Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Έως και 1.000 άτομα οι ημερήσιες αφίξεις τον Ιούλιο στη Λέσβο!

Καραβιές Τούρκων τουριστών ΣEΛ. 6

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3614 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Με δυο νέες μυτιληνιές συμμετοχές σε θέσεις γενικών γραμματέων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Γιάννη Σπιλάνη και του Κώστα Μουτζούρη

Νησιωτική πολιτική και λιμάνια!

ΣABBATOKYPIAKO

Καθήκοντα γενικών γραμματέων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναλαμβάνουν ο Κώστας Μουτζούρης (στον Τομέα των Λιμένων) και ο Γιάννης Σπιλάνης (στον Τομέα του Αιγαίου και της Νησιωτικής Πολιτικής). Αμφότεροι αναλαμβάνουν τη διαχείριση αντικειμένων που γνωρίζουν πολύ καλά. Στις προτεραιότητες του κ. Σπιλάνη είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου να παίξει επιτελικό ρόλο στη χάραξη νησιωτικών πολιτικών. Ο κ. Μουτζούρης στις πρώτες του δηλώσεις υπόσχεται ότι θα εργαστεί για την προώθηση των λιμενικών έργων που έχουν ανάγκη τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. ΣEΛ. 7

Οι Λημνιοί ζήτησαν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της επένδυσης των ανεμογεννητριών

Γόνιμη δημόσια διαβούλευση

Το ονομαστό «Αγίασμα» του Αϊβαλιού ανασκάπτεται με ευθύνη του Δήμου της αντικρινής πόλης

Η φανέρωση της Φανερωμένης Tο ξακουστό Αγίασμα της Παναγιάς της Φανερωμένης στο νότιο τμήμα της πόλης των Κυδωνιών, το γνωστό Αϊβαλί, ανασκάπτεται φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για την ιστορία τής αμιγώς ρωμαίικης αυτής πόλης, μέχρι την Καταστροφή τού 1922. Το Αγίασμα της Φανερωμένης στο νότιο τμήμα της πόλης, πολύ κοντά στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Ορφανών (σημερινό τζαμί), από τη Μικρασιατική Καταστροφή λειτούργησε αρχικά ως αποθήκη και στη συνέχεια ως ελαιοτριβείο λόγω της ύπαρξης στο εσωτερικό του πηγών με νερό, εξ ου και «Αγίασμα». ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 5

18 κενές θέσεις αγροτικών γιατρών σε όλη τη Λέσβο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό ΣEΛ. 4


2

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Υπογράφεται η σύμβαση προμήθειας του αξονικού Η σύμβαση προμήθειας του νέου αξονικού τομογράφου θα υπογραφεί σήμερα στο γραφείο του διοικητική του Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Δημήτρη Κατσιφαράκη, παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή. Οι διαδικασίες έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό περιθώριο από αυτό που προγραμματιζόταν αρχικά. Το μηχάνημα, όπως είχε τονίσει ο κ. Κατσιφαράκης στο «Ε», σε συνδυασμό και με την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου, θα φέρει αέρα 21ου αιώνα στο Βοστάνειο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται πλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, χωρίς να πρέπει ο ασθενής να πάει σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα. Γ.Σαρ.

Προτιμούν απόμερα Πολύς είναι ο κόσμος που προτιμάει και τις πιο… απόμερες παραλίες για να απολαύσει το μπάνιο του φέτος το καλοκαίρι. Λουόμενοι ακόμα και μικρών ηλικιών αποφεύγουν τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά μέρη και διαλέγουν μια παραλία από τις πολλές όμορφες και απομονωμένες που έχει η Λέσβος, κάνοντας έτσι και οικονομία, αφού γλυτώνουν τα έξοδα της ξαπλώστρας ή ακόμα και της εισόδου σε οργανωμένη πλαζ. Φυσικά δεν είναι λίγοι και οι ντόπιοι που αποφάσισαν φέτος να κάνουν εναλλακτικές διακοπές, στήνοντας σε διάφορα μέρη του νησιού που ενδείκνυνται γι’ αυτόν το σκοπό τις σκηνές τους και περνώντας λίγες μέρες κυριολεκτικά μέσα στη φύση, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Γ.Σαρ.

Αναρρώνει

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», της Πέμπτης 19 Ιουλίου 1945. Κάλεσμα προς στους «εθνικόφρονες» πολίτες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Στη φάση της ανάρρωσης βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Ορφανός, μετά από μια δύσκολη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Του ευχόμαστε, από καρδιάς, σύντομα να επανέλθει στις επάλξεις. Ν.Μ.

Καβγάς για τη νομιμότητα;

HMEPOλόγιο

Tα ∆ηκτικά ΠΕΜΠΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ Aνατ. 05.18 ∆ύσ. 19.45

19

Μακρίνης, αδελφής του Μεγ. Βασιλείου και Δίου οσίου

ΙΟΥΛΙΟΥ

Ελάχιστοι και… Ένας πρώην δήμαρχος, ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης, σχολίαζε ως απαράδεκτη και τη σκέψη μόνο να γίνουν περικοπές στους συνεργάτες των αυτοδιοικητικών, οι οποίοι αφενός είναι πολύ λίγοι για να έχει το όποιο μέτρο τούς αφορά σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα (μόλις 130 εκατ. ευρώ περιστολή δαπανών αν καταργηθούν όλοι), αφετέρου είναι οι μόνοι που έχουν απομείνει να υποστηρίζουν τους αυτοδιοικητικούς.

… πολλοί για περικοπές Αντιθέτως, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός περίπου 79.000 συμβούλων, που ενισχύουν υπουργούς, γραμματείς, στελέχη οργανισμών κ.λπ., που σύμφωνα με τον κ. Πολυπαθέλλη θα μπορούσαν με ιδιαίτερη άνεση να περιοριστούν. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ετοιμάζουν παρέμβαση Το «κίνημα της πατάτας» δεν το είδε ποτέ θετικά το Επιμελητήριο Λέσβου. Ο λόγος είναι ότι τα μέλη του βλέπουν να μειώνεται ο τζίρος τους και τα κέρδη τους. Μαθαίνουμε ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξει συγκεκριμένη παρέμβαση επί του θέματος, ώστε να αναδειχθεί η άλλη όψη του. Κατανοούμε τη στάση του Επιμελητηρίου, ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι το «κίνημα της πατάτας» έχει θετικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές. Οι τιμές λιανικής πώλησης της πατάτας, του ρυζιού και του καρπουζιού υποχώρησαν αισθητά. Ν.Μ.

Αίσθηση προκαλεί η επιμονή του Γιώργου Ζαφειρίου σε ένα ζήτημα που με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι τυπικό κι όχι ουσιαστικό στη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου. Ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι όλος αυτός ο σαματάς γίνεται για τυπικούς λόγους, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια. Ν.Μ.

Πού το πάνε Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαφτσάρη, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η παρουσία του υπουργού γέμισε χαμόγελα τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει το νόμο Σκανδαλίδη. Ωστόσο το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, είναι αν θα αλλάξει κάτι στο νόμο ή όχι. Ν.Μ.

Για διακοπές στη Λήμνο Στη Λήμνο βρίσκεται για διακοπές με την οικογένειά του ο υποψήφιος βουλευτής τής Ν.Δ. στις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος αγάπησε το νησί μετά τις επισκέψεις και τις επαφές που απέκτησε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα γοητευμένος, τόσο από τη Λήμνο, όσο και από τον Άγιο Ευστράτιο, και προτρέπει φίλους και γνωστούς να επισκεφτούν τα δύο νησιά αυτό το καλοκαίρι. Α.Ω.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ικανότητές σας ως υπουργού θα τις δείξει ο Τπέριςκαιρός. Ο γράφων και η στήλη ήταν και είναι υτου Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Είμαστε εδώ και χιλιάδες χρόνια άνθρωποι της θάλασσας και διαπρέπουμε διεθνώς στη ναυτιλία. Για την ώρα, κ. Υπουργέ, αλλάξτε τη φωτογραφία σας, κάντε την πιο χαρούμενη! Χαμογελάστε λίγο. Δεν είναι «μούτρα» αυτά τις μούρτζουφλες ημέρες που διανύουμε, λόγω οικονομικής κρίσεως!

Εκλογές στο Συνεταιρισμό Παπάδου

Της Αγίας Μαρίνας προχθές… Και η τοπική ηγεσία επισκέφθηκε το γνωστό πανηγύρι. Άντε και του χρόνου.

Από τα 450 και πλέον μέλη, ψήφισαν μόνον 75 και ανέδειξαν το νέο διοικητικό συμβούλιο! Ο συνεταιρισμός είναι από τους πλέον εύρωστους οικονομικά του νησιού και με ακίνητη περιουσία, που αποδίδει. Παρ’ όλα αυτά, οι συνεταίροι ουδέν ωφελούνται και οι δύο υπάλληλοι δεν πληρώνονται τακτικά. Ο εκλεγείς κ. Αγιασώτης τού ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διεκδικήσει την προεδρία και όχι να ψηφίσει τη μειοψηφία των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, του την «χρωστούσανε». Χρόνια και χρόνια έβαζε πλάτες στους ΠΑΣΟΚους. Και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο κομματισμός δε σταμάτησε δυστυχώς!

Οι αποδοχές των αρχόντων μας Έχασε τον αδελφό του ο Μπάμπης Τον αδελφό του, Παναγιώτη, έχασε την προηγούμενη Παρασκευή ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής. Η κηδεία του Παναγιώτη Μακρή έγινε στην Αθήνα, όπου ζούσε με την οικογένειά του, ενώ ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου ήταν φανερά συντετριμμένος από την απώλεια του αγαπημένου δίδυμου αδελφού του. Η διεύθυνση και το προσωπικό τού «Ε» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στο δήμαρχο και την οικογένεια του εκλιπόντος. «Ε»

Ο Παπαστάθης για την Αλίκη Μια ενδιαφέρουσα εισήγηση έκανε ο σκηνοθέτης της εκπομπής «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ, Λάκης Παπαστάθης, στο αφιέρωμα που του έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Μυτιλήνης. Λίγο πριν προβληθεί το αφιέρωμα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, που είχε γυρίσει η ομάδα της εκπομπής το 1976 και το οποίο είχε πέσει θύμα λογοκρισίας, ο κ. Παπαστάθης μίλησε για το πώς είχε στο μυαλό του τη συγκεκριμένη εκπομπή. «Δεν ήθελα να εκθειάσω, ούτε να υπονομεύσω το “φαινόμενο” Αλίκη Βουγιουκλάκη, και ακόμη και στον ύπνο μου, με απασχολούσε το μοντάζ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κοινό τον άκουσε να μιλάει με το γλυκύτατο κι αφηγηματικό τρόπο που έχει πάντα, και στη συνέχεια παρακολούθησε την ταινία, ενώ η βραδιά, όπως και όσες προηγήθηκαν κι ακολούθησαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ήταν διαφορετική από τις άλλες. Β.Χρ.

Συνθήκες μεσαίωνα Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση σε πολλά από τα περιφερειακά ιατρεία της Λέσβου όσον αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα περισσότερα δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε οι γιατροί να συνταγογραφούν έτσι όπως ορίζει το Υπουργείο Υγείας, ενώ σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγογράφησης, υπάρχει το πρόστιμο του ενός ευρώ. Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» γιατρός υπεύθυνος για τρία περιφερειακά ιατρεία του νησιού, σε ένα από αυτά το οποίο δε διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι υποχρεωμένος να γράφει τις συνταγές σε μια κόλλα χαρτί και από το σπίτι του να τις περνάει στο σύστημα, ενώ μόλις τελειώσει, πρέπει να τις επιστρέψει στο ιατρείο, ξοδεύοντας χρόνο, κόπο και… καύσιμα! Γ.Σαρ.

Λευκό τυρί αντί φέτας Είναι κοινό μυστικό πως υπάρχει ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων εστίασης που πουλά λευκό τυρί στους πελάτες του για φέτα. Ο λόγος είναι ότι έτσι αυξάνουν θεαματικά τα κέρδη τους. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι η φέτα να μένει απούλητη, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι. Για να σταματήσει αυτή η απάτη, αρκεί να γίνει ένας έλεγχος στα τιμολόγια που έχουν στα συρτάρια τους οι επιχειρήσεις εστίασης. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα καταπλήξει πολλούς. Ν.Μ.

Κύριε ∆ιευθυντά Συνεχάρησαν χθες οι πρυτανικές αρχές και άλλοι τινές εν των πανεπιστημίω την ανάληψη από «συναδέλφους» τους του Πανεπιστημίου Αιγαίου δυο γενικών γραμματειών! Γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας περικαλώ, η Ελένη Καραντζόλα, η οποία συμμετείχε στην τελευταία ατυχή προσπάθεια ανάδειξης συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, ο Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής στη Μυτιλήνη στην ίδια ατυχή προσπάθεια. Ακόμα αντηχούν στα αυτιά μου τα όσα ήκουσαν οι άνθρωποι για τις επιλογές τους από ορισμένους εκ των όσων έσπευσαν χθες για «συχαρίκια». Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, απεδείχθη το μέγα και παντοτινό διακύβευμα, κύριε Διευθυντά μου. Η εκάστοτε εξουσία! Διαπορών Μυτιληνιός

Σήμερα θα σας δώσω επίσημα στοιχεία για τις αποδοχές των αρχόντων μας, για να πάρετε κάποια γεύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παπούλιας, λαμβάνει ετησίως 355.000 ευρώ, μηνιαίως 29.583 ευρώ (από το Φεβρουάριο του 2012 παραιτήθηκε των αποδοχών του). Όλες οι αποδοχές που θα ακολουθήσουν, είναι μικτές. Ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, λαμβάνει ετησίως 115.500 ευρώ, μηνιαίως 9.625 ευρώ. Οι υπουργοί 9.500 μικτά, 7.000 καθαρά και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί 6.800 μηνιαίως μικτά και 4.300 ευρώ καθαρά. Τέλος, οι βουλευτές μας λαμβάνουν 8.700 ευρώ μηνιαίως μικτά και 6.100 ευρώ καθαρά.

Αποδοχές ξένων ηγετών Ο Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ) παίρνει 317.000 ευρώ ετησίως ή 26.416 μηνιαίως, Μέρκελ Γερμανίας 229.000 ετησίως ή 19.083 μηνιαίως, Ολάντ Γαλλίας 240.000 ετησίως ή 20.000 μηνιαίως, Κάμερον Αγγλίας 172.000 ετησίως ή 14.333 μηνιαίως, Ραχόι Ισπανίας 78.000 ετησίως ή 6.500 μηνιαίως, Κένι Ιρλανδίας 200.000 ετησίως ή 16.660 μηνιαίως.

Αποδοχές Ευρωπαίων βουλευτών Άγγλοι 6.562 ευρώ μηνιαίως, Ολλανδοί 10.000 μηνιαίως, Βέλγοι 13.500, Αυστριακοί 8.650, Ισπανοί 4.630, Ιταλοί 16.250, Γερμανοί 13.795, Γάλλοι 10.038. Αυτά για ενημέρωση.

Τα χρυσά παιδιά της εθνικής Ο κ. Ράπανος, ο παραλίγο υπουργός των Οικονομικών, και ο κ. Βασίλης Ταμβακάκης, μέχρι πρότινος αφεντικά της Εθνικής Τράπεζας, είχαν ετήσιες μικτές αποδοχές 372.937 ευρώ, τουτέστιν 31.078 ευρώ μηνιαίως. Ο νέος διοικητής της Εθνικής και εκλεκτός του κ. Σαμαρά, κ. Τουρκολιάς, λαμβάνει 31.078 ευρώ μηνιαίως. Όλα τα παραπάνω ποσά, μικτά.

Δημοφιλία αρχηγών Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έδωσε την παρακάτω ένδειξη για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών σε θετικές και αρνητικές γνώμες. 1. Φώτης Κουβέλης: 66% θετικές, 30% αρνητικές 2. Αντώνης Σαμαράς: 52% θετικές, 46% αρνητικές 3. Αλέξης Τσίπρας: 49% θετικές, 49% αρνητικές 4. Πάνος Καμμένος: 44% θετικές, 53% αρνητικές 5. Ευάγγελος Βενιζέλος: 34% θετικές, 65% αρνητικές 6. Μιχαλολιάκος: 20% θετικές, 74% αρνητικές 7. Αλέκα Παπαρήγα: 19% θετικές, 80% αρνητικές Ο λαός βλέπει, ακούει, εκφράζει άποψη. Αλλά δεν είμαστε απ’ αυτούς που διακηρύσσουν ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο... και δεν κάνει λάθη!

Θόρυβοι στους δρόμους Το έχω γράψει επανειλημμένως ότι η σημερινή αστυνομία δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και ότι η αλλαγή νοοτροπίας των ένστολων και ο εκτροχιασμός τους άρχισε από το 1981 και μετά, όταν εισήλθε στο Σώμα ο άκρατος κομματισμός, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και σωστή εκπαίδευση. Και η ατιμωρησία των παρανομούντων. Τις συνέπειες θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια. Απευθύνομαι σ’ αυτούς τους ελάχιστους σωστούς αστυνομικούς και τους ζητώ να σταματήσουν τους ανάγωγους Αθίγγανους και άλλους που διατρέχουν τους δρόμους έχοντας στη διαπασών τα ραδιόφωνα και μεγάφωνα, χωρίς να εξαιρώ και τους μικροπωλητές. Καλοκαίρι είναι, ας ησυχάσουμε λίγο τις ώρες κοινής ησυχίας. Απιδιάς Λάκκος, 17-7-2012


4

EI∆HΣEIΣ Θέσεις Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΣΤΗΣ*

Γραφικότητες το τέλος της δεκαετίας τού ‘70 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών να αποσταλούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι μινωικοί θησαυροί στη Νέα Υόρκη και να εκτεθούν σε μουσείο της πόλης. Η απόφαση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν φυσιολογική και σήμερα θα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων. Όμως τότε αποτέλεσε αφορμή για έναν παγκρήτιο ξεσηκωμό, με αίτημα να «μη φύγουν τα αρχαία από το νησί». Τα αρχαία δεν έπρεπε να φύγουν, δεν έπρεπε να πάνε στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, ήταν μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομένη η «πληροφορία» ότι θα τα κρατούσαν εκεί και δε θα τα επέστρεφαν. Οι πιο «σοβαροί» επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, πιθανές ζημιές στη μεταφορά και άλλες ανοησίες που δεν είχαν βάση, το ήξεραν, αλλά κάτι έπρεπε να πουν. Στόχος του λαϊκού ξεσηκωμού ήταν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Δ. Νιάνιας. Ο κ. Νιάνιας, βουλευτής Λέσβου, προσφερόταν ως στόχος, αλλά όχι για αυτή την επιλογή του, αλλά για ένα εξωφρενικό προεκλογικό του σύνθημα που συνδύαζε τις ανάγκες άμυνας της τοπικής οικονομίας με την απαραίτητη δόση πατριωτισμού και είχε ως εξής «Νιάνιας, ο εχθρός των Τούρκων και των σπορελαίων». Αυτό το σύνθημα θεωρήθηκε φυσιολογικό, ενώ η πολιτιστική ανταλλαγή παράλογη, αντιπατριωτική και εθνικά επικίνδυνη. Στο τέλος ματαιώθηκε και αποτέλεσε μια αφορμή για να οργιστεί ο Καραμανλής. Δε θυμάμαι αν με αφορμή αυτή την πάνδημη αντίδραση είχε πει το «έξω πάμε καλά», αλλά θυμάμαι ότι είχε εκφράσει την οργή του για το γεγονός. Θυμάμαι επίσης ότι είχα επισκεφθεί γεμάτος απορίες την πολιτιστική υπεύθυνη του Κ.Κ.Ε. σ. Ρούλα Κουκούλου και την είχα ρωτήσει γιατί συμπράττουμε σε αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Την ρώτησα γιατί συμφωνούμε με την έκθεση των σκυθικών θησαυρών από τη Σοβιετική Ένωση και με αντίστοιχη ανταλλαγή εκ μέρους μας. Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; «Αυτό είναι άλλο», μου είχε απαντήσει λίγο μαγκωμένα. Η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε τότε στο νησί και περνούσε την αντιδεξιά, «αντιιμπεριαλιστική» και τριτοκοσμική περίοδό του, πρωτοστατούσε σε αυτές τις γραφικότητες και έσερνε πίσω από το λαϊκισμό του το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς. Σας γύρισα 35 χρόνια πίσω γιατί ορισμένοι εξακολουθούν να έλκονται από εκείνες τις γραφικότητες. Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης η οργάνωση «Πολίτες κατά του χρέους» και δύο βουλευτές, οι κ.κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης τού ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρωτοστατούν στην προσπάθεια άμεσης απομάκρυνσης από την Κρήτη του Γερμανού υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. «Αρνούμαι να παραστώ σε οποιαδήποτε συνάντηση, γιατί θα αποτελούσε πράξη εθελοδουλίας, δεδομένου ότι ο Γερμανός υφυπουργός αποκαλείται και αρμόδιος για θέματα Ελλάδας», τόνισε ο πιο «προσεκτικός» βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ. Ασυγκράτητος ο κ. Νότης Μαριάς (για μεγάλο διάστημα στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ήθελε να τα αλλάξει όλα και ιδού το αποτέλεσμα) παιάνισε: « Η Ελλάδα δεν πωλείται και τα ασημικά της Κρήτης δεν πρόκειται να αποτελέσουν βορά στις ορέξεις τής Μέρκελ, του Φούχτελ και του Δ´ Ράιχ.» Ποιος είναι ο Φούχτελ και τι έκανε που επισείει την οργή των δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού ώστε να υπερασπίζονται με πάθος - στα όρια της γραφικότητας - τα κρητικά «ασημικά» από τις αρπακτικές διαθέσεις του; Τι θέλει να βάλει στη «φούχτα» του; Μεταφέρει τεχνογνωσία στην ελληνική αυτοδιοίκηση προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια τού ΕΣΠΑ. Δηλώνει επίσης ότι επιχειρεί να διευκολύνει τη συνεννόηση και την άρση των παρεξηγήσεων και των στερεοτύπων ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική πλευρά, και για αυτό προωθεί την αδελφοποίηση πόλεων των δύο κρατών. Αφορμή για το «σκάνδαλο» ήταν η πρόσκληση του κ. Φούχτελ προς τους Έλληνες να αποκτήσουν γνώσεις και εξειδίκευση στη Γερμανία, που θεωρήθηκε ως παρότρυνση προς… μαζική μετανάστευση. Το πραγματικό πρόβλημα των αμυντόρων της ελληνικής αξιοπρέπειας είναι ότι ο Φούχτελ είναι Γερμανός και μέλος της κυβέρνησης της Μέρκελ. Μου θυμίζουν έντονα ένα σκωπτικό τραγούδι από την Απείρανθο της Νάξου που λέει «τα δολλάριά σου θέλω, μα εσένα δε σε θέλω». Ευτυχώς, σε αντίθεση με τα προ τριακονταπενταετίας γεγονότα, αυτήν τη φορά δεν υπήρξε αξιοσημείωτη λαϊκή ανταπόκριση στην πρόσκληση για συμμετοχή στις γελοιότητες. Κάτι είναι και αυτό.

Σ

(Αναδημοσίευση από το Protagon.gr.)

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

18 κενές θέσεις αγροτικών γιατρών σε όλη τη Λέσβο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ οβαρά προβλήματα έχουν υπάρξει από τις ελλείψεις των αγροτικών γιατρών στη Λέσβο, καθώς για την ώρα 18 θέσεις σε όλο το νησί μένουν κενές, όπως σημείωσε στο «Ε» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Κι αυτό, επειδή δεν έρχονται γιατροί ενώ γίνονται προκηρύξεις για τη στελέχωση των θέσεων. Οι γιατροί που επιλέγονται τελικά, αποφασίζουν να μην εκπληρώσουν το αγροτικό τους και αφήνουν τις θέσεις κενές. Το γεγονός, όπως είναι ε- γιατρών, έχουν καλυφθεί πόμενο, προκαλεί αλυσι- οι τέσσερις, γεγονός που δωτά προβλήματα, τόσο δυσχεραίνει το έργο των στα κέντρα υγείας της πε- γιατρών, αλλά και την εριφέρειας του νησιού, ό- ξυπηρέτηση των ασθεσο και στα περιφερειακά νών. Όπως τονίζει στο ιατρεία, καθώς η έλλειψη «Ε» ο διευθυντής του Κέγιατρών μεταφράζεται σε ντρου Υγείας και γραμμαμείωση των πρωτοβάθ- τέας της Ένωσης Γιατρών μιων παροχών υγείας ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής στους πολίτες και σε δη- Παυλής, το πρόβλημα ομιουργία χάους στις εφη- φείλεται στα γραφειοκραμερίες. Περιφερειακά ια- τικά προβλήματα που τρεία μένουν κλειστά, ε- προκύπτουν, αλλά και στο νώ σε συγκεκριμένες πε- γεγονός ότι έχουν γίνει ριπτώσεις στη Λέσβο έ- περικοπές στους μινας γιατρός καλείται να σθούς, πράγμα που φέρκαλύψει ενίοτε και τρία νει σε δύσκολη θέση τους διαφορετικά ιατρεία. γιατρούς, που θα πρέπει Στο Κέντρο Υγείας Άντισ- να έρθουν στη Λέσβο και σας, για παράδειγμα, ό- να νοικιάσουν σπίτι και πως έχει αναφερθεί και ταυτόχρονα να ανταποστο παρελθόν, από τις ο- κριθούν στα άλλα πάγια κτώ θέσεις αγροτικών έξοδά τους. Έτσι επιλέ-

Σ

Τεχνικοί στη Λήμνο για τον αξονικό τομογράφο λιμάκιο τεχνικών μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 19 Ιουλίου στη Λήμνο, με ευθύνη του υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ, κ. Πλάτση, προκειμένου να επιληφθεί της άμεσης συντήρησης του αξονικού τομογράφου. Σχετικά με το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αξονικός τομογράφος στη Λήμνο, ζήτησε και ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σηφουνάκης, μετά τις διαπιστώσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης - Λήμνου και την έρευνα που διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου της Λήμνου παραμένει ανενεργός επί μήνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς του νησιού να καταφεύγουν σε ιδιωτικό εργαστήριο, ο βουλευτής ζήτησε και ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι που είχαν ανακοινωθεί πριν τις εκλογές. Ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες προμήθειας του νέου μηχανήματος, αλλά ταυτόχρονα, επειδή είναι γνωστό ότι οι διαγωνισμοί προμηθευτών του Δημοσίου καθυστερούν, να μεριμνήσει η υπεύθυνη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου «για την άμεση επισκευή του υπάρχοντος μηχανήματος, όπως εξάλλου είχε δεσμευθεί το Υπουργείο».

Κ

γουν άλλες λύσεις, ενώ έχει παρατηρηθεί ένα γενικότερο κλίμα μετανάστευσης στο εξωτερικό!

χωση αγροτικών θέσεων, οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν λιγότερες από τις θέσεις που είχαν ανοίξει.

Επιλέγουν να φύγουν

Θέσεις, αλλά…

Όπως τόνισε στο «Ε» υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα σε ένα γιατρό να επιλέξει πότε θα κάνει το αγροτικό του εφόσον θελήσει να εργαστεί στο δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί, αν και τα αποτελέσματα των προκηρύξεων τους τοποθετούν σε ιατρεία για το αγροτικό τους, επιλέγουν σε περίπτωση που έχει ανοίξει θέση, να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλο ίδρυμα της χώρας, ή ακόμα και να φύγουν στο εξωτερικό για τον ίδιο λόγο, αλλά και για αναζήτηση δουλειάς. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα, με το οικονομικό να παραμένει ο πρώτος λόγος που οι γιατροί αρνούνται τις αγροτικές θέσεις. Αρκεί να σημειωθεί πως σε προηγούμενη προκήρυξη για τη στελέ-

Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση αγροτικών θέσεων σε όλη τη χώρα, ενώ συγκεκριμένα στη Λέσβο ανακοινώθηκαν ονόματα γιατρών για έξι θέσεις. Δύο στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από μία στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και στα Περιφερειακά Ιατρεία Φίλιας, Ακρασίου και Μεσοτόπου. Οι γιατροί με υπεύθυνη δήλωση πρέπει να ενημερώσουν το αρμόδιο υπουργείο εάν θα δεχτούν ή όχι τη θέση, πολλοί όμως δεν μπαίνουν καν σε αυτή τη διαδικασία - όπως τόνισε ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου - και δε στελεχώνουν τη θέση τους, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε τη μία από τις πέντε συνολικά επιλογές που είχαν.

Έκλεψαν 86χρονο στην Πηγή λοπή σημειώθηκε χτες τα μεσάνυχτα στην όταν άγνωστοι δράστες εισήλθαν ΚστοΠηγή, σπίτι 86χρονου κατοίκου και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους το ποσό των 2.000 ευρώ. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης χτες το μεσημέρι και όπως προέκυψε, οι δράστες μπήκαν στο σπίτι από ανασφάλιστη πόρτα.

Σύλληψη αλλοδαπών στο αεροδρόμιο ξι υπήκοοι του Αφγανιστάν συνελήφθηχτες το πρωί στο αεροδρόμιο «ΟδυσΈσέαςσαν Ελύτης» της Μυτιλήνης, λόγω του ότι επεχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια. Οι έξι αλλοδαποί, ηλικιών από 13 έως 27 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, όταν κατά τον καθιερωμένο έλεγχο που τους έγινε πριν επιβιβαστούν σε πτήση τσάρτερ με προορισμό τη Βιέννη, έδειξαν πλαστά διαβατήρια.


EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Καλά τα νέα για τους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου

Οι Λημνιοί ζήτησαν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της επένδυσης των ανεμογεννητριών

Γόνιμη δημόσια διαβούλευση ε μεγάλη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Λήμνου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου στο Μούδρο η ενημερωτική εκδήλωση για την προτεινόμενη επένδυση ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα αιολικών πάρκων στο νησί. Εκπρόσωποι φορέων, καθώς και οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τα όσα προτείνονται για την επένδυση. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για τις ΑΠΕ, τονίστηκε από τους φορείς ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επένδυσης του Ομίλου Iberdrola, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τις συγκεκριμένες επενδύσεις των ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η εργασία που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα με τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αντρέα Τρούμπη.

υποδομές που θα επιτρέψουν στην τοπική οικονομία να αναπτυχθεί.

Μ

Συμμετοχές Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιπερι-

Ευκαιρία να έχουν εικόνα

Από τη συνάντηση για τις ανεμογεννήτριες στη Λήμνο

φερειάρχη Νίκο Μάρκου και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Σάββα Βαρελτζή και από το Δήμο Λήμνου με τη συμμετοχή του δημάρχου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, και την παρουσία όλων των αντιδημάρχων, ενώ συμμετείχε και ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του Ομίλου Iberdrola, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων. Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Με την επιμονή και τη μεθοδική δουλειά, αναδείξαμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς να ενημερωθούν σε βάθος, τόσο από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και τους εκπροσώπους τής ΡΑΕ, όσο και α-

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Αγώνας ενάντια στις ανεμογεννήτριες αποπροσανατολισμός του λαού ήταν ο στόχος της ε«Ο νημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου στη Μυτιλήνη για τα αιολικά πάρκα που θέλει να εγκαταστήσει στη Μυτιλήνη ο Όμιλος Ρόκας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για το λαό και το περιβάλλον και εξαιρετικά κερδοφόρο για τον Όμιλος που θα το κατασκευάσει. Τα βασικά συμπεράσματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε υπερκεδροφόρο εμπόρευμα για το κεφάλαιο, τα νησιά μας μετατρέπονται σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, αλλά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ο Όμιλος Ρόκας θα πουλάει το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ σε τριπλάσια τιμή από ό,τι στοιχίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα η ηλεκτροδότηση των νησιών Λέσβου, Λήμνου και Χίου στοιχίζει 50 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος Ρόκας θα εισπράττει 250 εκατ. ευρώ. Τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν από το έργο για τα νησιά, χαρακτηρίζονται ψίχουλα από την παράταξη, η οποία υποστηρίζει ότι τα νησιά μας θα υποστούν βάναυση και ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντός τους.

πό τον πρώην πρύτανη εκ μέρους της διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τα θετικά, αλλά και τα ενδεχόμενα αρνητικά ενός τόσο μεγάλου έργου. Σημειώθηκε η παντελής απουσία του υπεύθυνου κράτους, δηλαδή των κεντρικών υπηρεσιών που θα κληθούν να αποφασίσουν τους περιβαλλοντικούς όρους, τονίστηκε η αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος και τέθηκαν οι βάσεις για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα αφορά την ίδια την επένδυση, ως προς το μέγεθος, τη χωροθέτηση και τα αντισταθμιστικά αναπτυξιακά οφέλη. Τονίστηκε ότι το κράτος οφείλει όχι απλώς να διασυνδέσει ενεργειακά τη Λήμνο, αλλά και να την βγάλει από την απομόνωση, δίνοντας τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος που έχει ανάγκη ο τόπος, και ιδίως τις μεταφορές, και δημιουργώντας τις βασικές

5

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής σημείωσε πως «οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να σχηματίσουν μία πλήρη εικόνα του έργου. Δόθηκε η δυνατότητα σε διάφορους φορείς της Λήμνου, αλλά και σε απλούς πολίτες, να εκφράσουν τη γνώμη τους, τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους, αλλά και την εν γένει αγωνία τους σε μία τόσο μεγάλη επένδυση στο νησί. Όλα όσα εκφράστηκαν, θα αποτελέσουν τα στοιχεία εκείνα από τα οποία θα προέλθουν οι βάσεις για τις αποφάσεις που θα παρθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο να γνωμοδοτήσει ως προς το συμφέρον των νησιών από την εν λόγω επένδυση.». Ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής ζήτησε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων των νησιών, ενώ ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας, στην ομιλία του ζήτησε παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «καλούν το λαό σε αγώνα για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση που δεν έχει καμμία σχέση με ανάπτυξη σε όφελος του λαού, και για να βρίσκονται οι πηγές ενέργειας στα χέρια του Δημοσίου, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλές τιμές και με σεβασμό στο περιβάλλον».

Θα λειτουργήσουν όλοι είναι τα νέα για τους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου, που παίρνουν ανάσα μετά από απόφαΕσηυχάριστα του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία θα μπορέσουν να στελεχωθούν επαρκώς με την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου, 11μηνης διάρκειας. Οι προσλήψεις θα γίνουν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσει τις οποίες ο Οργανισμός θα έχει, όπως σημειώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη. Όπως η ίδια τονίζει, στην περίπτωσή μας δεν ισχύει η περικοπή των συμβασιούχων κατά 10%, αφού ο Οργανισμός κατάφερε να είναι δικαιούχος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Οικογενειακή και Επαγγελματική Εναρμόνιση», επομένως θα διεκδικηθεί η έγκριση 16 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.. Επί της ουσίας εξασφαλίζεται η λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών της Λέσβου, καθώς παράλληλα εγκρίθηκε και από το ΑΣΕΠ αίτημα του Οργανισμού για τη σύμβαση μίσθωσης έργου τριών ατόμων, που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των παιδικών σταθμών του νησιού. Η κ. Αντωνέλλη σε δηλώσεις της σημείωσε πως μετά από αυτές τις εξελίξεις, διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» που έβλεπαν εκ μέρους της σχέδιο κλεισίματος των παιδικών σταθμών της Λέσβου. «Το μόνο σχέδιο που είχα, έχω και θα έχω, και απ’ όσο γνωρίζω και του δημάρχου Λέσβου, είναι η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, μια και ως γνωστόν κανένα κόμμα και καμμία σκοπιμότητα δεν υπηρετούμε, παρά μόνο αυτό που λέγεται Αυτοδιοίκηση-Λέσβος», κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνέλλη.

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ην Τρίτη στις 7:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Τρήσια Περιφερειακό Συμβούλιο με οκτώ θέματα στην ημεδιάταξή του. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί ο καθορισμός των ταξί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου που ρυθμίζει το θέμα, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου στη λιμνοδεξαμενή της Μήθυμνας, ο ταμειακός απολογισμός τού 2011 και το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Παρεμβάσεις του Γ. Πάλλη για τα Παράκοιλα λαϊκή συνέλευση που έγινε στα Παράκοιλα, παΣτηςτηρευρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης. Στη συζήτηση που έγινε, οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν τη σοβαρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν τόσο στο δίκτυο ύδρευσης, όσο και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, και την ανησυχία τους για τη δημόσια υγεία. Με βάση τη συζήτηση που έγινε στη συνέλευση, ο κ. Πάλλης κατέθεσε δύο ερωτήσεις προς το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο. Με την πρώτη ζητάει να ενημερωθεί πότε θα κοπούν οι παράνομες παροχές ύδρευσης και άρδευσης, πότε θα γίνει αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και η τοποθέτηση μετρητών, καθώς και ο διαχωρισμός και η ενίσχυση του δικτύου άρδευσης στην Τοπική Κοινότητα Παρακοίλων. Με τη δεύτερη ερώτηση ζητάει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων από το χωριό, τα οποία παραμένουν επί μέρες σε μεγάλους όγκους, υπό υψηλές θερμοκρασίες. Γεγονός που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.


6

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Έως και 1.000 άτομα οι ημερήσιες αφίξεις τον Ιούλιο στη Λέσβο!

Καραβιές Τούρκων τουριστών τoυ NIKOY MANABH λόκληρες καραβιές Τούρκων τουριστών έρχονται καθημερινά στη Λέσβο το τελευταίο διάστημα. Όπως μας ενημέρωσε ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής, μεθαύριο Σάββατο αναμένεται να έρθουν 800 άτομα, το προηγούμενο Σάββατο είχαν έλθει 850 άτομα και χθες Τετάρτη ήρθαν 300. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι έχουμε πραγματική απόβαση Τούρκων τουριστών στη Λέσβο. Τα τριήμερα Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, οι αφίξεις φθάνουν έως και τα 1.000 άτομα, ενώ τις καθημερινές κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 ατόμων. Σε αντίθεση με τη φήμη που θέλει οι τουρίστες αυτοί να μένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, που χθες βρέθηκε στο Τελωνείο της Μυτιλήνης, μας είπε ότι οι Τούρκοι τουρίστες μοιράζονται σε όλο το νησί, καθώς άλλα γκρουπ φεύγουν για την Πέτρα και το Μόλυβο και άλλα για το Πλωμάρι.

Ο

το προηγούμενο διάστημα και στη συστηματική δουλειά που καταβάλλεται από τους τουριστικούς πράκτορες για ανάπτυξη συνεργασιών με Τούρκους συναδέλφους τους. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω αριθμοί στο τέλος του μήνα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, θα δούμε τον αριθμό των Τούρκων τουριστών να εκτινάσσεται κατά πολύ πάνω από τις 2.899 που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Γιάννης Σαμιώτης, επιβεβαιώ-

νει το μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τη Λέσβο και υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο να δούμε έως και 3.000 αφίξεις ανά ημέρα. Παράλληλα σημειώνει: «Στην Τουρκία πάντα υπήρχε θετική εικόνα για την Ευρώπη. Κι εμάς μάς βλέπουν ως Ευρώπη. Γι’ αυτό και έρχονται έτσι μαζικά. Φοβάμαι ότι έτσι όπως πάμε, σε λίγο δε θα έχουμε πού να τους κοιμίσουμε.» Ο κύριος όγκος των επισκεπτών που έρχονται στη Λέσβο, είναι για μια ημέρα και οι επισκέπτες

που έρχονται για τρεις ή περισσότερες ημέρες, παραμένουν μειοψηφία. Ο κ. Σαμιώτης διευκρινίζει επ’ αυτού: «Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι κάναμε κι εμείς όταν “ανακαλύψαμε” το Αϊβαλί. Έρχονται στην αρχή για μια ημέρα προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο μας, να δουν πώς είναι τα πράγματα εδώ και μετά έρχονται για τρεις μέρες ή και περισσότερο. Τους αρέσουν τα φαγητά μας, η ζωή στο νησί μας, ο τρόπος που διασκεδάζουν, γι’ αυτό έρχονται και ξαναέρχονται.»

Άλλη μια σύσκεψη για τα προβλήματα που παραμένουν

Αποτέλεσμα της προβολής Ο κ. Λαζαρής αποδίδει τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία στις προσπάθειες προβολής που έγιναν

ύσκεψη φορέων της Λέσβου έγινε χθες το μεσημέρι στο χώρο Στου Τελωνείου Μυτιλήνης. Αντικείμενο, για ακόμη μια φορά, ήταν η επιτάχυνση του ελέγχου των διαβατηρίων και ιδιαίτερα η διαδικασία έκδοσης βίζας στους Τούρκους πολίτες. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά το πρόβλημα που εμφανίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην εξυπηρέτηση 25 επισκεπτών που έφθασαν στη Μυτιλήνη για να βγάλουν βίζα επί τόπου. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς έπρεπε να περιμένουν με ρυθμό εξυπηρέτησης ένα άτομο κάθε τέταρτο της ώρας. Αποτέλεσμα, ο τελευταίος να φύγει από το Τελωνείο αργά το απόγευμα. Συμφωνήθηκε να γίνουν ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου οι τουρίστες να μην περιμένουν επί ώρες στο λιοπύρι. Δηλαδή στόχος είναι να βελτιωθούν ποιοτικά οι συνθήκες αναμονής, αφού δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για την ποσοτική μείωση του χρόνου. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μελέτη ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες μόνιμες υποδομές στο χώρο αναμονής. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του χρόνου αναμονής, η μόνη λύση είναι να αυξηθούν τα γκισέ όπου εξυπηρετούνται οι τουρίστες που θέλουν να βγάλουν βίζα στο Τελωνείο της Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τελωνείου Μυτιλήνης, της Αστυνομίας, των Τουριστικών Πρακτόρων, του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Λιμενικού Ταμείου και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης.

Ικανοποιητική αύξηση των προσεγγίσεων στο λιμάνι της Μύρινας

Καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στη Λήμνο ικανοποιητική αύΙδιαίτερα ξηση καταγράφεται αυτό το καλοκαίρι στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Μύρινας, σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, θα γίνουν 20 προσεγγίσεις στη Λήμνο, σε σχέση με 15 που έγιναν την προηγούμενη χρονιά. «Φέτος είναι μια καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στη Λήμνο», δήλωσε η τουριστική πράκτορας και αντιπρόεδρος της «Λήμνος Τουριστική», Χρύσα Καραϊσκάκη. Σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που διαγράφονται στο νησί, η κ. Καραϊσκάκη τόνισε: «Η Λήμνος

είναι πρώτο λιμάνι εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Καταγράφεται αρκετά σημαντική αύξηση και εμείς όλοι, φορείς και αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με προϋπόθεση να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή.»

Υπάρχει ενδιαφέρον… Η τουριστική πράκτορας Κική Πετρίδου ανέφερε αναφορικά με το ζήτημα: «Υπάρχει ενδιαφέρον για το νησί μας από τις εταιρείες για προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και φέτος είχαμε αύξηση σε σχέση με

πέρσι. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουρισμού με κρουαζιερόπλοια, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα ώστε το λιμάνι μας να μπορεί να δέχεται με ασφάλεια όλα τα κρουαζιερόπλοια.» Άμεσα και μετά από ενέργειες του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ξεκινάει η χαρτογράφηση του λιμανιού, ενώ θα προχωρήσει άμεσα και η απαραίτητη διαδικασία ώστε το λιμάνι της Μύρινας να γίνει ασφαλείας. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες και εμείς δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες υποδομές», τόνισε η κ. Καραϊσκάκη.

Το περιοδικό τής ΝΕΛ από την «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.»

Νέο «Aqua View» το νέο τεύχος του περιοδιΚκούυκλοφόρησε «Aqua View» τής ΝΕΛ. Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρείας «Επικοινωνία Αιγαίου», που εκδίδει και το «Ε», το οποίο και ξεχωρίζει για τις μοναδικές φωτογραφίες του και το πρωτοποριακό του στήσιμο. Το περιοδικό διατίθεται δωρεάν και θα το βρείτε σε όλα τα πλοία τής ΝΕΛ, και όχι μόνο. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γιορτές και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα νησιά μας, θα τα βρείτε στις σελίδες του. Εκτός των άλλων, το περιοδικό είναι και πολύ «χορταστικό», μια και μας κερνάει ορισμένους από τους πιο «ψαγμένους» μεζέδες της Λέσβου. Γλυκές χιώτικες συνταγές μάς προτείνει ο Πολυχώρος Citrus, ενώ η ΔΗΩ μάς μυεί στον κόσμο των βιολογικών προϊόντων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κείμενα για την Τζια, αλλά και γι το εκπληκτικό κρασί της Σαντορίνης, το «Vinsanto». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό κρασί, με σκούρο μπρούντζινο χρώμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρασιών ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας). Ακόμη, οι αναγνώστες του περιοδικού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Λαύριο, τη Σάμο, την Ηφαιστία της Λήμνου και το Χιώτη φωτογράφο Πάγκαλο Μανέ.

Ο Αθανάσιος Μαρκόπουλος στο Δ.Σ. τής ΝΕΛ νεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΑΑθανάσιος τού Δ.Σ τής ΝΕΛ εκλέχθηκε ο κ. Μαρκόπουλος - Ράντος. Έτσι, η σύνθεση του Δ.Σ. διαμορφώνεται ως εξής: α) Μιλτιάδης Μιχαήλ Βάγγερ: πρόεδρος Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος, β) Ιωάννης Αβραντίνης: διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής, εκτελεστικό μέλος, γ) Λύσανδρος - Γεώργιος Τζιλόγλου - Τζιλίδης: αντιπρόεδρος του Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος, δ) Απόστολος Αθηναίος: ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ε) Αθανάσιος Μαρκόπουλος - Ράντος: ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, στ) Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: μη εκτελεστικό μέλος. Ακόμη, για τη διενέργεια του τακτικού ελέγχου της χρήσης 2012 ορίζονται, σύμφωνα με γνωστοποίηση πού έλαβε από το ελεγκτικό γραφείο TMS, οι παρακάτω ορκωτοί ελεγκτές λογιστές: α) Θεόδωρος Ζερβός του Γεωργίου Α.Μ. ΣΟΕΛ 17591, ως τακτικός ορκωτός ελεγκτής λογιστής και β) Εμμανουήλ Πετράκης του Μιχαήλ Α.Μ. ΣΟΕΛ 18731, ως αναπληρωματικός ορκωτός ελεγκτής λογιστής.


7

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Η ΔΗΜΑΡ στην Με δυο νέες μυτιληνιές συμμετοχές σε θέσεις γενικών γραμματέων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κυβέρνηση με «μυτιληνιές Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Γιάννη Σπιλάνη και του Κώστα Μουτζούρη συμμετοχές» ε έξι γενικούς γραμματείς ενισχύει το κυβερνητικό σχήμα η ΔΗΜΑΡ, η οποία αναμένεται να τοποθετήσει και άλλα πρόσωπα προερχόμενα από τον πολιτικό της χώρο, σε ειδικές γραμματείες αλλά και σε μία από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις περιφερειών. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν ήδη στην τοποθέτηση στελεχών που ανήκουν ή πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ, σε γενικές γραμματείες υπουργείων, χωρίς όμως - με ελάχιστες εξαιρέσεις να είναι στην αιχμή του κυβερνητικού δόρατος. Δυο τουλάχιστον από αυτές τις θέσεις καλύπτονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από άτομα που έχουν σχέση με τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού επελέγη ως γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής τής ΔΗΜΑΡ Ελένη Καραντζόλα, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα στο οποία σήμερα είναι πρόεδρος. Στην τελευταία ατυχή προσπάθεια ανάδειξης συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κ. Καρατζόλα ήταν υποψήφια. Γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου (Υπουργείο Ναυτιλίας) αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος είναι μέλος τής ΔΗΜΑΡ και στις εθνικές εκλογές, όπως όλοι θυμούνται, ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου τής ΔΗΜΑΡ.

Μ

Νησιωτική πολιτική και λιμάνια τoυ NIKOY MANABH

αθήκοντα γενικών γραμματέων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναλαμβάνουν ο Κώστας Μουτζούρης (στον Τομέα των Λιμένων) και ο Γιάννης Σπιλάνης (στον Τομέα του Αιγαίου και της Νησιωτικής Πολιτικής). Αμφότεροι αναλαμβάνουν τη διαχείριση αντικειμένων που γνωρίζουν πολύ καλά. Στις προτεραιότητες του κ. Σπιλάνη είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου να παίξει επιτελικό ρόλο στη χάραξη νησιωτικών πολιτικών. Ο κ. Μουτζούρης στις πρώτες του δηλώσεις υπόσχεται ότι θα εργαστεί για την προώθηση των λιμενικών έργων που έχουν ανάγκη τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην πρώτη του δήλωση στο «Ε», ο νέος γενικός γραμματέας Γιάννης Σπιλάνης τονίζει: «Είναι τιμή για μένα που με επέλεξαν

Κ

σε ένα αντικείμενο που το έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια ως επιστήμονας. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να συμβάλω με τις δικές μου δυνάμεις στη χάραξη μιας ευρωπαϊκής και εθνικής νησιωτικής πολιτικής.» Στο ερώτημα πώς βλέπει να λειτουργεί από εδώ και πέρα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Σπιλάνης είπε: «Με βάση τα όσα έχει δηλώσει και ο υπουργός, όλη η δομή του Υπουργείου θα ανασχεδιαστεί. Γνωρίζετε ότι ήμουν από τα πρώτα στελέχη που εργάστηκαν στο τότε Υπουργείο Αιγαίου αμέσως μετά την ίδρυσή του. Κατά συνέπεια, γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Βεβαίως έχω συγκεκριμένες απόψεις για το ρόλο της Γενικής Γραμματείας, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τον υπουργό και μετά να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις. Πιστεύω πως σύντομα θα

είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα.» Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χαλκιώτης, σε δήλωσή του μας είπε: «Η θητεία μου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συνέπεσε με μία δύσκολη περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Οι προσπάθειές μου πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας, εστιάστηκαν στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύω ότι έγιναν σημαντικά βήματα στη χάραξη της νησιωτικής πολιτικής και εύχομαι το καλύτερο στο νέο γενικό γραμματέα.»

Στα λιμάνια… Ο νέος γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, σε δήλωσή του στο «Ε» τονίζει: «Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω σαν Έλληνας πολίτης, είναι ότι έγινε

μια αξιοκρατική επιλογή, καθώς η λιμενική πολιτική ανατέθηκε σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα. Ως καθηγητής Λιμενικών Έργων που είμαι στο Πολυτεχνείο, γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους του χώρου, τις νοοτροπίες και τα προβλήματα που υπάρχουν. Κι έτσι θα προσαρμοστώ πολύ γρήγορα. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα των λιμενικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Θυμίζω ότι εμείς από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, είχαμε προτείνει τη μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ, είχαμε μελετήσει το θέμα του λιμανιού της Χίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Μύρινας με ορισμένους καιρούς. Πιστεύω ότι από τη νέα μου θέση, θα συμβάλω πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.»

Ποιος είναι ο Κώστας Μουτζούρης νέος γενικός γραμματέας Ολιτικής Λιμένων και Λιμενικής Ποείναι ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης. Γεννήθηκε το 1949 στη Μυτιλήνη, ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης και η μητέρα του Χαρίκλεια Καμπάνη, και ήταν εκπαιδευτικοί με καταγωγή από το Πλωμάρι. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στη Λέσβο και σε ηλικία 17 ετών πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Αποφοίτησε το 1971 και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στο αντικείμενο του υδραυλικού μηχανικού στο Πολυτεχνείο τής Γκρενόμπλ στη Γαλλία και μεταδιδακτορικές σπουδές στο

Πολυτεχνείο Ντελφ της Ολλανδίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και αρχικά εντάχθηκε στο διδακτικό δυναμικό της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ στη συνέχεια εκλέχτηκε καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής και των Λιμενικών Έργων. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, ενός πρότυπου χώρου διεξαγωγής πειραμάτων σε πραγματικά μοντέλα υπό κλίμακα, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι καθηγητής α΄ βαθμίδας εδώ και 20 χρόνια. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών για τέσσερις θητείες. Το 2006 εξελέγη πρύτανης του Εθνι-

κού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2011 βραβεύτηκε από τη Γαλλία με το παράσημο του Ιππότη της Τάξεως των Γραμμάτων για την προσφορά του στην παιδεία, την έρευνα και τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων. Πολύ σημαντικό είναι και το ερευνητικό, μελετητικό και συγγραφικό του έργο. Έχει δημοσιεύσεις στα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του κλάδου του, ενώ έχει μετάσχει στη διοργάνωση πολλών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Μουτζούρη και έχει τρία παιδιά, το Γιάννη τη Μάγδα και το Χάρη. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σπιλάνης Σπ ιλ άΟνηςΓιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και κατάγεται από τη νησιωτική Ελλάδα (τη Σέριφο και την Ύδρα). Σπούδασε Οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, όπου εξειδικεύτηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1985 με θέμα «Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση των νησιών του Αιγαίου». Το διάστημα 1987 έως 1990 εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός στα θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Νη-

σιωτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί πολλά προγράμματα νησιωτικής ανάπτυξης και τουρισμού. Είναι μέλος του διοικητικού συμβου-

λίου του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος. Είναι μέλος του Οργανω-

τικού Γραφείου της Δημοκρατικής Αριστεράς για ζητήματα του Βορείου Αιγαίου και Χάραξης Νησιωτικής Πολιτικής.

Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής τής ΔΗΜΑΡ στο Νομό Λέσβου.

Από την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Συγχαρητήρια…» της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου έλαβαν χτες η ΕλέΤανη«εύσημα» Καρατζόλα και ο Γιάννης Σπιλάνης, μετά την ανακοίνωση της ανάληψης καθηκόντων τους στη Γενική Γραμματεία Διά βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αντίστοιχα. Η πρυτανική αρχή συγχαίρει τους δύο μέχρι σήμερα καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την εξέλιξή τους, των οποίων τα καθήκοντα στο ίδρυμα θα ανασταλούν για όσο χρονικό διάστημα θα υπηρετούν τη θητεία τους στις κυβερνητικές θέσεις.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το ονομαστό «Αγίασμα» του Αϊβαλιού ανασκάπτεται με ευθύνη του Δήμου της αντικρινής πόλης

Η φανέρωση της Φανερωμένης τoυ ΣTPATH MΠAΛAΣKA ο ξακουστό Αγίασμα της Παναγιάς της Φανερωμένης στο νότιο τμήμα της πόλης των Κυδωνιών, το γνωστό Αϊβαλί, ανασκάπτεται φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για την ιστορία τής αμιγώς ρωμαίικης αυτής πόλης, μέχρι την Καταστροφή τού 1922. Το Αγίασμα της Φανερω- προσπάθειας ανάπλασης μένης στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου της της πόλης, πολύ κοντά πόλης και διατήρησης της στην ιστορική εκκλησία ιστορικότητάς του. της Παναγίας των Ορφα- Έτσι ξεκίνησαν και οι ανανών (σημερινό τζαμί), α- σκαφές που κατέβηκαν πό τη Μικρασιατική Κατα- κάτω από το δάπεδο του στροφή λειτούργησε αρχι- μνημείου και έφεραν στο κά ως αποθήκη και στη φως προηγούμενες χρήσυνέχεια ως ελαιοτριβείο σεις και συγκεκριμένα στο λόγω της ύπαρξης στο ε- δεύτερο μισό του 19ου αισωτερικό του πηγών με ώνα, πριν την ανέγερσή νερό, εξ ου και «Αγία- του στη σημερινή μορφή, σμα». Πρόσφατα η ιδιο- και σίγουρα μετά το 1852, κτησία του πέρασε στο Υ- όταν και ανευρέθηκε το πουργείο Πολιτισμού της εικόνισμα. Τουρκίας και με πρωτο- Συγκεκριμένα και σύμφωβουλία του δημάρχου της να με δημοσιεύματα τουρπόλης, Χασάν Μπουλέντ κικών εφημερίδων, κατά Τουρκοζέν, πέρασε στο τις ανασκαφές που έφταΔήμο προκειμένου να α- σαν σε δύο φλέβες νερού, ξιοποιηθεί στα πλαίσια βρέθηκε η δεξαμενή του

T

Αγιάσματος με ανάγλυφες εικόνες αγγέλων και άλλα χριστιανικά σύμβολα. Όπως έγινε γνωστό, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης του Αγιάσματος και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου το μνημείο να είναι επισκέψιμο. Σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό Τύπο, στα πλαίσια της ανάδειξης του μνημείου, το νερό από τις πηγές του μνημείου θα τυποποιείται και θα πωλείται!

Αγίασμα και όχι ναός Το μνημείο του Αγιάσματος στο Αϊβαλί δεν είναι ναός. Πρόκειται για μια όμορφη κατασκευή από τη γνωστή κόκκινη πέτρα της περιοχής, με το μπροστινό του τμήμα να στολίζει μια όμορφη κιονοστοιχία που καταλήγει σε ψευδοκορινθιακά κιονόκρανα και αέτωμα.

Χτίστηκε το 1890 (όπως αναγράφεται και στο επιστύλιο) και σίγουρα διαδέχθηκε προηγούμενο κτίσμα. Πολύ κοντά στη θάλασσα (περιοχή Αγγελή Γιαλός κατά τη ρωμαίικη ονοματολογία της περιοχής), ταυτίζεται με το σημείο συγκέντρωσης του ρωμαίικου στοιχείου κατά την εκκένωση της πόλης στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Όπως υποστηρίζεται η ιδιαίτερη αυτή εικόνα της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά της, ο οποίος παίζει με ένα τόπι, πρέπει να έπεσε από κάποιον από τους αποχωρούντες Έλληνες. Να θυμίσουμε ότι το 1821 το Αϊβαλί εκκενώθηκε λόγω της ενεργούς συμμετοχής του στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και της ιδεολογικής στήριξης του αγώνα μέσα από την Ακα-

δημία Κυδωνιών που λειτουργούσε εκεί. Η Ακαδημία Κυδωνιών, ως γνωστόν, αποτέλεσε κέντρο του Ελληνικού Διαφωτισμού. Μετά την επιστροφή των Κυδωνιατών στο Αϊβαλί το 1832 και το ξαναχτίσιμο της πόλης το 1852, βρέθηκε, «φανερώθηκε», το εικόνισμα με θαυματουργικό τρόπο κατά την παράδοση, και το γεγονός αποτέλεσε αφορμή εμψύχωσης των Ρωμιών κατοίκων, που οδήγησε και στην ανάπτυξη της πόλης και το οικονομικό θαύμα που συντελέσθηκε ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου αιώνα. Δείγματα του οικονομικού αυτού θαύματος είναι ορατά και σήμερα στους επισκέπτες του Αϊβαλιού. Το 1922 οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετέφεραν τη λατρεία της Φανερωμένης στη Μυτιλήνη, συνεχίζο-

ντας να πραγματοποιούν πανηγύρι όπως και στο Αϊβαλί, στις 28 Ιουνίου. Αντίγραφο της εικόνας υπάρχει στην κατοχή των απογόνων του αείμνηστου Αϊβαλιώτη καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Φουντούλη. Ο τελευταίος έχει εκδώσει μέσω των εκδόσεων της Μητρόπολης Μυτιλήνης και μια μικρή μονογραφία αφιερωμένη στο μνημείο, με τίτλο «Η Παναγία η Φανερωμένη των Κυδωνιών». Σε αξιόπιστες πηγές, μαρτυρίες από πρόσφυγες, αναφερόταν ότι η εικόνα της Φανερωμένης των Κυδωνιών μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη το 1922, για να μετακινηθεί στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στην Αττική.

Αριστερά και στο κέντρο, εικόνες από το εσωτερικό του ανασκαπτόμενου Αγιάσματος (φωτογραφίες από την εφημερίδα της Σμύρνης «Γενί Ασίρ»). Δεξιά, αντίγραφο της εικόνας του Αϊβαλιού, που ανήκε στην οικογένεια Φουντούλη

Από το Κ.Κ.Ε.

Εκδήλωση στη μνήμη αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Επιτροπή Λέσβου τού Η29Νομαρχιακή Κ.Κ.Ε. πραγματοποιεί την Κυριακή Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος» (στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάσου, Γέρας, Πλωμαρίου) πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένου και Μανώλη Τσόνγκα, που σκοτώθηκαν στη μάχη

που έγινε εκεί στις 21 Νοεμβρίου 1946. Πρόκειται για μια εκδήλωση ενταγμένη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Κ.Κ.Ε., εκδηλώσεις που συνιστούν «ταξίδι στην Ιστορία», όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Αμπριά, στο Περίτονο, στον Αετό, στα Μελάδια Ερεσού και στο

νεκροταφείο του Ιππείου. Το δρομολόγιο της μετάβασης θα ακολουθηθεί από τους πεζοπόρους φίλους του Κόμματος και θα έχει δύο σημεία έναρξης. Η πρώτη προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την Αγιάσο στη θέση «Σταυρί», θα περάσει από τα σημεία Σανατόριο, Άντρια, Καλά Περβόλια και θα καταλήξει στον Πετρένιο Στύλο.

Η δεύτερη προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τη δεξιά είσοδο του Μεσαγρού και θα περάσει από τα σημεία Σιρόκο (Αγ. Προκόπιος) και θα καταλήξει στον Πετρένιο Στύλο. Η διαδρομή θα είναι σηματοδοτημένη με μόνιμη και προσωρινή σηματοδότηση, για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να φτάσει με ευκολία στο σημείο της εκδήλωσης μνήμης.


ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό δυάρι οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. και γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Στη Μυτιλήνη, περιοχή Μαύρα Σίδερα, οδός Μαρκοπούλου 4, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται τριάρι, 2 Υ/Δ, με κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, αποθήκη. Διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 21709 & 6975-519856. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται Α) οροφοδιαμέρισμα 96 τ.μ., 2ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με φουλ έξτρα, περιοχή Χρυσομαλλούσας και Β) διαμέρισμα 78 τ.μ. γωνιακό, 3ου ορόφου, περιοχή Καλλιθέας, κοντά στα Σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 23318, 6972-272880. Ενοικιαζεται διαμέρισμα τριάρι, 81 τ.μ., ρετιρέ, διαμπερές, με 2 υπνοδωμάτια και 2 μπαλκόνια. Περιοχή Aγ. Φωτεινής. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6934215457 και 22530 42047. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 93 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσης 6, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6937-178634, 6977509360, 22510 51084. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην Καλλιθέα, 1ου ορόφου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 42 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., στην Παναγιούδα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη με πλυντήριο, TV και κλιματισμό, χωρίς κοινόχρηστα, στην περιοχή του Δικαστηρίου. Ενοίκιο 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-952562.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 28 τ.μ., στο Βουναράκι, ισογείου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με πλυντήριο και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πολυτελείας (λουξ), ευρύχωρη, με τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με ελεύθερο ίντερνετ. Πληρ. τηλ. 6940606072. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στα Πάμφιλα με αυλή και θέα στη θάλασσα, δίπλα σε παιδικό σταθμό. Πληρ. τηλ. 6979976908. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι, 85 τ.μ., στην περιοχή Πυργέλια της Μυτιλήνης (όπισθεν νέας Αστυνομίας). Διαθέτει 2 κρεβατοκάμαρες, χωριστή κουζίνα, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, θέα στη θάλασσα, κατασκευής 1996. Πληρ. τηλ. 6946 701935, 22530 22164. Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980 854487, 6974-016419. Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468. Ενοικιάζεται τριάρι 60 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, 2ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι 69 τ.μ., με μεγάλο υπνοδωμάτιο, μεγάλη κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, χωλ και μπάνιο. Καινούργια κουφώματα αλουμινίου, μεγάλες βεράντες, χωρίς κοινόχρηστα, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 21585, 6945-453997. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., στο Γαλάτσι, σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου. Είναι πρόσφατα βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. 6946-815402, 22510 61017.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, πλήρως επιπλωμένη, 30 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, κοντά στη θάλασσα. Ενιαίος χώρος, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 245 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6983375979.

Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Μεγάλη αυλή, μεγάλος χώρος στάθμευσης, τζάκι, ηλιακός, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες πλήρως επιπλωμένες, 30 τ.μ. έκαστη. α) Π. Βοστάνη 10, έναντι Αγ. Κωνσταντίνου και β) Ε. Βοστάνη 35, έναντι Γηροκομείου. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-168722, 22510 45513.

Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, β) διαμέρισμα ισόγειο, νεόδμητο, 110 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στο Μεσαίο Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Αγίου Δημητρίου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, διαμπερές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 75 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές. Πληρ. τηλ. 6978-907177. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στις Καμάρες, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλο καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή τού ΟΤΕ, με τηλεόραση και πλυντήριο, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με μια θέση πάρκινγκ. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946280702. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι, κήπο, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα.Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρσονιέρα 42 τ.μ., στην Αθήνα, 250 ευρώ ή ανταλλάσσεται με σπίτι για διαμονή στη Μυτιλήνη. Άνω Πατήσια, δεύτερος όροφος, 100 μ. από το μετρό, σε γειτονιά και πολυκατοικία με Έλληνες. Πληρ. τηλ. 6978-231291. Ενοικιάζεται διαμέρισμα με 1 Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο κ.τ.λ.. Σύγχρονη κατασκευή, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, θέση αυτοκινήτου, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6972-136903, 22510 28919, 6972-031578.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Παγκρατίου (Φορμίωνος), διαμέρισμα 3ου ορόφου, τριάρι, με 2 υπνοδωμάτια, σαλανοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο. Διαμπερές με βεράντες. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6945-930207. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με τζάκι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Ιπποκρατείου με Σχολή Τυφλών. Ανακαινισμένο, θέρμανση με φυσικό αέριο, κλιματιστικό, πόρτα ασφαλείας. Κατάλληλο για φοιτητές και για οικογένεια. Πληρ. τηλ. 22510 31832, 6942-840670, 6976408285. Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Κιόσκι. Αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρος κουζίνα - καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6979-228312, 22510 71732.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι. Πολυτελής κατασκευή, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 22510 24264, 6939-564527, 6972623625. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή, στα Πάμφιλα. Άριστη κατάσταση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στ’ Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία αποτελούμενη από σαλονοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Διαθέτει αυλή και τζάκι. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 390 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι σε μικρή νεόδμητη πολυκατοικία (2 ετών), φωτεινό, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, σε ήσυχη περιοχή, με θέα και κήπο, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6979-972865. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 2 δωματίων, στην Παναγιούδα. Αυτόνομη θέρμανση, air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 31080, 6932-752308. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937-248623.

Ενοικιάζεται στον Άγιο Νικόλαο δυάρι, καινούργιο, 1ου ορόφου, διαμπερές, ήσυχο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358, 6947-337488. Ενοικιάζονται μεζονέτα και γκαρσονιέρα στην Παναγιούδα, επιπλωμένες, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό, ιδιωτικό πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 31336. Ενοικιάζονται α) πολυτελές διαμέρισμα 90 τ.μ. σε μονοκατοικία στο Ακλειδιού, με αυτονομία θέρμανσης, A/C, ηλιακό, διπλά τζάμια, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλο κήπο και πανοραμική θέα και β) διαμέρισμα 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6973647763. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 80 τ.μ. στη Θερμή, στο δρόμο προς Άγιο Ραφαήλ. Διαθέτει 2 Υ/Δ, κουζινοτραπεζαρία, μεγάλη αυλή, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6972-932539 (What’s up). Ενοικιάζονται στο κέντρο της πόλης - Παρθεναγωγείο, παραδίπλα από την «Καραμπόλα», καινούργια δίχωρα διαμερίσματα, επιπλωμένα, εξοπλισμένα ή μη, με μπαλκόνι. Αυτονομία ρεύματος, νερού, πετρελαίου, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικά, εξαιρετική θερμομόνωση, ηχομόνωση και υγρομόνωση. Πληρ. τηλ. 6976-974600. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στην περιοχή Πυργί, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., επιπλωμένο, με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ. 6974640422. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 130 τ.μ., με θέα, αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, στα Μαύρα Σίδερα (πλησίον γηπέδου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται τριάρι 85 τ.μ., στην οδό Ορέστη Κανέλλη 3, περιοχή Καλλιθέα, έτος κατασκευής 2005, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, air-condition, ξεχωριστή αποθήκη κοινόχρηστη, εξωτερικό χώρο στάθμευσης, σήτες στα παράθυρα, τέντες, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936 - 028694, 6936028695. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι, 70 τ.μ., ισόγειο, με αυλή μπροστά - πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949-140649.


10

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ενοικιάζεται τριάρι 80 τ.μ. 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, γραφείο, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση με συσσωρευτές, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται καινούργιο, διαμπερές δυάρι 54 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη με τηλεόραση, κουζινάκι, ψυγείο και air-condition στη Χρυσομαλλούσα, με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938477850. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στο νέο οικισμό των Δαφίων Καλλονής κτίσμα (ημιτελές), με: ισόγειο: 200 τ.μ. / όροφο: 200 τ.μ. / υπόγειο: 120 τ.μ., σε οικόπεδο 520 τ.μ.. Πωλείται και κάθε όροφος ξεχωριστά. Μεγάλη ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 6995-095180 και 22530 24054 (ώρες καταστημάτων). Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-294590.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα με απεριόριστη θέα, 65 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ), με χώρους στάθμευσης, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ., νεόδμητο, με αυλή και αυτόνομη θέρμανση, κοντά στον Πλάτανο. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974702027 και 22510 28583. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημιισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. στη Σουράδα, με γκαράζ 25 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


11

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη, 5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215050). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177007). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νε-

όδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζακούζι, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ενεργειακό, ηλιακό θερμοσίφωνα, βεράντες, τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1 θέση parking, 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-223384). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE197163). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, βεράντες, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE226147). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ζητείται για ενοικίαση χώρος για ουζερί (όχι ιδιαίτερα μεγάλος), στο κέντρο της πόλης, κατά προτίμηση στην Κουμιδιά. Πληρ. τηλ. 6975-978067. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ., επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972210895.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Ενοικιάζεται εξοπλισμός για catering (τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντηλα, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια). Όλα σε άριστη κατάσταση, για κάθε κοινωνική εκδήλωση, γάμο, βάπτιση, πάρτυ κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 22510 32222.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται λόγω συνταξιοδότησης επιχείρηση κλειθροποιίας, κομπλέ από μηχανήματα ποιότητας, εξαρτήματα, κλειδαριές και κλειδιά. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση-εκπαίδευση, στην Αγ. Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται επιχείρηση, καφετέρια-αναψυκτήριο, πλήρως εξοπλισμένη, με πολύ χαμηλό ενοίκιο, σε κεντρικό σημείο της πόλης, με παιδότοπο. Το κατάστημα λειτουργεί. Πληρ. τηλ. 6970311187.

Πωλείται επιχείρηση (περίπτερο) στην προκυμαία της Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6951-799242.

Επώνυμο, υγιές και κερδοφόρο εκπαιδευτικό κέντρο ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη ανακοινώνει την πώληση της επιχείρησης, της επωνυμίας, καθώς και της γεωγραφικής αποκλειστικότητας, λόγω οικογενειακής μετακόμισης. Η επιχείρηση προσφέρει σταθερά κέρδη και συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το πελατολόγιο, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, το know-how, την εκπαιδευτική υποστήριξη και την επιχειρησιακή συνεργασία, με στόχο τη διατήρηση, την αύξηση και ανάπτυξη του πελατολογίου και των υπηρεσιών. Η τιμή πώλησης διατίθεται κατόπιν λήψης e-mail. Παρέχεται δυνατότητα διακανονισμού κάτω από προϋποθέσεις. Η αξιολόγηση των προσφορών θα βασιστεί σε δύο παραμέτρους: α) το ποσό προσφοράς και β) τη συμφωνία τήρησης των βασικών προδιαγραφών της επιχείρησης. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με e-mail επισυνάπτοντας: 1) βιογραφικό του ενδιαφερομένου, 2) επιστολή όπου θα αναγράφεται η πρόθεση και οι λόγοι ενδιαφέροντος και 3) στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω συζήτηση. Προσφορές χωρίς την τήρηση των παραπάνω επισυνάψεων, δε θα ληφθούν υπόψη. Θα τηρηθεί πλήρης εχεμύθεια. e-mail: plirofories@ hotmail.com (Α. Παπαδόπουλος)

Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225925). Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία 180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, μπόιλερ, θέα απεριόριστη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ, με γεώτρηση, κήπο, δέντρα, 550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225014). Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ., με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227189). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE215416). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE209593). Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 183,82 τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-166385). Μόρια. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE227255). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212630). Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο 35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203077). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλεί-

ται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4 μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθε μία, με θέα στη θάλασσα, 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE203601). Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλείται οικόπεδο 4.090 τ.μ., με θέα σε θάλασσα και Κάστρο, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE227065). Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδεια για χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικής αποθήκης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-224010). Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE225010). Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα. Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ., με οικοδομική άδεια για μεζονέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213918). Μυτιλήνη, βόρεια προάστια. Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ., χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225403). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.. Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE182064). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215021).


12

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Πωλείται επιχείρηση ταβέρναεστιατόριο στη Φίλια, μαζί με τον επαγγελματικό εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6977-676491 Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλικα και εντός πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, περιοχή Λάρσος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νέα, έμπειρη κοπέλα με προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών. Πληρ. τηλ. 6942663305. Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6972998243.

κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Πληρ. τηλ. 6970-143538.

Ζητείται κοπέλα για service στο κυλικείο του αεροδρομίου, έως 23 ετών, με γνώση της αγγλικής. Πληρ. τηλ. 6977-662246.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

Εμπορική εταιρεία διανομών ζητά για μόνιμη εργασία πωλητή, ηλικίας έως 30 ετών, με ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου, κατά προτίμηση με προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 44410.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες

Ζητείται από ξυλουργείο τεχνίτης για τοποθέτηση κουζίνας,

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται Alfa Romeo 147, του 2004, τετράπορτο, σε άριστη κατάσταση, με 17άρες ζάντες. Τιμή 3.600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6982-770592. Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται Mazda MX-5 Nardi Torino, full extra (φιμέ τζάμια, καινούργια ζαντολάστιχα), μοντέλο 2002, 1.600 κυβικά, λευκό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6976-848895.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

Ζητούνται συνεργάτες-ασφαλιστικοί σύμβουλοι από την Interamerican, για τη στελέχωση του γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932-445007, fax 2310 778715, pazarlis@ otenet.gr Ζητείται πωλητής ή μεταπωλητής σε χώρο ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού. Πληρ. τηλ. 210 8949728 (ώρες επικοινωνίας 17:00 - 19:00). Ζητείται web developer, με γνώσεις PHP, MySQL, HTML, CSS, Javascript (jQuery) για μόνιμη απασχόληση (πενθήμερο, οκτάωρο) στη Μυτιλήνη. Επιθυμητή προηγούμενη εμπειρία σε CMS, SEO και ηλεκτρονική διαφήμιση. Αποστολή βιογραφικών στο

info@mks.gr (υπόψη Εριέττας Μυλωνάδη). Πληρ. τηλ. 22510 40377. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παραδίδονται μαθήματα γερμανικών σε αρχάριους και προχωρημένους. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6976-463093.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

Θα θέλατε μια όμορφη σχέση; Μια σχέση διακριτική επιπέδου συμβίωσης/γάμου; Μπορεί να γίνει άμεσα, με σοβαρότητα και εχεμύθεια. Φωτογραφίες, εξυπηρέτηση πανελλαδικώς. Πληρ. τηλ. 6975764343, 210 5239191, 210 5239427.

Πωλείται το ιστιοφόρο «Sarakina». Ξύλινο, 7,90 μ. (26 ft), με μηχανή Kubota 20 HP. Πλήρης εξοπλισμός (πιλότος, wind deck, φωτοβολταϊκό, ανεμογεννήτρια, GPS, εργάτης κ.τ.λ.). Πρόσφατη ολική ανακατασκευή (2011, ύφαλα, deck, σαλόνι, μηχανή). Χαμηλό τεκμήριο. Συλλεκτικό, έτος κατασκευής 1969, δεύτερο χέρι. Τιμή 26.000,00 ευρώ. Extra συλλεκτικά κομμάτια εξοπλισμού (δεν περιλαμβάνονται στην τιμή). Πληρ. τηλ. 6948207647.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ντουλάπας, κουφωμάτων. Πληρ. τηλ. 6937-086330.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται αυτοκίνητο τζιπ μάρκας Ford Maverick, 3.000 cc, 45.000 χλμ., μοντέλο 2007, ολοκαίνουργιο, ατρακάριστο, χρώματος μαύρου. Πολλά έξτρα, ολοκληρωμένο service, με ηλιοροφή. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 12.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-289989.

ASPIS REAL ESTATE

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται Fiat Panda 4x4 με 49.000 km, καινούργια λάστιχα, σε άριστη κατάσταση . Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6936-897035.

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150

Πωλείται άδεια επαγγελματική παράκτιας αλιείας, με 2,47 gt και 26 ίππων μηχανή, 19.000 ευρώ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 6936 687373, 210 4923635.

Πωλούνται έπιπλα σε καλή κατάσταση (κάποια καινούργια) και ηλεκτρικές συσκευές, σε τιμή ευκαιρίας, λόγω μετακόμισης. Πληρ. τηλ. 22510 43235, 6976-881587, 6979458641.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Παραδίδονται μαθήματα ιταλικών από έμπειρη καθηγήτρια, απόφοιτη Ιταλικής Φιλολογίας, σε αρχάριους και προχωρημένους. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946-316679, 22510 47247.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, ΈκθεσηΈκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Εφαρμόζοντας δημιουργική και επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας, εγγυάται εύκολη και γρήγορη μάθηση. Πληρ. τηλ. 6976-900504.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

«Jumbo Μολυβιάτης - Επίσημοι συνεργάτες»

Παράδεισος για μικρούς και μεγάλους ο κατάστημα παιχνιδιών και εποχικών ειδών «Μολυβιάτης» ξεκίνησε το 1982 από τους αδελφούς Ευστράτιο και Αγάπιο Μολυβιάτη, στην οδό Μεθοδίου 7, στο Πηγαδάκι της αγοράς. Εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Από το 1992 και συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, οι κ.κ. Μολυβιάτης Ευάγγελος και Γκούλελης Ευάγγελος εμπλούτισαν την γκάμα των παιχνιδιών και εποχικών ειδών με καλοκαιρινά, σχολικά, χριστουγεννιάτικα και αποκριάτικα είδη. Η συνεργασία της επιχείρησης «Μολυβιάτης» με τα «Jumbo» ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, ενώ εδώ και λίγες μέρες λειτούργησε το νέο τους κατάστημα στην Παγανή.

Τ

Τα πάντα… Σε ένα νέο χώρο 500 τ.μ., θα βρείτε παιχνίδια σε τεράστια ποικιλία, για όλες

τις ηλικίες και όλα τα γούστα, επώνυμες μάρκες αλλά και εισαγωγής, βρεφικά είδη, είδη βιβλιοχαρτοπωλείου αλλά και εποχικά, διακοσμητικά και διάφορα είδη σπιτιού για τα «μεγάλα παιδιά», είδη εξοχής, είδη θαλάσσης και πολλά άλλα, ανάλογα την εποχή και την όποια περίσταση. Εδώ θα βρείτε όλο τον οικιακό εξοπλισμό ακόμα και για το φοιτητή. Με λίγα λόγια, εδώ θα βρείτε τα πάντα. Γιατί, όπως μας ανέφεραν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, «ό,τι δεν το έχουμε εμείς, δεν το έχει κανείς». Ακολουθώντας πιστά το τρίπτυχο ποιότητα - ποικιλία - χαμηλές τιμές (οι χαμηλότερες της αγοράς και σχεδόν ίδιες με τις τιμές των άλλων καταστημάτων «Jumbo»), αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας που πιστά, χρόνια τώρα, ακολουθεί η επιχείρηση «Μολυβιάτης». Ανοιχτά καθημερινά από

Κατάστημα για όλους, με τα πάντα, στην Παγανή

τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και πάντα στις διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουν ακό-

μα και με μεταφορά των αγορών σας στο χώρο σας, οπουδήποτε στο νησί. Και επειδή, άλλο να σας το λέμε και άλλο να το

δείτε, σπεύσατε στην Παγανή, στο 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, ή τηλεφωνήστε στο 22510 55855 για περισσότερες πληροφορίες.

Καντίνα «Χαραμίδα»

Γλέντι μέχρι πρωίας… Tη σελίδα επιµελείται η ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

Events που έρχονται

Γλέντι μέχρι πρωίας στη Χαραμίδα

καντίνα «Χαραμίδα» στην ομώνυHμηβρίσκεται παραλία της Χαραμίδας μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης. Σε ένα ειδυλλιακό μέρος, με μία υπέροχη παραλία, όπου το φεγγάρι ξεπροβάλλει απ’ τη θάλασσα, μας υποδέχεται καθημερινά από το πρωί μέχρι… τις πρώτες πρωινές ώρες! Ο υπεύθυνος του καταστήματος, Παναγιώτης Γκαγκάνης, εδώ και έξι χρόνια, με αγάπη και μεράκι για τη δουλειά του και έχοντας λατρεία για τον τόπο του τη Χαραμίδα, δημιούργησε ένα χώρο όπου ξεκινάς με χαλαρή διάθεση, συνεχίζεις με το μπάνιο σου και διασκεδάζεις μέχρι το πρωί να σας βρει όλους μια παρέα.

Στην καντίνα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, αναψυκτικά, ποτά και κοκτέιλ της αρεσκείας σας, σνακ, κλαμπ σάντουιτς, χάμπουργκερ και διάφο-

ρες ποικιλίες. Και για όσους όλα τα παραπάνω αποτελούν «ψιλά γράμματα», δοκιμάστε λαχταριστό σουβλάκι που ψήνεται στα κάρβουνα.

Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα άθε Δευτέρα, live καραόκε. Στις 9 η ώρα ξεκινάει ο διαγωνισμός. Ο καθένας διαλέγει το τραγούδι που επιθυμεί και με τη βοήθεια προτζέκτορα σε περίπτωση που ξεχάσετε τους στίχους, αρπάζετε το μικρόφωνο και απογειώνετε το άσμα. Ο νικητής που θα αναδειχθεί στο τέλος της βραδιάς, κερδίζει 50 ευρώ και δίνεται κέρασμα μια μπύρα για κάθε συμμετοχή. Κάθε Τετάρτη, ρεμπέτικο πρόγραμμα με τη Γιώτα Μιχαλέλη και την ορχήστρα της. Κάθε Παρασκευή, το συγκρότημα «Άκρως Λαϊκόν», με τους Απόστολο Μυρογιάννη, Δήμητρα Μαυρογιάννη, Παναγιώτη Γιαννάκα, Ντίνο Αλεξανδρή, Λευτέρη Παπαμακαρίου, με λαϊκά ακούσματα. Κάθε Σάββατο, έντεχνη μουσική με τους Μιχάλη Δεμερτζή, Πάνο Γαληνό, Χριστίνα Στυλιανού και τη γνωστή επιτυχία «Εγώ κι Εσύ στη Χαραμίδα». Κάθε Κυριακή φιλοξενεί διάφορους DJs του νησιού, για διασκέδαση all day and night.

Κ

- 20 Ιουλίου, απολαύστε τα νησιώτικα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου με την ορχήστρα του - 28 Ιουλίου, η πρώτη ροκ μπάντα του Παύλου Σιδηρόπουλου, για πρώτη φορά στο νησί. - 17 Αυγούστου, συναυλία του Πέτρου Ίμβριου Πέραν των μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων, αποτελεί την τέλεια οικογενειακή απόδραση, ενώ μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, καθώς το κατάστημα διαθέτει δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία. Για φθηνή διασκέδαση πάνω στην παραλία και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί, δεν έχετε πάρα να επισκεφθείτε και εσείς τη Χαραμίδα. Για πληροφορίες καλέστε στο 6977-326954.


ΠOΛITIΣMOΣ της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ίναι μερικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν με την ιδιαιτερότητά τους, είτε λόγω της ποιότητας των ίδιων των εκθεμάτων, είτε λόγω της ιστορίας που τις ακολουθεί. Η έκθεση ενδυματολογικής συλλογής του Αργύρη Χατζημάλλη που φιλοξενείται αυτή την εβδομάδα στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, θα μπορούσε κάλλιστα να περιληφθεί σε αυτήν την κατηγορία. Τόσο για τα όσα περιλαμβάνει, όσο και για το πώς έφτασαν αυτά στα χέρια του εκθέτη τους. Ο Αργύρης Χατζημάλλης είναι συλλέκτης. Συλλέγει τα πάντα, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, αφού τον γοητεύει η όψη κάθε τι παλιού, που φέρει πάνω του ατμόσφαιρα από το παρελθόν. «Ξεκίνησα να συλλέγω πριν από 15 περίπου χρόνια, όταν ήμουν πολύ μικρός. Έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα, βρίσκονται όλα στο σπίτι μου και τα χρησιμοποιώ, αφού τα βρίσκω πολύ μερακλίδικα συγκριτικά με τα νέα πράγματα, λόγω του ότι κουβαλάνε την ιστορία και την ενέργεια των ανθρώπων που τα έχουν χρησιμοποιήσει», εξηγεί ο ίδιος.

!

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 Από την Τετάρτη 1η έως και την Τετάρτη 15 Αυγούστου θα διαρκέσει τελικά η έκθεση με νέα έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας του Γιάννη Βάμβουρα, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Ε

Δωμάτια… εποχής Κάποια στιγμή ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική και το χορό και τότε άρχισε να γνωρίζει τον κόσμο του ενδύματος, συλλέγοντας κομμάτια που έχουν φορεθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Επιλεγμένα κομμάτια του «κόσμου» αυτού φιλοξενούνται από τη Δευτέρα στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Δεξιά, μόλις μπει κανείς, βρίσκεται το δωμάτιο με τις φορεσιές και τα υφάσματα της Ανατολής, προερχόμενα κυρίως από τη Μικρά Ασία. Εργόχειρα, πουκαμίσες, γιλέκα, έχουν τοποθετηθεί αρμονικά στους τοίχους του δωματίου, ενώ μπαίνοντας σ’ αυτό ο επισκέπτης γεύεται αμέσως την Ανατολή, με το γλυκό τσέρι και τα λουκούμια που ο Αργύρης Χατζημάλλης κερνά στην είσοδο. Όλος ο κάτω χώρος του

Η αίθουσα με τα ευρωπαϊκά ενδύματα των αρχών του 20ού αιώνα

Εντυπωσιακά χειροποίητα κοσμήματα, φιλοτεχνημένα από τον Αργύρη Χατζημάλλη

Η αίθουσα της Ανατολής

Εντυπωσιακή η συλλογή του Αργύρη Χατζημάλλη που εκτίθεται στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Ανατολή και Βαλκάνια, σε δύο χώρους Αρχοντικού μυρίζει κυριολεκτικά παρελθόν. Στη μεγάλη αίθουσα εκτίθενται ορισμένα κομμάτια από τα Βαλκάνια, καθώς και το παλιό γραμμόφωνο που συνόδεψε μουσικά τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης και την παράλληλη αφήγηση δίστιχων από παραδοσιακά τραγούδια, που έκανε η φιλόλογος Ευστρατία Παντέρμου. Η δεύτερη αίθουσα του ισογείου έχει άλλη χάρη. Μοναδικά κομμάτια, χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού συρμού των αρχών του περασμένου αιώνα, που όμως έχουν φο-

ρεθεί κι αυτά στην Ελλάδα και την Τουρκία, δίνουν την αίσθηση ότι μπαίνει κανείς σε ένα φροντισμένο βεστιάριο ή σε… καμαρίνι γυρισμάτων ταινίας εποχής. Κομψά γιλέκα, δαντελένιες ομπρέλες, μπερέδες, γάντια και φαντεζί καπέλα, έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχης αισθητικής καλόγερους, τραπεζάκια και πολυθρόνες.

Τα χειροποίητα κοσμήματα Σε όλη την έκθεση υπάρχει και μια μικρή λεπτομέρεια, που όμως δε θα πρέπει να περάσει απαρα-

τήρητη. Όποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά πάνω στα ενδύματα, θα δει πως είναι διακοσμημένα με διάφορα κοσμήματα. Όχι αυτά από μπρούντζο και ασήμι που είναι της εποχής, αλλά αυτά από σύρμα, κλωστές και χάντρες, που φτιάχνει ο ίδιος ο Αργύρης Χατζημάλλης. Άρχισε να ασχολείται με το κόσμημα τα τελευταία πέντε χρόνια, πλέκοντας κλωστές με βελονάκι και το σύρμα προέκυψε με την επιστροφή του στη Λέσβο, αφού τον ενέπνευσαν τα παραδοσιακά μοτίβα που εντόπισε στα κοσμήματα του νησιού.

«Μου αρέσει η ιδέα του παραδοσιακού σχεδίου με νέα υλικά», λέει. Άλλωστε και ο ίδιος δε διστάζει να φέρει το παλιό στη σύγχρονη εποχή, α-

φού αρκετά από τα κομμάτια της ενδυματολογικής του συλλογής όπως γιλέκα ή ζωνάρια, τα φοράει, όπως λέει, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύντομο βιογραφικό Αργύρης Χατζημάλλης είναι 33 ετών. Γεννήθηκε Οστη Μυτιλήνη και έφυγε για σπουδές στην Αθήνα, όπου έμεινε για 13 χρόνια, τελειώνοντας Βιβλιοθηκονομία και Συντήρηση Έργων Τέχνης. Επέστρεψε στη Μυτιλήνη πριν από ενάμιση χρόνο κι έκτοτε είναι μέλος του Χορευτικού Συλλόγου «Ορφέας» κι εργάζεται ως υπάλληλος στη Δημοτική Πινακοθήκη. Για τη συγκεκριμένη έκθεση είχε τη βοήθεια της Ευδοξίας Μουταφτσή, του Παναγιώτη Λενέτη και της Σοφίας Χατζάκη.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

lΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Tango

Μια άρτια οργάνωση… να τετραήμερο χορού, εντυπωσιακών επιδείξεων και άρτιας οργάνωσης ήταν το φετινό 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Tango, που πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Πέμπτη έως και την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Sunrise» στο Μόλυβο, υπό την ευθύνη της ομάδας «TangoLesvos». Εκατοντάδες χορευτές, λάτρεις του αργεντίνικου τάνγκο, εξέχοντες δάσκαλοι, βρέθηκαν στη βόρεια Λέσβο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, δημιουργώντας παράλληλα ισχυρές φιλίες, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη διοργάνωση. Τα μαθήματα που παρέδωσαν στους συμμετέχοντες τα εννέα ζευγάρια δασκάλων που είχαν προσκληθεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αργεντινής, πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κάθε βράδυ γύρω από το χώρο

15

Έ

Σήμερα Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Προβολή της ταινίας «Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου»

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 20 Ιουλίου στην Αγιάσο Τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο Καβαλαραίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας»

Έως Κυριακή 22 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής για το Διαμαντή Καράκο, με θέμα «100 χρόνια ελεύθερης Λήμνου» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση παλιών ευρωπαϊκών και ελληνικών παραδοσιακών ενδυμάτων και χειροποίητων κοσμημάτων, από τον Αργύρη Χατζημάλλη

Έως Δευτέρα 23 Ιουλίου Από τις ημέρες τού Φεστιβάλ

της πισίνας του ξενοδοχείου όλοι χόρευαν στους ρυθμούς των «milongas» και παρακολουθούσαν τις επιδείξεις των πιο έμπειρων ζευγαριών. Το χορό συνόδευαν μουσικά επτά DJs από Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα και Βέλγιο. Οι διοργανωτές άκουσαν από ό-

Μικροί χορευτές στο Μόλυβο

Έκθεση έργων τής Blanca Gálvez Díaz στη Σκάλα Ερεσού ουβάρι στην πλάτη», είναι ο τίτλος της έκθεσης της Blanca Gálvez Díaz που θα φιλοξενηθεί από το Σάββατο 21 Ιουλίου έως και την Κυριακή 5 Αυγούστου στο Παλιό Δημαρχείο της Σκάλας Ερεσού. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά έκθεση της Ισπανίδας ζωγράφου στη Λέσβο, μετά τις περσινές εκθέσεις στην Ερεσό, το Μόλυβο και το μπαρ «Εν Τεχνών» και την τελευταία έκθεσή της που φιλοξενήθηκε φέτος στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Ένα κουβάρι άσπρο, μαλακό κι ευαίσθητο, όπως ο πλακούντας που μας προστατεύει όσο είμαστε σε εμβρυακή μορφή. Όσο μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε να στεκόμαστε όρθιοι, αυτό το κουβάρι θα μετατραπεί στην τσάντα που κουβαλάμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας πάνω στη Γη. Σταδιακά θα πάψει να είναι άσπρο, παίρνοντας χρώμα και βάρος μέσα από τις εμπειρίες της ζωής.

«Κ

Συναυλία της Άννας Βίσση τη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Στάδιο της Μυτιλήνης, έρχεται φέτος η Άννα Βίσση. Τη συναυλία διοργανώνει ο ΑΕΠΣ «Αιολικός» και το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να δει τη γνωστή τραγουδίστρια ζωντανά στις 9:30 το βράδυ της Δευτέρας

Σ

6 Αυγούστου. Η Άννα Βίσση θα ερμηνεύσει παλιές και νέες επιτυχίες της, συνεχίζοντας και στη Λέσβο το πρόγραμμα περιοδειών της που θα πραγματοποιήσει το φετινό καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Λεπτομέρειες για τη συναυλία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

ε την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, στην Πλατεία Λευκονοίκου του οικισμού, από τα παιδικά τμήματά του, κύλησε το βράδυ της Δευτέρας για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος». Τα παιδιά παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τη Λέσβο και από διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου πήραν μέρος και άλλα δύο παιδικά τμήματα, αυτά του Συλλόγου της Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης, με δασκάλα την Αντωνία Βαλισάρη, και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσοτόπου, με δάσκαλο τον Ευθύμη Σαραντίδη, καθώς και του Συλλόγου Αγίας Φωτεινής Συκαμινέας, που συνεργάζεται με αυτόν του Μολύβου. «Όλα τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) έδωσαν την ψυχή τους, γιατί πραγματικά έζησαν αυτό που έκαναν», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, συγχαίροντας τόσο τους μικρούς χορευτές, όσο και τους γονείς τους, αλλά και τη δασκάλα των τμημάτων, Ρένα Γρηγορίου.

Μ

«Κουβάρι στην πλάτη»

Στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του Αιολικού

λους τους συμμετέχοντες τα καλύτερα σχόλια και επιφυλάσσονται τώρα για το 3ο Φεστιβάλ, αφού οι δύο πρώτες χρονιές απέδειξαν πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία με μεγάλη ανταπόκριση και σε κοινό εκτός Λέσβου. Β.Χρ.

Ο Ματθαίος Γιαννούλης, στη μαρίνα Μυτιλήνης

Γλέντι δίπλα στο κύμα να γλέντι με το Ματθαίο Γιαννούλη διοργανώνεται την Παρασκευή 3 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στη μαρίνα Μυτιλήνης. Μαζί με το γνωστό μουσικό θα παίξουν ο Θανάσης Θεολογίτης, ο Λευτέρης Συμιανάκης, ο Μιχάλης Δεμερτζής, ο Χρήστος Παναγιωτάρας και η Χριστίνα Στυλιανού, ενώ στο γλέντι θα συμμετάσχει και το χορευτικό τμήμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσοτόπου. Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και εισιτήρια προπωλούνται στη μαρίνα Μυτιλήνης, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το βιβλιοπωλείο «Οδός Αλκαίου» και το «ΤΝΤ» (Καβέτσου 29). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης της «Start From Zero Productions» και να διεκδικήσουν δωρεάν εισιτήρια.

Έ

στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου Έκθεση του Αντώνη Αντωνίου, με θέμα «Φωτεινά αντικείμενα, υποκειμενικά ειδημένα»

Έως Τρίτη 31 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού Λήμνου Εγκαίνια της έκθεσης «Αντιμέτωποι με το κλίμα», Σουηδών και Ελλήνων γελοιογράφων στη Λήμνο

Έως Τρίτη 28 Αυγούστου κάθε Τρίτη, από τις 10:00 έως τις 14:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Λεσβιακό Καλοκαίρι: Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, από την ΠΟΛΙΑΝΑ

Έως αρχές Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη, με τίτλο «Θήλυ» κάθε Τετάρτη στην καφετέρια «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου»

Αύριο Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 19:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Προβολή τού ντοκυμαντέρ «Η Γη και τα Ηφαίστεια» στις 20:00 στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Ευστράτιου Καβαρνού στις 21:00 στο θέατρο των «Αστέγων» Η παράσταση «Collision No.1», από την ομάδα των «Duende» στις 21:00 στην Καντίνα Χαραμίδας Νησιώτικα και λαϊκά τραγούδια από το Βαγγέλη Κονιτόπουλο

Από αύριο Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Τριήμερες εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας

Από αύριο Παρασκευή 20 έως Τρίτη 31 Ιουλίου στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Έκθεση φωτογραφιών του Ευστράτιου Καβαρνού

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 22 Ιουλίου «Η εποχή των Παγετώνων 4», του Στιβ Μαρτίνο (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα,) Ακούγονται οι: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης Ώρες προβολής (Αιθ. 1): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:30 Έως Τετάρτη 25 Ιουλίου «The Amazing Spiderman», του Μαρκ Γουεμπ (περιπέτεια σε πανελλήνια πρεμιέρα, 3D προβολή) Πρωταγωνιστούν: Άντριου Γκάρφιλντ, Έμμα Στόουν, Μάρτιν Σιν, Σάλι Φιλντς, Ρις Ίφανς Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:45, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45 Έως Παρασκευή 27 Ιουλίου «Το Κοράκι», του Τζέιμς Μάκτιγκ (περιπέτεια - θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Τζον Κιούζακ, Μπρένταν Γκλίσον, Άλις Ιβ, Λιουκ Έβανς Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:30


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

Χάλασε η μεταγραφή, ο παίκτης προτίμησε τον Παναιτωλικό

Ναυάγησε του Κουτσοσπύρου

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 Οριστικά στην Football League θα αγωνίζονται την ερχόμενη σαιζόν Εργοτέλης και Παναιτωλικός, αφού η επιτροπή μεταγραφών απέρριψε τις προσφυγές τους για παραμονή στη Σούπερ Λίγκα.

Η κρίση χτύπησε και τις ομάδες της Λήμνου, που φέτος θα κινηθούν συντηρητικά

Φτωχή η μεταγραφική κίνηση έσα στην καρδιά του καλοκαιριού, οι ομάδες σε λίγες μέρες καλούνται να ξεκινήσουν την προεΜ τοιμασία τους εν όψει της νέας χρονιάς, όμως μετα-

Δεν έρχεται τελικά στην ΑΕΛΚ ο 31χρονος επιθετικός

ν και ήταν σχεδόν δεδομένη η άφιξή του στην ομάδα τής ΑΕΛΚ, εν τούτοις η μεταγραφή του χάλασε στο «παρά πέντε». Ο λόγος για τον 31χρονο επιθετικό Χρήστο Κουτσοσπύρο, ο οποίος αναμενόταν χθες στη Μυτιλήνη για να τελειώσει τη μεταγραφή του στην ομάδα της Καλλονής, η οποία φάνηκε ότι τον ήθελε πολύ στις τάξεις της μετά την αποχώρηση του Μπάρτος Ταραχούλσκι. Ο Κουτσοσπύρος, όμως, δε φάνηκε συνεπής στη συμφωνία που είχε γίνει με τον πρόεδρο της ΑΕΛΚ, Νίκο Μιχαλάκη, και προτίμησε να πάει στο Αγρίνιο και την ομάδα του Παναιτωλικού. Η μεταγραφή «χάλασε» για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι το

A

ότι ο Παναιτωλικός, ο οποίος είχε τον παίκτη την περίοδο 1999 - 2002 στη δύναμή του, ανέβασε την προσφορά του, αφήνοντας τον Κουτσοσπύρο απολύτως ικανοποιημένο, αφού δέχθηκε να υπογράψει. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Πιερικού, της Βέροιας, των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, της Παναχαϊκής, του Ατρομήτου και της Καλλιθέας είχε πέρυσι 24 συμμετοχές με 13 τέρματα στο Πρωτάθλημα και η μεταγραφή του ανακοινώθηκε αργά χθες το μεσημέρι από την αγρινιώτικη ΠΑΕ. Πλέον στην Καλλονή είναι αποφασισμένοι να ψάξουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να βρουν ένα δυνατό όνομα που θα κλείσει την τρύπα της επιθετικής γραμμής.

γραφές δε γίνονται για την ώρα. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, όπως είναι φυσικό, έχει αντίκτυπο και στον αθλητισμό. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ομάδες της Λήμνου, οι οποίες πρέπει να κάνουν μεταγραφές με… ψίχουλα! Το χρήμα δεν κινείται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμμία σημαντική εξέλιξη. Όπως όλα δείχνουν και φέτος, δύο ομάδες του νησιού θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Πρωτάθλημα και αυτές θα είναι ο περσινός κατακτητής του τίτλου, Ηρακλής Ατσικής, και ο Κεραυνός Αγ. Δημητρίου. Και οι δύο σύλλογοι αρκετά χρόνια τώρα κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά, ενώ κάθε παιχνίδι τους είναι ντέρμπυ, αφού αποτελούν αιώνιους αντιπάλους. Από μεταγραφές, πάντως, καμμία εξέλιξη, και πέρα από κάποιες ανανεώσεις και κάποιες αποχωρήσεις περισσότερο από την πλευρά του Ηρακλή, δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. Ακόμη και αν υπάρξουν ενισχύσεις, αυτές θα είναι από παίκτες οι οποίοι δε θα έχουν παράλογες απαιτήσεις από το σύλλογο. Οι υπόλοιπες ομάδες της Λήμνου θα κινηθούν στα ρηχά, βασιζόμενες στο περσινό τους υλικό και σε παίκτες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη σαιζόν. Όλα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, χειρότερης εποχής για τις ποδοσφαιρικές ομάδες της περιφέρειας, που καλούνται να τα βγάλουν δύσκολα πέρα, με εξαιρετικά μειωμένα μπάτζετ, που μόνο όνειρα για άνοδο δεν τους επιτρέπουν να κάνουν.

Μεταγραφές και διοικητικά είναι αυτά που απασχολούν τους συλλόγους των τοπικών κατηγοριών

Ψάχνουν οι ομάδες ικρές - μικρές ειδήσεις από τις ομάδες των τοΜ πικών πρωταθλημάτων του νησιού, που συνεχίζουν τις διαδικασίες μεταγραφών και σχεδιασμού εν όψει της νέας χρονιάς. Αναγέννηση Γέρας

Συνεχίζει με Κοκκινέλλη Στο τιμόνι της Αναγέννησης Γέρας θα παραμείνει και την επόμενη σαιζόν ο Φώτης Κοκκινέλης, ο οποίος ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα του Παπάδου. Η παραμονή του έμπειρου και φιλόδοξου τεχνικού ανεβάζει ασφαλώς τον πήχη για την ομάδα για τη χρονιά που έρχεται, αφού η Γέρα με τη μεταγραφική ενίσχυση που θα κάνει, θα αποτελέσει το μεγάλο φαβορί για την άνοδο. Κοκκινέλλης και διοίκηση έδωσαν τα χέρια για τη συνέχιση της συνεργασίας τους και ήδη έχουν ξεκινήσει την ενί-

σχυση της ομάδας στις γραμμές που χρειάζεται. Όσον αφορά στο Δ.Σ., σε λίγες μέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα, ενώ όπως ανακοινώθηκε από το σύλλογο στη θέση του αντιπροέδρου προστέθηκε ο επιχειρηματίας Γιώργος Λάσκαρης, που κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Ατρόμητος Ανεμότιας

Με Παπαδόπουλο και πάλι Ο Χρήστος Παπαδόπουλος θα έχει για τρίτο συνεχόμενο χρόνο το ρόλο του παίκτη, αλλά και του προπονητή στον Ατρόμητο Ανεμότιας, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης. Μπορεί η περσινή πορεία της ομάδας να της στέρησε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, αυτό όμως δε στέκεται εμπόδιο στους ανθρώπους του Ατρομήτου, που έ-

χουν πεισμώσει και θέλουν αυτήν τη χρονιά να πετύχουν το μεγάλο τους στόχο. Η υπόσχεση των ανθρώπων του Ατρόμητου είναι ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ομάδα να ενισχυθεί με πέντε - έξι καλούς παίκτες, που θα την κάνουν φαβορί στην κατηγορία. Παράλληλα, οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν και ο Ηλίας Χονδρός παρέμεινε στην προεδρία του συλλόγου, ενώ απομένει μόνο να αποκτηθούν οι επόμενοι μεταγραφικοί στόχοι. Τέλος, η ομάδα της Ανεμότιας αποδέσμευσε τέσσερις ποδοσφαιριστές που δεν είναι στα πλάνα της για τη νέα χρονιά. Η σημαντική, πάντως, απώλεια ακούει στο όνομα του Ραφαήλ Κουνιαρέλλη, ο οποίος αποχωρεί, όμως δεν αποκλείεται, αν δε βρεθεί για αυτόν ομάδα,

να υπάρξει και πάλι ενδιαφέρον από τον Ατρόμητο. Οι άλλοι παίκτες που έφυγαν, ήταν οι Βρυσαώτης, Φόνιανης και Καραγεωργίου. Παπανικολής

«Ψώνισε» από την περιοχή του Την ενίσχυσή του πραγματοποιεί ο νεοφώτιστος στη μεγάλη κατηγορία Παπανικολής Ερεσού, ώστε να παρουσιαστεί δυνατός και έτοιμος τη νέα αγωνιστική χρονιά στην Α΄ Τοπική Κατηγορία. Τέσσερις μεταγραφές παικτών ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του συλλόγου, ποδοσφαιριστές που ήθελε ο προπονητής Σαράντος Τζινιέρης ώστε να καλυφθούν όλες οι γραμμές. Από το Μακαρέα αποκτήθηκαν οι Χρήστος Γιάννης, Άρης Κακαρώνης και Δημήτρης Κουλουδής.

Ακόμη, από το Μεσότοπο αποκτήθηκε και ο Βασίλης Καλαμούκης. Στην ομάδα επέστρεψε ο Φώτης Κούκος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απουσίαζε στην Αθήνα, ενώ ο μοναδικός παίκτης που αποχώρησε ήταν ο Παναγιώτης Μεζίκης, ο οποίος πήρε μετάθεση στην Κοζάνη. Μετά τις μεταγραφικές ενισχύσεις φαίνεται ότι το ρόστερ έκλεισε, ενώ όπως λένε οι διοικούντες, μόνο αν υπάρξει κάποια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση θα γίνει και άλλη μεταγραφή. Αετός Λουτρών

Τα λένε σήμερα Η πιο κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή για τον Αετό, καθώς κρίνεται το μέλλον του. Το βράδυ θα συναντηθούν παράγοντες από τα Λουτρά για να συζητήσουν όσα θέματα έχουν να κάνουν με την ομάδα,

προβλήματα που αφορούν κυρίως στο διοικητικό κομμάτι, αλλά και το αγωνιστικό, που είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα των παραγόντων που απαρτίζεται από πολύ γνωστά ονόματα του χώρου, έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση, έχει εντοπίσει τα προβλήματα και σήμερα θα ξεκαθαριστεί το ποιος θα υποστηρίξει ποιον, ώστε να αναλάβουν όλοι μαζί να βοηθήσουν το σύλλογο σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές του. Παράλληλα, ο Τάκης Κόκκινος, όπως είχε τονίσει, δε θα βρίσκεται πια στην τεχνική ηγεσία, αλλά σε πόστο στη διοίκηση, στηρίζοντας την ομάδα από κει. Αυτό σημαίνει πως ο σύλλογος των Λουτρών θα πρέπει να βρει τον αντικαταστάτη του, αλλά και παίκτες που θα αγωνιστούν.


17

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα

τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα

Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217 κιν. 6944-586587

KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος

Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις,

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις

μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών,

παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111

Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874

Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 (πλησίον Άγ. Ιωάννη Καλυβίτη) τηλ. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία

Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


18

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Επίθεση Φραντζέσκου κατά Ζαφειρίου για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων

Κόντρες στο Επιμελητήριο Λέσβου τoυ NIKOY MANABH έμα νομιμότητας στη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου θέτει η παράταξη «Επιμελητήριο για όλους», κι όπως δηλώνει στο «Ε» ο επικεφαλής της, Γιώργος Ζαφειρίου, υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να εκπέσουν όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τη Διοικούσα Επιτροπή. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Συνηθίζεται τα Δ.Σ. να εκχωρούν στις Διοικούσες Επιτροπές τους (Δ.Ε.) αρμοδιότητες, ώστε να επιταχύνεται η λειτουργία των επιμελητηρίων. Νόμος τού 2005 προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις των Δ.Σ. πρέπει να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει αυτό, οι αποφάσεις που έχουν λάβει οι Διοικούσες Επιτροπές, με βάση τις αυξημένες αρμοδιότητες, μπορούν να προσβλη-

Θ

θούν ως μη σύννομες και να ακυρωθούν. Ο κ. Ζαφειρίου μάς είπε ότι έθεσε το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. με πρόθεση να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Δυστυχώς οι παρατάξεις της πλειοψηφίας δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το θέμα και δήλωσαν πως η Δ.Ε. θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις προϋφιστάμενες αποφάσεις των προηγούμενων Δ.Σ.. Δηλαδή θα ακολουθήσουν την πεπατημένη. Στις 26 Ιουνίου, η παράταξη του κ. Ζαφειρίου ζήτησε να της δοθεί η απόφαση του Δ.Σ. που εκχωρούσε αρμοδιότητες στη Δ.Ε. και το ΦΕΚ στο οποίο είχε γίνει η δημοσίευση της απόφασης. Επειδή δεν της δόθηκαν ποτέ, κατέφυγε στην εποπτεύουσα αρχή του Επιμελητηρίου, δηλαδή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου «για τα περαιτέ-

ρω» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή που έστειλε η παράταξη.

Κουβέντες… Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παρασκευάς Φρατζέσκος, μιλώντας χθες στο «Ε», χαρακτήρισε τον κ. Ζαφειρίου κακότροπο και υποστήριξε ότι δεν υφίσταται θέμα νομιμότητας των αποφάσεων της Δ.Ε.. Συγκεκριμένα μας είπε: «Ο κ. Ζαφειρίου τα κάνει όλα αυτά διότι είναι κακότροπος και επειδή δεν μπήκε στη Δ.Ε.. Το θέμα επί της ουσίας δεν υφίσταται, εμείς κάνουμε ό,τι κάνει το 80% των επιμελητηρίων της χώρας. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει η Δ.Ε., επικυρώνονται από το Δ.Σ., κατά συνέπεια είναι απόλυτα νόμιμες.» Ο κ. Φραντζέσκος είχε αντιδράσει με έντονο τρόπο όταν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. η παράταξη του κ. Ζαφειρίου προσπάθησε να ανοίξει τη συζήτηση που θέματος.

Επιμελητήριο Λέσβου και εθελοντικές οργανώσεις υνάντηση των εθελοντιΣγανώσεων κών και πολιτιστικών ορμε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου και την τοπική κοινότητα του Ιππείου πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου πληροφόρησης δράσεων και επικοινωνίας των εν λόγω

φορέων και οργανώσεων, ενώ συγκροτήθηκε μια άτυπη επιτροπή, που θα οργανώσει τη 2η Συνάντηση Εθελοντικών Οργανώσεων και Συλλόγων. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής στη 2η Συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου στο Ίππειος.

Εγκρίθηκε μια θέση γραμματέα Οργανωτικής Υποστήριξης για το ΚΠΕ Ευεργέτουλα

Έρχεται να τους… λύσει τα χέρια! της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

στέλεχος πρόκειΈναταιεπιπλέον να αποκτήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, στον Ασώματο. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ενέκρινε τις προτάσεις για την επιλογή ατόμων οργανωτικής υποστήριξης σε 48 σχετικά κέντρα της χώρας για το Περιβάλλον και την Αειφορία, κι έτσι το ΚΠΕ της Λέσβου θα λειτουργεί με τη βοήθεια μίας γραμματέως, η θητεία της οποίας προβλέπεται να είναι 11μηνη. Όλη τη φετινή χρονιά, το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στελέχωναν έξι εκπαιδευτικοί του νησιού, οι δύο εκ των οποίων έχουν κάνει αυτήν τη στιγμή αίτηση για αλλαγή θέσης. Μαζί με τα δικά τους κενά

που αναμένεται να πληρωθούν, από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και το Κέντρο θα λειτουργήσει και πάλι (έχει μόλις μία εβδομάδα που διέκοψε τη λειτουργία του για το καλοκαίρι), αναμένεται να το στελεχώσει και ένα άτομο για γραμματειακή υποστήριξη. Η έγκριση αυτή δόθηκε από το Ε.Ι.Ν. στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον» και όπως και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που επιλέχθηκαν, έτσι και η γραμματέας του Κέντρου της Λέσβου θα υπογράψει σύμβαση έργου μέχρι και τις 31 Ιουλίου τού 2013 και με συνολικό μισθό 11.000 ευρώ. Όπως δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Ηλέκτρα Καλδέλλη, η πρόσληψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κέντρο. «Πρόκειται για θέση γραμματέα οργανωτικής υποστήριξης, κάτι

Tη στήλη επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

που μας είχαν υποσχεθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά που καθυστέρησε σημαντικά. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, αφού τώρα δε θα αναλωνόμαστε σε γραφειοκρατικό έργο και θα έχουμε χρόνο για το εκπαιδευτικό. Ουσιαστικά, μας λύνει τα χέρια», αναφέρει χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε πως μέσω ένταξης στο πρόγραμμα Leader «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 2013», ο Δήμος Λέσβου πρόκειται να υλοποιήσει για το ΚΠΕ Ευεργέτουλα το έργο προμήθειας υπολογιστών, νέων βιτρινών και οπτικοακουστικών μέσων, ενώ εκκρεμεί ακόμη το θέμα των επεμβάσεων που αναμενόταν να γίνουν στον ξενώνα τού ΚΠΕ, η μελέτη για τον οποίο δεν είχε καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας». Για τις επεμβάσεις αυτές αναζητείται τώρα άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στη Βρετανία και την Ολλανδία

Ανύπαρκτα τα οφέλη από το μπλοκάρισμα του Pirate Bay α πρώτα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να παTρακάμψουν τις απαγορεύσεις. Καθώς το Pirate Bay αποτελεί από τα πιο δημοφιλή σάιτ διαμοιρασμού αρχείων, πολλά από τα οποία είναι ταινίες ή μουσικά άλμπουμ που διακινούνται παράνομα, το μπλοκάρισμά του θα αποτελούσε ένα ισχυρό χτύπημα κατά της πειρατείας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν στις αποφάσεις τους τα βρετανικά και ολλανδικά δικαστήρια, τα οποία εδώ και λίγους μήνες επέβαλαν στους ιντερνετικούς παρόχους των δύο χωρών να αποκλείσουν την πρόσβαση στο σάιτ. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού οι χρήστες μπορούν εύκολα να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις. Έτσι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος ενός μεγάλου παρόχου από τη Βρετανία στο BBC, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ιντερνετική κίνηση που οφείλεται στο διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ των χρηστών «επέστρεψε γρήγορα στα επίπεδα πριν από τη δικαστική απόφαση». Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος αποκάλυψε στο BBC ότι, αν και για μία εβδομάδα μετά το μπλοκάρισμα παρατηρήθηκε μείωση της κίνησης κατά 11%, αμέσως μετά ο όγκος των αρχείων που διαμοιράζονται οι πελάτες της, επανήλθε στα προηγούμενα νούμερα. Μάλιστα, ένα μέρος αυτού του όγκου προέρχεται από καθ’ όλα νόμιμους «κλώνους» τού Pirate Bay, στους οποίους δεν απαγορεύεται η πρόσβαση - σύμφωνα με το Βρετανικό Πειρατικό Κόμμα, η δημοφιλία του «κλώνου» που έχει το ίδιο δημιουργήσει αυξήθηκε τόσο πολύ, που σήμερα κατατάσσεται 359ο σε επισκεψιμότητα στην Αγγλία. Ακόμη όμως κι αν η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι χρήστες στράφηκαν μαζικά σε άλλα αντίστοιχα σάιτ, το βέβαιο είναι πως το μπλοκάρισμα ελάχιστα βοήθησε στην καταπολέμηση της πειρατείας. Στο μεταξύ, ανάλογη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία από την Ολλανδία, όπου το δικαστήριο της Χάγης υποχρέωσε τους δύο μεγαλύτερους παρόχους - τις εταιρίες Ziggo και XS4ALL, οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% των χρηστών ίντερνετ στη χώρα - να μπλοκάρουν επίσης το Pirate Bay. Όπως όμως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η XS4ALL στις 4 Ιουλίου, η απόφαση φαίνεται να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού στην πράξη αυξήθηκε η συχνότητα με την οποία οι πελάτες της διαμοιράζονται αρχεία. Η XS4ALL ζητά από την BREIN, τον εκπρόσωπο των πνευματικών δικαιωμάτων που είχε καταθέσει την αγωγή για το μπλοκάρισμα του Pirate Bay, «να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών» και τη συμβουλεύει να «φτιάξει ένα νόμιμο Pirate Bay».

Πηγή: kathimerini.gr


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αρ. Διακήρυξης: 991/1607-2012 ΑΔΑ: Β41ΦΩΛΦ-ΚΝ2

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμος Λέσβου διενεργεί πρόχειρο διαγωνισμό με την μέθοδο της χαμηλότερης προσφοράς για την προμήθεια γάλακτος για το προσωπικό του Δήμου Λέσβου. Ο προϋπολογισμός είναι 39.000,00 € με Φ.Π.Α., η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση αντίγραφου μελέτης και συμπληρωματικών εγγράφων είναι 24 Ιουλίου 2012 και ώρα 13:00, η ημερομηνία λήξης αποστολής των προσφορών είναι 24 Ιουλίου 2012 και ώρα 15:00, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού και λήξης υποβολής των προσφορών είναι 25 Ιουλίου 2012 και ώρα από 10:30 π.μ. έως 11:00 π.μ. στα γραφεία του Δήμου Λέσβου, 2ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Ειδικοί περιορισμοί συμμετοχής δεν υπάρχουν. Η εγγύηση συμμετοχής είναι 1.950,00 ευρώ. Δεν υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές. Η παράδοση θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου Λέσβου. Το χρονικό διάστημα δέσμευσης από την προσφορά είναι 3 μήνες. Δεν γίνονται δεκτές αντιπροσφορές. Η χρηματοδότηση είναι από πόρους του Δήμου. Η πληρωμή θα γίνει τμηματικά. Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίνονται στα τηλέφωνα 22513-50565 & 22513-50516, αρμόδια υπάλληλος κα Πελαγία Αράμβογλου στο Γραφείο

Προμηθειών και Δημοπρασιών Προμηθειών του Δήμου Λέσβου, 1ος όροφος, διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη. Μυτιλήνη 16-07-2012 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 7/2012 1. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΧΑΔΑ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΙΝΟΧΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΛΕΣΒΟΥ», με προϋπολογισμό 187.050,00 ΕΥΡΩ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από το δημοτικό κατάστημα, Ελ. Βενιζέλου 13-17, 81100, Μυτιλήνη, μέχρι τις 2/08/2012. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2251350526, FAX επικοινωνίας 2251350578, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Μιχάλη Ιωάννα. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 7/08/2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν.3669/08 (ΚΔΕ). 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: 4.1 Εργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανήκουν στην 1η και 2η τάξη για έργα κατηγορίας οδοποιίας

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Γαβριήλ Χαράλαμπος του Αθανασίου και της Αγγελικής, το γένος Κουνή, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη Λέσβου και κατοικεί στα Δάφια Καλλονής, και η Κουρουτζιούδη Κωνσταντίνα του Χρήστου και της Μόρφως, το γένος Χρυσαφούδη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στη Σταυρούπολη (Παύλου Μελά) Θεσσαλονίκης, πρόκειται να παντρευτούν στο Δημαρχείο Λέσβου.

και έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα ή εφόσον ανήκουν 3η τάξη με έδρα το νομό Λέσβου ή δηλωμένο αυτό ως 2ο Νομό. β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.ΕΠ.. γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. 4.2 Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους1, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ)2 (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. 4.3 Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για την οποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας. 4.4 Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην τάξη Α2 του Μ.Ε.ΕΠ. για έργα κατηγορίας οδοποιίας, με τις προϋποθέσεις της παρ. 10 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (αναβάθμιση ορίου λόγω κοινοπραξίας). 4.5 Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Γίνονται επίσης δεκτές και μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες

εργοληπτικών επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 3669/08 («κύρια κατηγορία»). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων. 5. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 3.164,99 ΕΥΡΩ και ισχύ τουλάχιστον 210 ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 180 ημέρες. 6. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Κρήτη & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» με κωδικό ΠΔΕ 2011ΕΠ08880005. Προκαταβολή θα χορηγηθεί. 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ 1

Αν συμμετέχουν και επιχειρήσεις γραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα δεν επιτρέπεται να κοινοπρακτούν με επιχειρήσεις των υπολοίπων τριών περιπτώσεων (βλέπ. άρθρο 106 παρ. 1 του ν. 3669/08). 2 Επισημαίνεται η πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ (απόφαση 505/2007 της Επ. Αναστ. ΣτΕ) κατά την οποία κωλύεται η συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα επιχείρησης που δεν μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό λόγω κατωτάτου ορίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Μυτιλήνη, 05-06-2012 Α.Π. 1088

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 20122013 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (ΦΕΚ 1650/ 14.8.2008 τ. Β). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα στη Γραμματεία του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Λόφος Πανεπιστημίου, Κτήριο Διοίκησης, 81100 Μυτιλήνη, μέχρι την Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2012 (με σφραγίδα ταχυδρομείου). Πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Κοινωνιολογίας (κ. Ευ-

στράτιο Μπουλμπούλη, τηλ.: 2251036552, φαξ: 22510 36509, e-mail: sboul@ soc.aegean.gr). Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η αίτηση για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος στο διαδίκτυο http://www.soc.aegean.gr/ind ex.php/gr-enimerosi/gr-news http://www.soc.aegean.gr/extfiles/gr/news/gr-news-mscekeo-prokiriksi-28.09.2012. pdf και στη Γραμματεία του Τμήματος. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. Αναπληρωτής Καθηγητής Μαραγκουδάκης Μανούσος

19 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΤΣΕΡΔΑΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Πιττακού 31 Τηλ. 22510 45455

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΚΡΙΚΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ηλία Βενέζη 7 - Καλλιθέα Τηλ. 22510 21886 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ: 22.3.2012

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ» 12.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Μυτιλήνη, 10-05-2012 Α.Π. 957

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις υποψηφίων για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Έρευνα για την Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή» για το ακαδημαϊκό έτος 2012-’13. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα στη Γραμματεία του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Λόφος Πανεπιστημίου, Κτήριο Διοίκησης, 81100 Μυτιλήνη, μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012 (με σφραγίδα ταχυδρομείου). Πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Κοινωνιολογίας (κ. Ευστράτιο Μπουλμπούλη, τηλ.: 2251036552, φαξ: 22510 36509, e-mail: sboul@soc. aegean.gr). Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η αίτηση για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος στο διαδίκτυο http://www.soc.aegean.gr/ind ex.php/gr-enimerosi/gr-news http://www.soc.aegean.gr/extfiles/gr/news/gr-news-mscetkas-prokiriksi-31.08.2012. pdf και στη Γραμματεία του Τμήματος. O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΗΜΙΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

SUDOKU

«ΜΥΤΙΛΗΝΗ» 18.00 ΠΡΟΣ ΣΑΜΟ-ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ «BLUE STAR PATMOS» 21:00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ «EUR. EXPRESS» 18:00 ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ «Ν. ΧΙΟΣ» 22.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Στην ψαροταβέρναουζερί «Ο Κωστάρας», στην Παναγιούδα, μπορείτε το ουζάκι ή τη ρετσίνα σας να τα γευθείτε με καταπληκτικούς μεζέδες, σε τιμές πραγματικά χαμηλές και πάντα με τη μοναδική εξυπηρέτηση του φιλικού προσωπικού. w Στην όμορφη Ευρειακή, τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού στο μεζεδοπωλείο «Όπως παλιά» μπορείτε να ξεδιψάσετε με μια παγωμένη μπύρα και το σπέσιαλ πίτα κλαμπ του καταστήματος, αντιλαμβανόμενοι ότι τα απλά πράγματα είναι στην προκειμένη περίπτωση τα πιο νόστιμα. w Στον «Μπαλουχανά» μπορείτε με θέα τον όμορφο κόλπο να δοκιμάσετε τη σπέσιαλ κουζίνα που έχει καθιερώσει την ψαροταβέρνα στο Πέραμα ως μία από τις καλύτερες ποιοτικά στο χώρο. w Κάτω από τη δροσιά των δέντρων, στον Αύλωνα και την ομώνυμη ταβέρνα απολαύστε σπιτική κουζίνα και μεγάλη ποικιλία από μεζεδάκια, και όλα αυτά σε πολύ καλές τιμές.

Κοινά... σημεία - Τι το κοινό έχουν ο γυναικολόγος και ο μπάρμαν; - Και οι δύο δουλεύουν εκεί όπου οι άλλοι άνδρες διασκεδάζουν.

J

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Τα φωνήεντα είναι επτά και φωνάζουν δυνατά έντε φωνήεντα συνωστίζονται στην προκυμαία της Σμύρνης. Δύο η τύχη αγνοείται. Καλούνται προς τάχιστη ανεύρεσή τους ο Ηρακλής Πουαρό και η ΕΥΠ, καθώς η απαγωγή τους συνιστά πράξη εθνικής προδοσίας που υπονομεύει την εθνική μας κληρονομιά. Ο ευρών αυτά αμειφθήσεται.» Λες και μια κακή μοίρα ελλοχεύει σε κάθε προσπάθεια ανανέωσης των σχολικών εγχειριδίων των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού: πρόκειται για το δεύτερο σχολικό εγχειρίδιο που φέρεται να απειλεί την εθνική μας υπερηφάνεια και να υποκύπτει στην «παπική τιάρα», εξοβελίζοντας (φευ!) δύο φωνήεντα από το ελληνικό αλφάβητο και έτσι υπονομεύοντας την ιστορική ορθογραφία κι ό,τι αυτή συνιστά για την ετυμολογία. Αυτά υποστηρίζει συνάδελφος εκπαιδευτικός (δυστυχώς) σε ενυπόγραφο άρθρο της σε εκπαιδευτικό διαδικτυακό τόπο. Η επιτυχία ενός γλωσσικού σχολικού βιβλίου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την επιστημονική του εγκυρότητα κι ορθότητα (αυτή είναι ή πρέπει να θεωρείται δεδομένη), αλλά και από το βαθμό που επιτυγχάνει τους μορφωτικούς και παιδαγωγικούς στόχους που θέτει, την ευστοχία των ασκήσεων και την ανταποκρισιμότητά τους στους στόχους αυτούς και χίλια δυο άλλα που δε θεωρώ απαραίτητο να αναφερθούν εδώ. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, δε διδάσκω δημοτικό, δεν κρίνω σκόπιμο να κάνω το παραμικρό σχόλιο γι’ αυτό. Ας σημειωθεί επίσης ότι συχνά ακούγονται επίσημα και ανεπίσημα παράπονα κι αμφιβολίες για τις συνθήκες και τις διαδικασίες ανάθεσης και έγκρισης σχολικών εγχειριδίων: αμφιβολίες έχουν διατυπωθεί για το ρόλο εκδοτικών οίκων. Έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για την επιστημονική αρμοδιότητα κάποιων μελών των επιτρο-

«Π

πών παραλαβής σχολικών βιβλίων, χωρίς ωστόσο ποτέ τίποτα να γίνει συγκεκριμένο, με σαφείς αιτιάσεις κατά προσώπων και θεσμών. Είναι εξ ίσου γεγονός ότι η εκπαιδευτική ανανέωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στόχος και επιθυμία κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, γίνεται συνήθως χωρίς μακροπρόθεσμο και διαρκή σχεδιασμό, με διάθεση ευθυγράμμισης προς τα κοινώς υπογραφέντα στις ευρωπαϊκές συνθήκες, προσδίδοντας τελευταία στη διδασκαλία χαρακτήρα infotainment (information και entertainment), δηλαδή με στόχο η εκπαιδευτική πράξη να διατηρεί έναν περισσότερο ψυχαγωγικό και λιγότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μπορεί όλα τα παραπάνω, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι δυστυχώς παράγουμε αμόρφωτο κι εθνικά ανασφαλές ανθρώπινο δυναμικό στα σχολεία μας, να υποδαυλίζει την εθνική καχυποψία περί υπονόμευσης της γλώσσας και της ελληνικής μας ταυτότητας. Μπορεί η εκπαίδευση να γίνεται σταθερά θύμα του «ενδιαφέροντος» λαϊκίζοντος πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου. Μπορεί την ίδια ώρα που συζητείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να θεσμοθετούνται οι αμισθί εκπαιδευτικές άδειες. Κι αυτό είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας. Μπορεί το προσοντολόγιο, τυπικό και ουσιαστικό, του εκπαιδευτικού να συναντά αναχώματα στα καλοστημένα μαγαζάκια μεγαλοϊδιαιτεράδων και φροντιστηρίων. Και γι’ αυτό ευθύνεται ο κλάδος. Αλλά, ρε γαμώτο, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι ένας δάσκαλος απαιτείται να γνωρίζει τα στοιχειώδη. Κι αυτό είναι υπόθεση πρωτίστως αξιοπρέπειας. Πείτε με δονκιχωτική, αλλά σε πείσμα ακόμη και των πρόσφατων εξελίξεων, θα συνεχίσω να πιστεύω πως δε γίνε-

ται να έχει πτυχίο γλωσσικό άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει στοιχειωδώς γλωσσολογία, ούτε γνωρίζει πόσα είναι τα φωνήεντα στα ελληνικά. Δε θα δεχτώ ποτέ ότι πριν λίγα χρόνια αρκούσε το πτυχίο Παιδαγωγικής για να διοριστεί κάποιος, ακόμη κι αν αποτύχαινε οικτρά στο ΑΣΕΠ. Δε θα πιστέψω στο πελατειακό σύστημα στην εκπαίδευση. Δε θα δεχτώ ούτε εθνικές κορώνες και συναισθηματικές υπερβολές αδαών που άρχισαν να ζαλίζονται όταν ανακάλυψαν ότι η Γη κινείται. Αφήστε με να πιστεύω στην αξία και στη δύναμη που έχει η γνώση, η κατάκτηση κι η μετάδοσή της. Κι όπως καθετί ουσίας, αυτή γίνεται πάντα σιωπηλά, χωρίς φανφάρες και κυμβαλοκρουσίες. ΥΓ. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν μέσα στις υπογραφές των 140 γλωσσολόγων διάβασα κι αυτήν της συντοπίτισσάς μας, διακεκριμένης γλωσσολόγου, Αγγελικής Ράλλη, νυν προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Θέλω να της απευθύνω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ για εκείνον το χειμώνα τού ‘90, όταν λέκτορας της Γαλλικής στην Αθήνα τότε, παρέδιδε «ιδιαίτερα μαθήματα» στην ανεπίδεκτη γλωσσολογίας ξαδέλφη της, πρωτοετή φοιτήτρια Φιλολογίας. Ρε, πώς περνάνε τα χρόνια… Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3614  
Εμπρός 3614  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement