Page 1

Αύριο με το «Ε-Σαββατοκύριακο» το περιοδικό «Νησιωτικό Αγρόκτημα» με αφιέρωμα «Ελαιοκομικός τομέας: Ατενίζοντας το 2020» ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3348

www.emprosnet.gr

TIMH €1,3

Ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ σε τρεις μέρες! ΣABBATOKYPIAKO

Το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, και τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών υπάρχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και εξαλείφονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν αδίκως. ΣEΛ. 7

Απομακρύνθηκαν τα αρχαία ευρήματα που είχαν «πεταχτεί» εδώ και 10 χρόνια στο βράχο της Φυκιότρυπας δημιουργώντας μια ανοικτή χωματερή

Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Ηρακλής Βερβέρης

Παρών ο Μιχάλης Καρχιμάκης ΣEΛ. 6

Το τέλος της… ντροπής ΣEΛ. 10

Μαθητικό φεστιβάλ από την ΚΝΕ

ΣEΛ. 6

Τρεις εταιρείες στη σύνδεση της Μυτιλήνης με το Αϊβαλί και το Δικελί

Ξεκινάει δρομολόγια το «Κωνσταντίνος Γ.» ΣEΛ. 8

Μείον 30% τα εισιτήρια επιστροφής τής ΝΕΛ

Σε

10

λίδες

ΣEΛ. 8

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& O∆HΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-18 , 25-26

ΣYNENTEYΞH Ο Στρατής Κυρατζής, υποψήφιος για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, μιλά στο «Ε»

«Έδρα της Συνεταιριστικής στη Μυτιλήνη»

ΣEΛ. 9


2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Ποιος θα κάνει τους εμβολιασμούς;

Ανταπάντηση

Απόσπασμα της εφημερίδας «Φως», του Σαββάτου 24 Ιουνίου 1939. Υπεύθυνη δήλωση μεταμέλειας του Ιωάννη Ακριβλέλλη από την Αγιάσο.

Επιμένουν οι καταγγελίες για τις έξτρα χρεώσεις τής ΕΑΣ Λέσβου και των συνεταιρισμών στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης. Ο κ. Θεόδωρος Ορφανέλλης, που έκανε την αρχική καταγγελία, χθες επανήλθε λέγοντάς μας πως στην Πηγή η ΕΑΣ Λέσβου χρεώνει πέντε ευρώ, την ώρα που - σύμφωνα με πληροφορίες του - στον Ευεργέτουλα οι αιτήσεις λαμβάνονται χωρίς χρέωση. Σε άλλο χωριό του νησιού κοντά στη Μυτιλήνη δε, η χρέωση είναι δέκα ευρώ. Φαίνεται πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και το Υπουργείο σφυρίζει κλέφτικα. Προφανώς τα πέντε ευρώ που χρεώνονται οι παραγωγοί της Λέσβου θεωρούνται πταίσμα μπροστά στα 200 ευρώ που χρεώνονται οι παραγωγοί στον κάμπο της Λάρισας. Ν.Μ.

Δεν πληρώνουν Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Τι να πουν κι εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν δει ούτε ευρώ από το ΤΕΜΠΜΕ; Ν.Μ.

Στο 16%

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει αποψιλωθεί από προσωπικό. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις, μετά από απαίτηση του ΕΛΟΓΑΚ, ζητούν από τους κτηνοτρόφους πιστοποιητικά υγειονομικής κατάσταση των κοπαδιών. Για να δοθούν αυτά τα πιστοποιητικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν τα κοπάδια κατά του μελιταίου πυρετού. Ποιος, όμως, θα κάνει τους εμβολιασμούς; Όποιος λύσει τούτο το γόρδιο δεσμό, θα έχει τη συμπάθεια κτηνοτρόφων και τυροκόμων. Μέχρι τότε, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ας βρουν τρόπο να στελεχώσουν τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου. Ν.Μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τής Eurostat, το 2009 τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούσαν το 16% των εσόδων τους για την κάλυψη των αναγκών τους σε τρόφιμα. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 22%. Οι πιο φτωχοί λαοί έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες σε τρόφιμα, διότι δεν τους μένουν χρήματα για να καλύψουν άλλες ανάγκες πέραν των βασικών. Ν.Μ.

Η δυσοσμία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελήνη 23 ημ. Aνατ. 05.03 ∆ύσ. 19.51

24 † Το Γενέθλιον τουΠροδρόμου

ΙΟΥΝΙΟΥ

Είμαστε μπροστά; Μπορεί ο Δήμος και το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης να έχουν ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα «τα μύρια όσα» για όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις λειτουργικές δαπάνες, τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, της σίτισης απόρων, λόγω των διοικητικών προβλημάτων, κυρίως όμως το γεγονός ότι και στην υπόλοιπη χώρα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού τούς δικαιώνει σε ένα βαθμό. Ειδικότερα, η πρόεδρος του νομικού προσώπου, Αναστασία Αντωνέλλη, μας επεσήμανε ότι μόλις αυτές τις ημέρες έλαβε πρόσκληση για συμμετοχή σε συνέδριο στην Αθήνα, στις 29 Ιουνίου, με θέμα τη διοικητική οργάνωση των νομικών προσώπων και τη σύνταξη προϋπολογισμού και οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας, τη στιγμή που ήδη οι διαδικασίες αυτές στο συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο της Λέσβου έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται στα μισά. Μπορεί και να έχει δίκιο, το θέμα είναι όμως ότι άλλοι δήμοι βρίσκουν ευέλικτους τρόπους να ξεπερνούν τις διοικητικές δυσκολίες, ώστε να μην παρουσιάζονται αδιέξοδα. Πελ.Γ.

Μπορεί η μαρίνα Μυτιλήνης ν’ αποτελεί ένα στολίδι και ένα χώρο αναψυχής για την περιοχή του Μακρύ Γιαλού, η έντονη δυσοσμία όμως από τις αποχετεύσεις συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής και βέβαια υποβαθμίζει την αξία αυτής της υποδομής. Επειδή η συνέχιση του έργου του βιολογικού καθαρισμού, για να συνδεθεί και αυτή η περιοχή με τη μονάδα, είναι μάλλον «ψιλά γράμματα» αυτή την εποχή, δε θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις από τη ΔΕΥΑΛ για «ν’ ανακουφιστεί» κάπως η κατάσταση, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι; Πελ.Γ.

Δεν έχουν σχέση Προχθές, κυκλοφόρησαν σε ηλεκτρονικά μέσα εντός και εκτός Λέσβου δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αίτημα του δήμου Λέσβου να πάρει ένα ποσοστό των εισπράξεων της συναυλίας του Μίλτου Πασχαλίδη προκειμένου να παραχωρήσει το Κάστρο στην «Κιβωτό». Χθες επικοινωνήσαμε με τους υπευθύνους του σωματείου, που έσπευσαν να μας ξεκαθαρίσουν πως το θέμα δεν το έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, ενώ έχουν ζητήσει να σταματήσουν τα όποια σχετικά δημοσιεύματα. Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται, μάλιστα, να βγάλουν και σχετικό Δελτίο Τύπου. Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ψυχοτοµές Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 7.000 άτομα επισκέφτηκαν το 1ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ «Αρχιπέλαγος», θαυμάζοντας και τα εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμάτων που εκτίθονταν εκεί. Τι άλλο να πούμε εκτός από το ότι η επιτυχία της έκθεσης δικαιώνει τις προσπάθειες των διοργανωτών που είχαν την πρωτοβουλία για την παρουσίασή της και του Απολιθωμένου Δάσους, προβάλλοντας μέσα από το 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ τον εμπορικό, πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Λέσβου. Κι αυτό κόντρα σε κάποιους που, μη αντιλαμβανόμενοι την αξία του χώρου που διαχειρίζονται, ζητούσαν από το Μουσείο να πληρώσει ουκ ολίγα για τη συμμετοχή του. Γι’ αυτό και για άλλα, θα επανέλθουμε, γιατί… ως εδώ!

Τι θα δουν;

Πολλοί ήταν οι τουρίστες που χθες το πρωί και νωρίς το μεσημέρι περιφέρονταν στην περιοχή του Κάτω Κάστρου, κάνοντας το γύρο του μνημείου. Σταματούσαν στο χαμάμ, το φωτογράφιζαν κλειστό και ως εργοτάξιο. Πήγαιναν λίγο πιο κάτω, πάλι ερείπια συναντούσαν. Και άντε, αυτά τώρα αναστηλώνονται από τους αρμοδίους. Το ότι θα βρίσκουν και τα μουσεία κλειστά, όμως; Τι θα επισκεφτούν τελικά οι τουρίστες της πόλης φέτος το καλοκαίρι; Β.Χρ.

Έμειναν οι νταλίκες

Από τη Φυκιότρυπα έφυγαν τα αρχαία, έμειναν όμως οι νταλίκες. Και μπορεί αυτές τη μια να πληθαίνουν και την άλλη να λιγοστεύουν, δεν παύουν όμως να καταστρέφουν την εικόνα του σημείου. Για τις νταλίκες δεν μπορεί να βρεθεί ένα άλλο σημείο… μεταφοράς; Β.Χρ.

Ζητούν το καφενείο τους Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται κάτοικοι της Συκούντας για το καφενείο ιδιοκτησίας του τέως Δήμου Ευεργέτουλα, που για πρώτη χρονιά φέτος παραμένει κλειστό, αφού δεν προχώρησαν οι διαδικασίες για νέα δημοπρασία ώστε να το αναλάβει κάποιος να το λειτουργήσει. Πληροφορίες λένε ότι ο προηγούμενος που το λειτουργούσε άφησε «φέσια» στον τέως Δήμο. Η λειτουργία του καφενείου, όμως, σε ένα χωριό έχει σημαντική κοινωνική διάσταση. Δεδομένου ότι στο χωριό αυτό δεν υπάρχει άλλο καφενείο, οι γέροντες αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια για το κοντινότερο, που είναι στο γειτονικό Ίππειος. «Στην καρδιά του καλοκαιριού το χωριό μας ερημώνει τα βράδια. Για ποιο λόγο δε λειτουργούν το καφενείο;», μας είπε κάτοικος της περιοχής. Πελ.Γ.

Ανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου Ανέλαβε καθήκοντα από χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος έχει αναλάβει αποκλειστικά την ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. της περιοχής. Προϊστάμενος του Γραφείου ορίστηκε ο υπαστυνόμος α΄ Νικόλαος Βερβέρης, ο οποίος θ’ αναλάβει όλο το βάρος της ενημέρωσης των Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας - και αυτό δεν είναι βέβαια καθόλου εύκολη υπόθεση. Πελ.Γ.

Αντιδράσεις για την πινακίδα Την ώρα που συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες επιχειρηματιών και εργαζομένων στον Καρά Τεπέ για την πινακίδα που απαγορεύει τη στροφή σε δρόμο που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης - Παναγιούδας, τοποθετήθηκε πριν από λίγες μέρες και δεύτερη πινακίδα, που απαγορεύει τη στροφή των οχημάτων που βγαίνουν από το συγκεκριμένο δρόμο με κατεύθυνση την Παναγιούδα. Αναγκάζουν τους οδηγούς να κάνουν το… γύρο του κόσμου για να πάνε στις δουλειές τους, σε ένα δρόμο που… δε φτιάχτηκε χθες αλλά πριν από χρόνια και ξαφνικά ανακάλυψαν τώρα ότι πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση. Επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή αλλαγή πλήττει τις επιχειρήσεις και τις δουλειές τους. Πελ.Γ.

Λάθος συνεννόηση Κλειστό έμεινε το βράδυ της Τετάρτης, από λάθος συνεννόηση, το Αρχοντικό Γεωργιάδη. Είναι ακόμη αρχή και μάλλον πρέπει να βρεθούν οι ρυθμοί σιγά-σιγά. Από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως πληροφορηθήκαμε, θα έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα και θα έχουμε στα χέρια μας και το φυλλάδιο με τις εκδηλώσεις. Β.Χρ.

Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Οι πανελλήνιες εξετάσεις. Ψυχολογική δοκιμασία ι ψυχολογικές επιπτώσεις των Πανελληνίων αποτελούν μια ισχυρή δόνηση στην ψυχή του παιδιού, των γονιών, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Μπορούν να ανατρέψουν βιωματικά τη ζωή, να αποτελέσουν ευκαιρία ή καταστροφή. Μπορούν κατ’ αρχάς να διαταράξουν τη σχέση των παιδιών μεταξύ τους, λειτουργώντας ανταγωνιστικά και μόνο σπάνια συντροφικά. Αποτελούν μια ακραία μορφή αγώνα για επιβίωση και πολλές φορές έσχατη συμπεριφορά αυτοάμυνας και εγωισμού. Φίλοι αδελφικοί μπορεί να μείνουν αδιάφοροι ο ένας στην αγωνία του άλλου κατά τις εξετάσεις. Το προ των εξετάσεων άγχος δημιουργεί βαρειά στρεσογόνο κατάσταση. Η μετεξέλιξη αυτού του άγχους είναι η φυγή από το διάβασμα και τη γνώση ή ο αρνητισμός για περαιτέρω σπουδή. Αυτό το άγχος των εξετάσεων μπορεί με εξηρτημένα αντανακλαστικά και φοβικό τρόπο να κάνουν το παιδί να διστάσει στο μέλλον να αναλάβει ευθύνες και να προσπαθήσει. Εν κατακλείδι, οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια τραυματική εμπειρία. Βεβαίως μετά, αν ακολουθήσει η επιτυχία, μπορεί να αποσβεσθεί το «άγχος» και να αρθεί ο ψυχοτραυματισμός. Όμως επειδή η έννοια της αυθεντικής επιτυχίας είναι σχετική, γιατί με το ισχύον σύστημα τα παιδιά σπάνια επιτυγχάνουν εκεί που κατά βάθος επιθυμούν και κάνουν επιλογή ανάλογα με τους βαθμούς, δε χαίρονται την επιτυχία που στ’ αλήθεια τούς χρειάζεται. Σε περίπτωση αποτυχίας, οι επιπτώσεις είναι ανάλογες του χαρακτήρα των παιδιών. Άτομα συγκρατημένα, με αντοχή στις ματαιώσεις, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με αισιοδοξία, ξεπερνούν τη θλίψη και αναλαμβάνουν δραστηριότητα κάπου αλλού. Η αποτυχία ακολουθείται σαν απώλεια σε μια διαδικασία πένθους και ενοχών. Αισθήματα αναξιότητας και αυτοϋποτίμησης, ενοχές κ.τ.λ. μπορούν να οδηγήσουν το άτομο με λανθάνουσα κατάθλιψη ακόμα και σε αυτοκτονία. Ταυτόχρονα, η διατάραξη των σχέσεων με τους γονείς είναι βασική. Το παιδί αισθάνεται ότι ματαίωσε τις προσδοκίες των γονιών και ή θυμώνει και φέρεται επιθετικά ή αποσύρεται από τη σχέση. Πολλές φορές η αποτυχία μπορεί να το οδηγήσει σε παραβατικές ή εκρηκτικές, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως χρήση ουσιών, αλκοόλ και επικίνδυνη οδήγηση. Επίσης ταυτοποιείται με άλλα αποτυχημένα παιδιά και μπορεί να φύγει απ’ την οικογένεια ψυχολογικά και να προσδεθεί σε άλλες ομάδες. Ο χειρισμός από τους γονείς πρέπει να είναι η ανάλυση της κατάστασης, η χάραξη νέων δρόμων στη ζωή, η με καλή διάθεση αποδοχή της αποτυχίας και κυρίως η αποφυγή της δραματοποίησης του γεγονότος. Όταν οι γονείς ξεπεράσουν οι ίδιοι το τραύμα, βοηθούν αποτελεσματικά το παιδί. Οι Πανελλήνιες αποτελούν ένα γεγονός σημαντικό στην πορεία της ζωής. Όμως δεν είναι η ίδια η ζωή. Πολλές φορές αυτό που ο κόσμος λέει «κάθε εμπόδιο σε καλό», βγαίνει αληθινό. Και σε μια υγιή προσωπικότητα, η εμπειρία της αποτυχίας οδηγεί σε ωριμότητα και διδαχή, που είναι τεράστιας σημασίας ψυχολογική κατάκτηση.

O

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.


EI∆HΣEIΣ

4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Kοινωνιόγραµµα Γράφει ο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Προπαγάνδα και Μ.Μ.Ε. (α´ μέρος) ατά τον Ellul (1965) η προπαγάνδα αποτελεί ένα άθροισμα τεχνικών από ένα κέντρο εξουσίας προς μια ομογενοποιημένη, μέσω ψυχολογικών χειρισμών, ομάδα, με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής ή της ανοχής ή της συναίνεσής της. Βασικές προϋποθέσεις της προπαγάνδας είναι οι ακόλουθες: 1. Πρόθεση του κράτους να εναρμονίσει τους στόχους των πολιτών με τις δικές του επιδιώξεις. 2. Ύπαρξη διαχωριστικών ορίων ανάμεσα στο συμβάν και στην κοινή γνώμη. 3. Επιλεκτική διάχυση πλευρών της πληροφορίας. 4. Κοινή γνώμη, που έχει συνηθίσει να ερμηνεύει τον κόσμο με στερεότυπα, γενικευμένες κατηγορίες, διαπολικές αναπαραστάσεις. Τα Μ.Μ.Ε. εμφανίζονται ως η ενδιάμεση ρυθμιστική αρχή ανάμεσα στις υποκειμενικές αντιλήψεις και την πραγματικότητα. 5. Κοινή γνώμη, η οποία αγνοεί πως η συμμετοχή της στις διεργασίες του δημοκρατικού πολιτεύματος υφίστανται μόνο κατ’ επίφαση, επειδή η κυρίαρχη τάξη ελέγχει τη ροή της πληροφορίας, ανάλογα με τα συμφέροντά της. 6. Η προπαγάνδα διαχέεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, για να είναι αποτελεσματική. 7. Το συναίσθημα νοείται ως συμπλήρωμα των ορθολογιστικών αντιλήψεων για την απεικόνιση της πραγματικότητας και μάλιστα αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη σφαιρικής πληροφόρησης. Τα Μ.Μ.Ε. επιχειρούν μέσω μιας επιτυχούς ή ανεπιτυχούς μείξης συναισθήματος και εκλογίκευσης να παρουσιάσουν το γεγονός ή την είδηση υπό το πρίσμα της κυρίαρχης ιδεολογίας. 8. Οι πολίτες εσωτερικεύουν ως δικές τους, πολιτικές τοποθετήσεις, ιδεολογίες και κουλτούρες που παρουσιάζονται ως υποδειγματικές από τα Μ.Μ.Ε.. Ο άνθρωπος, εξ αιτίας της περιορισμένης εμπειρίας, της έλλειψης εναλλακτικών, της ανεπαρκούς καλλιέργειας, θεωρείται ως παθητικός δέκτης, ανίκανος να διαχειριστεί το συλλογικό, αλλά παραμένει μερικά υπεύθυνος μόνο για τον ατομικό προσδιορισμό του. 9. Η προπαγάνδα εμπερικλείει την έννοια του σχεδιασμού, της στρατηγικής και της βαθιάς γνώσης των ψυχολογικώνκοινωνικών δυναμικών της κοινής γνώμης. Η απλοϊκή άποψη ότι οι ομάδες εξουσίας μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τη μάζα έχει προ πολλού ανασκευαστεί. 10. Η προπαγάνδα σήμερα νοείται ως ένα είδος συμβολαίου, οι όροι του οποίου μπορούν ανά πάσα στιγμή να τεθούν σε επαναδιαπραγμάτευση. 11. Η προπαγάνδα δημιουργεί ανάγκες ή επιτείνει τις υπάρχουσες. 12. Δραματοποιεί λανθάνοντα ή υπαρκτά συναισθήματα. 13. Αναζωογονείται με την επανάληψη. 14. Γίνεται πιστευτή όταν εκπέμπεται από πολλές πηγές, που αλληλοσυμπληρώνονται. 15. Είναι αποτελεσματικότερη όταν προβάλλει τα μηνύματά της σε φαινομενικά ουδέτερο πλαίσιο. 16. Γίνεται περισσότερο πετυχημένη όταν τα νοήματά της δεν είναι διεκδικητικά ή απαιτητικά, αλλά φαντάζουν ως λογικά αποκυήματα της σκέψης των πολιτών. 17. Δηλητηριάζει τον κριτικό λόγο, όταν ενσωματώνει τα αντίθετα επιχειρήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να τα γελοιοποιήσει, κάνοντας την κοινή γνώμη να υποθέσει πως μετέχει μιας δημοκρατικής αντιπαράθεσης. 18. Εκτροχιάζει την ορθή σκέψη παρουσιάζοντας ψευδή δεδομένα ή αποσιωπώντας άλλα. Για παράδειγμα, εμφανίζει μια ιδέα ως πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι πραγματικά είναι, έναν υποθετικό κίνδυνο ως απειλή, οδηγεί την κοινή γνώμη σε εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «πτώχευση ή ξεπούλημα των βασικών δικαιωμάτων», «ανοχή στους μετανάστες ή διασάλευση της δημόσιας ασφάλειας», χωρίς να την εκθέτει σε ενδιάμεσες, πιο μετριοπαθείς λύσεις.

K

* Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Σοφία Κιστάνη, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή» (αριστερά) και η αφίσα τού ΚΕΘΕΑ (δεξιά)

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στην Πλατεία Σαπφούς από το ΚΕΘΕΑ και στη μαρίνα από την «Πνοή»

Εκδηλώσεις ζωής… της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Εξαρτήσεων «Πνοή» αποφάσισε να συμμετάσχει ειρά εκδηλώσεων για την ενημέρωση και την ευαι- φέτος στις ενημερωτικές σθητοποίηση των πολιτών για θέματα που έχουν να εκδηλώσεις, οργανώνοκάνουν με την πρόληψη και την απεξάρτηση οργα- ντας ένα βιωματικό παιχνίδι από την περασμένη νώνουν το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή» και ο Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, με την ευκαιρία εβδομάδα, όπου καλούτης Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, όπως νται όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν αναλαμβάέχει καθιερωθεί η 26η Ιουνίου. Ενημερωτικό περίπτερο θα style» και το μουσικό σχή- νοντας απλά να φροντίζουν για μια εβδομάδα έλειτουργήσει την Κυριακή μα «Nemesis». το ΚΕΘΕΑ - Μονάδα Συμ- Ας σημειωθεί εδώ ότι η να άτομο της οικογένειάς βουλευτικής και Επανέ- Μονάδα Συμβουλευτικής τους ή του περιβάλλοντός νταξης Μυτιλήνης, στην και Επανένταξης του ΚΕ- τους. Πλατεία Σαπφούς, ενώ θα ΘΕΑ στη Μυτιλήνη δημι- Το βράδυ της Κυριακής 26 πραγματοποιηθεί και συ- ουργήθηκε το Νοέμβριο Ιουνίου, στη μαρίνα Μυτιναυλία στον ίδιο χώρο. του 2008 και παρέχει υ- λήνης, θα κληθούν οι «Με κεντρικό μήνυμα πηρεσίες ενημέρωσης και συμμετέχοντες του παι“Στην κρίση απαντάμε με ψυχολογικής υποστήρι- χνιδιού ν’ ανταλλάξουν αλληλεγγύη”, η φετινή ξης σε χρήστες ουσιών τις εμπειρίες τους. «Πιεκστρατεία έχει στόχο να και στις οικογένειές τους. στεύουμε ότι η φροντίδα αναδείξει τα προβλήματα Οι υπηρεσίες παρέχονται στις σχέσεις είναι ένα των ευάλωτων ομάδων, να δωρεάν και χωρίς λίστες κομμάτι της πρόληψης, αστηρίξει εκείνους που αναμονής, τηρώντας το α- φού βοηθά τους ανθρώστην περίοδο της κρίσης πόρρητο. Για περισσότε- πους ν’ αντεπεξέλθουν είναι πιο αδύναμοι, ε- ρες πληροφορίες, οι εν- στη ζωή», δήλωσε χθες σε γκλωβισμένοι στον κόσμο διαφερόμενοι μπορούν να συνέντευξη Τύπου η επιτων εξαρτήσεων, στη φυ- επικοινωνήσουν με την Ει- στημονική υπεύθυνη του λακή, στο δρόμο, στο πε- ρήνη Καραμβάλη στα Κέντρου Πρόληψης, Σοριθώριο», αναφέρει σχετι- 22510 25670 και 22510 φία Κιστάνη. Η ίδια αναφέρθηκε στο παράδειγμα κή ανακοίνωση του ΚΕ- 54862. της φροντίδας της μητέΘΕΑ. Βιωματικό παιχνίδι ρας στο παιδί τα πρώτα Το ενημερωτικό περίπτερο από την «Πνοή» χρόνια της ζωής τους, που θα λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11:30 Με το σύνθημα «Οι σχέ- «βοηθά στην εσωτερική βράδυ, ενώ στις 8:30 το σεις θέλουν φροντίδα», το συνοχή και στη συγκρότηβράδυ θα ξεκινήσει συ- Κέντρο Πρόληψης και ση της ταυτότητας του αναυλία με τους «Don- Συμβουλευτικής Κατά των τόμου και συμβάλλει ώστε

Σ

Κέντρο ζωής και στη Λήμνο ν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, το Κέντρο Πρόληψης Λήμνου «ΠοΕλιόχνη» σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρεται στους σκοπούς και τους στόχους λειτουργίας του, που είναι η καταπολέμηση της εξάπλωσης του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης. Το Κέντρο Πρόληψης «Πολιόχνη» στη Λήμνο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2006. Μέσα από βιωματικά σεμινάρια γονέων και εκπαιδευτικών, προάγει την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Με τις παρεμβάσεις του στο σχολείο, την οικογένεια, σε φορείς και συλλόγους, το Κέντρο Πρόληψης προσπαθεί να ενισχύσει εκείνους τους παράγοντες που προστατεύουν τους νέους από τη χρήση και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών και να περιορίσει όσους παράγοντες θέτουν τους νέους σε κίνδυνο. «Γι’ αυτό θεωρούμε τόσο σημαντική την πρόληψη», σημειώνεατι χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση. Επίσης υπογραμμίζει την πολύτιμη συμβολή των τοπικών φορέων στις δράσεις που αναπτύσσει το Κέντρο.

να είναι πιο δυνατό ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», καθώς επίσης και στη φροντίδα προς το σύντροφο, «που δίνει την αίσθηση της σταθερότητας και της ηρεμίας στη σχέση». «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσουμε ώστε να κατανοήσουν οι πολίτες την αξία της φροντίδας και ν’ αντιληφθούν και την έννοια της πρόληψης μέσα απ’ αυτή. Αυτά δηλαδή που “δουλεύουμε” μέσα από τα σεμινάρια που οργανώνουμε στην “Πνοή”, τα υλοποιήσαμε ανοιχτά στην τοπική κοινωνία», λέει η κ Κιστάνη. Η ίδια τόνισε ότι ήδη έχει λάβει μηνύματα από πολίτες που συμμετέχουν στο παιχνίδι που οργανώθηκε, και οι οποίοι στις 8 το βράδυ της Κυριακής στο χώρο της μαρίνας θα μοιραστούν την εμπειρία τους, είτε φρόντιζαν κάποιο άτομο είτε δέχθηκαν τη φροντίδα κάποιου άλλου. Η βραδιά θα πλαισιωθεί με μουσικοχορευτική εκδήλωση από την ομάδα χορού «TangoLesvos».

… και μια απεργία των εργαζόμενων στα κέντρα πρόληψης ανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης Πεξαρτησιογόνων ουσιών, αντιδρώντας στο σκηνικό αβεβαιότητας όσον αφορά στην εργασία τους. «Με την 24ωρη απεργία που έχουμε αποφασίσει, φέρνουμε τη δουλειά μας και τα αιτήματά μας εκεί όπου ζούμε, εργαζόμαστε και ονειρευόμαστε. Μες στην κοινωνία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: - Χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές. Άμεση καταβολή των οφειλομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών. - Συμβάσεις, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα που σέβονται τους εργαζομένους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών. - Άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες. - Ακύρωση των σεναρίων συρρίκνωσης των δομών. - Ιδρυτικό νόμο για τα κέντρα πρόληψης και σύνδεση με το δημόσιο σύστημα υγείας. Στη σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης της Μυτιλήνης και της Λήμνου.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

5

Καταγγελία για αυθαίρετη μεταφορά υλικών από περιοχή κοντά στην Αγία Παρασκευή

Παράνομο… λατομείο; της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια αυθαίρετη δράση φαίνεται πως λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το «Ε» ερεύνησε το θέμα μετά από καταγγελία που δέχτηκε για την παράνομη λειτουργία «λατομείου», στη θέση «Κουκπέτρα» πάνω από το Καντρί, στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το θέμα εξετάζει τώρα η Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρόκειται για δασική ή αγροτική περιοχή, καθώς και για το εάν έχει εκδοθεί σχετική άδεια. Όπως μας καταγγέλθηκε, με συγκατάθεση των ιδιοκτητών της έκτασης μεταφέρονται από εκεί τεράστιοι όγκοι υλικών, ενώ ξε-

Μ

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην περιοχή. Μπροστά από το μηχάνημα εκσκαφής φαίνονται κλαδιά και ριζικά συστήματα δέντρων. Μένει να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για δραστηριότητα που γίνεται χωρίς άδεια

ριζώνονται και δέντρα, κάτι που αλλάζει όλη τη φυσιολογία της περιοχής.

Το «Ε» επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Δασών, κλιμάκιο της οποίας από την περιοχή της Καλλο-

νής επισκέφτηκε το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αγροτική έκταση, που εφάπτεται ωστόσο με δασική. Η υπηρεσία, που διαθέτει φωτογραφικό υλικό της περιοχής από προηγούμενα έτη, πρόκειται να ερευνήσει σήμερα το εάν υπήρχε όντως δασικό οικοσύστημα στην περιοχή. Ακόμη και στην περίπτωση, ωστόσο, που πρόκειται για αγροτική έκταση και εφόσον δεν έχει εκδοθεί άδεια για δημιουργία «δανειοθαλάμου», η όποια ανάλογη δραστηριότητα θεωρείται παράνομη.

Δεν είχαν γνώση Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ποιότητας Ζωής και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βα-

τός, δήλωσε μιλώντας στο «Ε» πως δεν έχει γνώση επί του θέματος, το οποίο εμπίπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, να μεταφέρει το θέμα τόσο στους αρμοδίους όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον από αυτό προκύπτει η όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση. Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Σπανέλλης, υποστηρίζει κι αυτός πως δεν έχει καμμία σχετική ενημέρωση, καθώς και πως δεν έχει δεχτεί οποιαδήποτε σχετική καταγγελία.

Καταγγελία χθες από τους Οικολόγους Πράσινους, που ζήτησαν άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών «Θα φροντίσουμε να εντοπίσουμε τον υπεύθυνο και να καθαριστεί η περιοχή», δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γέρας

Μπαζώματα στον Κόλπο Γέρας της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ην έντονη ανησυχία τους για την προστασία των υγροτόπων του κόλπου της Γέρας εκφράζουν οι Οικολόγοι TΠράσινοι Λέσβου, που κατήγγειλαν χθες νέα μπαζώματα στο έλος της Ευρειακής, ένα χρόνο μετά την προηγούμενη καταγγελία τους για ανάλογες παρεμβάσεις στην ίδια περιοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κά- που δεν έχει πια κανένα νουν λόγο για συνεχή υπο- μέλλον». βάθμιση της περιοχής, ενώ Τον Απρίλιο του 2010 οι για το νέο «κρούσμα» μπα- Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ζώματος ενημέρωσαν χθες καταγγείλει παρόμοιο περιτη Διεύθυνση Περιβάλλο- στατικό στις αρμόδιες υπηντος της Περιφέρειας Βο- ρεσίες της τέως Νομαρχίας. ρείου Αιγαίου, καθώς και «Δυστυχώς αναγκαζόμαστε τον αντιδήμαρχο Γέρας. να επανέλθουμε στο θέμα, «Θα πράξω τα νόμιμα για καθώς χθες (σ.σ. προχθές) να διατηρηθεί η περιοχή ό- γίναμε και πάλι αποδέκτες πως πρέπει», δηλώνει στο καταγγελιών από πολίτες «Ε» ο αρμόδιος αντιδή- για την απόθεση μπαζών μαρχος Θέμης Αθανάσης. στην ίδια περιοχή», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Όγκοι… Όγκους από μπάζα που το- «Φτιάχνουν πάρκινγκ;» ποθετήθηκαν αυτές τις ημέ- Οι «παρεμβάσεις» στη συρες στην παραλία της Ευ- γκεκριμένη περιοχή δεν είρειακής, εντόπισαν χθες το ναι καινούργιο φαινόμενο, πρωί μέλη της πολιτικής κί- ενώ κάθε φορά οι αρμόδιες νησης των Οικολόγων Πρα- υπηρεσίες δείχνουν να σίνων, που κατήγγειλαν το «κλείνουν τα μάτια» μπρογεγονός διαπιστώνοντας στά σε περιπτώσεις που… συνεχή προσπάθεια υπο- «βγάζουν μάτι». βάθμισης της περιοχής «Μπορεί να ετοιμάζονται «στο βωμό του κέρδους». να φτιάξουν κάποιο χώρο Ειδικότερα, διαπιστώνουν πάρκινγκ ή τέλος πάντων «προσπάθεια κάποιων ι- να φτιάξουν ένα χώρο για διωτών να κερδίσουν εις την εξυπηρέτηση κάποιας βάρος του φυσικού περι- επιχείρησης. Εμείς δεν βάλλοντος, αλλά και του μπορούμε να μείνουμε θεκοινωνικού συνόλου, “ε- ατές και να παρακολουπενδύοντας” σε ένα παρω- θούμε την καταστροφή της χημένο μοντέλο ανάπτυξης, περιοχής. Γι’ αυτό κάναμε

Στην ίδια περιοχή πέρυσι (αριστερά) και φέτος (δεξιά)

αυτή την παρέμβαση, ελπίζοντας έστω και τώρα να υπάρξουν κάποιες ενέργειες», δήλωσε στο «Ε» ο συντονιστής της πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Μπάκας.

Και ο Δήμος; Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατήγγειλαν χθες το συμβάν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ κοινοποίησαν την καταγγελία στον αντιδήμαρχο Γέρας του Δήμου Λέσβου, καθώς και στο «WWF Ελλάς», έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι για την προστασία της περιοχής, Ζήτησαν, μάλιστα, να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ενέργειες που έγιναν μετά από προηγούμενες αναφορές τους. Ο αντιδήμαρχος Γέρας, Θέμης Αθανάσης, μιλώντας στο «Ε» δήλωσε απο-

φασισμένος να παρέμβει ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα μπάζα από την περιοχή. «Πληροφορήθηκα κι εγώ το γεγονός και πέρασα από το σημείο για να δω τι συμβαίνει, ενώ παράλληλα ξεκίνησα προσπάθειες για να διαπιστώσουμε ποιος το έκανε αυτό. Τα στόματα είναι κλειστά, όμως. Αύριο κιόλας (σ.σ. σήμερα) θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε, όχι μόνο να εντοπίσουμε αυτόν που το έκανε, αλλά να τον βάλουμε να τα πάρει και να καθαρίσει την περιοχή. Θα πράξουμε τα νόμιμα για να διατηρηθεί αυτή η προστατευόμενη περιοχή όπως πρέπει», μας είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη χθεσινή ανακοίνωσή τους, στην περιοχή του κόλπου της Γέρας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τουριστικές επενδύσεις για την

προσέλκυση επισκεπτών, για να απολαύσουν το φυσικό της περιβάλλον αλλά και τους μικρούς υγροτόπους, που αποτελούν τόπους σπουδαίας ορνιθοπανίδας αλλά και σημαντικής χλωρίδας (άγριες ορχιδέες) και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ασωμάτου κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, οργανώνοντας επισκέψεις των μαθητών στους υγρο-

τόπους της Γέρας, φέρνοντάς τους σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. «Τι να δείξουμε, όμως, στα παιδιά μας; Τα σκουπίδια και τα μπάζα; Αντί, λοιπόν, να δούμε πώς θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτές τις περιοχές, προχωράμε σε συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας, χάνοντας το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σταύρος Σκοπελίτης:

«Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το Κ.Κ.Ε.» υγκέντρωση του Κ.Κ.Ε. πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή του κόμματος Σταύρο Σκοπελίτη. Ο κ. Σκοπελίτης κάλεσε το λαό να μην ξεγελαστεί από την αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση, θεωρώντας βέβαιο πως η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί. Γι’ αυτό κάλεσε το λαό να εμπιστευτεί το Κ.Κ.Ε. και μαζί να δημιουργήσουν ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο, ικανό να φρενάρει, να υπονομεύσει και προοπτικά να ανατρέψει τη βαρβα-

Σ Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Ηρακλής Βεβέρης

Παρών ο Μιχάλης Καρχιμάκης της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

ρότητα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο λαός να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια. Απευθυνόμενος στους «Αγανακτισμένους», είπε πως το Κ.Κ.Ε. θεωρεί ενθαρρυντική την κίνηση αυτών των χιλιάδων ανθρώπων που βγαίνουν στις πλατείες και τους δρόμους. Ωστόσο, θεωρεί λάθος να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους βουλευτές του Νομού. «Είμαι, λοιπόν, βουλευτής τού Κ.Κ.Ε., του κόμματος που η δράση του όλα αυτά τα χρόνια, από την ί-

Μαθητικό φεστιβάλ από την ΚΝΕ

εριφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Μυτιλήνη στις 23 ΙΠουλίου, παρουσία του γραμματέα

εκινάει σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 του μήνα το 4ο Μαθητικό ΞΦεστιβάλ τής ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Στόχος του εί-

της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλη Καρχιμάκη, και πιθανόν και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες μιλώντας στο «Ε» ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου τού ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Βερβέρης. Η διοργάνωση περιφερειακής συνδιάσκεψης εν όψει της εθνικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο συζητείται εδώ και ένα μήνα περίπου, καθώς θα πραγματοποιηθούν ανάλογες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «πάγωσε» για λίγο τις διαδικασίες, οι οποίες όμως συνεχίζονται πλέον με γρήγορους ρυθμούς και με πρόθεση του κόμματος να κάνει «άνοιγμα» στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε περιφερειακή συνδιάσκεψη στη Μυτιλήνη παρουσία του γραμματέα τής Κ.Ε., Μιχάλη Καρχιμάκη, και με τη συμμετοχή πιθανότατα τεσσάρων υπουργών. Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται είναι αυτό του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, ή του υφυπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη. «Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης θα παρουσιαστεί εισήγηση για το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο γραμματέας τής Π.Ε. τού ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Βερβέρης. Μέχρι χθες, πάντως, η Νομαρχιακή Επιτροπή τού ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί για την περιφερειακή συνδιάσκεψη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές είτε στην ημερομηνία της εκδήλωσης είτε στα ονόματα των υπουργών που θα συμμετάσχουν, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχουν την προγραμματισμένη ημερομηνία. Λεπτομέρειες για τη διοργάνωση της περιφερειακής συνδιάσκεψης αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ημέρες.

ναι οι μαθητές να μάθουν «πώς ήταν το σχολείο στην πρώτη οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Πώς υπηρετούσε την κοινωνία και διαπαιδαγωγούσε τους νέους έτσι ώστε να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία και τη ζωή τους συνολικά. Επίσης επιδίωξη είναι οι μαθητές να εμπιστευτούν και να διδαχθούν από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού είναι άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των μαθητών και των οικογενειών τους. Από τη Σοβιετική Ένωση και τις τεράστιες κατακτήσεις για τους εργαζομένους στη δουλειά με δικαιώματα, στην υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην παιδεία για όλο το λαό.». Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για σήμερα Παρασκευή, στην Πλατεία Σαπφούς, περιλαμβάνει: - 8:00 το βράδυ. Χαιρετισμός από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Λέσβου τού Κ.Κ.Ε. - 8:20 το βράδυ. Θεατρικό σκετς από μαθητές με θέμα «Ο αντικομουνισμός μέσα στα σχολεία» - 8:45 το βράδυ. Προβολή ταινίας με θέμα «Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» - 9:15 το βράδυ. Συναυλία από το συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου - 9:45 το βράδυ. Κεντρική ομιλία από το Ν.Σ. Λέσβου τής ΚΝΕ - 10:30 το βράδυ. Συναυλία από το συγκρότημα «Split on the wave» και τους «MGS». Στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα του Κ.Κ.Ε. και της ΚΝΕ, βιβλιοπωλείο, τού ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και του ΚΕΘΕΑ. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Τουρνουά Ποδοσφαίρου, στις 6 το απόγευμα, στο γήπεδο απέναντι από τα δικαστήρια. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή στο Μανταμάδο, στην οποία περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών. Επίσης, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί του Τουρνουά Ποδοσφαίρου.

δρυσή του μέχρι σήμερα είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Πανελλαδικά, αλλά και στον τόπο μας. […] Ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν ψήφισα κανένα νομοσχέδιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και καταψήφισα το μνημόνιο 1, όπως όλοι οι βουλευτές τού Κ.Κ.Ε.. Όσο αφορά το μεσοπρόθεσμο, δηλώσαμε σαν κόμμα την αντίθεσή μας και γι’ αυτό δε συμμετείχαμε ούτε στη συζήτησή του στη Βουλή», τόνισε ο κ. Σκοπελίτης.

Β. Τεντόμας:

«Τι θα γίνει με τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο;» ο ζήτημα του Κτηματολογίου που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Λέσβο θέτει ο επικεφαλής της Tπεριφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας, προς τον πρόεδρο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Αφορμή για την παρέμβαση αυτή αποτέλεσε η δήλωση του κ. Σηφουνάκη πως καθιερώνεται νέος τρόπος διόρθωσης του Κτηματολογίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Συγκεκριμένα ο κ. Τεντόμας ρωτάει: - Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διόρθωσης των λαθών του Κτηματολογίου σε Λέσβο και Χίο; - Ποιος φορέας και με ποιες υποδομές θα κάνει τις παραπάνω διορθώσεις; - Οι διορθώσεις θα γίνουν μέσω ολικής επανακτηματογράφησης ή θα αφορούν μόνο σε κάποιες περιοχές, πώς θα καθοριστούν αυτές και τι θα γίνει για τη διόρθωση λαθών σε ακίνητα εκτός των παραπάνω περιοχών;

Από Εργατικό Κέντρο και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Προετοιμασία για τη 48ωρη απεργία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη, στις το βράδυ, στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Σγια8ύσκεψη την καλύτερη οργάνωση της 48ωρης απεργίας κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή. Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να πάρουν μέρος τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων της δύναμής του και οι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση του ΠΕΚ. Η απεργία αυτή, εκτιμά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου. Είναι επιτακτικό να νεκρώσουν τα πάντα. Να υπάρξει καθολική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μια ώρα νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα χθες, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Αντικείμενό της, η οργάνωση της απεργίας και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκειά της από το Συντονιστικό.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

7

Ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη

Έγκριση νέων οικοδομών σε τρεις μέρες! T ο νομοσχέδιο που αφορά στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, και τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών υπάρχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και εξαλείφονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν αδίκως. Σύμφωνα με τα όσα ειπώ- σης θα εκδίδεται σε δύο θηκαν, στο εξής η έγκρι- μέρες και με την ευθύνη ση δόμησης θα χορηγεί- των μελετητών μηχανικών ται μέσα σε πέντε μέρες που έχουν συντάξει τις από την υποβολή και τον μελέτες και μετά από τον έλεγχο τριών μόνο δικαι- έλεγχο πληρότητας του ολογητικών: α) τοπογρα- φακέλου από την Υπηρεφικό διάγραμμα, β) διά- σία Δόμησης του δήμου. γραμμα κάλυψης και γ) α- «Η άναρχη και ακαλαίποδεικτικό καταβολής ει- σθητη δόμηση - χαρακτηριστικά στοιχεία των ελσφορών και κρατήσεων. Σημείωσε δε ο κ. Σηφου- ληνικών πόλεων και της νάκης πως η άδεια δόμη- υπαίθρου - είναι μοναδι-

Μέσα δασοπυρόσβεσης από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής έσα δασοπυρόσβεσης παραχωM ρήθηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, το Σύλλογο Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης του τέως Δήμου Ιωνίας Χίου και το νεοσύστατο Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε επεμβάσεις δασοπροστασίας και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί, ο κ. Χαλκιώτης θα παρευρεθεί στην επίδειξη του ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης.

κή περίπτωση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανυπαρξία ή και η καταστρατήγηση ακόμη και θεσμοθετημένων αρχιτεκτονικών μορφολογικών κανόνων, η απουσία ουσιαστικών και έμπρακτων ελέγχων, η συναλλαγή και η αλληλοσυγκρουόμενη πολλές φορές πολυνομία έχουν ως αποτέλεσμα την εικόνα που έχουμε όλοι μας για τις πόλεις μας και το πληγωμένο ελληνικό τοπίο», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ τόνισε πως «είναι πρωτίστως ζήτημα θεσμικό, επιταγών του Συντάγματος, που κατοχυρώνει όχι μό-

νο την ιδιοκτησία αλλά και το καθήκον προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας στην καθημερινή μας ζωή». Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε τέλος: «Έχουμε άμεσο καθήκον να δώσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να διασφαλίσουμε τη διαφάνειά τους, να εγγυηθούμε την εφαρμογή τους. Να θέσουμε με σαφήνεια τους όρους με τους οποίους εγκρίνεται, αδειοδοτείται, εκτελείται και ελέγχεται το οικοδομικό έργο.» Ο κ. Σηφουνάκης κατέληξε λέγοντας πως «το σχέδιο νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμη-

σης και ελέγχου των κατασκευών απαντά σε μια βασική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας: να διασφαλιστεί η νομιμότητα, να μην μπορεί άλλο να αδειοδοτείται και άλλο να κατασκευάζεται, να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, να εξαφανιστεί η συνδιαλλαγή μηχανικών και πολιτών με τα πολεοδομικά γραφεία».

Άλλο η έγκριση, άλλο η άδεια Με το νέο σχέδιο νόμου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: - θεσμοθετείται η έγκριση δόμησης και η άδεια δό-

μησης, δύο διακριτά στάδια, με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών με την ανάληψη της ευθύνης από τους μηχανικούς, - διαχωρίζονται πλήρως το εγκριτικό από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του Σώματος Ελεγκτών Δόμησης, - εφαρμόζεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών ?- και, τέλος, θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων ανοικτά στους νέους μηχανικούς.

Πρόταση Περιφέρειας για ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας πρόταση ενίσχυσης επιχειρημαΣ ετικότητας με έμφαση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στον ιατρικό τομέα αλλά και του τουρισμού, με τίτλο «Be Social», συμμετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Interreg IVC. Ειδικότερα, ο πλήρης τίτλος του προτεινόμενου για χρηματοδότηση έργου είναι «Επιχειρησιακά Οικοσυστήματα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» και εστιάζεται στους τομείς: α) της υγειονομικής περίθαλψης (προληπτική και θεραπευτική), με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), καθώς στις μέρες μας το διαδίκτυο, οι κινητές εφαρμογές και η ψηφιακή εξέλιξη έχουν ήδη οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα (στην τηλεϊατρική και ιατρική εξ αποστάσεως), η ανάπτυξη των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις απομακρυσμένες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες

της Περιφέρειάς μας, αλλά και β) του τουρισμού (εμπορία, διεθνοποίηση, κοινή προώθηση τουριστικών προϊόντων). Εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο προτεινόμενο πρόγραμμα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Πριμόρσκρα από τη Σλοβενία ως επικεφαλής εταίρος, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας τής Βαλένθια από την Ισπανία, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο από την Πορτογαλία, το Ινστιτούτο για την Καινοτομία Πέδρο Νούνιες από την Πορτογαλία, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας από την Ελλάδα, το Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας της Ουγγαρίας, το Ίδρυμα Φρίσλαντ για την Επιχειρηματική Καινοτομία από την Ολλανδία, το Τεχνολογικό Πάρκο του Τάρτου από την Εσθονία και το Ταμείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα και τις Επικοινωνίες από τη Βουλγαρία (συνολικά δέκα εταίροι, από οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου είναι ύψους περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ και

αυτός χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012 και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014. Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Καπάρας, σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποτελεί «ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τόσο προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης περισσότερων “ευρωπαϊκών πόρων” για έργα στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και κυρίως προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του έντονου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για το “μέλλον”, έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την καινοτομία, τις σύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής και των επικοινωνιών και τη μετάγγιση αυτών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου».


8

EI∆HΣEIΣ

Διάκριση για την Aegean Aegean βραβεύτηκε ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2011, από τα Skytrax World Airline Awards. Η διάκριση γίνεται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι η επιλογή έγινε από τους ίδιους τους ταξιδιώτες, σε δείγμα 18,8 εκατομμυρίων επιβατών από 100 εθνικότητες, που βαθμολόγησαν τις εμπειρίες τους με 200 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως. Η απονομή του βραβείου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Le Bourget κατά τη διάρκεια του Paris Air Show. Παράλληλα η Aegean κατετάγη: - δεύτερη στην κατηγορία «Παγκόσμια Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία» (World’s Best Regional Airline), - δεύτερη στην Ευρώπη στην κατηγορία «Υπεροχή στην εξυπηρέτηση από το προσωπικό» (Airline Staff Service Excellence).

Τρεις εταιρείες στη σύνδεση της Μυτιλήνης με το Αϊβαλί και το Δικελί

Ξεκινάει δρομολόγια το «Κωνσταντίνος Γ.»

H

Μείον 30% τα εισιτήρια επιστροφής τής ΝΕΛ ταξιδιώτες εκδώσουν εισιτήριο Όαυτόσοι με επιστροφή στα πλοία τής ΝΕΛ το καλοκαίρι, θα έχουν έκπτωση 30%. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, που ουσιαστικά προτρέπει τους επιβάτες να αγοράσουν εξ αρχής τα εισιτήριά τους μετ’ επιστροφής.

Επίσκεψη στο οινοποιείο του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου» ο οινοποιείο του «Οινοφόρου ΜεΤτιλήνης, γαλοχωρίου», στον Καρά Τεπέ Μυθα επισκεφθεί στις 7 το απόγευμα της Κυριακής ο Σύλλογος Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης «Περί οίνου ο λόγος». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει ενημέρωση από τα στελέχη της επιχείρησης, παρουσία και της οινολόγου, για τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και ξενάγηση στο οινοποιείο. Θα ακολουθήσει φανερή κάθετη γευσιγνωσία από φετινά και παλαιότερων ετών κρασιά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

τoυ NIKOY MANABH ην επόμενη εβδομάδα ξεκινάει τα δρομολόγιά του προς Αϊβαλί και Δικελί το πλοίο «Κωνσταντίνος Γ.» τής ΝΕΛ. Το πλοίο θα πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη - Δικελί και στη γραμμή Μυτιλήνη Αϊβαλί. Τα στελέχη της εταιρείας αποδίδουν την καθυστέρηση δρομολόγησης του πλοίου στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, αλλά και στην πιστοποίησή του από νηογνώμονα του εξωτερικού. Ας σημειωθεί ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί τα δρομολόγια να ξεκινήσουν εντός του Μαΐου. Στο πλοίο, που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, θα λειτουργεί και κατάστημα αφορολόγητων ειδών. Ας σημειωθεί ότι σε ενημερωτικά φυλλάδιά της η ΝΕΛ γνωστοποιεί πως εκτός από τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ελλάδα, δραστηριοποιείται και σε γραμμές που συνδέουν τη Λέσβο με τη Χίο, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ικαρία και τις μεγά-

T

Το «Κωνσταντίνος Γ.» στο λιμάνι της Μυτιλήνης ως πλοίο τής NEΛ

λες πόλεις της χώρας, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Ακόμη ενημερώνει ότι οι πελάτες της, μετά από μια σύντομη διαδρομή από την Αθήνα έως την Κόρινθο, μπορούν να πάρουν το πλοίο της που θα τους μεταφέρει έως την Αγκόνα, με πολύ ανταγωνιστικές τιμές εισιτηρίων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και τις βλέψεις της εταιρείας μέσω της γραμμής σύνδεσης της Μυτιλήνης με την Τουρκία. Να αποτελέσει, δηλαδή, γέφυρα επικοινωνίας της μεγάλης γειτονικής χώρας με τη δυτική Ευρώπη.

Η ΝΕΛ θα είναι η τρίτη εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στις συνδέσεις της Μυτιλήνης με την Τουρκία και η μόνη ελληνική. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και πιθανότατα θα δούμε νέα πτώση των τιμών των ναύλων. Αυτή την περίοδο, η μετ’ επιστροφής μετάβαση στην Τουρκία κοστίζει 13 ευρώ το άτομο. Πέραν των παραπάνω, να θυμίσουμε πως κάθε καλοκαίρι μια τουρκική εταιρεία δρομολογεί πλοίο που συνδέει τη Φώκαια με τη Μυτιλήνη. nman@emprosnet.gr

Εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολου Βεντούρη

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ακτοπλοΐα μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που οδήγησε σε Hμείωση τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν άλλαξε την κατάσταση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), Απόστολου Βεντούρη - και το 2011 θα καταγράψουν ζημίες. Σα ρίζα του προβλήματος θεωρεί ότι δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως η δρομολόγηση πλοίων από και προς τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποδρομολογούνται ή να παροπλίζονται πλοία όπως έγινε με το «Blue Horizon», το «Νήσος Ρόδος», το «Κρήτη Ι» και το «Κρήτη ΙΙ», ενώ υπό διερεύνηση πώ-

λησης είναι δύο ταχύπλοα. «Και μόνο αυτό το γεγονός της κατ’ έτος απώλειας πέντε έξι πλοίων, σε συνδυασμό με την κατά τα τελευταία έτη απώλεια πλέον των 36 επιβατηγών πλοίων (εταιρείες «Καλλίστη Ferries», G.A. Ferries, SAOS Ferries, ANEN), χωρίς αναπλήρωσή τους αναδεικνύει τον προβληματισμό μας και την προδιαγεγραμμένη πορεία της ακτοπλοΐας προς την καταστροφή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διασφάλιση βιωσιμότητας Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας ζητά: - Άμεσα την εξομοίωση του

Φ.Π.Α. των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με το Φ.Π.Α. των ξενοδοχείων. Σήμερα ο Φ.Π.Α. για τα εισιτήρια των επιβατών είναι 13% και για τα εισιτήρια των οχημάτων 23%. - Κατάργηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας. - Να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα η ελληνική νομοθεσία για τη σύνθεση των πληρωμάτων. - Να καταργηθεί η δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων και η δεκάμηνη υποχρεωτική στελέχωσή τους. Επίσης η ΕΕΝ θεωρεί ότι οι μισθοί των Ελλήνων ναυτικών είναι οι υψηλότεροι της Ευρώπης, ενώ αν συγκριθούν με τους μισθούς της ξηράς στο ξενοδοχειακό προσωπικό εί-

ναι διεθνώς το υψηλότερο, χωρίς οι ναυτικοί του ξενοδοχειακού τομέα των πλοίων να προσφέρουν ανάλογου επιπέδου υπηρεσίες. Για όλα τα παραπάνω, η ΕΕΝ έχει καταφύγει στις κοινοτικές αρχές, οι οποίες έχουν εκδώσει δύο φορές αιτιολογημένη γνώμη, καλώντας τη χώρα μας να απελευθερώσει πλήρως την ακτοπλοϊκή αγορά. Ο κ. Βεντούρης υποστηρίζει πως αν τώρα η Ελληνική Πολιτεία δεν απελευθερώσει την ακτοπλοϊκή αγορά, σύντομα θα κληθεί να πληρώνει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για να υπάρχουν στοιχειώδεις ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

9

Ο Στρατής Κυρατζής, υποψήφιος για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, μιλά στο «Ε»

«Έδρα της Συνεταιριστικής στη Μυτιλήνη» ε πολλούς ο Στρατής Κυρατζής είναι γνωστός ως λογιστής του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, σε άλλους είναι γνωστός ως στέλεχος της Ν.Δ., καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και να τον ξέρει κανείς, ο Στρατής Κυρατζής είναι ένα στέλεχος της κοινωνίας με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Την ερχόμενη Κυριακή διεκδικεί την εκλογή του στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τονίζει πως στόχος του είναι να φέρει την Τράπεζα κοντά στον αγρότη και τον αγρότη κοντά σ’ αυτήν. είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν την προΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο σέγγιση του αγροτικού ΝΙΚΟ ΜΑΝΑΒΗ πληθυσμού από τη Συνεταιριστική; Ένας συνεταιριστής στο «Ξεκινώντας από το πρώτο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής σκέλος της ερώτησή σας, Τράπεζας τι μπορεί να προ- δε θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί σας. Είναι αλήσφέρει; «Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να θεια ότι η απουσία της Συσας ευχαριστήσω για την νεταιριστικής από τον πρωευκαιρία που μου δίνετε να τογενή τομέα είναι αισθηαπευθυνθώ, μέσα από την τή. Σημαντικό ρόλο σε αυεφημερίδα σας, στα μέλη τό πιστεύω ότι έχει διαδρατης Συνεταιριστικής Τρά- ματίσει και η οικονομική πεζας Λέσβου - Λήμνου κατάσταση που επικρατεί για τις εκλογές της 26ης Ι- τόσο στη χώρα μας, όσο ουνίου 2011 για την ανά- και στον τόπο μας. Σε μια δειξη νέου διοικητικού τόσο δύσκολη συγκυρία και κρίσιμη καμπή για την συμβουλίου. Εδώ και 20 χρόνια εργάζο- οικονομία, είναι δύσκολο μαι ως λογιστής στον Α- για τον οποιονδήποτε να εγροτικό Συνεταιρισμό Σκα- μπιστευθεί μια τοπική τράλοχωρίου, ο οποίος είναι πεζα ώστε να εναποθέσει από τους μεγαλύτερους τις καταθέσεις του ή να πάστο νησί μας. Με όρεξη και ρει ένα δάνειο μεγάλου πολλή δουλειά, καταφέρα- χρηματικού ποσού για να με να εκσυγχρονιστούμε, κάνει μια επένδυση. να κάνουμε νέες αποθήκες, Σε ένα ποσοστό ευθύνη να μπούμε στο εμπόριο ζω- φέρουν και οι εκάστοτε διοτροφών, να ενταχθούμε οικήσεις της Συνεταιριστισε προγράμματα της Ευρω- κής, που ίσως να μην ανοίπαϊκής Ένωσης και του Υ- χθηκαν όπως θα έπρεπε πουργείου Αγροτικής Ανά- στην τοπική κοινωνία, να πτυξης, με λίγα λόγια να μη διαφήμισαν το προϊόν βαδίσουμε στα χνάρια της όπως θα έπρεπε, να μην ήεποχής μας. Το μυστικό εί- ταν ελκυστικό για τον κόναι η πολλή δουλειά και να σμο, κάτι το οποίο πρέπει κυνηγάς τις ευκαιρίες που να αλλάξει και είμαι διατεσου δίνονται. Αυτό το έχω θειμένος να το πράξω με αποδείξει με τη μέχρι τώρα την εκλογή μου στο νέο πορεία μου σε οποιονδή- Δ.Σ.. ποτε τομέα μού ζητήθηκε. Οι θυρίδες Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, »Ήδη, και εδώ έρχομαι στο διάλεξα να ασχοληθώ με δεύτερο σκέλος της ερώτητον ιδιωτικό τομέα, γιατί σής σας, μετά από συντονικαθημερινά σου παρουσιά- σμένες προσπάθειες και ζονται νέες ευκαιρίες. Αυτό παρεμβάσεις μου, δημιθα φέρω και τώρα με την ε- ουργήθηκαν δυο θυρίδες κλογή μου στο νέο Δ.Σ. της της Συνεταιριστικής στο Συνεταιριστικής Τράπεζας. Σκαλοχώρι και στη Στύψη, Όρεξη και πολλή δουλειά δημιουργώντας μια ευκογια την περαιτέρω ανάπτυ- λία στις τραπεζικές συναλξη, την εύρυθμη λειτουργία λαγές των συμπολιτών μας. και βιωσιμότητα της Συνε- Το ίδιο είχα πράξει και με ταιριστικής.» την ΑΤΕ, καθώς λειτουρΑπουσία… γούσε θυρίδα, εντός των Είναι αλήθεια ότι η παρέμ- γραφείων του Συνεταιριβαση της Τράπεζας στον σμού, που εξυπηρετούσε πρωτογενή τομέα είναι πο- τους κατοίκους της περιλύ μικρή. Είναι επίσης αλή- φέρειας - γιατί ας μην ξεθεια ότι η αλλαγή πλεύσης χνάμε ότι μέχρι τότε έπρεαπό την Αγροτική Τράπεζα πε να κατεβούν στην Καλδημιουργεί πολλά περιθώ- λονή για μια απλή ανάληρια παρέμβασης στον πρω- ψη. Με την αλλαγή πολιτιτογενή τομέα. Ποια κατά κής τής ΑΤΕ, η θυρίδα έτην άποψή σας πρέπει να κλεισε.

Σ

Αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει στη Συνεταιριστική. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και για το λόγο αυτό είναι συμβεβλημένοι με την ΑΤΕ, λόγω των επιδοτήσεων και των άλλων συναλλαγών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό, ειδικά μετά την αλλαγή πολιτικής τής ΑΤΕ, μπορεί να αλλάξει και να αποκομίσει η Συνεταιριστική σημαντικά οφέλη. Γι’ αυτό στο χέρι μας είναι να τους προσεγγίσουμε, να τους κάνουμε να μας εμπιστευθούν και να τους φέρουμε κοντά μας.» Ο αγροτικός κόσμος έχει λόγο να στηρίξει τη Συνεταιριστική; «Στην εποχή που ζούμε, με τις δυσκολίες και τα προβλήματα να αυξάνονται καθημερινά, με τον αγροτικό κόσμο να πλήττεται περισσότερο, κάτι το οποίο το βιώνω καθημερινά λόγω της δουλειάς μου, ο αγροτικός κόσμος έχει λόγο να στηρίξει τη Συνεταιριστική, αλλά και η Συνεταιριστική να στηριχθεί από τον αγρο-

τικό κόσμο. Ο όρος “τράπεζα” στις μέρες μας έχει πάρει μια αρνητική χροιά, καθώς λίγο ή πολύ για όλη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας υπεύθυνες είναι οι τράπεζες, με τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του και να μην έχει καμμία εμπιστοσύνη σ’ αυτές. Με τη Συνεταιριστική, όμως, δεν είναι το ίδιο, καθώς, λόγω και της θέσης της στην τοπική κοινωνία, όλοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται μια ασφάλεια. Η επαφή είναι άμεση, αυτό που πρέπει να κερδηθεί είναι η εμπιστοσύνη όλων των πολιτών και να μην περιοριστούμε μόνο στον αγροτικό τομέα, να κάνουμε τη Συνεταιριστική πιο ελκυστική σε όλους και να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης του τόπου μας.»

Περί συγχώνευσης Πιθανότατα το Δ.Σ. που θα εκλεγεί την Κυριακή θα είναι το τελευταίο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε συγχώνευσή της με τη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου ή κάποια άλλη τράπεζα.

Ποια είναι τα σημεία που κατά την άποψή σας πρέπει να προσέξει το νέο Δ.Σ.; «Είναι αλήθεια ότι το νέο Δ.Σ. έχει να αντιμετωπίσει αρκετά θέματα που άπτονται της λειτουργίας αλλά και της βιωσιμότητας της Τράπεζας. Τραπεζικοί κολοσσοί βλέπουμε να συγχωνεύονται, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, με σκοπό να κάνουν ελκυστικότερο το προϊόν τους, να προσελκύσουν νέους πελάτες, αλλά και να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής μας. Από αυτήν τη διαδικασία δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Συνεταιριστική. Μια πιθανή συγχώνευσή της με τη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου ή με την Παγκρήτια Συνεταιριστική ή - γιατί όχι - με μια μεγαλύτερη τράπεζα, δεν είναι κατ’ ανάγκη λάθος επιλογή. Αυτό, όμως, που πρέπει να προσέξουμε είναι να μη βρεθεί ζημιωμένη η Συνεταιριστική από μια τέτοια συγχώνευση, αλλά να βγει δυνατότερη στην αγορά με ελκυστικότερο προϊόν. Αυτά, όμως, όλα είναι στοιχεία τα οποία θα μελετηθούν με μεγάλη προσοχή, θα αναλυθούν και στη συνέχεια, αφού ενημερωθούν όλα τα μέλη, θα παρθεί μια απόφαση. Πάντως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο χωρίς να έχουμε στα χέρια μας στοιχεία.» Σας προβληματίζει η προοπτική να μεταφερθεί το κέντρο των αποφάσεων στη Ρόδο; Ή εκτιμάτε πως αυτή η κίνηση δε θα έχει καμμία ουσιαστική επίπτωση; «Όπως έχει ήδη αναφερθεί και προηγουμένως, το θέμα της συγχώνευσης είναι κά-

τι το οποίο θα συζητηθεί εν καιρώ. Στην περίπτωση, όμως, που προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό η έδρα της Συνεταιριστικής, το κεντρικό κατάστημα δηλαδή, να παραμείνει στην πόλη της Μυτιλήνης. Η Συνεταιριστική πρέπει να κρατήσει τον τοπικό της χαρακτήρα και πρέπει να είναι κοντά στα μέλη της, στους πελάτες της και να υπάρχει άμεση επαφή.»

«Τι θα άλλαζα…» Τι θα αλλάζατε στη λειτουργία της Τράπεζας; «Νέες επενδύσεις - ελκυστικότερο προϊόν - συμμετοχή των μελών και επαφή με τα μέλη της Συνεταιριστικής - νέες καταθέσεις πολλή δουλειά. Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθώ με την εκλογή μου στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Συνεταιριστικής. Βασικός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η βιωσιμότητα και η περαιτέρω ανάπτυξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να μας εμπιστευθούν, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους μέσα από τις πράξεις μας και να τους φέρουμε πιο κοντά στη Συνεταιριστική Τράπεζα. Εγώ αυτό είμαι διατεθειμένος να πράξω μέσα από οποιοδήποτε πόστο μού ζητηθεί στο νέο Δ.Σ.. Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω από όλα τα μέλη της Συνεταιριστικής να ψηφίσουν στις εκλογές της 26ης Ιουνίου, γιατί η συμμετοχή τους είναι σημαντική για την περαιτέρω πορεία της Τράπεζας.»


10

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Απομακρύνθηκαν τα αρχαία ευρήματα που είχαν «πεταχτεί» εδώ και 10 χρόνια στο βράχο της Φυκιότρυπας δημιουργώντας μια ανοικτή χωματερή

Το τέλος της… ντροπής

Ο βράχος της Φυκιότρυπας πριν…

Από το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων

Επιτροπή αξιολόγησης στο Απολιθωμένο Δάσος εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Ευρωπαϊκό ΔίΕκτυοπιτροπή Γεωπάρκων θα βρίσκεται από σήμερα Παρασκευή 24 έως και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στη Λέσβο. Στόχος της επιτροπής είναι να κάνει αξιολόγηση του Γεωπάρκου του Απολιθωμένου Δάσους του νησιού ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου. Την επιτροπή αποτελούν ο καθηγητής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Γεωπάρκων, Τσαντσίνγκ Λονγκ, καθώς και ο διευθυντής του Φυσικού Πάρκου - Γεωπάρκου Vulkaneifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, Αντρέα Σούλερ. Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και σκοπό έχει το να δει αν τηρούνται υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των γεωπάρκων, ώστε να ελεγχθεί εάν πληρούνται τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα τής UNESCO. Είναι μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά γεωπάρκα. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από το 2000 και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο της UNESCO από το 2004, συγκέντρωσε στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα ευρωπαϊκά γεωπάρκα και αναδείχθηκε Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο. Να σημειωθεί, εξάλλου, πως ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, είναι ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατούσε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, και για πολλά χρόνια, αντίκριζε όποιος περνούσε χθες το πρωί από το φάρο της Φυκιότρυπας. Κάτω από το βράχο-σήμα κατατεθέν της περιοχής δεν υπήρχε ο σωρός από τα τμήματα αρχαίων κτισμάτων, που τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια βρίσκονταν παρατημένα εκεί από την αρμόδια για τούτο Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων. Οι αρχαίοι λίθινοι όγκοι, των οποίων η μεταφορά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ολοκληρώθηκε χθες, αποτελούσαν το οικοδομικό υλικό που είχε προέλθει από σωστικές ανασκαφές που έγιναν στην πόλη

Μ

... και μετά την απομάκρυνση των αρχαίων λίθινων όγκων, που δημιουργούσαν συνθήκες χωματερής

για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, την περίοδο 1998 έως και 2005. Επρόκειτο για σκόρπια τμήματα κτισμάτων, που τμηματικά μεταφέρονταν στη Φυκιότρυπα όσο πραγματοποιούνταν οι τότε εργασίες. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο της υπηρεσίας Μαρία Παππά, παρέμειναν τόσα χρόνια στο σημείο αυτό λόγω του ότι για τη μεταφορά τους χρειαζόταν γερανός, κάτι που δεν μπορούσε μέχρι τώρα να διαθέσει η Κ΄ ΕΠΚΑ. Το πρόβλημα είναι ότι από τότε οι πραγματικές αυτές λιθορριπές είχαν μετατραπεί σε επικίνδυνες εστίες σκουπιδιών, μετατρέποντας την όλη περιοχή σε μια πραγματική χωματερή. Αποτέλεσμα, επανειλημμένως να είχαν γίνει αρνητικά σχόλια για την κατάσταση που επι-

κρατούσε και που κάθε άλλο παρά τιμούσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πίστωση Πριν από λίγες μέρες, η υπηρεσία εξασφάλισε επιτέλους την απαιτούμενη πίστωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και έγινε έτσι η μεταφορά των λίθινων όγκων, υπό την επίβλεψη συντηρητή. Όλο το υλικό μεταφέρθηκε εκεί όπου αρχικά έπρεπε να είχε τοποθετηθεί, αλλά οι τότε διοικούντες την αρχαιολογική υπηρεσία είχαν επιλέξει την εύκολη λύση - που ήταν και η πιο πρόχειρη. Ο λόγος, για οικόπεδο της υπηρεσίας κοντά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Ας σημειωθεί ότι στα σχέδια της υπηρεσίας είναι να δει εάν και με ποιο τρόπο αυτό το υλικό θα αξιοποιηθεί.

Προχωρούν οι εργασίες της 14ης ΕΒΑ στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Το μνημείο που… αποκαλύπτεται παραμένει το τελευταίο διάστημα, Κλόγωλειστό εργασιών αναστήλωσης, το χαμάμ στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Είναι ένα μόνο από τα τμήματα του Κάστρου όπου εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει εργασίες η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τέσσερα συνολικά έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο Κάστρο της Μυτιλήνης, εκτός από το χαμάμ εργασίες πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν επιπλέον σε τρεις οικίες που βρίσκονται στο Κάτω Κάστρο, καθώς και στις κρύπτες και σε τμήμα του νότιου τείχους. Σε όλα γίνονται οι ίδιες εργασίες: συμπληρώνονται οι λιθοδομές όπου λείπουν, ενισχύονται οι θεμελιώσεις, γίνονται τσιμεντενέσεις για να δυναμώσουν τα τοιχώματα. Η σχετική μελέτη αποκατά-

Κλειστό το χαμάμ του Κάτω Κάστρου, στα πλαίσια των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιεί η 14η ΕΒΑ

στασης που είχε συνταχθεί το 2009 από τη 14η ΕΒΑ, εγκρίθηκε το 2010 και τα έργα έχουν ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο. Αυτά που προχωρούν μέχρι στιγμής, είναι όσα γίνονται στις κρύπτες και στο χαμάμ, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η αποκατάσταση των οικιών. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος τού 2013. Όπως ανέφερε στο «Ε» η

προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, για την ασφάλεια των διερχομένων το χαμάμ θα παραμείνει κλειστό όσο λειτουργεί εκεί εργοτάξιο. Κλειστό θα είναι και την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου, που η ίδια θα παρουσιάσει σε όσους ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων τα έργα που υλοποιήθηκαν και

υλοποιούνται στο Νομό στα πλαίσια κοινοτικών προγραμμάτων. Σημειώνεται πως το 2000 είχε εγκαινιαστεί το έργο «Αποκατάσταση βυζαντινής δεξαμενής και τοιχοποιιών», μέχρι την Ορτά Καπού, ενώ η τελευταία φορά που έγιναν αναστηλώσεις στο μνημείο ήταν πριν από δύο χρόνια και αφορούσαν σε δύο οικίες του Κάτω Κάστρου. Β.Χρ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

11

`

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Λόφος «Ξενία» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ολοκαίνουριο, με θέση πάρκινγκ. Διαθέτει κεντρική θέρμανση και A/C. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6948-467542, 22510 21151. Ενοικιάζεται δυάρι σε ισόγειο αρχοντικού, 55 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα, χωρίς κοινόχρηστα, με ενιαία κουζίνα, καθιστικό και κήπο, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., υπερυψωμένο, με 2 ευρύχωρα υπνοδωμάτια, χωλκουζίνα και μπάνιο, στο Γαλάτσι (Αφαίας 33), Αθήνα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 22520 42724, 6932-929520. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ. στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, 24 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στο Χάλικα δυάρι 40 τ.μ., καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, με θέα και 1 χώρο στάθμευσης, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., καινούργια, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο, 51 τ.μ., στην Καλλιθέα, 30 χρόνων, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη περιοχή Νεάπολη ισόγειο διαμέρισμα, 80 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ., στο Βουναράκι, με αυτόνομη θέρμανση, διώροφο, χωρίς κοινόχρηστα και βεράντα 35 τ.μ., τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται ισόγειο άνετο τριάρι στα Πυργέλια, σε τριώροφη οικοδομή λίγων ετών, με αυτονομία, αποθήκη και άμεση πρόσβαση σε κήπο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, 1ου ορόφου. Δεν έχει κοινόχρηστα. Διατίθεται και επιπλωμένη και ανεπίπλωτη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου, πλήρως εξοπλισμένη, πάνω από την κεντρική Ερμού (οδός Βύρωνος), χωρίς κοινόχρηστα. Διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια, 2 μεγάλων δωματίων, με μικρό χωλ, σε διώροφο κτήριο, τελείως ανεξάρτητη, έχει δική της είσοδο στον κεντρικό δρόμο επί της Οικονόμου Τάξη 1 (κάτω από το Γηροκομείο), δεν είναι υπόγεια, δεν έχει υγρασία, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Έχει αυλή με δένδρα και άλλους βοηθητικούς, στεγασμένους χώρους. Επιπλωμένη ή χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 24121, 6934-623586. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-228312, 22510 71732. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι, 58 τ.μ., 4ου ορόφου, με ελάχιστα κοινόχρηστα και θέα, στο γήπεδο, Ε. Βοστάνη 10. Πληρ. τηλ. 6979123643. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη, με air-condition και αυλή. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο, στο Συνοικισμό (Φανίου 1Α). Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6937-442681. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, aircondition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6973-647763. Ενοικιάζεται στη Σουράδα, Γεωργίου Μούρα 24 - Ακαδημία, γκαρσονιέρα 42 τ.μ., επιπλωμένη, με θέρμανση και γκαράζ. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 42657, 6972-662324. Ενοικιάζεται καινούργια μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, στον Αφάλωνα Λέσβου. Έχει θέα στη θάλασσα, τζάκι, μπάνιο, WC και μπόιλερ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, έναντι καφενείου «Ερμής». Πληρ. τηλ. 6937-226143. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων στην Κράτηγο, με έξτρα τέταρτο υπνοδωμάτιο και μπάνιο στο ισόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα, με γκαράζ και ηλιακό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στ’ Ακλειδιού Μυτιλήνης, με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, στο Χάλικα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ και τριάρια από 330 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Σίμου Χουτζαίου 4, στην Καλλιθέα, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition. Πληρ. τηλ. 6983658488. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι, σε πολυτελή κατασκευή. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, αυλή με θέα και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6939-564527, 210 6130706, 6972-623625, 22510 24264. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, πλήρως επιπλωμένες, με κλιματισμό. Πανοραμική θέα και θέση πάρκινγκ, στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6946334198 και 6980-378667. Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 36 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930966796. Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, καινούργια, 34 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μεγάλες βεράντες. Τιμή 300 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6939-2315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 1ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο (Μητροπολίτου Ιακώβου). Άνετο σαλόνι, καινούργια κουφώματα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386.

Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα 35 τ.μ. και β) δυάρι, ολοκαίνουργια, στο Γαϊδαρανήφορο, με απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή και πάρκιγκ. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. ΕΕνοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι, γωνιακό, διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα Γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338. Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλο μεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμπερές, με πολύ άνετους χώρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.


12 Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 50 μέτρα από τον Άγ. Θεράποντα (Ερμού). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διαμέρισμα στην Καλλιθέα, δυάρι, 65 τ.μ., στο 2ο όροφο διπλοκατοικίας, με ανεξάρτητη είσοδο και αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, εξωτερική αποθήκη και πανοραμική θέα της πόλης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-128799. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Διαμπερές και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται διαμέρισμα στο Βουναράκι, 93 τ.μ., σε διπλοκατοικία, ισόγειο, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, τζάκι και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ., με υπόγειο 55τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 110 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, διαμπερές, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση. Και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια, τζάκι και 2 γκαράζ Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., με οικόπεδο 150 τ.μ.. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα, στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Πειραιά, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χώρος πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή, με άριστα υλικά, με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 WC, σε ένα επίπεδο και 48 τ.μ. βοηθητικοί χώροι με αυλή και καταπληκτική θέα, στο Πυργί. Τιμή 190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλούνται α) στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 82 τ.μ., στο Δήμο Συκεών (Θεσσαλονίκη), σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6977-865674. Πωλείται οικία στο κέντρο του Παλαιοχωρίου με ισόγειο μαγαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972566180. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου στη Νεάπολη, επί της παραλιακής οδού. Καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο δυάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκεςγκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, κέντρο-αγορά. Πωλείται μονοκατοικία 110 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 2 μεγάλα Υ/Δ, 2 κλιματιστικά, ηλιακό, βεράντες, πολύ κοντά στην Ερμού, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE204934). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., 15ετίας, διαμπερές, με ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 3 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, 2 βεράντες, τέντες, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE204931). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόριστη θέα, χώρο στάθμευση, 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220,

www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ, άριστη κατασκευή, 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196676). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-198159). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE188198). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία, 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 110.000 ευρώ, Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδι-

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-αποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στους Πύργους Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο καινούργιο τριάρι διαμέρισμα, στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης. Καταπληκτική θέα. Τιμή 190.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκηγκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται στην περιοχή του Πλατάνου (300 μ. από τον Άγ. Θεράποντα) πλήρως ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, με ένα υπνοδωμάτιο. Ιδανικό για εκμετάλλευση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971990181.

Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 92 τ.μ., 1ου ορόφου, με τζάκι, στο Βουναράκι. Σαλόνι, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 111 τ.μ., πολύ καλής κατασκευής (ιδιώτης), πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διαθέτει 3 υπνοδωμάτια (το ένα διαθέτει και ξεχωριστό δικό του λουτρό), αυλή και στεγασμένη θέση parking/αποθήκη 15 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 κός: LE-180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία 78 τ.μ., 2 Υ/Δ, με απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές. 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580). Μυτιλήνη κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173969).

ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-205630). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2ου ορόφου, 176 τ.μ., με 4 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντες, θέα, 270.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-208183).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE170133).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., πολυτελές, με ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντα, θέα θάλασσα, 175.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE206170).

Μυτιλήνη, περιοχή Πλατάνου. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., 5 Υ/Δ, με αυλή 75 τ.μ., χρειάζεται ανακαίνιση, 95.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200138).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 80 τ.μ., με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, βεράντα 145.000

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.

aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-191004). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., με μοναδική θέα, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200821).

Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE178144). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE176040).

Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχες - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879).

Μυτιλήνη, περιοχή Αγίου Ερμογένη. Πωλείται οικόπεδο 4.200 τ.μ., με θέα, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE201835).

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-200228).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-189541).

Πηγαδάκια. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., 20.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κω


14 Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000,00 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 77 τ.μ., 2 επιπέδων, πολύ καλής κατασκευής (ιδιώτης), πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, αυλή και μία θέση parking. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr ΠΛΩMAPI ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974949625.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 92 τ.μ., με υπόγειο 84 τ.μ., στην Καβέτσου, πλησίον πρώην γραφείων «Ολυμπιακής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση εστιατορίου στη Σκάλα Καλλονής, με δεδομένη πελατεία, φουλ έξτρα εξοπλισμό, σε τιμή λογική, λόγω αναχώρησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.

Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 210 τ.μ., στον Αφάλωνα, με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Γαβαθά Άντισσας, σε κεντρικό σημείο της «Φραγκόσκαλας», με πανοραμική θέα και σχεδόν πάνω στο κύμα, οικόπεδο 170 τ.μ., με υφιστάμενη αποθήκη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στον οικισμό του Γαβαθά της Άντισσας, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ., πάνω

στη θάλασσα, δίπλα στην ταβέρνα «Τσολιάς». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη οικόπεδο 56 τ.μ., σε κατάλληλο σημείο για εκμετάλλευση και με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα Πολιχνίτου, 225 στρεμ.. Περιβάλλεται από θάλασσα, κατέχει σχετική απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας και έχει οριοθετηθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747.

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται μεζονέτα 175 τ.μ., με 4 Υ/Δ, 3 WC, στην Ε.Ο. Μυτιλήνης - Ακρωτηρίου, με φόντο τη θάλασσα. Τιμή λογική. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας

Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

κιν. 6977-359251

ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται, στην Ε.Ο. Καλλονής - Παρακοίλων και μετά τη διασταύρωση προς Σκάλα Καλλονής, οικόπεδο 4 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-

359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 2ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ.

και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.


16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ., στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης ή αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 100 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένος, στην Καλλιθέα, οδός Μουσών 11 (πρώην «TangoLesvos»). Πληρ. τηλ. 6972-297333. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978292195. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Delicatessen πωλείται ή ενοικιάζεται στα Λαδάδικα, λόγω έκτακτης μετάθεσης. Τιμή πώλησης 55.000, τιμή ενοικίασης 1.300. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 28418. Πωλείται επιχείρηση ψητοπωλείου στη Μυτιλήνη, με πολυετή παρουσία στο χώρο, λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6944420063. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη επιχείρηση εστίασης-αναψυχής, κερδοφόρα, 280 τ.μ., με μεγάλα πεζοδρόμια, στην προκυμαία Μυτιλήνης. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση ενοικιάσεων κάδων και αποκομιδής μπαζών μαζί με όλο τον επαγγελματικό εξοπλισμό, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6944364746. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος. Πωλείται επικερδής επιχείρηση-ψητοπωλείο, στο κέντρο της πόλης. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973-371491. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται ή ενοικιάζεται στο κέντρο της πλατείας της Καλλονής εν ενεργεία επικερδής επιχείρηση καφέ, ουζερί-εστιατόριο. Τιμή λογική, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Επίσης πωλείται επιχείρηση σνακ-μπαρ, πιτσαρίαμ στο κέντρο της Πλατείας Καλλονής. Δεκτός κάθε έλεγχος, τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6979705151. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται σνακ-μπαρ πάνω από το «Ναυάγιο», στον 1ο όροφο, στην προκυμαία Μυτιλήνης, οδός Αρχιπελάγους 23. Πληρ. τηλ. 22510 84203. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αποθήκη στην Παγανή, 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773.

Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός για ταβέρναεστιατόριο: Καταψύκτης, 2 γύροι τριφασικοί, σετ ψησταριάς, θερμοφόρα που κρατάει ζεστά τα σουβλάκια, φούρνος για πίτσες, κοτοπουλιέρα, πάγκος-ντουλάπα 6-7 μ., 6 σκαμπώ, 7 τραπέζια τετράγωνα, 14 διθέσια καναπεδάκια, μεγάλη επαγγελματική φριτέζα, ψυγείο νερού, απορροφητήρας ψησταριάς, διπλός νεροχύτης ανοξείδωτος. Πληρ. τηλ. 6944-156802. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 - 228721, 6945482614.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Στην Καλλονή και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 252 τ.μ. και άνω.

Με 57.000 ευρώ μόνο, αξίζει να τα δείτε! Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο στον Αύλωνα Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών 22 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο, 8,5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ., με απεριόριστοι θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 90 τ.μ., μια μικρή κλίση 10% και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη, περιοχή Χρυσομαλλούσα, σε σημείο γωνίας δρόμου, 117 τ.μ., με δόμηση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Χαραμίδας Μυτιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971990181. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στην Κράτηγο. Κτίζει 150 τ.μ., τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942. Πωλείται οικόπεδο 812 τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανάκι της Νυφίδας. Χτίζει περίπου 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460.

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του Καγιανίου, με πανοραμική θέα, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 8,5 στρεμ., στην Άντισσα Λέσβου, εντός οικισμού, κατάλληλο για οικιστική ανάπτυξη, με τιμή 85.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνα-

τότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυ-

μνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πεί-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Anglia Foundation ζητά καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, τουρκικών, ρουμανικής και βουλγαρικής γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών: Σίμου Χουτζαίου 11. Πληρ. τηλ. 22510 45544 και 6947-242954. Ζητούνται καθηγητές και καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών και τουρκικών ξένων γλωσσών, για διδασκαλία σε φροντιστήριο. Πληρ. τηλ. 6972-001524, 6932259356 Ζητείται έμπειρος τυλιχτής-

ψήστης, για να εργαστεί σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6942-848537. Από ΑΒΕΕ ζητείται στέλεχος με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, με καλές γνώσεις μάρκετινγκ, H/Y, αγγλικών, ευχέρεια λόγου, δίπλωμα οδήγησης (γνώσεις αρχιτεκτονικής ή μηχανολογίας θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν). Έδρα επιχείρησης: διασταύρωση Αγίας Παρασκευής - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 22685, 6979-983020 (κ. Καλύμνιος).

Από ασφαλιστική εταιρεία

που εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας, ζητείται συνεργάτης/-τιδα με προοπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932 - 445007, 2310 778714, pazarlis@otenet. gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανάκι μάρκας SYM, 200 κυβικά, με πολύ λίγα χιλιόμετρα, χρώματος λευκού. Πληρ. τηλ. 6944185779. Πωλείται Smart, μοντέλο 2004, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται αυτοκίνητο Honda Civic, μοντέλο 1996, κόκκι-

νου χρώματος, σε άριστη κατάσταση, μόνο 2.000 ευρώ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6944-527128. Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroen Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973809282. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άρ ιστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 7.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται επαγγελματική άδεια φορτηγού Δ.Χ. λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6977-042437. Πωλούνται κουτάβια, καθαρόαιμα ράτσας Gordon. Πληρ. τηλ. 6945-152462. Πωλείται παιδικό κρεβατάκι (bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορθοπαιδικό στρώμα, ολοκαίνουργιο, σε άριστη κατάσταση, χρώμα μελί σκούρο, αγορασμένο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932131930. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goe-

the Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extraxrima.gr Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας.

ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Κοπέλα, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., αναλαμβάνει τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Πληρ. τηλ. 6972849104. Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες ή και εσωτερική, καθώς επί-

σης και το σιδέρωμα των ρούχων σας. Πληρ. τηλ. 6946-064185. Κοπέλα ζητά εργασία για μπουφέ/μπαρ - σέρβις κουζίνα, με προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 6981-064884 (Όλγα). Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και αναλαμβάνει τη συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963. Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέ-

δου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

SUDOKU

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ευχαριστήριο ΜΕΤΡΙΟ

ΕΥΚΟΛΟ

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στον αποχωρισμό μας από την πολυαγαπημένη μας μητέρα ΜΙΛΤΩ ΓΙΟΜΗΛΑ.

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 08.00 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ

Τα παιδιά Τα εγγόνια Τα αδέλφια και λοιποί συγγενείς

18.00 - 07.45

ΠΑΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

∆ΥΣΚΟΛΟ

Προαγγελία γάµου

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

17.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ”

19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUR.EXPRESS” 18.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Νομαρχία Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199 156 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑ Ι ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

ΛYΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 24.6.2011 ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

Ο Πιτσώνης Δημήτριος του Γεωργίου και της Μαρίας, το γένος Λούκου, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στα Δάφια, και η Μαρμαράκη Χριστίνα του Αναστασίου - Παναγιώτη και της Ευγενίας, το γένος Μαρκάκη, που γεννήθηκε στα Χανιά και κατοικεί στα Δάφια, πρόκειται να παντρευτούν.


ΠAPAΣKEYH 24 IOYNIOY 2011

EΠIΣTHMH

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

Η φύση δίνει την έμπνευση

Σε συνεργασία με το περιοδικό

Εξελιγμένες κυψέλες N

εοζηλανδοί ερευνητές εμπνέονται από τα φυτά και το αίμα και δημιουργούν χρωστικές ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να κατασκευαστούν ηλιακές κυψέλες που θα είναι πολύ φτηνότερες από τις σημερινές και θα μπορούν, μάλιστα, να λειτουργούν και με συννεφιά. Εμπνευσμένοι από το ίδιο το ηλιακό συγκρότημα παραγωγής ενέργειας της φύσης - δηλαδή τα φύλλα των φυτών -, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας πειραματίζονται με ένα νέο τύπο ηλιακών κυψελών, που μπορεί να κάνει την ηλιακή ενέργεια πολύ ελκυστικότερη οικονομικά. Ο Wayne Campbell και η ερευνητική του ομάδα κατάφεραν να αναπτύξουν μια χρωστική που μπορεί να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό με ένα πολύ αποτελεσματικό και πολύ φτηνό τρόπο. Οι συνθετικές χρωστικές έχουν ως βάση τους την πορφυρίνη, που μοιάζει με τη χλωροφύλλη, η οποία δίνει στα φύλλα το πράσινο χώμα τους και μετατρέπει την ενέργεια του φωτός σε χημική ενέργεια. Η πορφυρίνη συμμετέχει σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών, για παράδειγμα είναι συστατικό της αιμογλοβίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.

Λειτουργούν και με συννεφιά Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι νέοι τύποι ηλιακών κυψελών θα μπορούν να κατασκευάζονται στο 1/10 του κόστους των κλασσικών ηλιακών κυψελών, που βασίζονται στο ημιαγώγιμο υλικό πυρίτιο. Στη φύση υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυριτίου, αλλά η παραγωγή του σε μορφή τόσο καθαρή σαν αυτή που απαιτείται για τις ηλιακές κυψέλες, είναι πολύ δαπανηρή και ενεργοβόρος. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις πρώτες ηλιακές κυψέλες δεν πρόλαβαν ποτέ να παραγάγουν τόση ενέργεια όση καταναλώθηκε για την κατασκευή τους. Τις τελευταίες δεκαετίες, βέβαια, οι κυψέλες από πυρίτιο έχουν γίνει πιο αποτελεσματικές, παραμένουν ωστόσο ακόμη πολύ ακριβές, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να συναγωνιστούν την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή ενέργεια καλύπτει μόνο το 0,04% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας. Οι ερευνητές αναζητούν λοιπόν νέες τεχνολογίες που θα μπορέσουν να κάνουν την ηλιακή ενέργεια φτηνότερη και ανταγωνιστικότερη, κι εδώ ακριβώς έρχονται στο προσκήνιο οι χρωστικές ουσίες. Θα χρησιμοποιηθούν στις λεγόμενες ηλιακές κυψέλες Grätzel, που δε βασίζονται στο πυρίτιο. Οι εν λόγω κυψέλες δεν είναι μόνο φτηνότερες στην κατασκευή, αλλά λειτουργούν επίσης ακόμη και με κακοκαιρία. Οι παραδοσιακές κυψέλες λειτουργούν μόνο διά της ά-

19

μεσης έκθεσης στο ηλιακό φως. Αν έχει συννεφιά, ή αν η κυψέλη βρίσκεται σε σκιά, το φως δεν είναι αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρισμού. Μια κυψέλη Grätzel είναι κατασκευασμένη εντελώς διαφορετικά, γι’ αυτό και λειτουργεί ακόμη και με συννεφιά. Σε μια κυψέλη Grätzel, το φως μετατρέπεται σε ρεύμα μέσω χρωστικών μορίων, τα οποία προσδένονται σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Πρόκειται για την ίδια ουσία που δίνει σε πολλές αντιηλιακές κρέμες την ικανότητα ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και το λευκό τους χρώμα. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι φτηνό στην παραγωγή του.

Παράθυρα με ηλιακές κυψέλες Όταν ειδικά χρωστικά μόρια σε μια κυψέλη Grätzel δέχονται ηλιακό φως, απελευθερώνουν ηλεκτρόνια, τα οποία περνούν μέσα από τα νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου και, εν συνεχεία, καταλήγουν στο ηλεκτρικό κύκλωμα. Οι κυψέλες Grätzel πήραν το όνομά τους από τον καθηγητή Michael Grätzel του Πολυτεχνείου της Λοζάννης στην Ελβετία, ο οποίος εφηύρε αυτές τις ηλιακές κυψέλες τη δεκαετία τού 1990. Τότε δεν είχε θεωρηθεί αξιόπιστη εναλλακτική στις κυψέλες πυριτίου, κι αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι ήταν δύσκολο να τις κάνουν αρκετά σταθερές. Τα μόρια των χρωστικών ουσιών διασπώνται πολύ γρήγορα και τα αποτελεσματικότερα μόρια μέχρι σήμερα τουλάχιστον - είναι αυτά που προέρχονται από το μέταλλο ρουθήνιο, το οποίο όμως είναι πολύ ακριβό. Η πρώτη παράδοση 100.000 ηλιακών κυψελών με ρουθήνιο έγινε προσφάτως στη Νότια Αφρική, οπότε η εμπορική εκμετάλλευση έχει ήδη αρχίσει. Ωστόσο, ο Michael Grätzel δήλωσε: «Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι το μέλλον ανήκει στις νέες χρωστικές οργανικού τύπου,» Κατέχει, άλλωστε, και ο ίδιος μέρος της πατέντας για τις νεοζηλανδικές χρωστικές ουσίες, αλλά τονίζει ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες ερευνητών ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την ανάπτυξη οργανικών χρωστικών ουσιών για ηλιακές κυψέλες. Η αγορά για τη νέα γενιά κυψελών εκτιμάται ότι είναι τεράστια, ειδικά αν αναπτυχθούν μόρια που θα εκμεταλλεύονται το υπέρυθρο τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορεί κανείς να φανταστεί ακόμη και παράθυρα με ηλιακές κυψέλες, που θα είναι διαπερατές από το ορατό φως, αλλά που θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό από την ενέργεια την οποία κανονικά αντιλαμβανόμαστε ως θερμότητα. Οι ερευνητές ελπίζουν, επίσης, να μπορέσουν να κατασκευάσουν ηλιακά πάνελ για στέγες και τοίχους που θα είναι πράσινα ή άλλου χρώματος και που έτσι θα είναι πιο καλαίσθητα από τα παραδοσιακά μαύρα ηλιακά πάνελ πυριτίου.

Γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε νερό σε μαγειρικό λάδι που έχει πάρει φωτιά;

Απρνμαεγτμοπαάλτράικεδάιιφπφωολυτέιγάμε,ατααγυιειτερόίενύπαοοι υυο-ι ατμοί του. Οι διαστάσεις της φωτιάς εδώ συναρτώνται με την περιοχή που καλύπτουν οι ατμοί. Αν ρίξουμε νερό, τότε η περιοχή αυτή μεγαλώνει, και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Το λάδι που φλέγεται έχει πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από τους 100°C στους οποίους βράζει το νερό. Όταν ρίχνουμε νερό σε ένα τηγάνι με λάδι που έχει «αρπάξει», το νερό θα μετατραπεί αμέσως σε ατμό. Το νερό, όταν εξατμίζεται, διογκώνεται περίπου 1.700 φορές, κι έτσι το νερό που πέφτει στο τηγάνι θα εκτιναχθεί με τη μορφή μιας μεγάλης ποσότητας θερμού ατμού. Ο ατμός από το νερό θα εκτινάξει προς τα επάνω και άπειρα μικρά σταγονίδια λαδιού. Με αυτό τον τρόπο, η περιοχή στην οποία λαμβάνει χώρα η εξάτμιση γίνεται κατά πολύ μεγαλύτερη. Οι φλόγες έχουν πολύ περισσότερη «τροφή»· το αποτέλεσμα είναι μια φωτιά που μοιάζει εκρηκτική, αποτελούμενη από φλεγόμενο ατμό λαδιού ανάμικτο με καυτούς υδρατμούς. Ποτέ λοιπόν δεν πρέπει να σβήνουμε φλεγόμενο λάδι με νερό. Το καλύτερο θα ήταν να κλείσουμε το μάτι της κουζίνας, να προσπαθήσουμε να σβήσουμε τη φωτιά σκεπάζοντας το τηγάνι με ένα καπάκι και να το αφήσουμε να κρυώσει.

Γιατί το βόρειο σέλας έχει συχνά πρασινωπό χρώμα; Ήλιος εξαπολύει στο διάστημα μεγάλες ποσότητες φορτισμέΟορισμένα νων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρόνια, αλλά και πρωτόνια, και από αυτά αιχμαλωτίζονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Γύρω από τους πόλους κυρίως, τα σωματίδια αυτά συγκρούονται με άτομα και μόρια της γήινης ατμόσφαιρας. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στο βόρειο σέλας. Το χρώμα του βόρειου σέλαος εξαρτάται από το είδος των ατόμων και των μορίων που συναντούν τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, καθώς και από το ύψος στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις. Σε ύψος 100 - 200 χιλιομέτρων, από τις συγκρούσεις φορτισμένων σωματιδίων και ατόμων οξυγόνου σχηματίζεται ένα πράσινο βόρειο σέλας. Όταν ένα φορτισμένο σωματίδιο από τον Ήλιο προσπέσει σε ένα άτομο οξυγόνου, ένα ηλεκτρόνιο του ατόμου μεταπηδά σε υψηλότερο ενεργειακό επίπεδο. Όταν το ηλεκτρόνιο μεταπηδήσει κατόπιν σε ένα χαμηλότερο ενεργειακό επίπεδο, εκπέμπει φως με πολύ συγκεκριμένα μήκη κύματος, που αντιστοιχούν στο χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα. Αν η σύγκρουση με τα άτομα οξυγόνου γίνει ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, εκπέμπεται κόκκινο φως, ενώ αν τα σωματίδια συναντήσουν άζωτο πλησιέστερα στη Γη, μπορεί να δώσουν βόρειο σέλας με ιώδες χρώμα.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, η παράσταση «Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα», με συμμετοχή τριών ερασιτεχνών ηθοποιών της Λέσβου.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως 18 Σεπτεμβρίου Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»

Ξύλα του καρνάγιου της Επάνω Σκάλας, φωτογραφημένα από τον Άλκη Ταλιαδούρο

… και ένα από τα φεγγάρια του Απόστολου Ντινάκη

Οι πρώτες δύο εκθέσεις του Αρχοντικού Γεωργιάδη

Με 33 φεγγάρια και 20 ξύλα… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε σαφώς λιγότερο εικαστικό περιεχόμενο από την περσινή χρονιά κύλησε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Αρχοντικού Γεωργιάδη. Όχι όμως και χωρίς ενδιαφέρον. Δυο εκθέσεις, μια με ξύλα που ποζάρουν στο φακό και μια με φεγγάρια σε καμβά, κοσμούν τους τοίχους του κάτω ορόφου του Αρχοντικού. Στην κεντρική αίθουσα φιλοξε- ειδικά για την έκθεση στο Αρχονείται η έκθεση «33 φεγγάρια», ντικό, είναι ζωγραφισμένα με του Απόστολου Ντινάκη. Γεννη- λάδι και αποτελούν την πρώτη μένος στις Σέρρες το 1964, τα ατομική του έκθεση. Τα δημιτελευταία πολλά χρόνια ζει και ούργησε είτε παρατηρώντας τα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ό- απ’ ευθείας είτε «πατώντας» σε που παρακολούθησε και μαθή- φωτογραφίες. ματα Σχεδίου. Ζωγραφίζει από «Έχω έρθει πολλές φορές στη μικρός και πλέον χρησιμοποιεί Μυτιλήνη, το νησί είναι υπέροδιάφορες τεχνικές για τα έργα χο και η αύρα που έχει, κατατου. πληκτική. Πρώτη φορά, όμως, Τα «φεγγάρια» του, που έγιναν μπήκα στο Αρχοντικό Γεωργιά-

Μ

Την άλλη Τετάρτη, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Η τελευταία βιβλιοπαρουσίαση ην ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στις 7:30 το απόγευμα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, ο οδηγός-λεύκωμα «Νέοι και Μουσείο, ξεκινώντας το διάλογο». Πρόκειται για την τελευταία από τις βιβλιοπαρουσιάσεις που διοργανώθηκαν μέσα στο μήνα στο ίδρυμα, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα, οι οποίες σκόπευαν εκτός άλλων να εμπλουτίσουν με ιδέες το έργο των εκπαιδευτικών. Τον οδηγό θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης πέντε συνολικά βιβλιοπαρουσιάσεις, που είχαν ως κεντρικό θέμα τους «Με αφορμή ένα βιβλίο». Όλες εντάσσονταν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία - Δράσεις Ενηλίκων». Στόχος των διοργανωτών ήταν να παρουσιαστούν στο κοινό βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος, που αναφέρονται στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την τοπική ιστορία της Λέσβου. Απώτερος στόχος, το να αποτελέσουν τα θέματα των βιβλίων αφορμή για συζήτηση και πηγή υλικού για πρωτότυπες εργασίες στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου.

Τ

Aπό το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Το έθιμο του Κλήδονα ο έθιμο του Κλήδονα θα αναβιώσει σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στα ΤσαΤμάκια, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Η βραδιά θα περιλαμβάνει «γαργαλιστικά» στιχάκια, φαγητό και διάφορες εκπλήξεις. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 22510 23501 και 6971-895413.

δη», μας είπε. «Είναι ένας εκπληκτικός χώρος, που θέλει όμως συντήρηση.»

Και έκθεση φωτογραφίας Στην πρώτη αίθουσα που βρίσκεται δεξιά από την κεντρική, βρίσκεται η δουλειά του ερασιτέχνη φωτογράφου, μέλους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, Άλκη Ταλιαδούρου. Ο 60χρονος Μυτιληνιός, πρώην οικοδόμος, που ασχολείται με τη φωτογραφία από καθαρή αγάπη και μεράκι, εκθέτει την ενότητα «Ξύλα». Πρόκειται για μια σειρά από 20 φωτογραφίες, τραβηγμένες στο καρνάγιο της Επάνω Σκάλας πριν από δύο πε-

ρίπου χρόνια. «Είχα βρεθεί εκεί για να κάνω μια δουλειά με θέμα τα σκουπίδια», εξηγεί ο ίδιος. «Με είχε εμπνεύσει η δουλειά των ανθρώπων που έβαφαν τα σκάφη με τις μπογιές και τα πινέλα τους, οι ρωγμές που είχαν σχηματίσει τα ξύλα από τον καιρό, και τα φωτογράφισα.» Η ίδια έκθεση είχε παρουσιαστεί πρόπερσι το Πάσχα στο χώρο τής ΦΕΜ με μεγάλη επιτυχία. Είναι η πρώτη φορά που ο Άλκης Ταλιαδούρος κάνει έκθεση στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Και οι δύο εκθέσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην επικαιρότητα η Διακήρυξη της Πολιόχνης ην παρέμβαση του Υπουργείου για την αξιοποίηση ΤκαιΠολιτισμού ανάδειξη της Διακήρυξης της Πολιόχνης σε παγκόσμιο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης ζητά, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ακόμη ζητά να ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου ώστε - όπως υποστηρίζει - «να πραγματωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και να χαρακτηριστεί το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης», αλλά και να «ανασυσταθεί ο θεσμός των “Θεματοφυλάκων του Αιγαίου” ως μία επιτροπή προσωπικοτήτων παγκόσμιου βεληνεκούς». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο κ. Γαληνός τονίζει: «Η αείμνηστος Μελίνα Μερκούρη άφησε από το πέρασμά της από το Υπουργείο Πολιτισμού μία μεγάλη κληρονομιά, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι οι ιδέες και τα οράματά της. Μεγάλες ιδέες που έχουν τη δυναμική να αναδείξουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, όψεις της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις μετατρέψουν σε πλαίσιο για σύγχρονη δημιουργία. Είναι αλήθεια πως αυτό αποτελεί μία διάσταση της προσφοράς της η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.» Στη συνέχεια αναφέρεται στην πρωτοβουλία της, σε συνεργασία με την UNESCO, για τη συνάντηση 70 διανοουμένων παγκόσμιου βεληνεκούς στο Βουλευτήριο της Πολιόχνης στη Λήμνο, το Σεπτέμβριο του 1994, και τη σύστασή τους σε σώμα: τους «Θεματοφύλακες του Αιγαίου». «Οι προσωπικότητες αυτές

διαμόρφωσαν και συνυπέγραψαν ένα σημαντικό κείμενο, τη “Διακήρυξη της Πολιόχνης”, στο οποίο αναφέρεται ότι το αρχιπέλαγος του Αιγαίου πρέπει να χαρακτηριστεί πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης», σημειώνει ακολούθως ο κ. Γαληνός. Ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ. υποστηρίζει ότι «το κείμενο αυτό, η ευρύτερη πρωτοβουλία, έμεινε επί 17 χρόνια αναξιοποίητο, περιμένοντας αυτόν που θα το ανασύρει και θα το αξιοποιήσει. Η Διακήρυξη της Πολιόχνης, εφόσον αναδειχθεί και υποστηριχθεί αποτελεσματικά, έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιου βεληνεκούς πλαίσιο πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας, αναδεικνύοντας τον τόπο και προσφέροντας νέες δυνατότητες πολιτιστικής δημιουργίας και πνευματικής ανάπτυξης.». Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γαληνός υποστηρίζει 17 χρόνια αργότερα, σήμερα που «η χώρα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ευκαιριών, δυνατοτήτων και τρόπων για να ενδυναμώσει την εικόνα της και να επαναοριοθετήσει την παρουσία της», ότι πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού «να αξιοποιήσει τη δυναμική της πολιτιστικής ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει για τον αιγαιακό χώρο η Διακήρυξη της Πολιόχνης. Η αξιοποίηση της Διακήρυξης της Πολιόχνης ως πλαίσιο πολιτιστικής δράσης μπορεί να ενσωματωθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου, ενώ παράμετροι αυτής της δράσης, όπως οι “Θεματοφύλακες του Αιγαίου” και το “Πολιτιστικό Πάρκο”, μπορούν να ανασυνταχθούν, να επικαιροποιηθούν και να καταστούν λειτουργικοί.».

Έως Τετάρτη 29 Ιουνίου από τις 10:00 έως τη 1:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Ετήσια έκθεση ζωγραφικής από τη «Στέγη Θεοφίλου»

Σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης Το έθιμο του «Κλήδονα»

Αύριο Σάββατο 25 Ιουνίου στον Παλαιόκηπο Αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα» στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εκδήλωση από τη Σχολή «Παπάζογλου» στις 21:00 στο Κάστρο της Μυτιλήνης Συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, με τον Ηλία Μακρίδη στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση «Ο Σέντζας», από τον ΕΘΟΚ

Κυριακή 26 Ιουνίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εκδήλωση από τη Σχολή «Παπάζογλου» στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση «Ο Σέντζας», από τον ΕΘΟΚ

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιουνίου στις 21:00 στο θέατρο των «Αστέγων» Η θεατρική παράσταση «Το Ροζ Φουλάρι»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 26 Ιουνίου «Ρίο», του Ντον Ράιμερ (κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα) Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:30 Έως Τρίτη 28 Ιουνίου «Thor», του Κένεθ Μπράνα (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Νάταλι Πόρτμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Κρις Χέμσγουορθ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή στις 19:15 και στις 22:00, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00 Έως Κυριακή 3 Ιουλίου «The Hangover 2», του Τοντ Φίλιπς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ζακ Γκαλιφιανάκις, Μπράντλεϊ Κούπερ, Εντ Χελμς Ώρες προβολής: Παρασκευή 24/6 στις 22:15 (Αίθ. 2), Σάββατο 25/6 και Κυριακή 26/6 στις 19:45 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 2), Δευτέρα και Τρίτη στις 22:15 (Αίθ. 2), Τετάρτη στις 20:30 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 1), Πέμπτη στις 22:15 (Αίθ. 1), Παρασκευή 1/7 στις 22:15 (Αίθ. 2), Σάββατο 2/7 και Κυριακή 3/7 στις 19:45 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 2)


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

21

Λεσβιακά Βιβλία Αλέξης Πανσέληνος Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια Μυθιστόρημα Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2011, σελ. 656

(ή ΧρυσόστοΟ Γκότλιμπ μος Μαζαρίνι) κάποτε διάσημος σ’ όλο τον κόσμο Βιεννέζος μουσικοσυνθέτης του 18ου αιώνα, πεθαίνει επισήμως το 1791. Στην πραγματικότητα το σκάει με πλαστή ταυτότητα (για λόγους που θα μάθει ο αναγνώστης στη διάρκεια του μυθιστορήματος) και ζει κάμποσα χρόνια στην Ιταλία. Η τύχη τον οδηγεί απροσδόκητα στα νερά του Ιόνιου Πελάγους. Στην Κέρκυρα γνωρίζει έναν επίσης αυτοεξόριστο: τον κόντε Ανδρέα Ροϊλό από τη Λευκάδα, που δίνει τις δικές του μάχες στο επίπεδο της γλώσσας του, της τέχνης του, αλλά και της πολιτικής. Οι συγκυρίες που έφεραν τους δύο αυτούς διαφορετικούς καλλιτέχνες κοντά, δημιουργούν μια συνάντηση γοητευτική και συγκινη-

τική. Και η τύχη τούς οδηγεί στη Στερεά Ελλάδα. Έπειτα από περιπέτειες στη θάλασσα και στη στεριά, άλλες τρομακτικές και άλλες σχεδόν κωμικές, οι ήρωες και οι συνοδοί τους φτάνουν ίσαμε την αυλή του Αλή Πασά, στα Γιάννινα. Εκεί θα κορυφωθούν οι σχέσεις, οι συγκρούσεις, η φιλία και η αλληλεπίδραση που άσκησε ο ένας στον άλλο. Μυστήρια, εφιάλτες, ανατροπές, μάχες στα βουνά και στο τέλος η καταβύθιση του ήρωα στην προεπαναστατική Ελλάδα. Ένας Έλληνας καλόγερος αποκοιμιέται νανουρισμένος από τους ύμνους των Δερβίσηδων. Και μια καμήλα περιπλανιέται στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου. Αυτή είναι η υπόθεση του μυθιστορήματος του συμπατριώτη μας Αλέξη Πανσέληνου, γιου του Ασημάκη Πανσέληνου, «Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια», που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1996 (εκδόσεις «Καστανιώτη»), μεταφρά-

Φώτης Κόντογλου Η πονεμένη ρωμιοσύνη Φιλολογική επιμέλεια Διόρθωση κειμένου: Βασίλης Μαλισιόβας Εκδόσεις Άγκυρα Αθήνα 2011, σελ. 414

ι εκδόσεις «Άγκυρα» μετά το «ΑϊΟλογημένο βαλί η πατρίδα μου» και το «Ευκαταφύγιο» προχώρησαν στην επανέκδοση ενός ακόμα βιβλίου του Φώτη Κόντογλου. Το βιβλίο «Η πονεμένη ρωμιοσύνη» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963. Στην παρούσα νέα έκδοση ο Βασίλης Μαλισιόβας που ανέλαβε τη φιλολογική επιμέλεια, έκανε ορισμένες ορθογραφικές αλλαγές που έκρινε αναγκαίες, αφού στο αρχικό κείμενο υπήρχαν πάμπολλες γραφές που εδώ και 30 χρόνια δεν ισχύουν πλέον, καθώς και πολλές ορθογραφικές ασυνέπειες μέσα στο ίδιο κείμενο. Στο βιβλίο στεγάζονται 39 κείμενα

στηκε στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα ιταλικά και το 1997 ήταν η ελληνική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε σε μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σκοτεινές επιγραφές». «Ήδη από την αρχή του βιβλίου ο Πανσέληνος εντυπωσιάζει. Αναπαριστάνει με θαυμαστή λεπτολογία το γλωσσικό ύφος της εποχής. Ανασύρει από τη λήθη ένα απίστευτο πλήθος παλιών λέξεων. Δείχνει ότι έχει μελετήσει σε βάθος όχι μόνο τη μουσική της εποχής, αλλά και τη διπλωματία, τις πολιτικές συνήθειες, τα κοινωνικά ήθη», έγραφε ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στα «Νέα», ενώ ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, στο «Βήμα», επεσήμαινε: «Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο, που διαβάζεται άνετα και

του Φώτη Κόντογλου για πρόσωπα και πράγματα της ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσά τους, και το κείμενο με τον τίτλο «Η Μυτιλήνη γενουβέζικη και τουρκεμένη». Μερικοί άλλοι τίτλοι είναι: «Η Αγιά Σοφιά και τα μωσαϊκά της», «Βασίλειος ο Μακεδών», «Μιχαήλ Ακομινάτος, το θρηνητικό τρυγόνι της αιώνιας Αθήνας», «Θρηνητικό συναξάρι του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», «Η Πόλις εάλω!», «Η μελαγχολία των Παλαιολόγων», «Η ρωμαίικη ζωγραφική, η καταφρονεμένη», «Οι θησαυροί της αγιογραφίας μας», «Οι ταπεινοί αγιογράφοι της Τουρκοκρατίας», «Η ναυμαχία τού Τσεσμέ», «Μπαρμπαρόσας, ο φοβερός αρχικουρσάρος», «Οι Νεομάρτυρες, η δόξα της Εκκλησίας μας», «Η αγιασμένη Επανάσταση», «Ιερά ολοκαυτώματα. Μάρτυρες στον Μεγάλον Αγώνα», «Έλληνες και Τούρκοι», «Η Κύπρος και η παράδο-

ευχάριστα. Ένα καθαρόαιμο μυθιστόρημα που, αρνούμενο τη συμβατική εικόνα του χρόνου αλλά εμπιστευόμενο την Ιστορία, αναδιαμορφώνει και επανερμηνεύει τον κόσμο.» Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρησε έως το 1997. Εμφανίστηκε το 1982 με τη συλλογή «Ιστορίες με σκύλους». Ακολούθησαν η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος «Μεγάλη Πομπή» (1985), τα μυθιστορήματα «Βραδυές μπαλέτου» (1991) και ο «Κουτσός Άγγελος» (2002) και ένας τόμος με δοκίμια («Δοκιμαστικές πτήσεις») το 1993. Επίσης, η συλλογή διηγημάτων «Τέσσερις ελληνικοί φόνοι» (2004), μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας, όπως «Ο Βλακοχορτοφάγος» τού John Barth (1999), και το αυτοβιογραφικό «Μια λέξη χίλιες εικόνες» (2004). Π.Σ.

σή της», «Τα έμορφα τραγούδια μας, η αναπνοή της φυλής μας» κ.ά.. Τα κείμενα πλαισιώνονται με ζωγραφιές του ίδιου του συγγραφέα. Παραθέτω ένα απόσπασμα: «[…] Τα έθνη που ξαγοράζουνε κάθε ώρα της ζωής τους με αίμα και μ’ αγωνία, πλουτίζονται με πνευματικές χάρες που δεν τις γνωρίζουνε οι καλοπερασμένοι λαοί. Αυτοί απομένουνε φτωχοί από πνευματικούς θησαυρούς κι από ανθρωπιά, γιατί η καλοπέραση κάνει χοντροειδή τον μέσα άνθρωπο. Ενώ ο πόνος κατεργάζεται τους λαούς και τους καθαρίζει, όπως καθαρίζεται το χρυσάφι με φωτιά μέσα στο χωνευτήρι. Για τούτο η δυστυχισμένη Ρωμιοσύνη στολίστηκε με κάποια αμάραντα άνθη, που δεν τ’ αξιωθήκανε οι μεγάλοι κι οι τρανοί λαοί της γης […]» Π.Σ.


22

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

ετά από ένα μικρό διάλειμμα για να φορτώσουμε τις… μπαταρίες μας, επιστρέφουμε δυναμικά στο στοιχηματικό μας καθήκον. Τα πρωταθλήματα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αρκετά, αλλά είναι βασικό να κάνουμε το απαραίτητο… φιλτράρισμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι επικίνδυνο να... χαθούμε. Για το ιαπωνικό Πρωτάθλημα που προσφέρεται από τον ΟΠΑΠ δεν έχουμε και πολλά να πούμε, καθώς οι πληροφορίες μας είναι ελάχιστες και σίγουρα δεν έχουμε σωστή εικόνα για τις επιδόσεις των ομάδων. Τα «σημαντικά» πρωταθλήματα που αξίζουν να τους ρίξουμε μια προσεκτική ματιά, είναι αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Βραζιλίας. Βεβαίως, στη «χώρα του καφέ» ακόμα ψάχνονται οι ομάδες και δεν έχουμε το απαραίτητο δείγμα για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα, οπότε θα στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στο αμερικανικό MLS.

M

ΝΤΑΛΑΣ - ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΑΪΜΠΕΡΣ Το Ντάλας είναι από τις λίγες ομάδες που είναι συνεπείς στα θετικά αποτελέσματα στην κατηγορία. Οι Τεξανοί είναι συνώνυμο της σταθερότητας και ελάχιστα κλαμπ στη λίγκα είναι ανώτερα από αυτούς. Στο πρόσφατο ματς με τη Σίβας ΗΠΑ, το Ντάλας επέστρεψε στις νίκες (2-1) και σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο με αντίπαλο το Πόρτλαντ, το οποίο έδειξε για ακόμα μια φορά μεγάλες αμυντικές αδυναμίες απέναντι στη Νέα Υόρκη (3-3). Εκτίμηση: 1

ΣΩΛΤ ΛΕΪΚ - ΤΟΡΟΝΤΟ Συμφωνούμε πως έως τώρα δεν έχουμε δει το πραγματικό πρόσωπο της Σωλτ Λέικ. Απέναντι στο Τορόντο, όμως, η ομάδα τής Γιούτα δεν παύει να είναι το φαβορί. Οι γηπεδούχοι έχουν την τέταρτη καλύτερη επίδοση στη δυτική περιφέρεια, με τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα σε επτά ματς. Το Τορόντο δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά, παρά μόνο σε μια ισοπαλία, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας σε σχέση με τη Σωλτ Λέικ. Εκτίμηση: 1

Απέναντι στο Τορόντο, το Σηάτλ επέστρεψε στις επιτυχίες. Τώρα καλείται να αποδείξει πως μπορεί επιτέλους να διατηρήσει μια σταθερότητα στο παιχνίδι του. Η Νιου Ίνγκλαντ δεν είναι και ο πιο… δύσκολος αντίπαλος του κόσμου και οι «Σάουντερς» οφείλουν να δώσουν χαρά στους οπαδούς τους, οι οποίοι γεμίζουν πάντοτε το «Σέντσουρι Φιλντ». Η Νιου Ίνγκλαντ δε διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια και ποντάρει στην άμυνα για να πάρει αποτέλεσμα. Εκτίμηση: 1

Σύμφωνα με έγκυρο βρετανικό ιστότοπο, ο νέος προπονητής τής Τσέλσι, Αντρέ Βίγιας Μπόας, δε θα καταφέρει να έχει στη νέα του ομάδα το Βραζιλιάνο σταρ Νεϊμάρ, καθώς ο νεαρός σταρ προτιμά τη Ρεάλ Μαδρίτης… Ο επί χρόνια τερματοφύλακας της Εσπανιόλ, Κάρλος Καμενί, είναι έτοιμος για

το βήμα παραπάνω, καθώς στοχεύει να «κλείσει» στη Φούλαμ και να συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Αντρέ Βίγιας Μπόας τόνισε πως για να κάνει το Ρόμαν Αμπραμόβιτς ευτυχισμένο, θα πρέπει να κατακτήσει και τις τέσσερις διοργανώσεις στις οποίες θα λάβει μέρος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

ΣΗΑΤΛ - ΝΙΟΥ ΙΝΓΚΛΑΝΤ

ΠΡΟΣΕΞΤΕ

Ένα ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες οι οποίες δε διακρίνονται για τη σταθερότητά τους. Οι γηπεδούχοι έχουν μείνει μακριά από τις επιτυχίες για τρία σερί παιχνίδια, ενώ μέσα στο γήπεδό τους σίγουρα δεν αποτελούν… φόβητρο. Σημαντικό για να καταλήξουμε σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα, το γεγονός πως η Ουάσιγκτον έχει… διάτρητη άμυνα. Στον πρώτο γύρο το Χιούστον κέρδισε εύκολα με 4-1 την ομάδα της πρωτεύουσας, αλλά εκτός έδρας τα πράγματα θα είναι σίγουρα διαφορετικά. Οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν δυναμική στην επίθεση, ειδικά μακριά από την έδρα τους. Επιλέγουμε το under. Εκτίμηση: Under


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Αρχές Αυγούστου θα διεξαχθεί το σεμινάριο διαιτησίας και τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών ποδοσφαίρου της Λέσβου. Για το σκοπό αυτό οι προετοιμασία τους κυλάει με γοργούς ρυθμούς.

Η αγωνία κορυφώνεται καθώς πλησιάζουμε προς τις τελευταίες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων τού 1st sportlesvos.gr Tournament

Ντέρμπυ από τα λίγα! utsider και Λουξ/Ναυσικά προσέφεραν πλούσιο θέαμα στη μεταξύ τους αναμέτρηση, που έληξε χωρίς νικητή (2-2) αλλά αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τού 1st sportlesvos.gr Tournament μέχρι στιγμής. Οι ομάδες του Βασίλη Βερβέρη και του Μιχάλη Κουτζιά κοντραρίστηκαν στα ίσια, είχαν από ένα καλό ημίχρονο και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για το ερχόμενο Σάββατο, που θα ξαναπαίξουν λογικά για την πρωτιά του ομίλου! Εντυπωσιακό πέρασμα έκαναν οι Μαχητές του Πλωμαρίου που συνέτριψαν με 15-4 την Μπόχα Τζούνιορς και περιμένουν το μεγάλο ντέρμπυ για την πρωτιά στον όμιλό τους με το Delicious.

O

Σπουδαίο ντέρμπυ Π. Δελόλμας, Κούτσας, Σγουρέλλης, Ευαγγέλου, Κυριάκος και Ραφαήλ Κουνιαρέλλης εναντίον Χριστοδούλου, Δουνιά, Βαρνά και Γιαλαμά… Η κόντρα ήταν δυνατή ανάμεσα σε Outsider και Λουξ/Ναυσικά και τελικά δεν ανέδειξε νικητή. Η Λουξ προηγήθηκε με τους Π. Δελόλμα και Κούτσα, αλλά η αντεπίθεση του Outsider έφερε την ισοφάριση με γκολ του Δουνιά! Το παιχνίδι αυτό ήταν μία πρώτη ιδέα για το τι θα ακολουθήσει στη φάση των «16»… Το δεύτερο παιχνίδι της βραδιάς ήταν

Ισόπαλο αναδείχθηκε το ντέρμπυ ανάμεσα σε Λουξ/Ναυσικά και Outsider

αυτό ανάμεσα στην Police Team και τους Daltons, με τους μικρούς να αιφνιδιάζουν τους αστυνομικούς προηγούμενοι στο σκορ στο ημίχρονο, αλλά να μην αντέχουν στην επανάληψη. Η Αστυνομία πήρε άλλους τρεις βαθμούς με τελικό σκορ 8-3 και περιμένει το Ναυάγιο για να δει το αν θα τερματίσει στην πρώτη θέση. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η αναμέτρηση των Μερένχες με τους Γρήγορους Τουρίστες. Οι Μερένχες ήταν πιο συγκεντρωμένοι στην τελική τους προσπάθεια και κέρδισαν δικαίως με 6-3, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση.

Οι Μαχητές του Πλωμαρίου πήραν ξεκούραστα ένα ακόμη «τρίποντο», κάμπτοντας την αντίσταση της Μπόχα Τζούνιορς, που αναζητά ακόμη την πρώτη της νίκη στο Τουρνουά. Το τελικό 154 δεν αντέχει κριτικής, με τους Πλωμαρίτες να σκοράρουν με τους Μαμάκο, Κάλφα, Αγκόλι και Χαλδέζο.

Οι αγώνες της ημέρας OUTSIDER - ΛΟΥΞ/ΝΑΥΣΙΚΑ 2-2 Π. Δελόλμας, Κούτσας (Λουξ/Ναυσικά) Δουνιάς, Χριστοδούλου (Outsider) Διαιτητές: Παναγιώτης Συβρής, Στρατής Φαναρτζής POLICE TEAM - DALTONS 8-3 Γιαμουγιάννης, Τσακίρης 2 (Daltons)

Δασκάλου 3, Χωματάς 2, Σεραφίγγος 2, Καρανίκας (Police Team) Διαιτητής: Παναγιώτης Βουλγαρέλλης ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ-ΜΕΡΕΝΧΕΣ 3-6 Δ. Καρακλάς 2, Αγριμάκης (Γρήγοροι Τουρίστες) Ζαφείρης 3, Γρυπιώτης 2, Γεωμηλάς (Μερένχες) Διαιτητής: Στρατής Φαναρτζής ΜΑΧΗΤΕΣ-ΜΠΟΧΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ 15-4 Μαμάκος 4, Αγκόλι 3, Κάλφας Ν. 3, Χαλδέζος 3, Μιχαλέλλης, Κάλφας Δ. (Μαχητές) Σταμούλος 2, Οικονόμου (Μπόχα Τζούνιορς) Διαιτητής: Παναγιώτης Συβρής

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΤΡΑΣ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ

Εξέλεξε νέα διοίκηση

Συνεχίζει να ενισχύεται!

η γενική του συνέλευση και ταυτόχρονα τις αρχαιρεσίες του Tπραγματοποίησε ο Αχιλλέας Πέ-

ετά την απόκτηση του Ραφαήλ Κουνιαρέλλη, ο οποίος αποτελεί την πιο ηχηρή μέχρι τώρα μεταγραφή σε τοπικό επίπεδο, ο Ατρόμητος χτύπησε και πάλι, ανεβάζοντας τον αριθμό των παικτών του στους τρεις, και φουλάρει ακόμη περισσότερο για να εντάξει στο δυναμικό του και άλλους παίκτες, σε θέσεις που έχει ζητήσει ο προπονητής του, Χρήστος Παπαδόπουλος. Η ομάδα της Ανεμότιας αυτήν τη φορά «ψώνισε» εκτός νησιού, εντάσσοντας στο δυναμικό της τον 20χρονο με την Εθνική Ομάδα Νέων της Καλαμάτας Παναγιώτη Ξυδιά, ο οποίος έρχεται στην ομάδα με πολύ καλές συστάσεις, έτοιμος να τη βοηθήσει να εκπληρώσει τον στόχο της. Ο Ξυδιάς είναι μεσοεπιθετι- αμυντικού μέσου. κός και αγωνίζεται περισσόΥψηλοί στόχοι τερο ως πλάγιος. Μάλιστα, ο ίδιος ο ΜαστέλΗ άλλη προσθήκη έχει να κά- λος κατέχει και δίπλωμα γυνει με την απόκτηση του μναστή, κάτι που θα βοηθή25χρονου Παναγιώτη Μα- σει την εκγύμναση των ποδοστέλλου, που έπαιζε τα τε- σφαιριστών, αλλά και το έρλευταία χρόνια στην ομάδα γο του Χρήστου Παπαδόπουτου Ατρομήτου Κερατσινίου λου, ο οποίος είναι ο άνθρωκαι αγωνίζεται στη θέση του πος που υποδεικνύει στη δι-

τρας, εν όψει της νέας χρονιάς που θα τον βρει στη Β΄ Κατηγορία. Στη συνέλευση υπήρξε όμορφο κλίμα μεταξύ παραγόντων και μελών του συλλόγου, κάτι που δείχνει και το πόσο οργανωμένο είναι το σωματείο της Πέτρας και το πόσο καλή διάθεση έχουν άπαντες να βοηθήσουν την ομάδα του χωριού τους. Στη διοίκηση του Αχιλλέα τη φετινή χρονιά υπήρξαν αλλαγές, όπως και στην τεχνική ηγεσία. Στην προεδρία του συλλόγου θα βρίσκεται ο Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη θέση αυτή και σίγουρα θα πρέπει να στηριχθεί από όλους. Αλλαγές υπήρξαν και σε άλλες θέσεις, εκτός από τη θέση του ταμία που δεν άλλαξε, με τον ακούραστο παράγοντα και ιδρυτή του νέου Αχιλλέα Νίκο Παπαδέλλη να παραμένει σε αυτή.

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. Πρόεδρος: Κώστας Παπαδέλλης Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κουτσοτάσιος Γενικός γραμματέας; Νίκος Τσαΐρης Ειδικός γραμματέας: Ιωάννης Τατάς Ταμίας: Νίκος Παπαδέλλης Γενικός αρχηγός: Μιχάλης Πάντας Έφορος Τμημάτων Υποδομής: Παναγιώτης Παπάζογλου Μέλη: Κλεάνθης Θεολόγου, Ευστράτιος Καλπάκης

Αλλαγές και στα αγωνιστικά Αλλαγή, όπως είπαμε, είχαμε και σε αγωνιστικό επίπεδο, με τον επί σειρά ετών προπονητή Γιώργο Χαντζηκωνσταντίνου να αφήνει τη θέση του στον Παναγιώτη Παπάζογλου, μέχρι πρότινος προπονητή των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Ο νέος προπονητής αναλαμβάνει την ομάδα με στόχο να την οδηγήσει σε επιτυχίες όπως και τη χρονιά που πέρασε, ασχέτως αν ο στόχος της ανόδου δεν υλοποιήθηκε. Στόχος και φιλοδοξία του προπονητή και της διοίκησης είναι να δημιουργηθεί μια αξιόλογη ομάδα με νέα παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά σε πιθανές αποχωρήσεις παικτών, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο βασικούς παίκτες της χρονιάς που πέρασε, τον Αχιλλέα Βερβέρη και τον Κύριλλο Νικόλοφ, που φαίνεται να οδεύουν προς την Άναξο, η οποία τους γλυκοκοιτάζει και θέλει να τους εντάξει στο δυναμικό της. Αλλά και οι ποδοσφαιριστές δε θα πουν «όχι» στην πρόταση που θα τους γίνει, αφού διακαής πόθος τους είναι να παίξουν σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, και έτσι αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αχιλλέας δε φαίνεται να μπαίνει εμπόδιο στη μεταγραφή των δύο παικτών και έτσι η μετακίνησή τους θα γίνει κανονικά και χωρίς προβλήματα.

M

οίκηση τους μεταγραφικούς στόχους και έχει ένα μεγάλο μερίδιο στις μέχρι τώρα πετυχημένες του κινήσεις. Λέγεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα σκάσει και άλλη «βόμβα», που έχει να κάνει με τη μεταγραφή έμπειρου γκολκίπερ, ο οποίος είναι 30 ετών και τη χρονιά που έφυγε υπερασπιζόταν την εστία ομάδας Α΄ Κατηγορίας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και όλα δείχνουν ότι θα επέλθει συμφωνία και ο παίκτης θα ανακοινωθεί σύντομα. Ακολουθούν ακόμη τρεις παίκτες, επιθετικός και δύο αμυντικοί (κεντρικός πλάγιος), ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές.

Ακυρώνεται η μεταγραφή του δυναμικού μπακ χαφ από τον Αιολικό στην Καλλονή

Ανακλήθηκε το δελτίο του Χρόνη Ιδιότητας και Μεταγραφών τής ΕΠΟ, με σημερινή της απόφαση ανακάHλεσεΕπιτροπή το δελτίο του Παναγιώτη Χρόνη, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τη μεταγραφή του περασμένου Ιανουαρίου στην ΑΕΛΚ από τον Αιολικό. Αιτία της απλής ανάκλησης του συγκεκριμένου δελτίου είναι το γεγονός πως εκδόθηκε παράτυπα, αφού είχε λήξει η φορολογική ενημερότητα της ΠΑΕ ΑΕΛΚ. Καμμία άλλη ποινή δεν επιβλήθηκε. Αναλυτικά, η απόφαση της ΕΠΟ: «Η Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών τής

ΕΠΟ κατά τη συνεδρίασή της στις 22/6/2011 με την υπ’ αριθμόν 675/2011 απόφασή της: 1. Ανακαλεί (απλή ανάκληση) τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας ποδοσφαιριστών τού ΠΑΕ ΑΕΛ Καλλονής που εκδόθηκαν τη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου 2011. Τα ανακαλούμενα δελτία είναι τα ακόλουθα: Παναγιώτης Χρόνης, αριθμός δελτίου 555967.» Ταυτόχρονα, ανάλογη εξέλιξη υπήρξε και για την Αναγέννηση Επανομής, με την ΕΠΟ να ανακαλεί τα δελτία των Σαραγιάννου και Γκέσιου.


24

REAL ESTATE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την τουριστική Ελλάδα και περιμένουν της ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΣΟΥΚΗ υκαιρίες στην Ελλάδα λόγω κρίσης έχουν αρχίσει και αναζητούν ξένοι επενδυτές στον τομέα του τουρισμού, ωστόσο οι υψηλές - ακόμη - τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων λειτουργούν προς το παρόν αποτρεπτικά. Η κρίση, πάντως, φαίνεται ότι πράγματι έχει δημιουργήσει μία κινητικότητα στην αγορά, όπου πλέον ενεργό ρόλο έχουν αποκτήσει εκτός των μεσιτικών γραφείων και οι τράπεζες, οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αντί να συγκεντρώνουν ακίνητα έναντι των οφειλομένων, αναλαμβάνουν οι ίδιες τις διαπραγματεύσεις και επαφές με επενδυτικά κεφάλαια για λογαριασμό του πελάτη τους ξενοδόχου (ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξόφληση των δανείων του) προκειμένου να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης. ων. Οι ανακατατάξεις στο Η δυτική Ελλάδα Η Κέρκυρα και γενικότε- χώρο των ξενοδόχων είρα τα Ιόνια Νησιά αποτε- χαν φανεί μετά από το λούν στόχο κυρίως Ρώ- λουκέτο ξενοδοχειακών σων επενδυτών και μάλι- μονάδων πολλών αστεστα, όπως αναφέρουν οι ριών. πληροφορίες, ήδη έχουν Οι λόγοι που καθιστούν γίνει πράξεις στις περιο- την Ελλάδα ελκυστικό χές αυτές κυρίως για ξε- προορισμό για επενδύνοδοχειακές μονάδες με- σεις, είναι η ευκολία σαίας κατηγορίας. Εκτός πρόσβασης στις αναδυότων προφανών προορι- μενες αγορές των Βαλκασμών - τα ελληνικά νησιά νίων, η έντονη τουριστι-, ενδιαφέρον αποτελεί κή παρουσία με περισσότο γεγονός ότι ζήτηση τερους από 14 εκατομμύγια την αγορά μικρών και ρια τουρίστες ετησίως μεσαίων ξενοδοχείων υ- και βέβαια το γεγονός ότι πάρχει αυτήν τη στιγμή αποτελεί κράτος μέλος για την Αθήνα, αλλά και τού Ευρώ», επισημαίνει ο τις παραλιακές περιοχές κ. Μπάκας. της Αττικής, από εταιρεί- Ο κ. Μπάκας εντοπίζει ιες που έχουν δραστηριό- διαίτερο ενδιαφέρον από τητα στην Ελλάδα και α- τους Ρώσους, βάσει των ναζητούν ευκαιρίες για στατιστικών: αγορά προκειμένου να «Το έτος 2010 η Ελλάδα στεγάσουν στελέχη ή πε- είναι στη δεύτερη θέση την καλοκαιρινή περίοδο λάτες τους! ως ο πιο δημοφιλής προΣτη μεγάλη αγορά ορισμός των Ρώσων του«Η σημερινή οικονομική ριστών και όγδοη στην κατάσταση που επικρατεί κατάταξη σε αναχωρήστη χώρα μας, έχει ανοί- σεις από τη Ρωσία με ξει την όρεξη ξένων ε- προορισμό τουριστικές πενδυτών για αγορές ή περιοχές. Το εννεάμηνο μακροχρόνιες μισθώσεις του 2010 αφίχθησαν ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα 443.907 στις ναυαρχίδες του του- Ρώσοι τουρίστες, δηλαδή ρισμού μας, όπως Μύκο- 42% περισσότεροι από το νο, Ρόδο, Σαντορίνη, έτος 2009, σύμφωνα με Κρήτη, Χαλκιδική και τα στοιχεία του ΥπουρΚω», επισημαίνει ο κ. γείου Τουρισμού της ΡωΘεμιστοκλής - Ανδρέας σικής Ομοσπονδίας.» Μπάκας, διευθύνων σύμ- Οι αριθμοί αυτοί δείβουλος της Ε-Real Estates, χνουν μία νέα δυναμική του πανελλαδικού δικτύ- ετήσιας αύξησης των Ρώου μεσιτών με 67 γρα- σων τουριστών και αγοφεία σε όλη την Ελλάδα. ραστών ακινήτων στην «Αγοραστικό ενδιαφέρον Ελλάδα. Η αγορά εξοχιπαρατηρείται από Ρώ- κών κατοικιών είναι άμεσους, Καναδούς και Κι- σα συνδεδεμένη με την νέζους επενδυτές, παρ’ όλ’ αυτά εμπόδιο για αΑΡΘΡA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ κόμα μία φορά στις διαΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ πραγματεύσεις για την ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ πώληση ξενοδοχειακών μονάδων είναι το υψηλό αντίτιμο που ζητούν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχεί-

Ε

τουριστική ανάπτυξη, διότι βασική προϋπόθεση για την αγορά ακινήτου είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας.

Τι ενδιαφέρει τους επενδυτές Πού εντοπίζουν τα στελέχη της αγοράς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών; «Ενδιαφέροντες τομείς για τους επενδυτές είναι η αγορά ξενοδοχείων ή εκτάσεων γης για κατασκευή ειδικών κατηγοριών ακινήτων, όπου υπάρχει ζήτηση αλλά η προσφορά είναι ελλιπέστατη ή σχεδόν ανύπαρκτη. Τα ξενοδοχεία ή τα projects μπορούν να έχουν τα οφέλη του αναπτυξιακού νόμου και η λειτουργία τους να στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε δυνητικά να καθίσταται εφικτή η μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ορισμένες από τις πολλά υποσχόμενες κατηγορίες επενδύσεων είναι γενικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος: Στην Ελλάδα υπάρχουν 254 ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων και πέντε αστέρων, αρκετά δε από αυτά χρειάζονται ανακαίνιση. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία έξι αστέρων αυτής της κατηγορίας, υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο και τίθεται η άμεση και επιτακτική ανάγκη δημιουργίας αρκετών άλλων. Επιπλέον, ο ιατρικός τουρισμός είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα και αποτελεί προσοδοφόρο τομέα με μεγάλη ζήτηση από Ρωσία και σκανδιναβικές χώρες, ενώ και στα condo hotels, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει

έλλειψη, για τα οποία πάντως αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.»

Τα ιδιωτικά νησιά Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα ιδιωτικά νησιά: Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που αποτελείται από 6.000 νησιά. Εξ αυτών 140 περίπου είναι ιδιωτικά. Η αγορά ενός νησιού και η τουριστική αξιοποίησή του προσελκύει υψηλοτάτων προδιαγραφών τουρισμό, δίχως να υπάρχει μέτρο σύγκρισης ή ανταγωνισμός με άλλα κράτη σε διεθνές επίπεδο. Αντίστοιχα και για τα γήπεδα γκολφ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις έξι. Αντίθετα στην Ισπανία λειτουργούν σήμερα 278 γήπεδα γκολφ, τα οποία επισκέπτονται 235.620 παίκτες. Στην Ιταλία λειτουργούν 225 γήπεδα με 67.100 μέλη, ενώ στην Πορτογαλία 63 γήπεδα με 13.000 παίκτες. Ο τζίρος των τουριστών που επιλέγουν προορισμούς για γκολφ ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ. Η κατασκευή γκολφ αποδεικνύεται κερδοφόρα επένδυση και επιφέρει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται. Αυτήν τη στιγμή προβλέπεται να επενδυθούν 3,5 δισ. ευρώ τόσο από ξένα όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 17 έργα στο στάδιο του σχεδιασμού ή της αρχικής κατασκευής. Μαρίνες, αλλά και καζίνα, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέ-

ρον ξένων επενδυτών: Στην Ελλάδα υπάρχουν 19 μαρίνες με 6.661 θέσεις ελλιμενισμού. Οι μαρίνες της Ελλάδας χρήζουν σημαντικών αναβαθμίσεων, ενώ παράλληλα αποτελούν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, απαιτείται η κατασκευή νέων μαρίνων, καθώς η χώρα μας καλείται να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερα σκάφη. Στο κομμάτι των καζίνων υπάρχουν αυτήν τη στιγμή εννέα καζίνα στην Ελλάδα με κέρδη για τους επενδυτές και για το Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι θα πρέπει να επενδύσουμε και στον τομέα της κατασκευής και αδειοδότησης πολυτελών κέντρων διασκέδασης», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Η τάση μέχρι το 2005 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έως και το 2005 ευρωπαϊκοί πολυεθνικοί όμιλοι αγόραζαν πολύ μεγάλες επιφάνειες γης ανά την επικράτεια με στόχο να δημιουργήσουν condo hotels, ξενοδοχεία και μεζονέτες, αντίστοιχα αυτών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και την Ισπανία. «Για τους παραπάνω λόγους η χώρα μας αποτελεί το μήλο της Έριδος, έχοντας ακόμα κρυφούς θησαυρούς, οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και οι οποίοι με την κατάλληλη αξιοποίηση και ανάπτυξη θα αποφέρουν για την ελληνική οικονομία σημαντικά κέρδη», καταλήγει ο κ. Μπάκας. souki@kerdos.gr

Ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ένταξη 13 έργων ΤκόηνστοΠλαίσιο Εθνικό ΣτρατηγιΑναφοράς 2007 - 2013 εξασφάλισε η «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Τα έργα αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας των συναλλαγών των πολιτών με το Κτηματολόγιο και στην προστασία του περιβάλλοντος και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ. Τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και εντάσσονται στους ευρύτερους στόχους που έχουν τεθεί για τη βελτίωση της ποιότητας και την επιτάχυνση της σύνταξης του Κτηματολογίου, την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται κατά τη λειτουργία του, καθώς και την κατάρτιση δασικών χαρτών σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Οι βασικοί άξονες αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών, την εναρμόνιση των δεδομένων τής «Κτηματολόγιο Α. Ε.» με τις απαιτήσεις της Οδηγίας INSPIRE, την ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ των συστημάτων του Κτηματολογίου και του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων, το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, τη δημιουργία μιας αξιόπιστης υποδομής χωρικών δεδομένων που θα απεικονίζει τους οικοτόπους τού Natura 2000. Η «Κτηματολόγιο Α. Ε.», εξάλλου, συνεχίζοντας την προσπάθεια ολοκλήρωσης κατάρτισης δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, ενέταξε στα έργα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ το υποέργο «Κατάρτιση δασικού χάρτη σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας», πλην των περιοχών για τις οποίες έχει ήδη καταρτισθεί δασικός χάρτης στο πλαίσιο των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης. Μάλιστα, για το υποέργο αυτό, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και είναι σε φάση προκήρυξης.


25

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508 Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ Ψητοπολείο Χριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING BLUE BAY Ξενοδοχείο τηλ. 22510 91000 / 91468 τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθουσες για γάμους - βαφτίσεις.

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ Πλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείου τηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945885021

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

OΦΘAΛMIATPOI

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Κ Α Ι

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Από τον ΟΑΕΔ - ΕΠΑΣ

Δράση των Aeolistas για τους αναπήρους και τα καροτσάκια

Συναντώντας τα εμπόδια της πόλης

Εννέα ειδικότητες του χρόνου συνολικά ειδικότητες θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2011 - 2012 αEπόννέα τον ΟΑΕΔ - ΕΠΑΣ Μαθητείας Μυτιλήνης. Πρόκειται για τις ειδικότητες: Τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, Τεχνιτών Αμαξωμάτων, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Κομμωτικής Τέχνης, Μαγειρικής Τέχνης, Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ και Εγκαταστατών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων. Δικαίωμα υποβολής έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν τελειώσει την Α΄ τάξη του λυκείου και έχουν γεννηθεί από το 1988 έως το 1995. Οι αιτήσεις εγγραφής θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου και θα γίνονται στη γραμματεία της Σχολής κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22510 32617 και 22510 32618.

Για εκπρόθεσμο έλεγχο

Αυξημένα παράβολα από ΚΤΕΟ 10 Ιουνίου ισχύουν σε όλα τα δημόκαι ιδιωτικά ΚΤΕΟ της χώρας νέες Aτιμέςπόσιαειδικού τέλους εκπρόθεσμου τεχνικού ελέγχου (προστίμου) για τις διάφορες κατηγορίες οχημάτων. Ενδεικτικά, για καθυστέρηση έξι μηνών πλέον ένα επιβατηγό ιδιωτικής χρήσης πληρώνει συνολικά 105 ευρώ (αντί 74 ευρώ που ίσχυε) και ένα φορτηγό έως 3,5 τόνους πληρώνει συνολικά 137 ευρώ (αντί 96 ευρώ που ίσχυε). Επίσης, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου είναι ταυτοχρόνως και Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (με χρονική ισχύ ίση με αυτήν της Κάρτας), χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, πληροφορούνται οι πολίτες ότι μπορούν να προμηθεύονται άμεσα τα παράβολα από το ταμείο του δημόσιου ΚΤΕΟ.

27

ια δράση, που σκοπό έχει να δείξει τις δυσκολίες μετακίνησης που αντιμετωπίζουν στη Μυτιλήνη τα άτομα με αναπηρία ή οι γονείς με τα καροτσάκια, διοργανώνουν την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, οι Aeolistas. Ξεκινώντας από την είσο- τους, να δουν οι συμμετέδο του Δημαρχείου, από χοντες, μεταξύ αυτών και την πλευρά του πάρκινγκ, εκπρόσωποι τοπικών φοθα περάσουν από κεντρι- ρέων που έχουν προσκληκές οδούς της πόλης για θεί, τον τρόπο με τον ονα φτάσουν μέχρι την Πλα- ποίο άτομα με δυσκολίες τεία Σαπφούς. Στόχος στη μετακίνηση κινούνται

Μ

στους δρόμους και τα πεζοδρόμιά της, καθώς και το κατά πόσο έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς. «Η εξασφάλιση της δυνατότητας για ασφαλή και αυτόνομη μετακίνηση μέσα στην πόλη, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για πρόσβαση στους χώρους συνάθροισης, αποτελεί

Σύνδεσμος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου, για την εισαγωγή των μελών του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Δημιουργούνται πολύτεκνοι πολλών κατηγοριών» ους προβληματισμούς του ως προς τις διαδικασίες εισαγωγής των πολυTτέκνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκφράζει με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, οι πολύτεκνοι περιορίζονται να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις μόνο των σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που εδρεύουν στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας τους. Αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα, αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση

της συγκεκριμένης ρύθμισης, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για δημιουργία «πολυτέκνων πολλών κατηγοριών» και μη ίσων ευκαιριών. «Τα παιδιά μας εγκλωβίζονται στην περιφέρεια και τις εκπαιδευτικές της επιλογές», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία που έχει η αποδημία για σπουδές σε άλλες περιοχές. Ζητούν έτσι να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός μόνιμης κατοικίας των πολύτεκνων γονέων ή έστω να περιοριστεί ο αριθμός των περιφερειών που θα μπορούσε ο κάθε υποψήφιος να επιλέξει.

Την Κυριακή από μαθητές του Πλωμαρίου

Βραδιά έναστρου ουρανού ια βραδιά έναστρου ουρανού διοργανώνουν την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του M Λυκείου Πλωμαρίου. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Γυμνασίου Πλωμαρίου, θα περιλαμβάνει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο, καθώς και ενημέρωση για τη ζωή και το θάνατο των άστρων, την κίνηση των πλανητών, τις εκλείψεις και τη μυθολογία των αστερισμών. Η βραδιά θα πλαισιωθεί από συναυλία με μαθητικό συγκρότημα, προβολές βίντεο και παρουσιάσεις, ενώ θα ακολουθήσει πάρτυ με μουσική. Σημειώνεται πως στο χώρο θα λειτουργεί και καντίνα.

προϋπόθεση για την ποιοτική και λειτουργική διαβίωση για τον καθένα από εμάς», τονίζουν χαρακτηριστικά οι Aeolistas. Σημειώνεται πως στη δράση έχουν προσκληθεί ο δήμαρχος Λέσβου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο διοικητής της Τροχαίας Μυτιλήνης και ο λιμενάρχης Μυτιλήνης.

Σπύρος Γαληνός:

«Να αξιοποιηθούν οι θερμές πηγές της Λέσβου» τουριστική αξιοποίηση Hσβουτων θερμών πηγών της Λέείναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ζητάει τη δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης του θερμαλιστικού τουρισμού και τη διασύνδεση του θερμαλιστικού τουρισμού με τις άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου. Επίσης σημειώνει πως απαιτούνται συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την κινητοποίησή της και την αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής που συνοδεύει το θερμαλιστικό τουρισμό.


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Μεγάλο φοιτητικό πάρτυ οργανώνουν η «Aegean University Press», τα «foititelia» και ο «Pop Fm» αυτό το Σάββατο 25 Ιουνίου, στο Λόφο «Ξενία». w Διήμερο disco party οργανώνει σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο το «Cooya Caribu», στη Σκάλα Ερεσού, με τον Αντώνη Ζεϊμπέκη στα decks. w R’n’B πάρτυ οργανώνει σήμερα Παρασκευή το «Mojo», στην πλατεία Σαπφούς. w Το «Ιέρα Κλαμπ», στην Ευρειακή του Κόλπου Γέρας, οργανώνει σήμερα Παρασκευή μεγάλο λάτιν πάρτυ, για δυνατή διασκέδαση σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. w Το «Barracuda», στην παραλία της Χαραμίδας, υπό νέα διεύθυνση φέτος, αποτελεί μια όαση δροσιάς για καφέ ή ποτό, ενώ σερβίρονται εκεί και απολαυστικά σνακ. w Νόστιμα κρεατικά στα κάρβουνα σε μεγάλη ποικιλία, στη «Θεσσαλική γωνιά», στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. w Δροσερό παγωτό παρφέ σοκολάτα ή βανίλια και άλλες υπέροχες γεύσεις θ’ απολαύσετε στα ψυγεία της «Δωδώνης», στην Πλατεία Σαπφούς. w Στο Πλωμάρι, η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στο «Oceanis», από το πρωί για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και καλή χορευτική μουσική. w Στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών θα βρείτε την ψαροταβέρνα «Ο Βράχος». Ένα καταπληκτικό μαγαζί, με φρεσκότατο ψάρι, θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Όλα ξεφτίσανε άλευα να βάλω σε μια τάξη σκέψεις, επιθυμιές, συναιστήματα, πόνους και πόθους. Να βρω ήθελα μιαν απόκριση του τι είμαστε, πού πάμε, ποιος μας έταξε στη σφαίρα ετούτη που πατάμε και προ παντός, ποια η αποστολή μας. Πορευόμαστε σε ένα πανηγύρι, συλλογιόμουνα, που το λένε ζωή και παρ’ όλες τις κακοτοπιές που ‘ρθώνονται μπροστά μας είναι στο χέρι μας να τη στολίσουμε ευωδιαστούς ανθούς ή να τη γιομίσουμε ασπάλαθους κι αγκάθια. Να τη μορφύνουμε ή να την ασχημίσουμε. Γρίφοι πολλοί σβουρίζανε στο νου μου κι αντάλλαζα κοφτές κουβέντες με τη γυναίκα μου, όταν φρενάρισε ένα ασημί αυτοκίνητο στην καγκελόπορτα απ’ όξω. Κοιταχτήκαμε απορεμένοι, κι ευτύς ακούστηκε. «Γιώργο! Είσαι μέσα;» Σαν το κάθισμα του βομβαρδιστικού που παθαίνει ζημιά κι εκτοξεύεται, βρεθήκαμε ορθοί, κι είχαμε όψη εξωγήινη, βλακώδη ή και τα δύο. Δυσφορήσαμε για την απρόσμενη έφοδο στην ερημιά μας, κι απαντέχαμε. Μα, όλα ανατράπηκαν σα φάνηκε γελαστός και πρόσχαρος με τη Χριστίνα του ο Βαγγέλης, ο Εποχούμενος Περιπατητής, «Τι όμορφη έκπληξη! Αναφωνήσαμε», και τρέξαμε. Αγκαλιαστήκαμε, γινήκαμε ένα. Όλοι οι γρίφοι σβήσανε αυτοστιγμεί, απόμεινε μοναχά η φιλία.

Π

Και βαλθήκαμε να πορπατάμε στο κόκκινο χαλί που απλώσανε απ’ το Ηράκλειο για να ‘ρθουν ως τα εδώ. Χιλιόμετρα, διακόσια. Φως, καυτός ήλιος, ζωογόνος έρωτας, αγέρας Μινωικός, πνεύμα Καζαντζάκειο μας πλημμυρίσανε, στα έγκατα της γης χωθήκαμε, προγόνους ανταμώσαμε, παιδικά μονοπάτια διαβήκαμε, γινήκαμε σχολιαρόπαιδα, φαντάροι, κι η ευτυχία ξεχειλούσε. Ήρθανε νοστοπότιστα χρόνια, ξεπρόβαλαν οι μοναδικές στιγμές που με μπολιάσανε σε τούτο το σκληρό τόπο που βρέθηκα μες στις κροκάλες και τα κοφτερά βράχια να κλέβω χρόνια, και να χαίρομαι για μια απλή ζωή που κάνουμε. Ήρθε κι η θύμηση στον περιπατητή, άρπαξε δυο μπουκιές ζεστό ανθότυρο, δροσέρεψε το λαρύγγι του με τσικουδιά αχρόνιστη εικοσάρα, στράφηκε προς τον πυρωμένο ήλιο, αρχίνηξε.

«Θα ‘τανε γύρω στο εξήντα οχτώ. Μια αγκαλιά φιλαράκια κάναμε το μεγάλο τόλμημα κι από Ηράκλειο φτάξαμε ως το Μπαλί κι αποφασίσαμε να μείνουμε εκεί τρεις μέρες με αντίσκηνα. Ερημιά. Μην το κοιτάς σήμερα που χάλασε; Τότες δεν είχε δρόμο. Με ένα φορτηγάκι πήγαμε ως τη γέφυρα και μετά ποδαράτο. Είχε δυο-τρία σπίτια και μια ταβέρνα. Την πρώτη μέρα το πρωί, πήγαμε να φάμε. Ο ταβερνιάρης, ένας αγνός και τίμιος άνθρωπος, μας έβαλε από δυο αυγά στον καθένα, καφέ, γάλα, τυρί, παξιμάδι, όλα παραγωγής του, μια χαρά. Τον φωνάξαμε στο τέλος να πληρώσουμε, μας κοίταξε ντροπαλά, και ρώτησε. “Τι; θα φύγετε σήμερα;» “Όχι”, του είπαμε. “Ε, τότε, την άλλη φορά.” Πάμε το βράδυ, μας έφερε ζεστά ψάρια απ’ το τηγάνι, σαλάτα, διάφορα. Το άλλο μεσημέρι, γυρίζει προς τη γυναίκα του, λέει.

“Σφάξε μιαν όρθα να φάνε τα κοπέλια.” Σε μια ώρα βραστή η κότα και το πιλάφι αχνίζανε στο τραπέζι. Ζητήσαμε να πληρώσουμε, σταύρωσε τα χέρια του και με πολλή σεμνότητα είπε πάλι. “Αφήστε. Την άλλη φορά.” Σαν τελειώσανε οι μέρες και του είπαμε πάλι για το λογαριασμό, ήρθε σχεδόν τρεμάμενος με ένα χασαπόχαρτο, ένα μικρό μολύβι, και ξεκίνησε να ρωτά. “Ε, τι φάγατε;” Του είπαμε, την πρώτη μέρα από δυο αυγά, σύνολο, δέκα… Αυτός πήρε ένοχο ύφος και προτού γράψει ρώτησε. “Εε, να τα βάλουμε από 40 λεπτά το ένα; Καλά είναι;” Κι ήταν έτοιμος να γράψει πιο λίγα αν του το ζητούσαμε. Την κότα την έβαλε 22 δραχμές… Στο τέλος έκανε την πρόσθεση και μας ξαναρώτησε. “Πολλά είναι; Άμα θέλετε μην πληρώστε και τίποτα. Καλή ήταν η παρέα σας…” Αρίστο τον λέγανε. Όμορφοι άνθρωποι Γιώργη, άλλες εποχές. Ζεστές. Με περιεχόμενο. Σήμερα, πριν μπεις στην ταβέρνα, σε κόβει ο μαγαζάτορας και ξέρει τι θα σε βάλει να πληρώσεις. Όλα ξεφτίσανε.» Σηκώσαμε μετά τα ποτήρια μας, τσουγκρίσαμε με το Βαγγέλη παθιασμένα. Φλογισμένο μπαλόνι ο ήλιος, βούταγε αργά, νωχελικά, στα μπλαβισμένα νερά της Αδριατικής. Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr

Είναι τέχνη να λες... την αλήθεια

Μ

ια ωραία νεαρή κυρία ήταν στο αεροπλάνο από Ηνωμένες Πολιτείες προς Αθήνα δίπλα σε έναν ιερέα. «Πάτερ μου, να σας ζητήσω μια χάρη;» ρωτάει η κυρία. «Φυσικά κόρη μου, τι μπορώ να κάνω;», απαντά ο αγαθός ιερέας. «Να σας πω, αγόρασα ένα πολύ ακριβό δώρο, δηλαδή ένα σούπερ ηλεκτρονικό πιστολάκι μαλλιών, για τα γενέθλια της μητέρας μου, που είναι πάνω από το όριο του τελωνείου και φοβάμαι ότι... θα μου το κατασχέσουν αν δεν πληρώσω το τέλος. Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να το περάσετε από το τελωνείο για μένα; Κάτω από τα ράσα σας μήπως; «Θα ήθελα να σε βοηθήσω, παιδί μου, αλλά πρέπει να σε προειδοποιήσω: δε θα πω ψέματα. «Μα, πάτερ μου, κανείς δε θα σας κάνει ερωτήσεις έτσι που έχετε αγαθό πρόσωπο και είστε και ιερέας.» Προσγειώνονται λοιπόν, αποβιβάζονται και όταν φτάνουν στο τελωνείο, η κοπέλα αφήνει τον ιερέα να περάσει πρώτος. Εκεί ρωτούν τον ιερέα: «Πάτερ, έχετε τίποτα να δηλώσετε;» «Από το κεφάλι μου μέχρι τη μέση μου δεν έχω τίποτα να δηλώσω», απαντά ο ιερέας. Ο τελωνειακός φυσικά βρήκε την απάντηση παράξενη και ξαναρωτά: «Και έχετε τίποτα να δηλώσετε από τη μέση σας μέχρι το πάτωμα;» «Ναι, έχω ένα θαυμάσιο εργαλείο σχεδιασμένο για χρήση μιας γυναίκας, αλλά το οποίο είναι έως τώρα αχρησιμοποίητο.» Ξεσπώντας στα γέλια ο τελωνειακός λέει: «Περάστε, πάτερ, ο επόμενος...»

J

Εμπρός 3348  
Εμπρός 3348  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement