Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Οι εργαζόμενοι του ΚΥΕ

Κι όμως παραμένουν απλήρωτοι

ΣEΛ. 7

TPITH 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3874 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 Το «Ε» με το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, μία ημέρα πριν από τη συναυλία του στο Κάστρο της Μυτιλήνης

«Σημασία για μένα, έχει η επικοινωνία με τον κόσμο…» ΣEΛ. 15

Διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Επιχειρηματική Αποστολή στη Σμύρνη ΣEΛ. 7

Απ' το λιμάνι του Μολύβου

Μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος υπολειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Ζητείται τρόπος ξήρανσης της ιλίος, για να μπορεί να καταλήγει προς ταφή στο ΧΥΤΑ

Black out στο βιολογικό Μυτιλήνης Στη διαπίστωση σοβαρής περιβαλλοντικής παράβασης κατέληξε ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που έγινε στο ΧΥΤΑ Λέσβου τον Ιούνιο του 2011, αφού το τελικό προϊόν της επεξεργασίας απ' το βιολογικό της Μυτιλήνης, η γνωστή λυματολάσπη ή ιλύς, που προορίζεται για θάψιμο, δεν βρέθηκε σε στερεή μορφή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά σε ρευστή. Σε απόρροια αυτού του ελέγχου, απ' την προηγούμενη βδομάδα και για όσο δεν θα ξηραίνεται απ' τη ΔΕΥΑΛ επαρκώς η ιλύς, η μονάδα της Μυτιλήνης θα υπολειτουργεί προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή λυματολάσπης. Στο διάστημα αυτό, η ιλύς συγκεντρώνεται σε κοντέινερ στον Καρά Τεπέ μια και ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται άλλη ποσότητα σε ρευστή κατάσταση.

Άνοιξε πανιά η «Aegean Regatta 2013»

ΣEΛ. 85

Πέντε από τους 16 καταγεγραμμένους καταρράκτες του νησιού, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του Γεωπάρκου της Λέσβου

ΣEΛ. 8

Σήμανση σημαντικών γεωλογικών μνημείων…

Από το συνεταιρισμό Στύψης

Νέες συσκευασίες ελαιολάδου

Συνολικά πέντε από τους 16 καταρράκτες της Λέσβου που έχουν εντοπιστεί, έχουν περιληφθεί στη μελέτη για τη σήμανση και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου. Πρόκειται για όσους από αυτούς είναι μεγάλοι και προσβάσιμοι για το κοινό, ενώ η έγκριση της μελέτης αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, πολλά σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου θα έχουν πλέον αναδειχθεί για τους επισκέπτες του νησιού, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα… ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 7

Για το Λιμενικό Σώμα:

«Όλα καλά στη συναυλία Βέρτη» ΣEΛ. 4


2 ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ανεγκέφαλες πολιτικές

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Οι ανεγκέφαλες πολιτικές που εφαρμόζονται την τελευταία πενταετία στη χώρα μας, έχουν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού από προσωπικό. Έτσι στις 6 Αυγούστου (δηλαδή στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου) το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης, στη 1 το μεσημέρι ήταν κλειστό. Επίσης στις 3 το μεσημέρι έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όταν το σύνηθες είναι τα αρχαιολογικά μουσεία σε όλο τον κόσμο να κλείνουν το βράδυ. Με κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι ο καλύτερος τρόπος να βάζει κανείς τρικλοποδιά στην τουριστική κίνηση του νησιού. Και γι’ αυτή την εικόνα του, ευθύνη έχει η κεντρική πολιτική, που θεωρεί προφανώς ότι όλα αυτά είναι περιττά! Ν.Μ.

Χάθηκε το ένα τρίτο Το ένα τρίτο της παραγωγής ελαιοκάρπου χάθηκε στην Πέτρα, όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί της περιοχής. Αιτίες είναι η καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου. Μέχρι τώρα ούτε μια ημέρα του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 36 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό και ο δάκος συνεχίζει ακάθεκτος την καταστροφική του δράση. Ν.Μ.

Αυτά που δεν προσέχουμε

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι να συναντάμε πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και αποτσίγαρα στις παραλίες της Λέσβου και μέσα στη θάλασσα. Επίσης πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι κάδοι σκουπιδιών που υπάρχουν σε αλσύλλια και παραλίες του νησιού, να ξεχειλίζουν από σκουπίδια. Για πολλούς από τους κατοίκους της Λέσβου, αυτή η εικόνα δεν προκαλεί ενόχληση. Ή τουλάχιστον αφού είδαν πως τίποτα δεν αλλάζει, δείχνουν ανοχή. Όμως για τους τουρίστες που προέρχονται από τις βόρειες χώρες, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βέλγοι τουρίστες μάς έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες πόσο άσχημα νοιώθουν όταν βλέπουν τέτοιες εικόνες στις παραλίες της Λέσβου. Σημειώνουμε την παρατήρηση τους γιατί έχει μεγάλη αξία να γνωρίζουμε ποια είναι η εικόνα που αφήνει το νησί μας στους επισκέπτες του. Ν.Μ.

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος» της Τρίτης 20 Αυγούστου 1946. Διάβημα του ΕΑΜ στη Γεν. Διεύθυνση σχετικά με εκτοπισμούς πολιτών και άλλες αυθαιρεσίες της Χωροφυλακής.

HMEPOλόγιο

Tα ∆ηκτικά

Ακυρώσεις, χωρίς ενημερώσεις

TPITH Σελ. 14 ημ. Aνατ. 05.45 ∆ύσ. 19.12

20 Σαμουήλ προφ., Λουκίου μάρτυρος

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τις πταίει… «Κυριακή ώρα 07:00 το πρωί. Μπροστά στις καφετέριες και ειδικά στο τμήμα μπροστά και στο πλάι της Γενικής Τράπεζας, στην οδό Χίου, σακούλες, περιτυλίγματα και κάθε λογής σκουπίδια ανασαλεύονται από το αεράκι. Λίγο πιο πέρα μια κυρία, καθαρίστρια του Δήμου, με καρότσι, σκούπα και φαράσι καθαρίζει το πεζοδρόμιο στην είσοδο ταχυφαγείου. Παρακάτω στην Κομνηνάκη, χαρτόκουτες, σακούλες, περιτυλίγματα, ζουν και βασιλεύουν. Τρεις ώρες μετά, απολύτως καμία αλλαγή. Προφανώς οι καθαριστές του Δήμου δεν καταδέχονται τους βρώμικους δρόμους και πάνε σε πιο καθαρές γειτονιές να... καθαρίσουν. Τους βλέπω να τριγυρνάνε με τα καρότσια τους και τις σκούπες τους και ειλικρινά αναρωτιέμαι: “Τι διάολο καθαρίζουν;”, αφού όλο το κέντρο είναι καθημερινά μέσα στα σκουπίδια. Ούτε αυτό δεν μπορεί να ελέγξει ο Δήμος; Ή φταίει ο Καλλικράτης και πάλι;». Το σχόλιο αναγνώστη μας (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), που θίγει για ακόμη μια φορά το μείζον πρόβλημα της Λέσβου, την καθαριότητα ή καλύτερα, την έλλειψη συγκροτημένης παρέμβασης για τα σκουπίδια και την αποκομιδή τους. Α.Ω.

Το περασμένο Σάββατο ήταν να παιχτεί στο Κάστρο Μυτιλήνης, η θεατρική παράσταση «Ο Επιθεωρητής». Μαζεύτηκε κόσμος απ’ όλο το νησί και τελικά η παράσταση δεν έγινε, χωρίς να έχει γίνει καμία ανακοίνωση από τους διοργανωτές του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται η παράσταση, ούτε κανείς στο Δημοτικό Θέατρο απαντούσε στο τηλέφωνο. Όπως μάθαμε χτες, ακυρώθηκε και η παράσταση με το Μίκη Θεοδωράκη, αλλά ούτε και γι’ αυτό βγήκε κάποια ανακοίνωση. Για ποιο λόγο οι αρμόδιοι δεν ανακοινώνουν εγκαίρως το κοινό και τα ΜΜΕ, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» προσελκύουν κόσμο απ’ όλο το νησί, που έρχεται στη Μυτιλήνη αποκλειστικά γι’ αυτές; Οι ακυρώσεις εκδηλώσεων μπορεί να συμβούν, αλλά είναι «εγκληματική» παράλειψη να μην υπάρχει ενημέρωση και να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Β. Χρ.

Έφυγε η Ρέα Ξύδα Μετά από μικρού διαστήματος μάχη με την επάρατο νόσο, που τη χτύπησε στα ξαφνικά και πολύ επιθετικά, έφυγε την Κυριακή απ’ τη ζωή η Ρέα Παπάζογλου - Ξύδα, η εμπορική ακόλουθος που συντρόφευσε τον σύζυγό της, Φωτή, σε πρεσβείες σ’ όλο τον κόσμο. Η νεκρώσιμη ακολουθία επρόκειτο να τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της για τον απροσδόκητο χαμό. «Ε»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Άρθρο Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΙΟΣ*

Λίγο πριν τη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα της ΑΕΛΚ στη Super League με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ο Κώστας Μανιατόπουλος τα είπε όλα με το σκίτσο του.

Συνεργασίες ενόψει δημοτικών… Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, που ουσιαστικά προλειαίνουν το έδαφος για πιθανές -και μάλλον επιδιωκόμενες απ’ τους κυβερνητικούς εταίρους- συνεργασίες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές Εκλογές του 2014. Μάλιστα γράφτηκε ότι η στρατηγική των κομμάτων της συμπολίτευσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα συζητηθεί, σε συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο βέβαια είναι πέρα απ’ τις κεντρικές επιλογές και τις κινήσεις κορυφής, να μιλήσει η βάση που θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Άλλωστε, η εμπειρία ακόμη και απ’ τις εποχές που τα κόμματα ήταν σε σαφώς υψηλότερο δείκτη λαϊκής εκτίμησης, είναι πως στην αυτοδιοίκηση κυρίαρχο ρόλο έχουν τα πρόσωπα, κι όχι οι κομματικές επιλογές. Τώρα αν θα υπάρξουν υποψηφιότητες, πιθανόν και ανεξάρτητων, που θα χαίρουν της προτίμησης και στήριξης και των προαναφερόμενων κομμάτων, θα φανεί τους δύο επόμενους μήνες, όταν θα τρέχουν οι σχετικές διεργασίες και σε τοπικό επίπεδο. Και στους δήμους, και στην Περιφέρεια. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πτώση παραγωγής και τιμής Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του οργανισμού «Δήμητρα», το 2012 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στη χώρα, υποχώρησε στους 497.347 τόνους στο σύνολο της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από τους 500.000 τόνους μετά το 2009. Η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 0,9321 ευρώ ανά κιλό για το προηγούμενο έτος. Η ανακοίνωση αυτή στην ουσία επιβεβαιώνει παλαιότερη ανακοίνωση του οργανισμού στην οποία είχαμε αναφερθεί αναλυτικά. Πέρα από την πτώση της τιμής παραγωγού, μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής τους και το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Ν.Μ.

Βλάβη πάνω στη βλάβη Κατάρα φαίνεται πως έχει χτυπήσει τις τελευταίες δυο βδομάδες το δίκτυο ύδρευσης του παλιού συνδέσμου Θερμής - Μυτιλήνης, μέσω του οποίου παίρνουν νερό τα Πάμφιλα, η Παναγιούδα, ο Αφάλωνας και όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Θερμής. Η μια βλάβη φτιάχνει, νέα και σοβαρότερη προκύπτει, κάνοντας τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν. Μάλιστα όπως σχολίαζε στέλεχος της Επιχείρησης, αν η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε περιέλθει στην ευθύνη της ΔΕΥΑΛ, όχι μόνο δεν θα είχε νερό όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν θα ήξερε και τι πρέπει να πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών. ΜΑΡ.ΠΛ.

Πάει Γενάρη… Για τις 14 Ιανουαρίου του 2014 ορίστηκε η τακτική δικάσιμος του Τούρκου επιχειρηματία που συνελήφθη προ ημερών, στις αρχές Αυγούστου, στη Μυτιλήνη για χρέη επτά εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο. Θυμίζουμε πως πρόκειται για φόρους και πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που χρονολογούνται ήδη από το 2004, μετά από έλεγχο στη ναυτιλιακή επιχείρηση που συμμετέχει. Τότε είχε διαπιστωθεί πως δεν δηλωνόταν ο πραγματικός αριθμός των επιβατών που διακινούνταν, αλλά μικρότερος, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην αποδίδει τους φόρους που αναλογούσαν στο ελληνικό δημόσιο. Με τα πρόστιμα που έκτοτε προστίθενται στην αρχική παράβαση, η οφειλή εκτοξεύτηκε στα ύψη, ενώ η δικαιοσύνη θα επιληφθεί, αν δεν υπάρξει αναβολή, μία δεκαετία μετά. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ολιγοήμερο κενό Χωρίς νευρολόγο έχει μείνει το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης για λίγες μέρες. Ο ένας απουσιάζει με κανονική άδεια και η δεύτερη με αναρρωτική. Είναι και αυτό ένα από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο. Ελπίζουμε σε αυτό το διάστημα να μην υπάρξουν επείγοντα περιστατικά που θα απαιτήσουν την παρουσία νευρολόγου. Ν.Μ.

Η Ελλάδα περιμένοντας το μοιραίο Απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τη χώρα σα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες και όσα αναμένονται να συμβούν τους επόμενους στο τρίγωνο Ελλάδα - Ε.Ε. και ΗΠΑ, επιδιώκουν να ερμηνεύσουν και να προβλέψουν αναλυτές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τεχνοκράτες, οικονομολόγοι κ.λπ.. Το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον σήμερα είναι αρκετά δύσκολο για τα ελληνικά συμφέροντα. Παράλληλα η λυσσαλέα μάχη που δίδει μέρος του συστήματος και της ολιγαρχίας να διατηρηθεί στην επιφάνεια εν μέσω μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, που προοιωνίζονται την εξαφάνισή τους, μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα μιας ταυτόχρονης οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης. Πόσο άραγε θα επηρεάσει μια ελληνική κατάρρευση την Ευρώπη, την Αμερική και την ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή; Η απάντηση είναι, ενδεχομένως, «όχι και πολύ». Οία χώρα υποθηκευμένη -στην κυριολεξία- στο αγγλικό δίκαιο και στο έλεος της τρόικας, θα αποτελέσει, ενδεχομένως, μια καλύτερη ευκαιρία για τον πλήρη έλεγχό της και την εφαρμογή της τελικής λύσης για θέματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, π.χ. ΑΟΖ, φυσικό αέριο ανατολικής Μεσογείου, αλλά και εθνικών, όπως το Σκοπιανό, η Κύπρος, αλλά και η Θράκη. Η ελληνική οικονομία έχει πέσει κάτω του 2% της Ευρωζώνης και μελλοντικά μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, στο μοντέλο της Κύπρου, με «κούρεμα» καταθέσεων, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ή κατ’ ευθείαν εκχώρηση του εθνικού πλούτου μέσω ΤΑΙΠΕΔ, που θα ελέγχεται άμεσα από τους πιστωτές. Από την άλλη μεριά, όμως, τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχοληθεί περισσότερο με θεμελιώδη ζητήματα της ίδιας της ύπαρξής της και του μέλλοντός της και αφήσει την Ελλάδα σε ένα στάτους τύπου Βουλγαρίας και Ρουμανίας; Πολύ λίγο ενδιαφέρει τον πολίτη του Λεβερκούζεν αν στην Ελλάδα θα έχουμε γίνει Βουλγαρία. Η Ευρώπη έχει εξάλλου μεγαλύτερους πονοκεφάλους, όπως τις μεγάλες χώρες του Νότου (Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία), τις γερμανικές εκλογές, τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και τις ευρωεκλογές του 2014. Ενώ παράλληλα και η ίδια η Αμερική στρατηγικά ενδιαφέρεται κυρίως για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και την όδευση του ορυκτού πλούτου από την περιοχή στην Ευρώπη και στις δυτικές αγορές, βάσει των δικών της σχεδιασμών, συμμαχιών και προτεραιοτήτων, που δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκην με τα ελληνικά συμφέροντα. Η Αμερική δεν πρόκειται να στείλει λεφτά, όπως με το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ. Αφ’ ενός δεν έχει, αφ’ ετέρου πρέπει να κρατήσει και τις ισορροπίες μέσα στο ΔΝΤ ως ο μεγαλύτερος «μέτοχος», την ώρα που οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βάζουν συνεχώς βέτο για τη συμβολή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κρίνοντάς το ανώφελο. Επίσης, γιατί να διακινδυνεύσει τη ρήξη των σχέσεών της με τη Γερμανία και την Ε.Ε. για την Ελλάδα, την ώρα που από του χρόνου ετοιμάζεται η Ευρωατλαντική εμπορική Ένωση, που θα καθορίσει το διεθνές εμπόριο τις επόμενες δεκαετίες; Οι σχέσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ δεν πληγώθηκαν καν από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Γιατί να διαταραχθούν, ας πούμε, οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας επειδή λόγω Μνημονίου θα πρέπει να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι; Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, είναι ακόμα προσανατολισμένη στο ατλαντικό και ευρύτερα δυτικό άρμα, καταρρέουσα ή μη. Το ζητούμενο όμως για μας, για τη χώρα και την πατρίδα μας είναι πώς εμείς θα την κρατήσουμε ζωντανή, δυνατή και με προοπτική. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου στρατηγικής, από όλους που μπορεί να συμβάλουν σε αυτό, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και την οικονομική της επιβίωση. Λείπει το όραμα, όπως εύστοχα παρατήρησε και η κυρία Αρβελέρ πρόσφατα. Μπορεί να μην υπάρχει για την ώρα plan b, αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρξει όταν έρθει η ώρα να διαχειριστούμε την οικονομική και πολιτική κατάρρευση. Για την ώρα, πολίτες, πολιτική, κοινωνία καρτερούμε το μοιραίο... και, όπως λέει και ο Αλεξανδρινός ποιητής Καβάφης, «οι βάρβαροι ήταν κάποια λύσις», οι εκλογές μπορούν να είναι κάποια άλλη...

Ό

* Ο Γιάννης Μίτσιος είναι πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «Το στοίχημα της αναγέννησης. Το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας».

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», Τετάρτη 14-8-13)


EI∆HΣEIΣ

4

Επωνύμως

Για το Λιμενικό Σώμα:

«Όλα καλά στη συναυλία Βέρτη»

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ*

Η ήττα της ημετέρας παιδείας «Κρίτων» είναι ένας από τους ωραιότερους πλατωνικούς διαλόγους. Σύντομο κείμενο, με άρτιο ρυθμό στους διαλόγους, αποδεικνύει ότι ο Πλάτων, εκτός από φιλόσοφος των φιλοσόφων, υπήρξε και ένας από τους μεγαλύτερους πεζογράφους όλων των εποχών. Η σκηνή διαδραματίζεται στο κελί όπου ο Σωκράτης περιμένει την επιστροφή του ιερού πλοίου από τη Δήλο για να πιει το κώνειο. Τον επισκέπτεται αξημέρωτα ο Κρίτων, από τα παλιότερα μέλη της ομήγυρης, συνομήλικός του, φίλος του από τα παλιά. Εύπορος, έχει δωροδοκήσει τους κατάλληλους ανθρώπους για να οργανώσουν την απόδραση του Σωκράτη. «Τι τηνικάδε αφίξαι, ω Κρίτων;» - ποιος από εμάς δεν θυμάται τη φράση από τα σχολικά θρανία; Ο διάλογος που ακολουθεί είναι συγκινητικός. Στην πραγματικότητα το ύστατο επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Κρίτων για να πείσει το φίλο του να ζήσει, είναι η φιλία τους. Πώς θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του χωρίς τον Σωκράτη; Γιατί θέλει να τον αφήσει μόνο του με την πλήξη των γερατειών του; Δύο γεροντάκια που έμειναν αχώριστα για μια ζωή και τώρα ήρθε η ώρα να τους χωρίσει ο θάνατος. Ο Σωκράτης, ως γνωστόν, επικαλείται τους νόμους της πόλης. Τον επισκέφθηκαν στο όνειρό του και του θύμισαν πως χάρη σ’ αυτούς έγινε αυτός που έγινε κι αν τώρα τους τραυματίσει δραπετεύοντας στην πραγματικότητα, θα είναι σαν να προδίδει τον ίδιο του τον εαυτό. Το ύστατο επιχείρημα του Σωκράτη είναι κι αυτό «ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο». Αν σηκωθεί να φύγει για να γλιτώσει, θα ποδοπατήσει ό,τι πάλεψε να αναδείξει με τη στάση μιας ολόκληρης ζωής. Θα γίνει καταγέλαστος. Η αιδώς είναι υπέρτατη κοινωνική αξία. Διάβασα σε άρθρο του Γεράσιμου Μαρκαντωνάτου («Το Βήμα», 11/8/2013) ότι ο Κρίτων δεν διδάσκεται εδώ και χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Ο ίδιος αποδίδει την απουσία του από το πρόγραμμα σε ιδεολογικούς λόγους. Τον έβγαλαν γιατί «υποβάλλει στους μαθητές την ιδεολογία της αδιαμαρτύρητης και πειθήνιας συμμόρφωσης του πολίτη προς οποιαδήποτε απόφαση της πολιτείας, έστω κι αν ακόμη αυτή αντιμετωπίζεται ως αυθαίρετη και ενδεχομένως άδικη...». Δεν ξέρω αν όντως είναι αυτός ο λόγος. Αν και τίποτε δεν αποκλείεται. Αν όντως αυτός είναι ο λόγος, το μόνο που έχεις να διαπιστώσεις είναι ότι ένα ακόμη κεφάλαιο της παγκόσμιας σκέψης εξώκειλε στα αβαθή του ιθαγενούς προοδευτισμού. Όμως, αυτό είναι το σύμπτωμα. Η ασθένεια που το γεννάει, είναι πολύ βαθύτερη και πολύ φοβάμαι ότι είναι δύσκολο πια να ξεριζωθεί από το σώμα της εκπαίδευσης. Η ασθένεια έχει όνομα, έχει φορείς και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Είναι μία από τις συγγενείς διαμαρτίες όχι μόνο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και του συνόλου του εθνικού οικοδομήματος. Επί διακόσια χρόνια, και έπειτα από εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ων ουκ έστιν αριθμός, μεταρρυθμίσεις που διέθεταν όλα τα δυνατά ιδεολογικά πρόσημα, ακόμη δεν έχουμε βρει τρόπο για να διδάσκουμε στο σχολείο την αρχαία Ελλάδα. Παρότι, είτε στο πρωτότυπο είτε στη μετάφραση, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κλάδους του σχολικού προγράμματος. Γι’ αυτό και τώρα, στη νιοστή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που κυοφορούν οι μεγιστάνες του πνευματικού μας πλούτου, το ζητούμενο δεν είναι αν θα ενταχθεί και πάλι ο Κρίτων. Το ζητούμενο είναι αν κάποιους τους απασχολεί πώς θα διδαχθούν αυτά τα κείμενα. Αν μπορούν να τα καθαρίσουν από τη μάκα του φορμαλισμού και αν έχουν τη διαύγεια, την ικανότητα και το θάρρος να τα διδάξουν ως κείμενα και όχι ως αφορμές για να προβάλουν τις δικές τους απόψεις. Όλα αυτά βέβαια θα ήσαν, ενδεχομένως, ήσσονος σημασίας αν δεν αναφερόμασταν στην παθογένεια της ημετέρας παιδείας. Οι κλασικές σπουδές υποχωρούν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, και όσοι κόπτονται για την ασθενική ευρωπαϊκή συνείδηση, καιρός είναι να αναρωτηθούν πόσο συμμετέχει στην απονεύρωσή της, η τροπή που έχει πάρει το εκπαιδευτικό σύστημα. Και για εμάς, όμως, το ζήτημα είναι υπαρξιακό. Το οικοδόμημα της εθνικής μας συνείδησης στηρίχτηκε στη σχέση της σύγχρονης με την αρχαία Ελλάδα. Το υπηρέτησαν πολλοί με ζήλο, με σθένος και την απαραίτητη φαντασία. Όμως, δεν κατάφεραν να σπάσουν το πλέγμα των ψυχοπαθολογικών συνδρόμων με το οποίο το αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, και κατ’ επέκταση η συλλογική μας συνείδηση. Οι ίδιοι που δεν έχουν διαβάσει ούτε μία σελίδα Θουκυδίδη, είναι οι ίδιοι που ζώνονται την εθνική τους υπερηφάνεια όταν κάποιος αμφισβητήσει την απευθείας συγγένειά τους με τον Περικλή και τον Σωκράτη. Παράδειγμα ειδεχθές της ψυχοπαθολογίας οι κακοχυμένες συνειδήσεις των χρυσαυγιτών. Αν το εκπαιδευτικό σύστημα, δύο αιώνες τώρα, δεν έχει καταφέρει να δώσει σοβαρές απαντήσεις σε ένα ζήτημα τόσο κεντρικό για τη συλλογική μας συνείδηση, τότε τι γίνεται με τα υπόλοιπα, τα επουσιώδη; Ελάτε τώρα, εκεί, ως συνήθως επιδαψιλεύουμε την οικουμένη με απόψεις, και πρωτότυπες ιδέες. Πόσες σχολικές μονάδες θα συγχωνευθούν, πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ, πόσα τα μόρια των ΤΕΙ και ως ποιο ποσοστό αντιγραφής η αντιγραφή θεωρείται αντιγραφή; Για να μην ξεχάσω ότι η Ελλάς προσέφερε στη φιλοσοφία και την έννοια της κινητικότητας, κάτι λιγότερο από υπερ- και κάτι παραπάνω από υπο-κινητικότητα.

Ο

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Καθημερινή», Κυριακή 18/8/13)

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ε ανακοίνωσή του στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, το Λιμενικό Σώμα κάνει γνωστό ότι «ουδέν συνέβη» στη συναυλία του Νίκου Βέρτη, παρά τις έγγραφες περί του αντιθέτου καταγγελίες των αστυνομικών, που εκείνο το βράδυ ήλεγξαν το χώρο. Επιβεβαιώνεται πάντως με την ίδια ανακοίνωση ότι πράγματι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από το χώρο της συναυλίας επειδή αυτός ήταν αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος. Σε ό,τι αφορά στα καταγγελλόμενα από τους αστυνομικούς περί λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της συναυλίας, χωρίς φυσικά την ανάλογη άδεια, το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζει ότι το κατάστημα ελέγχθηκε από το ΣΔΟΕ. Φαίνεται ότι κατά το Λιμενικό Σώμα, το ΣΔΟΕ πέραν των οικονομικών παραστατικών, ελέγχει και τη νομιμότητα λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος! Κατά τα άλλα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, η συναυλία ολοκληρώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όπως η σχετική άδεια προέβλεπε!!! Όσον αφορά το ότι ο χώρος εγκαταλείφτηκε γεμάτος σκουπίδια, ενώ ένα μεγάλο μέρος του παραμένει ακόμα και σήμερα παράνομος καταυλισμός τσιγγάνων, αυτό έχει να κάνει μάλλον με το ότι την επομένη της συναυλίας έπαψε να είναι

Μ

αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.

Η ανακοίνωση Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 02 Αυγούστου 2013 στον εμπορικό λιμένα Μυτιλήνης που αφήνουν μομφές για το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ξεκαθαρίζουμε ότι τα εν λόγω είναι αβάσιμα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθόσον από τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των προβλεπομένων και των όρων διεξαγωγής της ανωτέρω καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Επισημαίνεται δε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο βρίσκονταν στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. τα οποία πραγματοποιούσαν συνεχείς ελέγχους νομιμότητας χωρίς να διαπιστώσουν ουδεμία παράβαση. Ειδικότερα για αναφορές στα ανωτέρω δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ισχύουν τα παρακάτω: Την 00.45 στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου κατέφθασαν στο σημείο διεξαγωγής της συναυλίας και ενημέρωσαν τα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής για την ύπαρξη καταγγελιών για η-

χορύπανση. Δεδομένου ότι η συναυλία λάμβανε χώρα σε χώρο αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τους γνωστοποιήθηκε ότι άμεσα θα ενημερωνόντουσαν σχετικά οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης όπως και έγινε. Η εκδήλωση έληξε την 01.00 όπως ακριβώς οριζόταν και στη σχετική άδεια.».

Ερωτηματικά Πάντως και μετά την ανακοίνωση του Λιμενικού, παραμένουν αναπάντητα πολλά απ’ τα ερωτήματα που είχαμε θέσει και στο αρχικό δημοσίευμά μας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και το κατά πόσον τηρήθηκε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και ισχύει για όλες τις άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι δεν έχει απαντηθεί πώς και με τι άδεια λειτούργησε το κατάστημα αναψυχής, με τα χαρακτηριστικά του κέντρου διασκέδασης, καθώς τοποθετήθηκαν στον υπαίθριο χώρο, καναπέδες και καθίσματα, όπως και υπαίθριο μπαρ για την πώληση προϊόντων (ποτά - αναψυκτικά κτλ). Ακόμη δεν έγινε γνωστό αν εκδόθηκε άδεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ή πώς υπήρξε προστασία των ανηλίκων από το αλκοόλ, ή αν υπήρξαν οι αναγκαίες υποδομές (π.χ. τουαλέτες) ή επίσης πόσα χρήματα έχασε ο Δήμος απ’ τη μη απόδοση του προβλεπόμενου τέλους για την κατανάλωση ποτών - αναψυκτικών, κλπ..

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πυροσβεστική λιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου μαζί με τους Κβουλευτές Γιάννη Ζερδελή και Χαρά Καφαντάρη, επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στη Μυτιλήνη και συνομίλησαν με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Κατά την επίσκεψη, η Χαρά Καφαντάρη έθεσε το θέμα του νέου σχεδίου νόμου για το Πυροσβεστικό Σώμα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την τριχοτόμηση που επιχει-

ρείται στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι πενταετών συμβάσεων και συμβασιούχοι) και μίλησε για μια Πυροσβεστική, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν μια ενιαία εργασιακή σχέση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Ακόμα η Χαρά Καφαντάρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πλήρως το ρόλο των πυροσβεστών, που με πενιχρά μέσα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Τέλος, οι δύο βουλευτές

του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως στα άμεσα καθήκοντα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεταξύ των άλλων, η επαναφορά και η αναβάθμιση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου που ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις και το πλαί-

σιο συλλογικής διαπραγμάτευσης και που κατέστρεψαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Εξάλλου οι δύο βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματος επισκέφτηκαν το Σκουτάρο και την Άναξο.

Πυρκαγιά στον Αύλωνα εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στην περιοχή «Φτελιά Αύλωνα», στο δημοΠτικόυρκαγιά διαμέρισμα της Γέρας. Η φωτιά ξεκίνησε σε ελαιόκτημα και είχε ως αποτέλεσμα να καούν 500 τ.μ. με ξηρά χόρτα, καθώς και τρεις ελιές. Χάρη ωστόσο στη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, στην πυρόσβεση συμμετείχαν τέσσερα οχήματα με εννέα άνδρες, καθώς και εθελοντές του Δήμου Μυτιλήνης, με ένα όχημα.


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος υπολειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Ζητείται τρόπος ξήρανσης της ιλύς, για να μπορεί να καταλήγει προς ταφή στο ΧΥΤΑ

Black out στο βιολογικό Μυτιλήνης

5

Ανακοίνωση του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών

Ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY τη διαπίστωση σοβαρής περιβαλλοντικής παράβασης κατέληξε ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που έγινε στο ΧΥΤΑ Λέσβου τον Ιούνιο του 2011, αφού το τελικό προϊόν της επεξεργασίας απ’ το βιολογικό της Μυτιλήνης, η γνωστή λυματολάσπη ή ιλύς, που προορίζεται για θάψιμο, δεν βρέθηκε σε στερεή μορφή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά σε ρευστή. Σε απόρροια αυτού του ελέγχου, απ’ την προηγούμενη βδομάδα και για όσο δεν θα ξηραίνεται απ’ τη ΔΕΥΑΛ επαρκώς η ιλύς, η μονάδα της Μυτιλήνης θα υπολειτουργεί προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή λυματολάσπης. Στο διάστημα αυτό, η ιλύς συγκεντρώνεται σε κοντέινερ στον Καρά Τεπέ μια και ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται άλλη ποσότητα σε ρευστή κατάσταση. Σήμερα το πρωί για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος που έχει προκύψει, θα γίνει επιτόπια σύσκεψη στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού στον Καρά Τεπέ, ώστε να βρεθεί πού και πώς, τι επένδυση χρειάζεται να γίνει, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ταφή των περίπου 30 κυβικών μέτρων ιλύς που καθημερινά «παράγει» ο βιολογικός της Μυτιλήνης. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αστικά απόβλητα της Μυτιλήνης και των βορειόχωρων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, χρόνια μετά τη λειτουργία του βιολογικού, να καταλήξουν ξανά στη θάλασσα.

Τ

Πρώτη φορά έλεγχος Την προηγούμενη Δευτέρα έφτασε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που αφορούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, για το ποινικό δηλαδή μέρος της όλης διαδικασίας, Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - Τομέας Βορείου Ελλάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής

Ο ΧΥΤΑ Λέσβου δεν δέχεται πλέον, μετά την παράβαση που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, την ιλύς απ’ το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης, η οποία θα πρέπει πριν οδηγηθεί για ταφή, να περνάει από διαδικασία ξήρανσης

Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Η παράβαση αφορά στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ Λέσβου στη θέση Κλεφτόβιγλα και πιο συγκεκριμένα αφορά στο γεγονός ότι η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. δεχόταν για θάψιμο την ιλύς απ’ το βιολογικό καθαρισμό Μυτιλήνης σε πιο ρευστή απ’ ό,τι προβλέπεται απ’ τις κείμενες διατάξεις, μορφή. Όπως μας εξηγήθηκε, η λυματολάσπη που με φορτηγά σε τακτική βάση ταξιδεύει απ’ τη μονάδα του βιολογικού στο ΧΥΤΑ για επίχωση, θα έπρεπε να έχει λιγότερα υγρά, ουσιαστικά να είναι σε στέρεη μορφή κι όχι σε ρευστή. Στο ερώτημα προς την υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος γιατί τόσα χρόνια που η ιλύς απ’ το βιολογικό καταλήγει στην Κλεφτόβιγλα -ήδη απ’ το 2008 λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑδεν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, μας απάντησαν ότι έως τις 3 Ιουνίου 2011 που ελέγχθηκε η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ, ποτέ ξανά δεν είχε πραγματοποιηθεί ανάλογος έλεγχος απ’ τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο χώρο. Μάλιστα τονίστηκε ότι είναι τέτοιος ο όγκος των υποθέσεων που επιλαμβάνονται πανελλαδικά ώστε χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια έως ότου βεβαιωθεί η παράβαση που διαπιστώθηκε απ’ την επιτόπια αυτοψία στο χώρο. Σε επόμενη φάση, που μάλλον δεν θα καθυστερήσει, οι Επιθεωρητές Πε-

ριβάλλοντος θα εισηγηθούν εγγράφως προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος τις διοικητικές κυρώσεις προς το διαχειριστή του ΧΥΤΑ Λέσβου, το πρόστιμο δηλαδή που θα επιβληθεί για την παράβαση στη ΔΕΔΑΠΑΛ. Σημειωτέον, όπως μας τονίστηκε, ότι σε περίπτωση συμμόρφωσης, λαμβάνονται υπόψη οι ενέργειες που θα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ξηραντήριο στον Καρά Τεπέ «Εδώ και έξι μήνες περίπου και μετά από υποδείξεις των στελεχών της ΔΕΔΑΠΑΛ, κινηθήκαμε εγγράφως προς τη ΔΕΥΑΛ, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα αποξήρανσης της ιλύος, δεν θα γίνεται δεκτή στις εγκαταστάσεις μας. Πλέον ήρθε και το αποτέλεσμα του ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που επισπεύδουν την ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος, το οποίο κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να έχει λυθεί απ’ την αρχή λειτουργίας του βιολογικού και του ΧΥΤΑ», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Λέσβου, Γιάννης Βατός, τονίζοντας πως σήμερα το

πρωί, από κοινού με το Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτο, και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου και μέλος της Διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Τσαμπάνη, αλλά και με στελέχη της ΔΕΥΑΛ, θα έχουν σύσκεψη στη μονάδα στον Καρά Τεπέ προς αναζήτηση λύσης. Ο κ. Μαρινάτος εξήγησε ότι με την ενημέρωση απ’ τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού της ιλύος που παράγεται, η οποία τις τελευταίες μέρες δεν οδηγείται στον ΧΥΤΑ αλλά παραμένει σε ειδικά κοντέινερ που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, προκειμένου να εξεταστεί το πώς και πού θα αποξηραίνεται. Η πιο πιθανή λύση, είναι άμεσα και παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει η ΔΕΥΑΛ, να αναγκαστεί να επενδύσει σε ξηραντήριο. Σημειωτέον ότι ανάλογο πρόβλημα με την ιλύς δεν έχουν πιο σύγχρονες και μικρότερης δυναμικότητας μονάδες του νησιού, όπως για παράδειγμα της Μήθυμνας, που ομοίως μεταφέρουν για επίχωση στον ΧΥΤΑ τις λυματολάσπες τους.

Από την ανακύκλωση στο Πλωμάρι

ετά από πολύμηνες προσπάθειες του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Μ Πλωμαρίου, φάνηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο Φορέας ευελπιστεί στη μείωση της ποσότητας αυτών των υλικών, που συλλέγονται σαν οικιακά απορρίμματα, ενώ το σούπερ μάρκετ «Μασούτης» του Πλωμαρίου, συμφώνησε να συμπιέζει τα δικά του ανακυκλώσιμα υλικά -χαρτόνια και πλαστικά- και στη συνέχεια να τα αποστέλλει στη Θεσσαλονίκη με τα φορτηγά τροφοδοσίας που επιστρέφουν στην έδρα της εταιρίας, άδεια. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το παραπάνω σούπερ μάρκετ παράγει το μεγαλύτερο όγκο ανακυκλώσιμων υλικών από οιοδήποτε άλλο εμπορικό κατάστημα στην πόλη μας, αναμένουμε η ενέργεια αυτή να μειώσει σημαντικά την ποσότητα των ανακυκλώσιμων που αναγκαστικά συλλέγονται και μεταφέρονται με τα απορριμματοφόρα του Δήμου μαζί με τα οικιακά σκουπίδια, λόγω ότι ο Δήμος ακόμα δεν έχει οργανώσει την ανακύκλωση στην πόλη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας. «Ο στόχος μας είναι όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά σταδιακά να διαχειρίζονται χωριστά από τα οικιακά απορρίμματα και προς αυτή την κατεύθυνση εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Μέχρι όμως να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή, όλοι οι έμποροι και κάτοικοι πρέπει να διαχειρίζονται με σωστό τρόπο τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα οικιακά απορρίμματα, όπως τους έχουμε ζητήσει και προφορικά».


6 ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι εξ ανατολών... γείτονες Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

82η Διεθνής Έκθεση της Σμύρνης έτος από 29 Αυγούστου ως 8 ΣεΦ πτεμβρίου στο «Φουάρ», το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σμύρνης,

Τα 90χρονα της συνθήκης της Λωζάννης Lions της Σμύρνης (118ο τμήμα) σε ειδική τελετή, Oτοςιπουτην περιλάμβανε ποικίλες εκδηλώσεις, τίμησαν φέεπέτειο των 90 χρόνων από την συνθήκη της Λωζάννης, ως ιστορική καμπή που ουσιαστικά εδραίωσε και αναγνώρισε τη δημοκρατία στη χώρα τους και επέφερε ουσιαστική ειρήνη με την Ελλάδα. Ανάλογο κλίμα επιδιώκεται και στο Δήμο Τσάνκαγια (το μεγαλύτερο υπο-δήμο) της Άγκυρας, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Πόλη νοσταλγία μου», που διοργάνωσε το ίδρυμα ανταλλαγέντων με την συνθήκη της Λωζάννης (Lozan Vakfi Mubadilleri), της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση που παρουσιάζει τον αναγκαστικό ξεριζωμό των Ρωμιών της Πόλης μετά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 2 ως 20 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, η επιλογή των ημερομηνιών αποβλέπει στο να αμβλύνει το «πολεμικό» κλίμα, που κάθε Σεπτέμβρη καλλιεργείται από εθνικιστικούς κύκλους για την επέτειο της Μικρασιατική Καταστροφής. Σημειώνεται ότι προ διετίας η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε με επιτυχία από την «Συνύπαρξη» και στη μαρίνα της Μυτιλήνης.

Μεγάλη απάτη εντοπίσθηκε στα ΑΤΜ του Αϊβαλιού ην περασμένη εβδομάδα πολλοί Τούρκοι παραθεριTπέρασαν στές που τις αργίες του Μπαϊραμιού, στο γειτονικό μας Αϊβαλί, διαπίστωσαν έκπληκτοι όταν επέστρεψαν στα μέρη τους, ότι είχαν μειωθεί ή εξαφανισθεί οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Είχαν κάνει χρήση κάρτας ανάληψης μετρητών σε ΑΤΜ του Αϊβαλιού. Προσέφυγαν βέβαια στις τράπεζές τους, όπου ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε από πού και πώς έγινε η απάτη, με αντίγραφα της κάρτας των διαμαρτυρόμενων καταθετών. Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι αντιγραφείς των καρτών πρέπει να συνδέονται με το εξωτερικό, αφού τα ίχνη που εντοπίστηκαν από τσιπς που χρησιμοποίησαν στα συγκεκριμένα πέντε ΑΤΜ, δεν έχουν εμφανισθεί πουθενά αλλού στην Τουρκία. Πάντως οι τράπεζες αναγνώρισαν ότι οι πελάτες τους έπεσαν θύματα απάτης και επέτρεψαν τα χρήματα που είχαν κλαπεί με αυτόν τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο. Ας προσέχουμε πιο πολύ λοιπόν.

Ο Παλλεσβιακός απέναντι ιστορική ομάδα της Μυτιλήνης, Παλλεσβιακός, γιορΗταξύτάζοντας φέτος τα 85 χρόνια από την ίδρυσή της, μεάλλων θα πραγματοποιήσει και έκθεση φωτογραφίας. Η ομάδα του Παλλεσβιακού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις απέναντι της Λέσβου, τουρκικές πόλεις λόγω των πολλών αθλητικών συναντήσεων που διοργάνωσε. Υπό την αιγίδα του Δήμου του Κουτσούκιοϊ (Γεννητσαροχώριο) νότια του Αϊβαλιού, θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση στην κεντρική πλατεία της πόλης, από 7 έως 8 Σεπτεμβρίου φέτος. Η είδηση καταχωρήθηκε ήδη στον τουρκικό Τύπο, όπου φιλοξενούνται σχετικές δηλώσεις ιστορικών στελεχών της ομάδας, των Γ. Αμπελικιώτη και Δ. Κουκουνιά.

διοργανώνεται η 82η Izmir International Fair, που αποτελεί την παλαιότερη εμπορική έκθεση στην Τουρκία. Περιλαμβάνει διάφορες ομάδες προϊόντων και θεωρείται η κοιτίδα των εκθέσεων της Τουρκίας αλλά και των εκθέσεων της βιομηχανίας. Είναι επίσης σημαντική για τη φιλοξενία μιας σειράς από παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Από όσα ανακοινώθηκαν, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια των νησιών, διοργανώνει επ’ ευκαιρία της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης, μία μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην τουρκική

μεγαλούπολη, που θα περιλαμβάνει όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, κ.ά.), παραγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κ.ά., με στόχο το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και αγορών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Φέτος στην έκθεση θα υπάρξουν ει-

δικά αφιερώματα στον τομέα των υπολογιστών, των συστημάτων επικοινωνίας, των μοτοσυκλετών - ποδηλάτων, ενώ ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και μεγάλη ροκ συναυλία. Ήδη από τώρα στους δρόμους γύρω από την έκθεση, εγκαταστάθηκαν μεγάλα φορτηγά πωλητήρια των δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσέ και Τράμπζονσπορ.

Δεκαπενταύγουστος στην Ίμβρο και το φετιΠαπόλημμύρισε νό Δεκαπενταύγουστο Έλληνες της διασποράς, η Ίμβρος, που ήλθαν να γιορτάσουν την Παναγία την Ιμβριανή και να ανανεώσουν το ενδιαφέρον και τις γνωριμίες τους στη γη των προγόνων τους. Τέσσερις ώρες κράτησε η λειτουργία στην Ευαγγελίστρια. Την παρακολούθησαν 500 περίπου άτομα και οι όλες εκδηλώσεις φέτος μαγνητοσκοπήθηκαν από συνεργεία τηλεό-

ρασης από Ελλάδα, Ιαπωνία Αυστραλία και Γερμανία. Με την ευκαιρία της παρουσίας πολλών ομογενών αυτές τις ημέρες στην Ίμβρο, χθες και σήμερα ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες - Ισότιμοι Πολίτες» και σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ιμβρίων, διοργάνωσε συνάντηση με αντικείμενο:

«Επιχειρηματικές δυνατότητες στην Ίμβρο: Προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό» «Gökçeada’da i f›rsatlar› DoŸal çevre ve kültürün korunmas› ve tan›t›lmas›» Η θεματολογία αφορούσε: - Ενημέρωση για κρατικές επιδοτήσεις και προγράμματα στην περιοχή. - Παρουσιάσεις βέλτιστων πρακτικών σε τομείς, όπως συνεταιρισμοί

προϊόντων, αγροτουρισμός, κτηνοτροφία. - Προτάσεις πράσινων επενδύσεων. - Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την Ίμβρο. - Παρουσίαση προγραμμάτων και επιδοτήσεων από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιοχής Βορείου Μαρμαρά. Σε σωστή κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες, αφού η παλιννόστηση πρέπει να εξασφαλίζει και το βιοπορισμό.

Άνοιξε για το κοινό, το θέατρο της Μητρόπολης βρίσκεται στο χωριό Ηχλμ.Μητρόπολη Yenikoy του Torbali, περίπου 40 ΝΑ της Σμύρνης. Ήδη από το 1972 ξεκίνησαν αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή και από το 1989 οι ανασκαφές, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Recep Merih από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylόl της Σμύρνης, σε συνεργασία με ξένες αρχαιολογικές σχολές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Ερλάγκεν της Νυρεμβέργης. Ήλθαν στο φως σημαντικά ευρήματα που ανάγονται στην Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Ο-

θωμανική περίοδο. Η αρχαία αυτή πόλη έφτασε στο ζενίθ της ανάπτυξής της κατά τη διάρκεια του ελληνιστικού βασιλείου της Περγάμου. Με την οικονομική ενίσχυση του

πολιτιστικού ιδρύματος Σαμπαντζί (της γνωστής ζάπλουτης οικογένειας), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου, ελληνιστικής εποχής, θεάτρου, που είχαν ξεκινήσει από το 2007 και το μνημείο σήμερα είναι πλέον επισκέψιμο. Η αναστήλωση του θεάτρου της Μητρόπολης και η δυνατότητα σύγχρονης χρήσης του για πολιτιστικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, αποτελεί ένα επιπλέον ατού για τη διεκδίκηση της έκθεσης EXPO 2020 από το Δήμο της Σμύρνης.

Σπίτια - μουσεία για τον Κεμάλ και τον πρίγκιπα Τζεμ σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο ην περασμένη εβδομάδα Τμικρά άνοιξαν για το κοινό δύο μουσεία, που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τους Τούρκους επισκέπτες. Στη Θεσσαλονίκη: στην οδό Αποστόλου Παύλου το ανακαινισμένο σπίτι, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Κεμάλ Ατατούρκ. Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν, με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στην είσοδο δεσπόζει το

κέρινο ομοίωμα του Κεμάλ, ενώ στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων. Στη Ρόδο: στη μεσαιωνική πόλη, η οικία Τζέμ, στην οποία φιλοξενήθηκε για αρκετά χρόνια από τους Ιωαννίτες ιππότες ο πρίγκιπας

Τζεμ, γιος του Μωάμεθ του Πορθητή και αδελφός του Σουλτάνου Βαγιαζίτ. Η φυσιογνωμία και η ζωή του Τζεμ (1459 -1495) έχει απασχολήσει την παγκόσμια λογοτεχνία, όπου καταγράφεται ως ο «μελαγχολικός» πρίγκιπας! Διεκδίκησε με πολέμους τον οθωμανικό θρόνο από τον αδελφό του,

ίδρυσε πρόσκαιρα νέο οθωμανικό κράτος με πρωτεύουσα την Προύσα, κατέφυγε αργότερα στη Δύση και αποτέλεσε για πολλά χρόνια αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ του Πάπα της Ρώμης και των Σουλτάνων. Τελικά πέθανε (δηλητηριάστηκε;) σε ηλικία μόλις 37 ετών στη Ρώμη.


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι εργαζόμενοι του ΚΥΕ

Από το συνεταιρισμό Στύψης

Κι όμως παραμένουν απλήρωτοι

Νέες συσκευασίες ελαιολάδου

τoυ NIKOY MANABH αρά τη δικαστική τους δικαίωση, σε πρώτο βαθμό, παρά την απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να μην ασκήσει ένδικα μέσα σε βάρος της κατάσχεσης, οι εργαζόμενοι του ΚΥΕ (του πάλαι ποτέ Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών της Νομαρχίας Λέσβου) παραμένουν απλήρωτοι. Το χειρότερο από όλα είναι πως μπροστά τους φαίνεται να ανοίγεται ένας νέος δικαστικός Γολγοθάς, που είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Χθες ο δικηγόρος των τριών εργαζομένων, Νίκος Χωριατέλλης, μας εξήγησε

Π

πως παρά τη θετική στάση της Περιφέρειας, η οποία αποφάσισε να μην ασκήσει ένδικα μέσα, το πρόβλημα της είσπραξης των δεδουλευμένων συνεχίζεται. Διότι η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που έχει δεσμευτεί και κατασχεθεί με δικαστική απόφαση από τους εργαζόμενους του ΚΥΕ, δεν μπορεί να κατασχεθεί. Κι έτσι δεν καταβάλει στους εργαζόμενους τα ποσά που δικαιούνται ως δεδουλευμένα με βάση τη δικαστική απόφαση. Παράλληλα «πετάει» την ευθύνη της πληρωμής των εργαζομένων στην Περιφέρεια καθώς θεωρεί ότι η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαρια-

σμό ως ειδικός διαχειριστής του προγράμματος ΚΥΕ. Με τη λύση αυτή συμφωνούν και οι εργαζόμενοι. Η Περιφέρεια αποφεύγει να προχωρήσει στην ανάληψη των χρημάτων από το λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κανένα αρμόδιο στέλεχος της δεν εισηγείται την κίνηση αυτή στην πολιτική ηγεσία. Προφανώς φοβούνται ότι είναι πιθανό σε δεύτερο βαθμό οι εργαζόμενοι του ΚΥΕ να μην δικαιωθούν. Οι εργαζόμενοι του ΚΥΕ μέσω του δικηγόρου τους, μετά τις νέες εξελίξεις, στρέφονται νομικά κατά της Τράπεζας της Ελλάδος διότι θεωρούν ότι σωστά είχε γίνει η κατάσχεση του λογαριασμού του ΚΥΕ που τη-

ρούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούσε τις αμοιβές τους. Επίσης στρέφονται και κατά της Περιφέρειας διεκδικώντας να πάρουν τα δεδουλευμένα τους μέσα από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι του ΚΥΕ με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία είναι προσωρινά εκτελεστή, δικαιούνται να λάβουν 139.996 ευρώ. Τα οποία αντιστοιχούν σε δεδουλευμένους μισθούς και αποζημιώσεις απόλυσης. Όλα δείχνουν ότι η δικαστική διαμάχη για την υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα. nman@emprosnet.gr

Διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Επιχειρηματική Αποστολή στη Σμύρνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους και τα ΗΕπιμελητήρια των νησιών διοργανώνει μια επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη από 29 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή μπορούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι επιχειρήσεων όλων των κλάδων, δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, παραγωγικές και αγροτικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.ά.), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (designers, κατασκευαστικές εταιρείες, marine centers, ακτοπλοϊκές εταιρείες, κ.ά.), φορείς - μουσεία, κ.ά.. Στόχος της αποστολής είναι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών. Ο χρόνος πραγματοποίησης της επιχειρηματικής αποστολής δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν σε συνεργασίες που θα φέρουν άμεσα αύξηση των τουριστών τους φθινοπωρινούς μήνες προκειμένου να βοηθηθεί η ε-

πιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η αποστολή οργανώνεται σε συνεργασία με τους φορείς της Σμύρνης και συγκεκριμένα με το Επιμελητήριο Σμύρνης, την τοπική TURSAB (τουριστικοί πράκτορες Σμύρνης), τους τοπικούς εισαγωγείς και χονδρέμπορους προϊόντων, συγκεκριμένους εξαγωγείς και γενικότερα με όλους τους φορείς που θα έχουν λόγο να συναντηθούν με τους αντίστοιχους επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου, ώστε να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες.

Workshops Οι συναντήσεις θα έχουν το χαρακτήρα των «workshops» σε προκαθορισμένες σημεία - έδρες των φορέων της Σμύρνης, ενώ θα υπάρξουν και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές επισκέψεις, κατόπιν προκαθορισμένων ραντεβού, σε συγκεκριμένες κατά κλάδο επιχειρήσεις και αναλόγως των επιθυμιών - προτάσεων των συμμετεχόντων. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί τις επιχειρήσεις και τους φορείς των

προαναφερόμενων κλάδων, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην επιχειρηματική αποστολή και ακόμη δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή, να ανταποκριθούν άμεσα λόγω του περιορισμένου χρόνου και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η επικοινωνία πρέπει να γίνει στα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων. O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, αναφερόμενος στην επιχειρηματική αποστολή, τόνισε: «Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τα γειτονικά παράλια, αποδίδουν σαφέστατα καρπούς και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από τη μεγάλη αύξηση του Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Εξέλιξη που μας ικανοποιεί καθώς ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία, αποτυπώνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα νέων πρωτοβουλιών διεύρυνσης των διευκολύνσεων των επισκεπτών μας από τη γείτονα χώρα».

Εκδήλωση από τον Σύλλογο «Άγιος Προκόπειος» Ιππείου

Τίμησε τους εθελοντές αιμοδότες ους εθελοντές αιμοδότες του Ιππείου, τίμησε το βράδυ του Σαββάτου στο πάρκο του χωριού, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ιππείου «Άγιος Προκόπιος». Η εκδήλωση περιλάμβανε την απονομή τιμητικής πλακέτας στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Προληπτικής Ιατρικής της ευρύτερης περιοχής του Ευεργέτουλα, για τη σημαντική προσφορά του, καθώς και απονομή ξεχωριστής πλακέτας στην πρόεδρο του συλλόγου, Ασημίνα Πανουσάκη, για τη δεκαετή προσφορά της ως γιατρού, στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιππείου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Καμενής για την

Τ

προσωπική του εμπειρία ως εθελοντής αιμοδότης, παρουσιάζοντας σε βίντεο μια σημαντική εργασία για τα τροχαία ατυχήματα και την πρόληψή τους. Ο βιοχημικός Γιώργος Αχλάδας, υπεύθυνος του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου, μίλησε για την επιστημονική πλευρά της εθελοντικής αιμοδοσίας και την αναγκαιότητά της στη σύγχρονη εποχή, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών παρουσίασε τις δραστηριότητες του φορέα και ανακοίνωσε την ανακήρυξη επίτιμων μελών του, τους κ.κ. Αχλάδα και Καμενή, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στις κοινωνικές πρωτοβουλίες του συλλόγου.

Στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν 10 κράνη στους παραβρισκόμενους, τα οποία είχαν δωρίσει επιχειρήσεις ως μήνυμα για ασφαλή οδήγηση. Την Κυριακή, ο Σύλλογος παρουσίασε παραδοσια-

κούς χορούς από τα χορευτικά τμήματά του, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα διοργανωθεί έκθεση παλιάς φωτογραφίας. Παράλληλα, προγραμματίζεται η γιορτή του σύκου και του γλυκού του κουταλιού.

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πλωμάρι… θελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόΕγευμα, στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τρεις ημέρες πριν την αιμοδοσία θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση φαρμάκων, ενώ το βράδυ πριν την αιμοδοσία, οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να φάνε ελαφρά, να αποφύγουν τα λιπαρά και το αλκοόλ. Το πρωί πριν από την αιμοδοσία θα πρέπει να φάνε ένα ελαφρύ πρωινό χωρίς πολλά λιπαρά (π.χ. καφέ, γάλα ή χυμό και τοστ ή ένα κομμάτι κέικ) και να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

7

έσσερις νέες συσκευασίες ελαιολάδου παρουσίασε ο ΕΤσυσκευασίες λαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης. Πρόκειται για δύο που αφορούν μεταλλικά δοχεία και είναι 500 ml με παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης το παρθένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού τυποποιείται σε πλαστική φιάλη (pet) του 1 λίτρου και σε γυάλινη φιάλη των 100 ml τύπου (maraska). Τo ελαιόλαδο της Στύψης παράγεται από ημιορεινούς ελαιώνες που βρίσκονται στη βόρεια και κεντρική Λέσβο, στους πρόποδες του Λεπετύμνου, ενώ αποθηκεύεται και συσκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στη Στύψη.

Ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Αιτήσεις για το υδατοδρόμιο ο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου καλεί τις εταιρείες που Τσουν ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν και να λειτουργήυδατοδρόμια, να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Κι αυτό ώστε να λάβουν μέρος στην ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης, που προηγείται της επιλογής αναδόχου αδειοδότησης, κατασκευής και εκμετάλλευσης του υδατοδρομίου. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από την ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου.

Γευσιγνωσία γλυκών Μεσοτόπου με επιτυχία η γευσιγνωσία παραδοσιακών γλυκών Μεσοτόπου στο Μουσείο ΦυσιΠκήςραγματοποιήθηκε Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις γλυκών του κουταλιού, που φτιάχνει ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου. Ορισμένα από τα γλυκά που δοκίμασαν οι επισκέπτες ήταν κολοκύθι, ελιά, σίρκο, κεράσι, βύσσινο, νεράντζι, κίτρο, συκαλάκι, ριτσέλι, πορτοκάλι, αντζούρι, φυρίκι και πολλές ακόμα γεύσεις, ανακαλύπτοντας τα μεθυστικά αρώματά τους και την εξαιρετική τους ποιότητα. Οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας είναι μέρος της 14ης Γιορτής Αγροτοτουρισμού 2013, που οργανώνεται και φέτος από το Μουσείο στο Σίγρι και είναι αφιερωμένες στη μεσογειακή διατροφή και ειδικότερα στα προϊόντα και την κουζίνα της Λέσβου. Η Unesco έχει εγκρίνει την εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Πέντε από τους 16 καταγεγραμμένους καταρράκτες του νησιού, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του Γεωπάρκου της Λέσβου

Σήμανση σημαντικών γεωλογικών μνημείων… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ υνολικά πέντε από τους 16 καταρράκτες της Λέσβου που έχουν εντοπιστεί, έχουν περιληφθεί στη μελέτη για τη σήμανση και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου. Πρόκειται για όσους από αυτούς είναι μεγάλοι και προσβάσιμοι για το κοινό, ενώ η έγκριση της μελέτης αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, πολλά σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου θα έχουν πλέον αναδειχθεί για τους επισκέπτες του νησιού, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα… Ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν γράφαμε για τους 14 τότε καταρράκτες της Λέσβου, που είχε «ανακαλύψει» μέσα σε ένα διάστημα 24 περίπου μηνών, μαζί μια «παρέα» φίλων του, ο φυσικός, μαθηματικός και τέως πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Χουτζαίος. Όπως μας έλεγε τότε ο ίδιος, όλα είχαν ξεκινήσει με μια επίσκεψή τους στον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα, λίγο πριν το Μανταμάδο, που τους εντυπωσίασε και τους έκανε να θέσουν ως στόχο τους να ανακαλύψουν όλους τους καταρράκτες του νησιού. Μετά από επικοινωνία που είχαν με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, που προθυμοποιήθηκαν να τους δείξουν τα σημεία όπου βρίσκο-

Σ

Αριστερά και πάνω: ο καταρράκτης στο κτήμα Κρινέλου, στην Ερεσό

Εντυπωσιακός καταρράκτης στα Παράκοιλα

νται οι καταρράκτες, άρχισαν τις εξορμήσεις, με αποτέλεσμα την «ανακάλυψη», μέχρι και το 2011, συνολικά 14 καταρρακτών σε όλη τη Λέσβο και ειδικά στο βορειοδυτικό της τμήμα. Οι περιοχές που εντόπισαν ήταν αυτές των Παρακοίλων, όπου υπάρχουν τρεις καταρράκτες, του Σκουτάρου, όπου υπάρχει ένας καταρράκτης, του Μεσοτόπου, όπου υπάρχει άλλος ένας, της Βατούσας όπου υπάρχουν δύο, του Μανταμάδου με τον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα, των Βασιλικών, με τον καταρράκτη της Πέσσας, της Άντισσας, της Πελόπης και της Ερεσού, όπου υπάρχουν τρεις καταρράκτες, με σημαντικότερο αυτόν του Κρινέλου, που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα, αλλά και το εντυπωσιακό φράγμα της περιοχής.

Περιμένοντας απάντηση… Έχοντας κάνει πλήρη καταγραφή των εντυπωσιακών αυτών φυσικών «μνημείων» του νησιού, η ομάδα είχε ζητήσει το Σεπτέμβριο του 2011 με έγγραφό της προς το Δήμο Λέσβου, την ένταξη της αξιοποίησης, ανάδειξης και προβολής των καταρρακτών σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα μπορούσε να γίνει και η διάνοιξη όλων των μονοπατιών που οδηγούν στους καταρράκτες, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτούς. «Η ανάδειξη των καταρρακτών είναι μια μοναδική ευκαιρία τουριστικής προβολής της Λέσβου, σε συνδυασμό με την πρόταση που έχει κάνει ο Δήμος για την ανάδειξη του νησιού σε Γεωπάρκο»,

έλεγε τότε στο «Ε» ο κ. Χουτζαίος, προσθέτοντας ότι ήδη είχαν κάνει πλήρη μελέτη τους και περιμένοντας απάντηση τόσο από το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, όσο και από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, στους οποίους είχε επίσης στείλει αντίστοιχες επιστολές. Μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η «ομάδα» ανακάλυψε άλλους δύο καταρράκτες, έναν στην Ανεμώτια κι έναν στη Βρίσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων καταρρακτών στους 16. Ωστόσο, σε παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Χουτζαίος με επιστολή του στο «Ε» τον περασμένο Μάιο, τόνιζε ότι ακόμη δεν είχε πάρει κάποια απάντηση, εκφράζοντας παράλληλα το ερώτημα του εάν οι καταρράκτες περιλήφθηκαν τελικά στην εισηγητική αίτηση του Δήμου Λέσβου, με την οποία ολόκληρη η Λέσβος ανακηρύχθηκε ως Γεωπάρκο από την Unesco.

Αναδεικνύονται πέντε καταρράκτες Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε μιλώντας στο «Ε», ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, που επιβεβαίωσε ότι στο έργο ανάδειξης του Γεωπάρκου της Λέσβου έ-

χουν περιληφθεί οι πέντε από τους 16 καταρράκτες, αυτοί που είναι προσβάσιμοι για τους επισκέπτες. Πρόκειται για τον καταρράκτη της Πέσσας στα Βασιλικά, τον καταρράκτη της Ερεσού, τον καταρράκτη του Σκουτάρου, τον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα στο Μανταμάδο, καθώς κι έναν από τους καταρράκτες των Παρακοίλων. «Πρόκειται για τους καταρράκτες που εμείς θεωρούμε επιστημονικά ως τέτοιους, λόγω του ύψους τους και της παροχής νερού που έχουν, αλλά και για το λόγο του ότι είναι προσβάσιμοι για τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Ζούρος. «Μπορεί στην πορεία να ενταχθούν κι άλλοι καταρράκτες, ωστόσο πρέπει να ξεκινήσουμε από κάποια μνημεία που είναι μεγάλα, σημαντικά και προσβάσιμα και στη συνέχεια να αναδείξουμε και αυτά που είναι μικρότερα και υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί». Σημειώνεται ότι η ανάδειξη και σήμανση τόσο των καταρρακτών, όσο και άλλων γεωλογικών μνημείων του νησιού (ηφαίστεια, ρήγματα, σπήλαια, γεωμορφές, κλπ.) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κι έχει γίνει η κατάθεση της μελέτης και αυτό που τώρα αναμένεται είναι η έγκριση της τελευταίας, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, η έγκριση αναμένεται να γίνει μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Απ’ το λιμάνι του Μολύβου

Άνοιξε πανιά η «Aegean Regatta 2013» νοιξε τα πανιά της, την περασμένη Κυριακή, η Α«Aegean Regatta 2013», με την εκκίνηση 80 ιστιοπλοϊκών από το λιμανάκι του Μολύβου. Για ένα τριήμερο, τα πληρώματα, οι συνοδοί και οι συνεργάτες της διοργάνωσης, δέχθηκαν την άριστη φιλοξενία του Μολύβου, ενώ ο Φορέας Τουρισμού, που διαχειρίστηκε την όλη

διοργάνωση, δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της οργανωτικής επιτροπής και των φιλοξενούμενων ιστιοπλόων, για την οργανωτική επάρκεια και τη φιλοξενία που παρείχε. Ο πρόεδρος του Φορέα, Νίκος Μόλβαλης, ευχαριστεί θερμά όλους τους θεσμικούς φορείς και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμμα-

τεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την οργανωτική Επιτροπή της «Regatta», το ΛΟΪΑΘ, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον τοπικό Αντιδήμαρχο, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο Μολύβου, το Αστυνομικό Τμήμα Μολύβου, τους Προσκόπους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων

Μολύβου, τις επιχειρήσεις που προσέφεραν φιλοξενίες, υπηρεσίες και εκπτώσεις σε όλα τα μέλη και τις επιτροπές της «Aegean Regatta», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών του Μολύβου και όλους τους εθελοντές της περιοχής, που συνεργάστηκαν άριστα για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία των ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Από την προχτεσινή εκκίνηση της «Aegean Regatta 2013», στο λιμανάκι του Μολύβου


ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, επιπλωμένη 35 τ.μ. στην περιοχή Κουμκό στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.: 6951-938604, 22510 43958. Ενοικιάζεται αυτοτελής ισόγεια κατοικία με αυλή, 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση στην περιοχή Κουλμπάρα, Κρέσνας 3, κατάλληλη και για φοιτητική στέγη. Πληρ. τηλ.: 6941-616196. Ενοικιάζεται μικρή και όμορφη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη με πλυντήριο, Κορνάρου 67. Τιμή 160 €. Πληρ. τηλ.: 22510 29836, 6937-724646. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούριο με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκινγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ.: 22510 27583, 6938532092. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει πάρκινγκ, οδός Βοστάνη Ε. 59, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.: 22510 42296, 22510 94550, 22510 20644, 6942-800980, 6945-544386. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, με ψυγείο, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, τηλεόραση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 €. Πληρ. τηλ.: 6957088662. Ενοικιάζονται νεόκτιστα, λουξ, με αυτόνομη θέρμανση, σε μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης: Α) δυάρι 43 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο με air-condition, Β) διαμέρισμα 81 τ.μ., με 2 Υ/Δ, WC και λοιπούς χώρους, με θέα. Ελεύθερο μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Πληρ. τηλ. 22510 20633, 6977248653. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα δίχωρη, 33 τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλάνογλου 121, 50 μ. από Δα-

βάκη), με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 20214, 6949738677. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ. σε μονοκατοικία, με κεντρική θέρμανση (αυτονομία), πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης (κατάλληλο για συγκατοίκηση δυο φοιτητών/τριών). Πληρ. τηλ. 6974640422. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισόγεια σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43756, 6958-336868. Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινισμένο, με air-condition, άνετο και φωτεινό, στην Ε. Βοστάνη 8 - 10, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6949-972159. Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, 76 τ.μ., 4ου ορόφου, διαμπερές, με ηλιακό και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932454642. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967.

6977-806616, 21823.

22510

Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία κοντά στην παλιά Αστυνομία και β) γκαρσονιέρα σε όροφο στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, κοντά στο «Μουσικό Καφενείο». Πληρ. τηλ. 6941-669614, 22510 23574. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι δυάρι οροφοδιαμέρισμα 48 τ.μ., επιπλωμένο και με ηλεκτρικές συσκευές, aircondition (θέρμανση/ψύξη), με χωλ και ανεξάρτητη κουζίνα. Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλοκατοικία. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-603224. Στο Πλωμάρι ενοικιάζεται μονοκατοικία λουξ, 100 τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ. τηλ. 6978-621522. Στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, Κιλκισίου 34, διαμέρισμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ιδανικό για φοιτητές. Σε καλή κατάσταση, απέναντι από τη Λέσχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6970-835495.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες 1ου ορόφου, με aircondition καινούργιας τεχνολογίας για θέρμανση και ψύξη, επιπλωμένες, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936284135.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390.

Ενοικιάζεται μία άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977-302879.

Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, μπαλκόνι με θέα σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Τιμή 400 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, μονοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, boiler, στην περιοχή του Νοσοκομείου στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.

πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948686725 και 6937373792. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, προσφάτως ανακαινισμένο, αυτόνομη θέρμανση. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 23383, 22510 23219. Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο. Το διαμέρισμα (κουζίνα με πάσο, καθιστικό και 2 δωμάτια) είναι σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μια 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στην Αθήνα γκαρσονιέρα με πολύ καλή διαρρύθμιση, στην περιοχή του Ζωγράφου, 3η Στάση Άνω Ιλισίων, πολύ κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939-459814. Ενοικιάζονται στο κέντρο της πόλης, παραδίπλα στην «Καραμπόλα», σε νεόκτιστο (2004) τριώροφο κτήριο, δίχωρα διαμπερή διαμερίσματα, στον τελευταίο όροφο, με εμφανή ξύλινη οροφή, επιπλωμένα/εξοπλισμένα ή όχι, με κλιματισμό καλοριφέρ, βεράντα και αυτονομία ρεύματος, νερού και πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3 κυρίων δωματίων, με κουζίνα, λουτρό, πλήρως ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό και θέση πάρκινγκ στον αύλειο χώρο. Περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 24054.

Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 35 τ.μ. + TV + πλυντήριο + 1 air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης,

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βε-

ράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, σε ήσυχη περιοχή. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 50 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, κεντρικά, στην Αριστείδη Δελή 1Α (κάθετος στην Καβέτσου). Πληρ. τηλ. 6979-336114, 22510 26475. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό τριάρι 3ου ορόφου, 73 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο τηλεόραση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

στάθμευσης και πολύ μεγάλο βοηθητικό χώρο. Το κυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοηθητικός χώρος επίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυομισάρι 65 τ.μ., με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (Ναυτικός Όμιλος). Μεγάλο χωλ, σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κλιματιστικό, κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα, 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται καινούργιο, πλήρως επιπλωμένο τριάρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχισμένες συσκευές, ηλιακός, αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 697-7302879.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, με 1 υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό 4ου ορόφου διαμέρισμα, 90 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 410 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, θέα και 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, στον Άνω Χάλικα, πλήρως επιπλωμένη, 2 υπνοδωματίων. Θέρμανση με καλοριφέρ. Θέα στην πόλη. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι διαμέρισμα στου Ακλειδιού. Με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, με θέση

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


10

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, δευτέρου ορόφου. Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996-536690.

γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχή του ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ου ορόφου, 63 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τζάκι. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον μαρίνας. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια μικρή μονοκατοικία, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ., στο Παγκράτι (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης). 3ου ορόφου, διαμπερές, με διπλά τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται δυομισάρι οροφοδιαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα. Αυτόνομη θέρμανση, αυλή, θέα στη θάλασσα. Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ και κλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, στο Πολύγωνο στην Αθήνα, εμβαδού 57 τ.μ., 2ου ορόφου. Έχει θέα στην Αθήνα, είναι διαμπερές, με κεντρική θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στα Πάμφιλα. Αυτόνομη θέρμανση. Άριστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαινισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στο υπερυψωμένο ισόγειο διπλοκατοικίας στη Λαγκάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός μπάνιο και WC. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου). Στεγασμένη θέση στάθμευσης και ηλιακός θερμοσίφωνας. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλησίον Λόφου Πανεπιστημίου. Ατομική θέρμανση, με δικό της λέβητα. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και WC, διαμπερές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι, δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981624504. Ενοικιάζονται

α)

δυάρι

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα στου Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη

Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Εμβαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτει και θέση στάθμευσης. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ. με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία,

WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981023043.

θητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοη-

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα, 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 145.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με παρκέ, ανακαινισμένη κουζίνα και WC, ενιαίο χώρο καθιστικό - τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. 2ος όροφος, εμβαδόν 77 τ.μ., στην περιοχή Πατησίων (Νάξου και Μηστριώτου). Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-147981 και 6979149752. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένο δυάρι στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην


11

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Άνω Κυψέλη της Αθήνας, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

γειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

ούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

σθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

τε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μόνο σοβαρές προτάσεις και δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6981-205150, 22530 71766.

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρισμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξω από την πόλη, με θέα στη θάλασσα, με 1 αποθήκη 100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο. Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150 και 6981624504.

Πωλείται κατάστημα (30 τ.μ.), σε κεντρικό σημείο κοντά στον Παιδικό Σταθμό, επί της Ζαλόγγου, κατάλληλο για γραφείο, κομμωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043.

Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα (Μητρέλια) διαμπερές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορόφου + 20 τ.μ. εξωτερική αποθήκη. Σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγάλα και 1 μικρό), μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, εξωτερική αποθήκη ισογείου με WC, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαράζ. Άριστη κατάσταση. Τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται καινούργιο τριάρι, πολυτελές διαμέρισμα, στο Βουναράκι. Θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, τριπλός ηλιακός, ηλεκτρικές τέντες, πολλές ντουλάπες. Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη, διαμορφωμένη με ράφια. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-

Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγι-

Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μι-

Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα αποθήκη εσωτερική 10 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην προκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, εί-

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος σε ειδυλλιακή τοποθεσία, υγειονομικού ενδιαφέροντος, 216 τ.μ. με 4 στρέμ. αυλή, κατάλληλος για κάθε χρήση, στην παραλία Παμφίλων. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947-202221, 22510 41244, www.chatzimano lakis.gr Ενοικιάζεται κατάστημα επί της Καβέτσου (γωνιακό). Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια, ψηλοτάβανη αποθήκη 47 τ.μ., στην οδό Ορδύμνου 4, πάνω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 25048.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται «Το ουζάδικο του Μπαμπούκου», το γνωστό στέκι των επωνύμων και όχι μόνο, με μόνιμη πελατεία, στο λιμάνι Μολύβου. Λειτουργεί όλο το χρόνο.

Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983-295489.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικισμού, να. Τιμή Πληρ. 45181.

οικόπεδο εντός στην Αγία Μαρί70.000 ευρώ. τηλ. 22510

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Στην Καλλονή Λέσβου και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 255 τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12 Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.

inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων. Επίσης αναλαμβάνει το διάβασμά τους και οικιακές εργασίες, κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 6942-778446. Κοπέλα αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών απογευματινές ή και πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες δέχεται στο δικό της χώρο. Με λογικές και εξυπηρετικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6972510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παι-

6999-937862, 26974.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιος καναπές τριθέσιος, που γίνεται κρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται ψυγείο Samsung, ελαφρώς μεταχειρισμένο. Πληρ. τηλ.: 6945681749, 6999-953051. Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ζητά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ. 22510 40436, 6946399288

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 10 στρογγυλά τραπέζια διαμέτρου 88 εκ. και 3 τραπέζια διαμέτρου 60 εκ., με σιδερένια βάση και καπάκι ξύλινο από κόντρα πλακέ θαλάσσης και ντουλάπι πάγκου κουζίνας, ξύλινο, μήκους 4 μ., κατάλληλα για κατάστημα. Πληρ. τηλ. 6932-002796.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ.

Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ). Πανίσχυρο μέντιουμ Ιερού Δάσους. 20ετής εμπειρία. Λύσεις σε όλα τα προβλήματά σας, εργασιακά, οικογενειακά, χρόνιες παθήσεις, τύχη. Επαναφορά προσώπων, λύσιμο μαγείας. Αποτελέσματα 100%. Πληρ. τηλ. 6977-481425,

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

22510 24690 & 6946011338.

26910

Πωλείται εξοπλισμός εστι ατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα 200 στρεμ., μεταξύ Αργένου και Βαφειού, με πανοραμική θέα στο Μόλυβο, περιφραγμένο με πλέγματα, νερά δικά του και δρόμο μέσα στο κτήμα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6930-296925.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004, χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742. Πωλείται Fiat Panda 4x4, μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, με πολλά έξτρα και καινούργια λάστιχα. Πληρ. τηλ. 6981-083682, 22510 84370.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

διών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πλρη. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580

(ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Μαθηματικά - Φυσική - Χη-

μεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

EΠIΣTHMH

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

Έκρηξη βλάστησης σε άνυδρες περιοχές ε όλο και περισσότερες περιοχές του κόσμου, οι αγρότες αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την άνυδρη και «εξαντλημένη» γη, που είναι επακόλουθο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Προκειμένου να υπάρξει καλή σοδειά, απαιτείται η εξεύρεση άλλων λύσεων. Ο Bέλγος καθηγητής Βοτανικής Willem van Cotthem αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έπειτα από πολυετή έρευνα, δημιούργησε ένα «πακέτο» για το ξεκίνημα της ανάπτυξης των δέντρων και των ποωδών φυτών, που τους δίνει τη δυνατότητα να ριζώσουν σε άνυδρο έδαφος. Το σημαντικότερο συστατικό αυτού του πακέτου είναι το υδροζελέ, μια ουσία που μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού και να το αποβάλει σταδιακά προς τις ρίζες των φυτών. Με μια σειρά πειραμάτων αποδείχτηκε πως η μέθοδος λειτουργεί. Τεκμηριώθηκε ότι όλο και περισσότερα δέντρα επιβιώνουν αν τους παρασχεθεί βοήθεια ώστε να συγκρατούν το νερό. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως καθίσταται δυνατή η εξοικονόμηση της μισής ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για το πότισμα. Το πακέτο περιέχει πάνω από 20 διαφορετικά συστατικά, τα οποία αναμιγνύονται στο χώμα στα σημεία όπου πρόκειται να φυτευτούν τα φυτά. Το υδροζελέ αποτελείται από μακρές αλυσίδες μορίων ακρυλαμιδίου και ακρυλικού οξέος. Οι αλυσίδες σχηματίζουν ένα πολυακρυλαμίδιο, δηλαδή ένα συστατικό που μοιάζει με σφουγγάρι και έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού. Ορισμένα υδροζελέ είναι τόσο αποτελεσματικά, που έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν μέχρι και 500 φορές το βάρος τους σε νερό. Όσοι έχουν μικρά παιδιά, γνωρίζουν τα υδροζελέ γιατί συνιστούν σημαντικό μέρος της βρεφικής πάνας. Ωστόσο, τα υδροζελέ που χρησιμεύουν στη συγκράτηση του νερού μέσα στη γη, είναι άλλου τύπου κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν αρκεί να διατηρούν το πολύτιμο νερό – πρέπει και να το απελευθερώνουν έτσι ώστε να επωφελούνται οι ρίζες των φυτών. Είναι προτιμότερο να ελευθερώνεται αργά αργά το νερό ώστε το φυτό να το απορροφά κατά τη διάρκεια μακράς περιόδου.

Σ

Βρέθηκε η συνταγή Τα πρώτα πειράματα με το υδροζελέ έγιναν το 1983 στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου. Μια ομάδα ερευνητών πειραματίστηκε με μια ποικιλία συστατικών και μίξεων – αρχικά στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια σε κάποιες άνυδρες περιοχές. Κάθε συστατικό υποβλήθηκε σε πειραματικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του οποίου οι ερευνητές έλεγχαν με ακρίβεια την ποσότητα των σπερμάτων που φύτρωναν, της βιομάζας που παρήγαν τα φυτά και του νερού που εξατμιζόταν από το χώμα και από τα φυτά. Δοκιμάστηκαν πολλές εκατοντάδες δυνητικά βοη-

Η εταιρία TerraCottem έχει πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης στη Μπουρκίνα Φάσο. Εκεί φυτεύτηκαν ακακίες με υδροζελέ σε άνυδρη και εξασθενημένη γη. Ήδη ύστερα από δύο χρόνια, τα δέντρα με το υδροζελέ είχαν αναπτυχθεί σημαντικά. Έπειτα από ακόμη τέσσερα χρόνια η περιοχή είχε μετατραπεί σε δάσος.

θητικές ουσίες. Ο Willem van Cotthem, προς μεγάλη του χαρά, ανακάλυψε πως ορισμένοι συνδυασμοί οδηγούσαν σε συνεργιστική δράση. Η επίδραση ήταν, με άλλα λόγια, μεγαλύτερη από το άθροισμα των επιδράσεων των μεμονωμένων συστατικών. Οι πρακτικές δοκιμές έγιναν σε συνεργασία με ερευνητές πανεπιστημίων όλου του κόσμου. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ακόμη και στο άνυδρο Sahel, την περιοχή στα νότια όρια της Σαχάρας, κατάφεραν να κάνουν τα δέντρα και τους θάμνους να ριζώσουν και να επιβιώσουν στη διάρκεια της πρώτης, κρίσιμης περιόδου. Η έρευνα οδήγησε στη δημιουργία της TerraCottem, η οποία τώρα πλέον προμηθεύει πολλά μέρη του κόσμου με το «πακέτο εκκίνησης» για τη βελτίωση του χώματος. «Το τμήμα ανάπτυξης συνεργάζεται με ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα κι έτσι βρισκόμαστε διαρκώς στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης» λέει ο τεχνικός διευθυντής Davy Ottevaere, επικεφαλής των αναπτυξιακών εργασιών της TerraCottem. Έχει δημιουργηθεί έτσι μια σειρά εξειδικευμένων προϊόντων τα οποία είναι κατάλληλα για αμπέλια, οπωροφόρα και για στέγες με πράσινο. «Προς το παρόν εργαζόμαστε πολύ πάνω στην καλλιέργεια φυτών για βιοκαύσιμα σε εδάφη οριακής απόδοσης», εξηγεί ο Davy Ottevaere.

13

Σε συνεργασία με το περιοδικό

Άγνωστοι ήχοι στον ωκεανό οι επιστήμονες άρχιΌσαΌταν σαν να μελετούν τη θάλασμε υδρόφωνα, διαπίστωσαν με έκπληξη πόσο θορυβώδης είναι ο υποθαλάσσιος κόσμος. Ψάρια, μύδια, φώκιες, φάλαινες, χταπόδια, όπως και οι περισσότεροι ζωικοί οργανισμοί του υγρού βασιλείου, τραγουδούν, μουγκρίζουν, βογκούν, παράγουν συριστικούς ή υπόκωφους ήχους και κροταλίσματα. Σήμερα αναγνωρίζουμε ποιο είδος παράγει κάθε ήχο, συμβαίνει όμως μερικές φορές ερευνητές, πληρώματα υποβρυχίων και προσωπικό ναυτικών βάσεων, να συλλαμβάνουν ανεξήγητους ήχους από τα βάθη της θάλασσας. Το 1997 συνέλαβαν ήχο με υδρόφωνο αμερικανικής εγκατάστασης στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό. Ήταν εξαιρετικά ισχυρός και μηχανικός ήχος που επί 7 λεπτά εξασθενούσε βαθμιαία ώσπου έσβησε. Γι’ αυτό του έδωσαν το όνομα «Slow Down». Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί, αλλά η αιτία του θορύβου παραμένει άγνωστη. Την ίδια χρονιά καταγράφηκε για πρώτη φορά και άλλος ήχος που βαφτίστηκε «Τhe Bloop». Ήταν τόσο ισχυρός που τον συνέλαβαν υδρόφωνα, τα οποία απείχαν μεταξύ τους πάνω από 5.000 χιλιόμετρα. Επρόκειτο για ήχο πολύ χαμηλής συχνότητας κι έμοιαζε να προέρχεται από τη θάλασσα δυτικά του νότιου άκρου της Νότιας Αμερικής. Ο ήχος δυνάμωνε για ένα λεπτό και στη συνέχεια χανόταν. Θύμιζε λίγο το τραγούδι της φάλαινας, αλλά ήταν σημαντικά ισχυρότερος. Πολλοί παράξενοι ήχοι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα κι έχουν διατυπωθεί φανταστικές ερμηνείες που αφορούν, για παράδειγμα, μυστικές υποθαλάσσιες βάσεις και δοκιμαστικές εκρήξεις. Τα πραγματικά αίτια θα πρέπει όμως να αναζητηθούν στη φύση.

Το πιο μυστηριώδες βιβλίο της Ιστορίας νακαλύφθηκε το 1912 κοντά στη Ρώμη από συλλέκτη παλαιών βιβλίων. Έχει γραφεί σε άγνωστο αλφάβητο, που κανείς αποκρυπτοΑγράφος δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει μέχρι στιγμής, ενώ είναι εικονογραφημένο με άγνωστα φυτά και αστρολογικά διαγράμματα. Μέσω της χρονολόγησης με άνθρακα 14, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βιβλίο είναι 100 χρόνια πιο παλιό από ό,τι υπολόγιζαν. Αφαίρεσαν μικροσκοπικά δείγματα από τέσσερις σελίδες της περγαμηνής, τις καθάρισαν διεξοδικά και τις ανέλυσαν με φασματοσκόπιο μάζας του Πανεπιστημίου. Οι αναλύσεις τους δείχνουν ότι το χειρόγραφο συντάχθηκε το διάστημα 1404-1438.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Έκθεση φωτιστικών, εικόνων, αλλά και χειροποίητων τσαντών και μπλουζών, πραγματοποιήθηκε τις μέρες που μας πέρασαν, στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου.

Ανέβηκε στο Κινηματοθέατρο, η νέα παράσταση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

«Μητριά πατρίδα»

Γιώργος Τυρίκος - Εργάς Του Ψυχού (ποιήματα)

ην παράσταση «Μητριά πατρίΤδα», σε σκηνοθεσία - θεατρική

Εκδόσεις Αιολίδα Μυτιλήνη 2013, σελ. 57

ε μια συλλογή διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα Μ και ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας στο ενεργητικό του, ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς μάς έδωσε πρόσφατα και μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Του Ψυχού». Στεγάζει 15 ποιήματα, όλα μεταφρασμένα στα αγγλικά (από τον ίδιο) και στα τούρκικα (από τον Serkan Karas). Μικρό δείγμα γραφής: «Σ’ ένα ξερονήσι του Λυβικού πελάγους/λίγο αν γονατίσεις και σκάψεις την άσπρη άμμο/λίγο αν κοιτάξεις προσεκτικά/θα βρεις κομμάτια μπογιατισμένου ξύλου εδώ και εκεί./Περιεργάσου. Θα ξεχωρίσεις πάνω τους κάτι σημαδάκια/αχνά γράμματα ίσως, ξεθωριασμένους αριθμούς./Είναι εκεί τα μνήματα/των πνιγμένων σφουγγαράδων/και τα φαγωμένα ξύλα είναι αυτοσχέδιοι σταυροί/με το όνομα και την ημερομηνία του κάθε θανατικού./Αν θες, ξύσε ένα μεγάλο κομμάτι από κάποιον σταυρό/και με ευλάβεια μετάλαβέ το./ Όμως μην σκάψεις άλλο./Αυτό που θα βρεις παρακάτω/το κουβαλάς ήδη μέσα σου». Π.Σ. Θόδωρος Γραμματάς (Επιμέλεια) Διαχρονικότητα και Επικαιρότητα του Μύθου (Συλλογικό) Έκδοση: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθήνας Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου Αθήνα 2013, σελ 177

μύθος, ως πολυσημικό σύστημα σημασίας υφιστάμενο αλληλοδιάδοχους μετασχηματισμούς, ανάλογα με τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα κάθε εποχής που σηματοδοτούν το εκάστοτε πλαίσιο αναφοράς του, παρά τις δομικές και μορφολογικές του μεταλλαγές, παραμένει σταθερά ένα ευέλικτο όχημα σημασίας, δια του οποίου η συνείδηση του δημιουργού προβάλλει τις προσωπικές της επιδιώξεις. Αν και αυτές ενδεχομένως αφίστανται κατά πολύ από κάποια ή κάποιες από τις προγενέστερες εκδοχές δια των οποίων ο μύθος μάς έχει παραδοθεί, όμως ενσωματώνονται οργανικά σ’ αυτόν, αποτελώντας, με τη σειρά τους, το σύνολο των δυνατών ή/και πραγματικών απεικονίσεων, άρα συνιστώντας τη στρωματογραφία του. Το γεγονός της χαλαρής σύνδεσης που υφίσταται ανάμεσα στον κώδικα και το περιεχόμενό του, ευνοεί το ενδεχόμενο μιας μορφολογικής αλλά κάποτε και εννοιολογικής διαφοροποίησης, με αποτέλεσμα την απεριόριστη αύξηση των σημειωτικών του δυνατοτήτων. Μέσα από έναν τέτοιον δυνατό, αλλά όχι και αποκλειστικό μετασχηματισμό, ο μύθος συνεχώς εξελίσσεται και επικαιροποιείται, απαντώντας στις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα του κοινού, στο οποίο κάθε φορά απευθύνεται. Με αυτή τη σημασία, ο μύθος και ιδιαίτερα ο αρχαιοελληνικός, κάνει την παρουσία του στο Θέατρο, στη Λογοτεχνία και στο Θεατρικό Παιχνίδι, τομείς που αποτελούν τα επί μέρους πεδία έρευνας της διαχρονικότητας και της επικαιρότητάς του. Τα παραπάνω είναι από την εισαγωγή του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο συμπατριώτης μας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Θόδωρος Γραμματάς. Στην έκδοση συμμετέχουν με κείμενα τους οι: Λάκης Κουρετζής, Θόδωρος Γραμματάς, Βαρβάρα Γεωργοπούλου, Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Κατερίνα Καραμήτρου, Ανδρομάχη Μοντζόλη, Γιάννης Παπαδάτος, Σάββας Πετσαλίδης, Κυριακή Πετράκου, Γιώργος Πεφάνης, Ιωάννης Πυργιωτάκης, Jacqueline Razgonnikoff, Gilda Tentorio. Π.Σ.

O

Νέες εκδόσεις

Μαρία Καμινέλλη-Πατσέλλη: Ηλιαχτίδες στον Ζόφο (Ποιήματα, Πρόλογος: Σάκης Παπαδημητρίου), Μυτιλήνη 2013, σελ. 150. Λέσβος. Πεζοπορικός Χάρτης (Αναδιπλούμενος Χάρτης), Κλίμακα: 1:70.000, Διαστάσεις: 75mm x 150mm / 290mm x 630mm, Γλώσσες: Ελληνικά / Αγγλικά / Γαλλικά / Γερμανικά / Ιταλικά / Ρώσικα, Βάρος: 80 gr., Εκδόσεις Road, Αθήνα 2013. Βλάζια Φαϊδά: Τα Δεύτερα. Ποίηση της δεκαετίας του ‘80, Αθήνα 2013, σελ. 63. Μαρία Ψυρούκη: Το πιο γλυκό κορίτσι (μυθιστόρημα για νέους), Αθήνα 2013, σελ. 68.

προσαρμογή και σκηνική σύνθεση της Μαρίας Αϊβαλιώτου, επρόκειτο να παρουσιάσει προχτές Κυριακή 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, η Πειραματική Θεατρική Σκηνή του φορέα. Τα κείμενα επιλέχθηκαν από το βιβλίο «Ο δρόμος για την Ομόνοια» (Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Καστανιώτη 2005) και διαπραγματεύονται εύστοχα το επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης, εκπέμποντας μηνύματα ενάντια στο

ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Το υλικό προερχόταν από συνεντεύξεις στο Σταύρο Θεοδωράκη, του Τόμι Κόφι και του Τίμοθι Αμπντούλ, ενώ η παράσταση διανθίστηκε από ποίηση των Παντελή Μπουκάλα, Μιχάλη Γκανά και Γιάννη Βερβέρη, που απήγγειλαν

οι Μαρία Καζατζή, Κατερίνα Λεβέντη και Γιώτα Μαϊστρέλλη. Τα σκηνικά και οι κατασκευές ήταν των Λευτέρη Καμπιρέλλη, Αστρίτ Τζιόκα και Στρατή Μιχαήλ, η μουσική επιμέλεια του συγκροτήματος «Τα Φώτα Απέναντι», οι φωτισμοί του Κώστα Καρατζά, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Παναγιώτης Σκορδάς. Με το έργο αυτό, θα συμμετέχει το Αναγνωστήριο στη φετινή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου (ΟΕΘΑ), που θα γίνει στην Ερμούπολη της Σύρου από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» για την πανσέληνο

Γεωτουριστική θαλασσινή διαδρομή Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το OΠόλιον», διοργανώνει αύριο Τετάρτη 21 Αυγούστου, ημέρα της γέμισης του φεγγαριού, μια γεωτουριστική θαλασσινή διαδρομή στις νοτιοανατολικές ακτές της Λέ-

σβου. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τη μαρίνα Πλωμαρίου με το παραδοσιακό καραβόσκαρο «Ασπασία» και θα γίνει περιήγηση στις γραφικές ακτές της νοτιοανατολικής Λέσβου και τα

γεωλογικά φαινόμενα που τις δημιούργησαν. Η εκδρομή γίνεται σε συνεργασία με τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Γέρας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου. Όσοι ενδιαφέρονται για δηλώσεις συμμετοχής

και πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6977396826 και 6944145611. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας της δήλωσης συμμετοχής και της προσέλευσης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Πέμπτη 22 Αυγούστου στον Πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής «Ο μύλος της Θερμής και τα πέριξ», του Δημήτρη Καραπιπέρη

Συναυλία με τίτλο «Νυχτερινό για δύο φωνές» με τη Μαρίζα Βαμβουκλή στο ακορντεόν και τη φωνή, τη Μυρτώ Ακριβού στο πιάνο και τη φωνή και τον Περικλή Σχοινά στο λαούτο

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστου

Παρασκευή 23 Αυγούστου

στην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χριστοδουλίδειο Κτήριο της Μύρινας Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Φάος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου, με τίτλο «Υπερβατικοί Χώροι»

στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης», από το θέατρο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

στον Πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον Πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη του Μολύβου Έκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

Αύριο Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 20:00 στο χώρο της εκκλησίας της Άντισσας Αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Ιωάννη στον Κάμπο στις 21:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Συναυλία με το Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου στις 21:00 στον Πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής

Από Παρασκευή 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου

Σάββατο 24 Αυγούστου στις 21:15 στο Κάστρο της Μυτιλήνης Η θεατρική παράσταση «Μήδεια», με τους Γιώργο Κιμούλη και Αιμίλιο Χειλάκη

Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10:00 στην παραλία του Άγιου Ερμογένη Περιφορά της εικόνας του Αγίου με βάρκα

Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εκδήλωση για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO στις 20:00 στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της τύχης»

Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η παιδική θεατρική παράσταση «Αίσωπος… κάτι θέλει να μας πει», από την Κάρμεν Ρουγκέρη


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

15

Το «Ε» με το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, μία ημέρα πριν από τη συναυλία του στο Κάστρο της Μυτιλήνης

«Σημασία για μένα, έχει η επικοινωνία με τον κόσμο…» ΜΜΕ ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή είναι η σημαντικότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια, με τις ερμηνείες που έκανε. Ελπίζω ότι το ίδιο θα αντιληφθούν και οι ακροατές την Τετάρτη το βράδυ, στο Κάστρο της Μυτιλήνης».

ελευταίες φορές τον είχαμε απολαύσει στη Λέσβο, το καλοκαίρι του 2010, οπότε και είχε παρουσιάσει τη δουλειά του με τα «Υπόγεια Ρεύματα» αλλά και σε μια «χειμερινή» συναυλία μαζί με το Χρήστο Θηβαίο, σε διοργάνωση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Ο Θάνος Μικρούτσικος έρχεται αύριο και πάλι στη Μυτιλήνη, για μια συναυλία με τίτλο «Πάντα Γελαστοί και Γελασμένοι» και συνοδοιπόρο του τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Και από τη Σπάρτη όπου βρισκόταν χτες, μας μίλησε για τη σχέση του με το νησί, για το πρόγραμμα της συναυλίας, για τις σημαντικότερες συνεργασίες και τους σταθμούς της μουσικής του πορείας, αλλά και για την καλλιτεχνική δημιουργία εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τ

Σημαντικότεροι σταθμοί και συνεργασίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Καλημέρα σας κύριε Μικρούτσικε. Μας έρχεστε αύριο και δεν είναι η πρώτη φορά. Πότε ήταν η τελευταία επίσκεψή σας στο νησί; «Έχω έρθει πάρα πολλές φορές στο νησί, έρχομαι από τη δεκαετία του ‘70 και για διακοπές και για συναυλίες, έχω κάνει αρκετές και χειμώνα και καλοκαίρι. Η τελευταία ήταν το 2010 που έπαιξα με τα “Υπόγεια Ρεύματα” στο Κάστρο της Μυτιλήνης, ήταν μια υπέροχη συναυλία. Διακοπές κάνω από το ‘78 σε πολλά μέρη του νησιού. Η Λέσβος είναι ένα υπέροχο μέρος, μου αρέσει πολύ τόσο η ίδια η Μυτιλήνη, όσο και ο Μόλυβος, αλλά και πολλά χωριά του νησιού». Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα της συναυλίας. «Είναι ένα πρόγραμμα που έχει τίτλο “Πάντα Γελαστοί και Γελασμένοι”. Ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο με μια πολύ μεγάλη συναυλία και κάνω παραλλαγές του προγράμματος σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, οφείλω να πω με πολύ μεγάλη επιτυχία και καλή επικοινωνία με τον κόσμο, που αποδέχεται αυτό που κάνω. Για μένα δεν έχει τόση σημασία το να είναι πολύς ο κόσμος, όσο το να επικοινωνώ με τον κόσμο που έρχεται. Το πρό-

γραμμα αποτελείται από τραγούδια μου διαφορετικών περιόδων, τραγούδια που αισθάνομαι εγώ ότι έχω την ανάγκη να τα παίξω, αλλά και που αποδείχθηκε και φέτος πως ο κόσμος έχει ανάγκη να τα ακούσει. Ακόμη και τραγούδια με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, από την παλιότερη εποχή μέχρι τη σημερινή. Πάντα ωστόσο περιλαμβάνω και τραγούδια άλλων συνθετών, που αγαπώ κι εκτιμώ. Έτσι υπάρχει και συλλογή τραγουδιών των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Κραουνάκη, τα οποία, νομίζω, συνιστούν ένα πρόγραμμα που μέχρι στιγμής ο κόσμος το αποδέχεται με ενθουσιασμό. Όλο το καλοκαίρι τρέχουμε και τώρα σας μιλάω από τη Σπάρτη όπου παίξαμε την Κυριακή, σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) θα παίξουμε Καλαμάτα και συνεχίζουμε».

Η συνεργασία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου πότε ξεκίνησε; Τι είναι αυτό που σας δένει; «Με τη Ρίτα βρέθηκα κατ’ αρχήν, το 2006. Ήρθε να κάνει μια οντισιόν σπίτι μου και παρόλο το τρακ της και την απειρία της, διαπίστω-

σα ότι έχει χαρακτηριστικά τα οποία συνιστούσαν την προοπτική μιας μεγάλης φωνής. Και επιβεβαιώθηκα κάνοντας μαζί της δύο μεγάλους δίσκους, κάνοντας πάνω από 300 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας δύο Ηρώδεια το 2007 και φέτος, Μέγαρο Μουσικής και ετοιμαζόμαστε το 2014 - 2015, να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη. Κατά την κρίση μου, αλλά και βλέποντας το πώς το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι η σημαντικότερη γυναίκα ερμηνεύτρια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, για δύο λόγους. Έχω δουλέψει με τις μεγαλύτερες φωνές που υπάρχουν στην Ελλάδα, γυναίκες και άντρες. Αισθάνομαι ένα σεβασμό για όλους αυτούς και μία αγάπη και ευγνωμοσύνη, γιατί συνέβαλαν καθοριστικά στην εμβέλεια της μουσικής μου. Αυτή τη στιγμή όμως, η Ρίτα έχει τη δυνατότητα με τη φωνή και τη σκηνική παρουσία που διαθέτει, να τραγουδήσει όλο σχεδόν το φάσμα της δουλειάς μου, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά την παράσταση του Ηρωδείου στις 18 Ιουνίου, όλα τα

Ποιους θεωρείτε σταθμούς στη μακρόχρονη μουσική σας πορεία; «Ό,τι έχω βγάλει, όλα τα αγαπώ επειδή είναι παιδιά μου, αλλά ο κόσμος έχει αποφασίσει πως η καλύτερη δουλειά μου είναι αυτή πάνω στον Καββαδία. Τρεις γενιές λειτουργούν σαν να υπάρχει μια Καββαδιομάνια. Ενώ η πρώτη έκδοση έγινε το 1979, αυτή τη στιγμή οι 16άρηδες με πάθος αντιμετωπίζουνε αυτή τη δουλειά μου πάνω στον Καββαδία. Και είναι μια δουλειά που μέσα σε 35 περίπου χρόνια, έχει πουλήσει 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Κάθε σπίτι ελληνικό, έχει μέσα τον Καββαδία του. Από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί ο κόσμος διαχρονικά, ο χρόνος έχει λειτουργήσει, άρα ο κόσμος αποφάσισε ότι η αιχμή του δόρατος της τραγουδοποιίας μου, είναι ο “Σταυρός του Νότου”. Το Δεκέμβριο του 2011 έκανα μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο “Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου”, την οποία παρακολούθησαν 14.500 “παιδιά”, ηλικίας από 7 χρονών και πάνω. Ήταν 10 παραστάσεις, με πολύ μεγάλη επιτυχία». Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες που έχετε κάνει; «Το κριτήριό μου ήταν πάντοτε, με όποιον συνεργάζομαι, να βγάζω τον καλύτερο εαυτό μου. Και με τη Μίλβα και με το Δημήτρη Μητροπάνο, η συνεργασία ήταν καταπληκτική. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη, που ξεκινήσαμε μαζί στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Και τώρα με τη Ρίτα, ζω εξαιρετικές στιγμές». Το κοινό σας αποτελείται από διαφορετικές ηλικίες, με αρκετή νεολαία μέσα σε αυτό. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό; «Ότι είμαι απρόβλεπτος, ότι κυνηγώ πάντοτε το νέο. Ο ήχος μου,

πάντοτε παρακολουθεί την εποχή. Οι συνεργασίες μου, δεν μένουν μόνο στη γενιά μου, έχω συνεργαστεί τα τελευταία 10 χρόνια και με την επόμενη και παρεπόμενη γενιά. Στις συναυλίες του χειμώνα και του καλοκαιριού, το μισό ακροατήριο ήταν άνθρωποι 20 - 25 χρονών, όλες οι ηλικίες και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Και κάτι άλλο: δεν κάθομαι στα έτοιμα. Πολλοί συνάδελφοί μου ξέρουν πού είχαν επιτυχία κι επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα. Εγώ, αυτό δεν το κάνω ποτέ. Ανανεώνομαι συνεχώς. Βασίλης Παπακωνσταντίνου το 2000, Χρήστος Θηβαίος το 2002, Μίλτος Πασχαλίδης το 2009, “Υπόγεια Ρεύματα” το 2010, επιστροφή με το Μανώλη Μητσιά το 2006, κ.λπ.. Τα πρόσωπα αλλάζουν κι αλλάζω κι εγώ μαζί με αυτά. Δεν κάθομαι στα κεκτημένα. Είμαι κυνηγός του απρόβλεπτου».

Κρίση και καλλιτεχνική δημιουργία Θεωρείτε ότι μέσα στην κρίση, η καλλιτεχνική δημιουργία έχει αναπτερωθεί κατά κάποιο τρόπο; «Η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο, τον κόσμο τον αλλάζουν οι άνθρωποι. Η σοβαρή τέχνη όμως μέσα στην κρίση, μπορεί να εμψυχώσει κι αυτό δεν είναι λίγο. Ο καλλιτέχνης αποθηκεύει τη βία που υφίσταται ο κόσμος, πότε θα μετουσιωθεί σε έργο, δεν ξέρω, αυτά δεν είναι πράγματα αυτοματοποιημένα…». Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας, θα θέλατε να στείλετε λίγο πριν τη συναυλία; «Μέσα σ’ αυτήν την καταστροφική περίοδο που ζούμε, την εποχή της βαρβαρότητας, θέλω να πω σε όλους να είναι υγιείς και να αντισταθούμε σε αυτή τη βαρβαρότητα, ο καθένας με τον τρόπο του, γιατί δεν μας βγάζει πουθενά ο δρόμος που μας οδηγούν. Και να διώξουν το φόβο από πάνω τους. Ο φοβισμένος πολίτης ούτε αντιστέκεται, ούτε αντιδρά, ούτε ζητά απαντήσεις. Καλό είναι να αντιστεκόμαστε, να ζητάμε απαντήσεις και αν δεν μας ικανοποιούν, να τους “φυσήξουμε”, αλλά όλοι μαζί. Και πάντα υγεία φυσικά…».


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ανοιχτοί για το κοινό, ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού Με επιτυχία το 14ο Φεστιβάλ της Θερμής στη Λέσβο και της Πολιόχνης της Λήμνου Παραδοσιακών Χορών στη Μήθυμνα

Βραδιά με πανσέληνο

νοιχτοί θα παραμείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι του προϊστορικού οικισμού της Θερμής στη Λέσβο, καθώς και αυτός της Πολιόχνης στη Λήμνο το βράδυ της Τετάρτης 21 Αυγούστου, για την πραγματοποίηση του θεσμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, σε πάνω από 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Αττικής και όλης της επικράτειας, μεταξύ των οποίων και οι παραπάνω δύο χώροι του Βορείου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθούν τη βραδιά αυτή, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρατηρήσεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις ή απλές επισκέψεις, με ελεύθερη είσοδο για όλους, σε μια βραδιά χαράς και αισιο-

Α

το βράδυ της 10ης Αυγούστου στο Κάστρο της Μήθυμνας, το 14ο Φεστιβάλ ΠαραδοσιαΠκώνραγματοποιήθηκε, Χορών, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος

δοξίας με τίτλο «Στο Φως του Φεγγαριού». Συγκεκριμένα, ο αρχαιολογικός χώρος της Θερμής θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, ενώ αυτός της Πολιόχνης της Λήμνου, θα φιλοξενήσει μια ήπια μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Εργαστήρι Μούδρου, που θα ξεκινήσει στις 9 το

βράδυ, με τίτλο «Με την Πανσέληνο στην Πολιόχνη». Με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, ο Υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ευχαριστεί δημόσια το επιστημονικό, φυλακτικό και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου, αλλά και ό-

λους τους συντελεστές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχία αυτής της βραδιάς. Επιπλέον εκφράζει τις ευχαριστίες του και στους εκπροσώπους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των άλλων τοπικών φορέων για την υποστήριξη του θεσμού.

Υπέγραψαν τη σύμβαση για το έργο, ο Δήμαρχος Λέσβου και η ανάδοχος εταιρεία

Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Σκουτάρο

Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας «Ο Μόλυβος», σε συνεργασία με το Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας και το Δήμο Λέσβου. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών, του Παραρτήματος του Συλλόγου της Αθήνας, του Συλλόγου Ανεμωτισίων Αθήνας, του Ε.Θ.Ο. Καλλονής και του Συλλόγου Γυναικών Συκαμινέας «Η Αγία Φωτεινή». Μπροστά σε 2.000 περίπου θεατές, οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσίασαν μια εκδήλωση που διήρκεσε περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα, με παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και δρώμενα του τόπου. Το μουσικό συγκρότημα «Επτάσημο», αποτελούμενο από τους κ.κ. Σαραντίδη, Ακριβόπουλο, Ιλιάδη, Παπαναστασίου, Αγιακάτσικα και Λιουδάκη, ανέβαζε ακόμα περισσότερο τη διάθεση των χορευτών, ενώ η φωνή της παρουσιάστριας του προγράμματος, Γιώτας Αθανασίου, καθήλωνε το κοινό. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Τιτιρέκης, ευχαριστεί τους Προέδρους των Συλλόγων που συμμετείχαν, κ. Λίτσα Σουλελέ, Χάρη Πελέκο, Ειρήνη Κουτρούπη και Μαριάνθη Τσάκου, που δέχθηκαν την πρόσκλησή για την συμμετοχή τους, καθώς και όλα τα μέλη των Συλλόγων τους. Ευχαριστεί δε ιδιαίτερα το Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας για την όλη συνεργασία τα δύο αυτά χρόνια, καθώς επίσης και όλους όσοι βοήθησαν για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, μεταξύ αυτών τους δασκάλους των χορευτικών συγκροτημάτων Γρηγόρη και Ρένα Γρηγορίου, καθώς και το δάσκαλο παραδοσιακών χορών Κώστα Πασαδέλλη, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Ο Μόλυβος», για την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και όλα τα μέλη του χορευτικού.

Από την εταιρεία «Θέατρο η Ζωή μου», την «ΗΧΩ Α.Ε.» και τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου

η σύμβαση εκτέλεσης του έργου με τίτλο «ΑΤναβάθμιση χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Δημοτική Κοινότητα Σκουτάρου του Δήμου Λέσβου, συνυπέγραψε την περασμένη Τετάρτη ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με την ανάδοχο εργοληπτική εταιρεία «Κοινοπραξία Ν. Παπαγιαννάκης - Γ. Βουκλαρής». Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 260 χιλ. ευρώ -με το Φ.Π.Α.- χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 2013», ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε, θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις περίπου μήνες. Αφορά στην αναβάθμιση

Χορεύοντας στο Κάστρο του Μολύβου

Συναυλία - αφιέρωμα στο συνθέτη Μάνο Χατζηδάκι

του υφιστάμενου κτιρίου ιδιοκτησίας της Δημοτικής Ενότητας Σκουτάρου και του περιβάλλοντος χώρου, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας, ιδίως των νέων, της

περιοχής. Σημειώνεται ότι το κτίριο λειτουργούσε ήδη ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων, μαθημάτων χορού κ.λπ.). Στο πλαίσιο της αναβάθ-

Ιερά Πανήγυρη στο Λισβόρι ερά Πανήγυρη διοργανώνεται την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 ΑυΙγούστου στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λισβορίου, για την Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Στα πλαίσια της Πανήγυρης θα τελεστεί στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την Πέμπτη, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ο πανηγυρικός

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει λιτάνευση της εικόνας του Προδρόμου στο χωριό, καθώς και τεμαχίου Τιμίου λειψάνου, που φυλάσσεται στο Ναό. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με την ευλογία και τη διανομή στους προσκυνητές, του ντόπιου παραδοσιακού φαγητού, ρεβυθάδα.

μισης του κτιρίου, θα επισκευασθεί η κυρίως αίθουσα και θα κατασκευαστούν κυλικείο, τουαλέτες, αποδυτήρια και ντους, ώστε να διευρυνθεί η λειτουργία του με τη φιλοξενία σε αυτό, πολιτιστικών συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας, για τη διεξαγωγή μαθημάτων μουσικής, μαθημάτων χορού, θεατρικών, ημερίδων και άλλων πολιτιστικών δρώμενων. Ικανοποιημένος απ’ την εξέλιξη αυτή, δηλώνει ο κ. Βουνάτσος, επισημαίνοντας ότι προστίθεται στο νησί, αποκεντρωμένα, ένας ακόμα σύγχρονα αξιοποιημένος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, διοργανώνουν στις 31 Αυγούστου στις 9.30 Μ το βράδυ, στο Κάστρο Μυτιλήνης, η εταιρεία «Θέατρο η Ζωή μου», η «ΗΧΩ Α.Ε.» και το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν οι: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Γιάννης Μπουντέκας και Μιχαήλ Δουκάκης, ενώ ως φιλική συμμετοχή θα εμφανιστεί η σοπράνο Μαρία Γαλάνη. Στο πιάνο θα συνοδέψουν η Ιωάννα Αβραάμ, στο βιολί η Αγγελική Ντανιλέφσκα, στο σαξόφωνο η Ειρήνη Παπανικολάου, στην κιθάρα ο Γιάννης Μπουντέκας και στα κρουστά ο Νίκος Μανίκας. Τέλος, θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αντώνης Μυλωνάκης και Ντέσσυ Κομνηνού. Εισιτήρια θα προπωλούνται με 8 ευρώ στον «Ιανό» στην παραλία Λουτρόπολης Θερμής, ενώ την ημέρα της εκδήλωσης, η είσοδος στο Κάστρο της Μυτιλήνης θα κοστίζει 10 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλέφωνο 22510 71311.


17

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγοςδιαβητολόγος Καλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού) τηλ./φαξ 22530 24590 κιν. 6946-008966 Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί και Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492

Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βερναρδάκη και Δοϊράνης 1 τηλ. 22510 41285,

6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΙΟΥ

Πρωτιά Διαγόρα εν μέσω χειροκροτημάτων ρκετά καλές εντυπώσεις άφησε στη Χίο ο Διαγόρας, συμμετέχοντας στο τουρνουά που διοργάνωσε ο Ποσειδώνας Καρδαμύλων το Σαββατοκύριακο. Η ομάδα της Αγ. Παρασκευής άφησε το δικό της στίγμα με την απόδοση της αν και χρειάσθηκε στα δύο παιχνίδια με τη Δάφνη και τον Ποσειδώνα να κερδίσει στη διαδικασία των πέναλτι, κατακτώντας την πρώτη θέση στο τουρνουά και αποσπώντας το χειροκρότημα των Χιωτών. Ωστόσο θέλει ακόμη δουλειά. Το πρώτο δείγμα πάντως ήταν θετικό, όμως στην ομάδα δεν μένουν σε αυτά, και κοιτάζουν να γίνουν ακόμη καλύτεροι. Στο πρώτο παιχνίδι με τη Δάφνη Δαφνώνα, οι δυο ομάδες είχαν πολύ καλή παρουσία στην αναμέτρηση, η οποία στην κανονική της διάρκεια έληξε 0-0. Το συγκρότημα του Θοδωρή Παπαλόπουλου, είχε την κατοχή, με όχι καλές τελικές, με τη Δάφνη να είναι σωστά στημένη και επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Για το Διαγόρα, ήταν το δεύτερο φιλικό του παιχνίδι (πήγε στη Χίο χωρίς τους Σοφιάνη, Κριτσωτάκη, Μαραγκό), με τον τεχνικό της ομάδας να σημειώνει: «Μέχρι το 60΄ ήμασταν καλοί. Λόγω των τραυματισμών που αντιμετωπίζουμε, δεν είχαμε πολλές αλλαγές, ενώ η ομάδα προέρχονταν από δυνατή προπόνηση την Παρασκευή». Οι Μπιτσικώκος, Χατζηκυριάκος, Μουτζούρης και Νερατζής, είχαν τις καλύτερες ευκαιρίες για το Διαγόρα. Σε πολύ καλή ημέρα, βρέθηκαν για την ομάδα της Αγ. Παρασκευής, οι τερματοφύλακες του, Παπαλόπουλος, Βογιατζής, ενώ στη διαδικασία των πέναλτι σκόραραν οι: Βουργουτζής, Χατζηκυριάκος, Τσομπανέλλης και Αγιακάτσικας. Για τη Δάφνη οι: Μ. Μαμούνας, Τσαφαράς, Παπαγιάννης ενώ αστόχησαν οι Κλήμης, Χειλάς.

Οι συνθέσεις:

Παραγωγική ήταν η πρεμιέρα ρκετά παραγωγική χαρακτηρίζεται η πρεμιέρα στην Ατερμάτων Σούπερ Λίγκα το Σαββατοκύριακο με συγκομιδή 26 χωρίς όμως να υπολογίζεται το χθεσινό παιχνί-

Τα αποτελέσματα 1η αγωνιστική ΠΑΟΚ-Ξάνθη Πλατανιάς-Βέροια Ατρόμητος-Εργοτέλης Αστέρας Τρ.-ΠΑΣ Γιάννενα ΟΦΗ-Πανιώνιος Λεβαδειακός-Πανθρακικός Απόλλων-Άρης Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός ΑΕΛΚ-Ολυμπιακός Την πρώτη θέση κατέλαβαν στο τουρνουά της Χίου, οι παίκτες του Διαγόρα

λευθερίου, Μουλάκης (70΄ Ι. Καμπούρης), Σεζένιας (70΄ Ψυχιάς), Παπαλάνης (70΄ Μ. Μαμούνας), Δ. Μαμούνας (70΄ Κουϊμάνης), Πελλαντής (70΄ Παπαγιάννης), Σαραντάκης (46΄ Κλήμης). ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Παπαλόπουλος (45΄ Βογιατζής), Τριανταφύλλου (70΄ Νέζα), Μουτζούρης, Μπιτσικώκος, Αγιακάτσικας, Δελόλμας, Βουργουτζής, Χατζηκυριάκος, Τσοπανέλλης, Νεράτζης (72΄ Ντάνιελ), Χατζέλλης.

Πήρε στα πέναλτι το τουρνουά Στα Καρδάμυλα, ο Διαγόρας κέρδισε στον τελικό του τουρνουά που διεξάγεται στη μνήμη του Γιάννη Μπουρέκα, τον Ποσειδώνα στα πέναλτι (4-2). Οι περίπου 300 φίλαθλοι που βρέθηκαν στα Καρδάμυλα, παρακολούθησαν ένα δυνατό αγώνα, που στην κανονική του διάρκεια έληξε 0-0. Ο Διαγόρας που πήρε την 1η θέση στα πέναλτι, είχε δοκάρια με τους Χατζέλλη και Αγιακάτσικα, ενώ στο πρώτο μέρος πίεσε από στημένα, όμως η αμυντική λειτουργία του Ποσειδώνα λειτούργησε αρκετά καλά. Οι καλύτερες στιγμές των γηπεδούχων ήταν από τους Φεγγουδάκη, Βελλίδη, Ρες, Μελιτζάνη και Νιάκα το σουτ του οποίου, πέρασε σύριζα από το δοκάρι. Στα πέναλτι, ευστόχησαν οι Νερατζής, Χατζηκυριάκος, Κριτσωτάκης, Αγιακάτσικας, για το Διαγόρα, ενώ για τον

Ποσειδώνα οι Μελιτζάνης, Μπουρνιάς, ενώ αστόχησαν οι Σκούφαλος και Νιάκας.

«Θέλουμε ακόμη δουλειά» «Φάνηκε η κούραση από το Σάββατο. Ήταν δυνατό παιχνίδι έως αντιαθλητικό» δήλωσε ο τεχνικός του Διαγόρα, Θόδωρος Παπαλόπουλος, συμπληρώνοντας: «Είδαμε κάποια πράγματα στην ομάδα μας, που έχουμε κενά. Θέλουμε δουλειά ακόμη πολύ, για να λέμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί ώστε να διεκδικήσουμε τον τίτλο. Με την επιστροφή και των παιδιών που λείπουν, πιστεύω θα είμαστε ακόμη καλύτεροι. Πάντως δώσαμε δυο παιχνίδια, δυνατά που θα μας βοηθήσουν για την συνέχεια».

Οι συνθέσεις: ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Βογιατζής, Αγιακάτσικας, Μπιτσικώκος, Κριτσωτάκης, Μουτζούρης, Δελόλμας, Βουργουτζής (75΄ Χατζέλλης), Χατζηκυριάκος, Φιλιανός (70΄ Τριανταφύλλου), Νερατζής, Τσοπανέλλης. ΠΟΣΕΙΔΩΝ: Παγούδης, Σκούφαλος, Νιάκας, Φλάμος, Σίμος (58΄ Γαλάνης), Μελιτζάνης Μπακογιώργης (75΄ Δ. Χούλιαρης), Ρες (75΄ Χρ. Ρίκα), Βελλίδης, Μπουρνιάς, Φεγγουδάκης (60΄ Νασούλης). Στον τελικό της παρηγοριάς, Ηρακλής Θυμιανών και Δάφνη έμειναν στο ισόπαλο 2-2.

Πήγε Ιταλία για να δοκιμαστεί ο Σαλταμάρας την Ιταλία βρίσκεται από χθες ο 16χρονος Σποδοσφαιριστής του Οδ. Ελύτη Στρατής Σαλταμάρας, ο οποίος θα δοκιμαστεί για τέσσερις ημέρες από την ομάδα Νέων της «Μεγάλης Κυρίας» και αν πείσει με τις ικανότητες του, τότε δεν αποκλείεται να ξενιτευτεί και να παραμείνει στην Ιταλία. Ο γιος του παλαίμαχου άσσου του Ατρόμητου, του Πανιωνίου και του Αιολικού, Παναγιώτη Σαλταμάρα, την περσινή σεζόν πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας με τον Ελύτη, όπως και με τη Μικτή των Νέων με αποτέλεσμα να κεντρί-

SUPER LEAGUE

δι ΑΕΛΚ - Ολυμπιακός.

Α

ΔΑΦΝΗ: Ζαντιώτης, Τομάζος (70΄ Σ. Καμπούρης), Τσαφαράς, Χειλάς, Ε-

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΑΕ Λάρισας είναι ο Λέσβιος ποδοσφαιριστής Ανέστης Αγρίτης, ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους διοικούντες. Ο επιθετικός τα τελευταία χρόνια φορούσε τη φανέλα της Κέρκυρας.

Ο Στρατής Σαλταμάρας δοκιμάζεται στην ομάδα Νέων της Γιουβέντους

σει το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, που ήθελαν να τον δοκιμάσουν. Ο μάνατζερ του μικρού τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ενδια-

φέρον από τη Γιουβέντους και αμέσως ο παίκτης πήγε στην ιταλική πόλη για να πείσει τους προπονητές ότι αξίζει και έχει όλα τα εφόδια να παίξει στην ομάδα τους και στο ξένο πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να φύγει όσο το δυνατό γρηγορότερα ο νεαρός ποδοσφαιριστής, έγινε αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθεί εισιτήριο, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης αυτή την εποχή. Όμως λύση βρέθηκε και ο μικρός αναχώρησε κανονικά για την Αθήνα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου θα περιμένει τα αποτελέσματα των Ιταλών, ο Στρατής

Σαλταμάρας θα περάσει και από το κατώφλι της Εθνικής των Παίδων όπου έχει κληθεί από τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ. Ζελενίτσα να συμμετάσχει στις προπονήσεις που αρχίζουν στις 26 Αυγούστου, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μεταβεί με την Εθνική στη Γιουγκοσλαβία για σειρά φιλικών παιχνιδιών για το μοντάρισμα της ομάδας. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι από τον Οδ. Ελύτη έφυγαν ακόμη δύο 16χρονοι παίκτες που πήγαν σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και αυτοί ήταν ο Τάσος Χατζηγιοβάνης και ο Παντελής Μιχαλακέλλης αντίστοιχα.

3-0 2-2 2-2 3-3 0-0 2-2 2-1 2-0 (χθες)

ΑΕΛΚ

Απορρίφθηκε ο Έγκον όπως φαίνεται, και η μεταγραφή δεν μπορεί Δποίοςεννα έπεισε, γίνει. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο Ενρίκε Έγκον, ο οτο τελευταίο διάστημα δοκιμαζόταν από το Ματζουράκη με σκοπό -αν έπειθε- να υπέγραφε συμβόλαιο με την Καλλονή. Την Κυριακή, ο τεχνικός της ομάδας δεν έδωσε το πράσινο φως και έτσι η συνεργασία δεν έγινε τελικά. Μάλιστα η ΠΑΕ με δελτίο Τύπου έσπευσε να ευχαριστήσει τον ποδοσφαιριστή τονίζοντας ότι η ομάδα δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί του και τον ευχαρίστησε για τη διάθεση του να αγωνιστεί στην Καλλονή και του ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία. Στα θέματα των Βιθέντε και Παύλοβιτς δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, αλλά η αναζήτηση ενός επιθετικού μέσου συνεχίζεται. Τέλος, τη λύση της συνεργασίας με τον Παναγιώτη Ψούχλο (ιατρικό τιμ) και την Ευγενία Στιβακτάκη (γραφείο) ανακοίνωσε χθες η ΠΑΕ.

ΚΑΝΑΡΗΣ-ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ 3-2

Απέδειξε την αξία του παρά την ήττα ολύ καλές εντυπώσεις άφησε στο κοινό της Χίου, ο Ππρωταθλητή Οδ. Ελύτης, αντιμετωπίζοντας σε φιλικό αγώνα τον Χίου, Κανάρη Νενήτων από τον οποίο ηττήθηκε με σκορ 3-2. Ωστόσο αυτό που μετράει, είναι η απόδοση των παικτών του Στέλιου Μουντανάρη, που είχαν εκτός από τα γκολ και ευκαιρίες οι οποίες όμως δεν αξιοποιήθηκαν. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μετά το 60΄ χρησιμοποίησε παίκτες γεννημένους το 1999 2000. «Ήταν μια καλή πρόβα το φιλικό αυτό απέναντι στην πρωταθλήτρια Χίου . Δυνατό φιλικό για εμάς που προερχόμαστε από σκληρές προπονήσεις και μάλιστα έχουμε κάνει 10 διπλές μέσα σε είκοσι ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο προπονητής του Ελύτη. Η ομάδα της Λέσβου άνοιξε το σκορ στο 25΄ με το Βέντο και στο 60΄ ο Θωμάς Παπαδόπουλος διπλασίασε τα τέρματα. Αξιόλογες ευκαιρίες χάθηκαν από τους Βέντο, Παπαδόπουλο, Κιντάκα και Μαρίνο. Ο Κανάρης που ανέβασε την απόδοση του, μείωσε με τον Βαϊνερλή στο 65΄, για να ακολουθήσουν άλλα δύο γκολ από τον Ζεράι στο 82΄ και στο 90΄, διαμορφώνοντας το τελικό 3-2 για την ομάδα του.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ 98 ΑΔΤΕ/ΔΕΜ

μένη στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου www.ltlesvou.gr

Διακήρυξη υπ’ αριθμ. «5»

Μυτιλήνη 14-08-13

Ανακοινώνεται ότι την 3 Σεπ 13, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00, θα διενεργηθεί στη Λέσχη Εθνοφυλακής Φρουράς Μυτιλήνης, Επαναληπτικός Ανοικτός Δημόσιος Μειοδοτικός Διαγωνισμός με ενσφράγιστες προσφορές, για την ανάδειξη προμηθευτή νωπών κρεάτων - πουλερικών και κατεψυγμένων πουλερικών, για κάλυψη των αναγκών των Μονάδων της 98 ΑΔΤΕ. Πληροφορίες και αντίγραφα των Γενικών, Ειδικών Όρων και Τεχνικών Προδιαγραφών, δίδονται κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα στην 98 ΑΔΤΕ/ΔΕΜ τηλ. 22510-33610, 22510-33611. 98 ΑΔΤΕ

................................ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Πρωτ.: 2656

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου που εδρεύει στη Μυτιλήνη (Επιβατηγός Λιμένας, 81100 Μυτιλήνη) και έχει κατά νόμο την ευθύνη της διοίκησης, της λειτουργίας και της εκμετάλλευσης της ζώνης του λιμένος Περάματος, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Κορδώνη Κωνσταντίνο, Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου προσκαλεί εταιρείες, που ενδιαφέρονται να αδειοδοτήσουν, κατασκευάσουν, να λειτουργήσουν και να εκμεταλλευτούν τις εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία στη διαχείριση - εκμετάλλευση υδατοδρομίων να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την συμμετοχή τους στη διαδικασία ανοικτού διαλόγου και διαπραγμάτευσης, που προηγείται της επιλογής αναδόχου αδειοδότησης, κατασκευής και εκμετάλλευσης του υδατοδρομίου. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εγγράφως το αργότερο μέχρι την 30/09/2013. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που είναι αναρτη-

Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου ΚΟΡΔΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

................................ ΑΔΑ: ΒΛΩΗΟΡ1Ι-Υ73 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & Α. Υ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 42278/3031/13-08-2013 Πράξη Χαρακτηρισμού του Διευθυντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα Μυτιλήνης, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Αθηναίου Γ. Ιωάννη, έκταση στη θέση «Ουτζά» περιοχής Δημοτικού Διαμερίσματος Μυτιλήνης, Δήμου Μυτιλήνης, ως εξής: Η έκταση εμβαδού Ε=4.167,04 τ.μ., ως χορτολιβαδική (παρ. 6β του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3208/03 και ισχύει σήμερα) που δεν τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Δασικής Υπηρεσίας. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.ΔΑ. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 13-08-13 Ο Διευθυντής Δασών Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

................................ ΑΔΑ: ΒΛΩΒΟΡ1Ι-ΩΜΔ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 18335/1374/23-07-2013 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου, χαρακτηρίσθηκε μετά από αίτηση του κ. Νικόλαου Καρακίζου έκταση εμβαδού Ε=4.448,70 τ.μ., η οποία βρίσκεται στη θέση «Ακτή» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Μούδρου, Δήμου Λήμνου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα). Κατά της πράξης αυτής και εντός

δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 23-07-2013 Ο Διευθυντής Δασών Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

................................ ΑΔΑ: ΒΛΒΟΟΡ1Ι-ΔΝΔ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 37343/2744/23-07-2013 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του κ. Νικόλαου Καρακίζου έκταση εμβαδού Ε=7.362,50 τ.μ., η οποία βρίσκεται στη θέση «Ακτή» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Μούδρου, Δήμου Λήμνου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 23-07-2013 Ο Διευθυντής Δασών Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

................................ ΑΔΑ: ΒΕΖΓΟΡ1Ι-Ν67 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & Α. Υ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 21479/1632/10-06-2013 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Μούδρου χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Νικόλαου Καρακίζου, έκταση εμβαδού

Ε=10.519,04 τ.μ., και Ε=2.908,77 τ.μ. η οποία βρίσκεται στη θέση «Ακτή» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Μούδρου Δήμου Λήμνου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρω-

μένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου.

ΜΕΤΡΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

Μυτιλήνη 10-06-2013

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

Ο Διευθυντής Δασών Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

07.45 - 21.00

ΠΑΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738

Προαγγελία γάµου

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

18.00 - 07.45

O Μενέλαος Ανδρικού του Ευστρατίου και της Βασιλικής, το γένος Μαυρέλη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στην Αγιάσο, και η Σουλτάνα Αφεντούλη του Κυριάκου και της Δέσποινας, το γένος Δούλου, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Θερμή, πρόκειται να παντρευτούν.

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ.&Δ. Καβέτσου 8, Πλατεία Πάρκου Τηλ. 22510 28447 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 20.8.2013

Προαγγελία γάµου

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι: “Ν. Χίος”

O Αντώνιος Ψωμάς του Νικολάου και της Σοφίας, το γένος Μιχαλέλλη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Μυχού, και η Γεωργία Ανδρέου του Ευθυμίου και της Αθανασίας, το γένος Σαρρή, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Λουτρόπολη Θερμής, πρόκειται να παντρευτούν στις 12 Οκτωβρίου 2013 στη Θερμή.

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

O Χρήστος Κουτσουραδής του Ευσταθίου και της Βενετίας, το γένος Αντωνάκα, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στο Μεγαλοχώρι, και η Ελένη-Enkeleda Tahirllari του Bendri και της Zhaneta, το γένος Firaj, που γεννήθηκε στην Κορυτσά Αλβανίας και κατοικεί στο Μεγαλοχώρι, πρόκειται να παντρευτούν.

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

O Ευστράτιος Μανώλης του Στεφάνου και της Ελένης, το γένος Τριανταφύλλου, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στην Πελόπη, και η Γαβριέλα Φιλίππου του Αθανασίου και της Ανδρομάχης, το γένος Τσουκαλά, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στο Μανταμάδο, πρόκειται να παντρευτούν.

Ευχαριστήριο Ευχαριστούμε θερμά όσους με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στο πένθος μας για την απώλεια του αγαπητού μας παιδιού και εγγονού, Μανώλη Ψάνη. Οικογένεια Ψάνη

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

19

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “B. STAR PATMOS” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

20

ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

µέρα νύχτα

wΑπολαύστε φρέσκια παραδοσιακή μπουγάτσα, λαχταριστούς λουκουμάδες, νόστιμα κουρκουμπίνια και πολλά άλλα γλυκά, στο cafe ζαχαροπλαστείο «Καμπέσος», στην προκυμαία. Ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο, σερβίρει το καφεδάκι σας, αλλά και το ρόφημα της επιλογής σας, από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Στην καρδιά της προκυμαίας, σε ένα δροσερό περιβάλλον, είναι κοντά σας, για να σας γλυκάνει και να σας χαλαρώσει. Πολύ καλές τιμές και ευγενική εξυπηρέτηση. w Αν επισκεφθείτε τον όμορφο Μόλυβο, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το κάστρο του. Εκεί, εκτός από την καταπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά σας και τη γραφικότητα του τοπίου, κάντε οπωσδήποτε και μια στάση στο μοναδικό cafe - αναψυκτήριο «Βυζαντινό». Εκεί σερβίρονται εκλεκτά ροφήματα, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες, κρέπες και γλυκίσματα. Όλα αυτά, με μια δόση πολυτέλειας. Δοκιμάστε επίσης τη λαχταριστή του πίτσα, η οποία έρχεται στο χώρο σας και σε delivery!

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Ένας νέος χώρος άνοιξε εδώ και λίγες μέρες στον Πολιχνίτο, λίγο πριν τα Βατερά. Όσοι αγαπάτε τη γνήσια λαϊκή μουσική, ή αλλιώς… τα μπουζούκια, θα μπορέσετε να διασκεδάσετε, να χορέψετε, να πιείτε και να «πονέσετε» όσοι αγαπάτε, σε ένα νέο χώρο, το «Κάβουρας live». Τετραμελής ζωντανή ορχήστρα παίζει για εσάς, με μεγάλη εμπειρία στη διασκέδαση και πολύ κέφι. Σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε και να ακολουθήσετε το μότο του μαγαζιού: «Ανεβαίνουν οι ρυθμοί! Ανεβαίνουν οι παλμοί!» Καλή σας διασκέδαση!

Τα περιττά κιλά των διακοπών

Π

ώς καταλαβαίνει μια γυναίκα ότι παραπάχυνε το καλοκαίρι; Μόλις πάει να βγει από τη θάλασσα, εμφανίζονται στην παραλία κάτι τύποι με καπελάκια της Greenpeace και την σπρώχνουν πίσω…

J

Του Βαγγέλη Παπαβασιλείου από την «Ελευθεροτυπία»

Η πενθήμερη της κόλασης

την «Πάπισσα Ιωάννα», ο Εμμανουήλ Ροΐδης αναφέρεται σ’ έναν καθολικό επίσκοπο του 9ου ή 10ου αιώνα, ο οποίος κατέκτησε το χρίσμα της αγιοσύνης διότι αποκάλυψε μία νέα πτυχή της ατελεύτητης φιλευσπλαχνίας του Θεού, πτυχή που ως τότε είχε διαφύγει εντελώς της προσοχής όχι μόνο των πιστών αλλά και της ίδιας της εκκλησίας. Ο εν’ λόγω Λατίνος ή Γαλάτης δέσποτας, το παλαιοχριστιανικό όνομα του οποίου αδυνατώ να φέρω στη μνήμη μου, υποστήριζε ενθέρμως από άμβωνος ότι ο Θεός είναι τόσο ανεκτικός και φιλεύσπλαχνος, ώστε ακόμα και στους τελεσίδικα καταδικασμένους της κόλα-

Σ

σης φροντίζει να δίνει μια ανάσα γαλήνης και παρηγοριάς. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του διορατικού εκείνου ιεράρχη, ο Θεός έχει δώσει εντολή να σταματούν τα βασανιστήρια και να σβήνουν οι φωτιές του Κάτω Κόσμου μια συγκεκριμένη μέρα το χρόνο, ώστε να ανακουφίζονται επ’ ολίγον οι απατεώνες, οι φονιάδες, οι μοιχοί και οι λογής-λογής παραχαράκτες και αιρετικοί. Η καθολική εκκλησία δεν υιοθέτησε τελικά την αξιοσημείωτη θεωρία του μεσαιωνικού της επισκόπου ως αυθαίρετη και αναπόδεικτη, σε αντίθεση προφανώς με τις επισήμως αποδεκτές θεωρίες της οι οποίες βρίθουν αποδείξεων.

Ίσως πάλι, η εικόνα ενός Θεού που προσομοιάζει με θερμαστή γκαζάδικου ο οποίος αναβοσβήνει κάθε τόσο τις φουφούδες κάτω απ’ τα καζάνια, να θεωρήθηκε ασύμβατη με την πνευματικότητα του χριστιανικού Κολαστηρίου. Ανεξαρτήτως τούτων πάντως, κάποιος κατοπινός Πάπας απένειμε στον εφευρετικό εκείνο δέσποτα το χρίσμα του Αγίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του να διευρύνει στα μάτια των πιστών τα όρια της αγάπης του Δημιουργού για το ατελές και ψυχικά αδύναμο δημιούργημα του. Ομολογώ πως συνταράχτηκα όταν έγινα κοινωνός της εκπληκτικής αυτής θεωρίας. Ξάφνου, στην περίκλειστη περιοχή

του προσωπικού μου αναπόφευκτου, ανοίχτηκε μια θύρα της οποίας την ύπαρξη ουδέποτε είχα υποπτευθεί. Αναγάλλιασα σαν τον ισοβίτη που ανακαλύπτει ξαφνικά τον λυτρωτικό θεσμό της πενθήμερης άδειας, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να δει τη μάνα του, να φάει, να πιεί, να γλεντήσει και να πηδήξει. Για μένα τώρα, απομένει ένα μόνο θέμα ανοικτό ακόμα: Να ανακαλύψω βάσει ποιάς θεωρίας τίνος Αγίου, Διαβόλου ή Ψυχιάτρου, επιλέγει κάποιος συνειδητά τα ισόβια μόνο και μόνο διότι θα πάρει πενθήμερη άδεια. Μόλις τη βρω, όλα θα έχουν μπει στη θέση τους. Επιτέλους. Δημήτρης Καμπουράκης

22510 44242

Εμπρός 3874  
Εμπρός 3874  

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Advertisement