Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Πέντε ακόμη ελεγκτές στο Βόρειο Αιγαίο

Ενισχύεται το ΣΔΟΕ ΣEΛ. 5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

5

www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3877 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Μεγάλες ζημιές στο κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ απ' τη φωτιά

Διακοπές νερού στη Μυτιλήνη

ΣEΛ. 4

Μεγάλη φωτιά στα «Θέρμα» του Κόλπου Γέρας, έκαψε δέκα στρέμματα ελαιώνων

Φλόγες υπό το φως της πανσελήνου ΣEΛ. 4

Με επιτυχία το διήμερο «Lemnos Festival 2013» από τους νέους του νησιού

Σε 1,5 εκατ. ευρώ ανεβαίνει, σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος του «καινούργιου» Ταρλά Αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια, ενώ ενισχύει τα έργα και ο Δήμος Λέσβου

Όλα έτοιμα εν αναμονή… εκταμίευσης Μισό εκατομμύριο περισσότερο απ' την αρχική πρόβλεψη θα κοστίσουν τα έργα στον Ταρλά, όπως προέκυψε απ' τις μελέτες για το σύνολο των εργασιών που θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, και οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί ολοκληρωμένες σε χρόνο ρεκόρ, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ). Χθες το πρωί και σε συνέχεια σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι εξασφαλίστηκε, πέραν του αρχικού ενός εκατομμυρίου, και πρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ, απ' τη ΓΓΑ. Παράλληλα ο Δήμος Λέσβου θα ενισχύσει με 200.000 ευρώ τα ίδια έργα, που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μόλις εκταμιευθεί το 1,5 εκατ. ευρώ που συνολικά απαιτούνται.

ΣEΛ. 5

Λημνιά γιορτή χαράς και δημιουργίας ΣEΛ. 13

Αναμένεται το Σεπτέμβριο από το Υπουργείο Οικονομικών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκή και Λαμίας

Προς ρύθμιση για τους μεριδιούχους ΣEΛ. 7

Συνεργασία Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους - Υanqing Πεκίνου

Η Μοναχή Ταβιθά εκ Κύπρου ενθρονίζεται το Σάββατο, Ηγουμένη

Νέα εποχή στη Μονή Αγίου Ραφαήλ

Στην Κίνα... το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Σημαντικές προοπτικές για την προβολή της Λέσβου και του απολιθωμένου δάσους στην Κίνα, αλλά και πολλαπλής συνεργασίας με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους, διανοίγονται μέσω της συνεργασίας των δύο περιοχών.

ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 8


2 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Έκθεση με απλούς ανθρώπους

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» της Πέμπτης 23 Αυγούστου 1945. Ανταπόκριση από το Τόκιο σχετικά με τη ρήψη των ατομικών βομβών.

Η έκθεση της Μαρίας Καλλιπολίτη αφορά αποκλειστικά ανθρώπους του χωριού της Αγίας Παρασκευής και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική, αφού είναι κάτι σπάνιο. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία πίσω τους, άνθρωποι απλοί, που έχουν περάσει πολλά, προσωπογραφούνται στα έργα της, τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας. Και αξίζουν συγχαρητήρια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς, που δίνει βήμα σε ντόπιους καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσα από έναν τόσο ωραίο χώρο. Β. Χρ.

Δυσάρεστες οσμές

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Για την προχτεσινή πυρκαγιά Για όσους βρίσκονταν προχτές στις Θερμοπηγές του Κόλπου Γέρας, το θέαμα της πυρκαγιάς ήταν πολύ ανησυχητικό. Όπως μας είπαν, κάποια στιγμή ανησύχησαν πραγματικά για τη σωματική τους ακεραιότητα και αυτό που σκέφτονταν ως «ανακουφιστικό», ήταν το ότι βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα και θα μπορούσαν να βρεθούν στο νερό ανά πάσα στιγμή, εάν η φωτιά έφτανε μέχρι τις εγκαταστάσεις των λουτρών. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε, αφού ο άνεμος δεν γύρισε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατάφερε να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο σχετικά σύντομα. Έτσι οι Θερμοπηγές, όπως μάθαμε, χτες λειτουργούσαν κανονικά. Πάντως η Τροχαία έστελνε τα οχήματα που έρχονταν προς τη Μυτιλήνη από τον περιφερειακό της Μόριας, αφού ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για κάποιον οδηγό να διασχίσει το δρόμο, λόγω και του καπνού που είχε εξαπλωθεί παντού. Β. Χρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕΛ. 17 ημ. Aνατ. 05.47 ∆ύσ. 19.08

23 Απόδοση Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ειρηναίου ιερομάρτ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τόσες συλλήψεις, έλεγχοι… Όλους τους τελευταίους μήνες με πολλές και συχνές αφορμές, έχουμε γίνει μάρτυρες δεκάδων περιστατικών καταστολής φορολογικών παραβάσεων. Η συνήθης διαδικασία των συλλήψεων, ή και οι συχνοί έλεγχοι πλέον αποτελουν ρουτίνα της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, όπως και μέρος της καθημερινότητας όλων των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών και διωκτικών αρχών.

…χωρίς έσοδα Κι όλα αυτά όχι μόνο στο μικρόκοσμο των νησιωτικών κοινωνιών, αλλά και πανελλαδικά στην επικράτεια, με ποικίλα διαφορετικά περιστατικά, όπως και κλεισίματα καταστημάτων. Απ’ το μικρόκοσμο όμως της Λέσβου και τις συζητήσεις με εμπλεκόμενους υπαλλήλους, προκύπτει πως όλος αυτός ο ντόρος, η κινητικότητα, οι συλλήψεις και εν μέρει ο διασυρμός προσώπων -γιατί υπάρχει και τέτοια διάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις- έχει ελάχιστα ή και μηδενικά εισφέρει στα δημόσια έσοδα. Μήπως είναι η ώρα να αλλάξει το τροπάρι και να επικεντρωθεί η στόχευση επί της ουσίας στην είσπραξη χρωστούμενων, χωρίς όλες τις περιττές φιοριτούρες των εντυπώσεων; ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι δυσάρεστες οσμές της Μυτιλήνης, έφτασαν στις μύτες αρκετών επισκεπτών αυτές τις ημέρες. Τις προάλλες για παράδειγμα, στην περιοχή της Παλιάς Αγοράς, επισκέπτες διαμαρτύρονταν για τις μυρωδιές αυτές καλοκαιριάτικα. Δυστυχώς αν δεν ολοκληρωθούν όλα τα δίκτυα αποχέτευσης της πόλης και δεν συνδεθούν με το βιολογικό, θα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, που σε τελική ανάλυση ακυρώνουν και τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις που υπάρχουν στη Μυτιλήνη σ’ αυτό τον τομέα. Δεν γίνεται να πέφτουν λύματα αποχέτευσης σε δίκτυα ομβρίων, δυστυχώς! Β. Χρ.

Μελωδική βραδιά Σε ολόκληρη την πόλη έφτασαν προχτές οι μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου από το Κάστρο της Μυτιλήνης. Ακόμη λοιπόν και για όσους δεν πήγαν, ήταν μια αρκετά ευχάριστη βραδιά, αφού οι μουσικές που ακούγονταν, ήταν γνωστές και αγαπημένες και οι φωνές μελωδικές. Περιμένουμε τώρα και την παράσταση «Μήδεια» με το Γιώργο Κιμούλη, που απ’ όσο ξέρουμε, έχει εισπράξει πολύ καλές κριτικές. Β. Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Μοναδικές στιγμές έζησε το ακροατήριο της συναυλίας των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου. Όσοι βρέθηκαν εκεί, απόλαυσαν μια ξεχωριστή βραδιά, με σκοπούς και τραγούδια από τη Λέσβο και τη Μικρασία, κάτω από το φως του φεγγαριού. Και το ίδιο το Μουσείο ενίσχυσε την προσπάθεια του Αναγνωστηρίου για τη διατήρηση της τοπικής μουσικής παράδοσης…

Ασύλληπτες προοπτικές

Τρία επικίνδυνα σημεία

Η τεράστια σημασία που δίνουν οι Κινέζοι στα απολιθώματα, την οποία και περιέγραψε ο Νίκος Ζούρος μετά το ταξίδι του στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, αποτυπώνεται και στη σπουδή τους να προστατέψουν διατηρήσουν και το παραμικρό απολίθωμα. Είναι χαρακτηριστικό όπως έλεγε ο διευθυντής του Μουσείου της Λέσβου, πως ευρήματα που εντοπίστηκαν μόλις πριν ένα χρόνο, ήδη έχουν μπει σε προστατευτικές γυάλινες θήκες, που επιπρόσθετα φυλάσσονται απ’ τις καιρικές συνθήκες και τον ήλιο από κατασκευές τύπου παγόδας. Ένας λαός λοιπόν που σέβεται και συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο στα δικά του μνημεία, ζητώντας μάλιστα και επιδιώκοντας συνεργασία και την τεχνογνωσία της Λέσβου, στο συγκεκριμένο τομέα των απολιθωμάτων, είναι βέβαιο πως θα δείξει ενδιαφέρον -τώρα που τα γνωρίζει- και για τα απολιθώματα του νησιού μας. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όταν ανοίξει για τα καλά -και είναι στο χέρι των τοπικών φορέων να ανοίξει- ο δίαυλος μεταξύ της Λέσβου συνολικά ως Γεωπάρκου και Γεωπάρκων όπως του Σινικού Τείχους της Κίνας. Ασύλληπτου μεγέθους προοπτικές, αφού το πεδίο αναφοράς είναι πολλά εκατομμύρια δυνητικών επισκεπτών, απ’ το ενάμισι… δις των Κινέζων. ΜΑΡ.ΠΛ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν εργασίες αποκατάστασης της βατότητας του αγροτικού δρόμου, που ενώνει τα χωριά Λουτρά και Ταξιάρχες της Μυτιλήνης. Όμως στο δρόμο υπάρχουν τρία σημεία που είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα. Κατά πάσα πιθανότητα θύματα δεν θα είναι οι κάτοικοι των δύο χωριών διότι γνωρίζουν τα επικίνδυνα σημεία. Τα θύματα θα είναι είτε τουρίστες, είτε κάτοικοι της Λέσβου από άλλες περιοχές. Πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν προειδοποιητικά σήματα και να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης πριν αρχίσουν οι βροχές. Ν.Μ.

Πού ζουν… Να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει μόνιμος κάτοικος νησιών, όπως η Ικαρία, όπου κάθε χρόνο έχει γύρω στα 160 απαγορευτικά λόγω καιρού, ή η Λήμνος, όπου οι κάτοικοι περιμένουν με τα κιάλια να περάσει το πλοίο, εύχεται ο Τέρενς Κουίκ στον αρχιτέκτονα όπως τον χαρακτηρίζει, της απόφασης για μείωση των Δ.Ο.Υ., Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που υπακούει απόλυτα στις εντολές της Τρόικας. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ, πώς είναι δυνατόν Έλληνες πολιτικοί, να ξεχνούν ποια είναι η Ελλάδα που τους μεγάλωσε με τα νησιά και τα βουνά και να μεταμορφώνονται όλοι στους απόλυτους... πρωτευουσιάνους», δηλώνει ο βουλευτής επικρατείας και υπεύθυνος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και για το Νομό Λέσβου.

…πού δεν πάνε Ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου του ίδιου κόμματος, Γιάννης Γιαννέλλης, που βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Μυτιλήνη, μας έλεγε χθες ότι απόφαση όλων των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι να μην ανταποκριθούν σε καμία πρόσκληση της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. Αντιθέτως, όπως σημείωνε ο κ. Γιαννέλλης «οι βουλευτές μας συμμετείχαν και θα συμμετέχουν κανονικά σ’ όλα τα πάνελ της ΕΡΤ.» ΜΑΡ.ΠΛ.

Ουδέν νεώτερο για τη Λέσβο Νέες ανακοινώσεις έγιναν από το ΣΔΟΕ για την παραβατικότητα, χθες. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για το ποσοστό της παραβατικότητας στη Λέσβο. Παρ’ ότι το διάστημα από 6 ως 18 Αυγούστου έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλες τις περιοχές του νησιού. Να υποθέσουμε ότι το ποσοστό της παραβατικότητας ήταν πολύ μικρό; Ή απλά δεν στάλθηκε μέχρι τώρα σχετική ενημέρωση στα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ και γι’ αυτό δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε; Ν.Μ.

Ψυχοτοµές Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Κοινωνική καθίζηση κοινωνία μας έχει απορρυθμιστεί. Αυτό φαίνεται σε κάθε συναλλαγή με το δημόσιο ή με τους ανθρώπους χωριστά. Οι υπάλληλοι φοβισμένοι από ενδεχόμενη απόλυση τους, έχουν γίνει τυπολάτρες, ενώ η γραφειοκρατία έχει θεριέψει. Ένας απίθανος όγκος από χαρτιά συνοδεύει τις απαιτήσεις τους, συχνά προσχηματικές, για να βαρεθούν οι άνθρωποι και να τα παρατήσουν. Οι ηλικιωμένοι χωρίς προστάτη, ανήμποροι και αδύναμοι να παρακολουθήσουν τις ατέλειωτες ουρές, απελπισμένοι, αποφεύγουν συχνά τις διαδικασίες, που συχνά καταλήγουν σε προσχεδιασμένες, ανούσιες, πενιχρές ανταμοιβές εξευτελιστικών επιδομάτων, καταγραφές επί καταγραφών και επιτροπές που συνθέτονται χωρίς να λειτουργούν. Ασθενείς με ανίατες νόσους, υφίστανται το βάσανο των ΚΕΠΑ, λες και πρόκειται ποτέ ένας κατεστραμμένος νεφρός να ξαναλειτουργήσει. Οι οικογένειες έχουν αποδιοργανωθεί. Η ανέχεια που αγγίζει ή ξεπερνά τα όρια της φτώχειας, οδηγεί σε εσωστρέφεια, καυγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι, αποκλίνουσα συμπεριφορά των παιδιών και συχνά σε διάσταση ή διαζύγια. Τώρα που είναι αδύνατο μια οικογένεια να ζήσει με έναν εργαζόμενο, που το οικονομικό βάρος των παιδιών έχει μεταφερθεί στους γονείς, η κατάσταση έχει γίνει πλέον τραγική. Η σίτιση, η ένδυση, η παιδεία και η υγεία της οικογένειας, έχουν αποσαθροποιηθεί και η εξαθλίωση κυριαρχεί. Φυσικά όλα αυτά που περιγράφουμε, ισχύουν μόνο για την ταξικά κατώτερη ομάδα του πληθυσμού. Οι πλουτοκράτες αντίθετα συνεχίζουν το βιολί τους, που είναι ο περαιτέρω πλουτισμός. Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον κοινωνικό αυτό διχασμό, που θα φέρει κοινωνικό εμφύλιο. Η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον ψυχισμό του ατόμου. Η απωθημένη επιθετικότητα, η αίσθηση αδικίας, η καταφανής ανισοκατανομή του πλούτου, η ταπείνωση, η απώλεια της αυτοεκτίμησης, δημιουργούν υποβουλησία, αδράνεια και παραίτηση. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα αυξάνονται, οι άνθρωποι συχνά γίνονται σκληροί και απάνθρωποι. Η φιλανθρωπία δεν μπορεί να καλύψει τους περήφανους, εκείνους που θεωρούν την ελεημοσύνη σαν ζητιανιά. Ο πλούτος της χώρας μας, εξανεμίζεται. Το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό λιγοστεύει από τη φυγή των νέων μας σ’ άλλα κράτη. Μπαίνουν σε μειοδοτικούς, κατά κανόνα, πλειστηριασμούς, οργανισμοί, λιμάνια, αεροδρόμια, ακόμα και εταιρείες ύδρευσης, όπως στη Θεσσαλονίκη. Παλινδρόμηση και υποβιβασμός σε όλους τους τομείς. Τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν, σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν, άνθρωποι απολύονται και πετιούνται με αφάνταστη σκληρότητα και έλλειψη ευθύνης στην ανεργία, τη στιγμή που οι χαρτογιακάδες αναίσχυντοι κυβερνώντες με τρομερή ευκολία, μεγιστοποιούν τα οικονομικά τους οφέλη. Και το ερώτημα «τι θα γίνει», πλανάται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από τη χώρα μας. * O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.

Η

Μεροκάματο στη δακοκτονία Γεωπόνοι που απασχολούνται σε μελετητικά γεωτεχνικά γραφεία της Μυτιλήνης και σε οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας, επιδίωξαν φέτος να εργαστούν ή εργάζονται στη δακοκτονία. Αιτία είναι η πτώση του τζίρου των γεωτεχνικών γραφείων, είτε επειδή οι πελάτες τους αδυνατούν να πληρώσουν, είτε επειδή δεν υπάρχουν νέες προκηρύξεις προγραμμάτων, για να προσελκύσουν καινούριους πελάτες. Ν.Μ.

Πληθαίνουν τα πέτσινα χαρτονομίσματα Άλλα τρία πλαστά χαρτονομίσματα βρέθηκαν χθες και προχθές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας. Πλαστά χαρτονομίσματα είχαν βρεθεί και τις προηγούμενες ημέρες. Φαίνεται πως κάποιοι επιτήδειοι συστηματικά προωθούν στην αγορά πλαστά χαρτονομίσματα. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές αυτές τις μέρες. Ν.Μ.

Ζητούνται νέες ή νέοι να εργαστούν στο Τμήμα Πωλήσεων της επιχείρησής μας. Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν προϋπηρεσία στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστών και να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικού μέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας και ομαδικής λειτουργίας. Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και αμοιβή με ποσοστό επί των πωλήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του Εμπορικού Τμήματος, κ. Νίκος Γρίβας, στο τηλέφωνο 22510 41619.


EI∆HΣEIΣ

4

Άρθρο

Μεγάλες ζημιές στο κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ απ’ τη φωτιά

Διακοπές νερού στη Μυτιλήνη

Γράφει o ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ*

Δημόσιοι υπάλληλοι: Η ανθρωπότητα θα ευτυχήσει όταν ο τελευταίος καπιταλιστής κρεμαστεί με τα άντερα του τελευταίου γραφειοκράτη ια πολλά χρόνια με απασχολεί το ότι κάθε φορά που χρειάζεται να έρθω σε επαφή με το ελληνικό δημόσιο, κατέχομαι από έντονα συμπτώματα δυσφορίας. Φτάνω στο σημείο να αισθάνομαι ότι πάσχω από ένα είδος αλλεργίας. Πού να οφείλεται άραγε αυτή η κατάσταση, στην ποιότητα του ελληνικού δημοσίου ή σε δικές μου υπερευαισθησίες που απόκτησα στην Αυστραλία, μια σχετικά ευνομούμενη καπιταλιστική χώρα, όπου έζησα για πολλά χρόνια; Ευθύς εξ’ αρχής δηλώνω, γι’ αυτούς που θα χαρακτηρίσουν αυτά που ακολουθούν ως μια γενίκευση, ότι έχουν δίκιο. Αλλά κατά τη γνώμη μου, η γενίκευση είναι απαραίτητη αν θέλουμε να υπάρχει η επιστήμη της κοινωνιολογίας. Ξεκινάω με δύο πρόσφατα παραδείγματα από τις επαφές μου με δημόσιες υπηρεσίες. Είμαι 82 ανοίξεων και πάσχω κυρίως από δύο κουσούρια: καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο του προστάτη. Είναι πασίγνωστο ότι στην περίπτωσή μου θα χρειάζεται να παίρνω το αντιπηκτικό «warfarin» εφ’ όρου ζωής. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι κάθε μήνα πρέπει να ελέγχεται αν η δόση του «warfarin» είναι επαρκής ή υπερβολική. Θα έπρεπε λοιπόν να υπογράψει ο γιατρός ένα (τονίζω, ένα!) χαρτί για αυτήν τη διαδικασία μέχρι να τα «τινάξω». Αλλά κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει η ελληνική γραφειοκρατία. Πρέπει να υπάρχει «χαρτί» κάθε φορά!! (Το ξέρει αυτό η Μέρκελ;) Το δεύτερο παράδειγμα: Έχω «χαρτί» από τον ουρολόγο μου, που ζητάει κάποιες εξετάσεις αίματος. Αυτό το «χαρτί» δεν έφτανε, χρειάστηκε άλλο ένα από το γιατρό του Κέντρου Υγείας! Όταν σε ένα… κράτος επαναλαμβάνεις τέτοια καμώματα εκατομμύρια φορές, δεν θα καταλήξει αυτό το κράτος σε γενικό ξεχαρβάλωμα; Γιατί σε μένα αυτό είναι προφανές, αλλά δεν είναι στους γιατρούς του δημοσίου; Ένας φίλος υπερασπίστηκε την πολλαπλή χαρτούρα γιατί «μειώνει τη διαφθορά»! Πώς γίνεται αυτό; Ο γιατρός Β ελέγχει τον Α; Τι εγγυήσεις έχουμε ότι ο Β είναι τιμιότερος του Α; Εκείνο που θα μπορούσε να βοηθήσει το κράτος, είναι να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κάτι χρήσιμο, κάτι παραγωγικό. Το να μουτζουρώνουν ατέλειωτη χαρτούρα, δεν βοηθάει σε τίποτε. Άλλος φίλος, αριστερός και συνδικαλιστής, μου εξέθεσε μια ακραία περίπτωση δημόσιου οργανισμού. Έκανε μια μελέτη που απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν τον οργανισμό, απέδιδαν έργο ενός τετάρτου της ώρας στο διάστημα του οκτάωρου που βρίσκονταν στη δουλειά! Και διερωτώμαι, αγαπητοί αναγνώστες, εγώ ο αριστερός πρέπει να υπερασπιστώ μια τέτοια κατάσταση; Όταν έγραψα το άρθρο «Ζήτω το εικοσάωρο», εννοούσα ότι οι ανάγκες της κοινωνίας μπορούν να εξυπηρετηθούν τέλεια με τις μισές από τις ώρες που εργάζονται οι εργάτες σήμερα, όχι με το 1/24 των ωρών! Υπάρχει κι ένας άλλος πολύ βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί την περίπτωση του δημόσιου υπάλληλου από αυτήν του ιδιωτικού υπάλληλου. Στην περίπτωση του πρώτου, δεν υπάρχει ο κεφαλαιοκράτης εργοδότης - εκμεταλλευτής που τσεπώνει την υπεραξία. Ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνεται από τα λεφτά των φορολογουμένων και θα έπρεπε να το θυμάται αυτό όταν λόγω οξείας τεμπελίτιδας λέει στον πολίτη που ζητάει εξυπηρέτηση, «έλα αύριο» (στον ενικό αν δεν φοράει γραβάτα!) Είπαμε από την αρχή ότι μας χρειάζονται οι γενικεύσεις, αλλά ας αναφέρουμε και ένα παράδειγμα από τις δικές μου εμπειρίες, όπου η στάση δημοσίων υπαλλήλων υπήρξε σχεδόν ηρωική. Το 1981, καλεσμένος από δύο υπουργούς της τότε κυβέρνησης, βρέθηκα στη θέση του διευθύνοντος του ΠΕΡΠΑ, του τμήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που κύριο καθήκον του ήταν η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Όντας πεισμένος από προκαταρτικές μου μελέτες ότι το κύριο πρόβλημα της πρωτεύουσας, όπου κατοικούσαν σχεδόν οι μισοί Έλληνες, ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτό που ονομάστηκε ευφημιστικά και ανόητα «νέφος», αποφάσισα να δώσω όλες μου τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η διάγνωση και η ποσοτικοποίηση, απαραίτητη προϋπόθεση της επίλυσης του προβλήματος, αποτέλεσε τον πρώτο στόχο εμού και μιας ομάδας συνεργατών που άφησαν εποχή! Δούλεψαν Σαββατοκύριακα, με δικά τους αυτοκίνητα, αγόρασαν μπογιές… Η αφοσίωσή τους υπήρξε χωρίς προηγούμενο! Υποτίθεται ότι σε ένα πανεπιστήμιο, οι δάσκαλοι - ερευνητές είναι ότι το καλύτερο έχει να επιδείξει το ελληνικό δημόσιο. Για 10 χρόνια ήμουν δάσκαλος - ερευνητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη με σύμβαση. Ήμουν εξομοιωμένος μισθολογικά με τη βαθμίδα του καθηγητή, που κατά το νόμο σήμαινε ότι είχα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις αυτής της βαθμίδας. Με λίγες εξαιρέσεις, δεν με εντυπωσίασε το ποιόν των συναδέλφων. Ένας μάλιστα απ’ αυτούς, υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Τμήματος, με αποκάλεσε «εργασιομανή»! Φαντάζομαι ότι αυτό οφείλονταν στο ότι «χάλαγα την πιάτσα». Δεν μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δουν το προφανές; Το ότι το να διδάσκεις σε πανεπιστημιακό επίπεδο, δεν είναι μόνο βιοποριστικό επάγγελμα αλλά και λειτούργημα! Όλες αυτές οι εμπειρίες, μου έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα. Η ανανεωτική, δημοκρατική αριστερά που με εξέφραζε για πολλά χρόνια -Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, ΚΚΕ Εσωτ., Συνασπισμός, Σύριζαδεν με εκφράζει πια όταν ψηφοθηρεί, απαιτώντας από μένα να κατέβω στο πεζοδρόμιο για τους εργαζόμενους. Γιατί στους εργαζόμενους αυτούς συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, τυραννίσκοι του ελληνικού λαού, που η συμβολή τους δεν είναι απλά μηδενική αλλά αρνητική, αφού μειώνουν και την αποδοτικότητα του μέσου πολίτη με τη γραφειοκρατία τους. Τι μπορεί να γίνει; Να μιμηθούμε το δημόσιο μιας ευνομούμενης χώρας.

Γ

* Ο Διονύσης Συκιώτης είναι Χημικός - Περιβαλλοντολόγος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

τoυ NIKOY MANABH εγάλες ζημιές έχει υποστεί το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στην περιοχή «Θέρμα» του Κόλπου Γέρας, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης κατόπιν βραχυκυκλώματος. Αποτέλεσμα της φωτιάς και των ζημιών στο αντλιοστάσιο, ήταν να προκληθούν πολύ σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση της Μυτιλήνης. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η ΔΕΥΑΛ προβαίνει σε σταδιακή διακοπή της

Μ

υδροδότησης εναλλάξ σε διαφορετικές περιοχές - ζώνες της πόλης. «Η διάρκεια των διακοπών είναι τρίωρη, αλλά θα εξαρτηθεί η συχνότητά τους και πόσες μέρες θα χρειαστεί να γίνονται διακοπές, από την πορεία αποκατάστασης του προβλήματος», όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του κεντρικού αντλιοστασίου. Αυτό σημαίνει ότι διοχετεύεται νερό στις δεξαμενές που τροφοδοτούν την

πόλη, ωστόσο οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της εποχής. Αυτή η κατάσταση είχε ως συνέπεια το άδειασμα των δεξαμενών κι έτσι η μόνη λύση για τη ΔΕΥΑΛ ήταν να προχωρήσει σε διακοπές της υδροδότησης. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, για να εκτιμηθεί η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Αργά το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. διότι ήταν άμεση α-

νάγκη να δρομολογηθούν οι προμήθειες υλικών που απαιτούνται προκειμένου να γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, χθες το μεσημέρι απέφυγε να κάνει εκτίμηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές. Επίσης άφησε να εννοηθεί πως οι διακοπές της υδροδότησης θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που θα φτάνουν τις δεξαμενές του Δήμου. nman@emprosnet.gr

Μεγάλη φωτιά στα «Θέρμα» του Κόλπου Γέρας, έκαψε δέκα στρέμματα ελαιώνων

Φλόγες υπό το φως της πανσελήνου

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ 10 στρέμματα ελαιώΣυνολικά νων έκαψε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή «Θέρμα», στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής. Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 10.20 το βράδυ όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε βραχυκύκλωμα σε κολώνα της ΔΕΗ, που προκάλεσε παράλληλα διακοπή ρεύματος σε όλη τη Γέρα και πτώση της τάσης σε περιοχές της Μυτιλήνης. Κόσμος που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο οικόπεδο των Θερμοπηγών, έσπευσε να καλέσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού είδε τους καπνούς να γίνονται όλο και πιο έντονοι.

Κίνδυνος επέκτασης Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έφτασε άμεσα και με τη βοήθεια και των περιοίκων άρχισε να ρίχνει νερό στις φλόγες. Από τη

φωτιά κινδύνεψαν και σπίτια, ενώ οι φλόγες έφτασαν μέσα στην αυλή οικίας της περιοχής. Κάποια στιγμή μάλιστα, σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες, η φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, θέτοντας για λίγη ώρα σε κίνδυνο και το οικόπεδο των θερμοπηγών «Θέρμα» της περιοχής, ωστόσο το συγκεκριμένο μέτωπο κατασβήστηκε άμεσα. Παρόλα αυτά, όσοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ανησύχησαν για τη σωματική τους ακεραιότητα, σε περίπτωση που ο αέρας «γυρνούσε» αλλιώς κι έφερνε τη φωτιά προς το μέρος των Θερμοπηγών, που είναι «πνιγμένες» στο πράσινο. Άλλες μαρτυρίες, από επισκέπτες που βρίσκονταν στην περιοχή της Ευρειακής, οι οποίοι επίσης έσπευσαν να καλέσουν άμεσα την Πυροσβεστική, αναφέρουν πως το θέαμα από μακριά ήταν συγκλονιστικό, καθώς η πρώτη εικόνα μιας μικρής ε-

στίας πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω του ανέμου. Σύμφωνα επίσης με κατοίκους της περιοχής στα Θέρμα, είναι η δεύτερη φορά που από κολώνα της ΔΕΗ προκαλείται πυρκαγιά στο ίδιο σημείο και για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν, σε μεγάλο βαθμό η έκταση όπου εξαπλώθηκε η φωτιά, ήταν ήδη καμένη από την προηγούμενη πυρκαγιά. Η φωτιά κατασβήστηκε πλήρως στις 4 το πρωί, έχοντας κάψει 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης και συγκεκριμένα ελαιώνων. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος συνολικά 11 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 22 άντρες, 14 άτομα πεζοπόρων, καθώς και τέσσερις εθελοντές. Μέχρι και χτες το πρωί, γίνονταν ακόμη έρευνες από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς και για το αν οφείλεται ή όχι στο βραχυκύκλωμα.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

5

Σε 1,5 εκατ. ευρώ ανεβαίνει, σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος του «καινούργιου» Ταρλά Αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια, ενώ ενισχύει τα έργα και ο Δήμος Λέσβου

Όλα έτοιμα εν αναμονή… εκταμίευσης φώσεις, νέες πόρτες, είσοδο για ασθενοφόρο) Οι μελέτες για όλα τα παραπάνω είναι υπό έγκριση της ΓΓΑ, και όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Γιακαλής, εν συνεχεία θα τεθούν προς έγκριση απ’ το τεχνικό συμβούλιο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λέσβου.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ισό εκατομμύριο περισσότερο απ’ την αρχική πρόβλεψη θα κοστίσουν τα έργα στον Ταρλά, όπως προέκυψε απ’ τις μελέτες για το σύνολο των εργασιών που θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, και οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί ολοκληρωμένες σε χρόνο ρεκόρ, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ). Χθες το πρωί και σε συνέχεια σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι εξασφαλίστηκε, πέραν του αρχικού ενός εκατομμυρίου, και πρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ, απ’ τη ΓΓΑ. Παράλληλα ο Δήμος Λέσβου θα ενισχύσει με 200.000 ευρώ τα ίδια έργα, που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μόλις εκταμιευθεί το 1,5 εκατ. ευρώ που συνολικά απαιτούνται. Η αρχική χρηματοδότηση που είχε ανακοινώσει μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά την άνοδο της ΑΕΛΚ στη Super League, ο Υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ανερχόταν σε ένα εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβανόταν και ο ΦΠΑ 16% (138.000 ευρώ). Μετά την ολοκλήρωση όμως των μελετών, αποδείχτηκε ότι για να γίνει το σύνολο των απαραίτητων εργασιών, η συγκεκριμένη πίστωση δεν επαρκεί, αφού υπήρχαν

Μ

Μένει η πίστωση

«Σαν καινούργιο» θα γίνει το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται και θα απαιτήσουν δαπάνη της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ

αρκετές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές των αγωνιστικών χώρων της κατηγορίας των μεγάλων (π.χ. αυτές για ζητήματα ασφαλείας), οι οποίες δεν είχαν προσδιοριστεί ως αναγκαίες αρχικά.

16 παρεμβάσεις Τη Δευτέρα στη ΓΓΑ πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό και τη συμμετοχή του κ. Αθανασίου και του Νάσου Γιακαλή, σύσκεψη για τον Ταρλά και ειδικότερα για το κόστος των εργασιών βάσει των μελετών που έχουν εκπονηθεί. Χθες το μεσημέρι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ε-

νημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως εγκρίθηκαν ακόμη 300.000 ευρώ, προσθετικά του ενός εκατ. που θα χρηματοδοτούσε η ΓΓΑ. Μια μέρα πριν, την Τετάρτη, ο Δημήτρης Βουνάτσος πληροφόρησε τον κ. Γιακαλή πως ο Δήμος Λέσβου θα διαθέσει για τις ίδιες εργασίες το ποσό των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο γήπεδο θα γίνουν συνολικά 16 διαφορετικές παρεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα οι ακόλουθες εργασίες: - Κτήριο αποδυτηρίων - Χώροι υγιεινής φιλοξενουμένων

- Χώροι υγιεινής τοπικής ομάδας - Εργασίες αποκατάστασης στατικότητας υφιστάμενης κερκίδας - Φωτισμός γηπέδου (περιλαμβάνει την αύξηση ισχύος, την τοποθέτηση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, τέσσερις νέους ιστούς φωτισμού, καλώδια, εγκαταστάσεις, κλπ.) - Στέγαστρο - Μία μεταλλική κερκίδα 500 θέσεων - Χλοοτάπητα - Κάμερες ασφαλείας - Φωτισμό ασφαλείας - Πυροσβεστικά μέσα - Νέα καθίσματα (συνολικά 3.000, εκ των οποίων διαφορετικής ποιότητας για τις θέσεις VIP)

Πέντε ακόμη ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, προστίθενται στους 17 στο Βόρειο Αιγαίο

Ενισχύεται το ΣΔΟΕ εντατικοποίηση των οικονομικών ελέγχων που έχει ξεκινήσει τους Ητελευταίους μήνες και στη νησιωτική περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, όπως και σ’ όλη την υπόλοιπη χώρα, ενισχύεται περαιτέρω με την προσθήκη πέντε ακόμη ελεγκτών στους 17 που υπηρετούν στο Περιφερειακό Τμήμα του ΣΔΟΕ. Η όλη διαδικασία για την αύξηση των ελεγκτών, ξεκίνησε την περίοδο πριν το Πάσχα με την υποβολή αιτήσεων απ’ τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, να γίνουν ελεγκτές. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που οδεύει προς δημοσίευση

στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έγινε η κατανομή 360 θέσεων Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στις Επιχειρησιακές και στις Περιφερειακές της Διευθύνσεις. Για την κατανομή λήφθηκαν υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες, όπως και οι αιτήσεις που είχαν γίνει απ’ τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο δύο Περιφέρειες, του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, πήραν μόνο πέντε επιπλέον ελεγκτές, αφού σ’ όλες τις άλλες περιοχές προστέθηκαν πολλοί περισσότεροι.

Σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής δύναμης του ΣΔΟΕ, ή 17 άτομα συνολικά, έχουν ρόλο ελεγκτή. Στα τέλη Απριλίου υποβλήθηκαν αιτήσεις, σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών στους υπαλλήλους του, και από άλλες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Τελωνεία) για να αποσπαστούν σε θέσεις ελεγκτή ΣΔΟΕ. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν συνολικά να έγιναν απ’ όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πέντε αιτήσεις εφοριακών και τελωνειακών, για το ΣΔΟΕ, όσες και οι θέσεις ελεγκτών που κατανέμονται με την υπουργική απόφαση. ΜΑΡ.ΠΛ.

- Δημοσιογραφικές θέσεις (Booth) - Κινητό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό (οθόνες, τηλεοράσεις, γραφεία, ντουλάπια, κρεβάτια, ψυγεία, τραπέζια) - Αποκαταστάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων (π.χ. κλείσιμο οπών σε κερκίδες), και - Εργασίες περιβάλλοντος χώρου (σκάλες, διαμορ-

«Έγινε μια τεράστια προσπάθεια, μέσα σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα προκειμένου να ετοιμαστούν οι μελέτες και να υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες», επισήμανε ο κ. Γιακαλής, προσθέτοντας πως απ’ την στιγμή που θα γίνει η εκταμίευση της πίστωσης και θα αναλάβει ο ανάδοχος του έργου, υπάρχει δυνατότητα σε περίπου 40 μέρες να δοθεί έγκριση για τη διεξαγωγή αγώνων στο γήπεδο. Απομένει ουσιαστικά η εκταμίευση για να πέσει το πρώτο πούλι απ’ το ντόμινο που θα φέρει στην έδρα της, στη Μυτιλήνη, την ΑΕΛΚ, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, το επόμενο δίμηνο.


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η Μοναχή Ταβιθά ενθρονίζεται το Σάββατο, Ηγουμένη

Μέχρι σήμερα οι ενστάσεις

Νέα εποχή στη Μονή Αγίου Ραφαήλ

ήμερα Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής Σένταξης ενστάσεων των γονέων που έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή Εναρμόνιση». Πρόκειται για το πρόγραμμα που καλύπτει το κόστος φροντίδας των παιδιών από παιδικούς σταθμούς, άνεργων, άπορων και με χαμηλό εισόδημα οικογενειών. Έντυπο υποβολής εντάσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ. Οι ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν ως σήμερα Παρασκευή στις 2 μετά το μεσημέρι.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ έα Ηγουμένη θα έχει σε λίγες ημέρες η Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Μετά το θάνατο της Ευγενίας Κλειδαρά τον περασμένο μήνα, οι Μοναχές εξέλεξαν προχτές Τρίτη τη Μοναχή Ταβιθά, από την Κύπρο, που για 36 ολόκληρα χρόνια είχε τη διακονία της Ηγουμένης. Όπως γράφαμε πριν από λίγες ημέρες, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, όταν ολοκληρώθηκαν οι 40 ημέρες από το θάνατο της Ευγενίας Κλειδαρά, τις κουρές τεσσάρων δόκιμων Μοναχών της Μονής, ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και το δικαίωμα να θέσουν οι ίδιες υποψηφιότητα. Το τελευταίο δεν χρειάστηκε να γίνει, αφού στη σχετική διαδικασία της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε προχτές Τρίτη, οι Μοναχές εξέλεξαν ομόφωνα τη Μοναχή Ταβιθά. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ίδιες στο «Ε», πρόκειται για μεσήλικη Μοναχή από την Κύπρο, που προέρχεται από την Παλαιά Αδελφότητα και που από μικρό κοριτσάκι βρέθηκε στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και για 36 ολόκληρα χρόνια ήταν αυτή που βρισκόταν πιο κοντά στην Ευγε-

Ν

Σήμερα από το Σύλλογο Εργαζομένων

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης νία Κλειδαρά, έχοντας τη διακονία της. Για το λόγο αυτό, η τέως Ηγουμένη ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της διαθήκης της, να είναι αυτή που θα τη διαδεχθεί, παροτρύνοντας τις Μοναχές να την εκλέξουν. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 40 Μοναχών της Μονής, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου, στο χώρο της Μονής του Αγίου Ραφαήλ. Αύριο Σάββατο 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί, αμέσως μετά τη λειτουργία και γύρω στις 10 το πρωί,

παρουσία και πάλι του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, η χειροτονία της Μεγαλόσχημης Μοναχής, ενώ θα ακολουθήσει η Ενθρόνιση της Μοναχής Ταβιδά. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τέτοια διαδικασία στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ, αφού η Ευγενία Κλειδαρά ήταν αυτή που ανέλαβε Ηγουμένη από την ίδρυσή της, καθώς τότε δεν υπήρχε κοινότητα Μοναχών ώστε να γίνουν εκλογές. Σύμφωνα πάντως με τις Μοναχές, με τις οποίες συνομιλήσαμε, το κενό που έχει αφήσει πίσω της, εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

ε απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου ΕργαζομέΜ νων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Η κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν σήμερα οι υγειονομικοί ενάντια στην απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.600 συνάδελφοι τους. Ο σύλλογος θεωρεί πως η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο χώρο της δημόσιας υγείας, αποτελεί την έναρξη των απολύσεων καθώς οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα (κινητικότητα όπως την ονομάζουν, για να κρύψουν το πραγματικό της περιεχόμενο), χάνουν τις οργανικές τους θέσεις, ενώ με τα νέα οργανογράμματα στα νοσοκομεία, έχουν καταργηθεί ή θα καταργηθούν κενές οργανικές θέσεις που υπήρχαν.

Σχέδια Μ. Βαρβιτσιώτη για τα πλοία του Βορείου Αιγαίου

Εξορία στο λιμάνι Λαυρίου τoυ NIKOY MANABH η μεταφορά των πλοίων που εκτελούν τα Tδρομολόγια των άγονων γραμμών στο λιμάνι του Λαυρίου, επιδιώκει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» της Αθήνας. Το θέμα έρχεται για δεύτερη φορά στην επικαιρότητα αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο λιμάνι του Λαυρίου επιδιώκει το Υπουργείο να μεταφέρει και τα πλοία που εξυπηρετούν τις γραμμές των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου. Το επιχείρημα που επικαλείται είναι πως θα μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού κατά μιάμιση ώρα. Ο πραγματικός στόχος του Υπουργού είναι να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά από τα πλοία της ακτοπλοΐας και να αυξηθούν οι προβλήτες που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων. Όμως το λιμά-

Αντιδράσεις

Λαυρίου, είναι πολύ μεγάλα. Μεγάλες απώλειες θα μετρήσουν τα νησιά μας και από τον εσωτερικό τουρισμού. Καθώς η μεταφορά από την Αθήνα ή τον Πειραιά στο λιμάνι του Λαυρίου, είναι πολύωρη και πολυδάπανη. Αν μάλιστα πρόκειται να γίνει με πλοίο που αναχωρεί τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα, καθώς δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία. Κατά συνέπεια η μετακίνηση στο λιμάνι μπορεί να γίνει μόνο με ταξί ή Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στο παρελθόν όταν είχε παρουσιασθεί ο σχεδιασμός αυτός, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των μεταφορέων. Διότι τα φορτηγά που έχουν προορισμό τα νησιά, φορτώνονται σε αποθήκες που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους μεταφορείς με προορισμό τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων και των άγονων γραμμών, από ενδεχόμενη μεταφορά των πλοίων στο λιμάνι του

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των εισιτηρίων για την οικονομική θέση, ο Υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για μια υποχρέωση του Υπουργείου, που απορρέει από το νόμο. Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων είναι ανάλογη της αύξησης του πληθωρισμού. Ο Υπουργός στην συνέντευξη του, στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84», απέκλεισε την περίπτωση νέας αύξησης των εισιτηρίων μέσα στη χρονιά. Χαρακτηριστικά είπε: «Όχι βεβαίως. Εμείς προσπαθούμε να δούμε

νι του Λαυρίου είναι μικρό και είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο αριθμό πλοίων. Επίσης τεράστια θα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη μεταφορά των επιβατών από το λιμάνι του Λαυρίου προς το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεδομένου ότι αυτή στιγμή δεν υπάρχει γραμμή του μετρό ή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, που να συνδέει την Αθήνα με το λιμάνι του Λαυρίου.

Αυξήσεις ναύλων

πώς θα μειώσουμε τις τιμές γιατί δεν είναι η υπουργική απόφαση, αυτή που καθορίζει τις τιμές. Αυτό που καθορίζει τις τιμές είναι η αγορά, είναι η προσφορά, η ζήτηση και είναι και τα κόστη». Προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των πλοίων, το Υπουργείο σε συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα πλοία και χρηματοδότη-

σης από κοινοτικούς πόρους των νέων πλοίων που κατασκευάζουν οι εταιρείες. Μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν εξετάσει σενάρια αντικατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο, το οποίο είναι αισθητά φθηνότερο. Όμως μέχρι σήμερα καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Η χρηματοδό-

τηση των νέων πλοίων από κοινοτικούς πόρους, θα δώσει τη δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να κατασκευάσουν νέα πλοία (όσες δεν το έχουν κάνει ήδη), τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των γραμμών που εξυπηρετούν. Οι κοινοτικοί πόροι θα απαλλάξουν τις εταιρείες από σημαντικό μέρος του χρηματοοικονομικού κόστους, που είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν. nman@emprosnet.gr


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

7

Αναμένεται το Σεπτέμβριο από το Υπουργείο Οικονομικών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκή και Λαμίας

Προς ρύθμιση για τους μεριδιούχους τoυ NIKOY MANABH ολιτική λύση για τους μεριδιούχους των τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκή και Λαμίας) που έκλεισαν, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Στόχος είναι τα μέλη των συνεταιρισμών τραπεζών να μην πληρώσουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τα καταστατικά τους για την κάλυψη των ζημιών που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των τραπεζών. Στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, σύμφωνα με το καταστατικό, οι μεριδιούχοι ευθύνονται στο διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν. Δηλαδή σε περίπτωση

Π

που κληθούν να καλύψουν ζημιές, θα χάσουν το σύνολο των χρημάτων που επένδυσαν για να αποκτήσουν τις συνεταιριστικές μερίδες και άλλα τόσα. Οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο είναι 6.158, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού του 2011. Ο συνολικός αριθμός των μεριδιούχων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση του ζητήματος, είναι 33.570. Εξ αυτών 12.381 είναι τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας και 15.031 τα μέλη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Το σκεπτικό της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζεται, είναι πως τα μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν

της Τρόικας τις επόμενες ημέρες.

Δυσκολίες

συμμετέχουν στις αποφάσεις των διοικήσεων και δεν ευθύνονται για τις άστοχες ή λανθασμένες κινήσεις που έγιναν. Κατά συνέπεια θεωρούν ότι οι διατάξεις που προβλέπουν ότι τα μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών ευθύνονται στο διπλάσιο ή το τριπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων για τις ζημίες που δημιουργήθηκαν, έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Οι οποίες δεν είναι σύμφω-

νες με τις αρχές μιας ελεύθερης οικονομίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να θεσπισθεί μετά την αποχώρηση του κλιμακίου της Τρόικας από τη χώρα μας, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου. Όπως γράφαμε προχθές, είναι βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και

Στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η βούληση να λυθεί το ζήτημα ευνοϊκά για τους μεριδιούχους των συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από νομικά και οικονομικά ζητήματα που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν από τη ρύθμιση. Για παράδειγμα, ένα ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τις συνεταιριστικές τράπεζες που βρίσκονται σε λειτουργία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2012 (τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα), αυτή την στιγμή λειτουργούν 13 συνεταιριστικές τράπεζες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι πέντε εμφάνισαν ζημίες. Τα μέλη τους ανέρχονται σε

187.901. Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα αντιμετωπισθεί ευνοϊκά από τα μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς θα τα απαλλάξει από ένα σημαντικό κίνδυνο. Όμως το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν όσοι συνεργάζονται με τις τράπεζες αυτές. Διότι οι προβλέψεις που υπάρχουν στα καταστατικά όλων των συνεταιριστικών τραπεζών αποτελούν μια πρόσθετη εξασφάλιση για τους συναλλασσόμενους με αυτές. Εξίσου μεγάλο ζήτημα είναι ποιος θα επωμιστεί να καλύψει τις ζημίες που θα προκύψουν όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν. Πιθανότατα το βάρος θα πέσει στον κρατικό προϋπολογισμό. nman@emprosnet.gr

Θετικό πρόσημο για δεύτερη χρονιά στα οικονομικά του Δήμου Λήμνου

Με πλεόνασμα και το 2012 ισολογισμός του Δήμου Λήμνου για το O2012, εγκρίθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ο ισολογισμός για δεύτερη χρονιά παρουσιάζει πλεόνασμα, που έφτασε στις 755.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πλεόνασμα θα διατεθεί για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους του ελλείμματος που είχε παραλάβει ο ενιαίος Δήμος Λήμνου. Η δημοτική αρχή, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που υπάρχει στη

χώρα αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης της κυβέρνησης προς τους ΟΤΑ, κατάφερε να είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους στη χώρα, που να παρουσιάζει πλεόνασμά και αυτό με «τάξη, χρηστή διαχείριση, αλλά και οικονομία», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Λήμνου έχει καταφέρει να έχει θετικά αποτελέσματα χρήσεως στον ισολογισμό και αυτό γιατί

ξιοπιστία και συνέπεια στις πληρωμές του, περιορισμό των δαπανών με οικονομίες κλίμακας σε κρίσιμους τομείς, ενοποίηση των τελών ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ώστε να μην υπάρχουν ανισοκατανομές και αδικίες».

Μόνο ο Δήμος σύμφωνα με το Δήμαρχο «καταφέραμε με πολύ συνετή διαχείριση, να οργανώσουμε το νέο δήμο ώστε να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, να εξοφλεί με συνέπεια όλους τους προμηθευτές, να έχει α-

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιαμαντή, «οι υπηρεσίες που παρέχονται στους δημότες να κρατούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης, να

είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε έκτακτα προβλήματα, χωρίς να αναζητούμε δεξιά και αριστερά πανικόβλητοι λύσεις, να λειτουργούν άψογα παιδικοί σταθμοί και σχολεία, να γίνονται έργα στον τομέα του πολιτισμού και να επιχορηγούνται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς δυστυχώς καμιά υποστήριξη από τους κρατικούς φορείς». Την ίδια πολιτική εφαρμόζει ο Δήμος Λήμνου και το 2013 και θα την συνεχίσει και μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές,

ενώ, όπως τονίζει ο Δήμαρχος Λήμνου, «το ότι τα καταφέρνουμε, δεν σημαίνει ότι δεν αγωνιζόμαστε για να ανακτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τους πόρους που παράνομα το κράτος δεν τους αποδίδει, όταν μάλιστα μεταφέρει πρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς χρήματα και προσωπικό. Δυστυχώς το κράτος απουσιάζει από τη Λήμνο, καθώς κανένας φορέας, πέραν του Δήμου, δεν υλοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα ή έργο».


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Συνεργασία Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους - Υanqing Πεκίνου

Στην Κίνα... το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ημαντικές προοπτικές για την προβολή της Λέσβου και του απολιθωμένου δάσους στην Κίνα, αλλά και πολλαπλής συνεργασίας με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους, διανοίγονται μέσω της συνεργασίας των δύο περιοχών. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, πρόσφατα, στα πλαίσια της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου. Απ’ την ίδια επίσκεψη, δεδομένων και των εκτιμήσεων για αλματώδη αύξηση των τουριστών που θα δεχθεί η Ευρώπη απ’ τη μακρινή Ανατολή, η Λέσβος πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει βασικός προορισμός επισκεπτών απ’ την Κίνα. Η προβολή της έχει ήδη ξεκινήσει μέσω του Απολιθωμένου Δάσους. Το Γεωπάρκο Yanquing βρίσκεται στα βόρεια του Πεκίνου, καλύπτει έκταση 2.000 km2 και αποτελεί τμήμα της μητροπολιτικής διοίκησης του Πεκίνου. Αποτελεί μια από τις πλέον καθιερωμένες περιοχές οικοτουρισμού και προσφέρει στους επισκέπτες πέρα από το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, πολλές δυνατότητες αναψυχής στους επισκέπτες, που περιλαμβάνουν οργανωμένους χώρους περιήγησης και πάρκα, δίκτυα περιπατητικών διαδρομών, υποδομές παρατήρησης φύσης, δραστηριότητες ποδήλατου, ιππασίας, επισκέψιμα αγροκτήματα, κλπ.. Περιλαμβάνει ένα σημαντικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας Ιουρασικού, που περιλαμβάνει κυρίως κωνοφόρα δένδρα, τα οποία είναι επισκέψιμα στη φυ-

Σ

Παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Μουσείο του Γεωπάρκου Yanqing

Επάνω: To Moυσείο του γεωπάρκου Υanqing Δεξιά: Ο Νίκος Ζούρος με τον πρόεδρο της Τοπικής Κυβέρνησης, Li, στο Σινικό Τείχος

σική τους θέση, όπως και στη Λέσβο, στο ειδικό υπαίθριο πάρκο, που περιλαμβάνει περιπατητικές διαδρομές που ενώνουν τις σημαντικότερες θέσεις απολιθωμένων δένδρων, για τα οποία έχουν κατασκευασθεί ειδικά παραδοσιακά κιόσκια για

την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης σημαντικά ιχνοαπολιθώματα δεινοσαύρων καθώς και ιδιαίτερης ομορφιάς τοπία με εντυπωσιακά φαράγγια, που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Το Γεωπάρκο Yanquing

του Πεκίνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του Σινικού Τείχους, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο 9 εκατομμύρια επισκέπτες. Το μεγάλο Μουσείο του Γεωπάρκου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Yanquing, στο οποίο παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία της περιοχής, τα απολιθώματα, τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Στην αίθουσα των απολιθωμάτων δεσπόζει ειδική παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Ειδικότερα σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου, έχει αναρτηθεί ενημερωτική αφίσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενο στα κινέζικα και τα αγγλικά για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Έτσι, οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου

του Γεωπάρκου Yanqing κατά την επίσκεψή τους, ενημερώνονται ταυτόχρονα για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο. Επίσης κάθε περιοχή ενδιαφέροντος διαθέτει το δικό της Κέντρο Ενημέρωσης Qianjiadian, που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μικρό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου παρουσιάζεται επίσης το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή Badaling όπου βρίσκεται το Σινικό Τείχος, δέχθηκε πέρυσι 7.986.000 επισκέπτες, ενώ η περιοχή Qianjiadian όπου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος που πρόσφατα αναδείχθηκε, είχε 795.300 επισκέπτες.

Για τη συνεργασία των δύο Γεωπάρκων Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Li Zhijun, και επικεφαλής της Επι-

τροπής του Γεωπάρκου, ο Δήμαρχος της Yanquing, Li Xianzhong, η αρμόδια Zhang Αντιδήμαρχος Suzhi, ο Διευθυντής του Γεωπάρκου, You Baojun, και ο Καθηγητής Zhang Jianping του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, επιστημονικά υπεύθυνος για την έρευνα των απολιθωμάτων, συζήτησαν τις δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων, που διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της Unesco. Επισημάνθηκε επίσης ότι λόγω των κοινών χαρακτηριστικών και της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης των δύο περιοχών, αποτελεί το υπόβαθρο για την υπογραφή συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο περιοχών, που θα δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας και προβολής των δύο Γεωπάρκων. Η συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τη δημιουργία κοινού υλικού προβολής, την ανταλλαγή επισκέψεων, τη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων και την ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ των δύο Γεωπάρκων με στόχο την προβολή τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες της κάθε περιοχής, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου στην Κίνα με συνακόλουθη την προσέλκυση επισκεπτών στη Λέσβο. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, η επόμενη δεκαετία προβλέπει πολύ σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ευρώπη από τις χώρες της Άπω Ανατολής και κυρίως από την Κίνα», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ζούρος. «Κατά συνέπεια, η δημιουργία δεσμών συνεργασίας και η προνομιακή προβολή της Λέσβου μέσω του Γεωπάρκου αυτού της περιοχής του Πεκίνου, θεωρώ ότι θα συμβάλει σημαντικά στο να γίνει γνωστή η Λέσβος κι εφόσον μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προβολή αυτή, να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την άφιξη επισκεπτών με μεγάλα εισοδήματα στη Λέσβο».


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Στην Πάτρα ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πολυτελούς κατασκευής, δίχωρη, επιπλωμένη, που διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, πόρτα ασφαλείας, θυροτηλεόραση, μεγάλο μπαλκόνι, κουζίνα από γρανίτη, καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, τραπεζαρία κουζίνας - βεράντας, με λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6934-348243, 6983524760. Ενοικιάζονται ένα δυάρι, ένα τριάρι και μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Μυτιλήνη, κοντά στην Πλατεία Αλυσίδας. Πληρ. τηλ.: 22510 44231, 6947657090. Ενοικιάζονται νεόκτιστα, λουξ με αυτόνομη θέρμανση σε μονοκατοικία με κήπο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης: α. δυάρι 43 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο με air condition, β. διαμέρισμα 81 τ.μ., με 2 υ/δ, WC, και λοιπούς χώρους με θέα. Ελεύθερο μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Πληρ. τηλ.: 22510 20633, 6977248653. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στο Νέο Κόσμο, κοντά στη στάση του μετρό Συγγρού Φιξ, γκαρσονιέρα σε νεόδμητη πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης στην πυλωτή. Τιμή: 250 €. Πληρ. τηλ.: 6948584117, 6946-058805. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, Παπαδιαμάντη 7Α στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.: 6976-552423. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα νεόδμητη με πατάρι, τελείως αυτόνομη, με ιδιωτικό πάρκινγκ κοντά στο Πανεπιστήμιο. Είναι πλήρως επιπλωμένη, διαθέτει A/C inverter, δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974640427. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., επιπλωμένο σε μονοκατοικία, στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση χωρίς κοινόχρηστα, και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ.: 6936-184468, 22510 29885. Ενοικιάζεται μονοκατοικία

686725 373792.

σε καλή κατάσταση, 180 τ.μ., στο Πληγώνι με μεγάλο κήπο και δύο γκαράζ. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 3ου ορόφου, 70 τ.μ. στους Αμπελόκηπους Αθηνών (Δουκίσσης Πλακεντίας) πλήρως εξοπλισμένο, (2 κλιματιστικά, 2 τηλεοράσεις, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, καθιστικό, γραφείο, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο κ.λπ.), μεγάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά με τα πόδια από το μετρό της Πανόρμου και από τρόλεϊ, λεωφορεία και πιάτσα ταξί. Κατάλληλο και για φοιτητές. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ.: 6932-206393. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, επιπλωμένη 35 τ.μ. στην περιοχή Κουμκό στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.: 6951-938604, 22510 43958.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ. σε μονοκατοικία, με κεντρική θέρμανση (αυτονομία), πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης (κατάλληλο για συγκατοίκηση δυο φοιτητών/τριών). Πληρ. τηλ. 6974640422.

Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία κοντά στην παλιά Αστυνομία και β) γκαρσονιέρα σε όροφο στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, κοντά στο «Μουσικό Καφενείο». Πληρ. τηλ. 6941-669614, 22510 23574.

Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισόγεια σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43756, 6958-336868.

Ενοικιάζεται στο Βουναράκι δυάρι οροφοδιαμέρισμα 48 τ.μ., επιπλωμένο και με ηλεκτρικές συσκευές, aircondition (θέρμανση/ψύξη), με χωλ και ανεξάρτητη κουζίνα. Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-603224.

22510 20214, 738677.

6949-

Ενοικιάζεται μικρή και όμορφη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη με πλυντήριο, Κορνάρου 67. Τιμή 160 €. Πληρ. τηλ.: 22510 29836, 6937-724646.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινισμένο, με air-condition, άνετο και φωτεινό, στην Ε. Βοστάνη 8 - 10, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6949-972159.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούριο με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ.: 22510 27583, 6938532092.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, 76 τ.μ., 4ου ορόφου, διαμπερές, με ηλιακό και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932454642.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει πάρκινγκ, οδός Βοστάνη Ε. 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.: 22510 42296, 22510 94550, 22510 20644, 6942-800980, 6945-544386. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, με ψυγείο, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, τηλεόραση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 €. Πληρ. τηλ.: 6957088662. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα δίχωρη, 33 τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλάνογλου 121, 50 μ. από Δαβάκη), με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες 1ου ορόφου, με aircondition καινούργιας τεχνολογίας για θέρμανση και ψύξη, επιπλωμένες, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936284135. Ενοικιάζεται μία άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977-302879. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, μονοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, boiler, στην περιοχή του Νοσοκομείου στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6977-806616, 22510 21823.

Στο Πλωμάρι ενοικιάζεται μονοκατοικία λουξ, 100 τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ. τηλ. 6978-621522. Στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, Κιλκισίου 34, διαμέρισμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ιδανικό για φοιτητές. Σε καλή κατάσταση, απέναντι από τη Λέσχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6970-835495. Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, μπαλκόνι με θέα σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Τιμή 400 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3 κυρίων δωματίων, με κουζίνα, λουτρό, πλήρως ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό και θέση πάρκινγκ στον αύλειο χώρο. Περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 24054. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948-

και

6937-

Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο. Το διαμέρισμα (κουζίνα με πάσο, καθιστικό και 2 δωμάτια) είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μια 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα με πολύ καλή διαρρύθμιση, στην περιοχή του Ζωγράφου, 3η Στάση Άνω Ιλισίων, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939-459814. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 35 τ.μ. + TV + πλυντήριο + 1 air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, σε ήσυχη περιοχή. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 50 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, κεντρικά, στην Αρι-

στείδη Δελή 1Α (κάθετος στην Καβέτσου). Πληρ. τηλ. 6979-336114, 22510 26475. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό τριάρι 3ου ορόφου, 73 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο τηλεόραση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στου Ακλειδιού. Με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, με θέση στάθμευσης και πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοηθητικός χώρος επίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχισμένες συσκευές, ηλιακός, αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 697-7302879. Ενοικιάζεται μονοκατοικία


10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

πλησίον 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με 1 υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

χρηστα, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr

σμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός μπάνιο και WC. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, θέα και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου). Στεγασμένη θέση στάθμευσης και ηλιακός θερμοσίφωνας. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, στον Άνω Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, 2 υπνοδωματίων. Θέρμανση με καλοριφέρ. Θέα στην πόλη. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση, με δικό της λέβητα. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, δευτέρου ορόφου. Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον μαρίνας. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι, δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται στην περιοχή του ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ου ορόφου, 63 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τζάκι. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ., στο Παγκράτι (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης). 3ου ορόφου, διαμπερές, με διπλά τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται δυομισάρι οροφοδιαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα. Αυτόνομη θέρμανση, αυλή, θέα στη θάλασσα. Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 τ.μ., 2ου ορόφου. Έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Άριστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινό-

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρι-

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, διαμπερές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα στου Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στη Μυτιλήνη (Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα, 56 τ.μ. έκαστο, διαμπερής, γωνιακή, κατασκευή ´01. Στο 1ο επίπεδο: Σαλόνι, Κουζίνα, WC. Στο 2ο επίπεδο: 3 Υπνοδωμάτια, Λουτρό, Αποθήκη. Επιπλέον ημιυπόγειο ανεξάρτητο δυαράκι νομιμοποιημένο,

προς εκμετάλλευση 42 τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενιαία, Υπνοδωμάτιο, Λουτρό. Το ακίνητο διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τέντες, απεριόριστη θέα σε βουνό - θάλασσα, πάρκινγκ πυλωτής, αποθήκη 10 τ.μ., κήπος 20 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με boiler, δορυφορική κεραία, διπλά τζάμια, δάπεδα από πλακάκια και μαρμάρινη σκάλα, αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρισμού. Τιμή 220.000 €, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 22510 48086 και 6946602073. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981023043. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 145.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-


11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

φου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με παρκέ, ανακαινισμένη κουζίνα και WC, ενιαίο χώρο καθιστικό - τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. 2ος όροφος, εμβαδόν 77 τ.μ., στην περιοχή Πατησίων (Νάξου και Μηστριώτου). Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-147981 και 6979149752. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται προνομιούχες

μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα (Μητρέλια) διαμπερές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορόφου + 20 τ.μ. εξωτερική αποθήκη. Σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγάλα και 1 μικρό), μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, εξωτερική αποθήκη ισογείου με WC, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαράζ. Άριστη κατάσταση. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.real pro.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε

άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

φου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-

Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα αποθήκη εσωτερική 10 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Αρίωνος κοντά στην Ερμού. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην προκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος σε ειδυλλιακή τοποθεσία, υγειονομικού ενδιαφέροντος, 216 τ.μ. με 4 στρέμ. αυλή, κατάλληλος για κάθε χρήση, στην παραλία Παμφίλων. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947-202221, 22510 41244, www.chatzimano lakis.gr Ενοικιάζεται κατάστημα επί της Καβέτσου (γωνιακό). Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια, ψηλοτάβανη αποθήκη 47 τ.μ., στην οδό Ορδύμνου 4, πάνω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 25048.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται γνωστό ξενοδοχείο Α´ κατηγορίας, 12 δωματίων (380 τ.μ.) στο κέντρο της Μυτιλήνης, περιοχή Προκυμαίας. Πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, που ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ή να την εκμεταλλευτεί ο ίδιος ως επιχειρηματίας ή να συνεχίσει την εκμετάλλευση ο σημερινός ιδιοκτήτης, καταβάλλοντάς του ενοίκιο 2.000 ευρώ το μήνα. Τιμή 565.000 ευρώ, συζητήσιμη και με δυνατότητα διευκόλυνσης. Πληρ. τηλ.: 6984-878073. Πωλείται «Το ουζάδικο του Μπαμπούκου», το γνωστό στέκι των επωνύμων και όχι μόνο, με μόνιμη πελατεία, στο λιμάνι Μολύβου. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Μόνο σοβαρές προτάσεις και δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6981-205150, 22530 71766. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-


12

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ζητήσιμη. Πληρ. 6930-842100.

τηλ.

Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983730486, 6983-295489.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Στην Καλλονή Λέσβου και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 255 τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510

45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ.

Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Καθηγητής Γερμανικών παραδίδει μαθήματα για όλα τα επίπεδα Β1, Β2, Γ1 του Goethe καθώς επίσης σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Πληρ. τηλ.: 6972-353301. Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων. Επίσης αναλαμβάνει το διάβασμά τους και οικιακές εργασίες, κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 6942-778446. Κοπέλα αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών απογευμα-

τινές ή και πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες δέχεται στο δικό της χώρο. Με λογικές και εξυπηρετικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6972510598. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατό-

μο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ζητά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ. 22510 40436, 6946399288

Πωλούνται 10 στρογγυλά τραπέζια διαμέτρου 88 εκ. και 3 τραπέζια διαμέτρου 60 εκ., με σιδερένια βάση και καπάκι ξύλινο από κόντρα πλακέ θαλάσσης και ντουλάπι πάγκου κουζίνας, ξύλινο, μήκους 4 μ., κατάλληλα για κατάστημα. Πληρ. τηλ. 6932-002796. Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ). Πανίσχυρο μέντιουμ Ιερού Δάσους. 20ετής εμπειρία. Λύσεις σε όλα τα προβλήματά σας, εργασιακά, οικογενειακά, χρόνιες παθήσεις, τύχη. Επαναφορά προσώπων, λύσιμο μαγείας. Αποτελέσματα 100%. Πληρ. τηλ. 6977-481425, 6999937862, 26910 26974. Πωλείται καινούργιος καναπές τριθέσιος, που γίνεται κρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981624504. Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα 200 στρεμ., μεταξύ Αργένου και Βαφειού, με πανοραμική θέα στο Μόλυβο, περιφραγμένο με πλέγματα, νερά δικά του και δρόμο μέσα στο κτήμα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6930296925.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004, χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742. Πωλείται Fiat Panda 4x4, μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, με πολλά έξτρα και καινούργια λάστιχα. Πληρ. τηλ. 6981-083682, 22510 84370.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

πιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το

επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

13

Με επιτυχία το διήμερο «Lemnos Festival 2013» από τους νέους του νησιού

Λημνιά γιορτή χαράς και δημιουργίας Τ o 1ο «Φεστιβάλ Λήμνου 2013» την προηγούμενη βδομάδα, αποτέλεσε ένα μοναδικό διήμερο για το νησί, όπου νέοι άνθρωποι παρουσίασαν δράσεις, εργάστηκαν, διασκέδασαν και κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους Λημνιούς και τους επισκέπτες με την οργανωτικότητα και την ευρηματικότητά τους. Το «Lemnos Festival 2013», πραγματοποιήθηκε από την πίστη, τη θέληση και την εργατικότητα λίγων, που στην πορεία έγιναν πολλοί και όλοι μαζί κατάφεραν ένα θαυμαστό για τα δεδομένα του νησιού, αποτέλεσμα. «Αμέτρητες ευχαριστίες αξίζουν στους εθελοντές του Φεστιβάλ, νέους ή μεγαλύτερους, που έδωσαν χρόνο και ενέργεια από την εργασία τους, τις άλλες ασχολίες τους και τις διακοπές τους, για να κάνουν πράξη μία ιδέα. Οι εθελοντές δεν είχαν καμία υλική ή άλλη απολαβή από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ», δηλώνει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου «Λημνιοί εν δράσει», Στέλιος Αγάπιος. Ο σύλλογος «Λημνιοί εν δράσει» είχε την ιδέα της διοργάνωσης που υλοποίησε με επιτυχία και σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου. Οι «Λημνιοί εν δράσει» ευχαριστούν το Δήμο Λήμνου και τους υπόλοιπους υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τους παραγωγούς της Λήμνου, τις εταιρείες, τις επιχειρήσεις, τις οργανώσεις, που ενίσχυσαν υλικά και ηθικά την προσπάθεια. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι επετεύχθησαν και οι δύο σκοποί

Πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα, και η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μέσων μαζικής ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας.

Επιχειρηματικότητα

Απ’ την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, που περιελάμβανε και ανοιχτή συζήτηση των νέων στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Μύρινας, για τα προβλήματα που τους απασχολούν

του Φεστιβάλ, που ήταν η προβολή της Λήμνου ως τόπου με προσωπικότητα και δυναμική παρουσία και η ανάδειξη Λημνιών ή φίλων της Λήμνου, που έχουν τις δυνατότητες να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού και στην υλοποίηση καινοτόμων προτάσεων, αλλά και η συμμετοχή όλων των Λημνιών και των επισκεπτών του νησιού σε ένα πολιτιστικό γεγονός που τους αγκαλιάζει όλους.

Απολογισμός Κάνοντας έναν απολογισμό των διήμερων εκδηλώσεων που παρακολούθησαν και συμμετείχαν αμέτρητοι ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού, ο κ. Αγάπιος ενδεικτικά αναφέρει ότι η προβολή της λημνιακής κουζίνας, ήταν εξαιρετική, ενώ η σίτιση αφορούσε στους καλλιτέχνες

και τα μέλη των μουσικών συγκροτημάτων, που φιλοξενήθηκαν από το Φεστιβάλ, και έγινε με φαγητά και γλυκίσματα από συνταγές της Λήμνου, τα οποία είχαν φτιάξει οι εθελοντές, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Η συμμετοχή των παιδιών στο Φεστιβάλ, εξασφαλίστηκε με δράσεις δημιουργικής απασχόλησής τους, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη εθελοντών νηπιαγωγών και μελών του Σώματος Ελλήνων Οδηγών. Ανάμεσα στα άλλα, τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι και ένα αναμνηστικό του Φεστιβάλ.

Πολιτισμός Ως προς το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ, ανακοινώθηκαν δύο διαγωνισμοί, για το συγκρότημα που θα πλαισίωνε τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και

για το DJ που θα επέλεγε μουσική τη 2η μέρα. «Θέλουμε οι διαγωνισμοί αυτοί να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα γνωρίζουν την ύπαρξη τους και θα προετοιμάζουν τους προηγούμενους μήνες τη συμμετοχή τους σε αυτούς» τονίζει ο κ. Αγάπιος. Υπήρχε έκθεση φωτογραφίας Λημνιών καλλιτεχνών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο νησί, και το παζάρι τέχνης (art bazaar) με δημιουργίες, επίσης, επαγγελματιών και ερασιτεχνών καλλιτεχνών, που είναι από τη Λήμνο ή ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Η φετινή έκθεση φωτογραφίας ήταν η μεταφορά στη Λήμνο της υπαίθριας έκθεσης που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στην

Για την προβολή των προϊόντων και των παραγωγών του νησιού κατασκευάστηκαν περίπτερα στα οποία γινόταν ενημέρωση και προσφέρονταν εδέσματα από υλικά που παράγονται στη Λήμνο. Ακόμη για την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ιδεών που θα υλοποιηθούν στη Λήμνο και την προσφορά οικονομικής και άλλης βοήθειας για την πραγματοποίηση τους, έγινε διαγωνισμός και δόθηκαν βραβεία επιχειρηματικότητας. Είναι αξιοσημείωτο πως υπήρξαν καινοτόμες ιδέες που θα υποστηριχθεί η υλοποίησή τους, οι οποίες και κυριολεκτικά εντυπωσίασαν το κοινό. Τέλος, η δράση για τα προβλήματα του νησιού περιλάμβανε απόφαση για την κοινή διοργάνωση με τους άλλους λημνιακούς συλλόγους, ημερίδας με θέμα τη συγκοινωνία με την Αττική. Η ημερίδα θα διοργανωθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα. Ο κ. Αγάπιος, τέλος, τονίζει ότι: «Απώτερος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η καθιέρωση και η διαχρονικότητα. Ελπίζουμε σε επανάληψη της διοργάνωσης το 2014. Η θέληση από όλα τα μέλη του Συλλόγου “Λημνιοί εν δράσει” και τους εθελοντές, υπάρχει και είναι μεγάλη».

Μόλις τέσσερις συλλήψεις απ’ την ΕΛ.ΑΣ.

Επιχείρηση «σκούπα» στο Βόρειο Αιγαίο εγάλη αστυνομική επιχείρηση για την αΜ ντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σε όλα τα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 20 και 21 Αυγούστου. Μικτά κλιμάκια αστυνομικών πραγματοποίησαν ελέγχους στη Λέσβο, τη

Λήμνο, τη Χίο την Σάμο και την Ικαρία. Ελέγχθηκαν 1.203 άτομα, έγιναν 55 προσαγωγές και από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν μόλις τέσσερις. Επίσης πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 989 οχήματα και βεβαιώθηκαν 179 παραβάσεις. Στόχος των ελέγχων αυ-

τών είναι η πρόληψη και η καταστολή κάθε μορφής εγκληματικότητας και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από τα 1.203 άτομα που ελέχθησαν, οι 867είναι

ημεδαποί και οι 336 αλλοδαποί. Τα άτομα που συνελήφθησαν -χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιο νησί έγιναν οι συλλήψεις- ήταν: - Ένας ημεδαπός, για παράβαση του Νόμου «περί όπλων». - Ένας ημεδαπός, για καταδικαστικά έγγραφα.

- Δύο αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διαδικασία διοικητικής απέλασης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν 134 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 38 παραβάσεις του

Υγειονομικού Κανονισμού σε ελέγχους που έγιναν σε καταστήματα, τέσσερις παραβάσεις της νομοθεσίας «για την καταπολέμηση του παραεμπορίου», δύο παραβάσεις της νομοθεσίας «περί αλλοδαπών» και μία παράβαση της νομοθεσίας «περί όπλων».


ΠOΛITIΣMOΣ α βιβλία παίζει

!

Ένα ταξίδι στο… χτες Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα», διοργανώνει το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, εγκαίνια λαογραφικής και φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Αφάλωνας - ταξίδι στο χτες». Πρόκειται για μια προσπάθεια πολλών μηνών, που αφορούσε στη συγκέντρωση και έκθεση πολύτιμου λαογραφικού υλικού, που προέρχεται αποκλειστικά από τον Αφάλωνα. Θα είναι, σύμφωνα με το σύλλογο, μια έκθεση ξεχωριστή, που θα γυρίσει τους κατοίκους σε παλιές εποχές και θα είναι αφιερωμένη στην παράδοση του Αφάλωνα, με το περιεχόμενο των θεμάτων της να αποτελεί εκδήλωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Όλα τα αντικείμενα, τα παραδοσιακά οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης, τα εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων και τα ενθύμια της κοινωνικής ζωής, θα θυμίσουν στους μεγαλύτερους, πα-

O

Εκδόσεις Καλέντης Αθήνα 2013, σελ 308

νέο βιβλίο του πολυβραβευμένου Μανόλη δομείται πάνω σε μία νουβέλα και TδύοοΠρατικάκη, αφηγήματα, που παντρεύουν την ψυχιατρική με τη λογοτεχνία. Με σκηνικό του την αυτοκρατορία της ψυχής, ο συγγραφέας αξιοποιεί με απαράμιλλη δεξιοτεχνία την πρώτη ύλη του -το φαντασιακό παράδοξο κόσμο του νου και τις εκτροπές του-, μεταμορφώνοντας τρία πρόσωπα που νοσούν ψυχικά σε τρεις γοητευτικές λογοτεχνικές περσόνες. Οι φιγούρες, μέσα στην καθημερινότητα και την τραγικότητά τους, μετατρέπονται σε μια μεγαλειώδη αλληγορία για το κατακερματισμένο και εφιαλτικά αποπροσωποποιημένο σύγχρονο άνθρωπο της νεωτερικότητας. Κι ενώ ο αναγνώστης συναντά αδύναμες ψυχές που δεν αντέχουν την τόση πραγματικότητα και σκηνοθετούν ένα δικό τους ανύπαρκτο κόσμο, καταδύεται στο έρεβος της ψυχής του άλλου, για να μεταβεί σε μία ψυχο-κοινωνιολογική αναζήτηση γύρω από την «ταυτότητα» και τον πολιτισμό μας. Στον απόηχο των ιστοριών, ένα ερώτημα απαιτεί να απαντηθεί: Μήπως εντέλει ο πολιτισμός μας είναι αυτός που νοσεί, με την ακόρεστη απληστία του και την απώλεια κάθε πηγαίου και αυθεντικού; Αλέξανδρος Μακρής Ελληνική οικονομία: Η κρίση, Τα αίτια, Η αποτροπή της χρεοκοπίας Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη Αθήνα 2013, σελ. 93

χημικός μηχανικός, τεχνικός διΟότισυγγραφέας, ευθυντής σε μεγάλη βιομηχανία, επισημαίνει η κοινή λογική και οι ηθικές αρχές και αξίες γίνονται ολοένα και περισσότερο «είδος εν ανεπάρκεια». Με αφορµή την πρόσφατη κρίση της ελληνικής οικονοµίας, επιχειρεί µια άλλη προσέγγιση για τα αίτιά της και φιλοδοξεί να συμβάλει στο να µην ξαναζήσουμε στο μέλλον τέτοια δοκιμασία, µε µια ρεαλιστική πρόταση, που θα αποτρέπει για πάντα το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας και συγχρόνως θα διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη και την πραγματική (όχι επίπλαστη) ευημερία των πολιτών. Έγκον Φρίντελ Πολιτιστική Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας Μύθος και πραγματικότητα της προχριστιανικής ψυχής Μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ Εκδόσεις Τόπος Αθήνα 2013, σελ. 302

υτό το βιβλίο ξεχωρίζει από ανάλογες μελέτες χάρη στην ικανότητα του συγγραφέα να τεκμηριώνει σε ευφάνταστους και προκλητικούς συνδυασμούς, τη διαφορετικότητα της αρχαιοελληνικής ψυχής. Ο Φριντέλ διαβάζει τον Έλληνα, ερευνώντας πίσω από τις γραμμές των τραγωδιών και των ποιημάτων και των φιλοσοφιών, πίσω από τις μορφές των επιτύμβιων και των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν αφήνει το θαυμασμό για τα έργα του αρχαίου πολιτισμού να καλύψει την ερευνητική σκαπάνη - γι’ αυτό και συγκρίνει υποδειγματικά σύγχρονες μορφές πολιτικής, ιστορίας και τέχνης με το αρχαιοελληνικό παρελθόν αλλά και με άλλους αρχαίους πολιτισμούς (Αίγυπτος, Περσία, Ρώμη). Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Ξεχάστε όλα τα γνωστά στερεότυπα για την αρχαία Ελλάδα. Η ριζοσπαστική ματιά τού συγγραφέα, συνδυάζοντας τεκμήρια από γραπτά και άλλα μνημεία, προβάλλει τον αρχαίο Έλληνα στην πεζή καθημερινότητά του: λιγότερο αθώο απ’ ό,τι τον φαντασιώνουμε και περισσότερο πραγματιστή, λιγότερο καλοφαγά και περισσότερο ομοερωτικό, λιγότερο ελεύθερο στις πόλεις-κράτη και περισσότερο βάρβαρο απέναντι στους εχθρούς του, λιγότερο εργατικό και περισσότερο μοιρολάτρη κ.ο.κ.. Κι όμως, μέσα από αυτή τη διόλου ρομαντική αλλά συναρπαστική ανάλυση της καθημερινής αρχαίας κουλτούρας, ο αναγνώστης κατανοεί στο τέλος γιατί η αρχαία Ελλάδα δημιούργησε τον συγκεκριμένο πολιτισμό που θαυμάζουμε σήμερα».

Α

Ανοιχτά θα είναι την Τετάρτη 28 Αυγούστου από τις 7 το απόγευμα, τα γραφεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Χορωδίας Μυτιλήνης.

Λαογραφική και φωτογραφική έκθεση στον Αφάλωνα

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Μανόλης Πρατικάκης Σύνδρομο Fregoli. Το τίμημα να είσαι άλλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

λιότερες εποχές και θα παρουσιάσουν στις νεότερες γενιές, τον τρόπο ζωής των προγόνων τους. Παράλληλα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό θα παρουσιάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες του παρελθόντος, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1890. Υλικό που ο σύλλογος ευελπιστεί κάποια στιγμή να εκδώσει με τη μορφή λευκώματος. «Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός παραδοσιακού αφαλωνιάτικου σπιτιού», αναφέρει ο σύλλογος. «Αυτή η λαογραφική έκθεση ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος και να κάνουμε σύντομα τα εγκαίνια ενός λαογραφικού μουσείου και όχι μιας απλής έκθεσης». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Β. Χρ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 21:30 στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Μεγαλοχώρι Εκδηλώσεις για τα «Βενιαμίνεια 2013» στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης», από το θέατρο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού» στις 21:30 στην πλατεία Στύψης Πανήγυρη με διανομή κισκέτς και έκθεση παλιάς φωτογραφίας

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χριστοδουλίδειο Κτήριο της Μύρινας Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Φάος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, με τίτλο «Υπερβατικοί Χώροι»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη του Μολύβου Έκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

Από σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

Αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της Τύχης», από το θέατρο Κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

στις 21:15 στο Κάστρο της Μυτιλήνης Η θεατρική παράσταση «Μήδεια», με τους Γιώργο Κιμούλη και Αιμίλιο Χειλάκη

Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10:00 στην παραλία του Αγίου Ερμογένη Περιφορά της εικόνας του Αγίου με βάρκα

Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εκδήλωση για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, με ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκου Ζούρου στις 20:00 στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης»

Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παιδική θεατρική παράσταση «Αίσωπος… κάτι θέλει να μας πει», από την Κάρμεν Ρουγκέρη

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Σάββατο 31 Αυγούστου «Τούρμπο», του Ντέιβιντ Σόρεν (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα)* Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Φώτης Πετρίδης, Χρήστος Θάνος, Αντίνοος Αλμπάνης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Πόπη Χατζηδημητρίου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 19:30 (την Τρίτη 27/8 και την Πέμπτη 29/8 δεν θα γίνουν προβολές)

Έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου «Γούλβεριν - 3D», του Τζέιμς Μάγκολντ (περιπέτεια)** Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Χιρογιούκι Σανάντα, Τζέιμς Φρέιζερ, Γουίλ Γιάν Λιν, Σβετλάνα Χοντσίνκοβα, Γκάρετ Σάτο, Λιούκ Γουέμπ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 21:45

* Ισχύει προσφορά 6 ευρώ. ** Ισχύει προσφορά 8 ευρώ


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

15

Έκθεση της Μαρίας Καλλιπολίτη «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Σκηνές από την καθημερινότητα ενός καφενείου… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ κηνές από την καθημερινή ζωή στο καφενείο «Αλάμπρα» της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, παρουσιάζει η έκθεση της Μαρίας Καλλιπολίτη «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο», που μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενείται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας. Η Μαρία Καλλιπολίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή. Σπούδασε με υποτροφία Σχέδιο, Γλυπτική και Χαρακτική σε μετάλλια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, καθώς και Αισθητική στη Σορβώνη. Από το 1978 έως το 1990 εργάστηκε στη Γαλλία και από τότε συνεργάζεται με το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. «Η ανάγλυφη γλυπτική, το μετάλλιο και η ακουαρέλα, είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους

Σ

Από τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση

εργάζομαι», λέει η ίδια. «Το ελαφρό ανάγλυφο των γλυπτών και των μεταλλίων βασίζεται στη φωτοσκίαση και όχι στον όγκο. Όσο για τις ακουαρέλες,

Από το διάστημα που η Μαρία Καλλιπολίτη εργάστηκε στη Γαλλία

αυτές δομούνται γλυπτικά από τις αδρές χρωματικές επιφάνειες». Η έκθεση «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο», αποτελείται από ακουα-

ρέλες που η ζωγράφος φιλοτέχνησε ζωντανά, μέσα στο ομώνυμο παραδοσιακό καφενείο του χωριού της. Πρόσωπα πραγματικά και οι ασχολίες

Μεγάλη περιοδική έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Αρχαία Λατομεία της Λέσβου ια έκθεση ξεχωριστή, που θα ανοίγει ένα «παράθυρο» στα άγνωστα μνηΜ μεία του Γεωπάρκου Λέσβου, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Πρόκειται για την περιοδική έκθεση «Αρχαία Λατομεία της Λέσβου», που στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα της δρ. Μυρσίνης Βαρτή - Ματαράγκα και του δρ. Διονύση Ματαράγκα, γεωλόγους του ΙΓΜΕ. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν στα πλαίσια ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Αρχαία λατομεία Αιγαίου: καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη» του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, μετά από ειδική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο την προστασία και την ανάδειξη των κυριοτέρων από αυτά ως επισκέψιμων πολιτιστι-

κών χώρων και τη διάσωση πολύτιμων πληροφοριών για την αρχιτεκτονική, την ιστορία των υλικών, την τεχνολογία, κ.ά. Tα αρχαία λατομεία της Λέσβου, μνημεία της φύσης και του ανθρώπου, αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου και μπορούν να αξιοποιηθούν ως σημαντικές θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα περισσότερο σημαντικά λατομεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι επισκέπτες έχουν την ευ-

καιρία να ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν και να γνωρίσουν από κοντά μοναδικά στοιχεία που αφορούν στη δομή και λειτουργία των αρχαίων λατομείων του Γεωπάρκου Λέσβου, τα οποία για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι ιδιότητες και η γεωλογική σημασία των υλικών των λατομείων αλλά και οι γεωλογικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22530 54434 και 22510 47033, καθώς και στο e-mail: lesvospf@otenet.gr ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

τους μέσα στο καφενείο, αποτυπώνονται στον καμβά με χρώματα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. «Με την έκθεση αυτή, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς στηρίζει την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, δίνοντας το βήμα σε μια ντόπια καλλιτέχνιδα να δείξει το έργο της», δήλωσε, μιλώντας στο «Ε» η υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μαντώ Παπαδοπούλου. «Το Ίδρυμα δείχνει έτσι το πόσο στηρίζει την τοπική κοινωνία, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου, είτε Έλληνες είτε ξένους, να γνωρίσουν τον τόπο μας και την κληρονομιά μας. Το Ίδρυμα αποδεικνύει σε κάθε βήμα του ότι το Μουσείο είναι ένας χώρος πολιτισμού, αλλά κι ένας χώρος, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να “ταξιδέψει”, να μάθει και να περάσει δημιουργικά τον ελεύθερό του χρόνο».

Στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού»

Πανηγύρι του Αγίου Ερμογένη των εκδηλώσεων Στοτουπλαίσιο «Λεσβιακού Καλοκαιριού», ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρών «Το Λιοστάσι» και ο Δήμος Λέσβου, διοργανώνουν την Κυριακή 25 Αυγούστου, το πανηγύρι του Αγίου Ερμογένη. Συγκεκριμένα, το πρωί θα τελεστεί στο ομώνυμο εκκλησάκι, θεία λειτουργία και περιφορά της εικόνας με βάρκα, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά, με το συγκρότημα «Μουσικές Διαδρομές» και τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Λέσβου και του συλλόγου «Το Λιοστάσι».


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Α.Ε.Λ.Κ.

Η αντεπίθεση ξεκινά από το «Βικελίδης» αντεπίθεση για την κατάκτηση βαθμού ή βαθμών ξεκινάει για την ΑΕΛΚ στο παιχνίδι με τον Άρη, η οποία και ολοκληρώνει σήμερα την προετοιμασία της για το δεύτερο δύσκολο παιχνίδι που έχει μπροστά της με τους «κίτρινους του Βορρά». Με τον Ολυμπιακό, η ομάδα έδειξε ένα μέρος από τις αρετές της κόντρα στους πρωταθλητές, αλλά επειδή πάντα στο ξεκίνημα ενός πρωταθλήματος, οι ομάδες ακόμη δεν είναι έτοιμες, ο Γιάννης Ματζουράκης περιμένει στην συνέχεια να δει ακόμη περισσότερη βελτίωση στις γραμμές και το κυριότερο, όπως είπε και ο ίδιος, οι παίκτες του να ολοκληρώνουν τις ευκαιρίες που κάνουν στο παιχνίδι. Αν υπάρξει βελτίωση στο κομμάτι αυτό, μπουν στην ομάδα και οι παίκτες που απουσιάζουν, τότε σίγουρα η Καλλονή θα είναι ακόμη πιο δυνατή και αποτελεσματική. Το μυαλό φυσικά όλων είναι στην κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Άρη και στην ομάδα θέλουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα αποτελέσει την αρχή για το μεγάλο στόχο της παραμονής. Αυτός που πραγματικά φοβάται το παιχνίδι, είναι ο γηπεδούχος γιατί η Καλλονή έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι είναι μια ομάδα ποιοτική με καλό υλικό, όπως λένε και οι αντίπαλοι της, και περισσότερο ο Ολυμπιακός τον οποίο αντιμετώπισε πριν από λίγες μέρες. Με το προσόν αυτό, την αισιοδοξία, τη δίψα και την παλικαριά των παικτών της, η ομάδα της Λέσβου θέλει την Κυριακή να κάνει νέο ξεκίνημα μετά την ήττα της πρεμιέρας. Στην σημερινή προπόνηση, ο Ματζουράκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για την ενδεκάδα που θα παρατάξει με τους Αρειανούς, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και κάποια αλλαγή αν ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο. Ετοιμοπόλεμος πάντως δείχνει ο Σέρβος Ντάνιελ Γκάσιτς, η κάρτα του οποίου ήρθε και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί από τον προπονητή του. Ακόμη ο Περόνε συνεχίζει το ατομικό πρόγραμμα, και μαζί

H

Για ένα θετικό αποτέλεσμα με τον Άρη, ανηφορίζουν για τη Θεσσαλονίκη, οι παίκτες της Καλλονής

Τη φοβάται

Τέλος, ο Θάνος από τα Γρεβενά ορίσθηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας να σφυρίξει τον αγώνα της Κυριακής.

Στον Άρη, έντονος είναι ο προβληματισμός με την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στην πρεμιέρα με τον Απόλλωνα. Ο προπονητής των «κίτρινων», Γιάννης Χατζηνικολάου, δεν περίμενε τόσο κακή εμφάνιση από τους ποδοσφαιριστές του και ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά: «Αν χάναμε με καλύτερη απόδοση, δεν θα πείραζε ούτε εμένα ούτε και τον κόσμο. Ενοχληθήκαμε όλοι από την άσχημη πρεμιέρα». Ο Χατζηνικολάου υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη αντίπαλο του, την Καλλονή, για αυτό και τη Δευτέρα το βράδυ πήγε στην Καλογρέζα και κατασκόπευσε την ομάδα του Ματζουράκη. Στα αγωνιστικά, αυτό που πονοκεφαλιάζει τον εν λόγω τεχνικό είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ξεμείνει από σέντερ φορ, αφού ο Μανιάς είναι τραυματίας, ενώ ο Αγκάνθο είναι τιμωρημένος από πέρυσι. Διαθέσιμος για να καλύψει τη θέση αυτή είναι μόνο ο Αγγελούδης, ο οποίος σκόραρε και στην πρεμιέρα.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου ξεκινάει το πρωτάθλημα Κ20 της Σούπερ Λιγκ, το οποίο διεξάγεται μεταξύ των ομάδων κάτω των 20 ετών των ΠΑΕ που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Για ακόμη μια χρονιά, τα έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη διοργανώτρια αρχή. Έτοιμη η ομάδα Κ20 της ΑΕΛΚ, ρίχνεται στη μάχη με στόχο να τα καταφέρει και αυτή τη χρονιά - φέτος όμως στα μεγάλα σαλόνια. Ο Δημήτρης Γαβαλάς και ο Βάϊος Ρίππης ετοίμασαν με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα και θα την παρουσιάσουν στο φίλαθλο κοινό, που θα παρακολουθήσει το πρωτάθλημα με την προσμονή η Κ20 να κλέψει τις εντυπώσεις και να πρωταγωνιστήσει καθώς διαθέτει ένα σπάνιο υλικό σε αυτές τις ηλικίες. Ο αγώνας με τον Άρη θα γίνει αύριο στις 18.00, ενώ υπάρχει και η εμβόλιμη αγωνιστική με τον Ολυμπιακό.

με τον τραυματία Κριπιντίρη δεν υπολογίζονται.

Στη σέντρα οι μικροί

AEGEAN REGATTA

Τρίτο και τελευταίο μπράτσο στη Σκόπελο τον κόλπο της Λιναριάς, στην όμορφη Σκύρο, ο οΣποίος ήταν ο επόμενος σταθμός των 85 σκαφών που λαμβάνουν μέρος στην «Aegean Regatta 2013», διανυκτέρευσαν, ξεκουράστηκαν και απόλαυσαν τις ομορφιές του νησιού, τα πληρώματα την Τετάρτη, ενώ χθες το πρωί αναχώρησαν για το τελευταίο μπράτσο το οποίο θα τους οδηγήσει στο νησί της Σκοπέλου και θα αναδείξει τους οριστικούς νικητές. Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων, βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί τους. Μάλιστα οι κάτοικοι

του νησιού έμειναν έκπληκτοι από τα σκάφη τα οποία είχαν κατακλύσει το λιμάνι και δεν έχασαν την ευκαιρία να πιάσουν κουβέντα με τα πληρώματα, ρωτώντας πολλά και διάφορα για την ιστιοπλοΐα και τη διοργάνω-

ση που κοσμεί κάθε καλοκαίρι το αρχιπέλαγος και τα νησιά τα οποία φιλοξενούν τα συμμετέχοντα σκάφη. Η διαδρομή από το Λιμάνι του Μούδρου ήταν αρκετά καλή, αφού σε αυτό βοήθησαν και οι άνεμοι που έπνε-

αν στο Αιγαίο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα σκάφη να φθάσουν έγκαιρα το βράδυ της Τρίτης στον προορισμό τους. Ιδανικό βοριαδάκι 5-6 μποφόρ είχαν για σύμμαχο τα σκάφη από την Σκύρο όπου δόθηκε η εκκίνηση και έφθασαν το απόγευμα στην Σκόπελο, όπου αναμένονταν να γίνουν οι απονομές στους νικητές. Το ευχάριστο και ικανοποιητικό για τον ΛΟΪΑΘ είναι το γεγονός ότι παίρνει μετάλλιο στην κατηγορία ORC CLUB με το σκάφος «Sun Fizz» με κυβερνήτη τον Στρατή Πάλλη, το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις και σύμφωνα με τη γενική κατάταξη είναι στην 3η θέση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Αρχίζουν σε λίγες μέρες την προετοιμασία τους ενόψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου, που θα γίνουν αρχές Οκτωβρίου στη Χίο, τα σωματεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου.

ΛΗΜΝΟΣ

Κληρώνει αρχές του επόμενου μήνα τις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις του Κυπέλλου και του ΣΠρωταθλήματος για τη νέα χρονιά στο ξενοδοχείο «Λήμνος». Στη Λήμνο θα ταξιδέψει κλιμάκιο της ΕΠΣΛ με επικεφαλής τον πρόεδρο Σταύρο Ψαρρόπουλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, Λεωνίδα Σταυρινό, για τις ανάγκες της κλήρωσης, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση στα σωματεία από τη διοργανώτρια αρχή. Το Κύπελλο θα διεξαχθεί 7-8 Σεπτεμβρίου, ενώ το Πρωτάθλημα θα κάνει σέντρα στις 14-15 του ίδιου μήνα. Ακόμη στο νησί θα μεταβεί και η Επιτροπή Διαιτησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Χάρη Καλλία με σκοπό να υποβάλει σε τεστ τους Λημνιούς διαιτητές. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στις ομάδες, είναι η χρησιμοποίηση μικρού παίκτη, γεννημένου από την 1-1-1998 και κάτω, που θα ισχύσει από φέτος, ενώ ο νεαρός ποδοσφαιριστής μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από παίκτη της ίδιας ηλικίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μάλιστα οι περισσότεροι παράγοντες υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε ένας τόσο μικρός ποδοσφαιριστής να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, όμως αυτό είναι απόφαση της ΕΠΟ και πρέπει να ισχύσει.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Στο Παγκόσμιο της Κορέας, ο Μαγδανής

Κορέα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας, για να πάΣρειτην μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών, που θα γίνει στην πόλη Τσουνγιού. Η διοργάνωση ξεκινά την Κυριακή 25 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Την ομάδα μας αποτελούν έξι αθλητές μεταξύ αυτών και ο Λημνιός Παναγιώτης Μαγδανής του ΝΟ Λήμνου καθώς και τρεις προπονητές, οι οποίοι αποτελούν την αποστολή. Συγκεκριμένα στην Κίνα βρίσκονται για να εξοικειωθούν με τις συνθήκες, οι Λευτέρης και Γιώργος Κόνσολας, ο Νίκος Αφεντούλης, ο Σπύρος Γιάνναρος και η Κατερίνα Νικολαΐδου. Τα αγωνίσματα στα οποία θα πάρουν μέρος οι Έλληνες κωπηλάτες, είναι το τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και γυναικών. Ο Παναγιώτης το τελευταίο διάστημα, ακολούθησε το πρόγραμμα της προετοιμασίας με την ελπίδα ότι και σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση, οι κόποι και οι θυσίες του θα δικαιωθούν με καλά αποτελέσματα και γιατί όχι και με συγκομιδή μεταλλίων, αφού η αγωνιστική του αξία είναι μεγάλη.


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγοςδιαβητολόγος Καλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού) τηλ./φαξ 22530 24590 κιν. 6946-008966 Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί και Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492

Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285,

6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


EI∆HΣEIΣ

18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Στο προσκήνιο και πάλι με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ και ΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κινδυνεύουν δεκάδες εργαζόμενοι… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε κίνδυνο διαθεσιμότητας βρίσκονται για άλλη μια φορά 243 συνολικά διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά και από χτεσινό σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ζητά απ’ όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας να προβούν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην αξιολόγηση των διοικητικών και οικονομικών οργανικών μονάδων τους, τη σύνταξη νέων οργανογραμμάτων και την τοποθέτηση του προσωπικού που πλεονάζει, σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η πρυτανική αρχή πάντως του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ανακοίνωση πλεονάζοντος προσωπικού, αφού απλά αυτό δεν υπάρχει, ενός από πλευράς του, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού «Ασημάκης Πανσέληνος» του Ιδρύματος, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη που μας έρχεται, γενική συνέλευση, ώστε να αποφασίσει τις κινήσεις του.

Σ

Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας βγήκε χτες στη δημοσιότητα και όπως αναφέρει, τα ιδρύματα θα πρέπει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει τα εξής τρία βήματα: - να πραγματοποιήσουν αξιολόγηση των διοικητικών και οικονομικών οργανικών μονάδων τους μέχρι τις 31 Αυγούστου, - να συντάξουν νέα οργανογράμματα ανά υπηρεσιακή μονάδα με κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιακών μονάδων μεταξύ 1ης και 15ης Σεπτεμβρίου και - στις 16 Σεπτεμβρίου να καταργήσουν οργανικές θέσεις που πλεονάζουν και να τοποθετήσουν το προσωπικό που πλεονάζει σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Παιδείας θα βάλει σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δείκτη αναλογίας υπαλλήλων, εκπαιδευτικού προσωπικού και αριθμού τμημάτων. Βάσει του δεί-

κτη αυτού, για το κάθε Ίδρυμα θα εκδοθεί και ο αριθμός των πλεοναζόντων, τα ονόματα των οποίων ζητά από τα Ιδρύματα το Υπουργείο. Για όσα Ιδρύματα δεν κοινοποιήσουν τον κατάλογο με τα ονόματα των πλεοναζόντων υπαλλήλων, το Υπουργείο Παιδείας θα ε-

φαρμόσει την οριζόντια διαθεσιμότητα.

Τι θα κάνει η πρυτανική αρχή Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα βρίσκεται προφανώς στην τελευταία αυτή κατηγορία, αφού η πρυτανική αρχή δεν προτίθεται να στείλει στο Υπουργείο

κάποιο σχετικό κατάλογο, για τον απλό λόγο του ότι δεν έχει διοικητικούς υπαλλήλους που να «πλεονάζουν». «Δεν θα στείλουμε πλεονάσματα διοικητικών, γιατί απλά δεν υπάρχουν», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο Αντιπρύτανης

Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης. «Έχουμε τονίσει επανειλημμένα προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι υποστελεχωμένο και για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτείται η πε-

Γενική Συνέλευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αντιδρούν οι διοικητικοί πό πλευράς τους, οι υπάλληλοι Ατουδιοικητικοί Πανεπιστημίου Αιγαίου ετοιμάζονται για γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί, ώστε να δουν πώς θα κινηθούν. «Στις 19 Αυγούστου, λάβαμε ένα έγγραφο από το Υπουργείο, που καλεί τις διοικήσεις των ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ, να αξιολογήσουν τις δομές τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε στις 16 Σεπτεμβρίου αυτό το ποσοστό να

βγει σε διαθεσιμότητα», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τάσος Μόσχος. «Κι όμως, αυτό είναι όλο καθαρά για το θεαθήναι και για να κερδηθούν εντυπώσεις, αφού το Υπουργείο έχει ήδη έτοιμο το οργανόγραμμα και ξέρουμε ότι πρόκειται να το εκδώσει τη Δευτέρα, οπότε θα ξέρουμε και τα ονόματα όσων συναδέλφων τίθενται σε διαθεσιμότητα και δυστυχώς, θα είναι πολλοί. Οι

1.765 σε επίπεδο χώρας, είναι το 25% των Πανεπιστημίων, ένας στους τέσσερις δηλαδή υπαλλήλους, θα φύγει. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει συνολικά 292 διοικητικούς, από τους οποίους οι 150 είναι στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο. Οι ΙΔΑΧ σε όλο το Ίδρυμα είναι 207 και οι μόνιμοι Δ.Ε. είναι 36. Αυτές τις κατηγορίες χτυπάει η εγκύκλιος και δυστυχώς δεν ξέρουμε αν θα ισχύσει η πολυνησιωτικότητα. Εμείς προσπαθούμε με κάθε μέσο να το παλέ-

ψουμε, αλλά αν φτάσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς να πρέπει να υπενθυμίζουν κάθε μέρα στην κυβέρνηση τα νομοθετήματά της, έχουμε πρόβλημα σε αυτή τη χώρα… Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του κι εμείς ως σύλλογος, δεν πρόκειται να το αφήσουμε αμαχητί. Ενδέχεται να προχωρήσουμε και πάλι σε απεργίες και κινητοποιήσεις, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η συνέλευση της Τρίτης».

ραιτέρω ενίσχυσή του. Σε κάθε περίπτωση, αδυνατούμε να κατανοήσουμε βάσει ποιων στοιχειών και δεικτών προκύπτει πλεονάζον προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου». «Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δημοσιοποιήσει τη μέθοδο που αναφέρει ότι εφάρμοσε για την αξιολόγηση δομών (εάν υφίσταται κάποια μέθοδος), μέσω της οποίας δρομολογείται η εκδίωξη άνω των 1.700 ατόμων από το προσωπικό των ΑΕΙ, το οποίο σπεύδει να χαρακτηρίσει ως “πλεονάζον”», αναφέρει εκτός άλλων σε σχετική της ανακοίνωση, η πρυτανική αρχή του Ιδρύματος. «Η εγκύκλιος επιβάλει τώρα στα ΑΕΙ μια σειρά διαδικασιών καθορισμού δομής και στελέχωσης (βάσει οδηγιών συμβούλων αναδιοργάνωσης, οι οποίοι δεν έχουν ποτέ επισκεφτεί τα Πανεπιστήμια!), οι οποίες αναδεικνύουν ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να αγνοεί αφενός το ποιες είναι οι απαραίτητες δομές και υπηρεσίες ενός σύγχρονου ΑΕΙ και αφετέρου το πώς μπορεί να κατανέμεται το προσωπικό σε διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία. […]. Πώς είναι δυνατόν να “αξιολογούνται” από το Υπουργείο Παιδείας δομές και υπηρεσίες ΑΕΙ και αυτή η “αξιολόγηση” να καταλήγει σε οριζόντια διαθεσιμότητα, δηλαδή σε μετατάξεις και απολύσεις ανθρώπων συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως οι υπάλληλοι θέσεων ΙΔΑΧ και οι μόνιμοι ΔΕ;».


19

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Βήμα Διαλόγου

ΧΡΗΣΙΜΑ

Οι αυξήσεις των αεροπορικών εισιτήριων εθνική μας πλέον αεροπορική εταιρία, η «Aegean», μέλος της «Star Aliance», που αυτοδιαφημίζεται ως η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία, βρήκε τη στιγμή, όταν όλα καταρρέουν γύρω μας και ο οικονομικός εφιάλτης καθίσταται ακόμα πιο απειλητικός, να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων της. Πώς; Μετά την ουσιαστική εκτόπιση, κατ’ άλλους απορρόφηση της «Ολυμπιακής», που περιόρισε πάρα πολύ το πτητικό της πρόγραμμα, τουλάχιστον στο ε-

Η

σωτερικό, η «Aegean» ενεργοποίησε το νέο τύπο εισιτηρίου. Το εισιτήριο χωρίς αποσκευές. Μόνο μια χειραποσκευή των οκτώ κιλών, μπορείς να έχεις μαζί σου. Οι όποιες άλλες αποσκευές πληρώνονται εξτρά προς 12 ευρώ το κομμάτι , αν αυτό ζυγίζει μέχρι 15 κιλά. Έτσι αν ο επιβάτης έχει μια βαλίτσα -πόσοι άραγε ταξιδεύουν μόνο με ένα σακ βουαγιάζ στο χέρι- θα πληρώσει επί πλέον 12 ευρώ, αν έχει δύο θα πληρώσει 24 και ο.κ.ε.

Δηλαδή οι ευφυέστατοι οικονομικοί σύμβουλοι της, αντί να καθιερώσουν δύο κλίμακες εισιτηρίων, μια χωρίς αποσκευές φθηνότερη και μια με αποσκευές, επιβάλουν σ’ όλους μια τιμή και απλώς επιβαρύνουν όποιους έχουν ανάγκη να πάρουν μαζί τους μια βαλίτσα με τα στοιχειώδη, αν μάλιστα το ταξίδι τους ή η μετακίνησή τους, θα διαρκέσει περισσότερες ημέρες. Έτσι στα χαράτσια της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών, προστίθενται τώρα και τα

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

χαράτσια των αεροπορικών εταιριών. Απαγορεύοντας ουσιαστικά, περισσότερο σ’ εμάς τους νησιώτες να ταξιδεύουμε, γιατί πιθανόν η αλλαγή του αέρα να μας κάνει κακό. Αλήθεια υφίσταται ακόμα η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή κι αν ναι, δεν πήρε ακόμα είδηση αυτό το θέμα ή της είναι απολύτως αδιάφορο;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 08.00 - 21.00

ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Αερ Γιανναρέλλη 28 Τηλ. 22510 40001

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Καβέτσου 42 & Ξενοφώντος Τηλ. 22510 20729 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης Πλωμάρι Λέσβου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 23.8.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. Χίος”

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ -

21.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Blue Star Patmos” 20.00 ΠΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Με την αριθ. 1342/2013 απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, καθιερώνεται υπερωριακή εργασία μέχρι του ορίου των είκοσι [20] ωρών/μήνα σε υπάλληλο του Δήμου Λέσβου, που θα τηρεί τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου.Μυτιλήνη 20/8/2013 Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

................... ΑΔΑ: ΒΛΩ3ΩΛΦ-3ΘΞ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αρ. Διακήρυξης: 67830/2108-2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμος Λέσβου διενεργεί ανοιχτό διαγωνισμό με τη μέθοδο της χαμηλότερης προσφοράς για την προμήθεια: «Αναλώσιμων ειδών παντοπωλείου για τις ανάγκες του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου» και των Ν.Π.Δ.Δ.: «Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Λέσβου» και «Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπ/σης Δήμου Λέσβου». Ο συνολικός προϋ-

πολογισμός είναι 132.185,65 € με Φ.Π. Α., η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση αντίγραφου μελέτης και συμπληρωματικών εγγράφων είναι 6 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 13.00, η ημερομηνία λήξης αποστολής των προσφορών είναι 12 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 15.00, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού και λήξης υποβολής των προσφορών είναι 13 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα από 10.30 π.μ. έως 11.00 π.μ. στα γραφεία του Δήμου Λέσβου, 2ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Ειδικοί περιορισμοί συμμετοχής δεν υπάρχουν. Η εγγύηση συμμετοχής είναι 5% επί του συνολικού προϋπολογισμού (ή για την ολοκληρωμένη ομάδα για την οποία δίδεται προσφορά) με ΦΠΑ. Δεν υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές. Η παράδοση θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες των ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λέσβου. Το χρονικό διάστημα δέσμευσης από την προσφορά είναι 3 μήνες. Δεν γίνονται δεκτές αντιπροσφορές. Η χρηματοδότηση είναι από πόρους των ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. Η πληρωμή θα γίνει τμηματικά. Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίνονται στα τηλέφωνα 2251350565 & 22513-50516, αρμόδια υπάλληλος κα Πελαγία Αράμβογλου στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Λέσβου, 1ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου

Βενιζέλου 13-17 , Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Μυτιλήνη 21-08-2013 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ

................... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: 9518

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ πλήρωσης θέσεων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Νέο Κτήριο Ιατρικής, Μεζούρλο, 411 10 Λάρισα, Τ.Θ. 1400, Πληροφορίες κ. Α. Κοντογιάννη, τηλ. 2410685702, 2410685703, FΑΧ: 2410685547 Κλινικοεργαστηριακός Τομέας 1. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ακτινολογία» (Αρ. Προκ. 4222/26-04-2013 ΦΕΚ 768/2507-2013/τ. Γ΄). Τομέας Παθολογίας 1. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία» (Αρ. Προκ. 4223/26-04-2013 ΦΕΚ 768/2507-2013/τ. Γ΄). 2. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενη «Παθολογία» (Αρ. Προκ. 4224/26-04-2013 ΦΕΚ 768/25-

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

O Ραφαήλ Νικολάου του Νικολάου και της Ευαγγελίας, το γένος Τζιαμπλή, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Χρυσούλα Μπαλουκτσή του Γεωργίου και της Αθανασίας, το γένος Μόσχου, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας.

07-2013/τ. Γ΄). 3. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία-Ρευματολογία» (Αρ. Προκ. 4225/26-04-2013 ΦΕΚ 767/25-07-2013/τ. Γ΄). ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Λεωφόρος Αθηνών, Πεδίον Άρεως, 383 34 Βόλος, Πληροφορίες κ. Σ. Κόνιαρη, τηλ. 2421074239, FΑΧ 2421074238. 1. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση με έμφαση στην ανάπλαση του αστικού χώρου» (Aρ. Προκ. 4613/13-05-2013, ΦΕΚ 767/25-07-2013/τ. Γ΄). 2. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση με έμφαση στον Πολεοδομικό και Αστικό Σχεδιασμό του Δομημένου Περιβάλλοντος» (Αρ. Προκ. 4609/13-05-2013, ΦΕΚ 767/2507-2013/τ. Γ΄). 3. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση με έμφαση στον αστικό σχεδιασμό και στην ανάπλαση του δομημένου περιβάλλοντος» (Αρ. Προκ. 4610/13-05-2013, ΦΕΚ 768/25-

07-2013/τ. Γ΄). 4. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική και Τεχνολογίες των Αναπαραστάσεων» (Αρ. Προκ. 4611/13-05-2013, ΦΕΚ 768/2507-2013/τ. Γ΄). ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ, Αργοναυτών-Φιλελλήνων, 382 21 Βόλος, Πληροφορίες κ. Β. Αβραμίδoυ, τηλ. 2421074780, FΑΧ: 2421074781. 1. Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας, με γνωστικό αντικείμενο «Προφορική Ιστορία και Κοινωνική Ανθρωπολογία» (Αρ. Προκ. 5410/24-05-2013, ΦΕΚ 767/25-07-2013/τ. Γ΄). Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 21-10-2013. Για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος καθώς και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (www.uth.gr). 21-08-2013 Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Καθηγητής ΙΩΑΝΝΗΣ Ε. ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Ευχαριστήριο Η οικογένεια του Ευστρατίου Κομνηνού ευχαριστεί δημόσια τον ιατρό νευροχειρούργο κ. Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, για την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη η σύζυγος μου, Πελαγία από τον Ιατρό επιστήμονα. Ακόμη ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο ιατρικό επιτελείο. Τέτοιοι γιατροί επιστήμονες με ήθος και χαρακτήρα, δύσκολα συναντάς στον τόπο μας. Με εκτίμηση Ευστράτιος και Πελαγία Κομνηνού

SUDOKU

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

EΘNIKH TPAΠEZA

∆ΥΣΚΟΛΟ

415/470156-97

ALPHA BANK ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

601-00-2002-008741 ∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

µέρα νύχτα

Στον κόσμο του…

w Στην ίδια περιοχή, ένα άλλο μαγαζί, χρόνια στο χώρο της διασκέδασης, είναι το cafe-bar «Camelot». Ανοιχτά από νωρίς το πρωί, σερβίρει το καφεδάκι σας, μέχρι αργά το βράδυ, που τα φώτα χαμηλώνουν και οι ρυθμοί ανεβαίνουν. Εκλεκτά χαρμάνια, δροσερά αναψυκτικά, παγωτά αλλά και διάφορα πιάτα, σερβίρονται για εσάς, όπως και μεγάλη ποικιλία σε κοκτέιλ και ποτά. w Τον καινούριο χώρο, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό, στην παραλία των Βατερών, πρέπει επειγόντως να τον επισκεφθείτε, εάν βέβαια δεν το έχετε κάνει ήδη! Ο λόγος για το lounge cafebar - εστιατόριο «Θάλασσα». Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας, το ρόφημα σας, αλλά και διάφορα εκλεκτά πιάτα από το μενού. Ενώ διαθέτει και πολυτελείς ξαπλώστρες, για να κάνετε το μπανάκι σας. Πολύ ευγενικό προσωπικό και η εξυπηρέτηση άψογη. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ!

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Το club «Island» στο Πλωμάρι, ήρθε αυτό το καλοκαίρι για να ανατρέψει τα δεδομένα στη νυχτερινή διασκέδαση, χαρίζοντας σε όσους το έχουν επισκεφθεί, μοναδικές στιγμές. Ανοιχτό κάθε Παρασκευή και Σάββατο, διοργανώνει για όλους εσάς εξαιρετικά events με γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και μουσικές βραδιές με έντονο κέφι. Για απόψε το βράδυ, άλλη μία επιτυχημένη βραδιά προβλέπεται! Καλή σας διασκέδαση! Του Πέτρου Ζερβού από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Συναντιούνται δύο φίλοι: - Τι έγινε ρε, καλά; - Άσε ρε, πέθανε η πεθερά μου… - Σώπα! Τι είχε; - Μαλακίες μωρέ, ένα κτήμα στο χωριό… - Όχι ρε, σε ρωτάω αν είχε κανά πρόβλημα… - Ναι μωρέ, δεν ήτανε γραμμένο στο κτηματολόγιο και τρέχουμε… - Ρε συ, σε ρωτάω από τι πέθανε… - Προχτές το μεσημέρι μωρέ, δεν είχαμε φαγητό, βγήκε να πάει στο χασάπη να πάρει κανά κρέας και την πάτησε αυτοκίνητο… - Όχι ρε την καημένη… Και τι κάνατε; - Τι να κάνουμε, φάγαμε μακαρόνια!!!

J

Η μελαγχολία του Αυγούστου ι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θεωρούν πως ο πιο μελαγχολικός μήνας της χρονιάς είναι ο Σεπτέμβριος. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι αυτός που ήδη διανύουμε... Είναι δεδομένο πως ο Σεπτέμβρης έχει καταχωρηθεί, με όλες τις επισημότητες, ως ένα αδιασάλευτο στερεότυπο μελαγχολίας - και όχι άδικα, έχουν βάλει και οι Τέχνες την έμπνευσή τους εδώ. Όμως, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα κομμάτια μελαγχολίας τα παίρνουμε ζεστά από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Βλέπεις, τελειώνει η περίοδος της ανεμελιάς του θέρους -που είναι μια ξεχωριστή κατάσταση σε αυτό το σημείο του πλανήτηκαι έρχεσαι και πάλι αντιμέτωπος με τα όσα θα επακολουθήσουν, με την «κανονική» ζωή, στην οποία υπάρχουν υποχρεώσεις, υπάρχει πρόγραμμα, έξοδα, ανάγκες - μην τα γράφω όλα, τα ξέρεις πολύ καλά. Έχεις γυρίσει από τις διακοπές, αν πήγες, και είσαι στην Αθήνα -που ακόμα ζεσταίνεται- και σου φταίνε όλα: η κίνηση, οι άνθρωποι, η φασαρία, τα σκουπίδια, η τηλεόραση. Ο αρνητισμός εντός σου, φλέγεται, έχει χτυπήσει κόκκινο, όπως και ο εκνευρισμός σου. Και, πλέον,

Ο

σκέφτεσαι ότι σε λίγες ημέρες θα έρθεις face to face με τον Σεπτέμβρη και την ολική επαναφορά σου, που δεν έχει ανεμελιά, δεν έχει ραστώνη, σου φιλάει τις οδύνες για το παρακάτω της ζήσης σου, «υποχρεώσεις» τις λέμε. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο Σεπτέμβριος δεν κρύβει τόση μελαγχολία όση λέγεται, δεν προλαβαίνεις άλλωστε να το σκεφτείς αυτό. Τρέχω, τρέχεις, τρέχουμε, είσαι σε διαρκή κίνηση, είσαι μέσα στη «μάχη», πού να μελαγχολήσεις, δεν έχεις χρόνο. Γι’ αυτό, μάλλον, υπάρχουν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου: για να ζήσεις το μεγαλείο του σχεδιασμού της νέας σεζόν, που κρύβει άγχος, αγωνία για το αν θα τα

καταφέρεις, αναζητώντας και λίγα ψήγματα χαράς, αγάπης που δεν πήρες. Προχωράς σα λαβωμένο ξωτικό προσπαθώντας ακόμα να αφήσεις πίσω σου την προηγούμενη σεζόν, που μέσα σου δεν έκλεισε ποτέ, έχεις ανοιχτά «υπόλοιπα». Με φιλίες, με δουλειές, με μετακομίσεις, με αγάπες που χάθηκαν μέσα σ’ ένα τσιγάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν πέρασε, δε σου έφτασε, ήθελες κι άλλη δόση, άλλωστε έχουμε φάει τόσο άκυρο στη ζωή μας, που δε μας φτάνει μια ζωή διακοπών για να ξεπλύνουμε όλα τα άσχημα. Αλλά μην τρελαίνεσαι. Ο Σεπτέμβρης που θα έρθει, δεν ξέρεις τι καλό μπορεί να σου φέρει, τι ά-

νεμος αλλαγής θα φυσήξει στις μέρες και στις νύχτες σου - σε πείσμα της διάχυτης μελαγχολίας που τον συνοδεύει. Άλλωστε, τελικά, νομίζω ότι ο Σεπτέμβρης είναι καλό παιδί, αλλά λίγο παρεξηγημένο και ότι ο Αύγουστος είναι ο κακός της ιστορίας. Στη σκέψη μου, είναι αυτός που λήγει το καλοκαίρι, που σφυρίζει και το ματς τελειώνει - αν και δεν πρέπει να κάνουμε στεγνούς διαχωρισμούς στις εποχές που ζούμε, δεν είναι η ζωή μας κολεξιόν, «άνοιξη - καλοκαίρι», ναι; «Απλώς», ο Αύγουστος είναι σαν τις Κυριακές. Όπως εκείνες είναι λαμπρές μέχρι τα μεσημέρια τους, έτσι κι ο Αύγουστος φωτίζεται μέχρι και το Δεκαπενταύγουστο. Μετά, ακόμα κι ο Κόρτο Μαλτέζε θα έβρισκε με την καρίνα του πλοίου του, στο βούρκο της καθημερινότητας που προδιαγράφει όλα τα φθινόπωρά μας. Αλλά ευτυχώς, ο Αύγουστος φεύγει! Και επειδή σέβεται τον εαυτό του -και προς επίρρωση των όσων έγραψα- μας αφήνει κρυφά και φανερά χρωστούμενα. Αλλά μη μασάς. Θα τα καταφέρεις. Εδώ έχεις ξεχρεώσει τόσες φορές, σε έναν αποχωρήσαντα, μελαγχολικό παλιοαύγουστο θα κολλήσεις; Σπύρος Σεραφείμ

Εμπρός 3877  

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you