Page 3

3

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Δικαστικά χω τη γνώμη ότι τον τελευταίο καιρό τα δικαστήρια της χώρας άρχισαν να κινούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς και οι ποινές που επιβάλλονται για ορισμένα αδικήματα (μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή κ.λπ.), είναι πιο αυστηρές. Εύχομαι να επιταχυνθεί ο ρυθμός απόδοσης της δικαιοσύνης, γιατί είμαστε πολύ πίσω. Ωστόσο, διαθέτουμε 40,1 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό των δικαστηρίων, έναντι 39,6 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχουμε 29 δικαστές ανά 100 χιλ. κατοίκους, έναντι 19 δικαστών του ευρωπαϊκού μέσου όρου και, τέλος, για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση χρειαζόμαστε 510 εργάσιμες ημέρες έναντι 170 στις ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς σχόλια. Τα στοιχεία, από την εφημερίδα «Καθημερινή», 24-3-2013.

Έ

Φωτογραφία του Konrad Helbig, το 1972. Λέσβος, ψαράδες στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, είναι το Φανάρι της Μυτιλήνης πριν από μόλις 40 χρόνια. Μοναδική φωτογραφία μιας μοναδικής πόλης. Μετά ήρθαν οι εργολάβοι και η... ανάπτυξη!

Αεροπορικά… προβλήματα

Αφήνει το Πλωμάρι;

Πρόβλημα έχει δημιουργήσει σε πολλούς η διακοπή των καθημερινών απευθείας πτήσεων από Μυτιλήνη προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Απευθείας πτήσεις υπάρχουν πλέον μόνο κάθε Σάββατο, Τρίτη και Πέμπτη, ενώ οι μέσω Αθηνών πτήσεις συνεπάγονται διπλάσια τιμή εισιτηρίου και πολύωρη αναμονή στην πρωτεύουσα, η οποία μπορεί να φτάνει και τη μία μέρα! Δεδομένου ότι ένα τέτοιο ταξίδι σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για τον οποιοδήποτε, αποκλείονται έτσι εξ ορισμού τα τριήμερα Παρασκευής - Κυριακής, που εξυπηρετούν τουλάχιστον όσους εργάζονται. Κάτι θα πρέπει να γίνει, γιατί, δεδομένης και της απουσίας πλοίου, η συμπρωτεύουσα αποκόπτεται με αυτό τον τρόπο. Β.Χρ.

Πληθαίνουν οι φήμες τις τελευταίες μέρες ότι συζητείται ακόμη μία αλλαγή στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων που έχει αποδώσει ο Δημήτρης Βουνάτσος. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται ότι ο Κώστας Φραγκόπουλος θα παραμείνει μόνο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, ώστε άλλο στέλεχος της πλειοψηφίας να αναλάβει την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου. Έγκυρη πηγή μάς είπε πως όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια κι ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό. Αναμένεται δε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, όταν θα γίνει με βάση τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και η συγκρότηση μιας «ισχυρής» Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα υποστηρίζει τον αντιδήμαρχο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αναβάθμιση… Η ΑΤΕ γνώριζε Πολύ καιρό πριν βγει στη δημοσιότητα το πρώτο δημοσίευμα για το Συνεταιρισμό Σκαμνιάς, η Αγροτική Τράπεζα είχε υπόνοιες πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος της Μυτιλήνης, Παναγιώτης Πατσέλης, με προσεκτικές και μυστικές κινήσεις προσπαθούσε να διαπιστώσει αν η Τράπεζα είχε εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Δηλαδή αν υπήρχαν ατασθαλίες στις καταθέσεις και τα δάνεια που διαχειριζόταν ο Συνεταιρισμός. Για τον ίδιο λόγο, ο κ. Πατσέλης είχε παρευρεθεί σε συνέλευση του Συνεταιρισμού, όπου δεν έγινε καμμία αναφορά σε ζητήματα που θα μπορούσαν να αφορούν στην Τράπεζα. Μετά ήρθαν οι αποκαλύψεις. Ν.Μ.

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου, λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544, 6983-730486, 6983-295489.

Αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και ρόλο επιφέρει στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής η ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες στη Βουλή. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας, Κώστας Μουτζούρης, η Γραμματεία αναλαμβάνει και τον τομέα των ναυτιλιακών επενδύσεων, αλλά και τις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, τα τουριστικά σκάφη και τις εταιρείες σκαφών αναψυχής. Τομείς απ’ τους οποίους, αν έχει τον πρώτο λόγο ο κ. Μουτζούρης, μπορεί να προσδοκά πολλά η Λέσβος. ΜΑΡ.ΠΛ.

Η παρακαταθήκη Αίσθηση μας προκάλεσε χθες η εκτενής συζήτηση στη δίκη του Συνεταιρισμού Σκαμνιάς για το πώς λειτουργούν οι παρακαταθήκες του ελαιολάδου. Αυτό που κάθε ελαιοπαραγωγός γνωρίζει σχεδόν από τα γεννοφάσκια του, απαιτούνταν να αναλυθεί διεξοδικά στο δικαστήριο προκειμένου να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές. Ν.Μ. Κύριε ∆ιευθυντά Ο διοικών διοικεί. Και ο υπάλληλος εργάζεται και μάλιστα υπό αλλήλων. Όταν όμως ο υπάλληλος διοικεί, τι συμβαίνει; Ο διοικών δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, μεταξύ των οποίων την αδυναμία του να διοικήσει. Το πρόβλημά του είναι όταν την αδυναμία του αυτή αρχίζει να την αντιλαμβάνεται ως… διοίκηση! Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. ∆ιαπορών Μυτιληνιός

Τιμές τροφίμων εδώ και αλλού Συνεχίζουμε και τελειώνουμε τις τιμές των τροφίμων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναψυκτικό τύπου cola (2 lt): Ελλάδα 2,05€ - Γαλλία 1,85€ - Ισπανία 1,25€ - Γερμανία 1,70€ - Αγγλία 2,30€ Μπισκότα (154 γρ.): Ελλάδα 1,02€ - Γαλλία 1,60€ - Ισπανία 1,11€ - Γερμανία 1,91€ - Αγγλία 1,26€ Απορρυπαντικό πλυντηρίου (5,04 κ.): Ελλάδα 18,40€ - Γαλλία 26,00€ - Ισπανία 17,01€ - Γερμανία 14,00€ - Αγγλία 22,52€ Βρεφικές πάνες (2 - 5 κ., 54 τμχ.): Ελλάδα 11,80€ - Γαλλία 10,80€ - Ισπανία 19,88€ - Γερμανία 12,42€ - Αγγλία 7,66€ Οδοντόκρεμα (75 ml): Ελλάδα 1,72€ - Γαλλία 2,68€ - Ισπανία 1,00€ - Γερμανία 1,65€ - Αγγλία 2,28€ Μαλακτικό ρούχων (750 ml): Ελλάδα 2,85€ - Γαλλία 3,64€ - Ισπανία 2,50€ - Γερμανία 2,41€ - Αγγλία 2,29€ Σοκολάτα (100 ml): Ελλάδα 0,84€ - Γαλλία 0,92€ - Ισπανία 1,31€ - Γερμανία 1,20€ - Αγγλία 1,14€ Σαμπουάν (400 ml): Ελλάδα 4,40€ - Γαλλία 5,63€ - Ισπανία 3,93€ - Γερμανία 3,82€ - Αγγλία 4,34€ Αφρόλουτρο (750 ml): Ελλάδα 4,84€ - Γαλλία 6,26€ - Ισπανία 3,28€ - Γερμανία 6,40€ - Αγγλία 3,99€ Τέλος.

Γερμανικές αποζημιώσεις Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη χώρα μας, σε ανθρώπους και υλικά αγαθά. Όταν για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση αποζημίωση για τις ζημιές που μας προκάλεσαν, οι Αμερικανοί μάς απέτρεψαν με το λογικό επιχείρημα: «δίνουμε οικονομική βοήθεια στη Γερμανία για να ανορθώσει την οικονομία της και σε εσάς το Σχέδιο Μάρσαλ για τον ίδιο λόγο». Ωστόσο, στις 18-3-1960 η Δυτική Γερμανία κατέβαλε στην Ελλάδα το ποσό των 115 εκατ. γερμανικών μάρκων για να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι Έλληνες από τα μέτρα δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, κοσμοθεωρίας, ομηρίας, θανάτου κ.λπ., των γερμανικών στρατευμάτων. Υπολείπονται τα κατοχικά δάνεια και άλλα πολλά ακόμα, με το τότε πρόσχημα των Γερμανών ότι τα αδικήματα διαπράχτηκαν από το γερμανικό κράτος ολόκληρο και όχι από ένα μόνο τμήμα του (Δυτική Γερμανία). Τώρα που η Γερμανία είναι ενιαίο κράτος, έφτασε ο καιρός να τα ξαναζητήσουμε, για τα δικαιούμαστε.

Γενικός γραμματέας Αιγαίου Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου κ.λπ., κ. Σπιλάνης, ενίσχυσε με 4.000 ευρώ του φορολογούμενου Έλληνα τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Παπάδου. Ορθώς έπραξε. Συνιστώ στον κ. Γενικό να παρακολουθεί και να ελέγχει πού διατίθενται τα χρήματα που επιχορηγεί στους διαφόρους συλλόγους γενικώς, γιατί στο παρελθόν είχαμε κάποιες νεφελώδεις διαχειρίσεις παρόμοιων επιχορηγήσεων. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχω λόγους ν’ αμφισβητήσω την ορθή διαχείριση. Θα επανέλθω όμως.

Καραμανλής Α´. Μια προσωπική εμπειρία Θα ‘ταν τα τελευταία χρόνια της 10ετίας τού ‘50. Πρέπει να πήγαινα στις τελευταίες τάξεις του οκτατάξιου γυμνασίου ή στο α´ έτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Δε θυμάμαι πια. Επί της Βουρνάζων, κοντά στα παλιά σχολικά κτήρια, κάποιος γνωστός μου είχε ένα περίπτερο, από το οποίο περνούσαν κατά καιρούς και έκαναν παρέα στον περιπτερά αξιόλογοι άνθρωποι, όπως ο δήμαρχος Αποστόλου, ο Χουτζαίος κ.ά. που δε θυμάμαι τα ονόματά τους. Εκείνο που θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μου σύστησαν και διάβασα τα καλύτερα ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία της ντόπιας και ξένης Γραμματείας. Ένα πρωί, καταφτάνει αλαφιασμένος ο πατέρας μου από το χωριό και χωρίς περιστροφές, μου ανακοινώνει θυμωμένος: «Ήρθε η Ασφάλεια Μυτιλήνης και ρωτούσε για σένα. Συχνάζεις σ’ ένα περίπτερο όπου ο περιπτεράς και όσοι περνούν από εκεί, είναι κομμουνιστές. Θα σε φακελώσουν, καημένε, και πάνε οι κόποι σου.» Κάτι πήγα να πω, να εξηγήσω στον πατέρα μου τα γεγονότα, αλλά ήταν τόσο θυμωμένος, που με έκοψε απότομα με ένα «πάψε». Έκανε δυο μήνες να μου μιλήσει! Η συνεννόηση γινόταν μέσω της αείμνηστης μαμάς μου! Συνεχίζεται.

Εμπρός 3795  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3795  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement