Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου TPITH 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3714 TIMH €1,00

21 ως τα τώρα τα πτώματα που περισυλλέχτηκαν στη θάλασσα και στην ακτή της Θερμής Αναζητούνται άλλοι οκτώ ναυαγοί, μεταξύ των οποίων δυο γυναίκες και ένα παιδί

Ξεβράζει φρίκη… O αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης

Κόλαφος Γιακαλή κατά «αρμοδίων» και συσκέψεων

Εκφράζει τη… λύπη του

«… μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» ΣEΛ. 7 - 8

Δεσμεύσεις για πλήρη στήριξη στα αιτήματα της Επιτροπής Φορέων της Λήμνου

Με Τσίπρα, Κουβέλη και άλλους… ΣEΛ. 5

Συμμετέχουμε στην Τουριστική Έκθεση της Κωνσταντινούπολης Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει μισθώσει περίπτερο σε προβεβλημένο χώρο, για τη συμμετοχή στη μεγάλη τουριστική έκθεση ΕΜΙΤT στην Κωνσταντινούπολη,

στις 24 - 27 Ιανουαρίου 2013. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην Έκθεση, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για την επιλογή του κατάλληλου «πακέτου» προβολής.

Αρμόδιος για πληροφορίες Νίκος Γρίβας Προϊστάμενος Εμπορικού Τμήματος: 22510 41619 (εσ. 3) και 6984-642311


2 ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Θα ξεχαστούν… Δε θα συνεχιστεί την Παρασκευή η διακοπείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, αφού λόγω των κινητοποιήσεων των Εργαζομένων δεν μπορεί να επιδοθεί εγκαίρως η πρόσκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους. Κι όπως σχολίαζε στέλεχος της δημοτικής αρχής, «ουδέν κακό αμιγές καλού, γιατί όσο καθυστερεί η επόμενη συνεδρίαση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει σε ηπιότερους τόνους». ΜΑΡ.ΠΛ.

Στρουθοκαμηλισμός…

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 1945. Σχόλια από το βρετανικό Τύπο σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Για το Κακουργημάτων Ένας γνωστός, κυρίως απ’ τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις αλλά και απ’ την υπόθεση του Κώστα Κεντέρη, δικηγόρος, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ήταν χθες στη Μυτιλήνη, όπου ως συνήγορος υπεράσπισης παρέστη σε υπόθεση του Κακουργιοδικείου, απαλλάσσοντας - ουσιαστικά - τον πελάτη του απ’ την κατηγορία της αγοράς και κατοχής ναρκωτικών ουσιών. Κι όπως σχολίαζε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, «ντόπιοι δικηγόροι έχουν πετύχει πολύ καλύτερες αποφάσεις, αλλά κανείς δεν ασχολείται με τις επιτυχίες τους, ενώ όταν πρόκειται για φίρμες, όλοι ρωτάτε γιατί ήρθαν…». Με δεδομένη, μάλιστα, την κρίση, αλλά και την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, οφείλουμε να γίνουμε φειδωλοί στις καλές κουβέντες, πόσο μάλλον όταν αφορούν… ξένους. ΜΑΡ.ΠΛ.

TPITH Σελ. 6 ημ. Aνατ. 07.36 ∆ύσ. 17.08

18 Σεβαστιανού, Ζωής, Φωκά, Ερμύλου μαρτ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μην ενοχλείτε την Αστυνομία Το περιστατικό, απολύτως αυθεντικό. Μπήκε στο σπίτι αφήνοντας τα κλειδιά στην πόρτα της κουζίνας και πήγε να μιλήσει στο τηλέφωνο. Μέχρι να γυρίσει στην κουζίνα, η τσάντα της με χρήματα, αλλά κυρίως πιστωτικές κάρτες, ταυτότητα, δίπλωμα και άλλους προσωπικούς… μπελάδες όταν μας λείψουν, είχε κάνει φτερά. Ρωτώντας στη γειτονιά, μαθαίνει για μια ύποπτη που τριγυρνούσε από σπίτι σε σπίτι, πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης και δίνει περιγραφή. «Την ξέρουμε», της λένε, «είναι γνωστή γιατί όλο τέτοια κάνει, δεν έχει νόημα να κάνετε μήνυση, ξεχάστε τα χρήματα, θα την αναζητήσουμε μήπως και μάθουμε πού πέταξε την τσάντα σας και βρούμε τα προσωπικά σας αντικείμενα.» Τρεις μέρες αργότερα, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις με τηλέφωνα και προσωπικές επισκέψεις στην Αστυνομία, οι αστυνομικοί τής δήλωναν ότι «πήγαν κάνα - δυο φορές στο σπίτι της ύποπτης, αλλά δεν την βρήκαν» και «να ξεχάσει την υπόθεση, αφού πέρασε και η προθεσμία του αυτοφώρου». Περίεργος, αλήθεια, τρόπος άσκησης των αστυνομικών καθηκόντων, για τον οποίο πιστεύουμε ότι οι προϊστάμενοι οφείλουν κάποιες εξηγήσεις. Εκτός αν η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί εκ των άνω κατεύθυνση, για λόγους που δεν μπορούμε να φαντασθούμε. Π.Μ.

Συγκρίνοντας τη σφαγή των μικρών μαθητών στην Αμερική με την τραγωδία της Λέσβου, η εφημερίδα «Βραδυνή» πρωτοσέλιδα χθες αναφερόταν στην υποκρισία του δυτικού κόσμου. Κι έχει απόλυτο δίκιο, γιατί την ώρα που οι Ευρωπαίοι, μηδέ των Ελλήνων εξαιρουμένων, κόπτονται για το δράμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε κυβερνητικό τουλάχιστον επίπεδο δεν ασχολούνται μ’ ό,τι τραγικό συνέβη στη γειτονιά τους κι είχε περίπου τον ίδιο αριθμό θυμάτων. Γιατί δεν μπορείς να κομπάζεις ότι ολοκληρώθηκε ο φράκτης του Έβρου και να μη βλέπεις τις αδικοχαμένες ψυχές που προκάλεσε, παράλληλα με τη μη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο. Τι κι αν λέει ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα (είναι δεν είναι ένας μήνας απ’ τις σχετικές δηλώσεις του Κωστή Μουσουρούλη στη Μυτιλήνη), εμείς εδώ στις τοπικές κοινωνίες βιώνουμε τον απόλυτο στρουθοκαμηλισμό ενός κράτους, που κλείνει ερμητικά μάτια και αυτιά στο πρόβλημα. Και της έλευσης, και της φιλοξενίας των προσφύγων. ΜΑΡ.ΠΛ.

Μπαζάρ κοσμημάτων Το απόγευμα του Σαββάτου που μας πέρασε, πέντε συνολικά καλλιτέχνες της Μυτιλήνης, ειδικοί στην κατασκευή κοσμημάτων και άλλων μικροαντικειμένων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν ένα μπαζάρ στο σπίτι του ενός από αυτούς, με προσκεκλημένους διάφορους φίλους τους και φίλους φίλων… Ήταν μια όμορφη πρωτοβουλία, που προσέθεσε κι αυτή ένα «λιθαράκι» στα πολιτιστικά δρώμενα των ημερών πριν τις γιορτές και στάθηκε ευκαιρία για τον κόσμο να γνωρίσει τους δημιουργούς και τα έργα τους. Και που πολλοί, σίγουρα, περιμένουν να επαναληφθεί… Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Kοινή Λογική Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΟΥΠΟΣ* ε μια χώρα που ο κοσμάκης αγωνιά γιατί δεν έχει λεφτά να βάλει πετρέλαιο και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%, και συνεχώς μεγαλώνει. Που υπάρχουν πια χιλιάδες οικογένειες που ζουν στα πραγματικά και όχι τα λογιστικά, με βάση τη φορολογική τους δήλωση - όρια της φτώχειας. *** Το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του αποφάσισε αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, να ασχοληθεί με τα δικά του «τεχνικά» προβλήματα. *** Και έτσι, ξαναήρθε στην επικαιρότητα το περιβόητο ζήτημα της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. *** Τη συζήτηση ξεκίνησε κουτοπόνηρα η ΔΗΜΑΡ. Σου λέει, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί σε επόμενες εκλογές την πρωτιά, άρα και το μπόνους των 50 εδρών, κάτσε να τους ζορίσω με ένα θέμα «αρχής» για την αριστερά. *** Αλλά αυτοί τουλάχιστον της ΔΗΜΑΡ, μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν το κάνουν από πολιτικό υπολογισμό, αλλά στα πλαίσια της πολιτικής τους συνέπειας. *** Να τους βρούμε κι ένα ελαφρυντικό; Είναι οι μόνοι που έχουν αποδείξει στην πράξη, ότι έχουν κουλτούρα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Αμ το ΠΑΣΟΚ; Ένα κόμμα, τα στελέχη του οποίου έχουν επί δεκαετίες επιχειρηματολογήσει εξαντλητικά υπέρ των εκλογικών συστημάτων που δίνουν κυβερνήσεις σταθερότητας; *** Τώρα ανακαλύπτουν οι ίδιοι τη σημασία της αναλογικής εκπροσώπησης στη δημοκρατία, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα των μέχρι πρότινος «μικρών» αντιπάλων τους, τώρα που έγιναν αυτοί - και γίνονται κάθε μέρα - ακόμα πιο «μικροί». *** Τέτοια πολιτική συνέπεια, που μπροστά στο κομματικό μικροσυμφέρον θυσιάζει τα πάντα. Ο ορισμός της πολιτικής μικροψυχίας. *** Και για να μη νομίσετε ότι ο πολιτικός αυτός τυχοδιωκτισμός εμφανίστηκε τώρα που επικράτησαν στο ΠΑΣΟΚ οι μικρόψυχοι... *** Να σας θυμίσω τον πρώτο διδάξαντα. Τον αείμνηστο, που όταν συνειδητοποίησε ότι το 1989 - το βρόμικο ντε, όπως το αποκάλεσε ο εθνικός στιχοπλόκος - το κόμμα του κατέρρεε, θυμήθηκε την απλή αναλογική. *** Και έσπευσε παραμονές των εκλογών να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, για να εμποδίσει το μεγάλο του αντίπαλο να πάρει την κυβέρνηση. *** Χρειάζεται να σας θυμίσω τι απέγινε; Τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, μια χώρα στο όριο της ακυβερνησίας από την έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών και τελικά μια οριακής πλειοψηφίας κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στηριζόταν στη μια ψήφο τού... Κατσίκη! *** Κι ενώ θα περίμενε κανείς όλες αυτές οι τραυματικές εμπειρίες να έχουν γίνει μαθήματα σε όλους και τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, να αφήνουν αυτό το διάλογο για τους «πικραμένους», να και ο ΣΥΡΙΖΑ! Που εν ονόματι του να μην αφήσει την όποια ΔΗΜΑΡ ή το όποιο Κ.Κ.Ε. να του βγει από αριστερά, θα πάρει, λέει, πρωτοβουλία ο ίδιος να φέρει σχετική πρόταση νόμου, πριν από τους άλλους, για ψήφιση της απλής αναλογικής. *** Τέτοια ιεράρχηση πολιτικών προτεραιοτήτων. Αντί να τους πει «μάγκες, καλά να πάθετε, τώρα ήρθε η σειρά μου, στο κάτω - κάτω εσείς μου δώσατε το σκοινί που θα σας κρεμάσω», που έλεγε και ο μέγας επαναστάτης... *** Μένει κολλημένος στα στερεότυπα του χώρου του, προσυπογράφοντας ένα πιθανότατο μετεκλογικό χάος, που μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να χαροποιεί. *** Τώρα, το πόσο κατανοητή είναι μια τέτοια πολιτική από τον κοσμάκη που δεν έχει να βάλει πετρέλαιο, δε θα ‘θελα να είμαι εγώ αυτός που θα τον ρωτήσει. *** Μείζον το θέμα, αλλά μείζον και ένα δικό μας θέμα. Η απώλεια της πλειοψηφίας από τη δημοτική αρχή του Δήμου Λέσβου είναι πια πιστοποιημένη και με τη βούλα. *** Πέρα από δικαιώσεις όσων πρόβλεπαν την επαλήθευση του «ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα», η ουσία του θέματος είναι αλλού. Ότι σχεδόν δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της δημοτική αρχής, ο Δήμος βρίσκεται σε προϊούσα αποσύνθεση. *** Ο θεσμός είναι τόσο κρίσιμος για τους πολίτες, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπό τις παρούσες ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες ο τόπος μπορεί να αντέξει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα Δήμο «παρόντα - απόντα». *** Οπότε τι; Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, υπηρεσιακά στελέχη και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, κι ας πράξουν κατά συνείδηση.

Σ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο 4ο Festival Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Σλόγκαν της συμμετοχής… «μέλι σαν… τα νησιά του Βορείου Αιγαίου!».

Τελειώνει το ΣΔΟΕ… Ζήτημα ημερών, πιθανόν και πριν τα Χριστούγεννα ή λίγο μετά, θεωρείται η έκδοση του πορίσματος του ΣΔΟΕ αναφορικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης που αφορά στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, από υπάλληλο του ΛΕΑΔΜ (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης), η οποία είχε αναλάβει και τη διαχείριση του λογαριασμού συμβολαίων. Με το πόρισμα θα δοθεί το έναυσμα για την κλήση της υπαλλήλου σε απολογία, προκειμένου έτσι να ανοίξει δικαστικά η διαλεύκανση της υπόθεσης, που σημειωτέον απασχολεί την κοινή γνώμη και πρωτίστως τους δικηγόρους του Νομού, απ’ τον Αύγουστο του 2011.

… ζητούνται τα λεφτά Κι είναι να μην τους απασχολεί, όταν το έλλειμμα, και διακύβευμα της υπόθεσης, αγγίζει το 1.250.000 ευρώ, όπως τουλάχιστον είχε προκύψει απ’ τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών; Η υπάλληλος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι υπήρξε σε βάρος της σκευωρία, οπότε και παραμένει το ερώτημα, αν δεν υπεξαιρέθηκαν, πού είναι τα λεφτά που υποστηρίζουν πως δεν πήραν οι δικηγόροι. Όπως και να το κάνει κανείς, 1,25 εκατ. ευρώ δεν είναι μαρουλόφυλλα για να σαπίσουν και να τα πετάξει κανείς… ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανύπαρκτος δρόμος Ο δρόμος που οδηγεί από τον καστανιώνα στον κορυφή του Ολύμπου, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεν είναι προσπελάσιμος ούτε από οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Κτηνοτρόφοι της περιοχής διαμαρτύρονται ότι στην ουσία δεν υπάρχει δρόμος και είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα κοπάδια τους με τα πόδια. Επειδή μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλης γαλακτοπαραγωγής, είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Ν.Μ.

Σε κακό χάλι Άλλος ένας αγροτικός δρόμος που βρίσκεται σε κακό χάλι, είναι αυτός που συνδέει τα Αλυφαντά με τη θέση «Ρόβικα». Στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά ελαιοκτήματα που καλλιεργούνται. Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η βατότητα του δρόμου, σύντομα η προσέγγιση των χωραφιών θα απαιτεί τη χρήση ερπυστριοφόρων οχημάτων, διότι οι βροχές που έρχονται θα κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάστασή του. Ν.Μ.

Από μέρα σε μέρα Εντός της εβδομάδας, ίσως σήμερα, θα καταβληθεί το δεύτερο μισό της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες όλης της χώρας. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι παραγωγοί, είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Την Παρασκευή πήραν μια πρώτη γεύση, καθώς έλαβαν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να ζεστάνουν τα ταμεία όλων των εμπορικών καταστημάτων, ενώ περίπου 20 εκατομμύρια από το παραπάνω ποσό αναμένεται να πάρουν οι παραγωγοί της Λέσβου και της Λήμνου. Ν.Μ.

Διακρίθηκαν…

800 λάμπες

Ακούσαμε ότι μαθητές τού ΓΕΛ Καλλονής διακρίθηκαν στην πρώτη φάση για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που έγινε στη Μυτιλήνη και αφορούσε την 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών «Euso 2013», που θα γίνει στο Λουξεμβούργο. Χτες δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, ούτε να βρούμε κάποιον άλλο από το Σχολείο, που θα μπορούσε να μας πει μερικά πράγματα παραπάνω για τη διάκριση και το τι αφορούσε. Μπράβο, πάντως, στα παιδιά και τους καθηγητές τους και καλή συνέχεια στο Διαγωνισμό. Β.Χρ.

Συνολικά 800 λάμπες κι ό,τι άλλο χρειάζεται για το στολισμό των εμπορικών δρόμων της Μυτιλήνης προσέφερε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης στο Δήμο Λέσβου. Τις προηγούμενες ημέρες δεν είδαμε να έχει γίνει κάποια σχετική εργασία. Πιθανότατα ο στολισμός θα γίνει μετά το τέλος των κινητοποιήσεων των Εργαζομένων. Ν.Μ.

Κάτι λείπει… Το φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης φιλοξενεί αυτές τις μέρες άλλη μια έκθεση έργων τέχνης. Ωστόσο, κι αυτό είναι κάτι που έχουν αναφέρουν πολλοί, κάτι λείπει από το χώρο για να μπορέσει να αναδείξει τα αντικείμενα που στεγάζει κάθε τόσο. Είναι ο φωτισμός; Είναι η τοποθέτηση των σταντ; Πάντως, καλό είναι ο χώρος να διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει προσιτός και «ζεστός» σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Β.Χρ.

Από επενδυτική εταιρεία ζητούνται ενιαίες εκτάσεις γης στη Λέσβο και στη Λήμνο, επιφάνειας άνω των 300 στρεμμάτων. Παρακαλούμε αποστείλετε πληροφορίες στη διεύθυνση «ΜΥΡΙΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Ερεσού 5, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81100 Αρμόδιος για πληροφορίες κος Ευστρατίου, τηλ. 22510 40377 e-mail: efstratiou@mks.gr Θα τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας.


EI∆HΣEIΣ

4

Άρθρο Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ*

Τα λέγαμε… ην τελευταία εβδομάδα, αλλά και σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν πάρα πολλά δημοσιεύματα για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κρυμμένος στις υποθαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, αλλά και στο τόξο ανατολικής Κρήτης Καστελλόριζου. Με τίτλους όπως «Απόρρητη εισήγηση στον Πρωθυπουργό», ήρθαν στη δημοσιότητα έγγραφα και εκτιμήσεις επιστημόνων για τα πετρέλαια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, «από 270 δισ. έως και 1,3 τρισ. δολλάρια αποτιμούν οι κ.κ. Κονοφάγος, Λυγερός και Φώσκολος το όφελος της χώρας από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και, ίσως, πετρελαίου νότια της Κρήτης». Μεγάλη αίσθηση έκανε, βέβαια, αντίστοιχη εκτίμηση μεγάλης γερμανικής τράπεζας, η οποία δεν έμεινε κρυφή, αλλά έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για όσους παρακολουθούν την αρθρογραφία μου τα τελευταία δύο χρόνια, ασφαλώς όλα αυτά ούτε «απόρρητα» είναι, αλλά ούτε και κάποια έκπληξη προκαλούν. Όλα αυτά τα στοιχεία τα είχα αναφέρει σε τουλάχιστον έξι επτά άρθρα, όχι γιατί ήμουν γνώστης «απόρρητων» πληροφοριών, αλλά γιατί έκανα προσωπικά έρευνα σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και μελέτες, αναζητώντας την αλήθεια για τον πλούτο που έχουμε. Αναζήτησα ελληνικές και ξένες μελέτες, οι οποίες βέβαια όλες κατέληγαν στα ίδια αποτελέσματα, την ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ήδη από το 1999 υφίστανται έρευνες μεγάλων ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού, τα οποία μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και με την ελληνική κυβέρνηση. Τα δεδομένα λοιπόν είναι γνωστά στο ελληνικό κράτος εδώ και αρκετό καιρό, όταν μάλιστα σύγχρονες μελέτες, με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επέτρεψαν να υπάρξει μεγάλος βαθμός βεβαιότητας για τη θέση και την ποσότητα των υδρογονανθράκων, η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι πιο σοβαρή. Όσοι επικαλούνται άγνοια για όλες αυτές τις πληροφορίες, δικαιολογώντας έτσι την αδράνεια και την αδιαφορία τους, ας προσπαθήσουν να ρίξουν μια γρήγορη ματιά μέσω διαδικτύου σε εργασίες τού ΕΜΠ, σε ανακοινώσεις τού ΕΛΚΕΘΕ, σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, π.χ. «Ενέργεια και Δίκαιο». Ενδιαφέρον και δουλειά χρειαζόταν, τίποτε άλλο. Ελπίζω πλέον ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προωθήσει και αυτό τον τομέα. Θα δραστηριοποιηθεί και θα δραστηριοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η διαδικασία εκμετάλλευσης. Ασφαλώς δεν είναι θέμα λίγων μηνών το να αρχίσουμε να έχουμε έσοδα από τον ορυκτό μας πλούτο. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλά βήματα και κυρίως πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει όμως να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε όσο το δυνατόν νωρίτερα να αρχίσει να αποδίδει. Τα πρώτα έσοδα μπορούν να έρθουν ήδη από την κατακύρωση των διαγωνισμών για τα «οικόπεδα», τα ουσιαστικά έσοδα όμως δεν μπορούν να έρθουν νωρίτερα από μια τριετία. Ελπίζω επιτέλους τα λόγια όσων προβάλλαμε το θέμα αυτό εδώ και χρόνια, να πιάσουν τόπο. Γιατί εμείς τα λέγαμε, και όχι μόνο μεταξύ μας…

T

* Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης είναι αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α., επίτιμος διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Εξαρθρώθηκε σπείρα Τσιγγάνων, που είχε «ανοίξει» σπίτια σε όλο το νησί

«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…» της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ πό Νυφίδα μέχρι Μήθυμνα είχε φτάσει η «χάρη» τετραμελούς σπείρας Τσιγγάνων που έμπαινε σε σπίτια και μαγαζιά, απ’ όπου είχαν «αρπάξει» κοσμήματα, χρήματα και τιμαλφή αξίας πάνω 20.000 ευρώ, προκαλώντας φθορές 10.000 ευρώ περίπου. Οι τρεις ανήλικοι Ρομά και το 37χρονο μέλος του κυκλώματος δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είχαν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, χωρίς όμως να έχουν γίνει αντιληπτοί. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης έφτασαν στα χνάρια των τεσσάρων αυτών ατόμων όταν εντόπισαν πρώτα τους τρεις ηλικίας 33, 17 και 16 ετών. Τους έγινε έλεγχος και βρέθηκε να έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα από τις τελευταίες κλοπές, δηλαδή κοσμήματα αξίας 1.000 ευρώ από σπίτι 54χρονης στα Νησέλια και διάφορα επίχρυσα κοσμήματα από σπίτι 51χρονου στου Πύργους Θερμής. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά περιστατικά κλοπών είχαν γίνει τη 14η Δεκεμβρίου, οπότε οι συλλήψεις της 15ης Δεκεμβρίου έγιναν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Μετά το… «τσίμπημα» των τριών ατόμων και την αναγνώριση των κλοπιμαίων από τους ιδιοκτήτες-θύματα, οι «ποντικοί» ομολόγησαν ότι είχαν διαπράξει 14 κλοπές. Σε αυτές που είχαν προηγηθεί της 14ης Δεκεμβρίου, συμμετείχε και ένας 15χρονος, που μπορεί να ξέφυγε από το αυτόφωρο, αλλά δε γλύτωσε από τη δικογραφία που

A

Κλοπή στα Παράκοιλα ρήματα ύψους Xλεκτρονικές 5.000 ευρώ και ησυσκευές αξίας 1.600 ευρώ έκλεψαν από σπίτι 46χρονου, στα Παράκοιλα, άγνωστοι δράστες. Σύμφωνα με την καταγγελία του θύματος, οι δράστες μπήκαν απογευματινές ώρες της 14ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του θύματος παραβιάζοντας βοηθητική είσοδο, και έκλεψαν χρήματα και τιμαλφή.

Ληστεία στο Παλαιοχώρι σχηματίστηκε σε βάρος του.

Και αλλού… Ειδικότερα, η σπείρα «μπούκαρε» σε έξι σπίτια στη Μυτιλήνη, σε δύο εξοχικά στα Νησέλια, σε ένα σπίτι στους Πύργους Θερμής, σε ένα σπίτι και ένα κατάστημα στη Μήθυμνα, άλλα τόσα στη Νυφίδα και ένα στη Θερμή. Οι δράστες είχαν καταφέρει να κλέψουν κοσμήματα αξίας άνω των 11.000 ευρώ, 2.930 ευρώ σε μετρητά, καθώς και μία ραπτομηχανή, ένα ραδιόφωνο, οικιακές συσκευές, δύο ρολόγια, πέντε κινητά τηλέφωνα, οινοπνευματώδη ποτά μέχρι και τρόφιμα. Βέβαια, υπήρξε και περίπτωση σε σπίτι μιας 39χρονης στη Μυτιλήνη, από το οποίο έφυγαν άπραγοι. Να σημειωθεί ότι εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις. Στα πλαίσια των ερευνών, βρέθηκε και κατασχέθηκε πάντως, μέρος των κλοπιμαίων, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

ετά τις κλοπές, έρχονται τώρα M και οι ληστείες για να συμπληρώσουν το καρέ της εγκληματικότητας που αναπτύσσεται στα χωριά της Λέσβου. Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου, δύο άγνωστοι άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο σε σπίτι 95χρονης γυναίκας στο Παλαιοχώρι, την ακινητοποίησαν και πήραν από αυτήν 700 ευρώ. Οι δράστες στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Απάντηση ΕΜΔΥΔΑΣ στο δήμαρχο Λέσβου

«Μόνο μια δημοπρασία δεν έγινε…» ε ανακοίνωσή τους, οι Μηχατους τελευταίους μήνες στο Δήμο νικοί του Δημοσίου απαντούν M και απέβησαν άκαρπες, οφείλεται σε δήλωση του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, ότι καθυστερούν έργα του ΕΣΠΑ εξ αιτίας των κινητοποιήσεών τους, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα μόνο μία δημοπρασία αναβλήθηκε λόγω απεργίας τους. Επισημαίνουν δε πως οι μηχανικοί αποτελούν το εύκολο θύμα, όταν οι ίδιοι όμως έχουν καταγγείλει τι είναι εκείνο που καθυστερεί τα έργα τού ΕΣΠΑ. Δηλώνοντας έκπληκτοι για τη σφοδρή, όπως την χαρακτηρίζουν, επίθεση του δημάρχου Λέσβου, οι Μηχανικοί διά του Τμήματος Λέσβου τής ΕΜΔΥΔΑΣ τονίζουν: «Μόλις μία μόνο δημοπρασία έργου από τις δεκάδες που έγιναν

σε κινητοποίηση των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Όλες οι άλλες απέβησαν άκαρπες, είτε γιατί δεν προσήλθαν οι εργολήπτες, είτε γιατί υπήρχαν δυσλειτουργίες στις διαδικασίες δημοπράτησης που οφείλονται στη λειτουργία του Δήμου και για τις οποίες το συνδικαλιστικό όργανο των Μηχανικών του Δημοσίου δεν έχει καμμία απολύτως ευθύνη ή ανάμειξη.» «Αντί λοιπόν ο δήμαρχος Λέσβου να βρίσκει στην ΕΜΔΥΔΑΣ Λέσβου το εύκολο θύμα για να ρίξει τις ευθύνες, ας αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης των έργων τού ΕΣΠΑ», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, θυμίζοντας πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μη-

χανικών του Δημοσίου έχει καταγγείλει εδώ και μήνες τις πραγματικές αιτίες, που είναι η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, η απαξίωση του ρόλου των μηχανικών στη δημόσια διοίκηση, οι αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων (που καθιστούν τους μηχανικούς και τα λοιπά στελέχη των υπηρεσιών έρμαιο στην κάθε αυθαιρεσία, με τον κίνδυνο της απόλυσης να κρέμεται πάνω απ’ τα κεφάλια τους), οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα. «Σ’ αυτά και στην πολιτική των μνημονίων, που μόνο στα λόγια καταγγέλλει, ας αναζητήσει ο δήμαρχός μας τις αιτίες της καθυστέρησης των έργων τού ΕΣΠΑ», καταλήγει η ΕΜΔΥΔΑΣ.


EI∆HΣEIΣ

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

5

Δεσμεύσεις για πλήρη στήριξη στα αιτήματα της Επιτροπής Φορέων της Λήμνου

Με Τσίπρα, Κουβέλη και άλλους… υναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων είχε αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής Φορέων Λήμνου, στους οποίους και παρουσίασε τα προβλήματα του νησιού. Παρά την προσπάθεια, δεν λων δημόσιων υπηρεσιών, κατέστη δυνατή συνάντηση όπως Γραφεία Πρωτοβάθμε τον υπουργό Υγείας, Αν- μιας και Δευτεροβάθμιας δρέα Λυκουρέντζο, ούτε με Εκπαίδευσης, η ίδρυση Κέτον υφυπουργό Οικονομι- ντρου Πιστοποίησης Ανακών Γιώργο Μαυραγάνη, για πηρίας, η έλλειψη καθηγητο θέμα του Νοσοκομείου τών στο ΕΠΑΛ Μούδρου, τα και της ΔΟΥ. Όμως, σύμφω- προβλήματα της ακτοπλοϊνα με πληροφορίες, μέσα κής σύνδεσης της Λήμνου, στις επόμενες ημέρες ανα- καθώς και η συχνότητα και μένεται να υπάρξει από το κόστος των αεροπορικών πλευράς του υπουργού Υ- εισιτηρίων. Ιδιαίτερα δε τογείας σχετική ανακοίνωση νίσθηκε το γενικότερο έλγια την άρση της συγχώνευ- λειμμα, αλλά και η κατάργησης του Νοσοκομείου Λή- ση θεσμικών κινήτρων για μνου με αυτό της Μυτιλή- την παραμονή του απαιτούνης και επαναφορά στο μενου δυναμικού των υπηπροηγούμενο καθεστώς δι- ρεσιών δημοσίου συμφέροοίκησης, τροποποίηση που ντος στα νησιά. θα αφορά σε όλα τα νησιωΚαι είπαν… τικά νοσοκομεία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Συμμετείχαν… Η αντιπροσωπεία, αποτε- Τσίπρας, αναγνώρισε το δίλούμενη από το δήμαρχο καιο των αιτημάτων της ΛήΛήμνου, Αντώνη Χατζηδια- μνου, επεσήμανε ότι καταμαντή, τον εντεταλμένο πε- στρατηγούνται βασικές διαριφερειακό σύμβουλο Σάβ- τάξεις τόσο του Ελληνικού βα Βαρελτζή, τον εκπρόσω- Συντάγματος όσο και του πο του Παραρτήματος Λή- ευρωπαϊκού νομικού πλαιμνου τής ΑΔΕΔΥ, Κώστα σίου σε ό,τι αφορά στη νηΜαδυτινό, τον εκπρόσωπο σιωτικότητα, και τόνισε ότι του Παραρτήματος Λήμνου θα αναλάβει όλες εκείνες του Επιμελητηρίου Λέσβου, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες Ιάκωβο Παπαδόπουλο, την εντός και εκτός Βουλής εκπρόσωπο των Εργαζομέ- προκειμένου να υποστηρινων τής ΔΟΥ Λήμνου, Βάσω χθούν τα δίκαια αιτήματα Μπουτουλούση, και τον εκ- των κατοίκων του νησιού. Έπρόσωπο της Ένωσης Νο- τσι, δεσμεύτηκε για την κασοκομειακών Γιατρών, Κώ- τάθεση τροπολογιών για την στα Κατσιγιαννόπουλο, έθε- διοικητική αυτοτέλεια του σε με έμφαση τα προβλήμα- Νοσοκομείου και την ανατα του νησιού, όπως η συγ- στολή συγχώνευσης της χώνευση του Νοσοκομείου ΔΟΥ, ενώ άμεσα θα υπάρξει Λήμνου με αυτό της Λέσβου συνάντηση του βουλευτή και η έλλειψη γιατρών, η τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδεκατάργηση της ΔΟΥ και άλ- λή, ο οποίος παρευρισκόταν

Σ

Κορυφώνονται την Τετάρτη οι εκδηλώσεις κατά της διαθεσιμότητας

Δυναμική η παλλεσβιακή κινητοποίηση ολύς ο κόσμος στη χθεσινή παλλεσβιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη κι η οποία αΠποτελεί προπομπό της αυριανής πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζομένους όλου του δημόσιου τομέα. Εργαζόμενοι του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της ΔΕΥΑΛ πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου της Μυτιλήνης, όπου οι συνδικαλιστές τους διατράνωσαν την αντίθεση στο μέτρο της διαθεσιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει ως απλούς αριθμούς. Διότι κάθε εργαζόμενος που θα μπει σε διαθεσιμότητα, είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκες και σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει πίσω του μια ολόκληρη οικογένεια η οποία θα μείνει ξεκρέμαστη. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην πορεία προπορεύονταν οι εργαζόμενοι και ακολουθούσαν οχήματα του Δήμου Λέσβου, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην προκυμαία της Μυτιλήνης και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Όταν οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Πορεία», Παντελής Πατερέλλης. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Λέσβου αύριο θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη. Οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν αποφασίσει σε πρόσφατη γενική συνέλευση τη λήξη των κινητοποιήσεών τους την Τετάρτη.

Πληρωμή ως την Παρασκευή ς την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να λάβουν τη δεύτερη δόση των δεδουλευμένων τους όσοι απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. Τα αναγκαία δικαιολογητικά για την πληρωμή των εργαζομένων βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και αναμένεται από μέρα σε μέρα να γίνει η εκταμίευση του ποσού που δικαιούνται. Το ποσό που θα λάβουν, θα αφορά το μισό μισθό του Αυγούστου και τους μισθούς των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μείνει να πληρωθούν τις ημέρες που εργάστηκαν εντός του Νοεμβρίου. Τον τελευταίο καιρό μεταξύ των εργαζομένων επικράτησε ανησυχία, καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι πρόκειται να τους παρακρατηθεί μισός μισθός. Χθες διευκρινίστηκε ότι η φήμη αυτή είναι ανυπόστατη. Καθυστέρηση λίγων ημερών υπήρξε στην καταβολή των δεδουλευμένων γιατί το Υπουργείο δεν είχε στη διάθεσή του τα απαιτούμενα κονδύλια για να προχωρήσει στην πληρωμή των πόρων που αφορούν στο πρόγραμμα.

Ω

στη συνάντηση, με τον υπουργό Υγείας για το θέμα του Νοσοκομείου. Σε πολύ καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ήδη ενήμερος για την πληθώρα των προβλημάτων στο νησί. Αναγνώρισε το ατελέσφορο της συγχώνευσης του Νοσοκομείου και δεσμεύτηκε για άμεση παρέμβαση προς τον υπουργό Υγείας. Για το θέμα τής ΔΟΥ θα διερευνήσει τη δυνατότητα αναστολής εφαρμογής της συγχώνευσης για ένα χρόνο. Παρέμβαση θα κάνει και προς το Υπουργείο Παιδείας, για το θέμα του ΕΠΑΛ Μούδρου. Σ’ ό,τι αφορά στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, από τη Νέα Δημοκρατία οι φορείς συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αθανάσιο Μπούρα, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα τού ΕΠΑΛ Μούδρου σχετικά με την πλήρωση των κενών θέσεων σε διδακτικό προσωπικό. Για το Νοσοκομείο και τη ΔΟΥ δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λέσβου, Παύλος Βογιατζής. Στη συνέχεια, οι φορείς συναντήθηκαν με το γενικό διευθυντή τού ΠΑΣΟΚ, Νίκο Σαλαγιάννη, ο οποίος παρενέβη στο διοικητή τού ΙΚΑ, με τον οποίο είχαν ήδη συναντηθεί ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Η-

ρακλή Βερβέρη και δόθηκε διαβεβαίωση για άμεση λύση στο θέμα του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ). Ο κ. Σαλαγιάννης υποσχέθηκε ότι θα κάνει παρέμβαση προς τον υφυπουργό Παιδείας για τα εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν τη Λήμνο, ενώ για το Νοσοκομείο και τη ΔΟΥ δεσμεύτηκε για παρέμβαση των υπευθύνων του κόμματος στους αρμόδιους υπουργούς. Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε., βουλευτή Χρήστο Κατσώτη, υπήρξε από την πλευρά του δέσμευση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα τού Κ.Κ.Ε. θα αναλάβει πρωτοβουλίες, θα αναδείξει τα προβλήματα και θα διεκδικήσει λύσεις, καλώντας τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα τροπολογία για το Νοσοκομείο και τη ΔΟΥ στη Βουλή. Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεων, τόνισε: «Μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις και υπήρξαν δεσμεύσεις για παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Δεν εφησυχάζουμε και αναμένουμε λύσεις. Περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα και μετράμε και εκτιμούμε αυτούς που είναι δίπλα μας στον αγώνα. Πλέον δεν υπάρχει κανείς που δεν ενημερώθηκε. Η βούληση για παρέμβαση και λύση είναι αυτή που μένει να καταδειχτεί. Δεν εφησυχάζουμε, δε σταματάμε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, γιατί η Λήμνος θέλει να

Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Θετική γνωμοδότηση για το πυρηνελαιουργείο τής ΕΑΣΛ τoυ NIKOY MANABH Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου γνωμοδόHτησεΕπιτροπή χθες θετικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του πυρηνελαιουργείου τής ΕΑΣ Λέσβου στη Σκάλα Παμφίλων. Προκειμένου να δοθεί αυτή η έγκριση, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Διεύθυνση Βιομηχανίας, είχε θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις τις οποίες θα έπρεπε να πληροί το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης. «Από τη στιγμή που ικανοποιήθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις, δεν είχαμε κανένα λόγο να μη δώσουμε θετική γνωμοδότηση», έλεγαν χθες στελέχη της Περιφέρειας.

Τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο για την αδειοδότηση του πυρηνελαιουργείου και συνολικά του βιομηχανικού συγκροτήματος της Ένωσης έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και μόνο. Το πυρηνελαιουργείο τής ΕΑΣ Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα που λειτουργούν στη χώρα κι η λειτουργία του προκαλούσε και προκαλεί την αντίδραση των κατοίκων των Παμφίλων. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΕΑΣ Λέσβου δέχεται έντονες πιέσεις και έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η όχληση που δημιουργεί στους κατοίκους της

περιοχής. Η ουσιαστική και οριστική λύση θα είναι η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου πυρηνελαιουργείου από την Ένωση, σε άλλη περιοχή. Η Ένωση έχει εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τη δημιουργία του νέου πυρηνελαιουργείου της και εδώ και λίγους μήνες εξετάζει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην καινούργια μονάδα και το δεύτερο, ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί. Όλες οι κινήσεις γίνονται με άκρα μυστικότητα. Αντίστοιχες προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν, απέβησαν άκαρπες όταν διέρρευσαν οι χώροι που επρόκειτο να εγκατασταθεί το πυρηνελαιουργείο.


6 ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι εξ ανατολών... γείτονες Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Ειδήσεις από την Κωνσταντινούπολη* Βραβεύθηκε από τους γαστρονόμους ε τη διάκριση «Έχλι κεΐφ» Μ που εδώ και μια 20ετία απονέμει το περιοδικό «Dünya Kitap Dergisi» στο καλύτερο βιβλίο γαστρονομίας, βραβεύτηκε φέτος το πόνημα της Ρωμιάς Μαριάννας Γερασίμου «Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü» (Οι συνήθειες φαγητού, όπως προκύπτουν από το ταξιδιωτικό βιβλίο του Εβλιά Τσελεμπή). Ο Τσελεμπή (1611 - 1684) ήταν διάσημος Οθωμανός ταξιδευτής, γόνος πλούσιας οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη, που περιηγήθηκε όλη την αυτοκρατορία και τις γύρω χώρες και κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις εντυπώσεις του. Στο βιβλίο της Γερασίμου μπορεί να βρει ο αναγνώστης τα τρόφιμα, τις ονομασίες φαγητών, τα σκεύη μαγειρέματος και τραπεζιού κ.ά.. τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο τού Τσελεμπή. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον οθωμανικό κόσμο και τους γείτονές του, του 17ου αιώνα, υπάρχουν στο έργο και αποτελούν απαύγασμα περιηγήσεως 50 ετών. Έχουν καταγραφεί 2.246 τρόφιμα, 480 φρούτα, 303 γλυκά, 255 σούπες, διάφορα είδη πιλαφιών, κεμπάπια, τουρσιά, κρεατικά, πουλερικά, γαλακτερά είδη και

άλλα διάφορα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση 552 σελίδων, η οποία τιμάται 35 λίρες και σύντομα μάλλον θα εκδοθεί και στα ελληνικά.

«Ναι» στην ανέγερση χριστιανικού ναού ο Δημοτικό Συμβούλιο του TΚωνσταντινούπολης Μητροπολιτικού Δήμου της έλαβε απόφαση με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την ανέγερση, εκ μέρους των Συροϊακωβιτών (Συροορθόδοξοι Μονοφυσίτες Χριστιανοί), εκκλησίας στον Άγιο Στέφανο (Yeilköy). Πρόκειται για χρόνιο αίτημα της κοινότητας αυτής, το ποίμνιο της οποίας στην πόλη αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω μετακινήσεων από τα νοτιοανατολικά. Η ανέγερση του ναού, αν τελικά πραγματοποιηθεί, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ιστορική», αφού όλες οι εκκλησίες της Πόλης χρονολογούνται πριν το1923, πριν δηλαδή από την ίδρυση το τουρκικού κράτους.

Αποστασιοποιείται από την Ε.Ε. η Τουρκία με τα συμπεράσματα Στουύμφωνα έρευνας του Πανεπιστημίου Βοσπόρου (Boas University) σχετικά με τις αλλαγές στη στάση των Τούρκων έναντι της Ε.Ε.,

γενικά φαίνεται να υπάρχει αισθητή αρνητική διαφοροποίηση ως προς τον ενθουσιασμό αποδοχής τής Ε.Ε. από προηγούμενη έρευνα, το 2003. Τα σημαντικότερα από αυτά τα ευρήματα της έρευνας είναι: Το 2003 το 69,3% των Τούρκων είχε θετική αντίληψη για την Ε.Ε.. Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 47,1%. Το ποσοστό των Τούρκων που πιστεύουν ότι η Τουρκία γεωγραφικά είναι μέρος της Ευρώπης, έχει μειωθεί από 70% το 2003, στο 46% σήμερα. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα βλάψει τις τουρκικές θρησκευτικές αξίες, αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 64%. Ενώ το 2003 το ποσοστό αυτών που πίστευαν ότι η ένταξη θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Τουρκίας ήταν 41,8%, σήμερα έχει φτάσει στο 54%. Το 2003 το 74,4% των Τούρκων πολιτών θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης σε πιθανό δημοψήφισμα, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 51%. Τέλος, όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Δύση ανησυχεί για μετακίνηση Τούρκων εργατών σε χώρες τής Ε.Ε. σε περίπτωση ένταξης, το ποσοστό αυτών που σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, 14%.

* Οι ειδήσεις προέρχονται απ’ την «Απογευματινή» της Πόλης.

Ειδήσεις από τη Σμύρνη Πρωτότυπη διαμαρτυρία Νight Out Shopping αδιόριστων εκπαιδευτικών Gece Alιşverişi’ Başladι, και στα ελληνικά… Νυχτερινά Ψώνια

Κολοκύθες της Πρωτοχρονιάς η αγορά του ΑδραΓπουέμισε μυττιού από κολοκύθες, στην Τουρκία η κατανάλωσή τους είναι συνδεδεμένη με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Συνήθως φτιάχνουν γλυκό με καρύδια και μέλι, αλλά και αλμυρές πίτες. Φέτος ειδικά, το Αδραμύττι είχε υπερπαραγωγή και οι αγρότες πουλάνε στους δρόμους κολοκύθες από 10 έως 15 κιλά η καθεμιά, ολόκληρες ή σε κομμάτια με το ζύγι.

Συνωστισμός στον Κιρκιντζέ εν όψει της 21ης Δεκεμβρίου σο πληΌημερομηνία σιάζει η κατά την οποία, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια, θα επέλθει κοσμογονική αλλαγή στον πλανήτη μας, το Συρίντζε (το χωριό Κιρκιντζές της εποχής των Ελλήνων, στα ορεινά της Εφέσου) σφύζει από επισκέπτες. Αιτία, η διάδοση ότι συμπεριλαμβάνεται στους τόπους που θα γλυτώσουν απ’ την «επερχόμενη» καταστροφή! Ακόμη και απ’ την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ περιμένουν επισκέπτες. Ανάμεσά τους φημολογείται ότι θα είναι και ο Τομ Κρούζ! Στα ξενοδοχεία της περιοχής δεν υπάρχει δωμάτιο διαθέσιμο στο τριήμερο 20 έως 22 Δεκεμβρίου., τα δε εστιατόρια ανακοίνωσαν ήδη τα σπέσιαλ μενού τους, που σχετίζονται με το ημερολόγιο των Μάγια! Πάντως, την περασμένη βδομάδα η τοπική Αστυνομία ενισχύθηκε, έκανε άσκηση ετοιμότητας, έφερε και ειδικά εκπαιδευμένα για καταστροφές σκυλιά και όλοι στο χωριό περιμένουν τα «οφέλη» απ’ την καταστροφή!

Πυρκαγιά στο Μοναστήρι του Μοσχονησιού μεταμεTώρεςιςσονύκτιες του πε-

αδιόριστοι εκπαιδευΕμουςκατοντάδες τικοί βγήκαν προχθές στους δρότης Σμύρνης, για να διαμαρτυρηθούν για την αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων να διορισθούν, παρά τις αλλαγές της νομοθεσίας (η μεταρρύθμιση με το όνομα 4+4+4, που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική διάσταση) που απαιτεί περισσότερους δασκάλους στα σχολεία. Οι επικεφαλής της πορείας είχαν ντυθεί Άι-Βασίληδες (Νοέλ Μπαμπά στα τουρκικά) και φορούσαν μάσκες ο ένας του υπουργού Παιδείας και ο άλλος του υπουργού Οικονομικών! Αίτημά τους, να διοριστούν ως το Φεβρουάριο 30.000 δάσκαλοι!

περασμένο σαββατόβραδο γιορτάστηκε στη Σμύρνη η συTγιαομπλήρωση τριών χρόνων αφότου καθιερώθηκε η δυνατότητα «νυχτερινά ψώνια» στο κέντρο της Σμύρνης. Παρόντες, ο δήμαρχος του Κονάκ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου (ο γνωστός στη Λέσβο Εκρέμ Ντεμιρτάς) και οι σπόνσορες απ’ το περιοδικό μόδας «Dora». Στον καινούργιο αυτό θεσμό συμμετέχουν πολλά καταστήματα του κέντρου, με ωράριο από 9 το πρωί έως 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ο θεσμός «έπιασε» ιδιαίτερα στη περιοχή Αλσαντσάκ, όπου την τελευταία τριετία ανακαινίσθηκαν αρκετά εμπορικά κέντρα. Τα νυχτερινά ψώνια εκτός που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα, τιμές και ειδικές εκπτώσεις, λένε οι ιθύνοντες ότι ανεβάζουν την ψυχολογία της αγοράς και βοηθούν να συγκεντρώνεται κόσμος και να δουλεύουν τα γύρω εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

ρασμένου Σαββάτου, στο αναστηλωμένο μοναστήρι του Άι-Δημήτρ η στα «Σέληνα», σημειώθηκε πυρκαγιά που κατασβήστηκε σχετικά εγκαίρως απ’ την Πυροσβεστική του Αϊβαλιού. Είπαν πως η φωτιά ξεκίνησε απ’ τις εγκαταστάσεις της σάουνας στο υπόγειο των ξενώνων και καταστράφηκε ολοσχερώς το γυμναστήριο και ένας πίνακας ζωγραφικής πολύ μεγάλης αξίας. Το μοναστήρι αυτό του Μοσχονησιού ανήκει σήμερα στη ζάμπλουτη οικογένεια των Σαμπαντζί, που το αναστήλωσαν εκ βάθρων και το χρησιμοποιούν σήμερα κατά καιρούς για εξοχική κατοικία, ενώ σκοπεύουν (όπως έχουν ανακοινώσει) να λειτουργήσουν εκεί κέντρο πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών. Οι εγκαταστάσεις του φυλάσσονται επιμελώς και απαγορεύονται οι επισκέψεις χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών.


7 ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

O αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης

Εκφράζει τη… λύπη του Και τώρα, X τα δύσκολα

ωρίς την παραμικρή αναφορά στη μη υλοποίηση στο παραμικρό των όσων κατά καιρούς έχει εξαγγείλει και που θα διευκολύνουν τη ζωή των ίδιων των παράνομων μεταναστών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών που συμβιώνουν με το πρόβλημα της αθρόας άφιξής τους, και της αδυναμίας της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, αναφέρεται με χθεσινή του δήλωση στον πνιγμό τουλάχιστον 21 ανθρώπων. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είκοσι ένας τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, επιβαίνοντες σε σκάφος που επιχείρησε να τους μεταφέρει παράνομα από την απέναντι τουρκική ακτή στην Ελλάδα. Εκφράζουμε τη βαθιά

μας θλίψη για την τραγωδία αυτή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση τυχόν επιζώντων συνεχίζονται αδιάκοπα στην ευρύτερη περιοχή.» Και συνεχίζει ο κ. Μουσουρούλης: «Το Λιμενικό Σώμα, με την υποστήριξη δυνάμεων του Frontex, επιχειρεί νυχθημερόν, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, προκειμένου να αποτρέπει την πρόκληση παρόμοιων τραγικών περιστατικών και να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης στο ανατολικό Αιγαίο, όπου και έχουν μετακινηθεί τα δίκτυα διακινητών. Η συνεργασία της Τουρκίας στην προσπάθεια εξάρθρωσης των δικτύων αυτών είναι επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε. Αμιγώς αστυνομικής φύσης μέτρα δεν αρκούν για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Και αυτό οι εταίροι μας στην Ε.Ε. οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν.»

Κόλαφος Γιακαλή κατά «αρμοδίων» και συσκέψεων

«… μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» ε δήλωσή του, M ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, τοποθετείται σχετικά με το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής, με τα τραγικά αποτελέσματα: «Βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες που γνώρισε ποτέ η λεσβιακή κοινωνία, με 21 ψυχές συνανθρώπων μας να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα και άλλοι έξι ως σήμερα να αγνοούνται στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα παράλιά μας», λέει, ενώ συνεχίζοντας σημειώνει πως «όλη αυτή η κατάσταση δε φαίνεται να έχει τέλος και παρά τις πλείστες παρεμβάσεις και επισημάνσεις μας όλα αυτά τα χρόνια, το τόσο σημαντικό ετούτο ζήτημα της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, παρα-

μένει ως μία δεδομένη κατάσταση, που δε συγκινεί επί της ουσίας ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανέναν από εκείνους που δύνανται να δώσουν λύση.» Και καταλήγει ο περιφερειάρχης: «Ας καταλάβουν όλοι, όμως, πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για αριθμούς, στις συσκέψεις επί συσκέψεων που γίνονται. Ας καταλάβουν πως με την όλη στάση τους, καταφέρνουν να ενισχύουν την απάνθρωπη δράση αυτών των σύγχρονων “δουλεμπόρων”, που δρουν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Ας καταλάβουν ότι τα τελευταία γεγονότα στα νησιά μας αφορούν όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα, που πρεσβεύει το δήθεν “σύγχρονο” πολιτισμό μας.»

των κηδειών… θα ταφούν Π21 οιώςωςσοροί των τα τώρα νεκρών και όσων θα ξεβράσει ακόμα η θάλασσα; Το ερώτημα αυτό πλανιέται από το Σάββατο ακόμα ανάμεσα σε αυτούς που ξέρουν. Την αδυναμία να πληρωθούν με κάποιο τρόπο τα έξοδα της κηδείας των άτυχων ανθρώπων που πνίγηκαν στο δρόμο προς τη Μυτιλήνη. Κι αυτό γιατί κανείς δε δηλώνει αρμόδιος και φυσικά κανείς δε διαθέτει το απαιτούμενο ποσό. Πληροφορίες φέρουν ιδιοκτήτες γραφείων τελετών να αναλαμβάνουν ο καθένας τη δωρεάν κηδεία όσων από τους νεκρούς μπορούν. Πάντως, έως χθες παρέμενε άγνωστο το πότε θα ταφούν, αφού οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι κυριολεκτικά «βουνό». Έως χθες, πάντως, οι σοροί βρίσκονταν σε νεκροθαλάμους του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Καλλονής και σε ιδιωτικούς τέτοιους χώρους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εγκληματικού χαρακτήρα η μεταναστευτική πολιτική» ο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου α«Τ ναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι πνιγμένοι πρόσφυγες δεν είναι θύματα ενός “ατυχήματος”, αλλά μιας σειράς πολιτικών ενεργειών που ξεκινάνε από την οικονομική και πολεμική ερήμωση ολόκληρων χωρών, περνάνε από τα τείχη του θανάτου στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήγουν στη ρατσιστική βία στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών. Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την πολιτική μηχανή που παράγει θάνατο; Ως πότε οι κρατικοί ιθύνοντες θα προσπαθούν να μετατρέψουν τους μετανάστες στους αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης; Ως πότε οι κυβερνήσεις θα επιμένουν σε αυτή την εγκληματικά αδιέξοδη πολιτική και θα αρνούνται να παραδεχτούν ότι το προσφυγικό κύμα της απελπισίας δεν πρόκειται να ανακοπεί από φράκτες και Frontex;» Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μια πολιτική στηριγμένη στη διεθνή αλληλεγγύη, δεν είναι η μόνη ανθρωπιστική πρόταση, αλλά και η μόνη ρεαλιστική διέξοδος από το σημερινό θανατηφόρο τέλμα.»

ΠΑΣΟΚ κατά Frontex Κώστας Τριαντάφυλλος, εισηγητής της ΚοινοβουOμόσιας λευτικής Ομάδας τού ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο ΔηΤάξης και Προστασίας του Πολίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή το συμβάν: «Για άλλη μια φορά, θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί η απώλεια της ζωής, με τον τραγικό αυτό τρόπο, τόσων ανθρώπων. Η Frontex, όπως έχουμε ήδη προτείνει, πρέπει να αναπτύξει τις δυνάμεις της στα τουρκικά παράλια, προκειμένου να ακυρώνει τα ταξίδια θανάτου στο Αιγαίο. Οι τουρκικές αρχές έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν πληρέστερα με τις αντίστοιχες ελληνικές και ευρωπαϊκές. Ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία φορά που συζητάμε για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν. Είναι ώρα για πράξεις.»

Άλλες αντιδράσεις πολιτικών φορέων, στη σελίδα 14


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

8

21 ως τα τώρα τα πτώματα που περισυλλέχτηκαν στη θάλασσα και στην ακτή της Θερμής Αναζητούνται άλλοι οκτώ ναυαγοί, μεταξύ των οποίων δυο γυναίκες και ένα παιδί

Ξεβράζει φρίκη… τoυ ΣTPATH MΠAΛAΣKA ια ακτή σπαρμένη με σημάδια μιας ζωής κάποτε… Ρούχα, χαρτιά - ψεύτικα ή αληθινά, ποιος νοιάζεται πια -, μια πλαστική μπάλα πάνω σε κάποια φύκια, ένας ταξιδιωτικός οδηγός από τα αραβικά, ή κάτι τέτοιο, στα αγγλικά, «English on trip» γράφει, μούσκεμα από το θαλασσινό νερό. Μυρίζει θάνατο στην παραλία της Θερμής, από τα Νησέλια μέχρι το Πεταλίδι… Θάνατος σπαρμένος στην ακτή, νεκροί σα ριγμένοι καταγής από εκτελεστικό απόσπασμα. Ο ένας μετά τον άλλον. Άνθρωποι ήταν κάποτε, λαθραίοι μια ζωή, λαθραίοι και στο θάνατο… Σπαρμένοι είπαμε… Δεν ξέρεις τι λογής θανατικό είναι ετούτο με τους νεκρούς, 21 ως τα τώρα, να βρίσκονται όλοι με το πρόσωπο χωμένο στο νερό ή χωμένο στην άμμο… Θαρρείς και μέσα από ετούτα τα κουφάρια θα γεννηθεί η ελπίδα… Ελπίδα σε τι… Κάποτε ήταν άνθρωποι. ρει τι έγινε… Η βάρκα Γεροί, δυνατοί, που τόλ- που θα τους περνούσε μησαν να τα βάλουν με στην αντικρινή ακτή, ανατην τύχη τους και να ψά- τράπηκε… ξουν να τη βρουν στη Δύ- Το μεσημέρι της Παραση. Κάποιος τους είπε ότι σκευής, ένα παγωμένο στα δυτικά είναι η γη της κορμί που πάλευε να ζήΕπαγγελίας. Την Πέμπτη σει, βρέθηκε από τις απρος Παρασκευή το βρά- στυνομικές λιμενικές αρδυ, κινήσανε για το επό- χές. Η είδηση έκανε το μενο βήμα προς τη γη ε- γύρο των μέσων ενημέτούτη που πίστεψαν για ρωσης. Ένας άνθρωπος λυτρωμό. Κανείς δεν ξέ- στη θάλασσα δείχνει το

Μ

δρόμο για την τραγωδία που έρχεται… Και το πρωί του Σαββάτου η φρίκη ήταν παρούσα… Σε όλη την ακτή της Θερμής… Ως τα χτες, 21 νεκροί. Αγνοούμενοι ακόμα εννιά. Ανάμεσά τους, δυο γυναίκες και ένα παιδί.

Πληροφορίες από το διασωθέντα Ο 16χρονος, κατά δήλωσή του, Μορτεζά από το Αφγανιστάν, ο διασωθείς του ναυαγίου που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μίλησε χθες αποκλειστικά στην «ΕΡΑ Αιγαίου» και στο δημοσιογράφο Ηλία Μαραβά. Οι πληροφορίες που έδωσε, συγκλονίζουν. Ξεκίνησαν, λέει, στις 7:30 το απόγευμα της Πέμπτης από την Κωνσταντινούπολη. Περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα προς Παρασκευή, μπήκαν σε μια βάρκα. Ξανοίχτη-

καν και κάποια στιγμή βρέθηκαν στη θάλασσα. Ο νεαρός σώθηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι χάθηκαν στα παγωμένα νερά. Στην προσπάθεια συλλογής των νεκρών, βοήθησαν σημαντικά εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, ενώ υπεράνθρωπη ήταν η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που επιχειρούσαν με μέσα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω συνεχών τεχνικών προβλημάτων, που αδυνατούν να επισκευάσουν λόγω έλλειψης κονδυλίων, αλλά και κυριολεκτικά μετρώντας τα διαθέσιμα καύσιμα με το σταγονόμετρο, για τον ίδιο λόγο και αυτά.

Η αποκλειστική συνέντευξη του 16χρονου στην «ΕΡΑ Αιγαίου»

«Θυμάμαι ότι έφτασα στην ακτή…» υμάμαι ότι έφτασα στην ακτή. Έψα«Θ ξα να τους βρω, αλλά δε βρήκα κανένα. Μετά θυμάμαι που ξύπνησα στο Νοσοκομείο», δήλωσε στην «ΕΡΑ Αιγαίου» και στο δημοσιογράφο του σταθμού Ηλία Μαραβά ο μοναδικός επιζών του ναυαγίου με μετανάστες, ανοικτά της Λέσβου. Ο 16χρονος (κατά δήλωσή του) Μορτεζά κατάγεται από την πόλη Μπαμιάν του Αφγανιστάν και τα ξημερώματα της Παρασκευής, με 28 συμπατριώτες του επιβιβάστηκαν σε πλαστική λέμβο, στην οποία επέβαιναν και δύο Τούρκοι μεταφορείς. Μετά από μία ώρα περίπου ταξιδιού, η λέμβος πήρε νερά, αναποδογύρισε και όλοι τους βρέθηκαν στη θάλασσα. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του είναι το παρακάτω: «Τι συνέβη εκείνο το βράδυ. “Ξεκινήσαμε στις 7.30΄ το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη και περίπου στις 2 τα ξημερώματα φτάσαμε στην ακτή. Μπήκαμε σε μια πλαστική λέμβο σαν αυτές που χρησιμοποιούν για ψάρεμα. Είχε πολύ κύμα. Η βάρκα είχε τρυπήσει και μπήκε νερό. Μετά, μας χτύπησαν κύματα και όλοι πέσαμε στη θάλασσα.” Πόσα άτομα ήσασταν; “Ήμασταν 30 άτομα, [ανάμεσά μας] δύο γυναίκες και ένα μικρό παιδί. Ήταν και δύο Τούρκοι μαζί μας.” Φορούσαν όλοι σωσίβια; “Ναι, φορούσαν όλοι.” Είδες κάποιο άλλο σκάφος εκεί κοντά; “Όχι, δεν υπήρχε κανένα.” Τι θυμάσαι από τη στιγμή που πέσατε στο νερό; “Έμεινα στο νερό περίπου πέντε ώρες. Κολυμπούσαμε μαζί με κάποια άτομα για περίπου δυο ώρες. Μετά τους έχασα. Θυμάμαι ότι έφτασα στην ακτή. Έψαξα να τους βρω, αλλά δε βρήκα κανένα. Μετά θυμάμαι που ξύπνησα στο Νοσοκομείο.”»


ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 85 τ.μ., με θέα, 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC air-condition, ηλιακό θεμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6937-124998, 6977-055677. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 75 τ.μ. σε 1ο όροφο, με μεγάλη ταράτσα, ηλιακό θερμοσίφωνα, καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα, κοντά στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649. Eνοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 50 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη, με air-condition και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 21129. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 120 τ.μ., σε διπλοκατοικία, στον 1ο όροφο, πάνω από το γήπεδο, με αυτόνομη θέρμανση, καινούργιο καυστήρα, boiler, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλες βεράντες και αυλή με δέντρα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 20470, 6976-987996. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, με αυλή, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967. Ενοικιάζεται νέοκτιστη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., επιπλωμένη, σε μονοκατοικία στη Βαρειά, με 1 υπνοδωμάτιο ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλη και για φοιτητές/στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6979-228312. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 49 τ.μ., κοντά στο κέντρο (Λαζαρέτο). Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.realpro. gr Ενοικιάζεται στο Πυργί ισόγειο διαμέρισμα, 55 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι 1ου ορόφου, διαμπερές, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλήρως επιπλωμένο, ανεξάρτητο, χωρίς κοινόχρηστα, με 2 aircondtion και θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945-753829.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη 25 τ.μ., στη Βαρειά, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., δίχωρη (ενιαίος χώρος κουζίνα-καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο) περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468, 22510 29885. Ενοικιάζεται τριάρι με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στην Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 6932-454642. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75 τ.μ., 2ου ορόφου στην Ασκληπιού 39, πάνω από το ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια». Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6974714885. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται καινούριο 2αρι, 45 τ.μ., στο Κουμκό (πλησίον Πανεπιστήμιου). Κουζίνα, ενιαίος χώρος με καθιστικό, μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, βόθρος για αποχέτευση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, καινούριο διαμπερές 4αρι, 120 τ.μ., 3ου ορόφου. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο, περιμετρικό μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971573639, 6996-536690.

Ενοικιάζεται 3άρι, με 2 υ/δ, κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο και αποθήκη. Διαμπερές με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 21709 & 6975519856.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό δυάρι 37 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Aυλή, χώρος στάθμευσης, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 80 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, 2 air-condition και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο γωνιακό διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα, γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 28 τ.μ., κοντά στο κέντρο, 1ου ορόφου, με μπαλκόνι, ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 6946-287720. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούργιο, με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκιγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα Σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ. 22510 27583, 6938532092. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, στα Πάμφιλα. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 4 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι και θέα στη θάλασσα. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης) Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού μεγάλο πολυτελές δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Λαζαρέτο, με αυλή. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, στη Σουράδα. Θέα στη θάλασσα, ατομικός λέβητας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουριο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου με σοφίτα, αποτελούμενο από κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, 2 WC, αποθήκη και βεράντες. Με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939-459814. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, 1ου ορόφου, νεόδμητο, στην περιοχή Καλλιθέα Μυτιλήνης, με εμβαδό 60 τ.μ.. Διαθέτει άνετο σαλόνι, κουζίνα, ευρύχωρη κρεβατοκάμαρα, μπάνιο και βεράντα. Τα έπιπλα που έχει, είναι καναπές, κρεβάτι, τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση και διαθέτει 2 πολύ καλά κλιματιστικά. Τιμή 320 ευρώ (συζητήσιμη). ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 150 τ.μ. + 20 τ.μ. υπόγειο, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 630 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα επιπλωμένο δυάρι νεόκτιστο, 45 τ.μ.. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 80 τ.μ., τρίτου ορόφου, στην Καλλιθέα (χαμηλά). Άνετο σαλόνι, μεγάλος χώρος, καινούργια ξεχωριστή κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, καινούργιο μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι με τέντες, κεντρική θέρμανση με pellets, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο 50 τ.μ., επιπλωμένο, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947-842565, 6977018289. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στη Νεάπολη ισόγειο διαμέρισμα 250 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι χωρίς κοινόχρηστα, σε 1ο όροφο, 40 τ.μ., με θέα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο τριάρι διαμέρισμα, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ. στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και μια θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή τού ΟΤΕ, επιπλωμένο δυάρι 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και νεόχτιστο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 33 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και air condition, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, στην περιοχή Κιόσκι, πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr ΠΡΟΣΦΟΡΑ! Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευή 2006, με A/C, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, τιμή 170 ευρώ, περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003.


10

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, επιπλωμένη, με καλοριφέρ και κλιματιστικό, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6946-064749, 6956-165629, 22520 22131. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται μεζονέτα στη Νεάπολη 195 τ.μ. (90 τ.μ όροφος - 105 τ.μ ημιισόγειο), 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, W.C, σαλόνι, playroom, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο, τζάκι, κήπο, ηλιακό 3πλής ενέργειας, 100 μέτρα από τη θάλασσα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6945649406. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούριο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι 50 τ.μ. στο Λαζαρέτο, καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα πέμπτου ορόφου καλής κατασκευής, στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα, εμβαδού 170 τ.μ.. Φωτεινό, διαμπερές, προσόψεως, διαθέτει μεγάλο σαλόνι με τζάκι και δεύτερο καθιστικό με τζάκι και αυτό, τραπεζαρία, μεγάλη κουζίνα, 3 άνετες κρεβατοκάμαρες, WC και ένα μεγάλο μπάνιο. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, βεράντα με θέα και υπάρχει δυνατότητα να χωριστεί σε 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα. Τιμή προσφοράς 179.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ., στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω με θέα στη θάλασσα και στη πόλη. Πληρ. τηλ. 6989677045.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 80 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, με θέα. Άριστη κατάσταση, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας και boiler. Έτος κατασκευής 2006, φωτεινό, με ανατολικό προσανατολισμό, σε ήσυχη περιοχή και εύκολο πάρκινγκ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διαμέρισμα 43 τ.μ, στο κέντρο της πόλης, νεόδμητο, με άριστα υλικά κατασκευής, οικονομικό για έξοδα θέρμανσης το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Διαθέτει πρόσβαση σε μικρή αυλή και έχει ησυχία, έτος κατασκευής 2008. Ιδανικό για επένδυση, τιμή 50.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 92 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα, φωτεινό, διαμπερές, φρεσκοβαμμένο, με 2 υπνοδωμάτια, μπαλκόνι. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριάρι στην Επάνω Σκάλα, 117 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


11

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ) και όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στον Ποταμό Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ., στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 100 τ.μ., διαμπερής, με αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, 20ετίας, σε καλή κατάσταση. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στην Πέτρα, κατάλληλος για καφετέρια, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κλπ. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, ισόγειο, 400 τετραγωνικά, επιπλέον βεράντες, δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον ορόφου 200 τετραγωνικά, περιβάλλων χώρος κατάλληλος και για πάρκινγκ 3.000 τετραγωνικά. Πληρ. τηλ. 6974-723454.

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται κατάστημα στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης (πρώην πιτσαρία «Martano»), 90 τ.μ. ισόγειο, 90 τ.μ. υπόγειο και 50 τ.μ. πρασιά. Πληρ. τηλ. 22510 28588. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση fastfood στην προκυμαία Μυτιλήνης, πλήρως εξοπλισμένη, με έτοιμο πελατολόγιο, λόγω αναχώρησης. Τιμή συζητήσιμη, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6973828826, 6942-476868.

Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας με πλήρη μηχανήματα κομπλέ, πολλά κλειδιά-κλειδαριές, λόγω συνταξιοδότησης. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση της δουλειάς. Αγίας Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fastfood, πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12 Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, σε ήσυχη τοποθεσία και με θέα. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χτίζει σπίτι 231 τ.μ.. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε 2 επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 110 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932 - 622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κοπέλα ζητά εργασία για φύλαξη παιδιών πρωινές - βραδινές και ώρες ανάγκης, καθώς επίσης και για οικιακές εργασίες. Πληρ. τηλ. 6972-

510598, 6972-000141. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται βοηθός λογιστή, απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με σχετική εμπειρία σε βιβλία Γ´ κατηγορίας και γνώση αγγλικών, για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο: yachtsoperations@gmail.com Κεντρικό φαρμακείο στη Μυτιλήνη ζητά αισθητικό ή σύμβουλο ομορφιάς, με προϋπηρεσία στην πώληση καλλυντικών-παραφαρμάκων. Άνεση επικοινωνίας, ικανότητα στην προώθηση και διαχείριση προϊόντων περιποίησης. Αναγκαία η γνώση αγγλικών. Πληρ. τηλ. 6937-448392. Ζητείται κοπέλα, αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται ελαιόκτημα στη θέση «Σκάφες» στο χωριό Ίππειος, έκτασης 3.325 τ.μ., που περιέχει 70 ελαιόδεντρα. Πληρ. τηλ. 6932303280 (κ. Ρίπης).

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται κρεβατοκάμαρα. Διαστάσεις κρεβατιού 2 μ. x 1,70 μ., συν 2 κομοδίνα, τουαλέτα, καθρέφτης. Καινούρια. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται καναπές καινούργιος, 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη, του 1948, κα-

ρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973403114.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλούνται: α) Mitsubishi L200,τετράπορτο, αγροτικό 4Χ4, πετρελαίου, μοντέλο 2000, με 125.000 χλμ. Τιμή: 9.900€, β) RAV Toyota, 4Χ4, αυτόματο, βενζίνης, τετράπορτο, μοντέλο 2000, με 140.000 χλμ. Τιμή 3.800€. Πληρ. τηλ. 6970-883261. Τιμή ευκαιρίας! Πωλείται μηχανή KLV-1000, μαύρη, σε άριστη κατάσταση, με κουκούλα, bagster, βαλίτσα 50 lt, κάγκελα, συναγερμό (με ειδοποίηση εάν είσαι μακριά). Κανονικά όλα τα service, σε αντιπροσωπεία Kawasaki. Φυλάσσεται σε γκαράζ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Δυνατότητα έκδοσης δανείου ή χρέωση πιστωτικής κάρτας. Πληρ. τηλ. 6932-352852. Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιο-cd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σχάρες Opel, μπαγκαζιέρα οροφής Thule, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένο ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.700 ευρώ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πληρ. τηλ. 6972-927888, What’s Up 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). Ζητείται οδηγός με δίπλωμα Γ´ Κατηγορίας και άνω, και με πτυχίο μηχανικού ή ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση η προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός χρόνου και για τις δύο ειδικότητες. Πληρ. τηλ. 22530 23450 (ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 08:30 - 14:30). Ζητείται υπάλληλος γραφείου στη Μυτιλήνη, με πιστοποιημένες γνώσεις Η/Υ και ξένων γλωσσών, με απαραίτητη προϋπηρεσία ως υπάλληλος γραφείου και κατά προτίμηση σε ασφαλιστικό γραφείο. Πληρ. τηλ. 22530 23450

(ώρες επικοινωνίας καθημερινά 08:30 - 14:30).

(18:30 - 20:30).

Η εταιρεία ζωοτρόφων «Αγρολέσβος ΑΕΒΕ» ζητά πωλητή για την προώθηση των προϊόντων της. Πληρ. τηλ. 22510 96269 (μόνο από 13:00 έως 16:00).

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Ζητούνται συνεργάτες. Επιπλέον εισόδημα από 200 1.500 ευρώ με μερική απασχόληση. Πλήρης απασχόληση 1.500 ευρώ και άνω. Αποδεδειγμένο επιχειρηματικό σύστημα. Προσωπική ανάπτυξη. Έλλειψη χρόνου; Λιγότερες ώρες εργασίας. Επιλογή ωρών εργασίας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο εισόδημα. Προσωπική βοήθεια και καθοδήγηση. Θα χαρούμε πολύ να σας ενημερώσουμε. Πληρ. τηλ. 22510 45453 (10:00 13:30) 22510 45245

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

EΠIΣTHMH

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

13

Σε συνεργασία με το περιοδικό

Ενσυναίσθηση

H άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας νσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση, μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να κατανοήσει τη συμπεριφορά του και να αναγνωρίσει τα κίνητρά της. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Για μια ικανότητα που, αν και όλοι διαθέτουμε, την αγνοούμε. Γι’ αυτό και παραμένει αναξιοποίητη.

Γιατί λάμπουν οι πυγολαμπίδες;

E

Εργαλείο της επιστήμης Η ενσυναίσθηση αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο της Ψυχοθεραπείας. Σύντομα όμως οι δυνατότητές της αναγνωρίστηκαν σε όλες τις μορφές των διαπροσωπικών σχέσεων, σε κάθε κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει αυτόν που βρίσκεται απέναντί του. Η έννοια της ενσυναίσθησης αρχίζει με την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων. Θα ήταν πιο εύκολο να αντιληφθούμε τα συναισθήματα των άλλων αν εκείνοι απλά μάς τα έλεγαν, αν βέβαια τα γνώριζαν. Επειδή όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν, πρέπει εμείς να τους ρωτήσουμε, να καταλάβουμε τα υπονοούμενά τους, να μαντέψουμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τη μη λεκτική επικοινωνία τους. Οι εκφραστικοί άνθρωποι γίνονται κατανοητοί πιο εύκολα, επειδή τα μάτια και οι εκφράσεις του προσώπου τους μάς βοηθούν να καταλάβουμε πώς αισθάνονται.

Πλεονεκτήματα Η ενσυναίσθηση φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τους βοηθά να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται αμοιβαίος σεβασμός. Όταν κάποιος ακούει με ενσυναίσθηση, δεν ακούει απλά το συνομιλητή του. Κάνει κάτι περισσότερο: αντιδρά σε αυτόν με τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. Μπορεί έτσι να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει το μήνυμα του συνομιλητή του, δίνοντας συνάμα την πιο κατάλληλη απάντηση. Η απάντηση αυτή μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο της επικοινωνίας.

Χιλιάδες αρσενικές πυγολαμπίδες φλερτάρουν τα θηλυκά εκπέμποντας λάμψεις

Ενεργοποίηση Ακούγοντας με ενσυναίσθηση, ο ακροατής λέει στο συνομιλητή του «καταλαβαίνω το πρόβλημά σας και πώς αισθάνεστε γι’ αυτό, με ενδιαφέρει αυτό που λέτε και δε σας κρίνω». Ο ακροατής μεταφέρει αυτό το μήνυμα μέσω λεκτικής, αλλά και μη λεκτικής επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο ο ακροατής ενθαρρύνει το συνομιλητή του να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς να φοβάται ότι εκείνος θα τον διακόψει, θα τον κρίνει ή θα του υποδείξει τι να κάνει. Δεν είναι ούτε απαραίτητο, αλλά, και σε μερικές περιπτώσεις, ούτε και επιθυμητό ο ακροατής να συμφωνεί με το συνομιλητή του. Είναι αρκετό να μεταφερθεί στο συνομιλητή το μήνυμα «σας καταλαβαίνω και θέλω να σας βοηθήσω να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας». Για να είναι κάποιος καλός ακροατής, πρέπει να αφήνει το συνομιλητή του να καθοδηγεί τη συζήτηση. Να τον ακούει με προσοχή και να μην τον διακόπτει, προσφέροντας παράλληλα λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις ότι τον παρακολουθεί. Ο ακροατής πρέπει πρώτα να εντοπίσει τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συνομιλητής του. Στη συνέχεια, χρειάζεται να παρατηρεί προσεκτικά τις μικρές αλλαγές της συμπεριφοράς του. Οι πιο προφανείς βρίσκονται στην έκφραση του προσώπου. Για να μην πνιγεί από το συναίσθημα του συνομιλητή του, ο ακροατής πρέπει να απομακρύνεται περιοδικά από το συναισθηματικό επίπεδο της επικοινωνίας. Σα να μπαίνει μέσα στο νερό, να δοκιμάζει τη θερμοκρασία και μετά να βγαίνει έξω για να

μπορέσει να σκεφτεί λογικά. Είναι χρήσιμο να μεταφέρει ο ακροατής στο συνομιλητή του τα μηνύματα που παίρνει από αυτόν. Πρέπει να αναγνωρίσει τα ισχυρά συναισθήματα που αντιλαμβάνεται, όπως φόβο, θυμό, πένθος, απογοήτευση. Στη συνέχεια, πρέπει να τα μεταφέρει στο συνομιλητή του με ανοιχτές φράσεις, όπως «φαντάζομαι ότι είστε…» ή «μου ακούγεται ότι έχετε θυμώσει για…». Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βεβαιωθεί ότι δεν έχει παρερμηνεύσει τα μηνύματα που πήρε. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη του συνομιλητή προς τον ακροατή του. Στη συνέχεια, ο ακροατής μπορεί να εξηγήσει το λόγο που δημιουργήθηκε αυτό το συναίσθημα, όπως «αισθάνεστε έτσι επειδή πιστεύετε ότι σας φέρθηκαν χωρίς σεβασμό». Διαπίστωση που δε συνεπάγεται αναγκαστικά συμφωνία με το συμπέρασμα του συνομιλητή του. Σε αυτό το στάδιο ο ακροατής πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο να κρίνει το συνομιλητή του. Αν το πιστεύει, μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη και τη συνεργασία του.

Η σκοτεινή πλευρά Η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα και, όπως κάθε δεξιότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ιδιοτελείς σκοπούς. Αν κάποιος θελήσει να εκμεταλλευτεί το διπλανό του, μπορεί να κάνει χρήση της ενσυναίσθησης γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Είτε πρόκειται για πωλητή που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πελάτη του, είτε για κατά συρροή δολοφόνο που πλησιάζει το νέο του θύμα, η γνώση του συναισθήματος του στόχου του μπορεί να του είναι πολύ χρήσιμη.

ι πυγολαμπίδες είναι σκαθάρια της οικογένειας Ομέρος Lampyridae. Ονομάζονται έτσι επειδή το πίσω του σώματός τους εκπέμπει ένα πρασινοκίτρινο ή χρυσοκίτρινο φως, κατά κανόνα όταν «φλερτάρουν» προκειμένου να ζευγαρώσουν. Το κάθε είδος έχει το δικό του, ξεχωριστό τρόπο να εκπέμπει φως: είτε σύντομες, κοφτές αναλαμπές, είτε φως μεγαλύτερης διάρκειας. Το ζευγάρωμα σε ορισμένα είδη πυγολαμπίδων είναι ένας «φωτεινός διάλογος» - το αρσενικό που ακτινοβολεί πλησιάζει το θηλυκό, το οποίο ανταποκρίνεται επίσης εκπέμποντας φως. Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι τα θηλυκά αξιολογούν τα αρσενικά με βάση το φως τους, π.χ. τη συχνότητα της αναλαμπής, την ένταση του φωτός, αλλά και το «σχέδιο πτήσης» τους όταν λάμπουν. Σε άλλα είδη εκπέμπει μόνο το ένα φύλο, από ένα σταθερό σημείο, για να προσελκύσει το αντίθετο φύλο. Η ακτινοβολία των πυγολαμπίδων είναι μια μορφή βιοφωταύγειας. Πρόκειται για την ικανότητα που έχουν ορισμένοι οργανισμοί να παράγουν φως χάρη σε συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις.

Θαλασσοπόροι 130.000 ετών ίθινα εργαλεία ηλικίας πιθανόν και αρκετών εκατοΛοδηγούν ντάδων χιλιάδων ετών που βρέθηκαν στην Κρήτη, στο συμπέρασμα πως οι πρόγονοί μας ίσως να επιδόθηκαν σε μεγάλα θαλάσσια ταξίδια για να εποικίσουν νέες περιοχές, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε. Αμερικανοί και Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη νότια ακτή του νησιού 2.100 εργαλεία που χρονολογήθηκαν από 130.000 έως 700.000 ετών. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι χειροπελέκεις από πυρόλιθο και χαλαζία κατασκευάστηκαν από ταξιδευτές πιθανόν από τη βόρεια Αφρική, που βρίσκεται σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.


14

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ανθρωπιστική προσφορά λόγω κρίσης, για την περίοδο των γιορτών και έως τα Φώτα 60 λεπτά η φραντζόλα, για όλους τους τύπους ψωμιού, απ’ τους φούρνους του Π. Κιντάκα σε Καλλονή, Γέρα και Αγία Παρασκευή

«Να φάει ο κόσμος ψωμί…» της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ριάντα λεπτά λιγότερο τη φραντζόλα πουλάνε απ’ την προηγούμενη Δευτέρα και έως τα Φώτα το ψωμί όλων των τύπων οι φούρνοι του Παναγιώτη Κιντάκα σε Καλλονή και Παπάδο, αλλά και το πρατήριό του στην Αγία Παρασκευή. Ο ίδιος, που δηλώνει ότι αντέχει για λίγες μέρες να πουλά σε τιμές κόστους, επέλεξε να προχωρήσει στη μείωση της τιμής «για να φάει ο κόσμος ψωμί τώρα στις γιορτές, αφού λόγω της κρίσης ούτε αυτό δεν μπορεί πλέον να χορτάσει». Και αυτή η προσφορά του δεν είναι η πρώτη, αφού ο κ. Κιντάκας έχει... αγκαλιάσει τη Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», δίνοντάς της δωρεάν ψωμί για τους πρόσφυγες, αλλά και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω του οποίου παρέχει δωρεάν ψωμί σε άπορους γέροντες. Αναγνώστης μας απ’ την Καλλονή, που τυχαία ψώνισε χθες απ’ το φούρνο του κ. Κιντάκα, μας ενημέρωσε ότι απ’ την προηγούμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου κι έως τα Φώτα ο συγκεκριμένος φούρνος έχει ανακοίνωση ότι θα πουλά το ψωμί, αντί για 90 λεπτά, προς 60 λεπτά τη φραντζόλα.

τις χαμηλές τιμές, βλέπω ότι δεν υπάρχει η κατανάλωση άλλων εποχών. Μετρημένα ψώνια και κάποιοι μόνο το ψωμί της ημέρας και τίποτε παραπάνω, σ’ αντίθεση με ό,τι γινόταν παλιά», λέει ο φούρναρης, που επισημαίνει πως απ’ την ημέρα που ξεκίνησε η προσφορά στην τιμή του ψωμιού, «ήρθε κόσμος που πριν δεν ερχόταν, γιατί τώρα όλοι σχεδόν συγκρίνουν τις τιμές».

T

Μόνο στην κουραμάνα… «Αποφάσισα για λίγες μέρες, μόνο για την κουραμάνα, για το

Με παράδοση… ψωμί που είναι είδος πρώτης ανάγκης και το χρειάζεται όλος ο κόσμος, να ρίξω την τιμή σε επίπεδο κόστους», είπε ο κ. Κιντάκας μιλώντας στο «Ε» και προσθέτοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αντέξει μία τέτοια πολιτική τιμών, για μικρό όμως διάστημα, όπως η περίοδος των γιορτών. «Έχω το φούρνο εδώ στην Καλλονή εννιά χρόνια και έχω και φούρνο στη Γέρα, όπως και πρατήριο στην Αγία Παρασκευή. Ευτυχώς δε χρωστάω δάνεια, δεν είμαι χρεωμένος στις τράπεζες και έτσι μπορώ, μόνο για το ψωμί όμως, γιατί έχω και οκτώ υπαλλήλους να πληρώσω, να ρίξω την τιμή στο κόστος του ψωμιού για να πάρει ο κόσμος και να κάνει γιορτές», ανέφερε ο κ. Κιντάκας, που επέλεξε να «διαφημίσει» την προσφορά του μόνο με μια χειρόγραφη πινακίδα στα καταστήματά του.

Γεύμα αγάπης ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι, τα μέλη του TσβουοΣυνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Νομού Λέμαζί με τους μαθητές των Τμημάτων Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής της Μαθητείας ΟΑΕΔ Λέσβου πραγματοποιούν χριστουγεννιάτικο γεύμα αγάπης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης, στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη.

Και ποδηλατάδα αλληλεγγύης ια «Ποδηλατάδα Αλληλεγγύης», με στόχο την ενίσχυση οικογενειών που έχουν ανάM γκη, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, με σημείο συνάντησης την Πλατεία Σαπφούς, η ομάδα «Μυτιλήνη Bike Night». Σκοπός της ομάδας είναι η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για 27 συνολικά οικογένειες της Μυτιλήνης, που περιμένουν ένα χέρι βοήθειας. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ομάδα Άμεσης Συμπαράστασης Νήσου Λέσβου «Συμπαράσταση» και τον κ. Σταύρο Μυρογιάννη. Από τις 8:30 έως τις 9:30 θα συγκεντρώνονται είδη όπως: γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, λάδι, αλάτι, μακαρόνια, μερέντες, μαρμελάδες, παξιμάδια, κονσέρβες, φακές, φασόλια, ρεβύθια, αλεύρι κ.ά., ενώ ο κ. Μυρογιάννης θα μιλήσει για τη δράση και τις ανάγκες της ομάδας. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ποδηλατοβόλτα, ενώ τα είδη που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν στις οικογένειες το πρωί της Πέμπτης.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η φτηνή τιμή αφορά σε όλους τους τύπους ψωμιού που παράγει (ολικής, πολύσπορο, τσιαπάτες, πολυτελείας, μπαγκέτες κ.λπ.), κι όχι μόνο στο λευκό, που θεωρείται και πιο φτηνό. Στους φούρνους «Αρτοποιότης», όπως είναι το όνομα των αρτοποιείων του, έχει παρατηρήσει τον τελευταίο χρόνο πως ο κόσμος, πολλοί απ’ τους πελάτες του, αγοράζουν λιγότερες ποσότητες προϊόντων και έχουν περιορίσει σημαντικά και τα άλλα σκευάσματα που κατανάλωναν κατά κόρον πριν, όπως τσουρέκια, κριτσίνια, σφολιατοειδή κ.λπ.. «Παρ’ ότι οι τιμές μου σε όλα προσπαθώ να διατηρούνται χαμηλά, και μπορώ να το κάνω αυτό γιατί έχω δικό μου εργαστήριο, και μπορεί να έρθει όποιος θέλει να δει την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιώ παρά

Όμως ο επιχειρηματίας δεν είναι η πρώτη φορά που δε βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος και προσπαθεί να βοηθήσει και το συνάνθρωπό του. Στην Καλλονή είναι γνωστή η προσφορά του στη μη κυβερνητική οργάνωση «Αγκαλιά», την οποία ενισχύει με είδη, όπως και η στήριξή του σε άπορους γέροντες και πάσχοντες, στους οποίους στέλνει το ψωμί της ημέρας με «μεσολαβητή» το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εδώ και οκτώ χρόνια. Τηρώντας την παράδοση που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, ο Παναγιώτης Κιντάκας προσφέρει με την ευκαιρία των γιορτών φτηνότερο ψωμί, δίνοντας ένα παράδειγμα που αξίζει να βρει μιμητές σε όποιους ζυγίζοντας την κατάστασή τους διαπιστώσουν ότι, όπως και αυτός, μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Λυκόπουλα, πρόσκοποι και ανιχνευτές συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη ανάγκης για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Αντίδοτο στη φρίκη η αλληλεγγύη

ην ώρα που το περασμένο Σάββατο οι ακτές της Μυτιλήνης γέμιζαν φρίκη, Tπερίπου 50 παιδιά μέλη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης έστελναν μήνυμα αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, Έλληνες και ξένους. Λυκόπουλα, πρόσκοποι, ανιχνευτές, βαθμοφόροι και μέλη των επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης των δύο προσκοπικών συστημάτων της πόλης της Μυτιλήνης έκαναν τη «μεγάλη χριστουγεννιάτικη καλή πράξη» τους. Συγκέντρωσαν πολλές δεκάδες κιλά τρόφιμα και μεγάλες ποσότητες από άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, για αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Κάνοντας πράξη την προσκοπική υπόσχεση που ορίζει «να βοηθάμε ΚΑΘΕ άνθρωπο σε ΚΑΘΕ περί-

σταση», στάθηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Μασούτης» και «Βερόπουλος» στο κέντρο της Μυτιλήνης και για λίγες ώρες δέχονταν τρόφιμα από πολίτες. Την ίδια ώρα, στα γραφεία της Περιφέρειας Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό, παραλαμβάνονταν χρησιμοποιημένα και σε καλή κατάσταση παιδικά παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια. Αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο σύνολό τους τρόφιμα, παιδικά παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια παραδόθηκαν στη Μονή Προφήτη Ηλία της Μυτιλήνης για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, τόσο των συμπατριωτών μας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, όσο και των οικογενειών παράνομων μεταναστών που διαμένουν στις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ.

Το Κ.Κ.Ε. για τους νεκρούς πρόσφυγες το έγκλημα, γι’ αυ«Γ ι’τήναυτότη φρίκη, δεν ευθύνονται μόνο οι δουλέμποροι. Συνυπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που ληστεύουν και εξαπολύουν πολέμους. Αυτοί που τώρα στηρίζουν τις απροκάλυπτες επεμβάσεις και τις σφαγές στη Συρία, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι ίδιοι τσαλαπατούν», αναφέρει η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε..

Και Οικολόγοι Πράσινοι, κατά λαϊκισμού τραγωδία είναι «H πολύνεκρη το αποκορύφωμα του δράματος που ζούμε στη Λέσβο τα τελευταία 24ωρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε κάνει δεκάδες αναφορές στο ζήτημα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το βάρος της ευθύνης για το χαμό αυτών των ανθρώπων πέφτει σ’ όλη τη δυτική “πολιτισμένη” κοινωνία», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ακόμα: «Είναι σημαντικό να αφήσουμε στην άκρη τον επικίνδυνο λαϊκισμό και να συζητήσουμε νηφάλια για μια πολιτική ασύλου που δε θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για μια μεταναστευτική πολιτική που θα συμφιλιώνει τις αγωνίες και τα θεμιτά συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών. Παράλληλα, όμως, είναι ώρα να τεθεί ακόμη πιο έντονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση των Ευρωπαίων Πράσινων να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες Δουβλίνο ΙΙ και να δοθεί σε κάθε πρόσφυγα δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος σε ποια χώρα από τις 27 θέλει να ζητήσει άσυλο, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα έφθασε πρώτα. Ως ελληνικό κράτος είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια και να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που περνάνε στα νησιά μας, με τη δημιουργία ανοικτών κέντρων υποδοχής, κέντρα που εδώ και δύο χρόνια έχουμε επισημάνει την ανάγκη λειτουργίας τους και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.» Και η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων καταλήγει: «Τέλος, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο δράμα των οικογενειών αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητάμε από την Πολιτεία να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ταφή τους και να παράσχει στις οικογένειές τους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ώστε τουλάχιστον να βρίσκουν γρήγορα, εύκολα και αξιόπιστα τους νεκρούς τους.»


ΠOΛITIΣMOΣ Τελευταία ημέρα σήμερα για την παράσταση του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»

«Η σκιά του έρωτα»

!

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Ένα ντοκυμαντέρ για τους δορυφόρους των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος προέβαλε χτες Δευτέρα η Αστρονομική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εορταστική εκδήλωση από τα μουσικά σύνολα του Συλλόγου «Χορωδία Μυτιλήνης» στις 21:00 στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» Η θεατρική παράσταση «Η σκιά του έρωτα», από τη θεατρική ομάδα του Ομίλου

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ελευταία ημέρα σήμερα για την παράσταση «Η σκιά του έρωτα», που ανεβάζει στο θέατρό του ο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Πολλοί ήταν αυτοί που παρευρέθηκαν στην πρεμιέρα της παράστασης την περασμένη Παρασκευή κι έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους δύο ερασιτέχνες ηθοποιούς τού ΦΟΜ που πρωταγωνιστούσαν, αλλά και στο σκηνοθέτη, Ανδρέα Σεφτελή. Η φράση «αέναη επανάληψη» είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στη συγκεκριμένη παράσταση της θεατρικής ομάδας του Ομίλου, το κείμενο της οποίας είναι βασισμένο στο «Βέρεθρο» του Γκαίτε. Μέσα από έντονα δραματουργικά στοιχεία και συνεχή σωματική κίνηση, οι δύο ηθοποιοί που βρίσκονταν επί σκηνής, ο Στράτος Βουγιούκας και η Τότα Δρούζα, μετέφεραν στο κοινό τον πόνο της απώλειας μιας σχέσης, το φόβο, τις τυχαίες συναντήσεις των ερωτευμένων και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το παράλογο του έρωτα, αναζητώντας συνεχώς την ισορροπία ο

T

Έως Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Έκθεση ζωγραφικής για την απεξάρτηση, από το ΚΕΘΕΑ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου

Από την παράσταση «Η σκιά του έρωτα»

καθένας μόνος του και οι δύο μαζί. Όλα αυτά, με ένα εξαιρετικά αφαιρετικό σκηνικό, ένα απλό άσπρο σεντόνι στο πάτωμα… Την παράσταση συνόδευε μουσικά με αυτοσχεδιασμούς στο τσέλο η Μάρω Γιαννα-

κοπούλου, υποστηρίζοντας το κείμενο του έργου με αυξομειώσεις στην ένταση και αλλαγές στα ηχητικά μοτίβα. Το έργο «Η σκιά του έρωτα» θα ανέβει και σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο του ΦΟΜ.

Αλλάζει από την άλλη Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, εβδομάδα το ωράριο στο Μουσείο Ιακωβίδη λειτουργίας τους Γνώρισαν το ζωγράφο

Μουσεία και και το έργο του αρχαιολογικοί ε επιτυχία πραγματοποιM χώροι ήθηκε η ημερίδα της Λέσβου για εκπαιδευτι-

λλάζει από την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου το ωράριο λειτουργίας των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Λέσβου, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και τις 31 Μαρτίου το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης θα παραμένει κλειστό από Δευτέρα έως και Παρασκευή και θα ανοίγει Σαββατοκύριακα, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με δυνατότητα επισκεψιμότητας τις ημέρες που είναι κλειστό μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, στα τηλέφωνα 22510 40223 και 22510 44913. Το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης θα είναι κλειστά καθημερινά, με δυνατότητα επισκεψιμότητας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα ίδια τηλέφωνα. Ο αρχαιολογικός χώρος του Προϊστορικού Οικισμού της Θερμής θα είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μέσσων θα είναι ανοιχτός από Τρίτη έως Κυριακή τις ίδιες ώρες και κλειστός κάθε Δευτέρα, ανοιχτή καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 8 έως τις 3, θα είναι και η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού και, τέλος, κλειστή θα παραμείνει η Αρχαιολογική Συλλογή της Νάπης, που θα είναι επισκέψιμη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 22530 31786.

A

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

κούς με θέμα «Πάμε Μουσείο Γ. Ιακωβίδη», που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Τμήμα ΣχολιΑπό την ξενάγηση των εκπαιδευτικών κών Δραστηριοτήστο Μουσείο Ιακωβίδη των της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, με υπεύθυνη τη Βάσω Βασίλαρου. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια προβολή παρουσίασης της ζωής και του έργου του ζωγράφου Ιακωβίδη, αλλά και να ξεναγηθούν στο Μουσείο των Χιδήρων, γνωρίζοντας τις ψηφιακές εφαρμογές μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Την ξενάγηση έκανε η υπεύθυνη του Μουσείου, Δήμητρα Μαρίνου, ενώ η κ. Βασίλαρου έφερε τους εκπαιδευτικούς σε επαφή με τη Μουσειακή Αγωγή.

Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

«Γιορτή των Αστεριών 2» ι μαθητές, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Oγάνωσαν και Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, διορπροχτές Κυριακή τη δεύτερη «Γιορτή των Αστεριών». Η εκδήλωση έγινε στο Σχολείο και περιελάμβανε φαγητό, ποτό, τραγούδια και χορό, καθώς και πολλές εκπλήξεις, για μικρούς και μεγάλους.

Αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Φιλαρμονικής του Δήμου νομικό πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Tου,οτουστις Δήμου Λέσβου διοργανώνει αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρί8:30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λέσβου. Η 20μελής μπάντα της Φιλαρμονικής θα παρουσιάσει κάλαντα και άλλες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Γιορτή από το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μια παραμυθένια παραμονή Χριστουγέννων… η χριστουγεννιάτικη γιορτή τους διοργάνωσαν το απόγευμα της TΚυριακής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης οι μικροί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης. Τίτλος της γιορτής, που έστησαν μαζί με τα παιδιά οι νηπιαγωγοί Ειρήνη Δεληγεωργίου, Άννα Τσουκαλά, Ειρήνη Καραμπάση και Ειρήνη Ιακώβου, ήταν «Μια παραμυθένια παραμονή Χριστουγέννων». Στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου ανέβηκαν συνολικά 45 μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου, ντυμένοι σαν ήρωες γνωστών παραμυθιών, όπως ο Μικρός Πρίγκιπας, η Πίπη η Φακιδομύτη, η Νεράιδα της Νύχτας, η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, ο Κακός Λύκος, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Κυνηγός, η Ωραία Κοιμωμένη, το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, ο Καρυοθραύστης κ.ά.. Στην προσπάθεια των παιδιών βοήθησαν η Φάνια Βαλάση, η Έφη Παπαδημητρίου και ο Στράτος Ταμβάκης από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου, καθώς και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θάνια Βέζου και Μαρία Τζουρά. «Ευχαριστούμε τους παραπάνω, όπως επίσης τη σχολική σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου και τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου, αλλά και όλους τους γονείς, που μας συμπαραστάθηκαν με τον καλύτερο τρόπο», είπε στο «Ε» μετά την παράσταση η κ. Τσουκαλά. Β.Χρ.

από τις 10:00 έως τις 13:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Δημιουργικό παιχνίδι για σχολικές ομάδες, παρασκευή κουραμπιέδων και μελομακάρονων, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών και στόλισμα δέντρου

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα του Συλλόγου Αντισσαίων της Αθήνας Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 11:30 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Δημιουργικό παιχνίδι για σχολικές ομάδες, παρασκευή κουραμπιέδων και μελομακάρονων, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών και στόλισμα δέντρου. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Σκρουτζ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου «Αν…», του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (αισθηματική - κοινωνική) Πρωταγωνιστούν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου, Μαρία Σολωμού, Θέμις Μπαζάκα Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45 Έως Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου «Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο Ταξίδι», του Πίτερ Τζάκσον (περιπέτεια, σε παγκόσμια πρεμιέρα - 3D προβολή)* Πρωταγωνιστούν: Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ελάιτζα Γουντ, Μάρτιν Φρίμαν, Τζέφρι Τόμας Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 18:00 και στις 21:30 * Οι προβολές συνεχίζονται.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Σταμάτης Μαλέλης Το τέρας κι εγώ Κατάθλιψη: Το λυκόφως και το λυκαυγές Εκδόσεις Λιβάνη Αθήνα 2012, σελ. 235

ταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν «Ή τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να κάνω το γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Η παρουσιάστρια, συμπαθέστατη, που δούλευε σε ανταγωνιστικό κανάλι, με πήγε πολύ μαλακά με τις γνωστές ερωτήσεις. Προς το τέλος της συνέντευξης, η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου. “Δημιουργήσατε τα παράθυρα, διευθύνατε όλα τα μεγάλα κανάλια και τώρα κάνετε άλλη μια επιτυχία στο STAR. Δημιουργήσατε ένα νεανικό lifestyle πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται επιτυχημένο. Άρα, πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος.” Η αυθόρμητη απάντησή μου πρέπει να τη σόκαρε. “Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος.” Το κορίτσι σώπασε κι εγώ συνέχισα: “Ποτέ δεν ήμουν ευτυχισμένος! Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω. Κι εγώ ήμουν λυπημένος. Κι όταν εσύ μου λες για τη μεγάλη επιτυχία τού ΣΚΑΪ και τα παράθυρα, θέλω να σου πω ότι τότε έπασχα από βαθιά κατάθλιψη. Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ ήμουν άτομο με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούσα να βγω ούτε από το σπίτι μου. Και πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το τέρας της κατάθλιψης”.» Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την εισαγωγή του βιβλίου του συμπατριώτη μας δημοσιογράφου και διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης σε μια σειρά από μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, Σταμάτη Μαλέλη. Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τις περιόδους της ζωής του που έχουν σχέση με τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη, «τέρας», όπως την ονομάζει, ή άλλες που πιθανόν την επηρέασαν. Δεν είναι βιβλίο ούτε βιογραφικό ούτε επιστημονικό. Κίνητρο του Σταμάτη Μαλέλη είναι να πείσει όσους ανθρώπους μπορεί, να μην εγκαταλείψουν τη ζωή τους στο έλεος της άθλιας αρρώστιας. Από τις εκδόσεις «Λιβάνη» κυκλοφορεί ένα ακόμη βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη, με τον τίτλο «Στιγμές τηλεόρασης». Π.Σ. Αιολικά Γράμματα Τεύχος 258 / Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2012 σελ. 63

ε ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο Γάλλο θεωρητικό της σημειολογίας Ρολάν Μπαρτ, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα». Στο τεύχος δημοσιεύονται τρεις ομιλίες που ακούστηκαν στο συνέδριο που οργανώθηκε για το Ρολάν Μπαρτ στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και στο οποίο είχε πάρει μέρος και ο Κώστας Βαλέτας. Συγκεκριμένα των Brahim Boumeshouli, Μαροκινού συγγραφέα, Hélène Stafford, Γαλλίδας καθηγήτριας, Téofilo Sanz, διδάκτορα Λογοτεχνίας. Π.Σ.

Μ

Από την ομιλία του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, το βράδυ των εγκαινίων

Ξεκίνησε την Παρασκευή η έκθεση του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ

«Λέσβιοι καλλιτέχνες στηρίζουν την απεξάρτηση» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ γκαινιάστηκε, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, η έκθεση με θέμα «Λέσβιοι καλλιτέχνες στηρίζουν την απεξάρτηση», που διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Το φουαγέ του Θεάτρου έχει γεμίσει χρώμα από τα έργα ζωγραφικής, τις λιθογραφίες, τις μεταξοτυπίες, τις ακουαρέλες, αλλά και έργα κεραμικής κ.ά., που έχουν προσφέρει για το σκοπό του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ συνολικά 45 Λέσβιοι καλλιτέχνες. Με τιμές που κυμαίνονται από τα 15 μέχρι και τα 500 ευρώ, στο χώρο εκτίθενται έργα των Στρατή Αθηναίου, Νίκου Αναγνώστου, Αλεξάνδρας Ανδρέου, Μάκη Αξιώτη, Αλέξανδρου Βακιρτζή, Θεοδώρας Βάλβη, Νότας Βαμβακίτου, Παναγιώτη Βερβέρη, Σαπφούς Βογιατζή Γιακουμή, Ευαγγελίας Γανώση,

E

Ειρήνης Γεραγώτου - Αντωνέλλου, Ειρήνης Γεωργανή - Πετριτσικλή, Ελένης Γιακαλή, Αντώνη Γκίκα, Γρηγόρη Γλιγλή, Καίτης Δημητρίου, Λίτσας Διαμαντίδου, Μιχαήλ Δουκάκη, Μαρίτσας Καζιάνη, Δημήτρη Καλαντζάκη, Μαρίας Καλλιπολίτη, Σοφίας Καραδούκα, Δημήτρη Καραπιπέρη, Γιώργου Κατσαρού, Δέσποινας Κλαδίτη, Μιχάλη Κολοκοτρώνη, Ειρήνης Κουτσομύτη, Ταξιαρχούλας Λημναίου, Δημήτρη Μακρυγιάννη, Κώστα Μανιατόπουλου, Καίτης Μεσσηνέζη, Στρατή Μοριανού, Κατερίνας Μουτζουρέλλη, Δέσποινας Ναλμπαντίδου, Αλεξάνδρας Παπαπάντου - Κότερου, Ιωάννας Πατιού, Αδαμαντίας Ροβάτσου, Έφης Σκλάβου, Στέλλας Τιρεκίδου, Βάσως Τριανταφύλλου, Λένας Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνας Τασακύρη, Ευγενίας Φίλιου, Αλέξανδρου Φουντούρη και Αργύρη Χατζημαλλή.

Όλοι σε ένα χώρο Στα

εγκαίνια

παρευρέθηκαν

πολλοί κάτοικοι της πόλης, καθώς και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Παρών μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, που κατά το χαιρετισμό του εξήρε το έργο τού ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και του Συλλόγου Γονέων και τίμησε την υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ, Αθηνά Παραστρατίδου, και την πρόεδρο του Συλλόγου, Πόπη Χατζημανωλάκη, για την προσπάθειά τους. «Είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί συγκεντρώθηκαν τόσα ωραία έργα και μαζεύτηκαν και όλοι οι καλλιτέχνες στον ίδιο χώρο», λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Στρατής Γεωργαντής. «Ευελπιστούμε ότι θα περάσει ακόμη περισσότερος κόσμος κι έχουμε την υπόσχεση των καλλιτεχνών ότι θα κάνουν κι αυτοί ό,τι μπορούν.» Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, από τις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη.

Εγκαινιάστηκε το εργαστήρι τής ΠΟΛΙΑΝΑ

Χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας νέο καλλιτεχνικό χώρο απέκτησε αυτές τις μέρες Μυτιλήνη, μετά και τα εγκαίνια του εργαστηρίου Έτηςναη Εταιρείας Πολιτιστικής Αναζήτησης Λέσβου ΠΟΛΙΑΝΑ, στην οδό Αθηνάς 3, το απόγευμα της Κυριακής. Έχοντας ολοκληρώσει ή- λατζη και στη συνέχεια δη δύο χρόνια ζωής, η να ζωγραφίσουν εμπνεόΠΟΛΙΑΝΑ έχει πλέον το μενοι από αυτά, αλλά και δικό της χώρο καλλιτε- να παρακολουθήσουν χνικής δημιουργίας και καλλιτεχνικά βίντεο, που έκφρασης. Το εργαστήρι, παρουσίαζαν το καθένα που φιλοξενεί ήδη έργα διαφορετικά ρεύματα και των μελών της και σύ- τεχνοτροπίες. ντομα πρόκειται να φιλο- Στη συνέχεια, η Ειρήνη ξενήσει και μαθητές, υ- Φερβελή μίλησε στους ποδέχθηκε προχτές το α- παρευρισκομένους για το πόγευμα μικρούς και με- συμβολισμό στην τέχνη, γάλους φιλότεχνους. απαντώντας σε ερωτήΟι τελευταίοι είχαν την σεις και κάνοντας διάλοευκαιρία να ακούσουν γο με τους φιλοξενουμέπρώτα αφήγηση παραμυ- νους τής ΠΟΛΙΑΝΑ, ενώ θιών από τη Μαριλίζ Διό- η βραδιά έκλεισε με ζω-

ντανή μουσική από το συγκρότημα «The Blindog Blues Band», που συνοδεύτηκε από χορό. «Ήταν μια πολύ ευχάριστη βραδιά, στην οποία είχαμε πάρα πολύ καλή ανταπόκριση και ακούσαμε πολλά θετικά σχόλια», λέει η Ανίκ Ντουνιά. Στο εργαστήρι τους, τα μέλη τής ΠΟΛΙΑΝΑ θα παραδίδουν μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά και μεγάλους, καθώς και εικαστικά και πολιτιστικά workshops, ενώ ο χώρος θα διατίθεται και σε όσους επιθυμούν να τον αξιοποιήσουν για εκθέσεις, διαλέξεις κ.ά..

Σημειώνεται ότι η ΠΟΛΙΑΝΑ πραγματοποιεί επίσης τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους, προσωπογραφίες κατά παραγγελία, καλοκαιρινές εξερευνήσεις της Λέσβου για παιδιά και πεζοπορικές εκδρομές με κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα, ειδικά για τους επισκέπτες του νησιού. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 22510 28424, 6951547748, 22510 40083, 6982-711020, 22510 41937, 6986-568439. Β.Χρ.


17

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093

& Ασκληπιού τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412

Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων

Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@ gmail.com

Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και

ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869

ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com

Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


18 ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται η έγκριση του ΑΣΕΠ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε Κ´ ΕΠΚΑ και 14η ΕΒΑ

40 + 24 θέσεις στον πολιτισμό ι 64 απ’ τις 1.650 προσλήψεις που εγκρίθηκαν και θα γίνουν μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον Πολιτισμό, αφορούν στις Εφορείες Αρχαιοτήτων που εδρεύουν στη Λέσβο, δηλαδή την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), που συνολικά θα προσλάβει 40 επταμηνίτες σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο, και τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), που θα προσλάβει 24 επταμηνίτες σε Λέσβο και Λήμνο. Η διάρκεια της απασχόλησης των ανέργων θα είναι επτά μήνες και θα αφορά σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Την προηγούμενη Τρίτη ολοκληρώθηκαν από το ΑΣΕΠ οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στον τομέα του Πολιτισμού. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ανέργους, ηλικίας έως και 35 ετών. Το ΑΣΕΠ, προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής ωφελουμένων στα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης, εκπόνησε και έχει αναρτήσει στην ιστοσε-

O

λίδα του υποδείγματα-οδηγίες για τους δικαιούχους φορείς, με σκοπό να τους παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες για την ορθή και αποτελεσματική διενέργεια της διαδικασίας επιλογής των ωφελουμένων, αλλά και υποδείγματα ανακοίνωσης-πρόσκλησης, καθώς και αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για απασχόληση με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στα πλαίσια προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού (έντυπο ΑΣΕΠ με κωδικό ΚΟΧ.Π.1). Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής ωφελουμένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στον τομέα του Πολιτισμού, πρέπει να χρη-

Σε πέντε νομούς της χώρας, για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε.

72 θέσεις εργασίας πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου οριΣ την σμένου χρόνου, συνολικά 72 ατόμων, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών υπηρεσιακών αναγκών της Διεύθυνσης Νέων Έργων Μεταφοράς, προχωρά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. στους Νομούς Αττικής, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας και Λάρισας. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 21η/12/2012, ενώ ολόκληρη η ανακοίνωση είναι στη διεύθυνση: http://www.admie.gr/fileadmin/groups/ADMIE_DNEM/Prosli pseis/SOCH_4-2012_DNEM_01.pdf

σιμοποιούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο υπόδειγμα αίτησης. Τέλος, το ΑΣΕΠ ετοίμασε έντυπο με τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης, το οποίο απευθύνεται στους δυνητικά ωφελουμένους (υποψηφίους), με σκοπό να τους καθοδηγήσει στην ορθή συμπλήρωση της αίτησής τους και να τους παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις για απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια και δικαιολογητικά συμμετοχής που πρέπει να προσκομίσουν, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής.

Οι θέσεις Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο εί-

ναι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (ΕΠΕΚΑ), ενώ θυμίζουμε πως οι θέσεις που έχουν εγκριθεί και αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν, είναι για την Κ΄ ΕΠΚΑ: - 18 ημερήσιοι φύλακες, - πέντε νυχτοφύλακες, - 13 εργάτες-εργατοτεχνίτες, - δυο αρχαιολόγοι και - δυο μουσειολόγοι-μουσειοπαιδαγωγοί Στη 14η Εφορεία Βυζαντινών θα προσληφθούν: - τέσσερις αρχαιολόγοι, - έξι ημερήσιοι φύλακες, - ένας νυχτοφύλακας, - 11 εργάτες-εργατοτεχνίτες και - δυο μουσειολόγοι-μουσειοπαιδαγωγοί.

Έγκριση σκοπιμότητας απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, για το Κέντρο Alzheimer

30 προσλήψεις… όταν λειτουργήσει ην απαραίτητη θετική του γνώμη έδωσε το Δημοτικό ΣυμTμεβούλιο Λέσβου για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού σύμβαση μίσθωσης έργου για το έργο «Λειτουργία μονάδας αντιμετώπισης προβλημάτων νόσου Alzheimer Ν. Λέσβου». Η έγκριση της σκοπιμότητας των προσλήψεων απ’ το φορέα που θα λειτουργήσει το Κέντρο, αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασίας Αντωνέλλη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου θα απαιτηθεί η πρόσληψη προσωπικού 30 ατόμων με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας 12 μηνών.


ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

19

Εις Μονάς Αιωνίους, Ιεράρχου Νικοδήμου η εκδήμηση Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ (Ph.D)*

τη ζωή σου συναντάς πολλούς ανθρώπους. Τα συναπαντήματα αυτά είναι αδιάφορης σημασίας ή και συνήθως άνευ αξίας, εκτός ελαχίστων ίσως περιπτώσεων, όταν η συνάντησή σου με κάποιον γίνεται σημείο καμπής της πορείας της δικής σου ζωής. Μόλις στα 15χρονά μου, είχα την ευτυχία να συναντήσω ένα νεαρό τότε ιερωμένο, γεγονός που επέπρωτο να αποτελέσει το μεγάλης σπουδαιότητας σταυροδρόμι στη ζωή μου. Ένα σταυροδρόμι, αφού από τη στενωπή ατραπό της ανέχειας, των δυσκολιών και της στέρησης, του αγροτόπαιδου των ακριτικών Λαψάρνων, με οδήγησε στη λεωφόρο της προόδου, της ανάπτυξης και τελικά της προσωπικής ευημερίας. Ο ιερωμένος αυτός ήταν ο τότε Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κ. Νικόδημος Αναγνώστου. Ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Ο ευλαβής αυτός ιεράρχης που εξεμέτρησεν τα του βίου του και εγκατέλειψε τα εγκόσμια, προ ολίγων εβδομάδων. Ξέρω ότι πολλοί, πολλά καλά του έχουν πει και άλλα τόσα τού έχουν γράψει, κατά πώς του έπρεπε και του άξιζε, ως άνθρωπος καλός καγαθός και ως ποιμενάρχης πεφωτισμένος που καθοδηγούσε το ποίμνιό του με σοφία, αγάπη και αφοσίωση. Θα ήθελα μαζί με τόσους άλλους και εγώ, με τις γραμμές αυτές να του απευθύνω το στερνό μου κατευόδιο, σ’ έναν άνθρωπο που με ευεργέτησε. Ένα κατευόδιο ευγνωμοσύνης. Ήταν Άνοιξη του 1961, όταν ο τότε Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ίδρυε το Οικοτροφείο Αριστούχων Γυμνασιοπαίδων και την όλη προσπάθεια είχε α-

Σ

ναθέσει στον Πρωτοσύγκελο κ. Νικόδημο. Είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία της ίδρυσης του Οικοτροφείου και ακόμα ακούονταν ονόματα διαφόρων μαθητών που θα αποτελούσαν τους πρώτους οικοτρόφους. Το δικό μου δεν είχε ακουστεί. Πηγαίνω τότε, στο Γυμνασιάρχη μας, τον αείμνηστο Γιάν. Μπουγά, και του εκφράζω το σχετικό προβληματισμό μου. Ο Γυμνασιάρχης (του τότε ξεχωριστής βαρύτητας και αίγλης Β΄ Πρακτικού), που με εκτιμούσε για το ήθος μου ως και γιατί του έγραφα στα μαθηματικά, το μάθημά του, 20άρια, αλλά ακόμη με συμπαθούσε για το ότι ήμουν μικρό παιδί χωρίς τους γονείς μου, από την εξαιρετικά μακρινή για τα τότε δεδομένα Άντισσα, με βοήθησε να μιλήσω με τον Πρωτοσύγκελο που είχε έρθει για την τελική επιλογή των οικοτρόφων, όταν με κάλεσε στο γραφείο του, με σύστησε και του εξήγησε τον προβληματισμό μου. Ενθυμούμαι το νεαρό, ζωντανό και εύχαρι αυτόν άνθρωπο, με το λαμπερό, μόνιμο χαμόγελο που του έδιδε την ευγενή λάμψη που χαρακτήριζε την προσωπικότητά του, να μου λέει: «Μα παιδάκι μου, στον κατάλογο που είχαμε σχηματίσει, περιλαμβανόσουν και εσύ. Αλλά σε αφαιρέσαμε όταν η απάντηση από το χωριό σου ήταν ότι ο πατέρας σου είναι πλούσιος, έχει περιουσία και κτήματα.» Χωρίς να εκπλαγώ και χωρίς συστολή, με θάρρος, απαντώ: «Πώς θα μπορούσε να είναι πλούσιος, όταν για να σπουδάσω, αυτός στερείται και τη δραχμή ακόμη; Καταταλαιπωρείται και βασανίζεται νυχθημερόν ο καημένος για να καλλιεργήσει και να οργώσει τα κτήματά μας, χρησιμοποιώντας το γαϊδουράκι μας και μια ξένη, δανεικιά αγελάδα.»

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Πολυχρόνης Μπακιρτζής του Στυλιανού και της Μαρίνας, το γένος Μοσχή, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στο Κερατσίνι, και η Μαρία Μπολύλα του Παναγιώτη και της Ιγνατίας, το γένος Κάκκου, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στα Λουτρά Λέσβου, πρόκειται να παντρευτούν στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

Όπως προ ετών, ο σεπτός και αλησμόνητος ιεράρχης που διεποίμανε για τρεις και πλέον δεκαετίες με ξεχωριστή ικανότητα στην ιδιαίτερης δομής μητρόπολή του, πέραν των κοσμικών της και την πλειάδα των κληρικών (ηγουμένων, ιερομονάχων κ.λπ.) στην Ιερά Αθωνική Πολιτεία (όταν είχε διαβάσει τη σχετική αναφορά μου στο βιβλίο του φίλου Γ. Χουτζαίου «Το Οικοτροφείο Αριστούχων Γυμνασιοπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης»), μου έλεγε ότι του είχε αρέσει το θάρρος, η καθαρότητα των επιχειρημάτων και η όλη γενικά στάση μου. Έτσι, με αυτό το περιστατικό και την πρώτη αυτή συνάντησή μας με τον αλησμόνητο ιεράρχη, αξιώθηκα να υπάρξω ένας από τους 16 πρώτους οικοτρόφους του ευαγούς αυτού ιδρύματος, που εγκαταστάθηκε τότε τον Απρίλιο του 1961, στο «Κατσακούλειο», δίπλα στο Νοσοκομείο. Τούτο, μεταστεγάστηκε την επομένη χρονιά στο κτήριο το δίπλα στη Μητρόπολη, όπου τιμώντας την ύπαρξή του μακροημέρευσε για 35 ολόκληρα χρόνια, προσφέροντας μέγιστες υπηρεσίες αγάπης και ανθρωπισμού στο νησί μας και τους ανθρώπους του. Υπηρεσίες, αφού όπως γράφει ο μακαριστός Νικόδημος «περιέθαλψε και γαλούχησε πνευματικώς και υλικώς» αριστούχους μαθητές που ούτε λίγο, ούτε πολύ, έφθασαν τους 405. Υπηρεσίες που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δικαιώνει στον υπερθετικό βαθμό το χαρακτηρισμό του, ως ευαγές ίδρυμα. Ένα αποτέλεσμα που ο μεταστάς απέδωσε με αντικειμενικότητα και ξεχωριστή ενάργεια το 2006, στο κείμενο «χαιρετισμού τιμής και αγάπης προς όλους τους αποφοίτους του Οικοτροφείου» στο προαναφερθέν βιβλίο του Γ. Χουτζαίου, γράφοντας: «[…] είναι η εξέλιξις και η ανάδειξη όλων των Οικοτρόφων εις τα ανώτατα αξιώματα της μορφώσεως, των τεχνών και των επιστημών. Διότι ηξιώθηκαν, τη χάριτι του Θεού και τη αόκνω προσπάθεια των ιδίων, να αναδειχθούν έντιμοι

Κοινωνικοί Λειτουργοί ως Διδάσκαλοι, ως Καθηγηταί, ως Ιατροί, ως Νομικοί, ως Μηχανικοί, ως Επιχειρηματίες και ως Επιστήμονες των τεχνών και των άλλων επιστητών της σοφίας και της γνώσεως και της κατακτήσεως της ζωής και μέχρι σήμερα να αποτελούν επίλεκτα Μέλη της Κοινωνίας μετά των εντίμων οικογενειών των, διά την μεγάλην προσφοράν των από της θέσεώς των, εις την οποίαν εκλήθει έκαστος.» Ο ευλαβής αυτός λευίτης οργάνωσε και διοίκησε το Οικοτροφείο επί 18 ολόκληρα χρόνια, κατορθώνοντας να θέσει τις στέρεες βάσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στους σκοπούς της ιδρύσεώς του και να μακροημερεύσει. Μία Διοίκηση που διακρινόταν από τον ορθολογισμό, το ανθρώπινο, το μη δογματικό, αλλά και το δημοκρατικώς επιτρεπόμενο (φυσικά στο που και πότε αυτό γίνονταν) και που στηριζόταν στις βάσεις της κατανόησης, του σεβασμού και της αγάπης. Στο οικοτροφείο, εκτός του κέρδους του πνευματικού και ηθικού, που απετέλεσαν το έρμα στη ρότα του σκάφους της ζωής μου, ασφαλώς και η οικονομική στήριξή μου ήταν μεγίστη, αφού αναγνωρίζω πως η του οικοτρόφου ιδιότητά μου οπωσδήποτε και υπήρξε ένα θετικό προηγούμενο στο να κερδίσω την υποτροφία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων. Τούτο μου διευκόλυνε τη χωρίς κόπους και στερήσεις ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Πολυτεχνείο, ως και βεβαίως θα πρέπει να τονίσω το γεγονός της αποφυγής του εκτοπισμού τους απ’ το χωρίο των γονιών μου, που προγραμμάτιζαν να έρθουν στην Αθήνα για να με σπουδάσουν εργαζόμενοι, κατά πώς τότε συνηθιζόταν. Ως άνθρωπο, αυτό που χαρακτήριζε τον αξέχαστο Ιεράρχη μας ήταν η απλότητα, η προσήνεια και η αμεσότητα, παράλληλα με το ότι αποτελούσε κομιστή νέων ιδεών και αντιλήψεων για την εικόνα κληρικού στην τότε άκρως συντηρητική εποχή στη Λέσβο, μόλις 10 - 15 χρόνια μετά το

τέλος των κάθε μορφής εθνικών μας περιπετειών, Β΄ Παγκοσμίου, εμφυλίου κ.λπ.. Η εικόνα του νέου ανθρώπου με σχήμα κληρικού με το άκρως ευπρεπές και προσεγμένο παρουσιαστικό του, που τολμούσε τότε ακόμη και ποδήλατο να οδηγεί στο κέντρο της πόλης, παράλληλα με την από άμβωνος προοδευτική λαλιά του, τη στάση του ως Πνευματικού αλλά και την εν γένει παρουσία του, σου έδινε τη μαγνητική εκείνη έλξη που χρειαζόταν η Εκκλησία στις μίζερες τότε εποχές, για την καταλαγή των κάθε λογής παθών, πόνων και δυσκολιών, αλλά και τη στήριξη των πιστών της. Πλέον των άλλων, για μας τους νεαρούς τότε μαθητές, υπήρξε και εξαιρετικός δάσκαλος που διέθετε αρετές ξέχωρες όπως αυτές της ανοχής, της κατανόησης και της ικανότητας να συγχωρεί. Έτσι, τα όποια διδάγματα, είτε όταν μας κατηχούσε με τον τρόπο του, είτε μας δίδασκε βυζαντινή μουσική, είτε μας επέβλεπε στη μελέτη μας, είτε ακόμη όταν έπαιζε μαζί μας, αποτέλεσαν τους ακρογωνιαίους λίθους πάνω στους οποίους στηρίξαμε το οικοδόμημα της ζωής μας. Η μνήμη του μακαριστού, σεπτού, σεμνού και δημοφιλή Ιεράρχη μας θα μείνει αιώνια σ’ όλους. Σε μας δε τους οικοτρόφους, αυτή θα συνοδεύεται από την ευγνωμοσύνη που του οφείλουμε. Ξέροντας ότι θα με συγχωρούσε και γι’ αυτό που κάνω τώρα (όπως πάντα εξ άλλου μού έκανε), προσαρμόζοντας τα δικά του λόγια στον επικήδειο λόγο του προς τον Πατριάρχη Δημήτριο, γράφω: «Αιωνία Σου η Μνήμη, αλησμόνητε Πάτερ και Δέσποτα! Νικόδημος κεκοίμηται, Ιεραρχών κλέος, αυτού εις ανάπαυσιν μυριώνυμον εύχος. Αμήν.» * Ο Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ - ΒΑΛΤΑ Κωνσταντινουπόλεως 5, ΚΤΕΛ ΥΠΕΡ Τηλ. 22510 20310

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΑΡΙΡΕΝΑ Ερμού 16 Τηλ. 22510 28447 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 18.12.2012 ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ. ΧΙΟΣ”

20.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΕUROPEAN EXPRESS” 19.00

ΠΡΟΣ

XIO-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“BLUE STAR PATMOS” 21.00

ΠΡΟΣ

XIO-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

SUDOKU

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

µέρα νύχτα

Στο γιατρό - Γιατρέ, μου χάλασε το ακουστικό βαρηκοΐας. - Τι έπαθε; - Δέκα παρά τέταρτο.

w Το ψητοπωλείο «Παράσχος», πιστό στο είδος του, ψήνει για εμάς γευστικά σουβλάκια, γύρο, πίτες και πολλά άλλα. Προτείνουμε για αυτή την εβδομάδα να δοκιμάσετε ψητό κοτόπουλο σχάρας, με το κιλό ή μερίδα. Η τιμή του πολύ προσιτή και η γεύση του ακαταμάχητη. Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε και φαγητά της ώρας, που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία. w Δοκιμάστε τα μαγειρευτά φαγητά τής «Martano Ελληνική Κουζίνα», πάνω από το γήπεδο. Η ποιότητα του συγκεκριμένου καταστήματος ευρέως γνωστή. Φρέσκα υλικά, νόστιμες παραδοσιακές συνταγές, άμεση εξυπηρέτηση. Ένα άλλο πολύ ωραίο πιάτο είναι οι γνωστές σε όλους πένες καρμπονάρα. Το πεντανόστιμο γιουβέτσι προκαλεί εντυπώσεις. Σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με βραστά χόρτα του βουνού ή βραστό μπρόκολο. w Στο Σταυρί, το ομώνυμο οινομαγειρείο ενδείκνυται για τις κρύες μέρες του χειμώνα και τους λάτρεις των αποδράσεων σε ένα γραφικό περιβάλλον κάτω από τα πλατάνια. Το «Σταυρί» σερβίρει ψητά κρεατικά, πεντανόστιμα κεφτεδάκια και παραδοσιακό τουλούμι, συνοδεία βαρελίσιου κρασιού. Καλή σας όρεξη!

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Στο Πλωμάρι, πιείτε τον καφέ σας στο café-bar «Senso», στην πλατεία. Ένας όμορφος χώρος, με ζωντανά χρώματα και διακοσμημένος με μοντέρνο τρόπο, είναι στη διάθεσή μας. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βραδύ, σερβίρει υπέροχα ροφήματα, κρύα γευστικά πιάτα, αλλά και το ποτό σας.

J

Ημέρες θλίψης έρες τώρα βρέχει, έπειτα βγαίνει ο ήλιος. Κάνει να ζεστάνει, ύστερα πιάνει ένας τρελός νοτιάς, ξαναβγαίνει ο ήλιος κι έπειτα κρύο. Θαρρείς και πασχίζουμε όλοι μαζί να κρατηθούμε σ’ ένα παράξενο φθινόπωρο, που δεν τελειώνει, μια άλλη εποχή (εκτός των τεσσάρων), απροσδιόριστη, που δεν ξέρουμε καν τ’ όνομά της, γιατί φοβόμαστε (έτσι μου φαίνεται) μη μπει ο χειμώνας, με βουτηχτούμε όλοι μαζί στο απόλυτο κρύο, στην παγωνιά που θα φτάσει, φοβάμαι, ως τις καρδιές μας. Μας σκιάζουν οι βροχές και οι μπόρες που φυσιολογικά έρχονται, και βλέπουμε με δυσπιστία τα σύννεφα και το κρύο. Μα περισσότερο φοβόμαστε, θαρρώ, εκείνο το απόλυτο τίποτα, που θα ξεχυθεί σα δηλητήριο τις επόμενες μέρες στις καρδιές μας. Δίχως στάλα ελπίδας. Αυτή η μικρούλα λέξη, η τόσο όμορφη, η τόσο ζεστή, τόσο γλυκιά, που χωρά σε τόση απελπισία. Φοβόμαστε τη ματαιότητα των ημερών που ζούμε και που βουτηχτήκαμε ανήμποροι να σηκωθούμε. Γι’ αυτό βγαίνω έξω μόλις δω να λάμψει μια μικρή ηλιαχτίδα πίσω απ’ τα σύννεφα. Κάθομαι στην ερημιά του λιμανιού διαβάζοντας ξανά Ρίτσο ή Σεφέρη. Βλέπω τα ψαροκάικα να φεύγουν θορυ-

Μ

βώδικα για μια μικρή βόλτα ή μια μικρή ψαριά και ν’ αλαργεύουν. Λιγοστός ο κόσμος πια, σχεδόν κανένας, εκτός από κανά - δυο ψαράδες που συνομιλούν και συμμαζεύουν τα δίχτυα τους μη τυχόν και ξαναπάρει δυνατός άνεμος και τα κομματιάσει. Κάτι γάτες τρώνε ξεραμένα ψάρια και πίνουν νερό απ’ τις λιμνούλες που σχηματίστηκαν ανάμεσα στις πέτρες απ’ τη βροχή. «Μου αρκούν αυτά;», μου καρφώνεται στο μυαλό αυτή η ερώτηση καθώς σταματώ να διαβάζω και παρατηρώ γύρω μου.

Μου αρκεί, ναι, αυτό το όμορφο και ήρεμο τοπίο. Μου αρκεί η θάλασσα που τρέχει και σκορπίζεται ελεύθερα στον άνεμο. Μου αρκεί να βλέπω απέναντί μου τις έρημες ακρογιαλιές, ν’ ανεβαίνει η ματιά μου ψηλά στο επιβλητικό Κάστρο, στο όμορφο καμπαναριό του Ταξιάρχη. Μου αρκούν οι μυρωδιές της βροχής, του νωπού χώματος, των βρεγμένων δέντρων. Μου αρκεί, ναι, που ακούω τα τιτιβίσματα των πουλιών που μόλις βγαίνει ο ήλιος, ξεθαρρεύουν κι αρχίζουν να φωνάζουν και να μαλώνουν μεταξύ

τους! Μου αρκεί να ακούω το δυνατό κρώξιμο των γλάρων και τον παφλασμό των κυμάτων ενίοτε. Μου αρκούν... «Σαν να ξάνοιξε ο καιρός. Παίρνω σιγά σιγά τον ανήφορο, κείνον με τις φαγωμένες, ανώμαλες πλάκες που μ’ αρέσει. Περπατώ βλέποντας χρόνους πολλούς πίσω από το κάλυμμα της συνήθειας... Αποδίδω τη δέουσα βαρύτητα στη σημασία που έχει ένας τενεκές με ηλιοτρόπιο στο κεφαλόσκαλο μιας εσωτερικής αυλής.» (Οδυσσέας Ελύτης) Δωροθέα Δημητρίου

22510 44242

Εμπρός 3714  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου