Page 1

λίδες

σε

7

O Σταύρος Σκοπελίτης στη Βουλή για τα προβλήματα των αγροτών

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

«Στενάζουν οι αγρότες»

& OΔHΓOΣ

ΣEΛ. 23

AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-16

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

7

Στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια της δίκης για την κλοπή του δακτυλιδιού

TIMH €1,3 MIKPEΣ

σε

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 2980

λίδες

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

H Άννα Διαμαντοπούλου μιλά για τα «φαντάσματα» του AΓΓEΛIEΣ Άι-Στράτη

& OΔHΓOΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία διπλασιάζουν τους «άγνωστους» AΓOPAΣ ΣEΛ. 7-14 για τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη εκπαιδευτικούς

247 διορισμένοι 151 υπηρετούν

ΣABBATOKYPIAKO

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας για τους «40 εκπαιδευτικούς-"φαντάσματα" στον ΆιΣτράτη», έδωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Αναφερόμενη στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, το χαρακτηρίζει «δαιδαλώ-

Ελεύθερη η 38χρονη

δες, σύνθετο, συγκεχυμένο και ατελέσφορο», τονίζοντας ότι μόνο για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις υπάρχουν 18 διαφορετικοί νόμοι οι οποίοι λειτουργούν και οι 18 παράλληλα. ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 7

Νέα αναβολή για το σκάνδαλο της Σκαμιάς ΣEΛ. 7

Χάσμα τιμών μεταξύ Λέσβου και ηπειρωτικής Ελλάδας Στην κόντρα των εταιρειών «Μινέρβα» «Κολιός» το γάλα της Λέσβου

Ο πόλεμος της φέτας και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

ΣEΛ. 23

Η ζήτηση σαλιγκαριών είναι 90% μεγαλύτερη από την παραγωγή, ενώ γρήγορα αναπτύσσεται στην Ελλάδα η καλλιέργειά τους

Σαλιγκαροτροφία Μια «άλλη» καλλιέργεια για τη Λέσβο ΣEΛ. 8

Άντεξε η Λέσβος Ζημιές απ' το χαλάζι σε καλλιέργειες και θερμοκήπια στην Καλλονή, ενώ έκλεισε ο δρόμος από Πλωμάρι προς Μελίντα ΣEΛ. 5


HMEPOλόγιο

2

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Tα ∆ηκτικά Σαν σήµερα

ΠEMΠTH Σελ. 1ημ Aνατ. 07.35 ∆ύσ.17.07

17

Γενέθλια για «Ε-Sport»

Γιορτάζουν: Δανιήλ, Διονύσης, Διονυσία, Ίακχος, Ρεβέκκα

Γεγονότα

Διονυσίου επισκ. Αιγίνης, Δανιήλ προφήτου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1777: Η Γαλλία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αγγλικών αποικιών της Bορείου Αμερικής (ΗΠΑ). 1903: Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. 1915: Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελλόριζο, στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ». 1966: Σε μυστική σύσκεψη στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967. 1989: Τηλεοπτική πρεμιέρα της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». 1997: Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ», που είχε απογειωθεί από την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες (οι 42 Έλληνες) και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Γεννήσεις 1830: Ζυλ Ντε Γκονκούρ, Γάλλος εκδότης. Μαζί με τον αδελφό του Εντμόν αθλοθέτησαν το «Γκονκούρ», το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. [θαν. 20/6/1870] 1900: Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός με καριέρα στο Χόλλυγουντ [θαν. 22/2/1973] 1942: Πωλ Μπάτερφιλντ, Αμερικανός λευκός μπλουζίστας [θαν. 4/5/1987]

Θάνατοι 1273: Ντζαλαλουντίν Ρουμί, Πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι» [γεν. 30/9/1207] 1830: Σιμόν ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής [γεν. 24/7/1783] 1878: Σοφία Αφεντάκη, η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά [γεν. 1860]

Πέρα - δώθε… Ταλαιπωρία οι πολλές προχθεσινές και χθεσινές ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air λόγω καιρού τόσο από τη Μυτιλήνη, όσο και από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε από αναγνώστη ο οποίος επρόκειτο να πετάξει με Olympic Air προχθές στις 5 το απόγευμα από τη συμπρωτεύουσα για τη Μυτιλήνη, η πτήση αναβλήθηκε και στη συνέχεια ακυρώθηκε, ενώ στους επιβάτες δόθηκε η εναλλακτική επιλογή να ταξιδέβρεχε συνέχεια χτες... Από ψουν για Αθήνα και να πετάξουν από εκεί χθες το νωρίς τα χαράματα μέχρι πρωί - κάτι που επέλεξε να κάνει και ο ίδιος. Ωστόχτες το απόγευμα. σο, όπως υποστηρίζει, οι καιρικές συνθήκες εκείνη Συνέχεια και πότε-πότε και δυ- την ώρα ήταν καλές - κάτι που ίσχυε και για τη Μυνατά... τιλήνη από τις 6 και μετά -, ενώ πτήση της Aegean Να ξεπλύθηκε άραγε τίποτα; λίγη ώρα μετά, πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Έ

O HµεροΛόγος

Δυο χρόνια ζωής κλείνει το «Ε-Sport», το αθλητικό περιοδικό του «Ε», που συμπληρώνει αισίως τα 100 τεύχη κυκλοφορίας. Στις 5 Ιανουαρίου του 2010, στο επετειακό του τεύχος το περιοδικό θα βραβεύσει τους κορυφαίους αθλητές της διετίας, τους οποίους μπορούν για όλο αυτό το διάστημα να ψηφίζουν οι επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας (www.emprosnet.gr), συμβάλλοντας στην ανάδειξη του κορυφαίου των κορυφαίων. «Ε»

Σαλονάκι υποδοχής

Όλα ηλεκτρονικά…

Την ανακαίνιση των WC που «υποστηρίζουν» την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τα οποία πραγματικά είναι σε άθλια κατάσταση, αποφασίζει σήμερα το μεσημέρι η νομαρχιακή επιτροπή Οικονομικών - Πολιτισμού και Διοίκησης. Στην ίδια συνεδρίαση, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σταύρος Ψαρρόπουλος, θα αποφασιστεί και η διαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται δεξιά μετά την κεντρική είσοδο στην αίθουσα, όπου σήμερα είναι η βιβλιοθήκη. Εκεί, τα σχέδια των νομαρχιακών υπηρεσιών, και προσωπικά του αντινομάρχη που θέλει να «νοικοκυρέψει» κι άλλο την αίθουσα, προτείνουν να διαμορφωθεί ένα σαλόνι για την υποδοχή επισήμων, αλλά και ένας χώρος για τις συνεδριάσεις των επιτροπών και τις συναντήσεις των παρατάξεων. «Πριν φύγω θα πρέπει αυτά να έχουν τακτοποιηθεί», έλεγε ο κ. Ψαρρόπουλος, δίχως βεβαίως να διευκρινίζει πού θα πάει φεύγοντας απ’ το νομαρχιακό μέγαρο.

Όπως ήδη ενημερώθηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης πολλών λυκείων της Μυτιλήνης, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας έχει αναρτηθεί το ενημερωτικό φυλλάδιο για τις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου 2010. Το φυλλάδιο αυτό δε θα κυκλοφορήσει φέτος σε έντυπη μορφή, αλλά μόνο σε ηλεκτρονική. Οπότε οι ενδιαφερόμενοι - περίπου 1.000 στο νομό Λέσβου - μπορούν να το μελετήσουν ή και να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα: www.ypepth.gr/exams όπου υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι και έντυπα που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις (π.χ. μηχανογραφικό δελτίο, αίτηση-δήλωση, πληροφορίες σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις κ.λπ).

ΜΑΡ.ΠΛ.

Πέτρες και χώματα Ο δρόμος Μεγαλοχωρίου - Μεγάλης Λίμνης γέμισε πέτρες και χώματα μετά τις τελευταίες βροχές. Κι αυτό γιατί όταν κατασκευαζόταν ο δρόμος δεν έγινε κατάλληλη διαμόρφωση στα πρανή. Σε κάποια σημεία του δρόμου έχουν πέσει ογκώδεις πέτρες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα και είναι ανάγκη να απομακρυνθούν άμεσα. Επίσης θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν οι εργασίες τοποθέτησης δικτύων που θα συγκρατούν τα πρανή και οι οποίος έχουν προγραμματισθεί από τη νομαρχία.

… αλλά γιατί; Η μη διανομή του φυλλαδίου στους 100 περίπου χιλιάδες υποψηφίους της χώρας εννοείται ότι επιφέρει σημαντική οικονομία στο υπουργείο Παιδείας (μη εκτύπωση κι αποστολή του υλικού σε όλα τα λύκεια), ενισχύει την αντίληψη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά μάλλον δε συμβάλλει ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί ελάχιστοι, για να μην πούμε κανένας υποψήφιος δε θα περιοριστεί στην ηλεκτρονική μελέτη του φυλλαδίου. Όλοι θα το τυπώσουν, παρά την παρότρυνση πολλών καθηγητών - τουλάχιστον σε σχολεία της Μυτιλήνης - να μην το κάνουν, ώστε να μπορέσουν να το διαβάσουν και οι ίδιοι, και οι γονείς τους. Οπότε, το χαρτί θα σπαταληθεί. ΜΑΡ.ΠΛ.

Κλέβουν ελιές

Πρόεδρος κτηνοτροφικού συνεταιρισμού μάς έλεγε τις προηγούμενες ημέρες: «Στο παρελθόν δίναμε πιστώσεις στα μέλη μας για να πάρουν ζωοτροφές και να ταΐσουν τα κοπάδια τους. Τώρα δίνουμε πίστωση για να μπορέσουν να πάνε στο σούπερ μάρκετ και να ψωνίσουν για την οικογένειά τους.»

Ελαιοπαραγωγός από τη Στύψη μας έλεγε πριν μέρες ότι υπήρξαν κρούσματα κλοπής ελιών από παραγωγούς του χωριού. Επρόκειτο για ελιές που είχαν μαζευτεί και βρίσκονταν μέσα σε τσουβάλια για να μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο. Μια παλιά συνήθεια θέλει οι παραγωγοί του χωριού - και όχι μόνο αυτού να αφήνουν τις ελιές μέσα σε τσουβάλια έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους και να περνάει το φορτηγό του Συνεταιρισμού για να πάρει τα τσουβάλια. Φαίνεται πως κάποιοι «μάγκες», λόγω της κρίσης, αποφάσισαν να… «ρίξουν» το κόστος παραγωγής.

Ν.Μ.

Ν.Μ.

Νέες εποχές

Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝOΣ OΡΦΑΝOΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)) ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) EΦH ΣTPABOΣKOYΦH (ΠOΛΙΤΙΣΜOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ))

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA TEXNIKOΣ YΠOΛOΓIΣTΩN: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ YΠEYΘYNH ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO – ΑΓΓΕΛΙΕΣ: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ TYΠOΓPAΦOΣ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Εντυπωσιάστηκε…

Ελάχιστοι απεργοί

Την πρώτη μέρα της επίσκεψής της στη Λέσβο, την Τρίτη, η νέα περιφερειάρχης δεν έμεινε μόνο στις εντός των τειχών της πρωτεύουσας επισκέψεις σε νομαρχία και δήμο. Αμέσως μετά το Νάσο Γιακαλή και τους αντιδημάρχους Μυτιλήνης, έφυγε για Καλλονή και Αγία Παρασκευή, όπου συναντήθηκε αντίστοιχα με τους Δημήτρη Φαναραδέλλη και Γιώργο Κυριαζή και δημοτικούς συμβούλους, ενώ έκλεισε το πρόγραμμά της με το δήμο Μανταμάδου, όπου μετά τη συζήτηση για τα τοπικά ζητήματα, ο πάντα φιλόξενος δήμαρχος φίλεψε τη Σοφία Θεολογίτου ντόπια εδέσματα σε ταβέρνα της περιοχής. Χθες, ο κ. Φαναραδέλλης, μιλώντας για τις ζημιές απ’ το χαλάζι, δεν παρέλειψε να αναφέρει πόσο ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε για αυτόν η επίσκεψη της κ. Θεολογίτου. «Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα, δεν το περίμενα πριν καν ορκιστεί, μόλις ήρθε στη Μυτιλήνη, να επισκεφτεί το δήμο μας, να μας κάνει την τιμή και να μας δώσει τη χαρά να την υποδεχθούμε, κατατοπίζοντάς την για τα θέματα που μας απασχολούν», τόνισε ο δήμαρχος Καλλονής.

Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή στη Λέσβο έγινε χθες ακόμη μια 24ωρη απεργία των δασκάλων. Άλλωστε, όπως σχολίαζαν συνδικαλιστές του κλάδου, τα περίπου 80 ευρώ μείον στο μισθό που συνεπάγεται η απεργία, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστοι οι απεργοί. Κυριότερο αίτημα της απεργίας, που σε πολλά δημοτικά σχολεία του νησιού ούτε κατάλαβαν πως υπήρχε, είναι ο τρόπος διορισμού των νέων εκπαιδευτικών, αφού η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητά να μη «μεσολαβεί» το ΑΣΕΠ.

… του θύμισε Ο έτερος προσκείμενος στη Ν.Δ. δήμαρχος, απ’ τους τέσσερις που συνολικά επισκέφτηκε η γενική γραμματέας, ο Στέφανος Αποστόλου του Μανταμάδου, εκτίμησε την κ. Θεολογίτου απ’ την πρώτη συνάντηση που είχε μαζί της. «Είναι απλός και προσγειωμένος άνθρωπος, ξέρει τα προβλήματα και μπορούμε να συνεννοηθούμε πάρα πολύ καλά. Μακάρι να μην πέσω έξω και μέχρι το τέλος να μείνω με αυτή την εντύπωση, αλλά την παρομοιάζω με δύο περιφερειάρχες με τους οποίους όλοι οι δήμαρχοι τα πήγαμε καλά. Το Θανάση Καρούντζο και το Σέργιο Τσίφτη.» Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, αν και με τέτοια «εύσημα» και μάλιστα τόσο νωρίς απ’ τους αντιπάλους κομματικά, η κ. Θεολογίτου βάζει εχέγγυα να κερδίσει τους αυτοδιοικητικούς, παρ’ ότι θα έχει μαζί τους να «παζαρέψει» κοτζάμ «Καποδίστρια ΙΙ». ΜΑΡ.ΠΛ.

Λόγω καιρού… Και άλλη αναβολή λόγω των καιρικών συνθηκών φαίνεται να παίρνει η επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη της Μυτιλήνης, που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη. Ο εξοπλισμός του παγοδρομίου έχει φθάσει, ενώ ήδη έχει στηθεί και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μένει να στηθεί και το παγοδρόμιο αλλά και το καρουζέλ ώστε να ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Με την πρώτη ευκαιρία και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε χθες μέχρι και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, που είχε βρεθεί στην Αθήνα για συνεδρίαση του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών και αποκλείστηκε λόγω ματαίωσης των χθεσινών πρωινών πτήσεων. Πελ.Γ.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Εξαπατούν προσποιούμενοι τους χρήστες ουσιών Δεν είναι λίγες οι φορές που νεαρά άτομα που προσποιούνται τους χρήστες ουσιών, οι οποίοι δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, χτυπάνε τις πόρτες τις ημέρες των εορτών πουλώντας έργα λαϊκής τέχνης, κεριά, εικόνες, ημερολόγια ή έντυπα κατά των ναρκωτικών, προβάλλοντας ως σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού. Έχει συμβεί πολύ συχνά τις ημέρες των γιορτών και στη Μυτιλήνη. Όπως ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» εφιστά την προσοχή του κοινού, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, για το φαινόμενο που εμφανίστηκε με την ίδρυση των κέντρων θεραπείας, αλλά επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Οι επιτήδειοι «πλαστογραφούν έντυπα των κέντρων θεραπείας, έγγραφα απεξάρτησης χρηστών, ακόμη και τα ονόματα των υπευθύνων από μέλη κυκλωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην πραγματικότητα, η «δράση» τους αποτελεί ένα ακόμη τέχνασμα των οργανωμένων κυκλωμάτων επαιτείας που εκμεταλλεύονται συστηματικά την ευαισθησία του κοινού στο θέμα των ναρκωτικών, εξαπατώντας τους πολίτες προκειμένου να εισπράξουν χρήματα. Πελ.Γ.

Στη Μυτιλήνη η δίκη για το φρικιαστικό έγκλημα Η δίκη του φρικιαστικού εγκλήματος στη Σαντορίνη που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έκανε το γύρο του κόσμου, ξεκίνησε χθες στη Μυτιλήνη. Ο 31χρονος μάγειρας που αποκεφάλισε την 25χρονη σύζυγό του δασκάλα και στη συνέχεια περιφερόταν στο δρόμο με το κεφάλι της άτυχης κοπέλας στο ένα χέρι και στο άλλο το μαχαίρι του εγκλήματος, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη φύλαξή του, καθώς όταν είχε γίνει το έγκλημα τον Αύγουστο του 2008 ο 31χρονος ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ, είχε καταφέρει να τραυματίσει αστυνομικούς και να διαφύγει και με περιπολικό κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

Στη Μυτιλήνη και η δίκη για το θάνατο του Ντουζόν Άλλο ένα συγκλονιστικό έγκλημα, όμως, θα ζωντανέψει ξανά στις αίθουσες του δικαστηρίου της Μυτιλήνης. Στις 13 Ιανουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί η δίκη για τον άδικο χαμό του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2008 έξω από μπαρ της Μυκόνου όπου ξυλοκοπήθηκε από μπράβους. Ο χαμός του 20χρονου Αυστραλού είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς η οικογένειά του δώρισε τα όργανά του δίνοντας ζωή σε ανθρώπους που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από το θάνατο. Πελ.Γ.

Aιρετικά Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Αλέθοντας τις ελπίδες λέθοντας τις λιγοστές ελιές μου, του φετινού φτωχού μαξουλιού, στο τελευταίο διασωθέν συνεταιρικό εργοστάσιο της περιοχής Πλωμαρίου, του Συνεταιρισμού Παλαιοχωρίου, παρατηρούσα τους αναμένοντες, αλλά και τους προηγηθέντες ελαιοπαραγωγούς. Ουδείς νεώτερος των 70, άντε 65 ετών. Γέροντες ή περίπου, επιμένουν να διασώζουν ένα πολύ μικρό τμήμα της άλλοτε γεωργικής οικονομίας, που χρόνο με το χρόνο εγκαταλείπεται. Mόνοι νέοι εντός και εκτός εργοστασίου, οι πέντε εργαζόμενοι σ’ αυτό. Ευτυχώς ντόπιοι. Το «ευτυχώς» όχι γιατί κατατρύχομαι από ρατσιστικά σύνδρομα, αλλά γιατί βλέπω επιτέλους κάποιους νέους να ασχολούνται με την παραγωγή και δεν έχουν φορτώσει τα πάντα στους μετανάστες φίλους, βοηθούς και συντοπίτες μας εν τέλει. Μια σειρά φωτογραφιών στους τοίχους του εργοστασίου από παλιές ευτυχισμένες μέρες, όπου περίμενες τη σειρά σου και δυο και τρεις ημέρες, σημειώνουν τις ανεπίστρεπτες απουσίες όσων προσπάθησαν, μόχθησαν, μάτωσαν για τη δημιουργία και του Συνεταιρισμού, αλλά και του εργοστασίου. Που δημιουργούν θλιβερές σκέψεις όχι γιατί αυτοί έφυγαν, αναπόφευκτη η πορεία κάθε θνητού προς το θάνατο, αλλά γιατί δεν αντικαταστάθηκαν από τους νεώτερους. Και καθώς η ματιά μου έπεσε στο χώρο εναποθήκευσης των τενεκέδων και των πλαστικών δοχείων, διάβαζα τις διευθύνσεις για τις οποίες προορίζονται. Αθήνα με όλες τις εκτός κέντρου περιοχές της, Θεσσαλονίκη ομοίως, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Κατερίνη, Λάρισα. Άλλες απουσίες αυτές, ίσως οδυνηρότερες απ’ τις προηγούμενες, που παίρνουν μια γεύση της παλιάς πατρίδας από μια σταγόνα λάδι κι ένα 15νθήμερο το πολύ, το καλοκαίρι. Όλα αυτά την ώρα που ένα μήνα πριν έγινε μεγάλη συζήτηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την υποχρέωση των μελών του Β΄ Συνεταιρισμού Πλωμαρίου να επανεπενδύσουν τα χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση των κτηριακών εγκαταστάσεών του, για τη δημιουργία νέου εργοστασίου, ξεκινώντας μια νέα συνεταιριστική μονάδα. Γιατί, λέει, η ενθυλάκωση των χρημάτων αυτών αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε ποιους τα λένε αυτά οι ειδήμονες και οι αρμόδιοι; Στους ανθρώπους που είδαν τη συνεταιριστική τους προσπάθεια, τους κόπους και τις αγωνίες τους να γίνονται βορά κάποιου χρυσοδάκτυλου, που δεν έχει δικασθεί ακόμα τελεσίδικα και λίγες είναι οι πιθανότητες να τιμωρηθεί μετά την πάροδο τόσο μακρού χρόνου. Επειδή ο χρόνος, για όσους γνωρίζουν από δικαστήρια και απονομή της δικαιοσύνης, ευνοεί τη λήθη και επαυξάνει την, κακώς νοούμενη επιείκεια. Πώς να πεισθούν ότι στα γεράματά τους πρέπει να επανεπενδύσουν στην ελπίδα, όταν γνωρίζουν ότι και ο Α΄ Συνεταιρισμός Πλωμαρίου είχε την ίδια ακριβώς τύχη με το Β΄, όπου κάποιοι άλλοι χρυσοδάκτυλοι συγχέοντας τα συνεταιριστικά με τα ιδιωτικά τους συμφέροντα, έφτασαν στο σημείο να τον κλείσουν, αφήνοντάς τον με χρέη εκατομμυρίων ευρώ και τους συνεταιριστές να αναζητούν εναγωνίως το αντίτιμο των αποθηκευμένων λαδιών τους, που εν μια νυκτί εξαφανίσθηκαν και ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η πρώτη δίκη για τις ποινικές ευθύνες των όποιων υπευθύνων, τρία χρόνια μετά το έγκλημα. Γιατί να δώσουν την παραμικρή πίστη στις εξαγγελίες και στις υποσχέσεις ότι το «μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο», όταν δεν άνοιξε μύτη σε άλλο συνεταιρισμό του ευρύτερου δήμου Πλωμαρίου, όπου η επίσημη εξήγηση για τη «διαρροή» δεκάδων τόνων ελαιολάδου ήταν ότι η ευθύνη βάρυνε κάποιον ποντικό, που άνοιξε τρύπα στις ελαιοδεξαμενές των αποθηκών του. Ποινικό αδίκημα θεωρείται τώρα, λένε οι γνωρίζοντες, η διανομή μεταξύ των συνεταιριστών του εισπραχθέντος αντιτίμου, όταν είναι γνωστό ακόμα και στις πέτρες ότι οι διαπραγματεύσεις με την αγοράστρια εταιρεία συνεχίζονταν χρόνια και η Ένωση Συνεταιρισμών, απόλυτη γνώστρια των κινήσεων, δεν έβγαζε άχνα. Τουλάχιστον για την ενημέρωση των ανθρώπων, που μέρα με τη μέρα περίμεναν αυτά τα χρήματα, ως αποζημίωση τουλάχιστον των κατασπαραγμένων ελπίδων τους. Το διαπράττουν λοιπόν, αν δεν το διέπραξαν, το ποινικό αδίκημα. Ποιοι θα αναλάβουν να κινήσουν τις διαδικασίες για την τιμωρία των εγκληματιών; Αυτοί που επί χρόνια δεν καθοδήγησαν τους παραγωγούς για το λόγο χορήγησης των επιδοτήσεων από την Ε.Ε.; Αυτοί που ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεκαθαρίσει το αγροτικό κτηματολόγιο, ώστε να μπορούν υπεύθυνα να μας πουν ποια είναι τα περίφημα «ανεντόπιστα» και πώς επιτέλους μπορούν να εντοπιστούν, όταν πρόκειται για υπαρκτά κτήματα, για εκτάσεις που καλλιεργούνται και μαζεύονται, έστω και από αλλοδαπούς εργάτες; Θα μπορούσαμε και να γελάσουμε πολύ αν κάποιος κινούσε αυτές τις διαδικασίες ποινικής δίωξης των γερόντων, που μετά τα όσα είδαν κι έπαθαν θέλουν να τους κάνουν επιχειρηματίες.

Α

rahidi@in.gr 18.12.2009


EI∆HΣEIΣ

4 Λίγα απ’ όλα

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Ζημιές απ’ το χαλάζι σε καλλιέργειες και θερμοκήπια στην Καλλονή, ενώ

Σταράτες κουβέντες Χ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Πανεπιστημιακό άσυλο έρυσι στις 23-12-08 είχα σχολιάσει το «Πανεπιστημιακό Άσυλο» μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και των όσων επακολούθησαν. Εφέτος, και μετά τα περιορισμένης κλίμακας επεισόδια που ακολούθησαν κατά την πρώτη επέτειο του θανάτου του Γρηγορόπουλου, το πανεπιστημιακό άσυλο ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα. Ας δούμε το θέμα στην ουσία του. Το πανεπιστημιακό άσυλο δημιουργήθηκε σε κάποια απολυταρχικά καθεστώτα της δυτικής Ευρώπης ως ειδικό δικαίωμα ελευθερίας του λόγου μέσα στα πανεπιστήμια. Σήμερα σ’ όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία του λόγου, δεν υφίσταται πανεπιστημιακό άσυλο. Στην Ελλάδα το άσυλο ξέμεινε ως αναχρονισμός και από θεσμός εγγύησης της νομιμότητας κατάντησε θεσμός προστασίας της βίας. Τις πταίει; Πρώτον, ορισμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, που υποστηρίζουν ανθρώπους που καταστρέφουν περιουσίες πολιτών και βιαιοπραγούν ασυστόλως. Δεύτερον, οι φοιτητές που επιτρέπουν δυναμικές μειοψηφίες ν’ αλώσουν το χώρο και να εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Τρίτον, τα κόμματα που διακατέχονται από ενοχικό μεταδικτατορικό σύνδρομο. Τέταρτον, η Πολιτεία, που δεν τολμά να καταργήσει το άσυλο, που τίποτα πλέον δεν προσφέρει, αφού υπάρχει απόλυτα ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Π

Το ύψος της βροχής Πέρυσι τέτοια εποχή, το ύψος της βροχής ήταν 9,5 ίντσες. Σήμερα που σας γράφω, το βροχόμετρο σημειώνει 13 ίντσες.

Κυκλοφόρησε η «Επικοινωνία» Κυκλοφόρησε το 36ο τεύχος του περιοδικού «Επικοινωνία», το οποίο επιμελείται και εκδίδει ο κ. Γιάννης Αναγνώστου. Το περιοδικό περιλαμβάνει βιωματικές αναμνήσεις εκπαιδευτικών, διηγήματα, ποίηση, κριτική βιβλίου κ.ά..

Καρκίνος προστάτη και καφές Από το 1986 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ άρχισε μία έρευνα σε 50.000 άνδρες, που τελείωσε το 2006. Τα αποτελέσματα τα κατέγραφαν κάθε τέσσερα χρόνια. Διαπίστωσαν: Όσοι άνδρες κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν κατά 60% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικούς όγκους σε σχέση με άνδρες που δεν κατανάλωναν καφέ. Ο λόγος για τον καρκίνο του προστάτη. Επομένως, δύο - τρεις ελληνικοί καφέδες ή ένας - δύο φραπέ, γαλλικοί, καπουτσίνο για τον ανδρικό πληθυσμό δεν κάνουν κακό, αλλά προστατεύουν. Αποφεύγετε την πολλή ζάχαρη.

Δώρα για τις γιορτές Σήμερα η στήλη θα είναι ανάλαφρη, λόγω των ημερών, γι’ αυτό ας αποφύγουν να τη διαβάσουν οι «σοβαροί» φίλοι της. Όταν πάμε επίσκεψη σ’ ένα σπίτι, όχι σε εορτάζοντα, μπορούμε να πάρουμε ανθοδέσμη - όχι γλάστρα -, γλυκά ή ποτά, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουμε. Τις γλάστρες τις πηγαίνουμε σε εγκαίνια ή στα νεκροταφεία! Τα δώρα που μπορούμε να κάνουμε ποικίλουν ανάλογα με το επάγγελμα, το αξίωμα, την ηλικία και την κουλτούρα του ατόμου. Σ’ ένα διανοούμενο μπορούμε να χαρίσουμε βιβλία ή ένα στυλό «Πάρκερ». Σ’ έναν καπνιστή μια καλή ταμπακέρα ή αν καπνίζει τσιμπούκι, ένα σετ τσιμπουκιού μ’ όλα τα παρελκόμενα. Στους άντρες οι καλές γραβάτες, τα πουκάμισα, οι δερμάτινες ζώνες, τα ακριβά γυαλιά ηλίου, τα κινητά και τα λάπτοπ γίνονται ευχάριστα δεκτά. Στις γυναίκες, αρώματα, κολόνιες. Και μην ξεχνάτε, τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια.

Τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού Τον Οκτώβριο του 2010 θα έχουμε εκλογές σε δήμους, νομαρχίες και αν προχωρήσει ο «Καποδίστριας», και στις Περιφέρειες. Μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, το κλίμα έχει μεταστραφεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ, παρά τα δυσμενή, αλλά αναγκαία μέτρα, που είναι υποχρεωμένο να λάβει. Έχω την αίσθηση ότι τη σοσιαλιστική μεταστροφή της κοινωνίας που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία το ‘80, θα επιχειρήσει να την υλοποιήσει τώρα. Αλλά ας έρθω στο θέμα. Ο κ. Παύλος Βογιατζής εξελέγη δύο τετραετίες νομάρχης Λέσβου, ελέω Σηφουνάκη. Έχω τη γνώμη ότι ο κ. Βογιατζής έχει κλείσει την πολιτική του καριέρα και θα απέλθει. Το πόσο επιτυχημένος δήμαρχος και νομάρχης υπήρξε, θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος και ο θεός. Διέπρεψε στις δημόσιες σχέσεις, στη σύσφιγξη των σχέσεων με την Τουρκία και στην απονομή βραβείων σε πλήθος πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για νομάρχη και περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το ΣΥΝ να διεκδικήσει τα δύο αξιώματα. Δε συμπεριλαμβάνω το Κ.Κ.Ε., γιατί στον Περισσό αρέσει η μοναξιά... Και του Νάσου Γιακαλή έκλεισε πλέον ο πολιτικός κύκλος. Τέλος, τόσο στους δήμου όσο και σε νομαρχία και Περιφέρεια πρέπει να επιλεγούν νέοι άνθρωποι, όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στην πολιτική. Αυτά για την ώρα.

Οδικό δίκτυο και ο κ. Σηφουνάκης Σηφουνάκης: Δήλωσε ότι ο οδικός άξονας Καλλονής - Ερεσού θα ολοκληρωθεί επί των ημερών του. Ορθώς! Αν, κ. υπουργέ, ολοκληρώσετε και το οδικό δίκτυο Λάρσου - Πλωμαρίου - Βατερών και Μυτιλήνης - Μανταμάδου, εάν φροντίσετε να κατασκευαστεί εμπορικός λιμένας και ένα δεύτερο αεροδρόμιο στο νησί, νομίζω ότι θα αρχίσω να σας συμπαθώ... Τόσα χρόνια που πολιτεύεστε στο νησί, από διορισμένος νομάρχης ως εκλεγμένος βουλευτής, αυτά σας υπενθυμίζω. Με πάθος.

Π απάδος 15-12-09

ωρίς να λείψουν τα προβλήματα και οι ζημιές, η παρατεταμένη βροχόπτωση το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, όπως και το χαλάζι που έπληξε σχεδόν όλο το νησί, δε χτύπησαν πολύ δυνατά τη Λέσβο, που άντεξε. Οι καθαρισμοί χειμάρρων και ποταμών, αλλά και τα έξι φράγματα που «έπιασαν» τον Τσικνιά στην αρχή του, στα ορεινά της Πελόπης, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι βροχές δεν πλημμύρισαν Μανταμάδο και Καλλονή, όπως προηγούμενες ανάλογες θεομηνίες. Πάντως η Καλλονή μετρά ζημιές απ’ το χαλάζι που τη χτύπησε δυο φορές, προκαλώντας προβλήματα σε θερμοκήπια κι άλλες καλλιέργειες, καθώς και στους «ουρανούς» των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Κάποια άλλα αυτοκίνητα, αυτά με προορισμό το Παλαιοχώρι, από χθες το πρωί αναγκαστικά ακολουθούν απ’ το Πλωμάρι τη μακρινή διαδρομή, μέσω των άλλων χωριών της επαρχίας, αφού έκλεισε ο παραλιακός δρόμος της Μελίντας λόγω καθίζησης.

Από χείμαρρο σε χείμαρρο Οι πρώτες κρούσεις για ζημιές έφτασαν στη νομαρχία απ’ τα δημοτικά διαμερίσματα Μόριας και Παναγιούδας, όπου νωρίς χθες το πρωί υπήρξε ανησυχία για το αν θα ξεχειλίσουν ξεροπόταμοι που

γέμισαν νερό. «Στείλαμε συνεργείο πριν τις 9 που έλεγξε την κατάσταση, ενώ στη συνέχεια μετέβην και ο ίδιος όπου διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα στον Καλαμιάρη. Στην είσοδο της Παναγιούδας όντως υπήρχαν ξερά καλάμια και σκουπίδια που εμπόδιζαν την έξοδο του νερού προς τη θάλασσα και μόλις σταματούσε η βροχή θα πήγαινε συνεργείο μας να αποκαταστήσει το πρόβλημα», ανέφερε ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στον Ευεργέτουλα ποταμό, αλλά και στον παράλληλο ποταμό Βουβό, που συνήθως ξεχείλιζε. «Αν και ήταν γεμάτοι οι ποταμοί», ανέφερε ο κ. Ψαρρόπουλος, «θεωρώ ότι απέδωσαν οι καθαρισμοί

Ζημιές απ’ το χαλάζι στην Καλλονή

«Μπιμπίκια» στα Ι.Χ. βαθουλώματα-εξογκώματα σε όΜικρά σα Ι.Χ. αυτοκίνητα ήταν εκτεθειμένα, προκάλεσε το χαλάζι στην περιοχή της Καλλονής, στην οποία προκλήθηκαν και ζημιές σε καλλιέργειες, κυρίως σε θερμοκήπια. «Θα καλέσουμε τον ΕΛΓΑ», ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Φαναραδέλλης, «για τις ζημιές που έκανε η χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες, ενώ ευτυχώς δε σημειώθηκαν πλημμύρες, αφού είχαν καθαριστεί έγκαιρα όλοι οι χείμαρροι.» Ο κ. Φαναραδέλλης προσέθεσε πως ζημιές έπαθαν αυτοκίνητα και στο Σκαλοχώρι, μια και στην ευρύτερη περιοχή έπεσε χαλάζι, και μάλιστα σε μέγεθος καρυδιού, δυο φορές. Στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

του καλοκαιριού, γι‘ αυτό και δεν είχαμε τα προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται με τις πρώτες βροχές.»

Νερά στην Καρύνη Ομοίως ζημιές και πλημμύρες δεν προκάλεσε ο ποταμός Τενεγέας, σε Πηγή και Θερμή, ενώ αντιθέτως υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή της Καρύνης, όπου το νερό πλημμύρισε το δρόμο δυσχεραίνοντας σε κάποια σημεία την κυκλοφορία. Και σε αυτή την περιοχή προγραμματίστηκε να πάει συνεργείο της νομαρχίας μόλις σταματούσε η βροχή, προκειμένου να «κλαδέψει» δέντρα και θάμνους που δυσκόλευαν τη ροή του νερού προκα-

λώντας πλημμυρικά φαινόμενα στο δρόμο προς Αγιάσο. Μικρές ζημιές υπήρξαν και στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ, αφού στη χωμάτινη οδό εξ αιτίας των βροχών δημιουργήθηκαν εγκάρσιες τομές σε αρκετά σημεία της, ενώ σε κάποια άλλα υπήρξαν μικρές κατολισθήσεις. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή από Λουτρά προς Χαραμίδα, όπως και σε αρκετά ακόμη σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου (π.χ. στο δρόμο από Πελόπη προς Υψηλομέτωπο, όπου έπεσαν μεγάλοι βράχοι τους οποίους και απομάκρυνε σκαπτικό μηχάνημα του δήμου Μανταμάδου).

Από Olympic Air και Aegean

Ακυρώσεις πτήσεων για Λέσβο του καιρού έπεσαν οι επιβάτες Θύματα προς Λέσβο, αλλά κι όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν απ’ τη Μυτιλήνη προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τρίτης απ’ το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών - αν και κατά πολλούς επιβάτες δε συνέτρεχαν εκείνη την ώρα τέτοιοι λόγοι - η πτήση προς Μυτιλήνη. Ακολούθησε η βραδινή πτήση, ομοίως της Olympic Air, απ’ την Αθήνα για Μυτιλήνη, όπως και η πρωινή της ίδιας εταιρείας για Μυτιλήνη. Χθες το πρωί ακυρώθηκε και η πρωινή πτήση της Aegean για τους ίδιους λόγους, όπως και οι αντίστοιχες πτήσεις «επιστροφής» των αεροσκαφών απ’ τη Μυτιλήνη στη βάση τους. Εξ αιτίας της ματαίωσης των πρωινών πτήσεων δεν έφτασε έγκαιρα στο νησί και ο αθηναϊκός Τύπος.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

5

έκλεισε ο δρόμος από Πλωμάρι προς Μελίντα

Άντεξε η Λέσβος Κι όμως, παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι που ολοκλήρωσαν πριν 14 μήνες έξι φράγματα στην Πελόπη!

Γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ

«Πιάστηκε» ο Τσικνιάς γεγονός ότι δεν πλημμύρισαν χθες το Τολεκανοπέδιο της Καλλονής και τα χωριά του Μανταμάδου, που πολύ συχνά σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα πλημμύριζαν, αποδίδεται στα έξι φράγματα που έγιναν στις πηγές του Τσικνιά, έργα που «έπιασαν» τα ορμητικά νερά κι απέτρεψαν τα προβλήματα. Τραγική ειρωνεία; Τα έξι αυτά φράγματα ανάσχεσης του νερού ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν πριν 14 μήνες, στις αρχές του Οκτώβρη του 2008, αλλά οι κατασκευαστές τους παραμένουν ακόμη απλήρωτοι απ’ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πρόγραμμα του οποίου κι είχε ενταχθεί το σωτήριο για τη Λέσβο έργο. «Η στενοκεφαλιά στο Δημόσιο ή σε κάποιους απ’ τους λειτουργούς του, είναι πολύ δύσκολο πράγμα και όντως δεν πολεμιέται», σχολίασε χθες το πρωί ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος απ’ την «απόδοση» που είχε στα δύσκολα, στην παρατεταμένη δηλαδή βροχόπτωση, το έργο που έγινε στην περιοχή

της Πελόπης, στη θέση «Κότσινα». Έργο που απέτρεψε τα νερά απ’ τις κορφές του Λεπέτυμνου να ενισχύσουν τον ποταμό Τσικνιά και με ορμή τους να καταστρέψουν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους, όπως άλλες φορές. «Αν και σε όλα τα δημοτικά μας διαμερίσματα έπεσε πάρα πολλή βροχή, ήταν ευχάριστο πως δεν είχαμε πλημμύρες πουθενά», ανέφερε ο δήμαρχος, θυμίζοντας ότι για πολλά χρόνια επεδίωκε, έχοντας ως δασικός υπάλληλος γνώση της περιοχής, να γίνουν τα φράγματα ανάσχεσης, μόνη λύση για τις πλημμύρες, όχι μόνο του Μανταμάδου αλλά και του λεκανοπεδίου Καλλονής. «Το 2004», συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε η μελέτη που είχαμε για το έργο και δημοπρατήθηκε με χρηματοδότηση απ’ τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ). Άλλαξε η κυβέρνηση, ζητήθηκε επικαιροποίηση της μελέτης για να επαναδημοπρατηθεί το έργο, κι όταν έγιναν όλα αυτά, η αρμόδια υ-

πηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε να τη θεωρήσει γιατί δεν είχε γίνει η μελέτη από μηχανικούς της, αλλά απ’ τη Δασική Υπηρεσία. Όλα αυτά καθυστέρησαν το έργο που τελικά ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008, ενώ στο μεταξύ το υπουργείο πήρε την πίστωση και τη διέθεσε σε άλλο έργο. Παρά τις προσπάθειές μας, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που έκανε η εργοληπτική εταιρεία - οι “Αφοί Ταμβακέλλη” - για να τελειώσουν σύντομα το έργο, απ’ τα 311.000 ευρώ ακόμη έχουν πάρει μόνο τις 85.000.» Ο δήμαρχος ήδη έχει ζητήσει απ’ τη νέα γενική γραμματέα να υπάρξει συνέχεια των φραγμάτων ανάσχεσης και με καινούργιες ανάλογες παρεμβάσεις, ώστε να γίνει συνολικά η αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημειωτέον, όπως τόνισε ο δήμαρχος, επειδή τέτοια έργα δεν είναι βιτρίνας, δεν είναι πάντα πρώτης προτεραιότητας, αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γλυτώσει η Λέσβος απ’ τις πλημμύρες.

Καθίζηση πάνω απ’ την παλιά χωματερή

Έκλεισε ο δρόμος προς Μελίντα 10 το πρωί χθες, καΣτις τόπιν αιτήματος του δημάρχου Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, κι ύστερα από επιτόπια εξέταση και συνεννόηση με τις αρμόδιες νομαρχιακές τεχνικές υπηρεσίες, η Αστυνομία έκλεισε το δρόμο από Πλωμάρι προς Μελίντα και Παλαιοχώρι. Αιτία, η καθίζηση που σημειώθηκε κατά μήκος της οδού για 50 περίπου μέτρα, λίγο έξω απ’ το Πλωμάρι και εκεί που παλιά βρισκόταν χωματερή. «Στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε ο κ. Βαρβαγιάννης, «πάντα υπήρ-

χε πρόβλημα εξ αιτίας των σκουπιδιών που βρίσκονταν στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα, όσες βελτιώσεις και αν έγιναν επιφανειακά, να μην αντέχουν και να έχει πέσει η άσφαλτος. Συμπληρώναμε χώμα κατά καιρούς, αλλά με τις πρώτες βροχές έφευγε. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει άμεσα συγκεκριμένη παρέμβαση που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έως ότου να ανοίξει ο δρόμος, η σύνδεση του Παλαιοχωρίου θα γίνεται εναλλακτικά απ’ τον άλλο δρόμο.»

Ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μετά την ενημέρωση που είχε από το δήμαρχο, αναζήτησε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας μελέτη που εκπονείται και την αντιμετώπιση προβλημάτων ερπισμού και κατολισθήσεων στο συγκεκριμένο δρόμο. «Πολλοί δήμοι», είπε ο κ. Βαλσαμίδης, «είχαν σε ικανοποίηση αιτημάτων που μας είχαν υποβάλει, πέρα απ’ την τεχνική υποστήριξη με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό της νομαρχίας, ενισχυθεί με χρηματοδο-

τήσεις για έργα με τα οποία και πρόλαβαν εν τέλει τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Και για το Πλωμάρι, δίνοντας προτεραιότητα στο συγκεκριμένο τμήμα που τώρα έκλεισε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.» Μικρότερης έκτασης προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλες περιοχές του δήμου Πλωμαρίου, ενώ ο παραλιακός δρόμος, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, λόγω των καιρικών φαινομένων γέμισε με φύκια.

Με μικρή συμμετοχή και χωρίς Μπαλασόπουλο

«γεΘνικύρήίμασαςυ»νέτέπηλεεςσυεκσαχηκθοτεοκςαυηιΣυλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αφού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε με οριακή απαρτία και χωρίς την παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλου, ο οποίος δεν μπόρεσε να φθάσει το πρωί στο νησί λόγω ακυρώσεων στις πρωινές πτήσεις. Στη γενική συνέλευση έγινε διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, ενώ συζητήθηκαν αιτήματα των εργαζομένων όσον αφορά σε θεσμικά και κλαδικά ζητήματα, και το ασφαλιστικό. Εκφράσθηκε η αντίθεση στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των συμβασιούχων και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι όπως ειπώθηκε θα πρέπει να πάψουν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. Από μερίδα συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση τέθηκε ζήτημα για συμμετοχή και των συμβασιούχων στο Σωματείο. Το θέμα αυτό, όμως, αποφασίστηκε να τεθεί σε καταστατική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, οπότε θα οριστούν και ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών.


EI∆HΣEIΣ

6

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH πάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας για τους «40 εκπαιδευτικούς-”φαντάσματα” στον Άι-Στράτη», έδωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Αναφερόμενη στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, το χαρακτηρίζει «δαιδαλώδες, σύνθετο, συγκεχυμένο και ατελέσφορο», τονίζοντας ότι μόνο για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις υπάρχουν 18 διαφορετικοί νόμοι οι οποίοι λειτουργούν και οι 18 παράλληλα. Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί, υποστήριξε ότι «διαχρονικά από τη μεταπολίτευση και μετά, νομοθετούμε αποσπασματικά, χωρίς να κάνουμε ανάλυση των επιπτώσεων της νομοθεσίας σε βάθος χρόνου και μετά απαιτούμε να γίνουν άμεσες αλλαγές, διόρθωση του θεσμικού πλαισίου, διόρθωση του ενός νόμου πάνω στον άλλον, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται υπόψη το σχολείο και η λειτουργία του. Αυτό θέλουμε να αλλάξει.». Σε ό,τι αφορά στη φετινή χρονιά, η υπουργός Παιδεί-

Α

H Άννα Διαμαντοπούλου μιλά για τα «φαντάσματα» του Άι-Στράτη Αποκαλυπτικά στοιχεία διπλασιάζουν τους «άγνωστους» για τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη εκπαιδευτικούς

247 διορισμένοι 151 υπηρετούν! ας τονίζει ότι «δόθηκε και συνεχίζεται να δίνεται μάχη για την κάλυψη των κενών. Έχει βγει ήδη στη διαβούλευση λιτό και καθαρό θεσμικό πλαίσιο με κυρίαρχο στόχο να λειτουργεί το σχολείο πρώτα για το μαθητή με πλήρη εκπαιδευτική στελέχωση.».

96 τα φαντάσματα… Στη Λήμνο και τον Άγιο Ευ-

στράτιο οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται στους 247, από τους οποίους στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο υπηρετούν 151, ενώ οι αποσπασμένοι είναι 96, εκ των οποίων οι 85 υπηρετούν στο υπουργείο Παιδείας, στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε άλλες υπηρεσίες καθώς και στα ΙΕΚ, ενώ μόνο οι

11 βρίσκονται σε άδειες κύησης και εκπαιδευτικές άδειες. Το γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λήμνο ασχολείται σε καθημερινή βάση με όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και με όλες τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, για τους

τελευταίους ο προϊστάμενος του γραφείου, Μανώλης Ρόκκος, μιλώντας στο «Ε» σημείωσε: «Μας απασχολούν δεκάδες εκπαιδευτικοί που ούτε καν τους γνωρίζουμε και καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε όλες τους τις υπηρεσιακές υποθέσεις.» Σ’ ό,τι αφορά στις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, ο

κ. Ρόκκος τόνισε: «Είμαστε οι πρώτοι που χαρήκαμε, για να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα και να αρθεί αυτή η αδικία. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις ακριτικές περιοχές και τα μικρά νησιά για κάθε είδους εξυπηρέτηση. Ευχόμαστε σύντομα το υπουργείο να σταματήσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα.»

Καταγγελίες της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. για την ΠΑΣΠ Γεωγραφίας

«Αντικαταστατική και παράνομη δράση» ΤμαοκταουιςςτΓφοευοωςιγτηρφταοιφκιτοίηαύτςςέςτσουτυολυΠλόΤαγμνοεήυπ-ςιστημίου Αιγαίου καλούσαν με πρόσφατη ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., να πάρουν θέση στην «αντικαταστατική και παράνομη δράση» για την οποία κατηγορούν την ΠΑΣΠ Γεωγραφίας. Σύμφωνα με τα μέλη της ΔΑΠΝ.Δ.Φ.Κ., από την επόμενη ημέρα των φοιτητικών εκλογών που έγιναν τον προηγούμενο Μάιο μέχρι σήμερα, η ΠΑΣΠ Γεωγραφίας λειτουργεί με τρόπο «που μοναδικό σκοπό έχει τα παραταξιακά της οφέλη, αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα του Φοιτητικού Συλλόγου». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι κατά τη γενική συνέλευση του Τμήματος Γεωγραφίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου, η ΠΑΣΠ Γεωγραφίας «αγνόησε το καταστατικό και λειτούργησε παράνομα», με τα θέματα που κατέθεσε να ψηφίζονται όλα σε μια μόνο ψηφοφορία, χωρίς να έχουν συζητηθεί στο Σύλλογο, κάτι που σύμφωνα με το άρθρο

17 του καταστατικού είναι υποχρεωτικό να γίνεται. Η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. καταγγέλλει, έτσι, την ΠΑΣΠ Γεωγραφίας και για την ακύρωση όλων των αποφάσεων από το Μάιο μέχρι και σήμερα, μέσω υπογραφών των αρμόδιων μελών της που χαρα-

κτήριζαν τις γενικές συνελεύσεις ως τακτικές, καθώς και για την προκλητική συμπεριφορά των μελών της μέσα στο διοικητικό συμβούλιο.

Το Φεστιβάλ του Τμήματος Στην ίδια ανακοίνωση καλούν τον πρόεδρο του Τμήματος Γεω-

γραφίας, Νίκο Σουλακέλλη, να πάρει θέση για όσα γράφονται από την ΠΑΣΠ σχετικά με το Φεστιβάλ των 15 ετών του Τμήματος, καθώς και την ίδια την παράταξη, να κάνει έναν οικονομικό προϋπολογισμό στη γενική συνέλευση για όλο αυτό το

Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δε συζητήθηκαν οι εστίες αμμία αναφορά δεν έγινε, τελικά, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο θέμα των φοιτητικών εστιών που από την αρχή του φετινού ακαδημαϊκού έτους έχει απασχολήσει έντονα τη φοιτητική κοινότητα της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ιωάννη Γκιάλα, τη σχετική ενημέρωση επρόκειτο να κάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Τρούμπης, που τις μέρες αυτές είχε συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και είχε ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση όλων των περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Τρούμπης δεν παρέστη τελικά στη Σύγκλητο και έτσι το ζήτημα δεν τέθηκε καθόλου.

Κ

Ο αντιπρύτανης υποστηρίζει, επίσης, ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους φοιτητές, κατά την οποία οι δεύτεροι ενημερώθηκαν σχετικά. Να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η παράσταση διαμαρτυρίας που είχε αποφασιστεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και Κοινωνιολογίας, αφού δεν υπήρξε συμμετοχή, παρ’ όλο που στο χώρο του Κτηρίου της Διοίκησης στο Λόφο «Ξενία», όπου πραγματοποιήθηκε η Σύγκλητος, παρευρέθηκαν για λίγη ώρα ορισμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών, οι οποίοι όμως αποχώρησαν πριν η Σύγκλητος ολοκληρωθεί. Β.Χρ.

εγχείρημα που, όπως λέει η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., η ΠΑΣΠ σε φυλλάδιό της παρουσίασε ως δική τους πρόταση. Καταγγέλλουν, μάλιστα, τη φοιτητική παράταξη για «κλοπή» των προτάσεων και λεγομένων του κ. Σουλακέλλη για το Φεστιβάλ. Η ίδια ανακοίνωση θίγει, τέλος, την «αργοπορημένη και παρακινούμενη» πρόταση και παράσταση διαμαρτυρίας για τους φοιτητές που έχουν μείνει εκτός στέγης, αφού ο ίδιος ο κ. Σουλακέλλης, που είναι και πρόεδρος της Φοιτητικής Μέριμνας, έχει ενημερώσει με επιστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλους τους ενδιαφερομένους ότι υπάρχουν 11 δωμάτια κενά για τυχόν φοιτητές που έμειναν εκτός. Ο κ. Σουλακέλλης, πάντως, δε θέλησε να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα που θίγονται, ενώ ο ίδιος είχε καλέσει την προηγούμενη εβδομάδα προς συνάντηση και συζήτηση τα μέλη των δύο παρατάξεων, προκειμένου να λήξει το θέμα.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια της δίκης για την κλοπή του δακτυλιδιού

Ελεύθερη η 38χρονη Μυτιληνιά της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH λεύθερη αφέθηκε χθες και αναμενόταν να επιστρέψει το απόγευμα στο σπίτι της η 38χρονη Μυτιληνιά η οποία συνελήφθη στο Αϊβαλί της Τουρκίας κατηγορούμενη για την κλοπή δακτυλιδιού αξίας 250 - 300 ευρώ από κοσμηματοπωλείο στο Αϊβαλί. Η γυναίκα, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, παρέμενε έως χθες προφυλακισμένη σε φυλακές της Τουρκίας και χθες, όταν έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισής της, μπορούσε ξανά να χαμογελάει. Κάτι παραπάνω από μισή κό της δράμα μέσα στη ώρα διήρκησε χθες το φυλακή. πρώτο μέρος της ακροαΚαταπονημένη ματικής διαδικασίας, όπου Η γυναίκα, εμφανώς καταεκδικάστηκε η πολυσυζη- πονημένη ψυχολογικά από τημένη στη Λέσβο και όχι την περιπέτεια που έζησε, μόνο υπόθεση. κατέθεσε ότι μετάνιωσε για Στο πλευρό της κατηγο- την πράξη της και η ίδια ρουμένης στο δικαστήριο μάλιστα θέλησε να γυρίσει ήταν, εκτός του Τούρκου πίσω για να επιστρέψει το δικηγόρου της και του εκ- δακτυλίδι στον κοσμημαπροσώπου του γενικού τοπώλη. Τον ισχυρισμό της προξενείου της Ελλάδας αυτό φέρεται να επιβεβαίστη Σμύρνη, ο σύζυγός της ωσε στην κατάθεσή του και και η μητέρα της. Τα δυο ο κοσμηματοπώλης, ο οαυτά πρόσωπα «σήκωσαν» ποίος έχει αποσύρει τη εδώ και ένα μήνα περίπου μήνυση σε βάρος της. Ο ίτο μεγαλύτερο βάρος όλης διος υποστήριξε ότι η γυαυτής της περιπέτειας, α- ναίκα θέλησε η ίδια να του φού έπρεπε να φροντίζουν επιστρέψει το δακτυλίδι, ετα δυο παιδιά και να στηρί- κείνος όμως ήδη είχε ενηξουν ψυχολογικά και την μερώσει την Αστυνομία για 38χρονη, που ζούσε το δι- την απώλειά του.

Ε

Ο δικηγόρος της 38χρονης, κ. Μπατικάν, τόνισε ότι δε θα πρέπει να συνεχιστεί η προφυλάκισή της, καθώς πρόκειται για μια μητέρα δυο παιδιών που βρίσκεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά τους, η οποία δεν έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για καμμιά παράνομη πράξη και έχει αναγνωρίσει και το λάθος της. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αποφάσισε να απελευθερωθεί αμέσως η 38χρονη και μάλιστα χωρίς την υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης. Η γυναίκα αναμενόταν χθες το απόγευμα με

το πλοίο της γραμμής να επιστρέψει πίσω στη Μυτιλήνη και να βρεθεί κοντά στην οικογένειά της. Η συνέχεια της δίκης ορίστηκε για τις 21 Ιανουαρίου 2010. Ικανοποιημένη από τη χθεσινή εξέλιξη δήλωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τουρκία, κ. Χαρά Σκολαρίκου: «Το ευχάριστο επετεύχθη και η γυναίκα θα γυρίσει αμέσως πίσω στο σπίτι της», τόνισε χαρακτηριστικά. Ανάλογη και η δήλωση του μυτιληνιάς καταγωγής πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, κ. Φωτή Ξύδα. «Τέλος καλό, όλα καλά», σημείωσε με νόημα.

Μικρή παραμένει η προσέλευση των πολιτών για το εμβόλιο της νέας γρίπης

«Κατεβάζει ρολά» το εμβολιαστικό κέντρο της νομαρχίας; εκεί χωρίς να υπάρχει συμμε- γείας της νομαρχίας, κ. Γιώργος Τ οβοελνιδαεσχτόικμόενκοέννταροκλτεηίςσενιοτμοαρε-μ- ρινά τοχή από τον κόσμο», δήλωσε στο Μπουραζάνας, είπε για το θέμα «Ε» ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. αυτό στο «Ε»: «Στο 1135, τον τεχίας για τη νέα γρίπη από την ερχόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση Υγείας με βάση τα στοιχεία για την προσέλευση του κόσμου. Τις προηγούμενες ημέρες τα άτομα που εμβολιάστηκαν ημερησίως δεν ξεπέρασαν τα 15, ενώ χθες, λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών, γύρω στα 10 άτομα είχαν πάει να κάνουν το εμβόλιο. Το εμβολιαστικό κέντρο στελεχώνεται και λειτουργεί από εθελοντές και η παρουσία του κόσμου δε θεωρείται αρκετή για να συνεχίσει να λειτουργεί. «Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σοβαρά τις επόμενες ημέρες, γιατί και το προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας είναι επιφορτισμένο και με άλλες αρμοδιότητες, αλλά και οι εθελοντές που βοηθάνε στη λειτουργία δεν μπορεί να απασχολούνται καθημε-

Χάρης Γραμμός. Σε περίπτωση που κλείσει τελικά το εμβολιαστικό κέντρο της νομαρχίας, τα εμβόλια για τη νέα γρίπη θα συνεχίζονται φυσικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης (μόνο πρωινή βάρδια), αλλά και στο ΙΚΑ Μυτιλήνης.

Κατ’ οίκον Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να γίνονται και κατ’ οίκον επισκέψεις για εμβόλια, σε περιπτώσεις ασθενών που είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι. Προς το παρόν, η νομαρχία δεν έχει πάρει σχετικές οδηγίες από το υπουργείο, όμως καλεί όσους ενδιαφέρονται για το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ και να δηλώσουν ώστε από εκεί να δοθούν οι σχετικές κατευθύνσεις. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υ-

τραψήφιο αριθμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, μπορούν να επικοινωνούν όσοι έχουν κινητικά προβλήματα και να δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Σε περίπτωση που συμπληρωθεί ικανός αριθμός σχετικών αιτημάτων, θα πάρουμε σχετικές οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κινητών συνεργείων που θα επισκέπτονται τα σπίτια για το εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και τα σχολεία Τέλος, μετά από χθεσινή απόφαση του νομάρχη Παύλου Βογιατζή αποφασίσθηκε το κλείσιμο έως και 23 Δεκεμβρίου της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άντισσας, του Δημοτικού Σχολείου Δαφίων εκτός της Δ΄ τάξης και του ΕΠΑΛ Καλλονής. Πελ.Γ.

7

Νέα αναβολή για το σκάνδαλο της Σκαμιάς Αη εγνκαιδαβίλκτιήαςθση1η2κτεοτγουιυαοειμκριοχανόοαμμκεόινκμοοαυύΜφσοκαραΐοάνυ,- , δάλου στο Συνεταιρισμό Σκαμιάς. Χθες ο κατηγορούμενος εισήχθη στο Νοσοκομείο με κρίση άσθματος. Ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού Βαγγέλης Γκιγκιλίνης ζήτησε από τη μεταβατική έδρα του Εφετείου Αιγαίου να εξετάσει κατά πόσο είναι πραγματικοί ή εικονικοί οι λόγοι για τους οποίους εισήχθη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο κατηγορούμενος. Ωστόσο, το δικαστήριο δέχθηκε ότι πράγματι ο κατηγορούμενος είχε κρίση άσθματος και έκανε δεκτό το αίτημά του για αναβολή της δίκης. Είναι η πέμπτη φορά που αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης. Τις δύο φορές αναβλήθηκε μετά από αίτημα του κατηγορουμένου και άλλες τρεις φορές έχει αναβληθεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων της Λέσβου. Όμως ο περισσότερος χρόνος χάθηκε κατά την ανακριτική διαδικασία. Διότι χρειάστηκαν περίπου έξι χρόνια για να απαγγελθούν κατηγορίες. Σε μια υπόθεση η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο αφορά σε αδικήματα που έχουν τελεσθεί από το 1995 και μετά. Στα 10 χρόνια που πέρασαν, έχουν παραγραφεί όλα τα πλημμελήματα και στην ουσία τώρα μένει να δικαστούν μόνο τα κακουργήματα. Πρέπει δε να σημειωθεί πως εν τω μεταξύ έχουν αποβιώσει πολλοί από τους μάρτυρες της υπόθεσης αυτής. Έτσι τίθεται το ερώτημα τι είδους δικαιοσύνη θα απονεμηθεί όταν τελικά θα εκδικαστεί και έως ότου τελεσιδικήσει η όλη υπόθεση.


9

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΝ Λαδάδικα Ανοιχτά από Τετάρτη έως Σάββατο Τηλ. 2251045100 Κιν. 6932520999

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

EMΠYPIEΣ Zυθεστιατόριο Από Τετάρτη έως Κυριακή Λαδάδικα Tηλ. 22510 45100

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

FOUR SEASONS by MAYOTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 2251029613

ΝΑΥΑΓΙΟ (ΤΟ) Στον α΄ όροφο Εστιατόριο με ζωντανή μουσική Παρασκευή & Σάββατο: ελληνικό έντεχνο Τηλ. 22510 42609

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 22510 28177

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΤΟ) Οδυσσέως 4 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 91212 & 22510 46161

ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΤΑΡΑΤΣΑ Ταβέρνα Φίλια Καλλονής 22530 98606

ΤΟ ΧΑΝΙ Ταβέρνα Ζωντανή Μουσική κάθε Σάββατο Φίλια καλλονής τηλ. 22530 98812

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ψαροταβέρνα Σκάλα Σκαμνιάς Τηλ. 22530 55360

CAFÉ-BAR FOUR SEASONS by MAYOTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 6932520999

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ

Λήμνου 9, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45651

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING LESVOS INN Πύργοι Θερμής Tηλ. 22510 71781-4 Fax. 22510 71711

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ Μεσότοπος Τηλ. για παραγγελίες: 22530 96490 - 96090 info@mesotoposwomen.com

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΆΓΡΑΣ Άγρα Τηλ. για παραγγελίες 22530 95568

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

Αναλαμβάνουμε κάθε είδους οικοδομική εργασία από κτισίματα έως πέργκολες. Τηλ. 6932-392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΚΕΥΕΣ FAST REPAIRS ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΗΣ Γ. Βοστάνη 2, Μυτιλήνη (Αλυσίδα) Τηλ. 22510 20852 Κιν .6976-373537 e.fastfakhs@hotmail.com

ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΟΛΒΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Αναλαμβάνουμε ελαιοχρωματισμούς και σπατουλαρίσματα κάθε είδους. Έδρα Μυτιλήνη. Τηλ. 6974616021

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA

ΣΠΟΡ 5x5 EURO 2004 Γήπ. Ποδοσφαίρου 5x5, 7x7 Βαρειά Μυτιλήνης Τηλ: 22510 46884 6977987994 & 6972800920

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ COACH ATHLETS PLACE Εμπόριο Αθλητικών Ειδών Ηλία Βενέζη 11 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40314

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ & Κιν. 6942964208 KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΕΡΑΣΜΑ Ζ. Πηγής & Πύρρας 1 Τηλ. 22513 00265 6986-116676 What’s up 6947-160520 CU 6933-172551 F2G

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΛΙΤΣΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας. Ζωντανή Μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο Τηλ. 2251093484 & 6973741809

με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών

Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΕΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Πόρτες, Παράθυρα. Συνθετικά Κουφώματα KÖMMERLING Αερ. Γιανναρέλλη 44α Τηλ. 22510 27833

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Μάνδρα Οικοδομών. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

KΛEIΣTHKATE EΞΩ;

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Nέο κατάστημα στην Παγανή Τηλ. 22510 24788

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

Η/Υ

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΖΑΚΙΩΝ Αναλαμβάνουμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό τζακιών για καμινάδες κάθε είδους. Πληρ. τηλ. 6976-511712.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών Καβέτσου 10 22510 37415, 6937407221

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ USHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Γεωργαντέλη Άντζελα Διακοσμήτρια Ε. Βοστάνη 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46935 Κιν. 6972661883

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΣΙΜΕΛΗΣ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΚΙΦΑ

THE PRINTER SHOP

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.

ΚΛΕΙΔΙΑ

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Τηλ. 6979-224966

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

EMΠOPIA AYTOKINHTΩN A. ΦOYPNAPIΔOY E. MAPTAKHΣ 6o χλμ., Mυτιλήνης - Καλλονής 22510 44497, 6977973734

ΠΛYΣIMO ΣTO XΩPO ΣAΣ Mε δικό μας ρεύμα και νερό, Kαλέστε στο 6939-276505

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


10

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233

Ζερδελής Γιάννης

Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589

NEYPOΛOΓOI

Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ΄ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Βιτούλιας Γεώργιος

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Θουκυδίδου και Κανάρη 1-3 Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661

Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561 Φεβρωνία Γ. Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή

Κ Α Ι

Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Α Λ Λ Α BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Δούκα Eιρήνη Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

ΨYXOΛOΓOI

ΚΑΛΛΟΝΗ

Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

AIΣΘHTIKOI

Αλεξέλλης Γ. Μάριος

Πτυχιούχος Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας Αθηνών (παραπλεύρως Λέσχης Αξιωματικών) Tηλ. 22530 23329 Κιν. 6973-019492

ΜΥΤΙΛΗΝΗ Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης

MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

OΠTIKA Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Mυτιλήνη Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος

Συρακουσών 52, Λαμπρινη Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα Eιδικές τιμές στους συμπατριώτες

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


11

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Ζητείται για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα, α΄ όροφος 35τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45τ.μ. στον α΄ όροφο, καινούργιο, στο Κιόσκι - Δικαστήρια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α΄ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 115τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 32τ.μ., με χώρο στάθμευσης στη Σουράδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 50τ.μ., ισόγειο, περιοχή Παλιό Μουσείο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528,

Ενοικιάζονται επιπλωμένα δυάρια και γκαρσονιέρες, με ιδιωτικό πάρκινγκ στη Σκάλα Καλλονής. Κεντρική θέρμανση, ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλη αυλή με ράμπα, κοντά στον κεντρικό δρόμο. Τιμή από 180 - 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται καινούργιο διαμπερές τριάρι 87τ.μ., στη Σουράδα. Άνετο σαλόνι με τζάκι, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, ξεχωριστός χώρος κουζίνας, εσωτερική αποθήκη, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 56τ.μ. στον Άνω Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 22259 & 6978-280376.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 60 τ.μ. με θέα στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο χολ, σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο (με μονόκρεβάτι), μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα, 1 θέση στάθμευσης. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται δυάρι στο κέντρο της πόλης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων Μ Ε ΤΑ Κ Ο Μ Ι ΣΕ Ι Σ - Α Ν Υ Ψ Ω Σ Ε Ι Σ - Ε Ξ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Μ Ε Ν Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Ε ΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918 www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 95τ.μ., γ΄ όροφος, επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα, α΄ όροφος, 35τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., πολυτελές, σε αρχοντικό, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, διαμπερές (μπρος - πίσω μπαλκόνι), θέα σε κήπο και στη θάλασσα, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται μεζονέτα 180τ.μ. στο Χάλικα, σε άριστη κατάσταση, φωτεινή (βεράντες με καταπληκτική θέα), με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι, μεγάλο σαλόνι, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα σε νεόκτιστο τριώροφο (2004/2005) στο κέντρο της πόλης, κοντά στην αγορά, με βεράντα, αυτονομία θέρμανσης, νερού, πετρελαίου, καλοριφέρ, κλιματισμό, πολυκουζινάκι, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, λουτρό με μπανιέρα. Πληρ. τηλ. 6976974600.

Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (πλησίον προκυμαίας) β΄ ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα θέρμανση με κλιματιστικά. Τιμή 400 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιά ζετα ι μεζονέτα 2 Υ/Δ στην Αγιά Μαρίνα. Πέραν των 2 Υ/Δ υπάρχει και σοφίτα. Διαθέτει 2 μπάνια, ένα WC, τιμή 500 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ε ν ο ικ ιά ζ ε τ α ι κ α ιν ο ύ ρ γ ια , π λ ή ρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 35τ. μ., σε μονοκατοι κί α, στο κέντρο Μυτιλήνης, με μεγάλο ξεχωριστό Υ/Δ, κου ζί να, μπάνιο, τηλεόραση LCD, καινού ργιο ψυ γείο, μεγάλο κρεβάτι, τραπέζι με καρέκλε ς, 2 Α/C, χωρίς κοινόχρ ησ τα. Πλη ρ. τ ηλ. 2 25 10 4119 6, 6974 -4 72262, www. realhouses.gr

Ενοικι άζεται ανακαινισμένο δυάρι 55 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, άνε το Υ/Σ, μεγάλο μπαλκόνι , αυ τό νο μη θέ ρ μα νση , φωτ ε ιν ό, στ ον γ΄ ό ρο φο. Πληρ. τη λ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο επιπλωμένο (ή μη επιπλωμένο) δυάρι 65 τ.μ., με αυλή, στην περιοχή

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Λαγκά δα. Ξεχωρι στή κου ζί να, χωλ, μεγάλο Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, σε δι πλοκα τοικί α. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη (ή μη) γκαρσονιέρα στη Χρυσ ομαλλού σα. Χώρος στάθμευσης, εξωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζε ται διαμπερές, υπερλούξ διαμέρισμα, 89τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Ενοικιάζεται ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, 140τ.μ., σε διπλοκατοικία, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, 3 άνετα υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, φωτεινό, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται ανακαινισμένο δυάρι 58τ.μ., α΄ ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Άνετο σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, αποθήκη, 2 πατάρια, μεγάλο μπαλκόνι, καινούργια κουφώματα με διπλά τζάμια και σήτες. Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό , ήσυχη περιοχή, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται μεζονέτα 125τ.μ., με αυλή και θέα, στο Κιόσκι. Μεγάλο σαλόνι, άνετη κουζίνα με πάσο, 3 υπνοδωμάτια, 2 μεγάλα μπάνια, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα 18τ.μ. και μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, παράθυρα με σήτες, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι ισογείου, με αυλή, στο Κιόσκι. Μεγάλο χωλ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, 2 άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστή άνετη κουζίνα, με ανακαινισμένα ντουλάπια, 2 ευρύχωρα Υ/Δ με καινούργιο πάτωμα, αποθήκη, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι. Κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα στον γ΄ όροφο, Βουτζά 43 & Σεβαστόπουλου 16, Καισαριανή (Πανεπιστημιούπολη), με υπνοδωμάτιο, καθιστικό - κουζίνα, μπάνιο Πληρ. τηλ. 22510 44429 & 6974-123799. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση α) διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα 90τ.μ. και β) γωνιακό δυάρι οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - Γή-

πεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζονται τριάρι, δυομισάρι, δυάρι στο Ν. Όμιλο, ε΄ όροφος ρετιρέ, διαμπερή, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22510 24809. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Πωλείται διαμέρισμα 50τ.μ., α΄ όροφος, περιοχή Γηπέδου. Τιμή από 110.000 ευρώ (λόγω αναχώρησης). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 4252 8, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούντα ι διαμέρισμα-γκαρσονιέρα 40τ.μ., α΄ όροφος, με θέα και 45τ.μ. ισόγειο προνομιούχο, στη Βίγλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 82τ.μ., α΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 65τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία, 50τ.μ., γ΄ όροφος, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 50τ.μ., α΄ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ΄ όροφος, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή γηπέδου, Καλλιθέ α. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλεί ται πλή ρως ε πιπλωμέ νο δυάρι, 47τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσ ας. Ενι αίος χώρος, σαλονοτραπ εζαρί α, ξε χωρισ τό Υ/ Δ, άνετο μπάνιο, αυτόνομη θέ ρμανση, A/C (18), ηλ. συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο), χωρίς κοινόχρηστα, παράθυρα με σήτες. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ. στη Σουράδα, με 2 Υ/Δ, καθιστικόσαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, αποθήκη. Άψογη κατάσταση, φωτεινό, βλέπει θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Π ω λ εί τ α ι κ α ι ν ο ύ ρ γ ι α δ ι ώ ρ ο φ η μονοκατοικία 165τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Πάνω: 3 άνετα ΥΔ με μπαλκόνια, μεγάλο μπάνιο. Σοφίτα 45τ.μ., με εμφανή ξύλινη σκεπή και μεγάλη τζαμαρία με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 350τ.μ., με πλήρως επιπλωμένα 9 διαμερίσματα, σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, στη Σκάλα Καλλoνής. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μια ήσυχη περιοχή, 800μ. μακριά από το μαγευτικό υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, όπως κουζίνα, ψυγείο, κλιματισμό και TV, μπάνιο με ντους και ιδιωτικό πάρκινγκ, κεντρική θέρμανση. Κατάλληλο για τουριστική επένδυση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται πολυτελής, αυτόνομη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, με 3 μπάνια, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα & 2 ενεργειακά τζάκια. Νεόδμητη, με χώρο στάθμευσης 2 αυτοκινήτων, αποθήκη και κήπο (191τ.μ.), στους Πύργους Θερμής. Πληρ. τηλ. 6949014861..

Πωλείται προνομιούχο γωνιακό 3αρι 78 τ.μ. δεύτερου ορόφου στη Καλλιθέα. Άνετο σαλόνι, χολ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, δυο μεγάλα υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 1 θέση πάρκινγκ στην πιλοτή της πολυκατοικίας. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πωλείται πέτρινη, ανακαινισμένη μονοκατοικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο. Άνετο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, μπάνιο, δυο υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, εξωτερική αποθήκη. Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται διώροφη οικία υπό ανέγερση κοντά στην πλατεία της Ερεσού. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, μεγάλες βερά ντ ες, 2 00τ.μ. αυλή, σ το ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρ ισ μ α 6 0 τ .μ ., μ ε α υ τ ο ν ο μ ία , 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥ ΤΙΛ ΗΝ Η ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456 6977 359251

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450 κιν. 6932622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984 KIN 6943472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181 Κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2009@yahoo.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243 Κιν. 6936626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

CASA IDEALE Καβέτσου 13 Τηλ. 22510 22220 Κιν. 6948-172413 - 6947406990 - 6973-655735 e-mail: lesvostegasis@hotmail.com

REALHOUSES Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196 Κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Hλία Bενέζη 2 81 100 Tηλ. 22510 40074 Kιν. 6938477850 www.realpro.gr

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947 021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΠΛ Ω MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711 KIN 6974142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335 Κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

Π ΟΛ IΧΝ ΙΤΟΣ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 e-mail: lesvosproperties@yahoo.co.uk

E P E ΣO Σ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Ππγή Πρωτούλη 6947 021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12 Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλε ί ται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ί τα ι διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλεί ται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται ανακαινισμέ νη μονοκατοικία 200τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αποτελε ίται από 7 διαμερίσματα, πλήρως επιπλωμένα, με Α/C και ηλεκτρικέ ς συσ κ ε υέ ς . Μ η ν α ίο ε ι σό δη μα 2.300 ευ ρώ. Επενδυ τι κή ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 69 74 4 72 26 2, ww w. realhouses.gr

Π ω λ ε ί τ α ι η μ ι υ π ό γ ε ιο δ υ ά ρ ι 45τ. μ. σε γωνιακή πολυκατοικ ί α , π ερ ι ο χ ή Χ ρ υ σ ο μ α λ λ ο ύ σ α . Ξεχωριστή κουζίνα, σαλόνι, Υ/Δ, μικρό χωλ, μπάνιο, φωτεινό. Τιμή ευκαι ρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται πέτρινη γωνιακή μονοκατοικία, με μεγάλη αυλή, στη Βρίσα (Βατερά). Κάτω: χωλ, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, αποθήκη, WC, ξεχωριστή προσθήκη, αυλή με χτιστό φούρνο. Πάνω; χωλ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι με θέα στο χωριό. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται (ολόκληρη ή τμηματικά) ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 140τ.μ. , με αυλή, στη Λαγκάδα. Αποτε λείται από μια γκαρσονιέ ρα, 2 οροφοδιαμερίσματα 67τ.μ., μεγάλη βε ράντα, μπαλκόνι, θέ α, δυνατότητα ε π έ κ τ α σ η ς , α υτ ό ν ο μ η θ έ ρ μ α ν ση, χώρος στάθμε υσης. Κάτω: αυλή, γκαρσονιερα, τριάρι (ανακ α ιν ισ μ έ ν η κ ο υ ζ ί ν α , μ π ά ν ι ο ) , χωλ, άνετο Υ/ Δ, καινούργι α παράθυ ρα με διπλά τζάμια. Πάνω: τριάρι, βεράντα, αποθήκη, μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 411 96, 697 4-472262 , www. realhouses.gr

Πωλεί ται μονοκατοικία 50τ.μ., με αυλή 500μ., στο Λεπέτυμνο Δ. Μολύβου. Εντός σχεδίου, δυνατότητα επέκτασης, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, Υ/Δ, σαλονάκι, μικρή κουζίνα, 15χλμ. από το Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται διαμέρισμα 107τ.μ. 2 Υ/Δ με γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 186τ.μ., σε οικόπεδο 340τ.μ. με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ. + 160τ.μ. υπόγειο, με 500τ.μ. αυλή, 3 Υ/Δ και πολλά έξτρα, 5ετίας με αυτονομία, περιοχή Καλαμιάρης - Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

σαλόνι - τραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο, βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέρμανση, σε τριπλοκατοικία. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128 τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγίας Μαρίνας του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλε ίται μεζονέτα υπό κατασκευή 115τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 200τ.μ. αυλή, τζάκι, επάνω στη θάλασσα, περιοχή Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται μονοκατοικία 86τ.μ., στα Λουτρά, με αυλή. Αποτελείται από 2 ορόφους. Ισόγειο πλήρες ανακαινισμένο: κουζίνα ενιαίος χώρος με σαλόνι, μπάνιο. Το υπόλοιπο σπίτι είναι ημιτελές. Στον όροφο: 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μεγάλη αυλή, καινούργια κουφώματα, καινούργια πλάκα, 2 είσοδοι. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης, 125 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριάρι 80τ.μ., με αυτονομία, στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 7ετίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, με αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετιας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες, καινούργιες, πίσω από την Τoyota. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται στην Καλλιθέα διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, 80τ.μ., σε μικρή οικογενειακή πολυκατοικία, φωτεινό σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται παλιά πέτρινη κατοικία 90τ.μ., εντός οικοπέδου 160τ.μ., στο χωρίο Βρίσα Μυτιλήνης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-340105, 6979-736895. Πωλούνται καινούργιες πολυτελείς μεζονέτες, 140τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Με 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι, κουζίνα, βεράντες, αυτόνομη θέρμανση, υπεροχή θέα, κλειστό γκαράζ, 5 λεπτά με αυτοκίνητο από την παραλία, 10 λεπτά από τη Μυτιλήνη. Κάθε μια έχει 2στρ. κήπο και γεώτρηση. Ετοιμοπαράδοτες σε 9 μήνες. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλούνται στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη οικοδομή, διαμέρισμα τριάρι 88 τ.μ., διαμπερές, με καινούργια ντουλαπάκια κουζίνας, με εντοιχισμένες συσκευές, καινούργιες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, αποθήκη 17 τ.μ. και γκαρσονιέρα 44 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλεί ται γκαρσονιέρα 26τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Ξεχωριστή κουζίνα, 1 δωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, στον γ΄ όροφο πολυκατοικίας. Τιμή 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται καινούργι α πολυ τελής μονοκατοικία 120τ.μ., στα Πάμφιλα. Μεγάλη βεράντα, πέτρινη επένδυση στους τοίχους, 2 άνετε ς κ ρ ε βα το κ άμ αρε ς , με γ ά λ η κου ζί να με ενσωματωμένες ηλεκτρικέ ς συ σκευέ ς, σαλόνι, τραπεζαρί α, μπάνιο με υδρομασάζ, εμφανής σκε πή στην κουζίνα, ταράτσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, A/ C, δυνατότητα επέκτασης για διώροφο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πω λε ίτ αι γκαρσονιέρα 45τ.μ. στην περιοχή Λαζαρέτου. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος

Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργια προνομιούχα, ανεξάρτητη μεζονέτα, 130τ.μ., με 55τ.μ. ημιισόγειο, απεριόριστη θέα, στη Σουράδα. Υπάρχει αυλή 350τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύ ο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, με γάλες βε ράν τε ς , 2 0 0 τ. μ. αυ λ ή, στο ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρ ι σ μ α 6 0 τ .μ ., μ ε α υ τ ο ν ο μ ία , 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παν αγ ι ού δα, μ ε δι αμο ρφ ωμέ ν ο υ π ό γ ε ιο 7 0 τ . μ . κ α ι ο ι κ ό π ε δ ο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 693 2 - 31 5919 , ww w. leonisrealestate.com

Πωλείται στη Σκάλα Ερεσού πέτρινη οικία εντός οικοπέδου 1 στρέμ. περίπου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ . Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία σε άριστη κ α τ ά σ τ α σ η 1 4 0 τ . μ . + 5 0 τ .μ . βοηθητικό χώρο, διαμπερής, με πανοραμική θέα, στα Λουτρά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 75 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 75 τ.μ., με υπέροχη θέα, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, στο πανέμορφο τοπίο του ΑΚΟΘ στα Λουτρά, συνολικής επιφάνειας κτίσματος 209 τ.μ., με απεριόριστη θέα, τεράστιο εξωτερικό χώρο με ελαιόδενδρα. Απέχει 200 μ. από τη θάλασσα του κόλπου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί ται πολυτελής μεζονέτα 144 τ.μ., με απεριόριστη θέα και πλήρη αυτοτέλεια, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται νεόδμητη διώροφη οικία 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με οικοπεδικό χώρο καλλιεργήσιμο (θερμοκήπιο-φυτώρια), συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με γεώτρηση. Το ακίνητο εφάπτεται του κεντρικού δρόμου Παπάδου Περάματος Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού νται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται παλαιό αρχοντικό που κατοικείται, στην περιοχή της Σουράδας Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 220 τ.μ. (ισόγειο και όροφος), με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση, σε οικόπεδο εμβαδού 860 τ.μ.. Υπάρχει και έτερο κτίσμα (κατοικία) ισόγειο 75 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών, πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 72 τ.μ., στο β΄ όροφο, με ημιυπαίθριο 13 τ.μ., υπό κατασκευή, στο Βουναράκι Μυτιλήνης, με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με γκαράζ 67 τ.μ., στους Πύργους Θερμής, σε εξαιρετικά καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ίται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης, με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος), με υπόγειο γκαράζ 80 τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλεί ται μεζονέτα στο Καγιάνι Μυτιλήνης, 133 τ.μ., με υπόγειο 65 τ.μ., υπό κατασκευή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλεί ται μεζονέτα 166 τ.μ. (α΄ & β΄ όροφος) με ισόγειο γκαράζ 91 τ.μ., στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται υπό ανέγερση διαμερίσματα στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλεί ται διώροφη κατοικία, γωνιακή, στην οδό Ιακωβίδου στη Μυτιλήνη. Εμβαδόν οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη 270 τ.μ.. Ισόγειο: 85 τ.μ. και αυτοτελές, έχει 2 εισόδους και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC και 2 υπνοδωμάτια. Επίσης υπάρχει γραφείο 40 τ.μ.. Όροφος: αυτοτελής, 104 τ.μ. και περιλαμβάνει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται είτε ενιαίο είτε ξεχωριστά. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον α΄ όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλεί ται νεόχτιστη παραδοσι ακή πέ τρινη μονοκατ οι κί α, 152 τ.μ., στην Αγ. Μαρί να. Κάτω: 80 τ.μ., 3 Υ/ Δ, χωλ, μπάνι ο, αυ λή. Πάνω: 72 τ.μ., ενιαί ος χώρος σα λ ό ν ι - τ ρα πε ζ α ρί α , κ ο υ ζ ίν α, μπ αλ κ ό ν ι , ά ν ε τ η β ε ρά ν τ α με θέα, εμφανής ξύλινη σκεπή με πα ρά θυ ρ ο, τ ζά κι . Πλη ρ. τ ηλ. 22 51 0 41 19 6 , 69 74 472262, www.realhous es. gr

Πωλεί ται οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 140 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και αποθήκη. Διαμπερές, βεράντες με θέα. Περιοχή γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Πωλεί ται νε όχτιστο κτ ήρι ο με 3 οροφοδιαμερί σματα δυάρια, 60 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αυ τόνομη θέ ρμανση, ηλι ακός, διπλά τζάμια, ξε χωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - κουζ ίνα. Μηνι αία απόδοση 1.100 ευρώ. Πο λύ κα λή τι μ ή . Π λη ρ. τ ηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhous es. gr

Πωλεί ται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β΄ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα

120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 200 τ.μ. με αυλή, στον Επάνω Χάλικα, με μεγάλο ενιαίο χώρος σαλόνι τραπεζαρία, κουζίνα με πάσο, τζάκι, 2 μπάνια, 2 Υ/Δ, χτιστό φούρνο στην αυλή, ιδιωτικό πάρκινγκ με ράμπα. Τιμή 300.000. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλού νται στη διασταύρωση στο Ακρωτήρι α) δυάρι 52 τ.μ., β) γκαρσονιέρα 38 τ.μ., γ) οικόπεδο με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 22510 46540 & 6974801110. Πωλείται πέτρινη οικία πολυτελούς κατασκευής 114+64 τ.μ., με αυλή 1 στρέμμα, στο Μόλυβο, με πανοραμική θέα, πισίνα, γήπεδο τέννις κ.ά.. Τιμή από 255.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 83 τ.μ. στη Σκάλα Καλλονής, κοντά στη θάλασσα, με οικόπεδο 800 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6943-744611, 210 8814715. Πωλού νται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται πολυτελέστατη μονοκατοικία στη Νεάπολη, 187 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται στη Βαρειά, μετά την καφετέρια “Status”, μονοκατοικία 125 τ.μ., σε οικόπεδο 350 τ.μ. και με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251.

Πωλού νται διαμε ρίσματα από 68 τ.μ., 71 τ.μ., 86 τ. μ. και 92 τ.μ., όλα με γκαράζ και αποθήκη, στις περιοχές Δάφνης και Ταύρου Αθήνας, κοντά σε Ηλεκτρικό και με τρό. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη. Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947-202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλού νται 4 ανε ξάρτητες με ζονέτες, στα Πάμφιλα, από 95 εώς 135 τ.μ., όλες με ιδιόχρηστη αυλή, αποθήκη 50 τ.μ., απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Αφοί Ασημάκ η Χ ατ ζη μαν ωλά κη. Πλ ηρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 2 4 4 , 6 9 4 7 202 22 1. ΚΑΤΑΣ ΚΕΥΑΣΤΙ ΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλού νται στους Πύ ργους Θε ρμής μεζονέτε ς και διαμε ρίσματα από 63 τ.μ. - 75 τ.μ. - 100 τ.μ., όλα με ιδιόχρηστη αυλή, αποθήκες και θέα. Αφοί Ασημάκη Χατζημανωλάκη Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6947-202221. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977241294.


13

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλεί ται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διαμέρισμα υπό κατασκευή, α’ ορόφου, 75 τ.μ., με αποθηκούλα 15 τ.μ., στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχο καινούργιο (υπό κατασκευή) διαμέρισμα, α’ ορόφου, 110 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, πλησίον πάρκου Επάνω Σκάλας. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. τα σπίτια και 250 τ.μ. η αυλή. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 130 τ.μ., μοναδικής κατασκευής, στο Χάλικα, με πανοραμική θέα, αυλή, μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δρύινα πατώματα, λουξ ποιότητα κατασκευής. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλεί ται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ.

Πωλείται μεζονέτα 133τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης: 320.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990. Πωλείται μονοκατοικία 170τ.μ., μαζί με οικόπεδο 2.000τ.μ., στη Γέρα Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης 170.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990. Πωλούνται μεζονέτα 110τ.μ. στην Παναγιούδα Μυτιλήνης, με θέα. Τιμή πώλησης 300.000 ευρώ και μεζονέτα 100τ.μ.. Τιμή πώλησης 260.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται διαμέρισμα 83τ.μ. α΄ όροφος (διπλοκατοικία), στην Καλλονή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990. Πωλείται μονοκατοικία 100τ.μ., στα Πάμφιλα Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., στη Θερμή Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης 250.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220,

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ. και 50 τ.μ. γκαράζ-αποθήκη, με αυλή και απεριόριστη θέα, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλούνται καινούργιες, προνομιούχες, πολυτελείς μεζονέτες 125 τ.μ., με ισόγειο χώρο 65 τ.μ. (γκαράζ-αποθήκη), με θέα και μικρή αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ. καινούργιο, β’ ορόφου, με θέα, πλησίον Αστυνομίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλούνται προνομιού χα οροφοδιαμερίσματα 60 τ.μ., υπό κατασκευ ή, κατάλληλα και για επαγγε λματική στέγη, πλησί ον Καβέ τσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικία στο Κάτω Χωριό Πλωμαρίου, καινούργια, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770,

Πωλείται διαμέρισμα 79τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, Μυτιλήνη, με θέα. Τιμή πώλησης 215.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

22510

Πωλείται μονοκατοικία τριώροφη, 210 τ.μ., με αυλή 80 τ.μ., στην Κουλμπάρα. Κατάλληλη για επαγγελματική χρήση – γραφεία (υπάρχει μελέτη για διαμόρφωση 5 γκαρσονιερών). Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλε ίται διαμέρισμα 80τ.μ., 12ος όροφος, στη Μυτιλήνη. Τιμή πώλησης 130.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

&

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται σπίτι στη Μόρια 159 τ.μ. κι αυλή 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται μεζονέτα 104τ.μ., στη Μυτιλήνη. Τιμή πώλησης 310.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

44245

Πωλείται προνομι ού χα, πολυτε λής, αυ τόνομη μονοκατοικί α- με ζονέτα, 140 τ.μ., με ισόγει ο 90 τ . μ . , α π ε ρ ι ό ρ ι σ τ η θ έ α , α υλ ή , ηλιακό, τζ άκι, αυ τομ ατισ μούς . Πε ρι οχή “Καγιάνι”. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294.

22510 42528.

6947-406990. Πωλείται διαμέρισμα α΄ ορόφου, 78τ.μ., στο Δ. Μυτιλήνης, περιοχή Χρυσομαλλούσα, οδός Βαλαωρίτου, πλησίον παιδικής χαράς. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Τιμή πώλησης: 115.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται προνομιού χα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινι σ μ έν η , μ ε α π ε ρ ι ό ρ ι σ τ η θ έ α , στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ. . Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία τριώροφη στην περιοχή της Καβέτσου, 270 τ.μ., βρισκόμενη σε οικόπε δο 150 τ.μ., σε άρι στη κατάσταση, με με γάλο σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, με καλοριφέρ και ηλιακό. Το ισόγε ιο ε νδείκνυ ται για επαγγελματική χρήση και ξεχωριστή κατοικία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 2 3 7 8 1 , 6 9 3 2 315919, www.leonis realestate.com

LE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύ ο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλι μα τι στ ι κό. ΛΕΩΝ ΗΣ. Π ληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλού νται πάνω στη θάλασσα, στ ην Π αν α γ ι ού δ α, υ πό κ ατ ασκε υήν πολυτε λε ίς μεζονέτε ς, με μεγάλη αυλή, μελέτη και ε πίβ λ ε ψ η α ρ χ ι τ έκ τ ο ν α . Λ Ε Ω Ν Η Σ . Πλη ρ. τη λ. 22 51 0 2 37 81, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., ε’ ορόφου, προνομιούχο, με απεριόριστη θέα, επί της Βοστάνη (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528 Πωλείται καινούργιο υπό κατασκευή διαμέρισμα, 67 τ.μ., πλησίον πάρκου Eπάνω Σκάλας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχα γκαρσονιέρα 35 τ.μ., β’ ορόφου – υπό ανέγερση – στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλού νται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. 22510 44245 και 42528. Πωλού νται διαμερίσματα α’ ορόφου, 75 τ.μ., με γκαράζ 30 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλού νται καινούργια πολυτελή διαμερίσματα, 45 – 50 τ.μ., σε μικρό συγκρότημα με θέα (υπό ανέγερση), στην Kαλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται παραδοσιακή διατηρητέα μονοκατοικία 300 τ.μ., σε οικόπεδο 800 τ.μ., στην περιο-

22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται κατάστημα 440τ.μ. (2 επίπεδα), μέσα στην αγορά της Μυτιλήνης,. Τιμή πώλησης: 450.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται 250 στρέμματα έκταση παραθαλάσσια, στο Δ. Πολιχνίτου, περιοχή Νυφίδα. Τιμή πώλησης 1.000.000 ευρώ. Πρόσοψη σε δημοτική οδό. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται οικόπεδο 1.314 τ.μ. στο Δ. Πολιχνίτου. Άρτιο και οικοδομήσιμο. Εντός σχεδίου πόλεως. Τιμή πώλησης 170.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλε ίται αγρόκτημα με 235 ελιές, 15.000τ.μ., στο Δ. Μυτιλήνης, περιοχή Αφάλωνα. Τιμή πώλησης 22.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται μονοκατοικία 56τ.μ. στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης 40.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται οικόπεδο 32.000τ.μ. στο Καγιάνι Μυτιλήνης, με απεριόριστη θέα. Τιμή πώλησης 50.000 ευρώ. Εκτός σχεδίου. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Π ω λ εί τ α ι κατάστημα 600τ.μ.+προαύλιο 200τ.μ., μαζί με αποθήκη 500 τ.μ., στη Μυτιλήνη,. Τιμή πώλησης 2.500.000 ευρώ. CASA IDEA-

Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά οικόπεδο ή αγροτεμάχια στη Μυτιλήνη, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ.

Πωλε ίται αγρόκτημα με 217 ελιές, 16.000τ.μ., στο Δ. Μυτιλήνης, περιοχή Μόρια. Επίπεδο με πρόσβαση στο δρόμο, νερό. Τιμή πώλησης 22.70.000 ευρώ. Εκτός σχεδίου. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης. Τιμή πώλησης 60.000 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.

Ε ν ο ικ ιά ζ ο ν τ α ι γκαρσονιέρες 35τ.μ. στη Μυτιλήνη, στο κέντρο, και εντός του δήμου Μυτι-

χή της Σουράδας, σε άριστη κατάσταση, με θέα στη θάλασσα, τέσσερα υπνοδωμάτια, δύο μεγάλα μπάνια, σαλονοτραπεζαρία, με θέρμανση καλοριφέρ - air condition. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι΄ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλε ί τ αι αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο πατάρι και α΄ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλού νται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλε ί τ αι ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι ισόγειο κατάστημα 130 τ.μ., με πατάρι 60 τ.μ., επί της οδού Λυκούργου, στην Καλλιθέα Αθηνών. Είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως καφενείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

λήνης. Τιμή ενοικίασης 350 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990. Ζητούνται για ενοικίαση ή αγορά γκαρσονιέρες - διαμερίσματα μονοκατοικίες στη Μυτιλήνη, σε καλή κατάσταση, για την εξυπηρέτηση των πελατών του γραφείου μας. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947406990. Ενοικιάζεται γραφείο - κατάστημα στη Μυτιλήνη. Τιμή ενοικίασης 250 ευρώ. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990. Πωλούνται διάφορες επιχειρήσεις σε τιμή ευκαιρίας, με εμπόρευμα ή χωρίς, στη Μυτιλήνη. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με το γραφείο μας. CASA IDEALE. Πληρ. τηλ. 22510 22220, 6947-406990.


14

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, αποτελούμενη από 16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πω λεί ται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μαγαζί 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559. Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατάστημα 80 τ.μ. στην Ερμού της Μυτιλήνης. Πάνω από το κατάστημα υπάρχει γκαρσονιέρα 42 τ.μ. και μεγάλη ταράτσα. Μηνιαίο εισόδημα 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται αποθήκη 85 τ.μ στην Αλυσίδα, πίσω από το ακτινολογικό ιατρείο του κ. Αμπατζή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται γωνιακό προνομιούχο γραφείο 65 τ.μ.. Πάροδος Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr Πωλεί ται καινούργιος ισόγειος χώρος 40 τ.μ., κατάλληλος και για γραφείο, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλού νται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλεί ται προνομιούχο γκαράζ 50 τ.μ. (με 12 μ. πρόσοψη), στην περιοχή Μαύρα Σίδερα – Καλλιθέα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλούνται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα προσόψεως, 130 τ.μ., με υπόγειο 120 τ.μ. και β) Κατάστημα 70 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Πω λε ί τα ι επαγγελματικός χώρος: εμπορικές αποθήκες 300 τ.μ., 800 τ.μ. χώρος στάθμευσης, στον περιφερειακό Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ενοικιάζεται σε κεντρική πολυκατοικία, στην αρχή της Καβέτσου, γραφείο 24τ.μ., στον α΄ όροφο. Πληρ. τηλ. 22510 40548, 6944959278. Ενοικιάζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232.

Ενοικι άζεται κατάστημα 45τ.μ., με αποθήκη 16τ.μ., στην Ερμού, με τζαμαρία, ακάλυπτο χώρο, ψηλοτάβανο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ε ν ο ικ ιά ζ ε τ α ι ι σ ό γ ε ι ο τ ρ ι ά ρ ι , 90τ.μ., στην περιοχή Ναυτικού Ομί λου, κατάλληλο για επαγγελματι κή χρήση, με πρόσοψη στον κεντρι κό δρόμο, σε μια διώροφη ιδιωτική κατοι κία με 3 οροφοδιαμε ρί σματα, δίπλα στα μαγαζιά. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 69 74 4 72 262 , ww w. realhouses.gr

Ενοικι άζεται κατάστημα 211τ.μ., στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 22510 24264, 22510 48008. Ενοικι άζονται προς επαγγελματική χρήση - περιοχή Χάνια Καλλονής - διώροφο κτήριο 122τ.μ., με 47τ.μ. υπόγειο, και επιπλέον τριώροφο 106τ.μ., ενιαία, ανεξάρτητα ή μεμονωμένα. Έτοιμη οικοδομική άδεια. Πληρ. τηλ. 6947-183232. Ενοικι άζεται ή πωλείται κτήριο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, 260 τ.μ., με πάρκινγκ, στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 6973842554, ώρες επικοινωνίας: 9:00 - 13:00 και 18:00 21:00. Ενοικι άζεται επαγγελματικός χώρος 99τ.μ., α΄ ορόφου, Π. Βοστάνη 12. Προσφάτως ανακαινισμένος. Πληρ. τηλ. 6970216246, 22510 44656. Ενοικι άζεται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186 & 6947-842565. Ενοικι άζεται κατάστημα 110 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής 3 (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22510 27456, 6977-272969. Ενοικι άζεται πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα που λειτουργούσε ως ταβέρνα-ουζερί, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο Αγίου Ισιδώρου - Αγίας Βαρβάρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικι άζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 25 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Ενοικι άζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικι άζεται επαγγελματικός χώρος στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 60 τ.μ., με 2 τουαλέτες, κατάλληλο και για υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Ενοικι άζονται 2 καταστήματα πολυτελή, έναντι μεγάλου super market, σε κεντρικό σημείο στην Καλλονή, εξαιρετικής προβολής. Α) 195 τ.μ., γωνιακό, β) 130 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-

021559, 22530 52170 και 22510 41770, www. lesvosestate.gr Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζ εται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζονται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο Μακρύ Γιαλό (απέναντι από τη μαρίνα): α) Κατάστημα 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. και β) κατάστημα προσόψεως στον όροφο, 87 τ.μ., με βεράντα 50 τ.μ., πανοραμικής θέας, ιδανικό για μπαρ-εστιατόριοκαφετέρια. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932-533880. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πωλείται σύ γχρονη διώροφη επιχε ίρηση 180τ.μ., υγειονομικού ενδι αφέροντος, στο Μ. Γιαλό. Πλήρως εξοπλισμέ νη και πρόσφα τα ανακαινισμέ νη. Μηναίο εισόδημα 5.000 ευρώ. Μόνο σοβαρές προτάσε ις. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται επιχείρηση café-snack bar στον κεντρικό δρόμο Αγ. Ισίδωρου. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945963921. Πωλείται επιχείρηση 25τ.μ. υγειονομικού ενδιαφέροντος, επί της Ερμού Μυτιλήνης, έτοιμη για χρήση, με όλα τα απαιτούμενα χαρτιά και άδειες, γωνιακή, με προβολέα και ταμπέλα, καινούργιο ταβάνι και WC, καινούργια κουζίνα με πάσο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται επιχείρηση καφετέρια, σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, 55τ.μ., με πατάρι 20τ.μ. και με χρήση εξωτερικού χώρου. Διαθέτει καινούργια: α) τρίπορτο ψυγείο, β) παγομηχανή, γ) πλυντήριο πιάτων, δ) μηχανή espresso, ε) σύστημα ήχου, στ) τραπεζοκαθίσματα, ζ) καναπέδες κ.τ.λ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται επιχείρηση στην Ελ. Βενιζέλου, 108 τ.μ., με πατάρι, αυτούσια ή χωρίς το εμπόρευμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται μίνι μάρκετ σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999210183. Πωλείται επιχείρηση ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Ευρειακής, πλήρως εξοπλισμένη, με τζάκι, για χειμερινή και θερινή σαιζόν. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται στα Λαδάδικα Μυτιλήνης επιχείρηση ταβέρνα, πλήρως εξοπλισμένη. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται επιχείρηση μίνι μάρκετ 45τ.μ., σε κεντρικό σημείο της Μυτι λήνης, κομπλέ, του αλέ τα, αποθήκη, κάμερε ς ασ φαλεί ας και εμπόρε υμα. Δεκτός κάθε οι κονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται γωνιακή καφετέρια 57 τ.μ. με μικρό σπίτι στον Πολιχνίτο κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση το οποίο χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Στην Ευρειακή πωλε ίται επιχείρηση «καφέ-μπαρ» σε λειτουργία, πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στο κύμα, 300τ.μ.. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, με εργαστήριο και μόνιμη πελατεία, λόγω συνταξιοδότησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251 Πωλ εί τα ι επιχείρηση νυφικών στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται παλιό ελαιοτριβείο ,με οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, εντός οικισμού Περάματος, πάνω στη θάλασσα, κατάλληλο και για τουριστική αξιοποίηση. Πληρ. τηλ. 22510 26738 & 6932533880.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Πωλείται ψηφιακό φωτοαντιγραφικό μηχάνημα - εκτυπωτής Α3 Work Centre 5020 - Κρύσταλλο αντ ι γρα φής , 2 0 σ ε λ. /λ επ τό, GDI, έ νας δίσκος 250 φύλλων. Καινού ργιο (μηδενική παραγωγή) και στην τιμή των 750 ε υρώ. Πληρ. τηλ. 6978-650501 και 22510 25160.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Τραπεζοκαθίσματα εσωτερικού & εξωτερικού χώρου, ψυγεία, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, παγομηχανή, καφετιέρα, φριτέζα διπλή, επαγγελματικός φούρνος, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται εξοπλισμός αρτοζαχαροπλαστείου, μηχανήματα και βιτρίνες σε άριστη κατάσταση. Επίσης θάλαμος ψυγείου - κατάψυξη σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6982-477028, κ. Βασίλης.

Πωλείται εξοπλισμός για καφετέ ρια-μπαρ (τραπεζοκαθίσματα, 2 ε π α γ γ ελ μ α τ ι κ ά η χ ε ί α , ψ υ γ ε ί α , σκαμπό, εξαερισμοί και κανάλια, φώτα πίστας, καναπέδε ς, καρέ κλες με μπράτσα, μηχανή καπνού, ντουλάπια, ράφια αρτοποι ίας). Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22 510 933 14 κ αι 693 9276505.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο στο δρόμο Λουτρών προς Άγιο Ερμογένη (κοντά στα Λουτρά). Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στο δρόμο Λουτρών προς Άγιο Ερμογένη (κοντά στα Λουτρά). Τιμή 50.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλού νται στη Νυφίδα Πολιχνίτου 3 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, 1.500 περίπου τ.μ. το καθένα, ε ντός οικισμού, πάνω στο κύμα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠ ΑΤΖΗ Σ ΚΥΡΙΑΚΟ Σ. Π ληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., ε πί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οι κοδομής που χτίζει 2 μεζονέ τες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο στη Βαρε ιά 217 τ. μ., με δυ νατότητα δόμησης 250 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ ΠΑΤΖ ΗΣ ΚΥΡΙ ΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 160τ.μ. στο κέντρο της Παναγιού δας, χτίζει 205τ.μ.. Τιμή διαπρ αγμ ατ εύ σι μη . Π ληρ. τ ηλ. 225 10 442 45 & 2 251 0 42528, www.inter-lesvos.gr

Π ω λ εί τ α ι π α ρ α λ ι α κ ό ο ι κ ό π ε δ ο 8στρε μ. στο Μόλυβο, σε ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον, με καταπληκτική θέ α. Πρόσοψη στην παραλία κατά μήκος 40μ., μια από της καλύ τε ρε ς παραλίες του Μολύβου, κοντά σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και μια καν τί να. Π ληρ. τ ηλ. 2 251 0 41196 , 6974-472 262, www. realhous es.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικοδομήσι μο οικόπεδο 6,3στρεμ. στο Τάρτι (Δ. Γέρας). Πάνω από 100 ελιόδεντρα, 300μ. από την παραλία, 3΄ με το αυτοκίνητο. Παραλία με άμμο, υ πέ ροχο ήσυχο περιβάλλον, με 17μ. πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Αρχίζει από το δρόμο και ανεβαίνε ι στο λόφο, από τον οποίο υπάρχει απε ριόριστη θέ α. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 1 1 9 6 , 6 9 7 4 472262, www.realhouses.gr Υπεύθυνη: Μαρίνα Περγαμηνού

Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., στην περιοχή Μυχού Δ. Ευεργέτουλα, 5 λεπτά από την παραλία της Γέρας, καταπληκτική θέα στον κόλπο, με νερό και ρεύμα.

Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ. με άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 120τ.μ. στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλεί ται οικόπεδο 6.000τ.μ., με οικοδομή 90τ.μ., νερό ελαιόδεντρα και οπωροφόρα, περιοχή Άγ. Γεώργιος Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ί τ αι οικόπεδο 10στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Εκτός σχεδίου, εντός ζώνης οικισμού, νερό, ρεύμα, πρόσοψη στο δρόμο 45μ., οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 306,59τ.μ., οικοδομήσιμο-χτίζει 120τ.μ., στην περιοχή Κουμκό, επάνω στο δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 61265 (ώρες επικοινωνίας μετά τις 16:00). Στην Ευ ρε ιακή πωλε ίται οικόπεδο 500τ.μ., με σπίτι 80τ.μ. και γεώτρηση, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977359251. Πωλείται οικοδομήσιμο οικόπεδο 2,6στρεμ. στη Νυφίδα. Γωνιακό, με υπέροχη θέα, 250μ. από τη θάλασσα. Ρεύμα, νερό. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίουν άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλε ί τ αι οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλού νται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλε ί τ αι οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ., εκτός οικισμού, στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου Μελίντας, 5.785,90 τ.μ.. Πληρ τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


15

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ.. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4 μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής, θέση «Τσιπέρια», οικόπεδο 30 στρεμ. περίπου, εφαπτόμενο της παραλίας του κόλπου Καλλονής, σε μήκος 110 μ., κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Τιμή προσιτή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται οικόπεδο (εντός σχεδίου) 1.150 τ.μ. στα Πηγαδάκια, Δήμου Ευεργέτουλα, 100 μ. από τη θάλασσα, δίπλα στον παραλιακό δρόμο του χωριού. Με οπωροφόρα δένδρα, γεώτρηση, ρεύμα και ένα παλιό κτίσμα. Χτίζονται 200 μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλε ίτ αι οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πω λε ί τα ι οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή Ακλειδιού - Κομκό. Επίπεδο με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτά-

σεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, Ζαχαρούλα Πρωτούλη. Πωλε ί ται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλε ίτα ι οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλε ίτ αι οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, ε πί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ. . Χτί ζε ι 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή δι απ ρα γμα τε ύ σι μη . Π ληρ. τη λ . 2 2 5 1 0 4 4 2 4 5 , 2 2 5 1 0 42528.

Πωλείται οι κόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται στο Ακρωτήρι οικόπεδο 1 στρ., στο οποίο χτίζονται 400 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. Πληρ. τηλ. ΛΕΩΝΗΣ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλούνται 10 στρέμματα με 100 ελαιόδεντρα, στη θέση «Λαγκάδια» στην περιοχή Βασιλικών. Πληρ. Τηλ. 210 9659312, 210 3416140 & 6973-880400. Πωλείται κτήμα 11στρεμ. στην περιοχή Βρυσά (Βατερά). Επίπεδο με ελιόδεντρα, δυνατότητα γεώτρησης. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στη Μόρια, 200μ. από τον κεντρικό δρόμο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-

Α Γ Ο Ρ Α AEGEAN AGENCY Γρ α φ ε ί ο Ε υ ρ έ σ ε ως Ε ρ γα σ ί α ς Ι κ τ ί νο υ 2 , 4 ος όρ οφ ος Τη λ . : 2 2 5 1 0 4 6 0 9 0 w w w. a e g e a n a g e n c y. g r

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

τηλ. 6946-163507, www.ikteolesvou.gr Από ζαχαροπλαστείο ζητούνται: α) νέος ως βοηθός για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, β) λαντζιέρισσα. Πληρ. τηλ. 6974873597. Ζητείται υπεύθυνος/-η πωλήσεων για κατάστημα επίπλων στην Καλλονή, με γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Πληρ. τηλ. 22710 78488.

Η Εταιρεία Βρεφικών Ειδών ΗΡΑ ζητά υπεύθυνη καταστήματος για τη Μυτιλήνη. Απαραίτητα προσόντα: προϋπηρεσία σε θέση διοίκησης καταστήματος λιανικής πώλησης, διοικητικά προσόντα & γνώσεις τεχνικών πωλήσεων, γνώση H/Y και αγγλικών, τυχόν πτυχίο διοίκησης & μάρκετινγκ. Πληρ. τηλ. 210 9885747. Αποστολή βιογραφικών: φαξ 210 9885706, e-mail: info@ira.bebe.gr

Ζητούνται από πρατήριο καυσίμων α) υπάλληλος-γυναίκα, που να γνωρίζει το χειρισμό προγράμματος «Singular» και να έχει μια ιδέα από λογιστικά β) πλύστης αυτοκινήτων με απαραίτητη προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 28079.

Η εταιρεία ΙΚΤΕΟ ΛΕΣΒΟΥ ΕΠΕ που δραστηριοποιείται στο χώρο των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ζητά προσωπικό για στελέχωση μονάδων Μυτιλήνης & Καλλονής. Πληρ.

Ζητείται προσωπικό (ρεσεψιόν καμαριέρες - σερβιτόρες πρωινού) για καινούργιο ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, εντός πόλεως Μυτιλήνης. Προτιμούνται από-

φοιτοι τουριστικών σχολών με προϋπηρεσία στο χώρο των ξενοδοχείων. Για αποστολή βιογραφικών: mytilana@otenet.gr ή στο φαξ: 22510 26572. Πληρ. τηλ. 6944-800500.

315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μόρια, πάνω σε αγροτικό δρόμο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στον Άργενο έκταση 240στρεμ., κατάλληλη για νέους αγρότες κ.λπ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στην Ευρειακή πωλείται κτήμα 2στρεμ. με σπίτι διώροφο 80τ.μ. και 2 γεωτρήσεις, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται αγρόκτημα 100 μ. από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα, αμαξιτό δρόμο, γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35 στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 57 στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κτήμα πάνω από 200 στρέμ. μεταξύ Αργένου - Μολύβου, με πανοραμική θέα, νερό, δρόμο με περίφραξη, πλησίον μονοφασικού-τριφασικού ρεύματος, κατάλληλο και για τουριστικές επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 6941-474955, 22530 55217.

Πωλείται TDM 900i Black Diamond μοντέλο 5/04 ελληνικής αντιπροσωπείας 33.000 χλμ.. Σε άριστη κατάσταση. 5.500 ευρώ, τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6934-307766. Πωλείται Piagio Sfaira 80 κ.ε.. Σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6993-526530. Πωλείται μηχανή ΥΑΜΑΗΑ FAZER 1.000cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2006, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, με έξτρα πλαϊνές βαλίτσες ΥΑΜΑΗΑ μανιτάρια ΥΑΜΑΗΑ bagkster συναγερμός, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 9.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή YAMAHA R6 χρώματος μπλε, μοντέλο 2001, 36.000 χλμ., έξτρα εξάτμιση ACRAPOVIC TITANIUM, σε υπεράριστη κατάσταση, δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 4.300. Πληρ. τηλ. 6947-492490.

Πωλείται AFRICA TWIN 650cc MOD. ‘96. Μπλε σε άριστη κατάσταση. Καινού ργια λάστιχα αλυσί δα - φρέ να. Πρόσφατο σέ ρβι ς. Extra κάγκε λα, βαλίτσα GIVI 52 L, βάσει ς πλαϊνών βαλιτσών. Πληρ. τηλ. 6982-301309.

Από την Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας-τριετίας μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936173447.

κατάσταση, μήκους 9,5 μ., με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000 μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αλιευτικό 5,50 μέτρα με επαγγελματική άδεια. Σε άριστη κατάσταση με υδραυλικό βίντσι. Πληρ. τηλ. 6982477028.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται γωνιακό μπαρ, τραπεζαρία με 6 καρέκλες. Ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τιμή λογική & συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6944788725. Πωλού νται έπιπλα εξωτερικού χώρου (καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό) 90 θέσεων, από το κατάστημα παγωτών «Δωδώνη», σε άριστη κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6944800500. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη. Γι α να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας δεν απαιτούνται σπουδές, πτυχία αλλά όραμα και θέληση. Στην YVES ROSCHER αναλαμβάνουμε την εκπαίδευσή σου στα μοναδικά φυτικά καλλυντικά. Πληρ. τηλ. 6934710023, κ. Άννα Μουτζουρέλλη.

Πω λε ίτ αι παραθαλάσσιο περιφραγμένο κτήμα 1,5 στρ., στα Βατερά, με απεριόριστη θέα. Μέσα στο κτήμα υπάρχει ρεύμα και νερό. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται Kawasaki ER 500 μοντέλο ’01, με 34.000 χλμ.. Φυλασσόμενο σε γκαράζ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τιμή 2.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6955-065011.

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδι ών. ΛΕΩΝΗΣ . Πληρ. τη λ. 22510 23781, 6932-315919.

Πωλ εί τ αι μηχανή TDM, 900, μαύρη, μοντέλο 04, πρώτο χέρι, σε άριστη κατάσταση. 26.000 Km, δεκτός κάθε έλεγχος. Φυλάσσεται σε γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-699948, Στράτος.

Χαρίζονται τέσσερα κουτάβια κόκερ με γκριφόν. Πληρ. τηλ. 22530 55232.

Πωλείται Suzuki Vitara 1.600 cc μοντέλο του 1994 , πεντάθυρο, σε άριστη κατάσταση full extra, ζαντολάστιχα, φυλάσσεται σε γκαράζ. Τιμή 9.000. Πληρ. τηλ. 6982-477028.

Πλένου με το αυτοκίνητο σας μέσα-έξω με δικά μας εργαλεία, ρεύμα και νερό. Ερχόμαστε οπουδήποτε βρίσκεστε. Πληρ. τηλ. 6939-276505.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Πωλείται εκτυπωτής plotter H/P DesignJet 4000 Α0+. Τιμή 5.000 ευρώ, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6945714717.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Peugeot Rallye μοντέλο 2001. Tιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6979-551340. Πωλείται αυτοκίνητο IX Grand Vitara Suzuki 1990, μοντέλο 2006, 55.000 χλμ.. Προδιαγρα-

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι), τρεχαντήρι, σε άριστη

ARAMIS Στην Αθήνα. Πληρ. τηλ. 210 6540308 Αυτοκίνητο από 30 ευρώ, 9θέσιο λεωφορείο από 70 ευρώ.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ 24209. Ζητούνται σερβιτόρες από το εστιατόριο «M art ano». Πληρ. τηλ. 22510 24700.

Ζητούνται κομμωτές και κομμώτριες από κομμωτήριο στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Ζητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 6970-311187.

Ζητούνται υπάλληλοι για υπεύθυνες θέσεις σε λογιστικό γραφείο. Για τη μια θέση απαιτούνται καλές γνώσεις λογιστικής και τουλάχιστον τριετής προϋπηρεσία. Απαραίτητη η κατοχή δικύκλου. Πληρ. τηλ. 6993-997755, 22510 24573 & 24543. Ώρες γραφείου, κ. Κοσμάς.

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας με κτηνιατρικά είδη, για προώθηση των προϊόντων της στη Λέσβο. Πληρ. τηλ. 2310 334444, ώρες γραφείων.

Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, β) υπάλληλος γραφείου με γνώσεις Κεφαλαίου, πρόγραμμα Office, δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

φές Βελγίου με όλα τα αξεσουάρ. Αυτόματο. Πληρ. τηλ. 6973345380.

Ζητείται κοπέλα για μανικιούρ πεντικιούρ, μασάζ, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6936-866195. Η ACS Courier στην Καλλονή ζητά διανομέα, με δίπλωμα αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, και με βασικές γνώσεις Η/Υ. Παρέχονται ικανοποιητικός μισθός, bonus και πλήρης ασφάλιση. Πληρ. τηλ. 22530

Ζητείται επαγγελματίας μπουφετζής για πλήρες ωράριο στο κατάστημα «Θείος Βάνιας». Πληρ. τηλ. 22510 37210. Από το Studio Ιdea, ζητούνται άτομα για μόνιμη εργασία σε διανομές, Βαλαωρίτου 32. Πληρ. τηλ. 22510 44289.

μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα - Proficiency - άμεση εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια. Πληρ. τηλ. 6942-235380. Καθηγήτρια παραδίδει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές δημοτικού - γυμνασίου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6977-042612, 22510 48017.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα Δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Φιλόλογος με 10ετή εμπειρία, παραδίδει μαθήματα Γυμνασίου Λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγγλί δα καθ ηγήτρ ια, κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας από το Λονδίνο και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παραδίδει ιδιαίτερα

Πτυχιούχος φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού γυμνασίου - λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6956-036672.


16

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΑ Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΗΦΑΚΗ ΝΙΚΗ Λαδάδικα 48 Τηλ. 22510 44008

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσσομαλούσα Τηλ. 22510 29642 ΣΗΜΕΙ ΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Π ΕΜ ΠΤ Η: 1 7. 1 2 .2 0 0 9 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

17.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

07.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώ στε ς μας να επικοινωνούν με τις ε ταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορε ία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

Επιστολές

Απάντηση Κουρτζή και περί Κουρτζή… Ένκαάλσεχσόελιαοπτάρνετιηςσαηράτδόεσςοπτροου«θιγόμενο υ» κ. Κουρτζή, όσο και της Ένωσης Κατ αναλωτ ών. Γράφε ι ο κ. Κουρτ ζής : «Αγαπητό - και το εννοώ «ΕΜΠΡΟΣ» Στο χθεσινό φύλλο (10/12/09)... «κολακευτικό» σχόλιο του συνεργάτη σου «Α.Ω.» για την αφεντομουτσουνάρα μου, θα μου επιτρέψεις, εγώ θα απαντήσω με ευφρόσυνη διάθεση: Μπορεί να χαρακτηρίζομαι από τρίτους ως «Δον Κιχώτης» της αγοράς - αν και πιστεύω ότι θα μου ταίριαζε περισσότερο ο ρόλος του Πάντσο όμως ουδέποτε κατηγορήθηκα ως συκοφάντης. Διότι, αλλιώς, θα είχα τώρα οδηγηθεί πολλάκις στη Δικαιοσύνη, με όλες τις ποινικές συνέπειες που επαπειλούνται για τους συκοφάντες, δηλαδή, γι’ αυτούς που κατηγορούν κάποιον ψευδώς και χωρίς απο-

δείξεις (βλ. λεξικά). Εν πάση περιπτώσει, θέλω να κλείσω με εκείνη την αθάνατη ρήση του Βολταίρου, που ιδιαίτερα ταιριάζει για τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας: «Διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι έως θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες.» Με την ελπίδα ότι θα δημοσιευθεί αυτούσια η παρούσα μου, Με την προσήκουσα εκτίμηση Ηλίας Κουρτζής.» Επί του θέ ματος τοποθ ετε ίτ αι και η Ένωση Καταναλωτών Λέσβο υ. Η οποία και αναφέ ρει : «Κύριοι, Σχετικά με το σχόλιο του συνεργάτη σας Α.Ω. στη στήλη “Δηκτικά” της 10/12 ότι η δράση του κ. Κουρτζή απαξιώνει την Ένωση Καταναλωτών, θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής. Κάθε άλλο παρά την απαξιώνει. Στη δημόσια διοί-

κηση αναζητούμε άτομα όπως τον κύριο Κουρτζή, που με τη δράση του χρόνια τώρα λειτουργεί για την προστασία των συμφερόντων του πολίτη. Ο κ. Κουρτζής και η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου έχουμε διαφορετικούς ρόλους για το ίδιο αντικείμενο. Ο ρόλος της Ένωσης Καταναλωτών είναι να ασκεί παρεμβάσεις στη διοίκηση για ζητήματα προστασίας καταναλωτή, ενώ η λειτουργία της ΣΕΕΤ και του κ. Κουρτζή είναι ο έλεγχος της αγοράς τροφίμων. Όσο αποτελεσματικότερα λειτουργεί η ΣEΕΤ, τόσο πιο ικανοποιημένη είναι η ΕΝΚΑΛ και οι καταναλωτές. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να πούμε πως η λειτουργία του ΕΦΕΤ όταν και εφόσον αποκτήσει πλήρη λειτουργία, δεν εμποδίζει επ’ ουδενί τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΕΤ, πόσο μάλλον τώρα που ακόμα είναι στην αρχή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Αρ. πρωτ. ταυτάριθµης πράξης: 6052/33891/0312-2009

αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο που έχει έννοµο συµφέρον, ενώπιον της Α΄/θµιας Ε.Ε.∆.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 03-12-2009 Ο Αναπληρωτής ∆/ντής ∆ασών Ν. Λέσβου Φώτης Κράλης ∆ασολόγος, MSc

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ∆/νση ∆ασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την ταυτάριθµη πράξη του ∆/ντή ∆ασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο ∆ήµο Πολιχνίτου, χαρακτηρίσθηκε, µετά από αίτηση της Αντιόπης Σταυρινού έκταση 8.004,78 τ.µ. στη θέση «Αλµυρός» του ∆ήµου Πολιχνίτου, ως γεωργικά καλλιεργούµενη κατά την έννοια της παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.», µη υπαγόµενη στις διατάξεις της δασικής νοµοθεσίας. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο µηνών από την τελευταία δηµοσίευση µπορούν να εκφέρουν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Αρ. πρωτ. ταυτάριθµης πράξης: 6004/33648/1112-2009

Μύρινας, χαρακτηρίσθηκε, µετά από αίτηση της Καµάµη Χαράλαµπου, έκταση 4.030,00 τ.µ. στη θέση «Αργάσανα» του δ.δ. Κάσπακας του ∆ήµου Μύρινας ως γεωργικά καλλιεργούµενη κατά την έννοια της παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.», µη υπαγόµενη στις διατάξεις της δασικής νοµοθεσίας. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο µηνών από την τελευταία δηµοσίευση µπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο που έχει έννοµο συµφέρον, ενώπιον της Α΄/θµιας Ε.Ε.∆.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 11-12-2009 Ο Αναπληρωτής ∆/ντής ∆ασών Ν. Λέσβου Φώτης Κράλης ∆ασολόγος, MSc

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ∆/νση ∆ασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την ταυτάριθµη πράξη του ∆/ντή ∆ασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο ∆ήµο

ΚΛΗΡΟ∆ΟΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ Καραντώνη 2 - Μυτιλήνη

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

E Θ N I K H T PA Π E ZA 415/470156-97

5709-017817-954

Γ E N I K H T PA Π E Z A 9800145525-7

85231511 ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

M A R F I N E G N AT I A B A N K 0266727426

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Κληροδοτήµατος Απόστολου Σηµαντήρη, διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε πρόχειρη πλειοδοτική δηµοπρασία την 22ην ∆εκεµβρίου 2009 η ενοικίαση των κτηµάτων «Παναγιά» και «Κουκουρουβλί», περιφέρειας Καλλονής και την 18ην ∆εκεµβρίου 2009 τα παρακάτω: - η πώληση περίπου 150 αρνιών γάλακτος, τα οποία εκτρέφονται στο Αγρόκτηµα της Αχλαδερής - η ενοικίαση της βοσκής χορτονοµής του κτήµατος «Πατούδι», περιφέρειας Μόριας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 2251 0 27969.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ∆ΕΠ

∆ΥΣΚΟΛΟ

T PA Π E Z A Π E I PA I Ω Σ

Σ Υ Ν Ε ΤΑ Ι Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Η T PA Π E Z A

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΠΡΟΧΕΙΡΗΣ ∆ΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

∆ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E M Π O P I K H T PA Π E Z A

Τηλ.2215027969 Fax.2251047846

Μυτιλήνη 16 ∆εκεµβρίου 2009 Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ∆.Σ. ΤΟΥ ΚΛΗΡΟ∆ΟΤΗΜΑΤΟΣ † Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΣ

ΜΕΤΡΙΟ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

A LP HA BA NK

σ.σ. Ο κ. Κουρτζής δε θέλει να υφίσταται καμμία κριτική επί των όσων δημόσια δηλώνει. Θέλει απλά να φαίνεται ως ο ένας και μόνος προστάτης των καταναλωτών, σαν αυτός να τα κάνει όλα σε ετούτο τον τόπο. Εμείς όμως δε συνηθίζουμε ούτε να υμνούμε, ούτε να… απαγγέλλουμε. Δημοσιογραφική κριτική κάνουμε κι αν τούτο δεν αρέσει στον κ. Κουρτζή, μπορεί να συνεχίζει να μιλά για… συκοφαντίες. Θα μπορούσαμε επί του τελευταίου να πούμε πολλά, αλλά προς τι; Όσον αφορά στην Ένωση Καταναλωτών, κυριολεκτικά ουδέν. Ας ξαναδιαβάσει το σχόλιό μας μόνο κι ας προσπαθήσει να καταλάβει το τι γράφουμε. Εκτός πια κι αν και αυτήν την εκπροσωπεί ο κ. Κουρτζής.

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

601-00-2002-008741

Ο πρόεδρος Ιωάννης Καλλοντ ζής Η γεν. γραμματέας Δέσποινα Κάσδαγλ η

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛ Ο

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟ ΛΟ

Στο αριθ.936/23 Νοεµβρίου 2009 ΦΕΚ τ. ΤΡΙΤΟ δηµοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις για την πλήρωση τεσσάρων (4) θέσεων ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (∆.Ε.Π.) για τις ανάγκες των Τµηµάτων Ιατρικής, Αγροτικής Ανά-

πτυξης και Ιστορίας και Εθνολογίας του ∆ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης και συγκεκριµένα: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο: «Πηγές της Οθωµανικής Ιστορίας» ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο: «Ιατρική Μικροβιολογία» ΤΟΜΕΑΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Επίκουρου Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο: «Ιατροδικαστική-Τοξικολογία» ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Μία (1) θέση ∆.Ε.Π. στη βαθµίδα του Λέκτορα µε γνωστικό αντικείµενο: «Εντοµολογία και Ακαρεολογία» Καλούνται οι ενδιαφερόµενοι να υποβάλλουν µέχρι 04.02.2010, αίτηση υποψηφιότητας µαζί µε όλα τα απαραίτητα για την κρίση τους δικαιολογητικά στη Γραµµατεία του Τµήµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, Πανταζίδου 193, 68200 ΟΡΕΣΤΙΑ∆Α, τηλ. 2552-0-41161, του Τµήµατος Ιστορίας και Εθνολογίας, Π. Τσαλδάρη 1, 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ, τηλ. 2531-0-3946263, του Τµήµατος Ιατρικής, Πανεπιστηµιούπολη ∆ραγάνα, 68100 ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥΠΟΛΗ τηλ. 2551-0-30928. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τις Γραµµατείες των Τµηµάτων. Κοµοτηνή 4/12/2009 Ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Σιµόπουλος


17

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Η πιο επιθετική πολιτική από τον εμπορικό κόσμο της Καλλονής εξελίσσεται στην Καλλονή. Μοιράζουν... αυτοκίνητα!

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ χαρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας που πραγματοποιεί από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου

Με προβολή κόντρα στην οικονομική κρίση Μ ια πρωτότυπη για τα δεδομένα του νησιού ιδέα είχε ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής, προκειμένου να προσελκύσει κόσμο στην αγορά της περιοχής κατά τις μέρες των εορτών, αλλά και των εκπτώσεων. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τα περισσότερα νοικοκυριά αυτή την περίοδο, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής αποφάσισε να κάνει πιο δελεαστική τη βόλτα στα μαγαζιά της Καλλονής, με μια διαφημιστική καμπάνια που έχει ξεκινήσει από 1ης Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας αυτής, οι καταστηματάρχες θα διαθέτουν στους πελάτες τους λαχνούς με κάθε αγορά τους. Στο τέλος της καμπάνιας θα γίνει κλήρωση κι ο τυχερός θα κερ-

δίσει ένα αυτοκίνητο Chevrolet Matiz. Πρόκειται ουσιαστικά για μία λαχειοφόρο αγορά για τους πελάτες των καταστημάτων, στην οποία έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλα τα καταστήματα μέλη του Συλλόγου. Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής, λοιπόν, οι καταστηματάρχες θα δίνουν λαχνούς στους πελάτες τους με κάθε αγορά τους και ένας από αυτούς θα κερδίσει το μεγάλο δώρο, το αυτοκίνητο. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην κλήρωση των λαχνών του ίδιου καταστήματος. Ο Σύλλογος έχει ήδη τυπώσει αφίσες που έχουν αναρτηθεί στις προθήκες των καταστημάτων, ώστε να υποδεικνύουν τη συμμετοχή του καταστήματος στη λαχειοφόρο. Μεταξύ άλ-

λων, στην καμπάνια συμμετέχουν καταστήματα ρούχων, ειδών για το σπίτι, για δώρα, καφετέριες και πολλά άλλα ακόμα.

«Να τονώσουμε την κίνηση» Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρήστος Γώγος, μιλώντας στο «Ε» σημείωσε: «Με την κίνησή μας αυτή θέλαμε να τονώσουμε την κίνηση στην αγορά της περιοχής, αλλά αυτό να γίνει ανταποδοτικά προς τους πελάτες των καταστημάτων. Έτσι αποφασίσαμε την κλήρωση ενός αυτοκινήτου. Το γεγονός ότι η αγορά της Καλλονής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο νησί και δεν έχει σχεδόν τίποτα να ζηλέψει από άλλες μας ώθησε στο να την προβάλουμε και να δώσουμε κίνητρο στους καταναλωτές, είτε είναι από την

Καλλονή, είτε από άλλες περιοχές του νησιού, να την επισκεφτούν. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ καλές και ενδιαφέρουσες κινήσεις από τους επιχειρηματίες της Καλλονής, οι οποίοι ανοίγουν καταστήματα καινούργια, πολύ προσεγμένα, που ακολουθούν τις τάσεις της σύγχρονης εποχής μας. Το σημαντικό είναι ότι όλοι μας προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις παροχές μας, προς όφελος πάντα των καταναλωτών.»

Διευρυμένο ωράριο Να σημειωθεί ότι την περίοδο των γιορτών το πρόγραμμα λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι διευρυμένο και πιο συγκεκριμένα θα έχει ως εξής: Πέμπτη 17/12, Παρασκευή 18/12 και Σάββατο 19/12 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 9 το

βράδυ. Κυριακή 20/12 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Δευτέρα 21/12, Τρίτη 22/12 και Τετάρτη 23/12 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Πέμπτη 24/12 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Παρασκευή 25/12, Σάββατο 26/12 και Κυριακή 27/12 κλειστά. Δευτέρα 28/12, Τρίτη 29/12 και Τετάρτη 30/12 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Πέμπτη 31/12 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Παρασκευή 1/1/2010 και Σάββατο 2/1/2010 κλειστά. Το Σάββατο 2/1/2010 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 20/12. Από τις 4/1 επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα.

Ένα «Οστρακοπωλείο» στη Μυτιλήνη ΤΠορσυιτάρλνάετκιατωοονυλροόγικοαλύηδνερλαμφέχχορρίόιΣνστιραήαμετείήνρςααικτσαητινηΠνεαπανιγχτοεελρίρήάηςτσωΛηενμοά-νης. «Lesvos.co Αφοί Λεμάνη» και αποφάσισαν τη συνέχεια της επιχείρησης να αναλάβει ο γιος του Στρατή, ο Γιώργος Λεμάνης. Η συνέχεια, λοιπόν, έρχεται μέσα από το καινούριο μαγαζί που άνοιξε πρόσφατα στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην οδό Βουρνάζων 29α, το «Οστρακοπωλείο». Εκεί ο Γιώργος Λεμάνης με την επίβλεψη του πατέρα και του θείου του έκανε την καινούργια αρχή. Πρόκειται για ένα μαγαζί Χτένια, γυαλιστερές, που διαθέτει όστρακα στρείδια, μύδια καλλιέρζωντανά, ελληνικής προ- γειας, καλόγνωμες, χάέλευσης. Στο «Οστρακο- βαρα και το παραδοσιακό πωλείο», λοιπόν, θα σπινιάλο Καλύμνου βρείτε πρώτα απ’ όλα ό,τι (φούσκες σε άλμη). Επίπροσφέρει το νησί από σης, στο ίδιο κατάστημα όστρακα, αλλά και ό,τι θα βρείτε μικροσυσκευαδεν υπάρχει, ο ιδιοκτή- σίες με γαύρο μαρινάτο, της το προμηθεύεται από σκουμπρί, αντζούγια, ρέάλλες περιοχές της Ελλά- γκα καπνιστή, σαρδέλα δας. Παράλληλα, όμως, παστή κ.ά.. Εντός των ητο κατάστημα διαθέτει μερών μάλιστα, το κατάκαι ορισμένα πράγματα στημα θα διαθέτει και που ζητούν οι πελάτες, ζωντανό αστακό, κάβουόπως είναι το γαλλικό ρα Ατλαντικού και γαλάστρείδι, πράγμα εύκολο ζιο κάβουρα. για τους αδελφούς Λεμά- Αξίζει στο σημείο αυτό νη, που χρόνια τώρα συ- να τονίσουμε ότι λόγω νεργάζονται με το εξωτε- της μεγάλης διακίνησης ρικό. εμπορεύματος, οι άνθρωΤι θα βρείτε πιο αναλυτι- ποι του «Οστρακοπωλείκά στο «Οστρακοπω- ου» έχουν τη δυνατότητα λείο»; να παρέχουν στους πελά-

τες τους την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Άξιο αναφοράς είναι δε το γεγονός ότι το κατάστημα διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που εγγυάται και την ποιότητα των οστράκων. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι τα όστρακα βρίσκονται σε δεξαμενές που προβλέπονται από την Ε.Ε., με θαλασσινό νερό που ανακυκλώνεται και περνάει από λάμπες UV, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν μικρόβια. Παράλληλα, χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα

διατήρησης θερμοκρασίας του νερού, καθώς και ειδικά φίλτρα νερού, ενώ το σύστημα καθαριότητας του μαγαζιού είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και φροντίζει παράλληλα με την καθαριότητα και για την ασφάλεια των οστράκων, αλλά και των πελατών. Τέλος, να κλείσουμε σημειώνοντας ότι το «Οστρακοπωλείο» είχε την πρωτότυπη ιδέα να ετοιμάζει όστρακα και για δώρο, σε όμορφα και περιποιημένα καλάθια. Έτσι, αν θέλετε να προ-

σφέρετε κάτι διαφορετικό, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το «Οστρα-

κοπωλείο» ή να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22510 44300.

Ακόμα ένα ποτηράκι… Beaujolais Nouveau! κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΚαθηΌλουςπως γητών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Λέσβου καλεί όστη γαστρονομική βραδιά στο εστιατόριο «Λεμβουργείο», στην Παναγιούδα, αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 με τιμή μενού 30 ευρώ, να απολαύσουν το φρέσκο γαλλικό κρασί μαζί με το φρέσκο ελληνικό κρασί «Χατζημιχάλη». Οι διοργανωτές υπόσχονται μια βραδιά μοναδική σε ρυθμούς λάτιν και τάνγκο από τη Σχολή Χορού της Νάντιας Ξυλά.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

18 ως και πριν μερικά χρόνια το διατροφικό σαλιγκάρι προερχόταν εξ ολοκλήρου από τη συλλογή που γινόταν στη φύση και ήταν ένα εποχικό προϊόν, με καταναλωτές που συνδέονται με τοπικές παραδόσεις. Τώρα, η εκτροφή σε βιολογικό ολοκληρωμένο κύκλο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και πειραμάτων, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζεται στα γνωστά σαλιγκάρια που βγαίνουν μετά τη βροχή. Μια δραστηριότητα που καταπώς φαίνεται ταιριάζει στη Λέσβο. Πέρασαν πάνω από 30 χρόνια από τη γέννηση της σαλιγκαροτροφίας (εκτροφή και αναπαραγωγή του είδους Helix) σε βιολογικό ολοκληρωμένο κύκλο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, η ανάπτυξη αυτής της γεωργικής παραγωγής έχει σημειώσει σημαντικά άλματα, όπως και η διάδοση του σαλιγκαριού σε έθνη και περιοχές όπου δεν αποτελούσε μέρος της τοπικής τους κουζίνας.

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Έ

Ξεπεράστηκαν δυσκολίες Ύστερα από πολλές δυσκολίες και προβλήματα που σημειώθηκαν στο παρελθόν, σήμερα η σαλιγκαροτροφία βρήκε επιτέλους το δρόμο της ανάπτυξης και την τεχνική μεθοδολογία, (διατροφική και παραγωγική), ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί οικονομικά αποτελέσματα στους εκτροφείς. Το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία, χρη-

Διαχωριστικά σε σαλιγκαροτροφική μονάδα

Σαλιγκάρι της ποικιλίας Helix

Η ζήτηση σαλιγκαριών είναι 90% μεγαλύτερη από την παραγωγή, ενώ γρήγορα αναπτύσσεται στην Ελλάδα η καλλιέργειά τους

Σαλιγκαροτροφία Μια «άλλη» καλλιέργεια για τη Λέσβο σιμοποιώντας αποκλειστικά το σύστημα ανοιχτού εκτροφείου, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια εξ ολοκλήρου φυτική διατροφή, σε φυσικές συνθήκες και φιλικές προς το περιβάλλον, είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό και τις εκτάσεις εκτροφείων: πάνω από 7.000 εκτροφεία στην Ιταλία, συνολικής έκτασης που ξεπερνά τα 65.000 στρέμματα και περίπου 120 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών για το σύνολο της αλυσίδας των Ιταλών εκτροφέων. Πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και μη, έχουν κατασκευάσει μέσα σε ελάχιστα χρόνια αρκετά εκτροφεία, εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση των χωραφιών, τις ιδανικές συνθήκες με ευνοϊκούς όρους για το κόστος εργασίας

και την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι εδώ; Στην Ελλάδα, μία χώρα που διαθέτει άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την εκτροφή των σαλιγκαριών, ξεκίνησαν ήδη και αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς ανοικτά βιολογικά σαλιγκαροτροφεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Ινστιτούτου. Έχουν ήδη δημιουργηθεί πάνω από 40 μονάδες παραγωγής τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα άλλα νησιά. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Λέσβου εγγυώνται την ποιοτική ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στο νησί, προς το παρόν όμως δε φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Κι όμως. Η

εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί μια επένδυση που μπορεί να δώσει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς που λόγω των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους. Η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή, γι’ αυτό πριν την κατασκευή μιας μονάδας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής: - Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρχει όρεξη και υπομονή, καθώς η πρώτη παραγωγή θα έρθει μετά από 18 έως 20 μήνες. - Φυσικά, για να δημιουργηθεί ένα εκτροφείο θα πρέπει ο υποψήφιος επενδυτής να διαθέτει κάποια εδαφική έκταση (τουλάχιστον τριών έως και πέντε στρεμμάτων). Τα στρέμματα εξαρτώνται α-

Πλεονεκτήματα του είδους Helix Aspersa Müller παγκόσμια τάση Ησημερινή της αγοράς είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή του είδους Helix Aspersa Müller που αντιπροσωπεύει τη νέα κατεύθυνση στη σαλιγκαροτροφία. Πάνω από το 80% των εκτροφέων στην Ευρώπη παράγουν το συγκεκριμένο είδος, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο και ανθεκτικό για τις συνθήκες του εκτροφείου. - Διακρίνεται για την αναπαραγωγική του ικανότητα (έως 120 αυγά). - Προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. - Είναι υπερβολικά ανθεκτικό

στις καιρικές συνθήκες. - Η τιμή του είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. - Το σαλιγκάρι είναι άοσμο, δε θορυβεί, δε μολύνει το περιβάλλον, αντιθέτως, από το κέλυφός του βγαίνει αρκετό ασβέστιο, εμπλουτίζοντας το χώρο στον οποίο ζει. - Το σαλιγκάρι είναι υγιεινό αλλά και θεραπευτικό για πολλές παθήσεις και πωλείται στα φαρμακεία του εξωτερικού, επειδή θεραπεύει ασθένειες όπως έλκος στομάχου, χοληστερίνη, νεφροπάθειες κ.ά..

Διατροφικά χαρακτηριστικά - Αποτελεί λιχουδιά, εύκολου και γρήγορου μαγειρέματος με γεύση ντελικάτη. - Έχει λίγες θερμίδες και ελάχιστα λίπη. - Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, όπως αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. - Η παραγωγή είναι ετήσια και η απόδοση κυμαίνεται από ένα έως ενάμιση τόνο ανά στρέμμα και αυτήν τη στιγμή απορροφάται στο σύνολό της σε καλές τιμές.

πό το πόσα άτομα θα απασχοληθούν στη σαλιγκαροτροφία και πόσο χρόνο διαθέτουν. - Βασική προϋπόθεση εί-

ναι να έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του χωραφιού και να έχει γίνει ανάλυση του χώματος του χωραφιού.

Νέος γύρος κινητοποιήσεων από την ΠΑΣΥ

Ξανά από Γενάρη… σύσκεψη της ΠΑΣΥ που έΣεγινεπανελλαδική τις προηγούμενες ημέρες, αποφασίσθηκε οι αγροτικές κινητοποιήσεις να συνεχιστούν μέσα στον Ιανουάριο. Τώρα πια η ΠΑΣΥ μιλάει για πανελλαδικές κινητοποιήσεις και όχι για κινητοποιήσεις που γίνονται κατά νομό. Η ακριβής μορφή της κινητοποίησης και η ημερομηνία θα προσδιοριστούν με απόφαση της γραμματείας της ΠΑΣΥ στις αρχές του μήνα. Τα σημαντικότερα από τα αιτήματα που θέτει η ΠΑΣΥ είναι: - Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. - Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες. - Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές. - Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων. - Μη διαχωρισμός των μικρομεσαίων αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». - Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, καθώς και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων.

Για τα μανιτάρια στα Παράκοιλα με θέμα τα μανιτάρια του τόπου μας και Εκδήλωση την προστασία τους διοργανώνει ο Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» στα Παράκοιλα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ., στο καφενείο «Βυζάντιο».


!

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιέρωμα στο Μίλτη Παρασκευαΐδη 7 το απόγευμα, και περιελάμβανε αναδρομική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της ζωής του, καθώς και άλλες δημιουργίες του, δημοσιεύσεις και χειρόγραφα. Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την ημερίδα «Το έργο του ζωγράφου Μίλτη Παρασκευαΐδη», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Α-

ε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Λέσβιου δημιουργού Μίλτη Παρασκευαΐδη, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, από τον Πολιτισμικό Οργανισμό και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Η εναρκτήρια εκδήλωση μνήμης έγινε την Παρατου αφιερώματος τιμής και σκευή 11 Δεκεμβρίου, στις

Μ

ντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου, το πρωί της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου. Στην αρχή της εκδήλωσης αυτής πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση στο συγγραφέα Άρη Ταστάνη και το συγγραφέα και πρόεδρο του Συλλόγου Αγριτών Λέσβου, Γιάννη Τρ ιανταφ ύλλο υ, για την πνευματική τους προσφορά.

Εκλογές του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου ο πρώτο του διοικητικό συμβούλιο εκλέγει την ερχόΤντινών μενη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Φίλων Βυζακαι Μεταβυζαντινών Μνημείων Νομού Λέσβου. Οι εκλογές του Συλλόγου θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 6 και 8 το απόγευμα, στο Θέατρο ΘΟΜ «Οι Άστεγοι», που βρίσκεται στην οδό Θεοφράστου 24, στη Μυτιλήνη.

Λεσβιακό Βιβλίο Λευτέρης Ζούρος Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο. Ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και με τη Φύση Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης Ηράκλειο 2009, σελ. 397 λίγο καιρό κυκλοφόΠνόςριν ρησε το παρόν βιβλίο εδιακεκριμένου συμπατριώτη μας με επιστημονικό έργο γνωστό σ’ όλο τον κόσμο. Ο Λευτέρης Ζούρος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε Γεωπονική και έλαβε διδακτορικά διπλώματα από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και ερευνητής ή προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας, της Ιαπωνίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δυο λόγια για τη μελέτη του, που κυκλοφορεί από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης», όπως τα διαβάζουμε στον πρόλογο του συγγραφέα: «Το Νοέμβριο του 2009 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη δημοσίευση του έργου του Δαρβίνου “Περί της καταγωγής των ειδών”. Δύσκολα θα βρούμε άλλο βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας που να έχει ξεσηκώσει ταυτόχρονα τόσο ενθουσιασμό και τόση πολεμική. Οι βιολόγοι έχουν σήμερα διαμορφώσει μια ερμηνεία για το φαινόμενο της εξέλιξης, γνωστή και ως νεοδαρβινισμός,

που οι βασικές αρχές της ανάγονται στις ιδέες του Δαρβίνου: την κοινή καταγωγή όλων των μορφών της ζωής και τη διαφοροποίησή τους υπό την επίδραση του περιβάλλοντος, αυτό που ο Δαρβίνος ονόμασε φυσική επιλογή. Η ερμηνεία αυτή έχει για τη βιολογία και τις συναφείς επιστήμες την ίδια ερμηνευτική ισχύ που η θεωρία της κβαντομηχανής έχει για τη φυσική. Ποιος ο λόγος λοιπόν για μια αντιγνωμία που συνεχίζεται αμείωτη επί 150 χρόνια; Η απάντηση είναι απλή: ο Δαρβίνος απομυθοποίησε τον άνθρωπο, τον έβαλε οριστικά και αμετάθετα μέσα στον φυσικό κόσμο, τον έκανε αντικείμενο της επιστημονικής προσέγγισης - και αυτό ήταν, και προφανώς είναι, κάτι που πολλοί από μας δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχτούμε, ίσως μάλιστα δε θέλουμε να δεχτούμε.

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δείξει ότι η παραπάνω θέση - το να μη δεχόμαστε ότι ο άνθρωπος είναι προϊόν και μέρος του φυσικού κόσμου - είναι απόρροια της ιστορίας του είδους μας, ένα εξελικτικό κατάλοιπο ότι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, ούτε καν τη συντήρηση της ιδέας μιας μεταφυσικής δύναμης ότι η αντίθεσή της με την αντικειμενική γνώση την καθιστά τροχοπέδη στην καλλιέργεια μιας πανανθρώπινης αντίληψης για τον άνθρωπο και μιας αρμονικής συνύπαρξης με τον πλανήτη μας ότι, αντίθετα, η παραδοχή πως είμαστε και εμείς προϊόν της ίδιας διαδικασίας που έδωσε κάθε άλλη μορφή ζωής είναι, πέρα από την επιστημονική της ορθότητα, η αληθινή πηγή ταπεινότητας και συνυπευθυνότητας μπροστά στο κοινό μας μέλλον.» Π.Σ.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

ΠOΛITIΣMOΣ

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Αύριο Παρασκευή πραγματοποιείται η 1η «ΚεντροVision 2009» στο καφενείο «Το Κέντρον», στο Σίγρι. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο ξενοδ οχε ίο «Ηλιοτρόπιο» Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συνάντηση από το Σύλλογο Καθηγητών Αγγλικής Λέσβου

Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήν ης Εκδηλώσεις με αφορμή τα 75 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου

Έως 28 Φεβρουαρίου Καθ ημε ρινά ε κτό ς Τρίτης (10:00 - 17:00) στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αρχιτεκτονικές αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα»

Πάμε Σινεμά… «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 20 Δεκεμβρίου «New Moon» (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Τέιλορ Λώνθερ, Ρόμπερτ Πάττινσον Ώρες προβολής: Πέμπτη στις 22:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και στις 22:00 «Ραγισμένες αγκαλιές» (κοινωνικό) Πρ ωταγωνιστούν: Πενέλοπε Κρουζ, Λουί Ομάρ, Μπλάνκα Πορτίγιο, Χοσέ Λουί Γκομέζ Ώρες προβολής: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30

«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» από την «Πνοή» των Χριστουγέννων, η «Πνοή» Εβωνθαν όψει προβάλει για την ομάδα των εφήαύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, την ταινία «Μια χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την ταινία θα έχουν και την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω σε αυτή, πράγμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι το 22510 20600.


20

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

α βιβλία παίζει Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Δήμητρα Πυργελή Η μικρή μπότα του Άι-Βασίλη

Δόξα Κωτσαλίδου Η Νεραϊδούλα και ο Άι-Βασίλης

Εικονογράφηση: Δήμητρα Πυργελή Εκδόσεις Λιβάνη Αθήνα 2009, σελ. 29 (για παιδιά από 4 ετών)

Επιμέλεια κειμένου: Διονύσης Βαλεριάνος Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Χατζόπουλος Εικονογράφηση: Θανάσης Γκιόκας Ελληνοεκδοτική Αθήνα 2009, σελ. 48 (για παιδιά 4 - 9 ετών)

ωραία, το χειμώνα / «Τιπαίρνουμε δώρα με τα χιόνια. / Ούτε το κρύο / ούτε η βροχή / θα τον εμποδίσει να φανεί. / Να σου αφήσει το δωράκι, / να σου δώσει και φιλάκι! // Μόνο μια αγωνία / έχει πάντοτε, παιδιά. / μην τον δείτε στα κρυφά...» Για μια ακόμη χρονιά ο Άι-Βασίλης ντύνεται και ετοιμάζεται να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Ξαφνικά διαπιστώνει ότι η μια μπότα του είναι στενή. Τι θα κάνει για να φτάσει στην ώρα; Και τι θα γίνει όταν είναι μπροστά στο σπίτι της Ελευθερίας για να της αφήσει το δώρο της; Ελένη Δικαίου Τα μαγικά Χριστούγεννα της Δέσποινας Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2008, σελ. 39 (για παιδιά από 8 ετών)

πάλι θα περάσετε τα Χριστού« Τυχερή, γεννα στο βουνό! Το βουνό είναι τόπος μαγικός. Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα τα περνάς εκεί πέρα!» Κάθε φορά που η Δέσποινα το ακούει αυτό απ’ τις συμμαθήτριές της θέλει να τους πει πως δεν είναι έτσι, αλλά ντρέπεται. Λες και φταίει εκείνη που κάνουν λάθος. Όμως δεν υπάρχει τίποτε το μαγικό στο βουνό όπου βρίσκονται οι ΑΜΑΔΡΥΑΔΕΣ, το μικρό ξενοδοχείο των γονιών της, κι ας έχει πάρει το όνομά του το ξενοδοχείο τους από νεράιδες. Έτσι η Δέσποινα είναι σίγουρη πως ούτε αυτήν τη χρονιά θα περάσει μαγικά Χριστούγεννα, όμως οι νεράιδες του χιονιού και οι Αμαδρυάδες, οι νεράιδες των δέντρων του δάσους, έχουν άλλη γνώμη. Ελένη Τσιάλτα Το ρολόι με τις 13 ώρες Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2008, σελ. 80 (για παιδιά από 6 ετών)

ένα ρολόι να μετρήσει 13 ώρες, Μπορεί και αν ναι, χρησιμεύει σε κάτι ο κερδισμένος χρόνος; Θα προφτάσει ο φτωχός ωρολογοποιός να φτιάξει το πιο όμορφο ρολόι για τη γυναίκα του πλούσιου Στριμάδη μέσα σε μια μέρα; Θα αποκτήσει ξανά ένα αστέρι στην κορυφή του το μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και η μικρή δεξιά παντοφλίτσα θα ξαναβρεί τη χαμένη της αδελφή; Τι δώρο θα κάνει ο Άι-Βασίλης στο μικρό Φλοριάν, τώρα που του τελείωσαν τα πακέτα; Πόσα θαύματα μπορούν να γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα; «Οι ήρωες αυτού του βιβλίου κάθε άλλο παρά «ηρωικά» αισθάνονται. Τους συναντάμε ανάμεσα στις σελίδες να βουρκώνουν, να εύχονται, να μοιράζονται μαζί μας την ιστορία τους. Κι εμείς; Εμείς τι έχουμε να τους δώσουμε; Ίσως απλώς το καλύτερο είναι να τους αφήσουμε να μας πάρουν απ’ το χέρι και να μας περάσουν στον κόσμο τους, όπου οι ευχές μπορεί και να πιάνουν. Αρκεί να το πιστεύει κανείς», γράφει ο συγγραφέας. Μια συλλογή με οκτώ χριστουγεννιάτικες ιστορίες, που θα κάνουν μικρούς και μεγάλους να πιστέψουν στα θαύματα!

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Π.7669 Μυτιλήνη, 15.12.2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΜΙΑΣ (1) ΘΕΣΗΣ ∆.Ε.Π. Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου ανακοινώνει την προκήρυξη µίας (1) θέσης ∆ΕΠ στο Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων µε γνωστικό αντικείµενο «∆ιοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργών» στη βαθµίδα του Λέκτορα.

Πληροφορίες: κα Ε. Φωτεινού, τηλ.: 22710-35103, fax: 22710-35099, e-mail: e.foteinou@aegean.gr Η παραπάνω προκήρυξη της θέσης ∆ΕΠ δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 923/12.11.2009 τ. Γ, καθώς και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστηµίου Αιγαίου: http://www.aegean.gr/Aegea n/greek/news/jobs.htm Η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει στις 14.02.2010. Ο Πρύτανης Καθ. Ανδρέας Ι. Τρούµπης

Μάνος Κοντολέων Ελίτσα ή Παπαρούνα; Ζωγραφιές: Βασίλης Παπατσαρούχας Εκδόσεις Άγκυρα Αθήνα 2009, σελ. 28 (για παιδιά από 6 ετών)

ίπλα στις ρίζες μιας ελιάς και ανάμεσα σε κατακόκκινες παπαρούνες, ένα αγόρι βρίσκει ένα κουτάβι. Και θα το πάρει σπίτι του. Κάπως έτσι ξεκινά μια αληθινή φιλία ανάμεσα σε ένα παιδί και έ-

Δ

να σκύλο. Αλλά πού καταλήγει; Μια ιστορία τρυφερή που φανερώνει ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο μυστικό... Τόσο μεγάλο που κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκείνου που μπόρεσε να το φυλάξει βαθιά μέσα στην καρδιά του. Μια ιστορία από δυο βραβευμένους δημιουργούς για την αξία της αγάπης και της φιλοζωίας. Αγγελική Βαρελά Γαβγίζοντας την αγάπη Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 2009, σελ. 152 (για παιδιά από 9 ετών)

να γράψουν οι μιΜπορούν κροί ιστορίες για μεγάλους; Ο Ιάσονας -καμμία σχέση με αυτόν της Αργοναυτικής Εκστρατείας- και η Εριθέλγη -πού το βρήκε τόσο σπάνιο όνομα;βάζουν στοίχημα με τον εαυτό τους ότι το μπορούν. Και ξεκινούν. Χωρίς «Αργώ» ν’ αργούν. Γρήγορα. Συναντούν ανέμους, τρικυμίες, λογοτεχνικά εμπόδια, τους τρελαίνουν οι πολλές συμπτώσεις και τους γαβγίζουν τα σκυλιά, πάντοτε με αγάπη όμως. Μια ιστορία φιλοζωίας εξωφρενική, γραμμένη με λίγη τρέλα εφηβική. Μα το ερώτημα παραμένει: Πέτυχαν το στοίχημα τους; Οι μικροί αναγνώστες θα δώσουν την απάντηση.

απογοητευμένος από τη ΟΆι-Βασίλης, συμπεριφορά των ανθρώπων, αποφασίζει να μην ξαναμοιράσει δώρα. Όμως, χάρη στις προσπάθειες των βοηθών του, της Νεραϊδούλας της Χαράς και της μαγικής αστερόσκονης που αυτή διαθέτει, τα πράγματα... μπορεί και να αλλάξουν. Θέμα της παραμυθοϊστορίας μας, που ίσως... είναι ιστορία, είναι η Αγάπη. Αν αυτή, είτε με τη μορφή αστερόσκονης είτε ενός γλυκού χαμόγελου είτε μιας ζεστής ματιάς, σκορπιστεί στον κόσμο μας, τα πάντα θα αλλάξουν και ίσως... γίνουν παραμυθένια. Δόξα Κωτσαλίδου Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα Επιμέλεια κειμένου: Διονύσης Βαλεριάνος Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Χατζόπουλος Εικονογράφηση: Βανέσα Ιωάννου Αθήνα 2009, σελ. 45 (για παιδιά 4 - 9 ετών)

συνομιλεί με ένα σπουργίΈνατι καιχελιδόνι θαμπώνεται από την περιγραφή της γιορτινής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων. Αποφασίζει, λοιπόν, να μην ακολουθήσει τους δικούς του στο ταξίδι του προς το ζεστό Νότο, αλλά να μείνει για να ζήσει τα όσα θαυμαστά άκουσε. Κατά την παραμονή του κινδυνεύει από το κρύο, αλλά τελικά βλέπει την ομορφιά των άγιων ημερών, νιώθει την ανθρώπινη φροντίδα και καταλαβείναι το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων, την Αγάπη! Και τα δύο βιβλία της Δόξας Κωτσαλίδου είναι εξαιρετικές εκδόσεις, μεγάλου μεγέθους, 40 x 59cm, με σκληρό εξώφυλλο και εκπληκτική εικονογράφηση, που είναι σίγουρο ότι θα γοητεύσουν και θα συναρπάσουν τους μικρούς αναγνώστες. Φίλιπ Πούλμαν Η Σάλι Λόκχαρτ και η ξυπόλυτη πριγκίπισσα Μετάφραση: Ρένια Τουρκολιά - Κυδωνιέως Εκδόσεις Ψυχογιός Αθήνα 2009, σελ. 360 (για εφήβους)

Τέιλορ έχει προσληφθεί ως σωΟΤζιμ ματοφύλακας της πριγκίπισσας Αδελαΐδας. Η συγκεκριμένη όμως δεν είναι μια πριγκίπισσα σαν τις άλλες, αλλά ένα χαμίνι από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου που δεν ξέρει ούτε να διαβάζει ούτε να γράφει. Και ο Τζιμ τη γνωρίζει από παλιά. Και να τώρα, που εμφανίζεται μπροστά του ως μελλοντική βασίλισσα της Ραζγκάβια, ενός μικρού βασιλείου βυθισμένου σε πολιτικές αναταραχές. Ο διάδοχος του θρόνου είναι βαθιά ερωτευμένος μαζί της - πράγμα διόλου παράλογο, αφού το κουράγιο και η αποφασιστικότητα της Αδελαΐδας εμπνέουν τον έρωτα. Όταν όμως φτάνουν στη Ραζγκάβια, ο Τζιμ θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλοί που μισούν της Αδελαΐδα. Η Σάλι Λόκχαρτ, παρέα με τον Τζιμ Τέιλορ, στο τελευταίο βιβλίο της σειράς ζουν την πιο επικίνδυνη και ανατρεπτική περιπέτειά τους.


21

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Ο ιδρυτής του Facebook

«Θύμα» των νέων ρυθμίσεων ασφαλείας Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: spigias@hotmail.com

Google: εργαλείο για την προστασία των δασών Google παρουΗσίασε ένα νέο εργαλείο για την προστασία των δασών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα. Η νέα εφαρμογή της εταιρείας Google, επιτρέπει στους επιστήμονες και στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το δασικό πλούτο να παρακολουθούν τα δάση του πλανήτη μέσω του ίντερνετ. Το εν λόγω εργαλείο θα βοηθάει τους επιστήμονες να συλλέγουν στοιχεία από εικόνες δορυφόρων και να παίρνουν πληροφορίες για τις δασικές περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Ελπίζουμε η εν λόγω τεχνολογία να βοηθήσει στο τερματισμό της καταστροφής των δασών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Google. H συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες για τις δασικές εκτάσεις που καίγονται ή που καταπατούνται, καθώς και για την παράνομη αποψίλωση των δασών. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης για την αποψίλωση των δασών, η οποία ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Πηγή: www.econews.gr

ΟΤΕ: On-line οικολογικό παιχνίδι να διαδραστικό on-line Έπαιχνίδι δημιούργησε για τρίτη χρονιά ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπ ε υ θυνότητας «Σχέση Ευθύνης». Το φετινό παιχνίδι έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την επίδραση που έχουν στο περιβάλλον οι καθημερινές του συνήθειες, δηλαδή το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που «αφήνει» ο καθένας. Συγκεκριμένα, στο www.ote-ecogame.gr οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις σχετικά με τoν τρόπο που πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες. Με κάθε απάντηση λαμβάνουν χρήσιμες συμβουλές με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων που έχουν οι πράξεις τους στο περιβάλλον, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Όσοι συμμετάσχουν στο παιχνίδι, στο τέλος μπορούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση και να κερδίσουν δώρα, όπως φωτογραφικές μηχανές Sony, Apple iPod Nano, ψηφιακές κορνίζες LG, ηλιακούς φορτιστές και ηλιακά ραδιόφωνα. Πηγή: www.xblog.gr

ο Facebook προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή των ρυθμίσεων ασφαλείας και ιδιωτικότητας, ωστόσο φαίνεται ότι η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα δεν ήταν ομαλή για πολύ κόσμο. Κι όταν λέμε «πολύ κόσμο» δεν εννοούμε μόνο τους απλούς χρήστες της υπηρεσίας. Ακόμα κι ο ιδρυτής Mark Zuckerberg φαίνεται ότι έπεσε θύμα των νέων ρυθμίσεων, καθώς δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες του οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος αόρατες. Πιο συγκεκριμένα, στο προφίλ του Zuckerberg εμφανίστηκε μια φωτογραφία στην οποία στέκεται δίπλα σε μια πισίνα, με ελαφριά περιβολή και κρατώντας ένα... αρκουδάκι, ενώ το ύφος του έκανε αρκετούς να υποθέσουν ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλης ουσίας. Τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Facebook, όσο και ο ίδιος ο Zuckerberg, υποστήριξαν ότι δεν έγινε κάποιο λάθος. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο

Τ

Zuckerberg έλεγξε τις νέες ρυθμίσεις όπως όλοι οι χρήστες και καθόρισε την ορατότητα των φωτογραφιών, τις οποίες έχει έτσι κι αλλιώς ανοικτές σε κοινή θέα. Βέβαια, το κενό σε αυτή την επιχειρηματολογία είναι ότι η επίμαχη φωτογραφία με το αρκουδάκι αφαιρέθηκε λίγη ώρα μετά την εμφάνιση

της είδησης. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ελάχιστοι πείστηκαν από τις εξηγήσεις του Zuckerberg. Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook κι έχετε επιλέξει να κρύψετε κάποιες φωτογραφίες σας, θα πρέπει να δείτε το θέμα εκ νέου για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Πηγή: www.e-pcmag.gr

Mass Effect 2:

Έτοιμο να συγκλονίσει τον κόσμο των RPG

ΤναοταηνπςέοBοτiεπoλwαέισaχεrνeιίδτφοιινρλόοελδνωτουνξπείωσιακότερο τίτλο του 2010. Η εμφάνιση του Mass Effect της Bioware (2007 για κονσόλες, 2008 για PC) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του κόσμου των παιχνιδιών ρόλων και του gaming γενικότερα. Οι «μάγοι» της εταιρείας (που έχει στο ενεργητικό της τίτλους όπως τα Baldur’s Gate, Neverwinter Nights, Jade Empire, Knights of the Old Republic και το πρόσφατο Dragon Age: Origins) τα είχαν καταφέρει για άλλη μία φορά, με ένα RPG που τα συνδύαζε όλα: βαθύ scifi/space opera σενάριο, δυνατούς χαρακτήρες (με πραγματικά επαγγελματικά voice-acting), εντυπωσιακά γραφικά και gameplay το οποίο μπορούσε να ικανοποιήσει από τους «σκληροπυρηνικούς» οπαδούς των RPG μέχρι και τους πιο action-oriented gamers. Όπως είναι φυσικό, το Mass Effect 2 είναι ένας τίτλος που αναμένεται με ανυπομονησία, στις αρχές του 2010 (31 Ιανουαρίου). Για άλλη μία φορά, λοιπόν, οι παίκτες θα κληθούν να ενσαρκώσουν τον Commander Shepard, που μαζί με την ομάδα του θα αναλάβουν να σώσουν το γαλαξία από μία τρομερή απειλή, σε ένα παιχνίδι

που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τής Bioware, κρατά τα πλεονεκτήματα και εξαλείφει τα (ούτως ή άλλως ελάχιστα) μειονεκτήματα του προκατόχου του. «Κάναμε κάποιες αλλαγές όσον αφορά στην πλοήγηση του Normandy (του διαστημοπλοίου του Shepard και της ομάδας του), για να βελτιωθεί η αίσθηση της εξερεύνησης. Πλέον δεν επιλέγεις προορισμό, αλλά κινείς το ίδιο το σκά-

φος. Καις καύσιμα και μη επανδρωμένα ερευνητικά σκάφη για να επισκεφθείς και εξερευνήσεις πλανήτες… επίσης αλλάξαμε το σύστημα εξερεύνησης επιφανείας πλανητών, καθώς πλέον δε χρειάζεται να οδηγήσεις σε όλο το χάρτη αντ’ αυτού έχουμε ένα minigame εξερεύνησης. Το σύστημα μάχης έχει αμέτρητες βελτιώσεις, από το πώς σημαδεύεις, μέχρι το πώς ανιχνεύεις τους εχθρούς, το πώς κινείσαι

και πώς καλύπτεσαι… γενικά κάναμε το σύστημα πιο “διαισθητικό”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το απλοποιήσαμε.» Οι μάχες όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που άλλαξε: «Σε άλλα παιχνίδια μας μπορούσες να μιλήσεις στους χαρακτήρες και υπήρχαν και ειδύλλια, αλλά ίσως να μη συνδέονταν άμεσα με την κεντρική πλοκή του παιχνιδιού. Εδώ, μιλάς με τους χαρακτήρες όχι απλά επειδή είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία των παιχνιδιών ρόλων ή επειδή υπάρχει ειδύλλιο, αλλά επειδή έτσι μαθαίνεις τι σκέφτονται και για ποιους λόγους σε ακολουθούν. Σταδιακά μαθαίνεις περισσότερα για το background και το βίο τους - και ξετυλίγονται με τρόπο που ο παίκτης εκτιμά πραγματικά τους χαρακτήρες.» Πηγή: www.kathimerini.gr


AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο MAPINOΣ OPΦANOΣ

!

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Πατέρας από χθες, ο συνάδελφος Στρατής Τσιντώτας των «Αιολικών Νέων». Η σύζυγός του, Σταυρούλα, έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Από το «Ε», τα συγχαρητήριά μας!

Κριτσιωτάκης, Βαλλιός, Ντακούλας και «Τσάτσα», έστειλαν μήνυμα στη διοίκηση ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΙΚΤΩΝ της ΑΕΛΚ πως δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την εικόνα της ομάδας

«Μένουμε και με λιγότερα»! ριτσιωτάκης, Βαλλιός, Ντακούλας και Τσατσαλίδης, ανακοίνωσαν χθες στη διοίκηση της ΑΕΛΚ, πως μένουν στην ομάδα και με λιγότερα χρήματα, δηλώνοντας πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η Καλλονή να βρεθεί και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών! Η αντίδραση ετούτη των παικτών αυτών, προκάλεσε ευφορία στους διοικούντες, αφού ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη πως οι παίκτες έχουν αντιληφθεί τις ευθύνες τους για την εικόνα της ΑΕΛΚ στο γήπεδο. Και φυσικά η εξέλιξη αυτή «φτιάχνει» το κλίμα στο «Κεντέρης», ενόψει της μεγάλης μάχης στον Ταρλά!

Κ

Έστειλαν μήνυμα! Όπως γράψαμε ήδη από χθες, η διοίκηση της ΑΕΛΚ ξεκίνησε τις επαφές της με πολλούς ποδοσφαιριστές, ανακοινώνοντάς τους μείωση αποδοχών, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα τους στο γήπεδο. Η κίνηση όμως αυτή, που από την άποψη του κακού της timing, θα μπορούσε να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την ομάδα, αφού την Κυριακή παίζει στο ντέρμπι το τελευταίο της χαρτί για μία καλή πορεία, είχε τελικά απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα! Κριτσιωτάκης, Βαλλιός, Ντακούλας και Τσα-

«Δύσκολη η πρόκριση, αλλά…» τoυ ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ

ΣτοτΠυιςρΑωι3γταΙάαίθονλυοηυκμαααρι ίΠήοδουηδσοητσηφπΧραίοίορε,οτθουαιμΜξαιεσκκίτιαώνήντωσαενπιοότμοτάοΕδνχωωώνσρβιοαρκίόσκεται στην τελική ευθεία, λίγες μέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι μικτές της Λέσβου (Παίδες και Νέοι), κληρώθηκαν και θα αντιμετωπίσουν τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Χίο και τη Σάμο, σε έναν όμιλο αρκετά δύσκολο, με την πρώτη Ένωση να είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο.

Δεν έκλεισε ακόμα το ρόστερ

Ο Κριτσιωτάκης αποτελεί από χθες, παράδειγμα στο «Κ. Κεντέρης». Δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των αποδοχών του και υποσχέθηκε πως θα συμβάλει στο να επιστρέψει η ΑΕΛΚ στις επιτυχίες

τσαλίδης, απάντησαν στους Αντώνη Γώγο και Γιώργο Μαλλή πως «παίζουμε και με λιγότερα λεφτά», παραδεχόμενοι πως όντως η απόδοσή τους και κατ’ επέκταση της ομάδας στο γήπεδο, δεν δικαιολογεί τέτοιους μισθούς. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τα δεδομένα», υποσχέθηκαν, αποδεικνύοντας πως έχουν ήθος και ποδοσφαιρικό εγωισμό, φτιάχνοντας και το κλίμα ενόψει ντέρμπι. Υπήρξαν όμως και παίκτες που δεν δέχτηκαν αυτή τη μείωση και μετά το ντέρμπι ενδεχομένως να μαζέψουν τα πράγματά τους από την Καλλο-

νή… Μετά το ντέρμπι λοιπόν, θα υπάρξουν εξελίξεις.

Κανένα θέμα με Σεμερτζίδη Σε ό,τι αφορά τώρα δημοσιεύματα που περιπλέκουν τη μεταγραφή του Σεμερτζίδη στην ΑΕΛΚ, οι διοικούντες της δηλώνουν άγνοια και τονίζουν πως ο ποδοσφαιριστής θεωρείται παίκτης της Καλλονής. Μάλιστα χθες θα έκανε και την πρώτη του προπόνηση, με τους νέους του συμπαίκτες. Εμείς να θυμίσουμε πως χθες γράφτηκε στον αθηναϊκό τύπο, πως «χαλάει η μεταγραφή» του δυναμικού μέσου.

Λόγω του ότι το Κλειστό της Νεάπολης δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας!

Σε αυτό άλλωστε, συμφωνούν και οι δύο ενωσιακοί προπονητές, Ανδρέας Μοσχονησιώτης και Κώστας Βαριεμέζης, που δηλώνουν στο «Ε» ότι «ο όμιλος είναι αρκετά δύσκολος και για να έχουμε ελπίδες διάκρισης και φυσικά πρόκρισης, θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ». Στη συνέχεια έχρισαν ως φαβορί τα Δωδεκάνησα και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι οι ποδοσφαιριστές τους θα κάνουν τα πάντα, για να διακριθούν στην σπουδαία διοργάνωση της ΕΠΟ. Και οι δύο πάντως άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, να γίνουν μία ή δύο ακόμη προσθήκες παικτών, γι’ αυτό και η παρακολούθηση των παικτών με τις ομάδες που αγωνίζονται, συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από τους ίδιους.

Νίκησαν στα φιλικά Τη Δευτέρα το απόγευμα, Παίδες και Νέοι έδωσαν φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με σκοπό οι Μοσχονησιώτης και Βαριεμέζης να τσεκάρουν την ετοιμότητα των παιδιών, αλλά και να μπορέσουν να μοντάρουν τις ομάδες τους. Η ομάδα Παίδων αντιμετώπισε στα Δικαστήρια τον Έφηβο Παμφίλων, τον οποίο και νίκησε με σκορ 6-1, ικανοποιώντας με την απόδοσή της. Από την δική τους μεριά, οι Νέοι αντιμετώπισαν ένα πιο δύσκολο αντίπαλο, τον Αστέρα Νίκης, τον οποίον και κέρδισαν με σκορ 3-0, με τέρματα που σημείωσαν οι Σαμιακός, Νταής και Τρακέλης. Φιλικά παιχνίδια θα γίνουν και το επόμενο διάστημα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των μικτών μας.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στον «αέρα» οι λεσβιακές ομάδες χάντμπολ! Έσπασε το αήττητο της ΑΕΛΚ τoυ ΜΑΡΙΝOY OPΦANOY τον αέρα τίθεται ο όμιλος της Λέσβου και της Χίου (σ.σ Β΄ υποόμιλος), στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Χάντμπολ Ανδρών, με την αγωνιστική της περασμένης Κυριακής να αναβάλλεται λόγω του ότι το Κλειστό της Νεάπολης δεν διέθετε άδεια λειτουργίας!

Σ

Δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά… Το απίστευτο κι όμως… λεσβιακό συμβάν, δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη εδώ στη Λέσβο, αφού είναι γνωστό πως το Κλειστό της Νεάπολης έχει να βγάλει άδεια λειτουργίας εδώ και χρόνια, ωστόσο αποτελεί μείζον ζήτημα για τις ομάδες του χάντμπολ, που απαιτεί επίλυση. Να θυμίσουμε εδώ πως η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας

Χωρίς άδεια το Κλειστό της Νεάπολης, χωρίς γήπεδο οι ομάδες του χάντμπολ…

(Ο.Χ.Ε.), παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος, είχε απευθυνθεί σε όλα τα σωματεία και τις ενώσεις πως βάσει της Γενικής Προκήρυξης των πρωταθλημάτων της, απαιτείται άδεια λειτουργίας γυμναστηρίου εν ισχύ… Άλλωστε μιλάμε για μία διοργάνωση επιπέδου εθνικής κατηγορίας. Το «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την επιτροπή που διοικεί το Κλειστό της Νεάπολης, χωρίς όμως να τα καταφέρει, και έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνω-

ρίζουμε αν προτίθενται οι άνθρωποι του γηπέδου να προχωρήσουν τις ενέργειες που απαιτούνται, για να βγάλουν τη σχετική άδεια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, οι ομάδες της Λέσβου στη Β΄ Εθνική, (Αίαντας Μυτιλήνης, ΑΟ Μυτιλήνης, Γ.Σ. Ίρις, ΑΠΣ Γέρας Παπάδου, Πυραίοι) είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να αγωνιστούν ούτε την ερχόμενη Κυριακή… Γεγονός που λογικά θα τους στοιχίσει. Ίδωμεν. Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό συμβάν που αφορά στο Κλειστό της Νεάπολης, αναδεικνύει για πολλοστή φορά, την αναγκαιότητα πια της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στη Μυτιλήνη…

γγλικά» σκορ επεφύλαξε η 5η αγωνιστική στο Παι«Α δικό Πρωτάθλημα της ΕΠΣΛ, που συνεχίστηκε κανονικά την περασμένη Κυριακή. Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής, η πρώτη ήττα της ομάδας της Καλλονής από την καλή και ψυχωμένη ομάδα της Νεάπολης με σκορ 3-1. Οι δύο ομάδες απέδωσαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο και ικανοποίησαν τον κόσμο που παρακολούθησε την αναμέτρηση που έγινε στο Ενωσιακό Γήπεδο της Θερμής. Σημαντική ακόμη νίκη σημείωσε μέσα στο Πλωμάρι, η Αναγέννηση Γέρας επικρατώντας με 21 του Αιγέα. Στο Ίππειος, ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν καταιγιστικός νικώντας με 6-3 τον Αστέρα σε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Το ίδιο, τέλος, και για τα Βασιλικά, που συνέτριψαν εκτός έδρας τη Φίλια με 7-1, ανεβαίνοντας βαθμολογικά.

Τα αποτελέσματα 5η αγωνιστική Νεάπολη-ΑΕΛΚ 3-1 Φίλια-Α.Ο. Βασιλικών 1-7 Αιγέας-Αναγ. Γέρας 1-2 Αστέρας Ιππ.-Οδ. Ελύτης 3-6

Κανείς δε θέλει λεσβιακή διαιτησία στο ντέρμπι

Αναμένεται νέος ορισμός… ας είχαμε προϊδεάσει από χθες πως ο οριΣΑΕΛΚ, σμός Λέσβιου διαιτητή στο ντέρμπι Αιολικούήταν κάτι που δεν ήθελαν ούτε οι δύο ομάδες, αλλά ούτε και ο Σύνδεσμος Διαιτητών της Λέσβου. Χθες το απόγευμα αναμενόταν να γίνει νέος ορισμός από την ΕΠΟ…

Η βαθμολογία σε 5 αγώνες 1. ΑΕΛΚ 2. Αναγ. Γέρας 3. Οδ. Ελύτης 4. Αιγέας 5. Βασιλικά 6. Νεάπολη 7. Αστέρας Ιππ. 8. Φίλια

12 10 9 9 7 7 3 1

14-5 9-4 21-7 10-8 12-9 7-6 11-19 4-29


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

O Σταύρος Σκοπελίτης στη Βουλή για τα προβλήματα των αγροτών

«Στενάζουν οι αγρότες»

ΕημπγέρερορετώςικτσηοτσύηηνκότΒοσουμυολΚήυ.Κ.σΟ.Ευ.ζβγηοιταυήλθτεαηυκτπεήρςτοιβςτολπυήρμκοαόητμγαομτύαομτυοεςναε-ς Σταύρος Σκοπελίτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι καθημερινά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των κατοίκων τους. Την παραπάνω εκτίμηση την απέδωσε στο ότι η αλιεία, από δυναμικός κλάδος που ήταν πριν από μερικά χρόνια για τα νησιά μας, τώρα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο προς όφελος και μόνο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Για την κτηνοτροφία είπε πως μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων των νησιών μας δοκιμάζεται σκληρά εξ αιτίας της κερδοσκοπικής επέλασης των γαλακτοβιομηχάνων και των κρεατεμπόρων. Οι τιμές που δίνουν για το κρέας και για το γάλα ούτε τα έξοδα εκτροφής των ζώων δεν καλύπτουν, ιδιαίτερα στα νησιά μας που το κόστος είναι ακόμα πιο αυξημένο.

Για τις ζωονόσους Αναφερόμενος στον καταρροϊκό πυρετό και τις άλλες ζωονόσους, ο κ. Σκοπελίτης είπε πως «κοντά σε αυτά τα προβλήματα, έχουμε και τις επιζωοτίες, που συχνά - πυκνά απειλούν το ζωικό πληθυσμό των νησιών μας, αφού μέχρι τώρα και παρά τις δικές μας οχλήσεις, τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων των νησιών μας, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προφύλαξης του ζωικού μας κεφαλαίου από αυτές. Οι ασθένειες αυτές, που και φέτος πλήττουν τα νησιά μας, αποδεκατίζουν τα κοπάδια, μαζί και το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Οι δε αποζημιώσεις που δίνονται, δε λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι το ζώο για τον κτηνοτρόφο αποτελεί παραγωγική μονάδα και όχι κρέας.». Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και σημείωσε πως φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε σχέση με την περσινή. Και αυτό γιατί οι τιμές του ελαιολάδου είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, εξευτελιστικές, κατά 10% έως 15%. Πριν από 13 14 χρόνια, υποστήριξε ο κ. Σκοπελίτης, η τιμή του λαδιού ήταν 1.250 με 1.300 δραχμές το κιλό. Φέτος είναι δυο ευρώ. Τότε, με ένα κιλό λάδι αγόραζε ο ελαιοπαραγωγός δέκα κιλά ψωμί. Ακόμη ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της μεγάλης δακοπροσβολής. Συγκεκριμένα είπε πως η καλή ανθοφορία γέννησε ελπίδες για μια καλή παραγωγή. Όμως οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη προσβολή του δάκου με αποτέλεσμα την καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιοχές έφθασε και το 70%. Πέρα από την απώλεια του καρπού η προσβολή από το δάκο υποβάθμισε την ποιότητα του ελαιολάδου με συνέπεια να πέσει και η τιμή πώλησής του στο 1,00 με 1,5 ευρώ ανά κιλό.

Λίστα πληρωμών για τα σέτια κατάσταση πληρωμής δικαιούχων του Πχειροσωρινή προγράμματος ανακατασκευής αναβαθμίδων έαναρτηθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αφορά στην καταβολή των επιδοτήσεων του 2008. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την υπηρεσία για την επιδότηση που δικαιούνται. Αν έχουν διαφωνίες μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Δώρο για τα ταξί ε Υπουργική Απόφαση, το δώρο των οδηγών ταΜ ξί για την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους καθορίστηκε στο ένα ευρώ. Το δώρο θα προστίθεται σε κάθε διαδρομή και θα ισχύσει στο διάστημα από αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 έως και τις 7 Ιανουαρίου 2010.

23

Χάσμα τιμών μεταξύ Λέσβου και ηπειρωτικής Ελλάδας Στην κόντρα των εταιρειών «Μινέρβα» - «Κολιός» το γάλα της Λέσβου

Ο πόλεμος της φέτας και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου τoυ NIKOY MANABH ην ώρα που οι τυροκόμοι της Λέσβου δεν μπορούν να πετύχουν μια μικρή αύξηση των τιμών του πρόβειου γάλακτος, στην ηπειρωτική Ελλάδα επικρατεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα διαμορφώνονται πάνω από το ένα ευρώ ανά κιλό στους νομούς Βόλου και Λάρισας. Το ίδιο ισχύει και στα Ιωάννινα χάρη στον παρεμβατικό ρόλο που παίζει η κρατικοσυνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» (η περσινή τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 1,03 ευρώ το κιλό και αναμένεται σύντομα να καταβληθεί εκκαθάριση περίπου 0,06 ευρώ). Όλα αυτά ήταν λίγο έως πολύ γνωστά. Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι η κόντρα μεταξύ της εταιρείας «Κολιός» και της «Μινέρβα», η οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και την εξέλιξη της τιμής του πρόβειου γάλακτος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος, μας έλεγε ότι ανάμεσα στις δύο εταιρείες έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, καθώς η «Μινέρβα» κατάφερε να πάρει σημαντικό αριθμό πελατών του ομίλου «Κολιός» στο εξωτερικό. Η «Κολιός» απάντησε αγοράζοντας γάλα από την Πελοπόννησο σε τιμές πάνω από ένα ευρώ. Με την κίνηση αυτή επιδιώκει να ανεβάσει το κόστος παραγω-

Τ

γής της «Μινέρβα» και έτσι να καταστήσει τα προϊόντα της λιγότερο ανταγωνιστικά. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη άλλων μικρότερων επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει στην αύξηση της τιμής παραγωγού του πρόβειου γάλακτος πάνω από το ένα ευρώ στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, και Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα τιμών μεταξύ της Λέσβου και των σημαντικότερων κτηνοτροφικών περιοχών της χώρας, που κυμαίνεται κοντά στα 0,15 ευρώ ανά κιλό πρόβειου γάλακτος.

Ο πόλεμος της φέτας Το βασικό εξαγωγικό προϊόν των δύο παραπάνω επιχειρήσεων είναι η φέτα, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η μεγάλη ζήτηση που έχει η φέτα φαίνεται από το ότι η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» ζητά αγωνιωδώς νέες ποσότητες πρόβειου γάλακτος για να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει. Μέσα στην αντιπαράθεση του ομίλου «Κολιός» με τη «Μινέρβα» εντάσσεται και η Λέσβος. Ο όμιλος «Κολιός» έδειξε ενδιαφέρον για το γάλα της Λέσβου, τόσο γιατί διαθέτει στο νησί μια ανενεργή τυροκομική επιχείρηση, αλλά και γιατί θέλησε να αποτρέψει το ενδεχόμενο το γάλα από τη Λέσβο να καταλήξει στη «Μινέρβα». Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση του προέδρου της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκου Γιαζιτζόγλου, και των υπόλοιπων μελών της επιτροπής, που επιδιώκουν να πε-

τύχουν κοινή πώληση του γάλακτος στους τυροκόμους. Γι’ αυτό, πέρα από τον όμιλο «Κολιός», γίνονται συζητήσεις και με την εταιρεία «Μινέρβα». Παράλληλα συζητήσεις γίνονται και με τον κ. Νταμπίζα, που δραστηριοποιείται στη Λήμνο.

Αλλαγή τακτικής Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, η Επιτροπή των Συνεταιριστών της Λέσβου αναπροσαρμόζει υποχρεωτικά την τακτική της. Συγκεκριμένα, επιδιώκει πάντα να βρει τυροκομική επιχείρηση εκτός Λέσβου που θα αγοράσει το γάλα. Παράλληλα, όμως, αφήνει τους συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ανοιχτές συμφωνίες με τους τοπικούς τυροκόμους για το γάλα των μελών τους. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, μας έλεγε χθες: « Ένας-ένας όλοι οι συνεταιρισμοί προχωρούν σε συμφωνίες με τους τυροκόμους. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό γιατί καθημερινά έχουμε μεγάλες πιέσεις από τους κτηνοτρόφους κι όσο περνούν οι μέρες και σφάζονται περισσότερα αρνιά, τόσο θα μεγαλώνει η πίεση από τους κτηνοτρόφους που θέλουν να παραδώσουν το γάλα τους για τυροκόμηση.» Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ, κ. Γιαζιτζόγλου, αποφεύγει να κάνει δηλώσεις, καθώς θεωρεί ότι η δημοσιότητα δεν ευνοεί τους κτηνοτρόφους σε αυτήν τη φάση. nman@emprosnet.gr

Τα αγριοκούνελα εκτοπίζουν τους αγρότες της Λήμνου και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Μεγάλη οικολογική καταστροφή της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

ΠβλήρπμωλαηττοθαβυοσπυμολόυίςαδτκηωαμνιιοδαυργράργισοοηκύονγύισαντενιλςαωκανανκλταλιμιιέετρταγωεσπιηεισςμτατενηίτςοικΛυάήππμενρροο-υ- , ως μια μεγάλη περιβαλλοντική διαταραχή στο οικοσύστημα, παίρνουν ο δήμος Μούδρου και οι άμεσα πληγέντες αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Κάνοντας απολογισμό των τε- του Γεωπονικού Πανεπιστηλευταίων χρόνων διαπιστώνε- μίου Αθηνών στο Τμήμα Επιται ένταση του προβλήματος, στήμης Ζωικής Παραγωγής με τον υπερπληθυσμό των α- και Υδατοκαλλιεργειών, Ευτυγριοκούνελων να κινείται πλέ- χία Ξυλούρη - Φραγκιαδάκη, ον σε ανεξέλεγκτα πλαίσια ειδικοί επιστήμονες επεξερκαι την κατάσταση να γίνεται γάζονται συγκεκριμένη πρόκάθε χρόνο περισσότερο δρα- ταση που θα έχει ως στόχο ματική για τους αγρότες των την προβολή του ως περιβαλκατεστραμμένων περιοχών. λοντικού προβλήματος, που Περί τα 30.000 στρέμματα α- θα πρέπει η κυβέρνηση να το καλλιέργητης και κατεστραμ- δει ως τέτοιο, ώστε να δομένης γης, πολλές απώλειες θούν οι πόροι και τα μέσα για τόσο σε οικονομικό όσο και να υπάρξει ισορροπία στο οισε κοινωνικό επίπεδο, αλλά κοσύστημα της περιοχής. και ένα αβέβαιο μέλλον κα- Να δουν το πρόβλημα… θώς δε διαφαίνεται λύση στο Μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρπρόβλημα, συνθέτουν το χος Μούδρου, Κώστας Αδασκηνικό που καταγράφεται μίδης, τόνισε: «Θα πρέπει τα και αυτήν τη χρονιά στο νησί. αρμόδια υπουργεία να δουν Με πρωτοβουλία του δημάρ- το πρόβλημα στη σωστή του χου Μούδρου, Κώστα Αδαμί- διάσταση. Έχουμε να κάνουδη, και σε συνεργασία με την με με μια μεγάλη οικολογική αντιπρόεδρο του World καταστροφή, έχουν παρθεί Rabbit Science Association μέτρα που δεν έφεραν λύση κτηνίατρο - υγιεινολόγο και και το πρόβλημα όχι μόνο συαναπληρώτρια καθηγήτρια νεχίζεται αλλά και διογκώνε-

ται.» Σχετικά με τη λειτουργία των συνεργείων για το νυχτερινό κυνήγι, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει: «Συνεργεία βγαίνουν περιοδικά, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να γίνεται συστηματικά και να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους αγρότες.» Από την πλευρά τους οι αγρότες ετοιμάζονται να αναλάβουν νέα δράση. Όπως αποφασίστηκε, όλοι οι συνεταιρισμοί της βορειανατολικής Λήμνου συναντιούνται για να αποφασίσουν άμεση δράση, ακόμη και με κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοντοπουλίου, Βλάσης Καπαρός, περιγράφει στο «Ε» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τονίζοντας: «Μόλις φυτρώνουν τα σιτηρά και οι άλλες καλλιέργειες, αμέσως τα αγριοκούνελα τα καταστρέφουν όλα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη στελέχωση των συνεργείων, είναι χειμώνας και έχουμε πολλά προβλήματα. Θα συναντηθούμε για ν’ αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε.» Σύμφωνα με τον κ. Καπαρό και φέτος «είναι χιλιάδες τα κατεστραμμένα

στρέμματα· σε πολλά χωριά η ζημιά στις καλλιέργειες φτάνει και το 70%. Πλέον μιλάμε για εκτεταμένες καταστροφές και ακαλλιέργητη γη.». Την ίδια διατύπωση έκανε και η κ. Ξυλούρη - Φραγκιαδάκη, όταν μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μούδρου είχε επισκεφτεί το νησί στις αρχές του καλοκαιριού. Μιλώντας στο «Ε», αναφέρθηκε σε «μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να γίνει μια πρότυπη μελέτη για το περιβάλλον για να βρούμε λύση στο πρόβλημα, για να αποκατασταθεί το περιβάλλον. Θα πρέπει το πρόβλημα να το μετατρέψουμε σε προτέρημα.» Η κ. Ξυλούρη έχει επικοινωνήσει και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το νέο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ενώ πρότεινε και τη συνεργασία για «θερινά σχολεία» (σ.σ. τα γνωστά «summer schools») στη Λήμνο, για εξειδικευμένα μαθήματα με θέμα τη συστηματική εκτροφή του κουνελιού.


XPONOΓPAΦHMA

24

ΠEMΠTH 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Να μη σου τύχει!

w Σήμερα Πέμπτη θα βρίσκεται στα decks του «Fisheye», στην Επάνω Σκάλα, η μουσική παραγωγός σε γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης («Kiss», «Astra», «Aiolos») Αφρ οδίτη Σταυράκου με alternative pop και rock ρυθμούς.

w Το Σάββατο οι «Group Therapy» θα παίξουν μουσική στο «Ναυάγιο», στην προκυμαία, σε μια μοναδική βραδιά. w Οι «Nemesis» εμφανίσθηκαν χθες Τετάρτη στο μπαρ «Lazy Fish», στα Λαδάδικα, για μια βραδιά διασκέδασης. w Βραδιά ελληνικής μουσικής σήμερα Πέμπτη και κάθε Πέμπτη στο «Cald o», στην προκυμαία.

w Live έντεχνη ελληνική μουσική σήμερα στην pub «Mayfair», στην προκυμαία, που έχει καθιερώσει τις βραδιές με ζωντανή μουσική.

w Το «Playhouse of Tea» αποτελεί αγαπημένο στέκι για τις κρύες βραδιές του χειμώνα. Εκεί θα βρείτε αμέτρητες γεύσεις τσαγιού και άλλα ζεστά ροφήματα.

w Γευστικούς σπιτικούς μεζέδες σερβίρει το «Καλντερίμι», στην καρδιά της Ερμού.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα

πιτσιρικάς. δείχνοΟκαινούργιο ντας χαρούμενος το του απόκτημα που φορά στο χέρι του: - Μπαμπά, μπαμπά, ένας κύριος στο πάρκο μού είπε πως άμα καθόμουν να με γ...... θα μου έδινε τούτο το ρολόι!!!

Ούτε Η1Ν1 στον κόρφο μας αι να που ο νέος ιός της γρίπης, ο Η1Ν1, χτύπησε και τη δική μας πόρτα. Κι όχι μόνο τη χτύπησε, παρά ήρθε με τον αέρα μεγάλου κατακτητή και θρονιάστηκε θριαμβευτικά στην ψυχή μας. Γιατί, άλλος λίγο κι άλλος πολύ, όλοι τον νιώσαμε βαθιά μέσα στο πετσί μας. Όχι, δε νοσήσαμε όλοι στο σώμα. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς γίναμε φορείς του, γιατί τον κουβαλάμε στην ψυχή μας… Ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάταν, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η ανθρωπότητα - δέκα περίπου χρόνια μετά - ξαναζεί ένα νέο εφιάλτη. Η τρομοκρατία - όπως συμβαίνει τελευταία με τους περισσότερους ιούς - μεταλλάχθηκε· κι έγινε πανδημία! Ένα εφιαλτικό σενάριο, σαν από ταινία τρόμου, πλανιέται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η έννοια της παγκοσμιοποίησης αποκτά τώρα τρομακτικές διαστάσεις. Φαίνεται πως ο νέος ιός διαθέτει πολύ καλό βιογραφικό, γιατί αστραπιαία «έπιασε δουλειά» και ραγδαία εξαπλώθηκε, σαν τις εφτά πληγές του Φαραώ, σ’ ολόκληρη την πολύπαθη και γι’ αυτό - κι ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός - πολυσύμπαθη ανθρωπότητα. Πρώτα (πρώτη πληγή) δημιουργήθηκε - κατά την επικρατέστερη των διαδό-

Κ

σεων - σε κάποια εργαστήρια φαρμακευτικών εταιρειών, που δεν άντεχαν να βλέπουν να βουλιάζουν ολοένα στην κινούμενη άμμο της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Γιατί μαζί με τον ιό Η1Ν1 «έριξαν στην αγορά» (δεύτερη πληγή) και το αντίδοτό του, το περίφημο αμφιλεγόμενο εμβόλιο που, τελικά, μόνο αναστάτωση προκάλεσε κι έριδες κι ανταγωνισμό και δύο εν γένει αντίπαλα στρατόπεδα: εκείνο των υποστηρικτών κι εκείνο των πολέμιών του. Αλλά ας είναι. Μετά την εμφάνιση του ιού, ήρθε και η τρίτη πληγή, τα

Μ.Μ.Ε., να σπείρουν τον τρόμο και τον πανικό, κατ’ επιταγή των ίδιων των φαρμακοβιομηχανιών. Το σύνθημα ήταν ένα: «Ο ιός Η1Ν1 είναι παρών. Διαδώστε τον!» Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και ρεπορτάζ στη μικρή οθόνη και συζητήσεις επί συζητήσεων και μια ατέλειωτη στρατιά από ρεπόρτερ, δημοσιογράφους, αναλυτές, γιατρούς, πολιτικούς, ειδήμονες και μη, σχετικούς και άσχετους ρίχτηκαν στο κυνήγι της είδησης και στον αρρωστημένο ανταγωνισμό μιας τρομοπληξίας χωρίς προηγούμενο. Τα αποτελέσματα - η τέταρτη πληγή και, μακάρι, να μη ζήσουμε κι άλλες -

ορατά διά γυμνού οφθαλμού: Μάσκες μονής, διπλής και τριπλής… επίστρωσης - σαν τα ξυραφάκια με μία, δύο ή τρεις λεπίδες για καλύτερο αποτέλεσμα -, διαφόρων ειδών και συχνά αμφιβόλου ποιότητας αντισηπτικά χεριών, σε μικρά ή μεγάλα μπουκαλάκια, σε διάφορα… χρώματα και με διάφορα… αρώματα (!) και οινόπνευμα - προτιμητέον το λευκό, που είναι και άοσμο, αλλά γι’ αυτό, προσοχή, είναι και ακριβότερο από το μπλε έγιναν είδη πρώτης ανάγκης και σε πολλές περιπτώσεις εξέλειψαν από τα ράφια των φαρμακείων. (συνεχίζεται...) Ειρήνη Δ. Ρούγγου

22510 44242

Εμπρός 2980  

Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you