Page 8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Κι ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, εικόνα ανοιχτής χωματερής επικρατεί από τα αμάζευτα σκουπίδια σε όλο το νησί

Δε μας πρέπει τέτοιο χάλι...

«Αποχωρώ αηδιασμένος…» την αντιπολίτευση, αλλά και τρικλοποδιές «συμπολεμιστών», και δηλώνοντας γενικά αηδιασμένος αΚπό αταγγέλλοντας τον τρόπο άσκησης της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, παραιτείται από τη θέση του. Παραίτηση που είχε ήδη προαναγγείλει, όπως έγραψε το «Ε», το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, όταν και δεν του δόθηκε ο λόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταθέσει παρατήρηση για το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης της Καλλονής, ενώ είχε κλείσει η συζήτηση και ολοκληρωθεί και με τη δική του συμμετοχή η ψηφοφορία. Όμως απ’ ό,τι προκύπτει και απ’ το κείμενο της παραίτησής του, το επεισόδιο αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη συσσωρευμένη απογοήτευση που του προκαλούσε η θεσμική και οικονομική αδυναμία να λύσει τα προβλήματα των συμπολιτών του. Ή αλλιώς, άλλα σχέδια είχε αναλαμβάνοντας καθήκοντα ο νεαρός πρόεδρος και εντελώς διαφορετικά απ’ τις προθέσεις του ήταν εκείνα που μπορούσε να εκπληρώσει.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY οβαρές δυσλειτουργίες της δημοτικής μηχανής αιφνιδιάζουν δυσάρεστα όλο τον τόπο που βιώνει για ακόμη μια φορά, ακόμη πιο απαράδεκτες συνθήκες σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Εξίσου όμως απαράδεκτο και παντελώς αδικαιολόγητο είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αιφνιδιάζεται από ζητήματα συνήθους και τρέχουσας καθημερινότητας του Δήμου, όταν διανύει την τρίτη χρονιά της θητείας της. Όλα αυτά δε, συμβαίνουν ενώ οι πρώτοι τουρίστες, και με τσάρτερ, και με κρουαζιερόπλοια, είναι ήδη γεγονός για το νησί. Στο οποίο και επ’ ουδενί αρμόζει να εμφανίζει τη χειρότερη παρά ποτέ εικόνα του, να ζέχνει κυριολεκτικά απ’ άκρη σ’ άκρη, με σωρούς από σκουπίδια να ακυρώνουν τις φυσικές και οικιστικές του ομορφιές. Με δεδομένο ότι απ’ τις 27 Φεβρουαρίου έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου για το 2013, απαιτείται εξαιρετική ανικανότητα για να καταφέρει κανείς να πετύχει αυτό που πέτυχε ο Δήμος Λέσβου με ευθύνη των οικονομικών του υπηρεσιών: Να μην

Το ‘πε και το ‘κανε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, που παραιτείται

Σ

«Δεν αξίζει…»

μπορεί να προμηθευτεί ακόμη τα καύσιμα που χρειάζεται για να κινήσει το στόλο των απορριμματοφόρων του, τα οποία για δύο μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, έμειναν ακινητοποιημένα, και μόλις χθες, μετά τη γενική κατακραυγή των δημοτών, μπόρεσαν (άγνωστο πώς) να ξεπεράσουν το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων. Μάλιστα, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι παρατάθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων στις τέσσερις πιο απομακρυσμένες Δημοτικές Ε-

Σύντομα δε θα υπάρχουν ούτε λεφτά

Και τα ακόμα χειρότερα έρχονται… ενώ η κατάσταση που βιώνει η Λέσβος, αν και αφορά στη K ιλειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας, δε σχετίζεται με τα οικονομικά του Δήμου, πολύ σύντομα θα ανακύψουν και νέα προβλήματα, σε άμεση συνάρτηση των μειωμένων ανταποδοτικών τελών που θα εισπράξει ο Δήμος (αφού δεν ψηφίστηκε η σχετική πρόταση της δημοτικής αρχής), οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες για την καθαριότητα καλύπτονται αποκλειστικά απ’ τα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος απ’ τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, στην προσεχή συνεδρίαση - την Τετάρτη - ο ίδιος προτίθεται να θίξει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά το θέμα της καθαριότητας, για την οποία για όλο το 2013 έχει στη διάθεσή του απ’ τα ανταποδοτικά 800.000 ευρώ, όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα ζητήσει δε απ’ το Συμβούλιο να κατατεθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξει πολύ σύντομα αδιέξοδο στον τομέα της καθαριότητας. Το προσωπικό που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, είναι 28 οδηγοί, 58 εργάτες και πέντε επιστάτες-χειριστές, αριθμός που θα μειωθεί μια και άμεσα συνταξιοδοτούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι. Οι ανάγκες για την καθαριότητα είναι 40 οδηγοί και 80 εργάτες, ενώ χρειάζεται και επιπλέον προσωπικό για μια σειρά από συσχετιζόμενες εργασίες, όπως τα ογκώδη απορρίμματα, τα κλαδιά, το πλύσιμο των κάδων, ο καθαρισμός των κτηρίων, των παραλιών, των αποδυτηρίων, των κοιμητηρίων, η φύλαξη του χώρου απορριμμάτων στη Λεμονού. Το προσωπικό που ως εποχικό μπορεί να προσληφθεί με τις διαθέσιμες πιστώσεις των ανταποδοτικών, αρκούσε αρχικά για 63 συμβασιούχους οκταμηνίτες, αριθμός που θα μειωθεί εξ αιτίας της πρόσληψης 24 διμηνιτών.

νότητες, Ερεσού - Αντίσσης, Πέτρας, Μήθυμνας και Καλλονής, επειδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον (και πώς να υπάρξει, όταν παρατηρείται τραγική καθυστέρηση στην εξόφλησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις τους;) από προμηθευτές να συμμετάσχουν. Αν δεν υπάρξει έως τότε συμμετοχή, θα ζητηθούν προσφορές από τρεις πρατηριούχους ανά ενότητα, ώστε να γίνει απευθείας ανάθεση της προμήθειας.

Τριτοκοσμική κατάσταση… Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν απ’ τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών σε συνδυασμό με την ήδη επικρατούσα κατάσταση των βρόμικων και παραμελημένων κοινόχρηστων χώρων είχαν εκρηκτικό αποτέλεσμα. Ειδικά η πόλη της Μυτιλήνης, σε κεντρικότατα σημεία της, αλλά και πολλά χωριά, απέκτησαν μια άθλια και αποκρουστική εικόνα, που αδικεί κατάφορα την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Πόσο μάλλον την όποια τουριστική καμπάνια και προσπάθεια κάνουν οι τοπικοί φορείς, προσδοκώντας στην προσέλκυση του τόσο αναγκαίου στις μέρες μας τουρισμού. Κι όλα αυτά δημιουργήθηκαν ενώ υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τα καύσιμα και μάλιστα υπήρξε και περίσσεια 89.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες δαπάνες απ’ τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή το έως τώρα πρόβλημα με τα σκουπίδια επικεντρώνεται στην αδυναμία της Οικονομικής Υπηρεσίας να τρέξει τη διαδικασία της προμήθειάς τους, κάτι που σε άλλους δήμους, όπως της Λήμνου, έχει τακτοποιηθεί ήδη απ’ τα τέλη του προηγούμενου χρόνου με την κατάλληλη προετοιμασία της οικείας υπηρεσίας. Με την έγκριση του νέου προϋπολογισμού επικαιροποιήθηκαν στα σχετικά έγγραφα οι αντίστοιχοι κωδικοί και τα διαθέσιμα ποσά, και αμέσως πήρε μπρος η διαδικασία προμήθειας.

«Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τα όσα έγιναν, αποφάσισα ότι όχι μόνο δεν αξίζει, αλλά δε θέλω να έχω καμμία σχέση πλέον με ό,τι έχει να κάνει με τα κοινά αυτού του τόπου», σημειώνει στην έγγραφη παραίτησή του που απευθύνει στο δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τον αντιδήμαρχο Καλλονής, Δημήτρη Ζαφειρίου. Ο κ. Ελευθερίου αναφέρει στη συνέχεια πως η ψυχολογική πίεση που ασκείται κάθε μέρα σε όλους τους προέδρους που είναι οι άμεσοι δέκτες των παραπόνων και της οργής του κόσμου, είναι δυστυχώς αφόρητη. «Από ό,τι βλέπω, κανένας μέσα στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δείχνει να έχει καταλάβει τι γίνεται. Πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης σε αυτό έχει η αντιπολίτευση (πλην εξαιρέσεων) και φαίνεται από τον τρόπο που ασκείται - και αυτό έχει τραγικές συνέπειες για τη λειτουργία του Δήμου -, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν έχει και αυτή τις ευθύνες της», τονίζει ο κ. Ελευθερίου, δηλώνοντας πως στη ζωή του έμαθε να αγωνίζεται και πάντα του άρεσαν τα δύσκολα, για αυτό άλλωστε όπως λέει αυτοπροτάθηκε για πρόεδρος στον τόπο του, γνωρίζοντας ότι καλείται σε έναν άνισο πόλεμο με τα προβλήματά του. Δεν ήταν όμως τα προβλήματα που τον θέτουν εκτός μάχης, αλλά - όπως ο ίδιος περιγράφει - ο ρόλος του μετατράπηκε «σε αποστολή αυτοκτονίας, με τρικλοποδιές συμπολεμιστών (αυτό έχει να κάνει με μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης) και την ασυνεννοησία σε πολλές περιπτώσεις της παράταξής μου». Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Έχοντας εγώ την ευθύνη αλλά άλλος τις αρμοδιότητες, δε δέχομαι να συμμετάσχω και αποχωρώ πραγματικά αηδιασμένος με τον τρόπο τον οποίο ασκείται η πολιτική σ’ αυτό τον τόπο, σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι. Για αυτό παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου.» ΜΑΡ.ΠΛ.

Παράταση μέχρι σήμερα στις αιτήσεις για έναν οδηγό και 23 εργάτες στο Δήμο Λέσβου

Πάνω από 100 αιτήσεις… εξ αιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, για δύο ακόμη μέρες λήγοντας σήμερα Πέμπτη το Π αρατάθηκε μεσημέρι, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη απ’ το Δήμο Λέσβου 24 διμηνιτών στον τομέα της καθαριότητας. Οι θέσεις που θα καλυφθούν εν όψει του Πάσχα και της έναρξης της θερινής περιόδου, είναι μία οδηγού απορριμματοφόρου κατηγορίας Δ.Ε. και 23 εργατών καθαριότητας κατηγορίας Υ.Ε.. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία απ’ το Δήμο Λέσβου, ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 100, ενώ συνέχιζαν έως και χθες το μεσημέρι να φτάνουν αιτήσεις στη Μυτιλήνη και απ’ τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του νησιού. Μετά την παράταση που δόθηκε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και τα δικαιολογητικά τους στα κεντρικά γραφεία του Δήμου στη Μυτιλήνη και στα γραφεία των δημοτικών ενοτήτων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22513 50596 και 22513 50537, ή στην ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου www.mytilene.gr/, όπου είναι ανηρτημένη η προκήρυξη.

Εμπρός 3795  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3795  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement