Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Αύριο η παρουσίαση φωτογραφιών του Ν. Πέτρου στη ΦΕΜ

Μαγικές εικόνες από φύση… ΣEΛ. 15

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3550 TIMH €1,00

www.emprosnet.gr

5

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 Απροθυμία από ΕΑΣ Λέσβου και ιδιώτες γεωπόνους

Ζητείται εργολάβος ΣABBATOKYPIAKO για τη δακοκτονία Με στόχο την ενίσχυση του Κ.Κ.Ε. στις εκλογές

Αέρας ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο ΣEΛ. 4

Η 15η Μαΐου είναι η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για το διαγωνισμό της δακοκτονίας στη Λέσβο. Παρ' όλα αυτά, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρξει ενδιαφέρον από τα τοπικά

μελετητικά γραφεία των γεωπόνων, αλλά ούτε και από την ΕΑΣ Λέσβου. Κι αυτό γιατί δεν προσδιορίζεται πότε θα γίνει η πληρωμή του εργολάβου που θα αναλάβει.

ΣEΛ. 7

«Αυτά δε γίνονται ούτε στα παιδικά πάρτυ», δηλώνει ο Γ. Γιαννέλλης, που περιμένει πειστικές εξηγήσεις απ' τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Εξιλαστήριο θύμα της ποσόστωσης; Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ΣEΛ. 5

Ομόθυμα η Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο καταδικάζει τον «ανήθικο» εξοστρακισμό του Γιάννη Γιαννέλλη απ' το ψηφοδέλτιο του Νομού Λέσβου, πράξη που από τα κεντρικά του κόμματος αποδίδεται στην ανάγκη να καλυφθεί η ποσόστωση μεταξύ των δύο φύλων. Ο ίδιος ο πολιτευτής,

συντετριμμένος απ' τη συμπεριφορά απέναντί του, δηλώνει πως αυτά δε γίνονται ούτε σε παιδικά πάρτυ και πριν αποφασίσει για τη μετέπειτα στάση του, θα περιμένει τον πρόεδρο του κόμματος να του δώσει πειστικές εξηγήσεις για την αιφνίδια αποπομπή του. ΣEΛ. 6

Υποψήφιος ο Αριστείδης Ταξείδης

Στις εκλογές και η Κοινωνική Συμφωνία

Με τις υποψηφιότητες του Δημήτρη Τσότρα και του Γιάννη Καραγιάννη

ΣEΛ. 5

«Έκλεισε» το ΠΑΣΟΚ ΣEΛ. 6

Θέμα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Βόρειο Αιγαίο ΣEΛ. 18


2 ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Ανοίγει από Δευτέρα Κλειστό για τις διακοπές τού Πάσχα είναι αυτές τις ημέρες το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στον Ασώματο. Από Δευτέρα θα ανοίξει και πάλι και περιμένει να υποδεχτεί ικανοποιητικό αριθμό σχολείων, που φέτος είναι περισσότερα από προηγούμενες χρονιές και φαίνεται πως μένουν και αρκετά ευχαριστημένα από τις επισκέψεις τους. Β.Χρ.

Περί φοιτητικών εκλογών

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» της Πέμπτης 19 Απριλίου 1945. Οι νεώτερες ειδήσεις και τηλεγραφήματα από τα μέτωπα του πολέμου.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Βαμμένα κόκκινα αβγά… Με πασχαλινό διάκοσμο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες η ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Λέσβου, αφού, πέρα από τις ευχές που διαβάζει όποιος την επισκεφτεί, κόκκινα και πράσινα πασχαλινά αβγά επισημαίνουν την κάθε είδηση που περιλαμβάνει στην κεντρική της σελίδα. Σίγουρα η εικόνα αυτή είναι πολύ καλύτερη από τη χριστουγεννιάτικη μορφή της, όταν «χιόνιζε» πάνω από τα κείμενα. Με κάθε καλοπροαίρετη διάθεση όμως, μήπως η ιστοσελίδα ενός επίσημου κρατικού φορέα, όπως ο συγκεκριμένος, θα ήταν καλό να προσέξει ακόμη περισσότερο την αισθητική της, ειδικά σε ημέρες γιορτών; Πάντα μπορεί να είναι γιορτινή και χαρούμενη μια σελίδα, αποφεύγοντας όμως τα τετριμμένα… Β.Χρ.

ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 28ημ. Aνατ. 05.44 ∆ύσ. 19.05

19 Παφνουτίου ιερομάρτ., Σωκράτους, Φιλίππας μαρτ.

Μπαμπάς για δεύτερη φορά… Με προγραμματισμένη καισαρική επέμβαση αναμένεται σήμερα η Μάρη Δασκαλαντωνάκη, σύζυγος του Νίκου Σηφουνάκη, να φέρει στον κόσμο το δεύτερο - όπως έχει δείξει το υπερηχογράφημα - κοριτσάκι του ζεύγους. Η πρωτότοκη Οδύσσεια τελειώνει φέτος το δημοτικό, κι όπως κι όλη η οικογένεια, περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία το νέο μέλος. Καλώς να το δεχθούν. ΜΑΡ.ΠΛ.

Και υποψήφιος; Μια ακόμη προσπάθεια να κλείσουν το ψηφοδέλτιό τους στη Λέσβο θα επιχειρήσουν σήμερα τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αφού δύο υποψηφιότητες που θεωρούσαν περίπου σίγουρες, τελικά δεν προέκυψαν. Λέγεται, μάλιστα, πως σε περίπτωση που δημιουργηθεί αδιέξοδο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, μετά τις γνωστές τρεις υποψηφιότητες, να εκτεθεί και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, που ως γνωστόν στηρίζει απ’ την πρώτη μέρα της δημιουργίας του το κόμμα. Αν πάντως ευδοκιμήσει μια τέτοια υποψηφιότητα, τότε η δημοτική αρχή Βουνάτσου θα έχει υποψηφίους ή ενεργούς υποστηρικτές σχεδόν σε όλα τα κόμματα που θα κατέβουν στις εκλογές, αναδεικνύοντας και την πολυσυλλεκτική της διάσταση. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η 16η Μαΐου φαίνεται πως θα είναι η καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, παρ’ όλο που υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις. Μετά από διάφορες συζητήσεις που «παίζουν» τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω και του ότι δεν ήταν γνωστό το πότε θα γίνονταν οι εθνικές εκλογές και αφού υπήρξαν διάφορες προτεινόμενες ημερομηνίες, η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις και θα είναι μια από τις λίγες φορές που θα γίνουν τόσο αργά οι εκλογές. Ακόμη κι έτσι, πάντως, με ανακοίνωσή του το ΜΑΣ τονίζει πως θα πρέπει οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 23 Μαΐου, αφού ορκιστεί και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 6ης του μήνα, ώστε οι φοιτητές να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Και σα να έχει και τα δίκια του… Β.Χρ.

Ευχαριστεί για τη συμμετοχή Περίπου 1.700 λαχνοί μοιράστηκαν και σχεδόν 100 δώρα κληρώθηκαν κατά τις διήμερες πασχαλινές εκδηλώσεις του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα». Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς που έδωσαν τα δώρα για το διήμερο και ακόμη περισσότερο τον κόσμο που συμμετείχε στις μοναδικές αυτές πασχαλινές εκδηλώσεις που έγιναν στη Μυτιλήνη, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Β.Χρ.

Ας περιμένει ανάπτυξη Ούτε το 2014 δε θα περάσει η Ελληνική Οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό εκτίμησε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο. Τελικά αυτοί που μας έβαλαν στο λούκι της λιτότητας, δείχνουν να μην ξέρουν πού μας πάνε. Ας προσέξουν, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουν την τύχη του Νικολάε Τσαουσέσκου, που είχε τρελάνει στη λιτότητα το λαό της Ρουμανίας. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Τέσσερις εισαγγελείς έσωσαν την τιμή της χώρας Η εξαιρετική αυτή φωτογραφία ήταν χτες δημοσιευμένη σε μια από τις πανελλαδικής εμβέλειας ιστοσελίδες για τον τομέα της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, αναπαριστά με μεγάλη επιτυχία τον μπερδεμένο κόσμο στον οποίο καλείται να εκπαιδευτεί σε όλα τα επίπεδα ο σημερινός μαθητόκοσμος, σε ένα παιχνίδι άλλων, τους κανόνες του οποίου δεν μπορεί να καταλάβει. Και ο χρόνος του μετράει αντίστροφα…

Ήταν στραβό το κλίμα…

Με σκουπίδια το Πάσχα

Το πόσο δύσκολες μέρες βιώνουν οι πολιτικοί, παρά και τη θεωρητική «ανοχή» της προεκλογικής περιόδου, είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι πως σε κάποια χωριά και της Λέσβου, υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν «φάει πόρτα» ή επιεικώς, τους γύρισαν την πλάτη οι πολίτες. Σ’ αυτό λοιπόν το κλίμα, ήταν περίπου αναμενόμενο κάποιους να τους «προγκήξουν», αποδοκιμάζοντάς τους, προσωποποιώντας στην όποια εξουσία διαθέτουν τις «αμαρτίες» όλου του πολιτικού συστήματος. Τη «νύφη» εν προκειμένω την πλήρωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, όταν στη συνάντηση των Επιταφίων στο Πλωμάρι τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες απ’ την εγκατάλειψη και σε μια άσχετη, θρησκευτική εκδήλωση, θέλησε να πάρει το λόγο.

Με… σκουπίδια έξω από τα σπίτια τους έκαναν Πάσχα οι κάτοικοι της Καλλονής, αφού κανείς δε φρόντισε να αδειάσει του κάδους εν όψει των άγιων ημερών. Λίγοι ήταν από την άλλη και εκείνοι που φρόντισαν να περιορίσουν τα απορρίμματά τους, με αποτέλεσμα οι ξέχειλοι κάδοι και οι αμέτρητες σακούλες γύρω από αυτούς να συνθέτουν ένα πολύ άσχημο σκηνικό. Άλλωστε η εικόνα μιλάει από μόνη της. Γ.Σαρ.

… ήθελε και να μιλήσει Μόνος αυτός από τους εκφραστές όλων των εξουσιών, πλην της εκκλησιαστικής, που συμμετείχαν. Ο δήμαρχος φάνηκε πως είχε άγνοια κινδύνου ή ήταν πολύ τολμηρός, γιατί αψήφησε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα - φώναζε το πράγμα - και επεχείρησε να κάνει το ίδιο ακριβώς που έκανε σε άλλες εποχές, τον παλιό καλό καιρό για τους πολιτικούς. Σε κάποιους, που όπως φάνηκε περίπου υποκίνησαν την όλη «αποδοκιμασία», ήρθε ως μάννα εξ ουρανού η περιβόητη «ψυχολογία της μάζας», που εν προκειμένω λειτούργησε υπέρ τους, πολλαπλασιάζοντας στη στιγμή σε ιαχή το πρώτο «ου» που ακούστηκε. Όλα αυτά, βέβαια, μόνο ως δράση εκτόνωσης της δικαιολογημένης και συσσωρευμένης οργής δεκαετιών μπορούν να εκληφθούν, διότι το «κράξιμο» στον Επιτάφιο ως πολιτική πράξη είναι αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας, ικανή ίσα - ίσα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εντυπώσεις που εν προκειμένω έκαναν αίσθηση, συζητήθηκαν και προβλημάτισαν, παρευρισκομένους και μη. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ Διάχυτη ήταν η αισιοδοξία μεταξύ των μελών και των στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο ξενοδοχείο «Lesvion» της Μυτιλήνης. Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι η αισιοδοξία, θα φανεί την Κυριακή των εκλογών. Πάντως, ο συνδυασμός μπαίνει στην εκλογική μάχη με θετικές προοπτικές. Ν.Μ.

Τελειώνει και το πλαστικό χρήμα Μία στις τρεις πιστωτικές κάρτες δεν παίρνει «πράσινο φως» για ανανέωση, καθώς κόβεται λόγω κακής βαθμολογίας στη «λευκή λίστα» του «Τειρεσία». Οι τράπεζες, πριν προχωρήσουν στην ανανέωση των πιστωτικών καρτών που λήγουν, συμβουλεύονται ενδελεχώς τη «λευκή λίστα» του «Τειρεσία» και σταθμίζουν τη βαθμολογία φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας που έχει κάθε πελάτης τους. Οι τραπεζίτες λένε πως η μη ανανέωση πιστωτικών καρτών θα φθάσει στο 50%. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση αυτή, οι συνέπειες για τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων θα είναι καταστροφικές. Ν.Μ.

Πού θα πέσει η γραμμή; Η αποχώρηση του Σταύρου Σκοπελίτη από το ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. ανακατεύει την τράπουλα και δημιουργεί νέα δεδομένα. Το ερώτημα που προσπαθούν όλοι να απαντήσουν, είναι ποιος θα είναι ο νέος βουλευτής του κόμματος. Πολλοί λένε ότι θα είναι ο Μάνος Δούκας, μια και είναι ο παλιότερος του ψηφοδελτίου. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι περισσότερες πιθανότητες έχουν η Βασιλική Αντώνα και η Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σε δύο εβδομάδες το μυστήριο θα έχει λυθεί. Ν.Μ.

επιτροπή της Βουλής, που συγκροτήθηκε, εΗπουλος ρεύνησε διεξοδικά... και έκρινε ότι ο Τσοχατζόείναι αθώος κάθε αδικήματος, λόγω παραγραφής! Η κ. Ελένη Ράικου, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου, Ευγενία Κοβέλου και Πόπη Παπανδρέου, αφού μελέτησαν διεξοδικά το φάκελο Τσοχατζόπουλου και με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ, απεφάνθησαν ότι υπάρχει σωρεία ενδείξεων πως ο κύριος Δεξί Χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια του Άκη, ο Νικόλαος Ζήγρας, ξάδελφός του, και οι συνεργάτες Σαχπατζίδης και Οικονομίδης πρέπει να συλληφθούν. Ο πρόεδρος Πρωτοδικών, κ. Γαβριήλ Μαλής, εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης. Λέτε, πολίτες, να αρχίσουμε να πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη μας; Ξανά.

Τι να ψηφίσω; Με ρώτησε συγγενικό πρόσωπο, απ’ εκείνα που άρμεξαν στην κυριολεξία το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών: «Αληθεύει ότι αν ψηφίσω μικρό κόμμα, η ψήφος μου πηγαίνει στο πρώτο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους;» Απάντηση: Η ψήφος πηγαίνει στο μικρό κόμμα. Η προσμέτρηση γίνεται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Όλα τα λοιπά είναι εκ του πονηρού. Τέλος.

ΠΑΜΕ - Π.Ν.Ο. Τόσο το ΠΑΜΕ, όσο και η Π.Ν.Ο., ελέγχονται από το Κ.Κ.Ε.. Όταν θα πάγω να ψηφίσω, θα σκεφτώ πόσο έχουν ταλαιπωρήσει εμένα και τα παιδιά μου οι δυο αυτές οργανώσεις και θα «μαυρίσω» το κόμμα που τις ελέγχει. Και μας έχουν ταλαιπωρήσει πολύ!

Επιτέλους, το πήραν απόφαση Οι Πάγκαλος, Παπαϊωάννου, Σιούφας, Βούγιας, Ξυνίδης, Ρόβλιας, Γείτονας απεφάσισαν να μην πολιτευτούν. Ουσιαστικά, και να πολιτεύονταν δε θα έβγαιναν, σ’ αυτές τις εκλογές. Πρέπει να τους ακολουθήσουν: Απόστολος Κακλαμάνης (76 ετών), Βάσω Παπανδρέου, Πρωτόπαπας, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Σηφουνάκης, Γιαννέλλης, Σκανδαλίδης, Παπουτσής, Δήμας, Ευθυμίου και τέλος όλη η παλιά φρουρά. Το ξαναλέω: Οι άνθρωποι, οι οποίοι με την ανικανότητά τους οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, δεν μπορούν να την σώσουν. Η χώρα χρειάζεται νέες ιδέες.

Αχ, μωρέ παπά! Μέχρι εκεί έφτασαν ορισμένοι λειτουργοί της Εκκλησίας. Ακούστε το: Ορισμένοι ιερείς εκκλησιών, συνεργαζόμενοι με ορισμένα λαμόγια, εισέπρατταν μεγάλα ποσά ως δωρεά και εξέδιδαν αποδείξεις ισόποσες. Ο «χορηγός» της απόδειξης με το ποσό, το χρησιμοποιούσε για την Εφορία για να έχει έκπτωση φόρου και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του επέστρεφε μέχρι και το 90% των χρημάτων που κατέβαλλε! Ιερή φάμπρικα με πλαστές δωρεές. Άλλη μια επιτυχία τού ΣΔΟΕ.

Άκης Τσοχατζόπουλος Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον βρήκε στη Γερμανία, στα χρόνια της δικτατορίας, να σπουδάζει πολιτικός μηχανικός και τον κάλεσε κοντά του. Έγινε το δεξί του χέρι και ο εξ απορρήτων του. Παντρεμένος με Γερμανίδα, άσκησε για λίγο το επάγγελμά του. Με περιορισμένα τα οικονομικά του τότε, βρέθηκε σήμερα να διαθέτει τεράστια περιουσία ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα. Επί των ενδόξων ημερών τού ΠΑΣΟΚ, κυκλοφορούσε το παρακάτω χαρακτηριστικό ανέκδοτο: Ανδρέας Παπανδρέου: Τι ώρα είναι, Άκη; Τσοχατζόπουλος: Ό,τι πείτε, κ. Πρόεδρε! Παραλίγο να τον εκλέξουν τα ΠΑΣΟΚια πρόεδρο του κόμματος και πιθανό πρωθυπουργό! Χώρισε την πρώτη γυναίκα και παντρεύτηκε μια πολύ νεώτερή του. Είναι 74 ετών και Θεσσαλονικιός. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, γιατί δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα πλούτη του. Η πόρτα άνοιξε για τους πολιτικούς, επιτέλους. Και η δικαιοσύνη αποκτά ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ιχνοστοιχεία - Σελήνιο Όσοι πάσχουν από χρόνιους ρευματισμούς, από ασθένειες των αρτηριών και οι καρκινοπαθείς, έχουν αυξημένες ανάγκες από σελήνιο. Οι αναγκαίες ποσότητες που πρέπει να παίρνουμε ημερησίως είναι 50 - 200 εκ. του γραμμαρίου. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: Μαγιά της μπύρας, νεφρά, συκώτι, γραβιέρα (τυρί), ψωμί ολικής αλέσεως, ψωμί από σίκαλη, ηλιόσποροι κ.ά..

Βρήκα και σας παρουσιάζω «Ο πατριωτισμός είναι το ύστατο καταφύγιο των αχρείων», δρ. Τζόνσον «Δε με πειράζει να ζήσω μόνο για μια μέρα αν τα κατορθώματά μου μείνουν για πάντα στην ιστορία», Κου Χούλι, Ιρλανδός μυθικός ήρωας «Χωρίς ψέματα η ανθρωπότητα θα καταστρεφόταν από απελπισία και πλήξη», Ανατόλ Φραντς

Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης Πήρα σήμερα επιστολή από τον υποψήφιο βουλευτή τής Ν.Δ. κ. Μουτζούρη, με την οποία ενημερώνει για την υποψηφιότητά του και την προσφορά του σε όλη τη Λέσβο, και στη Γέρα. Καλή επιτυχία, κ. Καθηγητά τού ΕΜΠ. Για εμένα η ιδιότητα του καθηγητή είναι υπεράνω της ιδιότητας του πολιτικού που επιδιώκετε. Παπάδος, 17-4-2012


4 ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Άρθρο Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ*

Ευρωπαϊκή Ένωση Πραγματικότητα ή μια μεγάλη φενάκη; ράτος ορίζεται η οργανωμένη ενιαία πολιτική οντότητα σε κάποια οριοθετημένη περιοχή, που αντιπροσωπεύει έναν πληθυσμό ανθρώπων. Έχει δε, τα εξής τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά: α) Ένοπλες Δυνάμεις ενιαίες ως και Σώματα Ασφαλείας, β) ενιαία Εξωτερική Πολιτική και γ) κοινό Νόμισμα. Αυτά τα τρία βασικά χαρακτηριστικά πρέπει να συνυπάρχουν ώστε να έχουμε την έννοια κράτους. Αυτά τα έχουν οι ΗΠΑ, που είναι ομοσπονδιακό κράτος, και γι’ αυτό είναι κράτος με εθνική κυριαρχία και ενιαίο τρόπο αντιμετώπισής του, τόσο απ’ τα ξένα κράτη όσο και τις διάφορες υπερκρατικές δομές (ΟΗΕ, UNESCO, Δ.Ν.Τ. κ.λπ.). Τα χαρακτηριστικά αυτά ενυπήρχαν ως τα τέλη της δεκαετίας τού ‘80 σ’ ένα μεγάλο υπερεθνικό τότε κράτος, την Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και έτσι αυτή ήταν ενιαία κρατική οντότητα. Απαρτιζόταν δε από πλειάδα εθνοτήτων και εκτεινόταν απ’ την Πολωνία ως πέρα στο Βλαδιβοστόκ, στον Ειρηνικό. Με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, κατέρρευσε το κράτος αυτό και στη θέση του δημιουργήθηκαν πλείστα όσα άλλα κράτη (Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν κ.λπ.). Όλα αυτά τα κράτη πληρούν τον στην αρχή του παρόντος αναφερόμενο ορισμό. Το ίδιο ήταν και στη γειτονιά μας με την τότε κραταιά Γιουγκοσλαβία, που διαμελίστηκε σε 6 - 7 νέα κράτη (Σερβία, Κροατία κ.λπ.). Ας έρθουμε τώρα στα καθ’ ημάς. Στα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Εκ των τριών αυτών θεμελιωδών χαρακτηριστικών που προαναφέρθηκαν, μόνο αυτό το σχετικό προς το κοινό νόμισμα, το Ευρώ, είναι ότι υπάρχει σήμερα. Και μάλιστα, εκ των 27 χωρών που την απαρτίζουν, οι 10 δεν το έχουν, είτε γιατί δεν το θέλουν, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της Μεγάλης Βρετανίας (από τα τρία κράτη της πρώτης διεύρυνσης των έξι πρώτων τής τότε ΕΟΚ), είτε γιατί δεν πληρούν τους κανόνες εκείνους που έχουν θεσπιστεί για την κοινή νομισματική της πολιτική (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.). Μέσα στις 17 αυτές χώρες περιλαμβάνεται το ιστορικά 10ο μέλος της, η χώρα μας. Το να έχουμε το κοινό αυτό νόμισμα, δηλαδή τη δημιουργηθείσα κατ’ αυτό τον τρόπο Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, σημαίνει ότι έχουμε και ενιαία Οικονομική Ένωση; Δυστυχώς όχι. Το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας. Τα επίχειρα ατυχώς των οικονομικών ακροβασιών αυτών που θέσπισαν το κοινό αυτό νόμισμα, τα εισπράττουμε αυτά τα 2,5 τελευταία χρόνια με την Οικονομική Θύελλα που υφιστάμεθα ως χώρα. Βέβαια αν εμείς μόνο οι Έλληνες ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, κατά πώς θέλησαν να μας παρουσιάσουν όλοι εκείνοι που έχουν τις ενοχές του ανοσιουργήματος αυτού που δημιούργησαν (το Ευρώ, χωρίς αρχές και σωστές προδιαγραφές όπως απεδείχθη στην πράξη), τότε θα λέγαμε ότι ναι, εμείς φταίμε. Ήμαρτον! Αλλά όταν οι Πορτογάλοι (παρ’ ότι ιδιαίτερα μνημονιακώς ορθοί) ήδη προχωρούν σε τροχιά δευτέρου και γι’ αυτούς Μνημονίου, οι Ιρλανδοί τα ίδια και χειρότερα και η «αρρώστια» αυτή του Ευρώ χτυπά πια την τρίτη και την τέταρτη κατά σειρά οικονομίες της Ενώσεως, Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα (για να μην πω και τη Γαλλία πια), τι μπορεί να λεχθεί ως προς την επιτυχή νομισματική αλλά και οικονομική ένωση της Ε.Ε.;! Άρα, ναι μεν υπάρχει το κοινό νόμισμα, αλλά αυτό δε φαίνεται, τουλάχιστον τώρα, 10 χρόνια μετά την υιοθέτησή του, ότι κατάφερε να δημιουργήσει δεδομένα ενιαιοποίησης και συγκόλλησης των 17 χωρών της Ευρωζώνης σε οντότητα κράτους. Ας δούμε τώρα τα άλλα δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά που προείπαμε. Πάμε στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτή υποτίθεται ότι είναι ενιαία και για τα 17 (τουλάχιστον απ’ τα 27) κράτη τής Ε.Ε. Όπως λ.χ. γίνεται στις ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ως εξωτερική της πολιτική έχει αυτή που εκφράζεται από την Ουάσινγκτον, με τον εκάστοτε υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν έχει η ίδια δική της εξωτερική πολιτι-

K

κή. Σε μας εδώ στην Ε.Ε. ατυχώς δεν είναι τα πράγματα έτσι. Υπάρχει, μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας τού 2009, υπουργός Εξωτερικών τής Ε.Ε. με τον τίτλο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Είναι μία κάποια Αγγλίδα ευγενής, η κόμισσα Αικατερ. Άστον. Αλλά αυτή μόνο ως φιγούρα υπάρχει, αφού στην πράξη ουδεμία κοινή εξωτερική πολιτική υπάρχει και άρα ασκείται αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι και οι 27 χώρες-κράτη μέλη τής Ε.Ε. εξακολουθούν να έχουν η κάθε μία τη δική της εξωτερική πολιτική, που υλοποιείται διά του δικού τους Υπουργείου των Εξωτερικών. Η όποια εξωτερική πολιτική για την Ε.Ε. υλοποιείται όχι κατά ενιαίο τρόπο, αλλά κατά περίπτωση και κατά τα συμφέροντα του όποιου κράτους. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η επέμβαση της Γαλλίας στη Λιβύη για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, που υλοποιήθηκε και μόνο από τη Γαλλία, για να καλυφθούν ζωτικά συμφέροντά της στον τομέα των πετρελαίων. Ακόμη λέγεται ότι ήταν προσωπική επιλογή του Προέδρου Σαρκοζί εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Μάιου. Άρα, και ως προς το χαρακτηριστικό αυτό, ουδέν στοιχείο που να συνηγορεί στο της έννοιας κρατικής οντότητας υπάρχει. Σε αυτό δε που ενδιαφέρει εμάς ως χώρα, είναι η ανυπαρξία πολιτικής εν αναφορά προς τη φύλαξη των συνόρων τής Ε.Ε.. Αν αυτή υπήρχε, τότε η χώρα μας δε θα αιμορραγούσε με τους υπέρογκους δυσανάλογους εξοπλισμούς για τη φύλαξη των συνόρων μας. Σ’ αυτό θα είχε συμβάλει και η αποτροπή των κάθε λεονταρισμών της Τουρκίας εναντίον μας, όπως αυτές τις μέρες με το «Πίρι Ρέις» κ.λπ.. Ακόμη και το θέμα τής ΑΟΖ που συνεχώς ως χώρα αναβάλλουμε, ενώ ευτυχώς η Κύπρος την έχει πια επιβάλει, θα είχε ολοκληρωθεί. Και πάμε στο τρίτο και πλέον χαρακτηριστικό. Στις κοινές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Εδώ τα πράγματα είναι τραγελαφικά, στην κυριολεξία. Το βιώνουμε εμείς οι Έλληνες καθημερινά τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, με την «εισβολή» που υπέστη στην πράξη η χώρα μας από τους λαθρομετανάστες. Μας λένε λοιπόν οι του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών ότι είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τραγικό παγκόσμιο αυτό φαινόμενο κι ότι θα πρέπει να «σφραγίσουμε» τα σύνορά μας. Όταν ως χώρα έχουμε θαλάσσια σύνορα, ακτές, όσο το μήκος του περίπλου της Αφρικής (~ 16.000 χιλιόμετρα), το πώς, με τι κόστος κ.λπ. μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το «σφράγισμα» δεν τους πολυνοιάζει. Έχουν δε βγάλει ένα «φετφά», όποιος λαθρομετανάστης καταφέρει να φθάσει από τη χώρα μας σε άλλη χώρα τής Ε.Ε. και εκεί συλληφθεί, τότε μας τον στέλλουν πεσκέσι πίσω. Κάτω από την τρομακτική κατάσταση που είχε σχετικά δημιουργηθεί, αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή δύναμη αποτροπής της εισβολής των λαθρομεταναστών, τη Frontex, που πράγματι ήρθε στη χώρα μας και κάποια ελάφρυνσή μας, έκτοτε, αντίστοιχα έχει υπάρξει. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με όλα τα πιο πάνω που ανέφερα και την παντελή έλλειψη περιπτώσεων δράσεως κάποιας ένστολης δύναμης, σηματοδοτούν ότι Κοινός Στρατός και πολύ περισσότερο Σώματα Ασφαλείας δεν υπάρχουν στην Ε.Ε.. Με τα πιο πάνω εκτεθέντα, πολύ εύκολα μπορούμε να δούμε ότι ατυχώς και τα τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά για την ύπαρξη κρατικής οντότητας δεν υπάρχουν. Έτσι, οι όποιες ελπίδες για μια Ευρώπη ενωμένη είναι απλά κίβδηλες. Φρούδες στην κυριολεξία. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν είναι πραγματικότητα, αλλά τελικά είναι μια μεγάλη φενάκη. Τουλάχιστο στον παρόντα χρόνο. Για το μέλλον; * Ο Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», τ. διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, τ. πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

Με στόχο την ενίσχυση του Κ.Κ.Ε. στις εκλογές

Αέρας ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο ΠΑΜΕ. Σήμερα είναι μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας τού ΠΑλογική ανανέωσης των ψηφο- ΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου τής ΑΔΕΔΥ. δελτίων τού Κ.Κ.Ε. σε όλη τη Ο Φώτης Πινάκος χώρα είναι, όπως όλα δείγεννήθηκε στη Λήχνουν, ο λόγος που ο Σταύρος μνο το 1986, είναι Σκοπελίτης βγήκε από το ψηφοτελειόφοιτος της δέλτιο του κόμματος. Αντίθετα, Πολυτεχνικής Σχοπαρέμεινε στο ψηφοδέλτιο ο Μάλής του London νος Δούκας. Southbank UniverΝέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του sity (πολιτικός μηκόμματος είναι η Βασιλική Βουγέλχανικός). Ζει στη Λήμνο τα δύο τελη - Αντώνα, συνταξιούχος νοσηλευταία χρόνια μετά το τέλος της λεύτρια και σύζυγος του προέδρου στρατιωτικής του θητείας. Είναι μέτου Εργατικού Κέντρου, Στρατή Αλος τού ΠΑΜΕ και εδώ και οκτώ ντώνα, όπως και το μέλος της Νοχρόνια είναι μέλος του Κ.Κ.Ε.. μαρχιακής Επιτροπής τού Κ.Κ.Ε. Ο Δημήτρης ΚαραΚατερίνα Μαραγκουδάκη, 30 ετών, γιάννης είναι γόνος που μετέχει για πρώτη φορά στο αγροτικής οικογέψηφοδέλτιο του κόμματος, με σηνειας της Κάπης, όμαντική παρουσία σε όλες τις δηπου γεννήθηκε το μόσιες εκδηλώσεις τού ΚΚΕ και 1970. Το 1988 αποτου ΠΑΜΕ την τελευταία τριετία. φοίτησε από το ΓεΤον αγροτικό κόσμο του Νομού νικό Λύκειο του Μαστο ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. θα εκνταμάδου και σπούδασε λογιστής. φράσει ο Δημήτρης Καραγιάννης, Παράλληλα με τις σπουδές του ερενώ τη Λήμνο θα εκπροσωπήσει ο γαζόταν. Μετά το τέλος των σπουΦώτης Πινάκος. δών και της στρατιωτικής του θηΣτην παρουσίαση του ψηφοδελτίτείας, δούλεψε στο λογιστήριο της ου που έγινε χθες το μεσημέρι στα ίδιας επιχείρησης. Το 1999 επέγραφεία τού Κ.Κ.Ε. στη Μυτιλήνη, ο γραμματέας του κόμματος, Πα- στρεψε στην Κάπη και από τότε ερρασκευάς Γιωργούλας, τόνισε ότι η γάζεται ως αγροτοκτηνοτρόφος. Το πραγματική διαχωριστή γραμμή 2001 παντρεύτηκε τη Νίκη Μαδεν είναι ανάμεσα στις δυνάμεις στρανεστάση και απέκτησαν δύο που υποστηρίζουν το μνημόνιο και κόρες. Από τότε μέχρι και σήμερα τις άλλες που ονομάζονται αντι- κατοικεί μόνιμα στην Κλειώ. Είναι μνημονιακές, αλλά βρίσκεται ανά- μέλος του γραφείου της Νομαρμεσα στο κεφάλαιο και την εργατι- χιακής Επιτροπής τού Κ.Κ.Ε. στη κή τάξη μαζί με τα άλλα φτωχά Λέσβο, μέλος της Πανελλαδικής Ελαϊκά στρώματα, στο ποιος δηλαδή πιτροπής τής ΠΑΣΥ, γραμματέας έχει την εξουσία από τους δύο, υ- της Τοπικής Γραμματείας τής ΠΑπέρ των συμφερόντων ποιου εφαρ- ΣΥ, μέλος τού Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Κάπης και πρόεδρος μόζεται η κυβερνητική πολιτική. Επιδίωξη του Κ.Κ.Ε. είναι η αποφα- του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάσιστική ενίσχυσή του στις εκλογές πης. Η Βασιλική Βουγέλτης 6ης Μαΐου και θεωρεί ότι αυτό λη - Αντώνα είναι 52 θα κάνει πιο δυνατό τον ίδιο το ετών, μητέρα δύο λαό. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπαιδιών και σύζυγος που παρευρέθηκαν και μίλησαν οι του Στρατή Αντώνα. Ηλίας Βουλβούλης, Σταύρος ΣκοΣε ηλικία 15 ετών επελίτης και Στρατής Κόρακας. ντάχθηκε στην ΚΝΕ Οι υποψήφιοι του Κ.Κ.Ε. είναι οι εκαι στη συνέχεια στο ξής: Ο Μάνος Δούκας εί- Κ.Κ.Ε.. Από το 1996 είναι εκπρόσωναι 51 ετών, γιος πος των Εργαζομένων τού ΙΚΑ Μυτου κομμουνιστή τιλήνης στην Πανελλήνια Ομοδημάρχου του Μο- σπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων λύβου Κώστα Δούκα ΙΚΑ και μέλος του Συλλόγου Εργακαι εγγονός του Νί- ζομένων ΙΚΑ Μυτιλήνης, όπου έχει κου Κρητίδη, επίσης διατελέσει πρόεδρος. Η Κατερίνα Μαραγνωστού αγωνιστή γκουδάκη γεννήθητης Αντίστασης και μέλους τού κε στο Χολαργό ΑτΚ.Κ.Ε.. Σε ηλικία 15 ετών, αμέσως τικής το 1982, μετά τη δικτατορία, το 1974, εντάσπούδασε στα Χανιά χθηκε στην ΚΝΕ. Υπήρξε στέλεχος τεχνολόγος μηχανιτης ΚΝΕ και του Κ.Κ.Ε.. Το 1993, κός περιβάλλοντος μετά τη διάσπαση του ενιαίου Συκαι έκανε μεταπτυνασπισμού, πέρασε στο ΣΥΝ. χιακό «Εφαρμοσμένης γεωπληροΩστόσο, σχετικά φορικής στη διαχείριση φυσικού σύντομα διαφώ- περιβάλλοντος και κινδύνων» στο νησε με τη Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεγραμμή του και ωγραφίας. Ως φοιτήτρια οργανώεπαναπροσέγγι- θηκε στην ΚΝΕ και αργότερα στο σε το Κ.Κ.Ε. το Κ.Κ.Ε.. Σήμερα είναι μέλος του 1998. Από τότε γραφείου της Νομαρχιακής Επιδραστηριοποιεί- τροπής τού Κ.Κ.Ε.. Είναι μέλος τού ται στο πλευρό Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού των δυνάμεων Τουρισμού Λέσβου. του ΚΚΕ και του nman@emprosnet.gr τoυ NIKOY MANABH

H


5

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΣΥΡΙΖΑ:

«Μνημόνιο ή Αριστερά το δίλημμα των εκλογών» τoυ NIKOY MANABH ο δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν στις εκλογές της 6ης Μάη οι ψηφοφόροι είναι η «μνημόνιο ή Αριστερά», όπως σημείωσε στο κλείσιμο της εισήγησής του ο συντονιστής τού ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χρυσάφης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος. Τονίζοντας ότι ο μονόδρομος του Δ.Ν.Τ. και της τρόικας έχει στείλει το λαό στη χρεωκοπία, ο κ. Χρυσάφης θεωρεί ότι είναι μια συνειδη-

Τ

τή πολιτική επιλογή που έκαναν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. «Οι εκβιασμοί και οι απειλές που εκτοξεύουν για να εκβιάσουν την ψήφο των πολιτών, δεν είναι επειδή κινδυνεύει η χώρα χωρίς το μνημόνιο, αλλά γιατί απλά κινδυνεύουν οι ίδιοι από τα αποτελέσματα των εκλογών», υπογράμμισε ο ίδιος. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αρνήσεις, ανταποκρίνεται στις

σημερινές ανάγκες και στις προσδοκίες της κοινωνίας. Οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις έχουν την ιστορική ευθύνη να συμπορευθούν ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης του λαού μας, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο εκλογικός στόχος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Νομό μας σε αυτές τις εκλογές, είναι η Αριστερά να στείλει δύο βουλευτές στη Βουλή. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η δυναμική εμφάνιση των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου σε

συνδυασμό με την εκπαραθύρωση του Γιάννη Γιαννέλλη από το ψηφοδέλτιο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πέσει η Ν.Δ. σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, εκτιμάται πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο σημαντική, που θα του δώσει διψήφιο ποσοστό στο Νομό. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ανάδειξη βουλευτή από το ΣΥΡΙΖΑ και από το Κ.Κ.Ε.. Τα λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους μπορούν να επιβάλουν την

ανατροπή της μιζέριας, της φτώχειας, της κατήφειας, μπορούν να επιβάλουν μια άλλη κυβερνητική επιλογή με τη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, υποστήριξε ο κ. Χρυσάφης. Ακόμη δήλωσε ότι σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει μαζική καταδίκη και τιμωρία των κομμάτων που στηρίζουν το μνημόνιο και όσων λειτουργούν ως υποστηρικτές του, παρά τα όσα λέγονται και το αρνητικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις η κυβέρνηση.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θες έγινε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου τού ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό ΧΜέτωπο στη Μυτιλήνη, από το συντονιστή τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Νίκο Χρυσάφη, ενώ παρών στην παρουσίαση ήταν ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής και πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Πάλλης. Ο Κώστας Κουμλέλλης γεννήθηκε το 1952 στην Αγιάσο. Από το 1975 έως το 2009 εργάστηκε ως εργατοτεχνίτης στη ΔΕΗ. Το 1977 οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε. και μετά τη διάσπαση του ενιαίου Συνασπισμού το 1991, παρέμεινε στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Διατέλεσε γραμματέας της οργάνωσης του Συνασπισμού Λέσβου από το 2006 έως το 2009. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος τού Δ.Σ. του παραρτήματος της ΕΤΕΔΕΗ, όπου και διατέλεσε γραμματέας επί εννέα χρόνια και πρόεδρος επί τρία. Επί 33 χρόνια ήταν αντιπρόσωπος στη ΓΕΝΟΠΔΕΗ. Δημιούργησε την πρώτη εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας στη Λέσβο, στην οποία υπήρξε πρόεδρος από το 1983 έως το 2006. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΝ το

1993 και το 1996, ενώ έδωσε και τη μάχη των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση το 1994 στην περιφέρεια, υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 1998 με το σημερινό συνυποψήφιό του Γιάννη Ζερδελή και το 2009 με το συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας», με επικεφαλής το Γιώργο Πάλλη. Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Μουντζούρη και έχει δύο κόρες και ένα γιο. Ο Γιώργος Κότσαλης γεννήθηκε στη Λήμνο το 1951. Το 1969 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική, ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Σήμερα εργάζεται ως διευθυντής σε νοσοκομείο τού ΕΣΥ στην Αθήνα. Ως φοιτητής συμμετείχε στην πάλη για την ανατροπή της χούντας (γεγονότα Νομικής, εξέγερση Πολυτεχνείου κ.λπ.). Εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε., όπου παρέμεινε μέχρι το 1990. Στις εκλογές τού 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής τού Κ.Κ.Ε. στο Νομό Λέσβου. Από το 1990 είναι μέλος τού ΣΥΝ. Το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής τού ΣΥ-

ΡΙΖΑ. Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Μυριναίων Αθήνας. Σήμερα είναι μέλος τού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Αθήνας, μέλος τού Δ.Σ. του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Λήμνου «Ανεμόεσσα». Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. Ο Γιάννης Ζερδελής γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1956. Ο πατέρας του είναι ο Χριστόφορος Ζερδελής (δικηγόρος) και μητέρα του η Ιωάννα. Αποφοίτησε από το 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Μυτιλήνης με άριστα. Σπούδασε Ιατρική και Οδοντιατρική στο Α.Π.Θ.. Τον κέρδισε η Ιατρική. Πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτικών Ιατρών Λέσβου 1985 - 1986, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και ιδρυτικό μέλος (1987 - 1990). Αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο το 1994 και 2012 και μέλος τού Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου. Πρόεδρος Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ το 2006. Νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νέα Σελίδα» για δυο τετραετίες (1998 - 2006) και δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης 2006 - 2010. Είναι παντρεμέ-

νος με τη Νέλλη Πάλλη, χημικό, και έχουν δύο κόρες. Ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη και ασκεί το επάγγελμα του παθολόγου. Η Χρυσούλα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Κοκκινιά στον Πειραιά, το 1952, και εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε. το 1974. Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας το 1978. Από το 1991 είναι παιδίατρος στην Καλλονή και από το 2001 εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. Το 2006 ήταν υποψήφια της «Δημιουργικής Δημοτικής Κίνησης» στο τότε Δήμο Καλλονής, Ακόμη, διετέλεσε τοπική σύμβουλος Παλαιοχωρίου. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ο Θεόδωρος Παραδέλλης γεννήθηκε το 1945 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε την Αθήνα και στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Ζει με την οικογένειά του και εργάζεται στη Λέσβο εδώ και 25 χρόνια. Έχει δύο παιδιά.

Υποψήφιος ο Αριστείδης Ταξείδης

Στις εκλογές και η Κοινωνική Συμφωνία της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε τέσσερις υποψηφίους, εκ των οποίων είναι ήδη ανακοινώσιμο το όνομα του ενός, κατεβαίνει στο Μ Νομό Λέσβου το νεοσύστατο κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας, που ως επί το πλείστον συγκροτείται από στελέχη τού ΠΑΣΟΚ που διαφώνησαν με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του Κινήματος. Μεταξύ των υποψηφίων που θα μετάσχουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι το παλιό στέλεχος του ΕΣΚ του Γεράσιμου Αρσένη, δημοτικός σύμβουλος Λέσβου και πρόεδρος της ΑΔΕΛ, μαθηματικός Αριστείδης Ταξείδης. Ο κ. Ταξείδης, μαζί με έναν πανεπιστημιακό και δύο ακόμη υποψηφίους που δεν έχουν οριστικοποιηθεί (δεν έχει εντελώς αποκλειστεί η πιθανότητα υποψηφιότητας του Ηρακλή Βερβέρη), θα ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του. Σε μια πρώτη δήλωσή του για τις εκλογές, ο κ. Ταξείδης τόνισε μιλώντας στο «Ε» τα εξής: «Είμαι στο ΠΑ-

ΣΟΚ απ’ τις 6 Σεπτεμβρίου τού 1974, τρεις μέρες μετά την ίδρυσή του, όπου και πήγαμε μαζί με το Φωκίωνα και το Δημήτρη Βουνάτσο. Και απ’ την πρώτη μέρα, κι εγώ, όπως και αμέτρητοι άλλοι, αναλώσαμε τις ζωές μας για τις σοσιαλιστικές αρχές. Δε μετανιώνω για αυτό. Αλλά και δε θα μετάσχω και στα όποια “φακιρικά” γίνονται σήμερα. Προσωπικά δε βρέθηκα ποτέ σε θέση αμειβόμενη, και δεν το επιδίωξα άλλωστε. Αντιθέτως, εξόν της αμοιβής μου ως εκπαιδευτικού, με την ενασχόλησή μου με τα κοινά έχω γίνει πολύ φτωχότερος απ’ ό,τι ήμουν, αφού αναγκάστηκα να πουλήσω μέρος της περιουσίας μου. Βλέποντας λοιπόν τώρα να έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, να βαδίζουμε στην κυριολεξία ανά-

Τεχνική Εργοληπτική Εταιρεία στη Μυτιλήνη αναζητά λογιστή με εμπειρία για πλήρη απασχόληση. Αποστείλατε βιογραφικά στο: Φαξ: 22510 40378 E-mail: mylonadi@mks.gr

ποδα, ήταν από καιρό βέβαιο πως δε θα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ. Και σ’ όποιον με ρωτούσε, απέφευγα να πάρω σαφή θέση. Η κίνηση των πολιτών που συσπειρώθηκαν γύρω απ’ τη Λούκα Κατσέλη, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί ο φορέας που πολιτικά βρισκόμουν ως τώρα, δεν είπε ποτέ ένα “όχι” σε ό,τι τρομερό συνέβαινε εις βάρος της χώρας μας. Οπότε, ταυτισμένος με τις απόψεις που εκφράζει η Κοινωνική Συμφωνία, θα είμαι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του τόπου μου, στο Νομό Λέσβου.»


6

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

«Αυτά δε γίνονται ούτε στα παιδικά πάρτυ», δηλώνει ο Γ. Γιαννέλλης, που περιμένει πειστικές εξηγήσεις απ’ τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Εξιλαστήριο θύμα της ποσόστωσης της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Σε αναμονή…

Ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε μόθυμα η Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο καταδικάζει τον «ανήθικο» εξοστρα- πως επεχείρησε απ’ το βράδυ της Τρίτης να επικισμό του Γιάννη Γιαννέλλη απ’ το κοινωνήσει με τον πρόεψηφοδέλτιο του Νομού Λέσβου, πράξη που από τα κεντρικά του κόμματος απο- δρο του κόμματος, αλλά και με άλλα στελέχη, δίδίδεται στην ανάγκη να καλυφθεί η ποσόστωση μεταξύ των δύο φύλων. Ο ίδιος χως να το καταφέρει, ενώ ο πολιτευτής, συντετριμμένος απ’ τη συμπεριφορά απέ- τώρα «περιμένει μόνο μια ναντί του, δηλώνει πως αυτά δε γίνονται ούτε σε παιδι- αξιοπρεπή απάντηση απ’ τον ίδιο τον Αντώνη Σαμακά πάρτυ και πριν αποφασίσει για τη μετέπειτα στάση του, θα περιμένει τον πρόεδρο του κόμματος να του δώ- ρά, που στήριξε με την υσει πειστικές εξηγήσεις για την αιφνίδια αποπομπή του. πογραφή του προκειμένου να αναλάβει την προεδρία Το σοκ του αποκλεισμού γνωστοι, πρόσωπα που του Γιάννη Γιαννέλλη απ’ ουδέποτε ανήκαν στους του κόμματος». «Μετά θα το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. α- ψηφοφόρους μου, για να καθορίσω τη στάση μου. Ίκολούθησε σκεπτικισμός, μου δηλώσουν την ολό- σως, με δεδομένη την θυμός, αλλά και η έντονη θερμη στήριξή τους», ανέ- κομματική μου νομιμοαντίδραση πολλών κομμα- φερε ο κ. Γιαννέλλης μι- φροσύνη, να θεωρούν πως τικών στελεχών που έ- λώντας στο «Ε» και επιση- δε θα προβώ σε καμμία πράξη διαμαρτυρίας που σπευσαν να του εκφράμαίνοντας ότι όσοι αποθα θίξει και θα πληγώσει σουν τη συμπαράστασή φάσισαν τον αποκλεισμό το κόμμα μου», συνέχισε τους, στην ανέντιμη, όπως του, σίγουρα δε θα περίμεο ίδιος. τη χαρακτήρισαν, στάση ναν αυτή την καθολική αΧθες το βράδυ, σε προτου κόμματος προς το ντίδραση των εκλογέων γραμματισμένη συνεδρίαπρόσωπο και την ιστορία της Λέσβου, του απλού ση της ΝΟΔΕ, επρόκειτο του. «Με πήραν γνωστοί και ά- κόσμου. να συζητηθεί το θέμα, αν

Ο

και στελέχη ανέφεραν πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν απ’ την Αθήνα αφορούσαν αποκλειστικά στην τήρηση της ποσόστωσης. Προκειμένου να μπουν γυναίκες την τελευταία στιγμή στην Αθήνα ή σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, διακινδυνεύοντας έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα που καθορίζουν τέτοιου μεγέθους περιφέρειες, αποφασίστηκε να «φυτευτούν» υποψήφιες σε μικρούς πληθυσμιακά νομούς, όπως της Λέσβου. Ανάλογη αποπομπή παλαιού βουλευτή υπήρξε και στα Δωδεκάνησα, όπου το ίδιο αιφνίδια έπαψε να είναι υποψήφιος και ο Κώστας Καραμάριος. Στελέχη της Λέσβου ανέφεραν ακόμη πως θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και απ’ τους άλλους υποψηφίους, δίχως

όμως να επιβεβαιωθεί κάτι ανάλογο.

Στήριξη Σε δήλωσή του, ο υποψήφιος Δημήτρης Παπαγιαννίδης τόνισε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα τη μη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. του φίλου και στενού συγγενούς μου Γιάννη Γιαννέλλη. Ο Γιάννης Γιαννέλλης είναι ένας αγωνιστής της παράταξης και μάλιστα στις δύσκολες περιόδους όρθωσε το ανάστημά του. Προσωπικά τον εκτιμώ και τον σέβομαι, διότι ήταν και ο αγαπημένος αναδεξιμιός του σεβαστού μου πατέρα. Οι εξελίξεις αυτές θεωρώ ότι θα αποδυναμώσουν το ψηφοδέλτιό μας σε μια κρίσιμη για τον τόπο περίοδο. Σαν υποψήφιος του κόμματος, τον καλώ να παραμερίσει την πικρία του και να συνδράμει στη νίκη της παρά-

ταξης.» «Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Γιάννης Γιαννέλλης έχει μια μακρόχρονη πολιτική ιστορία στο Νομό Λέσβου, άμεσα συνδεδεμένη με το χώρο τής Ν.Δ. και όχι μόνο», ανέφερε με γραπτή του δήλωση ο Παύλος Βογιατζής, σημειώνοντας πως «οι αγώνες και η αγωνία του για την πρόοδο του τόπου και την ευημερία των κατοίκων είναι συνεχής και αναγνωρισμένη από φίλους και αντιπάλους. Η μη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές είναι βέβαιο ότι αποδυναμώνει το πλέον ισχυρό ψηφοδέλτιο των τελευταίων δεκαετιών, όπως είχε ομολογηθεί από όλους. Προσωπικά εκφράζω την έντονη δυσαρέσκειά μου για τον ξαφνικό και ανεξήγητο αυτό αποκλεισμό.».

Με τις υποψηφιότητες του Δημήτρη Τσότρα και του Γιάννη Καραγιάννη

«Έκλεισε» το ΠΑΣΟΚ ε προτάσεις που έγιναν απ’ τα κεντρικά του κόμματος μόλις χθες το πρωί Μ και έγιναν αποδεκτές λίγες ώρες αργότερα, ολοκληρώθηκε χθες και το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου, στο οποίο μαζί με τους Νίκο Σηφουνάκη, Παναγιώτη Καπάρα και Μάγδα Ψαρρού θα είναι υποψήφιοι και ο έμπορος της Μυτιλήνης, με καταγωγή απ’ το Ίππειος, Δημήτρης Τσότρας, όπως και ο λημνιακής καταγωγής Γιάννης Καραγιάννης.

Σε χωριά της Λέσβου

Περιοδείες Δ. Παπαγιαννίδη ωριά της Λέσβου επισκέπτεται ο υποψήφιος βουλευτής τής Ν.Δ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, πραγματοποιώντας ομιλίες σε καφενεία, μοιράζοντας προεκλογικό υλικό και συζητώντας με τους πολίτες. Ο κ. Παπαγιαννίδης τη Λαμπροδευτέρα μετέβη σε Μανταμάδο, Μιστεγνά και Μπαλτζίκι, ενώ την Τρίτη επισκέφτηκε το Κάτω Τρίτος, τον Ασώματο, το Ίππειος, το Ντίπι και τη Συκούντα. Σήμερα στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επισκέψεις σε Άντισσα και Ερεσό.

Χ

Ο Δημήτρης Τσότρας, που στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με το Δημήτρη Βουνάτσο στη Δημοτική Κοινότητα Ιππείου, φέρεται να είναι φανατικός υποστηρικτής του Βαγγέλη Βενιζέλου. Μιλώντας στο «Ε», τόνισε πως «δέχτηκε την πρόταση γιατί στα δύσκολα πρέπει να βγαίνουμε όλοι μπροστά».

Σπύρος Γαληνός:

«Όχι παρεμβάσεις ξένων παραγόντων στις εκλογές» με παρεμβάσεις προς τον ελληΑ ναφορικά νικό λαό από ξένους παράγοντες, για το τι πρέπει να πράξει ώστε την επομένη των εκλογών να προκύψει κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου, ο υποψήφιος βουλευτής Νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός δήλωσε πως η χώρα, με το μνημόνιο, δεν παραιτήθηκε του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. «Πουθενά δεν αναγράφεται ότι στις επερχόμενες εκλογές νομιμοποιούνται να συμμετάσχουν και οι δανειστές της», τονίζει ο κ. Γαληνός, σημειώνοντας πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «καταδικάζουν κάθε προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα να παρέμβει στην προεκλογική περίοδο, όπως καταδικάζουν την πλήρη “αδιαφορία” της κυβέρνησης για την ωμή και απροκάλυπτη αυτή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».

Συνεχίζοντας, προσέθεσε πως είναι στο κόμμα από 14 χρονών και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης να αλλάξουν τα πράγματα, να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ όποιες ενεργές δυνάμεις υπάρχουν ανά τη χώρα. Έκπληξη προκάλεσε η υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ του Λημνιού στην καταγωγή Γιάννη Καραγιάννη. Με σημαντική συμβολή στα γραφεία των ετεροδημοτών τού ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Καρα-

Στην Κάπη ο Π. Καπάρας

γιάννης είναι εργολάβος οικοδομών και κατάγεται από τα Καμίνια της Λήμνου. Ο κ. Καραγιάννης, μιλώντας στο «Ε» για την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, θέλησα να στηρίξω το ΠΑΣΟΚ και να βοηθήσω το νησί μου. Η χώρα μας δίνει μια μεγάλη μάχη και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση.»

Περιοδείες τις μέρες τού Πάσχα

Σε όλη τη Λέσβο ο Ν. Σηφουνάκης

την Αθήνα βρίσκεται από χθες για οικογενειακούς και υΚάπη επισκέφτηκε την ΤρίΤτούηντηΠΑΣΟΚ ο υποψήφιος βουλευτής Σ πηρεσιακούς λόγους ο αναπληρωτής υπουργός ΠεριβάλΠαναγιώτης Καπά- λοντος, Νίκος Σηφουνάκης. ρας, που συνεχίζει την περιοδεία του στη λεσβιακή ύπαιθρο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με κτηνοτρόφους και αγροτικούς παραγωγούς της περιοχής. Ο κ. Καπάρας συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ στάθηκε στην ανάγκη προώθησης του ελαιολάδου, αναλύοντας μαζί τους τρόπους προβολής και εξαγωγής στις εκτός Λέσβου αγορές. Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα και είναι ικανές να δώσουν ώθηση στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ο κ. Σηφουνάκης πέρασε τις γιορτές του Πάσχα στη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να περιοδεύσει στην ύπαιθρο του νησιού, να συζητήσει με πολίτες και εκπροσώπους φορέων, τόσο για τοπικά προβλήματα, όσο και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Τη Μ. Πέμπτη ήταν στην Ανεμότια και στην Καλλονή, ενώ τη Μ. Παρασκευή το πρωί πήγε στο Πλωμάρι και το βράδυ στην ακολουθία του Επιταφίου στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Περιόδευσε επίσης την Τρίτη στα χωριά Βατούσα, Χίδηρα και Πτερούντα, ενώ επισκέφθηκε και την Άντισσα, όπου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της περιοχής.


7

EI∆HΣEIΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Απροθυμία από ΕΑΣ Λέσβου και ιδιώτες γεωπόνους

Ζητείται εργολάβος για τη δακοκτονία τoυ NIKOY MANABH 15η Μαΐου είναι η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για το διαγωνισμό της δακοκτονίας στη Λέσβο. Παρ’ όλα αυτά, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρξει ενδιαφέρον από τα τοπικά μελετητικά γραφεία των γεωπόνων, αλλά ούτε και από την ΕΑΣ Λέσβου. Κι αυτό γιατί δεν προσδιορίζεται πότε θα γίνει η πληρωμή του εργολάβου που θα αναλάβει. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 της διακήρυξης για τη δακοκτονία τονίζεται ότι «η πληρωμή του αναδόχου θα γίνεται πάντοτε αμέσως μετά των εκταμίευση των πιστώσεων που έχουν εξασφαλιστεί απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι η εκταμίευση των χρημάτων από το Υπουργείο γίνεται με πολύμηνη καθυστέρηση όταν πρόκειται να πληρωθούν οι μερικές εκατοντάδες εργαζομένων που απασχολούνται μέχρι σήμερα στη δακοκτονία. Δηλαδή, όταν η μη πληρωμή του προσωπικού ήταν σημαντικό πολιτικό ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Λέσβου. Τώρα που δικαιούχος των χρημάτων

Δεν είμαστε αδιάφοροι για τη δακοκτονία, αλλά το ζήτημα του τρόπου πληρωμής μάς προβληματίζει πάρα πολύ.» Ο ιδιώτης μελετητής Γιάννης Φλωρίδης σημειώνει πως «από τη στιγμή που δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια ο χρόνος πληρωμής, υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο για όποιον αναλάβει το έργο».

Η

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

θα είναι ένας εργολάβος, είτε ιδιώτης είτε η ΕΑΣ Λέσβου, το πολιτικό ζήτημα εκλείπει και το θέμα θα αντιμετωπίζεται όπως κι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των προμηθευτών του. Την ίδια στιγμή, όμως, ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, θα κληθεί, όπως είναι φυσιολογικό, να πληρώσει τους δακοκτόνους, τους αρχιεργάτες και όποιους άλλους απασχοληθούν στο έργο με το πέρας της εργασίας τους. Επίσης θα πρέπει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και να καταβάλει στο Δημόσιο το Φ.Π.Α. και τους φόρους που α-

ντιστοιχούν με την έκδοση των τιμολογίων πληρωμής του. Όταν συζητήσαμε το θέμα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, έδειξε ότι είναι απρόθυμος η ΕΑΣ Λέσβου να εμπλακεί στη δακοκτονία. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Εμείς έχουμε τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για να πάρουμε το έργο. Τι θα γίνει όμως αν καθυστερήσει να μας πληρώσει το Δημόσιο για δύο χρόνια; Θα πάθουμε τα ίδια που έχουμε πάθει με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, όπου καθυστερεί η πληρωμή μας δύο και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, η καταπολέμηση του δάκου θα γίνει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Νοεμβρίου. Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να καταβάλει εγγυητική επιστολή αξίας ίσης με το 5% του προϋπολογισμού του έργου, περίπου 63.000 ευρώ δηλαδή. Όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο, θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για το σύνολο του νησιού κι όχι για μεμονωμένες περιοχές. Το κόστος καταπολέμησης του δάκου ανά δέντρο έχει υπολογιστεί στα 0,6 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μαζί με το Φ.Π.Α. έχει προσδιοριστεί στο 1,26 εκατ. ευρώ. Οι αρχιεργάτες που θα εργα-

στούν στη δακοκτονία θα είναι 86, οι ψεκαστές θα είναι 468 και οι μεταφορείς 81, συνολικά δηλαδή θα έχουμε 635 υποψηφίους. Ο αριθμός των προστατευόμενων δέντρων ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια και προέρχεται από τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι παραγωγοί στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης που έχουν καταθέσει στην ΕΑΣ Λέσβου. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει το φυσικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή να μειώσει ή να αυξήσει τον αριθμό των ψεκασμών που θα πρέπει να γίνουν, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν. Με την ανάθεση του έργου σε εργολάβους, το Ελληνικό Δημόσιο αποδεσμεύεται από την πρόσληψη του προσωπικού της δακοκτονίας. Πρόκειται για μια από τις επιταγές του Μνημονίου ΙΙ που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Παράλληλα απεμπλέκονται και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τις διαδικασίες της πρόσληψης προσωπικού, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες και επιπλέον δημιουργούσαν σωρεία αντιδράσεων. nman@emprosnet.gr

Ελλείψει ασφαλτομίγματος, θα παραμείνει έως τις αρχές Μαΐου η «πληγή» στο οδόστρωμα

Στον πηγαιμό για Χάλικα… της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ύο περίπου μήνες θα διαρκέσουν συνολικά οι εργασίες που αφορούν στην αντικατάσταση παλιών διΔκτύων ύδρευσης στην περιοχή έξω απ’ το Δημοτικό Σχολείο του Χάλικα. Ο χρόνος για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως μας εξήγησαν απ’ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, η οποία κι έχει αναλάβει την επίβλεψη του έργου τής ΔΕΥΑΛ, θα ήταν σαφώς λιγότερος αν υπήρχε διαθέσιμη άσφαλτος αυτή την περίοδο. Εκτός απροόπτου, το έργο θα κλείσει μόλις υπάρξει παραγωγή ασφαλτομίγματος, δηλαδή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Καθαρισμοί δρόμων απ’ την Περιφέρεια ε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα από Σφέρειας τις έντονες βροχοπτώσεις, μηχανήματα της ΠεριΒορείου Αιγαίου πραγματοποίησαν καθαρισμούς του οδικού δικτύου. Ειδικότερα, το Μ. Σάββατο και τη Μ. Δευτέρα τα μηχανήματα βρέθηκαν στην Παγανή και στη Μόρια, ενώ οι καθαρισμοί και οι αποκαταστάσεις του οδοστρώματος συνεχίστηκαν την Τρίτη στην Κράτηγο και ολοκληρώθηκαν χθες καλύπτοντας την περιοχή μέχρι τη Χαραμίδα.

Στο πλαίσιο παλιάς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Λέσβου και ΔΕΥΑΛ, που αφορούσε στην αντικατάσταση σωλήνων υδροδότησης στην περιοχή του Χάλικα, ξεκίνησε πριν μερικές βδομάδες η αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή έξω απ’ το Σχολείο του Χάλικα, εκεί που ο δρόμος σχηματίζει ένα τελικό σίγμα (s), σε μήκος περίπου 120 μέτρων. Οι βροχοπτώσεις που μεσολάβησαν καθυστέρησαν τις εργασίες, που όμως, όπως μας είπε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Παράσχος Βασιλέλλης, έπρεπε να εκτελεστούν πριν ξεκι-

νήσει το καλοκαίρι και δημιουργηθούν προβλήματα με την υδροδότηση του οικισμού.

Έπεσε τσιμέντο Τη Μεγάλη Τετάρτη, μόλις σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις, με ειδική εντολή προς τον ανάδοχο του έργου, τον εργολήπτη Αντώνη Γλεζέλλη, σκεπάστηκε το σκάμμα που είχε δημιουργηθεί, με τσιμέντο. Έτσι περιορίστηκαν σημαντικά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και προκειμένου να μην υπάρξουν εμπόδια στην κυκλοφορία, δόθηκαν και κάποια σημεία διπλής κατεύθυνσης, ώστε αν συναντώνται δύο αυ-

τοκίνητα, να μπορεί να «λειτουργεί» ο δρόμος. «Όμως δυστυχώς κάποιοι πολίτες χαλάνε τους “θύλακες” που αφήσαμε», ανέφερε ο κ. Βασιλέλλης, υποστηρίζοντας πως μέχρι να παραχθεί ασφαλτομίγμα με το οποίο και θα επιστρωθεί ο δρόμος, θα υπάρχει ένα κενό τεσσάρων - πέντε εκατοστών στα σημεία που η άσφαλτος «κόβεται» απ’ το τσιμεντένιο τμήμα. «Προσπαθούμε να ελευ-

θερώσουμε το συντομότερο δυνατό το δρόμο, και θα το είχαμε πετύχει αν υπήρχε άσφαλτος αυτή την εποχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάνουμε ό,τι μπορούμε, για αυτό και δόθηκε η εντολή για την τσιμεντόστρωση, προκειμένου να διεξάγεται με ασφάλεια η κυκλοφορία στο επικίνδυνο αυτό σημείο», κατέληξε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου.


8

ΛΗΜΝΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Τη Δευτέρα στη Λήμνο, με Αυστραλούς βουλευτές και την ομογένεια

Εορτασμός ANZAC Day στο Μούδρο ια νέα διάσταση στον εορτασμό τής ANZAC Day, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στη Λήμνο, επιχειρείται να δοθεί από την πλευρά της αυστραλιανής κυβέρνησης με τη συνεργασία των συλλόγων Λημνιών της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας - Βικτώριας διοργανώνει εκδρομή-προσκύνημα στη Λήμνο με την ευκαιρία της ημέρας ANZAC. Οι βουλευτές από τη Βικτώρια, εκτός από τη Λήμνο, θα επισκεφθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου θα γίνουν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους 1.000 και πλέον Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν ταφεί σε έξι συμμαχικά νεκροταφεία. Ο μεγαλύτερος όμως εορτασμός προβλέπεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου. Συντονιστές αυτής της προσπάθειας είναι ο ομογενής βουλευτής Λη Ταρλάμης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, Μάρτιν Φόλεϊ, και σε στενή συνεργασία με τον εργατικό βουλευτή και πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, Τζων Πανταζόπουλο. Στη Λήμνο για τον εορτασμό θα μεταβούν ο βουλευτής και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Βετεράνων, Άλαν Γκρίφφιν, ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για τις Επιμνημόσυνες Εκδηλώσεις σε Λήμνο Καλλίπολη, Λη Ταρλάμης, ο βουλευτής και πρόεδρος της

Μ

Προσπάθεια για να αναδειχτεί και πάλι η συμβολή της Λήμνου ως ορμητηρίου των Αυστραλών προς την Καλλίπολη κατέβαλαν με πρωτοβουλία τους ομογενείς και πολιτικοί της μακρινής ηπείρου

Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού και πρώην υπουργός Τουρισμού και Πολυπολιτισμικών Θεμάτων, Τζων Πανταζόπουλος, ο ιστορικός σε στρατιωτικά θέματα και πρώην ανώτατος σύμβουλος σε θέματα βετεράνων, Τζιμ Κλάβεν, και ο ταξιδιωτικός πράκτορας Νίκος Φουρναράκης. Από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα θα συμμετέχουν η πρέσβης Τζένη Μπλούμφιλντ και ο αμυντικός ακόλουθος, πλοίαρχος Τζων Μάτζι.

100 χρόνια απ’ την απόβαση Σκοπός του ταξιδιού είναι να υπάρξει συνεργασία με Λημνιούς της Αυστραλίας, καθώς οι Αυστραλοί πολιτικοί επιθυμούν να εντάξουν τη Λήμνο μέσα στο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την από-

βαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη το 1915. Στην εκδήλωση αυτή αναμένονται δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί να μεταβούν στην Καλλίπολη. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής δήλωσε στο «Ε»: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στον εορτασμό, και για εθνικούς λόγους, αλλά και για την ενίσχυση του τουρισμού. Φέτος θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους βουλευτές του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετέχει και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.» Αλλά και η ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, Τζένη Μπλούμφιλ-

ντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει για τον εορτασμό: «Θα ήθελα φέτος να καλέσω τα μέλη της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, και όλους τους Αυστραλούς, να γιορτάσουν μαζί μας την επέτειο της ANZAC Day σε τελετή στις 23 Απριλίου στη Λήμνο. Η Λήμνος υπήρξε η αφετηρία της εκστρατείας της Καλλίπολης, καθώς και η τοποθεσία του Αυστραλιανού Γενικού Νοσοκομείου που περιέθαλψε τους Αυστραλούς στρατιώτες. Στην καθοριστική αυτή μάχη για το έθνος μας, ο ρόλος του νησιού ήταν πολύ σημαντικός. Η μεγάλη, ζωντανή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην επίτευξη αυτών των στόχων.»

Η Λήμνος της Αυστραλίας Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου η Αυστραλία τιμά με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο την

ANZAC Day, με επίκεντρο την Καλλίπολη. Στη Λήμνο, που αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση της Καλλίπολης και πολλοί Αυστραλοί βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή, υπάρχουν δύο συμμαχικά νεκροταφεία, ένα μνημείο και δύο λεωφόροι για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, δεν είναι τυχαίο ότι στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Βικτώρια υπάρχει μια μικρή κωμόπολη που λέγεται Λήμνος και όπου ζουν αρκετοί ομογενείς που κατάγονται από το ομώνυμο νησί του βόρειου Αιγαίου. Ακόμη, ένα νοσοκομείο στη δυτική Αυστραλία φέρει το ίδιο όνομα. Ωστόσο το «Λήμνος» δε δόθηκε στη μικρή πόλη λόγω των χιλιάδων Λημνιών που ζουν στη χώρα των καγκουρό. Ονομάστηκε έτσι από Αυστραλούς στρατιώτες που πέρασαν από το νησί του Ηφαίστου κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λήμνος τότε υπήρξε το ορμητήριο των Αυστραλών προς την Καλλίπολη. Με τα χρόνια η συμβολή της αυτή υποβαθμίστηκε και τώρα με πρωτοβουλία ομογενών και Αυστραλών πολιτικών γίνεται μια προσπάθεια για να αναδειχτεί και πάλι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Αυστραλούς η σφαγή των στρατιωτών τους στην Καλλίπολη θεωρείται η πιο σημαντική στιγμή για το έθνος τους, γιατί «για πρώτη φορά σηματοδότησε τη δημιουργία αυστραλιανής συνείδησης».

«Μας κορόιδευαν», λένε οι Λημνιοί για ένα μηχάνημα που δεν έφτασε ποτέ στο νησί

Λουκέτο στην «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.» του Εθνικού Οργανισμού Ηαπόφαση Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε.», θεωρήθηκε από φορείς της Λήμνου ως αναμενόμενη, μετά την τρίχρονη και πλέον ταλαιπωρία που υπέστησαν δύο δημοτικές αρχές για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος που αφορούσε στην ανταποδοτική ανακύκλωση στη Μύρινα. Ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης πήρε απόφαση να ανακαλέσει την άδεια της συγκεκριμένης εταιρείας, γιατί ενώ της είχε δοθεί από το 2008 ώστε να λειτουργεί ως συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών, δεν πέτυχε το σκοπό της. Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο ΕΟΑΝ, έδινε «κατ’ εξακολούθηση ψευδείς πληροφορίες και αναφορές για την ποσοτική απόδοση ανακύκλωσης της εφαρμοζόμενης μεθόδου εναλλακτικής διαχείρι-

σης αποβλήτων συσκευασιών στα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης». Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, «κατά τη διάρκεια των ελέγχων παραβίασε και την υποχρέωση ελέγχου παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης, παρεμποδίζοντας με διάφορα προσχήματα και προσκόμματα τη διενέργεια αυτών, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί η εν λόγω απόκλιση-υστέρηση. Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να τεθεί σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία των υποβαλλόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοιχείων περί την επίτευξη των εθνικών ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης με τους οποίους δεσμεύεται η χώρα μας και ως εκ τούτου να υποστεί σοβαρές κυρώσεις.». Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται η μη νόμιμη σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας, επισημαίνοντας ότι οι πέντε δήμοι που φέρονται αρχικά να συμμετέχουν, έχουν πλέον στην ουσία απο-

χωρήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Μύρινας και Μούδρου είχαν υπογράψει σύμβαση με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», ώστε να τοποθετηθεί το ανταποδοτικό μηχάνημα στη Μύρινα και σε συγκεκριμένη περιοχή που είχε επιλεγεί από στελέχη της εταιρείας που είχαν μεταβεί στο νησί.

Ακόμη περιμένουν... Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης είχε ξεκινήσει με τη συνεργασία των Δήμων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Πάτρας και του Ηρακλείου. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία δημιουργήθηκε η εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», με την οποία οι δύο Δήμοι της Λήμνου, στις 5 Φεβρουαρίου 2010, υπέγραψαν σύμβαση για την οργάνωση, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών.

Στη Λήμνο, δύο χρόνια μετά, περιμένουν το μηχάνημα που δεν έφτασε ποτέ στο νησί. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου, Στέλιος Κουκουλήθρας, μιλώντας στο «Ε» δήλωσε: «Πριν από ένα χρόνο, τότε ως νέα δημοτική αρχή, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε συνεργαστεί μαζί της για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες είχαμε επικοινωνία μαζί και την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει με τον πρόεδρο της εταιρείας, πριν από τρεις περίπου μήνες, μας είχε πει ότι δεν υπήρχε μηχάνημα για να στείλουν στο νησί. Έχουμε υποστεί ταλαιπωρία και θα ερευνήσουμε το θέμα μετά και την τροπή που πήρε.»


ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται καινούργιο δυαράκι, 40 τ.μ., υπερυψωμένου ισογείου, στην Ακαδημία. Κουζίνα με καθιστικό, μεγάλο υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα, πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938 - 477850, www.real pro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, κλιματισμό και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6973-647763. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δευτέρου ορόφου διαμέρισμα 75 τ.μ., με δυο υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Γηπέδου δυάρι, ισόγειο, 50 τ.μ., με δυο υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες στην Αθήνα, στην περιοχή Πατήσια, 35 τ.μ. ρετιρέ, στον 5ο όροφο. Επίσης, μονοκατοικία στη Μυτιλήνη πίσω από την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής, σε άριστη κατάσταση, με θέρμανση καλοριφέρ (καινούργιο). Πληρ. τηλ. 22510 23182. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα διαμέρισμα 75 τ.μ., τρίτου ορόφου, με δυο υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και καθιστικό. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι, ισόγειο, 50 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, καθαρή, με θέα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά μεζονέτα 140 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τρία υπνοδωμάτια, κήπο, τζάκι και μπαλκόνια με θέα. Τιμή 700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή «Τρία Κυπαρίσσια» καινούργια γκαρσονιέρα, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 40 τ.μ., σε πολυκατοικία, μπροστινή, 1ου ορόφου, στην Οικονόμου Τάξη 22, Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο, σαλόνι - κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα. Πληρ. τηλ. 6947-320944. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο διαμέρισμα 80 τ.μ., σε 1ο όροφο, με μεγάλη ταράτσα, ηλιακό θερμοσίφωνα, καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα, κοντά στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949-140649. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια με 2 μεγάλα δωμάτια, μικρό χωλ, σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο, τελείως ανεξάρτητη, διαμπερής, με δική της είσοδο, αυτόνομη θέρμανση, εξωτερικούς αποθηκευτικούς στεγασμένους χώρους, βεράντα, μικρή αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλη και για 2 άτομα. Επί της Οικονόμου Τάξη, αρ. 1, 100 μ. κάτω από το Γηροκομείο, με πρόσωπο στην Οικονόμου Τάξη. Δεν έχει υγρασία, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 - 24121, 6934-623586. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι, χωρίς κοινόχρηστα, σε πρώτο όροφο με θέα, 40 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι πλησίον Παναγιούδας (10 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης). Κουζίνα με καθιστικό, ένα υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι με θέα. Αυτόνομη θέρμανση, παράθυρα με σήτες, ιδιωτικό πάρκινγκ, εξωτερική αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 6936440105, www.realpro.gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι στο Πυργί. Καταπληκτική θέα, αυτονομία, κήπος. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42 τ.μ., στον 1ο όροφο διπλοκατοικίας στη Σουράδα (Γεωργίου Μούρα 7, Ακαδημία), επιπλωμένη, με θέρμανση, A/C, γκαράζ και κήπο. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972662324, 22520 42657. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα ισόγειο διαμέρισμα, 80 τ.μ., με δυο υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση και κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, στη Βαρειά, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με θέα, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ., γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου καινούργια γκαρσονιέρα, δευτέρου ορόφου, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 22 τ.μ. στη Βαρειά κοντά στο Πανεπιστήμιο με A/C, δυαράκι 27 τ.μ., καθώς και γκαρσονιέρα 20 τ.μ. στο γήπεδο με κεντρική θέρμανση. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 6973076611, 22510 27512, 22510 28306. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα διαμέρισμα 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι, Θουκυδίδη και Κανάρη, καινούργιο, με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 22510 61529 και 22510 47474. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 60 τ.μ., 2ου ορόφου σε διπλοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στην Καλλιθέα (Μητροπολίτου Ιακώβου 31). Πληρ. τηλ. 22510 26215, 25044, 26550, 6942-600970, 6973-464999.

Ενοικιάζεται ισόγειο οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη πολυκατοικία στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, 120 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές, κοινόχρηστο κήπο. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944913074, 22510 61170. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., πρώτου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976634053.

Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., σε πέτρινο παραδοσιακό σπίτι, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής (πλησίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6974702027, 22510 28583. Ενοικιάζεται στο Κουμκό Ακρωτήρι καινούργιο δυάρι, ρετιρέ, 58 τ.μ., με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, γωνιακό μπαλκόνι με θέα. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, τέντες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 22510 40074, 6936-440105, www. realpro.gr Ενοικιάζονται α) Διαμέρισμα τεσσάρι στη Χρυσομαλλούσα, σε άριστη κατάσταση, με 3 υπνοδωμάτια αποθήκη. β) Χώρος γκαράζ στη Χρυσομαλλούσα 18,90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6973-030539 και 22510 47161. Ενοικιάζεται δυάρι καινούργιο, στον Άγιο Νικόλαο Επάνω Σκάλας, 1ου ορόφου, διαμπερές, ήσυχο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 26358 και 6947337488. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937248623. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 3ου ορόφου 52 τ.μ., στον Άλιμο, επί της παραλιακής οδού, απέναντι από τη μαρίνα. Ανακαινισμένο, με θωρακισμένη πόρτα και ενεργειακά αλουμίνια, θέρμανση κεντρική, χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6980-152980, 6977352068. Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και στα Σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980-854487, 6974016419.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ. στη γωνία των οδών Ιακωβίδου και Γρηγορίου Παπαμιχαήλ, 2ου ορόφου, προσφάτως ανακαινισμένο, με 2 Υ/Δ. Διαθέτει επίσης ξεχωριστή αποθήκη, που νοικιάζεται προαιρετικά. Πληρ. τηλ. 22510 48008 και 24264, 6972-623625. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 290 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 57 τ.μ. (κατασκευής 2008), με αυτονομία θέρμανσης, στην αρχή της Ερμού (πλησίον ΙΚΑ). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι 50 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936184468 (κ. Στρατής). Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Κιόσκι. Αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο, άνετο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς κοινόχρηστα, με aircondition και αυλή. Πληρ. τηλ 22510 20513, 6996536690.

Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στο Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμό), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι 44 τ.μ., κατασκευής 2009, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στο κέντρο, πλησίον Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Νεάπολη, ημιεπιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 61361, 6946-950523.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στο Ακλειδού. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, διαμπερές, θέα στη θάλασσα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


10 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 69730-11446. πρώτου ορόφου στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 25 τ.μ., επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή του Νοσοκομείου, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με θέα, πλυντήριο και τηλεόραση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Αλυσίδας μικρό δυάρι, 37 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι, μεγάλο κήπο , πισίνα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο, καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς κοινόχρηστα . Θέρμανση με κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχα μονοκατοικία 200 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. αυλή, με αποθήκη, στο Πληγώνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνας, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 22510 40074, 6936-440105, www. realpro.gr Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948-506877, 6944 - 646034, 22510 44985, www.sapphostudios. gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι 83 τ.μ., πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, γραφείο, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση με συσσωρευτές, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938477850, 6936-440105 www.realpro.gr

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ επί της οδού Θουκυδίδου και Κανάρη 1-3 στη Χρυσομαλλούσα, σε τιμή μεγάλης ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6947-843702 (κ. Αντώνης). Πωλείται ακίνητο στο Μόλυβο με οικία σε άριστη κατάσταση, 107 τ.μ., με αυλή και μπαλκόνι, καθώς και 2 καταστήματα στον κάτω όροφο, επίσης 107 τ.μ.. Τιμή εξαιρετική. Πληρ. τηλ. 22530 71357, 6974-684326, 6970-063652. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ισόγεια μονοκατοικία εμβαδού 61,87 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 109,39 τ.μ. στο Βουναράκι, οδός Κυθήρων 54. Πληρ. τηλ. 6949200564 και 6984-642309.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. + 25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, με θέα, διαθέτει άριστα υλικά κατασκευής, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια. Βρίσκεται εντός οικοπέδου 1 στρέμ. και έχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Ευκαιρία! Πωλείται ισόγεια νεόδμητη κατοικία, 174 τ.μ., με θέα και κήπο, στη περιοχή Πυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2 κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβατοκάμαρες, με δυνατότητα άλλων 2 υπνοδωματίων, αποθήκη, πολυτελούς κατασκευής. Τιμή 199.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στην περιοχή του Πλάτανου παλιά μονοκατοικία, 70 τ.μ., σε 2 πατώματα, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 85 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, δύο υπνοδωμάτια, διαμπερές και προσφάτως ανακαινισμένο. Τιμή 105.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, διαμπερές, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στο Λαζαρέτο δυάρι, ισόγειο, με αυτόνομη θέρμανση, 1 υπνοδωμάτιο, 1 κουζίνα, καθιστικό, κατασκευής 2008. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ), με χώρους στάθμευσης, αποθήκη και αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. στη Σουράδα, με γκαράζ 25 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr


11

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται διαμέρισμα καινούργιο (τριετίας), 81 τ.μ., 1ου ορόφου, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, με 2 Υ/Δ, διαμπερές και πολύ ωραία θέα στο Κάστρο και στη θάλασσα. Τιμή πώλησης 177.000 ευρώ. Υπάρχει και δυνατότητα αγοράς γκαράζ-αποθήκης 57 τ.μ. στο ισόγειο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη, 5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215050). Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείται γκαρσονιέρα 5 λεπτά με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο, 52 τ.μ., έτος κατασκ. 2010, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213865). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE177007). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρ-

μανση, θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE192335). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζακούζι, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ενεργειακό, ηλιακό θερμοσίφωνα, βεράντες, τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1 θέση parking, 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE223384). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-197163). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορόφου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, βεράντες, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-226147).

Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται διώροφη μεζονέτα, 77 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Έχει δικό της κήπο, με πέτρινο αυλόγυρο και πηγάδι στην αυλή, καθώς και δική της θέση στάθμευσης. Διαθέτει τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και WC. Πολύ καλής κατασκευής, με πάρα πολύ καλή μόνωση, σοβά χειροποίητο, αυτονομία θέρμανσης, πάτωμα από γρανίτη, ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investin lesvos.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ή ενοικιάζεται καινούργιος, αρίστης κατασκευής, μεγάλος, αυτόνομος χώρος, με εξωτερικό χώρο προς εκμετάλλευση, για επαγγελματική χρήση ή κατοικία, στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζονται 3 επαγγελματικοί χώροι, χωριστά ο καθένας ή ενιαία, 100 τ.μ. συνολικά, σε νεόδμητο κτήριο (Ερεσσού 13). Κατάλληλο για δικηγόρους, ιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς, λογιστές κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 6944-206723, 22510 28250 (κ. Γιώργος Παλαιολόγος). Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ. επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ. επί της Καβέτσου. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα, 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225925). Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία 180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα, μπόιλερ, θέα απεριόριστη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ, με γεώτρηση, κήπο, δέντρα, 550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225014). Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ., με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227189). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE215416). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE209593).

estate.gr 221701).

Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4 μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθε μία, με θέα στη θάλασσα, 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203601).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 183,82 τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-166385).

Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλείται οικόπεδο 4.090 τ.μ., με θέα σε θάλασσα και Κάστρο, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE227065).

Μόρια. Πωλείται βιομηχανικό κτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE227255). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE212630). Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο 35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203077). Αφάλανως. Πωλείται ελαιώνας 40 στρεμ., 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real

(κωδικός:

LE-

Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδεια για χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικής αποθήκης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-224010). Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέντρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225010). Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα. Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ., με οικοδομική άδεια για μεζονέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-213918). Μυτιλήνη, βόρεια προάστια. Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ.,

χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE225403). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.. Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-182064). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215021).


12

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλούνται καρέκλες-πολυθρόνες μαύρες μεταλλικές, ψηλά σκαμπό εσωτερικού χώρου, μεγάλες πολυθρόνες και πολυθρονοκαρέκλες εσωτερικού χώρου. Όλα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Τιμή προσιτή και συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6973-062562 και 22510 24686. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση ψητοπωλείου στη Μυτιλήνη, με πολυετή παρουσία στο χώρο, λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6944-420063. Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ελαιόκτημα στην περιοχή Κέδρο Μυτιλήνης (όπισθεν ξενοδοχείου «Silver Bay»), έκτασης 8 στρεμ., σε απόσταση 160 μ. από τη θάλασσα. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο, άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση και αυτόνομο ρεύμα. Πληρ. τηλ. 6946554121. Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, περιοχή Λάρσος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Οδηγός (κάτοχος διπλώματος Γ´ κατηγορίας) ζητά εργασία σε αντιπροσωπεία ή μεταφορική εταιρία. Διαθέτει προϋπηρεσία ως οδηγός ταξί καθώς και σε φορτηγό. Πληρ. τηλ. 6978-670080. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με

προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Βοτανικός. Πωλείται οικόπεδο διαμπερές 600 τ.μ., επί της Σπύρου Πάτση. Πληρ. τηλ. 210 3410702, 6936581430. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroën Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973809282. Πωλείται μηχανάκι Crypton R, 125 κυβικών, με 20.000 χλμ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-922420. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932455112. Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται Α/Κ, επαγγελματικό σκάφος από ξύλο, μήκους 7,5 μ., G.T. 2,64, με μηχανή 60 HP. Έτος κατασκευής 1984, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6934-718858, 6947-889187.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

Ενδιαφέρομαι να ανταλλάξω υπερυψωμένο διαμπερές ισόγειο με μπαλκόνι 53 τ.μ., με επιπρόσθετη ξεχωριστή αποθήκη 10 τ.μ. (κατασκευή 1969), στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, με κατοικία ή αγροτεμάχιο ή οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στη Λέσβο. Πληρ. τηλ. 6947-703809. Πωλείται κυνηγετικό όπλο, καραμπίνα, μάρκα Fabarm H38. Λειτουργεί με τρία φυσίγγια, είναι ολοκαίνουργια, μέσα στη θήκη της, αχρησιμοποίητη, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6932-131930.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Από εμπορική επιχείρηση στον Καρά Τεπέ ζητείται υπάλληλος με γνώσεις λογιστικής και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πληρ. τηλ. 22510 22174 (υπεύθυνος: κ. Παναγιώτης Μουχτούρης). Ζητούνται άτομα για το Τμήμα Πωλήσεων από ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται στα προϊόντα υγείας, είτε για πλήρη είτε για μερική απασχόληση. Το πακέτο αμοιβών, bonus παραγωγικότητας και

ασφαλιστικών καλύψεων είναι δελεαστικό. Παρακαλούμε αποστείλατε βιογραφικό σημείωμα: fax 2310 778715, 2310 778714, e-mail: pazarlis@otenet.gr ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φυσικός - χημικός μηχανικός παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Μεγάλη εμπειρία. Λογικές τιμές. Πληρ. τηλ.: 6948482412.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223. Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

«Makara Club Intimo» στη Σκάλα Καλλονής

Δυναμική επιστροφή με ανεβασμένη διάθεση

υναμικά επέστρεψε - νωρίτερα αυτήν τη φορά - στη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού το «Makara Club Intimo» στη Σκάλα Καλλονής, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Σάββατο 7 Απριλίου. Πλήθος κόσμου από Καλλονή, Μυτιλήνη και άλλες περιοχές του νησιού έδωσε δυναμικό παρών στο χειμερινό χώρο του μαγαζιού, για να ακούσει την παγκοσμίου φήμης DJ Ms Lefki και να διασκεδάσει στους ρυθμούς της. Και φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή… Καλεσμένη λοιπόν στα decks του μαγαζιού ήταν η καταξιωμένη και παγκοσμίου φήμης DJ Ms Lefki, που… γέμισε το χώρο με τα πιο δυνατά vibes της ηλεκτρονικής house μουσικής, ξεσηκώνοντας το κοινό, το οποίο είχαν «ζεστάνει» νωρίτερα οι DJs Milton και Hose. Τη θερμοκρασία ήρθαν να εκτοξεύσουν στα ύψη οι σέξι χορεύτριες Ms Vanity και Ms Angel με το μοναδικό extreme dance show, που άφησε άφωνους άντρες και γυναίκες. Το βράδυ της Ανάστασης ακολούθησε ένα ελληνικό γλέντι, με ζωντανό, λαϊκό πρόγραμμα. Πολύς κόσμος κι αυτήν τη φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του μαγαζιού και η διάθεση απογειώθηκε, ενώ ο χορός κράτησε μέχρι το πρωί.

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

Δ

Κάθε Σάββατο Έχοντας κάνει δυναμική έναρξη, το «Makara Club Intimo» κάθε Σάββατο θα σας περιμένει με ένα διαφορετικό, αλλά πάντα «δυνατό» και γεμάτο εκπλήξεις event. Οι πιο ενδιαφέρουσες μουσικές, οι πιο σέξι χορεύτριες και guest προσκεκλημένοι τους οποίους θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε από κοντά, θα σας κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά τα βράδια του Σαββάτου. Η ωραία ατμόσφαιρα του μαγαζιού, το «δέσιμο» όλων των ηλικιών στον ίδιο χώρο και φυσικά τα «ψαγμένα» events είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να

πάτε στο μαγαζί. Το επόμενο πάρτυ τού «Makara Club Intimo» έρχεται αυτό το Σάββατο 21 Απριλίου, με καλεσμένους τούς MC Ominus και DJ G-Papa. Τη βραδιά θα ενισχύσουν χορευτικά τα κορίτσια τής «Adagio Dance Team»! Φυσικά, το επόμενο διάστημα οι μέρες λει-

τουργίας του μαγαζιού θα αλλάξουν, καθώς στόχος είναι να βρίσκεται ακόμα περισσότερες μέρες την εβδομάδα κοντά σας! Για περισσότερες πληροφορίες ή για κρατήσεις, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στο 6980-154217 ή να επικοινωνήσετε στο e-mail makaraclublesvos@gmail.com Και… καλή σας διασκέδαση!


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Την 1η πασχαλινή εκδήλωση πραγματοποίησαν από κοινού, την Κυριακή του Πάσχα, ο υπό σύσταση Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Πλωμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλκαίος».

Ευρεία η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας «Ο Μόλυβος»

Στόχος, η αναβίωση παλιών εθίμων… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων ετοιμάζεται να περάσει τους ερχόμενους μήνες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας «Ο Μόλυβος». Παρά το… νεαρό της ηλικίας του, ο Σύλλογος φιλοδοξεί να καθιερώσει αναβιώσεις εθίμων και εκδρομές, αλλά και να συνεχίσει τις εκδηλώσεις και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που εδώ και χρόνια διοργανώνεται στο Μόλυβο, καλώντας μέλη και φίλους να στηρίξουν την προσπάθειά του και να καταθέσουν και οι ίδιοι τις δικές τους προτάσεις. Η Κυριακή των Βαΐων ήταν η Τι θα ακολουθήσει πρώτη ένδειξη των καινούρ- Από εκεί και πέρα, ο Σύλλογιων δράσεων που φιλοδοξεί γος σκοπεύει να συμμετέχει να καθιερώσει ο Σύλλογος με παράδοση χορών στις Παραδοσιακών Χορών της τριήμερες εκδηλώσεις που Μήθυμνας. Ανήμερα της θα διοργανώσει ο Φορέας γιορτής, ομάδα του ΣυλλόΤουρισμού Μήθυμνας από γου διένειμε βάγια στα σπίτις 7 έως τις 9 Ιουνίου και οι τια του χωριού, ψέλνοντας παράλληλα το σχετικό εορτα- οποίες θα κορυφωθούν με έστικό απολυτίκιο και ανταλ- να γλέντι με ελληνικούς παλάσσοντας ευχές. Το συγκε- ραδοσιακούς χορούς στην κριμένο έθιμο είχε να τηρη- πλατεία Λευκονοίκου, το τεθεί στο Μόλυβο από το 1920 λευταίο βράδυ. και πρόκειται να καθιερωθεί Το έθιμο του «Κλήδονα» θα και πάλι, μετά τα φετινά του αναβιώσει και πάλι στις 23 Ιουνίου στην Πλατεία Λευκο«εγκαίνια». Η χτεσινή εκδρομή στη Μο- νοίκου, ενώ στο ίδιο μέρος νή Περιβολής, το Σίγρι, τη θα γίνει στις 14 Ιουλίου και Βατούσα κ.α. ήταν η δεύτερη το Παιδικό Φεστιβάλ Ελληνιδράση, που εγκαινιάζει το κών Παραδοσιακών Χορών. κομμάτι των εκδρομών που Στις 8 Αυγούστου ο Σύλλοθα καθιερωθούν κάθε Μεγά- γος θα αναβιώσει και το έθιλη Τετάρτη. μο της «Καντάδας», σε επι-

Μ

Έως Παρασκευή 20 Απριλίου στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ανδριώτη

Έως Κυριακή 22 Απριλίου κάθε μέρα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Έκθεση φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη κάθε μέρα στο Παράρτημα του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων Εικαστική έκθεση διαφόρων καλλιτεχνών

Σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου στις 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «Βιβλιοσυζήτηση», με το βιβλίο του Γιάννη Κοντή «Λεσβιακό Πολύπτυχο» στις 20:30 στο χώρο του «TangoLesvos» Έναρξη μαθημάτων salsa

Αύριο Παρασκευή 20 Απριλίου Από την αναβίωση του εθίμου της Κυριακής των Βαΐων στο Μόλυβο. Η πρώτη από τις εκδηλώσεις που σκοπεύει να καθιερώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος»

λεγμένα σημεία του χωριού, με τραγούδια του τόπου που θα τραγουδούν μέλη του, μαζί και με ομάδες συντοπιτών. Τέλος, στις 11 Αυγούστου στο Κάστρο της Μήθυμνας θα γίνει και φέτος το ήδη καθιερωμένο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, που ήδη με την προηγούμενή του μορφή πραγματοποιεί ο Σύλλογος εδώ και πάνω από 10 χρόνια και με μόνη εξαίρεση το καλοκαίρι τού 2011. Στο Φεστιβάλ, που γίνεται με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τό-

που και την προβολή του χωριού σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, θα συμμετέχουν ντόπιες και όχι μόνο χορευτικές ομάδες. «Θέλουμε να προσπαθήσουμε να αναβιώνουμε κάθε χρόνο παλιά έθιμα του τόπου μας», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Τιτιρέκης. «Ξεκινήσαμε με την Κυριακή των Βαΐων και θα συνεχίσουμε και με άλλα έθιμα, που θέλουμε να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα, ρωτώντας τους μεγαλύτερους κατοίκους του χωριού μας.»

Παιδιά σχολείων της Μυτιλήνης, στο Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης»

Μαθητική… δημιουργία ακόμη τάξεις σχολείων της Μυτιεπισκέφτηκαν το Μουσείο Δ«Γ.ύολήνης Ιακωβίδης» λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις πασχαλινές διακοπές. Στους χώρους του Μουσείου περιηγήθηκαν μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Παναγιώτα Βαζάκα και Μαρία Τραπουζαλή, καθώς και μαθητές της Α΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, με τις καθηγήτριές τους Ευστρατία Σάββα, Αργυρώ Καραγάκα και Εύη Μαχαιρίδου. Όλοι μαζί ενημερώθηκαν για τη ζωή και το πλούσιο έργο του ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας που παρουσιάζει ψηφιακά τα έργα του. Έχοντας δει από πριν αρκετές από τις δημιουργίες στην τάξη και στα σχολικά βιβλία τους κι έχοντας συζητήσει με τις δασκάλες και τις καθηγήτριές τους, οι

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Μαθητές της Μυτιλήνης, κατά την επίσκεψή τους στο Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης»

μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης. Στο τέλος της επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εικαστικό εργαστήρι του Ψηφιακού Μουσείου, που πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, αξιοποιώντας την έ-

μπνευσή τους, τα χρώματα και το χαρτί. Στο τέλος της χρονιάς θα διαγωνιστούν όλα τα έργα των «μικρών ζωγράφων» που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τα καλύτερα από αυτά θα βραβευτούν, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Μυτιλήνη.

στις 19:50 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Η όπερα «Τραβιάτα» τού Βέρντι, σε ετεροχρονισμένη μετάδοση από το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης

Κυριακή 22 Απριλίου στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Παρουσίαση του νέου τουρκικού σήριαλ «Δύο όχθες, ένας Ισμαήλ», από τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου και τους συντελεστές της σειράς

Δευτέρα 23 Απριλίου στις 20:00 στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» Η μουσική παράσταση «Ελληνίδες Ηρωίδες της Μυθολογίας και της Ιστορίας ως θέμα στην Όπερα», από την Ιωάννα Καρβελά και τη Λία Κεφαλά

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Τρίτη 24 Απριλίου «Η οργή των Τιτάνων», του Τζόναθαν Λίμπεσμαν (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Σαμ Γουόρθινγκτον, Ρόζαμουντ Πάικ, Λίαμ Νίσον, Ρέιφ Φάινς Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη στις 22:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:30 και στις 22:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00 Έως Πέμπτη 26 Απριλίου «The Artist», του Μισέλ Χαζαναβίσιους (δραματική κομεντί) Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ντιζαρντέν, Τζων Γκούντμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Μπερενίς Μπεγιό Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη στις 21:30, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και στις 21:30, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00 και στις 21:30 (Αίθ. 1)


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

15

Αύριο η παρουσίαση φωτογραφιών του Νίκου Πέτρου στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, αλλά και φωτογραφική εξόρμηση στην ύπαιθρο

Μαγικές εικόνες από φύση… Διά-λογος

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ νας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους της άγριας ζωής, ο Νίκος Πέτρου, θα βρεθεί στη Λέσβο το επόμενο διήμερο. Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα εκδήλωσή του στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης μετατίθεται για αύριο Παρασκευή 20 Απριλίου, ενώ οι λάτρεις της φωτογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάποια από τα μυστικά του στην ολοήμερη εκδρομή που θα πραγματοποιήσει μαζί τους στην ύπαιθρο του νησιού. Ο Νίκος Πέτρου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται σήμερα ως οδοντίατρος προσθετολόγος. Αν και παιδί της πόλης, από νεαρή ηλικία επιδίωκε την επαφή με τη φύση και ιδιαίτερα με τα πουλιά, έχοντας ξεκινήσει τις εξορμήσεις του με κυνηγούς μέλη της οικογένειάς του και συνεχίζοντας με παρατήρηση πουλιών στην Αμερική, όπου έκανε μετεκπαίδευση στην ειδικότητά του. Από το 1987 ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πιο απόμερες γωνιές της (συμπεριλαμβανόμενης της Λέσβου), φωτογραφίζοντας την πλούσια ορνιθοπανίδα της και τη φύση της από άκρη σε άκρη, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές εξορμήσεις στο πεδίο, σε προγράμματα καταμέτρησης και δακτυλίωσης πουλιών, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά της Αγγλίας και της Γερμανίας, φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά περιοδικά όπως το «Γαιόραμα», το «Οξυγόνο» και η «Φύση» και σε εφημερίδες όπως η «Καθημερινή», ενώ έργα ζωγραφικής που έχει φιλοτεχνήσει, έχουν περιληφθεί σε δύο εκδόσεις του Μουσείου Γουλανδρή.

Επετηρίδα Φιλοσοφικής Έρευνας Εκδόσεις Παπαζήση Αθήνα 2011, σελ. 332

Έ

Πλήθος λευκωμάτων Σημαντική είναι η συνεργασία του με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προ-

ια-ΛΟΓΟΣ» είναι ο «Δ τίτλος μιας νέας επετηρίδας φιλοσοφικής

Από το λεύκωμα «Ελλάδα. Η χώρα της ποικιλότητας», που κυκλοφόρησε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με φωτογραφίες του Νίκου Πέτρου το 2010, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος για τη Βιοποικιλότητα Ο Νίκος Πέτρου εν δράσει

στασίας της Φύσης (της οποίας είναι μέλος από το 2007, υπήρξε αντιπρόεδρος καθώς και υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού «Η Φύση» και σήμερα είναι πρόεδρός της), το «WWF Ελλάς» και ο «Αρκτούρος». Πέρα από το λεύκωμα με τίτλο «Ελλάδα. Η χώρα της Ποικιλότητας», που κυκλοφόρησε το 2010 από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, ο Νίκος Πέτρου είναι δημιουργός πολλών άλλων λευκωμάτων για την ελληνική φύση, όπως τα «Εικόνες από τη Δαδιά» (1994), «Καθρεφτίσματα στην Κερκίνη» (1996), «Μήλος. Γεωλογική ιστορία» (2000), «Αχελώος» (2001), «Χρώματα του δάσους - Ροδόπη» (2009), «Ορχιδέες της Ελλάδας» (2009) κ.ά., ορισμένα από αυτά σε συνεργασία με άλλους φωτογράφους ή κειμενογράφους. Τα βιβλία του έχουν προταθεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου ανάμεσα στα σημαντικότερα βιβλία για την ελληνική φύση, ενώ το 2001 τα ΕΛΤΑ επέλεξαν τις φωτογραφίες του για την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα την ελληνική πανίδα και χλωρίδα.

Η επίσκεψη στη Λέσβο Ο ξεχωριστός αυτός φωτογράφος θα κάνει μία και μοναδική διάλεξη

και φωτοπαρουσίαση αύριο Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ως προσκεκλημένος της στο πλαίσιο των φετινών της εκδηλώσεων. Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ευρεία γκάμα φωτογραφιών του από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και να ακούσουν για τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τη φύση και το πώς αυτή τον έχει κάνει να τη φωτογραφίζει ασταμάτητα τόσα χρόνια. Εκτός αυτού, οι λάτρεις της φωτογραφίας θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το Νίκο Πέτρου σε μια φωτοεξόρμηση στη φύση της Λέσβου, που θα διαρκέσει από το πρωί έως το απόγευμα του Σαββάτου. «Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε το Νίκο Πέτρου, που θα έρθει στη Μυτιλήνη και τη ΦΕΜ για να παρουσιάσει τη δουλειά του», δήλωσε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας, Στρατής Τσουλέλλης. «Πρόκειται για ένα φωτογράφο καταξιωμένο στο χώρο του, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε διάφορα θέματα της φύσης, η δουλειά του οποίου έχει διακριθεί σε όλη την Ελλάδα και είναι για εμάς πολύ σημαντικό το ότι θα τον δούμε και θα τον ακούσουμε από κοντά.»

Από την Ιωάννα Καρβελά και τη Λία Κεφαλά

Βραδιά όπερας, με θέμα τις Ελληνίδες ηρωίδες να δείγμα από τέσσερις αιώνες οπερατικών έργων με- τα από τα έργα «Eurydice» του J. γάλων συνθετών από το 16ο αιώνα θα παρουσιάσουν Peri, «Arianna» του C. MonteΈη δραματική σοπράνο Ιωάννα Καρβελά και η μαέστρος verdi, H. Λία Κεφαλά, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 8 το βράδυ, στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», στη μουσική παράσταση με θέμα «Ελληνίδες Ηρωίδες της Μυθολογίας και της Ιστορίας ως θέμα στην Όπερα». Με τη συμμετοχή και των σοπράνο Barbara Σταματέλλη και Γιώτας Μαϊστρέλλη θα παρουσιαστούν αποσπάσμα-

«Dido and Aeneas» του Purcell, «Julius Caesar» του G.F. Handel, «Alceste», «Iphigénie en Tauride» και «Paride ed Elena» του C.W. Gluck, «Sappho» του C. Gounod και «Orietta di Lesbo», του G. Verdi. Πρόκειται για μια σειρά από κομμάτια που γράφτηκαν από τη γέννηση της όπερας μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα και τα οποία έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τις αθάνατες Ελληνίδες ηρωίδες. Ειδικά το έργο τού Verdi, παρουσιάστηκε από την Ιωάννα Καρβελά το 2006 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Verdi» του Αιγαίου, ως πανευρωπαϊκή αναβίωση ενός έργου που είχε να ακουστεί από το 1850. Η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο, στο California Opera Association των ΗΠΑ.

έρευνας που διευθύνει ο συμπατριώτης μας καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Λαμπρέλλης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση». Ήδη κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος αποσπώντας θετικότατες κριτικές. Όπως διαβάζουμε, σκοπός του περιοδικού είναι να προάγει τη φιλοσοφική έρευνα και το διάλογο μεταξύ των ερευνητών στο πεδίο της φιλοσοφίας. Προκειμένου να υπηρετήσει το σκοπό αυτόν, το περιοδικό έχει θεμελιώσει την εκδοτική του πορεία σε δύο αρχές: Το απροκατάληπτο άνοιγμά του προς όλες τις μορφές και τις τάσεις τού φιλοσοφείν, όπως αυτές αποτυπώνονται και καλλιεργούνται στην Ιστορία της φιλοσοφίας μέχρι σήμερα. Τη δημοσίευση άρθρων με μοναδικό γνώμονα την επιστημονική τους επάρκεια. Στο περιοδικό δημοσιεύονται εκτενή πρωτότυπα κείμενα, βιβλιοκρισίες και παρουσιάσεις κειμένων. Στον παρόν τεύχος ανάμεσα στους άλλους, γράφουν: Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Πέτρος Γέμτος, Ζωή Σαμαρά, Δημήτρης Τζωρτζόπουλος, Ευστράτιος Θεοδοσίου, Μάριος Μπέγζος, Δημήτρης Ανδριόπουλος, Ιωάννης Πρελορέντζος κ.ά.. Π.Σ. Κώστας Βαλέτας Ανθολόγιο 2011 Ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο Εκδόσεις Αιολικά Γράμματα Αθήνα 2012, σελ. 207

α “Αιολικά Γράμμα«Τ τα” ακολουθούν την αξιόλογη παράδοση που δημιούργησαν από τον 19ο αιώνα τα περιοδικά της Ελλάδας που κάθε χρόνο τύπωναν ένα ημερολόγιο. Μια ετήσια έκδοση, αντιπροσωπευτική της ετήσιας λογοτεχνικής συγκομιδής τους. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, το Ανθολόγιο αυτό κάτι παρόμοιο. Ένα ημερολόγιο.» Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του Κώστα Βαλέτα, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε το γνωστό του «Ανθολόγιο». Σ’ αυτή την έκδοση ανθολογούνται 60 περίπου δημιουργοί, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει ένα ελάχιστο δείγμα του έργου, ένα κομμάτι από τη σύγχρονη λογοτεχνική ζωή της πατρίδας μας. Δημιουργοί νέοι, πρωτοεμφανιζόμενοι, αλλά και ώριμοι, που έχουν τυπώσει πάνω από 60 βιβλία. Συγγραφείς γνωστοί ή μεταφρασμένοι στο εξωτερικό και άλλοι που μόλις τώρα ξεκινούν ή δεν έχουν δημοσιοποιήσει κείμενά τους. «Το Ανθολόγιο είναι μια συλλογική παρουσίαση συγγραφέων διαφορετικών και ανόμοιων και προσφέρει στο κοινό μια αντικειμενικότερη εικόνα, με κορυφαία στιγμή τη σύγκριση», τονίζει ο Κώστας Βαλέτας. Ανάμεσα στους ανθολογούμενους και πολλοί Λέσβιοι, όπως: Βάνα Αναγνωστοπούλου, Απόστολος Γρημάνης, Μυρσίνη Γρημάνη - Τραχανιά, Γιώργος Καμβυσέλλης, Δήμος Καρατζόγλου, Γιώργος Λιάκος, Κώστας Μίσσιος, Στρατής Μουτζουρέλλης κ.ά.. Π.Σ.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Ε.Π.Σ.Λ. ο καταρτισμός των δύο ομίλων του Πρωταθλήματος Υποδομής Τζούνιορ.

Μερικές στροφές πριν το τέλος του Πρωταθλήματος, οι ομάδες παλεύουν για άνοδο και παραμονή

Στην τελική ευθεία για άνοδο και πλέι-οφ! ννιά αγωνιστικές απέμειναν ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όσον αφορά στην άνοδο από τη Football League στη Σούπερ Λίγκα και τις τέσσερις ομάδες που θα αναμετρηθούν στα πλέι-οφ διεκδικώντας μια θέση στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Το τοπίο, πάντως, δεν είναι καθαρό αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει με τους Διαγόρα και Εθνικό Αστέρα, με το δεύτερο να μαθαίνει σήμερα για την τύχη που θα έχει η έφεση που έχει υποβάλει. Οι αντίπαλοί τους στην κατηγορία, πάντως, πιστεύουν πως καμμία από τις δύο ομάδες δε θα επιστρέψει στο Πρωτάθλημα, σενάριο ευνοϊκό για τους υπολοίπους, που θα πάρουν βαθμούς στα χαρτιά χωρίς να κοπιάσουν. Μέσα στο παιχνίδι φυσικά είναι και η ΑΕΛΚ, που την περιμένουν από εδώ και πέρα εννιά… τελικοί. Οι πιθανότητες η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη να είναι στην τετράδα, είναι πολλές. Ας δούμε αναλυτικά τις ομάδες που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα πλέιοφ.

βαθμών, 53 - 56.

Ε

Βέροια, 59 βαθμοί Εάν οριστικοποιηθεί η νίκη στα χαρτιά σε βάρος του Διαγόρα, τότε η Βέροια θα ξεφύγει έξι βαθμούς από τη δεύτερη θέση. Στο πρόγραμμά της υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια-«κλειδιά», εκ των οποίων τα τρία θα τα δώσει στο γήπεδό της, αλλά με αντιπάλους που καίγονται για βαθμούς. Το πρόγραμμά της μέχρι το τέλος περιλαμβάνει τους εξής αντιπάλους: ΑΕΛΚ, Πλατανιά Χ., Πανθρακικό, Καλλιθέα, Θρασύβουλο, Αγροτικό Αστέρα, Φωκικό, Ηρακλή Ψ. και Πανσερραϊκό. Πιθανή συγκομιδή βαθμών που μπορεί να της δώσει την άνοδο είναι 69 - 72.

Πανθρακικός, 48 βαθμοί Η ομάδα της Θράκης έχει ασφαλώς πιο δύσκολο πρόγραμμα από την ομάδα της Ημαθίας, αλλά σ’ αυτό περιλαμβάνονται

Παναχαϊκή, 39 βαθμοί Στόχος της πατρινής ομάδας είναι η εξασφάλιση μιας θέσης στα πλέι-οφ, κάτι που μπορεί να πετύχει σχετικά εύκολα αν συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις. Τα παιχνίδια που την περιμένουν, είναι αυτά με Αγροτικό Αστέρα, Επανομή, Φωκικό, Γιαννιτσά, Ηρακλή, Διαγόρα, Πανσερραϊκό, ΑΕΛΚ και Βύζα. Παιχνίδια που ασφαλώς προσφέρονται για βαθμούς, με τη συγκομιδή να φθάνει τους 54 - 57.

ΑΕΛΚ, 39 βαθμοί και τα παιχνίδια με το Διαγόρα και τον Εθνικό Αστέρα, κάτι που μπορεί να της φέρει άνετα έξι βαθμούς. Ο Πανθρακικός είναι αήττητος στο γήπεδό του, όμως κάτι δεν του πάει καλά στα εκτός έδρας παιχνίδια. Στο υπόλοιπο του Πρωταθλήματος θα παίξει με Πανσερραϊκό, Βύζα, Βέροια, Πιερικό, Εθνικό Αστέρα, Επανομή, Γιαννιτσά και Διαγόρα. Πιθανή συγκομιδή βαθμών, 67 - 70.

Πιερικός, 47 βαθμοί Δε θα αγωνιστεί με το Διαγόρα και θα πάρει τους βαθμούς της νίκης. Στη συνέχεια όμως ακολουθεί ένα δύσκολο πρόγραμμα, με ντέρμπυ τα οποία θα κρίνουν και την τύχη του. Εκεί θα φανεί αν η ομάδα της Κατερίνης μπορεί να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο. Για την ώρα, κυνηγά τον Πανθρακικό. Στο πρόγραμμά του υπάρχουν οι αναμετρήσεις με Διαγόρα, ΑΕΛΚ, Πλατανιά Χ., Πανθρακικό, Καλλιθέα, Θρασύβουλο και Αγροτικό Αστέρα. Πιθανή συγκομιδή βαθμών, 64 - 67.

Καλλιθέα, 41 βαθμοί Εκτός έδρας παιχνίδια-φωτιά καλείται να ξεπεράσει η Καλλιθέα, ώστε στο τέλος να φθάσει στον τελικό της στόχο. Υπολογίζει φυσικά ότι θα πάρει τους έξι βαθμούς από τις ομάδες που δεν παίζουν, ώστε να πλασαριστεί στα πλέι-οφ.

Τα παιχνίδια που καλείται να δώσει η ομάδα τού «Ελ Πάσο» είναι με Ηρακλή Ψ., Πανσερραϊκό, Βύζα, Βέροια, Πιερικό, Λάρισα, Εθνικό Αστέρα, Επανομή και Γιαννιτσά. Πιθανή συγκομιδή βαθμών, 57 - 60.

Πλατανιάς Χ., 41 βαθμοί Ο Πλατανιάς δείχνει ότι διανύει περίοδο ξεφορμαρίσματος, με αποτέλεσμα να του έρχονται ανάποδα αποτελέσματα. Αν οι παίκτες του δε συνέλθουν σύντομα, τότε κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια θέση θα τερματίσει. Δυο νίκες θέλει ακόμη για να νιώθει πιο άνετος, και μπορεί να της αναζητήσει από τα παιχνίδια με Βύζα, Βέροια, Πιερικό, Λάρισα, Εθνικό Αστέρα, Επανομή, Γιαννιτσά, Διαγόρα και ΑΕΛΚ. Οι βαθμοί που μπορεί να πάρει είναι 55 - 58.

Η ομάδα της Καλλονής πλέον προβάλλει ένα σύνολο που εμπνέει εμπιστοσύνη με το Γιάννη Ματζουράκη στον πάγκο. Στην κούρσα για τη συμμετοχή της στα πλέι-οφ, την βοήθησαν πολύ τα δύο νικηφόρα παιχνίδια με Πανσερραϊκό και Βύζα, από τα οποία απέσπασε έξι πολύτιμους βαθμούς που την έβαλαν για τα καλά στο κυνήγι. Κλειδί για την ομάδα της Καλλονής θα είναι τα τρία συνεχόμενα ντέρμπυ, αρχής γενομένης με αυτό με τη Βέροια, για να ακολουθήσουν αυτά με τον Πιερικό και τη Λάρισα. Ακόμη, η ομάδα της Λέσβου θα αντιμετωπίσει τον Εθνικό Αστέρα, παιχνίδι που θα πάρει μάλλον, την Αναγέννηση Επανομής, τα Γιαννιτσά, το Διαγόρα, την Παναχαϊκή και στο φινάλε θα φιλοξενήσει τον Πλατανιά Χ.. Από τα παιχνίδια αυτά η Καλλονή μπορεί να αποσπάσει 52 - 55 βαθμούς.

Πανσερραϊκός, 41 βαθμοί

Αναγέννηση Επανομής, 35 βαθμοί

Στην ομάδα των Σερρών δεν υπολογίζουν στα τρίποντα σε χαρτιά, υπερτερούν όμως στην ισοβαθμία με τον Πλατανιά Χ. και το ίδιο θα γίνει αν νικήσουν και την Παναχαϊκή. Βασίζονται στην εμπειρία των παικτών, αλλά και στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας. Ο Πανσερραϊκός θα παίξει με τους Πανθρακικό, Καλλιθέα, Θρασύβουλο, Αγροτικό Αστέρα, Φωκικό, Ηρακλή Ψ., Παναχαϊκή, Βυζα και Βέροια. Πιθανή συγκομιδή

Ο στόχος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης για παραμονή στην κατηγορία έχει επιτευχθεί και άγχος δεν υπάρχει. Η Επανομή πολύ δύσκολα θα προλάβει την εξάδα, αλλά από το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Η Επανομή θα παίξει με τους: Εθνικό Αστέρα, Παναχαϊκή, Γιαννιτσά, Διαγόρα, ΑΕΛΚ, Πλατανιά, Πανθρακικό, Καλλιθέα και Θρασύβουλο. Πιθανή συγκομιδή, 47 - 50 βαθμοί.

Το πρώτο βήμα του Ολύμπου για μια θέση στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα

Με τριάρα χτύπησαν οι μικροί τής ΑΕΛΚ

και τη Λάρισα Γίνεται γνωστή η ημερομηνία του τελικού Σκόρπισε εγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε η ομάδα Νέων τής ΑΕΛΚ, κερΜ δίζοντας στο γήπεδο της Αγιάσου 3-1 την αντίστοιχη ομάδα της ήμερα εκτός συγκλονιστικού ανα επιστρέψει στη βάση του. Ο πρωΛάρισας για το Πρωτάθλημα Κ20. Αν και η Καλλονή βρέθηκε πίσω Σ προόπτου θα αποφασίσει και θα ο- ταθλητής Λέσβου θα διαγωνιστεί μαστο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, από το 37΄ με γκολ του Γκαλίτσιου, ζί με τους άλλους πρωταθλητές της ρίσει το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Π.Σ.Λ. την ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού ο οποίος θα αναδείξει τον φετινό πρωταθλητή Νομού Λέσβου. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν και όπως φυσικά αναφέρει η προκήρυξη, ο τελικός φέτος θα είναι μονός και θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας. Η ημερομηνία που θα πέσει στο τραπέζι και θα βολέψει και συγκοινωνιακά τον πρωταθλητή Λέσβου, Όλυμπο Αγιάσου, είναι η Τετάρτη 25 Απριλίου. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ο τελικός να γίνει την Παρασκευή 27 του μήνα, οπότε την επομένη ο Όλυμπος θα μπορεί

χώρας για το μίνι πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα δώσει τη δυνατότητα σε δύο από τις τέσσερις ομάδες (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αν. Αττική, Λέσβος) να ανέβουν στη Δ΄ Εθνική δίνοντας διπλά παιχνίδια εντός και εκτός.

Έγινε η κλήρωση Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία τής ΕΠΟ για τα μπαράζ της ανόδου από τα Τοπικά Πρωταθλήματα στη Δ΄ Εθνική, η 1η Αγωνιστική για το 10ο Όμιλο που ενδιαφέρει το νησί, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κυκλάδες - Λέσβος, Δωδεκάνησα - ΕΠΣΑΝΑ.

στην επανάληψη οι αλλαγές του Δημήτρη Γαβαλά μεταμόρφωσαν την ομάδα του, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Στο 58΄ ο Ευαγγελιδάκης με άπιαστο σουτ, μετά από προσπάθεια του Μ. Σαμπάνη, ισοφάρισε σε 1-1 και παρά τις αμέτρητες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στη συνέχεια, το 2-1 ήρθε στο 75΄, μετά από άψογο συνδυασμό Ντάμπου, Γιουκαρή και Μπριλάκη. Ο τελευταίος με ασίστ έβγαλε σε θέση βολής τον Μπουρού και αυτός πλασάρε το Θεσσαλό τερματοφύλακα κάνοντας το 2-1. Η νίκη της Καλλονής σφραγίστηκε στο 90΄, πάλι με σουτ του Μπουρού. Με τη νίκη αυτή έφτασαν τους 17 βαθμούς, ενώ έχουν και τρία εντός έδρας παιχνίδια λιγότερα. Το ερχόμενο Σάββατο οι μικροί τής ΑΕΛΚ θα αντιμετωπίσουν στη Θράκη τον Πανθρακικό. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Καρμίρης.

Η σύνθεση της ΑΕΛΚ: Γόμος, Τσακίρης, Σταυρινός, Τριλιανός, Γ. Σαμπάνης, Ντάμπος, Γιουκάρης, Κίστα, Ευαγγελιδακης, Μ. Σαμπάνης, Μπουρούς


17

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@gmail.com

Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος τηλ. 22510 44704 κιν. 6977 393637

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασι-

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 κιν. 6932 404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

κές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217 κιν. 6944-586587

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΨΩΜΑΔΕΛΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Υδραυλικά - καλοριφέρ Εγκαταστάσεις-επισκευές, Καθαρισμός δεξαμενής, Αλλαγή λέβητα-καμινάδας Ματρικέτα 2 τηλ. 6974-721680, 22510 21568.

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος)

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


EI∆HΣEIΣ

18

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Θέμα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Βόρειο Αιγαίο της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ λλη μια απόδειξη για το ότι η οικονομικά δυσχερής εποχή που διανύουμε, ευαισθητοποιεί όλους τους φορείς, αποτελεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται στην ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου. Με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Ηρακλή Βερβέρη, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρόκειται να πάει προς έγκριση η δημιουργία ενός τέτοιου παντοπωλείου, για το οποίο υπεύθυνη θα είναι η Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον κ. Βερβέ- Παντοπωλείου θα συζητηρη, μετά το τελευταίο πολυ- θεί και στο Περιφερειακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε Συμβούλιο, ώστε να δοθεί από τη Βουλή («Καλλικρά- το «πράσινο φως» που ατης ΙΙ»), δόθηκε η δυνατό- παιτείται για τη δημιουργία τητα στους δήμους και τις του. περιφέρειες της χώρας να Η οργάνωση δημιουργήσουν και να λει- Το Κοινωνικό Παντοπωλείο τουργήσουν τα δικά τους σχεδιάζεται να έχει κύρια έκοινωνικά παντοπωλεία, τα δρα την Ενότητα Λέσβου, εοποία θα προσφέρουν δω- νώ θα υπάρχουν ακόμη τέσρεάν τρόφιμα και είδη έν- σερα παραρτήματα σε κάθε δυσης και υπόδησης σε οι- νησί της Περιφέρειας Βοκογένειες και πολίτες της ρείου Αιγαίου, ανάλογα με Περιφέρειας που το έχουν τις ανάγκες της κάθε Ενότηανάγκη. Χθες, το θέμα πέ- τας. Εκτός αυτού, οι δήμοι ρασε από την οικονομική ε- της εκάστοτε περιοχής θα πιτροπή της Περιφέρειας έχουν τη δυνατότητα να για έγκριση και στις 24 του συνδράμουν με τη βοήθειά τρέχοντος μήνα το θέμα της τους στο εγχείρημα, συέγκρισης της ίδρυσης του μπράττοντας ένα είδος μνη-

Ά

μονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Παντοπωλείου. Όπως και στα άλλα παντοπωλεία που έχουν λειτουργήσει, τα προϊόντα που θα διατίθενται, θα προέρχονται από δωρεές ή χορηγίες επιχειρηματιών και απλών πολιτών, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχουν προσφορές, θα χρησιμοποιούνται πιστώσεις για την αγορά τους, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης. Παράλληλα θα οριστεί και μια επιτροπή διαχείρισης, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν,

πέρα από τους περιφερειακούς συμβούλους, και περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ενώ θα ζητηθεί και η συνεργασία με εθελοντικούς συλλόγους, με την Εκκλησία, αλλά και με τους δήμους. «Πιστεύω ότι οι δυσκολίες που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, είναι καθημερινά εμφανείς στην κοινωνία μας. Υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Εκεί στοχεύουμε να βοηθήσουμε εμείς και να ενισχύσουμε όποιους το έχουν ανάγκη με τα προϊόντα που θα προσφέρονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο», αναφέρει στο «Ε» ο κ. Βερβέρης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των δικαιούχων απόρων θα ανατεθεί στην Πρόνοια, η οποία μέσα από τους καταλόγους της θα αποφασίσει ποιοι συμπολίτες μας θα τύχουν ενίσχυσης.

Με χειροποίητες λαμπάδες γιόρτασαν το Πάσχα οι φίλοι της «Ηλιακτίδας» και της «Κυψέλης»

Θεσμός που παραμένει σταθερός… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ις χειροποίητες λαμπάδες τους TΜυτιλήνης διέθεσαν σε φορείς και πολίτες της μέσα τις ημέρες τού Πάσχα τα μέλη των δύο φορέων ΑμεΑ της Μυτιλήνης, «Ηλιακτίδα» και «Κυψέλη». Έχοντας εργαστεί πυρετωδώς από την αρχή του έτους, προσέφεραν στους συμπολίτες μας μια μεγάλη γκάμα από πασχαλινές δημιουργίες, που και φέτος απευθύνονταν σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και προτιμήσεων και η πώλησή τους συνέβαλε στην κάλυψη μέρους των οικονομικών αναγκών των δημιουργών τους. Θέλοντας να πρωτοτυπήσουν φέτος, τα μέλη τής ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» δημιούργησαν μια σειρά από ξεχωριστές λαμπάδες, ζωγραφισμένες στο χέρι με ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του φορέα, Άννα Τσίκνα, ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά και όλες οι λαμπάδες πωλήθηκαν, κάτι στο οποίο συνέβαλε θετικά, σύμφωνα με την ίδια, και το ότι έχει γίνει ακόμη πιο ευρέως γνωστή η δουλειά της «Ηλιακτίδας», μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που πραγματοποιείται με το Δήμο Λέσβου. Για το λόγο αυτό, χτες επισκέφτηκε το χώρο της ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. «Φέτος πήγαμε πολύ καλά στις λαμπάδες, που ήταν όλες ζωγραφισμένες με μεγάλη αρτιότητα», δήλωσε στο «Ε» η κ. Τσίκνα. «Ο κόσμος αγκάλιασε την “Ηλιακτίδα”, ψώνισε λαμπάδες και διάφορα άλλα μικροδώρα προκειμένου να πλαισιώσει αυτήν τη

Τις καθιερωμένες χειροποίητες λαμπάδες τους μοίρασαν μέσα στις γιορτές τα μέλη της «Κυψέλης»

γιορτή της Αγάπης και να την εκφράσει με διάφορους τρόπους σε συγγενείς και φίλους. Και είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο συζητάμε σήμερα (σ.σ. χτες) ενδεχόμενα προβλήματα και λύσεις με το δήμαρχο.»

Με πιο προσιτές τιμές η «Κυψέλη» Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στη δουλειά που είχε ετοιμάσει για το φετινό Πάσχα ο Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Η Κυψέλη». Τους τελευταίους μήνες τα μέλη της έφτιαξαν πολλές δεκάδες χειροποίητες λαμπάδες, σε διάφορα χρώματα και για όλες τις ηλικίες, και κατάφεραν να τις πουλήσουν όλες, φροντίζοντας οι τιμές τους να ανταποκρίνονται στα ποσά που μπορούσε να διαθέσει ο κόσμος.

«Λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, φροντίσαμε κι εμείς να μειώσουμε το κόστος στις λαμπάδες μας», είπε στο «Ε» η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός του φορέα, Ευτυχία Λούκου. «Υπήρχε ανταπόκριση του κόσμου, αλλά υπήρχε και επιφυλακτικότητα, όπως ήταν φυσικό, ενώ σημαντική ήταν η στήριξη του έργου μας από ομάδες σχολείων και άλλους συμπολίτες μας. Πωλήθηκαν όλες οι λαμπάδες, το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την κάλυψη μέρους των αναγκών μας και τώρα αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στις θρησκευτικές εικόνες τοπικών αγίων, που θα διαθέσουμε σε διάφορους επαγγελματίες. Το βασικό είναι η ικανοποίηση που παίρνουν τα παιδιά από τις δραστηριότητες αυτές, αφού ενισχύεται το αίσθημα της συνεισφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο και αισθάνονται πιο ισότιμα, αφού η προσφορά τους αναγνωρίζεται από τον κόσμο.»

Tη στήλη επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

«Choose4Greece» ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου φέρνει τους χρήστες αντιμέτωπους με τις πολιτικές τους θέσεις. ΈΜίανας ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβούλου ψήφου, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να έρθουν «αντιμέτωποι» με τις πολιτικές τους θέσεις και να διαπιστώσουν την εγγύτητά τους με αυτές των κομμάτων, δημιούργησαν ερευνητικές ομάδες έξι ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Η πλατφόρμα «Choose4Greece» ξεκινά τη λειτουργία της σήμερα (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. choose4greece.com) εν όψει των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου και αφορά τόσο τους αναποφάσιστους πολίτες, όσο και τους συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους, καθώς μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια που καλούνται να συμπληρώσουν (ανώνυμα), προκύπτουν απαντήσεις σε γραφήματα, που δείχνουν την πολιτική τους τοποθέτηση (αριστερά, δεξιά κ.λπ.), με βάση τις απόψεις τους για μια σειρά από θέματα (οικονομία, κοινωνικές αξίες, εγκληματικότητα, περιβάλλον, παιδεία, εξωτερικές σχέσεις) και όχι με βάση τις παραδοσιακές οικογενειακές επιλογές ή τα απολύτως προσωπικά κίνητρα. Παράλληλα, οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν ακριβώς για τις θέσεις των κομμάτων σε μία σειρά από πολιτικά ζητήματα. «Πρόκειται για μία διαδραστική, ψυχαγωγική και ενημερωτική εφαρμογή, με 30 προτάσεις, οργανωμένες σε θεματικές κατηγορίες. Η διατύπωση των προτάσεων έγινε μετά από μελέτες πολιτικών επιστημόνων, κοινωνικών ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, ενώ η κωδικοποίηση των θέσεων των κομμάτων, από ειδικούς επιστήμονες, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ίδια τα κόμματα», αναφέρει η ερευνήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λία Σπυρίδου. Στη δημιουργία της πλατφόρμας συμμετείχαν ερευνητές από πανεπιστήμια της Ζυρίχης, της Κύπρου, της Θεσσαλονίκης, της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται την τελευταία πενταετία για τις εκλογές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (φέτος στις εκλογές για το δήμαρχο του Λονδίνου, στις τελευταίες εκλογές της Κύπρου, στην Αργεντινή, στην Ισπανία, στη Χιλή κ.α.), ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά στις περιφερειακές εκλογές τού 2010. Οι ερευνητές αξιοποιούν τα αποτελέσματα των απαντήσεων των χρηστών - με βάση τα δημογραφικά στοιχεία τους (μορφωτικό επίπεδο, ηλικία κ.λπ.) -, τα οποία συγκρίνουν με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, για ερευνητικούς σκοπούς. Πάντως, ένα αρκετά γενικευμένο συμπέρασμα των χρηστών της πλατφόρμας ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει η κ. Σπυρίδου, είναι η επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η ψήφος των χρηστών διαφοροποιείται σημαντικά όταν φτάνουν στην κάλπη σε σχέση με το ποιες πραγματικά είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις και προτιμήσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


19

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Γράμματα Αναγνωστών ΧΡΗΣΙΜΑ

Απάντηση στην καταγγελία τού «Πόλιον» για την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

«Δεν καταπατείται κοινόχρηστος χώρος» ε την επιστολή τους προς το «Ε» που ακολουθεί, οι Δημήτρης και Γαβριήλ Πιτσιλαδής, ιδιοκτήτες οικοπέδου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, καταθέτουν τη δική τους άποψη σε καταγγελία τού «Πόλιον», που δημοσιεύσαμε και αφορούσε στην περιοχή. Απαντώντας στο Σύλλογο, υποστηρίζουν πως δεν καταπατείται κοινόχρηστος χώρος, ενώ σχολιάζουν τη στάση του Συλλόγου και της προέδρου του σε ανάλογες περιπτώσεις επεμβάσεων στην ίδια περιοχή.

Μ

«Κύριε Διευθυντά, προσφάτως δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας σχολιασμένη επιστολή του Συλλόγου “Πόλιον”, πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Ματαράγκα - Βαρτή Μυρσίνη, στην οποία με πομπώδεις εκφράσεις αναφέρεται ότι καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, με παρεμβάσεις οικοδομικές και εκσκαφές. Στην επιστολή της αυτή φωτογραφίζεται η οικογένειά μας, αφού οι εκσκαφές γίνονται σε οικόπεδό μας και βάσει της υπ’ αριθμ. 44/2012 οικοδομικής άδειας της Πολεοδομίας Λέσβου. Προκειμένου να παραπλανηθεί το αναγνωστικό κοινό, αναφέρεται ότι οι οικοδομικές εργασίες γίνονται στο οικόπεδο πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και ορισμένα στοιχεία που στο μη υποψιασμένο αναγνώστη προξενούν εις βάρος μας εντυπώσεις, όπως παράδειγμα ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστικά λευκά βράχια, μία υπεραιωνόβια αγριελιά, λυγαριές, και άλλου είδους άγρια βλάστηση. Όλα αυτά όμως είναι υπερβολές και ψεύδη, διότι οι εργασίες δε γίνονται πίσω από

την Αγία Βαρβάρα, αλλά έναντι αυτής, εντός χαρακτηρισμένου οικισμού και πίσω από την οικοδομική γραμμή της περιοχής, τα δε προϊόντα εκσκαφής τοποθετούνται μέσα στο οικόπεδό μας, το οποίο αποκτήσαμε με τίτλους κτήσης αναγόμενους στο 1912. Τα δε λευκά βράχια και το ανάγλυφο αυτών εκτείνεται σε όλη την περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων. Η δε υπεραιωνόβια αγριελιά, έχει ηλικία τέτοια, όπως η πλειονότητα των ελαιοδένδρων και αγριελιών στη Λέσβο και οι λυγαριές και η δήθεν άγρια βλάστηση υπάρχει σε όλο το Πλωμάρι, λόγω των νότιων ανέμων που ευνοεί τη θαμνώδη βλάστηση. Όσο για τα γαϊδουράκια και τους γάμους και τα βαφτίσια, αυτά γίνονται σε όλες τις εκκλησίες, και τα γαϊδουράκια υπήρχαν γιατί δεν υπήρχε παλαιότερα αυτοκινητόδρομος στην περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όψιμο ενδιαφέρον του Συλλόγου “Πόλιον” οφείλεται προφανώς σε άλλα αίτια, διότι δεν εξηγείται πως ενώ γνωρίζουν ότι: α) ο παραλιακός δρόμος της Αγίας Βαρβάρας κατά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κατασκευασμένος μέσα στον αιγιαλό και εξυπηρετεί όλες τις ιδιοκτησίες και εξοχικές κατοικίες της περιοχής και μάλιστα και της οικογενείας της κ. Ματαράγκα Βαρτή, που απέχει από τη θάλασσα μονοψήφιο αριθμό μέτρων, επισκευάζεται (εντός αιγιαλού) συχνά διαστήματα ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση, β) η εν γένει περιοχή της Αγίας Βαρβάρας με τα λευκά βράχια οικοδομείται συνεχώς (μέχρι και το εκκλησάκι επισκευάστηκε εσωτερικά και εξωτερικά) εδώ και δέκα

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

χρόνια με βίλες πολυτελείας και γ) ο έμπροσθεν της οικίας Ματαράγκα και άλλων οικιών μελών τού Συλλόγου “Πόλιον” δρόμος τσιμεντοστρώνεται συνεχώς, παρ’ ότι ακόμη κατασκευάζονται παράνομα περιφράξεις από πέτρα σε οικόπεδα και οικίες όλης της περιοχής, ο Σύλλογος ουδέν ενήργησε, ουδέν αναφέρει περί περιβάλλοντος, αλλά αναγράφοντας ψεύδη περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου μας και εμπλέκοντας υπηρεσίες που ενήργησαν ενδελεχείς ελέγχους στην περιοχή από το 2001 μέχρι σήμερα, στις οποίες από κοινού με την κ. Ματαράγκα είχαμε απευθυνθεί (Κτηματική για επανακαθορισμό αιγιαλού), στις αποφάσεις των οποίων δεν υπάρχει καμμία αναφορά περί κοινοχρήστου χώρου, προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να αναστείλει επ’ αόριστον τις οικοδομικές μας εργασίες που γίνονται εντός οικισμού, εντός οικοδομικής γραμμής και δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, ούτε με το χώρο που βρίσκεται πέριξ της εκκλησίας. Αλλά εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το “Πόλιον” και η πρόεδρος αυτού, το σπίτι της οποίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμανάκι και το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, δεν έδειξαν την ίδια σπουδή κατά τη διενέργεια λιμενικών έργων (κατασκευή μόλου) στα λευκά βράχια πριν μερικά χρόνια στο χώρο αυτό. Συνεχίζοντας το συκοφαντικό έργο του, ο Σύλλογος αυτός αναφέρει ότι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Δήμο Λέσβου και στην Πολεοδομία Λέσβου στις 27 και 28/2/2012. αλλά οι

υπηρεσίες αυτές δεν ενήργησαν, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγανάκτηση των κατοίκων για τη δήθεν ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή. Αποκρύπτει όμως να αναφέρει το “Πόλιον” ότι την επιστολή αυτή υπογράφουν μόνο τρία άτομα, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ματαράγκα - Βαρτή, το ζεύγος Ιωάννου και Ανθούσας Κατσιγίνη που θίγονται διότι η οικοδομή μας θα τους κλείσει τη θέα στη θάλασσα, καθώς και τα ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Δηλαδή έβαλαν στην καταγγελία τα ονόματα ανήλικων παιδιών και ανθρώπων απόντων προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει λαϊκή κατακραυγή. Δεν υπάρχει λοιπόν καμμία καταπάτηση κοινοχρήστου χώρου, αφού ο χώρος όπισθεν της Αγίας Βαρβάρας, όπως και υπεραιωνόβια αγριελιά ανήκει σε εμάς και τούτο αποδεικνύεται από συμβόλαια μεταγεγραμμένα και δικαστικές αποφάσεις, χρησιμοποιούσαμε δε εμείς το οικόπεδό μας ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων της ταβέρνας που διατηρούσαμε εκεί, κλαδεύαμε την αγριελιά, αλλιώς θα ήταν σήμερα τεράστια. Τέλος σας αναφέρω ότι η υπόθεση βρίσκεται στα Δικαστήρια και αφορά τη διεκδίκηση εντός τοίχου μήκους 23,50 μέτρων και πλάτους 0.60 μέτρων από την οικογένεια Κατσιγίνη και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως επί του τοίχου μόνον και για κανένα άλλο ζήτημα. Αυτά προς ενημέρωση του κοινού σας. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Δημήτρης και Γαβριήλ Πιτσιλαδής του Βασιλείου, κάτοικοι Πλωμαρίου»

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Για την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το παρακάτω Τμήμα του Πα-

νεπιστημίου μας αποφάσισε την προκήρυξη της εξής θέσης ΔΕΠ: ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (τηλ. Γραμματείας 2310 99 2063) - Μιας (1) αναπληρωτή καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ραδιόφωνο-Τηλεόραση» Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 335/26-3-2012 τ. Γ΄ και η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 6 Ιουνίου 2012. Οι αιτήσεις και τα δικαιολο-

γητικά υποβάλλονται στη Γραμματεία του παραπάνω Τμήματος. Πληροφορίες στο αντίστοιχο τηλέφωνο. Θεσσαλονίκη, 06-04-2012 Η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΣΙΔΟΥ - ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Για την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το παρακάτω Τμήμα του Πανεπιστημίου μας αποφάσισε την προκήρυξη της εξής θέσης ΔΕΠ: ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ (τηλ. Γραμματείας 2310 99 4179) - Μιας (1) αναπληρωτή καθη-

γητή στο γνωστικό αντικείμενο «Πολιτική Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου» Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 350/28-3-2012 τ. Γ΄ και η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 6 Ιουνίου 2012. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Γραμματεία του παραπάνω Τμήματος. Πληροφορίες στο αντίστοιχο τηλέφωνο. Θεσσαλονίκη, 06-04-2012 Η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΣΙΔΟΥ - ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κυδωνιών 2, Συνοικισμός Τηλ. 22510 44416

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Καβέτσου 42 & Ξενοφώνος Τηλ. 22510 25095 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ: 19. 4. 2012

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν. ΧΙΟΣ” 12.30

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“EYR. EXPRESS”19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “Ν. ΧΙΟΣ” 22.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

9800145525-7 ∆ΥΣΚΟΛΟ

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

µέρα νύχτα

w Κρεατονοστιμιές στα κάρβουνα θα γευτείτε στο ψητοπωλείο «Απόλαυση», στις Κολώνες. Σε πίτα, σε ψωμάκι ή σε μερίδα μπορείτε να απολαύσετε όλες τις γεύσεις του στο χώρο του μαγαζιού ή στο δικό σας, με ένα τηλεφώνημα ή παραγγέλνοντας on-line. w Φρεσκότατα γλυκά, αλλά και αλμυρά εδέσματα, θα βρείτε στη «Μασκωτίτσα», που χρόνια τώρα φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τον… ουρανίσκο μας. w Στον «Ουρανό», στην Επάνω Σκάλα, θα απολαύσετε νόστιμα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε ιδανικά το ούζο ή το κρασί σας. w Στην «Hacienda» θα βρείτε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον για καφέ ή ποτό. Συνοδεία καλής μουσικής και καλής παρέας, αποτελεί ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. w Γευστικά σνακ, αλμυρά ή γλυκά και ποικιλία ροφημάτων θα βρείτε στο «Φευγάτο», στην Καβέτσου.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Το επόμενο πάρτυ τού «Makara Club Intimo» έρχεται αυτό το Σάββατο, 21 Απριλίου, με καλεσμένους τους MC Ominus και DJ G-Papa. Τη βραδιά θα ενισχύσουν χορευτικά τα κορίτσια τής «Adagio Dance Team»!

Μικρά αλλά φαρμακερά

Ά

μα τσακωθείς μαζί της, πήγαινε και σφίξε όλα τα καπάκια από τα βάζα για να μπορείς μετά να πεις «Α, τώρα με χρειάζεσαι εεεε;;;».

J

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή… ια στάση εδώ», όπως θα τραγουδούσε κι ο εκλιπών. Στην αποφράδα για το ελληνικό τραγούδι 17η Απριλίου: Μας στέρησε πέρσι το Νίκο Παπάζογλου. Φέτος σώπασε το Μητροπάνο… Κι ενώ από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του, οι θαυμαστές του κατέκλυσαν τον κυβερνοχώρο από μηνύματα γνήσιας κι αξιοπρεπούς θλίψης, άρχισα να προσπαθώ να ανακαλύψω τι συνιστά την πεμπτουσία του λαϊκού μουσικού ειδώλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μητροπάνος είναι ένα λαϊκό είδωλο. Όπως ήταν ο δάσκαλός του ο Ζαμπέτας. Ο Διονυσίου. Ο Καζαντζίδης. Θυμήθηκα το ρεπερτόριό του και κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο: ο Μητροπάνος ευτύχησε να ερμηνεύσει δημιουργίες των σημαντικότερων συνθετών και στιχουργών της εποχής του, βαδίζοντας σταθερά πάνω σε λαϊκά μουσικά μονοπάτια, από τη «Ρωμιοσύνη» του Μίκη ως την πιο πρόσφατη εκδρομή του Μηλιώκα. Και πέτυχε να ταυτίσει τη μακρόσυρτη ερμηνεία του, τη στιβαρή και «αρρενωπή» φωνή του με το βαρύ ζεϊμπέκικο, που είτε πάνω στο ρυθμό είτε αδέξια, βάδισε ανοίγοντας τα χέρια ο εργάτης κι ο αστός, ο διανοούμενος κι ο άνθρωπος της

«Μ

βιοπάλης. Κι ήταν αυτός που λίγο πιο πίσω από τον Μπιθικώτση, κατάφερε να κάνει αγαπητά στο ευρύ κοινό έργα και συνθέσεις έντεχνων δημιουργών, όπως ο Άλκης Αλκαίος κι ο Θάνος Μικρούτσικος. Ήταν το σωτήριον έτος 1996, όταν κυκλοφορεί ο δίσκος «Στου αιώνα την παράγκα» κι η «Ρόζα» γίνεται το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και της καλλιτεχνικής διαδρομής ενός τραγουδιστή που επέμενε από τότε να τελειώνει το δεύτερο ανκόρ κάθε συναυλίας του, φέρνοντας μια στροφή απότομη και τραγουδώντας «τα χείλη μου ξερά και διψασμένα, γυρεύουνε στην άσφαλτο νερό»… Ο κόσμος από κάτω συμμετείχε παθιασμένα, ανάμεσα σ’ αυτούς βρέθηκα κι εγώ πολλές φορές… Κι όμως ελάχιστοι πραγματικά κα-

τάφεραν να ερμηνεύσουν το δίκλωνο στίχο του Αλκαίου… Ο Μητροπάνος κατάφερε ωστόσο μέσα από το ρεπερτόριό του κάτι που μόνο ο Καζαντζίδης ίσως πέτυχε: διάπλασε μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του το δικό του προφίλ, αυτό του λαϊκού βάρδου: αυτού που αφουγκράστηκε τον έρωτα και τα βάσανά του, που πόνεσε με την απουσία κι έβαψε μετά το χωρισμό τις κουρτίνες «στο χρώμα που [το αγαπημένο πρόσωπο] μισούσε». Που όρισε με τρεις λέξεις το ιδανικό του Έλληνα στη δεκαετία τού ‘90: «το όνειρο, εσύ και το δοξάρι»! Που δε γύριζε από πανηγύρι σε γιορτή, αλλά γέμιζε τα στάδια, τα κέντρα και τους συναυλιακούς χώρους με μελωδίες γραμμένες για τη δική του φωνή ή για καλλιτέχνες που βάδισαν στα-

θερά σε λαϊκά μονοπάτια, χωρίς να αποφεύγει κάποτε και γλυκερές μπαλάντες. Ένα λαϊκό ίνδαλμα δεν μπορεί παρά να αναμετριέται και με το Χάρο. Κι ο Μητροπάνος, συνεπής στη μουσική του ταυτότητα, τον μνημόνευσε ουκ ολίγες φορές: Από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Μούτση, που «Ο Χάρος βγήκε παγανιά», ως το «Διαπασών» τού 2008, όταν προλαβαίνει την ιστορία και παραδέχεται: «Εμένα και ο Θάνατος μου φαίνεται γιορτή». Και σε αντίθεση με άλλα διαχρονικά λαϊκά είδωλα που πολεμούν το Χάρο, ο ίδιος τον κάνει φίλο: «Λουλούδια για το Χάροντα, μπουζούκι και κιθάρα, κι ένα ανοιχτό περίπτερο να πάρουμε τσιγάρα»! Τα παρατεταμένα διήμερα αφιερώματα της τηλεοπτικής και διαδικτυακής ενημέρωσης, κι από αυτά δεν εξαιρώ ούτε το δικό μου κείμενο, δεν προσφέρουν τίποτα σ’ όλους αυτούς που ερωτεύτηκαν, χώρισαν, μέθυσαν ή απλώς χόρεψαν με τη φωνή του Μητροπάνου. Η περίπτωσή του είναι ίσως ένα από τα πιο απτά παραδείγματα ότι οι δυνατές φωνές δε σωπαίνουν ποτέ. Κι ότι η μουσική είναι σαν τη ζωή: πάντα συνεχίζεται… Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3550  
Εμπρός 3550  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement