Page 1

λίδες

σε

7

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

σε

7

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 2961

λίδες

Αύριο το «View» μαθαίνει για τις οπτικές ίνες που προς το παρόν ταλαιπωρούν τους δρόμους της πόλης, ανακαλύπτει τη νέα μέθοδο γυμναστικής Gyrotonic και ρωτάει τους Μυτιληνιούς για το εμβόλιο της νέας γρίπης.

TIMH €1,3 MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ 50 εμπύρετα περιστατικά σε μια μέρα & OΔHΓOΣ στα Επείγοντα του Νοσοκομείου AΓOPAΣ ΣEΛ. 7-14 Όλο και περισσότερες απουσίες στα σχολεία, ενώ πιέζουν οι γονείς για μέτρα προφύλαξης απ' τη νέα γρίπη

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απ' τους συμβασιούχους του Δημοσίου

Ο αγώνας συνεχίζεται ΣEΛ. 5

Προγραμματίζεται ανοικτή συγκέντρωση για τη στήριξη Μπακογιάννη την Τρίτη το βράδυ

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στη Λέσβο

ΣEΛ. 4

Οι πρώτοι δρόμοι στο ΕΣΠΑ 25,3 εκατομμύρια ευρώ για παράκαμψη Άγρας, παράκαμψη Λαγκάδας και δρόμο Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι, βόρεια έξοδο Μυτιλήνης, οδικό τμήμα Πέραμα - Σκόπελος και ηλεκτροφωτισμό επαρχιακής οδού από Πέτρα έως Μήθυμνα ΣEΛ. 6

Ψηφιακός νομός Λέσβου με νέα δικτυακή πύλη της νομαρχίας και έργα

Διαφάνεια παντού...

ΣEΛ. 4

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» Με τα κρούσματα της γρίπης ν' αυξάνονται σταθερά, μεγαλώνει η ανησυχία γονέων για τα μέτρα στα σχολεία, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι ουρές ασθενών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μόνο την Τετάρτη το απόγευμα, εκτιμάται ότι πέρασαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 50 εμπύρετα περιστατικά, ενώ την ίδια ώρα οι απουσίες στα σχολεία ολοένα και αυξάνονται. ΣEΛ. 8

Μόνο έξι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές ενώσεις της χώρας στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ

Αναζητούν χρηματοδότηση για το λάδι ΣEΛ. 18

20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και για τους μαθητές της Μυτιλήνης

Δικαίωμα στο… λόγο Σήμερα, γιορτάζουμε άλλη μια παγκόσμια ημέρα: αυτή των Δικαιωμάτων του Παιδιού - βασισμένη στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. ΣEΛ. 17


HMEPOλόγιο

2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Tα ∆ηκτικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελ. 4 ημ. Aνατ. 07.11 ∆ύσ. 17.10

Σαν σήµερα

20

Προεόρτια Εισοδίων, Γρηγορίου Δεκαπολίτου, Πρόκλου Κων/πόλεως

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

να είμαστε απ’ τις εΜπορεί λάχιστες ακόμη περιοχές της χώρας που δεν έχουν κλείσει σχολεία λόγω της νέας γρίπης, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει ανέβει κι εδώ επικίνδυνα το θερμόμετρο. Και κυρίως το θερμόμετρο της αγωνίας για το τι επιφυλάσσει η νόσος στα παιδιά μας. ι επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την πολιτική στο λάδι θέλουν να μάθουν οι συνεταιριστές, που προς το παρόν τουλάχιστον διεκδικούν άτοκα δάνεια για συγκέντρωση της παραγωγής.

Τ

μαθητριών στο Συγκέντρωση διάλειμμα, εκεί στα Κεντρικά Σχολεία της Μυτιλήνης, έδωσε άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 του Νοέμβρη. δικαίωμα των πολιτών Γιανα τοενημερωθούν ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη νομαρχία, όπου παρουσιάστηκε μια διαφορετική εικόνα του νομού Λέσβου, ο ψηφιακός νομός. Όσο για ένα άλλο δικαίωμα, αυτό των Λημνιών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ζητούν συνάντηση με την υπουργό οι φορείς του νησιού.

Διά πάσαν νόσο…

Επέτειοι: Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών

Γεγονότα 284: Ο Διοκλητιανός ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρώμης. 1889: Ο Αυστριακός συνθέτης Γκούσταβ Μάλερ παρουσιάζει ενώπιον κοινού την πρώτη συμφωνία του («Του Τιτάνος»). 1922: Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας. Υπολογίζεται ότι θα ανεγερθούν περίπου 100.000 σπίτια. 1945: 22 εξέχοντες Ναζί οδηγούνται σε δίκη στη Νυρεμβέργη για εγκλήματα πολέμου. 1962: Ο Αμερικανός πρόεδρος Κέννεντυ βεβαιώνεται ότι η Ε.Σ.Σ.Δ. έχει απομακρύνει όλους τους πυραύλους της από την Κούβα και διατάσσει τη διακοπή του ναυτικού αποκλεισμού του νησιού από τις ΗΠΑ, που διήρκεσε ένα μήνα. 1977: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις δεύτερες εκλογές της μεταπολίτευσης, με ποσοστό 41,85%. Το ΠΑΣΟΚ καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση με το 25,3% των ψήφων.

Βλέποντας κανείς τις αποφάσεις της νομαρχιακής επιτροπής Οικονομικών και Διοίκησης, καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί για κάθε αίτημα όλοι τρέχουν στη νομαρχία. Η Επιτροπή, υπό το Σταύρο Ψαρρόπουλο, εκτός απ’ τα απολύτως δικά της θέματα, όπου έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα, όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, «μερίμνησε» και για μια σειρά από δημοτικές παρεμβάσεις. Όπως η αγορά οργάνων παιδικής χαράς σε δημοτικά διαμερίσματα, η τοποθέτηση μικροφωνικής σε συνεδριακό κέντρο, ακόμη και η δαπάνη για το νέο ακτινολογικό μηχάνημα του Νοσοκομείου απ’ τη συγκεκριμένη Επιτροπή αποφασίστηκε. Κι επειδή ο πρώτος και… βαρύτερος λόγος για το πού θα γείρει κάθε φορά η ζυγαριά, τι θα χρηματοδοτηθεί και τι όχι ανήκει στον πρόεδρο και αντινομάρχη, εξηγούνται έστω κι εκ των υστέρων γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να είναι υποψήφιος για βουλευτής ο Σταύρος Ψαρρόπουλος.

… και για την εκπαίδευση Πάντως, στην ίδια χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν και αποφάσεις για εκπαιδευτικά θέματα, όπως η ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο Γυμνάσιο Θερμής με την έγκριση της δαπάνης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του νέου Σχολείου. Εννοείται βέβαια πως η χρηματοδότηση στο δήμο θα δοθεί όταν η νομαρχία πάρει τα υπεσχημένα κονδύλια που για το 2009 ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, μετά τους διαγωνισμούς που είχαν αποβεί άγονοι, η νομαρχία ενέκρινε την υπογραφή απευθείας συμβάσεων με τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Λέσβου και Λήμνου, το Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί, για τη μεταφορά των μαθητών. Δίχως ακόμη να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, λέγεται πως φέτος πολλά έχουν βελτιωθεί σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ απ’ το επόμενο σχολικό έτος αναμένονται κι άλλες αλλαγές, οι οποίες και θα εκλογικεύσουν ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια. Ίδωμεν… ΜΑΡ.ΠΛ.

Γεννήσεις

Ανταγωνισμός

1327: Μπασούι Τοκούσο, Ιάπωνας μοναχός που ανακάλυψε την τεχνική διαλογισμού «Ζεν» [θαν. 1387] 1889: Έντουιν Χαμπλ, Αμερικανός δικηγόρος και αστρονόμος. Προς τιμή του, το μεγαλύτερο σύγχρονο τηλεσκόπιο φέρει το επίθετό του. [θαν. 28/9/1953] 1927: Γιώργος Ιωάννου, λογοτέχνης [θαν. 16/2/1985]

Θάνατοι 1764: Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, Πρώσος μαθηματικός, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος [γεν. 18/3/1690] 1936: Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, Ισπανός αναρχικός, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης στον ισπανικό εμφύλιο. Σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης. [γεν. 14/7/1891] 1978: Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος [γεν. 10/7/1888]

Περί υπευθυνότητας Δεν είναι η πρώτη φορά που γονείς δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα βέβαια να την «πληρώνουν» οι υπόλοιποι. Σε μια εποχή που το θέμα της νέα γρίπης απασχολεί τους πάντες, υπάρχουν γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους με πυρετό στο σχολείο, υπάρχουν γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα πάρτυ και μετά ζητούν από το σχολείο να πάρει μέτρα για να μην οργανώνονται! Επιτέλους όμως, πρέπει και οι ίδιοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για τα παιδιά τους είναι υπεύθυνοι πρωτίστως οι ίδιοι. Δεν πρέπει ν’ αναζητούν κάθε φορά άλλοθι ρίχνοντας σε άλλους τις ευθύνες. Πελ.Γ.

Αεροπορικό εισιτήριο για τις αρχές Δεκεμβρίου, απ’ τη Μυτιλήνη προς την Αθήνα, το οποίο και κλείστηκε προχθές, κόστισε μαζί με τους φόρους, μόλις 13 ευρώ. Όσο δηλαδή και το πήγαινε έλα με ταξί απ’ τη νομαρχία στα Πάμφιλα, όταν το ίδιο εισιτήριο, ακόμη και στην ίδια εταιρεία, μπορείς να το πληρώσεις περισσότερο και απ’ το δεκαπλάσιο. Όλα αυτά προς απόδειξη του πόσο μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός - τρεις εταιρίες στη συγκεκριμένη γραμμή - προς όφελος των καταναλωτών. Αρκεί φυσικά να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός και να μην εκφυλιστεί στην πορεία ανεβάζοντας στα ύψη, εν προκειμένω στα ουράνια, τις τιμές. ΜΑΡ.ΠΛ.

Θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις;

Μίνι αναστάτωση

στην υπόλοιπη χώρα: μόνιμη δουλειά, και για ακόμη μια φορά κινητοποιούνται.

Προφητικό αποδείχθηκε το πρωτοσέλιδο του «Ε» για τις τραγικές ελλείψεις στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, καθώς μόλις την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέτρα για την ενίσχυση των λιμεναρχείων στις ακριτικές περιοχές. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι και στο παρελθόν έχουν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις και στην πορεία όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά μειώθηκε ακόμη περισσότερο το προσωπικό με αποσπάσεις λιμενικών… στον Πειραιά! Ας ελπίσουμε αυτήν τη φορά οι υποσχέσεις να μη μείνουν στα λόγια.

Μικρή αναστάτωση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, με ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΜΕ εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση των συμβασιούχων και μοίραζαν προκηρύξεις. Κάποιοι ενοχλήθηκαν και αντέδρασαν, αλλά τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και ο κ. Αντώνας συμμετείχε στη συγκέντρωση και στην πορεία των συμβασιούχων προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Χθες επρόκειτο να γίνει δίκη για την υπεξαίρεση χρημάτων από το ταξιδιωτικό πρακτορείο της ΕΑΣ Λέσβου. Όμως ο κατηγορούμενος, πρώην υπάλληλος της Ένωσης, είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο, άρα και η δίκη αναβλήθηκε. Η υπόθεση συνέβη πριν από μερικά χρόνια, προκαλώντας αναταραχή στο χώρο της Ένωσης, χωρίς να πάρει και πολύ δημοσιότητα.

O HµεροΛόγος

Πελ.Γ.

Ν.Μ.

Ν.Μ.

πάντως, και Οιτωνσυμβασιούχοι, νησιών ζητούν ό,τι και

Η δίκη αναβλήθηκε

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝOΣ OΡΦΑΝOΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) EΦH ΣTPABOΣKOYΦH (ΠOΛΙΤΙΣΜOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA TEXNIKOΣ YΠOΛOΓIΣTΩN: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ YΠEYΘYNH ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO – ΑΓΓΕΛΙΕΣ: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ TYΠOΓPAΦOΣ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Συμμαχίες

Πάει Καβέτσου…

Με τις εκλογές στη Ν.Δ. για την ανάδειξη νέου προέδρου σε τοπικό επίπεδο έχουν συγκληθεί περίεργες συμμαχίες, οι οποίες και ξεφεύγουν απ’ τις έως τώρα γνωστές σχέσεις που υπήρχαν σε εσωκομματικό επίπεδο. Στελέχη που διαφωνούσαν μεταξύ τους - π.χ. οι Σπύρος Γαληνός και Παύλος Βογιατζής έχουν στοιχηθεί πίσω απ’ την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, οι Γιάννης Γιαννέλλης και Άρης Χατζηκομνηνός με τον Αντώνη Σαμαρά -, ενώ αντιθέτως άλλοι που συμφωνούσαν έχουν διχαστεί μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων. Γι’ αυτό και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα προκύψει απ’ τις 18 κάλπες του νομού, όσο κι αν φαίνεται σίγουρο πως η πλευρά Μπακογιάννη υπερέχει στη Λέσβο σημαντικά.

Μετακομίζει το πολιτικό του γραφείο ο Σπύρος Γαληνός, που μέσα στις επόμενες μέρες φεύγει απ’ το εκλογικό κέντρο της προκυμαίας, για να πάει στην αρχή της Καβέτσου. Κι αυτό γιατί το γραφείο που έως τώρα διατηρεί, δεν καλύπτει τις ανάγκες του βουλευτή σε χώρους για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Στο νούμερο 3 της Καβέτσου, εκεί που θα πάει ο κ. Γαληνός, την προεκλογική περίοδο στέγασε το εκλογικό του κέντρο ο Παναγιώτης Καπάρας.

… γυρίζει από Ουκρανία Ο υποψήφιος, πάντως, του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον εαυτό του ένα ταξίδι με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Την οποία και συνόδευσε μαζί με συνάδελφό του απ’ τη Διαχειριστική Αρχή στο ματς με την Ουκρανία, απ’ την οποία και επιστρέφει μάλλον σήμερα. Κι όπως σχολίαζε ο κ. Καπάρας, αν όλα πάνε καλά, δεν το αποκλείει να επιδιώξει - αν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του -, κι ένα ταξίδι έως τη Νότια Αφρική. Ούτως ή άλλως, όπως έλεγε, «αφού φανήκαμε γουρλήδες γιατί να απουσιάζουμε απ’ το Μουντιάλ;».

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο Άρης και ο Στρατής Ο Στρατής Γόμος εδώ και καιρό έχει πει ότι θα στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. την Ντόρα Μπακογιάννη, με το περιβάλλον της οποίας άλλωστε φαίνεται να είχε πολιτικές σχέσεις, δεδομένου ότι επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη - του πατρός δηλαδή - είχε τοποθετηθεί έπαρχος στην Κω όταν ήταν μόλις 29 ετών. Την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη θα στηρίξει με ομιλία του στη Μυτιλήνη ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, με τον οποίο ο κ. Γόμος κάθε άλλο παρά αγαθές σχέσεις έχει: Τι να κάνει όμως, θα σφίξει τα δόντια του και θα πάει στην ομιλία, εκτός κι αν αποφύγει τούτο το πικρό ποτήρι. Όπως και να το κάνουμε, έχει και η πολιτική τα διλήμματά της.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Η βόρεια παράκαμψη Όλο και περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν τη βόρεια παράκαμψη για τις μετακινήσεις τους προκειμένου ν’ αποφύγουν να «περάσουν» από το κέντρο της πόλης. Μένει τα εγκατασταθεί ο φωτισμός στο συγκεκριμένο δρόμο ώστε τις νυχτερινές ώρες να μην είναι επικίνδυνα, καθώς αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τους οδηγούς. Πελ.Γ.

Ν.Μ.

Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση...

Ούτε εκατό…

Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση έχει πλέον ο Φυσιολατρικός Όμιλος «Υδάτινος», που μέχρι τώρα «φιλοξενούσε» η νομαρχία Λέσβου στο δικό της διαδικτυακό τόπο. Η νέα διεύθυνση του Ομίλου, είναι www.ydatinos.gr/.

Για ακόμη μια φορά, όπως έλεγε ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, αναβλήθηκε η εκδίκαση απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης για τη δημοτική περιουσία που έχει περιέλθει στον ΟΣΚ. «Αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση για την επιστροφή της περιουσίας, εμείς δε θα συναινέσουμε στην πρόταση του Οργανισμού για ενοικίασή της στο δήμο Αγιάσου για 99 χρόνια. Διότι παραδεχόμενοι ότι τα νοικιάζουμε, είναι σα να δηλώνουμε πως τα ακίνητα δεν είναι δικά μας. Για αυτό και θα περιμένουμε για ακόμη ένα χρόνο τη δίκη», είπε ο κ. Χατζηπαναγιώτης, εκθέτοντας την καθ’ όλα ρεαλιστική άποψη που έχει ο δήμος.

... και δεντροφύτευση Επιπλέον, σήμερα στις 12:30 το πρωί, στον πεζόδρομο της νότιας πύλης του Κάστρου της Μυτιλήνης, ο «Υδάτινος» διοργανώνει μέρος της δεντροφύτευσης της νοτιοδυτικής πτέρυγας των τειχών. Η δεντροφύτευση, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο εξωραϊσμού και φύτευσης των τειχών με εδώδιμα είδη, είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει. Β.Χρ.

Για τη διάχυση της πληροφορίας

ΜΑΡ.ΠΛ.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Χλίμπος από τον «Υδάτινο» έκανε μια επιπλέον πρόταση προς τη νομαρχία: να τοποθετηθούν οθόνες που θα συνδέουν τους χρήστες με όλους τους σχετικούς δικτυακούς τόπους, αλλά και τις πύλες τις σχετικές με τον τουρισμό, σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Κάτι σα σημεία ενημέρωση (info point) με οθόνη αφής, που θα επιτρέπουν σε επισκέπτες αλλά και πολίτες να ενημερώνονται για όσα τους ενδιαφέρουν στη Λέσβο. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, με τον τρόπο αυτό οι πληροφορίες θα διαχέονται πολύ πιο εύκολα και σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι. Είναι, εξάλλου, κάτι που έχουν εφαρμόσει και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε διάφορες περιοχές της χώρας και - εφόσον συντηρείται επαρκώς -, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους οδηγούς οι επαγγελματίες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που επιλέγουν να κάνουν φορτοεκφορτώσεις για τα μαγαζιά τους σε ώρες αιχμής, παρά το γεγονός ότι έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ώρες για αυτό. Μπλοκάρουν έτσι το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και δημιουργούν κομφούζιο με τα αυτοκίνητα που αναγκάζονται να κάνουν ελιγμούς. Ο δήμος τονίζει από την πλευρά του ότι είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας να ελέγξει την τήρηση των αποφάσεων. Αν μοιραστούν μια φορά πρόστιμα στους παραβάτες, θα σταματήσει αυτό το κακό. Δεν μπορεί μια ζωή οι οδηγοί να την «πληρώνουν» όταν παρκάρουν παράνομα και οι επαγγελματίες να μην ελέγχονται.

Β.Χρ.

Πελ.Γ.

Να γίνουν έλεγχοι

Ψυχοτοµές Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Ναοί και είδωλα μιας αδιέξοδης νέας θρησκείας νας αιώνιος αλλά πανίσχυρος πια στην εποχή μας «Θεός» έχει καταλάβει τη λατρευτική ανάγκη των ανθρώπων. Ένας απατηλός θεός, δαιμονικός, κακόβουλος, καταστροφικός και ταυτόχρονα αδιεξοδικός έχει αλώσει ψυχές, συνειδήσεις και ζωές, θρεμμένος από τη ματαιοδοξία, τη μισαλλοδοξία, τον εγωισμό, τον καταναλωτισμό και την κοντόφθαλμη, σχεδόν ηλίθια αντίληψη της ανθρώπινης παντοδυναμίας. Το όνομά του είναι «Χρήμα». Οι ιερείς του ο ευδαιμονισμός, ο ναρκισσισμός, ο κομπασμός και ο ανταγωνισμός. Κι οι ιέρειές του η τηλεόραση, η κατασκευασμένη εμπορευματοποιημένη ομορφιά, η ρηχότητα του πνεύματος, η ψευδοευφορία, η αθλιότητα της αναξιοπρέπειας. Ένας θεός που τρέφεται από τη μόδα, την υπεραπλούστευση, την απίστευτη άγνοια των πραγματικών κινδύνων, την απώθηση της αλήθειας, την έλλειψη επικοινωνίας, την επιτήδευση, τον κομπασμό, το νεοπλουτισμό,, και το «σουσουδισμό». Τα ιερά του σκεύη λάμπες φθορίου, λέιζερ, μικρές, πανέξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, τεράστια σκηνικά εορταστικών δήθεν «πολιτιστικών εκδηλώσεων». Κρατά στο χέρι το μαστίγιο της καταπίεσης, της περιθωριοποίησης, της εξαθλίωσης όσων τολμούν να του αντισταθούν. Αναδύεται από την ομίχλη της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής από τα βορβορώδη βάθη κάθε ανέντιμης συναλλαγής με τις κοκέτες-σύμβολα των οίκων μόδας και της πασαρέλας με τα υπέροχα κατασκευασμένα θηλυκά της σιλικόνης ή τα «αρσενικοθήλυκα» πλάσματα της αναίδειας και του φυσικού εκφυλισμού. Εμφανίζεται και κυριαρχεί και διαιωνίζεται και προσηλυτίζει με τα κηρύγματα των πολιτικών, τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης αγοράς και των πολυεθνικών. Υπνωτίζει με υποσχέσεις δύναμης, δόξας, υπεροχής μιας σύγχρονης φασιστικής αντίληψης, ενός κοινωνικού ρατσισμού. Σκοπός του η επιτυχία, το αποτέλεσμα, η υπερίσχυση και δόγμα τού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Το «Χρήμα», κυρίαρχη θεότητα, έχει εκτοπίσει όλους τους προαιώνιους αντιπάλους του: την καλοσύνη, τη συμπόνια, τη συνείδηση, την μπέσα, το φιλότιμο, την ευθύνη. Λατρευτικοί του τόποι, σύγχρονοι ναοί οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια, οι κολοσσοί των πάσης φύσης υπεραγορών. Μεγαλειώδη έργα, ουρανοξύστες, κτήρια από ατσάλι και γυαλί, χιλιάδες σκηνικά θιάσων, «κλόουν» που χοροπηδούν γύρω και μέσα από το γυαλί της τηλεόρασης, μέσα από τις παραφουσκωμένες με CD και δώρα σελίδες των εφημερίδων, από στημένες γιορτές και γεμάτες πλήξη και μοναξιά θορυβώδεις εκδηλώσεις, μέσα από γήπεδα «κολοσσιαία», όπου ο κανιβαλισμός και ο βανδαλισμός λατρεύουν το αυγό του σύγχρονου θεού, την «μπάλα του ποδοσφαίρου». Μια τεράστια φυγή απ’ την πραγματικότητα, μια ασυγκράτητη μετανάστευση στη χώρα του παραλογισμού. Ναοί του απατηλού θεού χωρίς σεμνότητα, χωρίς κατάνυξη, χωρίς μυστήριο και σεβασμό, χωρίς σηματοδότες της ταπεινότητας και της αδυναμίας μας μπροστά στο Σύμπαν και το θεϊκό μεγαλούργημα του έναστρου ουρανού.

Έ

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.


4

EI∆HΣEIΣ

Kοινωνιόγραµµα Γράφει η ΠΟΠΗ ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ - ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ*

Ομόφωνη απόφαση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου που καλεί σε διάλογο τους όμορους δήμους

«Ναι» στη συνένωση…

Η Γραμματική Ικανότητα ατά το τέλος της προσχολικής εκπαίδευσης (ηλικία 5:5-6:6 ετών), η γραμματική ανάπτυξη των παιδιών στη μητρική τους γλώσσα πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά σε εκείνη των ενηλίκων. Τα παιδιά, δηλαδή, έχουν ήδη καταφέρει να υιοθετήσουν το γλωσσικό σύστημα που κυριαρχεί στην κοινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, έχουν κατακτήσει τη συμφωνία του ρήματος κατά αριθμό και πρόσωπο με το υποκείμενο και τη μορφολογία των πτώσεων (διαφορετικοί τύποι ονομάτων ανάλογα με τη γραμματική τους λειτουργία). Οι δομές των προτάσεων εμπλουτίζονται σιγά-σιγά, τα παιδιά πρώτα επεκτείνουν τις ονοματικές φράσεις, ιδίως στη θέση του αντικειμένου, προσθέτουν άρθρα, κτητικές και δεικτικές αντωνυμίες. Ακολουθεί ο εμπλουτισμός των ρηματικών φράσεων, ενώ η παθητική σύνταξη και η μετοχή σπανίζουν στο λόγο τους (FFromkin et al., 2008). Καθώς οι δομές των προτάσεων εμπλουτίζονται, εμφανίζονται και οι πρώτες σύνθετες προτάσεις. Σε πρώτο στάδιο η σύνδεση των προτάσεων και των φράσεων είναι παρατακτική με το σύνδεσμο «και», ενώ έπειτα από λίγο καιρό το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί και άλλους απλούς συνδέσμους. Έτσι, παρατηρείται και μια αυξανόμενη χρήση της υποτακτικής Μπασλής, 1983), η οποία όμως φαίνεσύνδεσης (Μ ται να σχετίζεται με το επίπεδο κοινωνικής προέλευσης των παιδιών. Ο Μπασλής, μάλιστα, σε σχετική έρευνα διαπίστωσε την υπεροχή των παιδιών μεσοαστικής προέλευσης σε σχέση με άλλων κοινωνικών τάξεων στη χρήση δευτερευουσών προτάσεων (Μπασλής, 1984). Σε ό,τι αφορά στην αντίληψη, φαίνεται ότι τα παιδιά κατανοούν ευκολότερα τη σύνταξη προτάσεων ως προς το «ποιος; πού; τι;» από ό,τι ως προς το γιατί;-πώς;-πότε;. Παιδιά, όμως, που δεν είναι φυσικοί ομιλητές μιας γλώσσας, αλλά τη μαθαίνουν ως δεύτερη (Γ2), είναι πιθανόν, κατά την Κατσιμαλή (2007:63), να κάνουν λάθη στα γλωσσικά φαινόμενα που ενέχουν παραμέτρους, στις περιπτώσεις δηλαδή που η μητρική τους γλώσσα διαφέρει από τη γλώσσα-στόχο. Οι διαφοροποιήσεις δε αυτές αφορούν στη σύνταξη και τη μορφολογία. Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο τα παιδιά του νηπιαγωγείου που είναι φυσικοί ομιλητές της Ελληνικής να έχουν σε υψηλότερο βαθμό ανεπτυγμένη τη γραμματική τους ικανότητα σε αυτήν τη γλώσσα σε σχέση με τους συμμαθητές τους που τα ελληνικά είναι δεύτερη. Στην προσχολική εκπαίδευση, βέβαια, δε μιλάμε για διδασκαλία με την τρέχουσα σχολική έννοια, αλλά για ένα «ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο»», όπου με τη χρήση μιας ποικιλίας εξωγλωσσικών υλικών (παιχνίδια, εικόνες, κατασκευές) και δραματικών τεχνών (δραματοποίηση, παντομίμα, θεατρικό παιγνίδι), επιδιώκουμε την κατανόηση του νοήματος και την ανάπτυξη της γλωσσικής γνώσης και χρήσης. Με την υποστήριξη αυτή θα πρέπει όλα τα παιδιά να ενθαρρύνονται, προκειμένου να εμπλέκονται ενεργά στη δόμηση της γνώσης μέσα από τη διαπραγμάτευση των νοημάτων και των καταστάσεων που έχουν σημασία για αυτά και την ενεργοποίηση των προηγούμενων γνώσεών τους Σκούρτου, Βρατσάλης & Γκόβαρης, 2004). Η χρή(Σ ση, ωστόσο, των υποστηρικτικών μέσων είναι ωφέλιμο να μειώνεται σταδιακά, ώστε η επικοινωνία να βασίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε λεκτικά διατυπωμένες έννοιες και ιδέες. Επιπλέον, θα συμφωνούσαμε με το Χατζησαββίδη (2002:90), ο οποίος, βασιζόμενος στις σύγχρονες σχετικές αντιλήψεις, συνιστά πως η διδακτική προσέγγιση της δομής της γλώσσας πρέπει να αποβλέπει στην εμπέδωση των γλωσσικών δομών που ήδη έχουν κατακτήσει τα παιδιά και στη διεύρυνσή τους με βάση τις κοινωνικοπολιτισμικές και τις γλωσσικές προϋποθέσεις του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Να επικεντρώνεται, εκτός από την καλλιέργεια των γνώσεων και ικανοτήτων σε επίπεδο μικροδομής (λέξη, πρόταση, φράση), και στην απόκτηση ικανοτήτων που αφορούν στη μακροδομή (ολοκληρωμένο κείμενο, παράγραφος), καθώς και στην ανάδυση και συνειδητοποίηση των γνώσεων που έχουν τα παιδιά για τις μεταξύ των δύο αυτών γλωσσικών επιπέδων (μικροδομή - μακροδομή) σχέσεις.

Κ

* Η Πόπη Κασσωτάκη - Ψαρουδάκη είναι σχολική σύμβουλος Π.Α. - υποψ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY μόφωνα «ναι» στις συνενώσεις και στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται για την αυτοδιοίκηση, είπε το απόγευμα της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου. Το οποίο, θέτοντας τις «προδιαγραφές» που θα πρέπει να έχει η συνένωση του δήμου Πλωμαρίου με όμορους δήμους, καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια σε διάλογο για το θέμα. Ειδικότερα, όπως και την προηγούμενη φορά που τέθηκε ζήτημα να προχωρήσει η συνένωση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. «Αυτό», τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Βαρβαγιάννης, «που θέσαμε όλοι ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε συνένωση με άλλους δήμους, είναι στο σύνολό τους οι συνενώσεις να πληρούν τα κριτήρια που έχουν προταθεί απ’ το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα και να επιτευχθεί το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο απ’ το να προκύψουν νέοι ισχυροί δήμοι.» Όπως συμπλήρωσε ο κ. Βαρβαγιάννης, «κατ’ εμέ είναι εκ των ουκ άνευ, για λόγους ιστορικούς, αναγνωρισιμότητας της περιοχής μας, αλλά και εξ αιτίας των τοπικών προϊόντων που διέπονται απ’ το

Ο

χαρακτηρισμό ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, ο νέος δήμος που θα προκύψει να φέρει το όνομα Πλωμαρίου και να έχει έδρα το Πλωμάρι». Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, όπως και με ανακοίνωση της παράταξής του είχε τονίσει, ανέφερε ότι θα πρέπει στην πορεία προς τη μεταρρύθμιση να υπάρξει διάλογος προκειμένου σε τοπικό επίπεδο να διαμορφωθούν προτάσεις, οι οποίες και θα τεθούν ως ενιαία τοπική πρόταση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. «Θεωρώ», ανέφερε ο κ. Θεοδωρί-

Ο γραμματέας του ΣΥΝ στη Μυτιλήνη

δης μιλώντας στο «Ε», «ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος του Πλωμαρίου με τους δήμους Γέρας, Πολιχνίτου, Αγιάσου και Ευεργέτουλα, ώστε να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα και να ληφθούν αποφάσεις. Χωρίς εντάσεις, με μόνο σκοπό το αύριο της περιοχής μας να γίνει καλύτερο.». Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβαγιάννης, τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο συγκερασμού όλων των απόψεων που κατατέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση, θα υπάρξει σχετικά γραπτή ανακοίνωση, όπου και θα απευθύνεται πρόσκληση στους άλλους δήμους της περιοχής για να υπάρξει διάλογος για το θέμα.

Προγραμματίζεται ανοικτή συγκέντρωση για τη στήριξη Μπακογιάννη την Τρίτη το βράδυ

Επίσκεψη Βίτσα Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αναβληθείσα (λόστη Λέσβο γω κακοκαιρίας) Ηεπίσκεψη στη Μυτιήτημα ωρών θεωρείται η οριστικολήνη του γραμματέα Ζ ποίηση της επίσκεψης του Άρη Σπητης Κεντρικής Πολιλιωτόπουλου στη Λέσβο, προκειμένου τικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρη Βίτσα, θα γίνει σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Ο κ. Βίτσας θα συναντηθεί το πρωί με συμβασιούχους εργαζομένους του Δημοσίου και στη 1 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στο ξενοδοχείο «Λέσβιον». Στις 7:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», θα γίνει συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από όλη τη Λέσβο, στην οποία θα συζητηθεί η μετεκλογική πορεία του σχήματος, οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η προετοιμασία για την οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέλευση θα είναι ανοιχτή και παρακαλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθούν.

να μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο τέως υπουργός Παιδείας και προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. αρχικά προγραμματιζόταν να έρθει την προσεχή Τετάρτη, όλα όμως δείχνουν πως τελικά η ομιλία του θα γίνει την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Από φίλα προσκείμενα στελέχη στην κ. Μπακογιάννη γίνεται προσπάθεια να γίνει η ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, αν και θεωρείται ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του Θεάτρου. Απ’ τη ΝΟΔΕ Λέσβου επιβεβαίωσαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο η συγκέντρωση να γίνει την Τρίτη, αν και έως χθες το απόγευμα δεν είχε «κλείσει» τόπος και ημερομηνία της εκδήλωσης. Θυμίζουμε ότι ανάλογη εκδήλωση για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά έγινε την προηγούμενη Κυριακή σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

5

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απ’ τους συμβασιούχους του Δημοσίου

Ο αγώνας συνεχίζεται τoυ NIKOY MANABH υμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι υπάλληλων του δημόσιου τομέα χθες, μισή ώρα πριν το μεσημέρι. Στις 11 το πρωί οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα με στόχο την μονιμοποίησή τους. Σχεδόν 20 λεπτά της ώρας αργότερα, περίπου 100 με 150

Σ

συμβασιούχοι έκαναν πορεία προς τα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, φωνάζοντας συνθήματα και κάνοντας σαφές ότι το κεντρικό τους αίτημα είναι η μόνιμη δουλειά.

Στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τούς περίμενε μικρή αστυνομική δύναμη, στην οποία και δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να κάνουν συμβολική κατάληψη για μισή ώρα. Έτσι οι

συμβασιούχοι ανέβηκαν όλοι επάνω στα γραφεία της Περιφέρειας, χωρίς να υπάρξει καμμία αντίσταση από την πλευρά των λίγων αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο. Όταν έφθασαν στο γραφείο του περιφερειάρχη, βγήκαν στο μπαλκόνι και άπλωσαν τα πανό τους για να είναι ορατά σε όσους διέσχιζαν το δρόμο εκείνη την ώρα. Λίγα λεπτά αργότερα, οι συμβασιούχοι είχαν ολιγόωρη συζήτηση με το γενικό διευθυντή της Περιφέρειας, Στέφανο Αγαπητό. Στη συνέχεια αποχώρησαν και με πορεία επέστρεψαν στην πλατεία Σαπφούς. Η συγκέντρωση και η πορεία

οργανώθηκε από το Συντονιστικό των Συμβασιούχων και σε αυτήν πήραν μέρος συμβασιούχοι υπάλληλοι του δήμου Μυτιλήνης και άλλων δήμων, του υπουργείου Πολιτισμού, της νομαρχίας Λέσβου και άλλων υπηρεσιών. Τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο cafe «Δίαυλος» πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των συμβασιούχων, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους. Στη συνάντηση αυτή καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι συμβασιούχοι. nman@emprosnet.gr

Προσωπικό και μέσα για το λιμεναρχείο ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μυτιλήνης, όπως και για άλλες ακριτικές περιοχές, εξήγγειλε ο υπουργός ην πλήρη στήριξη στους συμβασιούχους και τους Προστασίας του Πολίτη εργαζομένους των Stage όλων των κλάδων του δη-

Στηρίζει τους συμβασιούχους

«Θωράκιση» συνόρων κόντρα στο δουλεμπόριο της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH έτρα για την ενίσχυση των λιμεναρχείων με προσωπικό και μέσα, κυρίως στις ακριτικές περιοχές, Μ ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την ίδια μέρα, το «Ε» αποκάλυψε τις εφιαλτικές ελλείψεις στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει η αιτία να παραμένουν «καθηλωμένα» σχεδόν όλα τα σκάφη και να μένουν αφύλακτα τα θαλάσσια σύνορα. Στη διάρκεια της σύσκε- ξημένο όγκο παράνομης ψης που έγινε στο κτήριο μετανάστευσης, όπως είτου πρώην υπουργείου ναι της Πάτμου λόγω του Ναυτιλίας, υπό τον υ- Αγαθονησίου, της Μυτιλήπουργό Προστασίας του νης, της Σάμου και της ΛέΠολίτη, Μιχάλη Χρυσο- ρου λόγω του Φαρμακονηχοΐδη, και με τη συμμετο- σίου. χή στελεχών του Λιμενι- Παράλληλα, όπως ειπώκού Σώματος, έγινε μετα- θηκε, θα γίνουν οι αναξύ άλλων αναλυτική συζή- γκαίες προμήθειες υλικών τηση για το πρόβλημα της για να επισκευαστούν άπαράνομης μετανάστευ- μεσα τα ακινητοποιημένα σης, ενώ αναγνωρίστηκε πλωτά. το ότι η Διεύθυνση ΑσφαΣτην πράξη; λείας του Λιμενικού Σώμα- Χθες, πάντως, δεν είχε γίτος έχει κάνει τα τελευταία νει καμμιά επίσημη ενηχρόνια συστηματική δου- μέρωση από πλευράς υλειά επί του θέματος, κυ- πουργείου στο Κεντρικό ρίως στην κατεύθυνση της συνέχεια στη ΣEΛ. 23 καταπολέμησης των «κυκλωμάτων» διακίνησης.

Οι ελλείψεις στο επίκεντρο Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το « Έθνος», στο «τραπέζι» τέθηκαν και οι ελλείψεις σε προσωπικό νησιωτικών λιμεναρχείων, αλλά και η ακινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εκφράστηκε η βούληση να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό τα λιμεναρχεία που δέχονται αυ-

Τμοσίου τομέα που διεκδικούν μόνιμη δουλειά, εξέ-

φρασε χθες το μεσημέρι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο «Λέσβιον». Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στρατής Σκουντιανέλλης και Δημήτρης Αβαρλής υπογράμμισαν ότι πρέπει να κλιμακωθούν οι αγώνες, με στόχο την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Έντονη ήταν η κριτική που Για το ζήτημα αυτό ασκήασκήθηκε στην κυβερνητι- θηκε κριτική στην ΕΑΣ Λέκή πολιτική για τους μετα- σβου και τον πρόεδρό της, νάστες. Υπογραμμίσθηκε Αλέκο Γιαζιτζόγλου, το ότι θα πρέπει να γίνονται ΠΑΣΟΚ, το νομάρχη Παύσεβαστά τα στοιχειώδη λο Βογιατζή, το Κ.Κ.Ε. και ανθρώπινα δικαιώματα των το ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση μεταναστών και να σταμα- τους στο ζήτημα. τήσει η άγρια εργασιακή Εκτενής αναφορά έγινε εκμετάλλευση των μετανα- στα προβλήματα των ακτοστών που έρχονται στη πλοϊκών συνδέσεων της χώρα μας. Το κλείσιμο του Λέσβου με την ηπειρωτική Κέντρου Κράτησης της Ελλάδα και ιδιαίτερα στα Παγανής χαρακτηρίστηκε επιτυχία του κινήματος που αναπτύχθηκε στη Λέσβο, αλλά και διεθνώς, για το ζήτημα αυτό. Η δημιουργία συνεταιριστικού τυροκομείου από κρατικές πιστώσεις είναι κατά την άποψη των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αλλά και στη ρύπανση που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη διάθεση του τυρόγαλου.

πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν στη γραμμή Μυτιλήνης - Χίου Πειραιά με την προσωρινή αποδρομολόγηση του «Μυτιλήνη» για δεξαμενισμό και επισκευές. Για το ζήτημα αυτό υπογραμμίσθηκε ότι θα έπρεπε η ΝΕΛ να αντικαταστήσει το πλοίο αυτό με άλλο για το

διάστημα που θα βρίσκεται εκτός δρομολογίων. Επίσης, τονίσθηκε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζεται για άμεση μείωση των τιμών των εισιτηρίων στην κατεύθυνση δωρεάν μετακίνησης των εργαζομένων και των μισθοσυντήρητων με τα πλοία της ακτοπλοΐας.


6

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

25,3 εκατομμύρια ευρώ για παράκαμψη Άγρας, παράκαμψη Λαγκάδας και δρόμο Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι, βόρεια έξοδο Μυτιλήνης, οδικό τμήμα Πέραμα - Σκόπελος και ηλεκτροφωτισμό επαρχιακής οδού από Πέτρα έως Μήθυμνα

Οι πρώτοι δρόμοι στο ΕΣΠΑ τρων. Θα εκτελεστούν εργασίες κατασκευής νέων χαράξεων ή βελτίωσης υφιστάμενων τμημάτων, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα του δρόμου.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ρόταση για πέντε σημαντικά οδικά έργα, με πολλές επιμέρους παρεμβάσεις, κατέθεσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου για ένταξη στο Δ΄ Κ.Π.Σ.. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 25,3 εκατομμύρια, ποσό που διεκδικεί σε πρώτη φάση η Λέσβος απ’ το κονδύλι των 44 εκατ. ευρώ που έχει το πρόγραμμα για το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Βορείου Αιγαίου. Αν υπολογιστεί ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι μελέτες για τα μεγάλα οδικά έργα (Καλλονή - Σίγρι, Καλλονή - Πέτρα, Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης), όπως και οι προτάσεις της νομαρχίας για άλλα μικρότερα αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας, όπως και το γεγονός ότι απ’ τον ίδιο κορβανά πρέπει να εκτελεστούν οδικά έργα και στους νομούς Χίου και Σάμου, διαπιστώνει πόσο τραγικά λίγα είναι τα χρήματα για υποδομές. Η αρμόδια νομαρχιακή ε- νεται ως υποέργο η παράπιτροπή ενέκρινε την καμψη στη θέση Λαγκάδα, προηγούμενη βδομάδα προϋπολογισμού 6.192 την υποβολή πέντε προτά- .000 ευρώ. Αντικείμενο του σεων για έργα κατασκευής έργου είναι η κατασκευή οκαι βελτίωσης του επαρ- δικού τμήματος μήκους χιακού οδικού δικτύου του 1.400 μέτρων περίπου. νομού Λέσβου στο Επιχει- Μετά την ολοκλήρωση του ρησιακό Πρόγραμμα έργου, αναμένεται η υφι«Κρήτης και Νήσων Αιγαί- στάμενη οδός στην περιοου». Όπως τόνισε ο υπεύ- χή της Λαγκάδας να λειθυνος αντινομάρχης Θεό- τουργήσει ως μονόδρομος δωρος Βαλσαμίδης, η νο- (μια λωρίδα κυκλοφορίας) μαρχία, αξιοποιώντας την με κατεύθυνση από Μυτιαναπτυξιακή ευκαιρία και λήνη προς Πλωμάρι και η τις δυνατότητες χρηματο- παρακαμπτήρια οδός να δότησης του Εθνικού λειτουργεί επίσης με μια Στρατηγικού Πλαισίου Α- λωρίδα κυκλοφορίας με ναφοράς (ΕΣΠΑ), υποβάλ- κατεύθυνση από Πλωμάρι λει τις πρώτες προτάσεις προς Μυτιλήνη. για τη χρηματοδότηση έρ- Άλλο υποέργο του ίδιου γων βελτίωσης του επαρ- δρόμου από Γέρα προς χιακού οδικού δικτύου, Πλωμάρι είναι η «Βελτίωσυνολικού προϋπολογι- ση οδικού τμήματος 2ης σμού 25,3 εκατ. ευρώ, τα Επαρχιακής οδού και καταοποία χρήζουν άμεσης σκευή δύο ισόπεδων οδιπροτεραιότητας βελτίωσής κών κόμβων σύνδεσής της τους. Σύμφωνα με τον κ. με δημοτικές οδούς Κάτω Βαλσαμίδη, οι προτάσεις Τρίτους - Πηγαδακίων και αυτές κατατέθηκαν τη Δευ- Περάματος - Πηγαδατέρα 16 Νοεμβρίου, ενώ κίων», προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα θα α- 6.651.800 ευρώ. Στο πλαίκολουθήσει η υποβολή και σιο αυτής της παρέμβασης άλλων, όπως ο δρόμος θα γίνει βελτίωση του οδιΠηγή - Λάμπου Μύλοι, η κού τμήματος της 2ης ΕΠαράκαμψη Κεραμειών παρχιακής Οδού Θέρμα Παπάδος - Πλωμάρι, σε κ.ά.. μήκος 2.287 μέτρων, όπως Απ’ τη Γέρα και η κατασκευή δύο ισόστο Πλωμάρι πεδων οδικών κόμβων για Η πρώτη πρόταση της νο- τη σύνδεση της 2ης Επαρμαρχίας αφορά στο έργο χιακής Οδού με τον υφι«Βελτίωση κατά τμήματα στάμενο Δημοτικό Δρόμο της 2ης Επαρχιακής οδού Κάτω Τρίτος - Πηγαδάκια Θέρμα Κόλπου Γέρας - Πα- αλλά και σύνδεσης της πάδος - Πλωμάρι από Ε- 2ης Επαρχιακής Οδού με θνική Οδό Μυτιλήνης - τον υφιστάμενο Δημοτικό Καλλονής μέσω Ντιπίου». Δρόμο Πέραμα - ΠηγαδάΣτο έργο αυτό περιλαμβά- κια.

Π

Φως απ’ την Πέτρα στο Μόλυβο

Βόρεια έξοδος Μυτιλήνης Η δεύτερη πρόταση, την οποία αναλυτικά είχαμε περιγράψει μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη, είναι το έργο «Ισόπεδος Οδικός Κόμβος σύνδεσης οδού Βόρειας Παράκαμψης Μυτιλήνης με Οδό Μυτιλήνης - Θερμής», προϋπολογισμού 3.236.400 ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η αποπεράτωση του έργου της Βόρειας Παράκαμψης της πόλης της Μυτιλήνης και η κατασκευή του ισόπεδου οδικού κόμβου (σύνδεσής της με την οδό Μυτιλήνης

- Θερμής στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ). Εκτός του κόμβου θα γίνουν βελτιώσεις κατά μήκος της οδού Μυτιλήνης - Θερμής, ώστε να διαπλατυνθεί η βόρεια έξοδος της πόλης της Μυτιλήνης.

Παράκαμψη Άγρας Το έργο «15η Επαρχιακή Οδός Καλλονής - Ερεσού/Παράκαμψη οικισμού Άγρας», προϋπολογισμού 6.442.000 ευρώ, είναι η επόμενη πρόταση της νομαρχίας που εγκρίθηκε και αφορά στην κατασκευή παρακαμπτήριου οδού του οικισμού της Άγρας, συνο-

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Επαρχιακό Όργανο στη Λήμνο

Προετοιμασία για το χειμώνα στη Λήμνο για να αντιμετωπίσουν Πνουροετοιμάζονται πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα του ερχόμεχειμώνα. Για το σκοπό αυτό, πριν λίγες ημέρες, στην αίθουσα συσκέψεων του επαρχείου Λήμνου, συνεδρίασε το Συντονιστικό Επαρχιακό Όργανο (ΣΕΟ). Σκοπός της συσκέψεως ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετοί, κατολισθήσεις κ.λπ.) κατά τη χειμερινή περίοδο 2009 - 2010. Στη σύσκεψη, που εκλήθησαν οι φορείς της επαρχίας Λήμνου που εμπλέκονται στην εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης», πήραν μέρος ο έπαρχος, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του επαρχείου, οι πολιτικές, οι στρατιωτικές αρχές, τα Σώματα Ασφαλείας και εκπρόσωποι φορέων. Ο έπαρχος Δημήτριος Σάραγκας αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της σύσκεψης, γιατί όπως τόνισε «η ενημέρωση, η πληροφόρηση η σωστή οργάνωση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων προστασίας είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτων αναγκών που προκαλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα».

λικού μήκους 2.540 μέτρων. Αρχή της περιφερειακής οδού θα αποτελεί η διασταύρωση της 15ης επαρχιακής οδού με υφιστάμενο χωματόδρομο που βρίσκεται σε απόσταση 1.500 μέτρων περίπου πριν την είσοδο του οικισμού και το τέλος της θα βρίσκεται σε θέση που απέχει 2.000 μέτρα περίπου από την έξοδο του οικισμού. Συγκεκριμένα, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει τη βελτίωση του υφιστάμενου αγροτικού χωματόδρομου σε μήκος 500 μέτρων περίπου, την εξ ολοκλήρου κατασκευή νέας οδού σε μήκος 2.000 μέτρων και την κατασκευή των δύο συμβολών-κόμβων της νέας οδού παράκαμψης οικισμού Άγρας με την υφιστάμενη επαρχιακή οδό.

Πέραμα - Σκόπελος χωρίς ελιγμούς Η «Βελτίωση επικίνδυνων ελιγμών της 3ης Επαρχιακής Οδού, Τμήμα Πέραμα - Σκόπελος», προϋπολογισμού 2.007.350 ευρώ, είναι το τέταρτο έργο που προτείνεται προς ένταξη κι αφορά στη βελτίωση επικίνδυνων ελιγμών στο τμήμα που βρίσκεται σε απόσταση 2.000 μέτρων περίπου από την περιοχή Ντουραχάνι προς το Πέραμα και σε μήκος 1.040 μέ-

Η τελευταία πρόταση της νομαρχίας αφορά στο έργο «Ηλεκτροφωτισμός Επαρχιακής Οδού από Πέτρα έως Μήθυμνα», προϋπολογισμού 810.500 ευρώ και στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να γίνει ηλεκτροφωτισμός της επαρχιακής οδού που θα αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού. Σύμφωνα με την πρόταση, η οδός χωρίζεται σε δύο τμήματα, το πρώτο μήκους 3.100 μέτρων (από τον τελευταίο ιστό φωτισμού της παραλίας Πέτρας μέχρι 100 μέτρα πριν την κύρια είσοδο του ξενοδοχείου «Δελφίνια») και το δεύτερο μήκους 1.200 μέτρων περίπου (αρχίζει από τα «Δελφίνια» και φθάνει μέχρι τη διασταύρωση με την οδό προς Εφταλού). Στο πρώτο τμήμα θα εγκατασταθούν φωτιστικά σώματα, πάνω σε γαλβανισμένους σιδηροϊστούς ύψους εννέα μέτρων, ως συνέχεια του υφιστάμενου φωτισμού στην παραλία Πέτρας. Στο δεύτερο τμήμα θα εγκατασταθούν φανοστάτες ύψους 3,5 μέτρων με οικονομικές ηλεκτρονικές λάμπες, όμοια με αυτά που υπάρχουν στον κεντρικό δρόμο της Μήθυμνας και ως συνέχεια αυτών. Όλα τα φωτιστικά σώματα θα τοποθετηθούν στο υφιστάμενο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο πλάτους 1,60 μ., από το οποίο διέρχονται πολλοί επισκέπτες τη θερινή περίοδο περπατώντας στη διαδρομή Πέτρα - Μήθυμνα και αντίστροφα.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

7

Θέλουν συνάντηση με Λούκα Κατσέλη, αλλά και ματαίωση του σημερινού διαγωνισμού

Νέα σύγχρονα πλοία ζητούν οι Λημνιοί της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH έο διεκδικητικό πλαίσιο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου καταθέτουν οι φορείς του νησιού, οι οποίοι ζητούν τη ματαίωση του διαγωνισμού που έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Επίσης ζητούν, με επιστολή τους στην κ. Κατσέλη, την οποία κοινοποιούν και στους υφυπουργούς Νίκο Σηφουνάκη και Μάρκο Μπόλαρη, συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να της εκθέσουν τα ζητήματα. Τα νέα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία αφορούν κυρίως στην αντικατάσταση των πλοίων που εκτελούν τα δρομολόγια, με νέα σύγχρονα. Σύμφωνα με τους φορείς γάλο βαθμό από τις ακτοπου υπογράφουν την επι- πλοϊκές συγκοινωνίες» στολή, τον έπαρχο Λή- και αναμένουν σύντομα, μνου, τους δημάρχους μόλις και το υπουργείο είΜύρινας, Μούδρου, Νέας ναι έτοιμο, να γίνουν οι αΚούταλης και Ατσικής, παιτούμενες συναντήσεις τον εκπρόσωπο της ΣΕΑ, για να γνωστοποιηθούν το Παράρτημα Λήμνου τα αιτήματά τους, «ώστε του Επιμελητηρίου Λέ- να δοθεί επιτέλους λύση σβου, τους Εμπορικούς σ’ αυτό το μεγάλο πρόΣυλλόγους Λήμνου και βλημα». Μούδρου, την ΕΑΣ ΛήΜαταίωση… μνου, το Σύλλογο Φορτη- Συγκεκριμένα, οι φορείς γών Δ.Χ., την Ένωση Ξε- της Λήμνου ζητούν, για νοδόχων και το Σύλλογο να μη βρεθούν προ τετεΕνοικιαζόμενων Δωμα- λεσμένων, τη ματαίωση τίων, «η Λήμνος ταλαιπω- του σημερινού διαγωνιρείται και αδικείται σε με- σμού για τις δρομολογια-

Ν

κές γραμμές Λαύριο - ΆιΣτράτης - Λήμνος και Κύμη - Λήμνος, όπως αυτές είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους φορείς, «αυτά που προβλέπονται σε αυτόν το διαγωνισμό δεν έχουν σχέση με τα αιτήματα και τις ανάγκες του τόπου μας». Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν: «Οι κινητοποιήσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι σε Λήμνο και Αθήνα ήταν για να αποτρέψουμε και να αλλάξουμε τους όρους

τού υπό εξέλιξη διαγωνισμού. Σε αυτόν τον αγώνα, σας θυμίζουμε, είχαν συμπαρασταθεί με την παρουσία τους υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Ραγκούσης και Σηφουνάκης.» Μάλιστα, παραθέτουν και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να ματαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς επιμένουν στην αλλαγή του χρόνου που θα διαρκεί η σύμβαση για την κάθε δρομολογιακή

Για ακτοπλοϊκά και λιμάνι Μύρινας

Ερωτήσεις απ’ το Σπύρο Γαληνό Νέα ερώτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου κατατέθηκε στη Βουλή, από το βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό. Στην πρώτη ερώτηση του νεοεκλεγέντα βουλευτή για τη Λήμνο, μεταφέρεται το αίτημα των κατοίκων για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τη νότια Ελλάδα, αλλά και την ανησυχία του «ότι με τις 12ετείς συμβάσεις στη γραμμή δε θα δρομολογηθούν πλοία νεότευκτα ή μικρής ηλικίας, αλλά αυτά που βαδίζουν προς απόσυρση». Στη συνέχεια, ο βουλευτής παραθέτει τα αιτήματα των φορέων της Λήμνου και ρωτάει την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτι-

λίας εάν προτίθεται να υιοθετήσει την αρχή της συσχέτιση της διάρκειας της σύμβασης με την ηλικία του δρομολογούμενου πλοίου. Ακόμη, εάν προτίθεται να τροποποιήσει τη δημοπράτηση της γραμμής, έτσι ώστε να ενσωματωθούν τα αιτήματα των φορέων της Λήμνου στους όρους της σύμβασης και ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας αυτών των ενεργειών, ενώ τέλος σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να λυθεί το πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου. Με άλλη ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός ζη-

τά την άμεση έναρξη του έργου κατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων για το σταθμό εξυπηρέτησης επιβατών στο λιμάνι της Μύρινας. Όπως αναφέρει, επειδή δε λήφθηκε μέριμνα για να κατασκευαστούν οι αναγκαίες χερσαίες εγκαταστάσεις, όσοι περιμένουν για να επιβιβαστούν στα πλοία γίνονται έρμαια των καιρικών συνθηκών. Ο κ. Γαληνός ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να γίνουν χερσαίες εγκαταστάσεις και προτείνει, έως ότου ολοκληρωθεί η δημιουργία τους, να υπάρξει μία προσωρινή εγκατάσταση για την εξυπηρέτηση των επιβατών του λιμανιού της Μύρινας.

γραμμή και δεν επιθυμούν να δεσμεύσουν ειδικά τη συγκεκριμένη γραμμή Λαύριο - Άι-Στράτης Λήμνος, η οποία βάσει των όρων είναι 12ετής. Ζητούν σύγχρονα και αξιόπλοα πλοία και άμεση

αντικατάσταση του πλοίου «Ταξιάρχης», το οποίο κρίνουν ότι δεν εξυπηρετεί τα νησιά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού έχει μικρή μεταφορική δυνατότητα, λόγω μικρού πρωτοκόλλου.

Έξω από τις άγονες όσοι χρωστούν στο Δημόσιο

Εδικκίναλαιεώιίεμδιιακαταποίςόωεμτοκατυέτςλοεδυσιαεηλγςλωδηννηισιμκμόοοσύύιακςςργάυιταποηπυραςερνσααίχααώςπρ(οηε-σ- η πιδοτούμενες άγονες γραμμές) οποιαδήποτε ναυτιλιακή εταιρεία έχει χρέη προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Η ερώτηση του κ. Χουντή αφορούσε στην περίπτωση της G.A. Ferries, της οποίας οκτώ πλοία κατασχέθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2009. Το θέμα όμως αυτό ενδιαφέρει και τη ΝΕΛ, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το ΝΑΤ για οφειλές που η ίδια δήλωσε ότι δεν είχαν πληρωθεί. Η υπόθεση αυτή προέκυψε λίγες εβδομάδες μετά την απόκτηση του 20% των μετοχών της εταιρείας από τον κ. Βεντούρη και ως σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Η διαφωνία των δύο πλευρών βρίσκεται στο ύψος των οφειλών προς το ΝΑΤ. Αν αποδειχθεί ότι οι οφειλές είναι τόσο μεγάλες όσο υποστηρίζει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, η ΝΕΛ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και θα κινδυνεύσει να χάσει τις χρυσοφόρες άγονες γραμμές που έχει πάρει.


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

50 εμπύρετα περιστατικά σε μια μέρα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Όλο και περισσότερες απουσίες στα σχολεία, ενώ πιέζουν οι γονείς για μέτρα προφύλαξης απ’ τη νέα γρίπη

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ε τα κρούσματα της γρίπης ν’ αυξάνονται σταθερά, μεγαλώνει η ανησυχία γονέων για τα μέτρα στα σχολεία, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι ουρές ασθενών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μόνο την Τετάρτη το απόγευμα, εκτιμάται ότι πέρασαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 50 εμπύρετα περιστατικά, ενώ την ίδια ώρα οι απουσίες στα σχολεία ολοένα και αυξάνονται. «Δεν έχουμε στείλει νέα λη - ακόμη σοβαρότερη δείγματα στο Παστέρ, ξέ- διάσταση του προβλήμαρουμε όμως ότι πολλά από τος, που είναι ο κίνδυνος τα περιστατικά που βλέ- μετάδοσης της νέας γρίπουμε είναι και κρούσματα πης σε άτομα μέσα στην της νέα γρίπης. Όταν τα οικογένεια που ανήκουν συμπτώματα δεν είναι έ- στις ευπαθείς ομάδες. «Αντονα και δεν υπάρχουν υ- κόμη και τα παιδιά μου ποκείμενα νοσήματα, τους δείχνουν να πέρασαν ελαστέλνουμε στο σπίτι για ν’ φρά τη γρίπη, φοβόμαστε αναρρώσουν με την κατάλ- όμως για τον κίνδυνο μεληλη αγωγή», λέει ο για- τάδοσής της σε ηλικιωμέτρός Χαράλαμπος Ανιτσά- νο μέλος της οικογένειας κης, μέλος της Επιτροπής που ανήκει στις ευπαθείς Πανδημίας του Νοσοκο- ομάδες. Φοράμε όλοι μάμείου Μυτιλήνης. Ο ίδιος σκες στο σπίτι, ενώ φοράω δεν κρύβει ότι όσο περνάει μάσκα και στο ιατρείο μου ο καιρός θα αυξάνονται α- για να προστατέψω τον κόκόμη περισσότερο τα περι- σμο, με τον οποίο έρχομαι στατικά, ενώ υπογραμμίζει σε επαφή, από τον κίνδυνο ότι είναι θετικό το γεγονός μετάδοσης της γρίπης, καπως δεν έχει υπάρξει μέ- θώς και εγώ είναι πιθανό χρι τώρα κάποιο σοβαρό να είμαι φορέας. Για ποιο κρούσμα. λόγο δεν υπάρχει υπευθυνότητα πρωτίστως από Φυλλορροούν τους γονείς, που προτιτα σχολεία μούν να στείλουν το παιδί Αυξάνονται, όμως, και στα τους με ένα Depon στο σχολεία οι απουσίες λόγω σχολείο, και έπειτα από ιώσεων. Παρατηρείται, μά- τους καθηγητές που δε λιστα, στα σχολεία δευτε- φροντίζουν να συνιστούν ροβάθμιας εκπαίδευσης, στα παιδιά που εμφανίόπου παρουσιάστηκε και ζουν συμπτώματα να μείτο πρώτο επίσημα διαπι- νουν στο σπίτι;», τόνισε ο στωμένο κρούσμα (σε λύ- ίδιος. κειο), να είναι περισσότεΑγωνία και παράπονα ρα τα περιστατικά γρίπης Ο κ. Θανάσης Φραγκόπουαπ’ ό,τι στα δημοτικά και λ ο ς, διευθυντής Δευτεροτα νηπιαγωγεία. Πολλά είναι τα τηλεφωνή- βάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ματα στη Διεύθυνση Δευ- γίνει όλες αυτές τις ημέρες τεροβάθμιας Εκπαίδευσης δέκτης πολλών τέτοιων από γονείς που πιέζουν παραπόνων από τους γογια τη λήψη μέτρων προ- νείς. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει κειμένου να αποτραπεί η ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι καθηγητές είμετάδοση της γρίπης. «Και τα δυο παιδιά μου ναι να συστήσουν στους που είναι μαθητές λυκείου μαθητές που έχουν νοσήείναι σήμερα με πυρετό. σει να μείνουν πέντε επιΑπ’ ό,τι μου είπαν, υπήρ- πλέον ημέρες μετά την αχαν στην τάξη πολλοί συμ- νάρρωση στο σπίτι, και να μαθητές τους που έβηχαν. θερμομετρήσουν μαθητές Γιατί τους στέλνουν άρρω- που οι ίδιοι δηλώνουν ότι στους οι γονείς στα σχο- δεν αισθάνονται καλά για λεία και γιατί οι καθηγητές να δουν αν χρειάζεται να δεν τους συνιστούν να μεί- φύγουν στο σπίτι. «Δεν νουν στο σπίτι για λίγες η- μπορούμε εμείς να γίνουμέρες;», τόνισε μιλώντας με γιατροί και να εξετάστο «Ε» ο δημοτικός σύμ- ζουμε κάθε παιδί αν το ίβουλος Μυτιλήνης και διο δεν παραπονεθεί. Ούτε κτηνίατρος Γιώργος Παλαι- μπορούμε να το στείλουμε στο σπίτι αν δεν ξέρουμε ολόγος. Ο κ. Παλαιολόγος υπο- σίγουρα ότι έχει κάποια γραμμίζει μάλιστα την άλ- ίωση», αναφέρει ο ίδιος.

Μ

Τα σχολικά πάρτυ Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο εκφράζονται παράπονα από γονείς είναι τα πάρτυ που οργανώνουν σε cafe-bar της πόλης σχολικές τάξεις, κυρίως λυκείου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μαθητής που διαπιστώθηκε από το Παστέρ ότι είχε νοσήσει από τη νέα γρίπη, είχε πάει την προηγούμενη μέρα σε ένα τέτοιο πάρτυ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνος» για τη μετάδοση ιώσεων. «Τα πάρτυ οργανώνονται σε χώρους εκτός σχολείου και εκτός σχολικού ωραρίου. Δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς να πούμε στα παιδιά να μην οργανώσουν πάρτυ», απαντά ο κ. Φραγκόπουλος. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναγνωρίζει, πάντως, ότι μέρα με τη μέρα οι απουσίες στα σχολεία αυξάνονται, ωστόσο τονίζει ότι αν χρειαστεί να κλείσει κάποιο σχολείο θα πρέπει να δοθεί σχετική οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη νομαρχία. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, σε σύνολο 1.215 μαθητών γυμνασίων στην πόλη της Μυτιλήνης απουσίαζαν 216 άτομα, ενώ σε σύνολο 956 μαθητών λυκείων απουσίαζαν 143

μαθητές. «Θεωρώ ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των απόντων μαθητών στα σχολεία. Εμείς, μέσω ενημερώσεων που έγιναν σε κάθε σχολείο στους συλλόγους γονέων, έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει με την πρώτη αδιαθεσία που θα αισθανθεί το παιδί να μη το στέλνουν στο σχολείο», υπογράμμισε ο κ. Φραγκόπουλος. Σε «φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα» τονίζει από την πλευρά του ότι κινούνται οι απουσίες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτης Σάλτας. Ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που φθάνουν καθημερινά στη διεύθυνση από όλα τα σχολεία του νομού, δε φαίνεται να υπάρχει παραπάνω αριθμός απουσιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ουρές και στα εμβόλια Στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης η κίνηση αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα. Χθες, ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι σε χώρους υγείας και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με το γιατρό κ. Ανιτσάκη, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει σύντομα και απογευματινή βάρδια στο Νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Λίγα λόγια για τη Χρύσα Ζάχαρη - Γιαρμαδούρου ε αυτές τις λίγες γραμμές θέλω δημόσια να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της, στο φίλο Βαγγέλη, το παιδί τους και τη μητέρα της, που έτσι απρόσμενα έχασαν τη μητέρα, τη σύζυγο, την κόρη. Θέλω να μεταφέρω δημόσια το θαυμασμό μου και την ευγνωμοσύνη μου Η Χρύσα Ζάχαρη - Γιαρμαδούρου για τη μεγαλειώδη ψυχική ανάταση και τη δύναμη που επέδειξαν με αυτή την πανανθρώπινη άξια της δωρεάς οργάνων που συναποφάσισαν οι δικοί της άνθρωποι. Είναι απόφαση ήθους αγάπης φιλανθρωπίας για το συνάνθρωπό μας σε μια εποχή δύσκολη χωρίς ιδανικά. Νιώθω την ανάγκη να τιμήσω τη μνήμη της Χρύσας, γιατί τη γνώριζα σαν άνθρωπο, σαν επιχειρηματία, σα διευθυντή ξενοδοχείου, αλλά το κυριότερο ως γιατρός στις ευχάριστες και δύσκολες περιόδους της υγείας της. Έφυγε από κοντά μας στην πιο παραγωγική και όμορφη περίοδο της ζωής της και η θλίψη γίνεται πιο μεγάλη, αλλά η μορφή και η ψυχή της θα βρίσκεται από τώρα στο χώρο της αιωνιότητας. Η γλυκιά της φυσιογνωμία και το μεγαλείο της ψυχής της δεν έφυγε ακόμη και δε θα φύγει ποτέ. Ο θάνατος κέρδισε το σώμα της, δεν κέρδισε την ψυχή και τη ζωντάνια της. Η ζωή της δεν τελείωσε, η Χρύσα ζει και μαζί της άλλοι πέντε συνάνθρωποί μας. Θα ήταν επιθυμία δικιά της, γιατί η ίδια με το πνεύμα της οδήγησε τους δικούς της ανθρώπους να πάρουν αυτή την απόφαση της μεγαλύτερης εθελοντικής ανθρωπιστικής δωρεάς, που είναι η δωρεά των ζωτικών της οργάνων. Είναι μια πράξη που περικλείει έναν τεράστιο όγκο συναισθημάτων και μεγαλείο ψυχής και αποτελεί τιμή για την οικογένειά της και για την κοινωνία μας, γιατί απορρέουν διδάγματα ήθους, αλληλεγγύης, αγάπης και προσφοράς ζωής, ενώ είναι φωτεινό σημείο και παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας. Η αναπάντεχη απώλεια της Χρύσας και η δωρεά των οργάνων της φώτισε και ξαναζωντάνεψε πέντε άλλες οικογένειες. Η θλίψη και ο αβάσταχτος πόνος του Βαγγέλη, του παιδιού της, της μητέρας της, έχει μετατραπεί σε χαρμόσυνο απροσδόκητο γεγονός χαράς, ευγνωμοσύνης, υπερηφάνειας, αγάπης, ελπίδας, ζωής για πέντε άλλους συνανθρώπους μας. Με αυτήν τη δωρεά δημιουργούνται διαφορετικά συναισθήματα που προέρχονται και προκαλούνται από τον ίδιο άνθρωπο που χάθηκε. Η θλίψη έγινε χαρά και ο θάνατος ζωή, ένα παράξενο παιχνίδι εναλλαγής συναισθημάτων. Όμως αυτή είναι μια άλλη περίεργη όψη της ζωής, που όμως είναι πραγματικότητα, αφού η Χρύσα τώρα πια στηρίζει και δίνει ζωή και κουράγιο σε πέντε συνανθρώπους μας, ενώ δέχονται τις ευχαριστίες και την αιωνία ευγνωμοσύνη η ίδια και η οικογένειά της από πέντε διαφορετικές οικογένειες, που δέθηκαν μεταξύ τους με έναν περίεργο συγγενικό δεσμό, της αγάπης και της δωρεάς οργάνων. Μιας δωρεάς που την οδήγησε, έστω και μετά θάνατο, σε έναν πιο ειλικρινή και αληθινό κόσμο, τον κόσμο της αιωνιότητας, μακριά από την υποκρισία, την αλαζονεία, τη ματαιοδοξία και την υλιστική, φτωχή σε συναισθήματα κοινωνία μας. Ο θάνατός της και η γενναία αλτρουιστική πράξη της δωρεάς εκ μέρους της οικογενείας της είναι πια ένα ιστορικό γεγονός για τη μικρή κοινωνία της Λήμνου, αλλά και αυτής του Βόλου. Μας γεμίζει υπερηφάνεια και θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τη μνήμη της Χρύσας Ζάχαρη - Γιαρμαδούρου. Εύχομαι ο Πανάγαθος και Δικαιοκρίτης θεός να οδηγήσει την ψυχή της στην κοινωνία των αγγέλων και να χαρίζει υγεία, δύναμη και κουράγιο στην οικογένειά της και στους πέντε άγνωστους δωρολήπτες που ξαναρχίζουν πάλι τη ζωή τους. Μύρινα Νοέμβριος 2009 Θεόδωρος Ι. Μπαβέας Ιατρός βιοπαθολόγος

Μ


9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Τετάρτη έως Σάββατο Τηλ. 2251045100 Κιν. 6932520999

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

MAYOTTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 2251029613

ΝΑΥΑΓΙΟ (ΤΟ) Στον α΄ όροφο Εστιατόριο με ζωντανή μουσική Παρασκευή & Σάββατο: ελληνικό έντεχνο Τηλ. 22510 42609

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΤΟ) Χαραμίδα Τηλ. 22510 91212 & 22510 46161

ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΤΑΡΑΤΣΑ Ταβέρνα Φίλια Καλλονής 22530 98606

ΤΟ ΧΑΝΙ Ταβέρνα Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο Φίλια καλλονής τηλ. 22530 98812

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ψαροταβέρνα Σκάλα Σκαμνιάς Τηλ. 22530 55360

CAFÉ-BAR MAYOTTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ

Λήμνου 9, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45651

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING LESVOS INN Πύργοι Θερμής Tηλ. 22510 71781-4 Fax. 22510 71711

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ Μεσότοπος Τηλ. για παραγγελίες: 22530 96490 - 96090 info@mesotoposwomen.com

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΆΓΡΑΣ Άγρα Τηλ. για παραγγελίες 22530 95568

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

Αναλαμβάνουμε κάθε είδους οικοδομική εργασία από κτισίματα έως πέργκολες. Τηλ. 6932-392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΚΕΥΕΣ FAST REPAIRS ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΗΣ Γ. Βοστάνη 2, Μυτιλήνη (Αλυσίδα) Τηλ. 22510 20852 Κιν .6976-373537 e.fastfakhs@hotmail.com

ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΛΒΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Αναλαμβάνουμε ελαιοχρωματισμούς και σπατουλαρίσματα κάθε είδους. Έδρα Μυτιλήνη. Τηλ. 6974616021

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA

ΣΠΟΡ 5x5 EURO 2004 Γήπ. Ποδοσφαίρου 5x5, 7x7 Βαρειά Μυτιλήνης Τηλ: 22510 46884 6977987994 & 6972800920

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Μάνδρα Οικοδομών. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ COACH ATHLETS PLACE Εμπόριο Αθλητικών Ειδών Ηλία Βενέζη 11 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40314

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208 KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Nέο κατάστημα στην Παγανή Τηλ. 22510 24788

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών Καβέτσου 10 22510 37415, 6937407221

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Γεωργαντέλη Άντζελα Διακοσμήτρια Ε. Βοστάνη 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46935 Κιν. 6972661883

ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΣΙΜΕΛΗΣ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

Η/Υ

USHOP MYTIΛHNHΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΖΑΚΙΩΝ Αναλαμβάνουμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό τζακιών για καμινάδες κάθε είδους. Πληρ. τηλ. 6976-511712.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΝΥΦΙΚΑ EIΔH YΓIEINHΣ

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.

ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣYMBOYΛOI

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΕΝΤΕΣ

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.

KΛEIΣTHKATE EΞΩ;

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ Ζ. Πηγής & Πύρρας 1 Τηλ. 22513 00265 6986-116676 What’s up 6947-160520 CU 6933-172551 F2G

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΛΙΤΣΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973741809

Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Τηλ. 6979-224966

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

EMΠOPIA AYTOKINHTΩN A. ΦOYPNAPIΔOY E. MAPTAKHΣ 6o χλμ., Mυτιλήνης - Καλλονής 22510 44497, 6977973734

ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας ρεύμα και νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

OIKONOMIKOI

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233

Ζερδελής Γιάννης

Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589

NEYPOΛOΓOI

Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Βιτούλιας Γεώργιος

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Θουκυδίδου και Κανάρη 1-3 Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή

Κ Α Ι

Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Α Λ Λ Α BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

ΨYXOΛOΓOI

ΚΑΛΛΟΝΗ

Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

AIΣΘHTIKOI

Αλεξέλλης Γ. Μάριος

Πτυχιούχος Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας Αθηνών (παραπλεύρως Λέσχης Αξιωματικών) Tηλ. 22530 23329 Κιν. 6973-019492

ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης

MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Ζητείται για άμεση αγορά δυάρι σε καλή κατ άσταση, μέ χρι 20ετίας, στο δήμο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ζητείται για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται ανακαινισμένο δυάρι 58τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Άνετο σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αποθήκη, 2 πατάρια, μεγάλο μπαλκόνι, καινούργια κουφώματα με διπλά τζάμια και σήτες. Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό , ήσυχη περιοχή, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο δυάρι 55 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, άνετο Υ/Σ, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, φωτεινό, στον γ΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται μεζονέτα 125τ.μ., με αυλή και θέα, στο Κιόσκι. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα με πάσο, 3 υπνοδωμάτια, 2 μεγάλα μπάνια, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα 18τ.μ. και μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, παράθυρα με σήτες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο επιπλωμένο (ή μη επιπλωμένο) δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στην περιοχή Λ α γ κ ά δ α . Ξ ε χ ω ρ ι σ τ ή κ ο υζ ί ν α , χωλ, μεγάλο Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστ α, σε δι πλοκατοι κί α.

Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα διώροφη μονοκατοικία 90τ.μ., με μεγάλη αυλή και κήπο (10 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης). Σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, εσωτερική και εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ, κλιματισμός,

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262 www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται ανακαινισμένη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυλή, στην περιοχή Λαγκάδα. Ξεχωριστή κουζίνα, ξεχωριστό Υ/Δ, μικρό χωλ, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληροφ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262 www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ενιαίος χώρος σαλόνι-κουζίνα, ξε χωριστό Υ/Δ με εμφανή σκεπή, καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, τηλεόραση LCD, μπάνιο, A/C, χωρίς κοινόχρηστα . Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη (ή μη) γκαρσονιέρα στη Χρυ σομαλλού σα. Χώρος στάθμευσης, εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται τριάρι 86τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Ξεχωριστή κουζίνα με πάσο, άνετο σαλόνι, 2 Υ/Δ, μεγάλο μπαλκόνι, μπάνιο. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζα-

70τ.μ. αυλή με κήπο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι ισογείου, με αυλή, στο Κιόσκι. Μεγάλο χωλ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, 2 άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοι κιάζετ αι πλήρως ανακαινισμένο τριάρι 82τ.μ., στο υπερυψωμένο ισόγειο κεντρικής πολυκατοικίας, πάνω από το γήπεδο. Άνετο σαλόνι, χωλ, 2 υπνοδωμάτια, σύγχρονο μπάνιο, κουζίνα, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, με ανακαινισμένα ντουλάπια, 2 ευρύχωρα Υ/Δ με καινούργιο πάτωμα, αποθήκη, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι. Κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr Ενοι κι άζεται καινούργιο τριάρι 80τ.μ., α΄ ορόφου, στη μικρή διώροφη πολυκατοικία στην Καλλιθέα. Άνετο σαλόνι, ημι-ξεχωριστός χώρος με κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα στον γ΄ όροφο, Βουτζά 43 & Σεβαστόπουλου 16, Καισαριανή (Πανεπιστημιούπολη), με υπνοδωμάτιο, καθιστικό - κουζίνα, μπάνιο Πληρ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

τηλ. 22510 44429 & 6974123799.

Ενοικιάζεται τετραμισάρι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 110τ.μ., σε διώροφο κτήριο, στο Παρθεναγωγείο (παραδίπλα στο «Καραμπόλα»), πανταχόθεν ελεύθερο, αυτόνομη θέρμανση & κλιματισ τικά, ει δικό τι μολόγιο ΔΕΗ (Τ3), δίχως κοινόχρηστα και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6976-974600.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση α) διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα 90τ.μ. και β) γωνιακό δυάρι οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - Γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο 28 τ.μ. σε καινούργια κατοικία 4 διαμερισμάτων στο Ακρωτήρι (κοντά στο Μουσείο Τεριάντ και το Πανεπιστήμιο). Ψυγείο, ηλ. κουζίνα, τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι με υπέροχη θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πρηρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριώροφη μεζονέτα 192 τ.μ., καινούργια, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μεγάλο καθιστικό, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, κουζίνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται τριάρι, δυομισάρι, δυάρι στο Ν. Όμιλο, ε΄ όροφος ρετιρέ, διαμπερή, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22510 24809. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα κοντά στη θάλασσα στη Βαρειά, με ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο, κεντρική θέρμανση, μπαλκόνια, ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Eλεύθερη απο 18 Αυγούστου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, άνετη, με θέα σε κήπο. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 200τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αποτελείται από 7

διαμερίσματα, πλήρως επιπλωμένα, με Α/C και ηλεκτρικές συσκευές. Μηναίο εισόδημα 2.300 ευ ρώ. Επε νδυτι κή ε υ κα ιρία . Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Π ω λ ε ί τ α ι η μ ι υ π ό γ ε ι ο δ υά ρ ι 45τ.μ. σε γωνιακή πολυκατοικία, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστή κουζίνα, σαλόνι, Υ/Δ, μικρό χωλ, μπάνιο, φωτεινό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πέτρινη γωνιακή μονοκατοικία, με μεγάλη αυλή, στη Βρίσα (Βατερά). Κάτω: χωλ, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, WC, ξεχωριστή προσθήκη, αυλή με χτιστό φούρνο. Πάνω; χωλ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι με θέα στο χωριό. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται (ολόκληρη ή τμηματικά) ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 140τ.μ., με αυλή, στη Λαγκάδα. Αποτελείται από μια γκαρσονιέρα, 2 οροφοδιαμερίσματα 67τ.μ., μεγάλη βεράντα, μπαλκόνι, θέα, δυνατότητα επέκτασης, αυτ όνομη θέρμα νσ η, χώρος στάθμευσης. Κάτω: αυλή, γκαρσονιερα, τριάρι (ανακαινισμένη κ ο υζ ί ν α , μ π ά ν ι ο ) , χ ω λ , ά ν ε τ ο Υ/Δ, καινούργια παράθυρα με διπλά τζάμια. Πάνω: τριάρι, βεράντα, αποθήκη, μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943472073. Πωλεί ται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943472073. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετιας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943472073.

Πωλείται στην Καλλιθέα διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, 80τ.μ., σε μικρή οικογενειακή πολυκατοικία, φωτεινό σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται παλιά πέτρινη κατοικία 90τ.μ., εντός οικοπέδου 160τ.μ., στο χωρίο Βρίσα Μυτιλήνης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-340105, 6979-736895. Πωλούνται καινούργιες πολυτελείς μεζονέτες, 140τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Με 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι, κουζίνα, βεράντες, αυτόνομη θέρμανση, υπεροχή θέα, κλειστό γκαράζ, 5 λεπτά με αυτοκίνητο από την παραλία, 10 λεπτά από τη Μυτιλήνη. Κάθε μια έχει 2στρ. κήπο και γεώτρηση. Ετοιμοπαράδοτες σε 9 μήνες. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλούνται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείτ αι γκαρσονιέρα 26τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Ξεχωριστή κουζίνα, 1 δωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, στον γ΄ όροφο πολυκατοικίας. Τιμή 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλεί ται και νούρ γι α, πλή ρως επ ι π λ ω μ έν η μ ο ν ο κ α τ ο ικ ί α 160τ.μ., με αυλή, στο κέντρο Μυτιλήνης. Αποτελείται από 6 πολυτελείς αυτόνομες επιπλωμένες γκαρσονιέρες (ψυγείο, τηλεόραση, φουρνάκι, πλυντήριο) με μηναία απόδοση 2.300 ευρώ. α΄ όροφος: κοι νόχρηστος χώ ρος καθιστικό με τζάκι, άνετο μπάνιο με τζακούζι, μεγάλη κουζίνα πλήρως επιπλωμένη, αυλή με χτιστό φούρνο & πέτρινες επενδύσεις στον τοίχο, αποθήκη με πλυντήριο. Πάνω: 2 αυτόνομες γκαρσονιέ ρε ς φουλ εξοπλισμέ νες με μπάνιο, μπαλκόνι και μεγάλη βεράντα, κοινόχρηστο μικρό καθιστικό, μια έχει μπάνιο απλό, η άλλη με πολυτελή καμπίνα. Πίσω: 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες φουλ εξοπλισμένες με μπάνιο, αυλή. Αυτόνομη θέρμανση, διπλά ηλεκτρικά τζάμια με σήτες. Δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε μια πολυτελή μονοκατοικία 120τ.μ. με 2 Υ/Δ, 1 Υ/Δ με προσωπικό μπάνιο, ένα έξτρα WC και μπάνιο με τζακούζι συν 3 γκαρσονιέρες με μηνιαί α απόδοσ η 600 ε υρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22510 26541 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

CASA IDEALE Καβέτσου 13 Τηλ. 22510 22220 Κιν. 6948-172413 - 6947406990 - 6973-655735 e-mail: lesvostegasis@hotmail.com

REALHOUSES Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Hλία Bενέζη 2 81 100 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE

Πωλείται καινούργια πολυτελής μονοκατοικία 120τ.μ., στα Πάμφιλα. Μεγάλη βεράντα, πέτρινη επένδυση στους τοίχους, 2 άνετ ες κ ρ εβ α τ ο κ ά μ α ρ ε ς , μ ε γ ά λ η κουζίνα με ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές, σαλόνι, τραπεζαρία, μπάνιο με υδρομασάζ, εμφανής σκεπή στην κουζίνα, ταράτσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, A/C, δυνατότητα επέκτασης

Ζαχαρούλα Ππγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12 για διώροφο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλε ίται γκαρσονιέρα 45τ.μ. στην περιοχή Λαζαρέτου. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο, βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέρμανση, σε τριπλοκατοικία. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλεί ται μονοκατοικία 86τ.μ., στα Λουτρά, με αυλή. Αποτελείται από 2 ορόφους. Ισόγειο πλήρες ανακαινισμένο: κουζίνα ενιαίος χώρος με σαλόνι, μπάνιο. Το υπόλοιπο σπίτι είναι ημιτελές. Στον όροφο: 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μεγάλη αυλή, καινούργια κουφώματα, καινούργια πλάκα, 2 είσοδοι. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργια προνομιούχα, ανεξάρτητη μεζονέτα, 130τ.μ., με 55τ.μ. ημιισόγειο, απεριόριστη θέα, στη Σουράδα. Υπάρχει αυλή 350τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικία 65 τ.μ. με αυλή 230 τ.μ. και δυνατότητα επέκτασης 115 τ.μ. στην περιοχή Καλλιθέα.Πλήρως ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, 3 δωμάτια, μεγάλη βεράντα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλειται διαμέρισμα 102 τ.μ. με αυλή στην περιοχή Επάνω Σκάλα. 2 υ/δ, χολ, μπάνιο, W/C, μεγάλη κουζίνα, καινούρια παράθυρα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, μεγάλες βε ράν τε ς , 2 0 0 τ. μ. αυ λ ή, στο ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρ ι σ μ α 6 0 τ .μ . , μ ε α υ τ ο ν ο μ ί α , 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παν α γ ι ο ύδ α , μ ε δ ι α μ ο ρ φ ω μ έ ν ο υ π ό γ ει ο 7 0 τ . μ . κ α ι ο ι κ ό π εδ ο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 3159 19, www. leonisrealestate.com

Πωλείται παλιά διώροφη μονοκατοικία, με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, Κάτω: κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία. Πάνω: 2 Υ/Δ, βεράντα, μπάνιο. Καλή τιμή. Πληρ. τηλ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhouses.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Πωλείται στη Σκάλα Ερεσού πέτρινη οικία εντός οικοπέδου 1 στρέμ. περίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία σε άριστη κατάσταση 140τ.μ. + 50τ.μ. βοηθητικό χώρο, διαμπερής, με πανοραμική θέα, στα Λουτρά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται δυάρι 57τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Σαλόνι τραπε ζαρία , ξε χω ριστή άνε τη κουζίνα, ευρύχωρο μπάνιο, φωτεινό Υ/Δ με μεγάλο μπαλκόνι, άνετος χώρος στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο, εξτρά ντουλάπα στο χωλ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλεί ται πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου - Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού νται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε

Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόχτιστη παραδοσιακή πέτρινη μονοκατοικία, 152 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Κάτω: 80 τ.μ., 3 Υ/Δ, χωλ, μπάνιο, αυλή. Πάνω: 72 τ.μ., ενιαίος χώρος σαλόνιτραπεζαρία, κουζίνα, μπαλκόνι, άνετη βεράντα με θέα, εμφανής ξύλινη σκεπή με παράθυρο, τζάκι. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Πωλείται νεόχτιστο κτήριο με 3 οροφοδιαμερίσματα δυάρια, 60 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, διπλά τζάμια, ξεχωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - κουζίνα. Μηνιαία απόδοση 1.100 ευρώ. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία, 95 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα. Ενιαίος χώρος σαλόνι κουζίνα, κουζίνα με πάσο από ξύλο δρυός, εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG, επένδυση στο ταβάνι με σποτάκια, αυλή με πέτρα Καρύστου, μεγάλο μπάνιο, έξτρα μικρή κουζίνα, 2 Υ/Δ με ξύλινες επενδύσεις στο ταβάνι, πάτωμα από δρυ, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C, αποθήκη, οικοδομήσιμη ταράτσα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

νω: 2 μεγάλες κρεβατοκάμαρες με βεράντες, μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, τέντες, άνετο παρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλούνται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται πολυτελέστατη μονοκατοικία στη Νεάπολη, 187 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251.

Πωλούνται διαμερίσματα από 68 τ.μ., 71 τ.μ., 86 τ.μ. και 92 τ.μ., όλα με γκαράζ και αποθήκη, στις περι οχές Δάφνης και Ταύρου Αθήνας, κοντά σε Ηλεκτρικό και μετρό. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλά κη . Πληρ. τηλ. 2 2510 41244, 6947-202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλούνται 4 ανεξάρτητες μεζονέτες, στα Πάμφιλα, από 95 εώς 135 τ.μ., όλες με ιδιόχρηστη αυλή, αποθήκη 50 τ.μ., απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη. Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947-202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διαμέρισμα υπό κατασκευή, α’ ορόφου, 75 τ.μ., με αποθηκούλα 15 τ.μ., στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχο καινούργιο (υπό κατασκευή) διαμέρισμα, α’ ορόφου, 110 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, πλησίον πάρκου Επάνω Σκάλας. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 200 τ.μ. με αυλή, στον Επάνω Χάλικα, με μεγάλο ενιαίο χώρος σαλόνι τραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, τζάκι, 2 μπάνια, 2 Υ/Δ, χτιστό φούρνο στην αυλή, ιδιωτικό πάρκινγκ με ράμπα. Τιμή 300.000. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλούνται στους Πύργους Θερμής μεζονέτες και διαμερίσματα από 63 τ.μ. - 75 τ.μ. - 100 τ.μ., όλα με ιδιόχρηστη αυλή, αποθήκες και θέα. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947-202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλούνται στη διασταύρωση στο Ακρωτήρι α) δυάρι 52 τ.μ., β) γκαρσονιέρα 38 τ.μ., γ) οικόπεδο με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 22510 46540 & 6974801110.

Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 255.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 85 τ.μ., με αυλή, στην περιοχή της Σουράδας. Κάτω: σαλόνι, άνετη κουζίνα, αυλή μπρος-πίσω, αποθήκη, εξωτερική μεγάλη αποθήκη, μεγάλη βεράντα, WC. Πά-

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-

Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 130 τ.μ., μοναδικής κατασκευής, στο Χάλικα, με πανοραμική θέα, αυλή, μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δρύινα πατώματα, λουξ ποιότητα κατασκευής. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλεί ται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται μονοκατοικία τριώροφη, 210 τ.μ., με αυλή 80 τ.μ., στην Κουλμπάρα. Κατάλληλη για επαγγελματική χρήση – γραφεία (υπάρχει μελέτη για διαμόρφωση 5 γκαρσονιερών). Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλε ίται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση.

Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 28 έως 35τ.μ. στη Μυτιλήνη. Κέντρο και εντός του δήμου Μυτιλήνης. Τιμή ενοικίασης: από 230 έως 350 ευρώ. Πωλείται μεζονέτα 133τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 320.000 ευρώ. Πωλείται μονοκατοικία 170τ.μ., μαζί με οικόπεδο 2.000τ.μ., στη Γέρα Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 170.000 ευρώ. Πωλείται μεζονέτα 120τ.μ. μαζί με 1.000τ.μ οικόπεδο, στη Σκάλα Κυδωνιών Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα, δίπλα στη θάλασσα. Τιμή πώλησης: 320.000 ευρώ. Πωλείται μεζονέτα 80τ.μ. στη Σκάλα Κυδωνιών Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα, δίπλα στη θάλασσα. Τιμή πώλησης: 180.000 ευρώ. Πωλούνται 4 διαμερίσματα 50τ.μ. (2) και 70τ.μ. (2) στη Σκάλα Κυδωνιών Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα, δίπλα στη θάλασσα. Τιμή πώλησης: 100.000 και 140.000 ευρώ αντίστοιχα. Πωλούνται 2 στούντιο-γκαρσονιέρες 30τ.μ., στη Σκάλα Κυδωνιών Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα, δίπλα στη θάλασσα. Τιμή πώλησης: 60.000 ευρώ.

Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. www.leonisrealestate.com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ. και 50 τ.μ. γκαράζ-αποθήκη, με αυλή και απεριόριστη θέα, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλούνται καινούργιες, προνομιούχες, πολυτελείς μεζονέτες 125 τ.μ., με ισόγειο χώρο 65 τ.μ. (γκαράζ-αποθήκη), με θέα και μικρή αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ. καινούργιο, β’ ορόφου, με θέα, πλησίον Αστυνομίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα, πολυτελής, αυτόνομη μονοκατοικία- μεζονέτα, 140 τ.μ., με ισόγειο 90 τ . μ . , α π ερ ι ό ρ ι σ τ η θ έ α , α υ λ ή , ηλιακό, τζάκι , αυ τοματι σμού ς. Περιοχή “Καγιάνι”. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 179τ.μ. μαζί με 470τ.μ. οικόπεδο, στο Πληγώνι Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 350.000 ευρώ. Πωλούνται διαμέρισμα 90τ.μ., ισόγειο, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 205.000 ευρώ και διαμέρισμα 99τ.μ. α΄ όροφος. Τιμή πώλησης: 210.000 ευρώ αντίστοιχα. Πωλείται μονοκατοικία 200τ.μ. στον Αφάλωνα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης: συζητήσιμη. Πωλού νται μεζονέτα 110τ.μ. στην Παναγιούδα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης: 300.000 ευρώ και μεζονέτα 100τ.μ.. Τιμή πώλησης: 260.000 ευρώ.

Πωλούνται προνομιούχα οροφοδιαμερίσματα 60 τ.μ., υπό κατασκευή, κατάλληλα και για επαγγελματική στέγη, πλησίον Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία τριώροφη στην περιοχή της Καβέτσου, 270 τ.μ., βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με μεγάλο σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, με καλοριφέρ και ηλιακό. Το ισόγειο ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση και ξεχωριστή κατοι κί α. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., ε’ ορόφου, προνομιούχο, με απεριόριστη θέα, επί της Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528 Πωλείται καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 67 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχα γκαρσονιέρα 35 τ.μ., β’ ορόφου – υπό ανέγερση – στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 κ αι 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 75 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλούνται πάνω στη θάλασσα, σ τ η ν Π α ν α γ ι ο ύ δ α , υπ ό κ α τ α σκευήν πολυτελείς μεζονέτες, με μεγάλη αυλή, μελέτη και επίβλεψη αρχιτέκτονα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ . 2 2 5 1 0 2 3 7 8 1 , 6 9 3 2 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται παραδοσιακή διατηρητέα μονοκατοικία 300 τ.μ., σε οικόπεδο 800 τ.μ., στην περιοχή της Σουράδας, σε άριστη κατάσταση, με θέα στη θάλασσα, τέσσερα υπνοδωμάτια, δύο μεγάλα μπάνια, σαλονοτραπεζαρία, με θέρμανση καλοριφέρ - air condition. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται διαμέρισμα 79τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης: 215.000 ευρώ.

Ενοι κι άζονται 2 καταστήματα 124τ.μ. και 160τ.μ., υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο 4ο χιλ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής. Τιμή ενοικίασης 800 και 1.100 ευρώ.

Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας, με εμπόρευμα ή χωρίς, στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με το γραφείο μας.

Ενοι κι άζε ται κατάστημα 124τ.μ., υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο 4ο χιλ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής. Τιμή ενοικίασης 800.000 ευρώ.

Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά οικόπεδο ή αγροτεμάχια στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας.

Πωλούνται διαμέρισμα 63 τ.μ. ισόγειο, στην Μυτιλήνη, κέντρο. Τιμή πώλησης: 155.000 ευρώ και διαμέρισμα 56τ.μ. β΄ όροφος. Τιμή πώλησης: 150.000 ευρώ. Π ω λ ο ύν τ α ι διαμέρισμα 52,25τ.μ. ισόγειο, στη Μυτιλήνη, Βουναράκι. Τιμή πώλησης: 115.000 ευρώ και διαμέρισμα 52,25τ.μ. β΄ όροφος. Τιμή πώλησης: 125.000 ευρώ. Πωλεί ται διαμέρισμα 86τ.μ., ισόγειο (οροφοδιαμερίσματα 4), στην Καλλονή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 150.000 ευρώ.

Πωλούνται μεζονέτα 125,50τ.μ. στην Παναγιούδα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης: 270.000 ευρώ και μεζονέτα 123τ.μ.. Τιμή πώλησης: 260.000 ευρώ.

Πωλείται διαμέρισμα 83τ.μ. α΄ όροφος (διπλοκατοικία), στην Καλλονή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 140.000 ευρώ.

Πωλείται μεζονέτα 102τ.μ. στον Αφάλωνα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 260.0000 ευρώ.

Πωλείται μεζονέτα 95τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 230.000 ευρώ.

Πωλούνται διαμέρισμα 89τ.μ. στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης: 215.000 ευρώ και διαμέρισμα 49τ.μ.. Τιμή πώλησης: 95.000 ευρώ.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ. α΄ όροφος (διπλοκατοικία), στη Θερμή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 170.000 ευρώ.

Π ω λ ού ν ται διαμέρισμα 52,60τ.μ. στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης: 115.000 ευρώ και διαμέρισμα 58,30τ.μ.. Τιμή πώλησης: 140.000 ευρώ.

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλείται διαμέρισμα 63τ.μ. ισόγειο (διπλοκατοικία), στη Θερμή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 140.000 ευρώ. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., στη Θερμή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 250.000 ευρώ.

Πωλούνται καινούργια πολυτελή διαμερίσματα, 45 – 50 τ.μ., σε μικρό συγκρότημα με θέα (υπό ανέγερση), στην Kαλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Ενοικιάζεται γραφείο 40τ.μ., β΄ όροφος στο κέντρο της Μυτιλήνης. Τιμή ενοικίασης 300 ευρώ. Πωλε ίτα ι διαμέρισμα α΄ ορ., 78τ.μ. στο Δ. Μυτιλήνης, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα, οδός Βαλαωρίτου, πλησίον Παιδικής Χαράς. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Τιμή πώλησης: 115.000 ευρώ. Πωλείται κατάστημα 40τ.μ. (2 επίπεδα), μέσα στην αγορά της Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 165.000 ευρώ. Πωλε ίτα ι κατάστημα 60τ.μ., ημιυπόγειο, στην οδό Αγίας Φωτεινής και Βοστάνη γωνία, πλησίον Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 50.000 ευρώ. Πωλείται κατάστημα 600τ.μ. + προαύλιο 200τ.μ., μαζί με αποθήκη 500τ.μ., στη Μυτιλήνη. Τιμή πώλησης: 2.500.000 ευρώ. Πωλείται κατάστημα 440τ.μ. (2 επίπεδα), μέσα στην αγορά της Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης: 450.000 ευρώ.

Πωλεί ται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-

Ζητείται για αγορά οικόπεδο 27.000τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με νερό και ρεύμα, για την ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή Μολύβου, και την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. Ζητείται για αγορά οικόπεδο από 4.000τ.μ. έως 10.000τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με νερό και ρεύμα, για την ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή Μανταμάδου, και την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. Πωλεί ται οικόπεδο 1.314τ.μ. στο Δ. Πολιχνίτου. Άρτιο και οικοδομήσιμο. Εντός σχεδίου πόλεως. Τιμή πώλησης: 170.000 ευρώ. Πωλείται οικόπεδο 2.000τ.μ., στον Αφάλωνα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Εντός σχεδίου. Τιμή πώλησης: 330.000 ευρώ. Πωλεί ται οικόπεδο 110τ.μ., στον Αφάλωνα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 30.000 ευρώ. Εντός σχεδίου. Πωλείται οικόπεδο 32.000τ.μ., στο Καγιάνι Μυτιλήνης, με απε-

021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559. Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατάστημα 80 τ.μ. στην Ερμού της Μυτιλήνης. Πάνω από το κατάστημα υπάρχει γκαρσονιέρα 42 τ.μ. και μεγάλη ταράτσα. Μηνιαίο εισόδημα 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται αποθήκη 85 τ.μ στην Αλυσίδα, πίσω από το ακτινολογικό ιατρείο του κ. Αμπατζή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται γωνιακό προνομιούχο γραφείο 65 τ.μ.. Πάροδος Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr Πωλείται καινούργιος ισόγειος χώρος 40 τ.μ., κατάλληλος και για γραφείο, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίται προνομιούχο γκαράζ 50 τ.μ. (με 12 μ. πρόσοψη), στην

ριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 50.000 ευρώ. Πωλείται 250στρ. έκταση παραθαλάσσια στο Δ. Πολιχνίτου, περιοχή Νυφίδα. Τιμή πώλησης: 1.000.000 ευρώ. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. Πωλεί ται αγρόκτημα με 340 ελιές 20.000τ.μ., στο Δ. Μυτιλήνης, περοιχή Μουσούνα Παμφίλων. Τιμή πώλησης: 62.000 ευρώ. Εκτός σχεδίου. Πωλεί ται αγρόκτημα με 210 ελιές 13.000τ.μ. στο Δ. Μυτιλήνης, περιοχή Πάμφιλα. Τιμή πώλησης: 40.000 ευρώ. Εκτός σχεδίου. Πωλείται αγρόκτημα με ελιές στον Άγ. Ιωάννη, περιοχή Πάμφιλα - Καλαμιάρης, οικοδομήσιμο. Τιμή 130.000. Πωλε ίτ αι 705στρ. έκταση αγρόκτημα, ελιές 180.000 τ.μ., στο Δ. Λουτρόπολης Θερμής, περιοχή Πηγή. Τιμή πώλησης: 1.000.000 ευρώ.. Εκτός σχεδίου, χτίζει 15.200τ.μ., αρδεύσιμο, πρόσοψη σε δημοτική οδό. Πωλείται αγρόκτημα, με 235 ελιές 15.000τ.μ., στο Δ. Μυτιλήνης, περιοχή Αφάλωνα. Τιμή πώλησης: 22.000 ευρώ. Πωλεί ται αγρόκτημα με 217 ελιές, 7.000τ.μ., στο Δ. Μυτιλήνης, περιοχή Μόρια. Επίπεδο, με πρόσβαση στο δρόμο, νερό. Τιμή πώλησης: 70.000 ευρώ. Εκτός σχεδίου.


14

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

περιοχή Μαύρα Σίδερα – Καλλιθέα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλούνται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη.

Πωλείται επαγγελματικός χώρος: εμπορικές αποθήκες 300 τ.μ., 800 τ.μ. χώρος στάθμευσης, στον περιφερειακό Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ενοικιάζεται κατάστημα 45τ.μ., με αποθήκη 16τ.μ., στην Ερμού, με τζαμαρία, ακάλυπτο χώρο, ψηλοτάβανο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ε ν ο ι κ ι ά ζ ετ α ι ι σ ό γ ε ι ο τ ρ ι ά ρ ι , 90τ.μ., στην περιοχή Ναυτικού Ομίλου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο, σε μια διώροφη ιδιωτική κατοικία με 3 οροφοδιαμερίσματα, δίπλα στα μαγαζιά. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262 www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 211τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Ενοικιάζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο, και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232. Ενοικιάζεται ή πωλείται κτήριο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, 260 τ.μ., με πάρκινγκ, στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 6973842554, ώρες επικοινωνίας: 9:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970-216246, 22510 44656. Ενοικιάζεται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186 & 6947-842565. Ενοικιάζεται κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969. Ενοικιάζεται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ. στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής, ανακαινισμένο, με καλοριφέρ, 2 WC, κουζίνα, αποθήκη, κοντά στον κεντρικό δρόμο, με μεγάλη τζαμαρία. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 25 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζονται 2 καταστήματα πολυτελή, έναντι μεγάλου super market, σε κεντρικό σημείο στην Καλλονή, εξαιρετικής προβολής. Α) 195 τ.μ., γωνιακό, β) 130 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιά ζετα ι προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Ενοικιάζονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριοκαφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πωλείται σύγχρονη διώροφη επιχείρηση 180τ.μ., υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Μ. Γιαλό. Πλήρως εξοπλισμένη και πρόσφατα ανακαινισμένη. Μηναίο εισόδημα 5.000 ευρώ. Μόνο σοβαρέ ς π ροτ άσει ς. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται επιχείρηση café-snack bar στον κεντρικό δρόμο Αγ. Ισιδώρου. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945963921. Πωλείται επιχείρηση café-snack bar στον κεντρικό δρόμο Αγ. Ισίδωρου. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945963921. Πωλείται επιχείρηση 25τ.μ. υγειονομικού ενδιαφέροντος, επί της Ερμού Μυτιλήνης, έτοιμη για χρήση, με όλα τα απαιτούμενα χαρτιά και άδειες, γωνιακή, με προβολέα και ταμπέλα, καινούργιο ταβάνι και WC, καινούργια κουζίνα με πάσο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται επιχείρηση καφετέρια, σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, 55τ.μ., με πατάρι 20τ.μ. και με χρήση εξωτερικού χώρου. Διαθέτει καινούργια: α) τρίπορτο ψυγείο, β) παγομηχανή, γ) πλυντήριο πιάτων, δ) μηχανή espresso, ε) σύστημα ήχου, στ) τραπεζοκαθίσματα, ζ) καναπέδες κ.τ.λ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.

22510 47456 359251.

και

6977-

Πωλείται επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πωλείται επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται επιχείρηση μίνι μάρκετ 45τ.μ., σε κεντρικό σημείο της Μυτι λήνης, κομπλέ , του αλέ τα, α π ο θ ή κ η , κ ά μ ερ ε ς α σ φ α λ εί α ς και εμπόρευμα. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται επιχείρηση μίνι μάρκετ 70τ.μ., σε καλή κατάσταση, στα Πάμφιλα. Πλήρως εξοπλισμένο, με σταθερή πελατεία και πορεία 12 χρόνων. Μηναί α απόδοση 8.000 ευρώ. Συμβόλαιο μέχρι 2013 με σταθερό ενοίκιο 250 ευρώ το μήνα. Τιμή 15.000. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται γωνιακή καφετέρια 57 τ.μ. με μικρό σπίτι στον Πολιχνίτο κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση το οποίο χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

νούργι ο (μηδε νική παρα γωγή ) και στην τιμή των 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978-650501 και 22510 25160.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Τραπεζοκαθίσματα εσωτερικού & εξωτερικού χώρου, ψυγεία, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, παγομηχανή, καφετιέρα, φριτέζα διπλή, επαγγελματικός φούρνος, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται εξοπλισμός αρτοζαχαροπλαστείου, μηχανήματα και βιτρίνες σε άριστη κατάσταση. Επίσης θάλαμος ψυγείου - κατάψυξη σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6982-477028, κ. Βασίλης. Πωλείται καινούργια αυτόνομη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, που εξυπηρετεί μονάδα (ξενοδοχείο, βιοτεχνία, τυροκομείο κ.λπ.) μέχρι και 60 ατόμων, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 27833 & 6974-602579.

Πωλείται εξοπλισμός για καφετέρια-μπαρ (τραπεζοκαθίσματα, 2 επα γγε λματι κά η χε ία , ψυ γεία , σκαμπό, εξαερισμοί και κανάλια, φώτα πίστας, καναπέδες, καρέκλες με μπράτσα, μηχανή καπνού, ντουλάπια, ράφια αρτοποιίας). Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 93314 κ αι 6939276505.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Πωλούνται στη Νυφίδα Πολιχνίτου 3 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, 1.500 περίπου τ.μ. το καθένα, εντός οικισμού, πάνω στο κύμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗ Σ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Στην Ευρειακή πωλείται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται επιχείρηση ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, με εργαστήριο και μόνιμη πελατεία, λόγω συνταξιοδότησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251

Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά 217 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 250 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλεί ται επιχείρηση νυφικών στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παλιό ελαιοτριβείο ,με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Πωλείται ψηφιακό φωτοαντιγραφικό μηχάνημα - εκτυπωτής Α3 Work Centre 5020 - Κρύσταλλο αντιγραφής, 20 σελ./λεπτό, GDI, ένας δίσκος 250 φύλλων. Και-

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 160τ.μ. στο κέντρο της Παναγιούδας, χτίζει 205τ.μ.. Τιμή διαπραγματε ύ σι μη. Πλη ρ. τ ηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ εί τ α ι π α ρ α λ ι α κ ό ο ι κ ό π ε δ ο 8στρεμ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον, με καταπληκτική θέα. Πρόσοψη στην παραλία κατά μήκος 40μ., μια από της καλύτερες παραλίες του Μολύβου, κοντά σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικοδομήσιμο οικόπεδο 6,3στρεμ. στο Τάρτι (Δ. Γέρας).

Πάνω απ ό 100 ε λι όδε ντρα, 300μ. από την παραλία, 3΄ με το αυτοκίνητο. Παραλία με άμμο, υπέροχο ήσυχο περιβάλλον, με 1 7 μ . π ρ ό σ ο ψ η σ τ ο ν κ εν τ ρ ι κ ό δρόμο. Αρχίζει από το δρόμο και ανεβαίνει στο λόφο, από τον οποίο υπάρχει απεριόριστη θέα. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. κοντά στα Βατερά (περιοχή Λαγκαδιά), με υπέροχη θέα, ρεύμα στα 150μ., 350μ. από τη θάλασσα, έτοιμο τοπογραφικό του 2009, κτίζει 280 τ.μ.., τιμή 20.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 26541, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλε ίται οικόπεδο-αγροτεμάχιο 6,5στρεμ., επάνω στο δρόμο Πέτρας - Πετριού. Πανοραμική θέα. Τιμή λογική. Άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 6977-637313 & 6974-123430. Πωλεί ται οικόπεδο 10στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Εκτός σχεδίου, εντός ζώνης οικισμού, νερό, ρεύμα, πρόσοψη στο δρόμο 45μ., οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 4στρ. εντός οικισμού στα Βατερά. Flat, 70μ. από την παραλία, πρόσοψη στο δρόμο, χτίζει περίπου 1.200τ.μ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 306,59τ.μ., οικοδομήσιμο-χτίζει 120τ.μ., στην περιοχή Κουμκό, επάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 61265 (ώρες επικοινωνίας μετά τις 16:00). Πωλείται οικοδομήσιμο οικόπεδο 2,300στρεμ. στο Πέραμα της Γέρας. Χτίζει 1 μονοκατοικία 400τ.μ. ή 3 κατοικίες118 τ.μ. εκάστη. Με περίφραξη, μόλις 200μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Στην Ευρειακή πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης

340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται οικόπεδο 6 στρεμ., σε προνομιακή θέση κοντά στη θάλασσα, στο Κανόνι Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Πωλείται άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 8,7στρεμ. πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής (περιοχή Λάμπου Μύλων, πλησίον «Ανθοκήπια Παπαλάς»). Το οικόπεδο είναι επίπεδο, έχει πρόσοψη 100μ. σε κεντρικό δρόμο με μεγάλο πέρασμα, γύρω του υπάρχει αγροτικός δρόμος. Εκτός άλλων διαθέτει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα (πίνακας και ρολόι). Κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Χτίζει 600τ.μ. κατάστημα, 280τ.μ. κατοικία, 6.000μ. βιομηχανικό (βιοτεχνικό) κτήριο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται οικοδομήσιμο οικόπεδο 2,6στρεμ. στη Νυφίδα. Γωνιακό, με υπέροχη θέα, 250μ. από τη θάλασσα. Ρεύμα, νερό. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείτ αι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείτ αι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται οικόπεδο (εντός σχεδίου) 1.150 τ.μ. στα Πηγαδάκια, Δήμου Ευεργέτουλα, 100 μ. από τη θάλασσα, δίπλα στον παραλιακό δρόμο του χωριού. Με οπωροφόρα δένδρα, γεώτρηση, ρεύμα και ένα παλιό κτίσμα. Χτίζονται 200 μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294.


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή Ακλειδιού - Κομκό. Επίπεδο με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλε ίται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλεί ται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματ εύ σι μη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται στο Ακρωτήρι οικόπεδο 1 στρ., στο οποίο χτίζονται 400

τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. Πληρ. τηλ. ΛΕΩΝΗΣ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977 -241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλούνται 10 στρέμματα με 100 ελαιόδεντρα, στη θέση «Λαγκάδια» στην περιοχή Βασιλικών. Πληρ. Τηλ. 210 9659312, 210 3416140 & 6973-880400. Πωλείται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στη Μόρια, 200μ. από τον κεντρικό δρόμο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευρειακή πωλείται κτήμα 2στρεμ. με σπίτι διώροφο 80τ.μ. και 2 γεωτρήσεις, εντός οικι-

Α Γ Ο Ρ Α AEGEAN AGENCY Γρ α φ ε ί ο Ε υ ρ έ σ ε ως Ε ρ γα σ ί α ς Ι κ τ ί νο υ 2 , 4 ος όρ οφ ος Τη λ . : 2 2 5 1 0 4 6 0 9 0 w w w. a e g e a n a g e n c y. g r

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητούνται από πρατήριο καυσίμων α) υπάλληλος γυναίκα που να γνωρίζει το χειρισμό προγράμματος Singular και να έχει μια ιδέα από λογιστικά, β) πλύστης αυτοκινήτων με απαραίτητη προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 28079. Ζητείται κοπέλα για κομμωτήριο στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 23175. Εμπορική επιχείρηση ζητά αποθηκάριο ηλικίας 25 - 35 ετών, απόφοιτο λυκείου, για μόνιμη εργασία. Πληρ. τηλ. 22510 43305, 22510 25455. Ζητούνται υπάλληλοι για υπεύθυνες θέσεις σε λογιστικό γραφείο. Για τη μια θέση απαιτούνται καλές γνώσεις λογιστικής και τουλάχιστον τριετής προϋπηρεσία. Απαραίτητη η κατοχή δικύκλου.

Πληρ. τηλ. 6993-997755, 22510 24573 & 24543. Ώρες γραφείου. Κος Κοσμάς. Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., (AEGEAN AIRLINES), προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της, ζητά: Υπαλλήλους Εξυπηρέτησης Επιβατών/Εκδοτηρίου Εισιτηρίων, στο αεροδρόμιο της Λήμνου. Τυπικά προσόντα: Απολυτήριο λυκείου, άριστη γνώση αγγλικών - γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας θα θεωρηθεί προσόν -, άριστη γνώση χειρισμού προγραμμάτων Η/Υ, ηλικία έως 28 ετών, προϋπηρεσία στην εξυπηρέτηση πελατών σε αεροπορική εταιρεία ή σε τουριστικό γραφείο θα θεωρηθεί προσόν, πτυχία ΑΕΙ ή σχετικών σχολών θα θεωρηθούν προσόν, εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις. Αποστολή βιογραφικών συνοδευόμενα απαραίτητα από φωτο-

σμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

γραφία έως 31/10/2009 στο email: lxsapmanager@ aegeanair.com και στο fax: 22540 92725, με την ένδειξη: «Υπάλληλοι Αερ. Λήμνου» Εμπορική εταιρεία στο χώρο τροφί μων ζητ ά έμπειρο πωλητή. Πληρ. τηλ. 22510 45288, 6932-455112.

Ζητούνται σερβιτόρες από το εστιατόριο «Martano». Πλ ηρ. τηλ. 22510 24700.

Ζητείται από εμπορική επιχείρηση έμπειρη βοηθός λογιστή. Πληρ. τηλ. 22510 41120.

Πωλείται κτήμα πάνω από 200 στρέμ. μεταξύ Αργένου - Μολύβου, με πανοραμική θέα, νερό, δρόμο με περίφραξη, πλησίον μονοφασικού-τριφασικού ρεύματος, κατάλληλο και για τουριστικές επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 6941-474955, 22530 55217. Πωλεί ται παραθαλάσσιο περιφραγμένο κτήμα 1,5 στρ., στα Βατερά, με απεριόριστη θέα. Μέσα στο κτήμα υπάρχει ρεύμα και νερό. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τ ηλ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή ΥΑΜΑΗΑ FAZER 1.000cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2006, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, με έξτρα πλαϊνές βαλίτσες ΥΑΜΑΗΑ μανιτάρια ΥΑΜΑΗΑ bagkster συναγερμός, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 9.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή YAMAHA R6 χρώματος μπλε, μοντέλο 2001, 36.000 χλμ., έξτρα εξάτμιση ACRAPOVIC TITANIUM, σε υπεράριστη κατάσταση, δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 4.300. Πληρ. τηλ. 6947-492490.

32319, 6973-887531. Πωλείται AFRICA TWIN 650cc MOD. ‘96. Μπλε σε άριστη κατάσταση. Καινούργια λάστιχα - αλυσίδα - φρένα. Πρόσφατο σέρβις. Extra κάγκελα, βαλίτσα GIVI 52 L, βά σει ς πλαϊ νών βαλιτ σών. Πληρ. τηλ. 6982-301309.

Πωλείται αλιευτικό 5,50 μέτρα με επαγγελματική άδεια. Σε άριστη κατάσταση με υδραυλικό βίντσι. Πληρ. τηλ. 6982-477028.

Από την Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας-τριετίας μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936-173447.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Πωλείται Kawasaki ER 500 μοντέλο ’01, με 34.000 χλμ.. Φυλασσόμενο σε γκαράζ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 2.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6955-065011. Πωλείται μηχανή TDM, 900, μαύρη, μοντέλο 04, πρώτο χέρι, σε άριστη κατάσταση. 26.000 Km, δεκτός κάθε έλεγχος. Φυλάσσεται σε γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947699948, Στράτος. Πωλείται Suzuki Vitara 1.600 cc μοντέλο του 1994 , πεντάθυρο, σε άριστη κατάσταση full extra, ζαντολάστιχα, φυλάσσεται σε γκαράζ. Τιμή 9.000. Πληρ. τηλ. 6982-477028.

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας με κτηνιατρικά είδη, για προώθηση των προϊόντων της στη Λέσβο. Πληρ. τηλ. 2310 334444, ώρες γραφείων. Ζητείται κοπέλα για μανικιούρ πεντικιούρ, μασάζ, με άδεια

Για να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας δεν απαιτούνται σπουδές, πτυχία αλλά όραμα και θέληση. Στην YVES ROSCHER αναλαμβάνουμε την εκπαίδευσή σου στα μοναδικά φυτικά καλλυντικά. Πληρ. τηλ. 6934-710023, κ. Άννα Μουτζουρέλλη. Πωλείται εκτυπωτής plotter H/P DesignJet 4000 Α0+. Τιμή 5.000 ευρώ, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945714717. Χαρίζονται τέσσερα κουτάβια κόκερ με γκριφόν. Πληρ. τηλ. 22530 55232.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520

Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Στ ην Αθήνα. Πληρ. τηλ. 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΑΜΟΥ ΤΗΛ. 6944-732327 Αν αναζητάς μια ζεστή αγκαλιά, ένα τρυφερό χάδι, ένα σύντροφο ζωής, τότε μπορείς να μας εμπιστευτείς. Οι «Δρόμοι Ζωής» ανοίγουν την αγκαλιά τους και κάνουν το όνειρό σας πραγματικότητα. 34χρονη γυμνάστρια, με αγάπη για την ποιοτική ζωή, αναζητά σοβαρή γνωριμία με κύριο έως 45 ετών. Πληρ. τηλ. 6906159991.

35χρονος επιστήμονας, λάτρης του θαλάσσιου σκι, γαλανομάτης, πρώην κάτοικος εξωτερικού, αναζητά σοβαρή κοπέλα. Πληρ. τηλ. 6944-732327.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ασκήσεως επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6936-866195. Η ACS Courier στην Καλλονή ζητά διανομέα, με δίπλωμα αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, και με βασικές γνώσεις Η/Υ. Παρέχονται ικανοποιητικός μισθός, bonus και πλήρης ασφάλιση. Πληρ. τηλ. 22530 24209. Ζητείται βοηθός αισθητικού με γνώσεις μανικιούρ και πεντικιούρ για πλήρη απασχόληση. Πληρ. τηλ. 22510 22696. Ζητείται επαγγελματίας μπουφετζής για πλήρες ωράριο στο κατάστημα «Θείος Βάνιας». Πληρ. τηλ. 22510 37210.

σχέσεις, με δυνατότητα εξέλιξης και β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή, αγγλικών. Παρέχεται ελκυστικό πακέτο αποδοχών με έδρα επιχείρησης διασταύρωση Αγ. Παρασκευής - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 23420, 22530 22685 και 6979983020, κ. Καλύμνιος. Ζητείται υπάλληλος για εμπορική επιχείρηση, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 29206 & 6978-550725. Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Ζητείται υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Η/Υ. Υψηλές αποδοχές. Στην περιοχή Καλλονής. Πληρ. τηλ. 6979-983020.

Από ΑΒΕΕ ζητούνται α) διοικητικό στέλεχος πωλήσεων με καλές γνώσεις μάρκετινγκ, ηλεκτρονικού υπολογιστή, αγγλικών, ευχέρεια στις δημόσιες

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα Δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγγλί δα καθ ηγήτρ ια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λον-

δίνο και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα - Proficiency - άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942-235380. Καθηγήτρια παραδίδει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές δημοτικού - γυμνασίου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6977-042612, 22510 48017. Έμπειρη οικονομολόγος παραδίδει μαθήματα Οικονομικής Θεωρίας και Οργάνωσης και Διοίκησης, σε μαθητές λυκείου. Πληρ. τηλ. 6947-127512.

Φιλόλογος με 10ετή εμπειρία, παραδίδει μαθήματα Γυμνασίου Λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Πτυχιούχος φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού γυμνασίου -λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6956-036672.


16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΚΡΙΚΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ηλία Βενέζη 7, Καλλιθέα Τηλ. 22510 21886

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ερμού 203 Τηλ. 22510 24888 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Π Α ΡΑ Σ Κ Ε Υ Η : 2 0 . 1 1 . 2 0 0 9 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΛΙΣΣΟΣ”

08.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” - -.- -

ΠΡΟΣ από 27/11

ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

20.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) Της υπ’ αριθµόν 772/27-10-2009 Περίληψής µου, της µε αριθµό 770/26-10-2009 έκθεσης µου αναγκαστικής εκτέλεσης [κατάσχεση κινητής περιουσίας - αυτοκινήτου] για τη διενέργεια ∆ηµοσίου αναγκαστικού πλειστηριασµού, στις 9 ∆εκεµβρίου 2009. Εγώ η ∆ικαστική Επιµελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Βασιλική Μ. ∆εµερτζή, που έχω την έδρα µου στη Μυτιλήνη, Κοµνηνάκη 20, σας γνωρίζω ότι στις 912-2009, ηµέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 έως 17:00 ενώπιον της Συµβολαιογράφου Μυτιλήνης Λέσβου, Εριφύλης Τατά - Βασιλικάκη, ως υπαλλήλου του πλειστηριασµού, ή ενώπιον του νοµίµου αναπληρωτή αυτής σε περίπτωση κωλύµατος της, στο κατάστηµα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης και εντός ή εκτός αυτού, θα διενεργηθεί ∆ηµόσιος αναγκαστικός πλειστηριασµός του ακινήτου της οφειλέτιδος Οµόρρυθµης εταιρείας µε την επωνυµία «I. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ - Γ. ΚΟΥΝΑ∆ΗΣ Ο.Ε.» και µε το διακριτικό τίτλο «∆ΟΜΗΤΩΡ ΜΠΕΤΟΝ», που εδρεύει στην Άντισσα Λέσβου και εκπροσωπείται νόµιµα, για ποσό οφειλής 12.518,65€, πλέον τόκων και εξόδων, µε επισπεύδουσα την Ανώνυµη Εµπορική Βιοµηχανική Εταιρεία µε την επωνυµία «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε.», που εδρεύει στη Μόρια Λέσβου και εκπροσωπείται νόµιµα. Πλειστηριαζόµενο κινητό: Το µε αριθµό κυκλοφορίας ΜΥΖ - 7721 ΙΧΕ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας, νοµής και κατοχής της ως άνω οφειλέτιδος εταιρείας, µάρκας DAIMLER CHRYSL., µε ηµεροµηνία 1ης αδείας κυκλοφορίας 26-7-2006, χρώµατος Μαύρου, µε αριθµό πλαισίου WDD1690061J103506, αριθµό κινητήρα 640942, κυλινδρισµού 1992 CC κυβικών, πέντε (5) θέσεων, φορολογικής ισχύος 10 HP, καυσίµου πετρελαίου. Τιµή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του ∆ηµοσίου αναγκαστικού πλειστηριασµού, ορίζεται το ποσό των 6.666,66€. Προσκαλούνται λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του παραπάνω κινητού, να βρίσκονται την ηµέρα και ώρα που προανέφερα στον τόπο του πλειστηριασµού για να πάρουν µέρος σ’ αυτόν συµµορφούµενοι µε τα παραπάνω και τους όρους των σχετικών άρθρων του Κωδ. Πολ. ∆ικ., όπως αυτά τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήµερα. Σε βεβαίωση των παραπάνω εγώ η ∆ικαστική Επιµελήτρια έγραψα το παρόν απόσπασµα πε-

ρίληψης σήµερα στις δεκαοκτώ (18) Νοεµβρίου 2009, το υπογράφω και το σφραγίζω νόµιµαΗ ∆ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧ. ∆ΕΜΕΡΤΖΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) Της υπ’ αριθµόν 774/4-11-2009 Περίληψης µου, της µε αριθµό 771/26-10-2009 έκθεσής µου αναγκαστικής εκτέλεσης [κατάσχεση ακινήτου - οριζόντιας ιδιοκτησίας], για τη διενέργεια ∆ηµοσίου αναγκαστικού πλειστηριασµού, στις 9 ∆εκεµβρίου 2009. Εγώ η ∆ικαστική Επιµελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Βασιλική Μ. ∆εµερτζή, που έχω την έδρα µου στη Μυτιλήνη, Κοµνηνάκη 20, σας γνωρίζω ότι στις 9/12/2009, ηµέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 - 17:00 ενώπιον της Συµβολαιογράφου Μυτιλήνης Εριφύλης Τατά, ως υπαλλήλου του πλειστηριασµού, ή ενώπιον του νοµίµου αναπληρωτή αυτής σε περίπτωση κωλύµατος της, στο Κατάστηµα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, επί της οδού Μικρός Ασίας 5 και µέσα ή έξω απ’ αυτό, θα διενεργηθεί ∆ηµόσιος αναγκαστικός πλειστηριασµός του ακινήτου των οφειλετών: 1) Ελευθέριου Βασίλογλου του Κωνσταντίνου και 2) Βασιλικής ∆ολµανόλδου του Ιωάννη, κατοίκων Μυτιλήνης, ως οµόρρυθµων εταίρων της εταιρείας µε την επωνυµία «ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ Λ. ∆ΟΜΑΝΟΛ∆ΟΥ Β.», που εδρεύει στη Μυτιλήνη, επί της οδού Χρυσοµαλλούσης 26 και εκπροσωπείται νόµιµα, για ποσό (2.439,00 €), πλέον τόκων και εξόδων κατάσχεσης και προγράµµατος πλειστηριασµού, µε επίσπευση του Γεωργίου Λάσκαρη του Αντωνίου, εµπόρου, κατοίκου Μυτιλήνης. Πλειστηριαζόµενο ακίνητο: Η υπό στοιχεία κατοικία (Κ-1) οριζόντια ιδιοκτησία (ισόγεια κατοικία µε υπόγειο), κτισµένη επί οικοπέδου συνολικού εµβαδού 4.033,37 µ.τ., που βρίσκεται στη θέση «Αστράτηγος» ή «Αστράτγος» ή «∆ύο Άγιοι» της κτηµατικής περιφέρειας Άνω Χάλικα, και συνορεύει γύρωθεν µε το υπό ένδειξη «τµήµα 4» διηρηµένο τµήµα ελαιοκτήµατος ιδιοκτησίας ∆ηµητρίου Σιβρή, και πέραν αυτού µε ιδιοκτησία κληρονόµων Αργυρίου Μιτσέλλη και µε δηµοτικό δρόµο. Η ως άνω οριζόντια ιδιοκτησία αποτελείται από υπόγειο που περιλαµβάνει ένα (1) χώρο στάθµευσης αυτοκινήτου και εσωτερική κλίµακα ανόδου

στο ισόγειο, εµβαδού µ.τ. 72 εντός του οποίου έχει τοποθετηθεί και το λεβητοστάσιο αυτής και από ισόγειο που περιλαµβάνει δύο (2) υπνοδωµάτια, κουζίνα, καθιστικό, διάδροµο, λουτρό και την απόληξη της εσωτερικής κλίµακας εµβαδού µ.τ. 72, ήτοι έχει συνολικό εµβαδό µ.τ. 144, ιδιόκτητο όγκο και συνολικό µ.κ. 417,60, ποσοστό συνιδιοκτησίας 362,15/1.000 εξ αδιαιρέτου επί του όλου οικοπέδου, αντίστοιχη έκταση οικοπέδου µ.τ. 1.460,68, ψήφους 362,15 επί χιλίων, ποσοστό συµµετοχής σε δαπάνες κοινοχρήστων 362,15/1.000, συνορεύει κατά το µεν υπόγειο Βόρεια µε επίχωση και µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου πέραν του οποίου µε ιδιοκτησία ∆ηµητρίου Σιβρή, Νότια µε το υπόγειο της υπό στοιχεία Κ-2 οριζόντιας ιδιοκτησίας και µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, Ανατολικά µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου πέραν του οποίου µε ιδιοκτησία ∆ηµητρίου Σιβρή και ρέµα και ∆υτικά µε επίχωση και µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου πέραν του οποίου µε δηµοτική οδό, κατά δε το ισόγειο βόρεια µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, πέραν του οποίου µε ιδιοκτησία ∆ηµητρίου Σιβρή, Νότια µε την υπό στοιχεία Κ-2 οριζόντια ιδιοκτησία και µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, Ανατολικά µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου πέραν του οποίου µε ιδιοκτησία ∆ηµητρίου Σιβρή και ρέµα και ∆υτικά µε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου πέραν του οποίου µε δηµοτική οδό. Επί του ανωτέρω ακινήτου στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Μυτιλήνης, υπάρχουν εγγεγραµµένα τα παρακάτω: 1) Προσηµείωση Υποθήκης, εγγεγραµµένη µε αριθµό 915 στις 5-6-2007 για ποσό 217.440,00 €, υπέρ της Εµπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, 2) Προσηµείωση Υποθήκης, εγγεγραµµένη µε αριθµό 1.831 στις 17-7-2009 για ποσό 50.000,00 €, υπέρ της Άλφα Τράπεζας Α.Ε. και 3) η υπ’ αριθµ. 771/26-10-2009 κατασχετήρια έκθεσή µου, εγγεγραµµένη µε αριθµό 2.788 στις 27-10-2009, υπέρ του Γεωργίου Λάσκαρη του Αντωνίου, για ποσό 2.489,00 €, σύµφωνα µε το από 4-11-2009 πιστοποιητικό της Προϊσταµένης του Κτηµατολογικού Γραφείου Μυτιλήνης. Τιµή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του ∆ηµοσίου αναγκαστικού πλειστηριασµού, ορίζεται το ποσό των 80.000,00 €. Προσκαλούνται λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του παραπάνω ακινήτου, να βρίσκονται την ηµέρα και ώρα που προανέφερα στον τόπο του πλειστηριασµού για να πάρουν µέρος σ’ αυτόν συµµορφούµενοι µε τα παραπά-

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ N I K H T PA Π E ZA 415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ 5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A

ΛYΣΕΙΣ

9800145525-7

E M Π O P I K H T PA Π E Z A 85231511

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

ΕΥΚΟΛ Ο

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟ ΛΟ

νω και τους όρους των σχετικών άρθρων του Κωδ. Πολ. ∆ικ.. Σε βεβαίωση των παραπάνω εγώ η ∆ικαστική Επιµελήτρια έγραψα το παρόν απόσπασµα περίληψης σήµερα στις δεκαοκτώ (18) Νοεµβρίου 2009, το υπογράφω και το σφραγίζω νόµιµα.Η ∆ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ MIX. ∆ΕΜΕΡΤΖΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) Της υπ’ αριθµόν 762/30-9-2009 Ε΄ επαναληπτικής περίληψής µου, της µε αριθµό 437/27-22007 έκθεσής µου αναγκαστικής εκτέλεσης [κατάσχεση ακινήτου - οικίας] για τη διενέργεια ∆ηµοσίου αναγκαστικού πλειστηριασµού, στις 9 ∆εκεµβρίου 2009. Εγώ η ∆ικαστική Επιµελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Βασιλική Μ, ∆εµερτζή, που έχω την έδρα µου στη Μυτιλήνη, Κοµνηνάκη 20, σας γνωρίζω ότι στις 912-2009, ηµέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 έως 17:00 ενώπιον της Συµβολαιογράφου Μυτιλήνης Λέσβου, Εριφύλης Τατά - Βασιλικάκη, ως υπαλλήλου του πλειστηριασµού, ή ενώπιον του νοµίµου αναπληρωτή αυτής σε περίπτωση κωλύµατός της, στο κατάστηµα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης και εντός ή εκτός αυτού, θα διενεργηθεί ∆ηµόσιος αναγκαστικός πλειστηριασµός του ακινήτου του οφειλέτη Στυλιανού Μυρογιάννη του Αποστόλου, κατοίκου Μυτιλήνης (Κω 2), για ποσό οφειλής 2.349,00 € πλέον τόκων και εξόδων, µε επισπεύδοντα τον Ιγνάτιο Σαµαραδέλλη του Αντωνίου, κάτοικο Καλλονής Λέσβου. Πλειστηριαζόµενο ακίνητο: µία διώροφη (ισόγειο και πρώτος όροφος) κεραµοσκεπής οικία µετά της αυλής και του οικοπέδου της, στο οποίο είναι χτισµένη συνολικού εµβαδού (του οικοπέδου) 300 τ.µ. περίπου (κατά τον τίτλο κτίσης) ή όσο κι αν είναι περισσότερο ή λιγότερο, που βρίσκεται συνοικία Άγιος Παντελεήµων ή Βουναράκι της πόλης Μυτιλήνης του οµώνυµου ∆ήµου Νοµού Λέσβου και συγκεκριµένα στην οδό Κω 2 (πρώην Σύρας) και συνορεύει γύρωθεν µε τη δηµοτική οδό Κω, µε ιδιοκτησίες Βασιλικής Μοσχόβη, Κατραµάδου και

Μ. Κολοβού. Η ως άνω διώροφη οικία έχει συνολικό εµβαδόν 80 τ.µ. περίπου και συγκεκριµένα το ισόγειό της έχει εµβαδόν 40 τ.µ. περίπου και αποτελείται από δύο κύρια δωµάτια, χολ, κουζίνα και WC και ο όροφος έχει εµβαδόν, οµοίως 40 τ.µ. περίπου και αποτελείται από δύο υπνοδωµάτια και χολ. Στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Μυτιλήνης, υπάρχουν εγγεγραµµένες επί του ανωτέρω ακινήτου: 1) Μία Υποθήκη εγγεγραµµένη στον Τόµο 58, µε αριθµό 117, στις 23-12-1972 για ποσό 733,67 € ή 250.000 δρχ., υπέρ ΕΚΤΕ Α.Ε., 2) µία προσηµείωση υποθήκης εγγεγραµµένη στον Τόµο 71, µε αριθµό 415, στις 3-41993 για ποσό 21.716,80 € ή 7.400.000 δρχ.. υπέρ ΕΚΤΕ Α.Ε., 3) µία προσηµείωση υποθήκης εγγεγραµµένη στον Τόµο 76, µε αριθµό 55, στις 25-10-2000 για ποσό 19.075,56 € ή 6.500.000 δρχ., υπέρ Ε.Τ.Ε. Α.Ε., 4) µία προσηµείωση υποθήκης εγγεγραµµένη στον Τόµο 80, µε αριθµό 138, στις 11-5-2004 για ποσό 91.000,00 €, υπέρ Ε.Τ.Ε. Α.Ε., 5) µία προσηµείωση υποθήκης εγγεγραµµένη στον Τόµο 80, µε αριθµό 140, στις 11-5-2004 για ποσό 45.000,00 €, υπέρ Ε.Τ.Ε. Α.Ε. και 6) η υπ’ αριθµ. 437/27-22007 έκθεσή µου αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου στον Τόµο 10, µε Αριθµό 376 στις 27-22007, υπέρ του ανωτέρω επισπεύδοντα, για ποσό 9.149,00 €, σύµφωνα µε το από 1-3-2007, πιστοποιητικό της Υποθηκοφύλακα Μυτιλήνης Λέσβου. Τιµή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του ∆ηµοσίου αναγκαστικού πλειστηριασµού, ορίζεται το ποσό των 80.000,00 €. Προσκαλούνται λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του παραπάνω ακινήτου, να βρίσκονται την ηµέρα και ώρα που προανέφερα στον τόπο του πλειστηριασµού για να πάρουν µέρος σ’ αυτόν συµµορφούµενοι µε τα παραπάνω και τους όρους των σχετικών άρθρων του Κωδ. Πολ. ∆ικ., όπως αυτά τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήµερα. Σε βεβαίωση των παραπάνω εγώ η ∆ικαστική Επιµελήτρια έγραψα το παρόν απόσπασµα περίληψης σήµερα στις δεκαεννέα (19) Νοεµβρίου 2009, το υπογράφω και το σφραγίζω νόµιµα.Η ∆ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧ. ∆ΕΜΕΡΤΖΗ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

17

20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και για τους μαθητές της Μυτιλήνης

Δικαίωμα στο… λόγο της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔOY ήμερα, γιορτάζουμε άλλη μια παγκόσμια ημέρα: αυτή των Δικαιωμάτων του Παιδιού - βασισμένη στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Η Σύμβαση αυτή, που το 1992 έγινε νόμος και στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων: αυτών της προστασίας (από κάθε μορφή εκμετάλλευσης, διάκριση κ.λπ.), των παροχών (εκπαίδευσης, υγείας, ψυχαγωγίας κ.λπ.) και της συμμετοχής (έκφραση γνώμης, πληροφόρηση, ελεύθερος χρόνος κ.λπ.).

Σ

Αντί να αναλωθούμε σε εκτενείς αναφορές στην ημέρα αυτή και να πάρουμε γνώμες από ειδικούς, προτιμήσαμε να ακούσουμε τη γνώμη των… άμεσα ενδιαφερομένων. Μαθητές της Μυτιλήνης μιλούν σήμερα για τη μέρα αυτή, αλλά και για το ποια δικαιώματά τους θεωρούν ότι καταπατούνται, εκπλήσσοντας - σε ορισμένες περιπτώσεις - με το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι… «Το νησί της Λέσβου μάς ενδιαφέρει γενικά, ως ένας χώρος όπου όλα τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όσον αφορά στην εφαρμογή της δημοκρατίας στα σχολεία, τη στήριξη οικογενειών σε ρήξη, την κακοποίηση κ.λπ.. Χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα που να αφορά αποκλειστικά τη

Λέσβο, ισχύει και εδώ ό,τι ισχύει γενικά στην ελληνική περιφέρεια, όπου υπάρχει έλλειψη από κοινωνικές υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν βοήθεια σε περιπτώσεις δύσκολες»... Αυτά δήλωνε στο «Ε», πριν από δυόμισι μήνες ο κ. Γιώργος Μόσχος, νομικός εγκληματολόγος και βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σήμερα, που «γιορτάζουν» τα… δικαιώματά τους, οι περισσότερες μαθήτριες της Μυτιλήνης από αυτές που μιλήσαμε (αφού οι μαθητές ήταν πιο… διστακτικοί στο να εκφράσουν τη γνώμη τους) αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες πάνω στο ζήτημα αυτό, ενώ ακούσαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις…

Δικαίωμα στην έκφραση Μαριάννα, μαθήτρια Γ΄ λυκε ίου: «Η γνώμη μας δε μετρ άε ι» «Ξέρω ότι υπάρχει τέτοια ημέρα, ωστόσο δεν ήξερα ότι γιορτάζεται σήμερα. Δε μας έχουν ενημερώσει σχετικά από το σχολείο, πάντως. Νομίζω ότι τα παιδιά έχουμε όλα τα δικαιώματα που έχουν οι μεγάλοι, αλλά και ακόμη περισσότερα, αφού η ηλικία μας χαρακτηρίζεται ως πιο “ευαίσθητη” και “τρυφερή”. Τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον φροντίδα, αγάπη, καλές συνθήκες μέσα στην οικογένεια και όλα τα βασικά που εξασφαλί-

ζουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Εκεί όπου πιστεύω ότι καταπατούνται κάποια δικαιώματά μας, είναι όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Η γνώμη μας δε μετράει, αντίθετα υπερισχύει αυτή των μεγάλων, ακόμη κι αν έχουμε δίκιο. Δε μας ικανοποιούν, επιπλέον, οι παροχές της εκπαίδευσης, το σχολείο είναι ελλιπές και ευνοεί την παραπαιδεία…» Κωνστ αντίνα, μαθήτρ ια Γ΄ λυκείου: «Γνωρίζω καταπιε σμέ να ή κακο ποιημέ να παιδιά» «Συμφωνώ με όσα είπε η Μαριάννα. Γνωρίζω, επιπλέον, κάποια παιδιά που δέχονται καταπίεση ή κακοποίηση από την οικογένειά τους. Τα παιδιά αυτά έρχονται στη συνέχεια στο σχολείο και βγάζουν εδώ όλα τα ψυχολογικά προβλήματα που τους έχουν, πλέον δημιουργηθεί, προκαλώντας καβγάδες και διάφορες άλλες φασαρίες. Φταίνε, κατά τη γνώμη μου, οι γονείς, αφού όλα ξεκινούν από αυτούς…»

«Θέλουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο»! Τζούλι α, μαθήτ ρια Α΄ λυκείου: «Το πιο σημαντι κό, το δικαίωμα στ ην εκπαί δευση» «Γνωρίζω ότι υπάρχει αυτή η μέρα και όχι από το σχολείο. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπου πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε την ελευθερία να επιλέγουμε. Θεωρώ ότι εκεί που καταπατούνται τα δικαιώματά μας είναι στο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου, αφού μας μένει πολύ λίγος μετά τα διαβάσματα, για να ασχοληθούμε με όσα μας αρέσουν.» Αναστασία, μαθήτρ ια Α΄ λυκείο υ: «Μας λείπει ο ελεύθε ρος χ ρόνο ς» «Ναι, γνωρίζω ότι υπάρχει αυτή η μέρα. Πιστεύω πως το πιο βασικό είναι το να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, χωρίς να μας επιβάλλει κανείς τη γνώμη του. Αυτό που μας λείπει, ωστόσο, είναι περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Παιδιά καταπιεσμένα ή κακοποιημένα; Γνωρίζω κάποια που έχουν πρόβλημα στην οικογένειά τους - κυρίως χωρισμένους γονείς, που τα παραμελούν. Τα παιδιά αυτά, θα έπρεπε να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.» Χαρά, μαθ ήτρ ια Β΄ λυκείο υ: «Θέλω να μπορ ώ να ασχοληθώ με πι ο δ ημιο υργικά πρ άγματ α» «Ήξερα για τη μέρα αυτή, αλλά όχι ότι γιορτάζεται σήμερα. Από όσο ξέρω, τα βασικά δικαιώματα του παιδιού είναι αντίθετα στην κακοποίηση και την εκμετάλλευσή τους και υπέρ της εκπαίδευσης κ.λπ.. Για εμένα είναι σημαντικό να αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, κάτι που στο λύκειο μας “καίει” πολύ. Αν είχαμε περισσότερο

Στο 14ο Δημοτικό Σχολείο για το Σαββατοκύριακο

Στη Μυτιλήνη το Πλανητάριο 14ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης μεταφέρεται για Στοτο Σαββατοκύριακο το κινητό πλανητάριο, που με χρηματοδότηση της νομαρχίας βρίσκεται από προχθές στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Ιππείου. Όπως ανακοίνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Ευεργέτουλα και η Αστρονομική Εταιρεία Βορείου Αιγαίου «Ο Γαλιλαίος», οι προβολές το Σάββατο θα γίνουν το πρωί απ’ τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα απ’ τις 5 έως τις 7. Την Κυριακή προβολές θα γίνουν απ’ τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας που θα δίνεται στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Στην περίπτωση που υπάρχουν οργανωμένες μαθητικές ομάδες με τη συνοδεία εκπαιδευτικών, θα προηγηθούν, αφού δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και σήμερα το μεσημέρι στο τηλέφωνο του ΚΠΕ, 22520 20038 ή στο fax 22520 29039.

χρόνο, τότε θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε και με πιο δημιουργικά πράγματα. Εγώ, για παράδειγμα, θα ήθελα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική. Τέτοιες ασχολίες βοηθούν στην καλλιέργεια και προάγουν περισσότερο και τον πολιτισμό. Για το λόγο αυτό, όμως, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής παιδεία, ώστε να μη χρειαζόμαστε και τα φροντιστήρια. Δυστυχώς, τα παιδιά δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αφού οι γονείς τους είναι συχνά αμόρφωτοι ή οι ίδιοι τα εκμεταλλεύονται. Έχω ακούσει για περιπτώσεις που οι γονείς βάζουν τα παιδιά τους να δουλέψουν - ή δεν τα αποθαρρύνουν - και έτσι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο νυκτερινό σχολείο.»

Και κάποιες… διαφορετικές απόψεις Έφη, μαθ ήτ ρια Γ΄ λυκε ίου: «Ζούμε ε ις βάρο ς άλ λων παιδιών…» «Το βασικότερο είναι, προφανώς, το δικαίωμα στη ζωή. Εξάλλου, υπάρχουν περιοχές όπως η Αφρική, όπου τα παιδιά δεν πολεμάνε για καλύτερο μέλλον ή παιδεία, αλλά για να ζήσουν, αφού δεν έχουν τροφή και φαγητό. Αντίθετα, εμείς εδώ νοιαζόμαστε για το πώς θα αυξήσουμε την κατανάλωση και ζούμε εις βάρος τους. Πιστεύω ότι έχουμε γίνει τόσο σκληροί σε πολλά θέματα γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση σε μικρούς και μεγάλους.» Στέλλα, μαθ ήτ ρια Γ΄ λυκε ίου: «Δεν υπάρχει ε υαισθητο ποίηση…» «Είναι άσχημο να λέμε ότι καταπατούνται τα δικά μας δικαιώματα, ενώ υπάρχουν άλλα παιδιά που δεν έχουν ούτε τα βασικά, όπως τα παιδιά που γυρίζουν στα φανάρια ή άλλα παιδιά που ξέρω, που είναι καταπιεσμένα ή κακοποιημένα. Έχουμε ανεβάσει πολύ τον πήχη και, δυστυχώς, δεν υπάρχει προβληματισμός και ευαισθητοποίηση. Το σχολείο έχει γίνει τελείως τεχνοκρατικό, ένας προθάλαμος για το πανεπιστήμιο…»


OIKONOMIA

Μόνο έξι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές ενώσεις της χώρας στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ

Αναζητούν χρηματοδότηση για το λάδι τoυ NIKOY MANABH ε ασυνήθιστη μυστικότητα (κεκλισμένων των θυρών) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η σύσκεψη των ελαιοπαραγωγικών ενώσεων στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε αυτήν πήραν μέρος μόλις έξι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές ενώσεις (πρόκειται για τις Ενώσεις Ηρακλείου, Πεζών, Σητείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας και Λέσβου). Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας είπε ότι αποφάσεις δε λήφθηκαν, ωστόσο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας ότι θα ζητηθεί άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων για να συγκεντρώσουν το ελαιόλαδο στις αποθήκες τους. Μάλιστα, προτάθηκε οι ενώσεις να πληρώσουν προκαταβολές στους παραγωγούς της τάξης των δύο ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου για την οξύτητα βάσης των 0,3 βαθμών. Οριστικές αποφάσεις θα Το δεύτερο πρόβλημα που ληφθούν σε νέα σύσκεψη, πρέπει να αντιμετωπισθεί στην οποία θα είναι όλες οι είναι η ανυπαρξία διοίκησης ελαιοπαραγωγικές ενώσεις αυτήν τη στιγμή στην Αγροσυνεταιρισμών της χώρας. τική Τράπεζα. Γεγονός που Στη συνέχεια, το αίτημα θα κάνει δύσκολο να προχωρήτεθεί στην πολιτική ηγεσία σει η υλοποίηση του παρατου υπουργείου Αγροτικής πάνω σχεδιασμού, ακόμη Ανάπτυξης, όταν η υπουρ- και αν γίνει αποδεκτός από γός Κατερίνα Μπατζελή επι- την κυβέρνηση. Το ακριβές στρέψει από τις Βρυξέλλες ύψος του δανείου που θα όπου θα βρίσκεται μέχρι και ζητηθεί, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Στη σύσκεσήμερα Παρασκευή. Για να ικανοποιηθεί το ζήτη- ψη έγινε λόγος για 200 εμα, θα πρέπει να αντιμετω- κατ. ευρώ, αλλά ο πρόεδρος πισθούν ορισμένες δυσκο- της ΕΑΣ Λέσβου δε συμφωλίες, όπως είναι το ότι η Ευ- νούσε με τη λήψη τόσο μερωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί γάλου δανείου. Κατά την άέμμεση χρηματοδότηση των ποψή του αρκεί ένα δάνειο αγροτών τις άτοκες χρημα- ύψους 50 εκατ. ευρώ. τοδοτήσεις, που δεν είναι αΕπιδότηση ποδεκτές από το κοινοτικό Ακόμη, οι συνεταιριστές θα δίκαιο. Το εμπόδιο αυτό θα ζητήσουν από την κ. Μπαμπορούσε να υπερπηδηθεί τζελή να δοθεί πριν τις γιορμε την αξιοποίηση της από- τές προκαταβολή 70% επί φασης να δοθούν ως έκτα- της επιδότησης του ελαιόκτη επιδότηση σε κάθε πα- λαδου για να «ανασάνουν» ραγωγό 15.000 ευρώ. Δηλα- οι ελαιοπαραγωγοί και να μη δή τους τόκους που θα ανα- βιαστούν να πουλήσουν το λάβει να πληρώσει το Ελλη- λάδι τους. Οι εκπρόσωποι νικό Δημόσιο στην ΑΤΕ να των Ενώσεων που συμμετείτους εμφανίσει ως μέρος χαν στη σύσκεψη της ΠΑΣΕαυτής της επιδότησης. ΓΕΣ συμφώνησαν επίσης με

Μ

την πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιόλαδου για τη διεκδίκηση κοινοτικών πιστώσεων προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Προβολή ελαιόλαδου Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων ήταν η αύξηση της κατανάλωσης λαδιού. Προτάθηκε μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της ζήτησης του ελαιόλαδου από τους χώρους μαζικής εστίασης της χώρας μας. Αυτό όμως που προκάλεσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Ενώσεων ήταν η πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για διεκδίκηση πιστώσεων από κοινοτικό πρόγραμμα (καν. 3/2008). Όπως ειπώθηκε χθες, δίδεται επιδότηση κατά 70% για δράσεις προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου από επιχειρήσεις του χώρου. Το υπόλοιπο 30% αποτελεί συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων. Το σύνολο του προϋπολογισμού (κοινοτική και ιδιωτική συμμετοχή) ανέρχεται σε ποσό συνολικού

ύψους 17 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια και οι δράσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αγορά της Ευρωπαϊκή Ένωσης (εσωτερική αγορά των 27). Όπως ήταν επόμενο, οι συμμετέχοντες δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους, ορισμένες ενώσεις μάλιστα είχαν ήδη προετοιμαστεί σχετικά με τη διεκδίκηση πιστώσεων για την προβολή του ελαιόλαδου σε αγορέςστόχους. Στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης, ωστόσο, σχολιάστηκε έντονα η αναποτελεσματικότητα ανάλογων προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, με κορυφαίο παράδειγμα τις πιστώσεις των έξι εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για την «προβολή και την προώθηση» του προϊόντος με αφορμή το « Έτος του Ελαιόλαδου» το 2006. Ως γνωστό, αν και καταβλήθηκαν αυτά τα ποσά, στην ουσία δεν προέκυψε το παραμικρό αποτέλεσμα, πράγμα που γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν οι πιστώσεις και για το πού κατέληξαν. nman@emprosnet.gr

Γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές, ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το προηγούμενο Σάββατο. Βασικοί ομιλητές στο θέμα του τουρισμού ήταν οι κύριοι Β. Κοντός, γενικός έφορος της ΗΑΤΤΑ, Κ. Καποδίστριας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, και ο Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, που τόνισαν ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ωριμάσει, γι’ αυτό και παρά τις απώλειες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης απέδειξε ότι διαθέτει αντιστάσεις και αντοχές. Για την περαιτέρω θωράκισή του επιβάλλεται από κοινού Πολιτεία και φορείς να χαράξουν μια εθνική τουριστική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, διαδικασίες και μέτρα, που θα αναδείξουν και

4% πάνω η δύναμη του στόλου ύξηση κατά 4% παρουσίασε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Σεπτέμβριο 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Σεπτεμβρίου 2006, έναντι μείωσης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2006 προς το 2003. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Σεπτέμβριο 2009, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Σεπτεμβρίου 2006, παρουσίασε αύξηση 21,9%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2006 προς το 2003.

Α

Πτώση 24,5% του τζίρου στη βιομηχανία

Τουρισμός και φορολογικά απασχολούν τα νησιωτικά επιμελητήρια μετά την οικονομική Οτουρισμός, κρίση και τα φορολογικά κίνητρα για

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

● OIKONOMIKA εν συντοµία

18

θα στηρίξουν τη μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Για το θέμα των φορολογικών κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών ομιλητής ήταν ο κ. Σταυρινούδης, οικονομικός επόπτης του ΕΟΑΕΝ, ο οποίος παρουσίασε δύο δέσμες μέτρων: Α) ουσιαστική μεταρρύθμιση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, Β) φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, που επιβάλλεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει η Πολιτεία για να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες και να προωθηθεί ο στόχος της νησιωτικής ανάπτυξης.

Νησιωτικότητα... Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ενημερώνοντας τους συνέδρους για τα πεπραγμένα του νέου διοικητικού συμβουλίου του

Ομίλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τη «νησιωτικότητα» που υπάρχει πλέον, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και πρότεινε νέες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους λοιπούς νησιωτικούς φορείς, τους νησιώτες βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, προκειμένου οι νομοθετικές διατάξεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και μέτρα για την άρση της απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών. Επίσης, μετά από πρόταση του κ. Νικήτα Δολαψάκη, προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τα μέλη της γενικής συνέλευσης ομόφωνα υιοθέτησαν ψήφισμα για το πάγωμα επί ένα χρόνο των υποχρεώσεων από δανειακές συμβάσεις των επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας από την οικονομική κρίση.

24,5% παρουσίασε ο γενικός δείΜείωση κτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, έναντι αυξήσεως 11,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του 12μήνου Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του 12μήνου Οκτωβρίου 2007 - Σεπτεμβρίου 2008, παρουσίασε μείωση 22,8%, έναντι αυξήσεως 13,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα 12μηνα.

Κάμψη 27% στις παραγγελίες 27% εμφάνισαν οι παραγγελίες, σε Μείωση σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2008, έναντι μειώσεως 5,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007. Σύμφωνα με τον ΕΣΥΕ, ο μέσος Γενικός Δείκτης του 12μήνου Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του 12μήνου Οκτωβρίου 2007 - Σεπτεμβρίου 2008, παρουσίασε μείωση 27,6%, έναντι αυξήσεως 0,4% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα 12μηνα.

Παραμένει δραματική η εικόνα του τουρισμού της τάξης του 10% με 15% καταγράΠτώση φεται στις προκρατήσεις του 2010, για τα τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα. Και οι επιχειρηματίες τουρισμού, ύστερα από ένα «οδυνηρό» όπως το χαρακτηρίζουν 2009, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εξίσου δύσκολο 2010. Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος της ΠΟΞ, σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι: «Αν το κράτος δε δώσει κίνητρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», λέει και υπογραμμίζει πως θα πρέπει η Πολιτεία να «βοηθήσει» τόσο τις αερομεταφορές (πτήσεις χαμηλού κόστους, πτήσεις τσάρτερ και τακτικές πτήσεις), όσο και να προχωρήσει έγκαιρα σε αποτελεσματική διαφημιστική καμπάνια.

Προσλήψεις στο Δημόσιο... τέλος! και η κατάργηση των ΗμηStageμονιμοποίηση στο Δημόσιο ήταν μόνο η αρχή των ανατροπών. Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται το 2010, καθώς δεν πρόκειται να γίνει καμμία μη προγραμματισμένη πρόσληψη. Δηλαδή ελπίδα για μια καρέκλα στο Σημόσιο έχουν μόνο όσοι καταφέρουν με κάποιο τρόπο να «τρυπώσουν» στις 3.000 θέσεις που θα προκηρυχθούν τον επόμενο χρόνο σε τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Το 2011 η κυβέρνηση επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις σε όσους ονειρεύονται την ασφάλεια του Δημοσίου. Από εκείνη τη χρονιά και μετά θα ισχύσει ο κανόνας: «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».


!

Την Κυριακή 22 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Δωρεάν περιήγηση εγάλη ήταν η ανταπόκριση των επισκεπτών και φίλων του Απολιθωμένου Δάσους τις Κυριακές 8 και 15 Νοεμβρίου στο κάλεσμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για μια δωρεάν ενημέρωση και περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Η πρόσκληση για δωρεάν περιήγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ισχύει και γι’ αυτήν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, καθώς και για την επόμενη 29 Νοεμβρίου. Κάτοικοι της περιοχής, μαθητές και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα ευρήματα του απολιθωμένου δάσους και να περιηγηθούν από στελέχη του Μουσείου στους εκθεσια-

Μ

κούς χώρους του, όπου ενημερώθηκαν για την έρευνα και την ανάδειξη των απολιθωμένων φυτών που συγκροτούν το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων την ειδική παρουσίαση για τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους Λέσβου και τη μοναδικότητα του φυσικού αυτού μνημείου με τη μεγάλη παλαιοντολογική, περιβαλλοντική και εκπαιδευτική αξία. Ειδικότερη έμφαση δόθηκε στις νέες εκθεσιακές ενότητες που περιγράφουν τη διαδικασία της απολίθωσης των οργανισμών και τους διαφορετικούς τρόπους απολίθωσης που επιτρέπουν τη δια-

τήρηση των τεκμηρίων της ζωής. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισαν επίσης οι νέες εκθεσιακές ενότητες που αναφέρονται στα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και στα σημαντικότερα ευρήματα πρωτευόντων, που αποτελούν τους μακρινούς πρόγονους του ανθρώπου. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναπαραστάσεις του τρόπου ζωής των πρωτόγονων ανθρώπων και η χρήση εργαλείων που κατασκευάσθηκαν από απολιθωμένο ξύλο και πυριτόλιθο. Παράλληλα, στην Αίθουσα της Εξέλιξης του Αιγαίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του Μουσείου και επιλέγοντας

ταξίδια στο χρόνο ή στο χώρο να γνωρίσουν τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους.

Η περιήγηση επαναλαμβάνεται Δεδομένης της ανταπόκρισης του κόσμου στο κάλεσμα του Μουσείου, η πρόσκληση για δωρεάν περιήγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των ηφαιστείων, της λάβας και των προϊστορικών φυτών και των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, ισχύει και γι’ αυτήν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, καθώς και για την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους, ενώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα»

Ξεκινούν σήμερα παρουσιάσει για δεύτερη φορά, μετά το καλοκαίρι, τα «Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ. Η μαύρη αυτή κωμωδία θα «ανέβει» σε σκηνοθεσία της Εύας Γιαννίκου στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν ο Θέμης Χατζηλάμπρου και η Γεωργία Παππά. Η σκηνογραφία είναι του Γιάννη Τρουμπούνη και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανιάτη. Να σημειωθεί ότι τα σκηνικά της παράστασης κοσμούν έργα της γνωστής γλύπτριας και ζωγράφου Βανιώς. Να θυμίσουμε ότι παράλληλα στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου, τις ημέρες των παραστάσεων, θα λειτουργεί τιμητική έκθεση έργων της Βανιώς. Τέλος, να σημειώσουμε ότι η έναρξη της παράστασης είναι στις 9 το βράδυ.

και μεγάλους

Δύτοο 2τα1ινΝίεοςεμθβαρπίορυο,βσλτηοθοΣύυννετδορΣιαάκβόβαΚέντρο Μήθυμνας, από διαφορετικές ομάδες η καθεμία. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η παιδική ταινία «WALL-E» κι έπειτα η ταινία «The Blues Brothers». Η παιδική ταινία θα προβληθεί στις 6:30 το απόγευμα από την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μήθυμνας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Πάμε Σινεμά», στο οποίο συμμετέχει η τάξη. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Ομάδας Μήθυμνας. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι την αφίσα της εκδήλωσης έχουν φιλοτεχνήσει μαθητές της τάξης. Έπειτα, στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον προβολή ταινίας, που γίνεται κάθε Σάββατο από την Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας. Αυτήν τη φορά η ομάδα θα προβάλει την ταινία «The Blues Brothers».

στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Προβολή της ταινίας «The Blues Brothers» από την Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ. Μυτιλήνης

Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ. Μυτιλήνης

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου

Κινηματογράφος «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Γιόρτασαν τα Ελευθέρια στον Πολιχνίτο τους Τούρκους ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Πολιχ νίτου «Ο Μπάλος». Η εκδήλω ση, που προετοιμάστηκε με πολύ μερ άκι από το Σύλλογο, πραγματοποιήθ ηκε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου. Η εκδήλωση του Συλλόγου περιελάμβανε ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, που δημιούργησαν τα μέλη του Συλλόγου με τα βασικά ιστορικά στοιχεία της περιόδου. Στη συνέχεια, παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο στην τοπική διάλεκτο, των Δημήτρη και Σταυρούλας Νικέλ λη, που εξιστορούσε, μέσα απ’ τη ζωή μιας πολιχνιάτικης γειτονιάς, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 1912, παράλληλα με τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή, στα συναισθήματα και τις σχέσεις των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Στο δρώμενο έπαιξαν οι Πηνελόπη Βουνάτσου, Μαρία Ιγ-

Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Προβολή της παιδικής ταινίας «WALL-E» από την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μήθυμνας

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Άμλετ ο Β΄», από την ομάδα «ΦΑΝΤΙΚΟ» του ΕΚΝΕΧΑ

Με διοργάνωση του Συλλόγου «Ο Μπάλος»

ε μια πλούσια πολιτιστική εκδήΜ λωση γιόρτασε την επέτειο της Ταινίες για μικρούς απελευθέρωσης της Λέσβου από

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ. Μυτιλήνης

στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ. Μυτιλήνης

Παρασκευή, ξεκινούν οι παραστάσεις από το Σήμερα, Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Μυτιλήνης που θα

Το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

ΠOΛITIΣMOΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Άλλη μία βραδιά milonga θα χαρίσει σήμερα στο κοινό της η ομάδα «TangoLesvos», στο «Lighthouse». Ο χορός θα ξεκινήσει στις 11:30 το βράδυ.

γλέζου, Σταυρούλα Νικέλλη, Ελένη Παπαφιλίππου, Αγγελική Σαντή, Ευαγγελία Συκά και τα παιδιά Δημήτρης και Στέλιος Πανσεληνάς, Ταξιάννα και Γιώ ργος Παπαφιλίππου και Άννα Τσιτσάνου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί τοπικοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, που χόρεψαν οι παραπάνω γυναίκες και οι Ευαγγελία Βαρ ουτέλλη, Ελένη Βουλαλά, Βάσω Καββ αδ ά, Μεταξία Καλαθά, Ειρήνη Ματζουρ άνη, Τασούλα Σαντή και Μυρσίνη Φώτα. Ακόμα, στην εκδήλωση ακούστηκε το παραδοσιακό τραγούδι «Στο νησί της Λέσβου», το οποίο τραγουδιόταν παλιότερα στις σχολικές εορτές, αλλά πλέον δεν υπάρχει καταγεγραμμένο. Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε, με την αναγόρευσή του σε επίτιμο μέλος του Συλλόγου, ο Πολιχνιάτης Στρατής Τσολάκης, για τη βοήθειά του στη διάσωση της τοπικής παράδοσης και στις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου «Michael Jackson: This is it» (μουσική) Πρωταγωνιστο ύν: Michael Jackson Ώρες προβολής: Παρασκευή στις 19:15 και στις 22:00, Σάββατο και Κυριακή στις 19:15 «Halloween II: Η νύχτα με τις μάσκες» Πρωταγωνιστούν: Μάλκομ Μακ Ντάουελ, Σάουτ Τέιλορ - Κόμπτον, Σέρι Μουν Ζόμπι, Μπραντ Ντούριφ, Τάιλερ Μέιν Ώρες προβολής: Παρασκευή στις 19:00, Σάββατο στις 19:00 και στις 21:45, Κυριακή στις 21:45 Έως Πέμπτη 26 Νοεμβρίου «Τζούλι & Τζούλια» (κοινωνική) Πρ ωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Έιμι Άνταμς, Στάνλεϋ Τούτσι, Κρις Μεσίνα Ώρε ς προβ ολ ής: Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21:30, Κυριακή στις 18:45 και στις 21:30, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00 και στις 21:30


20

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

Τετάρτη που μας πέρασε μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί και ως… νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Φυσικά πάντοτε πρέπει να έχουμε στο νου μας πως σε αγώνες μπαράζ εθνικών ομάδων όλα μπορούν να συμβούν. Οι παίκτες έχουν φοβερό κίνητρο, καθώς κανένας δε θέλει να λείψει από το Μουντιάλ, τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου. Η Σλοβενία έστειλε στο καναβάτσο τη Ρωσία… με το αζημίωτο. Η Ιρλανδία ακόμα φωνάζει για τη διαιτησία αφού αποκλείστηκε, ωστόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα έκανε τη… δουλειά της κερδίζοντας τους Γάλλους. Τουλάχιστον σώθηκε το under για κάποιους παίκτες. Στη Βοσνία αρκετοί περίμεναν πως η Πορτογαλία θα περάσει δύσκολες στιγμές, όπως άλλωστε και στο πρώτο παιχνίδι. Μετά το 0-1 από τους Ίβηρες, όλα τέλειωσαν για τους Βόσνιους και το ματς… κλείδωσε στο διπλό. Δε συζητάμε καν για την Ελλάδα, η οποία πέτυχε τεράστιο διπλό, το οποίο ανέβασε το δικό μας ηθικό, και… του Ρεχάγκελ, αλλά έστειλε πολλούς παίκτες του στοιχήματος στο… καναβάτσο. Στο μπαράζ της Αφρικής, στον αγώνα… μίσους, η Αλγερία έκανε τη στοιχηματική έκπληξη για πολλούς και κέρδισε την Αίγυπτο. Αν προσθέσετε όλα αυτά τα ματς, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς πήγαν οι περισσότεροι παίκτες στοιχηματικά. Οι επιλογές μας αυτή την εβδομάδα ποικίλουν. Θα στηριχθούμε σε ομάδες που βρίσκονται σε φόρμα, όπως για παράδειγμα η Βέρντερ Βρέμης στην Μπουντεσλίγκα.

Η

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ - ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ Οι φιλοξενούμενοι προέρχονται από δύο συνεχόμενες ισοπαλίες, ωστόσο παραμένουν η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Μπουντεσλίγκα. Η Φράιμπουργκ δεν τρομάζει με τις εντός έδρας επιδόσεις της (1-1-4), ενώ η Βέρντερ θέλει όσο τίποτα άλλο τη νίκη προκειμένου να επωφεληθεί και από πιθανή αποτυχία της πρωτοπόρου Λεβερκούζεν, η οποία δοκιμάζεται στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου. Η συμμετοχή του επιθετικού της Βρέμης, Κλαούντιο Πιζάρο θα κριθεί την τελευταία στιγμή, καθώς ο Περουβιανός αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Εκτίμηση: 2

ΞΑΝΘΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ Είναι γνωστή η… ιστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το θέμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πως ΠΑΟΚ και Άρης έχουν μια ιδιαίτερη ροπή προς το under. Θα είναι μια τεράστια έκπληξη εάν δούμε μεγάλο σκορ στο συγκεκριμένο ματς. Ο Σάντος προσεγγίζει όλα τα παιχνίδια συντηρητικά, πόσο μάλλον τα ντέρμπυ. Δύσκολο τεστ για τον Κούπερ στην επίσημη πρεμιέρα του στον πάγκο του Άρη και θεωρώ πως ο Αργεντινός προπονητής θα κοιτάξει πρώτα την άμυνά του. Άλλωστε ο προπονητής του Άρη έπαιζε… σέντερ μπακ όταν ήταν ποδοσφαιριστής. Εκτίμηση: Under

ΠΡΟΣΕΞΤΕ Πολλά τα παράπονα από τον Ιρλανδό αμυντικό Ρίτσαρντ Νταν για τον τρόπο που αποκλείστηκε η χώρα του από τη Γαλλία. Οι Ιρλανδοί ήταν εξαιρετικοί απέναντι στους «τρικολόρ» και διαμαρτύρονται για χέρι του Ανρί στη φάση του γκολ της Γαλλίας που έκρινε την πρόκριση. Ο ίδιος ο Ανρί παραδέχθηκε την παράβαση, αλλά τόνισε πως δε σφυρίζει εκείνος… Η είδηση είναι ήδη... παλιά, αλλά ο Ρομπίνιο

φρόντισε για ακόμα μια φορά να θυμίσει στους συμπαίκτες του στη Σίτι πως θέλει να αγωνιστεί με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Τότεναμ και Πόρτσμουθ θέλουν διακαώς να αποκτήσουν τον άσσο της Μαρσέιγ, Χατέ μ Μπεν Αρφά. Η διοίκηση της Τσέλσι έχει ενημερωθεί από την Ατλέτικο Μαδρίτης πως ο Σέρχιο Αγουέρο θα της κοστίσει 50 (!) εκατ. λίρες.

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στο Λεβαδειακό, όμως οι παίκτες του Κίκε Ερνάντεθ δεν πτοούνται και συνεχίζουν την προσπάθεια για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στην Ξάνθη έχουν… πεισμώσει μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες από ΠΑΟΚ και Πανιώνιο και βλέπουν το Λεβαδειακό ως ευκαιρία για… εξιλέωση. Η προϊστορία είναι υπέρ της ομάδας του Γιάννη Ματζουράκη και είναι μια καλή ευκαιρία για επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει και το under ως επιλογή, σταθμίστε τις αποδόσεις στην τελική σας απόφαση. Εκτίμηση: 1

Το κλίμα στον Ηρακλή είναι πολύ θετικό. Αφενός με την παρουσία - και μόνο - του Σάββα Κωφίδη, ο οποίος έχει ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών και αφετέρου από τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η ομάδα. Το ματς με τον Ατρόμητο είναι πιο δύσκολο από αυτό με τον Ολυμπιακό γιατί ο Ηρακλής πρέπει να αντιμετωπίσει το παιχνίδι με… επιθετική προσέγγιση. Στον Ατρόμητο προσπαθούν να λύσουν τα εσωτερικά προβλήματα γιατί οι φίλαθλοι δε θέλουν το Γιώργο Δώνη. Ωστόσο η ομάδα του Περιστερίου έχει δυνατότητες και μια ισοπαλία στο Καυταντζόγλειο είναι στα μέτρα του Ατρόμητου. Εκτίμηση: Χ


AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο MAPINOΣ OPΦANOΣ

Ο Αιολικός, παρά τις απουσίες του, είναι πανέτοιμος για τη μάχη της Καλλονής

!

Ευκαιρία για απαντήσεις! ε πυξίδα το τελευταίο 20λεπτο του αγώνα με το Κερατσίνι και με διάθεση να δώσουν απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση σε ένα παιχνίδι ξεχωριστής σημασίας, παίκτες και τεχνική ηγεσία προετοιμάζονται για το μεγάλο ντέρμπυ με το Διαγόρα, με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Η ομιλία του προέδρου στα αποδυτήρια στην προπόνηση της Τρίτης, αλλά και το γεύμα της περασμένης Τετάρτης, είχαν θετική επίδραση στην ομάδα, που πήρε ψυχολογικές «ντόπες» εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Στο απουσιολόγιο, όμως, καταγράφονται δύο σημαντικές απώλειες, αυτή του Τσιανάκα και του Τσιταντίνου, που συμπλήρωσαν κάρτες.

Μ

Πληγωμένο θηρίο Μετά το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης με το Κερατσίνι, άπαντες στον Αιολικό αναγνώρισαν πως ίσως υποτιμήθηκε η αντίπαλος ομάδα, που κατάφερε να αιφνιδιάσει στα πρώτα λεπτά και μετά να κλέψει το βαθμό της ισοπαλίας. Όμως οι πο-

δοσφαιριστές τα είχαν και με την τύχη τους, καθώς στο δεύτερο ημίχρονο δημιούργησαν πάρα πολλές φάσεις και το σκορ σίγουρα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Φυσικά από τους ποδοσφαιριστές δεν πέρασε ασχολίαστο και το unfair play του Κερατσινίου, με τους ποδοσφαιριστές του να ροκανίζουν προκλητικά το χρόνο, πέφτοντας συνεχώς στο έδαφος… Όμως η ζωή συνεχίζεται. Την Κυριακή στην Καλλονή, ο Αιολικός θέλει να πάρει μία μεγάλη νίκη γοήτρου, που θα του δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Όπως προαναφέραμε, η ομάδα θέλει να δώσει απαντήσεις στο γήπεδο και το παιχνίδι με το Διαγόρα είναι το ιδανικό. Στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών υπάρχει πολύ καλό κλίμα, αλλά και εξαιρετική διάθεση από πλευράς ποδοσφαιριστών. «Είναι ένα παιχνίδι με ιδιαιτερότητες. Είναι ένα ντέρμπυ και ο αντίπαλος προέρχεται από θετικά αποτελέσματα και έχει καλή ψυχολογία. Ε-

μείς θα πάμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και ο καλύτερος εύχομαι να κερδίσει», σχολίασε πριν το παιχνίδι ο έμπειρος Μιχάλης Καραβασίλης.

Εκτός Τσιανάκας και Τσιταντίνος Από την ομάδα θα λείψει λόγω καρτών ο Τσιανάκας, αλλά και ο Τσιταντίνος, δύο δηλαδή εκ των κορυφαίων σε απόδοση μέχρι σήμερα, και τις θέσεις τους διεκδικούν οι Δάρρας, Καφαλούκος, Χριστοδούλου και Μιχαλάκης. Ως γνωστόν, διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Καραχρήστος με βοηθούς τους Χαλιάσσο και Ρούσσου από το Σύνδεσμο Αθηνών. Μάλιστα δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως στα δύο παιχνίδια που σφύριξε στο παρελθόν ο Καραχρήστος τον ΑΙΟ, η ομάδα της Μυτιλήνης έφυγε με ισάριθμα διπλά. Ο αγώνας εκτός απροόπτου θα γίνει στις 3 το μεσημέρι, με δυναμική παρουσία του ΣΦΑΜ που ετοιμάζει… απόβαση στην Καλλονή!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Σε εξ αναβολής παιχνίδι για το Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ανδρών, ο Αρισβαίος επικράτησε άνετα του Αρίονα με 57-29. Ρεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο.

Η ΑΕΛΚ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει κι άλλους βαθμούς και πάει στο Κορωπί για το απόλυτο

Όλα για το διπλό…

Κνε όδγνιεατνρέξαβέδφσοτυομγηεΠκσέαρυιανπεμχάαόλτμιηεαννπηπόεφτροοανρσ…άμέπνκίησανωΚόυσνρατιοατηκσςήκο,κηρα,ιΑκέΕυμΛνεΚηι-γώντας την ανατροπή. Η μέτρια σε γενικές γραμμές εμφάνισή της δεν της επέτρεψε να πάρει κάτι καλύτερο από το βαθμό, αλλά απέναντι στο Κορωπί, οι Καλλονιάτες είναι αποφασισμένοι για τη νίκη, που θα τους φέρει πιο κοντά στην κορυφή. Και πιστεύουν πως αν παρουσιαστούν όπως πρέπει, θα καταφέρουν να κερδίσουν μία ομάδα που παρά την υψηλή βαθμολογική της θέση, σίγουρα δεν αποτελεί φόβητρο. Με οδηγό τις καλές εμφανίσεις εκτός έδρας φέτος, χωρίς ήττα σε τρία παιχνίδια, ο Αντωνίου θεωρεί πως αν δεν πάει στράφι ξανά το πρώτο μέρος, η ομάδα του θα φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης από το Κορωπί. Χωρίς να το λένε ανοικτά, οι Καλλονιάτες θέλουν έξι βαθμούς τις επόμενες ημέρες (Κορωπί, Δάφνη), προκειμένου να διεκδικήσουν την πρωτιά στη συνέχεια από τον Αχαρναϊκό στο «Κεντέρης». Ο νεαρός Κάλφας, που ήταν η αποκάλυψη του τελευταίου παιχνιδιού της ομάδας του παίζοντας ως δεξί μπακ, διεκδικεί ξανά θέση βασικού, αν και φέτος ο Αντωνίου συνηθίζει να αλλάζει σχεδόν σε κάθε αγωνιστική σε μεγάλο βαθμό την 11άδα του. Από εκεί και έπειτα, πέραν του Γονατά που δεν υπολογίζεται πλέον λόγω της διάγνωσης για ρήξη χιαστού (σ.σ. όπως γράψαμε χθες), όλοι είναι ετοιμοπόλεμοι και στη διάθεση του προπονητή.

Αίτημα για αλλαγή της ώρας

Ο φορμαρισμένος Διαγόρας, πάει χωρίς άγχος στο ντέρμπυ, ποντάροντας και στην έδρα

Με την ψυχολογία στα ύψη! Ορασιδτε1ιι3κξήημδέπχεωρνςιεσηίνταοιγιμμσάήδτςοαβπταηρθωςμτΑοάγίθίταλοηςυμΠαΔα.ιραΟαγιόσδρκύαευοεήίσνςυαμνιεόαχνπόοόμπ-εε-νες νίκες με Άρη Αμφιάλης και Ελλάδα Ποντίων, έχουν φέρει ευφορία στην ομάδα που πάει τώρα στο μεγάλο ντέρμπυ με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. «Δεν είναι πόλεμος, πάμε να χαρούμε το παιχνίδι», δηλώνει στο «Ε» ο Φώτης Κοκκινέλλης, που δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Θανάση Κάρδαρη που τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές, για την απευθείας αποβολή του στην Αμφιάλη. Το μεγάλο στοίχημα για της Κοκκινέλλης. «Σίγουτο Διαγόρα, πριν από λί- ρα αυτά τα παιχνίδια έγες ημέρες, ήταν να κατα- χουν ιδιαίτερη αίγλη, έφέρει να πάρει το απόλυ- χουν ιδιαίτερη σημασία, το των βαθμών στα παι- αλλά όπως είπα δεν είναι χνίδια με Άρη και Ελλάδα ένας πόλεμος. Είναι διαΠοντίων, για να πάει η ο- σκέδαση και πρέπει να το μάδα με λιγότερο άγχος χαρούμε το παιχνίδι και στο ντέρμπυ με τον Αιολι- σε κάθε περίπτωση, όποικό, που όπως και να ‘χει ος και αν είναι ο νικητής, είναι αμφίρροπο. Είναι κερδισμένος πρέπει να εμφανές πως οι πρωτα- βγει το ποδόσφαιρο. Εθλητές Λέσβου βρίσκονται μείς θα κάνουμε τα πάντα αυτήν τη στιγμή στην κα- να εκμεταλλευτούμε για λύτερή τους αγωνιστική δεύτερο συνεχόμενο παικατάσταση, κάτι που τους χνίδι την “τυπικά” έδρα έχει ανεβάσει και την ψυ- μας και αν πάρουμε καλό χολογία αλλά και την αυ- αποτέλεσμα. Αυτό θα μας δώσει την ώθηση να βρετοπεποίθηση στα ύψη. θούμε ακόμη πιο ψηλά», «Δεν κρίνεται κατέληξε ο κόουτς του τίποτα…» Διαγόρα. «Είναι ένα πάρα πολύ ση- Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο μαντικό παιχνίδι για τις εν λόγω προπονητής αντιδύο ομάδες και το νησί, μετωπίζει δύο προβλήμααλλά δεν είναι εκείνο το τα που έχουν να κάνουν παιχνίδι που θα δώσει με την τιμωρία του Θόδωκατηγορία ή θα εκπληρώ- ρου Κάρδαρη, για έξι ασει τους στόχους του ε- γωνιστικές, αλλά και τον νός ή του άλλου αντιπά- τραυματία Νίκο Μάτα. Αλου», είπε στο «Ε» ο τε- ντιθέτως, επανέρχεται ο χνικός του Διαγόρα, Φώ- τιμωρημένος στο παιχνίδι

Η διοίκηση της ΑΕΛΚ ζήτησε από την ΕΠΟ να ξεκινήσει το παιχνίδι στις 2:30 το μεσημέρι και όχι στις 3:00 για συγκοινωνιακούς λόγους και σήμερα θα είναι γνωστή η απάντησή της, σε συνεννόηση και με τους γηπεδούχους. Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Σφακιανάκης, με βοηθούς τους Κουτσογιάννο και Λαμπρόπουλο από το Σύνδεσμο Αθηνών.

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Περιφερειακό Κυριακή 22-11-2009 Κορωπί - ΑΕΛΚ (14:30) Διαγόρας - Αιολικός (15:00)

Β΄ Κατηγορία Σάββατο 21-11-2009 (15:00) Α΄ όμιλος με την Ελλάδα Ποντίων Τάσος Σπύρου και λογικά θα πάρει θέση στο κέντρο της άμυνας του Διαγόρα. Στο γήπεδο αναμένεται

βροντερό παρών από τους φίλους του Διαγόρα και γι’ αυτό άλλωστε επιλέχθηκε ως έδρα το «Κ. Κεντέρης» από το Πλωμάρι.

Ποινολόγιο Ε.Π.Σ.Λ.

Τσουχτερές ποινές… ρκετά τσουχτερό ήταν αυτήν τη φορά το ποινολόγιο, με την πειθαρχική επιτροπή της Ε.Π.Σ.Λ. να τιμωρεί τους απείθαρχους της αγωνιστικής που πέρασε. Με πέντε αγωνιστικές τιμωρήθηκαν ο Εμμανουήλ του Ανδρονικά για την αποβολή του στο ντέρμπυ με τον Αχιλλέα, καθώς και ο τερματοφύλακας του Εθνικού Ελευθερίου, που είδε την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με τον Αίαντα Μ.. Την «πεντάρα» δε γλύτωσε ούτε ο Λουπέλλης της Θύελλας, που αποβλήθηκε στον αγώνα με τον Όλυμπο. Με τέσσερις αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Τρύφωνας Καρέτος του Όλυμπου, επίσης στον αγώνα με τη Θύελλα και τρεις επιβλήθηκαν στο Γρούβα του Αχιλλέα Πέτρας. Τέλος, με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκαν ο Στεργιανός του Ανδρονικά και ο Αθηνιώτης του Ορφέα και από μια Καράκωντης του Αρίονα Παλ., ο Σπανιάς της Δόξας και ο Παπαγεωργίου του Αστέρα Νίκης.

Α

Γήπεδο Παρακοίλων Ανδρονικάς - Καραβαγγέλης (Φαναρτζής, Βασιλακάκης, Μολυβιάτης) Γήπεδο Πέτρας Αχιλλέας - Παπανικολής (Πελέκος, Κολαμπάς, Σαμαρίνας) Γήπεδο Βασιλικών Βασιλικά - Άναξος (Πατσατζής, Παντελαίων, Πηγάσης Ι.) Μεσότοπος - Μακαρέας 3-0 (α.α)

Β΄ όμιλος Ενωσιακό Γήπεδο Θερμής Εθνικός - Αν. Αγιάσου (Πούλος, Ανδριάνης) Γήπεδο «Γ. Σκούφος» Αίας - Ποσειδών (Σαρλής, Πηγάσης, Κακαδέλλης) Γήπεδο Παλαιοκήπου Αρίων - ΑΕΜ (Μαυρομιχάλης, Μπάλιακα, Μποντάκης) Γήπεδο Μανταμάδου Ταξιάρχης - Λιονταράκια (Τατάς, Οικονόμου, Παξιμαδάς) Γήπεδο Ιππείου Αστέρας Ιππείου - Έφηβος (Κυριακή 11:00, Χλίμπος, Παντελαίων, Φαναρτζής)

Α΄ Κατηγορία Κυριακή 22-11-2009 (15:00)

Α΄ όμιλος Γήπεδο Παμφίλων Κεραυνός - Αιγέας (Τατάς, Κακαδέλλης, Σαμαρίνας) Γήπεδο Ιππείου Ορφέας - Αναγέννηση Γέρας (Μποντάκης, Βερρής, Κολαμπάς) Γήπεδο «Γ. Σκούφος» Παλλεσβιακός - Αστέρας Νίκης (Πηγάσης, Οικονόμου, Κακαδέλλης) Γήπεδο Πλωμαρίου Δόξα - Φίλια (Βασιλακάκης, Φαναρτζής, Πάνου)

Β΄ όμιλος Γήπεδο Μόριας Βύρων - Όλυμπος (Ανδριάνης, Χλίμπος, Πηγάσης) Γήπεδο Αγίας Μαρίνας Ατρόμητος - Αετός (Μαυρομιχάλης, Οικονόμου, Μολυβιάτης) Γήπεδο Μολύβου Αρίων Μηθ. - Θύελλα (Παξιμαδάς, Σαρλής, Βασιλακάκης) Γήπεδο Κάτω Τρίτους Αλκιβιάδης - Ερμής (Πελέκος, Πούλος, Πηγάσης Ι.)

Λήμνος Α΄ όμιλος Σάββατο 21-11-2009 (15:00) Αστραπή- Διαγόρας Προποντίδα - Άγ. Γεώργιος Αητός - Άρης Μ.

Β΄ όμιλος Κυριακή 22-11-09 (15:00) Αργοναύτες - Κορνός Θάνος - Ηφαιστία Ηρακλής - Α.Ε. Λήμνου


REAL ESTATE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Σε κρίση η αγορά γραφείων

Ενδιαφέρον για χώρους υψηλής ποιότητας τα εμπορικά ακίνητα, η διαθεσιμότητα στο κέντρο της Αθήνας έχει φθάσει το 40%. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η αγορά γραφείων, αφού υπάρχει πλέον αρνητική διάθεση των εταιρειών να αποκτήσουν νέα κτήρια, όσο και των κατασκευαστών να κτίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 χτίστηκαν μόλις 55.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα, αριθμός που αποτυπώνει ανάγλυφα τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση έως και 10% στα ενοίκια των γραφείων, ακόμη και σε περιοχές υψηλής προβολής. Στη λεωφόρο Κηφισίας υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα γραφεία, αν και αναλυτές κάνουν λόγο για έστω και ελάχιστη κινητικότητα. Γίνονται συμφωνίες μικρής κλίμακας από εταιρείες που αναζητούν καλύτερα γραφεία. Ωστόσο δεν είναι λίγοι παράγοντες της αγοράς που αναμένουν ανάκαμψη έως το τέλος του έτους. Το ποσοστό των αδιάθετων ρια, προχωρούν στη συγκέγραφείων στη Αθήνα ανέρχε- ντρωση του δυναμικού τους ται κοντά στο 8%. Σοβαρό σε λιγότερα και μεγαλύτερα πρόβλημα αποτελεί η έλλει- ακίνητα, για λόγους λειτουρψη ποιοτικών χώρων, καθώς γικότητας και οικονομίας δεν είναι λίγες οι εταιρείες κλίμακας. Η δυσκολία που που αναζητούν γραφεία Α΄ συναντούν είναι η έλλειψη έκατηγορίας, αλλά υπάρχει τοιμων διαθέσιμων ακινήτων δυσκολία να βρουν τους κα- μεγάλης επιφάνειας, άνω τάλληλους χώρους.Τα περισ- των 15.000 τετραγωνικών σότερα γραφεία που προ- μέτρων ή αντίστοιχων οικοσφέρονται, στερούνται βασι- πέδων, σε κοντινή απόσταση κών ανέσεων, όπως ενιαίων από τις κύριες αρτηρίες και χώρων, χώρων στάθμευσης, σταθμούς τραίνου ή Μετρό. συστημάτων επικοινωνίας. Από την άλλη, οι developers Σύμφωνα με έρευνα της διε- προχωρούν σε κατασκευή νέθνούς εταιρείας συμβούλων ων κτηρίων όταν έχουν εξαακινήτων Cushman & σφαλίσει το χρήστη, και όταν Wakefield, η οδός Ερμού, ε- μισθώσουν σε αρκετές περινώ πέρυσι βρισκόταν στην ό- πτώσεις προτιμούν τη λύση γδοη θέση όσον αφορά του lease back από την πώληστους πιο ακριβούς εμπορι- ση. κούς δρόμους του κόσμου, Αξίζει να σημειωθεί ότι το σήμερα καταλαμβάνει τη 12η ενδιαφέρον των επενδυτών θέση, καθώς το ετήσιο κό- είναι αυξημένο και αφορά στος ενοικίου ανά τετραγωνι- κυρίως σε αυτοτελή ακίνητα. κό μέτρο καταστήματος έχει Η ζήτηση για καλό προϊόν είσημειώσει σημαντική πτώση. ναι μεγαλύτερη από την προΜε βάση τα στοιχεία της έ- σφορά. Αυτό το γεγονός, σε ρευνας, η Ερμού κατατάσσε- συνδυασμό με το επίπεδο ται στη 12η θέση της λίστας των αποδόσεων άλλων μορμε 3.120 ευρώ ανά τετραγω- φών επενδύσεων και τη σύνικό μέτρο ετησίως, υποχω- γκλιση με τις ευρωπαϊκές αρώντας από την περυσινή κα- γορές, προσαρμόζουν τις αποδόσεις στα επίπεδα του τάταξη. 6,75% με 7.25% για τη χροΚριτήρια αγοράς Στα βασικά κριτήρια επιλο- νιά που διανύουμε. Βασικό γής γραφειακών χώρων περι- κριτήριο, εκτός από τη θέση λαμβάνονται μεταξύ άλλων η του ακινήτου, είναι η ποιότηευκολία στην πρόσβαση, τα τα του μισθωτή και η εγγύησύγχρονα συστήματα, η λει- ση της μίσθωσης. τουργικότητα και οι χαμηλό- Σε ό,τι αφορά στην αγορά τερες τιμές αγοράς και μί- γραφείων στην Ελλάδα, τα σθωσης. Δευτερεύοντες πα- νέα κτήρια γραφείων που καράγοντες είναι η προβολή και τασκευάζονται στη χώρα μας δεν υστερούν ούτε σε ποιόη πολυτελής εμφάνιση. Οι χρήστες, προκειμένου να τητα ούτε σε τεχνολογικές υπροχωρήσουν σε πράξη, διε- ποδομές έναντι άλλων ευρωνεργούν έρευνα αγοράς σε παϊκών χωρών, καθώς έχει μεγαλύτερο βάθος σε σχέση περιοριστεί ο ερασιτεχνιμε παλαιότερα και πολλές σμός του παρελθόντος και φορές προτιμούν να περιμέ- δίνεται πλέον έμφαση στο νουν αρκετό καιρό προκειμέ- βιοκλιματικό σχεδιασμό για νου να πετύχουν μία πιο περιορισμό της κατανάλωσυμφέρουσα συμφωνία. Επί- σης ενέργειας και πιο ευχάσης, στις περιπτώσεις μί- ριστες συνθήκες διαβίωσης σθωσης αποφεύγουν να ε- των εργαζομένων, στον εξοπενδύσουν κεφάλαια για πλισμό με έξυπνες υποδοβελτιώσεις και προτιμούν τα μές ώστε να μπορούν να ακτήρια με μεγαλύτερο βαθμό πορροφήσουν εύκολα τις ραγδαίες εξελίξεις της ηλεετοιμότητας. Οι μεγάλοι οργανισμοί όπως κτρονικής τεχνολογίας, ενώ οι τράπεζες, που μέχρι τώρα έχουν αποκτήσει και επαγστεγάζονταν σε πολλά κτή- γελματική διαχείριση που τα

Σ

καθιστά συγκρίσιμα με ανάλογα κτήρια μεγάλων επιχειρηματικών κέντρων της Ευρώπης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, σύμφωνα με την ίδια, που παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στα ενοίκια γραφείων που βρίσκονται σε κτήρια της ίδιας περιοχής.

Γραφειακοί χώροι στην Αθήνα Η Αθήνα διαθέτει συνολικό απόθεμα γραφειακών χώρων περί τα 3,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Η προσφορά σύγχρονων χώρων γραφείων είναι, ωστόσο, περιορισμένη σε σχέση με το σύνολο των χώρων που μετατράπηκαν από χώρους κατοικίας σε χώρους γραφείων. Ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου αποθέματος στην αγορά αποτελείται είτε από χώρους μέχρι 250 τ.μ. είτε από χώρους δεύτερης ποιότητας, ακατάλληλους για κάποιους χρήστες. Το υποβαθμισμένο δίκτυο υποδομών της Αττικής πριν από το 2004 κατέστησε το κέντρο και κάποιες άλλες περιοχές των Αθηνών περιζήτητες και μοιραία ακριβές. Ωστόσο, σημαντικότατες βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν σε μία ώθηση του ενδιαφέροντος εκτός πόλης, όπου υπάρχει δυνατότητα εύρεσης χώρων με χαμηλές τιμές ενοικίων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η περιοχή στο κέντρο των Αθηνών που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των χώρων γραφείου, παρουσιάζει έλλειψη τόσο στα αποθέματα των χώρων όσο και στην ποιότητα αυτών. Οι αποκεντρωμένες περιοχές της λεωφόρου Κηφισίας, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, και το Μαρούσι στα βόρεια προάστια, καθώς και οι λεωφόροι Συγ-

γρού, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος στα νότια, αποτελούν επίσης περιοχές ενδιαφέροντος και παρατηρείται αύξηση του ποιοτικού αποθέματος. Σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος αποτελεί και ο Πειραιάς, κυρίως για ναυτιλιακές επιχειρήσεις, όπως και η λεωφόρος Μεσογείων αλλά και οι κόμβοι εισόδου και εξόδου της Αττικής Οδού, που αποτελούν το βασικό μέσο σύνδεσης του κέντρου με το αεροδρόμιο.

Οι πιο ακριβές περιοχές Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και η οδός Πανεπιστημίου είναι οι ακριβότερες περιοχές στην πόλη της Αθήνας για ενοικίαση γραφειακών χώρων. Οι μηνιαίες μισθωτικές αξίες στη Βασιλίσσης Σοφίας για γραφεία Α΄ κατηγορίας (αυτά που πληρούν τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές) ανέρχονται σε 30 - 32 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μία από τις κύριες τοποθεσίες γραφείων της Αθήνας είναι η λεωφόρος Κηφισίας, η οποία παρέχει πρόσβαση στο κέντρο αλλά και στα βόρεια προάστια. Τα μηνιαία μισθώματα για γραφεία Α΄ κατηγορίας σε αυτήν την περιοχή κυμάνθηκαν από 19 έως 21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη λεωφόρο Συγγρού τα ενοίκια κυμαίνονται από 15 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ικανοποιητική είναι η ζήτηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τη λεωφόρο Μεσογείων αλλά και τη λεωφόρο Αθηνών που έχει αναβαθμιστεί μετά την εγκατάσταση της ΕΧΑΕ. ΑΡΘΡA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

● Σχόλεια

22

Νέο κατάστημα FNAC στο Μοναστηράκι αλυσίδα ειδών τεΗευρωπαϊκή χνολογίας και πολιτισμού Fnac εγκαινίασε το τρίτο κατά σειρά και κεντρικό της κατάστημα στο Μοναστηράκι. Το νέο κατάστημα «Fnac Μοναστηράκι», που βρίσκεται επί των οδών Μητροπόλεως και Αιόλου, στεγάζεται σε κτήριο πέντε επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 2.800 τ.μ. και προσφέρει όλη την γκάμα προϊόντων της Fnac. Ο νέος πολυχώρος Fnac είναι ένας ακόμα χώρος ελεύθερης πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και τα πολιτιστικά αγαθά. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε μια περιοχή που συνεχώς αναβαθμίζεται, συνδυάζει την παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα με το νέο πνεύμα της πόλης, την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας με την ιστορία και με τα νεανικά στέκια.

Σε νέα γραφεία η ICAP θα ολοκληρωθεί Toη Δεκέμβριο σταδιακή μετακόμιση των περισσότερων μονάδων της ICAP Group στα νέα ιδιόκτητα γραφεία 6.800 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Καλλιθέας. Στόχος της μεταφοράς είναι να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες και οι περισσότερες επιχειρηματικές μονάδες, αλλά και οι εταιρείες του Ομίλου, σε ένα ενιαίο κτήριο από τέσσερα διαφορετικά, στα οποία στεγάζονταν στην Αθήνα μέχρι σήμερα. Oι νέες εγκαταστάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά και το εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί σημαντικό μέλημα της διοίκησης του Ομίλου. Το νέο κτήριο που βρίσκεται επί της Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 2, στην Καλλιθέα, είναι αυτοτελές, έχει πέντε ορόφους και θα στεγάσει περίπου 650 εργαζομένους από τους 1.100 που απασχολεί συνολικά ο Όμιλος εντός και εκτός Ελλάδος. Επενδύοντας σημαντικά στην αγορά αλλά και στην ανακαίνιση του κτηρίου, η ICAP εξασφάλισε την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών σε θέματα εργονομίας, ασφάλειας, καθώς και οικονομίας, ενέργειας, ως απόδειξη αφενός της ευαισθησίας της σε θέματα εργασιακού περιβάλλοντος όσο και της οικολογικής της συνείδησης. Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε σχετικά: «Νιώθουμε πραγματική χαρά και υπερηφάνεια για την εξέλιξη αυτή. Η συστέγαση των περισσότερων μονάδων της ICAP σε ένα αυτοτελές οικολογικό κτήριο με σύγχρονες υποδομές, ήταν βασική επιδίωξή μας από το ξεκίνημα της νέας εποχής που είχε την αφετηρία της στην εξαγορά του Ομίλου από το SEEF Fund της Global Finance. Η επένδυση αυτή που ακολούθησε τη ραγδαία ανάπτυξή μας τα τελευταία τρία χρόνια, θα ενισχύσει σημαντικά τις συνέργιες μεταξύ των μονάδων του πολυσχιδούς μας Ομίλου.»


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

23

Ψηφιακός νομός Λέσβου με νέα δικτυακή πύλη της νομαρχίας και έργα

Διαφάνεια παντού... μόδια υπουργεία και το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ α έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Πολιτισμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Ανάμεσα σε αυτά, η νέα δικτυακή πύλη της νομαρχίας, που στόχο έχει να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στις υπηρεσίες της με τη χρήση του διαδικτύου, αλλά και ορισμένα σημαντικά έργα ψηφιακής προβολής πολιτιστικού υλικού, όπως αυτό που έγινε για τη Μονή Λειμώνος, με χρήση νέων τεχνολογιών. Όλα αυτά ενισχύουν - όπως τονίστηκε - τη διαφάνεια, αφού κάθε πολίτης θα έχει άμεσα πρόσβαση σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε νομαρχιακό επίπεδο. Δυναμικά στο χώρο των διαδικτυακών και ψηφιακών εφαρμογών φαίνεται πως έχει μπει η νομαρχία Λέσβου, αφού το τελευταίο διάστημα έχει υλοποιήσει πλήθος έργων που σχετίζονται με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αλλά και τον Ψηφιακό Πολιτισμό.

Έργα Ψηφιακού Πολιτισμού

Τ

Η πρώτη νομαρχία Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης παρουσίασε τη νέα διαδικτυακή πύλη της νομαρχίας Λέσβου (www.lesvos.gr), η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πληροφοριακό Σύστημα Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (E-Government) της Ν.Α. Λέσβου», που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κ.Π.Σ.. Μέσω της πύλης αυτής, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε

Από τη συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου

όλες τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της νομαρχίας και να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση, καθώς και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους με τις υπηρεσίες της. Πρόκειται, μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Βαλσαμίδης, για την πρώτη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που κάνει κάτι ανάλογο, αφού συνήθως δημοσιεύονται μόνο οι αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων κι όχι και αυτές των Νομαρχιακών Επιτροπών, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων και οι Αποφάσεις Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, όπως θα συμβαίνει στην περίπτωση της Λέσβου. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα έργα και τις δράσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, για τις υπηρεσίες της, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για διάφορες υποθέσεις, τους τακτικούς και πρόχειρους διαγωνισμούς, τις εκδηλώσεις κ.λπ., αλλά και να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους, να υποβάλλουν

«Θωράκιση» συνόρων κόντρα στο δουλεμπόριο συνέχεια από ΣEΛ. 5

Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για το πώς «μεταφράζεται» αυτή η ενίσχυση που αποφασίστηκε την προηγουμένη στη σύσκεψη και σε πόσο χρονικό διάστημα θα σταλεί προσωπικό και μέσα στο λιμεναρχείο, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές ελλείψεις που έχουν γίνει η αιτία να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι περιπολίες στην οριογραμμή.

«Δίκτυο» για την παράνομη διακίνηση Σύμφωνα πάντα με το « Έθνος», στην κατεύθυνση εξάρθρωσης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, συζητείται η δημιουργία δικτύου το αμέσως επόμενο διάστημα, με το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική

Αστυνομία αλλά και την ΕΥΠ, για την ανταλλαγή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών για την καταπολέμηση των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι «να σφραγιστούν τα βασικά σημεία εισόδου και εξόδου», ενώ για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα συσταθεί ένα επιτελικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Τάξης, Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Πολιτικής Προστασίας, οι αρχηγοί Λ.Σ. και ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ. Εκτιμάται ότι στην πορεία ο καθημερινός συντονισμός θα γίνεται σε επίπεδο αξιωματικών, που θα είναι επικεφαλής των υπηρεσιών με άμεση εποπτεία του θέματος της μετανάστευσης.

καταγγελίες, να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις κ.λπ..

Εργαλείο... «Η νέα δικτυακή πύλη της νομαρχίας θα αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για όλους τους συμπατριώτες μας, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται, ενώ θα εξελίσσεται και θα ενημερώνεται συνεχώς», είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής. Ο κ. Βαλσαμίδης, τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον ιστορικό Στρατή Αναγνώστου και τη φωτογράφο Τζέλυ Χατζηδημητρίου για τα κείμενα και τις φωτογραφίες που παραχώρησαν αντίστοιχα, προκειμένου να εμπλουτιστεί το υλικό που αφορά στα νησιά του νομού Λέσβου και περιλαμβάνεται στη δικτυακή πύλη της νομαρχίας. Παρουσίασε, επιπλέον, τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΟΠΣΝΑ) και το Δίκτυο «Σύζευξις» και «Μίνι Σύζευξις», έργα που αποσκοπούν στην επικοινωνία των υπηρεσιών των νομαρχιών με τα αρ-

Στη συνέχεια ακολούθησε, από την προϊσταμένη του Τμήματος Πληροφόρησης της νομαρχίας, κ. Μάρη Σβιντερίκου, και από την υπάλληλο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού κ. Χαρά Βουγιούκα, παρουσίαση των έργων Ψηφιακού Πολιτισμού, καθώς και ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού της Λέσβου. Ανάμεσα σε αυτά, το έργο της ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Μονής Λειμώνος με χρήση νέων τεχνολογιών, η Συλλογή, Τεκμηρίωση, Αρχειοθέτηση, Μετάφραση και Ψηφιοποίηση της Συλλογής του Μουσείου Τεριάντ και οι «Δρόμοι του κρασιού στην Ανατολική Μεσόγειο - Λήμνος και Κύπρος», καθώς και τα Προγράμματα «Thon.doc», για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη Μεσόγειο και «Διακρατική συνεργασία για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού», προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων καταγράφηκαν πολιτιστικές, ιστορικές και γαστρονομικές ιδιαιτερότητες σχετικά με την παράδοση της αλιείας, με στόχο της ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Και καταδυτικός τουρισμός Όσον αφορά στο έργο που έγινε για τη Μονή Λειμώνος, ο κ. Βογιατζής τόνισε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο για μελετητές και απλούς επισκέπτες. «Στόχος είναι η ανάδειξη αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού που λέμε “θρησκευτικό τουρισμό”. Να δείξουμε κι άλλα πράγματα, πέρα από τα γνωστά και να έχει και ο κόσμος την ευκαιρία της πρόσβασης, σε αρχεία που δεν μπορεί να δει αλλιώς. Στο μέλλον, θα βοηθηθεί πολύ το

νησί μας.» Πολύ σημαντικό θεωρεί ο κ. Βογιατζής και το έργο ανάδειξης του Μουσείου Τεριάντ, αφού όπως είπε, πρόκειται για ένα μουσείο «αδικημένο». «Δεν είναι το γνωστό μας μουσείο, αλλά ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Πιστεύω πως είναι αυτό που θα μπορούσε να έχει φέρει περισσότερο κόσμο στο νησί μας», είπε χαρακτηριστικά. Ως «αρκετά σημαντικό έργο αλιευτικού τουρισμού που ουσιαστικά ξεκίνησε από τη Λέσβο» χαρακτήρισε ο νομάρχης τις δράσεις που αφορούν στην εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού. «Δυστυχώς, οι προτάσεις για το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί στη χώρα μας, παρ’ όλο που έχουν υιοθετηθεί ήδη από τη Γαλλία και την Ιταλία. Ελπίζουμε ότι θα γίνει κάποια στιγμή σύντομα, ώστε να μπορέσουν οι αλιείς να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από άλλου είδους δράσεις, όπως αυτή του αλιευτικού τουρισμού.» Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον καταδυτικό τουρισμό, ο νομάρχης τόνισε ότι πρόκειται για έναν τομέα όπου έχουν μπει πολλοί περιορισμοί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία - κάτι που, ωστόσο, χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα της Λέσβου -, ενώ ανέφερε την προμελέτη που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με χρηματοδότηση της νομαρχίας, καθώς και ότι και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει ελλιπής νομοθεσία. Ο νομάρχης δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον κ. Βαλσαμίδη, αλλά και όλο το προσωπικό της νομαρχίας που ασχολήθηκε με τα έργα αυτά, για τη σημαντική προσφορά και την εξαίρετη δουλειά τους.

Ερώτηση Γαληνού στον Καστανίδη

«Εκτοπισμός» στη Λήμνο; ΤξέησφντρηααΛνστήείμθμενεσοεήωρτώςοτμυηοσσρητφοπήμοπέυτορκινοαιτκτέοήθυςεσ«εεκκτασοττπαοιδνσίκμυηποςύο»υρε-γό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Σπύρος Γαληνός. Με αφορμή πρόσφατη απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, που επέβαλε σε πολίτη, ανάμεσα στους περιοριστικούς όρους, και «την υποχρέωση διαμονής στη Λήμνο», ο κ. Γαληνός τονίζει στο σχετικό κείμενο της ερώτησής: «Ο εκτοπισμός με τη μορφή της υποχρεωτικής εγκατάστασης σε ορισμένο τόπο, και μάλιστα σε ένα μικρό και γεωγραφικά περιορισμένο τόπο, όπως ένα νησί, έχει ως αποτέλεσμα το στιγματισμό του νησιού ως τόπου εκτοπισμού.» «Γνωρίζουμε όλοι τις εικόνες που ανακαλεί και τους συνειρμούς που δημιουργεί για έναν τόπο ο προσδιορισμός του ως τόπου εκτοπισμού. Η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό είναι “ξερονήσι”, η εικόνα της εγκατάλειψης, της απομόνωσης, η απαξία του ως τόπου διαμονής. Τα νησιά που κάποτε είχαν

στιγματιστεί ως τόποι εκτοπισμού έχουν με μεγάλη προσπάθεια ξεφύγει από αυτή την εικόνα και σήμερα έχουν αναπτύξει μία δυναμική τουριστική ανάπτυξη. Ο εκ νέου προσδιορισμός τους ως μέρη εκτοπισμού ανακαλεί εικόνες του παρελθόντος και απομειώνει αυτήν τη δυναμική», τονίζει μεταξύ άλλων. Ο κ. Γαληνός σημειώνει ακόμη ότι κατά τη διαδικασία του εκτοπισμού δεν υπάρχει μέριμνα για την εξασφάλιση μέσων διαβίωσης, με αποτέλεσμα άτομα που έχουν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες διαβίωσης και απαιτείται να εργάζονται προκειμένου να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, να μην μπορούν να το πράξουν. Επισημαίνει ακόμη ότι τέτοιες δυσμενείς συνθήκες μπορεί να λειτουργήσουν ως αυτοτελή παραγωγικά αίτια έκνομων δραστηριοτήτων και δημιουργίας αισθήματος ανασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες. Καταλήγοντας, ο βουλευτής Λέσβου ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο εκτοπισμός που στιγματίζει συγκεκριμένες περιοχές.


XPONOΓPAΦHMA

24 µέρα νύχτα

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Στο ψάρεμα

w Τη θεατρική παράσταση «συζυγικά εγκλήματα» θα παρουσιάσει από σήμερα Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο, το Θεατρικό Εργαστήρι της ΔΕΠΤΑΜ. w Ζωντανή μουσική με πλήκτρα και φωνές έχει καθιερώσει η ταβέρνα «Τα 3 Γουρουνάκια» κάθε Παρασκευή. w Την καθιερωμένη milonga οργανώνει σήμερα στο «Lighthouse» η ομάδα χορού «TangoLesvos». w Παραδοσιακές ντόπιες γεύσεις, φρέσκα θαλασσινά και πλούσιες σαλάτες εποχής, σερβίρει το μεζεδοπωλείο «Ερμής», στην Επάνω Σκάλα. w Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το «Λεμβουργείο», στην Παναγιούδα, έχει ζωντανή μουσική με το γκρουπ του για να συνοδεύει ευχάριστα τις βραδιές σας. w Μέχρι και την Κυριακή θα προβάλλει την ταινία-ντοκυμαντέρ «This is It» με τον Μάικλ Τζάκσον το «Σινέ Αρίων». w Τις γνωστές κρεατονοστιμιές της «Θεσσαλικής Γωνιάς» μπορείτε ν’ απολαμβάνετε τώρα και στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Προβληματισμοί

Σφάλνα τα δάχτυλα! ου ‘χει τύχει ποτέ να σηκωθείς νυσταγμένος και κρυουλιασμένος απ’ το κρεβάτι, να πηγαίνεις με μισόκλειστα μάτια στο παραθύρι, να το ανοίγεις για να ‘ρθει φρέσκος ο καθαρός αγέρας στην κάμαρη με τα στοιβαγμένα χνώτα, κι ως αγγίζεις το πόμολο, φρουουπ, μια φυσιά απ’ όξω να το ανοίγει διάπλατα; Μη μου πεις πως δεν ένιωσες πλημμυρισμένος ζωντάνια, κέφι για δημιουργία, και νου καθάριο;! Ίδια, τον όλβο που ένιωσα απόψε μόλις σήκωσα με βαρεμάδα το ακουστικό που ώρα πολύ βάρβαρα κουδούνιζε, κι ήταν ίσα που το είχα βάνει στη θέση του μετά από μιας ώρας βαρετό κι ανούσιο βομβαρδισμό με τις νεοπλουτίστικες καυχησιές του Ντίνου, και, να, τώρα, πριν πω το άχρωμο «λέγετε», ένας χείμαρρος αγάπης λαχτάρας και συμπυκνωμένου νόστου γιόμισε τα κύτταρά μου άπαντα και της καρδιάς μου τα κατάβαθα! - Είσαι όρθιος, Γιώργο; Κάτσε, μου είπε προτού ακούσει καλά-καλά τη φωνή μου. - Είμαι ο Στράτος! Ξανακούστηκε πληθωρική, βραχνιασμένη, όλο ζωντάνια η πολυκαιρισμένη φωνή του. Κι αρχίνιξε να ξετυλίγει το κουβάρι, παγωμένο στην αρχή, όλο να πυρώνεται, να φουντώνει, κι υστερνά μια πυρκαγιά να με συνεπαίρνει! Κι είδα να γινόμαστε ξέγνοιαστα παιδιά στα θρανία τα πράσινα, να παίρνουμε φώτιση και τα πρώτα της νιότης σπινθηρίσματα, να αλυχτούμε στον αυλόγυρο, να παίζουμε την πάνινη από κουρέλια καμωμένη μπάλα, τη μακριά γαϊδούρα, και με τις σφεντόνες να γυρνάμε τα περβόλια του κάμπου ολάκερου, και, θυμάστε; Ναι. Να γελάμε! Να τσιρίζουμε χαρούμενα κι οι φωνές μας να χτυπάνε στης Αγιά Κυριακής το βουνό, να πισωγυρίζουν δυναμωμένες, ν’ αυλακώνουν τ’ Ανεμοβούνι

Σ

ένας εικοσάρης Πένανάει για ψάρεμα δίπλα σε παππού ογδοντάρη. Μετά από δύο ώρες, το καλάθι του παππού τίγκα στο ψάρι, ενώ του εικοσάρη ούτε λέπι! «Παππού», τον ρωτάει, «τι δόλωμα βάζεις;» «Γαρίδα, παιδί μου», απαντάει ο παππούς. Την άλλη μέρα, να σου πάλι o εικοσάρης φορτωμένος με γαρίδες, αλλά πάλι ούτε λέπι, ενώ ο παππούς τίγκα στο ψάρι! «Παππού τι δόλωμα βάζεις;», ξαναρωτά ο εικοσάρης. «Μαρίδα, παιδί μου», απαντά ο παππούς. «Και πώς ξέρεις ποια μέρα τα ψάρια θα τσιμπήσουν με γαρίδα και ποια μέρα με μαρίδα;» «Α, είναι πολύ απλό! Όταν σηκώνομαι το πρωί και η τσουτσού μου γέρνει δεξιά, βάζω γαρίδα, άμα γέρνει αριστερά, βάζω μαρίδα, εσένα άμα ξυπνάς το πρωί, πως είναι η τσουτσού σου;» «Εμένα είναι όρθια», απαντάει ο εικοσάρης. Κι ο παππούς: «Καλά, μαλάκας είσαι και έρχεσαι για ψάρεμα;;;;;;;;»

☺ και τη γιομάτη αγριοτζιτζιφιές και ξερά βούρλα απέραντη αμμουδιά, κι υστερνά να χάνονται οι αντίλαλοι πέρα στο πέλαος, ως της Μικρασίας τα παράλια! Φτερούγησαν οι αναμνήσεις, γινήκαμε παλληκάρια σε τρανά σκολειά, στη σκοπιά και στο θάλαμο με διάχυτη την ποδαρίλα από σαράντα άρβυλα στα δίπατα σιδεροκρέβατα ακουμπισμένα, κι είδα τον θαλαμοφύλακα να βάνει τη διπλωμένη εφημερίδα ανάμεσα τα ποδοδάχτυλα του κοιμισμένου φαντάρου και με το τσάκτισμα του αναπτήρα να μεταβάλλεται σε «πυροφάνι», και το φαντάρο να ουρλιάζει, κι υστερνά να παίρνουμε μια φρατζόλα ψωμί αντί για εισιτήρια και με τα πόδια να παγαίνουμε ως το Δέλτα το Φαληρικό για μπάνιο! Ήρθε κι ο ζυγός ο χαρούμενος που έκοψε λευτερίες μα έδωκε νόημα στη ζωή και το υπέρτατο αγαθό ο σπόρος μας να βλαστήσει, κι αρχίσαμε να βουλιάζουμε στην κατηφόρα του μόχτου για αγαθά εφήμερα, κι όλο να ανεβάζουμε το νήμα, και μας γίνηκε βραχνάς το κυνήγι όχι του κρυμμένου μα του φανερού α-

γκαθιασμένου θησαυρού, ποιος θε να τον καταχτήσει! Και μας είδα να χανόμαστε, να παραβγαίνουμε βουβά στου πλουτισμού το πισσοκάζανο, και τώρα, με μισό αιώνα χαμένο, να χτυπά το τηλέφωνο και πριν καλά-καλά μιλήσω να γιομίζει ξανά ευτυχία το μεδούλι μου, και να λούζομαι φως! Τόσο φως! Θεέ μου! - Σφάλνα τα δάχτυλα, ρε Στράτο, όσο γίνεται σε τούτη τη σταλαματιά ζωής που μας απόμεινε! Ό,τι περισώσουμε αντράκι μου ξετελεμένο! - Μια ζωή αναριεμένα, γλίστρησε, χάθηκε ο αφρός, μας απόμεινε το κατακάθι! - Είναι συμπυκνωμένη η ζήση μας όλη! Μην ξεμανταλώνεις άλλο τ’ ακροδάχτυλά σου! - Πηχτή, κρουσταλλένια η βιοπάλη, Γιώργη. Δυσεύρετη! - Όλο σοφία! - Δικιά μας! Ανάρια αν. - Για μας και για τους άλλους! Στράτο μου! Κράτα γερά. - Δως μου το χέρι σου, Γιώργη! Ας είν’ και τώρα! Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr

Εμπρός 2961  

Εφημερίδα Εμπρός