Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Συνέντευξη με το Μυτιληνιό σκηνοθέτη της ταινίας «Ζητείται Μέλλον», Γιώργο Αρπατζόγλου

«Στην εποχή μας πρέπει να δημιουργούμε…»

ΣEΛ. 18

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3740

TIMH €1,3

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 Αναγνωρίστηκε το πτώμα 46χρονης απ' τη Λέσβο, που εντοπίστηκε στον αριστερό λιμενοβραχίονα της Μυτιλήνης Τα αίτια θανάτου εξετάζει ο ιατροδικαστής

ΣYNENTEYΞH Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, μιλά στο «Ε»

«Προτεραιότητα η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής»

ΣEΛ. 4 - 5

Κλιμάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «τρέχει» για κέντρο υποδοχής στη Λέσβο

Υποψήφιο το παλιό στρατόπεδο της Μόριας; ΣEΛ. 10

Έντονες αντιδράσεις και από τη Σάμο για τα νέα δρομολόγια της ΝΕΛ

Ζητείται πλοίο για Θεσσαλονίκη ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 7

Εδώ και τέσσερις μήνες ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει πλασματική συνταγογράφηση στην ανατολική Λέσβο

ΣEΛ. 8 ΦΩΤΟ: Γ. Κοντός - Digital Studio Kalloni

ΣEΛ. 9

Δυο μήνες μετά τον τραγικό επίλογο που έδωσε στη ζωή της νεαρή Μυτιληνιά πέφτοντας απ' το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην προκυμαία, χθες βρέθηκε νεκρή λίγα μέτρα πιο μακριά, στα βράχια του αριστερού λιμενοβραχίονα, τα γνωστά «μπλόκια» της Μυτιλήνης, ακόμη μια 46χρονη γυναίκα, που λίγες ώρες αργότερα αναγνωρίστηκε απ' το σύζυγό της, ο οποίος και είχε δηλώσει το βράδυ της Πέμπτης στην Αστυνομία την εξαφάνισή της. Οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, αλλά για αυτοκτονία, κάτι που αναμένεται σήμερα να προσδιορίσει ο ιατροδικαστής.

«Πάταξη», σε ρυθμό χελώνας

Νέα Επιτροπή με πρόεδρο τον Άρη Ελευθερίου και πλαίσια κινητοποιήσεων απ' τους Φορείς της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου

Δυναμώνει ο αγώνας

Άλλη μια αυτοκτονία; Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη Συνεταιριστική

H συγχώνευση, που δεν έγινε, έφερε την καταστροφή ΣEΛ. 10


2

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Θεατρική «παραγωγή» Η θεατρική «παραγωγή» της Μυτιλήνης είναι αρκετά έντονη τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχουν ομάδες που ανεβάζουν πάνω από ένα έργο, δίνοντας έτσι στον κόσμο και διαφορετικές επιλογές. Και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου, που είχε να παρουσιάσει κάτι από την περασμένη άνοιξη, τώρα «φορτσάρει» σκηνοθετικά, με το έργο για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, και… σατιρικά, με το έργο για το Φεστιβάλ που θα γίνει στην Πάτρα. Β.Χρ.

Χάθηκαν δύο εκατομμύρια επιβάτες Το 2012 η ακτοπλοΐα έχασε δύο εκατομμύρια επιβάτες. Τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών είναι δραματικά και πλέον έχουμε αρχίσει να μετράμε εβδομάδα την εβδομάδα αν τα νησιά μας θα έχουν πλοία ή όχι. Το «καμπανάκι» που χτύπησε η ΝΕΛ την προηγούμενη Παρασκευή, δε φαίνεται ότι έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση, ως τώρα τουλάχιστον. Ν.Μ.

Βροχοπτώσεις και βλάβες Με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, συνεχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση διαφόρων περιοχών της Μυτιλήνης, αφού αρκετές κολώνες τής ΔΕΗ βραχυκυκλώνουν. Καλούμαστε ως πολίτες να πληρώσουμε κάθε δίμηνο μεγάλα ποσά και καλό θα είναι κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να αναλάβουν τουλάχιστον να φτιάξουν τις βλάβες. Β.Χρ.

Και στην ΕΡΑ Αιγαίου

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου 1946. Ανταποκρίσεις από το Πλωμάρι, την Καλλονή και τα Παράκοιλα.

Ο Γιώργος Αρπατζόγλου, του οποίου συνέντευξη φιλοξενούμε σήμερα, έδωσε συνέντευξη και στην ΕΡΑ Αιγαίου, η οποία θα παιχτεί σε λίγες μέρες στην εκπομπή «Σχέσεις Μουσικής». Η ταινία του «Ζητείται Μέλλον» αναμένεται από πολλούς εδώ και μέρες, αφού πρόκειται και για παραγωγή ενός Μυτιληνιού, κάτι που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο «Σινέ Αρίων». Και όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια ταινία δυνατή, με επίκαιρες αναφορές στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Β.Χρ.

HMEPOλόγιο

Θέμα προτεραιότητας

Tα ∆ηκτικά ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕΛΗΝΗ 15 ημ. Aνατ. 07.34 ∆ύσ.17.42

26 Ξενοφώντος οσ, Συμεών οσ. Παλαιού

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η ΝΕΛ στην κόψη του ξυραφιού Στα μισά του Μαρτίου θα επιστρέψουν τα πλοία τής ΝΕΛ στα δρομολόγιά τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μισοκατεβάζει ρολά μέχρι το τέλος της περιόδου με τη μικρότερη επιβατική και μεταφορική κίνηση. Μεταφέρει το πρόβλημα στις πλάτες των ανταγωνιστών της και η ίδια ελπίζει ότι θα βρει ορισμένα κεφάλαια για να κινήσει τα πλοία της, εισπράττοντας χρωστούμενα είτε από το Δημόσιο είτε από πελάτες της. Η κίνηση αυτή μοιάζει με τον πεζό που προσπαθεί να διασχίσει έναν αυτοκινητόδρομο και στέκεται πάνω στη διπλή διαχωριστική γραμμή, ελπίζοντας ότι κανείς δε θα την παραβιάσει. Ν.Μ.

Δυστυχώς, είναι πολύ χειρότερα Ορισμένοι φίλοι πιστεύουν ότι το κενό που θα δημιουργηθεί από την τυχόν κατάρρευση της ΝΕΛ, θα καλυφθεί σχεδόν αυτομάτως από τις άλλες εταιρείες του κλάδου. Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι θα περάσει καιρός για να καλυφθεί το κενό. Διότι ούτε πλοία υπάρχουν διαθέσιμα, ούτε μπορεί να γίνει εν μία νυκτί η κάλυψη άγονων γραμμών που θα μείνουν χωρίς πλοίο. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι οι άγονες, ακόμη και με την κρατική επιδότηση, είναι προβληματικές και χρειάζεται να... ρισκάρει κανείς να μπει με τις σημερινές συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν τράβηξε περισσότερο το σχοινί στην αντιπαράθεσή του με την εταιρεία. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι πολύ χειρότερα. Ν.Μ.

Ουδείς αντιλέγει για το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου στις τοπικές υποθέσεις της Λέσβου. Και πράγματι είναι θετικότατη η αναγνώριση της οποίας τυγχάνουν αυτές οι ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού, σε τοπικό επίπεδο, όπως και η «δημόσια αβροφροσύνη» που αναπτύσσεται μεταξύ αυτού και τοπικών παραγόντων. Εκείνο που αναρωτιέται κανείς όμως, σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι αν όντως αποτελεί προτεραιότητα στον προγραμματισμό έργων πάνω στο νησί ο δρόμος Νάπης Πελόπης, ή δρομολογείται… τιμής ένεκεν. Τη στιγμή μάλιστα που υφίσταται ασφαλτοστρωμένος δρόμος Νάπης - Μανταμάδου, αλλά και άλλες σχετικά καινούργιες επαρχιακές οδοί στην, όπως και να το κάνουμε, όχι και ιδιαίτερα πολυσύχναστη περιοχή. Μέτρον άριστον, για να αποφεύγονται κακοτοπιές και λειτουργίες που μπορεί να παρεξηγηθούν όχι μόνο από τους... κακοπροαίρετους! ΜΑΡ.ΠΛ.

Πουλάει λάδι Χθες το μεσημέρι, στελέχη του Συνεταιρισμού Στύψης στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης πουλούσαν έξτρα παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού, σε συσκευασίες πέντε λίτρων. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ρευστότητα που δίνουν οι άμεσες πωλήσεις - χωρίς μεσάζοντες - είναι πολύτιμη. Μετά τη Μυτιλήνη, ο Συνεταιρισμός θα πρέπει να βάλει πλώρη για τη γειτονική Χίο. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΚΑΚουργήµατα

Παρα...θέσεις Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Πειραματική Πολιτική… σον κι αν οι Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες δε μοιράζονται τις ίδιες μεθόδους με τη Θετική Επιστήμη (π.χ. Φυσική ή Βιολογία), είναι ευδιάκριτη η ύπαρξη δύο μεγάλων κοινών προσεγγίσεων στην αναζήτηση της «αλήθειας» του Κόσμου: η θεωρητική και η πειραματική διερεύνηση των μεγάλων υποθέσεων περί της λειτουργίας του. «Σκληρή η αλήθεια, σαν αλέτρι» διαμηνύει ο Πάμπλο Νερούντα, σε εμάς που το «μοιραίον και άβουλον αντάμα» - κατά παράφραση του Κ. Βάρναλη - της μεταπολιτευτικής μεταλλαγής του «χαρακτήρα» μας οδηγεί στην κλεπταποδοχή εννοιών και την παραχάραξη του βέλους της γλώσσας: η πάνδημη επίδειξη αυτολύπησης εκφράζεται από την έκφραση «ελληνικό πειραματόζωο», όπως διατυμπανίζεται ως αναλυτικό συμπέρασμα για την πολιτική και κοινωνική δυναμική της κρίσης. Η αρνητικά φορτισμένη έννοια «πειραματόζωο» εμπεριέχει και προϋποθέτει τη θετικήν έννοια «πείραμα». Αν δεχθούμε ότι το πείραμα αποσκοπεί στην αναζήτηση της «αλήθειας», τότε στη χώρα συμβαίνει κάτι πολύ καλό, μέσα στη δυστυχία της: δύο εξελικτικά πειράματα διαγωνίζονται για την αναζήτηση ενός προτύπου του μέλλοντος. Ας σημειωθεί εδώ ότι η σύγκρουσή τους, κατ’ ανάγκη, μόνον καλά επιφέρει στον τόπο τούτο, παρά τις άνευ σημασίας σημειακές δυσκολίες και παρεκτροπές! Πείραμα 1: η κυβερνητική συνεργασία των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου της αστικής/κοινοβουλευτικής/φιλελεύθερης δημοκρατίας. Πείραμα 2: η προβολή της κυβερνητικής προοπτικής τού ΣΥΡΙΖΑ ως ευρωπαϊκού μεν, πλην αντισυστημικού λόγου δε. Δε ξέρω πόσον κατανοητή γίνεται η ουσία αυτής της πειραματικής διαμάχης ή κατά πόσον, ως πολίτες, παρασυρόμεθα από ανόητες, εφήμερες κοκορομαχίες. Ας δεχθούμε όμως ότι η φοροδιαφυγή δε θα αντιμετωπιζόταν εάν δεν είχε προκύψει η κατάσταση όπου «ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Ας δεχθούμε ότι το δίπολο «ανομία - παρανομία» δε θα εύρισκε λύση εκτός της τρέχουσας σύγκρουσης. Ας δεχθούμε ότι ο Α. Τσίπρας δε θα προσέτρεχε στο Brookings Institute όπου σύχναζε ο ΓΑΠ, και στον επάρατο Σόιμπλε, εάν δεν έπρεπε να τονίσει τον «ευρωπαϊκό»/συστημικό χαρακτήρα της όποιας πολιτικής του. Ας δεχθούμε ότι η κατάσταση αυτή, η κατάσταση της επαμφοτερίζουσας χαρμολύπης, είναι δείγμα, ισχυρό, σύγκλισης στη σοβαρότητα των αναγκών του πειράματος. Από εκεί και πέρα, ένα πείραμα είναι αποδεκτό, λέει η Επιστήμη, όταν ελέγχονται, με αυστηρότητα και ακρίβεια οι παράμετροί του. Πάσχουν και τα δύο πειράματα ως προς αυτό. Και τα δύο αναζητούν πρωτόγνωρες ισορροπίες: το πρώτο πρέπει να εκφράσει, για πρώτη ίσως φορά, τις προδιαγραφές ενός «κανονικού» Δυτικού Κράτους. Πρέπει να διαλέξει μεταξύ Μεταοθωμανικής Ανατολής και αυθεντικού Δυτικού Κράτους Δικαίου. Το δεύτερο πρέπει να οργανώσει την προς το παρόν ανύπαρκτη σύνταξή του σε κάποιο, το όποιο, σύστημα Αρχών: δε γίνεται, π.χ., να εκφράζεται φεμινιστικός λόγος από τον κ. Τατσόπουλο «που έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα»· δε γίνεται να εκφράζεται λόγος κοινωνικής ευαισθησίας από τον κ. Σταθά, ο οποίος αποκαλεί «κουτσό» τον κ. Σόιμπλε, τον οποίο επιδιώκει να συναντήσει ο Αρχηγός του· δε γίνεται να εκπροσωπείται από Βουλευτή, τον κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος πιστεύει στην «αμεσοδημοκρατία»! Κοινοβουλευτικός Βουλευτής «αμεσοδημοκράτης» είναι κάπως ως «χορτοφάγος σουβλατζής», για να συνεννοηθούμε, επιτέλους! Μπορεί να γίνει αυτό; Όλα γίνονται, βέβαια. Του σπανού τα γένια μόνο δε γίνονται. Το μενού του ψητοπωλείου όμως δεν πείθει και θα κλείσει το μαγαζί. Πού θα κριθεί το πείραμα; Στην ταπεινή ψήφο μου! Εμού, του βαρέος και εγγράμματου και προσβληθέντος μικρομεσαίου. Όποιος νομίζει ότι με γιουρούσι θα καταλάβει τα Ανάκτορά μου, έχει τουλάχιστον μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του! Πλην όμως, ουδείς δικαιούται να παραχαράξει το πείραμα. Τεράστια ευθύνη, ας το σκεφθούν όλοι τους. Αυτό που με προσβάλλει είναι πως και οι δύο θεωρούν δεδομένη την ψήφο μου. Όχι, κ. Πειραματιστές: θα ματώσετε για να την πάρετε. Το καλό είναι ότι το «σύστημα Μεταπολίτευση», ή μάλλον το «σύστημα παλαιοΠΑΣΟΚ», εξαντλήθηκε. Βουλευτάδες, δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές, εφοριακοί, πολεοδόμοι… τελείωσαν. Κάθε ψήφος θα είναι ιδρώτας από εδώ και εμπρός. Κανονίστε την πορεία σας.

Ό

Από την αποκέντρωση στην... συγκέντρωση Η αποψίλωση υπηρεσιών από την ύπαιθρο της Λέσβου και ακόμη περισσότερο από τη Λήμνο, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών αυτών και δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης στις τοπικές κοινωνίες, που αισθάνονται την εγκατάλειψη της Πολιτείας και των φορέων της. Τα χτυπήματα μετά τη δημιουργία του ενός Δήμου-«τέρατος», είναι απανωτά και μάλιστα χωρίς σταματημό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν και την κοινή λογική. Η δε αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι πολλές απ’ αυτές τις κινήσεις γίνονται χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν έντονες αμφισβητήσεις αν απ’ όλα αυτά θα υπάρξει τελικά και δημοσιονομικό όφελος, αν όπως ισχυρίζονται αυτό είναι το ζητούμενο. Ασφαλώς το γεγονός ότι το μισό νησί αντί να εξυπηρετηθεί για παράδειγμα στην Καλλονή, θα πρέπει να μετακινηθεί στη Μυτιλήνη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ταλαιπωρία, τη σπατάλη χρόνου, την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και πολλά άλλα, είναι φαίνεται ψιλά γράμματα και πάντως είναι εκτός προβληματισμού των εμπνευστών αυτών των εν πολλοίς αψυχολόγητων κινήσεων.

Από την αποκέντρωση στην... συγκέντρωση (2) Έτσι από το όραμα της αποκέντρωσης που αποτελούσε την προτεραιότητα και το στόχο όλων των κυβερνήσεων τις προηγούμενες δεκαετίες, οδηγούμαστε σήμερα στην άρον - άρον συγκέντρωση υπηρεσιών και φορέων στην πρωτεύουσα, καταστρέφοντας - αντί να διορθώσουμε τις όποιες υπερβολές - τη δομή που δημιουργήθηκε και που στόχευε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δυστυχώς, οι δρομολογούμενες κινήσεις μετά την αποψίλωση των υπηρεσιών θα προκαλέσουν και να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία γι’ αυτό και την... αποψίλωση των κατοίκων και των δραστηριοτήτων τους από τα χωριά της υπαίθρου και τα μικρότερα νησιά, που θα αναγκαστούν, αν όχι σε εξωτερική, τουλάχιστον σε εσωτερική μετανάστευση, για να μπορούν να καρπωθούν καλύτερα τις όποιες υπηρεσίες έχουν ανάγκη. Εύστοχα ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, εκφράζοντας την απογοήτευσή των συμπολιτών του, βγάζει κραυγή απόγνωσης, μήπως και ταρακουνήσει τους «κρατούντες» και δεν οδηγηθούν τα πράγματα σε τέλμα. Αλίμονο, αν στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής ισοπεδωθούν τα πάντα. Έτσι δε θα αλλάξει ούτε το ψυχολογικό κλίμα - αναγκαίο για να κάνει και η κοινωνία... κουράγια - ούτε μπορεί να πάρει μπρος η... μηχανή για την προσδοκώμενη επανεκκίνησή της. Αν αυτά είναι τα ζητούμενα, ας ξεκολλήσουν απ’ τις εμμονές τους αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, πολλές φορές εμφανιζόμενοι βασιλικότεροι του βασιλέως, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι σε τελική ανάλυση ο νησιωτικός χώρος δεν είναι ηπειρωτική Ελλάδα για να «σηκώνει» τέτοιους ερασιτεχνισμούς χωρίς τραγικές συνέπειες στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας. Ας επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις πριν είναι πολύ αργά. Μα.Μ.

Δηλητηριασμένο το κλίμα Ένα απ’ τα τέσσερα στελέχη που θα πάρουν το λόγο σήμερα το απόγευμα στην πίτα τής Ν.Δ., σχολίαζε χθες το πρωί ότι το κλίμα των μεταξύ τους σχέσεων δεν είναι δα και το ιδανικότερο και όντως υπάρχουν αντιθέσεις. Μάλιστα - όπως έλεγε μεταξύ αστείου και σοβαρού απαντώντας σε υπαινιγμό περί εσωκομματικών μαχαιρωμάτων - «ελπίζω μόνο να μην έχει και τίποτε δηλητηριασμένα κομμάτια η πίτα». Τόσο καλά… ΜΑΡ.ΠΛ.

Νέα αναβολή Την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση απ’ το ΣτΕ των αιτημάτων ακύρωσης που είχαν υποβάλει οι επαγγελματίες του Πλωμαρίου κατά της κατάργησης του ΙΚΑ και της ΔΟΥ Πλωμαρίου. Όμως, επειδή και οι δύο φορείς δήλωσαν απροετοίμαστοι, όπως μας είπε η συμβολαιογράφος Μυρσίνη Στεργιανού - Πατερέλη, το μεν θέμα για το ΙΚΑ θα εκδικαστεί στις 14 Φεβρουαρίου, η δε υπόθεση για τη ΔΟΥ, στα τέλη Μαΐου. Συνήγορος των Πλωμαριτών έχει αναλάβει ο καταγόμενος απ’ το Μεγαλοχώρι δικηγόρος Αθηνών Δημήτρης Σκαρίπας, που ενημερώνει τους πατριώτες του για τις εξελίξεις. ΜΑΡ.ΠΛ.

Θέρμανση σχολείων Τις τελευταίες ημέρες μπήκε στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Δήμου Λέσβου ο κωδικός των χρημάτων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Παναγιώτη Ζαφειρίου, για το ποσό των 167 χιλ. ευρώ, που αφορά στην τέταρτη δόση λειτουργικών εξόδων για το 2012. Εντός των ημερών αναμένεται να μπει και το ίδιο το ποσό, ενώ ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε θα έρθει η πρώτη δόση τού 2013. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρίου, μέχρι στιγμής οι ανάγκες των σχολείων καλύπτονται και δεν έχει μείνει κάποιο σχολείο χωρίς πετρέλαιο, αν και οι καυστήρες καίνε μόνο λίγες ώρες κάθε μέρα. Β.Χρ.

Απεργία από την Π.Ν.Ο. Η Π.Ν.Ο. ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε 48ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου. Η κορυφαία οργάνωση των ναυτικών αντιδρά στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και τον κλάδο της ακτοπλοΐας. Ν.Μ.

* Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου.


4

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, μιλά στο «Ε»

Aπό το λάκκο των...

νας απ’ τους πρώτους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχουν «πολιτογραφηθεί» εδώ και δεκαετίες στην πράξη Μυτιληνιοί, με πρώτη επαφή δε με τη Λέσβο την εργασιακή σχέση με το τότε Υπουργείο Αιγαίου, ο Γιάννης Σπιλάνης επέστρεψε σ’ αυτό, συμπληρώνοντας μάλιστα πριν από λίγες μέρες, έξι μήνες στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και ακολουθεί, κάνει μια πρώτη αποτίμηση αυτής της περιόδου, στην οποία και κυριαρχεί ο φιλόδοξος στόχος να εφαρμοστεί νησιωτική πολιτική. Μπορεί, όπως επισημαίνει ο κ. Σπιλάνης, τα πράγματα πλέον σε μια τέτοια κατεύθυνση να είναι καλύτερα απ’ ό,τι πριν 20 χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ομοίως εύκολη δε διαφαίνεται και η μετάβαση της Γενικής Γραμματείας σε μια νέα εποχή, όπου ως βασικό αντικείμενο θα έχει την ανάληψη επιτελικού ρόλου στη νησιωτική ανάπτυξη, ενώ δεν αποκλείει ο κ. Σπιλάνης και το ενδεχόμενο «αναδιάταξης» των δυνάμεών της. Απ’ τη συνέντευξη δε θα μπορούσε να απουσιάζουν και τα σχόλια για την κυβερνητική συμμετοχή τής ΔΗΜΑΡ, στην οποία ο κ. Σπιλάνης, μαζί με πλήθος εποικοδομητικών προτάσεων, βλέπει και κάποια λάθη, τονίζοντας με έμφαση ότι «λάθη δεν κάνουν μόνο οι πεθαμένοι και αυτοί που έχουν επιλέξει συνειδητά το ρόλο αυτού που πετροβολά χωρίς να προτείνει». νη ώστε να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη των νησιών, που είναι το ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ μικρό μέγεθος, η απομόΜε τη συμπλήρωση έξι νωση και η περιφερειακόμηνών απ’ την ανάληψη τητα και το ιδιαίτερο, αλτων καθηκόντων σας στη λά ευαίσθητο φυσικό και θέση του γενικού γραμ- πολιτιστικό περιβάλλον. ματέα, πώς αποτιμάτε το Για το λόγο αυτό προτείπρώτο διάστημα της θη- ναμε μια στρατηγική που τείας σας; Θεωρείτε ότι βασίζεται στο τρίπτυχο: μπήκαν ή μπαίνουν οι βά- ποιοτικά, πράσινα και ίσεις για τους στόχους σων ευκαιριών νησιά.

Λεόντων Έ

Αναπνέοντας τον αέρα της ουτοπίας! ο δίκτυο υπάρχει! Μιλάω για ένα τεράστιο καλωδιακό πλέγμα τρομακτικά απλωμένο σε ολόκληρο τον κόσμο, που το διατρέχει απίστευτος όγκος πληροφοριών. Καταλάβατε φυσικά ότι αναφέρομαι στο διαδίκτυο ή πιο ελληνικά, για να καταλαβαινόμαστε, στο ίντερνετ! Με τις διάφορες διακηρύξεις για απόλυτη ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο, δημιουργείται η εντύπωση πως μιλάμε για το βασίλειο της ελεύθερης πληροφορίας... Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Είναι βέβαια γεγονός ότι το διαδίκτυο προσφέρει σήμερα οικουμενικό βήμα σε ομάδες που αποκλείονται από τα άλλα μέσα και κατά συνέπεια θα έμεναν φιμωμένες. Αυτή άλλωστε η αμεσότητα και καθολικότητα που προσφέρει στην επικοινωνία, φαίνεται να είναι ο μοναδικός δικαιολογητικός λόγος της χρήσης του. Ωστόσο, τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικά και μάλιστα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Το ψεύδος της ίσης δικτυακής κοινωνίας καταρρίπτεται με διάφορους τρόπους, χωρίς να χρειάζεται καν να αναφερθώ στη διάκριση ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν οικονομική δυνατότητα πρόσβασης και σ’ αυτούς που δεν έχουν. Ωστόσο η πιθανότητα μιας μελλοντικής παροχής διαρκούς και δωρεάν πρόσβασης στο δίκτυο σε όλους, μάλλον πρέπει να μας τρομάζει! Ένα μεγάλο ψέμα είναι ότι «το διαδίκτυο δεν ανήκει σε κανέναν». Η εντύπωση αυτή δημιουργείται από το κατακερματισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς που συνθέτουν οι κατά τόπους πάροχοι δικτυακών υπηρεσιών, καθώς και από το γεγονός ότι το δίκτυο πρωτοσχεδιάστηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των ιδιωτών, χωρίς να γίνει γνωστή κάποια σχετική συμφωνία... Πίσω όμως από όλη τη σχετική μυθολογία, βρίσκονται πέντε μεγάλες πολυεθνικές (ΑΤ&Τ, Βritish Τelecom, ΜCΙ, GTC World Com) που ελέγχουν αποκλειστικά τις δορυφορικές συνδέσεις, παίζοντας το παιχνίδι του ολιγοπωλίου! Το ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία γενική «ανοχή» στη διακίνηση της πληροφορίας δε σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει και στο μέλλον. Ήδη στη Γερμανία και στις ΗΠΑ γίνονται προσπάθειες για λογοκρισία στο διαδίκτυο, με πρόσχημα την παιδική πορνεία και την... τρομοκρατία. Και όσο αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε θεσμικό επίπεδο από κρατικούς φορείς, τα πράγματα είναι χαλαρά, ίσως και λίγο γελοία, καθώς οι εταιρείες στέκονται στον... φιλελεύθερο αντίποδα, απαιτώντας την ελεύθερη έκφραση των πελατών τους!!! Όταν όμως η λογοκρισία λειτουργήσει αντανακλαστικά σα μηχανισμός αυτοσυντήρησης αυτών των ίδιων εταιρειών, τότε ο ολοκληρωτικός έλεγχος θα καταδείξει τη φαινομενικότητα της «δικτυακής ελευθερίας»... Όσο μάλιστα αυξάνεται η χρησιμοποίηση του διαδικτύου και στη διακίνηση αγαθών, οι πληροφορίες είναι τόσο πολλές ώστε να καθίστανται ανεξέλεγκτες, η δικτυακή ελευθερία και ισότητα τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, εξ αιτίας ενός άλλου καθοριστικού μεγέθους: του «πληροφοριακού θορύβου». Πρόκειται για την αδυναμία εύρεσης των ζητούμενων στοιχείων από ένα γενικότερο σύνολο πληροφοριών εξ αιτίας του αυξανόμενου όγκου του συνόλου των πληροφοριών. Τάξη στην αναζήτηση υποτίθεται πως προσπαθούν να βάλουν κάποιες εταιρείες που προσφέρουν τις δικτυακές τους σελίδες γι’ αυτόν το σκοπό. Κανείς όμως δεν εγγυάται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων μιας έρευνας μέσα από αυτές τις σελίδες, καθώς αυτά τα αποτελέσματα είναι συχνά παραπλανητικά (ίσως από αντικειμενική αδυναμία, ίσως εσκεμμένα). Το δικαίωμα έκφρασης μπορεί να μείνει λοιπόν εντελώς άδειο από οποιαδήποτε νοηματοδότηση. Ο λόγος, λοιπόν, για δικτυακή ισότητα μοιάζει με το αναφαίρετο δικαίωμα όλων να κοιμούνται σε χαρτόκουτο στο υπόστεγο του λιμανιού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να προτιμούν τις ιδιόκτητες βίλλες τους. Πώς να το κάνουμε, είναι ζήτημα... γούστου! Μας αρέσει ή όχι, το διαδίκτυο είναι ο νέος μαζικός τρόπος επικοινωνίας! Στο κοντινό μέλλον μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας. Η ενοποίηση όλων των γνωστών μαζικών μέσων επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε ένα «κουτί», προκύπτει νομοτελειακά: πιο πλούσιο από το τηλέφωνο, πιο γρήγορο από το ταχυδρομείο, πιο ζωντανό από την τηλεόραση! Πρόκειται πραγματικά για ένα μέσο τόσο πλήρες και με τέτοιες δυνατότητες ολοκληρωτικής επιβολής, που θα το ζήλευε ο κάθε κυρίαρχος στην ιστορία της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να ξέρει τι μορφές επιβολής θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και ποια μορφή θα έχουν οι αγώνες ενάντια στις μορφές αυτές! Μέσα από το διαδικτυακό λάκκο των λεόντων, προτείνουμε, καλύτερα να εμπιστευόμαστε την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και να στρεφόμαστε στο πραγματικό γήπεδό μας, την κοινωνία της καθημερινής πραγματικότητας, και όχι την κοινωνία της τηλεδιασύνδεσης και της εικονικής πραγματικότητας...

T

O Δανιήλ

που έχετε θέσει συνολικά ως πολιτική ηγεσία; «Ο βασικός στόχος για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νησιωτικής πολιτικής για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτός ο στόχος περιλαμβανόταν τόσο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, την οποία και εκπροσωπώ, όσο και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του περασμένου Ιουλίου. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος με πολλούς αποδέκτες: πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να οριστεί το περιεχόμενο της νησιωτικής πολιτικής. Πολλοί, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο, πιστεύουν λανθασμένα ότι νησιωτική πολιτική είναι απλά περισσότερα χρήματα για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως αυτά που κατασκευάζονται στην ηπειρωτική χώρα. Χωρίς να υποστηρίζει κανείς ότι δε χρειάζονται έργα υποδομής, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να καθοριστεί η αναπτυξιακή στρατηγική για το νησιωτικό χώρο, που δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, πρέπει να είναι διαφοροποιημέ-

Όλα είναι διαφορετικά…

»Το δεύτερο εξίσου καθοριστικό στοιχείο είναι η αναγκαιότητα της χωρικής διαφοροποίησης των τομεακών πολιτικών. Για παράδειγμα, η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται στα νησιά, δεν μπορεί να έχει το ίδιο περιεχόμενο με αυτή που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική πεδινή χώρα και έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν μπορεί απλά γιατί στα νησιά δεν υπάρχουν ούτε πεδινές εκτάσεις, ούτε αφθονία νερού για να υπάρξουν εντατικές καλλιέργειες που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα μειώνουν το κόστος παραγωγής. Επομένως χρειάζονται ειδικές θεσμικές ρυθμίσεις για την υποστήριξη της παραγωγής προϊόντων που θα διακρίνονται για την ποιότητά τους και με αυτή θα βρίσκουν θέση στην αγορά. Διαφοροποιήσεις δε χρειάζονται μόνο στην αγροτική πολιτική, αλλά και στην τουριστική πολιτική, στις πολιτικές υγείας, διά βίου εκπαίδευσης, ενέργειας, περιβάλλοντος, οργάνωσης υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος κ.λπ.. Να υπογραμμίσω εδώ ότι δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το περιεχόμενο π.χ. της αγροτι-

κής πολιτικής που θα είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα νησιά, δηλαδή θα επέτρεπε στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιών να έχουν ικανοποιητικά εισοδήματα, ή της πολιτικής για τις Μ.Μ.Ε. (μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις) που θα επέτρεπε την ύπαρξη ανταγωνιστικών νησιωτικών επιχειρήσεων.

… με κόστος »Το τρίτο και όχι μικρότερης σημασίας στοιχείο είναι το “κόστος νησιωτικότητας”, δηλαδή να γίνει κατανοητό ότι η λειτουργία επιχειρήσεων, η κατασκευή έργων και η παροχή υπηρεσιών στο νησιωτικό χώρο ισοδύναμων με ό,τι παρέχεται στον ηπειρωτικό (ώστε να εξασφαλιστεί ίδιο επίπεδο ελκυστικότητας για κατοίκους και υπηρεσίες) έχει υψηλότερο κόστος για το κράτος, για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά: για παράδειγμα η κατασκευή ενός λιμανιού σε ένα νησί απαιτεί περισσότερα χρήματα και πιθανόν θα κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί ένα μικρό πληθυσμό. Όμως είναι απαραίτητο έργο και για το μικρότερο νησί, για να εξασφαλίσει τη σύνδεσή του με τα άλλα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Ένα άλλο παράδειγμα: αν ο πληθυσμός των νησιών του Αιγαίου (περίπου 600.000 άτομα) ήταν συγκεντρωμένος σε μια ηπειρωτική περιοχή ή αποτελούσε τμήμα μια μεγαλούπολης, θα είχε ανάγκη για ένα αεροδρόμιο, ενώ τώρα έχει 16 (!!!) που πρέπει να λειτουργούν χειμώνα - καλοκαίρι ανεξαρτήτως της κίνησης που έχουν, θα είχε ένα σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, ένα δίκτυο ενέργειας, αλλά έχει ανάγκη τουλάχιστον ένα ανά νησί, των οποίων η λειτουργία και η συντήρηση έχει πολύ υψηλότερο κόστος. Τα παραδείγματα είναι πολλά και καλύπτουν όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής ζωής και απαιτούν διαφορετικό σχεδιασμό και περισσότερους πόρους. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά, έχουν υψηλότερο κόστος λειτουργίας, ενώ οι κάτοικοι υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Η μικρή αγορά είναι η βασική αιτία.» Θεωρείτε πως αυτά τα ζητήματα τα γνωρίζουν πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι νησιώτες; «Όλα τα παραπάνω πρέπει σίγουρα να γίνουν κα-

τανοητά τόσο στους νησιώτες, που δεν πρέπει να ζητούν αντίστοιχα έργα με εκείνα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά έργα και υπηρεσίες ισοδύναμου αποτελέσματος προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, όσο και στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, που πρέπει να πεισθούν για την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, που θα πρέπει να έχει τρεις πτυχές: διαφορετική αναπτυξιακή στρατηγική, διαφοροποίηση στις τομεακές πολιτικές και υψηλότερη χρηματοδότηση, για να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου. Θα σας ομολογήσω ότι αν και ο στόχος αυτός δεν υλοποιείται εύκολα γιατί προσκρούει σε δεδομένες αντιλήψεις και έλλειψη κατανόησης της “νησιωτικότητας” και των επιπτώσεών της, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι 20 χρόνια νωρίτερα. Μπορώ να υπογραμμίσω ότι οι συνάδελφοί μου στα άλλα υπουργεία κατανοούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις ιδιαιτερότητες που περιέγραψα προηγουμένως και εμφανίζονται πρόθυμοι να υιοθετήσουν διαφοροποιημένες πολιτικές. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των πολιτικών που θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε, δε θα αργήσουν να γίνουν απτά στους πολίτες των νησιών.» Σε διοικητικό επίπεδο, σ’ ό,τι αφορά στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα υπάρξουν αλλαγές και ποιου χαρακτήρα; «Αυτή την περίοδο, όπως θα ξέρετε, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας πριν την εισαγωγή του στη Βουλή ένα σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρεις σημαντικές διατάξεις που αφορούν τη Γραμματεία. Η πρώτη αφορά τη ρήτρα νησιωτικότητας, δηλαδή την εξέταση των επιπτώσεων των νομοθετικών ρυθμίσεων της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στα νησιά και στην πρόταση διατάξεων στις κλαδικές πολιτικές, που να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η δεύτερη αφορά στη σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, δηλαδή του οργάνου που θα επεξεργάζεται το περιεχόμενο της στρατηγικής, των κλαδικών πολιτικών και


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

5

«Προτεραιότητα η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής» αναπτυξιακών προγραμμάτων για το νησιωτικό χώρο, με τη συμμετοχή κεντρικών και περιφερειακών φορέων. Η τρίτη αφορά στη μεταφορά του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής που ιδρύθηκε με το νόμο του “Καλλικράτη”, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αναλαμβάνει την ευθύνη της ίδρυσης και λειτουργίας του με την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τις προτάσεις μας αυτές μαζί με το στρατηγικό και επιχειρησιακό μας σχέδιο τις παρουσιάσαμε στους βουλευτές όλων των νησιωτικών περιοχών της χώρας και έτυχαν θετικής υποδοχής, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης. Πι-

στεύω ότι θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο και σύντομα θα μπουν στην εφαρμογή.

Ισχυρή Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής »Για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής χρειάζεται και η αναδιάταξη της Γραμματείας. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο μας έχει προτείνει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αυτή την περίοδο αξιολογεί όλες τις κρατικές δομές, τη δημιουργία μιας ισχυρής Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής, που θα έχει την αρμοδιότητα για τη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής αυτής. Στην πράξη θα δούμε αν θα χρειαστεί ενίσχυση και σε εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτε-

ρες προκλήσεις που σας περιέγραψα. Εκτιμάτε ότι μπορεί ως υπηρεσιακή μονάδα - που, ας μην ξεχνάμε, διαθέτει ένα αξιόλογο και αριθμητικά ικανό σε μέγεθος επιστημονικό προσωπικό, αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπηρετούν 27 μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων - να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε νέους ρόλους, όπως για παράδειγμα η εποπτεία της άσκησης νησιωτικών πολιτικών ή η ένταξη και υλοποίηση έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο; «Πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ ότι ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας δεν είναι να υποκαταστήσει τους άλλους φορείς που υλοποιούν έργα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υ-

Σχολιάζει και το δύσκολο παιχνίδι της Δημοκρατίας το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ

«Λάθη δεν κάνουν μόνο οι πεθαμένοι...» ο γεγονός ότι έχει τύχει σε κάποια παιχνίδι της Δημοκρατίας: υπάρχουν ζητήματα να διαφοροποιηθείτε δη- πλειοψηφίες και μειοψηφίες και η Τμοσίως απ’ τον πολιτικό σας χώρο, π.χ. στο θέμα της «Αιγαίας Ζεύξης», έχει επηρεάσει τις σχέσεις σας με τους συντρόφους σας; Νιώσατε ως κυβερνητικό στέλεχος αναγκασμένος να λειτουργήσετε διαφορετικά απ’ ό,τι ως πανεπιστημιακός; Έχετε γενικά αισθανθεί πως κάνατε υποχωρήσεις, έστω και αμελητέες, για τις απαιτήσεις της θέσης σας, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο; «Κατ’ αρχάς ένα κυβερνητικό στέλεχος έχει εντελώς διαφορετικό ρόλο από έναν πανεπιστημιακό: ο δεύτερος ερευνά και διδάσκει ένα αντικείμενο, ενώ ο πρώτος πρέπει να διοικήσει ένα σύνολο ατόμων για να υλοποιήσει μια πολιτική, πείθοντας ταυτόχρονα τους πολίτες. Το ευτύχημα στην περίπτωση τη δική μου είναι ότι είχα μελετήσει τις περισσότερες πτυχές της νησιωτικής πολιτικής που πρέπει τώρα να εφαρμόσω και αυτό διευκολύνει το έργο μου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη σύλληψη και στην επεξεργασία της πολιτικής. Η εφαρμογή της έχει να αντιμετωπίσει πολλές παραμέτρους, που συνδέονται κυρίως με τα προβλήματα του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, αλλά και τις φοβερές αδυναμίες του επιχειρηματικού κόσμου που μένει προσκολλημένος στο παρελθόν (στο εύκολο κέρδος, κυρίως σε βάρος του κράτους και των συμπολιτών μας) και δυσκολεύεται να δεχθεί την καινοτομία, που είναι προϋπόθεση για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Δεν έχω μεταβάλει τις απόψεις για να προσαρμοστώ στα νέα μου καθήκοντα. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι οι απόψεις μου υιοθετούνται πάντα ή εύκολα. Αλλά αυτό είναι το δύσκολο

πρόκληση είναι να πείσεις τους πολλούς και όχι να επιβάλεις την άποψή σου με τη βία. Θεωρώ ότι έχω δικαιωθεί για πολλές από τις απόψεις μου, τόσο στον πανεπιστημιακό χώρο, όσο και στην πολιτική.» Σ’ αυτόν το μισό χρόνο του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, πώς βλέπετε οι πολίτες να βαθμολογούν τη Δημοκρατική Αριστερά και τη στάση της απέναντι στα μεγάλα θέματα της χώρας; Εσείς βάζετε θετικό πρόσημο στο σύνολο των επιλογών του κόμματος; «Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν κυβερνά η Δημοκρατική Αριστερά τη χώρα και ούτε συμμετέχει σε μια αριστερή κυβέρνηση όπως θα ήθελε. Επομένως δεν πρέπει να ταυτίζουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις με τις επιλογές τής ΔΗΜΑΡ. Ο λαός έδωσε μια συγκεκριμένη πλειοψηφία στη χώρα, με μια εντολή: παραμονή στην Ευρώπη και στο Ευρώ, με δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά σταδιακή απεξάρτηση από τα μνημόνια με εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών. Στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης στην οποία συμμετέχουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συσσωρευμένες παθογένειες του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που έχτισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μέσα σε μια πρωτόγνωρη κρίση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ έχει πετύχει πολλά (αρκεί να είναι κάποιος αντικειμενικός κριτής των γεγονότων) και έχει προτείνει πολλά περισσότερα, που δεν υιοθετήθηκαν. Προφανώς υπάρχουν και αδυναμίες και λάθη. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι πεθαμένοι και αυτοί που έχουν επιλέξει συνειδητά το ρόλο αυτού που πετροβολά χωρίς να προτείνει.»

πάρχουν “διανησιωτικά” έργα, αλλά το σύνολο των έργων αφορούν ένα και μόνο νησί, είναι έργα τοπικού χαρακτήρα. Επομένως, οι δήμοι έχουν τον κύριο ρόλο για την κατασκευή τους, ενώ οι περιφέρειες με τις υπηρεσίες τους έχουν την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και ένταξης στα προγράμματα έργων, αλλά και της υλοποίησης έργων στα μικρότερα νησιά που δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα αφού δεν έχουν επαρκείς για το σκοπό αυτό τεχνικές υπηρεσίες. Ο ρόλος τής Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. είναι επιτελικός και εστιάζεται στην κατάστρωση και υλοποίηση νησιωτικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να παρέμβει για να αντιμετωπίσει προβλήματα που είναι απόρροια της νησιωτικότητας, αλλά και να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών όπως αναλυτικά περιγράφηκαν ήδη. Το ποιες θα είναι οι μελλοντικές ανάγκες δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν τώρα. πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέες αρμοδιότητες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής θα συνδράμουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις όπου χρειαστεί. Τέλος, στην πλειοψηφία τους οι μηχανικοί που υπηρετούν στη Γ.Γ., απασχολούνται μέχρι τώρα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, που έχει ως κύρια αποστολή την εφαρμογή στα νησιά της εθνικής πολιτικής για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα διατηρητέα κτήρια, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του πλούτου των νησιών, που πρέπει να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Πιθανή αναδιάταξη των “δυνάμεων” αυτών δεν πρέπει να αποκλειστεί.» Αλήθεια, στις αρχές του φθινοπώρου είχατε αναλάβει πρωτοβουλία για την εμπλοκή του

συνόλου των υπηρεσιών της Γραμματείας στην κατάρτιση νησιωτικής αναπτυξιακής πρότασης στο Ε΄ Κ.Π.Σ.. Έχει προχωρήσει ο όλος σχεδιασμός; «Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, και παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας μαζί με τον ευρύτερο στρατηγικό μας σχεδιασμό, τόσο στα συναρμόδια υπουργεία, όσο και στους φορείς των νησιών στο Συνέδριο που οργανώσαμε στις 10 Δεκεμβρίου στον Πειραιά. Σήμερα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση του σχεδιασμού αυτού, όπου η Γραμματεία έχει ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης να συντονίσει την εκπόνηση των σχεδίων που θα αποτελούν προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί η χώρα μας στην επόμενη προγραμματική περίοδο σε κρίσιμους για τα νησιά τομείς, όπως τους προσδιορίσαμε στην πρώτη φάση: την καινοτομία και την ψηφιακή ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη διαχείριση κινδύνων, το ανθρώπινο

δυναμικό και τη διά βίου μάθηση κ.λπ.. Οι ενδείξεις που υπάρχουν από τις μέχρι σήμερα επαφές δείχνουν ότι έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα τόσο για την ύπαρξη της νησιωτικής διάστασης σε κάθε κλαδική πολιτική, όσο και του συντονισμού της από ένα φορέα που δεν μπορεί παρά να είναι η Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π..» Αναφορικά με το κυρίαρχο ζήτημα, που αποτελεί εξ αρχής και προσωπικό σας στόχο, θα χαρακτηρίζατε φιλόδοξη την προοπτική της άμεσης εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών; Έχουν ωριμάσει, πιστεύετε, οι συνθήκες για να υλοποιηθούν ό,τι προτείνατε με συνέπεια, χρόνια τώρα, και ως πανεπιστημιακός, ή νομίζετε πως θα αργήσουν πολύ ακόμη οι νησιωτικές κοινωνίες να τύχουν και πρακτικά της αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων τους; «Όπως έχω πει, η εκπόνηση και εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος στόσυνέχεια στη ΣEΛ. 23


EI∆HΣEIΣ

6

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Έντονες αντιδράσεις και από τη Σάμο για τα νέα δρομολόγια της ΝΕΛ

Ζητείται πλοίο για Θεσσαλονίκη τoυ NIKOY MANABH ε «βαριά καρδιά» το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέκρινε τα τροποποιημένα δρομολόγια του «Μυτιλήνη» και του «Ταξιάρχης» τής ΝΕΛ στις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, κι αυτό διότι οι ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων απέχουν πολύ από το να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό. Χαρακτηριστικά, χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, μας έλεγε ότι είναι προφανές πως δεν εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό όταν αναχωρεί στις 7:00 το πρωί το «Ταξιάρχης» από το λιμάνι του Λαυρίου. Ωστόσο το Υπουργείο αποδέχθηκε αυτή την κατάσταση, πιθανότατα επειδή δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση. Άλλωστε η ΝΕΛ ζήτησε να αποδρομολογηθούν τα πλοία την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η ετήσια ακινησία τους. Μετά την έγκριση που έλαβε η ΝΕΛ, έδωσε στη δημοσιότητα τα τροποποιημένα δρομολόγια των πλοίων της, τα οποία ισχύουν έως τις 13 Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τη λήξη της ετήσιας ακινησίας των «Θεόφιλος» και «European Express». Επίσης εκτός δρομολογίων έχει βγει και το «Aqua Maria», έως τις 26 Φεβρουαρίου. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη

Μ

γραμμή Λαύριο - Ψαρά Μεστά (Χίος). Από τα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, ακάλυπτο παραμένει το δρομολόγιο Μυτιλήνη Μύρινα - Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ενημέρωσε το ΣΕΕΝ για το κενό που έχει δημιουργηθεί και αναμένει την απάντησή του. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν μία, είτε το «Blue Star Patmos» είτε το «Νήσος Μύκονος» (έχει αντικαταστήσει προσωρινά το «Νήσος Χίος») να αναλάβουν την εξυπηρέτηση της γραμμής. Όμως έως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε θετική απάντηση από την πλευρά των δύο εταιρειών.

Αντιδράσεων συνέχεια Η τροποποίηση των δρομολογίων της ΝΕΛ έφερε αντιδράσεις και από τα νησιά του Νομού Σάμου. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο αντιπεριφερειάρχης

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα δρομολόγια των πλοίων αναφέρει πως μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί ότι εξυπηρετούν τα νησιά. «Ένα και μοναδικό πλοίο με προσέγγιση στο τελευταίο τριήμερο κάθε εβδομάδας στα νησιά μας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την εμπορική και μεταφορική κίνηση από και προς τον Πειραιά, αλλά αντιθέτως διαταράσσει όλη την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής μας. Οι πολίτες, ο εμπορικός κόσμος της Σάμου, οι μεταφορικές εταιρείες και οι τοπικές αρχές διαμαρτύρονται για την έγκριση τέτοιου είδους προγραμμάτων πλόων, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις εξαγγελίες εκ μέρους σας και τις διατυπωμένες προθέσεις σας σχετικά με την αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για την

καθημερινή εξυπηρέτηση των νησιών μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεικνύει την προχειρότητα σχεδιασμού, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών, καθότι για άλλη μία φορά τα νησιά μας αντιμετωπίζονται μόνο σα συντελεστές και παράμετροι της επιδοματικής πολιτικής», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης. Αν μάλιστα προκύψει και κάποιο απαγορευτικό, τα νησιά του Νομού Σάμου θα ξεμένουν ως και μια ολόκληρη εβδομάδα από ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι αντιδράσεις από τη Σάμο έρχονται να προστεθούν στις έντονες αντιδράσεις από τη Λήμνο για την ταυτόχρονη αποδρομολόγηση των τριών πλοίων τής ΝΕΛ. Από την πλευρά τής ΝΕΛ, ως χθες το απόγευμα δεν υπήρξε καμμία αντίδραση πέραν της επίσημης ανακοίνωσης των τροποποιημένων δρομολογίων. nman@emprosnet.gr

Πρόταση απ’ την Τοπική Κοινότητα Ιππείου για το λιμανάκι

Τι χρειάζεται το Ντίπι ε έγγραφό της στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, η Τοπική Κοινότητα M Ιππείου κατέθεσε, σε συνέχεια και της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για τα λιμάνια των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η βελτίωση, πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Ντιπίου. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του χωριού, Προκόπης Σινάνης, απέστειλε στον Κώστα Κορδώνη τα αιτήματα των

επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της περιοχής που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, συμφωνήθηκε να αποσταλούν άμεσα οι προτάσεις στον Κώστα Μουτζούρη, για τη δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών. Οι προτάσεις αφορούν σε επέκταση του λιμενοβραχίονα για προστασία από βόρειους και βορειοανατολικούς

ανέμους, την ενίσχυση της θωράκισης του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα µε φυσικούς ογκόλιθους και την κατασκευή κρηπιδώματος στο εσωτερικό του, την επισκευή κολώνων ηλεκτροφωτισμού της χερσαίας ζώνης, την κατασκευή γλίστρας αλλά και πλωτής εξέδρας εντός του λιμένα, καθώς και σε εκσκαφές σε ορισμένα σημεία της λιμενολεκάνης. Τέλος, προτείνεται να εκπονηθεί μελέτη για την ανάπλαση του χερσαίου χώρου του λιμένα.

Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών:

«Δημόσιο αγαθό οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις» προηγούμενες ημέρες, το Δίκτυο ΜιTτουιςκρών Νησιών παρουσίασε τις προτάσεις για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της χώρας. Κατά την παρουσίαση, ο πρόεδρος του Δικτύου, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, τόνισε πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι δημόσιο αγαθό, θέμα εθνικής ασφάλειας και βασικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου. Ειδικότερα, το Δίκτυο ζητάει τη θεσμική κατοχύρωση του ελάχιστου δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου ανά νησί και την εξασφάλιση της λειτουργίας του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους των μικρών νησιών, αλλά και όλους τους Έλληνες φίλους των νησιών, σε τούτη τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία να σταθούν δίπλα σε όσους δήμους παλεύουν για την επίλυση του ακτοπλοϊκού τους προβλήματος. Στο θέμα αυτό, ο Δήμος Λειψών δήλωσε ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης της θεσμικής αυτής πρωτοβουλίας, ο Δήμος είναι έτοιμος να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κατά την άποψη του Δικτύου, τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες του ακτοπλοϊκού ζητήματος. Ο πρώτος (τον οποίο ήδη αναφέραμε) είναι η κατοχύρωση ελαχίστου δημοσίου συγκοινωνιακού δικτύου ανά νησί και η εξασφάλιση της λειτουργίας του. Ο δεύτερος είναι η πλοιοκτησία. Τα πλοία που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο περνούν αργά αλλά σταθερά στα χέρια Ιταλών, Τούρκων και ξένων τραπεζών. Ο τρίτος πυλώνας είναι οι επιχειρήσεις διαχείρισης των πλοίων, και στο ζήτημα αυτό πρέπει να υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός. Ο τέταρτος πυλώνας είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε ότι είναι ζήτημα χρόνου η εφαρμογή του, η οποία θα εξασφαλίσει μόνιμα φθηνό εισιτήριο στα μικρά νησιά μας. Το Δίκτυο ζητάει από την Πολιτεία: - Το 30% του πλεονάσματος της χώρας μας (από το συνολικό 70% που θα μπορεί να διαχειρίζεται) να πηγαίνει στη νησιωτικότητα. Άμεση θεσμική κατοχύρωσή του. - Δημιουργία κοινού φορέα επίβλεψης και χρηματοδότησης των μεταφορών της χώρας μας, τόσο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, όσο και για τις συμπληρωματικές συγκοινωνίες ξηράς και αέρος. - Άμεση προώθηση στη Βουλή του νόμου για τα υδροπλάνα. - Οικονομικές επιδοτήσις της εργασίας στα πλοία, όπως ισχύει στο ΙΚΑ και στο ταμείο ΟΑΕΕ. - Μηδενικό Φ.Π.Α. στην ακτοπλοΐα και θέσπιση ρήτρας καυσίμων. - Επανασχεδιασμός όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της χώρας (καθώς επίσης και δημιουργία γραμμών κορμού και ακτινωτών γραμμών, όπου αυτές είναι εφικτές). Τέλος, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών θεωρεί ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση το σχέδιο νόμου για την ακτοπλοΐα, σημειώνοντας ότι διορθώνει ορισμένες από τις παθογένειες του παρελθόντος. N.M.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Αναγνωρίστηκε το πτώμα 46χρονης απ’ τη Λέσβο, που εντοπίστηκε στον αριστερό λιμενοβραχίονα της Μυτιλήνης Τα αίτια θανάτου εξετάζει ο ιατροδικαστής

Άλλη μια αυτοκτονία; Στον τόπο που εντοπίστηκε η σορός τής Δ.Α.

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ υο μήνες μετά τον τραγικό επίλογο που έδωσε στη ζωή της νεαρή Μυτιληνιά πέφτοντας απ’ το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην προκυμαία, χθες βρέθηκε νεκρή λίγα μέτρα πιο μακριά, στα βράχια του αριστερού λιμενοβραχίονα, τα γνωστά «μπλόκια» της Μυτιλήνης, ακόμη μια 46χρονη γυναίκα, που λίγες ώρες αργότερα αναγνωρίστηκε απ’ το σύζυγό της, ο οποίος και είχε δηλώσει το βράδυ της Πέμπτης στην Αστυνομία την εξαφάνισή της. Οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, αλλά για αυτοκτονία, κάτι που αναμένεται σήμερα να προσδιορίσει ο ιατροδικαστής. Σήμερα πρόκειται να γίνει η νεκροψία - νεκροτομή για να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια, όπως είπε στο «Ε» ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας, που ήταν στο σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το πτώμα τής Δ.Α. χθες το πρωί.

Δ

Το περιστατικό Τη σορό της 46χρονης είδαν νωρίς το πρωινό της Παρασκευής πάνω στα βράχια, πολίτες που έκαναν περίπατο στον αριστερό λιμενοβραχίονα της Μυτιλήνης. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και έσπευσαν στην περιοχή λιμενικοί, στη συνέχεια οι άνδρες της Αστυνομίας και λίγο αργότερα και ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ, προκειμένου να περισυλλεχθεί και να

Μεταφέροντας το άψυχο σώμα για αναγνώριση και νεκροψία

μεταφερθεί το πτώμα στο Νοσοκομείο για αναγνώριση και νεκροψία - νεκροτομή. Η γυναίκα φορούσε μόνο κάλτσες και στηθόδεσμο, ενώ τα ρούχα της βρήκαν οι λιμενικοί κοντά στα βράχια λίγο πιο πέρα. Ο σύζυγος της 46χρονης είχε δηλώσει την εξαφάνισή της το βράδυ της Πέμπτης στην Αστυνομία. Ειδικότερα, ο Ι.Λ. είπε ότι έφυγε από το σπίτι στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου, χωρίς χρήματα και δεν είχε πάρει μαζί της ούτε το κινητό της. Δήλωσε τα στοιχεία της ταυτότητάς της, έκανε την περιγραφή της, είπε ότι φορούσε ένα μπεζ μπουφάν, ενώ προσέθεσε ότι η σύζυγός του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα από καιρό - σύμφωνα με πληροφορίες, από τότε που στενό συγγενικό της πρόσωπο είχε πέσει θύμα θανατηφόρου τροχαίου.

Ο εντοπισμός Μόλις έγινε γνωστό στην Αστυνομία ότι βρέθηκε πτώμα στο λιμάνι, ενημέρωσε το Λιμεναρχείο για τη συγκεκριμένη εξαφάνιση. Η περιγραφή που είχε κάνει ο Ι.Λ. στις Αρχές μία μέρα πριν βρουν τη γυναίκα του νεκρή, σε συνδυασμό με την αναφορά του στο πανωφόρι της συζύγου του, ήταν τα στοιχεία εκείνα που έκαναν λιμενικούς και αστυνομικούς να είναι σχεδόν σίγουροι, από την αρχή ότι η δήλωση της εξαφάνισης και η σορός που εντοπίστηκε έχουν να κάνουν με ένα πρόσωπο, αυτό τής

Δ.Α.. Στη συνέχεια, οι Αρχές ειδοποίησαν το σύζυγο, για να γίνει λίγο αργότερα η αναγνώριση του πτώματος. Ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Βόμβας, μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε ότι το σώμα της 46χρονης δεν έφερε τραύματα στο θώρακα και τον υπόλοιπο κορμό, αλλά στα άνω άκρα και το πρόσωπο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν έγιναν πριν ή μετά το θάνατό της.

Αυτοκτονία; Αυτό που απ’ την πρώτη στιγμή ως εικασία κυριάρχησε, ήταν ότι η 46χρονη έπεσε στη θάλασσα και λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, χτύπησε στα βράχια, με αποτέλεσμα τα τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια. Η πιθανότητα να έπεσε με σκοπό να θέσει τέρμα στη ζωή της, εξετάζεται εξ αιτίας και της δήλωσης του συζύγου της περί ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Εκτός από την αναφορά του άντρα της, και συγχωριανοί της από τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής της στη βορειοδυτική Λέσβο, υπενθύμισαν ότι πριν από χρόνια, περίπου 20, της είχε κοστίσει πολύ ο θάνατος προσφιλούς της προσώπου σε τροχαίο. Η 46χρονη και ο σύζυγός της κατοικούσαν εδώ και αρκετά χρόνια στη Μυτιλήνη και έχουν ένα κοριτσάκι που δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμη.

7

Βροχή με το τουλούμι

εκόρ δεκαετίας έχουν σημειώσει οι βροχοστη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τα στοιΡχείαπτώσεις που τηρούν τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνος από το 2001. Ειδικότερα, χθες 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Στρατής Πλάτων, οι βροχοπτώσεις είχαν φθάσει τις 22,24 ίντσες νερού. Η προηγούμενη ανώτερη ποσότητα βροχοπτώσεων είχε καταγραφεί το 2003, με 26,55 ίντσες νερού. Ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων στη Λέσβο καταγράφεται την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Συνεπώς μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι πολύ περισσότερο αυξημένες οι ποσότητες νερού που θα έχει δεχθεί το έδαφος της Λέσβου τους επόμενους δύο μήνες. Με τα έως τώρα δεδομένα, διαμορφώνονται θετικές προοπτικές για την ελαιοπαραγωγή του επόμενου έτους, αλλά και για την υδροδότηση των κατοίκων του νησιού.

Αμφιβόλου γνησιότητας 20ευρω 20ευρω εντόπισε υπάλληλος υποκαταστήμαΠ λαστό τος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Μυτιλήνη. Ο εντοπισμός του πλαστού χαρτονομίσματος που προήλθε από συναλλαγές, έγινε την Πέμπτη κατά την καταμέτρηση των χρημάτων της Τράπεζας, ενώ η καταγγελία, μία μέρα αργότερα.

Συνελήφθη 51χρονη για απόπειρα κλοπής που ανήκε σε 47χρονη και το οποίο βριΠ ορτοφόλι σκόταν μέσα στο σπίτι της, προσπάθησε να κλέψει 51χρονη, η οποία αποπειράθηκε να μπει από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού την είδε η ιδιοκτήτρια και έτσι η δράστις τράπηκε σε φυγή. Η 47χρονη ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία εντόπισε και συνέλαβε την 51χρονη το βράδυ της ίδιας μέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 51χρονη και στο παρελθόν είχε μπει άλλες δύο φορές σε σπίτια με τον ίδιο τρόπο, για να κλέψει.


EI∆HΣEIΣ

8

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Εδώ και τέσσερις μήνες ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει πλασματική συνταγογράφηση στην ανατολική Λέσβο

«Πάταξη», σε ρυθμό χελώνας της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY νακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την έναρξη δράσης με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σύστημα Υγείας, δημοσιοποίησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αποκαλύπτοντας στοιχεία για περιπτώσεις που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του φορέα ανά το πανελλήνιο. Όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός, αν κρίνουμε απ’ την υπόθεση που αφορά στη Λέσβο, των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απόδοση ευθυνών, οι οποίες και δε συνάδουν με το βαρύγδουπο των εξαγγελιών κατά των περιπτώσεων απάτης. Σύμφωνα με έγκυρες πλη- αν ήταν επώνυμη ή ανώνυροφορίες, η υπόθεση που μη, αλλά και αν προερχόεντοπίζεται στην ανατολική ταν, όπως μας μεταφέρθηκε Λέσβο, ελέγχθηκε πριν από με ερωτηματικό, «από ατέσσερις μήνες, αλλά ακό- νταγωνιστή επαγγελματιμη δεν έχει υπάρξει πόρι- κά»), οι υπηρεσίες τού ΕΟσμα για το μέγεθός της, ΠΥΥ έλεγξαν προ τετραμήπροκειμένου αναλόγως να νου δύο γιατρούς περιφεκινηθούν και οι διαδικασίες ρειακού ιατρείου στην αναεπιβολής ποινών στους ε- τολική Λέσβο, που κατηγομπλεκομένους. Γιατί από το ρούνται ότι σε συνεργασία ύψος της απάτης εξαρτώ- με σχετικά καινούργιο φαρνται και οι κυρώσεις, που μακείο, κοντινής στο χώρο διαβαθμίζονται από απλή ε- εργασίας τους περιοχής, πίπληξη έως πειθαρχική προέβησαν σε παράνομη συνταγογράφηση. δίωξη. Έκτοτε, η ΕΔΕ που είχε διαΔύο γιατροί, ταχθεί εναντίον τους δεν έένα φαρμακείο χει καταλήξει σε πόρισμα, Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν ενώ σε τοπικό επίπεδο δεν καταγγελίας που υποβλή- έχει φτάσει και καμμία πληθηκε κεντρικά (δεν μπορέ- ροφορία για το μέγεθος της σαμε να διασταυρώσουμε απάτης, που όπως προκύ-

Α

πτει απ’ την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ διαπιστώθηκε. Εξ αιτίας της συγκεκριμένης περίπτωσης, που δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να είναι και εξαιρετικά μεγάλη σε οικονομικό αντικείμενο και περίοδο διεξαγωγής - οπότε και δικαιολογείται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ελέγχου -, η Λέσβος μπήκε στο «κάδρο» με τις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα διαφθοράς που ελέγχει ο Οργανισμός και τα οποία αποκάλυψαν τραγικές καταστάσεις και καταλήστευση του δημόσιου χρήματος για την Υγεία, αφού μεταξύ άλλων καταγράφηκαν εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε νεκρούς, ή διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος τού ΕΟΠΥΥ. Μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικής Δραστηριότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το

ΣΔΟΕ, δρομολογεί - όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του - «τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισμό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών». Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του φορέα αποφάσισε ο ΕΟΠΥΥ να εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας (European Healthcare Fraud and Corruption Network - EHFCN), συμμετοχή που εκτιμά να του αποφέρει πολλαπλά οφέλη, αφού θα παρέχει εκτός των άλλων εκπαίδευση και εξασφάλιση τεχνογνωσίας για τις αποτελεσματικότερες πρακτικές καταπολέμησης των φαινομένων αυτών. Ίσως έτσι να επισπευστούν και οι χρόνοι καταπολέμησης των όποιων κρουσμάτων εντοπίζονται, αφενός προς όφελος του Οργανισμού και αφετέρου προς όφελος των εμπλεκομένων, που ενδεχομένως και να μη βαρύνονται με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Θα εκδικαστούν στις 22 Φεβρουαρίου των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Αναβολή στα ασφαλιστικά τoυ NIKOY MANABH ργαζόμενοι και Δήμος Λέσβου ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης της Εαίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι πρώτοι. Πρόκειται για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι διεκδικούν να παγώσουν το μέτρο. Χθες επρόκειτο να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, όμως μετά από το κοινό αίτημα που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, αναβλήθηκε η διαδικασία για τις 22 Φεβρουαρίου. Τους εργαζομένους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Ελένη Καλλιπολίτη και Χάρης Πέτσικος, ενώ πρόσθετη παρέμβαση εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων έκανε η δικηγόρος Ραλλού Τσαγκαρέλου. Το Δήμο Λέσβου εκπροσώπησε ο ίδιος ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, διότι από τη στιγ-

μή που δεν έχει εκλεγεί Οικονομική Επιτροπή, δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης σε δικηγόρο της εκπροσώπησης του Δήμου. Η πλευρά των εργαζομένων υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της μετάταξης και είναι πολύ πιθανό οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αν συμβεί αυτό, τότε θα παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ασκήσει. Γι’ αυτό ζήτησαν να αναβληθεί και η εκδίκασή τους, όπως ανέφερε στο «Ε» η κ. Καλλιπολίτη.

Ισχύει η προσωρινή διαταγή Από την πλευρά του, ο Δήμος Λέσβου υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο και παράλληλα αποφασίσθηκε

η διατήρηση της προσωρινής διαταγής που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να συνεχίσουν να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους. Έως το Μάρτιο αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι κενές θέσεις που θα καλυφθούν στο Δήμο Λέσβου, αριθμός που αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστος, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Αλεξίου. Ένα μέρος των εργαζομένων του Δήμου είναι πιθανό να επαναπροσληφθεί στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, ωστόσο ο κ. Αλεξίου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, δεδομένου ότι μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι 25.000 εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. nman@emprosnet.gr

Επιτόπια επίσκεψη Χ. Αθανασίου με στελέχη της Περιφέρειας, στην επαρχιακή οδό

Άσφαλτος από Νάπη έως Πελόπη παρεμβάσεων, μέχρι και ασφαλτόστρωσης, στο δρόμο Νάπης - ΠελόH πραγματοποίηση πης συγκαταλέγεται στις άμεσες προθέσεις έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως ανακοινώθηκε χθες με την ευκαιρία επιτόπιας επίσκεψης στο δρόμο, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου. Η οδός συνολικού μήκους 6,5 χιλιομέτρων υπάρχει σχεδιασμός να ασφαλτοστρωθεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, στην επίσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, και ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιώργος Σπανέλλης. Σε δήλωσή του, ο κ. Βερβέρης ανέφερε πως η Περιφέρεια προχωρά τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την πραγματοποίηση του έργου, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Με την ολοκλήρωση του δρόμου αυτού, ο κ. Βερβέρης εκτιμά ότι θα έχουν μείνει ελάχιστα πια τμήματα στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού χωρίς άσφαλτο.

Ανά τη Λέσβο Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Λέσβο, ο κ. Αθανασίου χθες το απόγευμα επρόκειτο να επισκεφτεί χωριά της Γέρας και του Πλωμαρίου, προσκεκλημένος τοπικών στελεχών της αυτοδιοίκησης. Σήμερα το πρωί, στο πρόγραμμα του κ. Αθανασίου περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Πέτρα, όπου από κοινού με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, και το λιμενάρχη, Μανώλη Βόμβα, θα εξετάσουν την προς οριοθέτηση περιοχή για τη δημιουργία της πύλης εισόδου. Μάλιστα στην προσπάθεια που γίνεται, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο αναπληρωτής υπουργός, «να μη χαθεί η χρονιά και να προλάβουμε εντός τού 2013 να ανοίξει και νέα πύλη εισόδου στη Λέσβο, θα εξετάσουμε τι δυνατότητες υπάρχουν για τοποθέτηση κάποιας προκάτ κατασκευής ή κοντέινερ, ό,τι θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες για τις υποδομές στέγασης τελωνειακών και αστυνομικών αρχών». Σήμερα το απόγευμα ο κ. Αθανασίου θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση κοπής της πίτας τής ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ.. ΜΑΡ.ΠΛ.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου

Με πρόσκληση Στ. Πολίτη… να προεδρεύσει στις δημαιρεσίες T ηνπουευθύνη θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή ανέλαβε, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο επόμενος πλειονοψηφήσαςν σύμβουλος της παράταξης Βουνάτσου, κι ομοίως διαγραφείς απ’ την πλειοψηφία, Σταύρος Πολίτης. Με πρόσκλησή του, ο εκλεγείς στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου σύμβουλος καλεί το όργανο σε δημαιρεσίες την προσεχή Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, μετά την εκλογή των μελών του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει η διαδικασία εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στις οποίες θα προεδρεύουν οι ορισθέντες αντιδήμαρχοι, αντίστοιχα Νίκος Κατράνης και Γιάννης Βατός.


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

9

Νέα Επιτροπή με πρόεδρο τον Άρη Ελευθερίου και πλαίσια κινητοποιήσεων απ’ τους Φορείς της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου

Δυναμώνει ο αγώνας ΦΩΤΟ: Γ. Κοντός - Digital Studio Kalloni

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων, η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και η επαφή με άλλες επιτροπές αγώνα που δρουν σ’ όλο το νησί, αποτελούν προτεραιότητες για την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου. Η δράση της Επιτροπής, όπως φάνηκε στην προχθεσινή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, επικεντρώνεται στη μη περαιτέρω ερήμωση του συγκεκριμένου περιφερειακού τμήματος του νησιού, καθώς και στην αντιμετώπιση των καθηΣτο πάνελ της λαϊκής συνέλευσης, από αριστερά οι Ανδρέας Αντωνόπουλος, μερινών προβλημάτων των κατοίκων. Από τη συνέλευση κατά της ερήμωσης της υπαίθρου Στέλιος Καραντώνης, Άρης Ελευθερίου και Χρήστος Γώγος Μάλιστα, στη συνέλευση ρινότητας, που αφορούν που χαρακτηρίστηκε απ’ στη συλλογή σκουπική των μνημονίων, που ε- ναφέρεται στο ψήφισμα, που - όπως υποστηρίζουν Το ψήφισμα την πολύ μεγάλη συμμε- διών, την αγροτική οδορημώνουν τη λεσβιακή ύ- όπου και εκφράζεται η οι διαδηλωτές - αποδειτοχή του κόσμου, προσ- ποιία, τους βιολογικούς Στο ψήφισμα που υιοθετήπαιθρο και καταδικάζουν διαμαρτυρία για το κλείσι- κνύει ότι «εκείνο που φοδιορίστηκε το αγωνιστικό που υπολειτουργούν ή δε θηκε από τον κόσμο που τους κατοίκους της στην μο των υπηρεσιών της υ- βούνται όσοι υπέγραψαν πλαίσιο, ενώ ανανεώθη- λειτουργούν καθόλου (ό- βρισκόταν στο Δημοτικό παίθρου, καταδικάζεται η το μνημόνιο, είναι η ενόκαν και τα μέλη της Επι- πως της Καλλονής), τις Θέατρο Καλλονής, σημει- απομόνωση. ώνεται ότι ο λαός της κε- «Δηλώνουμε κατηγορημα- αστυνομική επιχείρηση τητα και η αποφασιστικότροπής Αγώνα, πρόεδρος υπηρεσίες που είτε κα- ντρικής και βορειοδυτικής τικά την αντίθεσή μας στις της απομάκρυνσης της τητα». της οποίας αποφασίστηΔΟΥ Καλλονής στις 20 ΙαΗ Επιτροπή κε να είναι ο πρώην δή- ταργούνται είτε υποβαθ- Λέσβου επιβεβαιώνει την εφαρμοζόμενες πολιτικές νουαρίου, μια επιχείρηση Οι πρόεδροι των δημοτιαντίθεσή του στην πολιτι- που μας εξαθλιώνουν», αμαρχος Καλλονής και δι- μίζονται κ.λπ.. κών και τοπικών κοινοτήκηγόρος, Άρης Ελευθερίτων της βόρειας και δυτιΚοινή δράση και προσπάθεια για να επιβιώσει η ύπαιθρος ου. Πολλοί ακόμη πρώην κής Λέσβου περιλαμβάνοκαι νυν αυτοδιοικητικοί νται στη νέα Επιτροπή, έδωσαν το παρών, κάνοπρόεδρος της οποίας ορίντας αναφορές στα προσθηκε ο κ. Ελευθερίου. Εβλήματα ερήμωσης που βουλευτής Λέσβου τού μην καταργηθεί η ΔΟΥ της σμου. Παρόμοια ήταν κι η πίσης στην Επιτροπή συμειδικά στη Λέσβο έχουν ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., Γιάννης Λήμνου και να προηγηθούν τοποθέτηση του προέδρου μετέχουν ο αντιδήμαρχος μεγεθυνθεί σε σχέση με Ζερδελής, ο μόνος που πα- τα ΚΕΦ (Κέντρα Εξυπηρέτη- της Δημοτικής Κοινότητας Περιβάλλοντος, Ποιότητας άλλες περιοχές, εξ αιτίας ρέστη στη συγκέντρωση, σης Φορολογουμένων) των Καλλονής, Θανάση ΕλευθεΖωής και Πολιτικής Προτου «Καλλικράτη». στην ομιλία του έκανε ανα- όποιων καταργήσεων ΔΟΥ, ρίου, που δήλωσε ότι ο αγώστασίας, Γιάννης Βατός, ο Ραντεβού φορά στη γενικότερη πολιτι- όπως της Καλλονής, προκει- νας πρέπει να συνεχιστεί μέαντιδήμαρχος Καλλονής, στο Περιφερειακό κή των μνημονίων που ακο- μένου να μπορεί να εξυπη- χρι το τέλος και τη δικαίωσή Ευάγγελος Γιαβάσης, ο Όσον αφορά στο κομμάτι λουθεί η κυβέρνηση, των ο- ρετηθεί ο κόσμος. Μάλιστα, του. δημοτικός σύμβουλος Δητων κινητοποιήσεων, σηποίων τα αποτελέσματα, με επειδή τα προβλήματα είναι Ο πρόεδρος της Επιτροπής μήτρης Βελούτσος, η Μαμειώνεται ότι τα μέλη της τη μορφή κατάργησης ή υ- κοινά στις Περιφέρειες Βο- Αγώνα, Άρης Ελευθερίου, έρία Νικολάρα, η Χρυσούλα Επιτροπής Αγώνα πρόκειποβάθμισης δημόσιων υπη- ρείου και Νοτίου Αιγαίου, κανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ζωγράφου, ο Μιχάλης Χαται να παραστούν στο ρεσιών, βιώνουν όπως είπε καθώς και σε εκείνη του Ιο- γεγονός ότι ήρθαν στη συνέτζηνικολάου, η Ασανούλα Περιφερειακό Συμβούλιο οι κάτοικοι της επαρχίας. νίου, προτάθηκε να δημιουρ- λευση άτομα από την Ερεσό, Γιαννή, ο Χρήστος Γώγος, της Τρίτης 29 ΙανουαρίΤόνισε δε ότι την ένταση αυ- γηθεί μία επιτροπή έτσι ώστε την Καλλονή, την Αγία Παη Βασιλεία Γαβριήλ, ο Δηου, για να εκθέσουν την τών των προβλημάτων μεγε- η πίεση που ασκείται στην ρασκευή και εκπροσωπήθημήτρης Κάβουρας, ο Ανάποψή τους όσον αφορά θύνει η διοικητική μεταρρύθ- κεντρική εξουσία, να είναι καν σχεδόν όλοι οι οικισμοί δρέας Αντωνόπουλος, ο στην ερήμωση της βορειμιση όλο το νησί να αποτελεί μεγαλύτερη. Ο κ. Βερβέρης του νησιού. Τόνισε δε, ότι η Ιωάννης Βαβλαδέλλης, ο οδυτικής Λέσβου. Ακόμη, ένα δήμο. Παράλληλα ανα- μιλώντας στο «Ε» είπε ότι Επιτροπή θα σταθεί αρωγός Δημήτρης Μάντζαρης, η οι κάτοικοι του βορείου φέρθηκε στις δικές του πρω- δεν πρέπει να επιτραπεί η σε όλους όσοι αντιμετωπίΧριστίνα Χαραλαμποπούτμήματος του νησιού, τοβουλίες, καθώς και άλλων περαιτέρω υποβάθμιση των ζουν προβλήματα επιβίωσης λου, καθώς επίσης και που βρέθηκαν τόσο στην βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ, με ακριτικών περιοχών, είτε αυ- και στοχεύσει στη λύση θεσύμφωνα με τις πληροφοκινητοποίηση που έγινε την κατάθεση τροπολογίας τή έχει σχέση με την Υγεία, μάτων που απασχολούν την ρίες που έδωσε η Νίκη Καστη διασταύρωση της Αγια την άρση της κατάργησης είτε με την Παιδεία, είτε με ύπαιθρο. ψάλη - πολλοί εκπρόσωγίας Παρασκευής, όσο της ΔΟΥ Καλλονής. Δήλωσε, τις άλλες υπηρεσίες. ποι χωριών, όπως οι κ.κ. Το μέλος των Ανεξάρτητων και στη συνέλευση στο τέλος, ότι παραμένει πιστός Στην ίδια συνέλευση, το πα- Ελλήνων Λέσβου Σπύρος Μωυσής Κουταλιανός από Δημοτικό Θέατρο, θα στην αντιμνημονιακή πολιτι- ρών έδωσαν και οι περιφε- Γαλληνός σε σχετικό Δελτίο την Πέτρα, Κόνσουλας από συμμετάσχουν στο Παλκή, απέναντι στην πρωτό- ρειακοί σύμβουλοι Χρήστος Τύπου αναφέρει: «Η τρικομτο Σκαλοχώρι και Χονδρολεσβιακό Συλλαλητήριο γνωρη συρρίκνωση των δο- Καραπαναγιώτης, Γιώργος ματική κυβέρνηση, παρά τις ματίδης από τη Φίλια. Η ογια την Υγεία που θα γίμών του δημοσίου τομέα και Κουνάκας, Σωτήρης Καρδα- υποσχέσεις εκπροσώπων λοκληρωμένη σύνθεση της νει την Πέμπτη 31 Ιανουθα συμπορευτεί με τους α- ράς και Βασίλης Τεντόμας. Ο της, οδηγεί τη λεσβιακή ύνέας Επιτροπής Αγώνα θα αρίου. γώνες που ξεκίνησαν. κ. Καραπαναγιώτης σε δήλω- παιθρο στην ερημοποίηση. ανακοινωθεί επισήμως τις Επιπλέον, το επιτελείο σή του στο «Ε» υποστήριξε επόμενες μέρες. Κάθε μέρα, με συγκεκριμέΑλληλέγγυα η Περιφέρεια της ανανεωμένης πλέον ότι η όποια υποβάθμιση ή Τα μέλη της Επιτροπής νες ενέργειες, διαψεύδει τις Ο αντιπεριφερειάρχης ΗραΕπιτροπής θα έρθει με εκατάργηση έχει ως αποτέλεπρόκειται να συνεδριάπροσδοκίες που η ίδια δημικλής Βερβέρης που παρέστη παφή με επιτροπές αγώσμα την όξυνση των προβλησουν σήμερα για να αποούργησε και πνίγει τις ελπίστη συνέλευση, δήλωσε εκ να που δρουν στο υπόμάτων της καθημερινότητας φασίσουν αν θα υιοθετήδες που απλόχερα προεκλομέρους της Περιφέρειας Βολοιπο τμήμα του νησιού των πολιτών, ενώ τόνισε ότι σουν μορφές διαμαρτυγικά μοίραζε.» Σημειώνεται ρείου Αιγαίου αλληλεγγύη και κινούνται στο ίδιο ιεπείγει να επανεξεταστεί το ρίας που τέθηκαν κατά την ότι ο κ. Γαληνός μαζί με το στον αγώνα που γίνεται. Παδεολογικό πλαίσιο, δηχωροταξικό του νησιού. προχθεσινή συγκέντρωση. βουλευτή Επικρατείας του ράλληλα αναφέρθηκε στις λαδή για την καλυτέρευΜεταξύ άλλων, προτάθηκε προσπάθειες από πλευράς «Το μαχαίρι στο κόκαλο» κόμματος, Τέρενς Κουίκ, το ση της ζωής των κατοίνα αποκλειστούν συμβολιΠεριφέρειας όσον αφορά «Ο κόσμος άρχισε να εκφρά- συντονιστή γραμματέα της κων της υπαίθρου. κά για λίγες ώρες ο αεροστις ΔΟΥ. Ειδικότερα, είπε ό- ζει τη διαμαρτυρία του για Συντονιστικής Επιτροπής Τα παράπονα των πολιλιμένας Μυτιλήνης «Οτι ο περιφερειάρχης, Νάσος αυτά που συμβαίνουν γύρω Λέσβου, Βαγγέλη Περιβολάτών επικεντρώθηκαν στην δυσσέας Ελύτης» και το Γιακαλής, είχε συγκαλέσει του. Πρέπει να γίνουν κινη- ρη, και μέλη των Ανεξάρτηκυβερνητική μνημονιακή λιμάνι, αλλά και να διασύσκεψη όπου παρουσία του τοποιήσεις που να βάλουν το των Ελλήνων συμμετείχαν πολιτική, αλλά κυρίως μαρτυρηθεί η Επιτροπή κααναπληρωτή υπουργού Εσω- μαχαίρι στο κόκαλο», είπε ο στην κινητοποίηση διαμαρστις αλλαγές που επήλτά τη διάρκεια κοπής της τερικών, Χαράλαμπου Αθα- αντιδήμαρχος Καλλονής, τυρίας των κατοίκων της λεπίτας τής ΝΟΔΕ Λέσβου θαν με τον «Καλλικράτη» νασίου, βουλευτών όλων των Βαγγέλης Γιαβάσης, ο οποί- σβιακής υπαίθρου, συμπατης Νέας Δημοκρατίας, οκαι στα προβλήματα των κομμάτων της Περιφέρειας ος δήλωσε ευχαριστημένος ραστεκόμενοι εμπράκτως μοίως σήμερα το απόγευοικισμών της περιοχής, και δημάρχων, ζητήθηκε να από τη συμμετοχή του κό- στον αγώνα τους. μα. προβλήματα της καθημε-

H

Όλη η Λέσβος κόντρα στην ερήμωση O


10

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη Συνεταιριστική

H συγχώνευση, που δεν έγινε, έφερε την καταστροφή τoυ NIKOY MANABH τις 28 Μαΐου τού 2010, στο «Ε» δημοσιευόταν συνέντευξη του τότε προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, Στέλιου Αλμπάνη. Σε αυτή αποκάλυπτε ότι γίνονταν συζητήσεις για συγχώνευση της Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. Από τότε γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, για να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεταιριστικής. Η συγχώνευση δεν έγινε ποτέ, όπως δεν έγινε και αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει όλες τις δικαιολογίες που χρειαζόταν για να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής. Την περασμένη άνοιξη, σε σειρά συνεντεύξεών τους, τα μέλη του τελευταίου Δ.Σ. ανέφεραν ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σήμερα το «Ε» «φωτίζει» ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Η παρέμβαση του εκκαθα- ας είναι αποκαλυπτική των ριστή της Συνεταιριστικής, όσων είχαν συμβεί. Οι διΜιχάλη Ανδριώτη, στο οικήσεις της ΣυνεταιριστιΣυμβούλιο της Επικρατεί- κής γνώριζαν από το 2004

Σ

ότι είχαν χαθεί τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας. Αρχικά προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως καμμία από αυ-

τές δεν είχε επιτυχία. Η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος επανάφερε συνεχώς το θέμα της κεφαλαιακής ε-

Συζητώντας περί συγχώνευσης... συζήτηση για τη συγχώνευση HΛέσβου της Συνεταιριστικής Τράπεζας - Λήμνου, όπως αναφέραμε στην αρχή, είχε ξεκινήσει από το 2010, αν όχι παλαιότερα. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα της Τράπεζας από τη στιγμή που αλλεπάλληλες προσπάθειες αύξησης των κεφαλαίων της είχαν πενιχρά αποτελέσματα. Μετά την αρχική δήλωση του κ. Αλμπάνη στο «Ε», ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα, απ’ τα οποία άλλα έφεραν τη Συνεταιριστική κοντά στην Τράπεζα Δωδεκανήσου και άλλα στην Παγκρήτια. Όλα βασίζονταν σε πληροφορίες από πηγές τού Δ.Σ. της Συνεταιριστικής, διότι το θέμα ήταν μείζονος σημασίας και το χειρίζονταν τα στελέχη τού Δ.Σ.. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Τράπεζας, απ’ την άλλη, πιθανόν να εξέφραζαν άποψη, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Στα τέλη τού 2010, ο Στέλιος Αλμπάνης αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας και στις 2 Ιανουαρίου τού 2011 τον διαδέχεται ο Απόστολος Πατέστος. Το

2011 ήταν χρονιά εκλογών για τη Συνεταιριστική. Στις 3 Ιουνίου του έτους, λίγο πριν τις εκλογές, σε συνέντευξή του στο «Ε» ο κ. Πατέστος δήλωνε: «Σήμερα συζητάμε τα διοικητικά συμβούλια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Έχουμε αναθέσει στην ίδια εταιρεία, τη Northon, να μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία των δύο Τραπεζών, ώστε να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα του χαρτοφυλακίου τους. Η εταιρεία δεν έχει έρθει ακόμα σε εμάς, ούτε έχει πάει στην Τράπεζα Δωδεκανήσου για να ξεκινήσει τη δουλειά της. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, θα υποβληθεί στα δύο διοικητικά συμβούλια των δύο Τραπεζών. Όταν πάρουμε αυτήν τη μελέτη στα χέρια μας, θα δούμε πώς θα προχωρήσει η συγχώνευση.» Η δήλωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις για τη συγχώνευσή τους. Στις 22 Οκτωβρίου 2011 - δηλαδή την περίοδο των πιο έντονων πιέσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος - είχε επισκεφθεί τη Συνεται-

ριστική Τράπεζα ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, Νίκος Μυρτάκης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον τότε πρόεδρο της Συνεταιριστικής, Απόστολο Πατέστο. Σε αυτήν τη συνέντευξη, ο κ. Μυρτάκης είχε πει ότι καλό θα ήταν να γινόταν πρώτα μια στρατηγική μελέτη και μετά να προχωρούσαν οι συγχωνεύσεις των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Πατέστος παρέπεμψε το ζήτημα της συγχώνευσης στο απώτερο μέλλον και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η αποτίμηση της καθαρής θέσης των δύο Τραπεζών. Δηλαδή την περίοδο που η Τράπεζα της Ελλάδος αύξανε την πίεσή της προς τη Συνεταιριστική, το Δ.Σ. της μετέθετε τη συγχώνευση όλο και μακρύτερα. Είναι βέβαιο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενημερωνόταν γι’ αυτές της δηλώσεις από τα τοπικά της στελέχη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του διοικητή, σίγουρα όμως συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος.

πάρκειας. Μάλιστα οι πιέσεις εντάθηκαν πολύ περισσότερο το 2011, αλλά αυτό δεν ανησύχησε τη διοίκηση της Συνεταιριστικής, που συνέχισε να κινείται στους δικούς της ρυθμούς. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Ανδριώτης, στις 25 Μαΐου τού 2008 η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος ζήτησε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 12 εκατ. ευρώ. Στις 26 Οκτωβρίου τού 2009 τόνισε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Στις 20 Σεπτεμβρίου τού 2011 η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος τό-

νιζε στη Συνεταιριστική ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς της ήταν κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο. Γι’ αυτό ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Λίγο αργότερα διαπιστώνεται ότι δεν είχε γίνει τίποτα και στις 25 Νοεμβρίου τού 2011, με εμπιστευτικό έγγραφο, γίνεται κλήση σε άσκηση δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης. Δηλαδή κλήθηκε η διοίκηση της Συνεταιριστικής να δώσει εξηγήσεις γιατί δε λαμβάνει μέτρα. Μεταξύ της 20ής Σεπτεμβρίου και της 20ής Νοεμβρίου είχαν γίνει κι άλλες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. nman@emprosnet.gr

Γιατί έπρεπε να γίνει προσπάθειες που έκανε η Συνεταιριστική O ιΤράπεζα Λέσβου - Λήμνου να αυξήσει τα κεφάλαιά της, είχαν αποδειχθεί αναποτελεσματικές επί σειρά ετών. Έτσι, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, ήταν βέβαιο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια από τα νησιά μας. Η μόνη επιλογή που είχε η Συνεταιριστική, ήταν να συγχωνευθεί με μια ή περισσότερες συνεταιριστικές τράπεζες. Με τη συγχώνευση θα αποκαλυπτόταν η πραγματική καθαρή θέση της Τράπεζας και τα μέλη της θα γνώριζαν ποια ήταν η αξία των συνεταιριστικών μερίδων, η οποία σαφώς θα ήταν πολύ μικρότερη από την ονομαστική. Όμως θα διασωζόταν ένα μέρος των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί μέχρι τώρα. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ήταν μια λύση η συγχώνευση. Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής, όπως αποδείχθηκε, αποτελεί την απόλυτη καταστροφή. Διότι τα μέλη της Τράπεζας έχασαν όλα τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει κι επιπλέον είναι πολύ πιθανό να κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους την κάλυψη μέρους των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί. Από τα στοιχεία που παραθέσαμε, είναι φανερό ότι οι επιλογές που έκαναν τα δύο τελευταία Δ.Σ. της Συνεταιριστικής στο θέμα της συγχώνευσης, ήταν καταστροφικές για την Τράπεζα και τους μετόχους της.


ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο γωνιακό διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα, γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., δίχωρη (ενιαίος χώρος κουζίνα καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο), περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, ώρο στάθμευσης και είναι χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468, 22510 29885. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Ζωγράφου, 3η Στάση Άνω Ιλισίων, γκαρσονιέρα τετράχωρη, με βεράντα, στον 1ο όροφο. Σε άριστη κατάσταση, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές. Πληρ. τηλ. 6939-459814.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48 τ.μ., σε υπερυψωμένο ισόγειο. Επιπλωμένο, κλιματιζόμενο, πολύ όμορφο, ήσυχο, σε μικρό κτήριο με σύγχρονη κατασκευή, θα σας αρέσει. Ναυμαχίας Έλλης 37, Επάνω Σκάλα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977 - 747628, 6932 - 299135, 6937150557. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι 80 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Αγίας Ειρήνης, 3ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο (καινούργια κουφώματα, κουζίνα, μπάνιο, ντουλάπες κ.λπ.), βαμμένο, με μεγάλο μπαλκόνι, κλιματιστικό και ηλιακό θερμοσίφωνα. Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 6974-355472, 22510 26331. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 1ου ορόφου, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριάρι με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στην Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 6932-454642.

Ενοικιάζονται στην Αθήνα δυάρι και γκαρσονιέρα, στην Πλατεία Ν. Σμύρνης και πλησίον «Χίλτον» αντίστοιχα, πλήρως ανακαινισμένα. Πληρ. τηλ. 22510 45145, 6944-767616.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μεζονέτα 147 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι + 20 τ.μ. υπόγειο. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, υπερυψωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου διαμέρισμα, 100 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από σόμπα με pellet, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 2 χλμ. έξω από την πόλη, 90 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση από λέβητα πυρήνας και τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό και μεγάλο μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, με αυλή, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου ισόγειο διαμέρισμα 200 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνια. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται στις περιοχή Καμάρες επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, σε ισόγειο 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 35 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 33 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και air condition, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, στην περιοχή Κιόσκι, πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στη Βαρειά γκαρσονιέρα, επιπλωμένη 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 49 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Καλλιθέα. Φωτεινό σαλόνι, ημιξεχωριστός χώρος με κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, 2 κλιματιστικά, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Νεάπολης δυάρι, ισόγειο, 45 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και καθιστικό. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα καινούργια μονοκατοικία 80 τ.μ.. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, εξωτερική αποθήκη, 2 στρέμματα αυλή, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, ιδιωτικό πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα: α) Τριάρι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με 2 air-condition, στον 1ο όροφο και μόνο με 7 ευρώ κοινόχρηστα. β) Δυάρι, ισόγειο, με air-condition και αυλή, με μηδέν κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 20513, 6996536690. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα με καινούργια ντουλάπια, μεγάλο χωλ και μπάνιο, σαλόνι. Ανακαινισμένο, βαμμένο, καινούργια πλακάκια στο δάπεδο, αυτονομία θέρμανσης, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 21585, 6945-453997. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 85 τ.μ., με θέα, 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC aircondition, ηλιακό θεμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6937-124998, 6977055677. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούριο 2αρι, 45 τ.μ., στο Κουμκό (πλησίον Πανεπιστήμιου). Κουζίνα, ενιαίος χώρος με καθιστικό, μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, βόθρος για αποχέτευση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Aυλή, χώρος στάθμευσης, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού μεγάλο πολυτελές δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Λαζαρέτο, με αυλή. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, στη Σουράδα. Θέα στη θάλασσα, ατομικός λέβητας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο τριάρι διαμέρισμα, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, στα Πάμφιλα. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 4 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι και θέα στη θάλασσα. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης)

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.


12

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ενοικιάζονται 2 δυάρια (68 τ.μ. και 63 τ.μ.), χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου, με αυτόνομη θέρμανση air-condition νέας τεχνολογίας, επιπλωμένα ή μη, στην Ε. Βοστάνη 60, κοντά στο Νοσοκομείο. Άμεσα διαθέσιμα. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945184066. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται ευρύχωρη γκαρσονιέρα 34 τ.μ., πλησίον μετρό Κατεχάκη, με πρόσβαση στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας. Τιμή πολύ συμφέρουσα. Πληρ. τηλ. 22510 26473. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα, τριάρι, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και θέα όλη την πόλη της Μυτιλήνης. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947118650. Πωλείται loft στον Άνω Χάλικα, με κήπο, εκπληκτική θέα, εξαιρετική κατασκευή. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947-118650. Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., σε 2 πατώματα. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Στη Μυτιλήνη πωλείται διαμέρισμα κεντρικό 58 τ.μ., 2ου ορόφου πολυκατοικίας. Α εσοχή, μεγάλη βεράντα, απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 210 8618521 (μετά τις 8:00 το βράδυ).

Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται μεζονέτα στη Νεάπολη 195 τ.μ. (90 τ.μ όροφος - 105 τ.μ ημιισόγειο), 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, W.C, σαλόνι, playroom, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο, τζάκι, κήπο, ηλιακό τριπλής ενέργειας, 100 μέτρα από τη θάλασσα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6945-649406. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούριο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ) και όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπάνια, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ., στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα στον Ποταμό Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 25 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, 1ου ορόφου. Ενοίκιο προσιτό. Πληρ. τηλ. 22510 40880, 6973-011446. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος (κατάστημα) στην αγορά του Μολύβου, σε πολύ καλή θέση, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, πρώην χρυσοχοείο Κομνηνού. Πληρ. τηλ. 22530 71858, 22530 71857. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στην Πέτρα, κατάλληλος για καφετέρια, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κλπ. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, ισόγειο, 400 τετραγωνικά, επιπλέον βεράντες, δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον ορόφου 200 τετραγωνικά, περιβάλλων χώρος κατάλληλος και για πάρκινγκ 3.000 τετραγωνικά. Πληρ. τηλ. 6974723454. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται ο επαγγελματικός εξοπλισμός εστιατορίου, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Πωλείται εξοπλισμός επιχείρησης ενδυμάτων (πάγκοι, γραφεία, σταντ, επένδυση τοίχου-πάνελ, aircondition, H/Y, fax), σε τιμή ευκαιρίας και με διακανονισμό. Πληρ. τηλ. 6986754704. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλούνται 3 καναπέδες δερμάτινοι με μπράτσο, 1 γραφείο reception, 1 θάλαμος κατάψυξη, 1 θάλαμος συντήρησης, 1 ηλεκτρικό κλαρκ, 1 Sprinter Mercedes 313 diesel, με ψυγείο. Πληρ. τηλ. 6948619547.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας με πλήρη μηχανήματα κομπλέ, πολλά κλειδιά-κλειδαριές, λόγω συνταξιοδότησης. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση της δουλειάς. Αγίας Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fastfood, πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε 2 επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr


14 Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ρανήφορος». Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Νιώθετε μοναξιά και θέλετε μια σχέση ποιοτική, διακριτική; Μια γνωριμία με σκοπό το γάμο, τη συμβίω-

ση; Μπορούμε να βοηθήσουμε, με σταθερότητα και εχεμύθεια, να συμβεί άμεσα. Εξυπηρέτηση πανελλαδικώς, με φωτογραφίες. Πληρ. τηλ. 6975764343, 210 5239191. Πωλείται λέβητας «Artemis» pellet/ξύλου/πυρηνόξυλου κ.τ.λ., 50.000 θερμίδων. 80% οικονομία στο πετρέλαιο. Πληρ. τηλ. στο 6975 - 908673, 22510 23994, -5 (κ. Παπαγεωργίου Γεώργιος). Πωλούνται 50 κομμάτια χρυσές λίρες, σε τιμή 270 ευρώ η κάθε μία. Πληρ.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων. Πληρ. τηλ. 6976824056. Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6976-408533 & 6973-249261. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544.

τηλ. 6986-753595. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη, του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, η λε κτρ οσ υ γκο λλ ήσ ει ς, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιοcd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένο ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00).Τέλος φόρμας

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κομμωτής/κομμώτρια με πείρα. Πληρ. τηλ. 6936-866195.

Ζητείται για εργασία ως εσώκλειστη/-ος γυναίκα ή άντρας ηλικίας 40 έως 55 ετών, για περιποίηση παραπληγικού παιδιού. Περιοχή Μήθυμνας. Παρέχεται στέγη, τροφή και μισθός. Πληρ. τηλ. 6937443124, 22530 71474.

Ζητείται οδηγός βυτίου με δίπλωμα γ´ κατηγορίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους. Πληρ. τηλ. 6989-863043 (ώρες επικοινωνίας καθημερινά 10:00 - 14:00 και 18:00 20:00).

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πληρ. τηλ. 6972-927888, What’s UP 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί

Ζητείται από τεχνική εταιρεία απόφοιτος Ανώτερης ή Ανωτάτης Οικονομικής Σχολής, για εργασία στο λογιστήριο. Πληρ. τηλ. 22510 26665, 6978483041. Εταιρεία λιπαντικών από το Βέλγιο αναζητά αντιπρόσωπο για τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6973-800942, e-mail: energycp@otenet. gr

Ζητείται κοπέλα κάτω των 25 ετών για εργασία σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληρ. τηλ. 22510 23914, 6973-335599. Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Μυτιλήνη χρειάζεται και αναζητά: Καθηγητές Αγγλικών, Ισπανικών, Τούρκικων καθώς και καθηγητές Πληροφορικής, 25-35 ετών, για να εργαστούν στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών στο e-mail: langins1@ otenet.gr Διεύθυνση: Παπαδιαμάντη 6, Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6946624878. Ζητείται βοηθός λογιστή, απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με σχετική εμπειρία σε βιβλία Γ´ κατηγορίας και γνώση αγγλικών, για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο: yachtsoperations@ gmail.com

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


15

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Tη σελίδα επιµελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

με τους Συντοπίτες

Κυκλοφορεί το βιβλίο του παπά Χριστόφα Κανιμά, από τους Αγιασώτες της Αθήνας

«Τι να τα κάνω τα καλά» E κδόθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα και κυκλοφορεί το βιβλίο του παπά Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά. Θέατρο - Ηθογραφικά Σύμμεικτα», με την επιμέλεια του φιλολόγου και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Αγιάσος», Γιάννη Χατζηβασιλείου. Το βιβλίο, έκτασης 208 σελίδων, απαρτίζεται από τρία μέρη: Την τετράπρακτη δραματική ηθογραφία του Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά», Πεζογραφήματα (ηθογραφικά - λογοτεχνικά αφηγήματα), Δείγμα αποκριάτικης σάτιρας κι Επίμετρο (κείμενα δημοσιευμένα στο περιοδικό «Αγιάσος», τα οποία ανήκουν ή αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο συγγραφέα). Τη δαπάνη της έκδοσης ανέλαβε η κόρη του συγγραφέα Βάνα Κανιμά - Γέρου, θέλοντας να τιμήσει τον πατέρα της, αλλά συγχρόνως και να βοηθήσει το Αναγνωστήριο Αγιάσου, αφού τα έσοδα από τη διάθεσή του ανήκουν σ’ αυτό.

Για το Χριστόφα Κανιμά Ο Χριστόφας Κανιμάς γεννήθηκε στην Αγιάσο στις 20 Ιουλίου 1896. Το 1915 πήγε για έξι χρόνια στην Αμερική. Το 1936 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Προπαρασκευαστική Σχολή Ιεράς Μονής Λειμώνος και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από το Μητροπολίτη

Το βιβλίο του Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά»

Μυτιλήνης Ιάκωβο. Υπηρέτησε κυρίως στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγιάσου και συνταξιοδοτήθηκε το 1972. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και συμμετέσχε στην Εθνική Αντίσταση. Συνελήφθη και φυλακίστηκε επί πέντε περίπου μήνες. Ως πολιτικός κρατούμενος στις Ποινικές Φυλακές Μυτιλήνης, το 1946 έγραψε κι ένα θεατρικό έργο που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από τους συγκρατουμένους του, αλλά δυστυχώς το χειρόγραφο χάθηκε. Ο συγγραφικός αμητός του περιλαμβάνει κυρίως την ηθογραφία «Τι να τα κάνω τα καλά» (1933), που καταξιώθηκε μέσα από προπολεμικές και μεταπολεμικές θεατρικές παραστάσεις του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, κα-

Ο Χριστόφας Κανιμάς

θώς και 11 σύντομα ηθογραφικά κείμενα δημοσιευμένα στον «Τρίβολο». Σύμφωνα με ανεξακρίβωτη ακόμα πληροφορία, είχε γράψει άλλες πέντε ηθογραφίες, τις οποίες κατά την περίοδο 1937 - 1940, μαζί με άλλο θεατρικό υλικό, παρέδωσε στο Γερμανό καθηγητή Ρούντολφ Χελμ, ο οποίος δρούσε στο νησί μας. Διετέλεσε πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου από τις 31 Μαρτίου έως τις 25 Μαΐου τού 1941 και αντιπρόεδρος από τις 5 Οκτωβρίου τού 1942 έως την 1η Αυγούστου τού 1943 και οι δεσμοί του μ’ αυτό ήταν στενοί από τη μεσοπολεμική περίοδο. Πέθανε νοσηλευόμενος στην Αθήνα και κηδεύτηκε στη γενέτειρά του στις 6 Ιανουαρίου τού 1974.

Από το Σύλλογο των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση»

Σύλλογος Απανταχού Ακρασιωτών «Ο Πλάτανος»

Ημερολόγιο για την Απελευθέρωση να ημερολόγιο με θέμα την απελευθέΚόβει Έτο ρωση της Μυτιλήνης κυκλοφόρησε για 2013 ο Σύλλογος των Απανταχού Με- την πίτα του σοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση». Σύλλογος των Απανταχού Οι μήνες του ημερολογίου ακολουθούν O Ακρασιωτών «Ο Πλάτατην πορεία των γεγονότων που ακολούθησαν την απελευθέρωση του νησιού, από τις 8 Νοεμβρίου 1912 μέχρι τη Μάχη του Κλαπάδου και τα «Φόβια» του Μεσοτόπου. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

νος» διοργανώνει την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Εμμαντίνα» στη Γλυφάδα.

Ευχαριστίες τής ΟΛΣΥ προς τους βουλευτές Παύλο Βογιατζή και Νίκο Σηφουνάκη

Μεσολάβησαν για το ΕΠΑΛ Μούδου Λημνιακών Συλλόγων ευχαριστεί τους βουλευτές Νομού H Ομοσπονδία Λέσβου Παύλο Βογιατζή και Νίκο Σηφουνάκη, για την ανταπόκρισή τους σε επιστολή-καταγγελία της για την έλλειψη καθηγητών στο ΕΠΑΛ Μούδρου Λήμνου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βογιατζής λαμβάνοντας υπόψη του το σχετικό υπόμνημα της ΟΛΣΥ, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, με θέμα την πλήρωση κενών θέσεων στο ΕΠΑΛ Μούδου. Ο κ. Σηφουνάκης υπέβαλε σχετική αναφορά την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, η οποία αφορούσε στη σοβαρότατη δυσλειτουργία τού ΕΠΑΛ Μούδρου λόγω έλλειψης καθηγητών.

Από το Σύλλογο Αντισσαίων Αθήνας

Αφιέρωμα στο Γιάννη Φωτιάδη Αντισσαίων της Αθήνας O Σύλλογος διοργανώνει στις 10:30 το πρωί αύριο Κυριακή 27 Ιανουαρίου, μια εκδήλωση αφιέρωμα στο Γιάννη Φωτιάδη. Ο Γιάννης Φωτιάδης, υπήρξε πρώην κοινοτάρχης της Άντισσας και πρώην βουλευτής Νομού Λέσβου. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι Μαρούλα Οικονομίδου, Τάκης Ιορδάνης, Ευάγγελος Γδοντέλλης και Απόστολος Στεργίου, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο ο γιος του Βασίλης Φωτιάδης.

Σύλλογος Απανταχού Βατουσαίων Λέσβου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου»

Σε νέο χώρο νέα διεύθυνση βρίσκεται πλέον ο Σ εχώρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Βατουσαίων Λέσβου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Η νέα διεύθυνση του Συλλόγου, είναι: Παπαφλέσσα 18, Παλαιό Φάληρο, 17563, τηλ./φαξ (προσωρινό): 210 9342464 (Ιωάννης Μανούκας).


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Κλιμάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέβη εκ νέου την Πέμπτη στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας

Ερώτηση Τέρενς Κουίκ, για την Κ´ ΕΠΚΑ

«Τρέχουν» για κέντρο υποδοχής της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY κόμη μία επίσκεψη, το τελευταίο εξάμηνο στη Λέσβο, πραγματοποίησε την Πέμπτη κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την πολιτική ηγεσία να πιέζει για την άμεση λειτουργία, έστω και τμήματος του στρατοπέδου. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η επιλογή έχει ήδη οριστικοποιηθεί και μάλιστα έχουν ρυθμιστεί και λεπτομέρειες σε σχέση με τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας ειλημμένης απόφασης, υπάρχει ο σχεδιασμός το κέντρο να είναι σε θέση να φιλοξενήσει πρόσφυγες απ’ τον Ιούνιο του 2013, ενώ γίνεται προσπάθεια, κατόπιν πιέσεων και τοπικών παραγόντων, να επισπευστεί το άνοιγμά του τουλάχιστον κατά ένα μήνα.

A

Απ’ έξω τα ΣΟΑ Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί τής ΕΛΑΣ, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στρατιωτικοί, μετείχαν στο κλιμάκιο που την Πέμπτη από νωρίς το πρωί έως και το απόγευμα βρέθηκε στη Μυτιλήνη για αποτύπωση των εγκαταστάσεων του παλιού στρατοπέδου Μόριας. Ήδη από προηγούμενες επισκέψεις αντίστοιχων υπηρεσιακών παραγόντων έχει αποκλειστεί η πιθανότητα «αξιοποίησης» του κλειστού πλέον στρατοπέδου Πέτρας, όπως και η χρήση οικοπέδου στις Νέες Κυδωνίες για την τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών. Επισήμως, το Υπουργείο έχει απαντήσει διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου πως ο σχεδιασμός του είναι έως το τέλος τού 2013 να έχουν λειτουργήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων

σε Σάμο, Χίο και Λέσβο, με τη συγκεκριμένη σειρά. Ανεπισήμως, αυτό που έχει γίνει γνωστό από αξιόπιστη πηγή, είναι πως δεδομένων και των πολλών επισκεπτών που δέχθηκε η Λέσβος το προηγούμενο διάστημα χωρίς να υπάρχει οργανωμένη υποδομή για τη φιλοξενία τους, καταβάλλεται προσπάθεια απ’ το Υπουργείο να δημιουργηθούν πολύ πιο γρήγορα τα κέντρα, και δη της Λέσβου, στην περιοχή της Μόριας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το κέντρο θα γειτνιάζει με τις στρατιωτικές οικίες που κατασκευάστηκαν μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου, τα διαμερίσματα

ΣΟΑ που έφτιαξε η στρατιωτική διοίκηση Λέσβου, αλλά θα έχουν εντελώς διαφορετική είσοδο και θα αποκοπούν απ’ το υπόλοιπο στρατόπεδο, που θα λειτουργήσει ως κέντρο για πρόσφυγες. Η είσοδος για το κέντρο προγραμματίζεται να γίνει, και για λόγους καλύτερης φύλαξης, απ’ τον κεντρικό δρόμο της παράκαμψης Μόριας. Αναλόγως με το τι έγινε στην Κόρινθο πέρυσι, όπου στην αρχή ξεκίνησε με μικρό αριθμό προσφύγων το εκεί Κέντρο, έτσι και στη Λέσβο υπάρχει το ενδεχόμενο αρχικά να διαμορφωθούν υποδομές φιλοξενίας περιορισμένου αριθμού μεταναστών και στη συνέχεια στα-

διακά να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες «μετασκευής» του στρατοπέδου. Ο όλος σχεδιασμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εικάζεται πως επισπεύστηκε τη βδομάδα που πέρασε και από τις επαφές που είχαν στα τρία συναρμόδια υπουργεία με το Νίκο Δένδια, με τον Αντώνη Ρουπακιώτη στο Δικαιοσύνης, αλλά και με το Χαράλαμπο Αθανασίου στο Εσωτερικών, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία κι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της δημιουργίας υποδομών φιλοξενίας κι όχι κράτησης των μεταναστών, το συντομότερο δυνατόν.

Συνάντηση Π. Βογιατζή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Δεν κλείνει το Τμήμα Πλωμαρίου; οβαρές πιθανότητες σει η διαδικασία παράλνα μην κλείσει το ΑΣστυνομικό ληλα με τις ενέργειες εΤμήμα Πλωμαρίου δημιουργεί η υπόσχεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στο βουλευτή Λέσβου Παύλο Βογιατζή να εξεταστεί εκ νέου το όλο θέμα και μάλιστα με δεδομένη τη δωρεάν στέγασή του σε δημοτικό ακίνητο. Κύρια θέματα της συνάντησης που είχαν χθες υπουργός και βουλευτής, ήταν η υπογραφή τής ΚΥΑ για τους λιμένες της Πέτρας και του Πλωμαρίου Λέσβου ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου, η συνέχιση λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, καθώς και η δημιουργία του κέντρου προσωρινής υποδοχής παράνομων μεταναστών στη Λέσβο. Όσον αφορά στην υπογραφή τής ΚΥΑ, την οποία ο κ. Βογιατζής είχε ζητήσει με ερώτησή του από τις 15 Οκτωβρίου 2012, ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί εάν μπορεί να προχωρή-

ξασφάλισης των αναγκαίων υποδομών στους δύο λιμένες. Ο υπουργός δήλωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό και εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Για το Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου, ο βουλευτής τόνισε πως οι υπηρεσίες του μπορούν να στεγαστούν σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου Λέσβου, το οποίο σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό, και ο υπουργός ανέφερε πως, «υπό αυτές τις συνθήκες, εξετάζεται σοβαρά η δυνατότητα για τη διατήρησή του». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης «η επείγουσα δημιουργία του κέντρου προσωρινής υποδοχής παράνομων μεταναστών, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος αθρόας προσέλευσης μεταναστών που αντιμετωπίζει η Λέσβος».

Έγινε διορισμός «ημετέρων»; ξηγήσεις για πιθανούς διορισμούς Ε«ημετέρων» στην Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης, ζητά με ερώτησή του από τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κουίκ «ορισμένοι από τους εργάτες που προσελήφθησαν για την εκτέλεση διαφόρων έργων, παράγουν “έργο” εντός γραφείου», την ώρα μάλιστα που «το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης φυλάκων». Θέτει μάλιστα τα ερωτήματα, αφενός εάν αληθεύει ότι η προϊσταμένη της υπηρεσίας έχει προσλάβει τη «θυγατέρα» της στα γραφεία της Εφορείας, καθώς και εάν έχουν προσληφθεί πολλά άτομα από μία οικογένεια ως εργάτες, που εργάζονται ωστόσο ως υπάλληλοι γραφείου.

Τι λέει η προϊσταμένη «Τα έργα υλοποιούνται με προσωπικό που προσλαμβάνεται με ενιαίο σύστημα προσλήψεων και με κριτήρια του Νόμου 2190/1994, Άρθρο 18», απαντά η αναπληρώτρια προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, ως προς τα όσα θέτει ο κ. Κουίκ. «Οι πίνακες προτεραιοτήτων βγαίνουν στη “Διαύγεια”, με δυνατότητα στον κάθε υποψήφιο να ελέγξει τη σειρά κατάταξής του. Η υπηρεσία δεν έχει λόγο, ούτε δυνατότητα αποκλεισμού οποιουδήποτε ατόμου που κάνει αίτηση προσλήψεως και εάν αυτό το άτομο πληροί τα κριτήρια της πρόληψης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορεί να έχει σειρά κατάταξης για πρόσληψη και να προσληφθεί.» Προσθέτει μάλιστα ότι τα έργα της Εφορείας υλοποιούνται ανελλιπώς, με το προσωπικό που έχει προσληφθεί στη θέση που έχει προσληφθεί και με εξαίρεση τις ημέρες που ο καιρός είναι άστατος. «Εάν κάποια ημέρα που δε γνωρίζουμε από το πρωί ότι θα βρέξει, ξεκινά το προσωπικό την εργασία σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον ο καιρός χαλάσει μεταφέρεται στα γραφεία, προκειμένου να μπορούμε να υποστηρίξουμε το έργο με ευρύτερα θέματα, περιστασιακά, και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν οι υπάλληλοι το ωράριο εργασίας τους, κάτι που βάσει των καιρικών συνθηκών, δε θα επιτρεπόταν.» Β.Χρ.


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας

Επιλογή μελών για τα Εφορευτικά Συμβούλια ρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή μελών των Εφορευτικών Συμβουλίων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας έχει εκδώσει η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων του Υπουργείου Παιδείας. Τα Εφορευτικά Συμβούλια είναι τα ανώτατα όργανα διοίκησης των δύο Βιβλιοθηκών. Μέσα στις αρμοδιότητές τους, είναι η εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, η έγκριση των δαπανών, η μέριμνα για την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού και γενικώς η εξασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου της περιουσίας και της οικονομικής διαχείρισης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών, και η έγκριση του προϋπολογισμού, του απολογισμού και

Π

του ισολογισμού. Τα Εφορευτικά Συμβούλια είναι επίσης αρμόδια για την αποδοχή ή αποποίηση κληρονομιών, κληροδοσιών, επιχορηγήσεων, χορηγιών ή δωρεών φυσικών ή νομικών προσώπων, την κατάρτιση του Εσωτερικού Οδηγού Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης κ.ά.. Η σύνθεση του Συμβουλίου αποτελείται από πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη, που θα πρέπει να διαμένουν στην περιοχή που καλύπτει η Δημόσια Βιβλιοθήκη και να προέρχονται από το χώρο του πολι-

τισμού, της εκπαίδευσης, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, της επιστήμης ή της παραγωγής. Τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, ενώ με την ίδια απόφαση ορίζονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, με θητεία τριετή και μη αμειβόμενη. Όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα, θα πρέπει να υποβάλουν ένα ενυπόγραφο βιογραφικό σημείωμα μαζί με αίτηση-δήλωση προτίμησης, μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου, με συστημένη επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων, Τμήμα Α΄ Βιβλιοθηκών, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 - Μαρούσι (στο φάκελο θα πρέπει να αναγράφεται: «Για την επιλογή μελών Εφορευτικών Συμβουλίων Δημόσιων Βιβλιοθηκών).

Ταινία αύριο στο Πολύκεντρο Μανταμάδου

«Σφραγισμένα χείλη» «Σφραγισμένα χείλη» θα προβληθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, Hστιςταινία 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο 15χρονος Μάικλ ερωτεύεται την κατά πολύ μεγαλύ-

τερή του Χάνα. Η σχέση τους όμως θα διακοπεί απότομα, καθώς εκείνη θα εξαφανιστεί ξαφνικά. Οκτώ χρόνια αργότερα, ως φοιτητής της Νομικής, ο Μάικλ θα αναγνωρίσει τη Χάνα ως κατηγορούμενη σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Σάββατο 26 Ιανουαρίου

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

στο Επιμελητήριο Λέσβου Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μεφίρη με θέμα «Τα φυτά της Λέσβου» στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης Εκδήλωση για την απελευθέρωση και τους Τρεις Ιεράρχες στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης Κοπή πίτας του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Προβολή της ταινίας «Chico & Rita», από την Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας

Έως αύριο Κυριακή 3 Φεβρουαρίου «Ψάχνοντας τον Νέμο», του Άντριου Στάντον (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα, σε πανελλήνια πρεμιέρα 3D προβολή)* Ακούγονται οι: Ντίνος Σούτης, Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο 26/1 και Κυριακή 27/1 στις 16:45, Σάββατο 2/2 και Κυριακή 3/2 στις 18:30 «The Impossible», του Χουάν Αντόνιο (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Γουότς, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Τομ Χόλαντ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο 26/1, Κυριακή και Δευτέρα στις 19:00 και στις 21:30, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο 2/2 στις 19:00 και στις 21:30 «Σάμμυ 2», του Μπεν Στάνσεν (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα)** Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο 26/1 και Κυριακή 27/1 στις 17:00, Τετάρτη στις 18:45, Σάββατο 2/2 και Κυριακή 3/2 στις 17:00 Έως Τετάρτη 30 Ιανουαρίου «Άννα Καρένινα», του Τζο Ράιτ (δραματική) Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Άαρον Τζόνσον, Τζουντ Λω, Ντόμναλ Γκίζον Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο και Κυριακή στις 21:45, Δευτέρα και Τρίτη στις 19:00, Τετάρτη στις 21:45 Έως Πέμπτη 31 Ιανουαρίου «Η Ζωή τού Πι», του Ανγκ Λι (περιπέτεια - 3D)*** Πρωταγωνιστούν: Σουράτζ Σάρμα, Ιρφάν Χαν, Ρέιφ Σπαλ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο και Κυριακή στις 19:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45, Πέμπτη στις 18:30

Αύριο Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 10:30 στο ξενοδοχείο «Golden Age» της Αθήνας Κοπή της πίτας των Βρισαγωτών Αθήνας και διανομή του βιβλίου της Βαρβάρας Σκιά «Όταν δεν είχαν ρολόγια» στις 13:00 στην ταβέρνα «Περικλής» στο Μόλυβο Κοπή πίτας των «Μανιταρόφιλων Λέσβου» στις 19:00 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου Κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πόλιον» και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου στις 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Μήθυμνας «Η Αγάπη» στις 20:00 στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» Κοπή πίτας της «Εικαστικής Παρέμβασης»

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στις 19:30 στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης Καφέ-Φωτογραφία με θέμα «Πειραματική Φωτογραφία»

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 19:30 στον κινηματογράφο «Αρίων» Προβολή της ταινίας «Ζητείται Μέλλον», του Γιώργου Αρπατζόγλου

* Ισχύει ειδική προσφορά επτά ευρώ. ** Ισχύει ειδική προσφορά έξι ευρώ. *** Ισχύει ειδική προσφορά οκτώ ευρώ.

Γεώργιος Σάκκης Το Ημερολόγιο ενός αεροπόρου (1937 - 1942) Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Σάκκη Αθήνα 2009, σελ. 334

ο ενδιαφέρον αυτό βιβλίο ετοιμάTμωςστηκε το 2009, παρουσιάστηκε όεπίσημα στη Μυτιλήνη πριν λίγες μέρες. Πρόκειται για το ημερολόγιο ενός Μυτιληνιού, του Γεωργίου Σάκκη, ο οποίος γεννήθηκε στα Παπιανά Καλλονής, το 1918. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, σπούδασε στο Διδασκαλείο και άρχισε να γράφει το ημερολόγιο του το 1936, σε ηλικία 18 ετών. Το συνέχισε μέχρι το 1942, όταν αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό με βάρκα από τη Μυτιλήνη, λόγω της Γερμανικής Κατοχής, μαζί με άλλους 15 συμπατριώτες του και την έγκυο γυναίκα του, Ελένη, μέσω Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή. Η κόρη του Μαρία γεννήθηκε μέσα στο πλοίο «Μαριγώ», που τους πήρε, από ένα ξερονήσι όπου ήταν ναυαγοί, μέχρι την Κυρήνεια της Κύπρου. Μετά πήγαν στο Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη και Αίγυπτο, όπου εντάχθηκε στην Αεροπορία των Συμμάχων και έμειναν έξω όλο το διάστημα της κατοχής μέχρι το 1946, όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ο γιος του Χαράλαμπος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1947. Ο Γεώργιος Σάκκης, λόγω των κακουχιών, προσεβλήθη από φυματίωση και έζησε ως ανάπηρος πολέμου μέχρι το 1961, όταν πέθανε σε ηλικία 43 ετών αφήνοντας το Ημερολόγιό του στη γυναίκα του, η οποία το φύλαγε ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι το 2007, λίγους μήνες πριν το θάνατό της, όταν και το παρέδωσε στην κόρη της Μαρία. Όπως σημειώνει η Μαρία Σάκκη, που επιμελήθηκε την έκδοση, το Ημερολόγιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει έναν άνθρωπο με υψηλά ιδανικά και όνειρα, με έναν άδολο πατριωτισμό και αγάπη για την πατρίδα, τους γονείς, την οικογένειά του και το νησί του. Διαβάζοντάς το θα μάθει πώς ήταν το νησί προπολεμικά, πώς ζούσαν οι κάτοικοι, τις θυσίες που έκαναν για την πατρίδα. Περιέχει, επίσης, ιστορικά στοιχεία για τις αεροπορικές αποστολές και την εκστρατεία πριν τη Γερμανική Κατοχή. Χωρίζεται σε τρία μέρη και τέσσερα κεφάλαια: Το α΄ μέρος έχει τίτλο «Η ζωή του Γεωργίου Σάκκη μέχρι την 311-1941» με κεφάλαια: Η ζωή μέχρι την στράτευση, Από τη στράτευση μέχρι την 31-1-1941 κ.ά.. Το β΄ μέρος έχει τίτλο «Χαρισμένο στην αγαπημένη του Νίτσα. Από 1-21941 μέχρι 31-8-1941» με κεφάλαιο: Πόλεμος και αγάπη. Το γ΄ μέρος έχει τίτλο «Οικογενειακό ημερολόγιο. Από 31-8-1941 μέχρι 9-5-1942» με κεφάλαιο: Γάμος και προσωρινή επιστροφή στη ζωή του δασκάλου - γερμανική κατοχή. Π.Σ. Aντίλαλος της Βρίσας Τεύχος 52 / Φθινόπωρο 2012 σελ. 112

ε βασικό θέμα την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης «ΚώM στα Τσέλεκα» στη Βρίσα, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Aντίλαλος της Βρίσας», που εκδίδει στην Αθήνα ο Σύλλογος Βρισαγωτών, με την ευθύνη και την επιμέλεια του Βασίλη Ψαριανού. Ο Στρατής Νικέλλης σε ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο παρουσιάζει όλο το ιστορικό δημιουργίας της βιβλιοθήκης στη Βρίσα μέχρι τη σημερινή θετική έκβαση της λειτουργίας της στο χώρο τού πλήρως ανακαινισμένου και εξοπλισμένου παλιού καφενείου «Σαμαρά», με αρχικό πυρήνα τα βιβλία της βιβλιοθήκης του αείμνηστου δασκάλου Κώστα Τσέλεκα. Πλουσιότατη, ποικίλη και ενδιαφέρουσα, και η υπόλοιπη ύλη του τεύχους: ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, απόψεις για τα προβλήματα αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες του χωριού, επικαιρότητα, σελίδες ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, λογοτεχνίας. Π.Σ.


18

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το «Ε» συζητά με το Μυτιληνιό σκηνοθέτη της ταινίας «Ζητείται Μέλλον», Γιώργο Αρπατζόγλου

«Στην εποχή μας πρέπει να δημιουργούμε…» ο «Ε» κουβεντιάζει σήμερα με το Μυτιληνιό σκηνοθέτη της ταινίας «Ζητείται Μέλλον» («Future Wanted»), που στις 30 του μήνα πρόκειται να προβληθεί στον κινηματογράφο «Αρίων» της Μυτιλήνης. Ο ίδιος μάς μιλάει για τη σχέση του με τον κινηματογράφο, για τα πρώτα του βήματα στο χώρο και τις δουλειές που έχει κάνει μέχρι τώρα, για την ίδια την ταινία και το επίκαιρο σενάριό της, αλλά και για τη σχέση που διατηρεί με τη Μυτιλήνη, από την οποία έφυγε στα εφηβικά του χρόνια. πάνω με αυτό που βλέπεις να σου αρέσει, σε εΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη πίπεδο σπουδών, επαγΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ γελματικό κ.λπ.. Κάπως έΚύριε Αρπατζόγλου, πόσα τσι αποφάσισα να μάθω χρόνια λείπετε από τη κάμερα κατ’ αρχάς, που Μυτιλήνη; Ποιο ήταν το ήταν το μεγάλο μου ενκίνητρο που σας έκανε να διαφέρον και να δουλέψω πάνω σ’ αυτό.» φύγετε; Πόσο δύσκολο ήταν τα «Γεννήθηκα στη Μυτιλήχρόνια που ξεκινήσατε, νη στις 14 Φεβρουαρίου να μπείτε στο χώρο αυτό; τού 1972 και έφυγα στα «Η δυσκολία ήταν την ε17, όταν μετά από πανελποχή αυτή στο να αποφαλήνιες πέρασα στα ΤΕΙ σίσω να αφήσω τη “σιΠειραιά στην Αθήνα (Νίγουριά” της Σχολής στο καια), στο Τμήμα ΗλεΤΕΙ και να ασχοληθώ ακτρονικών/Υπολογιστιποκλειστικά με την κάμεκών Συστημάτων. Ενδιάρα, το μοντάζ, τη σκηνομεσα στις σπουδές ξεκίθεσία κ.λπ.. Έτσι μπήκα νησα την επαγγελματική στο χώρο αυτό την εποχή μου ενασχόληση με την που ξεκινούσε η ιδιωτική κάμερα και τα γυρίσματα, γύρω στο 1994, ξεκινώ- τηλεόραση στην Ελλάδα. ντας από το στούντιο πα- Έπειτα ασχολήθηκα με όραγωγής του Τάκη Βενε- λα τα είδη κινηματογράτσανάκου. Έπειτα σπού- φησης, από τηλεοπτικές δασα ψηφιακή επεξεργα- εκπομπές ποικίλης θεμασία εικόνας-μοντάζ σε τολογίας μέχρι ειδήσεις μια κρατική σχολή και πέ- και από ντοκυμαντέρ μέρασα από την ιδιωτική χρι βιντεοκλίπ, μικρού σχολή Σταυράκου για πε- μήκους κ.λπ., σα διευθυρίπου δύο χρόνια, όπου ντής φωτογραφίας-οπεκυρίως με ενδιέφερε η ρατέρ ή μοντέρ, σκηνοθέσυγγραφή του σεναρίου, της. Νομίζω ότι πρέπει να χωρίς να ολοκληρώσω τις έχεις περάσει ή να έχεις σπουδές εκεί, μια που ή- επαφή με όλα τα πόστα δη είχα επαγγελματική α- σε μια παράγωγη, για να πασχόληση και δούλευα μπορείς να σκηνοθετήδίπλα σε επαγγελματίες σεις σωστά.» του χώρου, κυρίως της Τι δουλειές έχετε κάνει μέχρι τώρα και ποια ήταν τηλεόρασης.» για σας η πιο σημαντική; Η ενασχόληση «Πάντα κρατούσα την εμε τον κινηματογράφο παφή με τη Μυτιλήνη όΤι ήταν αυτό που σας έ- σο ήμουν Αθήνα και ενκανε να ασχοληθείτε με διάμεσα δούλεψα στα τοτη σκηνοθεσία; Είχατε α- πικά κανάλια, σαν οπεραπό μικρός σχέση με τον τέρ. Ήμουν ο πρώτος κακινηματογράφο; μεραμάν της “Τηλεόρα«Από πολύ μικρός, ήμουν σης Μυτιλήνης” όταν άαυτό που λέμε “σινεφίλ”. νοιξε, ενώ δούλεψα και Αρχικά με τους γονείς στην “ΤV Αιγαίου”. Έπειμου κι έπειτα από πολύ τα επέστρεψα συνεχόμενωρίς, μόνος και με φί- να για δύο με τρία χρονιά λους συμμαθητές, πήγαι- ανοίγοντας ένα μικρό να στους κινηματόγρα- στούντιο παραγωγών στη φους της Μυτιλήνης, θε- Μυτιλήνη, έχοντας κάνει ρινούς και χειμερινούς. Ί- αρκετά διαφημιστικά σως είμαστε από τις τε- σποτ, κάποιες παραγωγές λευταίες γενιές που πρό- στο τοπικό κανάλι, ένα λαβαν τη “Σαπφώ”, τον ντοκυμαντέρ για τη Λέ“Ορφέα” τον παλιό “Α- σβο σε συνεργασία με τη ρίονα” ή τον “Αστέρα”, Νομαρχία και διάφορες στην προκυμαία απέναντι άλλες σημαντικές δουλειαπό τη Νομαρχία... Από ές. Από το 2003 εργάζοένα σημείο και μετά, πρέ- μαι και ζω στη Θεσσαλοπει να αποφασίσεις αν θα νίκη, όπου δυο χρόνια ασχοληθείς πλέον παρα- μετά ξεκίνησα τη συνερ-

το κοινό, όπως επίσης προβλήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και ελπίζουμε να έχουμε συνέχεια σ’ αυτή την ανεξάρτητη διανομή που κάνουμε. Στόχος μας είναι η ταινία να προβληθεί σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται και φυσικά η Μυτιλήνη είναι ένα από τα πρώτα.»

T

Και σε Φεστιβάλ…

γασία μου σα διευθυντής Φωτογραφίας σε μια από τις σημαντικότερες για μενα δουλειές που έχω κάνει, στην εκπομπή “Επί Τροχών” στην ΕΤ3, με το Χάρη Θεοφράστου. Μια εκπομπή με θέμα το αυτοκίνητο και με κοινό τηλεθέασης που όμως δεν είναι αποκλειστικά αυτοκινητόφιλοι, κι αυτό είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό. Η εκπομπή το οφείλει αυτό στον παρουσιαστή, δημιουργό και παραγωγό της, το Χάρη Θεοφράστου. Για μένα ήταν μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, μια που κάναμε γυρίσματα σε πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης, αλλά και σχεδόν παντού μέσα στην Ελλάδα. Μια άλλη ιδιαιτερότητα της εκπομπής αυτής ήταν το ότι κάθε εβδομάδα είχαμε να γυρίσουμε ουσιαστικά μια ταινία μικρού μήκους, με πρωταγωνιστή τον “Αναποφάσιστο Αγοραστή”, που νομίζω άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση.»

Για το «Ζητείται Μέλλον» Η ταινία «Ζητείται Μέλλον» αναμένεται από πολλούς σινεφίλ, και όχι μόνο, της Μυτιλήνης. Μιλήστε μας λίγο για το σενάριό της και τι θέλετε να προβάλλετε μέσα από αυτή. «Η ταινία, την οποία ολοκληρώσαμε τον Οκτώβριο του 2012, έχει θέμα της την οικονομική, αλλά και τη γενική κρίση στην Ελλάδα τού σήμερα. Περιγράφει την ιστορία ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά, απολυόμενο από

το Δημόσιο και χωρίς άλλους πόρους, που μαθαίνει ότι έχει και να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Όταν πέφτει στα χέρια του μια παράξενη αγγελία, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Είναι μια φανταστική ιστορία, που δυστυχώς όμως βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα.» Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους συντελεστές της; «Σε όλους τους συντελεστές της ταινίας (ηθοποιούς, τεχνικούς κ.λπ.) άρεσε και τους εξέφραζε το σενάριο, οπότε και δέχτηκαν να δουλέψουν χωρίς αμοιβή για να ολοκληρωθεί η ταινία αυτή, βιώνοντας και οι ίδιοι έντονα το πρόβλημα της ανεργίας. Φυσικά βοήθησαν και πολλοί άλλοι, που δεν είχαν επαγγελματική σχέση με το χώρο, βοηθώντας σε διάφορα θέματα. Το σενάριο βασίστηκε σε μια ιδέα που είχαμε με τον Τάκη Πολύζο, που έχει κι ένα ρόλο σαν ηθοποιός, και είναι μια σκέψη που νομίζω έχει περάσει από το μυαλό πολύ κόσμου.» Αναπτύξτε μας λίγο περισσότερο το θέμα της ταινίας και της ιστορίας της. «Πίσω από την ταινία αυτή μικρού μήκους 18λεπτων που κάναμε, υπάρχει ένα σενάριο μεγάλου μήκους, που εμβαθύνει και απλώνεται περισσότερο στα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση. Σημαντικά είναι δύο γεγονότα

που συνέβησαν ενώ γυρίζαμε την ταινία: ένα από τα θύματα των περικοπών που έγιναν στα φάρμακα λόγω κρίσης, ήταν ο αδελφός του Τάκη που ανέφερα και πριν, που είχε καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και είχε ανάγκη την περίθαλψη αυτή που στερήθηκε. Το δεύτερο γεγονός ήταν το ότι μάθαμε πως ο παππούς του ηθοποιού-γιατρού στην ταινία, Αθανάσιος Σχοινάς, στις αρχές του αιώνα έκανε μια πολιτική δολοφονία, σκοτώνοντας το βασιλιά Γεώργιο Α΄ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο Σχοινάς έπασχε από καρκίνο και ήταν μελλοθάνατος όταν προέβη στην πράξη αυτή, που ποτέ δε μάθαμε τους πραγματικούς λόγους, αφού, όπως γράφουν τα κείμενα, “εκπαραθυρώθηκε” κατά την ανάκρισή του από τις Αρχές. Είναι δύο γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της ταινίας και μας δείχνουν ακριβώς ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.» Πώς ανταποκρίνεται μέχρι τώρα ο κόσμος που βλέπει την ταινία; «Μέχρι τώρα έχουμε θετικά σχόλια από όσους είδαν την ταινία, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, και είχε απήχηση σε κοινό διαφόρων ηλικιών και ιδιοτήτων. Φυσικά και είχαμε θετικά σχόλια και από τον ιδιοκτήτη τού “Σινέ Αρίων”, που τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παραχώρηση της αίθουσας. Πρεμιέρα έκανε σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο, όπου και χειροκροτήθηκε από

Εσείς, τι σχέση έχετε με το νησί; Έρχεστε συχνά; Θα θέλατε να επιστρέψετε; «Όπως ανέφερα και πριν, πάντα κρατώ ενεργή τη σχέση μου με το νησί, που το επισκέπτομαι με κάθε ευκαιρία και μένω όσο περισσότερο μπορώ, όπως και πάντα είναι ζωντανή η σκέψη της επιστροφής στη Μυτιλήνη, που είναι ένας τόπος που κατά τη γνώμη μου μπορούν να γίνουν πολλά και δημιουργικά πράγματα, αρκεί να υπάρχει όρεξη και θέληση. Κι αυτό είναι κι ένα μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε κάνοντας την ταινία αυτή, το να δημιουργούμε, να εκφραζόμαστε και πόσο μάλλον σε μια εποχή που είναι ανάγκη να τονίζουμε τα προβλήματα, να μιλάμε γι’ αυτήν και να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, είτε μέσω της οποιασδήποτε τέχνης ή δημιουργικής σκέψης και πράξης.» Τι σχέδια κάνετε από εδώ και πέρα; «Τα σχέδια από εδώ και πέρα, εκτός από τη διανομή της ταινίας, είναι ένα ντοκυμαντέρ και μια εκπομπή που ετοιμάζουμε για την ΕΤ3, για τα οποία δεν μπορώ να πω περισσότερα, μια και είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση, αλλά και στη διανομή της ταινίας “Ζητείται Μέλλον” και ιδιαίτερα τη βοηθό Οργάνωσης Παραγωγής, Μάρω Κοκκώνη, τους πρωταγωνιστές Δημήτρη Δήμου και Ελευθέριο Τσακούρη, το Νίκο Περιφεράκη για την πολύ καλή μουσική που έγραψε, τον Ντίμα για το τραγούδι των τίτλων τέλους και όλους όσοι βοήθησαν, με τον τρόπο του ο καθένας χωριστά. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω το “Ε” για τη φιλοξενία του και το ενδιαφέρον που έδειξε για το έργο μας.»


19

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Στροφή στομάχου ίναι οξύ ιατρικό σύνδρομο που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών και με βαθύ και μεγάλο θώρακα, όπως Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Μπορζόι, Σέτερ, Λυκόσκυλα. Η αιτιολογία του συνδρόμου αυτού δεν είναι διευκρινισμένη. Είναι πάντως γνωστό ότι της στροφής προηγείται πάντοτε οξεία διάταση του στομάχου. Πολλοί πιστεύουν ότι η χαλαρότητα του ηπατογαστρικού και ηπατοδωδεκαδακτυλικών συνδέσμων οδηγούν στην αυξημένη δυνατότητα για κίνηση του στομάχου. Προδιαθέτοντες παράγοντες που οδηγούν στη διάταση του στομάχου, θεωρούνται η πολυφαγία, η αεροφαγία, η μεγάλη κατανάλωση νερού και συνήθως σε συνδυασμό με άσκηση αμέσως μετά. Συνήθως, σημειώνεται στροφή 270 μοίρες προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και σπάνια στροφή 90° με φορά αντίθετη προς την προηγούμενη. Η στροφή του στομάχου προκαλεί σύγκλειση του καρδιακού και του πυλωρικού στομίου, στραγγαλισμό των γαστροσπληνικών αιμοφόρων αγγείων και αναδίπλωση του περιφερικού συνήθως τμήματος της σπλήνας, με αποτέλεσμα την παθητική συμφόρηση του στομάχου και της σπλήνας. Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων αερίων και υγρών στο στομάχι οδηγεί σε κυκλοφορικές διαταραχές και ανατρέπει την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών του οργανισμού. Επιπλέον, ο τυμπανισμός παρεμποδίζει τις κινήσεις του διαφράγματος και την αναπνοή και ακόμη σοβαρότερα την επιστροφή του αίματος στην καρδιά από την πίεση που ασκείται πάνω στην οπίσθια κοίλη φλέβα. Όλα αυτά οδηγούν σε κυκλοφορική καταπληξία, με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο του ζώου. Συμπτωματολογία Ύστερα από μία με 15 ώρες από το φαγητό, παρατηρείται αιφνίδια διόγκωση του μπροστινού τμήματος της κοιλιάς, που παρουσιάζεται σκληρή στην ψηλάφηση. Επιπλέον έχουμε άφθονα σάλια, συχνές και συνήθως αποτυχημένες προσπάθειες για εμετό, καθώς και έντονο κοιλιακό πόνο. Όσο περνάει η ώρα, το ζώο παρουσιάζει απροθυμία μετακίνησης, επιπόλαιη αναπνοή, γρήγορο και αδύνατο σφυγμό και αναιμικούς βλεννογόνους. Η διάρκεια της αρρώστιας συνήθως είναι μικρότερη από οκτώ ώρες. Η διάγνωση βασίζεται στην αιφνίδια και γρήγορη διόγκωση του μπροστινού τμήματος της κοιλίας, στις συχνές και αποτυχημένες προσπάθειες για εμετό και στην αποτυχία να περάσουμε στομαχικό καθετήρα στο ζώο. Όπως καταλαβαίνεται, δεν πρέπει σε τέτοια περίπτωση να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη και θεραπεία του ζώου, γιατί έτσι κι αλλιώς η πρόγνωση είναι δυσμενής, εξ αιτίας της γρήγορης εξέλιξης του συνδρόμου. Η πρόγνωση θα μπορούσε να είναι καλή μόνο αν η επέμβαση γίνει πολύ νωρίς και μάλιστα μέσα στις πρώτες δυο με τρεις ώρες από τη στιγμή που ξεκινά η αρρώστια. Στη θεραπεία πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της κυκλοφορικής καταπληξίας, με την αποσυμπίεση του στομάχου και ταυτόχρονα η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να τοποθετήσουμε στομαχικό καθετήρα, με σκοπό να μειωθεί η πίεση στο στομάχι. Αν αυτό είναι αδύνατο, γίνεται παρακέντηση του στομάχου με βελόνα. Πρέπει να ξέρουμε ότι η απομάκρυνση των αερίων πρέπει να γίνεται αργά - αργά, γιατί διαφορετικά θα έχουμε μεγάλη εισροή αίματος στα αγγεία των κοιλιακών σπλάχνων, όπου και θα λιμνάσει και έτσι θα έχουμε επιδείνωση της κυκλοφορικής καταπληξίας. Αμέσως μετά, ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση για ανάταξη και καθήλωση του στομάχου, με μια - δυο ραφές πάνω στο κοιλιακό τοίχωμα. Η καθήλωση είναι υποχρεωτική για να αποκλείσουμε ενδεχόμενη υποτροπή. Η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει μικρά γεύματα και ταΐστρα του ζώου ψηλά. Που σημαίνει τοποθέτηση των δοχείων φαγητού και νερού πάνω σε ειδικούς ορθοστάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και όχι έντονη δραστηριότητα μετά το φαγητό.

E

Πηγή: www.iatronet.gr

- Ιατρείο μικρών ζώων

Συνεχίζεται το «παζλ» των βαρελόσκυλων στη Λέσβο

Εντοπίστηκε άλλο ένα στην Άντισσα σκύλος της φωτογραφίας είναι άλλο ένα «βαρελόσκυλο» της Λέσβου. Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε μέσα στην εβδομάδα στην Άντισσα, έχει κάνει ήδη το γύρο της χώρας μέσω ηλεκτρονικών σελίδων φιλοζωικών σωματείων, αποδεικνύοντας ότι το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται στην ύπαιθρο του νησιού, παρά τις πολλαπλές διαμαρτυρίες που έχουν γίνει. Σε συνεργασία με τοπικά φιλοζωικά σωματεία, όπως ο Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο Παν», ο Σύλλογος Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων «Η Κιβωτός», το «Eressos for Animals» και η Πρωτοβουλία «Δικαιοσύνη για τη Λίζα! Όχι στην κακοποίηση ζώων στη Λέσβο», η πανελλήνια φιλοζωική οργάνωση «Canilos Animal Foundation» προχωρά εδώ και καιρό στη συστηματική καταγραφή των κακοποιημένων σκυλιών που εντοπίζονται στη Λέσβο. Η καταγραφή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες κι έ-

O

Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200 - Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com - Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr

Το «βαρελόσκυλο» της Λέσβου, που εντοπίστηκε μέσα στην εβδομάδα στην Άντισσα

χει αναδείξει πολλά βαρελόσκυλα σε όλη την ύπαιθρο του νησιού, τα οποία ζουν αλυσοδεμένα κάτω από ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες, συχνά χωρίς νερό και φαγητό και μέσα σε πρόχειρες κατασκευές, που δεν τους προσφέρουν ίχνος προστασίας. Παραδείγματα έχουν εντοπιστεί σε περιοχές όπως οι Ν. Κυδωνιές, η Ευαγγελίστρια, το Ντίπι, η Λάρ-

σος, οι Λάμπου Μύλοι και η Παναγιούδα και το πρόβλημα αναδεικνύεται πολύ μεγάλο για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν οι εθελοντές του νησιού. Σημειώνεται ότι στο Facebook έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό η σελίδα «Σώστε τα “βαρελόσκυλα” της Λέσβου», με σκοπό την παρουσίαση του υλικού αυτού.

Χαρίζονται Το κουταβάκι της φωτογραφίας και τα αδελφάκια του. Είναι 2 αρσενικά και 2 θηλυκά, σχεδόν 2 μηνών και θα γίνουν μεσαίου μεγέθους, γύρω στα 15 κιλά. Πληρ. τηλ. 6985-729164.

Η Πέτα, η σκυλίτσα της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 6989-864140.

Ο Μπακλαβάς. ΓλύΗ Κανέλλα. Είναι τωσε από το δέσιμο Vizla Ουγγαρίας και στο βαρέλι, αλλά τώβρέθηκε στη Χρυσορα ζει αναγκαστικά μαλλούσα σε πολύ σε περίφραξη και πεκακή κατάσταση, ριμένει ένα σπίτι με χτυπημένη και κουμια οικογένεια που τσή στο πίσω πόδι και με τα κόκαλά της να φαίθα τον λατρέψει. Πληρ. τηλ. 22510 νονται από την ασιτία. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 22765, 6946-404007. 22510 22765. Το σκυλάκι της φωτογραφίας είναι πολύ άρρωστο και χρειΟ Λου, το σκυλάάζεται πολλή φροντίδα κι εκι της φωτογραντατική θεραπεία. Βρίσκεται φίας. Πληρ. τηλ. στα χέρια φιλόζωης, αλλά 6943-294774. χρειάζεται σπίτι. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6946-404007.

Βρέθηκε Το σκυλάκι της φωτογραφίας βρέθηκε στο στρατόπεδο της Παγανής. Είναι αρσενικό και φοράει λουράκι σκούρο μπλε. Δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενηθεί. Πληρ. τηλ. 22510 22765 (ώρες αγοράς).

- Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ - Πόλυ Βουλγαρέλη Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Mανταµάδου 22530 61032 Kαλλονής 22530 22317 Ιππείου (Μυτιλήνης) 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710 - Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

ΑΕΛΚ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 O προγραμματισμένος για την Κυριακή 27 Ιανουαρίου αγώνας Enduro Spint, μεταξύ μηχανών Enduro και τζιπ, αναβάλλεται για την επόμενη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα 11:00, στην περιοχή Καμμένο Δάσος. Ο αγώνας δε θα διεξαχθεί λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αναβάτες και να μη δυσκολευτεί το κοινό κατά την προσέλευση.

Νίκη και ό,τι ήθελε ας είναι! νίκη φαντάζει μονόδρομος στην ομάδα της Καλλονής στο αυριανό εντός έδρας παιχνίδι με τον επικίνδυνο Πανσρεραϊκό, στο Δημοτικό Στάδιο της Μυτιλήνης. Κάθε παιχνίδι θεωρείται κομβικής σημασίας για την ομάδα, πόσο μάλλον όταν στο δρόμο της βρίσκεται μια αντίπαλος που έχει τον ίδιο στόχο, να κερδίσει. Αυτό και μόνο κρατά σε εγρήγορση άπαντες στο στρατόπεδο, που σε καμμιά περίπτωση δε θέλουν να έχουν απώλειες και αυτήν τη φορά. Με νίκη, η ομάδα του Μπά-

H

Η προσοχή όλων στην ομάδα στρέφεται στον Πανσερραϊκό, με τη νίκη να είναι μονόδρομος

μπη Τεννέ είναι στο παιχνίδι και φυσικά θα εύχεται να υπάρξουν απώλειες και για τους αντιπάλους της, ώστε η διαφορά να ψαλιδιστεί ακόμη πιο πολύ και να βρεθούν οι Καλλονιάτες πιο ψηλά από ό,τι ήταν. Με τον Πανσερραϊκό, η Καλλονή έχει δημιουργήσει μια μικρή παράδοση εντός, εκτός από την περσινή χρονιά, και φαίνεται ότι για τον πρώτο η ομάδα του λεκανοπεδίου αποτελεί τον κακό του δαίμονα. Δεν μπορεί κανείς όμως να κάνει όνειρα για τη νίκη αν δε μοχθήσει, ιδρώσει,

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

Να βρει γιατρικό και στο Αιγάλεω της περασμένης Τετάρτης επί της Κη- Στο Αιγάλεω αύριο είναι όλα τα λεφτά. Η ομάH νίκη φισιάς αναμενόμενο ήταν να φέρει μετά α- δα παίζει με τον πρωτοπόρο του ομίλου, μια πό πολύ καιρό ξανά τα χαμόγελα στην ομάδα, ωστόσο δεν έχει τελειώσει τίποτα. Παρά τη σημαντική και χρυσοφόρα νίκη, ο Αιολικός εξακολουθεί να κινδυνεύει και επιβάλλεται από όλους, παλιούς και νέους παίκτες στην ομάδα, να τα δώσουν όλα για όλα, να δείξουν καρδιά και πνεύμα νικητή, ώστε να μπορέσουν στο τέλος να σώσουν την παρτίδα. Ο Αιολικός δεν πρέπει να υποβιβαστεί, αλλά να συνεχίσει να εκπροσωπεί πανελληνίως το λεσβιακό ποδόσφαιρο, που θέλει να βλέπει τις ομάδες του να παίζουν έξω από τα σύνορα του νησιού.

ομάδα που στον α΄ γύρο πέρασε από το νησί με το πάσο της και καταλαβαίνει κανείς ότι η αποστολή μόνο εύκολη δε θα είναι. Παρά ταύτα, υπάρχει στο στρατόπεδο αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα έρθει και από το «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», αρκεί η ομάδα να είναι αυτή που πρέπει στο γήπεδο. Στα αγωνιστικά, η απώλεια του αρχηγού Θεαγένη Διονυσάτου είναι που καίει το Φώτη Κοκκινέλη, ο οποίος θα ήθελε έναν έμπειρο παίκτη να τον έχει στη μάχη. Οι υπόλοιποι είναι οι γνωστοί που αγωνίστηκαν με την Κηφισιά. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 15:00.

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Football League 18η Αγωνιστική (Κυριακή 27/1, 15:00) ΑΕΛΚ - Πανσερραϊκός Ηρακλής - Επανομή Θρασύβουλος - Νίκη Β. Ολυμπιακός Β. - Απόλλων Σμ. Παναιτωλικός - Ηρακλής Ψ. Πιερικός - Αναγέννηση Γιαννιτσών Φωκικός - Δόξα Δρ. Καβάλα - Καλλιθέα Εθνικός Γ. - Εργοτέλης (18:00) Βύζας - Λάρισα (Δευτέρα, 19:00)

Περιφερειακό 12η Αγωνιστική (Κυριακή 27/1, 15:00) Αιγάλεω - Αιολικός Ηλυσιακός - Τράχωνες Νέα Ιωνία - Περιστέρι Κηφισιά - Άγιαξ Τ. ΠΑΟ Ρουφ - Πεύκη

Α´ Κατηγορία

ΜΠΑΣΚΕΤ

18η Αγωνιστική (Σάββατο 26/1, 15:00)

Επιστροφή στις νίκες θέλει η Γέρα από την Πεντέλη, στην οH ήττα-σοκ ποία έβαλαν το χέρι τους οι δύο διαιτητές, στέρησαν από τον Παπάδο Γέρας την ευκαιρία να είχε μια ακόμη νίκη στο ενεργητικό του. Τα παράπονα πολλά, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος αν μείνει κανείς σε αυτά. Πάει, ξεχάστηκε η Πεντέλη. Ο Εργοτέλης έρχεται με την έναρξη του β΄ γύρου, ο οποίος θα είναι και ο καθοριστικός. Την κρητική ομάδα στον πρώτο γύρο η Γέρα την είχε κερδίσει στην έδρα της και οι Κρητικοί θα έρθουν να πάρουν τη ρεβάνς, αφού μένουν και αυτοί στο κόλπο σε περίπτωση που φύγουν με το ροζ φύλλο. Όμως οι παίκτες του Καραμβάλη δε θέλουν σε καμμία περίπτωση να κάνουν άλλα «δώρα», όσο εχθρική και αν είναι η διαιτησία. Θα παίξουν για να νικήσουν και τους δύο. Ο κόουτς της Γέρας θα κατεβάσει την ομάδα του χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα και θα ζητήσει από τους παίκτες να ελέγξουν το ρυθμό του παιχνιδιού και να μην αφήνουν ελεύθερους χώρους για τα σουτ που θα επιδιώξουν να κάνουν οι αντίπαλοι. Στο πλευρό τους φυσικά και οι φίλαθλοι, που θα σπρώξουν τους παίκτες στη νίκη. Η ενδιαφέρουσα αναμέτρηση θα αρχίσει στις 16:00.

κουραστεί για να βρει τα δίχτυα. Στοιχεία τα οποία θα πρέπει να δείξει αύριο η Καλλονή αν θέλει να πάρει το τρίποντο της ευτυχίας. Στο αγωνιστικό κομμάτι, Γκονζάλες και Χωριανόπουλος υπολογίζονται, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο δεύτερος τερματοφύλακας να είναι ο νεοαποκτηθείς Φώτης Καραγκιολίδης στη θέση τού Πάιερ, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα αποτελέσει ξένο σώμα τις επόμενες μέρες. Απόντας, φυσικά, και ο ανέτοιμος Καζάκης.

Άναξος - Βύρων (γήπ. Πέτρας, διαιτ. Κουλουδής) Αναγέννηση Γέρας - Λιονταράκια (γήπ. Παπάδου, διαιτ. Λέκκας) Αιγέας - Ατρόμητος (γήπ. Πλωμαρίου, διαιτ. Μποντάκης) Θύελλα - Παπανικολής (γήπ. Θερμής, διαιτ. Βουλγαρέλλης) Προοδευτική - Αλκιβιάδης (γήπ. Σκ. Καλλονής, διαιτ. Πούλος - Κυριακή 11:00) Αετός - Όλυμπος (γήπ. Λουτρών, διαιτ. Βουρανής) Κεραυνός - Διαγόρας (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Δουκάκης)

Β´ Κατηγορία 15η Αγωνιστική (Κυριακή 27/1, 15:00) Ατρόμητος - Αρίων Μήθ. (γήπ. Ανεμότιας, διαιτ. Βουλγαρέλλης - 11:30) Πολιχνίτος - Οδ. Ελύτης (γήπ. Πολιχνίτου, διαιτ. Βουρανής) Καραβαγγέλης - Δόξα (γήπ. Στύψης, διαιτ. Καρμίρης) Ορφέας - Παλλεσβιακός (γήπ. Ιππείου, διαιτ. Μποντάκης) Ερμής - Αχιλλέας (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Κάντας) Αρίων Παλ. - Αστέρας Ιππ. (γήπ. Παπάδου, διαιτ. Μπάλιακα) Ολοκληρώθηκε η επανεξέταση των υποψήφιων προπονητών, με άλλους εννιά να χρίζονται διπλωματούχοι

Θετική η επανεξέταση των προπονητών

Αν και βρήκαν δυσκολίες, πήραν δίπλωμα ννιά ακόμη άτομα πήραν το δίπλωμα UEFA Β΄ μετά E την επανεξέταση στην 70ή Σχολή Προπονητών που έγινε στη Μυτιλήνη. Υπήρξαν όμως άτομα τα οποία θα κληθούν να δώσουν από ένα ή δύο μαθήματα, ώστε να πάρουν και αυτοί το δίπλωμα του προπονητή. Οι επιτυχόντες είναι οι Γιώργος Αντωνίου, Γιάννης Βόικος, Θόδωρος Γιακαλής, Δημήτρης Λάσκαρης, Ραφαήλ Κάκαρος, Παναγιώτης Μαστέλος, Βασίλης Νησιώτης, Χρήστος Παλαιολογούδιας, Δημήτρης Χρυσοστόμου. Αυτοί που δεν πέρασαν, είναι οι Δημήτρης Γαβαλάς, Χάρης Καζαβικέλλης, Στέλιος Κατρακάζας, Στρατής Μυρογιάννης, Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Σπετσιώτης, Σαράντης Τζινιέρης, Πέτρος Φωτέλλης, Παναγιώτης Τυρανής και Αντώνης Κοντάκας.

Β1 Κατηγορία 13η Αγωνιστική (Κυριακή 27/1, 15:00) Ισσαϊκός - Μακαρέας (γήπ. Ανεμότιας, διαιτ. Οικονόμου) Ειρήνη - Έφηβος (γήπ. Ν. Κυδωνιών, διαιτ. Φαναρτζής - 11:00) Αίας - Εθνικός (γήπ. Θερμής, διαιτ. Βασιλακάκης) Ταξιάρχης - Ανδρονικάς (γήπ. Μανταμάδου, διαιτ. Τατάς) Μεσότοπος - Φίλια (γήπ. Μεσοτόπου, διαιτ. Συβρής - 11:30) Ρεπό: Αίγειρος

ΛΗΜΝΟΣ 16η Αγωνιστική (Κυριακή 27/1, 15:00) Κεραυνός - Φιλοκτήτης (γήπ. Μύρινας, διαιτ. Τσιακίρης - Σάββατο) Αργοναύτες - Ηφαιστία (γήπ. Ατσικής, διαιτ. Χατζητζήκα - Σάββατο) Θάνος - ΑΕΛ (γήπ. Θάνους, διαιτ. Κρομυδέλλης - Σάββατο) Ηρακλής - Άρης Μ. (γήπ. Ατσικής, διαιτ. Μάτζαρης) Κάσπακας - Προποντίδα (γήπ. Μύρινας, διαιτ. Παπαγεωργίου) Διαγόρας - Αετός (γήπ. Σαρδών, διαιτ. Χατζητζήκα) Άγ. Γεώργιος - Κορνός (γήπ. Μύρινας, διαιτ. Παρούσης - 11:00)

ΜΠΑΣΚΕΤ Γ΄ Εθνική (Κυριακή 27/1) Παπάδος Γέρας - Εργοτέλης (Κλειστό Νεάπολης, 16:00) Λιβαδειά - Παπάγου Παναγίτσα - Μίλωνας Ιωνικός - Πεντέλη Πολυκράτης - Ιεράπετρα


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων

Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@ gmail.com

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233

Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140

Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και

ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


22

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Σπάνια γενετική μετάλλαξη εντοπίστηκε από επιστήμονες

Ιατρικό Βήμα

Εντοπίστηκε γονίδιο... σχιζοφρένειας Κωλικός του νεφρού Έ Σ

Γράφει o ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ Π. ΑΜΠΑΤΖΗΣ*

Ακτινολογική διερεύνηση

πάνια γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με τη σχιζοφρένεια, εντοπίστηκε και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Molecular Psychiatry». Ειδικοί από το «Johns Hopkins» University μελέτησαν τα μέλη μιας οικογένειας με υψηλό ποσοστό ψυχικής νόσου. Πιστεύουν ότι η μετάλλαξη στο γονίδιο NPAS3 είναι κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνη για την ανάπτυξη ψυχικής νόσου όπως η σχιζοφρένεια. Το NPAS3 είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση και την εξασφάλιση ότι υγιείς νευρώνες αναπτύσσονται συνεχώς, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο - περιοχή που επηρεάζεται από τη σχιζοφρένεια. Μια μη φυσιολογική μετάλλαξη του γονιδίου φάνηκε σε ορισμένα μέλη μιας οικογένειας. Η μετάλλαξη οδήγησε το NPAS3 να μη λειτουργεί κανονικά, που ήταν βλαπτικό για την ανάπτυξη

χίζουμε τις θεραπευτικές συναντήσεις μας, είναι πως η γλώσσα μας είναι ένας αθλητής ο οποίος για να μπορέσει να μετέχει σε αγώνες, πρέπει να προπονηθεί. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους ενήλικες. Έχοντας μάθει να αρθρώνουν με λάθος τρόπο, ο λογοθεραπευτής καλείται να τους μάθει το σωστό. Η αποκατάσταση λοιπόν των αρθρωτικών δυσκολιών βασίζεται στην εξάσκηση που είναι διατεθειμένο να κάνει το άτομο, είτε πρόκειται για παιδί είτε για ενήλικα. Έτσι αρχικά ξεκινάμε να γυμνάζουμε τους αρθρωτές (γλώσσα, χείλη κ.τ.λ.) με εξατομικευμένες ασκήσεις, συνεχίζουμε με την εκμάθηση του σωστού τόπου και τρόπου άρθρωσης του ήχου που μας ενδιαφέρει, πρώτα μεμονωμένα, στη συνέχεια μέσα σε λέξη και φράση και τέλος στον ελεύθερο λόγο. Πόσο κρατάνε οι θεραπευτικές συναντήσεις; Ο χρόνος και η επιτυχία της αποκατάστασης εξαρτάται κυρίως από τη συμμέτοχη του ατόμου, αλλά και από το κατά πόσο ακολουθεί τις συμβουλές και τις οδηγίες του θεραπευτή του. Πρέπει να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι πολλές φορές μπορεί το άτομο να χρειαστεί παράλληλα και ορθοδοντική θεραπεία. Η διαδικασία δεν είναι ούτε χρονοβόρα ούτε επίπονη. Πολλές φορές το κίνητρο του ατόμου για να αλλάξει την άρθρωσή του είναι κάτι καινούργιο στη ζωή του: σπουδές, νέα εργασία, μια νέα σχέση, μετακόμιση σε νέο τόπο και... φυσικά να αλλάξει τη διάθεσή του και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του.

να από τα πιο συχνά προβλήματα για τα οποία απευθυνόμαστε επειγόντως στο γιατρό μας, είναι ο κολικός του νεφρού. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή είναι οξύς στη νεφρική χώρα, με αντανάκλαση προς την πλάτη, αλλά και προς την κατώτερη κοιλία και τα γεννητικά όργανα. Είναι τόσο έντονος, που προκαλεί εφίδρωση, τάση προς έμετο ή και έμετο, μερικές φορές δύσπνοια, ενώ μπορεί να συνυπάρχει συχνουρία ή δυσουρία. Κατά τη διερεύνηση ενός τέτοιου συμπτώματος, πρέπει να διευκρινισθεί η αιτία του πόνου που συνηθέστερα είναι οι λιθίαση (πέτρα). Εκτός από την κλινική εξέταση από τον ειδικό ουρολόγο και τις αναλύσεις ούρων, βασικό ρόλο έχουν οι απεικονιστικές-ακτινολογικές εξετάσεις. Στην αρχική απεικονιστική προσέγγιση περιλαμβάνεται η απλή ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-κύστεως (ΝΟΚ) και το υπερηχογράφημα νεφρών ουρητήρων, κύστεως. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων θα αναδείξει την παρουσία ακτινοσκιερών ή μη λίθων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Με την ακτινογραφία επιπλέον μπορεί να φανεί ακτινοσκιερός λίθος στην πορεία του ουρητήρα, ο οποίος δεν ελέγχεται ικανοποιητικά με το υπερηχογράφημα. Με το υπερηχογράφημα επιπλέον ελέγχουμε αν υπάρχει απόφραξη στον ουρητήρα. Αν η αρχική διερεύνηση δεν είναι ικανοποιητική ή από τα πρώτα ευρήματα κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο λεπτομερής έλεγχος, ακολουθεί η πυελογραφία. Εδώ και πολλές δεκαετίες το ουροποιητικό σύστημα ελέγχεται με την ενδοφλέβιο πυελογραφία. Είναι μια κλασσική ακτινολογική εξέταση, κατά την οποία χορηγούμε στον εξεταζόμενο ενδοφλεβίως μια σκιαγραφική ουσία η οποία απεκκρίνεται άμεσα από τα νεφρά και επειδή φαίνεται στην ακτινογραφία, μας βοηθά να ελέγχουμε το απεκκριτικό σύστημα των νεφρών, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη, να εντοπίζουμε λίθους ανεξάρτητα από τη σύστασή τους και να αξιολογούμε και τη σοβαρότητα του προβλήματος, αξιολογώντας τυχόν αποφράξεις ή στενώσεις των ουρητήρων. Για να είναι σωστή η πυελογραφία, είναι απαραίτητη την προηγούμενη ημέρα προετοιμασία με καθαρτικά και δίαιτα για τον καθαρισμό του εντέρου. Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία εξέλιξη των αξονικών τομογράφων, καθιερώθηκε η αξονική πυελογραφία, η οποία είναι μια εξειδικευμένη αξονική τομογραφία με την οποία επιτυγχάνουμε την πλέον ολοκληρωμένη και αξιόπιστη απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος με πολλές τομές, σε διάφορα επίπεδα, τρισδιάστατες και έγχρωμες απεικονίσεις. Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά: 1) Απεικονίζει ταυτόχρονα και το παρέγχυμα και το απεκκριτικό σύστημα των νεφρών. 2) Λόγω της τρισδιάστατης και πολυεπίπεδης απεικόνισης, αναδεικνύει πολύ μικρές βλάβες. 3) Μπορεί να εντοπίσει παθήσεις εκτός ουροποιητικού, που ωστόσο το επηρεάζουν. 4) Δε χρειάζεται προετοιμασία με καθαρτικά και δίαιτα. 5) Παράλληλα με το ουροποιητικό, ελέγχει και τα υπόλοιπα όργανα της κοιλιάς. Τα μόνα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι η ακτινοβολία και το σχετικά υψηλό κόστος. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται από πολλές μελέτες ως εξέταση εκλογής σε άτομα που εμφανίζουν κολικό, ανώδυνη αιματουρία ή υπάρχουν ενδείξεις ή αυξημένες πιθανότητες κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος. Επειδή με την αξονική πυελογραφία συνήθως έχουμε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο και δεν απαιτούνται πολλές και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, η επιβάρυνση από την ακτινοβολία αλλά και το κόστος ισοσκελίζονται. Αντενδείξεις για την αξονική πυελογραφία, αλλά και την ενδοφλέβιο πυελογραφία, αποτελούν η εγκυμοσύνη και η αλλεργία. Σε περιπτώσεις αλλεργίας, εάν κρίνεται άκρως απαραίτητη η πραγματοποίηση της πυελογραφίας, χορηγούμε εκ των προτέρων ειδική αντιαλλεργική αγωγή. Η σύγχρονη ακτινολογία προσφέρει με την κλασσική ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα νεφρών κύστεως και την αξονική πυελογραφία, μια άριστη διερεύνηση του ουροποιητικού συστήματος, τόσο στην περίπτωση του κολικού, αλλά και στις υπόλοιπες παθολογικές καταστάσεις.

* Η Πελαγία Αναγνώστου είναι λογοθεραπεύτρια.

* Ο Πολύδωρος Αμπατζής είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστης.

του εγκεφάλου. Το γονίδιο δίνει οδηγίες για την παραγωγή πρωτεΐνης που περιέχει 933 αμινοξέα. Ο ερευνητής Frederick C. Nucifora Jr δήλωσε ότι η κατανόηση της μοριακής και βιολογικής οδού της σχιζοφρένειας αποτελεί ισχυρό τρόπο να προχωρήσει η ανάπτυξη αγωγών που θα έχουν λιγότερες παρενέργειες και θα δρουν καλύτερα από τις ήδη διαθέσιμες αγωγές. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα φάρμακα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη του βιολογικού ρόλου τού NPAS3 θα παράσχει στοιχεία στο πώς άλλα γονίδια μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν την αιτία ψυχικής νόσου όπως η σχιζοφρένεια. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 34 ανθρώπους με σχιζοφρένεια και τα ανέλυσαν για να με-

λετήσουν το DNA. Καθένας από τους συμμετέχοντες ανήκε σε οικογένειες με ιστορικό ψυχικής νόσου. Οι επιστήμονες εστίασαν στον εντοπισμό ανθρώπων με μετάλλαξη NPAS3, κατέληξαν να βρουν μία και να πραγματοποιήσουν σειρά εξετάσεων αίματος σε μέλη της οικογένειας, περιλαμβανόμενων δύο γονέων και τεσσάρων ενήλικων παιδιών. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα νέες έρευνες σε ποντικούς με τη μετάλλαξη NPAS3. Ο Nucifora προσέθεσε ότι αν η μετάλλαξη στο NPAS3 είναι πράγματι σημαντική για τις ανθρώπινες νόσους θα πρέπει να εντοπιστούν ανωμαλίες στους νευρώνες ποντικών με μεταλλαγμένο NPAS3, και ο ποντικός θα πρέπει να έχει βλάβη στη μάθηση, τη μνήμη και την κοινωνική συμπεριφορά. Πηγή: iatronet.gr

Δυσκολίες άρθρωσης στους ενήλικες

«Καλημέγα!» της ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ* ολλές φορές βρίσκουμε Πμικρόχαριτωμένο να ακούμε ένα παιδί να μην μπορεί να πει το «ρ» και να λέει «νεγό» ή «νελό», πόσο άβολο όμως είναι να συμβαίνει αυτό σε έναν ενήλικα; Πόσες φορές σάς έχει τύχει ο τρόπος ομιλίας ενός ανθρώπου να σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς δεν τον καταλαβαίνετε; Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να αισθάνεται το άτομο που έχει τη δυσκολία αυτή; Πού μπορεί να οφείλονται οι δυσκολίες άρθρωσης των ενηλίκων; Οι δυσκολίες άρθρωσης στους ενήλικες οφείλονται είτε σε προβλήματα κατά την ανάπτυξη που δεν αντιμετωπίστηκαν στην παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα το άτομο να μην αρθρώνει σωστά και ως ενήλικας, είτε είναι συνέπεια επίκτητων νευρολογικών ασθενειών ή κακώσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος (δυσαρθρία, αφασία, λεκτική απραξία). Πώς αξιολογεί ο λογοθεραπευτής τη δυσκολία άρθρωσης του ενήλικα; Οι δυσκολίες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί στην παιδική ηλικία, είναι αναγνωρίσιμες και από το ίδιο το άτομο. Σε αυτή την περίπτωση, όταν το άτομο επισκεφτεί ένα λογοθεραπευτή, εφαρμόζεται ένα άτυπο τεστ άρθρωσης για να εντοπιστούν οι δυσκολίες. Ο λογοθεραπευτής δείχνει στο άτομο μια σειρά από εικόνες, τις οποίες καλείται να κατονομάσει και εκεί καταγράφονται όλες οι δυσκολίες. Στη συνέχεια εξετάζεται η λειτουργικότητα των αρθρωτών (γλώσσα, χείλη, γνάθος, υπερώα και οδοντοστοιχία). Αν δηλαδή κινούνται σωστά, έχουν επαρκή δύναμη, καλή κατάσταση και καλό μυϊκό τόνο. Όταν βέβαια υπάρχει οργανικό ή νευρολογικό αίτιο, οι διαδικασίες είναι πιο λεπτομερείς και αναλυτικές. Τι γίνεται στις θεραπευτικές συναντήσεις; Αυτό που λέω συνήθως στα παιδιά όταν αρ-

Κατά την εξέταση στις θεραπευτικές συναντήσεις


EI∆HΣEIΣ

23

Δύο έργα για τον Άι-Στράτη

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Επαναπροκηρύσσεται το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά

έσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει η προκήρυξη για το πρόγραμμα «Ειδικές δράσεις για τη στήριξη και αναζωογόνηση των μικρών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Πρόκειται για το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά, μεταξύ αυτών και για τον Άγιο Ευστράτιο, που είχε ανακοινωθεί πριν από δυόμισι χρόνια, είχε και τότε προκηρυχθεί, αλλά δεν προχώρησε γιατί προέκυψε πρόβλημα με την ωρίμανση των έργων ελλείψει ολοκληρωμένων μελετών.

Μ

Στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και μελέτες ωρίμανσης των κατασκευαστικών έργων οι οποίες είναι αναγκαίες για τα έργα και εμπίπτουν στην περίοδο επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Μανώλης Κράκαρης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τόνισε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά νησιά, καθώς θα χρηματοδοτηθούν και οι μελέτες και οι προτάσεις των έργων που θα κατα-

χος. Θεωρώ όμως ότι σήμερα βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στο να πετύχουμε αυτόν το στόχο, χωρίς να σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τόσο η διεθνής συγκυρία, όσο και η πραγματικότητα της χώρας με τις αγκυλώσεις στο χθες, αποτελούν αντικειμενικά εμπόδια, που οφείλουμε να άρουμε για να προχωρήσουμε μπροστά.»

Το ανθρώπινο δυναμικό… Ασκώντας διοίκηση, εντοπίσατε προβλήματα στο

νησιωτικό χώρο που αν και νησιώτης, ούτε καν φανταζόσαστε ότι δυσχεραίνουν τη ζωή στα νησιά; Μήπως εντοπίσατε διαφορετικές διαστάσεις σε κάποια άλλα ζητήματα, διαπιστώνοντας τελικά ότι έχουν μεγαλύτερη ή σαφώς μικρότερη εμβέλεια απ’ αυτή που θεωρούσατε; Τι θα αξιολογούσατε σήμερα, και υπό το πρίσμα θεώρησης του γενικού γραμματέα, ως το μείζον θέμα που οφείλει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει στη νησιωτική χώρα; «Νομίζω ότι τόσο τα βιώματά μου από τα νησιά, μικρά και μεγάλα, όσο και

η επιστημονική μου ενασχόληση με αυτά, με έχουν οπλίσει με αρκετά εργαλεία τόσο για την ανάλυση των προβλημάτων, όσο και για την προώθηση λύσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντώ, αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, που δεν είναι προετοιμασμένο να αντιδράσει θετικά στις προκλήσεις των καιρών αλλάζοντας συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος που έβαζαν μπροστά το “εγώ” και το “δώσ’ ημίν σήμερον”. Τώρα έχουμε ανάγκη από όραμα, σχεδιασμό και δράση για το συλλογικό συμφέρον.»

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΑΔΑ: Β4ΜΕΟΡ1Ι-ΓΟ0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 59783/4769/2012-2012 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κούταλης (Λιβαδοχωρίου) χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του κ. Παράσχου Γκαγκά έκταση εμβαδού Ε=4.443,65 τ.μ. η ο-

ποία βρίσκεται στη θέση «ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Νέας Κούταλης (Λιβαδοχωρίου) Δήμου Λήμνου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρή-

σεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 20-12-2012 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ακός σύμβουλος από τη Λήμνο Βαγγέλης Γιαρμαδούρος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαρμαδούρος, υποστηρίζοντας πως για ακόμη μια φορά το Βόρειο Αιγαίο είναι τελευταίο στην κατάταξη της απορροφητικότητας, ζητά να του δοθούν τα στοιχεία που αφορούν συνολικά στην Περιφέρεια, στοιχεία κατά περιφερειακή ενότητα, που αφορούν όλα τα έργα στα νησιά στην περίοδο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και είναι έργα αρμοδιότητας της περιφερειακής αρχής. «Θα ήταν χρησιμότερο να είναι εμφανής και η έναρξη του χρόνου της μελέτης εκάστου έργου», τονίζει ο κ. Γιαρμαδούρος, που επιπλέον ζητά να του δοθούν και τα στοιχεία για τις μελέτες που εκτελούνται σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος, με το χρόνο έναρξης καθώς και την πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσής τους.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 26.1.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 18.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 27.1.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EUROPEAN EXPRESS” “ΝΗΣΟΣ ΠΑΤΜΟΣ”

Προαγγελία γάµου

19.00 21.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣ. ΜΥΚΟΝΟΣ”

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Νικόλαος Σπύρου του Χρήστου και της Μελπομένης, το γένος Ανδριάνη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στα Παράκοιλα, και η Αλίκη Στυλιανίδου του Στυλιανού και της Σοφίας, το γένος Παυλή, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν.

20.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 28.1.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣ. ΜΥΚΟΝΟΣ”

21.00

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Π. Βοστάνη 10, Γήπεδο Τηλ. 22510 27561 07.45 - 20.300

ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Ερμού 57α Τηλ. 22510 28515 07.45 - 14.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ. & Δ. Καβέτσου 8 πλατεία πάρκου Τηλ. 22510 22113 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Ερμού 57α Τηλ. 22510 28515

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ Θεοκρίτου 72, πλατεία Αλυσίδας Τηλ. 22510 23181 07.45 - 20.30

Ενημέρωση για τα έργα τού ΕΣΠΑ νημέρωση για την πορεία των έργων τού ΕΣΠΑ ζητάει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠεριΕφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ο περιφερει-

“EUROPEAN EXPRESS”

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ ΚΑΤ. & ΓΙΑΝ.

Ο Βαγγέλης Γιαρμαδούρος ζητά απ’ την Περιφέρεια

«Προτεραιότητα η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής» συνέχεια από ΣEΛ. 5

και Φούρνων Κορσεών. Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου έχει προτείνει δύο έργα, την αποκατάσταση του παλιού οικισμού με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ και τη διαμόρφωση του παραλιακού οικισμού με 300.000 ευρώ. «Πρόκειται για έργα ώριμα και έτοιμα. Για μας είναι πολύ σημαντικά έργα και περιμένουμε άμεσα να ανοίξει το πρόγραμμα, ώστε να καταθέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας», δήλωσε στο «Ε» ο Χαράλαμπος Μακρής.

τεθούν, θα είναι ολοκληρωμένες. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτά τα νησιά να ξεκινήσουν ένα έργο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να βοηθήσει, καθώς τα μικρά νησιά δε διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες.» Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί υποδομές και υπηρεσίες στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων και συγκεκριμένα αφορά στους Δήμους Αγίου Ευστρατίου, Ψαρών, Οινουσσών

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUROPEAN EXPRESS”

18.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΠΑΤΜΟΣ”

20.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΣΗΦΑΚΗΣ ΑΡΗΣ Λεσβώνακτος 14, έναντι πάρκου ΙΚΑ Τηλ. 22510 44022 20.30 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA

SUDOKU

415/470156-97

ALPHA BANK ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΓENIKH TPAΠEZA ∆ΥΣΚΟΛΟ

9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


24

XPONOΓPAΦHMA

ΣABBATO 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Κάτι νέο κυκλοφορεί στην αγορά της Μυτιλήνης, που σίγουρα θα σας ενδιαφέρει. Το αρτοζαχαροπλαστείο «Ο Κίμωνας» προσφέρει το περίφημο «Ψωμί της Γιαγιάς» από λημνιό σιτάρι. Μπορείτε να αγοράσετε την ποσότητα που θέλετε με τιμή κιλού δύο ευρώ (και όχι με το τεμάχιο των 750 γραμμαρίων). Και οικονομικό λοιπόν και πολύ γευστικό! Μια επίσκεψη θα σας πείσει! w Το ψητοπωλείο «Ο Παράσχος», στην Αλυσίδα, συνεχίζει να μας «χορταίνει» με τις υπέροχες γεύσεις του. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί, στο γνωστό του σημείο, εκτός από τα ψητά του σερβίρει και μαγειρευτά φαγητά, κάθε μέρα διαφορετικά. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε χοιρινό ψαρονέφρι κερκυραίικο, συνοδεία υπέροχης σαλάτας ζυμαρικών! w Μια ωραία πρόταση για την αποψινή σας έξοδο είναι να επισκεφθείτε το «Κουτουκάκι του Γιαννιού», στην Αγία Μαρίνα. Έχει γίνει γνωστό πλέον σε πολλούς Μυτιληνιούς. Νόστιμοι μεζέδες, χειροποίητοι και φρέσκοι είναι στη διάθεση των πελατών του. Το περιβάλλον όμορφο και ζεστό, ό,τι πρέπει για κουτουκάκι. Μάλιστα απόψε έχει και ζωντανή μουσική, για να διασκεδάσετε. Κάντε την κράτησή σας λοιπόν!! w Καιρό έχουμε να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο μαγαζί. Μιλάμε για το εστιατόριο-ξενοδοχείο «Κουντουρουδιά», στην ομώνυμη περιοχή, μετά τη Σκάλα Λουτρών. Η κουζίνα υπέροχη, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε γιουβέτσι χοιρινό στη γάστρα. Η διασκέδασή σας, δεδομένη, μια και συμπληρώνεται με ζωντανή μουσική.

Αποφασιστικά... συνειδητοποιημένη παίνει ένας άνδρας στο βιβλιοπωλείο «Μαλλιάρη», στην Αριστοτέλους, και ρωτάει την πωλήτρια: - Έχετε το βιβλίο «Άντρας, ο αρχηγός του σπιτιού»; - Όχι κύριε. Τα παραμύθια τα πουλάμε στο άλλο κατάστημα, της Εγνατίας.

M

J

Κουβέντα ρουτίνας στα όρθια... - Καταδικάζεις; - Καταδικάζω! - Τι καταδικάζεις; - Δεν ξέρω, μου βγήκε αυθόρμητα. Καλημέρα δεν είπαμε. Τι καταδίκασα; - Τη βία. - Ε, μάλλον καλά έκανα… - Απ’ όπου και αν προέρχεται; - Απ’ όπου, ωπ! Μια στιγμή. Απ’ όπου και αν προέρχεται, όπου και αν στοχεύει; Δύσκολο. Οι δικαστές το ψάχνουν το πράγμα. Εγώ είμαι πιο μάγκας; - Γιατί, ρε φίλε, το πηγαίνεις γύρω - γύρω; Σύριζας είσαι; Έχεις τον «Τσελεμεντέ του Αναρχικού» στο σπίτι σου; Και τι σημαίνει αυτό το «όπου και αν στοχεύει»; - Θα πάρω σαν αστείο τον τρόπο με τον οποίο μού μιλάς και μη με τοποθετείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν υποστηρίζω, γιατί αναλαμβάνεις χρέη ως κλώνος του Κεδίκογλου. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσες και μπορώ να σου πω πως έχω ακούσει με τα αυτιά μου πάμπολλες φορές τους εκπροσώπους τού ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζουν το φαινόμενο της βίας. Προσωπικά το θεωρώ περιττό. - Γιατί; - Γιατί είναι πράξη εκτός νόμου! Για τις πράξεις εκτός νόμου έχουν ορισθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι στα πλαίσια της Δικαστικής Εξουσίας, που εξετάζουν και αναλύουν τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης, για να φτάσουν σε καταδικαστικό ή όχι αποτέλεσμα. Όσο για το «όπου και αν στοχεύει» που με ρώτησες, πρέπει να

σου πω πως θεωρώ λογικό να συνοδεύει το «απ’ όπου και αν προέρχεται». Φαντάσου να πιάσουν τον τύπο που πυροβόλησε στα γραφεία τής Ν.Δ.. Φαντάσου να αποδειχθεί πως η γυναίκα του «παρανομούσε» με έναν υπάλληλο του κόμματος και πως ο καημένος βρήκε αυτόν τον ηλίθιο τρόπο να στείλει μήνυμα στον αντίζηλο… - Καλά, τώρα το ‘χεσες εντελώς… - Τόσο που βρομάει, φίλε μου, μάλλον είναι χεσμένο από μόνο του! Δεν έχουμε ανάληψη ευθύνης. Δεν έχουμε «πιάσει» κάποιον. Πιστεύεις πως αυτό νομιμοποιεί τους πάντες να λένε τα πάντα; Ο Γλέζος μίλησε για παρακράτος και οι κυβερνητικοί κάνουν περίεργους συσχετισμούς. Στη «βίλα Αμαλίας» είναι αναρχικοί, που τους παρουσιάζουν ως τρομοκράτες, και ο ΣΥΡΙΖΑ τους στηρίζει. Δηλαδή οι τού ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομοκράτες; Κοίτα ένα

συσχετισμό που μπορώ να κάνω. Γραμμένο στη «Real»: «Ο άντρας της ξαδέρφης του Παπακωνσταντίνου είναι αντιπρόσωπος μιας ιταλικής εταιρείας οπλικών συστημάτων και συνέταιρος ενός συνεργάτη του Λαυρεντιάδη στην Proton Bank». Άρα Παπακωνσταντίνου και Λαυρεντιάδης είναι συγκοινωνούντα δοχεία; - Κάποιοι βγαίνουν στους δρόμους και κυνηγούν αλλοδαπούς. Καταδικάσουμε δεν καταδικάσουμε, το μυαλό τους δεν αλλάζει και η ζημιά έχει γίνει. Στο μετρό το μέτρο έχει χαθεί. Παράνομη (!) απεργία, επιστρατευμένοι εργαζόμενοι που η ΔΗΜΑΡ δεν το θέλει, αλλά θα το αντέξει… - Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, φωνάζει ο Δένδιας. Ίσως όμως θα έπρεπε! Μόνο και μόνο στη σκέψη πως έχει αφήσει τόσο χώρο για δράση στα άκρα, θα έπρεπε. Αν ήμουν στη θέση της, θα ένιωθα άσχημα. Ντροπή

για την κατάσταση των πολιτών και προδομένη από τις πράξεις των λειτουργών της. - Δημοκρατείται η τρομοκρατία; - Ορίστε; - Μπορεί η Δημοκρατία να δημιουργήσει το περιβάλλον στο οποίο ο τρομοκράτης δε θα έχει λόγο ύπαρξης; - Δεν ξέρω, δε νομίζω. - Ούτε γω! Και παθαίνει ο κόσμος ό,τι με το αεροπλάνο, που το φοβόμαστε περισσότερο ενώ έχει ως μέσο μεταφοράς λιγότερους νεκρούς. Έτσι φοβόμαστε από το χτύπημα στο Εμπορικό Κέντρο, ενώ η θρησκευτική τρομοκρατία έχει απείρως περισσότερα θύματα στον κόσμο… - Άσ’ τα, φίλε, φαύλος κύκλος. Η οικογένεια, καλά; - Καλά. Λίγο γαστρεντερίτιδα, αλλά τώρα καλά. Εσείς; - Τα ίδια, αλλά τώρα καλά. Χαιρετισμούς δώσε… - Και εσύ… Αλέξης Β. Τζιμογιάννης

22510 44242

Εμπρός 3740  

Ημερήσια εφημερίδα Ν.λέσβου