Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Η πρυτανική αρχή του Παν. Αιγαίου για τα κτηριακά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Η πορεία έως τώρα…

ΣEΛ. 8

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3596

TIMH €1,3

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21

«Οι δημοτικές εκλογές τού 2014 θα γίνουν με περισσότερους δήμους» δηλώνει ο Χαράλαμπος Αθανασίου, λίγο μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του

Νέος «χάρτης» στη Λέσβο Υ ΗΡΙΟ Τ Σ ΙΕ ΟΥ Π Τ Ι Π

Ε

Θετική γνωμοδότηση από το ΣΑΣ

«Ναι» στο «Blue Star Patmos»

τoυ NIKOY MANABH Με 20 θετικές ψήφους, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, χθες Παρασκευή αργά το απόγευμα, ενέκρινε τη δρομολόγηση του «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση στις 2 το μεσημέρι, λόγω της ορκωμοσίας της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το «Blue Star Patmos», που μόλις ολοκληρώθηκε η ναυπήγησή του στα ναυπηγεία Daewoo της Νότιας Κορέας, προορίζεται για την κύρια γραμμή του Βορείου Αιγαίου. Το πλοίο έχει μεταφορική ικανότητα 2.000 επιβατών και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή αγορά του βορείου Αιγαίου. Η συνεδρίαση, όπως αναμενόταν,

ήταν θυελλώδης, καθώς η ΝΕΛ δε δεχόταν με τίποτα τη δρομολόγηση του πλοίου. Η οριστική απόφαση για τη δρομολόγηση θα ληφθεί από το νέο υπουργό, Κωστή Μουσουρούλη, μια και η απόφαση του ΣΑΣ έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η ΝΕΛ αυτήν τη φορά δεν έθεσε ζήτημα παράνομης σύνθεσης του ΣΑΣ, όμως υποστήριξε ότι είναι εκπρόθεσμη η αίτηση που κατέθεσε η Blue Star. Ο εκπρόσωπός της, όπως ήταν φυσικό, ψήφισε κατά της δρομολόγησης του πλοίου. Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, τόνισε ότι είναι ευτύχημα να έρχονται τέτοια πλοία στο Αιγαίο. Όμως η εκπρόθεσμη αίτηση της Βlue Star δεν μπορεί να παραγνωριστεί, καθώς δημιουργεί

ανυπέρβλητα προβλήματα στους ανταγωνιστές της. Έτσι πρότεινε να εγκριθεί η δρομολόγηση του πλοίου, αλλά τα δρομολόγιά του να ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου. Η πρόταση αυτή πήρε μόνο τη δική του ψήφο. Κύκλοι τής ΝΕΛ έλεγαν χθες το απόγευμα ότι θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για την απόφαση που αφορά στο «Blue Star Patmos», αλλά και για την απόφαση που αφορά στην έκτακτη δρομολόγηση του «Νήσος Μύκονος» στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Σάμος για ενάμιση μήνα, θεωρώντας ότι οι αποζημιώσεις που θα εισπράξει η εταιρεία είναι τέτοιες, που θα βελτιώσουν θεαματικά τα οικονομικά της μεγέθη. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, στο φύλλο τού «Ε» της Τρίτης.

ΣEΛ. 5

Ανοιχτή και έντιμη συνεργασία από όλους ζήτησε ο Κώστας Μουσουρούλης

Στο Βερνίκο η Γραμματεία Αιγαίου; ΣEΛ. 5

Ένα μήνα μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών, συνάντηση και στη Μυτιλήνη

Προσέγγιση των δύο ακτών

Η τροποποίηση της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότεροι δήμοι ώστε να διοικηθεί καλύτερα ο τόπος, αποτελεί προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι όπως την ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε», λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποστήριξε πως οι επόμενες εκλογές το 2014 θα γίνουν σε νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Προαναγγέλλοντας, έτσι, την ικανοποίηση του μεγαλύτερου αιτήματος που μετ' επιτάσεως θέτουν, δυο χρόνια ακριβώς τώρα, όλοι οι τοπικοί φορείς.

ΣEΛ. 7

Πέντε χρόνια απ' την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μυτιλήνης, δεν προκύπτει ανάγκη ιδιαίτερων διορθώσεων

«Αγκάθι» το ρυμοτομικό ΣEΛ. 6


2

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Δε γυρνούν την πλάτη Όπως τόνισε στο «Ε» η αντιπρόεδρος του «ΣιτίΖω» Καλλονής, κ. Φλώρα Λογιωτάτου, θέλοντας να δείξει πόσο άμεση είναι η ανταπόκριση των απλών πολιτών να στηρίξουν το συνάνθρωπό τους, τα περασμένα Χριστούγεννα έγινε από πλευράς Συλλόγου έκκληση για βοήθεια όχι μόνο προς τους ηλικιωμένους της περιοχής, αλλά και προς όλους όσοι αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα. Μετά από άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Καλλονής, συγκεντρώθηκαν τόσα προϊόντα ώστε να γίνουν 30 δέματα, τα οποία περιείχαν συστατικά απαραίτητα για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο, 30 οικογένειες της περιοχής, και όχι μόνο, που δεν είχαν τα προς το ζην, βοηθήθηκαν άμεσα από απλούς ανθρώπους, που δε γυρνούν την πλάτη στα προβλήματα του διπλανού τους. Γ.Σαρ.

Υπάρχει ανθρωπιά Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 23 Ιουνίου 1945. Απολογισμός του έργου Πρόνοιας και Περίθαλψης της Εθνικής Αλληλεγγύης.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Έτοιμο το Νησέλι Πανέτοιμη είναι η παραλία Νησέλι, λίγο πριν τη Χαραμίδα, που υποδέχεται κάθε μέρα αρκετούς κατοίκους της Μυτιλήνης. Κατά μήκος της μέχρι ενός σημείου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες από κλαδιά φοινίκων, ενώ στη θάλασσα έχουν κατασκευαστεί διάδρομοι από τσουβάλια με άμμο, που επιτρέπουν στον κόσμο να μπαίνει νωρίς να γλιστράει στις πέτρες. Η περιβαλλοντική ευαισθησία των αρμοδίων φαίνεται και από τους κάδους απορριμμάτων που υπάρχουν παντού και είναι καλυμμένοι επίσης με κλαδιά φοινίκων, ώστε να μη δίνουν άσχημη εικόνα. Όταν ανοίξει και η καντίνα, το σκηνικό θα είναι πλήρες. Β.Χρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ Σελ. 4 ημ. Aνατ. 05.03 ∆ύσ.19.51

23 Αγριππίνης μάρτ., Αριστοκλέους πρεσβ., ιερομάρτ.

ΙΟΥΝΙΟΥ

Φούριες… ψηφιακές

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια Τα άδεια δωμάτια των ξενοδοχείων της Λέσβου έχουν οδηγήσει πολλούς ξενοδόχους στο να καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο, για σοβαρά ή ασήμαντα πράγματα. Χθες το απόγευμα, ο Στρατής Κανιαμός μάς είπε ότι η επιχείρησή του δέχθηκε καταγγελία από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, για ήσσονος σημασίας θέματα. Ο κ. Αντωνίου, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει καμμία καταγγελία. Το μόνο που έκανε η Ένωση Ξενοδόχων, ήταν να διαβιβάσει στην τοπική υπηρεσία τού ΕΟΤ μια από τις πολλές καταγγελίες που δέχεται γραπτώς και προφορικώς καθημερινά. Κι αυτή δεν κατονόμαζε καμμία συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το συμπέρασμα είναι ένα: η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Ν.Μ.

Φούριες είχε προχτές το βράδυ το «Σινέ Αρίων», αφού ειδικοί τεχνικοί εργάζονταν πυρετωδώς μέχρι και τα μεσάνυχτα για την τοποθέτηση των νέων ψηφιακών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν και για τις τρισδιάστατες προβολές. Οι λάτρεις του «Τιτανικού» θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να δουν και αυτή την εκδοχή της ταινίας. Από την άλλη, όσοι δε γοητεύονται από τις ρομαντικές ιστορίες αγάπης, μπορούν να δουν μια πιο «μαύρη» εκδοχή τους. Η ταινία «Dark Shadows» του Τιμ Μπάρτον που θα προβάλλεται στην επάνω αίθουσα, είναι καταπληκτική και αξίζει πραγματικά να αφιερώσει κανείς το βράδυ του να την παρακολουθήσει. Β.Χρ.

Θέλοντας να δείξει πόση ανθρωπιά υπάρχει, παρά τις αντιξοότητες της εποχής, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, Μαριάνθη Χατζηκυριάκου, επεσήμανε στο «Ε» μια συγκινητική προσφορά που έγινε από οικογένεια της Λέσβου. Πριν από λίγο καιρό, η οικογένεια αυτή έχασε ένα μέλος της από την επάρατη νόσο και παρά τον προσωπικό τους πόνο, οι συγγενείς βρήκαν το κουράγιο και έδωσαν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών της Λέσβου τα φάρμακα του εκλιπόντος ανθρώπου τους. Όπως η κ. Χατζηκυριάκου τόνισε, πρόκειται για ένα κουτί με χάπια, από το οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα, αξίας περίπου 600 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν ουσιαστικά σε μια ολόκληρη θεραπεία. Η ίδια ήρθε σε επαφή με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ώστε να παραδώσει τα φάρμακα, με σκοπό να δοθούν σε ανθρώπους που πέρα από την ασθένειά τους αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. Ωστόσο, για την ώρα, κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα. Γ.Σαρ.

Τελειώνει το Λαογραφικό στην Καλλονή Σε καλό δρόμο φαίνεται να είναι οι εργασίες για το Λαογραφικό Μουσείο Καλλονής, που θα στεγαστεί στο παλιό λουτρό. Όπως τόνισε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Ευάγγελος Γιαβάσης, οι τελευταίες λεπτομέρειες ολοκληρώνονται, τα εκθέματα μπαίνουν στις θέσεις τους και σε λίγο καιρό το Μουσείο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες που θα θαυμάσουν τη συλλογή του. Πράγμα πολύ θετικό, καθώς για πολλά χρόνια έλειπε από την πόλη της Καλλονής ένας ανάλογος χώρος που θα μπορούσε να προσελκύσει ανθρώπους από όλο το νησί, και όχι μόνο. Γ.Σαρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΚΑΚουργήµατα

Θέσεις Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Το εθνικό μας Viagra το μυαλό πολλών συμπατριωτών μας σήμερα ξημερώνει η μέρα που θα παρακολουθήσουμε τη μητέρα των μαχών. Ναι, είναι επιτέλους η ευκαιρία μας! Να πετάξουμε τους Γερμανούς εκτός Εuro και να τρίψουμε την πρόκρισή μας στη μούρη της μαντάμ Mέρκελ, γαρνιρισμένη με λίγο γρασίδι από το γήπεδο του Γκντανσκ (καθόλου τυχαίο ότι η πόλη αυτή ήταν η αφορμή του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, γιατί η προφητεία λέει ότι από κει θα ξεκινήσει η επανάσταση της Ευρώπης απέναντι στο νέο γερμανικό ζυγό…). Δεν έχω δει ακόμα, αλλά δε χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία για να μαντέψεις τους τίτλους των αθλητικών (και όχι μόνο) εφημερίδων. Κάτι ανάλογο των πρωτοσέλιδων των οπαδικών εφημερίδων πριν από ντέρμπυ. Τα λογοπαίγνια θα δίνουν και θα παίρνουν, όπως και οι εθνικές παροτρύνσεις προς τους παίκτες να «πατήσουν» τους δανειστές-«κατακτητές». Έτσι, οι περαστικοί από τα περίπτερα θα σταθούν να χαζέψουν νιώθοντας μερικά δευτερόλεπτα εθνικής ανάτασης πριν πιάσουν θέση στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας για να πάρουν «κάποιο χαρτί που λείπει»… Ο φτωχός Νότος, λοιπόν, εναντίον του πλούσιου Βορρά είναι το έργο που παίζεται στα Μ.Μ.Ε. με φόντο τον προημιτελικό τού Euro μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Τέτοια ζευγάρια-κράχτες με «συγκρουσιακές» προσδοκίες είναι λαχείο για τους διοργανωτές γιατί προκαλούν το ενδιαφέρον στο προϊόν τους, άσχετα αν αυτό οφείλεται σε εξωποδοσφαιρικούς λόγους. Προβάλλοντας ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην οικονομική ή πολιτική σφαίρα (βλέπε π.χ. το Αγγλία - Αργεντινή στο Μουντιάλ τού Μεξικό το 1982, με το «χέρι του Θεού», λίγους μήνες μετά τα Φώκλαντ), προσελκύει πολύ περισσότερα βλέμματα απ’ όσα τού αναλογούν υπό κανονικές συνθήκες. Όσο όμως κι αν ο συνηθισμένος σε «πιασάρικα» πρωτοσέλιδα οπαδικός Τύπος προσπαθεί να εξάψει τα αίματα (αυτό το κάνει καλά άλλωστε), οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ευτυχώς θα έχουν άλλα στο μυαλό τους. Μην περιμένετε, λοιπόν, από τους παίκτες μας να δουν στο πρόσωπο του Λαμ και του Σβαϊνστάιγκερ τη Μέρκελ και το Σόιμπλε. Μέσα στο χορτάρι δε θα είναι δανειζόμενοι εναντίον δανειστών, αλλά επαγγελματίες εναντίον επαγγελματιών. Για να φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο να παίζεις στην Εθνική Ομάδα της χώρας σου ή και ακόμα να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό, σημαίνει ότι είσαι έξυπνος άνθρωπος. Έχεις δει και πέντε πράγματα στη ζωή σου. Δεν παραμυθιάζεσαι από εθνικιστικές κορώνες και λεονταρισμούς, εκτός αν το θες ο ίδιος. Ό,τι θα έκαναν λοιπόν παίζοντας εναντίον π.χ. της συμπτωχεύουσας Ισπανίας, θα το κάνουν και εναντίον των Γερμανών. Άλλωστε, το Γερμανικό Πρωτάθλημα ήταν (είναι) φιλόξενο για αρκετούς από αυτούς. Γερμανός δεν ήταν άλλωστε αυτός που πριν οκτώ χρόνια οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης; Ας γυρίσουμε όμως στα καθ’ ημάς. Πιστεύω ότι ο συσσωρευμένος θυμός της ελληνικής κοινωνίας έχει διοχετευθεί εντέχνως προς τους ξένους δανειστές μας για να ξεχαστούν οι αμαρτίες του δικού μας πολιτικού συστήματος. Ο λαϊκισμός, ως συνήθως, βοήθησε πολύ σε αυτό. Κάποτε ήταν οι «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Τώρα, ο πιο πρόσφατος δράκος στο παραμύθι μας είναι οι Γερμανοί, τους οποίους οι παίκτες μας θα προσπαθήσουν ως άλλοι Άι-Γιώργηδες να κατατροπώσουν στο ποδόσφαιρο και να πάρουμε την εκδίκησή μας για όσα μας κάνουν τελευταία. Φευ όμως, μια νίκη στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να κρύψει την ήττα της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που αρέσκεται σε μύθους Δαυίδ - Γολιάθ, γιατί πάντα ήταν κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Από τους περσικούς πολέμους ως το 1940, πάντα ήμασταν οι αδύνατοι που τα έβαζαν με τους δυνατούς και κέρδιζαν. Αυτό προσπαθούμε να το βιώνουμε σε κάθε ευκαιρία, όπως είναι π.χ. μια αθλητική διοργάνωση. Το γεγονός λοιπόν ότι είμαστε το απόλυτο αουτσάιντερ σ’ αυτόν τον αγώνα, γιγαντώνει ακόμα περισσότερο τη μυθολογία γύρω από το τι θα σημάνει μια νίκη μας. Αν κερδίσουμε (μακάρι), θα το αποδώσουμε βέβαια στην αθάνατη ελληνική ψυχή. Θα προτιμούσα πάντως να το αποδίδαμε στη δουλειά, στην οργάνωση και στην καλή συνεργασία της ομάδας. Αν χάσουμε, θα φταίει μάλλον ο διαιτητής ή οι επιλογές του προπονητή ή «το σύστημα» που μας πολέμησε ή και όλα αυτά μαζί. Δε θα περάσει από το μυαλό μας ότι μπορεί να τύχει να είναι καλύτερος ο αντίπαλος. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα του αγώνα, το πραγματικό κέρδος για μένα θα είναι αν κάποιοι, έστω λίγοι, τουλάχιστον αναρωτηθούν: Τι είναι αυτό που κάνει τον αθλητισμό μας ακόμα να διακρίνεται, σε μια χώρα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ 59 χωρών; Σε ποιο άλλο, τόσο δημοφιλές μάλιστα, «γήπεδο» μπορούμε να παίξουμε τους Γερμανούς στα ίσα; Είναι αλήθεια ότι ο αθλητισμός σήμερα είναι από τις λίγες ανταγωνιστικές δραστηριότητες στην οποία στεκόμαστε αξιοπρεπώς (ακόμα) ως χώρα και ακουγόμαστε για κάποιες επιτυχίες του. Το γιατί συμβαίνει αυτό, το έχω ξαναγράψει. Για μένα η εξήγηση σε μια μόνο πρόταση είναι ότι στον αθλητισμό δε σε παίρνει να κοροϊδεύεις, γιατί υπάρχει καθημερινή προσπάθεια, στοχοπροσήλωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ο ανεπαρκής δεν μπορεί να κρυφτεί, όσους μπαρμπάδες στην Κορώνη και να έχει, ό,τι «βύσμα» και να βάλει. Όποιος δουλεύει κι έχει επιμονή, αργά ή γρήγορα ανταμείβεται. Σε μια χώρα που βουλιάζει, τέτοιες συμπεριφορές είναι οι τελευταίες που θα πνιγούν. Ο αθλητισμός δε φτάνει, όμως, είναι τραγικά λίγος. Καλός για παραδείγματα, αλλά όχι αρκετός για να μας ξελασπώνει ως χώρα. Μην ξεχνάμε ότι το να κάνεις μια καλή Εθνική Ομάδα είναι πολύ πιο εύκολο από το να κάνεις ένα καλά οργανωμένο κράτος. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, η κοινωνία μας δε νομίζω ότι έχει ανάγκη από «ήρωες», «γερμανοφάγους», «ψυχάρες» κ.λπ., αλλά από καλά παραδείγματα. Μεμονωμένα πρόσωπα ή, ακόμα καλύτερα, ομάδες συμπολιτών μας που πετυχαίνουν σε πείσμα των συνθηκών. Μακάρι κάθε καλό αποτέλεσμα, σε οποιονδήποτε τομέα, να μας έκανε να τραβήξουμε λίγο την κουρτίνα να δούμε τι κρύβεται από πίσω. Και αυτό το κάτι να το μεταφέρουμε στάλα στάλα στη δική μας πραγματικότητα. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το σημερινό ματς βυθισμένοι για 90 (ή 120;) λεπτά στη γοητεία του παιχνιδιού κι όχι στην ψευδαίσθηση ενός νέου Ρούπελ. Η συντριβή της μαντάμ Μέρκελ μπορεί να περιμένει. Δε λέω «καλή επιτυχία» στην ομάδα, γιατί ούτως ή άλλως την θεωρώ επιτυχημένη ως εδώ που μας έφτασε. Θα της πω όμως καλή τύχη, γιατί όσο κι αν την κρατάς στα χέρια σου στον αθλητισμό, πάντα χρειάζεσαι λίγο παραπάνω…

Σ

Τα «καμάρια» της Λέσβου

Καλύφθηκε η τρύπα

Με αρχή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αντώνης Σαμαράς στο Αττικό Νοσοκομείο. Ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε πρόβλημα με το μάτι του το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο επιδεινώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο και πρόκειται σήμερα να αντιμετωπιστεί με εγχείρηση, στην οποία θα υποβληθεί στο δημόσιο νοσοκομείο. Ο γιατρός που θα τον χειρουργήσει, είναι ο οφθαλμίατρος Πάνος Θεοδοσιάδης, γιος του καθηγητή Οφθαλμολογίας και συμπατριώτη μας απ’ την Αγία Παρασκευή, διακεκριμένου και τιμημένου με διεθνείς επαίνους για το επιστημονικά καινοτόμο έργο του, Γιώργου Θεοδοσιάδη. Ο οποίος είναι στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στο παρελθόν είχε κουράρει τον κ. Σαμαρά για το ίδιο πρόβλημα, αλλά η εγχείρηση τελικά θα γίνει απ’ το γιο του στο Αττικό Νοσοκομείο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Στην τρύπα που υπήρχε στο Λόφο του Πανεπιστημίου, έξω από το κτήριο του Τμήματος Περιβάλλοντος, είχαμε αναφερθεί επανειλημμένως. Χτες διαπιστώσαμε πως επιτέλους οι αρμόδιοι έλαβαν τα μέτρα τους και κάλυψαν την ίδια και όσα άλλα μικρότερα ανοίγματα υπήρχαν, με χαλίκι και τσιμέντο. Θέλει όμως κι άλλη δουλίτσα για να γίνει πραγματικά ασφαλές το σημείο για τα οχήματα. Β.Χρ.

Μουσικό Πλωμάρι Βραδιές μουσικής έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες κάθε Παρασκευή στον Πλάτανο του Πλωμαρίου. Οι βραδιές αυτές γίνονταν και πέρυσι και πρόπερσι, μέσα από συνεργασία των μαγαζιών που βρίσκονται στον Πλάτανο, και μάζευαν πάντα πολύ κόσμο, όχι μόνο κατοίκους του Πλωμαρίου, αλλά και από άλλες περιοχές του νησιού. Έχουν τύχει μάλιστα και κάτι όμορφες… διακοπές ρεύματος πέρυσι, που έκαναν την ατμόσφαιρα πιο φυσική και όμορφη. Φέτος τραγουδά η Γιώτα Μιχαλέλλη και τη συνοδεύει το μουσικό της σχήμα, που όπου και να πάει, ξεσηκώνει τον κόσμο. Καλή αρχή λοιπόν! Β.Χρ.

Γάλλοι μαθητές στο Επιμελητήριο Το Επιμελητήριο Λέσβου επισκέφθηκαν χθες οι μαθητές του Αγροτικού Λυκείου της Γαλλίας Lycée Agricole des Bourges, που ανήκει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Établissement Public Local d’ Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole, οι οποίοι φιλοξενούνται για δυο εβδομάδες από το αγρόκτημα του Κληροδοτήματος Σημαντήρη στην Αχλαδερή της Λέσβου, στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης που απαιτείται για το απολυτήριό τους και υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci. Η όλη πρωτοβουλία ήταν μια συμβολική προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την προβολή της Λέσβου μέσα από τέτοιου είδους μαθητικές ανταλλαγές. Ν.Μ.

Γράφουν και οι «πουλάκηδες» Η Πρωτοβουλία ΑΠΕ της Λέσβου συνεχίζει τις ανακοινώσεις της για την επένδυση των ανεμογεννητριών στο νησί. Στην τελευταία της ανακοίνωση αναφέρεται στη νέα περίοδο διαβούλευσης που ξεκινά η «Iberdrola - Ρόκας», έχοντας συμπεριλάβει και σύνδεσμο όπου υπάρχει κείμενο ξένων παρατηρητών πουλιών, που εναντιώνονται στην επένδυση. Όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο κάτοικοι του νησιού που σκέφτονται τις επιπτώσεις που θα έχει στο νησί το έργο. Β.Χρ.

Δακοκτονία χωρίς γεωπόνους Από τους 28 γεωπόνους για τη δακοκτονία που είχαμε το 2010, πέσαμε στους 12 το 2011 και φέτος εγκρίθηκε η πρόσληψη μόλις έξι. Προ ημερών γράφαμε ότι η δακοκτονία έχει πορεία προς το άγνωστο. Είναι πια φανερό ότι κάναμε λάθος. Οδεύει προς την πλήρη απαξίωσή της. Ν.Μ.

(Αναδημοσίευση από το Protagon.gr, 22/06/2012.)


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...

Λεόντων Καλοκαιρινός ποδοσφαιρικός οργασμός. μπαρμπα-Μαρξ είχε πει ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού! Στην εποχή μας, όπιο του λαού θεωρείται και το ποδόσφαιρο! Το λαϊκό άθλημα, που συναρπάζει και συγκινεί, από λαϊκό παιχνίδι στις αλάνες των γειτονιών και των χωμάτινων γηπέδων, πέρασε στο πεδίο της κερδοφόρας εκμετάλλευσης. Οι φιλόδοξοι έμποροι του ποδοσφαίρου επένδυσαν στο «θρησκευτικό» φανατισμό και στη μαζικοποιημένη «ένταξη» των φιλάθλων, εκμεταλλεύτηκαν την ευρύτητα της συμμετοχής και έστησαν παγκόσμια μια υπερκερδοφόρα βιομηχανία θεάματος και εμπορευμάτων γύρω από αυτό. Η μεγάλη λαϊκή δυναμική του είναι το διαβατήριο που προσδίδει αναγνωρισιμότητα και μεγάλη ισχύ σε παράγοντες και προέδρους συλλόγων... Η ανάδειξή του σε καθαρά ανταγωνιστικό άθλημα έφτασε, αντί να ενώνει, να διαιρεί κοινωνίες με διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε την ευκαιρία να μπουν στο «παιχνίδι» και άλλοι... παράγοντες. Το ποδόσφαιρο τα πηγαίνει καλά με τη θρησκεία, αλλά όχι και τόσο με τη δημοκρατία! Ιστορικά «αξιοποιήθηκε» προπαγανδιστικά από απολυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα σα συμπληρωματικό «όπιο των λαών»... Το ποδόσφαιρο έχει πια καταστεί ένας ιστός πασών των εξουσιών. Παρά το γνωστό κλισέ περί «γιορτής του αθλητισμού», χρησιμοποιείται από την εξουσία προκειμένου να της δώσει λαϊκό έρεισμα, μέσα από τον «άρτο και θέαμα»... Η χούντα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πορεία του Παναθηναϊκού προς το Ουέμπλεϋ, οι χούντες της Λατινικής Αμερικής έκρυβαν τις δολοφονίες τους και τα εγκλήματά τους πίσω από τις επιτυχίες των εθνικών τους ομάδων στα Μουντιάλ! Πρωτοπόρα στη χρησιμοποίηση του ποδοσφαίρου για πολιτικούς σκοπούς ήταν η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Ο υπουργός Προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος, Γκέμπελς, έλεγε: «Για τον απλό κόσμο, το να κερδίσεις ένα διεθνή αγώνα είναι πιο σημαντικό από το να κατακτήσεις μια πόλη»... Ο Μπακούνιν έγραψε: «Οι άνθρωποι πάνε στην εκκλησία για τους ίδιους λόγους που πάνε στην ταβέρνα, για να ξεχάσουν τη μιζέρια τους, να φανταστούν για λίγα λεπτά ότι είναι ελεύθεροι και χαρούμενοι.» Ίσως μέσα σε αυτό το πανηγύρι με σημαίες και τυφλό οπαδισμό, μπορούμε να δούμε το ποδόσφαιρο σα μια παράμετρο της εξίσωσης που κάνει να φαίνεται ευκολότερο να ξεχνάς παρά να παίρνεις ενεργά μέρος στη μάχη ενάντια στην αδικία και την ανισότητα. Ο Τζέραλντ Βίβαϊ, στο βιβλίο του «Το ποδόσφαιρο σαν ιδεολογία», γράφει: «Ο θρίαμβος της ποδοσφαιρικής ομάδας κάποιου αποζημιώνει παροδικά για τις αποτυχίες στην καθημερινή ζωή. Το συναίσθημα ευφορίας που παράγεται από ένα τέτοιο θρίαμβο, βασίζεται στη φυγή από την πραγματικότητα... Η συσσωρευμένη επιθετικότητα, αποτέλεσμα της αλλοτρίωσης και των στερήσεων που προκαλούνται από τις κοινωνικές συνθήκες στον προχωρημένο καπιταλισμό, επιζητά περιοδική εκτόνωση... Το ποδόσφαιρο προσφέρει μία ευκαιρία για συγκινησιακή ανακούφιση αυτού του είδους...» Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν μπάλα χωρίς να τρέφουν κανένα μίσος για την αντίπαλη ομάδα και τους φίλους της, χωρίς να τα «βάφουν μαύρα» μετά από κάποια ήττα, στρεφόμενοι εναντίον των αντιπάλων που νίκησαν, ζητώντας εκδίκηση, παρά μόνο το βλέπουν σα μια ενενηντάλεπτη διασκέδαση... Σίγουρα, οι περισσότεροι οργανωμένοι σε συνδέσμους οπαδοί (βλέπουμε και αυτούς των μεγάλων ομάδων στη Μυτιλήνη) δε διακρίνονται και τόσο για την κριτική τους σκέψη. Όμως το να καταδικάζουμε μονοδιάστατα και απόλυτα ανθρώπους που τους αρέσει να παρακολουθούν ποδόσφαιρο, είναι λάθος και απαξιωτικό, γιατί επικαλούμαστε ιδεολογικές καθαρότητες που τις χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν τόσο οι ναζί και οι φασίστες, όσο και οι σταλινικοί... Και δεν ανάγουμε όσους παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες σε συνοδοιπόρους με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των σημερινών ομάδων. Γιατί οι ομάδες προϋπήρχαν των καπιταλιστών ιδιοκτητών τους και το κυριότερο, σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες ιδρυθήκαν από τα λαϊκά στρώματα και όχι τις χρηματικές ελίτ, που τα τελευταία 40 χρόνια τις έκαναν... επαγγελματικές! Δεν έχει διαφορά ο πολιτικά σκεπτόμενος φίλος της Παναχαϊκής ή του ΟΦΗ από τον αντίστοιχο φίλο του Αστέρα Εξαρχείων ή της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας. Αντίθετα, έχουν μια κοινή αγάπη για το άθλημα! Αν αρχίσουμε να γράφουμε καταλόγους με τι δεν πρέπει να στηρίζουμε, είναι σίγουρο ότι θα γίνουμε σπηλαιάνθρωποι στην καλύτερη των περιπτώσεων! Πρέπει να ξαναπάρουμε πίσω όλα όσα φτιάξαμε και μας ανήκουν, και όχι να απέχουμε από αυτά επειδή μας τα έκλεψαν. Εδώ εδράζει και το πολιτικό σύνθημα όλων των αντιφασιστικών ευρωπαϊκών συνδέσμων οπαδών: fuck modern football! Μέσα από τον ποδοσφαιρικό λάκκο των λεόντων,

O

... ο Δανιήλ.

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Προθεσμία δύο βδομάδων δίνουν οι κάτοικοι στη δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής

Η Άγρα κινητοποιείται της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ ηλώνοντας πως έχουν φτάσει σε απόγνωση από την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό τους και μετά από 18 μήνες υπομονής και καταγγελιών, οι κάτοικοι της Άγρας αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας μια επιτροπή αγώνα με σκοπό να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: λύση στα θέματα που τους καίνε. Με επιστολή της, η Επιτροπή τονίζει πως ζητά μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι κάτοικοι της Άγρας δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στην πόλη της Μυτιλήνης. Στο δυναμικό της επιτρο- ζουν οι φορείς της -, μια πής αγώνα, εκτός από κα- και η αποκομιδή των τοίκους της Άγρας, ε- σκουπιδιών δε γίνεται αντάσσεται το Τοπικό Συμ- νά τακτά χρονικά διαστήβούλιο και οι τοπικοί ματα, με αποτέλεσμα να σύλλογοι του χωριού, κινδυνεύει η υγεία τους. που απαιτούν ένα καλύτε- Για αυτό και ζητούν αντιρο χωριό. κατάσταση, συμπλήρωση και πλύσιμο των κάδων, Τα προβλήματα Όπως κι άλλα χωριά της αλλά και μια μόνιμη λύση Λέσβου, έτσι και η Άγρα στην ελλιπή αποκομιδή αντιμετωπίζει σοβαρότα- των σκουπιδιών, μαζί με το πρόβλημα με την κα- μόνιμο υπάλληλο καθαθαριότητα - όπως τονί- ριότητας για το χωριό.

Δ

Μαστολόγος, κυτταρολόγος και παιδίατρος εξετάζουν το άλλο Σάββατο δωρεάν σε Σκόπελο, Μεσαγρό και Πέραμα

Συνεχίζουν οι Φίλοι της Μητρόπολης

Παράλληλα, οι κάτοικοι της Άγρας, μιας περιοχής κατά βάση αγροτοκτηνοτροφικής, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με τους αγροτικούς δρόμους, αφού εδώ και αρκετό καιρό, όπως αναφέρουν, κανένα μηχάνημα του Δήμου δεν έχει κάνει τη στοιχειώδη συντήρηση. Ακόμα, ζητούν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης γιατρού, εδώ και εννέα περίπου μήνες, ενώ τέλος προσκαλούν το κλιμάκιο του Δήμου Λέσβου και τον ίδιο το δήμαρχο ώστε να δουν από κοντά τα «χάλια μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή. «Όλα όσα συμβαίνουν στην Άγρα, αλλά και σε όλα σχεδόν τα χωριά της Λέσβου, ταλαιπωρούν συ-

νεχώς τους κατοίκους. Δεν πάει άλλο, πρέπει να αγωνιστούμε για κάποια πράγματα, που όμως θεωρούνται αυτονόητα. Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω καλοκαιριού περιμένουμε τουρίστες και έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα. Νιώθουμε απομονωμένοι», τονίζει στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της Άγρας Νίκος Κάσσιος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή. Παράλληλα, οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν για το δίκιο τους, κατεβαίνοντας στη Μυτιλήνη με λεωφορεία και ξεκινώντας δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, αφού προηγουμένως δίνουν 15 μέρες περιθώριο στους αρμοδίους να «δουν» το θέμα.

Συνέλευση Εφοριακών ην Τρίτη 3 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγΤΕργαζομένων ματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Συλλόγου ΔΟΥ Νομών Λέσβου και Χίου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου. Τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι ο απολογισμός δράσης, η τροποποίηση του καταστατικού και οι προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.

ε συνέχεια των δράσεών του, το Σωματείο «ΦίΣυνέλευση της Ένωσης λοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης» στέλνει γιαΣτρούς το προσεχές Σάββατο 30 Ιουνίου, στο Μεσαγρό, το Σκόπελο και το Πέραμα - Πύργους Περάματος, οι οποίοι θα εξετάσουν δωρεάν τους κατοίκους. Το Σωματείο των Φίλων της Μητρόπολης Μυτιλήνης, με πλούσια δράση, συνεχίζει να προσφέρει τη βοήθειά του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές σε συμπολίτες μας. Οι ανάγκες για εξέταση στα κατά τόπους χωριά μεταφέρονται από τους ιερείς, στους αρμοδίους στα κεντρικά της Μητρόπολης Μυτιλήνης, οι οποίοι αναλόγως προγραμματίζουν δωρεάν εξετάσεις με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα στην εν λόγω αποστολή, θα συμμετέχουν ο κ. Ασημακόπουλος, χειρουργός μαστολόγος, η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Βουτσά, κυτταρολόγος, και η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Γιέμου, παιδίατρος. Σε Μεσαγρό και Σκόπελο, η εξέταση θα γίνει από τις 09:30 μέχρι τις 12 και στο Πέραμα Πύργους Περάματος από τις 12:30 μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι, στους χώρους των αγροτικών ιατρείων της κάθε περιοχής. Όσοι ενδιαφέρονται να εξεταστούν δωρεάν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στους κατά τόπους αγροτικούς ιατρούς και στους ιερείς, ή να επικοινωνήσουν με την κ. Κατερίνα Πολυχρονοπούλου στο 6944-395659, ή με το Γραφείο του Σωματείου στο 22510 22654.

Επιμελητηρίων

Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΣνών,ήμερα μπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηθα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Κατά τη συνεδρίαση, θα παρουσιασθούν οι προτάσεις των επιμελητηρίων για την οικονομική πολιτική, ενώ θα αναλυθούν και οι θέσεις τους για την παραοικονομία και το παραεμπόριο. Στη συνέλευση έχουν κληθεί οι νέοι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων. Το Επιμελητήριο Λέσβου στη συνέλευση θα εκπροσωπήσουν οι αντιπρόεδροι Βαγγέλης Μυρσινιάς και Παρασκευάς Φραντζέσκος

Συγχαρητήριο Θα ήθελα να συγχαρώ το νεοεκλεγέντα βουλευτή με τη Ν.Δ. στο Νομό Λέσβου Παύλο Βογιατζή, γιο του κουμπάρου μου Γεωργίου Βογιατζή, για την είσοδό του στη νέα Βουλή των Ελλήνων. Ο Παύλος Βογιατζής, έχοντας διατελέσει δήμαρχος Γέρας και επί οκτώ χρόνια νομάρχης Λέσβου, είναι ένας άξιος οικογενειάρχης και αγωνιστής, έντιμος, που πάντα στεκόταν με ήθος κοντά στους συμπολίτες του και που με αξιοπρέπεια εξακολουθεί να αγωνίζεται για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας. Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου, στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Γεώργιος Μαραγκός Πρώην πρόεδρος Γεωργικού Συνεταιρισμού Αρίσβης


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

5

«Οι δημοτικές εκλογές τού 2014 θα γίνουν με περισσότερους δήμους» δηλώνει ο Χαράλαμπος Αθανασίου, λίγο μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του

Νέος «χάρτης» στη Λέσβο της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY τροποποίηση της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότεροι δήμοι ώστε να διοικηθεί καλύτερα ο τόπος, αποτελεί προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι όπως την ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε», λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποστήριξε πως οι επόμενες εκλογές το 2014 θα γίνουν σε νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Προαναγγέλλοντας, έτσι, την ικανοποίηση του μεγαλύτερου αιτήματος που μετ’ επιτάσεως θέτουν, δυο χρόνια ακριβώς τώρα, όλοι οι τοπικοί φορείς. Ο κ. Αθανασίου, μάλιστα, εξήγησε ότι μέχρι το τέλος τού 2012, το αργότερο στις αρχές τού 2013, θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχει αποφασιστεί πώς θα διαμορφωθεί αυτός ο νέος χάρτης της αυτοδιοικητικής δι-

H

αίρεσης. Πιστός και με τις προεκλογικές δηλώσεις του, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε πως ειδικά η Λέσβος, ο μεγαλύτερος σε έκταση νησιωτικός Δήμος, είναι αδύνατον να διοικηθεί ενιαία και χρειάζεται να χωριστεί σε περισσότερους δήμους.

Τα μείζονα θέματα Χθες το πρωί και με την ανταλλαγή αμοιβαίων φιλοφρονήσεων, έ-

γινε στο Υπουργείο Εσωτερικών η παράδοση - παραλαβή του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου. Ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Εσωτερικών. Αυτές, όπως είπε, θα είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης Πολιτείας με εκσυγχρονισμένη δημόσια διοίκηση, η δημιουργία ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης που θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και διαμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να παύσει η χώρα να είναι αποθήκη ψυχών. Απ’ την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, επαίνεσε και αυτός τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, το «δάσκαλο» Μανιτάκη, και την επιτυχία με την οποία διεκπεραίωσε το δύσκολο έργο του, επισημαίνοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό το έργο. Χρέος όλων και ευθύνη είναι να εκσυγχρονίσουμε το κράτος.» «Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή στα ζητήματα του μεταναστευτικού

και της ιθαγένειας, είναι απ’ τα ζητήματα που επείγει να ρυθμιστούν. Επίσης, όμως, προτεραιότητα αποτελεί και το θέμα της τροποποίησης του “Καλλικράτη”, για την καλύτερη διοίκηση των δήμων, του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Αθανασίου στο «Ε» αμέσως μετά την τελετή και την ενημέρωση που έγινε στη νέα πολιτική ηγεσία. Ο συντοπίτης μας αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε: «Οπωσδήποτε οι εκλογές τού 2014 θα γίνουν σε νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης, τον οποίο εγκαίρως, τέλη της φετινής χρονιάς με αρχές της επόμενης, θα διαμορφώσουμε ύστερα από επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.»

Επιστολή Βουνάτσου Λίγες ώρες νωρίτερα, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό, που αποκαλούσε αγαπητό συμπατριώτη και φίλο, αφού εξέφραζε τα ειλικρινή συγχαρητήριά του, δήλωνε βέβαιος ότι, δεδομένης και της επιτυχούς άσκησης των καθηκόντων του ως

προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας μας, θα εξαντλήσει τις προσπάθειες για την αναστήλωση του αυτοδιοικητικού θεσμού. Παρέθετε δε, συνοπτική περιγραφή των προβλημάτων του «Κακοκράτη», που έχει παραλύσει την αυτοδιοίκηση, αναφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Λέσβου. «Και επειδή έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψιν για την παθογένεια του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, ειδικά στο νησί μας, από καιρό, είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβετε το ηράκλειο έργο της αναμόρφωσης του όλου θεσμού, επί το δημοκρατικότερον και λειτουργικότερον σ’ όλη την επικράτεια, και ειδικά σε εμάς, μαζί με την οικονομική εξυγίανση και ενδυνάμωση του θεσμού βεβαίως, με την κατάργηση του ενός και μόνο δήμου στο νησί μας και την υιοθέτηση των πέντε δήμων, όπως εισηγήθηκε με απόλυτη τεκμηρίωση το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει ο δήμαρχος την επιστολήαίτημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

Ανοιχτή και έντιμη συνεργασία από όλους ζήτησε ο Κώστας Μουσουρούλης

Στο Βερνίκο η Γραμματεία Αιγαίου; τoυ NIKOY MANABH Παρασκευή εκδόθηκε το προεδρικό διάταγXμαθες με το οποίο επανασυστήνεται το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που ονομάζεται πλέον Υπουργείο Ναυτιλίας. Το Αιγαίο δεν υπάρχει στον τίτλο του Υπουργείου, αν και προχθές στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφερόταν ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ίσως όμως κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, να γίνει τροποποίηση και του τίτλου του. Οι υπηρεσίες που περνούν στον έλεγχο του νεοσύστατου Υπουργείου, είναι η Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και κατ’ επέκταση το Λιμενικό Σώμα που ανήκε στο τέως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο Υπουργείο επίσης περνούν οι Γενικές Γραμματείες Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και Λιμένων. Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας που παλαιότερα ήταν υπό την εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας, έχουν παραμείνει στην ευθύνη του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ρύθμιση για το θέμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και

Νησιωτικής Πολιτικής θα έχει πολιτικό προϊστάμενο τον υφυπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο, ωστόσο τίποτα δεν ήταν οριστικό ως χθες το απόγευμα.

Κ. Μουσουρούλης: «Θα δώσουμε μάχες για να πετύχουμε νίκες» Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε στις 10:30 το πρωί και σε αυτήν παρέστη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Λόγω της τελετής, μεταφέρθηκε για τις 2 το απόγευμα η έναρξη της προγραμματισμένης για χθες συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Η επανασύσταση του Υπουργείου και η επαναφορά του Λιμενικού στο φυσικό του χώρο, όπως τόνισαν οι ομιλητές, ήταν πάγιο αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Η ναυτιλία είναι ένας τομέας εθνικής υπεροχής που μπορεί ομαλά, με σιγουριά, γρήγορα και με αποφασιστικότητα, να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και να επιστρέψει στον τόπο την πολυπόθητη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υπουργός Κωστής Μουσουρούλης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής οικογένειας, τους πλοιοκτήτες, τους ναυτικούς και τους ναυτεργάτες, για ανοιχτή και έντιμη συνεργασία. Ο κ. Μουσουρούλης είπε ότι αισθάνεται τιμή, καθώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα, αναλαμβάνει την ευθύνη αυτού του ιστορικού Υπουργείου, αλλά και δέος απέναντι στις απεριόριστες δυνατότητες του κλάδου. Αναφερόμενος στο εθνικό νηολόγιο, είπε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητά του, ενώ για την ποντοπόρο ναυτιλία είπε ότι θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας.

Ο κ. Μουσουρούλης, κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων της ναυτιλίας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η καλή λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα δώσουμε μικρές και μεγάλες μάχες για να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες.»

Γ. Βερνίκος: «Να γυρίσει η ελπίδα» Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα υπουρ-

γείο που να είναι αντάξιο των ελληνικών θαλασσών, της παράδοσής μας, της ναυτοσύνης των ναυτεργατών, των εφοπλιστών και όλου του κόσμου που κινείται και ζει γύρω από τη ναυτιλία. Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες. Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά ένας ενεργός επιχειρηματίας ασκεί ταυτόχρονα και υπουργικά καθήκοντα. «Το μόνο που έχω στο μυαλό μου, είναι να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός και θα συνεργαστώ στενά με το νέο υπουργό, προκειμένου να αισθανθεί ξανά ο

λαός την ελπίδα που έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Βερνίκος. Ο απελθών υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας τη «σκυτάλη» είπε ότι η ναυτιλία είναι μεγάλη δύναμη για την Ελλάδα και τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία, είναι πολύ σοβαρά. Προσέθεσε, όμως, ότι οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, καθώς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η συμβολή της ναυτιλίας στο ελληνικό προϊόν και στην απασχόληση, μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί.


6

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Πέντε χρόνια απ’ την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μυτιλήνης, δεν προκύπτει ανάγκη ιδιαίτερων διορθώσεων

«Αγκάθι» το ρυμοτομικό απέναντι. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν επιτρέπεται να δώσεις άδεια για ψιλικατζίδικο, γιατί είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές αμιγούς κατοικίας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, θέλοντας να δώσει μια εικόνα απ’ τα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες στο Δήμο σε σχέση με τις χρήσεις γης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μόλις πριν από λίγες μέρες πέρασε απ’ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως επεσήμανε ο κ. Βατός, το θέμα της άδειας του καφενείου Λυρή, στο οποίο μόνο κατά παρέκκλιση μπορεί να δοθεί άδεια για καφενείο κι αυτό γιατί έχει εδώ και δεκαετίες τη συγκεκριμένη χρήση. Διαφορε-

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

ο «πράσινο φως» για αλλαγές, τροποποιήσεις, διορθώσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Μυτιλήνης, του αναπτυξιακού εργαλείου για τη «χωροταξική τακτοποίηση» του πρώην καποδιστριακού Δήμου, ανάβει στα τέλη Ιουλίου, με τη συμπλήρωση πενταετίας απ’ την έγκρισή του. Μέχρι τώρα, ό,τι παράπονα είχαν διατυπωθεί για συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν, αφού απαγορεύονταν αλλαγές επί του εγκεκριμένου μπορεί να ανοίξει κατάστημα υ- ως, στη μία πλευρά της Κομνηπλαισίου απ’ τη νομοθεσία. Απ’ το Δήμο Λέσβου διά των υ- γειονομικού ενδιαφέροντος, ε- νάκη μπορεί να λειτουργήσει πηρεσιών του θα ξεκινήσει απ’ νώ στην άλλη μισή όχι. Ομοί- τέτοιο κατάστημα, κι όχι στην τον Αύγουστο η καταγραφή αιτημάτων που σχετίζονται με το Επείγει η επικαιροποίηση του ρυμοτομικού Γ.Π.Σ. και ανάλογα με τον αριθμό τους, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαίτερα ή εκτεταμένα προβλήματα απ’ ανά περιοχή, ανά γειτονιά, να συμβαδίδιαδικασία τροποποίησης, αν το Γ.Π.Σ. δεν έχουν διαπιστωθεί σε με- ζουν με τις πραγματικές ανάγκες μιας και δε φαίνεται να χρειάζονται γάλες περιοχές μέσα στην πενταετία που σύγχρονης πόλης. ιδιαίτερες διορθώσεις επί του πέρασε, όπως παρατηρεί η προϊσταμένη Πέρυσι το Νοέμβριο, με αφορμή τη δικαεγκεκριμένου σχεδιασμού. του Πολεοδομικού Τμήματος της Τεχνι- στική περιπέτεια πρώην δημοτικών συμΕκείνο που όλο αυτό το διάστημα έχει αναδειχθεί, επαληθεύοκής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, Μα- βούλων Μυτιλήνης για τη χορήγηση κατά ντας και παλαιότερες προβλέριάνθη Στυλιανίδου, εκτιμώντας πως εν- παρέκκλιση αδειών λειτουργίας καταστηψεις των υπηρεσιακών στελεδεχομένως να υπάρξουν κάποια μεμονω- μάτων (οι οποίοι και αθωώθηκαν), είχαμε χών, είναι πως πρόβλημα για μένα αιτήματα για τροποποιήσεις συγκε- αναφερθεί αναλυτικά στα «στρεβλά» του την πόλη της Μυτιλήνης δεν ακριμένων ιδιοκτησιών, για τις οποίες και ισχύοντος απ’ το 1988 ρυμοτομικού σχεποτελεί το Γ.Π.Σ., αφού εκτός θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ο Δήμος πριν δίου. μεμονωμένων περιπτώσεων, δε προωθηθούν για τις τελικές αποφάσεις φαίνεται να χρήζει γενικότερων Αντιφάσεις… στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τη συβελτιώσεων. Το μεγαλύτερο αμπλήρωση λοιπόν πενταετίας απ’ την έ- Το ρυμοτομικό σχέδιο, όχι μόνο έχει δυο γκάθι αποτελεί το θέμα των γκριση του Γ.Π.Σ., φαίνεται πως ούτε εί- μέτρα και σταθμά για χρήσεις που προκαχρήσεων γης, που για να «εκναι σκόπιμο, ούτε χρειάζεται δημόσια δα- λούν όχληση (π.χ. καταστήματα εστίασυγχρονιστούν» με τα νέα δεπάνη για να γίνουν μεγάλες διορθώσεις σης, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.), αλλά βρίθει δομένα του κέντρου της πόλης, και αντιφάσεων από τετράγωνο σε τετράστο σχεδιασμό. θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση γωνο και για χρήσεις γης που δεν ενοΑντιθέτως, επείγει να βρεθούν χρήματα του εγκεκριμένου απ’ το 1988 χλούν, π.χ. κοσμηματοπωλεία. και να υπάρξει η πολιτική απόφαση να ορυμοτομικού σχεδίου. λοκληρωθεί η «επικαιροποίηση» του ρυ- Το 2007, ο Δήμος Μυτιλήνης διά της τεΠού επιτρέπεται τι μοτομικού, προκειμένου οι χρήσεις γης χνικής του υπηρεσίας ξεκίνησε την εκπό«Στη μισή Χριστουγέννων ‘44

Τ

τικά δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει καφενείο στην περιοχή. «Είναι καιρός να συγκεντρώσουμε τέτοια ζητήματα και να δούμε μαζί με τις υπηρεσίες μας πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις, όχι μόνο για να λήξουν εκκρεμότητες ετών, αλλά και για να είναι δίκαιη η αντιμετώπιση των πολιτών και στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Βατός, προαναγγέλλοντας πως απ’ την πλευρά του Δήμου θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ένας σχεδιασμός για τη συγκέντρωση τέτοιων αιτημάτων, για όλη τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης αλλά κυρίως για το κέντρο της πόλης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα.

«Άκυρες»… χρήσεις γης I

νηση μελέτης για την αλλαγή των χρήσεων γης «Μελέτη αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος της 5.12.1988 (ΦΕΚ 869 Δ΄)», που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2008. Δύο χρόνια μετά το ΣΧΟΠ του τότε Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο οποίο υποβλήθηκε προς έγκριση, την επέστρεψε στο Δήμο ανακοινώνοντας ότι η μελέτη απορρίφθηκε για αρκετούς λόγους, εκ των οποίων ο κυριότερος ήταν γιατί οι αποφάσεις που αφορούν σε αλλαγές χρήσης γης, πρέπει να αποτελούν προϊόν μιας συνολικής αναθεώρησης των πολεοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών όλου του χωρικού τμήματος και να μην είναι αποσπασματικές. Έκτοτε, δεν υπήρξε απόφαση να διατεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να τακτοποιηθούν τα ρυμοτομικά ζητήματα και να παύσει η αναρχία που σήμερα επικρατεί στην πόλη με τις χρήσεις γης.

«Σβήνει ζημίες» η ΕΨΥΠΑΛ την οικονομική κρίση, η Δημοσυνεταιριστική Αγροτική Α.Ε. κατέγραψε κέρδη 43.161,39 ευρώ Πγιααρά τη χρήση τού 2011. Πρόκειται για θυγατρική εταιρεία τής ΕΑΣ Λέσβου, που έχει την έδρα της στην περιοχή του Καρά Τεπέ και είναι γνωστή στη Λέσβο ως ΕΨΥΠΑΛ. Στην εταιρεία μεγάλο πο- γούμενων ετών. σοστό συμμετοχής έχει ο Ο κύκλος εργασιών της Δήμος Λέσβου και αντι- εταιρείας το 2010 ήταν κείμενό της είναι η δια- 212.361,35 ευρώ και το χείριση ψυκτικών εγκα- 2011 ήταν 242.307,89 ταστάσεων. Τα κέρδη τού ευρώ. Δηλαδή, παρά την 2011 διατίθενται για την κρίση, η εταιρεία αύξησε απόσβεση ζημιών προη- τον τζίρο της. Το εντυ-

πωσιακότερο στοιχείο που έδωσε και τα κέρδη, είναι η μείωση του κόστους των πωλήσεων. Το 2010 το κόστος των πωλήσεων ανήλθε στα 211.918,22 ευρώ, αλλά το 2011 υποχώρησε στα 119.821,22 ευρώ. Δηλαδή καταγράφηκε μια κάμψη στο κόστος των πωλήσεων που προσεγγίζει το 50%. Οι συσσωρευμένες ζη-

μίες της εταιρείας το 2010 ανήλθαν στα 575.564,14 ευρώ και στο τέλος τού 2011 στα 532.402,75 ευρώ, μετά τη διάθεση των αποτελεσμάτων της χρήσης. Η χρήση τού 2010 είχε κλείσει με ζημίες 54.666,96 ευρώ. Πολύ μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι συσσωρευμένες ανείσπρακτες απαιτήσεις της εται-

ρείας, που το 2011 ανήλθαν στα 367.198,14 ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 298.892,02 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία τού 2011, οι ανείσπρακτες απαιτήσεις από τους πε-

λάτες ανέρχονται στο 151% του τζίρου της επιχείρησης. Επίσης παρατηρούμε ότι σε σχέση με το 2010 οι ανείσπρακτες απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 23% περίπου.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ένα μήνα μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών, συνάντηση και στη Μυτιλήνη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου

Νέα προσέγγιση των δύο ακτών της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής, πριν από ένα μήνα περίπου στο Κουσάντασι της Σμύρνης, του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου και της Ένωσης Παράκτιων Δήμων της Τουρκίας, οι αυτοδιοικητικοί των δύο ακτών ανταμώνουν και πάλι, αυτήν τη φορά στη Μυτιλήνη. Η νέα προσέγγιση γίνεται με πρόσκληση του αντιπροέδρου τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου σε μια προσπάθεια να γνωριστούν καλύτερα οι αυτοδιοικητικοί των απέναντι περιοχών μεταξύ τους. «Δεν πρέπει σε καμμία πε- νη γίνεται με την ευκαιρία ρίπτωση να μείνει άδειο της διοργάνωσης του 2ου πουκάμισο η προσπάθεια Ελληνοτουρκικού Φεστιπου έχει ξεκινήσει και επι- βάλ και θα πραγματοποιησφραγίστηκε με την υπο- θεί στις 10 το πρωί της Κυγραφή του πρωτοκόλλου ριακής στα γραφεία τής συνεργασίας», ανέφερε ο ΠΕΔ, Καραντώνη 6 στη Παντελής Πατερέλλης, Μυτιλήνη. Θα μεσολαβήπου με την ιδιότητα του α- σει στη συνέχεια η συνάντιπροέδρου τής ΠΕΔ έχει ντηση των αυτοδιοικητιαναλάβει πρωτοβουλίες ώ- κών με το Επιμελητήριο και στε «να γίνουν βήματα και λίγο αργότερα, το μεσημένα υλοποιηθούν τα όσα ρι της Κυριακής, η ΠΕΔ θα συναποφασίστηκαν με το παραθέσει γεύμα στους αιπρωτόκολλο, ανταλλάσσορετούς. ντας εμπειρίες και προτάΔυνατές σχέσεις σεις σε τόσο, μα τόσο κοιΣτη συνάντηση στο Κουσάνά θέματα που απασχοντασι της Σμύρνης συμμελούν την αυτοδιοίκηση τείχαν οι περιφερειάρχες στις δύο πλευρές του ΑιΒορείου Αιγαίου Νάσος γαίου». Η συνάντηση στη Μυτιλή- Γιακαλής και Νοτίου Αιγαί-

Σ

της Άντισσας πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας και συζήτησαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της περιοχής, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που θα ανακουφίσουν το ιατρικό προσωπικό και θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Αντώνης Κουμαράς, ο διευθυντής τού Κ.Υ. Άντισσας, Στρατής Παυλής, και ο τοπικός σύμβουλος Άντισσας, Κυριάκος Αμπατζής. «Είχαμε αυτήν τη συνάντηση, συζητήσαμε και πάλι τα θέματα που υπάρχουν, τα λάβαμε υπόψη μας από την πλευρά μας και εφόσον με καλέσουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, θα πάω ο ίδιος με μεγάλη ευχαρίστηση να δω τους χώρους τού Κ.Υ. Άντισσας και να καταθέσω και κάποιες σκέψεις

αλλά και η αναβολή πολλών θεμάτων απ’ Oσηςιτηνεκλογές, προηγούμενη συνεδρίαση λόγω της αποχώρηπολλών συμβούλων, σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης, έχουν συσσωρεύσει έναν τεράστιο αριθμό θεμάτων στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα στις 7 και το όργανο θα επιχειρήσει να αποφασίσει για συνολικά 58 θέματα.

«Κοινωνικός αποκλεισμός ή ένταξη;» Μέσα σε ένα μήνα απ’ την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, οι αυτοδιοικητικοί των δύο ακτών συναντιούνται ξανά, αυτήν τη φορά στη Μυτιλήνη

ου Γιάννης Μαχαιρίδης, ενώ η ΠΕΔ εκπροσωπήθηκε απ’ τον κ. Πατερέλλη και τους Άρη Χατζηκομνηνό και Βαγγέλη Παλαιολόγο. Το πρωτόκολλο που υπεγράφη, έχει ως σκοπό να ενισχύσει την κοινή συνεργασία μεταξύ των δήμων μελών των δύο αυτοδιοικητικών Ενώσεων. Με το πρωτόκολλο θα επιδιωχθεί να εδραιωθούν δυνατές σχέσεις, που θα ενισχύσουν την εξέλιξη της μεταξύ τους συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των

κοινωνικών σχέσεων, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του εμπορίου και της επιστήμης. Όπως ανέφερε ο κ. Πατερέλλης στη συνάντηση της Κυριακής, έχουν προσκληθεί οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, ενώ απ’ την Τουρκία μεταξύ άλλων θα μετάσχουν οι δήμαρχοι Κουσάντασι, Αδραμυττίου, Δικελί, Αϊβαλιού, Νταρλί Ντερέ (ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης των Παράκτιων Δήμων) και πολλοί άλλοι, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στη συνάντηση του Μαΐου.

Παραμένουν τα προβλήματα υνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρη ΣΚατσιφαράκη, είχαν και πάλι φορείς

Με ρεκόρ 58 θεμάτων!!!

Διήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη, από το «Νόστο» και το ΕΚΚΕ

Συνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης είχαν εκ νέου φορείς της Άντισσας για το Κέντρο Υγείας της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ

7

που έχω», τόνισε το «Ε» ο κ. Κατσιφαράκης.

Με φειδώ τα υλικά Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, τα προβλήματα στο Κ.Υ. Άντισσας είναι αρκετά και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια, γιατρών και ανθρώπων της περιοχής, δεν έχει δοθεί καμμία λύση. Μια και ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και παραμένουν χωριά δίχως αγροτικό γιατρό, οι απαιτήσεις αναμένεται να αυξηθούν με την έλευση τουριστών. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στην έλλειψη γιατρών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η δουλειά να βγαίνει με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία, αφού καθημερινά στο Κέντρο Υγείας εξυπηρετούνται περίπου 60 με 70 ασθενείς, όπως τονίζει στο «Ε» ο διευθυντής της μονάδας, Στρατής Παυλής. «Εξυπηρετούμε πολύ κόσμο κάθε μέρα, που έρχεται και από τα γύρω χωριά, με αποτέλεσμα και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, και εμείς να μην προλαβαίνουμε», τονίζει ο κ. Παυλής. Η έλλειψη γιατρών είναι ένα γεγονός που δεν

επιτρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα εφημεριών, αφού από τους οκτώ συνολικά γιατρούς που θα έπρεπε να εργάζονται για να καλύπτουν τις απαιτήσεις τού Κ.Υ., έχουν προσληφθεί μόνο οι τέσσερις. Τουλάχιστον προβλήματα για την ώρα δεν έχουν υπάρξει με τις προμήθειες των υλικών, όμως όπως τονίζει ο κ. Παυλής, γίνεται από πλευράς γιατρών και νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας πολύ συντηρητική χρήση, λέγοντας: «Για να εξοικονομήσουμε υλικά, κάνουμε περικοπές. Δεν έχουμε έλλειψη για την ώρα, όμως προσπαθούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη οικονομία και ό,τι μπορούμε να αποφύγουμε, το αποφεύγουμε. Είτε αυτό είναι μια γάζα, είτε οτιδήποτε.» Παράλληλα, πρόβλημα έχει προκύψει και με την υπεύθυνη καθαριότητας του Κέντρου Υγείας, μια και δήλωσε ήδη την παραίτησή της και θα σταματήσει να εκτελεί τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει έως ότου βρεθεί τρόπος αντικατάστασής της.

«Νόστος» σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) διοργανώνουν διήμερο Oεκδηλώσεων στη Μυτιλήνη με τίτλο «Κοινωνικός αποκλεισμός ή ένταξη; Κοινωνικός αυτοματισμός ή συνοχή; Ας συζητήσουμε (επιτέλους!)», που θα γίνει στις 28 και 29 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Κτηρίου Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Πλατεία Σαπφούς και την Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας υποδοχής», που αφορά την Κρήτη, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και εθνικούς πόρους. Ως επίκεντρο έχει τη σύνδεση της κοινωνικής ένταξης με την κοινωνική συνοχή. Οι εκδηλώσεις του διημέρου αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, με κοινό επικοινωνιακό μήνυμα και θεματικό άξονα, που αφορά αφενός στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση του μεταναστευτικού φαινομένου, αφετέρου την ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταναστών, και για τις αντίστοιχες πρακτικές, όπως και την ανάδειξη και προβολή πρακτικών λύσεων σε καθημερινά προβλήματα που απασχολούν όλους, αλλά και εμπλέκουν όλους. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, διάλεξη και παρουσίαση και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, που απευθύνονται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, τόσο στη νεολαία και τους ενήλικες, όσο και στην κοινωνία υποδοχής και τους μετανάστες. Οι εισηγήσεις και το εργαστήριο θα λάβουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Αμφιθέατρο Κτηρίου Γεωγραφίας (Λόφος Πανεπιστημίου) και τα διαδραστικά παιχνίδια στις Πλατείες Σαπφούς και Κυπρίων Πατριωτών. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 8815310.


8

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα κτηριακά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα - Θερινά Σχολεία

Η πορεία έως τώρα… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ υνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε χτες η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ιδρύματος. Ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας, και οι αντιπρυτάνεις, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κάλλας και Νίκος Σουλακέλλης, μίλησαν για τα όσα επετεύχθησαν κατά τη θητεία τους, εμμένοντας ιδιαίτερα στα 13 συνολικά Θερινά Σχολεία που θα πραγματοποιηθούν φέτος στα τμήματα του Πανεπιστημίου, ως το νέο ιδιαιτέρως σημαντικό θεσμό που εγκαινιάζεται και στον οποίο το ίδρυμα σκοπεύει να δώσει μεγάλη βαρύτητα. Η ταχύτατη, όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη των διαγωνισμών που αφορούν το κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και τις φοιτητικές εστίες της Μυτιλήνης, ήταν ένα από τα κτηριακά έργα της πρυτανικής αρχής στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσάρτας, μεταξύ των οποίων και η ολοκλήρωση των φοιτητικών εστιών της Σάμου, αλλά και το αντίστοιχο θέμα της Ρόδου. Όπως τόνισε, λόγω του ΕΣΠΑ τα κτήρια θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια το πολύ. Το δεύτερο θέμα που τονίστηκε από τον πρύτανη, ήταν αυτό της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ευρώπης, κίνηση που αποσκοπεί στην ανταλλαγή φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και στην ανάπτυξη μιας σειράς κοινών προγραμμάτων. Στα πλαίσια των συνεργασιών τονίστηκε για άλλη μια φορά και η σημασία της σύνδεσης του ιδρύματος με την τοπική

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων των Πανελλαδικών

Τελειώνει η αγωνία… η Δευτέρα 25 Ιουνίου τελειώνει η αγωνία για τις εTκατοντάδες μαθητές της Λέ-

Σ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της πρυτανικής αρχής

κοινωνία. Σε αυτήν εντάσσονται η εκπτωτική κάρτα που έχει εκδοθεί σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων που έχει ξεκινήσει από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για τα Θερινά Σχολεία Οι τρεις αντιπρυτάνεις, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κάλλας και Νίκος Σουλακέλλης, αναφέρθηκαν αποκλειστικά στον καινούργιο θεσμό των Θερινών Σχολείων, που εγκαινιάζει το μήνα που διανύουμε το Πανεπιστήμιο. Τα 13 συνολικά Θερινά Σχολεία που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα νησιά του ιδρύματος, διάρκειας δύο εβδομάδων έως ενός μήνα, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του ερευνητικού έργου των μελών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο διεθνή χώρο και την υποστήριξη παράλληλα των τοπικών κοινωνιών μέσω της ανάπτυξης διαστάσεων εκπαιδευτικού τουρισμού. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπρύτανι, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται

στην εξασφάλιση της εγγυημένης ποιότητας των προγραμμάτων, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης. Τα Θερινά Σχολεία φιλοδοξούν να γίνουν μόνιμα, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα μέσω των διδάκτρων τους και βιώσιμα, και για το λόγο αυτό λαμβάνονται ήδη μέτρα προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη υποδομή. Όπως έχει ήδη γράψει το «Ε», από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο θα γίνουν πέντε Θερινά Σχολεία στη Λέσβο και ένα στη Λήμνο, τα στοιχεία για τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα https:// summerschools.pns.aegean.gr/.

Μεταπτυχιακά και Διά Βίου Εκπαίδευση Ο κ. Κάλλας και ο κ. Σουλακέλλης αναφέρθηκαν στα προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα που θα υλοποιεί από εδώ και πέρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ειδικά τα δεύτερα, το «ισχυρό χαρτί» του ιδρύματος, όπως τόνισε ο κ. Σουλακέλλης, πρό-

κειται να βελτιώνονται συνεχώς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να μειωθούν όσο είναι δυνατόν τα δίδακτρά τους, προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν οι φοιτητές να σπουδάσουν στα τμήματα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έγινε επίσης λόγος για περισσότερες υποτροφίες, αλλά και για ισχυροποίηση της Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και την πρωτοβουλία «Συμπληρώνω Μηχανογραφικό - Επιλέγω Αιγαίο», που θα είναι διαθέσιμη ως τηλεφωνική υπηρεσία στους υποψηφίους που θα θέλουν περισσότερα στοιχεία για τα προγράμματα σπουδών κ.λπ.. Τέλος, ο κ. Κάλλας αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες των τοπικών πληθυσμών, η οποία θα προκύψει στα πλαίσια των συναντήσεων που έχουν ήδη γίνει με επιμελητήρια του Αιγαίου. Στο πλαίσιό της, σχεδιάζεται μια έρευνα μεγάλης κλίμακας για το θέμα της νησιωτικότητας.

Διάκριση της εταιρείας «KalloniAgroCom» τού ΕΠΑΛ Καλλονής, στο Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2012»

Κατέκτησε τη 2η θέση δεύτερη θέση κατέκτησε το ΕΠΑΛ στον τελικό του ΠανελλήνιTουηΚαλλονής Μαθητικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2012» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, που πραγματοποιήθηκε προχτές Πέμπτη 21 Ιουνίου. Η εταιρεία «KalloniAgroCom» των 13 μαθητών και μαθητριών του Σχολείου και του καθηγητή τους Αριστοτέλη Μαβίδη έλαβε πολύ καλές κριτικές και ενθαρρυντικά σχόλια. Η ιδέα της ηλεκτρονικής εμπορίας και δημοπράτησης αγροτικών προϊόντων, το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο και η παρουσίαση των επιτευγμάτων από την ομάδα του Τμήματος Οικονομίας τού ΕΠΑΛ Καλλονής κρίθηκαν θετικά από την επιτροπή του Διαγωνι-

σμού, την οποία αποτελούσαν διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο του Διαγωνισμού ήταν εξαιρετικά υψηλό, με πολύ καλές δουλειές από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν. Την πρώτη θέση κατέλαβε η εταιρεία «GRINN Α.Ε.» της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν η εταιρεία «MUSTERPEACE» από το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και η εταιρεία «SmartPack Co», του Κολλεγίου Ψυχικού. Ευχαριστώντας την επιτροπή του Διαγωνισμού και τα στελέχη του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, αλλά και όσους στήριξαν την ομάδα στην προσπάθειά της αυτή, το Σχολείο αναφέρει με

σχετική του ανακοίνωση: «Η συμμετοχή του Επαγγελματικού Λυκείου για δεύτερη χρονιά στον τελικό και η δεύτερη θέση που κατέλαβε στο φετινό Διαγωνισμό, αποδεικνύει ότι οι μαθητές των δημόσιων επαγγελματικών λυκείων μπορούν να πετύχουν σημαντικά επιτεύγματα, εφόσον πιστέψουν στον εαυτό τους, εργαστούν συστηματικά και με συνεργασίες πάνω σε κάποια ιδέα, με φαντασία και μεράκι. Πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι ιδέες σαν και αυτή των μαθητών τού ΕΠΑΛ Καλλονής, να έχουν συνέχεια και εφαρμογή στην πράξη, δημιουργώντας ευκαιρίες εργασίας στους μαθητές και οικονομική ανάπτυξη για τη Λέσβο, μέσω της επιχειρηματικότητας.»

σβου που πήραν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι βαθμοί των γραπτών θα φτάσουν στα σχολεία τους και οι ίδιοι θα μπορούν να βρίσκουν την προσωπική τους βαθμολογία στη σχετική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μετά τη 1 το μεσημέρι. Προκειμένου να επισκεφτούν τη σχετική ιστοσελίδα ( h t t p : / / r e s u l t s. m i n e d u . gov.gr), οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Θυμίζουμε πως συνολικά 765 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, από τους οποίους 661 από σχολεία της Λέσβου, 101 από σχολεία της Λήμνου και τρεις από τον Άι-Στράτη. Από τους υποψηφίους της Λέσβου, οι 284 διαγωνίστηκαν στη Θεωρητική, οι 83 στη Θετική και οι 294 στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, ενώ για αυτούς της Λήμνου τα αντίστοιχα νούμερα είναι 39, 13 και 49. Στους παραπάνω υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έδωσαν Πανελλαδικές στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, καθώς και οι υποψήφιοι της Ομάδας Β΄ των ΕΠΑΛ, που ανέρχονται σε οκτώ μαθητές.

Και οι βαθμοί πρόσβασης Παράλληλα συνεχίζεται, μέχρι και τις 5 Ιουλίου η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Η μηχανογραφική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνει σύντομα την επεξεργασία των προφορικών και γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η σχετική κατάσταση για τους υποψηφίους του Νομού θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που με τη σειρά της θα εκδώσει τις σχετικές Βεβαιώσεις Πρόσβασης. Αντίστοιχες καταστάσεις για την Ομάδα Β΄ των ΕΠΑΛ θα αποσταλεί στη συνέχεια. Εκτός από τα παραπάνω, το Υπουργείο θα δώσει στη δημοσιότητα και στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων των υποψηφίων που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές. Β.Χρ.


10

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Tη σελίδα επιµελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

με τους Συντοπίτες

Ανανεωμένη η «Μυτιληνιά Διάλεκτος»

Μια «νόστιμη» ιστοσελίδα… έα μορφή έχει αποκτήσει πλέον η ιστοσελίδα της «Μυτιληνιάς Διαλέκτου», του ιστοτόπου που έχει δημιουργήσει εδώ και λίγο παραπάνω από ένα χρόνο ο συντοπίτης Γιάννης Κουκέλλης. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συνταγές, αλλά και μια λίστα με μυτιληνιά τραγούδια να παρατίθεται σε μια πλευρά της, τα οποία μπορεί να ακούσει ο καθένας, η ιστοσελίδα έχει γίνει πλέον πιο… «νόστιμη». Εξέχουσα θέση κατέχουν, άλλωστε, οι γεύσεις από όλα τα χωριά της Λέσβου, που παρατίθενται συνεχώς συνοδευόμενες από σύντομη περιγραφή κάθε περιοχής. «Ένας ορεινός τόπος ανήκοντας διοικητικά στον Μανταμάδο, είναι ευνόητο ότι αποτελεί έναν κατεξο-

N

Η ανανεωμένη μορφή της «Μυτιληνιάς Διαλέκτου». Δεξιά, η λίστα με τα μυτιληνιά τραγούδια

χήν κτηνοτροφικό προορισμό. Η πλούσια παραγωγή προϊόντων βασισμένων στον εν λόγω κλάδο, δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και νόστιμα τυριά, τα οποία οι ντόπιες νοικοκυρές εκμεταλλεύονται δεόντως», γράφει ο εμπνευστής της «Μυτιληνιάς Δια-

λέκτου» για τα «μπαχλαμπάτσα», τις τυρόπιτες της Πελόπης. Λίγο παρακάτω παρουσιάζει τα «πτάρια» και τα «γιαπράτσα» της Αγιάσου, τις γεύσεις του Ασωμάτου, το σελινάτο, τους γκιουζλεμέδες της Ανεμότιας. Η στήλη «Η φωτογραφία

της ημέρας» περιλαμβάνει κάθε τόσο εικόνες της θάλασσας του νησιού, παλιές φωτογραφίες, και όχι μόνο. Η «Μυτιληνιά Διάλεκτος» δεν παραλείπει να αναφερθεί σε εκδηλώσεις των συντοπιτών, σε έργα Μυτιληνιών και σε περιπτώσεις προβολής του νησιού μέσω των Μ.Μ.Ε., καθώς και στα καθιερωμένα αποφθέγματα στην ντοπιολαλιά. Η σελίδα έχει εμπλουτιστεί και με μια λίστα μυτιληνιών τραγουδιών, που ο καθένας μπορεί να ακούσει με ένα «κλικ». Μεταξύ αυτών, τα «Σε Μυτιληνιό λιμάνι», «Μυτιληνιό Ζεϊμπέκικο», «Αμερσούδα», «Του Μ’λαρ’» κ.ά.. Θυμίζουμε πως η «Μυτιληνιά Διάλεκτος» είχε ξεκινήσει ως blog το 2007 και σύντομα άρχισε να δέχεται

Κυκλοφορεί το περιοδικό της «Λεσβιακής Παροικίας»

«Αιολίδα» υκλοφορεί το τελευταίο τεύχος της «Αιολίδας», της δίμηνης περιοδικής έκδοσης της «Λεσβιακής Παροικίας». Το περιοδικό ξεκινά με μικρές ειδήσεις που αφορούν στα Λεσβιακά Γράμματα, αλλά και άλλα θέματα εκδοτικού και λεσβιακού ενδιαφέροντος, καθώς και εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Σύλλογος, μέσα στο μήνα που μας πέρασε και το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, η γιορτή του Αγίου Θεοδώρου, το αποκριάτικο γλέντι, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και Ποίησης, η παρουσίαση των βιβλίων «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία», «Ουρανία» και «Τα Ταξίδια μου». Οι εκδρομές της «Λεσβιακής Παροικίας» έχουν τις δικές τους σελίδες στην έκδοση, με εκτενή κείμενα και φωτογραφίες από τα μέρη όπου έγιναν επισκέψεις. Ακολουθούν οι καθιερωμένες σελίδες της

K

Τέχνης, όπου η Καίτη Μεσσηνέζη γράφει για το Γιώργο Μπουζιάνη, η Άσπα Κοπανέλλη - Αβαγιαννού για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και ο Δήμος Καρατζόγλου για τις Γυναίκες του Κόσμου. Ο Τάκης Ιορδάνης γράφει για το λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Μάριος Κακαδέλλης για την αρχαία φιλοσοφία στο «σήμερα», η Ελένη Κονιαρέλλη για ένα παλιό τροχόσπιτο, η Νέδα Βουτσά Περδικούρη για τα «Ασημένια μαλλιά» και ο Μιχάλης Βασίλας για «Τα παιχνίδια της γειτονιάς». Η έκδοση κλείνει με λαογραφικά θέματα από το Στρατή Μολίνο, καθώς και ιατρικό κείμενο του γιατρού Ιωάννη Μάλλια. Τέλος, δημοσιεύεται το κείμενο του Εμμανουήλ - Σωτήριου Παπαϊωάννου «Το μυστικό του Χειρόγραφου», που απέσπασε το Β΄ Βραβείο το Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Νέων της «Λεσβιακής Παροικίας».

πολλές επισκέψεις Μυτιληνιών, απ’ όλον τον κόσμο. Η ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα ήταν κι αυτή που οδήγησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας http:// mytiliniadialektos.gr/. Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας της, η ιστοσελίδα έχει φτάσει να υποδέχεται 500 άτομα κάθε μέρα, ενώ έχει αποκτήσει τη δική της διεύθυνση στο Facebook, η οποία, έχοντας φτάσει τους 5.000 «φίλους», απέκτησε προσφάτως και «δίδυμο» προφίλ. Υπάρχουν έτσι τα προφίλ Α και Β, που φιλοξενούν τα σχόλια και τις ειδήσεις των Μυτιληνιών που τα επισκέπτονται, καθώς και διάφορες φωτογραφίες και βίντεο από τη Μυτιλήνη, τα χωριά και τη φύση της Λέσβου και από δράσεις Μυτιληνιών.

Νέο τεύχος του περιοδικού «Αγιάσος» τα χέρια των Αγιασωτών της Λέσβου και της ΣΑθήνας βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Αγιάσος». Η έκδοση είναι ανοιξιάτικη και περιλαμβάνει διάφορα θέματα που ταιριάζουν με την εποχή που μόλις έφυγε (πρωτομαγιάτικες θύμησες, πασχαλινές φωτογραφίες, κείμενα για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, παραδόσεις και θρύλους κ.ά.). Ξεχωριστό κείμενο παρουσιάζει την πασχαλινή παράδοση των ομογενών τού Σύδνεϋ, αλλά και την αποκριάτικη χοροεσπερίδα που έγινε στο Μυτιληναϊκό Σπίτι της αυστραλέζικης πόλης. Όλο το φετινό Αγιασώτικο Καρναβάλι παρουσιάζεται με σάτιρα και φωτογραφίες, ενώ στο πλαίσιο θεμάτων της αγροτικής ζωής υπάρχει ειδικό κείμενο για το κλάδεμα της μυτιληνιάς ελιάς. Το περιοδικό κλείνει με μια σειρά κειμένων, όλα στην ντοπιολαλιά.


ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζονται α) πολυτελές διαμέρισμα 90 τ.μ. σε μονοκατοικία στο Ακλειδιού, με αυτονομία θέρμανσης, A/C, ηλιακό, διπλά τζάμια, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλο κήπο και πανοραμική θέα και β) διαμέρισμα 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6973-647763. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 80 τ.μ. στη Θερμή, στο δρόμο προς Άγιο Ραφαήλ. Διαθέτει 2 Υ/Δ, κουζινοτραπεζαρία, μεγάλη αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6972 - 932539 (What’s up). Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρος κουζίνα καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6979-228312, 22510 71732. Ενοικιάζεται στα Πυργέλια τριάρι 90 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα και τζάκι. Μεγάλη κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 2 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακός θερμοσίφωνας, θέα στη θάλασσα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζονται στο κέντρο της πόλης - Παρθεναγωγείο, παραδίπλα από την «Καραμπόλα», καινούργια δίχωρα διαμερίσματα, επιπλωμένα, εξοπλισμένα ή μη, με μπαλκόνι. Αυτονομία ρεύματος, νερού, πετρελαίου, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικά, εξαιρετική θερμομόνωση, ηχομόνωση και υγρομόνωση. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη με τηλεόραση, κουζινάκι, ψυγείο και air-condition στη Χρυσομαλλούσα, με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

διώτης ενοικιάζει στην Κηφισιά (Κορυτσάς 17, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ) διαμέρισμα 2ου ορόφου, 106 τ.μ., που διαθέτει χώρο στάθμευσης και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6974-715546.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμπερές, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, προσφάτως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6972696486 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στην περιοχή Πυργί, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., επιπλωμένο, με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6974640422. Ενοικιάζεται τριάρι στο Κιόσκι με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-053532. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, ρετιρέ, διαμπερές, φωτεινό, με αυτόνομη θέρμανση και θέση πάρκινγκ, πάνω από το γήπεδο (Ηλία Βενέζη). Πληρ. τηλ. 22510 26292, 6995-314832. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται τριάρι 85 τ.μ., στην οδό Ορέστη Κανέλλη 3, περιοχή Καλλιθέα, έτος κατασκευής 2005, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, air-condition, ξεχωριστή αποθήκη κοινόχρηστη, εξωτερικό χώρο στάθμευσης, σήτες στα παράθυρα, τέντες, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936-028694, 6936-028695. Ενοικιάζεται τριάρι 80 τ.μ. 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, γραφείο, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση με συσσωρευτές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., στην περιοχή Σουράδα, με θέση πάρκινγκ στην πιλοτή. Τιμή: 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25434, 6974-456606.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται καινούργιο, διαμπερές δυάρι 54 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία στα Πάμφιλα με αυλή και θέα στη θάλασσα, δίπλα σε παιδικό σταθμό. Πληρ. τηλ. 6979976908. Ενοικιάζεται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, νεόδμητη. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιαζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, δίχωρη, επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6973-011446. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, ισόγεια, με κήπο, αυτόνομη θέρμανση, νεόδμητη, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι στην Ασκληπιού, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ., στην Καλλιθέα, πλήρως επιπλωμένη, σε καινούργιο κτήριο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-222288. Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρσονιέρα στο Λόφο του Πανεπιστημίου, πολύ οικονομική, με αυτόνομη θέρμανση, δωρεάν internet, πλήρως επιπλωμένη (ψυγείο, πλυντήριο, κουζινάκι, τηλεόραση κ.λπ.). Πληρ. τηλ. 6932-580508. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937-248623. Ενοικιάζεται δυάρι και γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στη Σίμου Χουτζαίου 11, Αγία Φωτεινή, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6947-242954. Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρσονιέρα επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα, σε μονοκατοικία κοντά στο Λόφο Πανεπιστημίου, με 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6947-901660, 6944-583500.

Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 185 τ.μ., 3 επιπέδων. 2ος όροφος: σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, WC. 1ος όροφος: 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, πατάρι. Ισόγειο: κλειστό garage, χώρος για playroom, 1 δωμάτιο. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, εξωτερικό χώρο για parking, 3 βεράντες, 2 μικρούς κήπους, εντοιχισμένες ντουλάπες, ξύλινα δάπεδα, θέα στη θάλασσα κ.ά.. Προσφάτως βαμμένο. Πληρ. τηλ. 6944-272029. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 130 τ.μ., με θέα, αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, στα Μαύρα Σίδερα (πλησίον γηπέδου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, καθαρή, με θέα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι στο Πυργί. Καταπληκτική θέα, αυτονομία, κήπος. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια, με 2 μεγάλα δωμάτια, μικρό χωλ, σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο, τελείως ανεξάρτητη, με δική της είσοδο, διαμπερής, με αυτόνομη θέρμανση, εξωτερικούς αποθηκευτικούς στεγασμένους χώρους, βεράντα, μικρή αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλη και για 2 άτομα. Επί της Οικονόμου Τάξη αρ. 1, 100 μ. κάτω από το Γηροκομείο, με πρόσωπο στην Οικονόμου Τάξη. Δεν έχει υγρασία, τιμή λογική. Πληρ τηλ. 22510 24121, 6934-623586. Ενοικιάζεται δυάρι 47 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 2 air-condition, μη επιπλωμένο, στη Σίμου Χουτζαίου 4. Πληρ. τηλ. 6983-658488. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468. Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι επιπλωμένο, 50 τ.μ., ημιυπόγειο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. και γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Κουμκό Ακρωτήρι καινούργιο δυάρι, ρετιρέ, 58 τ.μ., με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, γωνιακό μπαλκόνι με θέα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, τέντες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 22510 40074, 6936440105, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980 854487, 6974-016419. Ενοικιάζεται τριάρι 73 τ.μ., ένα δυαράκι 27 τ.μ. και δυάρι 55 τ.μ. στο γήπεδο, καθώς και γκαρσονιέρα 22 τ.μ., στη Βαρειά. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται ημιυπόγειο, νεόδμητο, στην Παναγιούδα, 60 τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα (χαμηλά) ανακαινισμένο τεσσάρι 105 τ.μ., 2ου ορόφου. με θέα στη θάλασσα. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 3 άνετα υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, 1 WC, εσωτερική αποθήκη, 3 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, καινούργιες τέντες, πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 6936-440105, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι, 70 τ.μ., ισόγειο, με αυλή μπροστά - πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649.

Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., σε πέτρινο παραδοσιακό σπίτι, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής (πλησίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6974-702027, 22510 28583. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 290 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Αλυσίδας μικρό δυάρι, 37 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι, χωρίς κοινόχρηστα, σε πρώτο όροφο με θέα, 40 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στο Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Κιόσκι. Αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμό), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στο Ακλειδού. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, διαμπερές, θέα στη θάλασσα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι, μεγάλο κήπο , πισίνα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946280702. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948506877, 6944 - 646034, 22510 44985, www.sappho studios.gr Ενοικιάζεται μεγάλο, καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς κοινόχρηστα . Θέρμανση με κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-294590. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. (2 υπνοδωμάτια, σαλοκουζίνα), με θέα, στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 27312, 6948-501728. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα με απεριόριστη θέα, 65 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ., νεόδμητο, με αυλή και αυτόνομη θέρμανση, κοντά στον Πλάτανο. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. στη Σουράδα, με γκαράζ 25 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημιισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ), με χώρους στάθμευσης, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη, 5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215050). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177007). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νε-

όδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζακούζι, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ενεργειακό, ηλιακό θερμοσίφωνα, βεράντες, τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1 θέση parking, 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-223384). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE197163). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, βεράντες, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE226147). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ. επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ. επί της Καβέτσου. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972210895. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357.

Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται επιχείρηση ταβέρναεστιατόριο στη Φίλια, μαζί με τον επαγγελματικό εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6977-676491

Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται ελαιόκτημα στην περιοχή Κέδρο Μυτιλήνης (όπισθεν ξενοδοχείου «Silver Bay»), έκτασης 8 στρεμ., σε απόσταση 160 μ. από τη θάλασσα. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο, άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση και αυτόνομο ρεύμα. Πληρ. τηλ. 6946554121. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλικα και εντός πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225925). Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία 180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, μπόιλερ, θέα απεριόριστη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ, με γεώτρηση, κήπο, δέντρα, 550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225014). Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ., με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227189). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215416). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE209593). Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 183,82 τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-166385). Μόρια. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE227255). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212630). Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο 35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203077). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλεί-

ται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4 μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθε μία, με θέα στη θάλασσα, 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE203601). Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλείται οικόπεδο 4.090 τ.μ., με θέα σε θάλασσα και Κάστρο, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE227065). Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδεια για χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικής αποθήκης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-224010). Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225010). Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα. Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ., με οικοδομική άδεια για μεζονέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213918). Μυτιλήνη, βόρεια προάστια. Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ., χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225403). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.. Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE182064). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215021).


14 Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6972-998243. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Πληρ. τηλ. 6970-143538. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται καλλιεργητής για περιβόλι 2 στρεμμάτων στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 6977969597. Ζητούνται συνεργάτες στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία για τη στελέχωση του Τμήματος Πωλήσεων του νέου ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού οδηγού «ΝΕ AEGEAN» (www. ne-aegean.gr). Απαραίτητο μεταφορικό μέσο και καλή γνώση υπολογιστή και ίντερνετ. Αποστολή βιογραφικών στο info@rweb.gr . Πληρ. τηλ. 22510 48527, 6975594443.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, περιοχή Λάρσος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται αυτοκίνητο τζιπ μάρκας Ford Maverick, 3.000 cc, 45.000 χλμ., μοντέλο 2007, ολοκαίνουργιο, ατρακάριστο, χρώματος μαύρου. Πολλά έξτρα, ολοκληρωμένο service, με ηλιοροφή. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 12.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-289989. Πωλείται VW Polo, μοντέλο 2005, 58.000 χλμ., 1.400 cc, 75 hp, πεντάπορτο, με air-condition, CD player, καινούργια λάστιχα, βιβλίο service. Τιμή: 4.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6943-781054. Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται Mazda MX-5 Nardi Torino, full extra (φιμέ τζάμια, καινούργια ζαντολάστιχα), μοντέλο 2002, 1.600 κυβικά, λευκό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6976-848895.

Πωλείται Mercedes 560 SEC, 1990 μοντέλο, clima, δερμάτινο σαλόνι, δίπορτο, με ηλεκτρική ηλιοροφή, αυτόματο, 18´´ ζάντες, full extra, τιμή 5.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-702169. Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Toyota Avensis, μοντέλο 2001, χρώμα ασημί, 1600 cc (52.000 χλμ.). Ατρακάριστο, δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6948-583544.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται έπιπλα σε καλή κατάσταση (κάποια καινούργια) και ηλεκτρικές συσκευές, σε τιμή ευκαιρίας, λόγω μετακόμισης. Πληρ. τηλ. 22510 43235, 6976-881587, 6979-458641. Πωλείται από φοιτήτρια η οικοσκευή και τα έπιπλα γκαρσονιέρας. Όλα είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή δελεαστική. Πληρ. τηλ. 6977-166549.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

Πωλείται κυνηγετικό όπλο, καραμπίνα, μάρκα Fabarm H38. Λειτουργεί με τρία φυσίγγια, είναι ολοκαίνουργια, μέσα στη θήκη της, αχρησιμοποίητη, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6932-131930.

Πωλείται το ιστιοφόρο «Sarakina». Ξύλινο, 7,90 μ. (26 ft), με μηχανή Kubota 20 HP. Πλήρης εξοπλισμός (πιλότος, wind deck, φωτοβολταϊκό, ανεμογεννήτρια, GPS, εργάτης κ.τ.λ.). Πρόσφατη ολική ανακατασκευή (2011, ύφαλα, deck, σαλόνι, μηχανή). Χαμηλό τεκμήριο. Συλλεκτικό, έτος κατασκευής 1969, δεύτερο χέρι. Τιμή 26.000,00 ευρώ. Extra συλλεκτικά κομμάτια εξοπλισμού (δεν περιλαμβάνονται στην τιμή). Πληρ. τηλ. 6948-207647.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Ζητείται web developer, με γνώσεις PHP, MySQL, HTML, CSS, Javascript (jQuery) για μόνιμη απασχόληση (πενθήμερο, οκτάωρο) στη Μυτιλήνη. Επιθυμητή προηγούμενη εμπειρία σε CMS, SEO και ηλεκτρονική διαφήμιση. Αποστολή βιογραφικών στο info@ mks.gr (υπόψη Εριέττας Μυλωνάδη). Πληρ. τηλ. 22510 40377. Ζητείται κοπέλα για φύλαξη παιδιών στην Πέτρα. Μισθός ικανοποιητικός και παροχή στέγης, εάν χρειαστεί. Πληρ. τηλ. 22530 41366, 6908663345. Το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Πράξη» ζητά καθηγητή Φυσικής. Πληρ. τηλ. 22510 54070. Γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα

της Μυτιλήνης ζητά κοπέλες για τη στελέχωση των παρακάτω θέσεων εργασίας: ρεσεψιονίστ, σερβιτόρες και καμαριέρες. Πληρ. τηλ. 22510 43111 (καθημερινά 09:00 - 14:00). Ζητείται πτυχιούχος (ΑΕΙ - ΤΕΙ) με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, για υπάλληλος γραφείου ασφαλιστικής εταιρείας. Παρακαλούμε αποστείλατε βιογραφικό σημείωμα στο fax: 2310 778715 ή στο e-mail: pazarlis@otenet. gr . Πληρ. τηλ. 2310 778714. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Εφαρμόζοντας δημιουργική και επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας, εγγυάται εύκολη και γρήγορη μάθηση. Πληρ. τηλ. 6976900504.

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


15

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού στη Λήμνο

Τα 100χρονα από την Απελευθέρωση ημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Λήμνου στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την απελευθέρωση του νησιού. Στις εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται και οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, που φέτος θα είναι περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται στη Λήμνο δύο πολύ μεγάλες εκθέσεις, με υλικό από το Ναυτικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, με σημαντικά ενθυμήματα από την Απελευθέρωση, με τη στολή του Παύλου Κουντουριώτη και με σημαντικό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Μύρινα, στο Παντελίδειο, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πορτιανού, και η δεύτερη μεγάλη έκθεση που θα αφορά στη ναυμαχία του

μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου, Σωτήρης Κωνσταντάρας.

Σ

Συντονισμός

Μούδρου και τους Βαλκανικούς Πολέμους, θα παρουσιαστεί στο Μούδρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλές άλλες εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. «Διοργανώνουμε σημαντικές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε

τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού μας. Μεγάλες εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικά σχήματα και πολλές άλλες εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι δημότες μας, άλλα και οι επισκέπτες του νησιού», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Διά βίου

Για τον καλύτερο προγραμματισμό όλων των εκδηλώσεων, ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Διά βίου μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου κάλεσε όλους τους συλλόγους και τους φορείς που προτίθενται να υλοποιήσουν εκδηλώσεις για το καλοκαίρι 2012 με τη στήριξη του νομικού προσώπου και του Δήμου Λήμνου, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα γραφεία του νομικού προσώπου μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουνίου. Από δω και πέρα, όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κωνσταντάρας, «θα αναλάβουμε τη συλλογή και ταξινόμηση των προτάσεων, προκειμένου να συντονίσουμε τους φορείς και να εκδώσουμε ένα συνολικό πρόγραμμα, ώστε αποφευχθούν

Πρωτοβουλία του Δήμου Λήμνου, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑΠΑ και την «Ανακύκλωση Αιγαίου»

Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης ξιοποιώντας το πρόγραμμα συνεχίζεται η προσπάθεια που Κοινωφελούς Εργασίας, ο ήδη καταβάλλεται από τη ΔΕΑΔήμος Λήμνου ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, σε συνεργασία με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου και την «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ». Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης, χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Λήμνου και του Άι-Στράτη. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα

ΔΑΠΑ Λήμνου, με την ανακύκλωση μαγειρικών λαδιών (Σαπωνοποιία Μιχαλέλη), μπαταριών (ΑΦΗΣ), ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών («Ανακύκλωση Αιγαίου - χυτήρια ΑΒΕΕ»). Χάριν της πρωτοβουλίας, ο Δήμος θα εφοδιαστεί με τους απαραίτητους μπλε κάδους, που θα τοποθετηθούν στα κεντρικά σημεία των δημοτικών ενοτήτων της Λήμνου. Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων θα ενημερωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και

το εξουσιοδοτημένο προσωπικό, για τη διαδικασία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χώρος απόθεσης, ημέρες συλλογής). Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου, που καλεί δημότες, κατοίκους και συλλόγους να βοηθήσουν συμμετέχοντας, το πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22540 26650.

Στη Λήμνο σήμερα η υποδοχή

Ξεκίνησε ο «Διάπλους του Φιλοκτήτη» στιοπλοϊκά σκάφη από γεγονός αυτό έχουν προ- σιαστεί και ένα μικρό θεΙρισας, τον Δήμο Αγιάς της Λά- γραμματιστεί να γίνουν ατρικό δρώμενο, με την Μαίρης καθώς και από την διάφορες πολιτιστικές ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν το «Διάπλου του Φιλοκτήτη», αναβιώνοντας το ταξίδι του μυθικού ήρωα από το βασίλειό του στη Μελιβοία, στην Αγιά της Λάρισας, έως τη σπηλιά που πέρασε δέκα μοναχικά χρόνια στη Λήμνο. Οι δύο Δήμοι Λήμνου και Αγιάς διοργάνωσαν το πολιτιστικό αυτό γεγονός στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής των δύο περιοχών. Η άφιξη των σκαφών αναμένεται στη Λήμνο σήμερα το απόγευμα και για το

εκδηλώσεις, με την επίσημη υποδοχή το βράδυ στις 8:30 μπροστά στο δημαρχείο, με καλωσόρισμα από τη Χορωδία του Δήμου Λήμνου, αλλά και ομιλία για το Φιλοκτήτη και γνωριμία με τις ομάδες. Στη συνέχεια θα γίνει ανταλλαγή δώρων και αργότερα θα πραγματοποιηθεί γλέντι στο Πλατύ με το συγκρότημα «Κακανούρες». Αύριο Κυριακή θα γίνει ξενάγηση στα Καβείρια και στη Σπηλιά του Φιλοκτήτη, όπου θα παρου-

καθοδήγηση της Γεροντάρα, από τη Μαθητική Θεατρική Ομάδα που εκπροσώπησε τη Λήμνο στο Φεστιβάλ Συρακουσών. Στη συνέχεια τα σκάφη θα αναχωρήσουν για το Μούδρο, όπου θα γίνει αγώνας ερασιτεχνικού ψαρέματος, ενώ το βράδυ στην προβλήτα διοργανώνεται γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και συναυλία από το Μουσικό Εργαστήρι, με παρουσίαση της ιστορίας του Μούδρου. Στο τέλος θα γίνει

προσφορά τοπικών εδεσμάτων. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει συνάντηση των φορέων των δύο περιοχών στο Δημαρχείο της Λήμνου με τους δημάρχους Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή και Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, και στη συνέχεια ξενάγηση στην Αλυκή και προσφορά τοπικών εδεσμάτων στο Κοντοπούλι. Το βράδυ της Δευτέρας θα γίνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη αυλή του Γυμνασίου Μύρινας, με συναυλία από τους Δημήτρη Μαυράκη και Γιάννα Φαφαλιού.

φαινόμενα ταυτόχρονων εκδηλώσεων ή διαδοχικών εκδηλώσεων συναφούς περιεχομένου.» Οι προτεινόμενες για συνδιοργάνωση εκδηλώσεις θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάρα, «να συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής, αθλητικής ή πολιτιστικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων σε αυτές, στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον τούτο αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου και όχι οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα, όπως αυτές που αποσκοπούν κυρίως στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των ατόμων αυτών». Το νομικό πρόσωπο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Λήμνου θα παρέχει κάθε δυνατή υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των εκδηλώσεων των συλλογικών φορέων.

Από το Δήμο Λήμνου το καλοκαίρι

Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών το πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ο Δήμος Λήμνου διορΣγανώνει δωρεάν θερινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, στη Δημοτική Κοινότητα Μύρινας θα λειτουργήσουν δύο τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (τεσσάρων έως έξι ετών), ενώ άλλο ένα τμήμα θα λειτουργήσει στη Δημοτική Κοινότητα Μούδρου. Τα τμήματα θα λειτουργούν πρωινές ώρες και η συμμετοχή των παιδιών σε αυτά θα είναι δωρεάν. Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τις δραστηριότητες στα παραπάνω τμήματα, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22543 50018 μέχρι και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή.


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Με αφορμή ερώτηση Γιαννίρη προς Γιακαλή, για το Αρχοντικό Γεωργιάδη και για χρηματοδοτικό πρόγραμμα πολιτισμού

«Φτωχές» φέτος οι εκδηλώσεις της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια το πολιτιστικό έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητά να ενημερωθεί ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος», Ηλίας Γιαννίρης, με ερώτηση που υπέβαλε στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή. Το βασικό ζήτημα που θέτει, εκτός από αυτό του αναξιοποίητου προγράμματος «Δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», είναι αυτό του Αρχοντικού Γεωργιάδη και το κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν φέτος εκδηλώσεις στους χώρους του. Θέμα που όπως φαίνεται θα οριστικοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όταν το προτεινόμενο και περιορισμένο κατά πολύ πρόγραμμα θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Κοντεύει να φύγει ο Ιούνιος και οι πολυαναμενόμενες κάθε χρόνο εκδηλώσεις του Αρχοντικού φέτος παραμένουν ένα μυστήριο για τους περισσοτέρους, αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, παρ’ όλο που πριν από λίγο καιρό οι αρμόδιοι ανακοίνωναν πως το πρόγραμμα θα άρχιζε στις 25 του μήνα. «Τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο,

Σινεμά και εκθέσεις οι μόνες εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει φέτος το Αρχοντικό Γεωργιάδη. Απορία μένει το γιατί χάθηκε η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα περισσότερων εκδηλώσεων για φέτος

Γ

έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια από τη Νομαρχία με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη τους καλοκαιρινούς μήνες», αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος». «Στηρίζοντας την τοπική πολιτιστική παραγωγή και με εκδηλώσεις χαμηλού προϋπολογισμού και ελεύθερης εισόδου προς τους θεατές, επιτεύχθηκε να καθιερωθεί ένας θεσμός πολιτισμού για τη Λέσβο, που παράλληλα ενίσχυσε και το τουριστικό προφίλ του νησιού», συνεχίζει, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα εάν προτίθεται η Περιφέρεια να συνεχίσει την υποστήριξη των εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, δεδομένου ότι δεν έχει κάνει ακόμη καμία ανακοίνωση.

Δεν ήρθε χρηματοδότηση Η τελευταία έχει να απαντήσει με ένα «φτωχό», συγκριτικά με τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, πρόγραμμα εκδηλώσεων, αφού θα απουσιάζουν παντελώς οι συναυλίες καλλιτεχνών και οι θεατρικές παραστάσεις εκτός νησιού. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, το Αρχοντικό θα φιλοξενήσει φέτος μόνο θερινό κινηματογράφο (οι ταινίες για τον οποίο θα επιλέγονται από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας) και κάποιες εικαστικές εκθέσεις, ενώ οι διαχειριστές του θα παραχωρούν το χώρο του σε πολιτιστικούς φορείς του νησιού που θα επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους χω-

ρίς χρηματικό αντίκρισμα. Ο λόγος για τον τόσο μεγάλο περιορισμό δράσεων φέτος είναι, σύμφωνα με τον κ. Βερβέρη, το γεγονός ότι οι 85 χιλ. ευρώ που είχε δεσμεύσει η Περιφέρεια για τις εκδηλώσεις του Αρχοντικού, ακόμη δεν της έχουν δοθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Αυτή είναι και η αιτία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτα επισήμως. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμενόταν να γίνει στην Περιφέρεια σχετική σύσκεψη, ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα και να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένεται και η γνωστοποίησή του στα Μ.Μ.Ε. και το κοινό.

«Χάθηκε» χρηματοδοτικό πρόγραμμα; Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει ο κ. Γιαννίρης προς τον περιφερειάρχη, είναι κι αυτό που αφορά στο πρόγραμμα «Δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Πρόκειται για πρόγραμμα που κάλυπτε ενέργειες για τη δημιουργία, ενίσχυση και προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα αποτελούσαν θεσμό περιφερειακής εμβέλειας και θα επαναλαμ-

βάνονταν περιοδικά, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και συμβάλλοντας στην τουριστική προβολή κάθε περιοχής, δικαιούχος του οποίου ήταν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και που - όπως αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος - «έληξε τον περασμένο μήνα, χωρίς να υποβληθεί κάποια πρόταση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βερβέρης, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η διαχειριστική αρχή δε θέλησε να υποβάλει κάποια πρόταση πριν προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για το πρόγραμμα. «Δε γνωρίζω γιατί προέκυψε αυτή η ανάγκη», λέει. «Η διαχειριστική αρχή έχει πει, όμως, πως είτε θα επαναπροκηρύξει το πρόγραμμα όταν προσλάβει το σύμβουλο, είτε θα δώσει παράταση στην υφιστάμενη προκήρυξη, οπότε τίποτε δεν έχει χαθεί. Με αυτό θα μπορούν να καλυφθούν εκδηλώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Και θα πρέπει να θυμίσω και την πρόταση που έχουμε υποβάλει στο Interreg με την Κύπρο και τη Ρόδο, για τη “Γυναίκα διά μέσου των Αιώνων”, η οποία αφορά επίσης το Αρχοντικό. Είναι πολύ καλή, υπάρχει όμως μεγάλος ανταγωνισμός και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Σήμερα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, το Αναγνωστήριο Αγιάσου διοργανώνει στο κινηματοθέΣατρόήμερα του μια θεατρική εκδήλωση με «πρωταγωνιστές» τους παλαίμαχους εν ζωή ερασιτέχνες του, αλλά και τους μικρούς μαθητές του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου του. Η παράσταση θα είναι δο- Θέατρο και τον Πολιτιμημένη σε δύο μέρη. Στο σμό οι παλαίμαχοι εν ζωή πρώτο θα τιμηθούν για ερασιτέχνες του Αναγνωτην πολύχρονη προσφο- στηρίου Ευστρατία Παπαρά τους στο Ερασιτεχνικό σταματίου - Κλειδαρά, Γε-

ώργιος Σεβαστέλλης, Γιαννούλα Αναστασέλλη και Γεώργιος Λιάκατος. Θα μιλήσουν γι’ αυτούς αντίστοιχα οι Ειρήνη Αργύρα, Ευστράτιος Βεγιάζης, Παναγιώτης Σκορδάς και Κλεάνθης Κορομηλάς. Στο δεύτερο μέρος, το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του Αναγνωστηρίου θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Τσιχλιά και της Παναγιώτας Μαϊστρέλλη ένα παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου, από το κουκλοθέατρο «Καλημέρα», που μιλά για τις περιπέτειες που είχανε τα ντενεκεδάκια της Ντενεκεδούπολης όταν βρέθηκαν μετανάστες στο Κουρδιστάν, τη χώρα των ρολογιών. Παίζουν: Μαριάνθη Αλεντά, Αθανασία Αλεντά, Βασίλης Αμπουλός, Μαρία Βασλά, Μαρία Κεφαλά, Βασιλική Κεφαλά, ΔήΚουντουρέλλη, μητρα Παναγιώτα Μπαμπάκου, Νεφέλη Ορφανού, Σοφία Σκορδά, Στέλιος Σκορδάς, Παναγιώτης Τζανής, Μιχάλης Τζανής, Σάρα Τόρα. Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης έχει ο Παναγιώτης Κορομηλάς.


17 ΓPAMMATA & TEXNEΣ Με υπογραφή Musica* Τ’ Άι-Γιαννιού

Εικόνα και λόγια...

Σχέδια: Blanca Galvez Diaz Κείμενο: Βαγγελιώ Χρηστίδου

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ντουμ… Ντουμ… σσσσσς… ... Ακούς τον ήχο των τυμπάνων; Τον αέρα στα φυλλώματα των δέντρων; Τα ουρλιαχτά των αγριμιών στα δάση και τα βουνά; Το κελάρυσμα του νερού στο ποτάμι και το βόμβο του καταρράκτη; Τα κύματα που σπάνε στους βράχους, το πέταγμα του κόνδορα, το βούισμα της μέλισσας, τα μελωδικά μουρμουρητά των ανθρώπων; Είναι οι Μούσες της Αρχαιότητας, που κινητοποιούν τα πάντα. Είναι οι Ρυθμοί των τελετών των Ιθαγενών, που διαχέονται σαν τους χτύπους της καρδιάς. Είναι τα «Μονοπάτια των Τραγουδιών» των Αβοριγίνων του μικρού Νέου Κόσμου. Είναι τα μαγεμένα τραγούδια των Κελτών, το βιολί, η άρπα και η γκάιντα. Είναι τα ρυθμικά Τραγούδια των σκλάβων της Αμερικής, οι Χοροί των Λαών του Κόσμου, η ένωσή τους με τη Φύση τους…

Η Μουσική, είναι σαν τον Άνθρωπο. Έχει νοημοσύνη, έχει Ψυχή, μεταφέρεται… Έχει Δύναμη… Μη στέκεσαι! Η Φύση, πάντα κινείται… Μπορείς να νιώσεις την Έκσταση; Μπορείς να πετάξεις; Είναι οι Ήχοι της Ελευθερίας, οι ήχοι της Επανάστασης… Ένα μελωδικό, ρυθμικό Χάος… Εκεί, θα βρεις τον Εαυτό σου… * Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 στη Γαλλία κατ’ εφαρμογή μιας ιδέας που είχε ο

τ’ Λιουτρουπιού

οφείλει το όνομά του στη θεά Ήρα, την οOζε Ιούνης ποία οι αρχαίοι Ρωμαίοι ονόμαζαν Juno και γιόρτατην πρώτη του μήνα. Ο ελληνικός λαός λέει τον Ι-

Αμερικανός μουσικός Joel Cohen, που πρότεινε μια νύχτα γεμάτη μουσική για να σημαδευτεί η αρχή του καλοκαιριού με το Θερινό Ηλιοστάσιο. Από το 1985 η Γιορτή της Μουσικής εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα, με την Αθήνα, ως 1η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να είναι με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας. Σήμερα η Ημέρα Μουσικής είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε πάνω από 32 χώρες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Σάββατο 23 Ιουνίου από τις 18:00 έως τις 20:00 στο Αναγνωστήριο Αγιάσου Σεμινάριο Ρυθμολογίας με θέμα «Ρυθμικά Ιδιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας», με υπεύθυνο το Στρατή Σκουρκέα στις 19:00 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου Εορταστική εκδήλωση-παρουσίαση των έργων ζωγραφικής, κεντήματος και τραγουδιού, από τους μαθητές τού «Πόλιον» στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Ετήσια παράσταση από τη σχολή χορού «À petits pas», με θέμα «Moving Poetry» στις 21:00 στην αυλή του Γυμνασίου Μύρινας Η κωμωδία «Κλέψε Λιγότερο», του Ντάριο Φο, από τη Λαϊκή Σκηνή τού ΜΕΑΣ «Λήμνος» στις 21:00 στην Πλατεία Λευκονοίκου στο Μόλυβο Αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα», από το Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας

Σήμερα Σάββατο 23 και αύριο Κυριακή 24 Ιουνίου στο Ακράσι Αναβίωση των εθίμων «Κλήδονας» και «Κάψαλα», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρασίου

Έως Δευτέρα 25 Ιουνίου στη μαρίνα Μυτιλήνης 2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Έως Σάββατο 30 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση σχεδίων και σπουδών του Χρήστου Μονοκρούσου με τίτλο

«Εκκίνηση», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης

Έως Κυριακή 15 Ιουλίου στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Έκθεση Γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ

Αύριο Κυριακή 24 Ιουνίου στις 19:30 στον Αφάλωνα Αναβίωση του εθίμου «Κλήδονας Κάψαλα - Αμίλητο Νερό», από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα» στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», του Ντάριο Φο, από το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης

Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 19:30 στη μαρίνα Μυτιλήνης Παρουσίαση του βιβλίου του π. Αθανάσιου Γιουρμά «Ταξιδεύοντας… Δικελί, Πέργαμος, Αϊβαλί, Μοσχονήσια, Άσσος», από την Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς» και τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουνίου από τις 17:00 έως τις 21:00 στο χώρο τού Dojo Aikido και σε ανοιχτό χώρο στη φύση Σεμινάριο σωματικού θεάτρου με την Αλίκη Δουρμάζερ και θέμα «Το Σώμα και η Φωνή στην Performance»

Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 20:30 στο Θέατρο «Ακαδημία» στον Κολωνό Η παράσταση «Ο Θησαυρός του Οδυσσέα», σε μετάφραση του Αργύρη Εφταλιώτη και σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου

έως Τρίτη 3 Ιουλίου στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου Ετήσια έκθεση μαθητών, από τη «Στέγη Θεοφίλου»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Σάββατο 23 Ιουνίου «Πειρατές», του Πίτερ Λορντ (κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα) Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Ζερβός, Κώστας Τσάκωνας, Φώτης Πετρίδης, Μάντυ Λάμπου Ώρα προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο στις 19:00 «Dark Shadows», του Τιμ Μπάρτον (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Εύα Γκριν Ώρα προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο στις 19:15 Έως Σάββατο 30 Ιουνίου «Τιτανικός», του Τζέιμς Κάμερον (περιπέτεια, προβολή σε 3D σύστημα) Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ Γουίνσλετ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο 23/6, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 30/6 στις 21:00 «Άντρες με τα Μαύρα 3», του Μπάρι Σόνενφελντ (περιπέτεια φαντασίας) Πρωταγωνιστούν: Γουίλ Σμιθ, Τόμι Λι Τζόουνς, Έμμα Τόμσον, Τζος Μπρόλιν Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο 23/6, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 30/6 στις 21:30

ούνη Θεριστή, γιατί μέσα στο μήνα αυτό συνήθως θερίζουν. Ακόμα, τον λέει Ορνιαστή (στις περιοχές που παράγουν σύκα, όπως στα νησιά μας) από το λαϊκό ρήμα ορνιάζω, που σημαίνει γονιμοποιώ ήμερη συκιά με κλαδί αγριοσυκιάς, καθώς επίσης κι Αϊγιαννίτη, επειδή στις 24 του μήνα γιορτάζει ο Άι-Γιάννης, η γιορτή του οποίου έχει τοποθετηθεί πάνω στη θερινή τροπή του ήλιου. Θερινή τροπή του ήλιου είναι το βορειότερο σημείο της τροχιάς του, πράγμα που για μας που κατοικούμε στο βόρειο ημισφαίριο, σημαίνει ότι ο ήλιος είναι πιο κοντά μας, γι’ αυτό και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Απ’ το σημείο αυτό και πέρα, ο ήλιος τρέπεται προς το νοτιά. Η κίνηση αυτή ονομάζεται τροπή του ήλιου, δηλαδή λιοτρόπι στη γλώσσα του λαού μας. Ο ήλιος αρχίζει να απομακρύνεται από μας και να πηγαίνει προς το νότιο ημισφαίριο. Οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν συνεχώς, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, οπότε φτάνει ο ήλιος στο σημείο της χειμερινής τροπής του, δηλαδή τρέπεται και πάλι προς το βορρά και οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Η Χριστιανική Εκκλησία ενσωμάτωσε την πορεία του ήλιου μέσα στην οργάνωση του δικού της χρόνου, χρησιμοποιώντας δυο μορφές: το Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Στη χειμερινή τροπή του ήλιου (στις 25 Δεκεμβρίου), τότε που το ηλιακό φως αρχίζει να αυξάνει, τοποθέτησε τη γέννηση του Χριστού. Στη θερινή τροπή του ήλιου (24 Ιουνίου), τότε που το φως αρχίζει να μειώνεται, τοποθέτησε το Γενέθλιο του Ιωάννη του Προδρόμου. Στις ισημερίες, εαρινή και φθινοπωρινή, δηλαδή στα άλλα δύο κρίσιμα σημεία της ηλιακής τροχιάς, τοποθέτησε αντίστοιχα τη Σύλληψη του Χριστού (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου) και τη Σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου (στις 23 Σεπτεμβρίου). Όπως λέει κι ο λαός μας, ο Χριστός κι ο Άι-Γιάννης ο Πρόδρομος βαστούν τον κόσμο και την αλήθεια. Γιατί ο ήλιος είναι για τον πλανήτη μας η πηγή της ζωής και της αλήθειας, αφού όλα φανερώνονται μέσα στο φως (ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!). Τα λαϊκά έθιμα κι οι δοξασίες που συνδέονται με τη γιορτή του Άι-Γιαννιού στις 24 Ιουνίου, εκφράζουν τη σχέση της γιορτής αυτής με τον ήλιο. Άλλωστε είναι η μόνη περίπτωση στο λαϊκό εορτολόγιο που η σχέση αυτή εκφράζεται καθαρά και στο λεκτικό ακόμα επίπεδο. Σε πολλά μέρη η μέρα αυτή ονομάζεται λιοτρόπι και η γιορτή, τ’ Άι-Γιαννιού τ’ Λιουτρουπιού. Τα έθιμα της γιορτής χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σ’ αυτά που συμβολίζουν τον ήλιο αναπαράγοντας τη μορφή του στη γη (οι φωτιές τ’ Άι-Γιαννιού) και σ’ αυτά που μορφοποιούν τη δύναμή του (οι μαντικές πρακτικές, με κυρίαρχο τον κλήδονα). Το έθιμο να ανάβουν φωτιές είναι πανευρωπαϊκό, με πολλές όμως παραλλαγές από τόπο σε τόπο. Και στην Ελλάδα κάθε τόπος έχει τις δικές του συνήθειες, τόσο στο άναμμα όσο και στο πήδημα της φωτιάς. Η φωτιά είναι φανερό ότι έχει κατ’ αρχήν καθαρτικό και αποτρεπτικό περιεχόμενο. Στο Σκοπό της Ανατολικής Θράκης πηδούσαν τη φωτιά τρεις φορές σταυρωτά και κρατώντας μια πέτρα στο κεφάλι τους, για να μην τους πονάει, ή βαστώντας ένα σίδερο στη μέση τους, για να ‘ναι σιδερένιοι (έθιμο που γινόταν και στην Αγιάσο). Η αποκαλυπτική δύναμη του ήλιου είναι τόσο ισχυρή, που γίνεται ικανή να φανερώνει ακόμα και τα μελλούμενα. Υπάρχουν κατά τόπους διάφορα είδη μαντικών πράξεων που γίνονται την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής τ’ Άι-Γιαννιού. Η πιο συνηθισμένη είναι η σκιομαντεία, να μαντεύονται δηλαδή από τις σκιές τους. Αλλού επικρατεί η υδατομαντεία (κοιτάζουν το μεσημέρι της μέρας τ’ Άι-Γιαννιού να δουν στο πηγάδι το πρόσωπο που θα παντρευτούν) ή η κατοπτρομαντεία (κοιτάζουν στον καθρέφτη) και άλλες. Το πιο γνωστό μαντικό έθιμο, ωστόσο, είναι ο κλήδονας. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κληδών, που σημαίνει λέξεις ή φράσεις τυχαίες που ακούγονται κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδεται έπειτα προφητική σημασία. Αυτά τα τυχαία προφητικά ακούσματα με την πάροδο του χρόνου σταθεροποιήθηκαν και έγιναν στιχάκια, τα λεγόμενα «λόγια του κλήδονα». Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής


18

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Το «Ε» με την Εύα Γιαννίκου, ερασιτέχνη ηθοποιό του Θεατρικού Εργαστηρίου και ξεναγό στα μνημεία και τα μουσεία της Λέσβου

«Για μένα το Θέατρο είναι επικοινωνία…» πό το χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου της Μυτιλήνης είναι και η σημερινή συνέντευξη πολιτισμού τού «Ε». Αυτήν τη φορά πρόκειται ωστόσο για μια γυναικεία παρουσία, την Εύα Γιαννίκου, που εκτός από την πολύχρονη συμμετοχή της ως μέλους στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου, μας μιλάει και για την εμπειρία της από την αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού μέσω της εργασίας της ως ξεναγού. Όλα αυτά, με αφορμή την πρόσφατη συμμετοχή της στη μουσικοχορευτική παράσταση της «Παράλου», που παρουσίαζε χορούς από τις πρώην σοβιετικές χώρες.

A

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Κυρία Γιαννίκου, πότε και πώς ξεκινήσατε με το θέατρο; «Η ενασχόλησή μου με το θέατρο ήταν λίγο τυχαία. Δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό πως θα ανέβαινα στη σκηνή και θα ερμήνευα ρόλο, αφού ως χαρακτήρας ήμουν συνεσταλμένη. Από το 1993 έως το 1995 δούλευα ως γραμματέας για το “Μπουρίνι” και όταν κάποια στιγμή έκαναν οντισιόν και μάζευαν άτομα, δοκιμάστηκα εντελώς τυχαία. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που έπαιξα, αν και η πραγματική αρχή για μένα έγινε λίγο αργότερα, όταν έκλεισε το “Μπουρίνι” και τελείωσα και τη Σχολή Ξεναγών, με τις επιθεωρήσεις που ανεβάζαμε με το Βαγγέλη Χατζημανώλη.»

Στο Θεατρικό Εργαστήρι Είστε πολλά χρόνια μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου. Ποια είναι η εμπειρία σας από τη συγκεκριμένη ομάδα; «Πάνε πάνω από 10 χρόνια που είμαι ενταγμένη στο Εργαστήρι. Σε αυτό βρήκα τις ιδανικές για μένα συνθήκες για να παραμείνω. Κι έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο οι παλιότεροι, αφού δίνουν περιθώριο σε νέους ανθρώπους, ευκαιρίες έκφρασης και “ανέχονται” θα έλεγα την παρουσία τους. Και το λέω αυτό γιατί οι ερασιτεχνικές ομάδες αποτελούνται από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν θέατρο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, από διαφορετικές ηλικίες και νοοτροπία και είναι σημαντικό να μπορέσει ο άλλος να σε δεχτεί, να σε αγκαλιάσει, να σε κάνει μέρος μιας ομάδας.» Πέρα από την ερμηνεία, έχετε ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία παραστάσεων. Ήταν κάτι που το επιδιώξατε ή ήρθε κι αυτό από μόνο του; «Τα “Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα”, πριν τρία χρόνια, ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση σκηνοθεσίας μου που

δόθηκε στα πλαίσια της ομάδας και μετά από την ενθάρρυνση των μελών της, και κυρίως του Στρατή του Βλαστάρη. Η αλήθεια είναι πως δεν προτιμώ τη σκηνοθεσία από την ερμηνεία, θεωρώ πως εκφράζομαι πολύ καλύτερα ως μέρος της παράστασης επάνω στο σανίδι ή στα παρασκήνια, παρά έχοντας το γενικό πρόσταγμα. Παρ’ όλο που την ευχαριστήθηκα, βρήκα εξαιρετική δυσκολία να κατεβάσω τον εαυτό μου από πάνω από τη σκηνή, κάτω. Προσπαθώντας να βοηθήσω και να καθοδηγήσω τους ηθοποιούς να βγάλουν το δικό τους, ένιωσα πως καταπίεσα το δικό μου εαυτό. Ήταν ωστόσο μια εξαιρετική εμπειρία, πήρα πράγματα κι έμαθα και για μένα πράγματα.» Υπάρχουν ρόλοι που ξεχωρίζετε; «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ρόλους, θα ήταν και λίγο άδικο να πω ότι κάποιον τον αγάπησα περισσότερο. Οποιαδήποτε στιγμή κι αν συμφώνησα να πάρω μέρος σε κάποια παράσταση, ήταν γιατί είτε μικρότερος είτε μεγαλύτερος ο ρόλος, μου άρεσε και με εξέφραζε. Πέρα από αυτό, για μένα το θέατρο είναι κάτι που βλέπω ως επικοινωνία, ως συνενοχή πολλών ανθρώπων μαζί, από το κείμενο του συγγραφέα μέχρι τον τελευταίο ανυποψίαστο θεατή. Είναι η γοητεία του “πάρε - δώσε” και η αμεσότητα που σου δίνει η επικοινωνία.» Ετοιμάζετε τώρα κάτι με το Εργαστήρι; «Τώρα είμαστε σε μια παύση, ελπίζουμε όχι μεγάλη κι ελπίζουμε επίσης πως με τη νέα σαιζόν θα έχουμε καταφέρει να

τελειώσουμε τις εργασίες που γίνονται αυτήν τη στιγμή στο χώρο μας και να τον έχουμε διαμορφώσει ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και το κοινό.»

Αφήγηση με την «Πάραλο» Τα τελευταία χρόνια, πάντως, σας βλέπουμε σε κάθε παράσταση της «Παράλου» που έχει σχέση με την παρουσίαση χορών από άλλες χώρες. Και η αφήγησή σας προσδίδει πολύ σε αυτό που βλέπει ο κόσμος. «Με τη Φλώρα Αντωνοπούλου και το Δημήτρη Καρπούζη, τους ιδρυτές της “Παράλου”, είμαστε φίλοι από παλιά. Κάποια στιγμή είχαμε σκεφτεί να συνεργαστούμε με τη Χορωδία του πρώην Δήμου Μυτιλήνης και τη Λία Κεφαλά, για ένα μικρό αφιέρωμα στον Μπετόβεν που ονομάσαμε “Μια μέρα με το Λούντβιχ”. Τότε είχα ζητήσει τη βοήθεια της “Παράλου”, που συμμετείχε με ένα μικρό χορευτικό. Μετά από αυτή την πρώτη κοινή μας συνεργασία κι επαφή και δεδομένου ότι η Φλώρα ετοίμαζε ήδη την επόμενη παράσταση της ομάδας, υπήρξε η ιδέα τού να δώσουμε ένα ιδιαίτερο χρώμα και να εντάξουμε και κειμενάκια, ως μια εναλλακτική παρουσίαση, που θα βοηθούσε και το κοινό να μπει περισσότερο στο κλίμα της χώρας που παρουσιαζόταν, πέρα από το όνομα. Άρεσε πολύ και προσωπικά θα έλεγα πως από τότε “εντάχθηκα” στην ομάδα, αναλαμβάνοντας αυτόν το ρόλο: αφού στηθεί το κομμάτι που αφορά τους χορούς, να βρίσκω κάθε φορά διαφορετική ιδέα και τρόπο να γίνεται η παρουσίαση.» Είναι κάτι που σας γεμίζει; «Η τελευταία παράσταση ήταν

η τρίτη κατά σειρά συνεργασία μας. Το δικό μου κομμάτι είναι πολύ μικρότερο, η δουλειά πέφτει περισσότερο στα παιδιά, και για μένα αποτελεί έμπνευση το πόσο αφοσιωμένοι είναι όλοι στο να δώσουν αποτέλεσμα που τους αποζημιώνει ηθικά, να δώσουν τη χαρά στο θεατή, να δει ένα ωραία θέαμα. Είναι ένα κίνητρο, σε κάνει να θέλεις να συμμετέχεις σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα, το αποτέλεσμα της οποίας είναι εξαιρετικό. Προσωπικά το νιώθω σαν “ευθύνη”, το να μπορώ να είμαι κι εγώ ένα αντάξιο κομμάτι της εκδήλωσης. Κι έχω καταλάβει πως το κείμενο ξεκουράζει και το θεατή. Τον χαλαρώνει, του δίνει μια παύση να σκεφτεί και να ακούσει, αλλά κι επιπλέον χρόνο στους χορευτές.»

Στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους Ερασιτέχνης ηθοποιός τον ελεύθερο χρόνο, ξεναγός κατά το επάγγελμα. Κι εκεί πάλι, με πολιτιστική κληρονομιά έχετε να κάνετε. «Το επάγγελμά μου είναι κάτι που επέλεξα πάρα πολύ συνειδητά και μάλιστα κατά κύριο λόγο αυτό που με ενδιέφερε, ήταν ο κύκλος των μαθημάτων της Σχολής. Το επάγγελμα του ξεναγού ταίριαζε απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία μου, αφού ενέχει και πάλι την επικοινωνία με τον κόσμο, κάτι που για εμένα είναι πολύ σημαντικό. Τελειώνοντας το ‘97, εργάστηκα άμεσα, εντασσόμενη και στο Σωματείο Ξεναγών Βορειοανατολικού Αιγαίου.» Τι περιλαμβάνουν οι ξεναγήσεις σας; «Οτιδήποτε οι εκάστοτε πελά-

τες ζητούν και εντάσσουν στο πρόγραμμά τους. Είτε εκκλησίες, είτε εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους, είτε χώρους αναψυχής, είτε περπάτημα, είτε παρατήρηση πουλιών και φυτών, κάτι που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην επιμόρφωση όσον αφορά την ιστορία και αρχαιολογία του νησιού, αλλά καλύπτουμε και οποιονδήποτε άλλο τομέα και στοιχείο μπορεί να δώσει κάποια ενημέρωση στον επισκέπτη.» Από την εμπειρία σας, βλέπετε να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο οι Έλληνες και οι αλλοδαποί τουρίστες τον αρχαιολογικό και άλλο πολιτιστικό πλούτο του νησιού; «Η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει πάρα πολλές επιλογές για τον εκάστοτε επισκέπτη. Από την εμπειρία μου διαπιστώνω πως ο κόσμος εντυπωσιάζεται και εκπλήσσεται ιδιαίτερα, αφού δεν περιμένουν να δουν τόσο διαφορετικά μνημεία και τοπία σε ένα νησί και μόνο. Οι ξένοι εκτιμούν την απλότητα, την ευγένεια, την καθαριότητα και το πόσο διευκολύνονται να γνωρίσουν το νησί, κι εκτιμούν ιδιαίτερα τη σωστή σήμανση και τα ενημερωμένα ωράρια, που τους δίνουν ευκαιρία να επισκεφτούν κάποιους χώρους. Σε αρκετές περιπτώσεις τρέχουμε να δούμε μουσεία ή χώρους πριν κλείσουν για την ημέρα. Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα διάφορα μουσεία Τέχνης, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι Έλληνες. Ακόμη και τα προσκυνήματα, που για τους ξένους δεν έχουν να πουν κάτι, τους εντυπωσιάζουν: το πώς είναι χτισμένες οι εκκλησίες μας, το τελετουργικό, όλη τη λαογραφία. Δείχνουν πάντα πολύ μεγάλο σεβασμό κι έχουν κι ερωτήσεις να κάνουν, αφού όλα στο μάτι τους φαντάζουν πολύ διαφορετικά από αυτά που συναντούν στις χώρες τους.» Καλύπτονται οι προσδοκίες τους από αυτό που συναντούν στο νησί; Ή διαμαρτύρονται για τα «κενά» που υπάρχουν ως προς τη λειτουργία διαφόρων αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.; «Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Ήταν πάρα πολύ λυπηρό για μένα όταν φέτος, και μάλιστα τις πρώτες φορές που μου ζητήθηκε ξενάγηση στα Αρχαιολογικά Μουσεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να εξηγήσω πως το Παλιό δε λειτουργεί και το γιατί συμβαίνει αυτό, αφού κάποιοι είχαν ξαναέρθει και το είχαν βρει και ανοιχτό. Δεν είναι θλιβερό το ότι παραμένει κλειστό το Μουσείο Τεριάντ, ένα μουσείο τόσο μοναδικό και σημαντικό, ή το Μουσείο Θεοφίλου;»


19

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Kρατήστε τη γάτα σας δροσερή το καλοκαίρι ε τις έντονες ζέστες του καλοκαιριού υποφέρουμε όλοι, άνθρωποι και ζώα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τη γάτα μας από τη ζέστη; Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου ζεσταίνεται; Οι άνθρωποι όταν ζεσταίνονται, ιδρώνουν για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους καθώς η υγρασία εξατμίζεται από το δέρμα. Οι σκύλοι λαχανιάζουν, αφήνοντας την υγρασία να εξατμιστεί μέσω της γλώσσας τους. Αντίθετα, οι γάτες ιδρώνουν μόνο από τα πατουσάκια τους, πράγμα που δεν αρκεί για να τις δροσίσει όταν κάνει πολλή ζέστη. Έτσι, όταν ζεσταίνονται, οι γάτες γλείφουν τη γούνα τους περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, για να δροσιστούν, καθώς η υγρασία εξατμίζεται ρίχνοντας τη θερμοκρασία τους. Ένα πρώτο σημάδι, λοιπόν, είναι το επίμονο γλείψιμο της γούνας. Η ληθαργική συμπεριφορά είναι άλλο ένα σημάδι ότι η γάτα ζεσταίνεται πολύ. Είναι συνηθισμένο το καλοκαίρι οι γάτες να κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αναπτύσσοντας δραστηριότητα τις δροσερές ώρες της νύχτας. Επιλέγουν από μόνες τους σκιερά και δροσερά μέρη, όπως είναι π.χ. ο νιπτήρας ή η μπανιέρα, καθώς η πορσελάνη μένει πάντα λίγο πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τέλος, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέβει πολύ (πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου), είναι πιθανό η γάτα να εμφανίσει δύσπνοια, λαχανιάζοντας όπως οι σκύλοι. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι της τρέχουν τα σάλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να τη βοηθήσετε άμεσα για να ρίξετε τη θερμοκρασία της. Επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, όπως επίσης εμετός ή διάρροια, καρδιακή αρρυθμία και αφυδάτωση, είναι σημάδια θερμοπληξίας και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Τι μπορώ να κάνω για να τη δροσίσω; Κατ’ αρχήν, φροντίστε ώστε η θερμοκρασία στο σπίτι να διατηρείται σε λογικά επίπεδα, είτε με τη χρήση κλιματιστικού (ρυθμισμένου σε όχι ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία - η διαφορά με την εξωτερική δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς), είτε με ανεμιστήρες, τοποθετημένους έτσι ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρα. Τοποθετώντας ένα δοχείο με παγωμένο νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα πετυχαίνετε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας. Προσοχή: μην αφήσετε τον αέρα από το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα να χτυπάει κατευθείαν τη γάτα, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρρωστήσει. - Σκιάστε τα δωμάτια που χτυπάει ο ήλιος κατεβάζοντας τις τέντες ή κλείνοντας τα παντζούρια. Τέλος, βοηθάει πολύ ο νυχτερινός δροσισμός του σπιτιού: όταν πέσει ο ήλιος, ανοίξτε όλα τα παράθυρα για να δημιουργηθεί ρεύμα και να ανανεωθεί ο ζεστός αέρας με δροσερότερο νυχτερινό αέρα. - Το νερό είναι απαραίτητο όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι ακόμα περισσότερο. Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Αλλάζετε το νερό της αρκετές φορές την ημέρα για να παραμένει δροσερό. Αν η γάτα σας δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό (φαρυγγίτιδες κ.λπ.), μπορείτε να της δίνετε νερό από το ψυγείο ή και να ρίχνετε μέσα στο νερό της μερικά παγάκια. - Τα παγάκια γίνονται και πολύ διασκεδαστικό (και δροσιστικό) παιχνίδι για τις ζεστές μέρες. Προσέξτε μόνο μην τα πατήσετε και γλιστρήσετε! - Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δροσιστούμε εμείς οι άνθρωποι, είναι το ντους. Κάντε κάτι αντίστοιχο και για τη γάτα σας, βρέχοντας με κρύο νερό μια πετσέτα και περνώντας την αρκετές φορές πάνω στη γούνα της. Επιμείνετε στα σημεία που αναπτύσσουν την υψηλότερη θερμοκρασία: πατουσάκια, μασχάλες, κοιλίτσα, κάτω από το σαγόνι και πίσω από τα αυτιά. - Βάλτε μια θερμοφόρα στην κατάψυξη και στη συνέχεια μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Είναι μια καλή πηγή δροσιάς για αρκετή ώρα και αρκετές γάτες παίρνουν ακόμα και τον υπνάκο τους πάνω σε τέτοια «παγο-μαξιλάρια». - Αν η γάτα σας δεν τρέφει ιδιαίτερη αποστροφή για το νερό, μπορείτε να γεμίσετε το νιπτήρα του μπάνιου με λίγα εκατοστά κρύο νερό και να βουτήξετε μέσα τα πατουσάκια της. Θα τη δροσίσει πολύ. Γούνα καλοκαιριάτικα; Όσο κι αν σ’ εμάς μπορεί να φαίνεται ανυπόφορο, το τρίχωμα της γάτας είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένο έτσι ώστε να τη δροσίζει το καλοκαίρι. Γι’ αυτόν το λόγο δε συνιστάται το κούρεμα στις γάτες, εκτός αν έχουν πολύ μακρύ και μπερδεμένο τρίχωμα, που σχηματίζει κόμπους και εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα. Η φροντίδα του τριχώματος είναι ακόμη πιο απαραίτητη το καλοκαίρι, καθώς με το τακτικό βούρτσισμα (μια φορά την ημέρα) θα απομακρυνθούν οι τρίχες που πέφτουν λόγω ζέστης. Έτσι, θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στο τρίχωμα και θα μειωθεί και ο κίνδυνος για τριχόμπαλες, μια και η γάτα θα καταπίνει λιγότερες τρίχες όταν γλείφεται. Έξω από το σπίτι Αν χρειαστεί να μεταφέρετε τη γάτα σας όταν έξω κάνει πολλή ζέστη, προσέξτε τα παρακάτω: - Πάρτε μαζί σας μπόλικο νερό σε θερμός, ώστε να διατηρηθεί δροσερό. - Βρέξτε μια πετσέτα με κρύο νερό ή βάλτε την στην κατάψυξη για λίγη ώρα και στρώστε την στο πάτωμα της γατοφόρου. - ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ μην αφήνετε το ζώο σας μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν έχετε αφήσει παράθυρο ανοιχτό, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγη ώρα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον ήλιο, μπορεί να αποβούν μοιραίες μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. www:mycat.e-steki.gr

M

Φοιτήτριες Ιατρικής από το εξωτερικό θα έρθουν τον Ιούλιο στη Λέσβο, για να στηρίξουν το έργο της «Κιβωτού» για τα αδέσποτα

Βοήθεια από… Ευρώπη νας αριθμός Ευρωπαίων φοιτητριών αναμένεται να έρθει μέσα στον Ιούλιο στη Λέσβο, προκειμένου να βοηθήσει στην περίθαλψη και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων του νησιού. Οι φοιτήτριες και η υπεύθυνη καθηγήτριά τους έρχονται ως προσκεκλημένοι της «Κιβωτού». Στο πλαίσιο της πρακτικής τους θα περάσουν ένα μήνα στη Μυτιλήνη, ένα στην Καλλονή κι ένα στην Αγία Παρασκευή, όπου θα αναλάβουν να περιθάλΑπό την περσινή επίσκεψη Bρετανίδων φοιτητριών ψουν και να στειρώσουν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, ανακουφίζο- Το «Ε» είχε καλύψει μάλιστα σε ειδικό ντας όσο μπορούν το έργο των εθελο- ρεπορτάζ τη δουλειά που έκαναν στο ντών, αλλά και παρέχοντας τις πολύτι- Δημοτικό Κτηνιατρείο της Μυτιλήνης, παρουσία του κτηνιάτρου και αντιδημες γνώσεις τους. Πριν από έναν περίπου χρόνο, 16 νεα- μάρχου, Γιάννη Τσακίρη, που τόνιζε την ρές Βρετανίδες είχαν βρεθεί στο ίδιο προσοχή και τη μεθοδικότητα που έδειπλαίσιο στο νησί. Κατά την παραμονή χναν σε αυτό που έκαναν. τους ασχολήθηκαν με πάνω από 50 Ήδη από τότε, η εθελόντρια της «Κιβωσκύλους και γάτες στις τρεις παραπάνω τού» Νικολέτα Κουκουρουβλή είχε δηπεριοχές, δουλεύοντας εθελοντικά και λώσει πως επρόκειτο να κρατηθεί επαπροσφέροντας σημαντική βοήθεια στο φή με τις φοιτήτριες και την Κτηνιατριέργο τόσο των φιλοζωικών σωματείων, κή Σχολή του Πανεπιστημίου τού Μπρίστολ, όπου σπούδαζαν. όσο και του Δήμου Λέσβου.

Έ

Για τα άγρια πουλιά ε το αθηναϊκό κέντρο «Anima» μπορούν να επικοινωνούν οι κάτοικοι της Λέσβου που βρίσκουν στο δρόμο ή στην ύπαιθρο του νησιού άγρια πουλιά. M Η σχετική ανακοίνωση έφτασε στο «Ε» από την κ. Βάσω Καζλάρη, φιλόζωο της Μυτιλήνης, με αφορμή σχετικά σχόλια της εφημερίδας για πολίτες που είχαν βρει άγρια πουλιά και αναζητούσαν βοήθεια ρωτώντας πού μπορούν να απευθύνονται. Δεδομένου ότι το Ζωοκομείο Λέσβου στην Αγία Παρασκευή έχει σταματήσει εδώ και καιρό να δέχεται νέα περιστατικά, η κ. Καζλάρη πήρε την πρωτοβουλία να διευκρινίσει πως ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την «Anima» στην Αθήνα, τα μέλη της οποίας δίνουν οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό, πώς να το μεταφέρει κ.λπ.. Τονίζεται πως τα πουλιά μεταφέρονται δωρεάν με τα πλοία ως τον Πειραιά, απ’ όπου τα παραλαμβάνουν οι έμπειροι στο θέμα των πουλιών εθελοντές της οργάνωσης, για περίθαλψη. Αν το πουλί θεραπευτεί, με τον ίδιο τρόπο το στέλνουν πίσω και η απελευθέρωσή του γίνεται και πάλι στη Λέσβο. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της «Anima» είναι 210 9510075 και 6972-664675.

Χαρίζονται Οι σκυλίτσες της φωτογραφίας. Είναι 5 μηνών κι 1 έτους και έχουν άριστη υγεία. Πληρ. τηλ. 6908-643991.

Η Μπουμπού. Είναι πολύ γλυκιά, μικρομεσαίου μεγέθους, εμβολιασμένη και στειρωμένη. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6972-366246.

- Ιατρείο μικρών ζώων Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200 - Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com - Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr - Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ - Πόλυ Βουλγαρέλη Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ Πέτρας 22530 41142 Mανταµάδου 22530 61032 Πλωµαρίου 22520 32322 Kαλλονής 22530 22317 Aγιάσου 22520 22288 Άντισσας 22530 50351 Μυτιλήνης 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710

Ο Spike, ο σκυλάκος της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6972366246.

- Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΕΛΚ 1-0 Απομακρύνεται η πρώτη θέση μετά την πρώτη ήττα στην Πάτρα και την τεράστια επιτυχία της Καλλιθέας που πήρε διπλό ανόδου στα Χανιά

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 Έντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες στον Ατρόμητο Αγ. Μαρίνας όσον αφορά στη λειτουργία του συλλόγου σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Δύσκολα τα πράγματα! Εμίλιο Φουρτάδο μπορεί να ήταν αμφίβολος να βρεθεί αντίπαλος της ΑΕΛΚ στο παιχνίδι της Πέμπτης λόγω τραυματισμού, εν τούτοις όχι μόνο αγωνίστηκε, αλλά έτυχε να ήταν και εκείνος που πέτυχε το χρυσό γκολ στο 27΄ του πρώτου μέρους, γκολ αρκετό ώστε να δώσει στην πατρινή ομάδα την πρώτη της νίκη στα μπαράζ και ελπίδες για άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Από την άλλη, η πρώτη ήττα της Καλλονής στο θεσμό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική στο τέλος, μετά και τη νίκη της Καλλιθέας κόντρα στον Πλατανιά με 1-0, που φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τώρα η ΑΕΛΚ για να ελπίζει στην πρώτη θέση, θα πρέπει να κάνει τρεις νίκες στα επόμενα τρία παιχνίδια, αλλά να περιμένει συνάμα και συνδυασμό αποτελεσμάτων από τους αντιπάλους της. Η ομάδα της Καλλονής στην αναμέτρηση δεν ήταν όπως έπρεπε, ενώ ο τεχνικός Γιάννης Ματζουράκης εξέπληξε τους πάντες με τις επιλογές του. Ο Ματζουράκης «ξέθαψε» τον Πάες, βάζοντάς τον στο 77΄ στη θέση του Χωριανόπουλου και έκανε αλλαγή ρόλου στον Τραορέ, τοποθετώντας τον από αμυντικό σε επιθετικό, δίπλα στον Ταραχούλσκι, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τους παγκίτες που είχε μπει στο παιχνίδι στη θέση τού Ντος Σάντος, σε μια προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι. Η Καλλονή προσπάθησε από στημένες φάσεις να σκοράρει και δημιούργησε

Οι συνθέσεις των ομάδων

O

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Πουρής, Ιωάννου, Άντονι, Βλασόπουλος, Ντίνας (66΄ Άτματζίδης), Ουρτάδο, Ουτάρα (83΄ Σκαρτσίλας), Λαμπρόπουλος, Φουρτάδο (88΄ Πακάλτσης), Κοιλιάρας, Σπίνουλας ΑΕΛΚ: Μάππας, Κριπιντίρης, Καρακώστας, Χωριανόπουλος (77΄ Πάες), Μήτσης, Χατζόπουλος, Μαρσέλο, Λεοζίνιο, Ντος Σάντος (66΄ Ταραχούλσκι), Μανούσος (82΄ Τραορέ), Μανουσάκης

Τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και ευνοϊκά αποτελέσματα των αντιπάλων της θέλει η ΑΕΛΚ για να μπορεί να ελπίζει

Για την πρώτη νίκη Μπορεί οι ελπίδες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης για την ΑΕΛΚ να περιορίστηκαν, αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο αυριανός αγώνας κόντρα στην Καλλιθέα δεν έχει ενδιαφέρον. Η Καλλονή μπορεί να διεκδικήσει τρεις νίκες στα ισάριθμα παιχνίδια που έχει (δυο εντός, ένα εκτός) και σε συνδυασμό αποτελεσμάτων ίσως στο τέλος να χαμογελάσει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο στο ποδόσφαιρο. Ο Γιάννης Ματζουράκης κατά την επιστροφή της ομάδας την Παρασκευή ζήτησε από τους παίΦΩΤΟ: nasosbratsos.blogspot.gr

τρεις - τέσσερις καλές ευκαιρίες, με αποκορύφωμα την εκτέλεση φάουλ από τον Κριπιντίρη στο 79΄ που κατέληξε άουτ, το εξαιρετικό πλασέ τού Μαρσέλο στο 84΄ που έφυγε λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι και τέλος την κεφαλιά από το Λεοζίνιο σε σέντρα του Μανουσάκη, η οποία επίσης δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Καλές ευκαιρίες είχαν και οι γηπεδούχοι, με τους Ουρτάδο και Φουρτάδο στο πρώτο μέρος, ενώ στην επανάληψη το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, χωρίς όμως η Καλλονή να μπορέσει να πάρει έστω την ισοπαλία.

Για την άνοδο ολοταχώς πάει η Γέρα, που πέτυχε δύο σπουδαίες νίκες

κτες του να ξεχάσουν την ήττα στην Πάτρα και να δείξουν ενδιαφέρον κόντρα στην πρωτοπόρο Καλλιθέα, να πάρουν τη νίκη και να δώσουν άλλη τροπή στο Πρωτάθλημα. Οι Πέτρος Ζουρούδης και Τζίμης Βλαστέλλης που ήταν εκτός αποστολής, επιστρέφουν και δεν αποκλείεται να γίνει και φρεσκάρισμα στο σχήμα, με τη συμμετοχή παικτών που δεν έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια. Κατάμεστο φυσικά αναμένεται να είναι το γήπεδο του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης.

Θρίαμβος της Καλλιθέας Στο άλλο παιχνίδι που έγινε

στα Χανιά, η Καλλιθέα πήρε διπλό ανόδου κόντρα στον τοπικό Πλατανιά με 1-0 και με γκολ από τον Δημήτρη Αρβανίτη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων άφησε ξερούς τους παίκτες και φιλάθλους της κρητικής ομάδας, μπαίνοντας για τα καλά στο κόλπο της ανόδου. Η νικήτρια ομάδα είχε δοκάρι ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα έπαιζε και με παίκτη λιγότερο, ενώ πλέον έχει βρεθεί μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Βαθμολογία σε 3 αγώνες 1. Καλλιθέα 2. Πλατανιάς Χ. 3. Παναχαϊκή 4. ΑΕΛΚ

7 5 5 2

3-2 3-3 3-3 0-1

Η 4η αγωνιστική (24/6, 19:00) ΑΕΛΚ - Καλλιθέα Πλατανιάς Χ. - Παναχαϊκή

Νίκησε Ιβίσκο και Ίωνες και παίρνει προβάδισμα για την άνοδο στη Γ´ Εθνική

Δύο στα δύο η Γέρα και συνεχίζει εμφάνιση πραγματοποίησε στην ψυχή. Στο άλλο παιχνίδι της 1ης ΑγωνιστιΣ πουδαία πρεμιέρα των μπαράζ ανόδου στη Γ΄ Εθνικής, τα Φανάρια Νάξου πήραν τη νίκη με 4463 από τον Ίκαρο Ικαρίας, ενώ ο Ιβίσκος Ρόκή η Electronet Γέρα, καθώς στα δύο παιχνίδια που έδωσε Πέμπτη και Παρασκευή, πήρε ισάριθμες νίκες και πλέον φιγουράρει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας στο χέρι το πολύτιμο εισιτήριο που οδηγεί στην άνοδο, ενώ κέρδισε τους δύο ισχυρότερους των μπαράζ. Στο πρώτο παιχνίδι, η Γέρα αντιμετώπισε την ομάδα των Ιώνων Χίου, την οποία και νίκησε με 63-67. Η ομάδα του Παναγιώτη Κακκαλιά δεν μπήκε καλά στην αναμέτρηση, με τους αντιπάλους να προπορεύονται στο σκορ σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με σκορ ημιχρόνου το 33-38. Είχε, όμως, από κοντά τον αντίπαλό της και την κατάλληλη στιγμή κατάφερε να περάσει μπροστά και να πάρει την πρώτη της νίκη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι μια ομάδα με δύναμη, θέληση και

δου είχε ρεπό.

«Καθάρισε» και τον Ιβίσκο Τη δεύτερη μέρα των αγώνων, η Electronet Γέρα πήρε σπουδαία νίκη με 69-39 από τον Ιβίσκο Ρόδου, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση. Οι παίκτες της Γέρας μπήκαν δυνατά στην αναμέτρηση και κατάφεραν να προηγούνται και στο ημίχρονο με το επιβλητικό 36-19. Από την αναμέτρηση ξεχώρισε η εμπειρία του Ζεστού, ο οποίος πέτυχε συνολικά 22 πόντους. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα της Λέσβου έκανε ξεκάθαρο σε όλους το ποιος είναι το μεγάλο φαβορί για την άνοδο. Σήμερα οι Γεραγώτες έχουν το ρεπό τους, ενώ αύριο στις 10 το πρωί θα αναμετρηθούν με τα Φανάρια Νάξου, αποζητώντας και πάλι τη νίκη.


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα

τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα

Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού ιατρείο: 22510 23661 κιν. 6932 404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217 κιν. 6944-586587

KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος

Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις,

κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών) Ταμτάμη Γιώτα

Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 (πλησίον Άγ. Ιωάννη Καλυβίτη) τηλ. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία

Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών,

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


22

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Παιδικά ατυχήματα και καλοκαίρι… χει αποδειχτεί ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι τα σχολεία είναι κλειστά, επομένως τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και πολλές φορές δεν επιτηρούνται. Κατα την εποχή αυτή, τα παιδιά συνηθίζεται να πηγαίνουν διακοπές ή στο βουνό ή στη θάλασσα. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να αναγνωρίζουν εγκαίρως τους κινδύνους και ταυτόχρονα να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια, όμως, δε σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε οποιονδήποτε προορισμό, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί από τις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων και από τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, ώστε να είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Έ

Διακοπές στη θάλασσα - Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν κολύμπι από την πιο μικρή ηλικία, επειδή το κολύμπι σώζει ζωές. - Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ποτέ κοντά στο νερό χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. - Να μη βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κ.λπ., για την ασφάλεια των παιδιών μας. - Είναι απαγορευτικό τα παιδιά να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι. - Σε περιοχές όπου υπάρχουν δυνατά θαλάσσια ρεύματα, καθώς και όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη, συνιστάται να αποφεύγεται το κολύμπι, επειδή είναι επικίνδυνο. - Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν

ότι προτού επιχειρήσουν να κάνουν βουτιές, πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι βαθιά και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια. - Ο ήλιος πλέον έχει γίνει πολύ επικίνδυνος και πρέπει να προστατευόμαστε από αυτόν. Γι’ αυτό, το καπέλο, μια άσπρη μπλούζα, καθώς και αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητα κατά την έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Η παραμονή στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να αποφεύγεται. - Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα τα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. - Τα παιδιά που ψαρεύουν, πρέπει να έχουν γνώση της σωστής χρήσης του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κ.λπ.), καθώς και να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα, ώστε να είναι ευδιάκριτα από τα διερχόμενα σκάφη, και να είναι πάντα συνοδευόμενα. - Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.

Διακοπές στο βουνό - Κατάλληλο ντύσιμο: α) στην πεζοπορία, κατάλληλα υ-

ποδήματα και καπέλο β) στην ποδηλασία, κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια γ) στο rafting, εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κ.λπ., καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες και να επιτηρούνται από ειδικούς, να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός. - Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής, ώστε να αποφεύγουν τα ατυχήματα που προέρχονται από αυτά. Καλό θα ήταν να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς πρέπει να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά. Δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια τους σε χαραμάδες ή κάτω από πέτρες που δεν έχουν ορατότητα, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα, όπως οι σκορπιοί. - Κατά κανόνα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. - Σε περίπτωση που στην εξοχή τα παιδιά συναντήσουν ζώα μη

κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.ά., που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο, πρέπει να είναι προσεκτικά για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα. - Πρέπει να ελέγξουμε την περιοχή και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά για την επικινδυνότητά τους και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους. - Τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, πρέπει να τους εξηγήσουμε τη σωστή χρήση τους. - Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή, π.χ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν. - Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο να στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να κολυμπούν όταν πέφτουν κεραυνοί. Σε οποιοδήποτε μέρος βρισκόμαστε, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λειωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί, δεν ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη. Τα παραπάνω τα γνωρίζουμε όλοι μας. Δυστυχώς, όμως, είναι τόσο απλά, που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δε θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα σωστή επίβλεψη. Πηγή: www.iatronet.gr

Ιατρικό Βήμα Παιδική και εφηβική κατάθλιψη Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΒΕΡΗ* παιδική, όσο και η εφηβική κατάθλιψη, είναι πλέον γεγονός. Όσοι δεν την αναγνωρίζουν ως μια σοβαρή κατάσταση, απλώς εθελοτυφλούν μπροστά στο 14% με 18% των παιδιών και των εφήβων που προσβάλλεται από ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην παιδική ηλικία, αγόρια και κορίτσια έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, ενώ ως έφηβοι τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες, λόγω των ορμονών, οι οποίες προδιαθέτουν για ιδιαίτερη ευαισθησία. Πώς γίνεται ένα παιδί να πάσχει από κατάθλιψη; Αυτό είναι ένα ερώτημα που το έχουν στο νου τους σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας. Και όμως, ένα παιδί και πολύ περισσότερο ένας έφηβος, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν παιδιά και εφήβους να αντιμετω-

Η

πίζουν, σχετικά πρόωρα για την ηλικία τους, πιέσεις και αγχογόνες καταστάσεις. Όπως, η οικονομική κρίση, το αίσθημα αδυναμίας απέναντι στις προσδοκίες των μεγάλων, η ανάγκη για αγάπη και αναγνώριση από τους γονείς, η απουσία των γονέων λόγω της δουλειάς τους κ.λπ.. Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν λόγους που μπορεί να γίνουν η αιτία για την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών. Πώς εκδηλώνεται η κατάθλιψη στα παιδιά; Συχνά η κατάθλιψη των παιδιών και των εφήβων δεν προκαλεί την προσοχή των γονιών, γιατί την αποδίδουν σε συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές του παιδιού που μεγαλώνει. Η παιδική κατάθλιψη εκδηλώνεται με μελαγχολία, αίσθημα απελπισίας και απότομες αλλαγές στη διάθεση, απομάκρυνση από φίλους και δραστηριότητες από τις οποίες πριν αντλούσε χαρά και ικανοποίηση, έντονο εκνευρισμό και ευερεθιστότητα, αύξηση ή ελάττωση της όρεξης, δυσκολία συγκέντρωσης, μεταβολές στον ύπνο, κεφαλαλγίες και πόνους στο στομάχι, έντονα συναισθήματα ενο-

χής και ανικανότητας, μείωση σχολικής απόδοσης, επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονικού ιδεασμού. Στην πραγματικότητα, δεν εκδηλώνονται όλα τα συμπτώματα ταυτόχρονα, ορισμένα μπορεί να παρουσιαστούν κάποια στιγμή, ενώ σε διαφορετική χρονική στιγμή μπορεί να παρουσιαστούν άλλα. Η παιδική και η εφηβική κατάθλιψη θεραπεύεται; Η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο βήμα προς την αντιμετώπιση της παιδικής και της εφηβικής κατάθλιψης. Αν οι γονείς υποψιάζονται την ύπαρξή της, θα πρέπει να αναζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια. Η διάγνωση γίνεται μέσα από τη συνεκτίμηση του παιδιού και της οικογένειάς του με τη βοήθεια ψυχολογικών τεστ. Γενικότερα, η συνεργασία της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη και αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο παιδί και τον έφηβο. * Η Μαρία Βερβέρη είναι ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, απόφοιτη Α.Π.Θ., M.Sc. Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Netherlands.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το αριθμ. 7/2012 Πρακτικό Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγίου Ευστρατίου της 14ης Ιουνίου 2012 ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ: 32/2012 ΘΕΜΑ: Επικαιροποίηση βάση κτηματολογικού πίνακα και κτηματολογικού διαγράμματος της με αρ. 67/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Ευστρατίου απαλλοτρίωσης για κοινωφελή σκοπό του χώρου εγκατάστασης και κατασκευής του ΣΜΑ στην θέση Αγία Τριάδα στον Άγιο Ευστράτιο. Στον Άγιο Ευστράτιο και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα 14/6/2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:30, συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, παρόντος και του Δημάρχου κ. Μακρή Χαράλαμπου, ύστερα από την αριθ. 897/8-6-2012 γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε στον καθένα χωριστά σύμφωνα με τις δ/ξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/10. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία με την παρουσία 9 σε σύνολο 13 Δημοτικών Συμβούλων. ΠΑΡΟΝΤΕΣ 1. Νικόλαος Πανέρας (Πρόεδρος του ΔΣ) 2. Δημήτριος Κουτσουρίδης Μέλος 3. Αγαπητός Γιάννος«

4. Μαρία Βλαστού « 5. Ευθαλία Γκέκα « 6. Μαρία Κακαλή « 7. Αντωνία Καιρού « 8. Παναγιώτης Κλωνάρης« 9. Χρήστος Μάκος « ΑΠΟΝΤΕΣ 1. Παναγιώτης Κριτσίκης 2. Ιωάννης Κουτρούλης 3. Παναγιώτης Δεσπότης 4. Κωνσταντίνος Γιάννος (αν και κλήθηκαν νόμιμα) Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο υπάλληλος του Δήμου Βλαστός Φώτιος για την τήρηση των πρακτικών. Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε ότι: Το Δ.Σ. Αγίου Ευστρατίου με προηγούμενη απόφασή του (αριθμ. 67/2011) αποφάσισε να προβεί στην αναγκαστική απαλλοτρίωση για κοινωφελή σκοπό του χώρου συνολικής έκτασης 12.957,25 m2 στη θέση Αγία Τριάδα στον Άγιο Ευστράτιο, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα της σχετικής μελέτης «Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Αγίου Ευστρατίου». Σύμφωνα με το Άρθρο 212 του N. 3463/06 για να εκδοθεί η απόφαση που κηρύσσει την απαλλοτρίωση ή συνιστά τη δουλεία, απαιτούνται επιπλέον: α) κτηματολογικό διάγραμμα που απεικονίζει την απαλλοτριωτέα έκταση ή την έκταση που επιβαρύνεται με τη δουλεία, καθώς και τις επί μέρους ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν, β) κτηματολογικός πίνακας, στον οποίο εμφαίνονται οι εικαζόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, το εμβαδόν κάθε ακινήτου και τα κύρια προσδιοριστικά στοιχεία των κατασκευών που βρίσκονται σε αυτό και των λοιπών συστατικών του, καθώς και ο χαρακτηρισμός της έκτασης.

Έχοντας πλέον κτηματολογικό διάγραμμα που απεικονίζει την απαλλοτριωτέα έκταση και κτηματολογικό πίνακα, στον οποίο εμφαίνονται οι εικαζόμενοι ιδιοκτήτες και λαμβάνοντας υπόψη την 67/2011 προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σας καλώ να αποφασίσουμε για την κήρυξη απαλλοτρίωσης για κοινωφελή σκοπό του χώρου συνολικής έκτασης 12.957,25 m2 όπως αυτός έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα της σχετικής μελέτης «Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Αγίου Ευστρατίου». Το Δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 3852/2010 Αποφασίζει ομόφωνα Αριθμός απόφασης 32/2012 Να προβεί στην αναγκαστική απαλλοτρίωση για κοινωφελή σκοπό του χώρου συνολικής έκτασης 12.957,25 m2 στη θέση Αγία Τριάδα στον Άγιο Ευστράτιο, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα της σχετικής μελέτης «Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Αγίου Ευστρατίου», σύμφωνα με το 1. Τοπογραφικό διάγραμμα που απεικονίζει την απαλλοτριωτέα έκταση καθώς και τις επιμέρους ιδιοκτησίες. 2. Kτηματολογικό διάγραμμα που απεικονίζει την απαλλοτριωτέα έκταση ή την έκταση που επιβαρύνεται με τη δουλεία, καθώς και τις επί μέρους ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν 3. Τον κτηματολογικό πίνακα, στον οποίο εμφαίνονται οι εικαζόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, το εμβαδόν κάθε α-

Προαγγελία γάµου

Ο Πρόεδρος Πανέρας Νικόλαος Τα Μέλη Δημήτριος Κουτσουρίδης Αγαπητός Γιάννος Μαρία Βλαστού Χρήστος Μάκος Μαρία Κακαλή Αντωνία Καιρού Παναγιώτης Κλωνάρης Ευθαλία Γκέκα Ακριβές αντίγραφο Ο Δήμαρχος Μακρής Χαράλαμπος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΛ/ΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΖΗΤΗΤΩΝ Μυτιλήνη 20-6-12 Αριθμ. Πρωτ. 1279

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 2 3.6.2012

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Γαλάνης Γεώργιος του Ευαγγέλου και της Μαρίας, το γένος Κορκοβίλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, και η Σιδερίδη Ελένη του Ιωάννη και της Ανδρομάχης, το γένος Καβούνη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Μήθυμνα Λέσβου, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονα Μηθύμνης Λέσβου, την 1η Σεπτεμβρίου 2012.

κινήτου και τα κύρια προσδιοριστικά στοιχεία των κατασκευών που βρίσκονται σε αυτό και των λοιπών συστατικών του, καθώς και ο χαρακτηρισμός της έκτασης. Η απόφαση αυτή να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα του Νομού Λέσβου για υποβολή τυχόν ενστάσεων. Επίσης να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες με τα συνοδεύοντα αυτής κτηματολογικό διάγραμμα και κτηματολογικό πίνακα. Προς τούτο συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται όπως ακολουθεί

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

18.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

07.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ: 24.6.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ε. ΕXPRESS”

19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

21.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Κυριάκος Κουνιαρέλλης του Δημητρίου και της Βικτώριας, το γένος Σαβέλλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Κλεοπάτρα - Μαρία Πατσουράκου του Αθανασίου και της Ελένης, το γένος Τζικάκου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν.

ΔΕΥΤΕΡΑ: 25.6.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ”

12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΙ Ότι σύμφωνα με την με αριθμ. 2/20010/0025/3-9-2002 Απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, στις 28-6-12 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 στο Τελωνείο Μυτιλήνης θα γίνει προφορική πλειοδοτική Δημοπρασία για την εκποίηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εκ των οποίων άλλα είναι για διάλυση και άλλα για κυκλοφορία. Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ

18.00 ΠΡΟΣ

“ΝΗΣ. ΧΙΟΣ”

22.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΤΣΕΡΔΑΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Πιττακού 31 Τηλ. 22510 45455 07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ Σ. - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ Α. Αγ. Ειρήνης 1-3 Τηλ. 22510 20879 07.45 - 14.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ ΚΑΤ. & ΓΙΑΝ. Θεοκρίτου 72, πλατεία Αλυσίδας Τηλ. 22510 23181 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ Σ. - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ Α. Αγ. Ειρήνης 1-3 Τηλ. 22510 20879

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΑΔΑ: Β49ΘΟΡ1Ι-ΓΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου. ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 20809/1541/1405-2012 Πράξη Χαρακτηρισμού του Διευθυντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα Πλωμαρίου, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Χατζηδημητρίου Μιχαήλ του Αντωνίου, έκταση στη θέση «Άγιος Ισίδωρος» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου (Δρώτα Ακρασίου), Δήμου Λέσβου, ως εξής: α) η έκταση εμβαδού Ε1= 5.520,99 τ.μ., ως δάσος (παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3208/03 και ισχύει σήμερα) υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. β) η έκταση εμβαδού Ε2= 4.183,49 τ.μ., ως χορτολιβαδική (παρ. 6β του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3208/03 και ισχύει σήμερα) που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Δασικής Υπηρεσίας. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 14-05-2012 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ε. ΕXPRESS”

23

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΛΑΔΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Παπαδιαμάντη 9, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 43244 07.45 - 21.00

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ερμού 4α Τηλ. 22510 28663 21.00 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

SUDOKU

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


24

XPONOΓPAΦHMA

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Grand opening, σήμερα, στη Σκάλα Καλλονής, για το beachbar «Άμμος». Guest model, η Στέλλα Γιαμπουρά. Την Κυριακή θα γίνει daylight party, από γνωστούς DJs της περιοχής, με πολλές εκπλήξεις. Μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε. Εκεί η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο. w Την Κυριακή, η καντίνα της Χαραμίδας φιλοξενεί το συγκρότημα «Brain Fu(n)ckers». Απολαύστε, μια ρέγγε, ντίσκο, λάτιν, funky βραδιά, με υπέροχες μουσικές, διπλά στο κύμα και με την υπέροχη εξυπηρέτηση του προσωπικού. w Η ψαροταβέρνα «Ευκάλυπτος» στην Παναγιούδα είναι κοντά μας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Φρέσκα ψάρια, αλλά και γευστικότατοι ουζομεζέδες περιμένουν να τους γευτείτε δίπλα ακριβώς στο κύμα. Για το διήμερο αυτό, μάλιστα, θα υπάρχει και ζωντανή ελληνική μουσική. Καλή σας όρεξη και διασκέδαση. wΓια όσους προτιμήσετε να κάνετε μια εκδρομούλα προς το Πλωμάρι το Σαββατοκύριακο, μετά το μπανάκι σας στην παραλία, προτιμήστε για φαγητό την ψαροταβέρνα «Αχιβάδα». Ένα παραλιακό μαγαζί, με γευστικότατους ψαρομεζέδες και ποικιλία από παραδοσιακή κουζίνα με ντόπια προϊόντα.

ΣABBATO 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Είναι αργά πια - Παιδί μου, δε σου είπα να μην πηγαίνεις κάθε βράδυ στο κλαμπ! Θα κουφαθείς στο τέλος! - Έφαγα, ρε μάνα, παράτα με!!!

J

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

Τούτο Αφροδίτη κάλλους έλαβεν άθλον Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις το ένατο και τελευταίο από τα κείμενα της στήλης για το μυθιστόρημα του Λόγγου, που ξεκίνησαν στις 26 Νοεμβρίου 2011 με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Αιολίδα» του εξαίρετου, λογοτεχνικού, ευκολοδιάβαστου και ιδιαίτερα καλαίσθητου βιβλίου «Δάφνις και Χλόη», του από τα Λουτρά της Λέσβου Απόστολου Γονιδέλλη, παραθέτω, μαζί με την εικόνα του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, τις απαντήσεις μου σε μερικές ερωτήσεις της Ερατώς: - Στην Πύρρα γεννήθηκε τον 7ο π.Χ. ο ποιητής Λέσχης, που έργο του είναι η «Μικρά Ιλιάς», μήπως και ο Δάφνις της Μυτιληναίας Πύρρας, ήταν απ’ τα Δάφια της Μηθυμναίας Αρίσβης; - Και σήμερα έχουμε ξένους βοσκούς. Ο βουκόλος, θηρευτής και την σύριγγα υπό του Πανός διδαχθείς Δάφνις, παραπέμπει στα Δάφια, όπου υπήρχε ναός Δαφνίας Αρτέμιδος. - Μήπως το χωρίον Χλιόν παραπέμπει στη Χλόη; - Χλόη ονόμαζαν τη Χθόνια θεά Δήμητρα επειδή απέδιδε τα πρώτα χόρτα. «Μίαν οικίαν εις θέσιν Χλιόν» δηλώνει το 1576 ο γιος του Αγίου Ιγνατίου Μεθόδιος στον Ζαπίτη Δαφίων Ελχάτζ Χασάν, «Χωρίον και θέσις Χλιόν» καθώς και «Ερημοκκλήσιον πλησίον του Μετοχίου αγίων Αναργύρων επί της νοτίου κλιτύος του Παρθενίου, ου διαγιγνώσκονται έτι τα αγιογραφήματα και όστις κατά Σίλβεστον καλείται “άγιος Γεώργιος ο Χλοΐτης”» καταγράφει ο Σταύρος Καρυδώνης. («Τα εν Καλλονή της Λέσβου Μοναστήρια», Κων-

Σ

σταντινούπολις 1900, σ.σ. 72, 24, 198). - Παραπέμπουν και άλλα τοπωνύμια σε ονόματα του βιβλίου του Λόγγου; - Η νύμφη Πίτυς, η αγαπημένη Νύμφη του Πάνα, παραπέμπει στην πίτυ, στα πεύκα που αναβλαστάνουν μετά από πυρκαγιά, του «εν Λέσβω εμπρησθέντος του Πυρραίων όρους του πιτυώδους», όπως υποστηρίζει ο Θεόφραστος. («Περί Φυτών Ιστορίας», Γ΄ 9. 5). Η Νάπη, η θετή μητέρα της Χλόης, υπενθυμίζει τον Ναπαίο Απόλλωνα. Ο Λάμων, ο βοσκός που βρήκε τον Δάφνη και τον περιμάζεψε, υποκρύπτει το αρχαιοελληνικό «Λειμών», που αποτελεί καταφύγιο της φύσης. - Ποιος ήρωας του μυθιστορήματος «Δάφνις και Χλόη» έχει σχέση με τον Λόγγο; - Ο Διονυσοφάνης, όπου στο ποίημα είναι ο πραγματικός πατέρας του Δάφνη, κατά τον συγγραφέα Otto Schönberger με το σύνθετο όνομα Διονυσο-φάνης θυμίζει τον διάσημο ιστορικό Θεοφάνη τον Μυτιληναίο,

τον έμπιστο του Μέγα Γναίου Πομπήιου και ταυτόχρονα τον Διονυσόδωρο, δηλαδή τον ίδιο τον ποιητή Αύλο Πομπήιο Λόγγο Διονυσόδωρο, τον γιο του Αύλου Πομπήιου Ερμόλαου. (Longos Hirtengeschichten von Daphnis und Chloe, Ντύσελντορφ Γερμανίας 1998, εισαγωγή σελ. 199). - Το αγρόκτημα του Διονυσοφάνη, του πατέρα του Δάφνη, ήταν στη σημερινή Αχλαδερή; - Στο και σήμερα πλούσιο αγρόκτημα της Αχλαδερής με τις αχλαδιές, τις μηλιές και άλλα οπωροφόρα, ο Δάφνις από την κορυφή μιας μηλιάς έκοψε και πρόσφερε στη Χλόη το μήλο, όπως περιγράφει ο άριστος γνώστης της περιοχής του Πυρραίου Ευρίπου, ο Λόγγος: «Ένα μήλο, μεγάλο και καλό, στεκόταν μονάχο στου κλωναριού την άκρη» (§ 3.33.4: «και εν μήλον επέκειτο εν αυτοίς άκροις ακρότατον, μέγα και καλόν»). Ο Λόγγος ως γνήσιος Λέσβιος, επηρεασμένος από την Σαπφώ, υπενθυμίζει το μήλο που αναφέ-

ρει η ποιήτρια στα επιθαλάμιά της, όταν εξόριστη στην Πύρρα, εννιά αιώνες νωρίτερα, ύμνησε τον έρωτα και τη φύση με το στίχο: «Οίον το γλυκύμαλον ερεύθεται άκρω επ’ ύσδω άκρον επ’ ακροτάτω» και σε μετάφραση Ηλία Βουτιερίδη: «Έτσι και το γλυκόμηλο μονάχο κοκκινίζει στου κλωναριού την άκρη». (Aπό το βιβλίο του Πάνου Φραγκέλλη: «Η αληθινή Σαπφώ», τόμος Β., Αθήνα 2004, σελ. 119). - Μήλο στα Καλλιστεία με τις θεές στην Τροία, μήλο και στην Πύρρα; - Η περιγραφή του Λόγγου θυμίζει τον Πάρη με τις θεές Αφροδίτη, Αθηνά και Ήρα στην Τροία, αλλά και τα επί αιώνες διενεργούμενα Καλλιστεία στο Ναό των Μέσσων, όπου ο Λόγγος τονίζει: «Αυτό το μήλο κέρδισε η Αφροδίτη ως έπαθλο για το κάλλος της, αυτό σου προσφέρω και εγώ ως νικητήριο» (§ 3.34.2: «Τούτο Αφροδίτη κάλλους έλαβεν άθλον· τούτο εγώ σοι δίδωμι νικητήριον»). - Θα πάμε εφέτος στην Αχλαδερή, στην Πύρρα και στον Ναό των Μέσσων; - Ερατώ μου, θα πάμε και θα θυμηθούμε τους παρακάτω στίχους του Πλάτωνα από ένα Επίγραμμά του, σε μετάφραση Γιώργου Κοτζιούλα, με τους οποίους σου πρωτοαπευθύνθηκα: «Μήλο σου στέλνω· αν δέχεσαι κι εσύ ν’ αγαπηθούμε, κράτα το και την παρθενιά, δικό σου δώρο, δός μου. Μ’ αν ό,τι δεν επιθυμώ στοχάζεσαι και πάλι πάρ’ το, να ιδείς η ομορφιά τι λίγο που βαστάει». Άρης Κυριαζής astromereia@ath.forthnet.gr

22510 44242

Εμπρός 3596  

Ημερίσια Εφημερίδα Ν.Λέσβου

Εμπρός 3596  

Ημερίσια Εφημερίδα Ν.Λέσβου

Advertisement