Page 1

Στην Αγιάσο, Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης και Καρναβαλικό Μουσείο

Χώρος παράδοσης και μνήμης

λίδες

Σε

10

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ ΣEΛ. 20

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΣEΛ. 11-18 25-26

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3231

ΟΥ ΤΗΡΙ Σ Ε Ι ΥΠ

Ο ΕΠΙ Τ

Ο Φώτης Χατζημιχάλης στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

TIMH €1,3

Ένα ρεπορτάζ με μαρτυρίες που συγκλονίζουν, για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μυτιλήνη Με την ελπίδα να βρουν μια δουλειά, να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιό τους και να έχουν λίγο φαγητό στο τραπέζι τους, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο χρόνο, δεκάδες οικογένειες στη Μυτιλήνη. Η οικονομική κρίση προκαλεί ανέχεια σε πολλά νοικοκυριά, τέτοια που δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που περιμένουν τα πακέτα με τρόφιμα από τις προσφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων, συλλόγων και εθελοντών, για να κάνουν γιορτές. Το καλάθι στα σούπερ μάρκετ, δεν γεμίζει πλέον, ενώ κάποιοι φθάνουν να ψωνίζουν και τρόφιμα δεύτερης διαλογής από προσφορές.

Άξια και καλή για το Αιγαίο, επιλογή Ο Φώτης Χατζημιχάλης, αΣABBATOKYPIAKO περχόμενος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νέος Γενικός Γραμματέας της εδρεύουσας στον Πειραιά (βλ. σελίδα 10) Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Ο κ. Χατζημιχάλης γεννήθηκε το 1957 στο Λιβάδι Ελασσόνας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στο φοιτητικό χώρο. Εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής του, ενώ από το 1980 έως το 1983, υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΦΕ. Στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε το 1975. Το 1979, έγινε μέλος του Τομέα Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για τις οργανώσεις της Σπουδάζουσας. Από το 1982 έως το 1987, διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας και από το 1987 έως το 1989, Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το Α΄ Συνέδριο του Κινήματος το 1984 έως σήμερα. Από το 1989 έως και το 1994, υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας, και Γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ. Από το 1986 έως το 1989, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός εκπομπών στο κρατικό ραδιόφωνο. Εργάστηκε στην Εθνική Στεγαστική Τράπεζα έως το 1993. Εξελέγη βουλευτής Λάρισας το 1993. Επανεξελέγη το 1996 και το 2000. Υφυπουργός Γεωργίας επί κυβερνήσεως Σημίτη. Υπήρξε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και από το 1998 έως το 2000, Αναπληρωτής Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης.

Επιστολή Νομάρχη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Φεύγουν οριστικά τα πετζετέλ; ΣEΛ. 4

Τo πρόσωπο της φτώχειας ΣEΛ. 6

Χθες η τελετή ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και το πρώτο μήνυμα του Δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή

Με ελπίδες και αγωνιστική διάθεση ΣEΛ. 9


ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

2

Όσο υπάρχουν άνθρωποι Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά το ότι η κρίση έχει μειώσει το εισόδημα σε όλα τα νοικοκυριά, πολλοί είναι εκείνοι που από το υστέρημά τους, θέλουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν. Αυτή η συμπαράσταση που έχει εκδηλωθεί με τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα για άπορες οικογένειες της πόλης, που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία συλλόγων, δίνει πολύ μεγάλο κουράγιο σε οικογένειες που υποφέρουν και παράλληλα αισιοδοξία ότι γύρω μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι. Πελ.Γ.

Ξαφνικά… λειτουργεί

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος» του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου 1944. Η στήλη «Κίνηση και Οργανώσεις» με τοπικές ειδήσεις.

Υποτυπωδώς ξεκίνησε μια μέρα μετά το ρεπορτάζ μας για τις συχνές βλάβες στα φανάρια, να λειτουργεί το φανάρι στην περιοχή του γηπέδου. Από τα δυο φανάρια που υπάρχουν (το ένα χαμηλά στο πλάι του δρόμου και το άλλο ψηλά) άρχισε να λειτουργεί το ένα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τελικά υπάρχει δυνατότητα να επισκευαστούν πιο γρήγορα οι βλάβες. Φαίνεται όμως ότι αυτό θέλει… πίεση, για να γίνει. Πελ.Γ.

Περισσότερες θέσεις

Tα ∆ηκτικά Έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών

HMEPOλόγιο

Οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν πως από τις αρχές του νέου χρόνου, θα έχουμε μια καταιγίδα πλειστηριασμών σε σπίτια και ακίνητα από οφειλέτες τραπεζών. Καθώς η αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία, λήγει στις 3 Φεβρουαρίου και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα στις 31 Δεκεμβρίου. Ήδη στη Λέσβο, οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το 2010. Αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες, τότε θα γίνει πανικός. Ν.Μ.

ΠΕΜΠΤΗ Σελ.25. ημ. Aνατ. 07.41 ∆ύσ. 17.15

30 Ανυσίας και Φιλλεταίρου μαρτ., Γεδεών Τυρνάβου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Απόληξη του χεριού του…

Μαγγούσης για τα σκουπίδια

Όλες τις τελευταίες μέρες, ενόψει της ορκωμοσίας αλλά και των δημαιρεσιών που έρχονται, ο Νάσος Γιακαλής, πριν μιλήσει για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με αυτές τις διαδικασίες, συμβουλευόταν τα κείμενα, το νόμο και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης». Ήταν μάλιστα τόση η σπουδή του να μην υπάρξει απολύτως κανένα λάθος, που επιβεβαίωνε και με δεύτερη επανάληψη, ίσως και περισσότερες, τα όσα διάβαζε. Σε τέτοιο σημείο που έφτασε να αποτελεί ο νόμος, ήδη πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και μετά την εκλογή του, κάτι σαν απόληξη του χεριού του. Και μάλλον, δεδομένης της πρώτης εφαρμογής του καινούργιου θεσμικού πλαισίου, τα ίδια κείμενα θα… λιώσουν απ’ τη χρήση στα χέριά του. ΜΑΡ.ΠΛ.

Το θέμα των σκουπιδιών στην πόλη μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έθιξε επικοινωνώντας μαζί μας, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μαγγούσης, που διάβασε το σχετικό χθεσινό μας σχόλιο. Μας τηλεφώνησε λοιπόν, για να μας επισημάνει πως ο ίδιος προσωπικά, είχε ζητήσει μέσω τηλεόρασης, από τους πολίτες και τους μαγαζάτορες, να μη βγάλουν τα σκουπίδια τους στους κάδους και τους δρόμους τις μέρες αυτές. «Δυστυχώς, κανείς δεν το σεβάστηκε», μας είπε. Απαντώντας στο σχόλιο, προσέθεσε μάλιστα πως κάδους απαγορεύεται να βάλει ο δήμος στην αγορά, πέρα απ’ αυτό δεν διαθέτει καν επιπλέον κάδους. Πάντως, το φαινόμενο των ξεχειλισμένων κάδων δεν παρατηρήθηκε μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά συμβαίνει σε διάφορα σημεία της πόλης κάθε Κυριακή βράδυ, μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί, που θα κυκλοφορήσουν τα απορριμματοφόρα του δήμου. Β. Χρ.

Στην προκυμαία, στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, η διαγράμμιση που έχει γίνει για την ελεγχόμενη στάθμευση, είναι για πολλούς λανθασμένη και στερεί περισσότερες θέσεις παρκαρίσματος. Στο σημείο αυτό, ο δρόμος είναι αρκετά φαρδύς και θα μπορούσαν να γίνουν διαγραμμίσεις για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα διαγώνια, όπως γίνεται στην απέναντι πλευρά της προκυμαίας, ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερες θέσεις. Δεδομένου ότι το πρόβλημα στάθμευσης είναι πολύ μεγάλο, γιατί δεν κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις σε αυτό το σημείο; Πελ.Γ.

Τα φανάρια Ο σχεδιασμός για τους φωτεινούς σηματοδότες, προέβλεπε τη δημιουργία και νέων κόμβων στην προκυμαία (απέναντι από το «Blue Sea») και στη Σουράδα. Ιδιαίτερα στο τελευταίο σημείο μάλιστα, είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Κυκλοφοριακού, ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις γιατί γίνονται συχνά ατυχήματα. Πότε άραγε θα προχωρήσουν αυτά τα έργα; Ή μήπως θα πρέπει να τα ξεχάσουμε λόγω της κρίσης; Πελ.Γ.

Αντιδήμαρχοι Αγροτικής Ανάπτυξης Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, με επιστολή του προς όλους τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της χώρας, ζήτησε να χρίσουν από ένα Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Θα ήταν, κατά συνέπεια, εξόχως ενθαρρυντικό αν κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων, αναθέτατε σε επίπεδο Αντιδημάρχου, την θεματική ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας. Και να φροντίσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Στη Λέσβο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνο το όνομα του δεν γνωρίζουμε. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τώρα που βρήκαμε παπά… Νέα παράταση δόθηκε για όσους επιχειρηματίες θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για την περαίωση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν μέχρι σήμερα εκκαθαριστικό σημείωμα, μπορούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, να αποταθούν στις οικείες ΔΟΥ και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση διόρθωσης του αρχικού σημειώματος ή αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, διατηρούν το δικαίωμα υπαγωγής τους σε αυτήν, οι δε ΔΟΥ είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν το σχετικό σημείωμα μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2011. Η αποδοχή - καταβολή του αναλογούντος ποσού, μπορεί να γίνει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011. Ν.Μ.

Πώς θα λήξει; Κανείς δεν είπε, πως η υπόθεση του πυρηνελαιουργείου στα Πάμφιλα, είναι εύκολη. Τόσο οι εργαζόμενοι στην Ένωση, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους από τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, έχουν το δίκιο τους. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να λήξει αυτό το θέμα, με τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου, από τη στιγμή μάλιστα που «τρέχει» τόσα χρόνια. Μέχρι τώρα ήταν θέμα και της Νομαρχίας, από εδώ και πέρα την ευθύνη αναλαμβάνει αποκλειστικά η νέα Περιφέρεια. Β. Χρ.

Περί εκλείψεων

Το νέο Καρναβαλικό Μουσείο της Αγιάσου είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, το έργο που πρώτο χρηματοδότησε στην πρώτη του θητεία, ο απερχόμενος Δήμαρχος Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης και είναι και το τελευταίο που εγκαινιάζει και παραδίδει, λίγο πριν αποχωρήσει. Έχουμε όμως μια απορία: τώρα που δεν θα υπάρχει πια Δήμος Αγιάσου, ο τίτλος του Μουσείου που αναγράφεται και στην πινακίδα του και που το ορίζει ως Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης - Καρναβαλικό Μουσείο Δήμου Αγιάσου, θα παραμείνει ως έχει τιμής ένεκεν; Β. Χρ.

Χάος… Για ακόμη μια φορά, τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες μέρες, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, επισκέφτηκε χθες νωρίς το πρωί, τη Λεμονού, προσπαθώντας να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερη ιδία αντίληψη για το τι συμβαίνει στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Και χθες, όπως και τις προάλλες, στην επίσκεψή του στην ΤΥΔΚ, επέλεξε να μην τον συνοδεύει κανένας απολύτως δημοτικός σύμβουλος. Αρκέστηκε μονάχα στη συντροφιά του στελέχους της ΤΕΔΚ αλλά και της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Τσαμπάνη, που ξέρει άλλωστε όσο λίγοι στο νησί να του εξηγήσει τι γίνεται στις χωματερές και στο ΧΥΤΑ. Όσο για τον εκλεγέντα δήμαρχο, μάλλον ούτε χθες διαφοροποίησε την εικόνα που έχει σχηματίσει εδώ και καιρό για το θέμα των σκουπιδιών, αφού εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «επικρατεί χάος».

…και χρέη Ομοίως όμως, χάος επικρατεί και στα χρέη που θα παραλάβει ο νέος Δήμος Λέσβου. Όπως μάλιστα έλεγε σε παρέα ο Δημήτρης Βουνάτσος, συνάδελφός του νομικός, τις προάλλες τον είδε στα δικαστήρια και μεταξύ σοβαρού και αστείου, τον ενημέρωσε, ότι «εφτά αγωγές σου ετοιμάζω και να περιμένεις δήμαρχε για χρέη του Δήμου Μυτιλήνης». Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος… ΜΑΡ.ΠΛ.

Σε μια εβδομάδα, περιμένουμε τη μερική έκλειψη ηλίου, που θα γίνει ορατή από τη χώρα μας και με αφορμή την οποία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ετοιμάζει ειδικές εκδηλώσεις. Και θυμηθήκαμε, πως πέρυσι, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, είχαμε θαυμάσει σε όλη τη Λέσβο, την έκλειψη της Σελήνης, που αποτέλεσε ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Ωραίες εκπλήξεις μάς επιφυλάσσουν τα άστρα στις γιορτές. Β. Χρ.

Χωρίς εκδηλώσεις το «αντίο» Καμία εκδήλωση δεν έχουν διοργανώσει ή δεν έχουν προγραμματίσει για τις μέρες των γιορτών, οι περισσότεροι δήμοι της Λέσβου. Φαίνεται πως βιάζονται να… παραδώσουν τα σκήπτρα στο επόμενο αυτοδιοικητικό σχήμα και βγήκαν στη «σύνταξη» πριν την αλλαγή του έτους. Κρίμα δεν είναι, όμως, να μην έχουν φροντίσει να αποχαιρετίσουν ουσιαστικά με κάποιο τρόπο, τους δημότες τους; Οικονομικές λύσεις πάντα υπάρχουν. Και μια από αυτές, είναι η παραχώρηση χώρου έστω, για εκδήλωση κάποιου τοπικού πολιτιστικού φορέα. Β. Χρ.

Ήταν στην Αθήνα Προς κάθε κατεύθυνση διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, πως απουσίασε από την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, λόγω υποχρέωσης του στην Αθήνα και συγκεκριμένα λόγω συμμετοχής του σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων. Δύσκολες οι μέρες γι’ αυτό και οι απαραίτητες διευκρινίσεις προκειμένου να μην υπάρξει… παρεξήγηση. Σ.ΜΠΑ.

Άρθρο Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ*

Το ηλίθιο κακό βουλευτής είναι υποχρεωτικά «σφετεριστής και κλέφτης». Αν είναι γιος ή σύζυγος κάποιου της εξουσίας, τότε είναι απολύτως «αναξιόλογος». Αυτός που απεργεί, είναι «εργατοπατέρας», προνομιούχο, παλιό «κομματόσκυλο», που έχει την ασφάλεια του Δημοσίου. «Συμμορίες και συντεχνίες». Ξαφνικά όλοι τυλίγονται στην πιθανότητα της ανομίας, στη σκιά της σκανδαλώδους εύνοιας του συστήματος, στο πηχτό και αναντίρρητο κακό. Πιθανόν έτσι είναι. Παρέες και αλληλοεξαρτήσεις, εξουσιαστικές αμοιβαιότητες και κόμπλεξ, έφτιαξαν το πολιτικό παρόν: τη νεοελληνική μούχλα που αφοδεύει στην ιστορία, στην αισθητική, στην ίδια τη χώρα. Βολεύει αυτό. Απενοχοποιούνται οι τρισάθλιοι που έχτισαν τις πολιτικές καριέρες τους πάνω στη διορισμένη εξαγορά· απενοχοποιούνται οι κρατικοδίαιτοι προμηθευτές που έχτισαν την ισχύ και την περιουσία τους πάνω στην εξαγορά των κρατικών στελεχών και τον κόπο των χαζών φορολογουμένων· απενοχοποιούνται οι πανικόβλητοι ή εξαγορασμένοι διεκπεραιωτές του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, οι τύποι με το άδειο μάτι -αυτό του αδίστακτου καριερίστα- που χτίζουν το προφίλ τους πάνω στη βία και την ωμότητα. «Όλοι μαζί τα φάγαμε». Γλιτώνουν (για λίγο) όσοι έχτισαν το αίσχος. Κρύβονται πίσω από την ξεχειλωμένη διεύρυνση της αιτίας, πίσω από την ασάφεια της ετυμηγορίας: Φταίμε όλοι λίγο και όχι οι λίγοι πολύ. Νομίζουν ότι γλιτώνουν καίγοντας τους μέχρι χθες ψηφοφόρους τους. Συγχρόνως, βέβαια, κάνουν επίκληση στην αλληλεγγύη, στη σύμπνοια, στην υπομονή. Κάνουν επίκληση πολιτιστικών ποιοτήτων, που οι ίδιοι εξανεμίζουν πίσω από τη διαίρεση των εργαζομένων, πίσω από τα σάπια ιδεολογήματα της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας», της «αειφόρου ανάπτυξης», της «διά βίου μάθησης», πίσω από την επίφαση των ψεύτικων, γραφειοκρατικών προσόντων. Η αγορά άλλωστε δεν θέλει υπέρτερα προσόντα, δεν θέλει ταλαντούχους και μορφωμένους, γιατί είναι ακριβοί και επισφαλείς. Η αγορά δεν θέλει μαζική μόρφωση, γιατί δεν θέλει να πληρώνει τα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Η αγορά θέλει μια βουρκώδη μετριότητα, διαθέσιμη, φοβισμένη και αμνήμονα. Βράζει ο κόσμος, μα πιο πολύ φοβάται. Ο αυτοβρασμός, το κάψιμο στα σωθικά της κοινωνίας, οφείλεται και στην αδιέξοδη Αριστερά. Συχνά οικονομολόγοι της άλλης όχθης, αριστεροί αγγλοσαξονικής παιδείας, μιλούν για ένα οικονομικό αντάρτικο, για ένα ηρωικό «όχι» στο Μνημόνιο, για την άρνηση πληρωμής. Έχουν δίκιο επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην περίπτωση της χώρας μας και της ντόπιας πολιτικής ελίτ, χρειάζονταν τεράστια αποθέματα πολιτικής ηλιθιότητας για να αυξάνεται το χρέος, συγχρόνως με τη φτώχεια και με τη χρεοκοπία να πλησιάζει. Δηλαδή, όλα τα κακά μαζί. Όμως το «αριστερό οικονομικό αντάρτικο» δεν πείθει. Παραμένει διαπιστωτικό. Πρέπει, βέβαια, να δεχτούμε ότι έχει ισχυρά ανθρωπιστικά επιχειρήματα. Τεχνικά όμως, και ως θέση, φαίνεται να μην είναι πολύ δουλεμένο. Δεν έχει μετρηθεί το πόσο θα τρωθεί η πραγματική οικονομία, το πόσο και για πόσο θα χωθούμε στη βαθύτερη φτώχεια, αν πούμε τελικά το μεγάλο Όχι. Τεχνικά και συγκεκριμένα, δεν δίνεται απάντηση για το αν η διάλυση της νεοφιλελεύθερης ευρωζώνης, θα ακολουθηθεί από μια πορεία οικονομικής υγείας και ανεξαρτησίας ή αν ισχύει η άποψη του Γεννηματά και των άλλων της οικονομικής τρομοκρατίας, για μια οριστική καταστροφή. Απεχθανόμαστε την τρόικα και τους δούλους. Αλλά αυτό είναι το εύκολο. Ζητούμενο είναι «το δεύτερο βήμα», όπως είπε κι ο Ζίζεκ, το οποίο όμως δεν θα καταλήξει στο προσευχητικό ευχολόγιο μιας απλής κοινωνικής δεοντολογίας (όπως το δικό του ερμηνευτικό σχήμα). Ζητούμενο είναι «το καλό» που θα έχει μορφή και εφαρμοσιμότητα. Πρέπει άραγε να προετοιμαστεί ο κόσμος για μια βίαιη απελευθερωτική βύθιση; Να το πούμε όμως συγκεκριμένα. Αντέχει ο άλλος όταν ξέρει. Όχι όταν ζει στον υβριδικό φόβο του μικροαστού, που αναζητάει πεινασμένος τη βολή του. Τόσα χρόνια πνευματικής ευδαιμονίας, η Αριστερά δεν συγκρότησε think tank. Τώρα, στην «τούρλα του Σαββάτου», καταλήγει στο αυτονόητο. Να λέει πόσο συμμορίτες είναι οι τροϊκανοί και να μη λέει και πόσο ανίκανοι είμαστε εμείς, που τους νομιμοποιούμε με την ανεπεξέργαστη σιωπή μας.

Ο

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία») * Ο Δημήτρης Σεβαστάκης είναι ζωγράφος, Επ. Καθηγητής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.


4

EI∆HΣEIΣ Άρθρο Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ*

Αποφυλακίστηκε η Ειρηνούλα α δάκρυά της, έτρεχαν καυτά και σιωπηλά. Μέσα στο μικρό δωμάτιο, άναβε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Οι συντρόφισσές της στο Κέντρο Απεξάρτησης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, τη χαϊδολογούσαν και της έδιναν κουράγιο. - Δεν θέλω να φύγω, είπε, είμαι καλά ε-

Τ

δώ. Έπεσε η απόλυτη σιωπή, εμείς οι άπειροι εθελοντές μείναμε άναυδοι. Άκου, δεν θέλει να φύγει, να πάει στην ελευθερία της, να δει τις τρεις κόρες της, τα διδυμάκια και τη μεγάλη, την Έλενα; Απορούσαμε χωρίς να ξέρουμε. Δεν ζήτησα ποτέ να μάθω με λεπτομέρειες την ιστορία της Ειρηνούλας, άλλωστε σε τι θα χρησίμευε; Αυτά τα κορίτσια κάθε ηλικίας και προέλευσης, τα αγαπάς και τα λατρεύεις για την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν να ξεφύγουν από τις ουσίες και το κακό παρελθόν τους. Έχουν περισσότερη πείρα από εσένα για τη ζωή. Έχουν πιάσει τον πάτο του καζανιού πολύ περισσότερες φορές από εσένα και ας είναι μικρότερες σε ηλικία. Μιλάνε σωστά με όμορφες λέξεις. Σίγουρα δεν είναι υπόκοσμος, είναι σαν εμάς και διψάνε για τη ζωή και παλεύουν μαζί με τις θεραπεύτριές τους να απεξαρτηθούν από το επώδυνο παρελθόν τους. Σκληρή πάλη, τιτάνια. Είναι να μην τις λατρέψεις; Της Ειρηνούλας ο άντρας πέθανε τέσσερις μέρες πριν την συλλάβουν, από υπερβολική χρήση. Τη βάλανε μέσα σε μια χαοτική φυλακή και με τη θέλησή της ζήτησε να πάει στο ΚΕΘΕΑ. Και εκεί στον πρώτο όροφο, σε ένα προστατευτικό περιβάλλον, ήρθε και κούρνιασε σαν πληγωμένο πουλάκι και σιγά-σιγά και σταθερά άρχισαν να κλείνουν οι πληγές. Γιατί άραγε δεν ήθελε να βγει από τη φυλακή η Ειρηνούλα; Γιατί εκεί έξω, την περίμενε μια άλλη φυλακή. Η κοινωνία, το κύκλωμα, η ασυδοσία, οι περίεργες φιλίες του παρελθόντος και οι συγγενείς, που πιθανότατα θέλουν να την εκμεταλλευτούν ακόμα μια φορά. Ενώ εκεί μέσα στον Κορυδαλλό, στο ΚΕΘΕΑ, όλα ήταν διαφορετικά. Οι θεραπεύτριες ξέρουν και προφταίνουν το κακό, οι εθελοντές προσφέρουν ό,τι πιο χρήσιμο γίνεται, ακόμα και ένας απογευματινός καφές με τις άλλες κοπέλες και τους θεραπευτές, η ανταλλαγή σκέψεων με καθαρές φωνές και το σπρώξιμο του κουράγιου από τον ένα στον άλλο, σε κάνουν να πατήσεις καλά στη γη. Καταραμένα ναρκωτικά, καταραμένο οινόπνευμα. Μας στερείτε τη ζωή, ενώ εμείς την θέλουμε. Υποσχέθηκε η Ειρηνούλα ότι θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Απεξάρτησης εκτός φυλακών, να συνεχίσει τη θεραπεία της. Άραγε θα την αφήσουν οι φίλοι; Άραγε θα την αφήσουν οι συγγενείς; Ποιος ξέρει. Δεν είναι μακριά η Δευτέρα, θα το μάθουμε. Να θυμάστε όμως, καλοζωισμένοι αναγνώστες, ότι κανένας εξαρτημένος δεν έφτασε στο έσχατο σημείο από μόνος του. Τον έσπρωξαν εκεί οι φίλοι, οι παρέες, μια αλλοπρόσαλλη οικογένεια, ακόμα και ο έρωτας. Σύντροφοί μου και ομοτράπεζοί μου, να αγαπάτε τον κόσμο που κυκλοφορεί γύρω σας και ας μην είναι καθ’ εικόνα και ομοίωση σας. Και θυμηθείτε να μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε. * Ο Ηλίας Μαμαλάκης ασχολείται με πολλές δημοσιογραφικές δουλειές ενώ είναι σύμβουλος γεύσης σε βιομηχανίες τροφίμων. Το άρθρο του αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.protagon.gr

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Επιστολή Νομάρχη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Φεύγουν οριστικά τα πετζετέλ; πρόωρη αποχώρηση των δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου πετζετέλ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα μήνα πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν, όπως φαίνεται, μόνο η αρχή, αφού το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, έχει δρομολογήσει και την οριστική απόσυρσή τους από τη Μυτιλήνη! Το θέμα έκανε γνωστό χθες με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν εγκληματική για το νησί. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σχεδιάζεται η αντικατάστασή

Η

τους από δυο ελικόπτερα. «Τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια, το Κλιμάκιο Αεροπυρόσβεσης της 359 ΜΑΕΔΥ, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην έγκαιρη καταστολή των πυρκαγιών και την προστασία του μοναδικού φυσικού και δασικού πλούτου, που διαθέτει το νησί της Λέσβου. Σε πολλές περιπτώσεις, η παρουσία των αεροσκαφών, ήταν πραγματικά καταλυτική, όπως στην πυρκαγιά του 2006 στην περιοχή της Χαραμίδας, η οποία απείλησε κατοικημένες περιοχές πέριξ της πόλης της Μυτιλήνης», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης. Και καταλήγει αναφέροντας ότι «είναι τουλάχιστον αδιανόητη αν όχι εγκληματική, η οποιαδήποτε ε-

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΦΠΑ

«Είναι κυβερνητική επιλογή» ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με ανακοίνωση του, επιμένει ότι ο κίνδυνος για να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, είναι ορατός παρά τις διαβεβαιώσεις της Υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Ελπίδας Τσουρή, για το αντίθετο. Θυμίζουμε ότι προχθές, το «Ε» αναπαρήγαγε δημοσίευμα από την «Αλήθεια» της Χίου, στο οποίο η κ. Τσουρή δήλωσε πως ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Με αφορμή το δημοσίευμα του «Ε», ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε ότι πράγματι ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε με αυτόν τον τρόπο και κατ’ επέκταση η κ. Τσουρή σωστά μεταφέρει τις δηλώσεις του. Ισχυριζόμαστε όμως, ότι το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει τεθεί και μάλιστα όχι ως “πρόταση του ΔΝΤ”. Έχει τεθεί από τους κυβερνητικούς παράγοντες, που συνομιλούν με τους ελεγκτές του ΔΝΤ!». Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει

Ο

στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στο συγκεκριμένο χωρίο, γίνεται ειδική αναφορά για τον πίνακα 12 της έκθεσης στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι πηγές από τις οποίες μπορεί να διευρυνθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Μέσα στον πίνακα αυτό, περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. «Είναι προφανές ότι τον πίνακα αυτό δεν τον φτιάξανε οι ελεγκτές του ΔΝΤ “από το κεφάλι τους”. Αυτός ο πίνακας, είναι ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος του, δηλ: “Greece - Policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets, 2012-14”. Είναι με άλλα λόγια, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012 -2014», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψη του κόμματος, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, είναι η κυβέρνηση να βρει απέναντί της, όλους τους κατοίκους του Αιγαίου. Τους μαζικούς φορείς, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων, τους συνεταιρισμούς, αλλά και κινήσεις των πολιτών των νησιών, που πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

νέργεια του Υπουργείου σας, που θα αποδυναμώσει τις δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο νησί της Λέσβου. Γι’ αυτό σας καλώ ν’ ακυρώσετε την οποιαδήποτε πρόταση ή σχεδιασμό για την απομάκρυνση των αεροσκαφών τύπου Pezetel από τη Λέσβο και να προχωρήσετε αντιθέτως στην περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, είναι να μεταφέρει τα δυο αεροσκάφη της Μυτιλήνης μαζί με άλλα δυο από το κλιμάκιο της Κεφαλονιάς, για να καλύψουν ανάγκες στην κεντρική Ελλάδα.

Πράσινος… τουρισμός πό τις 20 Δεκεμβρίου ως τις 25 ΦεΑκαταθέσουν βρουαρίου, έχουν τη δυνατότητα να αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες για το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός», σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί υφιστάμενες τουριστικές μονάδες, οι οποίες θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, θα υιοθετήσουν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, σωστής και υπεύθυνης διατήρησης νερού και απορριμμάτων. Επίσης χρηματοδοτεί επενδύσεις, που στοχεύουν στη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται, θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 15.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης, κυμαίνεται από 40% έως και 45%, ανάλογα με τον τόπο - γεωγραφική περιοχή υλοποίησης του έργου. Τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Οι πιστώσεις που θα δοθούν για τη χρηματοδότηση, είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, 19,766 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Πελοποννήσου.


6

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ένα ρεπορτάζ με μαρτυρίες που συγκλονίζουν, για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μυτιλήνη

Το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας ε την ελπίδα να βρουν μια δουλειά, να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιό τους και να έχουν λίγο φαγητό στο τραπέζι τους, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο χρόνο, δεκάδες οικογένειες στη Μυτιλήνη. Η οικονομική κρίση προκαλεί ανέχεια σε πολλά νοικοκυριά, τέτοια που δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που περιμένουν τα πακέτα με τρόφιμα από τις προσφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων, συλλόγων και εθελοντών, για να κάνουν γιορτές. Το καλάθι στα σούπερ μάρκετ, δεν γεμίζει πλέον, ενώ κάποιοι φθάνουν να ψωνίζουν και τρόφιμα δεύτερης διαλογής από προσφορές. Το σκληρό πρόσωπο της αυξηθεί παρά πολύ, γεγοφτώχειας, αντιμετωπίζει νός που δείχνει ότι οι δύκαθημερινά από πρώτο σκολες οικονομικές συνχέρι, η Διεύθυνση Πρό- θήκες έχουν ευαισθητονοιας της Νομαρχίας. Για ποιήσει ακόμη περισσόεκείνους, η φτώχεια δεν τερο τον κόσμο, που θέείναι ένα καινούργιο φαι- λει να βοηθήσει το διπλανόμενο, αφού ολόκληρες νό του που έχει ανάγκη. οικογένειες ζουν επί δε- «Φέτος, πιστεύω ότι θα καετίες με τη στήριξή της. μοιράσουμε πακέτα με «Ζούμε τη φτώχεια βιω- τρόφιμα και είδη πρώτης ματικά και όχι με αριθ- ανάγκης σε ακόμη περισμούς» μας λέει η Διευθύ- σότερες οικογένειες από ντρια κ. Άσπα Φραντζή. κάθε άλλη φορά, αφού έΌπως αναφέρει η ίδια, τα χει συγκεντρωθεί περισπερισσότερα περιστατικά σότερη βοήθεια σε σχέση αναπαράγονται έτσι στις με άλλες χρονιές», λέει η ίδιες οικογένειες, τα παι- κ. Φραντζή. Πάντως, όδιά και στη συνέχεια και πως λέει, είναι μεγάλος ο τα εγγόνια ζουν στις ίδιες αριθμός οικογενειών που συνθήκες. «Όταν ένα παι- περνάνε τις γιορτές χωδί μεγαλώνει μέσα σε α- ρίς ρεύμα και νερό, χωρίς κραίες συνθήκες φτώχει- τα απαραίτητα. «Θέλουμε ας, χωρίς ρεύμα, νερό, να βοηθήσουμε αυτούς χωρίς φαγητό μέσα σε τους ανθρώπους, όμως συνθήκες εξαθλίωσης, είναι πολύ δύσκολο. Συαυτό επηρεάζει καθορι- νήθως οι λογαριασμοί στικά τη συμπεριφορά, που έχουν απλήρωτους, την υγεία του και την πο- είναι πολύ μεγάλοι. Μπορεί να τους δώσουμε ένα ρεία του στη ζωή» λέει έκτακτο επίδομα, αλλά χαρακτηριστικά. αυτό δεν αρκεί, για να εΕκείνο που διαπιστώνει ξοφλήσει τις οφειλές φέτος, η Διεύθυνση Πρότους, και προσπαθούμε νοιας, είναι ότι οι προμέσω συλλόγων και φοσφορές του κόσμου μέσω ρέων, να βοηθήσουμε ότου Ερυθρού Σταυρού ή πως μπορούμε», καταλήάλλων συλλόγων, έχουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Μ

Και για φαινόμενα όπου ηλικιωμένοι ψάχνουν τρόφιμα στα σκουπίδια, μιλούν κάποιοι, στη Μυτιλήνη

γει η κ. Φραντζή.

«…τώρα σε ανάγκη» Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Πρόεδρου του παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζωής Λειβαδίτου, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που έχουν δημιουργήσει «νεόπτωχους» στο νησί. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονταν τις προηγούμενες χρονιές και έφερναν τρόφιμα, για να ενισχύσουν το κομβόι αγάπης που οργανώνουμε κάθε χρόνο, και φέτος είναι οι ίδιοι σε ανάγκη (!). Είναι τραγικό να βλέπεις τους ανθρώπους αυτούς να έρχονται και να ζητάνε τρόφιμα για τις δικές τους οικογένειες. Είναι τραγικό και ανησυχητικό. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσο άσχημα νοιώθουν αυτοί οι άνθρωποι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ίδια λέει πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, ο αριθμός

των παιδιών στο διευρυμένο Δήμο Μυτιλήνης, που βρίσκεται σε ανάγκη, έχει υπερτριπλασιαστεί. «Τις προηγούμενες χρονιές, είχαμε καταγράψει 400 παιδιά. Φέτος, νομίζω, ότι μόνο στην περιοχή του διευρυμένου Δήμου Μυτιλήνης, είναι πάνω από 1.000», μας λέει.

Φως από τα απόκερα… Ένας 60χρονος πηγαίνει κάθε μήνα στη Μητρόπολη, για να του δώσουν τα καμένα «δικεροτρίκερα» που κρατάει ο Δεσπότης στη λειτουργία ώστε να τα χρησιμοποιήσει, για να έχει φως στο παράπηγμα όπου ζει. «Είχε έρθει στη Μητρόπολη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μας ζήτησε τα απόκερα. Τον ρωτήσαμε τι τα θέλει και μας είπε ότι δεν έχει φως. Ο Μητροπολίτης θέλησε να τον βοηθήσει, του έδωσε κάποια χρήματα για τις πρώτες ανά-

γκες, όμως δεν ζει σε κανονικό σπίτι αλλά σε μια παράγκα, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης ηλεκτρικού. Έτσι έρχεται κάθε μήνα και τους δίνουμε τα δικεροτρίκερα, για να έχει φως στο χώρο όπου ζει», λέει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Ο ίδιος λέει για τις συνθήκες που συναντά καθημερινά μέσα από τα αιτήματα πολιτών για βοήθημα από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης. «Έχουμε ένα κατάλογο ανθρώπων που βοηθάμε σε μηνιαία βάση με ένα επίδομα από το Φιλόπτωχο Ταμείο. Είναι όμως πάρα πολύς ο κόσμος, που πέρα από εκείνους, έρχεται και ζητάει τη βοήθειά μας. Άλλος ζητάει χρήματα για το ενοίκιό του γιατί κινδυνεύει η οικογένειά του να βρεθεί στο δρόμο, άλλοι ψάχνουν για δουλειά, άλλοι μας ζητάνε χρήματα για να πληρώ-

σουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα στο ακέραιο γιατί όταν κάποιος χρειάζεται για παράδειγμα 500 ευρώ, δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε άλλους. Προσπαθούμε να μοιράζουμε όσο μπορούμε τα χρήματα, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο» λέει χαρακτηριστικά.

«Η μιζέρια φέρνει γκρίνια» Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν τα σπίτια τους και πηγαίνουν να ζήσουν μαζί με συγγενείς, για να γλιτώσουν τα έξοδα του ενοικίου. «Αναγκάζονται να γυρίσουν στα σπίτια των γονιών τους όταν δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και το ζευγάρι είναι χωρίς δουλειά. Είναι πολύ άσχημες αυτές οι καταστάσεις γιατί όταν βλέπει κάποιος ότι δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει την οικογένειά του, λογικό είναι να νοιώθει πολύ άσχημα. Η μιζέρια φέρνει γκρίνια, φέρνει εντάσεις στην οικογένεια, γι’ αυτό και αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», λέει η Ζωή Λειβαδίτου. Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσεις, είναι ακόμη πιο σκληρές για τους μετανάστες που συνέχεια στη ΣEΛ. 27


8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Στις 9 Ιανουαρίου οι δημαιρεσίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Πρόεδρος -ποιος άλλος;ο Σταύρος Δημηρούδης της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY όνο ένα χαρτί άνοιξε στην πρώτη συνάντηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής. Ο οποίος, όπως άλλωστε κι αναμενόταν, ενημέρωσε τους συμβούλους του για την πρώτη του επιλογή στις επερχόμενες δημαιρεσίες, δηλαδή ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου, τον απερχόμενο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Σταύρο Δημηρούδη. Η πολύχρονη στενή συνεργασία του Νάσου Γιακαλή με τον Σταύρο Δημηρούδη, όπως και η εμπειρία του τελευταίου στο ρόλο του

Μ

Προέδρου, που κατά πολλούς υπήρξε υποδειγματικός στην άσκησή του, προοιώνιζαν την απόφαση του Περιφερειάρχη. Την Τρίτη, νωρίς το απόγευμα, και ενώ είχε τελειώσει η τελετή της ορκωμοσίας, ο κ. Γιακαλής είχε συνάντηση με τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, απόντων των τριών της Λήμνου, που δεν κατάφεραν να έρθουν στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της οποίας και μίλησε για τις διαδικασίες που έρχονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιακαλής αρνήθηκε πέραν της απόφασής του, να εισηγηθεί για Πρόεδρο τον Σταύρο Δημηρούδη, να αποκαλύψει αν έχει καταλήξει σε άλλες επιλογές προσώπων για τις δημαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη, τη δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου, στις 9 του μήνα. Ως γνωστόν, ο Περιφερειάρχης δεν θέλησε να προγραμματίσει δημαιρεσίες την

πρώτη Κυριακή του χρόνου, επιλέγοντας να επιτρέψει στους εκλεγμένους απ’ τα άλλα νησιά, που θα πρέπει να μετακινηθούν, τουλάχιστον οι του νομού Σάμου μέσω Αθηνών, να κάνουν γιορτές με τις οικογένειές τους.

Επιτροπή «κλειδί» Στις δημαιρεσίες προβλέπεται να γίνει καταρχάς εκλογή του Προεδρείου και στη συνέχεια εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής. Για τα πληθυσμιακά δεδομένα του Βορείου Αιγαίου, η Οικονομική Επιτροπή είναι επταμελής με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη ή κάποιον Αντιπεριφερειάρχη που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης. Παρότι δεν το διευκρίνισε στη συνάντηση της πλειοψηφίας, ο κ. Γιακαλής άφησε να διαφανεί πως θα διατηρήσει αυτός το ρόλο του Προέδρου στην Οικονομική Επιτροπή, την οποία και χαρακτήρισε ως επιτροπή-κλειδί για την Περιφέρεια.

Στην ίδια επιτροπή θα εκλεγούν τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι απ’ την πλειοψηφία καθώς και δύο απ’ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Μια ακόμη επιτροπή που θα συγκροτηθεί, δίχως εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του συμβουλίου, αλλά μετά από ορισμό προσώπων, είναι η Εκτελεστική Επιτροπή. Για τα δεδομένα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Βορείου Αιγαίου, η Εκτελεστική Επιτροπή θα αποτελείται απ’ το Νάσο Γιακαλή, τους τρεις χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, δηλαδή του νομού Λέσβου, Ηρακλή Βερβέρη, του νομού Χίου, Κώστα Γανιάρη και του νομού Σάμου, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, καθώς και από τους τρεις θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες που θα ορίσει ο κ. Γιακαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιακαλής ανακοίνωσε στους συμβούλους του, ότι προτίθεται να επιλέξει έναν θεματικό Αντιπεριφερειάρχη από κάθε νομό, με τους οποίους και θα έχει στενή καθημερινή συνεργασία. Για αυτό το λόγο, ο ίδιος φέρεται να εξήγησε πως θα πρέπει, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργίας της περιφερειακής αρχής, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες να μπορούν να βρίσκονται διαρκώς στην έδρα της Περιφέρειας. Το ποιοι θα οριστούν θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και κατά συνέπεια από ποιους θα απαρτίζεται η Εκτελεστική Επιτροπή, αναμένεται να ανακοινωθεί απ’ τον Περιφερειάρχη στις 9 Ιανουαρίου, αφού, όπως φέρεται να είπε στη συνάντηση της πλειοψηφίας, έως εκείνη την ημέρα θα επιδιώξει να μην υπάρξει πρόσφορο έδαφος για ονοματολογία, ποιος πάει πού.

Ένσταση απ’ τη Σοφία Δόλκα κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία ο Δημήτρης Βουνάτσος είναι… δημοτικός σύμβουλος! Σήμερα πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου ορκίζεται με ένα λιγότερο σύμβουλο

Και δήμαρχος, και δημοτικός σύμβουλος! τη 13η σελίδα ανακηρύσσεται Δήμαρχος, στην 15η δημοτικός σύμβουλος. Ο λόγος για το Δημήτρη Βουνάτσο, που σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η κάλπη τού έδωσε δύο ιδιότητες, και μάλιστα αδιαίρετες μεταξύ τους. Αποτέλεσμα της ολοφάνερης παραδρομής, είναι σήμερα το απόγευμα να μην ορκιστεί η 12η κατά σειρά δημοτική σύμβουλος της Μυτιλήνης απ’ την πλειοψηφία, η Σοφία Δόλκα, που θα πρέπει να δικαιωθεί δικαστικά, για να πάρει την έδρα, που τώρα, εμφανίζεται να της παίρνει ο… Δήμαρχος. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει ψηφίας, δεν προσμετράται στις εθνικές εκλογές, όπου σε αυτές και «έδρα» για τον κατ’ αντιστοιχία ο Πρωθυ- επικεφαλής. πουργός καταλαμβάνει μία Την προηγούμενη βδομάεκ των τριακοσίων εδρών δα, όταν και κοινοποιήθηκε του κοινοβουλίου, στην αυ- η επικυρωμένη απόφαση τοδιοίκηση, ο επικεφαλής του Πρωτοδικείου Μυτιλήδεν κατέχει έδρα στο συμ- νης στον εκλεγέντα Δήμαρβούλιο. Οπότε, όταν υπο- χο Λέσβου, Δημήτρη Βουλογίζονται οι έδρες που κα- νάτσο, διαπιστώθηκε, όπως ταλαμβάνει σε κάθε όργανο μας είπε ο δικηγόρος του ο συνδυασμός της πλειο- συνδυασμού «Λαϊκή Ενότη-

Σ

τα - Αυτόνομη Υπέρβαση Δήμου Λέσβου», Στρατής Πέτρου, ότι «ενώ στη σελίδα 13 είναι σαφές κι αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο επικεφαλής εκλέγεται Δήμαρχος, δυο σελίδες μετά, ο κ. Βουνάτσος χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος, έχοντας όλες τις ψήφους του συνδυασμού, τακτικός δημοτικός σύμβουλος απ’ την εκλογική περιφέρεια Μυτιλήνης».

Ένσταση άμεσα Όπως υποθέτει ο κ. Πέτρου, επειδή οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών, κατέλαβαν θέση δημοτικού συμβούλου, το δικαστήριο εκ παραδρομής, συμπεριέλαβε στην απόφαση ως σύμβουλο και τον ανακηρυχθέντα ήδη ως Δήμαρχο.

Με βάση αυτή την παραδρομή, ο συνδυασμός του Δημήτρη Βουνάτσου, που στην περιφέρεια του νυν Δήμου Μυτιλήνης, παίρνει 12 έδρες, εκλέγει ως τελευταία δημοτική σύμβουλο, την Ανθούλα Βαμβουρέλλη, και μένει εκτός συμβουλίου, η 12η σε αριθμό σταυρών, Σοφία Δόλκα. Σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή, ο κ. Πέτρου θα υποβάλει ένσταση για λογαριασμό της κ. Δόλκα, η οποία και θα διεκδικεί την έδρα του… Δημάρχου. Όπως και το σύνολο των ενστάσεων που θα υποβληθούν έως τις 3 Ιανουαρίου για την απόφαση των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ένσταση θα διαβιβαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

για εκδίκαση, ενώ η κ. Δόλκα σήμερα δεν θα ορκιστεί διότι τυπικά δεν εμφανίζεται να έχει εκλεγεί, αφού δεν έχει περιληφθεί στην επικυρωμένη δικαστική απόφαση. «Η εμπειρία και απ’ τις εκλογές του 2006 στο Δήμο Πέτρας, δείχνει πως το Διοικητικό Πρωτοδικείο, άμεσα, πιθανόν και μέσα στον Ιανουάριο, να εκδικάσει την ένσταση και να λήξει το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Πέτρου.

«Στεναχωρήθηκα, ενοχλήθηκα…» Η κ. Δόλκα, που η πρώτη της συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέρα από επιτυχής, καθίσταται και περιπετειώδης μετά τη δικαστική απόφαση, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε ότι «θα ήταν υποκρισία να πω ότι δεν ενοχλήθηκα, δεν στεναχωρήθηκα, όταν έμαθα πως από παραδρομή

δεν θα ορκιστώ, όπως οι υπόλοιποι 44 δημοτικοί σύμβουλοι». Η ίδια πρόσθεσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα πικραμένη, και για προσωπικούς λόγους, και για το γεγονός ότι καλείται να εξηγήσει σε φίλους, γνωστούς αλλά και ψηφοφόρους γιατί δεν ορκίστηκε. «Ελπίζω να λυθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτό το τυπικό ζήτημα», κατέληξε η κ. Δόλκα, που όμως, θα πρέπει να το επισημάνουμε εξαιτίας αυτής της «περιπέτειας», πέραν του ότι δεν θα μετάσχει στην ορκωμοσία και στις δημαιρεσίες της Κυριακής, ενδεχομένως να «στερηθεί» ρόλους και θέσεις ευθύνης, που ο Δήμαρχος θα μοιράσει στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας την επόμενη βδομάδα, όταν δηλαδή εκείνη τυπικά δεν θα είναι σύμβουλος. ΜΑΡ.ΠΛ.


9

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Χθες η τελετή ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και το πρώτο μήνυμα του Δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή

Με ελπίδες και αγωνιστική διάθεση της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ια σημαδιακή μέρα, ήταν η χθεσινή για τη Λήμνο. Η ορκωμοσία του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου της Λήμνου, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης για το μοναδικό δήμο του νησιού. Ο νέος Δήμαρχος Αντώνης Χατζηδιαμαντής, μαζί με τους δημοτικούς και τοπικούς του συμβούλους, ορκίστηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», παρουσία όλων των τοπικών αρχών του νησιού. Με αισιόδοξα μηνύματα και όλες τις δημοτικές για το νέο Δήμο Λήμνου, παρατάξεις «σε μια ειλι«που γεννά ελπίδες και κρινή προσπάθεια συνερπροσδοκίες, την ίδια ώρα γασίας και δημιουργικής που η οικονομική κρίση συνεισφοράς για την επίμεταβάλλεται σε κρίση τευξη των κοινών μας θεσμών και αξιών και ε- στόχων. Οι εκλογές τελείπηρεάζει κάθε πτυχή της ωσαν, τώρα ας στρατευζωής μας» καλωσόρισε ο θούμε όλοι απέναντι στον Δήμαρχος Αντώνης Χα- μόνο αντίπαλο, που είναι τζηδιαμαντής, τους παρα- τα προβλήματα της Λήβρισκόμενους στην εκδή- μνου και των κατοίκων λωση. Στην τελετή ορκω- της». μοσίας, χοροστάτησε ο Ο νέος Δήμαρχος απεύΜητροπολίτης Λήμνου θυνε και πρόσκληση προς και Αγίου Ευστρατίου, Ιε- τους πολίτες του νησιού, ρόθεος, ενώ συμμετείχαν να στηρίξουν αυτή την ο απερχόμενος Έπαρχος προσπάθεια καθώς, όπως Λήμνου, Δημήτρης Σάρα- τόνισε, «έχουμε ανάγκη γκας, ο απερχόμενος Δή- τη συμμετοχή, τις ιδέες, μαρχος Μύρινας, Νάσος τις προτάσεις, τις διαφωΣκαμάγκης, εκπρόσωποι νίες, τις αντιρρήσεις καστρατιωτικών και πολιτι- θενός από εσάς». κών αρχών του νησιού. Σε ό,τι αφορά στις διεκ«Αναλαμβάνουμε την ευ- δικήσεις και τον αγώνα θύνη διακυβέρνησης των για τα προβλήματα του τοπικών υποθέσεων σε νησιού, ο κ. Χατζηδιαμαμια δύσκολη εποχή, που ντής τόνισε ότι η Τοπική η απαισιοδοξία και η α- Αυτοδιοίκηση θα είναι πογοήτευση είναι διάχυ- στην πρώτη γραμμή του τες γύρω μας. Βιώνουμε αγώνα για τη διεκδίκηση μία δύσκολη οικονομική της επίλυσης των βασισυγκυρία σαν χώρα, που κών και κρίσιμων προείναι ακόμα πιο δύσκολη βλημάτων. για το νησί μας» τόνισε Όμως παράλληλα η Αυστην ομιλία του, ο Δή- τοδιοίκηση, σύμφωνα με μαρχος Λήμνου, ενώ για το Δήμαρχο Λήμνου, θα το θέμα της ανάπτυξης πρέπει να βρεθεί στην του νησιού, ανέφερε ότι πρωτοπορία των αλλαγών «η αλλαγή πολλών δεδο- που έχει ανάγκη ο τόπος μένων που καθόρισαν την «όχι γιατί μας υποχρεώπορεία της Λήμνου για νουν αλλά γιατί συνειδηπολλά χρόνια, έχουν ανα- τοποιούμε ότι δεν πάει τρέψει το υφιστάμενο α- άλλο». ναπτυξιακό μοντέλο, έ- Ακόμη τόνισε ότι τους χουν φέρει σε αμηχανία, περιμένει σκληρή δουπαραγωγούς, επαγγελμα- λειά, αιρετούς και εργατίες και εργαζόμενους και ζόμενους στην αυτοδιοίθέτουν επί τάπητος, το κηση, «δουλειά με σχέκαίριο ζήτημα της ανά- διο, πρόγραμμα και θέπτυξης. Η δύσκολη αυτή συγκυρία πρέπει να συνεγείρει όλους τους άξιους, ικανούς και δημιουργικούς πολίτες του νησιού μας».

Μ

Με αρχές, αξίες και προγραμματικές προτάσεις Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι η παράταξη «Ενωμένοι για τη Λήμνο», θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση «τις αρχές, τις αξίες και τις προγραμματικές προτάσεις για τις οποίες μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του, ο λαός της Λήμνου», ενώ κάλεσε

Πολύς κόσμος χθες στο θέατρο «Μαρούλα», στην ορκωμοσία του πρώτου Δήμαρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή

ληση, με διάθεση προσφοράς και με σεβασμό στο δημότη, με καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις, με αξιοκρατία και διαφάνεια».

Το κεντρικό κράτος Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του κράτους, ο κ. Χατζηδιαμαντής ανέφερε ότι «η πολιτεία επιχειρεί για μια ακόμη φορά να μεταθέσει βάρη στην αυτοδιοίκηση, καθώς μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους, με σημαντικές καθυστερήσεις και ασάφειες στην εξειδίκευση και εφαρμογή του σχεδιασμού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, δεν μπορεί να συντελεσθεί με επιτυχία, η τεράστια διοικητική αλλαγή που επιχειρείται. Δεν είναι δυνατόν στο τέλος κάθε χρόνου και προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να περικόπτεται η ΣΑΤΑ, το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Σχετικά με τις διεκδικήσεις, αυτές, όπως τόνισε, θα γίνουν μέσα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση των δεσμεύσεων και την αντιμε-

τώπιση κρίσιμων αναγκών των νησιωτικών δήμων, «όμως εμείς οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να περιορίσουμε κατά το δυνατό, τις συνέπειες αυτών των πολιτικών, βελτιώνοντας την απόδοση των υπηρεσιών μας, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας, ανεβάζοντας την ποιότητα της δουλειάς μας. Οι μήνες που ακολουθούν, είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί κάθε μέρα θα πρέπει να κερδί-

ζουμε και ένα στοίχημα με το χρόνο και τα προβλήματα, ώστε να καταφέρουμε να “στήσουμε” το νέο μας Δήμο, το Δήμο της Λήμνου σε σωστές βάσεις», τόνισε ο νέος Δήμαρχος Λήμνου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε στους τοπικούς συμβούλους, τονίζοντας ότι το στοίχημα της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε «για να δώσουμε πνοή στα χωριά

μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας». Τέλος, ζήτησε τη βοήθεια όλων και τη χαρακτήρισε πολύτιμη όπως και «την κατανόηση σας απαραίτητη. Η συνεργασία σας επιβεβλημένη. Η διάθεση για προσφορά, ευπρόσδεκτη. Εμείς δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι, όλοι μαζί, να εργαστούμε συλλογικά, για το κοινό μας μέλλον, που θέλουμε να είναι και θα είναι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο».


10

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τον οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που μεταφέρει όλες τις γενικές διευθύνσεις των υπηρεσιών, απ’ τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σαλπάραμε για… Πειραιά εν θα υπάγονται στη Σύρο, αλλά στον Πειραιά, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δηλαδή όσες υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου θα ασκούν κρατικές αρμοδιότητες. Αυτό φαίνεται στο Προεδρικό Διάταγμα του οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει απ’ την 1η Ιανουαρίου 2011, με την έναρξη της εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πάντως, παρότι η αποκέντρωση μάς μεταφέρει διοικητικά στο κέντρο της χώρας, είναι σαφώς προτιμότερο για τις τοπικές υποθέσεις, αντί για τη Σύρο, ο έλεγχος να ασκείται απ’ τον Πειραιά. Όπως ανακοινώθηκε χθες απ’ το Υπουρ-

Δ

γείο Εσωτερικών, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα προεδρικά διατάγματα των Οργανισμών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες συστήνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης». Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συστήνεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που αφορά τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, πήρε τον αριθμό 143 του 2010 (ΦΕΚ Α΄ 236/27.12.2010). Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν απ’ τους φορείς του νομού Δωδεκανήσου, αλλά και απ’ τη Λέσβο, όπου μετά και το σχετικό δημοσίευμά μας ότι όλη η Διοίκηση πάει στη Σύρο, εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες απ’ τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια

αλλά και ερώτηση στη Βουλή απ’ το Σπύρο Γαληνό, το αρχικό σχέδιο του ΠΔ διαφοροποιήθηκε. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, ήταν το σύνολο των Γενικών Διευθύνσεων να εδρεύει πλέον αντί για την Ερμούπολη, στον Πειραιά. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΠΔ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει ως έδρα τον Πειραιά και με το νέο οργανόγραμμά της, όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται άμεσα στο Γενικό Γραμματέα (Γραφείο Γενικού Γραμματέα, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας Π.Σ.Ε.Α., Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης, Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου) όπως και οι τρεις Γενικές Διευθύνσεις (Εσωτερικής Λειτουργίας, Χω-

ροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων) θα εδρεύουν στον Πειραιά. Στη Μυτιλήνη θα εδρεύουν οι ακόλουθες υπηρεσίες: Διεύθυνση Διοικητικού - Οικονομικού Βορείου Αιγαίου, Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης, Μετανάστευσης και Κοινωνικών Υποθέσεων Βορείου Αιγαίου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου, Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου, Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου και Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Βορείου Αιγαίου. Αντίστοιχες υπηρεσίες θα εδρεύουν και στη Σύρο, ενώ -προς ικανοποίηση των προσπαθειών των Δωδεκανήσιων- κάποιες υπηρεσίες θα έχουν έδρα και τη Ρόδο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες απ’ το Υπουργείο Οικονομικών, 25 νομοί μπαίνουν απ’ τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, στο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Κι η Λέσβος με νέες τιμές; της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY πισήμως το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, όλα τα σενάρια που τους τελευταίους μήνες ανέφεραν πως επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών με την ένταξη όλων των οικισμών 25 συνολικά νομών. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας μάλιστα στην κρατική τηλεόραση, προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι Εφορίες θα έχουν στη διάθεσή τους, πίνακες με τις νέες τιμές, οι οποίες και θα ισχύσουν απ’ την επόμενη βδομάδα. Μεταξύ των νομών -που σημειωτέον δεν αναφέρονται αναλυτικά στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών- οι διαρροές του προηγούμενου διαστήματος, εμφάνιζαν και αυτόν της Λέσβου, όπου συνολικά 172 περιοχές, ή όλα τα χωριά και οι οικισμοί στα νησιά, εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. «Οι υπηρεσίες του Υπουρ- Ιανουαρίου, οι Εφορίες θα γείου Οικονομικών δούλε- έχουν στα χέρια τους, νέψαν εντατικά το τελευταίο ους πίνακες με τις αντικειδιάστημα και καταφέραμε μενικές αξίες, για να ξέαυτή τη στιγμή που μιλά- ρουν πώς θα λειτουργήμε, να είμαστε έτοιμοι να σουν. Αυτά θα δοθούν όλα προχωρήσουμε έτσι ώστε στη δημοσιότητα και θα οαπό 1/1/11, 25 νομοί να λοκληρώσουμε αυτό το μπουν ολοκληρωμένα στο έργο, το οποίο είναι πολύ σύστημα αντικειμενικών μεγάλο και σημαντικό». αξιών. Αυτό θα δώσει τη Το στέλεχος της κυβέρνηδυνατότητα προσδιορι- σης υποστήριξε πως η κασμού της αξίας των οικο- θολική εφαρμογή των απέδων και των ακινήτων, ντικειμενικών αξιών, δε ώστε αυτός να γίνεται με βοηθάει μόνο το κράτος, αντικειμενικά και επιστη- αλλά και τους φορολογούμονικά κριτήρια», δήλωσε μενους, γιατί, όπως είπε, μιλώντας στην ΕΤ3, ο Υ- όταν ξέρουν ποια είναι η φυπουργός Οικονομικών, φορολογητέα ύλη εκ των Δημήτρης Κουσελάς, για προτέρων, μπορούν να κάνα προσθέσει, πως «στις 3 νουν τους προγραμματι-

Ε

σμούς τους. Βοηθάει επίσης, όπως ανέφερε, και στο δίκαιο καταμερισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. «Η αξία του κάθε ακινήτου, θα πάψει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Έχει ήδη υπολογιστεί με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ -και όχι μόνο εισπρακτικά», επισήμανε.

Πιο υψηλές και πόσο; Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Υφυπουργού, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αντικειμενικές τιμές ακινήτων σε 4.500 περιοχές, που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές με τις οποίες, στις περιοχές αυτές, θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κλπ. Έως τώρα, στις περιοχές αυτές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών, οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, «στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ενδεικτικές -

συγκριτικές τιμές των Δ.Ο.Υ., αφού οι τελευταίες ήταν “τεχνητά συμπιεσμένες”, όπως λένε παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών». Η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσής τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του αρθρ. 41 του ν. 1249/82, συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών, «τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1η Μαρτίου 2007 και μετά». Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ακόμη ότι «το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών

ακινήτων, αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ». Όλα αυτά πάντως προϊδεάζουν, δίχως ακόμη τίποτε να είναι σίγουρο, πως πολύ πιθανόν οι πίνακες

που θα έρθουν στις Εφορίες με τις νέες τιμές σε κάθε περιοχή, δεν θα είναι εκείνες που είχαν ως πρόταση, φύγει το Δεκέμβριο του 2008 απ’ την αρμόδια τοπική γνωμοδοτική επιτροπή του νομού Λέσβου, αλλά σαφώς υψηλότερες. Το πόσο, και σε ποια χωριά, θα γίνει γνωστό με το νέο χρόνο, που θα προσθέσει ακόμη μία επιβάρυνση σε όσους προτίθενται να κάνουν την οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου.

Προβλήματα στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης 200 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της ΛέΠξη ερίπου σβου, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την είσπρατης εξισωτικής αποζημίωσης. Πρόκειται για προβλήματα που εμφανίζονται κάθε χρόνο, όπως είναι λάθη στην καταγραφή των στοιχείων, μη προσκόμιση βεβαιώσεων. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών, που χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν την εξισωτική αποζημίωση λόγω αυξημένου εξωγεωργικού εισοδήματος. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, δεν αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Λέσβου, προβλήματα με υπερβατικές ενότητες. Δηλαδή δεν υπάρχουν βοσκοτόπια και κτήματα, που είναι δηλωμένα ως βοσκότοποι τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αριθμός των παραγωγών που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξισωτική αποζημίωση, είναι τόσο μικρός. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους που διαπιστώνουν περικοπές ή απώλεια της εξισωτικής, να καταθέσουν εκ νέου ενστάσεις. Μάλιστα προβλέπεται να ανοίξει άμεσα το on line σύστημα για διοικητικές πράξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και για διορθώσεις.


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται νεόχτιστο διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ 115τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, δυο μεγάλα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, δυο μεγάλα μπαλκόνια, δυο εσωτερικές αποθήκες, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, ήσυχη περιοχή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. Τηλ.: 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο 35τ.μ., διαμπερές, στην περιοχή Καλλιθέα Πυργέλια. Μεγάλος ενιαίος χώρος με μονό κρεβάτι, ηλ. κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. Τηλ.: 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται 4αρι διαμπερές διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητη μεγάλη κουζίνα, 3 υ/δ, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. Τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται 3αρι διαμέρισμα ρετιρέ στην περιοχή Γηπέδου. Τιμή 380 ευρώ. Πάρκινγκ - ηλιακός. Πληρ. Τηλ.: 22510 45181. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα νεόκτιστη μεζονέτα, 95 τ.μ., με αyλή και δυο υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή -Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, νεόκτιστη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι (πάνω από την πλατεία Αλυσίδας), με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι ορόφου, πάνω από το Γήπεδο (οδός Παμφίλης), σε ιδιόκτητη τριώροφη οικοδομή, με 4 ενοίκους. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ, χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία στις Καμάρες, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτονομία, γκαράζ και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται καινούργιο, ανεξάρτητο, άνετο τριάρι 90 τ.μ., σε διπλοκατοικία πάνω από το Γήπεδο (Καλλιθέα). Με αυτόνομο καλοριφέρ, αυλή και μεγάλες ντουλάπες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στη Θερμή ανεξάρτητο τριάρι στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας, σε μεγάλο παραθαλάσσιο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων στο Ακρωτήρι, σε χαμηλή τιμή. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Νεάπολη δυάρι επιπλωμένο, 45 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, με κήπο. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι επιπλωμένο, ημιυπόγειο, στη Ζωοδόχου Πηγής, καινούργιο, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, επιπλωμένη, με κλιματισμό, θέση για μεγάλο πλυντήριο, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6949618210.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άνω Χάλικα, 38 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πάρκινγκ και θέα. Πληρ. τηλ. 22510 43280 και 6937-029075.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα τεσσάρι 116 τ.μ., 3ου και τελευταίου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 1 WC, 1 μπάνιο, 3 υπνοδωμάτια, διαμπερές και με μεγάλα μπαλκόνια. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 35 τ.μ. γκαρσονιέρα, καινούργια, επιπλωμένη, με 1 χώρο στάθμευσης, μπαλκόνι με θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα με κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στην Ε. Βοστάνη 31. Πληρ. τηλ. 22510 28193 & 6937-448640. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Ζωοδόχου Πηγής 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ολοκαίνουργια, με αυλή, αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ψυγείο, τηλεόραση, κουζίνα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-373792, 22510 41564. Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με κλιματισμό, αυτόνομη θέρμανση, υπέροχη θέα και χωρίς κοινόχρηστα, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6946-334198.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Eνοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 90τ.μ., πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεζονέτα 12 χλμ. έξω από την πόλη, 190 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, τζάκι, 2 μπάνια, αυτόνομη θέρμανση, μέσα σε οικόπεδο 2 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στην Αγιάσο, 100 τ.μ., σε 3 ορόφους, με 3 υπνοδωμάτια, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, 1ου ορόφου. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στις εργατικές κατοικίες Χρυσομαλλούσας δυάρι 2ου ορόφου, 50 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες 80 τ.μ. μονοκατοικία, σε 2 ορόφους, με 2 υπνοδωμάτια και 100 τ.μ. αύλειο χώρο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία, παλιό αρχοντικό, πρόσφατα ανακαινισμένο, 180 τ.μ., με 4 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά διώροφη κατοικία 110 τ.μ., σε 2 πατώματα, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, 2 μπάνια, τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 105 τ.μ., σε 1ο όροφο, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., 10 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης. Σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, εσωτερική και εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ, κλιματισμός, 70 τ.μ. αυλή με κήπο και πηγάδι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται δίχωρο, καινούργιο διαμέρισμα, 42 τ.μ., στο κεντρο. Πλήρως επιπλωμένο, με ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 61183, 6976496181. Ενοικιάζεται στις Καμάρες (100 μ. πάνω από τον Πλάτανο) καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 27 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Ενιαίος χώρος, με μεγάλο μπαλκόνι (20 τ.μ.), TV, A/C, καναπές-κρεβάτι, πλυντήριο ρούχων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ 80 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, διαμπερές και με πολλά extra, στα Μαύρα Σίδερα. 2 Υ/Δ, σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα με πάσο, καθιστικό. Αυτόνομη θέρμανση 2 A/C, τέντες, μεγάλες βεράντες, με απεριόριστη θέα και θέση ιδιωτικού πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6958168439 και 6945-105859.

Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται τριάρι πλήρως ανακαινισμένο, σε διώροφη οικοδομή στη Σουράδα, με θέα τη θάλασσα. Διαθέτει εσωτερική θέρμανση & τζάκι. Πληρ. τηλ. 6945051340, 6970-404758. Ενοικιάζεται μεζονέτα 3 υπνοδωματίων στη Σουράδα. Διαθέτει γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, τζάκι. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Διαθέτει αυλή, κλειστό γκαράζ για 2 αυτοκίνητα. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα διαμπερές τριάρι 75 τ.μ., ρετιρέ, με θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία 60 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, κουζίνα και αυλή, με κλιματιστικά, έπιπλα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή πολύ προσιτή, περιοχή πίσω από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 6976634053.

Ενοικιάζονται μεγάλη γκαρσονιέρα και στούντιο στο Χάλικα και στο Ακρωτήρι αντίστοιχα, σε πολύ καλές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται μεγάλο, άνετο τεσσάρι, 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με βοηθητικό WC, αυτονομία και μεγάλη, άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, κοντά στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια», με καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 23426, 6955-646222.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 50 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη, με air-condition και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 21129. Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, 4ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (με ηλεκτρικές συσκευές, σαλόνι, υπέρδιπλο κρεβάτι κ.τ.λ.). Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ και air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία, 4 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με TV, ψυγείο πλυντήρια ρούχων/πιάτων κ.τ.λ.. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 3 υπνοδωματίων, 1ου ορόφου, 400 μ. από το γήπεδο (στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια»), με κεντρική θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο. 2ου ορόφου, με διπλά τζαμιά. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6932-282346. Ενοικιάζονται καινούργια διαμερίσματα δυάρια στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6932282346, 6936-834441. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι γωνιακό/διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα), κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο ημιεπιπλωμένο δυάρι, 70 τ.μ., 3ου ορόφου, πλησίον γηπέδου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, διαμπερές, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας (Ασκληπιού και Πρωτοπάτση γωνία), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977073936, 22530 23378, 22530 23911.


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972732918, 22520 42377.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Eνοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, 30τ.μ., επιπλωμένη, πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο γωνιακό τεσσάρι 105 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Καινούργια κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλο γωνιακό μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978-610855, 22510 82461, 44453. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεό-

Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, Α/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-188198) Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται

Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386.

Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία, πλήρως ανακαινισμένη το 2008, 95 τ.μ., 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, αποθήκη, αυλή, 30 τ.μ. ταράτσα, απεριόριστη θέα, σε άριστη κατάσταση, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le188193)

Πωλούνται μεζονέτα & διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, ολοκαίνουργια με €1.700,00/τ.μ.. Επίσης, στην Πέτρα κατοικία & οικόπεδο, υπερευκαιρία. Πληρ. τηλ. 6973029150

Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μυτιλήνη, Καγιάνι, ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία, 77 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 70 τ.μ., 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-187036)

Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651.

Πωλείται 2,5αρι 65τ.μ. στο δεύτερο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χολ, κουζίνα, ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει γραφείο, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. Τηλ.: 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Μυτιλήνη, Καγιάνι, ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία, κατασκευής 2002, 57 τ.μ., 1 Υ/Δ, με 30 τ.μ. ταράτσα, απεριόριστη θέα, σε άριστη κατάσταση, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le187043)

κτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le180566) Καλλονή. Πωλείται μονοκατοικία, 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173755) Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία, 85 τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173673) Μυτιλήνη, Βίγλα. Πωλείται γκαρσονιέρα, 29 τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-169323) Μυτιλήνη, Καμάρες. Πωλείται μονοκατοικία, 120 τ.μ., 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-168046) Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., 2 Υ/Δ,

Πωλείται μονοκατοικία, προσφάτως ανακαινισμένη, 85 τ.μ., και 20 τ.μ. αυλή, στη Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη, σε καλή τιμή. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. www. investinlesvos.com Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 32 ετών. Τιμη 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές στον Πλάτανο, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα 120 τ.μ. + γκαράζ, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από δικό της λέβητα. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται μεζονέτα στον Άνω Χάλικα, 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδα 120 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ. και δικό του λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 52.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από μέσα Αυγούστου. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση, θέα, 1 θέση πάρκινγκ, 7 τ.μ. αποθήκη και 2 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ, ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στην Αθήνα, στου Ζωγράφου, διαμέρισμα σε 5ο και 6ο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χορός πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-180580)

Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-174012)

Μυτιλήνη, Αγ. Ιωάννης Καλυβίτης. Πωλείται διαμέρισμα 52 τ.μ., κατασκευής 2010, με 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-171023) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα, 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173969) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173972) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173976) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 76 τ.μ., 2ου ορόφου, 2 Υ/Δ, 130.000 ευρώ. Aspis Real

Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 104 τ.μ., 3 Υ/Δ, 290.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-165237) Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170133) Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-179879) Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε πολύ καλό σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le191004) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173246)

Πωλείται νεόκτιστη μονοκατοικία 145 τ.μ., σε ένα επίπεδο, μαζί με διαμορφωμένο υπόγειο 145 τ.μ., στη Νεάπολη Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στην περιοχή Καλλιθέα Πυργέλια μεγάλη δίχωρη γκαρσονιέρα, 42 τ.μ., με αυλή, στο ισόγειο μικρής οικογενειακής πολυκατοικίας. Άνετο υπνοδωμάτιο με καθιστικό, μεγάλη κουζίνα με πρόσβαση στην αυλή, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, ήσυχη περιοχή. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται μεζονέτα 2 Υ/Δ στον Αφάλωνα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 64 τ.μ., 1ου ορόφου, με πρόσοψη στην Καβέτσου (Αγία Ειρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ., με γκαράζ, σε οικόπεδο 2,5 στρεμ. στο Πλωμάρι. Πρόσοψη στο δρόμο, 2 Υ/Δ, σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, σποτάκια στο ταβάνι, μπάνιο, μεγάλη βεράντα, ελιές, θέα στο βουνό, 30 τ.μ. γκαράζ και αποθήΜυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται κατάστημα 150 τ.μ., 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le170141) Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 8 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 220.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-189540) Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-189541) Καλλονή. Πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173659) Μυτιλήνη, Κουλμπάρα. Πωλείται οικόπεδο, 93 τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170720) Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο, 275 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100 τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

κη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@realhouses. gr Πωλείται πέτρινη διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στο Δ. Πολιχνίτου (Βρίσα). Κάτω: σαλόνι, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο. Πάνω: 3 Υ/Δ, μικρό χωλ. Αυλή στο πίσω μέρος και αποθήκες. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 80 τ.μ., στην Καλλιθέα. Σε άριστη κατάσταση, με 2 Υ/Δ, ξεχωριστή κουζίνα με πάσο, άνετο χώρο σαλόνι - τραπεζαρία, μικρό χωλ, μπάνιο, μπαλκόνι σε κάθε δωμάτιο, θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, σε ιδιωτική πολυκατοικία με 4 διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται καινούργια δυάρια και γκαρσονιέρες (58 τ.μ., 45 τ.μ. και 38 τ.μ.), πλήρως επιπλωμένα, στο Δ. Μυτιλήνης, 5´ από το κέντρο της Μυτιλήνης. Ξεχωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, Α/C, χωρίς κοινόχρηστα Τιμή από 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses. gr/, info@realhouses.gr Πωλείται καινούργια, πολυτελής, επιπλωμένη, παραλιακή μεζονέτα 80 τ.μ., στην Ευρειακή Γέρας, 40 τ.μ. υπόγειο με κλειστό γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, 2 μπάνια, 2 κουζίνες, σαλόνι, 2 Υ/Δ, ιταλικά έπιπλα, γερμανικά κουφώματα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο, πολυτελούς κατασκευής, στον 1ο όροφο, 100 τ.μ., περιοχή Χρυσομαλλούσας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr realestate.gr 175284)

(κωδικός:

le-

Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο 550 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200 τ.μ., 80.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le175289) Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le174389) Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 8.700 τ.μ., με δυνατότητα κόμβου, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le177610) Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le178144) Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-176040)


14 Πωλείται μονοκατοικία 190 τ.μ., με μεγάλη αυλή και κλειστό γκαράζ, στην περιοχή Κιόσκι. Κάτω: μεγάλος χώρος κουζίνα, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστό καθιστικό, χωλ, αυλή, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ (1 επικοινωνεί με άνετο μπάνιο), μεγάλο χωλ, μπαλκόνι. Αυτόνομη θέρμανση, 3 A/Cs, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα, 4 Υ/Δ, στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι 75 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Καλλιθέα. Τιμή 130.000 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται μεγάλο δυάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι 76 τ.μ., 3ου ορόφου, με μεγάλη βεράντα. Τιμή 125.000 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται καινούργια μεζονέτα, περιοχή Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα και μικρή αυλή στο πλάι, 20 μ. από τη θάλασσα, 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή τού 2005. Τιμή 85000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ., με 50 τ.μ. ισόγειο χώρο, στη Βαρειά (επί του παραλιακού δρόμου), τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται στην Επάνω Σκάλα, περιοχή Αγ. Νικολάου, δυάρι 55 τ.μ., σε καταπληκτική τιμή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες 4 ετών, σε διώροφη οικοδομή, πλησίον της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condi-

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δυάρι 75 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Μεγάλος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, γωνιακή κουζίνα, άνετο Υ/Δ με 2 ντουλάπες, ευρύχωρο μπάνιο με γωνιακή μπανιερά (υδρομασάζ), έξτρα ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr (κωδ. 268) Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται πολυτελές, πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δίπατο, 120 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Κάτω: Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα από άριστα υλικά, με πάσο και σποτάκια στο ταβάνι, ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο), μεγάλο μπάνιο με υδρομασάζ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι. Πάνω: 1 Υ/Δ, WC, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ., με υπέροχη θέα. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr (κωδ. 267). Πωλείται δυάρι 50 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Χωλ, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνι με τέντα και θέα, ηλιακός. Τιμή 53.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακή πέτρινη παλιά μονοκατοικία, σε οικόπεδο 120 τ.μ., με καταπληκτική θέα στο κάστρο, στο Συνοικισμό. Εντός σχεδίου, νερό, ρεύμα, κτίζει 155 τ.μ., 2 ορόφους συν υπόγεια (από την κάτω πλευρά ισόγειο). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

tion, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ., περιοχή Λαγκάδας, με αυλή και θέα. Τιμή 65.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 1ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510

Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

47456 και 6977-359251. Πωλείται δυάρι 55 τ.μ. στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 80 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 120 τ.μ., με πατάρι 40 τ.μ. και 55 τ.μ. βοηθητικούς χώρους. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των 120 τ.μ. κατά 80 τ.μ. (σύνολο 200τ.μ.).

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 76 τ.μ., με ημιυπόγειο 25 τ.μ. και αυλή, στον Πολιχνίτο. Καινούργια παράθυρα, ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, πέτρες Καρύστου στην αυλή, πλακάκια στο ημιυπόγειο και ντουλάπα, άνετη βεράντα με πλακάκια, μπόιλερ, εξωτερική αποθήκη. Κάτω: σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μικρή αποθήκη. Πάνω: χωλ με ντουλάπα, 1 Υ/Δ, βεράντα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεζονέτα 1ου ορόφου 117τ.μ., κατασκευής 2005, με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, στη Βαρειά, τιμή 215.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

REALHOUSES

AEOLIAN ESTATE

Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974472262 www.realhouses.gr

Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

ASPIS REAL ESTATE

REALPRO

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

ΑΚΙΝΗΤΩΝ

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ

WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται MINI-MARKET σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, με όλο τον εξοπλισμό και το εμπόρευμα. Δεκτός κάθε λογιστικός έλεγχος. Τιμή 27.000 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλούνται στο Κομκό 2 οικόπεδα των 360 τ.μ. και 1.070 τ.μ. αντίστοιχα, εντός οικισμού, με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΣΤΕΓΑΣΗ Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

LESVOSESTATE

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης οικόπεδο 160 τ.μ., με δυνατότητα

ΠΛΩMAPI

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα - Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

EPEΣOΣ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com

δόμησης 230 τ.μ.. Τιμή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


15

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κύριων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή 180.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι, 1ου ορόφου, στο Συνοικισμό, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους, εμβαδού 80τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 104τ.μ., στην περιοχή Σουράδα Ακλειδιού, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο. Πολυτελής Κατασκευή. Αυτόνομη θέρμανση. Γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται ολοκαίνουριο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμική θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr

Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία. 3 Υ/Δ. στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος, ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974778561. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ, τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, καινούργια και επιπλωμένη, στο Βουναράκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 86 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, με αυλή και θέα, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση, Συνοικισμός Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μεζονέτα 142 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην Παναγιούδα. Τιμή Λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 125 τ.μ. + 65 τ.μ., υπόγειο, με 3 Υ/Δ και 180 τ.μ. αυλή, στα Αλυφαντά. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται 60 τ.μ., μονοκατοικία, με 1 Υ/Δ και Σ.Δ. 20 τ.μ., στο Κιόσκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται παλιά οικία 55 τ.μ. + 55 τ.μ. υπόγειο, με αυλή και θέα το κάστρο, στο Συνοικισμό. ΜΕ-

Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

της Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

άπολη Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 Υ/Δ, με υπόλοιπο Σ.Δ. 85 τ.μ. και αυλή, σε πολύ καλή κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, άρτιο, χτίζει 200 τ.μ., με θέα και στο όριο του οικισμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 105 τ.μ., με 3 Υ/Δ και αυλή, σε διπλοκατοικία, με υπόλοιπο Σ.Δ. 150 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οικόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επιπλέον 75 τ.μ., στο Συνοικισμό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται διαμέρισμα 54 τ.μ., ισόγειο, με 1 Υ/Δ, στο κέντρο

Ενοικιάζονται καινούργια γραφεία 30 τ.μ., επί της Ερμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται κατάστημα 41 τ.μ. επί της Ερμού, στο ύψος της Επάνω Σκάλας. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στη Νε-

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ., χτίζει 230 τ.μ. στους Πύργους Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ., εν-

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis-realestate.com Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. τός οικισμού, χτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στο Κουμκό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ., στη Λουτρόπολη Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 13.000 τ.μ., στην περιοχή της ΔΕΗ, στη ζώνη χαμηλής όχλησης, χτίζει 7.000 τ.μ.. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr


16 Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται αποθήκη στην Παγανή 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη στην Χρυσομαλλούσα ισογείου, 150 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται μικρό γραφείο, ευρισκόμενο στην αρχή της Ερμού (πλησίον Alpha Bank). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατάστημα 150 τ.μ. στην κεντρική αγορά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα κεντρικό, Κουντουριώτου 83, (τώρα λειτουργεί ως Chicago Chicken and Pizza), 111 τ.μ. με πατάρι 75 τ.μ., αίθριο 23 τ.μ. και πρασιά. Πληρ. Τηλ.: 22510 41712, 6972-512736. Ενοικιάζεται γραφείο 40 τ.μ., πλησίον Ερμού, στο ύψος του Αγίου Θεράποντος. Ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 90 τ.μ. + πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται κατάστημα 108 τ.μ. για οποιαδήποτε χρήση, με αυλήπάρκινγκ, στο 12ο χλμ. Μυτιλήνης - Πλωμαρίου, περιοχή Ντίπι, δίπλα στο πρατήριο ΕΚΟ. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901. Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ., στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα επί της προκυμαίας, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία κατάλληλη για επαγγελματική στέγη, 145 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται επιχείρηση εμπορίας τροφίμων (μετά από 10ετή λειτουργία), ευρισκόμενη εντός κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης (μετά τη Μητρόπολη). Εμβαδόν καταστήματος 24τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση - καφενείο, στην οδό Ιωακείμ Γ5 (στενάκι αγοράς), τιμή λογική. Mόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6948915881. Πωλείται επιχείρηση στούντιο περιποίησης άκρων, σε πολύ προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 45110, 6979-676767. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επικερδής επιχείρησηψητοπωλείο, στο κέντρο της πόλης. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973371491.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός ζαχαροπλαστείου ολόκληρος ή και κομμάτια του. Ένα αυτοκίνητο ψυγείο VITTO 108 MERCEDES, μηχανή HONDA TRANSALPE. Πληρ. Τηλ.: 6973-037808, ώρες καταστημάτων.

Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 160.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.: 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδόν 2 στρεμμάτων με δυνατότητα οικοδόμησης 160 τ.μ οικίας, εφάπτεται σε δρόμο χωρίς κλίσεις. Τιμή 90.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.: 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Στην Καλλονή πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα εντός σχεδίου πόλεως, σε κεντρική περιοχή, από 252 τ.μ. έως 540 τ.μ.. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 22530 22146

Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 1 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 180 τ.μ., με μια μικρή κλίση 10% και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 923 τ.μ., στον Άνω Χάλικα (στους Δυο Αγίους), με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μικρή κλήση, πάνω στο δημοτικό δρόμο. Χτίζει 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται ποσοστό εξ αδιαιρέτου ελαιοκτήματος στη θέση «Κέντρο» και τοποθεσία Κουφόπετρα, επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, συνολικής έκτασης 10 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 210 7491292 και 22510 26914 Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη Νεάπολη. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., με ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο στην περιοχή Φάρος, 13 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850 τ.μ. με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λάρσος, 8,5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ. + το γκαράζ, με απεριόριστη θέα και 3 προσβάσιμους δρόμους. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Αφάλωνα οικόπεδο 365 τ.μ., με παλιά πέτρινη οικία 90 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, επίπεδο, περιφραγμένο, με μεγάλη πρόσοψη στη δημοτική οδό (13 μ.). Χτίζει 320 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ. στην περιοχή της Πέτρας (Πετρί). Πανοραμική θέα, μεγάλη πρόσοψη στο δρόμο. Τιμή 90.000 ευρώ, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6977637313, 6974-123430. Πωλείται οικόπεδο 60 τ.μ. (με παλιό πέτρινο κτίσμα) στον Πλάτανο, με πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο (Ευριπίδου 7). Συντελεστής δόμησης 1,0. Χτίζει 2 ορόφους (2 μεγάλες γκαρσονιέρες με αυλή). Τιμή 20.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr


17

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται μικρό οικόπεδο, στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.500 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Νεάπολη, με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στους Πύργους Θερμής, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή 110.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 7στρεμ. στη Λακέρδα. Θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα. Κτίζει 260τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Περάματος, εντός οικισμού. Χτίζει 200τ.μ.. Δεν απαιτούνται χωματουργικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Απόφοιτος του Goethe Institut και με μητρική γλώσσα τα γερμανικά παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Γερμανικών για όλα τα επίπεδα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe. Πληρ. τηλ. 6984505902, 22510 54648.

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατό-

Ζητούνται 2 οδηγοί, 1 με δίπλωμα Γ´ κατηγορίας και 1 με δίπλωμα Β´ κατηγορίας. Πληρ. τηλ. 22510 32800. Από ξυλουργείο ζητείται τοποθετητής για έπιπλα κουζίνας, ντουλάπας - πόρτας. Πληρ. τηλ. 6937086330.

Ζητείται κοπέλα με εμπειρία για

τυλίχτρια πίτας σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 22510 45516 (από τις 12 μ. και μετά). Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαί-

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932 - 622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisealestate. com

λαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελ-

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-

δευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extra xrima.gr Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ.6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Smart, μοντέλο 2000, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Από τη Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας - τριετίας, μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936-173447.

Πωλείται Mercedes Sport Coupe Look AMG, 2.000 cc, full extra, με δερμάτινα καθίσματα και γυάλινη οροφή. Πληρ. τηλ. 6982-770592.

Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932455112. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλούνται φορτηγά α) Mercedes 817, μοντέλο ‘94, με ανατροπή και γερανό, 8,5 μ., τιμή 14.800. β) Mitsubishi Canter FH 100, 6 τόνων μικτό βάρος, ανατροπή, μοντέλο του ‘95, τιμή 13.500. γ) Φορτηγό Οm, ανατρεπόμενο, σπαστά πλαϊνά, 4 τόνοι μικτό βάρος, τιμή 3.800. δ) Μηχανήματα i) τσάπα GCB, μοντέλο του ‘90, 12.500 ευρώ, ii) φορτοτάκι Bobcat 843, τιμή 9.500, iii) Φορτοτάκι στενό, 90 εκ. φάρδος, βενζινοκίνητο, ειδικό για οικοδόμους-σοβατζήδες, 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945797607.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται σκυλάκια ράτσας Λαμπραντόρ, 2 μηνών, σε πολύ λογική τιμή, από γνήσιους γονείς της ράτσας. Πληρ. τηλ. 22517 71166.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

τητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (inter-

net). Πληρ. τηλ. 6937012529, 22510 48545. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Νηπιαγωγός αναλαμβάνει υπεύθυνη φύλαξη μικρών παιδιών και βρεφών. Επίσης ενδιαφέρεται και ως υπάλληλος γραφείου. Κάτοχος διπλώματος ECDL και γνώσεις αγγλικής γλώσσας EDEXCEL. Πληρ. τηλ. 6976-606157. Έμπειρη μαία αναλαμβάνει προετοιμασία τοκετού σε εγκυμονούσες, παρέχει βοήθεια στο σπίτι σε λεχώνες και νεογνά και αναλαμβάνει φύλαξη νεογνών.

Πληρ. τηλ. 6937-373792.

Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιω-

μένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


18

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΚΡΙΚΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ηλία Βενέζη 7 - Καλλιθέα Τηλ. 22510 21886

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ερμού 203 Τηλ. 22510 24888 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 30.12.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

17.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗΛΗΜΝΟΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“EUROPEAN EXPRESS”

19.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΛΙΣΣΟΣ”

01.00 ΠΡΟΣ

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

Γράμματα Αναγνωστών

Νεοφεουδάρχες … ή επί το τουρκικότερον Νεοκοτζαμπάσηδες χω γράψει και στο παρελθόν για αυτούς τους… κυρίους. Ακόμα και ορισμό έδωσα, γενικεύοντας από τις λίγες περιπτώσεις που γνώρισα στο μικρό νησί του Ιονίου, την Ιθάκη, όπου διαμένω: Πρόκειται κατά κανόνα για αδίστακτους νεόπλουτους, που τους χαρακτηρίζει η απληστία και η έλλειψη καλλιέργειας. Είμαι βέβαιος ότι η Ιθάκη δεν είναι το μόνο νησί που ελκύει τέτοιους ανθρώπους. Το πρόβλημα πρέπει να υπάρχει σε πολλά μέρη της πατρίδας μας που τα διακρίνει η φυσική και ανθρωπογενής ομορφιά. Ήρθε, πάντως, η στιγμή που χρειάστηκε να αναιρέσω τη γενίκευση του ορισμού μου γράφοντας το άρθρο: Και όμως υπάρχουν «νεοφεουδάρχες» που φροντίζουν το περιβάλλον. Υπάρχουν, λοιπόν, και εξαιρέσεις. Ευτυχώς! Αλλά δεν ήταν κάποιοι σοφοί που είπαν «οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα»; Αυτά που ακολουθούν, αφορούν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με ένα «νεοφεουδάρχη», που αγόρασε μεγάλες εκτάσεις στο νότιο μέρος του νησιού. Μέσα σ’ αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν μερικοί μεσαιωνικοί δρόμοι-μονοπάτια που οδηγούν σε ένα εκκλησάκι,

Έ

την Παναγιά τη Σπηλιώτισσα. Ένα εκκλησάκι χτισμένο μέσα σε σπηλιά, που κι εμένα τον αγνωστικιστή με συγκινεί αφάνταστα. Σ’ αυτό το εκκλησάκι εκκλησιάζονται κάτοικοι του ορεινού Περαχωριού, αλλά και άλλοι. Μέχρι και γάμοι γίνονται σ’ αυτό. Γι’ αυτό το εκκλησάκι, λοιπόν, μου δήλωσε ο νεοφεουδάρχης ότι του ανήκει. Σ’ αυτά που ακολουθούν, παραθέτω αποσπάσματα από διαθήκες φτωχών αγροτών, που αφήνουν λίγα χρήματα για την Παναγιά τη Σπηλιώτισσα εδώ και τέσσερις αιώνες. Οι διαθήκες αυτές, μαζί με άλλα έγγραφα του νοτάριου Γεωργίου Βλασ-

σοπούλου, από το 1636 μέχρι το 1648, δημοσιεύτηκαν από την προϊσταμένη του Αρχείου Κεφαλληνίας, κ. Σταματούλα Ζαπάντη. Ελπίζω ο αναγνώστης να συμφωνήσει ότι ο νεοφεουδάρχης έχει θράσος ανείπωτο όταν ισχυρίζεται ότι η Σπηλιώτισσα είναι ιδιοκτησία του. 1637, 2 Οκτωβρίου. Διαθήκη Τζανή Χαλκιά: «[…] εμπρότης αφίνο το γλικήτατο μου σόμα και τη παναθλία ψιχί τη μπαραδίδο και αφίνο σιχόρεση τη μπάσα ευσεβής και ορθόδοξης χριστιανής τελήα αγάπη και δέομε απαύτους σιχόρεση. αφίνο διά ψιχίς σοτιρίας της

Ηπερεβλοϋμένης Θεοτόκος της Σπιλιότησας μισού βατζελίου χοράφι […]» 1640, 17 Ιανουαρίου. Διαθήκη Τζανή Βλησμά: «[…] ακόμι δια κάπια άσπρα οπού ήχα ηστά χέρια μου της Παναήας Σπιλιότησας τα έχο δομένα ος καθός διλή η θίμιση όπου έχο ιστάς χίρας μου. […]» 1641, 4 Ιουνίου. Διαθήκη του ιερέα Πνευματικού Ζακυθηνού: «[…] αφίνο δια τι ψιχί μου και διά ψιχί σοτηρίας και διά σομάτο δινάμεω τα χαρτιά μου όλα όσα μου ιβρίσκοτε να στέκοτε πάτα ιστό ναώ της Ιπερεβλοϊμένης Θεοτόκος ιστί Σπιλιότισα […]» 1642, 13 Ιανουαρίου. Διαθήκη της Θόδως Καράβαινας: «[…] αφίνο δια τι ψιχί μου και δια ψιχί σοτιρίας και δι’ ασομάτο δινάμεο μία καρίνα αμπέλλη πρικιό μου ιστόπο ιστής Λαγκάδες τιν αφίνο ιστό ναώ της Ιπερεβλοημένης Θεοτόκος της Σπιλλιότισας […]» Τελειώνω διερωτώμενος ποιοι είναι οι αρμόδιοι που θα περιορίσουν τις αρπακτικές ορέξεις του νεοφεουδάρχη; Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει η επίσημη εκκλησία; Έχει ενημερωθεί ο Δεσπότης; Διονύσης Συκιώτης Χημικός περιβαλλοντολόγος

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ν.Π.Δ.Δ ΖΑΧΑΡΕΙΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» Αριθμ. Πρωτ.: 260

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «Προμήθεια ειδών παντοπωλείου, οπωρολαχανικών και φρούτων, ελαιολάδου, κ.λπ. τροφίμων, χαρτικών, φαρμακευτικού υλικού κ.τ.λ.», για τις ανάγκες του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π.Δ.Δ του Δημοτικού Ν.Π.Δ.Δ ΖΑΧΑΡΕΙΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» του Δήμου Αγίας Παρασκευής Λέσβου, προκηρύσσει Δημόσιο επαναληπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης για το ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, είδη κρεοπωλείου, αυγά και είδη ιχθυοπωλείου (φρέσκα) το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό [%] στη νόμιμα διαμορφούμενη κάθε φορά μέση τιμή λιανικής πώλησης του είδους την ημέρα παράδοσης, όπως αυτή προκύπτει από το εκάστοτε εκδιδόμενο δελτίο πιστοποίησης τιμών της υπηρεσίας εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδι-

οίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.3438/2006 & άρθρο 46 του Ν 3801/2009 (ΦΕΚ 163 Α). Για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων [είδη παντοπωλείου - είδη αρτοποιείου, είδη καθαριότητας, χαρτικών, εμφιαλωμένου νερού, φαρμακευτικού υλικού] η ανάθεση θα γίνει σε προμηθευτή [ή προμηθευτές] που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή στις τιμές της μελέτης και με την προϋπόθεση ότι τα προσφερόμενα από αυτόν τρόφιμα καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές της προμήθειας. Η προμήθεια προϋπολογίσθηκε στο ποσό των 163.786,41 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. 11389/1993 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

και Αποκέντρωσης (Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.) Όσοι θα υποβάλλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, μπορούν να στείλουν την προσφορά τους με οποιοδήποτε μέσον, αλλά θα πρέπει να παρίστανται κατά την ώρα αποσφράγισης αυτοπροσώπως ή με νόμιμο αντιπρόσωπό τους. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ενώπιον της Αρμόδιας Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου του έτους 2011, ώρα έναρξης παραλαβής των προσφορών είναι 10:00 π.μ. έως και 11:00 π.μ. στα Γραφεία του Δημοτικού Ιδρύματος Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Παρασκευή, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Η εγγύηση συμμετοχής στο Διαγωνισμό, ορίζεται σε ποσό ίσο προς 5% της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης, δηλ. 5% Χ 163.786,41 € = 8.189 € και συντεταγμένης κατά τον τύπο που ισχύει για το Δημόσιο. Όσοι δεν προσφέρουν όλα τα είδη, το ποσό

της εγγυητικής θα είναι 5% στο ποσό του προϋπολογισμού για το προσφερόμενο είδος. Στον επαναληπτικό διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την παραγωγή, εμπορία και διάθεση των προς προμήθεια προϊόντων, γεγονός που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής στο οικείο επιμελητήριο, για το σύνολο ή μέρος των ειδών. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του Δημοτικού Ν.Π.Δ.Δ. στην Αγία Παρασκευή Λέσβου . Αρμόδια υπάλληλος Κωνσταντίνα Ψούχλου, τηλ. 22530 31654 και 22530 31594. Αγία Παρασκευή, 28-12-2010 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ. του Δημοτικού Ν.Π.Δ.Δ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

ΠΕΜΠΤΗ

415/470156-97

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

19:10 - 20:00 ∆ΥΣΚΟΛΟ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

11:30 - 12:45*

5709-017817-954

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 85231511

20:30 - 21:20

ΛYΣΕΙΣ

9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ 09:55 - 11:00*

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

13:15 - 14:00

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 08:40 - 09:25


ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

19

Να σφραγιστεί οριστικά το πυρηνελαιουργείο στα Πάμφιλα, ζητά ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού Έλεγχοι της Νομαρχίας, διαπίστωσαν παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ην αντίδραση του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Παμφίλων, φέρνει για άλλη μια φορά, η επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου στα Πάμφιλα. Με ανακοίνωση του πριν από λίγες μέρες, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «κίνδυνο της σωματικής και ψυχικής υγείας» των κατοίκων και ζητάει να κλείσει μόνιμα και να μετεγκατασταθεί το πυρηνελαιουργείο. Ένα αίτημα που πηγάζει κυρίως από το ότι, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων που έχει το εργοστάσιο, οι κάτοικοι φοβούνται πως θα υπάρχει ανάλογη εξέλιξη και αυτή τη φορά. Και παρόλο που ο διευθυντής της ΕΑΣ, υποστηρίζει πως πλέον το εργοστάσιο λειτουργεί με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, σε πρόσφατο έλεγχο που έκανε η Νομαρχία, φαίνεται πως διαπιστώθηκαν και πάλι …παραβιάσεις. Το πυρηνελαουργείο των λίες 70 πολιτών της γύρω Παμφίλων, ιδιοκτησίας περιοχής στον Εισαγγετης Ένωσης Αγροτικών λέα και στις αρμόδιες εΣυνεταιρισμών Λέσβου, λεγκτικές υπηρεσίες, που είχε κλείσει πέρυσι, με εξηγούν πως η γειτνίαση προσωρινή ανάκληση της του πυρηνελαιουργείου άδειας από τη Νομαρχία σαπωνοποιείου της ΕΑΛέσβου, λόγω του ότι δεν ΣΛ, με τις κατοικίες τους, πληρούσε τους περιβαλ- θέτει σε σοβαρό κίνδυνο λοντικούς όρους και κα- τη σωματική και ψυχική τόπιν συνεχών διαμαρτυ- τους υγεία. Ανάμεσα σε ριών και σχετικών αιτη- όσα καταγγέλλουν, είναι μάτων από κατοίκους της η έντονη δυσοσμία, οι περιοχής. Μάλιστα τον Α- ρύποι και ο θόρυβος του πρίλιο του 2009, είχε γί- εργοστασίου, που υπονει προς τις αρμόδιες αρ- βαθμίζει την ποιότητα χές, καταγγελία 618 κα- ζωής τους, αλλά και η τοίκων! χρήση της ουσίας εξάνιο, Η λειτουργία του όμως, που, όπως λένε, χρησιμοξανάρχισε πριν από λίγο ποιείται στην εκχύλιση καιρό, μετά από ελέγχους της ελαιοπυρήνας, ουτης Διεύθυνσης ΠΕΧΩ σίας που, όπως υποστητης Περιφέρειας Βορείου ρίζουν, είναι εξαιρετικά Αιγαίου και επανέγκριση επικίνδυνη, λόγω των των περιβαλλοντικών ό- καρκινογόνων πτητικών ρων για το βιομηχανικό ενώσεων που δημιουρσυγκρότημα. Σε αυτή την γούνται. απόφαση, πολλοί λένε Τα παραπάνω επανέλαβε, πως προφανώς έπαιξε μιλώντας στο «Ε», και ο ρόλο και η διόγκωση του γενικός γραμματέας του προβλήματος που δημι- Περιβαλλοντικού Συλλόούργησε τον περσινό χει- γου, Βαγγέλης Παυλής, μώνα, η συσσώρευση πυ- που τονίζει πως κανείς ρήνα στο πυρηνελαιουρ- δεν μπορεί να αμφισβηγείο του Ντιπίου. τήσει το δικαίωμα των καΗ καταγγελία τοίκων στην υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υτου Συλλόγου Σε πρόσφατη ανακοίνωσή πάρχει καμία αλλαγή στα του, ο Περιβαλλοντικός - αποτελέσματα που βλέΠολιτιστικός Σύλλογος πουν οι κάτοικοι από τη Παμφίλων, που για άλλη λειτουργία του εργοσταμια φορά καταγγέλλει τη σίου, ενώ κρίσιμο θεωρεί λειτουργία του πυρηνε- επίσης το θέμα του εξανίλαιουργείου σε απόσταση ου, που ο Σύλλογος έχει μόλις 291 μέτρων από τα θέσει, όπως λέει, στη Διεγκεκριμένα όρια του οι- εύθυνση ΠΕΧΩ της Περικισμού, κάνει και πάλι φέρειας. «Είχαμε πει ότι λόγο για συστηματική και δεν θα επιτρέπαμε να ξασοβαρή ρύπανση της α- νανοίξει το πυρηνελαιτμόσφαιρας και του αν- ουργείο. Λόγω του παθρωπογενούς περιβάλλο- ρελθόντος της ΕΑΣ, φοντος. Αυτό που τονίζει, βόμαστε πως ούτε αυτή είναι οι πρόσφατες επώ- τη φορά θα τηρηθούν οι νυμες ατομικές καταγγε- όροι», λέει ο ίδιος.

Τ

«Χρησιμοποιούνται καρκινογόνες ουσίες» «Λειτουργούμε νόμιμα» Από την πλευρά της ΕΑΣ Λέσβου, ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου, τονίζει πως το πυρηνελαιουργείο λειτουργεί νόμιμα, καθώς και πως άρχισε να δέχεται πυρήνα στα τέλη του περασμένου μήνα, μόνο όταν ήταν έτοιμο να τον διαχειριστεί. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να μην ενοχλούμε και να συμμορφωνόμαστε με τις απαιτήσεις της μελέτης, πάντα υπό το πρίσμα του προγραμματισμού που υπάρχει για μετεγκατάσταση», λέει ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου. «Κατ’ αρχάς, άλλαξε το σχέδιο που διαχειριζόμαστε την πυρήνα, φροντίζουμε να μη δημιουργούμε αποθέματα. Προσπαθούμε να τηρούμε τους περιβαλλοντικούς όρους όσο γίνεται, όπου υπάρχει πρόβλημα, ζητούμε διευκρινίσεις και το θέμα δρομολογείται, δεδομένου και ότι πρόκειται για τεχνολογίες δυσεύρετες και είναι θέμα προγραμματισμού και κόστους. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του Ει-

σαγγελέα να διερευνήσει την καταγγελία των κατοίκων και είτε να επιβάλει κυρώσεις, είτε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο». Όσο για το θέμα των καρκινογόνων ουσιών που ο σύλλογος επιμένει ότι εκπέμπονται από τη λειτουργία του εργοστασίου, ο κ. Χατζηδημητρίου απαντά: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Να είμαστε σοβαροί. Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια στη λειτουργία ενός πυρηνελαιουργείου, που περιγράφονται στη σχετική βιβλιογραφία».

Βρέθηκαν παραβάσεις Ο σύλλογος πάντως, ισχυρίζεται πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι ελλιπής και τονίζει πως τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Νομαρχία, θα πρέπει να τηρήσουν τη νομιμότητα, να απομακρύνουν το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΑΣΛ από τη Σκάλα Παμφίλων και να λάβουν υπόψη τους, εναλλακτικές λύσεις. Κάποιες από αυτές, που ο ίδιος προτείνει, είναι η μεταφορά και διάθεση ελαιοπυρήνας εκτός νησιού, η διάθεσή της σε άλλα εργοστάσια

της Λέσβου, που μπορούν να καλύψουν ανάλογες ανάγκες, η προώθηση εναλλακτικών χρήσεων ανεπεξέργαστης ελαιοπυρήνας, η εφαρμογή καλών πρακτικών στη διαχείρισή της, κ.ά. «Θεωρούμε αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο, το ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζει εις βάρος συμπολιτών του, όπως κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έχει το δικαίωμα να καταδικάζει στην υποβάθμιση, έναν ανθρώπινο πληθυσμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος. Μιλώντας στο «Ε», ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης υπογράμμισε πως έχει ενημερώσει το Σύλλογο σε ό,τι αφορά το θέμα του πυρηνελαιουργείου. Υπενθυμίζει πως η Νομαρχία, που ελέγχει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, πήρε πριν από ενάμιση χρόνο, την απόφαση και έκλεισε το πυρηνελαιουργείο για πρώτη φορά, για ένα χρόνο, και τονίζει πως το εργοστάσιο δεν θα λειτουργούσε σήμερα, αν δεν είχαν δοθεί περιβαλλοντικοί όροι, που τον περα-

σμένο Ιούλιο υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας. Όροι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έφτασαν ωστόσο στο νομαρχιακό συμβούλιο για γνωμοδότηση. Ο αντινομάρχης αναφέρει, επιπλέον, πως σε προγραμματισμένο έλεγχο που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στις 17 του μήνα, τόσο στο πυρηνελαιουργείο των Παμφίλων, όσο και σε αυτό του Ντιπίου, διαπιστώθηκαν παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων. «Έχει γίνει έκθεση ελέγχου, έχει παραδοθεί στους υπευθύνους και έχουμε ζητήσει τις απόψεις τους, προκειμένου να εισηγηθούν πρόστιμα», λέει κλείνοντας ο κ. Βαλσαμίδης. «Κατά την άποψή μου, αν οι μονάδες δεν πληρούν περιβαλλοντικούς όρους, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που ή θα οδηγήσουν στο να συμμορφωθούν, είτε στο να κλείσουν και πάλι. Η Περιφέρεια θα πρέπει, από εδώ και πέρα, να ελέγξει την κατάσταση και να προβεί στις κατάλληλες αποφάσεις».


ΠOΛITIΣMOΣ ● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

!

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Χριστουγεννιάτικα κάλαντα θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε αύριο το μεσημέρι, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τόσο στην Κεντρική Αγορά (περιοχή Μητροπόλεως), όσο και στην Πλατεία Σαπφούς, στα πλαίσια των τελευταίων εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

Έως Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γέρου, με τίτλο «Shades of Love»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Τρίτη 4 Ιανουαρίου «Το Χρονικό της Νάρνια 3: Ο Ταξιδιώτης της Αυγής», του Μάικλ Άπτεντ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Μπεν Μπέρνς, Σκάνταρ Κέινς, Τζόρτζι Χένλεϊ, Γουίλ Πάουλτερ, Λόρα Μπρεντ, Γκάρι Σουίτ, Τίλντα Σουίντον, Σάιμον Πεγκ, Λίαμ Νίσον Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη στις 19:15 και στις 22:00, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 19:15 «Μη σπρώχνεις, έρχομαι», του Τοντ Φίλιπς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Ζακ Γαλιφιανάκης, Μισέλ Μόναγκαν, Τζέιμι Φοξ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): όλες τις μέρες εκτός παραμονής και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, στις 21:30 «Γλυκάκια», του Μπεν Γκλακ (κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα) Τις φωνές τους δανείζουν: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Μανώλης Γιούργος, Ντίνος Σούτης, Άριελ Κωνσταντινίδη, Θάνος Παπακωνσταντίνου Ώρες προβολής (Αίθ. 2): όλες τις μέρες εκτός παραμονής και ανήμερα Πρωτοχρονιάς στις 18:45

Φιλανθρωπικό bazaar από τους μαθητές φιλανθρωπικό bazaar, διοργανώνουν την ερχόμεεβδομάδα, οι μαθητές σχολείων της Μυτιλήνης, ΈστονανηΔημοτικό Θέατρο. Το bazaar θα είναι ανοιχτό την Τρίτη 4 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου από τις 6 το απόγευμα έως και τις 11 το βράδυ. Tη δεύτερη μέρα, στις 7:30 το απόγευμα, θα δοθεί η θεατρική παράσταση του έργου «Καληνύχτα μαμά».

Ο Νίκος Σηφουνάκης κατά την ομιλία του, στα προχθεσινά εγκαίνια του καινούριου Μουσείου

Ο κεραμίστας Γιάννης Χατζηγιάννης με το Νίκο Σηφουνάκη. Προχθές, ο δεύτερος έθεσε ως στόχο τη δημιουργία και Μουσείου Κεραμικής

Στην Αγιάσο, Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης και Καρναβαλικό Μουσείο

Χώρος παράδοσης και μνήμης γκαινιάστηκε προχθές Τρίτη το απόγευμα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, το νέο Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης και ταυτόχρονα Καρναβαλικό Μουσείο του Δήμου Αγιάσου. Ένας χώρος πολιτισμού, που στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς ηλεκτρομηχανής του χωριού. Και ο οποίος φιλοξενεί κεραμικές και ξυλόγλυπτες δημιουργίες των τεχνιτών του οικισμού αλλά και ένα χαρακτηριστικό δείγμα σκηνικών, κοστουμιών και άλλου υλικού, που έχει χρησιμοποιηθεί στην πολύχρονη πορεία του Αγιασώτικου Καρναβαλιού. Πολύς ήταν ο κόσμος χος Μυτιλήνης, Παντεπου παραβρέθηκε στα ε- λής Πατερέλλης, και άλγκαίνια του νέου αυτού λοι. χώρου πολιτισμού. Εκτός «Καντήλι θύμησης» των άλλων, ο νεοεκλεγείς Τους παραβρισκόμενους Δήμαρχος Λέσβου, Δημή- καλωσόρισε με ένα σύτρης Βουνάτσος, που α- ντομο χαιρετισμό το,υ ο πηύθυνε και σύντομο χαι- απερχόμενος Δήμαρχος ρετισμό, ο απερχόμενος Αγιάσου, Χρύσανθος ΧαΑντινομάρχης Λέσβου, τζηπαναγιώτης, πριν ακοΘεόδωρος Βαλσαμίδης, ο λουθήσει μια αναδρομή απερχόμενος Αντιδήμαρ- του χρονικού υλοποίησης

Ε

της πολύχρονης αυτής προσπάθειας τόσο εκ μέρους του δήμου, όσο και του Υπουργείου Αιγαίου, από τον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Αγιάσου, με πολύχρονη προσφορά στο Αγιασώτικο Καρναβάλι, Παναγιώτη Κουτσκουδή. Μιλώντας για τη σημασία του έργου, ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά: «Η έκθεση αυτή, θα κρατά αναμμένο το καντήλι της θύμησης αξέχαστων ανθρώπων και ανεπίστροφων εποχών. Το Αγιασώτικο Καρναβάλι είναι η πιο ζωντανή και συνάμα η πιο ριζοσπαστική έκφραση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας του αγιασώτικου λαού».

Στόχος και Μουσείο Κεραμικής Ο Νίκος Σηφουνάκης, που επί θητείας του στο Υπουργείο Αιγαίου, είχε στηρίξει τη δημιουργία του Μουσείου, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Αγιάσου και σε

όλους τους συνεργάτες του, που συνετέλεσαν στο να μετατραπεί η παλιά ηλεκτρομηχανή του χωριού σε χώρο πολιτισμού. Έθεσε μάλιστα ως στόχο, τη δημιουργία και Μουσείου Κεραμικής, λόγω του ότι εντυπωσιάστηκε από τα έργα που είδε το απόγευμα της Τρίτης. Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία του Αναγνωστηρίου, που συνοδευόμενη από δύο σαντούρια, τραγούδησε παραδοσιακά κάλαντα. Μετά τη λήξη της τελετής, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα χριστουγεννιάτικα κεράσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Αγρομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου. Κατά την παραμονή του στην Αγιάσο, ο Νίκος Σηφουνάκης περιηγήθηκε στην αγορά του χωριού και έδωσε τις ευχές του για την «καλή χρονιά», στους επαγγελματίες και τους κατοίκους του. Β. Χρ.

Πρωτοχρονιά με το σύλλογο «Η Επάνω Σκάλα» εκδήλωση διοργανώνει αύΜ ιαριοεορταστική Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 12 το μεσημέρι στο σημείο Μητροπόλεως και Ερμού της κεντρικής αγοράς, ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα». Η εκδήλωση θα αρχίσει με κάλαντα μπροστά στη χριστουγεννιάτικη φάτνη του Συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει η κοπή της μεγάλης πρωτοχρονιάτικης πίτας του, διαμέτρου δύο μέτρων (προσφορά του αρτοποιείου «Μητρόπολις»). Τέλος, θα μοιραστούν δωρεάν λαχνοί, που θα κληρώσουν πάνω από 100 δώρα (παραδοσιακά εδέσματα, αρνιά, κρασιά, ούζα, DVD, βιβλία, κ.ά.).


21

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Κυριάκος Χαρίτος Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων

α βιβλία παίζει

(Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη) Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2010, σελ. 36 (Για παιδιά από 6 ετών)

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

α πού πήγαν ο Αϊ Βασίλης, οι Μ τάρανδοι, ο χιονάνθρωπος, το έλατο και όλος ο θίασος των Χριστουγέννων; Τι κάνει αυτός ο μικρός κοκκινολαίμης, μαζί με μια κούκλα παλιά, ένα κεράκι, μια οικογένεια μυρμηγκιών, έναν ταξιδευτή πιγκουίνο και τόσους άλλους παράξενους χαρακτήρες; Τι συμβαίνει επιτέλους μέσα σ’ αυτό το μικρό βιβλίο; Άνοιξε τις σελίδες και θα δεις… Ίσως μέσα βρεις τα δικά σου Θανάσης Χειμωνάς Δεν την αγαπάω πια

Άρης Δημοκίδης Το πρωτοχρονιάτικο διαστημόπλοιο

Μυθιστόρημα Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2010, σελ. 164

(Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός) Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2010, σελ. 56 (Για παιδιά από 6 ετών)

ετά την πολύ επιτυχημένη «Ραγδαία επιδείνωση» (2008), ο Μ Θανάσης Χειμωνάς εμφανίζεται με ένα νέο μυθιστόρημα. Δυο λόγια για την υπόθεσή του: Φτάνουν οχτώ χρόνια για να καταλάβεις αν ένα πρόσωπο υπήρξε; Μπορείς, ακόμη κι αν το δεις μπροστά σου, να συνειδητοποιήσεις ότι όντως υπάρχει; Νικόλ, το όνομά της. Γύρω της, ένα σύμπαν κατασκευασμένο από προσδοκίες, πάθη και διαρκή αναζήτηση - τρία πρόσωπα που κινούνται γύρω-γύρω, λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο. Μια σύγχρονη Μήδεια, που κατατρώει το περιβάλλον της, δίχως ν’ αφήνει κανένα ίχνος. Ένα μυθιστόρημα για το ανελέητο πάθος του ψέματος, σε μια Αθήνα που μένει ακόμα να ανακαλυφθεί, σε τόπους που πιθανόν δεν υπάρχουν. Όπως, πιθανότατα, στην πραγματικότητα, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν υπήρξε. Όλα, όμως, παραμένουν αληθινά. Τόσο αληθινά όσο οι παθιασμένες λέξεις και οι ερωτικές εικόνες. Και, φυσικά, η παράξενη και πρωτόγνωρη θάλασσα που πάντοτε ξέρει ν’ αγκαλιάζει - ακόμη κι όταν παλεύει να σε πνίξει. Ανδροκλής - Νικόλαος Καραμιχάλης My Way... Αφήγημα Εκδόσεις University Studio Press Θεσσαλονίκη 2010, σελ. 270

ο “My Way” είναι μια ήπια, οριζόντια αφήγηση, αυτοβιο«Τ γραφική, χωρίς εξάρσεις και θυμούς, χωρίς κυρίως ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το παρελθόν. Γραμμένη με την ακριβολογία του μαθηματικού και τη γνώση του εντομολόγου, όπου η λεπτομέρεια είναι καθοριστική, περισσότερο από την αναγωγή της, στα δύσκολα εκείνα μετεμφυλιακά χρόνια. [...] Ο συγγραφέας δε θέλει να αποδείξει τίποτα. Απλώς καταγράφει. Κι αυτή η αφοπλιστική καταγραφή, απόλυτα πιστή στη βιωμένη πραγματικότητα, χωρίς φιοριτούρες, σάλτσες φιλολογικές και άλλα ηχηρά παρόμοια, αγγίζει κατ’ ευθείαν το θυμικό...».

άθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Άγιος Βασίλης κάνει ένα ειδικό δώρο στα πιο φρόνιμα παιδιά του κόσμου. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν ο αγαπημένος του τάρανδος έδινε κατά λάθος, το δώρο αυτό στα πιο άτακτα παιδιά; Ένα γιορτινό ταξίδι στη Γη και το διάστημα με την πολυκατοικία που πετάει! Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Τα αγαπημένα του παιδικά βιβλία ήταν ο «Μικρός Νικόλας», ο «Θησαυρός της Βαγίας» και «Ο γλάρος Ιωνάθαν». Μικρός πήγαινε στο ωδείο, άκουγε ξένη μουσική, έβλεπε όλα τα παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση, έγραφε παιδικά παραμύθια κι έφτιαχνε αυτοσχέδιες εφημερίδες. Έκανε σπουδές ΜΜΕ και Πολιτισμού στο Λονδίνο και πήρε μάστερ στην Πολιτιστική Διαχείριση. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο ΒΒC και σε διάφορα αγγλικά έντυπα. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Lifo».

Κ

Βασίλης Παπαθεοδώρου Μια αστεία επιδημία (Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης) Εκδόσεις Καστανιώτη Αθήνα 2010, σελ. 130 (Για παιδιά από 8 ετών)

το απομακρυσμένο πριγκιπάτο της Σξαπλώνεται Σουρλανδίας, αρχίζει ξαφνικά να εμια περίεργη επιδημία... μια επιδημία γέλιου. Οι κάτοικοι γελάνε χωρίς σταματημό και χωρίς να υπάρχει λόγος, προς μεγάλο εκνευρισμό του μοχθηρού πρίγκιπα Οράτιου. Το Παλάτι κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει, γιατί νιώθει πως κινδυνεύει. Δεν έχει υπολογίσει όμως, πως μετά τα ασταμάτητα γέλια, μπορεί να έρθει και... η οργή. Το καινούριο, ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για παιδιά, του Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός, που συνέβη το 1962 στην Τανζανία. Ένα μυθιστόρημα, που μπορεί και να προξενήσει δάκρυα... από τα γέλια. Ο συγγραφέας έχει εκδώσει 8 παιδικά μυθιστορήματα και έχει αποσπάσει 8 σημαντικά βραβεία.

Χριστούγεννα. Αυτό προτρέπει τους μικρούς αναγνώστες, ο συγγραφέας Κυριάκος Χαρίτος, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός στη θεατρική ομάδα «Shifting Sands». Έχει δημοσιεύσει κείμενα στα περιοδικά «Οδός Πανός» και «Εντευκτήριο». Το βιβλίο του, «Φον Κουραμπιές εναντίον κόμη Μελομακορόνη», κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία το 2009 και επανακυκλοφορεί φέτος, συνοδευόμενο από CD με τραγούδια και αφήγηση του παραμυθιού από τον συγγραφέα.

Διαβάζω (Τεύχος 513 / Δεκέμβριος 2010)

ι συντάκτες Οκού,του περιοδιδιάβασαν και προτείνουν στους αναγνώστες, 200 τίτλους από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή του φθινοπώρου - χειμώνα 2010, που επιχειρούν να καλύψουν όλα τα αναγνωστικά γούστα (ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, αστυνομικά μυθιστορήματα, μελέτες και δοκίμια, ιστορία, πολιτική, μαρτυρίες βιογραφίες επιστήμες, παιδικά και εφηβικά βιβλία). Ο αγαπημένος ποιητής Τίτος Πατρίκιος δωρίζει στους αναγνώστες του «Διαβάζω», το τελευταίο ανέκδοτο μεγάλο του ποίημα. Ο Αργύρης Χιόνης μετράει ήδη 44 χρόνια από την πρώτη του ποιητική συλλογή «Απόπειρες φωτός». Χαρακτηριστική ποιητική φωνή με κύριο γνώρισμα το λυρικό στοχασμό, τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στον πεζό λόγο. Με αφορμή τη νέα ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Ό,τι περιγράφω με περιγράφει» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) συνομίλησε με το Γιάννη Δούκα. Η δημοσιογράφος του «Βήματος» και εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Να ένα μήλο», Λώρη Κέζα, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο παιδικό βιβλίο και μιλάει στο Γιάννη Ν. Μπασκόζο για το τρίτο παραμύθι της, με τίτλο «Της ζωής τα γυρίσματα» (εκδόσεις Άγκυρα). Ο Γιώργος Ξενάριος γράφει για τη Λένα Κιτσοπούλου («Μεγάλοι δρόμοι»), ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης για τον Πέτρο Μάρκαρη («Ληξιπρόθεσμα δάνεια»), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Τάσο Καλούτσα («Η ωραιότερη μέρα της»), κ.ά. Ακόμα, η Κατερίνα Σχινά σε ένα εκτενές κείμενο της, μιλάει για το λογοτεχνικό σύμπαν του Θανάση Βαλτινού.


22

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ποιότητα για το σπίτι στο 29 της οδού Καβέτσου

Φαντασία και ποιότητα στο «Αδράχτι» Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

α τελευταία έξι χρόνια, το «Αδράχτι» στο 29 της Καβέτσου, λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Φωτεινού, παρέχοντας ποιοτικές επιλογές για το σπίτι. Η ποιότητα και η όμορφη αισθητική σε συνδυασμό με τη συνέπεια και την πολύ καλή εξυπηρέτηση, είναι που κάνουν το εν λόγω κατάστημα να ξεχωρίζει. Στο «Αδράχτι» θα βρει τη Γερμανία κι άλλες χώκανείς λευκά είδη, κουρ- ρες της Ευρώπης, γεγοτίνες και κουρτινόξυλα, νός που συνεπάγεται την χαλιά, ταπετσαρίες, υφά- εξαιρετική ποιότητά σματα επιπλώσεων, κου- τους. βερλί για γάμους και Επιπλέον, στο «Αδράχτι», πολλά άλλα. Κοινός πα- θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ρονομαστής σε όλα αυτά, από αξεσουάρ για κουρτίείναι η ποιότητα. Στο ση- νες και ριχτάρια, που μείο αυτό αξίζει να ση- μπορούν να χρησιμοποιμειωθεί ότι τα υφάσματα ηθούν, όπως εσείς επιθυπου θα βρείτε στο μαγαζί, μείτε, για να δημιουργήείναι όλα εισαγωγής, από σετε μοναδικά κομμάτια την Ιταλία, την Ισπανία, για το σπίτι σας.

Τ

Με φαντασία και μεράκι Άξιο αναφοράς είναι ακόμα το γεγονός ότι η κ. Φωτεινού με τους συνεργάτες της, αναλαμβάνουν να σας εξυπηρετήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Όσον αφορά τις κουρτίνες για παράδειγ-

μα, κάνουν πρώτα τη σχετική μελέτη στο χώρο σας για τις διαστάσεις των κουρτινών, κι έπειτα αναλαμβάνουν το ράψιμό τους και στη συνέχεια τις όποιες τυχόν επιδιορθώσεις χρειαστούν. Αυτό που εσείς έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε το ύφασμα και τα αξεσου-

άρ της αρεσκείας σας κι όλα τα άλλα αφήστε τα στην κ. Φωτεινού, της οποίας η φαντασία και το μεράκι συμβάλλουν τα μέγιστα στο να αποκτήσετε κάτι μοναδικό για το χώρο σας κι όχι κάτι τυποποιημένο.

Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το κατάστημα ή να επικοινωνήσετε στο 22510 28546.

Το «Αδράχτι» προτείνει: ι τάσεις στο ντύσιμο του σπιτιού μας, μπορεί να είναι διαχρονικές, συχνά ανατρεπτικές αλλά σίγουρα ποιοτικές και οικονομικές. Εσείς συνδυάστε τα όλα και φτιάξτε το δικό σας σπιτικό. Παίξτε με την εποχή και τη διάθεση, με το χρώμα, τον όγκο και το χώρο, συνδυάζοντας ταπετσαρίες, κουρτίνες, καλύμματα, ριχτάρια, χαλιά. Διαχειριστείτε τις γυμνές επιφάνειες, δημιουργώντας ήρεμες γωνιές με φως και χρώμα. Αφήστε τις αισθήσεις να κυριαρχήσουν και δώστε στο σπίτι σας, όψη με άποψη.

Ο

Η κυριαρχία των χρωμάτων Αισθησιακοί τόνοι λευκού, έντονου κόκκινου, ψυχρού φωτός, σε ντελικάτες οργάντζες, μαλακά βελούδα και χρηστικά υφάσματα. Ταξίδι στο χρόνο, με δόσεις βασιλικού μεγαλείου, βαριάς δαντέλας ή λαμπερά υφάσματα κεντημένα με χάντρες

και τραπεζομάντιλα μιας αλλοτινής κληρονομιάς.

Η κυριαρχία των αισθήσεων Κουρτίνες παίζουν ένα κρυφτό ανάμεσα στις ντελικάτες πτυχές, στα φύλλα του υφάσματος που δημιουργούν αέρινες δομές. Ρόμαν, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση άλλου κόσμου

Η κυριαρχία του ονείρου Οι μικροί ήρωες της ζωής σας, με τους ήρωες των παραμυθιών, φτιάχνουν ένα νεραϊδόκοσμο, με φόντο το παιδικό δωμάτιο, όπου η ποιότητα των υλικών συνδυάζεται με την ηρεμία ενός παραμυθένιου τοπίου, που ξετυλίγεται στο πάπλωμα, στην κουρτίνα και στην ταπετσαρία του παιδικού δωματίου

Η κυριαρχία της φαντασίας Μαξιλάρες και μαξιλαράκια, ριχτάρια και φούστες σε καρέκλες, είναι η λύση στο ζήτημα της εύκολης και

οικονομικής ανανέωσης.

Η κυριαρχία του στιλ Καλλιτεχνικά κουρτινόξυλα, ταπετσαρίες, είναι από μόνα τους ικανά να μεταμορφώσουν εκπληκτικά ένα χώρο, αφού μπορούν να δώσουν φως, φαντασία και άποψη σε ένα δωμάτιο, ενώ παράλληλα διαθέτουν και πρακτικά χαρακτηριστικά, όπως το ότι καλύπτουν τυχόν ατέλειες στους τοίχους και καθαρίζονται εύκολα. Και τέλος, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας διακοσμητής ή να ξοδέψετε μια περιουσία, για να δώσετε στο χώρο σας, άποψη, στιλ και ενδιαφέρον. Κάντε το σπίτι σας, το δικό σας προσωπικό χώρο και αφήστε το να μιλήσει για σας. Άλλωστε, αν δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας στο σπίτι σας, πού μπορείτε;

Αέρας ανανέωσης στο «Φίλεμα» πό τη διεύθυνση του Χρήστου Μοσχόβη, λειτουργεί από το Νοέμβριο, το «Φίλεμα», που βρίσκεται λίγο μετά το αεροδρόμιο. Το «Φίλεμα» είναι ένας χώρος που προσέχει κανείς μόλις περάσει απ’ έξω, μια και η διαμόρφωσή του εσωτερικά, τα χρώματα και η διακόσμηση, «τραβούν» το μάτι. Τραπεζάκια με όμορφες ξύλινες καρέκλες ή και καναπέδες με άνετα μαξιλάρια, σε αποχρώσεις του λευκού και του μπεζ, κοσμούν το χώρο και δημιουργούν ένα άνετο περιβάλλον, για να απολαύσει κανείς το φαγητό του, σε ένα όμορφο περιβάλλον. Όσον αφορά στο μενού, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Ουσιαστικά το μενού θα προσαρμόζεται στην κάθε εποχή, δεδομένου ότι καθεμία από τις

ότι πέρα από γευστικά είναι και ιδιαίτερα οικονομικά, θα γίνουν ανάρπαστα. Όσο για το μενού γενικότερα, το ύφος των πιάτων μπορεί να χαρακτηριστεί αστικό και ίσως ρουστίκ. Το σίγουρο είναι πως πέρα από την ποιότητα και τις γνώριμες γεύσεις, τα πιάτα είναι ιδιαίτερα επιμελημένα όσον αφορά το μαγείρεμα, αλλά και την παρουσίασή τους,

Υ

Πρωτοχρονιάτικο μενού εποχές έχει τα προϊόντα της. Στόχος λοιπόν του κ. Μοσχόβη, είναι η ποιότητα και γι’ αυτό αρχικά θα βασιστεί στις πρώτες ύλες, καθώς συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς για όλα τα προϊόντα που χρειάζεται στην

κουζίνα του. Στο πλαίσιο της αλλαγής του μενού, έρχονται να προστεθούν τα περίφημα mamas tapas. Πρόκειται για μεζεδάκια με άρωμα μεσογειακό, που βασίζονται σε συνταγές της… μαμάς. Δεδομένου

Σχετικά με το μενού την παραμονή κι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Μοσχόβης έχει επιλέξει να μαγειρέψει ό,τι θέλει ο κόσμος, μια και είναι πρόθυμος σε συνεργασία με τον κάθε πελάτη που επιθυμεί να δειπνήσει στο «Φίλεμα» τις μέρες αυτές,

να δημιουργήσει πιάτα της αρεσκείας του. «Θέλω να επιμεληθώ προσωπικά τον κάθε πελάτη και με τον τρόπο αυτό, το μαγαζί θα βρει μόνο του ουσιαστικά το ύφος του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχόβης. Επιπλέον, να τονίσουμε ότι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο «Φίλεμα», θα βρίσκονται η Μαρία Λημναίου και η Αφροδίτη Σταυράκη, από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Αίολος» και «Άστρα Radio», για να σας κρατήσουν συντροφιά με τις μουσικές τους επιλογές. Μάλιστα τέτοια events σκοπεύει να διοργανώνει συχνά ο κ. Μοσχόβης. Για περισσότερες πληροφορίες ή για κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22510 61375 και στο 6979-362224.


23

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το «Avatar» η πιο πειρατευμένη ταινία του 2010 Δ

Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: stagianna@emprosnet.gr

«Έξυπνο» κινητό PSP την άνοιξη θα κυκλοφορήσει HSony την άνοιξη στην Ευρώπη και την Αμερική, το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό της Playstation Portable, που θα βασίζεται στη φορητή κονσόλα της PSP Go. Το PSP go αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τηλέφωνο. Το νέο «έξυπνο» κινητό αναμένεται να κυκλοφορήσει ανταγωνιστικά προς το iPhone της Apple, το Blackberry της RIM και τα νέα smartphones της Nokia. Η διαφορά του έγκειται στο ότι θα αποτελέσει το πρώτο που θα βασίζεται σε φορητή κονσόλα, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να παίξει προχωρημένα παιχνίδια και όχι τα απλά που προσφέρουν άλλα κινητά. H συσκευή θα κατασκευάζεται από τη Sony Ericsson Mobile Communications και θα «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Android της Google, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας «Ασάχι Σιμούν», τις οποίες αρνήθηκε να σχολιάσει η Sony. Το PSP Go κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009 και, μεταξύ άλλων, επιτρέπει «κατέβασμα» λογισμικού μέσω ασύρματου Ίντερνετ, πλοήγηση στο διαδίκτυο, παρακολούθηση ταινιών, ακρόαση μουσικής και ανάγνωση βιβλίων και κόμικς. Πηγή: www.enet.gr

έχτηκε θετικά σχόλια, μέτριες, προς καλές κριτικές (κάτι… καλό «για το είδος του») και λατρεύτηκε από τον κόσμο, ενώ αποτέλεσε την καλύτερη δυνατή… διαφήμιση για τη βιωσιμότητα των 3D ταινιών. Και τώρα, το «Avatar» χαίρει άλλης μιας «αναγνώρισης», ως… η πιο πειρατευμένη ταινία του 2010! Το δημοφιλές site «TorrentFreak» συνέλεξε πληροφορίες από διάφορες πηγές, ανάμεσα στις οποίες και αναφορές από πολλούς trackers μέσω των οποίων «συντονίζουν» τις μεταφορές τους, οι οπαδοί του δημοφιλούς πρωτοκόλλου P2P BitTorrent, και βάσει αυτών, δόμησε μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα με τις δημοφιλέστερες ταινίες του 2010. Να διευκρινίσουμε πως το «δημοφιλέστερες», στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά στο… παράνομο κατέβασμα τους! Πρωταγωνιστής της λίστας, όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, είναι η πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς, το «Avatar», με σχεδόν 17 εκατομμύρια downloads (για την ακρίβεια, 16.580.000). Ακολουθεί το «Kick-

Ass» (που λόγω θεματολογίας comics, geek humor- «μίλησε» περισσότερο στους χρήστες υπολογιστών από ό,τι άλλες ταινίες), με 11.400.000 downloads. Η υπόλοιπη λίστα είναι, λίγο - πολύ, προβλέψιμη, πλην κάποιων εξαιρέσεων (π.χ. στην περίπτωση του «Salt», της κατασκοπευτικής περιπέτειας με την Angelina Jolie) που δεν θα περίμενε κανείς να έχουν ξεπεράσει δημοφιλέστερες ταινίες, όπως το «Alice in Wonderland» (που δεν εντοπίζεται

στην πρώτη δεκάδα). Η λίστα έχει ως εξής: - Avatar - 16.580.000 - Kick-Ass - 11.400.000 - Inception - 9.720.000 - Shutter Island - 9.490.000 - Iron Man 2 - 8.810.000 - Clash of the Titans - 8.040.000 - Green Zone - 7.730.000 - Sherlock Holmes - 7.160.000 - The Hurt Locker - 6.850.000 - Salt - 6.700.000 Πηγή: www.pcw.gr

Το μέλι αποτελεί «αντίδοτο» στα εορταστικά μεθύσια

Στην αντιμετώπιση του... hangover, βοηθά το μέλι έρχονται και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται. Βρετανοί επιστήμονες Γτηςιορτές Βασιλικής Εταιρείας Χημείας, συνιστούν το μέλι ως ιδανικό «αντίδοτο» στον πονοκέφαλο και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι. Οι Βρετανοί χημικοί, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο, για να αντιμετωπίζει το σώμα, τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υποπροϊόντα, το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι. Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεΰδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας. Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται με τη χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του «καίγεται» κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα

που «εκπνέεται» από το σώμα. Όπως είπε ο Βρετανός χημικός (συγγραφέας του «Καλού Χημικού Οδηγού των Καταναλωτών» ), «η ευχαρίστηση έρχεται από το αλκοόλ, αλλά τα κατάλοιπα του μεθυσιού από την ακεταλδεΰδη, το τοξικό χημικό που δημιουργείται στο σώμα και προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ακόμα κι εμετό». Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται πιο γρήγορα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες - και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μέλι. Μάλιστα, αν κανείς φάει το μέλι με ψωμί (π.χ. τοστ), τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα του να τα βγάλει πέρα με το αλκοόλ. Πηγή: www.kathimerini.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΤΣΙΚΗΣ Γαρούφαλλος Κατσώνης

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Για ολιγοήμερες διακοπές βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μυτιλήνη, ο πρωταθλητής των 400μ. Χρήστος Βογιατζής, ο οποίος και τη χρονιά που έρχεται, θα συνεργαστεί με τον προπονητή Πλούταρχο Σαρασλανίδη, στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Στόχος του Βογιατζή, είναι να κατεβάσει την επίδοση που έχει, κοντά στα 48 δευτερόλεπτα.

«Το πρωτάθλημα θα είναι για δύο» το πρωτάθλημα της Λήμνου, η διαφορά δυναμικότητας του Ηρακλή, είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με τις άλλες ομάδες στον όμιλο του, με αποτέλεσμα η ομάδα της Ατσικής να έχει ξεφύγει αρκετά στο βαθμολογικό πίνακα και να είναι ήδη από τώρα, πρώτη στην Α΄ φάση του πρωταθλήματος. Πέρυσι ο Ηρακλής Ατσικής είχε πραγματοποιήσει αξιοζήλευτη πορεία, κατακτώντας το πρωτάθλημα, το Κύπελλο στη Λήμνο ενώ ταυτόχρονα ανακηρύχθηκε υπερκυπελλούχος στο νομό Λέσβου, κερδίζοντας την ΑΕΛΚ στον τελικό. Αυτή η μεγάλη επιτυχία έκανε ακόμη πιο γνωστή την ομάδα του Ηρακλή στο κοινό, αφού κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των Μυτιληνιών φιλάθλων για αυτή την τεράστια επιτυχία. Ο επί σειρά ετών στον προεδρικό θώκο, κ. Γαρούφαλος Κατσώνης, μιλώντας στο «Ε», ξεκαθάρισε ότι σκοπός της ομάδας είναι, να προσφέρει θέαμα στον κόσμο, όπου αγωνίζεται, ενώ και στόχος και πάλι είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου και του πρωταθλήματος. Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του Ηρακλή και ποιός είναι ο φετινός σας στόχος; «Αναμφίβολα, η ομάδα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, τις υποχρεώσεις της με οδηγό την περσινή θριαμβευτική χρονιά, που τη ζήλεψαν πολλοί. Βλέπετε και εσείς ότι ο Ηρακλής παίζει στο πρωτάθλημα και στην πρώτη φάση, χωρίς αντίπαλο, αφού θεωρώ τις υπόλοιπες ομάδες χαμηλής δυναμικότητας. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν

Σ

Ανάλογες στιγμές επιτυχίας, θέλουν να ζήσουν και πάλι οι παίκτες και ο πρόεδρος του Ηρακλή Ατσικής, κ. Κατσώνης, κατακτώντας Πρωτάθλημα και Κύπελλο.

μια ομάδα βρίσκεται δέκα ολόκληρους βαθμούς μπροστά, τότε δεν έχει αντίπαλο. Μπορεί οι αντίπαλοι μας να είναι αξιόμαχοι, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μας κοντράρουν και γι’ αυτό το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό». Περιμένατε να δείτε κάτι ξεχωριστό; «Ναι, περίμενα κάποιες ομάδες να είναι πιο δυνατές ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον». Παράσταση λοιπόν για δύο ρόλους, το πρωτάθλημα που διανύουμε; «Έτσι δείχνει. Ο Ηρακλής και ο Κεραυνός από τον άλλο όμιλο, θα είναι το ζευγάρι που θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το ζευγάρι αυτό είναι το καλύτερο που έχει να επιδείξει το λημνιακό ποδόσφαιρο και οι δύο έχουν τις ίδιες πιθανότητες να το κα-

τακτήσουν». Ο Ηρακλής έχει αλλάξει αγωνιστικά; «Μπορεί να έχασε παίκτες, μπόρεσε όμως και αναπλήρωσε τα κενά και έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ότι από την ομάδα δεν λείπει τίποτα». Στόχος λοιπόν, το πρωτάθλημα; «Όπως πάντα, στην ομάδα, κάθε χρόνο, με αυτή τη λογική ξεκινάμε. Άλλωστε διακαής πόθος και των παιδιών, είναι η κατάκτηση του και αυτό θα πράξουν». Τι βλέπετε να γίνεται στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος; «Μαζί με τον Κεραυνό θα ξεκινήσουμε με συν τέσσερις βαθμούς από τις άλλες ομάδες και πιστεύω να γίνουν ωραία παιχνίδια. Θα πρέπει όμως, να υπολογίζουμε και κάποιες δύσκολες έδρες στις ο-

ποίες θα αγωνισθούμε, όπως στις Σαρδές στην Πλάκα και στη Μύρινα, όπου τα γήπεδα αυτά είναι χωμάτινα και εκεί λίγο δυσκολευόμαστε. Όχι όμως, ότι θα κινδυνέψουμε». Το έργο του τεχνικού, Κώστα Ψυρούκη, αρχίζει να αποδίδει; «Ο προπονητής μας είναι στην ομάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δουλεύει κάθε μέρα που περνάει και η δουλειά του αρχίζει να αποδίδει. Δημιουργεί μια ομάδα, που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο και φιλοδοξεί, όπως όλοι μας, να δούμε κάποια μέρα ακόμη πιο ψηλά την ομάδα μας». Από το χρόνο που φεύγει σε λίγες ώρες, τι σας έχει μείνει; «Η νίκη επί της Καλλονής και η κατάκτηση του Κυπέλλου καθώς και το πρωτάθλημα. Ειδικά το Κύπελλο, δεν το περί-

μενε κανείς και αυτό το θεωρώ το πιο σημαντικό γεγονός του χρόνου που μας αποχαιρετά». Τι επιθυμείτε να σας φέρει το 2011; «Να επαναλάβουμε, αν γίνεται, τον περσινό άθλο και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι». Ονειρεύεστε κάποια μέρα να δείτε τον Ηρακλή στη Δ΄ Εθνική; «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, όχι. Στο νησί δεν υπάρχουν χρηματοδότες να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα τέτοιο πράγμα». Μια ευχή για το νέο έτος; «Να είναι καλύτερο από το προηγούμενο, το ποδόσφαιρο να στηριχθεί απ’ όλους και η ομάδα μας να έχει επιτυχίες. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά επίσης σε όλους τους φιλάθλους του νησιού μας αλλά και της Λέσβου».

Δ´ ΕΘΝΙΚΗ

«Κόβει» την επιχορήγηση η Πολιτεία κανένα σωματείο της Δ΄ Εθνικής, δεν Σ επροτίθεται να ξαναδώσει χρήματα η πολιτεία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, στους εκπροσώπους των ομάδων, με τον οποίο είχαν συνάντηση. Ο λόγος που οδήγησε τη Γενική Γραμματεία σε αυτή την απόφαση, είναι ότι η κατηγορία αυτή υπολογίζεται ως επαγγελματική. Για να θεωρείται η Δ΄ Εθνική επαγγελματική, τόνισε ο Γ.Γ.Α., κ. Μπιτσαξής, τα σωματεία θα έπρεπε να λαμβάνουν χορηγία από τον Ο.Π.Α.Π, όπως άλλωστε γίνεται με τις ομάδες της Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Όμως εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς τα σωματεία που είναι στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, είναι άκρως Ερασιτεχνικά και εδώ και πολλά χρόνια μόνο πληρώνουν, χωρίς να έχουν να λαμβάνουν από πουθενά. Με τη λογική αυτή της Πολιτείας, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι ομάδες, που οι περισσότερες από αυτές έχουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, θα μπορέσουν να

βγάλουν τη χρονιά ή θα αναγκαστούν κάπου στη μέση του δρόμου, να παραδώσουν τα όπλα, μην αντέχοντας τον οικονομικό μαρασμό από Πολιτεία και ΕΠΟ. Άλλωστε είναι ακόμη νωπή η περίπτωση του Ανταγόρα Κω, ο οποίος ξεκίνησε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες, έκανε μεταγραφές, πήρε σπουδαίο προπονητή αλλά το φινάλε του ήταν τραγικό, αφού ο σύλλογος ξέμεινε από χρήματα και αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα. Κάτι ανάλογο προβλέπεται να γίνει και με άλλες ομάδες, που χωρίς την κρατική επιχορήγηση, δεν μπορούν να ζήσουν.

Κανονικά... Αντίθετα, ο κ. Μπιτσαξής δεσμεύτηκε ότι τα σωματεία Α΄ Κατηγορίας τοπικών κατηγοριών, θα εισπράξουν κανονικά την επιχορήγηση 2008-2009 και μέσα στο νέο έτος, θα υπογραφούν οι επιχορηγήσεις για τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας των τοπικών πρωταθλημάτων.


25

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976-974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

EΡΓΑΣΙΕΣ

ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

Αφοί Αγριτέλλη

Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ

Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E.

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

KΛEIΣTHKATE EΞΩ;

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ

Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ

Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

Τηλ. 6958-356027, 22510 54126 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko. webs.com

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

LESVOS BAGS

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΚΑΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ MANTZΩPOΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ AFISORAMA

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


26

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα) Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Ω.Ρ.Λ.

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

PEYMATOΛOΓOI

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

ΠAIΔIATPOI

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Κ Α Ι

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI Κορκολή Έφη τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977-369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

CENTRO Ψησταριά

FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


27

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τα δρομολόγια του «Πηνελόπη» ο πρόγραμμα των δρομολογίων του «Πηνελόπη», που αντικατέστησε το «Θεόφιλος», ανακοίνωσε η ΝΕΛ. Κάθε Δευτέρα, το πλοίο Μία ώρα αργότερα θα αθα αναχωρεί στις 2.20 το ναχωρεί για το Βαθύ της πρωί από τη Λήμνο για Σάμου, όπου θα φθάνει Θεσσαλονίκη, όπου θα στις 9.00 το βράδυ. φθάνει στις 11.45 το με- Κάθε Τετάρτη, το πλοίο σημέρι και θα αναχωρεί θα επιστρέφει στο λιμάνι στις 7 το απόγευμα. της Χίου στις 1.50 το Κάθε Τρίτη θα επαναπρο- πρωί και στη συνέχεια θα σεγγίζει το λιμάνι της φθάνει στη Μυτιλήνη Μύρινας στις 4.25 το στις 6.15 το πρωί. Μια ώπρωί και στις 5.15 θα α- ρα αργότερα, θα αναχωρεί ναχωρεί για τη Μυτιλήνη, για Λήμνο, όπου θα φθάόπου θα φθάνει στις νει στις 1.35 το μεσημέρι. 11.55. Στις 12.15 το με- Το δρομολόγιο θα ολοσημέρι, θα αναχωρεί για κληρώνεται στην Καβάλα τη Χίο, όπου θα φθάνει στις 7.35 το απόγευμα, αστις 4.35 το απόγευμα. πό όπου θα αναχωρεί στις

Τ

11.00 το βράδυ. Κάθε Πέμπτη, το Πηνελόπη θα προσεγγίζει τη Μύρινα στις 4.00 το πρωί και θα αναχωρεί στις 4.40. Στη Μυτιλήνη θα φθάνει στις 11.20 το πρωί και στις 12.20 το μεσημέρι θα αναχωρεί για Χίο. Από τη Χίο θα αναχωρεί στις 4.50 το απόγευμα, από το Καρλόβασι της Σάμου θα αναχωρεί στις 8.20 το βράδυ και από τον Άγιο Κήρυκο θα αναχωρεί στις 22.30 το βράδυ. Κάθε Παρασκευή, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα αναχωρεί από το Καρλόβασι της Σάμου και από

τη Χίο στις 4.20 το πρωί. Στη Μυτιλήνη θα φθάνει στις 8.10 το πρωί και θα αναχωρεί στις 9.00 για Λήμνο, όπου θα φθάνει στις 3.40 το απόγευμα. Στις 4.20 το απόγευμα, το «Πηνελόπη» θα φεύγει από το λιμάνι της Μύρινας, για να φθάσει στις 9.20 το βράδυ στην Καβάλα. Από εκεί θα αναχω-

ρεί στις 11.00 το βράδυ. Κάθε Σάββατο, στις 4.00 το πρωί, θα προσεγγίζει το λιμάνι της Μύρινας και στις 4.50 το πρωί θα αναχωρεί για Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη θα φθάνει στις 11.30 το πρωί και στις 12.30 το μεσημέρι θα αναχωρεί για τη Χίο. Η ώρα άφιξης του πλοίου στη Χίο είναι 4.20 το απόγευ-

μα και στις 5.00 θα αναχωρεί για το Βαθύ της Σάμου. Κάθε Κυριακή, στις 10 το πρωί, το πλοίο θα αναχωρεί από το Βαθύ για τη Χίο, όπου θα φθάνει στις 2.00 μετά το μεσημέρι και μια ώρα αργότερα θα αναχωρεί για τη Μυτιλήνη όπου θα φθάνει στις 6.50 το απόγευμα.

Το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας συνέχεια από ΣEΛ. 6

ζουν στη νησί, αφού οι υπηρεσίες αδυνατούν να τους βοηθήσουν. «Έχει έρθει ένας αλλοδαπός και μας ζήτησε ένα βοήθημα γιατί μετά από ατύχημα, έχει υποστεί κατάγματα και δεν μπορεί να δουλέψει, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με τέσσερα παιδιά. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να του δώσουμε επίδομα, προσπαθούμε μόνο μέσω συλλόγων να βοηθήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Άσπα Φραντζή. Οι περικοπές στις συντάξεις, έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ηλικιωμένους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν, για να αυξήσουν το εισόδημά τους. «Κάποιοι δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό ή μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε, για ν’ αγοράσουν τα φάρμακά τους», λέει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Και συνεχίζει: «Η απόγνωση αυτών των ανθρώπων, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν βλέπουν ότι η σύνταξή τους δεν φτάνει, για να ζήσουν οι ίδιοι και ούτε βέβαια για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, όπως μπορεί να έκαναν παλιότερα».

Ψωνίζουν… από τα δεύτερης διαλογής Αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ, τρόφιμα δεύτερης διαλογής σε μισή τιμή, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς. Σε κεντρικό σούπερ μάρκετ, υπάρχει ένας χώρος στο μανάβικο, όπου τοποθετούνται λαχανικά, που είναι περισσότερο ώριμα ή χτυπημένα και πωλούνται σε μισή τιμή. Αυτά τα προϊόντα γίνονται ανάρπαστα όποτε

υπάρχουν. Χθες, ο χώρος όπου τοποθετούνται ήταν άδειος, αφού ήδη τα είχαν πάρει όλα. Συνήθως ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που προτιμούν για τους ίδιους, τα δεύτερης διαλογής προκειμένου ν’ αγοράσουν για τα παιδιά τους, καλύτερα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι κάποιοι γονείς προτίμησαν αντί για δώρα, φέτος τις γιορτές να ψωνίσουν για τις οικογένειες των παιδιών τους, από τα σούπερ μάρκετ! Ο κ. Θεόδωρος Δουβαλέτας, Διευθυντής σούπερ μάρκετ, λέει στο «Ε» για τη συμπεριφορά των καταναλωτών ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και πόσο αυτή έχει αλλάξει λόγω της κρίσης. «Ψωνίζουν τα φθηνά προϊόντα. Όταν βγάζουμε προσφορές κάθε 15 ημέρες σε κάποια είδη μας και ενημερώνουμε με φυλλάδια όλα τα σπίτια, είναι πολλοί εκείνοι που έρχονται ειδικά για τις συγκεκριμένες προσφορές. Επίσης στα ράφια “φεύγουν” πρώτα τα φθηνότερα προϊόντα και έπειτα όλα τα άλλα» αναφέρει ο ίδιος.

Συγκέντρωση βοήθειας Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τις γιορτές, μέλη του Ερυθρού Σταυρού θα βρίσκονται έξω από τα σούπερ μάρκετ και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς (όπως και τα Χριστούγεννα) προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα για οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Λέσβου του Ερυθρού Σταυρού, κ. Βασίλης Κουνέλλης, λέει για το θέμα αυτό: «Ο κόσμος πάντα βοηθάει όσο μπορεί ο καθένας. Και αυτή η βοήθεια είναι πολύτιμη. Έξω από τα σούπερ μάρκετ, θα βρισκόμαστε, όπως τα Χριστούγεννα, και παραμονές Πρωτοχρονιάς ώστε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα που θα διαθέσουμε σε οικογένειες ανάλογα με τα στοιχεία που έχουμε από την Πρόνοια». Τρόφιμα και παιχνίδια για άπορες οικογένειες, συγκεντρώνει μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς, και το παράρτημα Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (στο υπόγειο της Νομαρχίας).

Ευχαριστήριο Φθάνοντας στο τέλος της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Ευεργέτουλα, οφείλω με την παρούσα μου επιστολή, να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στο Δήμαρχο Ευεργέτουλα, κ. Μιχάλη Πολυπαθέλλη, που με τίμησε και με εμπιστεύθηκε στη θέση του Αντιδημάρχου. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, τα Δ.Σ. των Τοπικών Συμβουλίων, τους υπαλλήλους - συναδέλφους του Δήμου μας, που έδειξαν έμπρακτη αρωγή και συνεργασία για την παραγωγή θετικού έργου στο Δήμο μας, για το συνολικό καλό των συμπολιτών μας. Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου, που με την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου, μου έδωσαν τη δυνατότητα να προσφέρω στον τόπο μου. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΣΙΝΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΕΛΑΝΕΤ εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, με χωρική αρμοδιότητα για τις περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για τα ακόλουθα: ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ καλούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην Πράξη «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 20072013» (ΕΠ.ΑΝ. ΙΙ) του ΕΣΠΑ. Η Πράξη αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων μέσω της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της βελτίωσης των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Η Πράξη χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ (€ 30.000.000,00) Δημόσια Δαπάνη, η περιφερειακή κατανομή του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης περιγράφεται αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος. Η Δημόσια Δαπάνη της Πράξης συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν από μία (1) πρόταση υφιστάμενα Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που εκμεταλλεύονται κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα καθώς και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις όλων των κατηγοριών, όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό της Πράξης. Εξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενη πρόταση (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) ανέρχεται στις €15.000,00 και ο μέγιστος στις €400.000,00. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 20η Δεκεμβρίου 2010 έως και την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis δια της συμπληρώσεως του «Εντύπου Υποβολής» το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική. Προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται. Ως καταληκτική προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 24η ώρα της 25/02/2011. Μετά τη λήξη της προθεσμίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων. Επισημαίνεται ότι για όλα τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 50% της δημόσιας χρηματοδότησης, με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης, η ένταξη των προτάσεων για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης του σχεδίου, ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια περιλαμβάνονται αναλυτικά στον Οδηγό της Πράξης. Ο οδηγός της Πράξης «Πράσινος Τουρισμός», το έντυπο υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους: του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (www.yppo.gr, <www.visitgreece.gr>), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr <http://www.espa.gr>), της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (<www.antagonistikotita.gr>), του ΕΦΕΠΑΕ (<www.efepae.gr>) καθώς και της ΕΛΑΝΕΤ (www.elanet.gr). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής, ο υποψήφιος επενδυτής εκτυπώνει το υποβληθέν έντυπο υποβολής, το οποίο μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποτελούν το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας. Ο φυσικός φάκελος υποψηφιότητας υποβάλλεται υποχρεωτικά, είτε ιδιοχείρως, είτε ταχυδρομικώς, είτε µε ταχυμεταφορά, εντός δέκα (10) ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου, σε ένα από τα σημεία προβολής του προγράμματος και παραλαβής των φακέλων που ειδικότερα για τις περιφέρειες ευθύνης της ΕΛΑΝΕΤ αυτά αναφέρονται στο διαδικτυακό χώρο www.elanet.gr. Για τυχόν επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ΕΛΑΝΕΤ, Βαλαωρίτου 10, 106 71 Αθήνα, 2ος όροφος, στα τηλ. 210-3617160-2 εσωτ. 3. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ). ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης, ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, ΠΕΠ Αττικής).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΝΕΤ


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

µέρα νύχτα

Απορίες…

Π

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Ένα ακόμη event φιλοξενεί το «Oceanis» στο Πλωμάρι, καθώς σήμερα Πέμπτη θα βρίσκονται εκεί 11 καλλιτέχνες από το πρόγραμμα του «Alexander» σε μια εορταστική βραδιά. w Το «Άστρο» στην είσοδο της Ερμού, σερβίρει νόστιμο σουβλάκι και πλούσιο γύρο, αν τα ψώνια στην αγορά, σας ανοίξουν την όρεξη. w Άφθονα είδη καφέ και λαχταριστά σάντουιτς, κρουασάν, πίτες θα βρείτε στο «Φευγάτο» στην οδό Καβέτσου. w Παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και άλλες πολλές νοστιμιές, θα βρείτε μόνο στο «Break Time» στην οδό Αλκαίου, στην καρδιά της αγοράς, σε πολύ καλές τιμές. w Πιάτα ελληνικής κουζίνας σερβίρει το «Martano 2» πάνω από το γήπεδο μεσημέρι - βράδυ, με έκπτωση για τους φοιτητές. w Ζεστή ατμόσφαιρα για καφέ, ποτό ή φαγητό στο «Πάρκο», στην καρδιά του πάρκου Αγίας Ειρήνης. w Απολαύστε το καφεδάκι σας ή το ποτό σας στο «Dream Cafe» στην Καλλονή, που σας υποδέχεται αυτές τις μέρες με μια άκρως χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. w Φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και σαλάτες θα βρείτε στην ταβέρνα «Τάκης» στην Παναγιούδα.

άνε ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας σε ένα μπαράκι. Μετά από λίγο, μπαίνει μια κοπέλα και ο Γιωρίκας παθαίνει την πλάκα του. Αρχίζει και λέει στον Κωστίκα: - Πω! Πω! Τι γυναίκα είναι αυτή… Το καλύτερο μωρό που έχω δει στη ζωή μου… Πίνει δύο ποτά και αποφασίσει να πάει να της μιλήσει. Κάνει δυο-τρία βήματα και αρχίζει να διαπιστώνει ότι μπορεί να είναι κορμάρα, αλλά είναι άσχημη. Δεν χάνει το κουράγιο του και συνεχίζει, όσο όμως πλησιάζει, η κοπέλα γίνεται όλο και πιο άσχημη... δεν βλέπεται. Αφού πλέον δεν μπορεί να το αποφύγει γιατί έχει φτάσει πολύ κοντά, της λέει: - Καλησπέρα, έχω μια απορία. Αυτό το κορμί πώς το έκανες; - Κολύμπι, του απαντάει αυτή. Λέει τότε ο Γιωρίκας: - Καλά ρε κοπελιά... το κεφάλι δεν το βουτάς καθόλου;;;

Φέγγε μου να περπατώ (μέρος 2ο) υνεχίζω τις προβλέψεις από τους αγαπημένους μας ΠΑΡΘΕΝΟΥΣ καθώς ο νέος χρόνος ετοιμάζεται να τις επιβεβαιώσει: Λοιπόν, αγαπημένοι μου, δούλοι της λεπτομέρειας, ένα να ξέρετε: δεν υπάρχει λόγος να διυλίσετε τον κώνωπα, για να δυσαρεστηθείτε. Η εποχή μας, προσφέρεται για βάσανα. Αν θέλετε να ασκήσετε την παρατηρητικότητά σας, προσπαθήστε να απαντήσετε με τους σωστούς υπολογισμούς, αν πράγματι το Calvin Klein ανήκε στο Θεόδωρο, ξέρετε τον αντιπρόεδρο. Για τους ΖΥΓΟΥΣ, τα πράγματα δεν είναι επίσης καλά, για ποιον να είναι δηλαδή. Ο Κρόνος εγκατεστημένος από την άνοιξη στο ζώδιό σας, κάτι σαν τη Μέρκελ υπολογίστε, σας επιτροπεύει και σας υποχρεώνει να κάνετε χρήση όλων των αντοχών σας, προκειμένου να τα καταφέρετε. Η σκληρή δουλειά κι οι θυσίες θα αμειφθούν, το πότε κανείς δεν το ξέρει, ίσως να είναι ο Άγιος Πέτρος, που θα

Σ

μας απονείμει τα αριστεία, εσείς πάντως ξεχάστε την κομψότητα και την αισθητική και προσγειωθείτε στην καθημερινή μας τσιγκολελέτα. ΣΚΟΡΠΙΟΙ, αιμοβόροι και κρυψίνοες, αν πληρώσατε για τον ημιυπαίθριο, καλώς, αλλιώς σας περιμένουν σκληρές ώρες, καθώς συνεργεία της Τίνας θα καραδοκούν να αποκαλύψουν τις αρχιτεκτονικές σας παρασπονδίες, επιβραβεύοντάς σας με το ανάλογο πρόστιμο. Αν έχετε άδεια συμβολαιογραφείου από τον προπάππο σας, μη σκοτωθείτε να αποφοιτήσετε από τη Νομική, αμφίβολο αν θα την κρατήσετε. Ο νεποτισμός απέθανε, ακόμη και για τις πολιτικές οικογένειες. Δείτε τη Ντόρα, που πούλησε τις μετοχές της στην επιχείρηση του μπαμπά, όταν αυτή άρχισε να πηγαίνει κατά διαβόλου κι ίδρυσε δικό της μαγαζί, με δάνειο από αμερικανική τρά-

πεζα και συσκευές Siemens. Όσο για σας ρωμαλέοι ΤΟΞΟΤΕΣ, λάτρεις του εξωτερικού και της περιπέτειας, η χρονιά αυτή είναι φτιαγμένη για τα μέτρα σας. Τι κι αν δε ζείτε στη δεκαετία του πενήντα; Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για το εξωτερικό, πάντα οι Έλληνες μετανάστες υπήρξαμε, δώστε ένα φιλί στη φουκαριάρα τη μάνα σας κι άντε να πλύνετε κανένα πιάτο στο Βέλγιο ή να χωθείτε σε καμιά σπηλιά μεταλλωρύχων στην Αργεντινή. Ακόμη κι από κει σε λίγο, στην Ελλάδα θα είναι χειρότερα. ΑΙΓΟΚΕΡΑΚΙΑ μέσα στην κρίση θα επιδείξετε, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι διαθέτετε: τόλμη και αντοχή στα δύσκολα. Σκαρφαλωμένοι στα όρη, στ’ απάτητα βουνά, μπορεί να πάρετε τα άρματα, εναντίον του αοράτου, πλην απολύτως αισθητού εχθρού, ή μπορεί να δείτε τις εθνικές

γαίες να ξεπουλιούνται, για να αποπληρωθεί μέρος των χρεών. Θα έχετε να διηγείστε στα εγγόνια σας για τον Παπακωνσταντίνου και για τους υπόλοιπους, θα συμπληρώνετε με τις γνώσεις σας, τη σελίδα της ιστορίας μας, που από τη μαυρίλα δε θα διακρίνεται. Μη σας πω κι ότι μπορεί να γίνετε και νέοι ηγέτες, όταν όλα αυτά τελειώσουν, στο πολύ απώτερο μέλλον δηλαδή. Ευτυχώς στο ζωδιακό υπάρχουν κι οι ΥΔΡΟΧΟΟΙ: Μπήκαμε στην εποχή τους κι είδαμε την κατάντια μας. Η ζωή μας δυσκόλεψε, η ευτυχία μας περιορίστηκε, όσα μας δόθηκαν μας φεύγουν εν μια νυκτί, αλλά εσείς εκεί, ατάραχοι, επαναστάτες, θαρραλέοι, ελπίζετε σε καλύτερες μέρες και εύχεστε να έρθουν ανατροπές, επαναστάσεις, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, για να ξεθάψετε τον Τσε που κρύβετε μέσα σας. Στα βουνά, αδερφές μου, στα βουνά! Τελευταίοι και πάντοτε βρεμένοι οι ΙΧΘΥΕΣ. Δεν ξέρω αν αισθάνεστε αυτήν την εποχή ως δική σας, κάτι μου λέει όμως ότι ούτε και δική σας είναι. Εδώ σε λίγο δεν θα σας ανήκει ούτε το νερό που κολυμπάτε, μη σας πω ότι κινδυνεύετε να αλλάξετε ιθαγένεια, κι άντε τώρα να σας χρεώσει ως της ώρας ο ταβερνιάρης στη Μύκονο, αν τα χωρικά ύδατα της Δήλου ανήκουν στην Πάρις Χίλτον. Αν όντως είστε οι αλτρουιστές του ζωδιακού, θυσιαστείτε για ένα καλύτερο αύριο, πληρώνετε το λογαριασμό του νερού σας σταθερά. Συνοψίζοντας και παρά τις ευχές μου για ένα ευτυχές 2011, που σημαίνει και την αρχή μιας νέας δεκαετίας, ένα έχω να προτείνω: αν δεν είστε ετοιμοθάνατοι και δεν σκοπεύετε ν’ αυτοκτονήσετε, αδιαλείπτως προσεύχεσθε! Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

J

22510 44242

Εμπρός 3231  

Ημερήσια εφημερίδα Νομού Λέσβου

Εμπρός 3231  

Ημερήσια εφημερίδα Νομού Λέσβου

Advertisement