Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Σειρά επαφών με φορείς είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Τριήμερη επίσκεψη Κουρουμπλή στη Λήμνο ΣEΛ. 7

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3875 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 «Μόνο με πολιτική παρέμβαση θα βρεθεί λύση για τους βοσκότοπους», τονίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Γ. Τσακίρης

Α.Ε.Λ.Καλλονής - Ολυμπιακός 0-1

Χάνονται εκατομμύρια επιδοτήσεων

ΣABBATOKYPIAKO

Ελπιδοφόρα εμφάνιση στην πρεμιέρα ΣEΛ. 16

Έκτακτη συνεδρίαση χθες της ΔΕΥΑΛ, που αναζητά τρόπο ξήρανσης της ιλύος απ' το βιολογικό Μυτιλήνης

Δύο μήνες έχουν περάσει από την στιγμή που το «Ε» αποκάλυψε τον κίνδυνο, μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Λέσβου να χάσουν την ενιαία ενίσχυση του 2013. Αιτία είναι η λεκτική διαφοροποίηση του ορισμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων. Η αλλαγή αυτή είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές από το 2006, αλλά κατά τα φαινόμενα θα εφαρμοστεί μόνο για φέτος. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, έχει ανακοινώσει πως ο ορισμός άλλαξε κι αυτό σημαίνει πως δεν θα εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα το 2014, όπως και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο για το τρέχον έτος, οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι «στον αέρα».

ΣEΛ. 5

Ούτε ένα κυβικό στο ΧΥΤΑ

Καταστηματάρχες και περίοικοι ζητούν αλλαγές για να σταματήσουν τα τροχαία

ΣEΛ. 7

Νέα Πλατεία Αλυσίδας… ξανά

Για πρώτη φορά φέτος, μετά από 17 χρόνια, εξαιτίας μικρής χρηματοδότησης και ελλιπούς ενδιαφέροντος

Χωρίς Έκθεση Κεραμικής ο Μανταμάδος

ΣEΛ.8

ΣEΛ. 15

Εγκαινιάστηκε προχτές, το Μαλλίδειο Πνευματικό Κέντρο

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στα Πάμφιλα

ΣEΛ. 4

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι στη Δημόσια Τηλεόραση ΣEΛ. 6


2

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Πόσες μέρες ακόμα; Ο αναγνώστης μας, γνωστός δικηγόρος της Μυτιλήνης, μας διαβεβαιώνει ότι τα σκουπίδια της φωτογραφίας, παραμένουν ακόμη, ήδη τέσσερις μέρες, στην ίδια κατάσταση, απέναντι από ξενοδοχείο στη Νεάπολη. Για πόσο ακόμα αναρωτιέται, όπως και οι πελάτες της μονάδας, που απ’ το μπαλκόνι τους έχουν την τύχη να βλέπουν ένα τέτοιο θέαμα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Λουόμενοι και σκάφη

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» της Τρίτης 21 Αυγούστου 1945. Μέτρα κοινωνικής μέριμνας για όσους απασχολήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής.

HMEPOλόγιο

Tα ∆ηκτικά TΕΤΑΡΤΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ Aνατ. 05.45 ∆ύσ.19.10

21 Θαδδαίου αποστ., Βάσσης μάρτ. και των τέκνων αυτής

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Όλα καλά στη Σκάλα Ερεσού, αλλά ακόμη είναι αρκετοί οι λουόμενοι που ανησυχούν όταν κολυμπούν, για το ενδεχόμενο να τους χτυπήσει κάποιο από τα μικρά ιστιοπλόα που λειτουργούν από ξενοδοχείο της περιοχής. Και η αλήθεια είναι ότι συχνά τα τελευταία κινούνται σε αποστάσεις εξαιρετικά επικίνδυνες για τους κολυμβητές που, ειδικά εάν φυσάει αέρας και σηκώνεται κύμα, δεν φαίνονται και καλά. Απαιτείται η μέγιστη προσοχή μην τυχόν και προκύψει αναπάντεχα κάποιο ατύχημα. Β. Χρ.

Άψογοι Ο υπογράφων έπεσε θύμα διάρρηξης ανήμερα της ονομαστικής του εορτής στο επαγγελματικό του γραφείο. Μικρό το κακό όπως αποδείχθηκε, πλην όμως αν κάτι έμεινε από αυτή την ιστορία, είναι ο απόλυτος επαγγελματισμός και η εξαιρετική συμπεριφορά των στελεχών της Ασφάλειας Μυτιλήνης, στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ειλικρινά χαίρεται κανείς όταν συναντά δημόσιους λειτουργούς που ξέρουν και θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, ειδικά αν σκεφτεί ότι στις μέρες μας η Πολιτεία συνήθως τους... ανταμείβει με περικοπές μισθών!

Άψογοι ΙΙ Το παραπάνω σχόλιο γράφτηκε χθες το πρωί. Πριν φτάσει μεσημέρι, μας ειδοποίησαν από την Ασφάλεια ότι όχι μόνο ο δράστης της διάρρηξης είχε συλληφθεί αλλά και βρέθηκαν -και θα μας επιστραφούν- και τα περισσότερα από τα κλεμμένα χρήματα. Να που μερικές φορές ο επαγγελματισμός και η ευσυνειδησία δικαιώνονται και με αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι, όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Π.Μ.

Γεμάτη η Σκάλα Ερεσού Γεμάτη κόσμο ήταν η Σκάλα Ερεσού, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Ήταν ένα μικρό διάστημα «ανάσας» για τους επιχειρηματίες του τοπικού τουρισμού, που μέχρι και τις αρχές του μήνα δεν έβλεπαν και πολύ κόσμο να προσέρχεται στην περιοχή τους. Αυτές τις ημέρες πάντως όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα κι έγιναν και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που επίσης προσέλκυσαν πολύ κόσμο. Το αρνητικό ήταν ότι η παραλία της Σκάλας Ερεσού, ήταν μέσα στα αποτσίγαρα, ενώ σε πολλά σημεία του χωριού είχε σκουπίδια, που ο Δήμος δεν τα μάζευε. Θα μας πείτε αυτό αποτελεί είδηση δεδομένου του γνωστού προβλήματος με τα σκουπίδια που ταλανίζει όλη τη Λέσβο; Το καταγράφουμε όμως γιατί αυτή η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί και φυσιολογική. Β. Χρ.

Άφθονες οι εκδηλώσεις Ο Αύγουστος βρίθει από εκδηλώσεις και φέτος, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Το θετικό είναι πως είναι πολλοί αυτοί που τις παρακολουθούν και ειδικά στα χωριά, τονώνεται η πολιτιστική ζωή και δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους να διασκεδάσουν, με θεατρικά, συναυλίες και πολλά χορευτικά. Ας είναι καλά το «Λεσβιακό Καλοκαίρι», αλλά και οι τοπικοί σύλλογοι, που φροντίζουν να στηρίζουν την πολιτιστική ζωή του τόπου. Β. Χρ.

«Παρατράγουδα» και πάλι στο Χρούσο Τρεις φορές πήγε η Αστυνομία στην παραλία του Χρούσου μέσα στις προηγούμενες ημέρες, μετά από καταγγελίες των ντόπιων. Υπήρξαν μάλιστα και πρόστιμα για ελεύθερη κατασκήνωση, σε κάποιους από τους παραθεριστές. Τελικά οι διενέξεις δεν σταματούν και το αποτέλεσμα ήταν πολλοί κατασκηνωτές που επισκέπτονταν την παραλία για χρόνια, να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να ξαναέρθουν. Β. Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ακόμη 43 πρόσφυγες που συνελήφθησαν χτες το πρωί στην περιοχή της Βαρειάς, ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ και ολοένα αυξανόμενο κατάλογο που έχει ανοίξει και δεν λέει να κλείσει στη γειτονιά μας. Αυτό που απ’ την άλλη δεν λέει να ανοίξει, είναι το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, το οποίο σύμφωνα με τα όσα είχε τάξει ο Νίκος Δένδιας απ’ τη Μυτιλήνη, θα έπρεπε ήδη... να έχει γεμίσει. Αλίμονο όμως σε μια χώρα που δεν γίνεται ποτέ ό,τι υπόσχονται οι υπουργοί της, αλίμονο σε εμάς που βαρεθήκαμε να μας πείθουν για υποσχέσεις που μένουν κενές περιεχομένου και πιο αλίμονο στους δυστυχισμένους που αναζητούν σε τέτοιες συνθήκες μια νέα πατρίδα. Εδώ στις σκηνές στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στη βιτρίνα της Λέσβου.

Ηλεκτρική διασύνδεση…

Τα παρεπόμενα της ανόδου

Τις προηγούμενες μέρες και με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί της Σαντορίνης, άνοιξε και μάλιστα για όλη την ελληνική νησιωτική επικράτεια, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. «Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας. Η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια, ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ανακοινώνοντας ότι «σήμερα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.»

Μεγάλη μέρα προχθές για το νησί μας, και ελπίζουμε να πείσθηκαν και οι πιο δύσπιστοι, ότι η άνοδος της ΑΕΛΚ στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο, δεν είναι απλά ένα αθλητικό γεγονός. Γιατί βέβαια δεν είναι μικρό πράγμα οι εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατών να ακούν επί δυο ώρες τον σχολιαστή να μιλά κάθε τόσο για την ωραία Μυτιλήνη και το όμορφο νησί της Λέσβου. Π.Μ.

…σ’ όλα τα νησιά Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού, με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ, ενώ πρόσφατα, η Κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος. «Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης», διαβεβαίωσε ο κ. Μανιάτης, υποστηρίζοντας πως στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός, που δεν θα ξεχαστούν για να επανέλθουν στο προσκήνιο μόνο όταν κάποια στιγμή, κάποιο άλλο νησί, όπως η Σαντορίνη, βυθιστεί στο σκοτάδι. ΜΑΡ.ΠΛ.

Προτιμούν την εφημερίδα Στο διαδίκτυο ανήκει το μέλλον στον τομέα της ενημέρωσης. Πρόκειται για μια πεποίθηση που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Όμως μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Αυστραλία, έδειξε ότι αυξάνεται ο αριθμός των αναγνωστών των έντυπων εφημερίδων παρ’ ότι δεν αυξάνονται οι πωλήσεις τους. Τι συμβαίνει; Πολύ απλά οι πραγματικοί αναγνώστες των εφημερίδων είναι περισσότεροι από όσους υπολόγιζαν παλαιότερες έρευνες. Οι εφημερίδες παρά την πίεση που δέχονται, έχουν ορισμένα πολύ σημαντικά όπλα στη μάχη για επιβίωση που δίνουν. Συγκεκριμένα έχουν υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας, δύσκολα δημοσιεύουν άχρηστες ειδήσεις και η επιλογή των ειδήσεων που κάνουν, συνήθως ικανοποιεί το αναγνωστικό τους κοινό. Επιπλέον το συγκριτικό τους αυτό πλεονέκτημα, έχουν τη δυνατότητα να περάσουν και στους χρήστες του διαδικτύου, αφού με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, αυξάνουν την αναγνωσιμότητα τους. Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό επαρχιακό Τύπο, υπάρχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ο παρεμβατικός ρόλος που παίζει. Ν.Μ.

Έλειψαν οι εκπτώσεις της ΝΕΛ Η απουσία των πλοίων της ΝΕΛ από την κύρια γραμμή του Βορείου Αιγαίου έγινε αισθητή σε όσους συνηθίζουν να ταξιδεύουν με πλοίο. Εκείνο που κατά βάση τους έλλειψε, ήταν τα φθηνά εισιτήρια που πρόσφερε πέρυσι το καλοκαίρι. Η απουσία τους, έστειλε πολλούς συντοπίτες και φίλους της Λέσβου σε άλλους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι τα Επτάνησα, όπου το κόστος μεταφοράς είναι πολύ χαμηλότερο. Ν.Μ.

Άρθρο Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ*

Προσδοκίες από τον τουρισμό πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα πιάνεται από τον τουρισμό. Η αυξημένη προσέλευση μεταφράζεται απεγνωσμένα σε σωτηρία της βαριά νοσούσας οικονομίας. Πράγματι, η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερα έσοδα από φόρους, να προσφέρει εποχική εργασία, να κινήσει κάπως τη λιπόθυμη αγορά μέσω των προμηθειών. Ωστόσο οι προσδοκίες δεν πρέπει να διογκώνονται, παρότι φέτος οι αφίξεις είναι περισσότερες και η σεζόν φαίνεται να επιμηκύνεται κατά τι. Οι λόγοι για τη συγκράτηση των προσδοκιών είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ο ίδιος ο όγκος του τουριστικού εσόδου ως ποσοστό του ΑΕΠ: δεν αρκεί για να ανασχέσει την τρομακτική ύφεση. Με στοιχεία του 2010, από μελέτη του ΙΟΒΕ, ο τουρισμός συνεισέφερε το 15,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σε αυτό το 15,1% πρέπει να περιλάβουμε και τον εσωτερικό τουρισμό. Αν συνυπολογίσουμε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ μετά το 2010, το ποσοστό ίσως είναι μεγαλύτερο, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπολογίσουμε και τη θεαματική μείωση του εσωτερικού τουρισμού, ιδίως πέρυσι και φέτος. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2010, ο τουρισμός πρόσφερε στην εθνική οικονομία αμέσως περίπου 15,2 δισ., ενώ μαζί με τις έμμεσες επιδράσεις το συνεισφερόμενο ποσόν εκτιμάται στα 34,4 δισ. ευρώ. Βλέπουμε άρα ότι τα 15 άμεσα ή και τα 34 άμεσα δισ. του 2010, όσο κι αν αυξηθούν, μπορούν να σώσουν μιαν ανάσα, αλλά δεν μπορούν να αναστήσουν την ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει την εικόνα των κρατικών εσόδων, εφόσον οι διάφοροι φόροι υπολογίζονται από 1,4 έως το πολύ 2 δισ., αλλά δεν μπορεί να μηδενίσει τα ελλείμματα. Και αυτό, βεβαίως, μόνον εφόσον εισπραχθούν όλοι οι φόροι, κάτι που μένει να αποδειχθεί, στο μέτρο που πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν με κάποιας έκτασης φοροδιαφυγή. Ακόμη και η αναμφίλεκτη προσφορά του τουρισμού στην απασχόληση, υπό τις παρούσες συνθήκες βαριάς ανεργίας, αναπόφευκτα περιορίζεται· δεν μπορεί να ανατρέψει την εικόνα. Αφενός, επειδή η εργασία είναι εποχική με μικρό χρονικό εύρος, αφετέρου, επειδή η ίδια η τραυματισμένη αγορά οδηγεί σε μαύρη εργασία, ανασφάλιστη και εκτός κανόνων. Ακόμη και με τις, μετά το Μνημόνιο, ελαστικές συμβάσεις και τους μειωμένους μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και η κατάχρηση μαθητευομένων θάλλουν στην τουριστική βιομηχανία. Τέλος, σημαντικό μέρος των αναγκών στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις καλύπτεται με υπερπροσφορά οικογενειακής εργασίας, έως τελικής πτώσεως. Είναι κοινή γνώση, άλλωστε, στην τουριστική αγορά, ότι στη σύντομη σεζόν των 60-90 ημερών, «μεροκάματο» βγαίνει μόνο με υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, τσίμπημα των τιμών και κάποια φοροδιαφυγή. Είπαμε «μεροκάματο» και κυριολεκτούμε: τα κέρδη άλλων εποχών δεν υπάρχουν. Η υπεροφορολόγηση εσόδων, εργασίας και ακινήτων, μαζί με τη μηδενική ρευστότητα και την ανυπαρξία κάθε πιστωτικής γραμμής, οδηγούν αφεύκτως μόνο σε τέτοια επιχειρηματική δράση, στη μεθόριο της νομιμότητας. Κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να φέρει εξομάλυνση σε μια στραγγισμένη αγορά. Υπερένταση, λοιπόν. Και υπερτροφικές προσδοκίες. Το μπλακ άουτ της Σαντορίνης δείχνει τα όρια της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, που επί δεκαετίες κινήθηκε ασχεδίαστα, χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχους, χωρίς υποδομές, χωρίς ανάπτυξη νέων προϊόντων και αξιοποίηση των ποικίλων πλεονεκτημάτων της χώρας. Η σύνδεση των εποχικά ενεργοβόρων Κυκλάδων με το εθνικό ενεργειακό δίκτυο αναβάλλεται επί έτη, λόγω εταιρικών συμφερόντων και πολιτικής οκνηρίας ή πονηρίας. Το μπλακ άουτ ήταν προ πολλού αναμενόμενο στη Μύκονο, απλώς συνέβη πρώτα στη Σαντορίνη. Μικρά και μεγάλα μπλακ άουτ συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι σε όλα τα τουριστικά νησιά, χρόνια τώρα: στην ηλεκτροδότηση, στα σκουπίδια, στην ύδρευση, στο οδικό δίκτυο, στα λιμάνια. Η εντεινόμενη πίεση στον τουρισμό, υπό το βάρος μιας καταρρέουσας εθνικής οικονομίας, αντί για εκπλήρωση προσδοκιών μπορεί να φέρει τραύματα και ζημίες.

Ο

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Καθημερινή», Τρίτη 20/8/13)


EI∆HΣEIΣ

4

Θέσεις

Εγκαινιάστηκε προχτές, το Μαλλίδειο Πνευματικό Κέντρο

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στα Πάμφιλα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ*

Αυθαιρεσίες! έρες Αυγούστου και σ’ όλη την ελληνική ύπαιθρο οι εκδηλώσεις δίνουν και παίρνουν. Και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, σπίτια ανοίγουν, παιδικές φωνές συναγωνίζονται τα τζιτζίκια, χαμογελούν τα πλατάνια στις πλατειούλες, ακούγοντας «το μακρύ και το κοντό» των θαμώνων, ντόπιων και «επαναπατρισθέντων». Με δυο λόγια, ζωντανεύει ο τόπος, στήνονται χοροί, ανταλλάσσονται φιλιά και καλωσορίσματα. Και βέβαια οι φορείς σε κάθε χωριό προσπαθούν αφενός να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αφετέρου να προσφέρουν στο γενέθλιο τόπο τους, λίγες σταγόνες δροσιάς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Οι κάθε είδους εκδηλώσεις χρειάζονται και τον κατάλληλο χώρο. Οι πλατειούλες επιστρατεύονται και στολίζονται, οι αραχνιασμένες, κατά το πλείστον, αίθουσες φρεσκάρονται και αναζωογονούνται. Γιατί είναι αλήθεια ότι κάθε χωριό και κωμόπολη έχει εξασφαλίσει ένα χώρο για τέτοιες περιστάσεις. Αλλού μετατράπηκαν τα βιομηχανικά κτίρια (συνήθως ελαιουργεία) σε Πολύκεντρα, αλλού εξυπηρετεί την ανάγκη το Δημοτικό Σχολείο, αν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού, και σε αρκετά χωριά υπάρχουν οι αίθουσες της Αγροτολέσχης, οι οποίες χτίστηκαν τη δεκαετία του ´50 -σε μια καταπληγωμένη και ρακένδυτη (απ’ τους δεκαετούς σχεδόν διάρκειας πολέμους) χώρα- για να καλύψουν τέτοιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανάγκες. Δυστυχώς φέτος στη Βρίσα, είχαμε μια θλιβερή εξέλιξη την οποία αναφέρουμε ως παράδειγμα, για να καταφανεί πώς δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες χωρίς λόγο και αιτία. Στο χωριό υπάρχει η πολύπαθη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας, η οποία στήθηκε με εκθέματα που κατά κύριο λόγο πρόσφερε η τοπική κοινωνία σε ένα όμορφο χώρο -παλιό Παρθεναγωγείο- το οποίο ανακαινίστηκε αρχικά και εξοπλίστηκε με δαπάνες και προσωπική εργασία της τοπικής κοινωνίας και απ’ το οποίο εξοβελίστηκαν άλλες δραστηριότητες της (λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη). Το όνειρο ήταν να στηθεί ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού στο οποίο στηρίχτηκαν πολλές ελπίδες για την ανάκαμψη της περιοχής. Μέχρι να γίνει αυτό (που δεν έγινε με τεράστια ευθύνη και των πανεπιστημιακών αρχών) παραχωρήθηκε (στα τέλη της δεκαετίας του ´90) απ’ την Κοινότητα αρχικά και από τον Καποδιστριακό Δήμο στη συνέχεια, η αίθουσα της Αγροτολέσχης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να πραγματοποιεί τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Πράγματι πριν από δέκα και πάνω χρόνια, το Πανεπιστήμιο ρετουσάρισε και εξόπλισε λίγο την αίθουσα και πραγματοποίησε ένα θερινό σχολείο. Σ’ όλη τη διάρκεια των δεκαπέντε ετών, ο χώρος χρησιμοποιούνταν και απ’ την τοπική κοινωνία για διάφορες εκδηλώσεις. Ξαφνικά πριν από λίγους μήνες, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Αθήνας και Διευθυντής των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας που διαθέτει ανά την Ελλάδα, αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση της αίθουσας από την τοπική κοινωνία γιατί τάχατες μπορεί να υπάρχει κίνδυνος απ’ την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου! Απευθύνεται στο Δήμο και ζητεί να γίνει έλεγχος της εγκατάστασης και να δοθεί βεβαίωση της καλής και ασφαλούς λειτουργίας της. Και επειδή εδώ και μήνες ο Δήμος δεν απαντά -όπως ισχυρίζεται ο ίδιοςο κύριος καθηγητής επιχειρεί να μετατρέψει την τοπική κοινωνία σε υπομόχλιο των απαιτήσεών του. Με όλη την καλή διάθεση, κατανοούμε ή έστω προσποιούμαστε ότι κατανοούμε την απαγόρευση της χρήσης απ’ τα παιδιά, στα οποία δίνονταν μαθήματα μουσικής στο χώρο, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδιά με απρόβλεπτη ενίοτε συμπεριφορά. Το τραγικό όμως της συμπεριφοράς του κυρίου καθηγητή (με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση που απορρέουν απ’ τη θέση και τον τίτλο του, αλλά και την αγανάκτηση που προκαλεί η συμπεριφορά του), είναι ότι είπε το τρανταχτό του ΟΧΙ και στους Συλλόγους του χωριού -δηλαδή τους εκφραστές της τοπικής κοινωνίας- οι οποίοι ζήτησαν την αίθουσα για την τελετή απονομής βραβείων στους μαθητές που αρίστευσαν. Έρχεται λοιπόν ο κύριος αυτός και στερεί το χώρο αυτό απ’ αυτούς (τους κατοίκους) οι οποίοι πρόσφεραν αφειδώλευτα ό,τι μπορούσαν στο Πανεπιστήμιο. Ενώ απλούστατα θα μπορούσε να ζητήσει απ’ τους Συλλόγους μια δήλωση ανάληψης της ευθύνης για οτιδήποτε ήθελε συμβεί. Δεν αρκούν στους πολίτες τα προβλήματα που δημιουργεί η «κρίση» και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας, έρχεται τώρα και η εγωιστική συμπεριφορά προσώπων, που υποτίθεται, ανέλαβαν κάποια καθήκοντα απ’ τα οποία θα προσπορίζονταν οφέλη και οι τοπικές κοινωνίες, να τους στερήσει τις σταγόνες δροσιάς που τόσο έχουν ανάγκη. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν θα γίνουν το μπαλάκι της αντιπαλότητάς τους με την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι οι χώροι που τους ανήκουν, θα επανακτηθούν με κάθε τρόπο. Θα ήταν ευχής έργο η επανάκτηση των χώρων αυτών για ειδικές δραστηριότητες, να γίνει με πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών ανδρών γιατί κανένας δεν επιθυμεί να πυροδοτηθεί η αντιπαλότητα ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το οποίο εξάλλου δεν ευθύνεται για την ακραία και αυθαίρετη συμπεριφορά μέλους του.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Μ

* Ο Στρατής Νικέλλης είναι χημικός, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, τα εγκαίνια του Μαλλίδειου Πνευματικού Κέντρου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Παμφίλων. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ενώ παρόντες ήταν, εκτός άλλων, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο τέως Υπουργός Πολιτισμού, Δημήτρης Νιάνιας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και πολύς κόσμος. Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στο πνευματικό κέντρο και ομιλίες από τη σύζυγο του δωρητή, Παρασκευά Μαλλίδη, Βασιλική Σταματή Μαλλίδη, αλλά και από τον Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως Μηθύμνης, Νικόδημο, που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του δασκάλου Παρασκευά Μαλλίδη, όπως τον γνώρισε ως μαθητής, στο Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου, τη δεκαετία του ΄50. Ακολούθησε ομιλία του ιερέα και προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Παμφίλων,

Π

Από τα προχτεσινά εγκαίνια του Μαλλίδειου Πνευματικού Κέντρου στα Πάμφιλα

Ευστρατίου Μανταμαδιώτη, που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μαλλίδη και στην προσφορά του στην εκπαίδευση, στην εκκλησία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στην προσωπικότητα και την προσφορά της συζύγου του, Βασιλικής Σταματή - Μαλλίδη και εξήρε τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Μαλλίδειου Πνευματικού Κέντρου, χάρη στην οποία μετατράπηκε ένα παλιό και ερειπωμένο κτίριο, σε έναν σύγχρονο πνευματικό και πολιτιστικό χώρο. Ο ίδιος διάβασε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο

Για παράβαση της νομοθεσίας «Περί προστασίας ζώων συντροφιάς»

Δικογραφία σε βάρος 64χρονου Αστυνομικό Τμήμα ΚαλλοΑ πόνής,τοσχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 64χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας «Περί προστασίας ζώων συντροφιάς». Ο 64χρονος κατηγορείται πως τις βραδινές ώρες της προηγούμενης Δευτέρας 12 Αυγούστου, στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής, θανάτωσε με φόλες, ένα σκύλο και δύο γάτες, που ανήκαν σε μία 22χρονη αλλοδαπή.

Έκαψε τέσσερα στρέμματα στην Πέτρα

Σύλληψη για εμπρησμό νας 30χρονος άνδρας συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας στην Πέτρα της Λέσβου από αστυνομικούς του Σταθμού Μήθυμνας, σε συνεργασία με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό.

Έ

Παρασκευάς Μαλλίδης και η σύζυγός του αναγορεύτηκαν σε μεγάλους ευεργέτες του Ναού. Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής Θεατρολογίας και συγγενής των δωρητών, Θεόδωρος Γραμματάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των δωρητών και ιδιαιτέρως στην ανάγκη λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου, με τη δημιουργία ενός ιδρύματος, το οποίο θα προγραμματίζει και θα πραγματοποιεί σειρά πνευματικών, καλλιτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα απευθύνονται στους νέους, στην κοινωνία των

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, ο 30χρονος, κάτοικος Σκουτάρου, προξένησε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση, στην παραπάνω περιοχή, με συνέπεια να αποτεφρωθούν τέσσερα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης με αστοιβιές, στην τοποθεσία «Ραχώνας». Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 3.50 το μεσημέρι της Δευτέρας και έσβησε στις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στο συμβάν έλαβαν μέρος τρία οχήματα με έξι άνδρες και πεζοπόρο τμήμα επτά ανδρών, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν τρεις εθελοντές πυροσβέστες και ένα βυτιοφόρο όχημα ιδιώτη. Προανάκριση διενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ο φερόμενος ως δράστης, επρόκειτο να οδηγηθεί χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Πυρκαγιά και στο Λαφιώνα υρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της ΠΓεώργιος» Δευτέρας και στην περιοχή «Άγιος του Λαφιώνα. Από τη φωτιά, που ξέσπασε στις 10.30 το βράδυ, κάηκαν 200 τ.μ. ελαιοκτήματος, ενώ στην πυρόσβεση έλαβαν μέρος δύο οχήματα με επτά άνδρες, που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά στις 12.20 το βράδυ. Από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διενεργείται προανάκριση για τα αίτιά της.

Παμφίλων, αλλά και ευρύτερα στο Δήμο Λέσβου, μια που οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου, προσφέρονται για ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβου, που στάθηκε στη μεγάλη αξία της προσφοράς της δωρεάς και της ευεργεσίας, χάρη στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εδώ και πολλά χρόνια στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα, χτίστηκαν σχολεία, νοσοκομεία και άλλα περικαλλή κτήρια και ιδρύματα.

Στη Λήμνο

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα ατύχημα που έγινε Σστονετοτροχαίο μεσημέρι της Δευτέρας, κεντρικό δρόμο Μύρινας Μούδρου και συγκεκριμένα, στη γέφυρα πριν την ευθεία του αεροδρομίου, τραυματίστηκε σοβαρά μια νέα γυναίκα. Το όχημα όπου επέβαινε η νεαρή γυναίκα, κινούνταν προς Μούδρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παρέκλινε της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με άλλο αυτοκίνητο που είχε κατεύθυνση προς τη Μύρινα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και για τον απεγκλωβισμό των επιβατών κλήθηκε η Πυροσβεστική, η οποίο έφθασε στον τόπο του ατυχήματος με δύο οχήματα. Η επιβάτης του ενός αυτοκινήτου ανασύρθηκε σοβαρά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λήμνου, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διακομιδή της στην Αθήνα. Οι άλλες δύο νεαρές κοπέλες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ στο άλλο αυτοκίνητο επέβαινε ένα ζευγάρι με το 14 μηνών παιδί τους.


EI∆HΣEIΣ

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

«Μόνο με πολιτική παρέμβαση θα βρεθεί λύση για τους βοσκότοπους», τονίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Γ. Τσακίρης

Χάνονται εκατομμύρια επιδοτήσεων τoυ NIKOY MANABH ύο μήνες έχουν περάσει από την στιγμή που το «Ε» αποκάλυψε τον κίνδυνο, μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Λέσβου να χάσουν την ενιαία ενίσχυση του 2013. Αιτία είναι η λεκτική διαφοροποίηση του ορισμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων. Η αλλαγή αυτή είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές από το 2006, αλλά κατά τα φαινόμενα θα εφαρμοστεί μόνο για φέτος. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, έχει ανακοινώσει πως ο ορισμός άλλαξε κι αυτό σημαίνει πως δεν θα εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα το 2014, όπως και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο για το τρέχον έτος, οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι «στον αέρα». Τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβριο, αναμένεται στη Λέσβο κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα εξετάσει το θέμα, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν πιθανές τεχνικές λύσεις που μπορούν να δοθούν στα πλαίσια του ισχύοντος κοινοτικού κανονισμού.

Δ

Μη επιλέξιμο το 45%!!! Επισήμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί πόσες χιλιάδες στρέμματα από τα βοσκοτόπια του νησιού βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων. Κάποιες πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύσαμε στις αρχές του Ιουλίου, έκαναν λόγο για πάνω από 100.000 στρέμματα που χαρακτηρίσθηκαν ως μη επιλέξιμα. Χθες ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, μας είπε πως το 45% των βοσκοτόπων της Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, χαρακτηρίζεται αυτή την στιγμή ως μη επιλέξιμο. Αυτό σημαίνει πως πάνω από 225.000 στρέμματα βοσκοτόπων, ιδιωτικών και δημοτικών, έχουν χαρακτηρισθεί ως μη επιλέξιμες εκτάσεις, από το σύνολο των 500.000 στρεμμάτων που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι στο νησί. Το ποσό των επιδοτήσεων που κινδυνεύουν να χάσουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου και κύρια των κεντρικών και βόρειων περιοχών του

νησιού, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία της ενιαίας ενίσχυσης αποτελούν τη βάση για την πληρωμή και άλλων επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση, η επιδότηση για τη βιολογική κτηνοτροφία, κλπ..

Τι είναι βοσκότοπος Σύμφωνα με τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, βοσκότοποι θεωρούνται οι εκτάσεις που καλύπτονται από ποώδη βλάστηση. Αντίθετα οι εκτάσεις που καλύπτονται από ξυλώδη βλάστηση, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν βοσκότοποι. Είναι φανερό ότι αυτός ο ορισμός περιγράφει τους βοσκοτόπους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στη χώρα μας και γενικά στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βοσκότοποι είναι τελείως διαφορετικοί. Τα κοπάδια αιγοπροβάτων συνήθως βόσκουν γαϊδουράγκαθα, πουρνάρια, αστιβιές κι ό,τι άλλο βρίσκουν στις βουνοπλαγιές που ζουν. Ο κανονισμός ισχύει από το 2006, ωστόσο φέτος οι κοινοτικές αρχές απαιτούν την κατά γράμμα εφαρμογή του, με προφανή αιτία την προσπάθεια μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην εμφανιστεί έλλειμμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σειρά επαφών

Γιάννης Τσακίρης, και ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης τις προηγούμενες ημέρες είχαν σειρά επαφών με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Το συμπέρασμα από αυτές τις επαφές είναι πως μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί στο πρόβλημα. Φαίνεται ότι αυτή την στιγμή ο Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και τα άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, πιστεύουν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Όμως οι οδηγίες που έχουν δώσει, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά όχι και στα νησιά. Πρέπει να σημειώσω μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι έντονο σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στη Λέσβο έχουμε το επιπρόσθετο πρόβλημα πως οι μη επιλέξιμες εκτάσεις είναι συγκεντρωμένες στη Βόρεια και την Κεντρική Λέσβο. Πολύ μικρής έκτασης πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Λέσβου», υπογραμμίζει ο κ. Τσακίρης. Τις προηγούμενες εβδομάδες για το ίδιο θέμα επισκέφθηκε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Λέσβου, Αχιλλέας Κεχαγιάς, ενώ επαφές με στελέχη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Κατά πληροφορίες, επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα έχει σταλεί από τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή στην οποία υπογραμμίζεται η οξύτητα του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου,

nman@emprosnet.gr

Σήμερα στο Σκαλοχώρι

Ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα του χωριού Κοινότητα Σκαλοχωρίου και ο Σύλλογος ΗΣκαλοχωριτών Λέσβου Αθήνας, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, ανοιχτή συγκέντρωση στον πλάτανο του χωριού, με θέμα τα

προβλήματα που απασχολούν το Σκαλοχώρι. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από το τυροκομείο, τις ιχθυοκαλλιέργειες και το σφαγείο, η εκπόνηση της μελέτης για την ασφαλ-

τόστρωση του αγροτικού δρόμου που ενώνει το Καλό Λιμάνι, την Αρχαία Άντισσα και το Σκαλοχώρι και που, σύμφωνα με το σύλλογο, είναι ο μόνος δρόμος που δεν έχει ασφαλτοστρωθεί σε όλο το Νομό Λέσβου, καθώς

και η αποπεράτωση του πολιτιστικού κέντρου του χωριού. Τέλος, θα συζητηθεί η κατασκευή δύο κόμβων που ενώνουν τους επαρχιακούς δρόμους Καλλονής - Σιγρίου και Σκαλοχωρίου - Πέτρας.

5

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις υποβολή όλων των δηλώσεων φόεισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέTχριηνρουτηνεμπρόθεσμη καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου, ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου, θα επιτρέψει το Υπουργείο Οικονομικών. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, επισημαίνεται ότι η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους -για πρώτη χρονιά φέτος- ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα). Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με τη νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες. Οι τεχνικοί αυτοί λόγοι δυσχέραναν την υποβολή από μεριάς μεγάλου αριθμού φορολογουμένων και το Υπουργείο ανταποκρίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται ακόμα πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να παραταθεί, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι.

Προσωρινό κλείσιμο της ΔΟΥ ην Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης θα ΤΣεπτεμβρίου λειτουργήσει ως τις 11.30 π.μ. και την Τετάρτη 4 θα παραμείνει κλειστή για το κοινό λόγω της μηχανογραφικής της ενοποίησης με τη Δ.Ο.Υ. Λήμνου. Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν τις παραπάνω ημέρες, παρατείνονται ως την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013.


EI∆HΣEIΣ

6

Έξυπνο παιδί Γράφει η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΗ*

Κληρονομικά χαρακτηριστικά α παιδιά κληρονομούν από τους γονείς χαρακτηριστικά που δεν ανήκουν στη γενετική. Η αίσθηση του Χιούμορ, η Επιθετικότητα, η Ευλάβεια, η Συναισθηματική Νοημοσύνη ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Ας εξετάσουμε αυτή την κληρονομιά πίσω από τον τρόπο που λειτουργεί! Το κάθε παιδί στην αρχή της ζωής του, νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα - τελικά, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. «Μαμά, κάντο εσύ! Αλλιώς θα κλαίω!», παρακαλάει σε κάθε τι νέο. Νοιώθει πως είναι ανίκανο, φοβάται, αγχώνεται. «Μπαμπά, δεν ξέρω να το φτιάξω! Δεν μπορώ… Εσύ κάντο!» Στην περίπτωση που ο πατέρας είναι νευρικός ή η μητέρα είναι υπερβολικά διστακτική, εάν οι γονείς αποσιωπούν ή αποδοκιμάζουν τις εμπειρίες τους, τότε το παιδί «κληρονομεί» την έλλειψη βάσης και ρότας στη συμπεριφορά. Εάν οι γονείς αποδοκιμάζουν το παιδί στις πρώτες προσπάθειές του στον 6ο μήνα της ζωής του, εάν επικρίνουν και απορρίπτουν τις προσπάθειες ομιλίας, κίνησης, ενθουσιασμού, στον πρώτο του χρόνο, τότε σίγουρα κληρονομεί τους τρόπους ιδιοσυγκρασίας τους. Οι παιδοψυχολόγοι βεβαιώνουν ότι οι γονείς κληρονομούν στο παιδί τους τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που δεν είναι στο DNA. Αυτό λέγεται μοντελοποίηση. Με τη μοντελοποίηση, ένα παιδί μαθαίνει από την παρατήρηση και τη μίμηση. Τα γονίδια παρέχουν κόκκινα μαλλιά στην κόρης και το μεγάλο ύψος του γιου. «Η συμπεριφορά είναι μέρος της Δυναμικής Προοπτικής της οικογένειας», λέει ο George Holden, Ph.D., ψυχολόγος στο Southern Methodist University και συμπληρώνει: «Όταν παρατηρείτε μια συμπεριφορά στο παιδί σας, αναρωτηθείτε από ποιον γονιό προέρχεται. Πάντα θα βρείτε απάντηση». Αν όχι εσείς, ο παιδοψυχολόγος σίγουρα θα βρει. Βέβαια, προλαμβάνω την επόμενη συμπεριφορά που είναι αλληλοκατηγορίες, καβγάς μεταξύ των γονιών, για κάθε αρνητική συμπεριφορά του παιδιού. Πολλά διαζύγια έχουν ως αφορμή τις παραπάνω εντάσεις. Τονίζω ότι οι γονείς, ακριβώς για το λόγο που μεταδίδουν και DNA και άλλα χαρακτηριστικά στο παιδί, πρέπει να είναι μαζί στην οικογένεια γιατί λειτουργούν ως αναγκαίο πρότυπο στα θετικά και ως κυματοθραύστες στην κακή συμπεριφορά, ο ένας, του άλλου γονιού. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωφόπουλος υπερθεματίζει τη δυνατότητα να υπάρξει η οικογένεια ως μοντέλο, και να μην φτάσουν στο διαζύγιο. «Γιατί έτσι έχουν την πιθανότητα αργότερα να λειτουργήσουν ως οικογένεια». Ο 5χρονος Νικόλαος συνήθιζε να χρωματίζει κάθε όχημα ανάλογα με τη δυναμική του, μετά, τα κατέστρεφε - έτσι όπως έκανε ο πατέρας του. Δεν είναι βέβαια τυχαίο που τα τανκς του πατέρα, παλιά, και τα τανκς του γιου, αργότερα, ήταν όλα μαύρα και όλα τελικά σπασμένα. «Σου έφτιαξα κάτι. Φτιάχνω ένα τέτοιο τανκ όποτε δεν αισθάνομαι καλά. Κι ο μπαμπάς έτσι κάνει». Αφήστε το παιδί σας να μάθει και να δοκιμάσει τα κληρονομικά χαρακτηριστικά από τους γονείς του. Η παράλληλη ενασχόληση γονιού και παιδιού ή με τον κήπο ή με ένα βιβλίο ή με τις κατασκευές, οδηγεί το παιδί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ της κατάλληλης ή της ανάρμοστης συμπεριφοράς και δραστηριότητας. «Η ποικίλη εμπειρία του παιδιού το βοηθά να αποφασίσει για τη μετέπειτα έκφραση στο ακατέργαστο συναίσθημα της παιδικής ηλικίας», εξηγεί ο Owen. Όσο για τον ανταγωνισμό του κάθε ζευγαριού, όταν είστε γονείς ας δείχνετε πιο ευσυνείδητοι σχετικά με τη συμπεριφορά σας. Ας θυμόμαστε πάντα ότι σε μακροπρόθεσμη βάση, η αγάπη, το χαμόγελο, η ασφάλεια, η γαλήνη και η υπομονή στην οικογένεια, λειτουργεί ως θεμέλιο στο οικοδόμημα της ενήλικης ζωής του παιδιού μας. Σημ.: Ευχαριστώ τους γονείς που επικοινωνούν μαζί μου, είτε στον κάτω χώρο της εφημερίδας είτε με προσωπικό mail. mlag15@otenet.gr

T

* Η Μαριάννα Λαγουμίδη είναι σύμβουλος Παιδιού Πανεπιστημίου Λονδίνου, εξειδικευμένη στη Δυσλεξία.

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι στη Δημόσια Τηλεόραση τoυ NIKOY MANABH ι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της. Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαδικασίες για την στελέχωση του μεταβατικού φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ μέχρι να λειτουργήσει η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση. Στις 13 Αυγούστου ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 577 υποψηφίων που κατέθεσαν αίτηση για την πρόσληψή τους στο μεταβατικό φορέα και συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια. Η λίστα των ονομάτων μαζί με τα μόρια δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την όλη διαδικασία κινεί ο ειδικός εκκαθαριστής της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης. Για την στελέχωση του συνεργείου της Δημόσιας Τηλεόρασης στη Μυτιλήνη, αιτήσεις έχουν υποβάλει πέντε άτομα. Πρόκειται για τη Δήμητρα Χρυσοπούλου για θέση

Ο

δημοσιογράφου με αντικείμενο το ελεύθερο ρεπορτάζ, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο για τη θέση του ηχολήπτη, ενώ οι Νικόλαος Κατέχος, Κωνσταντίνος Τσακυρίδης και Χιωτέλλης Παράσχος διεκδικούν θέσεις ηλεκτρονικών. Οι τρεις τελευταίοι είναι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Αιγαίου. Η ανακοίνωση των ονομάτων προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των σωματείων της ΕΡΤ και των Ενώσεων Συντακτών, οι οποίοι θεωρούν ότι διαγωνισμός είναι διαβλητός. Στις κατηγορίες αυτές απάντησε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Παντελής Καψής, ο οποίος τόνισε πως η

μοριοδότηση των υποψηφίων έγινε ηλεκτρονικά. Πριν γίνουν οι προσλήψεις, θα ελεγχθούν τα στοιχεία που δήλωσαν οι υποψήφιοι.

Έλεγχος δικαιολογητικών Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι: «Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν συνιστά πρόσληψη των επιτυχόντων, καθώς απαιτείται η επιβεβαίωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις συμμετοχής τους, με την προσκόμιση και τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο υποψήφιος διαγρά-

Κοινή δράση αγώνα από τα σωματεία της υγείας στο Βόρειο Αιγαίο

φεται από τους πίνακες κατάταξης». Οι αιτήσεις όσων δεν περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης. Με τη δεύτερη προκήρυξη αναμένεται να προσληφθούν άλλα 1.500 άτομα. Στο πλαίσιο αυτής της προκήρυξης, φημολογείται ότι έχουν καταθέσει αιτήσεις και άλλοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Αιγαίου. Όλες οι προσλήψεις είναι δίμηνης διάρκειας, καθώς τόσο σχεδιάζεται να διαρκέσει η λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα. Από τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις είναι φανερό πως πρώτος στόχος είναι να υπάρχει στη Λέσβο τηλεοπτικό συνεργείο της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη που θα έχει η ΕΡΑ Αιγαίου. Τις επόμενες ημέρες τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων της ΕΡΤ, αναμένεται να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία των προσλήψεων με προσφυγές στη δικαιοσύνη. nman@emprosnet.gr

Από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»

Εκδηλώσεις Όχι στη διαθεσιμότητα για τα εννιάμερα και τις απολύσεις της Παναγιάς εθαύριο Παρασκευή, ημέται στην ουσία για έναρξη αΣύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών ρα που το Υπουργείο Υγεί- πολύσεων καθώς οι εργαζόμεΜ ας έχει εξαγγείλει ότι θα ανα- νοι που μπαίνουν σε διαθεσι- Ο «Το Δελφίνι», διοργανώνει αύριο Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα, εκδήκοινώσει τα ονόματα περισσότερων από 1.600 υγειονομικών που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013, σε πρώτη φάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σωματεία και σύλλογοι γιατρών και εργαζομένων και από το Βόρειο Αιγαίο, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν συντονισμένα. Παράλληλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας στο Βόρειο Αιγαίο έχουν προγραμματίσει για την προσεχή Τετάρτη 28 Αυγούστου κοινή ημέρα δράσης για την υγεία. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε αποφασιστεί στη συνάντηση των σωματείων που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στις 26 και 27 Ιουλίου. Για τον κοινό αγώνα υπογράφουν ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λήμνου, η Ένωση Γιατρών Λήμνου αλλά και άλλα σωματεία και σύλλογοι από την Ικαρία, τη Χίο, τις Κυκλάδες και από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι πρόκει-

μότητα, χάνουν τις οργανικές τους θέσεις, ενώ με τα νέα οργανογράμματα στα νοσοκομεία, έχουν καταργηθεί ή θα καταργηθούν κενές οργανικές θέσεις που υπήρχαν. «Η επίθεση αυτή είναι κομμάτι των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης - ΕΕ ΔΝΤ, που στόχο έχουν τη διάλυση της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας, την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών και την κατάργηση των δημοκρατικών μας ελευθεριών», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενώ τονίζουν ότι κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν θα μείνει αλώβητο καθώς όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης. Όπως υποστηρίζουν, η 23η Αυγούστου πρέπει να είναι «μέρα ξεσηκωμού στα νοσοκομεία, αποτελώντας το έναυσμα για αγωνιστική συνέχεια», ενώ καλούν τις ομοσπονδίες του χώρου της υγείας να προκηρύξουν απεργία για τις 23 Αυγούστου.

λωση για τα εννιάμερα της Παναγιάς, με τίτλο «Όσο ζω… θα θυμάμαι». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εσπερινό και περιφορά της εικόνας, ενώ στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 της Σκάλας Λουτρών, εκδήλωση στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων της περιοχής και μοίρασμα του μικρασιατικού καβουρνά. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, θα γίνει στις 9 το πρωί εκκλησιασμός στην Παναγιά την Αψηλή.

Αύριο στην πλατεία του Ίππειους

Βραδιά αφιερωμένη στη Φιλοζωία Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Άγιος Προκόπιος», διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ στο παρκάκι του Ίππειους, μια βραδιά αφιερωμένη στη φιλοζωία. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο φιλοζωικός σύλλογος «Κιβωτός», που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με βίντεο και κείμενα αναφορικά στα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των πολιτών, ιδιοκτητών ζώων και μη, απέναντι σ’ αυτά. Στη συνέχεια θα προβληθεί οικογενειακή ταινία με θέμα τα ζώα.

Ο


EI∆HΣEIΣ

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

7

Έκτακτη συνεδρίαση χθες της ΔΕΥΑΛ, που αναζητά τρόπο ξήρανσης της ιλύος απ’ το βιολογικό Μυτιλήνης

Ούτε ένα κυβικό στο ΧΥΤΑ της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ύο εναλλακτικές λύσεις εξετάζουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ, διερευνώντας και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σ’ άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε απ’ την προηγούμενη βδομάδα, με τη διάθεση της λυματολάσπης - ιλύος απ’ το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης. Όπως αποκάλυψε χθες το «Ε», μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τη διαπίστωση περιβαλλοντικής παράβασης, η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. «έκλεισε» το ΧΥΤΑ για την ιλύς του βιολογικού της Μυτιλήνης, θέτοντας ως απαραίτητο όρο για την αποδοχή και το θάψιμό της, τη μετα-

Δ

τροπή της σε στερεή μορφή κι όχι στη ρευστή με την οποία χρόνια τώρα οδηγείτο προς ταφή. Προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή ιλύος, αναγκαστικά ο βιολογικός τις τελευταίες μέρες είναι σε υπολειτουργία και θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση έως ότου βρεθεί λύση για τη διάθεση του βασικού τελικού προϊόντος -εκτός του νερού- της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών.

Ανάμιξη - ξήρανση Η πρώτη σύσκεψη για το θέμα έγινε νωρίς το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ στον Καρά Τεπέ, όπου και συμμετείχαν ο Δημήτρης Βουνάτσος απ’ την πλευρά του Δήμου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. που

διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ, Γιάννης Βατός, και ο διευθυντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Γιάννης Τσαμπάνης, καθώς και στελέχη της ΔΕΥΑΛ. Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε και η εμπειρία άλλων περιοχών, όπου φάνηκε πως εκεί που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα -όπως εν προκειμένω στη Μυτιλήνη- ακολουθούνται δύο πρακτικές. Η πρώτη της ανάμιξης της ιλύος με άμμο ή παρεμφερή υλικά όχι ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ώστε να παύει η λυματολάσπη να έχει ρευστή μορφή και να γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα απ’ το ΧΥΤΑ για να ταφεί. Η άλλη λύση είναι η διαμόρφωση λεκάνης ξήρανσης στο χώρο της μονάδας του βιολογικού στον Καρά Τεπέ, όπου κάποια πο-

σότητα ιλύος σε τακτική βάση θα ξηραίνεται και μετά θα μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ για ταφή. «Για όλα αυτά ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που θα περιμένει τις εισηγήσεις της υπηρεσίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα», ανέφερε ο κ. Μαρινάτος, προσθέτοντας πως σε πρώτη φάση, δεδομένης και της εμπειρίας άλλων βιολογικών, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τρόποι. Απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, και σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος, ένας απόλυτα αποδεκτός τρόπος «στερεοποίησης» της ιλύος, για να τη δεχθεί ο ΧΥΤΑ και να επανέλθει σε πλήρη

λειτουργία ο βιολογικός. Σε δεύτερη φάση, θα αναζητηθεί και η οριστική λύση για την οποία όμως θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη επένδυση απ’ την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, το κόστος της οποίας παραμένει άγνωστο. Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Βατός «μπορεί να είναι τρεις διαφορετικοί φορείς ο Δήμος, η ΔΕΥΑΛ και η ΔΕΔΑΠΑΛ, στην ουσία όμως το ίδιο θέμα αφορά το ίδιο σπίτι, και αυτό που εξετάσαμε είναι πώς θα εξασφαλιστεί η ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση της ιλύος τώρα και φυσικά χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους δημότες. Ως ΔΕΔΑΠΑΛ, καταστήσαμε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθούμε ρευστή ιλύς και θα περιμένουμε τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ΔΕΥΑΛ».

Σειρά επαφών με φορείς είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Τριήμερη επίσκεψη Κουρουμπλή στη Λήμνο πίσκεψη στη Λήμνο πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής από το Σάββατο ως τη Δευτέρα. Κατά την παραμονή του στο νησί, είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑΜΕΑ Λήμνου «Ορίζοντες», Παλαιολόγο Κυριαζή, με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, με την πρόεδρο των Τριτέκνων Λήμνου, με το Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου, με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανδρωνίου, Ντίνα Κοντογιάννη, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λήμνου, Σωκράτη Κρομμυδέλη, με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Βαρελτζή, με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λήμνου, καθώς επίσης και

με τον πρόεδρο των Πολυτέκνων Λήμνου, κ. Λαμπρινό. Ο Δήμαρχος Αντώνης Χατζηδιαμαντής κατά την συνάντηση του με το βουλευτή, εξέφρασε το προβληματισμό του σχετικά με τα προβλήματα άμεσης προτεραιότητας για το νησί, όπως είναι το ακτοπλοϊκό, το Νοσοκομείο της Λήμνου, η κατάργηση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), το επικείμενο κλείσιμό της Δ.Ο.Υ. Λήμνου τον επόμενο μήνα καθώς επίσης και η κατάργηση των γραφείων A΄/βάθμιας και B΄/βάθμιας εκπαίδευσης. Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της υγείας και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι υπάρχουσες υποδομές. Επίσης τόνισε πως είναι η αναγκαία η διοικητική αυτο-

τέλεια του Νοσοκομείου της Λήμνου. «Η Λήμνος είναι ένα νησί με 18.000 κατοίκους και την τελευταία τριετία βιώνει έναν άνευ προηγουμένου αποκλεισμό εξαιτίας παράλογων πολιτικών επιλογών. Η κατάργηση υπηρεσιών παράλληλα με το μείζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού τόσο με τα υπόλοιπα νησιά όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα, υποδηλώνει την προκλητική τουλάχιστον αδιαφορία για αυτό το ακριτικό νησί του Αιγαίου. Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταβάλει και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το νησί. Ωστόσο, η ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια μεμονωμένων ή μερικών πα-

Από την επίσκεψη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Δημαρχείο Λήμνου

ρεμβάσεων. Ζητούμενο είναι η συνολική πολιτική ανατροπή που θα σημάνει ένα καλύτερο αύριο και για το νησί της Λήμνου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής

Απάντηση Αν. Αντωνέλλη στο Β. Παλαιολόγο για τους παιδικούς σταθμούς:

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην κλείσει κανένας» ενημέρωση δημοτικού συμβούΣλουετουαναλυτική και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Λέσβου, Βαγγέλη Παλαιολόγου, προχώρησε η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, απαντώντας σε ερώτησή του σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου. Η Αντιδήμαρχος σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Οικογενειακή και Επαγγελματική Εναρμόνιση», στο οποίο συμμετέχει το Νομικό Πρόσωπο ως δικαιούχος, εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι οι θέσεις παιδιών επαρκούν. «Γενικότερα σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος μας σε σύγκριση με άλλους Δήμους, ως προς τη λειτουργία των παιδικών σταθμών του, είναι σε θέση πλεονεκτικότερη. Ως γνωστόν δεν κλείσαμε κανέναν παιδικό -περί τους 80 στην υπόλοιπη Ελλάδα- δεν πά-

γωσαν λόγω έλλειψης θέρμανσης τα παιδιά μας και όπου οι προμηθευτές μάς έδωσαν τρόφιμα, τα παιδιά μας έτρωγαν κανονικά. Κι όλα αυτά παρά την υποστελέχωση, την υπο-χρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού», σημειώνει η κ. Αντωνέλλη, περιγράφοντας αναλυτικά το πώς έχει η κατάσταση με το προσωπικό όπου υπάρχουν ανάγκες για την κάλυψη επιπλέον 40 θέσεων.

Απολογισμός έργων Στην ίδια απάντηση, η κ. Αντωνέλλη σημειώνει πως τα δυο προηγούμενα έτη «καταφέραμε να ικανοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΛΕΣ τις νόμιμες αιτήσεις των γονέων που μας υποβλήθηκαν, με πρώτη μας πάντα προτεραιότητα τα χαμηλά εισοδήματα και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες», ενώ προσθέτει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει φέτος «αφού αυτοί που κυ-

βερνούν, δυστυχώς, στερούνται πρόνοιας προγραμματισμού και διοίκησης, είμαστε δε υποχρεωμένοι κάθε τέτοια εποχή να προσευχόμαστε και να αυτοσχεδιάζουμε, αφού ως γνωστόν τα αιτήματα μας και οι διεκδικήσεις μας είναι για τους Κυβερνώντες ό,τι ο ψύλλος στο πόδι του ελέφαντα. Να είστε πάντως βέβαιος πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει προκειμένου να μην κλεί-

σουμε κανέναν Παιδικό στο νησί μας». Η Αντιδήμαρχος σημειώνει ότι μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων εξασφαλίστηκε και παραδίδεται μέσα στον επόμενο μήνα, η επισκευή και ανανέωση εξοπλισμού του Παιδικού Σταθμού ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, όπως και η ένταξη του έργου αντικατάστασης του εξοπλισμού των παιδικών σταθμών Ερεσού, Πλωμαρίου και Αγίας Παρασκευής. Α-

κόμη έγινε συντήρηση των κλιματιστικών των παιδικών σταθμών καθώς επίσης και των καλοριφέρ τους. Επίσης έγινε βάψιμο των παιδικών σταθμών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, με την συνδρομή των εργαζομένων στην Κοινωνική Εργασία, αγορά και αντικατάσταση -όπου αυτό ήταν αναγκαίο- ηλεκτρικών συσκευών, όπως ψυγείο,

κουζίνα κ.λπ., αντικατάσταση όπου ήταν αναγκαίο και αναγόμωση όλων των πυροσβεστήρων των παιδικών σταθμών, ενώ έγινε και μετεγκατάσταση του Παιδικού Σταθμού «Πολύκεντρο» από το πεπαλαιωμένο ενοικιαζόμενο κτήριο της οδού Καραντώνη 7, στη Μυτιλήνη, στον ολοκαίνουργιο Παιδικό της Μόριας.


EI∆HΣEIΣ

8

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Καταστηματάρχες και περίοικοι ζητούν αλλαγές για να σταματήσουν τα τροχαία

Νέα Πλατεία Αλυσίδας…ξανά της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY υκλοφοριακά προβλήματα και δυσλειτουργίες που έχουν διαπιστωθεί στην πράξη, αλλά κυρίως το γεγονός ότι έχουν συμβεί μέσα στα τελευταία χρόνια πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα, οδηγούν σύντομα το Δήμο στην προκήρυξη νέας μελέτης για την Πλατεία Αλυσίδας, αίτημα που ήδη έχει τεθεί από όσους ζουν ή δουλεύουν στην περιοχή και θα προωθήσει άμεσα ο Δήμαρχος. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να βρεθεί τρόπος ώστε ο βασικός κυκλοφοριακός κόμβος λίγο πριν την έξοδο της πόλης προς το υπόλοιπο νησί, να γίνει λειτουργικός, εξυπηρετώντας κι όχι δυσχεραίνοντας οδηγούς και πεζούς. Ένας κόμβος που τελευταία φορά αναμορφώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στις αρχές τού 2009, αν και πολύ σύντομα ακυρώθηκαν κάποιες απ’ τις παρεμβάσεις που είχαν προβλεφθεί, όπως οι απαγορευτικοί για τη διάβαση οχημάτων κώνοι που καταπατήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες.

Κ

«Να μη σηκώνουμε τραυματίες…» «Έχοντας για χρόνια το πολιτικό και το δικηγορικό μου γραφείο στην περιοχή, στην οδό Φιλελλήνων, γνωρίζομαι προσωπικά με όλους τους επαγγελματίες και τους περιοίκους και ξέρω και από πρώτο χέρι το πρόβλημα που μου κατέθεσαν», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο Δήμαρχος Λέσβου, συμπληρώνοντας: «Ήρθαν καταστηματάρχες, με έπιασαν και μου είπαν: “κάνε κάτι γιατί δεν αντέχουμε να σηκώσουμε άλλους τραυματίες”. Υπήρξε επαγγελματίας που μού είπε ότι έχει τρέξει σε πάνω από 20 τροχαία μόνο την τελευταία περίοδο.» Ο Δημήτρης Βουνάτσος την προηγούμενη βδομάδα, κατόπιν της καταγγελίας των περιοίκων, επισκέφτηκε την πλατεία συνο-

δευόμενος από μηχανικούς, στους οποίους και επισημάνθηκαν επί τόπου τα βασικότερα κυκλοφοριακά ζητήματα του κόμβου. Πιο συγκεκριμένα, τονίστηκε μεταξύ άλλων η δυσκολία των εξερχόμενων οχημάτων απ’ την οδό Φιλελλήνων να περάσουν απέναντι στη Βουρνάζων με κατεύθυνση προς τον Πλάτανο, λόγω της περιορισμένης ορατότητας που υπάρχει, αλλά και της πολύ μεγάλης κίνησης, για το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας κι όχι μόνο στις ώρες αιχμής. Ακόμη επισημάνθηκε η αδυναμία των οχημάτων που κατεβαίνουν απ’ την οδό Αγίου Παντελεήμονος να βγουν απευθείας στον Πλάτανο, χωρίς να κάνουν παράβαση. Συνολικά στην Αλυσίδα «ενώνονται» εννιά διαφορετικοί δρόμοι, μονής ή διπλής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα διαρκές κομφούζιο, που δε «βολεύεται» όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη με το ένα φανάρι το οποίο λειτουργεί, ή με τους περιορισμούς στη στάθμευση, που σχεδόν σε μόνιμη βάση καταργούνται. Όπως είπε ο Δήμαρχος, το δίκαιο αίτημα των πολιτών που βιώνουν αυτή την ολοένα και πιο επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κατάσταση, θα εξεταστεί αρμοδίως απ’ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για την ανάδειξη μελετητή, κάποιου ειδικού συγκοινωνιολόγου, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση μιας καινούργιας κυκλοφοριακής μελέτης που θα λύσει το πρόβλημα, αποδίδοντας μια πλατεία σύγχρονη και ασφαλή», υπογράμμισε ο κ. Βουνάτσος, τονίζοντας πως το θέμα πολύ σύντομα θα απασχολήσει το Δήμο, αφού επείγει κατά την άποψή του να υπάρξει αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Προ τετραετίας οι τελευταίες αλλαγές

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν… ι δυο τελευταίες δημοτικές αρχές της ΜυτιO2010, λήνης, τις τετραετίες 2003-2006 και 2007προσπάθησαν με πολλές εργασίες να επέμβουν στο κυκλοφοριακό της πόλης και δη σε ό,τι αφορούσε στις Πλατείες Αλυσίδας και Κυπρίων Πατριωτών. Μάλιστα οι αλλαγές που έγιναν, σε κάποιες περιπτώσεις και αλληλοαναιρώντας έργα που είχαν μόλις γίνει, βασίστηκαν σε μελέτες ειδικών, εν προκειμένω για τις πλατείες, στις μελέτες Φραντζεσκάκη - Καρεκλά. Κι ενώ, παρά τις αντιδράσεις, τις διαμαρτυρίες ή και τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, η Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, με τη βοήθεια και των φωτεινών σηματοδοτών, λειτουργεί χωρίς προβλήματα, δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την Πλατεία Αλυσίδας, η οποία το διάστημα απ’ τα τέλη τού 2008 έως και την άνοιξη του 2009 κυριολεκτικά αναμορφώθηκε με την κατασκευή νησίδας και πεζοδρομίων, την τοποθέτηση φαναριού, αλλά και με πολλές

κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Για το θέμα, μάλιστα, υπήρξε στις αρχές Ιανουαρίου τού 2009 επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, με σοβαρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης. Όπως είχε προκύψει απ’ τη συζήτηση, δεδομένων και των αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει κάποιες προτάσεις των μελετητών, αλλά και της νοοτροπίας των οδηγών που δε σταμάτησαν ουδέποτε να παρκάρουν εκεί που απαγορεύεται, αναγκαστικά είχαν γίνει «εκπτώσεις» επί των μελετών, αφού καμία δεν υλοποιήθηκε όπως ακριβώς είχε μελετηθεί απ’ τους ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση -όπως τονίζει και ο κ. Βουνάτσος- «οφείλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση, που δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να συμφωνήσεις με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της Περιοχής Αλυσίδας ότι είναι εξόχως προβληματική».

Πρόχειρος διαγωνισμός απ’ το Δήμο Λέσβου για την ανάθεση του έργου κυκλοφοριακής οργάνωσης

Άμεσες παρεμβάσεις στην Καλλονή ετά από χρόνια συζήτησης για το πώς θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό της Καλλονής, και σε συνέχεια της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε, ο Δήμος Λέσβου, τις επόμενες μέρες, θα αναθέσει το πρώτο μέρος των εργασιών που πρότειναν οι ειδικοί, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα το κέντρο του οικισμού. Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν, αφορούν σε άμεσες παρεμβάσεις, όπως η σήμανση και οι διαγραμμίσεις, ενώ σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν και τα μεγαλύτε-

Μ

ρης εμβέλειας και κόστους έργα. Απ’ το Δήμο προκηρύχθηκε την προηγούμενη Τρίτη, ανοιχτός πρόχειρος διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου «Κυκλοφοριακή Οργάνωση Καλλονής», με προϋπολογισμό 69.600 ευρώ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.mytilene.gr ), η συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι δυο μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, δηλαδή αν δεν υπάρξουν προβλήματα, τέλη Οκτω-

βρίου οι παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.

Νέα στάση στον ΟΤΕ Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, με τις εργασίες οι οποίες θα εκτελεστούν, θα γίνουν διαγραμμίσεις και σημάνσεις σε πολλά σημεία όλου του κέντρου του οικισμού. Προβλέπεται ομοίως σε κεντρικά σημεία να τοποθετηθούν κάγκελα κατά μήκος των πεζοδρομίων, ώστε να γίνει ασφαλής η κυ-

κλοφορία των πεζών και ταυτόχρονα να αποτραπεί η στάθμευση οχημάτων πάνω σ’ αυτά. Η πιο μεγάλη συγκριτικά παρέμβαση που περιλαμβάνεται σ’ αυτή την πρώτη φάση της κυκλοφοριακής οργάνωσης της Καλλονής, είναι η διαμόρφωση στάσης λεωφορείου μπροστά απ’ τον ΟΤΕ, όπου και θα δημιουργηθεί εσοχή για να σταθμεύει προσωρινά το όχημα, χωρίς να κλείνει την κυκλοφορία όπως συμβαίνει τώρα.


ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, 180 τ.μ., στο Πληγώνι με μεγάλο κήπο και δύο γκαράζ. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 3ου ορόφου, 70 τ.μ. στους Αμπελόκηπους Αθηνών (Δουκίσσης Πλακεντίας) πλήρως εξοπλισμένο, (2 κλιματιστικά, 2 τηλεοράσεις, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, καθιστικό, γραφείο, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο κ.λπ.), μεγάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά με τα πόδια από το μετρό της Πανόρμου και από τρόλεϊ, λεωφορεία και πιάτσα ταξί. Κατάλληλο και για φοιτητές. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ.: 6932-206393. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, επιπλωμένη 35 τ.μ. στην περιοχή Κουμκό στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.: 6951-938604, 22510 43958. Ενοικιάζεται μικρή και όμορφη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη με πλυντήριο, Κορνάρου 67. Τιμή 160 €. Πληρ. τηλ.: 22510 29836, 6937724646. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούριο με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ.: 22510 27583, 6938532092. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει πάρκινγκ, οδός Βοστάνη Ε. 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.: 22510 42296, 22510 94550, 22510 20644, 6942800980, 6945-544386. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, με ψυγείο, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, τηλεόραση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 €. Πληρ. τηλ.: 6957088662. Ενοικιάζονται νεόκτιστα,

λουξ, με αυτόνομη θέρμανση, σε μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης: Α) δυάρι 43 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο με air-condition, Β) διαμέρισμα 81 τ.μ., με 2 Υ/Δ, WC και λοιπούς χώρους, με θέα. Ελεύθερο μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Πληρ. τηλ. 22510 20633, 6977-248653. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα δίχωρη, 33 τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλάνογλου 121, 50 μ. από Δαβάκη), με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 20214, 6949-738677. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ. σε μονοκατοικία, με κεντρική θέρμανση (αυτονομία), πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης (κατάλληλο για συγκατοίκηση δυο φοιτητών/τριών). Πληρ. τηλ. 6974640422. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισόγεια σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43756, 6958-336868. Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινισμένο, με air-condition, άνετο και φωτεινό, στην Ε. Βοστάνη 8 - 10, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6949-972159. Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, 76 τ.μ., 4ου ορόφου, διαμπερές, με ηλιακό και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932454642. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες 1ου ορόφου, με aircondition καινούργιας τεχνολογίας για θέρμανση και ψύξη, επιπλωμένες, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936284135. Ενοικιάζεται μία άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, με αυτόνομη

ματα αλουμινίου, άνετο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, σε ήσυχη περιοχή. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977-302879. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, μονοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, boiler, στην περιοχή του Νοσοκομείου στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6977-806616, 22510 21823. Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία κοντά στην παλιά Αστυνομία και β) γκαρσονιέρα σε όροφο στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, κοντά στο «Μουσικό Καφενείο». Πληρ. τηλ. 6941-669614, 22510 23574. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι δυάρι οροφοδιαμέρισμα 48 τ.μ., επιπλωμένο και με ηλεκτρικές συσκευές, a i r - c o n d i t i o n (θέρμανση/ψύξη), με χωλ και ανεξάρτητη κουζίνα. Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948603224. Στο Πλωμάρι ενοικιάζεται μονοκατοικία λουξ, 100 τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ. τηλ. 6978-621522. Στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, Κιλκισίου 34, διαμέρισμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ιδανικό για φοιτητές. Σε καλή κατάσταση, απέναντι από τη Λέσχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6970-835495. Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, μπαλκόνι με θέα σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Τιμή 400 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3 κυρίων δωματίων, με κουζίνα, λουτρό, πλήρως ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό και θέση πάρκινγκ στον αύλειο χώρο. Περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 24054. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948-686725 και 6937373792. Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο. Το διαμέρισμα (κουζίνα με πάσο, καθιστικό και 2 δωμάτια) είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μια 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα με πολύ καλή διαρρύθμιση, στην περιοχή του Ζωγράφου, 3η Στάση Άνω Ιλισίων, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939-459814. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 35 τ.μ. + TV + πλυντήριο + 1 air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώ-

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 50 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, κεντρικά, στην Αριστείδη Δελή 1Α (κάθετος στην Καβέτσου). Πληρ. τηλ. 6979-336114, 22510 26475. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό τριάρι 3ου ορόφου, 73 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

και ο βοηθητικός χώρος επίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχισμένες συσκευές, ηλιακός, αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 697-7302879. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με 1 υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο τηλεόραση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, θέα και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, στον Άνω Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, 2 υπνοδωματίων. Θέρμανση με καλοριφέρ. Θέα στην πόλη. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό 4ου ορόφου διαμέρισμα, 90 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 410 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στου Ακλειδιού. Με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, με θέση στάθμευσης και πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, δευτέρου ορόφου. Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλ-


10 λούσα, πλησίον μαρίνας. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ., στο Παγκράτι (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης). 3ου ορόφου, διαμπερές, με διπλά τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 τ.μ., 2ου ορόφου. Έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Άριστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου). Στεγασμένη θέση στάθμευσης και ηλιακός θερμοσίφωνας. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση, με δικό της λέβητα. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Κιόσκι, δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996-536690. Ενοικιάζεται στην περιοχή του ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ου ορόφου, 63 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τζάκι. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

κούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυομισάρι οροφοδιαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα. Αυτόνομη θέρμανση, αυλή, θέα στη θάλασσα. Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

624504. Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός μπάνιο και WC. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, διαμπερές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα στου Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δε-

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στη Μυτιλήνη (Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα, 56 τ.μ. έκαστο, διαμπερής, γωνιακή, κατασκευή ´01. Στο 1ο επίπεδο: Σαλόνι, Κουζίνα, WC. Στο 2ο επίπεδο: 3 Υπνοδωμάτια, Λουτρό, Αποθήκη. Επιπλέον ημιυπόγειο ανεξάρτητο δυαράκι νομιμοποιημένο, προς εκμετάλλευση 42 τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενιαία, Υπνοδωμάτιο, Λουτρό. Το ακίνητο διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τέντες, απεριόριστη θέα σε βουνό - θάλασσα, πάρκινγκ πυλωτής, αποθήκη 10 τ.μ., κήπος 20 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με boiler, δορυφορική κεραία, διπλά τζάμια, δάπεδα από πλακάκια και μαρμάρινη σκάλα, αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρισμού. Τιμή 220.000 €, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 22510 48086 και 6946602073. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981023043. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ.

τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 145.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με παρκέ, ανακαινισμένη κουζίνα και WC, ενιαίο χώρο καθιστικό - τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. 2ος όροφος, εμβαδόν 77 τ.μ., στην περιοχή Πατησίων (Νάξου και Μηστριώτου). Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-147981 και 6979149752. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


11

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα (Μητρέλια) διαμπερές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορόφου + 20 τ.μ. εξωτερική αποθήκη. Σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγάλα και 1 μικρό), μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, εξωτερική αποθήκη ισογείου με WC, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαράζ. Άριστη κατάσταση. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105,

6938-477850, www.real pro.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806.

45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται γνωστό ξενοδοχείο Α´ κατηγορίας, 12 δωματίων (380 τ.μ.) στο κέντρο της Μυτιλήνης, περιοχή Προκυμαίας. Πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, που ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ή να

την εκμεταλλευτεί ο ίδιος ως επιχειρηματίας ή να συνεχίσει την εκμετάλλευση ο σημερινός ιδιοκτήτης, καταβάλλοντάς του ενοίκιο 2.000 ευρώ το μήνα. Τιμή 565.000 ευρώ, συζητήσιμη και με δυνατότητα διευκόλυνσης. Πληρ. τηλ.: 6984878073. Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα αποθήκη εσωτερική 10 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245,

22510 42528, inter-lesvos.gr

www.

Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Αρίωνος κοντά στην Ερμού. Πληρ. τηλ.: 6982468516, 6974-813434. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην προκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη

και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος σε ειδυλλιακή τοποθεσία, υγειονομικού ενδιαφέροντος, 216 τ.μ. με 4 στρέμ. αυλή, κατάλληλος για κάθε χρήση, στην παραλία Παμφίλων. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947-202221, 22510 41244, www.chatzimano lakis.gr Ενοικιάζεται κατάστημα επί της Καβέτσου (γωνιακό). Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια, ψηλοτάβανη αποθήκη 47 τ.μ., στην οδό Ορδύμνου 4, πάνω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 25048.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται «Το ουζάδικο του Μπαμπούκου», το γνωστό στέκι των επωνύμων και όχι μόνο, με μόνιμη πελατεία, στο λιμάνι Μολύβου. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Μόνο σοβαρές προτάσεις και δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6981-205150, 22530 71766. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983-295489.


12

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικισμού, να. Τιμή Πληρ. 45181.

οικόπεδο εντός στην Αγία Μαρί70.000 ευρώ. τηλ. 22510

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Στην Καλλονή Λέσβου και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 255 τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245

& 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων. Επίσης αναλαμβάνει το διάβασμά τους και οικιακές εργασίες, κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 6942-778446. Κοπέλα αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών απογευματινές ή και πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες δέχεται στο δικό της χώρο. Με λογικές και εξυπηρετικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6972510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παι-

42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ζητά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ. 22510 40436, 6946399288 Πωλούνται 10 στρογγυλά τραπέζια διαμέτρου 88 εκ. και 3 τραπέζια διαμέτρου 60 εκ., με σιδερένια βάση και καπάκι ξύλινο από κόντρα πλακέ θαλάσσης και ντουλάπι πάγκου κουζίνας, ξύλινο, μήκους 4 μ., κατάλληλα για κατάστημα. Πληρ. τηλ. 6932002796. Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ). Πανίσχυρο μέντιουμ Ιερού

Δάσους. 20ετής εμπειρία. Λύσεις σε όλα τα προβλήματά σας, εργασιακά, οικογενειακά, χρόνιες παθήσεις, τύχη. Επαναφορά προσώπων, λύσιμο μαγείας. Αποτελέσματα 100%. Πληρ. τηλ. 6977-481425, 6999-937862, 26910 26974. Πωλείται καινούργιος καναπές τριθέσιος, που γίνεται κρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504. Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα 200 στρεμ., μεταξύ Αργένου και Βαφειού, με πανοραμική θέα στο Μόλυβο, περιφραγμένο με πλέγματα, νερά δικά του και δρόμο μέσα στο κτήμα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6930-296925.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004, χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742. Πωλείται Fiat Panda 4x4, μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, με πολλά έξτρα και καινούργια λάστιχα. Πληρ. τηλ. 6981-083682, 22510 84370.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

διών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580

(ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Μαθηματικά - Φυσική - Χη-

μεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


13

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

∆IA∆POMEΣ

Νερά παντού απ’ τις στη Λέσβο Πηγές των Αρχαγγέλων Γράφει ο MAKHΣ AΞIΩTHΣ axiotismakis.blogspot.com

Βόρειος Άξονας 38

λησιάζοντας στην Πηγή, αριστερά υπάρχει το «άνοιγμα» της ρεματιάς του Τενέγια προς τον κόλπο της Γέρας. Το τείχος των ασβεστολιθικών βουνών που κλείνει τη ρεματιά από τα δυτικά, διακόπτεται και ένα άλλο ποτάμι, ένα παραπόταμο του Ευεργέτουλα, συνοδεύει το δρόμο, το πανάρχαιο πέρασμα. Είναι το γεφύρι πριν τους Λάμπου Μύλους. Αυτό το βουνό στο βορινό του άκρο, επάνω από το πέρασμα ξεχαλακώνεται από το λατομείο, ενώ στο νοτινό του άκρο, η πληγή γίνεται συμμετρική από το δεύτερο λατομείο. Περνούμε τον Τενέγια χωρίς γεφύρι και ο ελαιώνας μάς συνοδεύει μέχρι την έξοδο στον κόλπο. Εδώ τα σέτια είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του ψαροκόκαλου, πανάρχαια εδώ από παλιούς μαστόρους της Πηγής και της Κώμης. Όμως και η ταμπέλα «πωλούνται ξυλοκάρβουνα» μαζί με τη μοναδική μυρουδιά, δείχνει τον τόπο μικρών επιχειρήσεων δίπλα στο δρόμο, ανθρώπων που ξενυχτάν μαύροι απ’ τον καπνό δίπλα στα καμίνια. Σ’ ένα σημείο δεξιά στο δρόμο, ανοίγεται ένα επίπεδο κτήμα, ένα τσιφλίκι που παλιά ανήκε στο Γρ. Κούμπα. Αυτό φανέρωνε και η βρύση, η οποία σίγουρα παλιά χάριζε το νερό στους διαβάτες. Υπήρχε επιγραφή που έγραφε: «Γρηγόριος Κούμπας 1898 Ιουλίου 15». Τώρα υπάρχει ένα απροσδιόριστης χρήσης χάλασμα, μετά από το βάρβαρο ξήλωμα του μνημείου. Η ονομασία της θέσης, «Κουμλούκια», δηλαδή σωλήνες νερού, δείχνει την πάλαι ποτέ δεσπόζουσα σημασία της βρύσης εδώ. Και έπειτα, λίγο πιο κάτω, στο βορινό πέτρινο ύψωμα, πριν τον κόλπο, υπάρχει το κτιστό τμήμα του Ρωμαϊκού υδραγωγείου, κατά μήκος της πλαγιάς. Ερχόταν από τις Πηγές των Αρχαγγέλων (Λάμπου Μύλοι) και έπρεπε να γεφυρώσει το πέρασμα, πριν περάσει τη χαράδρα της Κούστερης και φανεί στην κάθετη πλευρά του βουνού της Λάρσου. Νερά λοιπόν παντού. Το γεροφτιαγμένο Ρωμαϊκό έργο στέκεται ακόμα εκεί, ενώ η κρήνη δεν άντεξε στην ανθρώπινη ιδιοτελή βαρβαρότητα.

Π

Η βρύση το 1993 (αριστερά) …και τώρα τα ξέφτια της (πάνω)

Ξυλοκάμινα παντού

…ενώ το Ρωμαϊκό υδραγωγείο

…και περίτεχνα σέτια

…γεροφτιαγμένο, κρατιέται αιώνες


ΠOΛITIΣMOΣ Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στρατή Πάντα, στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου

Ένα «Γιατί;», απευθυνόμενο στους ισχυρούς της γης

!

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης διοργανώνει πανήγυρη στην πλατεία του χωριού, με διανομή του παραδοσιακού κισκέτς και παράλληλη έκθεση παλιάς φωτογραφίας.

Σήμερα ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου, στο Κάστρο Μυτιλήνης

«Πάντα Γελαστοί και Γελασμένοι…» Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα ΑOντωνοπούλου, θα εμ-

Από την προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Στρατή Πάντα

ραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής στο Πολύκεντρο του Πολιχνίτου, η παρουσίαση του βιβλίου του Στρατή Πάντα «Γιατί;», με συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μπάλος» και των εκδόσεων «Αιολίδα». Πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε στην παρουσίαση και που άκουσε την τραγική ιστορία μιας προσφυγικής οικογένειας και ειδικά του Ευέλπιδος μοναχογιού της, που σκοτώθηκε στο Κολυμπάρι Χανίων στις 20 Μαΐου 1941, πρώτη μέρα της Μεγάλης Μάχης της Κρήτης. Για τον τίτλο του βιβλίου αλλά και για το πώς ο Στρατής Πάντας ξεκίνησε το γράψιμο και για τη σχέση του τελευταίου με τους Μικρασιάτες της Σκάλας Πολιχνίτου, μίλησε ο τέ-

Π

ως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής. Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο φιλόλογος Πέτρος Καναρίδης μίλησε για τα θέματα της Μικράς Ασίας που αναφέρονται στο βιβλίο και ειδικά στην οικογένεια Κουβελίδη, στην ιστορία της οποίας αναφέρεται ο συγγραφέας. Τα ίδια τα πρόσωπα του βιβλίου, τους γονείς και το γιο τους ως χαρακτήρες, ανέπτυξε ο φιλόλογος Ιγνάτιος Ψάνης, ενώ την εκδήλωση, που συντόνιζε ο τέως Λυκειάρχης Πολιχνίτου, Στρατής Νικέλλης, έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι ο τίτλος του βιβλίου δεν αφορά αυτή καθ’ αυτή τη θυσία του παιδιού, αλλά είναι ένα «Γιατί;»,

που απευθύνεται στους ισχυρούς της γης που, όπως είπε, ανοίγουν κάθε μέρα μέτωπα πολέμου παντού, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα παιδιά του κόσμου, ενώ μίλησε και για τις μανάδες που χάνουν τα παιδιά τους και όχι μόνο τις Ελληνίδες. «Η παρουσίαση του βιβλίου και η προσέλευση του κόσμου υπερέβη κάθε προσδοκία μας», δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος στο «Ε», ο κ. Πάντας. «Το Πολύκεντρο δεν μας χώρεσε, αφού ήρθαν πάνω από 250 άτομα και το ίδιο το κείμενο του βιβλίου βοηθούσε ιδιαίτερα, για να κρατήσει το ενδιαφέρον τους. Ευχαριστώ, όσους με τίμησαν με την παρουσία τους».

φανιστούν σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Κάστρο Μυτιλήνης, για μία και μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού», με τίτλο «Πάντα Γελαστοί και Γελασμένοι». Υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που συνταράσσει, τόσο με τη διαχρονικότητα όσο και με την επικαιρότητά του. Ο Θάνος Μικρούτσικος δημιουργεί ένα πολύμορφο πρόγραμμα και επιλέγει αγαπημένα τραγούδια από το έργο του, σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως «Άννα μην κλαις», «η Μπαλάντα του έμπορα», Άλκη Αλκαίου, όπως «Πιρόγα», Μάνου Ελευθερίου «Άμλετ της Σελήνης», Ν. Καββαδία «Σταυρός του Νότου», Οδυσσέα Ιωάννου, καθώς και γνωστές επιτυχίες άλλων συνθετών (Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Λοϊζου κ.ά.) αλλά και αυτά που ο ίδιος ονομάζει πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος. Θα τραγουδήσει ο ίδιος και μαζί του η Ρίτα Αντωνοπούλου. Οι δυο τους θα μεταφέρουν το τραγούδι από την σκηνή στο κοινό για να το απογειώσουν, αλλά και για να επισημάνουν το ουσιαστικό περιεχόμενο του, λέγοντας τελικά, ότι «η ιστορία δεν πρέπει να γίνεται σιωπή». Εισιτήρια προπωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στην τιμή των 10 ευρώ, ενώ η γενική είσοδος στο ταμείο την ώρα της συναυλίας, ανέρχεται στα 13 ευρώ και στα 10 ευρώ για άνεργους, φοιτητές, στρατιωτικούς και ΑΜΕΑ. Η συναυλία είναι διοργάνωση της «Ηχώ Α.Ε.» και πραγματοποιείται με την αιγίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Στα Μπλόκια».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 18:00 από τη μαρίνα Πλωμαρίου Έναρξη της γεωτουριστικής θαλασσινής διαδρομής, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» στις 20:00 στο χώρο της εκκλησίας της Άντισσας Αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Ιωάννη στον Κάμπο στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Συναυλία με το Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου στις 21:00 στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Συναυλία με τίτλο «Νυχτερινό για δύο φωνές» με τη Μαρίζα Βαμβουκλή στο ακορντεόν και τη φωνή, τη Μυρτώ Ακριβού στο πιάνο και τη φωνή και τον Περικλή Σχοινά στο λαούτο

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χριστοδουλίδειο Κτήριο της Μύρινας Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Φάος»

στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, με τίτλο «Υπερβατικοί Χώροι»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη του Μολύβου Έκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

Σήμερα Τετάρτη 21 και αύριο Πέμπτη 22 Αυγούστου

στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής «Ο μύλος της Θερμής και τα πέριξ», του Δημήτρη Καραπιπέρη

Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης», από το θέατρο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

Από Παρασκευή 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

Σάββατο 24 Αυγούστου στις 21:15 στο Κάστρο της Μυτιλήνης Η θεατρική παράσταση «Μήδεια», με τους Γιώργο Κιμούλη και Αιμίλιο Χει-

λάκη

Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10:00 στην παραλία του Άγιου Ερμογένη Περιφορά της εικόνας του Αγίου με βάρκα

Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εκδήλωση για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco στις 20:00 στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης»

Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παιδική θεατρική παράσταση «Αίσωπος… κάτι θέλει να μας πει», από την Κάρμεν Ρουγκέρη


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Για πρώτη φορά φέτος, μετά από 17 χρόνια, εξαιτίας μικρής χρηματοδότησης και ελλιπούς ενδιαφέροντος

Χωρίς Έκθεση Κεραμικής ο Μανταμάδος

15

Από τη Λεσβιακή Παροικία και το Δήμο Λέσβου

Εκδήλωση για το Γεωπάρκο του νησιού

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ α ήταν η 18η κατά σειρά, ωστόσο η καθιερωμένη εδώ και χρόνια Έκθεση Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής του Μανταμάδου, για πρώτη φορά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε, παρά τις υποσχέσεις, πριν από λίγο καιρό της δημοτικής αρχής Λέσβου αλλά και την έγκριση σχετικής χρηματοδότησης. Η έλλειψη ενδιαφέροντος οδήγησε στο να διακοπεί -ή να ανασταλεί- έστω για ένα χρόνο ένας θεσμός σημαντικός για το νησί, ειδικά μετά από την περσινή επιτυχημένη αναβάθμισή του σε Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Cerameus». Το περσινό Φεστιβάλ Κεραμικής που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Cerameus», έγινε με όλες τις τιμές, με αναβάθμιση του Πολύκεντρου Μανταμάδου και υποσχέσεις για καθιέρωσή του ως θεσμού. Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο όλα πήγαν πίσω, αλλά η καθιερωμένη εδώ και 17 χρόνια Έκθεση Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής του Μανταμάδου, που είχε «προγραμματιστεί» για την περασμένη εβδομάδα, δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου, παρά τα όσα είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό στο «Ε» ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, για τη χρηματοδότησή της. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν από το Δήμο Λέσβου, πέραν του οικονομικού ζητήματος, τέθηκε και θέμα προσωπικού που θα μπορούσε να προσέχει την Έκθεση, έστω και εθελοντικά, κι έτσι πραγματοποιήθηκε μόνο το Μανταμαδιώτικο Γλέντι, το οποίο έγινε το περασμένο Σάββατο. «Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας από τους

Θ

Παροικία» και ο Δήμος Λέσβου, θέλοντας να αναδείξουν και να προβάλΗλουν«Λεσβιακή το σημαντικό για την Ελλάδα και το νησί,

Απ’ την περσινή Έκθεση Κεραμικής, γεγονός για το Μανταμάδο και την κεραμική τέχνη

αγγειοπλάστες του νησιού να προσέχει εθελοντικά τα εκθέματα, ούτε κάποιος από το Δήμο και δεν υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση, παρά μόνο 5.000 ευρώ, που δεν έφταναν κι έτσι είπαμε να αφήσουμε την Έκθεση για του χρόνου, ώστε να γίνει πιο ικανοποιητική», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, Γιώργος Φιλιππίδης. «Έτσι κι αλλιώς όλα θα γίνονταν αργά, ενώ θα έπρεπε να έχουν βγει αφίσες αρκετό καιρό πριν και δεν προλαβαίναμε, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι αγγειοπλάστες». Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα, ο κ. Βουνάτσος ανέφερε για τη μη πραγματοποίηση του θεσμού: «Δεν είχαμε να δώσουμε παραπάνω κονδύλια, υπήρξε δυστυχώς και δυσαρμονία των σχέσεων με τους κεραμιστές, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα από τους τοπικούς παράγοντες.

Πρόχειρος διαγωνισμός από το Δήμο Λέσβου, για το «Cerameus»

Για την αγορά επιλεγμένων κεραμικών δημιουργιών διαγωνισμό για την αγορά επιλεγμένων κεραμικών δημιουργιών προκηρύσσει ο Δήμος Λέσβου, στο πλαίσιο του έργου «Cerameus - ΔράΠσειςρόχειρο προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν», που υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013». Το έργο έχει για το Δήμο Λέσβου συνολικό προϋπολογισμό 60,1 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του Φ.Π.Α.) και σ’ αυτό μπορούν να συμμετέχουν κεραμίστες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Περιφέρεια Κρήτης, τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Νομός Δωδεκανήσου και την Κύπρο. Ο διαγωνισμός για την αγορά επιλεγμένων κεραμικών δημιουργιών, θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Λέσβου (1ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Μυτιλήνη), στις 29 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι κεραμιστές οφείλουν να υποβάλλουν γραπτή προσφορά στην επιτροπή μέχρι την ανωτέρω προθεσμία καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (υπεύθυνοι: Δημήτρης Μάντζαρης, τηλέφωνο 22513 50574 και Ανατολίτη Ζωή, τηλέφωνο 22513 50580). Σημειώνεται ότι, με την αγορά των κεραμικών δημιουργιών ολοκληρώνεται το πρόγραμμα «Cerameus» για τη Λέσβο, ενώ θα ακολουθήσουν κινητές εκθέσεις στην Κρήτη και στην Κύπρο, στα τέλη Σεπτέμβρη και στα τέλη Οκτώβρη αντίστοιχα. Οι οριστικές ημερομηνίες θα ανακοινωθούν όταν θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που προκηρύσσει ο Δήμος Λέσβου. Β. Χρ.

Είναι κάτι για το οποίο λυπάμαι ιδιαίτερα, αφού επέμενα πολύ στο να γίνει η Έκθεση και φέτος, δεδομένου και ότι είχαν εγκριθεί τα χρήματα από το Δημοτικό Συμβούλιο και κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν λίγα τα 5 χιλ. ευρώ».

«Δεν υπάρχει όραμα και έμπνευση…» Από πλευράς της πάντως κι εμφανώς ενοχλημένη από την εξέλιξη, η πρόεδρος του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Λέσβου «Το Έοργον», Μάρω Κρητικού, δήλωσε χτες στο «Ε»: «Η Έκθεση του Μανταμάδου γινόταν πάντα από την πολιτική αρχή και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κεραμιστών του νησιού, αλλά και αγγειοπλαστών από άλλες περιοχές της χώρας και της Κύπρου. Ο σύλλογός μας, έστειλε επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο, με την οποία εξηγούσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα ενός πολιτιστικού συλλόγου να αναλάβει την οργάνωση. Η δημοτική αρχή αποποιείται τις ευθύνες της, ρίχνοντας το βάρος στους κεραμίστες του νησιού. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν την εμπειρία και διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίηση της Έκθεσης. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως τα μέλη του συλλόγου μας, που αυτήν την εποχή τρέχουν για το μεροκάματο, θα οργάνωναν ταυτόχρονα και μια έκθεση της τελευταίας στιγμής, της οποίας οι δράσεις και οι χρηματοδοτήσεις είναι του μεγέθους ενός Δήμου κι όχι ενός πολιτιστικού συλλόγου. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν έμπνευση για την Έκθεση, εκτός από τους ίδιους τους κεραμίστες, που θέλουν πάντα να προβάλουν το έργο τους. Θα πρέπει να υπάρχει όρεξη, ψυχή και αγάπη για τον πολιτισμό και να ξεπεραστούν οι μικροπολιτικές. Και είναι λυπηρό, γιατί παρόλο που ο χώρος του Πολύκεντρου Μανταμάδου αναβαθμίστηκε μέσω του “Cerameus”, αυτό δεν εκτιμάται από τις πολιτικές αρχές, που δεν έχουν την αυτοπεποίθηση, την ευαισθησία και την κουλτούρα ως προς τα θέματα του πολιτισμού και γι’ αυτό δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η προβολή της κεραμικής τέχνης, είναι πολύ σημαντική για τον τόπο…».

γεγονός του χαρακτηρισμού ως γεωπάρκο, διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, εκδήλωση με θέμα το Γεωπάρκο της Λέσβου. Η Unesco αναγνώρισε την ομορφιά και την ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά του νησιού και πλέον η Λέσβος είναι παγκοσμίως το μοναδικό νησί στο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, σημειώνεται στην πρόσκληση. Ομιλητής στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν από λίγο καιρό και στην Αθήνα, θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος. Παράλληλα, θα γίνει προβολή σχετικού βίντεο. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο «Λεσβιακό Καλοκαίρι 2013» και είναι ελεύθερη για όλους.

Από το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων

Εκδήλωση υπό το φως της Πανσελήνου Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων, θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη στις 8.30 το Oβράδυ στην αυλή του Λυκείου Παμφίλων, την ετήσια καλοκαιρινή του εκδήλωση, υπό το φως της Πανσελήνου. Η εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει χορευτικά, εμφάνιση της Χορωδίας Παμφίλων και της ορχήστρας του Μιχάλη Δήσσου, αλλά και σπιτικά φαγητά και άφθονο κρασί, είναι ανοιχτή για όλους.

Εκδηλώσεις στο Μεγαλοχώρι από το Δήμο Λέσβου

«Βενιαμίνεια 2013» καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις με τον «Βενιαμίνεια», προς τιμή της μνήμης Ττουιςτίτλο Βενιαμίν του Λέσβιου, διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 9.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Τοπική Κοινότητα Μεγαλοχωρίου, χωριό απ’ όπου και καταγόταν. Συγκεκριμένα θα τελεστεί δοξολογία στο Ναό, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του τιμώμενου και πρόγραμμα χορευτικών εκδηλώσεων. Επίσης, θα υπάρχει έκθεση έργων του Θεόφιλου από τον Σύλλογο «Φίλοι Στέγης Θεοφίλου» στο χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία του Μεγαλοχωρίου, και θα παρατεθεί γεύμα στους εκπροσώπους των Αρχών.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Α.Ε.Λ.Κ.

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Φιλικό παιχνίδι θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο του Ιππείου μεταξύ Αστέρα και Αιγέα στα πλαίσια της προετοιμασίας των δύο ομάδων.

Ελπιδοφόρα εμφάνιση στην πρεμιέρα το πρώτο σπουδαίο παιχνίδι της ιστορίας της στην Σούπερ Λίγκα με τον πρωταθλητή Ελλάδας, η ΑΕΛ Καλλονής στάθηκε αρκετά καλά, κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό, δεν τον φοβήθηκε και απέδειξε ότι παρά την ήττα με 1-0, ήρθε στην κατηγορία των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου για να παραμείνει. Ελπιδοφόρα ήταν η εμφάνιση απέναντι στην καλύτερη ομάδα της χώρας, όπως δήλωσε και ο Γιάννης Ματζουράκης, που έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών του, τονίζοντας μάλιστα πως μόνο από στημένες φάσεις λόγω της δύναμης που διαθέτει ο αντίπαλος, η ομάδα του θα έχανε το παιχνίδι, όπως άλλωστε και έγινε. Ως παρουσία πάντως στον αγωνιστικό χώρο του Ο.Α.Κ.Α., η Καλλονή ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι, σκορπίζοντας μηνύματα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας στους κόλπους των φιλάθλων της, που την ακολούθησαν στο δύσκολο ταξίδι της στην Καλογρέζα. Η θετική εικόνα της ομάδας παρά την ήττα, θα μπορέσει να γίνει οδηγός για την συνέχεια, που καλείται να βγάλει ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα, ιδιαίτερα τώρα που δεν αγωνίζεται και στο δικό της γήπεδο. Όμως στην ομάδα έχουν συνηθίσει στα δύσκολα και με το όπλο του ενθουσιασμού και του εντυπωσιασμού, καλούνται να συνεχίσουν το δύσκολο δρόμο τους. Η δύναμη της Καλλονής το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η άμυνα της, που ενέπνεε εμπιστοσύνη, με το Γιάννη Σιδεράκη να παρουσιάζεται πολύ σταθερός αλλά και τους υπόλοιπους στα μετόπισθεν, με Χωριανόπουλο, Ποντάνι στα άκρα, Λεάντρο (αποκάλυψη), Αναστασιάδη στο κέντρο της άμυνας, να εμφανίζονται αρκετά δυνατοί και διαβασμένοι στο παιχνίδι τους. Ο τεχνικός της Καλλονής, Γιάννης Ματζουράκης, επιδίωξε να μπλοκάρει τα ατού του Ολυμπιακού και πολύ περισσότερο τον Σαβιόλα, ο οποίος όχι μόνο δεν φάνηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από το Μίτσελ, ενώ οι Μαρσέλο, Φαρία, Γκαρσία και Λεοζίνιο έκαναν καλή δουλειά στη μεσαία γραμμή, κλείνοντας τους διαδρόμους στην εστία του Σιδεράκη. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν αυτός που έπρεπε με αποτέλεσμα να μην γίνει ιδιαίτερα απειλητικός εκτός από στημένες φάσεις μετά από κάποια αδικαιολόγητα φάουλ που έδωσε υπέρ του ο διαιτητής Ιωαννίδης, αλλά και πάλι δεν έπεισε με την εμφάνιση του. Ο Μανούσος και ο Καζάκης θέλησαν να χτυπήσουν στην κόντρα, αλλά η μεγάλη φάση για αυτούς στο πρώτο 45λεπτο, δεν δημιουργή-

Σ

Μόνο θετικά σχόλια απέσπασε η εμφάνιση της Καλλονής στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (φωτό: Intime)

Ικανοποιημένος παρά την ήττα έδειξε ο Γιάννης Ματζουράκης (φωτό: Intime)

θηκε.

Το γκολ, το «αχ» και το χέρι Βλέποντας ότι το σύστημα που ακολουθεί, τον βολεύει (4-3-2-1), ο Ματζουράκης συνέχισε με την ίδια τακτική, όμως η είσοδος των Φετματζίδη και Μήτρογλου έκανε πιο δραστήριο και κινητικό τον φιλοξενούμενο οπότε η άμυνα της Καλλονής πέρασε δύσκολες στιγμές. Αποκορύφωμα το γκολ στο 62΄ με το Μανιάτη, που έλυσε το γόρδιο δεσμό από στημένη φάση κόρνερ και σουτ από κοντά τού σκόρερ. Ωστόσο η τύχη δύο λεπτά αργότερα δεν ήταν με το μέρος των τυπικά γηπεδούχων με τον Καζάκη να χτυπάει γρήγορα το φάουλ, να βγάζει στην πλάτη της άμυνας των Πειραιωτών το Λεοζίνιο, ο οποίος φάτσα με το τέρμα, δεν μπόρεσε να σκοράρει, σκορπώντας απογοήτευση. Αν εκείνη στιγμή ο Βραζιλιάνος χρίζονταν σκόρερ, ίσως και η εξέλιξη του παιχνιδιού να ήταν διαφορετική, αφού η άμυνα, όπως τονίσα-

με, ήταν για σεμινάριο. Για την Καλλονή πάντως, υπάρχει μια περίπτωση χέρι - πέναλτι του Χολέμπας (71΄) από κοντινή απόσταση σε σουτ από το Μανούσο, που όμως άφησε να συνεχιστεί ο Ιωαννίδης καθώς και ένα όχι και τόσο δυνατό σουτ από καλή θέση του Μανούσου, που μπλόκαρε ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Στα τελευταία λεπτά, ο Ματζουράκης δεν δίστασε να ρίξει στα βαθειά δύο μικρούς, το Ραφαήλ Γιουκαρή και το Δημήτρη Μπουρούς, ενώ ενδιάμεσα είχε περάσει ο Νίκος Γάλας, δείγμα του πόσο υπολογίζει τα παιδιά αυτά ο τεχνικός της Καλλονής, δίνοντας τους ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα δεν είναι άσχημο. Βέβαια μια ήττα είναι πάντα ήττα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Καλλονή είχε μπροστά της ένα μεγάλο αντίπαλο, τον οποίον δυσκόλεψε αρκετά και στο τέλος κέρδισε το θαυμασμό και τα εγκωμιαστικά σχόλια που ακούστηκαν υπέρ της. Και τα οποία θα πρέπει να κρατηθούν παρακαταθήκη για την συνέχεια. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος, αφού μόλις τώρα η ομάδα μπήκε σε θέση εκκίνησης και τα παιχνίδια που έρχονται, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την πρέπουσα σοβαρότητα και προσοχή, ώστε να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο αγώνας της Καλογρέζας ήταν η αρχή του ταξιδιού της Καλλονής στο μεγάλο πρωτάθλημα της χώρας κι έχει ακόμη πολλά χιλιόμε-

τρα να διανύσει.

«Μόνο από στημένα» «Με το καλημέρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας» δήλωσε ο Γιάννης Ματζουράκης, ο οποίος έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του. «Γνωρίζαμε ότι ο Ολυμπιακός είναι δυνατός στις στημένες φάσεις και κάπως έτσι χάσαμε. Ο αντίπαλος με την είσοδο των Φετματζίδη, Μήτρογλου, Φουστέρ έγινε πιο δημιουργικός, γρήγορος, επικίνδυνος και ευέλικτος και μου άρεσε. Τον δυσκολέψαμε στην ανάπτυξη του, αλλά το γκολ που έβαλε, έδιωξε το άγχος από τα πόδια των παικτών του».

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα» Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σιδεράκης, ο άνθρωπος που έκλεψε την παράσταση και αποδείχθηκε ο μεγάλος πρωταγωνιστής χωρίς να φέρει ευθύνη για το γκολ, συνεχάρη τους συμπαίκτες του για την παρουσία τους απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, τονίζοντας: «Σταθήκαμε πολύ καλά. Δεν φοβηθήκαμε τον Ολυμπιακό και παίξαμε πολύ σωστά. Αν ήμασταν πιο τυχεροί στη φάση με το Λεοζίνιο, θα είχαμε πετύχει την ισοφάριση. Κρατάμε την εμφάνιση και πρέπει να συνεχίσουμε ταπεινά. Έτυχε να παίζουμε από την αρχή στα δύσκολα με τον πρωταθλητή Ελλάδας. Εμείς μπαίνουμε στο γήπεδο και οι οδηγίες του προπονητή μας είναι να κερδί-

σουμε όλα τα ματς. Αν παίζουμε έτσι, δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Πήραν άριστα Πάντα όταν μια ομάδα είναι νεοφώτιστη σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, έχει την αγωνία και το άγχος να πετύχει και να φέρει εις πέρα τη δύσκολη αποστολή της. Η εμπειρία όμως των ανθρώπων της Καλλονής έκανε να κυλήσουν όλα όμορφα στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπως τα είχαν προγραμματίσει και στο φινάλε να νιώθουν ικανοποιημένοι. Συγχαρητήρια για την άψογη τέλεση του παιχνιδιού, έδωσαν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, ενώ στο Στάδιο φιλοξενήθηκαν πάνω από 16.000 φίλαθλοι - ο μεγαλύτερος αριθμός προσέλευσης κόσμου από τα παιχνίδια της πρεμιέρας στη Σούπερ Λίγκα. Ικανοποιημένοι μάλιστα από τον τρόπο εξυπηρέτησης που έτυχαν από την ΠΑΕ, ήταν και οι φίλαθλοι που ακολούθησαν την ομάδα και που εγκαταστάθηκαν δίπλα από τα επίσημα, προσπαθώντας μέσα στο μεγάλο πλήθος των οπαδών του Ολυμπιακού, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, φωνάζοντας για την ομάδα τους. Στα επίσημα, ο πρόεδρος Νίκος Μιχαλάκης, ο γενικός διευθυντής Προκόπης Καρτάλης και ο αντιπρόεδρος Κώστας Παπαδόπουλος δέχονταν στο τέλος τα θετικά σχόλια των φιλάθλων για την παρθενική εμφάνιση της ομάδας τους στα σαλόνια των μεγάλων.


17

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγοςδιαβητολόγος Καλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού) τηλ./φαξ 22530 24590 κιν. 6946-008966 Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί και Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492

Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285,

6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

18

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

AEGEAN REGATTA 2013

Επιτυχίες για τον ΛΟΪΑΘ

Στην τελική ευθεία για το Κύπελλο ία εβδομάδα απέμεινε μέχρι να γίνει η Μ επίσημη «πρώτη» των ομάδων της τοπικής κατηγορίας, οι οποίες ξεκινούν με το θεσμό του Κυπέλλου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι προπονητές τσεκάρουν τους παίκτες τους και οι ομάδες ετοιμάζονται για την σέντρα σε ένα θεσμό ο οποίος είναι το πρόγευμα πριν από το γεύμα. Δύο αξιόλογα φιλικά πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή με τον Όλυμπο και τον Αιολικό να κερδίζουν Ατρόμητο Αγ. Μαρίνας και Προοδευτική αντίστοιχα. ΌΛΥΜΠΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΓ. ΜΑΡ. 3-1

Δείχνει σημεία βελτίωσης ο μεγαλύτερο γεγονός του καλοκαιριού, η «Aegean Regatta» συνεχίζει το ταξίδι της στα γαλανά νερά του Αιγαίου πελάγους. Η δεύτερη μέρα βρήκε τα 85 σκάφη να είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Μούδρου μετά το προχθεσινό επίπονο μπράτσο που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από το Μόλυβο, φθάνοντας στη Λήμνο, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός της διοργάνωσης. Η διαδρομή μάλιστα αυτή επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη για τα Λεσβιακά πανιά, αφού ένα από τα σκάφη του ΛΟΪΑΘ και συγκεκριμένα το σκάφος «Sun Fizz» με κυβερνήτη τον Στρατή Πάλλη, κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση μεταξύ 42 σκαφών στην κατηγορία ORC CLUB. Τη Δευτέρα, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις προγραμματισμένες παράκτιες ιστιοδρομίες για τις οποίες οι ιστιοπλόοι έπρεπε να προετοιμάσουν από νωρίς τα σκάφη τους. Με μια παράκτια ιστιοδρομία για το ΟRC CLUB και μια ιστιοδρομία όρτσα πρίμα για τα ORSI και IRS αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η μέρα, με τον άνεμο να πνέει δυνατά και να προσφέρει ωραίο θέαμα και δυνα-

Τ

τές συγκινήσεις. Το σκάφος «Sun Fizz» και σε αυτή τη διαδρομή κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ακόμη σημαντική επιτυχία στην ίδια κατηγορία θεωρείται η τρίτη θέση που κατέλαβε το σκάφος «Swan» (ΛΟΪΑΘ) με κυβερνήτη τον Α. Γιαννόπουλο, το οποίο ξεχώρισε από τα άλλα. Οι επιτυχίες μάλιστα αυτές δείχνουν την συστηματική δουλειά που γίνεται στον ΛΟΪΑΘ με την συνέπεια που διακρίνει τους ανθρώπους του στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας, με τα λαμπρά αποτελέσματα και ελπίζομε και ευχόμαστε οι επιτυχίες αυτές να συνεχιστούν και στην συνέχεια της διοργάνωσης. Χθες το πρωί, τα 85 σκάφη αναχώρησαν από τη Λήμνο με δεύτερο σταθμό τα Λινάρια και το λιμάνι της Σκύρου. Αν οι καιρικές συνθήκες και το βοριαδάκι στο Αιγαίο ευνοήσουν, αυτά αναμενόταν να καταπλεύσουν αργά χθες το βράδυ, όπου για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή των πληρωμάτων.

Στην Αγιάσο, οι δύο προπονητές δοκίμασαν σχήματα και παίκτες, με τον ενισχυμένο από τις μεταγραφές Όλυμπο να επικρατεί του Ατρόμητου με 3-1. Οι Καζάνης (2) και Δημάκης ήταν οι σκόρερ του νικητή, ενώ ο Κούτσας είχε δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, η οποία είχε και δοκάρι με το Μουτζούρη. Ακόμη η ομάδα της Αγιάσου ανακοίνωσε την απόκτηση των Λευτέρη και Ραφαήλ Κουκούλη, οι οποίοι αποχώρησαν από την Αναγέννηση Γέρας, όπως και των Γιώργου Κομνηνάκη (μικρός) και Στρατή Λουπέλλη από τη Θύελλα Πηγής. Πρόκειται για αξιόλογες προσθήκες, που σίγουρα θα βοηθήσουν τη νέα τους ομάδα. Ακόμη η αναζήτηση ενός φουνταριστού κι ενός γκολκίπερ είναι στο πλάνο της διοίκησης και αναμένονται σύντομα εξελίξεις. Τέλος, ολοκληρώθηκε και η μεταγραφή του Βασίλη Καλλιμαντζέρου για τον οποίο το «Ε» είχε πρώτο ανακοινώσει ότι θα καταλήξει στην ομάδα της Αγιάσου. ΑΙΟΛΙΚΟΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 9-0

Βρίσκει ρυθμό Φιλική εννιάρα για τον Αιολικό απέναντι στην Προοδευτική στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης την Κυριακή το απόγευμα, με το Γιώργο Κομνηνό να δοκιμάζει όλους τους παίκτες του, οι οποίοι τον άφησαν ικανοποιημένο με τα όσα έπραξαν μέσα στο γήπεδο. Από την άλλη, η ομάδα της Σκάλας

Προαγγελία γάµου

Προαγγελία γάµου

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

O Νικόλαος Λυκουρίνας του Δευκαλίωνα και της Παναγιώτας, το γένος Χατζηγεωργίου, που γεννήθηκε στον Πειραιά και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Άννα Κάσμι του Panajot και της Ana, το γένος Sula, που γεννήθηκε στη Λούσνιε της Αλβανίας και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο στις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

O Σπυρίδων Τριανταφύλλου του Δημητρίου και της Ευστρατίας, το γένος Παππά, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Ερμίνα Κοντακίδου του Ιωάννη και της Ελένης, το γένος Μαργαρίτη, που γεννήθηκε και κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη, πρόκειται να παντρευτούν.

Καταιγιστικός και αποτελεσματικός αποδείχθηκε ο Αιολικός

Καλλονής παρατάχθηκε με πολλές ελλείψεις παικτών, αλλά αυτό δεν στέρησε από το Θόδωρο Γιακαλή να δει τους παίκτες του απέναντι σε έναν ανώτερο και δυνατό αντίπαλο. Το φιλικό δεν αντέχει σε κριτική, αφού το σκορ τα λέει όλα. Στο ημίχρονο, ο Αιολικός προηγήθηκε με 6-0 με τέρματα των Μιχαλάκη (2), Σεραφίγκου, Μαλακού, Λαλά και Διονυσάτου. Στην επανάληψη, σκόραραν οι Σαμπάνης, Γιώργος Βουργουτζής και Σαμιακός. ΑΙΓΕΑΣ-ΑΕΛΚ Κ17 3-3

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι Νέοι Χωρίς νικητή τελείωσε η φιλική αναμέτρηση του Αιγέα με την ομάδα Νέων Κ17 της Καλλονής στο Πλωμάρι. Οι πιτσιρικάδες του Φώτη Κοκκινέλλη άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο πρώτο τους φιλικό, αφού ήταν αυτοί που προηγήθηκαν με 2-0 με σκόρερ τους Βαγγελάκη και Κυριάκου (εκπληκτικό γκολ), κερδίζοντας το χειροκρότημα των φιλάθλων. Οι γηπεδούχοι λίγο πριν το ημίχρονο, μείωσαν με πέναλτι το οποίο χτύπησε ο Μαμάκος. Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Πλωμαρίου ισοφάρισε με το Δ. Μουτσογιάννη και πήρε το προβάδισμα στο σκορ στο 76΄ πάλι με τον ίδιο παίκτη. Οι Νέοι της Καλλονής όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και λίγο πριν το τέλος ισοφάρισαν σε 3-3 με τον Σαμιώτη μετά από ωραία ενέργεια και πάσα στον σκόρερ. Ο Αιγέας είχε δοκάρι με το Χαλδέζο, ενώ ευκαιρίες έχασαν και οι δύο ομάδες.

Ευχαριστήριο Έγινα καλά και περπατάω χάρη στο γιατρό - επιστήμονα και Άνθρωπο, κ. Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη. Η οικογένειά μου κι εγώ τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε επιτυχημένα χειρουργεία. Μυρσίνη Ζαφειρίου


19

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Βήμα Διαλόγου

ΧΡΗΣΙΜΑ

«Κυριλλειάδα» υριλλειάδα» ειρωνεύτηκε ο φίλος Ξεν. Μαυραγάνης τη συνεχή καταχώρηση δημοσιευμάτων για τον π. Κύριλλο Συκή. Αλλά ο ίδιος έδωσε συνέχεια. Έτσι κι εγώ έχω καθήκον και υποχρέωση να απαντήσω σε μερικά από αυτά που ισχυρίζεται , για να αποκαταστήσω τα πράγματα. Το γεγονός ότι ο Τύπος ασχολείται για ένα πρόσωπο επί μακρόν, πρέπει το πρόσωπο αυτό να έχει και κάποια αξία. Και πρέπει να συμβαίνει αυτό, αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέθεσε στον π. Κύριλλο να κάνει την κύρια ομιλία της ημέρας της Μεταμορφώσεως στο Πατριαρχείο. Όμως αλλού τίθεται το μεγάλο ερωτηματικό. Πώς τιμωρήθηκε ο π. Κύριλλος χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία; Ακούστηκαν μόνο αοριστίες και φληναφήματα. Γνωρίζει πολλά τέτοια παραδείγματα ο κ. Μαυραγάνης. Εδώ ήταν η θέση τού «σπουδαίου και εκ των πλέον γνωστών δικηγόρων της Θεσσαλονίκης», να επαναστατήσει η συνείδηση του, να δημοσιογραφήσει σχετικά και να ενημερώσει τον κόσμο τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις! Την προηγούμενη φορά είχα δημοσιοποιήσει μερικές προσφορές του π. Κύριλλου προς την κοινωνία: Ναρκωτικά - Χριστιανικά κέντρα -, θρησκευτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσφορά έργου πατριωτικού και θρησκευτικού σε όλη τη Μικρά Ασία, επισκέψεις και περίθαλψη σε γέρους, κατατρεγμένους, κτλ.. Ο κ. Μαυραγάνης αμφισβητεί την προσφορά προς τους αναξιοπαθούντες. Για να μην υπάρξει για το θέμα ούτε η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν, αντί δικής μου απαντήσεως, παραθέτω δηλώσεις των πολιτών που αποτελούν το «Χωριό του Όλοι Μαζί» και οι οποίοι διαλαλούν: «Ο π. Κύριλλος είναι ένας άνθρωπος

«Κ

με συνεχή προσφορά στους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Και πιο κάτω συμπληρώνουν: «Ο π. Κύριλλος και κάποιοι άλλοι στάθηκαν βασικοί συμμέτοχοι στο εγχείρημα του ΠΙΚΠΑ». Το συμπέρασμα είναι ότι ο π. Κύριλλος ακολούθησε πιστά τη βασική εντολή του Χριστού: Αγάπη και Συγχώρηση. Και πράγματι αυτή είναι η φιλοσοφία του Χριστιανισμού. Τα άλ-

λα είναι υποσημειώσεις. Αλλά και ο βουδιστής Δαλάι Λάμα ακριβώς το ίδιο διακηρύσσει: «Πιστεύω ότι η Συμπόνια και η Αγάπη είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε την Ευτυχία και την Ηρεμία». Και από τα βάθη του χρόνου, η Αντιγόνη αναφωνεί στον Κρέοντα: «Γεννήθηκα για να αγαπώ και όχι για να μισώ». Και πριν κλείσω, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται με τις κινητοποιήσεις που αναφέρει ο κ. Μαυραγά-

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

νης. Πρώτα πρώτα τονίζω ιδιαίτερα ότι ο π. Κύριλλος δεν έκανε ο ίδιος καμία διαμαρτυρία, ούτε γραπτή, ούτε προφορική. Και μέχρι που μπορούσε, σταματούσε κάθε κινητοποίηση των φίλων του. Ίσως να πίστευε ότι η απομάκρυνση του, ήταν θέλημα Θεού. Όμως οι γνωστοί του, κόσμος πολύς, Πλωμαρίτες και Πλαγιώτες, είναι αδύνατον να χωνέψουν αυτό το ξάφνιασμα. Κινητοποιούνται και σε πρώτη ευκαιρία φωνάζουν: «Άξιος -

θα σε περιμένουμε -, ο Κύριλλος ο λειτουργός της αγάπης, κτλ.». Όλος αυτός ο κόσμος διαμαρτύρεται έντονα στον Αρχιερατικό Επίτροπο Πλωμαρίου. Και προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με το Μητροπολίτη. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και ο σοφός λαός σε τέτοιες περιπτώσεις λέει: «Φωνή Λαού, Οργή Θεού».

07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ-ΒΑΛΤΑ Κωνσταντινουπόλεως 5, ΚΤΕΛ ΥΠΕΡ. Τηλ. 22510 20310

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Π. Βοστάνη 10, Γήπεδο Τηλ. 22510 27561 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ: 21.8.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. Χίος”

Νίκος Λαγουμίδης

21.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Blue Star Patmos” 20.00 ΠΡΟΣ

Ευχαριστήριο

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

Ο κ. Χάρης Πελέκος, Πρόεδρος του Συλλόγου του Ε.Θ.Ο. Καλλονής και το Δ.Σ. κλείνοντας μια εξαίρετη δραστήρια χρονιά, νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους όσοι προσέφεραν στο Σύλλογο και ιδιαίτερα στην κυρία Ειρήνη Γεωργανή-Πετριτζικλή για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η έκθεση που διοργάνωσε με έργα Αγιογραφίας και ζωγραφικής από 48 μαθητές της από 5 - 14 Αυγούστου και τιμήθηκε από όλες τις αρχές του νησιού. Τον κ. Νίκο Ταλλά για την συμμετοχή και διδασκαλία του με τους μαθητές του από το τμήμα ξυλογλυπτικής. Την κ. Ρένα Γρηγορίου, δασκάλα παραδοσιακών χορών, για τις πέντε εντυπωσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού με τα τέσσερα τμήματά της. Τον κ. Χριστόδουλο Χατζηιωάννου για την σκηνοθεσία στο θεατρικό τμήμα του Συλλόγου, κερδίζοντας πάντα θετικές εντυπώσεις με αποκορύφωμα πέρυσι τη διάκριση στη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων Βορείου Αιγαίου. Επίσης την κα. Λία Κεφαλά για τη διεύθυνση της χορωδίας του ΕΘΟΚ. Τον κ. Χριστόδουλο Μπαρέλη για την εκμάθηση στους μαθητές του, της πολεμικής τέχνης Κεν-Ζίτσου. Ακόμη την κα. Ζωή Αθανάτου για το τμήμα μπαλέτου και πι-

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

λάτες και τέλος τους μουσικούς δασκάλους κιθάρας, τον κ. Βασίλειο Μούσχουρη και μπουζουκιού, Χρήστο Παναγιωτάρα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο Καλλονής, κ. Δημήτριο Ζαφειρίου, και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καλλονής, κ. Αθανάσιο Ελευθερίου, για την παραχώρηση της αίθουσας συνεδριάσεων του Δήμου Καλλονής για την έκθεση του ΕΘΟΚ. Επίσης ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας και ζωγραφικής του ΕΘΟΚ, εκτός από τους ανωτέρω, τον κ. Δημήτριο Βουνάτσο, Δήμαρχο Λέσβου, τον Σεβασμιότατο

Μητροπολίτη Μηθύμνης, κ. Κ. Χρυσόστομο, τον Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ, κ. Δημήτριο Μήττα, καθώς και τον κ. Παναγιώτη Τσουκαρέλλη, καθηγητή Πανεπιστημίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο κανάλι «Αρχιπέλαγος Μυτιλήνης», που κάλυψε την έκθεσή μας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων καθώς και το «Ράδιο Καλλονή» για τη ραδιοφωνική συνέντευξη για την προβολή των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας. Τέλος, θερμά ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας με την παρουσία τους. Μετά τιμής Ο πρόεδρος του Ε.Θ.Ο. Καλλονής, Χάρης Πελέκος και το Δ.Σ. του Συλλόγου

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

SUDOKU

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97 ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

TETAPTH 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

wΜια πολύ καλή πρόταση για το καλοκαιρινό σας μπανάκι, είναι να επισκεφθείτε την όμορφη παραλία του beach-bar «Πεταλίδι», λίγο μετά τη Θερμή. Οργανωμένη, με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες, είναι ιδανική για να χαλαρώσετε. Το μπαρ του καταστήματος, κατάλληλα εφοδιασμένο, σας προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε αναψυκτικά, ροφήματα, καφέδες και ποτά. Επίσης η κουζίνα σερβίρει πιάτα της αρεσκείας σας, που θα σας χορτάσουν και θα σας ικανοποιήσουν με τη φρεσκάδα τους. wΓια να απολαύσετε τo ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι, απλά επισκεφθείτε τις όμορφες παραλίες μας. Η Χαραμίδα είναι μια ωραία πρόταση και συγκεκριμένα το beach-bar «Baraccuda». Απολαύστε δροσερά κοκτέιλ, ποτά και αναψυκτικά, ενώ εκλεκτά νόστιμα πιάτα σερβίρονται για εσάς σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία, υπό τους ήχους καλής μουσικής σε ένα περιβάλλον μοναδικό. wΛίγο πριν το Γαβαθά, κάντε μια στάση για καλό φαγητό στο γραφικό χωριό της Λιώτας, στην ομώνυμη ταβέρνα. Ακριβώς δίπλα στον τεράστιο πλάτανο (που θεωρείται από τους γηραιότερους), απολαύστε φρέσκα ντόπια κρέατα, μεγάλη ποικιλία σε νόστιμους μεζέδες, σαλάτες, αλλά και ψαράκι. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Λειτουργεί φυσικά και το χειμώνα. Χαλαρώστε κάτω από τη δροσιά του πλάτανου, χορτάστε με τις εξαιρετικές γεύσεις και αφήστε τη θέα να σας ταξιδέψει.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Η γυναίκα του Καίσαρα

γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται», επαναλαμβάνεται συχνά, εσχάτως, για τη διαφάνεια που προσπαθεί να επιβληθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η φράση έχει ιστορία πίσω της... Σίγουρα, θα το έχετε ακούσει κι εσείς, σε διάφορες βερσιόν: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί / δε φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει / και να φαίνεται τίμια. Προσθέστε την αγγλική «Caesar’s wife must be above suspicion», αλλά και τη γαλλική «La femme de Cesar ne doit pas etre soupconnee». Μπιεν; Ο Ιούλιος Καίσαρας, δια λόγους στρατηγικής παύλα συμμαχίας λένε, θέλησε να χωρίσει τη -δεύτερη, κατά σειρά- γυναίκα του (Πομπηία Σύλλα) και να παντρευτεί τη θυγατέρα τού Πομπήιου. Απλά, όμορφα κι ανθρώπινα, το «έστησε»: Έβαλε ένα νέο κι όμορφο άντρα να μπει στα γυναικεία δώματα του παλατιού και να «πλέξει» την ιστορία, ότι η γυναίκα του τάχα τον απατούσε. Η Πομπηία, λοιπόν, ανυποψίαστη, ετοίμασε μια σεπτή θρησκευτική

«Η

τελετή μόνο για γυναίκες - ένα ladies night στο εντελώς σεμνό του. Ο νεαρός, ονόματι Πόπλιος, ήταν ήδη τρελά ερωτευμένος με την Πομπηία, οπότε ο ρόλος που του ανατέθηκε από τον Καίσαρα, ήταν ό,τι περίμενε. Η Αυρηλία, όμως, του Καίσαρα η μάνα, τον ανακάλυψε ότι είχε μπει λάθρα στο ανάκτορο. Βλέπετε ο νεαρός είχε μεταμφιεστεί σε... ψάλτρια της τελετής και έγινε αμέσως αντιληπτός από τη μητέρα - σκύλο του σπιτιού. Μα, ψάλτρια; Έλεος. Ε, αφού τον έπιασε η κακιά πεθερά, αυτό ήταν αρκετό για να υποβληθεί αίτηση διαζυγίου από τον θιγμένο σύζυγο. Η δίκη έγινε, η γυναίκα του Καίσαρα -λογικό, αφού δεν ήξερε τίποτε, σκευωρία ήτο- αρνήθηκε τα πάντα και η έδρα απεφάνθη ότι η «η γυναίκα του Καίσαρα είναι τίμια». Ο Καίσαρας, όμως, ένα level πιο πάνω, απεφάνθη κι εκείνος: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, κύριοι. Πρέπει και να φαίνεται» - για να ακολουθήσει χάι φάιβ με Συγκλητικούς. Έπειτα από αυτό το ατράνταχτο επιχείρημα το ζευγάρι χώρισε - αλλά

υπάρχει κι άλλη εκδοχή για τη γνωστή έκφραση. Μπορεί, λοιπόν, να επήλθε το διαζύγιο, όμως εκκρεμούσε κι άλλη δίκη, αφού ο νεαρός που του άρεσε η Πομπηία, έπρεπε να καθίσει στο σκαμνί, για ασέβεια (πώς-μπαίνεις-κύριος-στα-ξέναπαλάτια;). Κατά την ακροαματική διαδικασία, λοιπόν, όλως παραδόξως, ρε παιδί μου, ο μέγας Καίσαρας δεν είχε να προσάψει κάτι στον milf hunter. «Και γιατί, ρε μεγάλε, τη χώρισες;» διερωτήθηκε προς τον Ιούλιο ο δικαστής. «Ότι την εμήν ηξίουν μηδ’ υπονοηθήναι», είπε ο Σίζαρ, τύπου «αξιώνω από τη γυναίκα μου να μην προκαλεί ούτε υποψίες» - βοηθήστε για μια καλύτερη απόδοση, ευχαριστώ. Αυτή είναι, λοιπόν, σε ελάχιστες γραμμές, η ιστορία της εν λόγω φράσης που έμεινε στην Ιστορία μαζί με το «veni vidi vici», του ιδίου. Αλλά τι τα θες; Η γυναίκα του κάθε Καίσαρα, πλέον, στον σύγχρονο δημόσιο βίο, ενδιαφέρεται μόνο για το φαίνεσθαι της τιμιότητας και όχι για το αν είναι, όντως, τιμία. Τα του Καίσαρος, έτσι; Σπύρος Σεραφείμ

Πληρωμένη απάντηση κύριος Ητάειλικιωμένος στο γυμναστήριο ρωτο γυμναστή: - Ποιο μηχάνημα να χρησιμοποιήσω για να εντυπωσιάσω εκείνη τη μικρούλα; - Το ΑΤΜ…

J

Εμπρός 3875  

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you