Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

ΑΕΛΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 1-0, και το ταξίδι συνεχίζεται

Στα μπαράζ ανόδου η ΑΕΛΚ… ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3575 TIMH €1,00

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Μηνύσεις από μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας κατά παντός υπευθύνου για το κλείσιμό της

Διεκδικούν τα λεφτά τους ΣABBATOKYPIAKO Χωρίς «γαλάζια σημαία» από χθες ονομαστές παραλίες της Λέσβου, όπως της Πέτρας, της Ανάξου, του Αγίου Ισιδώρου, των Βατερών και της Σκάλας Καλλονής

Μείον πέντε «γαλάζιες σημαίες»

Οι «γαλάζιες σημαίες» για Λέσβο και Λήμνο το 2011 και το 2012 2011 (12) Τσαμάκια Κανόνι Θέρμης Μόλυβος Εφταλού/Άγ. Ανάργυροι Κάγια Πέτρα Άναξος Σκάλα Σκάλα Καλλονής Βατερά Νυφίδα Άγιος Ισίδωρος

2011 (3) Εβγάτης/Ζεματάς Άγ. Ιωάννης Θάνος

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 2012 (7) Τσαμάκια Κανόνι Θέρμης Μόλυβος Εφταλού/Άγ. Ανάργυροι Κάγια Σκάλα Ερεσού Νυφίδα Ερεσού

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 2012 (3) Εβγάτης/Ζεματάς Άγ. Ιωάννης Θάνος

Άγνωστο πόσο μπορούν να επηρεάσουν τον τουρισμό της Λέσβου τα χθεσινά, πραγματικά «μαύρα μαντάτα» που αφορούν στις «γαλάζιες σημαίες» που απονεμήθηκαν σε ακτές της Λέσβου και της Λήμνου. Σύμφωνα με τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η Λέσβος αποσπά επτά «γαλάζιες σημαίες» σε επίπεδο νησιού, ενώ πέρυσι είχε 12! Αντίθετα, η Λήμνος, που πέρυσι έχασε δυο από τις πέντε «γαλάζιες σημαίες», φέτος παραμένει σταθερά στις τρεις. Πέντε λιγότερες «γαλάζιες σημαίες» πήρε φέτος η Λέσβος, που χάθηκε από τις λίστες των περιοχών με τις καθαρότερες ακτές όπου επί χρόνια φιγουράριζε. Και είναι σημαντικό ότι οι πέντε αυτές παραλίες είναι ονομαστές πανελληνίως, και όχι μόνο: οι παραλίες της Πέτρας, της Ανάξου, του Αγίου Ισιδώρου, των Βατερών και της Σκάλας Καλλονής «Γαλάζιες σημαίες» κρατάνε οι παραλίες Τσαµάκια Μυτιλήνης, Κανόνι Θέρµης, Μόλυβος, Εφταλού, Άγιοι Ανάργυροι, Κάγια, Σκάλα Ερεσού και Νυφίδα. «Χαμένος» από τις λίστες των δήμων με πολλές «γαλάζιες σημαίες» παρέμεινε ο Δήμος Λήμνου. Εκεί διατηρήθηκαν οι σημαίες στις παραλίες Εβγάτης/Ζεματάς, Άγιος Ιωάννης και Θάνος.

ΣEΛ. 8

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ Παύλος Βογιατζής: «Ύψιστος κριτής μου, ο λαός του Νομού Λέσβου»

Ο Παύλος αντεπιτίθεται Αργά χθες το απόγευμα, με δήλωσή του, ο Παύλος Βογιατζής τοποθετήθηκε δημοσίως σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε χθες όσον αφορά στην υπόθεση της ΑΕΝΑΛ και σχετικά με επιστολή εναντίον του προς τον Αντώνη Σαμαρά, που δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και υπογραφόταν από κάποιο Μάνο Τσακιρέλλη, ο οποίος και όπως αποδείχθηκε είναι πρόσωπο ανύπαρκτο. Η επιστολή του κ. Βογιατζή είναι η παρακάτω: «Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ / LESVOSHOP είναι πλήρως γνωστή στους πολίτες του Νομού Λέσβου. Μια - απολύτως αγνή, τουλάχιστον καθόσον με αφορά - προσπάθεια προβολής και προωθήσεως των προϊόντων του Νησιού μας δυστυχώς απέτυχε. Αυτό θεωρήθηκε από διάφορες πλευρές σαν ευκαιρία ηθικής και πολιτικής εξοντώσεώς μου. Ιδίως όταν οι διάδοχοι της Νομαρχίας Λέσβου δεν ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων, που είχα δρομολογήσει ως Νομάρχης, αλλά δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω προ της λήξεως της θητείας μου. Ήδη, όμως, εμφανίσθηκαν όψιμοι - και, πάντως, άσχετοι με αυτήν - Ηρακλείς της ηθικής. Αυτοί, πέραν των άλλων, δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο Λεσβιακός Λαός, τον οποίο υπηρετώ, με όλο μου το είναι, από μικρό παιδί, γνωρίζοντας πολύ καλά την αλήθεια για το θέμα αυτό, αγνόησε τους παντοειδείς συκοφάντες και εξέδωσε - και! - μόλις προ ολίγων ημερών τη δική του, ουσιαστική ετυμηγορία. Έτσι αποδείχθηκε γι' άλλη μια φορά ότι όσα μηδενικά κι αν μαζευτούν μαζί, το άθροισμα είναι - αμείλικτα - μηδέν…»


2 ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

… Πρωτοβουλία για το Ενεργειακό

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», της Πέμπτης 24 Μαΐου 1918. Η στήλη «Λέσβος», με τοπικές ειδήσεις από ολόκληρη τη Λέσβο.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Αποφασισμένη… Αποφασισμένη να ενημερώσει όσο γίνεται καλύτερα τους πολίτες, αλλά και να πιέσει όσο γίνεται τις τοπικές αρχές για το θέμα της μη εγκατάστασης των ανεμογεννητριών από την «Iberdrola - Rokas», φαίνεται πως είναι η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο. Σε ανακοίνωσή της, που εξέδωσε μετά την ανοιχτή συζήτηση της περασμένης Πέμπτης, κάνει λόγο για πολλές ελλείψεις στη σχετική μελέτη, τόσο πάνω σε θέματα προστασίας της φύσης, όσο και πολιτιστικής κληρονομιάς. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως τα μοντέλα των ανεμογεννητριών είναι παλιά, καθώς και πως η λειτουργία τους αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των γειτονικών περιοχών.

ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 4 ημ. Aνατ. 05.08 ∆ύσ. 19.36

24

†ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ Μελετίου του Στρατηλάτου

ΜΑΪΟΥ

Αποτελεσματικός Όχι μόνο τάχθηκε κατ’ ευθείαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου να λειτουργήσει εκδοτήριο βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί προκειμένου μια ώρα αρχύτερα να γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, που παρά τα προβλήματα ρευστότητας που επέφερε το «κούρεμα», δεσμεύτηκε το Λιμενικό Ταμείο να αναλάβει το κόστος των εργασιών και των προμηθειών. Αποδεικνύοντας, έτσι, για ακόμη μια φορά στην πράξη πόσο κρίσιμο είναι να ξέρει να ασκεί κανείς αποτελεσματική διοίκηση, είτε είναι στην αυτοδιοίκηση είτε είναι πρόεδρος ενός φορέα. Άλλωστε, ό,τι δαπανήσει τώρα το Λιμενικό Ταμείο ως φορέας διαχείρισης του λιμανιού, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα πάρει άμεσα ανταποδοτικά, απ’ την προσδοκώμενη λόγω του μέτρου αυξημένη κατά πολύ κίνηση. Οπότε, η θετικότατη στάση του κ. Κορδώνη γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική για το φορέα του οποίου σχεδόν τρία χρόνια τώρα προεδρεύει. ΜΑΡ.ΠΛ.

Μπορεί να έχουν να κάνουν με «κολοσσούς» του ενεργειακού τομέα, ωστόσο τα μέλη της Πρωτοβουλίας δε σταματούν και επιδιώκουν νέες συμμετοχές και διεύρυνσή της, δηλώνοντας πως οι θέσεις της είναι υπό διαμόρφωση και όχι παγιωμένες. Μεταξύ τους βρίσκονται, άλλωστε, σημαντικοί και καταξιωμένοι επιστήμονες της Λέσβου, οι γνώσεις των οποίων δίνουν μεγάλη εγκυρότητα στην προσπάθεια. Β.Χρ.

Εις μνήμην Στεφάνια στη μνήμη του ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη, που σκοτώθηκε στις 18 Μαΐου τού 1918 στη μάχη του Σκρα, κατέθεσαν μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» την περασμένη Τρίτη. Όπως μας είπε μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μάκης Βενέτας, αναφερόμενος στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου όπου βρίσκεται η προτομή και όπου έγινε η σχετική τελετή, «και νεκρός ακόμη ο Παπαγιάννης, καθάρισε το πάρκο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.». Β.Χρ.

«Τραντάγματα» στην Ερμού Εργασίες γίνονταν προχτές το πρωί στο κεντρικό σημείο της αγοράς της Μυτιλήνης, όπου η οδός Ερμού συνδέεται με την Πιττακού. Παρ’ όλο όμως που είχε ανακοινωθεί πως η κυκλοφορία των οχημάτων δε θα επιτρεπόταν έως τη 1 το μεσημέρι, τα σημεία όπου γίνονταν οι εργασίες έμειναν σκεπασμένα με πρόχειρα σκέπαστρα μέχρι και αργά το απόγευμα και τα αυτοκίνητα «τραντάζονταν» όταν περνούσαν. Ελπίζουμε πως η κατάσταση θα αποκατασταθεί σύντομα, δεδομένου φυσικά και πως οι εργασίες γίνονται για την επισκευή του πλακόστρωτου και κατά συνέπεια την εξομάλυνση του δρόμου. Β.Χρ.

Ασθενές σύστημα Χαμός γίνεται με τον αριθμό επισκέψεων που δέχονται πολλοί γιατροί της Μυτιλήνης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι τόσο με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με το ΙΚΑ. Τα γραφεία τους μπορεί να είναι γεμάτα καθημερινά, ενώ, όπως έδειξε και εμπειρία αναγνώστη μας, συχνά οι συνταγές του συστήματος δεν επαρκούν για όλους και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να πάνε και να έρθουν πολλές φορές μέχρι να προλάβουν να είναι μέσα στα 200 προβλεπόμενα ραντεβού. Το σύστημα υγείας συνεχίζει να… ασθενεί… Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA

ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Θα ξεφουσκώσουν! α επαναλαμβάνω συνεχώς, μέχρι να το εμπεδώσουμε, ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με τους ίδιους ανθρώπους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, δεν μπορούν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση έγινε ένα ξεσκαρτάρισμα των παλαιοκομματικών και των δύο κομμάτων και στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου ελπίζω να ολοκληρωθεί το έργο! Σκανδαλίδηδες, Κακλαμάνηδες, Βογιατζήδες κ.λπ., και όλη η παλιά φρουρά, πρέπει να εξαφανιστούν απ’ το προσκήνιο. Να παν να δουλέψουνε. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Καμμένου, θα «ξεφουσκώσουν» μέχρι τις εκλογές. Όταν βγαίνει στα κανάλια ο κ. Στρατούλης τού ΣΥΡΙΖΑ, με τις αλλοπρόσαλλες και ανεδαφικές προτάσεις του, μειώνει τη δύναμη του κόμματός του κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες!

Θ

Κτηματολόγιο της αμαρτίας Η έννοια της ομορφιάς.

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα, πλην ήτο του… Τσακιρέλλη Με έκπληξη, ομολογουμένως, η Λέσβος ανακάλυψε χθες τον κ. Μάνο Τσακιρέλλη, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με ιστοσελίδα, στα βόρεια προάστια του κλεινού άστεως είναι και υπαρκτό πρόσωπο, αλλά και πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής. Χτυπήσαμε στο γνωστό «ψαχτήρι» τής Google τον όνομά του. Μία και μόνο αναφορά αποδεικτική της επιστημονικής του εγκυρότητας. Η επιστολή που έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά, κατά του Παύλου Βογιατζή, στην οποία και ζητούσε να μην είναι πρώτος στη λίστα στις επόμενες εκλογές, αλλά ένας εκ των Μουτζούρη ή Παπαγιαννίδη. Μέρες ακούγαμε για αυτή την επιστολή που θα υπέγραφαν τόσα και τόσα τοπικά στελέχη, και τελικά την υπέγραψε ο... Μάνος Τσακιρέλλης!

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα, πλην ήτο του…. Τσακιρέλλη (2) Τι δείχνει τώρα το παραπάνω γεγονός; Ότι κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν πως στο λεξιλόγιο όλων των μεγάλων πολιτικών υπήρχε η λέξη «ήττα». Ηττήθηκαν πολιτικοί του μεγέθους του Τρικούπη, του Βενιζέλου, των Γ. και Αν. Παπανδρέου, του Καραμανλή, του Πλαστήρα… Και κανείς εξ αυτών δεν τόλμησε να σκεφθεί πως μπορεί να εκλεγεί σε βάρος της λαϊκής βούλησης, όποια κι αν είναι αυτή. Στη Βουλή κανείς μπαίνει με τη μαγκιά του και τη στήριξη του λαού. Ειδάλλως, η Ιστορία είναι αμείλικτη και προπάντων ο προορισμός κοινός με αυτόν κάποιου άλλου προ ετών (και μάλιστα της ίδιας παράταξης) που σιχτίριζε τους Μυτιληνιούς επειδή δεν τον ψήφισαν. Και κατεγράφη ως συνώνυμο του εγωισμού και της λανθασμένης πολιτικής επιλογής. Σ.ΜΠΑ

Βοήθεια στην ανάγκη Το κοινωνικό τους πρόσωπο έδειξαν οι φαρμακοποιοί του νησιού, οι οποίοι παρά την προγραμματισμένη χθεσινή απεργία τους, έσπευσαν να βοηθήσουν σε ένα επείγον περιστατικό. Όπως είπε ο κ. Βαλτάς στο «Ε», μια νεαρή καρκινοπαθής χρειάστηκε χθες άμεσα τα φάρμακά της για την αγωγή την οποία ακολουθεί. Αυτομάτως κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι, ενώ μετά από παρέμβαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και μέσω των κεντρικών τού ΙΚΑ στην Αθήνα και εκ μέρους των εργαζομένων του φαρμακείου τού ΕΟΠΥΥ, η κοπέλα εξυπηρετήθηκε τελικώς. Γ.Σαρ.

Συμπαράσταση στους φαρμακοποιούς Την κατανόησή τους στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Φαρμακοποιοί της Λέσβου, εξέφρασαν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου του νησιού, Απόστολο Βαλτά, οι ασφαλισμένοι που βρέθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία τού ΕΟΠΥΥ, τα οποία είχαν καταλάβει συμβολικά οι φαρμακοποιοί. Παράλληλα μοιράστηκαν έντυπα και άλλο υλικό, ώστε να ενημερωθούν όλοι για τον αγώνα που γίνεται. Γ.Σαρ.

Εξαπλώνεται το «κίνημα της πατάτας» στη Λέσβο Στην Αγιάσο και στον Πολιχνίτο θα πάει το «κίνημα της πατάτας» αυτό το Σάββατο. Έντονο είναι το ενδιαφέρον που έχει προκύψει από τους πολίτες όλου του νησιού να προμηθευτούν πατάτες Νευροκοπίου σε χαμηλότερη τιμή, γι’ αυτό και βλέπουμε την κίνηση να εξαπλώνεται σιγά - σιγά σε όλη τη Λέσβο, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θεόδωρου Στεργίου. Το Σάββατο, στις 11:00 το πρωί, ο παραγωγός με τα προϊόντα του θα βρίσκεται στην Αγιάσο, ενώ στη 1:00 το μεσημέρι οι κάτοικοι του Πολιχνίτου θα μπορέσουν να προμηθευτούν τις πατάτες. Θα έρθουν και πάλι 25 τόνοι, οι οποίοι θα πουληθούν προς 7,50 ευρώ τα 20 κιλά. Γ.Σαρ.

Για να τελειώνουμε: Τα δύο Γραφεία που δημιουργήθηκαν, Μυτιλήνης και Γέρας, δεν έχουν αρμοδιότητα να διορθώσουν τα άπειρα λάθη του Κτηματολογίου, αλλά να εντοπίσουν το μέγεθος των λαθών και σε μία νέα ενεργοποίηση του Κτηματολογίου, με την ένταξη της περιοχής Σκοπέλου, να γίνει προσπάθεια να διορθωθούν. Σήμερα διορθώσεις λαθών του Κτηματολογίου γίνονται μόνον δικαστικώς. Αυτό, όμως, συνεπάγεται κάποια σημαντική δαπάνη, από 1.500 έως 2.000 ευρώ τουλάχιστον. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας πάψουν να θριαμβολογούν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί και άλλοι επαγγελματίες της πολιτικής. Ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει σιγά σιγά.

Κτηματολόγιο της αμαρτίας (2) Τα περισσότερα λάθη εντοπίστηκαν στη Γέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ τού «Ε». Τους λόγους τούς αναλύσαμε σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα. Άποψή μας είναι ότι το μέγεθος των λαθών εντοπίστηκε και οι αλλεπάλληλες παρατάσεις του Κτηματολογίου εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Τέρμα, κ. Δήμαρχε και κ. Περιφερειάρχη, αυτό που γίνεται. Τέλος για το Κτηματολόγιο.

Αφισορρύπανση Η Ν.Δ. και το Κ.Κ.Ε. ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Απ’ όλα τα κόμματα. Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπο, αφίσες, ανά το νησί, και έντυπα που περιελάμβαναν το πρόγραμμά τους... Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε και οι κολώνες τής ΔΕΗ και οι τοίχοι εξακολουθούν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ιδίως υλικό προερχόμενο από το Κ.Κ.Ε.. Αναρωτιέμαι γιατί τα κόμματα των οικολόγων δε βγήκαν ποτέ να στηλιτεύσουν την απαράδεκτη κατάσταση.

Τοποθέτηση πινακίδων Το Τοπικό Συμβούλιο Παπάδου μονοδρόμησε ορισμένες οδούς τοποθετώντας απαγορευτικές πινακίδες, για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων. Υποχρέωσή μας είναι να σεβαστούμε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου και σιγά - σιγά ν’ αρχίσουμε να διορθώνουμε την πορεία μας. Θα μπορούσε στην προσπάθεια του Συμβουλίου να συνδράμει και το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας, τώρα στην αρχή. Αλλά δεν περιμένω να ασχοληθούν με τέτοια ασήμαντα πράγματα... οι φύλακες του Χάρου.

«Χρυσή Αυγή» Στις εκλογές τού 2009, η «Χρυσή Αυγή» έλαβε πανελλαδικά 0,2% των ψήφων του ελληνικού λαού. Στις εκλογές στις 6/5/2012 έβγαλε 21 βουλευτές. Δεν είναι όλοι φασίστες και χιτλερικοί οι Έλληνες που ψήφισαν τη «Χρυσή Αυγή». Με την ψήφο τους ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και να τρομάξουν. Και νομίζω ότι το πέτυχαν.

«Αραβική Νύχτα», ΦΟΜ

Tο Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη στα Χίδηρα ζητάει άτομο από την περιοχή της δυτικής Λέσβου έως 35 ετών, απόφοιτο ΑΕΙ. Απαραίτητη άριστη γνώση αγγλικών και Η/Υ. Αποστολή βιογραφικών, με φαξ στο 210 6234288 ή με e-mail στο idrimapapadimitriou@ nikopapafoundation.com

Την προηγούμενη Παρασκευή και μέχρι τη Δευτέρα 21 Μαΐου ο ΦΟΜ παρουσίασε στο θεατράκι του την «Αραβική Νύχτα» τού Roland Schimmelpfennig σε σκηνοθεσία Αντρέα Σεφτελή. Δεν μπόρεσα ν’ ανταποκριθώ στην ευγενική πρόσκληση λόγω της γιορτής της Ελένης, Περικλή. Ευχαριστώ και λυπάμαι!

Διάφορες ειδήσεις κ.λπ. «Όταν ζητάς την ανυπακοή, πρέπει να έχεις και την πρόταση.» Απάντηση στο Κ.Κ.Ε., Δημ. Μητροπάνος, λαϊκός τραγουδιστής. Τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου φρουρούν οκτώ αστυνομικοί. Παροιμίες: - Όποιος δεν έχει τίποτα, δε φοβάται τίποτα. (ισπανική) - Βάλε ένα βάτραχο σε χρυσή καρέκλα, θα πηδήξει πάλι στο βάλτο. (ολλανδική) - Ένα ψωριασμένο πρόβατο φτάνει να χαλάσει το κοπάδι. (αγγλική) - Ο άπληστος κι όταν χορτάσει, πεινάει. (ρουμανική) Παπάδος, 22-5-2012


EI∆HΣEIΣ

4

Λαξευτής Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

Οι Ατίθασοι Νεκροί πό τον ύστερο Μεσαίωνα και έπειτα, κάτι στις κοινωνίες μας επιμένει να εύχεται στους προσφιλείς μας νεκρούς «αιωνία η μνήμη»’. Κι όμως, όπως μας θυμίζει ο Schmitt:1994, η συνεχής τους ανάμνηση είναι στην ουσία ένας μηχανισμός κοινωνικής συνοχής: πρέπει να τους ξεχάσουμε απαλύνοντας τον πόνο του χαμού τους... Τον απίστευτο πόνο του χαμού ενός αγαπημένου... Σε όλη αυτήν τη διαδικασία, ήταν πάντα η Εκκλησία που αντλούσε το κύρος της (και επομένως την οικονομική της ευρωστία, βλ. Lecouteaux:1998), παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών... Από αυτήν την άποψη, καταλαβαίνει κανείς γιατί τόσο μένος εναντίων όλων όσοι «έμπαιναν στη μέση» θέλοντας και εκείνοι να έχουν ένα μερίδιο στο θέατρο του μεταφυσικού. Κυρίως το μένος εναντίον των μαγισσών, που προσέφεραν μια εναλλακτική επαφή με τον άλλο κόσμο εκτός των κόλπων της Εκκλησίας. Το κυνήγι που εξαπολύθηκε εναντίον τους, είχε το πρόσχημα της δίωξης της αίρεσης και του Σατανά, στην ουσία όμως η Εκκλησία με την εξολόθρευσή τους έβγαζε από τη μέση ένα σημαντικό οικονομικό ανταγωνιστή, διασφαλίζοντας το μονοπώλιο... Η Εκκλησία επιπλέον, ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, ήθελε να εκφράζει και πολιτικό λόγο. Οι ζωές των πιστών ήταν, και παρέμειναν στην Ελλάδα μέχρι χοντρικά το 2000 σε μερικές περιοχές της επαρχίας, στενά συνδεδεμένες με τον κεντρικό πυρήνα της ενορίας. Ο άνθρωπος ήταν «ενορίτης» και η δράση του οριζόταν με βάση τις επιταγές του εκκλησιαστικού ημερολογίου ή του οικονομικού και πολιτικού κύρους της Εκκλησίας. Οι ιεράρχες σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να δεχτούν το θεσμοθετημένο, πλέον, διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Ήθελαν να έχουν λόγο σε κάθε έκφανση της κοινότητας. Ακόμα και σήμερα ορισμένοι ιερωμένοι ή και πιστοί δυσκολεύονται να δουν την αναγκαιότητα αυτού του διαχωρισμού. Μετά τα μέσα του 20ού αιώνα, η επιστημονική πρόοδος στην ουσία θίγει με καινοφανή ορμή τα θεμέλια της «πίστης», προτείνοντας μια θεώρηση του κόσμου που βασίζεται πάνω στη λογική και σε ό,τι μπορεί να αποδειχτεί, μεταφράζοντας πρακτικά αυτήν τη θέση σε αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη. Στη Δύση αυτή η «επίθεση» έχει αρχίσει από πολύ πιο νωρίς, με τη βιομηχανική επανάσταση. Η Εκκλησία στην Ελλάδα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, βλέποντας νέες ιδέες και τεχνολογίες να εισάγονται σωρηδόν, αντιδρά όπως θα αντιδρούσε με τις μάγισσες η Δύση το μεσαίωνα. Η επιστήμη είναι κάτι που προσπαθεί να παίξει το ρόλο του διάμεσου μεταξύ ζωντανών και νεκρών με έναν «απαράδεχτο» τρόπο, αρνούμενη δηλαδή την ύπαρξη της πιθανότητας ζωής μετά θάνατον. Η Εκκλησία προσπαθεί να δαιμονοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση κάθε τι που έχει να κάνει με «τη νέα εποχή». Υπολογιστές, μοντέρνα τέχνη, κινηματογράφος, επιστημονικές θεωρίες κ.ά. αντιμετωπίζονται ως εχθρός της πίστης και του έθνους. Τη δεκαετία τού ‘80 σε πολλές περιπτώσεις η ρητορεία της Εκκλησίας διά μέσου των εφημερίων έχει φτάσει στο παραληρηματικό αποκορύφωμά της, βλέποντας παντού εχθρούς και συνομωσίες. Παρ’ όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας, στο γύρισμα της χιλιετίας το «ποίμνιο» έχει λιγοστέψει επικίνδυνα, η επιστήμη και η επιστημονική σκέψη φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Έτσι η Εκκλησία αναγκάζεται να ακολουθήσει σε «εκσυγχρονισμό» τους δυτικούς, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αποφασίζει, λοιπόν, αντί να απορρίπτει, να συνδιαλλαγεί με τα νέα δεδομένα. Αυτό βέβαια δε γίνεται οργανωμένα, ούτε και απολύτως συνειδητά. Ξεπηδούν οι πρώτες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, αρχίζει να γίνεται ένας κάποιος διάλογος μεταξύ των πορισμάτων της Φυσικής και της Βιολογίας και των θεολογικών θέσεων του δόγματος. Εν πολλοίς, οι σύγχρονοι θεολόγοι ή θεολογίζοντες προσπαθούν να βρουν μεθόδους συμβατότητας της Βίβλου και των νέων επιστημονικών δεδομένων. Θέλοντας και μη, εξελίσσουν το χριστιανισμό σε νέες του μορφές, την ίδια στιγμή που στον πυρήνα του υπάρχει η πεποίθηση πως δε θα αλλάξει «ούτε μια κεραία» από το θείο Λόγο. Η Εκκλησία στις μέρες μας, έχοντας χάσει τη μάχη με τις «μάγισσες» της εποχής, προσπαθεί είτε να τις αγνοήσει, είτε να αποδείξει πως ακόμα και η εργασία των «μαγισσών», γίνεται «προς δόξαν» Κυρίου. Είναι βέβαιο πως μόνον έτσι μπορεί να επιβιώσει και να συνεχίσει να αποτελεί το διάμεσο μεταξύ των ζωντανών και του άλλου κόσμου, να αντλεί δηλαδή τη δύναμή της στην πανάρχαια, δοκιμασμένη συνταγή, τη μεταφυσική βάση της αιώνιας τιμωρίας σε όσους την απορρίπτουν και της αιώνιας ανταμοιβής σε όσους συντάσσονται με αυτήν. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η επιστήμη μετατρέπεται πολλές φορές σε θρησκεία, ο σκοταδισμός ακόμα παλεύει με τη γνώση και μόνο η ιστορία μπορεί να μας δείξει αυτό που έχουμε ανάγκη: τον άνθρωπο πίσω από τις μάσκες που φοράει.

A

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι φιλόλογος με DEA στη Συγκριτική Λογοτεχνία, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ συμπαραστέκονται στον αγώνα των Φαρμακοποιών τα δίκαια - όπως τονίζει αιτήματα των Φαρμακοποιών συμπαρίσταται ο Σύλλογος Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Λέσβου (ΣΕΥΠΙΚΑ), καλώντας του υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας, ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, να δώσουν λύσεις στα τρέχοντα θέματα του κλάδου και της υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την αδιαφορία των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Όπως αναφέρει το Δ.Σ. τού ΣΕΥΠΙΚΑ, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπολειτουργεί από έλλειψη αντιδραστηρίων και το Νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, αναφέρεται ότι για να κλείσει ένας ασφαλισμένος ραντεβού με κάποιες ειδικότητες γιατρών, μετά την είσοδο όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ μπορεί να χρειαστεί και δύο μήνες, προκαλώντας την ταλαιπωρία των ασθενών, αφού δεν έχει

Σ

γίνει ακόμη καμμία πρόσληψη νέων γιατρών, παρά τις εξαγγελίες. Αναφορά γίνεται επίσης και στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, που υπολειτουργεί παρά τις υποσχέσεις για την αναβάθμισή του, προκαλώντας ένα αλαλούμ στην αναγραφή των φαρμάκων. Εξ άλλου, 600 ευρώ από την

ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

«Ανθρωπιστική καταστροφή λόγω φαρμάκων» των Φαρμακοποιών, που αρνούνται να «Η κινητοποίηση εκτελέσουν συνταγές λόγω της υπερδιόγκωσης του χρέους από τον ΕΟΠΥΥ προς αυτούς, φέρνει στο προσκήνιο την καταστροφική πολιτική Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. Κατά την εκτίμησή της, «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη, για την οποία ένοχοι είναι οι Λοβέρδος, Κουτρουμάνης και Σία, ενώ την άμεση πολιτική ευθύνη έχουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και όλα τα μνημονιακά εξαπτέρυγα. Αποφάσισαν ότι η αποπληρωμή των τοκογλύφων του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου έχει μεγαλύτερη αξία από την κάλυψη των αναγκών ενός λαού σε υγεία, παιδεία, περίθαλψη και κοινωνικές υποδομές.». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ότι είναι ανάγκη ζωής η επιλογή ενός άλλου δρόμου έξω από το χρέος, τα μνημόνια, το Ευρώ και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Εθελοντές Αιμοδότες Μυτιλήνης ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Εκδηλώσεις-έκπληξη Παγκόσμια Ημέρα του μορφή πάρτυ, ενώ ακόμη οι Αιμοδότη, στις T14ηνΕθελοντή αρμόδιοι διοργάνωσης δε θέΙουνίου, σκοπεύει να λουν να ανακοινώσουν τι αγιορτάσει με εκδηλώσεις που διοργανώνει, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων την έχει αναλάβει η Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης της νεολαίας, και όχι μόνο, απέναντι στην εθελοντική αιμοδοσία. «Αφορμή για τις εκδηλώσεις είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας», τονίζει στο «Ε» η κ. Μαρίνα Σταμάτη, μέλος τού Δ.Σ. του Συλλόγου και υπεύθυνη της Επιτροπής Νεολαίας. Και συνεχίζει: «Εμείς εκμεταλλευόμαστε αυτήν τη μέρα και με αφοσίωση διοργανώνουμε τις εκδηλώσεις, για να ενεργοποιήσουμε όλο τον κόσμο και κυρίως τους νέους.» Οι εκδηλώσεις θα έχουν τη

τσέπη τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να αγοράσουν υπολογιστή οι γιατροί τού ΙΚΑ, τα οποία δεν έχουν λάβει εδώ και αρκετούς μήνες. Τέλος, τονίζεται ότι οι επιτροπές αναπηρίας ΚΕΠΑ καθυστερούν μήνες, στερώντας από τους ασφαλισμένους τις συντάξεις που δικαιούνται.

κριβώς θα γίνει. Γίνεται, πάντως, λόγος για μια συναυλία στην Πλατεία Σαπφούς, αλλά και για ένα πάρτυ σε μαγαζί της Μυτιλήνης. «Θέλουμε αυτή η καμπάνια να ενεργοποιήσει τη συζήτηση μεταξύ του κόσμου, να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων, γι’ αυτό δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτα ακόμη. Ο άλλος λόγος που δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε, είναι γιατί δεν υπάρχει κάτι σίγουρο που να είναι ανακοινώσιμο αυτήν τη στιγμή. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της διοργάνωσης ακόμη. Φτιάχνουμε την αφίσα, ψάχνουμε χορηγούς και δημιουργούμε και κάποια πράγματα μόνοι μας», αναφέρει η κ. Σταμάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11, 12 και 13 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αιμοδοσία για το 2012, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Τιμητική εκδήλωση για τους εθελοντές αιμοδότες ους συλλόγους και Tλοντών τις ομάδες των εθεαιμοδοτών του νησιού θα τιμήσουν το Επιμελητήριο Λέσβου και η Επιτροπή Ενίσχυσης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου. Παράλληλα, η εκδήλωση θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για τον κάθε σύλλογο ή ομάδα εθελοντών αιμοδοτών να καταθέσει τις εμπειρίες και τις προτάσεις του, για να γίνει καλύτερη η διοργάνωση των αιμοδοσιών, να γίνεται ορθότερη διάθεση των μονάδων αίματος και φυσικά να επιτευχθεί ο στόχος όλων, να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία.


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

5

Συμβολική κατάληψη χθες στα γραφεία τού ΕΟΠΥΥ, από τους Φαρμακοποιούς της Λέσβου

Τέλος τα επί πιστώσει φάρμακα… της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ εκίνησε η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ. Χθες, τα φαρμακεία της Λέσβου, όπως και αυτά όλης της χώρας, παρέμειναν κλειστά σε μια συμβολική 24ωρη απεργία, ενώ το πρωί οι Φαρμακοποιοί του νησιού πραγματοποίησαν και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού στη Μυτιλήνη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Από τις 10:30 το πρωί μέχρι περίπου τη 1 το μεσημέρι, οι Φαρμακοποιοί του νησιού προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία των ιατρείων του Οργανισμού και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Όπως τονίζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να αναδειχθεί η αγανάκτηση των φαρμακοποιών, των εργαζόμενων στα φαρμακεία και στο Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό, για το οικονομικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί ο κλάδος από την αδυναμία πληρωμής τού ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο των φαρμακείων. «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις οικογένειές μας και τους εργαζόμενους στα φαρμακεία μας, αδυνατούμε να χορηγή-

Ξ

Οι Φαρμακοποιοί, χθες, έξω από τα γραφεία τού ΕΟΠΥΥ

σουμε με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους, έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα, καθώς για μας τα φάρμακα είναι κοινωνικό αγαθό», τόνισε ο κ. Βαλτάς. Αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπου οι Φαρμακοποιοί εξέθεσαν το θέμα και εξήγησαν την αδυναμία τού ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ στο τέλος, μέσα από μια διαλογική συζήτηση, αποφασίστηκε να γίνει ένα παλλεσβιακό κάλεσμα των ασφαλισμένων τού ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το πρόβλημα, τις οφειλές και με σκοπό να ξεκινήσουν από

κοινού έναν αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων.

Ανησυχούν… Ανησυχία έχει προκληθεί, όμως, σε όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού μετά τις εξελίξεις, καθώς τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε μια προσπάθεια έκ-

φρασης της αγωνίας των επιχειρηματιών μελών του Επιμελητηρίου και με αφορμή τη χθεσινή απεργία, αλλά και την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να σταματήσει η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, το Επιμελητήριο έστειλε χθες δύο

«Δείξτε ευαισθησία» δείξουν ευαισθησία προς τα οικονομικά αN αδύνατα και χρονίως πάσχοντα μέλη του ζητάει από τους Φαρμακοποιούς της Λέσβου με τη δεύτερη επιστολή του το Επιμελητήριο, καθώς από την 1/1/2012 η παροχή υπηρεσιών υγείας στα μέλη του από τον ΕΟΠΥΥ είναι υποβαθμισμένη. «Παρ’ ότι θεωρούμε δικαιολογημένη την απεργία σας για τα αιτήματά σας, σας παρακαλούμε να δείξετε ευαισθησία σε οικονομικά αδύνατους και χρόνια πάσχοντες επιχει-

διαφορετικές επιστολές, με τη μία να απευθύνεται στο διοικητή τού ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, και την άλλη στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου. Η επιστολή προς τον κ. Βουδούρη απηχεί την αγωνία για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των μελών του Επιμελητηρίου, κατοίκων της ακριτικής Λέσβου. «Κάναμε υπομονή τέσσερις μήνες για να δώσουμε πίστωση χρόνου για το νέο θεσμό, αλλά η κατάσταση βαίνει συνεχώς και χειρότερη», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, ενώ καταλήγει πως με την απεργία των Φαρμακοποιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πληρωμή όλης της αξίας των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, τα μέλη του Επιμελητηρίου αναρωτιούνται για ποιο λόγο να πληρώνουν εισφορές ασθένειας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ίδιου του διοικητή του Οργανισμού.

ρηματίες μέλη μας, ώστε να βρείτε κατάλληλους τρόπους εξυπηρέτησής τους», καταλήγει η επιστολή. Ο κ. Βαλτάς από την πλευρά του τόνισε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Θράσο Καλογρίδη, όπου σημείωσε πως το πρόβλημα που υπάρχει είναι κατανοητό, αλλά ξεκαθάρισε πως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου πάντα επεμβαίνει και συμπαρίσταται σε ειδικές περιπτώσεις και σε περιστατικά που χρήζουν βοηθείας.

Το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα στείλει στο Βοστάνειο υγειονομικό υλικό

Υγεία με δανεικά… να μην αντιμετωπίζουν ελλείψεις οι αποθήκες του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης τόΠνισεροσπάθειες ότι γίνονται ο διοικητής του, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Όπως είχε κάνει γνωστό ο Σύλλογος Εργαζομένων του Βοστάνειου πριν από μερικές μέρες, τα αποθέματα των υλικών είχαν αρχίσει να μειώνονται επικίνδυνα, χωρίς όμως να ανανεώνονται, καθώς οι προμηθευτές έμεναν απλήρωτοι. Σε μια προσπάθεια ανεύρεσης λύσης, έστω και προσωρινής, και μετά από επαφές που έκανε ο κ. Κατσιφαράκης, συμφωνήθηκε να βοηθήσει το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το ίδρυμα της Αθήνας θα βαρό πρόβλημα ανάλογο στείλει δανεικές κάποιες με αυτό που αντιμετώπιποσότητες υγειονομικού σαν άλλα νοσοκομεία της υλικού, με σκοπό να υ- χώρας με τις ελλείψεις υπάρχει απόθεμα στο Νο- λικών. «Κάνουμε μια μεσοκομείο Μυτιλήνης για γάλη προσπάθεια να μη να μη δημιουργηθεί σο- “μείνουμε” από υγειονο-

μικά υλικά», σημειώνει ο κ. Κατσιφαράκης και συνεχίζει: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα ευοδωθεί. Δεν είναι έντονο το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, με την έννοια ότι υπάρχουν ακόμη υλικά, αλλά δε θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως. Οπότε, μέχρι να ορθοποδήσουμε, ο “Ευαγγελισμός” θα μας στηρίξει στέλνοντάς μας μια συγκεκριμένη ποσότητα, που χρειαζόμαστε

για τη λειτουργία μας.» Από τον «Ευαγγελισμό» πρόκειται να σταλούν τις επόμενες δυο με τρεις μέρες ημέρες διάφορα είδη εξειδικευμένου υγειονομικού υλικού, όπως καθετήρες και ειδικές σύριγγες, που θα βοηθήσουν στο να μην υπάρξει για την ώρα έλλειψη υλικών απαραίτητων για την απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος.

Από εκεί και πέρα… Μπορεί η συμφωνία με

το μεγάλο νοσοκομειακό ίδρυμα της Αθήνας να έγινε, όμως δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από προσωρινή, ενώ επείγει η ανεύρεση μιας οριστικής λύσης του ζητήματος. Όπως ο κ. Κατσιφαράκης τόνισε στο «Ε», τα συγκεκριμένα ζητήματα δε λύνονται οριστικά, όμως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα δοθεί στο Νοσοκομείο ένα ποσό από το οποίο θα πληρω-

θούν οι προμηθευτές, ούτως ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία χωρίς τον κίνδυνο, για την ώρα, να ξεμείνει το Βοστάνειο από απαραίτητα υλικά. Ας σημειωθεί εδώ, πάντως, πως οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είχαν τονίσει πως σε περίπτωση που κινδυνεύσει η λειτουργία του ιδρύματος και η παροχή υπηρεσιών, σκοπεύουν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


EI∆HΣEIΣ

6 O Νίκος Σηφουνάκης στη Λήμνο:

Την Τρίτη η ανακήρυξη των υποψηφίων, ενώ φαίνεται να οριστικοποιείται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τής Ν.Δ.

Αθανασίου, μετά την Ντόρα

«Ναι σε κυβέρνηση Ευρώ, όχι σε χρεωκοπία» κυβέρνηση που θα σχημα«Η τιστεί, πρέπει να είναι η κυβέρνηση του Ευρώ και όχι η κυβέρνηση της άτακτης χρεωκοπίας, της Δραχμής», δήλωσε από τη Λήμνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Νίκος Σηφουνάκης. Αναφερόμενος στις εκλογές, τις χαρακτήρισε εκβιαστικές και ζήτησε από το λαό της Λήμνου να αποφασίσει πολιτικά. «Δεν επιλέγεις υποψήφιο βουλευτή. Επιλέγεις ποια κόμματα θέλεις να σχηματίσουν κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Γιατί και πάλι τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειάζονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση», είπε ο κ. Σηφουνάκης, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να μην πιστεύουν στα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ευχαρίστησε από καρδιάς το λαό της Λήμνου γιατί ανανέωσε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του και τον προέταξε στην προτίμησή του. Σ’ ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σηφουνάκης υποστήριξε πως η παράταξη κατέβαλε το βαρύτερο τίμημα αυτών των εκλογών, αφού πλήρωσε στην κάλπη τα μέτρα που έλαβε κι έθιξαν πλατιά λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως αν τα πήρε προκειμένου να εξασφαλίσει με την αλληλεγγύη των εταίρων την αυριανή προοπτική ύπαρξης της Ελλάδας.

Κατά ΣΥΡΙΖΑ Η χώρα οδεύει σε εκλογές και πάλι γιατί, όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σηφουνάκης, βάλλοντας ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, «συγκεκριμένο κόμμα, με διάφορες προφάσεις, υπέσκαπτε κάθε προσπάθεια, με αλαζονικό τρόπο, σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας. Δυστυχώς αγνοούν ή προσποιούνται ότι δεν κατανοούν τη δεινή θέση της χώρας. Δεν κατανοούν ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί αναβολές και καθυστερήσεις στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων. Δεν κατανοούν ότι η απομόνωση και η ανεξέλεγκτη χρεωκοπία παραμονεύει.». Σ’ ό,τι τον αφορά προσωπικά, τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει «τον αγώνα της ευθύνης και της αλήθειας», ενώ, όπως ανέφερε, στις 18 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση, για αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πουν από τώρα στο λαό με ποιον θα συνεργασθούν, ποια κυβέρνηση θέλουν. Τέλος, κάλεσε κάθε Λημνιό να θυμηθεί «τα μεγάλα έργα υποδομής που το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε στο νησί, γιατί εργασθήκαμε, γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι αξίζει ένα καλύτερο μέλλον ο τόπος».

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό είναι η αιτία για την οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τής Ν.Δ., θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τη Λέσβο, μια και στις εκλογές της 6ης Μαΐου επικεφαλής σε αυτό είχε τεθεί ο συμπατριώτης μας και μέχρι τα τέλη Απριλίου πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο οποίος και φαίνεται να μετακινείται κατά μία σειρά, στη δεύτερη θέση, αφού πλέον για συμβολικούς λόγους θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Αθανασίου, μιλώντας στο «Ε», διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο, αλλά εκτιμά πως η αλλαγή που θα γίνει μετά τη συνεργασία τής Ν.Δ. με τη ΔΗΣΥ, θα είναι η μετακίνηση της σειράς κατά ένα. Όπως προσέθεσε, το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και θα αποφασίσει. Με το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει στις τελευταίες εκλογές, η Ν.Δ. είχε εκλέξει τρεις βουλευτές απ’ το Επι-

T

Οι κ.κ. Αθανασίου και Βογιατζής, Λέσβιοι βουλευτές τής Ν.Δ., στα έδρανα της Βουλής

κρατείας, τους κ.κ. Αθανασίου, Λαζαρίδη και Μιχελάκη, ενώ για να εκλέξει τέσσερις θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της. Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα ο κ. Αθανασίου να είναι επικεφαλής της λίστας τής Ν.Δ. για την εκλογική περιφέρεια της Λέσβου, σχολίασε πως «κάτι τέτοιο δεν το θεωρεί ηθικά σωστό, γιατί εκλέχτηκε βουλευτής στο Νομό, που θα είναι σε αυτήν τη θέση».

Και Καλογήρου; Σε ό,τι αφορά στη λίστα τής Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί άμεσα, αφού έως την Τρίτη 29 του μήνα, ή «δέκα μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενεργείται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια

δικαστήρια των πρωτοδικών (άρθρο 33 Π.Δ. 26/2012)». Η πιο πιθανή αλλαγή που αναμένεται σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις εκλογές που έγιναν, είναι η ενίσχυσή του με την πρώην βουλευτή του Νομού και κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., Χριστιάνα Καλογήρου, στη θέση της άγνωστης στα νησιά Όλγας Μπαμπίνη. Σε περίπτωση που υπάρξουν «απώλειες» πολιτευτών επειδή δε θα θελήσουν να μετάσχουν στη λίστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητηθεί υποψήφιος απ’ τις τάξεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας - παρ’ ότι έως τώρα δεν έχει εξεταστεί μια τέτοια περίπτωση για τη Λέσβο - ή, τέλος, να βρεθεί κάποιο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., που θα πλαισιώσει τους άλλους τέσσερις υποψηφίους.

Περιοδεύουν σήμερα ανά τη Λέσβο

Καμμένος συνοδεία Γιαννέλλη άτι παραπάνω από γεμάτο είναι το πρόγραμμα της 24ωρης επίσκεψης του επικεKφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σήμερα στη Λέσβο, αφού σύμφωνα με ό,τι ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης απ’ το κίνημα, η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει πάνω από 12 ώρες. Όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος του κινήματος, Πάνος Καμμένος, και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, θα περιοδεύσουν στην περιφέρεια της Λέσβου και θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως μαζί τους, εκτός των υποψηφίων και των μελών του κινήματος, θα είναι και ο Γιάννης Γιαννέλλης, που θα φτάσει μαζί με τους κ.κ. Καμμένο και Κουίκ με την ίδια πτήση. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Γιαννέλλης δεν είχε οριστικοποιήσει την προσχώρησή του στους Ανεξάρτητους Έλληνες, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, που έκρινε ότι είναι η επίσκεψη του κ. Καμμένου, ώστε να «σφραγίσει» την είσοδό του στο νέο πολιτικό χώρο.

Ομιλία στο Πλωμάρι; Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά με συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, στις 9:30 το πρωί, ενώ μισή ώρα αργότερα ο κ. Καμμένος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Blue Sea». Θα ακολουθήσει περιοδεία στην προκυμαία και στην κεντρι-

κή αγορά της Μυτιλήνης, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει το πρόγραμμα των επισκέψεων σε χωριά, που περιλαμβάνει: στις 12 επίσκεψη στην Καλλονή, στις 2 το μεσημέρι στο Μανταμάδο και στις 3 στη Θερμή. Μετά από μικρή διακοπή, προβλέπεται στις 6.30΄ το απόγευμα επίσκεψη στη Γέρα και μετά στο Πλωμάρι και τα γύρω χωριά, όπου προβλέπεται να παραμείνει ο κ. Καμμένος περί τη μιάμιση ώρα. Όπως μας είπε ο Σπύρος Γαληνός, αν υπάρξει δυνατότητα και τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, μπορεί να γίνει και ομιλία στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κλείνει με επίσκεψη στα χωριά του Ευεργέτουλα, στις 9 το βράδυ, αλλά θεωρείται πολύ πιθανόν η περιοδεία να ολοκληρωθεί στη Μόρια, μία ώρα αργότερα. Όπως έχει γράψει το «Ε», εκλογικός στόχος για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι να πάρουν μια έδρα στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αν ταυτόχρονα με την αύξηση του ποσοστού των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρατηρηθεί μείωση στη δύναμη άλλων κομμάτων. Όπως είχε σημειώσει την προηγούμενη βδομάδα σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Σπύρος Γαληνός, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών δείχνουν πως υπάρχουν πέντε υποψήφιοι για τις τρεις έδρες της Λέσβου. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανοιχτή συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ ήμερα Πέμπτη, στις 7:30 το απόγευμα, στην Πλατεία ΣαπΣφούς, οργανώνει ανοιχτή συνέλευση ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κόμματος για τη νέα εκλογική μάχη. Στο κάλεσμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου τονίζει ότι στις 6η Μαΐου δόθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στα κόμματα του μνημονίου και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το πλήγμα. Κι αυτό θα γίνει αν πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρή νίκη και αναδειχθεί πρώτο κόμμα, όπως προβλέπει ο νέος εκλογικός του στόχος, ώστε να αποτελέσει πυρήνα για τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η πορεία προς τις εκλογές δε θα είναι εύκολη, κατά την εκτίμηση του κόμματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως δέχεται: - Ομοβροντία των ποικίλων υποστηρικτών του μνημονίου ενάντιά του, όπως και την κατασυκοφάντηση και διαστρέβλωση των προτάσεων, των ιδεών και των στόχων του. - Τον πόλεμο των περισσότερων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, καναλιών και εφημερίδων, πανελλαδικών και ορισμένων τοπικών. - Το πολιτικό χρήμα που ρέει άφθονο υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων και υποψηφίων. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει το δίκιο με το μέρος του. Δηλώνει πως θέλει μια Ελλάδα χωρίς μνημόνιο, σε μια Ευρώπη που θα σέβεται τους λαούς της. Επίσης θέλει μια κυβέρνηση που θα αναγκάσει τους κυρίαρχους της Ευρώπης σε αλλαγή πολιτικής. Να βάλει τέλος στην καταλήστευση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των επαγγελματιών και βιοτεχνών. Να βάλει να πληρώσουν οι πραγματικά πλούσιοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Σε ό,τι αφορά στο Νομό μας, κρίσιμο ζήτημα κρίνεται η επανεκλογή του βουλευτή από το ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταγγελία για παραβίαση του εκλογικού περιπτέρου γνωστοι» επεχείρησαν να «Ά σπάσουν το προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με καταγγελία του κόμματος. Συγκεκριμένα έσπασαν το τζάμι του παραθύρου και προσπάθησαν να σπάσουν και την τηλεόραση που υπήρχε μέσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή έχει πολιτικά κίνητρα και εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελίας του γεγονότος. Παράλληλα, κάλεσε το λαό να απομονώσει τέτοια φαινόμενα και να διασφαλίσει με τη μαζική του συμμετοχή και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ το ομαλό πολιτικό κλίμα, που κάποιοι με τέτοιες ενέργειες θέλουν να δυναμιτίσουν.


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

7

Δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες διαρρυθμίσεις στο Τελωνείο, που ξεκινούν άμεσα

Πρόσω ολοταχώς για βίζα της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY τη βράση κολλάει το σίδερο για τους τοπικούς φορείς, που στο σύνολό τους έχουν πάρει ζεστά το θέμα της έκδοσης βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Για αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν, σε συνεργασία και με την ΕΛΑΣ, προκειμένου μια ώρα αρχύτερα οι Τούρκοι επισκέπτες που θέλουν να ταξιδέψουν για διακοπές στη Λέσβο, να απαλλαγούν απ’ την πολυήμερη ταλαιπωρία της έκδοσης βίζας στη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο αυτό, χθες πολυμελής ομάδα όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφάσισε επί τόπου τι εργασίες πρέπει να γίνουν και σκοπεύει να ξεκινήσουν άμεσα με την καθοριστική συμβολή του Λιμενικού Ταμείου, που αναλαμβάνει - παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω «κουρέματος» - το κόστος τους. Με την έκδοση βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η Λέσβος

Σ

επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τουριστικά, και μάλιστα απ’ τον επόμενο μήνα, την έγκριση που έδωσε στη χώρα μας η αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να εφαρμόσει πιλοτικά σε πέντε λιμάνια της, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω, σύστημα χορήγησης βίζας κατά την είσοδο των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Οι παρεμβάσεις Για πολλές ώρες χθες, μηχανικοί,

υπηρεσιακά στελέχη, αστυνομικοί, αλλά και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, επί τόπου στο χώρο του Τελωνείου βρήκαν τη συνισταμένη χρόνου, κόστους και εξυπηρέτησης, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, οικονομικά και κυρίως λειτουργικά για τους επισκέπτες, να μπορεί να εκδίδεται η βίζα τους στη Μυτιλήνη. Στη συνάντηση εργασίας πήρε μέρος και ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής,

που εξέφρασε την αισιοδοξία πως η όλη προσπάθεια έχει τις προϋποθέσεις γρήγορα να φέρει θετικότατα αποτελέσματα. Στη σύσκεψη μετείχε η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λέσβου, Ελένη Μητρίτσα, ο διευθυντής του Τελωνείου, Δημήτρης Κουτρουμπής, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λέσβου, Παναγιώτης Σαμαράς, ο διευθυντής της Ασφάλειας Μυτιλήνης, Ανδρέας Στεφάνου, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων τής ΕΛΑΣ, Στρατής Συκάς, και εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Τον πρώτο λόγο στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, είχε ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τής ΕΛΑΣ Μάκης Μπαγκάρας, ο οποίος ήρθε ειδικά απ’ την Αθήνα χθες για το συγκεκριμένο θέμα. Απ’ ό,τι διαπίστωσαν όλοι οι συμμετέχοντες, μέλημα και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι άμεσα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, παρ’ ότι υπήρξαν αστυνομικοί που σχολίασαν πως

όλα θα γίνονταν καλύτερα αν είχαν ξεκινήσει εγκαίρως, απ’ το χειμώνα, οι διαρρυθμίσεις. Οι παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν και θα κοστίσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, είναι - όπως είχε υποδείξει η κ. Μητρίτσα, που είχε αναλάβει και τη σχετική προετοιμασία για τα έργα - το κλείσιμο του εξωτερικού στεγάστρου και η αύξηση των θέσεων ελέγχου στο Γραφείο Διαβατηρίων. Με το κλείσιμο του στεγάστρου, θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, με κλιματισμό και περίπου 100 καθίσματα, ενώ οι θέσεις των αστυνομικών για τον έλεγχο, από τέσσερις που είναι σήμερα, θα γίνουν έξι. Διαρρυθμίσεις θα χρειαστούν και στον κεντρικό χώρο του Τελωνείου με αναδιάταξη των χωρισμάτων, αλλά πολύ πιθανόν αυτές οι εργασίες θα γίνουν μετά το φθινόπωρο, αφού τώρα είναι έως και αδύνατον να κλείσει για δύο και πλέον ημέρες το Τελωνείο.

Δραστική «εκκαθάριση» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την απένταξη ανενεργών έργων

Βγήκε ό,τι δεν τράβαγε 132 έργα απ’ το Βόρειο Αιγαίο, τα λιγότερα ακάθε άλλη περιφέρεια, βγήκαν στις αρχές Μαΐου Σαπ’πόυνολικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), στο πλαίσιο δραστικής εκκαθάρισής του από χιλιάδες «βαρίδια». Στην πράξη, ελάχιστα έργα απ’ αυτά που βγήκαν χάνουν πράγματι τη δυνατότητα να προχωρήσουν επειδή δε θα έχουν χρηματοδότηση, γιατί πολύ απλά πρόκειται για δράσεις που είχαν βαλτώσει και μόνο τυπικά περιλαμβάνονταν πια στους κωδικούς. Είναι αξιοπερίεργο, μάλιστα, ότι πολλοί κωδικοί χρηματοδότησης απ’ το Βόρειο Αιγαίο είχαν φορτωθεί με έργα για την πυρόπληκτη το 2007 Ηλεία, ή με αθλητικά έργα άλλων νομών της ηπειρωτικής χώρας, απόδειξη πόσο πλασματικό είχε καταντήσει το πρόγραμμα. Τρεις μέρες πριν τις εκλο- «περίσσεψαν», περίπου γές, ο υφυπουργός Ανά- 6,4 δισεκατομμύρια, φαίπτυξης Θάνος Μωραΐτης υ- νεται πως δεν υπάρχει δυπέγραψε την απένταξη απ’ νατότητα να διατεθούν σε το Π.Δ.Ε. 5.500 περίπου α- άλλα έργα, για αυτό και έγινενεργών έργων, συνολι- νε η «τακτοποίηση». κού προϋπολογισμού 17 Τι βγήκε… δισ. ευρώ, εκ των οποίων Σε ό,τι αφορά στα έργα απ’ είχαν πληρωθεί τα 10,4 το Νομό Λέσβου που απεδισ. ευρώ. Τα χρήματα που ντάχθηκαν, στη συντριπτι-

κή τους πλειοψηφία έχουν ολοκληρωθεί αλλά παρέμεναν στο Πρόγραμμα ενδεχομένως γιατί δε χρειάστηκε να απορροφήσουν το σύνολο των πιστώσεων που είχαν προβλεφτεί για αυτά. Η επιλογή των έργων για την εκκαθάριση του ΠΔΕ έγινε με τα εξής τέσσερα κριτήρια: - Έργα ενταγμένα πριν από το 2008 με μηδενικές πληρωμές για μακρά περίοδο - Έργα με ποσοστό απορρόφησης (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μεγαλύτερο του 90% - Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής πριν από το 2007 και ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό)

μικρότερο του 50% - Παλαιότερα έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007 - 2010, με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ Σημειωτέον ότι απεντάχθηκαν έργα του Νομού που είχαν περιληφθεί και στο Π.Δ.Ε. υπουργείων, όπως δράσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνία της πληροφορίας, ενώ απ’ τα πιο γνωστά έργα που ήταν στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας και απεντάχτηκαν είναι η πρόβλεψη πίστωσης για απαλλοτριώσεις στην Εθνική Οδό Θερμής - Μανταμάδου, ο δρόμος Κλειώ - Τσόνια, οι μελέτες για τους ΧΥΤΑ Λέσβου και Λήμνου, η δημιουργία ΚΕΠ, όπως και

έργα αποκατάστασης από ζημιές πολύ παλιών χρόνων, απ’ το 2000 έως και το 2007. Προκειμένου να γίνει η επανένταξη κάποιου έργου, το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται πως το υ-

ποψήφιο έργο έχει εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα ένταξής του σε κάποιο άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και εφόσον καλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικές και ιεραρχημένες ανάγκες ή υποχρεώσεις», θα προτείνεται να μπει στο Π.Δ.Ε..

Στη Μυτιλήνη, Τρίτη και Τετάρτη

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ύο συνεδριάσεις θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα στη Μυτιλήνη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΔΒορείου Αιγαίου, το οποίο θα εξετάσει συνολικά 23 θέματα που αφορούν και στους τρεις νομούς. Η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, στις 7, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος, ενώ η δεύτερη θα γίνει στον ίδιο χώρο, το πρωί της Τετάρτης στις 9.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

Μηνύσεις από μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας κατά παντός υπευθύνου για το κλείσιμό της

Διεκδικούν τα λεφτά τους τoυ NIKOY MANABH υγκροτείται ομάδα μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας που θα διεκδικήσουν από κοινού να πάρουν τα κεφάλαια που είχαν βάλει στην Τράπεζα και σπαταλήθηκαν στα θαλασσοδάνεια και την κακοδιαχείριση. Την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της ομάδας έχει ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος, ένας μεταξύ των μελών της Συνεταιριστικής που έχασαν τα κεφάλαιά τους. Ο κ. Γάλλος θεωρεί ότι τα μέλη της Τράπεζας πρέπει από κοινού να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους, που μπορούν να χειριστούν την υπόθεση. Πιστεύει πως θα πρέπει να στραφούν κατά των διοικη-

Σ

τικών συμβουλίων της Τράπεζας, κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά των στελεχών της Τράπεζας και παντός άλλου υπευθύνου. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο της Τράπεζας και ποιοι όχι. Από αυτούς που θα υποδειχθούν ως υπεύθυνοι, θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις για την απώλεια κεφαλαίου. Δηλαδή, αν προκύψουν ευθύνες μελών των Δ.Σ. της Τράπεζας και στελεχών της Τράπεζας, τα προσφεύγοντα μέλη θα προσπαθήσουν να δεσμεύσουν τις προσωπικές τους περιουσίες.

«Κοινή διεκδίκηση» «Η κοινή διεκδίκηση των αποζημιώσεων θα μειώσει το κόστος», μας λέει ο κ. Γάλλος και προσθέτει: «Υπάρ-

χουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν και για τα οποία έχουμε δικαίωμα να μάθουμε την αλήθεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την υπόθεση να τη διαχειριστούν οι κρατικές υπηρεσίες μόνες τους. Άλλωστε, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν έκαναν το καλύτερο δυνατό για να προστατέψουν τα μέλη της Τράπεζας. Κι εννοώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες είναι οι ευθύνες ακόμη και της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι ο οργανισμός που εποπτεύει τις συνεταιριστικές τράπεζες. Φυσικά θα πρέπει να εξεταστεί και κατά πόσο ήταν νόμιμη η απόφαση για κλείσιμο της Τράπεζας. Ίσως αν είχε επιδιωχθεί μια άλλη λύση, σήμερα να μην είχαμε χάσει τα κεφάλαιά μας. Ή να είχαμε

διασώσει ένα μέρος αυτών.»

«Κάποιοι φταίνε…» Ρωτήσαμε τον κ. Γάλλο γιατί πιστεύει ότι πρέπει να στραφούν τα μέλη της Τράπεζας κατά των Δ.Σ.. Εκείνος μας απάντησε: «Εμείς, τα απλά μέλη, δε γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για την κατασπατάληση του κεφαλαίου της Συνεταιριστικής και ποιος όχι. Αλλά δεν μπορεί να μας λένε ότι δε φταίει κανείς. Είναι βέβαιο πως κάποιοι φταίνε. Κι οι πρώτοι υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν στα Δ.Σ. της Τράπεζας και στο στελεχικό της δυναμικό. Αυτοί διαχειρίζονταν τα κεφάλαια και τις καταθέσεις, αυτοί λάμβαναν τις αποφάσεις, αυτοί έδιναν δάνεια και πιστώσεις, πέρα και έξω από κάθε εύλογη τραπεζική λογική. Όπως επί-

σης, να διακριβωθεί αν υπήρχε δόλος, αν κάποιοι πλούτισαν από αυτήν τη διαδικασία. Εμείς, τα απλά μέλη της Τράπεζας, αυτό που κάναμε ήταν να εμπιστευτούμε μια προσπάθεια. Πιστέψαμε ότι βοηθάμε τον τόπο μας. Πιστέψαμε ότι δε θα χάσουμε τα χρήματά μας και πως σε μια ώρα ανάγκης θα υπάρχει μια τράπεζα να μας χρηματοδοτήσει.» Ο νομικός σύμβουλος, κατά την άποψη του κ. Γάλλου, θα πρέπει να παρακολουθεί τη διαδικασία της εκκαθάρισης ώστε να αντλεί στοιχεία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πελατών του. Τέλος, καλεί όλα τα απλά μέλη της Τράπεζας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να διεκδικήσουν από κοινού την αποζημίωσή τους.

Σενάριο για νέο πλοίο εν μέσω κρίσης

Θα πιάσει Μυτιλήνη η Blue Star; δώ και δύο χρόνια κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν την εταιρεία Blue Star Ferries να δρομολογεί Επλοίο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Οι φήμες έχουν βάση, καθώς πηγές από τη ΝΕΛ θεωρούν ότι το ενδιαφέρον τής Blue Star να μπει στην κύρια γραμμή του βορείου Αιγαίου, είναι πραγματικό κι όχι εικονικό. Μάλιστα, πιστεύουν ότι πολλές από τις πιέσεις που δέχεται η ΝΕΛ, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, που στόχο έχει οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου να μοιραστούν τις γραμμές που σήμερα εκμεταλλεύεται η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου. Το τελευταίο διάστημα να βάλει πλοίο στην κύπολλά δημοσιεύματα του ρια γραμμή του βορείου αθηναϊκού Τύπου θέλουν Αιγαίου. Εκείνος μάς ατην Blue Star να δρομολο- πάντησε: «Η κατάσταση γεί στην κύρια γραμμή στην ελληνική ακτοπλοΐα του βορείου Αιγαίου το είναι τέτοια, που υποχρενέο πλοίο της, το «Blue ώνει όλες τις εταιρείες να Star Patmos». Πρόκειται εξετάζουν τις δυνατότηγια ένα σύγχρονο πλοίο, τες δραστηριοποίησης σε η κατασκευή του οποίου όλες τις γραμμές.» Όμως, ολοκληρώθηκε φέτος στα όπως πρόσθεσε, «αυτή ναυπηγεία DSME της Νό- την περίοδο, ακόμη και οι τιας Κορέας. γραμμές της Κρήτης έΧθες επικοινωνήσαμε με χουν καταστεί ζημιογότον εμπορικό διευθυντή νες». τής Blue Star Ferries, ΔιοΟικονομικό νύση Θεοδωράτο, και τον το ζήτημα… ρωτήσαμε αν πράγματι ενδιαφέρεται η εταιρεία Δηλαδή, όσο κι αν θέλει η

εταιρεία να έρθει στην κύρια γραμμή του βορείου Αιγαίου, αυτό που θα κρίνει την απόφασή της είναι τα οικονομικά δεδομένα της γραμμής. Κι αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που δε θα μπορεί να αποκομίσει κέρδη, δεν έχει κανένα λόγο να βάλει ένα πλοίο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Επίσης ο κ. Θεοδωράτος σημείωσε: «Δεν έχει υποβληθεί αίτημα από την εταιρεία να βάλει πλοίο της στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Κι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το μάθετε έγκαιρα.» Όσο αφορά στα σενάρια για τη δρομολόγηση του «Blue Star Patmos» στην κύρια γραμμή του βορείου Αιγαίου, τα αποδίδει στη συνήθη τακτική να αναζητούνται οι γραμμές που θα καλύψει ένα πλοίο όταν έρχεται στη χώρα

μας. Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται πως το πλοίο θα αξιοποιηθεί στις ελληνικές ακτοπλοϊκές γραμμές. Δεδομένου του μεγέθους του και της μεγάλης μεταφορικής ικανότητάς του, είναι βέβαιο ότι θα μπει σε γραμμές του Αιγαίου. Επειδή οι γραμμές της Κρήτης και των Κυκλάδων θεωρούνται πλήρεις, υπάρχουν σενάρια που θέλουν το πλοίο να μπαί-

νει είτε στις γραμμές των Δωδεκανήσων, είτε στο βόρειο Αιγαίο. Οι γραμμές του βορείου Αιγαίου όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι δύο, η Πειραιάς - Ικαρία - Σάμος με ενδιάμεσο σταθμό στις Κυκλάδες (π.χ. Σύρος) και η Πειραιάς - Χίος Μυτιλήνη. Η δεύτερη έχει σαφώς μεγαλύτερο τζίρο από την πρώτη, ωστόσο ήδη δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η ΝΕΛ και η Hellenic Seaways.

Μια πιθανή δρομολόγηση του «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη θα εκτοπίσει μία από τις δύο εταιρείες από τη γραμμή και θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην άλλη. Eπειδή όμως οι δύο υπάρχουσες ναυτιλιακές ήδη υφίστανται ζημίες, το ερώτημα είναι αν αντέχει η Blue Star τέτοια οικονομική αιμορραγία αυτή την εποχή. Ν.Μ.

Ποιο είναι το «Blue Star Patmos» o «Blue Star Patmos» είναι αδελφό πλοίο τού «Blue Star Delos» Tμήκος και τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν ίδια. Δηλαδή έχει 145 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 26 μιλίων. Η μεταφορική του ικανότητα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά θα είναι ανάλογη του αδελφού «Delos», το οποίο μπορεί να μεταφέρει 2.400 επιβάτες και 427 Ι.Χ. αυτοκίνητα ή 60 φορτηγά και 145 επιβατηγά. Το πλοίο θα πρέπει να έχει πληρότητα 50% σε κάθε ταξίδι του για να καλύπτει τα λειτουργικά του κόστη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, θα κάνει τρία ταξίδια την εβδομάδα από Πειραιά για Χίο και Μυτιλήνη.

Πρόσκρουση «Aqua Jewel» στο λιμάνι της Καβάλας o «Aqua Jewel», κατά τη διαδικασία απόπλου από ΤΛήμνο το λιμάνι της Καβάλας για το δρομολόγιό του προς - Άγιο Ευστράτιο - Ψαρά και Λαύριο με 40 επιβάτες, προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά του στο νότιο κρηπίδωμα του λιμανιού της και στη συνέχεια σε παρακείμενα πλοία. Από την πρόσκρουση, προκλήθηκαν στο μεν «Aqua Jewel» εκδορές και βαθουλώματα στην αριστερή πλευρά του στο ύψος της ίσαλου γραμμής, με δύο μικρά ρήγματα περί τα 20 εκατοστά πάνω από την ίσαλο, ρήγμα μήκους ενός μέτρου με στράβωμα ενός νομέλ στην αριστερή μάσκα στο ύψος του δαπέδου τού γκαράζ και βαθουλώματα-εκδορές στην αριστερή πλευρά στο ίδιο ύψος περί τα 20 μέτρα από την πρύμνη. Σε κανένα από τα πλοία δεν παρατηρήθηκε εισροή υ-

δάτων και ρύπανση της θάλασσας, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός επιβατών ή πληρώματος. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων.


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, πλήρως εξοπλισμένη (κρεβάτι, ψυγείο, κουζινάκι, τραπέζια, καναπές κ.ά.), με αυτονομία θέρμανσης και απεριόριστη θέα. Διαθέτει και μικρή αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 43032 (απόγευμα), 6946-334828.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια, με 2 μεγάλα δωμάτια, μικρό χωλ, σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο, τελείως ανεξάρτητη, με δική της είσοδο, διαμπερής, με αυτόνομη θέρμανση, εξωτερικούς αποθηκευτικούς στεγασμένους χώρους, βεράντα, μικρή αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλη και για 2 άτομα. Επί της Οικονόμου Τάξη αρ. 1, 100 μ. κάτω από το Γηροκομείο, με πρόσωπο στην Οικονόμου Τάξη. Δεν έχει υγρασία, τιμή λογική. Πληρ τηλ. 22510 24121, 6934-623586. Ενοικιάζεται δυάρι 47 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 2 aircondition, μη επιπλωμένο, στη Σίμου Χουτζαίου 4. Πληρ. τηλ. 6983-658488. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., στην περιοχή Σουράδα, με θέση πάρκινγκ στην πιλοτή. Τιμή: 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25434, 6974456606. Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρσονιέρα επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα, σε μονοκατοικία κοντά στο Λόφο Πανεπιστημίου, με 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6947-901660, 6944-583500. Ιδιώτης ενοικιάζει στην Κηφισιά (Κορυτσάς 17, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ) διαμέρισμα 2ου ορόφου, 106 τ.μ., που διαθέτει χώρο στάθμευσης και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6974-715546. Ενοικιάζεται διαμέρισμα διαμπερές, 1ου ορόφου πολυκατοικίας, 77 τ.μ., οδός Χρυσομαλλούσης 8. Πληρ. τηλ. 210 8322077, 6970-479216, 210 8540496. Ενοικιάζονται 1) νεοκλασσική οικία στ’ Ακλειδιού, 185 τ.μ., με υπόγειο γκαράζ και 2) παραθαλάσσια οικία στο 8ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Θέρμα), 157 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45069, 6993313048.

Ενοικιάζονται α) ανεξάρτητο διαμέρισμα στη Σουράδα, με 2 υπνοδωμάτια, χώρο υποδοχής, πλήρες μπάνιο, 2 βεράντες, με θέα και ησυχία. Σύγχρονη κατασκευή, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, θέση αυτοκινήτου, καθώς και β) διαμέρισμα με 1 Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 210 6197371 και 6972136903. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. και γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται στο Κουμκό Ακρωτήρι καινούργιο δυάρι, ρετιρέ, 58 τ.μ., με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, γωνιακό μπαλκόνι με θέα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, τέντες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 22510 40074, 6936-440105, www. realpro.gr Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980 - 854487, 6974016419. Ενοικιάζεται ημιυπόγειο, νεόδμητο, στην Παναγιούδα, 60 τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 56 τ.μ., υπερυψωμένου ισογείου, σε διπλοκατοικία στα Πυργέλια. Μεγάλο, φωτεινό σαλόνι, ενιαίος χώρος με καινούργια κουζίνα, χωλ, μπάνιο, 1 υπνοδωμάτιο, βεράντα, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι σε πολυτελή κατασκευή, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 22510 24264, 6939-564527, 6972623625.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι στο Πυργί. Καταπληκτική θέα, αυτονομία, κήπος. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα (χαμηλά) ανακαινισμένο τεσσάρι 105 τ.μ., 2ου ορόφου. με θέα στη θάλασσα. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 3 άνετα υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, 1 WC, εσωτερική αποθήκη, 3 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, καινούργιες τέντες, πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6938477850, 6936-440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, πλήρως επιπλωμένη, σε καινούργιο κτήριο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942222288.

Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι, 70 τ.μ., ισόγειο, με αυλή μπροστά - πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649.

Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία, 120 τ.μ., με αυλή και θέα (μερικώς ανακαινισμένη). Σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 2 - 3 υπνοδωμάτια, γραφείο, αποθήκη, 2 μπάνια, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται ισόγειο διώροφης μονοκατοικίας, με αυτόνομη θέρμανση, προσφάτως ανακαινισμένο, 70 τ.μ., κοντά στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 23709 (απογευματινές ώρες). Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο λόφο της Βαρειάς, καινούργια, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα έναντι Νοσοκομείου, επιπλωμένη, με θέα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στη Σουράδα, σε συγκρότημα 135 τ.μ. (συν 50 τ.μ. γκαράζ, με 1 υπνοδωμάτιο και εσωτερική σκάλα), με 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, χωρίς κοινόχρηστα, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, αποθήκη, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, μεγάλες βεράντες. Διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, ενεργειακό τζάκι και air-condition. Προαιρετικά ενοικιάζεται γκαράζ 35 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974640427, 22510 41026. Ενοικιάζεται τριάρι 73 τ.μ., ένα δυαράκι 27 τ.μ. και δυάρι 55 τ.μ. στο γήπεδο, καθώς και γκαρσονιέρα 22 τ.μ., στη Βαρειά. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973076611. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο, με ηλεκτρικά είδη, πλυντήριο, ηλιακό, Nova, internet, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6971-890568 και 6977-351435. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Ζωοδόχου Πηγής, 25 τ.μ., υπόγεια, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη, με ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 6932473061.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι, χωρίς κοινόχρηστα, σε πρώτο όροφο με θέα, 40 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι, σε 1ο όροφο, 50 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι επιπλωμένο, 50 τ.μ., ημιυπόγειο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται στην περιοχή της Αλυσίδας μικρό δυάρι, 37 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται ευήλιο και ευάερο τριάρι 1ου ορόφου, με αυτονομία θέρμανσης, στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 6945879760. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δευτέρου ορόφου διαμέρισμα 75 τ.μ., με δυο υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 40 τ.μ., σε πολυκατοικία, μπροστινή, 1ου ορόφου, στην Οικονόμου Τάξη 22, Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο, σαλόνι - κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα. Πληρ. τηλ. 6947320944. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, καθαρή, με θέα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται καινούργιες επιπλωμένες γκαρσονιέρες στο Κιόσκι, με θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 26894 & 29315. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα ισόγειο διαμέρισμα, 80 τ.μ., με δυο υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση και κουζίνα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., σε πέτρινο παραδοσιακό σπίτι, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής (πλησίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6974702027, 22510 28583. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937-248623. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, κλιματισμό και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6973647763.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στο Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Κιόσκι. Αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμό), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στο Ακλειδού. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, διαμπερές, θέα στη θάλασσα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


10

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 290 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι, μεγάλο κήπο , πισίνα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο, καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς κοινόχρηστα . Θέρμανση με κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνας, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 22510 40074, 6936-440105, www. realpro.gr Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948-506877, 6944 - 646034, 22510 44985, www.sapphostudios. gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-294590. Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ., νεόδμητο, με αυλή και αυτόνομη θέρμανση, κοντά στον Πλάτανο. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338. Πωλείται ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. στη Σουράδα, με γκαράζ 25 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Ευκαιρία! Πωλείται ισόγεια νεόδμητη κατοικία, 174 τ.μ., με θέα και κήπο, στη περιοχή Πυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2 κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβατοκάμαρες, με δυνατότητα άλλων 2 υπνοδωματίων, αποθήκη, πολυτελούς κατασκευής. Τιμή 199.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στην περιοχή του Πλάτανου παλιά μονοκατοικία, 70 τ.μ., σε 2 πατώματα, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 85 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, δύο υπνοδωμάτια, διαμπερές και προσφάτως ανακαινισμένο. Τιμή 105.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeoliaestate. gr Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ), με χώρους στάθμευσης, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


11

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012 Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη, 5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215050). Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείται γκαρσονιέρα 5 λεπτά με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο, 52 τ.μ., έτος κατασκ. 2010, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213865). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE177007). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρ-

μανση, θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE192335). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζακούζι, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ενεργειακό, ηλιακό θερμοσίφωνα, βεράντες, τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1 θέση parking, 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE223384). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-197163). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, βεράντες, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-226147).

Ενοικιάζεται κατάστημα στην Ελευθερίου Βενιζέλου 5, γωνιακό, ισόγειο, με πρόσοψη από την πλευρά του πάρκινγκ, 52,60 τ.μ. (πρώην υφάσματα Λάζαρου Μισαϊλίδη). Πληρ. τηλ. 22510 43200 (Αναπτυξιακή Εταιρεία Λέσβου). Μήθυμνα - Κέντρο (Κάτω Αγορά). Ενοικιάζεται κατάστημα 120 τ.μ., διώροφο, σε άριστη κατάσταση, εξαιρετικής προβολής, διαμπερές. Το κατάστημα είναι κατάλληλο για τουριστικά είδη και είδη προικός, γραφείο ταξιδίων και δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος, επίσης κατάλληλο για εστιατόριο, ψητοπωλείο, καφέ-μπαρ, super market, ζαχαροπλαστείο-αρτοσκευάσματα και άλλες επαγγελματικές χρήσεις, με χαμηλό ενοίκιο και τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6983517856. Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ. επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ. επί της Καβέτσου. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός κομμωτηρίου, μοντέρνα έπιπλα, ιταλικά, σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική

και διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 45101.

Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός εστιατορίου σε καλή κατάσταση. Καυστήρας αυτόνομος, πλυντήριο πιάτων, παγομηχανή 25άρα, καταψύκτης 500 λίτρων, ψυγείο 2,20 Χ 0,80, φριτέζα διπλή και 2 ποτηριέρες. Όλα μαζί 4.500 ευρώ. Επίσης, επαγγελματικό μπιλιάρδο σε καλή κατάσταση 1.800 ευρώ. Πωλούνται και ξεχωριστά το κάθε ένα. Πληρ. τηλ. 6972326038. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας λόγω συνταξιοδότησης, με πλήρη μηχανήματα και εξαρτήματα. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση-εκπαίδευση. Αγίας Ειρήνης 2 & Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλικα και εντός πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται επιχείρηση ταβέρνα, ή ο εξοπλισμός της, στο κέντρο της Μυτιλήνης. πλήρως εξοπλισμένη, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 45497, 6971730412.

Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225925). Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία 180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, μπόιλερ, θέα απεριόριστη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ, με γεώτρηση, κήπο, δέντρα, 550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225014). Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ., με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227189). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE215416). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE209593).

estate.gr 221701).

Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4 μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθε μία, με θέα στη θάλασσα, 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203601).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 183,82 τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-166385).

Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλείται οικόπεδο 4.090 τ.μ., με θέα σε θάλασσα και Κάστρο, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE227065).

Μόρια. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE227255). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE212630). Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο 35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203077). Αφάλανως. Πωλείται ελαιώνας 40 στρεμ., 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real

(κωδικός:

LE-

Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδεια για χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικής αποθήκης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-224010). Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225010). Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα. Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ., με οικοδομική άδεια για μεζονέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213918). Μυτιλήνη, βόρεια προάστια. Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ.,

χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE225403). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.. Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-182064). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215021).


12 Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ελαιόκτημα στην περιοχή Κέδρο Μυτιλήνης (όπισθεν ξενοδοχείου «Silver Bay»), έκτασης 8 στρεμ., σε απόσταση 160 μ. από τη θάλασσα. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο, άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση και αυτόνομο ρεύμα. Πληρ. τηλ. 6946554121. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012 Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, περιοχή Λάρσος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Η εταιρεία «KAS Group Σωτηράκης» που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία σιδήρου, αλουμινίου και ενεργειακού εξοπλισμού και εδρεύει στον Παπάδο Γέρας, ενδιαφέρεται να προσλάβει υπεύθυνο μεταποίησης και εμπορίας. Προϋποθέσεις: - Μόρφωση (κατά προτίμηση, όχι υποχρεωτικό): πτυχίο ΤΕΙ/ΙΕΚ Λογιστικής, Πληροφορικής, Διοίκησης ή άλλο σχετικό - Γνώση αγγλικής (κατά προτίμηση, όχι υποχρεωτικό) - Ηλικία: μέχρι 30 ετών, άρρεν (υποχρεωτικό) - Εμπειρία (κατά προτίμηση, όχι υποχρεωτικό) εργασίας σε χώρο παραγωγής και εμπορίας προϊόντων - Επαγγελματικά ενδιαφέροντα (υποχρεωτικό): δημιουργικότητα, αγάπη στο αντικείμενο και ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μισθός ανάλογος των προσόντων. Δυνατότητα καθημερινής μετάβασης ή και διαμονής στη Γέρα (υποχρεωτικό). Αποστολή βιογραφικών μέχρι 30 Μαΐου στη διεύθυνση kas@hol.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Mazda MX-5 Nardi Torino, full extra (φιμέ τζάμια, καινούργια ζαντολάστιχα), μοντέλο 2002, 1.600 κυβικά, λευκό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6976-848895. Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Toyota Avensis, μοντέλο 2001, χρώμα ασημί, 1600 cc (52.000 χλμ.). Ατρακάριστο, δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6948583544. Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Πωλείται το ιστιοφόρο «Sarakina». Ξύλινο, 7,90 μ. (26 ft), με μηχανή Kubota 20 HP. Πλήρης εξοπλισμός (πιλότος, wind deck, φωτοβολταϊκό, ανεμογεννήτρια, GPS, εργάτης κ.τ.λ.). Πρόσφατη ολική ανακατασκευή (2011, ύφαλα, deck, σαλόνι, μηχανή). Χαμηλό τεκμήριο. Συλλεκτικό, έτος κατασκευής 1969, δεύτερο χέρι. Τιμή 26.000,00 ευρώ. Extra συλλεκτικά κομμάτια εξοπλισμού (δεν περιλαμβάνονται στην τιμή). Πληρ. τηλ. 6948-207647.

Αναλαμβάνω ό,τι έχει σχέση με βάφτιση (λαμπάδα, στολισμός, μπομπονιέρες κ.τ.λ.) σε πολύ λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6937-060866. Αισθάνεστε μοναξιά; Θα θέλατε μια ποιοτική σοβαρή γνωριμία με σκοπό τη συμβίωση ή και το γάμο; Μπορούμε με διακριτικότητα, σοβαρότητα και εχεμύθεια να σας εξυπηρετήσουμε άμεσα. Διατίθενται φωτογραφίες. Πληρ. τηλ. 6975 - 764343, 210 5239191, 210 523 139427. Πωλείται Α/Κ, επαγγελματικό σκάφος από ξύλο, μήκους 7,5 μ., G.T. 2,64, με μηχανή 60 HP. Έτος κατασκευής 1984, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6934-718858, 6947-889187.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

Πωλείται κυνηγετικό όπλο, καραμπίνα, μάρκα Fabarm H38. Λειτουργεί με τρία φυσίγγια, είναι ολοκαίνουργια, μέσα στη θήκη της, αχρησιμοποίητη, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6932-131930.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα της Μυτιλήνης ζητά κοπέλες για τη στελέχωση των παρακάτω θέσεων εργασίας: ρεσεψιονίστ, σερβιτόρες και καμαριέρες. Πληρ. τηλ. 22510 43111 (καθημερινά 09:00 14:00). Ζητούνται άτομα για το Τμήμα Πωλήσεων (από τις περιοχές Πλωμάρι, Καλλονή και Πολιχνίτο) ασφαλιστικής εταιρείας, που εξειδικεύεται στα προϊόντα υγείας. Το πακέτο αμοιβών, bonus παραγωγικότητας και ασφαλιστικών καλύψεων είναι δελεαστικό. Παρακαλούμε αποστείλατε βιογραφικό σημείωμα στο fax: 2310 778715 ή στο e-mail: pazarlis@otenet.gr . Πληρ. τηλ. 2310 778714. Ζητείται έμπειρος τυλιχτής για ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6942-848537. Ζητείται κοπέλα για εργασία

ως γραμματέας και καθηγήτρια αγγλικών. Απαραίτητη προϋπόθεση, κατοχή πτυχίου Cambridge Proficiency ή να είναι από το εξωτερικό. Αποστολή βιογραφικού: studyuk1 @otenet.gr . Παπαδιαμάντη 6. Πληρ. τηλ. 6946-624878. Ζητείται νέα για εργασία καμαριέρας σε πανσιόν στο κέντρο της Μυτιλήνης. Δυνατότητα παροχής στέγης. Πληρ. τηλ. 6987-181001 (10:00 14:00). Το εστιατόριο «Φίλεμα» στο αεροδρόμιο ζητά συνεργάτη γνώστη της ελληνικής κουζίνας, για να αναλάβει τη διαχείριση του εστιατορίου για το καλοκαίρι (Ιούνιος - Σεπτέμβριος). Επιθυμητή σχετική εμπειρία και προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 61375, 6973-809282. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Εφαρμόζοντας δημιουργική

και επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας, εγγυάται εύκολη και γρήγορη μάθηση. Πληρ. τηλ. 6976-900504. Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

«Terra e Mare» έγινε το «Ηλιοτρόπιο» στη Σκάλα Καλλονής

Γεύσεις από «Γη και Θάλασσα» erra e Mare» είναι πλέον το όνομα του ανακαινισμένου εστιατορίου (πρώην «Ηλιοτρόπιο») στη Σκάλα Καλλονής. Ο ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου, Γιώργος Κατέχος, έδωσε νέα πνοή στο χώρο, παίζοντας με τα χρώματα. Το νέο όνομα του μαγαζιού, που σημαίνει «Γη και Θάλασσα», προέκυψε από τη μεγάλη ποικιλία κρεατικών και ψαρικών που θα βρείτε στο μαγαζί, «ό,τι βγάζει η γη και η θάλασσα», όπως μας είπε ο κ. Κατέχος. Ο χώρος, πιο καλοκαιρινός σε λευκές και λιλά αποχρώσεις, με αέρινα υφάσματα να προσδίδουν lounge διάθεση, αποτελεί

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

«T

μια πολύ όμορφη επιλογή για φαγητό. Τζαζ ήχοι συνοδεύουν ευχάριστα το γεύμα σας. Σε ό,τι αφορά στο φαγητό, στο ανανεωμένο εστιατόριο του Γιώργου Κατέχου θα απολαύσετε ελληνική, δημιουργική κουζίνα, που σε πολλές περιπτώσεις «παντρεύεται» ιδανικά με την ιταλική φινέτσα, για μοναδικά γευστικά, αλλά και αισθητικά αποτελέσματα. Όλα τα πιάτα που θα βρείτε στο μενού, είναι εμπνευσμένα από το σεφ Γιώργο Κατέχο και παρασκευάζονται με ντόπιες και φρέσκες πρώτες ύλες, καθώς ιδιαίτερη έμφαση δε δίνεται μόνο στη γεύση και στην εμ-

φάνιση, αλλά και στην ποιότητα. Ξεχωρίσαμε κάποια ευφάνταστα πιάτα, όπως είναι το μιλφέιγ σολομού, ο «θησαυρός του Ποσειδώνα» (εκλεκτά ψητά ψάρια) και τα λιγκουίνι «Αμνησία» με σολομό και σπαράγγια. Στο μενού θα βρείτε, επίσης, φιλέτο πιπεράτο, ποικιλία ψαριών όπως φαγκρί, πεσκανδρίτσα και λαβράκι, και πολλές ακόμα γεύσεις. Φυσικά από το μαγαζί δε λείπουν και κάποιες κλασσικές ιταλικές συνταγές σε μακαρονάδες και πίτσες. Οι σαλάτες είναι ένα ακόμα γευστικό κεφάλαιο στο μενού του μαγαζιού.

Οινικές και… γλυκές απολαύσεις Το «Terra e Mare» διαθέτει και μια πλήρως ενημερωμένη κάβα, με περισσότερες από 70 ετικέτες κρασιών, ώστε να βρείτε το ιδανικό για να συνοδεύσετε το γεύμα σας. Ωστόσο, το κατάστημα σε καμμία περίπτωση δε σνομπάρει το ντόπιο ούζο, κι έτσι θα βρείτε πολλές ετικέτες και του ντόπιου ποτού. Για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας, όμως, δεν μπορείτε να παραλείψετε το επιδόρπιο. Η… γλυκιά πλευρά του μαγαζιού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τιραμισού και σουφλέ σοκολάτας, με το όνομα «Λάβα» να προδιαθέτει

για τη γευστική συγκίνηση που θα ακολουθήσει. Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο και μπακλαβάς δε λείπουν από τη λίστα με τα επιδόρπια.

Και catering Στο «Terra e Mare» μπορείτε να διοργανώσετε και τη δεξίωση του γάμου σας ή της βάφτισης του παιδιού σας. Ο κ. Κατέχος θα φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο να σας εξυπηρετήσει και να ετοιμάσει για εσάς μία ονειρική δεξίωση. Επιπλέον, το μαγαζί αναλαμβάνει και catering στο χώρο σας. Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο 22530 23431.

«Ατομική Φροντίδα» στο 14 της Καβέτσου άνοιξε πριν Έ νααπόνέολίγεςκατάστημα μέρες στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο 14 της Καβέτσου. Πρόκειται για το κατάστημα «Ατομική Φροντίδα» της κ. Δωροθέας Φραντζή, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο κανείς θα βρει συγκεντρωμένα πράγματα που μέχρι πρότινος έπρεπε να τα πάρει από διαφορετικά σημεία. Είδη φαρμακείου, ορθοπαιδικά είδη και κάποια πράγματα που τα βρίσκατε στο σούπερ μάρκετ, τώρα μπορείτε να τα βρείτε όλα στον ίδιο χώρο. Η κ. Φραντζή έχει διαμορφώσει το χώρο κατάλληλα, ώστε να βρείτε αυτό που ζητάτε.

Το κατάστημα απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα που χρειάζονται ορθοπαιδικά είδη, αλλά και σε μητέρες.

Αναλυτικότερα, στην «Ατομική Φροντίδα» θα βρείτε πάνες για ενήλικες και για μωρά, υποσέντονα, πιεσόμετρα, ορθοπαιδικά εί-

δη, ανατομικά μαξιλάρια, γάζες, ελαστικούς επιδέσμους, σύριγγες, καθετήρες, μάσκες και γάντια μιας χρήσης. Επιπλέον, στο ίδιο κατάστημα υπάρχουν αεροστρώματα, βερμούδες αδυνατίσματος, επιγονατίδες κ.ά.. Το σημαντικό είναι, πέρα από το ότι στο κατάστημα βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα παραπάνω, πως όλα τα προϊόντα διατίθενται σε πάρα πολύ καλές τιμές. Τέλος να σημειωθεί πως παρέχεται και η δυνατότητα μεταφοράς στο χώρο σας, στην περίπτωση μαζικής παραγγελίας. Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νέο μαγαζί στην Καβέτσου 14.


ΠOΛITIΣMOΣ Εμφάνιση του φωνητικού συνόλου «Πλειάδες», στο οποίο συμμετέχει και Μυτιληνιά μουσικός, στη Θεσσαλονίκη

!

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012 Έως και την Τρίτη 5 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση με θέμα «Ευαισθητοποίηση των νέων για το σεισμικό κίνδυνο», που φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Άνοιξης 2012 της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ το Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Άνοιξης 2012 του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε την Τρίτη το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες», στο οποίο συμμετέχει και η Μυτιληνιά Ευτυχία Καβαλίκα. Έχοντας δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2006, οι «Πλειάδες» (που έχουν πάρει το όνομά τους από τις επτά γνωστές μυθολογικές μορφές που αργότερα έγιναν αστερισμός) ερμηνεύουν πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου. Έχοντας μελετήσει πολύ την ελληνική παραδοσιακή μουσική, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες. Εκπροσώπησαν τέλος την Ελλάδα στη 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ το πρόγραμμά τους έχει παρουσιαστεί και στην ΕΡΤ3. Η πρόσφατη παράστασή τους «Καιρός που θρηνεί κανείς και καιρός που χορεύει», η οποία παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» πριν από δύο εβδομάδες, βασιζόταν στη μορφή των χορικών του αρχαίου δράματος και ειδικότερα στη σχέση κορυφαίου και χορού, ενώ προχτές Τρίτη παρου-

Σ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου στις 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης Παρουσίαση του βιβλίου του Προκόπη Παπάλα «Τα Γλυπτά της Λέσβου» στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Παράσταση μοντέρνου χορού από τη φοιτητική χορευτική ομάδα «Adagio»

Έως Σάββατο 26 Μαΐου στο θεατράκι τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» Η 3η Μουσική Συνάντηση «Μεσογειοτόπια»

Κυριακή 27 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Μουσικοχορευτική παράσταση από το Σύλλογο «Αρίων»

Οι «Πλειάδες». Τρίτη από δεξιά, η Μυτιληνιά Ευτυχία Καβαλίκα

σίασαν στο κοινό του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου της συμπρωτεύουσας ένα πρόγραμμα πολυφωνικών διαδρομών από την Ήπειρο έως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Η Μυτιληνιά «Πλειάδα» Εκτός από τις Αθηνά Γκούμα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Δέσποινα Καλπενίδου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα και Ρούλα Τσέρνου, στις «Πλειάδες» συμμετέχει και η Μυτιληνιά Ευτυχία Καβαλίκα. Η Μυτιληνιά μουσικός γεννήθηκε στη Λέσβο το 1983, είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι έχει σπουδάσει Ανώτερα

Θεωρητικά στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Κατά την περίοδο 2002 - 2005 υπήρξε μέλος της μουσικοθεραπευτικής ομάδας «Μουσικό Πολύτροπο», μαθαίνοντας παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας, που συνδυάζονταν με θεατρική απόδοση, χορό, τραγούδι και παραδοσιακά όργανα. Έχοντας κάνει, ως πτυχιακή εργασία, μουσικές καταγραφές από χωριά της Λέσβου, από το 2007 έως το 2009, οπότε και εργάστηκε στη Μυτιλήνη ως καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου, υπήρξε μέλος του μουσικού σχήματος «Motivasyon».

Με το πρωτοεμφανιζόμενο μουσικό σύνολο «Concordia» ξεκινούν σήμερα τα «Μεσογειοτόπια» στο ΦΟΜ

Φέρνοντας το μπαρόκ στη Μυτιλήνη ε μουσική μπαρόκ κι ένα ιδιαίτερο σχήμα, πολύ διαφορετικό από αυτά που φιλοξένησε τις δύο προηγούμενες χροM νιές, ξεκινά σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 9 το βράδυ στο θέατρο του ΦΟΜ, η 3η Μουσική Συνάντηση «Μεσογειοτόπια». Πρόκειται για το μουσικό σύνολο «Concordia», το οποίο κινείται μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, έχοντας ως πρωτεργάτες του τους Μυτιληνιούς Αντώνη Βερβέρη και Παναγιώτη Σαλάνη, καθώς και το συνάδελφό τους βιολιστή Φώτη Πέζο. Και οι τρεις ιδρυτές τού τικών προγραμμάτων και με «Concordia» είναι καθηγη- μεγάλη επιτυχία, αφού, θέτές στο Μουσικό Σχολείο λοντας να εξοικειώσουν όσο της Χίου, όπου και γνωρί- γίνεται τους μαθητές με το στηκαν και αποφάσισαν να συγκεκριμένο είδος μουσιδημιουργήσουν ένα σχήμα κής, τους μιλούσαν για τους με ύφους 17ου αιώνα, της Ιταλούς συνθέτες και την Ιπεριόδου «Μπαρόκ» δηλα- ταλία εν γένει. Εξάλλου, ένας δή, όπως ονομάστηκε το από τους αρχικούς στόχους ρεύμα που επικράτησε αμέ- τους ήταν και η μύηση του σως μετά την Αναγέννηση, κοινού σε ένα είδος που δεν ξεκινώντας από την Ιταλία. ακούγεται συχνά ζωντανά Το σαντούρι του Αντώνη στα δύο νησιά. Βερβέρη (μαέστρου της χοΜε άρωμα Μεσογείου ρωδίας «Animato» της ΜυτιΣταδιακά η «ομάδα» άνοιξε λήνης), η κιθάρα του Πανακαι ενέταξε στους κόλπους γιώτη Σαλάνη και το βιολί Στρατή της το Μυτιληνιό του Καλαματιανού συναδέλΣκουρκέα με τα κρουστά του, φου τους Φώτη Πέζου ενώθηκαν τον περασμένο Σε- καθώς και 12 μέλη της χορωπτέμβριο, για να παίξουν δίας «Animato» της Μυτιλήμουσική που απευθύνεται ά- νης, που συνοδεύουν με τις μεσα στο συναίσθημα. Οι φωνές τους ορισμένα από τα πρώτες τους εμφανίσεις έγι- κομμάτια. Έτσι το σχήμα έχει ναν σε δημοτικά σχολεία της αποκτήσει έναν… «δια-νηΧίου, στα πλαίσια εκπαιδευ- σιωτικό» χαρακτήρα, αφού

Ο Αντώνης Βερβέρης, ο Παναγιώτης Σαλάνης και ο Φώτης Πέζος, ιδρυτές τού «Concordia»

τα μέλη του μοιράζονται μεταξύ Λέσβου και Χίου. Το διευρυμένο πλέον «Concordia» θα κάνει σήμερα την πρώτη του εμφάνιση στη Μυτιλήνη, «ανοίγοντας» με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα 3α «Μεσογειοτόπια». Θέλοντας να έχει «άρωμα Μεσογείου», το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει συνθέσεις Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων συνθετών, όπως ο Βιβάλντι, ο Βαλεντίνο Μολίνο, ο Στέφανο Λάντι, ο Κέζα κ.ά.. «Η όλη μας προσέγγιση σε

αυτό που θα παρουσιάσουμε, είναι το να περάσουμε στον κόσμο πως το μπαρόκ δεν είναι ένα “ελιτίστικο” είδος, αλλά πως απευθύνεται και στον οποιονδήποτε, αφού ορισμένα κομμάτια έχουν πιο λαϊκή χροιά σε σχέση με την εποχή τους, ορισμένα μάλιστα από τα οποία έχουν και χιουμοριστικά χαρακτήρα», είπε μιλώντας στο «Ε» ο Αντώνης Βερβέρης για τη σημερινή συναυλία. Β.Χρ.

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Το «Σινέ Αρίων» θα παραμείνει κλειστό έως και τις αρχές Ιουνίου, λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει με δικό του Σπερίπτερο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το γεγονός αυτό δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παρουσίασης σε ευρύ κοινό των ποικίλων εκδόσεών του για τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και του Αιγαίου, αλλά και για τις δραστηριότητές του, ενώ η παρουσία του στη διοργάνωση από αύριο Πέμπτη 24 έως την Κυριακή 27 Μαΐου θα συνδυαστεί και με μια εκδήλωση για παιδιά. Η συμμετοχή του Απολιθωμένου Δάσους στην Έκθεση αναμένεται να εξάψει το ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό, ενώ η ιδιαίτερη προβολή σε σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Έκθεση, στοχεύει στο να τους προσφέρει κίνητρα να επισκεφτούν τη Λέσβο για να γνωρίσουν από κοντά το απολιθωμένο δάσος και τις ομορφιές του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τη μεγάλη γκάμα έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, εκπαιδευτικών εγχειριδίων, οδηγών περιήγησης, πρακτικών επιστημονικών συναντήσεων και λευκωμάτων που θα παρουσιάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Σάββατο 26 Μαΐου θα οργανώσει παράλληλα μια εκδήλωση για τους μικρούς του φίλους, στην «Παιδική Γωνιά». Κατά τη διάρκειά της, μέσω της χρήσης της Μουσειοσκευής «Γεώραμα» και της διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες στη δράση θα ενημερωθούν για το μοναδικό φυσικό μνημείο της χώρας μας, θα γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, καθώς επίσης και τις διεργασίες που οδήγησαν στην απολίθωσή τους, ενώ οι μικρότεροι σε ηλικία φίλοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν το απολιθωμένο δάσος ζωγραφίζοντας τα ζώα και τα φυτά του.


15

i#+i2&••+ǖ-7• • • •

$ˆ$17+Œ(,ŒŒ720$…+0$7¡10$…+0$7,.¡1 Œ72,;(,¡1Œ7$7,Œ7,.+Œƒ(1,.+Œˆ$,„(,$Œ ĬǼȂ ǹ A ĬǼȂǹ ǹ1. ȕȚȕȜȓȠȣ, ıİȜ. ıİȜ. 31 31 ǹ1. ĬİȦȡȓĮ ĬİȦȡȓĮ ıȤȠȜȚțȠȪ ıȤȠȜȚțȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ, A2. ĬİȦȡȓĮ ĬİȦȡȓĮ ıȤȠȜȚțȠȪ ıȤȠȜȚțȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ, A2. ȕȚȕȜȓȠȣ, ıİȜ. ıİȜ. 148 148 A3. ȕȚȕȜȓȠȣ, ıİȜ. ıİȜ. 96 96 A3. ĬİȦȡȓĮ ĬİȦȡȓĮ ıȤȠȜȚțȠȪ ıȤȠȜȚțȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ, A4. į) İ) į) Ȉ İ) Ȉ A4. Į) Į) ȁ ȕ) ȕ) Ȉ Ȗ) Ȗ) ȁ ĬǼȂǹ Ĭ ǼȂ ǹ Ǻ Ǻ1. ȀȐȞȠȞIJĮȢ Ǻ 1. Ȁ ȐȞȠȞIJĮȢ IJIJȠȠ

ī2. ī2.

*ˆ, P *‰, * ‰, 1 Ÿ P * P I P * ˆ, 1 Ÿ 3Q Q Q Q 2 Q 1 Q 1 3Q 2 3Q Ÿ Q 3  1Ÿ 1Ÿ Q Q 2 1 Q 2 1 Q 2 1 Q 2 1 ī3. ȝĮșȘIJȒȢ ȝĮșĮȓȞİȚ ȝȓĮ ȝȩȞȠ Įʌȩ ī3. *, ĮșȘIJȒȢ ȝ ĮșĮȓȞİȚ ȝ ȓĮ ȝ ȩȞȠ Į ʌȩ IJIJȚȢ ȚȢ įįȪȠ ȪȠ ȖȖȜȫııİȢ ȜȫııİȢ * , ‰ ,* , * : Ƞ ȝ

*, *, * P * , ‰ ,,* * P * , P I * P * P *ˆ, *ˆ, P I P Iˆ* ˆ*

ȠȠȜȪȖȦȞȠ ȜȪȖȦȞȠ IJIJȦȞ ȦȞ

ˆ* *

P * P I 22P P Iˆ Q 2 Q Q Q 3Q 1 2 Q 2 1 Q 2 1 Q 2 1

ĮșȡȠȚıIJȚțȫȞ ıȤİIJȚțȫȞ ıȣȤȞȠIJȒIJȦȞ, Į șȡȠȚıIJȚțȫȞ ı ȤİIJȚțȫȞ ı ȣȤȞȠIJȒIJȦȞ, ijȑȡȠȣȝİ ij ȑȡȠȣȝİ

Įʌȩ Į ʌȩ

IJIJȠȠ

ycy

IJIJȠȣ Ƞȣ

550% 0%

ȑȤȠȣȝİ P *, 3 ȑȤȠȣȝİ * , ‰ ,* , *

IJȠ ʌĮȡȐȜȜȘȜȘ ʌĮȡȐȜȜȘȜȘ ıIJȠȞ ǹȣIJȒ IJȑȝȞİȚ IJȑȝȞİȚ IJȠ ıIJȠȞ xcx . ǹȣIJȒ

ǼʌİȚįȒ Ǽ ʌİȚįȒ Q

ʌ ȠȜȪȖȦȞȠ ı ȞĮ ıȘȝİȓȠ ıȘȝİȓȠ ʌȠȣ ʌȠȣ Ș ʌȠȜȪȖȦȞȠ ıİİ ȑȑȞĮ

ī4. ī4. P *ˆ, * ˆ,

IJIJİIJȝȘȝȑȞȘ İIJȝȘȝȑȞȘ IJIJȠȣ Ƞȣ İİȓȞĮȚ ȓȞĮȚ 25. 25. DZȡĮ DZȡĮ G

25 25 .

P *ˆ, * ˆ,

Ǻ2. ȚȐȝİıȠȢ ȤȤȦȡȓȗİȚ ȦȡȓȗİȚ IJIJȠȠ įįİȓȖȝĮ İȓȖȝĮ 550-50 0-50 . DZ DZȡĮ ȡĮ Q1 Q 2 Ǻ 2. Ǿ įįȚȐȝİıȠȢ

D 4 3D 6 2D 8 D 2 œ D ȅ ʌȓȞĮțĮȢ ʌȓȞĮțĮȢ İȓȞĮȚ İȓȞĮȚ: ȋȡȩȞȠȚ ȋȡȩȞȠȚ xi vi (ȜİʌIJȐ ȜİʌIJȐ)

>5,15 5,15

>115,25 5,25

> 25,35 25,35

>35,45 35,45

Ǻ3. Ǻ 3 x

S

8246Ÿ D

fi %

Ni

Fi %

2200

12 12

2200

2200

1188

30 30

3300

5500

3300

24 24

40 40

5544

9900

4400

6

10 10

60 60

100 100

60 60

100 100

x1Q1 x 2 Q 2 x 3Q 3 x 4 Q 4

1100 ˜ 1122 2200 ˜ 1188 30 30 ˜ 24 24 40 40 ˜ 6

Q1 Q 2 Q 3 Q 4

60 60

12 4 2 6 12

Q

160 160 Ÿ 1 :

80 80

ǻ1. ǻ1 .

1· § 2 ln x ¸ x 1 ln ln x 1 ¨ 2 ln © ¹ x Ÿ f c x

f c x

2

2ln 2 ln x ln ln 2 x 1

 ln ln x 1 2

x2

x2

x

f p 0, 0,f f

ǻ2. ǻ2. ȉȠ ȉȠ İȝȕĮįȩȞ İȝȕĮįȩȞ IJȠȣ IJȠȣ ȠȡșȠȖȦȞȓȠȣ ȠȡșȠȖȦȞȓȠȣ İȓȞĮȚ İȓȞĮȚ E x

d0

ȐȡĮ ȐȡĮ

Ș

xf xf x Ÿ E x 1 ln ln x , 2

x!0

Ec x

2ln 2 ln x , Ec x

x

0 Ÿ ln ln x

0Ÿx

1

țĮ E c x 0 Ÿ x 1 E c x ! 0 Ÿ x ! 1 țĮȚ ȉȠ ȉȠ ʌȡȩıȘȝȠ ʌȡȩıȘȝȠ IJȘȢ IJȘȢ E c ijĮȓȞİIJĮȚ ijĮ ȞİIJĮ ıIJȠȞ ıIJȠȞ ʌĮȡĮțȐIJȦ ʌĮȡĮțȐIJȦ ʌȓȞĮțĮ ʌ ȞĮțĮ.

Ÿ

10 1060 60 2 ˜1 122 22006600 2 ˜1188 33006600 2 ˜2244 44006600 2 ˜6 Ÿ 6600

2

2 Ÿ 21 :

5

24 24

x1 x 2 Q1 x 2 x 2 Q2 x 3 x 2 Q3 x 4 x 2 Q 4

2

2 5 2 32 32 Ÿ 5 1 :

ĬǼȂǹ ĬǼȂ ǹ ǻ

8.

1122

12 1236 36 72 72 24 24 6

S

Q3 Q 4 œ

10 10

Ȉ ȈȪȞȠȜȠ ȪȞȠȜȠ

4 10 10 1 *ˆ, * ˆ,

1 :

3 5

S

2

84 84 Ÿ S

9,17 9 17

Ǻ4. Ǻ4 ȂȑıĮ ȂȑıĮ ıİ ıİ țȐșİ țȐșİ țȜȐıȘ țȜȐıȘ ȠȚ Ƞ ʌĮȡĮIJȘȡȒıİȚȢ ʌĮȡĮIJȘȡȒıİ Ȣ țĮIJĮȞȑȝȠȞIJĮȚ țĮIJĮȞȑȝȠȞIJĮ ȠȠȝȠȚȩȝȠȡijĮ ȝȠ ȩȝȠȡijĮ. Dz ıIJȦ x % IJIJȠȠ DzıIJȦ ȗȘIJȠȪȝİȞȠ ʌȠıȠıIJȩ ʌȠıȠıIJȩ ȗȘIJȠȪȝİȞȠ

Ǿ Ǽ ʌĮȡȠȣıȚȐȗİȚ ʌĮȡȠȣı Ȑȗİ ȠȜȚțȩ ȠȜ țȩ İȜȐȤȚıIJȠ İȜȐȤ ıIJIJȠ ıIJȠ ıIJȠ x DZȡĮ IJȠ IJȠ ȅȀȁȂ ȅȀȁȂ IJİIJȡȐȖȦȞȠ IJİIJȡȐȖȦȞȠ. DZȡĮ ǻ3. ǻ3 ȉȠ ȉȠ O f c 1

DZȡĮ H : y f c 1 1 DZȡĮ

2

IJȩIJİ E 1 1 lnn 1 1 1 , IJȩIJİ

x E

ȉĮ ȉĮ x1 , x 2 , ..., x10 ȑ Ȥ Ƞ ȣȞ x 10 ȑȤȠȣȞ ǼʌİȚįȒ Ǽʌİ įȒ 45 4535 35 ǹ ȞĮȜȠȖ țȐ ȑȤȠȣȝİ ȑȤȠȣȝİ ǹȞĮȜȠȖȚțȐ 44553377

10 10 Ÿx x

DZȡĮ 8% DZȡĮ 8%

8

ĬǼȂǹ Ĭ ǼȂ ǹ ī ī1. DzıIJȦ ī: Ƞ ȝĮșȘIJȒȢ ī 1 Dz ıIJȦ ī ȝĮșȘIJȒȢ ȝĮșĮȓȞİȚ ȝĮșĮ Ȟİ īĮȜȜȚțȐ īĮȜȜ țȐ ǿ : Ƞ ȝĮșȘIJȒȢ ȝĮșȘIJȒȢ ȝĮșĮȓȞİȚ ȝĮșĮ Ȟİ ǿıʌĮȞȚțȐ ǿıʌĮȞ țȐ ȝĮșȘIJȒȢ ȝĮșĮȓȞİȚ ȝĮșĮ Ȟİ īĮȜȜȚțȐ īĮȜȜ țȐ țĮȚ țĮ ǿıʌĮȞȚțȐ ǿıʌĮȞ țȐ * ˆ , : Ƞ ȝĮșȘIJȒȢ 3Q

P *

2

Q 1

,

Q Q 2

P ,

2

Q 1

P *ˆ, *ˆ

,

P *‰, *‰

m lim

o 1 x o

lim m

o 1 x o

2

x 32 2

x x

2 x 1 x 1

x x 1

x 3 2

2

lim m

m lim

o 1 x o

x

2 > x 3 4@

f P AˆB t f P A‰B (2) ( 2) Ȃİ Ȃİ ʌȡȩıșİıȘ ʌȡȩıșİıȘ țĮIJȐ țĮIJȐ ȝȑȜȘ ȝȑȜȘ IJȦȞ IJȦȞ (1) (1) țĮȚ țĮ (2) (2) ȑȤȠȣȝİ ȑȤȠȣȝİ:

2

3 2

x 2 3 2

4 1˜4

1

țĮȚ țĮ

Sy

1 S Ÿ S x

y

Ȓ E d 10 10

Ǿ f p 0, ȐȡĮ f P A t f P A‰B (1) (1 ) f 0 f ȐȡĮ

2 x 1

x

E10 10t20 20 Ȓ E E10 10d d20 20 œ E t 30 30 E

Q 2 1

x x 1

10 10 E

(ȈȣȞįȣĮıȝȩȢ ȈȣȞįȣĮıȝȩȢ İijĮȡȝȠȖȒȢ İijĮȡȝȠȖȒȢ ıȤȠȜȚțȠȪ ıȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ ȕ ȕȜ Ƞȣ) Sy 1 1 1 2 œ d d Ÿ Ÿ E 10 10 t 20 20 Ÿ CV d CV y E E 1 0 10 10 10 y 10 10 10 10

Q Q 1

2

o 1 x o

x E

ǻ4. ǻ4 ǿıȤȪȠȣȞ ǿıȤȪȠȣȞ $ Ž $ ‰ % Ÿ P A d P A ‰B

A ˆ B Ž $ ‰ % Ÿ P AˆB d P A‰B

ȝĮșȘIJȒȢ ȝĮșĮȓȞİȚ ȝĮșĮ Ȟİ ȝȓĮ ȝ Į IJȠȣȜȐȤȚıIJȠȞ IJȠȣȜȐȤ ıIJȠȞ Įʌȩ Įʌȩ IJȚȢ IJ Ȣ ʌĮȡĮʌȐȞȦ ʌĮȡĮʌȐȞȦ ȖȜȫııİȢ ȖȜȫııİȢ * ‰ , : Ƞ ȝĮșȘIJȒȢ

2

y

10 10 , Sx 2 ȑȤȠȣȝİ ȑȤȠȣȝİ y x E Ÿ y

f P A f P AˆB t 2f 2 P A ‰B

ǼʌȚȝȑȜİȚĮ ǼʌȚȝȑȜİȚĮ șİȝȐIJȦȞ șİȝȐIJȦȞ ȀȦıIJȒȢ ȀȦ ȦıIJȒȢ ȈIJȡĮIJȒȢ, ȈIJȡĮIJȒȢ ȂĮșȘȝĮIJȚțȩȢ ȂĮșȘȝĮIJȚțȩȢ

ȅʌȩIJİ IJȠ IJȠ İȞįİȤȩȝİȞȠ İȞįİȤȩȝİȞȠ * ‰ , İȓȞĮȚ İ ȞĮ ȕȑȕĮȚȠ ȕȑȕĮ Ƞ. ȅʌȩIJİ

$ˆ$17+Œ(,ŒŒ720$…+0$7+Œ%,2†2ƒ,$Œƒ(1,.+Œˆ$,„(,$Œƒm†<.(,2< ĬǼȂ ǹ A ĬǼȂǹ ǹ1 ȕ ǹ1. ǹ2 į ǹ2. ǹ3 į ǹ3. ǹ4 ȕ ǹ4. ǹ 5 Į ǹ5. Ĭ ǼȂ ǹ Ǻ ĬǼȂǹ Ǻ 1 Ȉ İȜ 1188 Ȉ ȤȠ Ȝ ț Ƞ Ȫ ȕ ȩȢ IJȘȢ IJȘȢ ʌȠȜȣȠȝİȜȓIJȚįĮȢ ʌȠȜȣȠȝİȜ IJ įĮȢ … ȞȦIJȚĮȓȠȣ Ǻ1. ȈİȜ. ȈȤȠȜȚțȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ʌĮȡȐįİȚȖȝĮ, ȕȜ Ƞȣ ««īȚĮ īĮʌ ĮȡȐįİ ȖȝĮ Ƞ ȚȩȢ ȞȦIJ Į Ƞȣ ȝ ȣİȜȠȪ » ȝȣİȜȠȪ.» Ȉ İȜ 3399 Ȉ ȤȠ Ȝ ț Ƞ Ȫ ȕ ȈİȜ. ȈȤȠȜȚțȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: țĮȚ ȝȚțȡȠȠȡȖĮȞȚıȝȩȢ, ȕȜ Ƞȣ ««ȉȠ ȉȠ İİȝȕȩȜȚȠ, ȝȕȩȜ Ƞ ȩȩʌȦȢ ʌȦȢ șșĮ Į ȑȑțĮȞİ țĮȞİ ț Į Ƞ ȓįȚȠȢ į ȠȢ Ƞ ȝ țȡȠȠȡȖĮȞ ıȝȩȢ …ț ȪIJIJĮȡĮ ȝ ȞȒȝȘȢ» ȉ țȪIJIJĮȡĮ ȝȞȒȝȘȢ». ȉȠȠ Ȑ ȐIJȠȝȠ țȐȞİȚ ĮȞȠıȠȕȚȠȜȠȖȚțȒ ĮʌȩțȡȚıȘ, IJȠȝȠ șșĮ Įț ȐȞİ įįİȣIJİȡȠȖİȞȒ İȣIJİȡȠȖİȞȒ Į ȞȠıȠȕ ȠȜȠȖ țȒ Į ʌȩțȡ ıȘ ȖȚĮIJȓ Ȗ ĮIJ İİȞİȡȖȠʌȠȚȠȪȞIJĮȚ ȞİȡȖȠʌȠ ȠȪȞIJĮ IJIJĮ țȪIJIJĮȡĮ ȝȞȒȝȘȢ ȉ-ȜİȝijȠțȪIJIJĮȡĮ ȝȞȒȝȘȢ, Į ț ȪIJIJĮȡĮ ȝ ȞȒȝȘȢ ((ȕȠȘșȘIJȚțȐ ȕȠȘșȘIJ țȐ ȉ -ȜİȝijȠțȪIJIJĮȡĮ ȝ ȞȒȝȘȢ ǺǺȜȜİȝijȠțȪIJIJĮȡĮ İȝijȠțȪIJIJĮȡĮ ȝ ȞȒȝȘȢ ț ȝȞȒȝȘȢ, țȣIJIJĮȡȠIJȠȟȚțȐ ȉ-ȜİȝijȠțȪIJIJĮȡĮ ȝȞȒȝȘȢ), ȣIJIJĮȡȠIJȠȟ țȐ ȉ -ȜİȝijȠțȪIJIJĮȡĮ ȝ ȞȒȝȘȢ) ȟȟİțȚȞȐ İț ȞȐ ĮȝȑıȦȢ ĮȝȑıȦȢ Ș ȑȑțțȡȚıȘ țțȡ ı Ș Į ȞIJ ıȦȝȐIJȦȞ ț ĮȞIJȚıȦȝȐIJȦȞ țĮȚ ʌȡȠȜĮȕĮȓȞȠȣȞ ıȣȝʌIJȫȝĮIJĮ Į ȑȑIJıȚ IJı įįİȞ İȞ ʌ ȡȠȜĮȕĮ ȞȠȣȞ ȞȞĮ Į İİȝijĮȞȚıIJȠȪȞ ȝijĮȞ ıIJȠȪȞ IJIJĮ Įı ȣȝʌIJȫȝĮIJĮ IJȘȢ IJȘȢ Į ıșȑȞİ ĮȢ ȉ IJȠȝȠ įįİȞ ĮıșȑȞİȚĮȢ. ȉȠȠ Ȑ ȐIJȠȝȠ țĮȚ ʌȚșĮȞȩIJĮIJĮ ĮȞIJȚȜĮȝȕȐȞİIJĮȚ ȝȠȜȪȞșȘțİ. İȞ ȞȞȠıİȓ Ƞ ıİ ț Į ʌ șĮȞȩIJĮIJĮ įįİȞ İȞ Į ȞIJ ȜĮȝȕȐȞİIJĮ ȩȩIJȚ IJ ȝ ȠȜȪȞșȘțİ Ǻ 2 Ȉ İȜ 8855 Ȉ ȤȠ Ȝ ț Ƞ Ȫ ȕ Ǻ2. ȈİȜ. ȈȤȠȜȚțȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ĮȣȟĮȞȩȝİȞİȢ ĮȞȐȖțİȢ ȕȜ Ƞȣ ««ȅȚ ȅ Į ȣȟĮȞȩȝİȞİȢ İİȞİȡȖİȚĮțȑȢ ȞİȡȖİ ĮțȑȢ Į ȞȐȖțİȢ … țȜȓȝĮ țȜ ȝĮ IJȠȣ IJȠȣ ʌȜĮȞȒIJȘ» ʌȜĮȞȒIJȘ». Ǻ3 ȈİȜ. ȈİȜ 47 47 ȈȤȠȜȚțȠȪ ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ «ȅ «ȅ HIV Ǻ3. ıIJȠȣȢ ȡİIJȡȠȧȠȪȢ ĮȞȒțİ ıIJȠȣȢ ıIJȘȞ ȡİIJȡȠ ȠȪȢ … ȣʌȐȡȤȠȣȞ ȣʌȐȡȤȠȣȞ ıIJȘȞ HIV ĮȞȒțİȚ ȂʌȠȡİ ȞĮ ȞĮ ĮȞĮijİȡșİȓ ĮȞĮijİȡșİ țĮȚ țĮ Ș ȪʌĮȡȟȘ ȪʌĮȡȟȘ ȖȜȣțȠʌȡȦIJİȧȞȫȞ ıIJȠ İȟȦIJİȡȚțȩ İȟȦIJİȡ țȩ İʌ ijȐȞİ Ȑ IJȠȣȢ.» IJȠȣȢ » ȂʌȠȡİȓ ȖȜȣțȠʌȡȦIJİ ȞȫȞ ıIJȠ İʌȚijȐȞİȚȐ IJȠȣ ȚȠȪ. ȠȪ (ǼȚțȩȞĮ (Ǽ țȩȞĮ 1.32). 1 32) ʌİȡ ȕȜȘȝĮ IJȠȣ ʌİȡȓȕȜȘȝĮ Ǻ4 ȈİȜ. ȈİȜ 47-48 47-48 ȈȤȠȜȚțȠȪ ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ «ȀĮIJȩʌȚȞ «ȀĮIJȩʌ Ȟ ȩȜȦȞ ȩȜȦȞ ĮȣIJȫȞ ĮȣIJȫȞ İȓȞĮȚ İ ȞĮ İȝijĮȞȑȢ İȝijĮȞȑȢ … ıİȟȠȣĮȜȚțȒ ıİȟȠȣĮȜ țȒ Ǻ4. » İʌĮijȒ». İʌĮijȒ

ĬǼȂ ǹ ī ĬǼȂǹ ī1 ȈİȜ. ȈİȜ 126 126 ȈȤȠȜȚțȠȪ ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ «Ǿ «Ǿ įȚĮįȚțĮıȓĮ į Įį țĮı Į ȝİ ȝİ IJȘȞ IJȘȞ ȠʌȠȓĮ ȠʌȠ Į ȠȚ Ƞ ȠȡȖĮȞȚıȝȠȓ ȠȡȖĮȞ ıȝȠ … ijȣıȚțȒ ij ȣı ț Ȓ ī1. İʌ ȜȠȖȒ» «ĬİȦȡȓĮ «ĬİȦȡ Į IJȠȣ IJȠȣ ǻĮȡȕȓȞȠȣ ǻĮȡȕ ȞȠȣ … ıȣȖțİțȡȚȝȑȞȠ ıȣȖțİțȡ ȝȑȞȠ ʌİȡȚȕȐȜȜȠȞ». ʌİȡ ȕȐȜȜȠȞ» İʌȚȜȠȖȒ». ȈİȜ 129 129 ȈȤȠȜȚțȠȪ ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ «ȆȡȑʌİȚ «Ȇȡȑʌİ İʌȓıȘȢ İʌ ıȘȢ ȞĮ ȞĮ IJȠȞȚıIJİȓ IJȠȞ ıIJİ … ıIJȚȖȝȒ». ıIJ ȖȝȒ» ȈİȜ. ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ ȈȣȝʌİȡȐıȝĮIJĮ ȈȣȣȝʌİȡȐıȝĮIJĮ 1, ī2 ȈİȜ. ȈİȜ 125-126 125-126 ȈȤȠȜȚțȠȪ 1 2, 2 3. 3 ī2. ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ ȕ ȕȜ Ƞȣ: «ȅ ȩȡȠȢ ȩȡȠȢ ʌȠȚțȚȜȩIJȘIJĮ ʌȠ ț ȜȩIJȘIJĮ ĮȞĮijȑȡİIJĮȚ ĮȞĮijȑȡİIJĮ … IJĮ IJĮ İȓįȘ İ įȘ ʌȠȣ ʌȠ ȣ 72-73 ȈȤȠȜȚțȠȪ ī 3 Ȉ İȜ. 72-73 ī3. ȈİȜ IJȡȑijȠȞIJĮ Įʌȩ Įʌȩ ĮȣIJȩ.» ĮȣIJȩ » DZ ȡĮ ʌ ıȠȡȡȠʌȘȝȑȞȠ șșĮ Į İİȓȞĮȚ ȞĮ IJȠ IJȠ ȠȚțȠıȪıIJȘȝĮ Ƞ țȠıȪıIJȘȝĮ IJȘȢ IJȘȢ ȜȓȝȞȘȢ Ȝ ȝȞȘȢ ǹ. ǹ IJȡȑijȠȞIJĮȚ DZȡĮ ʌȚȠȠ ȚıȠȡȡȠʌȘȝȑȞȠ ĬǼȂ ǹ ǻ ĬǼȂǹ ǻ1 ȈİȜ. ȈİȜ 108-109 108-109 ȈȤȠȜȚțȠȪ ijȠȡȐ IJȠ IJȠ ijĮȚȞȩȝİȞȠ ijĮ ȞȩȝİȞȠ IJȠȣ IJȠȣ İȣIJȡȠijȚıȝȠȪ İȣIJȡȠij ıȝȠȪ … ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ «ǵıȠȞ «ǵıȠȞ Į ǻ1. ĮijȠȡȐ Įʌȩ ĮıijȣȟȓĮ». Įıijȣȟ Į» Ȃ ȐıȘ IJIJĮ Įʌ ĮȡĮʌȐȞȦ Ș ț ĮȝʌȪȜȘ ǹ ĮȞĮijȑȡİIJĮȚ ĮȞĮijȑȡİIJĮ ıIJȘȞ ıIJȘȞ ʌȠıȩIJȘIJĮ ʌȠıȩIJȘIJĮ IJȦȞ IJȦȞ Įʌȩ Ȃİİ ȕ ȕȐıȘ ʌĮȡĮʌȐȞȦ țĮȝʌȪȜȘ ĮʌȠ țȠįȠȝȘIJȫȞ ț Į Șț ĮȝʌȪȜȘ Ǻ ı IJȘȞ ʌ ȠıȩIJȘIJĮ IJȠȣ IJȠȣ ȠȟȣȖȩȞȠȣ ȠȟȣȖȩȞȠȣ ıIJȠ ıIJȠ Ȟİȡȩ. Ȟİȡȩ ĮʌȠȚțȠįȠȝȘIJȫȞ țĮȚ țĮȝʌȪȜȘ ıIJȘȞ ʌȠıȩIJȘIJĮ ǻ2 ȈİȜ. ȈİȜ 105 105 ȈȤȠȜȚțȠȪ ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȡȪʌȠȣȢ ıȣȖțĮIJĮȜȑȖȠȞIJĮȚ ıȣȖțĮIJĮȜȑȖȠȞIJĮ IJĮ IJĮ ȠȟİȓįȚĮ Ƞȟİ į Į ȕ ȕȜ Ƞȣ «ȈIJȠȣȢ «ȈIJȠȣȢ ʌȡȦIJȠȖİȞİȓȢ ʌȡȦIJȠȖİȞİ Ȣ ȡȪʌȠȣȢ ǻ2. İıȦIJİȡ țȒȢ țĮȪıȘȢ țĮȪıȘȢ (ĮȣIJȠțȓȞȘIJĮ, (ĮȣIJȠț ȞȘIJĮ IJȠȣ ĮȗȫIJȠȣ, ĮȗȫIJȠȣ țĮșȫȢ țĮșȫȢ ʌĮȡȐȖȠȞIJĮȚ ʌĮȡȐȖȠȞIJĮ Įʌȩ Įʌȩ IJȚȢ IJ Ȣ ȝȘȤĮȞȑȢ ȝȘȤĮȞȑȢ İıȦIJİȡȚțȒȢ IJȠȣ ĮİȡȠʌȜȐȞĮ İȡȖȠıIJȐıȚĮ). İȡȖȠıIJȐı Į) ȈIJĮ IJȠȣȢ ȝİ ȝİ IJȠ IJȠ ȠȟȣȖȩȞȠ ȠȟȣȖȩȞȠ IJȘȢ IJȘȢ ĮIJȝȩıijĮȚȡĮȢ ĮIJȝȩıijĮ ȡĮȢ ȈIJĮ ʌȡȠȧȩȞIJĮ ʌȡȠ ȩȞIJĮ ĮȞIJȓįȡĮıȒȢ ĮȞIJ įȡĮıȒȢ IJȠȣȢ ĮİȡȠʌȜȐȞĮ, țȐIJȦ Įʌȩ Įʌȩ IJȘȞ IJȘȞ İʌȓįȡĮıȘ İʌ įȡĮıȘ IJȘȢ ĮȞȒțİ IJȠ IJȠ ȩȗȠȞ ȩȗȠȞ (įİȣIJİȡȠȖİȞȒȢ IJȘȢ ȘȜȚĮțȒȢ ȘȜ ĮțȒȢ ĮțIJȚȞȠȕȠȜȓĮȢ, ĮțIJ ȞȠȕȠȜ ĮȢ ĮȞȒțİȚ (įİȣIJİȡȠȖİȞȒȢ ȡȪʌȠȢ). ȡȪʌȠȢ) țȐIJȦ «Ȃİ ȕȐıȘ ȕȐıȘ IJĮ IJĮ ʌĮȡĮʌȐȞȦ ʌĮȡĮʌȐȞȦ ʌȡȫIJĮ ʌȡȫIJĮ ʌĮȡȐȖȠȞIJĮȚ ʌĮȡȐȖȠȞIJĮ IJĮ IJĮ ȠȟİȓįȚĮ Ƞȟİ į Į IJȠȣ IJȠȣ ĮȗȫIJȠȣ ĮȗȫIJȠȣ (țĮȝʌȪȜȘ (țĮȝʌȪȜȘ ǹ) ǹ) țĮȚ țĮ «Ȃİ ĮțȠȜȠȪșȦȢ ʌĮȡȐȖİIJĮȚ ʌĮȡȐȖİIJĮ ıĮȞ ıĮȞ ʌȡȠȧȩȞ ʌȡȠ ȩȞ ĮȞIJȓįȡĮıȘȢ ĮȞIJ įȡĮıȘȢ IJȠ IJȠ ȩȗȠȞ ȩȗȠȞ (țĮȝʌȪȜȘ (țĮȝʌȪȜȘ Ǻ). Ǻ) ĮțȠȜȠȪșȦȢ ǻ3 ȈİȜ. ȈİȜ 105 105 ȈȤȠȜȚțȠȪ ȈȤȠȜ țȠȪ ȕȚȕȜȓȠȣ: ȕ ȕȜ Ƞȣ «ȉĮ «ȉĮ ȠȟİȓįȚĮ Ƞȟİ į Į IJȠȣ IJȠȣ ĮȗȫIJȠȣ ĮȗȫIJȠȣ ʌȡȠțĮȜȠȪȞ ʌȡȠțĮȜȠȪȞ … İȝijȣıȒȝĮIJȠȢ.» İȝijȣıȒȝĮIJȠȢ » ǻ3. ǼʌȚȝȑȜİȚĮ șİȝȐIJȦȞ: șİȝȐIJȦȞ: ǼʌȚȝȑȜİȚĮ ǺĮȟİȕĮȞȑȜȜȘȢ ȈʌȪȡȠȢ, ȈʌȪȡȠȢ ǺȚȠȜȩȖȠȢ Ǻ Ƞ Ȝ ȩ ȖȠ Ȣ ǺĮȟİȕĮȞȑȜȜȘȢ


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

Την αστοχία του πλήρωσε χθες ο Όλυμπος, που έχασε μέσα στην Αγιάσο 0-2 από τον Α.Ο. Δικαίου Κω

I

ραγματοποιήθηκε το Junior Εσωτερικό Τουρνουά Πκο Ομίλων Αντισφαίρισης Λέσβου, το Σαββατοκύριαπου μας πέρασε, 19 και 20 Μαΐου, στη Νεάπολη

Αποτελέσματα

Αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες για τον Όλυμπο στη χθεσινή αναμέτρηση

λοξενούμενοι έδειξαν να μπήκαν δυνατά δημιουργώντας δυο καλές ευκαιρίες στην αρχή του ημιχρόνου. Συγκεκριμένα, στο 52΄ το σουτ του Χατζηφούντα έφυγε για πολύ λίγο άουτ και στο 55΄ ο Φονσέκα έκανε το σουτ, το οποίο όμως έστειλε σε κόρνερ ο Καραβασίλης. Στο 57΄ ήταν και πάλι η σειρά του Λαλά για λογαριασμό του Ολύμπου να αστοχήσει μέσα από τη μικρή περιοχή, ενώ στο 59΄ το σουτ του Βουργουτζή μπλόκαρε ο Τσαραπατσάνης. Στο 65΄ εξαιρετικά συνεργάζονται Σεραφίγκος και Βουργουτζής, με τον τελευταίο όμως, που γίνεται τελικός αποδέκτης της μπάλας, να μην καταφέρνει και πάλι να σκοράρει.

Καθώς κόντευαν να συμπληρωθούν 70 λεπτά αγώνα, ο Α.Ο. Δικαίου άρχισε να ανεβαίνει και να απειλεί. Όμως οι παίκτες του Ολύμπου δεν έχασαν το ρυθμό τους. Στο 69΄ και πάλι ο Βουργουτζής σουτάρει και αναγκάζει τον αντίπαλο τερματοφύλακα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ, το οποίο το εκτέλεσε ο Μαλακός, που βρήκε το Λαλά, ο οποίος έκανε την κεφαλιά. Όμως απομάκρυναν πάνω στη γραμμή οι αμυντικοί του Α.Ο. Δικαίου. Στο 72΄, ο Μπαρσέλο με κεφαλιά πετυχαίνει το γκολ και ανοίγει το σκορ για τους φιλοξενουμένους, ενώ στην εκπνοή της αναμέτρησης, ο Φονσέκα διπλασιάζει τα τέρματα για την ομάδα του, κάνοντας το 0-2 με πλασέ.

Οι συνθέσεις των ομάδων ΌΛΥΜΠΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ: Καραβασίλης, Σπάχι, Καλουτζής, Λίγκος, Τσιθριώτης, Τσιμπούκης (79΄ Τόρρα), Λαλάς, Καζάνης, Βουργουτζής, Μαλακός (77΄ Κουρβανιός), Σεραφίγκος Α.Ο. ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΩ: Τσαραπατσάνης, Τσαλαπατάκης, Πανόπουλος (90΄+1 Σικαλέρης), Γκουντελίτσας, Ζ. Μποϊλής, Δραμουντάνης, Μυλωνάς, Χατζηφούντας, Μπαρσέλο, Φονσέκα, Μ. Μποϊλής

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης νων και Φίλων Κολύμβησης και Πόλο του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 16 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης. Μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων του συμβουλίου στα δύο χρόνια θητείας του και τον οικονομικό απολογισμό, ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη

Ικανοποιητικές επιδόσεις οι μικροί Μυτιλήνης. Το Τουρνουά ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, που έδειξαν τις ικανότητές τους, ενώ παράλληλα απόλαυσαν και το αγαπημένο τους άθλημα. Πολύ ευχαριστημένος από τη συμμετοχή, αλλά και τις επιδόσεις, έμεινε και ο προπονητής τους, Δημήτρης Τσακίρης.

Πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο ΝΟΜ τακτική εκλογοαπολογιστιHΣυλλόγου κή γενική συνέλευση του Γονέων - Κηδεμό-

Συνάντηση είχαν χθες οι άνθρωποι του Αρίονα Παλαιοκήπου με κατοίκους του χωριού, σε μια προσπάθεια να πάρουν τη συγκατάθεσή τους για την πραγματοποίηση συγχώνευσης με τον Ποσειδώνα Περάματος.

Με αρκετή συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Τουρνουά Αντισφαίρισης Junior

Ήταν άτυχος… διαίτερα άτυχος στάθηκε χθες ο Όλυμπος, που ηττήθηκε από τον Α.Ο. Δικαίου Κω με 0-2. Η ομάδα της Αγιάσου δεν μπόρεσε να ευχαριστήσει τους πολλούς φίλους της που βρέθηκαν στο Χριστοφίδειο Γήπεδο, καθώς αν και είχε την απόλυτη ανωτερότητα, οι δύο ίσως μοναδικές καλές στιγμές του αντιπάλου της τής στέρησαν τη νίκη, που τόσο πολύ ήθελε στην προσπάθειά της να αποσπά θετικά αποτελέσματα στα μπαράζ για την άνοδο στη Δ΄ Εθνική. με κεφαλιά να πετύχει το Χαμένες ευκαιρίες Στο πρώτο ημίχρονο, ο γκολ, ενώ στο 28΄ ο ΣεΌλυμπος, έχοντας την α- ραφίγκος εκτελεί φάουλ, πόλυτη υπεροχή της ανα- που απομακρύνει εντυμέτρησης, τον έλεγχο της πωσιακά ο αντίπαλος μπάλας και παίζοντας ω- γκολκίπερ. Ένα λεπτό αρραίο ποδόσφαιρο, προ- γότερα, ο διαιτητής της σπάθησε να πετύχει ένα αναμέτρησης, Τεβεκέλης, γρήγορο γκολ. Μόλις στο ακυρώνει γκολ του Ολύ2΄, ο Σεραφίγκος εκτέλε- μπου ως επιθετικό φάσε το κόρνερ, όμως κα- ουλ, ενώ στο 31΄ ο τερνείς δεν πρόλαβε να στεί- ματοφύλακας του Α.Ο. λει την μπάλα στα δίχτυα, Δικαίου δεν έκανε τη χάενώ στο 8΄, μετά από ε- ρη στον Καζάνη, που κτέλεση φάουλ του Λί- σούταρε δυνατά. γκου, ο Καζάνης πήρε την Με τη συμπλήρωση μισής κεφαλιά, έδωσε στο Λα- ώρας στο Χριστοφίδειο, η λά, που τροφοδότησε το ομάδα της Αγιάσου ανέΣεραφίγκο, ο οποίος με βηκε και δε σταμάτησε να τη σειρά του επεχείρησε δημιουργεί φάσεις για το σουτ, χωρίς όμως καμ- γκολ, οι οποίες όμως δεν μία τύχη, περνώντας ά- είχαν τύχη. Στο 32΄ ο Σεουτ. Λίγα λεπτά αργότε- ραφίγκος, με εξουδετερα, και πάλι οι Αγιασώτες ρωμένο τον τερματοφύχάνουν την ευκαιρία να λακα των αντιπάλων, δεν ανοίξουν το σκορ, αφού ο μπορεί να σκοράρει, αΚαλουτζής με ατομική φού ο Πανόπουλος αποπροσπάθεια έδωσε στο μακρύνει με προβολή. Λαλά, ο οποίος όμως δεν Στο 35΄, ο Λαλάς θέλησε κατάφερε κάτι σπουδαίο. να βρει το Σεραφίγκο, όΟι φιλοξενούμενοι σε μια μως δεν υπολόγισε σωαπό τις λίγες επισκέψεις στά και οι αμυντικοί των τους στα καρέ του Καρα- φιλοξενουμένων απομάβασίλη, στο 18΄, και με κρυναν, ενώ στο 44΄ η τον Μπαρσέλο που επε- κεφαλιά του Λίγκου κατέχείρησε το σουτ, δεν κα- ληξε άουτ. Λίγο πριν την τάφεραν να προηγηθούν, εκπνοή του πρώτου ημιαφού έφυγε άουτ. Δύο χρόνου, ο Μαλακός τρολεπτά αργότερα, μεγάλη φοδότησε το Σεραφίγκο, ευκαιρία χάνει ο Όλυ- ο οποίος όμως και πάλι έμπος να προηγηθεί, αφού στειλε την μπάλα εκτός. μετά από κόρνερ ο Τσι- Απείλησε ο αντίπαλος θριώτης δεν καταφέρνει Στην επανάληψη, οι φι-

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

νέου διοικητικού συμβουλίου. Ψηφίστηκαν οι: Περικλής Μπιτάδος, Δημήτριος Μαμώλης, Ελένη Καλίτσα, Ευστράτιος Αλτιπαρμάκης, Μαρία Δαγγέλη - Πλατή, Μιχαήλ Χτενέλλης και Ταξιαρχούλα Φωτέλλη. Την Παρασκευή, το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων Κολύμβησης και Πόλο τού ΝΟΜ συγκροτήθηκε σε Σώμα με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος: Ευστράτιος Αλτιπαρμάκης Αντιπρόεδρος: Μαρία Δαγγέ-

λη - Πλατή Γραμματέας: Μιχαήλ Χτενέλλης Ταμίας: Ελένη Καλίτσα - Σίμου Μέλη: Μαμώλης Δημήτριος, Περικλής Μπιτάδος, Ταξιαρχούλα Φωτέλλη Μετά το τέλος της διαδικασίας, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι ο Σύλλογος θα καταβάλει προσπάθεια για την ανοδική πορεία των τμημάτων κολύμβησης και πόλο τού ΝΟΜ, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια.

Κανονική Μπάλα 1. Γιάννης Στεφάνου 2. Γιάννης Τσακίρης 3. Οδυσσέας Περιφεράκης 4. Ευστράτιος Σαραντινός

Πράσινη Μπάλα 1. Δημοσθένης Βαφέας 2. Παναγιώτης Κακασαδέλλης 3. Μανώλης Βλαττάς 4. Άρτεμη Περιφεράκη

Σώζεται ο Ερμής, στη Β1 η ομάδα της Στύψης

Δε γίνεται το μπαράζ Ερμή - Καραβαγγέλη θα διεξαχθεί το μπαράζ της Β΄ Κατηγορίας μεταΔτονξύε υποβιβασμό, Ερμή και Καραβαγγέλη για την παραμονή και όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Σύμφωνα με την προκήρυξη του Πρωταθλήματος, στην περίπτωση των δύο ομάδων - όπως ρητά αναφέρεται ισχύει η συγκομιδή τερμάτων που συγκέντρωσαν από το μίνι πρωτάθλημα των μπαράζ. Ο Ερμής Παμφίλων έχει πετύχει τα περισσότερα, αλλά έχει δεχθεί και τα λιγότερα από τον αντίπαλό του. Θυμίζουμε ότι η μεταξύ τους αναμέτρηση είχε τελειώσει ισόπαλη με 2-2, παιχνίδι το οποίο είχε διεξαχθεί στη Στύψη. Η εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, έκρινε ότι στην Κατηγορία θα παραμείνει η ομάδα των Παμφίλων και ο Καραβαγγέλης θα υποβιβαστεί στη Β1 Κατηγορία. Απομένει σήμερα η πρόταση αυτή να επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Π.Σ.Λ

Πρεμιέρα χθες για τους αγώνες με τον «Καραβόγιαννο - Πρωτάθλημα 1»

Το καλεντάρι τού ΛΟΙΑΘ εκίνησε χθες η αγωνιστική περίοδος για το ΛΟΙΑΘ, με τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα με την εΞπωνυμία «Καραβόγιαννος», χορηγός του οποίου είναι ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου «Ο Μοριάς». Συνολικά φέτος θα γίνουν 11 αγώνες, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην Aegean Regatta, η αφετηρία της οποίας θα γίνει από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Οι αγώνες που θα διοργανώσει αυτό το καλοκαίρι ο ΛΟΙΑΘ, είναι οι εξής: «Καραβόγιαννος - Πρωτάθλημα 1» (Όρτσα - Πρίμα) χθες Περίπλους Νήσου Λέσβου 2012 - 2 Ιουνίου 2012 Πρωτάθλημα 2 (Όρτσα - Πρίμα) - 13 Ιουνίου 2012 «Ασπρόνησος» - 30 Ιουνίου 2012 Πρωτάθλημα 3 (Όρτσα - Πρίμα) - 11 Ιουλίου 2012 «Μπαρμπαρόσσα» - 27 Ιουλίου 2012 Πρωτάθλημα 4 (Όρτσα - Πρίμα) - 8 Αυγούστου 2012 Περιφερειακό Πρωτάθλημα Αιγαίου - 15 Αυγούστου 2012 Aegean Regatta 2012 - 19 Αυγούστου 2012 Πρωτάθλημα 5 (Όρτσα - Πρίμα) - 12 Σεπτεμβρίου 2012 «Βενιζέλος» - 30 Σεπτεμβρίου 2012 «Ελευθερία» - 8 Νοεμβρίου 2012


17

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα

τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101

Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα

Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός)

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@

Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού ιατρείο: 22510 23661 κιν. 6932 404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις,

κιν. 6944-586587

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία

Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270

ΨYXOΛOΓOI

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ζακύνθου 34

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών,

φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


18

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

Συμμετοχή του Γυμνασίου Θερμής στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «U4Energy»

Φτιάχνοντας κιμωλίες από… χρησιμοποιημένο λάδι της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «U4Energy» θα πάρουν μέρος οι μαθητές του Γυμνασίου Θερμής. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους και θέλοντας να ενημερωθούν για τη διαχείριση της ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησής της, προτείνουν μια διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, με χρήση οικιακού λαδιού και με αποτέλεσμα… κιμωλίες. Ο «U4Energy» είναι ο σε» δουλειά με τα παιδιά, πρώτος πανευρωπαϊκός με σκοπό να προτείνουν διαγωνισμός της Ευρω- μαζί στο Διαγωνισμό έναν παϊκής Επιτροπής που τρόπο παραγωγής ενέρσχετίζεται με την ενεργει- γειας και μια διαδικασία ακή εκπαίδευση. Σε αυ- απορρόφησης του διοξειτόν συμμετέχουν σχολεία δίου του άνθρακα. απ’ όλη την Ευρώπη, που Τι κάνει η ομάδα του Γυμοιράζονται και συγκρί- μνασίου Θερμής; Αναμεινουν τα αποτελέσματα γνύει το χρησιμοποιημέτης δουλειάς τους, παρο- νο λάδι με αλκοόλη και τρύνοντας έτσι το ένα το λίγο καυστικό νάτριο και άλλο. το μετατρέπει σε βιοπετρέλαιο, που όταν καίγεΗ διαδικασία Ο καθηγητής Φυσικής ται παράγει διοξείδιο του του Γυμνασίου Θερμής άνθρακα. Το τελευταίο, Γιώργος Ρούγγος θέλησε κατά την καύση, διαβιβάνα παροτρύνει κι αυτός ζεται σε διάλυμα υδροτους μαθητές του να πά- ξειδίου του ασβεστίου ρουν μέρος. Ο ίδιος και παράγει ασβεστόλιθο, πραγματοποίησε επισκέ- που μαζί με το γύψο είναι ψεις σε τοπικούς φορείς, το κυριότερο συστατικό όπως η ΔΕΗ και το Πανε- της κιμωλίας. Έτσι, από το πιστήμιο Αιγαίου, για να άχρηστο άφθονο χρησιενημερώσει και να ενημε- μοποιημένο ελαιόλαδο, ρωθεί σχετικά, κι «έπια- φτάνουν να έχουν χρήσι-

Σ

μη για το σχολείο κιμωλία, έχοντας εν τω μεταξύ παραγάγει ενέργεια με το δικό τους τρόπο. «Δεν πρόκειται για μια καινοτομία δική μας, ωστόσο το διαμορφώσαμε στο πλαίσιο του μαθήματος, ώστε να το στείλουμε στο Διαγωνισμό», σημειώνει ο κ. Ρούγγος. «Οι μαθητές απορροφούν πολύ εύκολα τη γνώση όταν έχει να κάνει με θέματα από την καθημερινή τους ζωή. Τους ενδιαφέρει πολύ να συμμετάσχουν και να δράσουν. Έχουμε ενημερώσει και τους γονείς, αλλά και την τοπική κοινωνία για τη σημασία της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα, ενώ έχουμε δείξει τη δουλειά μας και σε Αμερικανούς φοιτητές που έχουν έρθει στο Σχολείο μας, από το State Michigan University.»

Βραβεύσεις σε δύο στάδια Οι «μικροί φυσικοί» του Γυμνασίου Θερμής έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31 του μήνα να υποβάλλουν την εργασία τους στην ιστοσελίδα του προ-

γ ρ ά μ μ α τ ο ς , www.U4energy.eu/, μαζί με όλα τα στοιχεία της δουλειάς τους, ένα σχέδιο μαθήματος και σχετικές φωτογραφίες. Οι βραβεύσεις περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες (Καλύτερα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας, Καλύτερες εκπαιδευτικές δράσεις για αποτελεσματική χρήση ενέργειας και Καλύτερη σχολική καμπάνια για καλή ενεργειακή χρήση) και θα γίνουν σε δύο στάδια. Πρώτα θα γίνει η επιλογή σε εθνικό επίπεδο, κατά την οποία το Γυμνάσιο Θερμής θα έχει να διαγωνιστεί με άλλα σχολεία της Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Νοέμβριο. Εφόσον επιλεγεί, το ίδιο και άλλα δυο ελληνικά σχολεία θα πάρουν μέρος στο Διαγωνισμό που γίνεται σε διεθνές επίπεδο, σε μια ιδιαίτερα επίσημη τελετή βράβευσης που θα γίνει στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Καλλιέργεια κάνναβης στο Πέραμα

Σύλληψη 34χρονης για τρεις κλοπές

ναν 56χρονο κάτοικο του Περάματος της Γέρας, που στην αυλή του σπιτιού του Έκαλλιεργούσε δενδρύλλια ινδικής κάνναβης,

ικογραφία για τρεις κλοπές σε διαφορετικά σημεία του νησιού έχει σχηματιστεί από τις τοπικές αρχές για μια Δ34χρονη γυναίκα, που πριν από λίγες μέρες πούλησε μέρος

συνέλαβε το απόγευμα της Τρίτης η Ασφάλεια Μυτιλήνης. Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι άνδρες της Ασφάλειας στο σπίτι του 56χρονου μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και με τη χρήση αστυνομικού σκύλου, ανέδειξε εννέα δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 0,35 μ. έως και 1,40 μ., σε εμφανές σημείο της αυλής. Μέσα στο σπίτι βρέθηκε επίσης μια μεταλλική συσκευασία που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 2,6 γραμμαρίων, καθώς και μια δεύτερη μεταλλική συσκευασία, με 13 γραμμάρια σπόρων κάνναβης. Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ο συλληφθείς, που είχε ξανασυλληφθεί μέσα στη δεκαετία τού ‘80 για παρόμοια υπόθεση, πέρασε από προανάκριση και πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

των κλοπιμαίων σε έμπορο χρυσών κοσμημάτων. Η Ασφάλεια Μυτιλήνης δέχτηκε καταγγελία το απόγευμα της Τρίτης για δύο περιπτώσεις κλοπής, η πρώτη σε βάρος μιας 32χρονης και η δεύτερη σε βάρος μιας 82χρονης γυναίκας. Τα στοιχεία οδήγησαν στη σύλληψη μιας 34χρονης, που το περασμένο Σάββατο είχε μπει στο σπίτι της 32χρονης στην οδό Πολίου της Μυτιλήνης και αφαίρεσε κοσμήματα συνολικής αξίας περίπου 4.000 ευρώ, ενώ στο διάστημα από 1ης έως 7 Απριλίου είχε μπει στο σπίτι της 82χρονης, στην Αγία Παρασκευή, και αφαίρεσε κοσμήματα συνολικής αξίας περίπου 16.000 ευρώ. Κατά την προανάκριση που έγινε μετά τη σύλληψή της, η ίδια η 34χρονη ομολόγησε πως την περασμένη Πέμπτη είχε εισέλθει και στο σπίτι μιας 57χρονης κατοίκου των Κεραμειών, παίρνοντας ένα χρυσό σταυρό με αλυσίδα. Όπως προέκυψε μάλιστα από τα στοιχεία της έρευνας, το περασμένο Σάββατο πούλησε μέρος των κλοπιμαίων σε 37χρονο ιδιοκτήτη επιχείρησης αργυροχρυσοχοΐας στη Μυτιλήνη, εισπράττοντας ως αντίτιμο το ποσό των 760 ευρώ.

Tη στήλη επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

«Στο δρόμο» για τον ISS

Το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο ροχτές Τρίτη το πρωί, η αμερικανική SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε το δικό της Πσκάφος, τη μη επανδρωμένη κάψουλα «Dragon», στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η αποστολή είχε εξελιχθεί σε θρίλερ, αφού η εκτόξευση αναβλήθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, ενώ η απόπειρα εκτόξευσης το περασμένο Σάββατο σταμάτησε ξαφνικά, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», μόλις ένα δευτερόλεπτο πριν από την πυροδότηση, εξ αιτίας τεχνικού προβλήματος - οι υπολογιστές είχαν εντοπίσει ύποπτα υψηλή πίεση στον κεντρικό κινητήρα του πυραυλικού φορέα Falcon 9. Όπως αποδείχθηκε, αυτό οφειλόταν σε μια ελαττωματική βαλβίδα, η οποία αντικαταστάθηκε την επόμενη μέρα. Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική αποστολή με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θεωρείται ότι θα χαράξει νέα εποχή για τις διαστημικές επιχειρήσεις. Η κάψουλα «Dragon» θα ανεφοδιάσει τον ISS με πάνω από μισό τόνο προμηθειών για το πλήρωμα, ενώ θα μεταφέρει επίσης πειράματα που σχεδίασαν μαθητές. Η κάψουλα μπορεί να μεταφέρει στον ISS μέχρι και 3,5 τόνους προμηθειών, ωστόσο μια και αυτή ήταν δοκιμαστική πτήση, το πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού θα παραλάβει μόνο σημαντικές προμήθειες και κυρίως φαγητό και ρουχισμό. Η κάψουλα «Dragon», που αναμένεται να φθάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε περίπου δύο ημέρες, τροφοδοτείται από μπαταρίες και δύο συστοιχίες φωτοβολταϊκών. Θα παραμείνει συνδεδεμένη στον ISS για περίπου τρεις εβδομάδες, ώστε οι αστροναύτες να προλάβουν να την αδειάσουν και να φορτώσουν χρησιμοποιημένο επιστημονικό εξοπλισμό που πρέπει να επιστραφεί στη Γη. Με τη δοκιμαστική αυτή αποστολή, η εταιρεία SpaceX φιλοδοξεί να δείξει ότι οι ιδιώτες μπορούν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων τής NASA. «Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο μέλλον, ένα μέλλον που αγκαλιάζει την καινοτομία που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας», δήλωσε ο διοικητής τής NASA, Charles Bolden. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία αυτής της ημέρας. Αν και έχουμε πολλή δουλειά για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή την αποστολή, έχουμε κάνει καλή αρχή», προσέθεσε. Σημειώνεται ότι η SpaceX έχει υπογράψει συμβόλαιο 1,6 δισ. δολλαρίων για συνολικά 12 αποστολές ανεφοδιασμού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πηγή: econews.gr


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Αριθμ. Πρωτ. 14981 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Στο ΦΕΚ 445/11-4-12 (τ. Γ΄) δημοσιεύτηκε η αριθμ. 4313/24-11-2011 Προκήρυξη πλήρωσης της παρακάτω θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Τηλ. Γραμματ. 26510-07924 και 07201) ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ -Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ρευματολογία». Η προθεσμία υποβολής υπο-

ψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 11-7-2012. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής στα τηλέφωνα 26510-07924, και 07201 (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων-451 10). Με την παρούσα ανακαλείται η υπ’ αριθμ. 14567/7-52012 προκήρυξη στην οποία εκ παραδρομής αναγράφτηκε ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών η 7-9-2012.

19 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΠΑΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 21224 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ: 24.5.2012

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EYR. EXPRESS”19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ιωάννινα, 10 - 5 - 2012 Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

“Ν. ΧΙΟΣ” 20.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA

SUDOKU

415/470156-97

ALPHA BANK ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

601-00-2002-008741

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΓENIKH TPAΠEZA ∆ΥΣΚΟΛΟ

9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2012

µέρα νύχτα w Στο «Terra e Mare», στη Σκάλα Καλλονής, θα απολαύσετε μοναδικές γεύσεις ελληνικής και ιταλικής κουζίνας, στον ανανεωμένο χώρο του πρώην «Ηλιοτρόπιου». Ο σεφ του μαγαζιού θα σας ξεναγήσει στον κόσμο της γεύσης. w Στη «Martano Ελληνική Κουζίνα» βρίσκετε καθημερινά μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών πιάτων. Μπορείτε να τα απολαύσετε στο χώρο του μαγαζιού, αλλά και στο δικό σας χώρο. Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

w Στον «Αντώνη», στο Καγιάνι, θα απολαύσετε φρέσκα ψαρικά, κρεατικά, νόστιμους μεζέδες και άφθονο ούζο, κρασί ή μπύρα, ανάλογα με τη διάθεσή σας. w Ωραίο στέκι για καφέ, ποτό και φαγητό το «Living Room», στην προκυμαία. Ιδανικό και για… after καταστάσεις, με καλή μουσική και χορό μέχρι το πρωί. w Στο «Μουσικό Καφενείο» μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας νωρίς το πρωί, διαβάζοντας την εφημερίδα σας κι απολαμβάνοντας τον όμορφο χώρο και το ευχάριστο περιβάλλον. w Στο «Φουρνάκι της Κουλμπάρας» θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αλμυρές μπουκιές για το πρωινό σας, για το καφέ με την παρέα σας…

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Ο πάτος... του φλιτζανιού

Do you have weather for a coffee Alexis? - Τόσο κακά αγγλικά μιλά; Μαντάμ Μέρκελ; - Το «μαντάμ» γαλλικό είναι! Δεν τον ψηφίσαμε για να μιλά αγγλικά καλά… Για να κολλήσει τους Ευρωπαίους στον τοίχο τον υποστηρίζουμε… - Μόνο που πρέπει πρώτα να καταλάβουν τι λέει! Θα παραστήσει τον κουτσαβάκη ή θα γαβγίσει; - Ο Αλέξης είναι μάγκας! Θα τους τα πει στη γλώσσα της αλήθειας… - Να σου θυμίσω το Wittgenstein: «Τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου»! - Γιατί έπρεπε δηλαδή να γνωρίζει τόσο καλά αγγλικά; - Γιατί είναι δυο χρονάκια νεώτερός μου κι όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, όλοι μαθαίναμε δυο και τρεις γλώσσες παράλληλα. Μόλις συνειδητοποιώ ότι ήταν ήδη τότε εκτός εποχής! Και τώρα παρουσιάζεται πρωτοποριακός. Δεν υπάρχουν στην ιστορία επικοινωνιακά αναλφάβητοι πρωτοπόροι! - Τον προτιμώ από έναν κουστουμαρισμένο λακέ που μιλά άψογα αγγλικά και σκύβει την καμπούρα του στους ξένους! - Το να μη φοράς γραβάτα είναι εξίσου στερεοτυπικό με το να φοράς. Πέθανε το life style! Ο Γαβαλάς είναι στον Κορυδαλλό κι ο Κωστόπουλος πτώχευσε: ποια αντιπροσωπευτικότερη σημειολογία χρειάζεσαι για να αρχίσεις να εμβαθύνεις;

- Σε τι να εμβαθύνω; Ένα νέο πρότυπο λαϊκού ηγέτη ανατέλλει κι εσύ μίζερα στέκεσαι σε επιφανειακά πράγματα. - Μάγδα! Μαγδούλα! Αμόρφωτοι ηγέτες δε βασιλεύουν ούτε στους Ζουλού! Ο πρώτος μας κυβερνήτης ήταν γλωσσομαθέστατος: δεν αντέχω σήμερα έναν αριστερό Καραϊσκάκη, να σηκώνει τη φουστανέλα του αντί για τη γροθιά του! - Εσένα σού αρέσανε υποτίθεται οι λαϊκοί τύποι… - Οι λαϊκοί, όχι οι αμόρφωτοι, οι ημιμαθείς κι οι αστοιχείωτοι! Αυτούς δεν τους αντέχω ούτε για one-night stand. Tragic! - Να σου θυμίσω ότι ήταν ο Τσίπρας που έκανε την Ευρώπη να υπαναχωρήσει στις ανθελληνικές τους προθέσεις… - Τότε κι εγώ να επισημάνω σε όλους ότι αν συμβεί αυτό τελικά, αφανείς ήρωες θα είναι οι δύο εκατομμύρια ΠΑΣΟΚοι και το ένα εκατομμύριο δεξι-

οί ψηφοφόροι που αποφάσισαν να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τα κόμματα του μνημονίου κι έδειξαν τα δόντια τους εκτός Πλατείας Συντάγματος πια, εντός κάλπης… Από αυτούς ευνοήθηκε ο φίλος σου ο Τσίπρας…. Ο λαός ξεκίνησε μια ιδιότυπη αντίσταση, δημοκρατική, γενναία, κόντρα στους μηχανισμούς εξουσίας, όπως είχαν καταντήσει τα άλλοτε ιδεολογικά προπύργια. Αποφάσισε να μην επιθυμεί για τιμητή των πολιτικών του αρχών όποιον εισέπραττε παχυλότατες διπλές και τριπλές αντιμισθίες από το Δημόσιο την ίδια ώρα που αποφάσιζε δραστικές περικοπές στους μισθούς των κορόιδων! Η ψήφος της 6ης Μάη ήταν προπάντων ταξική! - Ας μη μαλώσουμε! Πάμε απέναντι στον Άτταλο ένα σινεμαδάκι, έτσι στα πρόχειρα; Τι παίζει; - «Ο Αλέξης check machine στο Eurogroup»! - Στάσου να βγει στις 17

Ιουνίου πρώτο κόμμα! - Εγώ κάνω πώς και τι να σε δω πρύτανη, που λέει ο λόγος, κι Αρβελέρ με το καλό! - Α, ναι, εσείς διορθώνετε κι αυτά… Πώς σου φάνηκε το κείμενο; - Συνολικά απαιτητικό, αλλά ωραίο! Στην ουσία του ως κειμένου, ένα παραλήρημα, που όμως γουστάρω να ακούγεται στα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ανακτοβούλια… - Παραλήρημα γιατί; - Γιατί ο αρχαίος ημών κόσμος δεν είναι τέλειος... Ένας καθηγητής μας στο πανεπιστήμιο έλεγε ότι το τάχα μου «αινιγματικό μειδίαμα» του αρχαϊκού κούρου δεν είναι παρά μια ατέλεια πλαστική, που κάνει το πρόσωπο χαζοχαρούμενο μάλλον, παρά δηλώνει «στροφή προς εσωτερική ενατένιση»! - Κι εσύ; - Ένιωσα στην αρχή την ίδια απογοήτευση που βίωσα όταν μου είπαν ότι δεν υπάρχει Άι-Βασίλης! Ύστερα άρχισα να σκέφτομαι πως κάθε εξιδανίκευση υποκρύπτει τάσεις συμπλεγματικές… Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων είχαν ελαττώματα, αδυναμίες… - Σαν τα αγγλικά του Τσίπρα… - Παραμένει αμφίβολο, ωστόσο, αν μπορούμε να ελπίσουμε σ’ εκείνον για ένα θαύμα! Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

ταν ένας τύπος που είχε αιμορροΐδες. Ντρεπόταν να πάει στο γιατρό, και ακολούθησε το γιατροσόφι της γιαγιάς του και έβαζε πάνω τους το κατακάθι του καφέ. Όμως, αντί να καλυτερεύσει, χειροτέρευσε, και έτσι το πήρε απόφαση να πάει στο γιατρό: «Γιατρέ μου», του λέει, «έχω αιμορροΐδες και βάζω κατακάθι του καφέ, αλλά χειροτέρευσαν, για ρίξε μία ματιά.» Ο γιατρός τού λέει να γδυθεί και τον εξετάζει: «Βλέπεις κάτι γιατρέ;», ρωτάει ο ασθενής όλο αγωνία. «Χμμ, μεγάλη πόρτα θα διαβείς...»

Ή

J

22510 44242

Εμπρός 3575  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3575  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement