξει η πορεία του δήμου. Ο κόσμος τώρα Κατά τη γνώμη σας, είναι εύκολο για οποι- πια ξέρει. Η στήριξή του είναι έκδηλη και αδήποτε γυναίκα, μάνα και εργαζόμενη, να πολλές φορές συγκινητική. Είμαι πεπεισυμμετάσχει στα κοινά; σμένη για τη νίκη μας και έτοιμη για τη «Όλες οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται δουλειά που έρχεται. Έχουμε πολλά να κάμε τα κοινά και θα σας έλεγα ίσως και πε- νουμε. Με τη βοήθεια του κόσμου, με διάρισσότερο από τους άντρες. Ο λόγος δεν λογο με κατανόηση αλλά και με όραμα.». είναι άλλος από την έγνοια που έχει μια μάνα για το μέλλον των παιδιών της, για αυτό Τι θα θέλατε να βοηθήσετε, να αλλάξει που θα αφήσουμε πίσω εμείς στις γενιές στον τόπο; που έρχονται και από την υποχρέωση μας «Η ποιότητα της καθημερινότητας μας. Και να μεριμνήσουμε, ώστε οι νέοι μας να αμε αυτό, δεν αναφέρομαι μόνο σε ζητήμαπολαύσουν όσα χαρήκαμε εμείς και ακόμα τα καθαριότητας ή συγκοινωνιών. Αναφέπερισσότερα. Με λίγη οργάνωση στο χρόρομαι και σε ζητήματα πολιτισμού και παινο μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. δείας. Δεν είναι δυνατό σε ένα τόπο με τόΕξάλλου, η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. σο πλούσια πολιτιστική παράδοση και προΕίναι μια διαδικασία διαλόγου και συλλογισφοράς στα γράμματα, να μην τιμάμε ανακής απόφασης, που υπό κανονικές συνθήλόγως τη γενιά της Λεσβιακής Άνοιξης για κες, δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο. Αυτό βέπαράδειγμα. Δεν είναι δυνατό να μην τιμάβαια δεν ισχύει για τους γνωστούς επαγμε με ένα ζωντανό και όχι επετειακό τρόγελματίες της πολιτικής, που εμπορεύονται πο, το Μυριβήλη ή τον Πανσέληνο. Δεν είελπίδες και παίζουν με τις ανάγκες του κόναι δυνατό να φιλοξενούμε το Πανεπιστήσμου. Αυτό για μένα, δεν είναι πολιτική αλλά πολιτικαντισμός, που, όπως ξέρουμε, μιο Αιγαίου και να μην εκμεταλλευόμαστε μόνο προβλήματα και δεινά έχει σωρεύσει την παρουσία του, με ανοικτές διαλέξεις για όλους. Δεν είναι δυνατό να περιμένουστον τόπο.». με τον Αύγουστο, για να πάμε σε δυο Γιατί νομίζετε ότι δεν συναντάμε τόσες γυ- τρεις μεγάλες εμπορικές συναυλίες και να μην στηρίζουμε προγράμματα πολιτιστιναίκες στην πολιτική σκηνή; κών εκδηλώσεων όλο το χρόνο, με διάχυ«Γιατί το “πρότυπο” που έχει επικρατήσει ση σε όλο το νησί. Δεν είναι δυνατό να φιμέχρι τώρα, θέλει τις γυναίκες σε δεύτερο ρόλο. Όμως, δεν ισχύει πια αυτό. Αλλάζει λοξενούμε το Μουσείο Τεριάντ, αυτό το δραστικά. Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε διαμάντι του παγκόσμιου πολιτισμού, και να μην το έχουμε αναδείξει, αλλά αντίθετα μεγάλες αλλαγές στον τομέα αυτό.». να το αγνοούμε και να το υποβαθμίζουμε. Γιατί με την «Επόμενη Μέρα»; Τι σας εκ- Υπάρχουν τόσα, που μπορεί να μιλάμε όλη μέρα. Υπομονή. Σε λίγους μήνες αρχίζουφράζει στο συγκεκριμένο συνδυασμό; «Πιστεύω ότι η “Επόμενη Μέρα” έχει μια με τη δουλειά, για να γίνουν όλα αυτά έντιμη ματιά στα προβλήματα του τόπου, πραγματικότητα και να συγκροτήσουν σταπαράλληλα με μια ρεαλιστική πρόταση αλ- διακά την ποιοτική καθημερινότητα, που λαγών με όραμα και προοπτική. Δεν υπε- δικαιούνται και αξίζουν οι συμπολίτες ρασπιζόμαστε κατεστημένα ή θολά συμφέ- μας.».

Ε

}

Πιστεύω ότι η “Επόμενη

Μέρα” έχει μια έντιμη ματιά στα προβλήματα του τόπου,

παράλληλα με μια ρεαλιστική πρόταση αλλαγών με όραμα και προοπτική. Δεν υπερασπιζόμαστε κατεστημένα ή θολά συμφέροντα. Δεν διεκπεραιώνουμε μικρές υποθέσεις. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το δήμο. Να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες και να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα που θέλουμε να έχουμε στην καθημερινότητα.

||

VIEW 17 ÌÚfi˜


Η Μαρίνα Τσέγγου είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» του Νάσου Γιακαλή

«Αντί ν’ απογοητεύομαι από την πολιτική, αποφάσισα ν’ αναλάβω και εγώ δράση» VIEW W 18 VI ÌÚfi˜ ÌÚfi˜


Συνέντευξη στην ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ Μαρίνα Τσέγγου έχει σπουδάσει Τοπογράφος – Μηχανικός στο ΤΕΙ Αθήνας και εργάζεται εδώ και εφτά χρόνια στο Δήμο Πέτρας. Είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στη νεολαία λόγω των ραδιοφωνικών εκπομπών της στο «Ραδιόφωνο 108» αλλά και σαν Dj σε πάρτι. Μαζί με άλλες δυο κοπέλες, δημιούργησαν το γυναικείο Dj set «Urama», ενώ μέσα από τις εκπομπές της, έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Σαν ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα που είναι, δεν σταματάει εκεί, καθώς ασχολείται και με την κατασκευή κοσμημάτων. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο πλευρό του Νάσου Γιακαλή, επιλέγοντας να διαθέσει τη δημιουργικότητά της, τη φαντασία και την όρεξη για δουλειά, και στο χώρο της πολιτικής.

Η

Τι σε έκανε ν’ ασχοληθείς με τον «άχαρο» χώρο της πολιτικής; «Πριν από μέρες, έλαβα μία κλήση και μου έγινε η πρόταση. Ευχαρίστησα τον κ. Γιακαλή, γιατί το θεώρησα πολύ τιμητικό, όμως χρειάστηκα αρκετό χρόνο για να απαντήσω. Αν και μου είναι σχεδόν άγνωστος ο χώρος της πολιτικής, τελικά σκέφτηκα πως μπορεί να είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία. Με προβλημάτισε αρκετά το γεγονός ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος με τους πολιτικούς και την κατάσταση (όπως είμαι κι εγώ) και φαντάστηκα τι θα σήμαινε να έρχομαι κι εγώ η ίδια, αντιμέτωπη με αυτό. Μέσα μου όμως, κυριάρχησε μία και μοναδική ιδέα και είπα το “ναι”. Δηλαδή, αντί να είμαι απλά απογοητευμένη και να περιορίζομαι στο να το εκφράζω στις συζητήσεις μου με τις παρέες μου, αποφάσισα να τολμήσω να μπω σε ένα χώρο, όπου μπορεί να ακουστεί η φωνή μου, που δεν θα είναι μόνο η δική μου…, και πολύ περισσότερο να αναλάβω δράση… Έτσι, δεν θα αποκαλούσα το χώρο της πολιτικής “άχαρο”… αλλά ενδιαφέρον.». Ως τοπογράφος στο Δήμο Πέτρας, γνωρίζεις τις πολύπλοκες διαδικασίες των έργων. Τι χρειάζεται ν’ αλλάξει, για να μην μπλέκουν πολλά έργα μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας; «Στο χώρο των Δημόσιων Έργων, ειδικά των έργων που εκτελούνται μέσω Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων, η γραφειοκρατία δημιουργεί καθυστερήσεις τόσο στο χρόνο περαίωσης, όσο και στην απορρόφηση κονδυλίων. Θα πρότεινα την απλούστευση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής σύνδεσης των υπηρεσιών και των φορέων, με την προϋπόθεση οι διαδικασίες αυτές να προβλέπονται από σχετική νομοθεσία.». Ποια είναι τα προβλήματα που σου μεταφέρουν οι πολίτες στις περιοδείες; «Συνήθως μετά το “καλησπέρα σας”, ακολουθεί το παράπονο… Μοναξιά, ερήμωση, οικονομική κρίση, ανεργία, ακρίβεια… Τα γνωστά!». Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί, τι θα ήθελες ν’ αλλάξει στον τόπο σου;

«Με ενοχλεί η έλλειψη καθαριότητας, περιβαλλοντικής συνείδησης – δραστηριοποίησης, υποδομών, αισθητικής του τοπίου, ποικιλίας αξιόλογων πολιτιστικών, ψυχαγωγικών αλλά και εκπαιδευτικών δρώμενων όλο το χρόνο εθελοντισμού, ζωοφιλίας, συνεργασίας των πολιτών για το κοινό καλό. Τι θα ήθελα να αλλάξει; Είναι ευνόητο… τα παραπάνω! Αλλά πρώτα απ’ όλα… εμείς! Για παράδειγμα, για να είναι ένας τόπος καθαρός, δεν αρκούν μόνο οι ενέργειες της Τοπικής Αρχής. Πρέπει κι εμείς να είμαστε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι και μάλιστα από μικρή ηλικία. Αυτό βέβαια είναι θέμα παιδείας, αλλά και εκπαίδευσης.». Τι ρόλο παίζει η μουσική και γενικά η τέχνη στη ζωή σου; «Η μουσική είναι η καθημερινότητά μου, η έμπνευσή μου, η ενεργητικότητά μου, η χαρά μου, η λύπη μου. Με λίγα λόγια, τρόπος ζωής. Τέχνη για μένα, είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας, δημιουργία, πολιτισμός!». Μπορούν οι νέοι ν’ αλλάξουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από τον κόσμο απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς, και με ποιο τρόπο; «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Δυναμικότητα, όρεξη για δουλειά, διάθεση για συνεργασία και επικοινωνία, γνώσεις και τεχνογνωσία, φρέσκιες ιδέες και κυρίως αισιοδοξία, είναι στοιχεία που μας διακρίνουν. Οι “ορεξάτοι νέοι” και οι “έμπειροι παλιοί” μπορούν να συνδυαστούν και να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα στο χώρο της πολιτικής.». Έχεις αναπτύξει και εθελοντική κοινωνική δράση μέσα από τις δραστηριότητές σου στο χώρο της μουσικής. Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι η διάθεση προσφοράς και η ευαισθησία που έχει πολύς κόσμος για τα όσα συμβαίνουν γύρω του, μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά; «Πράγματι, ο κόσμος με ευαισθησία και διάθεση προσφοράς, είναι πολύς και αυτό διαπίστωσα προσωπικά μέσα από ορισμένες δραστηριότητες που οργάνωσα και στις οποίες συμμετείχα. Ιδέες υπάρχουν

στα πρόσωπα

}

Με ενοχλεί

η έλλειψη καθαριότητας, περιβαλλοντικής συνείδησης – δραστηριοποίησης, υποδομών, αισθητικής του τοπίου, ποικιλίας αξιόλογων πολιτιστικών, ψυχαγωγικών αλλά και εκπαιδευτικών δρώμενων όλο το χρόνο εθελοντισμού, ζωοφιλίας, συνεργασίας των πολιτών για το κοινό καλό. Τι θα ήθελα να αλλάξει; Είναι ευνόητο… τα παραπάνω! Αλλά πρώτα απ’ όλα… εμείς! Για παράδειγμα, για να είναι ένας τόπος καθαρός, δεν αρκούν μόνο οι ενέργειες της Τοπικής Αρχής. Πρέπει κι εμείς να είμαστε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι και μάλιστα από μικρή ηλικία. Αυτό βέβαια είναι θέμα παιδείας, αλλά και εκπαίδευσης.

||

πολλές για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις. Το θέμα είναι να δώσει κάποιος το παράδειγμα είτε ως μεμονωμένο άτομο, είτε ως ομάδα και ακόμη καλύτερα ως Τοπική Αρχή και να αναλάβει την οργάνωση με συνέπεια και γούστο.».

VIEW 19 ÌÚfi˜


στα dvd

¶·›˙Ô˘Ó …ÛÙ· DVD

Ο

«Ρομπέν των Δασών» με τον εκπληκτικό Ράσελ Κρόου, είναι η ταινία που πρωταγωνιστεί αυτό το διάστημα στα ράφια των DVD κλαμπ, ενώ πολλές ταινίες δράσης και φαντασίας έχουν επίσης την τιμητική τους. Ο Τζον Μάλκοβιτς πρωταγωνιστεί στην περιπέτεια «Jonah Hex», ενώ ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο και ο Άντονι Χόπκινς ζωντανεύουν την ιστορία του «Λυκάνθρωπου». Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ συμμετέχει με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, στη δεύτερη συνέχεια του «Iron Man». Τέλος, ελληνική υπογραφή φέρει η ερωτική ταινία «Στρέλλα», που έχει χαρακτηριστεί από κάποιους κριτικούς ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Jonah Hex Jonah Hex Ένας σημαδεμένος περιφερόμενος κυνηγός κεφαλών, που έχει επιβιώσει από βέβαιο θάνατο, έχει πλέον την ικανότητα να εντοπίζει οποιονδήποτε και… ο,τιδήποτε. Η μόνη του ανθρώπινη επαφή που έχει, είναι με την Λίλα, της οποίας η ζωή ως πόρνη, της έχει αφήσει τις δικές τις ουλές. Αλλά το παρελθόν του Τζόνα, επιστρέφει να τον βασανίσει όταν ο στρατός των Η.Π.Α., του κάνει μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί: να τον απαλλάξουν από τα εντάλματα σύλληψης που τον βαρύνουν και ως αντάλλαγμα εκείνος να κυνηγήσει και να σταματήσει τον επικίνδυνο τρομοκράτη Τέρνμπουλ. Αλλά ο Τέρνμπουλ ο οποίος δημιουργεί το δικό του στρατό, είναι ο παλιότερος εχθρός του Τζόνα και δεν θα τον σταματήσει τίποτα από το να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον Τζόνα.

Σκηνοθέτης: Τζίμι Χέιγουορντ Ηθοποιοί: Τζον Μάλκοβιτς, Γουίλ Άρνετ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μέγκαν Φοξ

20 VIEW ÌÚfi˜

Ο Λυκάνθρωπος The Wolfman Κυνηγημένος από το παρελθόν που τον στοιχειώνει μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Λόρενς Τάλμποτ εγκαταλείπει για δεκαετίες την οικογένειά του. Αναγκάζεται όμως να επιστρέψει και να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του, όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο αδελφός του και καλείται απεγνωσμένα να τον ανακαλύψει. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός τέρατος που σκορπίζει το θάνατο, βρίσκεται μπροστά σε μια πανάρχαια μακάβρια κατάρα, που μεταμορφώνει όσους μιαίνονται από αυτήν, σε λυκάνθρωπους τις νύχτες που έχει πανσέληνο.

Σκηνοθέτης: Τζόε Τζόνστον Ηθοποιοί: Μπενίσιο Ντέλ Τόρο, Άντονι Χόπκινς, Χιούγκο Γουίβινγκ

Robin Hood Robin Hood Ο Ρόμπιν, ένας άριστος τοξότης και πολεμιστής στο στρατό του Ριχάρδου Ι, αμέσως μετά το θάνατο του βασιλιά και με μοναδικό σκοπό την επιβίωσή του, πηγαίνει στο Νόττινχαμ, μια πόλη βουτηγμένη στη διαφθορά, λόγω του δεσποτικού της σερίφη. Εκεί ερωτεύεται την ευγενή Λαίδη Μάριον και ελπίζοντας να την κατακτήσει αλλά και να σώσει την πόλη από τη βαριά φορολογία και την αδικία, οργανώνει μια συμμορία κι αρχίζουν να μάχονται τη διαφθορά. Ήρωας ή ληστής, ο Ρόμπιν ήταν ένας ταπεινής καταγωγής άνδρας, που με την τόλμη του και το αίσθημα δικαίου που τον διέκρινε, εξελίχθηκε σε αθάνατο σύμβολο ελευθερίας όλων των αδικημένων.

Σκηνοθέτης: Ρίντλεϊ Σκοτ Ηθοποιοί: Ράσελ Κρόου, Κέιτ Μπλάνσετ, Ουίλιαμ Χερτ, Μαρκ Στρονγκ, Μαξ Φον Σίντοφ

Στρέλλα A Woman's Way / Strella O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το βράδυ της αποφυλάκισής του, διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ και αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν, είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν το δρόμο προς την έξοδο.

Σκηνοθέτης: Πάνος Κούτρας Ηθοποιοί: Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού

Iron Man 2 Iron Man 2 Τώρα πια ο κόσμος γνωρίζει πως ο πολυεκατομμυριούχος βιομήχανος - εφευρέτης Τόνι Σταρκ, είναι ο Iron Man, ο υπερ-ήρωας με την ιδιότυπη στολή, που το μόνο που θέλει, είναι να θέσει την καινοτόμο τεχνολογία του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Παρόλη, όμως, την πίεση της κυβέρνησης, του Τύπου και του κοινού, να μοιραστεί την τεχνολογία του με το στρατό, ο Τόνι είναι κάθετα αρνητικός στην προοπτική ν’ αποκαλύψει τα μυστικά πίσω από τη στολή του Iron Man, καθώς φοβάται πως αν αυτές οι πληροφορίες πέσουν σε λάθος χέρια, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Ο Τόνι καλείται να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, με την πιστή Πέπερ πάντοτε στο πλευρό του, για να αντιμετωπίσει τόσο τους προσωπικούς του δαίμονες όσο και νέους και πανίσχυρους εχθρούς.

Σκηνοθέτης: Τζον Φαβρό Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Σκάρλετ Γιόχανσον, Μίκι Ρουρκ, Σάμιουελ Τζάκσον


tips

στην οµορφιά

Συμβουλές για περιποίηση προσώπου το φθινόπωρο της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ο φθινόπωρο έφτασε για τα καλά, η κρύα εποχή του έτους πλησιάζει και το δέρμα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό.

Τ

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, χαλαρώνουν σιγά-σιγά, οι λειτουργίες του δέρματος που δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς τη ζεστή εποχή και γενικά παρατηρούμε ότι:

1) Δεν ιδρώνουμε τόσο πολύ. 2) Η έκκριση σμήγματος ελαττώνεται. 3) Δεν ενισχύεται πια και τόσο πολύ η αιμάτωση, οπότε το ρόδινο και φρέσκο δέρμα χάνεται. 4) Το μαύρισμα υποχωρεί. 5) Έχουμε έντονο ξεφλούδισμα. 6) Αλλάζει η ψυχοσύνθεσή μας.

Αρχικά μπορούμε να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τη διάθεση αν σκεφτούμε ότι: 1) Το φθινόπωρο είναι μια πολύ όμορφη εποχή. 2) Είναι η εποχή της σοδειάς και της αφθονίας. 3) Τα φύλλα των δέντρων, φόρεσαν τις ζεστές τους αποχρώσεις. 4) Νέα φρούτα ωριμάζουν, μήλα, αχλάδια, καρύδια… 5) Νέες μυρωδιές παίρνει η φύση, δεντρολίβανο, ρίγανη, κέδρο.

Αφού φτιάξαμε τη διάθεση ας περάσουμε στο δέρμα. Το δέρμα χρειάζεται τώρα όλες τις δραστικές ουσίες που δρουν αναζωογονητικά, όπως:

1) Εκχυλίσματα από θαλασσινά βότανα, χαβιάρι, πλαγκτόν. 2) Βιταμίνες Α,C,E. 3) Ξηρά φυτικά έλαια από νυχτολούλουδο, ιπποφαές. 4) Εκχυλίσματα χαμομηλιού, μολόχας, πανσέ.

Να μην ξεχάσουμε άφθονη υποστήριξη από την αισθητικό με: 1) Θεραπείες αναζωογόνησης για καλύτερη αιμάτωση. 2) Μάσκες από γύψο. 3) Ζεστές και κρύες κομπρέσες εναλλάξ. 4) Ένα καλό πίλινγκ, προηγείται όλων γιατί θα ήταν κρίμα εάν όλα αυτά τα ενεργά συστατικά που ανέφερα, δεν μπορούσαν να απορροφηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το δέρμα. *Η Κωνσταντίνα Σταμάτη είναι αισθητικός.

VIEW ÌÚfi˜


στα άστρα Κριός (21 Μαρτίου - 20 Απριλίου) Εξωτερικεύστε τις επιθυμίες σας, χαρείτε τις στιγμές που σας προσφέρει η ζωή και απομακρυνθείτε από καθετί που σας βασανίζει και ανήκει στο παρελθόν. Η παραγωγικότητά σας στην εργασία, θα είναι μειωμένη αυτό το διάστημα. Τα έξοδα θα υπερβούν κατά πολύ τα έσοδά σας. Μην παρασύρεστε σε άσκοπες αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Ζυγός (23 Σεπτεµβρίου - 22 Oκτωβρίου) Η σωματική κατάπτωση που θα αισθανθείτε αυτό το διάστημα, είναι προσωρινή. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας στα προβλήματα που θα προκύψουν στη δουλειά, καθώς θα υπάρξει ένταση στις επαγγελματικές σας σχέσεις με τους συνεργάτες. Θα σας δοθούν πάρα πολλές ευκαιρίες να διακριθείτε και να αυξήσετε τα κέρδη σας.

Ταύρος (21 Απριλίου - 20 Μαΐου) Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις ή ακόμη και αναβολές στην εργασία σας. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα πρέπει να δώσετε σημασία. Εκφράστε άφοβα την αγάπη σας στα πρόσωπα που σας στέκονται συνεχώς δίπλα σας και μην σας πιάνουν αδικαιολόγητες φοβίες και υποψίες. Τα οικονομικά σας θα ευνοηθούν.

Σκορπιός (23 Οκτωβρίου - 22 Νοεµβρίου) Τα επαγγελματικά σας σχέδια και οι προσδοκίες σας για κοινωνική και επαγγελματική άνοδο, φαίνεται πως τώρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Το διάστημα αυτό, θα είστε συνεργάσιμοι και παραγωγικοί. Πολλοί από εσάς θα ξοδέψουν μέρος των χρημάτων τους σε αγορές καταναλωτικών αγαθών, θέλοντας να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

∆ίδυµοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου) Θα έχετε την ικανότητα να λύσετε τα επαγγελματικά προβλήματα που θα προκύψουν, μόνοι σας. Θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές, γνωρίζοντας πως η επιτυχία απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους σας. Εάν είσθε αδέσμευτοι, δεν αποκλείετε να γνωρίσετε από το φιλικό σας κύκλο, κάποιο πρόσωπο. Αυτό το διάστημα θα έχετε απρόσμενες δαπάνες.

Τοξότης (23 Νοεµβρίου - 21 ∆εκεµβρίου) Αποφύγετε να πάρετε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα. Θα σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, ενώ αναμένονται προστριβές με τους συναδέλφους σας. Αυξημένα προβλέπονται αυτές τις μέρες, τα έξοδά σας, ενώ φανείτε προσεχτικοί στις συναλλαγές σας καθώς θα είναι εύκολο να γίνει λάθος σε βάρος σας.

Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου) Ενδέχεται να μη μπορείτε να συνεργαστείτε με τους άλλους στο χώρο της δουλειάς σας και να συγκρούεστε για ασήμαντα θέματα. Το διάστημα αυτό, θα ευνοηθούν οι συναλλαγές σας και οι εμπορικές σας δραστηριότητες. Απαιτούνται προσπάθειες για την σταθεροποίηση των εισοδημάτων σας και σας δίνονται αρκετές ευκαιρίες. Λέων (23 Ιουλίου - 23 Αυγούστου) Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί απέναντι σε προϊσταμένους και εργοδότες και συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ανοδική πορεία, το αντίθετο μάλιστα. Ερωτικά η ζωή γίνεται τις μέρες αυτές, συναρπαστική. Από ό,τι φαίνεται, θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο τον ενθουσιασμό και τη γοητεία σας. Παρθένος (24 Αυγούστου - 22 Σεπτεµβρίου) Αυτή την περίοδο, εμφανίζονται κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις. Θα τακτοποιήσετε εκκρεμότητες που σας απασχόλησαν στο παρελθόν και θα χειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο, τις σχέσεις με τους υφισταμένους σας. Πολλοί από εσάς, θα ενισχυθούν οικονομικά απ’ τους γονείς τους και έτσι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

22 VIEW ÌÚfi˜

Αιγόκερως (22 ∆εκεµβρίου - 19 Iανουαρίου) Ξεκουραστείτε και αναθεωρήστε τη στάση σας απέναντι στους άλλους, ενώ οι καταστάσεις που θα παρουσιαστούν αυτή την περίοδο, σας κάνουν να εκλογικεύσετε συναισθήματα και επιθυμίες. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ερωτική σας ζωή. Θα κερδίσετε περισσότερα μέσω συνεργασιών. Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 19 Φεβρουαρίου) Κρατείστε μία ανεξάρτητη στάση απέναντι στα περιστάσεις που θα παρουσιαστούν και αποφύγετε κάθε μορφή σύγκρουσης με το περιβάλλον. Βρισκόσαστε σε μία περίοδο, όπου σας δίνονται οι ευκαιρίες να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να επεκτείνετε φιλικές και αισθηματικές γνωριμίες. Διαπραγματευτείτε κάθε οικονομικό θέμα. Ιχθύες (20 Φεβρουαρίου - 20 Mαρτίου) Μπορεί να είστε ευαίσθητοι και ρομαντικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα χειριστείτε, όπως πρέπει, και κάποιες καταστάσεις που θα θίξουν το συμφέρον σας. Το ενδιαφέρον σας, θα στραφεί έστω και προσωρινά στις καθημερινές υποχρεώσεις και την εργασία. Ίσως να χρειαστεί να αναλάβετε επιπλέον υποθέσεις συναδέλφων, που θα βρίσκονται σε άδεια.


VIEW 78  

Έντυπο της εφημερίδας Εμπρός

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you