Page 1

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ

ΣEΛ. 6

AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-16

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Ξεκινάει και ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από τον «Υδάτινο» και τα «Χυτήρια Λέσβου»

σε

7

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3001

www.emprosnet.gr

λίδες

Στην υπεράσπιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

λίδες

σε

7

Αντεπίθεση Ανδρέα Τρούμπη στην επίθεση Δημήτρη Κρεμαστινού

TIMH €1,3 MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ οι κατηγορούμενοι, ενώ η υπόθεση... βαλτώνει

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 7-14

ΛΟ Α Δ Λιθαράκι Ν ΣΚ Α ΓΟΝΟ στη διαχείριση ΟΞΥ κομείο οσο ν ο αποβλήτων στ ΣABBATOKYPIAKO της Μυτιλήνης ΣEΛ. 8

Συναντήσεις για το πρόγραμμα «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί»

Με την υπουργό Περιβάλλοντος ΣEΛ. 8

Γιαζιτζόγλου: «Πάνω από το 80% η ψηφιοποίηση»

Πληρώνεται 15 Μαρτίου η ενιαία ενίσχυση ΣEΛ. 17

Ερώτηση Γαληνού σε Μπατζελή

... Αέρας! Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο βρέθηκε χρεωμένο στους δικηγόρους

Πληρώστε την έξτρα επιδότηση στους κτηνοτρόφους ΣEΛ. 17

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ

τη διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων ΣEΛ. 5

Ο 14χρονος Νίκος Βλαστός έγραψε για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα του Άι-Στράτη και κέρδισε σε διαγωνισμό έκθεσης

Απομόνωση που… κερδίζει!

Απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής για το προσωπικό και περιορισμό των αντιβιοτικών συστήνει ο γιατρός Χαρ. Ανιτσάκης

Προσοχή στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ΣEΛ. 4

ΣEΛ. 7


HMEPOλόγιο

2

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Tα ∆ηκτικά TETAPTH Σελ. 6 ημ. Aνατ.07.38 ∆ύσ.17.35

Σαν σήµερα

Παρελκόμενα…

ΓΓιορτάζουν: Ευθύμιος, Ευθυμία, Φαβιανός

20

Γεγονότα 250: Ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Δέκιος εξαπολύει άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη. 1833: Ο βασιλεύς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες. 1898: Βάσκοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία ιδρύουν την ποδοσφαιρική ομάδα της Ατλέτικ Μπιλμπάο. 1932: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για την Ευρώπη, ελπίζοντας να πετύχει δάνειο ύψους τριών εκατομμυρίων λιρών. 1942: Σε σύσκεψη Ναζιστών στο Βερολίνο αποφασίζεται η λεγόμενη «τελική λύση», δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης. 1982: Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα.

†Ευθυμίου του Μεγάλου, Ζαχαρίου νεομ. Άρτης

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Γεννήσεις 1775: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. [θαν. 10/6/1836] 1920: Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης («Ντόλτσε Βίτα», «Οκτώμισι») [θαν. 31/10/1993] 1956: Κρίστη (Χρυσαυγή) Στασινοπούλου, Ελληνίδα τραγουδοποιός

Θάνατοι 1965: Άλαν Φριντ, Αμερικανός ντισκ τζόκεϋ, στον οποίο πιστώνεται ο μουσικός όρος ροκ εντ ρολ [γεν. 15/12/1921] 1983: Φρανσίσκο Μανουέλ Ντο Σάντος, γνωστότερος ως Γκαρίντσα, Βραζιλιάνος βιρτουόζος της μπάλας [γεν. 28/10/1933] 1988: Δώρα Στράτου, χορογράφος [γεν. 1903]

Με δισέλιδη ανοιχτή επιστολή του, ο τέως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου και μέλος του νυν διοικητικού συμβουλίου, Παράσχος Κανλής, εξηγεί τι συνέβη στις δύο τελευταίες προσπάθειες συγκρότησης σε σώμα, τονίζοντας πως έγινε ξεκάθαρο ποιοι δεν επιθυμούν να αναδειχθεί προεδρείο. Στην ίδια επιστολή του προς όλους τους καθηγητές της Λέσβου, αναφέρεται στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας ότι πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, και όχι μόνο με τα «σταθεροποιητικά προγράμματα». Μη παραλείποντας να ασκήσει κριτική σε επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης της Ν.Δ., τονίζει πως συνδικαλιστικά «είχε ως παρελκόμενο τη ΔΑΚΕ».

… όχι εξαρτήματα Υποστηρίζει - και μάλλον εκεί έγκειται ο λόγος για την επιστολή του κ. Κανλή ότι τα μέλη της ΠΑΣΚ «δε θα είναι απόντες όπως η ΔΑΚΕ ούτε θα αποτελέσουμε εξάρτημα της όποιας κυβερνητικής πολιτικής. Θα αγωνιστούμε με γνώμονα το συμφέρον και τις διεκδικήσεις του κλάδου. Θα αγωνιστούμε για μια παιδεία ουσιαστική, δημοκρατική, για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, που δε θα μεταφέρει το εκπαιδευτικό αγαθό στις συμπληγάδες της παραπαιδείας.». Κατά τον κ. Κανλή, η ΠΑΣΚ θα αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, που με μόνο εισόδημα το μισθό του και σεβόμενος τους μαθητές του, «δεν παραδίνεται στις φαύλες πολιτικές, που θέλουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα αδύνατο και ανίκανο προκειμένου να το παραδώσουν στους ιδιώτες και στους νόμους της αγοράς». Δίχως να αμφισβητούμε τις πολύ καλές κι αγνές προθέσεις του συνδικαλιστή, θεωρούμε πως στην παρέμβασή του «ξεχνά» το θέμα της παραπαιδείας, το οποίο κι οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι συνδικαλιστές των καθηγητών απέφυγαν συστηματικά να ακουμπήσουν. Είτε κατήγγειλαν είτε όχι τις κάθε λογής επιθέσεις στο δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ακόμη δεν… χωράει;

Ασυμπίεστα…

Καινούργια περιστατικά, με οδηγούς των ΚΤΕΛ να αφήνουν κατοίκους του χωριού έξω από αυτό, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ανεμότιας. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν και όπως μπορεί να διαπιστώσει κι όποιος βρεθεί στον οικισμό, δεν υπάρχει πλέον καμμία δικαιολογία να γίνεται κάτι τέτοιο, αφού μετά τη διάνοιξη που έγινε στην είσοδο του χωριού, το λεωφορείο έχει πλέον χώρο για να κάνει αναστροφή. Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι, το φαινόμενο συνεχίζεται, με το λεωφορείο να αφήνει εκτός οικισμού ακόμη και ασθενή κάτοικο που επέστρεφε από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης!

Το μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του δήμου Μυτιλήνης είναι συχνά μπλοκαρισμένο. Αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε λανθασμένη χρήση του, αφού πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες επιχειρούν να ρίξουν μέσα συμπιεσμένα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία όμως το φωτοκύτταρο του μηχανήματος δεν αναγνωρίζει. Καλό θα είναι, λοιπόν, να ρίχνουμε σε αυτό μόνο αντικείμενα ακέραια, στην αρχική τους μορφή.

… και συμπιεσμένα

σε ετούτο τον τόπο διΤελικά κάζονται κάποιοι λίγοι φτω-

Θα το ξενοικιάσει

χοδιάβολοι και όσοι δε θα έπρεπε… Το ποιοι καταδικάζονται δε το συζητάμε… Αυτοί είναι κάτι λίγοι που έτσι κι αλλιώς κατάδικοι της ζωής είναι. Και φυσικά όσοι προλαβαίνουν και «τρώνε», και προπάντων δημόσιο χρήμα, ε, αυτοί καλά κάνουν και το «τρώνε». Σ’ αυτό τον κόσμο… δικάζονται και καταδικάζονται όσοι ίσως δε θα έπρεπε ή τέλος πάντων κάποιοι που δεν μπορούν να τη γλυτώσουν. Όλοι οι άλλοι… ΑΕΡΑΣ!

Έτοιμη να ξενοικιάσει τις πρώην αποθήκες της Παγανής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, είναι η νομαρχία. Μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι θα λειτουργήσει νέο κέντρο στη Μυτιλήνη και την προώθηση των μεταναστών που φθάνουν στο νησί στη γειτονική Χίο, παραμένουν ανοιχτοί μόνο δυο θάλαμοι στην Παγανή. Στόχος της νομαρχίας είναι με τη λήξη της σύμβασης το Μάρτιο, να ξενοικιάσει και το κτήριο. Προς το παρόν, όμως, πέρα από τις εξαγγελίες, δεν έχει προχωρήσει κάποια άλλη προσωρινή λύση, όπως η ενοικίαση ξενοδοχείου που συζητείτο…

Να σημειωθεί πως το ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα για τα λεωφορεία, μετά τη διάνοιξη της εισόδου του χωριού, τόνιζε σε σχετική του επιστολή προς τους κατοίκους, στις αρχές του μήνα, και ο δήμαρχος Καλλονής, ενώ το ότι θα κάνει τις ανάλογες συστάσεις στους υπευθύνους τού ΚΤΕΛ τούς διαβεβαίωσε, μετά από τα παράπονά τους, και ο αντιδήμαρχος. Όπως είναι φυσικό, οι κάτοικοι απαιτούν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, τονίζοντας ότι πληρώνουν όπως όλοι το αντίτιμο του εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ.

Επιπλέον, όπως μας τόνισε ο περιβαλλοντικός έφορος του «Υδάτινου», Βαγγέλ ης Φραγκουλάκης, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ρίχνονται τα μπουκάλια συμπιεσμένα στους κώδωνες ανακύκλωσης, καθώς αυτό βοηθάει αφάνταστα την όλη δράση. Εξάλλου, λιγότερος όγκος σημαίνει και λιγότερα δρομολόγια για το γερανοφόρο όχημα που αδειάζει τους κώδωνες, κατά συνέπεια μικρότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές καυσαερίων και μικρότερο λειτουργικό κόστος.

O HµεροΛόγος

Πελ.Γ.

Β.Χρ.

Β.Χρ.

Ακόμη δεν… χωράει; (2)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝOΣ OΡΦΑΝOΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) EΦH ΣTPABOΣKOYΦH (ΑΓΟΡΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO – ΑΓΓΕΛΙΕΣ: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Το λάδι του Νοσοκομείου

Θα αντιδράσουν;

Ειπώθηκε ότι το Νοσοκομείο αγοράζει το λάδι πέντε ευρώ και πουλάει το λάδι που παράγει 1,3 ευρώ. Πρόκειται για μια ευφυέστατη διαπίστωση. Όμως, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής: οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο είναι πραγματικά πολύ χαμηλές. Αν το Κληροδότημα του Νοσοκομείου πουλάει όλο το λάδι που παράγει μαζί, δηλαδή χοντρά και ψιλά λάδια μαζί, τότε είναι λογικό η τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στο 1,3 ευρώ το κιλό για τη φετινή χρονιά. Όμως το να αγοράζει το λάδι στα πέντε ευρώ το λίτρο, είναι υπερβολικά υψηλή τιμή. Το Νοσοκομείο, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, σύμφωνα με το νόμο και τον κοινοτικό κανονισμό για την εμπορία του ελαιολάδου, μπορούν να προμηθεύονται ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 10 λίτρων ή και μεγαλύτερες. Αντιθέτως, όλοι οι άλλοι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται το ελαιόλαδο σε συσκευασίες των πέντε λίτρων το ανώτερο. Στη Λέσβο υπάρχουν αρκετές τυποποιητικές μονάδες που μπορούν να κάνουν συσκευασία σε μεγάλα δοχεία. Αρκεί μόνο να έρθει σε συμφωνία μαζί τους το Νοσοκομείο. Η χρησιμοποίηση του ελαιολάδου που παράγει το Κληροδότημα του Νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών του δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Πρώτα από όλα γιατί δεν είναι ελεγμένο λάδι, όπως είναι τα συσκευασμένα. Μετά, τίθενται ζητήματα σωστής αποθήκευσης και συντήρησής του. Ωστόσο, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δει κανείς πώς αξιοποιείται η κτηματική περιουσία του Κληροδοτήματος του Νοσοκομείου.

Οι αποφάσεις του νομάρχη για οικονομία αφενός πλήττουν κάποιους υπαλλήλους και αφετέρου στερούν την ίδια τη νομαρχιακή αρχή απ’ τη δυνατότητα να κάνει δράσεις πολιτισμού, που όλα τα προηγούμενα χρόνια «έκτισαν» τις καλές της σχέσεις με φορείς και πρόσωπα. Σε μια χρονιά εκλογική, για να μην ξεχνιόμαστε, για την αυτοδιοίκηση, μήπως η συγκεκριμένη πρακτική προκαλέσει αντιδράσεις, κι όχι μόνο απ’ τους υπαλλήλους, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα που καθόλου δεν το περίμεναν να «κοπούν τα φτερά» τους λίγο πριν θέσουν υποψηφιότητα; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…

Ν.Μ.

Πίτα… αποχαιρετισμού Με την ευκαιρία της καθιερωμένης εκδήλωσης κοπής της πίτας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο διοικητής του Βοστάνειου, Άρης Χατζηκομνηνός, βρήκε την ευκαιρία ν’ αποχαιρετήσει το προσωπικό και να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του, καθώς είναι ζήτημα ημερών πλέον μέχρι ν’ ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του. Στην ομιλία του έκανε ένα σύντομο απολογισμό των ενεργειών του στη διάρκεια της θητείας του, ενώ εμφανώς συγκινημένος είπε ότι από όλα τα πόστα που έχει περάσει, η θητεία του στο Νοσοκομείο είναι κάτι που δε θα ξεχάσει ποτέ.

Γλώσσα λανθάνουσα… Ανάμεσα στα πρόσωπα που ευχαρίστησε ο Άρης Χατζηκομνηνός για τη συνεργασία τους στη διάρκεια της παραμονής του στο «τιμόνι» του Νοσοκομείου, ήταν και ο διοικητικός διευθυντής, Αντώνης Γιαννάκης, ο οποίος - όπως είπε - στάθηκε στο πλευρό του ως πολύτιμος συνεργάτης σε ό,τι χρειάστηκε, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του στο ίδρυμα. Κατά λάθος, μάλιστα, αντί για διευθυντή, τον αποκάλεσε «διοικητή» και δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Γιαννάκης είναι ανάμεσα στους διεκδικητές της θέσης του διοικητή που έχουν στείλει βιογραφικό, ο Άρης Χατζηκομνηνός αστειευόμενος τού είπε: «Αντώνη, γλώσσα λανθάνουσα… ποτέ δεν ξέρεις.» Πελ.Γ.

Νέα σούπερ μάρκετ Με το φόβο του Κινέζου ανταγωνιστή ζουν οι έμποροι της Μυτιλήνης. Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων. Αρκεί μόλις το 1% αυτών των κεφαλαίων για να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο σούπερ μάρκετ κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Το οποίο εκτιμούμε ότι θα είναι σε κάποια από τις εξόδους της πόλης και πιθανότατα στην περιοχή της Παγανής. Ή σε άλλη περιοχή που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Ν.Μ.

Αλλαγή… ονόματος Την αγωνία των αυτοδιοικητικών για πιο συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τη διοικητική μεταρρύθμιση σχολίαζε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, χθες το πρωί. Κι όπως έλεγε ο κ. Πολυπαθέλλης: «πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, όσο θα περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει, απ’ τον “Καλλικράτη” θα περάσουμε στον “Κανει-κράτει”». Ή αλλιώς, ειδικά οι μη προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα δεν πείθονται εύκολα ότι δεν υπάρχουν προαποφασισμένες εξελίξεις σε χωροταξικό, θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, που αρνείται να αποκαλύψει ο Γιάννης Ραγκούσης. ΜΑΡ.ΠΛ.

Έφυγε ο Χρυσόστομος Ψάρρας Πένθος στην οικογένεια του επάρχου Λήμνου, Δημήτρη Σάραγκα, καθώς η σύζυγός του Σοφία έχασε τις προηγούμενες ημέρες τον πατέρα της Χρυσόστομο Ψάρρα. Ο πατέρας της συζύγου του επάρχου, Σοφίας, ήταν γνωστός επαγγελματίας της Λήμνου, έφυγε στα 90 του χρόνια πλήρης ημερών, και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο της Νέας Κούταλης στη Λήμνο. Στη οικογένεια του εκλιπόντος, θερμά συλλυπητήρια. Α.Σπυ

Στους δρόμους και τις γειτονιές Με πολλή όρεξη για δουλειά ξεκίνησε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μαγγούσης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους και στις γειτονιές και επιβλέπει τα συνεργεία καθαριότητας, ενώ παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση προβλήματος που προκύπτει ή σε κάθε παράπονο πολιτών. Όπως φάνηκε, η ανάθεση της ευθύνης της καθαριότητας και του περιβάλλοντος σε ένα άτομο ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητο στη Μυτιλήνη με το τόσο σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας. Πελ.Γ.

«Όλα τα πληρώνω» Την τακτική του καρότου ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των αγροτών που κινητοποιούνται. Γνωρίζει ότι αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και γι’ αυτό αποφεύγει τη σύγκρουση. Έτσι, χθες όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έκαναν δηλώσεις για τα αγροτικά ζητήματα δήλωναν ότι πληρώνονται όλες οι επιδοτήσεις: ενιαία ενίσχυση, βιολογικά, εξισωτική αποζημίωση, όλα μα όλα. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου είναι κατά την άποψή μας η μόνη αξιόπιστη είδηση. Κι αυτό γιατί πρώτη φορά στα τελευταία 10 χρόνια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει δήλωση για αυτό το θέμα. Ν.Μ.

Παντός καιρού Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Εθνικοί μύθοι και ιστορική αλήθεια «εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας το καταλειπόμενον ανωφελές γίνεται διήγημα» (Πολυβίου Ιστορία 1, 14.4-7) πί αιώνες ο Ελληνισμός τρέφεται κι ανατρέφεται με τους εθνικούς μύθους. Ο αρχαιότερος μύθος είναι πως εμείς οι Έλληνες είμαστε ο «περιούσιος λαός» ή όπως είχε πει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, ο «επιούσιος λαός του Κυρίου». Η παραπάνω πίστη εδράζεται στην ανωτερότητα του πολιτισμού που ανέπτυξαν, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι και «έδωσαν τα φώτα σ’ ολόκληρο τον κόσμο»· ασχέτως εάν δίνοντας τα φώτα στους ξένους εμείς μείναμε με τα… λυχνάρια. Σχετικά με την παραπάνω πίστη είναι και η αρχαία ρήση «πας μη Έλλην βάρβαρος», η οποία αρχικά αναφερόταν στους αλλόγλωσσους, για να αποκτήσει στη συνέχεια τη σημασία ότι όσοι δεν είναι Έλληνες, είναι απολίτιστοι. Έτσι φτάσαμε σήμερα οι Νεοέλληνες να χαρακτηρίζουμε «Κουτόφραγκους» τους Ευρωπαίους, «Αμερικανάκια» τους Αμερικάνους και να παρηγοριόμαστε για το επίπεδο του σημερινού πολιτισμού με την αλαζονική κι ανιστόρητη απόφανση: «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια»! Εμφανιζόμαστε έτσι να αγνοούμε ή να υποτιμάμε τους μεγάλους πολιτισμούς του Αιγαίου, της Ανατολής και της Αφρικής που προϋπήρξαν του Ελληνικού Πολιτισμού κι από τους οποίους πήραμε τα πρώτα «φώτα». Και παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν αφομοιώνοντας και συνθέτοντας στοιχεία από άλλους πολιτισμούς. Ο δεύτερος μύθος είναι ότι όλοι οι ισχυροί της γης - και εσχάτως ο «ιμπεριαλισμός», όπως διατείνεται η Αριστερά, καθώς και «ο από Βορράν κίνδυνος», που έλεγε παλιότερα η Δεξιά - κοιμούνται και ξυπνάν κάθε πρωί με την ίδια έγνοια: πώς θα καταστρέψουν και θα εξαφανίσουν από προσώπου γης εμάς τους Έλληνες, τον «περιούσιο λαό». Και σ’ αυτήν τη διεθνή «συνωμοσία» διαχρονικός εχθρός του Ελληνισμού είναι ο Σιωνισμός, δηλαδή οι Εβραίοι, ο έτερος «περιούσιος λαός του Κυρίου», που διεκδικεί για λογαριασμό του ολόκληρη την… «περιουσιότητα»! Στον πόλεμο αυτόν, που μας κάνουν οι ισχυροί της γης, οφείλονται όλες οι συμφορές που έχουμε υποστεί και το ότι ενώ κατοικούμε στην ομορφότερη και πλουσιότερη από φυσική προίκα χώρα, το κράτος μας έχει το μαύρο του το χάλι. Οι ξένοι λοιπόν, αρχαιόθεν, ευθύνονται για τη διαίρεση των Ελλήνων και τις εμφύλιες διαμάχες των ελληνικών πόλεων, που οδήγησαν τελικά στην υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους· το ίδιο και για τις θρησκευτικές έριδες και τις πολιτικές διαμάχες των Βυζαντινών, που άνοιξαν τις «κερκόπορτες», πρώτα στους Λατίνους κι αργότερα στους Οθωμανούς. Και οι ξένοι ασφαλώς θα ευθύνονται για τους εμφύλιους πολέμους στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης τους 1821, που παραλίγο θα επέφεραν την ολοκληρωτική καταστολή της, εάν δεν επενέβαιναν την τελευταία στιγμή οι τρεις… «Προστάτιδες δυνάμεις», Ρωσία, Γαλλία και Αγγλία, για να επιβάλουν στη συνέχεια και τη λύση της αρεσκείας τους στο Ελληνικό Ζήτημα. Και για τον Εθνικό Διχασμό του 1915 - 1922, με τη διαμάχη Βασιλικών και Βενιζελικών, που κατέληξε στη Μικρασιατική Καταστροφή, πάλι οι ξένοι ευθύνονται. Και τέλος οι Άγγλοι ευθύνονται για τον φρικτό εμφύλιο του 1944 - ‘49 και όχι βέβαια οι ανεγκέφαλοι των δυο άκρων, που έπαιξαν το παιχνίδι των Άγγλων. Είμαστε, λοιπόν, ο λαός που κάθε φορά «τακτοποιούμε» την ένοχη συνείδησή μας ρίχνοντας τις ευθύνες για τα δικά μας σφάλματα στον «ξένο δάκτυλο» και στους «πράκτορες του εχθρού». Γι’ αυτό και δε διδασκόμαστε από τα παθήματά μας κι επαναλαμβάνουμε τους άφρονες, έως παράφρονες, εαυτούς μας. Τρίτος μύθος είναι αυτός της αδιατάρακτης συνέχειας της εθνικής ελληνικής συνείδησης και της διατήρησης επί τρεις χιλιάδες χρόνια της ελληνικής ταυτότητάς μας. Η πίστη μας αυτή περιέχει μια αλήθεια και συγχρόνως ένα ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχαία εποχή ως τα σήμερα διατηρήθηκαν ορισμένα πολιτισμικά στοιχεία, όπως είναι η γλώσσα, η παιδεία, έθιμα και παραδόσεις, που προσδιορίζουν την εθνική μας ταυτότητα. Και το ψέμα είναι ότι καθ’ όλη την ιστορική περίοδο από την αρχαιότητα ως τα σήμερα διατηρήθηκε, αδιαλείπτως, η Ελληνική Εθνική συνείδηση. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι επί χίλια χρόνια, στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι υπήκοοι του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, είχαν τη συνείδηση ότι ήσαν Ρωμαίοι (εξ ου και η εθνική ονομασία Ρωμιοί)· όσο για την εθνική ονομασία Έλλην, αυτή είχε χάσει το εθνικό της νόημα και χρησιμοποιούνταν μόνο για να δηλώσει τον άπιστο, το μη χριστιανό, τον ειδωλολάτρη. Και μόνο όταν πια η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια, λίγα χρόνια πριν από την Άλωση της Πόλης, η ονομασία Έλληνες ανασύρεται από τη λήθη, καθαρίζεται από το υβριστικό περιεχόμενό της και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από το Γεώργιο Γεμιστό ή Πλήθωνα, για να χαρακτηρίσει το γένος των Ελλήνων: «Έλληνες εσμέν το γένος, ων ηγείσθε και βασιλεύετε, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί» (1415, επιστολή προς τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ τον Παλαιολόγο). Η συνέχεια με το Β΄ Μέρος, τη μεθεπόμενη Τετάρτη: «“Οι εθνοφύλακες” του ΛΑΟΣ και τα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης»

Ε


EI∆HΣEIΣ

4

Άρθρο

Απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής για το προσωπικό και περιορισμό των αντιβιοτικών συστήνει ο γιατρός Χαρ. Ανιτσάκης

Προσοχή στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Επιστροφή άποτε, πριν πολλά χρόνια, όταν στους ώμους και τις πλάτες φύτρωναν φτερά και το κάλεσμα των πλατιών οριζόντων ερέθιζε προκλητικά τις ψυχές, ανοίγαμε την καρδιά μας και πετούσαμε, ψάχνοντας να βρούμε σ’ άλλους τόπους την ικανοποίηση των ανησυχιών μας. Δεν ήταν πάντα ευτυχισμένο αυτό το πέταγμα. Πρώτα-πρώτα χρειαζόταν δύναμη και πείσμα για να καταφέρει να ισορροπήσει κανείς πάνω απ’ το χάος του σύγχρονου κόσμου, με το πολυδιάστατο των χαρακτηριστικών του και το ανεξέλεγκτο της ποιότητάς των, το επιφυλακτικό και το ουδέτερο στα βλέμματα, την κρυφά εχθρική συμπεριφορά πολλές φορές των άλλων, και τη διάχυτη κακότητα στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητας. Όχι ότι ήταν έτσι τα πράγματα πάντα. Μάλιστα τις πιο πολλές φορές ήταν αντίθετα. Έξαφνα, έβλεπες παντού σκορπισμένα χαμόγελα. Άκουγες ειρηνικές μουσικές. Ο λόγος που προσδοκούσες να φτάσει ως τ’ αυτιά σου, ερχόταν ανιδιοτελής - έτσι σου φαινόταν - και προσεγμένος. Και το πιο σπουδαίο, ότι η κρίση σου τα έβρισκε όλα αυτά υψηλής στάθμης, ικανά να σου εξασφαλίσουν το ανώτερο επίπεδο ζωής που επιδίωκες. Πολύ μακριά απ’ τη συνείδησή σου να τα αμφισβητήσεις. Άλλωστε γιατί να το κάνεις; Εσένα οι στόχοι σου ήταν οι κορυφές, κι αυτά που συναντούσες ήταν σκαλοπάτια που οδηγούσαν ολοένα και πιο πάνω. Λοιπόν τα αποδεχόσουν με ευφροσύνη, χωρίς να ψάχνεις στο εσωτερικό τους, παλεύοντας με υποψίες που μπορούσε να σε έφταναν σε διαψεύσεις. Κάποια δείγματα για χαλκευμένα προσωπεία και για λάθη στις εκτιμήσεις σου δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τις ισορροπίες που ήδη στήριζαν το πέταγμά σου. Και το συνέχιζες. Αλλά το ερώτημα ήταν: ως πού; ως πότε; Ιδού το καίριο σημείο όπου θα δοκιμαζόταν η έννοια της ύπαρξής σου. Εγκατέλειψες τις ρίζες σου, τις λησμόνησες, και δε σκέφτηκες ότι κάποια στιγμή μπορεί να βρεθείς να πετάς πάνω απ’ το τίποτα. Οι κατακτήσεις ποτέ δεν είναι μόνιμες, ποτέ δεν αποτελούν καθεστώς, τα στηρίγματα εξακολουθούν να είναι πίσω μας, εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. Ο διάπλους του κόσμου, όσο κι αν είναι ονειρικός, όσο κι αν σου προσφέρει χαρές και ικανοποιήσεις, κι όσο κι αν σου γεμίζει το στέρνο με αυτοπεποίθηση για να πετάξεις ακόμα πιο πέρα απ’ τις δυνατότητές σου, κάποια στιγμή σε φτάνει στο κενό. Και τότε μετεωρίζεσαι αδύναμος μέσα στο μικρό σου σύμπαν, σαν τα πουλιά, που, ενώ θεωρούν ότι έχουν κερδίσει τη μάχη της ζωής τους, ξαφνικά διαπιστώνουν ότι δεν είναι παρά αδύναμα πλάσματα, έρμαια της βουλής των ανέμων, των όποιων ανέμων. Και τότε, ναι, τότε αναλάμπει μέσα στην ψυχή σου το θέλγος της επιστροφής, η κρυφή, ταπεινή ομορφιά του ξεκινήματός σου, ο τόπος όπου γεννήθηκες, όπου μεγάλωσες, οι πρώτοι φίλοι σου, οι πρώτες αγάπες σου, τα πρώτα στοιχεία της ιστορίας σου, το παλιό σου σχολειό, η φτωχική γειτονιά σου, τα παιχνίδια που έκανες στα στενοσόκακά της, το αξέχαστο κορίτσι με τις κοτσίδες, που το φωτεινό πρόσωπό της έλαμψε σαν άστρο στον στενό ουρανό σου. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς του ωραίου νησιού σου, τριγυρισμένης απ’ τα χαμηλά βουνά του, απ’ τη γελαστή του θάλασσα, απ’ τους υπέροχους κόλπους της γεωγραφίας του. Και ξανακερδίζεις τον εαυτό σου.

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Κ

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν τη ζωή ασθενών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που αποδίδουν το γεγονός αυτό, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση της αντίστασης των «μικροβίων της εντατικής» σε ισχυρά αντιβιοτικά. Τον περασμένο Μάιο είχαν παρουσιαστεί τρία κρούσματα «κλεψιέλας» και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών και ειδικός σε θέματα λοιμώξεων, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τον περιορισμό των παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο Δίκτυο Καταγραφής της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά, που συντονίζεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καταγράφηκαν κατά το

Ο

πρώτο εξάμηνο του 2009 8.481 περιστατικά σηψαιμίας σε 40 νοσοκομεία της χώρας. Από αυτές, οι 2.953 περιπτώσεις κατεγράφησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι 1.193 σε χειρουργικές κλινικές και οι 4.335 σε παθολογικές κλινικές, γεγονός που δείχνει πως τα μικρόβια έχουν «μεταναστεύσει» σε κάθε γωνιά των νοσοκομείων. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι σύμφωνα με τους γιατρούς μια από τις σημαντικότερες αιτίες για τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών σε λοιμώξεις, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή απολύμανση των χώρων και τα μέτρα υγιεινής που παίρνει το προσωπικό στα νοσοκομεία.

Συστηματική απολύμανση Όσον αφορά στην απολύμανση, ο κ. Ανιτσάκης τονίζει ότι από τότε που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα της κλεψιέλας έγινε συστηματική απολύμανση των χώρων στη ΜΕΘ. Επίσης, όσον αφορά στο προσωπικό, ο ίδιος τονίζει ότι βοηθάει σημαντικά ένα πρόσφατο μέτρο που προβλέπει την τοποθέτηση αντισηπτικών για τα χέρια δίπλα σε κάθε κρεβάτι ασθενούς.

Δε θα προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει από την 1η Φεβρουαρίου οι Φαρμακοποιοί

Φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου ναστέλλονται - τουλάχιστον στη Λέσβο - οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για την 1η Φεβρουαρίου οι φαρμακοποιοί με διακοπή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου λόγω καθυστέρησης του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους φαρμακοποιούς. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, κ. Απόστολος Βαλτάς, ήδη έχουν καταβληθεί από τον ΟΠΑΔ τα οφειλόμενα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ έχει δεσμευτεί ο Οργανισμός ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι οφειλές και άλλων δύο μηνών. Με αυτά τα δεδομένα, οι Φαρμακοποιοί δε βλέπουν λόγο να προχωρήσουν στις κι-

Α

νητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στα τέλη του περασμένου χρόνου και είχαν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για τις οφειλές του ΟΠΑΔ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχει προαναγγείλει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλομένων από το συγκεκριμένο Ταμείο, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλα Ταμεία που διατηρούν την ίδια στάση. «Είδαμε πως, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, η κατάσταση με τις πληρωμές του ΟΠΑΔ ομαλοποιείται γι’ αυτό και δεν προσανατολιζόμαστε στο να πραγματοποιήσουμε κινητοποιήσεις», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο γιατρός ή η νοσοκόμα που πηγαίνει δίπλα σε κάθε ασθενή έχει το αντισηπτικό δίπλα του και αμέσως απολυμαίνει τα χέρια του. Αν δεν είναι δίπλα του το υγρό, μπορεί και να μη φροντίσει για να καθαριστεί όταν φύγει από το θάλαμο, ενώ τώρα το μέτρο αυτό που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει βοηθήσει πολύ», τονίζει ο γιατρός κ. Αντιτσάκης. Πέρα απ’ αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια να απομονώνονται οι ασθενείς με σοβαρά μικρόβια, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω της έλλειψης χώρου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Ο κ. Ανιτσάκης υπογραμμίζει, όμως, και τη σημασία που έχει για τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση αντιβιοτικών. «Δυστυχώς στο θέμα αυτό κρατάμε τα πρωτεία. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών, και δεν ωφελεί τον ασθενή, και επιβαρύνει οικονομικά τα ταμεία, αλλά και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων», αναφέρει ο ίδιος.

Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Πολυτέκνων ενική Συνέλευση πραγματοποιΓΣύνδεσμος εί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ο Πολυτέκνων Λέσβου, στις 10.30 το πρωί, στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Λογοδοσία διοικητικού συμβουλίου, Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, Έγκριση ισολογισμού - απολογισμού 2009 και Προϋπολογισμός 2010, Έγκριση διοικητικών και οικονομικών πεπραγμένων. Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης θα γίνει κοπή βασιλόπιτας. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, επειδή δεν προβλέπεται να υπάρξει απαρτία στη συγκεκριμένη ημερομηνία, η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

5

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών χθες η αίτηση αποφυλάκισης και του δεύτερου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο προμήθειας οξυγόνου στο Νοσοκομείο

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ενώ η υπόθεση… βαλτώνει της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH τις καλένδες φαίνεται να οδηγείται η πολύκροτη υπόθεση για το σκάνδαλο προμήθειας οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μετά την αποφυλάκιση του Μυτιληνιού υπαλλήλου του ιδρύματος, ο οποίος φερόταν και ομολόγησε ως άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση, χθες εξετάσθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και η αποφυλάκιση και του Α.Ο., πρώην μεγαλοστελέχους της προμηθεύτριας εταιρείας, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος των επιθεωρητών υγείας εμφανιζόταν και ως ο βασικός υπεύθυνος για την κομπίνα. Η Δικαιοσύνη δείχνει να προχωρά με ρυθμούς χελώνας, ενώ την ίδια ώρα οι υπαίτιοι (σύμφωνα πάντα με το πόρισμα και τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους) είναι ελεύθεροι.

Σ

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την περίπτωση που τέως διευθύνοντα συμβούλου της προμηθεύτριας εταιρείας αναμενόταν να βγει σήμερα ή αύριο, όμως θεωρούνταν εξ αρχής βέβαιο ότι θ’ αποφασιστεί η αποφυλάκισή του. Χθες εξάλλου, κατά την εξέταση του αιτήματος, τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο εισηγητής πρότειναν την αποφυλάκισή του. Ο Α.Ο. στις 28 Ιανουαρίου συμπλήρωσε το πρώτο εξάμηνο προφυλάκισης και όπως προβλέπεται από το Νόμο, παρ’ ότι η προφυλάκιση ισχύει για ένα 18μηνο,

ανά εξάμηνο γίνεται επανεξέταση της απόφασης. Δεδομένης της πρόσφατης τροποποίησης του νόμου που ισχύει για τις προφυλακίσεις, θεωρούνταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θ’ αποφυλακιστεί. Θυμίζουμε ότι ο Α.Ο. είχε συλληφθεί και προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Τότε η σύλληψη του τέως διευθύνοντα σύμβουλου ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, καθώς ενάμιση μήνα πριν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας οξυγό-

νου στην Ελλάδα, μετά την απολογία του στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση 120.000 ευρώ. Ο ίδιος επεχείρησε τότε να μειώσει το ύψος της εγγύησης, όμως η αίτησή του είχε απορριφθεί.. Αντί για το χρηματικό ποσό, ο Α.Ο. κατέθεσε την υποθήκη πολυτελούς βίλας του στην Αθήνα, δεδομένου όμως ότι δεν έφερε το πιστοποιητικό βαρών που απαιτείται ήταν σα να μην είχε καταθέσει το ποσό της εγ-

Χρεωμένοι… στους δικηγόρους;

Σταματήσαμε τη διεκδίκηση της επιστροφής χρημάτων! πάντως, το ποινικό μέΓιαροςπολλούς, της υπόθεσης έχει «πάρει το δρόμο του», ασχέτως αν οι εμπλεκόμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή η υπόθεση θα φθάσει στα δικαστήρια. Τι γίνεται, όμως, με τη διεκδίκηση αποζημίωσης από πλευράς Νοσοκομείου; Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτό το «κομμάτι» της υπόθεσης έχει παγώσει. Επί θητείας Σταύρου Ψαρρόπουλου στη διοίκηση του Νοσοκομείου, το καλοκαίρι του 2008, βρισκόταν σε εξέλιξη απευθείας συζητήσεις του ιδρύματος με την εταιρεία για την καταβολή αποζημίωσης ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούσε το Νοσοκομείο, όσα ακριβώς καταγράφει το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας ότι ήταν η «ζημιά» για το Νοσοκομείο από το σκάνδαλο. Τον Ιούλιο του 2008 το Νοσοκομείο είχε καλέσει την εταιρεία σε μια τελευταία συζήτηση, προκειμένου αναλόγως να κινηθεί στη συνέχεια. Τότε η εταιρεία εμφανιζόταν διατεθειμένη να καταβάλει την αποζημίωση. Στη συνέχεια, όμως, η εταιρεία εμφανιζόταν ν’ αλλάζει στάση και να προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες να «κερδίσει» χρόνο. Ο διοικητής του Νοσοκομείου έδωσε

εντολή στο νομικό γραφείο των Αθηνών με το οποίο συνεργαζόταν για την υπόθεση, να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής αποζημίωσης σε βάρος της εταιρείας. Πριν, όμως, ακόμη εκδικαστεί η υπόθεση, άλλαξε η διοίκηση στο Νοσοκομείο και ο νέος διοικητής, Άρης Χατζηκομνηνός, διέλυσε τη συνεργασία με το νομικό γραφείο, γιατί όπως συζητιέται διαφωνούσε για το ποσοστό επί της αποζημίωσης που διεκδικούσε. Το νομικό γραφείο δεν είχε πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε μέχρι εκείνη τη στιγμή αν και πριν φύγει ο κ. Ψαρρόπουλος είχε δοθεί σχετική εντολή και είχε κοπεί και το ένταλμα πληρωμής. Στη συνέχεια, όμως, η πληρωμή μπλοκαρίστηκε από το νέο διοικητή. Αυτό είχε ως συνέπεια το νομικό γραφείο να στραφεί κατά του Νοσοκομείου και να διεκδικεί τα συμφωνημένα, τα οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι φθάνουν σήμερα πλέον τα 77.000 ευρώ! Το μπέρδεμα με τα νομικά γραφεία, όπως αναφέρουν πάντα οι πληροφορίες, έχει παγώσει και τη διεκδίκηση αποζημίωσης, ενώ καλείται τώρα το Νοσοκομείο να καταβάλει και τα χρήματα που διεκδικεί το προηγούμενο νομικό γραφείο.

γύησης. Έτσι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και στη συνέχεια ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή του. Ο τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που αναμίχθηκε στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στη Μυτιλήνη,

οδηγήθηκε τότε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κι άλλος έξω Μετά τις δυο αποφυλακίσεις, λοιπόν, αναμένεται πλέον να εκδοθεί βούλευμα για το πότε η υπόθεση αυτή θα φθάσει στις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρ’ ότι κατά και-

ρούς έβγαιναν στην επιφάνεια στοιχεία που δημιουργούσαν υπόνοιες για εμπλοκή και άλλων ατόμων στο σκάνδαλο, από την προανάκριση δεν έχουν προκύψει ενδείξεις υπαιτιότητας που να στηρίζουν ενδεχόμενη ποινική δίωξη και άλλων ατόμων. Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι τη μεγάλη καθυστέρηση των τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων (από τα τέλη του 2006 που δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας) δικαιολογεί η φύση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεδομένου ότι απαιτήθηκε περαιτέρω έρευνα. Ήδη, πάντως, η υπόθεση έχει «περάσει» από πέντε ανακριτές, ενώ ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην στέλεχος της προμηθεύτριας εταιρείας, είχε ζητήσει την εξαίρεση δύο ανακριτών και ενός εισαγγελέα για κακοδικία.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

6

Τρούμπης προς Κρεμαστινό:

«Ο στρεβλός τοπικισμός είναι κακός σύμβουλος σε ακαδημαϊκά θέματα» αποστέλλω την παρούσα επιΣαςστολή, κατόπιν τής - δυστυχώς, με μεγάλη καθυστέρηση και μέσω τρίτων - ενημέρωσής μου περί των προτάσεών σας προς το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και των δηλώσεωνεκτιμήσεών σας επί της ακαδημαϊκής ποιότητας και προοπτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θεωρώ υποχρέωση ειλικρινείας προς εσάς, την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου, να δηλώσω την αρνητικότατα φορτισμένη απορία μου για τις ανωτέρω ενέργειες και εκτιμήσεις. Βεβαίως, επί του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών επί χειρισμών, προτάσεων, δηλώσεων και εκτιμήσεων θα τοποθετηθεί η Σύγκλητος του Ιδρύματος στην επομένη συνεδρίασή της, κατόπιν της εισαγωγής του θέματος στην Ημερήσια Διάταξή της από τον Πρύτανη. Πλην όμως, αδυνατώ, ως Πρύτανης, να αντιληφθώ αρκετά σημεία στην όλη αυτή διαδικασία που ενεργοποιήσατε και η οποία ταράσσει το Ίδρυμα, προκαλεί ήδη τοπικούς τριγμούς και αδυνατίζει τις συλλογικές προσπάθειές μας υπέρ του μεγάλου, δημοσίου Πανεπιστημίου στο Αρχιπέλαγος. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να εκπέμπονται κρίσεις περί του Πανεπιστημίου μας ως Ιδρύματος που «μοιράζει πτυχία ανεργίας», είναι, άραγε, ακαδημαϊκά δεοντολογικό να προτείνεται «δημιουργία Επιτροπής επιφανών Δωδεκανήσιων που θα σχεδιάσει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου», είναι πολιτικά λογικό να διατυμπανίζεται ότι ο «πολιτικαντισμός δημιουργεί τμήματα όπου να ‘ναι» κ.ο.κ.; Πώς αγνοείται το γεγονός ότι ανάλογες διατυπώσεις πλήττουν το κύρος και την προσπάθεια ανάδειξης ενός μεγάλου περιφερειακού Πανεπιστημίου, όταν με μόνο όπλο την καινοτομία και το κύρος των σπουδών σε αυτό, σε μια σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, επιχειρεί να εδραιωθεί περαιτέρω στην Ελλάδα των κολλεγίων και των ΙΕΚ; Πώς ευτελίζεται ο ρόλος των Κοσμητειών και της Συγκλήτου στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό ανάπτυξης και προγραμματισμού στον προδιαγεγραμμένο ρόλο τους; Πώς αγνοείται το ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός - όχι ο ακαδημαϊκός σχεδιασμός - του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους είναι αμιγώς πολιτικός, ακολουθεί τη στρατηγική εντολή που διατυπώθηκε διά Προεδρικών Διαταγμάτων από τον Α. Παπανδρέου (1984), του Υπουργικού Συμβουλί-

ου επί Κ. Σημίτη (2002 - ‘03) και της Συγκλήτου μας υπό τον Πρύτανη Θ. Λέκκα (1998); Κύριε Καθηγητά, Σε προσωπικό επίπεδο, παραλάβατε δημόσια επιστολή μου ως υποψήφιος βουλευτής Νομού του Αιγαίου πριν από τις πρόσφατες εκλογές, με την οποία σας προσκαλούσα να τοποθετηθείτε επί του ζητήματος της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα επόμενα χρόνια. Κύριος άξονας της στρατηγικής αυτής ήταν - και είναι - η συμμετρική ή ισόρροπη ανάπτυξη του Ιδρύματός μας στο γεωγραφικό χώρο του Ν. Αιγαίου, μέσω δράσεων, ακαδημαϊκά αναγκαίων, διπλασιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου, κατά της αποφάσεις τής εκεί Κοσμητείας, της ίδρυσης της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Κω, κατά τις εισηγήσεις επιτροπής ειδικών ακαδημαϊκών υψηλού επιπέδου, της δημιουργίας δευτέρου τμήματος Μηχανικών στη Σύρο κ.λπ.. Αντί απαντήσεως, το Πανεπιστήμιό μας φαίνεται να παραλαμβάνει πρόταση είτε διασπάσεώς του σε Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ήτοι βορείου Αιγαίου) και σε Πανεπιστήμιο Δωδεκανήσου, είτε πρόταση περί δημιουργίας και δευτέρου μονοεδρικού Πανεπιστημίου στη Ρόδο. Πέραν του ότι δεν διαπίστωσα, τα τελευταία έτη, ουδεμία υποστήριξη εκ μέρους σας, υπέρ της δομής του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου που παλεύουμε δύο χρόνια να εγκαταστήσουμε στη Ρόδο, δημιουργείται στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η εντύπωση ότι «κακοί πρυτάνεις», π.χ. Λέκκας, Κάτσικας ή Τρούμπης, εμποδίζουν την ακαδημαϊκή ανάπτυξη στο Αιγαίο. Είμαι βέβαιος ότι θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η στρεβλή αυτή εικόνα να απαλειφθεί. Ο στρεβλός τοπικισμός μπορεί προς στιγμή να χαϊδεύει ώτα, αλλά πάντα είναι κακός σύμβουλος σε ακαδημαϊκά θέματα. Με τη βεβαιότητα ότι ο ακαδημαϊσμός προηγείται παντός άλλου θέματος, αναμένω, με ελπίδα, τις απαραίτητες διευκρινήσεις εκ μέρους σας, προς τα Μ.Μ.Ε. τουλάχιστον, ώστε να δοθεί άμεσο τέλος στις παρερμηνείες των προθέσεών σας. Αντιλαμβάνεσθε, λέγω δε τούτο με απόλυτο σεβασμό, ότι δεν αξίζει, μετά την περίλαμπρο ακαδημαϊκή διαδρομή σας, να συνταυτίζεται η προσπάθειά σας υπέρ της παιδείας στο Αιγαίο με φημολογούμενες, δικαίως ή αδίκως, ιδιοτελείς ατομικές προθέσεις, ακόμα και εντός του Ιδρύματός μας.

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Αντεπίθεση Ανδρέα Τρούμπη στην επίθεση Δημήτρη Κρεμαστινού διά της πρότασής του για «Πανεπιστήμιο Δωδεκανήσων»

Στην υπεράσπιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε καθαρό τοπικισμό φαίνεται να αποδίδει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου την «επίθεση» που σε ακαδημαϊκό επίπεδο δέχθηκε το ίδρυμα απ’ το βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος και ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστό πανεπιστήμιο στα Δωδεκάνησα. Υποβαθμίζοντας την παρουσία και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θυμίζουμε ότι ο κ. Κρεμαστινός, με ερώτησή του αλλά και παρέμβαση στον ίδιο τον πρωθυπουργό, έθεσε ζήτημα δεύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος στη Ρόδο, δίχως να διευκρινίσει αν ζητά την κατάργηση των Τμημάτων που ήδη λειτουργούν ή μόνο την αύξηση των σχολών με τη λειτουργία οπωσδήποτε ιατρικών και τουριστικών τμημάτων. Στην απάντησή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρ έας Τρ ούμπης (αναλυτικά δημοσιεύεται παραπλεύρως), δίχως να υιοθετεί κάτι τέτοιο, αναφέρεται και σε φημολογούμενα σενάρια. Σύμφωνα με αυτά, που παρασκηνιακά συζητιούνται σε Ρόδο αλλά και σε Μυτιλήνη, η ενέργεια του κ. Κρεμαστινού, ίσως να προσέβλεπε και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων που δε θα είχαν αντίρρηση ακόμη και να διχοτομηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου προσωπικά να εξελιχθούν. Ο κ. Τρούμπης, πάντως, μιλώντας στο «Ε», απέδωσε αποκλειστικά σε τοπικιστικά κίνητρα την παρέμβαση του κ. Κρεμαστινού. «Προσωπικά», είπε ο πρύτανης, «ειλικρινά σας δηλώνω, σιχάθηκα να πρέπει να κάνω διαρκώς ορθοπεταλιά μόνο και μόνο για να κρατήσω όρθιο το ίδρυμα. Όλα εδώ είναι πιο δύσκολα, απαιτούν ειδική προσπάθεια για να παραμείνουν ως έχουν, όταν με ανάλογη προσπάθεια θα υπήρχαν αλλού μεγαλειώδη αποτελέσματα.»

Σ

Πουθενά αλλού Θέλοντας να δώσει έμφαση

στο τι ακριβώς έκανε με την παρέμβασή του ο κ. Κρεμαστινός, θέμα το οποίο και θα εξετάσει η Σύγκλητος τις επόμενες μέρες προκειμένου να τοποθετηθεί, ο κ. Τρούμπης ανέφερε πως είναι σα να πήγε ένας βουλευτής της Ροδόπης και να έθεσε ζήτημα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Κάτι τέτοιο», συνέχισε ο πρύτανης, «δεν έχει επιχειρηθεί από κανένα βουλευτή σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο, κι ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί το ίδρυμά μας να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης, όταν θα έπρεπε να έχει δεδομένη τη στήριξη του συνόλου των τοπικών κοινωνιών.»

Ποιο… ΠΑΣΟΚ; Ειδική, όμως, σημασία έχει στην απάντηση που έδωσε ο πρύτανης και η μνεία του στο πώς «στήθηκε» κι «εξελίχθηκε» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θυμίζοντας, λοιπόν, ότι λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2009 ο ίδιος είχε απευθυνθεί σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας τη συνεργασία τους, δίχως να υπάρξει - όπως επισημαίνει ο κ. Τρούμπης - «ανταπόκριση» απ’ τον κ. Κρεμαστινό, αναφέρει «ιστορικά» ποιοι πολιτικά «στήριξαν» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, οι δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκείνοι που έδωσαν τις στρατηγικές εντολές για το χωροταξικό σχεδιασμό του ιδρύματος, ενώ ένα τρίτο πρόσωπο που κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, ήταν ο πρώην πρύτανης Θε μιστοκλ ής Λ έ κκας, που σημειωτέον, μετά την ακαδημαϊκή του πορεία, εκτέθηκε ως υποψήφιος βουλευτής Ν. Κορινθίας με το ΠΑΣΟΚ. Με αυτές του τις αναφορές στην «πολιτική ομπρέλα» που είχε στην 25χρονη ήδη

πορεία του το εγχείρημα «Πανεπιστήμιο Αιγαίου», ο κ. Τρούμπης εμμέσως πλην σαφώς ψέγει τον κ. Κρεμαστινό και για την πολιτική του «παρασπονδία», αφού όσα έως τώρα έχουν γίνει σε σχέση με το ίδρυμα στα Δωδεκάνησα, εκπορεύονται από το ίδιο κόμμα που εκπροσωπεί και ο βουλευτής. Δεν παραλείπει, κλείνοντας ο κ. Τρούμπης, να επισημάνει και το πόσο αντίκειται ο στρεβλός τοπικισμός που ώθησε τον κ. Κρεμαστινό να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο και στην άλλη του ιδιότητα, την ακαδημαϊκή. Ο πρύτανης ευθέως ζητά απ’ το βουλευτή να ανακαλέσει δίνοντας τέλος στις παρερμηνείες σε σχέση με τις όποιες προθέσεις του εξυπηρέτησαν αυτό το «χτύπημα κάτω απ’ τη μέση», ενώ με παράπονο επισημαίνει και το γεγονός ότι ο βουλευτής έως τώρα δεν έχει στηρίξει καμμιά απ’ τις προσπάθειες που το Πανεπιστήμιο συντονισμένα προωθεί για την ανάπτυξή του, ακόμη και στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Αναμένεται στήριξη Την επιστολή του κ. Τρούμπη αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις για την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρίως από καθηγητές του, ή προσωπικότητες όπως ο Κώστας Σοφούλης, που θα απαντήσει, πριν ακόμη απ’ την απόφαση της Συγκλήτου, στο βουλευτή Δωδεκανήσου. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη «αντιπαράθεση» δεν υπήρξε η προσδοκώμενη απ’ τη διοίκηση του Πανεπιστημίου στήριξη της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, ή ακόμη και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που θα μπορούσαν να πάρουν θέση ή και να απαντήσουν με δημόσιες δηλώσεις τους στο κ. Κρεμαστινό.


EI∆HΣEIΣ

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

7

Το υπουργείο Παιδείας επέμενε Ο 14χρονος Νίκος Βλαστός έγραψε για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα σε αντιστοιχία του Τμήματος Επιστημών του Άι-Στράτη και κέρδισε σε διαγωνισμό έκθεσης Διατροφής και Τροφίμων με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Απομόνωση που… κερδίζει!

Στο τσακ… γλύτωσε η Λήμνος της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY άχη δόθηκε στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), προκειμένου να μην υπάρξει αντιστοιχία μεταξύ του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Λήμνο, με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Αν δινόταν η αντιστοιχία με μία σχολή που πολλοί υποψήφιοι προτιμούν ακόμη και απ’ την Ιατρική, το χτύπημα για τη Λήμνο και το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό Τμήμα θα ήταν καθοριστικό, αφού η πλειοψηφία των φοιτητών του θα επεδίωκε μετεγγραφή. Αυτό που δεν μπόρεσε το Τρούμπης. Πανεπιστήμιο Αιγαίου να Ο ίδιος ανέφερε πως το αποτρέψει για το Τμήμα βασικό κριτήριο που λαμΓεωγραφίας στη Μυτιλήνη, βάνει το ΣΑΠΕ προκειμέκατάφερε μετά από συστη- νου να δώσει αντιστοιχία ματική προσπάθεια να α- σε δύο τμήματα, είναι να ντικρούσει για το νέο και υπάρχει στα αντίστοιχα μοναδικό πανεπιστημιακό προγράμματα σπουδών τμήμα της Λήμνου, για το κατά 50% - 70% τουλάχιοποίο τελευταία στιγμή στον ταύτιση. Οπότε, για έπείστηκε το ΣΑΠΕ να μη να τμήμα με μόλις έξι μήδώσει αντιστοιχία με το νες ζωή, ήταν παράδοξο Χαροκόπειο Πανεπιστή- να «αναζητείται» αυτή η μιο. ταύτιση και μάλιστα με τό«Υπήρξε» ανέφερε ο πρύ- ση εμμονή - όπως ο ίδιος τανης του Πανεπιστημίου ο πρύτανης παρατήρησε. Αιγαίου, καθηγητής Ανδρέ- Βέβαια, ο κίνδυνος να υας Τρούμπης, ο οποίος και πάρξει στο απώτερο μέλπαρέστη στη συνεδρίαση, λον τέτοια αντιστοιχία, αν «μία ανεξήγητη και ειλικρι- τεθεί ζήτημα από άλλο πανά δυσάρεστη εμμονή απ’ νεπιστημιακό ίδρυμα ή κάτα στελέχη του υπουργεί- ποιον άλλο φορέα, δεν έου Παιδείας να δοθεί αντι- χει οριστικά εκλείψει. στοιχία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Τελικά πετύχαμε να μη δοθεί η αντιστοιχία κι έτσι να διαφυλάξουμε το Τμήμα της Λήμνου από απρόβλεπτες σε ποσοστό διαρροές φοιτητών εξ αιτίας των μετεγγραφών, ό,τι τόσα χρόνια τώρα βλέπουμε να συμβαίνει στο Τμήμα Γεωγραφίας, με το αντίστοιχό του στο Χαροκόπειο.»

Μ

Συνδετικός κρίκος Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσπαθώντας να αποτρέψει την αντιστοιχία - σημειωτέον, μη έχοντας από πουθενά πολιτική κάλυψη - ήταν ότι το Τμήμα του Χαροκοπείου αφορά στην κλινική διαιτολογία, ενώ το Τμήμα της Λήμνου επιστημονικά αφορά στο σύνολο της παραγωγής των τροφίμων, αλλά και το πώς εμπλέκονται τα τρόφιμα με τη βιομηχανία και εμμέσως με τη διατροφή. « Ένα κρίσιμο ζήτημα που αναδείξαμε, πείθοντας εν τέλει το ΣΑΠΕ, ήταν πως το δικό μας Τμήμα αποτελεί ουσιαστικά το συνδετικό κρίκο δύο άλλων επιστημών, δίχως να ταυτίζεται με τους επιστήμονες ούτε της γεωπονίας ούτε της διατροφής», συνέχισε ο κ.

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH να φουρτουνιασμένο Αιγαίο και ένα καράβι που δε φτάνει ποτέ στην ώρα του ήταν τα βιώματα που έδωσαν το απαραίτητο υλικό σε έναν 14χρονο μαθητή της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου για να γράψει τη δεύτερη καλύτερη έκθεση σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. Τα ίδια προβλήματα ήταν, όμως, και αυτά που εμπόδισαν το νεαρό μαθητή να ταξιδέψει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα, για να παραλάβει το βραβείο του. Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Έκθεσης διοργανώθηκε με την ευκαιρία εορτασμού της ημέρας του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και μέσα σε μια έκθεση 400 - 500 λέξεων οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών, απ’ τα προβλήματα στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα. Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές της Γ΄ γυμνασίου και ο 14χρονος Νίκος Βλαστός από τον Άι-Στράτη από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκε με το θέμα της, αποφασίζοντας να συμμετάσχει στο Διαγωνισμό. Η περιγραφή του 14χρονου Νίκου για το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άι-Στράτης, όπου οι κάτοικοι κάνουν μέρες να δουν στο νησί το πλοίο της άγονης γραμμής, και τα βιώματά του ήταν αυτά που ενθουσίασαν του κριτές και που του

Έ

Ο 14χρονος Νίκος Βλαστός

χάρισαν το δεύτερο βραβείο. Αίσθηση προκάλεσαν και οι διαπιστώσεις του μαθητή από τον Άι-Στράτη για τον τρόπο που εκτελούνται τα δρομολόγια, καθώς επεσήμανε ότι αυτά γίνονται για να διευκολυνθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες και όχι οι νησιώτες. Στην έκθεσή του ο μικρός μαθητής αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ακτοπλοϊκή απομόνωση του μικρού νησιού του βορείου Αιγαίου, αλλά και για τους αλιείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διάθεση των ψαριών, ενώ εκφράζει και τις ανησυχίες του για τις προοπτικές άρσης της απομόνωσης.

«Περήφανος», αλλά… Ο 14χρονος μαθητής Νίκος Βλαστός, μιλώντας στο «Ε» για αυτή του τη διάκριση, που είναι και η πρώτη για μαθητή του ακριτικού νησιού,

τόνισε: « Ένιωσα περήφανος, και γιατί κέρδισα στο Διαγωνισμό το δεύτερο βραβείο, αλλά και γιατί επέλεξαν εμένα που ζω σ’ ένα μικρό νησί. Το θέμα για μένα ήταν πολύ οικείο, γιατί το ζούμε καθημερινά και είναι το πρώτο θέμα συζήτησης εδώ στη μικρή κοινωνία του νησιού μας. Γνωρίζω όλα τα προβλήματα και προσπάθησα να τα γράψω με τον καλύτερο τρόπο και να αναδείξω την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μου.» Το δεύτερο βραβείο συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, ενώ η απονομή έγινε στις 17 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Στην απονομή ο Νίκος Βλαστός δεν παρευρέθηκε. Οι καιρικές συνθήκες, αλλά και γενικότερα οι συνθήκες απομόνωσης του νησιού του, δεν του επέτρεψαν να πάει στην Αθήνα.


EI∆HΣEIΣ

8

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Ξεκινάει και ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από τον «Υδάτινο» και τα «Χυτήρια Λέσβου»

Μετ’ εμποδίων Δημοτική Συγκοινωνία Μύρινας

Λιθαράκι στη διαχείριση αποβλήτων της Μυτιλήνης

Αντιδράσεις από λεωφορειούχος και οδηγούς ταξί

κλωση και στη συνέχεια τις μετέφερε στα «Χυτήρια Λέσβου». Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, με την ύπαρξη της «πλατείας ανακύκλωσης» και της προκάτ κατασκευής σε κεντρικό σημείο της πόλης, δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί το εγχείρημα. Η συγκεκριμένη δράση γίνεται με την υποστήριξη της εταιρείας «Χυτήρια Λέσβου - Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.», η οποία θα παραλαμβάνει τις συσκευές από το σημείο αυτό και στη συνέχεια θα τις προωθεί στο αντίστοιχο σύστημα που εδρεύει στην Αθήνα, το οποίο με τη σειρά του και κατά περίπτωση θα τις μεταφέρει στο εξωτερικό.

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔOY ί α α κό μ η δ ρ ά σ η γ ια τ ην καλ λιέ ργει α ο ικολογ ι κή ς σ υ ν ε ί δ η σ η ς σ τ ο υ ς κα τ οί κου ς τ η ς Μ υ τ ιλ ήν ης ξ εκινάε ι από την ε ρχό μ ε ν η Κυ ρ ι α κ ή 2 4 Ι α νου αρ ίο υ ο Φ υσ ι ολα τ ρι κό ς Ό μι λο ς « Υδάτ ινος » , σ ε σ υνε ργασ ί α μ ε τ α «Χ υ τ ή ρ ι α Λ έ σ β ο υ - Ανακύ κλωσ η Αιγαίο υ Α . Ε.» . Πρ όκε ιτ αι γ ια τη σ υλ λογ ή και ανακύ κλω σ η η λε κτ ρ ικών και η λε κτ ρ ο ν ι κώ ν σ υ σ κε υ ώ ν , π ο υ θα κ α θι ερ ω θε ί μ ά λισ τ α κά θε Κυ ρ ι ακή σ τ ο π ρ ο κ άτ « σ π ι τ ά κ ι » τ η ς « π λατ εί ας ανακύ κλω σ η ς » . Μετά την ανακύκλωση γυαλιού, μετάλλου, χαρτιού και πλαστικού που εντάθηκαν με την πρόσφατη εγκατάσταση από το Λιμενικό Ταμείο των τεσσάρων κωδώνων ανακύκλωσης στο Μακρύ Γιαλό, τώρα οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα μπορούν να μεταφέρουν στο σημείο αυτό και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές. Όπως μας ενημέρωσε ο έφορος ανακύκλωσης του «Υδάτινου», Β αγγέ λ η ς Φ ραγ κουλάκη ς, κάθε Κυριακή, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, οι εθελοντές του Ομίλου θα συλλέγουν στο προκάτ «σπιτάκι» της «πλατείας ανακύκλωσης», που βρίσκεται ανάμεσα στο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του δήμου Μυτιλήνης και στους κώδωνες του Λιμενικού Ταμείου, οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με ρεύμα (ηλε-

Μ

κτρικό ή μπαταρίες), από οικιακές συσκευές όπως τηλεοράσεις, βίντεο, ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, καφετιέρες κ.λπ., μέχρι οθόνες υπολογιστών, φορτιστές, κινητά, σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα και μετασχηματιστές.

Σε συνεργασία με τα «Χυτήρια Λέσβου» Ο «Υδάτινος», που δια-

νύει φέτος τον όγδοο χρόνο ανακύκλωσης υλικών, είχε ξεκινήσει την ανακύκλωση και ηλεκτρονικών συσκευών εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, ερχόμενος σε επικοινωνία με περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, από τα σπίτια των οποίων παραλάμβανε με δικό του όχημα τις συσκευές προς ανακύ-

v c h r i s @e m p r o s n e t . g r

Τι να προσέξουν οι πολίτες ε αφορμή την έναρξη της νέας αυΜ τής δράσης και δεδομένου ότι οι κώδωνες ανακύκλωσης κλείνουν ήδη τρεις εβδομάδες ευρείας αποδοχής από τους πολίτες της Μυτιλήνης, δίνονται επιπλέον οι εξής οδηγίες που, εάν εφαρμοστούν από όλους, θα συμβάλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγχειρήματος: - Ο πράσινος κώδωνας για το γυαλί, αφορά σε κάθε είδους γυάλινο αντικείμενο και κάθε χρώμα γυαλιού. - Ο μπλε κώδωνας για τα μέταλλα, προορίζεται τόσο για αλουμίνιο, όσο και για σίδερο και αφορά - εκτός άλλων - τα αλουμινένια κουτιά συμπυκνωμένου γάλατος, νες καφέ, διαφόρων σαλτσών, καθώς και τις φιάλες αφρών ξυρίσματος και άλλων σπρέι και πετρογκάζ. Προσοχή, φυσικά, τα τελευταία να είναι κενά. - Ο κίτρινος κώδωνας για το πλαστικό αφορά - εκτός άλλων - και στα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα άδεια δοχεία απορρυπαντικών και τις πλαστικές σακκούλες των σούπερ μάρκετ και των άλ-

λων καταστημάτων. - Ο λευκός κώδωνας για το χαρτί αφορά μόνο σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χαρτί Α3 και Α4, τετράδια κ.λπ.. Δε θα πρέπει να ρίχνονται σε αυτόν οι συσκευασίες «τετραπάκ» (χάρτινα κουτιά γάλατος, χυμών κ.λπ.), λόγω του ότι περιέχουν επιπλέον αλουμίνιο και πλαστικό, με αποτέλεσμα την πολύ κακή ποιότητα του υλικού που συλλέγεται και το ενδεχόμενο του να πεταχτεί, τελικά, ο χαρτοπολτός στα σκουπίδια. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να μη ρίχνονται μέσα στον κώδωνα χαρτοκιβώτια, αφού λόγω του όγκου τους καταλαμβάνουν πολύ χώρο και «μπλοκάρουν» τον κάδο, ούτε φυσικά οι σακκούλες με τις οποίες μεταφέρονται τα χαρτιά στον κώδωνα, εφόσον είναι νάυλον και όχι χάρτινες. Να σημειωθεί ότι σύντομα θα διανέμεται από τον «Υδάτινο» και σχετικό ενημερωτικό έντυπο, που θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες σχετικά με την ανακύκλωση.

Συνάντηση Συμβασιούχων με Ζαμτράκη Σωματείο των Συμβασιούχων Τοστους δήμους συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμβασιούχοι υπογράμμισαν ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» πρέπει να λυθεί και το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους. Όπως υποστήριξαν, η επιτυχία του νέου προγράμματος στηρίζεται κατά πολύ μεγάλο μέρος στην αξιοποίηση του προσωπικού που

ήδη διαθέτει εμπειρία και έχει καταρτιστεί. Ο κ. Ζαμτράκης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, συμφώνησε και δήλωσε ότι θέση της ΤΕΔΚ είναι η απορρόφηση όλων των συμβασιούχων. Παράλληλα, το Σωματείο συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ευεργέτουλα, για να τονίσει την αναγκαιότητα προγραμματισμού πρόσληψης ενός τουλάχιστον υπαλλήλου με σύμβαση μίσθωσης έρ-

γου, τώρα που ζητούνται στοιχεία από το υπουργείο και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την τοποθέτηση του Σωματείου και ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την πρόσληψη ενός υπαλλήλου, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου.

Ηαναγος,ράταδούποολίαεωθφαοχρρεηίωσινμαοππόοιτηοθοδύήνμογιΜα τύηριΔ-ημοτική Συγκοινωνία και την εξυπηρέτηση της Μύρινας και των χωριών Κάσπακας, Κορνός, Πλατύ και Θάνος, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως στους λεωφορειούχους και τους οδηγούς ταξί, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες της Λήμνου. Πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να σχολιάσουν το υψηλό κόστος της αγοράς των δύο λεωφορείων τα οποία έχουν αρκετά χρονιά κυκλοφορίας, που ξεπερνούν ακόμη και τη δεκαετία. Η αγορά των δύο λεωφορείων κόστισε στο δήμο Μύρινας 80.000 ευρώ, ενώ κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο το ποσό που διατέθηκε, καθώς στην αγορά αυτοκινήτων οι τιμές είναι εντελώς διαφορετικές, ενώ οι παρερχόμενες υπηρεσίες θεωρούνται πως είναι ελλιπείς και δε συνάδουν με τις ανάγκες της εποχής, κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικότερα όσον αφορά στο ένα λεωφορείο το οποίο είναι παλιάς τεχνολογίας και μάλιστα δεν επιδέχεται μετατροπές.

Με πίστωση του προγράμματος «Θησέας» Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Μύρινας προχώρησε στην αγορά των δύο αυτών λεωφορείων μετά από έγκριση συγκεκριμένης πίστωσης από πόρους τους υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα του προγράμματος «Θησέας». Για τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, το αρμόδιο υπουργείο είχε προχωρήσει στην εκπόνηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ», στο οποίο εντάχθηκαν οι δήμοι Μυτιλήνης και Μούδρου, ενώ ο δήμος Μύρινας, επιχορηγήθηκε μέσω άλλου προγράμματος για την αγορά των δύο αυτών λεωφορείων. Επίσης να σημειωθεί ότι από πλευράς των λεωφορειούχων του ΚΤΕΛ υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του δήμου Μύρινας, για να μην προχωρήσει σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, όπως έπραξε ο δήμος Μούδρου, καθώς κάτι τέτοιο είναι και δεσμευτικό από συγκεκριμένο νόμο και προβλέπεται από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Ο δήμος Μύρινας ήδη από το καλοκαίρι του 2008 έχει προχωρήσει στην ίδρυση δημοτικής εταιρείας για τη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Διαφωνεί Διαφορετική είναι η άποψη της δημοτικής αρχής, καθώς με δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, τονίζει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια, σημειώνοντας: «Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα φτάσουν τα δύο πούλμαν και άμεσα ξεκινούν τα πρώτα δρομολόγια τα οποία θα εξυπηρετούν τους δημότες της Μύρινας και των δημοτικών διαμερισμάτων, κυρίως τις απογευματινές ώρες και κυρίως τις ώρες που δεν υπάρχουν δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Έγινε προσπάθεια συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ κατ’ επανάληψη, αλλά δεν προχώρησε. Εμείς ως δημοτική αρχή επιζητούμε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, είμαστε πολλοί θετικοί σε μια τέτοια συνεργασία και αυτό δεν είναι μια δράση ανταγωνιστική προς τα ΚΤΕΛ, αλλά γίνεται για να εξυπηρετείται ο κόσμος.» Να αναφέρουμε, τέλος, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο δήμος Μύρινας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας και τα πρώτα δρομολόγια, από και προς τη Μύρινα και τα δημοτικά διαμερίσματα.


9

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ

ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Τετάρτη έως Σάββατο Τηλ. 2251045100 Κιν. 6932520999

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 2251029613

ΝΑΥΑΓΙΟ (ΤΟ) Στον α΄ όροφο Εστιατόριο με ζωντανή μουσική Παρασκευή & Σάββατο: ελληνικό έντεχνο Τηλ. 22510 42609

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΤΟ) Οδυσσέως 4 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 91212 & 22510 46161

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΤΑΡΑΤΣΑ Ταβέρνα Φίλια Καλλονής 22530 98606

ΤΟ ΧΑΝΙ Ταβέρνα Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο Φίλια καλλονής τηλ. 22530 98812

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Ανοιχτά κάθε Σάββατο βράδυ, Κυριακή μεσημέρι & γιορτές μεσημέρι. Tηλ. 22530 - 71752

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ψαροταβέρνα Σκάλα Σκαμνιάς Τηλ. 22530 55360

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

EΡΓΑΣΙΕΣ

Ζ. Πηγής & Πύρρας 1 Τηλ. 22513 00265 6986-116676 What’s up 6947-160520 CU 6933-172551 F2G

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΛΙΤΣΑ Λήμνου 9, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45651

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING LESVOS INN Πύργοι Θερμής Tηλ. 22510 71781-4 Fax. 22510 71711

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ Μεσότοπος Τηλ. για παραγγελίες: 22530 96490 - 96090 info@mesotoposwomen.com

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΆΓΡΑΣ Άγρα Τηλ. για παραγγελίες 22530 95568

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208 KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

Αναλαμβάνουμε κάθε είδους οικοδομική εργασία από κτισίματα έως πέργκολες. Τηλ. 6932-392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΚΕΥΕΣ FAST REPAIRS ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΗΣ Γ. Βοστάνη 2, Μυτιλήνη (Αλυσίδα) Τηλ. 22510 20852 Κιν .6976-373537 e.fastfakhs@hotmail.com

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ

ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ

ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΛΒΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Αναλαμβάνουμε ελαιοχρωματισμούς και σπατουλαρίσματα κάθε είδους. Έδρα Μυτιλήνη. Τηλ. 6974616021

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β΄ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ

μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 Email: es-karag@otenet.gr

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Γεωργαντέλη Άντζελα Διακοσμήτρια Ε. Βοστάνη 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46935 Κιν. 6972661883

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Τηλ. 6979-224966

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΝΥΦΙΚΑ

ΠANTAZOΠOYΛOΣ

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

Mητροπόλεως 7, Nέο κατάστημα στην Παγανή Τηλ. 22510 24788

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΤΕΝΤΕΣ

PROTAGONISTI

GIANNOULIS INTERIORS

Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας ρεύμα και νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


10

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509

Ζερδελής Γιάννης

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Περγαμηνού Άννα

NEYPOΛOΓOI

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Aμπατζής Πολύδωρος

Βιτούλιας Γεώργιος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Θουκυδίδου και Κανάρη 1-3 Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Γρίβας Κων/νος

Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Κ Α Ι

Α Λ Λ Α

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη

Παπουτσή Βαρβάρα

Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ

Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


11

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Ζη τε ί τα ι για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικι άζετ αι πλήρως ανακαινισμένο δυάρι στον γ΄ όροφο στη Χρυσομαλλούσα, αυτόνομη θέρμανση, άνετο σαλόνι, μικρό χωλ, ξεχωριστή κουζίνα, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και μεγάλο μπαλκόνι. Ελεύθερο από τέλος Ιανουρίου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικι άζετ αι στην Κράτηγο καινούργια μεζονέτα 145τ.μ., με γκαράζ και θέα στη θάλασσα. Σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 4 υπνοδωμάτια (3 στον όροφο και 1 στο ισόγειο), 3 μπάνια, 3 μεγάλα μπαλκόνια με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μεγάλη αυλή, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυτόνομη θέρμανση, γκαράζ, κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζαμιά και σήτες. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικι άζετ αι νεόδμητη επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο 35τ.μ., στη Σουράδα. Διαμπερής, φωτεινή, μεγάλο μπαλκόνι,

λά ντουλάπια, 2 υ/δ, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ε ν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι ο δ υ ά ρ ι 5 5 τ .μ ., σ τ ο Α κ ρ ω τ ή ρ ι, μ ε α υ τ ό ν ο μ η θ έ ρ μ α ν σ η , δ ιπ λ ά τ ζ ά μ ι α μ ε σ ή τ ε ς , ι δ ι ω τ ι κ ό ς χώ ρ ο ς στ άθμε υ σης . Πληρ. τ ηλ. 22 510 411 96, 6 974- 47 2262 , www. rea lh ous es. gr

Ενοι κιά ζε ται καινούργια γκαρσονιέρα, α΄ όροφος 35τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοι κιά ζε ται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμέρισμα 115τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Εν οι κ ιά ζ ε τα ι ολοκαίνουργια κατοικία 67τ.μ. β΄ ορόφου στη Σουράδα, πάροδος Ελ. Βενιζέλου, με 2 Υ/Δ σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια, θέα και πράσινο σε ήσυχο περιβάλλον. Πληρ. τηλ. 6972-136903, 210 6197371. Ε νο ι κ ι ά ζ ε τ α ι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 4αρι 135 τ.μ. στο Ναυτικό Όμιλο, στον πρώτο όροφο 3οροφής ιδιωτικής κατοικίας με κοινόχρηστη αυλή. 3 άνετα υ/δ, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή μεγάλη κουζίνα με μπαλκόνι που επικοινωνεί με αυλή, ξεχωριστή αποθήκη για πλυντήριο, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Εν ο ι κι ά ζ ε τ α ι 3αρι 75 τ.μ. στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Κουζίνα με πάσο, 2 άνετα υ/δ, σαλόνι, μεγάλο μπαλκόνι, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, A/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Εν ο ι κι ά ζ ε τ α ι 3αρι 90 τ.μ. στην Καβέτσου. Άνετο σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα με πολ-

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 32τ.μ., με χώρο στάθμευσης στη Σουράδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 50τ.μ., ισόγειο, περιοχή Παλιό Μουσείο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα, α΄ όροφος, 35τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζε ται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα δίχωρα περίπου 40 τ.μ. σε νεόκτιστο τριώροφο (2004/2005) στο κέντρο της πόλης, κοντά στην αγορά, με βεράντα, αυτονομία θέρμανσης, νερού, πετρελαίου, καλοριφέρ, κλιματισμό, πολυκουζινάκι, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, λουτρό με μπανιέρα. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζε ται καινούργιο διαμπερές τριάρι 87τ.μ., στη Σουράδα. Άνετο σαλόνι με τζάκι, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, ξεχωριστός χώρος κουζίνας, εσωτερική αποθήκη, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζε ται επιπλωμένο δυάρι 60 τ.μ. με θέα στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο χολ, σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο (με μονόκρεβάτι), μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα, 1 θέση στάθμευσης. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζε ται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (πλησίον προκυμαίας) β΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα θέρμανση με κλιματιστικά. Τιμή 400 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζε ται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Ενοικιάζε ται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζε ται ανακαινισμένο δυάρι 58τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Άνετο σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αποθήκη, 2 πατάρια, μεγάλο μπαλκόνι, καινούργια κουφώματα με διπλά τζάμια και σήτες. Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, ήσυχη περιοχή, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζε ται μεζονέτα 125τ.μ., με αυλή και θέα, στο Κιόσκι. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα με πάσο, 3 υπνοδωμάτια, 2 μεγάλα μπάνια, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα 18τ.μ. και μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, παράθυρα με σήτες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Ενοι κιάζ ε ται πλήρως επιπλωμένο τριάρι ισογείου, με αυλή, στο Κιόσκι. Μεγάλο χωλ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, 2 άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοι κιάζ ε ται διαμέρισμα στον γ΄ όροφο, Βουτζά 43 & Σεβαστόπουλου 16, Καισαριανή (Πανεπιστημιούπολη), με υπνοδωμάτιο, καθιστικό - κουζίνα, μπάνιο Πληρ. τηλ. 22510 44429 & 6974-123799. Ενοι κιάζ οντ αι από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση α) διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα 90τ.μ. και β) γωνιακό δυάρι οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - Γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Ενοι κιάζ ε ται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Ενοι κιάζ οντ αι τριάρι, δυομισάρι, δυάρι στο Ν. Όμιλο, ε΄ όροφος ρετιρέ, διαμπερή, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22510 24809. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Εν ο ι κ ι ά ζ ε τ α ι αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες, με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σε πολύ καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται καινούργια γκαρσονιέ ρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέ το. Ξεχωριστή κουζίνα, ε νιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο - βιβλιοθήκη, αυ τόνομη θέ ρμανση, σε τριπλοκατο ικ ία . Τι μή 45 .0 00 ε υ ρώ. Πλη ρ. τ ηλ. 2 251 0 411 96 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται τριάρι 89τ.μ., με θέα, στην περιοχή Ν. Ομίλου, στον α΄ όροφο 2ώροφης πολυκατοικίας με 6 διαμερίσματα. Σαλονοτρα-

πε ζαρία με τζάκι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, αποθήκη εσωτερική και εξωτε ρική, άνετο μπάνιο, A/C, κεντρική θέ ρμανση, καινού ργια παράθυρα με σ ήτ ε ς κ α ι αν ά κ λ η ση. Πλη ρ. τη λ. 22 51 0 4 11 96, 6974-472262, www.realhous es.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυ άρι 48τ.μ., στην πε ριοχή Συνοι κι σμ ού. Σαλό νι , ξε χω ρι στ ή κ ο υζ ί ν α , μ ε γ ά λ ο υ π ν ο δ ω μ ά τ ι ο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο με καμπίνα, αυλή με πέ τρα Καρύστου και παραδοσιακή βρύση, υπέροχη θέ α, 2 A/C, άνετο πάρκινγκ, ξύλινη πέ ργκολα, παράθυρα με διπλά τζάμια με ανάκληση και σήτες από PVC, καθώς και πόρτα από PVC με ε ξωτερική σήτα. Τιμή 65.000 ευρώ, συζητίσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhous es.gr

Πωλεί ται παλιό ισόγειο οροφοδιαμέρισμα 90 τ.μ. στη Καλλιθέα με μεγάλη αυλή. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. Κτηματεμπορική 2251045181. Πωλεί ται στη Λαγκάδα οροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρετιρέ, 67τ.μ., σε διπλοκατοικία. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, άνετο παρκινγκ. Ήσυχη περιοχή, πρόσφατα ανακαινισμένο. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλεί ται μονοκατοικία 200τ.μ., σε οικόπε δο 1στρέμ., στην πε ριοχή Γέρας Λέ σβου, 100τ.μ. βοηθητι κοί χώροι, 100τ. μ. υ πόγε ιο, μεγάλη αυ λή. Κάτω: W/C, 2 δωμάτια, ξε χωρι στή κουζ ίνα, βεράντα. Πάνω: χωλ, 2 Υ/Δ, μπάνι ο που επικοινωνεί με το Υ/ Δ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhous es. gr

Πωλεί ται διαμέρισμα 50τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Γηπέδου. Τιμή από 110.000 ευ ρώ (λόγω αναχώρησης). Πληρ. τηλ. 22510 44 24 5 & 2 2 51 0 42 52 8, www.i nter-lesvos.gr

Πωλεί ται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2009@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

CASA IDEALE Καβέτσου 13 Τηλ. 22510 22220 Κιν. 6948-172413 - 6947406990 - 6973-655735 e-mail: lesvostegasis@hotmail.com

REALHOUSES Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Hλία Bενέζη 2 81 100 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ

Πωλούνται διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Πωλεί ται διαμέρισμα 82τ.μ., α΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

LESVOSESTATE

Πωλεί ται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 65τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ Ζαχαρούλα Ππγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12 Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πω λεί τα ι γωνιακό διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία, 50τ.μ., γ΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέ ρισμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, μ ε α υτ ό ν ο μ η θ έ ρ μ α ν σ η , σ τ η ν π ε ρι ο χή γ ηπ έ δ ου, Κ αλλ ι θέ α . Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-l es vos.gr

Π ω λ ε ί ται π λ ήρω ς ε πι πλ ω μέ ν ο δ υ ά ρ ι , 4 7 τ .μ . , σ τ η ν π ε ρ ι ο χ ή Χρυ σομ αλλο ύσα ς. Ενιαί ος χώρος, σαλονοτραπεζαρία, ξεχωριστό Υ/ Δ, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέ ρμανση, A/ C (18), ηλ. συσκευέ ς (ψυ γε ίο, κουζίνα, πλυντήριο), χωρί ς κοι νόχρηστα, παράθυρα με σήτε ς. Τιμή 55.000 ε υ ρ ώ. Π λη ρ. τ η λ. 22 5 10 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικόσαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Π ω λ ε ί τ α ι κ α ι ν ο ύρ γ ι α δ ι ώ ρ ο φ η μονοκατοι κία 165τ. μ. , στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: σαλονοτραπεζαρία με τζάκι , κου ζίνα, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνε τα ΥΔ με μπαλκόνι α , μ ε γά λο μ πά νι ο. Σοφ ίτ α 45τ.μ., με εμφανή ξύ λι νη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέα. Π λη ρ. τ ηλ . 22 5 10 4 11 96 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πολυτελής, αυτόνομη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, με 3 μπάνια, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα & 2 ενεργειακά τζάκια. Νεόδμητη, με χώρο στάθμευσης 2 αυτοκινήτων, αποθήκη και κήπο (191τ.μ.), στους Πύργους Θερμής. Πληρ. τηλ. 6949014861..

Πωλείται προνομιούχο γωνι ακό 3 α ρ ι 7 8 τ . μ . δ εύ τ ερ ο υ ο ρ ό φ ο υ σ τη Κ αλλ ιθ έ α. Άνε τ ο σα λό νι , χολ, ξεχωριστός χώρος κου ζίνα, δυο μεγάλα υπνοδωμάτι α, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυ τόνομη θέρμανση, ηλι ακός θερμοσί φωνας, 1 θέ ση πάρκι νγκ στην πιλοτή της πολυκατοικίας. Πολύ καλή τι μ ή . Π λη ρ. τη λ. 22 5 10 40074, 6938-477850, www.realpro. gr

Πωλείται πέτρινη, ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο. Άνετο σαλόνι με τζάκι,

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 κουζίνα, μπάνιο, δυο υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη. Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πω λεί τα ι διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ ο ς κ α τ ο ι κία, 140τ.μ., δύο επιπέ δων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι , μεγάλε ς βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημι ισόγειο υπάρχει τριάρι δ ι α μ έ ρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υτ ο ν ο μ ία , 1 0 0 μ . α π ό τ η θ ά λ α σ σ α . Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www. inter-les vos.gr

Π ω λ ε ί τ α ι καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λε ίτ αι ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Π ω λ ε ί τ α ι διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λε ίτ αι μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Π ω λ ε ίτ α ι α ν α κ α ι ν ι σ μ έ ν η μ ο ν ο κ α τ ο ικ ί α 2 0 0 τ . μ ., σ τ ο κ έ ν τ ρ ο τ η ς Μ υ τ ι λ ή ν η ς . Απ ο τ ε λ ε ί τ α ι α π ό 7 δ ι α μ ε ρ ίσ μ α τ α , π λ ή ρ ω ς ε π ι π λ ω μ έ ν α , μ ε Α / C κ α ι η λ εκ τ ρ ι κ ές σ υ σ κ ε υ ές . Μ η ν α ί ο ε ι σό δη μα 2. 30 0 ε υ ρ ώ. Επ ε νδυ τ ική ε υ και ρ ία . Πλη ρ. τ ηλ. 2 25 10 41 19 6, 69 74 - 472 26 2, ww w. r e a l h o u s e s. g r

Π ω λ εί τ α ι η μ ι υπ ό γ ε ιο δ υ ά ρ ι 4 5 τ . μ . σ ε γ ω ν ια κ ή π ο λ υ κ α τ ο ικ ί α , π ερ ι ο χ ή Χ ρ υ σ ο μ α λ λ ο ύ σ α . Ξ ε χ ω ρ ι σ τ ή κο υ ζ ί να , σ α λό νι , Υ/ Δ, μ ι κρό χωλ, μπ άνι ο, φωτ ε ινό. Τι μή ε υ και ρί ας . Πλη ρ. τη λ. 22510 41 196, 697447 22 62, ww w. rea l hou s es. gr

Πω λε ίτ αι διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Π ω λ εί τα ι μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ί ται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλεί ται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλού νται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλε ίται στην Καλλιθέα διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, 80τ.μ., σε μικρή οικογενειακή πολυκατοικία, φωτεινό σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ίται παλιά πέτρινη κατοικία 90τ.μ., εντός οικοπέδου 160τ.μ., στο χωρίο Βρίσα Μυτιλήνης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-340105, 6979-736895. Πωλού νται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ίται μονοκατοικία 86τ.μ., στα Λουτρά, με αυλή. Αποτελείται από 2 ορόφους. Ισόγειο πλήρες ανακαινισμένο: κουζίνα ενιαίος χώρος με σαλόνι, μπάνιο. Το υπόλοιπο σπίτι είναι ημιτελές. Στον όροφο: 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μεγάλη αυλή, καινούργια κουφώματα, καινούργια πλάκα, 2 είσοδοι. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ίται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www. lesvosestate.gr Πωλε ίται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίται καινούργια προνομιούχα, ανεξάρτητη μεζονέτα, 130τ.μ., με 55τ.μ. ημιισόγειο, απεριόριστη θέα, στη Σουράδα. Υπάρχει αυλή 350τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ εί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ ο ς κ α τ ο ι κί α, 14 0τ .μ . , δ ύ ο ε πι π έ δω ν, στη Νε άπολη, μ ε ηλι ακό, τζάκι , μ εγ ά λ ε ς β ερ ά ν τ ες , 2 0 0 τ . μ . α υ λ ή , σ τ ο η μ ι ι σ ό γ ε ι ο υπ ά ρ χ ε ι τ ρ ι ά ρ ι δ ι α μ έρ ι σ μ α 6 0 τ . μ . , μ ε α υ τ ο ν ο μ ία , 1 0 0 μ . α π ό τ η θ ά λ α σ σ α . Πληρ. τ ηλ. 22510 44245 κα ι 22510 42528, www.i nter-les vos.gr

Πω λ ε ί τ αι ν ε ό δ μ ητ η , π α ρ αθ α λάσσι α με ζονέτ α 125τ. μ., στην Παναγιού δα, με διαμορ φωμέ νο υπ όγει ο 70τ. μ. και ο ικόπε δο 300τ. μ., μεγάλη σ αλονοτραπε ζαρί α με τζάκι, πλήρως ε ντοι χι σ μ έν η κ ο υ ζ ί ν α , W C , 3 Υ / Δ , μ π ά ν ι ο κ α ι μ ε γ ά λ ες β ε ρ ά ν τ ες . Δ εκ τ έ ς μ ό ν ο σ ο β α ρ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς . ΛΕ ΩΝ Η Σ. Πλ η ρ. τη λ . 2 25 1 0 23 7 8 1 & 6 9 32 315919, www.l eonis reale state. com

Π ω λ εί τ α ι σ τ η Σ κ ά λ α Ε ρ ε σ ο ύ π έ τρ ινη οι κία εντός οικοπέ δου 1 στρέμ. πε ρίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ . Πληρ. τηλ. 22510 4 7456 & 6977- 359251.

Πωλεί ται μο νο κα τοικί α σε άρι σ τη κ α τ άσ τ α ση 1 4 0 τ . μ. + 50τ.μ . βοηθητι κό χώρ ο, δ ιαμπε ρής, με πα νο ραμική θέα , στα Λο υ τ ρά . Π λ ηρ. τ η λ . 2 25 1 0 44245 κα ι 42 528, www.i nter-les vos.gr

Πωλεί ται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λ ε ί τ α ι ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί ται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίτ αι μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί ται πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλού ντ αι 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλού ντ αι 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτ αι νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου - Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού ντ αι πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίτ αι παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίτ αι οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λ ε ί τ αι μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

νητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλο ύ ντ αι διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ί τ αι οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Πωλε ί τ αι μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Π ω λ ε ί τα ι οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πω λ ο ύ ν τα ι στη διασταύρωση στο Ακρωτήρι α) δυάρι 52 τ.μ., β) γκαρσονιέρα 38 τ.μ., γ) οικόπεδο με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 22510 46540 & 6974-801110.

Πωλ εί τ αι μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίτ αι πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 255.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλ εί τ αι μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίτ αι μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715.

Πωλ εί τ αι μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πω λ ο ύ ν τ α ι διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλ ού ντ αι υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίτ αι οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Π ω λ ε ί τ α ι διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακί-

Πωλε ίτ αι πολυτελέστατη μονοκατοικία στη Νεάπολη, 187 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Τιμή ευκαιρίας λόγω αναχώρησης. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr Πωλε ίτ αι ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλε ίτ αι στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο


13

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι δ ι α μ ε ρ ίσ μ α τ α α π ό 6 8 τ . μ . , 7 1 τ .μ . , 8 6 τ . μ . κ α ι 9 2 τ. μ. , όλ α με γ κ αρ άζ κ αι απο θήκ η , σ τ ι ς π ε ρ ι ο χ ές Δ ά φ ν η ς κ α ι Ταύ ρο υ Αθ ήνας , κο ντά σ ε Η λεκτρι κό κα ι μ ετρ ό. Αφοί Αση μάκη Χα τζη μανω λάκη. Π ληρ. τ ηλ. 22 510 4124 4, 6 947- 2 0222 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤ ΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Π ω λ ο ύ ν τα ι 4 α ν ε ξά ρ τη τε ς μ ε ζο ν έ τε ς , στ α Π άμφ ι λ α, από 9 5 ε ώ ς 1 3 5 τ .μ . , ό λ ε ς μ ε ι δ ιό χ ρ η σ τ η α υ λ ή , α π ο θ ή κ η 5 0 τ .μ . , α π ερ ι ό ρ ι σ τ η θ έα σ τ η θ ά λ α σ σ α . Αφοί Αση μάκη Χατ ζημ ανωλά κη. Π λ ηρ. τ η λ. 2 25 1 0 4 1 2 4 4 , 69 47-20 2221 . ΚΑΤΑΣ ΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙ ΡΕΙ Α.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ ο υς Π ύ ρ γ ο υ ς Θ ε ρ μ ή ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς κ α ι δ ια μ ε ρ ίσ μ α τ α α π ό 6 3 τ .μ . - 7 5 τ . μ . - 1 0 0 τ . μ . , ό λ α μ ε ιδ ι ό χ ρ η σ τ η α υ λ ή , απ οθήκ ε ς κ αι θέ α. Α φ οί Α ση μάκη Χατ ζημα νωλάκη Πληρ. τ ηλ. 22 510 4124 4, 6 947- 2 0222 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤ ΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Π ω λε ί τ α ι οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λεί ται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λού νται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λε ί τ α ι σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πω λεί ται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λεί ται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λεί ται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λεί ται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πω λεί ται διαμέρισμα υπό κατασκευή, α’ ορόφου, 75 τ.μ., με αποθηκούλα 15 τ.μ., στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλε ί ται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλε ί ται προνομιούχο καινούργιο (υπό κατασκευή) διαμέρισμα, α’ ορόφου, 110 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Π ωλε ίτ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, πλησίον πάρκου Επάνω Σκάλας. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλε ί ται σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ί ται οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πωλε ί ται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Π ωλε ίτ α ι καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλε ί ται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλο ύντ αι προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλε ί ται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ί ται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλε ί ται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλε ί ται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλε ί ται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ωλ ε ί τ αι διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλε ί ται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λε ί τ α ι οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ί ται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ί ται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Π ω λο ύ ντ α ι 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ί ται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 130 τ.μ., μοναδικής κατασκευής, στο Χάλικα, με πανοραμική θέα, αυλή, μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δρύινα πατώματα, λουξ ποιότητα κατασκευής. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλε ί ται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ί ται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλε ί ται μονοκατοικία τριώροφη, 210 τ.μ., με αυλή 80 τ.μ., στην Κουλμπάρα. Κατάλληλη για επαγγελματική χρήση – γραφεία (υπάρχει μελέτη για διαμόρφωση 5 γκαρσονιερών). Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλε ί ται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλε ί ται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ί ται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλε ί ται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλε ίτ αι μεζονέτα 100 τ.μ. και 50 τ.μ. γκαράζ-αποθήκη, με αυλή και απεριόριστη θέα, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλε ίτ αι διαμέρισμα 80 τ.μ., ε’ ορόφου, προνομιούχο, με απεριόριστη θέα, επί της Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλού ντ αι καινούργιες, προνομιούχες, πολυτελείς μεζονέτες 125 τ.μ., με ισόγειο χώρο 65 τ.μ. (γκαράζ-αποθήκη), με θέα και μικρή αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλε ίτ αι καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 67 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πωλε ίτ αι διαμέρισμα 80 τ.μ. καινούργιο, β’ ορόφου, με θέα, πλησίον Αστυνομίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Π ω λ ε ίτ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύ χ α , π ο λ υ τ ε λ ή ς , α υ τ όν ο μη μ ο ν ο κ ατ ο ι κ ί α μ ε ζ ο ν έ τ α , 1 4 0 τ . μ . , μ ε ι σ ό γ ει ο 9 0 τ. μ. , απε ρι όρι στ η θέ α, αυ λή , η λι α κό, τ ζ ά κ ι , α υ το μ α τ ι σ μ ο ύ ς . Π ε ρι ο χ ή “ Κ α γ ι ά ν ι ” . Πληρ. τ ηλ. 225 10 4424 5 κα ι 425 28, www. in ter-l es vos. gr

Π ω λ ο ύ ν τα ι π ρο ν ομ ι ού χ α ο ρο φ οδι αμε ρί σμα τα 6 0 τ. μ. , υ πό κ α τ α σ κ ε υή , κ α τ ά λ λ η λ α κ α ι γ ι α επ αγγε λματ ική στέ γη, πλη σί ον Καβέ τσο υ. Πληρ. τηλ. 225 10 442 45 κ αι 225 10 4252 8, www. in ter-l es vos. gr

Π ω λ ε ί τ α ι π ρ ο ν ο μ ι ο ύχ α δ ι ώ ρ ο φ η μ ο ν ο κ α τ ο ικ ί α 9 0 τ . μ . , α ν α κ α ι ν ι σμ έ ν η , μ ε απ ε ρ ι ό ρ ι σ τ η θέ α, στην Αγ. Μαρί να, σε οι κόπ ε δ ο 1 8 0 τ . μ . . Π λ η ρ. τ η λ . 2 2 51 0 4 42 4 5 & 2 2 5 1 0 425 28, www. in ter-l es vos. gr

Π ω λ ε ίτ α ι μ ο ν ο κ α τ ο ι κ ία τ ρ ιώ ρ ο φη στ ην π ερ ιοχ ή τη ς Καβ έτ σου, 2 7 0 τ . μ . , β ρ ι σ κ ό μ εν η σ ε ο ι κ ό π ε δ ο 1 5 0 τ .μ . , σ ε ά ρ ι σ τ η κ α τ ά σ τ α σ η , μ ε μ εγ ά λ ο σ α λ ό ν ι , 3 υ π ν ο δ ω μά τ ι α, μ ε κ α λ ο ρ ι φ έ ρ και ηλι ακό. Το ισ όγε ιο ε νδε ίκνυ τ α ι γ ι α επ α γ γ ε λ μ α τ ι κ ή χ ρ ή σ η κ α ι ξ εχ ω ρ ι σ τ ή κ α τ ο ι κ ί α . Λ Ε Ω Ν ΗΣ . Π λ η ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 237 81, 69 32- 31 5919 , www. le oni sr eal es tate.c om

Π ωλ ε ί τ α ι μο ν ο κ α τ ο ι κ ί α σ τ η ν Αγί α Μα ρίνα , 90 τ. μ., με με γάλ η α υ λ ή κ α ι π α ν ο ρ α μ ι κ ή θ έα . Α π ο τ ε λ ε ίτ α ι α π ό δ ύ ο υ π ν ο δ ω μ ά τ ια , σ α λ ο ν ο τ ρ α π ε ζ α ρ ί α , κ α λορι φέρ και κλι ματι στ ικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πλη ρ. τ ηλ. 2251 0 237 81 κ αι 69 32- 31 5919 , www. le oni sr eal es tate.c om

Πωλε ίτ αι προνομιούχα γκαρσονιέρα 35 τ.μ., β’ ορόφου – υπό ανέγερση – στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Π ωλ ο ύ ν τ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλε ίτ αι προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Π ωλ ο ύ ν τ α ι διαμερίσματα α’ ορόφου, 75 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλού ντ αι καινούργια πολυτελή διαμερίσματα, 45 – 50 τ.μ., σε μικρό συγκρότημα με θέα (υπό ανέγερση), στην Kαλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλε ίτ αι παραδοσιακή διατηρητέα μονοκατοικία 300 τ.μ., σε οικόπεδο 800 τ.μ., στην περιοχή της Σουράδας, σε άριστη κατάσταση, με θέα στη θάλασσα, τέσσερα υπνοδωμάτια, δύο μεγάλα μπάνια, σαλονοτραπεζαρία, με θέρμανση καλοριφέρ air condition. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλεί ται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

που περιλαμβάνει: Υπόγειο ισόγειο - πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Π ω λο ύ ν τ α ι γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com Π ω λε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Π ω λε ί τ α ι ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ί τ αι μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πω λε ί τ αι κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πω λ ο ύ ν τ α ι καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ί τ αι ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλεί ται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλε ί τ αι αποθήκη 85 τ.μ στην Αλυσίδα, πίσω από το ακτινολογικό ιατρείο του κ. Αμπατζή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251.

Π ω λ ού ν τ αι πάν ω στη θά λ ασσα , στ η ν Π αν αγ ι ού δ α, υ π ό κ α τα σ κ ε υή ν π ο λ υ τ ε λ ε ί ς μ ε ζ ο ν έ τ ε ς , μ ε μ ε γ ά λ η α υ λ ή , μ ε λ έτ η κ α ι ε π ί β λ ε ψ η α ρ χ ι τ έκ τ ο ν α . Λ Ε Ω Ν Η Σ . Π λη ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 2 3 7 8 1 , 693 2- 3159 19, www. le oni sr eal es tate.c om

Πωλεί ται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλε ί τ αι γωνιακό προνομιούχο γραφείο 65 τ.μ.. Πάροδος Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλεί ται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλεί ται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Πω λ ε ί τ α ι αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλε ί τ αι κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr

Πωλ εί τ αι κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ»,

Πωλε ί τ αι καινούργιος ισόγειος χώρος 40 τ.μ., κατάλληλος και για γραφείο, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.


14

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Π ω λο ύ ντ αι καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλού νται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται προνομιούχο γκαράζ 50 τ.μ. (με 12 μ. πρόσοψη), στην περιοχή Μαύρα Σίδερα – Καλλιθέα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλού νται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Π ωλε ί τ α ι επαγγελματικός χώρος: εμπορικές αποθήκες 300 τ.μ., 800 τ.μ. χώρος στάθμευσης, στον περιφερειακό Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ενοι κι άζεται κατάστημα 155τ.μ. στο 1ο χλμ. Μυτι λήνης - Καλλονής (Παγανή πρώην « Αρτόζα» ). Πληρ. τηλ. 6973-013287.

Ε ν ο ι κ ιά ζ ε τ α ι γ ρ α φ ε ί ο 2 6 τ .μ . , στον α΄ όροφο, επί της κεντρική οδού Καβέτσου, τιμή 200 ευ ρώ. Π λη ρ. τ ηλ . 22 5 10 4 11 96 , 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοι κι άζεται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944-959278. Ενοι κι άζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232. Εν οι κ ιά ζ ε τα ι κατάστημα 211 τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Ενοι κι άζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο, και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232. Εν οι κ ιά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970216246, 22510 44656. Ενοι κι άζεται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186 & 6947-842565.

Ενοι κιάζε ται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 25 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Εν οι κι ά ζ ε τα ι επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Εν οι κι ά ζ ον τα ι 2 καταστήματα πολυτελή, έναντι μεγάλου super market, σε κεντρικό σημείο στην Καλλονή, εξαιρετικής προβολής. Α) 195 τ.μ., γωνιακό, β) 130 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Ενοι κιά ζε ται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζ εται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοι κιάζε ται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοι κι άζονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριοκαφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Ενοι κιάζε ται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πω λε ίτ αι επιχείρηση ψητοπωλείο-ταβέρνα, στη Μυτιλήνη, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 22510 45922. Πωλείται ταβέρνα-καφετέρια στο Κανόνι Θερμής, πάνω στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6972548681. Πωλείται επιχείρηση στην οδό Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 6948585932. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Εν οι κ ιά ζ ε τα ι κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969.

Πω λε ίτ αι επιχείρηση café-bar στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι. Πληρ. τηλ. 6989847286.

Ενοι κι άζεται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλε ίτ αι επιχείρηση 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό

υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Π ω λ ε ί τ α ι σ ύ γ χ ρ ο ν η δ ι ώ ρ οφ η ε π ι χ ε ί ρ η σ η 1 8 0 τ . μ . , υγ ε ι ο ν ο μ ι κού ενδ ιαφέ ρο ντος, στο Μ . Γι αλό. Πλήρ ως εξ οπλ ισ μέ νη κα ι πρό σφ ατα α ν ακ αι ν ι σμέ ν η. Μ ηνα ί ο ε ι σ ό δη μα 5 .0 0 0 ε υ ρ ώ. Μ ό ν ο σ ο β αρ έ ς π ρ οτ ά σ ε ι ς . Π λη ρ. τ η λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 697 4- 472 262, www. rea lho us es. gr

Π ω λε ί τ α ι επιχείρηση caf é snack bar στον κεντρικό δρόμο Αγ. Ισίδωρου. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945-963921. Π ωλ ε ί τ αι επιχείρηση καφετέρια, σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, 55τ.μ., με πατάρι 20τ.μ. και με χρήση εξωτερικού χώρου. Διαθέτει καινούργια: α) τρίπορτο ψυγείο, β) παγομηχανή, γ) πλυντήριο πιάτων, δ) μηχανή espresso, ε) σύστημα ήχου, στ) τραπεζοκαθίσματα, ζ) καναπέδες κ.τ.λ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλε ί ται επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλε ί ται μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πω λε ί τ α ι επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλε ί ται στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Π ω λ ε ί τ α ι ε π ι χ ε ίρ η σ η μ ί ν ι μ ά ρ κ ε τ 4 5 τ . μ . , σ ε κ εν τ ρ ι κ ό σ η μ εί ο τ η ς Μ υτ ι λ ή ν η ς , κ ο μ π λ έ , τ ο υ α λ έ τ α , α π ο θ ή κ η , κ ά μ ε ρ ε ς α σ φ α λ ε ία ς κ α ι εμ π ό ρ ε υ μ α . Δ εκ τ ό ς κ ά θ ε ο ι κ ο ν ο μ ικ ό ς έ λ ε γ χ ο ς . Κ Τ Η Μ ΑΤ Ο Μ Ε ΣΙ Τ Ε ΙΕ Σ ΑΜ Π ΑΤΖ Η Σ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πλη ρ. τη λ. 225 10 474 56 κ αι 69 77- 359 251.

Στην Ευ ρε ι ακή π ωλεί τα ι επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί ται επιχείρηση ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, με εργαστήριο και μόνιμη πελατεία, λόγω συνταξιοδότησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙ-

ΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλε ί τα ι επιχείρηση νυφικών στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλε ίτ αι παλιό ελαιοτριβείο ,με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πω λε ίτ αι πλήρης εξοπλισμός εστιατορίου καθώς και φίλτρο με άνθρακα, ψυγείο, φούσκες, φούρνοι γκαζιού κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 6942-627869. Πωλε ίτ αι εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Τραπεζοκαθίσματα εσωτερικού & εξωτερικού χώρου, ψυγεία, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, παγομηχανή, καφετιέρα, φριτέζα διπλή, επαγγελματικός φούρνος, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα. Πωλε ίτ αι εξοπλισμός αρτοζαχαροπλαστείου, μηχανήματα και βιτρίνες σε άριστη κατάσταση. Επίσης θάλαμος ψυγείου - κατάψυξη σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6982-477028, κ. Βασίλης.

Π ω λ ε ίτ α ι ε ξ ο π λ ισ μ ό ς γ ια κ α φ ε τ έ ρ ι α - μ π α ρ ( τ ρ α π εζ ο κ α θ ί σ μ α τ α , 2 επ α γ γ ε λ μ α τ ι κ ά η χ ε ί α , ψ υ γ ε ί α , σκαμ πό, ε ξαε ρι σμο ί και κα νάλ ι α , φ ώ τ α π ί σ τ α ς , κ α ν α π έδ ες , κ αρέ κ λ ε ς με μ πράτ σα, μηχ αν ή καπνο ύ, ν του λάπι α, ράφι α αρτ οποι ία ς) . Τι μή ε υ καιρ ία ς. Πληρ. τηλ . 2 2 5 1 0 9 3 3 1 4 κ αι 6 9 3 9 276 505.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Π ω λ ε ίτ α ι ο ικ ό π ε δ ο 1 4 0 τ . μ ., επ ί τ η ς κ ε ν τ ρ ι κ ή ς ο δ ο ύ σ τ η Λου τρ όπο λη Θε ρμή ς, με άδε ι α ο ι κ ο δ ο μ ή ς π ο υ χ τ ί ζ ε ι 2 μ εζ ο ν έ τε ς, 80 τ. μ. εκά στη . Π ληρ. τηλ. 2 25 1 0 2 37 8 1 & 6 9 3 2 3159 19.

Πωλεί ται οικόπε δο στη Βαρει ά 217 τ.μ. , με δυ νατότητα δόμησης 250 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖ ΗΣ ΚΥΡΙ ΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλεί ται προνομιού χο οικόπε δο 160τ. μ. στο κέντρο της Παναγι ούδας, χτίζε ι 205τ.μ.. Τιμή δι απρ αγ μα τ ε ύ σι μη . Πλ ηρ. τ ηλ. 22 51 0 44 24 5 & 2 2 51 0 42528, www.i nter-lesvos.gr

Πωλε ίτα ι παραλιακό οικόπε δο 8στρεμ. στο Μόλυ βο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο πε ριβάλλον, με καταπληκτική θέ α. Πρόσ ο ψ η σ τ η ν π α ρ α λ ία κ α τ ά μ ή κ ο ς 40μ. , μι α από της καλύτερε ς παραλίε ς του Μολύ βου, κοντά σε ένα υπέροχο ξενοδοχε ίο και μια καντίνα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472 262, ww w. real houses.gr Υπεύ θυνη: Μαρίνα Πε ργαμηνού Πωλεί ται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλεί ται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλεί ται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλεί ται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

Πωλε ίται οικόπεδο 6 στρ. στο Καγιάνι. Υπέ ροχη θέα στο λιμάνι, 30μ. πρόσοψη στο δρόμο με ρε ύ μ α . Πλ ηρ. τ ηλ. 22 51 0 41196, 6974-472262, www.realhous es. gr

Πωλεί ται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλε ίται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλεί ται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλε ίται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Π ω λ ο ύ ν τ α ι σ τ η Ν υ φ ίδ α Π ο λ ιχ ν ί τ ο υ 3 ο ι κ ό π ε δ α ά ρ τ ια κ α ι ο ι κ ο δ ο μ ή σ ιμ α , 1 .5 0 0 π ε ρ ί π ο υ τ .μ . το καθέ να , εντ ός οι κισμ ού, π άνω στ ο κύ μα. ΚΤΗΜΑΤΟΜ ΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤ ΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ . Πληρ. τ ηλ. 225 10 4745 6 κα ι 697 7- 3592 51.

Πωλεί ται οικόπεδο 306,59τ.μ., οικοδομήσιμο-χτίζει 120τ.μ., στην περιοχή Κουμκό, επάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 61265 (ώρες επικοινωνίας μετά τις 16:00). Στην Ευρε ιακή πωλε ίται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κι όσκι πωλε ίται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙ-

ΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλεί ται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τ αι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πω λε ί τ αι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλεί ται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλεί ται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλεί ται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλεί ται οικόπεδο (εντός σχεδίου) 1.150 τ.μ. στα Πηγαδάκια, Δήμου Ευεργέτουλα, 100 μ. από τη θάλασσα, δίπλα στον παραλιακό δρόμο του χωριού. Με οπωροφόρα δένδρα, γεώτρηση, ρεύμα και ένα παλιό κτίσμα. Χτίζονται 200 μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλεί ται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλεί ται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ί τα ι οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή Ακλειδιού - Κομκό. Επίπεδο με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλεί ται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλεί ται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλεί ται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr


15

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλε ίται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρι-

σμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματ εύ σι μη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται στο Ακρωτήρι οικόπεδο 1 στρ., στο οποίο χτίζονται 400 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. Πληρ. τηλ. ΛΕΩΝΗΣ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πω λ ε ί τ αι κ τή μ α π ε ρί π ο υ 100στρεμ. , στην περιοχή Σκοπέλου Γέ ρας. Αποτελεί ται από 2 παράλληλα κτήματα με ιδιωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχε ι 2 κτ ίσ μ α τ α μ έ σ α μ ε α π ε ρ ι ό ρ ι σ τ η θ έα το Αιγαί ο, με περί που 2.500 ελιέ ς, 250μ. από τον κε ντρικό δρόμο. Τιμή συ ζητήσιμη. Πληρ. τ ηλ . 2 25 1 0 4 11 9 6, 6 97 4472262, www. real hous es.gr

Πωλού νται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περίφραξη στο κάθε κτήμα. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr Πω λού ντα ι 10 στρέμματα με 100 ελαιόδεντρα, στη θέση «Λαγκάδια» στην περιοχή Βασιλικών. Πληρ. τηλ. 210 9659312, 210 3416140 & 6973880400. Πωλε ίται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλε ίται ελαιόκτημα 10στρεμ. στη Μόρια, 200μ. από τον κεντρικό δρόμο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πω λε ίτ αι ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

9885747. Αποστολή βιογραφικών: φαξ 210 9885706, e-mail: info@ira.bebe.gr

Εταιρε ία Εμπορία ς Γε ωργικών Εφοδί ων στην Καλλονή ζητά τε χνολόγο Φ υτικής Παραγωγής ή γεωπόνο γι α μόνιμη απασχόληση. Πληρ. τηλ. 22530 23800 & 6944-818938.

Η εταιρεία ΙΚΤΕΟ ΛΕΣΒΟΥ ΕΠΕ που δραστηριοποιείται στο χώρο των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ζητά προσωπικό για στελέχωση μονάδων Μυτιλήνης & Καλλονής. Πληρ. τηλ. 6946-163507, www.ikteolesvou.gr

Από κομμωτήριο στη Μυτιλήνη ζητείται προσωπικό με εμπειρία ή χωρίς. Πληρ. τηλ. 22510 23482. Η Εταιρεία Βρεφικών Ειδών ΗΡΑ ζητά υπεύθυνη καταστήματος για τη Μυτιλήνη. Απαραίτητα προσόντα: προϋπηρεσία σε θέση διοίκησης καταστήματος λιανικής πώλησης, διοικητικά προσόντα & γνώσεις τεχνικών πωλήσεων, γνώση H/Y και αγγλικών, τυχόν πτυχίο διοίκησης & μάρκετινγκ. Πληρ. τηλ. 210

Από ζαχαροπλαστείο ζητούνται: α) νέος ως βοηθός για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, β) λαντζιέρισσα. Πληρ. τηλ. 6974873597. Ζητείται πωλητής/-τρια για κατάστημα επίπλων στη Μυτιλήνη, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488. Ζητούνται από πρατήριο καυσίμων α) υπάλληλος-γυναίκα, που να γνωρίζει το χειρισμό προγράμματος «Singular» και να

έχει μια ιδέα από λογιστικά β) πλύστης αυτοκινήτων με απαραίτητη προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 28079. Ζητείται προσωπικό (ρεσεψιόν καμαριέρες - σερβιτόρες πρωινού) για καινούργιο ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, εντός πόλεως Μυτιλήνης. Προτιμούνται απόφοιτοι τουριστικών σχολών με προϋπηρεσία στο χώρο των ξενοδοχείων. Για αποστολή βιογραφικών: mytilana@otenet.gr ή στο φαξ: 22510 26572. Πληρ. τηλ. 6944-800500. Ζητούνται υπάλληλοι για υπεύθυνες θέσεις σε λογιστικό γραφείο. Για τη μια θέση απαιτούνται καλές γνώσεις λογιστικής και τουλάχιστον τριετής προϋπηρεσία. Απαραίτητη η κατοχή δικύκλου. Πληρ. τηλ. 6993997755, 22510 24573 & 24543. Ώρες γραφείου, κ. Κοσμάς.

Πωλε ίται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευρει ακή πωλείται κτήμα 2στρεμ. με σπίτι διώροφο 80τ.μ. και 2 γεωτρήσεις, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλε ίται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λε ί τ αι ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ίται κτήμα πάνω από 200 στρέμ. μεταξύ Αργένου - Μολύβου, με πανοραμική θέα, νερό, δρόμο με περίφραξη, πλησίον μονοφασικού-τριφασικού ρεύματος, κατάλληλο και για τουριστικές επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 6941-474955, 22530 55217.

Πωλε ίται κτήμα στη Mόρια 10 στρε μ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδε νδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τη λ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλε ίται Peugeot Rallye μοντέλο 2001. Tιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6979-551340. Πωλε ίται αυτοκίνητο IX Grand Vitara Suzuki 1990, μοντέλο 2006, 55.000 χλμ.. Προδιαγραφές Βελγίου με όλα τα αξεσουάρ. Αυτόματο. Πληρ. τηλ. 6973-345380. Πωλε ίται TDM 900i Black Diamond μοντέλο 5/04 ελληνικής αντιπροσωπείας 33.000 χλμ..

Σε άριστη κατάσταση. 5.500 ευρώ, τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6934-307766. Πωλεί ται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530. Πωλεί ται μηχανή YAMAHA R6 χρώματος μπλε, μοντέλο 2001, 36.000 χλμ., έξτρα εξάτμιση ACRAPOVIC TITANIUM, σε υπεράριστη κατάσταση, δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 4.300. Πληρ. τηλ. 6947-492490.

Πωλεί ται AFRICA TWIN 650cc MOD. ‘ 96. Μπλε σε άριστη κατάσταση. Καινού ργι α λάστιχα αλ υ σί δα - φ ρέ ν α. Π ρό σφ α τ ο σέρβις. Extra κάγκελα, βαλίτσα GIVI 52 L, βάσε ις πλαϊνών βαλι τσ ών. Πλη ρ. τ η λ. 69 8 2301309.

Από την Hertz Autohellas πωλού νται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας-τριετίας μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936173447. Πωλεί ται Kawasaki ER 500 μοντέλο ’01, με 34.000 χλμ.. Φυλασσόμενο σε γκαράζ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 2.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6955-065011. Πωλε ί τα ι μηχανή TDM, 900, μαύρη, μοντέλο 04, πρώτο χέρι, σε άριστη κατάσταση. 26.000 Km, δεκτός κάθε έλεγχος. Φυλάσσεται σε γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-699948, Στράτος. Πωλεί ται Suzuki Vitara 1.600 cc μοντέλο του 1994 , πεντάθυρο, σε άριστη κατάσταση full extra, ζαντολάστιχα, φυλάσσεται σε γκαράζ. Τιμή 9.000. Πληρ. τηλ. 6982-477028.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλεί ται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται αλιευτικό 5,50 μέτρα με επαγγελματική άδεια. Σε άριστη κατάσταση με υδραυλικό βίντσι. Πληρ. τηλ. 6982-477028.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Χάθηκε σκύλος αρσενικός, ράτσας Επανιέλ μπρετόν, χρώματος ασπρόμαυρο και λίγο καφέ στην ουρά, στην περιοχή Αράπη Πέτρες από τις 24/12. Παρακαλώ θερμώς όποιος τον δει να επικοινωνήσει στο τηλ. 6948-059185.

Πωλούνται γωνιακό μπαρ, τραπεζαρία με 6 καρέκλες. Ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τιμή λογική & συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6944788725. Πωλού νται έπιπλα εξωτερικού χώρου (καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό) 90 θέσεων, από το κατάστημα παγωτών «Δωδώνη», σε άριστη κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6944-800500. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη. Για να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας δεν απαιτούνται σπουδές, πτυχία αλλά όραμα και θέληση. Στην YVES ROSCHER αναλαμβάνουμε την εκπαίδευσή σου στα μοναδικά φυτικά καλλυντικά. Πληρ. τηλ. 6934-710023, κ. Άννα Μουτζουρέλλη. Πωλείται εκτυπωτής plotter H/P DesignJet 4000 Α0+. Τιμή 5.000 ευρώ, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945714717. Χαρίζονται τέσσερα κουτάβια κόκερ με γκριφόν. Πληρ. τηλ. 22530 55232.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πλένουμε το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ARAMIS Στ ην Αθήνα. Πληρ. τηλ. 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητούν ται σερβιτόρες από το εστιατόριο «Martano». Πλ ηρ. τη λ. 2 2 5 1 0 2 4 7 0 0 .

Ζητε ίται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187. Ζητείται επαγγελματίας μπουφετζής για πλήρες ωράριο στο κατάστημα «Θείος Βάνιας». Πληρ. τηλ. 22510 37210. Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία

σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κοπέ λα 37 ετών ζητά εργασία για κουζίνα σε εστιατόριο-ταβέρνα, με εμπειρία και προϋπηρεσία ως βοηθός μάγειρα. Πληρ. τηλ. 6980-673887, 22510 71718.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα Δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγγλίδα καθηγήτρια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λονδίνο και γνώστης της ελλη-

νικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα - Proficiency άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942235380.

Φιλόλογος με 10ετή εμπειρία, παραδίδει μαθήματα Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717.

Πτυχιούχος φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού - γυμνασίου - λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6956036672.


16

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΠΑΥΛΗ ΣΟΦΙΑ Αγίας Ειρήνης 1-3 Τηλ. 22510 20879

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 20.30 - 07.45

ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Ερμού 45 Τηλ. 22510 28535 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τ Ε ΤΑ Ρ Τ Η : 2 0 . 1 . 2 0 1 0 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΛΙΣΣΟΣ”

18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ” - -.- -

ΠΡΟΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ∆ΗΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑ∆ΟΥ Μανταµάδος, 18-01-2010 Αριθµ. Πρωτ.: 86 Μανταµάδος Λέσβου, Τ.Κ.: 81104 Τηλ.: 22530-61203, Φαξ: 22530-61210

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ∆ΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ του έργου: «∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ∆.∆. ΚΑΠΗΣ» Ο ∆ήµος Μανταµάδου διακηρύττει ότι την 9η του µηνός Φεβρουαρίου του έτους 2010 ηµέρα Τρίτη και ώρα 10 π.µ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) στο ∆ηµαρχείο Μανταµάδου, θα διεξαχθεί δηµόσιος µειοδοτικός διαγωνισµός µε το σύστηµα: προσφοράς µε ενιαίο ποσοστό έκπτωσης, πάνω σε συµπληρωµένο τιµολόγιο της υπηρεσίας σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν. 1418/84 όπως τροποποιήθηκε, συµπληρώθηκε και βελτιώθηκε µε τους Ν. 3212/03, Ν. 2229/94, Ν. 2338/95, Ν. 2576/98, Ν. 2940/01, N.3263/04 τις διατάξεις του Π.∆. 609/85, Π.∆. 402/96 Π.∆. 472/85 και Π.∆. 210/97 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήµερα και τις υπ’ αριθµ. ∆17α/02/ 101/ΦΝ.437 και ∆17α/03/ 101/ΦΝ.437 εγκυκλίους του ΥΠΕΧΩ∆Ε για την κατασκευή του έργου: «∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ∆.∆. ΚΑΠΗΣ». Ο προϋπολογισµός των δηµοπρατούµενων εργασιών του έργου, µε βάση τη µελέτη µε αριθµό θεώρησης 170/09 της Τ.Υ.∆.Κ. Λέσβου, ανέρχεται στο ποσό των 26.463,94 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (30.000,00 ΕΥΡΩ µε αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). Στο διαγωνισµό γίνονται δεκτές: Μεµονωµένες εργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραµµένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.∆.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆.Ε., εφόσον ανήκουν στην Α1, Α2 ή 1η τάξη για έργα κατηγορίας οδοποιίας µε έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα.1

β. Επιχειρήσεις Εγγεγραµµένες στα Νοµαρχιακά Μητρώα που ασκούνται: Από εργοδηγούς πτυχιούχους των µέσων Τεχνικών Σχολών οι οποίοι έχουν τουλάχιστον εξαετή (6 έτη) κατασκευαστική εµπειρία από την λήψη του πτυχίου τους. γ. Επιχειρήσεις που ασκούνται: - Από κατόχους σχετικών αδειών οι οποίοι έχουν τουλάχιστον εξαετή (6 έτη) κατασκευαστική εµπειρία από την λήψη της άδειας - Από εµπειροτέχνες οι οποίοι έχουν τουλάχιστον οκταετή (8 έτη) κατασκευαστική εµπειρία. - Από υποµηχανικούς ή πτυχιούχους ΤΕΙ και ΚΑΤΕΕ µετά τριετία από την λήψη του πτυχίου τους, για έργα κατηγορίας αντίστοιχης της α παραγράφου, εφαρµόζονται αναλόγως οι παραπάνω διατάξεις. δ. Προερχόµενες από κράτη - µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συµφωνία για τις ∆ηµόσιες Συµβάσεις (Σ.∆.Σ.) του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσηµοι κατάλογοι αναγνωρισµένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραµµένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη µε τις καλούµενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.. στ. Προερχόµενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσηµοι κατάλογοι αναγνωρισµένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόµοια µε το δηµοπρατούµενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. 21.2 Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασµό µεταξύ τους 2, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (Κ∆Ε)3 (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συµµετέχει στο κοινοπρακτικό σχήµα µε ποσοστό όχι µικρότερο του 25% της καλούµενης κατηγορίας. 21.3 Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (Κ∆Ε). Το ποσοστό συµµετοχής της κάθε επιχεί-

ρησης στο κοινοπρακτικό σχήµα προκύπτει από τον προϋπολογισµό της κατηγορίας για την οποία αυτή συµµετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται. Κατηγορία εργασιών µε ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισµού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δηµοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισµό της µεγαλύτερης κατηγορίας. 21.4 Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συµµετέχει είτε µεµονωµένα είτε ως µέλος ενός κοινοπρακτικού σχήµατος. Γίνονται επίσης δεκτές και µεµονωµένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων κατ’ εφαρµογή της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 3669/08 («κύρια κατηγορία»). Κατά τα λοιπά εφαρµόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συµµετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισµούς για την κατασκευή ∆ηµοσίων Έργων. Εγγύηση συµµετοχής στον διαγωνισµό ορίζεται σε 2% επί του προϋπολογισµού του έργου χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α. δηλαδή 529,28 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται προς το ∆ήµο Μανταµάδου. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαµβάνουν τα συµβατικά τεύχη του διαγωνισµού και το ειδικό έντυπο οικονοµικής προσφοράς από την τεχνική υπηρεσία του ∆ήµου Μανταµάδου µέχρι και την Πέµπτη 4 Φεβρουαρίου 2010. Για την παραλαβή των τευχών οι ενδιαφερόµενοι καταβάλουν την δαπάνη αναπαραγωγής τους που ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ΕΥΡΩ. Η προθεσµία περάτωσης του έργου είναι 90 (ενενήντα) ηµερολογιακές ηµέρες. Περισσότερες πληροφορίες µπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόµενοι από το ∆ήµο Μανταµάδου τις εργάσιµες ηµέρες και ώρες (τηλ.: 2253061730, Τσαπώνη Μαρία). 1 Εφόσον συντρέχει περίπτωση λόγω του προϋπολογισµού της σύµβασης, πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα συµµετοχής επιχειρήσεων γραµµένων στα Νοµαρχιακά Μητρώα (βλέπετε άρθρα 105 και 106 του ν. 3669/08). Στην περίπτωση αυτή να τίθεται η αντίστοιχη πρόβλεψη. 2 Αν συµµετέχουν και επιχει-

ΕΥΚΟΛΟ

E Θ N I K H T PA Π E ZA 415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

601-00-2002-008741

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ 5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A ΛYΣΕΙΣ

9800145525-7

ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ) ΕΚΘΕΤΕΙ Σε ∆ηµόσιο ανοικτό διαγωνισµό την ανάδειξη αναδόχου καθαρισµού του Κρατικού Αερολιµένα Μυτιλήνης για το έτος 2010 µε κριτήριο κατακύρωσης τη χαµηλότερη τιµή. Ο διαγωνισµός θα διεξαχθεί στις 18-02-2010 ηµέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 10:30 - 11:00 Π.Μ. στα γραφεία της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑ (ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1, 16604 ΕΛΛΗΝΙΚΟ). Πληροφορίες θα δίδονται από την ∆/νση Οικονοµικού και Εφοδιασµού Τµήµα Προµηθειών Βασ. Γεωργίου 1 Ελληνικό (Κτήριο ΙΙΙ) καθηµερινά και ώρα 09:00 - 14:00 στο τηλ.210-8916351 και από τον Κρατικό Αερολιµένα Μυτιλήνης τηλ. 22510 38711. Μυτιλήνη 18-01-2010

Το Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων του Πανεπιστηµίου Αιγαίου αποφάσισε την προκήρυξη δύο (2) θέσεων Ε.Τ.Ε.Π. ως εξής: Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων (Πληρ.: Ερµούπολη Σύρου Τ.Κ. 84100, κα Αρκιτσαίου Νίκη, τηλ.:2281097084, fax: 2281097009, email: niki@aegean.gr) 1. Μία θέση ΕΤΕΠ, κατηγορίας ΠΕ, εισαγωγικής βαθµίδας ∆΄, µε γνωστικό αντικείµενο: «Υποστήριξη Εργαστηρίων Πληροφορικής και Ερευνητικού Εργαστηρίου “Σχεδίασης ∆ιαδραστικών Συστηµάτων” του Τµήµατος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων του Πανεπιστηµίου Αιγαίου» 2. Μία θέση ΕΤΕΠ, κατηγορίας ΠΕ, εισαγωγικής βαθµίδας ∆΄, µε γνωστικό αντικείµενο: «Υποστήριξη Εργαστηρίων Η/Υ του Τµήµατος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων του Πανεπιστηµίου Αιγαίου» Η προκήρυξη δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ µε αριθ. 960/ 1.12.2009 τ. Γ΄. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν µέσα σε αποκλειστική προθεσµία τριάντα (30) ηµερών από την ηµεροµηνία της τελευταίας δηµοσίευσης στον τύπο να υποβάλλουν σχετική αίτηση µαζί µε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γραµµατεία του Τµήµατος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούµε να απευθύνεστε στη Γραµµατεία του Τµήµατος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων. Ο Πρόεδρος Καθ. Ιωάννης ∆αρζέντας

Η σύζυγος Θεανώ Τα τέκνα Ειρήνη και Χάικο, Μαρία και Τίμοθυ, Αλεξάνδρα Τα αδέλφια Τα ανίψια οι λοιποί συγγενείς

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A

∆ΙΑΚΗΡΥΞΗ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ Ε.Τ.Ε.Π.

Τελούμε το Σάββατο 23-1-2010 και ώρα 9 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης (Αθήνα), για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΗ.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

85231511

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ∆ΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ∆ΙΚΤΥΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «Ο∆ΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕ∆ΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ερµούπολη Σύρου, 18/1/2010 Αρ. Πρωτ. 77

Μνημόσυνο

ΜΕΤΡΙΟ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

E M Π O P I K H T PA Π E Z A

Μανταµάδος, 19/01/2010 Ο ∆ήµαρχος Στέφανος Αποστόλου κ.α.α. Ο Αντιδήµαρχος Κουτζαµάνης Ελευθέριος

Ο Αερολιµενάρχης κ.α.α. Γ. Χρηστίδης

SUDOKU

Κ Τ Ε Ο

A LP HA BA NK

ρήσεις γραµµένες στα Νοµαρχιακά Μητρώα δεν επιτρέπεται να κοινοπρακτούν µε επιχειρήσεις των υπολοίπων τριών περιπτώσεων (βλέπ. άρθρο 106 παρ. 1 του ν. 3669/08). 3 Επισηµαίνεται η πρόσφατη νοµολογία του ΣτΕ (απόφαση 505/2007 της Επ.Αναστ. ΣτΕ) κατά την οποία κωλύεται η συµµετοχή σε κοινοπρακτικό σχήµα επιχείρησης που δεν µπορεί να συµµετάσχει στο διαγωνισµό λόγω κατωτάτου ορίου.

ΕΥΚ ΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

● OIKONOMIKA εν συντοµία

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Γιαζιτζόγλου: «Πάνω από το 80% η ψηφιοποίηση»

Μείωση στην κατανάλωση ρεύματος τος ύφεσης αποτελεί και επισήμως το 2009 για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού για πρώτη φορά, βάσει στοιχείων διαχειριστή, παρουσιάζει συρρίκνωση που στο σύνολο της ζήτησης φτάνει το -5,56%. Στους επιμέρους καταναλωτές η κατανομή είναι ανισομερής, με τους επιλέγοντες πελάτες υψηλής τάσης, δηλαδή τις περίπου 30 βαριές βιομηχανίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα σε ποσοστό 20,19%. Αλλά και για τα νοικοκυριά, η μείωση της κατανάλωσης κατά 3,63%, σε σύγκριση με το 2008, καταδεικνύει την αρνητική ψυχολογία ή ακόμη και την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, που περιορίζουν ακόμη και βασικές ανάγκες όπως ο ηλεκτρισμός.

Πληρώνεται 15 Μαρτίου η ενιαία ενίσχυση

Έ

Μείωση παραγγελιών στη βιομηχανία κατέγραψαν το Νοέμβριο οι νέες Πτώση παραγγελίες στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Νοεμβρίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 11,6%, έναντι μείωσης 14,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Vivartia: Διαψεύδει συζητήσεις με ΜΕΒΓΑΛ υπάρχουν διαπραγματεύσεις με μεΔεντόχους της ΜΕΒΓΑΛ για αύξηση του ποσοστού της Vivartia στην εν λόγω εταιρεία, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εισηγμένης, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα. Να σημειωθεί ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν δει τη δημοσιότητα ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι πρόκειται να γίνει διάσπαση του Ομίλου Vivartia, προκειμένου να πουληθεί. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα ύψη το επιτόκιο το επιτόκιο με το οποίο Εκτοξεύθηκε πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 1,67%, έναντι 0,35% που ήταν κατά την τελευταία ανάλογη δημοπρασία. Ας σημειωθεί ότι η σημερινή είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες έκδοση τρίμηνης διάρκειας έχει υψηλότερο επιτόκιο από εξάμηνη έκδοση (1,38%). Τελικώς, το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε το ποσό του 1,56 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές που δέχθηκε έφτασαν στα 3,8 δισ. ευρώ.

Κόβουν τις διακοπές για τους μισούς Έλληνες οι διακοπές για έναν στους δύο Τέλος Έλληνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 50% των συμπατριωτών μας δηλώνει ότι δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να πάει μία εβδομάδα το χρόνο διακοπές μακριά από το σπίτι (Ε.Ε.: 37%). Την ίδια ώρα, το 15% αναφέρει ότι δεν μπορεί να πληρώσει για ικανοποιητική θέρμανση του σπιτιού του (Ε.Ε.: 10%), το 9% του πληθυσμού δεν μπορεί να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (Ε.Ε.: 9%), ενώ το 7% των συμπατριωτών μας δεν είναι σε θέση να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (Ε.Ε.: 9%).

17

τoυ NIKOY MANABH ι συνεχιζόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών οδήγησαν την κυβέρνηση, χθες το μεσημέρι, να πάρει επίσημη δέσμευση στο χρόνο πληρωμής των επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως μέχρι τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες. Παράλληλα δήλωσε ότι η ψηφιοποίηση έχει φθάσει στο 82%. Ακόμη, χαρακτήρισε «άκαιρο» το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν τον εθνικό διάλογο στο Ζάππειο, στις 25 - 26 Ιανουαρίου, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει διαρθρωτικά μέτρα στον αγροτικό τομέα.

Ο

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει τόσο ξεκάθαρη θέση για την πληρωμή των επιδοτήσεων.Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, σε δήλωσή της τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση των κοινοτικών ελέγχων από τα στελέχη της Κομισιόν. Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η χώρα μας είναι εκπρόθεσμη όσον αφορά στην ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων από το 2008, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του

2009 είχε ολοκληρωθεί το 28% της ψηφιοποίησης.

Μπλοκάρονταν… Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα της ψηφιοποίησης, έλεγαν χθες το μεσημέρι στο «Ε» ότι πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου όσες καταχωρήσεις έκανε η ΕΑΣ Λέσβου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ μπλοκάρονταν στην περίπτωση που επρόκειτο για αγροκτήματα που ήταν σε μη επιλέξιμες γεωγραφικές ενότητες, ενώ μετά τις εκλογές οι καταχωρήσεις αυτό δε συνέβαινε. Ωστόσο, το ζήτημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων δεν

έχει λυθεί ακόμη. Φαίνεται πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Μαρτίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης και μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η εξόφληση των παραγωγών. Σε δήλωσή του στο «Ε», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Α λέ κος Γιαζιτζόγλου, τονίζει: «Πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα καταφέρουν να πληρώσουν τις επιδοτήσεις. Με τις διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα, εμείς έχουν καταφέρει να επιταχύνουμε πολύ τους ρυθμούς της ψηφιοποίησης. Ήδη έχουμε ξεπεράσει το 80%, καθημερινά καταχωρούνται από 2.500 ως 3.000 αγροκτήματα.» Προβληματισμένος, όμως, ήταν ο κ. Γιαζιτζόγλου για μια σειρά άλλων ενώσεων, στις οποίες υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση. Συγκεκριμένα, πριν μια εβδομάδα η ΕΑΣ Κέρκυρας είχε ψηφιοποιήσει μόλις το 17%, η ΕΑΣ

Λακωνίας το 42%, στη Σάμο η ψηφιοποίηση είχε φθάσει στο 37% και στη Χίο στο 45%.

Άλλα μέτρα για τους αγρότες Στις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής ανέφερε σειρά μέτρων που πήρε ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση υπέρ των αγροτών, όπως: - Ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας - Ρυθμίσεις δανείων και απεμπλοκή από το σύστημα «Τειρεσίας» - Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% σε 11% - Ένταξη των αγροτών στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΤΕ - Αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και έπεται, μέσα στο χρόνο, τον Ιούνιο, αύξηση 20 ευρώ. - Καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε πολλούς αγρότες. - Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του ΕΛΓΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2004. nman@emprosnet.gr

Ερώτηση Γαληνού σε Μπατζελή

Πληρώστε την έξτρα επιδότηση στους κτηνοτρόφους ο κανονισμός Ναγιαενεργοποιηθεί τη χορήγηση της εξτρά επιδότησης των κτηνοτρόφων των νησιών του Αιγαίου ζητάει με ερώτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρο ς Γαλ ηνός. Σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λίγες μέρες μετά τις εκλογές, οι κτηνοτρόφοι των μικρών νησιών του Αιγαίου δικαιούνται να λάβουν μέχρι 70 ευρώ ανά τόνο κατσικίσιου γάλακτος και μέχρι 100 ευρώ ανά τόνο πρόβειου. Η απόφαση στηρίζεται στα ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στα μικρά νησιά του Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη επιδότηση. Ωστόσο, επειδή δεν εί-

χε προβλεφθεί συγκεκριμένο κονδύλι, η επιδότηση αυτή καταβάλλεται στους παραγωγούς με απόφαση της κυβέρνησης όποτε υπάρχουν αδιάθετα υπόλοιπα από τα άλλα μέτρα, όπως είναι η στρεμματική ενίσχυση των ελαιώνων, η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής πατάτας, η επιδότηση του κόστους μεταφοράς αλεύρων και ζωοτροφών κ.λπ.. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να μοιραστεί στους κτηνοτρόφους του Αιγαίου ανέρχεται στο 1,7 εκατ. ευρώ και η επιδότηση αυτή θα αφορά στην παραγωγή γάλακτος που παραδόθηκε σε τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών. Στην ερώτησή του ο κ. Γαληνός σημειώνει ότι δεν έχει εφαρμοστεί

μέχρι τώρα η παραπάνω απόφαση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κτηνοτρόφοι μας να εισπράξουν την επιδότηση αυτή. Ο βουλευτής με την ερώτησή του ζητάει από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατε ρίνα Μ πατζελ ή, να ενεργοποιήσουν την απόφαση αυτή και να δοθεί η επιδότηση στους κτηνοτρόφους. Ακόμη ζητάει στην απάντησή τους να προσδιορίσουν το χρόνο εφαρμογής της απόφασης. Εκτιμούμε ότι ο βασικός λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καταφέρει να βρει διοίκηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό που διαχειρίζεται το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων που έρχονται στη χώρα μας.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Την ταινία «Carmen» θα προβάλει η Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 20:30, στο Συνεδριακό Κέντρο του οικισμού, με είσοδο ελεύθερη.

Εκπαιδευτικοί της Λήμνου και της Λέσβου, σε ένα σεμινάριο μουσειακής αγωγής

Έγιναν και πάλι … παιδιά! να ενδιαφέρον και χρήσιμο σεμινάριο Μουσειακής Αγωγής και Θεατρικού Παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Παίζοντας στο Μουσείο», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Νέας Κούταλης (πρώην Δημοτικό Σχολείο Πορτιανού) της Λήμνου. Το σεμινάριο - αντίστοιχο του οποίου είχε πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης την περασμένη άνοιξη - διοργανώθηκε από το επαρχείο Λήμνου. Συμμετείχαν συνολικά 50 εκπαιδευτικοί από τη Λήμνο και τη Λέσβο, οι οποίοι, μέσα από μεθόδους βιωματικής μάθησης, προσέγγισαν τρόπους με τους οποίους κεντρίζεται το ενδιαφέρον των παιδιών και εξάπτεται η φαντασία τους, ώστε ο μουσειακός χώρος από ανιαρός και απρόσιτος να μετατραπεί σε κάτι ελκυστικό γι’ αυτά.

Έ

Με παιχνίδι και εμπνευσμένοι από έργα τέχνης, οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου και της Λέσβου πήραν ιδέες που στη συνέχεια θα εφαρμόσουν με τους μικρούς τους μαθητές

Εμπνεόμενοι από το μουσείο μορφώτριες, αντίστοιχα και στο Φέρνοντας από ένα προσωπικό Με επιμορφώτριες τη διδάκτορα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου του Leicester (Λέστερ) της Αγγλίας Κατερίνα Γιόφτσαλη και την απόφοιτο του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του «Θεάτρου της Ημέρας» Άννα Θεοδωρίδου - που ήταν επι-

περσινό σεμινάριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης -, οι συμμετέχοντες μετατράπηκαν για πολλή ώρα οι ίδιοι σε παιδιά, μέσα από δράσεις που συνδύαζαν το χώρο του μουσείου με τη φαντασία και τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθένα.

τους αντικείμενο, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν πώς μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες από αυτό, ενώ χωρισμένοι σε ομάδες έπαιξαν, χαλάρωσαν και αντάλλαξαν εμπειρίες, ιδέες και απόψεις πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας

ως πηγή έμπνευσης έργα ζωγραφικής, δημιούργησαν δικούς τους πίνακες, αλλά και παραμύθια και θεατρικά δρώμενα. Η σχολική σύμβουλος της 49ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου, ο σχολικός σύμβουλος της 4ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Λέσβου Γιώργος Καψάλης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» ευχαριστούν το επαρχείο Λήμνου για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου, καθώς και το δήμο Νέας Κούταλης, για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου. Μάλιστα, όπως λέει η σχολική σύμβουλος της 49ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου, υπάρχει πρόθεση να διοργανωθεί στη Λήμνο και ένα σεμινάριο Θεατρικού Παιχνιδιού, με θέμα τη θάλασσα. Β.Χρ.

Με παρουσίαση του βιβλίου «Τα νερά της Νήσου Λέσβου» ξεκινούν οι χειμερινές εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Χειμωνιάτικες πολιτιστικές Παρασκευές… εκινά, την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου

ΞΑρσχτοινςτ7ικότοΓεαωπρόγγιεάυδμηα,,ομενέποαςρκούυκσλίοαςσητωβνιβελκίδουηλσώτσοεων που έχουν προγραμματιστεί από τη νομαρχία για τη χειμερινή περίοδο, μετά από την τοποθέτηση του ενεργειακού τζακιού, που φιλοδοξεί να κάνει το χώρο του Αρχοντικού το… «πιο ζεστό και φιλόξενο στέκι των φιλότεχνων τις Παρασκευές του χειμώνα». Οι «χειμερινές» εκδηλώ- διευθυντής της Χημικής σεις ξεκινούν με την πα- Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Ηρουσίαση του βιβλίου του λίας Κουρτζής, καθώς και καθηγητή Γεωργίου Χου- ο υδρογεωλόγος Δημήτζαίου, που έχει τίτλο «Τα τρης Ακριώτης. Την παΝερά της Νήσου Λέσβου: ρουσίαση θα ακολουθήΠόσιμα - Θερμά - Κυκλο- σει συζήτηση. φορούντα Εμφιαλωμένα». Επιπλέον, για την ΠαραΕισηγητές για το βιβλίο θα σκευή 29 Ιανουαρίου στις είναι η επίκουρη καθηγή- 9 το βράδυ, έχει προτρια του Τμήματος Επι- γραμματιστεί μια «ιλαροστημών της Θάλασσας τραγική» μουσική παράΜαρία Καραντανέλλη, ο σταση του θρυλικού δό-

κτορα Albert Flipout και του Ελληνοδανού μπλουζίστα Mickey Pantelous οι

οποίοι, σε… νέες περιπέτειες, θα κάνουν μια αναδρομή στα αμερικάνικα

μπλουζ του 20ού αιώνα, μπερδεύοντας το μύθο με την πραγματικότητα, ξεκινώντας από τον Blind L e mmo n Je f f e r s o n (Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον) του 1920 και καταλήγοντας στους «White Stripes» (Γουάιτ Στράιπς) του 2000. Τέλος, η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, επίσης στις 9 το βράδυ, θα είναι η θεατρική παράσταση «Πορεία προς τα πίσω» από την ομάδα « Έκφραση». Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση - που μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο εί-

χε παρουσιαστεί και στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» -, στην οποία παίζουν οι: Δημήτρης Δεμερτζής, Κώστας Σταμόπουλος και Παναγιώτης Γιαλελλής. Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Παναγιώτης Γιαλελλής, τη σύνθεση και το τραγούδι ο Αλέξανδρος Κατρα μάδο ς, το video animation ο Αλέξανδρος Σπάθ ης, ενώ υπεύθυνη για τη χορογραφία και το χορό είναι η Βίκυ Καραγιάννη. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Β.Χρ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

19

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Κάθε μέρα (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 17:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση φωτογραφιών του διακεκριμένου Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστοτέλη Ζάχου (1871 - 1939): «Αρχιτεκτονικές Αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα»

Έως Δευτέρα 24 Ιανουαρίου από τις 19:00 έως τις 21:00 στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης «30 χρόνια ΦΕΜ» - Αναδρομική Έκθεση μελών της Εταιρείας

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 19:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γεωργίου Χουτζαίου, που έχει τίτλο «Τα Νερά της Νήσου Λέσβου: Πόσιμα - Θερμά - Κυκλοφορούντα Εμφιαλωμένα»

Κοπή πίτας και τιμή στους «παλιούς» από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Τριάντα χρόνια «κλικ»… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔOY

Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 12:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μουσείου και βράβευση μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2008 - 2009 στις 15:00 στο χώρο του «TangoLesvos» στη Μυτιλήνη Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου από την «Άτροπο» στις 18:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Έκθεση φωτογραφίας διοργανωμένη από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» και με θέμα «Φώκαια 1913 - 1020: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux» και παρουσίαση ομώνυμου λευκώματος

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 24 Ιανουαρίου «ΝήSOS», του Χρήστου Δήμα (ελληνική κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Βουτσάς Ώρες προβολής: Τετάρτη, Πέμπτη στις 19:30 και στις 22:15 (Αίθουσα 1) Από Παρασκευή 22 έως Κυριακή 31 Ιανουαρίου «Εννέα», του Ρομπ Μάρσαλ (μιούζικαλ) Υπόθεση: Ο διάσημος σκηνοθέτης Γκουίντο Κοντίνι προσπαθεί να βρει την αρμονία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις γυναίκες της ζωής του: τη σύζυγό του, την ερωμένη του, τη μούσα του, την ατζέντισσα και τη μητέρα του. Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις πρωταγωνιστεί στο πολυαναμενόμενο μιούζικαλ «Nine» και είναι περικυκλωμένος από ένα επιτελείο γυναικών-μεγάλων αστέρων του σινεμά, που κανείς πρέπει να δει στη μεγάλη οθόνη για να το πιστέψει. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέλι Λιούις, Μάριον Κοτιγιάρ, Νικόλ Κίντμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Κέιτ Χάντσον, Τζούντι Ντέντς, Σοφία Λόρεν Ώρες προβολής: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:45 (Αίθουσα 2), Κυριακή στις 18:45 και στις 21:45 (Αίθουσα 2) «Επισκέπτης από τη Γη», του Χόρχε Μπλάνκο (κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένο) Υπόθεση: Ο Τσακ είναι αστροναύτης και προσγειώνεται στον πλανήτη 51, με την πεποίθηση πως είναι ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του σ’ αυτόν. Έκπληκτος, όμως, ανακαλύπτει πως ο πλανήτης κατοικείται από μικρά πράσινα ανθρωπάκια, τα οποία ζουν χαρούμενα κι ευτυχισμένα, με έναν τρόπο ζωής που θυμίζει την Αμερική των ‘50s. Κι έχουν μόνο ένα φόβο: πως μια μέρα θα εμφανιστούν στον πλανήτη τους εισβολείς… όπως ο Τσακ! Δανείζουν τις φωνές τους: Ο Σάκης Ρουβάς στον πρωταγωνιστικό ρόλο Ώρες προβολής: Παρασκευή στις 18:45 (Αίθουσα 2), Σάββατο στις 17:00 (Αίθουσα 1) και στις 18:45 (Αίθουσα 2), Κυριακή στις 17:00 (Αίθουσα 1)

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, η απονομή τιμής στα παλιά και ιδρυτικά μέλη της ΦΕΜ

Ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης, κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Εταιρείας

ε ζεστό και νοσταλγικό κλίμα έκοψαν προχθές το απόγευμα την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους τα μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, παρουσία νέων και παλιών μελών της τα οποία και τιμήθηκαν, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στους οποίους ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής. Ήταν η έναρξη του φετι- οποίους ο πρόεδρος της νού εκθεσιακού προ- Εταιρείας, Στρατής Τσουγράμματος της ΦΕΜ, στο λέλλης, ο νομάρχης Λέπλαίσιο του οποίου είχε σβου, Παύλος Βογιατζής, διοργανωθεί ειδική εκ- ο γιατρός και μέλος της δήλωση για τα 30 χρόνια Μάκης Αξιώτης, καθώς από την ίδρυσή της. Πα- και ο πρώτος πρόεδρός ράλληλα με την αναδρο- της, Γιάννη ς Γεννιτσ αμική έκθεση των μελών ριώτης. της Εταιρείας, η οποία Τότε και τώρα… κοσμούσε τους τοίχους «Τότε, οι ερασιτέχνες μέτου εντευκτηρίου, τιμή- λη της ΦΕΜ μάθαιναν θηκαν τα παλιότερα και πώς να εμφανίζουν το τα ιδρυτικά μέλη της, για φιλμ σε χαρτί, στο σκοτη σημαντική τους συνει- τεινό θάλαμο. Σήμερα, σφορά σε ένα από τα πιο μιλάμε για σένσορα, εδραστήρια και ενεργά κτυπωτές και υπολογιφωτογραφικά σωματεία στές. Ωστόσο, η αγωνία στην Ελλάδα. για την καλή φωτογραΑυτό, άλλωστε, καθώς φία, το κάδρο, το θέμα, και το ότι δεν αποτελεί α- παραμένει πάντα ίδια», πλά άλλο ένα «σωμα- είπε χαρακτηριστικά ο τείο-σφραγίδα», παρά- πρόεδρος της Εταιρείας γοντας στην πράξη πολι- Στρατής Τσουλέλλης, μιτισμό, τόνισαν για τη λώντας για τα πρώτα βήΦΕΜ όλοι οι προχθεσινοί ματα της δημιουργίας ομιλητές, ανάμεσα στους της.

Σ

Ο πρώτος πρόεδρος της ΦΕΜ, Γιάννης Γεννιτσαριώτης, θυμήθηκε και ο ίδιος τα παλιά χρόνια της φωτογραφίας στη Μυτιλήνη και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα πρώτα μέλη της Εταιρείας στην προσπάθειά τους να στήσουν, το 1980, το εγχείρημα που τότε ξεκινούσε. «Από τότε, που αρχικά δεν είχαμε ούτε στέγη, έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Είναι σημαντικό το ότι έρχεται συνεχώς καινούργιος κόσμος, που κρατάει τη Φωτογραφική Εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά. Συγχαρητήρια για την πορεία και το έργο της ΦΕΜ εξέφρασε, εκ μέρους του δημάρχου Νάσου Γιακαλή ο αντιδήΠαναγι ώτη ς μαρχος Μ αγ γούσ ης, ο οποίος δεσμεύτηκε, μάλιστα, να μεταφέρει στο δήμαρχο τα αιτήματα των μελών της.

Και μετάλλιο της νομαρχίας Ως ένα σωματείο που κάνει «εξαιρετική δουλειά, σπουδαία για τον τόπο»

χαρακτήρισε τη ΦΕΜ και ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, ευχαριστώντας παράλληλα το Στρατή Τσουλέλλη για τη βοήθεια που προσέφερε στη νομαρχία σχετικά με την προσπάθεια προβολής της Λέσβου. «Μας κάνετε υπερήφανους με το ήθος σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομάρχης, τιμώντας μάλιστα την Εταιρεία με το μετάλλιο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Να σημειωθεί ότι από προχθές και μέχρι τα τέλη Απριλίου έχουν προγραμματιστεί άλλες εννέα εκθέσεις φωτογραφίας και κολάζ, καθώς και προβολές ταινιών, ενώ η ΦΕΜ θα συμμετέχει και στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φώκαια 1913 - 1020: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux», που διοργανώνεται το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου, από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι».

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Παρατείνεται η έκθεση φωτογραφίας του Αριστοτέλη Ζάχου ΠαΜραάρτταίσοηυ μδέόχθρηικτειςστ1η5ν έκθεση φωτογραφίας από το φακό του διακεκριμένου Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστοτέλη Ζάχου (1871 - 1939), με τίτλο «Αρχιτεκτονικές Αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα», που από τις 11 Δεκεμβρίου φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για περισσότερες από 100 φωτογραφίες που α-

νήκουν στο Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, οι οποίες επελέγησαν γιατί συνιστούν φωτογραφικές μαρτυρίες μίας για πάντα χαμένης αρχιτεκτονικής, που παρουσιάζει μεγάλη αξία και ενδιαφέρον, τόσο για τους αρχιτέκτονες και τους ιστορικούς όσο και για τους μη ειδικούς. Η είσοδος στο Μουσείο για το ευρύ κοινό είναι τρία ευρώ, ενώ είναι ελεύθερη για μαθητές, εκπαιδευτικούς, άτομα άνω των 65 ετών και όσους δικαιούνται ελεύθερης εισόδου

σε αντίστοιχους χώρους. Να σημειωθεί ότι στον εντυπωσιακό χώρο του Μουσείου, από τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά το 1967 οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη «Μηχανή του Κοινού» (το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο) σε λειτουργία, αφού η ατμομηχανή του παλιού ελαιοτριβείου ενεργοποιείται και θέτει σε κίνηση τον ελαιόμυλο, τις αντλίες που κινούν τα υδραυλικά πιεστήρια και τον αλευρόμυλο. Β.Χρ.


20

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

∆IA∆POMEΣ Ορεινοί αρχαίοι μαχαλάδες…

στη Λέσβο Γράφει ο MAKHΣ AΞIΩTHΣ axiotismakis.blogspot.com

∆ιαδροµή 37 Γύρω από την Αγία Παρασκευή 6

Φάσκαρη με τον Άι-Λια

πεδιάδα στην οποία ήταν κτισμένη η Γέρνα, χωρίζεται από την Αγία Παρασκευή με τρία υψώματα και έτσι η κωμόπολη ήταν αθέατη από την θάλασσα. Ίσως γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Γέρνας μετοίκησαν στην ασφαλή, κρυμμένη τοποθεσία. Επάνω από την ερειπωμένη Γέρνα ορθώνεται ο «μαστοειδής» λόφος της Φάσκαρης . Τον στεφανώνει ο Άι-Λιας (θέση 9). Δίπλα του το αστέγαστο ιερό με λίγα μέλη του παλιού ναού και ένα γύρω θεμέλια κτισμάτων και κεραμική. Ίσως ο «ορεινός» μαχαλάς της Γέρνας. Ανάμεσα βρίσκεται και αρχαιότερη κεραμική, που φανερώνει την διαχρονική χρήση του υψώματος. Πίσω από αυτόν, βορειότερα απλώνεται ο λιόφυτος, μακρόστενος λόφος (148 μ.), το Γιορνήσι. Ανάμεσα σε κεραμική βρίσκεται εδώ ακόμα ένα αστέγαστο ιερό, αφιερωμένο στον Άι-Λια (θέση 8), ο 4ος της περιοχής. Ανατολικά στο Γιορνήσι υπάρχει ένα πέρασμα προς την κωμόπολη που το συνοδεύουν τα ανατολικά υψώματα της Πλάτης. Και εδώ συνεχίζεται η αλυσίδα των ιερών, που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Ο Άι-Γιώργης βρίσκεται κάπως χαμηλά (θέση 6) στο ύψωμα. Επάνω σε αστέγαστο ιερό κατασκευάστηκε στα 1903. Υπάρχουν αργασμένοι λίθοι, θεμέλια και κεραμική οικισμού. Εδώ γινόταν διήμερο πανηγύρι, με ταυροθυσία. Είναι η θέση Καλαμήτσια και στο υπάρχον αλώνι χορεύανε οι γυναίκες. Υψηλότερα στην πλαγιά, δίπλα σε κάτι μεγάλους πρίνους, απ’ όπου φαίνεται η κωμόπολη, βρίσκεται ο Άι-Γιάννης, του 1932 (θέση 12), στην τοποθεσία «Χουματνιού». Πιο πάνω είναι η πέτρινη κορυφή της Πλάτης. Η κεραμική έξω και ο αμφικιονίσκος της αγίας τράπεζας δείχνουν την ύπαρξη του παλαιοχριστιανικού ιερού. Σε μεγάλη στέρνα μαζεύεται το νερό δύο πηγών.

Η

... και το αστέγαστο ιερό

Άι-Λιας στο Γιορνήσι

Άι-Γιώργης στα Καλαμήτσια

Άι-Γιάννης στην Χουματνιού

... και ο αμφικιονίσκος


21

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

«Ξεχειλίζει» η αγορά από νέους δικηγόρους ’ ένα από τα πλέον κορεσμένα επαγγέλματα έχει εξελιχθεί η δικηγορία, καθώς εισέρχεται κάθε χρόνο τριπλάσιος αριθμός αποφοίτων Νομικής απ’ όσους αποχωρούν, ενώ από τους «μαχόμενους» δικηγόρους, οι μισοί δεν πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος καμμία παράσταση. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι λίγο πάνω από το 1/3 των δικηγόρων προέρχεται από πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς το 35% έχει αποκτήσει το βασικό τίτλο σπουδών σε ιδρύματα της Αγγλίας και της Γαλλίας. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της επιστημονικής ομάδας «ORIENTUM - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας», που διεξήχθη σε επαγγελματικούς χώρους που σχετίζονται με τις σπουδές στα τμήματα Νομικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο εισέρχονται στο επάγγελμα περίπου 1.200 δικηγόροι σε όλη τη χώρα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αποχωρούν 400. Συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία που το επάγγελμα ανδροκρατούνταν (70% άντρες - 30% γυναίκες), πλέον καταγράφεται σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων (55% άντρες - 45% γυναίκες). Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο αριθμός των δικηγόρων για την πρωτεύουσα ανέρχεται σε 21.331, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζο-

Σ

Mικρό Σχολειό Tη σελίδα επιµελείται ο ΠANAΓIΩTHΣ ΣKOPΔAΣ

Bιβλίο & Σχολείο Έλσα Μυρογιάννη 10 μικροί διάλογοι για ένα μουσείο Εικονογράφηση: ΤιτήΤσανάνα Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2002, σελ. 40

παρόν βιβλίο είναι μια πρόταση Τογνωριμίας με τον κόσμο των μουσείων. Βέβαια, τα εκθέματα για τα οποία γίνεται λόγος προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, τα αντικείμενα λειτουργούν πιο πολύ ως αφορμές για να συζητηθούν με τα παιδιά θέματα και ιδέες που αφορούν στο παρελθόν και το παρόν και να προσεγγιστούν οι μουσειακές εκθέσεις, παρά ως οδηγός του συγκεκριμένου μουσείου. Απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο, το πρώτο βήμα σε μια έρευνα, την αφετηρία για να συζητηθούν θέματα όπως «Τι είναι ένα μουσείο;», «Γιατί σώζουμε πράγματα από το παρελθόν;», «Τι θα μάζευες αν ήσουν συλλέκτης;». Ο κύριος στόχος του βιβλίου είναι συναισθηματικός. Και αυτός θα επιτευχθεί αν το ίδιο το παιδί ασχοληθεί με το βιβλίο, το διαβάσει, το ζωγραφίσει και, τελικά, το χαρεί και το αγαπήσει. Η συγγραφέας είναι σχολική σύμβουλος φιλολόγων και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία.

νται σε 43.500. Όσον αφορά στους δικηγόρους της Αθήνας - σύμφωνα με στοιχεία του 2008 11.000 δεν είχαν πραγματοποιήσει ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια. Ο κορεσμός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο επάγγελμα έχει προκαλέσει συμπίεση των αμοιβών τους και ειδικά των νέων, που σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως εξευτελιστικές. Το πλεόνασμα δικηγόρων, άλλωστε, είχε αναδειχθεί σε «νούμερο ένα» πρόβλημα για τον κλάδο σε παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει από την GPO για λογαριασμό της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων».

Συγκεκριμένα, ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων φαίνεται ότι: - Σε ποσοστό 43,2% θεωρείται η υπερ-πληθώρα δικηγόρων - Σε ποσοστό 29,1% η αργοπορία των δικαστικών αποφάσεων - 19,2% η οργάνωση των δικαστηρίων και η διασπορά των υπηρεσιών - 13,5% οι μικρές αμοιβές - 10,2% το ασφαλιστικό ταμείο (Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού Νίκο υ Παυλάκου και Σπύρου Μιχαλούδη και της δημοσιογράφου

Ντίνας Ιωακειμίδου.)

Εξειδίκευση, η λύση στο πρόβλημα Έμπειροι δικηγόροι εκτιμούν ότι μέρος του προβλήματος θα μπορούσε να λυθεί μέσω της εξειδίκευσης του επαγγέλματος με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σε ένα συγκεκριμένο κλάδο. Οι κλάδοι που έχουν και θα έχουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση είναι το Δίκαιο αλλοδαπών, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, Δίκαιο περιβάλλοντος, φορολογικά ζητήματα, δημόσιες προμήθειες, δημόσια διοίκηση και ΑΣΕΠ. (Από τον ημερήσιο Τύπο)

Ενδιαφέρουν… Δάνεια που χορηγούν τα επικουρικά ταμεία στους εκπαιδευτικούς 1) Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Ακαδημίας 40, Τ.Κ. 10174 Αθήνα, τηλ. κέντρο 210 3694100, fax 210 3609545, http://www. tpd.org.gr): Χορήγηση δανείων για μικροεπισκευές και μικροβελτιώσεις 2) Δάνειο από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων ΥΠΕΠΘ (Όθωνος 10, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, τηλ. 210 3234856, 3230377, fax 210 3229547): Οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια πραγματικής υπηρεσίας μπορούν να πάρουν δάνειο από το Ταμείο Αρωγής. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας από 3.500 ευρώ έως 5.000 ευρώ. 3) Δάνειο από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) (Κηφισίας 32, Τ.Κ. 15125 Αθήνα, τηλ. 210 6873373, 6873382): Το Μ.Τ.Π.Υ. χορηγεί δάνεια στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, από 3.500 ευρώ έως 8.000 ευρώ, αναλόγως των ετών προϋπηρεσίας.

Ισχύς Πιστοποιητικών Φορέων Γνώσης Χειρισμού Η/Υ με ΑΣΔ.Σ.ύμφωνα πόφαση του του ΟΕΕΚ παρατείνεται η ισχύς: 1. για ένα ακόμη έτος, δηλαδή μέχρι 31/12/2010, των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ των φορέων ECDL Ελλάς, Vellum Global Educational Services, Infotest και ICT Hellas, τα οποία εκδόθηκαν μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους από τον ΟΕΕΚ και η ισχύς τους έληγε την 31/12/2009, 2. μέχρι 31/12/2010 των πιστοποι-

ητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν μέχρι 31/12/ 2007 από τον ΟΕΕΚ και 3. μέχρι 31/12/ 2010 των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους από τον ΟΕΕΚ φορείς ECDL Ελλάς, Vellum Global Educational Services, Infotest, ICT Hellas, Key-Cert, Acta, i-Skills, TELEFOS CERT, μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους και μέχρι 31/12/2007.

Τα φροντιστήρια των προσλήψεων... με δημοσίευμα της Σύμφωνα εφημερίδας « Έθνος» (3/ 1/2010), ο τζίρος των φροντιστηρίων που προετοιμάζουν τους υποψηφίους για τους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα διαπλαστεί με τον πολλαπλασιασμό των διαγωνισμών για τις προσλήψεις. Το κάθε πακέτο μαθημάτων στοιχίζει από 3.000 - 7.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου Πεπονή, από το 1994 απαγορεύεται η δραστηριότητα φροντιστηριακών μαθημάτων για το ΑΣΕΠ.


AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο MAPINOΣ OPΦANOΣ

!

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Στο γήπεδο της Αγ. Παρασκευής πραγματοποιούνται οι Σχολικοί Αγώνες Ποδοσφαίρου Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να γίνει γνωστό και το ζευγάρι του τελικού.

Ο Γ. Φλωρίδης κράτησε τον προπονητή του αλλά «ηλέκτρισε» την καρέκλα όλων στην ομάδα, τονίζοντας πως όλοι είναι υπό κρίση

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Γαβαλά ο προπονητής. τoυ ΜΑΡΙΝOY OPΦANOY

«Επιτέλους μία νίκη…»

δη από τα χθεσινά μας σχετικά δημοσιεύματα και από το εξώφυλλο του «ΕSport» σάς είχαμε προϊδεάσει για την εξέλιξη που θα είχε το «ζήτημα Γαβαλά» που δημιουργήθηκε με αφορμή το νέο ανεπιτυχές αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Ο προπονητής του Αιολικού πήρε, όπως αναμενόταν, ψήφο εμπιστοσύνης από το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και παραμένει κανονικά στο πόστο του. Ο πρόεδρος του Αιολικού, Γιάννης Φλωρίδης, ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει με νόημα στη διάρκεια της συνάντησης - στην οποία παρευρεθήκαν και εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών - πως από εδώ και πέρα όλοι στο ποδοσφαιρικό τμήμα κρίνονται, φέρνοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.

Ή

Όλοι υπό κρίση… Ο πρόεδρος του Αιολικού έθεσε επί τάπητος τα βαθύτερα αίτια που έχουν φέρει την ομάδα να

αγνοεί τη γεύση της νίκης εδώ και έξι αγωνιστικές και δεν έμεινε μόνο στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον προπονητή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν αναγνώρισε ευθύνες και στην τεχνική ηγεσία για την αναποτελεσματικότητα της ομάδας στους αγώνες. Όμως δεν έκρυψε το ότι πιστεύει πως και οι ποδοσφαιριστές, από τη μεριά τους, δεν έχουν δείξει το

ζήλο και την προσπάθεια που θα ήθελε ο ίδιος να δει. Πάντως, αυτό που βγήκε προς τα έξω μετά τη συνάντηση των ανθρώπων του Αιολικού είναι πως «δημοσιοϋπαλληλικές» νοοτροπίες και αδιαφορία θα παταχθούν άμεσα… Και αυτό αποτελεί μήνυμα προς όλους, πως από εδώ και στο εξής άπαντες είναι κατά τη διοίκηση υπό κρίση. Μεταξύ αυτών, φυσικά, και

Ποια είναι τώρα η επόμενη μέρα μετά από αυτήν τη μίνι κρίση στην ομάδα; Φλωρίδης και Παπαδόπουλος επίσημα θέλουν να υποβαθμίσουν το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον προπονητή, για να διατηρήσουν την προσοχή των ποδοσφαιριστών επικεντρωμένη στο ερχόμενο παιχνίδι με την Ελλάδα Ποντίων. Η ομάδα, άλλωστε, θέλει πάση θυσία τη νίκη έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση στη βαθμολογία και όλοι από χθες το πρωί σκέφτονται το πώς θα πάρουν το πρώτο τους εκτός έδρας διπλό μακριά από τη Λέσβο. Όμως, παρά το ότι και οι δύο ισχυροί άνδρες της ομάδας χαρακτηρίζονται από τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής τους ως άνθρωποι γενικά «της υπομονής», δεν κρύβουν πια πως θέλουν άμεσα αποτελέσματα, αρχής γενομένης κόντρα στην Ελλάδα και το Κορωπί. Το φιλικό περιβάλλον, μάλιστα, του προέδρου λέει πως εκείνος περιμένει το μίνιμουμ τέσσερις βαθμούς από αυτά τα δύο παι-

χνίδια. Οπότε, μετά από αυτούς τους δύο αγώνες, το συμβούλιο της ομάδας θα κρίνει εκ νέου την κατάσταση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Συνάντηση χθες με το Γαβαλά Τώρα, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά στο Δημήτρη Γαβαλά, ο κ. Φλωρίδης αναμενόταν χθες το πρωί να είχε συνάντηση κατ’ ιδίαν μαζί του, για να συζητήσουν για την ομάδα και κυρίως για το μέλλον της. Ο προπονητής βγαίνει δυνατός από αυτή την κρίσιμη καμπή της θητείας του στην ομάδα, αλλά πλέον και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως εκ των πραγμάτων υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση για αποτελέσματα. Για τα μεταγραφικά είναι λίγο άστοχο να γραφτεί κάτι αυτήν τη στιγμή, όμως ως γνωστόν η σχετική εισήγηση της τεχνικής ηγεσίας προς τη διοίκηση είναι περί απόκτησης ενός επιθετικού. Και μέχρι τις 31 του μήνα, που ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος, ο Αιολικός θα εξαντλήσει τις πιθανότητές του να βρει κάτι αξιόλογο από τη χειμερινή αγορά.

Στην ΑΕΛΚ «μαγειρεύεται» μεταγραφή και ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα

Κάτι ψήνεται… Κ ιανπηότικτηόντηΤτραίτπηατροαπτηρρωείίται στα μεταγραφικά της ΑΕΛΚ, με τη διοίκηση της ομάδας της Καλλονής να εντείνει τις προσπάθειές της για την απόκτηση επιθετικού. Όπως γράψαμε από χθες, οι Καλλονιάτες είναι σε επαφές με το νεαρό Καραγιάννη του Ασπροπύργου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έως σήμερα κάποια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται μία ακόμη καλή περίπτωση επιθετικού από ομάδα Γ΄ Εθνικής.

Μιλάει με φορ… Δεδομένου, πάντως, πως οι πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου έχουν πια εξανεμιστεί, στην ΑΕΛΚ δεν πρόκειται να δαπανήσουν τρελά λεφτά. Ωστόσο, η πρόσφατη περίπτωση επιθετικού που προέκυψε, από την αγορά της Γ΄ Εθνικής, θεωρείται εξαιρετική και - όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην Καλλονή «δε θα μπορούσαμε να μην τη δούμε…». Το όνομα αυτού αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός συγκεντρώνει πολλές πιθα-

νότητες να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή του. Άλλωστε, στο πρόσφατο μεταγραφικό παρελθόν, μόνο το όνομα του Σεμερτζίδη και του Μάπα δεν είχε αναφερθεί στην Τύπο και η με-

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ Νίκος Σιταράς και Ταξιαρχούλα Τσομπάνη κέρδισαν τις εντυπώσεις στο κοινόβιο της Εθνικής, στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά

ταγραφή τους «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες. Περιπτώσεις τύπου Πουλάκου, που γράφτηκαν επί ετο πρώτο για τη νέα χρονιά κοινόβδομάδες στο ρεπορτάζ βιο της Εθνικής Ομάδας, που έγινε της ΑΕΛΚ, δεν προχώρησαν στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, ποτέ… δύο κωπηλάτες από το Ν.Ο. Μυτιλήνης κατόρθωσαν να κλέψουν τις εντυπώσεις και να βάλουν τις βάσεις για η Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η μια θέση στην Εθνική. Ο Νίκος Σιταγιορτή της Ε.Π.Σ.Λ. με την κοπή της πίτας και τη ράς και η Ταξιαρχούλα Τσομπάνη καβράβευση των περσινών πρωταθλητών. Το μόνο που τάφεραν να δείξουν τις μεγάλες τους απομένει πλέον είναι να οριστικοποιηθεί και το μέ- ικανότητες στο κουπί και το ταλέντο ρος που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση και ήδη οι τους, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο παράγοντες της Ένωσης εξετάζουν περιπτώσεις που για είσοδο στην Εθνική Ομάδα. Την ίθα εξυπηρετήσουν τα σωματεία να παρευρεθούν δια διαδικασία θα ακολουθήσουν και στη γιορτή για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Κάτι α- τους επόμενους δύο μήνες, Φεβρουνάλογο προβλέπεται να γίνει και στην ακριτική Λή- άριο και Μάρτιο, και αν εξακολουθήμνο, όπου θα μεταβεί κλιμάκιο ώστε να πραγματο- σουν να βρίσκονται στην πρώτη οποιήσουν και την κλήρωση των ομίλων για το Πρω- κτάδα, τότε θα συμπεριληφθούν στην τάθλημα. αποστολή της Εθνικής Ομάδας, η ο-

1η Φλεβάρη η γιορτή της Ε.Π.Σ.Λ.

Τ

Βλέπουν Εθνική! Σ

ποία θα ξεκινήσει την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αισιοδοξία και ικανοποίηση στο ΝΟΜ Στο ΝΟΜ διάχυτη είναι η ικανοποίηση και η αισιοδοξία ότι και οι δύο κωπηλάτες θα μπουν στην Εθνική Ομάδα, αφού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Την ικανοποίησή της για την παρουσία των Σιταρά - Τσομπάνη στο κοινόβιο εξέφρασε και η προπονήτριά τους, Ρούλα Βαμβακίτου, η οποία μάλιστα συνόδεψε τα δύο παιδιά στην Αθήνα και μάλιστα τα βοήθησε ψυχολογικά να διακριθούν.


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

23

Το σχέδιο «Καλλικράτης» και η Λέσβος ους τελευταίους μήνες, μέσα από τις σελίδες του «Εμπρός» έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος, κυρίως ανάμεσα στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις νέες συνενώσεις των δήμων υπό το σχέδιο «Καλλικράτης», γνωστό μέχρι πρότινος ως «Καποδίστριας ΙΙ». Για να γίνει πιο γόνιμος αυτός ο διάλογος πρέπει να λάβουν μέρος και οι πολίτες που διαθέτουν μια διαφορετική, «μη πολιτική» ματιά, στο θέμα των συνενώσεων. Σαν πολίτης που ενδιαφέρεται για τον τόπο του θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου για τις νέες συνενώσεις και να καταθέσω την πρότασή μου. Οι νέες συνενώσεις πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους, αποβάλλοντας όλα τα μικροκομματικά στοιχεία, που σε πολλές περιπτώσεις έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στον «Καποδίστρια Ι». Τα πληθυσμιακά στοιχεία των νέων συνενώσεων δε θα πρέπει να είναι όπως αρκετών παλαιότερων δήμων, της τάξεως των 2.500, 3.000 ή 5.000 κατοίκων, αλλά οι δήμοι πρέπει να είναι ισχυροί πληθυσμιακά, για να είναι αυτοκέφαλοι διοικητικά. Οι νέοι δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν σα μικρές, ανεξάρτητες διοικητικές μονάδες, με επίκεντρο τον πολίτη και

Τ

στόχο την εξυπηρέτησή του, την άμεση επίλυση των προβλημάτων του, μέσα στα όρια του χωριού, της πόλης και της αγροτικής περιφέρειας, με σκοπό αφενός τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του και αφετέρου τη δημιουργία μιας κίνησης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Όλες οι δράσεις θα πρέπει να συγκλίνουν ώστε να επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος: η παραμονή των κατοίκων στις κοιτίδες τους. Αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί με τη βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών ή την πραγμάτωσή τους σε περιοχές που εκλείπουν: βιολογικοί καθαρισμοί, ύδρευση, δημοτική οδοποιία, λιμάνια, βελτίωση οδικού επαρχιακού δικτύου, συγκοινωνίες, σχολεία, αθλητικές υποδομές, αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, τόνωση της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων, προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. είναι μερικοί στόχοι, βασικοί, για τη συγκράτηση των πληθυσμών στις εστίες τους. Μέσα από τις συνενώσεις θα πρέπει να γίνει ισόρροπη ανάπτυξη των κοινοτήτων, με οργανωμένες δράσεις, απ’ τη μια στον τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και απ’ την άλλη στον τομέα του τουρισμού. Ειδικότερα στο θέμα της τουριστικής αγοράς του νησιού, εκτός από τις παραλίες και τα προσκυνήματα που

προσελκύουν το μεγάλο όγκο των ξένων, πρέπει να δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο ο αγροτουρισμός, ο μουσειακός-εκθεσιακός τουρισμός, ο συνεδριακός και ο ιαματικός τουρισμός. Για να πετύχουν τα παραπάνω, οι νέοι δήμοι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν γενναία από το κεντρικό κράτος και να τους δοθεί μέρος της άμεσης φορολογίας, ώστε με σύγχρονες διαδικασίες, μηχανοργάνωση και απλούστευση των οικονομικών διαδικασιών, να λειτουργήσουν προς όφελος του πολίτη. Επίσης, οι δήμοι πρέπει να εκμεταλλευτούν τις φυσικές πηγές ενέργειας, αιολική και ηλιακή ενέργεια, θερμοπηγές, φράγματα, ενεργειακά πεδία. Οι νέοι δήμοι πρέπει να αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα που θα «συμπληρώνει» το ένα το άλλο: τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές να ενωθούν με αγροτικές και κτηνοτροφικές, μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα να ενωθούν με μικρά ορεινά χωριά, οι δήμοι να συγχωνευθούν σε μεγαλύτερους βιώσιμους. Όσον αφορά τις έδρες των νέων δήμων, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν αρκετοί παράγοντες, όπως: να συγκεντρώνουν δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, να έχουν μηχανοργάνωση

και υποδομές, να είναι κέντρα αναφοράς τόσο με ενεργό ανθρώπινο δυναμικό και αναπτυξιακή προοπτική, όσο και ιστορική συνέχεια. Η γρήγορη και άμεση πρόσβαση των κατοίκων στο κέντρο του δήμου είναι απαραίτητη, με δημιουργία τοπικής συγκοινωνίας. Για τις συναλλαγές τους με το δήμο, οι πολίτες θα επισκέπτονται τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Πρέπει να υπάρξει προοπτική αναβάθμισης, με ανάπτυξη και άλλων τέτοιων κέντρων σε μικρότερα χωριά και με ταχύτερη εξυπηρέτηση - μέσω μηχανημάτων αυτόματης συναλλαγής - με υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι δήμοι του νησιού μας αυτήν τη στιγμή είναι 13. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο θα μπορούσαν να προκύψουν πέντε νέοι μεγάλοι δήμοι: 1. Δήμος Μυτιλήνης (δήμοι Μυτιλήνης και Λουτρόπολης Θερμής), με έδρα τη Μυτιλήνη, πληθυσμό 39.996κ. (απογραφή 2001) και έκταση 187km2. 2. Δήμος Μήθυμνας (δήμοι Μήθυμνας, Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου και Πέτρας), με έδρα τη Μήθυμνα, πληθυσμό 12.020κ. και έκταση 362,7 km2. 3. Δήμος Δυτικής Λέσβου (δήμοι Καλλονής και Ερεσού - Αντίσσης), με έδρα την Καλλονή, πληθυσμό 13.724κ. και έκταση 532,8 km2. 4. Δήμος Αγιάσου Πολιχνίτου (δήμοι Πολιχνίτου, Αγιάσου και Ευεργέτουλα), με

έδρα τον Πολιχνίτο, πληθυσμό 11.211κ. και έκταση 341,4 km2. 5. Δήμος Γέρας - Πλωμαρίου (δήμοι Πλωμαρίου και Γέρας), με έδρα το Πλωμάρι, πληθυσμό 13.578κ. και έκταση 208,8 km2. Για να μιλήσουμε όμως ρεαλιστικά, εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας, πρέπει τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οι ίδιες οι κοινωνίες, να συμφωνήσουν στη δημιουργία τριών μεγάλων, ισχυρών, ανεξάρτητων δήμων: 1. Δήμος Μυτιλήνης (Μυτιλήνη και Λουτρόπολη Θερμής), με έδρα τη Μυτιλήνη, πληθυσμό 39.996κ. και έκταση 187 km2. 2. Δήμος Μήθυμνας (Μήθυμνα, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδος, Πέτρα, Καλλονή και Ερεσός - Άντισσα), με έδρα την Καλλονή, πληθυσμό 25.744κ. και έκταση 895,5 km2. 3. Δήμος Πλωμαρίου (ή Ολύμπου Λέσβου) (Πλωμάρι, Πολιχνίτος, Αγιάσος, Γέρα και Ευεργέτουλας), με έδρα το Πλωμάρι, πληθυσμό 24.789κ. και έκταση 550,2 km2. Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση είναι η πιο βιώσιμη και κατάλληλη για τη Λέσβο, που θα οδηγήσει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές μικρότητες. 17-01-10 Παναγιώτης Ι. Τσουνάς, ιατρός

Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας Καλλονής:

«Μας αδικεί το ρεπορτάζ για τον κόλπο Καλλονής» Κύριε Διευθυντά της εφημερίδας «Εμπρός», ε άρθρο με ημερομηνία 5-1-2010 ο συντάκτης Νίκος Μανάβης αναφέρεται στο ευαίσθητο οικοσύστημα (που όντως είναι) του κόλπου Καλλονής και Γέρας. Η φωτογραφία που κοσμεί κάτω από τον τίτλο και παρουσιάζει τη Σκάλα Καλλονής, νομίζουμε ότι μας αδικεί καθώς τον κόλπο τον διαχειρίζονται, με την καλή έννοια, εκτός από εμάς και τα άλλα παράκτια χωριά όπως ο Πολιχνίτος, τα Παράκοιλα, το Λισβόρι και τα Βασιλικά. Ας σταθούμε όμως στην ουσία του δημοσιεύματος. Όσον αφορά τα όστρακα, νομίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Αρώνης, δίνει μια σαφή απάντηση για την ποιότητα των αλιευμάτων μας. Ο συντάκτης σας δεν ξέρει και μάλλον δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ορισμένα δεδομένα που εμείς τα ζούμε καθημερινά. Α) Έχουμε αύξηση και υπερπληθυσμό στα Χάβαρα, σε κάποια είδη ψαριών και μαλακίων λόγο των κλιματικών αλλαγών με κίνδυνο να αλλάξει η ισορροπία του κόλπου. Β) Όσον αφορά τα νταβούλια, με προεδρικό διάταγμα επιτρέπεται η αλιεία με τα συγκεκριμένα εργαλεία από 1/9 ως και 30/6 κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά έως και σήμερα απ’ το λιμάνι της Σκάλας Καλλονής δεν έχει πέσει ούτε ένα

Σ

ζευγάρι. Για τις δε κουλούρες πάνε ένα με δύο σκάφη με τα επιτρεπόμενα εργαλεία και αυτό όχι καθημερινά, λόγω της περιορισμένης αγοράς. Γ) Αδικούνται οι ψαράδες γενικότερα καθώς αναφέρει ότι μπορούν να βγάλουν ως και 500 κιλά χάβαρα την ημέρα όταν για να γίνει αυτό χρειάζονται 3 ως 4 άτομα πάνω στο σκάφος για τον καθαρισμό τους από 8 ως 10 ώρες εργασίας, τη στιγμή που το τελικό προϊόν έχει τιμή 0,50 ευρώ το κιλό. Δ) Σε μια μικρή και χειμαζόμενη αγορά όπως της Λέσβου, με ένα μεγάλο αλιευτικό στόλο (παράκτια, μέση και ανοιχτής θάλασσας αλιεία), με ιχθυοτροφεία και με μεγάλες εισαγωγές ψαριών μέσω Τουρκίας, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος των ψαράδων μας κατά 60% με αποτέλεσμα να φτάνουμε να πουλάμε την ονομαστή σαρδέλα Καλλονής με ένα ευρώ το κιλό, τα κεφάλια και τα μαλάκια σε εξευτελιστικές τιμές. Ε) Ο συντάκτης σας δεν στάθηκε στο κατ’ εξοχήν σοβαρότατο ζήτημα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια του κόλπου, απ’ τα αστικά και τα βιοτεχνικά λύματα. ΣΤ) Ο βιολογικός καθαρισμός της ευρύτερης περιοχής δεν λέει να τελειώσει εδώ και 20 χρόνια. Τα ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας που μοιραία καταλήγουν στην θάλασσα με καταστροφικές συνέπειες, συνεχίζει να είναι ζητούμενο.

Ζ) Όσον αφορά τους ελέγχους από τις λιμενικές αρχές που με αυτές κλείνει και το άρθρο του ο συντάκτης σας θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι από τα πριν αλλά και από τον καιρό που έγινε ο σταθμός στην Σκάλα Καλλονής οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Παναγιώτης Ι. Νανίδης, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Σκάλας Καλλονής σ.σ. Το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύτηκε στο «Ε» μια σειρά από τρία ρεπορτάζ που αναφέρονταν στο κόλπο Καλλονής, την αλιεία των οστράκων και μια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των ψαράδων του Πολιχνίτου. Στις 12 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε το τελευταίο από αυτά τα ρεπορτάζ. Μαζί με αυτό, έκρινα σκόπιμο να δημοσιεύσω και την προσωπική μου άποψη για το ζήτημα, εν συντομία. Σε αυτή τόνιζα ότι η προστασία του κόλπου αλλά και του εισοδήματος των ψαράδων επιβάλλει την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης και τη σύσταση φορέα διαχείρισης του κόλπου. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα προσδιορίζει τι πρέπει να ψαρεύεται στον κόλπο, σε ποιες ποσότητες και σε ποιες χρονικές περιόδους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν οι προτάσεις που έκαναν στο παρελθόν και οι ψαράδες του κόλπου Καλλονής,

που ζητούσαν αυξημένα μέτρα προστασίας των αλιευμάτων. Στο ρεπορτάζ της 5ης Ιανουαρίου καταγράψαμε μια σειρά από καταγγελίες που είχαμε λάβει για φαινόμενα υπεραλίευσης. Επίσης σημειώναμε ότι από το σύνολο των ψαράδων που δραστηριοποιούνται, μόλις 20 κατηγορούνται για υπεραλίευση. Συνεπώς είναι φανερό ότι οι καταγγελίες αναφέρονταν σε μια μικρή μειοψηφία κι όχι στο σύνολο των ψαράδων του κόλπου. Μπορεί όμως πραγματικά σήμερα να πει κανείς ότι το οικοσύστημα του κόλπου είναι επαρκώς προστατευμένο; Μπορεί να πει κανείς ότι τα νταβούλια και οι κουλούρες που χρησιμοποιούνται είναι τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία για τον κόλπο Καλλονής; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαχειριστική μελέτη για τον κόλπο, το να «αθωώνονται» με μεγάλη ευκολία συγκεκριμένες αλιευτικές πρακτικές είναι άστοχο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αλιευτικά εργαλεία που η χρήση τους ελεγχθεί αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούν όλοι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψαράδων που με πολύ μεγάλη δυσκολία βγάζει το μεροκάματό του γιατί κάποιοι ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές, αλλά και γιατί οι τιμές πώλησης των αλιευμάτων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Νίκος Μανάβης


µέρα νύχτα w Ένα μεγάλο disco party οργανώνει αυτό το Σάββατο 23 Ιανουαρίου το «Mayfair», στην προκυμαία, με τον DJ Kolio στα decks. w Πρωτοτύπησε ο φούρνος «Κίμωνας», στις Κολώνες, και μέσα στις πρωτοχρονιάτικες βασιλόπιτες που ετοίμασε φέτος είχε βάλει και πέντε λίρες (!). Στον καιρό της κρίσης απαιτούνται έξυπνες κινήσεις και πραγματικά αυτή ήταν μια πολύ καλή ιδέα, που λογικό ήταν να έκανε ανάρπαστες τις πίτες. w Στο «Παραμύθι», ο Στέλιος σερβίρει ντόπιους μεζέδες σε υπέροχους γευστικούς συνδυασμούς. w Μοναδικά απολαυστικά πακέτα προσφορών σερβίρει η «Θεσσαλική γωνιά», στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. w Την πολυαναμενόμενη ελληνική κωμωδία «ΝήSOS» προβάλλει αυτές τις ημέρες το «Σινέ Αρίων» στις 7:30 και στις 10:15 το βράδυ. w Ο «Θείος Βάνιας», στην προκυμαία, σερβίρει μοναδική μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και άλλες πολλές νοστιμιές. w Ανάρπαστη γίνεται η νέα πίτα μεξικάνα στο ψητοπωλείο «Τρικαλινός», στη Χρυσομαλλούσα, με μεξικάνικη τορτίγια, λιαστή ντομάτα με χοιρινό ή κοτόπουλο, μαρούλι, τυρί edam και μεξικάνικη λευκή σάλτσα!

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα νέα»

Ο ANKYR απουσιάζει εκτάκτως

TETAPTH 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

XPONOΓPAΦHMA

24

Ιστορίες της Ιγγλετέριας οικονομική κρίση δεν είναι φυσικόν φαινόμενον όπως οι καταρρακτώδεις βροχές, οι σεισμοί και ο ανυπόφορος καύσων. Ούτε οφείλονται σε νομοτέλειαν τινά φυσικού νόμου όπως ο νόμος της βαρύτητος, ουδέ εις το κακόν μάτι. Ανθρωποκαμώματα είναι και δε χωρά αμφισβήτηση επ’ αυτού. Επειδή τα τελευταία πέντε χρόνια εις την Ελλάδα, πολλά καμώματα ανθρώπων κατά συρροή - όπως τα εγκλήματα - οδήγησαν στην κρίση, η στήλη με έκπληξη παρακολουθεί τας ερμηνείας της κρίσεως που προσπαθούν να απαλλάξουν ευθυνών ανθρώπους και πολιτικές. Σεβόμενη τους εναπομείναντας αναγνώστες και εις ανταμοιβή διά το κουράγιον των να συνεχίσουν να διαβάζουν τα γραφόμενά μου, πάντα πρώτη ανακάλυψε και παρουσιάζει ποιος είναι ο ιδεολογικός πατήρ της πολιτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας, την οποίαν με συνέπεια ακολουθεί από την πρώτη ημέραν μετά την απώλειαν της εξουσίας.

Η

ελάχιστοι αναγνώστες, διαβάστε με την απαιτούμενη προσοχή το εντός εισαγωγικών κείμενο και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε αμέσως μαζί μου στα όσα παρακάτω διαπιστώνω. «Φροντίστε να φορτώνετε όλες τις ζημιές στο κανίς, ή στον αγαπημένο γάτο του αφεντικού, στον παπαγάλο, στον πίθηκο, στην καρακάξα, στο παιδί ή στον προηγούμενο υπηρέτη. Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα θα βγαίνετε πάντα λάδι, δε θα αδικείτε ποτέ κανένα και θα απαλλάσσετε τον κύριο και την κυρία σας από την υποχρέωση και την ενόχληση να σας επιπλήξουν.»

Ω

υτά γράφει ο Ιωνάθαν Σουίφτ, συγγραφέας του βιβλίου «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», στο βιβλίο του «Οδηγίες προς υπηρέτες». Δεν χωρά, λοιπόν, αμφιβολία ότι ο ιδεολογικός πατήρ της Νέας Δημο-

Α

Δεν του είπε γιατί ημερώματα Τρίτης Ξκοιμάται και ενώ το αντρόγυνο στο διαμέρισμα, χτυπάει το θυροτηλέφωνο. Ξυπνάει ο άντρας, «Ποιος είναι;». Ακούγεται μια μισομεθυσμένη φωνή: «Σας παρακαλώ, μήπως μπορείτε να με σπρώξετε;» - Είσαι με τα καλά σου, βρε άνθρωπέ μου, τέτοια ώρα; Εγώ αύριο δουλεύω και θέλω να κοιμηθώ. Άντε στην ευχή του Θεού, μην έχουμε άλλα... Πάει να κοιμηθεί και ξανά τα ίδια. Το κουδούνι. «Ποιος είναι;» Η ίδια φωνή: «Σας παρακαλώ, κύριε, μήπως μπορείτε να με σπρώξετε;» Ξυπνάει και η γυναίκα του και του λέει: - Βρε άντρα μου, άντε να τον βοηθήσεις τον άνθρωπο. Δε θυμάσαι τότε που είχαμε πάθει το ίδιο και μας βοήθησε εκείνος ο καλός άνθρωπος, αλλιώς ακόμα εκεί θα ήμασταν; - Ναι, βρε γυναίκα, έχεις δίκιο. Βάζει μια φόρμα, πάει κάτω στο δρόμο και δε βλέπει τίποτα. Βάζει μια φωνή λοιπόν: - Κύριε, εσείς που θέλετε να σας σπρώξω, πού στο διάολο είστε; - Εδώ, εδώ πίσω, στις κούνιες!!!

☺ κρατίας δεν είναι άλλος από τον Ιρλανδό δεξιοτέχνη της γραφής και του μαύρου χιούμορ. Φαίνεται όμως ότι ο Λαός δεν έχει εκτιμήσει όσον θα έπρεπε το μαύρο χιούμορ και αισθανόμενος τα μαύρα χάλια του, μαύρισεν εις όλην τη επικράτειαν τους υποψηφίους της Ν.Δ.!

μη που δεν έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, διότι προφανώς δεν τα πήγαινε καλά! Η στήλη έχει πληροφορίες από σίγουρες πηγές ότι ο Γιακουμάτος ήθελε να πάρει βίαια τη δόξα από τα χέρια του Καραμανλή, που έριξε ο ίδιος την κυβέρνηση αλλά με δημοκρατικό τρόπο. Με εκλογές!

ώρα όμως είναι όλα διαφορετικά. Ο Λαός καλείται να αποφασίσει διά τα σταθεροποιητικά μέτρα απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα αν προτιμά τον εργασιακό μεσαίωνα ή τις εργασιακές σχέσεις μεσαιωνικού χαρακτήρα.

Ε

στήλη είναι βέβαιη ότι η νέα περιφερειάρχης θα πετύχει στο έργο της. Η βεβαιότητα πηγάζει εκ του ότι είναι διάδοχος του προηγούμενου περιφερειάρχη. Έτσι δεν υπάρχει ελπίς αποτυχίας! Είναι καταδικασμένη να πετύχει! Αυτό δεν είναι μαύρο χιούμορ. Είναι η σκληρή πραγματικότης!

ντίληψη όμως του μαύρου χιούμορ φαίνεται ότι έχει ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, βουλευτής της Ν.Δ., που ζήτησε δημόσια συγγνώ-

ιούμορ μαύρο και μάλιστα κατάμαυρο μας έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος και όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση το ξέρουν. Τι κακόν του κάναμε οι δύσμοιροι οι Λέσβιοι; Γ.Ζ.

Τ

πειδή είμαστε δημοκρατική χώρα θα προηγηθεί και δημόσια διαβούλευση! Αυτά είναι τα καλά του σοσιαλισμού!

Α

Η

Χ

Εμπρός 3001  

Ημερήσια εφημερίδα Νομού Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you