Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Δωρεά του Νέστορα Μπούρα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης

Προσφορά 56 κιβώτια βιβλία ΣEΛ. 15

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3876 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Υπογράφηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εγκρίθηκε απ' το Υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για ένταξη του έργου

« Σιδερένια ΣABBATOKYPIAKO

παπούτσια» για το λιμάνι Σιγρίου

Συνολικά 24 διορισμοί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΣEΛ. 8 Μείον δέκα οργανικές θέσεις ΠΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για τη Λέσβο

Καταργούν και διοικητικούς

Ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο είναι πλέον το εγχείρημα κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, αφού με την έγκριση της επέκτασης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ζητούμενο μέσα στους τέσσερις μήνες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησής του, διαφορετικά η πολύχρονη προσπάθεια κινδυνεύει να μείνει δίχως την αναγκαία χρηματοδότηση. Το Σίγρι, όλη η δυτική και κεντρική Λέσβος, περιμένουν το έργο που θα φέρει πιο κοντά το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα, προσφέροντας μια καινούργια αναπτυξιακή ευκαιρία στον τόπο.

Πισωγύρισμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Στα αζήτητα η νησιωτική πολιτική ΣEΛ. 5

Στο 22,2% ανήλθε το Μάη στο Αιγαίο

Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία ΣEΛ. 418 ΣEΛ.

ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 5

Με μειωμένο προσωπικό, η Μυτιλήνη καλείται να εξυπηρετήσει πέντε (και Καλλονής, Πλωμαρίου, Λήμνου, Χίου) Εφορίες «Ανέκδοτο» τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν για τέσσερα νησιά, απομένουν τρεις ελεγκτές!!!

«Ασφυξία» στη Δ.Ο.Υ. ΣEΛ. 6


2 ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Λεονταρισμοί Πραγματικά αυστηρά είναι τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία που θέσπισε το αρμόδιο Υπουργείο. Αλλά για να γίνουν πραγματικοί έλεγχοι και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα, απαιτείται και το κατάλληλο προσωπικό. Στη Λέσβο για παράδειγμα, υπηρετεί μόλις μια υπάλληλος στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, από όσο γνωρίζουμε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έλεγχοι δεν θα γίνουν ποτέ. Γι’ αυτό τα όσα λέει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βρούτσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανούσιοι λεονταρισμοί. Ν.Μ.

Πιάνουν δουλειά

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος» της Πέμπτης 22 Αυγούστου 1946. Προκήρυξη της Διακομματικής Επιτροπής ΕΑΜ Λέσβου εναντίον της επιστροφής του Βασιλιά και του αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Ανοίγει και πάλι ο «Αρίων» Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα και πάλι, μετά από ένα μικρό διάστημα «ανάπαυλας» για το Δεκαπενταύγουστο, ο κινηματογράφος «Αρίων» της Μυτιλήνης. Θα λειτουργήσει μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου μόνο η κάτω αίθουσα, με ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Μας έλειψε η «μεγάλη οθόνη», που για αρκετές ημέρες υπήρχε μόνο στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Β. Χρ.

Κατ’ εντολή Τρόικας…

ΠΕΜΠΤΗ ΣΕΛΗΝΗ 16 ημ. Aνατ. 05.46 ∆ύσ. 19.09

22

Όλο αυτό που συμβαίνει με τις Εφορίες, ανεξάρτητα απ’ το αν σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να επιβαλλόταν ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση κάποιων διαδικασιών, γίνεται μόνο και μόνο για ένα λόγο. Επειδή η Τρόικα απαίτησε και η χώρα μας δεσμεύτηκε με την αποδοχή της αντίστοιχης μνημονιακής υποχρέωσης, να μείνουν 120 Εφορίες σ’ όλη την Ελλάδα, έναντι των 290 Δ.Ο.Υ. που λειτουργούσαν το 2011.

Αγαθονίκου μ., Ανθούσης μ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

…και στα νησιά Και σε μια χώρα που ακόμη και την εποχή των παχέων αγελάδων, τότε που δέναν τους σκύλους με τα λουκάνικα, όπως θα έλεγε και ο Δήμαρχος Λέσβου, δεν υπήρξε μέριμνα για την άσκηση ειδικών νησιωτικών πολιτικών, ήταν αναμενόμενο να μην υπάρξει καμία διάκριση και στο θέμα των Εφοριών. Για αυτό και καταργείται η λογική, επικρατεί ο παραλογισμός, που οδηγεί ολόκληρες νησιωτικές κοινωνίες, ακόμη και μεγάλες, όπως της Λήμνου, να μένουν χωρίς Εφορίες, γιατί έτσι άκριτα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι αριθμοί, αδιαφορώντας για τυχόν ιδιαιτερότητες, για ό,τι κάνει επί της ουσίας τη διαφορά. ΜΑΡ.ΠΛ.

Με χθεσινή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Γιαννάκη, ανακοινώθηκε η πρόσληψη απ’ τις 2 Σεπτεμβρίου, των πέντε συμβασιούχων που θα στελεχώσουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία στη Μυτιλήνη (οι κτηνίατροι Παναγιώτα Σαχανά και Διαμαντής Αδαμπατάς, οι τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής Παναγιώτης Κανιμάς και Λευτέρης Καρατζάνος και η εργάτης Συμεώνη Τίγκα) για διάστημα οκτώ μηνών. Και ανεξάρτητα απ’ το πότε έπιασαν ή θα πιάσουν δουλειά, αξίζει να σχολιάσουμε ότι η προκήρυξη και η έγκριση του ΑΣΕΠ για αυτές τις πέντε θέσεις, έγινε επτά μήνες πριν την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης, το Φεβρουάριο του 2013. Τόση γραφειοκρατία δεν αντέχεται πόσο μάλλον όταν αφορά στην ανεργία. ΜΑΡ.ΠΛ.

Στη Σάμο η καλύτερη τιμή Το 2012, την καλύτερη τιμή για το πρόβειο γάλα στο Βόρειο Αιγαίο την πέτυχαν οι κτηνοτρόφοι της Σάμου και ήταν 1,05 ευρώ ανά κιλό γάλακτος. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ. Την ίδια χρονιά στη Λέσβο και τη Λήμνο, η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 0,85 ευρώ το κιλό. Τα στοιχεία αυτά είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστούμε ότι στη Λέσβο και τη Λήμνο παράγονται ΠΟΠ τυριά, όπως είναι η φέτα, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το κασέρι Μυτιλήνης και το Καλαθάκι Λήμνου. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν για ακόμη μια φορά πως στη χονδρική αγορά γάλακτος των νησιών μας, υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις. Ν.Μ.

Περί νησιωτικής πολιτικής Στο σημερινό φύλλο του «Ε» θα διαβάσετε ότι κλείνει οριστικά η Δ.Ο.Υ. της Λήμνου. Επίσης θα διαβάσετε ότι μαγειρεύεται η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση βάζει τη νησιωτική πολιτική στον αυτόματο πιλότο. Έτσι γυρνάμε πάλι σε εποχές όπου για να γίνουν οι πιο απλές εργασίες, οι νησιώτες θα αναγκάζονται να ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες σε αεροπλάνα και βαπόρια αν φυσικά υπάρχουν και αυτά. Ν.Μ.

Ήταν πέτσινα Τέσσερα πλαστά χαρτονομίσματα ανακοίνωσε η Ασφάλεια Μυτιλήνης ότι κατασχέθηκαν χθες Τετάρτη. Είχαν εντοπισθεί από τις 17 ως τις 21 Αυγούστου στα υποκαταστήματα ων Τραπεζών Αlpha Bank, Πειραιώς και Εθνική στη Μυτιλήνη. Σε τέτοιες εποχές όπου σπανίζουν τα κανονικά χαρτονομίσματα, όλο αυξάνονται τα «πέτσινα» καθώς οι διάφοροι επιτήδειοι βρίσκουν τον τρόπο να τα διοχετεύουν στην αγορά. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Άρθρο Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η πίστη και οι πλειστηριασμοί

«Α

Επιχείρηση διάσωσης ενός πελαργού ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη, όταν μετά από επώνυμη αναφορά, η επιστημονική συνεργάτιδα της Β΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους σε συνεργασία με τη Δασική Αρχή, περισυνέλεξαν απ’ τη Λεμονού έναν πελαργό. Το πτηνό είχε τραυματιστεί απ’ την πτώση του σε μηχάνημα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Μυτιλήνης και όπως διαπιστώθηκε στο κτηνια-

τρείο που το μετέφεραν, υπέστη κάταγμα στο πόδι του. Ύστερα απ’ την παροχή των πρώτων βοηθειών, ο πελαργός στάλθηκε στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Anima» για την περίθαλψη και την τελική αποκατάσταση. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρέχει αφιλοκερδώς και χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος, τις υπηρεσίες της για την άγρια πανίδα.

Φρενάρει το χωροταξικό…

Ακυρώνονται λόγω ΣΔΟΕ

Σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη Λέσβο, βασικός ανασταλτικός παράγοντας για τον οποίο δεν έχουν πάρει ακόμη φωτιά οι προεκλογικές διεργασίες, είναι το χωροταξικό του «Καλλικράτη». Γιατί ναι μεν υπάρχει η δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αλλαγή του αριθμού των δήμων, υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν πως δεν πρόκειται να διασαλευτεί στο παραμικρό το υπάρχον αυτοδιοικητικό τοπίο, ώστε να μην ανοίξει ζήτημα και σ’ άλλες περιοχές.

Σειρά συναυλιών ανά την Ελλάδα, ακυρώνονται λόγω των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για ελέγχους που γίνονται στα συμβόλαια καλλιτεχνών που φθάνουν ή είναι στο δρόμο για την Εφορία. Κι όπως μαθαίνουμε, το ΣΔΟΕ δεν κάνει διακρίσεις με βάση την ποιότητα κάθε συναυλίας. Έχει βάλει στο στόχαστρο του, «ποιοτικούς» και μη τραγουδιστές. Οι οποίοι φέτος εκδράμουν στις πιο απίθανες γωνιές της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση των εσόδων τους. Πολλούς από αυτούς τους είδαμε φέτος στη Μυτιλήνη αλλά και σε χωριά της Λέσβου (π.χ. Νατάσσα Θεοδωρίδου, Βασίλης Τερλέγκας και άλλοι). Φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών όταν διαπίστωσε ότι φέτος οι παντός είδους καλλιτέχνες αποφάσισαν να εκδράμουν στην επαρχία, έβαλε σε κίνηση το ΣΔΟΕ, για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του. Ν.Μ.

…τις ζυμώσεις Άτυπα ο κ. Αθανασίου έχει αφήσει να εννοηθεί πως ό,τι είναι να γίνει, θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Οπότε όποια εξέλιξη και αν υπάρξει ή δεν υπάρξει, θα κλείσει το θέμα του χάρτη της Λέσβου για τις εκλογές του Μαΐου, ανοίγοντας ταυτόχρονα το πεδίο των ζυμώσεων για τα εκλογικά σχήματα που θα διαμορφωθούν. Ας μην ξεχνάμε -και δεν θα μπούμε ακόμη στον πειρασμό της ονοματολογίας όσο και αν κάποιοι φύσει και θέσει διαλαλούν την υποψηφιότητά τους- πως ορισμένοι είναι ήδη αποφασισμένοι, είτε ένας δήμος παραμείνει όλο το νησί, είτε χωριστεί στα πέντε, να δηλώσουν υποψήφιοι δήμαρχοι. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που έχουν στοχοθετήσει τις βλέψεις τους επιλεκτικά στη Μυτιλήνη, στην Καλλονή, στο Πλωμάρι, ή σε όποια άλλη περιοχή εκτιμούν πως θα έχουν καλύτερη τύχη, όπως υπάρχουν και εκείνοι που ρητά και αμετάκλητα έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν απ’ την αυτοδιοίκηση. ΜΑΡ.ΠΛ.

Σκηνές του 1995 Μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν έχουν κατανοήσει πόσα χρήματα θα χάσουν από την ενιαία ενίσχυση και τις άλλες επιδοτήσεις που είναι συνδεδεμένες με αυτή αν εφαρμοστεί ο κανονισμός για τα βοσκοτόπια. Σε αυτό συμβάλει και ο υποτονικός τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέμα οι διάφοροι παράγοντες του αγροτικού τομέα και κύρια η ΕΑΣ Λέσβου. Πιθανότατα οι κτηνοτρόφοι θα κατανοήσουν τις διατάσεις του προβλήματος το Νοέμβριο όταν θα πάνε στην τράπεζα να εισπράξουν το πρώτο τμήμα επιδότησης του 2013. Ίσως τότε να ζήσουμε ξανά σκηνές από τις μεγάλες κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις του 1995. Ήταν τότε που το πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου καταλήφθηκε από τους κτηνοτρόφους και γέμισε γάλατα και προβιές… Ν.Μ.

Επιστροφή στο παρελθόν Η περίοδος υψηλής κίνησης στις ακτοπλοϊκές γραμμές βαίνει προς το τέλος. Σύντομα τα έκτακτα δρομολόγια που πραγματοποιούν Σάββατο και Κυριακή τα πλοία της «Hellenic Seaways» και της «Blue Star» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος Μυτιλήνη, θα σταματήσουν. Τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό του φετινού καλοκαιριού. Να δούμε δηλαδή ποιο είναι το ποσοστό μείωσης της επιβατικής κίνησης στη γραμμή. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για μείωση ως και 30%. Μια ματιά στα δρομολόγια των πλοίων, μας γυρίζει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε που η ΝΕΛ εξυπηρετούσε μόνη της τη γραμμή με μόλις ένα πλοίο την ημέρα. Το χειμώνα που έρχεται, δύσκολα θα κρατηθεί αυτή η συχνότητα των δρομολογίων. Ν.Μ.

φού θα πουλήσουν που θα πουλήσουν το χρέος από το στεγαστικό μου δάνειο στο 1/6 ή 1/7 της αξίας του γιατί δεν μου το προσφέρουν να το αγοράσω;» αναρωτιέται ο Β.Π., ένας γνωστός μου από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, που χρωστάει 350.000 ευρώ από στεγαστικό που έχει πάρει το 2008. Η απάντηση είναι μάλλον απλή, διότι σε εκείνη την περίπτωση που η Τράπεζα θα το έκανε, θα διέλυε τη βάση της δραστηριότητάς της που λέγεται «πίστη». Το να δανείζεσαι, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το να χρωστάς είναι κοινωνική υποχρέωση. Το πολιτικό παιγνίδι με τους πλειστηριασμούς, είναι παιγνίδι με την πίστη. Και το παιγνίδι με την πίστη σχετίζεται με τη δυνατότητα της χώρας να κάνει επανεκκίνηση. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Μία θέση αρχής στην αναστολή πλειστηριασμών είναι λάθος. Γιατί; Διότι πολύ απλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν. Οι Τράπεζες που έχουν εικόνα των καταθέσεων, λένε ότι άνθρωποι με λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχουν σταματήσει να πληρώνουν. Πόσοι είναι αυτοί; Οι αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο δεν επιτρέπουν, ακόμα, την εξαγωγή ασφαλώς στατιστικών στοιχείων. Ένα μέρος από εκείνους που μπορούσαν να πληρώσουν, εκλήθη από τις τράπεζες να κάνει κάποια ρύθμιση και στη συνέχεια εξαφανίσθηκε χωρίς να πληρώνει το παραμικρό και χωρίς να ενημερώσει το δανειστή. Πρέπει να συνεχίσουν αυτοί να μην εξυπηρετούν τα χρέη τους, να εμφανίζονται τα δάνεια ως «κόκκινα» και να συνεχίζουμε να τα καλύπτουμε από το δημόσιο χρέος με νέα κεφάλαια που χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που οφείλουν το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο και δεν έχουν εισοδήματα. Δεν είναι οι ίδιες περιπτώσεις και δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο. Πράγματι υπάρχουν funds που διεκδικούν μέσω της τιτλοποίησης, δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, ανάμεσά τους και στεγαστικά. Πολλά από αυτά τα δάνεια τα είχαν τιτλοποιήσει οι ίδιες οι Τράπεζες και τα διέθεσαν σε εταιρείες που είχαν ιδρύσει στο Λονδίνο. Όταν όμως το δάνειο, που αφορούσε εξοχική κατοικία, χτύπαγε «κόκκινο», η Τράπεζα έπαιρνε το σπίτι για να αποζημιωθεί από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού η αξία του ακινήτου είχε πέσει. Υπήρχαν και ορισμένες περιπτώσεις στην αρχή της κρίσης, που πλειοδότες εμφανίζονταν σε πλειστηριασμούς και «χτύπαγαν» τα ακίνητα στο ύψος του δανείου. Ήταν κοινό μυστικό ότι ενεργούσαν για τους δανειστές. Έτσι φαινόταν η τράπεζα να μη χάνει από το δάνειο, δηλαδή δεν σημείωνε επισφάλειες, πληρώνοντας με δικά της χρήματα. Αλλά αυτοί οι καιροί πέρασαν. Για όλους. (Αναδημοσίευση από το protagon.gr, Τρίτη 20-8-13)

Ζητούνται νέες ή νέοι να εργαστούν στο Τμήμα Πωλήσεων της επιχείρησής μας. Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν προϋπηρεσία στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστών και να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικού μέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας και ομαδικής λειτουργίας. Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και αμοιβή με ποσοστό επί των πωλήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του Εμπορικού Τμήματος, κ. Νίκος Γρίβας, στο τηλέφωνο 22510 41619.


EI∆HΣEIΣ

4

Θέσεις Γράφει ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ*

«Αναδιάρθρωση» για την αναβάθμιση ή για την κατάργηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης; ο Σχέδιο Νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι μακράν των προσδοκιών των μαθητών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε. και των οικογενειών τους, που θέλουν να εμπιστευτούν το σχολείο που θα επιλέξουν, που θα τους προσφέρει εκπαίδευση, μόρφωση, παιδεία, αγωγή, κοινωνικοποίηση, πολιτιστική κουλτούρα, αλλά και επαγγελματικές δεξιότητες ανάλογες με τις κλίσεις τους, για επιτυχή ένταξη στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας, αλλά και διέξοδο χωρίς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Σχέδιο Νόμου αυτό είναι μακράν ακόμη των προσδοκιών και των καθηγητών της Τ.Ε.Ε., που νοιώθουν πλέον ότι είναι ο κύριος στόχος των κυβερνόντων για διαθεσιμότητες - απολύσεις μέσω της συρρίκνωσης της Δημόσιας Δωρεάν Τ.Ε.Ε. προς όφελος της κατάρτισης αφημένης στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 1. Εισάγεται ξαφνικά και βίαια η Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση με τη μορφή των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, για μαθητές ηλικίας 15+ ετών (!), χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας μα κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά ούτε με τα θεσμικά όργανα που έχει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία, όπως το Ε.ΣΥ.Π., όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα και οι αρμόδιοι κοινωνικοί φορείς. Εισάγεται ένας έμμεσος αλλά σαφής τρόπος χειρίστης στρέβλωσης του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλοιώνοντας τελείως το χαρακτήρα και τα διεθνή πρότυπα της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Τ.Ε.Ε. Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα αποδεχτεί σε καμιά περίπτωση το καθεστώς της μεταγυμνασιακής κατάρτισης - μαθητείας που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω τότε που η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ήταν στα σπάργανά της. Η μεταγυμνασιακή κατάρτιση δεν έχει καμία θέση στις ηλικίες μέχρι 18 ετών. Δεν μπορεί στις ηλικίες αυτές να εκτοπίζεται η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και να υποκαθίσταται από την όποια κατάρτιση. 2. Στο Μεταδευτεροβάθμιο προβλεπόμενο 4ο έτος των ΕΠΑ.Λ. ορίζεται «μαθητεία» 28 ωρών εβδομαδιαίως και 7 μόνον ώρες διδασκαλίας. Η «μαθητεία» θα πραγματοποιείται σε συνεργασία και με τη στήριξη του Ο.Α.Ε.Δ.! Οι μαθητές θα απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ! Παιδιά δηλαδή για τα θελήματα στο έλεος του κάθε εργοδότη, ανασφάλιστα, αμειβόμενα με 9 ευρώ ημερησίως, δώρο στους δραστηριοποιούμενους επαγγελματίες - επιχειρηματίες, στην αγορά εργασίας. Για το 4ο έτος δεν μπορεί να θεωρείται τίποτε άλλο πέραν της τυπικής εκπαίδευσης και της πρακτικής άσκησης πάντα με την παρουσία και συμμετοχή του καθηγητή ειδικότητας. 3. Εξοβελίζονται από τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση χωρίς καμιά μελέτη και επιστημονική έρευνα προς την μεταγυμνασιακή και μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση, σημαντικότατοι τομείς και ειδικότητες που λειτουργούν στα ΕΠΑ.Λ και στις ΕΠΑ.Σ με πολυπληθή τμήματα χωρίς πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, περιζήτητα από τους μαθητές και τις μαθήτριες, με προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και αυξανόμενη ζήτηση σύμφωνα με πολλές έγκυρες επιστημονικές έρευνες και μελέτες εκπαιδευτικών φορέων της Ευρωπαϊκής ένωσης. Μετατοπίζονται από τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, βίαια και ανεπίτρεπτα και χωρίς να νομιμοποιείται η οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια και διαδικασία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θυσία στο βωμό της κατάρτισης, βασικοί τομείς και ειδικότητες που εμπεριέχονται σχεδόν σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο για τους παραπάνω σοβαρότατους λόγους και χωρίς να υπεισέλθουμε σε επιμέρους σοβαρά ζητήματα που είναι πάρα πολλά και σημαντικά, το νομοσχέδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση πρέπει απαραίτητα να αποσυρθεί γιατί αλλοιώνεται - στρεβλώνεται και κακοποιείται ο αμιγής χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Έχει υποχρέωση σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα να απορρίψει το Σχέδιο Νόμου στο σύνολό του, να ζητήσει και την επερχόμενη σχολική χρονιά να λειτουργήσει η Τ.Ε.Ε. με το υφιστάμενο καθεστώς των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. με όλους ανεξαίρετα τους τομείς και ειδικότητες, να σταματήσει εδώ και τώρα τα τεχνάσματα και τις μεθοδεύσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός και καθαρός διάλογος από το Υπουργείο Παιδείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τ

* Ο Σεραφείμ Κερασιώτης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

«Πουλιά στο βάλτο» ο Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου θα προβάλει την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου, «Πουλιά στο βάλτο». Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-44, που ακόμα και σήμερα δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία σε έκταση και βάθος ανάλογα της προσφοράς τους. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, αποκαλύπτοντας μέσα από τη βιωματική μνήμη μια στάση ζωής, που συνεχίζει να συγκλονίζει και να εμπνέει συλλογικούς αγώνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αλίντα Δημητρίου σε συνέντευξή της: «Είναι σημαντικό να ξέρεις την πορεία σου μέσα στο χρόνο, για να μπορέσεις να διαμορφώσεις το μέλλον. Η άγνοια της μνήμης παθητικοποιεί τα άτομα και τα μεταβάλλει σε άβουλους πολίτες, που αποδέχονται μοιρολατρικά τις εντολές της οποιαδήποτε εξουσίας». Το σενάριο, η σκηνοθε-

Τ

σία και η παραγωγή είναι της Αλίντας Δημητρίου, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Αφροδίτη Νικολαΐδου, η φωτογραφία είναι του Αλέξη Γρίφα και της Αφροδίτης Νικολαΐδου και το μοντάζ της Ηλέκτρας Βενάκη.

Για την Αλίντα Δημητρίου Η Αλίντα Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή «Σταυράκου». Παράλληλα με τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών κατά την περίοδο 1970-1975, συμμετείχε σε σεμινάρια για την ται-

Δυόμιση χρόνια για εμπρησμό οινή φυλάκισης δύο ετών Πστολή, και έξι μηνών με τριετή αναεπέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στον 30χρονο από το Σκουτάρο, που συνελήφθη για την πυρκαγιά στην αγροτική περιοχή Ράχωνας της Πέτρας, τη Δευτέρα το απόγευμα.

Μετά την Καλλονή, και στη Μυτιλήνη

Σύλληψη για τραυματισμό σκύλου υνελήφθη, την Τρίτη το βράΣνομικούς δυ στη Μυτιλήνη, από αστυτης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 56χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας «Περί προστασίας ζώων συντροφιάς». Ο συλληφθείς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, πυροβόλησε με αεροβόλο όπλο και τραυμάτισε στο λαιμό, το σκύλο ενός 48χρονου ημεδαπού, ενώ, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, λίγο νωρίτερα, είχε πυροβολήσει ανεπιτυχώς, κατά ενός ακόμη αδέσποτου σκύλου.

νία μικρού μήκους, έγραψε και μετέφρασε άρθρα σε κινηματογραφικά περιοδικά καθώς και το βιβλίο «Φιλμογραφία Ταινιών Μικρού Μήκους» (1939-1979), ενώ αργότερα το 1992 εξέδωσε το «Λεξικό Ταινιών Μικρού Μήκους». Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, οπότε ξεκίνησε να κινηματογραφεί, μέχρι την τελευταία της ταινία για την αντίσταση των γυναικών την περίοδο της δικτατορίας με τίτλο τα «Κορίτσια της Βροχής», παρουσίασε ένα σινεμά συνεπές στην ανάδειξη της σύγχρονης

κοινωνικο-πολιτικής πραγματικότητας. Η Αλίντα Δημητρίου έως το 1994 δημιούργησε περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2008 ξεκίνησε την τριλογία για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες με τα ντοκιμαντέρ: «Πουλιά στους βάλτους» (έχει τιμηθεί με εφτά βραβεία), «Η ζωή στους βράχους» (με ένα βραβείο) και «Τα κορίτσια της βροχής». Πέθανε στις 30 Ιουλίου του φετινού έτους.

Το αεροβόλο όπλο κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Παράταση από τον ΕΛΓΑ

Εξιχνιάστηκαν

31 Αυγούστου 2013 μπορούν Ωςοιτιςαγρότες να πληρώσουν την ει-

την Τρίτη το αΕτωνξιχνιάστηκε, πόγευμα μετά από έρευνα αστυνομικών της Ασφαλεί-

σφορά του 2013 στον ΕΛΓΑ, όπως αναφέρει με ανακοίνωση του ο Οργανισμός. Επίσης ο ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς του 2012, την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον Οργανισμό και για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ με τον κωδικό ΜΠ-712, που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2012 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Η μη καταβολή του συνόλου της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος αποζημίωσης ή καταβολής κρατικών ενισχύσεων (προγράμματα ΠΣΕΑ) από τον Οργανισμό.

ας Μυτιλήνης, μία περίπτωση κλοπής και μία απόπειρα κλοπής. Δράστες φέρονται να είναι τρεις ανήλικοι Ρομά, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή, απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου 2013, οι τρεις ανήλικοι Ρομά εισήλθαν σε επιχείρηση στη Μυτιλήνη και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.160 ευρώ. Οι ίδιοι από τις 14 έως 16 του μήνα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαρρήξουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Μυτιλήνη, προκαλώντας φθορές ύψους 1.000 ευρώ περίπου. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκε το χρηματικό πόσο των 1.100 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον παθόντα επιχειρηματία. Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος των γονιών τους, για «παραμέληση εποπτείας ανηλίκων».


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πισωγύρισμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Στα αζήτητα η νησιωτική πολιτική τoυ NIKOY MANABH πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επιμένει στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις αρχές Αυγούστου, η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε ότι ήταν έτοιμη να επανεξετάσει το σχεδιασμό και ουσιαστικά αποδεχόταν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας καθώς δεν υπάρχει άλλος κρατικός φορέας που να χαράζει και να υλοποιεί νησιωτική πολιτική. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτω από την πίεση της Τρόικα για άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση έθεσε σε δεύτερη μοίρα την αναγκαιότητα της νησιωτικής πολιτικής. Έτσι επανήλθε στο προσκήνιο ο σχεδιασμός που θέλει άμεσα να μεταφέρονται οι βασικές αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας από τηνΜυτιλήνη στον Πειραιά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαχείριση των ενδονησιωτικών άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών επιστρέφει μετά από χρόνια στον Πειραιά, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών. Τα περιφερειακά γραφεία που ασχολούνται με το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον των νησιών, σχεδιάζεται να μεταφερθούν σε άλλο Υπουργείο, π.χ. Υπουργείο Εσωτερικών ή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Χωρίς ρόλο...

Μείον δέκα οργανικές θέσεις ΠΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για τη Λέσβο

Καταργούν και διοικητικούς της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY την κατάργηση οργανικών θέσεων και διοικητικών κλάδων προχώρησε μετά τους εκπαιδευτικούς, την προηΣγούμενη βδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας, που αφαιρώ-

Η

Έτσι ό,τι θα μείνει μόνο κατ’ ευφημισμόν θα αποκαλείται Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Διότι η υπηρεσία προβλέπεται να χάσει τη διοικητική και την οικονομική αυτοτέλεια της. Ακόμη κι αν διοριστεί Γενικός Γραμματέας, ο ρόλος του θα είναι τυπικός καθώς δεν θα μπορεί να υπογράψει καμία ουσιαστική διοικητική πράξη ή ανάθεση σύμβασης. Όλες οι αποφάσεις θα υπογράφονται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος ως σήμερα δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί των αποφάσεων της Γενικής

5

Γραμματείας Αιγαίου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμοδιότητες που θα απομείνουν στη Γραμματεία, θα μεταφερθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Είναι φανερό, πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα τεθεί θέμα να κλείσει και τυπικά η υπηρεσία και να απολυθούν ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι της, πέραν αυτών, των 22, που ήδη αποφασίσθηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη φάση δεν είναι άλλο από ότι οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας δεν έχουν αντικείμενο εργασίας και απολύονται μέσα στο πλαίσιο της μείωσης του δημόσιου τομέα που έχει επιβάλει η Τρόικα. Πριν φθάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά και διοικητικά ζητήματα. Όμως από την στιγμή που ληφθεί ή και οριστικοποιηθεί η πολιτική απόφαση, είναι ζήτημα χρόνου να υλοποιηθεί. Όσοι γνωρίζουν τα ζητήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, εκτιμούν πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η κατάργηση της υπηρεσίας. Θυμίζουμε πως η βούληση της Τρόικα να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είχε

εκφραστεί ήδη επί υπουργίας Κωστή Μουσουρούλη.

Ταφόπλακα στη νησιωτική πολιτική Το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ακυρώνει στην πράξη, τα λίγα βήματα που είχαν γίνει ως σήμερα στη χάραξη νησιωτικής πολιτικής. Η διαχείριση των άγονων γραμμών του Αιγαίου θα αφεθεί στα χέρια ορισμένων υπαλλήλων, που έχουν πλήρη άγνοια από την πραγματικότητα των

νησιών. Το ίδιο θα γίνει και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες. Κι εννοείται πως η συνταγματική πρόβλεψη για τη νησιωτικότητα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε νόμο, Προεδρικό Διάταγμα και ρυθμιστική πράξη της διοίκησης, θα μείνει κενό γράμμα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συνολική και συλλογική αντίδραση προκειμένου να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο πισωγύρισμα άμεσα. nman@emprosnet.gr

Στην κατάργηση γραφείων τμημάτων περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

Όχι από το ΤΕΕ Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος ΒορειοανατοΗεκφράζει λικού Αιγαίου του ΤΕΕ με ομόφωνη απόφαση, την έντονη αντίθεση της στην πρόταση για την κατάργηση των γραφείων και τμημάτων προστασίας περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι συνέπειες αυτής της κατάργησης είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα 22 νέοι επιστήμονες που υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. «Το παράδοξο είναι ότι υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, πολλοί με δύο πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, γνώστες των προβλημάτων της προστασίας του φυσικού και δομημένου Αιγαίου, τίθενται σε διαθεσιμότητα με απρόβλεπτες συνέπειες στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών του Αιγαίου, των επενδυτών, των μηχανικών, κ.λπ.. Για μια ακόμη φορά οι νησιώτες ζούμε το κενό γράμμα της συνταγματικής επιταγής “νησιωτικότητα”», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του, το ΤΕΕ.

ντας 302 θέσεις σ’ όλη την επικράτεια, μειώνει κατά 10 τις θέσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για τη Λέσβο. Οι καταργήσεις για το Νομό Λέσβου, που διαθέτει συνολικά 13 θέσεις διοικητικών στην Περιφερειακή Εκπαίδευση, αφορούν στις ειδικότητες διοικητικού, πληροφορικής και βιβλιοθηκονομίας. Με έγγραφό του παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το Υπουργείο Παιδείας διαβίβασε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πίνακα ο οποίος περιλάμβανε την κατανομή ανά νομό, των 302 οργανικών θέσεων διοικητικών κλάδων που καταργήθηκαν με απόφαση του Υπουργού με ημερομηνία 1η Αυγούστου 2013. Απ’ τις 302 αυτές θέσεις, οι δέκα που αφορούν στο Νομό Λέσβου, είναι μία ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, τρεις ΠΕ Πληροφορικής και έξι ΠΕ Διοικητικού. Απούσης της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης, Μαρίας Παπαδανιήλ, λόγω άδειας, στάθηκε αδύνατο να πληροφορηθούμε αν και πόσες απ’ τις θέσεις που καταργούνται, είναι στελεχωμένες γιατί σε πολλές περιπτώσεις η οργανικότητα αποτελεί πλασματικό στοιχείο για τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν. Για παράδειγμα, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, υπάρχουν 25 οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ είναι καλυμμένες μόνο τρεις στην ειδικότητα της Πληροφορικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανικές θέσεις διοικητικών στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Βορείου Αιγαίου για το νομό της Λέσβου, όπου βρίσκεται και η έδρα της, είναι συνολικά 13.

Χωρίς σήμα η ΕΡΤ

Σταμάτησε την αναμετάδοση η EBU αποφάσισε να σταματήσει τη ζωντανή αναμετάδοΗσηΕΒU ση του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ. Η απόφααυτή προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, η οποία απηύθυνε έκκληση στην EBU, να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επαναφέρει την παροχή του live streaming στην ΕΡΤ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η EBU, για μια ανεξάρτητη και αντικειμενική δημόσια ενημέρωση. Παράλληλα η ΠΟΕΣΥ σημειώνει πως: «Αν καμφθούν οι ηρωικά αγωνιζόμενοι για ανεξάρτητα δημόσια μέσα εργαζόμενοι της ΕΡΤ, το μέλλον για την ενημέρωση της χώρας μας θα είναι ζοφερό. Θα πρόκειται για οπισθοδρόμηση». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ που σημειώνει: «Η απόφαση της EBU να διακόψει την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο δίμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ».


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Με μειωμένο προσωπικό, η Μυτιλήνη καλείται να εξυπηρετήσει πέντε (και Καλλονής, Πλωμαρίου, Λήμνου, Χίου) Εφορίες «Ανέκδοτο» τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν για τέσσερα νησιά, απομένουν τρεις ελεγκτές!!!

«Ασφυξία» στη Δ.Ο.Υ. θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν από νέους και άπειρους εφοριακούς.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ισοπεδωτική αντιμετώπιση των οικονομικών υπηρεσιών και στα νησιά, βάσει των δεδομένων και των κριτηρίων που ισχύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, βλάπτει σοβαρά όλους τους νησιώτες. Αφ’ ενός όσους κατοικούν σε νησιά χωρίς τέτοιες υπηρεσίες, όπως η Λήμνος, γιατί θα πρέπει -για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους- να ταξιδέψουν αλλού, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και χρήμα, αφ’ ετέρου και τους κατοίκους της Λέσβου, ακόμη και της πόλης της Μυτιλήνης, που εκ των πραγμάτων θα συναλλάσσονται με μια υπηρεσία φορτωμένη με έναν τεράστιο όγκο φορολογούμενων. Και μάλιστα όλα αυτά την ίδια ώρα που έχει απωλέσει σημαντικό ποσοστό του προσωπικού της και δη έμπειρων στελεχών που έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν. Το τραγελαφικό του θέματος, είναι ότι όλες αυτές οι ενέργειες βλάπτουν πρώτα και πάνω απ’ όλους το ελληνικό δημόσιο, διότι αποκλίνουν μακράν του βασικού στόχου που τις προκάλεσε, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων απ’ την είσπραξη άμεσων φόρων. Ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μόνο η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, προ διετίας είχε δέκα υπαλλήλους ελεγκτές, τώρα, μετά τις συγχωνεύσεις με τις άλλες Δ.Ο.Υ., διαθέτει πέντε και έως το τέλος του χρόνου, όπου

Η

Ποιος έλεγχος;

Οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κλείσιμο των Εφορίων σε Καλλονή, Πλωμάρι και τώρα και στη Λήμνο

και αναμένονται νέες συνταξιοδοτήσεις, θα απομείνει με τρεις. Τρεις ελεγκτές για Λέσβο, Λήμνο, Άη Στράτη αλλά και για τη Χί,ο που έχει μερικώς υπαχθεί (Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικό) στη Μυτιλήνη, για τέσσερα συνολικά νησιά, καθιστούν αυτόματα την έκφραση «πάταξη της φοροδιαφυγής»… ανέκδοτο.

Από 80, έμειναν 60 Η τελευταία φάση των καταργήσεων -είχε προηγηθεί της Δ.Ο.Υ. Μήθυμνας- περιελάμβανε με τη σειρά τις Δ.Ο.Υ. Πλωμαρίου και Καλλονής, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου καταργείται μεταξύ 16 νησιωτικών Εφοριών που βάζουν λουκέτο, και αυτή της Λήμνου. Ήδη η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης ανακοίνωσε πως για τη μετάπτωση των στοιχείων της

στο ενιαίο πλέον σύστημα του Νομού Λέσβου, θα αναστείλει για δύο μέρες περίπου τη λειτουργία της, όπως είχε γίνει αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα οικονομικά δεδομένα που ενσωματώθηκαν από Πλωμάρι και Καλλονή. Αυτό που δεν έγινε ευρέως γνωστό, είναι πως παρά τη μετακίνηση προσωπικού των κατηργημένων Δ.Ο.Υ. στη Μυτιλήνη, οι συνταξιοδοτήσεις συρρίκνωσαν σημαντικά τη δύναμη των υπαλλήλων της Εφορίας. Προ διετίας, και πριν την συγχώνευση των τριών Δ.Ο.Υ. της Λέσβου, στελέχωναν την Οικονομική Υπηρεσία Μυτιλήνης, 80 συνολικά υπάλληλοι, ενώ πλέον, μετά και τη μετακίνηση του προσωπικού στην πόλη, ο συνολικός αριθμός των υπαλ-

λήλων της Δ.Ο.Υ. φτάνει τους 60. Και μπορεί η σύγχρονη μηχανοργάνωση, όπως μας έλεγε έμπειρος εφοριακός, να αντισταθμίζει ως ένα βαθμό τη μείωση του προσωπικού, παρά και τη σημαντική αύξηση των φορολογούμενων ευθύνης της υπηρεσίας, αυτό όμως που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται είναι η έλλειψη έμπειρων υπαλλήλων. Ειδικά σε ένα δαιδαλώδες και διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, όπως το ελληνικό, όπου καθημερινά οι οικονομικές υπηρεσίες κατακλύζονται από δεκάδες καινούργιες εγκυκλίους και οι έμπειροι υπάλληλοι λείπουν ακόμη περισσότερο, αφού κάποιες συγκεκριμένες και εξειδικευμένες

Το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στους φορολογικούς ελέγχους όπου απαιτούνται στελέχη με γνώσεις και εμπειρία, για να είναι και αποτελεσματική η προσπάθεια για εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν. Τέτοια στελέχη, όπως προαναφέραμε, διαθέτει πλέον ελάχιστα η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, θα διαθέτει λιγότερα -μόλις τρία στο τέλος του χρόνου-, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία επιμόρφωσης - κατάρτισης για να εκπαιδευτούν και νέοι εφοριακοί στον ίδιο τομέα. Έτσι εκτός του ότι προστίθενται νέα αντικείμενα στην υπηρεσία, εκτός του ότι διευρύνθηκε σχεδόν τριπλασιάστηκε- ο αριθμός των φορολογούμενων, η μείωση του προσωπικού και το έλλειμμα σε έμπειρα στελέχη για όλα τα τμήματα, οδηγούν σε «ασφυξία» τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης. Κι όλα αυτά, όλη αυτή η αναστάτωση που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις των οικονομικών υπηρεσιών στα νησιά, μόνο και μόνο για την εξοικονόμηση κάποιων λιγοστών λειτουργικών εξόδων των Εφοριών που έκλεισαν. Έξοδα που δύσκολα θα ισοσκελίσουν τις τεράστιες απώλειες εσόδων τις οποίες αναμένεται να έχει το κράτος απ’ το μπάχαλο που δημιούργησε στις νησιωτικές Εφορίες.

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, διεκδικεί

Απαλλαγή από πρόσθετα βάρη τoυ NIKOY MANABH ομική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου από τις πρόσθετες υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών που προβλέπει το καταστατικό της τράπεζας, διεκδικεί ο Σύλλογος Μεριδιούχων της τράπεζας. Ο οποίος υποστηρίζει πως τα μέλη της Συνεταιριστικής δεν είναι δίκαιο να πληρώσουν τα λάθη των διοικήσεων της. Ο Σύλλογος θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, στην Αθήνα προκειμένου να του θέσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεριδιούχοι, οι οποίοι όχι μόνο έχασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν στην τράπεζα, αλλά κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άλλα τόσα, για να καλύψουν τις ζημιές που δημιουργήθηκαν από αυτή.

Ν

Η νομική ρύθμιση του ζητήματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς αν γίνει, θα έχει γενική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει το σύνολο των μελών των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν κλείσει (Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκή και Λαμίας). Επίσης αυτή

η ρύθμιση θα καλύψει και τα μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών που βρίσκονται σε λειτουργία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει δανειοδοτήσει τις συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν προ-

κειμένου να εξασφαλιστούν πλήρως οι καταθέσεις τους. Αυτό σημαίνει πως για να γίνει αυτή η ρύθμιση θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της Τρόικα.

Η πορεία εκκαθάρισης Το ποσό που απαιτείται για να απαλλαγούν τα μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν κλείσει, από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, δεν ξεπερνά τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή είναι ένα μικρό ποσό για το ΤΧΣ, που διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Ωστόσο στις υπάρχουσες συνθήκες, η ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου Μεριδιούχων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το αίτημα του Συλλόγου υποστηρίζεται και από τον εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής, Μιχάλη Ανδριώτη. Ο Σύλλογος των Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα των απολυμένων εργαζομένων της τράπεζας, καθώς μετά την συνάντηση που είχε με το εκκαθαριστή Μιχάλη Ανδριώτη, το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την ευχή να καταστεί δυνατό σύντομα να λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας και του Συλλόγου Μεριδιούχων. Στην ίδια συνάντηση έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την πορεία της εκκαθάρισης και συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή

Έκκληση για εγγραφή μελών

της Συνεταιριστικής, για ακόμη μια φορά καλεί τους 6.000 μεριδιούχους της τράπεζας να γίνουν μέλη του. Οι εγγραφές γίνονται από τα μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα από τους: Χρήστο Πουλέλλη (τηλ. 6932-213029), Βασίλη Γάλλο (τηλ. 22510 42960), Παναγιώτη Παπαρίσβα (τηλ. 22510 28665), Χαράλαμπο Αράπη (τηλ. 6932431876), Ιωάννη Αβαγιάννη (τηλ. 22510 34398), Δημήτρη Ζαχαριάδη (τηλ. 6978Παναγιώτη 980872), Σκιά (τηλ. 6977675497), Γιώργο Γκορτζιώτη (τηλ. 6979775813) και Κωνσταντίνο Ψαρρά (τηλ. 22510 45511).

Σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Μεριδιούχων

nman@emprosnet.gr

συνεργασία των νομικών συμβούλων όσον αφορά τις υπό διερεύνηση υποθέσεις δανείων που έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Επίσης ο Σύλλογος θα επιδιώξει στενότερη παρακολούθηση της νομικής διερεύνησης ευθυνών όσων εμπλέκονται στο κλείσιμο της Συνεταιριστικής (μελών προηγούμενων Δ.Σ. της τράπεζας, υπηρεσιακών στελεχών κ.λπ.), και με δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής όπου κριθεί σκόπιμο. Μάλιστα προγραμματίζει την άσκηση αγωγής για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που υπέστησαν οι εταίροι από οποιαδήποτε αιτία η παράβλεψη.


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Στον αέρα η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων με το λουκέτο στη ΔΟΥ Λήμνου και σε 15 ακόμη νησιά

Κοινός αγώνας για να μην κλείσουν ροχθές το μεσημέρι ανακοινώθηκε και επίσημα η γνωστή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, με την οποία μπαίνει οριστικά λουκέτο σε 16 νησιωτικές Εφορίες μεταξύ των οποίων και της Λήμνου. Λίγες ώρες αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου έπαιρνε τις δικές του αποφάσεις για το θέμα της ΔΟΥ, που θα αποτελέσει σε λίγες μέρες παρελθόν για το νησί, συντονίζοντας έτσι τη δράση του με τις τοπικές κοινωνίες και των άλλων 15 νησιών που μένουν δίχως Εφορία. Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα καθορίζεται το πρόγραμμα με βάση το οποίο οι νησιωτικές ΔΟΥ κλείνουν οριστικά. Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες σχετικού εγγράφου του κ. Θεοχάρη, αρχικά θα κλείσουν οι ΔΟΥ Σκοπέλου και Σκιάθου στις 28 Αυγούστου και στις 2 Σεπτεμβρίου ακολουθούν οι ΔΟΥ Λήμνου, Μήλου και Κέας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν και άλλες 10 νησιωτικές ΔΟΥ.

Π

Ζήτημα εξυπηρέτησης Αν και η σχετική απόφαση υπεγράφη στις 8 Αυγούστου, αυτή επίσημα έγινε γνωστή την Τρίτη το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε για να μην υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως ως προς το θέμα της αθέτησης της υπόσχεσης της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι συγκεκριμένες ΔΟΥ θα λειτουργούν ως τμήματα συνδεδεμένα με το Υπουργείο. Από την πλευρά τους, οι 10 εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Λήμνου, φανερά αγανακτισμένοι από τις εξελίξεις, αναρωτιούνται πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι από το πρωί της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι χθες δεν είχε φτάσει στην υπηρεσία κανένα ενημερωτικό σημείωμα για τις ενέργειες που θα γίνουν από δω και πέρα. Το μόνο ενδιαφέρον που έχει δείξει το Υπουργείο Οικονομικών αφορά τη μεταφορά του αρχείου της ΔΟΥ Λήμνου στη ΔΟΥ Μυτιλή-

νης. Την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, περιγράφει μιλώντας στο «Ε» ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Λήμνου, Χρήστος Χατζηχαραλάμπους. «Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, θα σταματήσουν όλες οι συναλλαγές. Οι Λημνιοί φορολογούμενοι θα καταταλαιπωρηθούν. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Τι θα γίνει με θέματα κεφαλαίου, γονικές παροχές, κληρονομιές, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, θέματα κώδικα και με όλες τις άλλες συναλλαγές. Ας μας απαντήσουν τι θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, τι θα κάνει ο φορολογούμενος; Οι εργαζόμενοι είμαστε στον αέρα. Έχουμε όλοι οικογένειες, πώς θα ζήσουμε από δω και πέρα;» τονίζει ο κ. Χατζηχαραλάμπους. Σχετικά με το θέμα των εργαζομένων, από τους 10 υπάλληλους που υπηρετούν στη ΔΟΥ Λήμνου, μόνο οι δύο προβλέπονται να παραμείνουν στο νησί, στο γραφείο που θα δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, το ΚΕΦΥ.

Να μείνει στο νησί Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου στη συνεδρίαση του, την Τρίτη 20 Αυγούστου, εξετάζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, πήρε την απόφαση να συνεχίσει τον αγώνα για παραμονή της ΔΟΥ στο νησί και όλων των εργαζομένων σ’ αυτή και παράλληλα να συνταχθεί με τους άλλους 15 νη-

σιωτικούς δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Σήμερα το πρωί έχουν προγραμματίσει δυναμική παρουσία στα αθηναϊκά ΜΜΕ, όπου θα ξεκινήσουν από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, στην οποία αναμένεται να μιλήσει και ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε και το θέμα λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, αλλά δεν πάρθηκε καμία σχετική απόφαση, καθώς ο προσανατολισμός της δημοτικής αρχής είναι η διεκδίκηση της παραμονής της ΔΟΥ στο νησί. «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την παραμονή της ΔΟΥ και συντασσόμαστε μαζί με τους άλλους 15 δήμους, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους κατοίκους της Λήμνου να ταλαιπωρούνται για μια ακόμη αιτία από τις πολιτικές της Τρόικας και όλων αυτών που αγνοούν τι σημαίνει να προσπαθείς να μείνεις και προκόψεις σ’ ακριτικό νησί», δήλωσε στο «Ε» ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

«Γιατί μας τιμωρεί το κράτος…» Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι επαγγελματίες του νησιού καθώς γνωρίζουν ότι από δω και πέρα γι’ αυτούς ξεκινάει μια νέα ταλαιπωρία. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της προέδρου του Εμπορικού

Συλλόγου Λήμνου, Φωτεινής Στεφανιδάκη, η οποία μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί για ένα νησί σαν της Λήμνου με 17.000 κατοίκους, με 1.100 επαγγελματίες και με απόσταση 6 ώρες με το πλοίο από τη Μυτιλήνη, να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις. Εκτός από τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν, μας ρίχνει το ηθικό και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη μιας τέτοιας απόφασης. Δεν μπορούν να έχουν μόνο απαιτήσεις χωρίς να μας προσφέρουν την στοιχειώδη εξυπηρέτηση. Οδηγούν το νησί μας σε μαρασμό. Νιώθουμε ότι μας τιμωρεί το κράτος επειδή επιλέξαμε να ζήσουμε στη Λήμνο».

7

Στις 6 και 7 Σεπτέμβρη στο πάρκο του ΙΚΑ

Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή στη Μυτιλήνη ην Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο του ΙΚΑ, οι εκΤδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Μυτιλήνη. Κεντρικό σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων είναι: «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη». Επιδίωξη της νεολαίας του ΚΚΕ είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει χώρος συνάντησης των νέων: - Της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς. - Των σχολικών θρανίων του υποσιτισμού και των τεράστιων ταξικών φραγμών. - Της μαθητείας και της κατάρτισης που προσπαθούν να τους δασκαλέψουν από μικρούς για να αποδέχονται σαν δίκιο, το δίκιο του αφεντικού. - Των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που προσπαθούν να σπουδάσουν, δίνοντας πολλές φορές μαζί με αυτή τη μάχη και τη μάχη της δουλειάς για να ανταπεξέλθουν στις ακριβοπληρωμένες σπουδές. «Η ΚΝΕ δίνει όλες τις της δυνάμεις», όπως αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωση της, «για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα τα βάλει με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και θα τους σαρώσει. Σε αυτή τη συμμαχία έχει θέση κάθε νέος και νέα που θέλει να παλέψει σήμερα ενάντια στα πιεστικά προβλήματα που ζούμε στα σπίτια μας, στη δουλειά μας, στο σχολείο και στη σχολή. Για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των λαϊκών οικογενειών, για να οργανωθεί η ταξική αλληλεγγύη, η μόνη που γίνεται μεταξύ ίσων και όχι με σκοπό να βουλώσει τα στόματα των καταπιεσμένων».

Την Κυριακή το πρωί στη Μεγάλη Λίμνη

Εκδήλωση του ΚΚΕ Οργάνωση Αγιάσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 25 ΗριοχήΑυγούστου, στις 11 το πρωί, στην αγροτική πε«Μεγάλη Λίμνη», διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, Γιάννη Σπηλιαδή από την Αγιάσο και Γιώργου Σαμίου από το Κεράμι Καλλονής, που σκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε εκεί στις 23 Ιανουαρίου 1948. Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση τιμής και μνήμης που συνιστά «ταξίδι στην Ιστορία», όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Αμπριά, στο Περίτονο, στον Αετό, στα Μελάδια Ερεσού, στο νεκροταφείο του Ίππειους, στον Πετρένιο Στύλο.


8 ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Εγκρίθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για ένταξη του έργου

«Σιδερένια παπούτσια» για το λιμάνι Σιγρίου της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY διαίτερα δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο είναι πλέον το εγχείρημα κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, αφού με την έγκριση της επέκτασης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ζητούμενο μέσα στους τέσσερις μήνες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησής του, διαφορετικά η πολύχρονη προσπάθεια κινδυνεύει να μείνει δίχως την αναγκαία χρηματοδότηση. Το Σίγρι, όλη η δυτική και κεντρική Λέσβος, περιμένουν το έργο που θα φέρει πιο κοντά το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα, προσφέροντας μια καινούργια αναπτυξιακή ευκαιρία στον τόπο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση

Ι

χθες το πρωί ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Κορδώνης, ενημερώθηκε στην Αθήνα, στην αρμόδια Διεύθυνση (Δ10) του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημόσια περιουσία, ότι υπογράφηκε η έγκριση της επέκτασης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του λιμένος Σιγρίου. «Όπως με πληροφόρησε ο διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Πέτρου, το σχετικό έγγραφο με το οποίο και ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη διαδικασία, θα σταλεί στο Λιμενικό Ταμείο και έτσι μες τη βδομάδα, υπολογίζω Τρίτη ή Τετάρτη, θα συγκαλέσω έκτακτη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής για την αποδοχή της έγκρισης», εξήγησε ο κ. Κορδώνης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά θα ζητηθεί και η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ώστε και με την

σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματέα, Χριστιάνας Καλογήρου, να κλείσει ο φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έτσι η «Εγνατία Α.Ε.» που έχει αναλάβει φορέας υλοποίησης του έργου, θα μπορεί να υποβάλλει πρόταση στο ΕΣΠΑ για την ένταξη του έργου. Πρόταση που κατ’ επανάληψη, όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, θα αξιολογηθεί άμεσα απ’ την Ενδιάμεση Διαχειρι-

στική Αρχή.

Αγώνας ταχύτητας… Μετά από περιπέτειες πολλών ετών -η μελέτη έχει ξεκινήσει ήδη απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ΄90- φάνηκε πως το έργο του λιμανιού Σιγρίου θα φτάσει στην πηγή και δεν θα προλάβει να πιει νερό. Κι αυτό γιατί χρειάστηκε στην Ελλάδα του παραλόγου, να γίνει νομιμοποίηση ό,τι παλιάς εγκατάστασης είχε γίνει παράνομα όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εξυπηρέτηση των ψαροκάικων, και πρό-

κειται να γκρεμιστεί με το έργο του νέου λιμανιού. Τον Απρίλιο του 2013, με διάταξη που ψηφίστηκε και αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της διατήρησης του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου του Σιγρίου, δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία στο έργο. Και αυτό γιατί με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν χρειαζόταν να γίνει νομιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και απλά αρκούσε η έγκριση για την επέκταση της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης απ’ το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να κλείσει ο φάκελος των εγκρίσεων απ’ τις κεντρικές υπηρεσίες. Αυτή η έγκριση χρειάστηκε κοντά τέσσερις μήνες, αλλά ήδη αποτελεί γεγονός, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κορδώνης. Πριν λίγες μέρες το «Ε» είχε γράψει ότι στο περιθώριο της συζήτησης που έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβου-

λίου στη Σάμο για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, συζητήθηκε και το λιμάνι Σιγρίου. Ο κ. Γιακαλής μάλιστα ανέφερε ότι έχει γίνει παρέμβαση από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει αυτή η έγκριση και να κλείσει ο φάκελος του έργου. Ο αγώνας που έως τώρα έχει δοθεί για το έργο, για να πετύχει ο στόχος κατασκευής του λιμανιού, θα πρέπει να γίνει ταχύτητας, να βάλουν σιδερένια παπούτσια όλοι οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να έχει ελπίδες να προλάβει το λιμάνι να κατασκευαστεί. Κι αυτό γιατί πρέπει άμεσα και μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, να δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου, για να προλάβει να εκτελεστεί έως το τέλος του προγράμματος το 2015.

Υπογράφηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνολικά 24 διορισμοί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ υνολικά 24 νέα μέλη ΔΕΠ αναZνέομένεται να διοριστούν από το ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά από σχετική υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την κατανομή μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι διορισμοί αυτοί αναμένεται να δώσουν μια «ανάσα» στο Ίδρυμα, που θα συνεχίσει ωστόσο να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του διδακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, θα διοριστούν

402 μέλη ΔΕΠ για τα Πανεπιστήμια και 53 μέλη Ε.Π. για τα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Βάσει όσων είπε στο «Ε» ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναμένεται ο διορισμός 24 μελών ΔΕΠ, από τα 49 συνολικά που βρίσκονται υπό διορισμό. Οι πέντε από τους συγκεκριμένους υπό διορισμό διδάσκοντες αντιστοιχούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος, Στράτο Γεωργούλα, στα Τμήματα της Μυτιλήνης, ενώ ένας είναι ο εκπαιδευτικός που περιμένει το διορισμό του

στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τα ονόματα των διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που διορίζονται σε Τμήματα της Μυτιλήνης, είναι τα εξής: Δημήτριος Σωτηρόπουλος και Μαρία Μαρκαντωνάτου στο Τμήμα της Κοινωνιολογίας, Πηνελόπη Τοπαλή και Γεώργιος Πλακωτός στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, και Κωνσταντίνος Τοπουζέλης στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας.

«Μικρή μόνο ανακούφιση για το Ίδρυμα» «Εάν ισχύσει η υπουργική απόφαση, αναμένεται να διοριστούν

24 νέα μέλη ΔΕΠ, οι μισοί μόνο από όσους βρίσκονται σε αναμονή», λέει ο κ. Σουλακέλλης. «Αν γίνει αυτό, θα είναι μεγάλη ανακούφιση, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί λύση στην υποστελέχωση των Τμημάτων και για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο διεκδικεί τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, λόγω του μικρού αριθμού μελών ΔΕΠ ανά τμήμα, που το χαρακτηρίζει. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτοί οι διορισμοί, που αναμένεται να γίνουν από το Σεπτέμβριο, θα ανακουφίσουν το Ίδρυμα». Από πλευράς του, ο κ. Γεωργούλας αναφέρει: «Αυτό θα είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό, αφού τα προβλήματα του Πανε-

πιστημίου Αιγαίου δεν εξαρτώνται μόνο από τα πόσα μέλη ΔΕΠ υπάρχουν, αλλά και από το πόσοι διοικητικοί θα είναι, από το πόσους συμβασιούχους συναδέλφους μας θα έχουμε το Σεπτέμβριο, οι οποίοι καλύπτουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προγράμματος σπουδών, ενώ εξαρτώνται και από τις δυνατότητες που έχουν οι φοιτητές μας, να παρακολουθούν τα μαθήματα. Επειδή οι παροχές της δημόσιας παιδείας, εστία, διατροφή, βιβλία δωρεάν, πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη, δωρεάν μετακινήσεις, χειροτερεύουν, συνολικά το πρόβλημα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μεγαλώσει, αν δεν αντιδράσουμε από το Σεπτέμβριο».


ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στο Νέο Κόσμο, κοντά στη στάση του μετρό Συγγρού Φιξ, γκαρσονιέρα σε νεόδμητη πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης στην πυλωτή. Τιμή: 250 €. Πληρ. τηλ.: 6948584117, 6946-058805. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, Παπαδιαμάντη 7Α στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.: 6976-552423. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα νεόδμητη με πατάρι, τελείως αυτόνομη, με ιδιωτικό πάρκινγκ κοντά στο Πανεπιστήμιο. Είναι πλήρως επιπλωμένη, διαθέτει A/C inverter, δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974640427. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., επιπλωμένο σε μονοκατοικία, στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση χωρίς κοινόχρηστα, και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ.: 6936-184468, 22510 29885. Ενοικιάζεται αυτοτελής ισόγεια κατοικία με αυλή, 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή Κουλμπάρα, Κρέσνας 3. Κατάλληλη και για φοιτητική στέγη. Πληρ. τηλ.: 6941-616196. Ενοικιάζεται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, 180 τ.μ., στο Πληγώνι με μεγάλο κήπο και δύο γκαράζ. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 3ου ορόφου, 70 τ.μ. στους Αμπελόκηπους Αθηνών (Δουκίσσης Πλακεντίας) πλήρως εξοπλισμένο, (2 κλιματιστικά, 2 τηλεοράσεις, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, καθιστικό, γραφείο, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο κ.λπ.), μεγάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά με τα πόδια από το μετρό της Πανόρμου και από τρόλεϊ, λεωφορεία και πιάτσα ταξί. Κατάλληλο και για φοιτητές. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ.: 6932-206393. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, επιπλωμένη 35 τ.μ. στην περιοχή Κουμκό στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.:

22510

λές. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939-459814.

Ενοικιάζεται μικρή και όμορφη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη με πλυντήριο, Κορνάρου 67. Τιμή 160 €. Πληρ. τηλ.: 22510 29836, 6937-724646.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

6951-938604, 43958.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούριο με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ.: 22510 27583, 6938532092. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει πάρκινγκ, οδός Βοστάνη Ε. 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.: 22510 42296, 22510 94550, 22510 20644, 6942-800980, 6945-544386. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, με ψυγείο, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, τηλεόραση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 €. Πληρ. τηλ.: 6957088662. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα δίχωρη, 33 τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλάνογλου 121, 50 μ. από Δαβάκη), με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 20214, 6949738677. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ. σε μονοκατοικία, με κεντρική θέρμανση (αυτονομία), πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης (κατάλληλο για συγκατοίκηση δυο φοιτητών/τριών). Πληρ. τηλ. 6974640422. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισόγεια σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43756, 6958-336868. Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινισμένο, με air-condition, άνετο και φωτεινό, στην Ε. Βοστάνη 8 - 10, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ.

τηλ. 6949-972159. Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, 76 τ.μ., 4ου ορόφου, διαμπερές, με ηλιακό και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932454642. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες 1ου ορόφου, με aircondition καινούργιας τεχνολογίας για θέρμανση και ψύξη, επιπλωμένες, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936284135. Ενοικιάζεται μία άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977-302879. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, μονοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, boiler, στην περιοχή του Νοσοκομείου στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6977-806616, 22510 21823. Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία κοντά στην παλιά Αστυνομία και β) γκαρσονιέρα σε όροφο στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, κοντά στο «Μουσικό Καφενείο». Πληρ. τηλ. 6941-669614, 22510 23574. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι δυάρι οροφοδιαμέρισμα 48 τ.μ., επιπλωμένο και με ηλεκτρικές συσκευές, aircondition (θέρμανση/ψύξη), με χωλ και ανεξάρτητη κουζίνα. Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-603224. Στο Πλωμάρι ενοικιάζεται μονοκατοικία λουξ, 100 τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ. τηλ. 6978-621522.

Στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, Κιλκισίου 34, διαμέρισμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ιδανικό για φοιτητές. Σε καλή κατάσταση, απέναντι από τη Λέσχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6970-835495. Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, μπαλκόνι με θέα σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Τιμή 400 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3 κυρίων δωματίων, με κουζίνα, λουτρό, πλήρως ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό και θέση πάρκινγκ στον αύλειο χώρο. Περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 24054. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948686725 και 6937373792. Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο. Το διαμέρισμα (κουζίνα με πάσο, καθιστικό και 2 δωμάτια) είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μια 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα με πολύ καλή διαρρύθμιση, στην περιοχή του Ζωγράφου, 3η Στάση Άνω Ιλισίων, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχο-

Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 35 τ.μ. + TV + πλυντήριο + 1 air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, σε ήσυχη περιοχή. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 50 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, κεντρικά, στην Αριστείδη Δελή 1Α (κάθετος στην Καβέτσου). Πληρ. τηλ. 6979-336114, 22510 26475.

Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό 4ου ορόφου διαμέρισμα, 90 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 410 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στου Ακλειδιού. Με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, με θέση στάθμευσης και πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοηθητικός χώρος επίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχισμένες συσκευές, ηλιακός, αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 697-7302879.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό τριάρι 3ου ορόφου, 73 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με 1 υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο τηλεόραση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, θέα και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, στον Άνω Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, 2 υπνοδωματίων. Θέρ-


10 μανση με καλοριφέρ. Θέα στην πόλη. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, δευτέρου ορόφου. Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον μαρίνας. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

χρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι, δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα στου Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται στην περιοχή του ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ου ορόφου, 63 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τζάκι. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ., στο Παγκράτι (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης). 3ου ορόφου, διαμπερές, με διπλά τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται δυομισάρι οροφοδιαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα. Αυτόνομη θέρμανση, αυλή, θέα στη θάλασσα. Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 τ.μ., 2ου ορόφου. Έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Άριστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου). Στεγασμένη θέση στάθμευσης και ηλιακός θερμοσίφωνας. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση, με δικό της λέβητα. Τιμή

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός μπάνιο και WC. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, διαμπερές, χωρίς κοινό-

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στη Μυτιλήνη (Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα, 56 τ.μ. έκαστο, διαμπερής, γωνιακή, κατασκευή ´01. Στο 1ο επίπεδο: Σαλόνι, Κουζίνα, WC. Στο 2ο επίπεδο: 3 Υπνοδωμάτια, Λουτρό, Αποθήκη. Επιπλέον ημιυπόγειο ανεξάρτητο δυαράκι νομιμοποιημένο, προς εκμετάλλευση 42 τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενιαία, Υπνοδωμάτιο, Λουτρό. Το ακίνητο διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τέντες, απεριόριστη θέα σε βουνό - θάλασσα, πάρκινγκ πυλωτής, αποθήκη 10 τ.μ., κήπος 20 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με boiler, δορυφορική κεραία, διπλά τζάμια, δάπεδα από πλακάκια και μαρμάρινη σκάλα, αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρισμού. Τιμή 220.000 €, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 22510 48086 και 6946602073.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981023043. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 145.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με παρκέ, ανακαινισμένη κουζίνα και WC, ενιαίο χώρο καθιστικό - τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. 2ος όροφος,


11

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

εμβαδόν 77 τ.μ., στην περιοχή Πατησίων (Νάξου και Μηστριώτου). Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-147981 και 6979149752. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλ-

λούσα (Μητρέλια) διαμπερές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορόφου + 20 τ.μ. εξωτερική αποθήκη. Σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγάλα και 1 μικρό), μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, εξωτερική αποθήκη ισογείου με WC, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαράζ. Άριστη κατάσταση. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.real pro.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

μανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρ-

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα αποθήκη εσωτερική 10 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε

αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Αρίωνος κοντά στην Ερμού. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην προκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της

Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος σε ειδυλλιακή τοποθεσία, υγειονομικού ενδιαφέροντος, 216 τ.μ. με 4 στρέμ. αυλή, κατάλληλος για κάθε χρήση, στην παραλία Παμφίλων. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947-202221, 22510 41244, www.chatzimano lakis.gr Ενοικιάζεται κατάστημα επί της Καβέτσου (γωνιακό). Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια, ψηλοτάβανη αποθήκη 47 τ.μ., στην οδό Ορδύμνου 4, πάνω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 25048.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται γνωστό ξενοδοχείο Α´ κατηγορίας, 12 δωματίων (380 τ.μ.) στο κέντρο της Μυτιλήνης, περιοχή Προκυμαίας. Πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, που ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ή να την εκμεταλλευτεί ο ίδιος ως επιχειρηματίας ή να συνεχίσει την εκμετάλλευση ο σημερινός ιδιοκτήτης, καταβάλλοντάς του ενοίκιο 2.000 ευρώ το μήνα. Τιμή 565.000 ευρώ, συζητήσιμη και με δυνατότητα διευκόλυνσης. Πληρ. τηλ.: 6984-878073. Πωλείται «Το ουζάδικο του Μπαμπούκου», το γνωστό στέκι των επωνύμων και όχι μόνο, με μόνιμη πελατεία, στο λιμάνι Μολύβου. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Μόνο σοβαρές προτάσεις και δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6981-205150, 22530 71766. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο.


12

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983295489.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Στην Καλλονή Λέσβου και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 255 τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή

15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων. Επίσης αναλαμβάνει το διάβασμά τους και οικιακές εργασίες, κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 6942-778446. Κοπέλα αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών απογευματινές ή και πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες δέχεται στο δικό της χώρο. Με λογικές και εξυπηρετικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6972510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παι-

949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται ψυγείο «Samsung», ελαφρώς μεταχειρισμένο. Πληρ. τηλ.: 6945681749, 6999-953051. Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ζητά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ. 22510 40436, 6946399288 Πωλούνται 10 στρογγυλά τραπέζια διαμέτρου 88 εκ. και 3 τραπέζια διαμέτρου 60 εκ., με σιδερένια βάση

και καπάκι ξύλινο από κόντρα πλακέ θαλάσσης και ντουλάπι πάγκου κουζίνας, ξύλινο, μήκους 4 μ., κατάλληλα για κατάστημα. Πληρ. τηλ. 6932-002796. Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ). Πανίσχυρο μέντιουμ Ιερού Δάσους. 20ετής εμπειρία. Λύσεις σε όλα τα προβλήματά σας, εργασιακά, οικογενειακά, χρόνιες παθήσεις, τύχη. Επαναφορά προσώπων, λύσιμο μαγείας. Αποτελέσματα 100%. Πληρ. τηλ. 6977-481425, 6999-937862, 26910 26974. Πωλείται καινούργιος καναπές τριθέσιος, που γίνεται κρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504. Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα 200 στρεμ., μεταξύ Αργένου και Βαφειού, με πανοραμική θέα στο Μόλυβο, περιφραγμένο με πλέγματα, νερά δικά του και δρόμο μέσα στο κτήμα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6930-296925.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004, χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742. Πωλείται Fiat Panda 4x4, μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, με πολλά έξτρα και καινούργια λάστιχα. Πληρ. τηλ. 6981-083682, 22510 84370.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

διών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580

(ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Μαθηματικά - Φυσική - Χη-

μεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

«Κούσκος Κατασκευαστική Αναπτυξιακή ΕΠΕ»

Tη σελίδα επιµελείται η ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Δυναμικά στο χώρο των ακινήτων Μ

ε πολύχρονη εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση ακινήτων, η εταιρία «Κούσκος Κατασκευαστική Αναπτυξιακή ΕΠΕ» συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, σχεδιάζοντας μάλιστα και την αγορά μεγάλης τουριστικής μονάδας που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Θεόδωρο Κούσκο, υπάρχουν σε επεξεργασία και πολλά ακόμη σχέδια για κατασκευές, που θα υλοποιηθούν σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο χωροταξικό σχεδιασμό συγκεκριμένων περιοχών της Λέσβου. Το όνομα της «Κούσκος Κατασκευαστική Λέσβου ΕΠΕ», η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Κούσκος Κατασκευαστική Αναπτυξιακή ΕΠΕ» έχει συνδεθεί στην τοπική αγορά, με την καλή κατασκευή και την άμεση ανταπόκριση και σε εξατομικευμένες απαιτήσεις των πελατών της. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2007 και σαν εταιρικό σχήμα προήλθε μετά την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου της εταιρίας «Θεόδωρος Κούσκος και συνεργάτες ΕΠΕ», που είχε ιδρυθεί το 2000. Από το 2007, η εταιρία έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να υλοποιεί κατασκευές εξοχικών αλλά και μόνιμων κατοικιών σ’ όλη τη Λέσβο και ειδικότερα στην παραλία των Βατερών. Μέχρι σήμερα σε ιδιόκτητα οικόπεδα της, έχουν

κατασκευαστεί πάνω από 25 μεζονέτες, εμβαδού από 100 έως και 170 τετραγωνικών μέτρων, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και άριστη ποιότητα κατασκευής. Ομοίως στην ίδια παραλία, η «Κούσκος Κατασκευαστική» έχει ανεγείρει και πολυτελείς ανεξάρτητες μεζονέτες σε αυτόνομα οικόπεδα 220 τ.μ., ακολουθώντας και εδώ την σύγχρονη αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας τη βέλτιστη λειτουργικότητα και την άριστη ποιότητα κατασκευής. Η μοναδική θέση των οικοπέδων, μέσα στο πράσινο και δίπλα στην καταγά-

λανη θάλασσα, σε συνδυασμό με την ιδιωτικότητα που παρέχουν οι μονοκατοικίες, αποτελούν τα καλύτερα συστατικά κάλυψης των οικογενειακών αναγκών των πελατών της κι όχι μόνο στα Βατερά και στη Λέσβο. Η εταιρία απ’ το Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε την κατασκευή διαμερισμάτων και μεζονετών σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην περιοχή Καρέας της Αττικής σε χώρο όμορο με το δάσος. Η άριστη κατασκευή και η εργονομική αρχιτεκτονική των κατοικιών, έχουν προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο εμπο-

ρικό profile. Στόχος είναι η συνέχιση των κατασκευών εξοχικών και όχι μόνο κατοικιών και γενικότερα η εμπλοκή στον τομέα ε-

πενδύσεων στο real estate τόσο από την πλευρά της κατασκευής όσο και από την πλευρά της επενδυτικής προσέγγισης.

Χειροποίητα φυσικά σαπούνια από 100% ελαιόλαδο απ’ το Βασίλη Χονδρομπίλα στη Μόρια

Αγνά προϊόντα «Λεσβιακής γης» ε νέα προϊόντα, όπως το υγρό σαπούνι πλυντηρίου που ήρθε να αυξήσει τη γκάμα των ειδών της «Λεσβιακής γης», η βιοτεχνία του Βασίλη Χονδρομπίλα στη Μόρια, συνεχίζει την παράδοση παραγωγής αγνών σαπουνιών, φτιαγμένων από 100% ελαιόλαδο. Τα συγκεκριμένα σαπούνια είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών. Είναι φτιαγμένα από εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη πλακών ανάλογα με την προτίμηση του κάθε καταναλωτή. Σημειώνεται ότι το χειροποίητο φυσικό πράσινο και λευκό σαπ.ούνι διατίθενται σε συσκευασίες των 250, 200 και 150 γραμμαρίων, ενώ υπάρχουν και αρωματικά σαπούνια των 100

Μ

γραμμαρίων με αρώματα λεβάντας, μέλι, χαμομήλι, τριαντάφυλλο, φτέρι, πράσινο μήλο, βανίλια, αλόη, γιασεμί, κανέλας και μασσαλίας. Ακόμη υπάρχει τριμμένο σαπούνι σε σκόνη για πλύσιμο ρούχων στο χέρι ή στο πλυντήριο (ιδανικό για ρούχα παιδιών) και για καθαριότητα του σπιτιού. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κυ-

κλοφορούν στο εμπόριο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραγγέλνουν άμεσα στα τηλέφωνα της επιχείρησης: 22510 31505, 22510 31875 ή στο 6948-186618 .

Για την επιχείρηση Η συγκεκριμένη βιοτεχνία, που βρίσκεται στη Μόρια Λέσβου, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1990 βασιζόμενη στη συνταγή

που είχαν φυλαγμένη οι πρόγονοι του σημερινού ιδιοκτήτη, Βασίλη Χονδρομπίλα, στην οποία κυρίαρχο συστατικό είναι το λάδι. Έτσι η οικογενειακή αυτή επιχείρηση εκμεταλλευόμενη την πλούσια ευδοκιμία της ελιάς στο νησί μας, παράγει αγνό παραδοσιακό σαπούνι από 100% αγνό ελαιόλαδο.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

Παράσταση κουκλοθέατρου σε όλη τη Λέσβο, από το θίασο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

«Ταξίδι στη χώρα της Τύχης»

Το ντοκιμαντέρ του τέως Υπουργείου Αιγαίου «Η δική μου Μυτιλήνη 1925 - 1927», θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Ομιλία του Απόστολου Γονιδέλλη, στον πολυχώρο «Ιανός» της Θερμής

Για τις γυναίκες στην αρχαία Λέσβο

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ το πλαίσιο του φετινού «Λεσβιακού Καλοκαιριού», μια παράσταση κουκλοθέατρου από το θίασο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού», θα κάνει το γύρο του νησιού. «Ταξίδι στη χώρα της Τύχης» είναι το όνομά της κι έρχεται για να παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους τη σημασία της διαφορετικότητας. Η «Λαχταρού» είναι μια βαρκούλα που γυρνάει στα λιμάνια του κόσμου και μαζεύει περιπλανώμενα παραμύθια, φτωχούς ψαράδες και ορφανές νεράιδες, μωβ σύννεφα και μυστικά μονοπάτια, χαμένες μουσικές και ξεχασμένες μυρωδιές και παρόλο που είναι μια σταλίτσα βάρκα, χωράνε τόσοι και άλλοι τόσοι και ξανά άλλοι τόσοι στην κοιλιά της. Αρκεί να έχουν μαζί τους μια χαρά και μια λαχτάρα. Χαρά για να παίξουν και λαχτάρα να ταξιδέψουν. Το πλήρωμα της «Λαχταρούς», οι κουκλοπαραμυθάδες Γιώργος Μαρινέλλης και Μάγδα Δεδούση, επιβιβάστηκαν σε αυτή

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ι γυναίκες στην αρχαία Λέσβο», θα είναι το θέμα της ο«Ο μιλίας του Απόστολου Γονιδέλλη,

Σ

πριν από δύο χρόνια στη Μυτιλήνη κι έστησαν μια παράσταση εξ ολοκλήρου δική τους, από το κείμενο και τη μουσική, μέχρι τις κούκλες και τα σκηνικά, την παράσταση «Η νεράιδα και το σαλιγκάρι», που παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη του νησιού στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού». Η φετινή δουλειά της ομάδας είναι η παράσταση «Ταξίδι στη χώρα της Τύ-

χης». Είναι ουσιαστικά ο μύθος του τζίτζικα και του μέρμηγκα από την… ανάποδη, μια ανατρεπτική ιστορία κουκλοθέατρου, που θα δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να σκεφτούν ότι η διαφορετικότητα του καθενός είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός. Τόσο τα σκηνικά, όσο και οι μουσική και οι κούκλες, είναι δουλειά των μελών της «Λαχταρούς». Η παράσταση θα ανέβει και πάλι στο πλαίσιο του

«Λεσβιακού Καλοκαιρού», το Σάββατο 23 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, την Τρίτη 26 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, την Παρασκευή 29 του μήνα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο Πολύκεντρο στο Σκόπελο της Γέρας. Όλες οι παραστάσεις θα είναι στις 8 το βράδυ.

που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ, στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής. Θα παρουσιαστεί η θέση της γυναίκας στην αρχαία Λέσβο από την προϊστορία μέχρι και τον 4ο αι. μ. Χ., σε μια προσπάθεια να φα- Ο Απόστολος Γονιδέλλης θα νεί ότι δεν υπήρχε μόνο η Σαπφώ, μιλήσει για τις γυναίκες στην αρχαία Λέσβου αλλά υπήρχαν πολλές ακόμη σημαντικές γυναίκες ποιήτριες, άγνωστες σε πολλούς, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Η διάλεξη θα συμπληρωθεί με άφθονο φωτογραφικό υλικό και θα είναι ουσιαστικά ένας ύμνος στις γυναίκες της αρχαίας Λέσβου. Παράλληλα με την ομιλία, η ερασιτέχνιδα ηθοποιός του ΦΟΜ Ντέσσυ Κομνηνού, θα απαγγείλει στίχους από άγνωστες Λεσβίδες ποιήτριες. Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού της ομάδας «Θέατρο η Ζωή μου».

Αύριο στον Αφάλωνα

Λαϊκή βραδιά Σύλλογος «Κεραυνός» ΑφάλωOστηνΠοδοσφαιρικός να, διοργανώνει την Παρασκευή 23 Αυγούστου πλατεία του χωριού, μια λαϊκή βραδιά, με την ορχήστρα του Κώστα Τσιντρή. Στην εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή για όλους, θα συμμετέχει και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου

Αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου

στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής «Ο μύλος της Θερμής και τα πέριξ», του Δημήτρη Καραπιπέρη

στις 21:30 στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Μεγαλοχώρι Εκδηλώσεις για τα «Βενιαμίνεια 2013» στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης», από το θέατρο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού» στις 21:30 στην πλατεία Στύψης Πανήγυρη με διανομή κισκέτς και έκθεση παλιάς φωτογραφίας

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χριστοδουλίδειο Κτήριο της Μύρινας Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Φάος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, με τίτλο «Υπερβατικοί Χώροι»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη του Μολύβου Έκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

λήνης Εκδήλωση για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, με ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκου Ζούρου στις 20:00 στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι

Σάββατο 24 Αυγούστου στις 21:15 στο Κάστρο της Μυτιλήνης Η θεατρική παράσταση «Μήδεια», με τους Γιώργο Κιμούλη και Αιμίλιο Χειλάκη

Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10:00 στην παραλία του Αγίου Ερμογένη Περιφορά της εικόνας του Αγίου με βάρκα

Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτι-

Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παιδική θεατρική παράσταση «Αίσωπος… κάτι θέλει να μας πει», από την Κάρμεν Ρουγκέρη

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Από αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

στη χώρα της τύχης»

Από σήμερα Πέμπτη 22 έως Σάββατο 31 Αυγούστου «Τούρμπο», του Ντέιβιντ Σόρεν (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα)* Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Φώτης Πετρίδης, Χρήστος Θάνος, Αντίνοος Αλμπάνης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Πόπη Χατζηδημητρίου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 19:30 (την Τρίτη 27/8 και την Πέμπτη 29/8 δεν θα γίνουν προβολές)

Από σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου «Γούλβεριν - 3D», του Τζέιμς Μάγκολντ (περιπέτεια)** Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Χιρογιούκι Σανάντα, Τζέιμς Φρέιζερ, Γουίλ Γιάν Λιν, Σβετλάνα Χοντσίνκοβα, Γκάρετ Σάτο, Λιούκ Γουέμπ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 21:45

* Ισχύει προσφορά 6 ευρώ. ** Ισχύει προσφορά 8 ευρώ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

15

Μεγάλη δωρεά του αείμνηστου καθηγητή - φιλολόγου Νέστορα Μπούρα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

Προσφορά 56 κιβώτια βιβλία της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια σημαντική δωρεά δέχθηκε πριν από λίγο καιρό η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης». Εκπληρώνοντας την επιθυμία του συζύγου της, αείμνηστου Μηθυμναίου φιλολόγου και καθηγητή Νέστορα Μπούρα, η Ρίτα Μπούρα, καθηγήτρια μουσικής, απέστειλε 56 κιβώτια με βιβλία ιδιαίτερης αξίας από την Αθήνα στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Μολύβου. Όλα έγιναν πριν από έναν περίπου μήνα, μετά το άνοιγμα της διαθήκης του Μυθημναίου εκπαιδευτικού Νέστορα Μπούρα και με τη βοήθεια του Δήμου Λέσβου και ειδικότερα του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Κατράνη, και των συνεργατών του. Συνολικά 56 κιβώτια έφτασαν από την Αθήνα στο Μόλυβο και στους χώρους της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, έτοιμα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη σπουδαία συλλογή της. Μιλώντας για τη σημαντική δωρεά του Νέστορα Μπούρα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης», η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Παναγιώτα

του, αφήνει σημαντική πνευματική παρακαταθήκη στην αγαπημένη του πατρίδα και στους συμπατριώτες του. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τη νέα φιλόλογο Ειρήνη Βελούτσου, η οποία προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει στην καταλογογράφηση των βιβλίων της δωρεάς Μπούρα».

Μ

Για το Νέστορα Μπούρα

Θηβαίου, μας είπε χαρακτηριστικά: «Με τον αείμνηστο καθηγητή, είχα την τιμή να επικοινωνήσω στο παρελθόν, όταν εξέφρασε την επιθυμία να δωρίσει τα βιβλία του στη Βιβλιοθήκη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μήθυμνας. Τα χρόνια πέρασαν και η ευγενέστατη σύζυγός του, Ρίτα Μπούρα, καθηγήτρια μουσικής, φρόντισε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του μετά το άνοιγμα της διαθήκης του. Με το ενδιαφέρον και τη βοήθεια του Αντιδημάρχου Νίκου Κατράνη και των συνεργατών του -τους οποίους ευχαριστούμε θερμότατα- πενήντα έξι κιβώτια με βιβλία, μεταφέρ-

θηκαν από την Αθήνα στην Ιστορική Βιβλιοθήκη. Είναι βέβαιο, ότι πρόκειται για βιβλία εξαιρετικής αξίας, τα οποία θα εμπλουτίσουν, περεταίρω, τη Βιβλιοθήκη ως πηγή γνώσης και έρευνας. Το ίδιο το Εφορευτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για τη σπουδαία δωρεά του Μηθυμναίου εκπαιδευτικού, με την πολύτιμη διδακτική-παιδαγωγική, συγγραφική αλλά και κοινωνική προσφορά. Σήμερα, σε μια εποχή που η ευεργεσία αποκτά και πάλι ιδιαίτερο νόημα, ο “φιλόκαλος” και “φιλόμουσος” Νέστορας Μπούρας, με την κληροδοσία των βιβλίων

Ο Νέστορας Μπούρας που απεβίωσε το 2011, εργάστηκε 35 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών. Καλλιέργησε την αγάπη του για τους ανθρώπους, τη βαθιά του γνώση και τη λατρεία του για τον ελληνικό πολιτισμό και τα πρόσφερε στην ελληνική νεολαία. Παιδί της κατοχής ο ίδιος, με ρίζες στη Μήθυμνα της Λέσβου και τη Μεσσηνία, μεγάλωσε στις αλάνες της Κυψέλης. Φοίτησε στο ονομαστό 2ο Γυμνάσιο της Αθήνας, έχοντας την τύχη να έχει και εξαιρετικούς δασκάλους, όπως ο διαπρεπής φιλόλογος από την Πέτρα, Θρασύβουλος Σταύρου, γνωστός δημοτικιστής, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και συγγραφέας σχολικών βιβλίων. Το 1960 προσλήφθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ το 1968 έγινε διδάκτορας του Πανεπι-

Στο Κάστρο Μυτιλήνης με πρωταγωνιστή το Γιώργο Κιμούλη

«Μήδεια» στο Λεσβιακό Καλοκαίρι τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», με το Γιώργο Κιμούλη, έρχεΗταιπρωταγωνιστή το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 9.15 το βράδυ, στο Κάστρο Μυτιλήνης, από το Θέατρο Βασιλάκου. Μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο, η «Μήδεια» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ. και πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους, έρχεται και στη Λέσβο. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την παρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο το 2001, με τη Λήδα Τασοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Τώρα επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη: η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή το Γιώργο Κιμούλη. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται “μορφολογικά” σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσία σε όλους τους ρόλους (και στο Χορό) και μάσκες. Ασφαλώς τα τεκμήρια αυτά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σήμερα», σημειώ-

στημίου Αθηνών και το 1970 πήρε Μάστερ στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, με μια επιγραφική μελέτη αναφερόμενη στη γλώσσα των Αθηναϊκών ψηφισμάτων, του 5ου αιώνα π.Χ. Αμέσως μετά, αρχίζει τη συγγραφή μιας σειράς σχολικών εγχειριδίων που έρχονται να καλύψουν τις ελλείψεις της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο Μπούρας είναι μεταξύ των συντακτών της λαμπρής σειράς τριών βιβλίων με τον τίτλο «Αρχαία Ελληνικά Γράμματα», που εκδόθηκαν από το Κολλέγιο Αθηνών το 1972 για τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, κάτι για το οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1974. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1994, δίδαξε για πολλά χρόνια Αρχαίο Δράμα και «Πλατωνικούς Διαλόγους», στο πρόγραμμα ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών. Παράλληλα, εξέδωσε πρωτότυπα φιλολογικά έργα. Στη μακρόχρονη και δύσκολη πορεία του, ο Νέστορας Μπούρας είχε συμπαραστάτη τη σύζυγό του, Ρίτα, η οποία μαζί με τους συναδέλφους, μαθητές και φίλους, διατηρούν άσβεστη τη μνήμη της ύπαρξης και του έργου του.

Έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, στον πολυχώρο «Ιανός»

«Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω» ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο Έ«Ενκθεση Σάρλιτζα… σε προσμέ-

νει ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Η Μήδεια, είναι το έργο που σπάει τα καλούπια της λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβατικού πάθους. Και το πιο παράδοξο: η ηρωίδα ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έργου δεν τιμωρείται. “Αλλού” κινείται η Ευριπίδεια σύλληψη. Πέραν της ηθικής». Η παραγωγή είναι του Κώστα Μπάλλα με τη σύμπραξη του Θεοφάνη Κιρκινέζου, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτρα, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, η μουσική διδασκαλία του Γιάννη Αναστασόπουλου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Χριστιάννα Μαντζουράνη.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. Κορυφαίοι - Χορός: Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας. Προπώληση εισιτηρίων γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (τηλ. 22510 37394).

νω», θα φιλοξενηθεί από αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο «Ιανός» της παραλίας Λουτρόπολης Θερμής. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ποιήματα με τον ομώνυμο τίτλο της Αλεξάνδρας Παπαπάντου - Κότερου, τα οποία θα ακουστούν την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, από τη Ντέσσυ Κομνηνού. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Α.Ε.Λ.Κ.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Τα αγωνιστικά τεστ των ρέφερι για την αξιολόγηση τους στον πίνακα διαιτητών της Δ´ Εθνικής, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο γήπεδο της Φυλής. Από τη Λέσβο θα λάβει μέρος ο Παναγιώτης Λέκκας.

Στο μυαλό τους μόνο ο… Άρης Ολυμπιακός μπορεί να πέρασε, ο Άρης όμως περιμένει τους νησιώτες την ερχόμενη Κυριακή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σε μια αναμέτρηση όπου η Καλλονή θα επιδιώξει να κάνει λαμπρή εμφάνιση και να αποσπάσει το αποτέλεσμα που επιθυμεί διακαώς. «Η ομάδα χρειάζεται βελτίωση στα τελειώματα των φάσεων και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος και να δουλέψουμε. Το προσπάθησε η ομάδα, υπήρχαν φάσεις, ζητήσαμε το γκολ, αλλά δεν τα καταφέραμε», δήλωσε την επομένη του παιχνιδιού με τους πρωταθλητές Ελλάδας, ο Γιάννης Ματζουράκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές από αυτό που έδειξε η ομάδα του στην πρεμιέρα. Σίγουρα, όπως τονίζει ο ίδιος, η Καλλονή χρειάζεται ενίσχυση, αφού από αυτήν απουσιάζουν κάποιοι παίκτες. Ένας από αυτούς είναι η μεταγραφή του καλοκαιριού, ο Εμμάνουελ Περόνε, που ακόμη δεν έχει αγωνιστεί ούτε στα φιλικά, παίκτης που ασφαλώς χρειάζεται και ο Ματζουράκης μετρά τις ημέρες που θα τον έχει στη διάθε-

τικό της Λεβάντε, Χουανλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει κρούση στον ποδοσφαιριστή, με τον ίδιο να μετρά 112 συμμετοχές και 21 γκολ με την πρώην του ομάδα. Η περίπτωση του ασφαλώς κρίνεται καλή για την Καλλονή, που ζητά έναν ποδοσφαιριστή να την ενισχύσει στην επίθεση. Ο Χουανλού έχει επίσης φορέσει τη φανέλα των Οσασούνα, Μπέτις, Αλμπαθέτε, Αλμερία Αλικάντε και Νουμάνθια, έχοντας στο ισπανικό πρωτάθλημα 270 παρουσίες.

Ο

Το γήπεδο Σε ρυθμούς Άρη κινούνται πλέον οι παίκτες της Καλλονής

ση του ώστε να τον βοηθήσει στο επιθετικό κομμάτι. Επίσης ο Μιχάλης Κριπιντίρης θα χάσει και τον Άρη λόγω του τραυματισμού του, ενώ θα επανέλθει ο Χάρης Σιλιγαρδάκης. Όπως υπογραμμίζει ο έμπειρος τεχνικός, η ομάδα θέλει άλλα δύο στελέχη στην επίθεση και σε συνεργασία με τον πρόεδρο Νίκο Μιχαλάκη και τον γενικό διευθυντή, Προκόπη Καρτάλη, προσπαθούν να βρουν λύση τώρα που φθάνουμε και στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Με μεγάλο αντίπαλο Όταν έχεις να αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό, πρωταρχικός σου στόχος είναι να διασφαλίσεις την αμυντική σου γραμμή και μετά να δεις τι μπορείς να κάνεις μπροστά. Δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα και δεν εκμεταλλευτήκαμε τους χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας είχαν δώσει την ισοφάριση», τόνισε ο Γιώργος Μανούσος για τον αγώνα της Δευτέρας. Όσο για την παρουσία του στην Σούπερ Λίγκα, δήλωσε ότι είναι κάτι ξε-

χωριστό για έναν ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με μεγάλες ομάδες.

Εξετάζεται Αποφασισμένοι να κάνουν το μεταγραφικό μπαμ είναι οι άνθρωποι της Καλλονής και βλέποντας ότι οι περιπτώσεις των Βιθέντε και Πάβλοβιτς δεν προχωράνε, εξετάζουν την περίπτωση ενός ακόμη Ισπανού, ο οποίος «κουβαλάει» καλό βιογραφικό από τη θητεία του στο πρωτάθλημα της Πριμιέρα Ντιβιζιόν. Πρόκειται για τον πρώην επιθε-

Εκτός από το αγωνιστικό μέρος, αυτό που «καίει» την ΑΕΛΚ είναι το γηπεδικό και αν στο Στάδιο της Μυτιλήνης θα ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα ώστε αυτά να έχουν ολοκληρωθεί την συγκεκριμένη ημερομηνία που είχε ανακοινώσει η Περιφέρεια. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «GOAL», το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 1.6 εκατ. ευρώ την στιγμή που από την Πολιτεία έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το

αρχικό ποσό θα πρέπει να αυξηθεί από την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και η αποπεράτωση των έργων. Πάντως η υπόθεση αυτή έχει κουράσει τους πάντες, που για την ώρα δεν βλέπουν φως, από την στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται είναι μάλλον δύσκολο η ομάδα να προλάβει το εντός έδρας παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής με τον Ατρόμητο. Ο φόβος όλων είναι ότι το θέμα θα τραβήξει και άλλο και ζημιωμένη στην όλη υπόθεση θα είναι η ομάδα και ο φίλαθλος κόσμος του νησιού.

Νέοι συνεργάτες Η ΠΑΕ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με το Χρήστο Πελέκη, ο οποίος θα αποτελεί τον συνεργάτη του Δημήτρη Γαβαλά στην Κ20, ενώ θα είναι και ειδικός συνεργάτης στις ακαδημίες της Καλλονής. Επίσης ανακοίνωσε την πρόσληψη του Μιχάλη Δελάγα, ο οποίος θα αναλάβει χρέη γενικού αρχηγού στην ομάδα της Κ17, αλλά και της Αφροδίτης Σταυράκη, που θα είναι συνεργάτιδα του Γραφείου Τύπου της ΑΕΛΚ.

ΜΠΑΣΚΕΤ Χωρίς τα χρήματα για τις μετακινήσεις τους, θα ξεκινήσουν τα σωματεία της Γ´ εθνικής και… θα έχουν να λαμβάνουν

Κάντε την αρχή και περιμένετε το… χρήμα! ωρίς την οικονομική στήριξη ΧΚαλαθοσφαίρισης, της Ελληνικής Ομοσπονδίας καλούνται να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, τα σωματεία του Νότου και του Βορρά, με τη διοργανώτρια αρχή να ξεκαθαρίζει σε αυτά ότι ουσιαστικά πρέπει να βρουν τρόπο να δίνουν κανονικά το «παρών» στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα τη χρονιά αυτή κι όσο για τα έξοδα μετακίνησης, όταν η Ομοσπονδία τα λάβει, θα τα δώσει στα σωματεία. Στο άρθρο 13, που αναφέρεται στους οικονομικούς όρους και στα έξοδα μετακίνησης, η Ε.Ο.Κ. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα στις ομάδες σε ό,τι αφορά πάντα τις μετακινήσεις τους και μόνο αν υπάρξει κρατική επιχορήγηση. Αυτή η απόφαση πάντως της Ομοσπονδίας έχει φέρει προβληματισμό στις ομάδες και πολύ περισσότερο στις νησιωτικές (Παπάδος Γέρας, ΒΑΟΛ Χίου, Εργοτέλης και Ηρόδοτος της Κρήτης) καθώς είναι αυτές με

τις περισσότερες και πολυέξοδες μετακινήσεις, αφού για παράδειγμα η Γέρα θα αναγκαστεί να ταξιδέψει μέχρι την Κρήτη δύο φορές και ασφαλώς το κόστος θα είναι μεγάλο. Στην τροποιητική ειδική προκήρυξη που εξέδωσε η Ομοσπονδία, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στα μετακινούμενα σωματεία δεν καταβάλλεται καμία χρηματική αποζημίωση για μετακινήσεις μέχρι 280 χιλιόμετρα, ενώ για τις μετακινήσεις των νήσων κι άνω των 280 χιλ., θα δίνονται αποζημιώσεις ανάλογα με την κρατική επιχορήγηση. Παράλληλα η Ε.Ο.Κ. ξεκαθαρίζει ότι τα σωματεία ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν θα λάβουν καθόλου χρήματα για τις ανάγκες τους, έχουν και την υποχρέωση να είναι κανονικά στα γήπεδα τέλεσης των αγώνων, λέγοντας μάλιστα ότι η μη έγκαιρη καταβολή των εξόδων από την Ομοσπονδία, δεν αναστέλλει την υποχρέωση του μετακινούμενου σωματείου να βρίσκεται έγκαιρα στον τόπο διεξαγωγής του παιχνιδιού. Με

δύο λόγια, η Ε.Ο.Κ. δείχνει ότι έχει τη διάθεση να δώσει χρήματα για τις μετακινήσεις αλλά μέχρι τότε, λέει στα σωματεία να βγάλουν την υποχρέωση και αναμένουν...

Πάντα υπάρχει θέληση Ο όμιλος όπου θα συμμετάσχει η Γέρα, περιλαμβάνει έξι ομάδες από την Αττική, δύο από την Εύβοια (Χαλκίδα, Κύμη), δύο από το Ηράκλειο της Κρήτης και μια από τη Χίο. Εδώ ασφαλώς γεννάται το ερώτημα σύμφωνα πάντα με το πλάνο της Ομοσπονδίας, για το πώς θα πάρουν τα χρήματα των μετακινήσεων ο Παπάδος Γέρας και ο ΒΑΟΛ Χίου, οι οποίοι θα μετακινηθούν στα δύο νησιά αντίστοιχα όταν η απόσταση που τους χωρίζει είναι κάτω από 280 χιλιόμετρα, ενώ δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα ούτε οι αθηναϊκές ομάδες, που απέχουν ακόμη πιο λίγα χιλιόμετρα από Εύβοια και Κύμη. Αν τηρηθεί κατά γράμμα η προκήρυξη, τότε η Γέρα, με δεδομένο ότι η Λέσβος απέχει αρκε-

Δύσκολες εποχές για τα σωματεία, που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν οικονομική βοήθεια

τά από την Αθήνα, μπορεί επειδή είναι νησιωτικό σωματείο, να πάρει τις δέκα μετακινήσεις πλην Χίου - αν βέβαια δοθούν χρήματα παραπάνω στον προϋπολογισμό από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην ΕΟΚ. Φυσικά το θέμα των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τη δική μας ομάδα, αλλά αγγίζει και τα υπόλοιπα σωματεία, αφού οι εποχές ασφαλώς και έχουν αλλάξει και τα οικονομικά των σωματείων δεν βρίσκονται και

στα καλύτερα τους. Στον Παπάδο Γέρας πάντως ελπίζουν και δείχνουν αισιόδοξοι ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα και η χρονιά, όπως και να έχουν τα πράγματα, θα βγει. Άλλωστε σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος Βασίλης Ανδριώτης θα είναι σε θέση να πει πολλά όσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας, για τις μέχρι τώρα μεταγραφικές προσθήκες που έκαναν αίσθηση, αλλά και την εξεύρεση χορηγιών ώστε να ξεκινήσει η χρονιά.


17

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγοςδιαβητολόγος Καλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού) τηλ./φαξ 22530 24590 κιν. 6946-008966 Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί και Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492

Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285,

6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


18

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Στο 22,2% ανήλθε το Μάη στο Αιγαίο

Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία

Tη στήλη επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά

Προσοχή στα SMS για δήθεν κέρδη από διαγωνισμό επίμαχο μήνυμα αναγράφεται ότι ο κάτοχος της σύνδεσης πρέπει να στείλει προσωπιΣκάτοτηλεφωνικής του στοιχεία στο διαδίκτυο, για την προπληρωμή

τoυ NIKOY MANABH το 22,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου τον περασμένο Μάη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ένα χρόνο πριν, ήταν 15,7%, δηλαδή μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα το πανελλαδικό ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 27,6% τον περασμένο Μάη όταν τον ίδιο μήνα το 2012 ήταν 23,8%. Δηλαδή σε πανελλαδικό επίπεδο, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η ανεργία στα νησιά του Αιγαίου παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το πανελλαδικό μέσο όρο. Ένα στοιχείο που παρατηρείται σταθερά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης ως σήμερα. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της

Σ

στα νησιά του Αιγαίου, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο πανελλαδικό ρυθμό αύξησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανεργία στο Αιγαίο σταδιακά να προσεγγίζει το πανελλαδικό ποσοστό ανεργίας.

Έρχονται τα χειρότερα… Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια του 2013 στα νησιά του Αιγαίου, καταγράφθηκε τον περασμένο Μάη. Δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός μήνα που γίνονται προσλήψεις στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζει πως τους επόμενους μήνες και κύρια το φθινόπωρο και το χειμώνα, η ανεργία θα ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ανεργία στις αποκεντρωμένες διοικήσεις του Αιγαίου (22,2%), της Κρήτης (24,8%) και της Δυτικής Ελλάδας (24,2%), παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (27,6%). Πάνω από τον πανελλαδικό μέσο

όρο διαμορφώθηκε η ανεργία στη Μακεδονία Θράκη (28,1%), στην Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία (30,5%), και την Αττική (28,6%). Η ανεργία στις γυναίκες σε πανελλαδικό επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 31,6% τον περασμένο Μάη και στο 24,6% για τους άνδρες. Η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (64,9%) είναι αυτή των 15 - 24 ετών. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα από 65 - 74 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 9,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, απασχολούμενοι θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω τα οποία την εβδομάδα αναφοράς (δηλαδή την εβδομάδα που έγινε η έρευνα) είτε εργάστηκαν έστω και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος, είτε εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, είτε δεν

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου

Προγράμματα κατάρτισης ανέργων συμβουλευτικής και καΠσειρογράμματα τάρτισης νέων πρόκειται να υλοποιήο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Συγκεκριμένα, η υλοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής και κατάρτισης έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των απολυμένων - ανέργων στους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου, Εμπορίας - Διακίνησης και Συντήρησης αυτοκινήτων και Κατασκευών Δομικών Υλικών. Το κάθε σεμινάριο θα έχει διάρκεια 280 ώρες κατάρτισης, ενώ η επιδότηση των ανέργων που θα συμμετέχουν στην κατάρτιση, ανέρχεται σε 5 ευρώ την ώρα. Έτσι το

σύνολο των μικτών αποδοχών θα είναι 1.400 ευρώ και τα καθαρά στα 1.070 ευρώ. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, δήλωσε στο «Ε»: «Για μας είναι πολύ σημαντικό, για τους άνεργους που θέλουν να καταρτιστούν και πιστεύω ότι τους δίνεται μια δυνατότητα για πρόσβαση σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν μια δική τους δουλειά με πιο ασφαλή τρόπο. Θετικό είναι και το γεγονός ότι τα σεμινάρια είναι επιδοτούμενα». Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στα: www.eede.gr και www.defteriefkairia-eede.gr

εργάστηκαν, αλλά είχαν μία εργασία ως μισθωτοί ή σε επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά. Άνεργοι θεωρούνται άτομα ηλικίας από 15 ως 74 ετών, που δε χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούμενοι (σύμφωνα με τον προηγούμενο ορισμό), ήταν άμεσα διαθέσιμοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, είτε είχαν βρει μια εργασία που θα αναλάμβαναν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. nman@emprosnet.gr

∆HMOΣIEYΣEIΣ ΑΔΑ:ΒΛΩ3ΟΡ1Ι-Ω1Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & Α. Υ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ.43530/3195/21-08-2013 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Μυτιλήνης χαρακτηρίστηκε, μετά από αίτηση του Χαράλαμπου Βούρου, έκταση εμβαδού Ε=8.082,29 τ.μ., η οποία βρίσκεται στη θέση «ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Παναγιούδα), Δήμου Λέσβου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 21-08-2013 Ο Δ/ντής Δασών Λέσβου ΦΩΤΗΣ ΚΡΑΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ, ΜSc

φόρων του ποσού ή για την εκταμίευση του. Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους, μέσω απατηλών μηνυμάτων που αποστέλλονται σε κινητά τηλέφωνα. Στο επίμαχο μήνυμα αναγράφεται ότι ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης έχει κερδίσει σημαντικό χρηματικό ποσό από διαγωνισμό και στη συνέχεια προτρέπεται να στείλει προσωπικά του στοιχεία στο διαδίκτυο για την προπληρωμή φόρων του ποσού ή για την εκταμίευσή του. Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα, τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες, για την αποφυγή εξαπάτησής τους, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σύντομα μηνύματα, SMS, για δήθεν κέρδη από διαγωνισμό. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι ο αποδέκτης κέρδισε σημαντικό χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία) με την ονομασία «The Millions Mobile Award», ενώ στη συνέχεια, για να εισπράξει το ποσό, προτρέπεται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με τα προσωπικά του στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση eurostakes@msn.com . Συγκεκριμένα, το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και αναφέρει: «Your Mobile Number has Won £1,500,000.00 in the Millions Mobile Award. To claim Funds, Kindly Email us: EML 424756, Your Name &Number to: eurostakes@msn.com». Σημειώνεται ότι εάν κάποιος χρήστης πεισθεί και επικοινωνήσει με τους επιτήδειους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του ζητούνται χρήματα για δήθεν προπληρωμή φόρων ή εξόδων εκταμίευσης των κερδών. Παρακαλούνται οι πολίτες να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και συγκεκριμένα: Να μην ανταποκρίνονται σε μηνύματα (SMS ή e-mail) που αναφέρουν ότι κέρδισαν χρηματικά ποσά σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο ποτέ δε δήλωσαν συμμετοχή. Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων. Να μην καταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό. Να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς 210 6476464 & 210 6476461 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη λήψη οδηγιών. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και ειδικότερα στην επιλογή «Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για ανάλογα περιστατικά.

Πηγή: kathimerini.gr


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΓΤΑΑ )

Αριθ. Πρωτ. 1406

4η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2007-2013) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER» Η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 - 2013» με ποσοστό συγχρηματοδότησης 95 % από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και 5 % από Εθνική Δαπάνη (Αριθμός ΣΑΕ082/08280000). ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμος Λήμνου διακηρύττει ότι την 17η του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου, θα διεξαχθεί με ανοιχτή Δημοπρασία με το σύστημα: Προσφορά με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης, του άρθρου 6 του Ν.3669/08, πάνω σε συμπληρωμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς της υπηρεσίας, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Βελτίωση και ανάπλαση υποδομής παραλιακής ζώνης οικισμού Αγίου Ιωάννη Κάσπακα». Ο κωδικός Ο.Π.Σ.Α.Α. του έργου είναι: 176962 δράση L 322-1 και πρόκειται για έργο με τίτλο: «Βελτίωση και ανάπλαση υποδομής παραλιακής ζώνης οικισμού Αγίου Ιωάννη Κάσπακα». Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία οικοδομικών με προϋπολογισμό 107.935,58 (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα), β) κατηγορία Η/Μ με προϋπολογισμό 43.338,69 (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 151.274,27 ΕΥΡΩ (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 180.000,00 ΕΥΡΩ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβάνουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου, πλατεία Υψιπύλης, 1ος όροφος, Μύρινα Λήμνου μέχρι και την 12-09-2013. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2254020093 & 2254020055, αρμόδιοι υπάλληλοι Περτσάς Νικόλαος & Δημητράκας Σωτήρης. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις που κατέχουν εργοληπτικά πτυχία: o Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Ε.Π.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανήκουν στην Α2 ή 1η τάξη με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, ή 2η τάξη με έδρα εντός Νομού και σε γειτονικό Νομό για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ, και στην Α1, Α2, 1η τάξη με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα στην κατηγορία των ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και όσοι άλλοι τεκμηριώνουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό με βάση τη σχετική νομοθεσία. β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π. γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. o Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. o Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για την οποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται.

Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας. o Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην τάξη Α1 του ΜΕΕΠ για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ, με τις προϋποθέσεις της παρ. 42 του άρθρου 16 του Ν. 1418/84, όπως ισχύει (αναβάθμιση ορίου λόγω κοινοπραξίας) και στην τάξη Α1, Α2, 1η του ΜΕΕΠ για έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ. o Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Γίνονται επίσης δεκτές και μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 3669/08 («κύρια κατηγορία»). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων. Η εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται σε 2 % επί του προϋπολογισμού του έργου χωρίς τα κονδύλια της αναθεώρησης και του Φ.Π.Α. δηλαδή 3.025,49 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται προς το Δήμο Λήμνου. Η ισχύς της θα είναι τουλάχιστον 6 μηνών και 30 ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι (6) μήνες. Η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι εκατόν είκοσι (120) ημέρες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης Προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 3669/2008 και των εγκυκλίων 9/12 και 10/12 του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λήμνου. Μύρινα 20-08-2013 Ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αρ. Πρωτ.: 3154 Προμήθεια Υδρομέτρων για τις ανάγκες της επιχειρήσεως έτους 2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) διακηρύσσει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επανάληψη της διενέργειας του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη μειοδότη, της προμήθειας Υδρομέτρων για τις ανάγκες της επιχείρησης για το υπόλοιπο του έτους 2013 ενδεικτικού προϋπολογισμού 11.200,00 € πλέον Φ.Π.Α. 16%. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις: - του Ν. 1069/80 άρθρο 22 περί κινήτρων για την ίδρυση επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης. - του Ν. 11389/1993 (ΕΚΠΟΤΑ) άρθρο 46. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί «με συμπλήρωση τιμολογίου» εκ μέρους των διαγωνιζομένων σε έντυπο της ΔΕΥΑΛ. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του υπό προμήθειας είδους. Η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται στο 5% του ενδεικτικού προϋπολογισμού. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 29/8/2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα λήξης παραλαβής προσφορών την 12ην το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, οδός Ελ. Βενιζέλου 13-17, 1ος όροφος, Μυτιλήνη. Τα συμβατικά τεύχη της μελέτης βρίσκονται στα γραφεία

της ΔΕΥΑΛ (τμήμα προμηθειών) από όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθευτούν έναντι ποσού δώδεκα (12,00) € πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 16%. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το τμήμα προμηθειών τις εργάσιμες μέρες και ώρες στο τηλέφωνο 22510 41966. Μυτιλήνη 21-8-2013 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

........................... ΑΔΑ: ΒΛΩΤΩΛΦ-22Ω ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Ν-Α ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Διακήρυξης: 67231 /2013 Αριθ.πρωτ. 67231

Περίληψη Διακήρυξης Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Διενεργεί πρόχειρο διαγωνισμό, με τη μέθοδο της χαμηλότερης προσφοράς στην τιμή εργατοώρας ανά κατηγορία οχημάτων, για την «Εργασία: συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων έργου Δημοτικής

Ενότητας Λ. Θερμής». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 69.600,00 ΕΥΡΩ με τον ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση είναι από πόρους του Δήμου. Η πληρωμή θα γίνεται τμηματικά και ανά εργασία. Ειδικοί περιορισμοί για την συμμετοχή υπάρχουν, σύμφωνα με τη διακήρυξη. Υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές. Δεν γίνονται δεκτές αντιπροσφορές. Το χρονικό διάστημα δέσμευσης από την προσφορά είναι 3 μήνες. Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να μην εξαντλήσει όλο το ποσό του προϋπολογισμού εάν δεν προκύψουν πραγματικές ανάγκες σε επισκευές. Επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει ποσά από τον κωδικό μιας ομάδας εργασιών σε άλλο κωδικό των ομάδων κατοχής του αναδόχου (χωρίς να μεταβάλλεται το ποσό της σύμβασης), εάν κάποιος κωδικός μιας ομάδας εργασιών παρουσιάσει οριακό όριο υπέρβασης και χωρίς ο ανάδοχος να έχει δικαίωμα αμφισβήτησης, υπό τον όρο ότι δεν μεταβάλλεται τόσο ο προϋπολογισμός κάθε ομάδας εργασιών αλλά και το συμφωνηθέν ποσό της σύμβασης του αναδόχου. Το χρονικό διάστημα της σύμβασης θα είναι μέχρι 31/12/2013. Η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση αντιγράφου της μελέτης και συμπληρωματικών εγγράφων είναι 29 Αυγούστου 2013 και ώρα 13:00 μ.μ.. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού και λήξης υποβολής των προσφορών είναι 30 Αυγούστου 2013 και ώρα από 10:30 π.μ. έως 11:00 π.μ., στα γραφεία του Δήμου Λέσβου στη Μυτιλήνη, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Β΄ όροφος, Τ.Κ. 81100. Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται από το Γραφείο Κίνησης του Δήμου, καθημερινά και από ώρα 09:00 π.μ. μέχρι 15:00 μ.μ., στη Μυτιλήνη, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Β΄ όροφος, Τ.Κ. 81100, αρμόδιος υπάλληλος κ. Κυριακής Γρηγόριος στο τηλέφωνο 22510-23980, fax 2251350510. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής περιγράφονται στη διακήρυξη. Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι 1.392,00 ΕΥΡΩ για το σύνολο της εργασίας ή ποσοστό 2% επί του προϋπολογισμού των προσφερόμενων εργασιών με τον ΦΠΑ. Μυτιλήνη, 20/08/2013 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Παναγιώτης Σπανέλλης του Δημητρίου και της Κατερίνας το γένος Τσαλαπατάνη, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Ιωάννα Σπυρέλλη του Κωνσταντίνου και της Όλγας το γένος Θεοδωρέλλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στο Πληγώνι.

19 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΑΡΙΡΕΝΑ Ερμού 16 Τηλ. 22510 28447

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Καβέτσου 5 Τηλ. 22510 20729 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ: 22.8.2013

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ν. Χίος”

20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “B. STAR PATMOS” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

SUDOKU

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

20

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

µέρα νύχτα XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Απολαυστικό γύρο κοτόπουλο φτιάχνει για εσάς, το ψητοπωλείο «Το Άστρο», στην αρχή της Ερμού. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί, πιστό στην παράδοση και στην καλή ποιότητα, σερβίρει επίσης εξαιρετικό μπιφτέκι και ζουμερό σουβλάκι χοιρινό. Σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε, ή απλώς με ένα τηλεφώνημα να έρθει η παραγγελία σας, στο χώρο σας. Καλή σας όρεξη!!

Άτιμη τεχνολογία - Δεν βρίσκεις γκόμενα ε; Twitter δοκίμασες; - Ναι. - Facebook; - Ναι. - Instagram; - Ναι. - Chat; - Ναι. - Να βγεις απ’ το σπίτι; - Πω πωωω, τι είπες τώρα ρε φίλε....

J

Του Κώστα Κουφογιώργου από την «Έλευθεροτυπία»

w Ένα άλλο καλό ψητοπωλείο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, είναι «Ο Βασίλης» στο Ακρωτήρι. Εκτός από τις γνήσιες γεύσεις που σερβίρει ένα κλασσικό ψητοπωλείο, φτιάχνει για εσάς και απολαυστικές χορταστικές μερίδες, σε πολύ οικονομικές τιμές. Ο χώρος του ανοιχτός από το απόγευμα- φιλόξενος και μεγάλος, για να καθίσετε εκεί, ενώ μπορείτε να παραγγείλετε και στο χώρο σας. w Μια εναλλακτική πρόταση, για φαγητό, εκτός από ψητά, είναι οι ταβέρνες. Για σήμερα, σας προτείνουμε να απολαύσετε το ουζάκι σας, στο εστιατόριο ταβέρνα «Ρεφενές», στην Επάνω Σκάλα. Φρέσκα καλαμάρια, χταποδάκι και πολλά είδη ψαρικών, είναι στη διάθεση σας, όπως και παραδοσιακοί γκιουζλεμέδες, τηγανιτά κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πολλών ειδών μεζέδες. Αφθονία σε κρεατικά και σε σαλάτες. Οι τιμές πολύ καλές και η ποιότητα γνωστή.

Τα χωνιά του Πολιχνίτου Στη μνήμη του κυρ Χαράλαμπου, που με έκανε να αγαπήσω τον τόπο του ημερώματα Σαββάτου, επιστρέφοντας από ξενύχτι στη «Σκνίπα» με το πρώτο λάλημα του πετεινού, κοιμόμαστε. Το παράθυρο ανοιχτό, κι ελαφρύ παπλωματάκι για την πρωινή ψύχρα. Ξαφνικά ακούγεται στη διαπασών το δημοτικό μεγάφωνο: «Παρακαλείται ο κάτοχος του αυτοκινήτου με αριθμό τάδε, να το μετακινήσει, γιατί εμποδίζει την κυκλοφορία». Πετάγομαι πάνω. Η φωνή εξακολουθεί: «Επαναλαμβάνω! Παρακαλείται..» «Γιατί φωνάζει αυτός μέσα στο αυτί μου; Μαζί μου κοιμάται;» ουρλιάζω, φοράω το παρεό κι ορμάω προς την ξύλινη σκάλα. «Ε, το χωνί του Δήμου πέφτει μέσα στο παράθυρό μας» μουρμουρίζει η Στρατούλα! «Άντε κοιμήσου, ο ψαράς θα θέλει να παρκάρει». Δεν με προλαβαίνει. Με αμφίεση αυστηρώς ακατάλληλη για να κυκλοφορείς στην κάτω αγορά, πετιέμαι από το σπίτι, ορμώ στο Δημαρχείο κι αρχίζω να ανεβαίνω τη σκάλα. Ο Φιντέλ τρέχει από πίσω μου. Φτάνουμε κι οι δυο στον πρώτο όροφο και συναντάμε τον ένοχο, δηλαδή τον Αντώνη, τον υπάλληλο που έκανε την ανακοίνωση. «Να σας πω» του λέω «γιατί φωνάζετε τον αριθμό του αυτοκινήτου μου σε όλο το χωριό και με κάνετε ρεζίλι;» Με κοιτάει από πάνω μέχρι κάτω. «Τι κοιτάτε, καλέ, γιατί φωνάζετε ότι ενοχλεί ο Βρούτος την κυκλοφορία, αφού δεν ενοχλώ κανέναν;» «Γαβ, γαβ» συνεπικουρεί αγρίως ο Φιντέλ. «Εγώ, κυρία, το ψαράδικο

Ξ

είπα να εξυπηρετήσω, τον κύριο Βρούτο δεν τον πρόσβαλα». «Έτσι λένε το αυτοκίνητο». Με περιεργάζεται, χωρίς να μιλά. «Επίσης με ξυπνήσατε». Κοιτάζει το ρολόι του περίεργα. «Η ώρα είναι μία και μισή το μεσημέρι!» απολογείται. «Και τι σας νοιάζει εσάς, πότε θα ξυπνήσω εγώ;» «Γαβ, γαβ» συμφωνεί ο Φιντέλ και δείχνει τα δόντια του στον Αντώνη. «Παρακαλώ, εγώ, αν ήξερα ότι θα γίνει παρεξήγηση, δε θα το ανακοίνωνα!» «Κι είναι συμπεριφορά αυτή δημόσιου λειτουργού; Να λέτε ανακρίβειες από μικροφώνου; Να μην επαναληφθεί παρακαλώ», γυρίζω την πλάτη και φεύγω, ο Φιντέλ με ακολουθεί στη σκάλα. «Δεν το μετακινώ» λέω με πείσμα. «Βάλτο, πιο πάνω, παιδάκι μου, κι έλα να πιεις καφέ», απαντά ξεραμένη στο γέλιο η κυρία Ελένη, ενώ Πάνος και Ηλίας στη γειτονιά κάνουν τον τροχονόμο, κι ο σκύλος κουνά την ουρά του, πηδώντας πί-

σω από τις ρόδες. Στον Πολιχνίτο έχουν δώσει ένα ασυνήθιστο όνομα σε μια περιοχή: «Καλημέρα» βαφτίσανε τον τόπο της αιωνίου αναπαύσεως. Κι είναι κι αυτή, όπως και το χωριό, αν και αμφιθεατρική, κρυμμένη στα μάτια του ανυποψίαστου διαβάτη. Εκεί έφτασε η χάρη μας, για να πω μια καλημέρα στον κυρ Μπάμπη, που από φέτος μάς περιμένει πρώτος και καλύτερος στη δεύτερη σειρά από αριστερά. Μια καλημέρα αντίδωρο στην αγάπη και στην καλοσύνη δεκαπέντε χρόνων, που με έκανε να δω με μάτια διαφορετικά και το χωριό, να δεθώ μαζί του! Είναι οι άνθρωποι που σε κάνουν να εκτιμάς ή να υποτιμάς έναν τόπο. Και μεις το χωριό του κυρ Χαράλαμπου το περπατούμε και το γνωρίζουμε σπιθαμή προς σπιθαμή πια: από το Μέραγα (που σημαίνει Ομέρ Αγάς) και τον Τσίγκο, μέχρι πάνω στο Χορό (το πλάτωμα που χορεύανε και φλερτάρανε

οι νέοι), από το Μακρύ Σοκάκι ως την Κατσάνα και τον Καρδώνα, όπου υπάρχει ένα απίστευτο σοκάκι, όλο εγκαταλειμμένα αρχοντικά, που θυμίζει ιταλικό κινηματογράφο. Από τις ιαματικές πηγές και τους βιολογικούς μεζέδες ως το χωράφι του ξαδέρφου της Στρατούλας, από όπου κλέβουμε χλιμίτσα για τη σαλάτα. Κι από τα ταβερνάκια δεξιά στο λιμάνι στη Σκάλα και τη Νυφίδα, ως τα Βατερά και τον Άγιο Φωκά. Κι όταν οι άνθρωποι φεύγουν, μένουν οι αναμνήσεις, αξίες σταθερές και πολύτιμες. Αξία όμως είναι κι ο Αντωνάκης, καλή του ώρα: Κυριακή μεσημέρι βάλσαμο η φωνούλα του στ’ αυτιά μας: «Χάθηκε πορτοφόλι με πολύτιμα έγγραφα, επαναλαμβάνω…» «Δεν είσαι άνθρωπος εσύ, πατσάς ψιλοκομμένος, μετά το ξενύχτι είσαι!» ουρλιάζω και κουκουλώνομαι. Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3876  

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Εμπρός 3876  

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Advertisement