Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Με διήμερο εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο

Απόκριες στη Μυτιλήνη ΣEΛ. 14

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3762 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 Άσπρισε χτες το πρωί η πρωτεύουσα της Λέσβου από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση

Σύνδεση Μυτιλήνης Βελιγραδίου με τσάρτερ

Μυτιλήνη στα (παγωμένα) λευκά

ΣABBATOKYPIAKO

Ελπίδες για Σέρβους τουρίστες ΣEΛ. 19

Δράσεις του Σωματείου «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης», για παιδιά και μεγάλους

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Κυκλοφοριακή συμφόρηση και νερά μέσα στο Νοσοκομείο, σε σχολεία και σε πολλά μαγαζιά και σπίτια της πόλης ήταν τα αποτελέσματα της χθεσινής χαλαζόπτωσης. Παγωμένο δηλαδή νερό που έντυσε, από νωρίς το πρωί, στα άσπρα την πόλη της Μυτιλήνης και έφτασε σε ορισμένα σημεία μέχρι και σε συγκεντρώσεις πάχους οκτώ πόντων! ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 5

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ανέγερσης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Έργο ζωτικής σημασίας ΣEΛ. 7

Σήμερα η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση

Ώρα αποφάσεων για τη ΝΕΛ ΣEΛ. 18

Παρέλαβε χθες, ενώ αναμένεται η απόφαση τοποθέτησής του απ' τον υπουργό Υγείας

Πρόεδρος στο ΕΚΑΒ ο Δ. Παπαγιαννίδης

ΣEΛ. 5


2 ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Άμεσα ξεκινάει Στον «καταιγισμό» επιστολών του Τάκη Ιορδάνη για το πότε θα πέσει η πρώτη κασμαδιά στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου, απάντησε χθες ο γενικός διευθυντής των Συγκοινωνιακών Έργων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, Διονύσης Μακρής, ο οποίος και αναφέρει ότι μετά την πρόσφατη έγκριση απ’ τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Σταύρο Καλογιάννη, της επίταξης 1.116 στρεμμάτων για την κατασκευή του οδικού άξονα, στα τμήματα Σίγρι - Βατούσα και Σκαλοχώρι - Καλλονή «αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα η σχετική διαδικασία, ώστε να μπορέσει η ανάδοχος κοινοπραξία να ξεκινήσει σταδιακά την εκτέλεση εργασιών στο έργο». ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι… γραφειοκράτες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου 1946. Καταγγελίες για βιαιοπραγίες από μέλη της Χωροφυλακής στο χωριό Πηγή.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Δίλημμα Εκεί που η Πολιτεία υστερεί επικαλούμενη την οικονομική κρίση, έρχονται εθελοντές με τη δράση τους να βοηθήσουν όλους όσοι το κράτος προσπαθεί να ξεχάσει. Από τη μία μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό το γεγονός ότι πολίτες σε δύσκολες ώρες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους συμπολίτες τους. Από την άλλη, όμως, μήπως η Πολιτεία επαναπαύεται στην καλοσύνη και την ανθρωπιά που δείχνουν μέλη του κοινωνικού συνόλου; Βέβαια το ιδανικότερο όλων θα ήταν να μην υπήρχε το παραπάνω δίλημμα, ούτε οικονομική κρίση, ούτε άτομα που έχουν ανάγκη από μία μερίδα φαγητού και στέγη. Α.Κου

Μείναμε στα κακαρίσματα

ΠΕΜΠΤΗ ΣΕΛ. 19 ημ. Aνατ. 06.58 ∆ύσ. 18.18

28 Βασιλείου ομολ., Κασσιανού οσ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Βήμα» διαβάσαμε ότι η Turkish Airlines ετοιμάζεται να συνδέσει τη Θεσσαλία με την Ιαπωνία. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν συναντήσεις μεταξύ των τοπικών αρχόντων της περιοχής με τη γενική διευθύντρια της εταιρείας στην Αθήνα, Γκιουλάι Οζτούρκ. Στη Μυτιλήνη το Επιμελητήριο και οι άλλοι φορείς του τουριστικού τομέα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εξακολουθούν να μιλούν για τις επαφές με αεροπορικές εταιρείες της γείτονος χώρας, αλλά δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ή, όπως λέει ο λαός, αλλού τα κακαρίσματα κι άλλου γεννούν οι κότες. Ν.Μ.

Επιχειρηματικό «δαιμόνιο» «Μαθητές με επιχειρηματικό “δαιμόνιο”», ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της Δευτέρας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που αφορούσε τη βράβευση των μαθητών τού ΕΠΑΛ Καλλονής. Οι πραγματικά πρωτοπόροι μαθητές έγιναν πανελλαδικώς γνωστοί και τώρα απολαμβάνουν τις… δάφνες της επιτυχίας τους. Β.Χρ.

Αριθμός εισακτέων Αυξημένος κατά 15% αναμένεται να είναι ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας, με την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά». Εξ αιτίας αυτού, φέτος καθυστέρησε και η αποστολή αιτήματος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς το Υπουργείο Παιδείας ως προς τον αριθμό φοιτητών που επιθυμεί να δεχθεί σε κάθε τμήμα. Το ίδρυμα περιμένει από το Υπουργείο να το καλέσει να στείλει τα σχετικά στοιχεία, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει, όπως κάθε χρόνο, το ίδιο το Υπουργείο. Β.Χρ.

«Γράψτε κάτι και για αυτούς τους γραφειοκράτες της Διαχειριστικής, που βάζουν πρώτοι και καλύτεροι τα εμπόδια για να καθυστερούν τα έργα και να κινδυνεύουν τώρα με απένταξη», μας ζήτησε χθες σε συνέχεια του πρωτοσέλιδου για τα έργα τού ΕΣΠΑ, μηχανικός δημόσιος υπάλληλος που ανέφερε ότι υπάρχουν και απ’ τις υπηρεσίες τραγικά παράπονα για ορισμένα στελέχη της Διαχειριστικής και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους τελικούς δικαιούχους. Όπως είπε, αν δεν υπάρξει στενή και ουσιαστική συνεργασία όλου του μηχανισμού υλοποίησης των έργων, ούτε ο Δήμος Λέσβου μόνος του, ούτε η Περιφέρεια, ούτε κανένας άλλος φορέας δε θα καταφέρει να τελειώσει κανένα έργο. Στην ανώνυμη διαμαρτυρία υπάρχει και ο αντίλογος των ούτως ή άλλως αυστηρών προδιαγραφών που διέπουν την υλοποίηση των έργων, που ευχής έργο θα είναι να μην επιτρέπουν την καλλιέργεια οποιασδήποτε γραφειοκρατικής προδιάθεσης υπάρχει, αν υπάρχει σε πρόσωπα. Γιατί τότε, ούτε μια πέτρα δε θα μπει πάνω στην άλλη. ΜΑΡ.ΠΛ.

Φάουλ με τον καταρροϊκό πυρετό Χθες το πρωί λάβαμε Δελτίο Τύπου από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αναφερόταν σε ερώτηση του βουλευτή Τέρενς Κουίκ για τον καταρροϊκό πυρετό στη Σάμο, το οποίο ξεκινούσε με τη φράση: «Τους τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία λόγω των κρουσμάτων “καταρροϊκού πυρετού του προβάτου” στη Σάμο αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.» Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και κυρίως για να μη δημιουργείται αδικαιολόγητη ανησυχία και πανικός, επισημαίνουμε πως ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος. Δηλαδή πλήττει μόνο τα ζώα και όχι των άνθρωπο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από αυτόν. Η θανάτωση και η ταφή των άρρωστων ζώων γίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου κι όχι για να αποφευχθεί η μετάδοσή της στον άνθρωπο. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Οι μηνιαίοι μισθοί ι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμορφωθεί ως εξής (οι μισθοί είναι μικτοί): Βουλγαρία 138 ευρώ, Ρουμανία 162 ευρώ, Λετονία 132 ευρώ, Λιθουανία 286 ευρώ, Εσθονία 290 ευρώ, Ουγγαρία 296 ευρώ, Τσεχία 310 ευρώ, Σλοβακία 327 ευρώ, Πολωνία 336 ευρώ, Πορτογαλία 556, Μάλτα 680 ευρώ, Ελλάδα 684 ευρώ. Οι ανώτατοι μηνιαίοι μικτοί μισθοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Λουξεμβούργο 1.801 ευρώ, Ιρλανδία 1.462, Ολλανδία 1.447 ευρώ, Βέλγιο 1.444 ευρώ, Γαλλία 1.398 ευρώ, Βρετανία 1.202 ευρώ, Φινλανδία 763 ευρώ, Ισπανία 748 ευρώ. Πηγή: Eurostat. Καλύπτει το α´ εξάμηνο 2012. Ο πίνακας δε συμπεριλαμβάνει τη Γερμανία. Η Ελλάδα πριν το δεύτερο μνημόνιο είχε 877 ευρώ κατώτατο μισθό. Αυτά.

O

Χρέη κομμάτων σε τράπεζες Για την ιστορία. Η Φυκιότρυπα στη Μυτιλήνη στις 27 Δεκεμβρίου 2013. Ντυμένη στα λευκά από το χαλάζι!

Και αυθαίρετα πάρκινγκ…

Μέση λύση…

Με αφορμή το χθεσινό μας θέμα για την επανεξέταση απ’ το Δήμο των παραχωρήσεων θέσεων πάρκινγκ σε άτομα με αναπηρία, αναγνώστης μας επεσήμανε ότι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για την πόλη της Μυτιλήνης αποτελούν τα κάθε είδους αυθαίρετα πάρκινγκ. Όπως τόνισε, με μπάρες, κοτρώνες και ένα σωρό ακόμη αυτοσχέδια συστήματα κατάληψης του δημόσιου χώρου, ειδικά μέσα στο κέντρο της πόλης, κάποιοι ιδιωτικοποιούν αυθαίρετα μεγάλα τμήματα δρόμων για να σταθμεύουν έξω απ’ το σπίτι τους. «Η μισή Μυτιλήνη έχει καταληφθεί από αυθαίρετα πάρκινγκ εμποδίζοντας την άλλη μισή να παρκάρει, και κανείς δεν κάνει κάτι για αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας πως οφείλει η ΕΛΑΣ ή και η Δημοτική Αστυνομία να προβούν επιτέλους στη λήψη μέτρων «απελευθέρωσης» θέσεων στάθμευσης. ΜΑΡ.ΠΛ.

Η έγκυρη στα αυτοδιοικητικά θέματα ενημερωτική ιστοσελίδα Aftodioikisi.gr δημοσίευσε χθες την πληροφορία ότι η Δημοκρατική Αριστερά επεξεργάζεται πρόταση για την παράταση θητείας την οποία και θα δημοσιοποιήσει κατά τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτήν, το κόμμα θα προτείνει οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο μετά τον Ιούνιο του 2014 που ορίζει ο «Καλλικράτης». Το θέμα συζητήθηκε στην πρώτη πανελλαδική σύσκεψη του κόμματος και το βασικό επιχείρημα που ενισχύει την παραπάνω πρόταση, είναι να μη συμπίπτουν οι δημοτικές εκλογές με οποιεσδήποτε άλλες ώστε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι τοπικές και μόνο υποθέσεις.

Κάλιο γαϊδουρόδενε... Ψαλίδισμα των απαιτήσεων των κτηνοτρόφων της βόρειας Ελλάδας επιδιώκει να πετύχει η ΑΓΝΟ, που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητάει την προστασία από τους πιστωτές της. Τα οικονομικά προβλήματα της ΑΓΝΟ δεν επηρεάζουν την εταιρεία «Κολιός» στην οποία παραδίδουν το γάλα τους πολλοί κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Ωστόσο, επειδή στις εποχές που ζούμε τίποτα δεν είναι βέβαιο, καλό θα ήταν οι συνεταιρισμοί που συνεργάζονται με την εταιρεία «Κολιός» να διασφαλίσουν, όσο γίνεται καλύτερα, τις πληρωμές του γάλακτος. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί. Εμείς από τον περασμένο Δεκέμβρη γράφαμε ότι φέτος δεν παίζουν ρόλο μόνο οι τιμές πώλησης τους γάλακτος, αλλά και οι εγγυήσεις που δίνουν οι τυροκομικές επιχειρήσεις. Ν.Μ.

… απ’ τη ΔΗΜΑΡ Το δεύτερο βασικό επιχείρημα θα αφορά στον προϋπολογισμό, γιατί αν η θητεία διαρκέσει έως και τον Αύγουστο του 2014, οι επόμενες Αρχές θα αναγκαστούν για τέσσερις μήνες να ακολουθήσουν τον ψηφισμένο απ’ τους απερχομένους προϋπολογισμό. Παρ’ ότι τα παραπάνω ως πρόταση αποτελούν μία μέση λύση απέναντι στα σενάρια για παράταση θητείας κατά ενάμιση χρόνο, δεν παύει να διαφοροποιούν το σχεδιασμό του «Καλλικράτη», που θυμίζουμε ότι για λόγους κυρίως οικονομικούς, ταυτίζει τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ενδιαφέρον για τα αγριοκούνελα Δύο Δελτία Τύπου λάβαμε χθες για μια σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα για το πρόβλημα των αγριοκούνελων της Λήμνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, θα γίνει νέα προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αυτήν τη φορά με σύλληψη και απομάκρυνση των αγριοκούνελων από το νησί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την προσπάθεια αυτή θα χρηματοδοτήσει ο ΕΛΓΑ. Θυμίζουμε πως από το 2007 οι ζημιές που προξενούν τα αγριοκούνελα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ελπίζουμε τούτη η προσπάθεια να φέρει αποτελέσματα. Ν.Μ.

Από επενδυτική εταιρεία ζητούνται ενιαίες εκτάσεις γης στη Λέσβο και στη Λήμνο, επιφάνειας άνω των 300 στρεμμάτων. Παρακαλούμε αποστείλετε πληροφορίες στη διεύθυνση «ΜΥΡΙΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Ερεσού 5, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81100 Αρμόδιος για πληροφορίες κος Ευστρατίου, τηλ. 22510 40377 e-mail: efstratiou@mks.gr Θα τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ χρωστά συνολικά σε τράπεζες 111 εκατομμύρια 800 χιλ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής: Στην Αγροτική Τράπεζα χρωστά 96,8 εκατομμύρια, τα οποία λήγουν εφέτος. Στη Marfin Bank 10 εκατομμύρια, που λήγουν το 2015 και στην Τράπεζα Πειραιώς πέντε εκατομμύρια, που λήγουν το 2015. Η Ν.Δ. χρωστά 120 εκατομμύρια, τα οποία αναλύονται ως εξής: 105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, που λήγουν εφέτος, και 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς που λήγουν το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά έξι εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, που λήγουν το 2014.

Ο χουνταίος «ήρωας» «Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής ήταν ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και το Μέγα Αλέξανδρο.» (Δεσπότης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) Αχ, μωρέ παπά... Ώστε ο δολοφόνος του 23χρονου Μυρογιάννη είναι «ήρωας»!

Ξέρετε ότι... - ... στις εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου 1956 με το τριφασικό εκλογικό σύστημα, η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 47,38% έλαβε 165 έδρες και η Δημοκρατική Ένωση με ποσοστό 48,15%, 132 έδρες; Έτσι, μας κυβέρνησε ο «εθνάρχης της Δεξιάς». Πρέπει να διδαχθούμε την Ελληνική Ιστορία από το 1830 μέχρι σήμερα απ’ την αρχή, γιατί αυτή που μας έμαθαν, δεν είναι η πραγματική. - ... τους εξισλαμισμένους Κρητικούς οι ντόπιοι χριστιανοί τούς έλεγαν «μπουρμάδες»; Έπαιρναν βαπτιστικό τουρκικό όνομα, αλλά διατηρούσαν το ελληνικό επίθετο, π.χ. Μεχμέτ Καπετανάκης. - ... ο Μακρυγιάννης και ο κολαούζος του Παλαμήδης ήταν κατηγορηματικοί: «δεν πρέπει να κατέχουν κυβερνητικά πόστα οι μορφωμένοι!»; - ... ο συνταγματάρχης του Πυροβολικού Νικόλαος Ζορμπάς ήταν 65 ετών όταν δέχτηκε την αρχηγία της επανάστασης του 1909; - ... ο Τρικούπης ψήφισε νόμο για την ισοβιότητα και το αμετάθετο των δικαστών, αφού προηγουμένως έκανε μια φοβερή εκκαθάριση του Δικαστικού Σώματος, διώχνοντας πάνω από τους μισούς που δωροδοκούνταν φανερά; - ... κατά την επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων ξεσηκώθηκαν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι Έλληνες, οι ορθόδοξοι Αρβανίτες, οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες και τέλος οι Τούρκοι παρίες.

Αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλα τινά Σε πρώτη φάση, οι αυτοδιοικητικοί του «Καλλικράτη» εκλέχτηκαν για τρεισήμισι χρόνια, μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Στο μέλλον η εκλογή τους θα διαρκεί πέντε χρόνια και οι εκλογές θα διεξάγονται κάθε πενταετία μαζί με τις ευρωεκλογές. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι σωστή η απόφαση του νομοθέτη για λόγους οικονομίας και για οργανωτικούς λόγους. Η πενταετία είναι αρκετή για να υλοποιηθούν τα προγραμματιζόμενα έργα. Κάπου διάβασα ότι μερικοί σημερινοί αυτοδιοικητικοί τρέφουν ελπίδες για παράταση της θητείας τους, για ευνόητους λόγους! Θέλω να πιστεύω ότι οι εγγενείς αδυναμίες που προέκυψαν στην πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και η ανικανότητα των σημερινών αυτοδιοικητικών, δε θα επαναληφθούν στο μέλλον. Τα σχόλια του κ. Γρηγόρη Λούπου στη στήλη του στο «Ε» πάνω στο ίδιο θέμα, λεπτομερειακά και λίαν κατατοπιστικά. Με την ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω ορισμένους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Λέσβου: Αφού δεν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε, γιατί βγαίνετε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα; Να ξέρατε τι «γαλλικά» ακούτε από τον κόσμο! Να ξέρατε!

Λίγη ποίηση για να μην ξεχνιόμαστε «[...] Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε. / Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος. / Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας, / έμαθ’ επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται· / κ’ έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν / χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι / μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά, / κ’ οι Aλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό, / ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι.» Απόσπασμα από το ποίημα «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης», του Κωνσταντίνου Καβάφη. Δε σας κρύβω ότι όταν αντέγραφα τους εξαίσιους στίχους, μου ήρθε στο νου μου κάποιος πολιτικός...


4

EI∆HΣEIΣ Άρθρο Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΓΟΥΤΣΟΣ

Η ψυχογραφία της οικονομικής κρίσης «... πόλιν πλείω ξύμπασαν ορθουμένην ωφελείν τους ιδιώτας ή ... αθρόαν σφαλλομένην» (Θουκυκίδης, «Περικλέους Επιτάφιος»)

«M

ια πόλη ωφελεί περισσότερο τους πολίτες, αν στο σύνολό της ευημερεί, παρά αν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ευημερεί και η πόλη στο σύνολό της δυστυχεί.» Ο μεγάλος Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης υποστηρίζει ότι, όταν μια πόλη στέκει γερά στα πόδια της και ευημερεί, τότε όλα τα μέλη της αισθάνονται την ασφάλεια και την ευημερία· αντίθετα, μια πόλη που δυστυχεί, που απειλείται, δεν μπορεί να επιτρέψει την ευτυχία μεμονωμένα στα μέλη της, ακόμα κι αν κάποια από αυτά έχουν οικονομική ισχύ ή προσωπικές επιτυχίες, καθώς μια ενδεχόμενη κατάρρευση της παραπαίουσας πόλης μοιραία θα συμπαρασύρει κι αυτούς. Ουδείς, νομίζω, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παραπάνω θέση του μεγάλου αυτού πολιτικού. Η προσπάθεια ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών εις βάρος της πόλης (του κράτους) συνιστά λανθασμένη στάση ζωής, ενώ είναι σημαντικό να συνειδητοποιούν οι πολίτες ότι οφείλουν να μεριμνούν για το καλό του κράτους, γιατί μέσα σε ένα δυνατό κράτος θα βγουν και οι ίδιοι ωφελημένοι. Μπορούν, άραγε, οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχείς υπό την παρούσα πολιτικοοικονομική κατάσταση; Αν θεωρήσουμε ότι η ευτυχία του ανθρώπου εξαρτάται, σε μέγιστο βαθμό, από τους όρους της κοινωνικής του ζωής, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τους ευνοϊκότερους αυτούς όρους τούς εξασφαλίζει το πολίτευμα της δημοκρατίας, καθώς παρέχει στους πολίτες την πολιτική και ηθική ελευθερία, τη μέριμνα για τους οικονομικά ασθενείς και εμπεδώνει το αίσθημα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισοπολιτείας. Όταν οι πολίτες βιώνουν όλα τα παραπάνω ως αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας, μέσα απ’ τους θεσμούς και τις δομές της, τότε αναπτύσσονται φιλικοί και υγιείς δεσμοί μεταξύ των πολιτών, που τους εξασφαλίζουν ψυχική γαλήνη και πνευματική ηρεμία. Σήμερα η οικονομική κρίση απαξίωσε κάθε έννοια εθνικής ελευθερίας, δικαίου και ισονομίας και διεμβόλισε κάθε ηθική αξία και κοινωνική κατάκτηση, για τις οποίες ο λαός έδωσε μάχες σε κοινωνικά χαρακώματα και πολεμικά μέτωπα, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα αίσθημα ανασφάλειας, καχυποψίας και αβεβαιότητας στους πολίτες για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Η ψυχογραγία της οικονομικής κρίσης ορίζεται από ένα διαρκές άγχος για το «τι τέξεται η επιούσα», αφού η βεβαιότητα και η ασφάλεια, προϊόντα της εργασιακής ειρήνης και της επαγγελματικής εξασφάλισης, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η κοινωνική ειρήνη έχει ανατραπεί, ο φόβος αντικατέστησε την ελπίδα και η αγωνία χιλιάδων νέων να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα όνειρά τους και προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα και ανώμαλες ψυχικές καταστάσεις που οδηγούν, όχι λίγες φορές, ακόμα και στην αυτοκτονία. Η κατάθλιψη ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, σηματοδοτεί τη νέα ηθική και ψυχική τάξη των πραγμάτων. Όλα τα παραπάνω μπορούν να ανιχνευθούν ως συμπτώματα σήψης στο σώμα της Δημοκρατίας και σημεία εκφυλισμού της. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι αυτή την ανώμαλη κατάσταση, βρίσκουν έδαφος και εμφιλοχωρούν παράσιτα στο σώμα της, απειλώντας με αποσάρθρωση. Απαξιώνοντας θεσμούς και νομοθετήματα, πολιτικοί ολιγίστου αναστήματος και αμφίβολης ποιότητας, ηγετίσκοι ένθεν κακείθεν, στο όνομα της οικονομικής κρίσης καταργούν, εν μία νυκτί, κεκτημένα δικαιώματα ετών, παντελώς ανάλγητοι προς τους ανθρώπους που «μάτωσαν» να τα κατοχυρώσουν. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Ιδεολογήματα και δόγματα παίρνουν τη θέση των ιδεολογιών και η πολιτική, ως έκφραση της κοινωνικής ιδεολογίας, αυτοαναιρείται. Τα πράγματα ερμηνεύονται με όρους αριθμητικής, ενώ οι πολίτες, έρμαια αυτής της ζοφερής πραγματικότητας, φτάνουν στα έσχατα ηθικά και ψυχικά όριά τους και ένας ολόκληρος λαός προσφέρεται βορά του αδηφάγου κεφαλαίου και εθνικά απειλείται να αλλοτριωθεί. Προς τούτοις παρατηρούνται και ακραίες αντιδράσεις, γεγονός που αποδεικνύει την αλλοίωση του χαρακτήρα των πολιτών. Φαινόμενα οργής, αγανάκτησης, μίσους, αμφισβήτησης συλλήβδην προς πολιτικούς και κόμματα, ολοφάνερα πιστοποιούν ότι το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, φαίνεται ότι έχει διαρραγεί και χρειάζεται άμεσα αναδιάρθρωση εκ των έσω. Μπροστά σ’ αυτή την περιρρέουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, η πλειοδοσία περί πατριωτισμού πλεονάζει ή είναι άκαιρη. Είναι αναγκαίο να επιστρατεύσουμε τον πολιτικό και πνευματικό πολιτισμό μας και τις αξίες τις έτσι κι αλλιώς λησμονημένες - και με όχημα αυτές να πορευθούμε ενάντια στις προκλήσεις των καιρών. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε χρέος να ορίζουμε ευθεία πορεία· να μη λοξοδρομήσουμε· να αποφύγουμε τις ατραπούς. Οδηγός, η βαθιά δημοκρατική μας παράδοση, η οποία αποτελεί εθνική παρακαταθήκη και κληροδοσία για τις γενιές που έρχονται, οι οποίες θα αποτελέσουν και τον πυρήνα μιας νέας Ελλάδας, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος· «για να λάβουν και τα όνειρα εκδίκηση».

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Αγορά, συντήρηση, αποκατάσταση ακινήτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, από αυτοδιοίκηση και Δημόσιο, με ενίσχυση απ’ το «Πράσινο Ταμείο»

«Πράσινη» διάσωση διατηρητέων της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε μια σημαντική απόφαση για τη διάσωση σημαντικών ακινήτων στους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς των νησιών, προέβη το διοικητικό συμβούλιο του «Πράσινου Ταμείου», που εισηγείται την ενίσχυση της αγοράς, συντήρησης και αποκατάστασής τους από δήμους, περιφέρειες και υπουργεία, με χρήματα απ’ το Ταμείο. Αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί απ’ τον υπουργό Περιβάλλοντος που έως τώρα έχει αποδεχθεί όλες τις προτάσεις του Ταμείου -, τότε δίνεται η δυνατότητα σε φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, να ζητήσουν χρηματοδότηση για να σώσουν ή να αξιοποιήσουν ακίνητα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε σε μια απ’ τις τελευταίες του συνεδριάσεις το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του «Πράσινου Ταμείου», ενός φορέα που ιδρύθηκε προ τριετίας με σκοπό να ανακατανείμει σε δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, έσοδα που προέρχονται απ’ την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Θέμα της συνεδρίασης ήταν και ο «καθορισμός κριτηρίων κατανομής και τρόπου απόδοσης του ειδικού προστίμου διατήρησης του Ν. 3843/2010 (Α΄ 62)», των χρημάτων δηλαδή που διαχειρίζεται ο φορέας. Πέρυσι το εν λόγω Ταμείο χρηματοδότησε με περίπου 40 εκατ. ευρώ δήμους για την αγορά κυρίως α-

Σ

κάλυπτων χώρων-οικοπέδων, προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτούς πλατείες και πάρκα αναψυχής.

Για τη νησιωτικότητα… Εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην απερχόμενη διοίκηση του Ταμείου είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου, Δημήτρης Καπετανάς, ο οποίος από καιρό επεδίωκε να υπάρξει «επέκταση» των τομέων παρέμβασης και ενίσχυσης του Ταμείου και στους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς της νησιωτικής χώρας, και δη του Νομού Λέσβου. Στο τελικό κείμενο που ομόφωνα κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο του «Πράσινου Ταμείου» και δόθηκε προς έγκριση στον υπουργό Περιβάλλοντος για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, εξασφαλίζονται πόροι απ’ το Ταμείο για τη διάσωση διατηρητέων κτηρίων γενικά από φορείς του Δημοσίου και την αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, στο προωθούμενο σχέδιο αναφέρεται ότι απ’ το «Πράσινο Ταμείο» χρηματοδοτείται «η απόκτηση, αποκατάσταση και συντήρηση ακινήτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και προστατευόμενες περιοχές της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η απελευθέρωση, αποκατάσταση, αναβάθμιση, ανάπλαση και προστασία χώρων με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, όπως ακτών, παραλιακών ζωνών, ρεμάτων, αλσών, δασών και δασικών εκτάσεων». Όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάς μιλώντας στο «Ε», αν υιοθετη-

θεί το σχέδιο ως έχει απ’ τον υπουργό Περιβάλλοντος, θα μπορούν φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, να προχωρήσουν στην απόκτηση ακινήτου σε παραδοσιακούς οικισμούς ή στην ανακαίνιση και συντήρηση κάποιου τέτοιου ακινήτου που τυχόν διαθέτουν, με χρήματα απ’ το Ταμείο. «Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας πόρος για την αξιοποίηση παραδοσιακών ακινήτων, κτισμάτων που βρίσκονται στους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς των νησιών μας, και μάλιστα εκτιμώ ότι είναι εξίσου σημαντικό πως τέτοιες πρωτοβουλίες για τη διάσωση αυτών των ακινήτων θα μπορούν να αναληφθούν εκτός απ’ τους δήμους, και από φορείς του Δημοσίου», επεσήμανε ο κ. Καπετανάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακινήτου που θα μπορούσε με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συντήρηση και αποκατάστασή του, αποτελεί η περίπτωση του Αρχοντικού Γεωργιάδη, που ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά δεν είναι επιλέξιμη η διάθεση κονδυλίων απ’ το ΕΣΠΑ ή κάποιο άλλο κοινοτικό πρόγραμμα για την ανακαίνισή του. Με βάση το σχέδιο που από χθες στάλθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος απ’ το «Πράσινο Ταμείο», ίσως πολύ σύντομα υπάρξει δυνατότητα να πάρει και η Λέσβος, με τους πάμπολλους παραδοσιακούς οικισμούς και τα ακίνητα, ενίσχυση για να προστατεύσει το δομημένο περιβάλλον της.


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

5

Παρέλαβε χθες, ενώ αναμένεται η απόφαση τοποθέτησής του απ’ τον υπουργό Υγείας

Άτομο με αναπηρία από τη Λήμνο περίμενε ένα χρόνο να εξετασθεί, κατέθεσε εξώδικο και μέσα σε μία μέρα κλήθηκε από ΚΕΠΑ

Πρόεδρος στο ΕΚΑΒ ο Δ. Παπαγιαννίδης

φτασε μέχρι το δικηγόρο, καθώς δεν άντεχε οικονομικά να περιμένει άλλο. Οπότε και ζήτησε με εξώδικο που επέδωσε στο ΚΕΠΑ Μυτιλήνης, να κληθεί να εξεταστεί από την επιτροπή που θα πιστοποιούσε την αναπηρία του για να του χορηγηθεί η σύνταξη. Και, ω του θαύματος, λίγες μόλις ώρες μετά, κλήθηκε να εξετασθεί! Το άτομο με αναπηρία από τη Λήμνο, που για να βρει το δίκιο του πλήρωσε δικηγόρο και ό,τι άλλο χρειάσθηκε, σταμάτησε να πληρώνεται από την υπηρεσία όπου εργαζόταν, το Δεκέμβριου του 2011. Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος και τρεις μήνες. Μη έχοντας κανέναν άλλο οικονομικό πόρο για να ζήσει, προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία, ζητώντας να περάσει αυτή την εβδομάδα κιόλας από την επιτροπή τού ΚΕΠΑ. Χθες, μιλώντας στο «Ε», μας είπε: «Η κατάσταση είχε φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ρόεδρος του διοικητικού Πσυμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναλαμβάνει ο πολιτευτής Νομού Λέσβου τής Ν.Δ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος χθες το πρωί, μετά την ενημέρωση που είχε για την επικείμενη τοποθέτησή του (εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης απ’ τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο), μετέβη στο Κέντρο και παρέλαβε απ’ τον απερχόμενο πρόεδρο. «Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή τη θέση που μου εμπιστεύθηκε η κυβέρνηση και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της, να κάνω το καλύτερο για ό,τι σχετίζεται με τον άνθρωπο και την προσφορά υπηρεσιών προς αυτόν», δήλωσε ο κ. Παπαγιαννίδης, τονίζοντας πως θα επιδιώξει και απ’ τη θέση του προέδρου τού ΕΚΑΒ, όπως και στη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, να στηρίξει τα νησιά του Νομού Λέσβου και τους κατοίκους τους. Όπως είχε γράψει το «Ε», όλο το προηγούμενο διάστημα, τρεις φορές είχε γίνει συζήτηση-πρόταση προς τον αντιναύαρχο ε.α. προκειμένου να αναλάβει θέση ευθύνης στον κυβερνητικό μηχανισμό, δίχως όμως να υπάρξει θετική κατάληξη. Μάλιστα την προηγούμενη Πέμπτη, είχε περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων η εξέταση του κ. Παπαγιαννίδη για τη θέση του διοικητή τού ΟΠΑΔ. Ο ίδιος όμως δεν παρέστη, παρ’ ότι τα μέλη της Επιτροπής είχαν φάκελο με στοιχεία για το βιογραφικό του, ακόμη και αντίγραφο του ποινικού του μητρώου! Την ίδια μέρα άρχισε και η φημολογία για τη θέση του προέδρου στο ΕΚΑΒ, φημολογία που χθες, και πριν υπογραφεί η απόφαση του κ. Λυκουρέντζου, επιβεβαιώθηκε απ’ τον ίδιο τον κ. Παπαγιαννίδη. Ο πολιτευτής έως τώρα θεωρείτο μεταξύ των πιθανών διεκδικητών της θέσης του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπου όλα δείχνουν, δεδομένης της κινητικότητας στελέχωσης-αντικατάστασης στελεχών απ’ το χώρο της Υγείας, ότι θα καλυφθεί πολύ σύντομα τις επόμενες μέρες. Σημειωτέον ότι απερχόμενος πρόεδρος στο ΕΚΑΒ, που υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και διαθέτει ανά την Ελλάδα 12 παραρτήματα, μεταξύ των οποίων και της Μυτιλήνης, ήταν ομοίως ένας αντιστράτηγος ε.α., με αναπληρωτή συνταγματάρχη ε.α..

Κλειδί… το εξώδικο! Έ

Ζω αυτήν την κατάσταση από την ηλικία των δύο μου χρόνων. Μεγάλη ταλαιπωρία, πολλά έξοδα και έρχεται μετά το κράτος να διορθώσει, υποτίθεται, τα προβλήματα. Μας αναγκάζει να ταξιδέψουμε στη Μυτιλήνη, να πληρώσουμε πολλά χρήματα και σα να μην έφταναν όλα αυτά, καθυστερεί και 15 μήνες να μας καλέσει η επιτροπή για να πιστοποιήσει την αναπηρία μας.»

Ξαφνικά «Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν τη μία μέρα επιδώσαμε το εξώδικο και την άλλη μέρα με πήραν τηλέφωνο για να περάσω από εξετάσεις. Αυτό έπρεπε να το είχα πράξει πολύ πιο πριν, δε θα καθυστερούσε τόσο πολύ και, το κυριότερο, δε θα έμενα τόσο καιρό χωρίς πόρους», τονίζει σημειώνοντας πως είχε σκεφτεί να προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, «μήπως κάποιοι ταρακουνηθούν και σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο». Με πιο «μελανά χρώματα» περι-

Το «Χωριό τού Όλοι Μαζί» θέλει να στεγάσει τις δράσεις του

γράφει την κατάσταση ο αντιδήμαρχος Λήμνου και πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Ορίζοντες», Παλαιολόγος Κυριαζής. «Υπάρχουν και άτομα που περιμένουν 1,5 χρόνο για νευρολογικές, ψυχιατρικές και καρδιολογικές περιπτώσεις. Δυστυχώς τα άτομα με αναπηρία στη Λήμνο δεν υφίστανται μόνο μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλο οικονομικό κόστος με τις μετακινήσεις τους, αλλά νιώθουμε ότι μας εμπαίζουν, καθώς έχουμε πάρει επανειλημμένα υποσχέσεις για τη λειτουργία ΚΕΠΑ στο νησί. Πράγμα που δε βλέπουμε να συμβαίνει», τονίζει ο κ. Κυριαζής.

Και καταγγελία Όμως το περιστατικό της Λήμνου έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την καταγγελία προς τη διοίκηση του ΙΚΑ εκ μέρους της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου, σχετικά με τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που συ-

νεχίζουν να υπάρχουν στην εξέταση των αιτήσεων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στο συγκεκριμένο έγγραφο καταγγέλλονταν και φαινόμενα «πολιτικών παρεμβάσεων που παρατηρούνται, με αποτέλεσμα κάποιοι να παρακάμπτουν την “ουρά” και να εξετάζονται κατά προτεραιότητα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ Μυτιλήνης, Μαΐστρος Κλαδογένης, τονίζει ότι υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όμως παράλληλα σπεύδει να τονίσει ότι δεν υπήρξε καμμιά καταγγελία για πολιτική παρέμβαση και δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα αιτήματα που έχει θέσει η Οργανωτική Επιτροπή των Φορέων της Λήμνου είναι η λειτουργία ΚΕΠΑ στο νησί, όπου έχουν κατά καιρούς δοθεί αρκετές υποσχέσεις, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

Δράσεις του Σωματείου «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης», για παιδιά και μεγάλους

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις Ψάχνοντας στέγη… ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλή- λόγος, διευθύντρια του Νευρολογικού υνάντηση με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, T νης και Καλλονής, καθώς και το Ερ- Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων, Έφη τη δημοτική αρχή και τους αρμοδίους των κληροδοΣτημάτων γαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκ- Κατσαρού - Πεκτασίδη, και η παιδοψυστη Μυτιλήνη προγραμματίζουν τα μέλη του Δικτύου «Χωριό τού Όλοι Μαζί», στην προσπάθειά τους να βρουν χώρο για να φιλοξενήσουν τις δράσεις τους. Ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές, ωστόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ορισμένα δημόσια κτήρια που παραμένουν άδεια, είναι μπερδεμένο και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Επίσης, ένα ζήτημα που απασχόλησε τους δεκάδες παρευρισκομένους ήταν η σίτιση των απόρων. Προς το παρόν υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, εργαζόμενους στα μαγειρεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητρόπολης, κι όλα αυτά προκειμένου οι μερίδες να βρίσκονται κάθε μεσημέρι στο χώρο τού ΚΑΠΗ, απ’ όπου μοιράζονται στους απόρους. Ας σημειωθεί ότι κάποιοι από τους εμπόρους και παραγωγούς στους οποίους απευθύνθηκαν τα μέλη του Δικτύου, δέχτηκαν να βοηθήσουν προσφέροντας προϊόντα, ενώ προγραμματίζεται να γίνουν επαφές με ιδιοκτήτες εστιατορίων για να δίνουν μερίδες που θα περισσεύουν. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Έφη Λατσούδη, μιλώντας στο «Ε», τόνισε ότι το Δίκτυο θέλει ένα χώρο όπου οι άποροι πολίτες, που ολοένα και αυξάνονται, να μπορούν να συμμετέχουν κατά τη δημιουργία του φαγητού προκειμένου να νιώθουν ότι προσφέρουν και αυτοί στη συγκεκριμένη δράση. Η λύση που αναζητούν όσον αφορά στη σίτιση, θέλουν να είναι βιώσιμη και να μη στηρίζεται στις εταιρείες τροφοδοσίας.

«Ομπρέλα» στα υπερχρεωμένα… Λόγος έγινε επίσης στη συνάντηση και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία αποφασίστηκε να στηριχθούν νομικά, ενώ θα δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα. Στόχος της, επίσης, να βοηθά στους διακανονισμούς που θα θέλουν να κάνουν οι πολίτες με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να μη γίνει διακοπή σε βασικά αγαθά όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκαν επίσης νέα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, στόχος των οποίων δεν είναι άλλος από το να οργανώνουν τις κάθε είδους δράσεις. Το συντονιστικό είναι επταμελές και αποτελείται από τους Μαρία Περδικούρη, Γιώργο Παπαπορφυρίου, Μιχάλη Αϊβαλιώτη, Έφη Λατσούδη και τον π. Νικόλαο από το Καγιάνι. Σημειώνεται ότι στο όργανο συμμετέχουν εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων «Ηλιακτίδα» και «Αγκαλιά».

παίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου, πρόκειται να επισκεφθεί για προληπτικές δωρεάν εξετάσεις παιδιών, αύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου, ομάδα παιδιάτρων και παιδοδοντιάτρων στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Σωματείου «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης». Την επόμενη ημέρα, δηλαδή το Σαββάτο, η ομάδα των παιδιάτρων θα βρίσκεται σε Σκόπελο, Παπάδο, Παλαιόκηπο Πέραμα και στους χώρους των Δημοτικών Σχολείων. Στη συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση σε Άσθμα, Αλλεργιολογία και Ανοσολογία, Βάσω Γέμου, η παιδίατρος νευρο-

χολόγος ειδική για αυτιστικά παιδιά, διευθύντρια στο Κέντρο Ημέρας «Περιβολάκι», Λύτρα Γιαννούλα. Ακόμη, ο παιδίατρος καρδιολόγος, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων, Γιώργος Παπαδόπουλος, και οι παιδοδοντίατροι Μυτιλήνης Ελένη Πίκουλου και Λαμπρινή Ματθαίου. Επίσης, το Σάββατο 2 Μαρτίου, ομάδα αποτελούμενη από τον πνευμονολόγο της Αθήνας Βλάση Πολυχρονόπουλο και τους Μυτιληνιούς πνευμονολόγο Ευθύμη Ζιώγκα, κυτταρολόγο Αγγελική Παλαιολόγου και ογκολόγο-μαστολόγο Θωμά Τσουκαλά, θα βρίσκεται σε Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι και Παλαιοχώρι για προληπτικές εξετάσεις κατοίκων.

Επιστολή στον υπουργό Υγείας για τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ

Γιατροί δίπλα στους πάσχοντες πικαλούμενοι τον αριθμό των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ, που ολοένα και αυξάνεται, αλλά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της φροντίδας των αΕσθενών αυτών, οι γιατροί της Λέσβου χαρακτηρίζουν απαραίτητη την ύπαρξη Ολοκληρωμένης Μονάδας για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Γι’ αυτόν το λόγο, με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητούν την ένταξη του έργου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), για να προχωρήσει η δημιουργία της Μονάδας στη Λέσβο, που πρόσφατες πληροφορίες την θέλουν να ναυαγεί. Αυτό συνέβη καθώς η ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε να απεντάξει τέτοιου είδους δράσεις από επιχειρησιακά προγράμματα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στην επιστολή του υπογραμμίζει το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος, καθώς και το ότι η ύπαρξη της Μονάδας θα προσέφερε ανακούφιση στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. «Σε μια εποχή όπου οι δημόσιες δομές υγείας και παροχής εξειδικευμένης φροντίδας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες, που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στοιχειωδώς εξασφαλίζουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους, η πολύπλευρη και αξιοπρεπής φροντίδα των πασχόντων από νόσο Aλτσχάιμερ καθίσταται πρακτικά αδύνατη. Όπως είναι γνωστό, απαιτούνται υπηρεσίες νευρολόγων, ψυχιάτρων, εργοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών και άλλων ειδικοτήτων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.


EI∆HΣEIΣ

6

Ανατίθενται αύριο εργασίες σε ιδιωτικά μηχανήματα, ενώ δουλεύει σε πολλές δημοτικές ενότητες ο στόλος του Δήμου

Αποκαταστάσεις παντού της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ολύ μεγάλη ανταπόκριση από ιδιώτες ιδιοκτήτες Πεκσκαφικών-χωματουργικών μηχανημάτων είχε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που τους απηύθυνε ο Δήμος Λέσβου, σε συνέχεια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάθεση εργασιών σε πολλές δημοτικές ενότητες οι οποίες πλήγηκαν απ’ τη θεομηνία της 1ης Δεκεμβρίου 2012. Αύριο Παρασκευή αναμένεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να προβεί σε αναθέσεις εργασιών, ενώ ήδη, με διασπορά των οχημάτων του Δήμου, γίνονται ανάλογες εργασίες σε πολλά χωριά του νησιού. «Πράγματι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην πρόσκληση που δημοσιοποιήσαμε και έτσι υπάρχει πληθώρα ιδιωτών με μηχανήματα, στους οποίους και θα γίνει ανάθεση εργασιών αποκατάστασης στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Θερμής, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Ερεσού - Άντισσας, Ευεργέτουλα, Γέρας και Καλλονής», είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Φραγκόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ήδη απ’ την πλευρά του Δήμου έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες εργασίες αποκαταστάσεων στην περιοχή του Σταυρού και τα μηχανήματα εργάζονται τώρα στην περιοχή του Αμπελικού.

Πλήρη εικόνα Ο κ. Φραγκόπουλος, που προχθές επισκέφτηκε τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου και Αγίας Παρασκευής, ανέφερε ότι πριν γίνουν οι αναθέσεις, αλλά και ο προγραμματισμός όλων των εργασιών απ’ τα μηχανήματα του Δήμου, επεδίωξε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης σε όλο το νησί. «Και μάλιστα έχω ζητήσει από γεωγραφικούς αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους και προέδρους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων να υπάρχει στα αιτήματά τους σαφής περιγραφή του προβλήματος που χρήζει αντιμετώπισης», όπως συμπλήρωσε ο ίδιος. Για παράδειγμα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, ένας πρόεδρος που ζητά μία τσάπα για την αποκατάσταση τμήματος του δικτύου ύδρευσης, θα αναφέρει αναλυτικά και ενυπόγραφα την περιοχή (τοπωνύμιο) που θα εργαστεί το μηχάνημα, πόσα μέτρα δικτύου θα αποκαταστήσει, αλλά και πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δουλέψει το μηχάνημα. Με αυτό τον τρόπο ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει, όπως είπε, έλεγχος της κατάστασης, ώστε με τον κατάλληλο συντονισμό να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις, βελτιώσεις και αποκαταστάσεις όπου χρειαστεί σε όλο το νησί. Ο κ. Φραγκόπουλος, στο πλαίσιο του ίδιου συντονισμού, αναφέρθηκε και στις εργασίες που έχει αναλάβει και υλοποιεί με τα μηχανήματά της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που κατ’ αρχάς επιχειρεί στα χωριά του Ευεργέτουλα και θα συνεχίσει στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης και Θερμής. Μίλησε όμως και για τη βοήθεια που υπήρξε και από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπως ο Στρατής Κύτελης, ενώ τέλος ανέφερε ότι - παρά τις δυσκολίες κυρίως στην προμήθεια καυσίμων, ελλείψει εγκεκριμένου προϋπολογισμού - «θεωρώ πως μεγάλο μέρος του νησιού θα καταφέρουμε, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, να το αποκαταστήσουμε με τα μηχανήματα του Δήμου, λύνοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα στις υποδομές».

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Έπαινος Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας για το ΕΠΑΛ Καλλονής, από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων

Διάκριση για το «Ι Love Lesvos» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ παινο Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας, στην εμπορική έκθεση του διαγωνισμού που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων στο Athens Information Technology πριν από μιάμιση εβδομάδα, απέσπασε το ΕΠΑΛ Καλλονής μεταξύ 48 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, για την εικονική του επιχείρηση με την επωνυμία «YouDrive» και την εφαρμογή «I Love Lesvos». Η ομάδα του Σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αποτελείται συνολικά από 16 μαθητές και μαθήτριες, που με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Αριστοτέλη Μαβίδη και Φωτεινής Ευαγγέλου έχουν δημιουργήσει την εφαρμογή «I Love Lesvos», με στόχο τη διαδικτυακή προώθηση του νησιού, με τεχνολογίες Web 2.0 και την «αξιοποίηση» του τουρίστα ως διαφημιστή, μέσα από την κουλτούρα της «Ελληνικής Παρέας». Σύμφωνα με τον κ. Μαβίδη, η προσπάθεια πάει ήδη πάρα πολύ καλά και πάνω από 3.300 άτομα έχουν γίνει «φίλοι» της

Έ

Από τη βράβευση της ομάδας τού ΕΠΑΛ Καλλονής

εφαρμογής στην ιστοσελίδα της στο Facebook, η οποία δέχεται κάθε εβδομάδα περίπου 30.000 επισκέψεις, από 18 συνολικά χώρες. «Ξεκινήσαμε ανεβάζοντας φωτογραφίες από το νησί και σχολιάζοντάς τες ή ζητώντας φωτογραφίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, τις περισσότερες από τις οποίες οι δημιουργοί τους μας τις παραχώρησαν χωρίς αντίρρηση. Έτσι, ο κόσμος άρχισε να το “αγκαλιάζει”, είτε πρόκειται για ντόπιους, είτε για τουρίστες. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να αυξήσουμε την απήχηση του έργου, κυρίως στη λεσβιακή κοινωνία, και να το αγκαλιάσουν όσο περισσότεροι γίνεται, και το καλό με τα κοινωνικά δίκτυα είναι ότι το έ-

να ενισχύει το άλλο.»

Η ομάδα των μαθητών… Η εφαρμογή τού ΕΠΑΛ Καλλονής αξιολογήθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων ως εφαρμογή που συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του νησιού κι έτσι, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, το σχολείο απέσπασε Έπαινο Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας, μεταξύ 48 σχολείων της χώρας. Οι μαθητές που εκπροσώπησαν την ομάδα του Σχολείου, ήταν οι: Παράσχος Νανίδης, Νίκος Κουτζπής και Γιώτα Φραντζέσκου. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι μαθητές που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, είναι οι: Μυρσίνη Αργυριάδη, Στέλλα Δουνιά, Παναγιώτης

Θεοδοσιάδης, Γιώργος Κακογιάννης, Αλέξανδρος Κόκλας, Χαρά Κοντού, Γιώργος Μολυβιάτης, Μαρία Μουτζούρη, Αγνή Μπούρα, Ταξιαρχούλα Πετριτζικλή, Θανάσης Σλουμάτης, Νίκος Χαρίτος και Ελευθερία Χατζέλλη. «Ευχαριστούμε στην προσπάθειά μας αυτή το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων για τη φιλοξενία του στο διαγωνισμό και κάθε δυνατή διευκόλυνση για τη συμμετοχή μας σε αυτόν», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Σχολείο. Σημειώνεται ότι όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στην εφαρμογή, μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν από το «Apple Store» ή το «Google Play» με το όνομα «I Love Lesvos Island». Εναλλακτικά, μπορούν να σκανάρουν το παρακάτω «QR CODE» με το κινητό τους και να εγκαταστήσουν δωρεάν στο τηλέφωνό τους την εφαρμογή αλληλεπίδρασης και τουριστικής προώθησης της Λέσβου ανεβάζοντας φωτογραφίες, εντυπώσεις και παρακολουθώντας και άλλους επισκέπτες να κάνουν το ίδιο για το νησί της Λέσβου.

Εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά κενά στα ΕΠΑΛ του νησιού και την ΕΠΑΣ Μυτιλήνης

«Στενάζει» η Επαγγελματική Εκπαίδευση… κόμη «στενάζει» λόγω των κενών σε ει- χείριση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού νάδελφο για τέσσερις ώρες για το μάθημα εκπαιδευτικών, με τη μισή Aκαιδικότητες δυναμικού. Λειτουργούμε στα πλαίσια του της Γεωπονίας κι έτσι “κατεβήκαμε” στις πλέον χρονιά να έχει ήδη περάσει, η “εμείς”, προσπαθώντας να δώσουμε στα 18. Από εκεί και πέρα, ο γεωπόνος του Επαγγελματική Εκπαίδευση του νησιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης, αλλά και στα ΕΠΑΛ Γέρας, Πλωμαρίου και Καλλονής, όπου οι ελλείψεις σε καθηγητές αναπληρώνονται κυρίως με υπερωρίες άλλων διδασκόντων, σε μια προσπάθεια να μπορέσουν οι μαθητές και ειδικά όσοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια από τη φοίτησή τους. Με αρκετά λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών συνεχίζεται η χρονιά για τους μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Λέσβου κι έχει αρκετό καιρό που η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού κίνησε τη διαδικασία της κάλυψης των λειτουργικών κενών σε σχολεία του νησιού με υπερωρίες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λυθεί έστω προσωρινά το πρόβλημα», λέει και σήμερα ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Βασίλης Κοντάρας.

ΕΠΑΣ Μυτιλήνης και ΕΠΑΛ Η ΕΠΑΣ Μυτιλήνης έχει και τα περισσότερα κενά, με ελλείψεις ειδικοτήτων Κομμωτικής, Νοσηλευτικής, αλλά και ακτινολόγους, γιατρούς και γενικά διδάσκοντες όλων των ειδικοτήτων που αφορούν στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, εκτός της Φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με το διευθυντή της και μέλος τού ΠΥΣΔΕ Λέσβου, Ηλία Νίκο. «Η κατάσταση είναι δύσκολη κι εμείς έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και μέσω ΠΥΣΔΕ και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που είναι υπεύθυνη να στείλει τα κενά στο Υπουργείο», αναφέρει ο ίδιος. «Σε επίπεδο Σχολείου, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι δυνατό καλύτερο για τα παιδιά, με κατάλληλη δια-

παιδιά τα εφόδια που χρειάζονται. Είναι πάντως ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα σχολεία της χώρας.» Στο 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης τα κενά έχουν καλυφθεί, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για το 2ο ΕΠΑΛ της πόλης, όπου λείπει ακόμη εκπαιδευτικός στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας, κενό που το Σχολείο σύμφωνα με το διευθυντή, Γιώργο Τσιτσέλη, έχει φροντίσει να καλύψει με άλλους καθηγητές. Στο ΕΠΑΛ της Γέρας απουσιάζουν επίσης δύο γιατροί-νοσηλευτές και τα κενά, σύμφωνα με το διευθυντή του Σχολείου και πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, Παναγιώτη Αθηναίο, καλύπτονται με εθελοντικές ή υποχρεωτικές υπερωρίες άλλων εκπαιδευτικών. Συνολικά 11 ώρες παραμένουν κενές στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου στην ειδικότητα του φυσικού-χημικού, ενώ άλλες 18 ώρες μένουν κενές από έλλειψη γεωπόνου. «Δεν καλύπτονται τα κενά μας», αναφέρει η διευθύντρια του Σχολείου, Φεβρωνία Νικολαΐδου. «Μας έστειλαν μια ωρομίσθια συ-

Σχολείου έχει μειώσει την ύλη αυτού του εξαμήνου και πήρε ώρες από τα μαθήματα ειδικότητας Γεωπονίας που δε διδάχθηκαν στο προηγούμενο τετράμηνο. Αποφεύγουμε να δώσουμε υπερωρία αν δεν είναι κρίσιμο, ώστε να μπορούν να εργαστούν και άλλοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Είμαστε ευτυχώς τυχεροί, γιατί η Γ΄ Λυκείου είναι Ομάδα Α΄ για τις Πανελλαδικές και δε θα χρειαστεί να εξεταστεί στη Φυσική, αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα.» Δύο μηχανολόγοι λείπουν, επίσης, από το ΕΠΑΛ Καλλονής. «Οι μηχανολογικές ώρες σε εμάς είναι πολλές, έχουμε άλλους τρεις μηχανολόγους και αναπληρώνονται κάπως τα μαθήματα, δίνοντας και υπερωρίες, με τη συναίνεση των συναδέλφων», λέει ο διευθυντής, Αργύρης Κεραμιτζής. «Δεν υπάρχει καμμία κινητικότητα πάντως από πλευράς Υπουργείου και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το “γιατί”. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούν ότι πρέπει να διορίσουν κόσμο.» Β.Χρ.

Και ο «αντίλογος» για τις υπερωρίες πάντως και ο «αντίλογος» ως προς τη λύση των υπερωριών, ο οποίος έρχεαπό τη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου. YΣεταιπάρχει ψήφισμά της, η τελευταία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση του ΠΥΣΔΕ για την ανάθεση υπερωριών σε καθηγητές χωρίς τη θέλησή τους και καλεί τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να σταματήσει αμέσως αυτή την πρακτική και να απαιτήσει από το Υπουργείο διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν όλα τα κενά. Ζητά παράλληλα από τους σχολικούς συμβούλους να συμβάλλουν στο αίτημα αυτό, τονίζοντας ότι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την ποιότητα του εκπαιδευτικού τους έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΛΜΕ Λέσβου Μαρία Περδικούρη, οι εκπαιδευτικοί θα πληρωθούν κάποια στιγμή για τα κενά, ωστόσο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «χρωστάει» ακόμη και σήμερα σε καθηγητές δεδουλευμένα των δύο τελευταίων χρόνων.


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Από την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ανέγερσης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εκδήλωση «γνωριμίας» της τοπικής κοινωνίας με το ίδρυμα ια εκδήλωση «γνωριμίας» της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει η πρυτανική αρχή του ιδρύματος το Σάββατο 2 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη και τη Μύρινα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στελέχη του ακαδημαϊκού και διοικητικού δυναμικού θα ενημερώσουν για τις ευκαιρίες σπουδών κι επιμόρφωσης που παρέχονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ θα αναφερθούν παράλληλα και στην εκπαιδευτική κι ερευνητική δραστηριότητα των τμημάτων του. Η εκδήλωση έχει στόχο να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: «Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;», «Ποιες οι επαγγελματικές προοπτικές των Τμημάτων του;», «Ποιο το ακαδημαϊκό περιβάλλον και η φοιτητική ζωή;». Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 36173 για τη Μυτιλήνη και στο 22540 83013 για τη Μύρινα.

Έργο ζωτικής σημασίας

M

Νέα WC στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου

Δημοπρατούνται απ’ το Δήμο Λέσβου από το Δήμο Λέσβου στις 19 Μαρτίου Δ ημοπρατείται 2013 το έργο «Προσθήκη κατ’ επέκταση ισόγειου κτηρίου τουαλετών στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 146.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να κατασκευαστούν με κτηριακή προσθήκη στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου εννέα συνολικά τουαλέτες, τέσσερις αντρών, τέσσερις γυναικών και μία για ΑμεΑ. Οι τουαλέτες θα επικοινωνούν με το διώροφο τμήμα του Σχολείου, μετά από καθαίρεση τμήματος του εξωτερικού τοίχου, ενώ θα διαμορφωθεί και πρόσβαση στο Σχολείο για τα ΑμεΑ (πλαϊνή ράμπα εισόδου).

Από το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας «Brooks»

Διαγωνισμός υποτροφιών για Lower και Proficiency να νέο πρόγραμμα διαγωνισμού υποτροφιών για τα Έσχολικό πτυχία Lower και Proficiency διοργανώνει για το έτος 2013 - 2014 το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας «Brooks». Πρόκειται για ένα διαγωνισμό ανοιχτό για τους κατοίκους της Μυτιλήνης. Στους επιτυχόντες θα δοθεί υποτροφία δωρεάν φοίτησης ενός έτους για το Michigan Lower και το Michigan Proficiency, τα βιβλία, καθώς και τα δίδακτρα των εξετάσεων. Η επιλογή θα γίνει με εξετάσεις Γραμματικής, Λεξιλογίου, Κατανόησης Κειμένων, Ακουστικής Κατανόησης, Έκθεσης και Προφορικού Λόγου, που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας «Brooks» στις 20 Απριλίου. Στόχος του διαγωνισμού, το να βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μόνο παιδιά ηλικίας 11 - 14 ετών για Lower και 12 - 16 ετών για Proficiency. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να προέρχονται από αγγλόφωνο περιβάλλον, ενώ η ελάχιστη βαθμολογία που θα πρέπει να επιτευχθεί στις εξετάσεις, είναι 60 ανά ενότητα. Κάθε υποψήφιος θα περάσει από προφορική συνέντευξη, με στόχο την τήρηση των όρων συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η υποτροφία δε μεταβιβάζεται και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα, ενώ μπορεί να ανακληθεί και να ακυρωθεί σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του μαθητή στα καθήκοντά του. Το ίδιο το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας «Brooks» έχει το δικαίωμα να απορρίψει αίτηση συμμετοχής. Η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 18 Απριλίου. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες και αιτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του φροντιστηρίου (Ελύτη & Καραπαναγιώτη, τηλ. 22510 27984 και 22510 54020), καθώς και στην ιστοσελίδα www.brooksenglish.eu/.

7

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ταν μέσα στον Ιανουάριο, έγινε όμως μόλις προχτές και η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται σε έξι περίπου μήνες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ιδρύματος, άλλοι τρεις με τέσσερις μήνες υπολογίζονται για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ η κατασκευή του κτηρίου αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 18 μήνες και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τού 2015, που είναι και η καταληκτική προθεσμία που δίνεται από το ΕΣΠΑ. «Με την υπογραφή της σύμβασης της μελέτης, ξεκινά ουσιαστικά ένα

έργο ζωτικής σημασίας για την ακαδημαϊκή λειτουργία τεσσάρων τμημάτων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών», δήλωσε χτες στο «Ε» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Σουλακέλλης. «Μετά και τη μετακίνηση όλων των τμημάτων στο Λόφο “Ξενία” και τη συγκέντρωση εκεί όλων των ακαδημαϊκών κι εκπαιδευτικών λειτουργιών των τμημάτων της Σχολής, η ανέγερση του κτηρίου είναι επιβεβλημένη και αναμένεται να ισχυροποιήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ιδιόκτητες υποδομές.»

πογράφηκε προχτές Τρίτη η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης του έργου ανέγερσης του κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και το έργο στο σύνολό του προβλέπεται να τελειώσει το 2015, προσφέροντας στο ίδρυμα ένα κτήριο ζωτικής σημασίας για την ακαδημαϊκή λειτουργία των τεσσάρων τμημάτων που ανήκουν στη Σχολή. Η Σχολή Κοινωνικών Επι- φωτισμού. στημών του ΠανεπιστηΚαι δίκες… μίου Αιγαίου πρόκειται Μέσα στο Δεκέμβριο να χτιστεί στο οικόπεδο πραγματοποιήθηκε το δισυνολικού εμβαδού 24 καστήριο που αφορούσε στρεμμάτων που υπάρχει στις ενστάσεις που είχαν πάνω από το πάρκινγκ υπάρξει από διαγωνιζοπου βρίσκεται στην κορυ- μένους για τη μελέτη του φή του Λόφου «Ξενία». έργου, με δικαίωση του Το έργο, που εντάχθηκε Πανεπιστημίου Αιγαίου. στο ΕΣΠΑ με προϋπολο- Η υπογραφή της σχετιγισμό 9,11 εκατ. ευρώ, α- κής σύμβασης αναμενόφορά την ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει τα Τμήματα ΚοινωνιολοΔημοπρατείται η αποκατάσταση γίας, Κοινωνικής Ανθρωτου 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης πολογίας κι Ιστορίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας και θα περιλαμβάνει χώρους τις 19 Μαρτίου 2013, επτά ο- παιδευτηρίου, θα διαμορφωθεί όπως αίθουσες διδασκαλόκληρα χρόνια μετά το κλεί- όλος ο αύλειος χώρος, αλλά και λίας, αμφιθέατρα διδασιμό του, δημοπρατείται απ’ το θα γίνει πλήρης ανακαίνιση του σκαλίας, αμφιθέατρο εκΔήμο Λέσβου το έργο «Αποκατά- διδακτηρίου. Ακόμη θα διαμορδηλώσεων, εργαστήρια σταση Στατικής Επάρκειας του φωθούν μεγάλες αίθουσες και ηλεκτρονικών υπολογι5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτι- βοηθητικοί χώροι (εργαστήρια, στών, αίθουσες σεμιναλήνης - Γενική Επισκευή - Ανα- βιβλιοθήκη, γραφεία), υποδομές ρίων κ.λπ., που κρίνονται διαρρύθμιση Κτηρίου - Διαμόρ- για την εξυπηρέτηση μαθητών Ααναγκαίοι για την ανταφωση Περιβάλλοντος Χώρου», μεΑ, ενώ τέλος προβλέπεται να γωνιστική και δημιουργιμε προϋπολογισμό 2.730.000 τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά κή λειτουργία των τριών ευρώ και χρηματοδότηση απ’ το συστήματα που θα εξοικονομούν Τμημάτων. Ο περιβάλλων ΕΣΠΑ. ενέργεια, καθιστώντας το Σχοχώρος θα διαμορφωθεί εΣτο πλαίσιο του έργου, θα γίνει η λείο σύγχρονη, «πράσινη» μονάπίσης κατάλληλα, με φυστατική αποκατάσταση του εκ- δα. τεύσεις και τοποθέτηση

Υ

Επτά χρόνια κλειστό… Σ

Ξεκινούν από σήμερα τα σχολικά δρομολόγια, μετά από συνεννόηση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ με τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή

Προθεσμία μιας εβδομάδας και πάλι από σήμερα η σης, προβλήματα και διαμαρτυΞ εκινά μεταφορά των μαθητών της ρίες αναφέρθηκαν ήδη αυτές Λέσβου, μετά από συμφωνία που έκανε με τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ του Νομού ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής. Ωστόσο, εάν μέχρι και την άλλη Τετάρτη οι οδηγοί δεν έχουν λάβει τις πληρωμές τους, η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι τα δρομολόγια θα σταματήσουν και πάλι. Τρεις μέρες συμπληρώθηκαν χωρίς μεταφορά των μαθητών του νησιού στα σχολεία τους από τα λεωφορεία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ του Νομού. Όπως είχαν προειδοποιήσει οι οδηγοί, τη Δευτέρα τράβηξαν και πάλι «χειρόφρενο» και οι μαθητές πολλών σχολείων του νησιού μεταφέρονταν από τους γονείς τους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευ-

τις τρεις ημέρες στην υπηρεσία, από την Κάπη και τη Συκαμνιά. Οι οδηγοί ζητούν τα δεδουλευμένα τους για τη φετινή χρονιά, που αγγίζουν τις 250 χιλ. ευρώ, καθώς κι άλλες 80 χιλ. ευρώ περίπου από τα περσινά δρομολόγια, όπως έλεγε προσφάτως στο «Ε» ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Παράσχου, ενώ ζητούν και την υπογραφή των συμβάσεων για τα δρομολόγια.

Περιμένουν τα εντάλματα Χτες, ωστόσο, υπήρξε μια «τροπή» στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, αφού, μετά από συνεννοήσεις των Υπεραστικών ΚΤΕΛ με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, φάνηκε ότι είναι πιθανό, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, να

ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των ενταλμάτων και να πληρωθούν οι οδηγοί μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτά δήλωσε μιλώντας χτες στο «Ε» ο κ. Γιακαλής. Από πλευράς Υπεραστικών ΚΤΕΛ, πάντως, ο κ. Παράσχου λέει: «Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις του περιφερειάρχη, που μας υποσχέθηκε ότι μέχρι την άλλη Τετάρτη θα πληρωθούμε, συνεχίζουμε κανονικά τα δρομολόγια. Από εκεί και πέρα, αν μέχρι και τη μέρα εκείνη δεν έχουμε πάρει την επιταγή, θα σταματήσουμε επ’ αόριστον και δε θα υπάρξει άλλη συνέχεια στο θέμα. Ο ίδιος ο κ. Γιακαλής μάς τόνισε πως αν δεν έχει γίνει κάτι μέχρι και τότε, θα πάει ο ίδιος στην Αθήνα για να διευθετήσει το θέμα.» Β.Χρ.


8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Άσπρισε χτες το πρωί η πρωτεύουσα της Λέσβου από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση

Μυτιλήνη στα (παγωμένα) λευκά της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ υκλοφοριακή συμφόρηση και νερά μέσα στο Νοσοκομείο, σε σχολεία και σε πολλά μαγαζιά και σπίτια της πόλης ήταν τα αποτελέσματα της χθεσινής χαλαζόπτωσης. Παγωμένο δηλαδή νερό που έντυσε, από νωρίς το πρωί, στα άσπρα την πόλη της Μυτιλήνης και έφτασε σε ορισμένα σημεία μέχρι και σε συγκεντρώσεις πάχους οκτώ πόντων! Στην οδό Ε. Βοστάνη, λίγο Περιβάλλοντος Ποιότητας πριν από το Νοσοκομείο, α- Ζωής Πολιτικής Προσταγροτικό αυτοκίνητο «έκο- σίας, Γιάννης Βατός, τηλεψε» την κυκλοφορία λόγω φωνήματα στις υπηρεσίες μηχανικού προβλήματος. του Δήμου για προβλήματα Στην οδό 8ης Νοεμβρίου, επίσης δεν υπήρξαν. κοντά στα Δικαστήρια, ακό«Βούλιαξε» μη ένα όχημα εξ αιτίας του το Νοσοκομείο στρώματος από χαλάζι που Πλημμύρησαν γραφεία γιαείχε δημιουργηθεί στο οδιτρών και θάλαμοι ασθενών κό δίκτυο, βγήκε από την στο Νοσοκομείο εξ αιτίας πορεία του και χρειάστηκε του καιρικού αυτού φαινοσύμφωνα με τις Αρχές επέμβαση της Τροχαίας για μένου. Εργαζόμενοι, όπως να ρυθμισθεί η κυκλοφορία. ήταν φυσικό, αμέσως αποΓια δύο περίπου ώρες «εί- μάκρυναν τα νερά, όπως χαν κολλήσει» και τα αστι- τόνισε ο εκτελών χρέη διοικά λεωφορεία που εκτελού- κητή και διευθυντής της Ιασαν δρομολόγια προς Θερ- τρικής Υπηρεσίας του ΝοΜυτιλήνης, μή και Λουτρά. Στην πρώτη σοκομείου περίπτωση αιτία στάθηκε το Χρήστος Θεοδώρου. Πααυτοκίνητο που είχε διακό- ράλληλα επεσήμανε ότι η ψει την κυκλοφορία στην ο- παλαιότητα του Νοσοκοδό 8ης Νοεμβρίου, ενώ στη μείου καθιστά περισσότερο δεύτερη τα λεωφορεία που από απαραίτητη την ένταξη δεν μπορούσαν να κινη- της ανακαίνισης της παλιάς θούν προς το Γαϊδαρανή- πτέρυγας στο ΕΣΠΑ. Εξήγηφορο, λόγω ολισθηρότητας σε δε ότι αν δεν προχωρήτου οδοστρώματος. Η κίνη- σει η ανακαίνιση, έργο ύσα αποκαταστάθηκε μετά ψους 230 εκατ. ευρώ, σε ατις 9 το πρωί. νάλογα καιρικά φαινόμενα Ας σημειωθεί ότι στους δεν αποκλείεται να παρουδρόμους είχαν βγει χτες και σιαστούν στο Νοσοκομείο μηχανήματα της Περιφέρει- αντίστοιχα προβλήματα. ας Βορείου Αιγαίου από το Την «γλύτωσαν» Πυργί έως την Παγανή και οι μαθητές τα Αλυφαντά, για να καθαΔεν ήταν λίγοι οι μαθητές ριστεί το οδόστρωμα και να εκείνοι που δεν πήγαν, προληφθούν τυχόν προχτες, στα σχολεία τους λόβλήματα. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προ- γω των κακών καιρικών στασίας της Περιφέρειας, συνθηκών, ενώ κάποιοι γοτο χαλάζι που έπεσε μέσα νείς έσπευσαν να πάρουν στη Μυτιλήνη, έφτασε μέ- τα παιδιά τους από σχολεία χρι και τους οκτώ πόντους όπου είχαν μπει νερά. Όκαι ήταν επιβεβλημένος ο πως στο 3ο και στο 12ο Δηκαθαρισμός κεντρικών του- μοτικά Σχολεία, όπου βέβαια το στεγαστικό πρόλάχιστον δρόμων. Να αναφερθεί επίσης ότι βλημα είναι μόνιμο και στην Πυροσβεστική δεν υ- σύμφωνα με τους αρμοδίπήρξαν κλήσεις για άντλη- ους πρέπει κάποια στιγμή ση υδάτων, ενώ όπως είπε να γίνουν οι απαραίτητες εκαι στο «Ε» αντιδήμαρχος πεμβάσεις.

K

Στα άσπρα, λόγω χαλαζιού, είχε ντυθεί χτες η πόλη της Μυτιλήνης

Ο Γιώργος Αθανασέλλης μιλά για πρωτοφανές φαινόμενο

Ο Κώστας Κατεβάτης υποστηρίζει ότι η εικόνα που είδε το πρωί της Τετάρτης ήταν ασυνήθιστη

«Πρωτοφανές» για τους Μυτιληνιούς αράντα χρόνια στην αγορά, ζιού όπου δουλεύει. Παράλλη- μένα και έχει να παρουσιαστεί πρώτη φορά βλέπω τέτοιο λα, είπε ότι εκτός από το κυκλο- περισσότερο από 15 χρόνια. Ό«Σ πράγμα», είπε ο Γιώργος Αθα- φοριακό, δεν αποκλείεται να πως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, νασέλλης, που από νωρίς το πρωί, εδώ και χρόνια βγαίνει στην αγορά για να πουλήσει ψάρια. Υποστήριξε ότι πρώτη φορά είδε τη Μυτιλήνη τόσο άσπρη από χαλάζι, κάτι που τον ξάφνιασε. «Ασυνήθιστη» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο Κώστας Κατεβάτης για να περιγράψει την εικόνα που αντίκρισε το πρωί της Τετάρτης, όταν η ποσότητα από το χαλάζι είχε καλύψει κάθε επιφάνεια μέσα στην πόλη και ο ίδιος, λίγη ώρα αφότου σταμάτησε το φαινόμενο, άρχισε να καθαρίζει την είσοδο του μαγα-

δημιουργήθηκαν προβλήματα και σε εποχικές καλλιέργειες. Οι περισσότεροι Μυτιληνιοί προχωρούσαν με προσοχή μέσα στην πόλη προσέχοντας μη γλιστρήσουν, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φρόντισαν να «στεγνώσουν» σπίτια και μαγαζιά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου το χαλάζι έφραξε τις υδρορροές και τα νερά μπήκαν στο εσωτερικό των σπιτιών από τα κεραμίδια. Ειδικοί έλεγαν χθες πως η ποσότητα του χαλαζιού που έπεσε χθες μέσα στη Μυτιλήνη, ήταν πρωτοφανής για τα τοπικά δεδο-

το χαλάζι εμφανίζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν συναντώνται τα μέτωπα θερμού και ψυχρού αέρα, όταν δηλαδή αλλάζει ο καιρός και υπάρχουν αστάθειες στις αέριες μάζες τις ατμόσφαιρας. Στην προκειμένη περίπτωση, η καταιγίδα παρουσιάστηκε όταν ο καιρός άρχιζε να «γυρίζει» από νοτιά σε βοριά. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι - όπως έγινε γνωστό χθες στην πόλη της Μυτιλήνης από την έναρξη του υδρολογικού έτους, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου 2012 και μέχρι χθες, είχαμε 43 ημέρες βροχοπτώσεων.


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Ζωγράφου, 3η Στάση Άνω Ιλισίων, γκαρσονιέρα τετράχωρη, με βεράντα, στον 1ο όροφο. Σε άριστη κατάσταση, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές. Πληρ. τηλ. 6939-459814. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα 2ου ορόφου, 75 τ.μ., στην οδό Ασκληπιού και Πρωτοπάτση 6Α, διαμπερές, καινούργιο. Αυτόνομη θέρμανση, Α/C, μεγάλες βεράντες περιμετρικά. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-073936, 22530 23378, 22530 23911. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι 52 τ.μ., 2ου ορόφου, στην περιοχή Γκύζη, όπισθεν Αρείου Πάγου. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6972-251465. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα δίχωρη 2ου ορόφου, με ανεξάρτητη θέρμανση και aircondition, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη ή όχι. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937-248623. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, 2ου ορόφου, φρεσκοβαμμένη, πλήρως επιπλωμένη, με πλυντήριο ρούχων, τηλεόραση, κλιματιστικό, μεγάλη βεράντα, σε ήσυχη περιοχή (Καλλιθέα). Τιμή απολύτως λογική. Πληρ. τηλ. 22510 6978-763772 61408, (απογευματινές ώρες). Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, έναντι φούρνου «Γενιτσαριώτη», προσφάτως ανακαινισμένο, σε τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6946326374.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 130 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με 1 θέση πάρκινγκ, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6985688177. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι 1ου ορόφου, 62 τ.μ., επιπλωμένο, με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6947037997 (What’s Up), 6944-646034, 22510 44985, www.sappho studios.gr Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, με πλήρη επίπλωση και χωρίς έπιπλα, στις Καμάρες. Έχει αυλή, θέρμανση με καλοριφέρ, 1 κλιματιστικό, διπλά τζάμια, ηλιακό, θέα στο λιμάνι. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στα Τρία Κυπαρίσσια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, υπερυψωμένη, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 210 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στην περιοχή Ακλειδιού. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, θέση στάθμευσης με πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοηθητικός χώρος 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης. Διαθέτει γκαράζ και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση με δικό της λέβητα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, στο Συνοικισμό. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια. Θέρμανση με κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 4 υπνοδωματίων στη Σουράδα. Διαθέτει τζάκι. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Ακλειδιού. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι με τζάκι, στο κέντρο της Μυτιλήνης, 4ου ορόφου, με πανοραμική θέα της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο τριάρι στο κέντρο, 4ου ορόφου, με θέρμανση κεντρική και κλιματισμό, μεγάλες βεράντες. Θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Τιμή 350 ευρώ. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Διαθέτει 2 μπάνια, αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 4ου ορόφου, 34 τ.μ., επιπλωμένη και με ηλεκτρικό εξοπλισμό. Ακόμη διαθέτει μπαλκόνι με τέντα, διπλά τζάμια και aircondition, στην Ε. Βοστάνη. Πληρ. τηλ. 6989860098.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 50 τ.μ. (2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο), με μικρή αυλή, αυτονομία θέρμανσης, πίσω από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ πάνω από το γήπεδο, 105 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, 2 Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα και καθιστικό, αποθήκη, διαμπερές, με θέα και δύο μπαλκόνια, σε προνομιακή τιμή. Πληρ. τηλ. 6932580508.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται νέοκτιστη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., επιπλωμένη, σε μονοκατοικία στη Βαρειά, με 1 υπνοδωμάτιο, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλη και για φοιτητές-στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6979-228312. Δίπλα στον ΟΤΕ μισθώνονται δύο άριστες ανεξάρτητες κατοικίες, 40 τ.μ. και 110 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, επιπλωμένες ή μη. Πληρ. τηλ. 6946280702. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και πιλοτή για ένα αμάξι. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τριάρι 70 τ.μ., ισογείου, με αυλή, στην Καλλιθέα. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται τριάρι με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στην Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 6932-454642. Ενοικιάζεται στη Νεάπολη δυάρι ισόγειο, 40 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Ζωοδόχου Πηγής, 26 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 35 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 35 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση με λέβητα πυρήνα, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Αγία Μαρίνα διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από λέβητα πυρήνας, κουζίνα, καθιστικό και αυλή με θέα. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με 1 θέση πάρκινγκ, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι ισόγειο, 45 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνια. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.


10

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ενοικιάζονται δίχωρα διαμερίσματα, επιπλωμένα, εξοπλισμένα ή όχι, στο 2ο και 3ο όροφο νεόδμητου τριώροφου κτηρίου, δίπλα στο «Καραμπόλα», με μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματισμό, ψυγείο, κουζινάκι, φουρνάκι, TV και αυτονομία στο ρεύμα, νερό και πετρέλαιο. Πληρ. τηλ. 6976-974600.

Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., δίχωρη (ενιαίος χώρος κουζίνα καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο), περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, ώρο στάθμευσης και είναι χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468, 22510 29885.

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούργιο με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο παρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και τα Σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ. 22510 27583, 6938-532092. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου διαμέρισμα, 100 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από σόμπα με pellet, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται 2 δυάρια (68 τ.μ. και 63 τ.μ.), χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου, με αυτόνομη θέρμανση air-condition νέας τεχνολογίας, επιπλωμένα ή μη, στην Ε. Βοστάνη 60, κοντά στο Νοσοκομείο. Άμεσα διαθέσιμα. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945184066. Ενοικιάζεται σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο γωνιακό διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα, γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζονται δύο άνετες επιπλωμένες γκαρσονιέρες στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένες, αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977-302879. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται στην Αθήνα δυάρι και γκαρσονιέρα, στην Πλατεία Ν. Σμύρνης και πλησίον «Χίλτον» αντίστοιχα, πλήρως ανακαινισμένα. Πληρ. τηλ. 22510 45145, 6944-767616.

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μεζονέτα 147 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι + 20 τ.μ. υπόγειο. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου ισόγειο διαμέρισμα 200 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, υπερυψωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στις περιοχή Καμάρες επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, σε ισόγειο 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 33 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και air condition, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, στην περιοχή Κιόσκι, πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται καινούριο δυάρι, 45 τ.μ., στο Κουμκό (πλησίον Πανεπιστήμιου). Κουζίνα, ενιαίος χώρος με καθιστικό, μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, βόθρος για αποχέτευση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο διαμέρισμα 120 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές, σε διώροφη οικία, παραδίπλα από το «Καραμπόλα», με αυλή, κεντρική θέρμανση (θερμοσυσσωρευτές ανά δωμάτιο), κλιματιστικά, πιάνο, ψυγείο, πλυντήριο, δίχως κοινόχρηστα, χαμηλό τιμολόγιο ΔΕΗ (Τ3). Πληρ. τηλ. 6976-974600.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ευρύχωρη γκαρσονιέρα 34 τ.μ., πλησίον μετρό Κατεχάκη, με πρόσβαση στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας. Τιμή πολύ συμφέρουσα. Πληρ. τηλ. 22510 26473.

Πωλείται στην Αθήνα (Πατησίων, Αγίου Μελετίου) δυομισάρι 2ου ορόφου διαμέρισμα, εσωτερικό, πολύ φωτεινό, με ξύλινα πατώματα, καλή κατασκευή, ανακαινισμένο τελευταία, σε ήσυχη πολυκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση με φωταέριο και μπαλκόνι. Τιμή πολύ συμφέρουσα. Πληρ. τηλ. 22510 23219, 210 2019154.

Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., σε 2 πατώματα. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


11

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται loft στον Άνω Χάλικα, με κήπο, εκπληκτική θέα, εξαιρετική κατασκευή. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947-118650. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπάνια, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στην Πέτρα, κατάλληλος για καφετέρια, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κ.λπ.. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, ισόγειο, 400 τετραγωνικά, επιπλέον βεράντες, δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον ορόφου 200 τετραγωνικά, περιβάλλων χώρος κατάλληλος και για πάρκινγκ 3.000 τετραγωνικά. Πληρ. τηλ. 6974723454. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 25 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, 1ου ορόφου. Ενοίκιο προσιτό. Πληρ. τηλ. 22510 40880, 6973-011446. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται υπερυψωμένο κατάστημα κατάλληλο και για γραφείο, 50 τ.μ., σε διώροφο κτήριο στη Ζακύνθου και Αεροπόρου Γιανναρέλλη (γωνία), δίπλα στη «Γενική Ταχυδρομική». Δίχως κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος (κατάστημα) στην αγορά του Μολύβου, σε πολύ καλή θέση, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, πρώην χρυσοχοείο Κομνηνού. Πληρ. τηλ. 22530 71858, 22530 71857.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες, μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση σνακμπαρ - πιτσαρία, κομπλέ με όλο τον εξοπλισμό, κατάλληλη για οικογενειακή επένδυση, με σταθερή πελατεία, σε καλό πόστο στο κέντρο της Καλλονής. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6974079752. Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας με πλήρη μηχανήματα κομπλέ, πολλά κλειδιά-κλειδαριές, λόγω συνταξιοδότησης. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση της δουλειάς. Αγίας Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Επώνυμο, υγιές και κερδοφόρο κέντρο ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη πωλείται με τον εξοπλισμό και το μαθητολόγιο. Η επιχείρηση προσφέρει αποδεδειγμένα σταθερά κέρδη. Η αξιολόγηση των προσφορών θα βασιστεί σε δύο παραμέτρους: α) το ποσό προσφοράς και β) τα εκπαιδευτικά προσόντα αγοραστή. Σοβαρές προτάσεις μόνο. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με την κ. Αντωνίου. Πληρ. τηλ. 6949301477.

Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12 Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Οικοδόμος πολυτεχνίτης αναλαμβάνει οποιαδήποτε οικοδομική εργασία ή επισκευή σε στέγες, λιθοδομές, τοιχοποιία, πλακοστρώσεις πλακιδίων μπάνιου, επιχρίσματα και χρωματισμούς κτηρίων, με απόλυτη συνέπεια, ευσυνειδησία και λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6937-963462 (κ. Σταύρος).

Η Akzo Nobel Coatings Α.Ε. - Χρώματα Αυτοκινήτων Sikkens, Lesonal, Dynacoat, ενδιαφέρεται, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του δικτύου διανομής, για κατάστημα-αντιπρόσωπο λιανικής στο Νομό Λέσβου. Στοιχεία επικοινωνίας e-mail: eleni.theodo ropoulou@akzonobel.com και τηλ. 210 6220620.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Ζητείται πωλητής από εταιρεία εμπορίου αντιπροσωπειών, με όρεξη για δουλειά. Αποστολή βιογραφικού στο glaro@otenet.gr Πληρ. τηλ. 6975-861260.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605.

Ζητείται συνεργάτης-συνέταιρος για επιχείρηση μίνι μάρκετ στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 63170. Από μεγάλη εμπορική επιχείρηση με έδρα τη Μυτιλήνη, ζητείται λογιστής για πλήρες ωράριο απασχόλησης. Θα ληφθούν υπ’ όψιν πτυχίο, προϋπηρεσία και γνώση λογιστικών προγραμμάτων. Αποστείλατε βιογραφικό στη διεύθυνση

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται ο επαγγελματικός εξοπλισμός εστιατορίου, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη, του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Πωλείται ενσίρωμα τριφύλλι σε στρογγυλή μπάλα. Μεγάλη απόδοση στα ζώα σας. Τώρα έρχεται στο νησί σας με 18 λεπτά το κιλό. Γεωργική Κτηνοτροφική Μονάδα «Τσιάρας», Λάρισα. Πληρ. τηλ. 6988343685.

Εμπορική εταιρεία τροφίμων διανομών ζητά για μόνιμη εργασία οδηγό, ηλικίας έως 30 ετών, με ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου. Απαραίτητη η προϋπηρεσία και η εμπειρία της διανομής στο χώρο των super markets-παντοπωλείων κ.λπ., σε ολόκληρο το νησί. Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: chatzi-p @otenet.gr Ζητείται νέα για εργασία σε γραφείο Αντιπροσωπειών Διανομών Τροφίμων. Απαραίτητη η γνώση χειρισμού Η/Υ, επιθυμητή η προϋπηρεσία, ωράριο αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 21596. Ζητώ ως επί το πλείστον γυναίκα εσώκλειστη, για να εξυπηρετεί τετραπληγικό παιδί (35 κιλά), καθώς και για οικιακές δουλειές.

Περιοχή Μήθυμνα. Παρέχεται στέγη, τροφή και μισθός. Πληρ. τηλ. 22530 71474, 6937-443124. Ζητείται βοηθός λογιστή, απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με σχετική εμπειρία σε βιβλία Γ´ κατηγορίας και γνώση αγγλικών, για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο: yachts operations@gmail.com ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ESPAÑOL. Καθηγήτρια Ισπανίδα με εμπειρία στην εκμάθηση της Ισπανικής Γλώσσας στην Ελλάδα, παραδίδει μαθήματα Ισπανικών για όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα και σε γκρουπ, με πλούσιο υλικό, προετοιμασία για τα τεστ του Instituto Cervantes. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6939912606. Μάθετε Τουρκικά, Ισπανικά, Ρωσικά και βέβαια Αγγλικά, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών μας. Αιτήσεις σε κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια. Σί-

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλ εκτ ρο συ γ κο λλ ή σε ις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

Νιώθετε μοναξιά και θέλετε μια σχέση ποιοτική, διακριτική; Μια γνωριμία με σκοπό το γάμο, τη συμβίωση; Μπορούμε να βοηθήσουμε, με σταθερότητα και εχεμύθεια, να συμβεί άμεσα. Εξυπηρέτηση πανελλαδικώς, με φωτογραφίες. Πληρ. τηλ. 6975764343, 210 5239191.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., aircondition, ραδιο-cd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

«Μυριτζής & Συνεργάτες», Ερεσού 5, Μυτιλήνη 81100, ή ηλεκτρονικώς στη διεύθυνση: mylonadi @mks.gr

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

μου Χουτζαίου 11, Μυτιλήνη (http://www.studies inuk.net). Πληρ. τηλ. 22510 54167, 6947242954, studyuk@ath. forthnet.gr Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

«Κλειδοτεχνική», από το Στέλιο Δαρδάγο

Γιατί και το κλειδί… θέλει το μάστορά του ηφιακό καταγραφικό τεσσάρων καμερών, για να έχετε τον πλήρη έλεγχο στο σπίτι ή στο κατάστημα, διαθέτει από τις αρχές του έτους η επιχείρηση «Κλειδοτεχνική» του Στέλιου Δαρδάγου. Οι κάμερες μπορούν να μπουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή στο εσωτερικό ή το εξωτερικό κάποιου χώρου και ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα πρόσθετα που μπαίνουν στο καταγραφικό, διαμορφώνεται και η τιμή, η οποία ξεκινάει από τα 290 ευρώ. Στο μαγαζί στην οδό Βουρνάζων 31, κάποιος μπορεί να μετατρέψει τα κλειδιά του σε αναδιπλούμενα, να επισκευάσει τα φθαρμένα κλειδιά του αυτοκινήτου του ή να προμηθευτεί καινούργια ακόμη κι αν τα έχασε. Όπως είπε ο κ. Δαρδάγος, αναλαμβάνει να φτιάξει νέα κλειδιά γρήγορα και οικονομικά, με τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικά μηχανήματα.

Ψ

Η ιστορία ο όνομα Δαρδάγος συνδέεται με το Tκλειδί από το 1981. Ο Στέλιος Δαρδάγος θέλησε να συνεχίσει την τέχνη του πατέρα του, προσπαθώντας να την εκσυγχρονίσει και φέροντας νέα είδη που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.

Tη σελίδα επιµελείται η ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Κλειδαράς 24 ώρες Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και όλη την εβδομάδα, με ένα τηλεφώνημα στο 22510 44115 και στο 6938-281823 ο κλειδαράς σάς επισκέπτεται άμεσα και εχέμυθα στο χώρο σας και πραγματοποιεί διαρρήξεις οικιών παντός τύπου. Σημειώνεται ότι μπορεί να ανοίξει πόρτες ξύλινες, αλουμινίου, θωρακισμένες, αυτοκινήτων, χρηματοκιβωτίων και οποιωνδήποτε άλλων κλειδωμένων αντικειμένων.

Από το κατάστημα στην οδό Βουρνάζων μπορεί κάποιος να αγοράσει χρηματοκιβώτιο με 45 ευρώ, γραμματοκιβώτιο με 12 ευρώ, παντός τύπου κλειδιά, απλά και ασφαλείας, κλειδιά immobilizer ηλεκτρονικά και με κωδικό, νέους αδιάρρηκτους κυλίνδρους: Μagnum Superior, Hugo Locks, Μauer Elite RL, αυτόνομα συστήματα συναγερμού τής Home Safe,

πόρτες εσωτερικές, ρολλά συρόμενα ασφαλείας μεταλικά, πόρτεςφισούνες συρόμενες και άλλου είδους αντικείμενα, που μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα www.dardagos.gr/. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και θέλει να φτιάξει όλες τις πόρτες έτσι ώστε να ανοίγουν με το ίδιο κλειδί, στην

«Κλειδοτεχνική» υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας συστήματος κυλίνδρων και λουκέτων με το «Ίδιο Κλειδί». Με το σύστημα «Master Key», κάθε λουκέτο ή κύλινδρος μπορεί να ανοίγει με το δικό του ξεχωριστό κλειδί και ένα «Master Key» να τα ανοίγει όλα, κάνοντας μάλιστα ειδικές τιμές σε φοιτητές και στρατιωτικούς, προσφέροντας 20% έκπτωση.

Όταν η παράδοση και η τεχνολογία συναντώνται

Έπιπλα Καμαρός ή www.kamaros.gr την ορεινή Αγιάσο της Λέσβου, ο Δημήτρης Καμαρός από το 1947 ασχολείται με την καΣτασκευή επίπλων σε τμήματα των οποίων, με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο, ενσωματώνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα σχέδια. Στην προσπάθεια που κάνει η «Χ. Καμαρός & Σία Ο.Ε.» να έρθει ακόμα πιο κοντά στο κοινό, δημιούργησε μια νέα ιστοσελίδα, στην οποία μπορείτε να περιηγηθείτε πληκτρολογώντας www.kamaros. gr και να χρησιμοποιήσετε τις διαφορές υπηρεσίες της. Ξεκινώντας την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα, διαλέξτε τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας την on-line αγορά και κάντε τα με τρία απλά κλικ, δικά σας. Το σύστημα ανάλογα με το βάρος των αντικειμένων, σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε και τον τρόπο αποστολής. Η υψηλή αισθητική και τα ζεστά χρώματα είναι αυτά που σας κερδίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μέσα από το μοναδικό φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να διαπιστώσετε τη λεπτομέρεια

και την επεξεργασία με την οποία έχουν σχεδιαστεί όλα τα προϊόντα. Διαλέγοντας την κατηγορία που σας ενδιαφέρει, σίγουρα θα βρείτε αντικείμενα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας, ενώ μπορείτε να πάρετε ιδέες για να κάνετε ένα πολύ πρωτότυπο δώρο.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία, είτε τηλεφωνικώς είτε συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα επικοινωνίας. Ξεκινήστε την πλοήγησή σας στο www. kamaros.gr και σίγουρα δε θα χάσετε.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Δωρεάν θα είναι η μεταφορά στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, με λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής από την αφετηρία των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, για όσους θέλουν να παρευρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Κόσμος των Μουσείων».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως 16 Μαρτίου στο καφέ-ουζερί «Δίαυλος» Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μεφίρη με τίτλο «Άνθρωποι και Φίλοι»

Έως 29 Μαρτίου Ο Παλαιόπυργος Βρίσας όπως σώζεται σήμερα

Και οι επεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν βάσει της μελέτης που έχει στα χέρια της η 14η ΕΒΑ

Έως 30 Μαΐου

Παλαιόπυργος Βρίσας. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους στη Λέσβο

Προς αποκατάσταση μετ’ εμποδίων της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ απαλλοτρίωση του οικοπέδου όπου βρίσκεται, αλλά και του ίδιου του κτηρίου από το Δήμο Λέσβου, είναι αυτό που περιμένει η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να μπορέσει να ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης του Παλαιόπυργου Βρίσας. Το μνημείο, ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στο νησί, σώζεται λίγο έξω από το χωριό της Βρίσας και η μελέτη για την αποκατάστασή του είναι έτοιμη εδώ και χρόνια. Ο Παλαιόπυργος Βρίσας βρί- πεμβάσεις, αφού θα πρέπει σκεται μέσα σε ιδιωτική έ- πρώτα να γίνει απαλλοτρίωκταση και αυτός είναι και ο σή του από το Δήμο Λέσβου. λόγος που η 14η ΕΒΑ δεν έ- Έχει χτιστεί το διάστημα χει προχωρήσει ακόμη σε ε- 1355 - 1375 μ.Χ. κατά την ε-

H

ποχή των Γατελούζων και σήμερα είναι εμφανείς οι δύο όροφοι και το υπόγειό του, ενώ απουσιάζει ο επάνω όροφος, που ήδη κατά τη χρήση του Πύργου είχε καταρρεύσει. «Στο παρελθόν, στα πλαίσια της ωρίμανσης ποικίλων μελετών, έχουμε ετοιμάσει και μελέτη για την αποκατάστασή του», λέει η προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου. «Πρόταση της μελέτης, που έχει υλοποιήσει ο

αρχιτέκτονας και αναστηλωτής Ζαννής Πιτακίδης, είναι η σταθεροποίηση των τοιχοποιιών στο ύψος όπου βρίσκονται και η δημιουργία χώρου στο ισόγειο για την πληροφόρηση του κοινού, όπως και παταριού στον όροφο, απ’ όπου θα μπορεί κανείς να δει με ασφάλεια τη γύρω περιοχή, τουλάχιστον έναν όροφο χαμηλότερα από το σημείο θέασης που είχαμε κατά τη διάρκεια της χρήσης του.»

Τον Ιούνιο, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Σεμινάρια φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη ο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου T Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, σεμινάριο με τον τίτλο «Σεμινάρια φωτογραφικής κριτικής» και ομιλητή το γνωστό φωτογράφο, δάσκαλο και θεωρητικό της φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και στις 9 Ιουνίου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφιών, από φωτογράφους μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Η διοργάνωση του φετινού σεμιναρίου έρχεται ως απάντηση στο αίτημα που υπήρξε, να πραγματοποιηθεί ξανά το περσινό σεμινάριο του Πλάτωνα Ριβέλλη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το σε-

μινάριο, που έχει στόχο την πρακτική εφαρμογή της θεωρητικής διδασκαλίας που αναπτύχθηκε στα εισαγωγικά σεμινάρια της περασμένης χρονιάς και την ανάλυση των καλλιτεχνικών κριτηρίων κι επιλογών, θα είναι αυτοτελές. Θα έχει διάρκεια 12 ώρες και θα πραγματοποιηθεί και τις δύο μέρες από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου, ενώ θα συμπεριλαμβάνει δωρεάν συζητήσεις, αναλύσεις, προβολές και κριτική. Το βασικό είναι πως το σεμινάριο είναι δωρεάν και μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό όποιος ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και γενικότερα για τις Τέχνες, άσχετα από ηλικία ή προηγούμενες ειδικές γνώσεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν φωτογραφίες τους για κριτική και σχο-

λιασμό, με προτεινόμενο θέμα «Η καθημερινότητα του κάθε φωτογράφου». Παράλληλα με το σεμινάριο, θα πραγματοποιείται και έκθεση φωτογραφιών μελών των φωτογραφικών ομάδων γειτονικών προς τα μουσεία πόλεων, η οποία θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Παρασκευής, πριν από την ημέρα έναρξης. Όσοι ενδιαφέρονται για εγγραφή στα σεμινάρια, μπορούν να απευθύνονται στο ΠΙΟΠ και στο τηλέφωνο 210 325938 (Κωστής Καλαποθάκης, kalapothakis@piraeusbank.gr). Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες σχετικά με τις φωτογραφίες των σεμιναρίων ή των εκθέσεων, αλλά και για άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Πλάτωνα Ριβέλλη (rivellis@otenet.gr). Β.Χρ.

Με διήμερο εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο

Απόκριες στη Μυτιλήνη ε ένα διήμερο εκδηλώσεων θα γιορταστούν M φέτος οι Απόκριες στη Μυτιλήνη. Με πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, το Δημοτικό Θέατρο θα φιλοξενήσει το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου μια σειρά θεατρικών, χορευτικών και μουσικών δρωμένων, που στόχο έχουν να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να διασκεδάσουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστα Αστυρακάκη, η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Από τις 6 το

Από παλιότερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη

απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου θα υποδεχθεί μικρούς Μυτιληνιούς, που θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν στους ήχους της μουσικής που θα παίζουν DJs, αλλά και να διασκεδάσουν,

συμμετέχοντας σε δράσεις κουκλοθέατρου, θεατρικών παιχνιδιών κ.ά., αλλά και να παρακολουθήσουν με τους γονείς τους τα χορευτικά τμήματα συλλόγων και σχολών χορών της πόλης. Την Κυριακή, από τις 6:30 έ-

στο Ίδρυμα Μιχελή της Αθήνας «Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι». Εικαστική έκθεση, με συμμετοχή της Νίκης Ελευθεριάδη

ως τις 11, θα περάσουν από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου πολλά μουσικά συγκροτήματα, που θα παίξουν λάτιν, τζαζ και ροκ μουσική και θα διασκεδάσουν τον κόσμο που θα παρευρεθεί. Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τον κ. Αστυρακάκη, στο πλαίσιο του διημέρου θα γίνουν προσπάθειες να ενισχυθούν από το Δήμο Λέσβου, εφόσον οι αρμόδιοι προλάβουν τις προθεσμίες, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στα χωριά του νησιού και συγκεκριμένα στην Αγιάσο, το Μεσότοπο και την Αγία Παρασκευή.

στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης «Αιγαίον - Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Αύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 22:00 στην ταβέρνα «Ταράτσα» της Φίλιας Μασκέ πάρτυ, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού

Από αύριο Παρασκευή 1η έως Κυριακή 3 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου, με προβολές ταινιών

Από αύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου έως 31 Μαΐου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά»

Σάββατο 2 Μαρτίου στις 11:00 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου «Μη μου χαλάς τη μέρα», του Κιμ Τζι - Γουν (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Εντουάρντο Νοριέγκα, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζόνι Νόξβιλ Ώρα προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη στις 21:30 Έως Τετάρτη 6 Μαρτίου «Οι Άθλιοι», του Τομ Χούπερ (μιούζικαλ) Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Ράσελ Κρόου, Αν Χάθαγουεϊ, Αμάντα Σέιφριντ, Σάσα Μπάρον Κοέν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15, Δευτέρα στις 18:15 και στις 21:15, Τρίτη στις 21:15, Τετάρτη στις 18:15 και στις 21:15 Από αύριο Παρασκευή 1η έως Κυριακή 3 Μαρτίου «Barbie: Η μπαλαρίνα με τις μαγικές πουέντ» (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα, σε πανελλήνια πρεμιέρα)* Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Ηλίας Ζερβός, Βίνα Παπαδοπούλου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 18:45 Από αύριο Παρασκευή 1η έως Τετάρτη 6 Μαρτίου «Πολύ σκληρός για να πεθάνει σήμερα», του Τζον Μουρ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Σεμπάστιαν Κοχ, Μαίρη Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, Τζάι Κόρντεϊ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή στις 21:45, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 19:15 και στις 21:45, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:45 * Οι προβολές συνεχίζονται. Ισχύει ειδική προσφορά έξι ευρώ.


15

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

25/02/2013 - Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργiου Α. Προβόπουλου στην 80η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Mετόχων Ομιλητής: Γεώργιος Α. Προβόπουλος

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ Αισθητή η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας Στους δέκα περίπου μήνες που πέρασαν από την περυσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνουν σήμερα μια νέα, σαφώς βελτιωμένη κατάσταση για την οικονομία. Πριν από ένα χρόνο, πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν, σχεδόν ως αναπόφευκτη, τη χρεωκοπία και την έξοδο της χώρας από τη ζώνη τού Ευρώ. Σήμερα το ενδεχόμενο αυτό έχει πλέον απομακρυνθεί και η οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε βαθμιαία έξοδο από την κρίση. Η μεταστροφή του κλίματος οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που βοήθησαν την ελληνική οικονομία να αποφύγει τον τεράστιο κίνδυνο και να επανέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης και σταθεροποίησης. Πρώτος παράγοντας ήταν η θετική απάντηση του ελληνικού λαού όσον αφορά το ιστορικό διακύβευμα της παραμονής στο Ευρώ. Η κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε ρητά τη βούλησή της να διαφυλάξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η βασική αυτή επιλογή και η κάλυψη των μεγάλων καθυστερήσεων της προεκλογικής περιόδου κατέστησαν δυνατές τις αποφάσεις τού Eurogroup για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης. Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν ευνοϊκά το οικονομικό κλίμα. Στο εσωτερικό, οι απαισιόδοξες προσδοκίες έχουν αμβλυνθεί αισθητά και η εμπιστοσύνη σταδιακά βελτιώνεται. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το δίμηνο Δεκεμβρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013 κινήθηκε σε επίπεδα που είναι τα υψηλότερα της τελευταίας διετίας. Βελτίωση της εμπιστοσύνης δείχνει και η μείωση της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών από το Ευρωσύστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή της πτωτικής τάσης των καταθέσεων, που έχουν αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά αντανακλά εν μέρει και την ανάκτηση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος. Στο εξωτερικό, το κλίμα για την Ελλάδα επίσης μεταστρέφεται. Οι αρνητικές αναφορές στην ελληνική οικονομία έχουν περιοριστεί. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο τη βούλησή τους να στηρίξουν την Ελλάδα. Η αλλαγή του κλίματος αντανακλάται στη ραγδαία μείωση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου. Ο δεύτερος παράγοντας που συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος είναι η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στην αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και του εξωτερικού. Η πρόοδος αυτή σηματοδοτεί μια τάση εξισορρόπησης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Στο δημοσιονομικό τομέα, η συρρίκνωση των ελλειμμάτων ήταν εντυπωσιακή. Από το 2009 μέχρι το 2012 τόσο το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης όσο και το αντίστοιχο πρωτογενές ως ποσοστά του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 9 μονάδες. Η υποχώρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος ήταν ακόμη πιο μεγάλη: 15 εκατοστιαίες μονάδες. Στον εξωτερικό τομέα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που το 2008 είχε προσεγγίσει το 15% τού ΑΕΠ, το 2012 περιορίστηκε στο 2,9%. Και το σπουδαιότερο, στο διάστημα 2010 - 2012 η Ελλάδα ανέκτησε περισσότερο από το 75% της ανταγωνιστικότητας κόστους που είχε απολέσει την περίοδο 2001 2009. Τρίτος κρίσιμος παράγοντας ήταν η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για προοπτική ανάκαμψης εάν είχε καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και είχε εκ των πραγμάτων καταστεί αναπόφευκτη η έξοδος της χώρας από το Ευρώ. Αυτό απετράπη. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς αβεβαιότητας ουδείς καταθέτης υπέστη ζημία. Όχι μόνο προστατεύθηκε απολύτως η συστημική ευστάθεια, αλλά και τέθηκαν οι βάσεις για την οικοδόμηση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος. Τέταρτος παράγοντας που συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχουν οι επίσημοι δανειστές. Αυτό δίνει στη χώρα περιθώριο χρόνου για να προχωρήσει ακώλυτα η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η στήριξη αυτή, που γίνεται με ευνοϊκούς όρους, είναι χωρίς προηγούμενο για τα διεθνή δεδομένα. Ένας πέμπτος παράγοντας που επίσης ενισχύει την εμπιστοσύνη, είναι τα βήματα προόδου που πραγματοποιούνται στην Ε.Ε. και στη ζώνη τού Ευρώ στο πεδίο της συμπλήρωσης του θεσμικού οικοδομήματος. Η κινητικότητα και οι αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν θετικά στη διαμόρφωση του διεθνούς κλίματος, γεγονός που επηρέασε ευνοϊκά και το εγχώριο κλίμα. Η υιοθέτηση π.χ. της πρότασης για την τραπεζική ένωση θα οδηγήσει σε μια βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση. Ιδιαίτερη σημασία είχε επίσης η θεσμοθέτηση των «Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών» από το Ευρωσύστημα το Σεπτέμβριο του 2012, η οποία αφ’ εαυτής διαμόρφωσε πιο ομαλές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συμπερασματικά, ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το

Ευρώ απομακρύνθηκε και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. Αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις δεν αφήνουν όμως περιθώρια για εφησυχασμό. Η οικονομία σε ύφεση και το 2013 με διόγκωση της ανεργίας Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε βαθιά κρίση και οι κίνδυνοι εκτροχιασμού δεν έχουν εξαλειφθεί. Το 2012 το ΑΕΠ υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά έτος, με αποτέλεσμα η σωρευτική μείωση στην πενταετία 2008 - 2012 να ανέλθει στο 20,1%. Το ποσοστό αυτό θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013, καθώς θα συνεχιστεί η ύφεση, αν και με ηπιότερο ρυθμό, όπως προβλέπεται. Η ύφεση προκάλεσε αισθητή πτώση της απασχόλησης και ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 24,5% περίπου κατά μέσο όρο το 2012, ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος το 2013. Η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση κρίση έχει πολλαπλές επιπτώσεις: • Μειώνει το κατά κεφαλήν εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο. • Απαξιώνει το ανθρώπινο και το υλικό κεφάλαιο. • Συρρικνώνει την αποταμίευση, άρα και την καταθετική βάση των τραπεζών, περιορίζοντας τη ρευστότητα. • Συντηρεί την αβεβαιότητα και αποθαρρύνει επενδυτικές πρωτοβουλίες. • Δυσχεραίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς η πτώση των εισοδημάτων συγκρατεί τα δημόσια έσοδα. Έτσι, τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-ύφεσης που οδηγεί σε αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίες υποσκάπτουν την αξιοπιστία του προγράμματος. Η μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση επιτάσσει ταχύτερο βηματισμό στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών Η ύφεση των τελευταίων ετών ήταν πράγματι βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής: στη διστακτικότητα, τα λάθη και τις παραλείψεις και κυρίως στην υστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υστέρηση αυτή δεν επέτρεψε να αντισταθμιστούν επαρκώς οι συσταλτικές επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και να ανακτηθεί ταχύτερα η εμπιστοσύνη. Στα ίδια αίτια οφείλονται και οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας. Εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί με συνέπεια από την αρχή του προγράμματος, σήμερα θα είχαν ήδη γίνει αισθητές οι ευνοϊκές επιδράσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα. Είναι πολύ θετικό που το βάθος της ύφεσης και οι επιπτώσεις της αναγνωρίστηκαν έμπρακτα με σειρά αναθεωρήσεων, που αφορούσαν τη διάρκεια του προγράμματος, το κόστος δανεισμού, την περίοδο αποπληρωμής, το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης και την περικοπή του δημόσιου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ιδίως για χαλάρωση της προσπάθειας στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, η εμπιστοσύνη που κερδήθηκε με επώδυνες θυσίες, θα κλονιστεί καίρια. Δύσκολη χρονιά το 2013 Ορατή όμως η ανάκαμψη το 2014 Είναι φανερό ότι η παρατεινόμενη ύφεση, όσο δε διαφαίνεται καθαρά η προοπτική εξόδου, δημιουργεί ένα δυσοίωνο κλίμα και εντείνει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Σήμερα όμως βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο καμπής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Ωστόσο, μπορούμε να προσδοκούμε ότι η ύφεση θα περιορίζεται σταδιακά και ότι στη διάρκεια του 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής τού ΑΕΠ. Ευνοϊκές επιδράσεις αναμένεται να έχουν: • Η τόνωση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης που αναμένονται ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. • Η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, η οποία το 2013 θα έχει υπερκαλύψει το σύνολο των απωλειών της περιόδου 2001 - 2009, και η συνακόλουθη άνοδος των εξαγωγών. • Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά σε επενδύσεις πολλαπλάσιες από τις αρχικές. • Η πρόοδος στην απελευθέρωση των αγορών. • Η επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι. • Η υλοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων με στήριξη από πόρους τού ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. • Η προγραμματισμένη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Για να διασφαλιστεί όμως ότι όντως θα λειτουργήσουν θετικά οι παράγοντες αυτοί, πρέπει να διαφυλαχθεί η πρόσφατη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης. Η προβολή ακραίων ή άκαιρων διεκδικήσεων από κοινωνικές ομάδες δε συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Η κοινωνία στο σύνολό της θα έχει μόνιμο κέρ-

δος από την ανόρθωση της οικονομίας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι - έστω μεμονωμένες - έκνομες ενέργειες που στρέφονται κατά της δραστηριότητας επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για το επενδυτικό κλίμα και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάκαμψης της απασχόλησης. Η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, προϋπόθεση της ανάκαμψης Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, οι οιωνοί είναι καλοί. Και μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι σχετικά σύντομα θα έλθει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, εφόσον όμως συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής με απόλυτη συνέπεια στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Αυτό θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης, θα εξαλείψει οριστικά τον κίνδυνο εξόδου από το Ευρώ, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της οικονομίας, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα μεταδώσει ένα σαφές μήνυμα: ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και η έξοδος από την κρίση είναι ορατή. Εφαρμογή ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου Η ανασύνταξη του παραγωγικού δυναμικού πάνω σε νέες βάσεις, σύμφωνα με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, πρέπει να έχει κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει μετατόπιση πόρων προς την παραγωγή ανταγωνιστικών, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Για να πετύχουμε όμως στην προσπάθεια μετασχηματισμού της οικονομίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτούμενες αλλαγές που εντάσσονται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη να εφαρμόσουμε ένα ευρύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει τις πολιτικές που διευκολύνουν τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο διατηρήσιμης ανάπτυξης. Τώρα που τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε τροχιά σταθεροποίησης, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε ταχύτερα σε ριζικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν: • αποτελεσματικό κράτος, φιλικό προς τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα • σύγχρονες υποδομές • ανοικτές, ανταγωνιστικές αγορές. Αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων Με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνολική χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την Ελλάδα την περίοδο 2014 - 2020 φθάνει τα 18,3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να συμβάλουν καίρια στην επίσπευση της ανάκαμψης και στην εφαρμογή μιας μακρόπνοης στρατηγικής για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Στις παρούσες συνθήκες, οι κοινοτικοί πόροι θα μπορούσαν να καλύψουν σοβαρά κενά στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Μέχρι σήμερα οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως όχι τη μέγιστη δυνατή. Γι’ αυτό ακριβώς, στις νέες συνθήκες οι πόροι αυτοί θα λειτουργήσουν πράγματι ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αν ενταχθούν δημιουργικά σε ένα ευρύτερο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη. Δημιουργία προϋποθέσεων για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων Στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να τεθεί ως κεντρική επιδίωξη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Πράγματι η κατεύθυνση της προσαρμογής πρέπει να οδηγεί, πρώτον, στον περιορισμό των δαπανών που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπολοίπων και, δεύτερον, στον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Έτσι θα δημιουργηθούν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό αφενός θα τονώσει το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης και αφετέρου θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των δαπανών. Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, κλειδί για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας Από την αρχή της κρίσης το τραπεζικό σύστημα υπέστη τις συνέπειες της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Οι τράπεζες αποκλείστηκαν από τις διεθνείς αγορές, ενώ η αβεβαιότητα επηρέασε διαβρωτικά τις καταθέσεις, καθώς σε λιγότερο από τρία χρόνια διέρρευσε περισσότερο από το 1/3 της καταθετικής βάσης. Οι μεγάλες αυτές πιέσεις περιόρισαν τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί την οικονομία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσχέρειες στην παραγωγή, τις επενδύσεις και την εξαγωγική δραστηριότητα. Οι πιέσεις επί της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών αμβλύνθηκαν σημαντικά με την προσφυγή τους στις πράξεις νομισματικής πολιτι-

κής του Ευρωσυστήματος, αλλά και στην έκτακτη χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ευρεία στήριξη της ρευστότητας από τις πηγές αυτές συνέβαλε ώστε ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να είναι πολύ ηπιότερος από τη συρρίκνωση της καταθετικής βάσης. Έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε στο μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης χρέους στην οικονομική δραστηριότητα. Η μεγάλη αβεβαιότητα το πρώτο εξάμηνο του 2012 δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι τραπεζικοί όμιλοι με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισαν ζημίες ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Οι ζημίες αυτές αντανακλούν αφενός πρόσθετες απομειώσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του PSI, αφετέρου δε επισφάλειες σε δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα. Η συσσώρευση ζημιών είχε ως συνέπεια την υποχώρηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής τους. Όσον αφορά τις επισφάλειες, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 22,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, έναντι 16% στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο κίνδυνος απετράπη Οι αβεβαιότητες που επικράτησαν κατά την παρατεταμένη εκλογική περίοδο, προκάλεσαν αλλεπάλληλες εξάρσεις εκροών χρηματικού. Απαιτήθηκε εφοδιασμός των τραπεζών με ποσότητες τραπεζογραμματίων πολύ πέραν του συνήθους. Οι ανάγκες των τραπεζών για τραπεζογραμμάτια αντιμετωπίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος πλήρως και απρόσκοπτα. Ακόμη και στις πιο κρίσιμες περιστάσεις, ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή υποψία ότι οι τράπεζες αδυνατούν να εξοφλήσουν τις καταθέσεις του κοινού. Κάτι τέτοιο θα είχε προκαλέσει κατάρρευση της εμπιστοσύνης, με δεινές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη θέση της χώρας στη ζώνη τού Ευρώ. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι ενέργειες της Πολιτείας και της Τράπεζας της Ελλάδος εξασφάλισαν ότι το τραπεζικό σύστημα στάθηκε όρθιο και κανένας καταθέτης δεν έχασε έστω και ένα ευρώ από τις αποταμιεύσεις του. Έτσι απετράπη η κατάρρευση της εμπιστοσύνης και του τραπεζικού συστήματος και τελικά η έξοδος της χώρας από τη ζώνη τού Ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ήδη δρομολογηθεί Το Μάιο και το Δεκέμβριο του 2012, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες που προσδιορίστηκαν από την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως βιώσιμες, έλαβαν προκαταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε επίπεδα ανώτερα των ελάχιστα απαιτούμενων. Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης περιλαμβάνουν την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων και την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου τού 2013. Οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των τραπεζών που λαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθησομένων κοινών μετοχών. Οι λοιπές τράπεζες, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου τού 2013. Αν αυτό δε συμβεί, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σημαντική η μέχρι στιγμής πρόοδος στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος Το 2012, παρά τη βαθιά κρίση, τέθηκαν οι βάσεις για την «αλλαγή σελίδας» όσον αφορά τη φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος και την ικανότητά του να πορευθεί με αξιώσεις στη νέα εποχή. Ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης των τραπεζών, μέσω αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού τους μοντέλου. Ο τομέας ανασυντάσσεται μέσω της συνένωσης δυνάμεων. Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι συνθήκες υπερβάλλουσας δυναμικότητας, που έχουν διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο, απαιτούν λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες, ώστε αυτές να είναι και σε βάθος χρόνου ανθεκτικές σε απροσδόκητες εξωγενείς διαταραχές. Από τη διαδικασία αυτή θα ωφεληθούν τόσο οι καταθέτες όσο και οι δανειολήπτες. Οι πιο εύρωστες τράπεζες έχουν αφενός μεγαλύτερη ευχέρεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και αφετέρου, λόγω υψηλότερης αποτελεσματικότητας, έχουν μικρότερο κίνητρο να προσφεύγουν σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου. Κατά την έναρξη της κρίσης βρίσκονταν σε λειτουργία 17 τράπεζες. Υπήρχαν επίσης 16 συνεταιριστικές, το μερίδιο αγοράς των οποίων αντιπροσώπευε αθροιστικά μόλις το 1% του τραπεζικού συστήματος. Η διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος έχει σημειώσει σοβαρή πρόοδο, όπως δείχνουν τα ακόλουθα στοιχεία: • Μέχρι σήμερα, το πλαίσιο εξυγίανσης έχει χρησιμοποιηθεί για την εξυγίανση επτά τραπεζών: τεσσάρων εμπορικών και τριών συνεταιριστικών.

• Έχει δρομολογηθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εurobank. • Η Alpha Bank, η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα, έχει αποκτήσει την Εμπορική Τράπεζα, θυγατρική τής Crédit Agricole. • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποκτήσει τη Γενική Τράπεζα, θυγατρική τής Société Générale, καθώς και τα υγιή στοιχεία ενεργητικού και τις καταθέσεις τής ΑΤΕ, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση της Millennium Bank. Έτσι, σε λίγους μήνες, στο τέλος της διαδικασίας αυτής, εκτιμάται ότι θα έχουν συγκροτηθεί τρεις μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι μαζί με μερικές άλλες μικρότερες τράπεζες. Τα μερίδια αγοράς των τραπεζών αυτών, σε συνδυασμό με την παρουσία ξένων τραπεζών, διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό. Είναι φανερό ότι το τραπεζικό σύστημα γίνεται περισσότερο συγκεντρωμένο και αποδοτικό, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αξιοποίηση των συνεργειών και των οικονομιών κλίμακας. Αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυροποιείται. Ταυτόχρονα, διατηρεί τη σημαντική παρουσία του στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εύρωστο τραπεζικό σύστημα ικανό να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και η κεφαλαιακή του ενίσχυση αποτελούν καίριας σημασίας τομές, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. Ήδη η σταδιακή επιστροφή των ιδιωτικών καταθέσεων αποτελεί ένα πρώτο σημάδι θετικής αποτίμησης των σχετικών εξελίξεων. Η συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης θα βοηθήσουν τις εγχώριες τράπεζες να επανακάμψουν βαθμιαία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ότι οι διεθνείς αγορές χρήματος ανοίγουν στις ελληνικές τράπεζες. Γενικότερα, η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και η ενδυνάμωση της ρευστότητας των τραπεζών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της χρηματοδότησης της παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Το τραπεζικό σύστημα, αφού πέρασε μέσα από Συμπληγάδες, αναδεικνύεται ανθεκτικότερο, ισχυρότερο και ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Προκλήσεις και ευκαιρίες Η οικονομική κρίση δεν έφερε μόνο οξύτατα προβλήματα, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι δύο σημαντικότερες, που συνιστούν και προκλήσεις, είναι: Πρώτον, η αλλαγή της παραγωγικής διάρθρωσης της οικονομίας και ο αναπροσανατολισμός της προς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και παραγωγικότητας, που θα μπορούν να προσφέρουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Δεύτερον, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η εκλογίκευση των ορίων και της διαχείρισης του δημόσιου τομέα, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί φιλικά προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η αποτελεσματική ανταπόκριση σ’ αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις απαιτεί την οικοδόμηση και ενδυνάμωση της κοινωνικής συναίνεσης όσον αφορά την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, προκειμένου να επισπευστεί η ανάκαμψη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη. Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από λίγους μόνο μήνες, είναι φανερό ότι πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας και της εξόδου από το Ευρώ. Αποδυναμώνεται έτσι ο κύριος παράγων που δημιουργούσε τεράστια αβεβαιότητα στις αγορές και λειτουργούσε παραλυτικά για την ελληνική οικονομία. Τώρα μπορούμε να προβλέψουμε, με σχετική βεβαιότητα, ότι τα βήματα προόδου οδηγούν τη χώρα προς την έξοδο από την κρίση και προς την ανάπτυξη. Όσο παγιώνεται αυτή η εκτίμηση, τόσο θα βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα και θα διαμορφώνει συνθήκες ενάρετου κύκλου. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις. Η προσήλωση στους στόχους και, όπου είναι δυνατόν, η υπέρβασή τους θα εξαλείψουν όσες αβεβαιότητες παραμένουν και θα ενδυναμώσουν τις θετικές προοπτικές, με πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρ’ ότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Ωστόσο, έχουν τεθεί οι βάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά χρόνια προβλήματα. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής γίνεται επιτέλους ορατό, οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, να ταχύνουμε το βηματισμό για να καλύψουμε και το τελευταίο μέρος της απόστασης και να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δε θα πάνε χαμένες και ότι, αντίθετα, μας περιμένει αυτήν τη φορά ένα νέο καλύτερο μέλλον.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Μέσα σε βαρύ πένθος έγινε χθες το μεσημέρι στον Παλαιόκηπο η κηδεία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Αρίονα Κώστα Ευριπιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών από ανακοπή καρδιάς, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Έγκλημα ο υποβιβασμός τού ΑΙΟ μας O

υποβιβασμός του Αιολικού μετά και την ήττα από τη Νέα Ιωνία είναι πλέον δεδομένος, σκορπώντας θλίψη και απογοήτευση στους φίλους της ομάδας. Μια χρονιά μαύρη και άραχλη, από όλες τις πλευρές, μια χρονιά κόλαφος για την ιστορική ομάδα και το λεσβιακό ποδόσφαιρο, που όλοι θέλουν να πάει και να μην ξαναγυρίσει. Δυστυχώς, η αλήθεια εί- νία, έσπευσε να χαρακτηναι πικρή κι όσο και αν ρίσει υπεύθυνο τον εαυτό κάποιος προσπαθήσει να του στα δύο χρόνια παψάξει τι έφταιξε, τι δεν ρουσίας του στον προεπήγε καλά, γιατί ο Αιολι- δρικό θώκο και για την ακός και όχι κάποιος άλ- ποτυχία της ομάδας να λος έπεσε, δύσκολα θα φθάσει στο μεγάλο στόχο βγάλει άκρη, όπως και δε του περασμένου καλοθα καταφέρει να εντοπί- καιριού. Τόνισε, μάλιστα, σει ακριβή αίτια της μαύ- μέσα από λόγια λύπης, όρης αυτής χρονιάς, ποιοι τι ο σύλλογος λειτουρευθύνονται και ποιοι όχι. γούσε σε ένα περιβάλλον Άλλωστε στην ιστορία δυσπιστίας και ότι το με«Αιολικός» όλοι, μηδε- γαλύτερο ενδιαφέρον υνός εξαιρουμένου, άφη- πήρχε για το περιεχόμεσαν μια ομάδα μοντέλο, νο της τσέπης, παρά για μια ομάδα με ιστορία στο την εφαρμογή επιτυχημέένδοξο παρελθόν, να υ- νης συνταγής που ίσως ποβιβαστεί. Δυστυχώς, κι άλλαζε την πορεία της οόσο και αν δε θέλει κα- μάδας. Τα αίτια, όμως, ήνείς να το πιστέψει. ταν η διάσπαση του διοιΟ Ταξιάρχης Βέρρος, λί- κητικού συμβουλίου μετά γο μετά την ήττα υποβι- τη διαφωνία περί μείωβασμού από τη Νέα Ιω- σης του προϋπολογι-

Τα μέλη της διοίκησης πριν επέλθει η μεταξύ τους ρήξη

σμού, ενώ άλλα είχαν συμφωνηθεί και σχεδιαστεί να γίνουν το καλοκαίρι, όταν όλοι μαζί είχαν κάτσει στο τραπέζι να φτιάξουν πάλι από την αρχή την ομάδα, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει μια χρονιά η οποία έδινε την ευκαιρία να βρεθεί ξανά στην Γ΄ Εθνική, με την ερασιτεχνική της όμως μορφή και όχι την επαγγελματική. Τον πρόλαβε, όμως, η διάσπαση, με ικανούς πα-

ράγοντες να φεύγουν μη μπορώντας να ανεχθούν την πολιτική από τους «έσω» που κυβερνούσαν το καράβι. Βέβαια, η προχειρότητα οδήγησε το πείραμα με τον άθλιο σχεδιασμό και τις επιλογές να αποδειχθεί σκάρτο για την ομάδα, η οποία βρέθηκε να χάνει έδαφος πριν καν αρχίσει το Πρωτάθλημα. Όταν πλέον όλα κρέμονταν σε μια κλωστή με το μέλλον αβέβαιο, τότε άρχισαν και οι ενισχύ-

σεις. Αλλά ήταν πλέον αργά, αφού οι ομάδες της συνοικίας τα είχαν βρει μεταξύ τους και τα αποτελέσματα έρχονταν μόνα τους όσο και αν ήθελε ο ΑΙΟ να κερδίσει. Αυτό διαπιστώθηκε σε πολλά παιχνίδια, με τα αποτελέσματα να είναι αλλοιωμένα. Ήταν και αυτό ένα στοιχείο που η διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της. Το σενάριο ολοκληρώνεται με την ήττα στο Περιστέρι και αυτή που ακολούθησε από τη Νέα Ιωνία την περασμένη Κυριακή.

Έρχεται γενική συνέλευση Η γενική συνέλευση θα έχει ενδιαφέρον, με το έργο να επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά. Οι εξελίξεις σίγουρα και θα είναι ραγδαίες στο διοικητικό μέτωπο, όπως επίσης και στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που φυσικά δε

θα μείνει ανεπηρέαστο μετά τις επόμενες υποχρεώσεις μέχρι το πικρό φινάλε στο τέλος του επόμενου μήνα. Τότε πολλά αναμένεται να συμβούν. Ο Αιολικός, όπως τόνισε και ο Φώτης Κοκκινελης που κάθισε αργά στον πάγκο, όταν η θηλιά είχε περαστεί στο λαιμό όλων, θα ξαναγεννηθεί ξανά γιατί αντλεί μεγάλη δύναμη από την αγάπη του κόσμου. «Δε θα σβήσει, είναι μαθημένος στα δύσκολα και από κακές στιγμές γεννιούνται οι καλές. Αν το διαχειριστούμε όπως πρέπει, θα τα καταφέρει», είπε στις δηλώσεις του. Πάντως, όσο θα απουσιάζει από την ερασιτεχνική κατηγορία της Γ΄ Εθνικής της επόμενης σαιζόν, το όνομα του ΑΙΟ θα φωνάζει «παρών», γιατί είναι μεγάλο και τρανό και δεν μπορεί να σβήσει.

Ξανά στις πισίνες η γυναικεία ομάδα πόλο

Στοχεύοντας την άνοδο ην ιστορική γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού TΓυμναστικού Ομίλου Χίου προσκάλεσε σε φιλικό αγώνα η αντίστοιχη του Αθλητικού Συλλόγου Λέσβου, το Σάββατο 2 Μαρ-

Οι μικροί αθλητές με τα μετάλλια στα στήθη τους

Κέρδισαν 7 μετάλλια στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do τής ΕΤΑΝΕ

Νέες διακρίσεις για τους αθλητές τού Α.Σ. Μυτιλήνης τις επιτυχίες του Αθλητι- χρονολογίας 2000 έως 2002, έ- Ο προπονητής τού Α.Σ. Tae M ετά κού Συλλόγου Tae Kwon Do δωσαν τον καλύτερό τους εαυτό Kwon Do Μυτιλήνης, Ανδρέας Αληφραγκής,

Μυτιλήνης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων, ο Σύλλογος κατέκτησε στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do της Ένωσης Τάε Κβον Ντο Νοτίου Ελλάδος (ΕΤΑΝΕ) ένα ασημένιο μετάλλιο και έξι χάλκινα. Το Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα 21 και 22 Φεβρουαρίου. Οι νέοι αθλητές,

στις κατηγορίες τους για να προκριθούν. Στους αγώνες συμμετείχαν 14 αθλητές. Ασημένιο μετάλλιο πήρε η Γρηγοριλία Κυριακίδη και χάλκινα η Ελένη Βασιλέλλη, η Αθηνά Δάλλα, ο Νικηφόρος Δούκας, η Ιωάννα Μιχαλακέλλη, η Μαργαρίτα Παπασωτηρίου, ο Μανώλης Σουβατζόγλου.

τίου 2013 στις 8:00 το βράδυ, στο Κολυμβητήριο Μυτιλήνης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ομάδα της Χίου παίζει στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, ενώ έχει μακρόχρονη ιστορία και παράδοση στο άθλημα αυτό. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα τού ΓΑΣ Λέσβου βρίσκεται στη Β΄ Εθνική και συστάθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους μετά από παύση 17 χρόνων. Όπως δείχνουν τα πράγματα, μπήκε δυναμικά στο χώρο, με αθλήτριες από 15 έως 30 χρόνων, που δείχνουν μεγάλη αγάπη για το άθλημα. Ο προπονητής τους, Μπάμπης Βερβέρης, παλιός πολίστας της Εθνικής Ομάδας (και του Παναθηναϊκού) ευελπιστεί ότι σύντομα το πόλο στο νησί μας θα αναπτυχθεί, χαρίζοντας και πάλι ημέρες δόξας στον ιστορικό ΓΑΣΛ.

κατά την άφιξη της αποστολής, μετά τους αγώνες, στο αεροδρόμιο, δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένος από την καλή εμφάνιση όλων των μικρών νέων αθλητών και τις διακρίσεις τους για πρώτη φορά, καθώς και από τους γονείς που τους συνόδευσαν στους πρώτους τους αγώνες.»

Για τους μικρούς του φίλους

Τουρνουά Σκακιού στο Παρθεναγωγείο 13ο Μαθητικό Σκακιστικό Τουρνουά Λέσβου πρόκειται να Tπρωίοπραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τις 9:30 το έως τις 3 το μεσημέρι, στο 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Καλούνται όσα παιδιά ενδιαφέρονται, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα skakistikos.omilos.mitilinis@gmail. com και στο τηλέφωνο 22510 37401.


17

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093

& Ασκληπιού τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412

Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Μπλιθικιώτης Παύλος Λαπαροσκοπική χειρουργική, Χειρουργική πεπτικού & ενδοκρινών αδένων, Ογκολογική χειρουργική Βουρνάζων 17, Μυτιλήνη τηλ. 6977-266001, e-mail: blithikiotispavlos@gmail.com

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων

Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@ gmail.com

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και

(24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον

Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192

Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


18

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Νέες κόντρες στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλιού

Στα 10 ευρώ το εισιτήριο

Tη στήλη επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

Φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής παρουσίασε η Google παρουσίασε τον πρώτο της φορητό HγάντιGoogle υπολογιστή με οθόνη αφής, ρίχνοντας το στην Apple και στη Microsoft. Η Google παρουσίασε το Chromebook Pixel, τον πρώτο της φορητό υπολογιστή, που διαθέτει οθόνη αφής 13 ιντσών υψηλής ανάλυσης, σε μια κίνηση που στοχεύει κυρίως στην ανταγωνίστρια Apple και στην οθόνη αφής Retina, με την οποία η τελευταία έχει εφοδιάσει τα πιο πρόσφατα μοντέλα τής MacBook, ενώ και τα τελευταία Windows 8 τής Microsoft παρέχουν δυνατότητες αφής στις οθόνες (όπως π.χ. η ταμπλέτα Microsoft Surface Pro). Οι οθόνες αφής τείνουν πλέον να καθιερωθούν σε όλες τις συσκευές, από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έως τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Ο νέος φορητός Η/Υ τής Google, με βάρος περίπου ενάμισι κιλό, ο οποίος αναμειγνύει χαρακτηριστικά ενός φορητού (laptop) και μιας ταμπλέτας (tablet), σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Chrome ΟS της εταιρείας και έχει σχεδιαστεί από την ίδια, ενώ θα συναρμολογείται από τρίτους υπεργολάβους στην Ταϊβάν για λογαριασμό της. Η «καρδιά» του μηχανήματος είναι ο ισχυρός επεξεργαστής Sandy Bridge i5 τής Intel, ενώ έχει μνήμη 32 ή 64 GB και τη δυνατότητα γρήγορης ασύρματης σύνδεσης τέταρτης γενιάς (4G). «Το Chromebook έχει την υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel), 239 ανά ίντσα ή 4,3 εκατομμύρια συνολικά, από κάθε άλλη οθόνη φορητού υπολογιστή στην αγορά σήμερα», ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, που κάνει μια νέα φιλόδοξη προσπάθεια να διεισδύσει στην αγορά φορητών Η/Υ. Ο πρώτος φορητός Η/Υ με λειτουργικό σύστημα Chrome είχε κατασκευαστεί από την κορεατική Samsung το 2010, ενώ οι επόμενοι από άλλες εταιρείες (Lenovo, Acer, HP). Έως τώρα, όμως, αυτά τα μηχανήματα έχουν δυσκολευτεί να εκτοπίσουν τα ανταγωνιστικά μοντέλα, που «τρέχουν» είτε τα Windows της Microsoft, είτε της Apple. Μια ιδιομορφία των υπολογιστών με λειτουργικό Chrome είναι ότι, αν και διαθέτουν δικό τους σκληρό δίσκο, αντί για εγκατεστημένο λογισμικό στο ίδιο το μηχάνημα, αποθηκεύουν τους φακέλους τους στο «νέφος» (cloud computing). Κάτι τέτοιο προσδίδει μεν τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες (η Google προσφέρει 1 ΤΒ δωρεάν χώρο σε on-line σκληρό δίσκο για κάθε χρήστη επί τρία χρόνια), καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό, αλλά αρκετοί χρήστες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την ιδέα και τη χρησιμότητα του «νέφους». Οι πρώτοι Chromebook Pixel κυκλοφόρησαν ήδη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με τιμή από 1.300 δολλάρια (περίπου 980 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι, αυτήν τη φορά, αντίθετα με το παρελθόν, η εταιρεία δε διάλεξε το φθηνό κομμάτι της αγοράς. Η Google, εξάλλου, έκανε γνωστό ότι σε τρεις μήνες θα κυκλοφορήσει το ειδικό λογισμικό QuickOffice, για να διευκολύνει το χειρισμό των αρχείων Word και Excel από τους χρήστες που έχουν συνηθίσει στα Windows. Όσον αφορά τα «έξυπνα» κινητά και τις ταμπλέτες, η Google ξεκαθάρισε ότι παραμένει πιστή στο λογισμικό τής Android. Πηγή: kathimerini.gr

τoυ NIKOY MANABH φοδρός ανταγωνισμός έχει ξεσπάσει για μια ακόμα φορά μεταξύ των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί. Οι τιμές των εισιτηρίων για ταξίδι μετ’ επιστροφής από τη Μυτιλήνη προς το Αϊβαλί έχουν πέσει στα 10 ευρώ το άτομο. Κι είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να κατέβουν ακόμη χαμηλότερα, αναφέρει στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Στη γραμμή αυτήν τη στιγμή δραστηριοποιούνται δύο τουρκικές εταιρείες, η TurΥol και η Efeler Lines (Jale Lines). Η ΤurΥol εκτελούσε δρομολόγια κάθε Πέμπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πολύ συχνά πραγματοποιούσε δρομολόγια και το Σάββατο. Σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιούσε και έκτακτα δρομολόγια, όταν υπήρχε αυξημένη ζήτηση. Τα πλοία των αδελφών Jale, λόγω της μειωμένης κίνησης, είχαν σταματήσει την πραγματοποίηση δρομολογίων

Σ

τους χειμερινούς μήνες. Επανέκαμψαν στις 14 Φεβρουαρίου. Προκειμένου να δελεάσουν το επιβατικό κοινό, έκαναν μια προσφορά και κατέβασαν την τιμή του εισιτηρίου στα 15 ευρώ το άτομο, από 25 ευρώ που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα. Η TurYol απάντησε με μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα 10 ευρώ το άτομο. Έτσι, από τα μέσα του Φεβρουαρίου οι τιμές έχουν καθηλωθεί σε αυτό το ύψος. Στην ουσία οι δύο εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν καταστροφικό ανταγωνισμό, που αν δε σταματήσει, θα οδηγήσει στην εξόντωση τη μία από τις δύο.

Με θέση… Ο κ. Χατζηκυριάκος, παίρνοντας θέση στο θέμα, μας είπε: «Εμείς δε θέλουμε οι τιμές να πέφτουν πολύ χαμηλά, γιατί αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά της Μυτιλήνης. Αλλά δε θέλουμε ούτε υψηλές τιμές που θα παγώσουν την κίνηση στη γραμμή. Γι’ αυτό προτείναμε να διαμορφωθεί η τιμή του εισιτηρίου στα 15 ευρώ το άτομο το χειμώνα, που κατά κύριο λόγο στη

γραμμή μετακινούνται Έλληνες. Για το καλοκαίρι προτείναμε η τιμή να ανεβαίνει στα 25 ευρώ, καθώς την περίοδο αυτή μετακινείται μεγάλος αριθμός Τούρκων και αλλοδαπών τουριστών.» Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μεγάλος ανταγωνισμός στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί, όμως είναι η πρώτη φορά που οι αδελφοί Jale έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Αυτή την περίοδο οι δύο εταιρείες εκτελούν δρομολόγια κάθε Πέμπτη για να εξυπηρετούν (κυρίως) τους κατοίκους της Λέσβου που θέλουν να μεταβούν στο Αϊβαλί. Τα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια έχουν ως στόχο να εξυπηρετούν τους Τούρκους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τη Λέσβο. Στο μεταξύ, στον Πειραιά για τις ετήσιες εργασίες συντήρησής του βρίσκεται το «Κωνσταντίνος Γ.» τής ΝΕΛ, το οποίο δραστηριοποιείται στη γραμμή Μυτιλήνη - Δικελί και κατ’ αρχήν μεταφέρει φορτηγά. Οι ως τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το πλοίο θα επιστρέψει στη γραμμή το Πάσχα.

Σήμερα η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση

Ώρα αποφάσεων για τη ΝΕΛ Πέμπτη, στις 10 το πρωί, είναι προγραμματι- Γεώργιο Ζέρδιλα. Η ISFI σμένη να ξεκινήσει η έκτακτη γενική συνέλευση Στηςήμερα Square Fund Ltd ελέγχεται ΝΕΛ με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Από τη συμμετοχή των μετόχων της, θα φανεί κατά πόσο ενδιαφέρονται να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου. Για να ληφθεί απόφαση, Ltd, I.S.F.I-Square Fund, απαιτείται να υπάρχει στη Ercolana Holdings Ltd και συνέλευση απαρτία Antelope Shipping Inc.. 66,67% του καταβεβλη- Αν αυτές οι εταιρείες μένου μετοχικού κεφα- συμμετάσχουν στην αύλαίου της εταιρείας. Επί- ξηση κεφαλαίου, τότε είσης θα πρέπει να υπερψη- ναι βέβαιο ότι η ΝΕΛ θα φίσουν την πρόταση του εισπράξει τα 50 εκατ. ευΔ.Σ. τα 2/3 των εκπροσω- ρώ που ζητάει. Η Altana πούμενων μετόχων στη Navigation Limited ελέγσυνέλευση. Θυμίζουμε ό- χεται από την κ. Ευαγγετι μόλις τέσσερις off- λία Μαρτίνου, σύζυγο του shore εταιρείες ελέγχουν διευθύνοντος συμβούλου άνω του 96% των μετο- τής ΝΕΛ, Ιωάννη Αβραντίχών τής ΝΕΛ. Πρόκειται νη. Η Ercolana Holdings για τις Altana Navigation Ltd ελέγχεται από τον κ.

από τον κ. Αναστάσιο Οικονόμου και η Antelope Shipping Inc. ελέγχεται από τον πρόεδρο της ΝΕΛ, Μιλτιάδη - Μιχαήλ Βάγγερ. Η συμμετοχή τους στη συνέλευση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ισοδυναμεί με έγκριση της αύξησης κεφαλαίου. Αυξημένη απαρτία 66,67% και πλειοψηφία των 2/3 απαιτείται για την αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους πιστωτές. Σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ. τής ΝΕΛ, θα κε-

φαλαιοποιηθούν υποχρεώσεις 170 εκατ. ευρώ. Πέρα από τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων, η εφαρμογή της πρότασης αυτής απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών. Αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία απαιτείται για το τρίτο σημαντικό θέμα της γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ. Δηλαδή την κατ’ αρχήν έγκριση συγχωνεύσεων της ΝΕΛ με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παροχής σχετικής εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. να προβεί στη διενέργεια των συγχωνεύσεων. N.M.

Χρωστούν 150.000 ευρώ στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου

Χρέη από τις ακτοπλοϊκές ύψους 150.000 ευρώ περει αποτελέσματα, αφού έχει περίπου έχουν τρεις ακτοπλοϊXκέςρέη ριορίσει θεαματικά το ύψος των εταιρείες στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Πρόκειται για χρήματα που εισπράττουν οι εταιρείες από τους επιβάτες κατά την έκδοση των εισιτηρίων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι οφειλές τής Hellenic Seaways ανέρχονται στα 80.000 ευρώ, της ΝΕΛ στα 60.000 ευρώ και της Jale Lines στα 10.000 ευρώ. Η Λιμενική Επιτροπή ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις προς τις εταιρείες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτή η πίεση έχει φέ-

υποχρεώσεων των εταιρειών. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι οφειλές τής ΝΕΛ ανέρχονταν στα 360.000 ευρώ. Η Λιμενική Επιτροπή θεωρεί πως σύντομα θα περιοριστεί σε ακόμη χαμηλότερο ύψος το οφειλόμενο ποσό.

Η ώρα των μετακομίσεων Στα νέα γραφεία που δημιουργήθηκαν στους πρώην αποθηκευτικούς χώρους του Τελωνείου Μυτιλήνης, στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου. Τις προηγούμενες ημέρες μετα-

φέρθηκαν εκεί και οι υπηρεσίες της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Η υπηρεσία μέχρι τώρα στεγαζόταν σε νεοκλασσικού τύπου κτήριο πλησίον της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύντομα στα νέα γραφεία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναμένεται να μεταφερθεί και η Στατιστική Υπηρεσία. Τα οφέλη για το Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενοικίων και τα έσοδα από τη νέα αίθουσα αναμονής που δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, θα ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ το μήνα. Ν.Μ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

19

Γράμματα Αναγνωστών

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε…»

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΖΕΡΔΕΛΗ ΕΥΑ Π. Κουντουριώτου 87-89 ΞΕΝ. BLUE SEA Τηλ. 22510 21213

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ερμού 4α Τηλ. 22510 28663 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

Πετυχημένη η συμμετοχή της Λέσβου στην Έκθεση του Βελιγραδίου. Με ειδική έκδοση στα σερβικά (αριστερά)

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ: 28.2.2013

Σύνδεση Μυτιλήνης - Βελιγραδίου με τσάρτερ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ελπίδες για Σέρβους τουρίστες ετικές προοπτικές για την έλευση Σέρβων τουριστών στη Λέσβο δημιουργούνται για τη φετινή χρονιά. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες επαφές Σέρβων και ντόπιων τουριστικών πρακτόρων και είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθεί αεροσκάφος για την πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Μυτιλήνης και Βελιγραδίου. Στην προώθηση της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού για τους Σέρβους τουρίστες, συνέβαλε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Τουριστική Έκθεση του Βελιγραδίου που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 24 Φεβρουαρίου. Εκτίμηση Σέρβων tour operators, οι οποίοι με επικεφαλής το Željko Perkunić του τουριστικού γραφείου «Fox Travel» είχαν επισκεφθεί πριν τρεις περίπου μήνες τη Λέσβο, είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να αποτελέσουν άμεσα νέο τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους. Ας σημειωθεί ότι επί δεκαετίες η Ελλάδα και κυρίως οι παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους της Σερβίας. Κατά τη συμμετοχή τους στην Έκθεση του Βελιγραδίου, οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν εκτός από τους παραπάνω tour operators, με τους εκπροσώπους όλων σχεδόν των μεγάλων τουριστικών γραφείων της Σερβίας που συμμετείχαν στην Έκθεση. Στόχος των επαφών ήταν να προωθούν, εκτός από τη Λέσβο, και τα άλλα νησιά της

Θ

Περιφέρειας.

Και μέσω Τουρκίας Εκτός των πτήσεων τσάρτερ που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, υπήρξε ενδιαφέρον για οδική προσέγγιση των νησιών μέσω Τουρκίας, είτε με γκρουπ, είτε μεμονωμένα με ιδιωτικό αυτοκίνητο, δεδομένου ότι μία μεγάλη μερίδα των Σέρβων επιλέγει το είδος αυτό των διακοπών. Στο κοινό που επισκέφθηκε την Έκθεση, διανεμήθηκε τουριστικός οδηγός της Περιφέρειας για τα νησιά στη σερβική γλώσσα. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή εθελοντών Ελληνοσέρβων, που καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους για την εξυπηρέτηση του κοινού. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους στο περίπτερο ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Για την προγραμματιζόμενη έναρξη των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Μυτιλήνης και Βελιγραδίου το καλοκαίρι, ενημερώθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή και για την αποτελεσματική παρουσία και το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς. Τόνισε δε ότι η προσέγγιση των αναδυόμενων αγορών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, τόσο από τους φορείς, όσο και από τους επαγγελματίες του τουρισμού, πρέπει να εντατικοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ν. Μύκονος”

προβλήματα που υπάρχουν στο αγροτιΣτηντακόανοιχτή οδικό δίκτυο της Γέρας απευθύνεται με του επιστολή προς το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών ο Στέλιος Παππάς, τονίζοντας πως η υπομονή των δημοτών έχει εξαντληθεί. «Αλήθεια, κ. Δήμαρχε, κ. Αντιδήμαρχε Έργων, Μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορεί να πάει να μαζέψει ο αγρότης τις ελιές από τα κτήματα, που βρίσκονται π.χ. στα “Πλατάνια”, “Σαμιώτες”, “Τραχαλόμαντρα”, “Πετρωνά”; Πώς να το κάνουμε, δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να έχουν 4 x 4! Πόσες φορές θα πρέπει κάνει το σταυρό του για να τον βοηθήσει ο Άγιος Παντελεήμονας να περάσει σώος κι αβλαβής τις “λιμνούλες”, που δυστυχώς δεν είναι δα και λίγες, όπως αυτή στη φωτογραφία, στη θέση “Πλατάνια”, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το “Μάρμαρο”; Λυπάμαι, η υπομονή μας, πλέον, εξαντλήθηκε… Με τιμή Στέλιος Ε. Παππάς»

40ήμερο Μνημόσυνο Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 και ώρα 09:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσομαλλούσας, τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου και μητέρας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ (ΝΑΣΤΙΑΣ) ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ - ΓΚΑΓΚΑΚΗ. Παρακαλούμε όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, να παρευρεθούν. Ο σύζυγος Γιώργος Γκαγκάκης, η κόρη Κατερίνα Γκαγκάκη

20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

SUDOKU

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

µέρα νύχτα w Με επιτυχία ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο café-bar «Garage», στην προκυμαία. Πολύς ο κόσμος που παρευρέθηκε στο opening του μαγαζιού την περασμένη εβδομάδα, πολύ το κέφι και η διασκέδαση. Απόψε, διοργανώνεται το πρώτο του event, με καλεσμένο στα decks το γνωστό DJ Nikko Sunset. Καλή σας διασκέδαση. w Άλλο ένα πολύ πετυχημένο party αναμένεται να λάβει χώρα απόψε στο «Monkey». Οι διακεκριμένοι DJs Nino Santos & Lightem για άλλη μια βραδιά θα είναι μαζί σας στα decks, για να σας διασκεδάσουν. Η μέχρι τώρα πορεία τους, άλλωστε, αυτό έχει δείξει. Μια back-toback βραδιά, που την παρέα τους θα συμπληρώνουν οι DJs Νίκος Γιασσάκης και Stel F. w Η ταβέρνα «Ουρανός», στην Επάνω Σκάλα, είναι μια πολύ καλή πρόταση για να απολαύσετε το φαγητό σας. Ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον είναι έτοιμο να σας φιλοξενήσει και να σας προσφέρει όμορφα πιάτα και παράλληλα ωραίες στιγμές. Οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές. Ανά διαστήματα, ζωντανή μουσική παίζει για εσάς και δίνει άλλη νότα στην ατμόσφαιρα. w Δοκιμάστε το σουβλάκι από το ψητοπωλείο «Ο Χρήστος», στην οδό Χριστουγέννων ‘44, στο Φανάρι. Νόστιμες γεύσεις, προσεγμένες και ιδιαίτερα καλοψημένες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το γεμιστό του μπιφτέκι. Διανομή από το μεσημέρι στις 12. Μάλιστα με παραγγελία αξίας πάνω από 10 ευρώ, έχετε έκπτωση 15%.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Αμ, δε ου λέω: «Χωρίζουμε», και φεύγω εκνευρισμένη. Ακούω ένα μπαμ, «ωχ, αυτοκτόνησε», σκέφτομαι. Γυρίζω, και τι να δω; Είχε ανοίξει σαμπάνια ο γελοίος!

T

J

Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία αρέα μεσηλίκων και κάτι λιγότερο, απολαμβάνει τσίπουρα σε τραπέζι ηλιόλουστο σε ανύποπτη ώρα, ξεχνά προσωρινά την κρίση κι επικεντρώνεται σε ένα σοβαρό και ακανθώδες θέμα πασών των διαπροσωπικών σχέσεων, ήτοι το κεράτωμα. - Λοιπόν όσα λέμε εδώ, όταν τύχει να συνοδευόμαστε από συζύγους, τσιμουδιά! - Σοβαρολογείς; Ομερτά! - Ποιος είναι ευτυχισμένος άνθρωπος; - Όποιος στη ζωή του συλλέγει εμπειρίες… Σφακιανακικό το ρηθέν, σε Λα Ματζόρε και φιλοσοφημένο: υποδηλώνει απόλαυση των εγκοσμίων μέχρι τελικής πτώσεως. - Ο αρνηθείς μετανιώνει; - Βεβαίως πλην πάντοτε τον καταβάλλει εκείνο «το όχι» το σωστό σε όλη του τη ζωή. - Παιδιά μου, σας συγχαίρω διότι ερμηνεύετε απταίστως τον Καβάφη! Ως εκ τούτου επιβραβεύεσθε με ένα δεύτερο γύρο, τον οποίο κερνώ εγώ, διότι γράφω ακόμη στη ζωή χιλιόμετρα… - Αμαρτιών; - Αμαρτία είναι να γεύεσαι τα επίγεια; Να περνάει μπροστά σου ένα πλάσμα εκεί στην ανατολή της ζωής του, να σε κοιτά στα μάτια κι εσύ να αποστρέφεις το πρόσωπό σου; Δεν πρέπει να το πάρεις από το χεράκι και να του συστήσεις τη ζωή; Έργο ευγενικό επιτελείς! Το μετατρέπεις σε μύστη… - Κι η γυναίκα σου; - Μ’ αυτήν κρατιέμαι χεράκι από τα 28! Τενοντίτιδα κοντεύω να πάθω! Πώς το λένε αυτό το πρόσταγμα στις καντρίλιες; Θα αλλάξω ντάμα να φέρω μια στροφή με το αυτοκίνητο, ως το εξοχικό μου, με το πλάσμα να ποτίσω τα λουλούδια… - Πλήρωνε τα χαράτσια και μη μιλάς. Είναι χρήσιμα τα εξοχικά!

Π

- Μιλάτε κι εσείς οι ελεύθερες και κοροϊδεύετε, γιατί έχετε το σπίτι σας και κάνετε ό,τι θέλετε… - Παρακαλώ πολύ! Στο δικό μου σπίτι μπαίνουν μόνο επίσημοι συνοδοί! - Άλλο πάλι και τούτο! - Άκουσε να δεις, εγώ είμαι εσωστρεφής χαρακτήρας, δε θα ξέρει ο κάθε τυχών πού τρώω, πού κοιμάμαι, πώς ζω! - Δηλαδή δε θα τον φωνάξεις τον άνθρωπο να του κάνεις το τραπέζι; - Αυτό προϋποθέτει δεσμό, όχι ξεπέτα! - Βρε, δαίμονα! Θα σε βγάλει ο άνθρωπος έξω, θα πληρώσει τέσσερα ποτά, θα σε γυρίσει σπίτι και δε θα τον καλέσεις επάνω να τον κεράσεις ένα ποτό; - Άμα φωνάζει το πράμα ότι είναι περαστικός από τη ζωή μου, επ’ ουδενί! - Δηλαδή κι άλλα λεφτά να πληρώνει και ξενοδοχεία μέσα στην κρίση; Εσύ είσαι και ψώνιο θα θες… από «Μεγάλη Βρετανία» και πάνω!

- Η «Μεγάλη Βρετανία» δεν προσφέρεται για ημιδιαμονή συνήθως! Κι εν πάση περιπτώσει, το σπίτι μου δεν είναι ..-ώνας! - Τι δεν είναι; - Περιστερώνας! Δε θα μπαίνει όποιος θέλει, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Έχω και τον πατέρα μου φωτογραφία στο κομοδίνο! - Βρε, δε θα είσαι ερωτευμένη με τον άνθρωπο; - Απαραίτητα όχι! Έρχομαι και ερωτώ: τι είναι ο έρωτας; Μας προκύπτει κάθε τρεις και λίγο; - Εγώ είμαι παντρεμένος άνθρωπος, δεν ξέρω… - Γιατί λέει πουθενά πως όποιος παντρεύεται, δεν ξαναερωτεύεται; - Να συμβουλευθώ τας γραφάς! - Πόσες φορές ερωτεύεσαι στη ζωή; Δυο; Τρεις; Άντε τέσσερις! Τα άλλα είναι… - Τι είναι; - Επιταγές του σώματος και μόνον! Ούτε που εγγράφονται στο σκληρό! - Δεσποινίς, άλλο ένα γύρο τα τσίπουρα κι ανανεώστε μας και τις οδοντογλυφίδες! Φεμινιστικές είναι σίγουρα αυτές οι δηλώσεις… - Όχι! Συμπεράσματα γυναικείας εργένικης ζωής με ένσημα 30ετίας! - Ευτυχώς που θα βγεις στη σύνταξη σε λίγο, να ησυχάσει ο ανδρικός πληθυσμός! - Φοβάμαι πως επίκειται αύξηση των ορίων ηλικίας. Πάντως για παντρεμένο το ιδανικό target group είναι οι ομοιοπαθούσες... «παντρεμένοι κι οι δυο» που άδει κι ο μελωδός. Ελεύθερος με παντρεμένη και το αντίστροφο είναι ζόρικο: πάντα ο πιο καψούρης την πληρώνει, ζηλεύει, τρώγεται, ενώ στην πρώτη περίπτωση, μόλις τελειώσετε τα μέλια, τρέχετε κι οι δυο να αλείψετε Μερέντα στο ψωμί των παιδιών σας και τελείωσε… Καλά, Νουτέλα, μη με κοιτάς έτσι! Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3762  
Εμπρός 3762  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement