Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Ένας ξυλόγλυπτος σταυρός, θέμα στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ICOM στη Βαρσοβία

Μια Μυτιληνιά συντηρήτρια…

ΣEΛ. 15

TPITH 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3919 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου

Εντός των ημερών η δεύτερη προκήρυξη της Κοινωφελούς Εργασίας

Μία βρεφονηπιοκόμος στο Δήμο Λέσβου ΣEΛ. 18

ΑΕΛΚ - SKODA ΞΑΝΘΗ 1-5

«Αχώνευτη» ήττα στην ουδέτερη Θεσσαλονίκη Τέλος στην ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση. Εξοπλίστηκε με γερανό η Τροχαία

Έργα βελτίωσης στο Τελωνείο στο «παρά πέντε» και εν όψει της επίσκεψης ομάδας της Επιτροπής Αξιολόγησης Schengen

Κρίνεται η πύλη εισόδου Μυτιλήνης

Αυθαιρεσία τέλος! Τέλος στην ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση και φρένο στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έρχεται να βάλει το Τμήμα Τροχαίας με τη χρήση του γερανού. Ο γερανός είναι σταθμευμένος έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και φυσικά σε λίγες μέρες, χρησιμοποιούμενος από το Τμήμα Τροχαίας… παίρνει μπροστά.

ΣEΛ. 5

Έκθεση Canepal - Φύση και Πολιτισμός, του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο ποιμενικός βίος της Ευρώπης…

ΣEΛ. 4

«Μικρό καλοκαιράκι», με 3.284 Τούρκους τουρίστες σε 10 μέρες!

Μπαϊράμι στην οικονομία της Λέσβου! Γιορτινά ήταν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα για τη Μυτιλήνη και τα τουριστικά χωριά της Λέσβου. Αιτία, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή που «έστειλε» στη Μυτιλήνη για ολιγοήμερες διακοπές, από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 3.284 Τούρκους τουρίστες, κατοίκους των απέναντι παραλίων αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Στα ξενοδοχεία οι πληρότητες έφθασαν έως και το 100%, ενώ οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικά όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης δούλευαν πολύ καλά μεσημέρι και βράδυ. Σε πολλά από αυτά υπήρχε ζωντανή μουσική για να ανέβει ακόμη περισσότερο το κέφι.

ΣEΛ. 13

Άλλο μοντέλο αγροτικής πολιτικής προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέλει να αναδιαπραγματευτεί την ΚΑΠ ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 5

Ατελείωτη η ουρά των Τούρκων επισκεπτών της Λέσβου στην επιστροφή τους


2 ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

«Φέτα» Καναδά Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι καναδικές επιχειρήσεις δε θα μπορούν να διαθέτουν στην αγορά λευκό τυρί με τον προσδιορισμό «ελληνική φέτα». Όπως δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν στις συσκευασίες τους την Ακρόπολη ή την ελληνική σημαία. Θα μπορούν όμως να πουλούν τα τυριά τους με ενδείξεις «τυρί τύπου φέτα» κ.λπ.. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, η οποία σαφέστατα θίγει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να την μπλοκάρει. Ν.Μ.

Ελαφρά ανάκαμψη

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Εμπρός», της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 1946. Συνέχιση των εκτελέσεων μελών τού ΕΑΜ, παρά την επιστροφή του βασιλιά.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Τελειώνει η Εξισωτική Από το 2015 και μετά, όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα σταματήσει να καταβάλλεται στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών η Εξισωτική Αποζημίωση. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένοι συνεταιριστές. Η αλλαγή της φιλοσοφίας τής ΚΑΠ έκανε μη επιλέξιμη δράση την Εξισωτική Αποζημίωση. Μέχρι στιγμής, δε γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο μέτρο θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα ΚΑΠ δεν έχει ακόμη διατυπωθεί. Γι’ αυτό, το ερώτημα μας θα μείνει αναπάντητο για πολύ καιρό. Ν.Μ.

Τι αλλάζει…

TPITH Σελ. 18 ημ. Aνατ. 06.41 ∆ύσ. 17.38

22 Αβερκίου επ. Ιεραπόλεως, Των εν Εφέσω 7 Παίδων

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η «φιλοσοφία» των παρεμβάσεων που ολοκληρώνονται στην πύλη εισόδου της Μυτιλήνης, έχει στόχο να ξεχωρίζονται οι εισερχόμενοι στο λιμάνι Μυτιλήνης σε δύο στάδια. Στο πρώτο, με τα κάγκελα που τοποθετούνται στη βασική αίθουσα υποδοχής απ’ το λιμάνι, θα ξεχωρίζονται όσοι πρόκειται να βγάλουν βίζα από αυτούς που έχουν εκδώσει ή δε χρειάζονται βίζα. Αυτοί που θα βγάζουν επί τόπου βίζα, θα κατευθύνονται στο χώρο των γραφείων της Αστυνομίας, όπου με τις ανάλογες διαμορφώσεις θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης αρκετών υπηκόων τρίτων χωρών. Όλοι οι υπόλοιποι εισερχόμενοι θα κατευθύνονται στη νέα είσοδο του Τελωνείου, όπου θα χωρίζονται στα δύο, στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών.

… πόσο θα πετύχει Εκεί δημιουργείται υποδομή ανάλογη των αεροδρομίων (τοποθετήθηκε κυλιόμενος ιμάντας μεταφοράς των αποσκευών), ενώ διαμορφώθηκαν κουβούκλια-ειδικοί χώροι για τον έλεγχο των διαβατηρίων και τον έλεγχο των τελωνειακών. Από υπαλλήλους του Τελωνείου, που παρακολουθούν όλο αυτό το διάστημα τις σε εξέλιξη εργασίες, τονίστηκε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα επειδή έχουν περιορισμένη εποπτεία των εισερχομένων (λόγω των κουβουκλίων που διαμορφώθηκαν). Ίσως άμεσα να επιχειρηθεί να διευρυνθεί το πεδίο ορατότητας των υπαλλήλων, μάλλον με αντικατάσταση κάποιων σταθερών κατασκευών, από τζαμαρία. Όλα αυτά θα δοκιμαστούν στην πράξη και αν χρειαστεί, θα επιχειρηθούν κι άλλες βελτιώσεις. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι μαζί με τη διασφάλιση των απαραίτητων ελέγχων, να «ρολάρει» η διαδικασία και να μην μπλοκάρουν οι εισερχόμενοι στη Μυτιλήνη για πολλή ώρα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Μια ελαφρά τάση ανάκαμψης δείχνουν οι μέσες χονδρικές τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος για την Προώθηση και την Ανάπτυξη της Ελιάς και Ελαιολάδου τής Χαέν. Είναι η πρώτη σοβαρή θετική εξέλιξη που καταγράφεται εδώ και πολύ καιρό. Ελπίζουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί και σύντομα οι τιμές να ανακάμψουν στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου. Θεωρούμε απίθανο την άνοδό τους σε υψηλότερο επίπεδο. Ν.Μ.

Μείωση κόστους Σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην κυβέρνηση, δήλωσε το μέλος τής Κ.Ε. του κόμματος Ειρήνη Κατσινοπούλου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι μείωση του κόστους του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, έλεγχος στις τιμές των εφοδίων, των αγροτικών μηχανημάτων και των ζωοτροφών. Η μείωση του Φ.Π.Α. και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, αφού εξαρτάται από κυβερνητικές αποφάσεις. Όμως η μείωση των τιμών των αγροτικών εφοδίων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων, είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι όποιος επιχειρήσει να ελέγξει αυτή την αγορά, θα πρέπει να συγκρουστεί με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ν.Μ.

Παραγωγικοί συνεταιρισμοί Ο ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνεί με το νόμο για τους συνεταιρισμούς που ψηφίσθηκε το 2011, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση του συνεταιριστικού κινήματος. Αν γίνει κυβέρνηση, οι ηγεσίες των συνεταιριστικών οργανώσεων θα περάσουν δύσκολες μέρες. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Κατσινοπούλου, θα υπάρχει έλεγχος του κράτους στους συνεταιρισμούς, για να σταματήσει η σημερινή κατάσταση ασυδοσίας. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Αλκαίου 4, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251027809 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Θέσεις Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ*

Ή καλώς ζην ή καλώς τεθνηκέναι ο πρόσφατο «κείμενο των 58» άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πως αυτή η από καιρό προετοιμασμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Οι υπογράφοντες συνιστούν ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτικό κεφάλαιο, που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Η πρωτοβουλία τόσων σοβαρών ανθρώπων δεν μπορεί παρά να ταρακουνήσει τα μάλλον στάσιμα νερά του πολιτικού αυτού χώρου. Αρκετοί παρατήρησαν πως το κείμενο δεν είναι τολμηρό και «στρογγυλεύει» τα πράγματα προκειμένου να μη «θιγούν υπολήψεις», ενώ σκοπίμως αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένη μεθοδολογία ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, υποθέτω σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο για να μην κατηγορηθούν οι υπογράφοντες για αλαζονεία και πατερναλισμό. Κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα δε βρίσκεται στο κείμενο. Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή μοιάζει να υπονομεύεται από τους αρχικούς περιορισμούς της, στην ουσία τη μία και βασική: το ΠΑΣΟΚ. Η ύπαρξη του οποίου δυσχεραίνει τις πολιτικές διεργασίες και καθιστά εξ αντικειμένου δύσκολη κάθε διαδικασία ενοποίησης του προοδευτικού κεντρώου χώρου. Ας το πούμε χωρίς περιστροφές και περιττές ευγένειες. Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Ιδεολογικά στο κενό, δημογραφικά και εκλογικά γηρασμένο και με την πολιτική του αξιοπιστία να βρίσκεται στο ναδίρ, δε δείχνει πως μπορεί να ξανασταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια του. Το όνομά του, παρά τις θετικές πλευρές της παρουσίας του, είναι ταυτισμένο με την πορεία χρεωκοπίας της χώρας, τη διόγκωση της διαφθοράς, την επέκταση του πελατειασμού και του μεγάλου και άχρηστου κράτους. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που επιθυμούν να διατηρήσουν αυτόν τον πολιτικό οργανισμό τεχνητά στη ζωή. Φέρ’ ειπείν, ένας αριθμός στελεχών του συνεχίζει να αντλεί από αυτό πολιτικό κεφάλαιο. Επιπλέον, ένα ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια κατάσταση είναι ένας βολικός σύμμαχος για τη Ν.Δ., αλλά και ένας ιδανικός αντίπαλος για το ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως η ηγεσία τού ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες της κινήσεις - η απόφαση να κατέλθει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση -, αλλά οι εσωτερικές ισορροπίες και οι ανησυχίες που εκπορεύονται από αυτές, την κάνουν διστακτική και αμφίθυμη. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του έναν και μόνο δρόμο, αυτόν της αυτοδιάλυσης και της ανάληψης πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού κεντρώου χώρου από δικά του άφθαρτα και νεώτερης γενιάς στελέχη που θα μπορέσουν να δράσουν χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος και τις άγονες αντιπαραθέσεις των ηγεσιών (παπανδρεϊκοί, σημιτικοί και βενιζελικοί). Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ, η παραμονή του στην κυβέρνηση, απολύτως απαραίτητη για τη χώρα, δεν του επιτρέπει να έχει αφθονία κινήσεων ούτε και άπλετο χρόνο, καθώς οι επερχόμενες ευρωεκλογές συνιστούν ένα αρχικό σημείο αναφοράς, ενώ οι επόμενες εθνικές εκλογές αποτελούν καθοριστικής σημασίας στοίχημα. Έως τότε, ο χώρος αυτός πρέπει να λύσει κρίσιμης σημασίας πολιτικά θέματα και πάνω απ’ όλα το ζήτημα της ηγεσίας, που όσο και αν παρακάμπτεται αριστοτεχνικά, παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά του και μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του. Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένας κλινικά νεκρός πολιτικός οργανισμός. Παραφράζοντας ένα στίχο από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, πρέπει ή με αξιοπρέπεια να ζει ένα κόμμα ή να πεθαίνει αξιοπρεπώς. Και όπως σε όλους τους νεκρούς, έτσι και στο ΠΑΣΟΚ αξίζει μια αξιοπρεπής ταφή από τους δικούς του ανθρώπους, από αυτούς δηλαδή που το συνόδευσαν και ταυτίστηκαν μαζί του όλες αυτές τις δεκαετίες. Οι συνθήκες είναι ώριμες γι’ αυτή την επιλογή, απλώς η ηγεσία του πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όσο το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα άταφο πτώμα, τόσο μολύνει το πολιτικό περιβάλλον και δεν αφήνει τίποτε να αναπτυχθεί στη θέση του. Η πολιτική, όπως και η φύση, απεχθάνεται το κενό. Αν ο προοδευτικός κεντρώος χώρος δεν μπορέσει να ανασυγκροτηθεί, να ενοποιηθεί και να αποτελέσει τον πραγματικό τρίτο πόλο, τότε απλώς το κενό της παρουσίας του θα το καλύψει η προς τα αριστερά διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας και η προς τα δεξιά επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μια τέτοια εξέλιξη θα είναι για καλό ή για κακό, θα το δείξει η ζωή, σίγουρα όμως τα δάκρυα των περισσοτέρων μας για κεντροαριστερά θα έχουν ως τότε στερέψει.

Τ

Την Κυριακή, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, παρέστη στην τελετή της εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας. Το απόγευμα, παρακολούθησε τους αγώνες του 1ου Τουρνουά WKF Kick - Boxing - MMA, που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Οι τελευταίοι πιθανώς να του φανούν πλέον χρήσιμοι…

Κρατούν μικρό καλάθι…

Δαίμων του Τυπογραφείου

«Σε πολιτικό επίπεδο, κι έχοντας ήδη ολοκληρώσει από καιρό σε τεχνοκρατικό με την απόλυτη ωρίμανση του φακέλου του έργου, δε μένει τίποτα άλλο να κάνουμε απ’ το να περιμένουμε και να ελπίζουμε πως η προσπάθειά μας θα πιάσει τόπο». Με το σχόλιο αυτό, ο Δημήτρης Βουνάτσος τέλειωσε χθες τις διά ζώσης προσπάθειες, την ύστατη προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή, για ένταξη του βιολογικού της νότιας πόλης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Από νωρίς το πρωί, ο δήμαρχος μαζί με τους Γιάννη Βατό και Σωτήρη Μαρινάτο είχαν επισκεφτεί το Χαράλαμπο Αθανασίου και αμέσως μετά το γενικό διευθυντή του Γραφείου του Γιάννη Μιχελάκη (ο υπουργός ήταν στη Νυρεμβέργη), ενώ είχαν επαφές και με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναζητώντας το πώς το ύψους 25 εκατ. ευρώ έργο θα χρηματοδοτηθεί.

Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων που ασχολείται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και όχι Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι το όνομα του φορέα που ενεπλάκη στις διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν σε σχολεία της Λέσβου. Εκ παραδρομής, χρησιμοποιήσαμε λάθος όνομα. Μόνο Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχει, στην οποία και υπάγεται το Γραφείο. Β.Χρ.

… αλλά ελπίζουν Και οι τρεις αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, εξέφρασαν όμως την αισιοδοξία τους πως οι επαφές τους και η σοβαρή δουλειά που έχει προηγηθεί για το έργο, όπως και η μεσολάβηση κι άλλων Μυτιληνιών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει. Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως μας μετέφερε ο κ. Βουνάτσος, να γίνει τις επόμενες μέρες ανακατανομή-αναδιάταξη έργων τού ΕΣΠΑ και έτσι να υπάρξουν τα περιθώρια για να υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ο βιολογικός. Μια παράμετρος που εξετάζεται, είναι να ενταχθεί η πρώτη φάση του έργου που αφορά στα δίκτυα, αν φυσικά είναι επιλέξιμη μια τέτοια λύση, που θα μείωνε το ύψος της πίστωσης που ψάχνει να εξασφαλίσει η Λέσβος. ΜΑΡ.ΠΛ.

Σίτιση Μουσικού Σχολείου Κανονικά έκαναν μάθημα χτες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα πάντως με το διευθυντή του Σχολείου, Γιώργο Αθανασίου, ο Δήμος Χίου προχωρά ήδη σε απευθείας ανάθεση. Το τι θα γίνει στη Λέσβο θα εξαρτηθεί μάλλον και από την απάντηση που ενδεχομένως θα λάβει από την ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Β.Χρ.

Καλό παράδειγμα Το ότι στην Έκθεση Canepal στο Επιμελητήριο υπήρχε ζωντανή παρασκευή και προσφορά παραδοσιακών προϊόντων έκανε, όπως φαίνεται, πολύ καλή εντύπωση στους επισκέπτες. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τέτοιες δράσεις θα ξαναγίνουν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Β.Χρ.

Επιτέλους! Πολλές φορές θα πρέπει να σημειωθούν ακραίες καταστάσεις για να συμμορφωθούν ορισμένα άτομα. Πόσο συχνά δεν έχουμε δει αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια, δεν έχουμε ακούσει άτομα με αναπηρίες να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν γιατί κάποιοι παρκάρουν στα σημεία που είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη διέλευσή τους; Μόνο λίγες δεν είναι. Μπορεί στην εικόνα με το γερανό της Τροχαίας να απομακρύνει οχήματα, κάποιοι να τρομάζουν, ωστόσο ίσως αυτή η εικόνα να αποτελέσει τη μοναδική λύση στο πρόβλημα που έχει να κάνει με την ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση. Α.Κου

Τριπλασιάστηκαν… Με το πιλοτικής εφαρμογής μέτρο της έκδοσης βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως έχουμε γράψει, το 2012 εισήλθαν στη Λέσβο 1.327 Τούρκοι πολίτες. Φέτος, κι ενώ η λήξη εφαρμογής του μέτρου ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, ήδη έχουν εκδοθεί πάνω από 4.100 βίζες στην πύλη εισόδου της Μυτιλήνης, δηλαδή τριπλασιάστηκαν αυτοί που επέλεξαν να φτάσουν στο νησί για να εκδώσουν τη βίζα. Σημειωτέον ότι φέτος, παρά τη μείωση του κόστους της βίζας (απ’ τα 60 ευρώ μειώθηκε στα 35, ενώ έτυχαν απαλλαγής τα παιδιά), σχεδόν διπλασιάστηκαν τα έσοδα του ελληνικού κράτους. ΜΑΡ.ΠΛ.

Άμαχος πληθυσμός... Ουκ ολίγα φαίνεται να είναι τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς συμβεβλημένους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα, κυρίως στους ασφαλισμένους. Συμβεβλημένοι γιατροί και φαρμακοποιοί δεν είναι λίγες οι φορές που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ασκήσουν πίεση και να καταφέρουν να πάρουν μέρος των χρημάτων. Σε αυτήν τη διαμάχη με τον Οργανισμό, συνήθως την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, αφού λόγω των κινητοποιήσεων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Α.Κου

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Καθημερινή», 20-10-13.) * Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας


EI∆HΣEIΣ

4

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Αιολίας λόγος Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ (Ph.D.)*

Σκωτσέζικο ντους (ή, πώς η αξιοπιστία των πολιτικών καταβαραθρώνεται) στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!» είχε πει ο Χ. Φλωράκης προ ~25ετίας σε μια περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου. Ένα αντίστοιχης μορφής πολιτικό αδιέξοδο έχουμε σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Αφορά στην αναγκαιότητα ή όχι αναθεώρησης του νόμου για το χωροταξικό σχεδιασμό «Καλλικράτης», δηλαδή της από το 2010 ομώνυμης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη μια μέρα ακούς: θα γίνουν οι αλλαγές που χρειάζεται ώστε να εξαλειφθούν οι εκ του νόμου αυτού στρεβλώσεις, την άλλη: όχι, δε χρειάζεται καμμιά αλλαγή ο «Καλλικράτης», αφού η εφαρμογή του δε συμπλήρωσε ακόμη τετραετία, άρα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε χωρίς απολογισμό. Και αν αυτό το κάνει ένας οποιοσδήποτε πολιτικός, μπορείς να πεις, ε!, δε γνωρίζει! Αν αυτό όμως γίνεται από τον καθ’ ύλη Υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, τότε μπορείς να πεις ότι αυτός ο άνθρωπος μάλλον είναι οπαδός της θεωρίας του σκωτσέζικου ντους, αν δεν αποφασίζει… συναινώντας σε εντολές τρίτων, για να μη σκεφθείς χειρότερα. «Στη Λέσβο θα μπορούσαν να γίνουν τουλάχιστον τρεις δήμοι […]» είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο. Σε σύσκεψη παρουσία του, στη Ρόδο αρχές του Οκτώβρη δήλωνε «[…] Δεν μπορεί κάθε νησί να είναι κι ένας δήμος, αυτό ήταν λάθος εξ αρχής. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ένας δήμος η Ελαφόνησος κι ένας δήμος η Μυτιλήνη (ομιλεί φυσικά για τη Λέσβο) […].» Τέτοιες δηλώσεις είχε κάνει μέχρι προ ημερών σε διάφορες περιπτώσεις, έτσι που οι ελπίδες μας για το σπάσιμο του Δήμου-Τέρατος (Λέσβου) έκαναν να είναι πλέον ή βέβαιο ότι τούτο θα γίνει. Ειδικότερα μετά το σχετικό νομοσχέδιο που ετέθη προ 10ημέρου προς διαβούλευση από τον… ίδιο. Όμως στις 14 Οκτώβρη, μιλώντας σε σχετική ραδιοφωνική εκπομπή δήλωνε: «Δεν υπάρχει θέμα αλλαγών σε “καλλικρατικούς” δήμους». Την επαύριο, 15 Οκτώβρη, έγραφε ο Τύπος: «ο κ. Μιχελάκης “ζήτησε από την Κεντρική Ένωση Δήμων να μη συζητήσει το νομοσχέδιο που είχε αποστείλει για τις αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’, διότι το αποσύρει”!!!». Και αν ο κύριος πυλώνας της Κυβέρνησης, η Ν.Δ. διά του αρμοδίου Υπουργού, Γ. Μιχελάκη, συμπεριφερόταν κατά τον ερμαφρόδιτο αυτό τρόπο, ο ελάσσων πυλώνας της, το ΠΑΣΟΚ, διά του Γραμματέως του, Ν. Ανδρουλάκη, μας απογοήτευε με δηλώσεις, όπως «κάτι τέτοιο (σ.σ. αλλαγή στον «Καλλικράτη») δεν μπορεί να συμβεί ξαφνικά και λίγο πριν τις εκλογές. Δεν μπορεί να τίθεται ως “πυροτέχνημα” ζήτημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να τίθεται έτσι ξαφνικά.». Τούτη την έκανε στο συνέδριο ΕΝΠΕ, τέλος Σεπτεμβρίου. Αντιστοίχου περιεχομένου δηλώσεις έκανε ο Γραμματέας Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους και στις 13 Οκτωβρίου. Ήξερα, για 30 τόσα χρόνια (όσο ήμουν στον Τομέα Επιστημόνων τού ΠΑΣΟΚ, κ.λπ.) ότι η τοποθέτηση του Γραμματέα επί ενός θέματος, αποτελούσε και τη θέση του Κινήματος. Όντως, τη θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ προέβαλλαν και στελέχη του όπως ο νυν υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος, αλλά και ο το 2010 ομόλογός του Γ. Ντόλιος (μαζί με τον αρχικηπουρό τού ΓΑΠαπανδρέου, Γ. Ραγκούση, δημιούργησαν τον «Καλλικράτη», με απότοκο και το Δήμο Λέσβου). Μάλιστα ο τελευταίος, στο ενδεχόμενο να «σπάσει» ο Δήμος-Τέρας, δήλωσε ότι αυτό θα αποτελέσει «την επιτομή του παλαιοκομματισμού»! Μεγάλα λόγια!!! Πότε, δε, έγιναν όλα αυτά και ο Γραμματέας εξέφρασε τη θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ; Όταν ο βουλευτής του, Λέσβου, Κρητικός Ν. Σηφουνάκης, «ιδίοις όμμασι» διαπίστωσε ότι το δημιούργημα Τέρας, Δήμος Λέσβου, που «τερατογεννήθηκε» επί Κυβερνήσεως ΓΑΠαπανδρέου (όντας μέλος της κι αυτός, χωρίς τότε να αντιδράσει, προδήλως για να μη χάσει τον υπουργικό του θώκο), μόνο δεινά δημιούργησε στο νησί και ασφαλώς και στους ψηφοφόρους του, βγήκε και δήλωσε ότι είναι υπέρ του σπασίματος του Δήμου. Πάντως, αν τελικά οι εκλογές του Μαΐου γίνουν με τη Λέσβο ολόκληρη ένας Δήμος, ως τώρα, σημαίνει ότι οι της δικομματικής Κυβερνήσεώς μας δεν εφαρμόζουν αυτά που ακόμη και τα εγχειρίδια Διοικητικής Πρακτικής υπαγορεύουν. «Οι αποφάσεις των διοικούντων να είναι “εν δυνάμει” και όχι δογματικά στατικές.» Βασικός κανόνας και αντίστοιχη μεθόδευση της Διοικητικής Πρακτικής είναι αυτό που σχηματικά αποδίδεται με κύκλο, τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του οποίου κατέχονται από τις έννοιες: Σχεδιασμός, Μελέτη, Εφαρμογή, Έλεγχος - Διόρθωση. Τούτη η θεμελιώδης προσέγγιση της Διοίκησης είναι αποτέλεσμα, φυσικά, του ορθολογισμού. Δηλαδή παρεπόμενο της διεργασίας της λογικής, προς αριστοποίηση αποτελέσματος. Εφαρμόζεται δε και απ’ το κάθε άτομο. Δηλαδή όταν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι μια απόφασή του τον οδηγεί στο «γκρεμό», ασυναίσθητα αλλάζει αυτή. Αυτό το πολύ απλό το υπαγορεύει το αίσθημα αυτοσυντηρήσεως. Στην περίπτωσή μας, ο Δήμος Λέσβου όχι μόνο απλά έχει πέσει στον γκρεμό, αλλά έχει καταβαραθρωθεί και μόνο με το που ανέλαβε την 1/1/2011 η Δημοτική μας αρχή την εξουσία. Που διά του Δημάρχου μας Δ. Φ. Βουνάτσου, ακούγονταν τα περί «ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ», ΑΔΙΟΙΚΗΤΟΥ (όχι απλά κακοδιοίκητου) κ.ά.. Και έρχονται τώρα όλοι αυτοί οι πολιτικοί να κάνουν για την τύχη μας τις με την ημέρα αλλάζουσες ερμαφρόδιτες δηλώσεις. Άραγε η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των πολιτικών μας είναι σε καλύτερη μοίρα, απ’ την καταβαραθρωμένη ύπαρξη του Δήμου Τέρατος (Λέσβου) κατά τα προλεχθέντα; Τέτοιες συμπεριφορές αβάστακτης… αναξιοπιστίας, μήπως μπορούν να προβληματίσουν το Πολιτικό Σύστημα του Δημοκρατικού τόξου, στο κατά πόσο έχουν εκθρέψει φαινόμενα όπως αυτά της Χρυσής Αυγής; Κλείνοντας και σε ό,τι με αφορά, παλιά μεμφόμουνα κινήσεις, ενέργειες και πρακτικές αποχής από τις όποιες δημοκρατικές διαδικασίες (δημοψηφίσματα, εκλογές κ.λπ.), γιατί πιστεύω ότι με την ψήφο σου συμβάλλεις ισότιμα με τους άλλους συνέλληνες στην τύχη της ράτσας, του έθνους, της πατρίδας. Στην περίπτωσή μας, αν τελικά οδηγηθούμε στις εκλογές του Μαΐου για πάλι τον ένα Δήμο-Τέρας, λέω, όλοι οι Λέσβιοι να απόσχουν. Όχι μονάχα να μην ψηφίσουν, αλλά κυρίως να μην καταθέσουν εκλογικούς συνδυασμούς. Σε τελική ανάλυση, αυτή η ενέργεια αφορά τα του οίκου μας. Κανείς δε θα μπορέσει να μας κατηγορήσει σχετικά. Μιας τέτοιας κινήσεως δεσμεύομαι να τεθώ και πάλι επικεφαλής της.

«Ή

* Ο Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

Ο γερανός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Σε λίγες μέρες στους δρόμους της Μυτιλήνης

Τέλος στην ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση. Εξοπλίστηκε με γερανό η Τροχαία

Αυθαιρεσία τέλος! της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ έλος στην ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση και φρένο στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έρχεται να βάλει το Τμήμα Τροχαίας με τη χρήση του γερανού. Ο γερανός είναι σταθμευμένος έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και φυσικά σε λίγες μέρες, χρησιμοποιούμενος από το Τμήμα Τροχαίας… παίρνει μπροστά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στην πόλη της Μυτιλήνης όπου αυτοκίνητα και μηχανάκια είναι παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια, ή σε διαβάσεις. Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου οχήματος, θα τεθεί υπό έλεγχο, μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα μετά τον εντοπισμό του παραβάτη, άμεσης απομάκρυνσης του αυτοκινήτου ή της μηχανής από το συγκεκριμένο σημείο. Αμέσως μόλις εντοπιστεί το όχημα που βρίσκεται σε σημείο όπου δεν επιτρέπεται η στάθμευση, το στέλεχος της Τροχαίας έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή για άμεση αφαίρεση πινακίδων και την απομάκρυνση του οχήματος.

T

Θα τα μαζεύουν Τα οχήματα που θα «μαζεύει» ο γερανός της Τροχαίας, θα οδηγούνται στο χώρο φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπως προβλέπεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και όπως γίνεται άλλωστε σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να φυλάσσονται τα αυτοκίνητα έως ότου οι ιδιοκτήτες αυτών πάνε στην αρμόδια υπηρεσία για να καταβάλουν το πρόστιμο και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το αυτοκίνητό τους. Μάλιστα, αν θελήσουν να το έχουν πίσω γρηγορότερα απ’ όσο ισχύει στην περίπτωση της αφαίρεσης πινακίδων, θα πρέπει να δώσουν το τριπλάσιο ποσό για να τις έχουν πάλι στα χέρια τους.

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι παραβάσεις κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, τις μικρές και τις μεγάλες. Στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο 40 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 10 ημέρες. Αν ο ιδιώτης θελήσει να πάρει τις πινακίδες σε διάστημα συντομότερο των 10 ημερών, θα πρέπει να καταβάλει το τριπλάσιο ποσό, δηλαδή 120 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 20 ημέρες, κι αν ο παραβάτης θελήσει να πάρει συντομότερα τις πινακίδες, θα καταβάλει 240 ευρώ. Να αναφέρουμε ότι στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται η στάση/στάθμευση σε σημεία διέλευσης ατόμων με αναπηρίες. Υπενθυμίζεται ότι η στάση και η στάθμευση απαγορεύεται σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς. Επίσης απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη από

20 μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και 12 μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOΡ), όπως και σε θέση στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών, επάνω στις νησίδες ασφαλείας, όπως και στις διαχωριστικές νησίδες. Ακόμη, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ταξί), στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ’ αυτούς, πάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές. Ο γερανός επίσης θα χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η μετακίνηση κάποιου οχήματος, μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα για παράδειγμα, όπου το αυτοκίνητο εμποδίζει τη διέλευση των υπολοίπων και όταν ο οδηγός δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

Άνοιξαν σπίτι στα Αλυφαντά ντικείμενα αξίας 10.000 ευρώ έκλεψαν άγνωστοι A μέχρι στιγμής δράστες, από σπίτι στα Αλυφαντά πριν από λίγες ημέρες. Οι κλέφτες έσπασαν το παράθυρο της μπαλκονόπορτας και μπήκαν μέσα στο σπίτι κατά το χρονικό διάστημα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου, όταν ο 45χρονος που κατοικεί σε αυτό, απουσίαζε. Έτσι οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία και άρπαξαν παλιά αντικείμενα και σκεύη αξίας 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την καταγγελία του 45χρονου. H καταγγελία υποβλήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης.

Κλοπή στη Βρίσα ξακόσια πενήντα ευρώ έκλεψε 31χρονη από τη E Βρίσα από παντοπωλείο του χωριού της το απόγευμα της Κυριακής. Η 31χρονη κατάφερε απασχολώντας την ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του παντοπωλείου, να κλέψει χρήματα που υπήρχαν μέσα στο ταμείο. Η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε ότι της έλειπαν χρήματα αργότερα, όμως κατάφερε να βρει ποια είναι η δράστης χάρη στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Την επόμενη μέρα πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Πολιχνίτου για να καταγγείλει το περιστατικό και ακολούθησε η σύλληψη της 31χρονης.


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

5

«Μικρό καλοκαιράκι», με 3.284 Τούρκους τουρίστες σε 10 μέρες!

Μπαϊράμι στην οικονομία της Λέσβου! Σάββατο.» Ας σημειωθεί εδώ ότι οι Τούρκοι επισκέπτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψωνίζουν μόνο από τα μαγαζιά που βρίσκονται στην κεντρική αγορά της πόλης.

τoυ NIKOY MANABH ιορτινά ήταν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα για τη Μυτιλήνη και τα τουριστικά χωριά της Λέσβου. Αιτία, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή που «έστειλε» στη Μυτιλήνη για ολιγοήμερες διακοπές, από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 3.284 Τούρκους τουρίστες, κατοίκους των απέναντι παραλίων αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Στα ξενοδοχεία οι πληρότητες έφθασαν έως και το 100%, ενώ οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικά όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης δούλευαν πολύ καλά μεσημέρι και βράδυ. Σε πολλά από αυτά υπήρχε ζωντανή μουσική για να ανέβει ακόμη περισσότερο το κέφι. Όλα αυτά δε συνέβησαν μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά και σε πολλά τουριστικά χωριά. Εκατοντάδες ήταν οι μεμονωμένοι Τούρκοι τουρίστες που νοίκιασαν αυτοκίνητα και επισκέφθηκαν τη Σκαμνιά, το Μόλυβο, την Πέτρα, την Αγιάσο, το Πλωμάρι και άλλα χωριά του νησιού. Πολλές ήταν και οι εκδρομές που οργανώθηκαν από τα τουριστικά γραφεία που έφεραν οργανωμένα γκρουπ τουριστών από τη Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας

Γ

Δεν… εντυπωσιάστηκε! Ατελείωτη η ουρά των Τούρκων επισκεπτών της Λέσβου στην επιστροφή τους

Σκαμνιάς, αλλά και εκείνο του Μολύβου, είχαν καλοκαιρινό χρώμα. Τα καταστήματα που πουλούσαν τουριστικά είδη, ήταν ανοιχτά και διαφήμιζαν τα προϊόντα τους, οι ταβέρνες είχαν στρώσει από νωρίς τα τραπέζια τους και περίμεναν τους επισκέπτες τους. Την ίδια εικόνα είχε και η πλατεία της Πέτρας. Αντιθέτως, κλειστά ήταν πολλά καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο της Πέτρας και στην αγορά του Μολύβου. Αρνητικό στοιχείο, ο περιορισμένος

χρόνος που ήταν επισκέψιμα τα σημαντικότερα από τα αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου (π.χ. το Οθωμανικό Λουτρό στη Μυτιλήνη και το Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας στην Πέτρα).

Η αγορά της Μυτιλήνης Μεγάλη αύξηση στον τζίρο τους είδαν όλες αυτές τις μέρες τα καταστήματα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. «Φορτωμένοι» με τσάντες από τα καταστήματα της αγοράς της, έφευγαν οι Τούρκοι τουρίστες όλες τις προηγούμενες ημέρες. Χαρακτηριστικές είναι οι

δηλώσεις που έκανε στο «Ε» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου: «Οι Τούρκοι τουρίστες που ήρθαν τούτες τις μέρες, όπως ήταν φυσικό, ξόδεψαν αρκετά χρήματα για φαγητό και διασκέδαση. Επίσης ψώνισαν πολλά τοπικά προϊόντα, είτε από τα καταστήματα της αγοράς είτε από τα σούπερ μάρκετ. Ακόμη, πολλοί ήταν αυτοί που ψώνισαν ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά. Ήταν απίστευτα πολλοί οι Τούρκοι τουρίστες στα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης το

Καλωσόρισμα από τη «Συνύπαρξη» και την Παρασκευή, τα μέλη T ηντηςΠέμπτη «Συνύπαρξης» καλωσόρισαν τους Τούρκους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη. Μεταξύ των άλλων, μοιράστηκε τουριστικός οδηγός της Λέσβου με αναφορά στα μνημεία της οθωμανικής περιόδου, που εκδόθηκε από τη «Συνύπαρξη» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα ελληνικά και στα τουρκικά.

Πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του ήταν ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Κίμων Καζάζης, ο οποίος υποστήριξε: «Είχαμε μια αύξηση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα, αλλά δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρες. Οι Τούρκοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι τουρίστες από εμάς. Ψωνίζουν ό,τι δεν μπορούν να βρουν στη χώρα τους και ό,τι χρειάζονται. Είναι πολύ θετικό ότι έρχονται στο νησί μας και αφήνουν χρήματα. Αναζωογονούν την οικονομία μας και αυτό, είτε έμμεσα είτε άμεσα, είναι καλό για όλους μας.»

Ας σημειωθεί ότι η «Συνύπαρξη» γιορτάζει τα 15 χρόνια της σε γλέντι που διοργανώνει αυτή την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στην ταβέρνα «Νοσταλγία» δίπλα στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», στη Βίγλα της Μυτιλήνης. Προσκλήσεις διατίθενται από τα μέλη της «Συνύπαρξης» και τα φαρμακεία Στρατή Πάλλη στην Επάνω Σκάλα και Γιάννη Παυλή στην πλατεία της Αλυσίδας.

Έργα βελτίωσης στο Τελωνείο στο «παρά πέντε» και εν όψει της επίσκεψης ομάδας της Επιτροπής Αξιολόγησης Schengen

Κρίνεται η πύλη εισόδου Μυτιλήνης της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY α λιμάνια Μυτιλήνης και Πειραιά, τα αεροδρόμια Αθήκαι Θεσσαλονίκης και δύο χερσαίες πύλες εισόδου, Tοι νας Κήποι και οι Εύζωνοι, μπαίνουν στον έλεγχο της Επιτροπής Αξιολόγησης Schengen, που από σήμερα επισκέπτεται τη Λέσβο προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την είσοδο στη χώρα μας υπηκόων τρίτων χωρών. Ανάλογη επίσκεψη έχει να σημειωθεί στη Μυτιλήνη απ’ το 2010, όταν και κατ’ αρχάς το λιμάνι - ο χώρος του Τελωνείου και ελέγχου των διαβατηρίων - κρίθηκε επαρκέστερων υποδομών ως πύλη εισόδου Schengen σε σχέση με τον Πειραιά. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή, στην οποία δε συμμετέχει κανένας Έλληνας αλλά επτά κοινοτικοί υπάλληλοι, είχε ζητήσει 16 διορθώσεις για την πύλη της Μυτιλήνης, πολλές εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν μόλις σήμερα, μια και οι εργασίες δρομολογήθηκαν πριν από λίγες μέρες. Η έκθεση της Επιτροπής θα κρίνει κατά πόσο η Μυτιλήνη είναι μια ικανοποιητική ευρωπαϊκή πύλη εισόδου ή όχι. Στην τελευταία της συνε- Φ.Π.Α.) για επείγουσες ερδρίαση, η Λιμενική Επιτρο- γασίες που αφορούσαν στη πή Λέσβου, την 1η Οκτω- «λήψη μέτρων βελτίωσης βρίου, αποφάσισε με εισή- υποδομών άσκησης διαβαγηση του προέδρου του Λι- τηριακού ελέγχου στο λιμέμενικού Ταμείου, Κώστα να Μυτιλήνης». Κορδώνη, να διαθέσει πίΟι εργασίες στωση 13.500 ευρώ (χωρίς Όπως τονίστηκε στην Επι-

Έργα στο Τελωνείο Μυτιλήνης ακόμα και χθες!

τροπή, τα μέτρα αυτά ήταν απολύτως αναγκαία εν όψει και της αξιολόγησης Schengen, που οι τοπικές αρχές πληροφορήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο 23 Οκτωβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Κορδώνης αναφέρθηκε στη σχετική αλληλογραφία που είχε ο φορέας με τις αρμόδιες αρχές, βάσει της οποίας πρέπει το

Λιμενικό Ταμείου Λέσβου να προβεί σε όλες τις υπόλοιπες ενέργειες διαχείρισης των εγκαταστάσεων του λιμένα Μυτιλήνης, προκειμένου η χώρα μας να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της βάσει των διατάξεων του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, αλλά και να ακολουθήσει τις συστάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν. Τα ίδια μέτρα, όπως παρου-

σιάστηκε στη Λιμενική Επιτροπή, κρίνονται αναγκαία βάσει και των αναγκών της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης, λόγω της άφιξης μεγάλου αριθμού ξένων τουριστών στη Λέσβο, κυρίως Τούρκων. Οι εργασίες που αποφασίστηκε να γίνουν, σύμφωνα με τις υποδείξεις της τελωνειακής και αστυνομικής αρχής, είναι οι εξής: - Εργασίες διαχωρισμού intra/extra Schengen επιβατών. - Δημιουργία χώρου βραχείας κράτησης. - Δημιουργία αποθήκης για φύλαξη αρχείου, για τις ανάγκες της πύλης εισόδου Schengen λιμένα Μυτιλήνης.

Ο έλεγχος Την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής ακολούθησε

την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των οικονομικών υπηρεσιών συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην επίσκεψη της Επιτροπής Αξιολόγησης Schengen. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανάλογη επίσκεψη επιτροπής αξιολόγησης της πύλης εισόδου είχε γίνει το 2010, όπου και καταγράφηκαν 16 συνολικά παρατηρήσεις-εκκρεμότητες, για τις οποίες οι ελληνικές αρχές όφειλαν να προβούν σε βελτιώσεις. Ανάλογος έλεγχος στο λιμάνι έγινε το 2011, από στελέχη όμως συνέχεια στη ΣEΛ. 8


6 ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Οι εξ ανατολών... γείτονες Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Φωτογραφική Έκθεση στη Σμύρνη με τη συμμετοχή της δικής μας ΦΕΜ

Φεστιβάλ Eλιάς και Eλαιολάδου στο Αϊβαλί

Φωτογραφική ΕταιHχειΦΕΜ, ρεία Μυτιλήνης, συμμετέστις διεθνείς εκδηλώσεις

πό 1ης έως 3 Νοεμβρίου 2013, δηλαδή το επόμενο Σαββατοκύριακο, διοργανώνεται και φέτος στο Αϊβαλί, με φροντίδα του Δήμου και του Επιμελητηρίου, το 8ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου. Κατά την τριήμερη διάρκειά του έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις. Πανηγύρι στον ελαιώνα, επισκέψεις στα ελαιοτριβεία που βγαίνουν τα πρώτα λάδια, προσφορά φαγητών, ρεβυθοπέλαφα-κεσκέκια και άλλα κεράσματα, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορούς και μουσικά συγκροτήματα. Αξιόλογη ε-

με τίτλο «Μέρες Φωτογραφίας στη Σμύρνη», που διοργανώνει η ÝFOD (φωτογραφική εταιρεία Ýzmir FotoŸraf DerneŸi), οι οποίες ξεκινούν από 24 και θα διαρκέσουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2013. Εκτός απ’ τις γενικές και θεματικές παρουσιάσεις, θα διεξάγονται σεμινάρια και άλλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι ερασιτέχνες Μυτιληνιοί φωτογράφοι συμμετέχουν εκθέτοντας από κοινού σε ειδικό περίπτερο με τους συναδέλφους τους απ’ την BEAFSAD, τη φωτογραφική εταιρεία της Περγάμου, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Ακόμη, ο Στρατής Τσουλέλλης, πρόεδρος της ΦΕΜ, θα παρουσιάσει την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, ώρα 18:15 18:30 την πρόσφατη δουλειά του, που περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών και προβολή slides. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Sabanc› Kültür Saray› στο Κονάκ (κέντρο) της Σμύρνης. Όσοι τυχόν βρεθείτε εκεί, περάστε απ’ τη γιορτή αυτή της φωτογραφίας να καμαρώσετε τη συμμετοχή και τα έργα και των συμπατριωτών μας.

Τουριστική Έκθεση Σμύρνης

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες Έκθεση Travel Turkey Ýzmir κατατάσσεHταιΣυνεδριακή μεταξύ των πιο σημαντικών συναντήσεων της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς. Φέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Φουάρ, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Σμύρνης. Η έκθεση θα διοργανωθεί για έβδομη φορά από Hannover-Messe International Ýstanbul, TÜRSAB και ÝZFAÞ. Αναμένεται και πάλι να προσελκύσει επαγγελματίες του τουρισμού ως εκθέτες και επισκέπτες από την Τουρκία, καθώς και από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο στην Έκθεση προβάλλεται ιδιαίτερα μία χώρα και μία πόλη της Τουρκίας, που για φέτος είναι το Μαυροβούνιο και το Τσανάκαλε αντίστοιχα. Με βάση τα περσινά στοιχεία, στην έκθεση πήραν μέρος 778 εκθέτες από 47 χώρες και την επισκέφθηκαν 26 χιλ. επισκέπτες, κυρίως επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου απ’ την Τουρκία και άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αν στη φετινή έκθεση θα πάρουν μέρος φορείς απ’ τη Λέσβο.

A

πίσης αναμένεται και φέτος η υπαίθρια έκθεση στην πλατεία του λιμανιού (Ατατούρκ Μεϊντάν), όπου θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους οι ελαιουργίες και τα σαπωνοποιεία της περιοχής, αλ-

λά και οι εταιρείες κατασκευής και εμπορίας κάθε είδους εξαρτήματος σχετικού με την ελαιοκαλλιέργεια τη συλλογή και έκθλιψη του καρπού, την επεξεργασία και τυποποίηση βρώσιμης ε-

λιάς και λαδιού κ.ά.. Το Φεστιβάλ του Αϊβαλιού συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών κυρίως απ’ την Κωνσταντινούπολη, που με την ευκαιρία σοδιάζονται ελιές και λάδια για το χειμώνα.

Χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτες για το Μπαϊράμι όλο που δε βοήθησε όσο θα κίας προς τα νησιά, βοήθησε πάρα χει ενδιαφέρον επισκέψεων και Π αρ’ ήθελαν ο καιρός, χιλιάδες πολύ φέτος τα τουριστικά επαγ- για το Σαββατοκύριακο αρχές ΝοΤούρκοι τουρίστες κατέκλυσαν τα νησιά του Αιγαίου, με την ευκαιρία των αργιών της θρησκευτικής τους γιορτής, του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Ήταν το δεύτερο μαζικό τουριστικό κύμα, αισθητά μικρότερο βέβαια από αυτό του Αυγούστου με το Σεκέρ Μπαϊράμ. Ίσως όμως μέτρησε περισσότερο γιατί συνέπεσε με το τέλος της τουριστικής σαιζόν, καθόσον υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία και τα άλλα συναφή με τον τουρισμό καταστήματα των νησιών, που ετοιμάζονται τα περισσότερα να το κλείσουν για φέτος. Όπως όλοι εκτιμούν, το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς της Τουρ-

γέλματα. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι στη Χίο, που γειτνιάζει με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης, κατά το εννεάμηνο του 2013 οι αφίξεις από Τουρκία αυξήθηκαν κατά 93,5%! Εδώ στη Λέσβο, όπως υπολογίζεται, είχαμε την εβδομάδα τού Μπαϊράμ γύρω στους 3,5 χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες. Αξιόλογο είναι ότι από αυτούς οι περισσότεροι πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο από δύο και πάνω διανυκτερεύσεις, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η μάζα των Τούρκων επισκεπτών κινήθηκε αυθημερόν. Όπως πληροφορούμαστε απ’ το Αϊβαλί και τις γύρω πόλεις, υπάρ-

εμβρίου, με τη Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο. Το κλίμα αυτό που διαμορφώνεται, οπωσδήποτε αναζωογονεί την αγορά, εκδηλώνεται μάλιστα σε μια συγκυρία έντονης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στον τόπο μας. Στο χέρι μας είναι τα θετικά αυτά σημάδια απ’ τη γειτονική χώρα, να εξελιχθούν σε μόνιμη βάση, όχι πρόσκαιρα και με τη θεωρία της «αρπαχτής» (που δυστυχώς παρατηρούνται και τέτοια φαινόμενα), αλλά ο «εξ ανατολών τουρισμός» να καταστεί μακροπρόθεσμη επένδυση για τη συνολική οικονομία και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας.

Προβλήματα στη λειτουργία του νέου σταθμού λεωφορείων του Αϊβαλιού πριν από λίγες ημέρες, αλλά ακόμη δε του Δήμου το νέο σταθμό, δηλαδή 3.000 λίρες ως μηE γκαινιάστηκε λειτουργεί ο νέος σύγχρονος σταθμός υπεραστικών νιαίο ενοίκιο και εγγύηση 30 χιλ. λιρών ανά εταιρεία. λεωφορείων (ΚΤΕΛ) του Αϊβαλιού. Οι 17 ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική μας πόλη, εξακολουθούν να επι-/αποβιβάζουν τους επιβάτες στο δρόμο, μπροστά στον παλιό σταθμό (έναντι του Τελωνείου) που έχει ήδη κλείσει, καθώς αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του νέου (εκτός πόλης) σταθμού. Η αιτία είναι τα πολύ υψηλά ποσά που καλούνται να καταβάλλουν στην εταιρεία που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται για λογαριασμό

Οι εταιρείες ζητούν μείωση των ανωτέρω ποσών, κατά αναλογία άλλων πόλεων, αφού π.χ. όπως ισχυρίζονται στο Αδραμύττι και στην Μπουρχάνια καταβάλλουν μόνο 500 ευρώ ως ενοίκιο. Ζητούν επίσης να εξαιρεθούν της καταβολής εγγύησης και η εταιρεία να προβεί σε βελτιώσεις της σύνδεσης του σταθμού με την εθνική οδό, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την υφιστάμενη κατάσταση. Και, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Επεξεργασία και τυποποίηση γάλακτος στις φυλακές της Φώκαιας λειτουργούν φυλακές φυλακές διάσπαρτες σ’ όλη τη χώρα. δα, που προμηθεύονται απ’ το ΣυνεΣ τηπουΦώκαια χαρακτηρίζονται «ανοικτές», Το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στις ταιρισμό του Κερένκιοϊ, του κοντινού δηλαδή κάτι σαν τις δικές μας «αγροτικές», όπου οι κρατούμενοι προσφέροντας εργασία, επιτυγχάνουν ελάφρυνση της ποινής τους. Τελευταία, η κυβέρνηση της Τουρκίας εφαρμόζει προγράμματα εργασίας που αφορούν σε 10 χιλ. κρατουμένους, απ’ τις 138 χιλ. περίπου που κρατούνται σε 233

φυλακές της Φώκαιας κόστισε τρία εκατομμύρια λίρες και απασχολούνται σ’ αυτό 47 κρατούμενοι, έξι δεσμοφύλακες και δύο μηχανικοί τροφίμων. Εγκατέστησαν λοιπόν στις φυλακές σύγχρονη μονάδα παστερίωσης και τυποποίησης, με δυνατότητα επεξεργασίας 20 τόνων γάλακτος τη βδομά-

χωριού. Το γάλα διατίθεται σε κυλικεία σχολείων και σε άλλα καταστήματα που έχουν συμβληθεί στο πρόγραμμα. Ωραία ιδέα, που συνδυάζει την κοινωνική διάσταση να είναι χρήσιμοι οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, αλλά και να αξιοποιείται η τοπική ζωική παραγωγή.


8

EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Άλλο μοντέλο αγροτικής πολιτικής προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέλει να αναδιαπραγματευτεί την ΚΑΠ τoυ NIKOY MANABH ο αγροτικό διατροφικό σύμπλεγμα είναι ένα από τα πέντε παραγωγικά συμπλέγματα πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κρίση στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας διαρκεί εδώ και δεκαετίες και αιτία της είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε η υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής τού ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Κατσινοπούλου, υποστηρίζοντας πως το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ολοκληρώνεται με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τρία τελευταία χρόνια. Η αγροτική παραγωγή της τας, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι χώρας έχει αφεθεί στις δια- πρέπει να εφαρμοστεί μια θέσεις και τις ορέξεις μιας άλλη πολιτική, που θα οδηασύδοτης αγοράς. Την ίδια γήσει σε ανασυγκρότηση ώρα, οι δημόσιες υπηρε- και ανάπτυξη την αγροτική σίες που υποστηρίζουν και παραγωγή. ελέγχουν την αγροτική πα- Βασικοί πυλώνες της αγροραγωγή, αδειάζουν από τικής πολιτικής τού ΣΥΡΙΖΑ προσωπικό. Στον αντίποδα είναι η αναγέννηση των συαυτής της πραγματικότη- νεταιρισμών, η επανασύ-

T

Κρίνεται η πύλη εισόδου Μυτιλήνης συνέχεια από ΣEΛ. 5

μόνο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ομοίως και το 2012, όταν επρόκειτο να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο έκδοσης βίζας στο λιμένα υποδοχής, τεχνικοί τής ΕΛΑΣ πρότειναν και πρόσθετες εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του λιμανιού. Ελλείψει όμως κονδυλίων, δε γίνονταν όλες οι απαραίτητες αυτές παρεμβάσεις (μόνο επιμέρους εργασίες), που τελικά ξεκίνησαν προ δύο βδομάδων, όταν εγκρίθηκε το κονδύλι απ’ το Λιμενικό Ταμείο. Τότε και ανατέθηκαν τα έργα, που επρόκειτο να τελειώσουν χθες τα μεσάνυχτα ή σήμερα το πρωί, αφού ο έλεγχος έχει προγραμματιστεί για νωρίς αύριο το μεσημέρι. Χθες, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έγινε σύσκεψη με την επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν, όπου και επρόκειτο να γίνει παρουσίαση του επιτελικού σχεδιασμού των έξι κρινόμενων χώρων, δηλαδή των λιμανιών Πειραιά και Μυτιλήνης, των αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία» και των δύο μεγάλων χερσαίων πυλών εισόδων της βόρειας Ελλάδας. Στη σύσκεψη αυτή, συμμετείχαν ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Σαμαράς και ο υπεύθυνος Ελέγχου Τμήματος Διαβατηρίων τής ΕΛΑΣ στο λιμάνι Μυτιλήνης, Στρατής Συκάς. Θα ακολουθήσει σήμερα η επίσκεψη στη Μυτιλήνη, όπου μάλιστα, εν όψει της άφιξης των μελών της Επιτροπής, ζητήθηκε κι έγιναν και αλλαγές κάποιων πινακίδων στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης». Αύριο το μεσημέρι θα γίνει ο έλεγχος στις υποδομές του λιμανιού, ενώ θα υπάρξουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τις τελωνειακές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές.

σταση της Αγροτικής Τράπεζας ως δημόσιας τράπεζας, η χρηματοδότηση των αγροτών, η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η στήριξη των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), αν και αναγνωρίζει τις δυσκολίες για να γίνει αυτό, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έχουν συμφωνήσει το πλαίσιο όπου θα εφαρμοστεί. Μια από τις βασικές επιδιώξεις τού ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να απεμπλακεί η ΚΑΠ από τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα που έχουν θεσπιστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

είχε δοθεί για αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι σήμερα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ και να επίκειται η επιβολή νέου μεγάλου προστίμου, σύμφωνα με την κ. Κατσινοπούλου. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα μπορεί να λυθεί χωρίς να αυξηθούν οι δηλωμένες εκτάσεις, αρκεί να αυξηθεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. Η κ. Κατσινοπούλου δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται και τις λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια για ρουσφετολογικούς λόγους. Παράλληλα τόνισε πως είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούν οι αγρότες για να υλοποιηθούν οι αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν αρκεί να θέλει μόνο η κυβέρνηση να αλλάξει η πορεία των εξελίξεων.

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου επικοινωνούν… λυκόπουλα, πρόσκοποι και ανιχνευτές της ΜυΔσμιοεκάδες τιλήνης συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο ΠαγκόΠροσκοπικό Τζάμπορη στον Αέρα (γνωστό και ως

Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους Φυσικοθεραπευτές

JOTA - Jamboree On The Air) και στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στο Διαδίκτυο (Jamboree On The Internet JOTI), που είναι μια παγκόσμια συνάντηση προσκόπων μέσω ραδιοερασιτεχνικών πομπών και του διαδικτύου, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου οργανωμένη από την Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση. Οι ανιχνευτές, οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα των δύο συστημάτων της Μυτιλήνης συναντήθηκαν και επικοινώνησαν με προσκόπους και ομάδες όλης της Ελλάδας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα λυκόπουλα και οι πρόσκοποι της 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης συνδύασαν το Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη με ένα διήμερο ζωής στην ύπαιθρο στο αλσύλλιο Τσαμάκια, όπου και η εστία του Συστήματος. Οι Πρόσκοποι της 3ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων «πήραν τα βουνά», και πέρασαν δυο μέρες στο πάρκο αναψυχής των Αγίων Αναργύρων. Η 3η Αγέλη Λυκοπούλων, πάλι, πήγε διήμερη εκδρομή στο Προσκοπικό Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασωμάτου. Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Αιγαίου που συμμετείχε ενεργά στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στον Αέρα, στήνοντας σταθμό στην πόλη της Μυτιλήνης (στην προσκοπική εστία στα Τσαμάκια). Επίσης, ευχαριστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Γραφείο Μυτιλήνης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, για τη διάθεση χώρων με υποδομές για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Τέλος, εντυπωσιακής συμμετοχής και αποτελέσματος ήταν ο ενωμοτιακός διαγωνισμός ψαρέματος που διοργάνωσε το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας την Κυριακή το πρωί, στο λιμάνι του Μολύβου.

ε κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες οι συμβεβλημένοι Σ(ΕΟΠΥΥ) με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας φυσικοθεραπευτές του νησιού, ακολουθώντας

Εκδήλωση για το Κατασκηνωτικό Κέντρο των Οδηγών

την «πολιτική» της Ομοσπονδίας, η οποία προχωρά σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες αναστολές των συμβάσεων με τον Οργανισμό, ως «αντίδραση στον οικονομικό μαρασμό του κλάδου», όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου. Επί της ουσίας, οι φυσικοθεραπευτές δε θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ παρά μόνο στους υφιστάμενους ασθενείς προς ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Αιτία των κινητοποιήσεων αποτελεί το γεγονός ότι ο Οργανισμός χρωστάει στους φυσικοθεραπευτές εδώ και ενάμιση χρόνο και πιο συγκεκριμένα τούς οφείλονται χρήματα από το Μάρτιο του 2012. Μάλιστα, όπως προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Λέσβου, Χίου και Σάμου, Δημήτρης Τάκας, προσφάτως αποφασίστηκε να γίνουν περικοπές στις αμοιβές των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, γεγονός που οδήγησε και στην αντίδραση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου. Για το αν οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί από το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας των κινητοποιήσεων. Τη γραμμή της Ομοσπονδίας θα ακολουθήσουν και οι φυσικοθεραπευτές της Λέσβου. Α.Κου

ραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην ταβέρνα «Καρνάγιο» στην Επάνω Σκάλα, Πη εκδήλωση παρουσίασης του Εκπαιδευτικού - Κατασκη-

Βοσκοτόπια Το πρόβλημα με τα μη επιλέξιμα βοσκοτόπια έχει δημιουργηθεί από το 2003, όταν στην τότε διαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η χώρα μας είχε δεχθεί τον ορισμό που

νωτικού Κέντρου στη Μυχού Λέσβου, από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Κατά την εκδήλωση, έγινε παρουσίαση των εργασιών που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αναφορά σε όλους όσοι βοήθησαν με τη συνδρομή τους στην πρόοδο της κατασκευής και λειτουργίας του Κέντρου ως πρότυπου κατασκηνωτικού κέντρου του Οδηγισμού. Ακολούθησε μια ευχάριστη βραδιά, στο τέλος της οποίας έγινε κλήρωση δώρων που προσέφεραν επιχειρήσεις για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου. Οι λαχνοί που κληρώθηκαν και οι επιχειρήσεις που προσέφεραν τα δώρα, ήταν οι: Νο162 Εισιτήριο για Τουρκία (Samiotis Tours), Νο351 Εισιτήριο για Τουρκία (Παντελόπουλος), Νο182 Εισιτήριο για Τουρκία (Fun Tours), Νο196 Εισιτήριο για Μυτιλήνη - Πειραιάς (Hellenic Seaways), Νο266 Εισιτήριο Μυτιλήνη - Πειραιάς (Blue Star Ferries), Νο150 Πίνακας ζωγραφικής (Μεσσηνέζη), Νο447 Πίνακας ζωγραφικής (Μεσσηνέζη). Το διοικητικό συμβούλιο του Κατασκηνωτικού Κέντρου Μυχούς ευχαριστεί όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και όσους προσέφεραν δώρα, αλλά και το διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Αλέξανδρο Κουτσαντώνη, για την παραχώρηση του εξοπλισμού της παρουσίασης της εκδήλωσης.


ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Ενοικιάζεται προνομιούχα, αυτόνομη μεζονέτα 150 τ.μ., με 80 τ.μ. ισόγειο βοηθητικό χώρο και αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυομισάρι στην περιοχή της Καλλιθέας. Ενοίκιο 200€. Πληρ. τηλ. 22510 93715, 6948-585738. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα χωρίς κοινόχρηστα με πάρκινγκ, δίπλα στο Πανεπιστήμιο στη Βαρειά. Τιμή 160ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 29544. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη 35 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και aircondition, στην Παναγιούδα, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6932-291584. Ενοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα διαμπερές, 86 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, με ψυγείο, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, aircondition, τηλεόραση, στη Χρυσομαλλούσα, με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200€. Πληρ. τηλ. 6957088662, 22510 40853. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο, lux τριάρι, 90τ.μ., ισογείου καινούργιας διπλοκατοικίας στη Βαρειά. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα, αυτόνομη θέρμανση, σήτες, μεγάλη ιδιωτική αυλή, ιδιωτικό πάρκινγκ, 200 μ. από την παραλία, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται 2 δυαράκια και 1 τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, με air-condition, χωρίς κοινόχρηστα, το ένα εντελώς ανεξάρτητο. Πληρ. τηλ. 6996-536690, 22510 20513.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 105 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα. 3 Υ/Δ, μεγάλο καθιστικό, 2 μπάνια, κουζίνα, αυτονομία θέρμανσης, χώρος πάρκινγκ. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου πλησίον 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στις Καμάρες δυάρι ισόγειο 50 τ.μ., επιπλωμένο, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον μαρίνας. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο, γωνιακό, διαμπερές διαμέρισμα 125 τ.μ., 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες δίχωρες στο κέντρο της πόλης, πλήρως εξοπλισμένες, με κεντρική θέρμανση και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6945-621400.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 65 τ.μ., στην Ε. Βοστάνη, γωνιακό και φωτεινό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6945-120078. Ενοικιάζεται στις Καμάρες γκαρσονιέρα 1ου ορόφου 25 τ.μ., επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και θέα. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσας τριάρι 4ου ορόφου, 87 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, αποθήκη και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μία 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο, πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, πλησίον Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι (72 τ.μ.) στη Χρυσομαλλούσα, Ολοκαυτώματος Διστόμου 4 (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Μυτιλήνη»), 2ου ορόφου, στην πρόσοψη της πολυκατοικίας. Κεντρική θέρμανση, σε άριστη κατάσταση. Ενοίκιο 270€. Πληρ. τηλ. 6974-317620, 22510 23716.

Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι, σε πολυτελή κατασκευή, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 6939564527, 6947-171948. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, επιπλωμένη, 35 τ.μ., στην περιοχή Κουμκό στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 6951-938604, 22510 43958. Ενοικιάζεται στον Κάτω Χάλικα δυάρι στο ισόγειο, 43 τ.μ.. Χωρίς έπιπλα με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση από λέβητα πυρήνας, χωρίς κοινόχρηστα και με 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο lux δυάρι, στην Παναγιούδα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6932-752308, 22510 31080. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Γηπέδου γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 25 τ.μ., επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μία 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ., 4ου ορόφου, στην Καβέτσου (πλησίον Αγ. Ειρήνης). Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και θέα στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (Οικονόμου Τάξη). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ., στο Κιόσκι, κοντά στο Μουσείο. Πληρ. τηλ. 22510 22761. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 60 τ.μ., 3ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχα γκαρσονιέρα 30 τ.μ., 3ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 180€. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο. Το διαμέρισμα (κουζίνα με πάσο, καθιστικό και 2 δωμάτια) είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976634053.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, πλήρως επιπλωμένη, σε καινούργιο κτήριο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-222288.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι 60 τ.μ., στο 2ο όροφο, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6948-266118, 6944-960062. Ενοικιάζεται από ιδιώτη τεσσάρι, διαμπερές διαμέρισμα, 110 τ.μ., 2ου ορόφου σε πολυκατοικία στην Οικονόμου Τάξη 15 & Υακίνθου, στη Χρυσομαλλούσα. Lux κατασκευή, με τζάκι, αποθήκη, ηλιακό θερμοσίφωνα, κλιματιστικό, φυσικό φωτισμό σε όλους τους χώρους, ιδιωτική ανοικτή θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6947320944. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 45 τ.μ., 2ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση με δικό της λέβητα. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμπερές τεσσάρι 100 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 3 μεγάλα μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση, πολύ ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, μεγάλα μπαλκόνια χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 340 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μικρό δώμα στην Καλλιθέα, επιπλωμένο. Τιμή 130 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο, στα Μαύρα Σίδερα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη δίχωρη γκαρσονιέρα, υπερυψωμένο ισόγειο οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση καλοριφέρ και επιπλέον 2 κλιματιστικά. Έχει αυλή. Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο μεγάλο δυάρι ψηλά στον Άνω Χάλικα, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χώρο στάθμευσης, καταπληκτική θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, 55 τ.μ., 2ου ορόφου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι (72 τ.μ.) στη Χρυσομαλλούσα, Ολοκαυτώματος Διστόμου 4 (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Μυτιλήνη»), 2ου ορόφου, στην πρόσοψη της πολυκατοικίας. Κεντρική θέρμανση, σε άριστη κατάσταση, ενοίκιο 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6974-317620, 22510 23716.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου). Στεγασμένη θέση στάθμευσης και ηλιακός θερμοσίφωνας. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, 2ου ορόφου. Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα στο Λαζαρέτο, κοντά στον ΟΤΕ. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 240 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


10 Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρισμα στη Σουράδα. Καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Θέση στάθμευσης, αποθήκη, ηλιακός, πολύ μεγάλες βεράντες, διαμπερές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι καινούργιο στο Ακλειδιού. Με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 τ.μ., σε όροφο 2ο, έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές. Κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 130 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 250 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στο Ακλειδιού. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, θέση στάθμευσης με πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοηθητικός χώρος 85 τ.μ. επίσης. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971573639, 6996-536690. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762.

Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, 55 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγεια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 140 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη στην Αθήνα, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται πολυτελής προνομιούχα κατοικία 180 τ.μ. (σε ένα επίπεδο), με απεριόριστη θέα, σε 5,5 στρεμ. αυλή και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, στην περιοχή Χάλικας - Γαϊδαρανήφορος. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μεζονέτα 120 τ.μ. σε άριστη κατάσταση, με ισόγειο διαμέρισμα 45 τ.μ. και αποθήκη 20 τ.μ., στην περιοχή Χάλικας - Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται στη Μυτιλήνη (Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα 56 τ.μ. έκαστο, διαμπερής, γωνιακή, κατασκευή ‘01. Στο 1ο Επίπεδο: σαλόνι, κουζίνα, WC. 2ο Επίπεδο: 3 υπνοδωμάτια, λουτρό, αποθήκη. Επιπλέον, ημιυπόγειο ανεξάρτητο δυαράκι, νομιμοποιημένο, προς εκμετάλλευση, 42 τ.μ.: Σαλόνι κουζίνα ενιαία, υπνοδωμάτιο, λουτρό. Το ακίνητο διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τέντες, απεριόριστη θέα σε βουνό - θάλασσα, πάρκινγκ πιλοτής, αποθήκη 10 τ.μ., κήπο 20 τ.μ., είναι χωρίς κοινόχρηστα, με boiler, δορυφορική κεραία, διπλά τζάμια, δάπεδα από πλακάκια και μαρμάρινη σκάλα, αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρισμού. Τιμή 220.000€ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 22510 37889 και 6942705751. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, κοντά στα Λύκεια στα Υφαντήρια. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, πλησίον Πλατείας Αλυσίδας. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200,000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα πλησίον κεντρικής αγοράς, αρίστης κατάστασης. Διαθέτει αυλή. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Tιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή των Υφαντηρίων πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία δυο υπνοδωματίων στο Κιόσκι. Τιμή 110.00 Πληρ. τηλ. 2251045181 Πωλείται καινούργιο δυάρι 47 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Πανοραμική θέα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, με μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται προνομιούχα πολυτελής μεζονέτα, 160 τ.μ., με 80 τ.μ. βοηθητικό χώροημιισόγειο και αυλή 300 τ.μ., στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο γωνιακό διαμπερές διαμέρισμα, 160 τ.μ., στην Καλλονή, πλησίον «Δελημήτρου». Τιμή 200.000 ευρώ (διαπραγματεύσιμη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα μεζονέτα 120 τ.μ., με 60 τ.μ. διαμορφωμένο βοηθητικό χώρο σε αυλή 450 τ.μ., στους Πύργους Θερμής. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr


11

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 160 τ.μ. (80 τ.μ. & 80 τ.μ.), με απεριόριστη θέα, σε οικόπεδο 1.200 τ.μ., στα Βατερά. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή 120 τ.μ.. Κτίσμα τού 2008. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, πλησίον Γηπέδου. Τιμή 90.000 ευρώ (διαπραγματεύσιμη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 140.000€. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981-023043. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα 115 τ.μ., με θέα, 60 τ.μ. διαμορφωμένο ημιισόγειο χώρο και αυλή 250 τ.μ., στη Σουράδα - Ακλειδιού. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται διώροφο κατάστημα κατασκευής τού 2009, 330 τ.μ., με δικό του αύλειο χώρο 120 τ.μ., στην Ερμού 167 (πριν τη Μητρόπολη). Πληρ. τηλ. 22510 22568 (ώρες καταστημάτων). Ενοικιάζεται η αίθουσα πρώην εστιατορίου, πάνω από το «Ναυάγιο», με καλό ενοίκιο. Πληρ. τηλ. 22510 84203, 6974-966961. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο κατάστημα 70 τ.μ., με 70 τ.μ. όροφο, στην Ερμού (ανάμεσα στη Μητρόπολη και το Γενί Τζαμί). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 55 τ.μ., με 55 τ.μ. πατάρι-όροφο, πλησίον Πλατείας Σαπφούς. Κατάλληλο και για χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούριο ισόγειο γκαράζ επί της οδού Χρυσομαλλούσας, στη Χρυσομαλλούσα. Εύκολη είσοδος και έξοδος οχήματος. Ενοικιάζεται και ως αποθήκη. Δεν είναι υπόγειο. Εμβαδόν 20 τ.μ.. Τιμή 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα πλησίον Γηπέδου, επί της οδού Π. Βοστάνη. Τιμή 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα στην προκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ., με 75 τ.μ. όροφο, πλησίον Μητρόπολης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση καφέμπαρ πλήρως εξοπλισμένη, στη Σκάλα Ερεσού, λόγω αναχώρησης. Σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6976300456.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε μαζί είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Τιμή 200 ευρώ έκαστο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα σε άριστη κατάσταση, προσόψεως και διαμπερές, για επαγγελματική στέγη, 145 τ.μ., επί της Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 6944-7636914, 6932-822893.

Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 600 τ.μ., με πανοραμική θέα, στο Ακρωτήρι. Χτίζει 200 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr


12

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465

τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004,

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κοπέλα 30 ετών με αγάπη προς τα παιδιά αναλαμβάνει φύλαξη παιδιού τις πρωινές ώρες. Πληρ. τηλ. 6998270129. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Η «Αιολικός ΑΕΒΕΤ - Βιομηχανία Παραγωγής Τυροκομικών» ζητά χημικό-μηχανικό και τεχνολόγο τροφίμων για το τυροκομείο στην Αγία Παρασκευή. Αποστολή βιο-

γραφικών στο eolikos aevet@otenet.gr . Πληρ. τηλ. 210 2824808 (κυρία Βερβέρη).

Ζητείται πωλητής ή πωλήτρια για εμπόριο-αντιπροσωπείες. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης, προϋπηρεσία βιογραφικό. Πληρ. τηλ. 22510 44737. Ζητείται κοπέλα, υπάλληλος γραφείου, με προϋπηρεσία και μεταφορικό μέσο. Πληρ. τηλ. 22510 24366. Ζητείται νέος με δικό του μηχανάκι για να εργαστεί για delivery, ηλικίας από 20 έως 30, να γνωρίζει τις περιοχές Παναγιούδα, Θερμή, Πάμφιλα, Μόρια. Απαραίτητη η κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Πληρ. τηλ. 6984642307. Μεγάλη βιομηχανική ανώνυμη εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, ζητά να προσλάβει για στελέχωση τμήματος πωλήσεων επαρχίας (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνο) πωλητή. Απαιτούμενα προσόντα: Σχετική πείρα στις πωλήσεις, Απολυτήριο λυκείου ή Πτυχίο ανώτερης σχολής, Εκπληρωμένες

χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742.

Ζητώ για αγορά 0,30-0,50 GT επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους. Πληρ. τηλ. 22513 01389, 6978986265.

Πωλείται Toyota RAV4 τετράπορτο, αυτόματο, χρώμα ασημί, 2.000 cc, του 2002. Σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32623.

Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Ζητείται κοπέλα για εργασία στο café-bar «Caprice», στην Παναγιούδα. Επιθυμητό να γνωρίζει από μπουφέ και service. Πληρ. τηλ. 6944-569956 και 6945932664.

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 14:00, απόγευμα 20:00 22:00). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κοπέλα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αιγαίου παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Πληρ. τηλ. 6947-442748.

Η εταιρεία «Ε. Σπαθάρης & Σία Ο.Ε.» ζητά πωλητή για ανάπτυξη του δικτύου της. Απαραίτητη προϋπηρεσία 2 ετών. Αποστολή βιογραφικού στο spa1tha@otenet. gr

ΑΓΓΛΙΚΑ: Πτυχιούχος καθηγήτρια με πολύχρονη πείρα και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις, παραδίδει μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων, σε μεμονωμένα άτομα ή γκρουπ. Πληρ. τηλ. 22510 43829, 6980227765 (what’s up), email: ms.englishteaching@ yahoo.gr

Ο «Φούρνος με τα ξύλα» ζητά αρτεργάτη έμπειρο. Πληρ. τηλ. 22510 20011.

Παραδίδονται μαθήματα Πληροφορικής και Γραμμικού Σχεδίου στο χέρι ή μέ-

Λογιστικό γραφείο ζητά βοηθό λογιστή, με προϋπηρεσία τουλάχιστον διετή. Πληρ. τηλ. 6932806793

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

στρατιωτικές υποχρεώσεις, Ηλικία έως 35 ετών. Η εταιρεία προσφέρει: Ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας, Ικανοποιητικό πακέτο αποδοχών (μισθός και bonus), Αυτοκίνητο της εταιρείας με κάλυψη των εξόδων του. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν πλήρες βιογραφικό σημείωμα στη διεύθυνση: Τ.Θ. 8069, Τ.Κ. 10010 - Αθήνα, υπ’ όψιν Κ.Σ.Μ..

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δούκας Στέργος σω υπολογιστή, σε προσιτές τιμές. Δίδονται σημειώσεις δωρεάν. Απόκτηση πτυχίων σε 3 μήνες, προετοιμασία για Πανελλήνιες. Μισή τιμή σε γκρουπ 3 ατόμων και άνω. Πληρ. τηλ. 6948-523077. Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Έκθεση Canepal - Φύση και Πολιτισμός, του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο ποιμενικός βίος της Ευρώπης… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ γκαινιάστηκε στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου η Έκθεση Canepal - Φύση και Πολιτισμός, του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έκθεση αφορά στον αγροτικό κτηνοτροφικό πολιτισμό της υπαίθρου στην Ευρώπη και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Η Έκθεση Canepal είναι μια πραγματικά μοναδική έκθεση. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια συνθετική δουλειά, που περιλαμβάνει τόσο φωτογραφίες, όσο και αντικείμενα κι εργαλεία, οπτικές και συμβολικές αναπαραστάσεις, αλλά και… ζωντανή αναπαράσταση παρασκευής των ίδιων των εκθεμάτων. Τα τελευταία αφορούν καθαρά στον ποιμενικό βίο στην Ευρώπη, διάφορες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς και της οικονομίας της αιγοπροβατοτροφίας, που εξετάζονται με ολοκληρωμένο τρόπο: χειροτεχνήματα, αρχιτεκτονική, τέχνη, τοπίο, προφορικές παραδόσεις, μουσική, επεξεργασία τροφίμων και μαγειρική.

E

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Όποιος παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης, μπορούσε να δει 120 φωτογραφίες από τον ποιμενικό βίο στη Ευρώπη και περίπου 150 διαφορετικά αντικείμενα και εργαλεία που προέρχονται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, από πολιτιστικούς συλλόγους, από τη συλλογή του ίδιου του προγράμματος, καθώς και από παραχωρήσεις ιδιωτών. Τα εγκαίνια χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και ο πρόεδρος

Από τα εγκαίνια της Έκθεσης

του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, ενώ τους στόχους και τα περιεχόμενα της Έκθεσης παρουσίασαν ο επιμελητής της τελευταίας, Σωτήρης Χτούρης, και οι συνεργάτες του. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τα εγκαίνια, στα οποία παρευρέθηκαν πάνω από 200 άτομα», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Χτούρης. «Όλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, τα οποία εκτίθενται σε τέσσερις διαστάσεις: αντικείμενα, αναπαραστάσεις οπτικές, συμβολικές αναπαραστάσεις για το ίδιο θέμα, καθώς και ζωντανή δραστηριότητα από την παραγωγή τεχνουργημάτων και υλικά στοιχεία.»

Στα τελευταία περιλαμβανόταν ο ίδιος ο μπουφές των εγκαινίων, με 15 διαφορετικά τοπικά τυριά, που αποτελούσαν επίσης στοιχείο της Έκθεσης και που μπορούσε να… «δοκιμάσει» ο επισκέπτης, η ζωντανή εμφάνιση του Σόλωνα Λέκκα στο τραγούδι με παράλληλη προβολή βίντεο για το πώς ο ίδιος φτιάχνει το τυρί του, παρουσίαση πλεξίματος από άνδρα της Λέσβου, αλλά και τοπική παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων (παραδοσιακού ψωμιού και μεζέδων) από γυναίκες της Αγιάσου. Όπως δήλωσαν οι συντελεστές της Έκθεσης Σωτήρης Χτούρης, Νίκος Διονυσόπουλος, Φλώρα Τζελέπο-

γλου, Κατερίνα Αποστολίδου και Μάλαμα Ρενταρή, η προσπάθεια θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση για την παρουσίαση και γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και τους τοπικούς παραγωγούς. Την έκθεση υποστήριξαν ενεργά τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, παραγωγοί προϊόντων της Λέσβου, το παλαιοπωλείο «Παρελθόν» και πολλά ενεργά μέλη της λεσβιακής κοινωνίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ. Επισκέψεις σχολείων μπορούν να γίνονται καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 6942-267360 (κ. Αποστολίδου, ώρες επικοινωνίας 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Χτούρη, πρόκειται να γίνουν κι άλλες εκδηλώσειςμε παρόμοια χαρακτηριστικά μέχρι το τέλος της Έκθεσης, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Το Έργο Canepal έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου Canepal που υλοποιεί το ΕρHγαστήρι Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποσκοπεί στη μελέτη, ερμηνεία και ανάδειξη της αξίας της ποιμενικής κληρονομιάς της Ευρώπης, τόσο της παλαιότερης όσο και της σημερινής, προσπαθώντας να τη συνδέσει με ζητήματα που αφορούν στην αειφορία των αγροτικών περιοχών. Αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία μιας «κοινότητας ενδιαφέροντος» για την ανταλλαγή εμπειριών και την προώθηση της κοινής δράσης μεταξύ ερευνητών, επιμελητών μουσείων και εκπαιδευτικών. Στόχοι του έργου είναι η διερεύνηση των κοινών στοιχείων της ευρωπαϊκής πολιτι-

Ξανά κινητοποιήσεις οι Καθηγητές κινητοποιήσεων προσανατολίζεται για το διάστηΣ εμασειρά από 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές του Νοεμβρίου η ΕΛΜΕ Λέσβου, στο πλαίσιο απόφασης της γενικής συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στις 31 Οκτωβρίου, καθώς και συμμετοχή στη γενική πανεργατική απεργία στις 6 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, Μαρία Περδικούρη, το σωματείο θα λάβει μέρος σε όλες τις παραπάνω δράσεις. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι μαθητικές καταλήψεις συνεχίζουν να φθίνουν. Χθες το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και το ΕΠΑΛ Καλλονής πραγματοποιούσαν κατάληψη και αποχή αντίστοιχα.

στικής κληρονομιάς που συνδέεται με τα αιγοπρόβατα και το βοσκό, και η δημιουργία διαδικτυακού ερευνητικού υλικού τεκμηρίωσης, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ποιμενικής ζωής με εκθέσεις και εκδόσεις και η σύνδεσή της με τα σύγχρονα ζητήματα αειφορίας των αγροτικών περιοχών, η ενθάρρυνση του διαλόγου και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των επιστημόνων και επαγγελματιών του τομέα της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη χρήση σύγχρονων μέσων δικτύωσης, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των νέων, πάνω στα θέματα της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικά για το τελευταίο, θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμα εργαλεία, όπως τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μέσω internet, τα δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα και το «εικονικό μουσείο».

O δήμαρχος Λέσβου για τη σίτιση του Μουσικού Σχολείου πιστολή με θέμα τη διακοπή σίτισης του Μουσικού ΣχοEΚωνσταντίνο λείου Μυτιλήνης απέστειλε προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Ασκούνη, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους δικαίως διαμαρτυρομένους μαθητές, γονείς και κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς τού εν λόγω Σχολείου και ζητάμε από την ΚΕΔΕ να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης των συσσιτίων, είτε από τους δήμους, είτε από τις περιφέρειες, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΚΕΔΕ ή της ολομέλειάς της, το συντομότερο δυνατόν, και όποιας άλλης μορφής αγωνιστική παρέμβαση προς την κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Βουνάτσος.

13

Μαζί με επιχειρηματίες, αγρότες και επιστήμονες που βράβευσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στον Παπούλια η οικογένεια Καλαμποκά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, Σείχευνάντηση την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μαζί με τους βραβευθέντες από το Υπουργείο επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες και επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους ήταν και η οικογένεια Καλαμποκά, η οποία παράγει το βιολογικό ελαιόλαδο «Εirini Plomariou». Ο κ. Τσαυτάρης, παρουσιάζοντας την οικογένεια Καλαμποκά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Τελευταία, κ. Πρόεδρε, θα σας παρουσιάσω μια ολόκληρη οικογένεια, που είναι πρότυπο οικογενειακής επιχείρησης. Είναι ένας οικογενειάρχης με τη σύζυγό του, ο κ. Καλαμποκάς, και με όλα του τα παιδιά, που αποφάσισαν να πάρουν ένα κτήμα στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι, και παράγουν το πιο τέλειο λάδι που μπορούσε να παραχθεί. Το λάδι αυτό έχει πάρει άπειρα βραβεία. Να φανταστείτε ότι για να αρωματίσει το τελικό προϊόν, καλλιεργεί στο έδαφος αρωματικά φυτά, έτσι ώστε οι πτητικές ουσίες που βγαίνουν από αυτά, να απορροφούνται σιγά - σιγά, για να έχουν ένα φυσικό άρωμα.» Ο Νίκος Καλαμποκάς σημείωσε: «Πιστεύουμε, κ. Πρόεδρε, ότι το μέλλον αυτού του τόπου είναι στην παράδοσή του, μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση. Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε εκπαιδευτικοί και στον ελεύθερο χρόνο μας, ασχολούμαστε με τη βιοκαλλιέργεια της κολοβής ελιάς, θέλοντας να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, γιατί το μέλλον τούς ανήκει και δε θέλουμε να φύγουν από τη χώρα μας.» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την οικογένεια Καλαμποκά για την πολύ καλή δουλειά που κάνει. Απευθυνόμενος σε όλους τους επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες και επιχειρηματίες που συναντήθηκαν μαζί του, είπε πως πιστεύει σε αυτό που κάνουν και στη δύναμη της γης.

Η θετική πλευρά Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Παπούλιας ανέφερε: «Πολλά γίνονται και πολλά μπορούμε να κάνουμε. Έπρεπε να έρθει η κρίση για να ξανασκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε; Μακάρι να είναι η θετική πλευρά της κρίσης. Αλλά εσείς ξεκινήσατε πριν από την κρίση και ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό: ότι αυτό που κάνετε είναι ελληνικό προϊόν. Το βλέπει η ξένη αγορά και λέγει “για κοίταξε τι κάνει η Ελλάδα”. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μέχρι τώρα είχαμε σκεπαστεί από προϊόντα άλλων χωρών, σαν εμείς να είμαστε ανίκανοι να εκμεταλλευθούμε την πατρίδα που έχει τόσες δυνατότητες, τόσα μυαλά, αλλά και τόσες κλιματολογικές δυνατότητες. Βέβαια, υπάρχει ένας υπουργός που έχει την ίδια ευαισθησία που έχετε εσείς και που έχω και εγώ.»


EΠIΣTHMH Στη σκιά του Βούδα

14

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Σε συνεργασία με το περιοδικό

Τα λουλούδια προσαρμόστηκαν στις μέλισσες ότι δύο Θζουνεωρείται οργανισμοί που σε στενή αλ-

Δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα, όπως πολλά άλλα σπανιότερα αντικείμενα ξεθάφτηκαν από τη γη κατά τις ανασκαφές στο Mes Aynak

Σταματούν οι ανασκαφές στο Μes Αynak τού Αφγανιστάν λοι όσοι ασχολούνται με το Βουδισμό, έχουν στραμμένη τώρα την προσοχή τους στο Mes Aynak, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Kabul. Αρχαιολόγοι με επικεφαλής το Γάλλο Philippe Marquis άρχισαν το 2009 να ανασκάπτουν την περιοχή όπου θεωρούσαν ότι υπήρχε μόνο ένα μικρό ορυχείο χαλκού και οικισμός περιορισμένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η εικόνα άλλαξε ριζικά καθώς προχωρούσαν οι εργασίες της ανασκαφής, η οποία έφερε στο φως μοναδικά ευρήματα. Αποκαλύφθηκε ότι στο Mes Aynak υπήρχε μοναστικό συγκρότημα, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Βουδισμού τους πρώτους μεταχριστιανικούς χρόνους. Ωστόσο, οι ανασκαφές πρέπει σύντομα να σταματήσουν. Ο λόγος είναι ότι στο Mes Aynak υπάρχει τεράστιο κοίτασμα χαλκού, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, ως εκ τούτου η περιοχή δεν έχει μόνο αρχαιολογική, αλλά και οικονομική αξία. Η αφγανική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τη Μεταλλουργική Εταιρεία της Κίνας (Metallurgical Corporation of China), η οποία αγόρασε τα δικαιώματα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα τα επόμενα 30 χρόνια.

Ό

Η συμβολή τού Αφγανιστάν Ο Βουδισμός εμφανίστηκε στις Ινδίες και διαδόθηκε νότια προς την Ινδοκίνα, βόρεια προς το Αφγανιστάν κι από εκεί εξαπλώθηκε ανατολικά κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού. Τα βουδιστικά μοναστήρια στο Αφγανιστάν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διάδοση της νέας θρησκείας του Πεφωτισμένου (βούδας στα σανσκριτικά σημαίνει «φωτισμένος», «αφυπνισμένος»). Τα πλούσια ευρήματα στο Mes Aynak μαρτυρούν ότι αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Εντοπίστηκαν πολλά μοναστήρια και λόγω των πολύ ευνοϊκών συνθηκών συντήρησης, ήρθαν στο φως μοναδικά και καλοδιατηρημένα αντικείμενα από ξύλο, δέρ-

ληλεξάρτηση, έχουν εξελιχθεί παράλληλα. Αυτό όμως δε συμβαίνει με τις ορχιδέες και τις μέλισσες, που κατά τα άλλα είναι Οι μέλισσες έλκονται από τα ιδιαίτερα αρώματα των ορχιδέων και καλά προσαρμοσε αντιστάθμισμα διασπείρουν τη γύρη σμένες οι μεν στις των φυτών. Στη φωτογραφία φαίνεται δε. Μια νέα διε- η γύρη στο πίσω μέρος της μέλισσας θνής έρευνα αποδεικνύει ότι πέρασαν 12 εκατομμύρια χρόνια για να προσαρμοστούν οι ορχιδέες ώστε να δημιουργούν αρώματα που προσελκύουν τις μέλισσες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνθετικές αρωματικές ουσίες ως δόλωμα για να συλλάβουν πάνω από 7.000 μέλισσες, από 130 είδη. Στη συνέχεια, έβγαλαν ξύνοντας τη γύρη από τα πόδια τους και με τη βοήθεια αναλύσεων DNA, προσδιόρισαν τις ορχιδέες από τις οποίες προερχόταν η γύρη. Μπόρεσαν έτσι να προσδιορίσουν ποιες ορχιδέες είχε επισκεφτεί κάθε μέλισσα και ποιο άρωμα προτιμούσε. Μετά τη συσχέτιση σε ζεύγη ορχιδέων και μελισσών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες αναλύσεις DNA, έτσι ώστε να βρουν τα γενεαλογικά δέντρα των μελισσών και των ορχιδέων. Αφού έκαναν τη σύγκριση μεταξύ των δύο, διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη των ορχιδέων υστερούσε - μια νέα ορχιδέα με συγκεκριμένο άρωμα εμφανίζεται περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνιση της προτίμησης για το ίδιο άρωμα ενός νέου είδους μέλισσας.

Έχουν βρεθεί εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα αγάλματα του Βούδα, με περίτεχνη διακόσμηση

μα και λινάρι, καθώς και κύλινδροι γραφής. Τα όμορφα αγάλματα του Βούδα, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες με τα θρησκευτικά μοτίβα κι οι χαρακτηριστικοί βουδιστικοί τάφοι (stupa) μάς δίνουν μια εικόνα της ομορφιάς και της ψυχικής ηρεμίας που χαρακτήριζε κάποτε τη διαμονή στο μοναστικό συγκρότημα. Τα σχέδια της κινεζικής εταιρείας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού επηρεάζουν βεβαίως την πορεία των ανασκαφών. Η κινεζική μεταλλουργία ήρθε σε συμφωνία με τις Αρχές τού Αφγανιστάν και τη γαλλοαφγανική αρχαιολογική αποστολή και δόθηκε άδεια ανασκαφής, ταυτόχρονα όμως ορίστηκε τριετής προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών. Η τριετία λήγει φέτος, γι’ αυτό η περιοχή θα κλείσει, θα περιφραχτεί για να λειτουργήσει εκεί σύγχρονο ορυχείο χαλκού. Ορισμένοι αρχαιολογικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία για τα στενά χρονικά περιθώρια. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι τεράστιος (400.000 τ.μ.) για να μπορέσει να γίνει χαρτογράφηση και τεκμηρίωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για να φέρουν σε πέρας τέτοιο έργο, θα χρειάζονταν 10 15 χρόνια.

Ελπίδα η καλή συνεργασία Οι ανασκαφές στο Mes Aynak, οι οποίες απαιτούσαν πολύ καλό προ-

γραμματισμό και προεργασία, άρχισαν το 2009 και πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012. Ο αρχαιολόγος Philippe Marquis είναι αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση της περιοχής και θα μας δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος. Πολιτιστική κληρονομιά και ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες έννοιες, θα πρέπει όμως να υπάρξουν συνομιλίες και να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Αρχικά υπολόγιζαν μόνο στην οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής, σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχει και αρχαιολογικός πλούτος. Πρέπει να βρεθεί δίκαιη λύση που ευνοεί τον αφγανικό λαό, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό.» Ο Γάλλος αρχαιολόγος πιστεύει τις υποσχέσεις της κινεζικής μεταλλουργικής εταιρείας ότι θα λειτουργήσουν με υπευθυνότητα το ορυχείο, ότι είναι πρόθυμοι να τροποποιήσουν τα σχέδια και να λάβουν υπόψη τους τα αρχαιολογικά ευρήματα, αφού κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από τρία χρόνια τι υπήρχε μέσα στη γη. Πολλά μπορεί να συμβούν τους επόμενους μήνες, π.χ. οι Κινέζοι να μην ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα και να αρχίσουν την εκμετάλλευση το 2014. Κάθε μέρα που καθυστερούν οι Κινέζοι, είναι κέρδος για τους αρχαιολόγους.

Yin-Yang Sphere κλασσικό παιχνίδι των έξυπνων και επιδέξιων, ο Τοκύβος τού Rubik, έχει αποκτήσει Νορβηγό ανταγωνιστή. Ονομάζεται Yin - Yang Sphere και έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία Beglerovic. Με τη σφαίρα μπορεί κανείς να «συνθέσει» διάφορους συνδυασμούς μαύρου και άσπρου. Λειτουργεί με μαγνητισμό και κοστίζει περίπου 13 ευρώ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

15

Η συντήρηση ενός ξυλόγλυπτου σταυρού από το Άγιο Όρος, θέμα στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ICOM στη Βαρσοβία

Μια Μυτιληνιά συντηρήτρια… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

δουλειά έγινε στα εργαστήρια της συγκεκριμένης Κατεύθυνσης και ανατέθηκε στη φοιτήτρια στο πλαίσιο του μαθήματος Συντήρηση Ξύλου, ενώ μαζί με την Ευαγγελία Κυριαζή συμμετείχε και ο δρ. Αρτέμιος Οικονόμου. «Ο σταυρός από το Άγιο Όρος, που ήρθε στα εργαστήριά μας, ήταν ένα δύσκολο στη συντήρηση αντικείμενο και κατά τη διάρκεια των εργασιών, ήρθαμε αντιμέτωπες, τόσο εγώ όσο και η φοιτήτρια, με αρκετούς προβληματισμούς, καθώς συνειδητοποιούμε ότι το αντικείμενο είναι κενό, έχει κάποια περίεργα υλικά μέσα. Έτσι, μας ήρθε η ιδέα να συνεχίζουμε όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στην ανάλυση του αντικειμένου, σε συνεργασία με το δρα. Αρτέμιο Οικονόμου, ο οποίος μάς βοήθησε πάρα πολύ στις αναλύσεις, ενώ δρομολογούμε για το μέλλον εργασίες και με άλλους καθηγητές του ιδρύματος, αλλά και με το Α.Π.Θ.», λέει η κ. Κυριαζή.

ε ένα σημαντικό συνέδριο, το Παγκόσμιο Συνέδριο Συντήρησης Ξύλου στη Βαρσοβία, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) στα τέλη Οκτωβρίου, θα παρευρεθεί η Μυτιληνιά συντηρήτρια αρχαιοτήτων Ευαγγελία Κυριαζή, που τα τελευταία χρόνια διδάσκει Συντήρηση στο Τμήμα τού ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Κι αυτό γιατί στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί η επιστημονική της δημοσίευση με θέμα τη συντήρηση ενός ξυλόγλυπτου σταυρού αγιασμού από το Άγιο Όρος, την οποία συνυπογράφει με την τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Νίκη Πανταζίδου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εργασία θα είναι η μία από τις δύο μόνο ελληνικές εργασίες που θα παρουσιαστούν φέτος στο Συνέδριο, εν μέσω εκατοντάδων άλλων… Η Ευαγγελία Κυριαζή έχει Συντηρώντας αποφοιτήσει από τον ξυλόγλυπτο σταυρό Κλάδο Εφαρμοσμένων αγιασμού Τεχνών του Ενιαίου ΠοΤο τελευταίο διάστημα, λυκλαδικού Λυκείου Μυμαζί με την 22χρονη φοιτιλήνης και σπούδασε τήτρια της Κατεύθυνσης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αι- Συντήρησης Πολιτισμικής γαίου, εκπονώντας δι- Κληρονομιάς του Τμήμαπλωματική επάνω στη συ- τος Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Νίκη Παντήρηση και ψηφιοποίηνταζίδου, η Ευαγγελία Κυση χαρτών της Μυτιλήνης ριαζή συνέβαλε στη συντήτου α΄τετάρτου του 20ού ρηση ενός πολύτιμου ξύλιαιώνα. Από το 2000 έως νου σταυρού από το Άγιο το 2003 σπούδασε Συ- Όρος. ντήρηση στο Πανεπιστή- Η όλη επεξεργασία και μιο του Λίνκολν στην Αγγλία, εκπονώντας πτυχιακή εργασία πάνω στην κατανόηση και φροντίδα… τροπαίων σαφάρι! σημαντικότητα της συγκεΈχει διδάξει Τεχνικές κριμένης εργασίας, που έχει Προστασίας και Συντήρητίτλο «Μελέτη και συντήρηση σης Απολιθωμάτων στο ενός σταυρού αγιασμού τελών ΚΕΚ του Μουσείου Φυσι18ου - αρχών 19ου αιώνα, από κής Ιστορίας Απολιθωμέτο Όρος Άθως», φαίνεται από νου Δάσους Λέσβου, ενώ το γεγονός ότι φοιτήτρια και διαπό το 2006 έως το 2009 δάσκουσα έχουν προσκληθεί να ήταν επικεφαλής συντητην παρουσιάσουν στο Παγκόρήτρια στο Μουσείο. Από σμιο Συνέδριο Συντήρησης Ξύτον Οκτώβριο του 2011 λου με τίτλο «Heritage Wood: εργάζεται ως διδάσκουσα Research & Conservation in the στο Τμήμα Προστασίας 21st Century» («Πολιτισμική και Συντήρησης ΠολιτιΚληρονομιά από Ξύλο: Έρευνα σμικής Κληρονομιάς τού και Συντήρηση στον 21ο αιώΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη να»), που διοργανώνει στα τέλη Ζάκυνθο, ως εργαστηριαΟκτωβρίου το Διεθνές Συμβούκή συνεργάτης στο μάθηλιο Μουσείων (ICOM). Κι αυτό μα Αποτύπωση και Τεκγιατί η συντήρηση που έγινε μηρίωση Αντικειμένων. στο σταυρό, οδήγησε, σύμφωνα

Σ

Η Μυτιληνιά επιστήμονας Ευαγγελία Κυριαζή

Ο σταυρός από το Άγιο Όρος, που αποτέλεσε το αντικείμενο της εργασίας

Στο Συνέδριο H

με το ίδιο το Τμήμα, σε ενδιαφέροντες προβληματισμούς και σε μια σειρά παρατηρήσεων και αναλύσεων όπου κατέληξαν στη δημοσίευσή τους. Τα έως τώρα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με τη μορφή πόστερ στο κοινό Συνέδριο τριών ομάδων εργασίας της Διεθνούς Επιτροπής Συντήρησης (ICOM - CC) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και συγκεκριμένα των ομάδων Wood, Furniture & Lacquer, Scientific Research και Sculpture, Polychromy & Architectural Decoration. Σύμφωνα με την Ευαγγελία Κυριαζή, το συγκεκριμένο Συνέδριο μαζεύει την «αφρόκρεμα» των ειδικών σε συ-

ντήρηση ξύλου, με θέματα που αφορούν σε μελέτες, έρευνα και δύσκολα προβλήματα στη συντήρηση. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας στην Πολωνία, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της πολωνικής πρωτεύουσας. Οι εργασίες του θα δημοσιευθούν σε δύο τόμους, ο πρώτος εκ των οποίων θα περιλαμβάνει τις περιλήψεις των παρουσιάσεων και των πόστερ και ο δεύτερος, αναλυτικά κείμενα με σχετική εικονογράφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις συνολικά 77 εργασίες που θα

παρουσιαστούν στο Συνέδριο, μόλις δύο είναι από την Ελλάδα, η μία εκ των οποίων είναι αυτή του σταυρού του Αγίου Όρους. «Την προσπάθεια της φοιτήτριας και της διδάσκουσας του Τμήματος στηρίζει και ο Σύλλογος Φοιτητών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα. «Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη χώρα μας, νέοι επιστήμονες, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, επιμένουν να ασχολούνται με την έρευνα και αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά νοιάζεται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, η οποία χρήζει της προστασίας μας.»


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 Προβολές κινηματογραφικών ταινιών για εφήβους θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας.

Έκθεση σκίτσου του Ευάγγελου Καλογερογιάννη

«Ίλιγγος» με σκίτσα E

Στρατής Μισγίρης Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Καλλονή Καλλονή 2013, σελ. 105

λλο ένα αξιόλογο βιβλίο, Άκαιλοιπόν, από το δάσκαλο συγγραφέα κ. Στρατή Μισγίρη. Ένα βιβλίο με πολλές πληροφορίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην αγαπημένη του κωμόπολη, την Καλλονή. Ο πολυγραφότατος φίλος Στρατής από τον πρόλογό του κιόλας εκφράζει την πικρία του για την κατάργηση του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καλλονή εξ αιτίας του καλλικρατικού Δήμου και στη συνέχεια, στο πρώτο κεφάλαιο, αναφέρεται διεξοδικά στην οργάνωση του Γραφείου, αφού πρώτα κάνει μια περιδιάβαση στο χώρο της Εκπαίδευσης του νησιού μας από τα αρχαία χρόνια (Σαπφώ, Αριστοτέλης) μέχρι τη Λειμωνιάδα Σχολή στο μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου, φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της Καλλονής, ξεκινώντας από την ίδρυσή του το 1965 και την οργάνωσή του στα επόμενα χρόνια ως Εθνικού Αγροτικού Νηπιοτροφείου Καλλονής και την κατασκευή ιδιόκτητου κτηρίου που λειτούργησε κατά το σχολικό έτος 1995 - 1996. Τα επόμενα δύο κεφάλαια παρουσιάζουν το Νηπιαγωγείο, που πρωτοϊδρύθηκε το 1978 και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, και το Ειδικό Σχολείο που ιδρύθηκε το 2005 και στεγάστηκε σε μικρό οίκημα μέσα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και στο οποίο φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Διεξοδικότατη ενημέρωση γίνεται στο επόμενο κεφάλαιο για το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής. Ο συγγραφέας, ξεκινώντας την αφήγησή του από τη Λειμωνιάδα Σχολή, όπου στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και το Σχολαρχείο, αναφέρεται στην ανάγκη για ανέγερση σχολικού κτηρίου, πράγμα που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Επιτροπή Ανέγερσης Σχολής με πρόεδρο το δραστήριο Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιο. Το κτήριο θεμελιώθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1923 και μετά από διάφορες διεργασίες, χρηματοδοτήσεις κ.λπ., λειτούργησε κατά το σχολικό έτος 1929 - 1930. Όλα αυτά τεκμηριώνονται μέσα από ενδιαφέροντα έγγραφα και πρακτικά, που ο συγγραφέας βρήκε και τα παραθέτει. Το κεφάλαιο τελειώνει με την εξέλιξη και προαγωγή του Σχολείου σε οκταθέσιο, καθώς και την επέκταση και ανακαίνισή του με δημοπρασία του έργου το 2003. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παράθεση καταλόγου των διευθυντών της Ελληνικής Σχολής, των διευθυντριών του Παρθεναγωγείου και των διευθυντών του Δημοτικού Σχολείου από το Φιλάρετο, ως πρώτο διευθυντή της Λειμωνιάδας Σχολής, μέχρι σήμερα. Στις 100 και πλέον σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει πολλές πληροφορίες για το θέμα του, τις οποίες, όπως προείπαμε, τεκμηριώνει με πολλά αποδεικτικά στοιχεία (έγγραφα, πρακτικά). Στόχος του Στρατή Μισγίρη δεν είναι να «διεκδικήσει δάφνες» σε λογοτεχνικό επίπεδο, αλλά να ενημερώσει τον αναγνώστη του, ώστε να έχει μια σφαιρική εικόνα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Καλλονή. Και, αν μη τι άλλο, το βιβλίο αυτό να αποτελέσει μια σημαντική ιστορική πηγή για τον ιστορικό του μέλλοντος. Στο φίλο Στρατή, λοιπόν, εύχομαι να είναι πάντοτε υγιής και δημιουργικός, για να συνεχίσει να μας τροφοδοτεί και με άλλα ενδιαφέροντα βιβλία, που παράλληλα αποτελούν προσφορά στον τόπο μας, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν τη μεγάλη του αγάπη για την πόλη μας. Γιάννης Αγριτέλλης Φιλόλογος

γκαινιάστηκε, το απόγευμα του Σαββάτου που μας πέρασε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η έκθεση σκίτσου του αυτοδίδακτου νεαρού Μυτιληνιού καλλιτέχνη Ευάγγελου Καλογερογιάννη με θέμα «Vertigo». Ο Ευάγγελος Καλογερογιάννης είναι ένας 30χρονος δικηγόρος της Αθήνας, με καταγωγή ωστόσο από τη Μυτιλήνη, που ασχολείται εδώ και αρκετό καιρό με τα εικαστικά, ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. «Vertigo» σημαίνει «ίλιγγος» και η ομώνυμη έκθεση που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, ήταν η δεύτερη προσωπική του έκθεση σκίτσου. Τα πρόσωπα που απεικονίζονται αυτήν τη φορά, είναι παραδομένα σε μια κατάσταση ιλίγγου, εγκλωβισμένα από ψυχεδελι-

Από τα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου του Ευάγγελου Καλογερογιάννη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, μαζί και με την εικαστική εγκατάσταση με τα μπαλόνια

κά φώτα, με τη γνωστή τεχνοτροπία του δημιουργού, εμπνευσμένα από τα κόμικς. Κατά τα εγκαίνια, όπου παρευρέθηκε πολύς κόσμος, εκτός άλλων και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο καλλιτέχνης είχε κάνει επιπλέον και μία εικαστική εγκατάσταση με μπαλόνια μαύρα με άσπρο κορδόνι, που συμβόλιζαν ένα δάσος. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που δίνουμε χώρο και σε νέους καλλιτέχνες να δείξουν τα έργα τους», δήλωσε στο «Ε» ο υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, Αργύρης Χατζημαλλής. «Θέλουμε να είναι ανοιχτή η Πινακοθήκη σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου. Β.Χρ.

«Βρόμικες Λέξεις», με τη Μυτιληνιά ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή

Ταξίδι στην καρδιά της σύγχρονης ιστορίας ια παράσταση με τίτλο «Βρόμικες Λέξεις», στην οποία συμM μετέχει και η μυτιληνιάς καταγωγής ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, θα φιλοξενεί από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Την παράσταση παρουσιάζει η ομάδα «Difunta Correa», που ιδρύθηκε προσφάτως από διάφορους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων και η Ρηνιώ Κυριαζή. Μέσα από ποιητικό λόγο, η παράσταση καλεί το κοινό σ’ ένα πρωτόγνωρο ταξίδι στην καρδιά της πιο σύγχρονης ιστορίας.

Η Ρηνιώ Κυριαζή, μαζί με συνεργάτες της από την παράσταση

Η δραματουργία είναι του Νίκου Φλέσσα, η σκηνοθεσία του Νίκου Καμόντου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λίνας Μότσιου, η μουσική του Νίκου Βελιώτη και οι φωτισμοί του Λίνου Μεϊτάνη. Παίζουν οι Ρηνιώ Κυριαζή, Άρης Αρμαγανί-

δης, Νίκος Καμόντος, Αγγελική Παπαθεμελή και Βάσια Χρήστου. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 το βράδυ και θα έχει γενική είσοδο 10 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο στα πέντε ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Σάββατο 16 Νοεμβρίου Έκθεση φωτογραφίας του Κοσμά Κουμιανού στο χώρο τέχνης «Ωχρά Μπλε», στην αγορά της Μύρινας Λήμνου

Έως Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου Έκθεση με τίτλο «Canepal - Φύση και Πολιτισμός», από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Έως Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας Έκθεση με τίτλο «Προσφορά», με συμμετοχή και της Πετρανής ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Πέμπτη 24 Οκτωβρίου «2 Guns», του Μπλέικ Μάστερς (κωμική περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ντένζελ Ουάσιγκτον, Πώλα Πάτον, Μπιλ Πάξτον Ώρες προβολής (Αίθ. 2)*: Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:45 Έως Δευτέρα 28 Οκτωβρίου «Εγώ, ο Απαισιότατος 2», του Πιέρ Κοφέν (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα, σε πανελλήνια πρεμιέρα -

3D + 2D προβολές**) Ακούγονται οι: Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάσος Κωστής, Ιφιγένεια Στάικου, Ανδρέας Ευαγγελάτος Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 19:15, Κυριακή και Δευτέρα στις 17:00 (2D) και στις 19:15 * Κάθε μέρα ισχύει ειδική τιμή έξι ευρώ. ** Ισχύει 2D προσφορά έξι ευρώ και 3D προσφορά οκτώ ευρώ.

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» στα Πάμφιλα «Στα Μπλόκια» και η εφημερίδα «Ο Πολίτης» διοργανώHνουνΑΜΚΕ προβολή της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Μαλλίδειο Πολιτιστικό Ίδρυμα Παμφίλων. Σε μια φανταστική χώρα, ο δικτάτορας Χίνκελ παρουσιάζει τρομερή ομοιότητα μ’ έναν έντιμο και φιλήσυχο Εβραίο κουρέα. Αυτή η ομοιότητα θα δημιουργήσει αφάνταστες περιπλο-

κές. Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Τζακ Όκι, Πολέτ Γκοντάρ, Μπίλι Γκίλμπερτ, Ρέτζιναλντ Γκάρντινερ, Χένρι Ντάνιελ. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οι πηγές του φασισμού και η αντιμετώπισή του», με εισηγητή τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτο Γεωργούλα.


17

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος), Μυτιλήνη Δέχεται: Τετάρτη απόγευμα Παρασκευή πρωί Καλλονή (Εμπορικό κέντρο Αλβανού) Δέχεται: Δευτέρα - Πέμπτη πρωί και Τρίτη – Πέμπτη απόγευμα Τηλ. / φαξ: 22530 24590 Κιν.: 6946-008966

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ.

Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Νευροχειρουργός Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr Δημήτριος Γ. Σίσκος, MD Αγγειοχειρουργός Εξειδικευμένος στις ενδοαγγειακές τεχνικές στο ΓΝΑ ΚΑΤ Δέχεται με ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Παγανή) τηλ.: 22510 42101 κιν.: 6972-556449 e-mail: dsiskos77@gmail.com

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492 Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667

Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων

Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com ΛΟΓΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Χορέβας Κωνσταντίνος Π. Βοστάνη 12, 3ος όροφος τηλ. 2251101431 κιν. 6978-424660 e-mail: info@logou-mathisi.gr URL: www.logou-mathisi.gr Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


18 ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Εν αναμονή κι άλλων εγκρίσεων για τους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου

Μία θέση βρεφονηπιοκόμου για δυο μήνες την κάλυψη μίας θέσης βρεφονηπιοκόμου με δίμηνη σύμβαση προκειμένου να απασχοληθεί άμεσα στους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου, προχωρά το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Λέσβου. Ο φορέας ευελπιστεί πως πολύ σύντομα θα εγκριθούν ακόμη μία με δύο θέσεις διμηνιτών. Με ανακοίνωση της προέδρου του νομικού προσώπου, Αναστασίας Αντωνέλη, έγινε γνωστό πως ο φορέας θα προβεί στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου συνολικής διάρκειας έως δύο μηνών. Πιο συγκεκριμένα, θα προσλάβει ένα άτομο Τ.Ε. Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ, προς κάλυψη των αναγκών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών και μαζί με την αίτησή τους πρέπει να

Σ

υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά: - Κυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας - Κυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου των σπουδών τους. Σε πε-

ρίπτωση πτυχίου ή τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, επίσημη μετάφραση αυτού - Υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του πρώτου

Προς έγκριση στο ΑΣΕΠ, η προκήρυξη 30.000 θέσεων πανελλαδικώς

μέρους του Ν. 3584/07 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου (διεύθυνση: Αγίας Ειρήνης 10, τηλ.: 22510 27501, 22510 45333, 22510 43183 εσωτ. 4) και αρμόδιος για την παραλαβή είναι η υπάλληλος Αμερσώ Βεργή, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών αρχίζει σήμερα και λήγει την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Όπως τόνισε η κ. Αντωνέλλη μιλώντας στο «Ε», ήδη έχει γίνει μέσω του ΕΣΠΑ η ανανέωση των συμβάσεων 16 οκταμηνιτών που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς, ενώ με ιδίους πόρους του νομικού προσώπου θα καλυφθεί η πρόσληψη έως και τριών διμηνιτών, η πρώτη εκ των οποίων θέση είναι αυτή που ανακοινώθηκε.

Μέχρι 29 Οκτωβρίου οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ

Δεύτερη φάση 90 θέσεις γεωπόνων της Κοινωφελούς Εργασίας και κτηνιάτρων εκίνησε και θα διαρκέσει έως και τις 29 Οκτωβρίου έσα στην εβδομάδα είναι πολύ πιΠίνακα Κατάταξης Ανέργων για την θανόν να δοθεί η έγκριση του ΑΣΕΠ προώθηση της απασχόλησης μέσω προ- Ξ η υποβολή αιτήσεων για την υπ’ αριθμ. ΣΟΧ1/2013 Μ ανακοίνωση πρόσληψης εποχικού προσωπικού στον για την προκήρυξη της δεύτερης φάσης της Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά πανελλαδικώς στην απασχόληση 30.000 ανέργων. Μάλιστα υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θέσεων που είχαν εγκριθεί ανά φορέα, και για τις θέσεις Δ.Ε., Τ.Ε. και Π.Ε., όπως έγινε και στην πρώτη φάση που αφορούσε στους ανέργους κατηγορίας Υ.Ε.. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δήμος Λέσβου, που αρχικά είχε έγκριση για 410 θέσεις Υ.Ε. απ’ τις 10.000 πανελλαδικώς, τελικά μέσω της προκήρυξης που «έτρεξε» τις προηγούμενες μέρες, θα καλύψει μόλις τις μισές θέσεις, δηλαδή 205. Για τις θέσεις αυτές, θυμίζουμε, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού υποβλήθηκαν συνολικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τού «Ε», 1.350 αιτήσεις.

Άμεσα οι αιτήσεις Η προκήρυξη για 30.000 θέσεις μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και αναμένεται να δοθεί η έγκριση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, άμεσα, πιθανόν και την επόμενη βδομάδα. Απ’ αυτές τις θέσεις, οι μισές περίπου θα καλυφθούν απ’ τους δήμους και τις περιφέρειες, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θέσεων θα δοθεί για την ενίσχυση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Εκκλησίας στις μητροπόλεις. Οι θέσεις αυτές, που υπολογίζονται σε περίπου 1.000, θα αφορούν σε διοικητικούς και οικονομικούς υπαλλήλους. Ακόμη αναμένεται να ενισχυθούν με πενταμηνίτες τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως και στην πρώτη φάση, δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του

γραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες: 1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ. 2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. 3. Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ. 4. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ. 5. Άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ.

Κριτήρια Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται με βάση πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι: Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, ηλικία, αριθμό ανήλικων τέκνων, όπως και το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα, που θα δημιουργηθεί όπως και σε προηγούμενα προγράμματα για την απασχόληση που έτρεξε ο ΟΑΕΔ, στην ιστοσελίδα του φορέα στη διεύθυνση: www.oaed.gr

Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ο Οργανισμός θα προσλάβει συνολικά 90 άτομα για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των υπηρεσιών του ανά την επικράτεια, ειδικότητας γεωπόνων και κτηνιάτρων, (83 θέσεις Π.Ε. Γεωπόνων και επτά θέσεις Π.Ε. Κτηνιάτρων) για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Οι ανωτέρω προσλήψεις θα καλύψουν τις παρουσιαζόμενες κάθε φορά ανάγκες των 13 υποκαταστημάτων και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ, οι οποίες εξαρτώνται από τα εκάστοτε παρουσιαζόμενα καιρικά φαινόμενα που δεν μπορούν να προσδιορισθούν εκ των προτέρων χρονικά και τοπικά, και ως εκ τούτου οι προσλήψεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των υπηρεσιών του φορέα. Οι προσληφθέντες θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ στην προκήρυξη σημειώνεται πως θα πρέπει να μεριμνούν για τη μετάβασή τους στο χώρο παροχής της υπηρεσίας τους, διότι η υπηρεσία δε διαθέτει μεταφορικό μέσο για το σκοπό αυτό. Η άρνηση ανάληψης εργασίας ή αλλαγής έδρας για κάλυψη υπηρεσιακών εποχικών αναγκών ή μετάβασης στο χώρο παροχής της υπηρεσίας τους, αποτελεί λόγο καταγγελίας της συμβάσεως εκ μέρους του υποψηφίου και για τον υπόλοιπο χρόνο θα προσλαμβάνεται ο επόμενος του πίνακα κατάταξης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛΓΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: Μεσογείων 45, Τ.Κ. 115 10 - Αθήνα, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Προσωπικού υπ’ όψιν Μ. Πατρελάκη (τηλ. επικοινωνίας: 210 7490476, -576,-490). Για περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και το έντυπο της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στην ιστοσελίδα τού ΕΛΓΑ: www.elga.gr


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛ.: 4/2013 EΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 140.689,65€ ΠΙΣΤΩΣΗ: 163.200,00 €

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο Δήμος Λέσβου διενεργεί τακτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης την οικονομικότερη προσφορά για την παροχή της υπηρεσίας «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ» προϋπολογισμού 140.689,65€ και συνολικής πίστωσης 163.200,00€. Ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού ορίζεται η 7-112013, ημέρα Πέμπτη και ώρα έναρξης 9:30 π.μ. ώρα λήξης 10:00 π.μ. στα γραφεία της έδρας του Δήμου, στην Μυτιλήνη. Δεκτοί στον διαγωνισμό γίνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις ή Κοινοπραξίες Φυσικών ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού δικαίου, που αποδεδειγμένα λειτουργούν νόμιμα και που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία σε έργα ή εργασίες πρασίνου, όπως αυτή περιγράφεται στην σχετική διακήρυξη ή που βάσει του καταστατικού

τους ασκούν τέτοια δραστηριότητα. Για την κατάθεση και την παραλαβή των προσφορών, καθώς και η όλη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού διέπεται από το Π.Δ. 28/80. Για την συμμετοχή στη δημοπρασία απαιτείται Εγγυητική Επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας ή Γραμμάτιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, για ποσό ίσο προς 2% του προϋπολογισμού, δηλ. 2% Χ 140.689,65 € ~2.814,00€, σαν εγγύηση συμμετοχής στο Διαγωνισμό και συντεταγμένης κατά τον τύπο που ισχύει για το Δημόσιο. Η εργασία χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Λέσβου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με την ανωτέρω εργασία από το γραφείο Δημοπρασιών του Δήμου Λέσβου (αρμόδια υπάλληλος Αναστασίου Αιμιλία, Τσαπώνη Μαρία), η μελέτη της ανωτέρω εργασίας θα κοινοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (www.mytilene.gr), ενώ έντυπα προσφοράς θα διατίθενται από το ίδιο γραφείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Οι δαπάνες δημοσίευσης της διακήρυξης στον Ελληνικό τύπο, τα κηρύκεια και τα λοιπά έξοδα των ανακοινώσεων, γνωστοποιήσεων κ.λπ. της δημοπρασίας αρχικής και επαναληπτικής, θα καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση από την ανα-

Ευχαριστήριο Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιχείρηση ανεύρεσης του πολυαγαπημένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ, ο οποίος αγνοείτο από την Κυριακή 06/10/2013 και που ο θάνατός του είναι για μας μεγάλη απώλεια. Ευχαριστούμε θερμά το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου, την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, την ομάδα εθελοντών δυτών, το ΕΚΑΒ, την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τον κ. Φώτη Ξύδα, το προξενείο της Σμύρνης και όλους όσοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας για βοήθεια. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Λιμενάρχη, όλους τους υπαλλήλους του Λιμενικού Σώματος, καθώς και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που αφιέρωσε πολύτιμες ώρες από τη ζωή του προκειμένου να εντοπιστεί ο αδικοχαμένος μας Παναγιώτης, όπως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν τις δύσκολες αυτές ώρες. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη χρειαστεί να έρθει ποτέ ξανά, κανένας αντιμέτωπος με παρόμοιο σκηνικό αγωνίας και σπαραγμού. Η οικογένεια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ

θέτουσα αρχή, µε την προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών και τα ποσά αυτά θα παρακρατούνται από την αμοιβή του παρόχου της υπηρεσίας κατά την πρώτη πληρωμή του από την αναθέτουσα αρχή (σύμφωνα µε το ΠΔ.28/1980 όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 3548/07, και σύμφωνα µε την υπ’ αρ.11/2010 εγκύκλιο του Υπ. Εσ. και την υπ’ αρ.204/2010 Γνωμ/ση του Δ΄ Τμήματος του Ν.ΣΚ.). Ο ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΤΡΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αρ. Διακήρυξης: 86542/1610-2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΒΛΛ0ΩΛΦ-ΜΒ8

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμος Λέσβου διενεργεί πρόχειρο διαγωνισμό με την μέθοδο της χαμηλότερης προσφοράς για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού για τις ανάγκες του Δήμου Λέσβου, του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου και των Ν.Π.Δ.Δ. των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός είναι 33.300,32 € με Φ.Π.Α., η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση αντίγραφου μελέτης και συμπληρωματικών εγγράφων είναι 29 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 13:00, η ημερομηνία λήξης αποστολής των προσφορών είναι 29 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 15:00, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού και λήξης υποβολής των προσφορών είναι 30 Οκτωβρίου 2013 και ώρα από 10.30 π.μ. έως 11.00 π.μ. στα γραφεία του Δήμου Λέσβου, 2ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13 - 17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Ειδικοί περιορισμοί συμμετοχής δεν υπάρχουν. Η εγγύηση συμμετοχής είναι 5% επί του ποσού του ενδεικτικού προϋπολογισμού με το ΦΠΑ και για τα συγκεκριμένα είδη που κατατίθεται η προσφορά. Υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές. Η παράδοση θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου Λέσβου και των Ν.Π.Δ.Δ. Το χρονικό διάστημα δέσμευσης από την προσφορά είναι 3 μήνες. Δεν γίνονται δεκτές αντιπροσφορές. Η χρημα-

τοδότηση είναι από πόρους του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. Η πληρωμή θα γίνει τμηματικά. Η ποσότητα της προμήθειας μπορεί να αυξομειωθεί κατά 30%. Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίνονται στα τηλέφωνα 2251350565 & 22513-50516, αρμόδια υπάλληλος κα Πελαγία Αράμβογλου στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Λέσβου, 1ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13 - 17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Μυτιλήνη 16-10-2013 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αριθμ. Πρωτ.: 48658/ΤΔ 3820

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 1. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «Άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης οδικού δικτύου Λέσβου», προϋπολογισμού εκατόν πενήντα χιλιάδων Ευρώ (150.000,00 €) με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.. Το έργο ανήκει στην κατηγορία έργων Οδοποιίας, με προϋπολογισμό 128.312,32 € (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε., απρόβλεπτα και απολογιστικά). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας (Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Λέσβου, Π. Βοστάνη 2 - Μυτιλήνη Τ.Κ. 81100) μέχρι και πέντε (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία του διαγωνισμού δηλαδή μέχρι 7 - 11 - 2013, αντί του αντιτίμου δέκα (10) ευρώ ή να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (www.pvaigaiou.gov.gr). Το Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς διατίθεται δωρεάν από την έδρα της υπηρεσίας (Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Λέσβου, Π. Βοστάνη 2 Μυτιλήνη Τ.Κ. 81100). Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2251353845 και 2251353828, FΑΧ επικοινωνίας 22510 41700, αρμόδιες υπάλληλοι για επικοινωνία: Γεωργία Ρόδου και Αικατερίνη Κατίκη. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 12 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη επίδοσης προσφοράς) στα γραφεία της Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Λέσβου, Π. Βοστάνη 2 - Μυτιλήνη. Η οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων θα υποβληθεί με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/2008.

4. Στον διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν και γίνονται δεκτές: 1. Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες: α) Είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.), εφόσον ανήκουν στην Α2 ή 1η τάξη με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα (ή και 2η τάξη εφόσον έχουν δηλώσει ως έδρα τους ή ως δεύτερο νομό το νομό Λέσβου) για έργα κατηγορίας οδοποιίας. β) προέρχονται από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες σε αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.ΕΠ., είτε προέρχονται από τα ως ανωτέρω κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. 2. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Τεύχος Διακήρυξης Δημοπρασίας του έργου. 5. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους δύο χιλιάδων πεντακοσίων εξήντα έξι Ευρώ και είκοσι πέντε λεπτών (2.566,25 €) και ισχύ τουλάχιστον έξι (6) μηνών και τριάντα (30) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού και θα απευθύνεται είτε στην υπηρεσία που διεξάγει το διαγωνισμό, είτε στο φορέα κατασκευής, είτε στον κύριο του έργου. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι (6) μήνες από την ημερομηνία υποβολής των προσφορών κατά την διάταξη του άρθρου 24 παρ. 2 του ν. 3669/08. 6. Διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημερολογιακές ημέρες. Οι αποκλειστικές και ενδεικτικές τμηματικές προθεσμίες του έργου αναφέρονται στην Ε.Σ.Υ.. 7. Το έργο χρηματοδοτείται του έργου «ΕΡΓΑ ΚΑΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ» (AE 2012ΕΠ088800000)/ ΠΕ ΛΕΣΒΟΥ - ΛΗΜΝΟΥ & ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ (ΥΠ. ΕΣ.), με κωδικό έργου 2012 ΚΑΠ3200018 και υπόκειται στις προβλεπόμενες κρατήσεις. Προκαταβολή δεν δύναται να χορηγηθεί. 8. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μυτιλήνη, 16 Οκτωβρίου 2013 Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ

SUDOKU

19 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Καβέτσου 42 & Ξενοφώντος Τηλ. 22510 25095

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΖΕΡΔΕΛΗ ΕΥΑ Π. Κουντουριώτου 87-89 ΞΕΝ. BLUE SEA Τηλ. 22510 21213 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 22.10.2013 ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. Χίος”

21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

20

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

µέρα νύχτα w To ψητοπωλείο «Ο Χρήστος», στο δεξιό λιμενοβραχίονα, σας περιμένει να σας χορτάσει νόστιμα και ποιοτικά. Οι μεγάλες του μερίδες, ο πάντα φρεσκοψημένος γύρος, αλλά και το γρήγορο ντελίβερι, είναι λίγοι απ’ τους λόγους που θα σας οδηγήσουν μέχρι εκεί ή να παραγγείλετε τηλεφωνικά τις νοστιμιές του. w Και μια στάση στο «Lighthouse» για ποτό ή καφέ κρίνεται, όμως, επιβεβλημένη. H πολύ ζεστή ατμόσφαιρα του χώρου και πάνω από όλα η διάθεση του προσωπικού να εξυπηρετήσει άψογα τους πελάτες του καταστήματος, έχουν γίνει πλέον γνωστά στην πόλη και εκτιμούνται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές. w Το παγωτό δεν είναι απόλαυση μόνο του καλοκαιριού! Παρ’ όλο που ο καιρός έχει αρχίσει να δροσίζει, το παγωτάκι αποτελεί μια ευχάριστη γευστική απόλαυση σε όποια γεύση και αν καταλήξετε και με όποια συνοδευτικά θέλετε. Κάντε μια επίσκεψη στο «Enjoy» και αφεθείτε στη γλυκιά μαγεία του παγωτού. w Το «Σπίτι του Γλυκού» είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του! Το κατάστημα αποτελεί μια γλυκιά φωλιά στο κέντρο της πόλης. Οτιδήποτε κυκλοφορεί σε γλυκό, μπορείτε να το βρείτε πάντα φρέσκο και πάντα σε καταπληκτική τιμή. Επιλέξτε τα γλυκά για το κέρασμα ή την επίσκεψή σας και κερδίστε μόνο θετικές εντυπώσεις και χαμόγελα απόλαυσης.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Εξ αίματος... κότωσα ένα κουνούπι... ΣΚαθώς πέθαινε μου ψιθύρισε: «Το αίμα σου, ρε;;;»

J

Σταυρός. Το κεφαλοχώρι της Βορείου Ιθάκης

ε μου συμβαίνει πρώτη φορά αυτή η ασφυκτική νοσταλγία για το χωριό μου, το Σταυρό Ιθάκης. Ήταν μια χρόνια κατάσταση στο διάστημα της ατέρμονης εξορίας μου (ανεπιθύμητος πολιτικά και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία) στο δεξιοκρατούμενο τότε μεγάλο νησί. Αυτήν τη φορά, όμως, η νοσταλγία ήταν τρισχειρότερη. Ίσως οφείλεται στο ότι στα νοσοκομεία της Πάτρας είδα το χάρο με τα μάτια μου. Πραγματικά υπήρξαν στιγμές που πίστεψα ότι δε θα γυρίσω στο Σταυρό. Νομίζω ότι αυτή μου η αγάπη για το Σταυρό οφείλεται στις παιδικές μου αναμνήσεις πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές με το νόνο, τη νόνα, τη θεία Φερενίκη, θείο Νίκο, θεία Σοφούλα, ολόκληρο στρατό από ξαδέλφια και γειτονόπουλα, στην Πόλη για μπάνιο, γαϊδουροκαβαλαρία σε άλλα χωριά και πάνω

Δ

απ’ όλα καραγκιόζη, τον περίφημο Περικλέτο. Είναι καιρός εμείς οι Σταυριώτες να σταματήσουμε να παίρνουμε το Σταυρό σαν κάτι δεδομένο, σαν κάτι στάσιμο. Ο Σταυρός, αποδείχνω παρακάτω, έχει προοδεύσει, έχει ομορφύνει. Οι διοικούντες μας συμβούλιο, όμιλος - αποδείχτηκαν δραστήριοι και ικανοί. Εξετάζοντας διάφορες φάσεις της ζωής: Παιδεία: Υπέροχο σχολείο, με θαυμάσιο προσωπικό και χαριτωμένα παιδάκια απ’ όλη τη Β. Ιθάκη, φροντιστήρια. Υγεία: Στο Σταυρό κατοικεί ο Γεώργιος Παξινός, προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας στο Βαθύ, η Αναστασία, νεοφερμένη ιατρός, σύζυγος του ικανότατου φαρμακοποιού Ανδρόνικου Ανδριανάτου. Μαγαζιά: Δυο χασάπικα με ντόπια κρέατα, ψαράδικο, το μανάβικο του Μήτσου, το σούπερ μάρκετ του Κώ-

στα, κάργα με πράγμα (ό,τι τυρί θέλεις το καλοκαίρι), ΑΤΜ, κομμωτήριο, ενθύμια της Ιθάκης και κοσμήματα, ρούχα, «Φαρούκ», εστιατόρια με διάφορες κουζίνες, παραδοσιακό καφενείο, ζαχαροπλαστεία με κίνηση… Σπίτια: Πολλά παραδοσιακά, γενικά λειτουργικά και νοικοκυρεμένα σπίτια… Λίγο πιο έξω απ’ το χωριό, ποδοσφαιρικό γήπεδο, το κολυμβητήριο της Πόλης με την καντίνα της Ευγενίας και του Λάζαρου… Πολιτισμός: Ομοίωμα του «Παλατιού του Οδυσσέα», Έκθεση του καπετάν Παΐζη…, Μουσείο στα Πιλικάτα. Οι αναγνώστες μου ας συμπληρώσουν αυτά που έχω παραλείψει (γέρος είμαι, εγχείριση στο κεφάλι έκανα, μην περιμένετε και πολλά…). Διονύσης Συκιώτης, Μπούρδας* * Μπούρδας: στα θιακά, χοντρός

22510 44242

Εμπρός 3919  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3919  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement