Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Τι λένε οκτώ εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού χώρου της Λέσβου για το θέμα που «διχάζει»

Αξιολόγηση «προ των πυλών»

ΣEΛ. 5

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3735

TIMH €1,3

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 Αγγελία πώλησης αντί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ των νησίδων, σε ιστοσελίδα real estate

Διαβάστε σήμερα Σάββατο στο «View», για το νησί των άγνωστων θησαυρών… Νησιωτικότητα κατά διαθεσιμότητας ΣEΛ. 8

Πωλούνται τα Τοκμάκια Οι νησίδες Τοκμάκια ανοιχτά του Μανταμάδου, στην οριογραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία, πωλούνται σύμφωνα με αγγελία έγκυρης ιστοσελίδας real estate, που ειδικεύεται Παλλαϊκή κινητοποίηση την Πέμπτη, στη πώληση ιδιωτικών νησιών. με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα Μυτιλήνης - Καλλονής στην Αγία Παρασκευή http://www.privateislandsonline.co m/, οι νησίδες πωλούνται αντί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι απέχοντας πολύ λίγο από την πόλη της Μυτιλήνης και την ανεπτυγμένη τουριστικά Δωδεκάνησο, μπορεί να αποτελέσει σηΣEΛ. 8 μαντική επένδυση.

Ξεσηκώνεται η Λέσβος

Σε λύση οδηγεί η πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παραχώρησή του για 60 χρόνια

«Ναι» του ΤΣΑΥ για «Σάρλιτζα» ΣEΛ. 6

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ομορφιές της περιοχής και στο πόσο μπορεί να αποδώσει η συγκεκριμένη επένδυση. Ας σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε υπάρξει διάλογος σχετικά με τις συγκεκριμένες νησίδες, χωρίς όμως να γίνει γνωστό ποιος ήθελε να τις πουλήσει. Άγνωστο παραμένει ακόμα και σήμερα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, δηλαδή το ποιος προχωρά στην πώλησή τους έναντι του συγκεκριμένου μεγάλου χρηματικού ποσού. Σ.ΜΠΑ


2

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Εκλέγουν οι ΔΕΠ Εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων τους για την ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποίησαν από την Τρίτη έως την Πέμπτη τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Καθώς οι εκλογές έγιναν σε όλα τα νησιά όπου λειτουργεί το ίδρυμα και τα αποτελέσματα θα βγουν συνολικά απ’ όλο το Αιγαίο, αφού βγουν τα αποτελέσματα και από την Αθήνα, μέχρι και χτες δεν ήταν ακόμη γνωστά. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου ΔΕΠ στη Μυτιλήνη, Στράτο Γεωργούλα, η συμμετοχή ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα αναμένονταν χτες το απόγευμα. Β.Χρ.

Πολλά ποδάρια…

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 1946. Δολοφονία δύο δημοκρατικών αγωνιστών από τη Χωροφυλακή στη Χίο.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Μουσείο-πόλος έλξης Το Λαογραφικό Μουσείο Παμφίλων έχει φτάσει να αποτελεί όπως φαίνεται ένα σημαντικό επισκέψιμο χώρο του χωριού. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, Νατάσσα Αβαγιανού, είναι πολλοί αυτοί που το επισκέπτονται και κυρίως μαθητές σχολείων και φοιτητές. Θετικό το νέο για ένα Μουσείο που λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη ενός πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος έχει συμβάλει κατά πολύ στην περιοχή του. Β.Χρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕΛΗΝΗ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Aνατ. 07.38 ∆ύσ.17.34

Άρχισαν συνεργασία

19

«Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια», μας έλεγε χτες η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Αναστασία Τσολερίδου, για το περιστατικό με το αυτοκίνητο έξω από νηπιαγωγείο της πόλης. «Τέτοια περιστατικά είναι ύποπτα, κάποιος που δεν έχει κάτι να φοβηθεί, όταν βλέπει μαμάδες δεν πατάει γκάζι να φύγει, αλλά μένει κι εξηγεί», προσέθεσε, τονίζοντας πως ειδικά τα νήπια, δε θα πρέπει να είναι με κανέναν τρόπο μόνα τους στο δρόμο. Απ’ ό,τι φαίνεται, η υπηρεσία της θορυβήθηκε πολύ από το περιστατικό. Β Χρ.

Καταγράφοντας κακοποιημένα σκυλιά Συνεχίζεται η συστηματική καταγραφή των κακοποιημένων σκυλιών που βρίσκονται στη Λέσβο, από τη φιλοζωική οργάνωση Canilos Animal Foundation, σε συνεργασία και με τοπικούς φιλοζωικούς συλλόγους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα γνωστά πλέον «βαρελόσκυλα», είδος που δυστυχώς… αφθονεί στην ύπαιθρο του νησιού. Μακάρι όλες αυτές οι κινήσεις να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα για τα ζώα, αλλά και σε ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών τους ως προς το πώς θα πρέπει να τα χειρίζονται. Β.Χρ.

Φοβού το νερό… Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες απ’ τις δυνατές βροχές στο αγροτικό οδικό δίκτυο και του Μεσοτόπου, το οποίο όπως έλεγε ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Αντώνης Κουμαράς, μετά από επίσκεψή του μαζί με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Μαριάνθη Στυλιανίδου και Ανδρέα Παπαχριστοφόρου, έχει σε σημαντικό βαθμό, της τάξης του 70%, υποστεί μεγάλες ζημιές απ’ τη νεροποντή.

†Μάρκου Ευγενικού, Μακαρίου Αιγ., Αρσενίου Κερκύρας

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ο π. Στρατής Γιουσμάς μαζί με το Φίλιππο Πλιάτσικα, κατά την προχτεσινή συναυλία του δεύτερου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Όπως μας είπε ο ιερωμένος μουσικός της Μυτιλήνης, ήδη έδωσε στον τραγουδοποιό δύο συνθέσεις του, σε στίχους Ντέπης Χατζηκαμπάνη. Οπότε, αναμένεται σύντομα να ακούσουμε και αυτά ερμηνευμένα από το γνωστό τραγουδιστή. Β.Χρ.

… και το νοτιά Όμως από χθες το πρωί, και λόγω των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν στη Λέσβο, όχι μόνο ο αντιδήμαρχος, αλλά κι όλη η Ερεσός, είχε αγωνία για την περιοχή της Σκάλας που μαστιζόταν απ’ τον αέρα. Γιατί αν συνεχιζόταν ο νοτιάς, ο κίνδυνος να πάρει το τοιχίο στην άκρη της παραλίας ήταν κάτι παραπάνω από σοβαρός. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΚΑΚουργήµατα

Παρα...θέσεις Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Η μεγαλύτερη επένδυση στο Αιγαίο…

Δε θα γίνει…

Στην υγειά μας

Έως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε βγει πρόσκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, να αναρωτιούνται αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης είχε πράγματι αποστείλει στους «αρμόδιους» υπαλλήλους του Δήμου χειρόγραφο έγγραφο, με το οποίο τους καλούσε να προχωρήσουν στη σύγκληση κατεπείγουσας συνεδρίασης, αλλά τέτοια πρόσκληση δε βγήκε, όπως δε βγήκε διά της ανάρτησής του στο «Διαύγεια» και το πρακτικό της συνεδρίασης της προηγούμενης Κυριακής.

Χάθηκε σε κάποια φάση η «μπάλα» κατά την προχθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των σωματείων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση έγινε με αφορμή το νέο Οργανισμού Λειτουργίας του Βοστάνειου. Η κουβέντα άρχισε να ξεφεύγει όταν οι διάφοροι εκπρόσωποι σωματείων, αντί να ψάξουν να βρουν τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος, έψαχναν την πηγή του. Η οπτική του καθενός διέφερε και αυτό εξ αιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Ωστόσο, η λογική δεν άργησε να επανέλθει και να τονιστεί ότι δεδομένων των συνθηκών, αυτό που προέχει είναι «απόσυρση» του Οργανισμού και η δημιουργία νέου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

… η συνεδρίαση; Επειδή όμως «τυπικά» είναι προς διερεύνηση αν ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος έχει το δικαίωμα σύγκλησης και τρίτης συνεδρίασης, ή ποιος και πώς έπρεπε να κάνει αποδεκτές τις μη αποδοχές ορισμού των Απόστολου Πατέστου και Σοφίας Δόλκα, ή τέλος γιατί κανείς δεν ξέρει αν έπρεπε ανάλογη έγγραφη μη αποδοχή να διατυπώσει και ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης ή όχι, μάλλον η συνεδρίαση δε θα γίνει. Και μάλλον θα χρειαστεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να δώσει τα φώτα της στα διαδικαστικά θέματα ώστε να συγκληθεί το Συμβούλιο. Προς το παρόν ζητείται μέντιουμ με ικανότητες επί των θεσμικών θεμάτων, για να ρίξει τα χαρτιά, να δει τη γυάλα, να εξετάσει το κατακάθι του καφέ και να βγάλει πόρισμα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι δημαιρεσίες. ΜΑΡ.ΠΛ.

Δώρο… Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής πήρε χθες ο Νάσος (Αθανάσιος) Γιακαλής την απάντηση για το «Σάρλιτζα» απ’ το ΤΣΑΥ. Που σε κάθε περίπτωση μπορεί να εκληφθεί ως δώρο, κι όχι μόνο για τον περιφερειάρχη, αλλά για όλη τη Λέσβο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Από επενδυτική εταιρεία ζητούνται ενιαίες εκτάσεις γης στη Λέσβο και στη Λήμνο, επιφάνειας άνω των 300 στρεμμάτων. Παρακαλούμε αποστείλετε πληροφορίες στη διεύθυνση «ΜΥΡΙΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Ερεσού 5, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81100 Αρμόδιος για πληροφορίες κος Ευστρατίου, τηλ. 22510 40377 e-mail: efstratiou@mks.gr Θα τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας.

Στην υγειά μας (2) «Ο ουρολόγος για τη χολή και ο χειρουργός για το πουλί» ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν οι γιατροί για να περιγράψουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε λίγο καιρό με τις εφημερίες. Εξήγησαν ότι σε λίγο καιρό ο παθολόγος θα καλείται για πνευμονολογικά περιστατικά και ο ΩΡΛ για οφθαλμολογικά και νευροχειρουργικά. Αυτό θα γίνει όταν ανοίξει οριστικά ο δρόμος από την ενεργό εφημερία στην εφημερία τομέα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι σημαίνουν οι αλλαγές στην Υγεία και ίσως να είναι ο λόγος που δεν έχουν αντιδράσει ακόμα. Γι’ αυτόν το λόγο αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την επιχείρηση «ενημέρωση», από το Βοστάνειο έως το πιο μακρινό χωριό του νησιού, όπου υπάρχει αγροτικό ιατρείο. Και εδώ που τα λέμε, γιατί να μην το κάνουν, αφού έτσι μπορούν να παρέχουν την καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες που δικαιούνται να είναι πληροφορημένοι για τα μείζονος σημασίας θέματα της Υγείας. Α.Κου

… είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεφώνησαν κι είπαν, με διάφορες ευγενέστατες διατυπώσεις, οι εκπρόσωποί μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, προσφάτως. Ας μου επιτραπεί η καλοπροαίρετη διαφοροποίηση: δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι η μόνη στρατηγική επένδυση στο χώρο του Αιγαίου κατά τη Μεταπολίτευση. Μεγάλη επένδυση είναι, π.χ., μια ξενοδοχειακή μονάδα κλίμακας ή μια μεταποιητική μονάδα τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα, μεγάλη επένδυση είναι όσα έκανε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τις πολλαπλές δράσεις της γύρω από το μοναδικό προϊόν της. Στρατηγική επένδυση είναι αυτή που καθορίζει το πλέγμα των εθνικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών προοπτικών ενός κοινωνικού συνόλου που αναζητά το ρόλο και τη διάρκειά του στην πολύπλευρη ιστορική εξέλιξή του. Η απόκλιση μεταξύ «μεγάλης» και «στρατηγικής» επένδυσης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα της λεκτικής χαλαρότητας ή πενίας των παρεμβαινόντων. Θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί, κατ’ αντιστροφή, ως ένδειξη αδυναμίας κατανόησης εκ μέρους τους της σημασίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Και της αδυναμίας τους να θέσουν στρατηγικές προτεραιότητες, εκφεύγουσες από τη διανομή πιστώσεων για μικροπολιτικώς ευχάριστα «τεχνικά» εργάκια: π.χ. η παρακολούθηση της λογικής του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου είναι ενδεικτική προς τούτο. Ευρισκόμεθα ενώπιον μεγάλων αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το λεγόμενο Σχέδιο «Αθηνά». Δε θα επαναλάβω τα πασίγνωστα περί δριμείας περικοπής του προϋπολογισμού των ΑΕΙ, τη σπιλωτική παραφιλολογία περί της χαμηλής ποιότητάς τους, τον απόλυτο παραλογισμό της μείωσης του ελάχιστου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου εν όψει του πληθωρισμού των κεντρικών πανεπιστήμιων κ.λπ.. Αξίζει όμως να επισημανθούν τα κάτωθι, ως μέτρο της διαφοράς επί της στρατηγικής: 1. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είναι ένα ίδρυμα της σειράς των βδελυρών σήμερα επιτευγμάτων τοπικών παραγόντων της Μεταπολίτευσης. Να φτιάξουμε κάτι στον τόπο μας ή ακόμα και στο χωριό μας, όπως τα πολλά άλλα που συγκρίνονται αναιδέστατα στην τρέχουσα συζήτηση υπό το αρνητικό στερεότυπο «κάθε πόλη κι ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ». Η Ιστορία του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενορατική πολυδιάστατη στρατηγική πολιτικών και ακαδημαϊκών ηγετών ως ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Καραθεοδωρή και μετέπειτα ο Α. Παπανδρέου ή ο Κ. Σοφούλης. Το «Φως εξ Ανατολών» για το Πανεπιστήμιό μας, έμβλημα του Κ. Καραθεοδωρή, είναι πολύ μεγάλη «κουβέντα» για να ελπίζουμε ότι οι τρέχοντες της πολιτικής πράξης την καταλαβαίνουν! 2. Ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, σε προ ημερών ομιλία του, κατέδειξε τους οκτώ πυλώνες της ανάπτυξης. Ως παραδοχή, ας τους δεχθούμε ως έχουν κι ας αντιστοιχήσουμε την παιδευτική και ερευνητική στρατηγική του Πανεπιστημίου μας. Λέει ο υπουργός: ναυτιλία, τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, πληροφορική, τρόφιμα… κ.λπ.. Ρωτάω τον υπουργό Οικονομικών: έχετε συνομιλήσει ποτέ με τον υπουργό Παιδείας, που μέσω των διαρροών του προετοιμάζει τις «περικοπές» στο Πανεπιστήμιό μας; Ποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα έχει οργανώσει εγκαίρως τις νεωτερικές σπουδές στα αντικείμενα που τώρα θεωρούνται ως στρατηγικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση και τη νέα ανάπτυξη της χώρας; Συμφωνείτε, κ. Υπουργέ των Οικονομικών, με τις διαρροές που θέλουν την κατάργηση - ή ό,τι άλλο - τμημάτων όπως το Τροφίμων της Λήμνου, του Τουρισμού στη Χίο, των Χρηματοοικονομικών στη Σάμο κ.ο.κ., που κάθε Κυριακή δαιμόνιοι ρεπόρτερ αναγγέλλουν στα κεντρικά φύλλα; 3. Κάθε ημέρα διαβάζουμε για αποκαλυπτόμενους λογαριασμούς φοροφυγάδων, κατά μόνας ή κατά κλάδο. Δεκάδες εκατομμύρια, εδώ κι εκεί, αποτέλεσμα της μεταπολιτευτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Έχει κανείς προσπαθήσει να συγκρίνει τα ποσά που αναφέρονται για έναν και μόνον εξ αυτών, σε σχέση με το στρατηγικό αποτέλεσμα και προϊόν του ιδρύματός μας; Διαβάζω για «αγρότη» της περιοχής, για να μην πω τα συνήθη και προφανή κλαδικά παραδείγματα της υγείας ή της κατασκευής, με αφορολόγητες/παράνομες καταθέσεις 10 - 15 εκατ. ευρώ. Ξέρετε ότι ο προϋπολογισμός του «Πανεπιστημίου» μας δεν υπερβαίνει, για όλο το Αιγαίο και για το σύνολο των δραστηριοτήτων του, τα μισά ενός φοροφυγά; Τεράστιο το θέμα, με πλείστες άλλες όψεις που δεν αναφέρονται εδώ. Τούτο το κείμενο είναι μια απλή υπόμνηση ότι με ρητορικές εξάρσεις δε λύνονται τα προβλήματα: απλώς, ρουτινιάρικα, κάνουμε ένα φράγκο δουλειά, για να περνάει η ώρα. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαινόμαστε και γνωριζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο! * Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...

Λεόντων Για την κοινωνική συνυπευθυνότητα! ελικά τι είναι η κοινωνία; Ένα καζάνι που διαρκώς βράζει όπως λεν οι κοινωνιστές, ή απλώς μια μάζα εθελόδουλων φορέων του ιού της κοινωνικής βλακείας, όπως υποστηρίζουν οι αντικοινωνιστές; Η βάση και των δύο αντιλήψεων είναι σαφώς μεταφυσική, και οι δύο βλέπουν την κοινωνία σα συμπαγές σύνολο με μια ενιαία βούληση. Και οι δύο στριμώχνουν την πραγματικότητα μέσα στο δικό τους ερμηνευτικό πλαίσιο, ώστε να εμφανιστούν σαν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Έτσι, όταν έχουμε λαϊκές εξεγέρσεις οι κοινωνιστές εμφανίζουν τον εαυτό τους δικαιωμένο, ενώ όταν οι εξεγερμένοι επιστρέφουν στην ομαλότητα και επικρατεί η κοινωνική ειρήνη οι αντικοινωνιστές παίρνουν τη σκυτάλη της αυτοδικαίωσης. Αμφότεροι στύβουν την πραγματικότητα για να βγάλουν ξεχωριστά γεγονότα, αφαιρώντας τα από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εξέλιξης, έτσι ώστε να «αποδείξουν» τη δική τους μεταφυσική. Δε βλέπουν πως στην κοινωνική ζωή υπάρχει τόσο η εξέγερση, όσο και η κοινωνική ειρήνη, τόσο η κοινωνική επανάσταση, όσο και ο συντηρητισμός, τόσο η Ανταρσία, όσο και η εθελοδουλία. Με μία λέξη, η κοινωνική ζωή είναι διαλεκτική. Επιπλέον, κοινωνισμός και αντικοινωνισμός είναι ιδεολογίες αντιιστορικές: εμφανίζουν μια στιγμιαία κατάσταση της κοινωνικής πραγματικότητας σαν καθολική και αιώνια απεικόνιση, σαν πραγματικότητα που συμβαίνει σε κάθε τόπο και χρόνο. Και οι δύο αντιλήψεις αδυνατούν ν’ αναλύσουν την κοινωνία μέσα στην ιστορική της κίνηση, σα διαδοχή μεταβατικών κοινωνικών μορφών, σα γένεση του νέου, μέσα από το παλιό, σα διαρκές γίγνεσθαι. Αδυνατούν να δουν τα κοινωνικά φαινόμενα μέσα στην αντιφατικότητά τους, την αλληλεπίδρασή τους και την αλληλοδιαδοχή τους. Παρά τη φαινομενική αντιπαλότητά τους, είναι δύο όψεις του ίδιου μεταφυσικού νομίσματος: σαν αντιδιαλεκτικές ιδεολογίες βλέπουν από κοινού τον κόσμο σε φέτες… Έτσι, όταν αυτές οι ιδεολογίες εξετάζουν το ζήτημα της κοινωνικής συνυπευθυνότητας στα εγκλήματα της εξουσίας, καταλήγουν σ’ ένα φανερό ή καλυμμένο ελιτισμό. Η μεταφυσική θέλει την κοινωνική πραγματικότητα να διαμορφώνεται απλώς από τα πάνω και να επιβάλλεται προς τα κάτω! Οι «από τα κάτω» είναι απλώς παθητικοί δέκτες μιας προαποφασισμένης διαμόρφωσης της πραγματικότητας. Στην πράξη, όμως, η πραγματικότητα στην κάθε της στιγμή είναι ένας συσχετισμός αντικρουόμενων δυνάμεων, πάλη και ενότητα αντιθέσεων. Κι αν οι «από τα κάτω» αντιστάσεις μεταβάλλουν το συσχετισμό δύναμης προς όφελος των αδυνάτων (μέσα στα πλαίσια, όμως, του συστήματος), από την άλλη η κοινωνική παθητικότητα στρώνει ακόμα πιο εύκολα το δρόμο της βαρβαρότητας και της διαρθρωτικής βίας της ταξικής-ιεραρχικής κοινωνίας. Λίγα χρόνια μετά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Γιάσπερς προσπάθησε να απαντήσει στο κατά πόσο ο απλός γερμανικός λαός ήταν συνυπεύθυνος στα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος και κατέληξε σε διαχρονικά συμπεράσματα: «Η διάπραξη των πολυάριθμων και μικρών εκείνων πράξεων της αδράνειας, της άνετης προσαρμογής, της πρόχειρης δικαιολόγησης του αδίκου, της δυσκολίας να διακρίνει κανείς τη βλάστηση του αδίκου, αλλά και η συμμετοχή στη δημιουργία δημόσιας ατμόσφαιρας, που πλαταίνει τη σύγχυση και κάνει δυνατή τη διάπραξη του κακού, όλα αυτά έχουν σα συνέπεια το να προδιαγράφουν και να καθορίζουν την πολιτική ευθύνη για τις καταστάσεις και τα συμβάντα […]. Ο τρόπος ζωής ενός πολιτισμού αποτελεί κάτι σαν ηθική ομαδική ευθύνη στην οποία μετέχει κανείς ως άτομο, αφού η πολιτική πραγματικότητα γεννιέται ακριβώς από αυτόν τον τρόπο ζωής […]. Ο τρόπος ζωής επενεργεί στα πολιτικά γεγονότα και οι πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται από αυτά, δίνουν πάλι τη σφραγίδα στον τρόπο ζωής.» Το γεγονός, σε τελική ανάλυση, πως οι πολλοί συνέχισαν τις δραστηριότητές τους σα να μη συνέβαινε τίποτα, είναι αυτό που θεμελιώνει και την ηθική ευθύνη και στο ναζιστικό και κατ’ επέκταση σε κάθε έγκλημα της εξουσίας. «Μερικές φορές, το να μην κάνεις τίποτα, είναι το πιο βίαιο πράγμα που μπορείς να κάνεις», γράφει ο Σλαβόι Ζίζεκ. Και πράγματι οι λαοί δεν είναι αθώοι για τα εγκλήματα των ηγετών τους. Αυτό όμως σημαίνει πως αυτόματα γίνονται και ένοχοι; Η ηθική και πολιτική ευθύνη ταυτίζεται αυτόματα με την ενοχή; Όποια κι αν είναι και σήμερα η ευθύνη της κοινωνίας μας για την παθητικότητά της (και είναι μεγάλη), το να ρίχνουμε όλα τα στραβά στην κοινωνική εθελοδουλία είναι μια έμμεση αθώωση όσων ενεργητικά διαπράττουν τα εξουσιαστικά εγκλήματα. Όσοι θέλουν να λέγονται «ανοιχτά μυαλά», δεν μπορούν να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και στους εκμεταλλευόμενους... Μέσα από το λάκκο των λεόντων,

T

... ο Δανιήλ.

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Προβλήματα με τη σίτιση στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, λόγω μη λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου

Μετά μουσικής, αλλά χωρίς φαγητό της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ωρίς παροχή της δωρεάν σίτισης που δικαιούνται, παραμένουν από προχτές οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, γεγονός που δεν επιτρέπει την υπογραφή νέας σύμβασης με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει την παροχή φαγητού στο Σχολείο. Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Γιώργο Αθανασίου, η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και το Σχολείο αναγκάζεται τώρα να περιμένει κάποιο διάστημα μέχρι τη διενέργεια νέου διαγωνισμού. Ο λόγος είναι το ότι ακόμη δεν έχει γίνει

X

Συνάντηση δημάρχου με μαθητές, καθηγητές και γονείς στο ΕΠΑΛ Μούδρου

Έληξε η κατάληψη, αλλά όχι το πρόβλημα μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα των εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ Μούδρου, όπου Tοι οκενά μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στο Σχολείο με τους μαθητές, το Σύλλογο Γονέων και τους εκπαιδευτικούς, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Αδαμίδη, και τον αντιδήμαρχο Ευστράτιο Κουκούμη. Ο δήμαρχος Λήμνου συζήτησε για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του Δήμου. Οι μαθητές επεσήμαναν στο δήμαρχο με τη σειρά τους ότι «η κατάληψη αποτελεί το μοναδικό όπλο απέναντι σε ένα αδιάφορο κράτος», ωστόσο συμφώνησαν να την σταματήσουν προσωρινά. Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο το συνεχιζόμενο εμπαιγμό απέναντι στα παιδιά, που το μοναδικό τους “σφάλμα” είναι ότι εκείνα και οι οικογένειές τους αποφάσισαν να ζήσουν στη Λήμνο. Η υπομονή των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, αλλά και η δική μας έχει εξαντληθεί. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος που ταλαιπωρεί δεκάδες Λημνιά παιδιά και τις οικογένειες τους. Είναι προφανές ότι πράξεις και παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας.»

η συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία και είναι αρμόδια για να «τρέξει» το συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, τονίζοντας πως όλες οι συμβάσεις εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της συγκεκριμένης Επιτροπής και πως το θέμα του Μουσικού Σχολείου καθυστερεί αναγκαστικά, για τυπικούς λόγους, μέχρι να εγκριθεί νέα σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης μένουν χωρίς σίτιση, μετά και το πρόβλημα που είχε υπάρξει την περασμένη σχολική χρονιά. Τότε η διανομή φαγητού στο Σχολείο είχε ξεκινήσει το Μάιο λόγω καθυστέρησης του σχετικού διαγωνισμού.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σημαντικές οι επιπτώσεις από τις μετεγγραφές ημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από το νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές Σπρωτοετών φοιτητών για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά και από νέα απόφαση του υπουργού Παιδείας να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισοδηματικό κριτήριο, από 6.000 ευρώ σε 7.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σουλακέλλη, το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Η αύξηση των όσων δικαιούνται μετεγγραφής είναι σίγουρο ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για το ίδρυμα, με το σκεπτικό ότι απ’ όλα τα τμήματα θα υπάρξουν φοιτητές που θα θελήσουν να μετεγγραφούν», αναφέρει ο αντιπρύτανης. «Αυτήν τη στιγμή, εκτός από τα παιδιά που έκαναν αιτήσεις για σίτιση, 1.200 στο σύνολό τους απ’ όλα τα ακαδημαϊκά έτη, δεν έχουμε άλλα οικονομικά στοιχεία φοιτητών. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι, από το σύνολο των πρωτοετών φοιτητών του φετινού ακαδημαϊκού έτους, που φτάνουν τις 2.500, θα χάσουμε σίγουρα το 10%. Όχι από όλα τα τμήματα, από τη Λήμνο π.χ. δε θα χαθεί κανείς, ωστόσο αυτό θα ισχύσει για αρκετά.» Β.Χρ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

5

Τι λένε οκτώ εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού χώρου της Λέσβου για το θέμα που «διχάζει»

Αξιολόγηση «προ των πυλών» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ πό την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διοικητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της χώρας, που θα έχει κλιμακωτή διάρθρωση και θα κατατάσσει όσους υπηρετούν την εκπαίδευση σε «ελλιπείς», «επαρκείς», «πολύ καλούς» και «εξαιρετικούς», βάσει μιας σειράς κριτηρίων. Σήμερα οκτώ εκπρόσωποι του χώρου, τόσο από την πρωτοβάθμια όσο και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Λέσβου, μιλούν στο «Ε» για το πολυσυζητημένο αυτό θέμα, εκφράζοντας αναλόγως τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη διαδικασία, που διχάζει εδώ και καιρό τον εκπαιδευτικό χώρο. Σύμφωνα με το Προεδρικό αξιολόγησης θα γίνεται ως Διάταγμα για την αξιολόγη- εξής: ση των εκπαιδευτικών της Οι περιφερειακοί διευθυπρωτοβάθμιας και δευτερο- ντές Εκπαίδευσης θα αξιοβάθμιας εκπαίδευσης, που λογούνται από το γενικό την ερχόμενη εβδομάδα θα γραμματέα της κεντρικής υδοθεί στους εκπαιδευτι- πηρεσίας του Υπουργείου κούς προκειμένου οι ίδιοι Παιδείας και οι προϊστάμενα διατυπώσουν τις από- νοι των τμημάτων Επιστηψεις τους, η διαδικασία της μονικής Καθοδήγησης, οι

A

διευθυντές Εκπαίδευσης, οι διευθυντές και υποδιευθυντές των ΠΕΚ, οι προϊστάμενοι των ΚΕΔΔΥ, οι υπεύθυνοι και αναπληρωτές υπεύθυνοι των ΚΠΕ και οι προϊστάμενοι των γραφείων Νομικής Υποστήριξης θα αξιολογούνται από τους περιφερειακούς διευθυντές κάθε περιοχής.

Οι σχολικοί σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι ΣΕΠ και ΚΕΣΥΠ, καθώς και οι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους των οικείων τμημάτων Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγη-

σης. Οι διευθυντές σχολικών μονάδων υπόκεινται σε διοικητική αξιολόγηση από τους οικείους διευθυντές Εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτική από τους σχολικούς συμβούλους, οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων υπόκεινται σε διοικητική αξιολόγηση από τους οικείους διευθυντές Εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτική από τους οικείους σχολικούς συμβούλους. Κατά τη διαδικασία θα κρίνονται, εκτός άλλων, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών, το παιδαγωγικό κλίμα που υπάρχει στη σχολική τάξη, η οργάνωση της σχολικής μονάδας, ο βαθ-

μός πρόσληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών, οι διδακτικές ενέργειες και τα εκπαιδευτικά μέσα, οι τυπικές υπαλληλικές υποχρεώσεις, η επικοινωνία και η συνεργασία με τους γονείς, η υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια, η επαγγελματική ανάπτυξη κ.λπ.. Η τελική αξιολόγηση αποτελείται από τέσσερις βαθμίδες μιας ειδικής περιγραφικής κλίμακας, που ξεκινά από το χαρακτηρισμό «ελλιπής», προχωρά στο «επαρκής», συνεχίζει στο «πολύ καλός» και φτάνει στο «εξαιρετικός», ανάλογα με τους βαθμούς που συγκεντρώνει κάθε στέλεχος της εκπαίδευσης που αξιολογείται.

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου θέμα της αξιολόγησης έχει Tσεωνοπροκαλέσει πληθώρα αντιδράαπό εκπροσώπους του εκ-

κομένων, δεν μπορείς να πεις ότι μπορεί να πετύχει εύκολα το μέτρο.»

παιδευτικού χώρου, από τη στιγμή που άρχισε να συζητείται η εφαρμογή του. Οι απόψεις διαμοιράζονται μεταξύ όσων είναι σαφώς «υπέρμαχοι» της εφαρμογής της, όσων την επιθυμούν θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένους όρους και όσων είναι κατηγορηματικά «κατά» θεωρώντας ότι προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και έχει ως στόχο τη χειραγώγηση και την «κατηγοριοποίησή» τους, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει και «τιμωρητικό» χαρακτήρα. Οκτώ στελέχη της εκπαίδευσης της Λέσβου, μεταξύ αυτών οι προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων τής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, εκφράζουν τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο μέτρο.

Αναστασία Τσολερίδου,

Βασίλης Κοντάρας, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου εν έχουμε ακόμη λάβει επί«Δ σημα το προσχέδιο του νόμου. Ωστόσο, νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλει για το ότι η αξιολόγηση χρειάζεται παντού, αφού αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση δε γίνεται. Προσωπικά, και όχι ως διευθυντής Εκπαίδευσης, πάντα υποστήριζα ότι η χειρότερη ίσως αξιολόγηση είναι καλύτερη από το τίποτα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε επιπόλαια αυτό το θέμα και να μην εξασφαλίσουμε τη συναίνεση όσων εμπλέκονται, για να μπορεί να έχει και αποδοχή και να είναι εφαρμόσιμος ο σχετικός νόμος, γιατί όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να βγει ένας νόμος, αλλά να μείνει στα χαρτιά. Από εκεί και πέρα, αν δεν υπάρχει η συναίνεση των εμπλε-

προϊσταμένη Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου αξιολόγηση σαφώς και χρειάζεται, σε βαθμό που είναι αντικειμενική, και πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην είναι. Μπορεί να βοηθήσει και σε κάθε περίπτωση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά στόχος της είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι μέτρο χρήσιμο, άλλωστε οι πάντες αξιολογούνται.»

«H

Αικατερίνη Στρατάκη, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου (ΔΑΚΕ)

ναι ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί το σύνολο των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την τελευταία να μην εξοντώνει τον εκπαιδευτικό, αλλά να τον βελτιώνει, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν σε μια σχολική μονάδα.»

Παναγιώτης Αθηναίος, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου ΕΛΜΕ Λέσβου (ΠΑΣΚ) υμφωνούμε να αξιολογηθούμε, αλλά το θέμα είναι ποιος θα μας αξιολογήσει. Εγώ, για παράδειγμα, θα αξιολογηθώ για το διοικητικό κομμάτι από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας και για το εκπαιδευτικό από σχολικούς συμβούλους. Αυτό που δε συμφωνούμε, είναι το να γίνεται αυτό για να “κοπούν” κάποιοι εκπαιδευτικοί.»

«Σ

Αριστείδης Σγατζός,

μέλος διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου εν έχουμε δει Εκπαιδευτικών ακόμη το Πρωτοβάθμιας προεδρικό διά- Εκπαίδευσης Νομού ταγμα. Συμφω- Λέσβου («Ριζοσπαστική νούμε με την αξιολόγηση, αλλά Παρέμβαση Εκπαιδευτικών όχι όπως το θέτει Λέσβου»)

«Δ

η κυβέρνηση, και ζητάμε να αποσυνδεθεί από τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και να μην υπάρχει δυνατότητα απολύσεων. Υπάρχει και μια καχυποψία, αφού οι εκπαιδευτικοί δε θεωρούν ότι θα είναι αξιοκρατική. Ρόλο θεωρούμε ότι θα πρέπει να παίζει ο σύλλογος Διδασκόντων, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά. Τουλάχιστον να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε κάποιος που δεν αξιολογείται σωστά, να προστατεύεται. Και άποψή μας εί-

ρόκειται για «Π ένα σχέδιο νόμου που τελικό

σκοπό έχει να ανοίξει το δρόμο στις απολύσεις και στην εκπαίδευση, και που δεν έχει καμμία σχέση με τις διακηρύξεις του. Στόχος του είναι λιγότεροι εκπαιδευτικοί για τα παιδιά του λαού, στόχος του είναι η καταστροφή της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, τα κριτήρια που βάζει θα οδηγήσουν σε μια από-

λυτα ελεγχόμενη από το κράτος και τα κόμματα που κυβερνούν δημόσια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί όλοι μαζί, με τους υπόλοιπους εργαζομένους, πρέπει να καταλάβουν ότι βρίσκεται στον ίδιο δρόμο όπως π.χ. με τις αλλαγές οργανισμών στα νοσοκομεία, με τις διαθεσιμότητες στο πανεπιστήμιο και στους ΟΤΑ και πως η αντίσταση και σε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικα είναι μονόδρομος.»

Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, ταμίας διοικητικού συμβουλίου ΕΛΜΕ Λέσβου (ΔΑΚΕ Καθηγητών) ροσωπικά εί«Π μαι υπέρ της αξιολόγησης και αυτό που για μένα έχει σημασία, είναι ο τρόπος της αξιολόγησης, ώστε να είναι δίκαιος, να είναι πραγματικά αξιοκρατικός και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους “παιχνίδια”.»

Δημήτρης Μακροθανάσης, μέλος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου (ΕΣΑΚ - ΔΕΕ) «Είμαστε κατηγορηματικά κατά της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση έχει σχέση με αξίες και οι αξίες αλλάζουν από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία και κρίνονται πάντα από το πόσο είναι λειτουργικές για την κυρίαρχη πάντα τάξη, που κατέχει οικονομικό πλούτο και ιδεολογικά κυριαρχεί. Πάντα η αξιολόγηση είχε δύο στόχους: αναπαραγωγή του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε και, από την άλλη, τη χειραγώγηση των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να

αντισταθούν σε αυτή την αναπαραγωγή.»

Κώστας Ντουράκης, μέλος διοικητικού συμβουλίου ΕΛΜΕ Λέσβου («Αγωνιστική Παρέμβαση») αξιολόγηση «Η των εκπαιδευτικών δεν είναι μια έννοια που μπορεί να νοηματοδοτηθεί θετικά. Δεν πρόκειται για μία διαδικασία αυτοκριτικής με στόχο τη βελτίωση, ούτε επίσης θα ήταν ποτέ δυνατό να αξιολογούνται με επάρκεια, ακρίβεια και αντικειμενικότητα όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες και όλα τα επαγγέλματα. Ο στόχος της είναι να αποτελέσει το όχημα μέσω του οποίου θα οδηγηθούμε σε απολύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, στη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση της πλειοψηφίας των συναδέλφων και βέβαια, στο βάθος, στην ιδεολογική χειραγώγησή τους σύμφωνα με τις κυρίαρχες αξίες. Είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι αυτοί που εδώ και χρόνια ασκούν την πολιτική αποδόμησης του δημόσιου σχολείου, προβαίνουν σε αξιολόγηση του προσωπικού με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση του λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματός μας και κατά συνέπεια η τακτική, επαρκής επιμόρφωση, υπήρξε πάγιο αίτημα του κλάδου. Εδώ στη Λέσβο είχαμε και τη θλιβερή πρωτιά να είμαστε η μόνη ΕΛΜΕ της χώρας που έσπευσε να δηλώσει υπέρ της αξιολόγησης πριν από δύο χρόνια. Βέβαια, η ντροπιαστική για τον κλάδο - και γενικά για σωματείο εργαζομένων - απόφαση της πλειοψηφίας τού Δ.Σ. (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) ανακλήθηκε πανηγυρικά από τη γενική συνέλευση του Σωματείου.»


6

EI∆HΣEIΣ

Απολογείται ο 45χρονος για το φόνο της γυναίκας του

Σήμερα στον ανακριτή τον ανακριτή θα οδηγηθεί σήτο πρωί ο 45χρονος Σ.Σ., Σπουμερα την περασμένη Τρίτη σκότωσε την γυναίκα του Ραφαέλλα Γιαννακή και μετά την έθαψε σε αμμώδη παραλιακή περιοχή στο Ντίπι. Χτες το βράδυ επρόκειτο να μιλήσει ο δράστης για πρώτη φορά με το δικηγόρο του, Ευστράτιο Ηλιογραμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικηγόρος εκ μέρους της οικογένειας του θύματος δεν έχει ορισθεί ακόμη.

Ο ιατροδικαστής Πνιγμονή από απόφραξη εξωτερικών αεροφόρων οδών ήταν το πόρισμα του ιατροδικαστή Θεόδωρου Νούσια, που εξέτασε το πτώμα της 40χρονης. Όπως ο ίδιος εξήγησε στο «Ε», ο 45χρονος έκλεισε με τα χέρια του τη μύτη και το στόμα της συζύγου του, μέχρι που εκείνη πέθανε καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το θύμα βρέθηκε να φορά μόνο το εσώρουχό του, ενώ εξετάζεται

το ενδεχόμενο να είχε προηγηθεί σεξουαλική επαφή. Ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι αναμένονται αποτελέσματα από τα στοιχεία που έχουν σταλεί για τοξικολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA. Η κηδεία της Ραφαέλλας Γιαννακή έγινε χθες το μεσημέρι από το ναό της Αγίας Τριάδας στο Συνοικισμό. Ανάμεσα στα άλλα, το λουλουδένιο στεφάνι του συζύγου-φονιά της, σε σχήμα καρδιάς και με την επιγραφή «σ’ αγαπώ»!

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Σε λύση οδηγεί η πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παραχώρησή του για 60 χρόνια

«Ναι» του ΤΣΑΥ για «Σάρλιτζα»

Πνίγηκε ψαράς στη Λήμνο τέλος είχε o 58χρονος ψαράς Μιχάλης T ραγικό Μπαλτζής χθες το πρωί, στην Πλάκα της Λήμνου, που πνίγηκε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα όταν ανατράπηκε η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με τον 28χρονο γιο του. Οι θυελλώδεις νοτιάδες που έφταναν και τα 9 Μποφώρ στάθηκαν η αιτία η βάρκα να ανατραπεί και οι δύο τους να βρεθούν στη θάλασσα. Λίγη ώρα νωρίτερα, πατέρας και γιος αψηφώντας τον καιρό είχαν ξεκινήσει από το λιμάνι της Πλάκας για να σηκώσουν τα δίχτυα που είχαν ρίξει το προηγούμενο βράδυ. Οι θυελλώδεις νοτιάδες στάθηκαν, όμως, εμπόδιο από την αρχή, αλλά ο 58χρονος ψαράς πίστευε ότι θα καταφέρει να σηκώσει τα δίχτυα και να επιστρέψουν πίσω με το γιο του στο λιμάνι. Όταν έφτασαν στο σημείο που είχαν ρίξει τα δίχτυα, 300 μέτρα περίπου από την ακτή, η βάρκα άρχισε να βάζει νερά και στη συνέχεια ανατράπηκε, με αποτέ-

λεσμα οι δύο άντρες να βρεθούν στη θάλασσα. Ο άτυχος Μιχάλης Μπαλτζής δεν κατάφερε να σωθεί, αν και στην αρχή κρατιόταν από τη βάρκα όπου είχε μπλεχτεί στα δίχτυα. Ο γιος, αφού πάλεψε για αρκετή ώρα με τα κύματα, κατάφερε να βγει στη στεριά, για να ζητήσει βοήθεια και να επιστρέψει για να σώσει και τον πατέρα του. Όταν επέστρεψε με βοήθεια, ήταν ήδη αργά, ο άτυχος ψαράς δε βρισκόταν στο σημείο που τον είχε αφήσει ο γιος του, ενώ εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα νεκρός στη θάλασσα. Η είδηση του πνιγμού του άτυχου ψαρά προκάλεσε λύπη στο χωριό της Πλάκας. Οι συγχωριανοί, όμως, δεν απόρησαν για την απόφασή του να βγει με τέτοιο καιρό στη θάλασσα, καθώς τον θεωρούσαν πολύ ριψοκίνδυνο και στο παρελθόν είχε εμπλακεί και σε άλλα ναυάγια, απ’ όπου τότε είχε καταφέρει να σωθεί.

Κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στη Λήμνο

Ενημέρωση από ειδικούς να γεμάτο διήμερο ενημέρωΈ σης για θέματα αντισεισμικής προστασίας είχε το κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, που επισκέφτηκε τη Λήμνο την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Το κλιμάκιο έφτασε στο νησί μετά από πρόσκληση του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, και συνεργάστηκε με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκομένους ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ σ’ αυτήν εκτός από το δήμαρχο Λήμνου συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, Παλαιολόγος Κυριαζής και Στράτος Κουκούμης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας, Βάγιος Καλλιγερής, ο διευθυντής του Νοσοκομείου Λήμνου, Παντελής Χάρος, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, οι διευθυντές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευ-

σης, μηχανικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών του νησιού. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αντισεισμικής Άμυνας, Πλούταρχος Κέρπερλης, μίλησε για τα μέτρα αυτοπροστασίας των κατοίκων κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης και στα επόμενα λεπτά που θα ακολουθήσουν, ώστε να μην προκληθεί πανικός και να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες κινήσεις που δε θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης, Χρύσα Γκουντρομίχου, παρουσίασε όλα τα σχέδια για θέματα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ενώ ενημέρωσε και για τις ασκήσεις για τους σεισμούς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση και για τις τρεις τράπεζες σεισμού που λειτουργούν στην Ελλάδα, μία από αυτές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι της Λέσβου. Ακόμη, τονίστηκε ότι ο προσεισμικός έλεγχος γίνεται με ευθύνη τού ΟΣΚ, αλλά ο Δήμος Λήμνου

έχει προχωρήσει σε πρώτο έλεγχο, με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας και των σχολικών μονάδων, των σχολικών και των δημόσιων κτηρίων. Το κλιμάκιο τοποθέτησε στο Δημαρχείο της Μύρινας έναν επιταχυνσιογράφο που μετράει την επιτάχυνση του σεισμού. Σχολιάζοντας την παρουσία του κλιμακίου, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Το θέμα παρακολουθείται στενά και οι ειδικοί μάς δηλώσαν ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τις επίσημες ανακοίνωσης του Οργανισμού και μόνο αυτός είναι θεσμικά αρμόδιος για οτιδήποτε σχετικό. Αξιοποιήσαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για τον καλύτερο συντονισμό. Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά τις θεσμικές ελλείψεις στο σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ παράλληλα αξιοποιήσαμε την παρουσία των επιστημόνων για να ενημερωθούν για θέματα αυτοπροστασίας, προστασίας και σχεδίων αντιμετώπισης του σεισμού όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ειδικά στα σχολεία.»

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY κριβώς μέσα σε ένα μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΑΥ απάντησε θετικά στην πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για παραχώρηση του «Σάρλιτζα», απόφαση που για να υλοποιηθεί υπολείπεται η «τυπική επικύρωση» του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Μόλις δοθεί και αυτή η έγκριση, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της περιοχής, με στόχο να αποτελέσει «προπύργιο» της θερμαλιστικής τουριστικής ανάπτυξης όλης της Λέσβου. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ΤΣΑΥ ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση που δέχθηκε, αφού χθες η Περιφέρεια δημοσιοποίησε τη θετική απάντηση που είχε, αναφορικά με την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα» απ’ τον «ιδιοκτήτή» του, το ΤΣΑΥ, αποδοχή την οποία και πληροφορήθηκε εγγράφως απ’ τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Τομέων Υγειονομικών ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ, Αναστάσιο Βασιάδη.

A

«Πράσινο φως» Η διοικούσα επιτροπή των Υγειονομικών στη συνεδρίασή της στα τέλη Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παραχώρηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα», μετά του οικοπέδου του εμβαδού 19.164 τ.μ. και της ιαματικής πηγής, «με σύμβαση χρησιδανείου του όλου ακινήτου διάρκειας 60 ετών, σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή». Την ίδια απόφασή της διαβίβασε προς το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΑ προς επικύρωση, ενώ παρέπεμψε και την εισήγηση της Περιφέρειας στις υπηρεσίες του Ταμείου, προς επεξεργασία όλων των επιμέρους λεπτομερειών που απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασης και τη διασφάλιση του ΤΣΑΥ ως ιδιοκτήτη του ακινήτου. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, ανέφερε ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το στόχο που έχει θέση

η Περιφέρεια να βγάλει απ’ την πλήρη απαξίωση αυτή την ανεκτίμητη περιουσία. Άλλωστε, όπως ανέφερε και στα πρακτικά του εγγράφου που απέστειλε το ΤΣΑΥ, τονίζεται πως για να ανάψει οριστικά το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών από μέρους της Περιφέρειας και να περιέλθει στην κυριότητά της το ξενοδοχείο, απομένει η τυπική επικύρωση από το ΕΤΑΑ.

Μακρύς δρόμος… Μόλις δοθεί και η έγκριση αυτή, ξεκινά ένας μακρύς δρόμος διαδικασιών, αφού στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι νομικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η παραχώρηση για να βγει προκήρυξη που θα αφορά στην επένδυση αξιοποίησης του «Σάρλιτζα». Όπως υπενθυμίζει η Περιφέρεια, βάσει της πρότασης που είχε καταθέσει στις 14 Δεκεμβρίου, «κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφιστάμενων κτηρίων, της συντήρησης και των αναγκαίων επεμβάσεων που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές». Επίσης η Περιφέρεια, εφόσον επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογία κ.λπ.), θα είναι σε θέση να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τις δαπάνες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων ή ανακατασκευής των ήδη υπαρχουσών, προκειμένου να δημιουργηθεί είτε ένα «θερμαλιστικό κέντρο», είτε ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στη διάθεσή της όπως το «Jessica», το ΕΣΠΑ ή το επόμενο Πλαίσιο Στήριξης της περιόδου 2014 - 2020. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωσή της - «θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση των όλων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με τρίτους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του “Σάρλιτζα”, σύμφωνα με ρητό όρο της σύμβασης που θα καταρτισθεί, διαθέτοντας και τη δυνατότητα να εκμισθώνει σε τρίτους τις ανωτέρω εγκαταστάσεις.».


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

7

Με αγωγές προχωρά το «Δελφίνι», ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ διαβεβαιώνει πως πέφτει άσφαλτος την άλλη βδομάδα

Το… «γιοφύρι» της Σκάλας Λουτρών της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της ΔΕΥΑΛ και του Δήμου Λέσβου δηλώνουν οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Σκάλας Λουτρών, που εξακολουθούν παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για άμεση αποκατάσταση του κεντρικού δρόμου, να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Εκφράζουν δε φόβους για την ποιότητα και λειτουργικότητα του έργου, που άρχισε πριν από μια πενταετία και δε λέει να τελειώσει. Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ τονίζει πως το έργο έχει ολοκληρωθεί και σε ό,τι αφορά στην ασφαλτόστρωση του δρόμου, θα γίνει, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών που αναμένονται την επόμενη βδομάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά γηθεί ακόμη η ολοκλήπου οι κάτοικοι της Σκά- ρωση του έργου, ο Σύλλας Λουτρών διαμαρτύ- λογος Μικρασιατών Σκάρονται εντονότατα για τα λας Λουτρών «Το Δελφίπροβλήματα που έχουν νι» ετοίμασε εξώδικο με δημιουργήσει στην καθη- τις υπογραφές των μελών μερινότητά τους τα «ο- του διοικητικού συμβουρύγματα» απ’ την υλο- λίου του, καθώς και 205 ποίηση του έργου των δι- ενήλικων πολιτών του οικτύων αποχέτευσης, προ- κισμού. Μεσολάβησε στα βλήματα που είχε ανα- τέλη του ίδιου μήνα η εδείξει στα μέσα του κα- πίσκεψη του δημάρχου λοκαιριού το «Ε», με ρε- και στελεχών του Δήμου πορτάζ του. Θυμίζουμε και της ΔΕΥΑΛ, και η εότι περίπου το 20% των πανεκκίνηση της ολοεργασιών που υπολείπο- κλήρωσης των εργασιών, νταν για την ολοκλήρωσή οπότε και ανεστάλη η ετου, ανατέθηκαν το 2012. νεργοποίηση του εξώδι«Μας κοροϊδεύουν…» κου. Στο εξώδικο, όπως Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μας είπε ο πρόεδρος του κι ενώ δεν είχε δρομολο- Συλλόγου, Δημήτρης Πα-

A

παχρυσός, υπάρχει η εξουσιοδότηση των κατοίκων που το υπέγραψαν, ώστε αν χρειαστεί να κινηθεί η διαδικασία και των αγωγών κατά παντός υπευθύνου. «Κι αυτό θα κάνουμε, γιατί μας κοροϊδεύουν τόσο καιρό τώρα, μεταθέτοντας από βδομάδα σε βδομάδα την ασφαλτόστρωση του δρόμου. Ξέρουμε πως δεν είναι σωστό η αντιπαράθεση των πολιτών με το Δήμο να φτάνει σε τέτοια επίπεδα, αλλά δυστυχώς χρόνια τώρα έχει φτάσει σε επίπεδο απελπισίας η κατά-

σταση όλων μας και δεν αντέχουμε άλλο, οφείλουμε να αντιδράσουμε», σημείωσε ο κ. Παπαχρυσός, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για το κατά πόσο θα είναι λειτουργικό το έργο. Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από άλλους κατοίκους της Σκάλας Λουτρών, όπως ο Νίκος Σπανός που μας έστειλε και δημοσιεύουμε διαμαρτυρία-παρέμβασή του για το πώς έχει η κατάσταση στον οικισμό.

«Όλος ο δρόμος» «Σε σύσκεψη που έγινε

στις 31 Οκτωβρίου», όπως είπε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, «κι ενώ είχαν απ’ τα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής των δικτύων, εξετάσαμε με πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου το πώς θα ασφαλτοστρωθεί σε όλο το πλάτος του ο κεντρικός δρόμος μήκους 300 μέτρων περίπου, που απομένει χωρίς άσφαλτο, κι όχι μόνο το σκάμμα που έπρεπε να κλείσει η ΔΕΥΑΛ στο πλαίσιο του έργου.» Όπως συνέχισε ο κ. Μα-

ρινάτος, εξασφαλίστηκε η επιπλέον πίστωση που θα απαιτούνταν, αλλά έκτοτε «ξεκίνησαν οι καταλήψεις του Δήμου, οι απεργίες και μετά οι έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να τελειώσουμε ό,τι είχαμε σχεδιάσει. Αν επρόκειτο να κλείσουμε μόνο το σκάμμα, θα είχαμε από καιρό τελειώσει, αλλά θέλαμε να αποκατασταθεί όλος ο δρόμος, κάτι που πιστεύω θα γίνει την άλλη βδομάδα, αν πράγματι είναι καλός ο καιρός όπως προβλέπεται.».

Σκάλα Λουτρών «ώρα μηδέν»

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

το Δελτίο Τύπου Δ ιάβασα στην εφημερίδα σας (15/01/12) σχετικά με την επίσκεψη του κ. Δημάρχου στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη κακοκαιρία, το οποίο αναφέρεται και στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητα Λουτρών, πουθενά όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την περιοχή της Σκάλας Λουτρών, την οποία επισκέφθηκε την ίδια μέρα, όπως και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τη μη ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης - αποχέτευσης εδώ και τέσσερα χρόνια, θέμα που έχει αναδειχθεί από το «Εμπρός» πριν καιρό (26/7/2012). Θέλω να εκφράσω την αγωνία, τη δική μου, αλλά και των συγχωριανών μου, για την εξέλιξη του έργου.

Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνθρωπος. Ο δρόμος είναι γεμάτος από λακκούβες και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Χρόνια τώρα υποφέρουμε, έχουμε σπάσει τα αυτοκίνητά μας, δίχως να έχει τέλος η ταλαιπωρία. Το ΚΤΕΛ έχει σταματήσει το δρομολόγιο προς τη Σκάλα Λουτρών εδώ και μήνες, αναγκάζοντας ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αλλά και τους μαθητές της περιοχής, να διανύουν την απόσταση περπατώντας σε καθημερινή βάση πάνω από ένα χιλιόμετρο, συχνά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ήταν 26 Σεπτεμβρίου τού 2012 που ξανά ο δήμαρχος είχε δώσει υποσχέσεις για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου, κατά την επίσκεψή του εκεί, αλλά Γενά-

ρης και ακόμη τίποτε... Μάλιστα υπήρξε και νέο δημοσίευμά σας στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, με τίτλο «Τελειώνει ο βιολογικός Σκάλας Λουτρών», με μια πετυχημένη φωτογραφία απ’ την επίσκεψη, όπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ. Μαρινάτος, πάνω από ένα σκάμμα σε ρολό μηχανικού δίνει οδηγίες. Εντύπωση βέβαια προκάλεσε το γεγονός ότι απουσίαζε απ’ την επίσκεψη ο επιβλέπων μηχανικός, κ. Φινδανής, που δίνει τον εαυτό του για την ολοκλήρωση και λειτουργία αυτού του έργου. Δε φθάνει μόνο αυτό, αλλά με έκπληξη παρακολούθησα σε δελτίο της «Τηλεόρασης Μυτιλήνης» και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μαρινάτο να λέει ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί

και όλα είναι έτοιμα. Και αντί να τα βάλει με την ανύπαρκτη τοπική αρχή, άρχισε να ειρωνεύεται τον πρώην πρόεδρο των Λουτρών κ. Μαμώλη, ψυχή του έργου, κάνοντας αναφορές στην πικρία για τη μη εκλογή του. Όμως είναι εκτός τόπου και χρόνου και θα έπρεπε να ντρέπεται όταν μιλάει έτσι για ένα συνάδελφό του, με πάνω από 20 χρόνια αυτοδιοικητικής εμπειρίας. Άλλωστε, αν ανατρέξει στα αποτελέσματα της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, θα διαπιστώσει ότι ο κ. Μαμώλης πήρε πάνω από 45% και τους τριπλάσιους ψήφους από τη σημερινή πρόεδρο, αλλά ο νόμος αναδεικνύει πρόεδρο απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο, κι όχι αυτόν που εξέλεξε η κάθε τοπική κοι-

νωνία. Οπότε δεν είναι ο κ. Μαμώλης πικραμένος, αλλά όλοι εμείς από τις φθηνές δικαιολογίες, από την ανυπαρξία και την ανικανότητα συντονισμού των υπηρεσιών ώστε να παραχθεί έργο, να τελειώσει ένα έργο που είχε ξεκινήσει. Όσον αφορά την τοπική αρχή των Λουτρών, δυο μήνες δε γνώριζε και δεν έκανε καμμία ενέργεια για το αν είχε υπογραφεί η σύμβαση, παρ’ όλο που ήταν στη σύσκεψη που έγινε στις 31 Οκτωβρίου στα γραφεία του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ. Προσπαθούν με Δελτία Τύπου να καλυφθούν και να παραπλανήσουν τον κόσμο. Αλλά από φωτογραφίες και Δελτία Τύπου είμαστε πρώτοι... Νίκος Χ. Σπανός Μηχανολόγος μηχανικός, εκπαιδευτικός


8

EI∆HΣEIΣ

Η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου ζητά

Καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες α μην υιοθετήσει η κυβέρνηση προτάσεις που θα υποβαθμίσουν τις αNκτοπλοϊκές συγκοινωνίες ζητά η Περι-

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Παλλαϊκή κινητοποίηση την Πέμπτη, με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής στην Αγία Παρασκευή

Ξεσηκώνεται η Λέσβος της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

λεία, συνεταιρισμοί, ελαιοτριβεία, τυροκομεία, καφετέριες, εστιατόρια, υπηρεσίες, ιατρεία, φαρμακεία και ιδιωτικά γραφεία. Στις 8 θα γίνει το κλείσιμο του δρόμου στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, ενώ το απόγευμα, στις 6, θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω μορφές που θα πάρει ο αγώνας της λεσβιακής υπαίθρου, όλης της Λέσβου. «Είμαστε σε επαφή και με άλλες περιοχές του νησιού, πέραν της Καλλονής και του βο-

ρειοδυτικού τμήματος, προκειμένου όλοι μαζί συντονισμένα να διεκδικήσουμε να μην ερημώσει ο τόπος μας», ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Μαρία Νικολάρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται στις κινητοποιήσεις να μετάσχει όλη η Λέσβος. Όπως προσέθεσε η κ. Νικολάρα, απ’ την ενημέρωση που είχε, από χθες το πρωί την πόρτα τής υπό κατάληψη ΔΟΥ Καλλονής κλείνει ένας βράχος που τοποθετήθηκε εκεί, στη θέση του χωματουργικού μηχανήματος που έπρεπε να αποδεσμευτεί.

αθολικό κλείσιμο υπηρεσιών και καταστημάτων και διαμαρτυρία που θα σηματοδοτηθεί απ’ τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, περιλαμβάνει η φερειακή Ένωση Δήμων απ’ τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και παλλαϊκή κινητοποίηση των τοπικών φορέων, που διαδηλώνουν την Πέμπτη 24 ΙαΝαυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και απ’ νουαρίου ενάντια στην ερημοποίηση της το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νηλεσβιακής υπαίθρου. Η μεταφορά της Εφοσιωτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ρίας της Καλλονής, που απ’ την προηγούπως αν δε διασφαλιστούν καλύτερες μενη Δευτέρα τελεί σε κατάληψη, αποτέλεσυγκοινωνίες και ενδοεπικοινωνία των σε το έναυσμα για την ένταση του αγώνα Η βάση δεδομένων της Εφορίας νησιών, τότε το Βόρειο Αιγαίο είναι καπου ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μαζί με τις ταδικασμένο σε αργό θάνατο. παραμένει στην Καλλονή Το έγγραφο ξεκινά με αναφορές στην μνημονιακές επιλογές για δραστικό περιουφιστάμενη κατάσταση, όπου λόγω εν- ρισμό του δημόσιου τομέα, ακόμη και στα δοεταιρικών ανταγωνισμών έχουν εμ- νησιά. φανιστεί πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες Επιλογές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις το ερώτημα αν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι που υπάγονται στη ΔΟΥ με καλό επίπεδο πλοίων στις γραμμές τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να Καλλονής, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης, ανέφερε ότι Χίου - Λέσβου, ενώ τα υπόλοιπα νησιά - αντιδράσουν δυναμικά πριν στερηθούν το λόγω του αποκλεισμού, δεν έγινε η μεταφορά της βάσης δεδομένων απ’ την Καλλονή στη όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ, σύνολο των υπηρεσιών που τις εξυπηρε- Μυτιλήνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι Πολύδωρος Λαμπρινούδης - «υποφέ- τούν, με ό,τι αυτό σημαίνει. Για αυτό και η Ε- μέχρι τώρα, εκτός από κάποια τηλέφωνα ενδιαφερομένων για το πώς θα πάρουν φορολορουν, το δε κόστος είναι απαράδεκτα υ- πιτροπή Αγώνα των Κατοίκων του Κεντρικού γική ενημερότητα, ή για το αν μπορούν να θεωρήσουν βιβλία και να προβούν σε συμβόψηλό, τόσο στη διακίνηση ανθρώπων, και Βορειοδυτικού Τμήματος του νησιού λαια, δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα προβλήματα. όσο και αγαθών, συγκριτικά με άλλα που έχει συγκροτηθεί, καλεί σε μαζική συμ- Αναφορικά με τις υποχρεώσεις έναντι οφειλών που έχουν καταστεί ή θα γίνουν ληξιπρόμετοχή στην Καλλονή όλους τους πολίτες δρομολόγια αντίστοιχης απόστασης». θεσμες, ο κ. Μπαρούτης ανέφερε πως αν υπάρχουν καθυστερήσεις για παράδειγμα στην Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία της υπαίθρου. καταβολή δόσεων φόρου, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι θα υπάρξει παχρόνια έχουν σχεδόν διακοπεί οι ενδοΚινητοποιήσεις ράταση στην πληρωμή τους όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, λόγω της κατάληπεριφερειακές διασυνδέσεις, με εξαίρε- Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ψης που έχει αναστείλει τη λειτουργία της Υπηρεσίας. ση την επιδοτούμενη άγονη γραμμή, απ’ το πρωί θα κλείσουν καταστήματα, σχοκαι αναφέρεται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Στουρνάρας έ- Παρεμβάσεις πολιτικών στελεχών, χει γίνει αποδέκτης έκθεσης ιδιωτικής εταιρείας με στόχο την υποβολή νομο- αλλά και προσφυγή στο ΣτΕ με έρεισμα το άρθρο 101 του Συντάγματος σχεδίου για το θέμα της ακτοπλοΐας. Οι Την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής εξετάζει κατ’ εντολή πρωθυπουργού, ίδιες πληροφορίες, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ, αναφέρουν ότι στην έκ- χωρίς δεσμεύσεις όμως, το αρμόδιο υπουργείο θεση προτείνεται «η καθιέρωση κομβικών και περιφερειακών λιμανιών», που θα αυξήσουν σημαντικότατα τους χρόνα χαρτί, τον «μπαλαντέρ» νησιωτικών περιοχών, προκειμέ- της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπάλληλοι του νησιωτικού χώνους ταξιδιού από τα μικρότερα νησιά που έως τώρα δεν έχει βγάλει νου και το θέμα της διαθεσιμό- Αιγαίου, πιθανόν και του Πανε- ρου.» προς το κέντρο, «πλήρης απελευθέρωτητας να τεθεί κάτω από το ίδιο πιστημίου Αιγαίου, κι αυτό γιατί Παρέμβαση ση των ναύλων με γνώμονα τη βιωσιμό- η τράπουλα, σηκώνει η νησιωτι- πρίσμα. Μάλιστα, ένα επιχείρη- απασχολούνται σε φορείς που οι κή χώρα, που διά παραγόντων Σε διερεύνηση του δημοσιεύματητα των εταιρειών», αλλά και «πλήρης μα που έδωσε βάση σε τέτοιους υπηρεσίες τους είναι διασκορπι- τος, πληροφορηθήκαμε ότι υτης προτάσσει το άρθρο 101 του απελευθέρωση των ορίων ηλικίας των Συντάγματος διεκδικώντας να ε- σχολιασμούς, ήταν και η διάταξη σμένες σε πολλά νησιά, διαφο- πήρξε «συσπείρωση» πολλών πλοίων». που περιλήφθηκε στο Μνημόνιο ρετικά της έδρας τους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, με ο- ξαιρεθούν οι υπάλληλοι των νη- ΙΙΙ και εξαιρούσε τις προσλήψεις Χθες, μεταξύ των ενδιαφερομέ- παραγόντων νησιωτικών περιομόφωνη απόφασή του μετά από συζή- σιωτικών περιοχών απ’ το καθε- που έχουν δρομολογηθεί στους νων στο Δήμο Λέσβου αναπαρά- χών, μεταξύ των οποίων δύο υτηση του θέματος, εκφράζει την κατη- στώς της διαθεσιμότητας. Μάλι- νησιωτικούς δήμους, απ’ τη γε- χθηκε αντίγραφο δημοσιεύματος πουργοί, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αγορηματική αντίθεσή του σε πολιτικές στα, ασφαλής πηγή μάς ενημένικότερη απαγόρευση των προ- της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου από θανασίου και ο Κυκλαδίτης υπου καταδικάζουν τα νησιά μας σε αργό ρωσε ότι σε συνέχεια των πασλήψεων, αναγνωρίζοντας τις την εφημερίδα της Σύρου «Κοι- πουργός Εργασίας και Κοινωνιθάνατο και ζητά την επανεξέταση του ρεμβάσεων που συντονισμένα έ- νησιωτικές ιδιαιτερότητες. νή Γνώμη», στο οποίο με το βαθέματος των ακτοπλοϊκών συγκοινω- χουν γίνει απ’ όλο το Αιγαίο, σικό τίτλο «Διεσώθημεν;» γίνε- κής Ασφάλισης Γιάννης ΒρούΠροσφυγή Μαχαιρίδη νιών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των δόθηκε απ’ τον πρωθυπουργό εται αναφορά σε αποκλειστικές τσης, οι περιφερειάρχες Νάσος κατοίκων και των αναπτυξιακών ανα- ντολή στον αρμόδιο υπουργό Δι- Στην ίδια κατεύθυνση υπήρξε και πληροφορίες σύμφωνα με τις ο- Γιακαλής και Γιάννης Μαχαιρίπροσφυγή του περιφερειάρχη ποίες «με νομοθετική ρύθμιση, δης, βουλευτές από όλα τα νηγκών τους, τακτικά δρομολόγια, σύγ- οικητικής Μεταρρύθμισης να εχρονα πλοία και νομοθετική διασφάλι- ξετάσει το θέμα, δίχως όμως και Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρί- εξαιρούνται από το καθεστώς της σιά, καθώς και η ΠΕΔ Νοτίου Αιδη, στο Συμβούλιο της Επικρα- διαθεσιμότητας οι υπάλληλοι γαίου, που πίεσαν να υπάρξει ειση του χαμηλού ναύλου. «Είναι εθνικά να υπάρχει προς το παρόν καμτείας, για τους υπαλλήλους που δική μέριμνα για τους υπαλλήαπαράδεκτο οι κάτοικοι των νησιών του μία δέσμευση ότι οι νησιώτες υ- τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σε α- των νησιωτικών περιοχών». Η ε- λους των νησιών. Βορείου Αιγαίου να μετακινούνται προς φημερίδα σημειώνει υπότιτλα όπόρροια και αυτής της προσφυ- τι «ολοκληρώνονται οι διεργα- Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αποτο κέντρο και προς τη βόρεια Ελλάδα οι- πάλληλοι θα εξαιρεθούν. κονομικότερα και γρηγορότερα μέσω Όλο το προηγούμενο διάστημα γής, πολλοί άμεσα ενδιαφερόμε- σίες για την τελική διατύπωση δέκτης του αιτήματος έχει γίνει ο της Τουρκίας», καταλήγει ο κ. Λαμπρι- υπήρξαν μια σειρά από δημοσι- νοι σχολίαζαν πως είναι πολύ πι- του “σωσιβίου” με πράξη νομο- πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαεύματα στα οποία γινόταν επί- θανή η δικαίωση των υπαλλήλων θετικού περιεχομένου, με έρει- ράς, που με εντολή του ζήτησε νούδης. κληση των ιδιαιτεροτήτων των του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σμα την εφαρμογή της απ’ τον Αντώνη Μανιτάκη να το συνταγματικής επιτα- εξετάσει, δίχως όμως να έχει υγής της νησιωτικότη- πάρξει η παραμικρή δέσμευση τας», ενώ στο κείμενο για το αποτέλεσμα αυτής της εαναφέρεται αρχικά: ξέτασης. Με δεδομένο όμως ότι «Κανένας αγώνας δεν άμεσα και προκειμένου οι υπάλπάει χαμένος, εκτός ί- ληλοι που μπαίνουν σε διαθεσισως, από αυτόν που δε μότητα να υποβάλουν αιτήσεις δόθηκε. Η ρήση αυτή ε- για μετακίνηση, θα πρέπει ό,τι πιβεβαιώνεται και στην «σωσίβια» τους αφορούν, να γίπράξη για μία ακόμη νουν γνωστά. φορά, μετά τη νομοθε- Σημειωτέον ότι η ίδια πηγή επετική ρύθμιση που βρί- σήμανε πως αναλόγως το ίδιο θα σκεται προ των πυλών ισχύσει, αν επικρατήσει η νησιωκαι αναμένεται και επι- τικότητα της διαθεσιμότητας, και σήμως να δημοσιοποι- για τις άλλες κατηγορίες υπαληθεί εντός των προσε- λήλων, για τις επόμενες δηλαδή χών ωρών, σύμφωνα με αποφάσεις που θα αφορούν σε την οποία θα εξαιρού- Π.Ε. και Τ.Ε., εάν και όποτε υνται από το καθεστώς πάρξουν τέτοιες. της διαθεσιμότητας οι ΜΑΡ.ΠΛ.

K

Παράταση λόγω κατάληψης Σ

Νησιωτικότητα κατά διαθεσιμότητας Έ


EI∆HΣEIΣ

10

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

«Παντιέρες» στις 31 Ιανουαρίου, με αφορμή το νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Βοστάνειου

Συλλαλητήριο για την Υγεία της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ ια τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς, κλείστηκε το ραντεβού για το παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την Υγεία. Αφορμή για την κινητοποίηση, ο νέος Οργανισμός Λειτουργίας του Νοσοκομείου, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας, και όχι μόνο. Προχτές αργά το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου έγινε σύσκεψη για τις αλλαγές στο Βοστάνειο που προκαλεί ο νέος Οργανισμός, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων. Ήδη για την κινητοποίηση έχει συσταθεί η οργανωτική επιτροπή, από εκπροσώπους σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Αυτοί θα αναλάβουν την ενημέρωση των υπόλοιπων φορέων, αλλά και του λεσβιακού λαού. Μάλιστα, σε τρεις περίπου μέρες η οργανωτική επιτροπή της κινητοποίησης θα συναντηθεί εκ νέου για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Γ

Το πρόβλημα Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας, στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που θα προκύψουν στο χώρο της Υγείας από την εφαρμογή του Οργανισμού. Ο κ. Ανδρεάδης, ειδικά, υποστήριξε ότι οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις κλινικών υποβαθμίζουν την παρεχόμενη περίθαλψη στους πολίτες. Το αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων και του νέου Οργανισμού δε, θα είναι ένα μικρό, υποβαθμισμένο νοσοκομείο, με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές, που δε θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες, λόγω της οικονομικής κρίσης, υγειονομικές ανάγκες του τόπου. Κατονόμασε τις κλινικές που συγχωνεύονται, δηλαδή τη Β΄ Παθολογική, την Α΄ Χειρουργική, την Ουρολογική, την Οφθαλμολογική, τη Νευροχειρουργική και την Πνευμονολογική. «Τμήματα που λειτουργούν και είναι απαραίτητα για την περίθαλψη του πληθυσμού, δεν αναφέρονται καν στον

Αριστείδης Σγατζός, εκπρόσωπος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου: «Με αφορμή το ζήτημα της Υγείας πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους»

Οργανισμό και μοιραία θα κλείσουν», υπογράμμισε, κάνοντας μνεία στα Τμήματα Ογκολογικό και Αιματολογικό. Προσέθεσε ακόμα ότι δεν εξασφαλίζεται η στελέχωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής, αφού προβλέπεται μόνο ένας νευροχειρουργός, οπότε η Κλινική δε θα μπορεί να λειτουργήσει.

Το ζητούμενο Όπως υποστηρίχθηκε από τους παρισταμένους στη σύσκεψη, στο συλλαλητήριο δεν πρέπει να συμμετάσχουν μόνο οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων και εκείνοι που κάθε φορά δίνουν το παρών στις διαδηλώσεις και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Διατυπώθηκε ότι κοινωνός αυτού του προβλήματος πρέπει να γίνει ο λεσβιακός λαός, καθώς τα προβλήματα στην Υγεία τον αφορούν άμεσα. Μόνο αν η αντίδραση είναι μαζική, θα πετύχει ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την κατάργηση του νέου Οργανισμού Λειτουργίας του Βοστάνειου. Εκστρατεία ενημέρωσης θα ξεκινήσει από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και θα επεκταθεί στα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία του νησιού. Προτάθηκε δε, να γίνουν τη μέρα του συλλαλητηρίου, στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού, αποκλεισμοί δρόμων και κεντρικών

Βάσω Αντώνα: «Καταδικάζουμε τα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης»

αρτηριών ως ένδειξη διαμαρτυρίας των κατοίκων της υπαίθρου που δεν μπορούν να μεταβούν στην πρωτεύουσα και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο Οργανισμό.

Το ψήφισμα Τρία είναι τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης. Η απόσυρση του Οργανισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην Υγεία και η δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους. Το ψήφισμα διατυπώθηκε από τους Γιατρούς και έγινε αποδεκτό, σε γενικές γραμμές, από όλους όσοι βρέθηκαν προχτές στο Νοσοκομείο. Σε μία συζήτηση που διήρκησε δύο περίπου ώρες, εκφράστηκαν οι φόβοι για ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας, που προχωράει, όπως ειπώθηκε, με ταχύτατους ρυθμούς με πρόσχημα την οικονομική κρίση. «Του ποδαριού» χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ο νέος Οργανισμός, ο οποίος όπως λέγεται πως θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο. Ωστόσο υπήρξε και αντίθετη άποψη. Η Βάσω Αντώνα, εκπροσωπώντας την Ένωση Συνταξιούχων Λέσβου, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν στόχο και αποτελούν παρακλάδι της πολιτικής της

Παναγιώτης Προβέτζας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, και Δημοσθένης Ανδρεάδης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Διατύπωσαν τα προβλήματα όσον αφορά στην υγεία και το νέο Οργανισμό του Βοστάνειου ειδικότερα

τρικομματικής κυβέρνησης. «Δε θα κάνουμε τις ζωές μας και εκείνες των παιδιών μας υποθήκη στο καπιταλιστικό σύστημα», είπε και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική πάλη. «Βρισκόμαστε σε μια αναδιάρθρωση του καπιταλισμού. Η επίθεση αυτή αγγίζει όλους τους τομείς της εργατικής τάξης. Πρέπει να αγωνιστούμε κόντρα σε αυτή την πολιτική», διατύπωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αριστείδης Σγατζός. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου, η Περιφερειακή Παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, ο Σύλλογος Ατόμων (φίλων και πασχόντων) με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ο Σύλλογος Δρεπανοκυτταρικής, Θαλασσαιμίας και Μεσογειακής Αναιμίας Λέσβου.

Πληρώνονται οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» ο μηνιάτικο του περασμένου Ιουνίου αναμένεται να πληρωθούν σε λίγες μέρες οι Tεργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Λέσβο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπέγραψε την απόφαση για καταβολή οφειλομένων, ύψους 10 εκατ. ευρώ, στους εργαζομένους του προγράμματος όλης της χώρας. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στην τελευταία δόση του πρώτου εξαμήνου τού 2012, που περιλαμβάνει τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Λέσβου είχε καταβάλει στους εργαζομένους ένα μηνιάτικο, με την προϋπόθεση να βάλει το ποσό πίσω στα ταμεία του όταν ερχόταν η δόση. Στην ενέργεια αυτή είχε προσχωρήσει πριν από λίγους μήνες όταν όλοι όσοι δούλευαν στο πρόγραμμα, κατέλαβαν το Δημαρχείο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής των δεδουλευμένων τους. Στην Αθήνα πρόκειται να κατέβει ο Σύλλογος Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» σε περίπτωση που μέχρι τέλη Ιανουαρίου δεν τους καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης των μελών του Συλλόγου. Η μετάβαση στην πρωτεύουσα θα γίνει σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής βάσει δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Λέσβο, Στράτος Γεωργέλλης. Η κίνηση αυτή δε θα γίνει με συντονισμό των αντίστοιχων συλλόγων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργέλλης, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας δίνουν από τα ταμεία τους τούς μισθούς σε εκείνους που δουλεύουν στο πρόγραμμα κι έτσι τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων από δήμο σε δήμο δεν είναι όμοια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου 2013 και να αντικατασταθεί από το «Φροντίδα κατ’ Οίκον». Από την άλλη, οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρηθεί το πρόγραμμα με την υπάρχουσα μορφή. Αυτό που επιδιώκει ο Σύλλογος, είναι νομοθετική ρύθμιση για συνέχιση του προγράμματος, αφενός γιατί οι εργαζόμενοι έπιασαν δουλειά μέσω ΑΣΕΠ, αφετέρου επειδή είναι απαραίτητοι σε μεγάλη μερίδα του λεσβιακού λαού.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για το Βοστάνειο Υγείας πρόκειται να καταθέΣ τοσειΥπουργείο ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόΤέρενς

σωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κουίκ, όσον αφορά στο νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Αυτό προέκυψε μετά από συνάντηση του συντονιστή και γραμματέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σπύρου Γαληνού, με το προεδρείο των Νοσοκομειακών Ιατρών Λέσβου, με το Σύλλογο Εργαζομένων του Βοστάνειου, καθώς και με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα του Βοστάνειου και οι αποφάσεις της κυβέρνησης που το οδηγούν σε συρρίκνωση.


ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, με αυλή, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48 τ.μ., σε υπερυψωμένο ισόγειο. Επιπλωμένο, κλιματιζόμενο, πολύ όμορφο, ήσυχο, σε μικρό κτήριο με σύγχρονη κατασκευή, θα σας αρέσει. Ναυμαχίας Έλλης 37, Επάνω Σκάλα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977 - 747628, 6932 - 299135, 6937150557. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι 80 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Αγίας Ειρήνης, 3ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο (καινούργια κουφώματα, κουζίνα, μπάνιο, ντουλάπες κ.λπ.), βαμμένο, με μεγάλο μπαλκόνι, κλιματιστικό και ηλιακό θερμοσίφωνα. Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 6974-355472, 22510 26331. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 1ου ορόφου, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μεζονέτα 147 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι + 20 τ.μ. υπόγειο. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου διαμέρισμα, 100 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση από σόμπα με pellet, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου ισόγειο διαμέρισμα 200 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνια. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στην Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 6932-454642. Ενοικιάζεται στις περιοχή Καμάρες επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, σε ισόγειο 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 35 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά γκαρσονιέρα, επιπλωμένη 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 49 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Καλλιθέα. Φωτεινό σαλόνι, ημιξεχωριστός χώρος με κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, 2 κλιματιστικά, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Νεάπολης δυάρι, ισόγειο, 45 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και καθιστικό. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα καινούργια μονοκατοικία 80 τ.μ.. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, εξωτερική αποθήκη, 2 στρέμματα αυλή, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, ιδιωτικό πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα: α) Τριάρι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με 2 air-condition, στον 1ο όροφο και μόνο με 7 ευρώ κοινόχρηστα. β) Δυάρι, ισόγειο, με air-condition και αυλή, με μηδέν κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 20513, 6996536690. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι στη Χρυσομαλλούσα, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα με καινούργια ντουλάπια, μεγάλο χωλ και μπάνιο, σαλόνι. Ανακαινισμένο, βαμμένο, καινούργια πλακάκια στο δάπεδο, αυτονομία θέρμανσης, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 21585, 6945-453997. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 85 τ.μ., με θέα, 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC aircondition, ηλιακό θεμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6937-124998, 6977055677. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, καινούριο διαμπερές 4αρι, 120 τ.μ., 3ου ορόφου. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο, περιμετρικό μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζεται σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο γωνιακό διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα, γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούριο 2αρι, 45 τ.μ., στο Κουμκό (πλησίον Πανεπιστήμιου). Κουζίνα, ενιαίος χώρος με καθιστικό, μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, βόθρος για αποχέτευση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Aυλή, χώρος στάθμευσης, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 4 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι και θέα στη θάλασσα. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης) Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού μεγάλο πολυτελές δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Λαζαρέτο, με αυλή. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, στη Σουράδα. Θέα στη θάλασσα, ατομικός λέβητας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο τριάρι διαμέρισμα, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, στα Πάμφιλα. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 33 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και air condition, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, στην περιοχή Κιόσκι, πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα, τριάρι, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και θέα όλη την πόλη της Μυτιλήνης. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947118650. Πωλείται loft στον Άνω Χάλικα, με κήπο, εκπληκτική θέα, εξαιρετική κατασκευή. Τιμή πολύ καλή. Πληρ. τηλ. 6947-118650.


12 Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., σε 2 πατώματα. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση. Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Στη Μυτιλήνη πωλείται διαμέρισμα κεντρικό 58 τ.μ., 2ου ορόφου πολυκατοικίας. Α εσοχή, μεγάλη βεράντα, απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 210 8618521 (μετά τις 8:00 το βράδυ).

Πωλείται μεζονέτα στη Νεάπολη 195 τ.μ. (90 τ.μ όροφος - 105 τ.μ ημιισόγειο), 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, W.C, σαλόνι, playroom, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο, τζάκι, κήπο, ηλιακό τριπλής ενέργειας, 100 μέτρα από τη θάλασσα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6945-649406.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται καινούριο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ) και όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπάνια, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter- lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 &

22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ., στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στον Ποταμό Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος (κατάστημα) στην αγορά του Μολύβου, σε πολύ καλή θέση, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, πρώην χρυσοχοείο Κομνηνού. Πληρ. τηλ. 22530 71858, 22530 71857. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στην Πέτρα, κατάλληλος για καφετέρια, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κλπ. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, ισόγειο, 400 τετραγωνικά, επιπλέον βεράντες, δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον ορόφου 200 τετραγωνικά, περιβάλλων χώρος κατάλληλος και για πάρκινγκ 3.000 τετραγωνικά. Πληρ. τηλ. 6974723454. Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός επιχείρησης ενδυμάτων (πάγκοι, γραφεία, σταντ, επένδυση τοίχου-πάνελ, aircondition, H/Y, fax), σε τιμή ευκαιρίας και με διακανονισμό. Πληρ. τηλ. 6986754704. Πωλούνται 3 καναπέδες δερμάτινοι με μπράτσο, 1 γραφείο reception, 1 θάλαμος κατάψυξη, 1 θάλαμος συντήρησης, 1 ηλεκτρικό κλαρκ, 1 Sprinter Mercedes 313 diesel, με ψυγείο. Πληρ. τηλ. 6948619547. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επιχείρηση fastfood στην προκυμαία Μυτιλήνης, πλήρως εξοπλισμένη, με έντιμο πελατολόγιο, λόγω αναχώρησης. Τιμή συζητήσιμη. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6973-828826, 6942-476868. Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας με πλήρη μηχανήματα κομπλέ, πολλά κλειδιά-κλειδαριές, λόγω συνταξιοδότησης. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση της δουλειάς. Αγίας Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


14

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πωλείται επιχείρηση fastfood, πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε 2 επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων. Πληρ. τηλ. 6976824056. Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6976-408533 & 6973-249261. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νο-

σηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται από τεχνική εταιρεία απόφοιτος Ανώτερης ή Ανωτάτης Οικονομικής Σχολής, για εργασία στο λογιστήριο. Πληρ. τηλ. 22510 26665, 6978483041.

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ζητείται κοπέλα κάτω των 25 ετών για εργασία σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληρ. τηλ. 22510 23914, 6973-335599. Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Μυτιλήνη χρειάζεται και αναζητά: Καθηγητές Αγγλικών, Ισπανικών, Τούρκικων καθώς και καθηγητές Πληροφορικής, 25-35 ετών, για να εργαστούν στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Μυτιλήνη. Αποστολή βιογραφικών

Πωλούνται 50 κομμάτια χρυσές λίρες, σε τιμή 270 ευρώ η κάθε μία. Πληρ. τηλ. 6986753595. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη, του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973403114.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., aircondition, ραδιο-cd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένο ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114.

στο e-mail: langins1@ otenet.gr Διεύθυνση: Παπαδιαμάντη 6, Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6946624878.

ρία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Ζητείται βοηθός λογιστή, απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με σχετική εμπειρία σε βιβλία Γ´ κατηγορίας και γνώση αγγλικών, για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο: yachtsoperations@ gmail.com

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Εταιρεία λιπαντικών από το Βέλγιο αναζητά αντιπρόσωπο για τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6973-800942, e-mail:energycp@otenet. gr

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


15

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Tη σελίδα επιµελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

με τους Συντοπίτες

Ημερολόγιο 2013, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος»

«Η Λέσβος στην αυγή της απελευθέρωσης» Λέσβος στην αυγή της απελευθέρωσης» είναι το θέμα του ημερολογίου που κυκλοφόρησε για το 2013 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση, που στις σελίδες της παρουσιάζει εικόνες από την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, των αρχών του περασμένου αιώνα και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του περσινού ημερολογίου, που είχε ως τίτλο του «100 χρόνια λευτεριάς - 100 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς». Εικόνες από τα σαπωνοποιεία και τα ελαιοτριβεία του Πλωμαρίου της περιόδου εκείνης, η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Κάστρο της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου τού 1912, εργοστάσια του Περάματος, βοσκοί με τα ζώα τους, καράβια και ναυπηγεία, κ.ά., είναι ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στις σελίδες του ημερολογίου, μαζί με χρονολογικές αναφορές και πληροφορίες. Η κίνηση αυτή του Συλλόγου έγινε με στόχο τη συμβολή στον αναστοχασμό της 100χρονης ελεύθερης διαδρομής του νησιού. Για το λόγο αυτόν, επιλέχθηκαν εικόνες από την αφετηρία αυτής της διαδρομής, που μαρτυρούν μια εμπορική και βιομηχανική άνθιση, που υπόσχονται ελπίδες για μια καλύτερη πορεία του νησιού. «Αυτές οι εικόνες μάς οδηγούν σε σκέψεις και προβληματισμούς, του τύπου “τι κρατήσαμε και τι αφήσαμε, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε” τα 100 χρόνια της λευτεριάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, παραθέτοντας το ακόλουθο απόσπασμα από τα όσα είχε γράψει ο Ασημάκης Πανσέληνος:

«H

«Τώρα η Μυτιλήνη χαλνάει, ήγουν, εκπολιτίζεται. Λείψαν από τις ακρογιαλιές της οι ταρσανάδες, οι βάρκες και οι βαρκάρηδες, οι σαπουντζήδες με τ’ άσπρα βρακιά, οι μπακιρτζήδες, οι αραμπατζήδες. Λείψαν και ‘κείνοι οι βαρελτζήδες, που κυλούσαν στην προκυμαία τα λα-

δοβάρελα… έλειψε κι εκείνη η μυρωδιά του λαδιού, που τύλιγε την πόλη με ζωτικότητα και αισιοδοξία. Κάπου - κάπου σκέφτομαι τώρα και λέω πως η πρόοδος είναι πίσω. Θυμούμαι όμως τα λόγια του Ανατόλ Φρανς, έλεγε ότι δεν υπάρχει γενιά, που να μην προφήτεψε την καταστροφή του κόσμου από τον κακό δρόμο που πήραμε οι νεότεροι. Κι όμως ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει και να πάει ολοένα μπροστά. Έτσι, ανεξάρτητα από την εξωτερική συμπεριφορά που η συνήθεια και οι κοινωνικές ανάγκες δημιουργούν, ο Μυτιληνιός μένει πάντα Μυτιληνιός και νιώθει ενστικτώδικα την παγανιστική φύση του νησιού μας να συντηρεί και να κατευθύνει την αισθηματική και πνευματική του ζωή. Τα πεύκα φέγγουν πάντα στο ηλιόφωτο, λάμπει ασημένια η ελιά και η μια πίσω από την άλλη, οι κορυφογραμμές ανασαίνουν αιωνιότητα στην αγκαλιά του ουρανού…»

Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής

Αύριο η γενική συνέλευση Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «ΒεOΚυριακή νιαμίν ο Λέσβιος» διοργανώνει αύριο 20 Ιανουαρίου, στις 10:30 το πρωί, την ετήσια γενική του συνέλευση. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου και θα αφορά τόσο στον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό του έτους που πέρασε, τον οικονομικό προϋπολογισμό, αλλά και διάφορες ανακοινώσεις που θα γίνουν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα ταμειακώς εν τάξει μέλη, ενώ σε περίπτωση μη απαρτίας, η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα θα γίνει και η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου.

Κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος

«Πολιχνιάτικος Λόγος»

το τελευταίο τεύχος του Kτουυκλοφορεί περιοδικού «Πολιχνιάτικος Λόγος», Οι Μυτιληνιοί Συλλόγου «Ο Πολιχνίτος Λέσβου» της Πετρούπολης της Αθήνας. Το τεύχος είναι αφιερωμένο στα 100 κόβουν την πίτα τους χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου, ενώ περιλαμβάνει επίσης αναφορά ην πρωτοχρονιάτικη πίτα τους θα κόψουν στις δραστηριότητες του μουσικοχορευερχόμενο Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στις T7 τοτο απόγευμα, τικού συγκροτήματος του Συλλόγου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, τα μέλη του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στα παραδοσιακά έθιμα του νησιού, μέσα από ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, κάλαντα και άλλα παραδοσιακά κι έντεχνα τραγούδια. Θα προβληθεί παράλληλα το ντοκυμαντέρ «Λέσβος 1912 - Στα βήματα της ελευθερίας», συμπαραγωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του νησιού.

στην εκδήλωση για την επέτειο της 8ης Νοεμβρίου που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, αλλά και για τα ευρήματα στην περιοχή Ροδαφνίδια, κοντά στο Λισβόρι. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος πρόκειται να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και να πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στη 1:30 το μεσημέρι. Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο, θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Στα «σκαριά» η νέα ταινία του νέου Μυτιληνιού καλλιτέχνη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

«ΙΙ» από τον Ευθύμη Kosemund Σανίδη της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ η νέα του ταινία, που θα έχει τίτλο «ΙΙ», ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα ο νεαρός Μυτιληνιός σκηνοθέτης Ευθύμης Kosemund Σανίδης. Πρόκειται για μια ελληνογερμανική συμπαραγωγή, με παραγωγό το Γιώργο Τσούργιαννη, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη. Ένας γαμπρός περπατά εξαντλημένος σε ένα ερημικό τοπίο. Στέκεται μετά βίας στα πόδια του, κρατώντας ένα μπουκέτο από αποξηραμένα τριαντάφυλλα και προσπαθεί να «τραβήξει» την προσοχή του οδηγού που τον συνοδεύει, ενός νέου άνδρα που του δείχνει το δρόμο. Ο οδηγός θυμίζει στο γαμπρό τον προορισμό τους, δείχνοντάς του μια φωτογραφία της πανέ-

T

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων

Κοπή βασιλόπιτας βασιλόπιτά του θα ο ΠολιτιστιTκόςηκόψει Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο Λύκειο του χωριού. Την εκδήλωση θα συνοδέψουν μουσικά η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου, με υπεύθυνους αντίστοιχα την Κατερίνα Γιακουμή και το Μιχάλη Δήσσο, καθώς και το Χορευτικό Τμήμα, με υπεύθυνο το Θανάση Μίχα.

Σκηνή από την ταινία «ΙΙ», του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

μορφης νύφης που τον περιμένει για χρόνια. Αυτά, στην πρώτη ενότητα της ταινίας. Στη δεύτερη, ένα σήμα στο οποίο αναγράφεται «Fata Morgana», κρέμεται πάνω από μια μικρή καντίνα με μπουκάλια γάλακτος, ενώ ένας γρατζουνισμένος δίσκος σε ένα γραμμόφωνο παίζει ξανά και ξανά το ίδιο πρελούδιο του

Μπαχ. Μια 16χρονη νύφη κάθεται στη σκιά, παρακολουθώντας ένα μυρμήγκι που «εξερευνά» την περιοχή γύρω από ένα άδειο μπουκάλι που βρίσκεται μπροστά της. Ακούγονται βήματα και μπαίνουν ο οδηγός με το γαμπρό… Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας του Ευθύμη Σανίδη, που κέρδισε και το Βραβείο Pack &

Pitch στον περσινό διαγωνισμό ταλέντων στο Σαράγιεβο. Παράλληλα, ο νεαρός Μυτιληνιός συμμετέχει ως βοηθός σκηνοθέτης και ως μοντέρ σε μια ελληνοελβετική συμπαραγωγή, με θέμα τη δράση του Καποδίστρια στην Ελβετία, χάριν της οποίας πρόκειται να ταξιδέψει τη Δευτέρα για έρευνα, στη Γαλλία και την Ελβετία. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες τού έγινε μια πρόταση από τη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, ώστε να σκηνοθετήσει το μουσικό βίντεο για το καινούργιο κομμάτι γνωστού Έλληνα «έντεχνου» τραγουδιστή, που ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ακόμη το όνομά του. Τα σχετικά γυρίσματα πρόκειται να γίνουν όταν ο Ευθύμης Σανίδης επιστρέψει από την Ελβετία, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

«Μάθημα» μετά μουσικής ο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης επισκέφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο μουσικός Φίλιππος Πλιάτσικας, μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης και των καθηγητών του Σχολείου. Ο τραγουδιστής, που βρέθηκε στο Μουσικό Σχολείο μαζί με τον μπασίστα του σχήματός του, Βασίλη Καλκάνη, και τον π. Στρατή Γιουσμά, συζήτησε για πάνω από μία ώρα με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις τους σχετικά με το επάγγελμα του μουσικού, την προσωπική του διαδρομή στη μουσική και τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται, αλλά και «διαλύονται» οι μουσικές μπάντες. Οι δύο μουσικοί μοιράστηκαν επίσης με τα παιδιά τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, ενώ ο ίδιος ο Φίλιππος Πλιάτσικας ενδιαφέρθηκε να μάθει πολλά

T

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο συνεργάτης του, με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

πράγματα για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, τα μαθήματα που διδάσκονται, τα όργανα που παίζουν τα παιδιά κ.λπ.. Οι μαθητές απηύθυναν στο Φίλιππο Πλιάτσικα πρόσκληση να κάνουν μια συναυλία μαζί, κάτι που ο τραγουδιστής δέχθηκε με χαρά, το ίδιο και ο συνεργάτης του, Βασίλης Καλκάνης, που είχε υπάρξει μαθητής του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης της Αθή-

Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νομού Λέσβου

Επαναληπτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση ην Τετάρτη 23 ΙανουαρίTΣύλλογος ου, στις 8 το βράδυ, ο Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νομού Λέσβου θα πραγματοποιήσει επαναληπτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Η συνέλευση θα γίνει στο θέατρο της θεατρικής ομάδας Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι», στην οδό Θεοφράστου 24.

νας. Και οι δύο, μάλιστα, προέτρεψαν τους μαθητές να ασχολούνται με τη μουσική που αγαπούν, να μην την εγκαταλείπουν με την πρώτη δυσκολία και τους προέτρεψαν να είναι σίγουροι ότι η πραγματική τους αγάπη για τη μουσική θα μπορέσει τόσο να βρει επαγγελματική ανταπόκριση, όσο και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους. Β.Χρ.

Έκθεση του Ηλία Μεφίρη στο Επιμελητήριο

«Τα άγρια φυτά της Λέσβου» κθεση με θέμα «Τα άγρια ΈΜεφίρη, φυτά της Λέσβου», του Ηλία φιλοξενείται από την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου. Πρόκειται για προσωπική έκθεση του Μυτιληνιού φωτογράφου, με διάφορα είδη άγριων φυτών από το νησί της Λέσβου, που ο ίδιος έχει συλλέξει τα τελευταία έξι χρόνια. Η έκθεση πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.

Σήμερα Σάββατο 19 Ιανουαρίου Απευθείας προβολή της όπερας «Μαρία Στουάρντα» από τη ΜΕΤ της Νέας Υόρκης

Αύριο Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 12:30 στα Τσαμάκια Κοπή πίτας ποδηλατικών ομάδων της Μυτιλήνης

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 19:30 στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης «Έργον Ζωής». Παρουσίαση του έργου του επίτιμου προέδρου τής ΦΕΜ, Θανάση Καραγκούνη

Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 21:30 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Βραδιά αργεντίνικου τάνγκο, από την ομάδα «TangoLesvos»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Κυριακή 20 Ιανουαρίου «Άννα Καρένινα», του Τζο Ράιτ (κοινωνική περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Άαρον Τζόνσον, Τζουντ Λω, Ντόμναλ Γκλίζον Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο στις 19:15, Κυριακή στις 19:15 Έως Τετάρτη 23 Ιανουαρίου «Ψάχνοντας τον Νέμο», του Άντριου Στάντον (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα, σε πανελλήνια πρεμιέρα - 3D προβολή)* Ακούγονται οι: Ντίνος Σούτης, Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο και Κυριακή στις 17:00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 19:00 «Ο δολοφόνος με το πριόνι», του Τζον Λουσενχόπ (θρίλερ, σε πανελλήνια πρεμιέρα - 3D προβολή)** Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Μόσλεϊ, Αλεξάντρα Νταμπάριο, Σκοτ Ίστγουντ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 22:00 «Αγάπη», του Μίκαελ Χάνεκε (κοινωνική, τιμήθηκε με το «Χρυσό Φοίνικα» 2012) Πρωταγωνιστούν: Ζαν Λουί Τριντινιάν, Εμανουέλ Ριβά, Ιζαμπέρ Ιπέρ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 18:30 και στις 21:15, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:15 * Ισχύει ειδική προσφορά επτά ευρώ, οι προβολές συνεχίζονται. ** Ισχύει ειδική προσφορά οκτώ ευρώ.


ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

17

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Το «Ε» με τον πρόεδρο της «Στέγης Θεοφίλου», Βαγγέλη Βογιατζή

«Ο Θεόφιλος ήταν “ο μεγάλος Έλληνας”…» ο «Ε» φιλοξενεί σήμερα τον πρόεδρο της «Στέγης Θεοφίλου» της Μυτιλήνης, Βαγγέλη Βογιατζή. Με το Σύλλογο να έχει κλείσει ήδη 11 χρόνια από την ίδρυσή του, ο εμπνευστής του μας μιλάει για την ιδέα δημιουργίας του φορέα, για την αγορά από τον ίδιο του «Σπιτιού του Θεόφιλου», στο Βουναράκι, και την αξιοποίησή του ως εκθεσιακού χώρου, αλλά και για τις πολλές πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου και τα τμήματα του τελευταίου, που τόσα χρόνια συμβάλλουν στην τόνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του νησιού. «Ναι. Στο μεσοδιάστημα επισκέφτηκα το Πήλιο, όπου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ο Θεόφιλος έχει αφήσει ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ μεγάλο έργο, πήρα γνώσεις Κύριε Βογιατζή, πότε ιδρύ- πολλές, επισκέφτηκα τη θηκε η «Στέγη Θεοφίλου», Σμύρνη, διάβασα ό,τι βιμε ποια αφορμή και με ποι- βλίο υπήρχε για το Θεόφιους στόχους; λο, γνώρισα ανθρώπους «Η “Στέγη Θεοφίλου” ι- που είχαν ασχοληθεί με αυδρύθηκε το 2011, με πρω- τόν και πήρα αρκετές πλητοβουλία δική μου και χάρη ροφορίες σχετικά με το έρστη σημαντική βοήθεια που γο του. Μετά, σκέφτηκα ότι είχα από διάφορους συνερ- ήθελα να γίνει το Μουσείο γάτες. Η ιδέα προέκυψε με- αυτό ένα ζωντανό κύτταρο τά την αγορά του σπιτιού ό- ανάπτυξης της τέχνης, ιδέα που ο Θεόφιλος έζησε τα που μου ήρθε όταν επισκέτελευταία χρόνια της ζωής φτηκα το Μουσείο Κοντού του, στο Βουναράκι.» στην Ανακασιά Βόλου, που Πότε έγινε αυτό και από το έχει ζωγραφίσει όλο ο ποιον; Θεόφιλος, το είχε αγοράσει «Το σπίτι το αγόρασα ο ί- το Υπουργείο Πολιτισμού διος. Έτυχε ένα βράδυ να και έχει γίνει επισκέψιμος δω στην “Τηλεόραση Αιγαί- χώρος. Ήθελα να κάνω στη ου” μια εκπομπή, αφιέρω- Μυτιλήνη κάτι ζωντανό και μα στο σπίτι του Θεόφιλου σκέφτηκα ότι ο μόνος τρόπου δεν ήξερα μέχρι τότε ό- πος για να προωθηθεί το τι υπήρχε, και είδα πως ή- έργο του Θεόφιλου, ήταν ταν έτοιμο να καταρρεύσει, να δημιουργήσουμε έναν ότι κανένας δεν ενδιαφερό- πολιτιστικό σύλλογο και ταν και πως είχαν δείξει εν- άρχισα, συζητώντας με ανδιαφέρον να το αγοράσουν θρώπους που είχαν ευαικάποιοι Αθηναίοι και να το σθησία για τα πολιτιστικά μετατρέψουν σε σπίτι. Τότε και γνώση του θέματος, να κάτι “ξύπνησε” μέσα μου αναπτύσσω αυτή την ιδέα. και αποφάσισα να το αγο- Το Μουσείο υπάρχει ως εκράσω εγώ, και από τότε άρ- θεσιακός επισκέψιμος χώχισα να ασχολούμαι με το ρος, αλλά δυστυχώς, ενώ Θεόφιλο, με πρώτο μου μέ- στην αρχή που το ξεκινήσαλημα το να ανακαινίσω το με ήταν ανοιχτό και μποσπίτι με τον καλύτερο δυ- ρούσε ο κόσμος να το επινατό τρόπο, ώστε να μην σκέπτεται όποτε ήθελε, τώαλλοιωθεί καθόλου. Στην ρα δεν έχουμε τη δυνατότηπροσπάθεια αυτή στάθηκα τα να έχουμε κάποιον άντυχερός, γιατί από το ‘34 θρωπο να ξεναγεί τον κόπου πέθανε ο Θεόφιλος, σμο, αλλά μετά από επικοιδεν είχε ζήσει κανείς στο νωνία μαζί μας, μπορούμε σπίτι αυτό και είχε διατηρη- να το ανοίγουμε για όποιον θεί η παραδοσιακή διαρ- θέλει. Το δυσάρεστο είναι ρύθμιση, με το νεροχύτη ότι δεν έρχονται σχολεία.» μέσα στο σπίτι κ.λπ.. ΣυμΟ Σύλλογος βουλεύτηκα και τον αρχιτέκτονα Νίκο Βερβενιώτη, κακαι τα τμήματα θώς και το συντηρητή εκ- Αυτό που είπατε για τη δηκλησιών και παραδοσιακών μιουργία «κυττάρου ανάκτηρίων Φώτη Βαγγελάκη, πτυξης της τέχνης» στη και με την καθοδήγησή Μυτιλήνη, έχει να κάνει και τους το ανακαίνισα μόνος με τη δημιουργία του Συλμου, με δική μου εργασία, λόγου; προσλαμβάνοντας τεχνίτη «Ακριβώς. Έτσι δημιουργήμόνο για τη σκεπή. Από την σαμε το Σύλλογο και στη πρώτη στιγμή το αγάπησα συνέχεια τα τμήματα ζωπολύ και δεν ήθελα να αλ- γραφικής, αγιογραφίας και λοιωθεί, κάτι που μπορεί να πηλοπλαστικής. Αυτό, φυγινόταν αν το έδινα σε ερ- σικά, είναι μόνο η αρχή. Αγολάβο.» πό αυτές τις δραστηριότηΈκτοτε, το «Σπίτι του Θεό- τες μπορούμε να βγάλουμε φιλου» λειτουργεί ως εκθε- ανθρώπους πολύ αξιόλοσιακός χώρος; γους και καλούς στην τέ-

T

χνη. Θέλουμε να χτυπήσουμε “ευαίσθητα” νεύρα και από εκεί και πέρα, ίσως και να βγουν σημαντικοί καλλιτέχνες.» Τι τμήματα λειτουργούν αυτήν τη στιγμή και ποιοι είναι οι διδάσκοντες; «Λειτουργεί κατ’ αρχάς το τμήμα ζωγραφικής ενηλίκων, όπου, όπως κάθε χρόνο, διδάσκει ο ζωγράφος Δημήτρης Καραπιπέρης, που είναι κι αυτός με τον οποίο ιδρύσαμε το συγκεκριμένο τμήμα. Αντίστοιχα, με τη Ζέτα Νικολακοπούλου, φοιτήτρια τότε, ιδρύσαμε το παιδικό τμήμα ζωγραφικής, στο οποίο τώρα διδάσκουν οι δασκάλες Μίνη Κανδανά, Ιωάννα Πατιού και Στέλλα Φιλιού, που, διαθέτοντας καλή γνώση του αντικειμένου, της παιδικής ψυχολογίας, αλλά και υπομονή, οδηγούν τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και δυνατότητες στη ζωγραφική, με διάφορα μέσα. Με διδάσκουσα τη Μαρία Καραγιάννη, με την οποία ιδρύσαμε το τμήμα αγιογραφίας, οι μαθητές του συγκεκριμένου τμήματος έχουν κάθε χρόνο τη δυνατότητα να μάθουν τον ιδιαίτερο κόσμο της βυζαντινής αγιογραφίας, σύμφωνα με τους κανόνες της παράδοσης, περνώντας από όλα τα στάδια της αγιογράφησης μιας εικόνας, την ερμηνεία της και τη θεωρία της. Τέλος, στο τμήμα πηλοπλαστικής, με διδάσκουσα τη Στέλλα Λιόλιου που ήταν

και συνιδρύτρια του τμήματος, διδάσκεται η τέχνη του πηλού, οι κατασκευές διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων, ο χρωματισμός των κεραμικών κ.ά., μέσα από μια σειρά μαθημάτων για τις βασικές τεχνικές του πηλού. Κάθε χρόνο, τα έργα όλων των μαθητών παρουσιάζονται στην ομαδική ετήσια έκθεση που πραγματοποιεί η “Στέγη Θεοφίλου”, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου.» Πόσους μαθητές έχουν αυτήν τη στιγμή τα τμήματα του Συλλόγου; «Κάθε χρόνο έχουμε μέσο όρο 150 άτομα μαθητές, ηλικιών από πέντε μέχρι 80 ετών, σε διαφορετικά τμήματα.» Φέτος, απ’ ό,τι είχατε ανακοινώσει, επρόκειτο να παρέχετε και δυνατότητα δωρεάν φοίτησης ενός έτους σε αποδεδειγμένα άπορους ταλαντούχους μικρούς μαθητές. Είχε απήχηση το συγκεκριμένο κάλεσμα του Συλλόγου; «Όχι, μέχρι στιγμής δεν είχε καθόλου απήχηση. Ωστόσο εμείς το συνεχίζουμε και πρέπει να προσθέσουμε ότι, για να μην αισθάνεται άσχημα το παιδί που θα έρθει με αυτό τον τρόπο, ούτε το ίδιο το παιδί θα γνωρίζει ότι παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα - θα το ξέρουν μόνο οι γονείς του - ούτε τα άλλα παιδιά στο τμήμα.»

Παράλληλες δράσεις για το Θεόφιλο Έχει κάνει ο Σύλλογος κάποιες άλλες, παράλληλες δραστηριότητες;

«Ναι, έχουμε ανεβάσει ένα θεατρικό έργο με θέμα τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από πέντε χρόνια στον αύλειο χώρο μεταξύ Μουσείου Θεοφίλου και Μουσείου Τεριάντ και εντυπωσίασε αρκετούς από το κοινό. Επίσης, με αντίγραφα από το Μουσείο Θεοφίλου πήγαμε με χρηματοδότηση της τότε Νομαρχίας Λέσβου στην Ιταλία και τα εκθέσαμε, πριν από έξι χρόνια, σε πέντε διαφορετικές πόλεις, κάτι που είχε μεγάλη απήχηση και είχε ως αφορμή την επόμενη χρονιά να έρθουν πάνω από 100 επισκέπτες στο νησί μας για να επισκεφτούν το Μουσείο Θεοφίλου. Πέρυσι συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις της “Ονειρούπολης” που διοργανώνει ο Δήμος Δράμας και επί ένα μήνα εκθέταμε τα ίδια έργα εκεί, όπως και στις Σέρρες, αποσπώντας ευμενή σχόλια και στις δύο περιπτώσεις. Είναι ένας τρόπος προβολής και του νησιού μας. Δυστυχώς οι αρμόδιοι που επιβάλλουν το τουριστικό μοντέλο που επικρατεί, δεν έχουν καταλάβει την αξία του ονόματος του Θεόφιλου και το πόσο κόσμο θα μπορούσε να “τραβήξει” στο νησί. Το 2009, τέλος, γιορτάσαμε τα 35 χρόνια από το θάνατο του Θεόφιλου, με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στο οποίο συμμετείχε, μαζί με τη Χορωδία “Σκαλκώτα”, και ο μουσικός Νότης Μαυρουδής, ο οποίος είχε γράψει στο παρελθόν τραγούδια για το Θεόφιλο. Στην ίδια

εκδήλωση είχαμε παρουσιάσει την ταινία του Λάκη Παπαστάθη για το Θεόφιλο, ενώ είχαμε φιλοξενήσει και σημαντικούς ομιλητές. Τέλος, εδώ και τρία χρόνια έχουμε εντοπίσει ανθρώπους που είχαν συναντήσει το Θεόφιλο, καταγράψαμε τις εμπειρίες τους και γυρίσαμε ένα ντοκυμαντέρ για το ζωγράφο.» Μιλήστε μας λίγο για τις μεταξοτυπίες που έχετε εκδώσει. «Από τις πρώτες δράσεις που κάναμε, ήταν η εκτύπωση σε μεταξοτυπία ενός σπάνιου έργου του Θεόφιλου από ιδιωτική συλλογή, σε 250 αριθμημένα κομμάτια, το οποίο έχει εξαντληθεί. Μετά τυπώσαμε άλλα τέσσερα έργα, δύο μεγάλα και δύο μικρά, πάλι από ιδιωτική συλλογή, το ένα ήταν ο “Ερωτόκριτος και η Αρετούσα” και το άλλο το “Xρυσόμαλλο Δέρας”. Αυτά υπάρχουν ακόμη και διατίθενται στην τιμή των 150 ευρώ τα μεγάλα και 50 ευρώ τα μικρά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τις δράσεις αυτές όλα τα διοικητικά συμβούλια και όλα τα μέλη του Συλλόγου, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους για τη βοήθειά τους. Και παρ’ όλη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, εμείς συνεχίζουμε με το ίδιο σθένος και με την ίδια όρεξη στο έργο που έχουμε αναλάβει.» Θέλετε να προσθέσετε κάτι πριν κλείσουμε, κ. Βογιατζή; «Ναι. Θα ήθελα να τονίσω πως ο Θεόφιλος για μένα δεν ήταν μόνο ο μεγάλος ζωγράφος, αλλά “ο μεγάλος Έλληνας”, ο “Ελληνάρας”. Τέτοιοι άνθρωποι λείπουν σήμερα. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, δεν ξέρω ούτε από ζωγραφική, ούτε κάτι άλλο. Ο Θεόφιλος όμως με έχει αγγίξει, για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό του. Είναι τώρα 12 χρόνια που ασχολούμαι με αυτόν και ακόμη δεν έχει σβήσει το πάθος που έχω να βοηθήσω να αναδειχθεί η ζωή και το έργο του. Στη διαδρομή μου έχω βρει λίγους ανθρώπους που έχουν την ίδια γνώμη με τη δική μου, γιατί οι περισσότεροι σταματάνε στον πλούτο της δουλειάς του και στο κόστος των έργων του. Ο κόσμος, δυστυχώς, πάει εκεί που λάμπει κάτι και δεν ασχολείται με το από πού προέρχεται το φως…»


18

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Με υπογραφή

Τα έθιμα του Δωδεκάμερου και τα λαογραφικά του Ιανουαρίου

(μέρος β΄)

12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας. Χάρτες και τοπία από τη Συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Παπαχρήστος Έκδοση Μουσείου Μπενάκη Αθήνα 2012,σελ. 91

έκθεση “12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλά«H δας: Χάρτες και τοπία από τη συλ-

Λαμπράκηδες της Αγιάσου στα παραδοσιακά κάλαντα (1963)

τα ιδιαίτερα έθιμα της Πρωτοχρονιάς κυριαρχεί η κοινή αντίληψη ότι καθετί που γίνεται στην αρχή μιας νέας περιόδου, θα ισχύσει σ’ ολόκληρο το διάστημά της. Έτσι εξηγούνται και πολλά έθιμα, όπως είναι το ποδαρικό. Αλλά και τα γλυκίσματα που παρασκευάζουμε τις μέρες αυτές, αποβλέπουν στον ίδιο σκοπό, να είναι δηλαδή πάντα χαρούμενη και γλυκιά η ζωή στο σπίτι. Τη μέρα των Θεοφανίων πλένουν τις εικόνες και τα γεωργικά εργαλεία στη θάλασσα, στα ποτάμια ή στις λίμνες. Το έθιμο αυτό μάς θυμίζει τα αρχαία Πλυντήρια, γιορτή προς τιμή της Παλλάδος Αθηνάς. Στις 8 Ιανουαρίου κλείνει ο κύκλος των εθίμων του Δωδεκάμερου με το γνωστό έθιμο της Γυναικοκρατίας. Σ’ όλα αυτά τα έθιμα διασώζονται αρχαίες γονιμικές τελετές, όπως ήταν τα Αλώα και τα Θεσμοφόρια, που ήταν γιορτές όχι μόνο για την ευφορία της γης, αλλά και την ευγονία των γυναικών, για να γεννούν εύκολα οι γυναίκες και για να κάνουν υγιή παιδιά. Ο Ιανουάριος πήρε το όνομα του ρωμαϊκού θεού Ιανού, που ήταν θεός της αρχής και του τέλους, της μετάβασης από μια κατάσταση σε άλλη, της κάθε κρίσιμης καμπής. Τον θεωρούσαν διπρόσωπο. Το ένα πρόσωπό του κοίταζε προς τα μπρος και το άλλο προς τα πίσω,

Σ

δηλαδή ταυτόχρονα το παρόν και το παρελθόν. Στο χέρι του κρατούσε το κλειδί του χρόνου. Ο ναός του είχε 12 βωμούς, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Για τους Ρωμαίους, που ήταν λαός πολεμικός, το κατ’ εξοχήν περιεχόμενο του χρόνου τους ήταν ο πόλεμος. Οι πολεμικές εκστρατείες άρχιζαν την άνοιξη, γι’ αυτό και ο πρώτος ανοιξιάτικος μήνας αφιερώθηκε στον πολεμικό τους θεό, το Mars, και πρωτοχρονιά καθιερώθηκε η πρώτη Μαρτίου. Αργότερα, όμως, ο Νουμάς Πομπίλιος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση την κίνηση του Ήλιου. Οι Έλληνες παρετυμολογούσαν το όνομά του από την ελληνική λέξη Αιών - Αιωνάριος - Ιανουάριος, αλλά και το Γενάρη από την ελληνική λέξη γεννώ. Τα λαϊκά έθιμα αυτής της εποχής εκφράζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την έννοια του τέλους μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης (τέλος παλιού χρόνου - ερχομός του νέου). Μπροστά σε μια καινούργια αρχή, εκείνο που προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι άνθρωποι είναι η ευτυχία τους. Για τον παλιό άνθρωπο ευτυχία ήταν η καλή σοδειά που θα τον απομάκρυνε από το φάσμα της πείνας, η καλή υγεία και η καλή καρδιά. «Γεροσύνη, καλοσύνη και πολλά μπερεκέτια» ήταν η συνηθισμένη ευχή της πρωτοχρονιάς. Οι συμβολικές λέξεις και πράξεις που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και για την κοινότητα στο σύνολό της, την ευτυ-

χία για τον καινούργιο χρόνο, ονομάζονται στη λαογραφική βιβλιογραφία «ευετηρικά έθιμα», δηλαδή έθιμα που θέλουν να εξασφαλίσουν την ευετηρία, την καλοχρονιά. Επειδή όμως ό,τι και να κάνουν οι άνθρωποι, τον τελευταίο λόγο έχει η θεά Τύχη, στο κατώφλι του καινούργιου χρόνου προσπαθούν να μαντέψουν το μέλλον και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Γι’ αυτό, κοντά στα ευετηρικά έθιμα έχουμε τις μαντικές πράξεις και τα τυχερά παιχνίδια. Στα ευετηρικά έθιμα που θέλουν να εξασφαλίσουν την ευτυχία και την καλοχρονιά ανήκουν και τα κάλαντα, που είναι ανάλογα μ’ αυτά που ακούγονταν την αρχαιότητα. Η λέξη κάλαντα προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή calendae που σημαίνει πρωτομηνιά. Τα σημερινά κάλαντα δεν είναι λαϊκά. Έχουν λόγια καταγωγή, προσαρμόστηκαν όμως πάνω στα λαϊκά πρότυπα. Στα κάλαντα κυριαρχούν τα παινέματα και οι ευχές που απευθύνονται στο νοικοκύρη του σπιτιού. Σε μια παραλλαγή τους που τραγουδούσαν στην Αίγινα, αλλά θεωρείται ότι έλκει την καταγωγή της από το Αϊβαλί, γι’ αυτό και λέγεται «αϊβαλιώτικα κάλαντα», ο Άι-Βασίλης έχει τη μορφή του ζευγολάτη, ιδιότητα που μας παραπέμπει στο ρωμαϊκό θεό Saturnus, που ήταν θεός της σποράς στην πρώιμη ρωμαϊκή εποχή. Η γιορτή του (17 - 23 Δεκέμβρη) όριζε και το τέλος της φθινοπωρινής σποράς. Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

λογή της ‘ΑΓΕΤ Ηρακλής’”, ανοίγει έναν κύκλο θεματικών εκθέσεων που φιλοδοξούν να αναδείξουν σημαντικές επιμέρους ενότητες και να φέρουν στο φως ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές της συλλογής έργων τής “ΑΓΕΤ Ηρακλής”, που φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν τα ετήσια ημερολόγια της εταιρείας. Η τοπιογραφία αποτελεί το καλλιτεχνικό είδος με τη σημαντικότερη παρουσία στα ημερολόγια. Καθώς 29 από τα 52 ημερολόγια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε τοπία, ήταν αυτονόητη η επιλογή της για την πρώτη έκθεση του νέου αυτού κύκλου. Η φετινή έκθεση, όμως, δεν παρουσιάζει μόνο τοπία. Ο άξονας γύρω από τον οποίο διαμορφώθηκε, ήταν οι χάρτες τόπων της Ελλάδας φιλοτεχνημένοι από 12 διαφορετικούς ζωγράφους, οι οποίοι αποτελούν ένα αυτοτελές όσο και πρωτότυπο μέρος της συλλογής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.» Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου. Η έκθεση και η έκδοση έχουν ιδιαίτερη σημασία για το νησί μας, αφού παρουσιάζονται έργα του Μανώλη Καλλιγιάνη. Πιο συγκεκριμένα η αρχή έγινε το 1956, όταν ο Αγήνωρ Αστεριάδης ζωγράφισε θέματα από το Πήλιο. Ο συνδυασμός χαρτών και ημερολογίων υπάρχει σε άλλα 13 ημερολόγια: Ο Σπύρος Βασιλείου ζωγραφίζει τη δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία σε δύο διαφορετικά ημερολόγια, ο Γιώργος Μανουσάκης τις Κυκλάδες, ο Νίκος Νικολάου την Αργολίδα, ο Παναγιώτης Τέτσης την Κρήτη, ο Γιάννης Μιγάδης τα Επτάνησα, ο Ανδρέας Βουρλούμης την Αχαΐα και την Ηλεία, ο Κώστας Μαλάμος την Ήπειρο, ο Δημήτρης Μυταράς την Εύβοια, ο Μανώλης Καλλιγιάννης τη Λέσβο (1976), ο Παύλος Σάμιος σε δύο διαδοχικά ημερολόγια το Άγιο Όρος και τα Ψαρά και ο Δημήτρης Κούκος τη Θράκη. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται πέντε έργα του Καλλιγιάνη: χάρτης της Λέσβου, Πέτρα, Σίγρι, Κόλπος Καλλονής, Κόλπος Γέρας. Aξίζει να σημειώσουμε ότι το συλλεκτικό πλέον αυτό ημερολόγιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», αφιερωμένο στη Λέσβο, κοσμούσαν 25 συνολικά έργα-ακουαρέλες του Μανώλη Καλλιγιάνη. Π.Σ. Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης Ημερολόγιο 2013 - 2014 Κείμενα - επιμέλεια: Χριστόφορος Χατζηβασιλείου Μυτιλήνη 2012, σελ. 187

απελευθέρωση της Λέσβου δεν είναι ο τελευταίος ιστορικός «H σταθμός. Είναι ένα ορόσημο, μια αφετηρία για νέες κατακτήσεις, για νέες πραγματώσεις. Στα εκατό χρόνια που πέρασαν. υλοποιήθηκαν αρκετά. Στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν περισσότερα…» Μ’ αυτά τα λόγια ο Χριστόφορος Χατζηβασιλείου, ταμίας τού Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, κλείνει το εκτενές κείμενό του για τα εκατόχρονα της απελευθέρωσης του νησιού μας στο Ημερολόγιο 2013 - 2014, που κυκλοφόρησε προσφάτως ο Δικηγορικός Σύλλογος. Το Ημερολόγιο, εκτός από τα πολύ κατατοπιστικά κείμενα και τις φωτογραφίες από τα αρχεία του Μάκη Μπεκιάρη και του Στρατή Μπαλάσκα, περιέχει κατάλογο με όλα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές Λέσβου - Λήμνου και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Είναι σκληρόδετο και ιδιαίτερα επιμελημένο. Π.Σ.


19

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Οι 5 χειρότεροι «τύποι» ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων Γράφουν οι ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΡΟΥ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ* Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ** συνεργασία με ένα ποσοστό των ανθρώπων που περνούν κάθε μέρα τις πόρτες των ιατρείων μικρών ζώων και των κτηνιατρικών κλινικών, αποδεικνύεται αρκετές φορές πιο δύσκολη και πιο κουραστική στο χειρισμό της για τον κλινικό κτηνίατρο, από ό,τι τα διαφορετικά περιστατικά από μόνα τους. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε χιλιάδες ιατρεία και κλινικές μικρών ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αυτοί λοιπόν είναι οι πέντε τύποι ιδιοκτητών που πονοκεφαλιάζουν συχνότερα τους κτηνιάτρους και τους συνεργάτες τους: 1. Ο «επικίνδυνος» για την υγεία του ζώου ιδιοκτήτης Είναι ο κάτοχος κατοικίδιου που δεν κατανοεί ότι κάθε δράση έχει και μια αντίδραση, ότι δηλαδή οι πράξεις του έχουν και συνέπειες. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη θα αφήσει το σκυλάκο του ελεύθερο στην αίθουσα αναμονής όπου περιμένουν και άλλοι ιδιοκτήτες π.χ. με τα γατάκια τους, ή θα αναφέρει με φυσικότητα, κατά τη λήψη του ιστορικού, ότι το ζωάκι δεν μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα ή ότι του δίνει κοκαλάκια κοτόπουλου γιατί τα ζητιανεύει την ώρα του φαγητού. Όσες φορές και να του εξηγήσει ο κτηνίατρος πως τέτοιου είδους πρακτικές μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, δεν πρόκειται να τον πείσει. Η επιπολαιότητα αυτών των ιδιοκτητών θα αποδειχθεί αργά ή γρήγορα επιζήμια για τους τετράποδους φίλους τους. 2. «Τα θέλω όλα και τα θέλω τώρα» Είναι ο πελάτης που επιμένει ότι το κατοικίδιό του είναι ξεχωριστό, καθαρόαιμο, ευγενικό, περήφανο και μοναδικό και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνεται αμέσως δεκτό κατά την είσοδό του στην κλινική. Επίσης, ο ιδιοκτήτης αυτός συνήθως θέλει όλες οι διαδικασίες (εξετάσεις, επεμβάσεις κ.τ.λ.) να αρχίζουν και να τελειώνουν μέσα στην ίδια μέρα. Το αποτέλεσμα είναι να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον κτηνίατρο και την ομάδα του, απαιτώντας για παράδειγμα τα αποτελέσματα από την εξέταση αίματος να τους έχουν δοθεί μέσα σε μια ώρα. 3. Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ Αυτός ο πελάτης θα περάσει το κατώφλι του ιατρείου χαμογελαστός, ευγενικός, συγκαταβατικός… μέχρι τη στιγμή που ο γιατρός θα παρατηρήσει κάτι αρνητικό στο ζωάκι του. Για παράδειγμα στην αρχή της εξέτασης (πιο συχνά κατά το ζύγισμα), ότι το ζωάκι είναι παχύσαρκο ή ότι το τρίχωμά του είναι θαμπό ή με κόμπους. Οι παρατηρήσεις αυτού του είδους από μόνες τους ή και σε συνδυασμό με την αμοιβή του γιατρού, ξυπνούν τον άλλο τους εαυτό και ενώ εισέρχονται χαρούμενοι, εξέρχονται εξαγριωμένοι. 4. Πάντα αργοπορημένος Αυτός ο ιδιοκτήτης καθυστερεί πάντα, σε κάθε του ραντεβού, τουλάχιστον 15 λεπτά. Δε δείχνει σεβασμό στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρείται στην κλινική, ούτε και στους άλλους πελάτες και θεωρεί φυσικό το κατοικίδιό του να είναι το αμέσως επόμενο που θα δει ο κτηνίατρος. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού μετά από εκείνον και που ήρθαν στην ώρα τους, θα πρέπει να χαλάσουν το πρόγραμμά τους. 5. Ο «τζάμπας» ζει Ο ιδιοκτήτης που ψάχνει ευκαιρίες και προσφορές παντού. Αυτή η κατηγορία ιδιοκτητών υποστηρίζει πάντα ότι ο κτηνίατρος χρεώνει υπερβολικά και δε διστάζουν να του το πουν, συχνά όχι με τον κομψότερο τρόπο. Ρισκάρουν την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου τους διαλέγοντας την τροφή και την περίθαλψή τους με βάση τη φθηνότερη προσφορά. Αναγνωρίζετε το εαυτό σας σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες; Αν ναι, τότε φροντίστε να αλλάξετε γρήγορα, προπάντων για το καλό του αγαπημένου σας κατοικίδιου φίλου. Πηγή: www.Diagnovet.gr

Η

* Η Μαρία Πέρρου και ο Γιώργος Παλαιολόγος είναι κτηνίατροι του Κτηνιατρικού Κέντρου. ** Η Μαρία Χαραλαμποπούλου είναι κτηνίατρος.

«Καμπανάκι» από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης προς τα μέλη του, για τις φόλες

«Κρατήστε τα κυνηγόσκυλα μακριά από μάντρες» πανωτά κρούσματα δηλητηριάσεων κυνηγόσκυλων φαίνεται πως έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα, από φόλες που ρίχνουν κάποιοι σε διάφορες περιοχές του νησιού. Αυτό υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης, που καλεί παράλληλα τα μέλη του να μην πλησιάζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μάντρες με νεογέννητα πρόβατα, ώστε να μη χάσουν τα σκυλιά τους. Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, σχετικά κρούσματα έχουν παρουσιαστεί μέσα στις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Λαφιώνα (Άγιος Αλέξανδρος) και Σκαλοχώρι (Ύπνια). Ως αποτέλεσμα

A

αρκετά δεσποζόμενα ζώα και συγκεκριμένα κυνηγετικά σκυλιά να έχουν χάσει τη ζωή τους. «Καταδικάζουμε τέτοια συμβάντα και φυσικά κάθε ασυνείδητο, ο οποίος δρα με τέτοιες αρρωστημένες τακτικές», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού να ενημερώσουν τον κτηνοτροφικό κόσμο για τα συγκεκριμένα συμβάντα, αλλά και για τις κυρώσεις που υπάρχουν σε περίπτωση σύλληψης των δραστών. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος κάνει επίσης αναφορά στο Νόμο 4039 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη

χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, όπου ορίζεται ότι ο βασανισμός και η κακοποίηση ζώων τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Τέλος, ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να κρατούν τα ζώα τους μακριά από μάντρες με νεογέννητα πρόβατα (σύμφωνα με μέλη του Συλλόγου εκεί εντοπίζονται συχνά φόλες που προορίζονται για τις αλεπούδες), αλλά και να κρατήσουν την ψυχραιμία τους στην περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε και να μην προβούν σε ακρότητες, ενημερώνοντας άμεσα το Σύλλογο και τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες.

Χαρίζονται Ο Μπακλαβάς. Το κουταβάκι της Γλύτωσε από φωτογραφίας και το δέσιμο στο τα αδελφάκια του. βαρέλι, αλλά Είναι 2 αρσενικά τώρα ζει ανακαι 2 θηλυκά, σχεγκαστικά σε δόν 2 μηνών και θα περίφραξη και γίνουν μεσαίου μεπεριμένει ένα γέθους, γύρω στα σπίτι με μια οι15 κιλά. Πληρ. τηλ. κογένεια, που θα τον λατρέψει. Πληρ. 6985-729164. τηλ. 22510 22765, 6946-404007. Ο Λου, το σκυλάκι της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6943294774.

Η Κανέλλα. Είναι Vizla Ουγγαρίας και βρέθηκε στη Χρυσομαλλούσα σε πολύ κακή κατάσταση, χτυπημένη και κουτσή στο πίσω πόδι και με τα κόκαλά της να φαίνονται από την ασιτία. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 22510 22765.

Η Πέτα, η σκυλίτσα της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 6989-864140.

Το σκυλάκι της φωτογραφίας είναι πολύ άρρωστο και χρειάζεται πολλή φροντίδα κι εντατική θεραπεία. Βρίσκεται στα χέρια φιλόζωης, αλλά χρειάζεται σπίτι. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6946-404007.

Βρέθηκε Το σκυλάκι της φωτογραφίας βρέθηκε στο στρατόπεδο της Παγανής. Είναι αρσενικό και φοράει λουράκι σκούρο μπλε. Δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενηθεί. Πληρ. τηλ. 22510 22765 (ώρες αγοράς).

- Ιατρείο μικρών ζώων Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200 - Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com - Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr - Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ - Πόλυ Βουλγαρέλη Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Mανταµάδου 22530 61032 Kαλλονής 22530 22317 Ιππείου (Μυτιλήνης) 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710 - Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

ΑΕΛΚ

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Στον Άρη Θ. θα συνεχίσει το ποδόσφαιρο ο Γιάννης Ζαραδούκας, οι ρίζες του οποίου είναι από τη Λέσβο. Ο ποδοσφαιριστής δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Με οδηγό την περσινή της νίκη α συνεχίσει την ανοδική της πορεία θα επιδιώξει να κάνει και αυτήν τη φορά η ομάδα της Καλλονής, η οποία αντιμετωπίζει στο «Ελ Πάσο» της Καλλιθέας την ομώνυμη ομάδα και το πέρασμά της μόνο εύκολο δε φαντάζει. Η εμφάνιση και η νίκη επί της Λάρισας ήταν η αφορμή ώστε να ξεκινήσει η αντεπίθεση, με τελικό προορισμό την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ ή την ένταξή της στην επτάδα.

N

Ο αγώνας της Κυριακής είναι κομβικής σημασίας, κάτι που το έχει πει και ο Μπάμπης Τεννές. Το θετικό αποτέλεσμα για την ΑΕΛΚ είναι επιθυμία όλων. Άλλωστε, πέρυσι στο ίδιο γήπεδο η ΑΕΛΚ είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση, περνώντας με νίκη που την είχε βοηθήσει και στηρίξει για τη συνέχεια ώστε να φθάσει στα πλέι-οφ. Με οδηγό λοιπόν την περσινή επιτυχία, θα αγωνιστεί η ομάδα και τώρα.

Στα αγωνιστικά, ο Αθηναίος τεχνικός μπορεί να χαμογελάει, αφού βλέπει να επιστρέφουν παίκτες και πιο συγκεκριμένα οι Τόνι Γκονζάλες, Γιώργος Χωριανόπουλος και Μιχάλης Κριπιντήρης. Οι δύο πρώτοι ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους, ο τρίτος εξέτισε την ποινή της μίας αγωνιστικής. Ο μοναδικός απών θα είναι πάλι ο Βλάσης Καζάκης. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 14:30 για συγκοινωνιακούς λό-

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

Νίκη για να «ξεκολλήσει» και να τραβήξει το δρόμο του αιχνίδι χρονιάς, ή παιχνίδι κατηγορίας αν προτιμάτε, είναι ο αυριανός εντός έδρας αγώνας του Αιολικού με τον Ιάσονα. Τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών έφεραν την ομάδα στην προτελευταία θέση, με επτά βαθμούς, αλλά με παιχνίδι λιγότερο, αυτό που θα γίνει με την Κηφισιά την ερχόμενη Τετάρτη. Με νίκη, λοιπόν, θα αλλάξει η αγωνιστική εικόνα, και σε αυτό θα συνεισφέρουν κι οι τρεις μέχρι τώρα μεταγραφές που έγιναν και ολοκληρώθηκαν και τυπικά. Προέχει όμως το παιχνίδι με την αθηναϊκή ομάδα, το οποίο είναι «όλα τα λεφτά». Δύσκολος αντίπαλος, που στόχο έχει να χτυπήσει τη δεύτερη ή ακόμη και την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Με τα δελτία στα χέρια, οι άνθρωποι της ομάδας θα ανανεώσουν την 11άδα, που αναμένεται να δείξει άλλο πρόσωπο. Η αναμέτρηση θα αρχίσει στις 15:00 και πιστεύεται ότι ο κόσμος που θα πάει στο γήπε-

Να νικήσουν και να δουν με καλύτερο μάτι τη δύσκολη συνέχεια θα προσπαθήσουν οι παίκτες του Αιολικού

δο, θα ικανοποιηθεί από το θέαμα, με την προσμονή να χαμογελάσει αυτήν τη φορά.

«Μεταγραφές» και στη διοίκηση Νέα ονόματα προστίθενται στο διοικητικό συμβούλιο του Α.Π.Σ. του Αιολικού, με στόχο να λειτουργήσει καλύτερα η ομάδα. Ο δικαστικός επιμελητής Παναγιώ-

της Κουλουκάκης, ο διευθυντής της Μillennium Bank, Παναγιώτης Ανδριώτης, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ομάδας Γιάννης Μανούσος, Παναγιώτης Σαλταμάρας, Δημήτρης Φωταρέλλης και Λάκης Μέγας, είναι τα ονόματα που πλαισιώνουν τη διοίκηση, με το Στέλιο Ματζουράνη να αναλαμβάνει το πόστο του γενικού αρχηγού.

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Football League Καλλιθέα - ΑΕΛΚ Δόξα - Θρασύβουλος Πανσερραϊκός - Ηρακλής Θ. (18:00) Φωκικός - Βύζας Νίκη Β. - Παναχαϊκή Λάρισα - Καβάλα Εργοτέλης - Παναιτωλικός (Δευτέρα, 19:00) Ηρακλής Ψ. - Ολυμιακός Β Αναγέννηση Γιαννιτσών - Απόλλων Σμ. Αναγέννηση Επανομής - Πιερικός Ρεπό: Εθνικός Γ.

Περιφερειακό 11η Αγωνιστική (Κυριακή 20/1, 15:00) Περιστέρι - Ηλυσιακός Άγια Ξ. - Νέα Ιωνία Αιολικός - Ιάσων ΠΑΟ Ρουφ - Κηφισιά Πεύκη - Αιγάλεω Ρεπό: Τράχωνες

Α´ Κατηγορία 17η Αγωνιστική (Κυριακή 20/1, 15:00) Λιονταράκια - Αετός (γήπ. Θερμής, διαιτ. Δουκάκης) Βύρων - Αιγέας (γήπ. Μόριας, διαιτ. Κάντας) Διαγόρας - Άναξος (γήπ. Αγ, Παρασκευής, διαιτ. Βουλγαρέλλης) Ατρόμητος - Προοδευτική (γήπ. Αγ. Μαρίνας, διαιτ. Κουλουδής) Κεραυνός - Θύελλα (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Βουρανής) Παπανικολής - Αναγέννηση Γέρας (γήπ. Ερεσού, διαιτ. Πούλος) Αλκιβιάδης - Όλυμπος (γήπ. Κ. Τρίτους, διαιτ. Μποντάκης - 11:00)

Β´ Κατηγορία

ΜΠΑΣΚΕΤ

Με νίκη θέλει να κλείσει τον πρώτο γύρο την Πεντέλη, ελπίζοντας ξανά στην κατάκτηση της κορυφής. Ο αέρας μετά τη νίκη στην Κρήτη, απέδειξε ότι η ομάδα πατάει σε γερές βάσεις και η ποιότητα που διαθέτει στο ρόστερ της, την κάνει ακόμη πιο δυνατή και νικήτρια στα περισσότερα παιχνίδια της, α-

Κ20 Όσον αφορά στην ομάδα των Νέων, θα αντιμετωπίσει επίσης την Κυριακή (στις 11:00), στο γήπεδο της Αγιάσου, την ομάδα του Πιερικού, με στόχο την επιστροφή ξανά στις νίκες μετά την ήττα από τη Λάρισα. Ο Δημήτρης Γαβαλάς θα στερηθεί τις υπηρεσίες του τιμωρημένου Δημήτρη Μπουρού.

17η Αγωνιστική (Κυριακή 20/1, 15:00)

Π

η αυλαία του α΄ γύρου Πκαιέφτει αύριο στο χώρο της Γ΄ Εθνικής η Γέρα ετοιμάζεται να κερδίσει

γους, με την αποστολή να επιστρέφει στη βάση της το βράδυ της ίδιας μέρας.

φού υπήρξαν και εξαιρέσεις με τις λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών στο ντέρμπυ με τη Λιβαδειά. Τώρα η ουσία είναι το πώς θα μπορέσει να πατήσει ξανά στην κορυφή με την έναρξη του β΄ γύρου, όμως προέχει η Πεντέλη, που θα χρειασθεί προσοχή και σε καμμία περίπτωση να μην υποτιμηθεί.

Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα θα κατεβάσει την ομάδα του ο Γιώργος Καραμβάλης, στοιχείο που τον ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό, βλέποντας ετοιμοπόλεμους όλους τους παίκτες του. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 16:00 και για ακόμη μια φορά το Κλειστό θα είναι γεμάτο, όπως έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε στα εντός έδρας παιχνίδια της Γέρας.

14η Αγωνιστική (Σάββατο 19/1, 15:00) Οδ. Ελύτης - Ατρόμητος (γήπ. Ανεμότιας, διαιτ. Βουρανής) Ερμής - Καραβαγγέλης (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Τατάς) Αστέρας Ιππ. - Αρίων Μηθ. (γήπ. Ιππείου, διαιτ. Κολαμπάς - Κυριακή) Αχιλλέας - Ορφέας (γήπ. Πέτρας, διαιτ. Πούλος) Παλλεσβιακός - Αρίων Παλ. (γήπ. Θερμής, διαιτ. Δουκάκης)

Β1 Κατηγορία 12η Αγωνιστική (Κυριακή 20/1, 15:00) Έφηβος - Ισσαϊκός (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Μπάλιακα - 12:00) Εθνικός - Ειρήνη (γήπ. Θερμής, διαιτ.Σαρλής - 12:00) Ανδρονικάς - Αίγειρος (γήπ. Παρακοίλων, διαιτ. Μποντάκης) Μεσότοπος - Αίας (γήπ. Μεσοτόπου, διαιτ. Σοφιανός) Φίλια - Ταξιάρχης (γήπ. Φίλιας, διαιτ. Τατάς) Ρεπό: Μακαρέας

ΜΠΑΣΚΕΤ Γ´ Εθνική 12η Αγωνιστική (Κυριακή 20/1) Παπάδος Γέρας - Α.Ο. Πεντέλης (Κλειστό Νεάπολης, 16:00) Λιβαδειά - Μίλωνας Παναγίτσα - Εργοτέλης Ψυχικό - Παπάγου Ιωνικός - Ιεράπετρα Ρεπό: Πολυκράτης


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων

Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@ gmail.com

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ψυχολόγος M.Sc. Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233

Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140

Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και

ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


22

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Α´ Tεστ Σχολικής Ετοιμότητας

«Είναι το παιδί έτοιμο να αρχίσει το σχολείο;» της ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ ΒΕΚΡΗ*

Τι είναι το Α´ Τεστ ρόκειται για μια απλή και εύχρηστη δοκιμασία, που ελέγχει τις πρώιμες μαθησιακές ικανότητες σε παιδιά που παρακολουθούν το νηπιαγωγείο. Το Α΄ Τεστ προτείνεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία να γίνεται σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά ηλικίας πέντε έως εξήμισι ετών, που πρόκειται να φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά στην Α΄ δημοτικού. Το Α΄ Τεστ είναι το πρώτο ελληνικό τεστ για την ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών. Είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τους Στέλιο Μαντούδη και Λωρέττα Θωμαΐδου. Το Α΄ Τεστ

Π

είναι στατιστικά σημαντικό γιατί εφαρμόστηκε σε 2.000 ελληνόπουλα και τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών απέδειξαν ότι έχει ποσοστό αξιοπιστίας 99,8%. Αποτελείται από τις Βασικές Κλίμακες: τέσσερις πρακτικές, τέσσερις λεκτικές. Ειδικότερα, εξετάζονται οι γενικές γνώσεις του παιδιού, η ικανότητα κρίσης, οι γλωσσικές αναλογίες, η πρώιμη αφαιρετική σκέψη, ο οπτικοακουστικός συντονισμός, η οπτική αντίληψη, η αδρή κινητικότητα, οι ακολουθίες και η υπερκινητικότητα και η ελλειμματική προσοχή, καθώς και η συμπεριφορά κατά την εξέταση. Το Τεστ έχει στόχο την πρώιμη επισήμανση των παιδιών που δε διαθέτουν ακόμη τις αναπτυξια-

κές ικανότητες που είναι απαραίτητες για την ομαλή φοίτηση στο σχολείο. Τα παιδιά που αποτυγχάνουν στο Α΄ Τεστ, πρέπει να παραπέμπονται για λεπτομερέστερη εκτίμηση και έλεγχο από ειδικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί: 1) το μέγεθος της απόκλισης 2) το αίτιο που την προκαλεί 3) το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε παιδιά που εμφανίζουν δυσκολίες, να τις διορθώσουν έγκαιρα πριν αυτές εξελιχθούν αργότερα στις μεγαλύτερες τάξεις σε μαθησιακές δυσκολίες. Η δοκιμασία χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες τού Α΄ Τεστ, με πιστοποιημένη

εκπαίδευση στη χορήγηση του Α΄ Τεστ. Αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην αντικειμενική αξιολόγηση του παιδιού. Ο συνολικός χρόνος της δοκιμασίας είναι 10 λεπτά και η βαθμολόγηση και η έκδοση των αποτελεσμάτων γίνεται αυτόματα. Όλο το πρόγραμμα υποστηρίζεται ηλεκτρονικά. Με το Α΄ Τεστ προλαμβάνεται η σχολική αποτυχία, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), που μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού. * Η Βαλεντίνα Βεκρή είναι ψυχολόγος MSc, επιστημονική υπεύθυνη του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης και εξουσιοδοτημένη συνεργάτης τού Α΄ Τεστ.

Διατροφή & Υγεία Απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα από τα κιλά των γιορτών Γράφει η ΧΑΡΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΥ* περίοδος των γιορτών τελείωσε και η καθημερινότητα επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς. Μετά τις όμορφες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης, έρχεται το άγχος της ζυγαριάς. Πριν πανικοβληθείτε και χαλάσετε τη διάθεσή σας, οργανωθείτε και με λίγες διορθώσεις στο διατροφικό σας πρόγραμμα, θα χάσετε τα παραπανίσια κιλά χωρίς να το καταλάβετε: Η καλή μέρα από το πρωι...νό φαίνεται! Το πρώτο βήμα για να ρυθμίσετε το βάρος σας, είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο και ελαφρύ πρωινό. Γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής άλεσης ή φυσικός χυμός με τοστ (ψωμί ολικής άλεσης, τυρί με χαμηλά λιπαρά, γαλοπούλα και λαχανικά) είναι ο καλύτερος τρόπος να ξυπνήσετε μυαλό και σώμα. Υγιεινά σνακ. Ενδιάμεσα των γευμάτων, ξεγελάστε την πείνα σας με φρούτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά,

H

ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, κράκερ σικάλεως ή κριτσίνια. Ακόμη κι αν δεν πεινάτε, τα ενδιάμεσα γεύματα θα σας δώσουν ενέργεια, θα κινητοποιήσουν την καύση του λίπους και θα σας εμποδίσουν να φάτε περισσότερο το μεσημέρι, αλλά και το βράδυ. Φρούτα και λαχανικά: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βιταμίνες που μας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλουν στην κινητοποίηση του μεταβολισμού. Επίσης, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα λαχανικά συνοδεύουν άριστα το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα και μας χορταίνουν, χωρίς να μας επιβαρύνουν θερμιδικά. Αν δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από την ανάγκη για γλυκό, τα ξερά φρούτα, μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς, μέλι και ημίπαχο γιαούρτι προσφέρουν την πιο υγιεινή εναλλακτική. Αντικατάσταση του κρέατος: Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος μέσα στις γιορτές, ο οργανισμός χρειάζεται ένα διάλειμμα. Το ψάρι είναι από

τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα (ειδικά τα λιπαρά ψάρια) και ιδιαίτερα χαμηλό σε θερμίδες. Τα όσπρια, από την άλλη, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επιπλέον, όταν συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ρύζι) παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα που υπάρχουν στο κρέας. Μια άλλη διατροφική επιλογή που θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας από το κρέας, είναι τα λαδερά, μεσογειακά φαγητά, που μαζί με λίγο ντόπιο τυρί και ψωμί ολικής άλεσης προσφέρουν ένα ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες. Νερό: Μετά από το αλκοόλ, το αλάτι και τη ζάχαρη που καταναλώθηκαν άφθονα στις γιορτές, ο οργανισμός χρειάζεται αποτοξίνωση. Η κατανάλωση νερού (τουλάχιστον έξι οκτώ ποτήρια την ημέρα) είναι απαραίτητη για την καλύτερη κυκλοφορία του λεμφικού συστήματος και επομένως την αποβολή τοξινών από

τον οργανισμό. Ακόμη κι αν λόγω του κρύου το αίσθημα της δίψας είναι περιορισμένο, δε σημαίνει πως ο οργανισμός δε χρειάζεται το νερό. Αν δυσκολεύεστε να πιείτε περισσότερο από πέντε - έξι ποτήρια νερό, το πράσινο τσάι, οι φυσικοί χυμοί και οι σούπες λαχανικών θα συμπληρώσουν τις ανάγκες του οργανισμού. Άσκηση: Τέλος, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, αφιερώστε λίγο χρόνο για περπάτημα ή αν δεν είναι εφικτό, παρκάρετε το αμάξι ή το μηχανάκι σας πιο μακριά από το χώρο εργασίας, ώστε να αναγκάζεστε να περπατάτε περισσότερο. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του οργανισμού και την καύση του λίπους. Και θυμηθείτε πως όσο πιο γρήγορα κινητοποιηθείτε, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσπάθειά σας και πολύ σύντομα θα νιώσετε ξανά όμορφα με το σώμα σας. Καλή χρονιά, με υγεία και χαμόγελα!

* Η Χαρά Κουτρολού είναι κλινική

διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Επιστολή Γ. Βατού στο «Έθνος»:

«Αναζητήστε αλλού μίζες και σκάνδαλα…» Σ ε συνέχεια του δημοσιεύματος για έλεγχο 105 αυτοδιοικητικών απ’ το ΣΔΟΕ, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός απέστειλε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και μας κοινοποίησε την επιστολή που ακολουθεί, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι απ’ τον έλεγχο που έγινε, σ’ ό,τι τον αφορά, δεν προέκυψε ούτε αδικαιολόγητος, αλλά ούτε και δικαιολογημένος πλουτισμός. Καλεί δε την εφημερίδα να αναζητήσει αλλού τυχόν μίζες και σκάνδαλα.

«Κύριε Διευθυντά, Στο φύλλο της εφημερίδας σας, της 13ης Ιανουαρίου 2013 και συγκεκριμένα στις σελίδες 9, 10 και 11, περιλαμβάνεται δημοσίευμα, υπό τους τίτλους “Το μεγάλο φαγοπότι των τοπικών αρχόντων” και “Έκαναν πάρτι με απευθείας αναθέσεις”. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται σε υποθέσεις που - κατά το συντάκτη του - ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για “μαύρο χρήμα”, φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι - σύμφωνα με “έγκυρες πληροφορίες” στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων προσώπων βρέθηκαν κατατεθειμένα ποσά, που δε δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό τους προφίλ, καθώς και ότι διαπιστώθηκε “απότομη διόγκωση” της περιουσιακής κατάστασης των ελεγχομένων, που παραπέμπει σε κρυφές πηγές χρήματος. Παράλληλα, ο συντάκτης

σας συνδέει τα ως άνω “ευρήματα” των ελέγχων με “απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις έργων, κάλυψη υποθέσεων φοροκλοπής από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πλασματικά τιμήματα από μεταβιβάσεις ακινήτων σε ιδιώτες και παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων”. Με απλά λόγια στο δημοσίευμα γίνεται ευθεία σύνδεση των φερόμενων ως διαπιστώσεων των ελέγχων, με δωροληψία των εμπλεκομένων, άλλως κατά το κοινώς λεγόμενο, με “μίζες”. Επιπρόσθετα, στο ίδιο ως άνω δημοσίευμα περιλαμβάνεται και κατάσταση με τους φερόμενους ως ελεγχόμενους “για σκάνδαλα και ύποπτες συναλλαγές”. Στην ως άνω κατάσταση περιλαμβάνομαι και εγώ, με αναφορά του ονοματεπωνύμου μου και της ιδιότητός μου ως αντιδημάρχου του Δήμου Λέσβου. Κατ’ αρχάς σας επισημαίνω ότι μόνο το γεγονός της διενέργειας ελέγχου από τις αρμόδιες φορολογικές ή εισαγγελικές αρχές, σε βάρος μου, όπως και σε βάρος οιουδήποτε φυσικού προσώπου, ακόμα και αν αυτό κατέχει δημόσιο αξίωμα ή επιτελεί δημόσια λειτουργία, δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση επαρκή λόγο που δικαιολογεί τη διαπόμπευσή του. Ο στοιχειώδης σεβασμός στη δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει την προηγούμενη έρευνα της βασιμότητας των αποδιδόμενων στο ελεγχόμενο

πρόσωπο κατηγοριών και της πορείας της έρευνας, πράγμα που είναι προφανές ότι ο συντάκτης σας δεν μπήκε στον κόπο να πράξει, καθόσον τουλάχιστον με αφορά. Επιπρόσθετα είχατε τόσο νομική, όσο και - κυρίως - ηθική υποχρέωση να επικοινωνήσετε μαζί μου και να λάβετε την άποψή μου, πριν προβείτε στο δημοσίευμα, πράγμα που επίσης παραλείψατε να πράξετε. Περαιτέρω, αυτή καθ’ αυτή η διενέργεια ελέγχου σε βάρος μου δεν αποτελεί ούτε ζήτημα που ενδιαφέρει το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας σας και δεν αρκεί για να καταστήσει δικαιολογημένη τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς, της τιμής και της υπόληψής μου, ως προσώπου, ως οικογενειάρχη και ως ενεργού και συμμετέχοντα στα κοινά πολίτη, την οποία υπέστην εξ αιτίας του ως άνω δημοσιεύματός σας. Σε κάθε περίπτωση, αν ο συντάκτης σας, ανταποκρινόμενος στο στοιχειώδες δημοσιογραφικό του καθήκον, έμπαινε στον κόπο να ερευνήσει ποια ήταν τα πορίσματα του σε βάρος μου ελέγχου, θα διαπίστωνε ότι ουδέν μεμπτό διαπιστώθηκε σε βάρος μου και ουδεμία έστω υπόνοια υφίσταται στις αρμόδιες αρχές για εμπλοκή μου σε παράνομες συμπεριφορές, όπως αυτές τις οποίες αποδίδει αυθαίρετα, συλλήβδην και άνευ διακρίσεων, σε όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσίευσε. Παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνομαι καμμία απο-

λύτως υποχρέωση να παράσχω εξηγήσεις στην εφημερίδα σας για όσα τυχόν μου αποδίδονται, πράγμα άλλωστε το οποίο έχω πράξει στο ακέραιο ενώπιον των αρμοδίων αρχών, και μόνο για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι ο σε βάρος μου έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, που αφορούσε σε ζητήματα που δεν άπτονται καν των αρμοδιοτήτων μου και η οποία αποδείχτηκε παντελώς αβάσιμη και ψευδής. Σημειωτέον ότι από την έρευνα των αρμοδίων αρχών δεν προέκυψε, όχι μόνο αδικαιολόγητος, αλλά ούτε καν δικαιολογημένος πλουτισμός μου. Αναζητήστε λοιπόν αλλού τις μίζες και τα σκάνδαλα, τα οποία προφανώς θεωρείτε ότι αυξάνουν την κυκλοφορία της εφημερίδας σας! Τελειώνοντας, σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία μου για τη

βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου, την οποία υπέστην από την ανωτέρω παράνομη και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά του συντάκτη σας και των συντελεστών της εφημερίδας σας, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για το ως άνω δημοσίευμα, σας καλώ όπως προβείτε στη δημοσίευση της παρούσας, στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας και στην ίδια σελίδα με αυτό και σας δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι σε κάθε περίπτωση παντός νομίμου δικαιώματός μου να διεκδικήσω την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην ενώπιον των αρμοδίων ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων. Γιάννης Βατός Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λέσβου»

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 19.1.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUROPEAN EXPRESS”

18.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 20.1.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EUROPEAN EXPRESS” “ΝΗΣΟΣ ΠΑΤΜΟΣ”

19.00 21.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣ. ΜΥΚΟΝΟΣ”

20.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 21.1.2013 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣ. ΜΥΚΟΝΟΣ”

21.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUROPEAN EXPRESS”

18.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΠΑΤΜΟΣ”

20.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

23 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Παπαδιαμαντή 19 Τηλ. 22510 29642 07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ ΚΑΤ. & ΓΙΑΝ. Θεοκρίτου 72, πλατεία Αλυσίδας Τηλ. 22510 23181 07.45 - 14.00

ΣΗΦΑΚΗ ΝΙΚΗ Λαδάδικα 48 Τηλ. 22510 44008 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ ΚΑΤ. & ΓΙΑΝ. Θεοκρίτου 72, πλατεία Αλυσίδας Τηλ. 22510 23181

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ερμού 4α Τηλ. 22510 28663 07.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΚΡΙΚΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ηλία Βενέζη 7 Καλλιθέα Τηλ. 22510 21886 20.30 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

24

w Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, το περιβάλλον του πολύ ζεστό, η ποιότητα εξαιρετική, κι όσο για την εξυπηρέτηση, δεν υπάρχουν λόγια! Ο λόγος για την ταβέρνα «Καλντερίμι», στην Ερμού. Ζεστά πιάτα, ολόφρεσκα, με ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος, όλα σε πολύ καλές τιμές. Μοναδικό με όλη τη σημασία της λέξης. w Ένα αξιόλογο αρτοποιείο είναι αυτό του «Κίμωνα», στις Κολώνες. Τα προϊόντα και η ποιότητά του, βραβευμένα. Με ακόμη δύο πρατήρια στην πόλη, φτιάχνει για εμάς υπέροχα γλυκίσματα, κουλουράκια και πολλά ήδη σε ψωμί. Πολλά και διαφορετικά ήδη είναι στη διάθεσή μας, για να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις. Μια επίσκεψη θα σας πείσει. w Ωραίο ταβερνάκι στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πάρκινγκ, είναι και το «Απάγκιο». Ανοιχτά από το μεσημέρι, σερβίρει υπέροχους γευστικούς μεζέδες για εμάς, με γνώμονα την ντόπια, παραδοσιακή κουζίνα. Απολαύστε το κρασάκι ή το ούζο σας με καλή παρέα και χαλαρώστε. Οι τιμές πολύ καλές και η ποιότητα εξαιρετική. w Θα το βρείτε ανοιχτό όποια ώρα της ημέρας και να πεινάσετε. Το όνομά του, «Spicy»! Πολλά ήδη σε σάντουιτς, σε σφολιάτες, σε αλμυρά και σε γλυκά, σερβίρονται για εμάς. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχει ρίξει κι άλλο τις τιμές του και τώρα, με μόνο δύο ευρώ, μπορείτε να απολαύσετε την τυρόπιτα και τον καφέ της επιλογής σας.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα

ΣABBATO 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

Το από το 1697 έγγραφο της Μητροπόλεως Μηθύμνης Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις ο 1697, δηλαδή 316 χρόνια πριν από το παρόν, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος Β΄ απευθύνει στο Μανταμάδο το εικονιζόμενο λυτό έγγραφο αφορισμού, που συνυπογράφει ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Άνθιμος Β΄ και το οποίο σε μετάφρασή μου έχει ως εξής: «† Καλλίνικος ελέω θεού Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης. † Ιερώτατε μητροπολίτα μηθύμνης, υπέρτιμε, και έξαρχε λέσβου, εν άλλω πως αγαπητέ αδελφέ, και συλλείτουργε, και ευλαβέστατοι ιερείς του χωρίου μανδαμάδου, και γέροντες χρήσιμοι, χάρις είη υμίν, και ειρήνη από θεώ: Οι χριστιανοί του χωριού αυτού από κοινού ανέφεραν εις ημάς, και αφορισμό εζήτησαν κατά εκείνων όσων οπωσδήποτε ζημιώνουν την κοινότητα, και την πτωχαίνουν με αρπαγές και δολιότητες, γι’ αυτό, εάν έτσι έχουν τα πράγματα, γράφουμε και αποφαινόμεθα: Όποιοι χριστιανοί μεταξύ όλων των χωριανών ή επανωγράφουν τα έξοδα που κάνουν για το χωριό ή όταν πηγαίνουν έξω για υπηρεσία της κοινότητας εισπράττουν οδοιπορικά περισσότερα από όσα δικαιούνται και μάλιστα αρκετά ή με άλλο τρόπο χρησιμοποιώντας κρυφά δόλια μέσα, και με αρπαγές, ζημιώνουν τους πτωχούς και όποιοι χριστιανοί λόγω πάθους και έχθρας ή για αισχροκέρδεια διαβάλλουν στους κρατούντες (σ.σ. Τούρκους) τους συναδέλφους των χριστιανούς προξενώντας τους ζη-

Τ

μιές, οι τοιούτοι λοιπόν ως πλεονέκτες και ως άδικοι, να είναι αφορισμένοι από το θεό και καταραμένοι και ασυγχώρητοι και άλυτοι μετά θάνατον. Οι πέτρες και ο σίδηρος θα λειώσουν αυτοί δε καθόλου, και προκοπή να μη δουν και να έχουν τις κατάρες των αγίων τριακοσίων δεκαοκτώ θεοφόρων πατέρων της συνόδου της Νίκαιας και των λοιπών αγίων συνόδων έως ότου διορθώσουν το σφάλμα των και τύχουν συγχωρήσεως. Εν μηνί μαΐω ινδικτιώνος ε΄ † Ο Μηθύμνης Άνθιμος» Το 1884, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος - Κεραμεύς στη Μαυρογορδάτειο Βιβλιοθήκη, τ. 1, σελ. 167, καταγράφει «το πρωτότυπον επιτιμίου Καλλινίκου Β΄ του Ακαρνάνος, πατριάρχου Κων/πόλεως, απολυθέν μηνί μαΐω, ινδικτιώνι ε΄ (1697)» αλλά εσφαλμένα προσθέτει ότι το συνυπογράφει «ο τότε Μηθύμνης μητροπολίτης, ου το όνομα δυσανάγνωστον (Καλλίνικος;)». Το 1900, ο Σταύρος Καρυδώνης στο βιβλίο του, σελ. 232, αναφέροντας τον παραπάνω αφορισμό, παρασυρόμενος από τον Κεραμέα, εσφαλμένα καταγράφει ότι το 1697 αρχιεράτευσε Μητροπολίτης Μηθύμνης ονόματι Καλλίνικος. Το 1936, ο φωτισμένος

Μητροπολίτης Μηθύμνης Διονύσιος, στο Παράρτημα του «Δελτίου» γράφει στα Συλλεγόμενα Έγγραφα της Επαρχίας, σ. 50: «μεταξύ αυτών αρχαιότερον φαίνεται Πατριαρχικόν επιτίμιον... του Πατριάρχου Καλλινίκου Β΄» και διαβάζει ορθά τη συνοδευτική υπογραφή του Μητροπολίτη: «Ο Μηθύμνης Άνθιμος». Το 1996, ο Ιωάννης Μουτζούρης στο βιβλίο του «Η Καλλονή της Λέσβου», σελ. 71 αναφερόμενος στο Μηθύμνης Άνθιμο Β΄ παραθέτει το σφάλμα του Κεραμέως και το συμπέρασμα του Διονυσίου. Το 2011, κατά την ευγενική ξενάγηση στους Κώδηκες της Μητροπόλεως Μηθύμνης από τον άξιο Πρωτοσύγκελό της, Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Κουτσαμπάση, πρόσεξα τον παραπάνω αφορισμό. Το 2013, στις 11 Ιανουαρίου, κοινοποίησα το έγγραφο στο φιλόλογο και παλαιογράφο Δρα. Αγαμέμνονα Τσελίκα, προϊστάμενο του Ιστορικού - Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης με το ερώτημα ποιοι το υπογράφουν και πρόθυμα απάντησε: «Αγαπητέ κύριε Κυριαζή, πρόκειται για τον Πατριάρχη Καλλίνικο Β΄, τον Ακαρνάνα, ο οποίος πατριάρχευσε μεταξύ των ετών 1688 και

1702. Κατά την περίοδο αυτή μόνο το έτος 1697 συμπίπτει προς την 5η ινδικτιώνα όπως έχει το έγγραφο, το οποίο υπογράφει επίσης ο Μηθύμνης Άνθιμος.» Σήμερα, επαναλαμβάνω τα όσα εξέθεσα στο Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο παρουσία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, στις 8-11-2012 στο συνέδριο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Σεβασμιώτατε, η εισήγησή μου περιέχει 4 έγγραφα, του κατά την απελευθέρωση της Λέσβου Μητροπολίτη Μηθύμνης Στέφανου Σουλίδη, τα οποία αντέγραψα από τους Κώδηκες της Μητροπόλεως Μηθύμνης, είναι επιβεβλημένο οι 19 Κώδηκές της να δημοσιοποιηθούν, εκδιδόμενοι σε βιβλία, όπως αξιέπαινα εξέδωσε το 2006 ο Μυτιλήνης Ιάκωβος τον, από το 1705, Α΄ Κώδηκα της Μητροπόλεως Μυτιλήνης και έχει εξαγγείλει την έκδοση των υπολοίπων 9, ώστε να μην χαθεί, φθαρεί, κλαπεί, διασπαρεί, διαλυθεί και άλλο μέρος των πολύτιμων αρχείων, όπως συνέβη το 1952 στο υπόγειο της Μητροπόλεως κατά την πλημμύρα της Καλλονής ή καεί, όπως κάηκαν το 2011 τα αρχεία των σχολείων Μανταμάδου καθώς και το 1871 επί Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου όταν, κατά πως έγραψε ο Σταύρος Καρυδώνης (σ. 235): “επί της αρχιερατείας τούτου εκάη η ελληνική σχολή εν Αχερώνη συναποτεφρωθείσης και της μεγάλης και πλουσίας βιβλιοθήκης αυτής”.» Άρης Κυριαζής aristeidis2007@gmail.com

Ζούγκλα! να αεροπλάνο πέφτει στη ζούγκλα και οι 50 επιζώντες πέφτουν στα χέρια των ιθαγενών. «Πώς σε λένε;», ρωτάει ο φύλαρχος τον πρώτο. «Κώστα», απαντάει εκείνος. «Κώστα; Φάτε τον», διατάζει ο φύλαρχος και ρωτάει τον επόμενο. «Εσένα;» «Γιώργο», απαντάει ο άλλος. «Γιώργο; Φάτε τον», λέει ο αρχηγός και γυρίζει στον επόμενο. «Πώς σε λένε;», τον ρωτάει. «Δημήτρη», του απαντάει ο επιβάτης. «Δημήτρη; Φάτε τον», λέει ο αρχηγός και συνεχίζει. Αφού περνά τους 49 άμοιρους, ο φύλαρχος φτάνει στον τελευταίο. «Πώς σε λένε;» τον ρωτάει. «Θανάση», απαντάει εκείνος τρέμοντας. Και ο φύλαρχος: «Που ‘σαι, ρε Θανάση! Φάγαμε τον κόσμο να σε βρούμε...»

Έ

J

22510 44242

Εμπρός 3735  

Ημερήσια εφημερίδα Ν.Λέσβου

Advertisement