Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Αίτημα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη διαθεσιμότητα διοικητικών

Εξαίρεση λόγω πολυνησιωτικότητας

ΣEΛ. 14

TPITH 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3879 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου ΑΡΗΣ - ΑΕΛΚ 0-2

«Αρχόντισσα του Θερμαϊκού» η ΑΕΛΚΑΡΑ Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα

Στον τελικό ο Μαγδανής

Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Βοστάνειο, ένα 2,5 χρονών κοριτσάκι, που φέρεται, είτε να έπεσε απ' τον 3ο όροφο, είτε να κακοποιήθηκε και να εγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιο Αφέθηκε ελεύθερη η μητέρα του, αν και δεν αποκλείστηκε απ' τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μεταφορά του παιδιού σε ίδρυμα

Γλίτωσε από θαύμα ΣEΛ. 7

Όλες οι προτάσεις που εντάχθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο

129 επενδύσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας ΣEΛ. 5

Εκδήλωση μνήμης απ' το ΚΚΕ για τους Γιάννη Σπηλιαδή και Γιώργο Σαμίου, που σκοτώθηκαν στη μάχη της «Μεγάλης Λίμνης» Μεγάλη πρόκριση χθες τα ξημερώματα για το Λημνιό Ολυμπιονίκη Παναγιώτη Μαγδανή, αλλά και τους άλλους τρεις συναθλητές του, Λευτέρη Κόνσολα, Σπύρο Γιάνναρο και Γιώργο Κόνσολα, καθώς κατάφεραν να πάρουν την 1η θέση στη δεύτερη προκριματική σειρά του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών και να πάνε απευθείας στον τελικό της κατηγορίας τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσουνγκγιού στην Κορέα. Το ελληνικό πλήρωμα είχε πολύ καλό χρόνο, αφήνοντας αρκετά πίσω του τις ΗΠΑ, που ήταν στη δεύτερη θέση, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής, που θα διεξαχθεί στις 10:18 το πρωί ώρα Ελλάδας. Σήμερα Τρίτη, ο Παναγιώτης Μαγδανής μαζί με τον Σπύρο Γιάνναρο θα δώσουν μια ακόμα μάχη για να βρεθούν και στον ημιτελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, καθώς στις 05:10 ώρα Ελλάδος, συμμετέχουν στη 2η σειρά των ρεπεσάζ με αντιπάλους το Βιετνάμ, την Αυστρία και την Κορέα. Στόχος τους είναι να καταλάβουν μία εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν απευθείας στα ημιτελικά.

Τιμή σε μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού ΣEΛ. 4

Πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ

Νέα Ηγουμένη η Μοναχή Ταβιθά ΣEΛ. 8


2 ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Εκπληκτική η «Μήδεια» Τα καλύτερα ακούσαμε για την παράσταση της Μήδειας, που ανέβηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Κάστρο Μυτιλήνης. Το θέατρο του Κάστρου ήταν γεμάτο, ο Γιώργος Κιμούλης στο ρόλο της Μήδειας, ήταν εκπληκτικός και όπως φαίνεται, ήταν από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις του «Λεσβιακού Καλοκαιριού». Β. Χρ.

Χώμα και νεροφαγιές Χρόνια τώρα, ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας έχει ένα κομμάτι του, που είναι ακόμη χώμα και νεροφαγιές. Το πότε θα ρίξουν επιτέλους άσφαλτο οι τοπικές αρχές, ώστε να είναι πιο ασφαλής ο δρόμος για τα οχήματα, εξακολουθεί να αποτελεί άγνωστο στοιχείο, αλλά και να δείχνει την αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων αρχών. Β. Χρ. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος» της Τρίτης 27 Αυγούστου 1946. Μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στην επιστροφή του Βασιλιά και συστάσεις σχετικά με το δημοψήφισμα.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Δεν ανανεώνεται Μπορεί να υπάρχουν διαρκώς αλλαγές στα δημοτικά μας πράγματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη επικαιροποίηση των στοιχείων που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, ο Δήμος Λέσβου (www.mytilene.gr). Γιατί προκαλεί σύγχυση στον επισκέπτη της, η παραμονή πληροφοριών, όπως για παράδειγμα ότι Αντιδήμαρχος Μήθυμνας είναι ο παραιτηθείς από μήνες, Λευτέρης Βογιατζής. Μια καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα, πέραν από χρηστική, δημιουργεί και αξιοπιστία για το φορέα, ό,τι δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση για site με τόσους επισκέπτες, όπως του Δήμου Λέσβου. ΜΑΡ.ΠΛ.

TPITH Σελ. 21 ημ. Aνατ. 05.51 ∆ύσ. 19.02

27 †Φανουρίου μ., Ποίμενος οσ., Οσίου επ. Κορδούης

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Περιμένουν τα ονόματα Τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που τίθενται σε διαθεσιμότητα και τα οποία αναμενόταν να ανακοινωθούν χτες, τελικά δεν ανακοινώθηκαν. Πάντως από μέρα σε μέρα θα έχουμε νεώτερα και ελπίζουμε να μην είναι κακά τα μαντάτα και να λάβουν υπόψη τους οι υπουργοί, την πολυνησιωτικότητα του Ιδρύματος. Β. Χρ.

Μέχρι πρωίας

Μεγάλη η διαφορά Αυτό που παρατηρούσε κανείς κατά την ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής Αγίου Ραφαήλ το περασμένο Σάββατο, ήταν ο δυσανάλογος αριθμός πιστών που προσήλθαν, σε σχέση με αυτούς που είχαν παραβρεθεί στην κηδεία της Ευγενίας Κλειδαρά. Προφανώς η τελετή ενθρόνισης προσέλκυσε πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο από την κηδεία της προκατόχου της, γεγονός που σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους πιστούς. Β. Χρ.

Εν αναμονή… Έληξε χτες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την πλήρωση του θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Ιωάννη Ευδοκιμίδη, στόχος είναι να οριστεί ο νέος διοικητής όσον το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να πάψει το Νοσοκομείο να αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι η πρώτη προσπάθεια που έγινε για την εύρεση του διοικητή, ήταν άκαρπη γι’ αυτό και υποβλήθηκαν ξανά φάκελοι χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει το κώλυμα της εντοπιότητας. Ας ελπίσουμε να επιτευχθεί γρήγορα ο στόχος του Υπουργείου Υγείας, γιατί με αρκετά προβλήματα έχει έρθει αντιμέτωπο το Νοσοκομείο όσους μήνες είναι χωρίς διοικητή. Α.Κου

Μεγαλοπρεπές και πολυήμερο ήταν και φέτος το πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγίας στη Στύψη. Περιλάμβανε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα πανηγύρια της Λέσβου: κισκέκ, χορό, μουσική και γλέντι μέχρι πρωίας. Κι όταν λέμε μέχρι πρωίας, το εννοούμε. Οι μουσικοί που ξεκίνησαν να παίζουν το βράδυ της Παρασκευής, σταμάτησαν στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Αν μη τι άλλο, οι Στυψιανοί ξέρουν να το γλεντάνε. Ν.Μ.

«Ξεσκόνισμα» επιχειρήσεων Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η είδηση που διαβάσαμε χθες σε οικονομικές ιστοσελίδες της Αθήνας. Το ΣΔΟΕ και η OLAF (ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχων) ξεκίνησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί. Αντικείμενος τους, να ερευνήσουν πού έχουν πάει οι επιδοτήσεις. Θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, να πληροφορηθούμε αν οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στη Λέσβο. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Παρά το ότι ο ναός της Αγίας Φωτεινής ή αλλιώς Αγίας Φωτιάς, ήταν μισογκρεμισμένος και βαθιά μέσα σε κτήματα στην περιοχή «Πετεινός», εντούτοις αυτό δεν εμπόδισε τον π. Παναγιώτη Καταξινό απ’ την Πέτρα και μια χούφτα πιστούς, να μαζευτούν να περπατήσουν, από την παραλία της Τζιχράντας έως εκεί με τα πόδια, και να πραγματοποιήσουν όλοι μαζί, λίγες μέρες μετά της Παναγίας, Θεία Λειτουργία. Μπορεί τρούλος να μην υπήρχε, ωστόσο οι πρώτες ακτίνες του ήλιου φώτιζαν την τελετή, μεταδίδοντας ένα αίσθημα γαλήνης.

Τώρα και ληγμένα

Για την ανακύκλωση στη Μυτιλήνη

Η είδηση, που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κι έχει προέλευση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, λέει ότι επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμβρίου, οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας» (δηλαδή ληγμένα), κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα. Ο χρόνος διάθεσης των ληγμένων προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μία εβδομάδα αν η διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Δηλαδή ένα μπουκάλι φρέσκο γάλα θα μπορεί να πουληθεί ως και μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης του. Διαβάζουμε και ξανά διαβάζουμε την είδηση και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Αυτοί που συνέταξαν την συγκεκριμένη νομική διάταξη, είναι πιο επικίνδυνοι από τα ληγμένα προϊόντα που προσπαθούν να μας πλασάρουν. Εκτός κι αν το φρέσκο γάλα που σε τρεις με τέσσερις μέρες ξινίζει, δεν έχει υποστεί μόνο απλή παστερίωση. Οπότε έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά μικρότερη θρεπτική αξία. Ν.Μ.

Επιστολή για το θέμα της ανακύκλωσης στην πόλη της Μυτιλήνης, απέστειλε ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Λέσβου, Ηλία Κουνιαρέλλη, τονίζοντας ότι πριν τοποθετηθούν οι 200 κάδοι ανακύκλωσης που έχει χορηγήσει στο Δήμο η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, θα πρέπει να γίνει πρώτα ενημερωτική καμπάνια εκ μέρους των αρμοδίων προς τους πολίτες. Αυτό που προτείνει είναι να γίνει αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου και για αρκετές ημέρες, μέσω και ενημερωτικού φυλλαδίου που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να φτάσει σε όλα τα νοικοκυριά της Μυτιλήνης. Ο κ. Φραγκουλάκης προτείνει πολλά άλλα πράγματα προς την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και ίσως θα είχε νόημα να εισακουστούν κάποια από αυτά, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει ασχοληθεί για καιρό με το θέμα της ανακύκλωσης. Β. Χρ.

Ζητούνται νέες ή νέοι να εργαστούν στο Τμήμα Πωλήσεων της επιχείρησής μας. Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν προϋπηρεσία στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστών και να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικού μέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας και ομαδικής λειτουργίας. Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και αμοιβή με ποσοστό επί των πωλήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του Εμπορικού Τμήματος, κ. Νίκος Γρίβας, στο τηλέφωνο 22510 41619.

Πανολομέλεια (πανηγυρική) Στις 11 και 12 Μαρτίου του 1956, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκε η 6η πανολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που καθαίρεσε το Νίκο Ζαχαριάδη από γραμματέα του κόμματος. Την 7η Σεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η 3η πανολομέλεια της Επιτροπής Αγώνα για τον «οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου». Η οποία θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως αναφέρει σε επιστολή της, η εν λόγω επιτροπή, που υπογράφεται από τον Τάκη Ιορδάνη, μιας που εντός του Σεπτεμβρίου ξεκινάει η κατασκευή του δρόμου. Το πρώτο ιστορικό γεγονός δεν έχει καμία σχέση με το δεύτερο, παρά μόνο με τη λέξη πανολομέλεια, την οποία σχεδόν την είχαμε ξεχάσει, αφού χρησιμοποιείται πολύ σπάνια. Έχει όμως πολύ μεγάλο ιστορικό φορτίο, αφού στις ολομέλειες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επί των ημερών του Νίκου Ζαχαριάδη είχαν ληφθεί αποφάσεις ιστορικής σημασίας για την Αριστερά και τη χώρα. Η πανολομέλεια πάντως της Επιτροπής Αγώνα για τον οδικό άξονα, έχει τη σημασία της, για ένα έργο υποδομής που κοντεύει να κλείσει μια 20ετία από τότε που για πρώτη φορά εξαγγέλθηκε. Τουτέστιν οι εξαγγελίες… χρειάζονται βάθος 20 χρόνων για να αρχίσουν να υλοποιούνται, στην καλύτερη φυσικά των περιπτώσεων! Ν.Μ.

Ντάμπα ντούμπα έως πρωίας Λίγο μετά τις 11 το βράδυ και μέχρι τις 4 ή και 5 τα ξημερώματα, κάθε μέρα, διαρκεί το μαρτύριο αναγνώστη μας στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Πλωμάρι, από γειτονικό κατάστημα, που για τη διασκέδαση των θαμώνων του, βάζει στη διαπασών τη μουσική. «Πήγα στην Αστυνομία, με παρέπεμψαν στο Δήμο. Πήγα στο Δήμο, με παραπέμπουν στην Αστυνομία. Το αποτέλεσμα είναι ένα, πως δυο μήνες τώρα, και μάλιστα με κλειστό το παράθυρο προς το δρόμο, δεν μπορώ να κοιμηθώ», μας είπε ο καταγγέλλων, που αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει -πριν έρθει ο χειμώνας και αναγκαστικά σταματήσουν τα πανηγύρια- για να γίνει μια σύσταση να σταματήσει η κατ’ εξακολούθηση ηχορύπανση. Και σίγουρα, όπως πρόσθεσε, δεν είναι ο μόνος που ενοχλείται απ’ τα παρατεταμένα ντάμπα ντούμπα έως πρωίας. ΜΑΡ.ΠΛ.

Θέσεις Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ*

Ο νέος νόμος για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. πί 25 και πλέον χρόνια, πλείστοι όσοι ειδικοί και «ειδικοί» κατά την περίοδο και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. (και όχι «ΑΕΙ και ΤΕΙ» όπως γράφουν ή λένε κάποιοι ανενημέρωτοι «ενημερωτές» μας), ασχολούνται με τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος διεξαγωγής τους. Ως συνακόλουθες αυτού του συστήματος πανθομολογούνται, αφενός η αποδιοργάνωση της τρίτης, αν όχι και των άλλων τάξεων του Λυκείου και αφετέρου η υποκατάστασή του από πολυδάπανα «ιδιαίτερα» μαθήματα και από το πλήθος των φροντιστηρίων. Όντως αυτή είναι η «μοίρα» επί 10ετίες τώρα, του Λυκείου, ενώ η εισαγωγή σ’ ένα τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. μπορεί να εξαρτηθεί από ένα τυχαίο γεγονός κατά το 3ωρο των εξετάσεων ενός, έστω, μαθήματος. Ο πανικός μιας πρόσκαιρης αδιαθεσίας ή αντιθέτως μια έμπνευση της στιγμής ή ένα θέμα που διδάχθηκε ή όχι ως «S.O.S.» στο… φροντιστήριο, αποτελούν κάθε χρόνο την αιτία θριάμβων ή θρήνων χιλιάδων παιδιών μας. Είναι, λοιπόν θετικό το γεγονός ότι, έστω και εν μέσω πλείστων εσφαλμένων μέτρων, που κατέφεραν αντίστοιχα πλήγματα ιδιαιτέρως στη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική (αυθαίρετες καταργήσεις τμημάτων ΕΠΑ.Σ) και στην τριτοβάθμια τεχνολογική (καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων Τ.Ε.Ι.) εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εφαρμογή πλέον του συστήματος των γενικών εξετάσεων ή «δεσμών» του νόμου 1351/1983 «εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (ΦΕΚ Α´56). Ο νόμος και το σύστημα εκείνο καταργήθηκαν διότι υποστηρίχτηκε ότι κάποιοι καθηγητές θα βαθμολογούσαν κάποιους μαθητές τους με υποκειμενικά κριτήρια. Αν και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε πιο πολύ τη μικρή κοινωνία της τάξης όπου τα παιδιά «κράζουν» τέτοια φαινόμενα, και όταν μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως ιδιώνυμο αδίκημα απειλούμενο με ποινή φυλάκισης και απόλυση, η παράδοση «ιδιαίτερων» μαθημάτων από καθηγητή στους μαθητές του, θεωρώ ορθή χάριν της αξιοπιστίας του συστήματος τη ρύθμιση που εισηγείται τώρα το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η σχετική προσαρμογή του βαθμού του καθηγητή μέσα στην τάξη προς το βαθμό των εξετάσεων, που θα γίνονται πανελληνίως και κατά 50% από ειδική «τράπεζα θεμάτων». Πρέπει, όμως, να παρατηρηθεί ότι στο πλαίσιο της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης 1982-86», είχαν εισαχθεί αφενός ο θεσμός της εσωσχολικής βοήθειας, ώστε και οι καθηγητές να μην εξωθούνται εξ ανάγκης στην παράδοση «ιδιαιτέρων» και αφετέρου ο θεσμός των Μεταλυκειακών Προπαρασκευαστικών Κέντρων για την προετοιμασία των μαθητών της Γ´ Λυκείου και εκείνων, επίσης, που σε περίπτωση αποτυχίας επιθυμούσαν να ξαναδώσουν εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι πλείστα όσα ιδιωτικά φροντιστήρια έκλεισαν και οι διδάσκοντες σ’ αυτά προσήλθαν στα Μ.Π.Κ.. Προκειμένου όμως, ν’ αποκτήσει πλήρη αυτοτέλεια το Λύκειο, όπως επιβάλλεται για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και κάθε κύκλο ή κατεύθυνση σπουδών, πρέπει να διορθωθεί και ένα άλλο πολύ σοβαρό λάθος. Πρόκειται για το συντελεστή βαρύτητας καθενός από τα κρίσιμα μαθήματα. Ουσιαστικά με τον περίφημο αυτόν συντελεστή αποδεχόμαστε και ενθαρρύνουμε τη νοσηρή αντίληψη πολλών γονιών, ιδιαιτέρως, όσων «αποφασίζουν» πριν καν φοιτήσουν στο λύκειο τα παιδιά τους «τι θα γίνουν», όταν… μεγαλώσουν! Έτσι αυτά εξαναγκάζονται ή προσανατολίζονται έστω, πολύ νωρίς, και παγιδεύονται σε επιλογές που συχνά μεταβάλλονται και μάλιστα πολλές φορές, μέχρι να ‘ρθει ο περίφημος Ιούνιος των εισαγωγικών εξετάσεων. Στο μεταξύ εγκαταλείπονται όλα τα άλλα μαθήματα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που πρέπει να υπηρετεί κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και «εναγκαλίζεται» ο φροντιστής των συγκεκριμένων θετικών ή θεωρητικών μαθημάτων. Έτσι βρισκόμαστε ενίοτε μπροστά σε διδακτορούχους θετικούς επιστήμονες, που είναι τόσο «βάρβαρα τα ελληνικά τους» ή θεωρητικούς επιστήμονες που δεν μπορούν να κάνουν μια διαίρεση, αν ο διαιρέτης έχει δεκαδικά στοιχεία! Στη Βουλή, ελπίζω, ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, πολύ πιο χρήσιμη στα παιδιά από το να τα «βγάλουμε στο κλαρί» πριν καν αρχίσουν την Α´ Λυκείου, με αφορμή τις εξετάσεις, που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

Ε

(Το άρθρο αναρτήθηκε στις 25/8/2013 στην προσωπική ιστοσελίδα του Απόστολου Κακλαμάνη, www.apkaklamanis.gr) * Ο Απόστολος Κακλαμάνης είναι βουλευτής Β´ Αθηνών, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πρόεδρος της Βουλής.


EI∆HΣEIΣ

4

Θέσεις

Εκδήλωση μνήμης απ’ το ΚΚΕ για τους Γιάννη Σπηλιαδή και Γιώργο Σαμίου, που σκοτώθηκαν στη μάχη της «Μεγάλης Λίμνης»

Τιμή σε μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ*

Η 3η του Σεπτέμβρη και το διαζύγιο του Λαού απ’ αυτή ι επέτειοι, ορόσημα του βίου του ανθρώπου, αποτελούν σταθμό αναβάθμισης της μνήμης του. Των σημαντικών, «οικείων καλών» και «οικείων κακών», που βίωσε στο παρελθόν του. Συνήθως, αρέσκεται να κρατά αυτές των καλών τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τις του έθνους επετείους. Για τον Ελληνισμό, οι επέτειοι της 25ης Μαρτίου 1821 και του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, σχετίζονται με τα οικεία καλά. Απ’ την άλλη, των οικείων κακών είναι βεβαίως, η πτώση της Βασιλεύουσας την 29η Μαΐου 1453, ή η καταστροφή της Σμύρνης το Σεπτέμβρη του 1922. Για το Ελληνισμό, μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ξεπρόβαλε μια φθινοπωριάτικη μέρα, μια καινούργια επέτειος. Αυτή της 3ης του Σεπτέμβρη. αφού συνήγειρε για χρόνια το λαό και συνέβαλε στην ανάταση του έθνους και της χώρας. Αυτής που γαλούχησε γενεές Ελλήνων και στήριξε τις ελπίδες των μη προνομιούχων, αλλά και που ασφαλώς στην πράξη καθόρισε τις τύχες όλου του Ελληνικού Λαού. Τώρα αν αυτή την επέτειο την εντάσσουμε στα οικεία καλά ή στα οικεία κακά, με μια γλυκόπικρη διάθεση, με μια στιφάδα στο στόμα, θα ήθελα να πω: στα καλά. Αλλά πάλι… Η 3η του Σεπτέμβρη 1974, όταν η Ελλάδα έβγαινε καθημαγμένη από επτά χρόνια στυγνής δικτατορίας, με ακρωτηριασμένο τον εθνικό μας κορμό (Κύπρος απ’ τον «Αττίλα»), γινόταν το ορόσημο του Δημοκρατικού Λαού της χώρας. Τότε που ο γητευτής των μαζών Ανδρέας Παπανδρέου, βλέποντας με το αετίσιο μάτι του, την ιστορική αναγκαιότητα, δημιούργησε το σοσιαλιστικό πυλώνα που έλειπε από την πολιτική μας σκηνή. Αυτόν, που ουδέποτε άλλοτε μπόρεσε να ευδοκιμήσει, αφού οι κάθε λογής εκφάνσεις της Δεξιάς από το μεσοπόλεμο και για πενήντα περίπου χρόνια μετερχόμενες οτιδήποτε και εξορκίζοντας ό,τι είχε σχέση με τον ανθρωποκεντρισμό, τον κρατούσαν «δια πυρός και σιδήρου» εκτός πολιτικού μας «γίγνεσθαι». Η 3η λοιπόν του Σεπτέμβρη 1974, ήταν η μέρα που ο Α. Παπανδρέου παρουσίασε στους Έλληνες την ιδρυτική Διακήρυξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Αυτή που τόσες ελπίδες εξέθρεψε. Αυτή που με τις αρχές και τα «πιστεύω» της, ένωσε τις δύο «Ελλάδες». Την Ελλάδα των ηττημένων του εμφυλίου με αυτή των νικητών, μετά από μια ολόκληρη γενεά. Οι τρεις ακρογωνιαίες, καταστατικές αρχές της, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε όλο το σοσιαλιστικό οικοδόμημα, ήταν οι: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση. Βέβαια αυτές, με ασπίδα και επιστέγασμα προστασίας τους, τη Δημοκρατία. Με πυξίδα αυτές, η προσφορά του Κινήματος στην Ελλάδα και τους Έλληνες ως Ιστορία, θα γράφεται για χρόνια, σε αναρίθμητους τόμους και άπειρες σελίδες. Αυτών των αρχών η επί τριακονταπεντετία σταθερή και πιστή κατά το δυνατόν εφαρμογή τους, υπήρξε το γράδο με το οποίο ο Λαός μας βαθμονομούσε την αξιοπιστία του πολιτικού φορέα, ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες, αλλά και ως στην πράξη δοκιμάσθηκαν, ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό. Εμπιστοσύνη που μετετράπη σε πίστη. Όμως και, η πίστη αν και κερδίζεται σπυρί - σπυρί, μπορεί να χαθεί σε δευτερόλεπτο. Η πίστη που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ από δύο γενεές Ελλήνων, πράγματι εξανεμίστηκε στον άνεμο, ατυχώς μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο. Τούτο, όταν δια στόματος του μοιραίου ΓΑΠαπανδρέου στο Καστελόριζο τον Απρίλιο 2010, άρχισαν τα δεινά της Ελλάδας. Στο ακριτικό αυτό νησί μας ως ενέργεια υψίστου συμβολισμού, τρομάρα μας, εξήγγειλε ότι μας «σώζει». Όταν με πανηγυρικό τόνο νικητή, είπε πως μας «έβαλε» στο ΔΝΤ!! Και μετά; Μετά… ήρθαν οι «πληγές του Φαραώ» στο Λαό. Της Κατοχής, οικονομικής αυτή τη φορά. Απ’ τη στιγμή εκείνη, όλα γκρεμίζονται σαν χάρτινος πύργος. Οι τρεις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη ακυρώθηκαν στην πράξη. Εξαϋλώθηκαν. Εθνική Ανεξαρτησία! Ποιά αλήθεια; Αυτή των «θέλω» και «απαιτώ» της Μέρκελ και των άλλων δανειστών μας, που τη θηλιά στο λαιμό μας καθημερινά τη σφίγγουν περισσότερο;; (!!) Λαϊκή Κυριαρχία! Ποιάς αλήθεια, αυτής που τα όρντινα του Ύπατου αρμοστή Ράϊχεμπαχ καθορίζουν ακόμη και τους νόμους που θα ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο; (!) Κοινωνική Απελευθέρωση. Ποιάς αλήθεια; Αυτής που αποστερεί από τους καρκινοπαθείς τα φάρμακα τους, τους παραπληγικούς το προνοιακό επίδομα, που η Παιδεία είναι πια μόνο για τους προνομιούχους, που για εγχείριση σε δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να φέρεις μαζί σου οινόπνευμα και γάζες, αυτής που η σύνταξη των 500 Ευρώ του με 40 χρόνια δουλειάς, φαντάζει γιγαντιαία και κάθε τόσο τη σκυλεύουν;; (!!) Όλα αυτά ατυχώς έγιναν απ’ το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2009 2012. Και όταν είδε ο Λαός τη νέα εθνική υποδούλωση (οικονομική), το μαράζωμα της κυριαρχίας του και τον κοινωνικό όλεθρο, εγκατέλειψε τη «στέγη» του ΠΑΣΟΚ. Με τη μαζική εγκατάλειψη του, [κατά ~ 30%, από 43,8 % (2009) στο 12,3 % στις εκλογές του 2012], πήρε δυναμικά διαζύγιο και από την 3η του Σεπτέμβρη. Μια διακήρυξη πια ασπόνδυλη, χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Νεκρή. Και άφησε το ΠΑΣΟΚ να είναι μια ψευδεπίγραφη καρικατούρα της άλλοτε κραταιάς παρουσίας του. Ψευδεπίγραφη, αφού ούτε Σοσιαλιστικό πια είναι, ούτε Κίνημα είναι, αφού από ποτάμι του 45 - 48 % έχει μετατραπεί σε ρυάκι και μάλιστα αποξηραινόμενο με μονοψήφιο ποσοστό, που η παρουσία του στο επόμενο κοινοβούλιο, τίθεται εν αμφιβόλω. Τώρα το αν είναι Πανελλήνιο; (!) Είναι; Μα Πανελλήνιο είναι και το «Άρμα Πολιτών» (το χωμένο κάπου στους «Ανεξάρτητους Έλληνες», με δύο βουλευτές). Και σήμερα με το ΠΑΣΟΚ στη δικομματική Κυβέρνηση του ~ 40 % (!!), τα απόσωσε πια όλα τα «σοσιαλιστικά» του. Στηρίζει την Κυβέρνηση της Ν.Δ., του επί δεκαετίες εκπροσώπου οποιασδήποτε νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής και λαοκτόνου (ας μου συγχωρεθεί ο νεολογισμός) πολιτικής. Τέλος, τούτο όντας στη συγκυβέρνηση γίνεται το άλλοθι της ΝΔ για το ξεθεμελίωμα όλων των κατακτήσεων του Λαού. Έτσι το επτάκτινο τώρα ΠΑΣΟΚ, υπόλειμμα της παλαιάς δόξας, θα εορτάσει σε μια εβδομάδα την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη και τη διακήρυξή του. Άραγε έχει ακόμα ανάκαρα για κάτι τέτοιο; Αφού ο Λαός εγκαταλείποντάς το, στην πράξη τη διέγραψε απ’ τη συνείδησή του και πήρε διαζύγιο και απ’ αυτή, ως κίβδηλη και άνευ πια αξίας…

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ο

* O Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, τ. Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ το πρωί της Κυριακής στη Μεγάλη Λίμνη

η μνήμη δύο μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, του Γιάννη Σπηλιαδή από την Αγιάσο και του Γιώργου Σαμίου από το Κεράμι της Καλλονής, τίμησε η κομματική οργάνωση Αγιάσου του ΚΚΕ με την εκδήλωση που πραγματοποίησε στην περιοχή της Μεγάλης Λίμνης στις 11 το πρωί της Κυριακής. Οι δύο μαχητές είχαν σκοτωθεί στη μάχη της Μεγάλης Λίμνης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου του 1948. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολυμελές κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της, Παρασκευά Γεωργούλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, Στρατής Κόρακας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, Βαγγέλης Παλαιολόγος, ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, ο γραμματέας του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αθηνών, Νίκος

T

Δημητρακόπουλος, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και αρκετός κόσμος. Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια, ποιήματα, ομιλία για το ιστορικό της μάχης, κεντρική ομιλία από το Δημήτρη Στεφανή, μέλος του Γραφείου του ΚΚΕ Αγιάσου, και έκλεισε με το «πένθιμο εμβατήριο».

Το ιστορικό Αναφερόμενος στη μάχη αυτή, ο Γιώργος Σκούφος στο βιβλίο «Σελίδες του Αγώνα», αναφέρει: «Κείνη τη μέρα, σ’ αυτό τον τόπο, έκανε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις η διολοχία του μοίραρχου Μάλλιου. Επειδή σε λίγο θα νύχτωνε, κατέβηκαν στα ντάμια της περιοχής να διανυκτερεύσουν, για να συνεχίσουν με την αύριο. Δεν είχαν ακόμα βολευτεί, όταν ακούστηκε δίπλα τους η τουφεκιά… Στην αρχή ξαφνιάστηκα, ύστερα υποψιάστηκαν και ακροβολισμένοι πήραν το δημόσιο δρόμο προς το μέρος μας. Απ’ τη μεριά που έρχονταν είχαν πιάσει μετερίζι οι ομάδες του Τσουλέλη και του Κέιπαλη, 20 άνδρες όλοι κι όλοι. Και θα έκαναν μεγάλη ζημιά στον

εχθρό αν τον άφηναν να πλησιάσει.» «Όμως ο οπλοπολυβολητής», όπως συνεχίζει η ίδια περιγραφή, «βιάστηκε κι έβαλε μια ριπή αρκετά μακριά πάνω στις φωνές που άκουσε. Εκείνοι αιφνιδιάστηκαν, αλλά κατάφεραν να πιάσουν θέσεις. Αφού πια μας εντόπισαν, άρχισε μια σφοδρή μάχη. Χιλιάδες σφαίρες απ’ τη μεριά τους μετρημένες από τη δική μας. Βασισμένοι στην τρομερή σε άνδρες υπεροχή και οπλισμό, άρχισαν σιγά σιγά να μας πλησιάσουν με φανερό σκοπό να μας κυκλώσουν. Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο, αναγκαστήκαμε, μέσα σε κόλαση φωτιάς από εκρήξεις χειροβοβμβίδες και πυροβολισμούς, να ξεφύγουμε προς το εσωτερικό του δάσους και να γλιτώσουμε. Πίσω μας αφήσαμε για πάντα τον παλιό κομμουνιστή Γιάννη Σπηλιαδή απ’ την Αγιάσο και το γενναίο επονίτη Γιώργο Σαμίου απ’ το Κεράμι Καλλονής, που βρήκαν το θάνατο πολεμώντας ηρωικά να καλύψουν την υποχώρησή μας. Ήταν 23 του Γενάρη του 1948».


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

5

Όλες οι προτάσεις που εντάχθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο

129 επενδύσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας Ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στην υποδράση 1 στο Βόρειο Αιγαίο Α/Α Ονοματεπώνυμο επενδυτή 1

τoυ NIKOY MANABH α αποτελέσματα της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων για το πρόγραμμα: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα που είναι γνωστό με τον τίτλο «Γυναικεία επιχειρηματικότητα» μέσω του οποίου και ενισχύονται απ’ το Βόρειο Αιγαίο, συνολικά 129 νέες επενδύσεις γυναικών. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και ένας σημαντικός αριθμός προτάσεων αξιολογήθηκε θετικά. Έτσι αποφασίστηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 77 εκατομμύρια ευρώ με αντίστοιχη αύξηση των ωφελουμένων από 1.267 σε 2.444 γυναίκες. Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο πρόγραμμα από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, είναι 73 από την πρώτη υποδράση για γυναίκες έως 35 ετών και 56 από τη δεύτερη, για γυναίκες άνω των 35. Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων, απειλούμενων από ανεργία και αυτοαπασχολούμενων κάτω από το όριο της φτώχειας γυναικών, ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Τ

Πολλές προτάσεις Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν απ’ το Υπουργείο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), 6.954 αιτήσεις χρηματοδότησης με αιτούμενο προϋπολογισμό 217,392 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές, 6.419 αιτήσεις προχώρησαν προς αξιολόγηση και είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής. Από τις 6.419 εν δυνάμει επιλέξιμες προτάσεις με προϋπολογισμό 198,689 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τον προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης που αναφέρεται στον οδηγό του Προγράμματος, εντάχθηκαν αρχικά 1.267 προτάσεις με προϋπολογισμό 40,022 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια, μετά και την απόφαση αύξησης των διατιθέμενων κονδυλίων, αποφασίστηκε η ένταξη 2.444 προτάσεων έργων που πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης του προγράμματος με προϋπολογισμό 76,9 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά, στην Υποδράση 1 που αναφέρεται σε γυναίκες 18-35 ετών, εντάσσονται 1.239 έργα με προϋπολογισμό 39 εκατομμύρια, και στην Υποδράση 2 που αναφέρεται σε γυναίκες 36-64 ετών, 1.205 έργα με προϋπολογισμό 37,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι προτάσεις που εντάχθηκαν, είχαν βαθμολογία από 81 μονάδες και πάνω με άριστα το 100. Για τα ενταγμένα επενδυτικά σχέδια τέθηκε προθεσμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για οριστική ένταξη ως τις 15 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους. Οι υπόλοιπες επενδυτικές προτάσεις χαρακτηρίσθηκαν ως επιλαχούσες σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ενταγμένες στο πρόγραμμα προτάσεις. Στους πίνακες που δημοσιεύουμε, αναφέρονται οι επενδύσεις που εντάχθηκαν απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. nman@emprosnet.gr

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72

Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός

ΠΑΝΙΚΑΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΞΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΣΛΑΝΑΚΗ ΑΝΘΗ ΣΤΕΙΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ ΜΟΣΧΟΥΛΑ ΛΕΚΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΣΙΑΜΠΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΠΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΧΑΡΑΧΛΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΒΟΥΡΔΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΙΑΠΟΥΡΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΓΙΑΜΑ ΚΑΜΑΡΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΣΕΝΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΡΙΠΙΝΤΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΡΩΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΙΑ ΚΙΝΙΚΛΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ & ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΙΩΤΟΥ Ο.Ε ΓΚΑΪΤΑΤΖΗ ΑΘΗΝΑ TOSKA VASILIKA ΨΩΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΟΥΠΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΠΑΡΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ ΜΑΡΙΝ Α ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ-ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛ Α ΜΠΑΚΟΛΑ ΑΝΝΑ NEUROSYNTHESIS ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΝΙΚΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ ΧΑΛΔΕΖΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ - ΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΑΙΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΒΩΒΟΥ ΠΙΠΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΦΟΥΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΝΔΡΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΕΠΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΑΜΑΛΙΑ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΚΡΙΒΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΥΜΠΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΣΛΑΝΗ ΑΡΓΥΡΗ ΤΑΜΠΡΑ ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΓΛΙΑ ΠΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΞΕΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΖΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΜΥΛΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΒΑΣΜΑΤΖΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΟΕ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΝΑ ΚΙΣΣΑΝΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΓΙΑΖΗΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 24.233,40 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 24.469,17 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 28.025,00 32.000,00 32.000,00 31.113,50 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 31.960,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 30.555,56 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 31.170,00 29.333,33 32.000,00 32.000,00 32.000,00 28.666,67 31.930,00 32.000,00 31.828,00 32.000,00 32.000,00 29.840,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 30.133,33 32.000,00 32.000,00 32.000,00 29.350,00 32.000,00 29.222,22 32.000,00 32.000,00 31.906,03 32.000,00 30.080,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 25.140,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00

Ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στην υποδράση 2 στο Βόρειο Αιγαίο Α/Α Ονοματεπώνυμο επενδυτή 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

ΑΠΟΔΙΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΝΘΙΠΠΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΑΚΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΟΡΗ ΜΑΡΙΝΑ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗ ΒΕΡΒΕΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΟΥΤΖΑΒΕΚΙΑΡΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΚΛΕΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΑΝΤΩΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΛΑΒΑ ΛΕΣΒΙΑ ΒΛΑΣΤΕΛΛΗ ΦΑΝΗ ΚΑΡΑΚΛΑ ΡΟΔΑΝΘΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ ΓΙΑΣΕΜΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΙΣΤΕ ΕΛΕΝΗ ΑΓΑ ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΟΧΛΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΟΥΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΝΤΣΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΔΑΒΗ ΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΑΜΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΛΩΝΙΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΥΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΡΑΚΑ ΙΟΥΛΙΤΤΑ ΘΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΛΩΝΙΑΤΗ ΕΥΤΕΡΠΗ VAN DER ZEE SIGRID ΜΑΛΙΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΦΩΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗ BUCUR LAURA NICOLETA ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΧΛΕΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΤΟΥΓΙΟΥ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΟΜΠΑΡΔΟΥ ΠΑΠΑΦΙΓΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΖΑΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΣΥΛΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΓΚΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ ΒΑΚΑΛΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός 32.000,00 29.777,78 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 25.359,00 32.000,00 32.000,00 19.569,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 31.777,50 32.000,00 32.000,00 31.990,00 32.000,00 31.444,44 27.135,00 32.000,00 30.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 28.111,11 31.963,20 32.000,00 32.000,00 32.000,00 28.200,00 29.240,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 31.250,00 31.060,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 30.077,00 32.000,00 32.000,00 31.998,00 32.000,00 31.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00 32.000,00


6 ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι εξ ανατολών... γείτονες Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός με τα γιαούρτια και το μπακλαβά

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τελικά την εξέΗτέσσερα ταση του θέματος της προέλευσης του μπακλαβά, χρόνια μετά την αίτηση που υποβλήθηκε από την πόλη του Γκαζίαντέπ, στα ΝΑ της Τουρκίας, μετά από σοβαρές ενστάσεις της ελληνικής πλευράς. Η δημοσίευση της αίτησης στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν, σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μέρους της διαδικασίας για την κατοχύρωση, η οποία περιλαμβάνει αναμονή τριών μηνών για πιθανή κατάθεση ενστάσεων, πριν από την επίσημη χορήγηση αναγνώρισης. Εάν δεν προκύψουν ενστάσεις, ο μπακλαβάς εφεξής θα είναι γνωστός ως «μπακλαβάς του Αντέπ» (όπως λεγόταν αρχικά η τουρκική πόλη), κάτι που σύμφωνα με τους Τούρκους, δίνει τέλος στην αιώνια διαμάχη για την πατρότητα του γλυκίσματος. Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα της εστίασης και την αναγνώριση των τοπικών γεύσεων, με το Τουρκικό Ινστιτούτο Ευρεσιτεχνίας (TPE) να κερδίζει γεωγραφικά δικαιώματα (με ένδειξη ΠΟΠ) σε 147 τοπικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλο «επίμαχο» προϊόν είναι και το γιαούρτι, όπου μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει η ελληνική πλευρά, αν κρίνει κανείς την τελευταία απόφαση δικαστηρίου στην Αγγλία, όπου η ελληνική «ΦΑΓΕ» δικαιώθηκε στην αποκλειστική χρήση του όρου «Greek yogurt». Αντίδικος ήταν η τουρκικών συμφερόντων, αμερικανική γαλακτοβιομηχανία «Chobani», που παρασκευάζει γιαούρτι, όπως το ελληνικό, στις εγκαταστάσεις του South Edmeston στη Νέα Υόρκη και είναι Νο1 στις πωλήσεις του προϊόντος στις ΗΠΑ. Πάντως εκτιμάται ότι η «Chobani» θα προσφύγει στο εφετείο, ή θα αναγκαστεί να επενδύσει και στην Ελλάδα, οπότε προβλέπεται να συνεχισθεί ο γιαουρτοπόλεμος!

Λιγότερη Αστυνομία στην καθημερινότητα των γειτόνων

Κοσμοπολίτικο αλλά και πανάκριβο το Αϊβαλί το καλοκαίρι απ’ όΠξανροσωπικότητες λη την Τουρκία επέλεφέτος να περάσουν τις διακοπές τους στο Αϊβαλί, που εξακολουθεί να ασφυκτιά ακόμη από τους επισκέπτες, κυρίως εσωτερικός τουρισμός. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στη λίστα του φημισμένου πρακτορείου ταξιδιών της Κωνσταντινούπολης, «GezginDamaklar», που διοργανώνει ταξίδια για εκλεκτά γούστα και για «λίγους» (σε γκρουπ των

20 ατόμων μόνο), το Αϊβαλί - Μοσχονήσια, κατέχει την ακριβότερη θέση

στη χώρα. Το πρακτορείο αυτό διοργανώνει για το τριήμερο 30 Αυγ. - 1η Σε-

πτ. (3 μέρες, 2 νύχτες) ειδικές εκδρομές με βάση τη γαστρονομία σε επιλεγμένα εστιατόρια. Το πακέτο για το Αϊβαλί φθάνει στις 925 λίρες κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο! Ακολουθεί το πακέτο για Τσεσμέ - Αλάτσατα με 855 λίρες, στο αντικρινό μας βουνό, Καζ-ντάγ (Ϊδη) σαφάρι με τζιπ, 720 λίρες, στην Καππαδοκία με 700 λίρες και τελευταία στη λίστα είναι η Αδριανούπολη, μόνο με 540 λίρες!

Αντικαταστήθηκε ο Καϊμακάμης του Αϊβαλιού μέχρι τώρα Καϊμακάμης (ΈπαρΟμπάντ, χος) του Αϊβαλίου, Νιχάτ Ναλμετατίθεται από το Αϊβαλί στην Άγκυρα, όπου θα υπηρετήσει σε θέση αναπληρωτή Νομάρχη. Στα πέντε περίπου χρόνια της θητείας του, ο απερχόμενος Καϊμακάμης επισκέφθηκε πολλές φορές τη Λέσβο και βοήθησε στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων. Ακόμη δεν έχει ορισθεί ο διάδοχός, που αναμένεται να αφιχθεί αυτές τις ημέρες από την Πόλη. Τόσο ο Δήμαρχος του Αϊβαλιού, Χασάν Τουρ-

κοζέν, όσο και του Κουτσούκιοϊ και της Αλτίνοβας, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλί, Ραχμί Γκεντσέρ, έκριναν θετικό το έργο του απερχόμενου Καϊμακάμη

και υπήρξε συγκίνηση κατά τον εθιμοτυπικό αποχαιρετισμό. Αυτή την περίοδο παρατηρείται ευρεία αντικατάσταση από την κυβέρνηση, των έπαρχων, ενώ κάποιοι στην αντιπολίτευση μιλούν για σκοπιμότητα ενόψει της διεξαγωγής σε 6 μήνες περίπου των Δημοτικών Εκλογών. Οι καϊμακάμηδες είναι ανώτατοι κρατικού υπάλληλοι που διορίζονται από την κυβέρνηση, όπως ήταν σε μας οι νομάρχες και οι έπαρχοι προ εικοσαετίας και συνήθως μετατίθενται ανά 4 - 5 χρόνια.

Δεν τελειώνει η περιπέτεια του Δημάρχου Αδραμυτίου ΠαραΤ ηνσκευή,περασμένη ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο της Μπουρχάνιας, η συζήτηση της προσφυγής του έκπτωτου μέχρι στιγμής Δημάρχου Αδραμυτίου, Τουντσάι Κιλίτς, για τροποποίηση του κατηγορητηρίου. Η δικαστική διαδικασία διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες, ωστόσο δεν ολο-

κληρώθηκε, αφού δεν εξετάσθηκαν όλοι οι μάρτυρες. Έτσι η δίκη θα επαναληφτεί και πάλι αύριο και θα δούμε! Πλήθος κόσμου, φίλοι και οπαδοί

του δικαζόμενου Δήμαρχου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστήριο, καθώς και στελέχη του κόμματος ΜΗΡ (Εθνικιστικό) με το οποίο εκλέχτηκε Δή-

μαρχος ο Κιλίτς. Ο Δήμαρχος Αδραμυτίου κατηγορείται από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, για σωρεία παραβάσεων και παραλείψεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του, από τις οποίες σοβαρότερη είναι η δωροδοκία για εκμίσθωση κατά το 2011, των διαφημιστικών πινακίδων του Δήμου.

Το ΣτΕ βάζει φρένο στις μεταφορές του Αιγαίου

Αδριανούπολη, η πόλη της πιπεριάς και του «τσιγεριού»

ληνικών ναυτιλιακών εταιρειών (μεταξύ των οποίων η «Dodekanisos Seaways» της Ρόδου) και ανέστειλε την εκτέλεση υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και έδινε τη δυνατότητα σε τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η προσωρινή διαταγή δόθηκε ύστερα από ισχυρισμούς των αιτούντων για άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης και οικονομικής καταστροφής στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου και το θέμα θα επανεξεταστεί προσεχώς από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Οι Ροδίτες μιλούν για «κλοπή» τουριστών και θεωρούν τον ανταγωνισμό αθέμιτο, δεδομένου ότι το λειτουργικό κόστος των τουρκικών πλοιαρίων είναι υπό-τριπλάσιο των ελληνικών, που είναι αναγκασμένα να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση όσα ίσχυαν πριν την τελευταία υπουργική απόφαση, μόνο πλοία με ελληνική σημαία μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες από ελληνικό λιμάνι σε λιμάνι της Τουρκίας και πίσω στα ελληνικά νησιά, σε ημερήσια εκδρομή. Σε μας εδώ δεν γνωρίζουμε ποια εφαρμογή μπορεί να έχει η απόφαση του ΣτΕ, αφού η γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί μονοπωλείται, εδώ και χρόνια, από πλοιάρια τουρκικής ιδιοκτησίας.

δριανούπολης είναι φημισμένη για τα κρεατικά της και ειδικά για το μοσχαρίσιο συκώτι, το «τσιγιέρ» που έλεγαν και οι παλιοί! Στην ευρύτερη πεδινή περιοχή εκτρέφονται πολλά βοοειδή και καλλιεργούνται ρύζι, ηλίανθος και βέβαια κάθε είδους πιπεριές. Καθώς διανύουμε το τέλος Αυγούστου, κορυφώνεται η συγκομιδή του ηλίανθου, του οποίου όμως η τιμή συγκέντρωσης από τις βιο-

το εξής, οι Τούρκοι πολίτες για να αποκτήσουν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από όλη την διαβατήριο ή άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου Στους, Στηςύμφωνα τη Ρόδο, με προσωρινή διαταγή του, το Συμβούλιο Σ’Τουρκία, η δεν θα χρειάζεται να αποτείνονται, όπως μέχρι Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα τεσσάρων ελ- κουζίνα της Ατώρα, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Αστυνομίας. Τα μεν διαβατήρια θα εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Ταυτοτήτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ενώ οι άδειες κυκλοφορίας, εάν πρόκειται για νέο αυτοκίνητο από τον πωλητή, εάν, δε, πρόκειται για μεταφορά μεταχειρισμένου, από το συμβολαιογραφείο το οποίο θα κάνει την πράξη. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, με το σκεπτικό ορισμένες πράξεις οι οποίες την εποχή που ίσχυε ο στρατιωτικός νόμος, για λόγους ασφαλείας είχαν δοθεί στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, να μεταφερθούν σε μη ένστολες υπηρεσίες, ώστε να ελαφρύνει και το έργο της Αστυνομίας. Με την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, η Αστυνομία θα ασχολείται αποκλειστικά με τη δημόσια ασφάλεια, θα ελαφρύνει το έργο της και θα επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας της. Σημαντικό θεωρείται ότι με την εφαρμογή αυτή, τα ειδικά γραφεία παρακολούθησης του Τύπου, τα οποία στο μεν κέντρο υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, στην δε περιφέρεια στα τοπικά Γραφεία Ασφαλείας, θα κλείσουν και η παρακολούθηση του Τύπου δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα της Αστυνομίας.

μηχανίες παραγωγής ηλιέλαιου, είναι πολύ χαμηλή φέτος, γεγονός που κατέβασε στους δρόμους διαμαρτυρόμενους τους παραγωγούς. Υπερπαραγωγή όμως και στις πιπεριές από τις οποίες αφού ξεραθούν, παράγεται το μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό, απαραίτητο καρύκευμα στο μα-

γείρεμα του συκωτιού, το οποίο προσφέρεται στα εστιατόρια ως κατεξοχήν σπεσιαλιτέ της περιοχής. Μάλιστα η Αδριανούπολη είναι η μόνη ίσως πόλη στον κόσμο που διοργανώνει κατά έτος «Τσιγιέρ Φεστιβάλ». Όσοι καλοφαγάδες δεν φοβάστε τη χοληστερίνη σας, προσέλθετε!


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Βοστάνειο, ένα 2,5 χρονών κοριτσάκι, που φέρεται, είτε να έπεσε απ’ τον 3ο όροφο, είτε να κακοποιήθηκε και να εγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιο

Γλίτωσε από θαύμα όπου λίγες ώρες μετά αφέθηκε ελεύθερη δίχως να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Σημειώνεται ότι πριν το δικαστήριο, η νεαρή μητέρα βρισκόταν δίπλα στο παιδί της, στο Νοσοκομείο, φρουρούμενη. Οι αρχές προσπάθησαν να ειδοποιήσουν για το περιστατικό και τον πατέρα του παιδιού, τον οποίο υπέδειξε η 21χρονη, δίχως να γίνει γνωστό αν τα κατάφεραν.

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ νοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ίδρυμα, ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών, που το βράδυ της Κυριακής, εντοπίστηκε αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο της Ελευθερίου Βενιζέλου. Αρχικά υπήρξε η πληροφορία -που φαίνεται να αποδέχθηκαν και οι δικαστικές αρχές - ότι το παιδί ξέφυγε της προσοχής των δικών του κι έπεσε από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας, απ’ το διαμέρισμα όπου έμενε με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Στη συνέχεια διατυπώθηκε η εκτίμηση πως το κοριτσάκι χτυπήθηκε και εγκαταλείφτηκε στο πεζοδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση και ενώ αναμένεται σήμερα το πόρισμα του ιατροδικαστή, που θα ρίξει φως στις συνθήκες τραυματισμού, το νήπιο γλίτωσε κυριολεκτικά από θαύμα και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η μητέρα του, που είχε συλληφθεί για έκθεση του παιδιού της σε κίνδυνο, αφέθηκε αργά χθες το μεσημέρι ελεύθερη. Παρόλα αυτά εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές, σοβαρά το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η μικρή σε ίδρυμα, καθώς το ατύχημα της Κυριακής, ήταν το δεύτερο περιστατικό παραμέλησης ανηλίκου με πρωταγωνίστρια την 21χρονη μητέρα του και θύμα το νήπιο.

Α

Ποιος το πρόσεχε... Από θαύμα το κοριτσάκι σώθηκε καθώς βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής περίπου στις 10, μόνο του και τραυματισμένο στο πεζοδρόμιο, πάνω στις πλάκες και δίπλα στην κολώνα της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή που το παιδί βρισκόταν αβοήθητο, η μητέρα και η γιαγιά του είχαν πλήρη άγνοια όπως δήλωσαν- γι’ αυτό που διαδραματιζόταν κάτω από το διαμέρισμά τους. Το πεσμένο στο πεζοδρό-

Κι άλλο περιστατικό…

Το σημείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου βρέθηκε τραυματισμένο το κοριτσάκι Η πολυκατοικία όπου το παιδί έμενε με τη μητέρα και τη γιαγιά του

μιο κοριτσάκι έγινε αντιληπτό από περαστικούς, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, στελέχη των οποίων έσπευσαν στο σημείο. Στη συνέχεια το νήπιο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τραυματισμό του ήπατος. Αμέσως μετά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο, τα στελέχη της Αστυνομίας προσπαθούσαν να βρουν ποιοι είναι οι γονείς του παιδιού. Μετά από την έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μητέρα του νηπίου είναι 21χρονη Μολδαβή, η οποία κατοικεί μαζί με την 40χρονη μητέρα της, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας που έχει είσοδο

στην οδό Καβέτσου, αλλά μπαλκόνι στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι της 21χρονης, τόσο η ίδια όσο και η γιαγιά του παιδιού, δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί με το παιδί. Εις βάρος της μητέρας, κι ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, απ’

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κοριτσάκι μένει απροστάτευτο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάτι ανάλογο είχε καταγραφεί πριν από μερικούς μήνες όταν ακόμη η μητέρα και η γιαγιά του έμεναν εκτός Μυτιλήνης, σε κοντινό χωριό. Τότε το παιδί είχε βρεθεί μόνο του στο δρόμο από διερχόμενους, οι οποίοι φρόντισαν να ενημερώσουν τις Αρχές προκειμένου να επέμβουν. Έγκυρη πηγή μάς ανέφερε ότι η 21χρονη είχε δηλώσει τότε πως το παιδί της κατάφερε να το «σκάσει» από το σπίτι, από ανοιχτή μπαλκονόπορτα, αλλά το κρούσμα σημειώθηκε στο αρχείο συμβάντων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις λίγων μηνών έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά παραμέλησης ανηλίκου, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το παιδί να οδηγηθεί σε κάποιο ίδρυμα ή να ζητηθεί η παρέμβαση κοινωνικών υπηρεσιών για την περαιτέρω εξέταση των συνθηκών διαβίωσής του.

Σύλληψη 23χρονου για ηρωίνη 23χρονο υπήκοο Βουλγαρίας συνέλαβαν το Έκοίναν βράδυ της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, αστυνομιτου Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, λόγω του ότι βρέθηκε να έχει στην κατοχή του, μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, με μικροποσότητα ηρωίνης. Η συσκευασία κατασχέθηκε και ο ίδιος συνελήφθη.

7

23χρονος ασέλγησε σε βάρος 13χρονης

Καταγγελία για βιασμό ανήλικης ια βιασμό ανήλικης κατηγορείται ένας 23χρονος από τη Χίο σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία. ΓΟ φερόμενος ως δράστης δεν συνελήφθη καθώς η καταγγελία έγινε έξι μέρες αργότερα μετά το περιστατικό. Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Μυτιλήνης, η είδηση για το βιασμό 13χρονης Μυτιληνιάς από 23χρονο Χιώτη. Σύμφωνα με την καταγγελία της ανήλικης κοπέλας, το περιστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου, όταν ο 23χρονος την ανάγκασε να την ακολουθήσει στο ξενοδοχείο με χρήση βίας. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο άτομα γνωριζόντουσαν μεταξύ τους και ο 23χρονος ερχόταν αρκετά συχνά στο νησί. Μάλιστα πριν σημειωθεί το περιστατικό, είχε έρθει και έμενε σε ξενοδοχείο της πόλης. Το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου, ο 23χρονος και η 13χρονη συναντήθηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους, κατά την οποία ο νεαρός κάλεσε την ανήλικη για να βρεθούν. Σύμφωνα με την καταγγελία της κοπέλας, ο 23χρονος την οδήγησε στο ξενοδοχείο με χρήση βίας. Εκεί ασέλγησε σε βάρος της και στη συνέχεια προσπάθησε να προβεί σε συνουσία, χωρίς τη θέλησή της. Η νεαρή, για προσωπικούς της λόγους, δεν ανέφερε αμέσως το περιστατικό στην Αστυνομία, ωστόσο μετά από λίγες μέρες, πήγε μαζί με τους γονείς της στις αρχές και έκανε την καταγγελία. Α.Κου

Οι γείτονες ανησύχησαν αλλά και «ενεργοποιήθηκαν» από την έντονη μυρωδιά

Μόνος, νεκρός 59χρονος

Το σπίτι όπου έμενε μόνος του τα τελευταία χρόνια, ο 59χρονος άνδρας

ε στάδιο προχωρημένης σήψης βρέθηκε χτες το μεσημέρι ο 59χρονος Νίκος Πολίτης στο σπίτι που έμενε τα Στελευταία χρόνια, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. Μέρες είχαν να δουν το Νίκο Πολίτη οι γείτονές του. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την παράξενη και ιδιαίτερα δυσάρεστη μυρωδιά που έβγαινε από το σπίτι του 59χρονου, τους έκανε να ανησυχήσουν και να αποφασίσουν να τον επισκεφτούν στο σπίτι του. Εκεί βρήκαν το μοναχικό άνδρα νεκρό και σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, έσπευσε στο σημείο για να μεταφέρει τη σορό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για νεκροψία - νεκροτομή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατος του 59χρονου οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ωστόσο αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή για να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια θανάτου. Ο νεκρός, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, γνωστός στην κοινωνία της Μυτιλήνης και απ’ την ενεργό συμμετοχή του στο παρελθόν σε πολιτιστικούς φορείς, ζούσε εδώ και αρκετά χρόνια μόνος του, στο σπίτι που νοίκιαζε στην οδό Πανσεληνά Αγιορείτου, αποτραβηγμένος, σύμφωνα με τους γείτονές του, από τους δικούς του. Παρά το ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλος, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, που τον κρατούσαν καθηλωμένο στο σπίτι καθώς δύσκολα μπορούσε να μετακινηθεί. Σε περίπτωση που χρειαζόταν κάτι από την αγορά, συνήθιζε να απευθύνεται στους γείτονες, με τους οποίους διατηρούσε αρκετά καλές σχέσεις, με τους περισσότερους να τον συμπαθούν, καθώς, όπως έλεγαν, ήταν καλός, ήσυχος άνθρωπος και δεν ενοχλούσε κανέναν. Οι περισσότεροι δηλώνουν έκπληκτοι με το θάνατο του 59χρονου καθώς τίποτε δεν προμήνυε τον αιφνίδιο θάνατό του. Α.Κου


8

EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ

Νέα Ηγουμένη η Μοναχή Ταβιθά «Δεν ήμουν προετοιμασμένη για τη θέση αυτή», δηλώνει η νέα Ηγουμένη, αισιόδοξη για το αύριο της Μονής

«Όλα θα πάνε μια χαρά...»

Η νέα Ηγουμένη της Μονής Αγίου Ραφαήλ Ταβιθά, χαιρετώντας τους πιστούς

κατά σειρά Ηγουμένη από την Ηπριαδεύτερη ίδρυση της Μονής το 1962, είναι Κύστην καταγωγή, ηλικίας περίπου 50 ε-

Γεμάτη κόσμο η Καθολική της Μονής, κατά τη διαδικασία της Ενθρόνισης της νέας Ηγουμένης το πρωί του περασμένου Σαββάτου

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε όλες τις τιμές, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ, Μοναχής Ταβιθά. Η διαδικασία τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, παρουσία των Μοναχών της Μονής κι εκατοντάδων πιστών και οικείων προσώπων της νέας Ηγουμένης τόσο από τη Μυτιλήνη, όσο και από την Κύπρο και την Αυστραλία, που της ευχήθηκαν ομόφωνα το «άξια». Ο κόσμος άρχισε να συρρέει στη Μονή Αγίου Ραφαήλ από νωρίς το πρωί, προκειμένου να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και την όλη

M

διαδικασία της Ενθρόνισης της νέας Ηγουμένης, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Μοναστήρι. Το μυστήριο ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί, με την Καθολική της Μονής να ξεχειλίζει από πιστούς, ενώ κοντά στο Ιερό βρίσκονταν οι Μοναχές του Αγίου Ραφαήλ, που παρακολουθούσαν βήμα - βήμα την τελετουργία. Στην όλη διαδικασία δεν παρέστη τελικά όπως προβλεπόταν ως εκπρόσωπος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού, κ.κ. Αθανασίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού Αρχιμανδρίτης, Ισαάκ Μαχαιριώτης, εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων.

«Άξια...» Γονατισμένη ακριβώς μπροστά από το Ιερό, η νέα

Η νέα Ηγουμένη, κατά την έξοδό της από την Καθολική της Μονής Αγίου Ραφαήλ

Ηγουμένη πέρασε από τη διαδικασία της κουράς σε Μεγαλόσχημη, δέχθηκε τις ευλογίες του Μητροπολίτη, φόρεσε σταδιακά τα άμφια του νέου της αξιώματος για την Ενθρόνισή της, παρέλαβε από το Μητροπολίτη την ηγουμενική ράβδο, το σύμβολο της εξουσίας και εποπτείας, και στη συνέχεια δέχθηκε τις ευχές των πιστών και των Μοναχών, που ομόφωνα φώναξαν το «άξια» τρεις φορές.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ενθρόνισης, η νέα Ηγουμένη Ταβιθά μετακινήθηκε μαζί με το Μητροπολίτη και τους Ιερείς από τη Μυτιλήνη και την Κύπρο που παραβρέθηκαν στη Μονή ειδικά για την περίπτωση, σε ξεχωριστή αίθουσα του Μοναστηριού, όπου ένας - ένας οι πιστοί την προσέγγιζαν, τη χαιρετούσαν, της εύχονταν να είναι «καλορίζικη» και δέχονταν την ευλογία της.

τών και αποτελούσε, πέρα από την επιθυμία που είχε εκφράσει η ίδια η Ευγενία Κλειδαρά, το επιθυμητό πρόσωπο, όπως λέγεται, και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου. Έχοντας αφιερωθεί από τα νεανικά της χρόνια στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, η Ταβιθά βρίσκεται 36 χρόνια στη Μονή και επί σειρά ετών αποτέλεσε στενή συνεργάτιδα της Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά. Λόγω αυτής της στενής συνεργασίας, όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζει πολύ καλά όσα θέματα αφορούν στη διοίκηση της Μονής, ενώ με την αθόρυβη παρουσία και δραστηριότητά της στο Μοναστήρι, κατάφερε να κερδίσει και την εκτίμηση των άλλων Μοναχών. Μη θέλοντας να κάνει άλλες δηλώσεις και αποφεύγοντας τα εγκόσμια, η νέα Ηγουμένη περιορίστηκε απλώς στο να δηλώσει χτες στο «Ε»: «Δεν ήμουν προετοιμασμένη για τη θέση αυτή, αλλά πιστεύω ότι με την ευχή της Αγίας Μητέρας και των Αγίων μας, όλα θα πάνε μια χαρά. Αυτή τη στιγμή στο Μοναστήρι όλα κυλούν ομαλά και θα ήθελα να ευχηθώ ο Άγιος Ραφαήλ και η Μανούλα μας να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε το έργο μας, να φανούμε άξιες και να είμαστε όλες μας καλά».


ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μία 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ.: 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται σύγχρονη γκαρσονιέρα επιπλωμένη με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή της εκκλησίας της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ.: 22510 41003 & 6974-603669. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μια 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Στην Πάτρα ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πολυτελούς κατασκευής, δίχωρη, επιπλωμένη, που διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, πόρτα ασφαλείας, θυροτηλεόραση, μεγάλο μπαλκόνι, κουζίνα από γρανίτη, καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, τραπεζαρία κουζίνας - βεράντας, με λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6934-348243, 6983524760. Ενοικιάζονται ένα δυάρι, ένα τριάρι και μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Μυτιλήνη, κοντά στην Πλατεία Αλυσίδας. Πληρ. τηλ.: 22510 44231, 6947657090. Ενοικιάζονται νεόκτιστα, λουξ με αυτόνομη θέρμανση σε μονοκατοικία με κήπο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης: α. δυάρι 43 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο με air condition, β. διαμέρισμα 81 τ.μ., με 2 υ/δ, WC, και λοιπούς χώρους με θέα. Ελεύθερο μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Πληρ. τηλ.: 22510 20633, 6977248653. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στο Νέο Κόσμο, κοντά στη στάση του μετρό Συγγρού Φιξ, γκαρσονιέρα σε νεόδμητη πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης στην πυλωτή. Τιμή: 250 €. Πληρ. τηλ.: 6948584117, 6946-058805. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-

να, καθιστικό, μπαλκόνι με θέα σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Τιμή 400 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

μένο, 2ου ορόφου, Παπαδιαμάντη 7Α στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.: 6976-552423. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα νεόδμητη με πατάρι, τελείως αυτόνομη, με ιδιωτικό πάρκινγκ κοντά στο Πανεπιστήμιο. Είναι πλήρως επιπλωμένη, διαθέτει A/C inverter, δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974640427. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., επιπλωμένο σε μονοκατοικία, στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση χωρίς κοινόχρηστα, και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ.: 6936-184468, 22510 29885. Ενοικιάζεται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, 180 τ.μ., στο Πληγώνι με μεγάλο κήπο και δύο γκαράζ. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 3ου ορόφου, 70 τ.μ. στους Αμπελόκηπους Αθηνών (Δουκίσσης Πλακεντίας) πλήρως εξοπλισμένο, (2 κλιματιστικά, 2 τηλεοράσεις, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, καθιστικό, γραφείο, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο κ.λπ.), μεγάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά με τα πόδια από το μετρό της Πανόρμου και από τρόλεϊ, λεωφορεία και πιάτσα ταξί. Κατάλληλο και για φοιτητές. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ.: 6932-206393.

οδός Βοστάνη Ε. 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.: 22510 42296, 22510 94550, 22510 20644, 6942-800980, 6945-544386. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, με ψυγείο, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, τηλεόραση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 €. Πληρ. τηλ.: 6957088662. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα δίχωρη, 33 τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλάνογλου 121, 50 μ. από Δαβάκη), με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 20214, 6949738677. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ. σε μονοκατοικία, με κεντρική θέρμανση (αυτονομία), πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης (κατάλληλο για συγκατοίκηση δυο φοιτητών/τριών). Πληρ. τηλ. 6974640422.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, επιπλωμένη 35 τ.μ. στην περιοχή Κουμκό στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.: 6951-938604, 22510 43958.

Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισόγεια σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43756, 6958-336868.

Ενοικιάζεται μικρή και όμορφη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη με πλυντήριο, Κορνάρου 67. Τιμή 160 €. Πληρ. τηλ.: 22510 29836, 6937-724646.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινισμένο, με air-condition, άνετο και φωτεινό, στην Ε. Βοστάνη 8 - 10, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6949-972159.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούριο με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ.: 22510 27583, 6938532092.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, 76 τ.μ., 4ου ορόφου, διαμπερές, με ηλιακό και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932454642.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει πάρκινγκ,

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες 1ου ορόφου, με aircondition καινούργιας τεχνολογίας για θέρμανση και ψύξη, επιπλωμένες, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936-

284135. Ενοικιάζεται μία άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977-302879. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, μονοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, boiler, στην περιοχή του Νοσοκομείου στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6977-806616, 22510 21823. Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία κοντά στην παλιά Αστυνομία και β) γκαρσονιέρα σε όροφο στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, κοντά στο «Μουσικό Καφενείο». Πληρ. τηλ. 6941-669614, 22510 23574. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι δυάρι οροφοδιαμέρισμα 48 τ.μ., επιπλωμένο και με ηλεκτρικές συσκευές, aircondition (θέρμανση/ψύξη), με χωλ και ανεξάρτητη κουζίνα. Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-603224. Στο Πλωμάρι ενοικιάζεται μονοκατοικία λουξ, 100 τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ. τηλ. 6978-621522. Στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, Κιλκισίου 34, διαμέρισμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ιδανικό για φοιτητές. Σε καλή κατάσταση, απέναντι από τη Λέσχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6970-835495. Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζί-

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948686725 και 6937373792. Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο. Το διαμέρισμα (κουζίνα με πάσο, καθιστικό και 2 δωμάτια) είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 35 τ.μ. + TV + πλυντήριο + 1 air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, σε ήσυχη περιοχή. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 50 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, κεντρικά, στην Αριστείδη Δελή 1Α (κάθετος

στην Καβέτσου). Πληρ. τηλ. 6979-336114, 22510 26475. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό τριάρι 3ου ορόφου, 73 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο τηλεόραση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στου Ακλειδιού. Με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, με θέση στάθμευσης και πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοηθητικός χώρος επίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχισμένες συσκευές, ηλιακός, αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 697-7302879. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον 1ου Κρατικού Παι-


10

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

δικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με 1 υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr

μη θέρμανση, ηλιακός μπάνιο και WC. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, θέα και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου). Στεγασμένη θέση στάθμευσης και ηλιακός θερμοσίφωνας. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, στον Άνω Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, 2 υπνοδωματίων. Θέρμανση με καλοριφέρ. Θέα στην πόλη. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση, με δικό της λέβητα. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, δευτέρου ορόφου. Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον μαρίνας. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι, δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται στην περιοχή του ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ου ορόφου, 63 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τζάκι. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ., στο Παγκράτι (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης). 3ου ορόφου, διαμπερές, με διπλά τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται δυομισάρι οροφοδιαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα. Αυτόνομη θέρμανση, αυλή, θέα στη θάλασσα. Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 τ.μ., 2ου ορόφου. Έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Άριστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνο-

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, διαμπερές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα στου Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στη Μυτιλήνη (Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα, 56 τ.μ. έκαστο, διαμπερής, γωνιακή, κατασκευή ´01. Στο 1ο επίπεδο: Σαλόνι, Κουζίνα, WC. Στο 2ο επίπεδο: 3 Υπνοδωμάτια, Λουτρό, Αποθήκη. Επιπλέον ημιυπόγειο ανεξάρτητο δυαράκι νομιμοποιημένο, προς εκμετάλλευση 42

τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενιαία, Υπνοδωμάτιο, Λουτρό. Το ακίνητο διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τέντες, απεριόριστη θέα σε βουνό - θάλασσα, πάρκινγκ πυλωτής, αποθήκη 10 τ.μ., κήπος 20 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με boiler, δορυφορική κεραία, διπλά τζάμια, δάπεδα από πλακάκια και μαρμάρινη σκάλα, αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρισμού. Τιμή 220.000 €, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 22510 48086 και 6946602073. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981023043. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται

προνομιούχο

διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

ριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 145.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα


11

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

(πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με παρκέ, ανακαινισμένη κουζίνα και WC, ενιαίο χώρο καθιστικό - τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. 2ος όροφος, εμβαδόν 77 τ.μ., στην περιοχή Πατησίων (Νάξου και Μηστριώτου). Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-147981 και 6979149752. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκά-

στη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα (Μητρέλια) διαμπερές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορόφου + 20 τ.μ. εξωτερική αποθήκη. Σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγάλα και 1 μικρό), μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, εξωτερική αποθήκη ισογείου με WC, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαράζ. Άριστη κατάσταση. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.real pro.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,

στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα,

Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα αποθήκη εσωτερική 10 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 &

22510 42528, www. ter-lesvos.gr

in-

Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Αρίωνος κοντά στην Ερμού. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην προκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος σε ειδυλλιακή τοποθεσία, υγειονομικού ενδιαφέροντος, 216 τ.μ. με 4 στρέμ. αυλή, κατάλληλος για κάθε χρήση, στην παραλία Παμφίλων. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947-202221, 22510 41244, www.chatzimano lakis.gr Ενοικιάζεται κατάστημα επί της Καβέτσου (γωνιακό). Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται γνωστό ξενοδοχείο Α´ κατηγορίας, 12 δωματίων (380 τ.μ.) στο κέντρο της Μυτιλήνης, περιοχή Προκυμαίας. Πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, που ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ή να την εκμεταλλευτεί ο ίδιος ως επιχειρηματίας ή να συνεχίσει την εκμετάλλευση ο σημερινός ιδιοκτήτης, καταβάλλοντάς του ενοίκιο 2.000 ευρώ το μήνα. Τιμή 565.000 ευρώ, συζητήσιμη και με δυνατότητα διευκόλυνσης. Πληρ. τηλ.: 6984-878073. Πωλείται «Το ουζάδικο του Μπαμπούκου», το γνωστό στέκι των επωνύμων και όχι μόνο, με μόνιμη πελατεία, στο λιμάνι Μολύβου. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Μόνο σοβαρές προτάσεις και δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6981-205150, 22530 71766. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983295489.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Στην Καλλονή Λέσβου και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 255 τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιο-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων. Επίσης αναλαμβάνει το διάβασμά τους και οικιακές εργασίες, κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 6942778446. Κοπέλα αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών απογευματινές ή και πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες δέχεται στο δικό της χώρο. Με λογικές και εξυπηρετικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6972510598. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και

εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και

χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ.

τηλ. 22510 45181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ζητά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ. 22510 40436, 6946399288 Πωλούνται 10 στρογγυλά τραπέζια διαμέτρου 88 εκ. και 3 τραπέζια διαμέτρου 60 εκ., με σιδερένια βάση και καπάκι ξύλινο από κόντρα πλακέ θαλάσσης και ντουλάπι πάγκου κουζίνας, ξύλινο, μήκους 4 μ., κατάλληλα για κατάστημα. Πληρ. τηλ. 6932-002796. Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ). Πανίσχυρο μέντιουμ Ιερού Δάσους. 20ετής εμπειρία. Λύσεις σε όλα τα προβλήματά σας, εργασιακά, οικογενειακά, χρόνιες παθήσεις, τύχη. Επαναφορά προσώπων, λύσιμο μαγείας. Αποτελέσματα 100%. Πληρ. τηλ. 6977-481425, 6999-937862, 26910 26974. Πωλείται καινούργιος καναπές τριθέσιος, που γίνεται κρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504. Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004, χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742. Πωλείται Fiat Panda 4x4, μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, με πολλά έξτρα και καινούργια λάστιχα. Πληρ. τηλ. 6981-083682, 22510 84370.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Καθηγητής Γερμανικών παραδίδει μαθήματα για όλα τα επίπεδα Β1, Β2, Γ1 του Goethe καθώς επίσης σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Πληρ. τηλ.: 6972-353301.

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


EΠIΣTHMH Τα χαμένα «αδέλφια» του Ήλιου ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ουρανός είναι σχετικά σκοτεινός τη νύχτα επειδή το ηλιακό μας σύστημα είναι σχετικά απομονωμένο και τα πλησιέστερα σε μας άστρα είναι τόσο μακριά που μόλις διακρίνονται σαν μικρά φωτεινά σημάδια. Από την άλλη, άστρα που βρίσκονται πολύ μακριά, δεν μπορούμε καν να διακρίνουμε το ένα από το άλλο και το μόνο που βλέπουμε είναι μια διάχυτη και θολή γαλακτόχρωμη λάμψη, που σχηματίζει μια λωρίδα στο νυχτερινό ουρανό, τη Γαλαξία Οδό των αρχαίων. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι αστροφυσικοί θεωρούσαν παλιότερα ότι ο Ήλιος γεννήθηκε και εξελίχτηκε σε μια περιοχή με σχετικά λίγα άστρα, απομακρυσμένα μεταξύ τους. Γνωρίζουμε όμως ότι τα περισσότερα άστρα γεννιούνται σε αστρικά σμήνη, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και χιλιάδες άλλα άστρα. Το ίδιο πιστεύεται ότι έχει γίνει με τον Ήλιο, που άρχισε να λάμπει πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ενδείξεις γι’ αυτό προέρχονται από τη μελέτη αρχέγονων μετεωριτών, οι οποίοι αποτελούν τα «συντρίμμια» από το σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών. Συγκεκριμένα, οι μετεωρίτες αυτοί βρέθηκε ότι εμπεριέχουν νικέλιο60, το οποίο σχηματίζεται από τη ραδιενεργό διάσπαση του σιδήρου-60, ο οποίος, απ’ όσο γνωρίζουμε, συντίθεται κατά κύριο λόγο στους πυρήνες γιγάντιων άστρων και απελευθερώνεται στο διάστημα καθώς τα άστρα αυτά διαμελίζονται σε κολοσσιαίες εκρήξεις σουπερνόβα. Ο σίδηρος-60, που απελευθερώνεται στη διάρκεια της αστρικής έκρηξης, διασπάται ραδιενεργά σε νικέλιο-60 με χρόνο υποδιπλασιασμού 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, ο σουπερνόβα θα πρέπει να έχει εκραγεί σε μια απόσταση το πολύ 5 ετών φωτός από τον Ήλιο, για να εμπλουτίσει με σίδηρο60 τους μετεωρίτες.

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

Ο

Πολλά αστέρια φώτιζαν τη νεαρή Γη και η νύχτα ήταν τότε φωτεινή σαν μέρα

Σε σ υ νεργασία με το περιοδικό

Οικονομική κρίση το 13ο αιώνα οικονομική κρίση οφείλεΗΗΠΑ,σημερινή ται στο ότι οι τράπεζες, κυρίως στις χορηγούσαν στεγαστικά και άλλα δάνεια χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις για την αποπλήρωσή τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η φούσκα των ακινήτων. Ο υπέρογκος δανεισμός σε συνδυασμό με τη μείωση της αποταμίευσης και το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν τιτλοποιήσει δάνεια για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, οδήγησε στην έλλειψη ρευστότητας. Ορισμένες τράπεζες χρεοκόπησαν και άλλες, για να επιβιώσουν, έλαβαν κρατική ενίσχυση. Παρόμοια προβλήματα είχε αντιμετωπίσει η Ευρώπη και το 13ο αιώνα. Το 1294 είχε ξεσπάσει πόλεμος μετα- Έλλειψη ρευστών είχαν κατά το Μεσαίωνα ξύ Γαλλίας και Αγγλίας. Για να εξασφαοι ιταλικές τράπεζες, όπως αυτή στη λίσει χρήματα για τον εξοπλισμό του Σιένα, με αποτέλεσμα να μπει σε περίοδο ύφεσης η οικονομία της Ευρώπης στρατού, ο Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ επικοινώνησε με τον Ιταλό τραπεζίτη Ricciardi di Lucca. Τότε όμως είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά από την παπική εκκλησία για να χρηματοδοτηθεί μια σταυροφορία που δεν έγινε και η ιταλική τράπεζα δεν είχε ρευστό. Ο Άγγλος βασιλιάς υποχρεώθηκε να δανειστεί από άλλες τράπεζες πληρώνοντας υπέρογκους τόκους, και να επιβάλει πολύ υψηλή φορολογία στην Αγγλία με αποτέλεσμα την ύφεση της οικονομίας και την καθυστέρηση της ανάκαμψης για πολλά χρόνια.

Τι απέγινε το μοτέρ Wankel; ο μοτέρ Wankel πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του Τανακηρύχθηκε 1960. Το 1968 ένα μοντέλο αυτοκινήτου με μοτέρ Wankel, το NSU Ro 80, αυτοκίνητο της χρονιάς στην Ευρώπη. Αρκετές αυτοκινητο-

Πολλοί «Ήλιοι» φώτιζαν τη Γη Το άστρο που διαμελίστηκε στην έκρηξη σουπερνόβα, θα πρέπει να ήταν τεράστιο, με μάζα 15-25 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής. Τόσο γιγάντια άστρα σχηματίζονται πάντα μαζί με χιλιάδες άλλα μικρότερα. Προσομοιώσεις που έκανε ο Simon Portegies Zwart, του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, δείχνουν ότι ο Ήλιος γεννήθηκε σε ένα αστρικό σμήνος που εμπεριείχε κάπου 1.500-3.500 άλλα άστρα. Εάν ήταν ποτέ δυνατό να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια αυτές τις πρώτες στιγμές μετά τη γένεση του ηλιακού συστήματος, ο ουρανός τη νύχτα όχι μόνο δεν θα ήταν όσο σκοτεινός είναι σήμερα, αντίθετα θα ήταν γεμάτος υπέρλαμπρα άστρα, πολλά από τα οποία θα ήταν τόσο φωτεινά όσο και η πανσέληνος. Μερικά μάλιστα θα ήταν ορατά και τη μέρα και η φωτεινότητά τους θα ήταν τόσο έντονη που θα προκαλούσε πόνο στα μάτια! Οι προσομοιώσεις του Simon P. Zwart δείχνουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν τα «αδέλφια»

13

Ο δορυφόρος Gaia θα περιστρέφεται αργά γύρω από τον εαυτό του, για να χαρτογραφήσει το διάστημα

του Ήλιου. Η αναζήτηση αρχίζει το 2013 με την εκτόξευση του δορυφόρου Gaia (Global Αstrometric Ιnterferometer for Αstrophysics) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA με αποστολή να χαρτογραφήσει μεγάλο μέρος του γαλαξία. Τα «αδέλφια» του Ήλιου κατανέμονται σήμερα σε ένα ημικύκλιο που ακολουθεί την τροχιά του Ήλιου γύρω από το γαλαξία, με κάποια από αυτά να προπορεύονται και κάποια άλλα να έπονται του Ήλιου. Το πρώτο μέρος της έρευνας στοχεύει να εντοπίσει άστρα σε σημεία που υποθετικά θα μπορούσαν να προέρχονται από το ίδιο σμήνος με τον Ήλιο. Όταν εντοπιστούν οι υποψήφιοι, η ταυτότητά τους μπορεί να εξακριβωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια έπειτα από εξέταση της χημικής σύστασής τους, που θα πρέπει να θυμίζει εκείνη του δικού μας άστρου.

βιομηχανίες αγόρασαν την άδεια χρήσης και περαιτέρω ανάπτυξης του μοτέρ και το μέλλον της ιδέας διαγραφόταν λαμπρό. Όμως, παρά τα ολοφάνερα πλεονεκτήματά του, το μοτέρ είχε πολλά μειονεκτήματα. Ένα από αυτά ήταν η μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, κάτι που απέβη μοιραίο για την εξέλιξή του όταν εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές της βενζίνης με την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Επίσης δεν ήταν δυνατό το μοτέρ να αντεπεξέλθει στις αυστηρές προδιαγραφές που επιβάλλονταν σε σχέση με τους ρύπους καυσίμων των αυτοκινήτων. Μόνο η Mazda συνέχισε να χρησιμοποιεί μέχρι πρόσφατα το μοτέρ Wankel σε μια σειρά σπορ μοντέλων, μεταξύ άλλων και στο Mazda RX-8 το οποίο παραγόταν μέχρι το 2011. Παρά τα μειονεκτήματά του, το μοτέρ Wankel δεν εξαφανίστηκε τελείως. Το συναντάμε σε ειδικού τύπου οχήματα, όπως snow scooter, jet ski και go kart. Η Mazda δεν έχει χάσει την πίστη της στο μοτέρ Wankel που αποδείχτηκε πολύ καλό στην υδρογονοκαύση. Αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα υδρογόνου καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της έρευνας. Οι μηχανικοί της Mazda ελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να λανσάρουν αυτοκίνητα υδρογόνου εξοπλισμένα με μοτέρ Wankel.


EI∆HΣEIΣ

14

Αίτημα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προς τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη διαθεσιμότητα διοικητικών

Εξαίρεση λόγω πολυνησιωτικότητας πιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως προς το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απέστειλε το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ζητώντας να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα της πολυνησιωτικότητας και να εξαιρεθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την εφαρμογή του μέτρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του το Συμβούλιο του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει καταφέρει να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του, παρά τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% τα τελευταία χρόνια, τη μη αναπλήρωση μελών ΔΕΠ που αποχωρούν λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετακίνησης σε άλλα ΑΕΙ, την καθυστέρηση διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, τη σημαντική μείωση του αριθμού των διδασκόντων λόγω περικοπής των πιστώσεων ΠΔ 407 και τη σημαντική ελάττωση του διοικητικού προσωπικού. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις Σχολές και τα Τμήματα, αλλά και στον αριθμό των 10.000 φοιτητών που φιλοξενεί το Ίδρυμα και στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο μόνος φορέας στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2000», το Συμβούλιο τονίζει πως αυτή τη στιγμή απασχολεί μόλις 300 διοικητικούς υπαλλήλους.

Ε

«Αυτό και μόνον το στοιχείο, πιστοποιεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται με συνεχή, μεγάλο φόρτο εργασίας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέροντας σημαντικότατες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», τονίζει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο στην επιστολή. «Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας θα αποβεί ανώφελη αν η Πολιτεία δεν αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο κριτήριο νησιωτικότητας, με κίνδυνο την πραγματική του υποβάθμιση και την αδυναμία συμβολής του στην ανάκαμψη της χώρας, με κόστος για την παιδεία και συνακόλουθα για την κοινωνία γενικότερα. […] Ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου περισσότερο από κάθε άλλο ίδρυμα της χώρας, πρέπει να ενισχυθεί αντί να συρρικνωθεί. Αντ’ αυτού πλήττεται συνεχώς από οριζόντια μέτρα, που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του».

Για τα Οργανογράμματα Όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο, «σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι αυτονόητος ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων που προβλέπει την διαδικασία σύνταξης των νέων Οργανισμών, τμήμα των οποίων αποτελούν τα Οργανογράμματα». Αυτό που τονίζει είναι ότι, η προτεινόμενη διαδικασία σύνταξης νέων οργανογραμμάτων και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το ΥΠΑΙΘ, εκτός του

γεγονότος ότι είναι ανέφικτα και καθόλου αποτελεσματικά, έρχεται και σε προφανή αντίθεση με την προβλεπόμενη από τον Ν. 4009/2011 διαδικασία. «Συνεπώς μοναδικός στόχος της προτεινόμενης από το ΥΠΑΙΘ διαδικασίας φαίνεται να είναι η απομάκρυνση έμπειρων και με προσόντα υπαλλήλων με άμεσο αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου να στερηθεί των πολύτιμων υπηρεσιών τους», προσθέτει η επιστολή. «Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να είναι καταστροφική τόσο για τη μεταρρυθμιστική πορεία του Ιδρύματος όσο και για τη διεκδίκηση μιας σημαντικής θέσης στο ευρωπαϊκό επιστημονικό γίγνεσθαι. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα μέλη ΕΤΕΠ, που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 30 άτομα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστηρίων και επομένως η ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα ήταν πληγή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια όλου του δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου να καλύψει τις πάσης φύσεως ανάγκες που προέκυψαν και εντάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι σε συνεργασία την Πρυτανική αρχή και τη Σύγκλητο εργαζόμαστε για την επιτάχυνση της σύνταξης του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, η εφαρμογή των οποίων συνιστά απαραίτητο όρο εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Παιδείας

Γιατί λιγότερες ώρες αγγλικά; η δυσαρέσκεια τους για αιφνιδιαστική μείωση Ττωντην ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών τόσο στην Α΄ Τάξη του Γυμνάσιου όσο και στο Λύκειο, διατύπωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αγγλικής Γλώσσας Νομού Λέσβου, Αγάπιος Οικονομίδης, και Νομών Χίου και Σάμου, Αριάδνη Καλογεροπούλου, σε συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, στο γραφείο του στο Υπουργείο.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι επέδωσαν υπομνήματα στον Υφυπουργό, μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών Αγγλικής, για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία συρρικνώνει τις ώρες διδασκαλίας τους στα σχολεία και επηρεάζει το εργασιακό τους καθεστώς. Τέλος, συζήτησαν με τον Υφυπουργό θέματα που αφορούν τη διδασκαλία της Αγγλικής στο Νέο Λύκειο στο ΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο.

Από τη συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων με τον Υφυπουργό Παιδείας

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Από γιατρούς και εργαζόμενους

Κινητοποιήσεων συνέχεια στην υγεία ποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας, είναι οι εργαζόΑ ενάντια μενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο καθώς θεωρούν πως μόνο έτσι μπορούν να αποτρέψουν τις απολύσεις στο χώρο της υγείας στο νησί. Φοβούνται πως το κλείσιμο των νοσοκομείων που ξεκίνησε από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σύντομα θα επεκταθεί και στη Λέσβο και πιθανότατα θα αφορά τη μείωση κλινών στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, την συγχώνευση με τα νοσοκομεία των γειτονικών νησιών, ίσως και το κλείσιμο ορισμένων κέντρων υγείας. Την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και οι γιατροί του ΕΣΥ πραγματοποίησαν κοινή γενική συνέλευση στην οποία αποφάσισαν σήμερα Τρίτη να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.

Στάση εργασίας Αύριο Τετάρτη, ημέρα δράσης για την υγεία στο Βόρειο Αιγαίο, με κοινό πρόγραμμα σ’ όλα τα νησιά (όπως αποφασίστηκε στην συνάντηση σωματείων στις 26 και 27 Ιουλίου στη Μυτιλήνη), θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στην αγορά της Μυτιλήνης. Την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα κοινή γενική συνέλευση των δύο σωματείων στις 12:00 στην είσοδο του Νοσοκομείου, θα γίνει απολογισμός των δράσεων και θα αποφασισθεί νέο πρόγραμμα δράσης. Επίσης τα δύο σωματεία αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα προκηρυχτούν από ΠΟΕΔΗΝ ΟΕΝΓΕ, τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και όλες τις κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν τα σωματεία από τους κλάδους που επίσης πλήττονται από απολύσεις - διαθεσιμότητες. Επίσης θα συμμετέχουν σε κοινούς αγώνες και κοινό πρόγραμμα δράσεων με το συντονισμό των σωματείων των νοσοκομείων του Βορειοανατολικού Αιγαίου ενάντια στο κλείσιμο - συγχώνευση των νοσοκομείων, τις διαθεσιμότητες, τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις κλινικών. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Αιγαίου σε ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις για την υγεία στο Βόρειο Αιγαίο.

Από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο

Κινητοποιήσεις και στη Λήμνο κοινή ημέρα δράσης για την υγεία στο Βόρειο Αιγαίο Σ την συμμετέχουν και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λήμνου, διοργανώνοντας κινητοποιήσεις, τόσο σήμερα Τρίτη 27 όσο και αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου με στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου . Συγκεκριμένα, για σήμερα Τρίτη διοργανώνεται εκδήλωση στις 8.30 το βράδυ στο προαύλιο του Γυμνασίου της Μύρινας, με ομιλίες από τους εκπρόσωπους των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λήμνου, προβολή ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο: «Στην ασθένεια και στο χρέος» αλλά και συναυλία από το Μουσικό Εργαστήρι του Μούδρου. Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο Πνιγμό του ΕΣΥ - Κανένα Κλείσιμο Νοσοκομείου - Καμία Απόλυση» τόσο το Σωματείο Εργαζομένων όσο και η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου, ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στο Βόρειο Αιγαίο.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Ξεκίνησε ήδη, στον πολυχώρο «Ιανός» της Θερμής και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

Με επιτυχία το πανηγύρι της Στύψης

Για τα εννιάμερα της Παναγίας της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ Κώστας Βαλέτας Ανθολόγιο 2013 (Ποίηση-Πεζογραφία-Δοκίμιο) Εκδόσεις Αιολικά Γράμματα Αθήνα 2013, σελ. 161

αναγνώστης έχει μπροστά του «Ο ένα καινούργιο ανθολόγιο συνεργατών του περιοδικού “Αιολικά Γράμματα”. Μέσα στην βαθύτατη κρίση πούχει πλημμυρίσει απελπισία και απαισιοδοξία όλους μας, τελευταία θα πεθάνει η ποίηση. Η λογοτεχνία θα επιζήσει κι όταν όλα γύρω μας γίνουν ρημαδιό. Το μόνο που θα σταθεί όρθιο είναι η τέχνη, τα γράμματα. Με την έννοια αυτή, η “ανθολογία 2013” είναι μια πράξη αντίστασης, ένα μήνυμα αισιοδοξίας». Με αυτά τα λόγια, ο Κώστας Βαλέτας προλογίζει το νέο του Ανθολόγιο για το 2013, στο οποίο στεγάζονται συνεργασίες, Ποίηση-Πεζογραφία-Δοκίμιο, 45 συνεργατών των «Αιολικών Γραμμάτων». Ανάμεσά τους και πολλοί Λέσβιοι: Απόστολος Γρημάνης, Μυρσίνη Γρημάνη-Τραχανιά, Δήμος Καρατζόγλου, Γιώργος Λιάκος, Παναγιώτης Μαϊστρέλλης, Βάνα Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μίσσιος, Μυρσίνη Παπαδοπούλου, Σάρα Χαλκίδη, Κώστας Βαλέτας. Π.Σ.

ε επιτυχία και παρουσία πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία της Στύψης, το πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγίας, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Πρόκειται για ένα πανηγύρι που διοργανώνεται στη Στύψη εδώ και πολλά χρόνια, με την παράδοσή του να πηγαίνει από γενιά σε γενιά και με την ευθύνη του Συλλόγου τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε κι αυτός ξανασυστάθηκε με νέο και πιο δραστήριο διοικητικό συμβούλιο, παίρνοντας τη σκυτάλη της διοργάνωσης από το Δήμο. Πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε την ημέρα εκείνη στην πλατεία του χωριού, έχοντας την ευκαιρία να απολαύσει μουσική, παραδοσιακούς χορούς, αλλά τη διανομή του παραδοσιακού κισκέτς, που προσφέρθηκε δωρεάν από το σύλλογο σε όλους τους κατοίκους της Στύψης, σε κάθε γειτονιά.

Μ

Από το πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγίας στη Στύψη

Παράλληλα με τις λοιπές εκδηλώσεις, σε κεντρικό σημείο της αγοράς του χωριού, λειτουργούσε έκθεση παλιάς φωτογραφίας. «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτεροι», είπε μιλώντας στο «Ε», το μέλος του συλλόγου, Νίκος Δρακούλας. «Η διανομή του κισκέτς είναι η βασική δρά-

ση του πανηγυριού, ενώ ο σύλλογός μας, φέτος ενέταξε και την έκθεση φωτογραφίας, ώστε να εμπλουτίσει την εκδήλωση». Σημειώνεται ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης πρωτολειτούργησε το 1977, παρέμεινε ανενεργός για χρόνια και ξανασυστάθηκε το 2010.

Μαρία Ψυρούκη Το πιο γλυκό κορίτσι (λογοτεχνία για νέους)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Αθήνα 2013, σελ. 68

ε καταγωγή από τη Λέσβο (Αγιάσο και Νεοχώρι), η Μαρία Ψυρούκη, κάτοικος Αθηνών και υπάλληλος στο χώρο της υγείας, μας έδωσε πρόσφατα και το πρώτο της βιβλίο, ένα μικρό μυθιστόρημα για νέους. Ηρωίδα, η Εριάννα, ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο βιώνει από το Μάιο του 2010 έως και το Δεκέμβρη του 2012, γεγονότα και καταστάσεις που την οδηγούν στην ωρίμανση και στη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Η συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να ζήσουν με τα μάτια της ηρωίδας, τις σκέψεις και τις απορίες της, τις συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας κα να πάρουν μαθήματα αγάπης και ανθρωπιάς. Μικρό δείγμα γραφής: «Είναι αρχές του μήνα και η περίεργη κίνηση στο σπίτι της γιαγιάς συνεχίζεται. Η μαμά με τον μπαμπά, εδώ και κάποιες μέρες κλείνονται στο δωμάτιό τους και ψιθυρίζουν. Δεν μπορώ όμως ν’ ακούσω. Και οι δυο τους τελευταία έχουν νεύρα. Όλο κοιτάνε λογαριασμούς, όλο παίρνουν μολύβι και χαρτί και κάτι προσθέτουν ή αφαιρούν, μου γκρινιάζουν να μην βάζω το αερόθερμο πολλή ώρα, να μην ανάβω τον θερμοσίφωνα επίσης για πολλή ώρα, όταν βγαίνω από ένα δωμάτιο και πάω σε άλλο, να κλείνω το φως, όλο κάτι τέτοια μου λένε. Εγώ όμως κρυώνω, θέλω να κάνω μπάνιο με αρκετά ζεστό νερό και γενικά να κάνω ό,τι έκανα πριν. Ξέρω ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για όλους, αφού στο σχολείο τα συζητάμε, αλλά δεν γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι. Είναι πολύ δύσκολα ή λίγο δύσκολα; Έχει σημασία νομίζω. Αν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, τι πιο φοβερό μπορεί να γίνει; Αν το θέμα είναι να έχουμε πρόβλημα μόνο με τη θέρμανση, ε… τότε δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα». Π.Σ.

Μ

Σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παιδική θεατρική παράσταση «Αίσωπος… κάτι θέλει να μας πει», από την Κάρμεν Ρουγκέρη

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χριστοδουλίδειο Κτήριο της Μύρινας Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Φάος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, με τίτλο «Υπερβατικοί Χώροι»

Έως Σάββατο 31 Αυγούστου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Αφάλωνα Λαογραφική και φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ένα ταξίδι… στο χτες»

Έως 4 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

Ευμορφία Σάββα: «Μοναστήρια και εξωκκλήσια της περιοχής Πολιχνίτου Μυτιλήνης Λέσβου», (Λεύκωμα, Φωτογραφίες: πατήρ Σάββας Κατρακάζας, Δημήτριος Πιττός, Ευστράτιος Λεμονός, Ευμορφία Σάββα, Πρόλογος: Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Γ΄), Αθήνα, σελ. 348

Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 21:30 στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Ομιλία του Απόστολου Γονιδέλλη με θέμα «Οι γυναίκες στην αρχαία Λέσβο»

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του Μουσείου «Παρελθόν» στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας Βραδιά με τίτλο «Οι δημιουργοί του Λόγου και της Τέχνης Χθες και Σήμερα» - αφιέρωμα στην ποιήτρια Χρυσούλα Χατζηγιαννιού στις 20:30 στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Η παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Έως Σάββατο 31 Αυγούστου

στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

«Τούρμπο», του Ντέιβιντ Σόρεν (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα)* Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Φώτης Πετρίδης, Χρήστος Θάνος, Αντίνοος Αλμπάνης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Πόπη Χατζηδημητρίου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 19:30 (την Τρίτη 27/8 και την Πέμπτη 29/8 δεν θα γίνουν προβολές)

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Νέες εκδόσεις Στρατής Μισγίρης: «Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Καλλονή», Καλλονή 2013, σελ. 105

Τύχης», από το θέατρο Κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

Έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη του Μολύβου Έκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 20:00 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της

«Γούλβεριν - 3D», του Τζέιμς Μάγκολντ (περιπέτεια)** Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Χιρογιούκι Σανάντα, Τζέιμς Φρέιζερ, Γουίλ Γιάν Λιν, Σβετλάνα Χοντσίνκοβα, Γκάρετ Σάτο, Λιούκ Γουέμπ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 21:45

* Ισχύει προσφορά 6 ευρώ. ** Ισχύει προσφορά 8 ευρώ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16

Μουσικοθεατρική βραδιά στο Λουτρό Καλλονής

Προωθώντας την παράδοση του νησιού ια μουσικοθεατρική βραδιά που πρόβαλε την παράδοση του νησιού, διοργάνωσε την Κυριακή 18 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Λουτρού της Καλλονής, ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου. Το Λουτρό Καλλονής, που πριν λίγο καιρό έγινε Λαογραφικό Μουσείο, λειτούργησε πρώτη φορά ως χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε στο πρώτο του μέρος, τη θεατρική αφήγηση «Φωνές της Μικρασίας» σε κείμενο Αντιγόνης Μώρου και Σταύρου Βαλτά. Ηθοποιοί του Ε.Θ.Ο.Κ. μοιράστηκαν μνήμες και εικόνες του ξεριζωμού του 1922, ενώ τα τραγούδια που ακούστηκαν, συνέδεσαν το τότε με το τώρα. Το δεύτερο μέρος ήταν μουσικό αφιέρωμα στα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Νεαρά παιδιά, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, έδειξαν τις ικανότητές τους στην παραδοσιακή μουσική, ενώ το κοινό τούς χειροκρότησε, για τη συνέχιση της μουσικής παράδοσης του τόπου. Στο διάλειμμα, μέλη του Συλλόγου πρόσφεραν αναψυκτικά και σπιτικά

Μ

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Διήμερο εκδηλώσεων για παιδιά ιήμερο εκδηλώσεων για παιδιά, διοργανώνει την Παρα30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου, από τις 8 έως Δτιςσκευή 10.30 το βράδυ, η Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια, ζωγραφική και κατασκευές, με θέμα τα πουλιά και τα θαλασσοπούλια. Θα απευθύνονται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και θα λάβουν χώρα στην πλατεία Σαπφούς στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού», με είσοδο ελεύθερη για όλους.

Παράσταση Καραγκιόζη στη μαρίνα Μυτιλήνης

«Ο Καραγκιόζης και ο κατηραμένος όφις» ο θέατρο σκιών «Νάμαστε», παρουσιάζει αύριο Τετάρτη Τρίνας 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο αμφιθέατρο της μαΜυτιλήνης, παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Καραγκιόζης και ο κατηραμένος όφις». Η είσοδος για τους μικρούς φίλους του Καραγκιόζη, ανέρχεται στα 3 ευρώ, ενώ για τους ενήλικες στα 4 ευρώ. Aπό την εμφάνιση των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

εδέσματα στους θεατές. Σύμφωνα με το Σύλλογο, η αθρόα προσέλευση του κοινού καθώς και οι θερμές αντιδράσεις του στο τέλος της βραδιάς, έδειξαν ότι ο κό-

σμος διψάει για εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την παράδοση και αναγνωρίζει ιδιαίτερα κάθε προσπάθεια που πραγματοποιείται από νέους ανθρώπους.

Προβολή ντοκιμαντέρ την Πέμπτη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

«Λέσβος 1912, στα βήματα της ελευθερίας»

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Συλλόγου «Το Δελφίνι»

Μουσικές, προβολή και Θεία Λειτουργία

Από το διήμερο εκδηλώσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών, «Το Δελφίνι»

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 22 και την ΠαΜ ρασκευή 23 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου, «Το Δελφίνι», με τίτλο «Όσο ζω… θα θυμάμαι». Η εκδήλωση της Πέμπτης ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, με την τέλεση του Εσπερινού στο εκκλησάκι της Παναγίας και την περιφορά της εικόνας έως την αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922». Η εκδήλωση ήταν εστιασμένη σε μαρτυρίες προσφύγων πρώτης κυρίως γενιάς από κατοίκους της Σκάλας Λουτρών, οι οποίοι είχαν έλθει μικρά παιδιά τις τραγικές για τον Ελληνισμό, ημέρες του θέρους του 1922. Η προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 50΄, που δημιουργήθηκε από μέλη του Συλλόγου, ειδικά για αυτήν την εκδήλωση, συγκίνη-

σε ιδιαίτερα όχι μόνο τους κατοίκους της Σκάλας Λουτρών, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερη συγκίνηση δημιουργήθηκε όταν ο Στράτης Καραμάνης διάβασε αδημοσίευτα κείμενα σχετικά με την καταστροφή, γραμμένα από τον πατέρα του, Φίλιππο Καραμάνη. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε ο καβουρμάς -παραδοσιακό φαγητό με ρεβίθια και κρέας- σε όλους τους επισκέπτες, συνοδευόμενο με ένα ποτήρι κρασί. Η βραδιά έκλεισε στις 12 τα μεσάνυχτα, με παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από την ορχήστρα της «Παράλου». Το πρωί της Παρασκευής τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στην Παναγιά την Αψηλή, παρουσία πολλών κατοίκων από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και το Πέραμα της Γέρας.

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Αναγνωστοπούλου, από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Για τους Λεσβιακούς Ιδιωματισμούς ι εκδόσεις «Αιολίδα» Oτάρτη διοργανώνουν αύριο Τε28 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα στη Λέσχη Εθνοφυλακής Μυτιλήνης στο Κιόσκι, την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Αναγνωστοπούλου «Λεσβιακοί Ιδιωματισμοί. Χαρακτηρισμοί ξομπλιάσματα ανδρών και γυναικών». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η καθηγήτρια Γλωσσολογίας Αγγελική Ράλλη και ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Παναγιώτης Σκορδάς, καθώς και η ίδια η συγγραφέας.

ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Λέ1912, στα βήματα της ελευθερίας», θα προβληθεί Ττηνοσβος Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Η ταινία διατρέχει τα ιστορικά γεγονότα από τις 8 Νοεμβρίου 1912, ημέρα της απόβασης του Ελληνικού Στόλου στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μυτιλήνη, έως τις 8 Δεκεμβρίου 1912, ημέρα της παράδοσης των οθωμανικών στρατευμάτων στον Ελληνικό Στρατό, μετά τη μάχη που εκτυλίχθηκε στα υψώματα βόρεια της Μονής Λειμώνος μέχρι τα όρια του οθωμανικού στρατοπέδου στον Κλαπάδο, στην καρδιά του νησιού της Λέσβου. Άξονα της αφήγησης αποτελούν εκατοντάδες φωτογραφίες της εποχής, ιδίως των Σίμου Χουτζαίου και Φριτζ Μραζ, που για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σ’ ένα οπτικοακουστικό έργο, προσφορά ιδιωτών συλλεκτών. Τα στρατιωτικά γεγονότα περιγράφει και αναλύει ο αντιστράτηγος ε.α. Ευστράτιος Χαραλάμπους και τα ιδιαίτερα ιστορικά γεγονότα ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου, που έχει και τη γενική επιστημονική ευθύνη. Στους τίτλους τέλους ακούγεται σε πρώτη εκτέλεση το εμβατήριο «8η Νοεμβρίου», του συνθέτη και πιανίστα του Μεσοπολέμου Αντωνίου Σκέντερ, ειδικά γραμμένο για την απελευθέρωση της Λέσβου - στο πιάνο, η Ευανθία Αναγνωσταρά. Η επεξεργασία του υλικού έγινε στα στούντιο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και η σκηνοθεσία από το λέκτορα του Τ.Π.Τ.Ε., με ειδικότητα στη σκηνοθεσία, Γιάννη Σκοπετέα. Το μοντάζ και τα ειδικά εφέ είναι του Αλέξανδρου Σπάθη, αφηγητής και στο ρόλο του ναύτη είναι ο Μάριος Σπανός, η μουσική είναι του Αλέξανδρου Κατραμάδου και η κατασκευή των χαρτών, του Γιώργου Τάταρη.


17

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγοςδιαβητολόγος Καλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού) τηλ./φαξ 22530 24590 κιν. 6946-008966 Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί και Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492

Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285,

6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

18

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το «Πόλιον» παρουσίασε τα πρακτικά του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο»

Εισηγήσεις, σημαντικές για την ανάπτυξη του τόπου… ε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου από το Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», το βιβλίο των πρακτικών του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2010. Το κοινό καλωσόρισε, εκ μέρους το διοικητικού συμβουλίου του «Πόλιον», η πρόεδρος του, Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγγα, η οποία, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους χορηγούς της έκδοσης του βιβλίου των πρακτικών και τους εισηγητές της παρουσίασης του, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν για το Πλωμάρι, οι εισηγήσεις αυτές. Αναφέρθηκε με αποσπάσματα στον πρόλογο του βιβλίου από τον τ. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, και αφιέρωσε την εκδήλωση αυτή στο Πλωμάρι και στον πρωτοπόρο και εμπνευστή της ποιότητας του λαδιού της περιοχής, Γιώργο Πρωτούλη. Οι ομιλητές ανέπτυξαν με τη σειρά τους το περιεχόμενο του βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου και τη μεγάλη σημασία τους για την ανάπτυξη του Πλωμαρίου, προσθέτοντας επικαιροποιημένες θέσεις και προβληματισμούς στη μελλοντική πορεία του.

Μ

Από την εκδήλωση που διοργάνωσε το «Πόλιον»

Τι είπαν οι ομιλητές Πρώτος πήρε το λόγο ο διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΕ Κρήτης, δρ. Αντώνης Ανδριώτης, που, αφού κατηγοριοποίησε τις εισηγήσεις και αναφέρθηκε περιληπτικά στο περιεχόμενο όλων των ανακοινώσεων, στο τέλος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των εισηγήσεων, λέγοντας: «…Είναι αυτές οι εισηγήσεις που θα μας βοηθήσουν να δούμε πού δεν πήγαμε καλά, πού τα καταφέραμε. Είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να κτίσουμε πάνω στις επισημάνσεις και τις προτάσεις που αναπτύσσονται σ’ αυτές, να προχωρήσουμε τις προσπάθειες, που για διάφορους λόγους αδρανοποιήθηκαν, να προβληματιστούμε και να νοιαστούμε για

προβλήματα και θέματα που ίσως δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε. Τα πρακτικά του συνεδρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο για να ανοίξουν θεματικές συζητήσεις και να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ ιθυνόντων και φορέων του Πλωμαριού, για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να συντονιστούν οι προσπάθειες για την υλοποίησή τους». Ο δεύτερος εισηγητής, δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας Μάκης Αξιώτης, ανέπτυξε δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αφενός στην ύπαρξη δύο προϊστορικών οικισμών στον Κάβο του Αγίου Ισιδώρου και στο ύψωμα Κόκκαλα,

επίσης στον Άγιο Ισίδωρο και αφετέρου στον «Πολιτισμό του Νερού», που παρουσίασε στο Συνέδριο μαζί με τον αρχιτέκτονα Στρατή Αξιώτη, και τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης των φυσικών και άλλων μνημείων της περιοχής. Στη συνέχεια, ο MSc χημικός μηχανικός Γιάννης Κουτσουρίδης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Πλωμαρίου, η οποία, όπως είπε, εξαρτάται από τέσσερεις θεσμικούς παράγοντες: τον ευρωπαϊκό με αναπτυξιακά προγράμματα, το ελληνικό κράτος, το Δήμο που με τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα μπορεί μόνο να κρατά τα στοιχειώδη και να βοηθήσει θεσμικά στη πρόσβαση προς το Πλωμάρι

οδικά και θαλάσσια, και τους ίδιους τους Πλωμαρίτες. Τέλος, ο καθηγητής και τέως πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, ανέπτυξε τα άκρως απαραίτητα έργα υποδομής ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Πλωμαρίου. Σχετικά με τη πύλη Σέγκεν, τόνισε την αναγκαιότητα της, όπως και στη Πέτρα αλλά και την απίστευτη γραφειοκρατική της διαδικασία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση λειτουργίας της. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό. Την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε, τίμησαν εκτός άλλων, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Προκόπης Γυμνάγος, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου, Βούλα Γερακίτη, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΣΑ, Μανώλης Παπουτσής, οι πρόεδροι όλων των Συλλόγων και του Φορέα Πλωμαρίου, ο τέως Δήμαρχος Μιχάλης Μαμάκος, κ.ά.. Σημειώνεται ότι, στα πλαίσια της παρουσίασης, λειτούργησαν δύο εκθέσεις για το Πλωμάρι, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο σύλλογος προσέφερε μικρό κέρασμα με τοπικά εδέσματα στους παραβρισκόμενους, συνοδευόμενο με πλωμαρίτικο ούζο, που προσέφεραν οι ποτοποιίες.

Έκθεση φωτογραφίας του Δημοσθένη Γαλλή, εμπνευσμένη από το έργο του Καβάφη

Η «Αλεξάνδρεια» στην Πινακοθήκη του Κοντιά κθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη ΔηΈμοσθένη Γαλλή με τίτλο «Αλεξάνδρεια», αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, εγκαινιάζεται το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στο Κοντιά της Λήμνου. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματεί-

ας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε διοργάνωση του Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου και της Πινακοθήκης Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου και του Γραφείου Πολιτισμικών και Μορφωτικών Δράσεων «Ανάπλους». Πρόκειται για μία μονογραφική έκθεση φω-

τογραφιών, την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος. Ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από 29 ποιήματα του Αλεξανδρινού πνευματικού δημιουργού, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και αποδημίας του Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου), επιδιώκει με το πρότυπο φωτογραφικό έργο του, να συμβάλει στη

γνωριμία του επισκέπτη - θεατή με το περιεχόμενο των ποιημάτων μέσα από μια διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Η έκθεση μπορεί να

λειτουργήσει και ως εργαλείο στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας που εφαρμόζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.


19

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Βήμα Διαλόγου

ΧΡΗΣΙΜΑ

Αρχοντικό Γεωργιάδη και λαϊκισμός πό το Δημήτρη Μπουρνού, λάβαμε την εξής επιστολή ως προς τη λειτουργία του Αρχοντικού Γεωργιάδη: «Ως γνωστόν, το αρχοντικό Γεωργιάδη ήταν για αρκετά χρόνια (2007-20012) εναλλακτικός πολιτιστικός χώρος, με τις μουσικές παραστάσεις καλλιτεχνών του μη κυρίαρχου ρεύματος καλλιτεχνών που προβάλλουν τα περισσότερα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (μέχρι το 2011), με πρωτοποριακές και άλλες εικαστικές εκθέσεις από όλη την Ελλάδα, και με την προβολή ποιοτικών ταινιών, οι οποίες συσπείρωναν σχετικά μεγάλο κοινό - 150-500 άτομα στο σινεμά και 600-700 στις μουσικές παραστάσεις. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις γίνονταν με ελεύθερη είσοδο. Ως υπεύθυνος του κινηματογράφου

Α

για τις χρονιές 2008-2011 πάντοτε στην πρότασή μου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη Διεύθυνση Πολιτισμού της, τόνιζα την ανάγκη να μπει εισιτήριο (3-5 ευρώ) για πολλούς και διαφόρους λόγους (να βγουν τα έξοδα ενοικίασης των ταινιών, για να μπαίνουν στο Αρχοντικό μόνο εκείνοι που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις κ.ά.). Όμως υπήρχε μία σθεναρή και σταθερή πολιτική λαϊκισμού ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και ότι πρέπει να του προσφέρουμε δωρεάν το πολιτιστικό προϊόν, παρότι και τότε υπήρχαν οικονομικά προβλήματα να θυμίσω ότι μία ή δύο χρονιές χρειάστηκε η συνδρομή δημοσιευμάτων μερίδας του τοπικού Τύπου και η συγκέντρωση υπογραφών από πολίτες για να κατορθωθεί η συνέχεια της πολιτιστικής ό-

ασης για την πόλη μας που λέγεται Αρχοντικό Γεωργιάδη. Το φετινό καλοκαίρι από τη μία ζούμε την κυριαρχία του γηπεδικού - συναυλιακού πολιτισμού (θα μου επιτρέψετε να τον ονομάσω έτσι), την ανυπαρξία θερινού κινηματογράφου και δυστυχώς την παρακμή του Αρχοντικού Γεωργιάδη. Από εναλλακτικός χώρος πολιτισμού με μεγάλη συμμετοχή κατάντησε χώρος προβολής ταινιών μικρού μήκους σαν να ήταν Συνοικιακός Πολιτιστικός σύλλογος (δεν έχω τίποτα προφανώς με αυτούς τους πολιτιστικούς συλλόγους), με τη συμμετοχή να μην ξεπερνά τα 50 - 60 άτομα. Πίστευε κανείς “υπεύθυνος” της Περιφέρειας ότι οι Μυτιληνιοί θα πήγαιναν να δουν μαζικά ταινίες μικρού μήκους κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, με δεδομένη την προϊ-

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

στορία του Αρχοντικού; Νόμιζε κανείς εκ των παρατάξεων της Περιφέρειας ότι ο κόσμος θα έρχεται για να βλέπει τις 2-3 εκδηλώσεις που κάνατε χωρίς κανένα πρόγραμμα ή κάποια διαφήμιση τους; Δυστυχώς, η επιμονή σας σε λαϊκίστικη πολιτική, μας οδήγησε ουσιαστικά να μην έχουμε την σημαντική εναλλακτική πολιτιστική επιλογή που μας έδινε μέχρι σήμερα το Αρχοντικό Γεωργιάδη. Υ.Γ: Δεν γράφω ότι πάση θυσία έπρεπε να βρείτε 30.000 ευρώ για να λειτουργήσει ο χώρος (την υποδομή την έχουμε και καταστρέφεται), διότι θα μου απαντήσετε πολύ απλά ότι “δεν υπάρχουν χρήματα”. Μπουρνούς Δημήτρης Σκηνοθέτης»

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΡ. ΡΟΥΣΕΛΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΟΥΣΕΛΗ Διακηρύττει ότι: Εκτίθεται σε πλειοδοτική δημοπρασία, η πενταετής ενοικίαση ενός καταστήματος που βρίσκεται στη Μυτιλήνη επί της οδού Χριστουγέννων 1944 , στον 1ο όροφο , πάνω από το κατάστημα «Πολύτεκνος» επί του δεξιού λιμενοβραχίονα , εμβαδού 92 τ.μ., σύμφωνα με τις διατάξεις του από 30/114/12/1939 Β. Διατάγματος «περί τρόπου εκποιήσεως κινητών και ακινήτων και εκμισθώσεως ακινήτων καταλοιπομένων κατά Κληρονομία, Κληροδοσία ή δωρεά εις το κράτος και υπέρ Κοινωφελών Σκοπών, ως και των ανηκόντων εις Κοινωφελή Ιδρύματα και περιουσίας», όπως τροποποιήθηκε μεταγενεστέρως και με τους εξής όρους: 1. Η μίσθωση θα είναι 5ετής αρχόμενης από της κατακυρώσεως των πρακτικών της πλειοδοτικής δημοπρασίας στον τελευταίο πλειοδότη και λήγουσα μετά την παρέλευση της 5ετίας από την έναρξή της.

2. Ελάχιστος όρος προσφοράς του ως άνω ακινήτου ορίζεται το ποσό των χιλίων (1.000,00) Ευρώ μηνιαίως, πλέον χαρτοσήμου 3,6 %, αναπροσαρμοζόμενο κατά έτος κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, προστιθέμενης και της αύξησης του τιμαρίθμου κόστους ζωής. 3. Ο προτιθέμενος να διαγωνισθεί κατά τη δημοπρασία οφείλει, για να γίνει δεκτός σε αυτήν, να φέρει εγγυητική επιστολή Τραπέζης, αναγνωρισμένης στην Ελλάδα, ίση προς το 5% του κατά ανωτέρου ελαχίστου όρου προσφοράς υπολογιζόμενου για όλη τη μισθοδοτική περίοδο, δηλαδή 3,000,00 Ευρώ. Η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να εκδοθεί προς το Κληροδότημα Γρ. Ρουσέλη και με σκοπό τη δημοπρασία του ακινήτου. Η λήξη της εγγυητικής επιστολής θα πρέπει να είναι οποιαδήποτε ημερομηνία μετά την υπογραφή του μισθωτηρίου συμφωνητικού. 4. Ο πλειοδότης αναδεικνυόμενος ενοικιαστής, οφείλει να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του Κληροδοτήματος χρηματική εγγύηση ίση προς δύο (2) μηνιαία μισθώματα. Η κατάθεση αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός οχτώ (8) ημερών από την ημερομη-

νία κοινοποιήσεως σε αυτόν της περί εγκρίσεως του αποτελέσματος της δημοπρασίας αποφάσεως της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η εγγύηση αυτή καταπίπτει υπέρ του κληροδοτήματος σε περίπτωση που η μίσθωση διαλυθεί από υπαιτιότητα του ενοικιαστή. 5. Ο πλειοδοτών για λογαριασμό άλλου οφείλει να το δηλώσει ευθύς κατά την έναρξη της δημοπρασίας και να παρουσιάσει το νόμιμο πληρεξούσιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται ο ίδιος ως πλειοδότης. 6. Για να γίνει δεκτή μία προσφορά, θα πρέπει αυτή να υπερβαίνει τον ελάχιστο όρο, ή, μετά την έναρξη της δημοπρασίας, το εκάστοτε αποτέλεσμα αυτής κατά ποσοστό τουλάχιστον 2% επί του ελαχίστου όρου. 7. Ο αναδεικνυόμενος ενοικιαστής οφείλει μετά του εγγυητή να προσέλθει εντός οκτώ (8) ημερών από της κοινοποιήσεως σε αυτόν της περί εγκρίσεως του αποτελέσματος της δημοπρασίας αποφάσεως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Αιγαίου, για την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου. Σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσής του αυτής ή σε περίπτωση που παραλείψει την κατάθεση της χρηματικής εγγύη-

σης κατά τον 4ο όρο του παρόντος, ενεργείται αναπλειστηριασμός σε βάρος του τελευταίου πλειοδότη, τον οποίο βαρύνει κάθε επί έλλατον διαφορά του μισθώματος, εισπραττόμενη κατά τις διατάξεις του Νόμου περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων. Η κατά τον αναπλειστηριασμό προκύψασα τυχόν επί πλέον διαφορά παραμένει εις όφελος του κληροδοτήματος. 8. Η έγκριση των πρακτικών απόκειται στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Αιγαίου. Παρατυπία της δημοπρασίας δεν παράγει κανένα δικαίωμα υπέρ του πλειοδότη. 9. Τα έξοδα δημοσιεύσεως της παρούσης, το χαρτόσημο επί των αποδείξεων είσπραξης ενοικίων, η αμοιβή των υπαλλήλων που διενεργούν τη δημοπρασία, κ.λπ. έξοδα, βαρύνουν μονομερώς τον αναδειχθησόμενο τελευταίο πλειοδότη. Το παρόν αποτελεί περίληψη των όρων της Διακήρυξης Δημοπρασίας του εν λόγω ακινήτου, όπως ορίζει ο νόμος περί δημοσιεύσεως διακηρύξεων δημοπρασιών. Ο τελικός πλειοδότης θα λάβει γνώση για το πλήρες κείμενο με τους όρους μισθώσεως του ακινήτου όταν καλεστεί για την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου,

όπου θα υπογράψει ότι έλαβε γνώση για όλους τους όρους. Η συμμετοχή στη δημοπρασία συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της παρούσης, της οποίας οφείλουν να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι. Η δημοπρασία θα διενεργηθεί την 8η Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 10 πμ έως 12 το μεσημέρι ενώπιων εκπροσώπων του Κληροδοτήματος και υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, που βρίσκονται στη διεύθυνση Καραντώνη 2. Σε περίπτωση που κατά τη δημοπρασία δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, αυτή θα επαναληφθεί σε άλλη ημέρα και ώρα που θα ορισθεί, πάντοτε Κυριακή ή άλλη εξαιρετική εορτή, η οποία θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Αιγαίου, στον ίδιο τόπο και ώρα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6936-756113 ( Ραβανίδης Θεόδωρος). Μυτιλήνη 25/02/13 ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΥΣΤΡ. Π. ΔΟΥΚΑΣ ΝΙΚ.Γ. ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ.&Δ. Καβέτσου 8, πλατεία πάρκου Τηλ. 22510 22113

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ Ζαλόγγου 33, Συνοικισμός Τηλ. 22510 42455 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 27.8.2013 ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ν. Χίος”

20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “B. STAR PATMOS” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

µέρα νύχτα XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Απολαύστε το μπανάκι σας, στην καντίνα «Το καρπούζι» στη Χαραμίδα. Σε μια υπέροχη παραλία, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στα καταγάλανα νερά της και να απολαύσετε το ρόφημα σας. Η δροσιά των δέντρων είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και η μουσικούλα που ακούγεται, υπέροχη. Παραγγείλτε τον καφέ ή το ρόφημα της επιλογής σας, αλλά και κάτι φαγώσιμο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Κατά καιρούς, διοργανώνονται εκεί διάφορα πάρτυ και φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες.

Του Hλία Mακρή από την «Καθημερινή»

w Ένας υπέροχος χώρος, που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε ανάγκη σας, στο χώρο της διασκέδασης, είναι το εστιατόριο beach-bar «Ξαμπέλια», στην ομώνυμη παραλία. Η θάλασσα πολύ καθαρή, με άμμο και ιδιαίτερα ρηχή, για να παίζουν άνετα οι μικροί μας φίλοι. Άφθονες ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι στη διάθεση σας, ενώ ο χώρος από το bar, εφοδιασμένος να καλύψει κάθε επιλογή σας. Επίσης λειτουργεί εστιατόριο, με πλούσια κουζίνα και μενού. Ο χώρος ενδείκνυται και για τις κοινωνικές σας εκδηλώσεις, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. w Το ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», στη Βίγλα Βαρειάς, χρόνια τώρα μας έχει συνηθίσει να μας παρέχει πολυτέλεια και άνεση. Τόσο τα δωμάτια του, όσο ο χώρος του εστιατορίου καφέ, αλλά και της πισίνας, είναι εξαιρετικά. Διαλέξτε τι από όλα θέλετε να κάνετε, και η διασκέδαση και η χαλάρωση, είναι δεδομένα. Εκλεκτή η κουζίνα του, με μοναδικές γεύσεις σε πιάτα και μεγάλη ποικιλία σε κοκτέιλ και ροφήματα. Ρωτήστε για τις βραδιές πιάνου.

Αυτό που φοβάμαι

Επάγγελμα... κερατάς έσσερις φίλοι συζητούν για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος κερατάς. - Αναμφισβήτητα ο γιατρός, λέει ο πρώτος. Χειρουργεία, εφημερίες, έκτακτα περιστατικά... όλο λείπει από το σπίτι και ποιος ξέρει τι κάνει η γυναίκα του... - Εγώ νομίζω ότι είναι ο στρατιωτικός, λέει ο δεύτερος. Μεταθέσεις, αποστολές... Αυτός λείπει βδομάδες ολόκληρες από το σπίτι του... - Διαφωνώ. Ο μεγαλύτερος κερατάς είναι ο ναυτικός, που λείπει ολόκληρους μήνες... Η γυναίκα του, θα κάνει ό,τι θέλει ανενόχλητη... Ο τέταρτος, ωστόσο, τους άκουγε, αλλά δεν μιλούσε. - Εσύ τι λες; τον ρωτάνε οι άλλοι τρεις. - Τι να πω ρε παιδιά, τους απαντά. Εγώ είμαι στρατιωτικός γιατρός του πολεμικού ναυτικού!

Τ

J

αλιότερα, πεταγόμουν κάθιδρος από τον ύπνο μου διότι κοπάδια από ανθρωποφάγα καβούρια έτρεχαν ξωπίσω μου προσπαθώντας να φάνε τα πόδια μου. Άλλες φορές ξυπνούσα διότι ένα σύννεφο από ακρίδες, μεγάλες σαν αστακοί Σποράδων, έπεφταν με ορμή πάνω στο τζάμι της κρεβατοκάμαράς μου, προσπαθώντας να το σπάσουν για να εισβάλλουν μέσα. Κάποιες νύχτες τέλος, άνοιγα διάπλατα τα μάτια μου στο βαθύ ύπουλο σκοτάδι κι έμενα ακίνητος διότι πίστευα ακράδαντα πως το πάτωμα, οι τοίχοι και το ταβάνι του δωματίου ήταν σκεπασμένα με κατσαρίδες. Κανένας ειδήμων, απ’ όσους κατέφυγα, δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει αυτές τις αλλόκοτες διαδρομές του ασυνείδητού μου. Η μετάλλαξη κάθε φόβου, άγχους και αγωνίας μου, σε θωρακισμένο ζωύ-

Π

φιο με κεραίες και δαγκάνες, στάθηκε ένα επιστημονικό μυστήριο για τους επίδοξους θεραπευτές μου. Ένας μονάχα απ’ αυτούς είχε κάνει κάποιο ουσιώδες υποβοηθητικό βήμα. Μου εξήγησε ότι η χρόνια σταθερή επανεμφάνιση των κερασφόρων ζωυφίων στον ύπνο μου, καταδεικνύει μια ταραχώδη μεν αλλά όχι επίφοβη ψυχική κατάσταση. «Αν όμως οι εφιάλτες σου, αλλάξουν μορφή, τότε πρέπει να το κοιτάξουμε. Διότι αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι τους ξεπερνάς ή ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και θα χρειαστείς βοήθεια.». Επί χρόνια κινήθηκα πάνω στην ετοιμόρροπη σιγουριά αυτής της αμφίσημης συμβουλής. Ώσπου από το τέλος αυτής της άνοιξης, διέκρινα τα πρώτα σημάδια μεταμόρφωσης των εφιαλτών μου. Η αλλαγή ήρθε σιγά-σιγά αλλά μέχρι το Δεκαπενταύγουστο η μετάλλαξη είχε ολοκληρωθεί. Είναι κάτι πολύ

πιο τρομακτικό από ανθρωποφάγο καβούρι, πολύ πιο σιχαμερό από μια κατσαρίδα τέρας, πολύ πιο παραλυτικό από μια γιγαντιαία ακρίδα. Είναι όλα μαζί, σε ένα. Και δεν έρχεται πια στον ύπνο μου. Κρύβεται πίσω από όλες τις κλειστές επιφάνειες του σπιτιού μου. Παραμονεύει παντού, όλη μέρα. Μόλις πάω ν’ ανοίξω την τηλεόραση να δω ταινία, τη ντουλάπα για να πάρω σώβρακο, το ψυγείο για να πάρω γραβιέρα, το ντουλαπάκι της βιβλιοθήκης να πάρω μαρκαδόρο, το ντουλάπι του μπάνιου να πάρω αφρό ξυρίσματος, το παράθυρο να πάρω αέρα… ένας αταβιστικός φόβος πετρώνει το χέρι μου και παραλύει ολοκληρωτικά το κορμί μου. Διότι είμαι σίγουρος ότι μόλις τα ανοίξω, θα πεταχτεί από μέσα ο τύπος και θ’ αρχίσει να μου πουλά την «έξυπνη σίτα». Δημήτρης Καμπουράκης

22510 44242

27 8 2013 trith empros net  

Εμπρός 3879

27 8 2013 trith empros net  

Εμπρός 3879

Advertisement