Page 1

λίδες

Σε

10

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

Ειδήσεις και αγγελίες για όσους ψάχνουν δουλειά

ΣEΛ. 12, 21

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 13-20 29-30

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3249

www.emprosnet.gr

AΘΛHTIΣMOΣ Ο Βραζιλιάνος πρώην σταρ του Ολυμπιακού υπέγραψε στην Καλλονή!

TIMH €1,3

Κάηκαν 100 τόμοι Ληξιαρχείου, με όλα τα ντοκουμέντα ζωής για Μανταμάδο, Κλειώ, Κάπη και Πελόπη, αλλά και με εγγραφές χιλιάδων μυστηρίων που είχαν τελεστεί στο προσκύνημα του Ταξιάρχη

Παρανάλωμα

Δικός της και ο Λουτσιάνο! ΣABBATOKYPIAKO

ΣEΛ. 28

Ο «Μασούτης» στη Λήμνο ΣEΛ. 31

Νεκρός από το 2005 για το Νοσοκομείο, που τον περιέθαλψε άλλες δυο φορές

Εξιτήριο θανάτου… σε ζωντανό! ΣEΛ. 5

82 χρόνια ιστορίας! Μια μεγάλη σελίδα της τοπικής ιστορίας σβήστηκε για πάντα με το κάψιμο του Ληξιαρχείου του Δήμου Μανταμάδου, όλων των ντοκουμέντων ζωής των σημερινών 3.000 δημοτών και όλων των προηγούμενων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που είχαν επιλέξει το προσκύνημα του Ταξιάρχη για να βαφτίσουν τα παιδιά τους ή να παντρευτούν. Σε αυτή την τραγική απώλεια των 100 περίπου τόμων του Ληξιαρχείου, που αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό, προστίθενται και άλλες, μικρότερες ζημιές απ' την προχθεσινή πυρκαγιά, με ομοίως χρονοβόρα κι ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία αποκατάστασης. ΣEΛ. 8 - 9

Αντιδράσεις από τους εκλεγμένους και μη περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας από τη Λήμνο, για το μη ορισμό αντιπεριφερειάρχη από το νησί

Άρχισαν τα όργανα ΣEΛ. 10

Ορίστηκαν οι διευθυντές του ενιαίου Δήμου Λέσβου για το 2011

«Πολεοδομική» ανατροπή διά χειρός Βουνάτσου ΣEΛ. 22

APΘPΟ Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Τρεισήμισι φορές πάνω το ποσοστό της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο, μέσα σε μόλις ένα χρόνο

«Είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος; ΣEΛ. 11

Κάποιοι παιδικοί σταθμοί κόβουν και τη «μερέντα» ΣEΛ. 6


2

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Συνεταιριστικές τράπεζες Οι συνεταιριστικές τράπεζες της βόρειας Ελλάδας συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση. Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, θα λέγεται Συνεταιριστική Τράπεζα Βορείου Ελλάδας. Σε αυτή θα μετέχουν πέντε τράπεζες και πρόκειται για τις Συνεταιριστικές Έβρου, Δράμας, Σερρών, Πιερίας και Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται και η δική μας η σειρά, αφού και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το «η ισχύς εν τη ενώσει». Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Αιγαίου, στην οποία αναμένεται να μετέχουν οι Τράπεζες Λέσβου - Λήμνου και Δωδεκανήσων. Ν.Μ.

Στις 18 Φλεβάρη οι πρώτες αιτήσεις Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου 1946. Ανταποκρίσεις από το Πλωμάρι, την Καλλονή και τα Παράκοιλα.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Μετά από πέντε χρόνια Στην κοπή της πίτας τής ΝΕΛ παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής ο οποίος ανέφερε ότι το 2006 ως πρόεδρος της ΝΕΛ είχε κόψει για τελευταία φορά στη Μυτιλήνη την πίτα της Εταιρείας. Η αλήθεια είναι ότι από τότε, και επί πέντε συνεχή χρόνια, δεν είχε κοπεί ξανά πίτα τής ΝΕΛ. Ευχόμαστε η πρόσφατη εκδήλωση να αποτελέσει μια νέα αρχή για την Εταιρεία και να σηματοδοτεί και μια άλλη προσέγγιση της ΝΕΛ με τη Λέσβο. Ο καιρός θα δείξει... Ν.Μ.

Άνοιξαν τα Σχέδια Βελτίωσης με πιστώσεις μόλις 285 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα. Οι πρώτες αιτήσεις στο πρόγραμμα θα κατατεθούν στις 18 Φεβρουαρίου. Οι μελετητές γεωτεχνικοί έχουν πέσει «με τα μούτρα» στο διάβασμα για να μάθουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος, στις οποίες άλλωστε κρύβονται και τα πιο ζουμερά σημεία τους. Ν.Μ.

«Εξαφανίστηκαν» τα σταχτοδοχεία Μέτρα κατά του καπνίσματος πήραν και πάλι τα καφέ-μπαρ της Μυτιλήνης, μετά την απόφαση να τηρηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος με κάθε αυστηρότητα. Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, τα σταχτοδοχεία εξαφανίστηκαν και πάλι από τα τραπέζια και οι καπνιστές βγήκαν έξω, στους χώρους που έχουν ειδικά διαμορφώσει πολλές καφετέριες με σόμπες και νάυλον. Το θέμα είναι να δούμε για πόσο θα κρατήσουν πάλι αυτά τα μέτρα... Πελ.Γ.

Προσφυγές για τα αχθοφορικά

TΕΤΑΡΤΗ Σελ. τελ. τετ. Aνατ. 07.35 ∆ύσ. 17.41

26 Ξενοφώντος οσίου, Συμεών οσ. Παλαιού

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Επιλογή με ρίσκο Ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι εκ του ιδρυτικού της νόμου σαφώς πιο επιτελικού χαρακτήρα από αυτόν της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και ο νομοθέτης, ενώ στο θέμα των αντιδημάρχων αφήνει ελευθερία στον εκάστοτε δήμαρχο να τους θεωρήσει κατά τον ορισμό «θεματικούς» ή «χωρικής αρμοδιότητας», στους αντιπεριφερειάρχες φρόντισε να προβλέψει την άμεση εκλογή των χωρικής αρμοδιότητας, αφήνοντας για μετεκλογικό ορισμό τους θεματικούς. Και τούτο προφανώς διότι θεώρησε ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν ένα ρόλο πιο στρατηγικού χαρακτήρα σε επίπεδο συνολικά της περιφέρειας. Τούτων όλων δοθέντων, προκαλεί εντύπωση η κίνηση του περιφερειάρχη κ. Νάσου Γιακαλή να «χωροθετήσει» του αντιπεριφερειάρχες ορίζοντας έναν από κάθε Νομό. Και επί της ουσίας, όμως, ο ορισμός π.χ. από τη Λέσβο ενός καθαρά πολιτικού στελέχους (ιδιαίτερα συμπαθούς και δημοφιλούς, με ομολογουμένως άριστη εκλογική επίδοση σε σταυρούς) όπως ο κ. Φλώρος δε φαίνεται να συνάδει με ένα «θεματικό» επιτελικό ρόλο. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν εκλεγεί με τον κ. Γιακαλή σύμβουλοι που δεν πήραν μεν τους σταυρούς του κ. Φλώρου, πλην όμως οι τεχνοκρατικές ή διοικητικές τους γνώσεις θα ήταν πολύτιμες στη δύσκολη αυτή φάση της αρχικής λειτουργίας του θεσμού. Προφανώς ο κ. Γιακαλής θεώρησε σημαντικότερη την «πολιτική ισορροπία» των ορισμών από την αποδοτικότητα του θεσμικού επιτελείου του. Το αν είχε δίκιο, θα φανεί στην πορεία. Π.Μ.

Δεν είναι μόνο οι εφοπλιστές που διαμαρτύρονται για τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Διαμαρτύρονται και οι επιβάτες. Και κάποιοι από αυτούς δε μένουν μόνο στις διαμαρτυρίες. Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προχώρησε σε προσφυγές και αγωγές μελών του, για την αναγνώριση ως παράνομης της είσπραξης αχθοφορικών τελών γενικώς και αδιακρίτως διά του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου. Ένα είναι βέβαιο, ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το ζήτημα αυτό. Κατά την άποψή μας αυτό σημαίνει πως θα πρέπει σύντομα να περιμένουμε εξελίξεις. Ν.Μ.

Προβληματικός φωτισμός Ο φωτισμός στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Λάρσου, στο ύψος της Παγανής, εδώ και καιρό δε λειτουργεί σωστά, αφού τα περισσότερα φωτιστικά δεν ανάβουν, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο κίνδυνος ατυχήματος. Ο δρόμος αυτός παρουσιάζει αυξημένη κίνηση, ενώ αναπτύσσονται και μεγάλες ταχύτητες και κυκλοφορούν και πεζοί. Καλό θα ήταν να επιμεληθούν οι αρμόδιοι του θέματος, για να μην υπάρξουν δυσάρεστα περιστατικά λόγω ελλιπούς φωτισμού. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Τρέχοντα & Επίκαιρα Μουσείο Θεόφιλου: Η απαξίωση του πολιτισμού

Μ

Ευτυχώς που πέρασαν τα Φώτα, γιατί αντί για σταυρό στο λιμάνι θα ρίχναμε… μπουλντόζα

Οι κάτοικοι στη μάχη με τις φλόγες

Αρχίζουν ξανά…

Συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον των κατοίκων του Μανταμάδου, μόλις είδαν τις φλόγες στο ιστορικό δημοτικό κτήριο, να σπεύσουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην κατάσβεση. Όπως μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Μιχάλης Λαζάρου, η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη. «Δε θα μπορούσαμε, βέβαια, να επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει μέσα στο κτήριο, όμως η δουλειά που έγινε απ’ έξω από τους εθελοντές ήταν πολύ σημαντική. Σίγουρα βοήθησαν πολύ», μας είπε χαρακτηριστικά. Πελ.Γ.

Οι επισκέψεις σχολείων απ’ όλη τη χώρα ξεκινούν και πάλι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κίνηση που δημιουργείται στον Ασώματο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Προκειμένου, μάλιστα, να κλειστούν συμφωνίες με ξενοδοχεία, λεωφορεία και υπηρεσίες catering για τις ανάγκες φιλοξενίας των μαθητών απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα, το ΚΠΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www.kpeevergetoula.gr) τις αντίστοιχες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καλώντας τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες να υποβάλουν αίτηση έως την Παρασκευή. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν χρονιές που με αφορμή το ΚΠΕ εκατοντάδες μαθητές απ’ τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και αγροτικές περιοχές της χώρας, πραγματοποίησαν ολιγοήμερες εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα στη Λέσβο, ακόμη και μέσα στο βαρύ χειμώνα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πλατεία-πάρκινγκ

Καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε κάποιοι εκ των θαμώνων καφετέριας στην πλατεία Σαπφούς, που πάρκαραν τα οχήματά τους πάνω στην πλατεία και πήγαν για καφέ. Αναγνώστης μας, σε συνέχεια και σχολίου που είχε δημοσιευτεί για το παρκάρισμα στην ίδια πλατεία, ειδοποίησε την Τροχαία, που μόλις εμφανίστηκε, έσπευσαν οι οδηγοί των οχημάτων να τα απομακρύνουν. Οι αστυνομικοί περιορίστηκαν σε συστάσεις, ενώ ο αναγνώστης μας έμεινε με την απορία: «Τι θα γίνει η πλατεία αν ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμά τους;» Έλα Δείγμα γραφής… ντε… Όπως κάθε απόφαση που εν πρώτοις ξενίζει, έΜΑΡ.ΠΛ. τσι και οι επιλογές διευθυντών που έγιναν απ’ το Δημήτρη Βουνάτσο θα κριθούν στην πορεία του Διαμαρτύρονται χρόνου, αφού μέσα στους επόμενους μήνες θα Σε ένα σύντομο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τα κεντρικά φανεί αν στελέχη που έως τώρα δεν είχαν καμμία τής Ν.Δ. στην Αθήνα την προηγούμενη Παρασκευή, καταγγέλ- σχέση με συγκεκριμένα αντικείμενα, θα μπορέλονταν η κυβέρνηση πως προσπαθεί να αναβάλει τις εκλογές σουν να αντεπεξέλθουν στα καινούργια τους καστα επιμελητήρια. Κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολί- θήκοντα. τευσης, η αιτιολογία πως θα γίνουν συνενώσεις είναι προσχη- Σίγουρα, όμως, οι ίδιες αποφάσεις αποτελούν ματική, θεωρώντας ότι ο βασικός στόχος του κυβερνώντας δείγμα γραφής του ίδιου του δημάρχου, που επέκόμματος είναι να ενισχύσει τις δικές του δυνάμεις στα επιμε- λεξε, αντί για τα ειωθότα, να περπατήσει διοικητιλητήρια. κά σε καινά μονοπάτια. Προς ποίου το συμφέρον Ν.Μ. τελικά, αν προκύψει το όποιο συμφέρον από αυτές τις αλλαγές, είναι νωρίς για να ξέρουμε ή έστω και στο ΓΕΩΤΕΕ για να προβλέψουμε… Στα εμπορικά επιμελητήρια οι εκλογές μεταφέρονται για το Νοέμβρη, στο ΓΕΩΤΕΕ όμως οι εκλογές επισπεύδονται. Η αδυ… και έκπληξη ναμία τού Δ.Σ. τού ΓΕΩΤΕΕ στην Αθήνα να διοικήσει το κορυΑυτό, πάντως, που με απόλυτη βεβαιότητα προφαίο όργανο των γεωτεχνικών έχει φέρει τα πράγματα σε ορια- βλέπουμε, είναι η έκπληξη του τεχνικού κόσμου κό σημείο. Γι’ αυτό κατά τα φαινόμενα θα γίνουν εκλογές για του νησιού μόλις ενημερωθεί για τις αλλαγές, κι την ανάδειξη νέας διοίκησης τον Απρίλιο. ειδικά για την «απομάκρυνση» μετά από πάρα Είναι να μην το ‘χει η κούτρα σου... πολλά χρόνια του Παράσχου Βασιλέλλη απ’ τη διΝ.Μ. εύθυνση της Πολεοδομίας. Διότι, πριν καταλήξει ότι διαφωνεί ή συμφωνεί με Εν αναμονή την επιλογή του δημάρχου Λέσβου, ο κάθε μηχαΆγνωστο παραμένει τελικά τι ακριβώς ισχύει με τη διάταξη νικός που συναναστρέφεται με την Πολεοδομία του Υπουργείου Υγείας που μετέφερε τα νοσοκομεία του Βο- και θα το πληροφορηθεί, θα εκπλαγεί. Ομοίως, ρείου Αιγαίου, από τη Ζώνη Γ (των απομακρυσμένων, ακριτι- φυσικά, θα εκπλαγούν οι εμπλεκόμενοι με τα δηκών, νησιωτικών περιοχών), στη Ζώνη Β (των ημι-περιφερεια- μόσια έργα, όταν αντί της Έφης Μαυρονικόλα που κών περιοχών) και που αυτόματα θα δημιουργούσε πρόβλημα γνώριζαν στο Δήμο Μυτιλήνης, κληθούν να συστις εφημερίες των γιατρών, οι οποίες θα έπρεπε να μειωθούν. νεργαστούν με άλλο προϊστάμενο για τα έργα. Μετά την ανακοίνωση της κ. Τσουρή, όπου αναφέρθηκε αποΜΑΡ.ΠΛ. κλειστικά στη Χίο, υπερτονίζοντας τα οφέλη που θα είχε η κατάταξη του Νοσοκομείου Χίου στη Ζώνη Γ, καμμιά επίσημη εΠωλήσεις μόνο τοις μετρητοίς νημέρωση δεν είχε για το θέμα ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος ΜυΤα πολλά φέσια που «έφαγαν» πολλές επιχειτιλήνης, αλλά ούτε και ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, ρήσεις, έχουν αλλάξει τις συναλλακτικές συνήθειο οποίος έχει καταθέσει και αναφορά για το θέμα στη Βουλή. ες στο χώρο του εμπορίου. Έτσι, οι περισσότεροι «Περιμένω να πάρω απάντηση στην αναφορά που έχω καταθέ- προμηθευτές ζητούν να πληρώνονται τοις μετρησει, για να μάθουμε και τι ακριβώς έχει γίνει - αν έχει δηλαδή τοίς κι όχι με επιταγές. Μάλιστα, σε πολλές περιγίνει τροποποίηση της αρχικής απόφασης - και μετά θα κρίνου- πτώσεις ζητούν από τους πελάτες-λιανέμπορους με αν θα καταθέσουμε και επίκαιρη ερώτηση», μας είπε χαρα- να τους καταβάλλουν και προκαταβολή. κτηριστικά. Νέοι καιροί, νέες συνήθειες. Πελ.Γ. Ν.Μ.

ας έγραψαν οι εφημερίδες, μας έκαναν θέμα τα δελτία ειδήσεων και για μία ακόμα φορά σιχτιρίσαμε το μαύρο μας το χάλι. Επιτέλους έγινε πασίγνωστος ο Δήμος Μυτιλήνης στο πανελλήνιο. Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες όλων των δημάρχων να δείξουν έργο. Τι είναι ο καημένος ο Θεόφιλος μπροστά τους; Ένα τίποτα. Αυτοί είναι «άρχοντες». Εμείς τους ξέρουμε, έχουμε παραγνωριστεί. Βαρεθήκαμε να τους βλέπουμε σχεδόν καθημερινά σε φωτογραφίες στον τοπικό Τύπο και σαν ομιλούσες κεφαλές στα κανάλια. Τώρα ήρθε η ώρα να τους μάθει και το πανελλήνιο. Είχαν ένα διαμάντι στα χέρια τους και το κατάντησαν σπασμένο γυαλί. Ένα από τα μέρη που θέλει κάποιος να επισκεφθεί όταν πατήσει το πόδι του στη Μυτιλήνη, είναι το Μουσείο του Θεόφιλου. Έχει ταυτιστεί ο Θεόφιλος με τη Μυτιλήνη. Τι νόμιζαν οι τοπικοί «άρχοντες», ότι όταν κάποιος επισκέπτεται το νησί έρχεται για αυτούς; Σκασίλα του για το Δήμο και την Περιφέρεια. Δε φταίνε αυτοί. Ο Τεριάντ φταίει, που άφησε ένα έργο ζωής να το διαχειριστούν δημοτικοί «άρχοντες» και διορισμένοι κομματικοί περιφερειάρχες. Δύο «κακά» σε ένα. Και διορισμένοι και κομματόσκυλα. Αλλά πάλι, πού να ήξερε και αυτός πώς θα λειτουργούσε το νεοελληνικό κράτος στην εποχή μας. Πολιτιστικά απέχουμε έτη φωτός από τους αρχαίους προγόνους μας. Πάρτε για παράδειγμα το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Πολιτισμού. Μόνο με τον πολιτισμό δεν έχει σχέση. Είναι το πιο απαξιωμένο υπουργείο. Μέχρι και ο σημερινός μοναχός της Ραφήνας και πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Πολιτισμού ήταν. Ο πολιτισμός του πιτόγυρου. Μέσα από αυτό το υπουργείο γράφτηκε το έπος Ζαχόπουλου. Το Υπουργείο Πολιτισμού λειτουργεί σαν τιμητικό ψυγείο. Κάτι σαν καραντίνα. Εκεί έβαλαν και το Σαμαρά όταν επανεκλέχθηκε βουλευτής με τη Ν.Δ.. Να μην ενοχλεί. Τι να κάνει και αυτός, δουλειά δεν είχε, διόρισε όλη την Καλαμάτα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πού να ήξερε ο Τεριάντ ότι ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού είναι σαν το τρίγωνο των Βερμούδων; Το ένα εξαφανίζει καράβια, το άλλο εξαφανίζει ευθύνες. Τώρα ο ένας τα ρίχνει στον άλλο. Πήραν όλοι τους μια πολιτική κουρελού και τρέχουν να σκεπάσουν τις ευθύνες τους. Τρέχουν να τις γράψουν στο χιόνι. Αυτά συμβαίνουν στη σημερινή Μυτιλήνη, που ο Κόντογλου την αποκαλούσε Γενουβέζικη και Τουρκεμένη. Αν ζούσε, θα της προσέθετε έναν επιπλέον χαρακτηρισμό: Μετριοκρατούμενη.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. καίνε τα καμμένα χαρτιά τους Τα σκάνδαλο Siemens ήταν ένα διαχρονικό σκάνδαλο δύο δεκαετιών, όπου υπήρχε μια συντεταγμένη και εγκάρδια συνεργασία μεταξύ του ελληνικού συστήματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας με το αντίστοιχο γερμανικό. Από τη δική μας πλευρά, μετά το τέλος της εξεταστικής επιτροπής, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. βγάζουν τα «σαπάκια» τους στη σέντρα. Ένα σκάνδαλο πιστοποιημένο και από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές με πορίσματα για καταγεγραμμένα ποσά που τρομάζουν. Παράνομα χρήματα διακίνησε η Siemens στις περιπτώσεις τού ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του C4I (σύστημα ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων). Αρκετά χρήματα πέρασαν από τσέπες Ελλήνων πολιτικών, αλλά και από τα κομματικά ταμεία των δύο κομμάτων εξουσίας. Το γερμανικό εισαγγελικό πόρισμα μιλάει για ένα 2% των παράνομων χρηματισμών που κατέληξε στα ταμεία των δύο κομμάτων. Ας μην ξεχνάμε την κατατεθειμένη ομολογία Τσουκάτου για το ένα εκατομμύριο μάρκα που κατέληξαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και του Μαντέλη για είσπραξη προσωπικής χορηγίας (έναντι ποιας εξυπηρέτησης;) 200.000 γερμανικών μάρκων, περίπου 100.000 ευρώ. Μιλάμε για ένα διακομματικό σκάνδαλο μαύρου πολιτικού χρήματος. Παραφράζοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που διόριζε κοπρίτες (δική του έκφραση) παντογνώστη Πάγκαλο, καταλήγουμε στο: «ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., όλοι μαζί τα φάγατε και όλοι μαζί τα κουκουλώνετε». Το μεταξύ τους παζάρι να βρεθούν Ιφιγένειες, δηλαδή καμμένα χαρτιά, δεν πείθει πια κανένα. Άσε που εξοργίζει το πανελλήνιο. Υ.Γ. Το κείμενο για το Μουσείο του Θεόφιλου δε «βγήκε» έτσι όπως το διαβάσατε. Το άλλαξα. Το έκανα πιο γενικό, πιο θεωρητικό, λιγότερο νομικά επικίνδυνο, σεβόμενος την εφημερίδα, το Μανώλη και τον Παναγιώτη. Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4

Άρθρο Ο ρόλος του κοινωνιολόγου

Χάραξη πολιτικής πρόληψης της παραβατικότητας (μέρος β´) Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΗΣ* αντιμετώπιση του εγκλήματος γενικά αποτελεί ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο το οποίο δεν αφορά μόνο στις διωκτικές αρχές της χώρας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της κοινωνίας και απαιτεί συστράτευση στα πλαίσια πολυτομεακών σχεδιασμών και προσπαθειών. Στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ρόλος του κοινωνιολόγου μπορεί και θα πρέπει να είναι καθοριστικός. Άλλωστε, σύμφωνα με το Νόμο 3463/8.6.2006, στο άρθρο 75, εδάφιο ε´, παρ. 4, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «στις αρμοδιότητες των δήμων και των κοινοτήτων είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη της παραβατικότητας σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας με τη δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας». Για την εκπλήρωση της προβλεπόμενης από το άρθρο 16 του Ν. 2713/1999 αποστολής τους τα Τ.Σ.Π.Ε. ασκούν τις ακόλουθες δραστηριότητες: 1. Καταγράφουν και μελετούν την εγκληματικότητα στα πλαίσια του συγκεκριμένου δήμου ή κοινότητας. 2. Σχεδιάζουν και προωθούν ειδικές δράσεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της κοινωνικής ανασφάλειας. 3. Αναλαμβάνουν το συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της εγκληματικότητας. 4. Φροντίζουν για τη σύσταση δικτύων βοήθειας και πληροφόρησης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ιδίως δικηγορικούς συλλόγους, ιατρικούς συλλόγους και συλλόγους κοινωνικού χαρακτήρα. 5. Ενισχύουν τα προγράμματα μέριμνας των εγκαταλελειμμένων παιδιών και των ατόμων που χρήζουν βοήθειας. 6. Βοηθούν τους αποφυλακιζόμενους για την εξεύρεση εργασίας ή δημιουργικής απασχόλησης και γενικώς για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον. 7. Σχεδιάζουν την εφαρμογή μέτρων σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την πρόληψη της βίας, της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών μέσα στο σχολείο ή στις γύρω περιοχές, ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων για γονείς, δασκάλους και καθηγητές. 8. Διοργανώνουν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για νέους, σε συνεργασία με φυσιολατρικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους τοπικούς συλλόγους. 9. Συντάσσουν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης. 10. Συνεργάζονται με οργανισμούς όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, ινστιτούτα Αντεγκληματικής Πολιτικής, πανεπιστήμια και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και οργανώσεις για την προώθηση συμμετοχικών δράσεων αντεγκληματικής πολιτικής. 11. Επιπρόσθετα, μεριμνούν για: - την ευαισθητοποίηση των πολιτών-δημοτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης εγκληματικότητας, - τη δημιουργία χώρων υποδοχής και ανάπτυξης πρωτοβουλιών νέων, ιδίως εργαστηρίων θεάτρου, ζωγραφικής, μουσικής, πίστας αγώνων κ.λπ., - την εκπαίδευση στελεχών πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σχολικής και εξωσχολικής βίας, χρήσης ναρκωτικών, κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, - την καταχώρηση στην τοπική εφημερίδα οδηγιών για τον τρόπο προστασίας των πολιτών από την εγκληματικότητα, - την καθιέρωση «Ημέρας Προβληματισμού» της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα εγκληματικότητας της περιοχής τους, τη λήψη μέτρων πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας και για τον καλύτερο φωτισμό δημοσίων χώρων (οδών, πλατειών, πάρκων κ.λπ.), - τη διαμόρφωση στελεχών πρόληψης μέσα στην τοπική κοινωνία, τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στην περιφέρεια του δήμου, - τη λήψη μέτρων με τις συναρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, - τη μείωση των ευκαιριών διάπραξης εγκλημάτων σε τοπικό επίπεδο και προτείνουν μέτρα και προγράμματα αντεγκληματικής πολιτικής στην ομάδα συντονισμού και διευκόλυνσης της δράσης των συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας, αλλά και - υποβάλλουν εισηγήσεις στον αρμόδιο υπουργό για την υλοποίησή τους. Κλείνοντας την εισήγησή μου θα ήθελα να τονίσω ότι, στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας, είμαστε όλοι απαραίτητοι και στο μέτρο που αυτή εξακολουθεί να μεταλλάσσεται ποιοτικά και να αυξάνει ποσοτικά, είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι. Πρωταρχικό χρέος όλων μας είναι να δώσουμε τα χέρια, να συνεργαστούμε ουσιαστικά, μακριά από λογικές αποκλεισμού, έξω από στρατόπεδα και απαλλαγμένοι από τα φαντάσματα άλλων εποχών.

Η

* Ο Αναστάσιος Γ. Ρούσσης (Π.Ε. Κοινωνιολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) είναι κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος Μ.Α., Μ.Α., διδάκτορας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Το πρόγραμμα λειτουργίας των φαρμακείων από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή

Νέο τριήμερο λουκέτο από σήμερα της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH λειστά θα είναι από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή τα φαρμακεία της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της νέας τριήμερης απεργίας που πραγματοποιεί ο κλάδος, συντονισμένος με τις ευρύτερες πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Όπως και στην απεργία της προηγούμενης εβδομάδας, στην πόλη της Μυτιλήνης θα λειτουργεί ένα φαρμακείο ανά τέσσερις ώρες, ενώ διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι το πρόγραμμα στην ύπαιθρο του νησιού, αφού το ωράριο λειτουργίας «σπάει» και μοιράζεται σε περισσότερα φαρμακεία ανά περιοχή, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα. Ο πρόεδρος του Φαρμα-

Κ

κευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από την επόμενη εβδομάδα, με διακοπή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν οφειλές, πλην του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Εγκαίνια στα γραφεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών του εγκαινιάζει σήμερα Τετάρτη, στις Τα12γραφεία το μεσημέρι, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου, στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Τα γραφεία βρίσκονται στην οδό Ερμού 229.

Πώς θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία το πρόγραμμα για αυΑσεναλυτικά τή την εβδομάδα, όπως το έδωστη δημοσιότητα ο Φφαρμα-

14:00 - πρωί Νικολαΐδης Γιώργος

δρέας 18:00 - πρωί Μολυβιάτου Κουζ.

κευτικός Σύλλογος, έχει ως εξής: Τετάρτη 26 Ιανουαρίου Μυτιλήνη 08:00 - 12:00 Γιάνναρος Αθανάσιος (Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος) 12:00 - 17:00 Καραμβάλης Στρατής (Ερμού 57) 17:00 - 22:00 Συστ. Φαρμακεία Χατζηγιαννάκη (Καβέτσου 36) 22:00 - 08:00 Ευριπιώτης Νίκος (Ερμού 203) Καλλονή 08:00 - 15:00 Βαρβερίδης Δημήτρης Στύψη 15:00 - πρωί Νουλέλης Κωνσταντίνος Αγιάσος 08:00 - 14:00 Μπαρούτη Αντιγόνη

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου Μυτιλήνη 08:00 - 12:00 Παπαδέλλης Παναγιώτης (Καβέτσου 40) 12:00 - 17:00 Μυλωνάδη Μαριρένα (Ερμού 16) 17:00 - 22:00 Μιχαηλίδης Νίκος (Ελ. Βενιζέλου 18) 22:00 - 08:00 Πατερέλλης Παντελής (Ερμού 4Α) Καλλονή 08:00 - 12:00 Βαλτάς Σταύρος Μήθυμνα 12:00 - 17:00 Τεκέ Μαρία Καλλονή 17:00 -πρωί Χατζημανώλης Κωνσταντίνος Πολιχνίτος 08:00 - 12:00 Ζαρμπινίου Χρυσ. Πλωμάρι 12:00 - 18.00 Βαρβαγιάννης Αν-

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου Μυτιλήνη 08:00 - 12:00 Ιωάννου Ιωάννα (Π. Βοστάνη 10, Γήπεδο) 12:00 - 17:00 Βαλτάς - Τουρούτσικα (Κωνσταντινουπόλεως 5, Υπεραστικά ΚΤΕΛ) 17:00 -22:00 Κρικλάνης Παναγιώτης (Ηλ. Βενέζη 7, Καλλιθέα) 22:00 - 08:00 Πανταζή Ελένης (Ε. Βοστάνη 2) Γέρα 08:00 - 15:00 Ρούγγου - Σκαρλάτου Ειρ. Πολιχνίτος 15:00 - πρωί Νικέλλη Άννα Αγ. Παρασκευή 08:00 -15:00 Εμμανουήλ Κωνσταντίνος Καλλονή 15:00 - πρωί Μαριόλας Αντ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

5

Νεκρός από το 2005 για το Νοσοκομείο, που τον περιέθαλψε άλλες δυο φορές

Εξιτήριο θανάτου… σε ζωντανό! φωνη έμεινε η κόρη ενός ηλικιωμένου όταν προχθές πήγε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να πάρει το φάκελο υγείας του πατέρα της που είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν εκεί, και διαπίστωσε ότι ο πατέρας της… έχει πεθάνει και μάλιστα από το 2005! Η γυναίκα, βέβαια, διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους στο Νοσοκομείο ότι ο άνθρωπος είναι ζωντανός, ενώ ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς έγινε αυτό το μακάβριο λάθος. Μέχρι τώρα έχει συμβεί διαδικασίες «δικαστικής νεκροί να εμφανίζονται συμπαράστασης» που έζωντανοί και να εισπράτ- χει ξεκινήσει λόγω της τουν συντάξεις, να ψηφί- κατάστασης της υγείας ζουν ή να χρωστούν στο του. Όταν βρέθηκε ο φάΔημόσιο. Ζωντανός, ό- κελος και ανοίχτηκε, έκμως, να εμφανίζεται νε- πληκτος ο υπάλληλος κρός δεν είχε συμβεί και διαπίστωσε ότι ο άνθρωείναι ένα ακόμη από τα πος έχει... πεθάνει από παράλογα του Νοσοκο- το 2005! μείου της Μυτιλήνης. Θεωρείται πως είναι η Ο 82χρονος Ν.Κ. από πρώτη φορά που συμβαίχωριό της δυτικής Λέ- νει κάτι τέτοιο στο Βοσβου είχε νοσηλευτεί στάνειο και εκείνο που στο Νοσοκομείο Μυτιλή- προκάλεσε μεγάλη εντύνης το 2005. Για κάθε α- πωση ήταν ότι το εξιτήσθενή που νοσηλεύεται, ριο θανάτου υπέγραφε το Νοσοκομείο διατηρεί γιατρός του Νοσοκομείπλήρη φάκελο με στοι- ου. Πώς είναι δυνατόν χεία της υγείας του. Στο να υπογράφει για το θάφάκελο του ανθρώπου νατο του ανθρώπου που αυτού υπήρχε ένα εξιτή- παρακολουθούσε, χωρίς ριο «λόγω θανάτου», με ο άνθρωπος αυτός να έυπογραφή ενός ειδικευ- χει πεθάνει; όμενου γιατρού και Επιπλέον, στο φάκελο σφραγίδα. Έκτοτε, όμως, δεν υπήρχε πιστοποιητιο άνθρωπος νοσηλεύτη- κό θανάτου, γεγονός βέκε στο Νοσοκομείο του- βαια αναμενόμενο, από λάχιστον άλλες δυο φο- τη στιγμή που ο άνθρωρές (!). Στον ίδιο φάκελο πος ήταν και παραμένει έμπαιναν οι εξετάσεις ζωντανός, όμως το γεγοκαι τα υπόλοιπα στοι- νός απλά επιβεβαίωνε το χεία, χωρίς κανείς να μακάβριο λάθος που είχε κοιτάξει ποτέ τα προη- γίνει από πλευράς Νοσογούμενα και να διαπι- κομείου. στώσει ότι... δεν μπορεί Έρευνα ένας νεκρός να ξανανο- Αμέσως ενημερώθηκε η σηλεύεται. διοίκηση και ξεκίνησε έΤην περασμένη Δευτέρα, ρευνα για την υπόθεση η κόρη του 82χρονου υ- από την Ιατρική Υπηρεπέβαλε αίτημα στις αρ- σία. Όπως διαπιστώθηκε, μόδιες υπηρεσίες του ο γιατρός που είχε υποΝοσοκομείου για να πά- γράψει το εξιτήριο θανάρει το φάκελο του πατέ- του δεν ήταν πλέον στο ρα της, προκειμένου να Νοσοκομείο για να δώτον χρησιμοποιήσει για σει μια εξήγηση για αυτό

Ά

που είχε συμβεί. Η εξήγηση που δίνεται προς το παρόν από το Νοσοκομείο; Επρόκειτο για δυο ασθενείς με το ίδιο όνομα και επώνυμο, που έτυχε να είχαν νοσηλευτεί την ίδια χρονική στιγμή στο Νοσοκομείο. Όταν ο γιατρός υπέγραψε το εξιτήριο θανάτου που αφορούσε τον έναν απ’ αυτούς, ο υπάλληλος του γραφείου κίνησης έβαλε το χαρτί… στο λάθος φάκελο. Με αυτήν τη λογική, βέβαια, εξηγείται το πώς ο ζωντανός εμφανίστηκε

ως νεκρός. Από την άλλη μεριά, όμως, θα πρέπει να υπάρχει και νεκρός που εμφανίζεται ζωντα-

νός! Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του νεκροτομείου, τη συγκεκριμένη η-

μερομηνία που αναφέρει το εξιτήριο θανάτου… δεν υπήρξε θάνατος με αυτό το όνομα.

Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου

«Να επανασυσταθεί ο Οίκος Ναύτου» στην κατάργηση του «Οίκου του Ναύτη» λέει η Ένωση Συνταξιούχων «Όχι» του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου Λέσβου. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η ένταξη των ναυτικών στον οργανισμό παροχής υγείας τού ΙΚΑ οδηγεί στην κατάργηση την κοινωνική ασφάλιση των ναυτικών. Το σωματείο καλεί τους ναυτεργάτες σε συσπείρωση δυνάμεων και αγώνες για δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια για όλους, διεκδικώντας και την επανασύσταση του Οίκου Ναύτου. Θεωρείται, ακόμη, ότι η συνένωση με το ΙΚΑ και άλλα ταμεία οδηγεί στην κατασπάραξη των ακινήτων που έχουν μείνει στην ιδιοκτησία του ΝΑΤ.

Αυτοπυροβολήθηκε 51χρονος στη Γέρα

Τα χρέη όπλισαν το χέρι του; χρέη ήταν, όπως χρέη τον έπνιγαν. Πριν χρόνια Ταλένεασφυκτικά οι πληροφορίες, η αιτία λειτουργούσε και ένα μαγαζί

Aστυνοµικά

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

που όπλισε το χέρι του 51χρονου Γιάννη Βουρνίτα από το Σκόπελο της Γέρας, ο οποίος βρέθηκε χθες στις 11:10 το πρωί μέσα στο σπίτι του νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο 51χρονος ήταν γνωστός και αγαπητός στην κοινωνία της Γέρας, καθώς διατηρούσε περίπτερο στον Παπάδο. Η καθημερινή μάχη για το μεροκάματο ήταν όπως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για να ζήσει την οικογένειά του, ενώ τα

που πουλούσε λουκουμάδες, το οποίο όμως έκλεισε λόγω χρεών. Τον τελευταίο καιρό, όπως λένε συγχωριανοί του που τον γνώριζαν, ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χθες το πρωί, ενώ βρισκόταν στο περίπτερο, ζήτησε από τη γυναίκα του να μείνει στη θέση του για να πάει στο σπίτι τους, γιατί όπως είπε ένιωθε πόνους στο στομάχι του. Όταν περνούσε η ώρα, όμως, και δεν είχε επιστρέψει, ενώ δεν απαντούσε

και στα τηλέφωνα, η γυναίκα του ανησύχησε και πήγε στο σπίτι να δει τι είχε συμβεί . Η ίδια υπέστη σοκ όταν βρήκε νεκρό το σύζυγό της μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο 51χρονος φέρεται να είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι με το πολεμικό όπλο που κατείχε ως εθνοφύλακας. Στο σημείο μετέβη η ιατροδικαστής Μυτιλήνης, ενώ η σορός του άτυχου 51χρονου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για νεκροψία-νεκροτομή.

Σύγκρουση μοτοσυκλέτας με αυτοκίνητο το βράδυ της Δευτέρας, στην οδό Ελ. Βενιζέλου στη Μυτιλήνη, μοτοσικλέτα που οδηΣτιςγούσε11:3022χρονος, συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο, με οδηγό ένα 19χρονο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ βρέ- βρέθηκαν κατά την καταμέτρησή τους από αρμόΤρία θηκαν στις 11, 18 και 20 Ιανουαρίου στα υπο- διο υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα καταστήματα της Εθνικής και της Τράπεζας Κύπρου Μυτιλήνης. Τα πλαστά χαρτονομίσματα

περιστατικά καταγγέλθηκαν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στην Αστυνομία.

Η RAXEVSKY ΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΕΣ ΠΩΛΗΤΡΙΕΣ Α) FULL TIME - B) PART TIME • ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΗΛΙΚΙΑ ΕΩΣ 42 ΕΤΩΝ • ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ • ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΥΨΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΔΑ • ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ • ΓΝΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Η/Υ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ & ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (ΜΙΣΘΟΣ, BONUS, ΠΑΡΟΧΕΣ) ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ FAX: 22510 24000 MAIL: HR@RAXEVSKY.GR (ΜΕ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6957 088652


6

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Αγώνας δρόμου για το φαγητό στους Παιδικούς Σταθμούς, ενώ…

Θέσεις

Κάποιοι κόβουν και τη «μερέντα»

Απαντώντας στην πρόταση Μουτζούρη για την προκυμαία της Μυτιλήνης

Επιτέλους, τι πόλη θέλουμε; Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΛΛΙΝΑ*

ο κυκλοφοριακό της μυτιληνιάς προκυμαίας αποτελεί αλήθεια το σοβαρότερο πρόβλημα της πόλης; Τόσο σοβαρό που να απαιτεί μια επίλυση τόσο δαπανηρή όσο το έργο της κατασκευής τεσσάρων (!) λωρίδων κυκλοφορίας με επιχώσεις στο λιμάνι και περιορισμό του πεζοδρομίου; Αυτό το άρθρο επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή στα φανερά, τα κρυμμένα και τα υπονοούμενα ζητήματα που θέτει πρόταση που ακούστηκε από εξέχον μέλος της κοινωνίας των Αθηνών. Είναι αλήθεια ότι καμμιά φορά, όχι σε καθημερινή βάση και πολύ σπάνια τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να συναντήσεις κίνηση στην προκυμαία. Το σύνολο της καθυστέρησης που προκύπτει ξεπερνά πολύ σπάνια το ένα τέταρτο της ώρας. Ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή της βόρειας παράκαμψης, την οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, ειδικά οι πιο πρακτικοί. Οι υπόλοιποι προτιμάμε την προκυμαία για να χαζέψουμε περνώντας τον κόσμο και την όμορφη εικόνα της, γιατί αυτοί είναι και οι λόγοι που επιλέγουμε να ζούμε σε αυτήν εδώ την πόλη. Σήμερα υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι είναι αβίωτοι. Γιατί είναι στενοί και η κυκλοφορία σε αυτούς αυξημένη, όσο και απαξιωμένοι ως χώροι κατοικίας ακριβώς λόγω της έντονης και επικίνδυνα ταχείας κυκλοφορίας δικύκλων κυρίως και αυτοκινήτων. Τολμά κανείς να ανοίξει την πόρτα στην οδό Θεοκρίτου, το στενό δρόμο που ενώνει τον Πλάτανο με την περιοχή του Παιδικού Σταθμού στο Συνοικισμό; Στη Λαγκάδα, πάλι, επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής, ενός δρόμου με πολύ όμορφη αίσθηση γειτονιάς, επιλέγει πια κανείς να κατοικήσει; Και τούτο, αν και η οδός Ζωοδόχου Πηγής δεν είναι η αρμόζουσα έξοδος μίας πόλης προς το υπόλοιπο νησί. Προτείνεται, λοιπόν, ένα έργο στην προκυμαία που θα επιτρέψει την αύξηση της ταχύτητας των οχημάτων από το Τελωνείο ως την πρώην Νομαρχία. Και στα ζητήματα που θέτει η αυξημένη ταχύτητα στην οδό Θεοκρίτου και στη Ζωοδόχου Πηγής τι απαντά ο προτείνων το έργο της προκυμαίας; Δεν έχει δει τη βόλτα του καλοκαιριού; Το πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα, αν και παραμελημένο, είναι το μοναδικό μέρος που μπορούμε να περπατήσουμε και να χαρούμε την εξαίρετη εικόνα της πόλης, της προκυμαίας χωρίς αυτοκίνητα που τρέχουν με ταχύτητα αποστάσεις λίγων δεκάδων μέτρων. Σε τι είδους πόλη, λοιπόν, θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη με φαρδείς δρόμους και διπλές λωρίδες κυκλο-

Τ

συνέχεια στη ΣEΛ. 31

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH υσιαστικές δεσμεύσεις για την ομαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών της Μυτιλήνης συνεχίζουν να διεκδικούν οι γονείς. Στους Παιδικούς Σταθμούς αναρτήθηκε από προχθές ανακοίνωση που κάνει γνωστή απόφαση ότι για το μήνα Ιανουάριο οι γονείς θα πληρώσουν τη μισή αξία των τροφείων, λόγω του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση, ενώ όσοι έχουν ήδη προπληρώσει τον Ιανουάριο, το ποσό θα αφαιρεθεί από τον επόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, σε κάποιους παιδικούς σταθμούς «έκοψαν» ακόμη και το δεκατιανό, που μέχρι τώρα μπορούσαν να το παρέχουν. «Εμείς συμβουλεύουμε τους γονείς να μην πληρώσουν ούτε το μισό του Ιανουαρίου μέχρι να μας δώσει ο Δήμος την ερμηνευτική εγκύκλιο που του έχουμε ζητήσει για τους τομείς λειτουργίας των παιδικών σταθμών, οι οποίοι καλύπτονται με τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βαγγέλης Φραγκουλάκης, εκπρόσωπος της Κίνησης Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφονηπιακών Σταθμών Μυτιλήνης, σχολιάζοντας την απόφαση του Δήμου. Οι γονείς θεωρούν ότι το ποσό που καταβάλλουν κάθε μήνα προορίζεται για να καλύψει κατά κύριο λόγο τη σίτιση και όχι τις άλλες δαπάνες. Για το λόγο αυτό έχουν αποφασίσει να μην καταβάλλουν τα τροφεία μέχρι να λυθεί το θέμα της σίτισης. Πάντως, χθες, με σχετική απόφαση ανακοινώθηκε και επίσημα από το Δήμο πως «για όσο χρονικό διάστημα οι Παιδικοί Σταθμοί αδυνατούν να προσφέρουν σίτιση στα παιδιά, οι

Ο

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η βασιλόπιτα των δημοτών τη βασιλόπιτα Μ ετά που κόπηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, στις 2 Ιανουαρίου, ο Δήμος Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας των δημοτών της Λέσβου. H εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Γονείς των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο

γονείς θα καταβάλλουν το μισό ποσό της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (τροφεία). Εάν ορισμένοι γονείς έχουν καταθέσει ολόκληρο το ποσό, αυτό θα συμψηφιστεί τον επόμενο μήνα.».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αντιπροσωπεία της Κίνησης Γονέων είχε παρευρεθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου και είχε παραδώσει ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε μια σειρά από δεσμεύσεις που θα εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Το ψήφισμα δεν έγινε δεκτό - όπως ήταν διατυπωμένο -, τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από εκπροσώπους άλλων παρατάξεων, γι’ αυτό και οι γονείς το απέσυραν. Ο δήμαρχος Δ. Βουνάτσος ζήτησε από τους γονείς να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου να διεκδικήσει τους πόρους που η Πολιτεία έχει περικόψει με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο οι Παιδικοί Σταθμοί. «Πάνω απ’ όλα μάς ενδιαφέρει το καλό των παιδιών μας και σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι βέβαια. Μέσα

στις επόμενες ημέρες θα καθορίσουμε τη μορφή των δράσεων που θ’ αναλάβουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο κ. Φραγκουλάκης. Πάντως, θεωρήθηκε ως κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Δήμου η απόφασή του να μη «χρεώσει» στους γονείς το σύνολο της αξίας των τροφείων για τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι όλο το μήνα οι γονείς φέρνουν φαγητό από το σπίτι για τα παιδιά. Καθώς ο Δήμος καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών στους Παιδικούς Σταθμούς, ήδη και τα τελευταία «αποθέματα» εξαντλούνται και ο ένας μετά τον άλλο σταθμός «κόβει» και το δεκατιανό που μέχρι τώρα παρείχε. «Σε κάποιους παιδικούς σταθμούς συνεχίζουν να προσφέρουν ένα μικρό γεύμα το πρωί (φέτα με μαρμελάδα ή μερέντα), όμως σε άλλους δεν έχουν ούτε αυτό και έχουν βάλει ανακοινώσεις που ζητούν από τους γονείς, αν θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε δεκατιανό, να το φέρνουν και αυτό από το σπίτι», αναφέρει ο κ. Φραγκουλάκης.

Πίτα στη Φίλια κδήλωση κοπής της βαΕΚοινότητας σιλόπιτας της Τοπικής Φίλιας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν οι αντιδήμαρχοι Καλλονής Βαγγέλης Γιαβάσης, Ποιότητας Ζωής Γιάννης Βατός, Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Στρατής Τζιμής, ο δημοτικός σύμβουλος Στρατής Κυρατζής, οι πρόεδροι των γειτονικών Τοπικών Κοινοτήτων Ανεμότιας, Σκαλοχωρίου και

Σκουτάρου, καθώς και πλήθος κατοίκων και φίλων του χωριού. Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Σταύρος Σκαλοχωρίτης, ευχαρίστησε του παρευρισκομένους, ευχήθηκε για τη νέα χρο-

νιά και τόνισε τη μεγάλη διάθεση για προσφορά του Τοπικού Συμβουλίου, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων του χωριού και την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν την ζωή των κατοίκων.


8

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Κάηκαν 100 τόμοι Ληξιαρχείου, με όλα τα ντοκουμέντα ζωής για Μανταμάδο, Κλειώ, Κάπη και Πελόπη, αλλά και με εγγραφές χιλιάδων μυστηρίων που είχαν τελεστεί στο προσκύνημα του Ταξιάρχη

Παρανάλωμα 82 χρόνια ιστορίας της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

μοι που κάηκαν αποτελούν και τη σοβαρότερη απώλεια, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έκανε η φωτιά. Το Ληξιαρχείο τηρούσε βιβλία όλων των γεννήσεων, των γάμων, των θανάτων που έγιναν στα τέσσερα χωριά του Δήμου απ’ το 1929 έως σήμερα, δηλαδή για 82 συνολικά χρόνια. Όπως όλα τα ληξιαρχικά βιβλία, αυτά που κάηκαν ήταν δημόσια έγγραφα, που από τις πράξεις που είχαν καταχωρηθεί σε αυτά εκδίδονταν αντίγραφα, αποσπάσματα με αίτηση του αναφερομένου σ’ αυτές ή οποιουδήποτε είχε έννομο συμφέρον, αποδεδειγμένα. Στο Ληξιαρχείο, εκτός απ’ τα γεγονότα (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι, βαπτίσεις), καταχωρούνται κι όλες οι μεταβολές που αφορούν τους δημότες, όπως υιοθεσίες, διαζύγια, αναγνωρίσεις, αλλαγές ε-

ια μεγάλη σελίδα της τοπικής ιστορίας σβήστηκε για πάντα με το κάψιμο του Ληξιαρχείου του Δήμου Μανταμάδου, όλων των ντοκουμέντων ζωής των σημερινών 3.000 δημοτών και όλων των προηγούμενων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που είχαν επιλέξει το προσκύνημα του Ταξιάρχη για να βαφτίσουν τα παιδιά τους ή να παντρευτούν. Σε αυτή την τραγική απώλεια των 100 περίπου τόμων του Ληξιαρχείου, που αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό, προστίθενται και άλλες, μικρότερες ζημιές απ’ την προχθεσινή πυρκαγιά, με ομοίως χρονοβόρα κι ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία αποκατάστασης. Το παλιό Δημοτικό Σχο- «συνενώθηκε» με τα Ληλείο του Μανταμάδου ου- ξιαρχεία των άλλων τριών δέποτε έπαψε να στεγάζει Κοινοτήτων, Κάπης, Κλειυπηρεσίες προς τους δη- ούς και Πελόπης, σε ένα. μότες της περιοχής, αφού Έτσι, στο χώρο του δημογια μία περίοδο πριν από τικού ακινήτου που καταοκτώ χρόνια περίπου, ο- στράφηκε προχθές το απότε και λειτούργησε ως πόγευμα απ’ τη φωτιά, είδημαρχιακή στέγη, φιλο- χαν συγκεντρωθεί 100 ξενούσε, όπως μας είπε ο περίπου τόμοι ληξιαρχείτέως δήμαρχος Μανταμάου απ’ όλα τα χωριά του δου, Στέφανος Αποστόλου, τα μικρά παιδιά ως Δήμου. προσωρινός παιδικός Σύμφωνα με το ληξίαρχο σταθμός. Μετά την κατάρ- και ταμία του τέως Δήμου γηση, μάλιστα, του Δή- Μανταμάδου, Παναγιώτη μου, προοριζόταν να γίνει Σαμαρά, αυτοί οι 100 τότο Κέντρο Υγείας της ευρύτερης περιοχής. «Ποτέ δε θυμάμαι το παλιό Σχολείο να μην εξυπηρετεί πειδή έως το τέλος του μήνα θα γινόταν η τον κόσμο των χωριών παράδοση όλων των οικονομικών στοιχείμας», ανέφερε ο κ. Απο- ων στον ενιαίο Δήμο Λέσβου, ο κ. Σαμαράς στόλου, που επί της πρώ- είχε εκτυπώσει όλα τα σχετικά έγγραφα και της δικής του δημαρχια- τα φύλασσε στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου, κής θητείας μετακόμισαν στο οποίο φυλάσσονταν ακόμη επιταγές, βιεκεί το Ληξιαρχείο, η Τε- βλιάρια καταθέσεων, όπως και 20.000 ευρώ χνική Υπηρεσία και η Οι- περίπου σε ρευστό. κονομική Υπηρεσία του Χθες το πρωί, το χρηματοκιβώτιο, που υπέΔήμου Μανταμάδου. στη μικρές ζημιές στην κλειδαριά του, μεταΌλο το Ληξιαρχείο… φέρθηκε σε σιδηρουργείο της περιοχής, όΜε τη δημιουργία το που παρουσία του αντιδημάρχου Αγίας Πα1999 του καποδιστριακού ρασκευής και Μανταμάδου, Γιώργου ΚυριαΔήμου Μανταμάδου, το ζή, και των δημοτικών συμβούλων της πεΛηξιαρχείο της πρώην ριοχής Δημήτρη Ζαφειρίου και Παναγιώτη Κοινότητας Μανταμάδου Σταμάτη, ανοίχτηκε και το περιεχόμενό του

Μ

πωνύμου και κύριου ονόματος, ανάκτηση οικογενειακού επωνύμου από έγγαμη γυναίκα, αλλαγή φύλου, ονοματοδοσία, αλλαγή ιθαγένειας, αλλαγή αστικής κατάστασης κ.ά., ενώ εκδίδονται και βεβαιώσεις που πιστοποιούν όλα τα παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι για απλές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα την είσπραξη των εξόδων κηδείας απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία, χρειάζεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου, ενώ αντίστοιχη βεβαίωση χρειάζεται για να κλείσει ο φάκελος ενός αποθανόντος στην εφορία.

Το προσκύνημα Ο κ. Σαμαράς, που ως ληξίαρχος είχε πλήρη εικόνα των εγγράφων που αφορούσαν τους δημότες Μανταμάδου, Κλειούς, Κάπης και Πελόπης, ανέφερε ότι «είναι ασύλληπτο το μέγεθος των προ-

βλημάτων που θα δημιουργηθούν, κι ευτυχώς που υπάρχει και το δημοτολόγιο, που ήταν ενημερωμένο κι έτσι θα μπορέσουν να βρουν άκρη οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τις χιλιάδες των εγγραφών που έχουν γίνει στο Ληξιαρχείο του Μανταμάδου μετά από μυστήρια, γάμους και βαφτίσεις, που τελέστηκαν στο προσκύνημα του Ταξιάρχη, από πιστούς απ’ όλη τη χώρα.». Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, το Ληξιαρχείο ενημέρωνε τα κατά τόπους δημοτολόγια για τις πράξεις που εγγράφονταν σε αυτό και αφορούσαν δημότες άλλων περιοχών. Όμως υπάρχουν έγγραφα, όπως για παράδειγμα ληξιαρχικές πράξεις βάφτισης που ζητούνται όταν πάει ένα παιδί σχολείο, τις ο-

ποίες και εξέδιδε - συχνά απ’ την αναζήτηση εγγράφων μέσω ΚΕΠ - το Ληξιαρχείο, ενώ ανάλογες βεβαιώσεις δίνονται και για όσους έχουν παντρευτεί στο Μανταμάδο και ήθελαν για παράδειγμα ληξιαρχική πράξη για να βάλουν τη σύζυγό τους στην εφορία. «Θεωρώ ότι για τα έγγραφα της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας που κάηκαν, παρά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, κάποια στιγμή θα βρεθεί άκρη. Για το Ληξιαρχείο ειλικρινά δεν μπορώ να αναλογιστώ τι θα συμβεί», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, που κρίνει ότι σε πρώτη φάση θα γίνονται ένορκες βεβαιώσεις για την πιστοποίηση των εγγραφών που υπήρξαν στο Ληξιαρχείο, σε συνδυασμό πάντα με τις καταχωρήσεις που έχουν γίνει στο Δημοτολόγιο.

Κάηκαν παραστατικά 140.000 ευρώ, μελέτες και έγγραφα Ε

μετά από πρακτικό που συντάχθηκε παραδόθηκε στο ΚΕΠ για να διαβιβαστεί στο Δήμο Λέσβου. Παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο είχε προχωρήσει η ψηφιακή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από το Δήμο Μανταμάδου στο Δήμο Λέσβου, αφού το έργο είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Εκείνο που σίγουρα κάηκε ήταν τα τιμολόγια και μια σειρά από παραστατικά οφειλετών του Δήμου, που συνολικά ανέρχονταν σε περίπου 140.000 ευρώ και βρίσκονταν σε χάρτινα ντοσιέ, που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ομοίως κάηκαν μελέτες και έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας, κι ό,τι άλλο δεν υπήρχε σε ψηφιακή μορφή.

Η αποτίμηση της ζημιάς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά όπως ανέφεραν υπηρεσιακά στελέχη, όπως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού του τέως Δήμου Μυτιλήνης, Στέλιος Ελευθερίου, «για να μπορέσουν να αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού, για να συνταχθούν εκ νέου βιβλία και παράλληλα να απασχοληθεί ικανός αριθμός αρμόδιων δημοτικών υπαλλήλων, που με τις εγγραφές και απ’ το Δημοτολόγιο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη. Διαφορετικά, δύσκολα θα βρεθεί άκρη και θα περιμένει τεράστια ταλαιπωρία όσους χρειαστούν κάποια ληξιαρχική πράξη.».


9

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και κάτοικοι του χωριού

Στάχτη ένα ιστορικό δημοτικό κτήριο της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH τάχη έγινε το παλιό Σχολείο Μανταμάδου, όπου στεγάζονταν δημοτικές υπηρεσίες (Οικονομική Υπηρεσία, Ληξιαρχείο), από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και κατοίκων που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 4:30 περίπου το απόγευμα, όταν οι φλόγες είχαν ήδη βγει έξω από τη στέγη του κτηρίου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και μεγάλη δύναμη με τέσσερα οχήματα απ’ τη Μυτιλήνη και του Κλιμακίου Καλλονής έσπευσαν στο σημείο με 15 άνδρες. Μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική, ήδη κάτοικοι με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το κτήριο. Ήδη, όμως, οι φλόγες είχαν καλύψει τα πάντα, ενώ οι παλιές ξύλινες κατασκευές στο εσωτερικό του (παγδατί) έδιναν «τροφή» στις φλόγες για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Δίπλα από το φλεγόμενο κτήριο υπήρχαν και άλλα σπίτια, που όμως δεν κινδύνευσαν αφού ευτυχώς δεν ήταν εφαπτόμενα. Έντρομοι, όμως, οι περίοικοι παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σ

Άφθονο νερό Εκείνο που βοήθησε το έργο της κατάσβεσης ήταν ότι υπήρχε άφθονο νερό τόσο από τα υδροφόρα οχήματα, όσο και από το μόνιμο δίκτυο του χωριού. Είχε, όμως, ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι φωτιά είχε τυλίξει ολόκληρο το κτήριο. «Υπήρχε άφθονο νερό και δεν υπήρξε πρόβλημα ροής. Η φωτιά είχε ξεκινήσει από τον πάνω όροφο του κτηρίου και κινήθηκε γρήγορα στο ισό-

γειο. Καταφέραμε να σώσουμε μόνο το υπόγειο του κτηρίου, όπου βρισκόταν και η δεξαμενή πετρελαίου. Το πετρέλαιο βέβαια δεν αναφλέγεται εύκολα, όμως αν έφθανε εκεί η φωτιά σίγουρα θα δημιουργούσε επιπλέον πρόβλημα», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Μιχάλης Λαζάρου, ο οποίος μαζί με τον περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου συντόνιζαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών στη μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά έσβησε τελικά το βράδυ, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής έμειναν στο σημείο όλη τη νύχτα για τον κίνδυνο ανάφλεξης. Στο υπόγειο του κτηρίου βρέθηκε ευτυχώς άθικτο το χρηματοκιβώτιο του Δήμου. Το χρηματοκιβώτιο βρισκόταν στον πάνω όροφο, κατέληξε όμως στο υπόγειο όταν κατέρρευσε το ξύλινο πάτωμα. Στο υπόγειο σώθηκαν και αρκετά έγγραφα που φυλάσσονταν εκεί, σε αντίθεση με όλα τα αρχεία του Ληξιαρχείου που βρισκόταν στον πάνω όροφο, όπου και καταστράφηκαν τα πάντα.

Τεχνικά… Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι φλόγες μπορεί να κατέστρεψαν τα πάντα στο εσωτερικό του, δεν μπόρεσαν όμως να προκαλέσουν φθορές στο φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Το κτήριο είναι πέτρινο και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι ασφαλές. Έχει καταστραφεί, βέβαια, ολόκληρο το εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να έχει μείνει ουσιαστικά «τέσσερις τοίχοι». Ήδη ο Δήμος έχει δώσει εντολή σε μηχανικούς να εξετάσουν το κτήριο και να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλές.

Η διοίκηση της Πυροσβεστικής ανέθεσε στο Ανακριτικό Τμήμα να ξεκινήσει αμέσως έρευνες για τα αίτια της πυρκα-

γιάς. Ήδη, δε, έχει ανατεθεί σε ηλεκτρολόγο εμπειρογνώμονα ο έλεγχος του κτηρίου για το ενδεχόμενο η φωτιά να

προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, που φαίνεται να είναι και το πιθανότερο, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, α-

φού στο κτήριο υπήρχαν υπάλληλοι μέχρι τις 3 το μεσημέρι και ένα αναμμένο τσιγάρο μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά.

Έσπευσαν ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι

Όλοι στο Μανταμάδο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ο δημοτικός και παλιός πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι βγαίνει καπνός απ’ το παλιό Σχολείο, όπου και στεγάζονταν δημοτικές υπηρεσίες. O κ. Σταμάτης ειδοποίησε τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, και το δημοτικό υπάλληλο Σταύρο Ματζουράνη, οι οποίοι άνοιξαν την είσοδο του κτηρίου που φλεγόταν, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μπει κανείς σε αυτό. Αμέσως έφτασαν τα πυροσβεστικά του Δήμου και κάτοικοι που βοηθούσαν στην πυρόσβεση, μεταξύ των οποίων και ο τέως δήμαρχος Στέφανος Αποστόλου, ενώ ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, Γιώργος Κυριαζής, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζαφειρίου. Λίγο μετά έφτασαν ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και οι αντιδήμαρχοι Ποιότητας Ζωής Γιάννης Βατός

Στο Μανταμάδο, στη διάρκεια της φωτιάς

και Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης, οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κτήριο του τέως Δημαρχείου Μανταμάδου.

Σε μελέτη σκοπιμότητας - κόστους προχωρά η δημοτική αρχή, για τα μέτρα προστασίας των δημοτικών ακινήτων

Προέχει η ασφάλεια ιερευνητική σύσκεψη για τα μέΔληφθούν τρα ασφαλείας που πρέπει να προκειμένου να προστατευθούν τα δημοτικά ακίνητα, έγινε χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου. Σε συνέχεια της σύσκεψης, θα υπάρξει μελέτη σκοπιμότητας και κόστους, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις που μπορεί να γίνουν για τη μέγιστη ασφάλεια όλων των κτηρίων του Δήμου. Μία μέρα μετά τη φωτιά σε δημοτικό ακίνητο στο Μανταμάδο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη υπό το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, με θέμα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων διαφόρων δημοτικών οργανισμών, όπως και των λοιπών χώρων δημοτικής ευθύνης, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στο σύνολο των 13 δημοτικών ενοτήτων, από ενδεχόμενους κινδύνους πυρκαγιών, κλοπών κ.λπ., και γενικότερα μέτρα αναδιάρθρωσης του συστήματος Πολιτικού Σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ισχύον σύστημα του Νόμου «Ξενοκράτης» για τα δημοτικά ακίνητα. Τα συμπεράσματα της σύσκεψης,

Χθες, στη Μυτιλήνη, για να σωθούν τα υπόλοιπα

όπως ανακοινώθηκε απ’ το Δήμο Λέσβου, θα καταστούν αντικείμενο «συνθετικής συγκεκριμένης μελέτης, συνυπολογιζόμενης και της οικονομικής αποτίμησης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από ειδική προς τούτο επιτροπή και αποφάσεων της δημοτικής αρχής, λίαν προσεχώς, ώστε κατά τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό να υπάρξουν συνθήκες μεγίστης δυνατής ασφάλειας των δημοτικών χώρων, των αρχείων τους, των υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτά και των συ-

ναλλασσομένων συνδημοτών μας». Στη σύσκεψη παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Κομνηνός Δαγγέλης, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Ματής, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχαήλ Λαζάρου, ο υπολιμενάρχης Μυτιλήνης, Νικόλαος Γρηγορέλλης, οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Γιάννης Βατός, Απόστολος Πατέστος, Θεμιστοκλής Αθανάσης, Απόστολος Αθανασιάδης, Γεώργιος Κυριαζής και Ηλίας Κουνιαρέλλης.

Ταµτάµη Σύµβουλος Ψυχολόγος Μ.Sc Γιώτα Μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΨΥΧΟΛΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙ∆IΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

Καβέτσου 22, ηµιόροφος - τηλ.: 22510 54529 - κιν.: 6945199064


EI∆HΣEIΣ

10

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Αντιδράσεις από τους εκλεγμένους και μη περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας από τη Λήμνο, για το μη ορισμό αντιπεριφερειάρχη από το νησί

Άρχισαν τα όργανα της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ις πρώτες αντιδράσεις στην παράταξη του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή έφερε η ανακοίνωση των ονομάτων των θεματικών περιφερειαρχών και των εντεταλμένων συμβούλων. Οι υποψήφιοι σύμβουλοι, εκλεγμένοι και μη, του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, με δήλωσή τους στον περιφερειάρχη ανέφεραν ότι κανένας από τους περιφερειακούς συμβούλους του νησιού δεν επιθυμεί να αποδεχτεί τα καθήκοντα του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, ζητώντας του να τοποθετήσει άμεσα αντιπεριφερειάρχη από τη Λήμνο. Λίγες ώρες μετά, ο πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, που ορίστηκε και από τον περιφερειάρχη εντεταλμένος σύμβουλος της Λήμνου, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντιπεριφερειάρχης από τη Λήμνο θα ανεξαρτητοποιηθεί. «Περιμένουμε τον ορισμό αντιπεριφερειάρχη ενός εκ των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της Λήμνου και δε δεχόμαστε την υποβάθμιση της συμμετοχής της Λήμνου στην Περιφέρεια», αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Τ

Έκρηξη Η πρώτη αντίδραση των Λημνιών στην απόφαση Γιακαλή ήρθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των αντιπεριφερειαρχών, αλλά και των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων για τις Περιφερειακές Ενότητες της Λήμνου και της Ικαρίας. Η απόφαση του περιφερειάρχη που εξουσιοδοτεί τον περιφερειακό σύμβουλο Βαγγέλη Γιαρμαδούρο για τη Λήμνο και τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Κουλουλία για την Ικαρία να υπογράφουν σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των υπηρεσιών που εδρεύουν στην περιφερειακή τους ενότητα, να εγκρί-

Η άλλη πλευρά δύνατη στάθηκε η επικοινωνία μας με τον περιφερειάρχη ΒορείΑβρισκόταν ου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, ο οποίος μέχρι χθες το απόγευμα στην Αθήνα σε σύσκεψη με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κύκλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόνιζαν, πάντως, ότι η απόφαση του Νάσου Γιακαλή να δώσει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους εντεταλμένους συμβούλους της Λήμνου και της Ικαρίας ήταν ίδια με αυτήν του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, για όλους τους εντεταλμένους συμβούλους των τέως επαρχείων στο Νότιο Αιγαίο. Από κει και πέρα, όπως ανέφεραν, αν μπαίνει θέμα διεκδίκησης ορισμού επάρχου στα τέως επαρχεία, αυτό απαιτεί συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να συζητηθεί και να διεκδικηθεί συνολικά από τις νησιωτικές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. νουν τη χορήγηση κανονικών αδειών των προϊσταμένων των τμημάτων της περιφερειακής τους ενότητας και να διατυπώνουν προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες, δε στάθηκε ικανή για να ικανοποιήσει το αίτημα των περιφερειακών συμβούλων της Λήμνου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μόνο ένας Λημνιός αντιπεριφερειάρχης μπορεί να υποστηρίξει τα θέματα του νησιού.

έχει πολλές υπηρεσίες και θα πρέπει με τις νέες αρμοδιότητες της Περιφέρειας να δημιουργηθούν περισσότερες. Πέραν του γεγονότος ότι η Λήμνος ως μεγάλο νησί θα πρέπει να εκπροσωπείται από αντιπεριφερειάρχη», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Γιαρμαδούρος, σπεύδοντας να τονίσει: «Το ζήτημα του αντιπεριφερειάρχη δεν αφορά εμένα προσωπικά, αλλά την εκπροσώπηση όλης της Λήμνου μέσα σ’ ένα ισχυρό Βόρειο Αιγαίο.»

«Όλοι κρινόμαστε…»

Τη διαφωνία τους στην απόφαση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή εξέφρασαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σάββας Βαρελτζής και Γιάννης Σιάχος. «Οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στον εντεταλμένο σύμβουλο ταιριάζουν περισσότερο σε διοικητικό υπάλληλο και όχι σε εκλεγμένο εκπρόσωπο ενός ολόκληρου νησιού. Όλα είναι υπό συζήτηση και θα δούμε και τις προθέσεις του περιφερειάρχη για το θέμα που προέκυψε», δήλωσε ο κ. Βαρελτζής. Στάση αναμονής τηρεί και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σιάχος, που ενώ δηλώνει αντίθετος με την απόφαση μη ορισμού αντιπεριφερειάρχη από τη Λήμνο, τονίζει ότι θα περιμένει και τις επόμενες κινήσεις του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει από δω και πέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Χθες το πρωί, σε δήλωσή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Λήμνου Βαγγέλης Γιαρμαδούρος τόνισε: «Εκ του αποτελέσματος όλοι κρινόμαστε και εγώ έχω να δώσω λόγο στους πολίτες της Λήμνου και σε κανένα άλλον. Ως εκ τούτου, η προσπάθειά μου είναι και θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του νησιού μας.» Ο κ. Γιαρμαδούρος προχώρησε, όμως, ακόμη περισσότερο, αναφέροντας: «Η Λήμνος δεν μπορεί να μην πάρει αυτά που δικαιούται. Η Λήμνος αδικήθηκε και αν δεν υπάρξει αντιπεριφερειάρχης, η πρόθεσή μου εφόσον δεν αλλάξουν κάποια πράγματα είναι εγώ να ανεξαρτητοποιηθώ.» «Θεωρώ ότι ως εντεταλμένος σύμβουλος οι αρμοδιότητες που ορίστηκαν δε θα έπρεπε να είναι αυτές. Θα μπορούσαν να είναι εκείνες που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί,

Διαφωνούν κι άλλοι

Από την εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο καφέ «Δίαυλος»

Δημοκρατική Αριστερά και στη Λέσβο ην πρώτη της δημόσια εκδήλωση πραγματοποίησε η Τγραμματεία «Δημοκρατική Αριστερά» το βράδυ της Δευτέρας. Η της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου αποτελείται από τους Γιώργο Αθηνιώτη, Δημήτρη Βελούτσο, Στέλιο Βουνάτσο, Δημήτρη Μπουρνού του Νικολάου, Στρατή Ψάλτου. Επίσης στη γραμματεία συμμετέχει και ο εκπρόσωπος της νεολαίας Γιώργος Φωτιάδης. Η εκλογή του γραμματέα της οργάνωσης θα γίνει το επόμενο διάστημα από την Κομματική Οργάνωση Λέσβου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν τα στελέχη του κόμματος Στέφανος Μπαγιώργος και Δώρα Καλλιπολίτη. Η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται σε φάση συγκρότησης των κομματικών της οργανώσεων σε όλη τη χώρα. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο και θα εκλεγούν τα όργανα του κόμματος. Σε ό,τι αφορά στον πολιτικό σχεδιασμό, ο κ. Μπαγιώργος εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή απόφαση του κόμματος είναι αν πραγματοποιηθούν εκλογές, να συμμετάσχει αυτόνομα. Κι αυτό γιατί στις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με άλλους χώρους. Πρόκειται για μια θέση με την οποία συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών που κόμματος στη Λέσβο, ωστόσο το κόμμα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Οικολόγους Πράσινους και με την Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Στη συνέχεια, ο κ. Μπαγιώργος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές ασυμβατότητες στις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς με αυτές που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα «ορισμένες οργανώσεις τού ΣΥΡΙΖΑ τροτσκιστικής ή μαοϊκής κατεύθυνσης». Έντονη ήταν η κριτική του κ. Μπαγιώργου στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική κρίση, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δε λύνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξουν, όμως πιστεύει πως ο τρόπος που γίνεται το άνοιγμα είναι λανθασμένος. Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί με τις θέσεις που εκφράζουν άλλες δυνάμεις της Αριστεράς για διαγραφή ή μηδενισμό του χρέους, διότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, μετά η χώρα μας δε θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Ν.Μ.

Ο Γιάννης Μηλιός στη Μυτιλήνη κδήλωση για την οικονομική κρίση οργανώνει ο ΣυναΕΜυτιλήνη, σπισμός την ερχόμενη Παρασκευή 28 του μήνα, στη στην αίθουσα συνεδριάσεων του τέως Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εισηγητής θα είναι το μέλος του πολιτικού γραφείου του Συνασπισμού Γιάννης Μηλιός.


ΑΡΘΡΟ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

11

Τρεισήμισι φορές πάνω το ποσοστό της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο, μέσα σε μόλις ένα χρόνο

Είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος; Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ*

α επίσημα ποσοστά για την ανεργία στην Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την ανοδική πορεία της ανεργίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ακόμη τα χαμηλότερα ποτον Οκτώβριο του 2009 σοστά σε επίπεδο χώρας, έως τον Οκτώβριο του αλλά αυτό δεν πρέπει να 2010 η ανεργία στη χώ- μας εφησυχάζει. ρας μας από το 9,8% βρέ- Για το μήνα Δεκέμβριο θηκε στο 13,5%, δηλαδή καταγράφονται 4.458 εαυξήθηκε κατά 40% περί- πιδοτούμενοι άνεργοι απου το ποσοστό της α- πό τον ΟΑΕΔ, 1.675 άννεργίας, για το ίδιο χρο- θρωποι περισσότεροι από νικό διάστημα το ποσο- το μήνα Νοέμβριο, ενώ η στό της ανεργίας στο Βό- ποσοστιαία μεταβολή αρειο Αιγαίο αυξήθηκε α- νέρχεται σε 60,19%. Επίσης, το μήνα Δεκέμβριο πό 2,2% σε 7,7 %. Πρόκειται πραγματικά για αυξήθηκε στο Βόρειο Αιμια αύξηση-ρεκόρ στο γαίο κατά 8,60% το ποΒόρειο Αιγαίο, αφού σε σοστό των μακροχρόνια μόλις ένα χρόνο το ποσο- ανέργων, από τα μεγαλύστό της ανεργίας αυξήθη- τερα ποσοστά αύξησης σε επίπεδο περιφερειών. κε κατά 350%. Όπως φαίνεται στο δημο- Σίγουρα, βέβαια, τα επίσιευόμενο πίνακα, από τα σημα στοιχεία που καταστοιχεία που έδωσε στη γράφονται για την ανερδημοσιότητα η Ελληνική γία από την Ελληνική Υπηρεσία, Στατιστική Υπηρεσία, η Στατιστική διαφέρουν σημαντικά απεριφέρεια που παρουπό τα πραγματικά στοισιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανερ- χεία. γίας είναι η Περιφέρεια Ποιοι παράγοντες Βορείου Αιγαίου. συνέβαλαν Αυτό είναι που προκαλεί στη διαμόρφωση της τη μεγαλύτερη ανησυχία και θα πρέπει να μας προ- σημερινής κατάστασης βληματίσει έντονα. Μια σειρά από παράγοΗ ανεργία στο Βόρειο Αι- ντες έπαιξαν καταλυτικό γαίο, με βάση πάντα τα ε- ρόλο στη διαμόρφωση πίσημα στοιχεία, από τον της σημερινής κατάσταΟκτώβριο του 2005 που σης για τα ποσοστά της είχε καταγραφεί ποσοστό ανεργίας στο Βόρειο Αι8,5%, παρουσίασε καθο- γαίο. δική πορεία με το ποσο- Κατ’ αρχήν η απομάκρυνστό να φθάνει στο 1,9% ση των συμβασιούχων ερτο έτος 2008 και 2,2% το γαζομένων από το δημόέτος 2009. Να σημειώ- σιο τομέα, σε πολύ υψησουμε ότι αντίστοιχη μεί- λό ποσοστό. Εργαζόμενοι ωση το διάστημα 2005 - με συμβάσεις μίσθωσης 2009 δεν είχε συμβεί σε έργου, με συμβάσεις ορικαμμία άλλη περιφέρεια. σμένου χρόνου ή απαΣήμερα, η Περιφέρεια σχολούμενοι μέσω των Βορείου Αιγαίου παρου- Προγραμμάτων Stage βρέσιάζει τη μεγαλύτερη πο- θηκαν στην ανεργία, μια σοστιαία αύξηση. Είναι και όλα τα παραπάνω διαθετικό ότι καταγράφονται κόπηκαν ή περιορίστηκαν

Τ

σημαντικά, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Τα οικονομικά μέτρα, οι συνεχείς περικοπές των μισθών και των συντάξεων, επηρέασαν σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα την αγορά. Οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που στηρίζουν την αγορά, συνεπώς η δική τους δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει σημαντικά την τοπική οικονομία. Αυτό έχει ως συνέπεια την προσπάθεια των επιχειρήσεων να περιορίσουν το εργατικό τους δυναμικό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και του ιδιωτικού τομέα. Ο κλάδος των κατασκευών περιορίστηκε σημαντικά. Τα δημόσια έργα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ιδιαίτερα μετά την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την αδυναμία των φορέων να ανταποκριθούν

στις οικονομικές απαιτήσεις. Επίσης, σημαντική ύφεση παρατηρείται και στην οικοδομή, μετά τα νέα οικονομικά δεδομένα και τους αυστηρότερους όρους δανεισμού από τις τράπεζες. Ο τουρισμός, κινητήριος μοχλός για την τοπική οικονομία και την απασχόληση, υπέστη σημαντική μείωση τη χρονιά που πέρασε στο Βόρειο Αιγαίο. Όλα τα παραπάνω ως αποτέλεσμα είχαν τη σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα, δε, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό.

Είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος; Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να προβληματίσουν όλους μας. Κατ’ αρχήν την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους

φορείς, όπως Επιμελητήρια κ.λπ.. Οι αποφάσεις και τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης για τη νησιωτική Ελλάδα δυστυχώς είναι περιορισμένα και εγκλωβισμένα μόνο στη λογική του Μνημονίου και των περικοπών. Δυστυχώς, δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές και μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης στα νησιά μας και δε φαίνεται να υπάρχει σχετική προοπτική. Και όμως, ακόμη και σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία υπάρχουν δυνατότητες για τη στήριξη της απασχόλησης. Το κλειδί για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι μόνο η ανάπτυξη. Με δραστικά μέτρα και πολιτικές που μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία και να στηρίξουν την απασχόληση, όπως: - Άμεση ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού

Νόμου, που ψηφίστηκε μετά από μεγάλη καθυστέρηση και ο οποίος θα πρέπει να δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. - Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας. - Θέσπιση ειδικών μέτρων για τη στήριξη των νέων επιχειρήσεων που ιδρύονται ή εγκαθίστανται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. - Ενεργοποίηση μέτρων που θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία. - Αύξηση των πόρων που διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. - Στήριξη του τουρισμού, με έμφαση τη νέα αγορά της Τουρκίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης Αν σύντομα δε ληφθούν άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, τότε ο δείκτης της ανεργίας κινδυνεύει τα επόμενα χρόνια να σκαρφαλώσει πολύ ψηλά. Ο ρόλος και η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι πολύ σημαντικός. Με συντονισμένη προσπάθεια και διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία, με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για τη στήριξη της απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μπορούμε να ανακόψουμε το ρυθμό αυτό αύξησης της ανεργίας. * Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης είναι περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.


1/12

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Στη Μυτιλήνη, με σύμβαση για οκτώ μήνες

Τέσσερις θέσεις στην Κτηνιατρική Υπηρεσία την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων ατόμων για την κάλυψη εποχικών αναγκών της προχωρά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, θα προσλάβει για διάστημα οκτώ μηνών το ακόλουθο προσωπικό: Π.Ε. Κτηνιάτρων μία θέση, Τ.Ε. Ζωικής Παραγωγής μία θέση, Δ.Ε. Χειριστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μία θέση και Υ.Ε. Εργατών/-τριών, χωρίς ειδικά προσόντα, ομοίως μία θέση. Οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό «ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1»

Σ

Για το εαρινό εξάμηνο 2010 - 2011

Εκπαιδευτές στο ΙΕΚ Μυτιλήνης ε πρόσκληση του διευθυντή τού ΙΕΚ Μυτιλήνης, Νίκου Μακαρώνη, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να Μ υποβάλλουν αίτηση για την πρόσληψή τους ως εκπαιδευτών, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες κατάρτισης του εαρινού εξαμήνου 2010 - ‘11. Δικαίωμα υποβολής σχετικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης έχουν όλοι οι ιδιώτες, καθώς και οι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα, που έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα. Τα δικαιολογητικά που θα καταθέσουν είναι: Πλήρες βιογραφικό σημείωμα. Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας. Επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών της ημεδαπής (βασικό πτυχίο αντίστοιχο με την ειδικότητα που προκηρύσσεται, μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος θέματος συναφούς προς το αντικείμενο, παιδαγωγικός τίτλος σπουδών ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ ή ΑΣΠΑΙΤΕ, δίπλωμα ΙΕΚ, πτυχίο Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, Τεχνικού-Εκπαιδευτικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής). Επισημαίνεται ότι όλοι οι τίτλοι σπουδών, από το βασικό έως το μεταπτυχιακό, πρέπει να είναι συναφείς με το αντικείμενο που αιτούνται να διδάξουν οι εκπαιδευτές, με ευθύνη των ιδίων και των διευθυντών των ΙΕΚ. Η συνάφεια των τίτλων σπουδών των υποψηφίων εκπαιδευτών ελέγχεται από το διευθυντή τού ΙΕΚ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, κατά την επιλογή συνεκτιμώνται: η εργασιακή εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να διδάξουν, οι συναφείς με το αντικείμενο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η απόδοση, η συνέπεια και η διάθεση συνεργασίας στην περίπτωση προηγούμενης απασχόλησης στο ΙΕΚ, τα κοινωνικά κριτήρια. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται από τους ενδιαφερομένους αυτοπροσώπως στην έδρα τού ΙΕΚ Μυτιλήνης, μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, κατά τις ώρες 13:00 έως 19:00, ενώ οι αιτήσεις που θα αποσταλούν ταχυδρομικώς δε θα γίνουν δεκτές.

Για δύο ειδικότητες Οι εκπαιδευτές αφορούν στις ειδικότητες: «Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής» (πιο συγκεκριμένα, το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος για τα μαθήματα Σχέση Αισθητικής με Ιατρικές Ειδικότητες, Αρωματοθεραπεία, Αποτρίχωση, Σεμινάρια-Διαλέξεις, Αισθητική, Μακιγιάζ, Γυμναστική, Μέθοδοι Ευεξίας, Τατουάζ με χένα) και «Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων» (με τα μαθήματα Φορολογική Λογιστική - Εφαρμογές, Σύγχρονο Περιβάλλον Γραφείου, Χρήμα - Τράπεζες - Στοιχεία Τραπεζικής Τεχνικής, Επεξεργασία Κειμένου, Λογιστικά Φύλλα Spread sheets - Η/Υ, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Αρχές Marketing, Εφαρμογές Εμπορικής Διαχείρισης - Μισθοδοσία και Αγγλικά). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 23033.

και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση: Παγανή Μυτιλήνης Λέσβου - Τ.Κ. 81100, απευθύνοντάς την στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου υπόψη κ. Τριαντάφυλλου Σβώρου, κ. Ιωάννας Αγγελή και κ. Ευστρατίας Δουγραματζή. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε. ή Υ.Ε.). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 3 Φεβρουαρίου 2011, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22510 42236.

Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ήρων» για ενήλικες στη Λέσβο

Κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του ΥΗπουργείου Παιδείας υλοποιεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις Νέες Τεχνολογίες - Ήρων 2», με στόχο την εκπαίδευση ενήλικων πολιτών στην πληροφορική και την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες (άνω των 18 ετών), αρχάριους της πληροφορικής, οι οποίοι και θα διδαχθούν: - Γενικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπολογιστές - Τη χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows - Τη χρήση κειμενογράφου (Word) - Τη χρήση υπολογιστών φύλλων (Excel) - Τη χρήση προγράμματος παρουσιάσεων (Powerpoint) - Βασικές λειτουργίες του διαδικτύου (αρχές χρήσης, πλοήγηση κ.λπ.) - Τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) - Το πώς θα αναζητούν πλη-

ροφορίες στο διαδίκτυο (μηχανές αναζήτησης) - Υπηρεσίες που προσφέρονται από το διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση των πολιτών - Σύγχρονα θέματα που αφορούν στη χρήση του διαδικτύου (ασφάλεια, ιοί υπολογιστών κ.λπ.) Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν δωρεάν εκπαιδευτικό εγχειρίδιο. Η φοίτηση είναι χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση για τους εκπαιδευομένους. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 50 ώρες και τα μαθήματα θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, από 2,5 ώρες κάθε φορά, απόγευμα, ενώ τα τμήματα ολοκληρώνονται σε διάστημα 10 εβδομάδων. Τα τμήματα θα ξεκινήσουν τους μήνες Φεβρουάριο και

Μάρτιο 2011 (πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα) και θα γίνονται στα Εργαστήρια Πληροφορικής των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευόμενοι θα ενταχθούν σε τμήμα που θα λειτουργήσει σε κάποιο κοντινό σχολείο της περιοχής τους (εφόσον υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων από την περιοχή). Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Γ. Μούρα 10, δεύτερος όροφος, τηλ. 22510 28809, 09:00 13:00, κ. Μιχάλης Κλάβας.

25 στη Μυτιλήνη και 63 στο υπόλοιπο νησί, για καθαριότητα και άμεσες ανάγκες στο Δήμο Λέσβου

Διαδικασία-εξπρές για 88 διμηνίτες ε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήνης. Μ Λέσβου, μέσα στις επόμενες μέρες θα Οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι γίνει η πρόσληψη 88 συνολικά συμβασι- συγκεκριμένες προσλήψεις, είναι ιδιαίτεούχων για διάστημα απασχόλησης δύο μηνών. Βάσει των αιτημάτων απ’ όλες τις δημοτικές ενότητες της Λέσβου, αποφασίστηκε να προσληφθούν 52 οδοκαθαριστές-εργάτες γενικών καθηκόντων, επτά χειριστές μηχανημάτων και ειδικότερα χειριστές προωθητήρων γαιών, καθώς και τέσσερις οδηγοί, συνολικά δηλαδή 63 διμηνίτες στις 12 δημοτικές ενότητες (τέως δήμους της Λέσβου), καθώς και 25 διμηνίτες για τον τέως Δήμο Μυτιλήνης, για τους οποίους είχε ληφθεί απόφαση απ’ το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτι-

ρα σύντομες, αφού δεν προβλέπουν την εμπλοκή τού ΑΣΕΠ και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 ημερών. Θα προτιμηθούν αυτοί που ήδη εργάζονται, οι άνεργοι κι όσοι πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια (π.χ. πολύτεκνοι). Ο Δήμος Λέσβου υποχρεούται να ανακοινώσει τις προσλήψεις στην ιστοσελίδα του και να την αναρτήσει στις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες, ενώ η επιλογή αυτών που θα προσληφθούν στις 88 θέσεις θα γίνει με απόφαση δημάρχου.


ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

13

Ενοικιάζεται μεζονέτα 3 υπνοδωματίων στη Σουράδα. Διαθέτει γκαράζ, τζάκι. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, δίχωρη, νέα κατασκευή (πλησίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6944-696907. Ενοικιάζεται τεσσάρι 108 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα-τραπεζαρία-σαλόνι ενιαίος χώρος, 3 υπνοδωμάτια, 2 WC, αυτόνομη θέρμανση και διπλά τζάμια. Έτος κατασκευής 2003. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-849500. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα-μονοκατοικία 40 τ.μ., με μεγάλη αυλή, πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη, με air-condition, 2 αποθήκες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6951-849793. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 130 τ.μ., 1ου ορόφου, με 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο και αυτόνομη θέρμανση. Κατασκευή 2001, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 58 τ.μ., 3ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο, με υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο, άνετο και ευήλιο, πλησίον γηπέδου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 62 τ.μ., 3ου ορόφου, με υπνοδωμάτιο, καινούργια κουζίνα, σαλόνι, αυτόνομη θέρμανση και A/C, μπαλκόνι σε όλους τους χώρους, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται α) στην Καλλονή κι επί της πλατείας οροφοδιαμέρισμα, πεντάρι, καινούργιο, λιθόκτιστο, ανεξάρτητο, με αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ, για κατοικία ή για επαγγελματική χρήση, β) στη Σκάλα Καλλονής δυάρι καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, επιπλωμένο. Σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22530 22146 και 22530 23721. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια μεζονέτα 2 υπνοδωματίων στο Ακρωτήρι. Διαθέτει αυλή, κλειστό γκαράζ για 2 αυτοκίνητα. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο, αρίστης κατάστασης, δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, β´ ορόφου, με διπλά τζάμια. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι, διαμπερές διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητη μεγάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην περιοχή του γηπέδου, ρετιρέ. Τιμή 350 ευρώ. Πάρκινγκ, ηλιακός, αυτονομία. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει πάρκινγκ. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυαράκι-γκαρσονιέρα, φρεσκοβαμμένη, κοντά στο γήπεδο, με αυτονομία θέρμανσης και με πλήρη εξοπλισμό, σε τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6938-675464 και 22510 24224. Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 32 τ.μ. με μικρή αυλή και θέα, στη Λαγκάδα, χωρίς κοινόχρηστα, με A/C, ηλεκτρικές συσκευές (καινούργιο πλυντήριο, ψυγείο, φουρνάκι), σε μονοκατοικία με 2 διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται μικρή ανακαινισμένη μονοκατοικία 60 τ.μ., στο Χάλικα. Μεγάλη κουζίνα, ξεχωριστή τραπεζαρία, ξεχωριστό σαλόνι, Υ/Δ, ηλιακός, A/C, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ, ταράτσα με θέα, τραπεζαρία, καναπές, ψυγείο, κουζίνα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται στις εργατικές κατοικίες Χρυσομαλλούσας δυάρι 2ου ορόφου, 50 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται ανακαινισμένη μονοκατοικία 120 τ.μ., με υπέροχη θέα, στην περιοχή Λαγκάδα. Ισόγειο: χωλ, ξεχωριστή κουζίνα με άνετο καθιστικό, σαλονοτραπεζαρία, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη ταράτσα με καταπληκτική θέα. Με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, δυνατότητα επίπλωσης, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, δίχωρη, 35 τ.μ., full επιπλωμένη, ρετιρέ, με αυτόνομη θέρμανση, A/C, θέα σε θάλασσα και βουνό, περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 6974-123430. Ενοικιάζεται δυάρι στο Βύρωνα, διαμπερές, 50 τ.μ., στον 1ο όροφο. Πληρ. τηλ. 6977-665446, 210 7660543. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., σε πολυκατοικία, μπροστινή, 1ος όροφος, στην Οικονόμου Τάξη 22 - Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο, σαλόνι - κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα. Πληρ. τηλ. 6947-320944. Ενοικιάζεται δυάρι καινούργιο, στον Άγιο Νικόλαο, 1ου ορόφου, ήσυχο, διαμπερές, με δύο μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, air-condition. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947337488. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα, 33 τ.μ., περιοχή Καλλιθέας. Χωρίς κοινόχρηστα, ενιαίος χώρος, με κλιματιστικό, μπάνιο, κουζίνα. Πληρ. τηλ. 6971696328. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα-μονοκατοικία 30 τ.μ., πάνω στη θάλασσα, επιπλωμένη με έπιπλα SATO, ανεξάρτητη, με θέα το λιμάνι της Μυτιλήνης, με θέση πάρκινγκ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλησίον παλιάς «Ολυμπιακής», πλήρως επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6993-932333. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ανεξάρτητη, πλήρως επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, επί της Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ 80 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, διαμπερές και με πολλά extra, στα Μαύρα Σίδερα. 2 Υ/Δ, σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα με πάσο, καθιστικό. Αυτόνομη θέρμανση 2 A/C, τέντες, μεγάλες βεράντες, με απεριόριστη θέα και θέση ιδιωτικού πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6958-168437 και 6945105859. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Ενοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία στις Καμάρες, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτονομία, γκαράζ και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο 35τ.μ., διαμπερές, στην περιοχή Καλλιθέα Πυργέλια. Μεγάλος ενιαίος χώρος με μονό κρεβάτι, ηλ. κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία στην Αγιάσο, 100 τ.μ., σε 3 ορόφους, με 3 υπνοδωμάτια, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, νεόκτιστη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι (πάνω από την πλατεία Αλυσίδας), με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι ορόφου, πάνω από το Γήπεδο (οδός Παμφίλης), σε ιδιόκτητη τριώροφη οικοδομή, με 4 ενοίκους. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ, χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στη Θερμή ανεξάρτητο τριάρι στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας, σε μεγάλο παραθαλάσσιο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων στο Ακρωτήρι, σε χαμηλή τιμή. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα τεσσάρι 116 τ.μ., 3ου και τελευταίου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 1 WC, 1 μπάνιο, 3 υπνοδωμάτια, διαμπερές και με μεγάλα μπαλκόνια. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Ζωοδόχου Πηγής 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Νεάπολη δυάρι επιπλωμένο, 45 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, με κήπο. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι επιπλωμένο, ημιυπόγειο, στη Ζωοδόχου Πηγής, καινούργιο, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα διαμπερές τριάρι 75 τ.μ., ρετιρέ, με θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 35 τ.μ. γκαρσονιέρα, καινούργια, επιπλωμένη, με 1 χώρο στάθμευσης, μπαλκόνι με θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεζονέτα 12 χλμ. έξω από την πόλη, 190 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, τζάκι, 2 μπάνια, αυτόνομη θέρμανση, μέσα σε οικόπεδο 2 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, 1ου ορόφου. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες 80 τ.μ. μονοκατοικία, σε 2 ορόφους, με 2 υπνοδωμάτια και 100 τ.μ. αύλειο χώρο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία, παλιό αρχοντικό, πρόσφατα ανακαινισμένο, 180 τ.μ., με 4 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά διώροφη κατοικία 110 τ.μ., σε 2 πατώματα, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, 2 μπάνια, τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 105 τ.μ., σε 1ο όροφο, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., 10 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης. Σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, εσωτερική και εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ, κλιματισμός, 70 τ.μ. αυλή με κήπο και πηγάδι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στις Καμάρες (100 μ. πάνω από τον Πλάτανο) καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 27 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Ενιαίος χώρος, με μεγάλο μπαλκόνι (20 τ.μ.), TV, A/C, καναπές-κρεβάτι, πλυντήριο ρούχων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, κοντά στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια», με καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 23426, 6955-646222.

Ενοικιάζονται μεγάλη γκαρσονιέρα και στούντιο στο Χάλικα και στο Ακρωτήρι αντίστοιχα, σε πολύ καλές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, 4ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (με ηλεκτρικές συσκευές, σαλόνι, υπέρδιπλο κρεβάτι κ.τ.λ.). Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ και air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία, 4 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με TV, ψυγείο πλυντήρια ρούχων/πιάτων κ.τ.λ.. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 3 υπνοδωματίων, 1ου ορόφου, 400 μ. από το γήπεδο (στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια»), με κεντρική θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


14

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


15

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ενοικιάζεται μεγάλο, άνετο τεσσάρι, 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με βοηθητικό WC, αυτονομία και μεγάλη, άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, διαμπερές, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας (Ασκληπιού και Πρωτοπάτση γωνία), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977073936, 22530 23378, 22530 23911.

Ενοικιάζονται καινούργια διαμερίσματα δυάρια στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6932282346, 6936-834441.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972732918, 22520 42377. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι γωνιακό/διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα), κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο ημιεπιπλωμένο δυάρι, 70 τ.μ., 3ου ορόφου, πλησίον γηπέδου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Μυτιλήνη, Καγιάνι, ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία, κατασκευής 2002, 57 τ.μ., 1 Υ/Δ, με 30 τ.μ. ταράτσα, απεριόριστη θέα, σε άριστη κατάσταση, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le187043) Μυτιλήνη, Καγιάνι, ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία, 77 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 70 τ.μ., 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-187036) Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία, πλήρως ανακαινισμένη το 2008, 95 τ.μ., 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, αποθήκη, αυλή, 30 τ.μ. ταράτσα, απεριόριστη θέα, σε άριστη κατάσταση, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le188193) Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, Α/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-188198) Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο γωνιακό τεσσάρι 105 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Καινούργια κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλο γωνιακό μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le180566) Καλλονή. Πωλείται μονοκατοικία, 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173755) Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία, 85 τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173673) Μυτιλήνη, Βίγλα. Πωλείται γκαρσονιέρα, 29 τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-169323) Μυτιλήνη, Καμάρες. Πωλείται μονοκατοικία, 120 τ.μ., 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-168046) Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., 2 Υ/Δ,

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978610855, 22510 82461, 44453. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορ., 140 τ.μ., με ισόγειο, γκαράζ & αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, εκπληκτική θέα. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., στη Βαρειά. 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, 2 μπάνια, γκαράζ, σε τιμή ευκαιρίας. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-180580) Μυτιλήνη, Αγ. Ιωάννης Καλυβίτης. Πωλείται διαμέρισμα 52 τ.μ., κατασκευής 2010, με 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-171023) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα, 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173969) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173972) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173976) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 76 τ.μ., 2ου ορόφου, 2 Υ/Δ, 130.000 ευρώ. Aspis Real

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 85 τ.μ., με αυλή, στ’ Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.grΠωλείται διαμέρισμα στη Μόρια της Μυτιλήνης, ισόγειο υπερυψωμένο, εμβαδού 50 τ.μ., με κρεβατοκάμαρα, σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα, αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, 5ετίας, με μπαλκόνι και πρόσβαση σε άνετο δρόμο. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται συγκρότημα τριών γκαρσονιερών, εκάστη 35 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έτος κατασκευής 2003. Επιπλωμένες και με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. Τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στις Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα, 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ., (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κυρίων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα, διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-174012)

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται κατάστημα 150 τ.μ., 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le170141)

Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 104 τ.μ., 3 Υ/Δ, 290.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-165237) Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170133) Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-179879) Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε πολύ καλό σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le191004) Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173246)

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 8 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 220.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-189540) Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-189541) Καλλονή. Πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173659) Μυτιλήνη, Κουλμπάρα. Πωλείται οικόπεδο, 93 τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170720) Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο, 275 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100 τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

Πωλείται τεσσάρι 110 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, με αυτόνομη θέρμανση, ξεχωριστή κουζίνα, άνετη σαλονοτραπεζαρία, 3 Υ/Δ, χωλ, αποθήκη, αυλή, μπαλκόνι (χρήζει επισκευής), δυνατότητα για χτίσιμο άλλα 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται ανακαινισμένη δίχωρη γκαρσονιέρα ,35 τ.μ., σε μονοκατοικία 2 διαμερισμάτων, με καταπληκτική θέα και γκαράζ 24 τ.μ., στο Βουναράκι. Με δυνατότητα ανέγερσης 2ου ορόφου 31 τ.μ.. Αυτόνομη θέρμανση, A/C, ξεχωριστό άνετο Υ/Δ, κουζινοτραπεζαρία ενιαίος χώρος, εξωτερική αποθήκη με ντουλάπες, WC, βεράντα, γκαράζ για 2 αυτοκίνητα με ηλεκτρική πόρτα, πλακάκια και εσωτερική μικρή αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 130 τ.μ., με αυλή 1 στρέμ., στη Βαρειά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται δυάρι 57 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με σαλόνι, τραπεζαρία, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, ευρύχωρο μπάνιο, φωτεινό Υ/Δ με μεγάλο μπαλκόνι, χώρο στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr realestate.gr 175284)

(κωδικός:

le-

Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο 550 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200 τ.μ., 80.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le175289) Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le174389) Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 8.700 τ.μ., με δυνατότητα κόμβου, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le177610) Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le178144) Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-176040)


16 Πωλείται καινούργιο δυάρι 56 τ.μ., με θέα, πλησίον Παναγιούδας, με ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, τραπεζαρία, αυτόνομη θέρμανση, αυλή, στον 1ο όροφο, με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 160 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης (αγορά). Σε τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται μονοκατοικία 130 τ.μ., με αυλή, στην περιοχή της παλιάς αστυνομίας. Πληρ. τηλ. 22510 46141, 6977-018289. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, Ασκληπιού και Παπαδιαμάντη, μπροστά στο πάρκο της Χρυσομαλλούσας, 114 τ.μ. με πολλά έξτρα κομφόρ. Πληρ. τηλ. 6949-443887, απογευματινές ώρες. Πωλούνται μεζονέτα & διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, ολοκαίνουργια με €1.700,00/τ.μ.. Επίσης, στην Πέτρα κατοικία & οικόπεδο, υπερευκαιρία. Πληρ. τηλ. 6973029150 Πωλείται 2,5αρι 65τ.μ. στο δεύτερο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χολ, κουζίνα, ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει γραφείο, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται μονοκατοικία, προσφάτως ανακαινισμένη, 85 τ.μ., και 20 τ.μ. αυλή, στη Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη, σε καλή τιμή. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. www.investinlesvos.com Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στην Επάνω Σκάλα, περιοχή Αγ. Νικολάου, δυάρι 55 τ.μ., σε καταπληκτική τιμή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες 4 ετών, σε διώροφη οικοδομή, πλησίον της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condi-

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα 120 τ.μ. + γκαράζ, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από δικό της λέβητα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση, θέα, 1 θέση πάρκινγκ, 7 τ.μ. αποθήκη και 2 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 32 ετών. Τιμη 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 52.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές στον Πλάτανο, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στον Άνω Χάλικα, 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδα 120 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ. και δικό του λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από μέσα Αυγούστου. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ, ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977241294.

tion, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ., περιοχή Λαγκάδας, με αυλή και θέα. Τιμή 65.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 1ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510

Πωλείται στην Αθήνα, στου Ζωγράφου, διαμέρισμα σε 5ο και 6ο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χορός πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στην περιοχή Καλλιθέα Πυργέλια μεγάλη δίχωρη γκαρσονιέρα, 42 τ.μ., με αυλή, στο ισόγειο μικρής οικογενειακής πολυκατοικίας. Άνετο υπνοδωμάτιο με καθιστικό, μεγάλη κουζίνα με πρόσβαση στην αυλή, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, ήσυχη περιοχή. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται διαμέρισμα 64 τ.μ., 1ου ορόφου, με πρόσοψη στην Καβέτσου (Αγία Ειρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο, πολυτελούς κατασκευής, στον 1ο όροφο, 100 τ.μ., περιοχή Χρυσομαλλούσας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ., με γκαράζ, σε οικόπεδο 2,5 στρεμ. στο Πλωμάρι. Πρόσοψη στο δρόμο, 2 Υ/Δ, σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, σποτάκια στο ταβάνι, μπάνιο, μεγάλη βεράντα, ελιές, θέα στο βουνό, 30 τ.μ. γκαράζ και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται πέτρινη διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στο Δ. Πολιχνίτου (Βρίσα). Κάτω: σαλόνι, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο. Πάνω: 3 Υ/Δ, μικρό χωλ. Αυλή στο πίσω μέρος και αποθήκες. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 80 τ.μ., στην Καλλιθέα. Σε άριστη κατάσταση, με 2 Υ/Δ, ξεχωριστή κουζίνα με πάσο, άνετο χώρο σαλόνι - τραπεζαρία, μικρό χωλ, μπάνιο, μπαλκόνι σε κάθε δωμάτιο, θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, σε ιδιωτική πολυκατοικία με 4 διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

47456 και 6977-359251. Πωλείται δυάρι 55 τ.μ. στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 80 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 120 τ.μ., με πατάρι 40 τ.μ. και 55 τ.μ. βοηθητικούς χώρους. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των 120 τ.μ. κατά 80 τ.μ. (σύνολο 200τ.μ.).

Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται καινούργια δυάρια και γκαρσονιέρες (58 τ.μ., 45 τ.μ. και 38 τ.μ.), πλήρως επιπλωμένα, στο Δ. Μυτιλήνης, 5´ από το κέντρο της Μυτιλήνης. Ξεχωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, Α/C, χωρίς κοινόχρηστα Τιμή από 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses. gr/, info@realhouses.gr Πωλείται καινούργια, πολυτελής, επιπλωμένη, παραλιακή μεζονέτα 80 τ.μ., στην Ευρειακή Γέρας, 40 τ.μ. υπόγειο με κλειστό γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, 2 μπάνια, 2 κουζίνες, σαλόνι, 2 Υ/Δ, ιταλικά έπιπλα, γερμανικά κουφώματα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται μονοκατοικία 190 τ.μ., με μεγάλη αυλή και κλειστό γκαράζ, στην περιοχή Κιόσκι. Κάτω: μεγάλος χώρος κουζίνα, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστό καθιστικό, χωλ, αυλή, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ (1 επικοινωνεί με άνετο μπάνιο), μεγάλο χωλ, μπαλκόνι. Αυτόνομη θέρμανση, 3 A/Cs, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται τριάρι 75 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Καλλιθέα. Τιμή 130.000 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα και μικρή αυλή στο πλάι, 20 μ. από τη θάλασσα, 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή τού 2005. Τιμή 85000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvosrealestate.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται MINI-MARKET σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, με όλο τον εξοπλισμό και το εμπόρευμα. Δεκτός κάθε λογιστικός έλεγχος. Τιμή 27.000 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλούνται στο Κομκό 2 οικόπεδα των 360 τ.μ. και 1.070 τ.μ. αντίστοιχα, εντός οικισμού, με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης, 160 τ.μ., με δυνατότητα δόμη-

ΠΛΩMAPI Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

EPEΣOΣ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@ lesvosestate.gr σης 230 τ.μ.. Τιμή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


17

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δυάρι 75 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Μεγάλος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, γωνιακή κουζίνα, άνετο Υ/Δ με 2 ντουλάπες, ευρύχωρο μπάνιο με γωνιακή μπανιερά (υδρομασάζ), έξτρα ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr (κωδ. 268) Πωλείται δυάρι 50 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Χωλ, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνι με τέντα και θέα, ηλιακός. Τιμή 53.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται γωνιακή πέτρινη παλιά μονοκατοικία, σε οικόπεδο 120 τ.μ., με καταπληκτική θέα στο κάστρο, στο Συνοικισμό. Εντός σχεδίου, νερό, ρεύμα, κτίζει 155 τ.μ., 2 ορόφους συν υπόγεια (από την κάτω πλευρά ισόγειο). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πολυτελές, πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δίπατο, 120 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Κάτω: Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα από άριστα υλικά, με πάσο και σποτάκια στο ταβάνι, ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο), μεγάλο μπάνιο με υδρομασάζ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι. Πάνω: 1 Υ/Δ, WC, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ., με υπέροχη θέα. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr (κωδ. 267). Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, καινούργια και επιπλωμένη, στο Βουναράκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 86 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, με αυλή και θέα, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση, Συνοικισμός Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943

Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μεζονέτα 142 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην Παναγιούδα. Τιμή Λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 125 τ.μ. + 65 τ.μ., υπόγειο, με 3 Υ/Δ και 180 τ.μ. αυλή, στα Αλυφαντά. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται 60 τ.μ., μονοκατοικία, με 1 Υ/Δ και Σ.Δ. 20 τ.μ., στο Κιόσκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται παλιά οικία 55 τ.μ. + 55 τ.μ. υπόγειο, με αυλή και θέα το κάστρο, στο Συνοικισμό. ΜΕ-

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 76 τ.μ., με ημιυπόγειο 25 τ.μ. και αυλή, στον Πολιχνίτο. Καινούργια παράθυρα, ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, πέτρες Καρύστου στην αυλή, πλακάκια στο ημιυπόγειο και ντουλάπα, άνετη βεράντα με πλακάκια, μπόιλερ, εξωτερική αποθήκη. Κάτω: σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μικρή αποθήκη. Πάνω: χωλ με ντουλάπα, 1 Υ/Δ, βεράντα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. ΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 105 τ.μ., με 3 Υ/Δ και αυλή, σε διπλοκατοικία, με υπόλοιπο Σ.Δ. 150 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οικόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επιπλέον 75 τ.μ., στο Συνοικισμό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται διαμέρισμα 54 τ.μ., ισόγειο, με 1 Υ/Δ, στο κέντρο

Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974778561. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

της Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

άπολη Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 Υ/Δ, με υπόλοιπο Σ.Δ. 85 τ.μ. και αυλή, σε πολύ καλή κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, άρτιο, χτίζει 200 τ.μ., με θέα και στο όριο του οικισμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

Ενοικιάζονται καινούργια γραφεία 30 τ.μ., επί της Ερμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr Πωλείται κατάστημα 41 τ.μ. επί της Ερμού, στο ύψος της Επάνω Σκάλας. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στη Νε-

Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ., χτίζει 230 τ.μ. στους Πύργους Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ., εν-

Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. τός οικισμού, χτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στο Κουμκό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ., στη Λουτρόπολη Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 13.000 τ.μ., στην περιοχή της ΔΕΗ, στη ζώνη χαμηλής όχλησης, χτίζει 7.000 τ.μ.. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr


18 Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747.

Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα στη περιοχή «Ποταμός» Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται αποθήκη στην Παγανή 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται αποθήκη στην Χρυσομαλλούσα ισογείου, 150 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κεντρικό κατάστημα 65 τ.μ., με πατάρι 20 τ.μ., σε πάροδο της Ερμού. Πληρ. τηλ. 2250 144245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται νεόδμητο πολυτελές κατάστημα, διώροφο, με συνολικό εμβαδό 700 τ.μ., επί της Εθν. Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής πλησίον του κόμβου Αγ. Παρασκευής, με χώρο πάρκινγκ 2.000 τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Κατάλληλο για κάθε είδους έκθεση και πώληση εμπορευμάτων, π.χ. έκθεση επίπλων, αυτοκινήτων, σκαφών, υπεραγορά, ηλεκτρικά είδη, ειδή υγιεινής, παιχνίδια κ.ά.. Πληρ. τηλ. 6932-641515, 6978550724.

Ενοικιάζεται αποθηκευτικός χώρος 26τ.μ., στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 6971-696328.

Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ., διαμπερές, με πατάρι και WC, πλησίον Αγίου Θεράποντος. Πληρ. τηλ. 6993-932333.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Ενοικιάζεται κατάστημα κεντρικό, Κουντουριώτου 83 (τώρα λειτουργεί ως Chicago Chicken and Pizza), 111 τ.μ. με πατάρι 75 τ.μ., αίθριο 23 τ.μ. και πρασιά. Πληρ. Tηλ. 22510 41712, 6972-512736. Ενοικιάζεται γραφείο 40 τ.μ., πλησίον Ερμού, στο ύψος του Αγίου Θεράποντος. Ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 90 τ.μ. + πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται κατάστημα 108 τ.μ. για οποιαδήποτε χρήση, με αυλήπάρκινγκ, στο 12ο χλμ. Μυτιλήνης - Πλωμαρίου, περιοχή Ντίπι, δίπλα στο πρατήριο ΕΚΟ. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πωλείται οργανωμένη επιχείρηση κομμωτηρίου και studio αισθητικής, εξοπλισμένη πλήρως με τα τελειότερα μηχανήματα στην Καλλονή. Πελατεία εξασφαλισμένη, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 23486.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση ταβέρνα-ψησταριά, στο κέντρο της Μυτιλήνης, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 22510 45922 Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται επικερδής επιχείρηση καφέ-μπαρ στη Σκάλα Καλλονής, δίπλα στο Τελωνείο, στην πλατεία, με θέα το λιμάνι, μαζί με τον επαγγελματικό εξοπλισμό (τραπεζοκαθίσματα, ψυγεία, μηχανές καφέ κ.τ.λ.) και σταθερή πελατεία. Πληρ. τηλ. 22530 28070, 22530 23919.

Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται εξοπλισμός ζαχαροπλαστείου ολόκληρος ή και κομμάτια του. Ένα αυτοκίνητο ψυγείο VITTO 108 MERCEDES, μηχανή HONDA TRANSALP. Πληρ. τηλ. 6973-037808, ώρες καταστημάτων.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., στη Νεάπολη. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης, εμβαδού 600 τ.μ., με θέα. Κτίζονται 200 τ.μ. οικίας, επίπεδο σε κλίσεις. Τιμή 95.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Πέραμα Γέρας, 1.600 τ.μ. και 50 τ.μ. οικίας. Δυνατότητα οικοδόμησης 400 τ.μ., εντός οικισμού. Τιμή 50.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ. στη Λακέρδα, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα, κτίζει 260 τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 3.800 στρεμ., επίπεδο, με θέα, στην περιοχή Καρά Τεπέ, με άδεια για 200 τ.μ., 1.900 στρεμ. εντός σχεδίου, πρόσοψη στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 600 τ.μ. στην Κράτηγο. Επίπεδο, με θέα, χτίζονται 300 τ.μ.. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή της Κρατήγου, εντός οικισμού, 500 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 200 τ.μ., νερό και ρεύμα. Επίπεδο, 50 μ. από τη θάλασσα. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936-160269, 22510 46105 Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 160.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδόν 2 στρεμμάτων με δυνατότητα οικοδόμησης 160 τ.μ οικίας, εφάπτεται σε δρόμο χωρίς κλίσεις. Τιμή 90.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


19

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 1 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 180 τ.μ., με μια μικρή κλίση 10% και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 923 τ.μ., στον Άνω Χάλικα (στους Δυο Αγίους), με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μικρή κλήση, πάνω στο δημοτικό δρόμο. Χτίζει 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., με ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο στην περιοχή Φάρος, 13 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850 τ.μ. με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λάρσος, 8,5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ. + το γκαράζ, με απεριόριστη θέα και 3 προσβάσιμους δρόμους. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται στον Αφάλωνα οικόπεδο 365 τ.μ., με παλιά πέτρινη οικία 90 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, επίπεδο, περιφραγμένο, με μεγάλη πρόσοψη στη δημοτική οδό (13 μ.). Χτίζει 320 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ. στην περιοχή της Πέτρας (Πετρί). Πανοραμική θέα, μεγάλη πρόσοψη στο δρόμο. Τιμή 90.000 ευρώ, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6977637313, 6974-123430. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Απόφοιτος του Goethe Institut και με μητρική γλώσσα τα γερμανικά παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Γερμανικών για όλα τα επίπεδα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe. Πληρ. τηλ. 6984505902, 22510 54648.

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατό-

Ζητείται από εργαστήριο οδοντοτεχνίτη βοηθός οδοντοτεχνίτη, με ή χωρίς προϋπηρεσία, περιοχή Καλλονή, πλήρες ωράριο. Πληρ. τηλ. 22530 24008, 6989-844551.

Εισαγωγική εταιρεία των Αθηνών, για την επέκταση των εργασιών της στη Μυτιλήνη, ζητά δυο κυρίους, μόνιμους κατοίκους Μυτιλήνης, κατόχους Ι.Χ.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-

Η RAXEVSKY ζητά για το νέο της κατάστημα στη Μυτιλήνη πεπειραμένες πωλήτριες (full & part time). Αποστολή βιογραφικών: φαξ 22510 24000, email: hr@raxevsky.gr (με υποσημείωση «για Μυτιλήνη»).

Από ξυλουργείο ζητείται τοποθετητής για έπιπλα κουζίνας, ντουλάπας - πόρτας. Πληρ. τηλ. 6937-086330.

Για το ψητοπωλείο «Ο Δημήτρης», ζητείται διανομέας για ημιαπασχόληση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 & 6946-286919.

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Smart, μοντέλο 2000, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται τρακτέρ μάρκας Goldoni, 30 ίππων, 4X4, σε πολύ καλή κατάσταση, χαμηλό, κατάλληλο για θερμοκήπιο και ελαιοκτήματα, με όλα τα παρελκόμενα: φρέζα, αλέτρι, καλλιεργητή, σβάρνα, μαχαίρι, ρυμούλκα. Τιμή: 6.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 91280, 6936987099.

Πωλείται Mercedes Sport Coupe Look AMG, 2.000 cc, full extra, με δερμάτινα καθίσματα και γυάλινη οροφή. Πληρ. τηλ. 6982770592.

Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932455112. Τιμή 6.000 ευρώ. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται σκυλάκια ράτσας Λαμπραντόρ, 2 μηνών, σε πολύ λογική τιμή, από γνήσιους γονείς της ράτσας. Πληρ. τηλ. 22517 71166.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ.6977-241294.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελ-

Πληρ. τηλ. 6957-088652.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932 - 622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972228721, 6945-482614.

λαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717.

αυτοκινήτου, για πλήρη και μόνιμη πενθήμερη εργασία. Σταθερός μισθός συν έξοδα μετακίνησης. Πληρ. τηλ. 210 2310293.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

τητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (inter-

net). Πληρ. τηλ. 6937012529, 22510 48545. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extra xrima.gr Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νηπιαγωγός αναλαμβάνει υπεύθυνη φύλαξη μικρών παιδιών και βρεφών. Επίσης ενδιαφέρεται και ως υπάλληλος γραφείου. Κάτοχος διπλώματος ECDL και γνώσεις αγγλικής γλώσσας EDEXCEL. Πληρ. τηλ. 6976-606157. Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


20 ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 08.00 - 12.00 Καβέτσου 42 & Ξενοφώντος Τηλ. 22510 25095

ΚΑΡΑΜΒΑΛΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ 12.00 - 17.00 Ερμού 57 Τηλ. 22510 28515

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ 17.00 - 22.00 Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 22.00 - 08.00 Ερμού 203 Τηλ. 22510 24888

ΚΑΛΛΟΝΗ ΛΕΣΒΟΥ ΒΑΡΒΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜ. 08.00 - 15.00 22510 22163

ΣΤΥΨΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΥΛΕΛΛΗΣ ΚΩΝ. 15.00 - το πρωί 22510 91111

ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΗ ΑΝΤΙΓ. 08.00 - 14.00 22510 22197

ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓ. 14.00 - το πρωί 22510 22197 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

Γράμματα Αναγνωστών

Ξεμπλοκάρει η λιμνοδεξαμενή Σεδούντα ρχές Δεκεμβρίου περίπου ο τέως δήμαρχος Πλωμαρίου Μιχάλης Μαμάκος έκανε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Εμπρός» με τίτλο: «Ξεμπλοκάρει η λιμνοδεξαμενή Σεδούντα». Αφορμή για το δημοσίευμα αυτό είναι μία απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για «ανανέωση της περιβαλλοντικής μελέτης» για το έργο, με υπόχρεο μάλιστα για τη δαπάνη της μελέτης «τον κύριο του έργου», δηλ. το Δήμο Πλωμαρίου (5+15=20 χιλ. ευρώ). Και τούτο γιατί με τις πολλές καθυ-

Α

στερήσεις είχε λήξει η παλαιά μελέτη. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα του έργου είναι άλλο. Ο φίλος δήμαρχος, σαν παλαιός αυτοδιοικητικός, ασφαλώς θα ξέρει ότι το ουσιώδες για ένα έργο είναι οι χρηματοδοτήσεις. Και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, που κινδύνευε και ακόμη κινδυνεύει να χαλάσει (υπάρχουν για τούτο εμπιστευτικά έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και το νομάρχη

Λέσβου), δε δόθηκε στα μέσα τού 2000, όπως γράφει ο τέως δήμαρχος (σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Δημοκράτης» 24-72003 και 22-6-2004). Η συμπληρωματική χρηματοδότηση υπεγράφη από τον υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, Παπαθανασίου (1,6 εκατ. ευρώ), τον Αύγουστο του 2009, ύστερα από ενέργειες του τελευταίου δημάρχου Πλωμαρίου Δημητρίου Βαρβαγιάννη και με την ουσιαστική βοήθεια του τότε πρύτανη του Κωνσταντίνου Πολυτεχνείου

Μουτζούρη. Και αμέσως μετά έγινε και εκταμίευση πίστωσης: 800 χιλ. ευρώ. Στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση. Το ερώτημα τώρα, λοιπόν, είναι πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά. Υπάρχουν ή δόθηκαν κάπου αλλού; Μπορεί κάποιος υπεύθυνος να μας πληροφορήσει; Και να φροντίσει ώστε να φθάσουν στον προορισμό τους; Ιδού το ερώτημα και η ανησυχία μας. Μήπως πρέπει να μιλήσουμε για μπλοκάρισμα του έργου; Νίκος Λαγουμίδης

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Αρ. Απόφασης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως

Δασικών Αμφισβητήσεων Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη: 1/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι συμφωνά με την αριθμ.

1/2010 (α/α 1 του με αριθμ. 1/2010 Πρακτικού της Β΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. με έδρα τη Μυτιλήνη) που αφορά έκταση συνολικού εμβαδού 4.078,51 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Τραμουντάνα» του Δ.Δ. Πλατέως του Δήμου Μύρνας. 1. Απορρίπτει την από 06-102008 προσφυγή της Μαρίας Βερτσώνη 2. Διατηρεί σε ισχύ την αριθμ.

SUDOKU

την 7/2008 Απόφαση της Α΄/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων διότι κατά την αυτοψία διαπίστωσε ότι το επίδικο τμήμα έχει τα χαρακτηριστικά χορτολιβαδικής έκτασης όπως περιγράφεται στην πράξη χαρακτηρισμού η οποία διατηρείται σε ισχύ. Κατά της απόφασης αυτής, που εκτίθεται στο οικείο Δημοτικό Κατάστημα και εντός δύο μηνών

από την τελευταία δημοσίευση, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακύρωσης στο Σ.τ.Ε., η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας καθώς και φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον. Μυτιλήνη 19 Μαρτίου 2010 Η Αναπληρώτρια Δ/ντρια Δασών Περιφερείας ΜΕΡΟΠΗ ΚΥΔΩΝΙΑΤΟΥ

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α A T H E N S A I R WAY S

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13:00 - 14:45* ΜΕΣΩ ΛΗΜΝΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15:15 - 17:00* ΜΕΣΩ ΛΗΜΝΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19:10 - 20:00

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11:30 - 12:45* ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ 20:30 - 21:20

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

09:55 - 11:00* ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 13:15 - 14:00

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 08:40 - 09:25


2/21

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Πρόσληψη 420 ατόμων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Όλοι για πρακτική άσκηση Τ ην πλήρωση 420 συνολικώς θέσεων από τους αποκτήσαντες κατά το έτος 2008 και μετά πτυχίο, για τις ειδικότητες Γεωπόνων ΑΕΙ, Κτηνιάτρων ΑΕΙ, Ιχθυολόγων ΑΕΙ, Γεωλόγων ΑΕΙ, Δασολόγων ΑΕΙ, Τεχνολόγων Γεωπονίας ΤΕΙ, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διατροφής ΤΕΙ, Τεχνολόγων Δημόσιας Υγιεινής ΤΕΙ και Δασοπόνων ΤΕΙ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για ένα έτος, για λόγους πρακτικής άσκησης, αποφάσισε το Υπουργείο Αγρο-

τικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι προσληφθέντες θα τοποθετηθούν σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων και των ενιαίων αποκεντρωμένων μονάδων διοίκησης του κράτους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς

πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, απευθύνοντάς την στη Δ/νση Διοίκησης Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αχαρνών 2, Τ.Κ. 10176 - Αθήνα (τηλ. επικοινωνίας: 210 2124429 έως 4436). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 11 Φεβρουαρίου 2011.

ΚΕΠ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Τηλέφωνο: 22510 37181 - Fax: 22510 42467 e-mail: n.lesvou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΛΗΜΝΟΥ Τηλέφωνο: 22540 29110 - Fax: 2254023620 e-mail: e.limnou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Τηλέφωνο: 22540 93462 - Fax: 22540 93462 e-mail: k.ageystratiou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Τηλέφωνο: 22533 50508, 22533 50500 Fax: 22533 50509 e-mail: d.agparaskevis-lesvou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΑΓΙΑΣΟΥ Τηλέφωνο: 22520 23200 - Fax: 22520 23200 e-mail: d.agiasou@kep.gov.gr

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τού ΟΑΕΔ για το Δεκέμβριο

ΚΕΠ ΑΤΣΙΚΗΣ

Καλπάζει η ανεργία 653.552 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μητρώα τού ΟΑΕΔ κατά το μήνα Δεκέμβριο. Ο αριθΣμόςταστααυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, σε 277.904 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 71.125 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο. Η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον κλάδο των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (+51.236 άτομα). Οι αναγγελίες προσλήψε-

Χρήσιμα τηλέφωνα ηλεκτρονικές διευθύνσεις

Τηλέφωνο: 22540 31780 - Fax: 22540 31780 e-mail: d.atsikis@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΓΕΡΑΣ Τηλέφωνο: 22510 84561 - Fax: 22510 84626 e-mail: d.geras@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΕΡΕΣΟΥ - ΑΝΤΙΣΣΗΣ (παράρτημα Ερεσού)

ων ανήλθαν σε 49.673, μειωμένες κατά -11,42% σχετικά με το Δεκέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 29.703 (μειωμένες κατά 5,92% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 (μειωμένες κατά 48,79% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652. Το σύνολο των καταγγε-

Τηλέφωνο: 22530 53600 - Fax: 22530 52066 e-mail: d.eresou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΕΡΕΣΟΥ - ΑΝΤΙΣΣΗΣ (παράρτημα Άντισσας) Τηλέφωνο: 22530 56255 - Fax: 22530 56255 e-mail: d.eresou-antissis@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ Τηλέφωνο: 22510 93045 - Fax: 22510 93045 e-mail: d.evergetoula@kep.gov.gr

λιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 60.476, το 50,88% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμ-

βάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 3,78% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (62.852) και μειωμένο κατά 34,03% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (91.669).

Στα κεντρικά της Τράπεζας της Ελλάδας

Θα προσληφθεί ένας ναύκληρος Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και ΗΠυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας προτίθεται να προσλάβει, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών 2010 - 2011, ένα ναύκληρο Ε.Ν., για την πρακτική διδασκαλία Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων. Οι υποψήφιοι για την ανωτέρω θέση πρέπει να διαθέτουν ειδικές γνώσεις, συναφείς των διδασκόμενων μαθημάτων, βεβαιούμενες με πιστοποιητικά αντίστοιχων σπουδών ή συναφούς προϋπηρεσίας και οφείλουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να καταθέσουν ειδική έντυπη αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά στη Σχολή

Σωστικών - Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου (Δ/νση: Π. Ασπροπύργου Τ.Κ. 19300). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 5574204 και 210 5574246 και 210 5570629, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τηλέφωνο: 22510 71200 - Fax: 22510 71122 e-mail: d.loutropoleos@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ Τηλέφωνο: 22530 61201 - Fax: 22530 61201 e-mail: d.mantamadou@kep.gov.gr

Τηλέφωνο: 22530 72474 - Fax: 22530 72475 e-mail: d.mithimnas@kep.gov.gr

κδόθηκε προκήρυξη του ΑΣΕΠ (η 1Ε/2010, ΦΕΚ 4/31.12.2010, τεύχος προκηρύξεων ΑΕΣΕΠ), που αφορά στην πλήρωση 65 θέσεων εξει-

Στη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου

ΚΕΠ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ

ΚΕΠ ΜΗΘΥΜΝΗΣ

65 θέσεις επιστημονικού προσωπικού χυδρομικώς με συστημένη επιστολή, σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον δικευμένου επιστημονικού προσωπικού στην Τρά- ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ πεζα της Ελλάδος, στο κεντρικό κατάστημα της Α- POST, ο οποίος διανέμεθήνας. Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωρηθτεί ται από τα ΕΛΤΑ, στην αστην ιστοσελίδα τού ΑΣΕΠ, ενώ τα έντυπα των αι- κόλουθη διεύθυνση: Ατήσεων συμμετοχής διατίθενται από τα Κέντρα Ε- ΣΕΠ, Αίτηση για την ξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και απ’ την ι- Προκήρυξη: 1Ε/2010, στοσελίδα τού ΑΣΕΠ (www.asep.gr). Κατηγορία: ΕξειδικευμέΗ προθεσμία υποβολής της 18ης Φεβρουαρίου νο Επιστημονικό Προτων αιτήσεων συμμετο- 2011. Η αίτηση υποβάλ- σωπικό, Τ.Θ. 14308, χής λήγει με την πάροδο λεται στο ΑΣΕΠ μόνο τα- Τ.Κ. 11510 - Αθήνα.

ΚΕΠ ΚΑΛΛΟΝΗΣ Τηλέφωνο: 22530 29930 - Fax: 22530 29929 e-mail: d.kallonis@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΜΟΥΔΡΟΥ Τηλέφωνο: 22540 41278 - Fax: 22540 41078 e-mail: d.moudrou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΜΥΡΙΝΑΣ

Στα ΕΛΤΑ Αθήνας και Πειραιά

Προσλήψεις 374 διανομέων και οδηγών α Ελληνικά Ταχυδρομεία θα προσλάβουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, πλήρους απασχόλησης, συνολικού αριθμού 374 ατόμων (333 Δ.Ε. Διανομείς και 41 Δ.Ε. Οδηγοί), για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των υπηρεσιακών λειτουργιών των «Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε.» Αθήνας και Πειραιά, που εδρεύουν στο Νομό Αττικής. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως και 65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή έως και 31 Ιανουαρίου 2011, στη διεύθυνση: Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., Κεντρική Υπηρεσία, Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Προσλήψεων, Απελλού 1, 101 88 Αθήνα (για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 1/2011), υπόψη κ. Αικατερίνης Βουζίκα (τηλ. επικοινωνίας: 210 3353228 και 3353487).

Τ

Τηλέφωνο: 22540 26020 - Fax: 22540 24987 e-mail: d.myrinas@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλέφωνο: 22510 37625 - Fax: 22510 29026 e-mail: d.mytilinis@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ Τηλέφωνο: 22543 50516, 22543 50517 Fax: 22543 50520 e-mail: d.neaskoutalis@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΠΕΤΡΑΣ Τηλέφωνο: 22530 42210 - Fax: 22530 42210 e-mail: d.petras-lesvou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Τηλέφωνο: 22520 33740 - Fax: 22520 33019 e-mail: d.plomariou@kep.gov.gr

ΚΕΠ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ Τηλέφωνο: 22523 50407, 22523 50404 Fax: 22520 42800 e-mail: d.polihnitou@kep.gov.gr

Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ): www.asep.gr Τηλέφωνο για αποτελέσματα διαγωνισμών: 210 8706200 Τηλέφωνο για ενημέρωση κοινού: 210 8706100

ΟΑΕΔ (www.oaed.gr ) Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Μυτιλήνης Τηλέφωνα: 22510 41601, 22510 45801, 22510 41565, 22510 47951

Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Τηλέφωνα: 22510 42943, 22510 46464, 22510 46678

Οργανισμός Εργατικής Εστίας Τηλέφωνο: 22510 22610

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Τηλέφωνα: 22510 28861, 22510 22734

ΑΔΕΔΥ Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου Τηλέφωνο: 22510 47803


22

EI∆HΣEIΣ

Ορίστηκαν οι διευθυντές του ενιαίου Δήμου Λέσβου για το 2011

Για τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου που αφορούν στις εκλογές στο Δήμο Λέσβου

«Πολεοδομική» ανατροπή διά χειρός Βουνάτσου

Εκδικάστηκαν οι ενστάσεις

ε τον ορισμό των προϊσταμένων των περισσοτέρων διευθύνσεων απ’ το δήμαρχο ΛέΜ σβου, Δημήτρη Βουνάτσο, ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η διοικητική «τακτοποίηση» του ενιαίου πλέον Δήμου, αφού τις επόμενες μέρες αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις για τις θέσεις των προϊσταμένων τμημάτων, όπως και των περιφερειακών υπηρεσιών του Δήμου. Απ’ τις επιλογές που έκανε ο έχων και τις αρμοδιότητες της διοίκησης του νέου Δήμου δήμαρχος Λέσβου, ξεφεύγει απ’ τις αναμενόμενες η «αλλαγή ρόλων» μεταξύ των διευθυντών Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών. Ειδικότερα, με χθεσινή απόφαση του Δημήτρη Βουνάτσου ορίζονται, έως τη συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα προβεί στις κρίσεις των υπηρεσιακών στελεχών στον ενιαίο Δήμο Λέσβου, κι όχι μετά το τέλος τού 2011, ως προϊστάμενοι: Στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ο Παράσχος Βασιλέλλης, έως τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Στη Διεύθυνση Πολεοδομίας η Έφη Μαυρονικόλα, έως τώρα προϊσταμένη στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Μυτιλήνης. Παραμένουν με παρεμφερή αντικείμενα που είχαν και στο Δήμο Μυτιλήνης ο Στέλιος Ελευθερίου, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Διοίκησης και στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, ο Γρηγόρης Αλιγιάννης, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Οικονομικών, και ο Κώστας Τζελαής, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Διευθυντής των ΚΕΠ ορίστηκε ο Στέφανος Μανώλης, ενώ εκκρεμεί ο ορισμός προϊσταμένου στη Διεύθυνση Πολιτισμού. ΜΑΡ.ΠΛ.

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY πτά συνολικά ενστάσεις επί της απόφασης του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης για τις εκλογές στο Δήμο Λέσβου εκδικάστηκαν χθες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, που τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδώσει και τις σχετικές αποφάσεις. Η πρώτη ένταση ήταν της Σοφίας Δόλκα, που στρεφόταν κατά της ανακήρυξης του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου ως του 12ου δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης απ’ το συνδυασμό της πλειοψηφίας. Όπως μας υπενθύμισε ο δικηγόρος της, Στρατής Πέτρου, με την απόφαση του Πρωτοδικείου ο δήμαρχος ανακηρύχθηκε και δημοτικός σύμβουλος, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός του να έχει ένα δημοτικό σύμβουλο λιγότερο (26 αντί για 27). Η κ. Δόλκα διεκδικεί να ανακηρυχθεί, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών, η 12η σύμβουλος του συνδυασμού απ’ τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, στη συνέχεια να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα. Δύο ενστάσεις που εκδικάστηκαν στη συνέχεια ήταν απ’ το συνδυασμό του Γιώργου Πάλλη. Με την πρώτη του

Ε

ένσταση ο συνδυασμός ζητούσε να ακυρωθούν δύο ψηφοδέλτια του συνδυασμού του Άρη Χατζηκομνηνού στην Τοπική Κοινότητα Κλειούς και ταυτόχρονα να χαρακτηριστεί υπέρ του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας» ένα ψηφοδέλτιο που κρίθηκε άκυρο. Οι συνδυασμοί των κυρίων Πάλλη και Χατζηκομνηνού είχαν ισοψηφήσει στην Κλειώ και με την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως υποστήριξε στην ένστασή του ο κ. Πάλλης, δε φαινόταν να έχει διενεργηθεί κλήρωση, γιατί δεν ορίστηκε κανείς πρόεδρος. Η δεύτερη ένσταση του κ. Πάλλη αφορούσε στην Τοπική Κοινότητα Συκαμνιάς, όπου ο συνδυασμός του είχε ισοψηφήσει στην τρίτη θέση με το συνδυασμό Χατζηκομνηνού και με την ένσταση ζητούσε να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Χατζηκομνηνού, ενώ παράλληλα προσέβαλε και τη διαδικασία για το πώς ορίστηκε μέλος της Τοπικής Κοινότητας σύμβουλος απ’ την παράταξη Χατζηκομνηνού, στην τρίτη εκλόγιμη θέση, δίχως να διενεργηθεί κλήρωση. Στην εκδίκαση της υπόθεσης παρέστη ο κ. Πάλλης και τα στελέχη του συνδυασμού του απ’ τα δύο χωριά, χωρίς όμως να προσθέσουν τίποτε

ΛΑΟΣ: Αντιπρόεδρος ο Άρης Χατζηκομνηνός

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής ΕπιτροΗμεσημέρι πής του Δήμου Λέσβου πραγματοποιήθηκε το της Δευτέρας, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Οικονομικών, Απόστολου Πατέστου. Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εκλογή αντιπροέδρου, θέση στην οποία και εκλέχτηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Χατζηκομνηνός. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκαν οι νομικοί που θα εκπροσωπήσουν σε διάφορες υποθέσεις το Δήμο Λέσβου ή επιβεβαιώθηκαν παλαιότερες αναθέσεις υποθέσεις δήμων σε δικηγόρους. Ως τακτικά μέλη στην Οικονομική Επιτροπή, απ’ την πλειοψηφία θυμίζουμε ότι μετέχουν οι Στρατής Αλεξίου, Δημήτρης Ζαφειρίου, Νίκος Κατράνης, Σταύρος Πολίτης και Κώστας Φραγκόπουλος, ενώ απ’ την αντιπολίτευση, εκτός του εκλεγέντα ως αντιπροέδρου, και οι Παντελής Πατερέλλης και Βαγγέλης Παλαιολόγος.

«Μόνο τους μικροϊδιοκτήτες πλήττουν τα 10 στρέμματα» αριστική βολή στον ήδη καταρρέοντα οικοδομικό τομέα, που είναι τόσο ζωτικός για την κίνηση της αγοράς, και για τη δεινά Χπληττόμενη απασχόληση στη χώρα θα αποτελέσει η αύξηση της αρτιότητας από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα, όπως εκτιμά η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου τού ΛΑΟΣ. Κατά την άποψη του κόμματος, οικολογικές! Διότι, από την άλαπό το νομοσχέδιο για τη βιο- λη, είναι φανερή η πραγματική ποικιλότητα του Υπουργείου σκοπιμότητα της ρύθμισης: Περιβάλλοντος πλήττεται καί- Μέσα στο γενικό πλήγμα που ρια η δυνατότητα των κατοίκων θα δεχθεί η οικοδομή και η οιτης Λέσβου να χτίσουν σπίτια κονομία γενικότερα, θα παρουκαι να παραμείνουν στον τόπο σιαστούν κάποιες μεγάλες κατους. Ειδικότερα αναφέρει: «Το τασκευαστικές εταιρείες - πιθανησί μας έχει χάσει σε μισό αι- νότατα ξένες - που θα έχουν τη ώνα το μισό πληθυσμό του! Και δυνατότητα να “σαρώσουν” τις επιτέλους ας το καταλάβουν, η απαξιωμένες πλέον μικροϊδιοπαραμονή των ανθρώπων στα κτησίες και να αποκτήσουν τεχωριά τους και η επιβίωση του ράστια υπερκέρδη από τις περιλεσβιακού λαού είναι σημαντι- ουσίες του λαού μας, κυρίως κότερα από την επιβίωση της του αγροτικού πληθυσμού, που ποταμίσιας “αχιλώνας” - αν αποτελεί και τη ραχοκοκκαλιά βέβαια οι προθέσεις του νομο- της πατρίδας μας», τονίζει μεσχεδίου αυτού είναι πράγματι ταξύ άλλων ο ΛΑΟΣ.

περισσότερο απ’ ό,τι αναφερόταν στις ενστάσεις. Στη συνέχεια, επρόκειτο να εκδικαστούν δύο ενστάσεις μεμονωμένων υποψηφίων, του Βαγγέλη Ανδρόνικου απ’ το συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη, υποψηφίου στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου, και υποψήφιας της «Επόμενης Μέρας» στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, που υποστήριζε πως έγινε αναριθμητισμός στον αριθμό των σταυρών που έλαβε, ενώ δύο ακόμη ενστάσεις που ομοίως επρόκειτο να εκδικαστούν χθες ήταν κατά του σχεδίου «Καλλικράτης» στο Δήμο Λέσβου. Κι αυτό γιατί οι εκλογές στο Δήμο Λέσβου ήταν η πρώτη εφαρμογή του νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης και στρεφόμενοι κατά των εκλογών, οι πολίτες που υπέβαλαν τις ενστάσεις επιχείρησαν να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική η χωροταξική επιλογή συνένωσης σε έναν όλων των Δήμων της Λέσβου. Τις ενστάσεις αυτές είχε υποβάλει για λογαριασμό πολιτών της Καλλονής και των τέως Δήμων Ερεσού - Αντίσσης, Μήθυμνας, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής, ο δικηγόρος Γιάννης Βαβλαδέλλης απ’ την Καλλονή.

Στον πρώτο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεμιστοκλή Λέκκα

Απονομή τίτλου ομότιμου καθηγητή ιδική τελετή απονομής του τίτλου του ομότιΕΛέκκα, μου καθηγητή στον καθηγητή Θεμιστοκλή πρώην και πρώτο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνει το ίδρυμα. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας, στο Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια θα χαιρετίσει και θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του τιμωμένου ο καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος Μιχάλης Καρύδης. Θα ακολουθήσει η ανάγνωση της απόφασης της Συγκλήτου και θα γίνει η απονομή του τίτλου του ομότιμου καθηγητή από τον πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος. Μετά την απονομή τιμητικής πλακέτας στον τιμώμενο, η τελετή θα ολοκληρωθεί με ομιλία του κ. Λέκκα.


ΠOΛITIΣMOΣ Αδιάφορη απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση του «Σάρλιτζα»

!

Το «μπαλάκι» στο ΤΣΑΥ τον «ιδιοκτήτη» του ιστορικού διατηρητέου συγκροτήματος του «Σάρλιτζα» στη Θερμή - το πρώην ΤΣΑΥ - ρίχνει το «μπαλάκι» για την ανάληψη της ευθύνης διάσωσης και την αποκατάστασή του το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Στο σχετικό κείμενο, ο πασχολουμένων (ΕΤΑΑ), υφυπουργός Πολιτι- θα πρέπει να μεριμνήσει σμού, αφού διαπιστώνει χωρίς αναβολή για την την άθλια κατάσταση αποκατάστασή του, εκστην οποία βρίσκεται πονώντας εμπεριστατωσήμερα το συγκρότημα μένη μελέτη, η οποία θα «Σάρλιτζα» («[…] με πρέπει να υποβληθεί για σοβαρές βλάβες στα δο- έγκριση στις αρμόδιες υμικά του στοιχεία, το ο- πηρεσίες του Υπουργείποίο με την πάροδο του ου Πολιτισμού.» χρόνου απαξιώνεται, με Ο βουλευτής Σπύρος Γακίνδυνο να φθάσει σε ληνός, σε γραπτή δήλωσημείο ετοιμορρο- σή του, χαρακτηρίζει την πίας»), στη συνέχεια κα- απάντηση του Υπουργείλεί το Ενιαίο Ταμείο Α- ου ως «απογοητευτική», νεξάρτητων Απασχολου- αφού απλά περιγράφει μένων (πρώην ΤΣΑΥ), τη γνωστή σε όλους υστην ιδιοκτησία του ο- πάρχουσα κατάσταση, ποίου ανήκει, ν’ αναλά- διανθισμένη με παραινέβει πρωτοβουλίες για τη σεις προς τον ιδιοκτήτη διάσωσή του. «Ο ιδιο- για αποκατάσταση του κτήτης του μνημείου, ο μνημείου. «Προφανώς, οποίος είναι το Ενιαίο εάν το πρόβλημα μποΤαμείο Ανεξάρτητων Α- ρούσε να λυθεί με απλές

Σ

παραινέσεις, θα είχε λυθεί προ πολλού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει ο κ. Γαληνός: «Στόχος της επερώτησης είναι να φέρει τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού προ των ευθυνών του, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Γιατί, δύο τινά συμβαίνουν: είτε ο υπουργός μπορεί να δράσει αποτελεσματικά υπό το υπάρχον θεσμικό

Εικαστικά στη μαρίνα Μυτιλήνης

«Art on Docks» πιτέλους και μια… δράση στη μαρίΕσκευή να Μυτιλήνης. Μεθαύριο Παρα28 Ιανουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ανοίγει τις πόρτες του νέου αυτού στην πόλη χώρου, με μια θεματική έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών που φέρει τον τίτλο… «Art on Docks».

Έως και τις 13 Φεβρουαρίου θα εκτίθενται στις εγκαταστάσεις της μαρίνας έργα τεσσάρων διαφορετικών τεχνών: Γλυπτικής (Λένα Τριανταφύλλου), Φωτογραφίας (Γιώργος Ιορδάνου), Ζωγραφικής (Αλέξανδρος Καραβάς) και Trash Art (Γιώργος Κατσαρός). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Κι ένα περιοδικό για το έγκλημα ο Εργαστήριο Κοινωνιολογίας, της Νεότητας, του ΕΤΚοινωνιολογίας λεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού, του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνει ημερίδα παρουσίασης του 4ου Τεύχους του επιστημονικού περιοδικού «Νέοι, Έγκλημα και Κοινωνία». Το τεύχος θα παρουσιάσουν οι καθηγητές Δήμητρα Σορβατζιώτη από το European University of Cyprus, Ανδρέας Τρούμπης, τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Παναγιώτης Γρηγορίου, πρόεδρος Τμήματος Κοινωνιολογίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Α΄ του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι. Το 4ο Τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Νέοι, Έγκλημα και Κοινωνία», φιλοξενεί άρθρα των Γιάννη Πανούση (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Βασίλη Καρύδη (βοηθός συνήγορος του πολίτη, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου), Σοφία Βιδάλη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Γιώργου Νικολόπουλου (διευθυντής «Επανόδου», αναπληρωτής καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου) και Στράτου Γεωργούλα (επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

πλαίσιο και απλά απαξιεί να το πράξει είτε όντως δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά υπό το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να το μεταβάλει. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει το δικαίωμα της απραξίας απέναντι σε ένα πολιτιστικό έγκλημα όπως αυτό που διαπράττεται με το διατηρητέο μνημείο “Σάρλιτζα”.»

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την Παρασκευή στην Πλαγιά, με την ευκαιρία της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού.

Ένα βιβλίο για την Ίμβρο Σύλλογος ΙμΟζειβρίων παρουσιάτο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη με τίτλο «Ίμβρος παιπαλόεσσα, το ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ενδοχώρα» της Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, οδός Ελ. Βενιζέλου 80, στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας. Το συγγραφέα θα προλογίσουν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Νανίνα Σακκά - Νικολακοπούλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Πάρις Ασανάκης. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Ίμβρο, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ιμβρίων από κοινού με το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης (και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2011), η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες των Σεφκέτ Καρασαμπάν, Ιωάννη Καναργιέλη και Γιώργου Λεκάκη, καθώς επίσης και πίνακες ζωγραφικής της Άννας Αυγέρη.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

24

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επίσκεψη στο Μουσείο Θεοφίλου ειδικών του Υπουργείου Πολιτισμού

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Ενός δημοσιογραφικού θορύβου… μύριοι ειδικοί έπονται διευθυντής Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, Νικόλαος Μίνως, και συνεργάτης του επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη ως απεσταλμένοι της γενικής γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίας Μενδώνη, μετά το θόρυβο που υπήρξε σχετικά με καταστροφή έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Μαζί τους και η προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρίας Δανιά, κι ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, σε μια αυτοψία στο «καταστραμμένο διαμάντι» του λεσβιακού πολιτισμού. Όπως έγινε γνωστό, όσον αφορά στα έργα διαπιστώθηκαν σοβαρές φθορές λόγω των κακών συνθηκών έκθεσης των έργων, ενώ από την υπηρεσία του κ. Μίνωα σύντομα θα υπάρξει έκθεση προς το Δήμο Λέσβου που πλέον διαχειρίζεται το Μουσείο, σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Αυτές αφορούν όχι μόνο στα έργα και τη συ-

Ο

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

Σάββατο 29 Ιανουαρίου στις 12:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Κυριακή 30 Ιανουαρίου

Ο δήμαρχος Λέσβου με τον κ. Μίνωα, στο Μουσείο Θεοφίλου

ντήρησή τους, αλλά και στον τρόπο έκθεσής τους ώστε να σταματήσει η καταστροφή τους.

Και το κτήριο Όσον αφορά τώρα στο κτήριο, διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στη

στέγη του και στους τοίχους από αναδυόμενη υγρασία. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, υπάρχει φθορά κουφωμάτων παραθύρων και πορτών που πρέπει άλλα να συντηρηθούν και άλλα να αντικατασταθούν. Φυσι-

κά, τα νέα παράθυρα πρέπει να έχουν ειδικά τζάμια, ενώ απαιτείται άμεσα να υπάρξει μελέτη φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης. Με την ευκαιρία, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθη-

καν και το γειτονικό Μουσείο Τεριάντ, όπου και εξέτασαν θέματα σχετικά με την επανέκθεση των έργων που φιλοξενούνται εκεί και την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο. Σ.ΜΠΑ

Η αδιαφορία σκοτώνει το Θεόφιλο χρόνια έχει να επισκεφθεί κάΠόσα ποιος υπουργός - όχι απαραιτή-

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

Ατζέντα

τως Πολιτισμού - το Μουσείο του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη; Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι δεν το έχουν επισκεφθεί ποτέ! Διότι, διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς ένα μικρό διαμάντι του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού έχει αφεθεί στη μοίρα του και τα έργα του σπουδαίου αυτού λαϊκού ζωγράφου έχουν, σχεδόν, καταστραφεί. Επειδή, όμως, είναι αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι κανένα υπεύθυνο δημόσιο πρόσωπο δεν έχει επισκεφθεί το Μουσείο, η μόνη λογική εξήγηση για την κατάντια του περιγράφεται με τη λέξη ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Η περιγραφή αυτού που αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης προκαλεί ένα μικρό σοκ: το κτήριο, που συμπληρώνει σχεδόν 50 χρόνια ζωής, είναι κακοσυντηρημένο (ή μπορεί να μην έχει ποτέ συντηρηθεί), με κεραμίδια που αφήνουν τα νερά να μπαίνουν μέσα στις αίθουσες και να τρέχουν πάνω στα έργα τέχνης. Για θέρμανση ούτε λόγος, η υγρασία κάνει θραύση. Ο ήλιος αποτελεί περίπου το μοναδι-

κό φωτισμό του Μουσείου, πέφτει πάνω στους πίνακες και διώχνει τα χρώματά τους. Τα 86 σπουδαία έργα του λαϊκού ζωγράφου ουδέποτε συντηρήθηκαν. Ήδη έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται. Πολλά «κοσμούνται» από τρύπες, άλλα είναι «μαδημένα». Την ευθύνη για την κατάσταση του Μουσείου έχει ο Δήμος της Μυτιλήνης. Να υποθέσουμε ότι κανένας δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος δεν το επισκέφθηκε τα τελευταία χρόνια κι έτσι δεν ήξεραν την κατάστασή του; Αδύνατον. «Ακόμη και ο ταξιτζής που με μετέφερε και ο καφετζής της γειτονιάς ήξεραν», είπε ένας από τους καταγγέλλοντες στην παρουσίαση ενός βιβλίου για το Θεόφιλο. Ο ταξιτζής και ο καφετζής ήξεραν, οι δήμαρχοι αγρόν ηγόραζαν, κατά τα φαινόμενα. Η αδιαφορία τους φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετήσει ούτε μία πινακίδα, για να μπορούν οι επισκέπτες να βρουν το Μουσείο. Το βιβλίο επισκεπτών είναι γεμάτο από παράπονα, αλλά ποιος τα διάβαζε; Μάλλον κανείς. Το μουσείο είχε μία και μοναδική υπάλ-

ληλο, που είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο και η σύμβασή της έληξε τέλος τού 2010. Κάποιοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, που έγιναν δέκτες των καταγγελιών, είπαν ότι θα ενημερώσουν το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το οποίο, χθες, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης είπε ότι θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το θέμα. Όλα αυτά μόνο θλίψη προκαλούν. Θα έπρεπε να προκαλούν και οργή. Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.λπ.) αδιαφορούσαν επιδεικτικά για την καταστροφή που απειλούσε ένα από τα κοσμήματα του νησιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τους χιλιάδες ειδικούς και υπαλλήλους, δε γνώριζε τίποτα. Ιδού μπροστά μας ανάγλυφη η Ελλάδα του ωχαδερφισμού, που αδυνατεί να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά. Δηλαδή και τον εαυτόν της.

* Το δημοσιευόμενο σήμερα κείμενο ήταν το βασικό άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

στις 11:00 στη δημοτική αίθουσα της Άντισσας Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Τέρπανδρος» στις 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Μήθυμνας «Η Αγάπη»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Σάββατο 29 Ιανουαρίου «Γονείς της συμφοράς», του Πωλ Βάις (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Μπεν Στίλερ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζέσικα Άλμπα, Όουεν Ουίλσον, Τέρι Πόλο, Μπάρμπρα Στρέιζαντ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις 19:15 και στις 22:00, Πέμπτη στις 22:00, Σάββατο στις 19:15 Έως Κυριακή 30 Ιανουαρίου «Εγώ, ο Απαισιότατος», του Πιερ Κοφέν (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα) Τις φωνές τους δανείζουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Κώστας Τσάκωνας, Ελένη Βογιατζή Ώρες προβολής: Τρίτη στις 21:30 (Αίθ. 2), Τετάρτη στις 18:45 (Αίθ. 1), Παρασκευή στις 19:15 (Αίθ. 2), Σάββατο και Κυριακή στις 17:30 (Αίθ. 1)


25

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο Διαγωνισμό PISA

Mικρό Σχολειό Tη σελίδα επιµελείται ο ΠANAΓIΩTHΣ ΣKOPΔAΣ

Βιβλίο & Σχολείο Alan Haigh Η τέχνη της διδασκαλίας Μεγάλες ιδέες, απλοί κανόνες Μετάφραση: Μαλβίνα Αβαγιανού Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Λουκέρης Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2010, σελ. 215

υτό το βιβλίο μιλάει για Ακρύβονται τις «Μεγάλες Ιδέες» που πίσω από την τέχνη της διδασκαλίας και της μάθησης. Οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο ισχυρές. Είναι γεγονός πως οι αρχές της διδασκαλίας δεν εξαρτώνται άμεσα από την ηλικία των μαθητών, ωστόσο οι μαθητές διαφοροποιούνται ως προς τη γνωστική τους ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους απέναντι στη μάθηση. Η έννοια της γνωστικής ανάπτυξης έχει προχωρήσει από την εξελικτική θεωρία τού Πιαζέ σε μια πιο πολύπλοκη έννοια, η οποία περιλαμβάνει τη «μαθησιακή ετοιμότητα», την ανάπτυξη, καθώς επίσης και την ωρίμανση του νευρικού συστήματος· πρώτα και κύρια, όμως, η έννοια της γνωστικής ανάπτυξης περικλείει τη δύναμη που έχει η διδασκαλία να ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες του παιδιού. Η δύναμη της διδασκαλίας μέσα από το πρίσμα των «Μεγάλων Ιδεών» αποτελεί μια ενοποιητική αρχή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στη διδασκαλία παιδιών κάθε ηλικίας, όπως επίσης και στην εκπαίδευση των παιδαγωγών τους. Αυτή η αρχή επιτυγχάνει τη συνοχή ανάμεσα στο παιδαγωγικό και στο γνωστικό κομμάτι, δεξιότητες που αμφότερες επιδιώκει να τις αναπτύξει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και 21 κεφάλαια: Σχεδιασμός, Συμπεριφορά και διαχείριση της τάξης, Διδασκαλία και μάθηση, Αξιολόγηση.

Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Εκπαίδευσης Επιστημονική Ένωση Έρευνας Εκπαίδευσης Ησιοκαι Παιδείας με έδρα το Κιλκίς, στο πλαίυλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ., πρόκειται να υλοποιήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα μονοετούς διάρκειας στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων σε συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ. Το μεταπτυχιακό παρέχει Παιδαγωγική Επάρκεια και επιπλέον Certificate Πιστοποιητή Ποιότητας Σχολικής Μονάδας. Η αποστολή αιτήσεων ολοκληρώνεται 31/1/2011. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 23410 25778, Κυριακή Τατίδου 6977-777285, Γιάννης Λιναρδάκης 6936-965054.

ε τη δημοσίευση έκθεσης ΡΙSΑ (Programme for International Student Assessment), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κατέδειξε ότι οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν μία σχετική βελτίωση στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου και στις φυσικές επιστήμες, παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις τους παραμένουν κάτω από το μέσο όρο. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Το 2009 αξιολογήθηκαν οι επιδόσεις 470.000 15χρονων μαθητών από 65 συνολικά χώρες. Η βαθμολογία των Eλλήνων μαθητών στην ανά-

Μ

γνωση και κατανόηση κειμένου είναι 483 (με μέσο όρο των 65 χωρών το;yς 493 βαθμούς), στις επιστήμες 470 (μ.ο. 501) και στα μαθηματικά 466 (μ.ο. 496). Νέα ανερχόμενη δύναμη στην εκπαίδευση αναδεικνύεται η Κίνα. Οι Kινέζοι μαθητές από τη Σαγκάη, οι οποίοι έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στην έρευνα, υπερτερούν και στους τρεις τομείς που μελετήθηκαν, ενώ ακολουθεί η Νότια Κορέα. Η επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Φινλανδία κατρακύλησε στην τρίτη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι μαθητές από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Ια-

πωνία, την Αυστραλία και την Ολλανδία. Αισθητή βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν μαθητές από χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις. όπως η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την έρευνα του 2000 εμφανίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Οι ερευνητές του ΟΟΣΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικές πολιτικές συμβάλλουν κατά 94% στις επιδόσεις των μαθητών, ενώ το μερίδιο του ΑΕΠ κάθε χώρας, δηλαδή του πλούτου που παράγει, κατέχει μόλις το υπόλοιπο 6%.

Ενδιαφέρουν… Πανελλήνιος Διαγωνισμός για το Γεώργιο Δροσίνη Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οι φίλοι του Μουσείου Γεωργίου ΗΔροσίνη», διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του ποιητή και λογοτέχνη Γεωργίου Δροσίνη (1859 - 1951), μιας σημαντικής μορφής των γραμμάτων, με ξεχωριστή δραστηριότητα στο χώρο της εκπαίδευσης. Ο Διαγωνισμός απευθύ- βραδυάζη”.» νεται σε μαθητές Α΄ και Τα έπαθλα του ΔιαγωνιΒ΄ τάξεων γενικών και σμού, που είναι προεπαγγελματικών λυκεί- σφορά του Συλλόγου ων και η συμμετοχή σε «Οι φίλοι του Μουσείαυτόν είναι προαιρετι- ου Γεωργίου Δροσίνη» κή. Η συγγραφή των ερ- και συνοδεύονται από γασιών θα γίνει εκτός σειρές βιβλίων, ορίζοωρών λειτουργίας του νται ως εξής: σχολείου. Πρώτο Βραβείο 500 ευΟι εργασίες των μαθη- ρώ, Δεύτερο Βραβείο τών, εκτάσεως τριών έ- 300 ευρώ, Τρίτο Βραως πέντε σελίδων μπο- βείο 200 ευρώ. ρεί να έχουν τη μορφή Οι εργασίες πρέπει να εκθέσεως ή δοκιμίου. παραδοθούν στις διευΤο θέμα του διαγωνι- θύνσεις Β΄/θμιας Εκσμού έχει ως εξής: παίδευσης μέχρι τι 10 «Η ποιητική του Γεωρ- Απριλίου 2011. Περισγίου Δροσίνη, όπως α- σότερες πληροφορίες ναδεικνύεται σε ποιή- στην ιστοσελίδα τής ματα της συλλογής “Θα ΠΕΦ, www.p-e-f.gr/.

Πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού Η/Υ ε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ΑποκέΜ ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρατάθηκε έως 31-12-2011 η ισχύς των πιστοποιητικών πληροφορικής που χορηγούν φορείς εγκεκριμένοι από τον ΟΕΕΚ και τα οποία αποδεικνύουν τη γνώση Πληροφορικής ή Χειρισμού Η/Υ ως πρόσθετου προσόντος ή πρόσληψης στο Δημόσιο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά, στην ιστοσελίδα τού ΟΕΕΚ www.oeek.gr/. Επίσης, αναλυτική αναφορά στους τίτλους των πιστοποιητικών που χορηγούνται από τους ανωτέρω φορείς, στην ιστοσελίδα τού ΑΣΕΠ www.asep.gr και ειδικότερα στη διαδρομή Φορείς > Υποδείγματα > Παράρτημα 2: Γνώση Χειρισμού Η/Υ > Τρόπος Απόδειξης.


26

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

∆IA∆POMEΣ Στο... σκουρόχρωμο χωριό

στη Λέσβο Γράφει ο MAKHΣ AΞIΩTHΣ axiotismakis.blogspot.com

∆ιαδροµή 39 Γύρο από τη Βατούσα 1

Η Βατούσα από το δρόμο (1988)

Βατούσα, επάνω στον αμαξιτό, αποτελεί το κεφαλοχώρι στην συστάδα των χωριών της περιοχής. Στα 1653 αναφέρεται σαν «Χώρα Βατούσα», ενώ στα 1919 έχει 3.493 κατοίκους. Ήταν ένα από τα χωριά που έβγαζαν τότε πέντε έξι στατήρες βελανίδια. Είναι ένα πέτρινο, σκουρόχρωμο χωριό, υπέροχο για την αρχιτεκτονική των σπιτιών και των δημοσίων κτηρίων του. Το υπέροχο Δημοτικό, του 1864, ήταν η Ελληνική Σχολή των Αρρένων. Στη βιβλιοθήκη υπήρχαν βιβλία του Γώγου του αρχιμανδρίτη, που χάρισε την ωραιότατη μαρμάρινη βρύση του 1899 (η μεγαλύτερη του νησιού) και του γνωστού Ι. Τάξη. Από τον δρόμο με τα δύο κέντρα, ανηφορίζοντας προς την πλατεία, είναι κλειστό πια το υπέροχο καφενείο των Αφων Καμβυσέλλη. Η μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, δίπλα στον αιωνόβιο πλάτανο, είναι δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, του 1850, με το επίχρυσο τέμπλο και το εκκλησιαστικό μουσείο στην αυλή. Παραδίπλα το πανύψηλο αρχοντικό του γιατρού Γώγου, φιλοξενεί τώρα εκθέσεις. Τρίκλιτη είναι και η υπέροχη εκκλησιά του Ταξιάρχη (1836), η νεκροταφειακή, στην έξοδο προς το Ρέμα. Αυτή ήταν η ενοριακή του 17ου αι.. Η Βατούσα είναι ένα υπέροχο μουσείο αρχιτεκτονικής, που αφορά τα σπίτια με την ηφαιστειακή σκούρα πέτρα, τα λιθανάγλυφα, τα τόξα των τούβλων και τα ξύλινα μέρη. Ένα σύνολο που ξαφνιάζει το μάτι και εξάπτει το ενδιαφέρον μετά από κάθε στροφή στα στενά της σοκάκια.

Η

... και από τον Κουρατσώνα (2003)

... με το υπέροχο τέμπλο της Κοίμησης

... το παλιό Σχολειό

... το κλειστό καφενείο των Καμβυσέλληδων (1986)

... και τα πέτρινα «καλόχτιστα» κτίσματα


27

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Adrianos Papadeas @ «Marush»! Παπαδέα, DJ και ραδιοφωνικό παραTονγωγόΑνδριανό τού «Best 92,6», τον είχα ακούσει για πρώτη φορά πριν τρία - τέσσερα χρόνια περίπου σε ένα από τα πιο γνωστά venues της Αθήνας. Τότε μου είχε κάνει αίσθηση η super διάθεση και ο διάχυτος παλμός που κυριαρχούσε στο κοινό και που το οδηγούσε σε ένα ανεξάντλητο χορευτικό ξέσπασμα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε τη χαρά, αρκετά συχνά, να επισκέπτεται τη Μυτιλήνη και το «Marush», χαρίζοντας αξέχαστες βραδιές. Μία από αυτές ήταν και εκείνη της προηγούμενης Πέμπτης, όταν και βρέθηκε για μία ακόμη φορά στα decks και έδωσε ένα ασύγκριτο ρεσιτάλ ηλεκτρονικών και progressive house ήχων. Αυτό που και πάλι με εξέπληξε ήταν το θετικό mood που διαπέρασε σαν… «ηλεκτρισμός» όλους όσοι ήταν εκεί. Κωνσταντίνος Σπυριδάκος

DJ Silence with support by «Adagio» @ «Monkey»! από τους καλύτερους και πιο καταξιωμένους Έναν DJs της R’n’B μουσικής στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με πολλές εμφανίσεις στα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας - και όχι μόνο -, φιλοξένησε στα decks του την Πέμπτη το βράδυ το «Monkey»! Ο λόγος για τον DJ Silence, μέλος της τετραμελούς ομάδας «DJs Project 4» και δάσκαλος στη σχολή τού «ANT1» Fame Studio, ο οποίος ήρθε για τρίτη φορά στο νησί, έπειτα από έναν περίπου χρόνο απουσίας, για να ξεσηκώσει, όπως φάνηκε, και πάλι το κοινό της Μυτιλήνης! Ο κόσμος, που ερχόταν κατά δεκάδες, μπήκε γρήγορα στο κλίμα και άρχισε το χορό! Το ίδιο έκαναν και τα κορίτσια τής «Adagio» που είχαν αναλάβει το dance support τού event, λικνίζοντας τα κορμιά τους στο ρυθμό της μουσικής, πάνω και κάτω από τις μπάρες, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό...

R’n’B Party with «Da Fuckin’ Dancin’» @ «Mojo»! ε τις καλύτερες ελληνικές αλλά και ξένες R’n’B επιτυχίες να ακούγονται από τα ηχεία, υπό την επιμέλεια του DJ Mighty Mike φυσικά, χόρεψαν σε έξαλλους ρυθμούς τα κορίτσια τής «Da Fuckin’ Dancin’» την Πέμπτη το βράδυ στο «Mojo»! Ακροβολισμένες στην μπάρα και όντας πιο sexy από ποτέ, άναψαν τα αίματα των δεκάδων φοιτητών - και όχι μόνο - που έσπευσαν να τις απολαύσουν! Το κέφι παρέμεινε ψηλά μέχρι το κλείσιμο, ενώ τα έντονα χαμόγελα από τους θαμώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του πάρτυ δήλωναν την επιτυχία ενός ακόμα event από το «Mojo» και την D.F.D., που θα μείνει αξέχαστο!

Μ

Doggy Night live @ «De Facto» Vol. 1! και ένα Εδώ χρόνο περίπου, η Τρίτη έχει καθιερωθεί ως «η ημέρα των ελληνικών» στα περισσότερα από τα cafébars της προκυμαίας! Οι επιλογές της μουσικής, έως τώρα τουλάχιστον, γίνονταν από τον DJ του μαγαζιού και η «μάχη» περιοριζόταν στο ποιος από αυτούς θα κάνει τις καλύτερες επιλογές! Για το «De Facto», ωστόσο, η περασμένη Τρίτη έδωσε «γροθιά στο κατεστημένο», καθώς τη θέση τού DJ πήρε η... ορχήστρα, και έτσι «γεννήθηκε» το πρώτο ολοζώντανο Doggy Night στην προκυμαία! Ο Κώστας Τσακίρης, η Ροδούλα Μιχαηλίδου, ο Βασίλης Μιχαλέλλης και ο Μάνος Στεργιάδης έπαιξαν και τραγούδησαν ζωντανά ενώπιον του κοινού που κατέκλεισε το μαγαζί από νωρίς, ενώ χορός και τραγούδι, όπως άλλωστε αναμενόταν, είχαν την τιμητική τους!


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο πρώτος ημιτελικός για το Κύπελλο Λήμνου διεξάγεται σήμερα Τετάρτη, στις 3 μ.μ.. Στο γήπεδο της Ατσικής, ο Ηρακλής φιλοξενεί την ομάδα της Ηφαιστίας, στον πρώτο αγώνα τους.

Η μεγαλύτερη μεταγραφή όλων των εποχών στη Λέσβο είναι γεγονός, έστω και με μία εβδομάδα καθυστέρησης! Επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ τού «Ε» πριν από μία εβδομάδα, που από… κάποιους λοιδορήθηκε…

Δικός της ο Λουτσιάνο! αι η μεγαλύτερη μεταγραφή όλων των εποχών για το λεσβιακό μας ποδόσφαιρο είναι γεγονός! Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛΚ, Νίκος Μιχαλάκης, μπορεί να άργησε περίπου μία εβδομάδα, αλλά… μας επιβεβαίωσε, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα, για να προσγειώσει στο γαλαξία αστέρων τής ΑΕΛΚ έναν ακόμη, που έστω και στα 38 του χρόνια λάμπει σε διεθνές επίπεδο! Ο Βραζιλιάνος σταρ Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, από τη Δευτέρα αργά το βράδυ, είναι παίκτης τής ΑΕΛΚ, με τη διοίκηση της ομάδας να δημοσιεύει σε ένα φόρουμ της Καλλονής κατ’ αποκλειστικότητα (!) την επίσημη ανακοίνωσή της, για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει…

Κ

Υπέγραψε! Ο αγαπημένος «Λούτσι» των φίλων της Ξάνθης και του Ολυμπιακού αρχικά, με τις φανέλες των οποίων ξεκίνησε τη μεγάλη ποδοσφαιρική του καριέρα, έφθασε χθες το μεσημέρι στη Λέσβο, για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Θυμίζουμε πως πριν από μία εβδομάδα, όπως σας είχαμε ενημερώσει με ρεπορτάζ μας, ο ποδοσφαιριστής είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛΚ, Νίκο Μιχαλάκη, αλλά η ρελάνς του Αλέξη Κούγια, προέδρου της Παναχαϊκής, κράτησε τον ποδοσφαιριστή τελευταία στιγμή στην ομάδα της Πάτρας, με αυξημένες αρμοδιότητες. Όμως, τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα εκεί πριν από λίγες ημέρες, άλλαξαν τις ισορροπίες και ο πρώτος σκόρερ φέτος της Παναχαϊκής ξαναείδε με καλό μάτι την προοπτική της άφιξής του στη Λέσβο και το βράδυ της Δευτέρας ετοιμάστηκε για τις υπογραφές! Χθες το μεσημέρι έφθασε στη Μυτιλήνη και στις πρώτες του δηλώσεις ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο της ομάδας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, υποσχόμενος πως θα δώσει τα πάντα για την άνοδο.

Ο «Λούτσι» προσγειώθηκε στην Καλλονή και θα τρελάνει κόσμο! Εδώ διακρίνεται με το μεγάλο Ριβάλντο σε παλαιότερο στιγμιότυπο

Τεράστια καριέρα, παγκόσμια λάμψη! Ο Λουτσιάνο είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν ποτέ στη χώρα μας. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Santos, στη Βραζιλία, ομάδα που έχει αναδείξει και τον παλιόφιλό του Τζιοβάννι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, αλλά και τον αξεπέραστο Πελέ. Στην Ελλάδα ήρθε το 1995 για λογαριασμό τής Skoda Ξάνθης και σύντομα μετατράπηκε στο πιο hot όνομα στο μεταγραφικό παζάρι τού 1998, όταν και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον επέλεξε για να καταλήξει στον Ολυμπιακό, με την προοπτική να διαδεχθεί το Βασίλη Καραπιάλη. Στον Ολυμπιακό παρέμεινε για τρεις σαιζόν, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα, πετυχαίνοντας 13 γκολ, ένα εξ αυτών και στην κορυφαία

διασυλλογική διοργάνωση του Champions League. Οι περίφημες εκτελέσεις φάουλ του τον έκαναν διάσημο και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους του Ολυμπιακού, που ακόμα και σήμερα δε λησμονούν το απίστευτο γκολ-φάουλ που πέτυχε με βολίδα από τα 40 μέτρα, στη Λεωφόρο, στο ιστορικό 1-4 κατά του αιωνίου αντιπάλου Παναθηναϊκού. Το καλοκαίρι τού 2001, έγινε σήριαλ η ανανέωση ή μη τους συμβολαίου του, με το Σωκράτη Κόκκαλη τελικά να μην κάνει την κρούση στο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Επόμενος σταθμός, ο ΠΑΟΚ, στον οποίο όμως δε στέριωσε, για να ακολουθήσει μία διετής περιπλάνηση στην Κύπρο, στην ομάδα της Λεμεσού. Το 2004 γύρισε στην αγαπημένη του Ξάνθη και αναγεννήθηκε ποδοσφαιρι-

κά, κερδίζοντας… μόνος του, σχεδόν όλους τους «μεγάλους» τής SuperLeague. Παρά τα 34 του χρόνια, ο «Λούτσι» το 2006 πήρε μεταγραφή στον Ατρόμητο και ακολούθως στον ΠΑΣ Γιάννενα, παίζοντας για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική. Ακολούθησε μία ακόμη επιστροφή του στην Ξάνθη, που ωστόσο δεν ήταν αυτή που θα ήθελε και ο ίδιος, με πιο πρόσφατο σταθμό της καριέρας του την Παναχαϊκή.

Θα αποτελέσει ατραξιόν Στα 38 του χρόνια πλέον, ο «Λούτσι», αν και δεν έχει τη σπιρτάδα του παρελθόντος, είναι αναμφίβολα πολυτέλεια για τα πρωταθλήματα της Football League και της Football League 2. Η ποιότητά του είναι αναμφισβήτητη και είναι σίγουρο πως θα ανεβάσει επίπεδο

Ο Αντωνίου φέρεται να τους είπε πως δεν τους υπολογίζει

Τέλειωσαν Μακρίδης - Λουκίνας! αφίξεις στο λεκανοπέΟ ιδιο,τρανταχτές στη νέα εποχή Μιχαλάκη, έχουν δημιουργήσει συνωστισμό στο μεγάλο ρόστερ, πια, των πρωτοπόρων του Βορείου Ομίλου τής Football League και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σωτήρης Αντωνίου, σε συνεν-

νόηση με τη διοίκηση, ζήτησε την αποδέσμευση των Λουκίνα και Μακρίδη! Οι δύο ποδοσφαιριστές, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι, είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι…

την ομάδα του Σωτήρη Αντωνίου. Η ειδικότητα στα στημένα του ελληνοποιημένου Βραζιλιάνου τα τελευταία χρόνια είναι «σήμα κατατεθέν» του και σί-

γουρα θα αποτελέσει τεράστια ατραξιόν για τους φιλάθλους της Λέσβου, που θα θέλουν σίγουρα να τον δουν να παίζει από κοντά…

Ο Αιολικός έκλεισε Αδαλή, Τουμπακάρη και Μαραγκό, ενώ φλερτάρει με Θ. Παπαδόπουλο του Ατρομήτου!

Παιδομάζωμα! ετά τον Παναγιώτη Αδαλή του Παλλεσβιακού, που τελικώς θα μείνει στη Μυτιλήνη, ο Αιολικός Μ συνεχίζει το… «παιζομάζωμα» και σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλείσει» ήδη τους Τουμπακάρη και Μαραγκό από την ΑΕΛΚ, που δεν υπολογίζονται από το Σωτήρη Αντωνίου. Πέραν αυτών, ο Αιολικός προσπαθεί να αποκτήσει και το Θωμά Παπαδόπουλου του Ατρομήτου, που φέτος έχει σκοράρει εννέα φορές με την ομάδα της Αγίας Μαρίνας και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Λέσβου αυτήν τη στιγμή.

Μικροί και καλοί Ο Αιολικός, ωστόσο, γλυκοκοιτάζει και περιπτώσεις όπως αυτή του Μακρίδη από την ΑΕΛΚ, που οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός από το λεκανοπέδιο και εξετάζεται η περίπτωση να αποκτηθεί ως δανεικός για έξι μήνες. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Αιολικός κάνει πράξη το αίτημα… ετών, αποκτώντας ό,τι καλύτερο κινείται στην εγχώρια αγορά και μάλιστα σε πολύ μικρή ηλικία. Ενδεικτικά ο Αδαλής είναι 17 ετών, ο Παπαδόπουλος 19 και οι Τουμπακάρης και Μαραγκός 21. Και αν προσθέσουμε και τους ήδη υπάρχοντες Βούρο, Τρακέλλη, Καπταγιάννη και Γ. Βουργουτζή, καταλαβαίνουμε πως ο μέσος όρος ηλικίας του ΑΙΟ είναι πολύ μικρός. Παράλληλα, να σημειώσουμε πως ο Αιολικός ψάχνει στην Αθήνα, αλλά και στη Λέσβο, τερματοφύλακα, καθώς φαίνεται πως ο Αλλυσανδράτος μάλλον θα έχει αποχωρήσει από την ομάδα μέχρι το Φλεβάρη.


29

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ

EΣTIATOPIA ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976-974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΠΟΡ

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

Αφοί Αγριτέλλη

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ EΔEΣMATOΠOIEIO

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102

Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals

Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ

Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO

AVANTI

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

AFISORAMA

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΕΠIΠΛO

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ

Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τηλ. 6958-356027, 22510 54126 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko. webs.com

Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


30

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Γ

Ε

Ι

Α

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Ο

Μ

Ο

Ρ

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα) Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

OΦΘAΛMIATPOI

ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Ω.Ρ.Λ. Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Ι

Α

Κ

Α

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Φ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOI Γιώτα Ταμτάμη Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

Ι

Α

Λ

Λ

Α

Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874

AIΣΘHTIKOI

Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

CENTRO Ψησταριά

FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


Οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου θα λάβουν μέρος

Στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης υνάντηση με την αντιδήμαρχο Τουρισμού Ταξιαρχούλα Πνακά είχε ο Σύλλογος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, όπου συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αχιλλέας Σούγιολτζης, η αντιπρόεδρος, Μαρία Καψάλη, ο ταμίας, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, και το μέλος Ραφαήλ Βαριάμης. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές πως είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προτεραιότητα κατά την άποψη των Τουριστικών Πρα-

Σ

κτόρων είναι η χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό της Λέσβου.

Mε τη ΝΕΛ Επίσης, οι Τουριστικοί Πράκτορες είχαν συνάντηση με το γενικό εντεταλμένο τής ΝΕΛ, Ιωάννη Αβραντίνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν συνεργασίες που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, τόσο για τη ΝΕΛ, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Οι συνεργασίες θα αφορούν στην προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία και το θρησκευτικό τουρισμό, σε πρώτη φάση. Οι Τουριστικοί Πράκτορες θα

Θέσεις Απαντώντας στην πρόταση Μουτζούρη για την προκυμαία της Μυτιλήνης

Επιτέλους, τι πόλη θέλουμε; συνέχεια από ΣEΛ. 6

φορίας γεμάτες αυτοκίνητα και χωρίς πεζοδρόμια; Επιτρέπει η κλίμακα των κτισμάτων της προκυμαίας μια τόσο έντονη παρέμβαση; Οι προτεινόμενες τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας όχι μόνο δε συνάδουν με την αρμονία της πόλης, αλλά θα παρέμεναν άδειες κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και σίγουρα της νύχτας. Κατά τις ώρες αυτές η αύξηση στην ταχύτητα των οχημάτων θα απέτρεπε τη χρήση της προκυμαίας από τους πεζούς. Είναι, άραγε, σωστό μεγάλα και δαπανηρά έργα στις πόλεις να σχεδιάζονται για τρεις ώρες την ημέρα κατά τις οποίες υπάρχει - αν υπάρχει - κυκλοφοριακός φόρτος; Τι είδος μάθημα ζωής μάς δίνει μια τέτοια πρόταση; Ότι εξαρτιόμαστε από το αυτοκίνητο; Ότι η ποιότητα ζωής σε μία πόλη είναι ανάλογη με την ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημά μας σε αποστάσεις - το ξαναλέω - λίγων δεκάδων μέτρων; Σε μια πόλη σαν τη Μυτιλήνη ισχύει αυτό; Ή μήπως η μεγάλη ταχύτητα των κινούμενων οχημάτων καταστρέφει τα χαρακτηριστικά που της δίνουν τον σπάνιο χαρακτήρα της; Αν το λιμάνι είναι το πρόβλημα, κατά την θερινή περίοδο να μετακινηθεί το λιμάνι. Εκεί να επενδυθούν τα χρήματα. Σαφώς είναι καλό να γίνει στην προκυμαία ο ποδηλατόδρομος, αλλά για να συμβάλλει στον περιορισμό της χρήσης των αυτοκίνητων και των μοτοσυκλετών και όχι για να χρησιμοποιείται για πάρκινγκ αυτοκινήτων. Μήπως ο δρόμος είναι απλά το όχημα να φτάσει κανείς στα αυτιά των πολλών, που είναι μαθημένοι από την εποχή του γέρου Καραμανλή να ταυτίζουν το δρόμο με την ανάπτυξη; Σήμερα έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο από κοινωνική πρόνοια, από εσωτερικό δίκτυο δρόμων και πεζοδρομίων σε κάθε γειτονιά, από βελτίωση της συγκοινωνίας. Δεν υπάρχει πια χώρος στο μυαλό και την καρδιά μας για κινήσεις εντυπωσιασμού με αγαθές ή μη προθέσεις. Απαιτείται σχεδιασμός ουσίας και συνέπειας προς αυτό που είμαστε και αυτό που επιδιώκουμε. Όχι άλλος αποπροσανατολισμός με μεγαλοστομίες, αλλά ουσιαστική δουλειά με ειλικρίνεια και περίσκεψη. * Η Ιωάννα Βαλλίνα είναι αρχιτέκτονας.

31

EI∆HΣEIΣ

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

συμμετάσχουν στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιείται από 10 έως 13 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν Τούρκους τουρίστες. Κυρίως, όμως, ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασία με τουρκικά τουριστικά γραφεία, καθώς μέσα από αυτά μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση των Τούρκων τουριστών που έρχονται στα νησιά μας. Χορηγός του περιπτέρου θα είναι η ΝΕΛ, αλλά και η ακτοπλοϊκή εταιρεία των αδελφών Ζαλέ. Το Επιμελητήριο Λέσβου καλύπτει το κόστος του περιπτέρου. Την αποστολή θα συνοδεύσει η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά.

Ο «Μασούτης» στη Λήμνο ε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο όμιλος «Ατλάντικ», έκανε γνωστό ότι Μ πουλήθηκε στον όμιλο «Μασούτης» ο εξοπλισμός του σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στο Τρίφωτο Λήμνου. Πρόκειται για το ένα από τα δύο καταστήματα που είχε στη Λήμνο ο όμιλος «Ατλάντικ». Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το άλλο κατάστημα και με τους εργαζομένους. Με τα έσοδα που αποκόμισε η «Ατλάντικ», εξοφλήθηκε η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ. Τις επαφές μεταξύ των δύο ομίλων είχε αποκαλύψει προ ημερών το «Ε». Έντονο είναι το ενδιαφέρον του ομίλου «Μασούτης» για το κατάστημα του ομίλου «Ατλάντικ» στην Καλλονή της Λέσβου. Αντίθετα, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται να αποκτήσει το κατάστημα της Μυτιλήνης, λόγω του μικρού μεγέθους του. Η πώληση των καταστημάτων - ή ορθότερα, του εξοπλισμού των καταστημάτων - της Λήμνου και της Λέσβου είναι ένα σήριαλ που διαρκεί εδώ και μήνες. Τα μεγάλα θύματα είναι οι εργαζόμενοι που δε γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για ενδιαφέρον αγοράς των καταστημάτων που υπάρχουν στα νησιά μας από τους ομίλους «Μαρινόπουλος», «Σκλαβενίτης», «Βασιλόπουλος» και «Μασούτης». Μέχρι σήμερα η μόνη κίνηση που επιβεβαιώθηκε ήταν η εξαγορά του ενός από τα δύο καταστήματα της Λήμνου.

Αναβολή για τη δίκη Στεφανιδάκη - Σαμιώτη ιθανότατα για το φθινόπωρο μεταφέρεται η δίκη για τα αεροΠπορικά εισιτήρια της κ. Στεφανιδάκη. Η πρώην αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Φωτεινή Στεφανιδάκη κατηγορείται ότι εξέδιδε αεροπορικά εισιτήρια στο όνομά της, που στη συνέχεια, αν και δεν τα χρησιμοποιούσε, τα προσκόμιζε στο Επιμελητήριο και εισέπραττε το αντίτιμό τους. Συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Γιάννης Σαμιώτης. Η υπόθεση, παρά το ότι είχε μικρό

οικονομικό αντικείμενο, είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις μετά από την επιμονή που έδειξε η παράταξη του κ. Καλογρίδη. Όταν η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, έγινε μια προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια ο εισαγγελέας θεώρησε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Ωστόσο, η κ. Στεφανιδάκη ζήτησε να ακολουθηθούν όλα τα βήματα που προβλέπουν οι δικονομικοί κανόνες, δηλαδή ζήτησε να διεξαχθεί προανάκριση και στη συνέχεια να αποφανθούν οι δικαστικές

«Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου»

αρχές αν θα πρέπει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Όντως, έγινε προανάκριση και εκδόθηκε κλητήριο θέσπισμα σε βάρος της κ. Στεφανιδάκη και του κ. Σαμιώτη. Η κ. Στεφανιδάκη κατέθεσε προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος, το οποίο θα κριθεί από την Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου. Η δίκη αναβλήθηκε και για τους δύο κατηγορουμένους, αφού δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός της υπόθεσης. Ο ορισμός νέας ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης δεν έχει γίνει ακόμη.

Έκτακτη εισφορά

Ναι στο μεταφορικό ισοδύναμο

νομικά πρόσωπα (Α.Ε. ΕΌσανλαΠΕ τακαθαρά κ.λπ.) που πραγματοποίηκέρδη άνω των

ετικά αντιμετωπίζει η περιφερειακή παράταξη «Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου» την εξαγγελία της υφυπουργού Ελπίδας Τσουρή να εφαρμοστεί το «μεταφορικό ισοδύναμο» στις άγονες γραμμές. Ωστόσο, κρατάει μικρό καλάθι και σημειώνει: «Βέβαια, από τα λόγια μέχρι την εφαρμογή στην πράξη, μπορεί να υπάρξει τεράστια απόσταση. Επίσης, το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει να απασχολήσει στο επόμενο διάστημα την ελληνική πολιτική για το νησιωτικό χώρο, για όλα τα νησιά, και όχι μόνο για τα νησιά των άγονων γραμμών. Παράλληλα, το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί ένα υποσύνολο της πολιτικής για τη νησιωτικότητα, που θα πρέπει να συγκροτήσει η ελληνική κυβέρνηση προς την Ε.Ε. με στόχο το χρηματοδοτικό μέσο που θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ, το 2014, να περιέχει συγκροτημένη πολιτική για τη νησιωτικότητα.»

100.000 ευρώ κατά το 2010, θα πρέπει να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, η οποία καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 και καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του κάθε μήνα αντίστοιχα. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%, με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση. Η καταβολή γίνεται μόνο στις ΔΟΥ.

Θ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Πρόσκληση των μετόχων της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. που πάρθηκε στην συνεδρίαση την 25-01-2011 και σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό καλούνται οι μέτοχοι της Εταιρείας με την επωνυμία ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στα γραφεία της έδρας αυτής στην οδό πλατεία Αγ. Ειρήνης 2 στην Μυτιλήνη την 17-02-2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 με θέμα την εκλογή Δ.Σ.. Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την 09-032011 στον αυτό τόπο και το αυτό θέμα της ημερήσια διάταξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο


32

XPONOΓPAΦHMA

TETAPTH 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα wΑνατολίτικο μενού αυτό το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο «Λεμβουργείο», στην Παναγιούδα. Πλούσιος μπουφές με μόνο 15 ευρώ το άτομο, ενώ ο Γιάννης Καράβης θα μας «ταξιδέψει» με μουσικές της Ανατολής. wΜεγάλη ποικιλία κρεατικών στα κάρβουνα σερβίρει στο άνετο περιβάλλον του ο «Μύθος», στην Επάνω Σκάλα. wΕλληνική βραδιά οργανώνει σήμερα Τετάρτη, όπως και κάθε Τετάρτη, το «Mojo», στην πλατεία Σαπφούς.

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου από το «Έθνος»

Το τείχος και τα μάτια

wΗ «Pizza Fan», στο Μακρύ Γιαλό, σερβίρει λαχταριστή πίτσα σε διάφορες γεύσεις και με ζύμη της αρεσκείας σας, καθώς επίσης νόστιμες σαλάτες, ζυμαρικά, αλλά και γλυκά Floca για επιδόρπιο. wΣτα «Goody’s», στην προκυμαία, θα βρείτε νόστιμα μπέργκερ σε πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, αλλά και υπέροχες σαλάτες. wΦοιτητικά πακέτα προσφορών στο «Πίτα Παν», στην οδό Καραπαναγιώτη και Βενιζέλου. Εκεί θα βρείτε τη μοναδική πίτα «Κολόμβο». wΒάφλα ή κρέπα με κρέμα Πανοράματος θα βρείτε μόνο στο «Spicy», στα Λαδάδικα, που ανανεώνει συνεχώς το μενού του με νέες γεύσεις. wLive jazz και σήμερα το βράδυ στη «Μαντζουράνα», συνοδεία φυσικά των εκλεκτών εδεσμάτων που θα βρείτε στο μενού.

χω πρόβλημα με τα μάτια… Πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πάντα κοιτάζω τους ανθρώπους όταν μιλάω μαζί τους. Και να ‘ταν μόνο αυτό… Τους χωρίζω σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που κοιτάνε! Τον τελευταίο καιρό έχει γεμίσει η τηλεόραση ρεπορτάζ και οι εφημερίδες άρθρα για τον περίφημο φράχτη που θα στηθεί στον Έβρο. Απόψεις, δημοσκοπήσεις, αντιδράσεις, υπέρμαχοι και πολέμιοι αυτής της άποψης… Αναρωτιέμαι γιατί. Δεν είναι ο πρώτος φράχτης που ορθώνεται. Εδώ και χρόνια κατά μήκος του λιμανιού της Πάτρας έχουν στηθεί συρματοπλέγματα στα κάγκελα σε τρία σημεία. Πριν από τα κάγκελα, πάνω σε αυτά, αλλά και από τη μέσα πλευρά του λιμανιού. Ένας τριπλός φράχτης για

Έ

να εμποδίσει τους μετανάστες να μπουν στα πλοία για Ιταλία και να φύγουν από την Ελλάδα. Και αυτοί, μη μπορώντας να μπουν, αναζήτησαν άλλον τρόπο. Οργανώθηκαν σε ομάδες και επιχειρούσαν να ανοίξουν το πίσω μέρος των φορτηγών που πήγαιναν Ιταλία και που σταματούσαν σε κάποιο φανάρι στην είσοδο της πόλης. Θα έμεναν εκεί μέσα και τα φορτηγά θα ήταν το εισιτήριό τους για το λιμάνι της Πάτρας. Μετά, όμως, το γεγονός ότι οι οδηγοί των φορτηγών έγιναν πιο προσεκτικοί και κλείδωναν καλά το πίσω μέρος των οχημάτων, σε συνδυασμό με το περιστατικό του μετανάστη που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που ακολουθούσε κάποιο φορτηγό, οδήγησε στο να μειωθούν και οι προσπάθειές τους αυτές. Πλέον, θα τους δεις απέναντι από τον τρι-

πλό φράχτη. Περνούν τις ώρες κοιτάζοντας τα πλοία να φεύγουν. Ψάχνοντας να βρουν έναν τρόπο να μπουν μέσα, ένα κενό στο φράχτη. Τα βράδια κοιμούνται στη σειρά κάτω από τα υπόστεγα του λιμανιού ή στο σταθμό τραίνων του Αγίου Ανδρέα, σε στρώματα κάτω από βαγόνια, τον οποίο έχουν σχεδόν καταλάβει. Τα μάτια αυτών των ανθρώπων είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Σκούρα, μαύρα μάτια, με έντονο βλέμμα, δείχνουν πως θέλουν να πουν πολλά. Γεμάτα αγωνία για το «αύριο». Δεν ντρέπονται. Σε κοιτάνε βαθιά μέσα στα μάτια και αποπνέουν περηφάνεια. Σου λένε για το τι έζησαν, για το τι τους ανάγκασε να φύγουν και να φτάσουν εδώ. Για το πού θέλουν να πάνε. Με τέτοια μάτια θα γεμίσει και ο Έβρος. Ανθρώ-

πους εγκλωβισμένους στα μισά της διαδρομής. Ανθρώπους που δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, αλλά ούτε να πάνε μπροστά. Ανθρώπους να κοιτούν μια χώρα που σε επίπεδο μεταναστευτικής πολιτικής επιδεικνύει συρμάτινους φράχτες και τίποτα άλλο. Ούτε μέριμνα για τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα ήδη, ούτε προστασία των Ελλήνων πολιτών από τα προβλήματα που προκαλεί η παρουσία περισσότερων μεταναστών από όσους μπορεί πλέον να αντέξει η κοινωνία. Μια χώρα που κλείνει σύνορα με συρματοπλέγματα νομίζοντας ότι δίνει λύσεις, που αφήνει τους ίδιους της τους πολίτες να ζουν δίπλα σε αυτά. Μια χώρα που κλείνει βιαστικά αυτές τις εκκρεμότητες και στρέφει αλλού τα μάτια της. Μαρία Μπαλάσκα

Θύμα... αγανάκτησης!

Έ

νας τύπος τον είχε 50 πόντους, αλλά δεν μπορούσε να τον βολέψει πουθενά. Μεγάλη πίκρα. Πάει, λοιπόν, σε ένα γιατρό, ο οποίος του λέει: «Κοίτα, η επιστήμη δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτή την περίπτωση, δεν πας στην τάδε μάγισσα;» Μες στην απελπισία του, τι να κάνει το παλληκάρι... το δοκιμάζει κι αυτό. Πάει, λοιπόν, στη μάγισσα, που του λέει: «Θα πας στο δάσος και θα βρεις μια λίμνη όπου ζει ένας βάτραχος. Θα του ζητήσεις να σε παντρευτεί και αυτός θα σου πει “όχι”. Κάθε φορά που θα σου λέει “όχι” θα σου μικραίνει 10 πόντους!» Τρελάθηκε ο τύπος, πάει στη λίμνη, βρίσκει το βάτραχο και τον ρωτάει: «Βατραχάκι, θα με παντρευτείς;» «Όχι», λέει το βατραχάκι. Τη χουφτώνει και πράγματι είχε μικρύνει 10 πόντους. Ξαναδοκιμάζει: «Βατραχάκι, θα με παντρευτείς;» «Όχι», λέει το βατραχάκι. Τη χουφτώνει και πράγματι είχε μικρύνει άλλους 10 πόντους. «Ωραία», σκέφτεται, «τώρα είναι 30 πόντους, αν την κάνω 20, θα είναι πολύ καλά, θα είμαι περιζήτητος στις γυναίκες.» Ξαναδοκιμάζει τελευταία φορά: «Βάτραχε, θα με παντρευτείς;» «Μα τι μαλάκας είσαι εσύ, πόσες φορές θα σ’ το πω; Όχι, όχι!»

J

Εμπρός 3249  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you