Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου TPITH 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3736 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Γέμισαν την αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου οι πρόσκοποι της Λέσβου

Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες η προκήρυξη απ' το ΕΠΕΚΑ Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία Λέσβου - Λήμνου

59 θέσεις εργασίας στον Πολιτισμό Γέμισε η μεγάλη αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης από λυκόπουλα, προσκόπους και ανιχνευτές, βαθμοφόρους τους, αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί, που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων Αρχών έκοψαν την Κυριακή τη βασιλόπιτά τους και γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τη «γέννηση» των Προσκόπων της Λέσβου.

Την έγκριση του ΑΣΕΠ πήρε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, σύμφωνα με το οποίο θα προσληφθούν άμεσα 59 άνεργοι έως 35 ετών για την κάλυψη αναγκών σε αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου και της Λήμνου, αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο απ' το φορέα που θα υλοποιήσει τη δράση, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό - Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (ΕΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τους συμπράττοντες φορείς, την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΣEΛ. 14

ΣEΛ. 18

Βασιλόπιτα, αλλά και εκατοστά γενέθλια!

Απολογισμοί Επιμελητηρίου και Εμπορικού Συλλόγου στην κοπή της βασιλόπιτας

Αντιμετωπίζοντας την κρίση Aπολογισμός δράσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, καθώς και βράβευση των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν με τη δραστηριότητά τους, αλλά και παραγόντων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού, έγινε κατά την κοπή της βασιλόπιτας των δύο φορέων το περασμένο Σάββατο.

ΣEΛ. 8

Απειλές τουριστικών πρακτόρων κατά ξενοδόχων, μετά από «απίστευτη» γνωμοδότηση του ΕΟΤ Μυτιλήνης που επιστρέφει τον τουρισμό στη δεκαετία τού 1970! Προσπάθεια να ελέγξουν και να κερδοσκοπήσουν από τη ροή Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

«Ή προμήθεια ή ΣΔΟΕ»!

ΣEΛ. 5


2 ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Επί πτυχίω φοιτητές Δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα από το εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, θα έχουν οι φοιτητές και του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχουν ολοκληρώσει την κανονική τους φοίτηση σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη. Και σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, Νίκο Σουλακέλλη, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και έχει σταλεί ενημέρωση σε όλα τα τμήματα του ιδρύματος, προκειμένου να ισχύσει το παραπάνω μέτρο. Β.Χρ.

Γύρισαν από Αθήνα

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 1926. Έλλειψη χαρτιού εκτύπωσης των τοπικών εφημερίδων.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Ακόμη περιμένουν τη σίτιση Χτες ακόμη περίμεναν να ξεκινήσει η σίτισή τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με το διευθυντή, Γιώργο Αθανασίου, σύντομα θα γίνουν μάλλον παρεμβάσεις προς το Δήμο, προκειμένου να δοθεί εντολή για παράταση, αν γίνεται ,της σύμβασης με τον ανάδοχο για ένα διάστημα, ώστε να τρώνε κανονικά οι μαθητές. Κάπως θα πρέπει να λυθεί το θέμα, γιατί τα εννιάωρα μαθημάτων δύσκολα βγαίνουν χωρίς ένα γεύμα το μεσημέρι. Β.Χρ.

Στην Αθήνα βρέθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε, μαζί και με την καθηγήτριά τους Κυριακή Ηλιάδου, οι μαθητές τού ΓΕΛ Καλλονής που διακρίθηκαν στον τοπικό διαγωνισμό EUSO 2013. Εκεί πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών, προκειμένου να φανεί εάν θα συμμετάσχουν και στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών. Χτες, η διεύθυνση του Σχολείου δεν ήξερε ακόμη τις επιδόσεις των παιδιών, αναμένεται ωστόσο να βγει σήμερα σχετική ανακοίνωση. Ο ανταγωνισμός πάντως ήταν μεγάλος και αυτό που αξίζει να τονιστεί, είναι η προσπάθεια που έκαναν οι μαθητές. Β.Χρ.

Θα το βλέπουν ηλεκτρονικά Αυτή η κολόνια…

TPITH Σελ. 11 ημ. Aνατ. 07.37 ∆ύσ. 17.37

22 †Τιμοθέου αποστόλου Αναστασίου Πέρσου

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στο προσκήνιο ήρθε πάλι το θέμα του Εμπορικού Διαμετακομιστικού Κέντρου με αφορμή την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου. Πρόκειται για ιστορία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά σε ένα σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευμάτων, τα οποία θα φτάνουν με κοντέινερ στο νησί. Ο τόπος που είχε επιλεχθεί αρχικά για να εγκατασταθεί το Κέντρο αυτό, ήταν τα Λάψαρνα, μια περιοχή μεταξύ Σιγρίου και Γαβαθά. Επειδή όμως η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura, οι όποιες ενέργειες «κόλλησαν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Θράσο Καλογρίδη, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται κοντά στον Καρά Τεπέ. Μάλιστα, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά και επίτιμος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός στη δημιουργία αυτού του Κέντρου. Δυστυχώς αυτή η κολόνια κρατάει για πολλά χρόνια και μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά όλο και κάποια προβλήματα θα παρουσιαστούν και στη νέα περιοχή που επιλέχθηκε. Α.Κου

Ηλεκτρονικά μπορούν να ενημερώνονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το εάν είναι δικαιούχοι δωρεάν σίτισης μετά και την ανανέωση της σύμβασης. Η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από τον Τομέα Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων είναι η https://athena.aegean.gr/sitisi και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν δίνοντας όνομα χρήστη κι έναν κωδικό πρόσβασης, να βλέπουν αν δικαιούνται κάρτα. Β.Χρ.

Άλλη γραμμή; Πολλά λέγονται για τους λόγους που ώθησαν τον Κώστα Πιτσιλαδή σε παραίτηση. Με αφορμή δε και τη διαφοροποίησή του απ’ την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης μία φορά σε ψηφοφορία, απ’ τις λίγες συμμετοχές του στο Δημοτικό Συμβούλιο, εικάζεται ότι δεν ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει πιστά και παντού τη «γραμμή» της, και μάλιστα φέρεται να το είχε δηλώσει. Να υποθέσουμε, δεδομένης και της στάσης («ούτε ένα τηλέφωνο», είπε ο κ. Πιτσιλαδής) που τήρησε στην παραίτηση ο επικεφαλής της παράταξης, Άρης Χατζηκομνηνός, ότι είχε «σπάσει το γυαλί»; Μόνο η πλειοψηφία, άλλωστε, θα έχει το προνόμιο των «εσωτερικών» προβλημάτων, κοινώς «φαγωμάρα»… ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Kοινή Λογική Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΟΥΠΟΣ*

Ό

Μετά την αποδοχή της πρότασης της Περιφέρειας για αξιοποίηση του Σάρλιτζα εκ μέρους του ΤΣΑΥ, είναι γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες το ότι ο ερειπιώνας που για δεκαετίες στοιχειώνει την περιοχή της παραλίας της Θερμής, μπορεί να αλλάξει όψη. Μακάρι το εγχείρημα αυτό της Περιφέρειας να πάρει σάρκα και οστά, κάτι που το έχει ανάγκη όχι μόνο η περιοχή, αλλά ολόκληρο το νησί, που υπολείπεται σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να αλλάξει την τύχη του.

Πλιάτσικας…

Ο δικός μας αναλογιστής

Τα καλύτερα ακούσαμε για τις δύο συναυλίες του Φίλιππου Πλιάτσικα την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ήταν πολύς ο κόσμος που πήγε και ήταν άλλωστε και η μοναδική μέχρι στιγμής συναυλία με σχήμα εκτός Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στο νησί το φετινό χειμώνα. Πριν από δύο - τρία χρόνια, οι συναυλίες και τα θεατρικά που παρουσιάζονταν στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης από σχήματα της Αθήνας ήταν πολύ περισσότερες και με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Θα ήταν πολύ ευχάριστο να δούμε το συγκεκριμένο χώρο να αρχίσει να αξιοποιείται και πάλι περισσότερο με αυτό τον τρόπο.

Ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους δημοσιογράφους απ’ τη Μυτιλήνη που είναι και μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Σάββατο το απόγευμα στην Πάτρα, όπου και έγινε ενημερωτική συνέλευση για την παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης που αφορά στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών (ΤΕΑΣ). Όχι, τα ευχάριστα δεν προέρχονταν φυσικά απ’ την ανάλυση - πώς θα μπορούσε σε τέτοιες εποχές να είναι ευχάριστο ό,τι σχετίζεται με το ασφαλιστικό; -, αλλά απ’ τον επιστήμονα που εκπόνησε με τους συνεργάτες του την αναλογιστική μελέτη. Γιατί επρόκειτο για το δικό μας, εξ Αγιάσου, διακεκριμένο επιστήμονα αναλογιστή-οικονομολόγο και κορυφαίο στο αντικείμενο Βασίλη Μαργιό, ο οποίος παρουσίασε με ξεχωριστό και ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο τη μεθοδολογία που ακολούθησε, όπως και τα συμπεράσματά του, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά γιατί συγκαταλέγεται στα «καμάρια» της Λέσβου. ΜΑΡ.ΠΛ.

… και Χατζηκαμπάνη Και μια που λέμε για τον Πλιάτσικα, η στενή του φίλη και συνεργάτιδα Ντέπη Χατζακαμπάνη, η νεαρή στιχουργός από τη Λέσβο, προσφάτως παραχώρησε μια όμορφη συνέντευξη στην ηλεκτρονική σελίδα «in2music.gr». Στο συγκεκριμένο κείμενο, η δουλειά της χαρακτηρίζεται από το συντάκτη ως «δυνατοί στίχοι, που σου μένουν στη σκέψη». Και η ίδια μιλάει για τη δύναμη των… ονείρων. Β.Χρ.

Στο Λυκουρέντζο Στην Αθήνα μετέβη πριν από λίγες μέρες ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Λέσβου και εκτελών χρέη διοικητή, Χρήστος Θεοδώρου. Εκεί, μαζί με άλλους διοικητές νοσοκομείων, είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Τα θέματα για τα οποία κλήθηκαν από το Υπουργείο οι διοικητές των νοσοκομείων, είχαν να κάνουν με τους νέους Οργανισμούς Λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και για τη δημοσιονομική πολιτική που υπαγορεύεται από το μνημόνιο. Ουσιαστικά αυτό που ειπώθηκε, δεν ήταν κάτι άλλο από τον περιορισμό των εξόδων των νοσοκομείων λόγω της οικονομικής κρίσης. Α.Κου

Από επενδυτική εταιρεία ζητούνται ενιαίες εκτάσεις γης στη Λέσβο και στη Λήμνο, επιφάνειας άνω των 300 στρεμμάτων. Παρακαλούμε αποστείλετε πληροφορίες στη διεύθυνση «ΜΥΡΙΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Ερεσού 5, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81100 Αρμόδιος για πληροφορίες κος Ευστρατίου, τηλ. 22510 40377 e-mail: efstratiou@mks.gr Θα τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας.

Για πόσο κανονικά; Μετά από αποφάσεις που πήραν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων, αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, αντίστοιχα έως τον Απρίλιο και έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και δικαστές/εισαγγελείς επέστρεψαν κανονικά στις έδρες. Το ερώτημα είναι αν μέχρι να επανακαθορίσουν τη στάση τους με τις νέες διεργασίες που έχουν αποφασίσει στο τέλος της αναστολής, θα έχει υπάρξει και κάποιο αποτέλεσμα που θα σηματοδοτήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Διότι διαφορετικά, το διάστημα της «ανακωχής» θα είναι εξαιρετικά μικρό, μπροστά στα «ατέλειωτα» πινάκια που και εδώ στη Λέσβο περιμένουν τη σειρά τους. ΜΑΡ.ΠΛ.

Προς δημοπράτηση Σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα απ’ την ένταξή του, αν υπολογιστούν οι εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες, το έργο στην οδό Κομνηνάκη πήρε χθες την έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής για να δημοπρατηθεί. Για να φτάσει όμως η προκήρυξη μέχρι τη δημοσιότητα, θα πρέπει να περάσει και να εγκριθεί απ’ την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, που ως γνωστόν ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί. Οπότε, ακόμη και η Κομνηνάκη «μπλέκει» στις δημαιρεσίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως και τόσα άλλα δημοτικά θέματα. ΜΑΡ.ΠΛ.

λο αυτό το γελοίο σκηνικό της κοινοβουλευτικής κολοκυθιάς, πόσο άραγε άγγιζε τον κόσμο;

Μια κάλπη, δύο, τέσσερις, σε πόσες θα ψηφίσει ο καθένας, τίνος πρόταση, είναι ένα παιχνίδι των τεχνικών της εξουσίας που ενδιαφέρει μόνο τους ίδιους. *** Γι’ αυτό και παρά την προσπάθεια των μεγάλων μέσων ενημέρωσης να μας βάλουν στο τριπάκι των δήθεν μεγάλης σημασίας διαφωνιών αυτών, έπεσε στο κενό. Αφήνοντας τους ταλαιπωρημένους πολίτες παγερά αδιάφορους. *** Και καλά, για τους κυβερνώντες ήταν μια άσκηση απόδειξης της κυβερνητικής συνοχής, άσε που τους βόλευε και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Άντε και οι Χρυσαυγίτες που κινήθηκαν στη λογική «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». *** Στο ΣΥΡΙΖΑ, τόσοι μυαλωμένοι άνθρωποι, δε βρέθηκε ένας να τους πει έγκαιρα πως είναι λάθος πολιτική ατζέντα η ιστορία με τη λίστα. Μόνο άφησαν τον Αλέξη να παίξει στο γήπεδο του αντιπάλου, που στο κάτω - κάτω είχε από πριν φτάσει στο δημοσκοπικό ναδίρ, οπότε μόνο κέρδος θα μπορούσε να αποκομίσει. *** Άσε δε το επικοινωνιακό ολίσθημα που οδηγούσε σε ανεπιθύμητους για το ΣΥΡΙΖΑ συνειρμούς. Το να αφήνεις να κάνει το παιχνίδι η Ζωή, η κόρη του κατήγορου στη δίκη του Αντρέα. *** Αντίθετα, το Κ.Κ.Ε., χωρίς να υποτιμά το θέμα, το κράτησε επικοινωνιακά στη σωστή του διάσταση, αποφεύγοντας τους αποπροσανατολισμούς από τα μείζονα ζητήματα. *** Άφησα τελευταίους τους Ανεξάρτητους Έλληνες που η τυχοδιωκτική επιλογή του αρχηγού τους να βάλει στο παιγνίδι τους Χρυσαυγίτες, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Τι να περιμένει κανείς βέβαια από ένα άνθρωπο που κάποτε δήλωνε ότι η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα που γνώρισε ήταν ο - δικός μας - κ. Βουνάτσος! *** Αλλά, μια και μιλάμε για δικούς μας, θα θέλαμε την άποψή τους για το θέμα της σύμπλευσης ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής από τους κ.κ. Γιαννέλη και Γαληνό. *** Πάμε για άλλα όμως. Τη λύση - έστω και την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος - για το ξεμπλοκάρισμα του Δήμου Λέσβου την έδωσε ο κ. Πατέστος. Και αναρωτιέται κανείς. Άραγε, οι όψιμοι φίλοι του έχουν λιγότερο πολιτικό μυαλό απ’ αυτόν; *** Μια που μιλήσαμε για δήμους όμως, δεύτερος πιο πετυχημένος δήμαρχος στην Ευρώπη ψηφίστηκε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύσης Χατζηδάκης. *** Όσο κι αν αυτές οι επιλογές έχουν ένα στοιχείο αυθαιρεσίας, δεν παύουν να έχουν τη σημασία τους. Γιατί φίλοι και αντίπαλοι - αλλά και οι πολίτες που του ανεβάζουν το εκλογικό ποσοστό από αναμέτρηση σε αναμέτρηση - του αναγνωρίζουν ότι κάνει έργο. Όχι υπερβατικά πράγματα δηλαδή. Πήρε ο άνθρωπος έναν - ως συνήθως - ελλειμματικό δήμο και τον μετέτρεψε σε πλεονασματικό. Και αξιοποίησε τα κοινοτικά κονδύλια. Τόσο απλά! *** Ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι παλιός κυβερνήτης αντιτορπιλικού και δηλώνει ότι ο Δήμος του θυμίζει… αντιτορπιλικό, γιατί χρειάζεται εξίσου αποφασιστική διοίκηση! *** Α, και να μην το ξεχάσω. Είναι και δεξιός και μάλιστα μητσοτακικός. Έτσι, για τα στερεότυπα μερικών. *** Για το κακούργημα του συστηματικού ξεπλύματος βρόμικου χρήματος παραπέμπεται ο Τσοχατζόπουλος. Οποία ξευτίλα για τον κάποτε νούμερο δύο - και παρ’ ολίγον νούμερο ένα - του ΠΑΣΟΚ. Όσο για κάποιους φίλους του που έκαναν καριέρα στην πλάτη του, καμώνονται ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα για το «φόνο». Κάποιοι μάλιστα - ξέρω έναν κατά Χίο μεριά - ξεκίνησαν νέα καριέρα σε άλλο κόμμα. Και καλά αυτός. Αυτοί που τον μάζεψαν; *** Το διάβασα και μου άρεσε, με αφορμή τις καταλήψεις διατηρητέων κτηρίων. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από διατηρητέα και αχρησιμοποίητα κτήρια, αφού είναι μεν διατηρητέα, αλλά όχι… διατηρημένα!


EI∆HΣEIΣ

4

Θέσεις

Με συλλαλητήριο απαντούν οι Καλλονιάτες για τη ΔΟΥ

Καταδρομική επιχείρηση!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΤΣΗΣ

Αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών Πολιχνίτου (θερμά ιαματικά νερά περιοχής) αίρνοντας αφορμή από άρθρο της δημοσιογράφου κ. Πολλάτου, με τίτλο «Επανεκκίνηση για το “Θερμόπολις”», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εμπρός» στις 9-1-2013, θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα-πρόβλημα που έχει ανακύψει, όπως τις παραθέτω παρακάτω. Στη 10ετία τού 1980, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είχε πραγματοποιήσει σειρά γεωτρήσεων στην αγροτική περιοχή Αχλαδόκαμπος του Πολιχνίτου και απεκάλυψε ένα ευρύ πεδίο γεωθερμικού νερού με θερμοκρασίες από 20 έως 92 βαθμών. Στην ίδια περιοχή, ρέουν από αιώνες και φυσικές θερμοπηγές, ανάμεσα στις οποίες η πηγή με αριθμό 15, ωριαίας απόδοσης 35 περίπου κυβικών μέτρων ανά ώρα, θερμοκρασίας 86,5 βαθμών. Το νερό της πηγής αυτής καταλήγει στη θάλασσα διαμέσου του Αλμυροπόταμου, με θερμιδική απώλεια σε ισοδύναμο πετρελαίου 5,5 χιλ. λίτρων ή 20 - 25 βαρελιών των 200 λίτρων το 24ωρο. Στην περιοχή αυτή, περί το έτος 1980, στον πάλαι Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Λέσβου, όπου υπηρετούσα ως διευθυντής του, είχαμε εγκαταστήσει πειραματικό θερμοκήπιο για τη μελέτη της χρήσης του γεωθερμικού νερού για τη θέρμανσή του, αλλά παράλληλα και την αντοχή πολλών υλικών στις χημικές επιδράσεις του προβληματικού αυτού νερού και κυρίως μηχανών άντλησης, σωλήνων διαφόρων μετάλλων, σωμάτων καλοριφέρ, διαφόρων πλαστικών υλικών. Από τις ερευνητικές αυτές εργασίες, που κράτησαν έξι περίπου χρόνια, προήλθαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θετικά συμπεράσματα, που διά των Διευθύνσεων Γεωργίας και των τότε Ελληνικών Κέντρων Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΠΑ Λέσβου και Θεσσαλονίκης) έτυχαν εφαρμογής στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπήρχαν γεωθερμικά ζεστά νερά και ειδικότερα στην περιοχή της λίμνης Βόλβη της Θεσσαλονίκης. Τα ίδια συμπεράσματα ανακοινώθηκαν με εισήγησή μου στη γαλλική γλώσσα από 21 έως 24 Ιανουαρίου στη Ρώμη της Ιταλίας, σε Ευρωμεσογειακό Συνέδριο με κύριο αντικείμενο συζήτησης «Η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας και των θερμών βιομηχανικών υγρών στη γεωργία». Με την ευκαιρία της επανεκκίνησης του θέματος της «Θερμοπόλεως», παρέδωσα προ ημερών αντίγραφα της εισήγησής μας στο Δήμο Λέσβου και στην εφημερίδα «Εμπρός» για ενημέρωσή τους. Πέρα από τα τεχνικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σ’ αυτή, προσωπική μου πρόταση, πρώτου ενδιαφέροντος, είναι η χρησιμοποίηση του γεωθερμικού νερού της πηγής Νο 15, για να κερδηθεί η θερμιδική απώλεια για κάθε 24ωρο του ισοδυνάμου πετρελαίου των 20 - 25 βαρελιών των 200 χιλιογράμμων. Η θερμιδική απώλεια σε ισοδύναμο πετρελαίου, υπολογίστηκε σε ποσοστό αξιοποίησης της θερμιδικής δυνατότητας του νερού 86 βαθμών κατά 60%. Έχοντας την πληροφορία ότι στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου υπήρξαν φόβοι και επιφυλάξεις από καλλιεργητές θερμοκηπίων ότι με τη χρησιμοποίηση του νερού για θέρμανση κατοικιών, θα στερηθούν το γεωθερμικό νερό, πιστεύω ότι μόνο η παροχή της πηγής Νο 15 των 35 κυβικών μέτρων την ώρα, με τη θερμοκρασία των 86 βαθμών, θα καλύψει θερμαντικά ένα σημαντικό αριθμό κατοικιών, που θα εξαρτηθεί από τα συστήματα των τεχνικών εφαρμογών. Εξάλλου, οι δυνατότητες του συνόλου των γεωτρήσεων μπορούν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες πολλών θερμοκηπίων.

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Π

τoυ NIKOY MANABH αταδρομικού τύπου επιχείρηση έγινε την Κυριακή το πρωί στα γραφεία τής ΔΟΥ Καλλονής, προκειμένου να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το λογισμικό υλικό που υπήρχε στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας. Η επιχείρηση έγινε με άκρα μυστικότητα, που θυμίζει τακτικές που ακολουθούν ειδικά σώματα της Αστυνομίας σε πολύ σοβαρές υποθέσεις. Στόχος, κατά τα φαινόμενα, ήταν να αποφευχθεί μια κινητοποίηση των κατοίκων της κωμόπολης για να αποτραπεί η εκκένωση του κτηρίου. Στις 6:30 το πρωί της Κυ- διαδικασία κράτησε μέριακής, αστυνομικοί πή- χρι τις 2 μετά το μεσημέγαν στο σπίτι της ταμία ρι και εξελίχθηκε υπό την τής ΔΟΥ Καλλονής και παρουσία ισχυρής αστυτης ζήτησαν να ντυθεί για νομικής δύναμης. Εκτινα μεταβεί μαζί τους μάται ότι στην επιχείρηστην Καλλονή, προκειμέ- ση πήραν μέρος περί νου να εκκενωθεί το κτή- τους 50 αστυνομικούς. ριο. Μαζί με τους αστυ- Αρκετή ώρα αφότου ξεκίνομικούς ήταν και ένας νησε η διαδικασία εκκέυπάλληλος της ΔΟΥ Μυ- νωσης του κτηρίου, άρχιτιλήνης. Λίγο αργότερα, σαν να συγκεντρώνονται άλλοι αστυνομικοί πήγαν οι εργαζόμενοι της ΔΟΥ στο σπίτι της διευθύ- και κάτοικοι της Καλλοντριας της ΔΟΥ Καλλο- νής. Ο πρόεδρος της Δηνής, την ξύπνησαν και μοτικής Κοινότητας, Θατης ζήτησαν επίσης να νάσης Ελευθερίου, κατ’ τους ακολουθήσει ως την επανάληψη προσπάθησε Καλλονή. Εκείνη είπε να επικοινωνήσει με τον στους αστυνομικούς ότι εισαγγελέα υπηρεσίας, θα πρέπει να έχει μια ε- θεωρώντας ότι καταλύεντολή, είτε από προϊστά- ται κάθε έννοια δημοκραμενό της είτε από εισαγ- τικής λειτουργίας του γελική αρχή, για να προ- κράτους και νομιμότητας βεί σε οποιαδήποτε ενέρ- με τέτοιες πρακτικές. γεια. Λίγο αργότερα, της Χθες το μεσημέρι, σε δήεπιδείχθηκε εντολή για λωσή του στο «Ε», τόνισε την εκκένωση του κτηρί- ότι όλοι οι κάτοικοι είναι ου που είχε εκδοθεί από αγανακτισμένοι, τόσο με τον προϊστάμενο της το κλείσιμο της ΔΟΥ, όσο ΔΟΥ Μυτιλήνης. Στις δύο και με την καταδρομικού υπαλλήλους απαγορεύ- τύπου επιχείρηση για την τηκε να κάνουν οποιοδή- εκκένωσή της. Επίσης υποτε τηλεφώνημα, ακόμη πογράμμισε ότι οι ενέρκι αν αφορούσε την ενη- γειες αυτές έχουν πειμέρωση των προϊσταμέ- σμώσει τους κατοίκους νων τους! της Καλλονής και την Πέμπτη θα προχωρήσουν Με φορτηγά Λίγο μετά τις 7 το πρωί σε μια παλλαϊκή κινητοτης Κυριακής, φορτηγά ποίηση χωρίς προηγούμεταφορικής εταιρείας μενο. είχαν μεταβεί στα γρα- Συγκεκριμένα, ανέφερε φεία τής ΔΟΥ Καλλονής ότι έχει ήδη προγραμμακαι ξεκινούσε η φόρτωση τιστεί την Πέμπτη να των ηλεκτρονικών υπο- κλείσουν τα σχολεία, οι λογιστών και των άλλων καφετέριες, τα ελαιοτριαντικειμένων που κρινό- βεία και τα καταστήματα. ταν απαραίτητο να μετα- Δηλαδή ουσιαστικά όλοι φερθούν άμεσα. Η όλη οι Καλλονιάτες θα βγουν

K

στο δρόμο την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο της ΔΟΥ και των άλλων υπηρεσιών, αλλά και για τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής τους. Απογοητευμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής από την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να δεχθεί ακόμη και το αίτημα μικρής αναστολής στο κλείσιμο της Υπηρεσίας, ενώ παρέμειναν σε λειτουργία ΔΟΥ που βρίσκονται στην Αθήνα.

Γιατί έτσι; Η γραμματέας του Συλλόγου των Εργαζομένων ΔΟΥ Λέσβου και Χίου, Μαρία Νικολάρα, μας είπε: «Από τη στιγμή που η Αστυνομία φρουρούσε το κτήριο και δε βρισκόταν υπό κατάληψη, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει η εκκένωση του κτηρίου με τέτοιες διαδικασίες. Θα μπορούσαν να είχαν ακολουθηθεί οι κανονικές διαδικασίες.» Η πρώτη πολιτική αντί-

δραση ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση της Κυριακής, σημειώνει: «Σαν τους κλέφτες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με κυβερνητική εντολή και πρωτόγνωρες διαδικασίες για τα δεδομένα της κωμόπολης της Καλλονής, έσπασαν την κλειδαριά της τοπικής ΔΟΥ και μετέφεραν με τη βοήθεια ιδιωτικής μεταφορικής τα αρχεία της Υπηρεσίας, στη Μυτιλήνη. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς πρωτόκολλα παραλαβής και παράδοσης, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και με κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα στοιχεία φορολογουμένων ή στοιχεία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.» Στην συνέχεια, κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και δηλώνει ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία η μαζική παρουσία όλων στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Απειλές τουριστικών πρακτόρων κατά ξενοδόχων, μετά από «απίστευτη» γνωμοδότηση του ΕΟΤ Μυτιλήνης που επιστρέφει τον τουρισμό στη δεκαετία τού 1970! Προσπάθεια να ελέγξουν και να κερδοσκοπήσουν από τη ροή Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

«Ή προμήθεια ή ΣΔΟΕ» τoυ NIKOY MANABH

τις συμφωνίες, εμείς να φέρνουμε τους τουρίστες και εκείνοι να λαμβάνουν προμήθειες χωρίς να έχουν προσφέρει καμμία υπηρεσία. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθούμε με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία θα θέσουμε το ζήτημα. Όπως και άλλα ζητήματα που μας απασχολούν. Ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.» Ας σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Γιάννη Σαμιώτη, για να έχουμε τη θέση του επί του θέματος, όμως δεν κατέστη δυνατό.

κράτηση του δωματίου που θέλει, να το προπληρώσει αν το επιθυμεί ή να πληρώσει όταν θα ολοκληρώσει τη διαμονή του. Όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται στο διαδίκτυο και κανείς δε διανοείται να επιβάλει διά νόμου την υποχρεωτική καταβολή προμήθειας στους τουριστικούς πράκτορες. Αν και είναι σαφές ότι η τεχνολογικές εξελίξεις μειώνουν δραστικά το αντικείμενο εργασίας τους. Άλλωστε, ο νόμος 393 τού 1976 θεσπίστηκε για να ρυθμίσει ζητήματα και προβλήματα του τουρισμού μιας άλλης εποχής. Τότε ήταν αναγκαία η συνεργασία με εγχώρια τουριστικά γραφεία, προκειμένου να προστατευτούν οι τουρίστες σε περίπτωση που οι ξενοδόχοι αθετούσαν τις υποχρεώσεις τους. Σήμερα οποιοσδήποτε πολίτης του κόσμου, Τούρκος, Ρώσος, Νεοζηλανδός, Κορεάτης κ.λπ., μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα οποιουδήποτε ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού γραφείου και να επιλέξει το κατάλυμα που επιθυμεί. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και σε αυτή θα πρέπει να προσαρμοστούν οι Τουριστικοί Πράκτορες. nman@emprosnet.gr

α λαμβάνουν προμήθεια για κάθε Τούρκο τουρίστα που φθάνει στη Λέσβο επιδιώκουν οι Τουριστικοί Πράκτορες, που υποστηρίζουν ότι η απαίτησή τους αυτή είναι νόμιμη και επικαλούνται έγγραφο του ΕΟΤ Μυτιλήνης που στηρίζεται σε νόμο τού 1976. Για να κάνει σαφείς τις προθέσεις της η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, σε επιστολή που έστειλε στους ξενοδόχους σημειώνει: «όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις, θα παρεμβαίνουμε άμεσα στις υπηρεσίες τού ΕΟΤ με σύμπραξη του ΣΔΟΕ, για λεπτομερή και επιτόπιο έλεγχο στο ξενοδοχείο όπου υπήρξε κράτηση τουρκικού γκρουπ χωρίς τη μεσολάβηση τουριστικού πράκτορα.» Δηλαδή ευθέως λέει στους ξενοδόχους «ή μας καταβάλετε προμήθεια, ή σας στέλνουμε το ΣΔΟΕ». Πώς φθάσαμε ως εδώ; Όλα ζουν από την υποκλοπή ξεκίνησαν όταν μέλος της τουριστικού έργου από Ένωσης Τουριστικών Πρα- Τούρκους τουριστικούς κτόρων έστειλε έγγραφο πράκτορες». Έτσι αντιλαμπρος τη Διεύθυνση Τουρι- βάνονται οι τοπικοί τουρισμού Βορείου Αιγαίου (Ε- στικοί πράκτορες τις συΟΤ Μυτιλήνης) και ζητού- νεργασίες που αναπτύσσε να διευκρινιστεί το νο- σουν οι ξενοδόχοι της Λέμικό πλαίσιο που ισχύει σβου με τους τουριστικούς Απαιτήσεις για τις ενοικιάσεις καταλυ- πράκτορες της Τουρκίας. άλλης εποχής μάτων και τουριστικών λε- Ο πρόεδρος της Ένωσης Αυτή η απαίτηση των Τουωφορείων από πολίτες και Ξενοδόχων Λέσβου, Περι- ριστικών Πρακτόρων ακούνομικά πρόσωπα τρίτων κλής Αντωνίου, σε δήλωσή γεται εξωφρενική και πέρα χωρών. του στο «Ε» τονίζει: «Οι από κάθε πλαίσιο λογικής, Στις 3 Ιανουαρίου, ο ΕΟΤ τουριστικοί πράκτορες εί- σε μια εποχή που κάθε υΜυτιλήνης απάντησε ότι ναι φίλοι και συνεργάτες ποψήφιος τουρίστας μπομε βάσει το νόμο 393 τού μας. Ας βγουν στις τουρι- ρεί να επιλέξει μόνος του 1976 οι Τούρκοι και οι αλ- στικές αγορές, ας φέρουν το ξενοδοχείο που θέλει να λοδαποί, είτε είναι τουρι- τουρίστες στο νησί και ε- διαμείνει, να έχει πλήρη στικοί πράκτορες στη χώρα μείς είμαστε εδώ για τους εικόνα των υπηρεσιών που τους είτε ιδιώτες, δε δύνα- δώσουμε τη νόμιμη προ- του προσφέρει, των χρεώνται να εκμισθώνουν του- μήθειά τους. Αλλά δεν σεών του και όποιας άλλης ριστικά λεωφορεία και του- μπορεί εμείς να πηγαίνου- πληροφορίας κρίνει απαριστικά καταλύματα. Συνε- με στις τουριστικές εκθέ- ραίτητη. Κι επιπλέον, μποπώς, είναι πάντοτε ανα- σεις, εμείς να κλείνουμε ρεί να κάνει μόνος του γκαία η διαμεσολάβηση τουριστικών γραφείων με Πρόταση Πατερέλλη ειδικό σήμα λειτουργίας. Τέλος, η υπηρεσία διευκρινίζει πως τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα φυσικά και ροβληματισμό και ανησυχία για τις ε- ψεις τους και όλοι οι εμπλεκόμενοι με νομικά πρόσωπα που έξελίξεις που αφορούν στο νέο Οργα- το χώρο της Υγείας φορείς, προκειμένου χουν έδρα στην Ευρωπαϊκή νισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και να ληφθεί απόφαση, η οποία - όπως σηΈνωση. τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις κλινικών μειώνει - «θα κινείται στην κατεύθυνση Σε επιστολή τους στη συεκφράζει η παράταξη «Λέσβος, Δημιουρ- της απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργία νέχεια προς τους Ξενοδόγική πορεία», που με έγγραφο του επι- του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος χους, η Ένωση Τουριστικεφαλής της, Παντελή Πατερέλλη, προς της Λέσβου, κάτω από συνθήκες που θα κών Πρακτόρων διευκρινίτο δήμαρχο και τον πρόεδρο (;) του Δη- διασφαλίζουν τη δημόσια περίθαλψη μοτικού Συμβουλίου, ζητά να συγκληθεί στη Λέσβο για να μη συγχωνευτούν κλιζει τους λόγους που την έειδική συνεδρίαση, αν μπορεί και με μο- νικές, να μη συγχωνευτούν τμήματα ερκαναν να ασχοληθεί με το ναδικό θέμα το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. γαστηριακού τομέα και να δοθεί η δυναζήτημα, σημειώνοντας πως Ο κ. Πατερέλλης προτείνει να προσκλη- τότητα νέων οργανικών θέσεων ειδικευσυνίστανται «στο οξύτατο θούν σ’ αυτήν για να εκφράσουν τις από- μένων ιατρών». πρόβλημα που αντιμετωπί-

N

Ειδική συνεδρίαση για το Νοσοκομείο Π

5

Η πίτα των Εργαζομένων πρωτοχρονιάτικη πίτα των Εργαζομένων της ΠεT ηνριφέρειας έκοψε χθες ο περιφερειάρχης Βορείου ΑιΝάσος Γιακαλής,

γαίου, εκφράζοντας τις ευχές του για ένα δημιουργικό νέο έτος, που με την πολύτιμη συνδρομή των υπαλλήλων θα συμβάλει στην ακόμη καλύτερη λειτουργία της Περιφέρειας συνολικά. Ευχές προς τους εργαζομένους για το νέο έτος απηύθυναν οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλής Βερβέρης, Νικόλαος Μάρκου, Αντώνης Γιαννάκης και ο εκτελεστικός γραμματέας, Παναγιώτης Καπάρας.

Παραιτήθηκε ο Κώστας Πιτσιλαδής και αναλαμβάνει η τελευταία υποψήφια της παράταξης Χατζηκομνηνού απ’ το Πλωμάρι

Δημοτική σύμβουλος με 29 σταυρούς!!! της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ύτε έξι μήνες δε διήρκεσε η συμμετοχή του Κώστα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ο απερχόOμενοςΠιτσιλαδή σύμβουλος απ’ τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου υπέβαλε για προσωπικούς λόγους την παραίτησή του, η οποία ανοίγει το δρόμο για να ορκιστεί δημοτική σύμβουλος η τελευταία σε ψήφους υποψήφια της παράταξης Χατζηκομνηνού απ’ την ίδια Ενότητα, η Ζαχαρούλα Σπανιά. Με την ορκωμοσία της νέας δημοτικής συμβούλου, που στις δημοτικές εκλογές τού 2010 έλαβε μόλις 29 σταυρούς, αναδεικνύονται τα παράδοξα του «Καλλικράτη», αλλά και τα σοβαρά προβλήματα δημοκρατικότητας του όλου συστήματος, που δομήθηκε στρεβλά στη συνένωση 13 δημοτικών ενοτήτων. Κι αυτό γιατί όχι μόνο συνολικά, αλλά και ειδικά μεταξύ των τριών εκλεγέντων απ’ την ίδια Δημοτική Ενότητα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ψήφων, που στην πράξη απαξιώνουν κατάφωρα την ισοτιμία των συμβούλων και κυρίως την αντιπροσωπευτικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος σε ψήφους του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης απ’ τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, μετέχει στο όργανο έχοντας πάρει 1.611 σταυρούς, ενώ ο πρώτος της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, ο Σταύρος Πολίτης, είχε λάβει 1.262 σταυρούς (περίπου 44 φορές αυτών της κ. Σπανιά). Όμως και η τρίτη παράταξη που εξέλεξε σύμβουλο απ’ την ίδια Ενότητα, η παράταξη Πατερέλλη, έχει εκλέξει την Πέρσα Σάββα με 413 ψήφους, ενώ η πρώτη επιλαχούσα του συνδυασμού, η Δέσποινα Χαλδέζου, είχε συγκεντρώσει 357 ψήφους (12 φορές όσων η κ. Σπανιά, αλλά δε μετέχει στο Συμβούλιο).

«Ούτε ένα τηλέφωνο…» Μία βδομάδα πριν, στις 15 Ιανουαρίου, ο Κώστας Πιτσιλαδής που ορκίστηκε το καλοκαίρι δημοτικός σύμβουλος, υπέβαλε στο δήμαρχο την παραίτησή του, επικαλούμενος - όπως μας είπε - προσωπικούς λόγους. Στο ερώτημα αν έγιναν προσπάθειες απ’ την παράταξή του να την ανακαλέσει ανέφερε πως «δεν έγινε ούτε ένα τηλέφωνο απ’ τον αρχηγό», ενώ προσέθεσε ότι αντιθέτως «έτρεχε να τον μεταπείσει ο κ. Χρύσανθος Αργυρίου». Ο κ. Πιτσιλαδής ανέφερε ότι πληροφορήθηκε πως η κ. Σπανιά θα αποδεχθεί να αναλάβει. Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε εκλεγεί σύμβουλος ο Κυριάκος Πετρέλλης, που παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα καταγγέλλοντας την «αδιαφορία» του Δήμου για την περιοχή του, ενώ ο πρώτος επιλαχών, Παναγιώτης Ιππειώτης, αρνήθηκε να ορκιστεί σύμβουλος. Μάλιστα η αναπλήρωση του κ. Πετρέλλη, μέχρι δηλαδή να κληθεί ο κ. Πιτσιλαδής, καθυστέρησε περίπου οκτώ μήνες.


6 ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Οι εξ ανατολών... γείτονες Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

«Kanal İstanbul», Διώρυγα της Πόλης Ερντογάν επανήλθε στην προεΟκλογική (2011) εξαγγελία του

Στον Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ το έργο της αναστήλωσης της εκΔέργοημοπρατήθηκε κλησίας του Αγίου Χαράλαμπου στον Τσεμέ. Το θα κοστίσει 1,6 εκατ λίρες και θα καλυφθεί κατά 95% απ’ τη Νομαρχία Σμύρνης και 5% απ’ το Δήμο Τσεσμέ. Ενδιαφέρον για το έργο υπήρξε και απ’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η εκκλησία κτίστηκε το 1832 και τα τελευταία χρόνια στέγαζε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Τσεσμέ.

Και στο λιμάνι ιδιωτική εταιρεία Ulusoy, που εκμεταλλεύεται το λιμάνι του Τσεσμέ, έδωσε τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης, με βάση τα οποία κατά το 2012 ανήλθαν στους 156 χιλ. οι επιβάτες που διακινήθηκαν μεταξύ Τσεσμέ και Χίου, έναντι 139 χιλ. κατά το 2011. Θεαματική αύξηση παρουσίαζε και η κίνηση στη μαρίνα τού Τσεσμέ, που κατά το 2012 εξυπηρέτησε 19 χιλ. επισκέπτες. Επίσης αύξηση κατά 8% παρουσίασε η κίνηση στην εμπορευματική γραμμή Τσεσμές - Τεργέστη (Ιταλίας), που εξυπηρετείται από πλοία τύπου Ro-Ro.

Η

Τα 90χρονα της Συνθήκης της Λωζάννης

τη Σηλυβρία) με τον Εύξεινο Πόντο, ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο στενό του Βοσπόρου, το οποίο σήμερα υπολογίζεται ότι

Η Σμύρνη τίμησε τη μνήμη τού Χραντ Ντινκ εγάλη διαδήΜ λωση πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σμύρνη για να τιμηθεί η μνήμη του δολοφονηθέντος πριν έξι χρόνια, στη Κωνσταντινούπολη, Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους που ακόμη δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και στα πλακάτ που έφεραν, χρησιμοποίησαν τη λέξη «ahparik», που σημαίνει στα αρμένικα «αδελφός», για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο.

Το Δικελί τιμά το Ναζίμ Χικμέτ προτομή του ΤούρΗΧικμέτ, κου ποιητή Ναζίμ το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τους απανταχού δημοκρατικούς αγώνες, κοσμεί το πάρκο τού Δικελί. Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε το περασμένο Σάββατο, επέτειο των 111 χρόνων απ’ τη γέννηση του ποιητή, από τον εκτελούντα χρέη δημάρχου Γιουσούφ Αλτιπαρμάκ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε, ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του δήμαρχου Οσμάν Οζγκιουβέν, που ως γνωστόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο εξωτερικό, και οι ομιλητές συνέδεσαν τους αγώνες και τις διώξεις που υπέστη ο Ναζίμ Χικμέτ, με το διωκόμενο δήμαρχο Οσμάν.

Ο Γιάννης Πάριος για μια μοναδική συναυλία στην Πόλη

ο ίδρυμα Lozan Vakf› Mübadileri (δηλαδή των ανταλλαγέντων με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης) θα τιμήσει και φέτος την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης διοργανώνοντας εκδηλώσεις στην Πόλη, και ειδικά φέτος που είναι τα 90χρονα, και στη Σμύρνη. Στην Πόλη οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 26 και 27 Ιανουαρίου στην Τούζλα (αλυκές) νότια του Καντίκιοϊ (στην ασιατική πλευρά), όπου υπάρχει η παλιά προβλήτα, στην οποία αποβιβάζονταν οι καραβιές των Τούρκων προσφύγων που έφταναν απ’ την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Στη Σμύρνη, η γιορτή θα ξεκινήσει στις 30 Ιανουαρίου το πρωί με τη ρίψη λουλουδιών στο Πασαπόρτ της προκυμαίας, σημείο κι αυτό αποβίβασης Τούρκων προσφύγων το 1923 - ‘24. Ακολούθως, στο «Ege Hotel» διοργανώνεται συζήτηση για τα 90χρονα της ανταλλαγής των πληθυσμών, στην οποία έχει κληθεί να παραστεί και να μιλήσει και ο Έλληνας διεθνολόγος καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης. Την επόμενη ημέρα, 31 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Agora Audotorium θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους σχετικές με την ανταλλαγή και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ρεμπέτικη συναυλία. Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου το ίδρυμα θα παρουσιάσει στη Σμύρνη την έκθεση που επιμελήθηκε με πίνακες (πάνελ) των αφηγήσεων και φωτογραφιών οικογενειών Τούρκων και Ελλήνων προσφύγων, που υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Τ

και ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κατακυρώνεται το «φαραωνικό» - όπως πολλοί είπαν - έργο της Διώρυγας (νέος Βόσπορος), με την οποία η Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί σε δύο πόλεις που θα περνά ανάμεσά τους θάλασσα. Η Διώρυγα θα έχει μήκος 45 - 50 χιλιόμετρα και θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά (ξεκινά από

διαπλέουν καθημερινά 120 με 150 πλοία. Με το σχέδιο αυτό θα δημιουργηθούν δύο χερσόνησοι και ένα νησί. Ο τύπος χαρακτηρίζει το έργο ως το μεγαλύτερο του τελευταίου αιώνα παγκοσμίως. Το βάθος νερού της Διώρυγας θα είναι περίπου 25 μέτρα, ενώ το φάρδος στην επιφάνεια θα είναι περίπου 145 - 150 μέτρα. Με βάση τις εξαγγελίες, το έργο θα είναι έτοιμο το έτος 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάζει τα πρώτα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Ίδωμεν!

ια μια και μοναδική συναυλία θα ΓΦεβρουαρίου ταξιδέψει στην Πόλη, στις 16 2012, ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτής Γιάννης Πάριος. Θα παρουσιάσει στη σκηνή τού Lütfi K›rdar, για πρώτη φορά, τραγούδια μια ζωής, σε μια ανεπα-

νάληπτη συναυλία. Κλείνοντας τέσσερις δεκαετίες συνεχούς προσφοράς, ο Γιάννης Πάριος έχει καθιερωθεί ως ο κατ’ εξοχήν ερωτικός ερμηνευτής, με τραγούδια που άφησαν εποχή και παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής στη

γειτονική χώρα Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ερασιτεχνικού και Θεατρικού Ομίλου (ΕΡΘΟ) του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα.

Η υποθαλάσσια σήραγγα στο Βόσπορο

Καταπολέμηση εντόμων στο Κουτσούκ-κουγιού

ανακοίνωσε ο Όγός,πως Τούρκος πρωθυπουρκ. Ερντογάν, στις 23

απέναντί μας ΚουΣταιτοτσούκ-κουγιού φαίνεότι «των φρονίμων

Οκτωβρίου 2013 (ημέρα που εορτάζεται η ίδρυση της Δημοκρατίας), θα δοθεί στην κυκλοφορία η υποθαλάσσια ζεύξη στο Βόσπορο, που θα συνδέει το Γενί Καπί της ευρωπαϊκής πλευράς με το Καντίκιοϊ, απέναντι, στην ασιατική πλευρά. Η σήραγγα θα εξυπηρετεί αποκλειστικά σιδηροδρομικούς συρμούς, στους οποίους θα φορτώνονται τα αυτοκίνητα, όπως και στη Μάγχη. Το έργο άρχισε το 2004 και σήμερα βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του. Η ιδέα της σήραγγας ξεκίνησε το1860 επί σουλτάνου Αβδούλ Μεσίτ, την προχώρησε ο Αβδούλ Χαμίτ, αναθέτοντας τη μελέτη το 1902 σε αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία, αλλά τελικά το έργο υλοποιείται επί «σουλτάνου» Ερντογάν!

τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», αφού συνεργεία του Δήμου ήδη απ’ τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιούν σε τακτά διαστήματα διαδοχικούς ψεκασμούς, για να εξολοθρεύουν τις προνύμφες των εντόμων που πολλαπλασιάζονται με την επικρατούσα υγρασία. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, βάσει προγράμματος κατά τη χειμερινή περίοδο χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, για να περάσουν την άνοιξη στα απαραίτητα εντομοκτόνα. Έτσι περιορίζεται η αναπαραγωγή των βλαβερών εντόμων, όπως κατσαρίδες, τσιμπούρια, μύγες και κουνούπια, για να περάσουν ήσυχο καλοκαίρι!

Αϊβαλιώτισσες ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων γυναικών του Αϊβαλιού συΕείναιπιτροπή γκρότησαν την πλατφόρμα «Η έκτρωση δικαίωμα της ίδιας της γυναίκας», πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα ανοιχτή εκδήλωση και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και CD στον κόσμο για τη δράση τους ενάντια στην εφαρμοζόμενη νέα νομοθεσία περί αμβλώσεων. Ήδη από πέρυσι η κυβέρνηση Ερντογάν,

ισχυριζόμενη ότι η υπογεννητικότητα θα δημιουργήσει στο μέλλον δημογραφικό ζήτημα (για ισλαμικό φανατισμό μιλούν οι επικριτές), εφαρμόζει νόμο με τον οποίο απαγορεύονται οι αμβλώσεις και οι καισαρικές τομές, πέραν των περιπτώσεων που συστήνονται ως μοναδική λύση απ’ τους γιατρούς. Είναι τέτοια η αυστηρότητα του νόμου, που απαγορεύει την έ-

κτρωση ακόμη και σε γυναίκες που υπέστησαν βιασμό, με την αιτιολογία ότι το κράτος έχει τους πόρους να μεγαλώσει ένα ακόμη παιδί! Οι Αϊβαλιώτισσες με κεντρικό τους σύνθημα «Κράτος, τράβα το χέρι σου απ’ το σώμα μου», ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους στο Νομό Μπαλίκεσιρ και δικτυώνονται σε όλη τη χώρα. Επικεφαλής του είναι η Νεχαμπάτ Ντινλέρ.


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Έκλεισαν την αγορά στην Κρήτη

Στην κατηφόρα το λάδι; τoυ NIKOY MANABH

Τι γίνεται εδώ;

αρασκευή 7:21 το βράδυ έφθανε στα γραφεία τού «Ε» το φαξ με τις νέες αυξημένες τιμές του ελαιολάδου από την ΕΑΣ Λέσβου. Ωστόσο, μερικές ώρες νωρίτερα η ΕΑΣ Ηρακλείου, οι άλλες ενώσεις συνεταιρισμών του Νομού και αρκετοί ιδιώτες έμποροι σταμάτησαν να αγοράζουν λάδι, όπως έγραφε το Olivenews.gr. Τι είχε συμβεί; Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ταχύτατες εξελίξεις στην αγορά του λαδιού, οι τιμές παραγωγού ανέβαιναν από μέρα σε μέρα. Αλλά από την Πέμπτη έγινε φανερή η ανακοπή του ενδιαφέροντος των Ιταλών εμπόρων, τουλάχιστον για λάδια από την αγορά της Κρήτης. Έτσι οι επιλογές που είχαν οι ενώσεις του νησιού ήταν είτε να ρίξουν τις τιμές, είτε να κλείσουν την αγορά. Στο Νομό Ηρακλείου επέλεξαν τη δεύτερη λύση. Διαφορετική ήταν η εικό- ευρώ το κιλό το έξτρα να από την αγορά της παρθένο, κάτω από τα Μεσσηνίας, όπου οι πα- 2,80 ευρώ το κιλό το παρράγοντες της περιοχής α- θένο ελαιόλαδο και κάτω νέφεραν έως και την Κυ- από τα 2,77 ευρώ το κιλό ριακή ότι δεν είχε ανακο- το βιομηχανικό. Επαναπεί η ζήτηση από την Ιτα- λαμβάνουμε, οι τιμές που λία. Μάλιστα, έκαναν λό- αναφέρουμε για την ιγο για τιμή παραγωγού σπανική αγορά, είναι τικοντά στα 3,00 ευρώ το μές χονδρικής, αναφέροκιλό, πάντα για το έξτρα νται σε ποσότητες ενός παρθένο 0,3 βαθμών. βυτίου ελαιολάδου και άΣτη Χαέν της Ισπανίας, οι νω. Δεν πρόκειται για τιτιμές χονδρικής δείχνουν μές παραγωγού, οι οποίνα σταθεροποιούνται ο- ες είναι σαφώς χαμηλόριακά κάτω από τα 3,00 τερες.

Η ΕΑΣ Λέσβου δεν είχε ακολουθήσει την ανοδική πορεία των τιμών. Έτσι, την ώρα που η μέση τιμή παραγωγού στο Νομό Ηρακλείου κυμαινόταν από 2,50 έως 2,60 ευρώ το κιλό για τα τρία δέκατα, η τιμή παραγωγού στη Μυτιλήνη παρέμενε στα 2,30 ευρώ το κιλό. Οπότε για την Ένωση ήταν εύκολο να αυξήσει την τιμή παραγωγού στα 2,40 ευρώ το κιλό για άμεση πληρωμή και στα 2,50 ευρώ για πληρωμή σε έξι μήνες. Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα όσα γράφαμε στα τέλη του Δεκεμβρίου για τις τιμές του ελαιολάδου. Οι Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν λάδι από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα, έχουν πάντα το βλέμμα τους στραμμένο στην Ισπανία. Πρώτα βλέπουν το επίπεδο των τιμών στην Ισπανία και μετά αγοράζουν λάδι από την Ελλάδα. Το βασικό τους κριτήριο εί-

Π

Πίτα και απολογισμός στην ΑΔΕΛ Α.Ε.

«Επικερδές» το 2012

που απέφεραν έσοδα τα οποία άλλες φορές δεν Δείχανραστηριότητες επιτευχθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες των δήμων, περιλαμβάνονταν στον απολογισμό που έκανε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δημοτικής Εταιρείας Λέσβου (ΑΔΕΛ) Α.Ε., Αριστείδης Ταξείδης, κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας. Ο κ. Ταξείδης αναφέρθηκε στο πλαίσιο του απολογισμού της προηγούμενης χρονιάς, στην αξιοποίηση και προσοδοφόρα λειτουργία των θερμοπηγών Εφταλούς (Μήθυμνα), Θέρμων Κόλπου Γέρας, του Αιολικού Πάρκου στην «Κουτσουμπάρα» Κρατήγου της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, των Δημοτικών Σφαγείων και Ελαιουργείων, της Δημοτικής Πλαζ στα Τσαμάκια, του Κάμπινγκ Μήθυμνας, που αποφέρουν πλέον σημαντικά έσοδα στο Δήμο και αποτελούν ουσιαστικό «εργαλείο» ανάπτυξης

για το νησί μας στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, αλλά και στην επισκευή και επαναλειτουργία μετά από διακοπή 13 χρόνων του Δημοτικού Ελαιοτριβείου Πολιχνίτου. Για το 2013, η Εταιρεία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, θα εντείνει τις προσπάθειες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ο Δημήτρης Βουνάτσος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την αποδοτική δράση τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υγιή πλέον δημοτική εταιρεία, που «ανέστησε» την τελευταία στιγμή η παρούσα δημοτική αρχή. Ο ίδιος τόνισε πως «παρά τις αντιπολιτευτικές επιθέσεις, μόνο η φετινή λειτουργία της δημοτικής πλαζ “Τσαμάκια” μετά τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί και την ανανέωσή της, απέφερε έσοδα 69.000 ευρώ, ποσό που ουδέποτε υπήρξε στο παρελθόν».

ναι ότι ποτέ το τελικό τους προϊόν δε θα πρέπει να είναι ακριβότερο από το τελικό προϊόν των Ισπανών ανταγωνιστών τους, διότι οι διεθνείς αγορές του λαδιού, όπως και όλων των προϊόντων, επιλέγουν τα φθηνότερα προϊόντα.

Οι νέες τιμές στη Λέσβο Οι νέες τιμές ελαιολάδου που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου, είναι 2,40 ευρώ το κιλό για λάδι οξύτητας 0,3 βαθμών, 2,30 ευρώ ανά κιλό για λάδι οξύτητας 0,5 βαθμών, 2,15 ευρώ ανά κιλό ο άσσος και 1,80 ευρώ το κιλό το βιομηχανικό πεντάρι. Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για άμεση πληρωμή (με την παράδοση των καταστάσεων από τους συνεταιρισμούς). Τα ελαιόλαδα παλαιάς εσοδείας πληρώνονται μετά από 90 ημέρες και οι τιμές αυξάνονται κατά 0,10 ευρώ εάν η πληρωμή γίνει μετά από 180 ημέρες.

7

Τα τοπικά προϊόντα σε διεθνή έκθεση στο Βερολίνο α προϊόντα της Λέσβου και της Χίου παρουσιάζοTρειας νται αυτές τις μέρες από το περίπτερο της ΠεριφέΒορείου Αιγαίου σε διεθνή έκθεση τροφίμων του Βερολίνου, που πραγματοποιείται έως τις 27 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η έκθεση φέρει τη γενική ονομασία «International Green Week». Η συμμετοχή της Περιφέρειας στόχο έχει την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου στη Γερμανία, που αποτελεί τη δεύτερη στην κατάταξη χώρα που εισάγει ελληνικά αγροτικά προϊόντα και βάσει του ενδιαφέροντος συμμετοχής, έχει εντάξει στο περίπτερό της ελαιόλαδο και ούζο της Λέσβου και προϊόντα μαστίχας της Χίου. Το ενδιαφέρον των χιλιάδων καθημερινών επισκεπτών της έκθεσης είναι πολύ μεγάλο και ειδικότερα διαφαίνεται πως οι Γερμανοί αναζητούν τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, αλλά και με γεωγραφική ένδειξη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη μεγάλη αποδοχή που έχει το ελαιόλαδο της Λέσβου από τους επισκέπτες της έκθεσης. Ιδιαίτερο είναι και το ενδιαφέρον που παρατηρείται για τα προϊόντα της μαστίχας.

Επιτράπηκε η αλιεία κυδωνιών ε απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επιM τράπηκε η αλιεία κυδωνιών στον Κόλπο Καλλονής. Όμως συνεχίζεται η απαγόρευση της αλιείας για τα χάβαρα (τοπική ποικιλία μυδιών). Έγινε δε νέα δειγματοληψία μυδιών κι αν η ανάλυσή τους δείξει ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση, θα επιτραπεί η αλιεία και αυτού του είδους. Ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης, μετά από την εξέλιξη αυτή, δήλωσε πως «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρακολουθεί το όλο θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα και θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

Ανακοινώθηκαν οι νέες εντάξεις στη Βιολογική Γεωργία

Σεμινάριο θες Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων βιογια λογιστές X καλλιεργητών εντάσσονται στο πρόγραμμα της Βιοο Περιφερειακό Τμήμα Αλογικής Γεωργίας (νέες εντάξεις), από τη Διεύθυνση Tκονομικού νατολικού Αιγαίου του ΟιΑγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου ΑιγαίΕπιμελητηρίου Ελλάδας διοργανώνει στη Μυτιλήνη φορολογικό σεμινάριο με θέμα «Κώδικας φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών». Τo σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 26 Ιανουάριου 2013. Θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει πέντε ώρες. Δικαίωμα συμμετοχής στο σεμινάριο έχουν οι λογιστές φοροτεχνικοί των οποίων οι επαγγελματικές ταυτότητες είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013, και τα μέλη τού ΟΕΕ με εξοφλημένες συνδρομές. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες. Εισηγητής θα είναι ο Ιωάννης Μανουσάκης, ελεγκτής μεγάλων επιχειρήσεων και υπάλληλος Υπουργείου Οικονομικών. Αιτήσεις θα παραλαμβάνονται έως την Παρασκευή 25 του μήνα στις 11 το πρωί, στο email oee13pt@oe-e.gr και στο φαξ 22510 25634.

ου. Επίσης ανακοινώθηκαν οι λίστες των απορριπτομένων. Εκτός από τη Μυτιλήνη, τα ονόματα όσων εντάσσονται και όσων απορρίπτονται από το πρόγραμμα έχουν αναρτηθεί στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου, το Δήμο Λέσβου και το Δήμο Λήμνου. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν και από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr/. Οι ενδιαφερόμενοι εντός επτά εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης δημοσιοποίησης στους δήμους, μπορούν να υποβάλουν στην υπηρεσία ένσταση κατά των καταστάσεων των κατ’ αρχήν δικαιούχων και απορριπτομένων. Επομένως, οι οριστικοί πίνακες θα αναρτηθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων.


8

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Απολογισμοί Επιμελητηρίου και Εμπορικού Συλλόγου στην κοπή της βασιλόπιτας

Αντιμετωπίζοντας την κρίση της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ πολογισμός δράσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, καθώς και βράβευση των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν με τη δραστηριότητά τους, αλλά και παραγόντων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού, έγινε κατά την κοπή της βασιλόπιτας των δύο φορέων το περασμένο Σάββατο. Οι πρόεδροί τους, Θράσος Κα- τη Λέσβο. Ο πρόεδρος του Επιλογρίδης και Μάρω Βερβενιώ- μελητηρίου Πειραιά, Γιώργος του, αναφέρθηκαν στα προβλή- Κασιμάτης, είπε ότι θα συμβάλει ματα που αντιμετωπίζουν οι επι- με όποιον τρόπο μπορεί στην εχειρήσεις, καθώς και στις προ- ξέλιξη αυτή, ενώ προανήγγειλε σπάθειες που γίνονται προκει- την αδελφοποίηση, στο προσεμένου αυτά να επιλυθούν. χές διάστημα, των δύο ΕπιμεληΚατά τον ετήσιο απολογισμό, έ- τηρίων. γινε μνεία στη μεγάλη απώλεια Η κ. Βερβενιώτου δήλωσε συγκιαπό το θάνατο του Γιώργου Ορ- νημένη που κατάφερε να παρευφανού, ο οποίος υπήρξε πρόε- ρεθεί στην εκδήλωση, καθώς πέδρος του Εμπορικού Συλλόγου ρυσι απουσίαζε λόγω προβληΜυτιλήνης, καθώς και πρόεδρος μάτων υγείας που αντιμετώπιζε. του Επιμελητηρίου. Η ομιλία της επικεντρώθηκε Αναφορά στην οικονομική κρί- στην κρίση και στα λουκέτα που ση, στις επιπτώσεις της και στην εμφανίζονται στην αγορά. Ειδιαντιμετώπισή της έγινε τόσο α- κότερα είπε: «Οι μειώσεις μιπό τον κ. Καλογρίδη όσο και από σθών και συντάξεων, οι απολύτην κ. Βερβενιώτου. σεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κατάργηση υπηρεσιών, Στόχοι Η πάταξη της γραφειοκρατίας τα απανωτά χαράτσια, το παραεκαι του παραεμπορίου αποτε- μπόριο, έχουν ως αποτέλεσμα λούν τους βασικούς στόχους τη μείωση του ρευστού που κυτου Επιμελητηρίου. Σε αυτούς κλοφορεί στην αγορά, καθώς και συμπεριλαμβάνονται η ανάδειξη του τζίρου των επιχειρήσεών των τοπικών προϊόντων, η δημι- μας. Έτσι τα λουκέτα των καταουργία γραφείου εξαγωγών, η στημάτων στη Μυτιλήνη και στο τουριστική ανάδειξη της Λέσβου υπόλοιπο νησί πολλαπλασιάζοστην παγκόσμια αγορά. Ακόμα, νται.» στόχοι είναι και η δημιουργία ε- Παράλληλα τόνισε ότι ο εμποριταιρείας τουριστικής προβολής κός κόσμος δεν μπορεί να μείνει σε συνεργασία με το Δήμο Λέ- παθητικός θεατής όλων αυτών σβου. Η ανάδειξη επιχειρήσεων των αλλαγών και πρέπει να αντιμέσω διαδικτύου, η διεκδίκηση δράσει και να μη σημειωθούν κι μεταφορικού ισοδύναμου και άλλες απώλειες. Εξήγησε ότι αυμέτρων μείωσης του λειτουργι- τό μπορεί να επιτευχθεί σε σηκού κόστους των επιχειρήσεων μαντικό βαθμό μέσα από την απεριλαμβάνονται στη λίστα με ξιοποίηση του πρωτογενούς πλούτου του νησιού και την ετους σκοπούς. Μάλιστα έγινε λόγος για δημι- πώνυμη τυποποίηση τοπικών ουργία διεθνούς εμπορικού και προϊόντων, σε συνδυασμό με τη διακομιστικού κέντρου με έδρα δικτύωση των επιχειρήσεων.

A

Απολογισμός Επιμελητηρίου

Με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας του Επιμελη- προγράμματα, όπως τα Πρό- Πολιτικής παρέλαβε επίσης O απολογισμός τηρίου το 2012 είχε επίκε- γραμμα Ευάλωτων Ομάδων, υπόμνημα, με θέμα το πρόντρο τον τουρισμό, την προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων, με τελικό σκοπό την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό έγιναν διάφορες συσκέψεις και ημερίδες, υπογράφτηκαν πρωτόκολλα και εκπρόσωποι του φορέα συμμετείχαν σε διάφορες εκθέσεις. Ακόμα πραγματοποιήθηκαν ημερίδες, συνέδρια, συσκέψεις για την ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής και των προϊόντων της. Παράλληλα, έγιναν ευρωπαϊκά

ΤοπΣΑ, Leader κ.ά.. Αναπτύχθηκε η κοινή δράση με άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και επιμελητήρια από την υπόλοιπη επικράτεια. Σημειώνεται ότι στάλθηκε κοινό υπόμνημα περιφερειών και επιμελητηρίων Ανατολικού Αιγαίου για τη visa και έγινε παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών για την κατάργηση της ΔΟΥ Λήμνου και Καλλονής. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής

βλημα των μεταφορών σε Λέσβο και Λήμνο και τη διεκδίκηση του μεταφορικού ισοδύναμου. Επιπλέον, προέβησαν σε διάβημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρήση της λέξης «λαδοτύρι» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από παραγωγούς της Κρήτης, καθώς και για τις αποζημιώσεις των θεομηνιόπληκτων επιχειρήσεων στην Καλλονή. Θα ήταν παράληψη να μη σημειωθεί ότι ο κ. Καλογρίδης μίλησε και για τις Γιορτές Αγοράς.

Απολογισμός του Εμπορικού Συλλόγου

Αντιμετωπίζοντας το παραεμπόριο Βραβεύτηκαν όλοι όσοι και την ανεργία ξεχώρισαν με τη δράση τους στις ενέργειες που έ- τον οποίο το Δ.Σ. του Συλλόγου Το Δ.Σ. απευθύνθηκε στην Περιρέπει να οπλιστείτε με ψυχραιμία. Η λαίλαπα της κρίσης δεν Aτουναφορά κανε το διοικητικό συμβούλιο ζητούσε την παρουσία της Δημο- φέρεια Βορείου Αιγαίου προκει«Π έχει τελειώσει ακόμα», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ΕπιΕμπορικού Συλλόγου, έγινε τικής Αστυνομίας στα πανηγύρια μένου να ενημερωθεί για τη λειμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ο Γιώργος Κασιμάτης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρευρέθηκε στην εκδήλωση, καθώς περιλαμβανόταν στη λίστα των βραβευθέντων εξ αιτίας της πολύχρονης παρουσίας και προσφοράς του στον επιμελητηριακό θεσμό. Παράλληλα βραβεύτηκαν και επιχειρήσεις του νησιού. Ειδικότερα, το ζαχαροπλαστείο «Πανταζή» και η ποτοποιία «Ματθαίου», ως επιχειρήσεις με μακροχρόνια λειτουργία. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερεσού τιμήθηκε για το κασέρι του, ο Γλιγλής Κ. Γρηγόρης για το βιολογικό ελαιόλαδο, όπως και η Ανδιάνη Μερόπη. Τα τρία αυτά προϊόντα διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς το 2012. Για τη διάκρισή τους στις εξαγωγές πήρε τιμητική πλακέτα η «Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε. - Λεσβιγάλ». Για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Λέσβο τιμήθηκαν ο Νίκος Ζούρος και το τουριστικό πρακτορείο «Picolo Travel». «Θα συνεχίσω να ενεργώ με τον ίδιο ζήλο, καθώς στόχος είναι η πάταξη του παραεμπορίου», είπε ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Βόμβας, αμέσως μετά την παραλαβή του βραβείου για τη συμβολή του Λιμεναρχείου στην πάταξη του παράνομου εμπορίου. Αμέσως μετά τις βραβεύσεις, ακολούθησε η κοπή της πίτας και δεξίωση στον εκθεσιακό χώρο, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου.

από την πρόεδρό του, Μάρω Βερβενιώτου, οι οποίες είχαν στόχο, όπως τόνισε η ίδια, την πάταξη του παραεμπορίου και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, στάλθηκε ευχαριστήριο στο λιμενάρχη Μυτιλήνης, Μανώλη Βόμβα, για τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Μάλιστα ο κ. Βόμβας βραβεύτηκε για το λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας. Λίγους μήνες αργότερα, πραγματοποιήθηκε εισήγηση για τον αυστηρότερο έλεγχο των παράνομων μικροπωλητών που αποβιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το έγγραφο που στάλθηκε στον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατό, από

και τον αυστηρότερο έλεγχο σε προϊόντα πιστής απομίμησης που δε φέρουν σχετικές άδειες και παραστατικά. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Εμπορικός Σύλλογος διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεων Επιχειρήσεων την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης που αφορούν στους κλάδους Λιανικού Εμπορίου, Εμπορίας - Διακίνησης και Συντήρησης Αυτοκινήτων, καθώς και Κατασκευών Δομικών Υλικών. Το Δεκέμβριο οριστικοποίησε τη συμμετοχή του στα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΑΕΔ - ΛΑΕΚ 1-25) του έτους 2012. Ωστόσο, το Δ.Σ. παρενέβη και σχετικά με το Κέντρο Αφορολόγητων Ειδών στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

τουργία της συσταθείσας επιτροπής για τη ρύθμιση θεμάτων εμπορικών μισθώσεων. Επίσης ζήτησε ενημέρωση από τη ΔΕΗ για τα αίτια των ολιγόλεπτων διακοπών ρεύματος. Το Σεπτέμβριο στάλθηκε έγγραφο στο Δήμο Λέσβου για χορήγηση αντίγραφων των εισηγήσεων της Επιτροπής Κυκλοφοριακού του Δήμου Λέσβου, καθώς επίσης και των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων που ενέκριναν τις εν λόγω εισηγήσεις, οι οποίες αναφέρονται στην πεζοδρόμηση της οδού Ερμού και στις ώρες διέλευσης των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων. Ο χρόνος έκλεισε με τον Εμπορικό Σύλλογο να δίνει είδη πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε άλλους συνανθρώπους που είχαν ανάγκη.


ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 2 χλμ. έξω από την πόλη, 90 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση από λέβητα πυρήνας και τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό και μεγάλο μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζονται 2 δυάρια (68 τ.μ. και 63 τ.μ.), χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου, με αυτόνομη θέρμανση aircondition νέας τεχνολογίας, επιπλωμένα ή μη, στην Ε. Βοστάνη 60, κοντά στο Νοσοκομείο. Άμεσα διαθέσιμα. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945184066. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, με αυλή, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48 τ.μ., σε υπερυψωμένο ισόγειο. Επιπλωμένο, κλιματιζόμενο, πολύ όμορφο, ήσυχο, σε μικρό κτήριο με σύγχρονη κατασκευή, θα σας αρέσει. Ναυμαχίας Έλλης 37, Επάνω Σκάλα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977 - 747628, 6932 - 299135, 6937150557. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι 80 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Αγίας Ειρήνης, 3ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο (καινούργια κουφώματα, κουζίνα, μπάνιο, ντουλάπες κ.λπ.), βαμμένο, με μεγάλο μπαλκόνι, κλιματιστικό και ηλιακό θερμοσίφωνα. Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 6974-355472, 22510 26331. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 1ου ορόφου, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριάρι με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στην Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 6932-454642.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μεζονέτα 147 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι + 20 τ.μ. υπόγειο. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου διαμέρισμα, 100 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από σόμπα με pellet, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου ισόγειο διαμέρισμα 200 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνια. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις περιοχή Καμάρες επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, σε ισόγειο 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 35 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 33 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και air condition, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, στην περιοχή Κιόσκι, πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Βαρειά γκαρσονιέρα, επιπλωμένη 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 49 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Καλλιθέα. Φωτεινό σαλόνι, ημιξεχωριστός χώρος με κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, 2 κλιματιστικά, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Νεάπολης δυάρι, ισόγειο, 45 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και καθιστικό. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα καινούργια μονοκατοικία 80 τ.μ.. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, εξωτερική αποθήκη, 2 στρέμματα αυλή, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, ιδιωτικό πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα: α) Τριάρι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με 2 air-condition, στον 1ο όροφο και μόνο με 7 ευρώ κοινόχρηστα. β) Δυάρι, ισόγειο, με air-condition και αυλή, με μηδέν κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 20513, 6996536690.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα με καινούργια ντουλάπια, μεγάλο χωλ και μπάνιο, σαλόνι. Ανακαινισμένο, βαμμένο, καινούργια πλακάκια στο δάπεδο, αυτονομία θέρμανσης, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 21585, 6945-453997. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 85 τ.μ., με θέα, 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC aircondition, ηλιακό θεμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6937-124998, 6977055677. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, καινούριο διαμπερές 4αρι, 120 τ.μ., 3ου ορόφου. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο, περιμετρικό μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούριο 2αρι, 45 τ.μ., στο Κουμκό (πλησίον Πανεπιστήμιου). Κουζίνα, ενιαίος χώρος με καθιστικό, μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, βόθρος για αποχέτευση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Aυλή, χώρος στάθμευσης, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 4 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι και θέα στη θάλασσα. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης) Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού μεγάλο πολυτελές δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Λαζαρέτο, με αυλή. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, στη Σουράδα. Θέα στη θάλασσα, ατομικός λέβητας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο τριάρι διαμέρισμα, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, στα Πάμφιλα. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται σε άριστη κα-


10

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

τάσταση, πλήρως επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο γωνιακό διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα, γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα, τριάρι, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και θέα όλη την πόλη της Μυτιλήνης. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947118650. Πωλείται loft στον Άνω Χάλικα, με κήπο, εκπληκτική θέα, εξαιρετική κατασκευή. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947-118650. Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., σε 2 πατώματα. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται καινούριο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Στη Μυτιλήνη πωλείται διαμέρισμα κεντρικό 58 τ.μ., 2ου ορόφου πολυκατοικίας. Α εσοχή, μεγάλη βεράντα, απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 210 8618521 (μετά τις 8:00 το βράδυ).

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Νεάπολη 195 τ.μ. (90 τ.μ όροφος - 105 τ.μ ημιισόγειο), 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, W.C, σαλόνι, playroom, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο, τζάκι, κήπο, ηλιακό τριπλής ενέργειας, 100 μέτρα από τη θάλασσα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6945-649406.

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ) και όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπάνια, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr


11

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στον Ποταμό Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ., στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος (κατάστημα) στην αγορά του Μολύβου, σε πολύ καλή θέση, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, πρώην χρυσοχοείο Κομνηνού. Πληρ. τηλ. 22530 71858, 22530 71857. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στην Πέτρα, κατάλληλος για καφετέρια, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κλπ. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, ισόγειο, 400 τετραγωνικά, επιπλέον βεράντες, δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον ορόφου 200 τετραγωνικά, περιβάλλων χώρος κατάλληλος και για πάρκινγκ 3.000 τετραγωνικά. Πληρ. τηλ. 6974723454. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επιχείρηση fastfood στην προκυμαία Μυτιλήνης, πλήρως εξοπλισμένη, με έντιμο πελατολόγιο, λόγω αναχώρησης. Τιμή συζητήσιμη. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6973-828826, 6942-476868. Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας με πλήρη μηχανήματα κομπλέ, πολλά κλειδιά-κλειδαριές, λόγω συνταξιοδότησης. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση της δουλειάς. Αγίας Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fastfood, πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός επιχείρησης ενδυμάτων (πάγκοι, γραφεία, σταντ, επένδυση τοίχου-πάνελ, aircondition, H/Y, fax), σε τιμή ευκαιρίας και με διακανονισμό. Πληρ. τηλ. 6986754704. Πωλούνται 3 καναπέδες δερμάτινοι με μπράτσο, 1 γραφείο reception, 1 θάλαμος κατάψυξη, 1 θάλαμος συντήρησης, 1 ηλεκτρικό κλαρκ, 1 Sprinter Mercedes 313 diesel, με ψυγείο. Πληρ. τηλ. 6948619547.

Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε 2 επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 50 κομμάτια χρυσές λίρες, σε τιμή 270 ευρώ η κάθε μία. Πληρ. τηλ. 6986753595.

Πωλούνται οικόπεδα 6

Πωλείται αντίκα τραπεζα-

στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων. Πληρ. τηλ. 6976824056. Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6976-408533 & 6973-249261. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νο-

σηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται από τεχνική εταιρεία απόφοιτος Ανώτερης ή Ανωτάτης Οικονομικής Σχολής, για εργασία στο λογιστήριο. Πληρ. τηλ. 22510 26665, 6978483041.

ρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη, του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973403114.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιοcd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένο ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Εταιρεία λιπαντικών από το Βέλγιο αναζητά αντιπρόσωπο για τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6973-800942, e-mail: energycp@otenet. gr Ζητείται κοπέλα κάτω των 25 ετών για εργασία σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληρ. τηλ. 22510 23914, 6973-335599. Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Μυτιλήνη χρειάζεται και αναζητά: Καθηγητές Αγγλικών, Ισπανικών, Τούρκικων καθώς και καθηγητές Πληροφορικής, 25-35 ετών, για να εργαστούν στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών

στο e-mail: langins1@ otenet.gr Διεύθυνση: Παπαδιαμάντη 6, Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6946624878.

ρία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Ζητείται βοηθός λογιστή, απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με σχετική εμπειρία σε βιβλία Γ´ κατηγορίας και γνώση αγγλικών, για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο: yachtsoperations@ gmail.com

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

EΠIΣTHMH

13

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA Σε σ υ νεργασία με το περιοδικό

Γυαλιά οράσεως: Εφεύρεση που άλλαξε τη ζωή ατά το Μεσαίωνα, και ειδικότερα μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα, οι εγγράμματοι με αδύναμη όραση χρησιμοποιούσαν σφαίρες-μεγεθυντικούς φακούς, που ονομάζονταν «αναγνωστικοί λίθοι». Τις κυλούσαν πάνω στις σελίδες των βιβλίων, έτσι ώστε τα γράμματα να δείχνουν μεγαλύτερα. Ο Roger Bacon (1220 - 1292), στο έργο του «Opus Majus» (1268), αναφέρει ότι μπορεί κανείς να διαβάζει καλύτερα όταν βλέπει μέσα από ένα γυαλί που είναι κατά τι μικρότερο από ημισφαίριο. Στα πειράματα του Bacon βασίστηκε και ο εφευρέτης των γυαλιών οράσεως, το όνομα του οποίου όμως παραμένει άγνωστο. Ως πιθανοί εφευρέτες έχουν θεωρηθεί κατά καιρούς ο ίδιος ο Bacon, ο Ιταλός Salvino D’ A r m at o D e g l i A r m at i ή ο Alessandro di Spina. Ωστόσο, πρόκειται για εικασίες, καθώς το πρόσωπο του εφευρέτη δεν έχει πιστοποιηθεί. Η πρώτη καταγεγραμμένη ύπαρξη γυαλιών σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα στην Ιταλία. Οι αναφορές ως προς το χρόνο εμφάνισής τους κυμαίνονται από το 1260 μέχρι και το 1289. Ωστόσο, ο ακριβής χρονολογικός προσδιορισμός τους δεν είναι δυνατός. Εξίσου δύσκολη είναι και η καταγραφή του τόπου εμφάνισής τους, καθώς οι σχετικές αναφορές ποικίλλουν μεταξύ της Φλωρεντίας το 1280 και της Πίζας το 1286. Το Μεσαίωνα, η Βενετία υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέ-

σε το εμπόριο γυαλιών στους κύκλους των λογίων.

Κ

Η εξέλιξη

ντρα παραγωγής γυαλιού, διαθέτοντας παράλληλα μια ισχυρή συντεχνία τεχνιτών κρυστάλλου. Ως εκ τούτου, συγκέντρωνε τις καλύτερες προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί επίσημα η πατρίδα της παραγωγής γυαλιών. Όμως, η πόλη στην οποία άνθησε πραγματικά το εμπόριο γυαλιών στα μέσα του 15ου αιώνα, ήταν η Φλωρεντία. Από το 16ο - 17ο αιώνα το μονοπώλιο της ιταλικής πόλης έσπασε. Αυτήν τη χρονική περίοδο άρχισαν να παράγουν γυαλιά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση των γυαλιών εκτινάσσεται ύστερα από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο το 1454, οπότε τα βιβλία έγιναν προσβάσιμα σε όλους. Άνοδος στο εμπόριο των γυαλιών σημειώθηκε και κατά το 17ο αιώνα, με την έκδοση των πρώτων εφημερίδων.

Η ζωή πριν Από την αρχαιότητα ήταν ήδη γνωστό ότι το κυρτό γυαλί είχε

την ιδιότητα να μεγεθύνει τα αντικείμενα. Ένας φακός που προσιδιάζει με μεγεθυντικό, κατασκευασμένος από ορυκτό κρύσταλλο, εντοπίστηκε από αρχαιολόγους κοντά στη Νινευή της Ασσυρίας. Πρόκειται για την παλαιότερη ανακάλυψη μιας τέτοιας εφεύρεσης. Σε ορισμένες πηγές γίνεται αναφορά στους μεγεθυντικούς φακούς στην Αίγυπτο του 5ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με άλλες, αντίθετα, δεν έχει καταγραφεί κάποιου είδους βοήθημα όρασης την εποχή των Αιγυπτίων, των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Οι ιστορικές μαρτυρίες από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάνουν λόγο για σκλάβους που διάβαζαν μεγαλόφωνα στους ευγενείς με αδύναμη όραση. Ο Σενέκας αναφέρει πώς κατάφερνε να διαβάζει χρησιμοποιώντας μια γυάλινη σφαίρα που τη γέμιζε νερό. Ο Νέρωνας είχε στη διάθεσή του ένα σμαράγδι, που τοποθετούσε κοντά στο μάτι του για να βλέπει σε μεγέθυνση τους μονομάχους

στο Κολοσσαίο (σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Νέρωνας το χρησιμοποιούσε για να φιλτράρει το φως του ήλιου). Αναφορές υπάρχουν και για την Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες οι Κινέζοι πριν από 2.000 χρόνια χρησιμοποιούσαν γυαλιά. Στην πραγματικότητα, είχαν δημιουργήσει ένα είδος «φυλαχτού» για να προστατεύουν τα μάτια τους από τις «κακές δυνάμεις». Πριν από την εφεύρεση των γυαλιών, στη μεσαιωνική Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συγκροτούσαν αγρότες, που διαβιούσαν εγκλωβισμένοι στον αναλφαβητισμό και τη δεισιδαιμονία. Συνηθέστατα, οι παθήσεις εκλαμβάνονταν ως θεία δίκη και τιμωρία για πράξεις του παρελθόντος που επιτέλεσαν οι ίδιοι οι πάσχοντες ή οι πρόγονοί τους. Επομένως, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί η απαλλαγή από αυτές. Η θέσπιση των πανεπιστημίων συνέτεινε όχι μόνο στην αλλαγή του τρόπου σκέψης. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, ευνόη-

Επτά ηφαίστεια ασφάλτου στο θαλάσσιο πυθμένα ε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από τις ακτές της ΚαΣστεια. λιφόρνια βρίσκονται επτά γιγάντια υποθαλάσσια ηφαίΔεν πρόκειται για συνηθισμένα ηφαίστεια λάβας, αλλά για ηφαίστεια ασφάλτου, όπως αποκαλούνται, καθώς όταν είναι ενεργά, εκχέουν παχύρρευστη άσφαλτο. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται σε βάθος 220 μέτρων, έχει ύψος εξαώροφου κτηρίου και έκταση δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων. Τα ηφαίστεια εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και έκτοτε έχουν αποτελέσει αντικείμενο εξονυχιστικής επιστημονικής μελέτης. Δημιουργήθηκαν πριν από 31.000 - 44.000 χρόνια, όταν πετρέλαιο εξέρ-

ρευσε απρόσκοπτα από ρωγμές του θαλάσσιου πυθμένα και στερεοποιήθηκε στην επαφή του με το κρύο θαλασσινό νερό. Σε ορισμένα σημεία στην περιοχή, διαρρέουν ακόμη πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο, αρκετό καιρό τώρα τα ηφαίστεια είναι ανενεργά, ένα καθησυχαστικό μήνυμα για τους επιστήμονες, μεταξύ άλλων, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που τα έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές με υποβρύχια, για να συλλέξουν δείγματα. Τα επτά ηφαίστεια περιέχουν συνολικά περίπου 100.000 τόνους ασφάλτου, που προφανώς έχει στερεοποιηθεί και πετρώσει, αλλά παραμένει αρκετά πορώδης. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ένα κομμάτι πετρώδους ασφάλτου από αυτά τα ηφαίστεια κονιορτοποιείται εύκολα σε ένα γουδί.

Κατά την πρώιμη περίοδο των γυαλιών οράσεως κατασκεύαζαν τους σκελετούς από ξύλο, κέρατο και κόκαλο. Μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα κυκλοφόρησαν δερμάτινοι σκελετοί, που όμως εξ αιτίας του ευαίσθητου υλικού τους, η διάρκεια ζωής τους ήταν περιορισμένη. Τους επόμενους αιώνες καταγράφεται ποικιλία ως προς τα είδη των σκελετών, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους σκελετοί από μπρούντζο, κέλυφος χελώνας, μπανέλα, ατσάλι, ασήμι και χρυσό. Τη δεκαετία τού 1780, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δημιούργησε τα διπλοεστιακά γυαλιά. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στην Αγγλία, επικράτησε το μονόκλ, αλλιώς και «δαχτυλίδι του ματιού», το οποίο είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο Γερμανός βαρόνος Philipp Von Stosch γύρω στο 1720. Ο J. F. Voigtländer το λάνσαρε στην Αυστρία, έπειτα έγινε μόδα στη Γερμανία και εν τέλει απαξιώθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς συνδέθηκε αισθητικά με το γερμανικό στρατό. Τη δεκαετία τού ‘30 έγιναν πολύ δημοφιλή τα γυαλιά ηλίου. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει στην αγορά φακούς γυαλιών από γυάλινους μέχρι πλαστικούς. Διορθώσεις στην όραση επιτυγχάνονται πλέον και με τη χρήση φακών επαφής, ενώ η αποθεραπεία της μυωπίας πραγματοποιείται με επεμβάσεις laser.

Βάρανοι, πολλαπλασιάζονται με παρθενογένεση ανονικά, τα σπονδυλωτά ζώα πολλαπλασιάζονται Κγονιμοποίηση με τη συνεύρεση αρσενικού και θηλυκού και τη του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Με τον τρόπο αυτό η φύση διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη γενετική ποικιλία. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, απαντάται το φαινόμενο θηλυκά ψάρια ή σαύρες, για παράδειγμα, να γονιμοποιούνται χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού. Σε δύο ζωολογικούς κήπους στην Αγγλία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά παρθενογένεση στον ινδονησιακό βάρανο, που είναι γνωστός ως Δράκος τού Κόμοντο. Το πλεονέκτημα της παρθενογένεσης είναι ότι μοναχικά θηλυκά, που δε βρίσκουν αρσενικά, είναι σε θέση να φέρουν στη ζωή ένα ολόκληρο κοπάδι νέων βαράνων. Οι ζωολόγοι δε γνώριζαν ότι οι Δράκοι τού Κόμοντο μπορούν να πολλαπλασιαστούν με παρθενογένεση, γι’ αυτό και εξεπλάγησαν όταν αυτό συνέβη σε δύο άτομα του είδους.

Αυτός ο μικρός βάρανος, που γεννήθηκε σε έναν αγγλικό ζωολογικό κήπο, δε γνώρισε ποτέ πατέρα


14

EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Γέμισαν την αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου οι πρόσκοποι της Λέσβου

Βασιλόπιτα, αλλά και εκατοστά γενέθλια! έμισε η μεγάλη αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης από λυκόπουλα, προσκόπους και ανιχνευτές, βαθμοφόρους τους, αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί, που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων Αρχών έκοψαν την Κυριακή τη βασιλόπιτά τους και γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τη «γέννηση» των Προσκόπων της Λέσβου. Η εκδήλωση, συμβολική σε αυτήν την αίθουσα, που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο, μια και εκεί πριν από 100 ακριβώς χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της πρώτης Ομάδας Προσκόπων στη Μυτιλήνη. 100 χρόνια μετά, την ίδια μέρα και ώρα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου πρωί όπως και τότε, πολλές δεκάδες παιδιά και ενήλικοι υποδέχτηκαν μια μεγάλη τούρτα με το θυρεό των Προσκόπων της Λέσβου, που βγήκε μέσα από μια σκηνή στην άκρη της αίθουσας! Με τους ήχους του γνωστού τραγουδιού «We are the world, we are the children» κι ενώ οι τοίχοι της ιστορικής αίθουσας πλημύριζαν από εικόνες της 100χρονης τοπικής προσκοπικής ιστορίας, σβήστηκε ο κέρινος αριθμός «100», ενώ ακολούθησαν τραγούδια από λυκόπουλα και

Γ Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πώληση των νήσων Τοκμάκια

Σε ποιον ανήκουν, γιατί πωλούνται… ε αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τού «Ε» το περασμένο Σάββατο σχετικά με την πώληM ση της συστάδας νησιών Τοκμάκια ανατολικά του Μανταμάδου, μέσω της ιστοσελίδας http://www.privateislandsonline. com/ αντί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, τοποθετούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ιδιαίτερα σχετικά με το ότι η αγορά των νησιών μπορεί να αποτελέσει σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Πρώτο ζήτημα, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι, αποτελεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των μικρών νησιών, ζήτημα που αποτελεί νομικό θέμα, καθώς οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες πρέπει να αποδείξουν έναντι της Δικαιοσύνης ότι διαθέτουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ώστε να δύνανται να τα μεταπωλήσουν. Οι νησίδες πρέπει να αποτελούν δημόσια κτήση και να μη γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, πόσο μάλλον σε περιοχές εθνικής ασφάλειας. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Δεύτερο ζήτημα αποτελεί η οικολογική ισορροπία των νήσων αυτών. Οι μικρονησίδες θεωρούνται εξαιρετικώς ευαίσθητα οικοσυστήματα και εάν αποσταθεροποιηθούν, επέρχεται η καταστροφή τους. Το σύμπλεγμα των νησιών Τοκμάκια εντάσσονται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας και αποτελούν σημαντικό χώρο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου Larus audouinii, προστατευόμενου είδους που εμφανίζεται σε μικρούς αριθμούς μόνο στη Μεσόγειο, και οι λίγες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή σήμερα (κτηνοτροφία, ψάρεμα και μικρή τουριστική κίνηση από πλωτά μέσα), έχουν επιτρέψει την προστασία του.» Σημαντικό, λένε τέλος, είναι να αναφερθεί ότι τα νησιά αυτά εντάσσονται στο δίκτυο των προστατευόμενων νήσων του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 9379/2002 του Υπουργείου Αιγαίου, έχουν χαρακτηριστεί ως νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», όπου επιτρέπεται η άσκηση μόνο παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία και μελισσοκομία) και η κατασκευή νέων οικοδομημάτων μικρής κλίμακας για λόγους εξυπηρέτησης εθνικής άμυνας, φαροφύλαξης, αρχαιολογίας ή επιστημονικής έρευνας, πάντα βέβαια προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον. «Ας καταλάβουν, λοιπόν, καταλήγει η ανακοίνωση, «αυτοί που ορέγονται την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά αυτά, ότι δεν επιτρέπεται. Πέρασε η εποχή τού 1950, οπότε όλα επωλούντο και όλα κτίζονταν. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ακόμα περισσότερο σήμερα, που βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισορροπημένη και βιώσιμη και να μάθουμε από τα λάθη μας της εποχής της οικοδόμησης των πάντων.»

Από την εκδήλωση των Προσκόπων

προσκόπους.

Συμμετοχές και μια απουσία Ο καλός φίλος της Προσκοπικής Κίνησης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κύριλλος Συκής ευλόγησε τη βασιλόπιττα και μίλησε με θερμά λόγια για τις αξίες του Προσκοπισμού, ενώ σημείωσε την αξία της συμμετοχής νέων ανθρώπων σε εθελοντικές οργανώσεις. Παραλαμβάνοντας το κομμάτι του Δήμου Λέσβου, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου και βαθμοφόρου, μίλησε συγκινημένος για την προσφορά των Προσκόπων της Λέσβου στην ιστορία του νησιού, ενώ τίμησε τη σημαία της Περιφερειακής Εφορείας με

τα μετάλλια της πόλης της Μυτιλήνης και των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού. Το τελευταίο κομμάτι κόπηκε για έναν απόντα, τον παλιό βαθμοφόρο και μέλος Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης Βασίλη Παπαδόπουλο, που προσφάτως έφυγε από τη ζωή. Το κομμάτι αυτό του δόθηκε μετά από ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μπαρμπα-Βασίλη, παρέλαβε ο γιος του Γιώργος. Ακολούθησε ο απολογισμός του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε και η απονομή του μεταλλίου των Φίλων του Προσκοπισμού στο Νίκο Καλιαμβάκο, για την εδώ και πολλά χρόνια συμβολή του στην επιτυχία του έργου της τοπικής Προσκο-

πικής Κίνησης. Στη μεγάλη γιορτή συμμετείχαν, εκτός από τους προαναφερθέντες, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Βογιατζής και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, Παντελής Πατερέλλης, ο περιφερειακός Θόδωρος σύμβουλος Βαλσαμίδης, ο ταξίαρχος υποδιοικητής και ο επιτελάρχης του στρατιωτικού σχηματισμού στο νησί, ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, εθελοντικών οργανώσεων και του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, και άλλοι.

Κοπή πίτας για τον «Ορειάς» βασιλόπιτά του θα κόψει, την Κυ- σί. T ηριακή 3 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί Το γεύμα θα είναι δωρεάν για τα μέλη σε κτήμα των Παρακοίλων, ο Πεζοπορικός Σύλλογος «Ορειάς». Η κοπή της πίτας θα γίνει στο κτήμα της Μαρίας Καζάνη, ενώ τα μέλη του Συλλόγου θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να περπατήσουν περίπου μία ώρα στην περιοχή των Παρακοίλων και να δουν τους καταρράκτες, μέχρι να φτάσουν στο σημείο κοπής της πίτας, όπου θα κεραστούν φασολάδα και κρα-

του Συλλόγου και θα κοστίζει πέντε ευρώ για τους υπόλοιπους που θα συμμετάσχουν. Σημειώνεται ότι, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ο «Ορειάς» θα πραγματοποιήσει άλλη μια πεζοπορία, αυτήν τη φορά στο Πλωμάρι. Η συνάντηση για την αναχώρηση των συμμετεχόντων θα γίνει στις 9 το πρωί από το πάρκινγκ έξω από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος».


ΠOΛITIΣMOΣ Τρεις σε ένα «πρότζεκτ» κλασσικής μουσικής στη Θεσσαλονίκη

!

Μυτιληνιές συμμετοχές της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε ένα «πρότζεκτ» κλασσικής μουσικής, που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν τρεις Μυτιληνιοί μουσικοί. Πρόκειται για τα αδέλφια Βλαδίμηρο και Γιώργο Σιαμέτη, καθώς και για τον Ιωάννη Κοντέλλη, που μαζί με άλλους έξι τραγουδιστές ερμηνεύουν το κομμάτι «Vocalise», του συνθέτη Κοστίκα Τσολάκου, από τη συμπρωτεύουσα. Το κλασσικό κομμάτι «Vocalise» δημιουργήθηκε από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, με στόχο να παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μαζί και με άλλα κλασσικά κομμάτια. Είναι γραμμένο για εννέα φωνές και τα γυρί-

Σ

Από τη φωτογράφιση των ερμηνευτών τού «Vocalise» σε παλιό εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις πρώτοι από δεξιά, ο Γιώργος Σιαμέτης, ο Ιωάννης Κοντέλλης και ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης

σματα για το βιντεοκλίπ του έγιναν σε παλιό εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Το κομμάτι διαρκεί 4΄12΄΄ και αφορά στη «ζωή», τη «γέννηση» και το «θάνατο». Ο συνθέτης του κομματιού έχει βραβευτεί για τη δουλειά του με δύο βρα-

βεία και έναν έπαινο κατά τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης, που διοργάνωσε το Ωδείο του Βόλου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Καλλιτεχνική Κοινότητα και Ακαδημία. Το 2009 ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» από το παγκόσμιας εμβέλειας

Παρουσίαση από το βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη

«Τζιβαέρι», του Θανάση Νιάρχου ο βιβλίο του Θανάση Νιάρχου «Τζιβαέρι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πανός, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης. Ο κ. Σηφουνάκης χαρακτήρισε εκτός άλλων το βιβλίο ως «επίκαιρο», προσθέτοντας ότι καλεί τους αναγνώστες να προβληματιστούν πάνω στο «ακανθώδες» θέμα της μετανάστευσης και τονίζοντας ότι η προσέγγισή του διέπεται «από ορθολογισμό και ανθρωπισμό συνάμα». Έχοντας βιώσει και την εμπειρία της Λέσβου, ο βουλευτής τόνισε ότι «από τις συζητήσεις και παρεμβάσεις αναδεικνύεται η απουσία μίας συνολικής εθνικής στρατηγικής για ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις». «Το ελληνικό κράτος», επεσήμανε,

T

«οφείλει να μην αφήνει ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί ουσιαστικά, να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιά μορφώματα, που τελικά υποσκάπτουν τον ίδιο τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.» Αναφέρθηκε τέλος επιγραμματικά στις βασικές πολιτικές μιας εθνικής στρατηγικής για τη μετανάστευση, όπως είναι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων με τη συνεργασία τής Frontex, η υπογραφή διμερών συμφωνιών με όμορες χώρες και χώρες προέλευσης μεταναστών, η δημιουργία και οργάνωση κέντρων πρώτης υποδοχής κ.ά.. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Βασίλης Παπαβασιλείου.

φεστιβάλ «Interartia». Για την ερμηνεία του κομματιού του, ο ίδιος επέλεξε εννέα ταλαντούχους τραγουδιστές όπερας που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, και ξεκίνησαν πρόβες, ενώ στις 23 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη ηχογράφηση της δουλειάς τους, που όταν ολοκληρωθεί πλήρως, πρόκειται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Μεταξύ των ερμηνευτών, και τρεις Μυτιληνιοί. Πρόκειται για τον τενόρο Βλαδίμηρο Σιαμέτη, γνωστό ήδη στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης για τη συνεργασία του με τη Χορωδία «Animato» και τα μαθήματα κλασσικού τραγουδιού που παραδίδει, τον αδελφό του, Γιώργο Σιαμέτη, καθώς και τον τραγουδιστή και ηθοποιό Ιωάννη Κοντέλλη.

Πολιτιστικό καλοκαίρι 2013, από την ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου» «Θέατρο η Ζωή μου» προετοιμάζει το πολιτιστικό Hτηςομάδα καλοκαίρι για το 2013 στη Λέσβο. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα παρουσιαστούν στο πολιτιστικό στέκι «Ιανός», στην παραλία Λουτρόπολης Θερμής, θα περιλαμβάνει θέατρο, ποίηση, συναυλίες, χορό, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, αφιερώματα κ.ά.. Όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να τηλεφωνούν καθημερινά 8 με 10 το βράδυ στον αριθμό 6973204475 ή εναλλακτικά να επικοινωνούν στη διεύθυνση e-mail: theatreman13@gmail.com

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας θα προβάλει μέσα στο Φεβρουάριο η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Σάββατο 26 Ιανουαρίου στο Επιμελητήριο Λέσβου Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μεφίρη με θέμα «Τα φυτά της Λέσβου»

Σήμερα Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 9.30 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Βραδιά αργεντίνικου τάνγκο, από την ομάδα «TangoLesvos»

Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης Εκδήλωση για την απελευθέρωση και τους Τρεις Ιεράρχες στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πετρούπολης Κοπή πίτας του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος»

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 19:30 στον Κινηματογράφο «Σινέ Αρίων» Προβολή της ταινίας «Ζητείται Μέλλον», του Γιώργου Αρπατζόγλου

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου «Ψάχνοντας τον Νέμο», του Άντριου Στάντον (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα, σε πανελλήνια πρεμιέρα - 3D προβολή)* Ακούγονται οι: Ντίνος Σούτης, Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη και Τετάρτη στις 19:00 «Ο δολοφόνος με το πριόνι», του Τζον Λουσενχόπ (θρίλερ, σε πανελλήνια πρεμιέρα - 3D προβολή)** Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Μόσλεϊ, Αλεξάντρα Νταμπάριο, Σκοτ Ίστγουντ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη και Τετάρτη στις 22:00 «Αγάπη», του Μίκαελ Χάνεκε (κοινωνική, τιμήθηκε με το «Χρυσό Φοίνικα» 2012) Πρωταγωνιστούν: Ζαν Λουί Τριντινιάν, Εμανουέλ Ριβά, Ιζαμπέρ Ιπέρ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη και Τετάρτη στις 21:15 * Ισχύει ειδική προσφορά επτά ευρώ, οι προβολές συνεχίζονται. ** Ισχύει ειδική προσφορά οκτώ ευρώ.

Ταινία στο Μόλυβο

«The secret in their eyes» Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας θα προβάλει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 7:30 στο Συνεδριακό HΚέντρο του οικισμού, την ταινία «The secret in their eyes». Τον Ιούνιο του 1974, ο ομοσπονδιακός πράκτορας Μπενχαμίν Εσποζίτο έχει αναλάβει τη διερεύνηση ενός εγκλήματος: της βάναυσης δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας στο Μπουένος Άιρες. Αν και η υπόθεση δε διαλευκάνθηκε ποτέ, 25 χρόνια μετά συνεχίζει να στοιχειώνει τον Εσποζίτο, ο οποίος έχει πια αφήσει το αστυνομικό σώμα για να γίνει συγγραφέας και σκοπεύει αυτή η υπόθεση να είναι το πρώτο του βιβλίο...


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Έκοψαν την πίτα τους η Κ΄ ΕΠΚΑ και η 14η ΕΒΑ

Με έργα και στόχους! της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ Αρχείο Γιώργου & Ηρώς Σγουράκη. Κινηματογραφικό - Τηλεοπτικό - Ραδιοφωνικό Ηχητικό - Εκδοτικό - Φωτογραφικό - Εικαστικό Αρχείο Κρήτης 2012, σελ. 270

πό τις εκδόσεις «Αρχείο Κρήτης», Aμοςκυκλοφόρησε προσφάτως ένας τό270 σελίδων με τον τίτλο «Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη (Κινηματογραφικό - Τηλεοπτικό - Ραδιοφωνικό - Ηχητικό - Εκδοτικό - Φωτογραφικό - Εικαστικό)». Ένα κοινό όνειρο ζωής δύο ανθρώπων, του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, μια αδιάκοπη, συνεχής και συνεπής πορεία, αφιερωμένη στην καταγραφή όλων των στοιχείων που συνθέτουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Πρόκειται για ένα αρχείο-μνημείο της ζωντανής ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας, ένα αρχείο-πυξίδα για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να μελετήσουν τα στοιχεία που παραθέτει. Σε αυτή την αναλυτική παρουσίαση όλων των εκπομπών και των ταινιών τους, βρίσκουμε και τις δουλειές που έκαναν για σπουδαίους Λέσβιους καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Παρουσιάζεται διεξοδικά η ταινία τους για το Θεόφιλο, με κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη, που προβλήθηκε στο 20ό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη 1979) και τον ίδιο χρόνο στην ΕΡΤ (την ημέρα αναγγελίας της απονομής τού Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη). Γυρίσματα έγιναν στη Μυτιλήνη, μιλά ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ. Επίσης, την ταινία-αυτοβιογραφία για τον Οδυσσέα Ελύτη που ξεκίνησε το 1980 και ολοκληρώθηκε το 1999 με πρώτη προβολή στη ΝΕΤ στις 30 Δεκεμβρίου 1999. Πολλά γυρίσματα για αυτή την ταινία έγιναν στη Μυτιλήνη. Ακόμη, εκπομπή αφιέρωμα στο ποίημα «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, πρώτη προβολή το 2010. Την ίδια χρονιά προβλήθηκε και η εκπομπή-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Στράτη Μυριβήλη (παραγωγή 2009). Στο «Μονόγραμμα» φιλοξενήθηκαν αφιερώματα για τους: Γιώργο Βαλέτα (1982), Ηλία Ηλιού (1982), Γιάννη Κουνέλλη (2012), Ράλλη Κοψίδη (1985), Γιώργο Λολοσίδη (2008), Αριστοτέλη Νικολαΐδη (1986). Π.Σ. Δήμητρα Σοφιανού Οδυσσέας Ελύτης - «Εκ γενετής Έλλην εν μέσω αγρίων» («Μαρία Νεφέλη») Μελέτη Επιμέλεια: Αλέξανδρος Στεργιόπουλος Εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2012, σελ.192

Δήμητρα Σοφιανού γεννήθηκε στη HΣπούδασε Μακρακώμη Φθιώτιδος, το 1954. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί 32 έτη εργάστηκε ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πάρο, όπου και ζει. Η παρούσα μελέτη της με θέμα το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, είναι το έβδομο βιβλίο της. Η συγγραφέας με το βιβλίο της συνομιλεί με το έργο του νομπελίστα ποιητή, έχοντας ως βασικό θέμα την επανεκτίμηση όλης της ελληνικής παράδοσης, για να βρεθεί μέσα της ο ανεξάντλητος πλούτος που μπορεί να γίνει ωστική δύναμη για όλους τους Έλληνες. Διαβάζουμε στον πρόλογό της: «Γιατί ο ποιητικός του λόγος είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Γιατί μέσα στη σύγχρονη καταστροφολογία, ο λόγος του φέρνει ελπίδα και δροσιά. Γιατί η ταπείνωση που νιώθουμε είναι άδικη γι’ αυτήν τη χώρα και τους ανθρώπους της και ο ποιητής την ανατρέπει. Γιατί προτείνει λύσεις στα σύγχρονα αδιέξοδα. Δεν έχουμε παρά να τον ακούσουμε. “Ο έχων ώτα ακουσάτω.” Έλλην, λοιπόν, ο Ελύτης και άγριοι όσοι, είτε Έλληνες είτε Ευρωπαίοι, δεν ακούν το λόγο του - γιατί ο ποιητής μίλησε -, ή όσοι δε γνωρίζουν ή δεν κατανοούν ότι ο ποιητής αυτός δεν είναι αυτοφυής, αλλά αποτέλεσμα μιας μακραίωνης κυοφορίας σε διαφορετικές μήτρες της ελληνικής γλώσσας, της ποίησης και του στοχασμού.» Π.Σ.

αρουσία πολλών υπαλλήλων και των δύο υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Την κοπή πραγματοποί- των δύο υπηρεσιών, από ησε η προϊσταμένη της τον Ιανουάριο του 2012 14ης ΕΒΑ και αναπληρώ- οπότε και ανέλαβε η ίδια τρια προϊσταμένη τής Κ΄ αναπληρώτρια προϊσταΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λού- μένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, και που, που καλωσόρισε το ειδικά μετά και τη συπροσωπικό των δύο Ε- στέγαση των δύο φορέφορειών, ευχόμενη ένα ων, στο κτήριο της οδού «δημιουργικό» νέο έτος, Σαπφούς όπου εξ αρχής με όσο το δυνατόν καλύ- στεγαζόταν η Κ΄ ΕΠΚΑ. Όπως σημείωσε, με τη τερη συνεργασία. Το θέμα της συνεργα- συστέγαση αυτή επιτυγσίας τονίστηκε ιδιαίτερα χάνεται και η καλύτερη κατά την εκδήλωση, που εξυπηρέτηση του κοιπαρακολούθησε εκτός νού, που βρίσκει πλέον άλλων και ο αντιπεριφε- υπαλλήλους και των δύο ρειάρχης Ηρακλής Βερ- φορέων στον ίδιο χώρο. βέρης. Ο ίδιος αναφέρΈργα και στόχοι θηκε στις δυσκολίες της Η προϊσταμένη μίλησε εποχής και στην καλή για το έργο των Εφορεισυνεργασία που υπάρχει ών και τις δυσκολίες που μεταξύ των δύο Εφορει- αυτές αντιμετωπίζουν ών και της περιφερεια- στην προσπάθεια ολοκής αυτοδιοίκησης. κλήρωσης των επτά συΑπό πλευράς της, η κ. νολικά έργων που έχουν Λούπου τόνισε την καλή ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόσυνεργασία που έχει ή- κειται για την ανάδειξη δη επιτευχθεί μεταξύ του Κάστρου της Μυτι-

Π

Από την εκδήλωση κοπής της πίτας τής Κ´ ΕΠΚΑ και της 14ης ΕΒΑ, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

λήνης, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης και την ανάδειξη του ιερού της Κλοπεδής στην Αγία Παρασκευή, που υλοποιεί η Κ΄ ΕΠΚΑ, καθώς και για την ανάδειξη και συντήρηση των οροφογραφιών του καθολικού ναού των Φραγκισκανών της Μυτιλήνης, την ανάδειξη του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης, τη δημιουργία λιθόστρωτων πρόσβασης στο Κάστρο της Μύρινας και τις εργασίες που γίνονται στο ναό του Ρεπανιδίου, που πραγματοποιεί η 14η ΕΒΑ. Η κ. Λούπου αναφέρθη-

Πρωτοχρονιάτικη πίτα από τη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» ην πρωτοχρονιάτικη πίτα της Tέκοψε, το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσά της, η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Την εκδήλωση, που Από την εκδήλωση κοπής πίτας της Λέσχης Πλωμαρίου πραγματοποιήθη«Βενιαμίν ο Λέσβιος» κε με τη συμμετοΛέσβου και της Λήμνου». Το τεχή πολλών Πλωμαριτών, πλαιλευταίο πρόκειται, μάλιστα, μέσίωσαν μουσικά η Χορωδία σα στις επόμενες μέρες να κυ«Αλκαίος» και η εκκλησιαστική κλοφορήσει ως DVD σε καλαίχορωδία του Γιώργου Μιχαλέλσθητη κασετίνα. λη. Στο σύντομο χαιρετισμό που α- Ο κ. Μαυραγάνης ανήγγειλε επιπηύθυνε, ο αντιδήμαρχος Πλω- πλέον τη νέα συνεργασία που εμαρίου, Δημήτρης Μουτζούρης, ξασφαλίσθηκε με την ΕΡΤ3 για τόνισε την επιθυμία του δημάρ- δημιουργία ενός νέου ντοκυμαχου Λέσβου να λυθούν τα προ- ντέρ, με θέμα «Γεωπάρκο η Λέβλήματα που αντιμετωπίζει το σβος, απολιθωμένο δάσος και Σωματείο και ειδικά αυτό που α- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», για φορά στην αποκατάσταση του το οποίο εκπρόσωποι της Λέσχης συνεργάζονται ήδη με τον κτηρίου όπου στεγάζεται. Από πλευράς του, ο πρόεδρος αναπληρωτή καθηγητή και βασιτης Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγά- κό εισηγητή του Γεωπάρκου, Νίνης, εξέφρασε τη χαρά και την ι- κο Ζούρο, που θα έχει την επικανοποίηση του διοικητικού στημονική εποπτεία τού ντοκυσυμβουλίου για την παρουσία μαντέρ. Ο πρόεδρος της Λέσχης του αντιδημάρχου, τονίζοντας ό- ευχαρίστησε, τέλος, τους Πλωτι η Λέσχη είναι ανοιχτή και μαρίτες που κατέθεσαν στο ταπρόθυμη για στενή συνεργασία, μείο της διάφορα ποσά στη μνήενώ αναφέρθηκε και στην έκδο- μη του δασκάλου και επί σειρά ση του λευκώματος για την ετών μέλους του διοικητικού 100ετία από την απελευθέρωση συμβουλίου, Γιάννη Κουτσατης Λέσβου, καθώς και στη συ- φτέλλη, και της Ειρήνης Κουλμπαραγωγή με την ΕΡΤ3 τού ντο- μπάνη, μητέρας του μέλους του κυμαντέρ «Η απελευθέρωση της σωματείου Κώστα Κουλμπάνη.

κε, τέλος, στους στόχους που έχουν θέσει από κοινού οι δύο υπηρεσίες για τους επόμενους μήνες, στους οποίους περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των παραπάνω έργων μέχρι το τέλος τού 2013, αλλά και η αναβάθμιση της περιοδικής έκθεσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να αντικατασταθεί η εδώ και 10 χρόνια περιοδική έκθεση που φιλοξενείται με θέμα το Λούκουλλο, με άλλη έκθεση, το θέμα της οποίας θα γνωστοποιηθεί σύντομα.

Κόβει την πίτα του το «Πόλιον»

Στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου η βασιλόπιτά του θα κόψει, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 7 το απόTγευμα, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον». Η εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου θα πλαισιωθεί από μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι μαθητές σαντουριού του Νεοχωρίου, με δάσκαλο το Δημήτρη Κοφτερό. Σημειώνεται ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησαν επιπλέον από το Σύλλογο τα μαθήματα ξιφασκίας, μουσικοκινητικής, ρυθμικής γυμναστικής και κατασκευών για παιδιά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με μικρό αντίτιμο που αφορά στα έξοδα μετακίνησης των δασκάλων, και γίνονται μια φορά την εβδομάδα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου.

Κόβει πίτα η «Εικαστική Παρέμβαση» πολιτιστικό σωματείο «Εικαστική T27οΠαρέμβαση» θα κόψει την Κυριακή Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, τη βασιλόπιτά του. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» και θα περιλαμβάνει απολογισμό της δράσης της χρονιάς που πέρασε, καθώς και αναφορά στα σχέδια του συλλόγου για το 2013, από την πρόεδρο του σωματείου.


17

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων

Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@ gmail.com

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233

Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140

Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και

ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


18 ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες η προκήρυξη απ’ το ΕΠΕΚΑ Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία Λέσβου - Λήμνου

59 θέσεις στον Πολιτισμό ην έγκριση του ΑΣΕΠ πήρε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, σύμφωνα με το οποίο θα προσληφθούν άμεσα 59 άνεργοι έως 35 ετών για την κάλυψη αναγκών σε αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου και της Λήμνου, αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο απ’ το φορέα που θα υλοποιήσει τη δράση, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό - Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (ΕΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τους συμπράττοντες φορείς, την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μετά τους πενταμηνίτες στην Κοινωφελή Εργασία και τα προγράμματα που υλοποίησαν στο Νομό η «Ηλιακτίδα» και ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας, δρομολογήθηκε, όπως είχε απ’ τα τέλη Οκτωβρίου δημοσιεύσει το «Ε», αντίστοιχο Πρόγραμμα, διάρκειας επτά μηνών, για τον Πολιτισμό. Για το Βόρειο Αιγαίο εγκρίθηκαν 73 θέσεις, εκ των οποίων οι 59 σε Λέσβο και Λήμνο και οι 14 (για τις οποίες ακόμη δεν έχει δοθεί έγκριση του ΑΣΕΠ) στη Χίο. Απ’ τις θέσεις για Λέσβο - Λήμνο, οι 26 αφορούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ευθύνης της Κ΄ Εφορείας, οι 23 της 14ης Εφορείας και οι 10 του Μουσείου Σιγρίου. Οι ειδικότητες που θα καλυφθούν (αναλυτικά στον πίνακα) είναι:

T

Κοινωφελής Εργασία στον Πολιτισμό θέσεις Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου - Λήμνου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Υ.Ε. Εργάτες - Εργατοτεχνίτες Υ.Ε. Καθαριστές Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες Υ.Ε. Εργάτες - Εργατοτεχνίτες Δ.Ε. Νυχτοφύλακες Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες Π.Ε. Μουσειολόγοι - Μουσειοπαιδαγωγοί Π.Ε. Αρχαιολόγοι Υ.Ε. Εργάτες - Εργατοτεχνίτες Δ.Ε. Νυχτοφύλακες Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες Π.Ε. Μουσειολόγοι - Μουσειοπαιδαγωγοί Π.Ε. Αρχαιολόγοι

ΣΥΝΟΛΟ

Υ.Ε. Εργάτες - Εργατοτεχνίτες και Καθαριστές, Δ.Ε. Ημερήσιοι Φύλακες και Νυχτοφύλακες, Π.Ε. Μουσειολόγοι - Μουσειοπαιδαγωγοί και Αρχαιολόγοι. Το αντικείμενο της εργασίας που θα αναλάβουν, είναι η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, η ανάδειξη και συντήρηση πολιτιστικών υποδομών και η ασφάλεια κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

Η προκήρυξη Όπως είπε μιλώντας χθες το πρωί στο «Ε» η υπεύθυνη του Προγράμματος απ’ το ΕΠΕΚΑ, Όλγα Δανιηλίδου, μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ αναμένεται η προκήρυξη να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, η υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών θα γίνει στην περιφερειακή δομή τού ΕΠΕΚΑ στη Λέσβο, που βρίσκεται στα Λουτρά. Στην προκήρυξη θα αναφέρεται αναλυτικά και ο αρχαιολογικός χώρος για τον οποίο ζητείται η κάλυψη της κάθε θέσης, ώστε να διευκρινίζεται και αν αφορά στη Λέσβο ή τη Λήμνο.

2 2 6 10 3 9 2 2 11 1 6 2 3 59

Θυμίζουμε ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους έως 35 ετών, καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη), ενώ η επιλογή τους, όπως έγινε και με τα προηγούμενα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, θα γίνει με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, που συνυπολογίζει και το εισόδημα των υποψηφίων. Παρ’ ότι δεν έχει ανακοινωθεί τι θα ισχύσει με τις αποδοχές, στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που προηγήθηκαν μηνιαίως η αποζημίωση έφτανε τα 625 ευρώ, ενώ υπήρχε και ασφαλιστική κάλυψη.

Πιστοποίηση ανεργίας Με ανακοίνωσή του, το ΑΣΕΠ, ειδικά για τις προσλήψεις προσωπικού μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού, αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να εκτυπώσουν απ’ την ιστοσελίδα του (www.asep.gr) το υπόδειγμα αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης συμ-

μετοχής (έντυπο ΑΣΕΠ με κωδικό ΚΟΧ.Π.1), το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν, αλλά και να αναζητήσουν τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης συμμετοχής μόλις εκδίδονται οι προκηρύξεις απ’ τους φορείς, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής. Για την απόδειξη της ανεργίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία, καθώς και βαθμολογούμενο κριτήριο το οποίο συνυπολογίζεται για την πρόσληψη σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «ενδείκνυται οι υποψήφιοι να υποβάλουν την κατάλληλη βεβαίωση ανεργίας που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά. Η βεβαίωση φέρει υπογραφή, ασφαλή χρονολόγηση και έχει ισχύ ακριβούς αντιγράφου.». Ο ΟΑΕΔ, ύστερα από συνεργασία με το ΑΣΕΠ, ανέπτυξε για τις απαιτήσεις των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα νέα εφαρμογή, που αφορά στην έκδοση με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας δύο τύπων βεβαιώσεων ανεργίας: για τους επιδοτούμενους ανέργους και για τους ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν την ηλεκτρονική βεβαίωση ανεργίας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σε αίτησή τους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) της περιοχής τους.

Μέσω της πρωτοβουλίας «EU-Starter»

Στον ΕΛΓΑ για τρεις μήνες

Εργασία για 50.000 νέους

150 γεωπόνοι και κτηνίατροι

ην πρόταση-πρωτοβουλία «EU-Starter» του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, κατέθεσαν ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Frederic Vallier, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την υιοθέτησή της και από τη χώρα μας, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 57%, κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά σε όλη των Ευρώπη. Η ανάγκη για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προέκυψε σε σύνοδο στην Κοπεγχάγη το Μάρτιο του 2012, όπου η ΚΕΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες ώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η πρόταση για την υλοποίηση του προγράμματος «EU-Starter» έχει γίνει ήδη αποδεκτή

T

από τον πρόεδρο της Ε.Ε. José Manuel Barroso και αναμένεται η έγκρισή της από τις κυβερνήσεις των 27, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους μεταξύ 18 και 26 ετών που είναι άνεργοι. Ρεαλιστικός στόχος θεωρείται να υποστηριχτούν ένα εκατομμύριο νέοι σε όλες τις χώρες-μέλη, ενώ για την Ελλάδα μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη. Η χρηματοδότηση είναι εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Οι τομείς όπου προτείνεται να απασχοληθούν, είναι δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.. Οι νέοι θα αναλάβουν την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό.

Στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης

111 θέσεις εργασίας ο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίTσληψη, κης» ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην πρόμε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας έως δύο μηνών, συνολικά 111 ατόμων για την κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών των υπηρεσιών των παράλληλων προγραμμάτων του 15ου Φεστιβάλ

Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η λήξη υποβολής των αιτήσεων είναι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013, ενώ αναλυτικά οι θέσεις, τα ειδικά προσόντα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής περιέχονται στο πλήρες κείμενο της προκήρυξης, που είναι ανηρτημένη στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.filmfestival.gr/.

Ελληνικών Γεωργικών ΑσφαλίΟμε Οργανισμός σεων (ΕΛΓΑ) ανακοίνωσε την πρόσληψη, σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 150 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των υπηρεσιών τού ΕΛΓΑ, που εδρεύει στην Αθήνα, ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα τoύ εξής ανά ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης αριθμού ατόμων: 132 Π.Ε. Γεωπόνων για τρεις μήνες 18 Π.Ε. Κτηνιάτρων για τρεις μήνες Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛΓΑ στην ακόλουθη διεύθυνση: Μεσογείων 45, Τ.Κ. 115 10 - Αθήνα, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Προσωπικού υπ’ όψιν κ. Μ. Πατρελάκη (τηλ. επικοινωνίας 210 7490476 και 576). Περισσότερες πληροφορίες για τις ειδικότητες, τα προσόντα και το έντυπο αίτησης δίνονται στο δικτυακό τόπο τού ΕΛΓΑ και στη θέση: <http://www.elga.gr/files/epoxikoi2012/EL GA_SOX_12012_GEOPONON_KTHNIATRON _13479-13-12-12.pdf>


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Θετικά τα νέα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέσω υπογραφής νέας σύμβασης του ιδρύματος με την ανάδοχο εταιρεία

ΧΡΗΣΙΜΑ

Αυξάνονται οι δικαιούχοι δωρεάν σίτισης της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ υξάνεται από αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, με νέα σύμβαση που υπογράφει το ίδρυμα με την ανάδοχο εταιρεία, ο αριθμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που δικαιούνται παροχή δωρεάν σίτισης. Η αύξηση αυτή, που έχει να κάνει με την αύξηση των καρτών δικαιούχων, ανεβάζει μεν τον αριθμό των τελευταίων στη Μυτιλήνη από 608 σε 814 και στη Λήμνο από 77 σε 103, αφήνει ωστόσο εκτός πολλούς ακόμη φοιτητές που έχουν υποβάλει αίτηση για δωρεάν σίτιση από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους στη βάση χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Μετά και την αυριανή υπογραφή νέας σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία - την ίδια που είχε και μέχρι τώρα την ευθύνη της σίτισης των φοιτητών -, ο αριθμός των τελευταίων που θα σιτίζεται δωρεάν στις Φοιτητικές Λέσχες των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα αυξηθεί σε 2.512, από 1.927 που είναι σήμερα, ποσοστό που φτάνει το 37% και δεν είναι καθόλου αμελητέο. Η παραπάνω αύξηση προκύπτει μετά από διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε το ίδρυμα με τη δικαιούχο ε-

A

Αυξάνεται από αύριο ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ταιρεία, η οποία συμφώνησε εκτός άλλων να προσφέρει 270 επιπλέον κάρτες δικαιούχων για σίτιση. Ο αριθμός των υπόλοιπων δικαιούχων που αυξάνονται, καλύπτεται από τα κονδύλια που διαθέτει το ίδρυμα και που υπολείπονται από τον προϋπολογισμό τού 2012, ενώ συνολικά οι νέες κάρτες φτάνουν τις 700.

Ποιοι μένουν εκτός Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σουλακέλλη, η αύξηση αυτή ανακουφίζει μεν τις επιτακτικές ανάγκες για υποστήριξη της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παραμένει ωστόσο σημα-

ντικός αριθμός φοιτητών που θα έπρεπε επίσης να σιτίζονται δωρεάν και για τους οποίους αυτό δε θα ισχύσει. Στα θετικά της νέας σύμβασης, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, εί-

ναι το ότι καθιερώνεται πλέον το πρωινό, ενώ το «μενού διατροφής» (ο καθημερινός κατάλογος των γευμάτων) θα περιλαμβάνει πλέον δύο επιλογές και όχι μόνο ένα πιάτο, όπως ίσχυε το πρώτο εξάμηνο. «Η νέα σύμβαση, που είναι τριετής, περιλαμβάνει και τη Λήμνο, που δεν είχε ποτέ σίτιση», τονίζει επιπλέον ο κ. Σουλακέλλης. Τέλος, ο αντιπρύτανης κάνει αναφορά στη νέα αύξηση κονδυλίου για τη σίτιση που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Παιδείας και η οποία για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φτάνει τις 200 χιλ ευρώ. «Αναμένουμε το Μάρτιο με Απρίλιο την οριστική έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013, προκειμένου να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι δικαιούχοι», λέει.

Από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Εκδήλωση για τις σχέσεις εφήβων - οικογένειας με θέμα «Σχέσεις εφήβων - γονέων - οικογένειας», Εστοκδήλωση διοργανώνει αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η οικογενειακή σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη.

Γράμματα Αναγνωστών

Υπάρχει ασφάλιση από σεισμούς αφορμή τον πρόM εσφατο σεισμό που έπληξε το νησί μας, πρέπει όλοι μας να αφυπνιστούμε και να πράξουμε κατάλληλα προκειμένου να προστατέψουμε την περι-

ουσία μας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μια και το νησί μας παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, η ασφάλιση του σπιτιού μας ή του καταστήματός

Ευχαριστήριο Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Interamerican, αλλά και προσωπικά τον κ. Αθανάσιο Παζαρλή, υπεύθυνο γραφείου Μυτιλήνης, για το ενδιαφέρον και την αμέριστη βοήθεια που μου παρείχε κατά την τελευταία καταστροφική πλημμύρα του Δεκεμβρίου και τις σοβαρές ζημιές στο κατάστημά μου. Θέλω να τον ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για τον επαγγελματισμό του και την άριστη συνεργασία μας και του εύχομαι να συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο το έργο του. Μάρω Βερβενιώτου Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

μας από σεισμό. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την περιουσία μας. Οι προσπάθειες και οι κόποι ετών για την κατασκευή ενός σπιτιού ή ενός καταστήματος, μπορεί να χαθούν σε μια στιγμή με ένα σεισμό ή και με την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, ωστόσο εμείς μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, διαθέτοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό από τον ετήσιο προϋπολογισμό μας, να ασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε την περιουσία μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την υγεία μας, το πολυτιμότερο α-

19

γαθό του ανθρώπου. Η ευχή την οποία απευθύνουμε σε όλους και λόγω των ημερών ακούμε συνέχεια «υγεία πάνω από όλα», δε φτάνει για να την διασφαλίσουμε. Σε περίπτωση απώλειας της υγείας μας, αυτό που επιθυμούμε όλοι είναι η άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση, με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος. Όλα αυτά μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε διαθέτοντας καθημερινά π.χ. ένα μόνο ευρώ για την ασφάλιση της υγείας μας και κατά συνέπεια της ποιότητας της ζωής μας. Αγαθά λοιπόν τα οποία είναι πολύτιμα για τη ζωή μας, όπως η υγεία μας και το σπίτι μας, δεν μπορούμε να τα αφήνουμε

στην τύχη. Κάνοντας τις σωστές επιλογές, μπορούμε να τα ασφαλίσουμε και να τα διασφαλίσουμε, διαθέτοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό συγκριτικά με την πολλαπλή αξία που έχουν για τον καθένα μας. Ας ασφαλίσουμε λοιπόν την υγεία μας και την περιουσία, αποκτώντας έτσι ένα σύμμαχο για τη δύσκολη στιγμή απώλειας της υγείας μας ή καταστροφή της περιουσίας μας. Ευχαριστώ πολύ. www.sfrantzis.gr Φραντζής Σπύρος Ασφάλειες - Οδική Βοήθεια - Μεσιτείες - Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Γραφείο Καλλονής

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΤΣΕΡΔΑΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Πιττακού 31 Τηλ. 22510 45455

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣ. &ΒΙΡ. Χρυσομαλλούσας 30, εκκλησία Τηλ. 22510 42922 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 22.1.2013 ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ” 20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EUROPEAN EX.” 19.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΠΑΤΜΟΣ.” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

SUDOKU

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

20

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Επισκεφθείτε το ψητοπωλείο «Θεσσαλική Γωνιά», στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Θα το βρείτε ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Υπέροχες γεύσεις, από αγνά υλικά, φτιαγμένες με μεράκι, σερβίρονται για εμάς. Εκτός από σουβλάκια, πίτες και σάντουιτς, εδώ θα βρείτε ψητά σούβλας, αλλά και φαγητά της ώρας. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πανσέτα σε πίτα. Πραγματική νοστιμιά! Λειτουργεί και delivery. w Εάν δεν έχετε δοκιμάσει την πίτσα τής «Pizza Helena», ήρθε η στιγμή. Χρόνια τώρα, κρατάει την παράδοση στην παρασκευή της. Κύριο χαρακτηριστικό της, η ζύμη, η οποία είναι χειροποίητη, φτιαγμένη από αγνά υλικά. Δοκιμάστε την πίτσα σπέσιαλ με λουκάνικο. Ανοιχτά από το μεσημέρι μέχρι αργά το βραδύ, θα τη βρείτε στην Κουντουριώτη έναντι Τελωνείου. w Εάν επισκεφθείτε τη Λήμνο, ή αν είστε ήδη εκεί, σας κάνουμε την πρόταση να επισκεφθείτε το ταχυφαγείο «Παπαγάλος», στην πλατεία των ΚΤΕΛ. Ανοιχτά από τις πρώτες πρωινές ώρες, σερβίρει για εμάς υπέροχες κρέπες, αλμυρές και γλυκές, σάντουιτς με υλικά της αρεσκείας σας, ακόμη και πρωινό. Τα υλικά του, φρεσκότατα. Φυσικά δε λείπουν και τα ροφήματα. Ο καφές του, υπέροχος.

22510 44242

Της κρίσης ταν μια έγκυος στον ΟΑΕΔ και της λέω: - Δε γράφεις και το μικρό να ξεμπερδεύετε;

Ή

J

Από το LIVESTRONG, στο LIESTRONG ην περασμένη εβδομάδα ο αθλητικός (και όχι μόνο) κόσμος «συγκλονίστηκε» από μια συνέντευξη-ομολογία που έδωσε ο θρύλος της παγκόσμιας ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ, στη γνωστή παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ. Παραδέχτηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων (ερυθροποιητίνη, τεστοστερόνη και μεταγγίσεις αίματος μεταξύ άλλων) κατά τη διάρκεια που μεσουρανούσε στο παγκόσμιο ποδηλατικό στερέωμα, από το 1999 ως το 2005, κερδίζοντας 7 συνεχόμενες χρονιές το Γύρο της Γαλλίας. Αυτό το έκανε γιατί προηγουμένως η USADA, η αμερικανική υπηρεσία αντιντόπινγκ, κάνοντας πολύ συστηματική δουλειά, τον είχε «δέσει» μέσω μαρτυριών πρώην συναθλητών του και άλλων στοιχείων. Ο Άρμστρονγκ δεν μπορούσε να ξεφύγει κι έτσι παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του ενώπιον της σχετικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί ισόβια. Πάντως, και το γεγονός ότι η ομολογία του δεν έγινε σε κάποια θεσμική διαδικασία απολογίας αλλά στο διασημότερο talk-show απαντώντας στην Όπρα, είναι ενδεικτικό της ιδιοσυγκρασίας του αλλά και του show biz στο οποίο συμμετείχε. Ο Άρμστρονγκ δεν είναι μόνο ένα αθλητικό σύμβολο. Είναι ένας αθλητής που κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο (κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος προέκυψε από την προγενέστερη χρήση ανα-

Τ

βολικών) κι έγινε το σύμβολο όλων αυτών των ανθρώπων που παλεύουν με την αρρώστια. Ήταν μάλιστα από τους βασικούς ιδρυτές της κίνησης LIVESTRONG, μια πρωτοβουλία στήριξης σε επιβιώσαντες του καρκίνου. Το LIVESTRONG αρκετοί μπορεί να το ξέρετε από τα περίφημα κίτρινα λαστιχένια βραχιολάκια που ήταν το σύμβολο αλληλεγγύης και υποστήριξης του σκοπού του. Έτσι, λοιπόν, ο Άρμστρονγκ έγινε το σύμβολο του κοινωνικά ευαίσθητου υπεραθλητή, παράδειγμα και πρότυπο για χιλιάδες ανθρώπους. Για το λόγο αυτό η προχθεσινή του ομολογία στην Όπρα έχει πολλαπλό αντίκτυπο. Και σε κοινωνικό, και σε αθλητικό επίπεδο. Σε αθλητικό επίπεδο, μάλιστα, ξεκίνησε και μια συζήτηση για το αν πρέπει να αποκλεισθεί ή όχι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα της ποδηλασίας! Υπερβολές που συναντάμε συνήθως μετά από τέτοιες περιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μου, ο Άρμστρονγκ είναι ένας σούπερ αθλητής. Αν δεν ντοπαριζόταν, μπορεί να μην έβγαινε 7 φορές πρώτος

στο Γύρο της Γαλλίας, αλλά θα έβγαινε 4ος, 5ος ή 10ος. Το μήνυμα που θα πέρναγε ως «ο άνθρωπος που νίκησε τον καρκίνο» και γύρισε να αγωνιστεί, θα ήταν νομίζω τότε εξίσου δυνατό, ίσως δυνατότερο. Οι εξωπραγματικές πρωτιές που έφερε από την πρώτη στιγμή έκαναν πολλούς να συνοφρυωθούν. Το λάθος του ήταν, όπως στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, η απληστία της πρωτιάς. Ας σταθούμε όμως σε τρία πράγματα για το ντόπινγκ με αφορμή την υπόθεση Άρμστρονγκ. Το πρώτο είναι ο λεγόμενος «ανταγωνισμός με ίσους όρους». Ο Άρμστρονγκ επικαλέσθηκε ότι ντοπαριζόταν για να ανταγωνίζεται τους αντιπάλους του με «ίσους όρους». Αυτό είναι ένα επιχείρημα που διακινείται πολύ από όλα τα κυκλώματα του ντόπινγκ. «Μάλλον ντοπάρονται και οι άλλοι, θα ντοπαριστώ κι εγώ.» Ισονομία στην παρανομία, όμως, είναι κάτι το οξύμωρο. Επίσης, την ισονομία δεν την καθορίζει ο καθένας μόνος του, την καθορίζουν οι κανόνες (νόμοι) του παιχνιδιού. Για παράδειγμα οι κανόνες λένε ότι

στην άρση βαρών θα ανταγωνιστείς με τους ομόβαρούς σου ή στην κωπηλασία ότι οι βάρκες θα είναι όλες ίδιες. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ανταγωνισμός με απόλυτα ίσους όρους στον αθλητισμό δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο ο ανταγωνισμός με τους κανόνες του αθλήματος οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια σχετική ισονομία. Αν θέλουμε ανταγωνισμό με απόλυτα ίσους όρους, σημαίνει να βάζουμε αθλητές που έχουν π.χ. όλοι ύψος 1,85 και κάνουν όλοι π.χ. 18 ώρες προπόνηση την εβδομάδα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους (παρεμπιπτόντως, τι ωραία που θα ήταν να έπαιζα μόνο με πολίστες που είναι κάτω από 1,75. Άρα δεν έπαιζα κι εγώ με «ίσους όρους»…). Αν το «ίσοι όροι» είναι υποκειμενικό κι εναπόκειται στην ερμηνεία του καθενός, τότε θα την «χάσουμε την μπάλα». Όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα… Η αστοχία του συστήματος αντιντόπινγκ να πιάσει τον Άρμστρονγκ όταν μεσουρανούσε, είναι το δεύτερο ζήτημα. Ο Άρμστρονγκ (όπως και η Μάριον Τζόουνς πριν μερικά χρόνια) ποτέ δεν πιάστηκε «στα πράσα», δηλαδή ποτέ δε βρέθηκε θετικός σε κάποιον έλεγχο ντόπινγκ εντός κι εκτός αγώνων, που του έγιναν. Το ντόπινγκ ήταν και είναι μπροστά από το αντιντόπινγκ, όμως η ψαλίδα αυτή τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κλείνει. Οι διώκτες πλέον διαβάζουν καλά το μάθημά τους. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο Άρμστρονγκ και ο κάθε Άρμστρονγκ ως εξιλέωση,

είναι να προσφέρει τις υπηρεσίες του ώστε να κλείνει αυτή η ψαλίδα όλο και περισσότερο. Επίσης, αυτό που φαίνεται και από την περίπτωση Άρμστρονγκ, είναι ότι πλέον τα ζητήματα αντιντόπινγκ δεν είναι μόνο «testing», αλλά πλέον και «intelligence», δηλαδή πληροφορίες, στοιχεία, μάρτυρες, κάτι που παραπέμπει σε κατασκοπικές ταινίες. Τέλος, θα σταθώ στη δουλειά τής USADA. Ο Άρμστρονγκ, το σύμβολο της Αμερικής, δεν πιάστηκε από το WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) ή τους Γάλλους που τον κυνηγούσαν σαν τρελοί (αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να αποδείξουν τίποτα). Πιάστηκε από την υπηρεσία της πατρίδας του, που με συστηματική δουλειά αποκαθήλωσε όχι όποιον κι όποιον, αλλά το σύμβολο της χώρας. Μπορούμε να κατηγορούμε για πολλά τους Αμερικανούς, αλλά σε τέτοια θέματα ζηλεύω το γεγονός ότι «δεν καταλαβαίνουν Χριστό». Η υπόθεση Άρμστρονγκ δεν ήταν ένα αναπόφευκτο κακό που έσκασε στα χέρια τους κι έπρεπε να διαχειριστούν. Δεν προστάτεψαν το θρύλο τους από τις κατηγορίες των Γάλλων κυρίως. Ήταν μια υπόθεση που οι ίδιοι την ανέδειξαν και την κυνήγησαν, με υπομονή κι επιμονή, αν και είχαν πολλές δυνατότητες κουκουλώματος. Πάσα ομοιότητα με άλλες καταστάσεις που μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό, είναι τελείως συμπτωματική… Γιώργος Μαυρωτάς

Εμπρός 3736  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you