Page 1

O Νίκος Σηφουνάκης στη Λήμνο, με δηλώσεις για την οικονομία

«Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού»

ΣEΛ. 27

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

10

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Δικαίωση της μαχητικής δημοσιογραφίας τού «Ε» Το σχετικό υλικό έφτασε τελικά στην Ιερά Σύνοδο και προωθήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού

&

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3471

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ

TIMH €1,3

ΣEΛ. 11-18, 25-26

Και στη Μυτιλήνη, εταιρεία προώθησης «πυραμίδας», με βιτρίνα… φτηνές διακοπές!

Κρίση απάτες κατεργάζεται

Προβολή ΣABBATOKYPIAKO και για τα μνημεία της Μυτιλήνης ΣEΛ. 9

Καινούργια προσπάθεια για την κατοχύρωση ποιοτικών τοπικών προϊόντων της Λέσβου και της Λήμνου

Προστατευόμενα… μέσα απ' το «καλάθι» ΣEΛ. 8

Η λειτουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Βοστάνειο αποδείχθηκε διέξοδος για τους καρκινοπαθείς της Λέσβου, που μέχρι τώρα ταξίδευαν στην Αθήνα

Σωτήρια ανθρωπιά…» ΣEΛ. 6

Επίσημη παρουσίαση «εταιρείας» προώθησης ευκαιρίας φτηνών διακοπών, στην ουσία… προώθησης μιας ακόμα πυραμίδας, έγινε πριν από μέρες σε κεντρική καφετέρια της Μυτιλήνης. Σοβαρά οργανωμένη με αμερικανικό τρόπο παρουσίασης, η εταιρεία καλούσε τους παρόντες Μυτιληνιούς να αγοράσουν έναντι, αρχικά ενός ποσού της τάξης των 250 ευρώ και στη συνέχεια μηνιαίας συνδρομής 10 ευρώ, το δικαίωμα να εισπράττουν χρήματα, αλλά και την κατά τα άλλα… ευκαιρία φτηνών διακοπών. ΣEΛ. 20


2

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Το ΠΑΜΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου φιλοξένησε για μισή περίπου ώρα τους διαδηλωτές τού ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στη Μυτιλήνη, απαιτώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, που ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην περιφερειακή αρχή και για την προώθηση των «ελαστικών» μορφών εργασίας μέσω προγραμμάτων που θα συμμετάσχει (Κοινωφελής Εργασία), ή ακόμη και με την πρόσληψη συμβασιούχων. Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 1918. Τοπικές ειδήσεις από τη Λέσβο.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

HMEPOλόγιο

Tα ∆ηκτικά ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 28 ημ. Aνατ. 07.38 ∆ύσ. 17.09

22 Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Να μελετηθεί… Η πλημμύρα της Καλλονής επανέφερε στο προσκήνιο διάφορες σκέψεις για το πώς χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα. Ο Δημήτρης Βουνάτσος μίλησε και εξετάζει διά των δημοτικών υπηρεσιών την προοπτική εκτροπής του Αχερώνα στον Τσικνιά, άποψη που υποστήριξε και ο γεωλόγος Δημήτρης Ακριώτης, κι ομοίως εξετάζει, όπως ανακοίνωσε, ο Ηρακλής Βερβέρης και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

… να μην ξεχαστεί Απ’ την άλλη, ο πρόεδρος των Καλλονιατών της Αθήνας, Χρήστος Τραγέλλης, θύμισε τη θέση που και διά του Πολυτεχνείου είχε διερευνηθεί, να «ανοίξει» ο ποταμός με την «κατάργηση» της πλατείας της Καλλονής. Για να προκριθεί, όμως, η πιο ορθή περιβαλλοντικά λύση, αυτή που θα καταπραΰνει το θυμό της φύσης απέναντι στα έργα των ανθρώπων, χρειάζεται σοβαρή μελέτη. Της οποίας το αποτέλεσμα εννοείται πως δε θα πεταχτεί σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα δρομολογήσει τα αναγκαία έργα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πληρώνεται η επιδότηση Χθες αργά το απόγευμα, ο υπουργός Αγροτικής ΑνάΚώστας πτυξης, Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι έως σήμερα το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του δεύτερου 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Έτσι, από αύριο Παρασκευή θα μπορούν να την εισπράττουν οι δικαιούχοι αγρότες από τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τούτη η δήλωση να επιβεβαιωθεί. Ν.Μ.

… δύο περιβαλλοντολόγοι Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ηρακλής Βερβέρης είχε ανακοινώσει την έγκριση που πήρε η Περιφέρεια για την κάλυψη μόλις δύο θέσεων με συμβάσεις έργου, απ’ τις 17 που συνολικά είχε ζητήσει το Μάρτιο το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, οι δύο αυτές θέσεις θα καλυφθούν από περιβαλλοντολόγους, που θα υποστηρίξουν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Καλλονή. ΜΑΡ.ΠΛ.

«Καλύτερα που δε λειτουργούν» Με αφορμή σχόλιό μας για τα προβλήματα στη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Δελφίνι», Δημήτρης Παπαχρυσός, μας είπε ότι θεωρεί πως η βλάβη στον κόμβο της Αλυσίδας περισσότερο εξυπηρετεί παρά κάνει κακό στην κυκλοφορία. «Το ότι δε λειτουργούν τα φανάρια διευκολύνει την κυκλοφορία, γιατί παρκάρουν μηχανάκια και αυτοκίνητα στα πλάγια του δρόμου και δημιουργούνται μπλοκαρίσματα όταν ανάβουν τα φανάρια», μας είπε ο ίδιος. Ο κ. Παπαχρυσός, βέβαια, διευκρίνισε ότι αναφέρεται μόνο στα φανάρια της Αλυσίδας, και όχι σε άλλα σημεία που σίγουρα χρειάζονται. Την άποψη του κ. Παπαχρυσού για την Αλυσίδα φαίνεται να ενστερνίζονται κι άλλοι, και ίσως, αν γίνει οποιαδήποτε επανεξέταση του κυκλοφοριακού της πόλης, να χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στην κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης. Πελ.Γ.

Διαδρομές… για συνταγογράφηση Αναγνώστης μας από την Αγιάσο, ασφαλισμένος τού ΟΠΑΔ, μας είπε ότι όταν πήγε στον αγροτικό γιατρό της περιοχής για να του γράψει φάρμακα, τον παρέπεμψε ή στα κέντρα υγείας ή σε ιδιώτη γιατρό (όπου θα κληθεί να πληρώσει), αφού δε συνταγογραφούν πλέον οι αγροτικοί. Το θέμα επιβεβαιώνει και η προϊσταμένη τού ΟΠΑΔ, Χριστίνα Μόλβαλη, η οποία μας εξήγησε ότι με την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι αγροτικοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι δεν έχουν δυνατότητα να συνταγογραφούν. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόβλεψη για να λυθεί το πρόβλημα, με την εφαρμογή του ενιαίου ταμείου τού ΕΟΠΠΥ. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Οι αποζημιώσεις των αιρετών ίχα παρακαλέσει το δήμαρχο κ. Βουνάτσο να Εσθούς» δώσει στη δημοσιότητα τις αποζημιώσεις-«μιτου δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρου δημοτικού συμβουλίου και των επικεφαλής των νομικών προσώπων. Δεν το έκανε. Σήμερα το κάνει η στήλη. Τα στοιχεία έχουν παρθεί από το ίντερνετ και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

Αποζημίωση περιφερειάρχη Ο κ. Νάσος Γιακαλής λαμβάνει μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου, τουτέστιν 6.000 ευρώ μικτά μηνιαίως. Στο μισθό συμπεριλαμβάνονται και όλα τα επιδόματα. Οι αμοιβές των αντιπεριφερειαρχών (ορισμένων και θεματικών) και του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου είναι κάτι λιγότερο από 4.500 ευρώ μικτά. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι λαμβάνουν ως αμοιβή 120 ευρώ μικτά για κάθε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Αποζημίωση δημάρχου Ευτυχώς, δηλαδή, που καταργήθηκε ο Δήμος Μυτιλήνης και… επετράπησαν!

Χειμωνιάτικες θερμοκρασίες

Χριστουγεννιάτικες ιστοσελίδες

Με χειμωνιάτικες θερμοκρασίες αρχίζουν οι γιορτές στη Λέσβο. Έπρεπε να πλησιάσουν τα Χριστούγεννα για να μπορέσουμε να νιώσουμε πως μπήκε και ο χειμώνας, αφού μέχρι τώρα δεν είχαμε φύγει ακόμη από το φθινόπωρο και τα… πρωτοβρόχια του. Αν κάναμε και «χιονισμένα» Χριστούγεννα, καλά θα ήταν. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις. Β.Χρ.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα επικρατεί σε διάφορες ιστοσελίδες που αφορούν τη Λέσβο. Σε άλλες χιονίζει, σε άλλες έχουν απλώς αλλάξει τα χρώματα, άλλες έχουν αποκτήσει και το ανάλογο… ντεκόρ, με μπάλες και Άι-Βασίληδες. Ορισμένες, ωστόσο, γίνονται λίγο δυσλειτουργικές με τα «εξτραδάκια» που έχουν προστεθεί εν όψει γιορτών. Στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, για παράδειγμα, «βρέχει» ευχές στην κυριολεξία. Είναι μεν ενδιαφέρον, αλλά δυσκολεύει κάπως τον αναγνώστη, που βλέπει να … «πέφτουν» τα «χρόνια πολλά» μπροστά στα μάτια του… Β.Χρ.

Καρουζέλ και παγοδρόμιο… Εγκρίσεις απ’ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου πήραν δυο εταιρείες, προκειμένου να τοποθετήσουν για την περίοδο των γιορτών, στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, συνθετικό παγοδρόμιο και καρουζέλ-τραινάκι. Έστω και για λίγο, όσο αντέξει ο γιορτινός χαρακτήρας, τουλάχιστον τα μικρά παιδιά να έχουν πολλές επιλογές να ξεφύγουν απ’ την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιζέριας. ΜΑΡ.ΠΛ.

Άδειες θέσεις… Ούτε ο επικεφαλής Παύλος Βογιατζής, ούτε οι σύμβουλοι της παράταξης απ’ τα υπόλοιπα νησιά εκτός της Λέσβου (με εξαίρεση τον Πολυκράτη Κωνσταντινίδη απ’ τη Σάμο) συμμετείχαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφήνοντας άδεια τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης, κι όχι για πρώτη φορά. ΜΑΡ.ΠΛ.

Χωρίς γυαλιά Μετά από οφθαλμολογική επέμβαση που έκανε πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής αποχωρίστηκε μετά από δεκαετίες τα γυαλιά. Κι όπως λένε στενοί συνεργάτες του, όχι απλά βελτιώθηκε η όρασή του, αλλά βλέπει καλύτερα παρά ποτέ. Τώρα, αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα δείξει! ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο κ. Δημήτρης Βουνάτσος λαμβάνει 4.684 ευρώ μηνιαίως μικτά. Οι αποδοχές του δημάρχου υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό του δήμου. Οι αντιδήμαρχοι αμείβονται μηνιαίως με το μισό μισθό του δημάρχου, τουτέστιν 2.342 ευρώ μικτά. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει το 40% του μισθού του δημάρχου, τουτέστιν 1.873,6 ευρώ μηνιαίως μικτά. Οι πρόεδροι δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων δικαιούνται μόνον έξοδα κινήσεως, ως εξής: Τα έξοδα εξαρτώνται από τη χιλιομετρική απόσταση του χωριού από την έδρα του δήμου. Μέχρι 10 χιλιόμετρα θα λαμβάνουν οι πρόεδροι 300 ευρώ μηνιαίως μικτά, έως 20 χιλιόμετρα, 350 ευρώ και από 20 χιλιόμετρα και επάνω, 400 ευρώ το μήνα μικτά. Τα συμπεράσματα, δικά σας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι οι αιρετοί μας άρχοντες καλοπερνούν, σε χρόνια δίσεκτα οικονομικώς.

Γεώργιο Παπανδρέου «Μενέ, θεκέλ, φερές» γράφτηκε στα αραβικά στον τοίχο του ανακτόρου τού Ασάντ, στη Δαμασκό της Συρίας. Τρεις λέξεις μόνον! Που σημαίνουν: «Μετρήθηκες, βρέθηκες ανεπαρκής, θα εκπέσεις.» Αν δεν κάνω λάθος, ταιριάζει «γάντι» και στο δικό μας, έτσι δεν είναι;

Διανομή… μετ’ εμποδίων

Το ύψος της βροχής

Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες κατά τη διανομή τροφίμων από το Σύνδεσμο Πολυτέκνων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Κουφέλος, για πρώτη φορά υπήρξε εκνευρισμός και έντονος συνωστισμός, με αποτέλεσμα ο ίδιος να υποχρεωθεί να διακόψει τη διανομή, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα με σειρά προτεραιότητας. Προφανώς, λόγω της οικονομικής κρίσης οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και οι δικαιούχοι έσπευσαν από την πρώτη μέρα να προμηθευτούν τα τρόφιμα. Πελ.Γ.

Έψαξα στο αρχείο μου για να σας ενημερώσω για το ύψος της βροχής του προηγούμενου χρόνου. Δυστυχώς, το διάστημα αυτό είχα σταματήσει να γράφω στο «Ε», για τους δικούς μου λόγους, και δεν έχω στοιχεία. Εφέτος και μέχρι σήμερα, το ύψος της βροχής στον Παπάδο έφτασε τις 8 ? ίντσες.

Διανομή… μετ εμποδίων (2) Στο άκουσμα της απόφασης του προέδρου του Συνδέσμου ότι η διανομή θα διακοπεί και θα συνεχιστεί αύριο με τήρηση σειράς προτεραιότητας, προκλήθηκε βέβαια ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ιδιαίτερα από δικαιούχους που είχαν ξεκινήσει από χωριά και θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν σήμερα για να παραλάβουν τα τρόφιμά τους. Έτσι, τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο. Πάντως, ο κ. Κουφέλος τόνισε ότι με τις συνθήκες που επικρατούσαν, είχε δημιουργηθεί οχλαγωγία, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος είχε προτεραιότητα. Και γι’ αυτό έκρινε ότι έπρεπε να σταματήσει τη διαδικασία. Δυστυχώς, όλα αυτά εντάσσονται στο κλίμα που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της τον τελευταίο καιρό, και γι’ αυτό χρειάζεται να επιστρατευτεί η ψυχραιμία, για να μην προκληθούν έκτροπα! Πελ.Γ.

Οι εκλογές τής ΠΑΣΕΓΕΣ Χθες στις 4:00 το απόγευμα έκλεισε η κάλπη στις εκλογές για το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ. Τις 21 θέσεις τού Δ.Σ. τις διεκδικούν 24 συνεταιριστές. Ανάμεσά τους, και ο γιος του προέδρου τής ΕΑΣ Ηρακλείου, Μανώλη Γαβαλά, ο οποίος κατέθεσε ένσταση, καθώς θεωρεί ότι δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές επειδή είναι ενάντια στο νέο νόμο περί συνεταιρισμών. Οι εκλογές είναι η πρώτη κίνηση της ΠΑΣΕΓΕΣ που αμφισβητεί επί της ουσίας το νόμο Σκανδαλίδη. Η μάχη μόλις άρχισε, και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει κι άλλα επεισόδια. Ν.Μ.

Οι καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες Κατά τους Γερμανούς οι καταθέσεις των Ελλήνων φοροφυγάδων και μη σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονται στα 600 δισ. ευρώ. Κατά τα Μ.Μ.Ε. της Ελβετίας, οι καταθέσεις φθάνουν τα 262,2 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών τις τοποθετεί στα 100 - 150 δισ. ευρώ και οι Ελβετοί τραπεζίτες στα 19,63 δισ. ευρώ. Διαλέγετε και παίρνετε!

Βοστάνειο Νοσοκομείο Δεν είμαστε απ’ αυτούς που βρίσκουν μόνο αρνητικά στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Όπως είπε και ο Φώτης ο Κουβέλης όταν το επισκέφτηκε, «το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης δεν είναι από τα χειρότερα της Ελλάδας. Αντιθέτως.». Ωστόσο, όπως με πληροφορούν επισκέπτες, είναι μέρες που δε λειτουργεί ο μαστογράφος και ο αξονικός τομογράφος και το Νοσοκομείο στερείται νευροχειρουργό. Κύριε Διοικητά, εσείς που εργαστήκατε σε κεντρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, να μην επιτρέπετε να σας χρεώνουν τέτοιες παραλείψεις.

Άννα Διαμαντοπούλου Πολιτική μηχανικός στο επάγγελμα, με καταγωγή από την Κοζάνη. Λόγω της συμπάθειας που της είχε η Μαργαρίτα Παπανδρέου, από τα 24 της χρόνια διορίστηκε νομάρχης Κοζάνης. Έκτοτε, ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού και τρέφεται απ’ τον κρατικό κορβανά, όπως τόσοι άλλοι. Βουλευτής και υπουργός επανειλημμένα, επίτροπος στην ΕΟΚ, δε διέπρεψε σε κανένα πόστο. Σήμερα, αντί να κάνει την αυτοκριτική της και να ζητήσει «συγγνώμη» απ’ τον ελληνικό λαό για την κατάντια που τον οδήγησε το κόμμα της, επιδιώκει να γίνει αρχηγός. Νομίζω, για όλους αυτούς τους παλαιούς πολιτικούς πρέπει να σημάνει τέλος εποχής.

Για να ζήσετε περισσότερο Μελέτες σε ανθρώπους που ξεπέρασαν τα 100 χρόνια ζωής, έδειξαν ότι δεν έτρωγαν πολύ, ήταν κυρίως χορτοφάγοι, έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο κρέας, ήταν λεπτοί, ζούσαν λιτά, είχαν φυσική δραστηριότητα, δεν είχαν άγχος και ήταν παντρεμένοι. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το βιβλίο «Αντιστρέφοντας τη γήρανση», του δρος. Πωλ Γκάλμπρεϊθ, του «Κέδρου».

Χέλμουτ Σμιτ Είναι σήμερα 93 χρόνων και έχει διατελέσει καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Είπε: «Λυπάμαι ειλικρινά το σημερινό πρωθυπουργό της Ελλάδος, το φτωχό αυτόν άνθρωπο, που παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και την οποία καλείται σήμερα να διαχειριστεί.» Παπάδος, 20-12-2011


4

EI∆HΣEIΣ

Λαξευτής Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; πειδή έχει τύχει να ερευνώ έναν παράξενο τομέα της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας, που αφορά στις ιστορίες με φαντάσματα, πολύ συχνά μού κάνουν την εύλογη ερώτηση: «Πιστεύεις στα φαντάσματα;» Αργά ή γρήγορα, η συζήτηση θα γυρίσει στο αν πιστεύω στο Θεό και πολύ σύντομα θα μπει στο λεκτικό παιχνίδι η θέση της επιστήμης, η ηθική, η θέση του ανθρώπου στο σύμπαν. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια με έχουν ρωτήσει αν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Μια τελείως παιδιάστικη ερώτηση, μα τι να γίνει που πρέπει να απαντηθεί, κυρίως όταν το ακροατήριο που περιμένει απάντηση είναι μια εικοσάδα ανυπόμονα ζευγάρια παιδικών ματιών. Λοιπόν, σε αυτά τα «ζόρικα» πλαίσια συνήθως εξηγώ πως ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ο χοντρός με τα κόκκινα, αλλά ένας σοφός γέρος που έζησε εκεί στην Καισάρεια και που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και την αγαθοεργία. Λέω και την ιστορία με το πώς η παράδοση μας διδάσκει ένα κολπάκι του Αγίου Βασιλείου: όταν τάχα η Καισάρεια έπεσε σε ασφυκτική πολιορκία, με τον εχθρό έξω από τα τείχη, οι κάτοικοι της πόλης έτρεξαν στον Άγιο Βασίλη για βοήθεια. Τότε, εκείνος διέταξε να μαζευτούν όλα τα χρυσαφικά από παντού, να τα λειώσουν και να κάνουν νομίσματα με τα οποία θα πλήρωναν μισθοφορικό στρατό για να αποκρούσει τους πολιορκητές. Οι κάτοικοι έτρεξαν να φέρουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Τέλος πάντων, όμως, δε χρειάστηκε να λειώσουν τα κοσμήματα, ο εχθρός αποκρούστηκε αλλιώς. Και ξεκίνησαν τώρα όλοι να θέλουν τα πράγματά τους πίσω. Όπως είναι φυσικό, ο Άγιος Βασίλειος δεν έβρισκε άκρη σε ποιον ανήκει τι. Έτσι αποφάσισε να το αφήσει στην τύχη και στα χέρια της θείας πρόνοιας. Έφτιαξε εκατοντάδες μικρά ψωμάκια και μέσα έβαλε από ένα κόσμημα. Και μοίρασε τα ψωμάκια στο λαό. Ω του θαύματος, τριαλαρί τριαλαρό, ο καθένας βρήκε μέσα στο ψωμάκι του τα δικά του κοσμήματα. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Έφαγαν και ψωμάκι. Έτσι από τότε θυμόμαστε το γεγονός βάζοντας και εμείς ένα φλουρί στη βασιλόπιτά μας! Τα παιδιά συνήθως ρωτάνε αμέσως μετά ποιος τότε είναι ο χοντρός κύριος με τα κόκκινα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την ηλικία και τη συναισθηματική νοημοσύνη του κάθε παιδιού, απαντάμε ανάλογα. Πάντα η αλήθεια είναι προτιμότερη. Όχι όμως ωμά πράγματα, κυνικά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την άχλη του παραμυθιού και της παραβολής, ακόμα και όταν τους λέμε την αλήθεια. Θέλουμε να μεγαλώσουμε σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι κυνικά καθάρματα που τάχα τα ξέρουν όλα. Μέσα από παραμύθι λειαίνουμε την πραγματικότητα, την προετοιμάζουμε στα μέτρα της ηλικίας που έχουμε μπροστά μας και δεν τη σερβίρουμε όπως έχει, αλλά όπως αυτή πρέπει να προσληφθεί από μια νεαρή αντίληψη, που δεν είναι ικανή ακόμα να αντέξει την απαισιότητα του κόσμου. Και αν αυτό το επιχείρημα δεν είναι αρκετό, ας σκεφτούμε το εξής: κάποια πράγματα γίνεται να υφίστανται παρ’ όλο που δεν υπάρχουν. Δίχως να μπούμε σε οντολογικά επιχειρήματα, η σκέψη είναι αρκετά απλή. Πώς γίνεται να πεις σε ένα παιδί πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης από τη στιγμή που τον βλέπει κάθε Χριστούγεννα; Πώς γίνεται να του πεις πως δεν υπάρχουν φαντάσματα από τη στιγμή που αυτά τα όντα έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία παιχνιδιών, το διαδίκτυο, τη λογοτεχνία, την τέχνη, την ποπ κουλτούρα; Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό το «δεν υπάρχει». Στην ουσία οι βίαιες αντιδράσεις τους σε τέτοια θέση (κλάματα, στεναχώρια) δεν αποτελούν ένδειξη απογοήτευσης, αλλά ένδειξη σύγχυσης και σφοδρής αντιπαράθεσης με την πραγματικότητα και την πραγματικότητα που προσφέρει ο γονιός μέσα από την απόλυτη άρνηση της «ορθολογικής» εξήγησης που προσπαθεί να δώσει. Το θέμα βέβαια αρχίζει να γίνεται σοβαρότερο όταν έχουμε να κάνουμε με το Θεό. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί,, όχι να γίνει τυφλός πιστός και «καλός χριστιανός» αλλά άνθρωπος με ουμανιστικές βλέψεις και κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη χτίζεται σιγά - σιγά, με αγάπη και προσοχή, με τους μεγάλους όχι σε ρόλο κριτή του κόσμου, αλλά σε ρόλο συνοδοιπόρου στην εξερεύνηση. Κάθε άκρο, ορθολογιστικό ή παπαδίστικο, ακρωτηριάζει τη σκέψη των παιδιών και μας δίνει ανθρώπους μονόπλευρους.

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αντιδρούν ασθενείς που καλούνται να πληρώσουν στο Νοσοκομείο αν κριθεί ότι δεν είναι επείγον περιστατικό Ψήφισμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ

Ακριβή μου υγεία

Ε

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι φιλόλογος με DEA στη Συγκριτική Λογοτεχνία, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ση επίσης έχει την ευθύνη για τους ασθενείς (ασφαλισμένους τού ΙΚΑ, α επείγοντα και μη επείγοντα απόρους και ανασφάλιστους) που περιστατικά συνεχίζουν να διφεύγουν από το Νοσοκομείο χωχάζουν Νοσοκομείο και ασθερίς τον απαραίτητο εργαστηριακό νείς, οι οποίοι αντιδρούν όταν έλεγχο ή την προτεινόμενη νοσηκληθούν να περάσουν από τα ταλεία, γιατί αδυνατούν να πληρώμείο για να πληρώσουν εξετάσεις σουν τις εργαστηριακές εξετάσεις τους. Στη μέση όλης αυτής αντιή το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο. παράθεσης μπαίνουν οι γιατροί, οι Οι εισαγγελείς θα πρέπει να απευοποίοι είναι και εκείνοι που καθύνονται σε αυτούς που δίνουν τις λούνται να κρίνουν το έκτακτο ή εντολές να μη γίνονται οι απαραίτο χρόνιο περιστατικό, με αποτέτητες εξετάσεις και η νοσηλεία σε λεσμα να δέχονται και τα «πυρά» όσους είναι ανασφάλιστοι και δεν από αγανακτισμένους πολίτες. έχουν να πληρώσουν», αναφέρει Πριν λίγες ημέρες, άλλο ένα συμ- το ψήφισμα της Ένωσης Γιατρών Εβάν με ασθενή που άφησε το κινη- ΣΥ Λέσβου. τό της «ενέχυρο» μέχρι να φέρει Από την πλευρά της, η διοίκηση χρήματα να πληρώσει τις εξετάσεις του Νοσοκομείου ξεκαθαρίζει ότι της, έχει προκαλέσει νέο κύκλο α- τα έκτακτα περιστατικά δεν πληρώντιδράσεων, ενώ ένα άλλο περι- νουν τίποτα και ότι μόνο στις περιστατικό πριν από ένα μήνα προκά- πτώσεις που οι ασθενείς ζητούν λεσε και την παρέμβαση του εισαγ- να κάνουν εξετάσεις, παρά το ότι γελέα. «Οι γιατροί εφαρμόζουμε οι γιατροί κρίνουν ότι δεν είναι ετις αποφάσεις της διοίκησης, δεν πείγουσες, πληρώνουν. μπορεί να δεχόμαστε εμείς την «Όλα τα έκτακτα περιστατικά αντικριτική ή να καλούμαστε στον ει- μετωπίζονται από το Νοσοκομείο σαγγελέα να δώσουμε εξηγήσεις», χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει λέει στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Έ- κανείς τίποτα. Τα μη έκτακτα κανωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρα- λύπτονται από τα ασφαλιστικά τατής Παυλής. Μάλιστα, η Ένωση μεία τους ή πληρώνονται από τους Γιατρών εξέδωσε και ψήφισμα για ίδιους τους ασθενείς», ξεκαθαρίτο θέμα. ζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαρά«Φταίει η διοίκηση» «Η διοίκηση του Νοσοκομείου και κης. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για περιπτώσεις ασθενών που είφέρουν ακέραιη την ευθύνη για ό- ναι άποροι, αυτές εξετάζονται από λα αυτά τα προβλήματα. Η διοίκη- το διοικητικό συμβούλιο και δεν της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Τ

πληρώνουν για τις εξετάσεις τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου, Αντώνης Γιαννάκης. «Τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) δημιουργήθηκαν και κοστίζουν στο ελληνικό κράτος για ν’ αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά. Δεν μπορεί αυτά να φθάνουν να λειτουργούν σαν εξωτερικό ιατρείο. Αν κάποιος έχει έκτακτο πρόβλημα υγείας, δε θα πληρώσει τίποτα και δε μας ενδιαφέρει αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Έρχονται, όμως, και περιστατικά που όταν τους εξετάζει ο γιατρός, κρίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις στο τακτικό ιατρείο την επόμενη μέρα. Αν όμως ο ασθενής ζητάει αυτές οι εξετάσεις να γίνουν άμεσα, θα πρέπει να τις πληρώσει, εφόσον δεν είναι επείγουσες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τονίζει ότι αρκετοί ασθενείς πηγαίνουν την τελευταία στιγμή στο ταμείο και λένε ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εξετάσεις που έκαναν. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το περιθώριο να προσκομίσουν το ασφαλιστικό βιβλιάριό τους ή να καταβάλουν άλλη μέρα τα χρήματα, αρκεί ν’ αφήσουν όμως κάποιο στοιχείο τους (ταυτότητα, βιβλιάριο κ.ά.), ώστε να μη μείνει εκτεθειμένος ο υπάλληλος του ταμείου.


EI∆HΣEIΣ Αρνήθηκε να αναλάβει Γέραλη και Σπυριάδης στη διοίκηση συντονιστής εφημερίας Η ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Γιατρός κλήθηκε σε απολογία

ε απολογία κλήθηκε γιατρός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που αρνήθηκε ν’ αναλάβει καθήκοντα συντονιστή εφημερίας. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό, που στόχο έχει να δώσει αρμοδιότητες σε ειδικευμένους γιατρούς που εφημερεύουν, ώστε όλες τις ώρες να υπάρχει ένας «αναπληρωτής διοικητής» στο Νοσοκομείο. Μια επικουρική γιατρός φέρεται εγγράφως να αρνήθηκε ν’ αναλάβει το ρόλο αυτό, επικαλούμενη ότι δεν έχει ενημέρωση για τα καθήκοντα που θα πρέπει ν’ αναλάβει. Η διοίκηση την κάλεσε σε απολογία, ενώ ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. «Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς πρόβλεψη χώρου ανάπαυσης και κυρίως χωρίς συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο, οι συνάδελφοι καλούνται να γίνουν συντονιστές εφημερίας. Κανείς δε γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες και τα συγκεκριμένα καθήκοντα του συντονιστή εφημερίας και ποιος νόμος τα καθορίζει. Οι γιατροί έχουν ήδη αρκετές ευθύνες και φόρτο εργασίας κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Δικαιολογημένα αρνούνται να εκτελούν και διοικητικά καθήκοντα», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό ψήφισμα. Όπως τονίζει ακόμη η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, τα καθήκοντα που προβλέπονται από τις συμβάσεις των

Εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπου των Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο

Σ

γιατρών είναι να παρέχουν ιατρικό έργο σύμφωνα με την ειδικότητά τους και όχι να γίνονται στόχος των παραπόνων των ασθενών, των συνοδών, του προσωπικού και των συναδέλφων εφημερευόντων γιατρών. Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Με κλήσεις συναδέλφων σε απολογία από τη διοίκηση ή τον εισαγγελέα και αυταρχικές συμπεριφορές, δε λύνονται τα οξυμμένα προβλήματα του Νοσοκομείου και δεν αντιμετωπίζονται οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία των πολιτών.» Από την πλευρά του, ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου, Α-

ντώνης Γιαννάκης, αναφέρει ότι δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από άλλους γιατρούς που ανέλαβαν κανονικά τα καθήκοντα, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμό αυτός. «Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που λειτουργεί όλο το 24ωρο όλες τις ημέρες του χρόνου, να μην έχει έναν άνθρωπο που να λύνει προβλήματα, εκτός ωραρίου εργασίας. Εξάλλου, ο συντονιστής εφημερίας ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διοίκηση για τις απαιτούμενες οδηγίες, είναι όμως ο άνθρωπος που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τακτοποιήσει εκκρεμότητες και να δώσει λύσεις.»

Νέα κόντρα με τις εφημερίες στο Νοσοκομείο Λήμνου

Φτάσαμε στις μηνύσεις… της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH υνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των γιατρών και της διοίκησης του Νοσοκομείου Λήμνου για το θέμα των Σεφημεριών. Μετά την απόφαση για περιορισμό των επιπλέον εφημεριών για το Νοσοκομείο, μια νέα εξέλιξη όξυνε την κατάσταση και οδήγησε ξανά στα δικαστήρια την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και την αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Λήμνου. Όπως καταγγέλλουν οι νομίζει ότι μπορεί, έχει Γιατροί του Νοσοκομεί- οδηγήσει την κατάσταση ου, το νέο περιστατικό α- σε εκτροχιασμό». φορά στο μήνα Σεπτέμ- Η Ένωση Γιατρών του βριο, γιατί ενώ είχε εκδο- Νοσοκομείου θεώρησε θεί ένα πρόγραμμα εφη- ότι αυτήν τη φορά η αναμεριών από την ίδια τη πληρώτρια διοικήτρια είδιοίκηση και είχε εκτελε- χε υπερβεί τα εσκαμμένα στεί, «μετά την παρέλευ- και αποφάσισε να προση του μήνα η διοίκηση, χωρήσει σε κατάθεση θεωρώντας ότι οι αμοιβές μήνυσης για ψευδή βετων γιατρών υπερβαίνουν βαίωση και νόθευση εγτις οδηγίες του Υπουρ- γράφου με προφανή δόγείου, τροποποίησε το λο. «Η συνέχεια θα παιπρόγραμμα με τρόπο που χτεί στα δικαστήρια. Δε θεωρούσε ότι ήταν πιο γίνεται σε άλλα νησιά συμβατός με τις εντολές που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα να υτου Υπουργείου». Σύμφωνα με τον πρόε- πάρχει συνεννόηση και δρο της Ένωσης Νοσο- να μη δημιουργούνται κομειακών Γιατρών, Δη- προβλήματα, και σε μας μήτρη Σταυρόπουλο, «η η κατάσταση να πηγαίνει θέση των γιατρών για ε- από το κακό στο χειρότεφαρμογή ασφαλών προ- ρο», τονίζει ο κ. Σταυρόγραμμάτων εφημέρευσης πουλος. από τη μια και η εμμονή Η άλλη άποψη της διοίκησης να προ- Από την πλευρά της, η ασπαθεί να περικόψει κά- ναπληρώτρια διοικήτρια θε μήνα ό,τι περισσότερο του Ννοσοκομείου Λή-

5

μνου, Καίτη Τσούνη, δήλωσε για το περιστατικό: «Το Υπουργείο από τον Ιούνιο είχε στείλει συγκεκριμένο έγγραφο ότι έπρεπε να περιοριστούν οι επιπλέον εφημερίες. Είναι εντολή από το Υπουργείο να προχωρήσουμε σε περιορισμό των εφημερίων. Ακολουθήσαμε τις εντολές του Υπουργείου.» Αξίζει να σημειωθεί ότι

οι Νοσοκομειακοί Γιατροί αναμένουν την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών από το μήνα Ιούλιο, ενώ - όπως αναφέρει ο κ. Σταυρόπουλος - «εκεί που έχουμε οδηγηθεί, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, έχουν περιοριστεί δραματικά οι εφημερίες και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα νησιωτικά ακριτικά νοσοκομεία».

Μαρία Γέραλη αναδείχθηκε εκ νέου εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, αλλά και των Κέντρων Υγείας, στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, με αναπληρωτή στον Παναγιώτη Ζαχαριάδη. Οι Γιατροί χωρίς εκλογές «στέλνουν» στο διοικητικό συμβούλιο τον αναισθησιολόγο Στρατή Σπυριάδη, ενώ μένει να γίνει η επιλογή από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου του ενός μέλους, ώστε να συμπληρωθεί η νέα διοίκηση. Στόχος του διοικητή, Δημήτρη Κατσιφαράκη, είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, προκειμένου να λειτουργήσει το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα απεμπλέξει πολλά ζητήματα που εδώ και μήνες «βαλτώνουν». Άνετη εκλογή πέτυχε η Μαρία Γέραλη στις εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μεταξύ των εργαζομένων των δυο εργαζομένων των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Μύρινας - που έχουν πλέον κοινή διοίκηση -, αλλά και των εργαζομένων στα κέντρα υγείας. Συνολικά ψήφισαν 420 εργαζόμενοι από τα δυο Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η Μαρία Γέραλη έλαβε 250 ψήφους, 102 ο Παναγιώτης Ζαχαριάδης και 50 η υποψήφια από τη Λήμνο, Θεοδώρα Γαϊτανάκη Καφέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 η κ. Γέραλη εκλέγεται ανελλιπώς ως εκπρόσωπος των Εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια του Νοσοκομείου. Εκ μέρους των γιατρών, ο κ. Στρατής Σπυριάδης ήταν ο μόνος που εκδήλωσε ενδιαφέρον και άνευ εκλογών θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς όμως να υπάρχει αναπληρωματικό μέλος. Μένει να οριστεί και το διορισμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί εκ νέου η γραμματέας τής Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου, Μαρία Ψήμμα. Ακόμη όμως δεν έχει «κλειδώσει», γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και εκπλήξεις. Πελ.Γ.


EI∆HΣEIΣ

6

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η λειτουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Βοστάνειο αποδείχθηκε διέξοδος για τους καρκινοπαθείς της Λέσβου, που μέχρι τώρα ταξίδευαν στην Αθήνα

Σωτήρια ανθρωπιά… της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ριν από λίγες ημέρες, όταν προέκυψε ζήτημα με το μαστογράφο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου προκάλεσε αίσθηση όταν σε ανακοίνωσή του για την ανάγκη στήριξης του Τμήματος Μαστού, μίλησε για τριπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου το 2011 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα περιστατικά ασθενών που πηγαίνουν πλέον στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, λόγω της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος. Σύμφωνα με τον ογκολόγο του Νοσοκομείου, Ηλία Νικολαΐδη, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή που συναντάται στη Λέσβο. Η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από το Σεπτέμβριο του 2009, αποδείχθηκε σωτήρια για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, οι οποίοι μέχρι τότε αναγκάζονταν κάθε τόσο να ταξιδεύουν στην Αθήνα για τις χημειοθεραπείες. «Τα έξοδα ήταν δυσβάσταχτα, ενώ και για εμάς τους ίδιους τους ασθενείς ήταν εξοντωτικό να ταξιδεύουμε την ίδια ημέρα για να γυρίσουμε στο νησί, αφού θέλαμε ν’ αποφύγουμε τα έξοδα σε ξενοδοχεία», λέει η γενική γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Ειρήνη Σωτηρχέλλη.

Π

Με εμπιστοσύνη Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το Ογκολογικό Τμήμα και στελεχώθηκε από τον ογκολόγο κ. Νικολαΐδη και τον αιματολόγο κ. Γώγο Δημήτρη, οι ασθενείς άρχισαν σταδιακά να εμπιστεύονται το Βοστάνειο για τις χημειοθεραπείες. Το νέο Τμήμα είχε ξεκινήσει με πολλές ελλείψεις. Και πάλι όμως, έγιναν συνολικά 465 θεραπείες από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Το 2010 έγιναν 1.203 χημειοθεραπείες, ενώ το 2011 μέχρι το Νοέμβριο έγιναν 2.305 χη-

μειοθεραπείες. «Από τον αριθμό των θεραπειών δεν μπορεί να προκύψει συμπέρασμα για τον αριθμό των ασθενών, αφού μπορεί ένας ασθενής να κάνει και 30 χημειοθεραπείες. Εκείνο που μπορώ να πω, όμως, είναι ότι το 2011 είχαμε 246 νέους ασθενείς», λέει στο «Ε» ο ογκολόγος κ. Νικολαΐδης. Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση αυτή και στην οικονομική κρίση, που δεν επιτρέπει στους ασθενείς να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα. «Θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο η οικονομική κρίση, και βέβαια και το όχι έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται πλέον το Νοσοκομείο. Τα έξοδα για χημειοθεραπείες είναι παρά πολλά, δεν μπορούν οι ασθενείς να τα βγάλουν πέρα», μας λέει χαρακτηριστικά.

Αύξηση αριθμού; Ακριβής εικόνα για το αν υπάρχει αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές δεν υπάρχει ακόμη, δεδομένου ότι το Ογκολογικό Τμήμα ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις πριν από δύο χρόνια περίπου. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου, πάντως, θεωρεί ότι υπάρχει αύξηση, όπως άλλωστε και σε πανελλαδικό επίπεδο. «Τα ποσοστά έχουν ανεβεί στο νησί, αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει. Αυτό πιστεύουμε και εμείς, που γνωρίζουμε και ζούμε το πρόβλημα», λέει η γενική γραμματέας του Συλλόγου, κ. Σωτηρχέλλη. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που συναντά στη Λέσβο, ενώ ακολουθεί ο καρκίνος στους πνεύμονες και στο έντερο. «Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία” όπου βρισκόμουν εγώ, είναι δύσκολο να εντοπίσεις τη μορφή του καρκίνου που επικρατεί στον πληθυσμό, γιατί το “Σωτηρία” είναι ένα πνευμονολογικό νοσοκομείο. Σε ένα επαρχιακό, νομαρχιακό νοσοκομείο, όμως, μπορείς να βγάλεις ένα τέτοιο συμπέρασμα,

γιατί δέχεται όλα τα περιστατικά», τονίζει ο ίδιος. Ο γιατρός υπογραμμίζει ακόμη πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον έχει αντιληφθεί τη σημασία της πρόληψης και έχουν εντοπιστεί ασθένειες στο αρχικό στάδιό τους, ενώ γίνονται και αρκετές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην κατεύθυνση αυτή, σωτήρια μπορεί να χαρακτηριστεί η επαναλειτουργία του μαστογράφου και του Τμήματος Μαστού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πάνω από 100 ραντεβού για μαστογραφίες κλείνονται το μήνα, ενώ οι γυναίκες που έχουν κάνει εξετάσεις εκεί, όπως μας λέει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, εκφράζουν μόνο θετικά σχόλια για τον τρόπο λειτουργίας.

Και εργασίες βελτίωσης Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις ημέρες εργασίες βελτίωσης των χώρων του Ογκολογικού Τμήματος. Οι χώροι θα βαφούν με ζεστά χρώματα, ενώ προβλέπεται να μεγαλώσει ο κύριος θάλαμος όπου γίνονται οι θεραπείες, να δημιουργηθούν δυο επιπλέον τουαλέτες, όπως και αποθηκευτικός χώρος, «για να μη συνωστίζονται σε ένα χώρο άνθρωποι και υλικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Παράλληλα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών δώρισε στο Νοσοκομείο τέσσερις νέες πολυθρόνες για τις θεραπείες, καθώς και μια τηλεόραση. Η ενίσχυση του Τμήματος με έναν ακόμη γιατρό είναι επίσης στις προτεραιότητες της διοίκησης, καθώς αναγνωρίζει την αύξηση της κίνησης ασθενών στο συγκεκριμένο Τμήμα. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αύξηση του καρκίνου στο νησί, υπάρχει σαφής αύξηση των ασθενών που εμπιστεύονται το Νοσοκομείο και μένουν στον τόπο τους για τις θεραπείες», τονίζει ο κ. Κατσιφαράκης.

Νέο ρεκόρ φιαλών αίματος στην τελευταία αιμοδοσία

Πρωταθλητές ζωής οι Λημνιοί εγάλη ανταπόκριση και διάθεση προσφοράς από M τους Λημνιούς εθελοντές αιμοδότες είχε η τελευταία αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Άγιος Παντελεήμονας». Η πρόσφατη αιμοδοσία θεωρήθηκε η πιο πετυχημένη, καθώς σ’ ένα τριήμερο κατάφεραν να συγκεντρωθούν 437 φιάλες αίματος. Στις τρεις αιμοδοσίες που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών με την κινητή μονάδα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Λήμνου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν, μέσα στο 2011 1.293 φιάλες αίματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός των φιαλών αίματος που έχουν συγκεντρωθεί, φτάνουν τις 16.000. Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες, θεωρήθηκε ως η σημαντικότερη για το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Λήμνου, καθώς συγκεντρώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός φιαλών αίματος από κάθε άλλη χρονιά. Τα μέλη του Συλλόγου αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για τη διοργάνωση κάθε τριημέρου εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ έρχονται σε επαφή ξεχωριστά με τον κάθε ένα εθελοντή αιμοδότη, ενημερώνοντας και προτρέποντάς τον να συμμετάσχει στην αιμοδοσία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Άγιος Παντελεήμονας», Βάγιος Καλιγερής, δήλωσε συγκινημένος από την προσφορά των Λημνιών, τονίζοντας: «Το 2011 ήταν η χρονιά αιμοδοσίας για τη Λήμνο. Η σημαντικότερη και καλύτερη χρονιά από το 1991. Με μεγάλο αγώνα από μας και κυρίως με την ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος, ο απλός εθελοντής αιμοδότης, καταφέρνουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες για το αίσθημα αλληλεγγύης που έδειξαν γι’ ακόμα μια φορά. Ευχόμαστε καλές γιορτές σ’ όλους και θα τα ξαναπούμε στις επόμενες δράσεις του Συλλόγου μας.» Η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων Λημνιών, όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει ότι οι κάτοικοι του νησιού, όχι μόνο είναι πρωταθλητές, αλλά κρατούν σε υψηλά επίπεδα την ιδέα του εθελοντισμού και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού, οι Λημνιοί είναι πρωταθλητές στον εθελοντισμό και ειδικότερα οι νέοι, μετά και τη μεγάλη προσέλευση που είχαν στην τελευταία αιμοδοσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αυτή αιμοδοσία έδωσαν το παρών οι ποδοσφαιριστές του ομάδας του Κάσπακα, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επόμενη αιμοδοσία, που θα γίνει το Μάρτιο, έχουν δείξει και άλλοι φορείς και σωματεία του νησιού.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ολοκληρώθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές της Αρχιτεκτονικής οι αποτυπώσεις κτηρίων σε Αγιάσο και Πλωμάρι

Έτοιμα για αξιοποίηση της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY έντε ακίνητα σε Αγιάσο και Πλωμάρι, καθώς και το γεφύρι της Κρεμαστής στην Αγία Παρασκευή, αποτύπωσαν ακριβώς πριν από δυο χρόνια μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι και φιλοξενήθηκαν στη Λέσβο. Οι αποτυπώσεις, που έχουν ήδη αποσταλεί στις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου, μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τις όποιες ενέργειες αξιοποίησης δρομολογηθούν. Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσόβιου και πιο συγκεκριμένα απ’ το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία Μνημείων», απέστειλε στη Δημοτική Ενότητα Αγιάσου, στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Αγιάσου, στο Αναγνωστήριο, στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου και στη Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις παραδοσιακών κτηρίων, τις οποίες εκπόνησαν το Δεκέμβριο του 2009, με την αρωγή του τότε πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη. Οι αποτυπώσεις αυτές αποτελούν το υπόβαθρο για την περαιτέρω αξιοποίηση των κτηρίων, που είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Π

Τι αποτυπώθηκε… Πιο συγκεκριμένα, οι αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις που έγιναν, αφορούν σε τέσσερα ακίνητα στην Αγιάσο, τον ξενώνα, το ελαιοτριβείο, τον Ιερό Ναό της Παναγίας Αγιάσου και την Οικία Βαμβουρέλλη. Στο Πλωμάρι αποτυπώθηκε το Σαπωνοποιείο Ξυπτερά, ενώ τέλος οι φοιτητές έκαναν αποτύπωση της γέφυρας της Κρεμαστής, που έχει κατασκευαστεί μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα και βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο της Αγίας Παρασκευής. Θυμίζουμε ότι αφορμή για την πρόσκληση των φοιτητών στη Λέσβο ήταν το κτήριο του ξενώνα της Αγιάσου, αλλά εξ αιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσίαζαν και τα υπόλοιπα κτήρια, οι φοιτητές προχώρησαν στην αποτύπωση και αυτών.

7

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Να διασφαλιστεί η λειτουργία του» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ο θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου συζήτησε το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία και του πρύτανη του ιδρύματος, Πάρι Τσάρτα, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου και υπεύθυνου του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, που ζήτησε να εξεταστεί το θέμα στέλνοντας σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, και την πρόεδρο της Επιτροπής, Χρύσα Αράπογλου, έγινε μια χρήσιμη συζήτηση, στην οποία τονίστηκε η ακαδημαϊκή προσφορά του Πανεπιστημίου. Την επιστολή που έστειλε ο κ. Μουσουρούλης πριν από λίγες ημέρες, υπέγραφαν συνολικά 20 βουλευτές, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και ανεξάρτητοι. Στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής συμ-

T

μετείχαν, εκτός άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλειος Παπάζογλου, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, ο οποίος και κατέθεσε στην Επιτροπή υπόμνημα για την εξέλιξη, τις προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, το οποίο και παρουσίασε συνολικά στους παρευρισκομένους.

Η ομιλία Μουσουρούλη Ο ίδιος ο βουλευτής Χίου κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως οφείλει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ριζικά νέο υπόδειγμα πανεπιστημίου, που έχει συνδεθεί στενά με τον πολυνησιακό χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του Αρχιπελάγους. «Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος που συμβαίνει με κάθε νησί, δηλαδή να το αντι-

μετωπίζουμε ως αναγκαίο κακό για τα δημόσια οικονομικά, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα κλειστό σύστημα που δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά για το ίδρυμα. Προσέθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία διαφορετικά από τα κεντρικά πανεπιστήμια, και αυτοί αφορούν στην προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη θωράκιση του ευαίσθητου εθνικά, δημοσιονομικά και οικονομικά χώρου του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε εκτενώς στην ακαδημαϊκή προσφορά του ιδρύματος, στην αναγνώρισή του από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αλλά και στην ελλειμματική του χρηματοδότηση. Τέλος, ζήτησε εκτός άλλων να ιδρυθεί πολυτεχνική σχολή, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες σχολές του Πανεπιστημίου.

Με νέα επιστολή, ο Ιωάννης Χατζόπουλος απαντά στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Ανώμαλη η κατάσταση» ια «ανώμαλη κατάσταση» στο στοιχεία για τις κατηγορίες που Αιγαίου κάνει ΓλόγοΠανεπιστήμιο ο ίδιος έχει αποδώσει στην πρυο καθηγητής Ιωάννης Χατζόπουλος, που προσφάτως παραιτήθηκε από πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Με νέα του επιστολή προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία έρχεται ως απάντηση στα όσα ανακοίνωνε η πρυτανική αρχή, κατηγορεί την τελευταία για «ανευθυνότητα», ενώ αναφέρεται σε «κομάντος» καταληψίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοί να... «εκπαιδεύονται» στην κατάληψη που υπάρχει στο κτήριο του Μπινείου. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χατζόπουλος υπερασπιζόμενος τις θέσεις του, η «ακαδημαϊκή ελευθερία» επιβάλλει ποικιλότητα απόψεων, προκειμένου να μην υπάρχει «άρρωστο» ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, δεν είχε καμμία δικαιολογία να μην εγκρίνει τους εκλογικούς καταλόγους μετά τον ορισμό της δεύτερης ημερομηνίας πραγματοποίησης των εκλογών ανάδειξης του Συμβουλίου Διοίκησης και εξηγεί πως αυτού του είδους η συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές ήταν και ο λόγος που ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

«Αδιάσειστα στοιχεία» Ο κ. Χατζόπουλος επιμένει, επίσης, πως υπάρχουν αδιάσειστα

τανική αρχή και πως ο λόγος που τις έκανε, ήταν για να συμβάλει στην ηρεμία που χρειάζεται ένα πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει. «Η ωραιοποίηση μιας ζοφερής κατάστασης που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια, όχι μόνο δεν υπόσχεται ηρεμία και καλύτερες μέρες, αντίθετα ενθαρρύνει τη συντήρηση των ανώμαλων καταστάσεων και δείχνει ότι οι ωραιοποιοί ταυτίζονται με τις καταστάσεις αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αρνήθηκα και αρνούμαι ότι προσωπικά απειλήθηκα, όμως από γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν σε άλλα πανεπιστήμια, από απόψεις συναδέλφων που έχω επικοινωνία, αλλά και από πανό που ανάρτησαν οι καταληψίες του Κτηρίου Διοίκησης, προκύπτει ότι πανεπιστημιακοί καθηγητές που έχουν διαφορετικές απόψεις από τις συντεχνίες, εί-

ναι ευάλωτοι στις απειλές που αναφέρω στην επιστολή παραίτησής μου.»

«Ποιος εκπαιδεύει τους κομάντος;» Όσο για την αναβολή της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ο κ. Χατζόπουλος επαναλαμβάνει πως κάτι τέτοιο «δεν επιτρέπεται» να αποτελεί απόφαση της Συγκλήτου, ειδικά σε περίοδο κρίσης, και κάνει λόγο για «ανεύθυνη και ανώμαλη κατάσταση» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκε από την υφιστάμενη ακαδημαϊκή διοίκηση. «Η κατάληψη γενικά και από ολιγομελή ομάδα ατόμων είναι στρατιωτική επιχείρηση και οι καταληψίες, για να είναι αποτελεσματικοί στην ενέργειά τους, θα πρέπει να έχουν εκπαίδευση και πειθαρχία “κομάντος” για να μπορέσουν να κρατήσουν για τόσο χρονικό διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Το ερώτημα είναι, ποιος τους εκπαιδεύει;

Ποιος τους καλύπτει; Ποιος έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και κτηρίων του Πανεπιστημίου;» Τέλος, ο κ. Χατζόπουλος αναφέρεται και στην ανάρτηση στο Λόφο «Ξενία» ονομάτων καθηγητών που υποστήριζαν το νέο νόμο πλαίσιο, κάνοντας λόγο εκτός άλλων και για «στοχοποίηση» και «αφισορρύπανση», αλλά και για την κατάληψη στο κτήριο του Μπινείου. «Η ανώμαλη αυτή κατάσταση αφήνει τελείως αδιάφορη την πρυτανική αρχή. Γιατί; Γιατί αυτό το ζήτημα αποσιωπείται; Μήπως ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των “κομάντος”; Μήπως έχει φτάσει πλέον η κατάλληλη χρονική στιγμή να αποκτήσουν επιτέλους τα ελληνικά πανεπιστήμια ένα θεσμικό πλαίσιο, που να διασφαλίζει μια σοβαρή ακαδημαϊκή διοίκηση, που θα εγγυάται ένα καλαίσθητο και ήρεμο ακαδημαϊκό περιβάλλον;» Β.Χρ.

Πρύτανης: «Ουδέν σχόλιον» αμμία δήλωση δε θέλησε να κάνει χτες για τη νέα επιστολή του Ιωάννη Χατζόπουλου ο Kπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, που μετά και την προχτεσινή ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής, ο ίδιος δε θέλει, όπως φαίνεται, να δώσει συνέχεια στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών. «Ουδέν σχόλιον» ήταν το μόνο που περιορίστηκε να δηλώσει στο «Ε» ο κ. Τσάρτας. Η πρυτανική αρχή έχει ήδη εξηγήσει, άλλωστε, το

γιατί δεν ενέκρινε τους εκλογικούς καταλόγους, αναφερόμενη στο ότι ο κ. Χατζόπουλος βρίσκεται υπό εκπαιδευτική άδεια, ζητώντας να περιληφθούν σε αυτούς τα υπό διορισμό μέλη ΔΕΠ, αλλά και να εξαιρεθεί μέλος ΔΕΠ της Σάμου, που έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Έχει επίσης απαντήσει ήδη στις κατηγορίες περί «συμμοριών», που η ίδια θεωρεί «ανυπόστατες», αλλά και στις αναφορές περί «απειλών», που είχε συμπεριλάβει ο κ. Χατζόπουλος στην επιστολή παραίτησής του προς το Υπουργείο Παιδείας.


8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Καινούργια προσπάθεια για την κατοχύρωση ποιοτικών τοπικών προϊόντων της Λέσβου και της Λήμνου

Προστατευόμενα… μέσα απ’ το «καλάθι» θα αμβλύνουν τις συνέπειες από την απομόνωση και το μεγάλο κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών και των προϊόντων προς και από τα νησιά.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ον εξαιρετικό σε ποικιλία και ποιότητα πλούτο που κρύβει ο πρωτογενής τομέας των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα επιχειρήσει να αναδείξει η Περιφέρεια. Σε συνέχεια της διαμόρφωσης του «Καλαθιού των αγροτικών προϊόντων», ξεκινά μια νέα προσπάθεια, ώστε να αναγνωριστούν ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μια σειρά τοπικών προϊόντων. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά ίσως με τις παρούσες συνθήκες να αποτελεί και μονόδρομο για τις τοπικές οικονομίες να αναδείξουν πόσο καλά και μοναδικά προϊόντα διαθέτει η νησιωτική γη. Για ακόμη μία συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ασχολήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Βορείου Αιγαίου», προκειμένου να εγκρίνει, με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που έχει προηγηθεί και τις προσθήκεςεπισημάνσεις που κατατέθηκαν, το τελικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που για λόγους συντομίας αναφέρεται ως «Καλάθι». Όπως όμως τονίστηκε από πολλούς συμβούλους, η αξία του όλου σχεδιασμού έγκειται στο τι θα γίνει από δω και

Τ

Προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ Από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Καλάθι των αγροτικών προϊόντων»

πέρα, στο πώς δηλαδή θα αξιοποιηθούν τα τοπικά προϊόντα, ώστε μαζί με αυτά να διασφαλιστεί ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική οικονομία στο Βόρειο Αιγαίο.

Το επόμενο βήμα… Η πρόβλεψη που υπάρχει στο «Καλάθι» και κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας-δομή με τη συμμετοχή της Περιφέρειας (κάποιας εταιρείας της ή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης), τοπικών οργανώσεων των παραγωγών, των δήμων, ενδεχομένως και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή και ντόπιων επιχειρήσεων, που θα συντονίζει την υποστήριξη του «Καλαθιού». «Ένα απ’ τα πρώτα έργα που θα αναλά-

βει αυτή η δομή, θα είναι να ενεργοποιήσει κάθε διαδικασία για την κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένων παραδοσιακών προϊόντων, θα εκπονηθούν μελέτες για το ποια απ’ αυτά θα επιδιώξουμε να πιστοποιηθούν ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ», ανέφερε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας. Παράλληλα, θα υπάρξουν προσπάθειες σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αναγνώριση της «νησιωτικότητας» και στα αγροτικά προϊόντα. Αυτό σε πρακτικό επίπεδο, όπως εξήγησε ο κ. Καπάρας, αφορά στη θέσπιση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και ειδικών δράσεων, που

Ο κατάλογος των προϊόντων όλου του Βορείου Αιγαίου, που σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο αξίζει να κατοχυρωθούν με σήμανση ως ΠΓΕ ή ΠΟΠ, είναι ιδιαίτερα μακρύς, αφού περιλαμβάνει πλήθος παραδοσιακών προϊόντων, όπως και ξεχωριστές ποικιλίες, που ευδοκιμούν μόνο στα νησιά. Ειδικά για το Νομό Λέσβου, πέρα απ’ το λάδι και τις ελιές, μνημονεύονται τα τυροκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα, τα κρασιά Λέσβου και Λήμνου, το κρέας (αρνάκι Λέσβου), τα ούζα Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, τα σιτηρά της Λήμνου, τα μέλια (κυρίως της Λήμνου), τα αχλάδια αχτσέδες Λέσβου, τα μήλα Αγιάσου Λέσβου (ρενέτες και ξινόμηλα), τα κεράσια και τα κάστανα Αγιάσου, τα σύκα της Ερεσού, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα Λήμνου (παξιμάδια, φλωμάρια, ζυμωτό ψωμί από την ποικιλία σκληρού σίτου «Μαυραγάνι» και «Λήμνος» κ.λπ.), τα παραδοσιακά γλυκά, τα δαμάσκηνα της Λήμνου, ο γλυκάνισος, όπως και τα όσπρια, π.χ. ο άφκος της Λήμνου (είδος φάβας) και τα ρεβύθια Λισβορίου, κ.ά..

Αργεί η πληρωμή των βιοκαλλιεργητών τoυ NIKOY MANABH ημέαναρτήθηκαν λίΤστεςιςρεςπροηγούμενες με 332 βιοκαλλιεργητές της Λέσβου, που βρίσκονται υπό διοικητικό έλεγχο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο τέλος του Ια-

νουαρίου αναμένεται να γίνει η τελευταία ανάρτηση για τις αιτήσεις τού 2009, όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας, Κυριάκος Βάσσος, η οποία αφορά σε περιπτώσεις βιοκαλλιεργητών που αντιμετωπί-

ζουν μεγάλα προβλήματα ή κόβονται εντελώς από τις πληρωμές. Σε αυτή θα περιληφθούν περί τους 300 βιοκαλλιεργητές. Οι παραπάνω βιοκαλλιεργητές, μαζί με άλλους 48 από προηγούμενη ανάρτηση, αναμένεται να πληρωθούν το προσεχή

Παράταση στις αιτήσεις 30 Δεκεμβρίου παρατάθη- - Να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης Έ ωςκε ητιςκατάθεση αιτήσεων για τους στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήβιοκαλλιεργητές που θέλουν να ενταχθούν στη διετή παράταση της Βιολογικής Γεωργίας. Ακόμη, διευκρινίστηκε για περιπτώσεις δικαιούχων που διαθέτουν αγροτεμάχια στα οποία έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης και ταυτόχρονα άλλα αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης, ότι αυτοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ακολούθων:

λωσης ενδιαφέροντος για διετή παράταση μόνο για τα αγροτεμάχια για τα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης. - Να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέες εντάξεις δικαιούχων πενταετούς διάρκειας μόνο για τα αγροτεμάχια για τα οποία έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης.

Μάιο, καθώς τους πρώτους μήνες του νέου έτους δε γίνονται πληρωμές, διότι δεν υπάρχουν πιστώσεις. Τυπικά οι πιστώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίνονται το Μάρτιο, ωστόσο οι πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι δε θα πρέπει να αναμένονται πληρωμές πριν από τον προσεχή Μάιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περίπου 650 αιτήσεις τού 2009 θα εξοφληθούν στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού τού 2012 αν και έχουν κατατεθεί για έλεγχο από την άνοιξη του 2010. Σε ό,τι αφορά στις περίπου 2.000 αιτήσεις τού 2010, δεν έχει ξεκινήσει

ακόμη ο έλεγχός τους σε τοπικό επίπεδο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αιτήσεις τού 2010 θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού. Από τις αρχές του νέου έτους ξεκινάει η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων πληρωμής από τους βιοκαλλιεργητές για το 2011. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται στο τέλος του προσεχούς Μαρτίου. Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Στρατής Ψαριανός, σημειώνει ότι αυτή την περίοδο η πλειοψηφία των

υπαλλήλων της υπηρεσίας απασχολείται με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων των βιοκαλλιεργητών. Η επίσπευση των πληρωμών των βιοκαλλιεργητών θα δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στους παραγωγούς, αλλά και στις τοπικές οικονομίες του νησιού μας, καθώς περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί αν δεν υπήρχαν τα χρόνια προβλήματα που καθυστερούν την πληρωμή των επιδοτήσεων. nman@emprosnet.gr

Παράταση στα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης εράστια προβλήματα στην αδειοδότησή τους αντιμετωπίζουν οι στάβλοι που εντάχθηκαν στο Τπρόγραμμα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης. Έτσι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφασή του έδωσε παράταση ενός χρόνου στην ολοκλήρωση των επενδύσεων, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν καταφέρει οι κτηνοτρόφοι να πάρουν άδειες για τα ποιμνιοστάσιά τους. Η λήψη της άδειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να καταφέρουν να πάρουν την επιχορήγηση που αντιστοιχεί στις επενδύσεις που έκαναν. Μέσω το προγράμματος αυτού, πολλοί κτηνοτρόφοι της Λέσβου εγκατέστησαν αρμεκτικές μηχανές στους στάβλους τους.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

9

Δικαίωση της μαχητικής δημοσιογραφίας τού «Ε» Το σχετικό υλικό έφτασε τελικά στην Ιερά Σύνοδο και προωθήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού

Προβολή και για τα μνημεία της Μυτιλήνης Δ

ικαιώθηκε η μαχητική δημοσιογραφία τού «Ε» και πρωί χθες, στο Συνοδικό Γραφείο Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, βρέθηκε η απάντηση της Μητρόπολης Μυτιλήνης και το σχετικό ψηφιακό υλικό, έτσι ώστε τα μνημεία της Μυτιλήνης να περιληφθούν στη λίστα των 200 μνημείων που θα τύχουν ανάλογης με αυτήν των πρώτων 100. Πρωί-πρωί χθες, ο γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιη-

γήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, επικοινώνησε με τον υπογράφοντα και τον διαβεβαίωσε ότι το υλικό τελικά το έλαβε από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, σε απάντηση δυο εγκύκλιων σημειωμάτων στις 7 Οκτωβρίου τού 2010 και στις 8 Απριλίου τού 2011. Προωθήθηκε δε στο Υπουργείο Τουρισμού, με εκπρόσωπο του οποίου επικοινώνησε ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, για να λάβει τη διαβεβαίωση πως το υλικό θα ενταχθεί στη σημαντική αυτή λίστα προβο-

λής. Όπως γράψαμε το Σάββατο, αλλά και την Τρίτη, η Μητρόπολη Μυτιλήνης στα εγκύκλια σημειώματα δεν είχε απαντήσει, με αποτέλεσμα τα μνημεία της να μην περιληφθούν στη λίστα. Η Μητρόπολη, χθες, με επιστολή της έκανε γνωστό ότι απάντησε στη δεύτερη επιστολή του Συνοδικού Γραφείου. Και χθες, προφανώς κατόπιν του δημοσιογραφικού θορύβου, η επιστολή και το ψηφιακό υλικό έφτασε εκεί όπου έπρεπε να είναι εδώ και καιρό.

Το «Ε» χαίρεται πραγματικά για την εξέλιξη αυτή. Γεγονός, που δικαιώνει τη μαχόμενη δημοσιογραφία και το ρόλο της υπέρ της ανάπτυξης του τόπου. Όπως και να έχει, μέρες που είναι, ας χαρούμε για το ότι η Λέσβος δεν έχασε κάτι που είχε το δικαίωμα να έχει. Με μνημεία όπως η Παναγία της Αγιάσου και η Μονή του Αγίου Ραφαήλ, η Λέσβος έχει προνομιακή θέση στη λίστα όπου λόγω γραφειοκρατικής αδιαφορίας παραλίγο να μην συμπεριληφθεί. Σ.ΜΠΑ

1,8 εκατ. ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ για την τουριστική προβολή του Βορείου Αιγαίου

«Παράθυρο» στην Ευρώπη της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY σχεδιασμός της αιρεO τήςπρώτος Περιφέρειας για την τουριστική προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου τα τρία επόμενα χρόνια, εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και αποφάσισε ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος προσέλκυσης τουριστών στα νησιά. Είναι αξιοσημείωτο πως το ΕΣΠΑ, το οποίο και ενισχύει αυτές τις δράσεις, τις περιορίζει αποκλει-

στικά στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι η προβολή δεν επιτρέπεται να καλύψει άλλες περιοχές, απαγορεύοντας τη γειτονική αγορά της Τουρκίας ή την προβολή σε μεγάλες ηπείρους όπως η Αμερική, η Ασία (Ιαπωνία, Κίνα) και η Αυστραλία. Η αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Λύκου ανέφερε ότι το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν απ’ το ΕΣΠΑ για την περίοδο έως και το 2015 για τουριστική προβολή, ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις προβολής που θα γίνουν

απ’ την Περιφέρεια, θα κοστίσουν 854.000 ευρώ, ενώ ήδη απ’ το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται οι νησιωτικοί δήμοι (από 192.000 ευρώ διατέθηκαν στους Δήμους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και Ικαρίας Φούρνων Κορσεών) για ανάλογες πρωτοβουλίες.

Με ταυτότητα… Στη συνεδρίαση, έγινε παρουσίαση του όλου σχεδιασμού που εκπονήθηκε, όπως είπε ο Νάσος Γιακαλής, απ’ τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δίχως να ανατεθεί όπως άλλες φορές μελέτη. Υπήρ-

ξε κριτική στο γεγονός ότι δε δόθηκε απ’ την αρχή τού 2011 η αρμοδιότητα στην αιρετή Περιφέρεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οριακά λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς να καλείται το Βόρειο Αιγαίο να «τρέξει» για να προλάβει την τουριστική σαιζόν τού 2012, στόχος που όπως ειπώθηκε δύσκολα θα επιτευχθεί. Στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξουν δράσεις που να προσφέρουν «ταυτότητα» στο τουριστικό προϊόν του κάθε νησιού, έγιναν παρατηρήσεις για την τουριστική προβολή των προηγούμενων χρόνων, ενώ έγιναν και

αρκετές υποδείξεις-προσθήκες για δράσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν. Απ’ τη Διεύθυνση Τουρισμού εργάστηκαν και διαμόρφωσαν τον πολυσέλιδο τουριστικό σχεδιασμό, απ’ τη Λέσβο η Αγγελική Πολυτάκη και η Βασιλική Ροδοπούλου και απ’ τη Σάμο η Άννα Χατζημιχάλη. Μετά τις συμπληρώσεις που έγιναν απ’ τους περιφερειακούς συμβούλους, θα αναλάβει την ένταξη των δράσεων διαμορφώνοντας την τελική πρόταση για το ΕΣΠΑ, η Αθηνά Σταθέλλη, απ’ τη Διεύθυνση Προγραμματισμού.


10

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Φθηνότερο στην υπόλοιπη Ελλάδα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβά Χριστούγεννα (και χωρίς λεφτά)… τoυ NIKOY MANABH κριβότερο σε σχέση με το 2009 θα είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έκανε το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Από το σύνολο των 14 προϊόντων για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έχουμε μείωση τιμών σε τέσσερα προϊόντα και αύξηση σε δέκα. Οι πιο εντυπωσιακές αυξήσεις τιμών είναι στη νωπή γαλοπούλα 19,57% και στο νωπό κοτόπουλο 16,88%. Οι πιο εντυπωσιακές μειώσεις τιμών είναι στο σέλινο κατά 29,23% και στις πατάτες κατά 7,33%. Μικρή μείωση παρουσιάζει η τιμή του χοιρινού κρέατος κατά 3,70%. Αντιθέτως, αυξημένη είναι η τιμή του εγχώριου μοσχαρίσιου κρέατος κατά 7,49%. Κατά 6,32% έχει μειωθεί η τιμή του κατσικίσιου κρέατος. Αντιθέτως, αύξηση κατά 5,62% παρουσιάζει η τιμή του αρνιού γάλακτος. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί εδώ ότι το αρνί γάλακτος πωλείται προς 8,9 ευρώ το κιλό στη Μυτιλήνη και το κατσίκι προς 9,5 ευρώ το κιλό. Όμως, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, οι κτηνοτρόφοι του νησιού πουλάνε τα αρνιά προς 4,5 ευρώ το κιλό στους κρεοπώλες. Αύξηση κατά 5% παρουσιάζουν οι τιμές σε όλα τα γλυκά της εποχής, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες. Σχεδόν κατά 10% αυξήθηκε η τιμή της ντομάτας. Το ποσοστό της αύξησης θα ήταν μεγαλύτερο αν συγκρίναμε την επικρατούσα τιμή τού 2011, η οποία είναι στα 2,00 ευρώ το κιλό. Ακριβά είναι και τα πορτοκάλια, η τιμή των οποίων μέσα σε δύο χρόνια παρουσιάζει αύξηση κατά 6,32%.

Α

Φθηνότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα Τα στοιχεία της Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δείχνουν πτώση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού κατά 5,3%.

Μέσες τιμές προϊόντων στη Μυτιλήνη 2008

2009

2011

Αρνάκι γάλακτος 8,50 8,40 Κατσίκι γάλακτος 9,75 10,10 Μοσχάρι εγχώριο 8,55 8,65 Μοσχάρι εισαγωγής 8,90 Χοιρινό εγχώριο 8,35 7,00 Χοιρινό εισαγωγής 7,40 Κοτόπουλο νωπό 3,37 3,20 Γαλοπούλα νωπή 7,75 7,50 Μελομακάρονα 9,95 9,50 Κουραμπιέδες 9,45 9,50 Βασιλόπιτα 10,00 9,50 Πατάτες 0,905 0,805 Ντομάτες 1,23 1,45 Λεμόνια 1,41 1,30 Πορτοκάλια 0,765 0,89 Σέλινο 1,10 1,15 Πηγή: Τμήμα Εμπορίου, τιμές σε ευρώ

8,90 9,50 9,35 9,30 6,75 6,75 3,85 9,20 10,00 10,00 10,00 0,75 1,60 1,40 0,95 1,625

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ, έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 9,00 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 5,27%) σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του

ΔΙΑΦΟΡΑ 2009 - 2011 0,50 -0,60 0,70 -0,25 0,65 1,80 0,50 0,50 0,50 -0,055 0,15 0,10 0,06 -0,475

χοιρινού, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 5,00 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέ-

ΠΟΣΟΣΤΟ (%) 5,62 -6,32 7,49 -3,70 16,88 19,57 5,00 5,00 5,00 -7,33 9,38 7,14 6,32 -29,23

ση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 8%. Η γενική ει-

κόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%. Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες, καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%. Παρατίθεται αναλυτικός πίνακας, ο οποίος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2010 και στο 2011, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση για το καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την περσινή περίοδο. Από τη σύγκριση των τιμών που δίνει η ΕΣΕΕ και το Τμήμα Εμπορίου, παρατηρούμε ότι ένα κιλό αρνί στην υπόλοιπη Ελλάδα κοστίζει 7,00 ευρώ κατά μέσο όρο, όμως στα κρεοπωλεία της Μυτιλήνης η μέση τιμή είναι 8,9 ευρώ το κιλό, αν και η Λέσβος έχει μεγάλη παραγωγή αρνιών. nman@emprosnet.gr

Για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών της Λέσβου ις καθημερινές συνθήκες αδυναμίας εξυπηΤρέτησης των αλλοδαπών της Λέσβου από το αρμόδιο Γραφείο του Δήμου περιγράφει, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των 13 γραφείων Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών των τέως δήμων του νησιού και τονίζει την παρουσία τριών μόνο αρμόδιων υπαλλήλων, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των ίδιων και την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει τον υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον περιφερειακών γραφείων, όσο και το με ποιον τρόπο θα βρεθεί οριστική λύση, ώστε να μπορέσουν οι αλλοδαποί να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά.

Επίδομα γάμου σε άπορες γυναίκες ο καθιερωμένο επίδομα Τάπορες γάμου θα χορηγήσει σε γυναίκες που παντρεύτηκαν μέσα στο 2010 ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ως πρόεδρος του Κληροδοτήματος Ρουσέλλη. H ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Παλαιό Δημαρχείο.


ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται δυάρι ευρύχωρο, 60 τ.μ., στη Σουράδα, στον 1ο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας, με χώρο στάθμευσης στην πιλοτή. Πληρ. τηλ. 6974-456606, 22510 25434.

Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται, δίχωρη, νέα κατασκευή (πλησίον ΟΤΕ), πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και πλυντήριο ρούχων. Πληρ. τηλ. 6944696907. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 77 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής μικρό δυάρι, 38 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι, επιπλωμένο, καινούργιο, ημιυπόγειο, 50 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι, χωρίς κοινόχρηστα, σε 1ο όροφο 40 τ.μ., με θέα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 2 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα δυάρι 45 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση, 1 υπνοδωμάτιο και 1 κουζίνα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Βαρειά μεζονέτα 140 τ.μ., με 1 γκαράζ, αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, κήπο, τζάκι και μπαλκόνια με θέα. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στη Βίγλα Μυτιλήνης, δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μεγάλη αυλή και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 2310 625742 και 6947-355063. Ενοικιάζεται στην περιοχή τού ΟΤΕ μικρό δυάρι, 37 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή γηπέδου, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC και λοιπούς χώρους, αυτόνομη θέρμανση. Lux, νεόκτιστη κατασκευή, σε ισόγειο μονοκατοικίας με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6977 - 248653, 22510 20633. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, 47 τ.μ., με μεγάλη ταράτσα, επιπλωμένη ή μη, στην Αγία Φωτεινή (Σίμου Χουτζαίου). Πληρ. τηλ. 22510 54167, 6947-242954.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468 (κ. Στρατής). Ενοικιάζεται καινούργιο διαμπερές δυάρι 60 τ.μ. (επιπλωμένο ή μη), υπερυψωμένου ισογείου, στην Καλλιθέα. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή, άνετο παρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www. realpro.gr Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Αθήνα και θέλετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε, το μεσιτικό γραφείο του κυρίου Γκιόκα Νικολάου (οδός Σταδίου 61, Αθήνα), μετά από 25ετή πείρα, σας εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα. Πληρ. τηλ. 210 3312692, -3, 6947-960700. Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ., νεόκτιστο, στην Ασκληπιού, με αυτόνομη θέρμανση και A/C. Πληρ. τηλ. 6976339904. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948506877, 6944-646034, 22510 44985, www. sapphostudios.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, στο Λόφο «Ξενία», Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ολοκαίνουργιο, με θέση πάρκινγκ. Διαθέτει κεντρική θέρμανση και A/C. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-467542, 22510 21151.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 4ου ορόφου, 107 τ.μ., στο Κουμκό. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC-αποθήκη, αυτονομία θέρμανσης, με δικό του μπόιλερ, ηλιακό, ηλεκτρικά παράθυρα & τέντες, σήτες, πόρτα ασφαλείας, κλειστό γκαράζ, αποθήκη 10 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια μεζονέτα στα Πάμφιλα, 100 τ.μ., με κήπο, αποθήκη 45 τ.μ. και απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Εξαιρετική κατασκευή, με 150 τ.μ. αυλή και χώρο στάθμευσης. ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947202221. Ενοικιάζεται στα Μαύρα Σίδερα καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 28 τ.μ., με μεγάλο μπαλκόνι, τέντες, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται ημιυπόγεια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο (τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο, A/C), στο Ακρωτήρι, πλησίον Μουσείου Θεόφιλου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ). Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6937373792, 6937-266626,

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Νεάπολη, ημιεπιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ. 2251061361, 6946950523.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, με κεντρική θέρμανση και A/C, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 χώρων, στην Παναγιούδα, 47 τ.μ.. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6936-865431.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, ρετιρέ, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και θέση πάρκινγκ στην Ηλία Βενέζη, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 26292 και 6995-314832.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και internet, κοντά στο πανεπιστήμιο. Πληρ. τηλ. 6932-580508, 6942201405.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 103 τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα, με σαλόνι, 2 Υ/Δ, 1 μπάνιο κι 1 WC. Πληρ. τηλ. 22520 42742, 22520 41830. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 56 τ.μ., ρετιρέ, καινούργιο, με θέα, τέντες και αυτόνομη θέρμανση. Περιοχή Χρυσομαλλούσα (Κανάρη 2). Πληρ. τηλ. 6977 - 886138, 22510 26006. Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο), γ) μικρή μονοκατοικία 65 τ.μ. στη οδό Αισχύλου 24. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα α) Διαμπερές, άνετο τριάρι, με αποθήκη. β) Μεγάλη γκαρσονιέρα με κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 20513, 6996-536690. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ημιυπόγεια, στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 35 τ.μ., επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, δίχωρη (Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο με μπανιέρα), σε υπερυψωμένο ισόγειο πολυκατοικίας, σε ήσυχο σημείο, στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 28349.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 22 τ.μ. στη Βαρειά κοντά στο Πανεπιστήμιο με A.C., δυαράκι 27 τ.μ., καθώς και γκαρσονιέρα 20 τ.μ. στο γήπεδο με κεντρική θέρμανση. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 6973-076611, 22510 27512, 22510 28306. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα, στο Ακρωτήρι. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι, οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμός), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12 Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 300 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τεσσάρι στην Παναγίτσα Π. Φαλήρου. Διαθέτει κεντρική θέρμανση με φωταέριο. Πληρ. τηλ. 210 9842846, 6976-977501. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στ’ Ακλειδιού. Διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, θέα στη θάλασσα. Τιμή 300 ευρώ Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Πλατεία Γκύζη, στην Αθήνα. Τιμή πολύ λογική. Πληρ. τηλ. 6973061228. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα διαμέρισμα 56 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 22259 και 6978-280376. Ενοικιάζεται τριάρι άριστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, άνετη, δίχωρη γκαρσονιέρα, στο Βουναράκι (300 μ. από ΟΤΕ). Ανεξάρτητη, χω-

ρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται δυάρι επί της Καβέτσου, 2ου ορόφου, χωρίς έπιπλα. Ιδανικό και για επαγγελματική στέγη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι πάνω από το Γήπεδο, 2ου ορόφου, (κάθετα στην Ηλία Βενέζη). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 115 τ.μ., κατασκευής 2004, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλες βεράντες και απεριόριστη θέα στην πόλη της Μυτιλήνης, περιοχή Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού), 1ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου (Μητρ. Ιακώβου). Σε καλή κατάσταση, με άνετους χώρους, καινούργια κουφώματα και βοηθητικό WC ή αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ., 2ου ορόφου, πλησίον Πάρκου Αγίας Ειρήνης. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια και άνετη, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στην Κράτηγο (μετά το αεροδρόμιο) ανεξάρτητο δυάρι ορόφου, με άνετη βεράντα και πανοραμική θέα. Βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον. Διαθέτει αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα (οδός Κέας). Χωρίς κοινόχρηστα, με άνετη βεράντα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 επιπέδων, 130 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Διαθέτει 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, σαλονοτραπεζαρία και μικρή αυλή. Ανετο parking. Τιμή 500 ευρώ. BUSINET

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζεται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου πολύ καλής κατασκευής, 111 τ.μ., φτιαγμένο από ιδιώτη, πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Εχει 3 Υ/Δ, από τα οποία το 1 έχει το δικό του μπάνιο (πέραν του κανονικού μπάνιου του διαμερίσματος). Το ακίνητο διαθέτει δική του υπόγεια θέση στάθμευσης, καθώς και μικρή αυλή. Υπάρχουν ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. Η θέρμανση είναι αυτόνομη με σώματα γερμανικά DIANORM. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 123 τ.μ., νεόδμητη, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, κήπο, 215.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-171012). Αφάλωνας. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 98 τ.μ. + 28 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα μοναδική, 185.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-170941). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 51 τ.μ., νεόδμητο, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213622). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 61 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213628). Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ. + 40 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, 210.000 ευρώ.

Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-167311). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ. νεόδμητη, με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό θάλασσα, 360.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215050). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 70 τ.μ., κατασκευής 2006, με 2 Υ/Δ, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213331). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κεντρική θέρμανση, βεράντες, τέντες, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215093). Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείται γκαρσονιέρα 5 λεπτά με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο, 52 τ.μ., κατασκευής 2010, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE213865). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτό-

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στο Λαζαρέτο δυάρι, ισόγειο, με αυτόνομη θέρμανση, 1 υπνοδωμάτιο, 1 κουζίνα, καθιστικό, κατασκευής 2008. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, διαμπερές, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στην περιοχή του Πλάτανου παλιά μονοκατοικία, 70 τ.μ., σε 2 πατώματα, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλουσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, πάρκινγκ, 2 μεγάλες βεράντες και λίγα κοινόχρηστα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6981 - 670979, 210 9346493. Πωλείται διώροφη μεζονέτα, 77 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Έχει δικό της κήπο, με πέτρινο αυλόγυρο και πηγάδι στην αυλή, καθώς και δική της θέση στάθμευσης. Διαθέτει τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και WC. Πολύ καλής κατασκευής, με πάρα πολύ καλή μόνωση, σοβά χειροποίητο, αυτονομία θέρμανσης, πάτωμα από γρανίτη, ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται δυάρι 1ου ορόφου πλησίον γηπέδου, σε καλή κατάσταση και τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται εξαιρετικό τεσσάρι 125 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Βρίσκεται στο 2ο όροφο, σε πολυκατοικία 15ετίας, είναι διαμπερές, διαθέτει τζάκι και αυτονομία. Επιπλέον, μάρμαρα, μεγάλες ντουλάπες σε όλα τα δωμάτια, δρύινα πατώματα και πόρτες. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται γκαρσονιέρα-studio 37 τ.μ., κατασκευής 2008, σε ήσυχη περιοχή στην Παναγιούδα. Πρόκειται για 1 ενιαίο χώρο, με ανεξάρτητο μπάνιο. Υπάρχει πρόσβαση σε μικρό κήπο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 νομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 190.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα., θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ.. 500.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-177007). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 100 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα, 300.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200505). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, μεγάλο γκαράζ, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-196384). Mυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 320.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα

77 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη 240.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-197163). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220. Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, προκυμαία. Πωλείται κατάστημα 73 τ.μ., 750.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-214990). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 80 τ.μ., 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215322).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται αποθήκη, 172 τ.μ., 258.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-166385). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212630). Αθήνα, Άνω Νέα Σμύρνη. Πωλείται αποθήκη, 100 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-208383). Μυτιλήνη, κέντρο πόλης. Πωλείται ξενοδοχείο 2.000.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213333). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 4 μεζονέτες, θέα στη θάλασσα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο, 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200821). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 110.000 ευ-

ρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE182064). Γέρα, Πέραμα. Πωλείται οικόπεδο 1.668 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., 45.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212632). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστής δόμησης, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215021).


14 Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. + 25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, με θέα, διαθέτει άριστα υλικά κατασκευής, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια. Βρίσκεται εντός οικοπέδου 1 στρέμ. και έχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, με απεριόριστη θέα, υπό κατασκευή, στον Άνω Χάλικα, 76 τ.μ., + 85 τ.μ. ισόγειο βοηθητικό χώρο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγεια μονοκατοικία εμβαδού 61,87 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 109,39 τ.μ. στο Βουναράκι, οδός Κυθήρων 54. Πληρ. τηλ. 6949-200564 και 6984-642309.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ευκαιρία! Πωλείται ισόγεια νεόδμητη κατοικία, 160 τ.μ., με θέα και κήπο, στη περιοχή Πυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2 κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβατοκάμαρες, με δυνατότητα άλλων 2 υπνοδωματίων, αποθήκη, πολυτελούς κατασκευής. Τιμή 210.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα lux, δυάρι, 47 τ.μ., με θέα στη θάλασσα, διαμπερές, ρετιρέ, σε καινούργια διπλοκατοικία κοντά στο κέντρο (περιοχή Παιδικού Σταθμού). Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο με μεγάλη συρόμενη ντουλάπα, μεγάλο μπάνιο, τρία μπαλκόνια (15 τ.μ.) με θέα στο λιμάνι και στο κάστρο. Αυτόνομη θέρμανση, σήτες, ηλιακός θερμοσίφωνας, καινούργιες τέντες, ήσυχη περιοχή, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www.realpro.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-αποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνικουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκη-γκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Ε. Βοστάνη. Τιμή 95.000 ευρώ (λόγω αναχώρησης ιδιοκτήτη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270 τ.μ., σε οικόπεδο 500 τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται νεόκτιστο διαμέρισμα 102 τ.μ., μαζί με χώρο γκαράζ και μικρή αποθήκη, στο Κιόσκι Μυτιλήνης, με τιμή 230.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE

Πωλείται καινούργια, πολυτελής, προνομιούχα, διώροφη οικία, 75 τ.μ. με 75 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, αυλή, στον Άνω Χάλικα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται υπό αποπεράτωση δυάρι 55 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, με θέα το κάστρο και τη θάλασσα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.


16

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται εμπορικό κατάστημα στην οδό Καβέτσου, πολύ κοντά στην είσοδο της αγοράς, με εμβαδό 115 τ.μ. + 90 τ.μ. πατάρι, καθώς και 18 μέτρα βιτρίνας. Τιμή ενοικίου συζητήσιμη. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 4ου ορόφου, 32 τ.μ., δίχωρο, πολύ φωτεινό, με μπαλκόνι που βλέπει στην οδό Βουρνάζων και την Πλατεία Κυπρίων Ηρώων. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης η αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουριων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται εστιατόριο με θέα στο Μόλυβο, πλήρως εξοπλισμένο, μαζί με δωμάτια διαμονής. Πληρ. τηλ. 6977933758.

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ποσοστό εμπορικής επιχείρησης στη Μυτιλήνη. Όλες οι προτάσεις συνεργασίας συζητήσιμες. Πληρ. τηλ. 6982-900419 και 22510 21715.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός δωματίων ξενοδοχείου σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6946-334935. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773.

Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται πλήρης εξοπλισμός κομμωτηρίου σε άριστη κατάσταση, design ιταλικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 24588, 6945-792723.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται αγροτεμάχιο 4 στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 - 228721, 6945482614.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 580 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., στους Αγίους Αναργύρους - Κουμκό. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-909760. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ. το καθένα. Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Ουτζά Λέσβου, δίπλα στο οινοποιείο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου», πάνω από το κτήριο της Πυροσβεστικής. Το δεύτερο βρίσκεται στην περιοχή Καρά Τεπέ, πάνω από το εργοστάσιο επίπλων Χατζέλλη, 200 μ. από τον κεντρικό δρόμο, με οικοδομική άδεια και έτοιμη εκσκαφή. Πληρ. τηλ. 6934789452. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι (Ταξιάρχες) 127 τ.μ. περίπου, με 170 τ.μ. δόμηση. Πανοραμική θέα, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται παραθαλάσσιο, προνομιούχο οικόπεδο 5.500 τ.μ., εκτός οικισμού, επί της ασφάλτου, στο Πέραμα Γέρας (περιοχή Μάρμαρο). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com


17

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φυσικός-χημικός μηχανικός παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου. Μεγάλη εμπειρία. Λογικές τιμές.

Πληρ. τηλ. 6948482412.

μές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τι-

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητούνται καθηγητές, μαθηματικοί και φυσικοί, για φροντιστήριο. Πληρ. τηλ. 6945-502560.Τέλος φόρμας

Το Πρακτορείο Ταξιδιών VARIAMIS TRAVEL ζητά υπάλληλο-συνεργάτη, με πολύ καλές γνώσεις τουρκικής γλώσσας και αγγλικά. Πληρ. τηλ. 6979-

728050. Ζητείται νέος/νέα για φάρμα ιπποειδών, στην περιοχή Μέσσα Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πληρ. τηλ. 6937-422203.

Ζητείται συνεργάτης για εμπορική επιχείρηση στη Μυτιλήνη. Όλες οι προτάσεις συνεργασίας συζητήσιμες. Πληρ. τηλ. 6982-

900419 21715.

και

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Εργολάβος συνταξιούχος πουλάει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (ξυλεία, σκαλωσιές κ.τ.λ.) για καλούπωμα μέχρι 350 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-737926.

Αναλαμβάνουμε τη διαχείριση πολυκατοικιών. Προσιτές τιμές και εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6987-588183 & 6985-842235.

Πωλείται καινούργιο μπιλιάρδο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, σε άριστη κατάσταση. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 24836, 6971-672546.

Θα θέλατε μια όμορφη σχέση; Μία σχέση διακριτική, επιπέδου, συμβίωσης, γάμου; Μπορεί να γίνει άμεσα, με σοβαρότητα και εχεμύθεια. Φωτογραφίες, εξυ-

πηρέτηση πανελλαδικώς. Πληρ. τηλ. 6975-764343, 210 5239191, 210 5239427.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται αυτοκίνητο Honda Civic, ‘96 μοντέλο, χρώμα κόκκινο, σε άριστη κατάσταση, μόνο 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944527128. Πωλείται μηχανάκι Crypton R, 125 κυβικών, με 20.000 χλμ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946922420. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-455112. Πωλείται Mercedes SLK cabrio 2.000cc, ασημί, 163hp, σε άριστη κατάσταση. Τελευταίο service πριν 2 μήνες, 110.000 χλμ., ατρακάριστο, full extra, immobilizer, ηλεκτρικά παράθυρα-οροφή, δερμάτινα καθίσματα. Δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος. Τιμή ευκαιρίας: 6.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936821229. Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroën Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ρία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

cial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Ini-

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών

σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ 22510

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαί-

δευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988954483, www.extra xrima.gr ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητώ εργασία ως οικιακή βοηθός, για φύλαξη ηλικιωμένου ή μικρού παιδιού, καθώς και για δουλειές σπιτιού. Μπορώ να μείνω και εσωτερική, κατάγομαι από τη Γεωργία.

Συστάσεις διαθέσιμες. Πληρ. τηλ. 6999393192.

όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων,


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Μ. & ΑΣ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣ. & ΒΙΡ. Χρυσομαλλούσας 30, Εκκλησία Τηλ. 22510 42922 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 22.12.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

18.00 ΠΡΟΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462

Ε.Π. «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013» ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 21-12-2011 ΑΠ 8507

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ Ι.1) Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (εφεξής Π.Α.) Διεύθυνση: Κτήριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου, Τ.Κ. 81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ι.2) Υπηρεσία που διεξάγει το διαγωνισμό είναι η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (εφεξής Κ.Δ.Τ.Υ.) Ι.3) Σημείο Επαφής: 1. ΚΕΝΤΡΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, Κτήριο Διοίκησης, Ισόγειο 1, Λόφος Πανεπιστημίου, Τ.Κ. 81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2. Κεντρικό Πρωτόκολλο: Κτήριο Διοίκησης, Ισόγειο 2, Λόφος Πανεπιστημίου, Τ.Κ. 81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ, τηλ. +030 - 22510-36000 - 36108 3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ΚΔΤΥ): κ. ΙΓΝΑΤΙΟ ΚΟΤΖΑΓΚΙΟΖΗ ή κα Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΤΗΛ.: +030 22510-36154 - 36008 - 36000 (Τηλ.Πρωτ.) και Φαξ: +030 22510-36159, e-mail: ikotzag@aegean.gr Περαιτέρω πληροφορίες, τεχνικές προδιαγραφές και συμπληρωματικά έγγραφα είναι διαθέσιμα από το προαναφερόμενο σημείο επαφής 1. Προσφορές αποστέλλονται στο προαναφερόμενο σημείο επαφής 2. ΤΜΗΜΑ II: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ II.1) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο τίτλος της μελέτης είναι: «Σύνταξη μελετών, τευχών δημοπράτησης και έκδοση Οικοδομικής Αδείας για το έργο: “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ”» Κύριος τόπος της παροχής: Κτήρια του ΠΑ ή το γραφείο του αναδόχου. ΙΙ.1.1. Σύντομη περιγραφή της σύμβασης Η παρούσα προκήρυξη αφο-

ρά στην ανάθεση σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης (και για τα στάδια προμελέτης - εφαρμογής): «Σύνταξη μελετών, τευχών δημοπράτησης και έκδοση Οικοδομικής Αδείας για το έργο: “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ”» Η σύμβαση καλύπτεται από τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις, δεν κατανέμεται σε τμήματα και δεν θα ληφθούν υπόψη εναλλακτικές προσφορές. Οι μελέτες θα ανατεθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 7 του Ν.3316/2005. Προεκτιμώμενη Αμοιβή: α) Συνολική: 1.145.001,28 € χωρίς ΦΠΑ (ή 1.408.351,57 € με ΦΠΑ 23%) β) Ανά Κατηγορία Μελέτης: 1. 377.199,25 € για μελέτη κατηγορίας 6 (Αρχιτεκτονικές μελέτες κτηριακών έργων)) 2. 26.973,77 € για μελέτη κατηγορίας 7 (Ειδικές Αρχιτεκτονικές μελέτες - Περ. χώρος) 3. 239.537,53 € για μελέτη κατηγορίας 8 (Στατικές μελέτες) 4. 276.669,30 € για μελέτη κατηγορίας 9 (Μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές μελέτες) 5. 140.487,17 € για μελέτη Ενεργ. Απόδοσης Κτηρίων 6. 2.000 € για Μελέτη Φωτ. Ανάδειξης Κτηρίων 7. 5.000 € για Μελέτη Ηχομόνωσης - Ηχοπροστασίας χώρων Κτηρίων 8. 5.000 € για Μελέτη Υγρομόνωσης Κτηρίων 9. 11.378,08 € για Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ. i 10. 60.756,18 € για Τεύχη Δημοπράτησης Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης (8 μήνες) Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε ΟΚΤΩ (8) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε ΕΞΙ (6) μήνες, αφαιρουμένων των χρόνων εγκρίσεων (έγκριση προμελέτης, Έκδοση οικ. άδειας και έγκριση μελέτης εφαρμογής, λοιπών μελετών και τευχών δημοπράτησης).

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο καθαρός χρόνος αναλύεται ως εξής: - Προμελέτη, με καθαρό χρόνο: 2 μήνες - Μελέτη εφαρμογής, Μελέτη Ενεργ. Απόδοσης, Μελέτη Φωτ. Ανάδειξης Κτηρίων, Ηχομόνωσης - Ηχοπροστασίας χώρων κτηρίων, Μελέτη Υγρομόνωσης κτηρίων, έκδοση οικοδ. Άδειας, Τεύχη Δημοπράτησης, ΣΑΥ-ΦΑΥ, με καθ. χρόνο: 4 μήνες Τμήμα III Α: Νομικές, Οικονομικές και Τεχνικές πληροφορίες: 1. Απαιτούμενες Εγγυήσεις Εγγύηση συμμετοχής: Η εγγύηση συμμετοχής στη διαδικασία του διαγωνισμού ανέρχεται σε 22.900,03 Ευρώ (€) (αντιστοιχεί σε ποσοστό 2% επί της προεκτιμώμενης αμοιβής χωρίς το ΦΠΑ) Εγγύηση καλής εκτέλεσης: Η εγγύηση καλής εκτέλεσης που θα καταθέσει ο ανάδοχος για την υπογραφή της σύμβασης ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί της προεκτιμώμενης αμοιβής της σύμβασης. 2. Κύριοι όροι χρηματοδότησης και πληρωμής Η μελέτη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» (Απόφαση ένταξης της πράξης «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ», με Αρ. Πρωτ. 3415/03-11-2011), η όποια συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο Πρόγραμμα (Κωδ. Πράξης ΣΑ: 2011ΣΕ14580010). Η καταβολή της αμοιβής θα γίνει τμηματικά όπως ορίζει το άρθρο 30 του Ν.3316/2005. 3. Αν η σύμβαση ανατεθεί σε σύμπραξη ή κοινοπραξία, δεν είναι υποχρεωτικό να λάβει συγκεκριμένη νομική μορφή. Δικαιούνται να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα αυτοτελώς ή σε σύμπραξη ή σε κοινοπραξία σύμφωνα με το Ν.3316/2005. 4. Δεν τίθενται άλλοι ειδικοί όροι στους οποίους υπόκειται η εκτέλεση της σύμβασης. Η εκτέλεση της σύμβασης υπόκειται στις διατάξεις του Ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών».

SUDOKU ΜΕΤΡΙΟ

ΕΥΚΟΛΟ

22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA ΛYΣΕΙΣ

9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ΖA ΛΕ ΣΒΟΥ ΛΗ ΜΝ ΟΥ 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

III Β. 1. Οι απαιτήσεις για την προσωπική κατάσταση των διαγωνιζομένων αναφέρονται στο άρθρο 19 του τεύχους της αναλυτικής Προκήρυξης. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά - αποδεικτικά έγγραφα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό αναφέρονται στο άρθρο 21.1 του τεύχους της αναλυτικής Προκήρυξης ενώ στην παράγραφο 21.3 του ίδιου άρθρου αναφέρονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προσωπικής κατάστασης των διαγωνιζομένων. 2. Στο διαγωνισμό καλούνται α) ημεδαποί ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένοι ή σε σύμπραξη ή κοινοπραξία) που καλύπτουν τις κατηγορίες μελετών και είναι εγγεγραμμένοι στα Ελληνικά Μητρώα (Μελετητών ή Γραφείων Εταιρειών) του άρθρου 39 του Ν. 3316/2005 (ή, μέχρι την έναρξη εφαρμογής αυτού του άρθρου, του Ν. 716/1977 και των εκτελεστικών του διαταγμάτων), στις ακόλουθες κατηγορίες και τάξεις: στην κατηγορία μελέτης 06 (Αρχιτεκτονικά), πτυχία τάξεων Ε΄ στην κατηγορία μελέτης 07 (Αρχιτεκτονικά Περ. Χώρου), πτυχία τάξεων Γ΄ στην κατηγορία μελέτης 08 (Στατικά), πτυχία τάξεων Ε΄ στην κατηγορία μελέτης 09 (Η/Μ εγκαταστάσεις), πτυχία τάξεων Ε΄ β) Αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες - μέλη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που τηρούν αντίστοιχα μητρώα (κατά το άρθρο 18.2.2 της προκήρυξης), σύμφωνα με το άρθρο 52 της οδηγίας 2004/18/ΕΚ, εγγεγραμμένοι σε τάξεις και κατηγορίες μελετών αντίστοιχες με τις προαναφερθείσες ή γ) Αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες - μέλη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που δεν τηρούν μητρώα (κατά το άρθρο 18.2.3 της προκήρυξης, ή κράτη που έχουν κυρώσει την συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει στην περίπτωση αυτή να είναι εγγεγραμμένοι στα Επαγγελματικά / Εμπορικά Μητρώα του Παραρτήματος IX Γ της οδηγίας 2004/18/ΕΚ ή στα αντίστοιχα μητρώα των χωρών τους και να διαθέτουν γενική εμπειρία αντίστοιχη αυτής που απαιτείται για την εγγραφή στα ελληνικά Μητρώα, δηλαδή στελεχικό δυναμικό με εμπειρία σε αντίστοιχες κατηγορίες μελετών, κατά το άρθρο 39 του Ν.3316/2005, ως εξής: 1. Για την κατηγορία μελέτης 6: για πτυχίο Ε΄ τάξης τουλάχιστον, 2 μελετητές 12ετούς εμπειρίας και 1 μελετητή 8ετούς εμπειρίας και 4 μελετητές 4ετούς εμπειρίας στην εν λόγω κατηγορία, 2. για την κατηγορία μελέτης 7: για πτυχίο Γ΄ τάξης, 1 μελετητή 12ετούς εμπειρίας στην εν λόγω κατηγορία, 3. για την κατηγορία μελέτης 8: για πτυχίο Ε΄ τάξης τουλάχιστον, 2 μελετητές 12ετούς εμπειρίας και 1 μελετητή 8ετούς εμπειρίας και 4 μελετητές 4ετούς εμπειρίας στην εν λόγω κατηγορία, 4. για την κατηγορία μελέτης 9: για πτυχίο Ε΄ τάξης τουλάχιστον, 2 μελετητές 12ετούς εμπειρίας και 1 μελετητή 8ετούς εμπειρίας και

4 μελετητές 4ετούς εμπειρίας στην εν λόγω κατηγορία. 3. Κάθε διαγωνιζόμενος απαιτείται να καλύπτει συνολικά τις απαιτήσεις των παρ. 1 και 2. Κάθε μέλος σύμπραξης ή κοινοπραξίας απαιτείται να εμπίπτει σε μία από τις περιπτώσεις της παρ. 2 και να συμμετέχει σε ένα και μόνο διαγωνιζόμενο σχήμα, επί ποινή αποκλεισμού της σύμπραξης ή κοινοπραξίας στην οποία μετέχει. Η σύμπραξη μπορεί να αφορά στην ίδια ή / και σε διαφορετικές κατηγορίες των επί μέρους μελετών. Σε περίπτωση σύμπραξης στην ίδια κατηγορία μελέτης, ο μέγιστος αριθμός συμπραττόντων είναι τρεις (3), επί ποινή αποκλεισμού της διαγωνιζόμενης σύμπραξης. ΤΜΗΜΑ IV Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο διαγωνισμός θα ανατεθεί με ανοικτή διαδικασία και κριτήριο την «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά», με εφαρμογή των κριτηρίων της παρ. 6 του άρθρου 7 του Ν. 3316/2005, ως ακολούθως: 1. Πληρότητα και αρτιότητα της εκτίμησης του γενικού και ειδικού αντικειμένου της μελέτης (βαρύτητα Β1: 35%) 2. Αποτελεσματικότητα της προταθείσας Έκθεσης Μεθοδολογίας (βαρύτητα Β2: 40%) 3. Οικονομική προσφορά (βαρύτητα Β3: 25%). Β. Όροι για την παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού: 1. Προθεσμία υποβολής αίτησης για παροχή εγγράφων και πληροφοριών μέχρι και 8 (οκτώ) ημέρες πριν από τη λήξη προθεσμίας υποβολής των προσφορών, Η Διακήρυξη και η ΕΣΥ, όπως και όλα τα στοιχεία του Φακέλου του έργου θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου: www.aegean.gr και ειδικότερα στον σύνδεσμο: http://www3.aegean.gr/ aegean/greek/news/default. htm Εναλλακτικά μπορούν οι υποψήφιοι να παραλάβουν φωτοαντίγραφα των Τευχών, έναντι καταβολής δαπάνης αναπαραγωγής των εγγράφων 30,00 € (τριάντα) ΕΥΡΩ. Υπάρχει δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής, κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία. 2. Προθεσμία υποβολής προσφορών είναι η Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10:00, κατά την οποία θα ανοιχτούν οι προσφορές σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Τα έντυπα των προσφορών πρέπει να είναι συνταγμένα στην ελληνική γλώσσα. 3. Απαιτούμενος χρόνος ισχύος προσφορών τουλάχιστον 8 (οκτώ) μήνες. TΜΗΜΑ V: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ενστάσεις και προσφυγές (κατά την Οδηγία 89/665 και το ν. 3886/2010), κατατίθενται στην αρχή που διεξάγει το διαγωνισμό ήτοι στην Κ.Δ.Τ.Υ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από την οποία μπορούν επίσης να ληφθούν σχετικές πληροφορίες. Ενστάσεις μπορούν να ασκηθούν: α) Κατά της προκήρυξης και των τευχών του διαγωνισμού, το αργότερο επτά (7) συνέχεια στη ΣEΛ. 27


19

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

εταιρεία παραγωγής σκυροδέματος Star Beton ιδρύθηκε στα Αλυφαντά Λέσβου το Δεκέμβριο του 1997. Εδώ και 15 χρόνια, λοιπόν, η εταιρεία, υπεύθυνα και πάντα με συνέπεια, αναλαμβάνει μικρά και μεγάλα έργα χονδρικής και λιανικής, με κυριότερο γνώμονα την ποιότητα. Ο υπεύθυνος Οικονομικού, Ευστράτιος Γιαννίκος, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και μας μίλησε για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της όλα αυτά τα χρόνια. Η Star Beton έχει μία πάγια πολιτική ποιότητας. Στόχος της είναι η σταθερή ποιότητα των προϊόντων της, καθώς και η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωσή τους, προκειμένου να επιτυγχάνει την ικανοποίηση των πελατών, του προσωπικού και των προμηθευτών της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Star Beton έχει αναλάβει τη σκυροδέτηση των μεγαλύτερων δημοσίων έργων του νησιού. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τη μαρίνα της Μυτιλήνης, τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο λόφο τού «Ξενία», τα ΣΟΑ στην Πέτρα, τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς και όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες που εξελίσσονται ακόμα και σήμερα στο νησί.

Η

Με γνώμονα τη βελτίωση Οι ενέργειες της Star Beton για να επιτευχθεί ο στόχος της που ανα-

Star Beton: Εγγύηση στο σκυρόδεμα

15 χρόνια ποιότητας φέρθηκε παραπάνω, είναι οι εξής: 1. Κατανόηση των αναγκών των πελατών της και πλήρης και συστηματική κάλυψή τους. 2. Καθορισμός αντικειμενικών σκοπών ποιότητας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. 3. Η αξιολόγηση του βαθμού επίτευξης των αντικειμενικών σκοπών με συνεχείς ελέγχους και μετρήσεις. 4. Η συμμόρφωση των προϊόντων και των υπηρεσιών της με τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις στην Ελλάδα. 5. Η εφαρμογή συστήματος δια-

χείρισης ποιότητας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001.

Δυνατότητα ελέγχου Τη στιγμή που οι άνθρωποι της Star Beton είναι τόσο βέβαιοι για το προϊόν τους, δε διστάζουν να βρεθούν στη διάθεσή των πελατών τους προς έλεγχο του σκυροδέματος. Ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικά (δοκίμια), τον οποίο ο πελάτης αναλαμβάνει με δική του ευθύνη, έχοντας τη δυνατότητα να ελέγξει τα δείγματα στην υπηρεσία δημοσίων έργων. Μάλιστα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έλεγχο στο προϊόν

τους πραγματοποιούν και οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας, θέλοντας έτσι να βελτιώνουν συνεχώς τις παροχές τους. Αξίζει ακόμα να τονίσουμε ότι η Star Beton είναι η μόνη εταιρεία στο νησί που έχει τη δυνατότητα, για κάθε κυβικό σκυροδέματος το οποίο πουλάει, να δίνει και το αντίστοιχο καταγραφικό φόρτωσης. Από τι υλικά δηλαδή και σε τι ποσότητα είναι φτιαγμένο το προϊόν σκοροδέματος που αγόρασε ο πελάτης. Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22510 46446 ή στο φαξ 22510 46756.

Στη Χρυσομαλλούσα

«Easy Buy World» τώρα και στη Μυτιλήνη

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

ποκατάστημα της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρονικών καταστημάτων «Easy Buy World» Υάνοιξε προσφάτως και στη Μυτιλήνη, και συγκεκριμένα στην οδό Παπαδιαμάντη 15Β στη Χρυσομαλλούσα. Υπεύθυνος του νέου καταστήματος είναι ο κ. Στέλιος Αντωνογιαννάκης, ο οποίος μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο τής «Easy Buy World». Από την εταιρεία μπορεί ως γνωστόν κανείς να κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ebw.gr και να παραλάβει την παραγγελία του από το υποκατάστημα στη Μυτιλήνη, ή ακόμα και στο σπίτι του. Ωστόσο, στο νέο κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα μπορεί κανείς να απευθυνθεί και για παραγγελίες, αλλά και άλλες παροχές που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Στο κατάστημα «Easy Buy World» θα βρείτε, λοιπόν, μία μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών ειδών, όπως κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές και πολλά άλλα ακόμα, σε εξαιρετικά καλές τιμές.

Επιπλέον παροχές Από τις ενδιαφέρουσες παροχές που θα συναντήσετε στο «Easy Buy World» είναι η επιστροφή προϊόντων. Μπορείτε δηλαδή να δώσετε στο κατάστημα κάτι παλιό, αυτό να κοστολογηθεί από τα κεντρικά της εταιρείας και στη συνέχεια η αξία του προϊόντος να σας επιστραφεί ως χρηματικό ποσό ή και ως έκπτωση σε κάτι άλλο που θέλετε να αγοράσετε από το κατάστημα. Έτσι, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να κάνετε έ-

ξυπνες και συμφέρουσες αγορές. Από την άλλη, μπορείτε να επιστρέψετε στο κατάστημα το Play Station 3 που έχετε και μπορεί ακόμα και να μη δουλεύει, και η εταιρεία να σας επιστρέψει ένα καινούργιο με πολύ χαμηλό κόστος, της τάξης των 70 ευρώ, συν τρεις μήνες εγγύηση. Δίνοντας 100 ευρώ, έχετε μία νέα συσκευή με εγγύηση ενός έτους. Γιατί στο «Easy Buy World» βγαίνετε πάντα κερδισμένοι. Επιπλέον, στο κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα δέχονται μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη με απόδειξη αγοράς ή με υπεύθυνη δήλωση ότι σας ανήκει, ενώ φυσικά μπορείτε να αγοράσετε σε πολύ καλές τιμές μεταχειρισμένα προϊόντα σε καλή κατάσταση.

Και service Μεταξύ των άλλων, στο κατάστημα της «Easy Buy World» στη Χρυσομαλλούσα μπορείτε να απευθυνθείτε και για service, αναβαθμίσεις και τεχνική υποστήριξη. Οι ειδικοί αναλαμβάνουν την επισκευή κάθε συσκευής, την οποία σε λίγες μέρες μπορείτε να έχετε στα χέρια σας σαν καινούργια. Η καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση, η μεγάλη γκάμα προϊόντων και οι πολύ καλές τιμές αποτελούν σημαντικά κίνητρα για να επισκεφτείτε το νέο κατάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22510 55183.

Πολλές ευκαιρίες στο «Easy Buy World», και στη Μυτιλήνη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20 ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Και στη Μυτιλήνη, εταιρεία προώθησης «πυραμίδας», με βιτρίνα… φτηνές διακοπές!

Κρίση απάτες κατεργάζεται! τoυ ΣTPATH MΠAΛAΣKA πίσημη παρουσίαση «εταιρείας» προώθησης ευκαιρίας φτηνών διακοπών, στην ουσία… προώθησης μιας ακόμα πυραμίδας, έγινε πριν από μέρες σε κεντρική καφετέρια της Μυτιλήνης. Σοβαρά οργανωμένη με αμερικανικό τρόπο παρουσίασης, η εταιρεία καλούσε τους παρόντες Μυτιληνιούς να αγοράσουν έναντι, αρχικά ενός ποσού της τάξης των 250 ευρώ και στη συνέχεια μηνιαίας συνδρομής 10 ευρώ, το δικαίωμα να εισπράττουν χρήματα, αλλά και την κατά τα άλλα… ευκαιρία φτηνών διακοπών. Η όλη ιστορία δεν είναι δικία”». παρά μια κλασσική «πυ- «Αυτό που ήταν το πιο αραμίδα», ή «αεροπλανά- νησυχητικό», συνεχίζει κι», ιστορίες καθ’ όλα ο αυτόπτης μάρτυρας, παράνομες, που λειτουρ- «ήταν το κλίμα ενθουγούν υπό τους εύσχη- σιασμού που υπήρχε στο μους τίτλους της επιχεί- χώρο. Φώναζε ο παρουρησης οργάνωσης δι- σιαστής και κάποιοι στο κτύων καταναλωτών, επι- χώρο φώναζαν “μπράχείρησης πολυεπίπεδου βο”, χτυπούσαν παλαμάμάρκετινγκ ή επιχείρη- κια και άλλα παρόμοια. σης δικτυακού μάρκετιν- Όταν άλλαζε ο παρουγκ. Όπως και να ονομά- σιαστής, αγκαλιάζονταν ζεται, πρόκειται για ένα και φιλιόνταν με τον εαπατηλό σύστημα, που πόμενο και αλληλοσυγγια να βγάζει κανείς χρή- χαίρονταν. Όλα αυτά δηματα, χρειάζεται ένα ατε- μιουργούσαν και επέτειλείωτο ρεύμα στρατολο- ναν ένα ευφρόσυνο κλίειπώθηκε πήγε Βουδαπέγημένων μελών. Κάπως μα.» έτσι, η προσπάθεια στρα- Στην παρουσίαση ανα- στη. «Φαντάζομαι», λέει τολόγησης έφτασε και φέρθηκαν ενδεικτικά πα- ο αυτόπτης μάρτυρας, στη Μυτιλήνη. Οπότε και κέτα διακοπών που προ- «στα πλαίσια της προοι συμμετέχοντες, για να σφέρθηκαν σε μέλη, ό- σπάθειάς τους να μας τύχουν πακέτου φτηνών πως τέσσερις μέρες στη δείξουν ότι είναι σοβαρή διακοπών, κλήθηκαν να Ζάκυνθο για 100 ευρώ ή εταιρεία και σοβαρά μέλη δώσουν χρήματα σε εκεί- τέσσερις μέρες σε σού- της κοινωνίας μας συμνους από τους οποίους περ ξενοδοχείο στη Βου- μετέχουν σε αυτήν.» στρατολογήθηκαν και να δαπέστη για 150 ευρώ, … «ρίξτε τα» στρατολογήσουν νέα μέ- και άλλα παρόμοια. Κά- «Επισημάνθηκε», αναφέλη για να τους πάρουν με ποια στιγμή, μάλιστα, ρει πάντα ο αυτόπτης τη σειρά τους χρήματα. παρουσιάστηκαν και κά- μάρτυρας της συνάντηποιοι γνωστοί κάτοικοι σης, «πως όσοι ήμαστε Η μαρτυρία Μυτιληνιός που παρευ- της Μυτιλήνης, αναφέ- νέοι στο σκηνικό, εσκεμρέθηκε στη συνάντηση ροντας πώς συμμετείχαν μένα δε μας είχαν προϊτης Μυτιλήνης σε συγκε- στο σχήμα και είναι εν- δεάσει οι φίλοι μας για κριμένη κεντρική καφε- θουσιασμένοι γιατί πή- το τι θα συναντούσαμε, τέρια, κάτω από τη μύτη γαν καταπληκτικές δια- ώστε να έχουμε πλήρη της Αστυνομίας και των κοπές. Εντέχνως ανα- πληροφόρηση από την εαρμόδιων υπηρεσιών του φέρθηκε και το όνομα ε- πίσημη παρουσίαση της Υπουργείου Οικονομι- πώνυμου Μυτιληνιού (το εταιρείας.» κών, μας περιγράφει το όνομά του στη διάθεση Κάπου εκεί άρχισε και το τι έγινε: «Βρέθηκα ένα α- της σύνταξης), που όπως ουσιαστικό κομμάτι της πόγευμα σε μια καφετέρια με άλλους 40 - 50 συμπολίτες, προσκεκλημένος εγώ από ένα φίλο. τη μεγάλης κυκλοφορίας κυπριακή Κάποια στιγμή ξεκίνησε εφημερίδα «Πολίτης», πέρυσι τον μια παρουσίαση από κάΑπρίλιο δημοσιεύθηκε προειδοποίηση ποιον για μια εταιρεία, η της Κυπριακής Αστυνομίας σχετικά με οποία έχει έδρα στην Κύτη λειτουργία τής εν λόγω εταιρείας, προ και που εξασφαλίζει που έφτασε προσφάτως και στη Μυτικαλά πακέτα διακοπών λήνη. Επειδή από μεριάς της Ελληνιεξ αιτίας των χιλιάδων κής Αστυνομίας και των αρμόδιων υμελών της σε όλο τον κόπηρεσιών δεν έχει δοθεί στη δημοσιόσμο. Οπότε, αφού όλοι τητα κάποια ανάλογη ανακοίνωση, δηεμείς λατρεύουμε τις μοσιοποιούμε την κυπριακή, μήπως διακοπές, πρέπει να συμκαι κάποιοι καταλάβουν τι συμβαίνει: μετέχουμε.» για πιθανή διάπραξη α«Πληροφορία Σύμφωνα με τον παρουπάτης τύπου Πυραμίδα σιαστή της μεγάλης ευΈχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστηκαιρίας, «όλοι οι συμμεμα ότι συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, τέχοντες στη συνάντηση διοργανώνει συγκεντρώσεις σε όλη δεν κερδίζουν από τη την Κύπρο υπό μορφή σεμιναρίων, για ζωή και την κοινωνία όδημιουργία θετικής σκέψης μέσω ταξισα αξίζουν, οπότε η συμδιών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μετοχή τους στην εταιεγγραφούν ως μέλη της, καταβάλλορεία αποκαθιστά την “α-

E

συνάντησης. Παρουσιάσθηκε το οικονομικό τμήμα της όλης προσπάθειας, με τη λογική ότι βάζεις αρχικά ένα ποσό της τάξης των 250 ευρώ και μετά καταβάλλεις μηνιαία συνδρομή 10 ευρώ. Αυτό, μέχρι να «στρατολογήσεις» άλλους τέσσερις. Τότε σταματάς να πληρώνεις και αρχίζεις να εισπράττεις. Όσο περισσότερους «στρατολογείς», τόσο περισσότερα χρήματα παίρνεις μηνιαίως. «Παρουσίασαν λαμπερές φωτογραφίες από άλλα στελέχη στην Αθήνα, στην Κύπρο ή την Αμερική, με τη λογική ότι όλοι αυτοί κάθονται και βγάζουν λεφτά, και παρουσίασαν την πυραμι-

δωτή ιεραρχία με αμερικανικούς τίτλους», καταλήγει ο αυτόπτης μάρτυρας. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε επίσης πως τις επόμενες μέρες, σε μια δεύτερη συνάντηση στη Μυτιλήνη των «θυμάτων» που δέχθηκαν να πληρώσουν τα 250 ευρώ, εντασσόμενοι σε ένα εντελώς παράνομο σύστημα, θα έλθει «και ένας σούπερ Κύπριος», για να τους κάνει σεμινάριο στρατολόγησης. Το «Ε» ερεύνησε το όλο θέμα, που δεν είναι και το μόνο που αναφύεται ως «ευκαιρία» την εποχή της κρίσης. Νέοι άνθρωποι, όπως στην πλειοψηφία τους ήταν οι συμμε-

τέχοντες, χτυπημένοι άσχημα από την οικονομική κρίση, διψασμένοι για λάμψη και χρήμα, αλλά απελπισμένοι, αφού πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως δε θα έχουν, τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια, τίποτα από αυτά. Οπότε, η… ευκαιρία. Πολλά χρήματα και διακοπές, με τρία - τέσσερα 100άρικα! Από καμμιά 50αριά άτομα όμως, τα χρήματα που οι προωθούντες την ευκαιρία αρπάζουν, είναι πολλές χιλιάδες. Σε όλη την Ελλάδα, μαζί με αυτά από τους Μυτιληνιούς που σε λίγο θα διαπιστώσουν ότι έπεσαν θύματα απάτης, πόσα άραγε χρήματα κατέληξαν στις τσέπες επιτηδείων;

Προειδοποίηση από την Κυπριακή Αστυνομία Σ

ντας χρηματικό ποσό 240 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, καλούνται να προσελκύσουν και άλλους φίλους και συγγενείς, με σκοπό να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τελικά να εγγραφούν ως μέλη, καταβάλλοντας και αυτοί το αντίστοιχο ποσό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των σεμιναρίων, το όφελος αυτών που προσελκύουν νέα μέλη, είναι η εξασφάλιση δωρεάν ή φθηνών διακοπών. Τα πρόσωπα της ομάδας αυτής, που συνεχώς διευρύνεται, φαίνεται να ενεργούν ως μεσάζοντες για λογαριασμό τής πιο πάνω εταιρείας, η οποία εδρεύει στο εξωτερικό. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία για εξαπάτηση, ο τρόπος που δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, θυμίζει έντονα περίπτωση απάτης τύπου πυραμίδας, που στην περίπτωση αυτή, υ-

πάρχει αυξημένος κίνδυνος να εξαπατηθούν πολίτες. Με αφορμή τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας και στην Κύπρο, η Αστυνομία καλεί το κοινό, εφόσον περιέλθουν στην αντίληψή του τέτοιου είδους δραστηριότητες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και επιφυλακτικό.» Ας σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της Αστυνομίας απάντησε η ίδια η εταιρεία, σημειώνοντας πως «καμμία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με την εταιρεία, πως λειτουργεί νόμιμα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, και τηρεί πιστά όλες τις νομικές απαιτήσεις της κάθε χώρας. Εμπορεύεται με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας της αγοράς και ανταγωνίζεται την αγορά ταξιδιωτικών προϊόντων, πληρώνοντας μόνο προμήθειες για την πώληση προϊόντων λιανικής.».


ΠOΛITIΣMOΣ Στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, μετά την πλημμύρα

«Γιορτή των Αστεριών» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ η χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους, με θέμα «Γιορτή των Αστεριών», θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής. Μετά την πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας, που κράτησε το Σχολείο τους κλειστό για μέρες και δεν επέτρεψε να γίνει η εκδήλωση το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί, τελικά θα… μυρίσει Χριστούγεννα σήμερα το απόγευμα, από τις 4 έως τις 7, στο χώρο του Σχολείου. Οι προετοιμασίες για τη γιορτή πήγαν καλά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις τελευταίες ημέρες. Χτες, το εκπαι-

Τ

δευτικό προσωπικό και οι γονείς έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στο χώρο του Σχολείου, που, έχοντας πια καθαριστεί, άρχισε να αποκτά πιο εορταστική ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης «Η “Γιορτή των Αστεριών” είναι μια πρόταση διαφορετική, για μικρούς και μεγάλους, που ετοίμασαν για φέτος ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής», λέει στο «Ε» ο διευθυντής του Σχολείου, Χριστόδουλος Χατζηιωάννου. Όπως ο ίδιος εξηγεί, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει μπουφέ με εδέσματα και ποτά που θα έχουν φέρει οι ίδιοι οι γονείς, αλλά και ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό κομμάτι, με

Ημερολόγιο 2012 από το Σύλλογο Μικρασιατών «Το Δελφίνι»

«Πατρίδα μου Μικρά Ασία» το ημερολόγιο για το Κ2012υκλοφόρησε από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». Μια πολύ καλαίσθητη, δίγλωσση έκδοση, που φέρει το νοσταλγικό τίτλο «Πατρίδα μου Μικρά Ασία». Κάθε μήνας και μια περιοχή. Σμύρνη ο Ιανουάριος, Κυδωνιές ο Φεβρουάριος, Μοσχονήσια ο Μάρτιος και ούτω καθ’ εξής, μέχρι να συμπληρωθεί το ημερολογιακό έτος με την Πέργαμο, την Έφεσο, τα Αλάτσατα, τη Φώκαια, τον Πόντο, την Ίμβρο και την Τένεδο, τα Πριγκιποννήσια και την Κωνσταντινούπολη. Τα κείμενα που συνοδεύουν την έκδοση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, είναι ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη «Η Παναγιά η Γοργόνα», που μιλάει για τους πρόσφυγες, αλλά και κείμενο του Φώτη Κόντογλου για τη Μικρά Ασία. Κάθε μήνας συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία για την πόλη που αντιπροσωπεύει, αλλά και χαρακτηριστικές φωτογραφίες ή γκραβούρες, με άρωμα παρελθόντος. Η έκδοση κλείνει με γενικά ιστορικά στοιχεία για τη Μικρά Ασία, που ξεκινούν από την προϊστορική περίοδο και φτάνουν στην εξάπλωση των Ελλήνων, με συνοπτική περιγραφή της αρχιτεκτονικής και των άλλων τεχνών που αναπτύχθηκαν σε κάθε εποχή. Να σημειωθεί πως παράλληλα κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Συλλόγου «Το Δελφίνι», με όλες τις δραστηριότητες της χρονιάς που φεύγει.

… και πρωτοχρονιάτικη χοροεσπερίδα ην καθιερωμένη του χοροεσπερίδα διοργανώνει, την Τβράδυ, παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου, στις 10 το στο ξενοδοχείο «Κουντουρουδιά», ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, κόψιμο της βασιλόπιτας, κλήρωση ενός χρυσού κωνσταντινάτου φλουριού, καθώς και πολλά δώρα και γλέντι μέχρι το πρωί. Η πρόσκληση κατ’ άτομο κοστίζει 20 ευρώ.

εμφάνιση χορωδίας των μαθητών, που θα ψάλουν τα κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αυτό που θα δώσει, ωστόσο, μια πιο ενδιαφέρουσα νότα, είναι η συμμετοχή στη γιορτή και γιαγιάδων των μαθητών, που, ως καλές «παραμυθούδες», θα διηγηθούν ιστορίες από τα παλιά, με τον τρόπο που μόνο αυτές ξέρουν. Δε θα λείψουν, φυσικά, τα παιχνίδια δημιουργικής απασχόλησης με τους δασκάλους, ο ερχομός του Άι-Βασίλη, διάφορες διασκεδαστικές δράσεις, όπως τα… «γιαουρτομαγειρέματα», αλλά και πολλές εκπλήξεις, που η διεύθυνση του Σχολείου δε θέλησε να αποκαλύψει πριν τη γιορτή.

Γιορτές από τον «Τέρπανδρο» της Άντισσας ε πλήθος εκδηλώσεων θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα ο Μ Πολιτιστικός Σύλλογος Άντισσας «Τέρπανδρος». Ξεκινώντας από αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, με τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη δημοτική αίθουσα του χωριού στις 7:30 το απόγευμα, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, με αγιασμό των υδάτων στην παραλία του Γαβαθά. Στο πλαίσιο της αυριανής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης, με την οποία ουσιαστικά εγκαινιάζεται η εορταστική περίοδος, η χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου θα ψάλει χριστουγεννιάτικους ύμνους, ενώ η παραδοσιακή χορωδία θα τραγουδήσει κάλαντα από τη Λέσβο και τη Μικρά Ασία, με τη συνοδεία του μουσικού τμήματος. Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, από τις 8 το βράδυ και μετά, τα μέλη της χορωδίας θα περιφέρονται στους δρόμους του χωριού ψέλνοντας τα κάλαντα, ενώ την Κυριακή ανήμερα των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ, στη δημοτική αίθουσα της Άντισσας, η χοροεσπερίδα του Συλλόγου. Νέες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν πλησιάζοντας προς την Πρωτοχρονιά. Πέρα από τη συμμετοχή του παιδικού χορευτικού τμήματος του Συλλόγου στο 1ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ «Το Χωριό του ΆιΒασίλη» την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 1η Ιανουαρίου από τις 10:30 το βράδυ ένας ζωντανός Άι-Βασίλης θα μοιράζει παραδοσιακή βασιλόπιτα και δώρα στα παιδιά, μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου, στην πλατεία του χωριού. Η περίοδος των γιορτών θα κλείσει για τον «Τέρπανδρο» με τον αγιασμό των υδάτων του Γαβαθά, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον τοπικό Εξωραϊστικό Σύλλογο την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. Β.Χρ.

!

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Μεγάλη επισκεψιμότητα έχει η έκθεση «Παράθυρο στην Τέχνη», με έργα μαθητών και καθηγητών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Παρασκευή.

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου

Σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά, στον Παπάδο Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Γέρα, Ελύτης και… χρώμα»

Έως Τρίτη 10 Ιανουαρίου από τις 10:30 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 22:00 στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Έκθεση εικαστικών έργων της Ρηνούλας Μιχαλέλλη

Σήμερα Πέμπτη 22 και αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00 στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης Εικαστική έκθεση με θέμα «Παράθυρο στην Τέχνη», με έργα μαθητών και καθηγητών του σχολείου στην αίθουσα «Νότης Παναγιώτου» του Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» Έκθεση ζωγραφικής της Θεοδώρας Βάλβη

στο λιμάνι της Μυτιλήνης 1ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ «Το Χωριό του Άι-Βασίλη» 10:30 Κατασκευές στολιδιών για παιδιά, με το ΚΕΘΕΑ 12:00 Το «Cirque D’Aiguille» με τα παιδιά 17:00 Εκδήλωση με θέμα: «Ο καλός στρατηγός κερδίζει τον πόλεμο χωρίς να δώσει ούτε μια μάχη», με παιδιά, εφήβους και νέους, από σχολές Πολεμικών Τεχνών της Λέσβου 20:00 Χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας»

Αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο χώρο της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων της Ρηνούλας Μιχαλέλλη στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από την «Opera Lesvos», αφιερωμένη στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου «Έχουμε πάπα!», του Νάνι Μορέτι Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Πικολί, Νάνι Μορέτι, Γιέρζι Στουρ, Ρενάτο Σκάρπα Ώρα προβολής (Αίθ. 2): στις 21:30 Έως Σάββατο 24 Δεκεμβρίου «Real Steel», του Σον Λέβι (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Εβάνζελιν Λίλι, Ντακότα Γκόγιο Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη στις 21:45, Παρασκευή και Σάββατο στις 19:00 Έως Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου «Νικόστρατος», του Ολιβιέ Ορλέ (παιδική - οικογενειακή) Πρωταγωνιστούν: Εμίρ Κουστουρίτσα, Τιμπόλτ Λε Γκεγιέκ, Φρανσουά Ξαβιέ Ντεμεζόν Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή στις 19:15, Σάββατο στις 17:00 Κυριακή κλειστά, Δευτέρα στις 19:15 Από αύριο Παρασκευή 23 έως Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου «Ανώνυμος», του Ρόλαντ Έμεριχ (ιστορική) Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Αγγλία της ελισαβετιανής περιόδου, σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ίντριγκες, οι ερωτικές ατασθαλίες και οι κάθε είδους δολοπλοκίες αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της βασιλικής αυλής. Όταν ο κοσμογυρισμένος και πολυγραφότατος θεατρικός συγγραφέας και διανοούμενος Έντουαρντ Ντε Βερ, 17ος κόμης της Οξφόρδης, χάνει την εύνοια της βασίλισσας Ελισάβετ εξ αιτίας ενός ατυχούς περιστατικού, αποφασίζει να κινηθεί παρασκηνιακά, με σκοπό να ανακτήσει τα κεκτημένα του. Το φιλόδοξο σχέδιό του περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ενός ταλαντούχου ηθοποιού, με έφεση στο αλκοόλ και τις γυναίκες, ο οποίος ακούει στο όνομα Γουίλλιαμ Σαίξπηρ. Πρωταγωνιστούν: Ρις Ίφανς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ντέιβιντ Θιούλις, Σεμπάστιαν Αρμέστο Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή και Σάββατο στις 21:45, Κυριακή κλειστά, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 19:00 και τις 21:45 «Το σπίτι των ονείρων», του Τζιμ Σεριντάν (θρίλερ) Υπόθεση: Στο «Dream House», ο Ντάνιελ Κρεγκ πρωταγωνιστεί ως ο Γουίλ Άτεντον, επιτυχημένο στέλεχος εκδοτικής εταιρείας, ο οποίος παραιτείται από τη δουλειά του στη Νέα Υόρκη, για να μετακομίσει με τη σύζυγο και τις δύο του κόρες σε ένα πανέμορφο σπίτι, σε μια κωμόπολη του Νιου Ίνγκλαντ. Όμως, πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν ότι σε εκείνο το σπίτι στο παρελθόν είχαν δολοφονηθεί μια μητέρα με τα παιδιά της, πιθανότατα από το σύζυγο της οικογένειας, ο οποίος και επέζησε. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Ρέιτσελ Βάις, Ναόμι Γουότς Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή στις 22:00, Σάββατο στις 19:30 και στις 22:00, Κυριακή κλειστά, Δευτέρα στις 22:00, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 19:30 και στις 22:00


22

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

α βιβλία παίζει Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Κατερίνα Μανανεδάκη Παλιά επαγγέλματα, ζωνταντέψτεεε...! Εικονογράφηση: Ανδριάνα Ρούσσου Εκδόσεις Λιβάνη Αθήνα 2011, σελ. 45 (για παιδιά από 7 ετών)

Άγγελος και η Μυρσίνη ζουν μια τρομερή περιπέτεια στη σοφίτα του σπιτιού Οβιβλίο, της γιαγιάς και του παππού. Ανακαλύπτουν μέσα σε ένα παλιό σεντούκι ένα που το καμπανάκι-σελιδοδείκτης του με ένα ντιννν γίνεται πόρτα στρογγυλή και τους οδηγεί στο Χωριό των Παλιών Επαγγελμάτων. Τι θα συμβεί άραγε εκεί; Ο καρβουνιάρης, η μοδίστρα, ο τσαγκάρης, η κορδελιάστρα, ο λατερνατζής, ο παγοπώλης, ο παγωτατζής κι άλλα πολλοί επαγγελματίες που έχουν χαθεί αλλά δεν έχουν ξεχαστεί, ζωντανεύουν και διηγούνται τις ιστορίες τους! Η συγγραφέας και η εικονογράφος καλούν τους μικρούς αναγνώστες στην παρέα τους για να μάθουν για το «χτες», να ονειρευτούν για το «σήμερα», να σχεδιάσουν το «αύριο» με υπέροχα χρώματα. Στο τέλος του βιβλίου, οι χαρούμενες δραστηριότητες θα ζωντανέψουν τη φαντασία όλων! Νεκτάριος Μαθιουδάκης Το όραμα του κήπου της Εδέμ

Βασίλης Παπαθεοδώρου Ο Άι-Βασίλης στο ραντάρ

Εικονογράφηση: Αγάπη Στεπούνινα Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη Αθήνα 2011, σελ. 48 (για παιδιά από 5 ετών)

Εκδόσεις Καστανιώτης Αθήνα 2011, σελ. 102

ο παρόν βιβλίο του Νεκτάριου Μαθιουδάκη (Αθήνα 1974) μιλά για την ομορφιά της ψυχής που κρύβει ο καθένας μας μέσα του. Μια ομορφιά που, αν την απελευθερώσουμε - μικροί, μεγάλοι -, θα γίνει η κινητήριος δύναμη να κάνουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο.

Τ

Σούλα ΤσιάτσΙου - Ρακοβίτη Το Ασημένιο Βουνό Εικονογράφηση: Κατερίνα Σπάθη Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη Αθήνα 2011, σελ. 44 (για παιδιά από 4 ετών)

' ένα μαΣνειρεμένο κρινό κι οδάσος, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ασημένιο βουνό. Δύο άτακτα αλλά τολμηρά αρκουδάκια, η Ηρώ και ο φίλος της Ίωνας, θα πάρουν μια μέρα την απόφαση να λύσουν το μυστήριο αυτό. Τότε, θα ξεκινήσει γι’ αυτά μια συναρπαστική περιπέτεια, που θα τους οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη ζωή. Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη Η μαγισσούλα των Χριστουγέννων Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 2011, σελ. 46 (για παιδιά από 4 ετών)

είΗΛαλαμπρίνα ναι η πιο άτακτη μαγισσούλα του κόσμου. Κουνάει το μαγικό της ραβδάκι και κάνει του κόσμου τις σκανταλιές. Κι όταν παραμονές Πρωτοχρονιάς επισκέπτεται τη θεία της τη Λιλί, φάλαινες με ροζ φουστίτσες κάνουν πιρουέτες στο μπάνιο, σκουλήκια νιαουρίζουν, κόκκινοι δράκοι ξερνούν κατακόκκινα μπαλόνια, τα παιχνίδια του Άι-Βασίλη μεταμορφώνονται σε βατραχάκια που λένε τα κάλαντα κι ολόκληρος ο Βόρειος Πόλος γίνεται άνω κάτω!

στις 24 Δεκεμβρίου 1955, Ότωνταν στην Αεροπορική Βάση NORAD Ηνωμένων Πολιτειών, ο σμήναρχος Χάρυ Σουπ σήκωνε το απόρρητο στρατιωτικό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην άλλη άκρη της γραμμής θα ήταν ένα μικρό αγόρι που θα ζητούσε να μιλήσει με τον Άι-Βασίλη. Ούτε πίστευε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν από ένα τυπογραφικό λάθος να ξεκινήσει το πιο παράξενο έθιμο: από τότε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, στην πόλη τού Κολοράντο Σπρινγκς οι αξιωματικοί της Βάσης απαντούν σε κλήσεις μικρών παιδιών, δίνοντας πληροφορίες για το ταξίδι του αγαπημένου τους αγίου, ενώ μέσω ίντερνετ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία του Άι-Βασίλη σε όλο τον κόσμο. Το διήγημα «Ο Άι-Βασίλης στο ραντάρ» είναι εμπνευσμένο από αυτό το πραγματικό περιστατικό και, μαζί με άλλες τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, αποδεικνύει ότι τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά η γιορτή του ονείρου και της μαγείας, μια γιορτή όπου όλα μπορεί να συμβούν... Οι άλλες τρεις ιστορίες έχουν τους παρακάτω τίτλους. «Ο ΆιΒασίλης και ο χοντρός Γιαννάκης», «Χριστός γεννάται σήμερον», «Το τυχερό ελατάκι». Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι διακεκριμένος συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και για νέους. Μέσα στο 2011 κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο του «Ιπτάμενες σελίδες Αδελφή Κεχαριτωμένη Τι είδαν τα μάτια του παιδιού Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Δημητρέλος Εκδόσεις Ακρίτας Αθήνα 2011, σελ. 40 (για παιδιά από 7 ετών)

τα χρόνια του Χριστού θα ταξιδέψουν οι μικροί αναγνώστες του παρόντος βιβλίου. Οδηγοί τους, ο μικρός Ιωάννης με τον παππού του. Θα ζήσουν με τον παππού την αλησμόνητη εκείνη νυχτιά που κατέβηκαν οι Άγγελοι στη Γη. Θα ψάξουν με τον Ιωάννη να βρουν τα δύο υπέροχα μάτια που σκλάβωσαν και σημάδεψαν τη ζωή τους. Το βιβλίο περιέχει αυτοκόλλητα και στο τέλος τα παιδιά θα κάνουν διάφορες δραστηριότητες.

Σ

Μαρία Παπαλέξη Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι Ένα παραμύθι από κλωστή Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια, ερμηνεία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη Εκδόσεις Κέδρος Αθήνα 2011, σελ. 48 (το βιβλίο περιέχει CD, για παιδιά από 3 ετών)

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, ηθοποιός και σκηνοθέτις, έΗχει δημιουργήσει το «Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο» και από το 2001 μέχρι σήμερα ανεβάζει παραστά-

Beatrice Alemagna Το γιγάντιο πραγματάκι Μετάφραση: Γιώργος Κουραβέλος Εκδόσεις Κόκκινο Καλαμάτα 2011, σελ. 36 (για παιδιά από 4 ετών)

Μπεατρίτσε Αλεμάνια (ΜποΗλόνια 1973) έχει τιμηθεί με τη διάκριση Μυθοπλασίας της Διεθνούς Έκθεσης Νεανικού Βιβλίου το 2007 για το βιβλίο «Ένα λιοντάρι στο Παρίσι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κόκκινο», ένα νέο εκδοτικό οίκο παιδικών βιβλίων με έδρα την Καλαμάτα, που μέχρι τώρα μας έχει δώσει 13 ξεχωριστά βιβλία. Δύο λόγια για «Το γιγάντιο πραγματάκι», που έγραψε και εικονογράφησε η Αλεμάνια. «Μια μέρα του καλοκαιριού πέρασε από δω, ξυστά από τα πόδια του Παύλου. Κάποιοι το βρίσκουν στις μυρωδιές, στα βλέμματα, στις αγκαλιές των άλλων. Οι άνθρωποι το κυνηγούν χωρίς σταματημό. Άλλοτε, πάλι, προσπαθούν να το αποκτήσουν με χρήματα ή να το κλείσουν σε ένα κουτί. Όμως, αδύνατον να το κρατήσεις. Πάντα ξεγλιστρά. Στριφογυρίζοντας σαν φυλλαράκι, στέκεται σ’ έναν ώμο. Ύστερα πετά, εξαφανίζεται. Ήταν εκεί, μπροστά στα μάτια μας. Για άλλη μια φορά, δεν το είδαμε. Αυτό το αόρατο και όμως γιγάντιο πραγματάκι μια μέρα κάποιος τ’ ονόμασε ευτυχία.» Με το ξεχωριστό της ταλέντο, η Μπεατρίτσε Αλεμάνια μάς φέρνει στο νου σε αυτό των μεγάλων διαστάσεων βιβλίο όλες τις αποχρώσεις που μπορεί να πάρει η ευτυχία. Ένα πολύ όμορφο κείμενο. Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη Θέλω να αρρωστήσω Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 2011, σελ. 32 (για παιδιά από 7 ετών)

Πυρετός μια μέρα δέχτηκε Οκύριος το παρακάτω τηλεγράφημα από το μικρό Αχιλλέα: «Γεια σας ΣΤΟΠ Είμαι ο Αχιλλέας ΣΤΟΠ Θέλω να αρρωστήσω ΣΤΟΠ εθελοντικά ΣΤΟΠ για να γλυτώσω σχολείο ΣΤΟΠ (διαγώνισμα στη γεωγραφία) ΣΤΟΠ Μην αργήσετε, παρακαλώ ΣΤΟΠ Θα περιμένω ΣΤΟΠ Φιλικά, Αχιλλέας ΣΤΟΠ» Πέντε λεπτά αργότερα, ο κύριος Πυρετός, με το ειδικό βαλιτσάκι του στο χέρι, κλείδωνε τον πύργο του και καβαλούσε το ιπτάμενο θερμόμετρό του, με κατεύθυνση το σπίτι του μικρού Αχιλλέα… Οι δύο συγγραφείς γράφουν βιβλία και τραγούδια για παιδιά, θεατρικά κείμενα και μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές. σεις που περιοδεύουν σε σχολεία και δήμους σε όλη την Ελλάδα. Το παρόν βιβλίο είναι το έργο που έγραψε η θεατρολόγος Μαρία Παπαλέξη και έγινε παράσταση, η οποία μάλιστα απέσπασε τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. «Με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους / και λαϊκές αφηγήσεις... / ... με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια / του αργαλειού, νανουρίσματα / και παιχνιδοτράγουδα... / ... το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο / δέντρο υφαίνει την ιστορία της Ρηνιώς, / μιας νεαρής υφάντρας...» Στο CD που συνοδεύει την έκδοση, περιέχονται και 12 παραδοσιακά τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο, τη Ρόδο, τη Σινασό της Καππαδοκίας και από το νησί μας: «Της Ρηνούλας μου το γάμο, ένα ταχτάρισμα.»


23

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η επόμενη πενταετία σύμφωνα με την κρυστάλλινη σφαίρα τής IBM

Επικείμενες επαναστάσεις πως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η IBΜ ανακοίνωσε τα «Επόμενα 5 σε 5», μια λίστα με πέντε τεχνολογικές επαναστάσεις για την επόμενη πενταετία. Φέτος προβλέπει, για παράδειγμα, την κατάργηση του πληκτρολογίου, αφού σύντομα θα μπορούμε να χειριζόμαστε τους υπολογιστές με τη σκέψη. Οι προβλέψεις τής IBM αφορούν βέβαια ερευνητικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η τεχνολογία, οπότε οι προβλέψεις δεν μπορεί να θεωρηθούν αμερόληπτες. Δεδομένου, όμως, ότι η ΙΒΜ πρωτοπορεί όχι μόνο στην πληροφορική αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η νανοτεχνολογία και βιοπληροφορική, οι εκτιμήσεις της δεν είναι άνευ σημασίας.

Ό Tη σελίδα επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

Εξοικονόμηση ενέργειας:

Μαζική εξάπλωση λαμπτήρων LED Επιτροπή εξέδωσε «πράσινο» βιβλίο και ανακοίνωΗσεΕυρωπαϊκή την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το μέλλον του φωτισμού που βασίζεται στην τεχνολογία LED (διόδων φωτοεκπομπής). Ο φωτισμός LED είναι μία από τις πιο αποδοτικές και πολύπλευρες μορφές φωτισμού - που εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα έως 70%, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες φωτισμού. Η ταχύτερη εξάπλωση της τεχνολογίας LED θα εξασφαλίσει την επιτυχία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτισμού και, έως το 2020, θα έχει συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό κατά 20%. Ο φωτισμός LED αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στην αγορά: υψηλή τιμή αγοράς επειδή είναι πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, έλλειψη εξοικείωσης των δυνητικών χρηστών και απουσία κοινών προτύπων. Προς τούτο θα διεξαχθεί διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, για συλλογή σχολίων σχετικά με τις ιδέες της Επιτροπής. Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων που τίθενται στη δημόσια διαβούλευση είναι: - Ποιες δράσεις θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα των υφιστάμενων εμποδίων και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης LED στην Ευρώπη; - Πώς θα εξασφαλιστεί η διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων ασφαλών και καλής ποιότητας, που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών; - Πώς θα ενισχυθεί η συνεργασία του κλάδου του φωτισμού με αρχιτέκτονες, μελετητές φωτισμού, εγκαταστάτες ηλεκτρολογικού υλικού, καθώς και με τον κατασκευαστικό κλάδο; - Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο του φωτισμού; Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση το φωτισμό LED αποτελεί βασικό στόχο του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη (βλ. IP/10/581, MEMO/10/199 και MEMO/10/200). Με τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης των συμβατικών λαμπτήρων στην Ε.Ε., το αργότερο έως το Σεπτέμβριο του 2012, πρέπει τα επόμενα χρόνια να αντικατασταθούν περίπου οκτώ δισεκατομμύρια λαμπτήρες πυρακτώσεως σε κατοικίες, γραφεία και δρόμους της Ευρώπης, παραχωρώντας τη θέση τους σε ενεργειακά αποδοτικότερες λύσεις φωτισμού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τεχνολογίες φωτισμού LED και OLED (οργανικές LED), που συναποτελούν το φωτισμό στερεής κατάστασης (SSL). Η τεχνολογία SSL παρέχει υψηλή ποιότητα φωτός και οπτικής απόδοσης, με διαρκώς βελτιούμενες επιλογές σχεδιασμού. Η SSL μπορεί να προωθήσει την καινοτομία στους κλάδους του φωτισμού και των κατασκευών, παρέχοντας τεράστιες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις - πολλές από τις οποίες είναι Μ.Μ.Ε. -, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απασχόλησης και οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη. Πηγή: econews.gr

χρειάζεστε, καθώς η πολυπαραγοντική βιομετρία συγκεντρώνει τα βιολογικά σας χαρακτηριστικά σε πραγματικό χρόνο για να αποτρέψει την πλαστοπροσωπία», εκτιμά η αμερικανική εταιρεία.

Ενέργεια από το λαό

Με τη δύναμη της σκέψης

Η IBM εκτιμά ότι η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιτρέψει την αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας από το περπάτημα και γενικά από οποιουδήποτε είδους κίνηση: συσκευές κινητικής ενέργειας στις σόλες των παπουτσιών θα φορτίζουν το κινητό εν κινήσει, ενώ σε μεγαλύτερη κλίμακα οι έρευνες της IBM στην Ιρλανδία θα διευκολύνουν την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας στους ωκεανούς.

Οι τεχνολογίες χειρισμού υπολογιστών με νοητικές εντολές θα αξιοποιηθούν πρακτικά νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, υπόσχεται η IBM. Σε πειραματικό επίπεδο, συστήματα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας που αναλύουν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας ήδη δοκιμάζονται για το χειρισμό υπολογιστών από άτομα με κινητικά προβλήματα. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λέει η IBM, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουμε για να καλέσουμε κάποιον από το κινητό τηλέφωνο, θα είναι να σκεφτούμε το όνομά του. Ανάλογες επαναστάσεις αναμένονται στο χώρο της ψυχαγωγίας, η οποία συνδέεται πλέον απ’ ευθείας στον εγκέφαλο.

Ο κωδικός είσαι εσύ Η απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης θα γίνει πονοκέφαλος του παρελθόντος με την ευρεία εφαρμογή της «πολυπαραγοντικής βιομετρίας»: Τα ATMs θα αναγνωρίζουν τον πελάτη σαρώνοντας την ίριδά του ή αναλύοντας τη φωνή του. «Η μοναδική βιολογική σας ταυτότητα θα είναι ο μόνος κωδικός που

Γέφυρα στο ψηφιακό χάσμα Η απόσταση που χωρίζει τους έχοντες και τους μη έχοντες στον κόσμο της τεχνολογίας, επιτέλους θα μι-

κρύνει: βασικό ρόλο θα παίξουν τα κινητά τηλέφωνα, των οποίων η διείσδυση σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να φτάσει το 80%. Οι φτωχοί αγρότες θα μπορούν έτσι να παρακολουθούν τις μετεωρολογικές προβλέψεις και να ζητούν τις συμβουλές γιατρού από την άνεση του σπιτιού τους.

Το τέλος τού spam Τα άσχετα, ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα θα πάψουν να υπάρχουν, αφού κάθε διαφήμιση θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας. Λογισμικό ανάλυσης των προτιμήσεων και των συνηθειών μας θα φροντίζει ώστε οι πληροφορίες που μας σερβίρονται να είναι πάντα ελκυστικές και ενδιαφέρουσες. Γνωρίζοντας τα γούστα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας, για παράδειγμα, ο υπολογιστής θα μπορεί ακόμα και να παραγγέλνει εισιτήρια για τις συναυλίες των αγαπημένων μας συγκροτημάτων αν γνωρίζει ότι θα είμαστε ελεύθεροι εκείνο το βράδυ. Ό,τι καλύτερο μετά τη δική μας, προσωπική γραμματέα. Πηγή: in.gr

Κινητά και tablets, διάφανα και 3D ροϊόντα βγαλμένα από ταινία επιστημονικής Πφαντασίας ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η εταιρεία Samsung. O κορεατικός γίγαντας ηλεκτρονικών προϊόντων δημιούργησε μια οθόνη διάφανη και εύκαμπτη που μπορεί να προβάλλει τρισδιάστατες εικόνες και βίντεο. Η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία μιας νέας γενιάς συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες που θα είναι σχεδόν αόρατα και θα έχουν εντυπωσιακές δυνατότητες.

Η νέα οθόνη Πριν λίγους μήνες οι ερευνητές της Samsung παρουσίασαν την τεχνολογία οθονών AMOLED που επιτρέπει την αναδίπλωσή τους χωρίς να φθείρονται αλλά και χωρίς να περιορίζεται αισθητά η φωτεινότητα και η ανάλυση της εικόνας. Η εταιρία παρουσίασε μάλιστα και κάποια πρωτότυπα μοντέλα κινητών τηλε-

Διάφανη οθόνη που προβάλλει τρισδιάστατες εικόνες και βίντεο, παρουσίασε η Samsung

φώνων και φορητών υπολογιστών με οθόνες AMOLED. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν εκ νέου με τη συγκεκριμένη τεχνολογία καταφέρνοντας να δημι-

ουργήσουν μια διάφανη 3D οθόνη. Σύμφωνα με την εταιρία η τεχνολογία που ανέπτυξαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία διάφανων συσκευών που θα προβάλ-

λουν τρισδιάστατες εικόνες και βίντεο. Οι συσκευές αυτές θα διαθέτουν και άλλες χρήσιμες εφαρμογές όπως παραδείγματος χάριν, θα μπορούν να εμφανίζουν το περιεχόμενό τους σε διάφορες γλώσσες. Τα στελέχη της Samsung δηλώνουν ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση σε εύκαμπτα κινητά τηλέφωνα και τα πρώτα μοντέλα θα κάνουν την εμφάνισή τους εντός του 2012. Πηγή: tovima.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Με τον καινούργιο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα Πρωταθλήματα Α2 Γυναικών και Β´ Εθνικής Ανδρών στο χάντμπολ.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΑΙΟΛΙΚΟΣ 1-2 Ο Αιολικός έπαιξε με τη φωτιά, ισοφαρίστηκε στο 90´ και πήρε… πίσω το «τρίποντό» του στο 92´, με λυτρωτή ξανά τον Τσουλάκο!

Γιορτές στην κορυφή ο ΑΙΟ! ια μία ακόμη φορά έπαιξε με τη φωτιά, έχασε το «τρίποντο» στις καθυστερήσεις όπως το έκανε πολλάκις στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια του, μόνο που αυτήν τη φορά το… κλασσικό σενάριο δεν επαληθεύτηκε. Ο ΑΙΟ, που ισοφαρίστηκε στο 90΄ έχοντας χάσει προηγουμένως ένα σωρό ευκαιρίες για να καθαρίσει το ματς, βρήκε στο πρόσωπο του Τσουλάκου ξανά το λυτρωτή (για δεύτερη συνεχόμενη φορά) και στο 92΄ πήρε πίσω αυτό που του άξιζε… Τη νίκη! Από τον παράδεισο, λοιπόν, στην κόλαση και μετά ξανά στον παράδεισο ο Αιολικός, που προηγήθηκε με γκολ του Καπταγιάννη και με τη νίκη του αυτή θα παραμείνει πρώτος στη βαθμολογία… Η ομάδα της Μυτιλήνης ήταν κλάσεις ανώτερη στο γήπεδο των Σιταποθηκών, όμως παρουσίασε και πάλι αδυναμία στο σκοράρισμα, ενώ είχε να αντιμετωπίσει και τον τερματοφύλακα Γεωργίου, που πραγματοποίησε εκπληκτικές αποκρούσεις και λίγο έλειψε να χαρίσει έναν ανέλπιστο βαθμό στην Ολυμπιάδα. Ο Αιολικός είχε την υπεροχή στο α΄ ημίχρονο, όμως του έλειψε η ουσία που είναι το γκολ. Κάρδαρης και Τσουλάκος δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα σε τρεις περιπτώσεις που βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση μέσα στην αντίπαλη περιοχή, την ίδια ώρα που η Ολυμπιάδα δεν μπορούσε να γίνει απειλητική μπροστά από την εστία του Καλαϊτζίδη. Με το ξεκίνημα της επανάληψης, η ομάδα της Μυτιλήνης πίεσε περισσότερο

Φινάλε-θρίλερ!

Γ

και προσπάθησε να φτάσει στο γκολ. Τσουλάκος και Κάρδαρης ήταν ξανά πρωταγωνιστές σε τρεις ευκαιρίες μέχρι το 59΄, όμως ο Γεωργίου έδειξε τα αντανακλαστικά του. Στο 61ο λεπτό, όμως, ο Διονυσάτος εκτέλεσε φάουλ, ο Τσουλάκος με κεφαλιά σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι, για να έρθει ο Καπταγιάννης με νέα κεφαλιά να πετύχει το 01.

Πήγε να το πληρώσει… Στο 67ο λεπτό, το έργο του Αιολικού έγινε ακόμα πιο εύκολο, αφού αποβλήθηκε ο Λιόσης με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η ομάδα του Δημήτρη Σπανού έκλει-

σε την Ολυμπιάδα στο μισό γήπεδο, όμως δεν μπόρεσε να «καθαρίσει» το ματς, αρχικά με το Δελόλμα (69΄) και εν συνεχεία με το Διονυσάτο (81΄), οι οποίοι νικήθηκαν από το Γεωργίου, που είχε «κατεβάσει τα ρολά». Στο 85ο λεπτό, ο τερματοφύλακας της Ολυμπιάδας νίκησε εκ νέου το «Νίλσεν» σε τετ α τετ. Στο 89΄, ο διαιτητής της αναμέτρησης ακύρωσε γκολ του Αιολικού, το οποίο πέτυχε ο Μιχαλάκης, υποδεικνύοντας το νεαρό επιθετικό σε θέση οφσάιντ, μετά από ασταθή απόκρουση του Γεωργίου σε φάουλ του Διονυσάτου.

Και με τη συμπλήρωση 90 λεπτών αγώνα, ήρθε από το... πουθενά η ισοφάριση για την ομάδα του Κερατσινίου, με κεφαλιά του Γιαννουκάρη έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Σαραντάκου, που «έπιασε στον ύπνο» την άμυνα του Αιολικού. Οι ποδοσφαιριστές του Δημήτρη Σπανού βρήκαν, πάντως, τα ψυχικά αποθέματα να κυνηγήσουν το γκολ της νίκης στις καθυστερήσεις και κατάφεραν να το πετύχουν στο 92΄, όταν ο Διονυσάτος εκτέλεσε κόρνερ και ο Σταύρος Τσουλάκος «λύτρωσε» τον Αιολικό, σκοράροντας με καρφωτή κεφαλιά το 1-2, που ήταν και το τελικό σκορ. Η ομάδα της Μυτιλήνης πέτυχε έτσι την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στο φετινό Πρωτάθλημα, όμως εμφάνισε και πάλι «παιδικές» ασθένειες, μη μπορώντας να «τελειώσει» από νωρίς ένα δικό της ματς.

Οι συνθέσεις των ομάδων ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Γεωργίου, Γρηγοράκος (74΄ Σαραντάκος), Καμμένος, Πουλής, Γιαννουκάρης, Γκιάτι, Αχλαδιώτης, Λιόσης, Αντωνίου, Γιαννουλάκης, Κιγκουρίας (64΄ Χατζάρας) ΑΙΟΛΙΚΟΣ: Καλαϊτζίδης, Μιχαλάκης, Βούρος, Καδής, Καπταγιάννης, Χατζηκυριάκος, Τσουλάκος, Διονυσάτος, Κάρδαρης (88΄ Αγιακάτσικας), Μουτζούρης, Δελόλμας (79΄ Ντζιμάνης)

Λουτσιάνο, Σφακιανάκης, αλλά και ο αθηναϊκός Τύπος, συνηγορούν…

Ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος… πρόκριση μπορεί να χάθηκε και το φοβερό παιχνίδι τής ΗΑΕΛΚ με τον Πανιώνιο στον κατάμεστο Ταρλά για τη φάση των «32» του Κυπέλλου να πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μία από τις μεγαλύτερες σφαγές που έχουμε υποστεί ως λεσβιακό ποδόσφαιρο, αλλά η πικρία και ο εκνευρισμός των ανθρώπων της ομάδας ακόμη δεν έχουν κοπάσει. Και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από όλους στο στρατόπεδο της ΑΕΛΚ, δεν ήταν μόνο η φάση του πέναλτι στο Βλαστέλλη που αλλοίωσε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα. Ήταν συνολικά η διαιτησία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που έσπρωξε τον Πανιώνιο στο να βρίσκεται πάντα σε θέση… βολής μέσα στο παιχνίδι.

«Δεν ξέρω αν θα συνεχίσω…» Οι δηλώσεις τού Λουτσιάνο μετά το τέλος του αγώνα ήταν ενδεικτικές της πικρίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να φύγει από την Ελλάδα, μετά και από όσα είδε στο τελευταίο παιχνίδι της ομά-

δας του. «Ο διαιτητής σήμερα χάλασε τη γιορτή που υπήρχε στο γήπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που ήρθε και μας συμπαραστάθηκε. Επίσης, να δώσω συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές μου για τη σημερινή τους αγωνιστική παρουσία. Τρώω ψωμί στην Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, αλλά με όσα βλέπω να γίνονται, δεν ξέρω αν θα συνεχίσω να το κάνω...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Λούτσι».

«Το ποδόσφαιρο διαλύεται…» Τα πράγματα με το όνομά τους είπε και ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛΚ, Στέλιος Σφακιανάκης, μιλώντας στα τοπικά Μέσα ξεκάθαρα για «αλλοίωση αποτελέσματος». Χαρακτηριστικά, ο και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ τόνισε: «Είμαι 23 χρόνια στο χώρο και ποτέ δεν έχω μιλήσει για διαιτησία. Το ποδόσφαιρο όμως, όπως βλέπω, τείνει να βαλτώσει. Σήμερα υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος. Θέλω να στείλω μήνυμα στην ηγεσία του ποδοσφαίρου ότι αν συνεχι-

στεί αυτή η κατάσταση, δε θα είναι ανατρέψιμη. Πρέπει να γίνουν σήμερα κιόλας παρεμβάσεις για να μην αφήσουν το ποδόσφαιρο να διαλυθεί...» Μετά από όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα βαθμολογηθεί ο Μακεδόνας ρέφερι…

Δικαίωση από τον αθηναϊκό Τύπο Εν τω μεταξύ, ειδησεογραφικά sites πανελλαδικής εμβέλειας όπως το «sport24», το «on Sports», ακόμα και εφημερίδες

που φιλοξένησαν στο πρωτοσέλιδό τους τη «σφαγή» τής ΑΕΛΚ - όπως χαρακτηριστικά το «Φως των Σπορ» -, δικαιώνουν τις φωνές της Καλλονής που στερήθηκε το δικαίωμα να διεκδικήσει την πρόκριση ενδεχομένως στη διαδικασία των πέναλτι. Πέραν των αποκαλυπτικών βίντεο που δημοσιεύτηκαν προχθές με τις επίμαχες αμφισβητούμενες φάσεις του αγώνα στο «lesvosnews.gr» και στο «sportlesvos.gr», σήμερα κυκλοφορεί και η φωτογραφία του…

κλαδέματος του Βλαστέλλη από το Σιδεράκη, που ωστόσο δε συνιστούσε παράβαση κατά τον… ταλαντούχο διαιτητή Γιάννη Παπαδόπουλο. Δημοσιεύτηκε χθες στα «Νέα της Λέσβου», με τη φωτογραφία να μας την προμηθεύει ο κ. Γιώργος Καζάζης. Να σημειώσουμε πως η ΑΕΛΚ προσέφυγε στα αρμόδια όργανα διαμαρτυρόμενη για τη διαιτησία Παπαδόπουλου, αν και όλα αυτά πλέον είναι παρελθόν, δεδομένου πως η πρόκριση χάθηκε…


25

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο και snack bar Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Κατάλληλο και για κοινωνικές εκδηλώσεις Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα. Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ.: 22510 54764 κιν.: 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σιδηρικά - Εργαλεία - Είδη Επιπλοποιίας Ζωοδόχου Πηγής 8 τηλ.: 22510 27370, 22510 24425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248 AGPA ΤHERM Παπαρίσβας Νικόλαος Παπαρίσβας Γεώργιος Νικομήδειας 3, Επάνω Σκάλα τηλ. 22510 23344

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ GO CYBER Ερμού 101, Μυτιλήνη τηλ.: 22510 37770 website: www.cybergames.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ MOTO MB Διπλώματα παντός τύπου, Ανανεώσεις, Μεταβιβάσεις, Εκδόσεις αδειών Ερεσού 17, Μυτιλήνη τηλ. 22510 41396, κιν. 6981016670 & 6932-896780

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

EΠIΓPAΦEΣ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510-45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΛΩΝΙΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Εξουσιοδοτημένο συνεργείο Peugeot, Citroën Αερ. Γιαναρέλλη 88 τηλ. 22510 24181, 22510 24744

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ZOUMPOULIS TOURS Κουντουριώτου 69 τηλ.: 22510 37755, 22510 37768, 22510 22767 site: www.zoumboulistours.gr e-mail: zoumboulistours@ yahoo.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Αποστόλη 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ.: 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής

Κ Α Ι

Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Λογοθεραπεύτρια Χρυσομαλλούσης 25 τηλ.: 22510 55109 κιν.: 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ.: 22510 41803, κιν.: 6971-736667 (24 ωρών) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ. Ιωάννη Καλυβίτη τηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη

Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

27

O Νίκος Σηφουνάκης στη Λήμνο, με δηλώσεις για την οικονομία

«Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού» την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, καθώς και σε τοπικά ζητήματα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στη Λήμνο, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης. Μιλώντας για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη και δύσκολη καμπή, καθώς καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγει από την κρίση και να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια του Νότου, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Η κρίση πλήττει την καρδιά της Ευρωζώνης. Χτυπάει μεγάλες οικονομίες και χώρες, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο. Γι’ αυτό και πρέπει η Ελλάδα να εντείνει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ολοκλήρωση του λεγόμενου PSI, της ανταλλαγής δηλαδή των ελληνικών ομολόγων, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.». Χαρακτήρισε σημαντικό το έργο και την αποστολή «της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό το Λουκά Παπαδή-

Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ συνέχεια από ΣEΛ. 18

ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. β) Κατά των Πρακτικών της Επιτροπής διαγωνισμού και συγκεκριμένα: β1. κατά του Πρακτικού I (Έλεγχος Δικαιολογητικών Συμμετοχής) σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. β2. κατά του Πρακτικού II (Αξιολόγηση Τεχνικών Προσφορών) σε δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες β3. κατά του Πρακτικού III (Αξιολόγηση Οικονομικών Προσφορών) σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες Οι προθεσμίες αρχίζουν από την επόμενη της ημερομηνίας ανακοίνωσης της γνωστοποίησης τοιχοκόλλησης των αντίστοιχων Πρακτικών. ΣΗΜΕΙΩΣΗ. 1. Ημερομηνία αποστολής της διακήρυξης στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων: Η 20ή/12ου/2011. Φαϊδά Μυρσίνη Αναπλ. Προϊσταμένη Κεντρικής Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών

μο, που προέκυψε μετά από τη γενναία πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον και την ενότητα». Χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί με επιτυχία η μεγάλη μάχη. «Τα μικροκομματικά παιχνίδια, η αποφυγή ανάληψης πολιτικών ευθυνών και πρωτοβουλιών υπό το άγχος του εκλογικού κόστους και η ανέξοδη ρητορεία, αποτελούν εμπόδια σε αυτό τον ήδη δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η κυβέρνηση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ή τουλάχιστον αυτές που συμφώνησαν να μετέχουν στην κυβέρνηση, πρέπει τώρα να βάλουν πλάτη και να εργαστούν εντατικά για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης. Σ’ ό,τι αφορά στο Νόμο 4014/2011 για τη ρύθμιση αυθαιρέτων, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε: «Ψηφίσαμε ένα νόμο που αποτελεί μέρος μιας νέας συνολικής προσέγγισης για τη θωράκιση του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της άναρχης υπερδόμησης στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά βάζουμε “κόκκινη γραμμή” στην αυθαίρετη δόμηση.» Σύμφωνα με τα στοιχεία

που παρουσίασε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων, προκύπτουν τα εξής: Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 190.000. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τις 7.000 αιτήσεις τη μέρα, και με βάση τους ρυθμούς προόδου της συμμετοχής των πολιτών στη ρύθμιση, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εισπράξεων που έχει προϋπολογιστεί. Για το Νόμο 4030/2011 ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου θα είναι σε πλήρη εφαρμογή, νόμος ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη εισάγει μεγάλες καινοτομίες. «Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται σε πέντε ημέρες και η άδεια δόμησης θα χορηγείται σε δυο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και λοιπών εγκρίσεων και την ανάληψη της ευθύνης από τους μελετητές μηχανικούς, ενώ η υπο-

βολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική. Ακόμη, καταργούνται τα υπάρχοντα γνωμοδοτικά όργανα και θεσμοθετούνται νέα σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής κ.λπ..»

Για τη Λήμνο Σχετικά με τα τοπικά ζητήματα της Λήμνου, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο έργο της κατασκευής αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών που αφορούν στον τέως Δήμο Μύρινας. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες τού ΥΠΕΚΑ έχουν δείξει το κατάλληλο ενδιαφέρον και συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Δήμου Λήμνου, ώστε να προχωράει η επίλυση των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου. «Αισιοδοξούμε ότι με τη συνέχιση της καλής συνεργασίας και την εντατικοποίηση των προσπαθειών, το σημαντικό αυτό έργο για τη Μύρινα θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί και από το ΕΠΠΕΡΑΑ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Παράλληλα, όπως ανέφερε, συνεχίζεται η αξιολόγηση των νέων προτάσεων του

Δήμου Λήμνου για δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και σε άλλους οικισμούς, για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις ένταξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Για τον καταρροϊκό πυρετό, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριου Ροντούλη, τονίζοντας ότι «λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους κτηνοτρόφους της Λήμνου από τη μακροχρόνια απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων εξ αιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να διακινηθούν χωρίς περιορισμό όλα τα ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) του νησιού, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του και στη βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων του.». Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία του νέου Εφετείου Βορείου Αιγαίου, σχολίασε: «Μια προσπάθεια χρόνων ολοκληρώθηκε θετικά για τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Πλέον, και οι Λημνιοί θα μπορούν να εξυπηρετούνται για τις υποθέσεις τους σε νησί του Νομού, τη Λέσβο, και όχι στην πιο δύσκολα προσεγγίσιμη Σύρο.»

Πληρώνονται στη Λήμνο οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH θετική εξέλιξη για το «Βοήθεια M ιαπρόγραμμα στο Σπίτι» και για τους 15 εργαζομένους του στη Λήμνο, ήρθε με την έγκριση της πρώτης δόσης του προγράμματος, που αφορά στη νέα σύμβαση που υπογράφηκε από το Δήμο Λήμνου και ισχύει για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Συγκεκριμένα, έφτασε στο Δήμο Λήμνου η εντολή για πληρωμή τού 35% του ποσού της νέας σύμβασης. Από τους προηγούμενους μήνες, του πρώτου εξαμήνου, οι εργαζόμενοι δεν έ-

χουν πληρωθεί το Μάιο και τον Ιούνιο. Το ποσό των 28.000 ευρώ που εγκρίθηκε, αφορά στη νέα σύμβαση, ενώ από το Δήμο εκτιμούν ότι σύντομα θα κατατεθεί και το υπόλοιπο ποσό για την πληρωμή των εργαζομένων, για όλες τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν μέχρι και το τέλος του χρόνου, ενώ προβλέπεται σύντομα να πληρωθούν και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο πρόγραμμα, ο δήμαρχος Αντώνης Χατζηδιαμαντής δήλωσε: «Ήρθαν τα χρήματα για το

“Βοήθεια στο Σπίτι” και καταβάλλουμε μια προσπάθεια ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες. Ενισχύουμε αυτή την πολύ σημαντική κοινωνική δομή και στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.» Σ’ όλο το νησί, 238 ηλικιωμένοι δέχονται τις φροντίδες των 15 εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι». Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα και τη φημολογία περί κατάργησής του, ο Δήμος Λήμνου προσπαθεί

να ενισχύσει την προσφορά προς τους ηλικιωμένους σ’ όλο το νησί. Η υπεύθυνη του προγράμματος, πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λήμνου, Δέσποινα Κωνστάντιου, τονίζει: «Το πρόγραμμα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Οι 15 εργαζόμενοι προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ευχόμαστε να υπάρξει συνέχεια για την ανακούφιση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.»


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Στο «Ναυάγιο... με θέα» θ’ απολαύσετε καφέ, φαγητό ή ποτό… με μοναδική θέα της προκυμαίας από το όμορφο μπαλκόνι. w Λαχταριστή πίτσα σε διάφορες γεύσεις θα βρείτε στην πιτσαρία «Martano» στην προκυμαία. «Ζεστή» ατμόσφαιρα στο πατάρι, για ν’ απολαύσετε το φαγητό σας. w Λαχταριστό σουβλάκι, αλλά και κοτόπουλο σχάρας με νόστιμη σάλτσα, θα βρείτε στην «Αγία Παρασκευή», στην Αλυσίδα. w Μικρή, φιλική, ατμοσφαιρική η «Hacienda», στην προκυμαία. Άφθονα ποτά, φρέσκοι χυμοί, αλλά και τσάι σε διάφορες γεύσεις. w Χορταστικά σάντουιτς, κρέπες, hot-dogs, πίτσα, αλλά και γλυκά, στο «Delicious», στην προκυμαία, όλο το 24ωρο. Εκεί θα βρείτε και νόστιμες σαλάτες. w Όμορφες χειμωνιάτικες βραδιές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Elysion», στη Νεάπολη, συντροφιά με καλή μουσική. w Με ανανεωμένο μενού και νέο… λαχταριστό κατάλογο, στο «Dream Chicken» θα απολαύσετε γευστικές προτάσεις στα κάρβουνα. w «Be Happy», η νέα άφιξη στο χώρο της διασκέδασης, που ήρθε να αναπληρώσει το κενό που άφησε το «Mojo». Όμορφο περιβάλλον, πολύ καλή μουσική και μια εξαιρετική επιλογή για καφέ ή ποτό.

Τρομοκράτης ρατσιστής ομβιστής μπαίνει σε Ββόμβα pet shop, αφήνει μια πάνω σε ένα τραπέζι και λέει: - Η βόμβα θα εκραγεί. Έχετε μόλις 60 δευτερόλεπτα για να φύγετε! Και από το βάθος του καταστήματος ακούγεται μία χελώνα: - Ε, είσαι και πολύ καραγκιόζης...!

Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα! Εκείνο το μεσημέρι, γύρω από ένα παιδικό παιχνίδι, αντίγραφο από το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης, συναντήθηκαν, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, τυχαία, ένας άντρας και μια γυναίκα. Δυο άνθρωποι, γύρω από ένα άλογο, οι οποίοι κατάφεραν το παράλογο, να αγαπιούνται εξ αποστάσεως. Κάθε φορά που συναντά ο ένας τον άλλον, πάντα τυχαία και πάντα σπάνια, ντρέπονται κι οι δυο και νιώθουν μειονεκτικά ο ένας απέναντι στον άλλον: εκείνος για όσα έχει κάνει στη ζωή του, εκείνη για όσα δεν έκανε! Πάντα ο ίδιος διάλογος με τα μάτια: «Ευτυχισμένος;» «Όσο γίνεται, εσύ;» «Θα γίνω, όταν αγαπήσω κάποιον περισσότερο από σένα.» «Είσαι αγύριστο κεφάλι.» «Και το δικό σου τι κατάλαβες που το γύρισες;» «Είχες το θράσος να μου ευχηθείς να ζήσω!» «Εσύ πήρες τις αποφάσεις σου, ε-

γώ δε σταμάτησα ποτέ κανένα.» Πώς περιγράφεις τη σχέση της θάλασσας με το βράχο; Η γυναίκα αγόρασε το παιχνίδι, το στόλισε στη βιβλιοθήκη της και την επομένη μαγείρεψε για τη γνωστή παλιοπαρέα μας, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και γέμιση γαλοπούλας στην κατσαρόλα. «Μάγδα, πού το βάζεις τόσο φαΐ; Είναι το δεύτερο στήθος που τρως.» «Να πεις στην οικοδέσποινα τα ζώδια να δούμε πότε θα μας κάνει ένα δεύτερο τραπέζι! Τι γίνεται με τον αγροίκο;» «Γίνεται ότι μου λαδώνετε το τραπεζομάντηλο, ανοικοκύρευτες! Το μέντιουμ να πει τι γίνεται!» «Δεν ξέρουμε πότε είναι γεννημένος. Εγώ κατόπιν ενιαυσίου μελέτης, υποστηρίζω 13 Μαρτίου του 1964.» «Άμα τον ρωτήσω κι έχεις δίκιο, άντε να πιστέψει ότι το υπολόγισες εσύ κι ό-

τι δεν έψαξα να το βρω!» «Φοβάσαι μην ακυρώσει τον αρραβώνα;» «Πώς θα μάθουμε;» «Δε θα μάθουμε, εκτός κι αν...» «Τι;» «Γδύσ’ τον να του πάρεις ταυτότητα.» «Ε;» «Γαργάλα τον έστω:» «Αχχχ! Μαζέψτε την!» «Δεν ευκαιρούμε, τρώμε.» «Εσύ επιβάλλεται να γνωρίσεις κάποιο γεννημένο τότε. Να δεις για πότε θα κλοτσάτε το ταβάνι κι οι δυο! Οι παλιές αγάπες στον παράδεισο κι εσύ στην κόλαση με το πλάσμα.» «Και πού θα τον βρω;» «Άσε το δικό σου, πες πως κάνω λάθος. Θα βάλουμε αγγελία!» «Συνοικεσίου;» «Τι να το κάνεις το συνοικέσιο, μωρέ; Έχει καμμιά δουλειά το Ε9 στις δουλειές αυτές; Ροζ γραμμή: δεν έχω μυαλό, μόνον επιθυμίες, αν είσαι γεννημένος τότε, επικοινώνησε μαζί μου να σου νιαουρίσω στ’ αυτί, δεκτοί κι από επαρχία.» «Πόσο αναίσθητη είσαι,

ρε παιδί μου!» «Κοίτα να δεις, έρωτας είναι να βλέπεις τον άλλον, να βρέχει, κι ενώ έχεις στην τσάντα σου ομπρέλα, να μουσκεύεις στη βροχή: οι πολλές ασπίδες προστασίας είναι σ’ αυτές τις περιπτώσεις επικίνδυνες.» «Εσύ θα μπορούσες;» «Εγώ πάντα τα λέω όπως τα εννοώ. Σταθερό ζώδιο, παιδί μου, κολλημένο με την μπάλα: αυτό κι αυτό κι αυτό.» «Ναι, αλλά αυτός αγριεύει.» «Να τον ηρεμήσεις!» «Πώς;» «Με τη χάρη της Ανατολής: με τρεις κινήσεις σούμο, ή με δυο κινήσεις κάμα σούτρα!» «Κι άμα θέλει άλλη;» «Να βοηθήσουμε το παλικάρι, πού θέλει να πάει, να το πάμε εμείς, κι άμα το ζορίζουνε, να μαζέψουμε υπογραφές, να βάλουμε μέσον, να πάμε να την πιάσουμε, να παρακαλέσουμε, “πόσα θες;” να ρωτήσουμε, “ξέρεις πού είναι το Σουφλί;” να απειλήσουμε!» «Είσαι σοβαρή;» «Στον τομέα αυτόν, αμετακίνητη: άντρας που κάνει παιχνίδι με μας κι είναι με άλλη, ίσον όχι ευτυχής με την άλλη! Αν τώρα θέλει να μείνει μαζί της, αν κι όχι ευτυχής, τότε δε μετράει σωστά τον έρωτα, άρα παντελώς ακατάλληλος για μας. Αν ερωτεύτηκε ξανά, γλύτωσε. Προσωπικά θεωρώ κάθε γυναίκα καταλληλότερη για έναν άντρα από μένα!» Αναστέναξε: «Πού θα κάνει Χριστούγεννα, άραγε;» «Στο κρεβάτι με μια δίμετρη καλλονή με μυαλό Αρβελέρ! Πάντως εσύ κάνε πρόγραμμα! Αν του λείψεις, λεπίδι κοφτερό είναι το στοματάκι του, θα στο πει.» Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3471  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου