Page 1

Του Ευαγγελισμού στη Λέσβο

MIKPEΣ

λίδες

σε

λίδες

7 7 σε

Άρθρο του Βασίλη Πλάτανου

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

AΓΓEΛIEΣ

AΓOPAΣ

AΓOPAΣ

EΛ. 5 &ΣOΔHΓOΣ

ΣEΛ. 9-16 ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

& OΔHΓOΣ

ΣEΛ.11-18 ΣEΛ. 11-18

7

www.emprosnet.gr

σε

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3044 MIKPEΣ

& OΔHΓOΣ

σε δέμα γεμάτο ταινίες AΓOPAΣ ΣEΛ. 7-14Αλεξανδράτου! της Τζούλιας

σε συνεργασία µε το

ΣHMEPA ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ

ΣABBATOKYPIAKO

Παιδιά μάλαμα

Διάκριση του Μανώλη Μαυρίκου σε διεθνή ολυμπιάδα για φοιτητές στη Βουλγαρία Προκρίθηκε και συνεχίζει, διεκδικώντας συμμετοχή στη δεκαμελή εθνική ομάδα ο Γιάννης Τρούμπης ΣEΛ. 6

Συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία και δεν αλλάζει δημοτική αρχή στην Πέτρα… προς αποφυγή εντάσεων

«Κάπως έτσι, χωρίς… δήμαρχο

TIMH €1,3

AΓΓEΛIEΣ Ποσότητες ινδικής κάνναβης

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Tο

λίδες

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Τσόντα και... χασίς! Ποιος να το περίμενε ότι η πολυσυζητημένη ταινία πορνό της Τζούλιας Αλεξανδράτου θ' απασχολούσε τις αστυνομικές αρχές της Μυτιλήνης; Η είδηση δεν είναι βεβαίως ότι εντοπίστηκε μια μεγάλη παρτίδα του περιβόητου DVD μέσα σε δέμα, αλλά το ότι μέσα σε ένα από τα DVD βρέθηκαν και περίπου 10 γραμμάρια χασίς. Τσόντα λοιπόν, αλλά και λίγο χασίς ήταν έτοιμοι να διαθέσουν στην «αγορά» της Μυτιλήνης τρεις Πακιστανοί που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 7

Καλύτερη προσέγγιση με ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα

Σε νέα βάση η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού

ΣEΛ. 19

Με μηχανικό μέσο καθαρίζονται οι μπογιές από το ναό!

«Σβουράκι» στο μνημείο του Αγίου Θεράποντα

ΣEΛ. 5

APΘPΟ Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ

Η ιδεολογία της επικοινωνίας και η κατάρρευσή της... ΣEΛ. 3

Απορρόφησαν την αύξηση του Φ.Π.Α. τα τοπικά καταστήματα

ΣΤΑ ΠΑΝΩ οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ΣEΛ. 10 - 19

Επιτέλους στελεχώθηκε με σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Αστυνόμος… Μπες Μπορεί η Σάντυ του λιμεναρχείου να έχει γίνει πλέον «διάσημη» για τις επιτυχίες της στον τομέα δίωξης ναρκωτικών, μερίδιο όμως της «φήμης» της διεκδικεί τώρα και η Μπες που απέκτησε πριν από ένα μήνα περίπου η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Πρόκειται για μια σκυλίτσα ράτσας «Μαλινουά», ηλικίας δύο ετών, που μόλις πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και ήρθε στο νησί για να ενισχύσει τις προσπάθειες στον τομέα δίωξης ναρκωτικών.

ΣEΛ. 5


2

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Έχουν γραφεί πολλά για τα «σαμαράκια» στο δρόμο προς στα «Θέρμα» και η νομαρχία έχει απαντήσει ότι σύντομα αναμένεται να αποκατασταθεί το πρόβλημα με νέα ασφαλτόστρωση. Ένας αναγνώστης μας, που χρησιμοποιεί καθημερινά αυτό το δρόμο, μας είπε χαρακτηριστικά: «Αν δε γνωρίζεις το σημείο και περάσεις με ταχύτητα, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείς καινούργια αμορτισέρ. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Δεν υπήρχε περίπτωση σε άλλη χώρα να είχε μείνει ένα τέτοιο πρόβλημα σε δρόμο πάνω από μια μέρα», τόνισε ο ίδιος. Ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης έχει πει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η ασφαλτόστρωση. Μπορεί για τεχνικούς λόγους - όπως λέει η νομαρχία - να μην μπόρεσε να γίνει νωρίτερα η επίστρωση ασφάλτου, έχουν δίκιο όμως και οι πολίτες που διαμαρτύρονται, γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν πώς μπορεί σε ένα δρόμο όπου αναπτύσσονται σχετικά μεγάλες ταχύτητες να υπάρχουν τέτοια σημεία... παγίδες. Πελ.Γ.

Μποτιλιαρίσματα…

Απόσπασμα της εφημερίδας «Λέσβος», της Πέμπτης 25 Μαρτίου 1915. Εορταστικό πρωτοσέλιδο, ποίημα του συνεργάτη της εφημερίδας Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, γνωστού με το ψευδώνυμο ΝΕΗΣ. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Διαμαρτυρίες για το δρόμο στα «Θέρμα»

Ουρές δημιουργούνται καθημερινά τα μεσημέρια στην προκυμαία στο ρεύμα από «Blue Sea» προς νομαρχία. Τα φανάρια στην πλατεία Σαπφούς καθυστερούν την κυκλοφορία και παρ’ ότι αυτό έχει διαπιστωθεί και έγιναν ρυθμίσεις στο χρόνο των φαναριών, το πρόβλημα παραμένει. Αυτό βεβαίως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι συνεχίζει να καταλαμβάνεται μεγάλο μέρος του δρόμου από αστικά λεωφορεία που… συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ως αφετηρία, αντί για στάση, την πλατεία Σαπφούς. Πελ.Γ.

Σταύρος Δημηρούδης junior Κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος αυτή την περίοδο έχει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Σταύρος Δημηρούδης, αφού ο γιος του και η νύφη του απέκτησαν αυτές τις ημέρες ένα υγιέστατο αγοράκι. Ο Σταύρος έγινε παππούς και είναι διπλά χαρούμενος, γιατί ο «διάδοχος» θα φέρει και το όνομά του. Πελ.Γ.

Κινηματογραφικές επιτυχίες…

ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 10 ημ. Aνατ. 06.22 ∆ύσ. 18.41

25 †Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΜΑΡΤΙΟΥ

Καθαριότητα λόγω… άνοιξης Καθαρισμό και συντήρηση χρειάζεται, σε αρκετά σημεία του, το μονοπάτι που ενώνει το ναό της Παναγίας της Αμαλής με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στη Χαραμίδα και τα Λουτρά. Οι βροχές του χειμώνα έχουν προκαλέσει διάβρωση στο χώμα, δημιουργώντας μεγάλες λακκούβες, ενώ έχουν πέσει μέσα στο μονοπάτι και κάποια δέντρα που είχαν καεί στην πυρκαγιά του 2007, κάνοντάς το δύσβατο και επικίνδυνο ή ακόμη και απροσπέλαστο σε ορισμένα σημεία, για πεζούς και οχήματα. Καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες ενέργειες και να ανοίξει το μονοπάτι τώρα που «ανοίγει» και ο καιρός, αφού θα είναι περισσότεροι πλέον οι επισκέπτες του - όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα μονοπάτια του νησιού. Β.Χρ.

Μεγάλη προσέλευση και τις καλύτερες κριτικές του κοινού της Μυτιλήνης έχουν σημειώσει οι δύο ταινίες που από την προηγούμενη εβδομάδα παίζονται στο «Σινέ Αρίων» και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή. Το «Νησί των Καταραμένων» του Μάρτιν Σκορτσέζε και «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον, το πρώτο έχοντας αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές μέσα στο 2010 και το δεύτερο έχοντας σημειώσει ρεκόρ εισπράξεων στο «άνοιγμά» του στην Αμερική, φάνηκε ότι αποτέλεσαν τελικά δύο πολύ καλές επιλογές για να αποχαιρετήσουν οι σινεφίλ της Μυτιλήνης το μήνα που φεύγει.

… στο «Σινέ Αρίων» Πολλά υποσχόμενη, όμως, είναι και η ιστορική περιπέτεια του Αλεχάντρο Αμπεναμπάρ, που αφηγείται τη ζωή της διάσημης φιλοσόφου και μαθηματικού Υπατίας στη ρωμαϊκή Αίγυπτο και ξεκινάει να παίζεται από αύριο, ενώ η παιδική ταινία «Βρέχει κεφτέδες», ψηφιακή μεταφορά του παιδικού μπεστσέλερ των Τζούντι και Ρον Μπαρέτε, υπόσχεται σίγουρα μια διασκεδαστική Μεγάλη Εβδομάδα στους μικρούς Μυτιληνιούς, που είχαν καιρό να δουν κινούμενα σχέδια στο «Σινέ Αρίων». Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ MAPIA KOP∆EPA ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Ζήτημα αξιοπρέπειας…

Άρθρο

Από την Κυριακή θερινή ώρα…

Πέρα απ’ τις δικαστικές αποφάσεις, πέρα απ’ τις διοικητικές εγκυκλίους, πέρα και απ’ το αίσθημα ακόμα, ότι κάποιον τον πνίγει το δίκιο του, ο συνετισμός σε ειλημμένες αποφάσεις απηχεί αν μη τι άλλο το βαθμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κι όσο πληγωμένος, αδικημένος, θιγμένος και αν νιώθει κανείς, οφείλει σε μια πολιτισμένη κοινωνία του 21ου αιώνα να φερθεί αξιοπρεπώς. Υπάρχουν τα δικαστήρια που έστω και με καθυστέρηση θα τον δικαιώσουν αν έχει δίκιο. Όλα αυτά ισχύουν σε κάθε περίπτωση, εκτός δύο. Αν κάποιος έχει χάσει το λογικό έλεγχο των πράξεών του, ή έχει κάτι να κρύψει οπότε αναγκαστικά παλεύει έως της τελευταίας του ικμάδας να παραμείνει και να «κουκουλώσει», να διασώσει ό,τι κι όπως μπορεί.

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Η ιδεολογία της επικοινωνίας και η κατάρρευσή της... Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής 28ης Μαρτίου θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείξουν 4. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, 31 του μηνός. Α.Ω.

… και μόνο; Ειλικρινά η εμμονή κάποιων στην υπόθεση της Πέτρας, τραυματίζει το θεσμό της αυτοδιοίκησης, δημιουργεί ερωτηματικά για τους λόγους που δεν αποχώρησε εξ αρχής ο Απόστολος Αλατζάς με το κεφάλι ψηλά, κι εν τέλει φουντώνει τη μικρή έως πρότινος φλογίτσα της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί και καλά κρατεί στην ευρύτερη περιοχή, για τα έργα και τις ημέρες όχι μόνο του ίδιου, αλλά κυρίως μιας «κλίκας» συνεργατών του στο δήμο Πέτρας. Περιττό να προσθέσουμε ότι αν είχε αποχωρήσει αμέσως μόλις του ζητήθηκε απ’ την περιφερειάρχη, θα βρισκόταν και σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να καταγγείλει το «κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ» που έσπευσε να εφαρμόσει μια ξεχασμένη απ’ τον Ιούλιο του 2009 απόφαση της Δικαιοσύνης. Ενώ τώρα, μετά τα όσα μεσολάβησαν και τους άτυχους χειρισμούς, ποιος θα τον ακούσει ό,τι κι αν πει;

Επιβάλλεται η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό με τον οδηγό λεωφορείου, που όχι μόνο αρνήθηκε να πάει ένα δέμα στην Ανεμώτια, αλλά «στόλισε» και έναν πολίτη που πήγε να ζητήσει εξηγήσεις. Ο συγκεκριμένος πολίτης δεν είχε καμμιά συγγένεια με την ηλικιωμένη που τον παρακάλεσε να τη βοηθήσει να πάρει το δέμα. Όπως μας είπε ο ίδιος, θα μπορούσε να ήταν η μητέρα του στη θέση της, ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος που δεν είχε τη δυνατότητα να μετακινηθεί. Είναι απαράδεκτο με το «έτσι θέλω» ο οδηγός να αρνείται να πάει το δέμα στον παραλήπτη και μάλιστα να αντιμετωπίζει με άσχημο τρόπο τους πολίτες που «τολμούν» να του πουν τα παράπονά τους. Οι κάτοικοι κάποιων απομακρυσμένων χωριών δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι τρίτης κατηγορίας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ θα πρέπει ή να ενημερώσει ότι δε μεταφέρει δέματα στην Ανεμώτια ή να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο συμβάν. Αναμένουμε, λοιπόν...

ΜΑΡ.ΠΛ.

Πελ.Γ.

Να πάρει θέση…

Υπερπροσφορά προέδρων…

Ήταν καιρός… Ήταν καιρός και για την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ν’ αποκτήσει έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών. Οι «επιτυχίες» του Λιμενικού που κατά καιρούς εντοπίζει μεγάλες ποσότητες και σκληρών ναρκωτικών στο λιμάνι, δείχνουν ξεκάθαρα ότι διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στο νησί και χωρίς τα κατάλληλα «μέσα» οι διωκτικές αρχές δε θα μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν. Η πρώτη επιτυχία της Μπες στην πρώτη της κιόλας αποστολή δείχνει ότι έχει πολλή «δουλειά» μπροστά της. ΠελΓ.

Ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες με τις οποίες και θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. εν όψει και του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, εκείνο που έχει οριστικοποιηθεί είναι το ενδιαφέρον για την προεδρία. Και παλιών, αλλά και καινούργιων - κι είναι ενθαρρυντικό αυτό για ένα κόμμα που πρόσφατα μπήκε στην αντιπολίτευση στα κομματικά πράγματα προσώπων. Το πόσοι θα διατηρήσουν το ίδιο ενδιαφέρον έως το τέλος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά και απ’ τις συμφωνίες για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι, κατά πώς φαίνεται, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, τα κομματικά στελέχη και δη οι πρόεδροι των νομαρχιακών οργανώσεων, δε θα έχουν δικαίωμα να ηγηθούν ψηφοδελτίων δημοτικών ή περιφερειακών συνδυασμών. Οπότε οι έχοντες τέτοιες φιλοδοξίες θα απομακρυνθούν απ’ το κομματικό… προεδριλίκι. ΜΑΡ.ΠΛ.

ια εικόνα είναι χίλιες λέξεις λένε (λέγανε μάλλον)... Από τότε που επεβλήθη, στη δυτική σκέψη, το μοντέλο του σχετικισμού και της αποδόμησης της ουσιοκρατίας, απότοκο του οποίου είναι η νέα αγγλοσαξονικού τύπου σοσιαλδημοκρατία και στη χώρα μας, ακόμα και η «εικόνα» θεωρείται ως μέσο αφήγησης που επιδέχεται πολλαπλών και ισοτίμων αναγνώσεων. Προσοχή: δε μιλάμε για τα instantanes, που στην εποχή του PhotoShop επιδέχονται παραποιήσεων, αλλά για το αδιάβλητο μέσο που αποτυπώνει γεγονότα. Δε μιλάμε για τη φωτογραφική τέχνη, αλλά για τη φωτογραφία ως μέσο τυπικού δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Η περιβόητη θεωρητικός της φωτογραφίας Susan Sontag μάς είπε ότι μια εικόνα είναι μια συλλογή pixels, την οποία ο εγκέφαλός μας τη διαβάζει κατά τον τρόπο συλλειτουργίας των νευρώνων του. Πολύ ωραία όλα αυτά, πλην επαρκή για τα αμφιθέατρα του Παντείου, π.χ., εν ώρα μαθήματος του κ. Βέλτσου, π.χ.. Στον καθημερινό κόσμο της πενίας, των συγκρούσεων και της πολιτικής πράξης, οι φωτογραφίες δεν είναι pixels προς νευρωνική επεξεργασία. Και κάπου εδώ τελειώνει το παίγνιο της επικοινωνιακής αξιοποίησης των εικόνων, που έτεινε να υποκαταστήσει την πλήρη έκφραση της ιδεολογικής παρέμβασης στην κοινωνία. Ας δούμε δύο εικόνες, όχι φωτογραφίες, από τα videos που προέβαλαν τα κανάλια το προπερασμένο Σαββατοκύριακο: Εικόνα πρώτη: Σάββατο 13/3/2010. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Εκδήλωση βράβευσης των εκπαιδευτικών και μαθητών-προτύπων καινοτομίας και αριστείας, στα ελληνικά δημόσια σχολεία. Στόχος: η απόδειξη του προτύπου καλής πρακτικής και η ανάδειξή του από την υπουργό κ. Διαμαντοπούλου. Σωστά; Άριστα! Πλην όμως, «μπούκαραν» στην εκδήλωση «απείθαρχοι» ή «ανατρεπτικοί» ωρομίσθιοι καθηγητές - των παιδιών μας - και το ‘καναν λαμπόγυαλο. Επεχείρησαν, μάλιστα, να αφοπλίσουν αστυνομικό της ασφάλειας της υπουργού, ώστε να κατασκευασθεί στη συνέχεια και κάποιο εκ των αναμενόμενων σήριαλ περί της «αστυνομοκρατίας του κράτους» κ.λπ.. Η κ. Υπουργός; Ταραγμένη - ατάραχη, συνέχισε να μιλάει, με πανό πίσω της και συνθήματα... Πού πήγε το πρότυπο της αριστείας, ο κόπος, το μεράκι και οι ελπίδες των βραβευόμενων καθηγητών και μαθητών, στα Μ.Μ.Ε.; Άγνωστον... Εικόνα δεύτερη: Κυριακή 14/3/2010. Πρωινή ενημερωτική εκπομπή της «ΝΕΤ». Συνομιλούν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Κουλάιδης, και ο πρωτοστατήσας στον αφοπλισμό του αστυνομικού ωρομίσθιος καθηγητής. Απίστευτο μείγμα πληροφορίας και επικοινωνιακής πολιτικής. Δεν έχει καμμία σημασία το τι ελέχθη. Σημασία έχει η απόλυτος κατάρρευση του Κράτους Δικαίου, το οποίο επικαλούνται ως ιδεολογικό πρόταγμα σειρά υπουργών της κυβερνήσεως και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Στη δική τους λογική, γιατί δε συνελήφθη βγαίνοντας από το στούντιο ο βιαιοπραγήσας συνδικαλιστής; Δεν υπέπεσε, άραγε, σε σωρεία αδικημάτων; Πού ήταν ο εισαγγελέας; Ήταν μήπως πολύ πρωινή η εκπομπή, ώστε να έχει αναλάβει υπηρεσία; Γιατί ο κ. Γενικός Γραμματέας δεν είπε, έναντι των κατηγοριών του εκπροσώπου περί «απολύσεων ωρομισθίων», ότι απόλυση δε νοείται σε περίπτωση ωρομισθίου, διότι απλώς είναι ωρομίσθιος; Όλα τα ανωτέρω αναφέρονται για ένα λόγο. Διότι τα τελευταία χρόνια έχει παιχθεί ένα πολύ άσκημο επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος των δημόσιων ΑΕΙ, των πρυτανικών αρχών και των συγκλήτων. Τώρα που η κ. Υπουργός εβίωσε στο πετσί της αυτό που βιώνουμε, ανά την Ελλάδα, σε κάθε συνεδρίαση της Συγκλήτου, θα συνεχίσει την αφ’ υψηλού υποστήριξη των Μ.Μ.Ε. που προβάλλουν το μοντέλο των «ψοφοδεών» ή «ανθρωπακίων» πρυτάνεων, ενώ το ζήτημα ήταν και είναι η εμπέδωση του διαλόγου ως απόλυτης ακαδημαϊκής λειτουργίας; Το άθλιο μοντέλο που ήθελε «ιδιοτελείς και με έλλειμμα προσόντων ηγεσίας πρυτανικές αρχές, εκλεγόμενες μέσω και λόγω της εκτεταμένης συναλλαγής με φοιτητικές παρατάξεις και οργανωμένα καθηγητικά συμφέροντα, που αποδέχονται ή αδιαφορούν για τη βία μειοψηφικών ομάδων, που εκπέμπουν ξύλινο - δηλαδή πολιτικώς ορθό - λόγο, που διακρίνονται στη σπατάλη πόρων και την αναποτελεσματικότητα του σχεδιασμού κ.λπ.» μήπως αποδεικνύεται μια επικοινωνιακή μπαρούφα, την οποία οφείλει άμεσα να αποκηρύξει, ως μείζον πολιτικό σφάλμα και ιδεολογική παρεκτροπή; Και βεβαίως να πράξει αναλόγως, αναστοχεύοντας στον πυρήνα του πολιτικού Λόγου που την κατέστησε υπουργό; Περιμένουμε, ως ηθικώς τεθνεώτες, τη δικαίωση μιας ακαδημαϊκής ζωής. Και το αίτημα είναι πολύ μεγάλο, ώστε να παρακαμφθεί στους μαιάνδρους της νεοελληνικής πολιτικής... * Ο καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μ


EI∆HΣEIΣ

4 Λίγα απ’ όλα

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Συνολική μελέτη με τη βοήθεια της «Κυψέλης» προωθεί ο δήμος Μυτιλήνης, ώστε να λυθούν προβλήματα σε κεντρικά σημεία της πόλης

Σταράτες κουβέντες Παρέμβαση για μια πιο…

φιλόξενη Μυτιλήνη

Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Τα μικρά μυστικά των ευρωχαρτονομισμάτων ατ’ αρχάς τα «χαρτονομίσματα» του ευρώ δε γίνονται από χαρτί, όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι σήμερα. Γίνονται από βαμβάκι και λινάρι. Τα «χαρτονομίσματα» που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα, δεν ανήκουν όλα στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πώς θα το διαπιστώσετε; Πώς θα τα ξεχωρίσετε; Το κάθε χαρτονόμισμα έχει στη μια όψη υδατογραφία την ονομαστική αξία σε μεγάλο αραβικό αριθμό. Π.χ. 20, 5, 10, 50, 100, 200, 500 ευρώ. Στην άλλη όψη έχει δύο 11ψήφιους αριθμούς και μπροστά σε κάθε αριθμό έχει ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου που προσδιορίζει τη χώρα απ’ την οποία προέρχεται. Η Ελλάδα έχει το γράμμα «Υ», η Γερμανία το «Χ», η Γαλλία το «U», η Ιταλία το «S», η Κύπρος το «G», η Μάλτα το «F», η Ισπανία το «V», η Πορτογαλία το «Μ», το Βέλγιο το «Ζ», η Σλοβενία το «Η», η Φινλανδία του «L» κ.λπ.. Τα στοιχεία για τα «χαρτονομίσματα» τα αντέγραψα από άρθρο στο «Δημοκράτη Μυτιλήνης», το οποίο υπογράφει το ΤΗΕΟ.

Κ

Κοιλιοκάκη Είναι αλλεργία κληρονομική, που προσβάλλει συνήθως τα βρέφη και τα παιδιά χωρίς να εξαιρεί τους ενήλικες. Συμπτώματα: Διάρροια, απώλεια βάρους, ανορεξία, κράμπες. Η αλλεργία οφείλεται στη γλουτένη, που βρίσκεται σε σιτάρι, βρώμη, σίκαλη. Η γλουτένη ερεθίζει το λεπτό έντερο και αποτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, το 99% εκ των οποίων δεν έχει διαγνωστεί. Στα βρέφη σημειώνεται η πάθηση όταν μπουν στη διατροφή τους τα δημητριακά.

Ξίδι ή λεμόνι στη σαλάτα Το ξίδι απλά δίνει γεύση στη σαλάτα και ανοίγει την όρεξη. Το λεμόνι, όμως, είναι καλύτερο γιατί έχει περισσότερα διατροφικά οφέλη, βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών και καθυστερεί την οξείδωση των σαλατικών, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της βιταμίνης C που περιέχει.

Οι Γερμανοί και εμείς Για τη σημερινή κατάντια της οικονομίας φταίνε οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα την τελευταία 35ετία. Συνυπεύθυνος είναι και ο λαός, που με την ψήφο του τους εξουσιοδότησε να διαχειριστούν τις τύχες του. Οι Γερμανοί καλά κάνουν και αρνούνται να μας συνδράμουν οικονομικώς, γιατί έχουν τους δικούς τους λόγους. Ως πολίτης, όμως, δε θα τους συγχωρήσω εύκολα για τα όσα έγραψαν, είπαν και έκαναν τις τελευταίες ημέρες κατά της χώρας μου. Είναι γνωστό ότι οι απόγονοι των Ναζί είναι ανιστόρητοι, χωρίς καλούς τρόπους και χωρίς παιδεία. Αντιλαμβάνονται μόνο ό,τι μειώνει την οικονομία τους. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισπράξει από την Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά εξοπλισμού. Το υπουργείο Άμυνας πρέπει να σταματήσει αμέσως ν’ αγοράζει όπλα από τους Γερμανούς. Βέβαια, είναι δύσκολο να σταματήσουμε την εισαγωγή στη χώρα μας γερμανικών προϊόντων. Μπορούμε, όμως, ως πολίτες να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι μας έχουν φτάσει στα όριά μας. Προσωπικά επί ένα χρόνο δε θα μπω σε γερμανικό κατάστημα, ούτε θα αγοράσω γερμανικά προϊόντα. Αυτό μπορώ να το κάνω.

Κάτι κουρασμένα παλληκάρια... Η υπουργός Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου, και αυτοί που τη συμβουλεύουν, απέδειξαν με τους διορισμούς των κυρίων Γραμμέλη και Ρούγγου ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αδιόρθωτο και οπισθοδρομικό. Διόρισε δυο συνταξιούχους δασκάλους στο «Θεομήτωρ» και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Ο πρώτος είναι πάνω από 70 ετών και ο δεύτερος πάνω από 60! Τι μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι με άθροισμα ηλικιών 135 ετών; Στις θέσεις αυτές χρειάζονταν νέοι επιστήμονες, με μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα των ιδρυμάτων που διορίστηκαν οι συνταξιούχοι. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν μπορούν ν’ απαλλαγούν από κατεστημένες αντιλήψεις. Έχετε ευθύνη, κύριοι Σηφουνάκη και Χαλκιώτη, για ό,τι συμβαίνει στο νομό μας.

Πληροφοριοδότη Χρήσιμες οι πληροφορίες που μου μεταφέρατε τηλεφωνικώς. Ορισμένες τις άκουγα για πρώτη φορά. Θα τις αξιοποιήσω όταν εγώ κρίνω. Ευχαριστώ. Παπάδος 23-3-2010

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH προσπέλαστη και αφιλόξενη πόλη έχει χαρακτηριστεί η Μυτιλήνη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και για τις μητέρες με τα καροτσάκια και τους ηλικιωμένους, που χρειάζεται να περάσουν μια πραγματική δοκιμασία για να κινηθούν στους δρόμους της. Ο δήμος Μυτιλήνης, με αφορμή αίτημα ενός δημότη, ξεκίνησε ήδη κάποιες παρεμβάσεις με κατασκευή ραμπών σε κεντρικά σημεία, ενώ στόχος είναι μετά το Πάσχα να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε συνεργασία με την «Κυψέλη». Ένα πανύψηλο πεζοδρόμιο στην περιοχή της πλατείας Κυπρίων Πατριωτών και ειδικότερα πάνω στη στροφή της οδού Ικτίνου ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο και απροσπέλαστο για αναπήρους, μητέρες με καρότσια και ηλικιωμένους. Πριν λίγες ημέρες κατασκευάστηκε στο πεζοδρόμιο αυτό ράμπα, που έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν από το δήμο και σε άλλα σημεία γύρω από τη συγκεκριμένη πλατεία. Όμως το πρόβλημα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Μυτιλήνης παραμένει μεγάλο. «Μετά τις γιορτές στόχος μας είναι η Επιτροπή Κυκλοφοριακού του δήμου, μαζί με εκπροσώπους της “Κυψέλης”, να “περπατήσουμε” στο κέντρο της Μυτιλήνης και να εντοπίσουμε μαζί όλα τα προβλήματα, ώστε να γίνει

Α

μια μελέτη και να προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση», δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Κυψέλη», κ. Άσπα Φραντζή, μιλώντας στο «Ε», τόνισε ότι και στο παρελθόν έγινε μια τέτοια προσπάθεια που βοήθησε σίγουρα, όμως καθώς αναπτύσσεται η πόλη τα προβλήματα αυξάνονται ή εμφανίζονται νέα. «Πριν αρκετά χρόνια είχε γίνει κάτι ανάλογο. Είχαμε πάει με το δήμο στο κέντρο της πόλης και εντοπίσαμε τέτοια προβλήματα. Έγιναν τότε κάποιες ράμπες, όμως και πάλι τα προβλήματα είναι πολλά. Πρόβλημα χωρίς λύση, βέβαια, παραμένει η συμπεριφορά των οδηγών που αγνοούν πινακίδες και παρκάρουν μπροστά σε ράμπες ή σε θέσεις αναπήρων», τόνισε η κ. Γραμμού.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ε 33 θέματα στην ημερήσια διάταξή του συνεδριάΜ ζει τη Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν ξεχωρίζει η έγκριση θέσης στην περιοχή Κουτσουκίδη για την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων για το νότιο τμήμα της Μυτιλήνης, αλλά και η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην ίδια περιοχή για το συγκεκριμένο έργο. Επίσης θα συζητηθεί η σύναψη νέας σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ για παροχή συγκοινωνιακού έργου στην πόλη, αλλά και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου Μυτιλήνης και Συνδέσμου Ύδρευσης και Αποκομιδής Απορριμμάτων δήμων Λ. Θερμής και Μυτιλήνης. Τέλος, στο Δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η έγκριση της οριστικής παραλαβής της μελέτης για την τεχνητή ανάπλαση αμμωδών παραλιών σε ακτές του δήμου Μυτιλήνης.

Δέντρα… στα πεζοδρόμια Η ίδια εντοπίζει κάποια καινούργια προβλήματα που εμφανίζονται στην πόλη, αλλά και παλιότερα, που δε φαίνεται να βρίσκουν λύση. «Στο Μακρύ Γιαλό κατά μήκος του πεζοδρομίου έχουν φυτευτεί φοίνικες. Ένας ανάπηρος με καροτσάκι δεν μπορεί να διασχίσει το πεζοδρόμιο γιατί “πέφτει” πάνω στα φύλλα από τους φοίνικες και αναγκάζεται να κατέβει στο δρόμο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει χρόνια τώρα και στο δρόμο της Σουράδας που βγάζει στο Μακρύ Γιαλό. Στο κέντρο των στενών πεζοδρομίων έχουν φυτευτεί δέντρα. «Πώς να περάσει ένας ανάπηρος ή μια μητέρα με καρότσι; Παλιά, όταν η πόλη δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη και υπήρχαν ελάχιστα αυτοκίνητα, δεν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα, όμως, είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσει κανείς», σχολιάζει η κ. Γραμμού. Τα πολύ στενά πεζοδρόμια στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (μπροστά από το εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται το δημαρχείο) εμποδίζουν επίσης την κίνηση για αναπήρους και καρότσια με παιδιά, στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης. Σ’ αυτόν το δρόμο, που είναι ταχείας κυκλο-

φορίας, δεν υπάρχει βέβαια καμμιά δυνατότητα να κινηθεί καροτσάκι, γι’ αυτό και συνήθως αποφεύγουν να κινούνται σε αυτό το δρόμο. «Οι ανάπηροι, οι μητέρες με τα καροτσάκια, οι ηλικιωμένοι με το μπαστούνι είναι καταδικασμένοι ν’ αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε κάποιους κεντρικούς δρόμους της πόλης λόγω της κατάστασης που υπάρχει», τονίζει η κ. Γραμμού. Πριν από ένα χρόνο, τον περασμένο Απρίλιο, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμΕΑ, κ. Σοφία Μιχάλα, στη Μυτιλήνη, είχε εντοπίσει τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας για τα ΑμΕΑ στο κέντρο της πόλης και τις δημόσιες υπηρεσίες, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά τότε ότι «η κατάσταση ως προς το θέμα πρόσβασης στη Μυτιλήνη δεν είναι απλά στο μηδέν, αλλά στο μείον ένα». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, κ. Παντελής Πατερέλλης, αναφέρει πάντως πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι όσο το δυνατόν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης και η πλατεία Κυπρίων ήταν μόνο η αρχή.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Ποσότητες ινδικής κάνναβης σε δέμα γεμάτο ταινίες της Τζούλιας Αλεξανδράτου!

Τσόντα και… χασίς της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH οιος να το περίμενε ότι η πολυσυζητημένη ταινία πορνό της Τζούλιας Αλεξανδράτου θ’ απασχολούσε τις αστυνομικές αρχές της Μυτιλήνης; Η είδηση δεν είναι βεβαίως ότι εντοπίστηκε μια μεγάλη παρτίδα του περιβόητου DVD μέσα σε δέμα, αλλά το ότι μέσα σε ένα από τα DVD βρέθηκαν και περίπου 10 γραμμάρια χασίς. Τσόντα λοιπόν, αλλά και λίγο χασίς ήταν έτοιμοι να διαθέσουν στην «αγορά» της Μυτιλήνης τρεις Πακιστανοί που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. «Αποκαλύψεις» έκρυβε ένα από τα DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου που πήγαν να παραλάβουν τρεις Πακιστανοί ηλικίας 35, 26 και 23 ετών, από εταιρεία ταχυμεταφορών λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο ρουτίνας σε δέματα που έφθασαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος που πρόσφατα «στελέχωσε» την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτι-

Π

κών, έκανε ένδειξη για «ύποπτο» περιεχόμενο σε ένα από τα δέματα. Οι αστυνομικοί άνοιξαν την κούτα και βρήκαν 210 ταινίες DVD (οι περισσότερες ήταν η πασίγνωστη ταινία πορνό της Τζούλιας Α-

λεξανδράτου που είχαν αναπαραχθεί παράνομα), όπου μέσα σε ένα από τα κουτιά υπήρχε μια πλαστική συσκευασία με 9,8 γραμμάρια χασίς. Οι αστυνομικοί περίμεναν να εμφανιστούν οι παραλήπτες

Επιτέλους στελεχώθηκε με σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Αστυνόμος… Μπες «διάσημη» για τις επιτυχίες της στον τομέα δίωξης ναρκωτικών, μερίδιο όμως της «φήμης» της διεκδικεί τώρα και η Μπες που απέκτησε πριν από ένα μήνα περίπου η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Πρόκειται για μια σκυλίτσα ράτσας «Μαλινουά», ηλικίας δύο ετών, που μόλις πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και ήρθε στο νησί για να ενισχύσει τις προσπάθειες στον τομέα δίωξης ναρκωτικών. Εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν είχε σκύλο

Πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, τα οποίο όΔυοπωςχαρτονομίσματα διαπιστώθηκε ήταν πλαστά, βρέθηκαν τη

του δέματος, τους οποίους και συνέλαβαν λίγη ώρα αργότερα. Οι Πακιστανοί οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

πορεί η Σάντυ Μ του λιμεναρχείου να έχει γίνει πλέον

5

για να ενισχύσει τις έρευνες για υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς ο τελευταίος σκύλος, ο Μπλάκι πάλι ράτσας «Μαλινουά» -, είχε ακολουθήσει τον εκπαιδευτή του όταν πήρε μετάθεση για τη Χίο. Σε περιπτώσεις που απαιτούνταν η βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, η Αστυνομία «δανειζόταν» τη Σάντυ από το λιμεναρχείο. Η Μπες δείχνει ορεξάτη για δουλειά και από την πρώτη της αποστολή προχθές, στην εταιρεία ταχυμεταφορών, είχε κιόλας μια επιτυχία με τον εντοπισμό ναρκωτικής ουσίας μέσα σε DVD.

Δευτέρα στα υποκαταστήματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας Μυτιλήνης. Τα πλαστά χαρτονομίσματα βρέθηκαν κατά την καταμέτρησή τους από αρμόδιο υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράνομες αφίξεις παράνομους μετανάστες εντόπισαν αστυΈξινομικοί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με δήλωσή τους, έφθασαν στο νησί με φουσκωτή βάρκα, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Ελαφρύς τραυματισμός μεσημέρι της Τρίτης, στο 3ο χιλιόΣτημετρο1:15τηςτοεθνικής οδού Μυτιλήνης - Θερμής, αυτοκίνητο που οδηγούσε 31χρονος συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε 48χρονη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της δεύτερης. Η 48χρονη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ξύλο… στη Θερμή ένα ξύλινο κοντάρι επιτέθηκε σε έναν Με49χρονο ένας 47χρονος συγχωριανός του στη Θερμή, για προσωπικές διαφορές. Όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία ο 49χρονος, το απόγευμα της Τρίτης στην αυλή του καταστήματός του στη Θερμή ο 47χρονος τον εξύβρισε, τον απείλησε και τον τραυμάτισε στα πλευρά και στο κεφάλι, χτυπώντας τον με ένα ξύλινο κοντάρι, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Ο 49χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με μηχανικό μέσο καθαρίζονται οι μπογιές από το ναό!

«Σβουράκι» στο μνημείο του Αγίου Θεράποντα Τηκαχθραήρσισημμόητχηαςνικκόοκύκιμνέησςομυπγοιγαιάτοςν από το ναό του Αγίου Θεράποντα που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο μάρμαρο του ναού, κατήγγειλε χθες στο «Ε» κάτοικος της Μυτιλήνης. Ο κ. Γιώργος Ψαρρός, που χρόνια τώρα ασχολείται με εργασίες μαρμάρου, περνώντας χθες το πρωί έξω από τον Άγιο Θεράποντα είδε το συνεργείο που έχει αναλάβει τόσο τον καθαρισμό, όσο και τις σωστικές εργασίες που πραγματοποιούνται από την προηγούμενη εβδομάδα, να χρησιμοποιεί «σβουράκι», μηχανικό μέσο τριψίματος δηλαδή, στη μαρμάρινη πρόσοψη του ναού. Θορυβημένος, επικοινώνησε με την προϊστάμενη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, στην οποία και δεδομένων των γνώσεών του εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του για τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου, που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο συγκεκριμένο υλικό. «Με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον ο-

ποίο γίνεται ο καθαρισμός του μνημείου. Είδα να τρίβουν τις μπογιές με σβουράκι, κάτι που απαγορεύεται, αφού πρόκειται για ένα έργο τέχνης και δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανικών μέσων για τον καθαρισμό τους. Για τη δουλειά αυτή υπάρχουν ειδικά καθαριστικά, που δε θα προκαλέσουν ζημιά στο μάρμαρο και δε θα χάσει την όψη της παλαιότητας που έχει. Γνωρίζω πώς πρέπει να συντηρούνται τα μάρμαρα και αυτό είναι όρος απαράβατος», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Ψαρρός. «Αυτό που φοβάμαι, είναι μήπως χρησιμοποιήσουν μηχανικά μέσα και στα γλυπτά», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως ίσως ο εργολάβος που ανέλαβε τον καθαρισμό να χρησιμοποίησε το σβουράκι εν αγνοία του. Μάλιστα, ο κ. Ψαρρός υποστηρίζει πως λίγη ώρα μετά την καταγγελία που έκανε στη 14η ΕΒΑ χθες το πρωί, οι εργασίες στο ναό είχαν σταματήσει και το συνεργείο είχε φύγει.

Όλα γίνονται νόμιμα «Όντως χρησιμοποιήθηκε μηχανικό μέσο, για να καθαριστεί η πατίνα

που έχει δημιουργηθεί από την οξείδωση του μίνιου στην επιφάνεια του μαρμάρου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στο ίδιο το μάρμαρο για τον καθαρισμό του μίνιου που έχει απορροφηθεί, με χημικό τρόπο. Αν βάλουμε απ’ ευθείας χημικό υλικό, θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά», εξηγεί από την πλευρά της η προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου. « Έχουμε πάρει έγκριση και όλα γίνονται νόμιμα, ενώ ο κ. Μυρμίγκος που έχει αναλάβει τη δουλειά είναι συντηρητής ΤΕΙ και ελέγχεται από την υπηρεσία μας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι ο καθένας έχει εξειδικευτεί πάνω στη δουλειά μας. Το ενδιαφέρον του καθενός να κάνει κριτική στη δουλειά του άλλου είναι ιδιαίτερο στη Λέσβο», συνεχίζει, συμπληρώνοντας πως το συνεργείο ήταν εκεί μέχρι την ώρα που η ίδια επισκέφτηκε τον Άγιο Θεράποντα, καθώς και ότι δε γνωρίζει μέχρι ποια ώρα εκτελούνται εργασίες καθημερινά, αφού αυτό είναι απόφαση του υπεύθυνου συντηρητή που έχει αναλάβει ιδιωτικά το έργο.


6

EI∆HΣEIΣ

Να συνδέσει, όπως και ο παππούς του, την πολιτική του ιστορία με τη Λέσβο, καλεί το Γιώργο Α. Παπανδρέου η γραμματεία των Φίλων του Πανεπιστημιακού Κέντρου Βρίσας

Ζητείται πρωθυπουργική παρέμβαση ροσωπική παρέμβαση για να υλοποιηθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού Βρίσας ζητά απ’ τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος των Φίλων του Πανεπιστημιακού Κέντρου σε επιστολή προς το Γιώργο Α. Παπανδρέου, που υπογράφει ο πρόεδρος της γραμματείας, καθηγητής Ακίνδυνος Κελεπερτζής. Ο οποίος και καλεί τον πρωθυπουργό να συνδέσει όπως και ο παππούς του την πολιτική του ιστορία με τη Λέσβο, παρεμβαίνοντας στο θέμα της Βρίσας. Ο κ. Κελεπερτζής εξηγεί στην επιστολή του στον πρωθυπουργό πως ο Σύνδεσμος των Φίλων του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας, που αριθμεί υπέρ τα 100 μέλη, επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Λέσβου, συστάθηκε εδώ και μερικά χρόνια για να υποστηρίξει την προσπάθεια κατασκευής του Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα του δήμου Πολιχνίτου, καθώς και για να εξασφαλίσει, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Π

Διακομματικό… «Το έργο», συνεχίζει ο κ. Κελεπερτζής, «της κατασκευής του Κέντρου υιοθετήθηκε ήδη από το 2003 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση της Ν.Δ..» «Εδώ και μερικούς μήνες και αφού διορίστηκε η νέα γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σοφία Θεολογίτου, το έργο της κατασκευής του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία επανεξέτασης-επαναξιολόγησης», σημειώνει ο καθηγητής, για να επισημάνει στη συνέχεια: «Επειδή φοβόμαστε πως μπορεί να υποτιμηθεί η προσδοκώμενη προσφορά του ανωτέρω Κέντρου στις επιστήμες και τον πολιτισμό, καθώς και η αναζωογονητική πνοή που θα προσφέρει σ’ ολόκληρη τη Λέσβο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πολιχνίτου, η οποία ερημώνεται λόγω της ανυπαρξίας - έστω και ενός - αναπτυξιακού έργου, σας παρακαλούμε να παρέμβετε προσωπικά, προκειμένου να απεμπλακεί το έργο και να συνεχιστεί η διακοπείσα διαδικασία για την κατασκευή του.» Με την προσωπική παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και την ευόδωση της κατασκευής του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Φίλων του Κέντρου, θα συνδέσει και τη δική του πολιτική ιστορία με το νησί, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση του αείμνηστου παππού του, Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ως νομάρχης και βουλευτής Λέσβου άφησε ανεξίτηλα και θαυμαστά έργα στη Λέσβο, έργα που υπηρέτησαν και συνεχίζουν και σήμερα να υπηρετούν τις πνευματικές ανάγκες του νησιού. ΜΑΡ.ΠΛ.

Συνεργασία Περιφέρειας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Θέγμαίαοτυα,παοπυασαχφόολρηοσύαννσστύησνκαενψάηπτπυοξυη στουγυκΠάλαενσεεπιηστγηεμνίιοκήυ Αιγραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπρύτανις Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χρυσή Βιτσιλάκη, και οι κοσμήτορες Γεώργιος Βούρος και Ηλίας Κουρλιούρος, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη συνάντηση τέθηκαν από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου οι προτεραιότητες του ιδρύματος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κτηριακών υποδομών, αλλά και στην απόκτηση του αναγκαίου τεχνικού και επιστημονικού εξοπλισμού, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως πόλου έρευνας και καινοτομίας στο χώρο του Βορείου Αιγαίου. Στα πλαίσια αυτά, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα δρομολογήσει τη διαδικασία έκδοσης σχετικών προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Επιπλέον συζητήθηκε να αναπτυχθούν θεσμοθετημένοι, μόνιμοι δίαυλοι συνεργασίας, μεταξύ της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου σε θέματα επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξη της ανάπτυξής της.

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Διάκριση του Μανώλη Μαυρίκου σε διεθνή ολυμπιάδα για φοιτητές στη Βουλγαρία

Χάλκινο μετάλλιο στα Μαθηματικά της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY αι ως φοιτητής, ο μέχρι πριν δυο χρόνια μαθητής του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης Μανώλης Μαυρίκος συνεχίζει να διακρίνεται στα Μαθηματικά. Στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που έγινε στις αρχές του μήνα στη Βουλγαρία, ο Μανώλης Μαυρίκος, ως μέλος της ομάδας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε ένα απ’ τα έξι μετάλλια που κατέκτησαν οι 13 Έλληνες, πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Κ

Πριν λίγα χρόνια, η Μυτιλήνη καμάρωνε για ανάλογη διάκριση που πήρε στην ίδια διοργάνωση της φοιτητικής ολυμπιάδας των Μαθηματικών ο Μιχάλης Σάββας, ως πρωτοετής τότε του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ένα ακόμη μαθηματικό μυαλό

της Λέσβου, ο Μανώλης Μαυρίκος συμμετείχε στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Seemous) για πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές που διεξήχθη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας από τις 8 μέχρι τις 13 Μαρτίου. Η Ολυμπιάδα διοργανώθηκε από τη

Μαθηματική Εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ένωση των Βούλγαρων Μαθηματικών και το Τμήμα Μαθηματικών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Paisii Hilendarski.

Έξι μετάλλια Φοιτητές από 14 συνολικά πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, αλλά και της φιλοξενούσας τη διοργάνωση Βουλγαρίας, μοιράστηκαν το πάθος και την αγάπη τους για τα Μαθηματικά και την επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 13 πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, εκ των οποίων οι εννέα ήταν απ’ το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και ο Μανώλης Μαυρίκος, και οι τέσσερις απ’ το Πανεπιστήμιο της Θράκης. Η ελληνική ομάδα που συνολικά διακρίθηκε για τις επιδόσεις της, επέστρεψε με έξι μετάλλια, δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα. Ένα απ’ αυτά θα έρθει στη Μυτιλήνη και στη «μαθηματική» οικογένεια του Μανώλη, αφού και οι δύο γονείς του είναι καθηγητές Μαθηματικών.

Προκρίθηκε και συνεχίζει, διεκδικώντας συμμετοχή στη δεκαμελή εθνική ομάδα ο Γιάννης Τρούμπης

Στον τελικό της Πληροφορικής ε εντατική προετοιμσία, λύνοΜ ντας δύσκολα προβλήματα Πληροφορικής, ο μαθητής του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Γιάννης Τρούμπης συνεχίζει για τον τελικό του 22ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής διεκδικώντας να είναι ένα απ’ τα δέκα μέλη της εθνικής ομάδας πληροφορικής. Ο μαθητής της Β΄ τάξης, που για τρίτη συνεχή χρονιά μετέχει στο διαγωνισμό, δίχως όμως τις προηγούμενες φορές να συνεχίσει πέραν της πρώτης φάσης, είναι ήδη ανάμεσα στους 40 νικητές της δεύτερης φάσης και στις 16 Απριλίου θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου και θα διεξαχθεί ο τελικός. «Θα προσπαθήσω για ό,τι το καλύτερο μπορώ», ανέφερε χθες, μιλώντας στο «Ε» ο Γιάννης, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των μαθητών που συνεχίζουν στον τελικό είναι απ’ την Γ΄ τάξη. Αυτό τους δίνει συγκριτικά πλεονέκτημα, διότι γνω-

ρίζουν εκ των πραγμάτων καλύτερα μαθηματικά, αποδυναμώνει όμως τη δυνατότητα προετοιμασίας τους, γιατί ο διαγωνισμός διεξάγεται λίγο πριν τις πανελλαδικές. Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του Γιάννη, ο ίδιος τόνισε: « Έχω τη στήριξη και την ενθάρρυνση της οικογένειάς μου, όπως και την επιβράβευση απ’ το σχολείο μου, και λύνω όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα μπορώ. Στην προσπάθειά μου με βοηθά ο καθηγητής Πληροφορικής Στρατής Πλάτων, με τον οποίο εδώ και χρόνια κάνω μαθήματα.» Η εθνική ομάδα πληροφορικής που θα συγκροτηθεί θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, κατόπιν μάλιστα προπαρασκευαστικής διοργάνωσης που θα γίνει το καλοκαίρι, όπου τα μέλη της ομάδας θα εξασκηθούν σε προβλήματα επιπέδου Ολυμπιάδων Πληροφορικής. Θυμίζουμε πως ο

διαγωνισμός διεξάγεται απ’ την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) κι έχει ξεκινήσει απ’ την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ο διαγωνισμός πληροφορικής τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και αποτελεί το εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ’ έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Εκτός απ’ το Γιάννη Τρούμπη, γιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη, απ’ τη Λέσβο στα 22 χρόνια διεξαγωγής του έχει διακριθεί στον ίδιο δύσκολο διαγωνισμό και ο Ορφέας - Θεόδωρος Ελευθερίου, μαθητής πέρυσι της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και γιος του σχολικού συμβούλου Μαθηματικών Πρόδρομου Ελευθερίου. ΜΑΡ.ΠΛ.

Το ΕΠΑΛ Καλλονής σε δημόσιες υπηρεσίες

Μάθημα στην… πράξη

ΜαΓ΄θηττάέξςηατπο’υτηΕΠΒΑ΄Λκαι Καλλονής και πιο συγκεκριμένα του Τομέα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, προκειμένου να εμπεδώσουν τη θεωρητική και πρακτική γνώση που παίρνουν απ’ το σχολείο για τη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών που αναφέρονται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους. Κατά σειρά επισκέφθηκαν τη ΔΟΥ Καλλονής, όπου και ήρθαν σε επαφή με το κύκλωμα διαχείρισης των φορολογικών εργασιών

μέσα από μια λεπτομερή περιγραφή έμπειρων και πρόθυμων στελεχών της υπηρεσίας, και στη συνέχεια την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Καλλονής, όπου και τους πα-

ρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο των επί μέρους γραφείων, καθώς και οι βασικές διαδικασίες τις οποίες υποστηρίζει το Τμήμα, με κορυφαία αυτή της σύνταξης και παρακολούθη-

σης του προϋπολογισμού. Σε κάθε επίσκεψη, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο του Σχολείου, «οι μαθητές παρενέβησαν με ερωτήσεις λύνοντας απορίες και επιβεβαίωσαν την ακρίβεια των γνώσεων που έχουν αποκτήσει». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή Διοίκησης και Οικονομίας, Αριστοτέλη Μαβίδη, οι επισκέψεις σε χώρους δουλειάς θα συνεχιστούν για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής, ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος της μάθησης μέσα από την αξιοποίηση της πραγματικής εμπειρίας των επαγγελματιών της κάθε ειδικότητας.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

7

Συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία και δεν αλλάζει δημοτική αρχή στην Πέτρα… προς αποφυγή εντάσεων

Κάπως έτσι, χωρίς… δήμαρχο της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ια γέλια και για κλάματα έχει καταντήσει η υπόθεση της Πέτρας, αφού ούτε χθες άνοιξε το γραφείο δημάρχου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εγκατάσταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο Απόστολος Αλατζάς δεν αποχωρεί, ο Παύλος Παπουτσάνης θέλοντας να μην οξύνει τα πράγματα δε ζητά αστυνομική παρέμβαση κι έτσι ο δήμος Πέτρας που δυνητικά έχει δύο δημάρχους, δεν έχει ουσιαστικά κανέναν. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι υπηρεσίες ήδη έχουν ξεκινήσει να υπακούουν στις κατευθύνσεις του Παύλου Παπουτσάνη, η Αστυνομία παρακολουθεί την κατάσταση ώστε αν χρειαστεί, να επέμβει, ενώ μεταξύ σοβαρού και αστείου κάποιοι περιμένουν σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου, να δουν… ποιος δήμαρχος θα καταθέσει στεφάνι! Η τελευταία σκηνή στο Σο φία Θεολογίτο υ, και θρίλερ της Πέτρας, που μετά τις διευκρινίσεις καλά κρατεί απ’ το 2006, που πήρε απ’ το υπουραπ’ την προηγούμενη Πα- γείο Εσωτερικών, εγγράρασκευή εξελίσσεται σε φως ενημέρωσε όλους φαρσοκωμωδία. Η γενική τους εμπλεκομένους πως γραμματέας της Περιφέ- «για το χρονικό διάστημα ρειας Βορείου Αιγαίου, που μεσολαβεί μέχρι τη

Γ

διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας στο δήμο Πέτρας, ο δήμος θα διοικείται από τους υποψηφίους που έχουν ανακηρυχθεί επιτυχόντες με την αρχικώς εκδοθείσα σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, δηλαδή απ’ το συνδυασμό με επικεφαλής τον Παύλο Παπου-

τσάνη». Κοινοποίησε μάλιστα το έγγραφό της στον αρμόδιο εισαγγελέα, «προκειμένου να σταθμίσει την τέλεση ποινικού αδικήματος ώστε να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες της αρμοδιότητάς του». Το μεσημέρι της Τρίτης, με εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτι-

Εργατικό Κέντρο, ΣΕΜΜΕΛ και ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλουν

Προσπάθεια τρομοκράτησης της προέδρου του ΣΕΜΜΕΛ ην προσπάθεια τρομοκράτησης της προέδρου του ΣΕΜΜΕΛ, Θάλειας Βουγδή, από τον ιδιοκτήτη των «Αιολικών Νέων» κατήγγειλαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΜΜΕΛ Θράσος Αβραάμ, ενώ την ΕΣΗΕΠΗΝ εκπροσώπησε ο Νίκος Μανάβης. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η ίδια η Θάλεια Βουγδή. Όπως τονίσθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Κονδυλούδης πήγε στο χώρο εργασίας της κ. Βουγδή και τη «συμβούλεψε» να παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου του Σωματείου, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα «Αιολικά Νέα» και το ΣΕΜΜΕΛ έχουν την πλήρη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, των εργαζομένων και όλου του δημοκρατικού λαού της Λέσβου. Ο Θράσος Αβραάμ τόνισε πως το ΣΕΜΜΕΛ καταγγέλλει την πράξη του κ. Κονδυλούδη, «η οποία βάλλει ευθέως κατά της συλλογικής αυτονομίας και συνιστά αθέμιτη προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία κλαδικού σωματείου. Οι πρακτικές αυτές έχουν καταδικαστεί στη δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού και έχουν καταγραφεί στις μαύρες σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος.». Ο Νίκος Μανάβη σημείωσε ότι

Τ

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και των συνδικαλιστών του ΣΕΜΜΕΛ, που δεν πρόκειται να περάσει. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και όλου του λεσβιακού λαού, θα την αποκρούσουν. Ας σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα «Αιολικά Νέα» είναι σε επίσχεση εργασίας από τη 12η Μαρτίου 2010, καθώς ο κ. Κονδυλούδης αρνείται να τους απολύσει, αν και ρη-

τά έχει δηλώσει ότι δε θα εκδώσει την εφημερίδα. Αντί να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις τους, στρέφεται εναντίον τους, προσπαθώντας να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι αναστέλλει τη λειτουργία της επιχείρησης λόγω ανεπάρκειας των εργαζομένων. Οι ίδιοι μάς είπαν ότι ο κ. Κονδυλούδης έχει στραφεί δικαστικά εναντίον τους με αγωγές ζητώντας να λάβει αποζημιώσεις, διότι θεωρεί ότι από τη συνδικαλιστική τους δράση έχει υποστεί απώλεια κερδών.

λήνης κ. Φίλιππου Παπαδόπουλου, συνελήφθη ο κ. Αλατζάς, που δεν παρέδιδε τη δημοτική αρχή στον κ. Παπουτσάνη, με τις κατηγορίες της αντιποίησης αρχής, της παράνομης βίας και της διατάραξης της οικιακής ησυχίας. Λίγο αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος, αφού με τη σχηματισθείσα δικογραφία που απεστάλη στην Εισαγγελία αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Παίζοντας την… κολοκυθιά Χθες Τετάρτη, με τη διπλάσια αστυνομική δύναμη απ’ ό,τι προχθές - έφτασε έως και 30 άτομα να βρίσκεται έξω απ’ το δημοτικό κατάστημα Πέτρας περιμένοντας αν χρειαστεί να παρέμβει, ο δήμος λειτούργησε κανονικά, όσο κανονική μπορεί να θεωρηθεί η λειτουργία ενός φορέα όπου το γραφείο του επικεφαλής του παραμένει κλειδωμένο, όπως εν προκειμένω το γραφείο δημάρχου που κράτησε κλειδωμένο ο κ. Αλατζάς. Προς στιγμή, νωρίς το πρωί, με επέμβαση του κ. Παπουτσάνη απετράπη συνεργείο του δήμου να εγκαταστήσει εξέδρα επισήμων για τη σημερινή παρέλαση, ενώ όλα δείχνουν πως το σύνολο των

υπηρεσιών, δεδομένης και της κατεύθυνσης που έχει δώσει η κ. Θεολογίτου με το έγγραφό της, δέχονται τις οδηγίες του κ. Παπουτσάνη. Ο κ. Παπουτσάνης, δηλώνοντας «ντρέπομαι ειλικρινά για ό,τι συμβαίνει», αρνείται να ζητήσει παρέμβαση της Αστυνομίας για να ανοίξει το γραφείο. Η Αστυνομία, μη έχοντας σχετική εντολή, περιμένει και δεν ενημερώνει την Εισαγγελία, κι έτσι δε σημειώνεται καμμία εξέλιξη στην όλη υπόθεση. Κάποιοι δε, αναμένουν να υπάρξει πολιτική λύση και να πειστεί ο κ. Αλατζάς να αποχωρήσει.

Παρέμβαση Γαληνού Χθες, με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Σπύρος Γαληνός, σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο δήμο Πέτρας ανέφερε πως «σωρεία σφαλμάτων της κεντρικής διοίκησης έχουν δημιουργήσει για το δήμο Πέτρας μία κατάσταση που δεν είναι καθόλου ευχάριστη και τείνει να εξελιχθεί σε έκρυθμη». Κάλεσε, μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση «τη νομαρχία να διενεργήσει, όπως προβλέπεται, εντός 15νθημέρου, εκλογές», τις οποίες όμως σημειωτέον δεν έχει προκηρύξει ακόμη όπως ομοίως προβλέπεται - η Περιφέρεια. Ο βουλευτής, τέλος, κάλεσε τους κυρίους Αλατζά και Παπουτσάνη «με την ωριμότητα και τον πολιτικό πολιτισμό που τους διακρίνει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να οδηγήσουν τα πράγματα σε εκτόνωση. Είναι ανάγκη η κατάσταση αυτή να λήξει το συντομότερο δυνατόν και με τον πλέον ανώδυνο τρόπο.».


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Ξεκίνησαν οι ενέργειες χαρακτηρισμού, αποκατάστασης και αξιοποίησης του παλιού Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών

Θα προλάβει να γίνει «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Ιστορίας»; της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔOY το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επρόκειτο να συζητηθεί, μέσα στο μήνα που διανύουμε, το θέμα της διάσωσης και της αξιοποίησης του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών του δήμου Πολιχνίτου, που έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο και παραμένει αναξιοποίητο. Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για το χαρακτηρισμό του ως «διατηρητέου», ενώ εγκρίθηκε από το δήμο Πολιχνίτου η μετέπειτα χρήση του ως «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Ιστορίας της Εκπαίδευσης της νομαρχίας Λέσβου», εφόσον προλάβει ο ίδιος να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Το θέμα του παλιού σχο- λιού κτηρίου. Οι ίδιοι ζηλείου των Βασιλικών θα τούσαν να αποκατασταθεί συζητηθεί στο Κεντρικό και να αξιοποιηθεί το Συμβούλιο Νεωτέρων σχολείο, ώστε να αποτεΜνημείων μέσα στο Μάρ- λέσει φορέα πολιτιστικής, τιο, ως αποτέλεσμα, εκτός πνευματικής και οικονοάλλων, της σχετικής ερώ- μικής αναγέννησης της τησης που είχαν υποβά- περιοχής τους, προτείνολει μέσα στον περασμένο ντας παράλληλα και μια Ιανουάριο οι βουλευτές σειρά από πιθανές χρήΣταύρος Σκοπελίτης, Κώ- σεις του. στας Καζάκος, Διαμάντω Σημειώνεται ότι σε αυτοΜανωλάκου και Βέρα Νι- ψία που το 2005 η Υπηρεκολαΐδου. σία Νεωτέρων Μνημείων Αφορμή είχαν σταθεί οι πραγματοποίησε στο κτήενέργειες κατοίκων των ριο του σχολείου, κατέΒασιλικών, που ως «Επι- γραψε, εκτός από τις τροπή Διάσωσης και Αξιο- φθορές που έχει υποστεί ποίησης Διδακτηρίου Δη- λόγω της εγκατάλειψης, μοτικού Σχολείου Βασιλι- και σοβαρές αστοχίες στη κών» εξέφραζαν για άλλη δομή του, που ως αποτέμια φορά την ανησυχία λεσμα έχουν το να κινδυτους για την τύχη του πα- νεύει ήδη από τότε με κα-

Σ

τάρρευση, κυρίως λόγω της έντονης καθίζησης. Τη δυσμενή αυτή εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι τα θεμέλια του σχολείου βρίσκονται σε έδαφος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πλαστικότητα και τάση προς διόγκωση.

Θα χαρακτηριστεί «διατηρητέο» Χάρη στις παρεμβάσεις αυτές, η διαδικασία της διάσωσης του παλιού σχολείου έχει αρχίσει να κινείται, αφού, σύμφωνα με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, εδώ κι ένα μήνα περίπου, με έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, έχει ξεκινήσει αποτύπωση του κτηρίου. Θα ακολουθήσει η σύνταξη της μελέτης χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, αφού, λόγω της αρχιτεκτονικής του σημασίας και δεδομένου ότι αποτελεί «πολιτιστικό αγαθό» μεταγενέστερο του 1830, σύμφωνα με το σχετικό νόμο η προστασία του επιβάλλεται λόγω της ιστορικής, καλλιτεχνικής ή ε-

Λύση στο πρόβλημα της στέγασης της προσχολικής εκπαίδευσης στη Λήμνο

Δημοπρατείται το Μποβολέτειο Νηπιαγωγείο Μύρινας της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH να νέο σχολικό κτήριο θα κατασκευαστεί σύντομα στη Μύρινα, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης της προσχολικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για το 3ο Μποβολέτειο Νηπιαγωγείο Μύρινας, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που θέτει ο ΟΣΚ για την κατασκευή των σχολικών κτηρίων. Η αναζήτηση οικοπέδου για την κατασκευή ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου αποτελούσε για τη δημοτική αρχή Μύρινας σημαντικό ζήτημα, γιατί αφενός δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος και αφετέρου η αγορά ενός τέτοιου οικοπέδου μέσα στην πόλη θα κόστιζε ένα σημαντικό ποσό, κάτι που δε διέθετε ο δήμος Μύρινας. Η απόφαση της οικογένειας Αντωνίου και Δέσποινας Μποβολέτη να δωρίσει μια μεγάλη οικοπεδική έκταση στην περιοχή του εκκοκκιστηρίου, έδωσε λύση στο πρόβλημα, καθώς μέχρι και σήμερα δαπανούνται μεγάλα ποσά για την ενοικίαση χώρου όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο.

Έ

Χρηματοδότηση Η δημοτική αρχή Μύρινας προχώρησε άμεσα τις διαδικασίες για την εξεύρεση των απαραίτητων πιστώσεων για την κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου, το ο-

ποίο αποφάσισε να ονομαστεί 3ο Μποβολέτειο Νηπιαγωγείο Μύρινας, για να τιμήσει τους δωρητές του οικοπέδου. Με αίτημά του στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, ο δήμαρχος Μύρινας κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 600.000 ευρώ και από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου το ποσό των 360.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό εξασφαλίστηκε πίστωση 160.000 από τη ΣΑΤΑ. Στην εξαιρετικά σημαντική δωρεά για το δήμο Μύρινας αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της σχολικής στέγης. Λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα στέγασης για τα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης και σύντομα θα παραδώσουμε στους πολίτες της Μύρινας, και ειδικότερα στους μικρούς μας δημότες, ένα υπερσύχρονο χώρο για την εκπαίδευσή τους.» Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα σχολικά κτήρια στη Λήμνο έχουν κατασκευαστεί μετά από μεγάλες δωρεές απόδημων Λημνιών. Οι τελευταίες σημαντικές δωρεές από Λημνιούς του εξωτερικού έγιναν για τη στέγαση της νέας πανεπιστημιακής σχολής, ενώ το ενδιαφέρον και άλλων Λημνιών αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και με νέες δωρεές, για τη στέγαση συνολικά της εκπαίδευσης στο νησί.

πιστημονικής σημασίας του. Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής και δομικής αποτύπωσής του. Θα ακολουθήσει κατάρτιση της σχετικής μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του σχολείου, η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσης του κτηρίου. Εξάλλου, η νομαρχία Λέσβου είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επισκευή και ανάδειξη του κτηρίου, εφόσον το ζητούσε ο δήμος Πολιχνίτου.

Χώρος σχολικής ιστορίας Αυτό που έχει οριστικοποιηθεί, επιπλέον, είναι η χρήση που το παλιό σχολείο θα έχει μετά την αποκατάστασή του. Ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Ιω άννης Συκάς, τονίζοντας μέσα στον περασμένο Ιανουάριο τις δυσκο-

λίες που εμφανίζονταν στην προσπάθεια αξιοποίησης του κτηρίου λόγω της αρχιτεκτονικής του και των προβλημάτων στατικότητας, είχε ζητηθεί να γίνει στο δήμο κάποια πιο συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά στη χρήση του. Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικών που ακολούθησε, προτάθηκε το να λειτουργήσει το κτήριο ως «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Ιστορίας της Εκπαίδευσης της νομαρχίας Λέσβου», θεωρώντας πως μια τέτοια χρήση θα συμβάλει, εκτός από τη διάσωση του κτηρίου και στο να δώσει νέα πνοή και ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου, χάρη στον κόσμο που θα το επισκέπτεται. Η πρόταση εγκρίθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του προηγούμενου μήνα. «Η σκέψη είναι να φαίνεται η διαδρομή, μέσα στο κτήριο του σχολείου Βασιλικών, όλων των σχολείων της Λέσβου, τόσο επειδή είναι ένα παραδοσιακό κτήριο με καλό περιβάλ-

λοντα χώρο, όσο και επειδή βρίσκεται σε καλό σημείο ώστε να είναι επισκέψιμο», ανέφερε σχετικά ο κ. Συκάς. «Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει μελέτη στατικότητας, καθώς και μελέτη ηλεκτροφωτισμού και επισκευής γενικά του κτηρίου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα, ωστόσο με τις επικείμενες αλλαγές του “Καλλικράτη” δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε ως δήμος να καταφέρουμε κάτι τέτοιο.» Σημειώνεται ότι μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, στην «Επιτροπή Διάσωσης και Αξιοποίησης Διδακτηρίου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών» έστειλε επιστολή και ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε να τον κρατούν ενήμερο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, ώστε και ο ίδιος από την πλευρά του να μπορέσει να προωθήσει το θέμα, προκειμένου - όπως ανέφερε - να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Πιστοποιήθηκε για την ποιότητα των υπηρεσιών του ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Πανεπιστημίου

Ποιοτική… συμβουλευτική Μιτααςσηέλμααβνετιπκρήοπχιθσέτςο,πγοιαίητσιης υπποηιόρτεη-σίες που προσφέρει, το παράρτημα Μυτιλήνης του Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η πιστοποίηση αφορά στο σύστημα ISO 9001:2008, που δόθηκε στο Συμβουλευτικό Σταθμό από την αρμόδια εταιρεία «TuV Hellas - TuV Nord». Μάλιστα, πρόκειται για έναν από τους λίγους μόνο φορείς στη Λέσβο που έχουν πιστοποιηθεί για τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού, Ευστράτιο Παπάνη, η πιστοποίηση αυτή αφορούσε στις διαδικασίες που ακολουθούνται και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, τόσο για την επιλογή των ατόμων που θα διδάξουν, όσο και για την επιλογή των συμμετεχόντων στα σεμινάρια συμβουλευτικής και σε πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις, που εδώ και χρόνια διοργανώνονται. Ύστερα από έλεγχο που διεξήγαγε η εταιρεία που εκπροσωπεί το ISO και αφού διαπιστώθηκε πως πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, πριν από δύο μέρες δόθηκε η σχετική πιστοποίηση στο φορέα, που για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα περιλαμβάνει και ετήσιους ελέγχους της λειτουργίας του και των παρεχόμενων υπηρεσιών του. «Η σημασία της πιστοποίησης αυτής

για εμάς είναι ότι επιβεβαιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε, κάτι που ισχύει για όλο το Πανεπιστήμιο, αλλά για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται από φορέα που λειτουργεί έξω από αυτό», λέει ο κ. Παπάνης, συμπληρώνοντας πως το σήμα της πιστοποίησης θα αναγράφεται πλέον και στα πιστοποιητικά παρακολούθησης που δίνει ο Σταθμός. «Ευχαριστούμε θερμά τον πρώην παιδοψυχίατρο του Σταθμού, Γεώργιο Φρέρη, καθώς και την ψυχολόγο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Στέλλα Σπύρου και όλο το Γραφείο Ψυχολόγων του Νοσοκομείου, που σήκωσε ουσιαστικά το “βάρος” της απόκτησης του ISO.»

Και σχέδια για το μέλλον Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, υπάρχει η πρόθεση ο Συμβουλευτικός Σταθμός σύντομα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία και με άλλους φορείς, μέσω της διεξαγωγής μαθημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλο το κοινό και με στόχο το να έχουν πρόσβαση σε διαλέξεις όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Επιπλέον υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ένα διετές εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης συμβουλευτικής, για εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και για εκπαιδευτικούς του νησιού. Β.Χρ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

10

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Απορρόφησαν την αύξηση του Φ.Π.Α. τα τοπικά καταστήματα

ΣΤΑ ΠΑΝΩ οι τιμές στα σού τoυ NIKOY MANABH α τοπικά καταστήματα στην αγορά της Μυτιλήνης φαίνεται ότι απορρόφησαν την αύξηση του Φ.Π.Α. και δεν ανέβασαν τις τιμές των τροφίμων. Αντιθέτως, δύο από τις τρεις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης ανέβασαν τις τιμές τους, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Η Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Λέσβου έκανε τιμοληψίες τόσο πριν την αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά μας όσο και μετά την εφαρμογή των νέων αυξημένων συντελεστών. Ήταν μια αναλυτική καταγραφή από τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, από τα κρεοπωλεία, τα οπωροπωλεία και τα ιχθυοπωλεία. Συγκεκριμένα, έγιναν τιμοληψίες σε 42 είδη αλιευμάτων, 37 είδη φρούτων και λαχανικών, 13 είδη κρέατος, 30 είδη σούπερ μάρκετ, ενώ συνολικά λήφθηκαν τιμές για 122 είδη (στα είδη των σούπερ μάρκετ έχουν ληφθεί περισσότερες από μία τιμές, ωστόσο για λόγους έλλειψης χώρου επιλέξαμε να δημοσιεύ-

Τ

σουμε στον πίνακα που ακολουθεί τις τιμές μόνο ενός εμπορικού σήματος με μεγάλη κατανάλωση).

Αυξήσεις και μειώσεις Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορίου, που εξασφάλισε το «Ε», δείχνουν ότι στα ψάρια έχουμε αυξήσεις αλλά και μειώσεις τιμών. Ωστόσο δεν παρατηρείται μια γενική τάση ανόδου των τιμών ανάλογη με την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α.. Μια τάση ανόδου των τιμών ανάλογη του Φ.Π.Α. δεν μπορεί να δικαιολογήσει μειώσεις στις τιμές που φθάνουν μέχρι και στο 67,85%. Οι μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των ψαριών είναι συνηθισμένο φαινόμενο και οφείλεται στις μεγάλες μεταβολές που παρουσιάζουν τα αλιεύματα που προσφέρονται από μέρα σε μέρα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας, παρατηρείται πτώση ή σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές φθηνών ψαριών που απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα των καταναλωτών, όπως είναι τα σαυρίδια, οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου, τα σκουμπριά κ.λπ..

Στα οπωροκηπευτικά παρατηρούμε αυξήσεις στις μέσες τιμές ορισμένων προϊόντων τα οποία είναι εκτός εποχής ή έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση αυτήν την περίοδο. Τέτοια προϊόντα είναι τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, τα αγγούρια, οι φράουλες και οι ντομάτες. Δε λείπουν και οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως είναι το κουνουπίδι, οι στρογγυλές πιπεριές και τα ξερά κρεμμύδια. Εδώ παρατηρούμε ότι οι τιμές στις στρογγυλές πιπεριές είναι πολύ υψηλές. Αδικαιολόγητα υψηλή είναι και η μέση τιμή για τις πατάτες Αιγύπτου που έχουν φθάσει στο σημείο να πωλούνται οριακά πιο πάνω από την τιμή της εγχώριας πατάτας, παρά το ότι οι εγχώριες πατάτες είναι πολύ πιο ακριβές. Στα μοσχαρίσια κρέατα οι τιμές έχουν μείνει αμετάβλητες, το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας πωλούνται σε τιμές αυξημένες κατά 2% έως 3% υψηλότερα, γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση της περιόδου. Στα χοιρινά κρέατα οι τιμές είτε παραμένουν στάσιμες είτε καταγράφουν οριακή

κάμψη. Ο τρόπος που αντιμετώπισαν τα καταστήματα της Μυτιλήνης την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α., σε αυτήν τη φάση, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που είχαν γίνει τόσο από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου όσο και από στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Σε αυτές υποστήριζαν ότι οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν τις αυξήσεις του Φ.Π.Α., αλλά όταν θα αρχίσουν να έρχονται νέα εμπορεύματα από τις επιχειρήσεις που παράγονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι τιμές θα αυξηθούν γιατί θα τις ανεβάσουν οι επιχειρήσεις που τα παράγουν.

Τα σούπερ μάρκετ Σε αντίθεση με τις τιμές στα υπόλοιπα καταστήματα, οι τιμές στα προϊόντα που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ είδη παντοπωλείου παρουσιάζουν αύξηση από 1% ως 3%. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχουμε μεγαλύτερες ανόδους ή μειώσεις τιμών και στις περισσότερες από αυτές τα σούπερ μάρκετ αξιοποίησαν την ευκαιρία ανεβάζοντας τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα.

Αλιεύματα Είδος Μέση τιμή 9/3 Σαυρίδια 2 Τρίγωνας 10 Τσιπούρες ιχθυοτροφείου 6,5 Γόπες 4,5 Καλαμάρια μεγάλα 18 Σαργοί μικροί 16 Σαρδέλλα 3 Σκουμπριά 9 Τσιπούρες αλανιάρες 26 Ξιφίας 17,5 Μπακαλιάροι μεγάλοι 14,5 Μπακαλιάροι μεσαίοι 13 Κεφάλια 7 Γαλέος 16,5 Χριστόψαρα 14,5 Μπαρμπούνια 27 Κουτσομούρες μεγάλες 18,5 Κουτσομούρες μικρές 10 Λακέρδα 11,5 Γαρίδες 5,5 Σουπιές 6 Γάμπαρη 28

Μέση τιμή 19/3 1,25 11 6,5 7 16 5 3 7 28 19,5 15 13 12,5 14 14 24 18 10 10 5 6,5 22

Διαφορά -0,75 1 0 2,5 -2 -11 0 -2 2 2 0,5 0 5,5 -2,5 -0,5 -3 -0,5 0 -1,5 -0,5 0,5 -6

Ποσοστό -37,50 10,00 0,00 55,56 -11,11 -68,75 0,00 -22,22 7,69 11,43 3,45 0,00 78,57 -15,15 -3,45 -11,11 -2,70 0,00 -13,04 -9,09 8,33 -21,43

Οπωροκηπευτικά Είδος Μέση τιμή 9/3 Αγγούρια το τεμάχιο 0,72 Αγκινάρες το τεμάχιο 0,90 Καρότα 1,00 Κολοκύθια Τουρκίας 2,54 Κουνουπίδι 1,73 Κρεμμύδια Ξερά 1,01 Λάχανο 0,85 Μαρούλι τεμάχιο 0,78 Μελιτζάνες 3,83 Μπρόκολο 2,50 Ντομάτες 1,28 Παντζάρια 1,45 Πατάτες εγχώριες 0,71 Πιπεριές κέρατα 3,05 Πιπεριές στρογγυλές 4,05 Σαλάτες 1,25 Σέλινο 1,38 Σπανάκι 1,98 Χόρτα 1,27 Ακτινίδια 1,70 Αχλάδια φετέλ 2,47 Αχλάδια κρυστάλλια εισαγωγής 2,17 Λεμόνια 1,20 Μανταρίνια 1,97 Μήλα Γκόλντεν 1,48 Μήλα Στάρκιν 1,83 Μπανάνες 1,65 Πορτοκάλια 0,96 Φράουλες το κιλό 3,98 Κρεμμύδια φρέσκα το δέμα 0,45 Πράσα 1,72 Κουκιά 2,19 Μαϊντανός δέμα 0,40 Άνιθος δέμα 0,45

Μέση τιμή 19/3 0,88 0,90 0,98 2,48 2,15 1,05 0,79 0,78 2,80 2,78 1,35 1,33 0,75 3,30 4,30 1,40 1,37 1,90 1,38 1,72 2,75 2,45 1,18 1,80 1,48 1,75 1,64 1,04 4,01 0,45 1,73 1,90 0,40 0,45

Διαφορά 0,16 0,01 -0,02 -0,06 0,43 0,05 -0,06 0,00 -1,03 0,28 0,08 -0,13 0,04 0,25 0,26 0,15 0,00 -0,08 0,11 0,02 0,28 0,29 -0,02 -0,17 0,00 -0,08 -0,01 0,08 0,03 0,00 0,01 -0,29 0,00 0,00

Ποσοστό 21,95 0,56 -2,01 -2,56 24,64 4,48 -7,65 0,00 -26,80 11,00 5,88 -8,62 5,63 8,20 6,30 12,00 -0,36 -3,80 8,27 0,88 11,34 13,16 -2,08 -8,63 0,00 -4,38 -0,91 8,33 0,88 0,00 0,58 -13,24 0,00 0,00

Είδος Φασόλια Φακές 5 Ρεβύθια Ρύζι γλα Ελληνικό Νες καφ Πραλίνα Μαρμελά Μέλι "Ατ Γάλα εβα Νερό εμφ Αναψυκτ Ηλιέλαιο Ελαιόλαδ Ντοματοπ Κασέρι ( Λαδοτύρ Γραβιέρα Φέτα (Μ Αυγά Χατ Γιαούρτι Ελιές θρ Αλεύρι γ Ζάχαρη ( Μακαρόν Γάλα φρέ Κριθαρά Αλάτι 40

Κρέατα Είδος Μέση τιμή 9/3 Μπριζόλα μοσχαρίσια με κόκκαλο 9,2 Κιλότο μοσχαρίσιο χωρίς κόκκαλο 9,2 Σπάλα μοσχαρίσια χωρίς κόκκαλο 9,2 Λάπα μοσχαρίσια χωρίς κόκκαλο 7,85 Αρνιά γάλακτος εγχώρια 8,7 Κατσίκια γάλακτος εγχώρια 9,5 Μπούτι χοιρινό καρέ με κόκκαλο 6,9 Μπριζόλα χοιρινή καρέ χωρίς κόκκαλο 6,75 Κοτόπουλο νωπό 70% 3,5 Σπάλα χοιρινή 6,45 Λουκάνικα χωριάτικα 7,4

Μέση τιμή 19/3

Διαφορά

Ποσοστό

9,2

0

0,00

9,2

0

0,00

9,2

0

0,00

7,85 8,95 9,7

0 0,25 0,2

0,00 2,87 2,11

6,9

0

0,00

6,7 3,5 6,05 7,65

-0,05 0 -0,4 0,25

-0,74 0,00 -6,20 3,38

Τιμή 17/3 1,58 1,38 1,86 1,35 1,91 4,94 2,3 2,62 6,76 0,92 0,49 1,44 2,51 4,47 1,18 9,53 10,55 9,99 6,6 0,89 2,48 4,08 1,31 0,78 0,85 0,97 1,01 1,08

Διαφορά 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -0,03 0 0 0

Πηγή: Διεύθυνση Εμπορίου Νομαρχίας Λέσβου

Σούπερ μάρκετ 1 Είδος Τιμή 10/3 Φασόλια 500 γρ. 1,58 Φακές 500 γρ. 1,38 Ρεβύθια 500 γρ. 1,86 Ρύζι γλασσέ 500 γρ. 1,35 Ελληνικός καφές "Λουμίδη" 200 γρ. 1,91 Νες Καφέ ("Nestlé") 4,94 Πραλίνα φουντουκιού ("Nutella") 2,3 Μαρμελάδα Bonne Maman 370 γρ. 2,62 Μέλι "Αττική" 455 γρ. 6,76 Γάλα εβαπορέ "Νουνού" 0,92 Νερό εμφιαλωμένο ("Κορπή") 1,5 λ. 0,49 Αναψυκτικά ("Coca Cola") 1,5 λ. 1,44 Ηλιέλαιο το λίτρο ("Μινέρβα") 2,51 Ελαιόλαδο το λίτρο έξτρα παρθένο 4,47 Ντοματοπολτός ("Pummaro") 410 γρ. 1,18 Κασέρι (Ερεσού) το κιλό 9,53 Λαδοτύρι (Θυμέλη) το κιλό 10,55 Γραβιέρα (Μυτιλήνης) το κιλό 9,99 Φέτα (Μυτιλήνης) το κιλό 6,6 Αυγά Χατζέλλη η εξάδα 0,89 Γιαούρτι στραγγιστό ("Τοτάλ ΦΑΓΕ") το κιλό 2,48 Ελιές Μυτιλήνης το κιλό 4,08 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις "Μύλοι Αγίου Γεωργίου" το κιλό 1,31 Ζάχαρη (ιδιωτική ετικέτα) το κιλό 0,78 Μακαρόνια Νο10 500 γρ. "Misco" 0,88 Γάλα φρέσκο αγελάδος το λίτρο ("Δέλτα") 0,97 Κριθαράκι μέτριο 500 γρ. "Misco" 1,01 Αλάτι 400 γρ. "Κάλλας" 1,08

Ποσοστό 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 -3,41 0,00 0,00 0,00

Είδος Φασόλια Φακές 5 Ρεβύθια Ρύζι γλα Ελληνικό Νες Καφ Πραλίνα Μαρμελά Μέλι "Ατ Γάλα εβα Νερό εμφ Αναψυκτ Ηλιέλαιο Ελαιόλαδ Ντοματοπ Κασέρι ( Λαδοτύρ Γραβιέρα Φέτα (Μ Αυγά Χατ Γιαούρτι Ελιές Χα Ζάχαρη ( Μακαρόν Γάλα φρέ Κριθαρά Αλάτι 40


11

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΝΥΜΦΕΣ

EKΔHΛΩΣEΩN CATERING YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛEMBOYPΓEIO

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Πέμπτη έως Σάββατο Τηλ. 22510 45100 Κιν. 6932-520999

Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

5x5 EURO 2004 Γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Βαρειά Μυτιλήνης τηλ. 22510 46884 & 6977987994

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) Τηλ. 6932392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ

AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ

Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 1616 & 6942625198

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI

Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA

Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ PROTAGONISTI

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

Η/Υ

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ

ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

EΠIΓPAΦEΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


12

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140

Περγαμηνού Άννα

Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Aμπατζής Πολύδωρος

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Σάκης Ευστράτιος

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Κ Α Ι

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518

Α Λ Λ Α AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA

BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

Κιστάνη Σοφία

Χατζηδημητρίου Αντώνης

ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270

Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


13

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010 Ζ ητε ίτα ι για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ε νοικ ι άζετ αι στην Παναγιούδα δυάρι με αυτονομία και A/C, στον α΄ όροφο, με θέα το λιμανάκι της Παναγιούδας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ε ν ο ι κ ι ά ζ ετ α ι μικρό δυάρι (38τ.μ.) σε διώροφη οικοδομή στο β΄ όροφο. Χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια, ηλιακό, boiler, βεράντα 25τ.μ. και υπέροχη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 24963 & 6973-647763.

Εν οι κιά ζεται κ αι νο ύργ ια π έτρ ιν η μ ον οκ ατο ικί α 70 τ. μ., με αυλ ή, σ τον Π ολ ιχν ίτο. Χ τισ τός φο ύρ νο ς σ τ ην α υ λ ή, ε ν ι α ί ος χ ώ ρο ς σ αλ ό ν ι -τ ρ απ ε ζ αρ ί α , υ π ε ρυ ψ ω μ έ ν ο σ α λ όν ι , ε ν ε ρ γ ε ι α κ ό τ ζ ά κ ι , 1 Υ / Δ , μ εγά λο μπ άν ιο, σύγ χρ ον η κ ουζί ν α. Τιμή 3 50 ευρώ. Π λη ρ. τη λ. 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 -4 7 2 2 6 2 , ww w.r e al ho use s. gr

Εν οι κιά ζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40τ.μ., στο ισόγειο, πλησίον γηπέδου. Κουζίνα με καθιστικό, 1 υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, μπάνιο με πλυντήριο ρούχων, βεράντα στην αυλή. Κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Ε ν οι κ ι ά ζ ε τ αι κ α ι ν ο ύ ρ γ ι α ε π ι π λ ω μ έ ν η ή μ η γ κ α ρσ ον ι έ ρ α, 3 2 τ . μ . , χ α μ ηλ ά σ τ ην Ε πά ν ω Σ κ ά λ α , με η μι- ξεχ ωρι στή κο υζίν α μ ε πά σ ο, α υ τ όν ομ η θέ ρ μ αν ση , μ πα λ κ όν ι , τιμ ή 27 0 ευρ ώ, ελεύθ ερ η απ ό 22 Μα ρ τίου. Π λη ρ. τηλ . 22 51 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 - 4 7 2 2 6 2 , w w w. r ea lh ou se s.g r

Ενοικιά ζεται μεζονέτα 72τ.μ. με θέα και με μ ικρή αυλή, 150 μέτρα από τη θάλασσ α, 20χλμ. α πό τη Μυτιλήνη . Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μ παλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομ η θ έ ρ μ α ν σ η , κ ατ α σ κ ε υ ή τ ο υ 2005. Τιμή 380 €. Πλη ρ. τηλ. 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 -4 7 2 2 6 2 , www.r ealhouses.gr

Εν ο ικ ιά ζετα ι τριάρι 80τ.μ., α΄ ορόφου, στην Καλλιθέα. Μεγάλο χωλ, σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνας, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση. Τιμή 340 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 150τ.μ. σε διπλοκατοικία στην Καλλιθέα (απέναντι από τα σχολεία), με 3 Υ/Δ, σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 24974 & 6974-016419.

Ενοικιά ζεται δυάρι 56τ.μ., ισογείου διπλοκατοικίας, με αυλή, στη Σουράδα. Κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, άνετο υπνοδωμάτιο, μεγάλο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη (18τ.μ). Αυτόνομη θέρμανση, ιδιωτική αυλή, ανεξάρτητη είσοδος, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Εν ο ικ ιά ζ ε τ α ι

μονοκατοικία

Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

Εν ο ικι άζετα ι επιπλωμένη γκαρσονιέρα 25τ.μ., ε΄ όροφος, στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Εν οι κιά ζεται καινούργιο πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 50τ.μ., α΄ όροφος, πλησίον σχολής Παπαρίσβα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε ν ο ι κ ι ά ζ ετ α ι διαμέρισμα 120τ.μ., γ΄ όροφος, στην περιοχή Μαύρα Σίδερα, στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Εν οι κιά ζεται στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης ολοκαίνουργια γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947202221. Ε ν ο ι κ ι ά ζ ετ α ι γκαρσονιέρα στο Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Εν οι κιά ζεται τριάρι 75τ.μ., στην περιοχή του Μεσαίου Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με τζάκι και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζονται στα Πάμφιλα α) 2 διαμερίσματα 45τ.μ., πλήρως επιπλωμένα και με A/C και β) μονοκατοικία με αυλή. Πληρ. τηλ. 6937-293664, 6937-777743, 22510 31422 & 22510 31177. Ενοικιά ζεται μεγάλο δυάρι ισόγειο, στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 23314, 6945-183755.

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

Εν οι κιά ζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β΄ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται άνετο, ολοκαίνουργιο οροφοδιαμέρισμα δυάρι, πλήρως επιπλωμένο, α΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, στην περιοχή του Χάλικα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-687211.

Ενοικιά ζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη χωρίς κοινόχρηστα, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 22510 25149 & 6947933337.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων

Εν οι κιά ζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 24τ.μ., με αυλή, στην περιοχή Λαζαρέτο (κοντά στο κέντρο). Τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο ρούχων, κλιματιστικό, ψυγείο, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

120τ.μ., με μεγάλη αυλή 3 στρεμ., πλησίον Λάμπου Μύλων (στο 14ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής). Σαλόνι με τζάκι, μεγάλη τραπεζαρία, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, εσωτερική και εξωτερική αποθήκη. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, γεώτρηση, αγροτικό και οικιακό ρεύμα, χτιστός φούρνος στην αυλή με οπωροφόρα δέντρα, 40 ελιές, κλήμα κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιά ζεται στην Καλλιθέα δυάρι 50τ.μ., νεόδμητο, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιά ζεται δυάρι 60τ.μ. στην περιοχή πριν το Γαϊδαρανήφορο, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και με δική του θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενο ικιάζεται μεζονέτα 115τ.μ., στην περιοχή Γαϊδαρανήφορος, με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση και δικό του λέβητα, 3 υπνοδωμάτια, απεριόριστη θέα και 55τ.μ. γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο σε μονοκατοικία με αυλή, στο κέντρο της πόλης με ανεξάρτητη θέρμανσ η- κα λο ριφέρ, χ ωρ ίς κο ιν όχ ρη στα. Πληρ. τηλ. 6973-264357, 22510 29478.

Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα με τζάκι, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας και επιπλωμένο. Πληρ. τηλ. 6947949150. Εν οικ ιάζετα ι στην περιοχή της Καλλιθέας γκαρσονιέρα, νεόδμητη, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση στο ισόγειο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Εν οικ ιάζετα ι στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας μεγάλο δυάρι, 60τ.μ., ισόγειο με κήπο, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι 55τ.μ., α΄ ορόφου, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή του Νοσοκομείου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί μικρό δυάρι, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Εν ο ικι άζε ται δυάρι καινούργιο, στον Αγ. Νικόλαο, διαμπερές, ήσυχο, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση air condition, μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947-337488. Ενοικιάζεται στο Κουμκό 110τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, γκαράζ και θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ., ε΄ ορόφου, με κεντρική θέρμανση, στην περιοχή του Γηπέδου. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας πεντάρι β΄ ορόφου, 120τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, αποθήκη. τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας 75τ.μ. νεόδμητο α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και 2 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζοντα ι διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22156 και 6944533866, 6972-844003. Ενοικιάζεται τεσσάρι ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, ολοκαίνουργιο, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με ή χωρίς γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6945346984, 22510 61408. Ενοικιάζεται τριάρι 90τ.μ., κατάλληλο για επαγγελματική στέγη,

στο κεντρικό της Χρυσομαλλούσας, με πρόσοψη στο δρόμο. Πληρ. ηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 60τ.μ. σε ά ριστη κατάσταση, στο 10ο όρο φο τριώρο φης οικοδομής, με κεντρική θέρμ ανση, στο κέντρο τη ς πόλης. Πληρ. τηλ. 6 9 7 4 -6 4 0 4 2 2 .

Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα (υπερυψωμένο ισόγειο) στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα πρώτου ορόφου στα Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στη Νεάπολη, ημι-επιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ 22510 40420, 6946-950523.

Ενοικιάζεται ανακαινισμένη γκαρσονιέρ α 30τ.μ., χαμηλά στο Κιόσκι, κοντά στο λιμάνι, μ ε ξεχωριστή ανα κα ινισμένη μικρή κουζίνα, μικρό μπάνιο, 1 δωμάτιο, ανακαινι σ μέ νο π άτω μ α. Πλ η ρ. τηλ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 -4 7 2 2 6 2 , www.re alhouse s.gr

Ενοικιάζεται γωνιακό διαμέρισμα δ΄ ορόφου, 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με θέα, στη Ε. Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου) Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Εν ο ικ ιά ζετα ι τριάρι 77τ.μ., β΄ ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με μεγάλη κουζίνα με πάσο - ενιαίος χώρος με σαλόνι -, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, A/C, σε ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο σ ύγχρονο οροφοδιαμέρισμα, επ ιπ λωμένο ή μη, τριάριμ 1 30τ.μ.μ στο δρόμο Λουτρών - Αγ. Ερμογένη. Ιδιωτικ ό ς χ ώ ρο ς σ τ άθ μ ε υ σ η ς σ ε 4στρέμ. γης, α υτόνομη θέρμ ανση , μεγ άλ η σ αλ ον οτρ α πεζα ρία , πολυτελής κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ μεγάλο μπάνιο, WC, εξωτερική αποθήκη, μεγάλη β εράντα με πέτρινες επενδύσεις και θέα, δ ιπ λά τζα μι ά . Π λη ρ. τη λ. 2 25 1 0 41 1 96 , 6 97 4 -4 7 22 6 2, w ww. realhou ses.gr

Εν ο ικ ι ά ζε τα ι 3αρι 90 τ.μ. στην Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα με πολλά ντουλάπια, 2 υ/δ, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενο ικ ιά ζε τα ι διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενο ικ ιά ζε τα ι διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι),

Ενοικιάζεται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Εν ο ι κι ά ζετα ι διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Ενοικιάζεται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενο ικ ιά ζετα ι πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Ενο ικ ιά ζετα ι δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενο ικ ιά ζετα ι αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλ είτα ι ανακαινισμένο διαμέρισμα 75τ.μ., ε΄ ορόφου επί της Βοστάνη. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλ είτα ι καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6941-584574

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

REALHOUSES

Πωλ είτα ι καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

Πωλ είτα ι προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

Πωλ είτα ι καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α΄ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλ είτα ι καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Π ω λ ε ί τ α ι κ α ι ν ο ύ ρ γ ι α , πρ ον ο μι ο ύ χ α , πο λ υ τ ε λ ής δ ι ώ ρ οφ η μο ν οκ ατ οι κ ί α 1 2 0 τ . μ . , με θέ α κ α ι μι κ ρή αυ λ ή 5 0 τ . μ . , π ε ρ ι ο χ ή Α γ ί ου Ε υ δό κι μο υ, Επ ά νω Σκ άλ α. Πλ ηρ. τ ηλ . 2 2 5 1 0 4 4 2 4 5 & 2 2 5 1 0 42 52 8, w ww.in te r -l esv os.gr

REALPRO

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ Πωλ είτα ι παραθαλάσσια γκαρσονιέρα 35τ.μ., β΄ ορόφου, με θέα, στην παραλία Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Π ωλ ε ί τα ι καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλ είτα ι διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι.

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


14 Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πω λεί τα ι καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α΄ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πω λεί τα ι διαμέρισμα 75τ.μ., α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Στη Μυτι λ ήνη, περι οχή Αγ. Ε υδόκ ιμ ου πωλε ίτ αι γκαρσονιέρα 34τ.μ., με ημιυπαίθριο και θέα προς το λιμάνι της Επάνω Σκάλας - Καλαμάρη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στη Β ίγλα Β αρε ιάς δ ίπλα στο ξενοδοχεί ο « Ηλιοτρό πιο» πωλ εί ται γκαρσονιέρα 35τ.μ., δίχωρη, στον α΄ όροφο, σε τιμή ευκαιρίας, μαζί με αποθήκη 35τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Π ω λ ε ί τα ι παλιά μονοκατοικία 50τ.μ., με αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Κτίζει 3 ορόφους (120τ.μ.), 23 μέτρα αυλή, κατάλληλη και για εκμετάλλευση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Στη Σ κά λα Ν . Κυδ ων ιών ( Μπα λ τζίκι ) πω λο ύντα ι ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747.

Πωλείται μεζονέτα 72τ.μ. με θέα και με μικρή αυλή, 150 μέτρα από τ η θάλ ασσ α, 2 0 χ λ μ. από τ η Μυτιλήνη. Ενιαίο ς χώρος σαλονοτραπεζα ρία , 2 μπαλκόνια, διαμπερής , μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χ ώ ρ ο ς στ ά θ μ ε υ σ η ς, α υ τ ό ν ο μ η θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τι μ ή 1 00 .0 0 0 €. Π λη ρ. τη λ. 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 -4 7 2 2 6 2 , www.r ealhouses.gr

Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβαδού 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελής υλικά, έχει πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμο. Τιμή 265.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνης, εμβαδού 134τ.μ., με κήπο 1στρέμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνος, αυλή), με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση, άμεσα κατοικήσιμο. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβαδού 100τ.μ. κύριοι χώροι και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι, έχει πανοραμική θέα. Τιμή 225.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία στον κεντρικό δρόμο επί της Ζωοδόχου Πηγής, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στο Πυργί, νεόδμητη, 120τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και απεριόριστη θέα, σε οικόπεδο 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 35τ.μ., νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι στις εργατικές πολυκατοικίες Χρυσομαλλούσας, 47τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-687211. Πωλείται μεζονέτα τριών Υ/Δ, με γκαράζ, βοηθητικούς χώρους, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Π ω λ ε ί τ αι π έ τ ρι ν η μο ν ο κ ατ ο ι κ ί α 154τ.μ., με θέα, στην Αγ. Μαρίνα. Πλη ρ. τη λ. 6943-907155.

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα σε διπλοκατοικία, στην περιοχή Καλλιθέας, 120τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190τ.μ. και 22τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας, 120τ.μ., με υπόγειο 70τ.μ. και δικό της λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι υπόγειο, 67τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100τ.μ., με οικόπεδο 150τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πω λε ίτα ι στην περιοχή Κιόσκι δυάρι 37τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία 3 Υ/Δ, στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

6στρέμ. κτήμα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, αμπέλι, πηγάδι και γεώτρηση με πόσιμο νερό. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται τριάρι 75τ.μ., σ την περιοχή Χρυσομα λλούσα ς, κουζίνα από ξύλο iro ko με π άσο, 2 άνετα Υ/Δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μ πά ν ιο, α υτό νο μ η θέ ρμ α νσ η , ηλιακός, air condition. Πληρ. τηλ. 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 -4 7 2 2 6 2 , www.re alhouse s.gr

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλ εί τα ι γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, β΄ ορόφου. Απέχει 150 μέτρα από το μετρό. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται μονοκατοικία δύο υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλούνται στην περιοχή της Λαγκάδας 2 γκαρσονιέρες από 43τ.μ., στον α΄ όροφο, πλήρως επιπλωμένες και με ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θέρμανση και Α/C. Μισθωμένες. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στη Βρίσα, 2χλμ. από τα Βατερά. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, β΄ ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείτα ι ανακαινισμένη μ ονοκατοικία 190 τ.μ., μ ε μεγάλη αυλή και κλειστό γκαρά ζ, στο κέντρ ο της Μυτιλήνης. Κάτω: κο υζίνα με πάσο, χωλ, άνετη σαλο νοτρα πεζαρία μ ε τζά κι, έξτρ α σαλό νι, WC. Πάνω: άνετο χωλ, 1 μεγάλο μ πάνιο 3 Υ/Δ, 2 μ παλκόνια, 3 κλιματ ι σ τ ι κ ά , αυ τ όν ο μη θέ ρμ α ν ση . Πληρ. τη λ. 22510 41196, 697 4472262, www.r ealhouses.gr

Πωλείται ένα κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5τ.μ. και υπόγειο 27,5τ.μ., στην περιοχή Πλάτανος, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, α΄ ορόφου, 117τ.μ. με δύο WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28 ετών. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα γ΄ ορόφου με θέα, στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη. 77τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα 138τ.μ. στην περιοχή Ακρωτήρι και 35τ.μ. γκαρσονιέρα και 22τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι 45τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105τ.μ., και υπόγειο 55τ.μ.. Αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλ είτα ι νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα 75τ.μ., α΄ ορόφου και 10τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές στην περιοχή Πλάτανος, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στον Επάνω Χάλικα, 140τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75τ.μ., σε διπλοκατοικία, α΄ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, κατάλληλο τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματική στέγη. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806.

Πω λε ίτα ι μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλ είται μεζονέτα τριών Υ/Δ, στην περιοχή της Θερμής, διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 240.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείτα ι τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείτα ι καινούργια γκαρσονιέρα 30τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Πωλείτα ι στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α΄ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείτα ι στην Άντισσα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., με μαγαζί 100τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ., με απέραντη θέα, διαμορφωμένο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείτα ι στην περιφέρεια «Κάμπος» Άντισσας μονοκατοικία 70τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό, σε οικόπεδο 400μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείτα ι στην Άντισσα μικρή ανακατασκευασμένη μονοκατοικία με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείτα ι στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείτα ι στην αγροτική περιοχή «Βουναράκι» (Αρχαία Άντισσα) Σκαλοχωρίου μονοκατοικία 85τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με

Πωλείται καινούργια γ κα ρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπ εζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο - βιβλιοθή κη, αυτό νομη θέρμανση, σε τριπλοκατο ικία. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τη λ. 22 510 41 1 96 , 6 97 4 -4 7 22 6 2, w ww. realhou ses.gr

Πωλείται τριάρι 8 9τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α ΄ όροφο 2ώρ οφης π ολυκατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μ παλκόνια, αποθήκη εσ ωτερ ική και εξωτερική, ά νετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέρμανση, καινούργια παρ άθυρ α με σ ήτες και ανάκληση. Πληρ. τ η λ. 2 25 1 0 41 1 96 , 69 7 4472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυά ρι 48τ.μ., στην π εριοχή Συνοικισ μού. Σαλό νι, ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο μ ε μεγάλη ντουλά πα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέτρ α Καρύστο υ και παραδοσι ακ ή βρύ ση, υ πέ ροχ η θέ α, 2 A/C, άνετο πά ρκινγ κ, ξύλινη πέ ργ κ ολ α , πα ράθυ ρα μ ε δι πλ ά τζάμια με ανάκληση και σήτες από PVC, καθώς κα ι πόρτα από PVC μ ε εξωτερική σ ήτα. Τιμή 65.000 ευρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τ η λ. 2 25 1 0 41 1 96 , 69 7 4472262, www.re alhouse s.gr

Πωλείτα ι στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 67τ.μ., σε διπλοκατοικία. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο παρκινγκ. Ήσυχη περιοχή, πρόσφατα ανακαινισμένο. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείτα ι μ ονοκ ατο ικία 200τ.μ., σε ο ικόπεδο 1σ τρέμ., σ τη ν π ερ ιοχή Γέρ ας Λέσβο υ, 100τ.μ. β οηθ ητικο ί χ ώροι, 100τ.μ. υπόγειο, μεγ άλ η αυ λ ή. Κ άτ ω : W / C , 2 δω μ άτια , ξεχωριστή κο υζίνα, β ερ άντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάν ιο π ου επικοινωνεί με το Υ/Δ. Πλη ρ. τ η λ . 22 5 1 0 4 1 1 96 , 6 9 7 44722 62, www.re alhou se s.gr

Πωλείτα ι συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πω λ ο ύν τα ι διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πω λ είτ αι προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλ είται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προ νομιούχο οροφο διαμέρ ισμ α 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμ ανση, στη ν περιοχή γηπέδου, Κα λλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter -lesvo s.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π λ ήρ ω ς ε πι π λ ω μ έ ν ο δυά ρι, 4 7τ.μ., σ την περιοχή Χρυσομαλ λ ού σας. Ε ν ι αί ος χ ώ ρος , σ αλονοτραπεζαρία, ξεχωρ ιστό Υ/Δ, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέρμα νση, A/C (18), ηλ. συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο), χ ωρ ίς κ ο ι ν ό χρ η σ τ α , πα ρ ά θ υ ρα με σήτες. Τιμή 55.00 0 ευρώ. Πληρ. τ ηλ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.rea lh ouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικό-σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Πωλείται καινούργια δ ιώροφη μ ονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι. Κά τω: σαλονοτραπεζαρία με τζά κι, κουζίνα, απο θήκη, αυ τ ό ν ο μη θ έ ρ μα ν σ η. Π ά ν ω : 3 άνετα ΥΔ με μ παλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύλινη σκεπή και μεγά λη τζαμαρ ία με θ έα . Π λ ηρ. τη λ. 2 25 10 41 1 96 , 6 97 4 -4 7 22 6 2, w ww. realhouses.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρο ν ομ ι ού χ ο γ ω ν ι ακ ό 3αρι 78 τ.μ. δεύτερου ορόφου στη Κα λλιθέα. Άνετο σ αλόνι, χολ, ξεχωρισ τός χώρος κουζίνα, δυο μεγά λα υπν οδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνο μη θέρμα νση, ηλιακός θ ερμο σίφωνας , 1 θέση πά ρκινγκ στην πιλοτή της π ολυ κ α τ ο ι κ ί α ς . Π ο λύ κ α λή τ ι μ ή . Πληρ. τηλ. 225 10 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πω λε ίτα ι καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λ εί τα ι ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Π ω λ εί τα ι μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτα ι γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Π ω λ ε ί τ α ι διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτα ι μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Π ω λ ε ί τ α ι αν α κ α ι ν ι σμ έ ν η μ ο ν ο κ ατοι κί α 2 00 τ.μ . , σ το κ έν τρ ο της Μ υ τ ι λ ή ν η ς. Α πο τ ε λ ε ί τ α ι α πό 7 δι α με ρί σ μα τ α , π λ ή ρω ς ε π ι π λ ω μέ να , μ ε Α /C κ α ι η λ εκ τρ ικ ές σ υσκε υ έ ς. Μη ναίο ει σ ό δ η μ α 2. 30 0 ευρ ώ. Ε πε νδ υτι κή ευ κα ιρί α . Πλ ηρ. τη λ . 22 5 10 41 1 96 , 69 7 4 - 47 2 26 2 , ww w. re a lh o u se s. gr

Πωλε ίτ αι ημ ιυ πόγ ε ιο δυ άρ ι 45 τ . μ . σ ε γω νι α κ ή π ο λ υ κ α τ ο ι κ ία , π ε ρ ι ο χ ή Χ ρ υ σ ο μ α λ λ ο ύ σ α . Ξ ε χ ω ρ ι σ τή κ ο υ ζ ί ν α , σ α λ ό ν ι , Υ/Δ , μι κρ ό χ ωλ , μ π άν ιο, φω τεινό. Τι μ ή ευκ α ιρ ία ς . Πλ η ρ. τη λ . 22 5 10 4 1 19 6 , 6 9 74 - 4 72 2 62 , ww w. re a lh o u se s. gr

Πω λε ίτα ι διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πω λε ίτα ι μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλ είτα ι μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ.

αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πω λ εί τα ι μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλούνται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται πρ ονο μιο ύχος κα το ικία , 140 τ.μ ., δύο επιπ έδων, στη Ν εά πολ η, με η λιακ ό, τζάκι , μεγ άλες β ε ρ ά ν τ ε ς , 2 0 0 τ . μ . α υ λή , σ τ ο ημι ισό γειο υπ άρ χει τρ ιάρ ι δια μέρ ισ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υ τ ο ν ο μ ί α , 100 μ. απ ό τη θάλ ασ σα. Π ληρ. τη λ. 2 251 0 44 24 5 κα ι 22 510 425 28, ww w.int er - lesvo s.gr

Πωλείται νεόδ μη τη , πα ρα θα λάσ σια μ εζο νέτα 12 5τ.μ., σ τη ν Πα ν α γ ιο ύ δ α , μ ε δ ι α μ ο ρ φ ω μ έ ν ο υ π ό γ ε ιο 7 0 τ . μ . κ α ι ο ι κ ό π ε δ ο 300 τ.μ ., μεγ άλη σ αλο νοτραπ εζα ρία μ ε τζά κι, πλ ήρω ς εντο ιχισ μένη κο υζίν α, WC, 3 Υ/Δ, μπά νιο και μ εγά λες β ερά ντες. Δεκ τές μόν ο σ οβα ρές προ τά σεις . ΛΕΩΝΗΣ. Πλ ηρ. τηλ . 225 10 23 781 & 6 932 - 3 159 19, www.le on isre ale st a te.co m

Π ω λ ε ί τ αι στ η Σκ ά λ α Ε ρε σ ού πέ τριν η ο ικία εν τό ς ο ικοπ έδο υ 1 στρ έμ. περ ίπο υ. ΚΤΗ ΜΑΤΟΜ ΕΣΙΤΕ ΙΕ Σ ΑΜ Π ΑΤ Ζ Η Σ Κ Υ ΡΙ ΑΚ Ο Σ . Πλ η ρ. τη λ . 2 25 1 0 4 7 4 5 6 & 6 9 7 7 -3 5 9 2 5 1 .

Πωλ είτα ι νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλ είτα ι ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλ είτα ι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλ είτα ι μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλ είτα ι διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλ είτα ι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


15

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Ζητείται για αγορά διαμέρισμα 90τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. RE/MAX Prestige Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται μεζονέτα 125τ.μ., υπό κατασκευή, στα σχέδια, στην Aγ. Μαρίνα Μυτιλήνης. Σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείτ αι διαμέρισμα 60τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται μεζονέτα στην Παναγιούδα 115τ.μ., σε τιμή ευκαιρίας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλείται μονοκατοικία 100τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. Π ω λ ε ί τα ι πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λο ύντα ι 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λο ύντα ι 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λο ύντα ι 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λεί τα ι νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλ ο ύ ντ α ι πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λεί τα ι παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λεί τα ι συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λεί τα ι οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λεί τα ι μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ωλ είτα ι μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ωλ είτα ι μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ωλ είτα ι μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται κατάστημα 78τ.μ., στη Μυτιλήνη. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ), κατάλληλο για κάθε επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε εθνική και δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται 20 στρέμ. έκταση παραθαλάσσια, με δική του παραλία, στην Κάγια Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Πωλείται 4 στρέμ. έκταση στη Π ωλ ού ντα ι υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλ είτα ι διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλ ού ντα ι διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλ είτα ι οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Π ωλ είτα ι μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λείτα ι οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λείτα ι μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Σκάλα Συκαμνιάς. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Ζητούνται για αγορά ή αντιπαροχή οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στη μαγευτική παραλία Βίγλας Παμφίλων, με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, 7χλμ. από τη Μυτιλήνη, παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 7.017τ.μ.. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413. Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε 22520 31711 142661.

&

καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

Πωλείται οικόπεδο 8.000τ.μ. στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζεται κατάστημα 200τ.μ. στην οδό Ερμού (στο κέντρο της αγοράς, σε προνομιακή θέση). RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Πωλείται στα Νησέλια Παμφίλων αγροτεμάχιο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στα σύνορα του οικισμού (υπό ένταξη στο σχέδιο), με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 150.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

Ενοικιάζεται γραφείο-κατάστημα στη Μυτιλήνη επί της οδού Ερμού. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973655735 & 6948-172413. Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραφείο μας. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413.

6974-

Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πω λείτα ι οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πω λε ίτα ι οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πω λ είτα ι ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661, www.lesvos-realestate.com Πω λείτα ι στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι δ ι α με ρ ί σ μ ατ α α πό 6 8 τ.μ. , 7 1 τ. μ., 86 τ.μ . κ αι 92 τ.μ ., όλ α με γ κ α ρ άζ κ αι απ οθ ή κ η, στ ι ς π ερ ιο χ έ ς Δ ά φν η ς κα ι Τα ύ ρ ο υ Α θ ήν ας , κ ο ν τ ά σ ε Η λ ε κ τ ρι κ ό κ α ι με τρ ό. Α φοί Ασ ημ άκ η Χα τζημ αν ω λ ά κ η . Π λ η ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 6 9 4 7 - 2 0 2 2 2 1 . ΚΑΤΑΣΚ ΕΥΑΣ ΤΙΚΗ Ε ΤΑΙΡΕΙΑ .

Πω λο ύντα ι 4 α ν εξά ρ τητες μ εζον έ τ ε ς , στ α Π άμ φ ι λ α, α πό 9 5 ε ώ ς 1 3 5 τ . μ . , ό λ ε ς με ι δ ι ό χ ρ ησ τ η αυ λ ή , απ ο θ ήκ η 5 0 τ . μ . , απ ε ρ ι όρ ι σ τ η θ έ α σ τ η θά λ ασ σ α . Α φ ο ί Α σ ημ ά κ η Χ α τζ η μ α ν ω λ ά κ η . Π λ η ρ. τ ηλ. 2251 0 4124 4, 6 947 202 221 . Κ ΑΤΑ Σ Κ Ε ΥΑ Σ Τ Ι Κ Η ΕΤΑΙΡΕ ΙΑ.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ ο υ ς Π ύ ρ γ ο υ ς Θ ε ρμ ής μ ε ζ ο ν έ τ ε ς κ α ι δ ι α μ ε ρ ί σ μ α τ α α πό 6 3 τ.μ . - 7 5 τ.μ . - 100 τ.μ ., ό λ α μ ε ι δ ι ό χ ρη σ τ η α υ λ ή , απ ο θ ήκ ε ς κ α ι θ έ α . Α φ ο ί Α σ ημ ά κ η Χ ατζη μα ν ωλ ά κη Π λ ηρ. τη λ. 2 25 1 0 4 1 2 4 4 , 6 9 4 7 - 2 0 2 2 2 1 . ΚΑΤΑΣ ΚΕΥΑ Σ ΤΙΚΗ Ε ΤΑΙΡ ΕΙΑ .

Πω λε ίτα ι οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτα ι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λο ύν τα ι 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτα ι σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πω λείτα ι πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 265.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πω λε ίτα ι προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λείτα ι μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715.

Πω λε ίτα ι προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πω λο ύντα ι διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ.

Πω λο ύν τα ι προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή

Πω λε ίτα ι προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πω λε ίτα ι διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πω λε ίτα ι διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτα ι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτα ι διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτα ι κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ίτα ι οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλ είτα ι οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλ είτα ι διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλ ο ύντα ι 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλ είτα ι καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πω λ είτα ι προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πω λ εί τα ι αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλ είτα ι αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη

Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Μισθωμένο κατάστημα 34τ.μ., με καλή απόδοση, πλησίον Εθνικού Θεάτρου. 190.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλ είτα ι ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλ είτα ι διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.

Π ω λ ού ν τ αι π ρο ν ο μι ού χ α ορ ο φ οδι αμ ε ρί σμ ατ α 7 0 τ . μ. , υ πό κ α τ ασκ ε υ ή, κ α τ ά λ λ η λ α κ α ι γ ι α ε π α γ γ ε λ μα τ ι κ ή στ έ γ η, π λ η σί ο ν Κ αβ έ τσο υ. Π λη ρ. τηλ . 2 25 10 4 42 45 κα ι 22 51 0 4 25 28 , ww w.i nt e rle svo s.g r

Π ω λ ε ί τ α ι π ρο ν ο μ ι ο ύ χ α δ ι ώ ρ οφ η μο ν ο κ α τ οι κ ί α 9 0 τ . μ . , α ν ακ α ι ν ι σμ έ ν η , μ ε α πε ρ ι ό ρι στ η θέ α, σ τ ην Αγ. Μα ρί να , σ ε ο ικ όπ εδο 1 80 τ.μ.. Π λη ρ. τη λ. 2 25 10 44 24 5 & 22510 42528, w w w. i n t e r le svo s.g r

Π ω λ ε ί τ α ι μο ν ο κ α τ οι κ ί α στ η ν Α γ ί α Μ α ρί ν α , 9 0 τ . μ. , με μ ε γ άλ η α υ λ ή κα ι π αν ορ α μι κή θέα . Α πο τελ είτα ι απ ό δύ ο υ πν οδ ω μ άτ ι α, σα λ ο ν οτρ απ εζαρ ία , κα λ ορ ιφέρ κα ι κλ ιμα τισ τικό. ΛΕΩ ΝΗ Σ. Πλη ρ. τηλ . 22510 23781 κα ι 693231 59 19 , www.le on isr e ale st at e.c om

Π ω λ ού ν τ αι π άν ω σ τ η θά λ α σ σα , σ τη ν Π α ν α γ ι ο ύ δ α , υπ ό κ α τ α σ κ ε υ ή ν π ο λ υ τ ε λε ί ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς , με με γ άλ η αυ λ ή, με λ έ τ η κ α ι ε π ί β λ ε ψ η α ρ χ ι τέ κ το ν α . Λ Ε Ω Ν Η Σ . Π λ η ρ. τη λ . 2 2 5 1 0 2 3 7 8 1 , 6 9 3 2 -3 1 5 9 1 9 , www.le on isr e ale st at e.c om

Πωλ είτα ι καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλ είτα ι καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 55 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλ ούν ται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλ είτα ι προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

της οδού Ερμού γραφειακός χώρος 39τ.μ., α΄ ορόφου. 165.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλείται στο κέντρο της Αθήνας: Στο πιο εμπορικό κομμάτι της οδό Ερμού γραφειακός χώρος 110τ.μ., β΄ ορόφου. 370.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948172413. Πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας: Μόλις 200μ. από το σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, 2 γραφεία 130τ.μ., α΄ ορόφου, μισθωμένα σε επώνυμη εφημερίδα, 360.000 ευρώ. RE/MAX Prestige. Πληρ. τηλ. 210 3232017, 6973-655735 & 6948-172413.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλ είτα ι π ρ ον ομ ιο ύχο κεν τρ ικό κα τά σ τημ α μ ε 80 τ.μ . ισ όγ ειο κα ι 8 0 τ. μ . ό ρ ο φο, σ τ η ν Ε ρ μ ο ύ. Πλ η ρ. τη λ . 2 25 1 0 4 4 2 4 5 & 22510 42528, w w w. i n t e r lesv o s.g r

Ενοι κι άζε ται στο 4ο χλμ. Καλλονής - Πέτρας κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 140τ.μ., με 50τ.μ. στεγασμένο χώρο, αποθήκη και ψυγείο-θάλαμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλ είτα ι βιοτεχνικό κατάστημα 215τ.μ., όπισθεν Νοσοκομείου, σε καλή τιμή. Κατάλληλο για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6973-335733. Π ω λ εί τ α ι κατάστημα ψητοπωλείο-ταβέρνα, στον Παπάδο της Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977972017. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806.

Πωλείται πλήρως α νακαινισ μένο γων ιακό κατάσ τημα (υγειονομικού ενδιαφέρ οντος) 125τ.μ., υπερυψωμ έν ο ισό γειο, σ τη ν περι οχή Χρυσ ομαλλούσας - Ναυτικός Ό μιλος, 11μ. π ρόσοψη, σε κεντρ ικό δρόμο, με μεγά λη τζαμαρία, τριφασικό ρεύμ α, 2 WC, μεγάλη αποθήκη, γυψ οσανίδες μ ε σποτά κια, υπ οδο χή για κλ ιμα τιστικό. Πλη ρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.r ealhouses.gr

Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πω λ ο ύν τα ι γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Π ω λ ε ί τ α ι αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.


16

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Π ωλ είτα ι κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

Εν ο ικ ιά ζο ντα ι 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι 70 & 40τ.μ., μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα Θουκυδίδη & Κανάρη. Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195, 6936834441.

Π ωλ ού ντα ι γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιά ζονται καταστήματα στο λιμάνι της Μήθυμνας. Πληρ. τηλ. 6945-894579, 6946-334935.

Π ω λ εί τ α ι ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ω λ εί τ α ι ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ωλ είτα ι ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ω λ ε ί τ α ι αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Π ω λ ο ύ ν τ α ι καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ωλ είτα ι ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λ ο ύν τα ι καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλο ύν ται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλο ύν ται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ε νο ι κ ιά ζε τα ι ισόγεια αποθήκηγκαράζ 80τ.μ., με ανεξάρτητη μεγάλη είσοδο και εύκολη πρόσβαση για φορτοεκφόρτωση, στην περιοχή γηπέδου (Ηλία Βενέζη). Πληρ. τηλ. 6945467400. Εν οι κιά ζεται γραφείο α΄ ορόφου, 35τ.μ. πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε ν ο ι κ ι ά ζ ετ α ι μονοκατοικία 120τ.μ. πλησίον κεντρικής αγοράς (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Εν ο ικι άζετα ι κεντρικό προνομιούχο κατάστημα 100τ.μ. επί της Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Εν οι κιά ζεται κεντρικό κατάστημα 120τ.μ. σε πάροδο Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Εν οι κιά ζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Εν οι κιά ζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 237τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Κατάλληλο για γραφεία φροντιστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Ενοικιά ζεται στο κέντρο της πόλης ένας χώρος 130τ.μ., στον δ΄ όροφο, κατάλληλο για ιατρείο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιά ζεται αποθήκη σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Εν ο ικ ιά ζετα ι βιοτεχνικό κτήριο 1.000τ.μ. με 2στρεμ. οικόπεδο, 4,5μ. ύψος, 2 διπλές γκαραζόπορτες, 5 λεπτά από Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Ενοικ ιά ζο ντα ι νεόδμητοι χώροι, κατάλληλοι για γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, μεσίτες κ.τ.λ.. Στην οδό Ερεσού 13 (πρώην κτήριο Σαλά). Πληρ. τηλ. 6944206723, 6977-073399. Ενοικιά ζεται κατάστημα στη Μυτιλήνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 21, 22τ.μ. ανά όροφο (διώροφο). Πληρ. τηλ. 6973-384691. Ενο ικιάζετα ι κατάστημα 42τ.μ., στη συμβολή Ερμού & Τυρταίου 1, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 210 6890660, 6973-401710, 6944335291. Ενο ικιάζετα ι κατάστημα 65τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πληροί προδιαγραφές υγειονομικού κανονισμού. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806.

Ενοικιά ζεται κατάστημ α 155τ.μ. στο 1ο χλμ . Μυτιλήνης - Κα λλονής (Παγα νή π ρώην «Αρ τό ζα»). Πληρ. τηλ. 697 3-013 287.

Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι γ ρ α φ ε ί ο 26 τ . μ . , στον α΄ ό ροφο, επ ί της κεντρ ική οδ ού Κα βέτσ ου, τιμή 2 00 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22 510 41196 , 6974 472 262, www.re alho uses.gr

Ενοικιά ζεται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944959278. Ενοικιά ζεται κατάστημα 211 τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Ενοικιά ζεται επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970-216246, 22510 44656. Ενοικιά ζεται κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969. Ενοικιά ζεται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Ενοικιά ζεται προ νομιο ύχ ο κατάστημα , κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ . πατάρι, σ τη Χρυσο μαλλ ούσα. Π λη ρ. τη λ . 2 2 5 10 4 42 4 5 & 225 10 42528 .

Ενοικιά ζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιά ζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιά ζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικ ιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.

Ενοικιά ζον ται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριο-καφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Ενοικιά ζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πω λείτα ι επιχείρηση με υπέροχη θέα στην προκυμαία Μυτιλήνης και σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6977-269923. Πωλείτα ι επιχείρηση ψητοπωλείου με σταθερή πελατεία και καλό πόστο, στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6980-152832. Πωλείτα ι επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πω λε ίτα ι επιχείρηση βίντεοκλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλ είται επιχείρηση-καφετέρια, πλήρως επιπλωμένη, στην Καλλονή σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6970-311187. Πωλείτα ι ταβέρνα-καφετέρια στο Κανόνι Θερμής, πάνω στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6972-548681. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Π ωλ εί τα ι επιχείρηση café-bar στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι. Πληρ. τηλ. 6989-847286. Πωλείτα ι επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Π ω λ ε ί τ α ι σ ύ γ χ ρο ν η δ ι ώ ρ ο φ η ε π ι χ ε ί ρη σ η 1 8 0 τ . μ. , υ γ ε ι ον ομ ι κ ού εν δι α φέρ ον το ς , σ το Μ. Για λό. Π λ ήρ ω ς ε ξ οπ λ ι σ μ έ ν η κ α ι πρ όσφ α τ α αν ακ αι ν ι σ μ έ ν η . Μ η ν α ί ο ε ι σό δ ημ α 5 .0 00 ευρώ. Μό ν ο σ οβ α ρ ές π ρ ο τ ά σ ε ι ς . Π λ η ρ. τ η λ . 22 51 0 41 19 6, 6 97 4- 47 22 62 , ww w.r ea lh o use s.g r

Πω λ είτα ι επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πω λείτα ι μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πω λείτα ι επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλ είτα ι παλιό ελαιοτριβείο, με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Απ ό τ ο ξ ε ν ο δ ο χ ε ί ο « Λα σ ί α » σ τ η Μυτ ιλ ήνη, λόγω γενικ ής ανακ αίνισης, πωλ ε ίται η επίπλωση των δωματίων (πλήρες σετ, κρεβάτι - στρώμα, κομοδίνα, τουαλέτα, TV), σε πολύ καλή κατάσταση, τιμές ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 61642, 6970-804931. Πωλ είτα ι βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλ είτα ι ρυμουλκούμενη καντίνα με πλήρη εξοπλισμό και άδεια λειτουργίας. Πληρ. τηλ. 6977972017. Πωλείται πάγκος-ψυγείο σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται εξοπλισμός για καφετέρια-μπαρ (δυο επαγγελματικά ηχεία, εξαερισμοί και κανάλια, φώτα πίστας, καναπέδες, καρέκλες με μπράτσα, μηχανή καπνού, ντουλάπια, ράφια αρτοποιίας). Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6939276505 και 22510 93314. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Καθίσματα εσωτερικού χώρου, ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

Πωλούνται ψ υγεία παστών ζα χαροπλα στική ς, κα ταψύξεις πα γωτού, καθώς και μηχανή ματα ερ γαστηρίο υ ζαχα ρο πλασ τικ ής λόγ ω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 22 510 28588, 6947- 073972.

Πωλείται φίλτρο καπνού τελευταίας τεχνολογίας για ψησταριές, εστιατόρια κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6942-627869.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλ είτα ι προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλε ίτ αι στην Αγ. Μαρίνα, πάνω σε δημοτικό δρόμο, οικόπεδο 3στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλ είτα ι παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, 1.320 τ.μ., ακριβώς πάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 46404 & 22513 53117 (ώρες γραφείου), κ. Κούρογλου Στέλιος. Πωλείται οικόπεδο στα Λουτρά, εντός οικισμού, 420τ.μ., όπου χτίζονται 380τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40015 & 22510 46279. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγ. Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδού 2στρεμ., με δυνατότητα οικοδομήσης 160τ.μ. οικίας, πάνω σε δρόμο, επίπεδο και με θέα. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Πω λείτα ι στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Οτζάς Μυτιλήνης, εμβαδού 5,5στρεμ., με δυνατότητα οικοδόμησης 200τ.μ., επίπεδο, με δρόμο, νερό, ρεύμα (100μ.). Τιμή 34.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Στη ν Ευ ρεια κή π ωλε ίται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι

χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καλλιθέας Μυτιλήνης, με δυνατότητα οικοδόμησης 225τ.μ. οικίας συν πυλωτή, σε καταπληκτικό σημείο, κοντά στα σχολεία. Τιμή 185.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045 - 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο 430τ.μ., εντός οικισμού, οικοδομήσιμο 350τ.μ., στην Καλλονή, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 22132, 6978-856427. Πωλείται οικόπεδο 6στρεμ., εντός σχεδίου, στη Θερμή, επίπεδο, περιφραγμένο, με νερό και ρεύμα και 1 κτίσμα 90τ.μ., με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr Πωλο ύνται οικόπεδα στην Αρίσβη Καλλονής, άρτια και οικοδομήσιμα, εντός οικισμού (δίδονται και για αντιπαροχή). Πληρ. τηλ. 22530 22652 (μόνο σοβαρές προτάσεις). Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. στα Πάμφιλα, εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974-142661, www.lesvosrealestate.com Πωλο ύνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Κουμκό οικόπεδο εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λιμάνι & το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στο Κουμκό εντός οικισμού, 700τ.μ., με θέα το λιμάνι και το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην Καλλονή, στη θέση Μαλτέδαινα, οικόπεδο περιφραγμένο, 6 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, στην περιοχή Φάρος, 13στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200τ.μ., με 12 μέτρα πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850τ.μ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη θέση Λακέρδας Μυτιλήνης 7 στρεμμάτων, χτίζει 260 τ.μ..Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-687211. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καμάρες 135τ.μ., με θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Πληρ. τηλ. 6982-687211. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας

όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα, στην άκρη του χωριού, με πολύ ελαφρά κλίση, θέα στη θάλασσα. Οικοδομεί 400τ.μ. συν υπόγεια. Κατάλληλο για ανέγερση δύο έως τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Π ω λ ε ί τ α ι α γ ρ οτ ε μ ά χ ι ο 4 στ ρ ε μ . άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιο χή μετα ξύ α εροδρ ομίου και Αγ. Μα ρίνας, θέση Χασ άν Αγά (πλη σίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τ ηλ . 2 1 0 6 7 1 9 5 3 2 , 6 9 7 2 2 2 8 7 2 1 , 6 9 4 5 -4 8 2 6 1 4 .

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919,www.leonisrealestate. com Πωλείται στην Άντισσα και σε πλεονεκτική θέση επίπεδο οικόπεδο 6στρεμ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 6 στρ. σ το Κα γιάνι. Υπέρο χη θέα σ το λιμά νι, 30μ. πρό σοψη σ το δρ όμο μ ε ρεύμα. Πλ ηρ. τηλ. 2 2510 4119 6, 6974- 47226 2, www.rea lhouses.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Π ω λ ού ν τ αι σ τ η Ν υ φ ί δ α Π ο λ ι χ ν ί το υ 3 οι κό πεδ α ά ρτια κ αι ο ικο δο μή σι μ α , 1 . 5 0 0 π ε ρί πο υ τ . μ . το κα θέν α, εντό ς ο ικι σμ ού, πά ν ω στο κύμ α. ΚΤ ΗΜ ΑΤΟ ΜΕΣ ΙΤΕΙΕΣ ΑΜ Π ΑΤ Ζ Η Σ Κ ΥΡ Ι Α ΚΟ Σ . Π λ η ρ. τη λ. 22 51 0 47 45 6 κα ι 6 97 735 92 51 .

Π ω λ ε ί τ α ι οι κ ό πε δ ο 1 4 0 τ . μ . , ε π ί τη ς κ εντρι κή ς οδ ο ύ σ τη Λουτρό πο λ η Θ ε ρμ ή ς, μ ε ά δε ι α ο ι κ ο δο μή ς πο υ χτί ζει 2 μ εζον έτες , 80 τ. μ. εκά σ τη. Πλ ηρ. τηλ . 2 25 10 23 78 1 & 6 93 2- 31 59 19 .

Πωλείται προ νομιο ύχ ο ο ικόπεδο 160τ.μ. σ το κέντρ ο τη ς Πανα γιούδας , χτίζει 205 τ.μ.. Τιμή δια πρ α γ μ α τ ε ύ σι μ η . Π λ η ρ. τη λ . 22510 44 245 & 22 510 4252 8, www.inte r-le svo s.gr

Πω λ ε ί τ α ι π α ρ α λ ια κ ό ο ικ ό π ε δ ο 8στρεμ. στο Μόλ υβ ο, σε ένα υπέρο χ ο κ ατα π ρά σι νο π ερ ιβ άλ λο ν, με καταπλη κτική θέα. Πρόσ οψη


17

ΠΕΜΠΤΗ 25 MΑΡΤΙΟΥ 2010

Super Προσφορά λόγω αναχώρησης! Πωλεί ται μονοκατοικία 57τ.μ. στην Επάνω Σκάλα, με καλό ενοίκιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα 45τ.μ. και 70τ.μ. στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται κτήριο αποτελούμενο από 3 γκαρσονιέρες και 1 δυάρι, στη Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 90τ.μ., στον Πλάτανο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947- 021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947 021559, www. lesvosestate.gr

Π ω λ είτ α ι οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στον Άγ. Γεώργιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ.

στ ην παρα λ ί α κ ατ ά μ ήκ ος 4 0 μ. , μια από της καλύτερες παρ αλίες του Μολ ύβ ου, κοντά σ ε ένα υπέρο χ ο ξ ε ν οδο χ ε ί ο κ α ι μι α κ αν τ ί ν α. Πλη ρ. τηλ. 2 2510 4119 6, 697 4472 262, www.re alhou se s.gr Υπεύθυνη: Μαρίν α Περ γαμ ηνού

Π ωλ εί τα ι οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Στην Ευρειακή πωλείτα ι οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κι όσ κ ι πω λε ίτα ι οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ωλ ε ίτα ι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύν ται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Π ωλ εί τα ι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείτα ι οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείτα ι οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείτα ι στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείτα ι οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Πωλείται μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 - 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλ εί τα ι στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559. Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr

Πωλείται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947 - 021559, www. lesvosestate.gr

Πωλ είται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 - 021559, www. lesvosestate.gr

Πωλ είται πέτρινη μονοκατοικία 154τ.μ. στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 56τ.μ., στη Σκάλα Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Κέ δ ρ ο Α λ υ φα ν τώ ν. Π ω λ εί τ α ι ελαιόκτημα 7.858τ.μ., εντός οικισμού, εκτός σχεδίου, 500μ. από Νέα Περιφερειακή Μυτιλήνης ,- Καλλονής περιφραγμένο, με 140 δέντρα, γεώτρηση, ρεύμα, σε αγροτική οδό, άσφαλτο. Πληρ. τηλ. 210 2696469-463, 210 2136712 (19:00-22:00), 6946-891934. Πωλείται κτήμα 2στρεμ., με καινούργιο εξοχικό σπίτι 30τ.μ., πλησίον Ιππείου. Το κτήμα είναι επίπεδο, περιφραγμένο, με γεώτρηση, 17 ελιές, πολλά οπωροφόρα δέντρα (αχλαδιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, κερασιές, βυσσινιές, καρυδιές, συκιές κ.τ.λ.). Βρίσκεται πάνω στον αγροτικό δρόμο, σε απόσταση 1χλμ. από εθνική οδό Μυτιλήνης - Πλωμαρίου, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πω λε ί τ α ι κτήμα παραλιακό 60στρεμ. στο Μανταμάδο, με δυνατότητα τμηματικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται ελαιόκτημα 2,5 στρεμ. πλησίον Ασώματου Δ. Ευεργέτουλα. Το κτήμα είναι καθαρισμένο, κλαδεμένο, με σέτια, έχει 87 δέντρα που βγάζουν πολύ καλό λάδι (0,6 - 1,0), 200 μ. από το δρόμο. Τιμή 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πω λε ί τ α ι κ τή μα π ε ρί π ου 100στρεμ., στην περιοχή Σκοπέλου Γέρας. Αποτελείται από 2 παράλληλα κτήματα με ιδιωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτίσματα μέσα με απεριόριστη θέα το Αιγαίο, με περίπου 2.500 ελιές, 250μ. από τον κεντρικό δρόμο. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 411 96, 6 974 -4 722 62, w ww. realhouses.gr

Πωλούνται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr Πωλείται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείτα ι στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μο διών. ΛΕΩΝΗΣ . Πλη ρ. τη λ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973-044717, 6978856427.

Πωλείτα ι Ho nd a Custo m LA 250cc μηχανή, μοντέλο 1998, σε εξαιρετική κατάσταση, με καινούργια λάστιχα, 43.000 χλμ.. Τιμή 900 ευρώ. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-775073, κ. Δημήτρης.

Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944-608211. Πωλείται AUDI A6, του 2004, με 52.000 χλμ. και φουλ έξτρα, σε άριστη κατάσταση. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6937204896 και 22510 26036. Πωλείται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530.

Πωλ είται λόγω αναχώρησης πομονοκατοικία λυτελέστατη 140τ.μ. στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλ είται παραθαλάσσιο οικόπεδο 15στρεμ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλ ούνται 3 οροφοδιαμερίσματα σε αυτόνομο κτήριο, 65τ.μ. το καθένα, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλ ούνται οικόπεδα στη Λάρσο σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ Χρειάζεστε μετρητά; Έχουμε τη λύση. Άμεση εξυπηρέτηση 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.. Πληρ. τηλ. 6985890727, κ. Δήμος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλ ού νται καθαρόαιμα Κόλεϋ, με χρώμα μαύρο-άσπρο και μελί-άσπρο. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-480898.

Πωλούνται έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές ελαφρώς μεταχειρισμένα, όπως ψυγείο Sharp 300 ευρώ, κουζίνα με κεραμική εστία Pitsos τιμή 350, διθέσιος καναπές τιμή 150, μεγάλο έπιπλο τηλεόρασης 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944308701.

Πωλούνται διάφορα έπιπλα, όπως σιφονιέρα, σύνθετο, κρεβατοκάμαρα κομπλέ, όλα σε άριστη κατάσταση, τραπέζι με καρέκλες, ηλεκτρική κουζίνα Bosch, σε πολύ λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6980739748. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσαέξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939276505 5.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Στην Αθ ήν α. Πληρ. Τηλ 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.


18

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠTH: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Ερμού 57α Τηλ. 22510 28515

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Καβέτσου 42 & Ξενοφώντος Τηλ. 22510 25095 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Π ΕΜΠ Τ Η: 25 . 3 .2 0 1 0 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

17.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

01.00 ΠΡΟΣ

ΚΑΡΛΟΒΑΣΣΙ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Α Γ Ο Ρ Α Ζητούνται υπάλληλοι γραφείου, για reception, καμαριέρες, μάγειρας ή μαγείρισσα, από ξενοδοχείο στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43111, 46990. Εμπειρία 30 χρόνων στο χώρο του οικιακού προσωπικού, άριστα επιλεγμένο προσωπικό με συστάσεις για φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, baby sitters, καθαρίστριες, καμαριέρες, λαντζιέρες. Επίσης, εργάτες για αγροτικές-κτηνοτροφικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 210 3821550, 210 3821420, 6936890590, φαξ: 210 3821720, email: loukiatsiota@yahoo.gr

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητού νται κοπέλες για να εργαστούν στην έκθεση της Καλλονής από 5 έως 10 Μαΐου για το Studio Idea. Πληρ. τηλ. 22510 44289, κ. Αργυρώ και κ. Μαρίνα. Ζητε ίται λαντζιέρισσα για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Πληρ. τηλ. 6972-815114.

Η Coca-Cola 3E ζητά merchandiser για το νησί της Μυτιλήνης. Ευχάριστο περιβάλλον. Πληρ. τηλ. 6974-448947, κ. Παναγιώτης,

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας με κτηνιατρικά είδη, για προώθηση των προϊόντων της στη Λέσβο. Πληρ. τηλ. 2310 334444 (ώρες γραφείων).

Από κατάστημα στην Καλλονή ζητείται πωλητής/πωλήτρια. Πληρ. τηλ. 22530 29022. Από ξενοδοχείο στη Σκάλα Καλλονής ζητούνται για εργασία σερβιτόροι άνδρες ή γυναίκες με γνώσεις αγγλικών. Πληρ. τηλ. 6972955464. Εταιρεία φύλαξης security ζητά προσωπικό ασφαλείας για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 210 2757907, 210 2757477.

Από το ξενοδοχείο «Αιολίς» στη Μ ή θ υμ ν α Λ έ σ β ο υ ζ η τ ο ύ ν τ α ι υπάλληλοι reception, καμαριέρες, σερβιτόροι, υπάλληλοι κουζίνας (μάγειρας - βοηθός) για τη θερινή σαιζόν2010. Πληρ. τηλ. 6946-064614.

Από εταιρεία κατασκευής ξύλινων προκατασκευών, ζητείται για εργασία ηλεκτρολόγος και υδραυλικός. Πληρ. τηλ. 22510 46890, από τις 6-8 μ.μ.. Υπεύθυνος κ. Χρήστος.

Ζητ ού νται σερβιτόροι για το εστιατόριο «Το Τσουκάλι». Σχετική εμπειρία θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Πληρ. τηλ. 22510 48660 και 6976-953553.

Ζητε ίται πωλητής-πωλήτρια με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Αποστολή βιογραφικών: casaidea@ otenet.gr

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Η ASPIS Real Estate - Κτηματομεσιτικές Συναλλαγές ζητά συνεργάτες ως συμβούλους ακίνητης περιουσίας για το νέο κατάστημα στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών: με κωδικό θέσης ΣΑΠ στο e-mail : mi ti lini @ as pisrealestate.gr και στο φαξ 22510 46946. Πλ ηρ. τηλ. 22510 2222 0, 210 6106560.

Ζητείται πωλητής/-τρια για είδη κομμωτικής και εξοπλισμό κομμωτηρίων. Πληρ. τηλ. 6993361867, 222510 43034, κ. Μιχάλης. Γνωστό ξενοδοχείο της Πέτρας ζητά προσωπικό, με την ειδικότητα του μάγειρα, του σερβιτόρου και της reception. Πληρ. τηλ. 6974-725031.

Εται ρε ία Εμπορίας Γεωργι κών Εφοδίων στην Καλλονή ζητά τεχνολόγο Φυτικής Παραγωγής ή γεωπόνο για μόνιμη απασχόληση. Πληρ. τηλ . 22530 23800 & 6944-818938.

Ζητείται πωλητής/-τρια για κατάστημα επίπλων στη Μυτιλήνη, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488. Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελ-

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Π. ΕΛΕ_2010_0864 Μυτιλήνη, 23 Μαρτίου 2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ∆ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΙ∆ΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ο Ειδικός Λογαριασµός Έρευνας (ΕΛΕ) του Πανεπιστηµίου Αιγαίου επιθυµεί να καταρτίσει πίνακα µε δικηγόρους, κατά προτίµηση µέλη

του ∆ικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παράσχουν νοµικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του και πιο συγκεκριµένα στους ακόλουθους τοµείς: 1. ∆ικαστική εκπροσώπηση του ΕΛΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό 2. ∆ηµόσιοι διαγωνισµοί και συµβάσεις (στο πλαίσιο των έργων που υλοποιούνται από τον ΕΛΕ): κατάρτιση και έλεγχος πάσης φύσεως προκηρύξεων, ενστάσεις, σύνταξη και έλεγχος συµβάσεων κ.λπ. 3. Συµβάσεις: συµβάσεις µε Ευρωπαϊκή Ένωση, προγραµµατικές συµβάσεις µε ΟΤΑ, συµβάσεις µε εξωτερικούς χρηµατοδότες, συµβάσεις µε τρίτους ιδιώτες κ.λπ. 4. Εργατικά ζητήµατα, ασφαλιστικά θέµατα, και φορολογικά ζητήµατα 5. Παροχή γνωµοδοτήσεων σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων του

Τα επιθυµητά προσόντα είναι τα ακόλουθα: 1. Τουλάχιστον 4 (τέσσερα) έτη αποδεδειγµένης δικηγορίας. Προηγούµενη εµπειρία σε έναν ή περισσότερους από τους προαναφερθέντες τοµείς 2. Άριστη χρήση της Αγγλικής (ικανότητα συντάξεως κειµένων και προφορικής επικοινωνίας) 3. Ικανότητα χειρισµού υποθέσεων κάτω από αυστηρές προθεσµίες ολοκληρώσεως και µε ικανότητα αποτελεσµατικής επικοινωνίας µε µεγάλο αριθµό ατόµων (επιστηµονικοί υπεύθυνοι έργων και προγραµµάτων, µέλη οµάδων που υλοποιούν ερευνητικά έργα και προγράµµατα, προσωπικό Πανεπιστηµίου Αιγαίου, εξωτερικοί χρηµατοδότες, ∆ιαχειριστικές Αρχές, κ.λπ.) 4. Άριστη χρήση Η/Υ και εφαρµογών Οι ενδιαφερόµενοι δικηγόροι που επιθυµούν να συµµετά-

Ζητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187. Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων-παιδιών, καθώς και την καθαριότητα. Πληρ. τηλ. 22510 43471, 6934-310879. Κοπέλα 35 ετών ζητά εργασία μόνο για απογευματινές ώρες, στην περιοχή της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 41770 & 6947-021559. Επαγγελματίας οδηγός ζητά εργασία. Πληρ. τηλ. 6932-763801. Κοπέλα 37 ετών ζητά εργασία για κουζίνα σε εστιατόριο-ταβέρνα, με εμπειρία και προϋπηρεσία ως βοηθός μάγειρα. Πληρ. τηλ. 6980673887, 22510 71718.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κ υρί α ζ ητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262. Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349. Έμπειρη κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη μικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6978-840723. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλ αμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη

ΕΥΚΟΛΟ

σχουν στη διαδικασία µπορούν να παραλάβουν την αναλυτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Γραµµατεία του ΕΛΕ (Λόφος Πανεπιστηµίου, 81100 Μυτιλήνη) κα. Κοντού Αλεξάνδρα (τηλ. 2251036700, φαξ 22510 36709, e-mail: alkon@aegean.gr) έως την 31η Μαρτίου 2010. Ως ηµεροµηνία λήξης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η Τετάρτη 14 Απριλίου 2010. Μυτιλήνη, 23 Μαρτίου 2010 Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου Αντιπρύτανις Καθ. Χρυσή Βιτσιλάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Κ.ΑΠ.Η. ∆ΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Αρ. ∆ιακήρυξης 104

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

SUDOKU ΜΕΤΡΙΟ

Ο Πρόεδρος του ∆.Σ. του Κ.ΑΠ.Η. του ∆ήµου Μυτιλήνης προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισµό µε σφραγισµένες προσφορές για την εργασία. «Για τις Εκδροµές Εκτός Νησιού για τις ανάγκες του Κ.ΑΠ.Η. του ∆ήµου Μυτιλήνης για το έτος 2010». Ο προϋπολογισµός είναι 17.000,00 ευρώ, η ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αι-

Κ Τ Ε Ο

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ N I K H T PA Π E ZA A LP HA BA NK

Ζητούνται κοπέλες για κουζίνα, με εμπειρία, από το εστιατόριο «Martano». Πληρ. τηλ. 22510 24700.

φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Παραδίδονται μαθήματα Πληροφορικής για την απόκτηση πτυχίων Core/Expert, καθώς και εξειδικευμένων προγραμμάτων. Πληρ. τηλ. 6973-055407. Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας - Μαθηματικών σε παιδιά δημοτικού & γυμνασίου. Πληρ. τηλ. 6973-055407. Αγγλίδα καθηγήτρια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λονδίνο και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα Proficiency - άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942-235380.

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

415/470156-97

ματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

τήσεων για τη χορήγηση αντίγραφου µελέτης είναι 19/4/2010 και ώρα 10:00, η ηµεροµηνία λήξης αποστολής των προσφορών είναι 23/4/2010 και ώρα 10:30, η ηµεροµηνία διεξαγωγής του διαγωνισµού και λήξης υποβολής των προσφορών είναι 23/4/2010 και ώρα από 10:00 έως 10:30 π.µ. στο γραφείο Νοµικών Προσώπων του ∆ήµου Μυτιλήνης, 1ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Ειδικοί περιορισµοί συµµετοχής υπάρχουν. Η εγγύηση συµµετοχής είναι 340,00 ευρώ. Η παράδοση των προσφορών θα γίνει στο γραφείο Νοµικών Προσώπων του ∆ήµου Μυτιλήνης, 1ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Η ∆απάνη δηµοσίευσης της διακήρυξης θα βαρύνει τον ανάδοχο. Γίνονται δεκτές προσφορές µε ευνοϊκότερους όρους πληρωµής. Η χρηµατοδότηση είναι από Τακτικά του Ν.Π.∆.∆. Κ.Α.Π.Η.. Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίδονται στα τηλ.: 2251027501 & 2251027777, fax: 2251027501, αρµόδια υπάλληλος: κα Ζούρου Ευστρατία στο Γραφείο Νοµικών Προσώπων, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Μυτιλήνη 18-3-2010 Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ του Ν.Π.∆.∆. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

Ευχαριστήριο

601-00-2002-008741

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ 5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A

ΛYΣΕΙΣ

9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και όλους τους φίλους που παρευρέθηκαν στην κηδεία της πολυαγαπημένης μας μητέρας Σοφίας Μολυβιάτη, που ετάφη τη Δευτέρα 15-03-2010 στο Μόλυβο. Τα παιδιά της Γιάννης & Θεόφιλος Μολυβιάτης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

19

Καλύτερη προσέγγιση με ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα

ύπερ μάρκετ Η γενική εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις δηλώσεις στελεχών μεγάλων αλυσίδων, ότι η αυξήσεις στους συντελεστές του Φ.Π.Α. δε θα επηρεάσουν τις τιμές τους, δεν αποδείχθηκε στην πράξη. Καθώς μόλις ένα από τα τρία μεγάλα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο κέντρο της Μυτιλήνης κράτησε σταθερές τις τιμές του, ό-

πως δείχνει και ο σχετικός πίνακας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα σούπερ μάρκετ που είναι ενταγμένα σε μεγάλους ομίλους λιανικού εμπορίου δουλεύουν με μεγάλα περιθώρια κέρδους και θα μπορούσαν με πολύ μεγάλη άνεση να απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α.. nman@emprosnet.gr

Εορταστικό πρόγραμμα στην αγορά της Μυτιλήνης ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Μυτιλήνη κατά τη Μεγάλη ΕΟ- Απόιβδομάδα έχουν ως εξής: τις 8:30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, Μεγάλη Δευτέρα έως μεγάλη Πέμπτη Από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 7:00 το απόγευμα τη Μεγάλη Παρασκευή. Από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, το Μεγάλο Σάββατο. Από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, την Τρίτη και την Τετάρτη του Πάσχα. Από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ την Πέμπτη του Πάσχα. Από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι την Παρασκευή και το Σάββατο του Πάσχα.

α 500 γρ. 500 γρ. 500 γρ. ασσέ 500 γρ. ός καφές "Λουμίδη" 200 γρ. φέ ("Nestlé") 100 γρ φουντουκιού ("Nutella") άδα "Bonne Maman" 370 γρ. ττική" 455 γρ απορέ "Νουνού" φιαλωμένο ("Αύρα") 1,5 λ. τικά ("Coca Cola") 1,5 λ. ο το λίτρο ("Μινέρβα") δο το λίτρο έξτρα παρθένο πολτός ("Pummaro") 410 γρ. (ιδιωτική ετικέτα) το κιλό ρι (Γαλακτοκομική Λέσβου Α.Ε.) το κιλό α (Μυτιλήνης) το κιλό Μυτιλήνης) το κιλό τζέλλη η εξάδα στραγγιστό ("Δέλτα") το κιλό ρούμπες το κιλό για όλες τις χρήσεις "Γιώτης" το κιλό (ιδιωτική ετικέτα) κιλό νια Νο10 500 γρ. "Μisco" έσκο Αγελάδος λίτρο (Δέλτα) άκι μέτριο 500 γρ. "Μisco" 00 γρ. "Κάλλας"

α 500 γρ. 500 γρ. 500 γρ. ασσέ 500 γρ. ός καφές "Λουμίδη" 200 γρ. φέ (Nestlé) 100 γρ φουντουκιού (Nutella) άδα Bonne Maman 370 γρ. ττική" 455 γρ. απορέ "Νουνού" φιαλομένο ("Αύρα") 1,5 λ. τικά ("Coca Cola") 1,5 λ. ο το λίτρο ("Μινέρβα") δο λίτρο έξτρα παρθένο πολτός ("Κύκνος") 410 γρ. (Ερεσού) το κιλό ρι (Θυμέλη) το κιλό α (Δωδώνη) το κιλό Μυτιλήνης) το κιλό τζέλλη η εξάδα στραγγιστό ("Τοτάλ ΦΑΓΕ") το κιλό αλκιδικής το κιλό (ιδιωτική ετικέτα) κιλό νια Νο 10 500 γρ. "Misco" έσκο αγελάδος λίτρο ("Δέλτα") άκι μέτριο 500 γρ. "Misco" 00 γρ. "Κάλλας"

Σούπερ μάρκετ 3 Τιμή 10/3 1,79 1,47 1,85 1,45 1,99 2,94 2,33 2,69 5,32 0,98 0,53 1,52 2,69 5,08 1,36 11,2 11,05 11,29 7,45 0,84 3,62 3,65 1,28 0,84 0,95 1,01 1,07 1,12

Τιμή 19/3 1,81 1,48 1,87 1,45 2,01 2,97 2,34 3,02 6,95 0,99 0,53 1,57 2,7 5,13 1,37 11,3 11,15 11,39 7,52 0,84 3,65 3,68 1,29 0,85 0,96 1,01 1,08 1,13

Διαφορά 0,02 0,01 0,02 0 0,02 0,03 0,01 0,33 1,63 0,01 0 0,05 0,01 0,05 0,01 0,1 0,1 0,1 0,07 0 0,03 0,03 0,01 0,01 0,01 0 0,01 0,01

Ποσοστό 1,12 0,68 1,08 0,00 1,01 1,02 0,43 12,27 30,64 1,02 0,00 3,29 0,37 0,98 0,74 0,89 0,90 0,89 0,94 0,00 0,83 0,82 0,78 1,19 1,05 0,00 0,93 0,89

Τιμή 17/3 1,64 1,43 2,32 1,3 1,43 2,77 2,27 2,56 7,02 0,96 0,48 1,47 2,61 5,01 1,56 9,61 10,65 11,53 6,67 0,9 2,57 4,09 0,83 0,91 1 1,05 1,05

Διαφορά 0,02 0,45 0,02 0,01 0,01 0,02 0,02 0 0,07 0,01 0 0 0,03 0,04 -0,02 0,08 0,1 0,11 0,07 0 0 0,04 0,01 0,01 0 0,01 0,02

Ποσοστό 1,23 45,92 0,87 0,78 0,70 0,73 0,89 0,00 1,01 1,05 0,00 0,00 1,16 0,80 -1,27 0,84 0,95 0,96 1,06 0,00 0,00 0,99 1,22 1,11 0,00 0,96 1,94

Σε νέα βάση η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού τoυ NIKOY MANABH υο εκατομμύρια τουρίστες υπάρχουν στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται να κάνουν καταδυτικό τουρισμό. Πρόκειται για μια ειδική μορφή τουρισμού που ο νομός μας θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να αυξήσει την τουριστική κίνηση και να διευρύνει την τουριστική περίοδο στα νησιά μας. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες που έχουν γίνει έχουν αποδώσει πολύ πενιχρά αποτελέσματα, αφού πρώτα έρχονται οι τουρίστες στη Λέσβο και μετά ενημερώνονται ότι μπορούν να κάνουν καταδύσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το αντίθετο, μπορούμε να πούμε πως ο καταδυτικός τουρισμός βρίσκεται στα πρώτα βήματά του, αν και σε νησιά όπως είναι η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος μετράει δύο δεκαετίες παρουσίας. Στην Ευρώπη δυο εκατομμύρια άνθρωποι και συνολικά 20 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο είναι δυνητικοί επισκέπτες για τα νησιά του νομού μας αν δώσουμε έμφαση στον καταδυτικό τουρισμό. Ο Γιώργος Φιλιός, ιδιοκτήτης της Καταδυτικής Σχολής Λέσβου, μας είπε σχετικά: «Πέρυσι πραγματοποιήσαμε μόλις 27 εκδρομές στην περιοχή του Μολύβου. Κι όλοι μας οι πελάτες έμαθαν ότι μπορούν να κάνουν καταδύσεις στη Λέσβο αφού έφθασαν στο νησί.» Ο κ. Φιλιός πιστεύει ότι ο τρόπος που προωθούνταν ο καταδυτικός τουρισμός στη Λέσβο ως τώρα δεν ήταν ο καλύτερο δυνατός, και για την ακρίβεια μας είπε ότι γινόταν με λανθασμένο τρόπο. Πιστεύει ότι μια νέα προσέγγιση του ζητήματος, που θα συνδυάζει τη λειτουργία του καταδυτικού κέντρου σε συνεργασία με ξενο-

Δ

δοχειακές μονάδες, τουριστικά γραφεία και άλλες δραστηριότητες, μπορεί να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική και σταδιακά να αυξήσει τον αριθμό των καταδυτών που έρχονται στη Λέσβο. Ο Γιώργος Τζανακάκης που ήρθε στη Λέσβο για την παρουσίαση του καταδυτικού τουριστικού οδηγού που έχει συνταχθεί από την Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρυχίου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας περιοχής του, υποστήριξε μιλώντας στο «Ε»: «Όταν απευθυνόμαστε σε αυτούς που κάνουν καταδύσεις πρέπει να τους λέμε τι ακριβώς θα έρθουν να δουν. Δεν αρκεί να τους λέμε ότι έχουμε ωραίες παραλίες. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και ειλικρινείς σε αυτά που τους λέμε.»

Τα πλεονεκτήματα Πιστεύει ότι η χώρα μας στον τομέα αυτό διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα όπως είναι: - Η υψηλή καταδυτική ασφάλεια και γενικότερα ένα ασφαλές περιβάλλον. - Πολύ φιλικές θερμοκρασίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα για τον άνθρωπο. - Πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον με υψηλή διαύγεια των νερών που συνήθως είναι πολύ ήρεμα. - Σε πολύ κοντινή απόσταση από την ακτή οι καταδύτες μπορούν να αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες με την παρέα ή την οικογένειά τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να αναπτύξουμε τον καταδυτικό τουρισμό στα νησιά μας είναι να ενημερώσουμε τους υποψήφιους πελάτες μας το πού και το πώς. Η προσπάθεια αυτή έχει τη στήριξη της νομαρχίας Λέσβου, όπως μας είπε η αντινομάρχης Μαρία Τσουβελεκάκη. nman@emprosnet.gr

Τα νησιά μας στο Βερολίνο και τη Μόσχα

Σούπερ μάρκετ 2 Τιμή 12/3 1,62 0,98 2,3 1,29 1,42 2,75 2,25 2,56 6,95 0,95 0,48 1,47 2,58 4,97 1,58 9,53 10,55 11,42 6,6 0,9 2,57 4,05 0,82 0,9 1 1,04 1,03

το πλαίσιο της τουριστικής προβολής του νομού για τους. Στα περίπτερα του νομού υπήρχαν διερμηνείς το 2010, η νομαρχία Λέσβου συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα σε εκθέσεις τουρισμού στο Βερο- με τη συνεργασία του ΕΟΤ, λίνο (10 - 14 Μαρτίου) και στη Μόσχα (17 - 20 Μαρτί- γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην επικοινωνία ου). Την πρώτη αποστολή της νομαρχίας συνόδευσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Παρασκευάς Φραντζέσκος και με τους επισκέπτες.Το υλιτη δεύτερη ο Σταύρος Πολίτης. κό που περίσσεψε και στις Η γερμανική αγορά είναι επισκέπτες ενημερώθηκαν δύο περιπτώσεις, δόθηκε από τις πιο σημαντικές για για τις δραστηριότητες προς χρήση στα γραφεία το νομό μας, γι’ αυτό συμ- που μπορούν να αναπτύ- του ΕΟΤ που λειτουργούν μετείχε για όγδοη φορά ξουν κατά την επίσκεψή στις δύο χώρες. στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου. Η συμμετοχή στην έκθεση της Μόσχας ήταν η δεύτερη συνεχόμενη και στόχο έχει την προσέλκυση Ρώσων τουριραγματοποιήθηκε την Κυριακή η ετήσια τακτική στικών πρακτόρων και το γενική συνέλευση των Τουριστικών Πρακτόρων τουριστικό κοινό της Ρωτης Λέσβου. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε ο δισίας. οικητικός και οικονομικός απολογισμός, ενώ έγινε Οι δύο αυτές εκθέσεις ήκαι συζήτηση για τη σαιζόν που ξεκινάει τις επόμεταν ανοιχτές στους επαγνες ημέρες. γελματίες και στο κοινό. Οι

Σ

Συνέλευση τουριστικών πρακτόρων

Π


20

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

«Ροδοπέταλα», στην Ερμού 166 και Ερμού 193

Για έναν ονειρεμένο γάμο και μία παραμυθένια βάπτιση ώρα οι μικρές πριγκήπισσες και οι μικροί πρίγκηπες της ζωής σας έχουν το δικό τους χώρο, ακριβώς απέναντι από τα αγαπημένα σας νυφικά «Ροδοπέταλα», μια και τα είδη βάφτισης του καταστήματος μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστό, νέο κατάστημα, στο 166 της Ερμού, αποκλειστικά γι’ αυτήν τη σημαντική και συνάμα χαριτωμένη στιγμή της ζωής σας και των μικρών σας αγγέλων. Από την άλλη τα νυφικά «Ροδοπέταλα» λειτουργούν ακόμα στον ίδιο χώρο, στο 193 της Ερμού, αλλά ανακαινισμένα και ανανεωμένα, για την πιο άνετη και ευχάριστη επιλογή και πρόβα νυφικού. Η ιδιοκτήτρια των δύο καταστημάτων, κ. Ρούλα Αριστειδοπούλου, είναι πάντα εκεί, ώστε με την πολύχρονη εμπειρία της να σας βοηθήσει στις επιλογές σας. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή της βάφτισης για το μικρό σας αγγελούδι. Θέλετε όλα να είναι όμορφα και παραμυθένια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και το τελικό αποτέλεσμα να μείνει αξέχαστο σε όλους τους καλεσμένους σας. Τα «Ροδοπέταλα» είναι παρόντα για να κάνουν την επιθυμία σας πραγματικότητα. Σε ένα χώρο πολύχρωμο, με παιχνιδιάρικη διάθεση, γεμάτο με χρωματιστά κουτιά, τούλινα λιλιπούτεια φορέματα, ανδροπρεπή αλλά μικροσκοπικά κοστουμάκια, κάθε μαμά και κάθε νονά θα συναντήσει ένα μικρό παράδεισο, απ’ όπου μπορεί να επιλέξει τα καλύτερα για να ντύσει το αγγελούδι της την ημέρα που εκείνο θα πρωταγωνιστεί πλατσουρίζοντας στην κολυμπήθρα. Γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις, φυσικά, μοιάζουν αρμονικές σε έναν τέτοιο χώρο, ωστόσο οι χρωματικές επιλογές που έχετε δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές, μια και η «παλέτα» που έχετε στη διάθεσή σας είναι πλούσια και ποικίλει ανάλογα με το ύφος που θέλετε εσείς να δώσετε στην παραμυθένια αυτή μέρα, της βάφτισης του παιδιού σας. Τα χαριτωμένα μπαουλάκια, οι παιχνιδιάρικες μπομπονιέρες που προσκαλούν τους φίλους και τους συγγενείς σας στη βάφτιση του παιδιού σας, θα φτιάξουν σίγουρα τη διάθεσή σας και θα βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε την ιδανική, παραμυ-

Τ

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

θένια σίγουρα, τελετή βάφτισης για το παιδί σας. Οι ιδιαίτερες, ξεχωριστές προτάσεις που θα συναντήσετε στο κατάστημα θα κάνουν το μικρό σας αγγελούδι να ξεχωρίσει. Απόλυτα ολοκληρωμένες ιδέες και, το σημαντικότερο, καθόλου συνηθισμένες, θα κάνουν πραγματικότητα την επιθυμία σας για μια βάφτιση μοναδική. Η ποικιλία που διαθέτει το κατάστημα μεγάλη, αλλά η 15ετής πείρα της κ. Ρούλας δεν αφήνει κανέναν πελάτη να δυσκολευτεί στην επιλογή του. Η αγάπη της για τη δουλειά της, το μεράκι με το οποίο επιλέγει τα καλύτερα, αλλά και η διάθεσή της να σας προτείνει ιδέες ή να κάνει πραγματικότητα τις ήδη υπάρχουσες, την κατατάσσουν στις καλύτερες του είδους, μια και ξέρει να προσφέρει στους πελάτες της ποιότητα σε συνδυασμό με επιλογές για όλα τα βαλάντια.

Ονειρεμένος γάμος Ο γάμος σας σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες κι ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας. Μήνες προετοιμασίας γι’ αυτήν τη μοναδική ημέρα, ώστε όλα να είναι όπως τα έχετε ονειρευτεί. Στα «Ροδοπέταλα», στο 193 της Ερμού, θα βρείτε όλα εκείνα τα στοιχεία και τις ιδέες που θα κάνουν αυτήν τη μέρα ακόμα πιο όμορφη και λαμπερή. Το εν λόγω κατάστημα, μάλιστα, ανακαινίστηκε, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό και άνετο για

τις υποψήφιες νύφες. Έτσι, κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι έχει το χώρο της, στον οποίο μπορεί να ζήσει το δικό της παραμύθι. Σε έναν πολύ όμορφο χώρο, θα βρείτε υπέροχα νυφικά φτιαγμένα από φίνες δαντέλες, μετάξι, οργάντζες, σατέν και αιθέρια τούλια. Νυφικά, πολύ θηλυκά, σε υπέροχες γραμμές, που θα ικανοποιήσουν και τις πιο απαιτητικές νύφες. Επιλέξτε το νυφικό των ονείρων σας, μέσα από μια ξεχωριστή συλλογή, που η κ. Ρούλα επιμελήθηκε με κριτήριο το μοναδικό της ένστικτο και την αίσθηση της κομψότητας, αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας της. Στα «Ροδοπέταλα» θα βρείτε νυφικά των οίκων Demetrios, Cosmobella Demetrios και Sposa Moda, των οποίων η κ. Ρούλα είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος. Η φινέτσα και η αρχοντιά είναι κύρια χαρακτηριστικά τους. Χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε και να τραβήξετε τα βλέμματα σαν άλλη Σταχτοπούτα την πιο λαμπερή μέρα της ζωής σας. Πολλές προτάσεις σε βραδινό ρούχο θα συναντήσετε στο ίδιο κατάστημα. Φορέματα σε αέρινες ή πιο στενές γραμμές, σε υφάσματα με άρωμα… πολυτέλειας, θα βρουν σίγουρα ανταπόκριση στο γούστο σας. Πέρα από τα νυφικά και τα φορέματα, όμως, στα «Ροδοπέταλα, όπως ήδη γνωρίζετε, μπορείτε να βρείτε όλο το «πακέτο» που αφορά στο γάμο. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι η πρόοδος και η εξέλιξη αυτού του καταστήματος δε σταματά ποτέ. Μία πρόσφατη καινοτομία που θα συναντήσει κανείς στα «Ροδοπέταλα» είναι οι μπομπονιέρες αρραβώνα και όχι μόνο. Μπομπονιέρες με ρομαντική διάθεση, που θα σημάνουν την έναρξη του παραμυθιού νωρίτερα, κουφέτα που προσφέρονται με τρόπο πρωτότυπο, βιβλία ευχών είναι μερικές από τις όμορφες καινοτομίες που θα συναντήσετε στα «Ροδοπέταλα». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 22753.

«SportsIN» για αθλητισμό με στυλ ΈστηνπανερονίέδποόουκΜαετηβάτδσροοτμηπάμόδαλαεαωσθςλτηη1τ8Μικ.υώΙτνδιλιεοήικδντηώήντκραάιινασοτυιοξγευκπεκκραριτνιαμσμέτίναήαΑ

ματος είναι η κ. Μαρία Κωσταρά, η οποία έχει επιμεληθεί και όλο το concept του μαγαζιού. Πρόκειται για ένα χώρο φρέσκο, του οποίου η διαρρύθμιση και τα χρώματα πραγματικά εντυπωσιάζουν, ενώ ταυτόχρονα κάνουν την περιήγηση του πελάτη ακόμα πιο ευχάριστη και άνετη. Στο «SportsIN», λοιπόν, όπως λέγεται το νέο κατάστημα, μπορεί κανείς να βρει αθλητικό και casual ένδυμα και υπόδημα. Επωνυμίες όπως Nike, Adidas, Puma, Asics, All Star, Quicksilver, Ripcurl, World και Brokers θα βρείτε στο μαγαζί, για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Πέρα από αθλητικό ένδυμα στο κατάστημα, θα βρείτε και τζιν παντελόνια, αλλά και αξεσουάρ, όπως καπέλα, τσάντες και κάλτσες, για αθλητικές, αλλά και casual εμφανίσεις. Στόχος της κ. Κωσταρά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο «Ε», είναι: «Θέλουμε σε αυτό το μαγαζί να βρει κανείς το χώρο του. Θέλουμε ο πελάτης να νιώθει άνετα και να κάνει τις αγορές του διασκέδαση.» Το ζεστό και φιλικό περιβάλλον που θα διακρίνει εύκολα κανείς στο «SportsIN», λοιπόν, είναι σημαντικός παράγοντας για να επιλέξει κανείς να κάνει τις αγορές του σε αυτό, από τη στιγμή που το όμορφο περιβάλλον συνδυάζεται με ποικιλία προϊόντων, άριστη ποιότητα και καλές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 21715.


ΠOΛITIΣMOΣ στο χώρο τέχνης «Αστρολάβος» στην Αθήνα Έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Ελευθεριάδη με τίτλο «Συναντήσεις και Αναμονές»

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 26 Μαρτίου

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Έως Σάββατο 27 Μαρτίου

στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης Έκθεση φωτογραφίας του Νικόλα Χρυσού, με εικόνες από το «Μουσικό Χωριό»

Παρασκευή 26 Μαρτίου στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Μεγάλη πασχαλινή συναυλία

Με κομμένη την ανάσα άφησαν το κοινό της Μυτιλήνης οι συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών της παράστασης «Το γάλα»

Μεγάλη επιτυχία για «Το Γάλα» με το θίασο της Άννας Βαγενά, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Παράσταση… «γροθιά στο στομάχι»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 28 Μαρτίου «Το νησί των Καταραμένων», του Μάρτιν Σκορτσέζε (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Έμιλι Μόρτιμερ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Γουίλιαμς, Μαξ Βον Σίντοφ, Τζάκι Ερλ Χέιλι Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη στις 19:00 και στις 22:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 22:00 «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων…», του Τιμ Μπάρτον (περιπέτεια φαντασίας) Πρωταγωνιστούν: Μία Βασικόβσκα, Τζόνι Ντεπ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Χάθαγουεϊ, Κρίσπιν Γκλόβερ Ώρες προβολής: Πέμπτη στις 18:30 και στις 21:30 (Αίθ. 2), Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 (Αίθ. 1) Από Παρασκευή 26 έως Μ. Τετάρτη 31 Μαρτίου «Η αγορά», του Αλεχάντρο Αμπεναμπάρ (ιστορική περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Βάις, Όσκαρ Άιζακ. Μαξ Μινγκέλα, Ρούμπερτ Έβανς Ώρες προβολής: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 (Αίθουσα 2), Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη στις 18:30 και στις 21:30 (Αίθ. 1) «Βρέχει κεφτέδες», του Κρις Μίλερ (κινούμενα σχέδια - μεταγλωττισμένο) Ώρες πρ οβολής: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη στις 19:00 (Αίθ. 2)

!

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης επισκέφτηκαν προχθές η Α΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔOY

ια όποιον παρακολούθησε την παράσταση «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, που την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από το θίασο της Άννας Βαγενά, είναι δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήματα που βίωσε. Η παράσταση, μια «γροθιά στο στομάχι» για τους εκατοντάδες θεατές της Μυτιλήνης που την παρακολούθησαν, επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές κριτικές που έχει αποσπάσει μέσα στα δύο και πλέον χρόνια που ήδη παίζεται σε όλη την Ελλάδα και ανταπόδωσε τη θερμή υποδοχή που της έγινε από το κοινό της πόλης μας, αφού και τις δύο βραδιές η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από νωρίς. Η παράσταση, μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, ήρθε στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο της περιοδείας του θιάσου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που γιορτάζεται το ερχόμενο Σάββατο 27 Μαρτίου, μέσω πρωτοβουλίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μυτιλήνης (ΔΗΚΕΜΥ). Η ιστορία της μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των δύο γιων της, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα, αποδόθηκε μέσα από τις εξαι-

Γ

ρετικές ερμηνείες της Άννας Βαγενά στο ρόλο της μάνας, του Στέφανου Κοσμίδη στο ρόλο του μεγαλύτερου αδελφού Αντώνη, της Ηλιάνας Αραβή στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Νατάσας και του Δημήτρη Πατσή στο ρόλο του μικρότερου γιου Λευτέρη, που με το συγκλονιστικό ρεαλισμό της ερμηνείας του στο ρόλο του εφήβου που πάσχει από σχιζοφρένεια, άφησε άφωνο το κοινό, που στο τέλος αποθέωσε με το χειροκρότημά του τους ηθοποιούς. Η ίδια η Άννα Βαγενά, καλωσορίζοντας πριν την έναρξη

της παράστασης το κοινό της Μυτιλήνης, το ευχαρίστησε για τη θερμή του ανταπόκριση, ενώ, τονίζοντας ότι κατά την ίδια «Το γάλα» είναι το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων ετών, μίλησε για τα δύο σημαντικά θέματα που αγγίζει η παράσταση - αυτά της ψυχικής ασθένειας και της μετανάστευσης -, καθώς και για τη μητρική αγάπη ως «ομπρέλα» που τα αγκαλιάζει όλα. Ευχαρίστησε, επιπλέον, τη ΔΗΚΕΜΥ για την πρόσκλησή της και μίλησε για την εικόνα που έχει από πολύ παλιά της επίσκεψη

Κυκλοφόρησε το β΄ μέρος του λευκώματος από το Σύλλογο «Άγιος Ραφαήλ» «Βασιλικά: Ματιές στο χθες»

ΈρηνΜσαεαπτνιρέέόοςσσφλτεαούταχκωθμεμεςατ-ημνΜεεέπρτιοίμτςέλλοΙΙε»ι«ακΒτυαοκσυλιολΕφιξκωόά--: ραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ραφαήλ» των Βασιλικών Λέσβου. Το λεύκωμα, το οποίο κυκλοφόρησε με τη χορηγία της Λεμονιάς και της Μαρίας Βερβέρη, αποτελεί τη συνέχεια αντίστοιχης έκδοσης που κυκλοφόρησε πέρυσι. Περιλαμβάνει μια σειρά από παλιές φωτογραφίες, που μεταφέρουν τους αναγνώστες σε χρόνους και μέρη του παρελθόντος και στιγμές που για πολλούς έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη τους. Πρόκειται για ένα λεύκωμα που αποτελεί «ματιές αναμνήσεων για τους παλιότερους και ματιές φαντασίας για τους νεώτερους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ραφαήλ» κατά την παρουσίαση του βιβλίου που πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεστίασης των Βασιλικιωτών.

στη Λέσβο, μαζί με το σύντροφό της Λουκιανό Κηλαηδόνη. Να σημειωθεί ότι και τις δύο μέρες το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ήταν ασφυκτικά γεμάτο, ενώ τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί πολύ πριν την προγραμματισμένη ώρα των παραστάσεων.

Μελλοντική συνεργασία «Επιλέξαμε, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου να φέρουμε “Το γάλα”, καθώς πρόκειται για μια πολύ καλή παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες, που έχει αποσπάσει εξάλλου δύο βραβεία κοινού. Την επιλέξαμε, ωστόσο, και λόγω του ότι πραγματεύεται ένα δύσκολο και επίκαιρο θέμα που αφορά και τη Λέσβο, αυτό της μετανάστευσης, και τολμάει να μιλήσει για την ψυχική νόσο παράλληλα με τη μητρική αγάπη. Είναι πολύ σημαντικό στην επαρχία να έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τόσο καλές παραστάσεις, κάτι που φάνηκε και από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού», είπε στο «Ε» η πρόεδρος της ΔΗΚΕΜΥ, Βάσω Χοχλάκα. Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας με την κ. Βαγενά, με τον ερχομό στη Μυτιλήνη της παράστασης «Αγγέλα Παπάζογλου», αφού, όπως σχολίασε η κ. Χοχλάκα, ο μονόλογος της Μικρασιάτισσας αγγίζει και τους κατοίκους της Λέσβου που έχουν ρίζες από τα απέναντι παράλια.


22

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Του Ευαγγελισμού στη Λέσβο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», που τιμάμε και γιορτάζουμε στις 25 Μάρτη, ζωγραφισμένος σε δυο ξυλόγλυπτα βημόθυρα, από άγνωστους καλλιτέχνες, ξυλογλύπτες και ζωγράφους, στολίζει το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα. Το πρώτο, με ύψος 143 και πλάτος 66 εκατοστά και τα δυο φύλλα, προέρχεται από τον παλιό ναό Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης, κι ανήκει στο 17ο αιώνα. Το δεύτερο, με ύφος 128 και πλάτος 63 εκατοστά και τα δυο φύλλα, προέρχεται από τον ιερό ναό Άγιοι Ανάργυροι Ακλειδιού, κι ανήκει στο 18ο αιώνα. Σε δυο αψιδώματα-καμά- μπροστά από γαλάζια περες ξυλόγλυπτα, από ένα ρίτεχνα ψηλά βυζαντινά στο κάθε φύλλο, στο πρώ- ορθογώνια κτίσματα με το βημόθυρο είναι ζωγρα- διακοσμημένα πορτοπαφισμένες ολόσωμες μορ- ράθυρα. φές με την Παναγία δεξιά Γραπτά και παράδοση και τον αρχάγγελο Γαβριήλ Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αριστερά, γερμένες λίγο η συγκλονίζει, συνταράζει μια προς την άλλη, σε (Α΄, 26-38, μετάφραση): πράσινο έδαφος-πάτημα «Στον έκτο μήνα στάλθηκε και σε χρυσό κάμπο-φό- ο άγγελος Γαβριήλ από ντο. Φορούν πράσινο χι- τον Θεό σε πόλη της Γαλιτώνα και κόκκινο ιμάτιο. Ο λαίας ονομαζόμενη Ναζαάγγελος με το δεξί χέρι υ- ρέτ, σε παρθένο αρραψωμένο σε χειρονομία, βωνιασμένη με άντρα ογια να πει κάποιο λόγο. νομαζόμενο Ιωσήφ, από Λείπουν βασικά στοιχεία τον οίκο Δαβίδ, και το όαπ’ αυτό το εικονίδιο, που νομα της παρθένου Μαφιλοτεχνήθηκε μάλλον α- ριάμ. κι αφού πέρασε ο πό λαϊκό ζωγράφο. άγγελος σ’ αυτή είπε· χαίΣτο δεύτερο βημόθυρο, ρε κεχαριτωμένη· ο Κύπιο ολοκληρωμένο, μέσα ριος μαζί σου· ευλογημέσε κυκλικές χρυσοσκαλι- νη (είσαι) συ ανάμεσα σμένες επιφάνειες, με με- στις γυναίκες. εκείνη είδε γάλα ανάγλυφα αγκάθια, και ταράχτηκε για το λόγο βελονοειδή φυλλώματα του, και σκεφτόταν ποιο γύρω στο περίγραμμα, δε- τάχα ήταν τούτο τ’ αγκάξιά η Παναγία όρθια ολό- λιασμα. και είπε ο άγγελος σωμη, γυρισμένη προς σ’ αυτή· μη φοβάσαι Ματον αρχάγγελο Γαβριήλ, με ριάμ· γιατί βρήκες χάρη αλίγο χαμηλωμένο το κε- πό τον Θεό. και να, θα φάλι. Ολόσωμος και γυ- συλλάβεις στη γαστέρα μνοπόδαρος ο Γαβριήλ, σε (μήτρα) και θα γεννήσεις κίνηση βηματισμού, έρχε- γιο, και θα τον ονομάσεις ται από τ’ αριστερά, με υ- Ιησού. αυτός θα είναι μέψωμένο το δεξί χέρι σε γας και ΓιοςΥψίστου θα οχειρονομία λόγου, καθώς νομαστεί, και θα δώσει σ’ μεταφέρει το χαρμόσυνο αυτόν Κύριος ο Θεός τον μήνυμα στην Παρθένο θρόνο Δαβίδ του πατέρα Μαρία, για τη σύλληψη του, και θα βασιλεύσει του Υιού του Θεού στο πάνω στο σπίτι του Ιακώβ πλαίσιο της θείας οικονο- στους αιώνες, και η βασιμίας, για τη σωτηρία του λεία του δεν θα έχει τέκόσμου. λος. Και είπε η Μαριάμ Η Παναγία φορά γαλάζιο στον άγγελο· πώς θα γίνει χιτώνα και κόκκινο ωμοαυτό, επειδή άντρα δεν φόρι-μαφόρι με πτυχώγνωρίζω; αποκρίθηκε ο σεις-πιέτες, και κεκρύφαάγγελος και της είπε· λο-κεφαλοπάνι. Με τ’ αριΠνεύμα Άγιο θα περάσει στερό χέρι βαστά ανοιχτό προς τα κάτω ειλητάρι-μα- σ’ εσένα, και δύναμη από κρόστενη λωρίδα περγα- τον ύψιστο θα σε προσταμηνή, με μικρογράμματα τέψει· γι’ αυτό, τούτο που δυσκολοδιάβαστα. Το δεξί θα γεννηθεί (από σένα) χέρι είναι σκεπασμένο με θα ονομαστεί άγιο, Υιός το μαφόρι, μόνο η παλάμη Θεού. και να Ελισάβετ η φαίνεται, και δέχεται το συγγενής σου κι αυτή συάγγελμα. Στέκεται μπρο- νέλαβε γιο στα γεράματά στά σε θρονί. Στο φωτο- της, κι αυτά είναι έκτος στέφανο της κατεβαίνει το μήνας στην ονομαζόμενη άγιο πνεύμα με τρεις φω- στείρα· γιατί κανένα πράγτεινές ακτίνες από μισο- μα δεν είναι αδύνατο από κύκλιο ουράνιο. Ο αρχάγ- το Θεό. και είπε η Μαγελος Γαβριήλ φορά λαδο- ριάμ· να η δούλη του Κυπράσινο χιτώνα και ροδό- ρίου· ας γίνει σ’ εμένα χρωμο μαφόρι. Φωτοστέ- σύμφωνα με το λόγο σου. φανο χρυσό στο κεφάλι κι αναχώρησε απ’ αυτή ο και πιτσιλωτές ανοιχτές άγγελος.» χρυσές φτερούγες στους Το θείο αυτό γεγονός είναι ώμους. Όλο το θρησκευτι- η βάση και στη θεομητοκό, τελετουργικό «δρώμε- ρική γιορτή του Ευαγγελινο» σε πράσινο έδαφος σμού, που ορίστηκε στις και σε χρυσό κάμπο, 25 Μάρτη σε συσχέτιση

«Ο

Βημόθυρο από Αγίους Ανργύρους Ακλειδιού - 18ος αιώνας Πάνω ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»

με τη γιορτή των Χριστουγέννων, δηλαδή εννιά μήνες ακριβώς πριν από τις 25 Δεκέμβρη. Η πρώτη μαρτυρία για τη γιορτή βρίσκεται στο «Πασχάλιο Χρονικό» (έργο ανώνυμου, με μεγάλη έκταση, που περιέχει σε χρονολογική σειρά τα ιστορικά γεγονότα από την κτίση του κόσμου ως το 629), αλλά θα πρέπει να είχε περάσει σε πολλές Εκκλησιές στον 3ο αιώνα. Από τον 7ο αιώνα και μετά καθιερώθηκε ο ενοτηκός γιορτασμός στις 25 Μάρτη. Το γεγονός και η περιγραφή του από τον ευαγγελιστή Λουκά έμπνευσαν τη χριστιανική τέχνη στην Ανατολή και Δύση στους μέσους και νεώτερους χρόνους. Ο Ευαγγελισμός πέρασε στο θεματολόγιο, στο εικονογραφικό πρόγραμμα στις εκκλησιές. Στη βυζαντινή παράδοση, σύμφωνα με την περιγραφή από τον Διονύσιο του εκ Φουρνά, ο Ευαγγελισμός ιστορείται: «Σπίτια και η Παναγία ισταμένη έμπροσθεν σκαμνίου, έχουσα ολίγον κλιτήν την κεφαλήν· και με το ένα χέρι βαστά μετάξι τυλιγμένον εις αδράχτι και την δεξιάν έχουσα απλωμένην εις τον άγγελον· και ο άρχων Γαβριήλ έμπροσθεν αυτής με την δεξιάν ευλογών αυτήν και με την αριστεράν βαστών κοντάρι· και επάνωθεν του σπιτίου ουρανός και εξ αυτού κα-

τερχόμενον το άγιον πνεύμα με ακτίνα εις την κεφαλήν της Παναγίας.»

Κι αλλού Στη Λέσβο, σ’ έξι χριστιανικά μνημεία είναι ιστορημένος, σε τοιχογραφίες, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στον κοιμητηριακό ναό, στη Μονή Λειμώνος, στο τεταρτοσφαίριο, αριστερά και δεξιά, έργο Μεθοδίου, γιου του αγίου Ιγνατίου, στα 1577. Στη ΜονήΤαξιαρχών Κάτω Τρίτους, στο μέτωπο, στην κόγχη, αριστερά και δεξιά. Από αριστερά ο αρχάγγελος Γαβριήλ προχωρά με ανοιχτό περπάτημα, και με τεντωμένο το δεξί χέρι, προς τη Θεοτόκο, που βρίσκεται δεξιά καθιστή. Γερμένο λίγο το κεφάλι της υψώνει χαλαρά το δεξί χέρι ως το στήθος. Ιστορήθηκε το 16ο αι., τελευταία τριακονταετία. Στον ιερό ναό Μεταμόρφωση Σωτήρος, στα Παπιανά Καλλονής, αριστερά από το τεταρτοσφαίριο ο αρχάγγελος Γαβριήλ μ’ ανοιχτό περπάτημα και τεντωμένο το δεξί χέρι προς την Παναγία, που στέκεται δεξιά. Από τη Θεοτόκο, που εικονιζόταν καθισμένη, σώζεται κομμάτι από το κεφάλι της και τμήμα από τα γόνατα. Στην αριστερή γωνία, στην παράσταση, πάνω από την Παναγία, φεύγουν τρεις φωτεινές ακτίνες, από το ου-

ράνιο μισοκύκλιο. Στο βάθος πίσω υπάρχουν τα συνηθισμένα βυζαντινά κτίσματα. Ιστορήθηκε στα 1600. Κτήτορας, ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Παΐσιος (1590 - 1603). Στο ξωκκλήσι Άγιος Γιάννης Πρόδρομος, στον Κόλπο Γέρας, αριστερά έξω από το ιερό, στον τοίχο, ο «Ευαγγελισμός Θεοτόκου» (διαστάσεις 1,10 Χ 1,23 μ.), με την υπογραφή κι αφιέρωση κάτω δεξιά στην τοιχογραφία: « Έργον Θεοφίλου Γ.Χ”Μιχαήλ 1928, Συνδρομι και Δαπάνη Ευστρατίου Γ. Ακαμάτη». Στο καθολικό, στη Μονή Κοίμηση Θεοτόκου, στο Δαμάντρι Πολιχνίτου, εικονίζεται ο Ευαγγελισμός πάνω από το τεταρτοσφαίριο στον ανατολικό τοίχο, αριστερά και δεξιά. Στην Παναγία και στον αρχάγγελο παραστέκονται από ένας προφήτης. Σώζεται μόνο ο προφήτης δίπλα στον αρχάγγελο. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ εικονίζεται αριστερά, με το δεξί χέρι σε λόγο και με το αριστερό να βαστά σκήπτρο-πολυτελές ραβδί ως έμβλημα εξουσίας, που μόλις ξεχωρίζεται. Η Παναγία κάθεται σε βαρύ ξύλινο σκαμνί και βαστά αδράχτι στ’ αριστερό της χέρι. Η έκφρασή της δείχνει απορία. Υπήρχαν και δυο προφήτες, ίσως ο Δαβίδ και ο Ησαΐας, που συνηθίζεται να βρίσκονται στην παράσταση. Ιστορήθηκε στο δεύτερο μισό, στο 16ο αι. κι επιζωγραφίστηκε από τον Χιώτη ζωγράφο Χωματά ή Χωματζά. Στον ιερό ναό Άγιος Νικόλας Τζίθρας, κοντά στην Άντισσα, στον Ευαγγελισμό, αριστερά εικονίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ, με το δεξί χέρι απλωμένο λοξά προς τα κάτω και σε χειρονομία λόγου. Φορά κόκκινο χιτώνα και γαλάζιο ιμάτι-φόρεμα, με πλούσιες κι αρμονικές πτυχώσεις. Αριστερά από τον αρχάγγελο στέκεται βασιλιάς προφήτης, ίσως ο Δαβίδ, που βαστά ειλητάρι. Από το κείμενο σώθηκε μόνο η λέξη «ΟΙΚΟΥ». Η φορεσιά του, όπως και του Σολομώντα, είναι με χρυσή ούγια. Η Παναγία κάθεται σε ξύλινο κάθισμα και παρά σε βάση-ποδαρικό. Έχει γυρισμένο αριστερά το κεφάλι. Στο αριστερό χέρι της βαστά αδράχτι και στο δεξί μαλλί. Φορά βαθυγάλαζο χιτώνα και κόκκινο μαφόρι. To νεανικό πρόσωπό της, γραμμένο μ’ απαλούς ρόδινους φωτισμούς και καφετιές φω-

τοσκιάσεις, έχει έκφραση απορίας κι εγκράτειας από τα υλικά. Δεξιά από την Παναγία στέκεται βασιλιάς προφήτης, ίσως ο Σολομών, που βαστούσε ανοιχτό ειλητάρι. Από το κείμενο διατηρήθηκε το μικρό κομμάτι: «(Η)Ν(ΕCΕ)Ν ΑΥΤΗΝ ΠΟΛ(Λ)ΑΙ EKTIC» («Πολλαί θυγατέρες εφέρθησαν αξίως, αλλά συ υπερέβης πάσας») (Παροιμίαι λα΄, 29). Στο βάθος, στην παράσταση, βυζαντινά κτίσματα. Ο Ευαγγελισμός δίπλα από τους αποστόλους, με τον αρχάγγελο αριστερά και την Παναγία δεξιά από το τεταρτοσφαίριο στο ιερό βήμα. Ιστορήθηκε στα 1544.

Κι εκκλησίες Στη Λέσβο λειτουργούνε τρεις Ευαγγελίστριες εκκλησιές, στο Ακλειδιού, στους Λάμπρου Μύλους, στο Παλιοχώρι, παρεκκλήσι στη Φίλια, κι εξωκκλήσια στην Άντισσα και στη Νάπη (δυο). Η ευαγγελική περιγραφή του Ευαγγελισμού από τον Λουκά έμπνευσε τη χριστιανική τέχνη. Παλαιοχριστιανικά η παράσταση παρουσιάζει δυο πρόσωπα, αριστερά τον αρχάγγελο Γαβριήλ και δεξιά την Παρθένο Mαρία. Ο αρχάγγελος βαστά σκήπτρο, που συμβολίζει τη θεία εντολή. Η Παρθένος φορά μαφόρι παντρεμένης. Εικονίζεται καθήμενη ή όρθια με κίνηση που εκφράζει ταπείνωση. Υπάρχουν παραστάσεις, όπου εικονίζεται και ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ-αρραβωνιαστικός (Αγία Σοφία Τραπεζούντας). Η παράσταση παρουσιάζει απόλυτη ανύψωση στο μυστήριο για τη θεία σάρκωση. Κατατάχτηκε στο Δωδεκάορτο, στις δεσποτικές γιορτές. Ο Ευαγγελισμός τοιχογραφείται σε τουρλαία εκκλησιά, ανατολικά, πάνω από δυο κολώνες, σε τράπεζα, έξω από την καμάρα, στα πλάγια, στις κολώνες και σε εικόνα, στο τέμπλο. «Βημόθυρο» είναι η μεσαία θύρα-πόρτα, στην Ω ραία Πύλη, στ’ άγιο Βήμα. Στον πληθυντικό «βημόθυρα» είναι τα δυο φύλλα στην Ωραία Πύλη. Όταν η Ωραία Πύλη σκεπαζόταν με πολύτιμο ύφασμα ή «βήλο», ονομαζόταν «βηλόθυρο». Η πρόσβαση στο ιερό Βήμα από τρεις θύρες, ονομάστηκαν «καγκελοθυρίδες, θύρετρα, βηλόθυρα, άγια θύρια, αμφίθυρα» κ.α.. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ


23

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

α βιβλία παίζει Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Marivaux Ο θρίαμβος του έρωτα

Άντον Τσέχοφ Πόσο αργεί να ξημερώσει...

Κωμωδία σε 3 πράξεις και σε πρόζα Θεατρικό Μετάφραση - Επίλογος: Ζωή Σαμαρά Εκδόσεις University Studio Press Θεσσαλονίκη 2010, σελ. 114

Διηγήματα Μετάφραση - Εισαγωγή: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα Αθήνα 2009, σελ. 238

ρόκειται για μια νέα μετάφραση της κωμωδίας του Marivaux «Ο θρίαμβος του έρωτα», που μεταφέρει πιστά το έργο του 1732 στη δική μας γλώσσα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη θεατρική και φιλοσοφική αξία του. Σε έναν απροσδιόριστο χρόνο της ελληνικής αρχαιότητας, η νεαρή βασίλισσα της Σπάρτης Λεωνιδία ξεκινά, με ανδρική αμφίεση, να κατακτήσει, όχι κάποιο γειτονικό βασίλειο, αλλά την καρδιά του νόμιμου διαδόχου του θρόνου. Μια πρώτη μας αντίδραση στη γενναιοδωρία της θα μπορούσε να ήταν: μα γυναίκα είναι, και μάλιστα πολύ νέα, δε νιώθει ικανή να κρατήσει τον τίτλο της. Να όμως που αυτό το 18χρονο κορίτσι, όχι μονάχα κινεί με μαεστρία τα νήματα μιας τριπλής ερωτικής εκστρατείας, για να εξουδετερώσει αναίμακτα τη συνωμοσία εναντίον της και να κερδίσει τον άνδρα που αγαπά, είναι επίσης μια μορφή αμιγώς αυτοκρατορική. Η παραίτηση της δεν είναι άρνηση να κυβερνήσει το βασίλειο που κληρονόμησε. Η Λεωνιδία είναι ένας νέος Ηράκλειτος, κάτοχος της υπέρτατης εξουσίας: έχει την ψυχική και πολιτική δύναμη να παραιτηθεί από την εξουσία. Προσφέρει το θρόνο σε αυτόν που τον δικαιούται, είναι γενναιόδωρη, γιατί είναι γενναία, με τη σύγχρονη αλλά και την αρχαία έννοια: δυνατή και ευγενής, generosa.

Π

Μπαλζάκ Το ελιξίριο της μακροζωίας Νουβέλα Μετάφραση: Έφη Κορομηλά Εκδόσεις Μελάνι Αθήνα 2009, σελ. 70

«[...] Ο Μπαρτολομέο Μπελβιντέρο, ο πατέρας του δον Ζουάν, ήταν ένας γέρος ενενήντα χρόνων, που είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ασχολούμενος με εμπορικές επιχειρήσεις. Είχε διασχίσει πολλές φορές τις μυστηριώδεις χώρες της Ανατολής και είχε αποκτήσει τεράστια πλούτη και γνώσεις ακόμη πιο πολύτιμες, έλεγε, απ’ το χρυσάφι και τα διαμάντια, στα οποία δεν έδινε πια καμμία σημασία. “Προτιμώ ένα δόντι από ένα ρουμπίνι, και την εξουσία από τη γνώση”, αναφωνούσε κάποιες φορές χαμογελώντας. Σ’ αυτό τον καλό πατέρα άρεσε ν’ ακούει τον δον Ζουάν να του διηγείται κάποια νεανική τρέλα του, κι έλεγε με σκωπτικό ύφος, προσφέροντάς του άφθονο χρυσάφι: “Αγαπημένο μου παιδί, να κάνεις μόνο τις κουταμάρες που σου δίνουν ευχαρίστηση.” Ήταν ο μοναδικός γέρος που χαιρόταν να βλέπει έναν νέο άντρα: παρακολουθώντας μια τόσο λαμπερή ζωή, η πατρική αγάπη ξεγελούσε τα δικά του γηρατειά. Όταν ο Μπελβιντέρο ήταν εξήντα χρόνων, είχε ερωτευτεί έναν άγγελο πραότητας και ομορφιάς. Ο δον Ζουάν ήταν ο μοναδικός καρπός εκείνου του όψιμου και σύντομου έρωτα. [...]» Σ’ αυτήν τη «μαύρη» νουβέλα, ο Μπαλζάκ, ο μεγάλος Γάλλος λογοτέχνης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, συνδυάζει δύο από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς θρύλους του δυτικο-ευρωπαϊκού φαντασιακού: το ελιξίριο της ζωής και το πρόσωπο του δον Ζουάν, του περιβόητου γυναικοκατακτητή. Ο συγγραφέας δίνει τη δική του εκδοχή, δημιουργώντας ένα έργο πρωτότυπο και διασκεδαστικό μέσα στη μακαβριότητά του.

Σκοτ Γουέστερφελντ Uglies Μυθιστόρημα Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2009, σελ. 464

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Βαρβαρέκος Γεώργιος του Δημητρίου και της Ευθυμίας, το γένος Πασλή, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στο Λισβόρι, και η Ζουπαντή Ευανθία του Θεμιστοκλή και της Μυρσίνης, το γένος Χρυσούλη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στο Λισβόρι, πρόκειται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο Μυτιλήνης.

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Ορφανός Ιωάννης του Παναγιώτη και της Μαρίας, το γένος Βαρουτέλλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στην Αγιάσο, και η Tomicevic Gordana του Mihajlo και της Jelica, το γένος Gudalovic, που γεννήθηκε στο Slanonski Brod της Κροατίας και κατοικεί στην Αγιάσο, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξίαρχων στο Καγιάνι, στις 11/4/2010, στις 19:00.

«Α

Τάλι ζει σε έναν κόσμο όπου τα 16α γενέθλια επιφέρουν την αισθητική τελειότητα. Όλοι οι 16χρονοι υποβάλλονται σε μία εγχείρηση η οποία εξαφανίζει όλες τις ατέλειες και σε μετατρέπει από άσχημο σε όμορφο. Παραμονές των γενεθλίων της περιμένει αυτό το σημαντικό γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή της. Το μόνο πρόβλημα της είναι η φίλη της, η Σέι, που δε θέλει να γίνει όμορφη, δε θέλει να υπακούσει στους νόμους του κράτους, και προγραμματίζει να ενωθεί με τους επαναστάτες στο δάσος, εκεί όπου πηγαίνουν όλοι οι άσχημοι για να γλυτώσουν την εγχείρηση. Η Τάλι δε θέλει να την ακολουθήσει και να θυσιάσει το όνειρό της. Όμως, λίγο πριν από την εγχείρηση, οι κρατικοί υπάλληλοι την ανακρίνουν και της προσφέρουν τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να φανταστεί. Να βρει τη Σέι, να ανακαλύψει πού κρύβονται οι επαναστάτες και να τους προδώσει... Έχει έρθει πια η ώρα να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της. Μια απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο της. ∆HMOΣIEYΣEIΣ Το μυθιστόρημα του Αμερικανού Σκοτ Γουέστερφελντ έχει αποσπάσει 22 βραβεία και διακρίσεις, αγαπήθηκε από ε- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ μεταφερθεί στον κινηματογράφο.\ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ

Η

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ -

Προαγγελία γάµου

πό τα δεκαπέντε διηγήματα της συλλογής ο αναγνώστης θα μπορούσε να έχει μία ιδέα για το πώς κυματίζει το ύφος στο αφηγηματικό έργο του Τσέχοφ· όσο γνωρίζω, το ζήτημα αυτό δεν έχει προσεχτεί όσο θα έπρεπε από τους μελετητές του, εκείνους κυρίως που ενδιαφέρονται για τις επιδράσεις που άσκησε το διήγημα του Τσέχοφ στη νεώτερη πεζογραφία», γράφει στην εισαγωγή ο μεταφραστής του Μήτσος Αλεξανδρόπουλος. Επιλέγοντας γι’ αυτήν τη συλλογή αυτά τα 15 από τη θάλασσα των διηγημάτων του Τσέχοφ, άγνωστα τα περισσότερα στην Ελλάδα, ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος θέλησε να ξεφύγει από τον κανόνα - το λίγο πολύ καθορισμένο κύκλο των αριστουργημάτων του μεγάλου Ρώσου πεζογράφου και δραματουργού. Θέλησε να αναδείξει «πώς κυματίζει το ύφος στο αφηγηματικό έργο του», πώς δεν «κοκκαλώνει» στις πρώτες επιτυχίες του. Πώς, τελικά, σχηματίζονται οι νεωτερισμοί που έφερε ο Τσέχοφ με τα μικρά και μεγαλύτερα διηγήματα του - «απουσία συγγραφέα, έλλειψη επίσης τέλους στις ιστορίες του, εξωτερικών αποτιμήσεων και διδακτισμού, οξυδέρκεια, συντομία και ευστοχία στην παρατήρηση χωρίς ίχνη συναισθηματισμών» - και οι οποίοι άσκησαν τόσο ισχυρή επίδραση στη νεώτερη πεζογραφία. Υπάρχει στις επιλογές του ένα ακόμα κριτήριο: «μαζί με το μεράκι για τη δουλειά του, τη χάρη της», διακρίνεται στον Τσέχοφ η ασίγαστη συναίσθηση πως, όπως είχε γράψει ο ίδιος σε μια φίλη του το Γενάρη του 1887, «δεν είναι ζαχαροπλάστης ο λογοτέχνης, δεν είναι για τον καλλωπισμό και τη διασκέδαση του κοινού, έχει τις δικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο με το χρέος του και τη συνείδησή του...». Ίσως γι’ αυτό ο αναγνώστης πιθανόν θα προσλάβει μερικά διηγήματα αυτής της συλλογής ως αποτύπωμα και της δικής του, σύγχρονης πραγματικότητας. Θα νιώσει τα μάτια του Τσέχοφ «πίσω από τα γυαλάκια του» να τον κοιτάνε με «έκφραση αναμφισβήτητα φιλική, όσο και συγκρατημένη, εξεταστική, μα δίχως άλλο καλοπροαίρετη, συμπονετική». Τα περισσότερα διηγήματα της συλλογής είναι άγνωστα στην Ελλάδα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Mε την υπ’ αριθµ. 570/2009 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης - Μεταβατική έδρα Λήµνου (Εκουσία ∆ικαιοδοσία), εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού του σωµατείου µε την επωνυµία «Σύλλογος Επαγγελµατιών Αλιέων “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”» που εδρεύει στο Μούδρο Λήµνου του Νοµού Λέσβου και σκοπούς τους αναφερόµενους στο καταστατικό του. Μύρινα 17 Μαρτίου 2010 Η Πληρεξουσία ∆ικηγόρος Σοφία Μ. Ελευθεράκη

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Π∆Ε & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη 4-03-2010 Αρ. Πρωτ.: 427

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουµε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ.1200/119/ΑΦ.6.1.5 .3γ/Φ.881/4-2-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ∆/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίµηση και αξιολόγηση του έργου: «Εγκατάσταση αποθήκευσης υ-

- ANAKOINΩΣEIΣ γρών καυσίµων ΛΕΣΒΟΣ Oil στη θέση “Λαυτσί” του ∆ήµου Λ. Θερµής στο Ν. Λέσβου. Φορέας εκτέλεσης έργου: ΛΕΣΒΟΣ Oil Πληροφορίες για το περιεχόµενο της απόφασης, µπορείτε να ζητάτε από την Νοµ/κή Επιτροπή της Νοµ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα της Νοµ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από την ΛΕΣΒΟΣ Oil. Ο Πρόεδρος της Νοµαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙ∆ΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την υπ’ αριθµ. 568/2009 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης Μεταβατική έδρα Λήµνου (Εκουσία ∆ικαιοδοσία), εγκρίθηκε το καταστατικό του σωµατείου µε την επωνυµία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ» που έχει έδρα την Μύρινα Λήµνου του Νοµού Λέσβου και σκοπούς τους αναφερόµενους στο καταστατικό του.

Με την υπ’ αριθµ.131/2010 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού του σωµατείου µε την επωνυµία «Όµιλος Φουσκωτών Σκαφών Λέσβου» που εδρεύει στην Μυτιλήνη, προκειµένου να καταστεί δυνατή η συµµετοχή του στην Ελληνική Οµοσπονδία Οµίλων Φουσκωτών Σκαφών.

Μύρινα 17 Μαρτίου 2010 Η Πληρεξουσία ∆ικηγόρος Σοφία Μ. Ελευθεράκη

Μυτιλήνη, 24.3.2010 Ο πληρεξούσιος ∆ικηγόρος ΑΝΤΩΝΗΣ Γ. ΠΡΙΜΟΣ


Φ A K E Λ O Σ

24

ΠANEΛΛA∆IKEΣ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΦYΣIKH A΄ΛYKEIOY Θ E T I K H K A I T E X N OΛO Γ I K H K AT E YΘY N Σ H

MAΘHMATIKA KATEYΘYNΣHΣ Eπιλεγµένα θέµατα για υποψήφιους Γ΄τάξης Eνιαίου Λυκείου

ή


25

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Internet Explorer 9 ια μικρή γεύση του επερχόμενου browser έδωσε χτες η Microsoft, φουντώνοντας για μια ακόμη φορά τον ανταγωνισμό. Η Microsoft αποκάλυψε την πρώιμη έκδοση του επερχόμενου Internet Explorer 9, η οποία απευθύνεται κυρίως σε web developers και ειδικούς. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft, η εταιρεία σκοπεύει να προσφέρει την πρώτη αναβάθμιση του browser στα μέσα Μαΐου, ενώ η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου. Απόντα από τον browser - στη συγκεκριμένη φάση - είναι σημαντικά εργαλεία πλοήγησης, όπως η μπάρα διευθύνσεων αλλά και χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το φίλτρο SmartScreen anti-malware. Προκειμένου να δώσει σε web designers, ειδικούς εφαρμογών και λοιπούς ενδιαφερομένους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον IE9, η Microsoft δημιούργησε ένα site με την ονομασία «Test Drive». Το Platform Preview του επερχόμενου browser θα είναι συμβατό μόνο

Μ Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: stagianna@emprosnet.gr

Τυφλός στρατιώτης «βλέπει» με τη γλώσσα του Έροντβιαοώςμτη2βίς4δχπαροοσυντοοτυςΙφρΒάλρώκε,τθμαηνπκόοεςραεσπίτόνρααχ-ει«δει» ξανά με τη βοήθεια της γλώσσας του, χάρη σε μια αμερικανική καινοτομική τεχνολογία, με την ονομασία BrainPort, που του προσδίδει ένα είδος «γλωσσικής όρασης», η οποία του επιτρέπει να διαβάζει λέξεις, να διακρίνει σχήματα και να περπατά χωρίς βοήθεια. Ο Κρεγκ Λούντμπεργκ, από το Λίβερπουλ, έχασε την όρασή του το 2007 στη Βασόρα εξ αιτίας μιας έκρηξης δίπλα του. Αντί να εξαρτάται από ένα σκύλο ή ένα μπαστούνι για την υπόλοιπη ζωή του, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου και την «Independent», επελέγη από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο θα δοκιμαζόταν η πρωτοποριακή συσκευή, που μπορεί να φέρει επανάσταση στη ζωή των τυφλών σε όλο τον κόσμο. Το BrainPort αποτελείται από μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία φοράει ο τυφλός, και τα οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται με τη γλώσσα του, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς. Η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που «πιάνει» η κάμερα, σε μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι μεταδίδονται στη γλώσσα του τυφλού. Η διαφορετική ισχύς και υφή αυτών των παλμών μπορούν να ερμηνευτούν κατάλληλα από τον άνθρωπο (ο οποίος προηγουμένως έχει διδαχτεί με ποιο τρόπο να συσχετίζει τους παλμούς με τις οπτικές αντιστοιχίες τους). Έτσι, ο τυφλός μπορεί νοητικά να σχηματίσει εικόνες γι’ αυτά που η κάμερα βλέπει τριγύρω. Όλο το «μυστικό» είναι ο άνθρωπος να μπορεί να «μεταφράζει» με το μυαλό του τα ηλεκτρικά σήματα που νιώθει στη γλώσσα του και να δημιουργεί έτσι τις ανάλογες νοερές εικόνες. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο μια πρωτότυπη συσκευή BrainPort, η οποία, όπως δήλωσε ο 24χρονος, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή ενός τυφλού. Οι Αμερικανοί σχεδιαστές της συσκευής προσδοκούν ότι μπορούν να δεκαπλασιάσουν τη σημερινή δυνατότητα αποστολής σημάτων στη γλώσσα, κάτι που θα επιτρέψει στον τυφλό να σχηματίζει πολύ πιο καθαρές νοερές εικόνες. Επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να μιλούν ή να τρώνε όταν χρησιμοποιούν το BrainPort, οι σχεδιαστές του σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια μικρότερη συσκευή που θα είναι μόνιμα συνδεμένη πίσω από τα δόντια ή στο πάνω μέρος του στόματος. Πηγή: www.kathimerini.gr

σε συστήματα με Windows 7, Windows Vista Service Pack 2 και Windows Server R2. Η δοκιμαστική έκδοση έχει μέγε-

θος 31MB και είναι διαθέσιμη για download από το Test Drive http:// ie.microsoft.com/testdrive Πηγή: www.pcw.gr

Windows XP: IE9 γιοκ!

ΟτώρεEαπxpε-ρloπχrόοeμυrε9ον,οbδςrεobwθroαsweτrρsβeέrχρείτσιηκσςεττMααiWιcσrioεnsdπooρftwώ, ιsομXοInP,σteοτrάύnδτeειtο ούτε όταν ο IE9 κυκλοφορήσει και επίσημα. Αυτή η δήλωση της Microsoft κάνει την εταιρεία την πρώτη που σταματά την υποστήριξη των XP - το δημοφιλέστερο λειτουργικό στον κόσμο - σε ένα μελλοντικό προϊόν της. Παρ’ όλα αυτά, η ανικανότητα του IE9 να τρέξει στα

Τηλεόραση: ο επόμενος στόχος της Google πορεί να είναι εδώ και πολλά χρόνια η απόλυτη δύναμη στο Μ χώρο του internet, αυτό όμως δε σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο λόγος για την Google, η οποία κάθε τόσο διευρύνει το πεδίο δράσης της και περνά σε νέους χώρους της αγοράς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγέτης του internet ετοιμάζεται να μπει στο χώρο της τηλεόρασης, έχοντας μάλιστα συνάψει συμμαχίες με κορυφαίες εταιρείες κατασκευής hardware. Η Google φέρεται να συνεργάζεται με την Intel, τη Sony και τη Logitech στο project που για την ώρα έχει την ονομασία Google TV. Πρόκειται για ένα set top box, το οποίο συνδέεται στην τηλεόραση και δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να μπαίνει στο internet. Η συσκευή βασίζεται στο Android και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η Google έχει ήδη αρχίσει να το δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες. Βέβαια, καμμιά από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δε θέλει σε αυτήν τη φάση να κάνει κάποιο σχόλιο που να επιβεβαιώνει την είδηση. Όπως λέει πάντως και η λαϊκή ρήση, «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Πηγή: www.e-pcmag.gr

XP θα τον αποτρέψει από το να εξαπλωθεί ευρέως, έως ότου το δημοφιλέστερο λειτουργικό της Microsoft αντικατασταθεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από τα 7. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που και άλλες εταιρείες ανάπτυξης browsers έχουν σταματήσει την υποστήριξη των πλοηγών τους σε άλλα λειτουργικά, καμμία δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για παύση της υποστήριξης των XP.

Το Pirate Bay αντιστέκεται κι επιβιώνει ΠταδρδίιικνκααασσπετόήτορλυιίογςοσυυτπςηεμυΣήθονύυενηςο,δυέίςανατκοαυπασίγνωστου site διαμοιρασμού αρχείων Pirate Bay σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο, με το σκεπτικό ότι παραβίασαν τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο του torrent tracker, ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για την IFPI και τους άλλους εχθρούς του Pirate Bay. Βλέποντας ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η φυσική έδρα του Pirate Bay, η IFPI και άλλοι φορείς που μάχονται ενάντια στα torrents απευθύνθηκαν στους παρόχους internet, ζητώντας τους να κόψουν την πρόσβαση των πελατών τους στα torrent sites. Αυτή η κίνηση, όμως, έχει δυσαρεστήσει πολλούς ISPs, οι οποίοι δε θέλουν υποδείξεις για το τι υπηρεσίες θα παρέχουν στους πελάτες τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο νορβηγικός κολοσσός Telenor, που αρνήθηκε κατηγορηματικά να υιοθετήσει τις συστάσεις της IFPI. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Telenor, «το να ζητάς από έναν πάροχο να ελέγχει ποια sites θα βλέπει ο πελάτης είναι σα να ζητάς από το ταχυδρομείο να ανοίγει τα γράμματα, να τα διαβάζει και μετά να αποφασίσει ποια θα φτάσουν τελικά στον παραλήπτη και ποια όχι». Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της αντίστασης που προβάλλει η διεθνής κοινότητα στο κλείσιμο των torrent trackers. Τα κατασταλτικά μέτρα προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά των χρηστών, όπως φαίνεται και από το πρόσφατο κλείσιμο του ελληνικού tracker gamato.info Πηγή: www.e-pcmag.gr


AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

!

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 Με απόλυτη επιτυχία και σπουδαίες επιδόσεις, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Μυτιλήνης, το Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου Γυμνασίων-Λυκείων στο Νομό μας, με το θέαμα που πρόσφεραν οι μαθητές- αθλητές, να είναι αρκετά ικανοποιητικό.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΑΛΗΣ Χρυσά κατέκτησαν οι Διαμαντίδης, Βάρκας, και χάλκινο ο Βέτσος στην ελληνορωμαϊκή

Τρία μετάλλια στην πάλη! πως πέρυσι έτσι και φέτος, το άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης, πρόσφερε έντονες συγκινήσεις στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων, που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων, στην Αθήνα. Μετά τις επιτυχίες των αθλη- χρειαζόταν, με αποτέλεσμα φέτών - μαθητών στα γυμνάσια τος να έχει μειώσει αισθητά τις πριν από δέκα περίπου ημέρες, προπονήσεις του. Παρ’ όλα αυήταν η σειρά των παλαιστών τά, το ταλέντο του παραμένει μας στην κατηγορία των λυκεί- σημαντικό κι έτσι κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μεων, να σαρώσουν τα μετάλλια. Ο Γιώργος Διαμαντίδης -μαθη- τάλλιο, χάνοντας στα ημιτελικά τής του 3ου Γενικού Λυκείου από το συναθλητή του, Ν. Βάρκαι αθλητής του Άτλαντα- στην κα. κατηγορία των 96 κιλών, αν και Ο Μιχάλης Κεφάλας -μαθητής πέρυσι ήταν 2ος στο Σχολικό του 1ου Γενικού Λυκείου και ακαι 1ος στο Διασυλλογικό, δεν θλητής του Άτλαντα- πάλεψε άφησε κανένα περιθώριο αμφι- με όλες του τις δυνάμεις στην σβήτησης της ανωτερότητάς κατηγορία των 66 κιλών και κατου φέτος, παρά το γεγονός τάφερε να πλασαριστεί στην μάλιστα ότι έχει μειώσει τις 5η θέση, αποκομίζοντας σημαπροπονήσεις λόγω των προσε- ντικές εμπειρίες αγωνιζόμενος χών πανελληνίων εξετάσεων. με μεγαλύτερους σε ηλικία αΠολύ δυνατός σε όλα τα στάδια ντιπάλους, που σίγουρα θα του της διοργάνωσης, «καθάρισε» χρησιμεύσουν εν όψει του Πατον ένα αντίπαλο μετά τον άλλο νελλήνιου Διασυλλογικού, όκαι στον τελικό πήρε μια πανά- που θα κοντραριστεί με αθληξια νίκη και το χρυσό μετάλλιο. τές της ηλικίας του. Ο Νίκος Βάρκας -μαθητής του Οι αθλητές που κατέκτησαν 3ου Γενικού Λυκείου και αθλη- πανελλήνια μετάλλια, κερδίτής του Άτλαντα-, αν και πέρυ- ζουν αυτόματα και το μπόνους σι ήταν 5ος τόσο στο Σχολικό 10% επί της βαθμολογίας τους όσο και στο Διασυλλογικό, ή- για τις πανελλήνιες εξετάσεις. ταν φέτος σαρωτικός στην κα- Ο Άτλας Μυτιλήνης αποτελεί τηγορία των 66 κιλών, κατα- ένα σωματείο με ιδιαίτερες εκτώντας την σπουδαία 1η θέση πιτυχίες τα τελευταία χρόνια στην πάλη. Οι προπονητές του, και το χρυσό μετάλλιο. Ο Νίκος Βέτσος -μαθητής το Γιώργος Πατσατζής, και Σωτή3ου Γενικού Λυκείου και αθλη- ρης Πετράκης, δουλεύουν κατής του Άτλαντα-, είχε εξασφα- θημερινά με περισσότερους αλίσει από πέρυσι τα χρυσά με- πό 50 αθλητές ηλικίας 10-20 τάλλια και το μπόνους που ετών, οι οποίοι γυμνάζονται

Ό

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Παραιτήθηκε ο Μανούσος! αρελθόν από την τεχνική ηΠΠαρασκευής, γεσία του Διαγόρα Αγίας αποτελεί από το

Οι αθλητές του Άτλαντα μαζί με τον προπονητή τους, Σωτήρη Πετράκη, περήφανοι για τις επιτυχίες που σημείωσαν στους αγώνες πάλης

στο χώρο της πάλης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Μυτιλήνης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Άτλαντα ευχαριστεί ιδιαιτέρως την τεχνική εταιρία «Τέχνη» και τον κ. Μπουχλή, καθώς επίσης και την εταιρία μεταφορών «Βουκαλέλλης», που πρόσφεραν όλο το αθλητικό υλικό, με το οποίο αγωνίζονται φέτος οι παλαιστές του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αθλητές που διακρίθηκαν στους αγώνες, τα πηγαίνουν περίφημα και στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Ο Διαμαντίδης είναι

μαθητής του «19» και στόχος του ήταν η είσοδός του σε σχολή της Αστυνομίας ή στη Γυμναστική Ακαδημία. Ο Βάρκας, στο μαθητικό του έλεγχο βαθμών, έχει μόνο 19άρια και 20άρια, ενώ επιθυμία του είναι να περάσει σε παιδαγωγική ακαδημία. Ο Βέτσος έχει μέσο όρο βαθμολογίας «19.5», ενώ και ο Κεφάλας είναι μαθητής του «18.5», γεγονός που αποδεικνύει πως όλοι τους καταφέρνουν και συνδυάζουν αθλητισμό και διάβασμα, ταυτόχρονα.

πρωί της Τετάρτης, ο Γιάννης Μανούσος, που κατέθεσε την παραίτησή του στη διοίκηση, η οποία και την έκανε δεκτή. Οι λόγοι του διαζυγίου έχουν να κάνουν με τις σχέσεις ποδοσφαιριστών και προπονητή, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντική διαφορά φιλοσοφίας μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Η διοίκηση του Διαγόρα προωθεί για αντικαταστάτη στον πάγκο της ομάδας, τη λύση του Μάττα, που είχε αναλάβει υπηρεσιακός προπονητής (και παίκτης) και μετά την απομάκρυνση του Φώτη Κοκκινέλλη, ενώ δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή, η διοίκηση του Διαγόρα να προβεί σε συμφωνία με έμπειρο προπονητή, με τον οποίο θα προσπαθήσει να χτίσει τη νέα ομάδα του Διαγόρα.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Έγινε η κλήρωση των μπαράζ ραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΟΚ, η κλήρωση για τα μπαράζ ανόδου στη Γ΄ Εθνική των Ανδρών, που θα διεξαχθούν από 7 έως 11 Απριλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μετς Α΄, στην Αθήνα. Στην κληρωτίδα μπήκαν οι πρωταθλητές των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών του Αιγαίου και συγκεκριμένα, η Αναγέννηση Ρόδου (Τ.Ε. Δωδεκανήσου), ο Ίκαρος Ικαρίας (Τ.Ε. Σάμου), ο Βούρειος (Τ.Ε. Χίου), ο Πανναξιακός (Ε.Σ.Κ. Κυκλάδων) και ο πρωταθλητής της Τ.Ε. Λέσβου, που (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) δεν έχει αναδειχθεί ακόμη, με τη Γέρα ωστόσο να έχει το προβάδισμα. Με βάση τις πληροφορίες, οι τέσσερις από τις πέντε ομάδες (με εξαίρεση τον Πανναξιακό) θα διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την άνοδο τους στον 2ο όμιλο του Νότου στη Γ΄ Εθνική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι αγώνες μπαράζ διεξάγονταν στην Εργάνη Βύρωνα, ωστόσο φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν στο Μετς Α΄.

Π

1η Αγωνιστική (27/03): 16:00Βούρειος Χίου - Πανναξιακός 17:45Ίκαρος Ικαρίας - Αναγέννηση Ρόδου Ρεπό έχει ο πρωταθλητής Τ.Ε. Λέσβου

Ρεπό έχει ο Ίκαρος/Έσπερος

4η Αγωνιστική (30/03): 11:45Βούρειος Χίου - Πρωταθλητής Τ.Ε. Λέσβου 10:00Πανναξιακός - Αναγέννηση Ρόδου Ρεπό έχει ο Ίκαρος Ικαρίας

5η Αγωνιστική (31/03): 10:00Πρωταθλητής Τ.Ε. Λέσβου - Ίκαρος Ικαρίας 11:45Αναγέννηση Ρόδου - Βούρειος Χίου Ρεπό έχει ο Πανναξιακός

Τέλος Μαρτίου, στη μάχη ο «Παλλέ» Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της προκριματικής φάσης για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα των εφήβων, με τη συμμετοχή του Παλλεσβιακού. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Κλειστό του Μετς Α’ από 27 έως 31 Μαρτίου. Πιο δύσκολος αντίπαλος θα είναι ο Ίκαρος/Έσπερος, ενώ και οι Ίκαρος Ικαρίας, Κολοσσός Ρόδου και Βούρειος Χίου αποτελούν δυνατές ομάδες. Η ομάδα που θα τερματίσει στην 1η θέση, θα πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση. 1η Αγωνιστική (27/03): 16:45Ίκαρος Ικαρίας - Κολοσσός Ρόδου 18:30Βούρειος Χίου - Ίκαρος/Έσπερος Ρεπό έχει ο Παλλεσβιακός

2η Αγωνιστική (28/03): 16:00Αναγέννηση Ρόδου- Πρωταθλητής Τ.Ε. Λέσβου 17:45Πανναξιακός - Ίκαρος Ικαρίας Ρεπό έχει ο Βούρειος Χίου

4η Αγωνιστική (30/03): 10:00Ίκαρος Ικαρίας - Παλλεσβιακός 11:45Κολοσσός Ρόδου - Ίκαρος/Έσπερος Ρεπό έχει ο Βούρειος Χίου

5η Αγωνιστική (31/03): 10:00Παλλεσβιακός - Βούρειος Χίου 11:45Ίκαρος/Έσπερος - Ίκαρος Ικαρίας Ρεπό έχει ο Κολοσσός Ρόδου

Στο Μετς Β΄, ο Αρίωνας στις Νεάνιδες Με την παρουσία τεσσάρων ομάδων στον όμιλο (η Τ.Ε. Σάμου δε διοργάνωσε πρωτάθλημα), θα διεξαχθεί η προκριματική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην κατηγορία Νεανίδων, στην οποία θα πάρει μέρος ο Αρίωνας Μυτιλήνης, που θα βρει στο δρόμο του τις πανίσχυρες Εσπερίδες και τους Βούρειο Χίου και Ιπποκράτη Κω. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 29 έως 31 Μαρτίου στο Μετς Β΄ και η ομάδα που θα τερματίσει στην 1η θέση, θα πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση. 1η Αγωνιστική (29/03): 16:30Ιπποκράτης Κω - Αρίων Μυτιλήνης 18:15 Εσπερίδες - Βούρειος Χίου

2η Αγωνιστική (28/03): 16:45Ίκαρος/Έσπερος - Παλλεσβιακός 18:30Κολοσσός Ρόδου - Βούρειος Χίου Ρεπό έχει ο Ίκαρος Ικαρίας

2η Αγωνιστική (30/03): 10:00Βούρειος Χίου - Αρίων Μυτιλήνης 11:15 Εσπερίδες - Ιπποκράτης Κω

3η Αγωνιστική (29/03): 16:00Ίκαρος Ικαρίας - Βούρειος Χίου 17:45Πρωταθλητής Τ.Ε. Λέσβου - Πανναξιακός Ρεπό έχει η Αναγέννηση Ρόδου

3η Αγωνιστική (29/03): 10:00Βούρειος Χίου - Ίκαρος Ικαρίας 11:45Παλλεσβιακός - Κολοσσός Ρόδου

3η Αγωνιστική (31/03): 10:00Αρίων Μυτιλήνης - Εσπερίδες 11:15Ιπποκράτης Κω - Βούρειος Χίου


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ∆/ΝΣΗ ΑΥΤ/ΣΗΣ & ΑΠΟΚ/ΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ∆ΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μυτιλήνη, 23/03/2010 Αριθµ. πρωτ. 4891

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Πλήρωσης είκοσι έξι (26) ατόµων µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου του ∆ήµου Μυτιλήνης, που εδρεύει στην Μυτιλήνη. Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά είκοσι έξι (26) ατόµων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του ∆ήµου Μυτιλήνης, που εδρεύει στην Μυτιλήνη, και συγκεκριµένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), µε τα αντίστοιχα απαιτούµενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β): ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ανά κωδικό θέσης) Κωδικός Υπηρεσία Έδρα υπηρεσίας Ειδικότητα θέσης 101 ∆ήµος Ελ. Βενιζέλου ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ Μυτιλήνης 13-17 Μυτιλήνη ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 102 ∆ήµος Ελ. Βενιζέλου ∆Ε 29 Ο∆ΗΓΩΝ Μυτιλήνης 13-17 Μυτιλήνη ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥΦΟΡΤΗΓΟΥ 103 ∆ήµος Ελ. Βενιζέλου ∆Ε ΧΕΙΡΙΣΤΗ Μυτιλήνης 13-17 Μυτιλήνη ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΟΥ ΦΟΡΤΩΤΗ 104 ∆ήµος Ελ. Βενιζέλου ∆Ε ΧΕΙΡΙΣΤΗ Μυτιλήνης 13-17 Μυτιλήνη ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΑΡΩΘΡΟΥ

∆ιάρκεια Αριθµός σύµβασης ατόµων 8 µήνες 20 8 µήνες

4

8 µήνες

1

8 µήνες

1

ΠΙΝΑΚΑΣ Β: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ανά κωδικό θέσης) Κωδικός θέσης: 101 Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούµενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα: ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: ∆εν απαιτούνται ειδικά τυπικά προσόντα (άρθρο 5, παρ. 2 του Ν. 2527/97). Κωδικός θέσης: 102 Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούµενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα: ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: α) - ∆ίπλωµα Ι.Ε.Κ. ειδικοτήτων (α) τεχνικού αυτοκινήτου οχηµάτων ή (β) εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων ή -Πτυχίο Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελµατικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) ειδικότητας Μηχανών και Συστηµάτων αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος: - Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου τµήµατος Μηχανικών Αυτοκινήτων ή - Τεχνικής Επαγγελµατικής Σχολής δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών αυτοκινήτου ή - Σχολής µαθητείας του ΟΑΕ∆ του Ν 1346/83 ειδικότητας Μηχανοτεχνίτη αυτοκινήτου ή συναφούς ειδικότητας, δηλ.: Τεχνικού Ηλεκτρολόγου Αυτοκινήτων Οχηµάτων ΙΕΚ ή - Ηλεκτρολογικών Συστηµάτων Αυτοκινήτου ή - Ηλεκτροµηχανικών Συστηµάτων και Αυτοµατισµού αυτοκινήτου ΤΕΕ ή - Ηλεκτρικού Συστήµατος Αυτοκινήτου ΤΕΣ δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ή - Ηλεκτροτεχνίτη αυτοκινήτων σχολής Μαθητείας του ΟΑΕ∆ του Ν. 1346/83 ή - Τεχνικού Μηχανοτρονικής ΙΕΚ ή άλλος ισότιµος τίτλος σχολικής µονάδας της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. β) - Ισχύουσα Επαγγελµατική άδεια οδήγησης Γ΄ κατηγορίας, και γ) Πιστοποιητικό Επαγγελµατικής Ικανότητας (ΠΕΙ), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις Ειδικές Επισηµάνσεις - (Συµπληρωµατικές διευκρινίσεις για οδηγούς). ΠΡΟΣΟΝΤΑ Α΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Οποιοσδήποτε απολυτήριος τίτλος σχολικής µονάδας ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης της ηµεδαπής ή ισότιµο τίτλο σχολών της αλλοδαπής. β) Ισχύουσα επαγγελµατική άδεια οδήγησης Γ΄ κατηγορίας, και γ) Πιστοποιητικό Επαγγελµατικής Ικανότητας (ΠΕΙ), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις Ειδικές Επισηµάνσεις - (Συµπληρωµατικές διευκρινήσεις για οδηγούς). ΠΡΟΣΟΝΤΑ Β΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο τριταξίου γυµνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει µέχρι και το 1980 απολυτήριο δηµοτικού σχολείου) ή ισοδύναµο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.∆. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ηµεδαπής ή άλλος ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής και εµπειρία επαγγελµατία οδηγού αυτοκινήτου τουλάχιστον τριών (3) ετών, µετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου. β) Ισχύουσα επαγγελµατική άδεια οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και γ) Πιστοποιητικό Επαγγελµατικής Ικανότητας (ΠΕΙ), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις Ειδικές Επισηµάνσεις - (Συµπληρωµατικές διευκρινήσεις για οδηγούς). ΠΡΟΣΟΝΤΑ Γ΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο τριταξίου γυµνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει µέχρι και το 1980 απολυτήριο δηµοτικού σχολείου) ή ισοδύναµο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.∆. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ηµεδαπής ή άλλος ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής και εµπειρία επαγγελµατία οδηγού αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι (6) µηνών, µετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου. β) Ισχύουσα επαγγελµατική άδεια οδήγησης Γ΄ κατηγορίας, και γ) Πιστοποιητικό Επαγγελµατικής Ικανότητας (ΠΕΙ), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις Ειδικές Επισηµάνσεις - (Συµπληρωµατικές διευκρινήσεις για οδηγούς). Κωδικός θέσης: 103 Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούµενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα: ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης έργων οµάδας Ε΄ τάξης Γ΄, β) Άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Ο οµώνυµος ή αντίστοιχος τίτλος ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελµατικού Εκπαιδευτηρίου Α΄ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελµατικού Λυκείου ή Τεχνικών Επαγγελµατικών Σχολών ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ή Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕ∆ του Ν.1346/83 ή άλλος ισότιµος τίτλος σχολικών µονάδων της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. Γίνεται επίσης δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος ΙΕΚ ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ή άλλος ισότιµος και αντίστοιχος τίτλος σχολικών µονάδων της ηµεδαπής ή αλλοδαπής υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος υποβάλει βεβαίωση της αρµόδιας για την έκδοση άδειας υπηρεσίας, ότι η ανωτέρω άδεια µηχανοδηγού -χειριστή χορηγήθηκε βάσει του συγκεκριµένου τίτλου είτε αυτοτελώς είτε µε συνυπολογισµό και εµπειρίας. ΠΡΟΣΟΝΤΑ Α΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων οµάδας Ε΄ τάξης Γ΄, β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Ο οµώνυµος ή αντίστοιχος, απολυτήριος τίτλος αναγνωρισµένης κατώτερης τεχνικής σχολής της ηµεδαπής ή ισότιµος και αντίστοιχος τίτλος σχολής της αλλοδαπής. Γίνεται επίσης δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος αναγνωρισµένης κατώτερης τεχνικής σχολής της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος

27

υποβάλει βεβαίωση της αρµόδιας για την έκδοση άδειας υπηρεσίας, ότι η ανωτέρω άδεια µηχανοδηγού- χειριστή χορηγήθηκε βάσει του συγκεκριµένου τίτλου είτε αυτοτελώς είτε µε συνυπολογισµό και εµπειρίας. ΠΡΟΣΟΝΤΑ Β΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων οµάδας Ε΄ τάξης Γ΄, β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Απολυτήριος τίτλος τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (δηλ. απολυτήριο τριταξίου γυµνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει µέχρι και το 1980 απολυτήριο ∆ηµοτικού Σχολείου), ή ισοδύναµο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.∆. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ηµεδαπής ή άλλος ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής και αντίστοιχη εµπειρία τουλάχιστον τριών (3) ετών, µετά την απόκτηση της παραπάνω άδειας µηχανοδηγού-χειριστή. ΠΡΟΣΟΝΤΑ Γ΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων οµάδας Ε΄ τάξης Γ΄, β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Απολυτήριος τίτλος τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (δηλ. απολυτήριο τριταξίου γυµνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει µέχρι και το 1980 απολυτήριο ∆ηµοτικού Σχολείου),ή ισοδύναµο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.∆. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ηµεδαπής ή άλλος ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής και αντίστοιχη εµπειρία τουλάχιστον έξι (6) µηνών, µετά την απόκτηση της παραπάνω άδειας µηχανοδηγού-χειριστή. Σηµείωση: Για θερµικά µηχανήµατα, γίνονται δεκτές και οι άδειες µηχανοδηγών χειριστών µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων, που χορηγήθηκαν βάσει του π.δ. 22/1976, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος προσκοµίζει βεβαίωση της αρµόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας για την αντιστοιχία της άδειας µηχανοδηγού χειριστή µηχανηµάτων τεχνικών έργων του π.δ. 22/1976, µε τις οµάδες µηχανηµάτων του π.δ. 31/1990. Κωδικός θέσης: 104 Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούµενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα: Κύρια Προσόντα α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης έργων οµάδας Ι΄ τάξης ∆΄, β) Άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Ο οµώνυµος ή αντίστοιχος τίτλος ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελµατικού Εκπαιδευτηρίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελµατικού Λυκείου ή Τεχνικών Επαγγελµατικών Σχολών ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ή Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕ∆ του Ν.1346/83 ή άλλος ισότιµος τίτλος σχολικών µονάδων της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. Γίνεται επίσης δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος ΙΕΚ ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ή άλλος ισότιµος και αντίστοιχος τίτλος σχολικών µονάδων της ηµεδαπής ή αλλοδαπής υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος υποβάλει βεβαίωση της αρµόδιας για την έκδοση άδειας υπηρεσίας, ότι η ανωτέρω άδεια µηχανοδηγού-χειριστή χορηγήθηκε βάσει του συγκεκριµένου τίτλου είτε αυτοτελώς είτε µε συνυπολογισµό και εµπειρίας. ΠΡΟΣΟΝΤΑ Α΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων οµάδας Ι΄ τάξης ∆΄, β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Ο οµώνυµος ή αντίστοιχος, απολυτήριος τίτλος αναγνωρισµένης κατώτερης τεχνικής σχολής της ηµεδαπής ή ισότιµος και αντίστοιχος τίτλος σχολής της αλλοδαπής. Γίνεται επίσης δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος αναγνωρισµένης κατώτερης τεχνικής σχολής της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος υποβάλει βεβαίωση της αρµόδιας για την έκδοση άδειας υπηρεσίας, ότι η ανωτέρω άδεια µηχανοδηγού- χειριστή χορηγήθηκε βάσει του συγκεκριµένου τίτλου είτε αυτοτελώς είτε µε συνυπολογισµό και εµπειρίας. ΠΡΟΣΟΝΤΑ Β΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων οµάδας Ι΄ τάξης ∆΄, β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Απολυτήριος τίτλος τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (δηλ. απολυτήριο τριταξίου γυµνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει µέχρι και το 1980 απολυτήριο ∆ηµοτικού Σχολείου), ή ισοδύναµο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.∆. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ηµεδαπής ή άλλος ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής και αντίστοιχη εµπειρία τουλάχιστον τριών (3) ετών, µετά την απόκτηση της παραπάνω άδειας µηχανοδηγού-χειριστή. ΠΡΟΣΟΝΤΑ Γ΄ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ: (Εφόσον οι θέσεις δεν καλυφθούν από υποψηφίους µε τα ανωτέρω προσόντα) α) Άδεια µηχανοδηγού-χειριστή µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων οµάδας Ι΄ τάξης ∆΄, β) άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ερασιτεχνική ή επαγγελµατική, γ) Απολυτήριος τίτλος τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (δηλ. απολυτήριο τριταξίου γυµνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει µέχρι και το 1980 απολυτήριο ∆ηµοτικού Σχολείου),ή ισοδύναµο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.∆. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ηµεδαπής ή άλλος ισότιµος τίτλος της αλλοδαπής και αντίστοιχη εµπειρία τουλάχιστον έξι (6) µηνών, µετά την απόκτηση της παραπάνω άδειας µηχανοδηγού-χειριστή. Σηµείωση: Για θερµικά µηχανήµατα, γίνονται δεκτές και οι άδειες µηχανοδηγών χειριστών µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων, που χορηγήθηκαν βάσει του π.δ. 22/1976, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος προσκοµίζει βεβαίωση της αρµόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας για την αντιστοιχία της άδειας µηχανοδηγού χειριστή µηχανηµάτων τεχνικών έργων του π.δ. 22/1976, µε τις οµάδες µηχανηµάτων του π.δ. 31/1990. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 1.- Οι ποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών. 2.- Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν. 3.- Να µην έχουν κώλυµα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική συµπαράσταση), µε την επιφύλαξη της επόµενης εξαίρεσης. Εξαίρεση: Οι υποψήφιοι για θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει την ποινή ή τα µέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο (Ν.2207/1994 άρθρο 4 § 6). ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Οι ενδιαφερόµενοι καλούνται να συµπληρώσουν την αίτηση µε κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε µε άλλο εξουσιοδοτηµένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρηµένη από δηµόσια αρχή, είτε ταχυδροµικά µε συστηµένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας µας στην ακόλουθη διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 13-17 - Μυτιλήνη, απευθύνοντάς την στο Γραφείο Προσωπικού του ∆ήµου Μυτιλήνης, υπ’ όψιν κας Φρατζέσκου Μαρία (τηλ. επικοινωνίας: 2251 350551, 2251 350537). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδροµικώς το εµπρόθεσµο των αιτήσεων κρίνεται µε βάση την ηµεροµηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος µετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Η προθεσµία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ηµέρες και αρχίζει από την επόµενη ηµέρα της τελευταίας δηµοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφηµερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστηµα της υπηρεσίας µας και στο χώρο ανακοινώσεων του δηµοτικού ή κοινοτικού καταστήµατος, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν µεταγενέστερη της δηµοσίευσης στις εφηµερίδες. Οι υποψήφιοι µπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στην υπηρεσία µας στην ανωτέρω διεύθυνση· β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριµένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδροµή: Έντυπα αιτήσεων > ∆ιαγωνισµών Φορέων > Εποχικού (ΣΟΧ)· γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ’ όπου µέσω της διαδροµής: Σύνδεσµοι > Ανεξάρτητες και άλλες αρχές > ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα µέσω της διαδροµής: Έντυπα αιτήσεων > ∆ιαγωνισµών Φορέων > Εποχικού (ΣΟΧ). Ο ∆ήµαρχος Μυτιλήνης Γιακαλής Αθανάσιος


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

µέρα νύχτα w Η μέρα απαιτεί σήμερα έξοδο για φαγητό με μπακαλιάρο και ψαράκι. Βέβαια, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, επικρατεί το αδιαχώρητο παντού, γι’ αυτό τυχεροί είναι όσοι έχουν κλείσει τραπέζι. w Η Ελπίδα στο «Λεμβουργείο» σερβίρει μπακαλιάρο με παραδοσιακό τρόπο μαγειρεμένο.

w Επέστρεψαν τα καραόκε πάρτυ στο «Central», στην πλατεία Σαπφούς. Χθες οργανώθηκε μια μοναδική βραδιά, με πολλές συμμετοχές και άφθονο γέλιο.

w Διήμερο πάρτυ οργανώνει αύριο Παρασκευή και Σάββατο το «Oceanis», στο Πλωμάρι, με άφθονο παγωμένο Jagermeister.

w Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο στο «Σοκάκι της Ρούλας», στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Μεγάλη ποικιλία μεζέδων, όμορφο περιβάλλον.

w Ένα event με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική οργάνωσε την Τρίτη το καφέμπαρ «Σταυρός του Νότου», στην Κουντουρουδιά. w Μικρό και φιλικό το «Μπρίκι», στα Λαδάδικα, για καφέ ή ποτό σε ένα όμορφο περιβάλλον, με καλή μουσική.

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Ευτυχώς Τοτός λέει στον καιΟσχολείου: νούργιο μαθητή του - Ο καινούργιος διευθυντής δε σου δίνει στα νεύρα; Και το καινούργιο παιδί λέει: - Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ο γιος του!!! Και ο Τοτός: - Εσύ ξέρεις ποιος είμαι εγώ; - Όχι. - Πάλι καλά!!!

Τρέχοντα και επίκαιρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πρόεδρος-σφουγγαρόπανο τι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι ξένο και μακρινό για την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αυτό που συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ότι μια κλίκα γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα, νομοθετεί και επιβάλλει κανόνες οι οποίοι στρέφονται κατά του κόσμου της εργασίας. Αυτή η γραφειοκρατική ελίτ εκφράζει κυρίως τράπεζες και κάποια οικονομικά λόμπυ και λει-

Ό

τουργεί κάτω από νεοφιλελεύθερες ιδέες και λογικές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει ως εκπροσώπους της Κομισιόν είναι να στηρίζουν και φυσικά, αν χρειαστεί, να διασώζουν το τραπεζικό σύστημα που εξυπηρετούν. Ο ευρωπαϊσμός ποτέ δεν ήταν ενιαίος. Υπήρχε και υπάρχει δεξιός και αριστερός ευρωπαϊ-

σμός. Η Ευρώπη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πεδίο αγώνων μέσα και έξω από τους θεσμούς της. Το δυστύχημα για την Ευρώπη είναι ότι σε συνθήκες συναίνεσης μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών, όπως τώρα, ο νεοφιλελευθερισμός επικρατεί σαν πολιτική επιλογή στον ευρωπαϊκό χώρο. Όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που κυβερνούν στις χώρες της Ε.Ε., μηδέ εξαιρουμένου και του δικού μας ΠΑΣΟΚ, για να κρατηθούν στην κυβέρνηση πέταξαν την ιδεολογία τους σαν περιττό βάρος, ασπαζόμενα το νεοφιλελευθερισμό. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να εξελιχθεί η Ε.Ε. σε «Φάρμα των ζώων», τα «γουρούνια» να πληθαίνουν και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες. Για άλλη μια φορά οι ισχυροί της Ευρώπης Μέρκελ και Σαρκοζί διόρισαν μετριότητες στην Ε.Ε. για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, κατεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ηγεσίας της. Πρόεδρο της

Ε.Ε. διόρισαν το Ρομπόι και υπουργό Εξωτερικών μια χωρίς προσόντα Εγγλέζα βαρόνη. Όταν ρώτησαν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. και η κυρία βαρόνη ως υπουργός Εξωτερικών, η απάντησή της ήταν κοφτή: «το βασικό είναι να μη λένε βλακείες». Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να συμβεί ό,τι συνέβη πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο Νάιτζελ Φαράζ, πρόεδρος του βρετανικού κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ε.Ε., Ρομπόι, του είπε: «Όταν η Ε.Ε. διόρισε τον πρώτο πρόεδρό της τον περασμένο Νοέμβριο, ελπίζαμε ότι αυτός θα ήταν μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Ένας πολιτικός για 500 εκατομμύρια πολίτες, που θα άξιζε μισθό μεγαλύτερο από εκείνον του προέδρου Ομπάμα. Φοβάμαι, όμως, ότι αυτό που έχουμε όλο κι όλο είστε εσείς. Δε θέλω να φανώ αγενής, αλλά να ξέρετε ότι έχετε προσωπικότητα σφουγγαρόπανου και εμφάνιση κατώτατου ταμία τράπεζας. Τρέφετε απέχθεια ακόμα και για την ιδέα ύπαρξης των εθνικών κρατών. Ίσως γιατί κατάγεστε από το Βέλγιο, το οποίο φυσικά, είναι μια μη-χώρα.» Η αποσύνθεση της Ε.Ε. συνεχίζεται…

22510 44242

Εμπρός 3044  
Εμπρός 3044  

Ημερήσια εφημερίδα Νομού Λέσβου