Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Πρόταση νόμου περί μη κατάργησης των νησιωτικών ΔΟΥ

Ξεσηκωμός και περιφερειακά

ΣEΛ. 7

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3713

TIMH €1,3

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 20χρονος από τη Μιανμάρ βρέθηκε χθες από στελέχη του Λιμενικού Σώματος ανοικτά της Θερμής να παλεύει παγωμένος με τα κύματα

Μια ακόμα τραγωδία; Σήμερα μαζί με το «Εμπρός Σαββατοκύριακο», το «View» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Διασωστικό σκάφος της ευρωπαϊκής Frontex, χθες, στο λιμάνι της Θερμής

Με αφορμή μια απάντηση στο «Εμπρός» μέσω… «Δημοκράτη Μυτιλήνης»!

Περιμένουμε απαντήσεις! Μια… «καθυστερημένη» επιστολή από τη Ρουμανία ΣEΛ. 22 - 23

ΣYNENTEYΞH «Θα δεχτώ ένα μνημόνιο με ρήτρες ανάπτυξης, διαγραφή χρέους και νέα προοπτική για το λαό», λέει ο Γιώργος Πάλλης

«Δύσκολος ο δρόμος της ανατροπής…» ΣEΛ. 4 - 5

Μια ακόμα τραγωδία στο κομμάτι της θάλασσας μεταξύ Λέσβου και ακτών της Μικράς Ασίας υποπτεύονται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι εκτυλίχθηκε, με πρωταγωνιστές τα συνήθη θύματα των τελευταίων ετών, τους παράνομους μετανάστες. Ένας νεαρός περίπου 20 χρόνων βρέθηκε χθες να παλεύει με τα κύματα ενάμισι περίπου μίλι ανοικτά της Θερμής. Παγωμένος κυριολεκτικά και σε κατάσταση υποθερμικού σοκ, περισυλλέχτηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που τον μετέφεραν στην ακτή, απ' όπου και τον παρέλαβε ασθενοφόρο που τον μετέφερε με τη σειρά του στο Νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν και να τον σταθεροποιήσουν σε μια ανεκτή κατάσταση. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι έρευνες για το πώς ο 20χρονος βρέθηκε στη θάλασσα. Οι υποψίες λένε πως μάλλον πρέπει να είναι επιζήσας ναυαγίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, τις επόμενες ώρες η θάλασσα για μια ακόμα φορά θα αρχίσει να ξεβράζει πτώματα ανθρώπων, που πέθαναν στην προσπάθεια να περάσουν στη «γη της επαγγελίας». Πάντως, προς το παρόν, ο 20χρονος δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες που θα ρίξουν φως στο μυστήριο.


2

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Βιτρίνες και στολίδια Το ωραίο που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες στη Μυτιλήνη και αλλάζει κάπως το μουντό κλίμα, είναι οι βιτρίνες των καταστημάτων που έχουν γεμίσει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τελικά, και μόνο τα διαφορετικά χρώματα και τα φώτα δίνουν άλλο τόνο στην πόλη. Β.Χρ.

Μη… γουρλής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 1944. Ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με τα «Δεκεμβριανά».

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Κώδωνες ανακύκλωσης Πολύ συχνά οι κώδωνες ανακύκλωσης είναι ήδη ξεχειλισμένοι όταν πάει κάποιος να πετάξει τα δικά του απορρίμματα, έχοντας μάλιστα δίπλα τους αφημένες σακούλες με πλαστικά μπουκάλια ή άλλα ανακυκλώσιμα, που δε χωρούν να μπουν μέσα σ’ αυτούς. Δεδομένου ότι η ανακύκλωση είναι κάτι που στη Μυτιλήνη έχει βρει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, μήπως θα ήταν καλό και οι αρμόδιοι να κανονίσουν να αδειάζουν τους κώδωνες πιο συχνά; Β.Χρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ Σελ. 3 ημ. Aνατ. 07.34 ∆ύσ.17.07

15 †Ελευθερίου ιερομάρτ.και της μητρός αυτού Ανθίας

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Βοηθούν καθημερινά Τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ δεν προσφέρουν τη βοήθειά τους μόνο με εκδηλώσεις και άλλες εξωτερικές δράσεις. Αντίθετα, όπως φάνηκε και κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, στηρίζουν το φορέα εμπράκτως σε καθημερινό επίπεδο, αφού μας υποδέχθηκε και μας προσέφερε ό,τι θέλαμε μία μητέρα μέλος του Συλλόγου. Απ’ όσο πληροφορηθήκαμε, το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης έχει μείνει πλέον με ένα μόνο διοικητικό υπάλληλο, κάτι που κάνει την ανάγκη για την παροχή της όποιας βοήθειας και από τους γονείς, επιτακτική. Β.Χρ.

Καρφωτή Το βράδυ της Πέμπτης είχαμε μια ολιγόωρη συνάντηση με την πρόεδρο της ΟΤΟΕ, Σταύρο Κούκο, και το Σύλλογο Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ο κ. Κούκος είναι ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας μικρών τραπεζών που θα εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες, εντασσόμενες σε ένα πλαίσιο συνεταιριστικών τραπεζών που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα, αλλά διοικούμενες από ανθρώπους που γνωρίζουν τη λειτουργία τους. Η τελευταία του φράση ήταν μια μπηχτή για τις κατά καιρούς διοικήσεις της Συνεταιριστικής και τα όσα έκαναν, αλλά και τις παραλήψεις τους. Η καρφωτή ήταν σαφής και ξεκάθαρη, αν και αρκετά εντέχνως δοσμένη. Διότι, πέρα από τις αδυναμίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν, όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου έγιναν πολύ μεγάλα εγκλήματα. Ν.Μ.

Δε βοήθησε, τουλάχιστον στην πρώτη συμμετοχή του ως δημοτικού συμβούλου, την παράταξη της πλειοψηφίας η ψήφος του Δημήτρη Μουτζούρη, που από χθες είναι και αντιδήμαρχος Πλωμαρίου. Όσο για το θέμα των ανταποδοτικών, που αποτέλεσε και την αιτία των ανακατατάξεων στην πλειοψηφία, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η τύχη τους δεν επηρεάστηκε ουδόλως απ’ το γεγονός ότι άλλαξε ένας δημοτικός σύμβουλος. ΜΑΡ.ΠΛ.

«Παγίδα» δικυκλιστών Νωρίς χθες το πρωί, περίπου στις 8, στην είσοδο της Στύψης, εκτός των νερών που τρέχουν και είχαν παγώσει εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, κάποιος ασυνείδητος είχε ρίξει και λάδια, δίχως να φροντίσει για τον καθαρισμό τους. Πάγος και λάδια είχαν ως αποτέλεσμα τα δίκυκλα να κάνουν τσουλήθρα, ρίχνοντας τους αναβάτες τους. Ένα απ’ τα θύματα, χαρακτηρίζοντας «παγίδα» το οδόστρωμα, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος τα νερά από πηγή της περιοχής να μη χάνονται στο δρόμο, με τις προαναφερόμενες συνέπειες. ΜΑΡ.ΠΛ.

Καμπανάκι… Τρία έργα ιδιαίτερης σημασίας για τη Λέσβο, η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του Σιγρίου, η ανάπλαση του παραλιακού τμήματος της οδού Ναυμαχίας Έλλης στη βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μεσοτόπου, έχει προγραμματιστεί απ’ το Δήμο Λέσβου να δημοπρατηθούν την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. «Σε περίπτωση που λόγω των κινητοποιήσεων των Δημοτικών Υπαλλήλων δε γίνουν οι δημοπρατήσεις, υπάρχει κίνδυνος, όπως το έργο για το Σίγρι που χρηματοδοτείται απ’ το Ταμείο Συνοχής, να χαθούν πόροι», σχολίαζε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, που τόνιζε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, σε συνεννόηση με τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, για να μην αναβληθούν οι δημοπρατήσεις. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Παρα...θέσεις

ΚΑΚουργήµατα

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Ο Ιρλανδός λοχίας… και η στρατηγική Μέσα στον ορυμαγδό της πληροφόρησης, είδαμε σε εφημερίδες και κανάλια το μέτρο της υποτίμησης της εργασίας στην Ελλάδα: πρόκειται για το μισθό του Ιρλανδού λοχία. Κυρίως όμως διαγνώσαμε το μέγεθος της έλλειψης στρατηγικής για την αξιολόγηση της σημασίας του έργου των επιμέρους κλάδων και ατόμων στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Υπενθυμίζω, για την πληρότητα του επιχειρήματος, ότι ο Ιρλανδός λοχίας αμείβεται με 3.500 € / μήνα, ενώ ο Έλληνας συνάδελφός του με 800 €, περίπου, και ο Βούλγαρος, με 280 €. Η συζήτηση επί του παραδείγματος αυτού είχε δύο όψεις. Η πρώτη ήταν ποσοτική και κατέληγε στο συμπέρασμα της «βαλκανοποίησης» των αμοιβών των ενστόλων, με το υποτιθέμενο ειδικό μισθολόγιο. Η δεύτερη έρεπε προς το «πατριωτικώς» ποιοτικότερο: ο Έλληνας λοχίας φυλάει σύνορα, ο Ιρλανδός τι ακριβώς φυλάει; Αποδεκτά και τα δύο, ίσως μάλιστα να χρήζουν μεγαλύτερης έντασης. Ειδικά, αν σκεφθούμε τους μάχιμους πιλότους της Αεροπορίας, στο Αιγαίο, καθημερινά. Ή τους λιμενικούς, στα νησιά. Ή… ή… Πλην όμως, κάποιες άλλες συγκρίσεις με το μισθό του Ιρλανδού λοχία να αποκαλύπτουν πολύ σημαντικότερα στοιχεία για τη συνολική στρατηγική και τις αξίες της κοινωνίας μας, ως εκφράζονται εν τέλει από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ίσως να βοηθούσαν, επίσης, να καταπέσουν μύθοι που στηρίζουν την ανοησία του εξισωτικού λόγου της Μεταπολίτευσης. Ας κρατήσουμε μερικές, μόνον, από αυτές, χάριν παραδείγματος: ο Ιρλανδός λοχίας αμείβεται διπλάσια από τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ με βαθμό στρατηγού - ο οποίος, παρεμπιπτόντως, με μισθό δύο Ελλήνων ομόβαθμων του Ιρλανδού διοικεί ένα ολόκληρο στράτευμα, με την τεράστια ευθύνη της επιχειρησιακής διαφύλαξης της άμυνας μιας χώρας με ειδικές συνθήκες. Ο Ιρλανδός λοχίας αμείβεται διπλάσια από έναν τακτικό καθηγητή ελληνικού ΑΕΙ ή ένα διευθυντή κλινικής νοσοκομείου: αμφότεροι, υποτίθεται, επιτελούν έργο κεντρικής σημασίας για ένα κράτος που επενδύει, υποτίθεται επίσης, στην Παιδεία και την Υγεία των πολιτών του, ως απολύτως καθοριστικών για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Τα παραδείγματα αυτά, μεταξύ πολλών άλλων εξίσου αποκαλυπτικών, καταδεικνύουν ένα πράγμα: εάν, λέγω εάν, η αμοιβή συνιστά αναγνώριση και υποστήριξη του ρόλου και της ευθύνης ενός έργου και μιας θέσης στην κρατική ιεραρχική οργάνωση, στο πλαίσιο μιας διεθνοποιημένης κοινωνίας, τότε ως κράτος δεν έχουμε στρατηγική ανάπτυξης. Πώς, με ποιο κύρος, ο Έλληνας ταξίαρχος θα διοικήσει τον Ιρλανδό λοχία, στα πλαίσια διεθνικών σχηματισμών, όπου στρατηγικά μετέχουμε, όταν ο τελευταίος μπορεί να τον κερνάει μια μπύρα στα διαλείμματα της εργασίας τους; Εάν, λέγω εάν, ο Έλληνας καθηγητής ΑΕΙ αμείβεται λιγότερο από το συνδικαλιστή τής ΓΕΝΟΠΔΕΗ ή τον κλητήρα του Υπουργείου Οικονομικών, π.χ., γιατί αναρωτιόμαστε για την απόλυτη αποσάθρωση του κύρους του και της επακόλουθης λειτουργίας του στο πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει γόνους των προηγουμένων; Η εκπασοκισμένη Μεταπολίτευση δε δημιούργησε μόνον το χρέος κι ό,τι άλλο πληρώνουμε, σκληρά, σήμερα. Δημιούργησε τις ψευδαισθήσεις της ισχύος του καταφερτζή έναντι του εντίμου εργαζομένου. Δε θα ξεχάσω ποτέ το παράδειγμα μιας ενδιαφέρουσας φοιτήτριας προ πολλών χρόνων, όταν οι βάσεις ήταν στα 15.000 μόρια: επέλεξε το Τμήμα μου, προσήλθε όμως με γούνα γνωστής, στο παρελθόν, εταιρείας και επέβαινε διθέσιου cabrio. Όλοι τη θυμούνται για την καλλιέπειά της, το καλόγνωμο του χαρακτήρα της, τη γλυκύτητά της και τις επιδόσεις της. Ήταν άξια κοπέλα, ικανή να κερδίσει τη ζωή της μόνον από τα προσόντα της, που ήταν αυτοτελώς άφθονα αλλά ταυτόχρονα καταπιεσμένα από το «μεγαλείο» της κουλτούρας του μπαμπά της: τη θυμάμαι, με πολλή τρυφερότητα, για όλα τα δικά της, αλλά και για το αποκαλυπτικό γεγονός ότι όταν μελέτησα το φάκελό της, ώστε να καταλάβω από πού προέκυπτε όλη αυτή η επίδειξη πλούτου, διαπίστωσα με φρίκη ότι ο πατέρας ήταν ένας πενιχρά αμειβόμενος σωφρονιστικός υπάλληλος! Τα συμπεράσματα, δικά σας. Θυμάμαι επίσης ότι σε δημόσια συζήτηση στο Τμήμα για τον αγώνα των νέων για ένα καλύτερο και αύταρκες μέλλον μέσω της προσπάθειας για μόρφωση, μου είχε πει: «Τι λέτε, κ. Τρούμπη; Εμένα θα με διορίσει ο πατέρας μου!». Θυμάμαι περαιτέρω ότι η πρόβλεψή της απεδείχθη ορθή κι όντως προσελήφθη σε υπουργείο σχετικό με το περιβάλλον και τις σπουδές της. Θυμάμαι ότι όταν ζήτησε νεώτερος συμφοιτητής της στοιχεία, επίσημα, για τη διατριβή του, τον εξεδίωξε σκαιώς, ζητώντας ένα μακρύ κατάλογο ανούσιων και βλακωδών αιτήσεων και ενεργειών! Κι όμως, ήταν διαφορετικό παιδί! Έγινε γρήγορα πικρή, ίδια με τον μπαμπά της και το σύστημα που την εξέθρεψε. Ναι, εγώ που της έμαθα γράμματα, αλλά κυκλοφορώ με ένα Panda τού 1997 κι όχι με «δωσίλογο» cabrio, δε δικαιούμαι να της ζητήσω δημόσια στοιχεία για την προσπάθεια των επιγόνων συναδέλφων της. Ναι, η Μεταπολίτευση σκότωσε την ψυχή μας/της. Κι έτσι, με πολλά μικρά τέτοια, αθροιζόμενα και πολλαπλασιαζόμενα, φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Το χειρότερο: ότι μάλλον είμαστε εγκλωβισμένοι, για πολλά χρόνια, στο σιδηρό αυτό πλαίσιο. Πλαίσιο θεσμών, διατάξεων και κυρίως νοοτροπίας. Και το χειρότερο: η έξοδος από αυτό, όπως μας υπόσχονται γραφικοί κι ανέτοιμοι, υιοθετεί την άποψη της συνέχισής του. Μου θυμίζει μια ρήση καθηγητή μου ότι η μόνη απόδειξη του θανάτου προκύπτει πειραματικά μέσω της αυτοκτονίας! Κι αυτοκτονούμε: όχι μέσω του Λόγου των γραφικών κι ανέτοιμων, που νομίζουν ότι καλπάζουν. Αλλά μέσω της ανύπαρκτης στρατηγικής μας ως χώρα. Ο Ιρλανδός λοχίας δε μας καλεί να «δικάσουμε» για ατασθαλίες ως προς τα εξοπλιστικά. Αυτό είναι το αυτονοήτως ολιγότερο. Μας καλεί να ξαναδούμε εάν είμαστε και θέλουμε να είμαστε παιδική χαρά ή, έστω, αμφιθέατρο πρωτοετών. Το μέτρο μου δεν είναι ο λοχίας: το μέτρο μου είναι ότι από τους πολλούς διδάκτορες που εμόρφωσε η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η συντριπτική πλειοψηφία είναι, σήμερα, καθηγητές στο εξωτερικό! Αυτή η αιμορραγία είναι η ανάκλαση επιπτώσεων του Ιρλανδού λοχία. Και αυτή πονάει περισσότερο: όχι μόνο γιατί τους σπουδάσαμε με λεφτά του ελληνικού λαού και τους χαίρονται άλλοι τζάμπα, αλλά γιατί τους χάσαμε για να μην ενοχληθούν στη νοοτροπία τους οι βολεμένοι των αξιών της Μεταπολίτευσης. Κι έτσι χάνουμε το μέλλον μας! Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, άλλως ας κάνει τον καμπόσο σε μια Βουλή ανάξια λόγου! Κι ας περιμένει αναγνώριση από «μπαμπάδες» ως αυτός της φοιτήτριάς μου!

Ό

Πρόβλημα και στη Λέσβο

Αίτημα που απορρίφθηκε

Σε ρεπορτάζ για τα «φέσια» τού ΠΑΣΟΚ περιλαμβανόταν και η περίπτωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου, που επί σειρά μηνών δεν είχε πληρώσει τη μοναδική εργαζόμενη σ’ αυτήν. Η οποία εργαζόμενη την περίοδο των εκλογών του Ιουνίου, όπως είχε πει τότε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Δημήτρη Ρέππα, ήταν ήδη για πολλούς μήνες (με κάθε επιφύλαξη, μάλλον για οκτώ) απλήρωτη. ΜΑΡ.ΠΛ.

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, υπήρξε αίτημα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου να δημιουργήσει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη, το οποίο απορρίφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ. Κατά την άποψή του, είναι εφικτή η αναβίωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου μέσα σε ένα ευρύτερο σχήμα, αρκεί το αίτημα αυτό να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία. Πράγματι, η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Λέσβο είναι πολύ μεγάλη. Όμως, για να πιστέψουν ξανά στο θεσμό αυτό τα προδομένα μέλη της Συνεταιριστικής, θα πρέπει να τους δοθούν πολύ ισχυρές εγγυήσεις. Κι επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους αυτοί που ευθύνονται για την απαξίωση της Τράπεζας και το κλείσιμό της, να πληρώσουν. Διότι κανένας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δε θα ανακαλούσε την άδεια λειτουργίας αν στη Συνεταιριστική δεν είχαν γίνει τέτοιες και τόσες εγκληματικές ενέργειες. Ν.Μ.

Σε λάθος χρόνο Μικρή ήταν η συμμετοχή στη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ χθες το πρωί. Μόλις που μαζεύτηκαν 50 άτομα. Όχι, δε λύθηκαν τα προβλήματα των αγροτών, απλά η συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξε να εκμεταλλευτεί τη λιακάδα και να μαζέψει ελιές. Είναι γνωστό ότι αγροτικά συλλαλητήρια στην περίοδο συγκομιδής της παραγωγής ποτέ δεν πετυχαίνουν. Το στοιχείο αυτό το λάμβαναν πάντα υπόψη οι αγροτιστές για να έχουν πετυχημένες συγκεντρώσεις. Ν.Μ.

Από επενδυτική εταιρεία ζητούνται ενιαίες εκτάσεις γης στη Λέσβο και στη Λήμνο, επιφάνειας άνω των 300 στρεμμάτων. Παρακαλούμε αποστείλετε πληροφορίες στη διεύθυνση «ΜΥΡΙΤΖΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Ερεσού 5, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81100 Αρμόδιος για πληροφορίες κος Ευστρατίου, τηλ. 22510 40377 e-mail: efstratiou@mks.gr Θα τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας.

* Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου.


4

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Aπό το λάκκο των...

«Θα δεχτώ ένα μνημόνιο με ρήτρες ανάπτυξης, διαγραφή χρέους και νέα προοπτική για το λαό», λέει ο Γιώργος Πάλλης

Λεόντων Έ Ξυπνάτε, γιατί χανόμαστε! (οι σύγχρονοι μαυραγορίτες...) χουν περάσει κιόλας τρία χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων, της τρόικας, του Δ..Ν.Τ, της Ε.Κ.Τ. κ.τ.λ.. Η είσοδος της ελληνικής κοινωνίας στην εποχή της πιο πρόσφατης φάσης της διαρκούς καπιταλιστικής κρίσης. Οι αντιδράσεις των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων (εργαζόμενων και βιαίως προλεταριοποιημένων μεσοαστών και μικροαστών) εξέλαβαν όλη αυτή την περίοδο ποικίλα χαρακτηριστικά. Απεργίες, συγκρουσιακές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις με εξεγερσιακό χαρακτήρα, προπηλακισμοί πολιτικών, «κίνημα των πλατειών», δημιουργία συνοικιακών λαϊκών συνελεύσεων κ.ά.. Τρία χρόνια μετά, και η διάρρηξη του προηγούμενου κοινωνικού συμβολαίου έχει πια οριστικοποιηθεί αφήνοντας πίσω του συντρίμμια... Η λύση σε καμμιά περίπτωση δεν είναι μια διαφορετική μορφή εξουσίας, γιατί είναι τέτοια η φύση της, που δεν υφίσταται χωρίς πάνω και κάτω, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Οι «έχοντες και κατέχοντες» θα ψάχνουν πάντα να βρουν μια διέξοδο, ώστε να αυξάνουν τα προνόμιά τους και τα πλούτη τους, που για να τα εξασφαλίσουν, πρέπει κάποιοι άλλοι να πεινάσουν! Άρα, σε καμμία περίπτωση δεν υφίσταται το παραμύθι περί εθνικής ενότητας. Ποια εθνική ενότητα; Έλληνες είναι και οι εξουσιαστές και οι εξουσιαζόμενοι. Έλληνες είναι και οι τραπεζίτες, των οποίων σκοπός είναι η συσσώρευση πλούτου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των από κάτω. Έλληνες είναι και οι φασίστες που σφάζουν ή... κάνουν σαπούνι όποιον είναι διαφορετικός στο χρώμα, που συνεργάζονται με το κράτος και τους πραιτοριανούς του, που λειτουργούν σαν παρακράτος καταστέλλοντας τους κοινωνικούς αγώνες. Έλληνες είναι και οι σύγχρονοι μαυραγορίτες, που πλουτίζουν από τη φτώχεια κι εξαθλίωση του κόσμου... Το καθεστώς δουλείας μάς έχει κάνει αναλώσιμα εργατικά υποκείμενα, που ζουν για να δουλεύουν με μόνη απολαβή να πραγματοποιήσουμε ένα καταναλωτικό μας όνειρο... Με την τωρινή παγκόσμια κρίση, οι υποσχέσεις που άλλοτε προέβαλλε το σύστημα για αυτήν την καταναλωτική ευδαιμονία, ναυάγησαν. Η νέα οικονομική πραγματικότητα, στα πλαίσια της ακόμα πιο εντατικής αφαίμαξης του κοινωνικού πλούτου, οδηγεί ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αφού πλέον ο μισθός δε φτάνει ούτε για τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωση. Στις συνθήκες αυτές της επίθεσης που κλιμακώνεται και διευρύνεται τόσο στις γειτονιές όλων των πόλεων, τον τελευταίο καιρό στη θέση των κλειστών μαγαζιών στους εμπορικούς δρόμους ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα «ενεχυροδανειστήρια», οι σύγχρονοι μαυραγορίτες, που κάνουν... χρυσές δουλειές! Απελπισμένοι συνάνθρωποί μας, που βλέπουν τα χρέη τους στις τράπεζες να μαζεύονται και να αυξάνονται, είναι τα θύματα των τοκογλύφων στα ενεχυροδανειστήρια. Θεωρώντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευκαιρία για να πλουτίσουν, οι σύγχρονοι μαυραγορίτες, νομιμοποιημένοι από το κράτος, διαφημίζουν την πραμάτεια τους με κάθε τρόπο. Τεράστιες επιγραφές, ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια στις πολυκατοικίες και στα αυτοκίνητα, αυτοκόλλητα παντού, διαφημίζουν τους νέας κοπής «σαράφηδες»… «Αγοράζω χρυσό, παλιά κοσμήματα, χρυσά δόντια, λίρες, ρολόγια, βέρες… όλα τοις μετρητοίς»! Οι πολίτες, στη μάχη τους για αξιοπρέπεια, «σκοτώνουν» όσο-όσο ό,τι πολύτιμο έχουν. Στην κατοχή, οι μαυραγορίτες είχαν το αλεύρι και το λάδι. Τώρα απλά χρειάζεσαι μετρητά για το αλεύρι και το λάδι... Τα κοράκια στήνουν το μεγάλο πάρτυ τους πάνω στην ανάγκη των αδύναμων συνανθρώπων μας, αφού στην αρχή «δάνειζαν», ενώ τώρα πιέζουν για να αγοράσουν απ’ ευθείας το οτιδήποτε σε εξευτελιστικές τιμές. Μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό επιθέσεων του κράτους και του κεφαλαίου, επιθέσεων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών, πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε μορφής επίθεση και με κάθε τρόπο! Όσο εύκολα ξεφύτρωσαν τα μαγαζιά των τοκογλύφων στις γειτονιές μας, τόσο δυναμικά κι αποφασιστικά πρέπει να τα ξεριζώσει η κοινωνική αντίσταση και η αλληλεγγύη. Με αυτοοργανωμένες κοινότητες παντού, σε κάθε γειτονιά, πρέπει να αναχαιτίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη μέσα από τις συνελεύσεις στις γειτονιές, είναι η απάντηση στον εκφασισμό και τη λεηλασία της ζωής μας από τους κάθε λογής τοκογλύφους. Δε θα κλειστούμε πάλι στα σπίτια μας, δε θα αποδεχτούμε την πραγματικότητα εξαθλίωσης και σιωπής που η κρατική καταστολή θέλει να επιβάλει. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, χωρίς καμμία ανοχή, χωρίς καμμία υποταγή, με όπλο μας την αυτοοργάνωση από τα κάτω, με δίκτυα αλληλεγγύης και βοήθειας μεταξύ μας. Μέσα από το λάκκο της εξαθλίωσης της κοινωνίας, φαίνεται πως η λύση στα προβλήματά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι...

Έ

... ο Δανιήλ.

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

να από τα νεώτερα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάλλης, μιλάει σήμερα στο «Ε». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναφέρεται στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Λέσβου. Βασικό χαρακτηριστικό όλων όσα μάς είπε, ότι η κοινωνία πρέπει να βγει όρθια από την κρίση. Εξαιρετικά προσγειωμένα είναι και τα όσα λέει για την πολιτική που θα ακολουθήσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθέως δηλώνει ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας θα πάρει καιρό. την κοινωνία. Δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα. Εκείνο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο που μας ενδιαφέρει, είναι η ΝΙΚΟ ΜΑΝΑΒΗ κοινωνία να συμπαραταχθεί Στην πρόσφατη πανελλαδι- μαζί μας στους κοινωνική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙ- κούς αγώνες, είτε μέσα από ΖΑ εκλεχθήκατε στην Κε- τις τάξεις τού ΣΥΡΙΖΑ, είτε ντρική Επιτροπή. Είστε ο δίπλα μας. Θέλουμε μαζί με μόνος που εκλέχθηκε από την κοινωνία να ανατρέτη Λέσβο, αν και υποψήφι- ψουμε την πολιτική των οι ήταν γνωστά ιστορικά μνημονίων, του σκληρού στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλισμού, την πολιτική νησί. Αυτό εκφράζει μια ε- της μερκελικής Ευρώπης. πιλογή ανανέωσης του στε- Αν σταθούμε στα νούμερα κι όχι στην πολιτική διάλεχικού δυναμικού; «Το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) σταση του εγχειρήματος και θα πραγματοποιηθεί η πρώ- την πολιτικοποίηση της τη συνεδρίαση της νέας Κε- κοινωνίας, ο δύσκολος ντρικής Επιτροπής τού ΣΥ- δρόμος που έχουμε να διαΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση αυτή βούμε, θα είναι ακόμα πιο θα πάρουν μέρος, εκτός α- δύσκολος. πό τους 301 εκλεγμένους, Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα και σύντροφοι από όλη την πρέπει να προχωράει μαζί Ελλάδα, προκειμένου να εκ- με την κοινωνία και η κοιπροσωπούνται ισόρροπα ό- νωνία μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να προχωρήσει λες οι περιφέρειες της χώένας ΣΥΡΙΖΑ φουσκωμένος ρας στο όργανο. Από τη Λέαριθμητικά, χωρίς την κοισβο στη σύνθεση της Κενωνία δίπλα του. Κι η κοιντρικής Επιτροπής θα προ- νωνία δε θα μπορέσει να αστεθούν ο Βασίλης Τεντό- ντιμετωπίσει τη σημερινή μας και ο Παναγιώτης Λα- πραγματικότητα αν είναι ξεμπρόπουλος. Επίσης θα φούσκωτη πολιτικά.» προστεθούν στο όργανο «Αντιμνημονιακή δύο σύντροφοι από τη Σάκυβέρνηση» μο. Έτσι θα είμαστε πέντε οι Με τα υπάρχοντα δεδομέεκπρόσωποι του Βορείου να, μια αντιμνημονιακή κυΑιγαίου στο όργανο. Κατά βέρνηση μπορεί να συγκροσυνέπεια, δε θα είμαι ο μόνος, κι αυτό είναι πολύ ευ- τηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους Ανεξάρτητους Έλχάριστο. Όμως η ουσία είναι άλλη, ληνες, δεδομένου ότι στα αυτός ο πολιτικός φορέας Αριστερά τού ΣΥΡΙΖΑ δεν να συγκροτηθεί σωστά, να φαίνεται να υπάρχουν δυείναι ανοιχτός στην κοινω- νάμεις που θα συμμετείχαν νία, κι αυτό δεν είναι θέμα σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Οι εξελίξεις στο ηλικιακό. Το θέμα είναι να ενταχθούν κόμμα των Ανεξάρτητων Ελνέες κοινωνικές δυνάμεις, λήνων ματαιώνουν αυτό το προκειμένου να δημιουρ- σενάριο; γηθεί ένας ισχυρός κοινω- «Το πολιτικό σκηνικό της νικός και κομματικός πό- χώρας είναι πολύ ρευστό. λος, που θα φέρει μια δη- Αν σε κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μοκρατική ανατροπή στην πολιτικό πλεονέκτημα σε ελληνική κοινωνία μέσα α- σχέση με τις άλλες υφιστάπό τις εκλογές, έτσι ώστε μενες πολιτικές δυνάμεις, να αναδειχθεί μια δημοκρα- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μετική προοδευτική κυβέρνη- στός, είναι συγκροτημένος, ση της Αριστεράς σε αυτό έχει περάσει τα δύσκολα των συνεργασιών (σ.σ. ετον τόπο.» Θεμιτός αυτός ο στόχος, σωκομματικές συνεργααλλά η προσυνεδριακή δια- σίες) και είναι από χρόνια δικασία δεν έδειξε ότι έγινε έτοιμος για συνεργασίες. Η μεγάλη διεύρυνση της κομ- κοινωνία θα αναδείξει ποιματικής βάσης τού ΣΥΡΙΖΑ; ες είναι οι δυνάμεις που θα «Είδαμε τη διεύρυνση της συνεργαστούν μαζί με το κομματικής βάσης τού ΠΑ- ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα αναφερθώ ΣΟΚ λίγο πριν από την ε- στο κόμμα των Ανεξάρτηκλογή του κ. Παπανδρέου των Ελλήνων, δε με αφοστην ηγεσία του κόμματος. ρούν ο κομματικός χώρος Τέτοια διεύρυνση της κομ- και οι εσωκομματικές του ματικής βάσης δεν ενδια- διεργασίες. Αυτό που με αφέρει το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο φορά, είναι την επόμενη ηΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για μέρα της καταστροφικής

πολιτικής που εφαρμόζεται, να υπάρχουν υγιείς δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες να μπορούμε να συνεργαστούμε σε κυβερνητικό επίπεδο.» Όμως, αν δε συγκροτείται κοινοβουλευτική αντιμνημονιακή πλειοψηφία, μήπως θα υποχρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ; «Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα είναι μια ταξική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, και οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα συμμετάσχουν σε αυτήν, θα έχουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ να γνωρίζω από τώρα ποιοι θα είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα συνεργαστούν μαζί μας στο κυβερνητικό σχήμα.» Πριν από λίγες μέρες, το ΑΚΕΛ, το αριστερό κόμμα που κυβερνάει την Κύπρο, υποχρεώθηκε να υπογράψει την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαστεί να αποδεχθεί τις μνημονιακές πολιτικές, είτε με τη σημερινή τους μορφή είτε λίγο διαφοροποιημένες; «Πρέπει να αναφέρουμε δύο πράγματα. Το ΑΚΕΛ δέχεται πόλεμο από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία. Έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να στηρίξει την Κυπριακή Οικονομία, αλλά η καπιταλιστική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι ότι ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος. Κι αυτό το λέμε ανοιχτά. Θα είναι ένας δύσκολος ο δρόμος της ανατροπής. Το ζήτημα είναι να σταθεί η κοινωνία όρθια σε αυτόν το δρόμο. Κι από εκεί και πέρα, να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και την παραγωγή της χώρας διαμορφώνοντας μια άλλου τύπου ανάπτυξη. Σε αυτόν το δρόμο δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας. Δε θα είναι εύκολος ο δρόμος, το λέω ξανά. Γι’ αυτό και έχουμε πει ότι ο αγώνας θα δοθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να πάμε σε μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δε θα καθορίζουν τις εξελίξεις νεοφιλελεύθερα κέντρα, αλλά οι λαοί της. Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη.»

Δίκαιο μνημόνιο;

πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων όρισε ορισμένες λέξεις ως καταραμένες. Μπορεί να λέγεται μνημόνιο, μπορεί να λέγεται διαφορετικά. Όμως ουσιαστικά αυτό που θα εφαρμοστεί, είναι μια συμφωνία ανασυγκρότησης της χώρας. Αν πρόκειται για ένα μνημόνιο που θα βάλει ρήτρες ανάπτυξης, που θα διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους, που θα δώσει προοπτική στον ελληνικό λαό να βγει όρθιος από την κρίση, θα αποδεχτώ και τη λέξη.» Πριν από λίγες μέρες, ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης, δήλωσε ότι το κόμμα σας ως κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Σας εκφράζει αυτή η δήλωση; «Δεν είπε μόνο αυτό ο κ. Δραγασάκης, εξήγησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες. Φυσικά δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στα πάντα. Μονομερείς ενέργειες σημαίνουν ρήξη. Εμείς δε θέλουμε ρήξη με τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Εμείς θέλουμε συνολικά να έρθουμε σε ρήξη και να ανατρέψουμε την πολιτική που εφαρμόζεται. Το να πάμε σε μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε καταστροφή, είναι μια λανθασμένη επιλογή. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε σύμπραξη με την κοινωνία απέναντι στους εταίρους μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, ακόμη κι αν την χαρακτηρίσουν ως τέτοια. Κατά συνέπεια, δε θα πάμε σε μονομερείς ενέργειες, θα προχωρήσουμε μαζί με την κοινωνία και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας σε πολλά πράγματα.» Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια φιλολογία που θέλει να υιοθετείται η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού; «Είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς και έχει τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τού ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας. Δε θα αλλάξουμε τώρα όσα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια.»

Από αυτά που μας λέτε συμπεραίνουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα πιο «δίκαιο» μνημόνιο. «Μνημόνιο ήταν κι αυτό που ανοικοδόμησε τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς η

Πώς κρίνετε την πορεία της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα; «Η δημοτική αρχή πρέπει να κριθεί σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι ο τρόπος που αντιλήφθηκε από

Η δημοτική αρχή


ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

5

«Δύσκολος ο δρόμος της ανατροπής…» την αρχή την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στη Λέσβο. Δεν αναφέρομαι στο χωροταξικό, αλλά στην εφαρμογή των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση - γιατί αυτό είναι ο “Καλλικράτης” - με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να έχει μετατραπεί σε τοπική διοίκηση. Το δεύτερο επίπεδο που πρέπει να κριθεί, είναι η ικανότητά της να αξιοποιήσει τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν να προσφέρει στους δημότες. Στο πρώτο επίπεδο βλέπουμε ότι είναι απόλυτα εγκλωβισμένη στις επιταγές των μνημονίων, δηλαδή της πολιτικής που εφαρμόζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύει ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι παραιτημένη από τον άλλο δρόμο. Στο διαχειριστικό επίπεδο και ιδιαίτερα στο δύσκολο έργο της ενοποίησης των 13 δήμων, η δημοτική αρχή αποδείχθηκε διπλά καταστροφική, γιατί δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτα στους δημότες. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό που αποτελεί τη δημοτική αρχή, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω του επιπέδου και του τρόπου που είχε μάθει να δουλεύει, δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα καλύτερο. Συνολικά αυτό που μπορώ να πω, είναι πως πρόκειται για μια κακή δημοτική αρχή, ίσως είναι η χειρότερη που έχει περάσει από αυτό τον τόπο.» Μιλάτε για μια μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τοπική διοίκηση. Αυτό ήταν μια θέση που μέχρι τώρα ακούγαμε κυρίως από το Κ.Κ.Ε.. Την υιοθετήσατε και εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ; «Οι συνθήκες είναι τέτοιες, που ουσιαστικά έχουν μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν για την αυτοδιοίκηση (“Καποδίστριας” και “Καλλικράτης”), την φόρτωσαν με αρμοδιότητες και της έκοψαν πόρους. Αλλά και το όλο πλαίσιο που διαμορφώθηκε είναι τέτοιο, που η αυτοδιοίκηση το μόνο που κάνει, είναι να εφαρμόζει τις εντολές της κυβέρνησης. Τώρα μάλιστα έχουμε μπει σε μια νέα φάση, που σταδιακά παραχωρείται στους ιδιώτες, λόγω μείωσης προσωπικού και αδυναμίας άσκησης των αρμοδιοτήτων που δίνονται στην αυτοδι-

οίκηση.» Από αυτά που λέτε, προκύπτει ότι κατ’ αρχήν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, οφείλονται στο πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει κι όχι στην αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής; «Τόσο εμείς, όσο και η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, είχαμε προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή από πολύ νωρίς για το πού κατευθύνονται τα πράγματα. Την καλούσαμε να αντιδράσει και να διεκδικήσει να μην εφαρμοστούν πολλά από αυτά που προωθούν οι κυβερνήσεις. Κωφεύει. Ο κ. Βουνάτσος και η δημοτική αρχή του παρουσιάζουν ένα αντιμνημονιακό λόγο, αλλά επί της ουσίας εφαρμόζουν πιστά τις επιταγές των κυβερνήσεων. Είναι το καλύτερο παιδί για τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει.»

Για τα ανταποδοτικά τέλη Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Τι έπρεπε να κάνει, να συνεχίσει μια πολιτική ελλειμμάτων που θα οδηγούσαν το Δήμο σε επιτροπεία; «Η δημοτική αρχή ακολουθεί τις εντολές και δέχεται τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και μεταφέρει τους ίδιους εκβιασμούς στους δημότες. Λειτουργεί, δηλαδή, ως βαποράκι των εκβιασμών της κυβέρνησης. Αν δεν αντιληφθούν ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος κι ότι η πορεία που ακολουθούν, οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή του Δήμου και την κοινωνία, δεν υπάρχει καμμία ελπίδα. Η δημοτική αρχή θα φύγει και δε θα αφήσει πίσω της ούτε μια αίσθηση αξιοπρέπειας.» Συγκεκριμένα στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών, τι θα μπορούσε να κάνει; «Ερχόμαστε από μια χρονιά που έγιναν αισθητές αυξήσεις των δημοτικών τελών στα περισσότερα μέρη της Λέσβου. Επίσης είχε δοθεί υπόσχεση ότι θα γίνουν πράγματα που θα απαλύνουν τις αυξήσεις και θα αποδώσουν δικαιοσύνη και ισονομία. Καταγραφή του εμβαδού των ακινήτων για να πληρώνουν ισόνομα οι πολίτες, δεν έγινε ποτέ. Δεν μπήκαν κριτήρια για τη διαμόρφωση των τελών σε κά-

θε περιοχή. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένα κατάστημα να πληρώνει τα ίδια τέλη είτε βρίσκεται στην προκυμαία της Μυτιλήνης είτε βρίσκεται στην Πτερούντα. Γι’ αυτό λέω ότι δεν μπορεί ο Δήμος να προχωράει σε αυξήσεις. Πρώτα πρέπει να συμμαζέψει τα έξοδα και να αποδώσει δικαιοσύνη στην επιβολή των τελών. Κι ύστερα να δούμε αν χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την κάλυψη αυτών των υπηρεσιών. Σήμερα δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να μας δείχνει ότι μια νέα αύξηση των δημοτικών τελών, όπως αυτή που προτάθηκε, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Σημειώστε ότι με την πρόσληψη των πενταμηνιτών το 2012 εξοικονομήθηκαν πολλά χρήματα, αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους δημότες, δε βελτιώθηκαν.» Το θέμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής μπαίνει από καθαρά λογιστική σκοπιά. Δηλαδή θεωρεί την αύξηση των τελών απαραίτητη για να καλυφθούν τα

ελλείμματα που υπάρχουν και οι αυξήσεις που θα γίνουν στο κόστος, ώστε να αποφευχθεί η επιτροπεία. Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για μια προσπάθεια ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του Δήμου; «Οι προϋπολογισμοί ισοσκελίζονται είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Ας φροντίσουν να ισοσκελίσουν προς τα κάτω τον ισολογισμό. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα φωτισμού, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για το φωτισμό των δημόσιων χώρων στο νησί. Θα έπρεπε να έχει δει ο Δήμος πού γίνεται σπατάλη, ώστε να την αντιμετωπίσει για να μειωθεί το κόστος του δημοτικού φωτισμού. Αυτό γίνεται επιτακτική ανάγκη τώρα που έρχεται νέα αύξηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά.» Θα ηγηθείτε ξανά ενός δημοτικού σχήματος; «Είναι πρόωρο να πω κάτι τέτοιο, διότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής επιλογής. Αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη, είναι να συνειδητο-

ποιήσει η κοινωνία ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένα σώμα που εκφράζει απόλυτα το παρελθόν. Κι έχει βάλει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα του στην υφιστάμενη κατάσταση του τόπου. Είναι ανάγκη να έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές δυνάμεις, που θα ανασυγκροτήσουν την αυτοδιοίκηση. Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία είμαι και εγώ ένα κομμάτι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα θα οικοδομηθούν γύρω από ένα πρόσωπο, δεν είναι στην κουλτούρα τη δική μου ούτε της παράταξής μας. Λειτουργούμε συλλογικά και επιλέγουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο, με τις υφιστάμενες συνθήκες. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο ότι οι νέες κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες αναφέρθηκα, πρέπει να διεκδικήσουν την εξουσία σε αυτό τον τόπο.» Από τη στιγμή που θέτετε ζήτημα εξουσίας, χρειάζεται να μας πείτε και ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες μίας δημοτικής

αρχής σήμερα. «Στις συνθήκες που ζούμε, προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη. Δηλαδή η αξιοπρεπής παροχή υπηρεσιών στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, όπως είναι καθαριότητα. Είναι η στήριξη των ανίσχυρων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνεργοι. Έχουμε κοινωνικές ομάδες που καταρρέουν. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Εκεί πρέπει να δοθεί βάρος, στη διευκόλυνση αυτών των κοινωνικών ομάδων. Να δημιουργηθούν δομές στήριξης αυτών των ανθρώπων. Υπάρχει το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, για το οποίο υπάρχουν λύσεις. Δε θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνία που δεν μπορεί να βρει λύσεις και τα πράγματα είναι αδιέξοδα. Μια δεύτερη προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες να σταθούν στα πόδια τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας, με τρόπο ρεαλιστικό και όχι με προγράμματα και λόγια του αέρα, ή με καταστροφικές επενδύσεις, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες που θέλουν να εγκαταστήσουν στη δυτική Λέσβο.» Πολλοί κατηγορούν την Αριστερά της Λέσβου ότι είναι αρνητική σε κάθε μεγάλη επένδυση και γι’ αυτό δεν προχωράει τίποτα σε αυτό τον τόπο. Τι απαντάτε σε αυτή την κατηγορία; «Αν στέκει όρθιος αυτός ο τόπος ακόμα, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δουλειά που έχουν προσφέρει αριστεροί δήμαρχοι σε αυτό τον τόπο. Είναι προσβλητικό, συνολικά για την Αριστερά της Λέσβου, οι άνθρωποι που μετατρέψανε την αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση, αυτοί που κάνανε ένα κάκιστο προγραμματισμό, οι τσαπατσούληδες αυτού του τόπου, να κάνουν κριτική στην Αριστερά. Η Αριστερά θέλει μια ισορροπημένη ανάπτυξη για το καλό της κοινωνίας, σε αντίθεση με άλλους που εκπροσωπούσαν και εκπροσωπούν ιδιωτικά συμφέροντα. Το ζήτημα αυτό είναι απόλυτα ταξικό. Άρα είναι εντελώς γελοίο να τίθενται μομφές προς την Αριστερά.»


6

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Παραμένω η ψυχή της παράταξης, που οφείλει να μη χάσει τη λαϊκή της φυσιογνωμία», δηλώνει ο Σταύρος Πολίτης «Λειτούργησα και λειτουργώ ελεύθερα, υπέρ των συμφερόντων των δημοτών», επιμένει ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

«Μπαλαντέρ» στις εξελίξεις της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ι δύο πρώτες σε σταυρούς, απ’ τις τέσσερις βασικές «κολώνες» ψήφων της δημοτικής πλειοψηφίας, οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Πολίτης, αν και καταψήφισαν τα ανταποδοτικά τέλη, δεν έχουν κόψει τους δεσμούς με την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου. Μάλλον το αντίθετο διαφαίνεται μετά την «κατάπαυση των πυρών» της επεισοδιακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πράξη, αφού διακυβεύεται η λειτουργία του Δήμου απ’ την ψήφιση του προϋπολογισμού τού 2013 τις επόμενες μέρες, όπως και το μέλλον της πλειοψηφίας για όλη την περίοδο έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η στάση και οι επιλογές των δύο αυτών συμβούλων αναδεικνύονται καθοριστικές για τη «Λαϊκή Ενότητα». Πολλά θα εξαρτηθούν, ριλαμβάνεται και η σοφή λοιπόν, απ’ το πώς θα χρήση των μπαλαντέρ της λειτουργήσει ο δήμαρχος τράπουλας, που στο επόκαι οι δύο σύμβουλοι, απ’ μενο μοίρασμα είναι και τις μεταξύ τους σχέσεις οι δύο σύμβουλοι. το επόμενο διάστημα, μια Παλιοί και νέοι και είναι προφανές ότι η Όλο το τελευταίο διάστη«σωτηρία» της δημοτικής μα επιβεβαιώθηκε με ααρχής βασίζεται πλέον σε πόλυτη ασφάλεια το χάλεπτές ισορροπίες, που σμα που χώριζε διάφορες απαιτούν ακροβατικούς ομάδες συμβούλων απ’ χειρισμούς. Σ’ αυτούς πε- την πλειοψηφία των 27

O

μελών. Οι παλιοί «βουνατσικοί», και οι καινούργιοι. Οι προερχόμενοι απ’ το ΠΑΣΟΚ - και ποιο ΠΑΣΟΚ; -, αλλά και οι προερχόμενοι απ’ τη Ν.Δ.. Οι ανένταχτοι και οι αυτοδιοικητικοί. Αυτό το χάσμα, που σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν ιδιαίτερα εμφανές, συγκαταλέγεται στις αιτίες των προβλημάτων που βιώνει σήμερα η παράταξη. Σε συνέχεια λοιπόν του σχολίου γεωγραφικού αντιδημάρχου, «τον προδώσαν οι φίλοι του», το οποίο επισημαίναμε χθες, αλλά και ορισμένων που συμβουλεύουν το δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα σε διαγραφή όλων των διαφωνούντων, υπάρχουν και οι ήρεμες φωνές, που συνιστούν ψυχραιμία, «να μην πέσει άλλο λάδι στη φωτιά». Και τεκμηριώνουν τη

συμβουλή τους αυτή τονίζοντας πως «αυτοί που διαγκωνίζονται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του δημάρχου, προτρέποντάς τον ακόμη και να φτάσει στα άκρα, ξεχνούν ότι ανάμεσα στους διαφοροποιημένους είναι και εκείνοι που αν δεν τους είχε κοντά του, δε θα έκανε ποτέ εκλογές ο Βουνάτσος». Απέναντι λοιπόν στην πικρία, που είναι βέβαιο πως θα αισθάνεται ο δήμαρχος (πώς αλλιώς εξηγείται ο ορισμός αντιδημάρχου Πλωμαρίου μόλις μέσα σε μια μέρα απ’ την παραίτηση του Σταύρου Πολίτη;), κοντινοί του άνθρωποι του συνιστούν να βάλει τα πράγματα κάτω απ’ το πρίσμα της λογικής και να επιδιώξει να μη χάσει την ουσιαστική πλειοψηφία, που αριθμητικά απαιτεί

τουλάχιστον 23 στους 45 δημοτικούς συμβούλους.

Ιδιωτικοποιήσεις… Πώς θα περάσει ο προϋπολογισμός, πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος τον επόμενο χρόνο αν δε λαμβάνονται αποφάσεις; Θα «συγκυβερνήσει», και με ποια παράταξη της αντιπολίτευσης; Θα αφήσει μήπως το Δήμο να διαλυθεί; Στα ερωτήματα αυτά, αλλά και στο τι θα γίνει με τις δημαιρεσίες, θα πρέπει άμεσα να δοθούν απαντήσεις. Στην εκλογή προεδρείου για την επόμενη περίοδο, πέραν της πρόβλεψης για την προέλευση του υποψήφιου προέδρου (ο προταθείς για πρόεδρος πρέπει να είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που να έχει αναδειχθεί με εκλογική διαδικασία

μεταξύ των συμβούλων της ως υποψήφιος), υπάρχει κενό στον «Καλλικράτη» που δε μερίμνησε για την περίπτωση που η πλειοψηφία έχει χάσει το 22% της δύναμής της (έξι στους 27 συμβούλους). Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός (για τον οποίο ακόμη, με δεδομένη την αναμονή της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τη σύνταξή του), τότε με τον καινούργιο χρόνο δε θα μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος και κρίσιμες υπηρεσίες του αυτομάτως και ελλείψει άλλης δυνατότητας θα οδηγηθούν σε ιδιωτικοποίηση. Κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιβαρύνσεων των δημοτών.

Ως «πολιτικό λάθος της δημοτικής αρχής» κρίνει ο Σταύρος Πολίτης τις αυξήσεις που προτάθηκαν

Και προσωπικά παράπονα εκφράζει ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

«Απέτρεψα το χαρακτηρισμό “φορομπηχτική”»

«Προέχει το συμφέρον των δημοτών, όχι οι καρέκλες»

εν «κόβει γέφυρες» με την παραίτησή του από αντιδήμαρχος Πλωμαρίου ο Σταύρος Πολίτης, που μιλώντας στο «Ε» για τις εξελίξεις που σηματοδότησε η διαφοροποίησή του απ’ την πλειοψηφία, εξηγεί ότι επεδίωξε με αυτό τον τρόπο να αποτρέψει το χαρακτηρισμό της δημοτικής αρχής «στη συνείδηση των δημοτών ως “φορομπηχτικής”». «Όταν το 2011 οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά έφτασαν το 100% - για παράδειγμα, χωριά της Μυτιλήνης είχαν 0,40 ευρώ το τετραγωνικό και πήγε στο ένα ευρώ - και το 2012 κάνεις οριζόντια αύξηση ακόμη 5%, δεν μπορείς υπό τις παρούσες συνθήκες να εισηγείσαι και για το 2013 νέα αύξηση. Οφείλεις να κόψεις τις σπατάλες, να περιορίσεις τις δαπάνες, να ελέγξεις τι πληρώνεις απ’ τα ανταποδοτικά, γιατί είναι σαφές απ’ την εισήγηση που έγινε, πως μεγάλα ποσά των ανταποδοτικών πληρώνουν δαπάνες για μη ανταποδοτικές υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Πολίτης, που όπως και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ που πληρώνει ο Δήμος Λέσβου απ’ τα ανταποδοτικά τέλη στη ΔΕΗ, όχι όμως για το δημοτικό φωτισμό, αλλά

Δ

για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων ύδρευσης.

«Παραιτήθηκα, αλλά…» «Αυτά τα χρήματα, όπως και εκείνα που αφορούν σε μισθοδοσία, δεν μπορούν να επιβαρύνουν τα ανταποδοτικά, δεν μπορούν να φορτώνονται στις πλάτες των δημοτών», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν οι υπάλληλοι του Δήμου να μην προσφέρουν υπηρεσίες, να κάνουν κατάληψη, να μη μαζεύονται τα σκουπίδια και την ίδια ώρα να πληρώνονται κανονικά. Να τους πληρώνει ο κόσμος μέσα απ’ τα ανταποδοτικά γιατί δε φτάνουν αυτά που δίνει το κράτος.» «Περίμενα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις απ’ το δήμαρχο, περίμενα να μην προχωρήσουμε στο πολιτικό λάθος της αύξησης των τελών, περίμενα να μη γίνουν όλα αυτά, για αυτό και όταν διαπίστωσα την εμμονή στην εισήγηση, αρνήθηκα να μπω στην πολιτική πειθαρχία και πέταξα την καρέκλα υποβάλλοντας την παραίτησή μου», υπογράμμισε ο κ. Πολίτης, που καταλήγοντας διευκρίνισε: «Παραμένω όμως η ψυχή της παράταξης, που οφείλει να διατηρήσει τη λαϊκή της φυσιογνωμία, διατηρώντας και το λαϊκό της έρεισμα.»

τα συμφέροντα «Υ περασπίστηκα των δημοτών, γιατί έχω μάθει να λειτουργώ, και θα λειτουργώ, ελεύθερα, χωρίς δεσμεύσεις», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, εξηγώντας ότι αυτό που πιστεύει, είναι ότι «προέχει το συμφέρον των δημοτών κι όχι οι καρέκλες». Ο κ. Παρασκευαΐδης συνεχίζοντας ανέφερε πως στη συνεδρίαση, τόσο αυτός, όσο και άλλοι σύμβουλοι που διαφοροποιήθηκαν, «αποδείξαμε ότι αν περικοπούν οι σπατάλες, τα ταξίδια, γενικά η πληρωμή αυτών που δε χρειάζονται, τότε υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ο Δήμος, να βγει και η καινούργια χρονιά χωρίς να γίνουν αυξήσεις. Το ξέρω ότι κάποιοι στο παρελθόν έκαναν σπατάλες, ταξίδια, έπαιρναν μαζί τους και τις μουσικές, αλλά τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει και είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά, να μη συνεχιστεί η ίδια κατάσταση της σπατάλης, που επιβαρύνει τους δημότες.».

Ρόλος… Στην ίδια λογική τού «ό,τι συμφέρει τον κόσμο», ο κ. Παρασκευαΐδης επεσήμανε ότι θα κινηθεί και το επό-

μενο διάστημα, εν όψει και του προϋπολογισμού. «Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, θα το κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του Δήμου, την πληρωμή των εργαζομένων», ανέφερε, δίχως να κρύβει την πικρία του για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν αξιοποιήθηκε σε κάποια θέση ευθύνης, ακόμη και σε τομείς όπως π.χ. η εκπροσώπηση του Δήμου στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, για τους οποίους - όπως λέει - είχε την εμπειρία απ’ την εποχή που ήταν δήμαρχος Πολιχνίτου. «Δε ζήτησα αντιδημαρχία, ή αντιμισθία. Θα μπορούσα όμως να έχω μία θέση ευθύνης», ανέφερε ο ίδιος, μη κρύβοντας και τα παράπονά του απέναντι στο πρόσωπο του Δημήτρη Βουνάτσου και κυρίως για το γεγονός ότι «επέδειξε αλαζονεία και δεν άκουγε προτάσεις που του έκανε, όπως για παράδειγμα για το μηνιαίο έλεγχο του έργου των αντιδημάρχων». Σε κάθε περίπτωση - όπως είπε ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης καταλήγοντας - «εγώ θα πράξω το καθήκον μου απέναντι στους δημότες και στα συμφέροντά τους, όπως έχω μάθει πάντα να κάνω στη ζωή μου ως αυτοδιοικητικός, δεκαετίες τώρα».


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πρόταση νόμου περί μη κατάργησης των νησιωτικών ΔΟΥ

Με χθεσινή απόφαση Βουνάτσου

Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου ο Δ. Μουτζούρης κριβώς μέσα σε 10 μέρες, ο Δημήτρης Μουτζούρης από σύμβουλος του δημάρχου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, έγινε αντιδήμαρχος Πλωμαρίου. Kαι μάλιστα με θητεία που λήγει τον Αύγουστο του 2014! Ο Δημήτρης Μουτζούρης, προκειμένου ως πρώτος επιλαχών του συνδυασμού της πλειοψηφίας απ’ τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης να ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος στη θέση της Ανθούλας Σουπιάδου

A

- Βαμβουρέλλη, στις 3 Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτησή του από συνεργάτης του δημάρχου. Στις 7 Δεκεμβρίου ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος, ενώ την Τετάρτη 12 του μήνα συμμετείχε στην πρώτη του συνεδρίαση, στην οποία και υπέβαλε, κι ενώ είχε ξημερώσει Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, την παραίτησή του από αντιδήμαρχος Πλωμαρίου ο Σταύρος Πολίτης. Χθες Παρασκευή, με απόφαση του Δημήτρη Βουνάτσου, ο κ. Μουτζούρης που κατάγεται απ’ την περιοχή, ορίστηκε αντιδήμαρχος Πλωμαρίου για το διάστημα έως και 31 Αυγούστου 2014.

Δεν επηρεάζονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Λέσβου απ’ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Επείγει να γίνουν οι προσλήψεις εν κινδυνεύει να επηρεάσει άμεσα τη Λέσβο η απόφα- ως προς το διαθέσιμο ποση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πρόγραμμα του σό ανά παιδί. ΔΥπουργείου Εργασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά στη χρηματοδότηση παιδικών σταθμών. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν είχαν πάρει αυξημένο αριθμό παιδιών μετά την τελευταία τροποποίηση του προγράμματος, όπως κατά κόρον έγινε σε σταθμούς κυρίως της Αττικής. Αυτό που σε σχέση με το ίδιο πρόγραμμα επείγει, ανεξάρτητα απ’ τις εξελίξεις που δρομολογεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των 16 συμβασιούχων που θα απασχοληθούν στους παιδικούς σταθμούς. Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αρκετοί παιδικοί σταθμοί της Λέσβου απ’ το Γενάρη δε θα έχουν προσωπικό να λειτουργήσουν. Ήδη από πέρυσι, μέρος αριθμός των παιδιών κυτων χρηματοδοτήσεων - ρίως στην Αττική, όχι όμως σχετικά μικρό - που αφο- και στη Λέσβο. Μάλιστα, υρούν στη λειτουργία των πήρξε τότε έντονη αντίπαιδικών σταθμών, εξα- δραση της προέδρου του σφαλίζεται απ’ το πρό- Οργανισμού Κοινωνικής γραμμα του Υπουργείου Προστασίας και ΑλληλεγΕργασίας «Εναρμόνιση Οι- γύης, Αναστασίας Αντωκογενειακής και Επαγγελ- νέλλη, που χαρακτήριζε αματικής Ζωής», που σε ε- νεπίτρεπτους τους όρους τήσια βάση προέβλεπε την της προκήρυξης και τη μείεπιδοματική ενίσχυση των ωση της ενίσχυσης ανά δικαιούχων με 2.900 ευρώ παιδί. ανά παιδί. Πριν από λίγους Προσφυγές μήνες, σε συμφωνία του Υ- Επειδή όμως η ίδια ενίσχυπουργείου Εργασίας με την ση αφορά και σε ιδιωτιΚεντρική Ένωση Δήμων και κούς σταθμούς, που για να Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και αντεπεξέλθουν αναγκάστηπροκειμένου να δοθεί η καν να μετακυλήσουν μέδυνατότητα αύξησης του ρος της μείωσης στους γοαριθμού των παιδιών κατά νείς, με ό,τι αυτό σήμαινε περίπου 60.000, έγινε τρο- για τη λειτουργία τους, υποποίηση των όρων της πεβλήθησαν προσφυγές. αρχικής προκήρυξης του Το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεπρογράμματος, με παράλ- γκτικού Συνεδρίου, με ληλη μείωση του επιδόμα- προχθεσινή του απόφαση τος ανά παιδί στα περίπου κατόπιν προσφυγής τεσσά2.000 ευρώ. ρων ιδιωτικών παιδικών Οι παιδικοί δημοτικοί σταθμών - ακυρώνει το σταθμοί απ’ την αρχή του πρόγραμμα «Εναρμόνιση προγράμματος είχαν εξα- Οικογενειακής και Επαγσφαλίσει 130 θέσεις, απ’ γελματικής Ζωής» που ατις οποίες όμως καλύφθη- φορά στους παιδικούς και καν μόλις οι 87 από δικαι- τα ΚΔΑΠ, καθώς έκρινε ούχους γονείς που εντά- πως υπάρχει «ουσιώδης χθηκαν στο πρόγραμμα. Ο- πλημμέλεια» στις τροποπότε, δεν προέκυψε ανά- ποιήσεις της προκήρυξης γκη για περαιτέρω αύξηση και τις συμβάσεις που έκατων θέσεων. νε η ΕΕΤΑΑ, τόσο ως προς Βάσει της τροποποιημένης το ύψος της χρηματοδότηπροκήρυξης, αυξήθηκε ο σης της δράσης, όσο και

7

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως τονίζεται στην απόφασή του, εκτιμά πως οι συνεχείς αλλαγές των όρων της πρόσκλησης του 2011 και οι μειώσεις της αποζημίωσης οδήγησαν σε σαφείς αλλαγές των όρων του, κάτι που αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης. Άλλωστε, όπως τονίζεται στην απόφαση, η επικαλούμενη από το πρόγραμμα δημοσιονομική κρίση δεν είχε ως συνέπεια τη μείωση του προϋπολογισμού της δράσης, ενώ οι σημαντικές μειώσεις των ποσών ανά θέση παιδιού συνεπάγονται μειώσεις στην ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών.

Συνέπειες «Αυτό που φοβόμαστε σε συνέχεια της απόφασης, είναι μη σταματήσει κάθε διαδικασία που αφορά στη συγκεκριμένη δράση», ανέφερε η κ. Αντωνέλλη, που με ανακούφιση επισημαίνει ότι ευτυχώς δε θα επηρεαστούν άμεσα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. «Αυτό που εμείς περιμένουμε να ολοκληρωθεί από μέρα σε μέρα, είναι η πρόσληψη των 16 συμβασιούχων, με τους οποίους απ’ την αρχή τού2013 θα στελεχωθούν πολλοί σταθμοί του Δήμου Λέσβου, που σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευαν να κλείσουν, αφού δε θα έχουν ούτε έναν υπάλληλο», τόνισε η κ. Αντωνέλλη, προσθέτοντας ότι όντας το νομικό πρόσωπο δικαιούχος του προγράμματος, μπορεί να κάνει και τις προσλήψεις που δρομολόγησε και σύντομα, εκτός απροόπτου, θα φέρουν νέο προσωπικό. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ξεσηκωμός και περιφερειακά της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ο κύκλος της αντίδρασης απέναστην κατάργηση των εφοριών και Aτωνντινοίγει υπηρεσιών της λεσβιακής υπαίθρου, αφού μέσα στις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη ο αγώνας επεκτείνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως συμφωνήθηκε χθες το μεσημέρι στην προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, θα υπάρξει νέα σύσκεψη στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση νόμου στη Βουλή για τη μη κατάργηση των νησιωτικών ΔΟΥ στο Βόρειο Αιγαίο. Στη χθεσινή συνάντηση, όπου με πρόσκληση του Δημήτρη Βουνάτσου συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων πλην των μελών της Επιτροπής Αγώνα, εκτέθηκαν τα φλέγοντα προβλήματα της Καλλονής και του βορειοδυτικού τμήματος του νησιού και ιδίως το αίτημα για μη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής, του ΙΚΑ και όλων των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών. Ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, τόνισε πως το ίδιο αίτημα αφορά και στις ΔΟΥ Λήμνου και Ικαρίας, ενώ στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε γενικότερα το πρόβλημα της επιβίωσης και ανάπτυξης των νησιών. Ο κ. Σπιλάνης τόνισε ότι θα διαβιβάσει τα αιτήματα και τα αναπτυξιακά ζητήματα που τον έχουν απασχολήσει και ως καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου χρόνια τώρα, προς την κυβέρνηση.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Στη συνέχεια, η Επιτροπή έκανε αποδεκτή την πρόταση του περιφερειάρχη να συ-

γκαλέσει στις 23 Δεκεμβρίου τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, τον κ. Σπιλάνη, τους βουλευτές του Νομού Λέσβου, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τους δημάρχους και άλλους εκπροσώπους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην Περιφέρεια, ώστε να κατατεθεί από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού κατεπείγουσα πρόταση νόμου, με την οποία να αναστέλλεται η ισχύς της κατάργησης των ΔΟΥ στα νησιά, που αρχίζει στις 14 Ιανουαρίου 2013, έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Νέο TAXIS». Παράλληλα, στην ίδια σύσκεψη θα σχεδιαστεί η συνέχιση του αγώνα υπό τον κ. Γιακαλή σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και όχι μόνο για τις εφορίες, αλλά και για τα γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης, αφού η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συγκαταλέγεται ακόμη μεταξύ των υπανάπτυκτων περιφερειών της Ελλάδας, δοκιμαζόμενη σκληρά απ’ την ανεργία. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν και ο Μητροπολίτης Μηθύμνης, κ. Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Βαγγέλης Παλαιολόγος και Γιώργος Πάλλης, ο πρώην δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου, ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανώλης Αρμενάκας, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.


8

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τους διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

«Στείλτε μας όσους εξαιρούνται» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ α στοιχεία όσων εκ των 37 συνολικά διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξαιρούνται από τη διάταξη περί διαθεσιμότητας, ζητά με επιστολή του προς τον πρύτανη του ιδρύματος, Πάρι Τσάρτα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Στεφάνου. Στο σχετικό έγγραφο, που εστάλη ηλεκτρονικά στον πρύτανη την περασμένη Τετάρτη, επισημαίνεται αρχικά ότι, δεδομένου πως η πρυτανική αρχή δεν προέβη η ίδια «στην υποχρέωση της καταχώρησης των στοιχείων της διαθεσιμότητας στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού» μέχρι και τη δοθείσα προθεσμία, το Υπουργείο επικαιροποίησε και συμπλήρωσε στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού τα στοιχεία αποκλειστικά των υπαλλήλων ΙΔΑΧ Δ.Ε., που εκ του νόμου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 12 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, ζητείται από τον πρύτανη, για περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν καταλαμβάνονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, να ενημερώσει το Υπουργείο όσο το δυνατόν συντομότερα, με σχετικό έγγραφό του όπου θα αιτιολογείται πλήρως ο λόγος εξαίρεσης, ώστε να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι και να επικαιροποιηθούν τα σχετικά στοιχεία της διαθεσιμότητας, στα οποία έχει πρόσβαση η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Μέσω της τελευταίας θα γίνονται εφεξής, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε προχτές στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, οι πληρωμές των δημό-

T

Επιστρέφουν από την Πέμπτη ξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χτεσινή γενική τους οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του ΠανεπιστηAμίουσυνέλευση Αιγαίου αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και της κατάληψης μέχρι και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι την Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και εν όψει των γενικότερων κινητοποιήσεων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 17 και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους. σιων υπαλλήλων. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν, μια μέρα μετά την κοινοποίηση της επιστολής στις οικείες διευθύνσεις Οικονομικού, κατάσταση με τα στοιχεία των υπαλλήλων ΙΔΑΧ Δ.Ε. που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να καταρτίσουν άμεσα τις μισθολογικές καταστάσεις με βάση τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων.

Προχωρούν διά της δικαστικής οδού Το ανωτέρω θέμα δε συζητήθηκε κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν τη νομική διαδικασία που έχουν ξεκινήσει, από κοινού πλέον με την πρυτανική αρχή του ιδρύματος, για την υποστήριξη των θιγομένων από τις πράξεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Το συγκεκριμένο έγγραφο από το Υπουργείο ήταν κάτι που δεν περιμέναμε», λέει ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του ιδρύματος, Νίκος Σουλα-

κέλλης. «Εμείς προχωρούμε τη διαδικασία για νομική υποστήριξη όλων των θιγομένων και για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, κάτι που έχει ήδη γίνει για τρεις υπαλλήλους στη Ρόδο, που έχουν δικάσιμο την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι η όλη διαδικασία είναι παράνομη και αντισυνταγματική και οι κινήσεις μας, είτε σε νομικό, είτε σε πολιτικό, είτε σε θεσμικό επίπεδο Συνόδου, έχουν ως στόχο το να πείσουν ότι οι υπηρεσίες μας είναι ήδη υποστελεχωμένες.» Σύμφωνα με τον κ. Σουλακέλλη, το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Παιδείας το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, στο οποίο συμμετέχει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. «Κρατάμε χαμηλά τον πήχη, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχουν ελπίδες να ανατραπεί η κατάσταση», προσθέτει ο αντιπρύτανης. Τέλος, ως προς τη μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων, σημειώνει: «Μας έχουν ζητήσει να περικόψουμε τους μισθούς των 37 υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κατά 25%. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να τους στηρίξουμε οικονομικά, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους.»

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Συνεχίζουν την κατάληψη και οι φοιτητές

Διέκοψαν την εκλογή προέδρου της Κοινωνιολογίας η κατάληψη των φοιτητών στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου ΑιγαίΣου,υνεχίζεται ενώ μέλη της Επιτροπής Κατάληψης διέκοψαν προχτές την προγραμματισμένη εκλογή προέδρου του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα της Συγκλήτου όπου πραγματοποιείτο η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου για το Τμήμα Κοινωνιολογίας, και πήραν τους φακέλους υποψηφιότητας, δηλώνοντας πως δε θα επέτρεπαν να συνεχιστεί μια διαδικασία η οποία λάμβανε χώρα στο κατειλημμένο Κτήριο Διοίκησης του ιδρύματος και βάσει των όσων προβλέπει ο νέος νόμος. Χτες το απόγευμα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας επρόκειτο να συνεδριάσει ξανά, ενώ οι φοιτητές έχουν δηλώσει πως θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων τη Δευτέρα 17 και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου. Πρόκειται ακόμη να πραγματοποιήσουν παρέμβαση στη Σύγκλητο του ιδρύματος, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Κατατίθεται την άλλη εβδομάδα η τροπολογία για τις μετεγγραφές

«Πλήττεται» κατά 10% κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου η μεταφορά μέχρι και 10% των πρωτοετών φοιτητών Tπροβλέπει το σχέδιο της τροπολογίας για τις μετεγγραφές φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ, που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Τροπολογία που στο ίδιο ποσοστό επηρεάζει κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «πλήττοντας» έτσι τη δυναμικότητά του σε αριθμό φοιτητών. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προϋπόθεση, το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους να μην ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ κατά κεφαλήν (ή τις 12.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους τυφλούς, τους κωφάλαλους κ.λπ.). Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα. Μάλιστα, με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί μαζί με τις μετεγγραφές

στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές, αποκλειστικά και μόνο για την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2013, να εξεταστούν σε μαθήματα που οφείλουν ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται σε εαρινό ή χειμερινό εξάμηνο. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Σουλακέλλη, η τροπολογία για τις μετεγγραφές σημαίνει την απώλεια ποσοστού 10% των φοιτητών σε κάθε τμήμα του ιδρύματος. «Το ποσοστό αυτό δεν είναι μικρό, αφού ουσιαστικά πλήττονται τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου», αναφέρει ο ίδιος. «Θεωρούμε αντιακαδημαϊκό στο μέσον μιας ακαδημαϊκής χρονιάς να γίνονται μετεγγραφές από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, με γνώμονα αποκλειστικά πολιτικό όφελος. Άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα για τους φοιτητές αυτούς, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους στο ίδρυμα που επέλεξαν αρχικά. Προς το παρόν, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.» Β.Χρ.


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου, για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών

Πορεία εργαζομένων χθες στο κέντρο της Μυτιλήνης

Συνεχίζουν από Δευτέρα

«Όλοι στις κινητοποιήσεις» απεργιακές κινητοποιήτης Δευτέρας 17 και ΣτηςτιςσειςΤετάρτης 19 Δεκεμβρίου για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, καλεί με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου. Το Δ.Σ. τής ΕΛΜΕ τονίζει πως με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδυναμώνει από εξειδικευμένους εργαζομένους το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου, που «όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν σοβαρότατες ελλείψεις». «Η διαθεσιμότητα-απόλυση των 2.000 ΙΔΑΧ είναι μόνο η αρχή», προσθέτει, σημειώνοντας πως και στην εκπαίδευση «άρχισαν τα όργανα», με τις διαπιστωτικές πράξεις που θέτουν σε αργία και διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς των οποίων εκκρεμούν ΕΔΕ. «Μετά τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις σχολείων - ιδίως ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ - και πολλών ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, την απειλούμενη

αύξηση του ωραρίου, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, θα ακολουθήσει η αναγκαστική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και οι απολύσεις. Κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τη λαίλαπα, κανένας δε δικαιούται να επαναπαύεται!», αναφέρει η ανακοίνωση του συμβουλίου, καλώντας τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μυτιλήνης που διοργανώνουν τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ Λέσβου, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, ενάντια στις διαθεσιμότητες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου προκηρύσσει επιπλέον στάση εργασίας την ίδια μέρα από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του προγράμματος και καλεί στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί στα Κεντρικά Λύκεια.`

9

τoυ NIKOY MANABH εγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου στο Παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης, που τελούσε υπό κατάληψη. Ακολούθησε πορεία στην αγορά της Μυτιλήνης και στη συνέχεια βγήκαν στην προκυμαία, όπου ενώθηκαν με την πορεία τής ΠΑΣΥ. Το νέο ραντεβού των εργαζομένων είναι τη Δευτέρα στην παλλεσβιακή κινητοποίηση. Ας σημειωθεί ότι καθημερινά πληθαίνουν τα σωματεία και οι σύλλογοι που δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος σε αυτό.

Μ

Ανακοίνωσε συμμετοχή O Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ χθες ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην παλλεσβιακή κινητοποίηση ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις στην το-

πική αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο τομέα. Επίσης διεκδικεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4093/12, που διαλύει τις ΔΕΥΑ και τους εργαζομένους. Έτσι, τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε κατάληψη των χώρων εργασίας τής ΔΕΥΑΛ-ΜΕΛ, από τις 7 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι. Επίσης, με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τής ΑΔΕΔΥ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα στη Λέσβο, από τις 11 το πρωί και έως το τέλος του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων στην παλλεσβιακή κινητοποίηση. Επίσης η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου. Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις με τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και απεργία την Τετάρτη,

ανακοίνωσε και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, που καλεί τους εργαζομένους σε συγκέντρωση και πορεία στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης.

Πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, που προβλέπει την κατάργηση της διαθεσιμότητας και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου εντάσσεται σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., με στόχο την «αποκατάσταση των αντεργατικών και αντικοινωνικών νομικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων που υπογράφτηκαν από τις κοινωνικά απονομιμοποιημένες κυβερνήσεις την περίοδο από τα τέλη ήδη του 2009 μέχρι σήμερα». nman@emprosnet.gr

Κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η M ΠΑΣΥ χθες το πρωί, στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο Κ.Κ.Ε.,

Το Φεβρουάριο η εκδίκαση της υπόθεσης των εργαζόμενων στη Συνεταιριστική

υπογράμμιζαν την αντίθεσή τους στα μέτρα και τις πολιτικές που συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα, ξεκληρίζουν τους αγρότες, την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι και οι έμποροι των τροφίμων αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Καταγγέλλει την Τράπεζα της Ελλάδος η ΟΤΟΕ για τις 22 Φεβρουαρίου η εκδί- κος, και ο γενικός γραμματέας, Αχιλλέας ΜυA ναβλήθηκε καση του αιτήματος των εργαζομένων της λωνόπουλος. Μαζί τους ήταν ο νομικός σύμ-

Γέραλη και Σάπκα στο Υπηρεσιακό του Νοσοκομείου ραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του ΥπηρεΠΥγείας. σιακού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και των Κέντρων Στο Συμβούλιο εκλέγονται η Μαρία Γέραλη με 242 ψήφους και η Μυρσίνη Σάπκα με 99 ψήφους. Ο Άρης Ελευθερίου έλαβε 34 και Μαριάνθη Σαμοθρακή 25. Επίσης έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της 2η ΔΥΠΕ (Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας). Στις εκλογές αυτές η «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» έλαβε 137 ψήφους και ποσοστό 55,9%, η «Δημοκρατική Συνεργασία» 73 ψήφους και 29,8%, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών - ΠΑΜΕ» έλαβε 26 ψήφους και 10,6%, «το Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» έξι ψήφους και 2,4%, η «Δράση Ανατροπών» έλαβε δυο ψήφους και 0,8%, μεμονωμένος υποψήφιος μία ψήφο και 0,4%. Πρώτος σε ψήφους από την «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» αναδείχθηκε ο Κώστας Κουτσοβίλης με 119 ψήφους και από τη «Δημοκρατική Συνεργασία» ο Στέλιος Λαμπρινίδης με 46 ψήφους και ο Άρης Ελευθρίου με 28 ψήφους. Το ποιοι θα εκλεγούν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 2ης ΔΥΠΕ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών και στα άλλα νοσοκομεία.

Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου για επαναπρόσληψή τους. Πρόκειται για 22 εργαζομένους που έχουν απολυθεί μετά από εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο νομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας επικαλέστηκε την απουσία του εκκαθαριστή της Τράπεζας για προσωπικούς λόγους. Οι παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά των εργαζομένων και της ΟΤΟΕ για εκδίκαση του αιτήματος, δεν έγιναν δεκτές, μια και η υπόθεση ήταν πρωτοείσακτη. Την ώρα που εξεταζόταν αν θα αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης ή όχι, επικράτησε μεγάλη ένταση μεταξύ των εργαζομένων και του διευθυντή της Τράπεζας. Κι ο λόγος ήταν, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Παρασκευάς Καραϊσκάκης, ότι κατηγόρησε τους εργαζομένους ως υπαιτίους για τη σημερινή κατάσταση της Συνεταιριστικής. Ο κ. Καραϊσκάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κατηγορίες και τόνισε πως το 90% των εργαζομένων προσλήφθηκε μετά την περίοδο 2004 - 2005. Για την υπόθεση αυτή βρέθηκε χθες στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κού-

βουλος της ΟΤΟΕ και οι πρόεδροι των Συλλόγων Εργαζομένων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Παγκρήτια και Δωδεκανήσου. Σε ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ κατηγορεί τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αναβολή της δίκης και της καταλογίζει έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Επιπροσθέτως, η ΟΤΟΕ καταγγέλλει την «αντικοινωνική παρέμβαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία - προκειμένου να καλύψει την προφανή της αδυναμία να υποστηρίξει τις έωλες αποφάσεις της - έδωσε εντολή για αναβολή της δίκης στο νομικό της επιτελείο, επιδεικνύοντας αναλγησία για τους απολυμένους εργαζομένους, αλλά και αδιαφορία για το κοινό περί δικαίου αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, που στηρίζει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου και τους εργαζομένους. Η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν και όλες οι παρεμβάσεις που θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε βάρος των απολυμένων εργαζομένων της Τράπεζας, θα πάρουν από την ΟΤΟΕ την απάντηση που τους αξίζει.». N.M.


10

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέσβου «Το Χωριό του Όλοι Μαζί»

Για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ε αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέσβου «Το Χωριό του Όλοι Μαζί» ενημερώνει τους πολίτες ότι συμπληρώθηκε ήδη ένα 10ήμερο από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Ανοιχτής Φιλοξενίας μεταναστών στις κατασκηνώσεις της Νεάπολης, προσπάθεια στην οποία συνέδραμε και το ίδιο. Όπως τονίζει η σχετική α- νάστες. νακοίνωση του Δικτύου, τα «Μας λυπεί που απ’ την μέλη των εθελοντικών ορ- παλλαϊκή αυτή προσπάθεια γανώσεων του νησιού που είναι απούσες οι Αρχές», συμμετείχαν στην προσπά- προσθέτουν τα μέλη του θεια, «χρεώθηκαν κατά κά- Δικτύου, αναφερόμενοι τόποιον τρόπο τις ευθύνες σο στην Αστυνομία, όσο της Πολιτείας και της τοπι- και στους αρμοδίους της κής αυτοδιοίκησης» και με Περιφέρειας Βορείου Αιτις προσπάθειές τους εξα- γαίου και του Δήμου Λέσφαλίζουν τροφή, στοιχει- σβου. «Ιδιαίτερα ο Δήμος, ωδώς αξιοπρεπή διαμονή μέχρι τώρα κωφεύει σε κάκαι περίθαλψη σε 85 μετα- θε μας αίτημα, ακόμη και

Μ

σε αυτά που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας που του εμπιστεύτηκαν», τονίζουν. Και καταλήγουν: «Όσο υπάρχουν άνθρωποι, η Νεάπολη, σε εφαρμογή συστήματος αυτοοργάνωσης εθελοντών και μεταναστών, θα παραμένει ανοιχτή. Θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια μπουκιά ψωμί και ένα καταφύγιο αλληλεγγύης σ’ αυτούς όλους τους κατατρεγμένους, έως ότου η

Πολιτεία αναλάβει τις ευθύνες της.» Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Δικτύου επισκέφθηκαν την Κυριακή το Αναγνωστήριο Αγιάσου, καθώς και το Αμπελικό, όπου και παρέδωσαν συμβολικά στον ιερέα Στρατή Κακάμπουρα 20 εξάδες εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες των κατοίκων. Τέλος, απευθύνουν έκκληση σε κάθε «υπεύθυνο και κοινωνικά ευαίσθητο συμπολίτη» τους να συνδράμει, με όποιον τρόπο θέλει και μπορεί, στην προσπάθειά τους.

Ο Παύλος Βογιατζής για το γιατρό στον Άι-Στράτη τις προσπάθειες του Δήμου Αγίου ΕυΣκούστρατίου για την επίλυση του σημαντιζητήματος της στελέχωσης του Πολυδύναμου Αγροτικού Ιατρείου του νησιού, συνδράμει και ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, αποστέλλοντας σχετική επιστολή και αναφορά στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο κ. Βογιατζής δήλωσε σχετικά: «Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας, πρέπει να γίνουν ορατές και κατανοητές από την Πολιτεία, η οποία οφείλει με κάθε τρόπο να βρίσκεται κοντά στους κατοίκους των περιοχών αυτών και να συνδράμει άμεσα και με κάθε μέσο που διαθέτει, προς τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.» Στη συνέχεια, ο κ. Βογιατζής δηλώνει βέβαιος ότι ο υπουργός Υγείας θα κατανοήσει «το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ακριτικό νησί του Άι-Στράτη» και ευελπιστεί πως «θα μεριμνήσει άμεσα για την επίλυσή του».

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

Οι «Παστίλιες» τού Άλι από το Αφγανιστάν* Άλι είναι τεσσάρων ετών. Έφτασουμε 8.300.000 ασθενείς. Να OΤουρκία, σε στη Λέσβο με βάρκα από την εμβολιάσουμε 5.034.000 ανθρώ«Μια ιστορία ένα κρύο πρωινό του Δεπους κατά της ιλαράς. Να περικέμβρη, μαζί με τους γονείς του. Για να φτάσει ως εδώ, χρειάστηκε να περπατήσει 15 ώρες τη νύχτα ανάμεσα σε βουνά διασχίζοντας τα σύνορα Αφγανιστάν - Ιράν, κι άλλες οκτώ ώρες στην Τουρκία. Τα παπούτσια του έχουν καταστραφεί, τα ρούχα του είναι βρεγμένα, αλλά το παιδί χαμογελά συνεχώς ίσως γιατί βλέπει τους γονείς του καλά, ίσως γιατί προς το παρόν έχουν σωθεί. Η ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» παρέχει στην οικογένειά του και στους υπόλοιπους νεοαφιχθέντες μετανάστες, είδη πρώτης ανάγκης - υπνόσακο, είδη προσωπικής υγιεινής -, στη συνέχεια τους εξετάζει και παραπέμπει όσους έχουν ανάγκη νοσηλείας, στο τοπικό νοσοκομείο του νησιού. Χάρη στην προσφορά αλληλέγγυων κατοίκων του νησιού, των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», τοπικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, ο μικρός Άλι και οι υπόλοιποι μετανάστες - και κυρίως πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία - βρίσκουν προσωρινά τροφή, στεγνά ρούχα και προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία στο νησί. Το όνειρο της οικογένειας του Άλι είναι να φτάσουν στην Αθήνα κι από εκεί στη Σουηδία όπου διαμένουν συγγενείς. Αλλά κανείς τους δε γνωρίζει πως το ταξίδι τους μόλις αρχίζει, πως θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές χρονοβόρες διαδικασίες αναγνώρισης του προσφυγικού καθεστώτος τους ή

χορήγησης ασύλου, που θα τους κρατήσουν εγκλωβισμένους στη χώρα μας ίσως και μήνες, σε συνθήκες επισφαλούς διαβίωσης. Ο Άλι δεν τα γνωρίζει όλα αυτά και χαμογελά. Κρατά ένα κουτί «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», με τις έξι καραμέλες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», μη γνωρίζοντας πως αυτές οι καραμέλες φτιάχτηκαν και γι’ αυτόν, και για το δικό του πόνο. Η καμπάνια «Παστίλιες» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που βιώνουν οι αποκλεισμένοι από την περίθαλψη ασθενείς μας και στην ανακούφισή τους μέσα από τα προγράμματά μας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτήν τη στιγμή, χάρη σε μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», δωρητών και αλληλέγγυων ανθρώπων στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, πετυχαίνουμε να δρούμε σε περισσότερες από 65 χώρες για να σώζουμε ζωές. Το 2011 καταφέραμε να εξετά-

θάλψουμε 408.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά μας κέντρα. Να χαρίσουμε επιβίωση σε 433.500 ασθενείς με HIV/AIDS. Φέτος, στην Ελλάδα, σε μια επείγουσα παρέμβασή μας στο κέντρο της Αθήνας, περιθάλψαμε αστέγους. Συμβάλαμε στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ελονοσίας με ειδικό πρόγραμμα στη Λακωνία. Και εδώ και χρόνια βρισκόμαστε στο πλευρό μεταναστών και προσφύγων, σε σημεία εισόδου τους στη χώρα, όπως ο Έβρος και η Λέσβος. Επίσης, με πρωτοβουλίες όπως η σταθερή εκστρατεία μας για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα, κατορθώνουμε να εξασφαλίζουμε φτηνές και ποιοτικές θεραπείες για τις «ξεχασμένες» ασθένειες και την πρόσβαση εκατομμυρίων ασθενών στα φάρμακά τους, παρά την αντίθετη πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών και πολλών κυβερνήσεων, που σταθερά βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» κοστίζουν μόλις 1,60 ευρώ. Μέσω αυτών, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στοχεύουμε να προκαλέσουμε στη χώρα μας μια μεγάλη «επιδημία» αλληλεγγύης. Και να μη γιατρευτούμε ποτέ από αυτήν! Mελίνα Σπαθάρη Υπεύθυνη Επικοινωνίας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Ελληνικό Τμήμα * Τα ονόματα είναι αλλαγμένα.

για τον Άγιο Βασίλη» για τους μαθητές της Λήμνου κδήλωση για μικρούς και μεγάλους διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και EΚηδεμόνων των 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Μύρινας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης, Διά βίου μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου. Συγκεκριμένα, διοργανώνουν προβολές της χριστουγεννιάτικης ταινίας «Μια ιστορία για τον Άγιο Βασίλη». Οι προβολές ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας και συνεχίζονται σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο στο Τσας, στις 5:30 το απόγευμα, και αύριο Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Παντελεήμονα, στις 7 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Παράλληλα, το Νηπιαγωγείο και η Τοπική Κοινότητα Πλατέος διοργανώνουν σήμερα Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, παζάρι με πολλές και όμορφες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, που έχουν φτιαχτεί από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του χωριού. Στην εκδήλωση θα προσφερθεί ζεστό τσάι, καφές και κουλουράκια, θα οργανωθούν παιχνίδια για τα παιδιά, ενώ με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων το κάθε ένα θα γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Το δέντρο των ευχών θα περιμένει έτοιμο να μοιράσει δώρα και ο διαγωνισμός ζωγραφικής για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά θα αναδείξει τους τρεις πρώτους νικητές, που θα κερδίσουν δώρα.


ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται μονοκατοικία 75 τ.μ. σε 1ο όροφο, με μεγάλη ταράτσα, ηλιακό θερμοσίφωνα, καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα, κοντά στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649. Eνοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 50 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη, με air-condition και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 21129. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 120 τ.μ., σε διπλοκατοικία, στον 1ο όροφο, πάνω από το γήπεδο, με αυτόνομη θέρμανση, καινούργιο καυστήρα, boiler, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλες βεράντες και αυλή με δέντρα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 20470, 6976-987996. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, με αυλή, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967. Ενοικιάζεται νέοκτιστη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., επιπλωμένη, σε μονοκατοικία στη Βαρειά, με 1 υπνοδωμάτιο ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλη και για φοιτητές/στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 22510 71121, 6979-228312. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 49 τ.μ., κοντά στο κέντρο (Λαζαρέτο). Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.realpro. gr Ενοικιάζεται στο Πυργί ισόγειο διαμέρισμα, 55 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη 25 τ.μ., στη Βαρειά, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., δίχωρη (ενιαίος χώρος κουζίνα-καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο) περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468, 22510 29885.

Ενοικιάζεται τριάρι με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στην Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 6932-454642. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75 τ.μ., 2ου ορόφου στην Ασκληπιού 39, πάνω από το ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια». Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6974714885. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται καινούριο 2αρι, 45 τ.μ., στο Κουμκό (πλησίον Πανεπιστήμιου). Κουζίνα, ενιαίος χώρος με καθιστικό, μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, βόθρος για αποχέτευση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα, καινούριο διαμπερές 4αρι, 120 τ.μ., 3ου ορόφου. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο, περιμετρικό μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971573639, 6996-536690.

Ενοικιάζεται 3άρι, με 2 υ/δ, κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο και αποθήκη. Διαμπερές με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 21709 & 6975519856.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μικρό δυάρι 37 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Ακρωτήρι. Aυλή, χώρος στάθμευσης, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 80 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, 2 air-condition και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται σε άριστη κατάσταση, πλήρως επιπλωμένο ή ανεπίπλωτο γωνιακό διαμπερές τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα, γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται δυάρι 1ου ορόφου, διαμπερές, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλήρως επιπλωμένο, ανεξάρτητο, χωρίς κοινόχρηστα, με 2 aircondtion και θέση πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945-753829. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 28 τ.μ., κοντά στο κέντρο, 1ου ορόφου, με μπαλκόνι, ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 6946-287720. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία 100 τ.μ. στα Κεραμειά, με καλοριφέρ, αυλή, κλιματιστικά, επί της κεντρικής οδού Μυτιλήνης - Αγιάσου. Προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6936-558482. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. σε διπλοκατοικία, καινούργιο, με ενεργειακά κουφώματα. Ανεξάρτητο, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός, boiler, χωρίς κοινόχρηστα, άνετο πάρκιγκ, κοντά στην Αστυνομία και στα Σχολεία της Καλλιθέας. Πληρ. τηλ. 22510 27583, 6938532092. Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, στα Πάμφιλα. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 4 υπνοδωματίων στη Σουράδα, με τζάκι και θέα στη θάλασσα. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης) Ενοικιάζεται στην περιοχή Ακλειδιού μεγάλο πολυτελές δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι διαμέρισμα, επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Λαζαρέτο, με αυλή. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, στη Σουράδα. Θέα στη θάλασσα, ατομικός λέβητας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου με σοφίτα, αποτελούμενο από κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, 2 WC, αποθήκη και βεράντες. Με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939-459814.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, 1ου ορόφου, νεόδμητο, στην περιοχή Καλλιθέα Μυτιλήνης, με εμβαδό 60 τ.μ.. Διαθέτει άνετο σαλόνι, κουζίνα, ευρύχωρη κρεβατοκάμαρα, μπάνιο και βεράντα. Τα έπιπλα που έχει, είναι καναπές, κρεβάτι, τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση και διαθέτει 2 πολύ καλά κλιματιστικά. Τιμή 320 ευρώ (συζητήσιμη). ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 150 τ.μ. + 20 τ.μ. υπόγειο, με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 630 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα επιπλωμένο δυάρι νεόκτιστο, 45 τ.μ.. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 80 τ.μ., τρίτου ορόφου, στην Καλλιθέα (χαμηλά). Άνετο σαλόνι, μεγάλος χώρος, καινούργια ξεχωριστή κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, καινούργιο μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι με τέντες, κεντρική θέρμανση με pellets, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο 50 τ.μ., επιπλωμένο, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες πλήρως επιπλωμένες, σε φοιτητές, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 61389, 6972-253534. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947-842565, 6977018289. Ενοικιάζεται στη Νεάπολη ισόγειο διαμέρισμα 250 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι χωρίς κοινόχρηστα, σε 1ο όροφο, 40 τ.μ., με θέα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο τριάρι διαμέρισμα, με 2 υπνοδωμάτια, στο Βουναράκι. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ. στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και μια θέση πάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή τού ΟΤΕ, επιπλωμένο δυάρι 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και νεόχτιστο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 33 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και air condition, μεγάλο μπαλκόνι με θέα, στην περιοχή Κιόσκι, πλησίον αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr ΠΡΟΣΦΟΡΑ! Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευή 2006, με A/C, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, τιμή 170 ευρώ, περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται ολοκαίνουριο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Δεν έχει κατοικηθεί ακόμα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003.


12

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, επιπλωμένη, με καλοριφέρ και κλιματιστικό, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6946-064749, 6956-165629, 22520 22131. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Στη Μυτιλήνη πωλείται διαμέρισμα κεντρικό, 58 τ.μ., 2ου ορόφου πολυκατοικίας, α´ εσοχή, μεγάλη βεράντα, απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Κατάλληλο και για γραφείο. Πληρ. τηλ. 210 8618521 (μετά τις 8 το βράδυ).

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806. Πωλείται μεζονέτα στη Νεάπολη 195 τ.μ. (90 τ.μ όροφος - 105 τ.μ ημιισόγειο), 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, W.C, σαλόνι, playroom, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο, τζάκι, κήπο, ηλιακό 3πλής ενέργειας, 100 μέτρα από τη θάλασσα. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6945649406. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούριο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα, στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι 50 τ.μ. στο Λαζαρέτο, καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα πέμπτου ορόφου καλής κατασκευής, στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα, εμβαδού 170 τ.μ.. Φωτεινό, διαμπερές, προσόψεως, διαθέτει μεγάλο σαλόνι με τζάκι και δεύτερο καθιστικό με τζάκι και αυτό, τραπεζαρία, μεγάλη κουζίνα, 3 άνετες κρεβατοκάμαρες, WC και ένα μεγάλο μπάνιο. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, βεράντα με θέα και υπάρχει δυνατότητα να χωριστεί σε 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα. Τιμή προσφοράς 179.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ., στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω με θέα στη θάλασσα και στη πόλη. Πληρ. τηλ. 6989677045. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 80 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, με θέα. Άριστη κατάσταση, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας και boiler. Έτος κατασκευής 2006, φωτεινό, με ανατολικό προσανατολισμό, σε ήσυχη περιοχή και εύκολο πάρκινγκ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διαμέρισμα 43 τ.μ, στο κέντρο της πόλης, νεόδμητο, με άριστα υλικά κατασκευής, οικονομικό για έξοδα θέρμανσης το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Διαθέτει πρόσβαση σε μικρή αυλή και έχει ησυχία, έτος κατασκευής 2008. Ιδανικό για επένδυση, τιμή 50.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 92 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα, φωτεινό, διαμπερές, φρεσκοβαμμένο, με 2 υπνοδωμάτια, μπαλκόνι. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται τριάρι στην Επάνω Σκάλα, 117 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδμητη, πολυτελή μεζονέτα 110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητικό χώρο, 3 υπνοδωμάτια, WC και μπάνιο, σε πολύ καλό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ) και όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 100 τ.μ., διαμπερής, με αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, 20ετίας, σε καλή κατάσταση. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

Πωλείται κατάστημα στον Ποταμό Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ., στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στην Πέτρα, κατάλληλος για καφετέρια, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κλπ. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, ισόγειο, 400 τετραγωνικά, επιπλέον βεράντες, δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον ορόφου 200 τετραγωνικά, περιβάλλων χώρος κατάλληλος και για πάρκινγκ 3.000 τετραγωνικά. Πληρ. τηλ. 6974-723454.

Ενοικιάζεται κατάστημα στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης (πρώην πιτσαρία «Martano»), 90 τ.μ. ισόγειο, 90 τ.μ. υπόγειο και 50 τ.μ. πρασιά. Πληρ. τηλ. 22510 28588. Ενοικιάζεται μικρό κατάστημα 2 επιπέδων στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Τιμή 1.100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41581. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιο κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Χρυσομαλλούσας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη στο υπόγειο. Διαθέτει κλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευσης και 15 μέτρα πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση fastfood στην προκυμαία Μυτιλήνης, πλήρως εξοπλισμένη, με έτοιμο πελατολόγιο, λόγω αναχώρησης. Τιμή συζητήσιμη, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6973828826, 6942-476868. Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας με πλήρη μηχανήματα κομπλέ, πολλά κλειδιά-κλειδαριές, λόγω συνταξιοδότησης. Αναλαμβάνω και την εκμάθηση της δουλειάς. Αγίας Ειρήνης 2 και Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317, 6942-420803. Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fastfood, πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


14 Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, σε ήσυχη τοποθεσία και με θέα. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χτίζει σπίτι 231 τ.μ.. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε 2 επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932 - 622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κοπέλα ζητά εργασία για φύλαξη παιδιών πρωινές - βραδινές και ώρες ανάγκης, καθώς επίσης και για οικιακές εργασίες. Πληρ. τηλ. 6972-

510598, 6972-000141. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται βοηθός λογιστή, απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με σχετική εμπειρία σε βιβλία Γ´ κατηγορίας και γνώση αγγλικών, για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο: yachtsoperations@gmail.com Κεντρικό φαρμακείο στη Μυτιλήνη ζητά αισθητικό ή σύμβουλο ομορφιάς, με προϋπηρεσία στην πώληση καλλυντικών-παραφαρμάκων. Άνεση επικοινωνίας, ικανότητα στην προώθηση και διαχείριση προϊόντων περιποίησης. Αναγκαία η γνώση αγγλικών. Πληρ. τηλ. 6937-448392. Ζητείται κοπέλα, αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλικίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα

Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 110 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται ελαιόκτημα στη θέση «Σκάφες» στο χωριό Ίππειος, έκτασης 3.325 τ.μ., που περιέχει 70 ελαιόδεντρα. Πληρ. τηλ. 6932-303280 (κ. Ρίπης).

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται κρεβατοκάμαρα. Διαστάσεις κρεβατιού 2 μ. x 1,70 μ., συν 2 κομοδίνα, τουαλέτα, καθρέφτης. Καινούρια. Πληρ. τηλ. 6947949150. Αναζητείται παλιά ποτιστική μηχανή που κλάπηκε από τη Χαρμάνα Καλλονής (Ποταμιά). Αμοιβή 150 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής, δε θα κατατεθεί μήνυση. Πληρ. τηλ. 6977-832835. Αναλαμβάνουμε μισθώσεις ελαιοκτημάτων ή αγοραπωλησίες ελαιοκάρπου (κισίμια), με τους δικούς σας όρους και το υψηλότερο μίσθωμα! Δίνουμε ξανά ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτήματα. Πληρ. τηλ. 22520 61758, 6944184515.

Πωλείται καναπές καινούργιος, 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη, του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6973403114.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλούνται: α) Mitsubishi L200,τετράπορτο, αγροτικό 4Χ4, πετρελαίου, μοντέλο 2000, με 125.000 χλμ. Τιμή: 9.900€, β) RAV Toyota, 4Χ4, αυτόματο, βενζίνης, τετράπορτο, μοντέλο 2000, με 140.000 χλμ. Τιμή 3.800€. Πληρ. τηλ. 6970-883261. Τιμή ευκαιρίας! Πωλείται μηχανή KLV-1000, μαύρη, σε άριστη κατάσταση, με κουκούλα, bagster, βαλίτσα 50 lt, κάγκελα, συναγερμό (με ειδοποίηση εάν είσαι μακριά). Κανονικά όλα τα service, σε αντιπροσωπεία Kawasaki. Φυλάσσεται σε γκαράζ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Δυνατότητα έκδοσης δανείου ή χρέωση πιστωτικής κάρτας. Πληρ. τηλ. 6932-352852. Πωλείται Opel Corsa Sport, 1.400 cc, 10/2001, με μεταλλικό χρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιο-cd-mp3 Pioneer, συναγερμό, GPS, σχάρες Opel, μπαγκαζιέρα οροφής Thule, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. 1ο χέρι, με service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel, πληρωμένο ΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή 3.700 ευρώ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πληρ. τηλ. 6972-927888, What’s Up 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). Ζητείται οδηγός με δίπλωμα Γ´ Κατηγορίας και άνω, και με πτυχίο μηχανικού ή ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση η προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός χρόνου και για τις δύο ειδικότητες. Πληρ. τηλ. 22530 23450 (ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 08:30 - 14:30). Ζητείται υπάλληλος γραφείου στη Μυτιλήνη, με πιστοποιημένες γνώσεις Η/Υ και ξένων γλωσσών, με απαραίτητη προϋπηρεσία ως υπάλληλος γραφείου και κατά προτίμηση σε ασφαλιστικό γραφείο. Πληρ. τηλ. 22530 23450

(ώρες επικοινωνίας καθημερινά 08:30 - 14:30).

(18:30 - 20:30).

Η εταιρεία ζωοτρόφων «Αγρολέσβος ΑΕΒΕ» ζητά πωλητή για την προώθηση των προϊόντων της. Πληρ. τηλ. 22510 96269 (μόνο από 13:00 έως 16:00).

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Ζητούνται συνεργάτες. Επιπλέον εισόδημα από 200 1.500 ευρώ με μερική απασχόληση. Πλήρης απασχόληση 1.500 ευρώ και άνω. Αποδεδειγμένο επιχειρηματικό σύστημα. Προσωπική ανάπτυξη. Έλλειψη χρόνου; Λιγότερες ώρες εργασίας. Επιλογή ωρών εργασίας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο εισόδημα. Προσωπική βοήθεια και καθοδήγηση. Θα χαρούμε πολύ να σας ενημερώσουμε. Πληρ. τηλ. 22510 45453 (10:00 13:30) 22510 45245

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


15

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Tη σελίδα επιµελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

με τους Συντοπίτες

Εορταστικές δράσεις από τη «Λεσβιακή Παροικία»

Κυκλοφορεί το 150ό τεύχος του περιοδικού του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου

Συνέλευση και κοπή πίτας ην ετήσια απολογιστική της γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, η «Λεσβιακή Παροικία». Μετά τις γιορτές, στις 25 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Στο πλαίσιο της συνέλευσης, θα συζητηθούν ο οικονομικός απολογισμός για τη διαχείριση του ταμείου κατά το διάστημα από 21 Νοεμβρίου 2011 έως 3 Δεκεμβρίου 2012 και ο απολογισμός δραστηριοτήτων και έργων για το ίδιο χρονικό διάσημα. Θα ανακοινωθεί επίσης ο

T

προϋπολογισμός για τη νέα χρήση και θα συζητηθούν οι εργασίες, τα σχέδια και οι προοπτικές του σωματείου για τον επόμενο χρόνο. Αμέσως μετά, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου θα γιορτάσουν τον ερχομό των Χριστουγέννων και θα διασκεδάσουν με μυτιληνιό ούζο και μεζέδες, προσφορά της «Λεσβιακής Παροικίας». Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου, στην οδό Ζήνωνος 29 - 31.

Η γιορτή για την πίτα Σημειώνεται πως η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου θα γίνει την Παρασκευή 25

Ιανουαρίου στις 7:30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πλούσιο μπουφέ, κρασί, αναψυκτικά και ζωντανή μουσική και η «Λεσβιακή Παροικία» προσκαλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της να υποδεχθούν μαζί, με υγεία και κέφι, τον καινούργιο χρόνο. Η πρόσκληση θα κοστίζει 25 ευρώ κατ’ άτομο. Όσοι ενδιαφέρονται για κρατήσεις κι επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο της «Παροικίας» (210 5237789) ή με όποιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου γνωρίζουν.

Κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της «Λεσβιακής Παροικίας»

Κεντρικό θέμα είναι η εκδήλωση του Συλλόγου για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης, ενώ παρουσιάζεται μια σειρά πολιτιστικών και άλλων ειδήσεων που αφορούν στο νησί. Η Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή γράφει για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και τις λιχουδιές από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και για την Κρητική Σχολή Αγιογραφίας, ενώ ως «Χρονογράφημα» έχουν μπει τα θέματα του ποδοσφαίρου και της εθνικής κυριαρχίας, από το Γιώργο Κόμη, της αξίας της δωρεάς

του, Μάριου Κακαδέλλη, και της «Παρέας της Τετάρτης», από το Θόδωρο Πλατσή. Για την «Πρώτη σελίδα του Φθινοπώρου» γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη - Σιακή, ο Αρτέμης Γιαννίτσαρος γράφει για «Το πάθημα του Παναγιώτη», ενώ φιλοξενείται κι ένα ενδιαφέρον κείμενο του δρα. του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευάγγελου Παυλή, για τον οικοτουρισμό και τη μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Λέσβο. Το περιοδικό κλείνει με συνταγές, ανθολογία ποιημάτων και παρουσιάσεις βιβλίων.

Σύλλογος Αγριτών Λέσβου

Μαθήματα παραδοσιακών χορών αθήματα παραδοσιακών χορών πραγματοποιεί M φέτος το χειμώνα ο Σύλλογος Αγριτών Λέσβου «Ο Άγιος Δημήτριος». Το τμήμα ενηλίκων θα «χορεύει» κάθε Παρασκευή από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, ενώ τα παιδικά τμήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο απόγευμα, των αρχαρίων από τις 4:45 έως τις 5:30, το β΄ παιδικό από τις 5:30 έως τις 6:15 και το γ΄ εφηβικό από τις 6:15 έως τις 7:30.

ε φόντο τη φύση της Λέσβου κυκλοφορεί το M 150ό τεύχος του περιοδικού «Τα Καλλονιάτικα», που εκδίδει κάθε τρίμηνο ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε από μαθητές τού ΕΠΑΛ Καλλονής, για το θέμα της πλατείας του χωριού, επιστημονικό άρθρο του γενικού γραμματέα Λιμένων, Κώστα Μουτζούρη, λαογραφικό άρθρο για τα Καμίνια όπως τα θυμάται ο Γιάννης Τσούνης, αλλά και ιστορικό κείμενο για το Διόνυσο και διάφορα οικολογικού ενδιαφέροντος θέματα.

Νέο τεύχος για το περιοδικό του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής

«Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι» το φθινοπωρινό τεύχος του περιοKδικούυκλοφορεί «Πλωμαρίτικοι Αντί-

«Αιολίδα» το τελευταίο, χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικού «Αιολίδα» Kτηςυκλοφορεί «Λεσβιακής Παροικίας».

«Τα Καλλονιάτικα»

Σύλλογος Αντισσαίων Αθήνας

Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν Αντισσαίων της Αθήνας O θαΣύλλογος πραγματοποιήσει το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν του το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Η τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο στην εκδήλωση, ανέρχεται στα 20 ευρώ. Η κοπή της πίτας του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου.

λαλοι», του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Στο τεύχος έχουν περιληφθεί διάφορα θέματα που αφορούν στο Πλωμάρι, μεταξύ αυτών και η συνέχεια του διηγήματος «Επιστροφή στην Άμαξο», του Αντώνη Ανδριώτη. Παρουσιάζονται επίσης όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού, αλλά και παλιές φωτογραφίες του χωριού και των κατοίκων του. Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει την ετήσια γενική του συνέλευση την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 10:30 το πρωί στην αίθουσά του. Θέματα της συνέλευσης θα είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και η παρουσίαση του προϋπολογισμού, ενώ θα γίνουν διάφορες ανακοινώσεις. Παράλληλα, θα γίνει η κοπή της πίτας του Συνδέσμου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα ταμειακά εν τάξει μέλη, ενώ σε περίπτωση μη απαρτίας, η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, με τα ίδια θέματα.

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μυτιλήνη 14 Δεκεμβρίου 2012

AΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜ. 1970 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις της παρ. 1. του άρθρου 86 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) και τις ό-

μοιες του άρθρου 58 του Ν. 3852/10 (ΦΕΚ 87/70.06.2010 τεύχος Α΄): Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης. 2. Tις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/10 3. Την αρίθμ. 3/2011 Απόφαση Δημάρχου Λέσβου «Περί ορισμού αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε αυτούς» 4. Την αρίθμ. 1969/2012 Από-

φαση Δημάρχου Λέσβου «Περί αποδοχής της παραίτησης του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Πλωμαρίου κυρίου Πολίτη Σταύρου του Αναστασίου 5. Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής του έτους 2001 της ΕΣΥΕ για το Δήμο Λέσβου, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός ανέρχεται στους 90.643 κατοίκους 6. Το γεγονός ότι ο Δήμος Λέσβου έχει δεκατρείς (13)

Δημοτικές Ενότητες ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ 1. Ορίζει Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου το Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, κύριο Μουτζούρη Δημήτριο του Ευστρατίου, με τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στην αριθμ. 3/2011 Απόφαση Δημάρχου «Περί ορισμού αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε αυτούς», 2. Η θητεία του Αντιδημάρ-

χου κ. Μουτζούρη Δημητρίου του Ευστρατίου, ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 59 και της παρ. 16 του άρθρου 282 του Ν. 3852/2010, ήτοι για το χρονικό διάστημα από 15-122012 έως 31-8-2014 3. Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθμ. 3/2011 Απόφαση Δημάρχου «Περί ορισμού αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε αυτούς» 4. Η παρούσα απόφαση θα

δημοσιευτεί σε μια τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα που Νομού Λέσβου, στην ιστοσελίδα του Δήμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 το άρθρου 59 του Ν. 3852/2010, καθώς και στον ιστότοπο του Προγράμματος Διαύγεια, κατά τις διατάξεις το Ν. 3861/2010. Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Ποίημα του μαθητή του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης Ηλία Ψυρούκη απέσπασε το τρίτο βραβείο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης

«Μνεία και μνήμες για σένα» Το ποίημα του μαθητή Μνεία και μνήμες για σένα

Ο Ηλίας Ψυρούκης, ο μαθητής του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης που βραβεύτηκε στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ο τρίτο βραβείο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Σμύρνη», που διοργάνωσε η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, απέσπασε για το ποίημα που έγραψε με τίτλο «Μνεία και μνήμες για σένα», ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Ηλίας Ψυρούκης. Ο διαγωνισμός διήρκεσε μου, αφού οι παππούδες από τις αρχές Σεπτεμβρί- μου ήταν από τη Σμύρνη, ου έως τις 23 Νοεμβρίου το Αϊβαλί, το Εσκί Σεχίρ και η Ευαγγελική Σχολή και την Κιουτάχεια», λέει Νέας Σμύρνης καλούσε ο μαθητής. «Είχα ακούσει μαθητές από όλη την Ελ- πολλές ιστορίες από τη λάδα να συμμετάσχουν γιαγιά μου από την πλευμε κείμενά τους, βασι- ρά της μητέρας μου, έτσι σμένα σε θέμα αντλημένο μεγάλωσα και αυτή είναι από τη ζωή, την ιστορία η κουλτούρα μου, οπότε και τη μακρόχρονη πα- ήταν μια καλή ευκαιρία ρουσία του Ελληνισμού να συμμετέχω στο διαγωστη Σμύρνη. νισμό.» Στο διαγωνισμό συμμε- Ο ίδιος έμαθε για τη βράτείχαν τελικά 68 μαθητές βευσή του μόλις προχτές, γυμνασίων και λυκείων μετά τη σχετική τελετή και συγκεντρώθηκαν 35 που πραγματοποιήθηκε διηγήματα (18 από γυ- το περασμένο Σάββατο σε μνάσια και 17 από λύ- ειδική εκδήλωση που ορκεια) και 33 ποιήματα γάνωσε η Ευαγγελική (16 από γυμνάσια και 17 Σχολή Νέας Σμύρνης στο από λύκεια). χώρο της, όπου ο ΜυτιΑφιερωμένο ληνιός μαθητής απέσπασε το τρίτο βραβείο στην στη γιαγιά του… Ο μαθητής της Γ΄ τάξης κατηγορία του Λυκείου. του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης «Είχα ακούσει πολύ καλά Ηλίας Ψυρούκης ήταν α- σχόλια απ’ όσους το διάνάμεσα σε όσους πήραν βασαν, αλλά η βράβευση μέρος. Ο ίδιος συμμετεί- ήταν μια έκπληξη για μέχε με το ποίημά του να, αφού δε με ενημέρω«Μνεία και μνήμες για σαν πριν την τελετή, αλλά σένα», που έγραψε αφιε- μετά», λέει χαρούμενος ο ρώνοντάς το στη γιαγιά 17χρονος μαθητής. «Θα του, από την πλευρά της ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τη φιλόλογό μας μητέρας του. «Έχω καταγωγή από τη Δώρα Σαντή, που βοήθηΜικρά Ασία και από τις σε στην επιμέλεια του δύο πλευρές των γονιών κειμένου.»

T

Μια κραυγαλέα σιωπή σφαδάζει τον πόνο της γης. Το αίμα άπλετο για να χαράξεις μ’ αυτό νέες ζωές. Πόνο με πόνο αντάλλαξες για να μην στερήσεις την ανθρωπότητα. Μαύρο το μεσημέρι σαν την ιστορία κάτω από τα πόδια σου. Μικρά Ασία, τώρα, ναι, μπορείς να θρηνείς τις χαμένες αύρες σου. Αλλά μην λυπάσαι τόσο· μόνο όσο χρειάζεσαι για να μην ξεχνάς. Ένας ιόχρους δαίμων κείτεται στο προσκεφάλι σου. Είναι η ατελείωτη νωθρότητα, την οποία επέλεξες μήπως και ξεχάσεις. Πρόσεχε, ο δρόμος είναι ανοιχτός, μα ο πόνος μέσα σου. Ποτέ μην φοβηθείς· να λες την αλήθεια, για να μπορείς να ζεις. Κράτα χρυσό και σμύρνα, για τις μέρες που πέρασαν. Για κείνες τις μέρες, που το λαμπρό στεφάνι τους σε φωτίζει ακόμα. Μα τώρα, για πρώτη φορά, το διαμάντι θάμπωσε. Καταραμένη ζεις, ανάμεσα σε δυο λαούς. Διχασμένη, σε δυο ηπείρους, κομμάτιασες την καρδιά σου. Αιώνια χώματα, χαμένη η ομορφιά σου. Χρόνο στον χρόνο, ψυχή την ψυχή, άκουγες τις κραυγές. Κραυγές που αναδύθηκαν απ’ τ’ απύθμενα νερά σου. Μια γριά απ’ τα μέρη σου, σήμερα άφησε μια πνοή. Όχι, ψυχή, μην παρασύρεσαι· μόνο μια πνοή. Αυτό της απέμεινε από σένα· αυτό, και μια χούφτα χώμα. Μερικά τρίμματα της γης σου, ικανά να πλέξουν το στερνό πανωφόρι της. Τι θα πει στερνό, για μια χώρα που δε στέρεψε ποτέ; Πώς να μιλήσεις για θάνατο, σε μια ψυχή που ποτέ δεν πέθανε; Δεν μπορείς να υποτιμάς έτσι τα χρόνια· δίχως αυτά δε θα ζούσες. Τα δάκρυά σου γίναν πιο απαλά· το αγκάθι όμως εκεί, στο πανωφόρι της ανθρωπότητας. Κι ακόμα, έτοιμη να ξεψυχήσεις, ήρωες έχεις, να σε κρατούν στον νου. Έτσι, λοιπόν, πλημμύρισες την ψυχή μας· άρωμα, εσύ, της αιωνιότητας.

Ταινία τού Γούντυ Άλλεν στο Μόλυβο

«Μεσάνυχτα στο Παρίσι» Ομάδα ΜήθυHτο Κινηματογραφική μνας θα προβάλει σήμερα Σάββα15 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του οικισμού, την ταινία τού Γούντυ Άλλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Ένας Αμερικανός σεναριογράφος, λάτρης της ρομαντικής και μποέμικης

ζωής, επισκέπτεται με την πραγματίστρια γυναίκα του το Παρίσι. Ένα βράδυ, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, θα βρεθεί ξαφνικά πίσω στην μπελ επόκ. Παίζουν: Όουεν Γουίλσον, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κάθι Μπέιτς, Κάρλα Μπρούνι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου από τις 15:00 έως τις 12:00 στο τρίγωνο, στην αρχή της αγοράς Στόλισμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, παζάρι και λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών του Αμπελικού, από τον Πεζοπορικό και Ορειβατικό Σύλλογο «Ορειάς» στις 19:55 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Προβολή της όπερας «Αΐντα» τού Βέρντι, από τη ΜΕΤ της Νέας Υόρκης στο χώρο του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» της Αθήνας Εκδήλωση για τα «Φόβια» του Μεσοτόπου και παρουσίαση του ημερολογίου του Συλλόγου

Έως αύριο Κυριακή 16 Δεκεμβρίου από τις 21:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 22:00 Φιλανθρωπικό παζάρι από το Σύλλογο Καθηγητών Αγγλικής Δημοσίου

Έως Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» Η θεατρική παράσταση «Η σκιά του έρωτα», από τη θεατρική ομάδα του Ομίλου

Έως Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Έκθεση ζωγραφικής για την απεξάρτηση, από το ΚΕΘΕΑ

Αύριο Κυριακή 16 Δεκεμβρίου από τις 9:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, από το Σύλλογο Καθηγητών Αγγλικής Δημοσίου Λέσβου στις 17:00 στην οδό Αθηνάς 3 Εγκαίνια του εργαστηρίου της ΠΟΛΙΑΝΑ στην πλατεία της Στύψης Στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού στο παραδοσιακό καφενείο «Καφενταρία» της Αγιάσου Μιλόνγκα από το «TangoLesvos»

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στη Λέσχη των «Πειρατών» Μυτιλήνης Παρουσίαση του νέου CD από τα «Φώτα Απέναντι», με τίτλο «Κι εκεί που νομίζεις πως είσαι βουνό, χάνεις τα δέντρα σου»

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εορταστική εκδήλωση από τα μουσικά σύνολα του Συλλόγου «Χορωδία Μυτιλήνης»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι», του Γιάννη Σμαραγδή (επική περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Σεμπάστιαν Κοχ, Κατρίν Ντενέβ, Τζον Κλιζ, Λάκης Λαζόπουλος Ώρα προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο στις 18:45 Έως Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου «Αν…», του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (αισθηματική - κοινωνική) Πρωταγωνιστούν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου, Μαρία Σολωμού, Θέμις Μπαζάκα Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο στις 21:45, Κυριακή και Δευτέρα στις 19:00 και στις 21:45, Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45 Έως Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου «Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο Ταξίδι», του Πίτερ Τζάκσον (περιπέτεια, σε παγκόσμια πρεμιέρα - 3D προβολή)* Πρωταγωνιστούν: Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ελάιτζα Γουντ, Μάρτιν Φρίμαν, Τζέφρι Τόμας Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο 15/12, Κυριακή 16/12, Δευτέρα 17/12, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 20/12, Παρασκευή 21/12, Σάββατο 22/12, Κυριακή 23/12 και Δευτέρα 24/12 στις 18:00 και στις 21:30 * Οι προβολές συνεχίζονται.


ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

17

«Λέσβιοι καλλιτέχνες στηρίζουν την απεξάρτηση», στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση του ΚΕΘΕΑ της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε τις καλύτερες προοπτικές και διαθέσεις επρόκειτο να εγκαινιαστεί χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Λέσβιοι καλλιτέχνες στηρίζουν την απεξάρτηση», που διοργανώνει μέχρι και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Σε συνέντευξη Τύπου που νταποκρίθηκαν στο κάλεέδωσαν το απόγευμα της σμα του Συλλόγου ΟικογέΠέμπτης η υπεύθυνη του νειας του ΚΕΘΕΑ, μεταξύ ΚΕΘΕΑ, Αθηνά Παραστρατί- αυτών ο Δημήτρης Καραπιδου, η πρόεδρος του Συλ- πέρης, η Καίτη Μεσσηνέζη, λόγου Οικογενείας, Πόπη ο Νίκος Αναγνώστου, ο Χατζημανωλάκη, και ο αντι- Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ πρόεδρος, Στρατής Γεωργα- Βογιατζή, η Ειρήνη Γεραγώντής, τονίστηκαν οι λόγοι του, η Ελένη Γιακαλή κ.ά.. πραγματοποίησης της έκθε- Στην έκθεση θα φιλοξενούσης, που δεν είναι άλλοι α- νται συνολικά 61 πίνακες πό την προσπάθεια ενίσχυ- ζωγραφικής, λιθογραφίες, σης των νέων που υποστη- μεταξοτυπίες και ακουαρέρίζονται από το ΚΕΘΕΑ και λες, η τιμή πώλησης των οποίων έχει καθοριστεί από των οικογενειών τους. Συνολικά 45 Λέσβιοι δημι- τους ίδιους τους καλλιτέουργοί, τόσο από το νησί, χνες, με στόχο το να είναι όσο και από την Αθήνα, α- όσο το δυνατόν πιο προσιτή

Δημήτρης Μαμάκος Νομαδικόν Ημερολόγιο δρόμου

Μ

Έργα Καλλιπολίτη στο Παρίσι μεγάλη έκθεση ζωγραφικής και που πραγματοποιήθηΣκε εγλυπτικής, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, πήρε μέρος με δύο πίνακές της η γνωστή Μυτιληνιά ζωγράφος και γλύπτρια Μαρία Καλλιπολίτη. Η έκθεση, με τίτλο «Art en Capital», εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Aurelié Filippeti. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο επιβλητικό μέγαρο «Grand Palais» των Ηλυσίων Πεδίων και στόχο της έχει τη συνάντηση μεγάλων καλλιτεχνών απ’ όλον τον κόσμο. Το φετινό σλόγκαν της έκθεσης, που έχει καθιερωθεί ως μεγάλης εμβέλειας καλλιτεχνικό γεγονός, ήταν «Μια μοναδική διαδρομή μέσα στην τέχνη τού σήμερα» και όπως κάθε χρόνο, την επισκέφτηκαν πάνω από 35.000 φιλότεχνοι.

«Πολιτιστική» ημερίδα για εκπαιδευτικούς Στο Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδη» μερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα «Πάμε Μουσείο Γ. Ιακωβίδη», διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Την ημερίδα, που θα γίνει στους χώρους του Μουσείου στα Χίδηρα, γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, διοργανώνει η υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βάσω Βασίλαρου. Θα πραγματοποιηθεί προβολή παρουσίασης της ζωής και του έργου του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, ξενάγηση και γνωριμία με τις ψηφιακές εφαρμογές από την υπεύθυνη του Μουσείου και επαφή (εισήγηση, δραστηριότητες) με τη Μουσειακή Αγωγή από την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων.

H

Αθήνα 2012, σελ. 322

Δημήτρης Μαμάκος καOκαιτάγεται από την Πλαγιά γεννήθηκε στην Αθήνα

Η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ, Αθηνά Παραστρατίδου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικογενείας, Στρατής Γεωργαντής, και η πρόεδρος του Συλλόγου, Πόπη Χατζημανωλάκη, κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου

στο κοινό. Όλα τα έσοδα από την έκθεση θα διατεθούν για τις ανάγκες των χρηστών που χρειάζεται να μεταβούν στην Αθήνα για περαιτέρω θεραπεία κι ένταξη σε κοινότητες, και για τις οικογένειές τους που αντιμετωπί-

ζουν προβλήματα, αλλά και για την υποστήριξη του ίδιου τού ΚΕΘΕΑ, που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζει προβλήματα. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κάθε μέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη.

Εργαστήριο κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας στο «Μπουρίνι»

«Ελάτε να παίξουμε κουκλοθέατρο!» ργαστήριο κατασκευής κι εμψύκούκλας, με υπεύθυνη Ετηνχωσης θεατρολόγο Ευγενία Τσιχλιά, ξεκινά αυτές τις μέρες στο χώρο του Ερασιτεχνικού Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης «Μπουρίνι». Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους θέλουν να παίξουν με το «μαγικό» κόσμο της κούκλας και σε όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως εκπαιδευτικό και θεραπευτικό εργαλείο. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές και θα διερευνήσουν το πώς μια κούκλα αποκτά δική της ζωή, μέσα στον κόσμο που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι γι’ αυτήν.

Τα αντικείμενα του εργαστηρίου Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήρι θα εστιάζει σε έννοιες που σχετίζονται με το θέατρο κούκλας μέσα από κείμενα και βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, με την κατασκευή κούκλας με διάφορους τρόπους (ξύλο, ύφασμα, αφρολέξ, χαρτί,

φυσικά υλικά κ.ά.), με τη χρήση της κούκλας στην εκπαιδευτική πράξη, με τον πειραματισμό πάνω στην εμψύχωση καθημερινών αντικειμένων, ενώ θα παρουσιαστεί η ζωή της κούκλας από νήματα μέσω κατασκευής μιας μικρής μαριονέτας. Οι συμμετέχοντες, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τα δραματουργικά στοιχεία που απαρτίζουν τη θεατρική διαδικασία, μέσα από μικρά κουκλοθεατρικά δρώμενα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το τμήμα θα περιλαμβάνει από επτά έως δέκα άτομα και η μηνιαία συμμετοχή ανέρχεται στα 30 ευρώ, ενώ το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Τσιχλιά στο τηλέφωνο 6934-953076 και στο email: evgeniatsichlia@yahoo.com , καθώς και να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ομάδας «Ζλουχτήρια», http://www.wix.com/ zlouhtiria/puppet/our-work#!__ our-work/.

Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Ολοκληρώθηκε το ντοκυμαντέρ για την απελευθέρωση και παραδίδεται Oδιολοκληρώθηκε στην ΕΡΤ3 το δεύτερο επεισότου ντοκυμαντέρ για την απελευθέρωση της Λέσβου, που αποτελεί συμπαραγωγή της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και του καναλιού. Το επεισόδιο εξιστορεί τα γεγονότα από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης μέχρι την αποχώρηση των Τούρκων από το τελευταίο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου, το Μεσότοπο, και την εν τω μεταξύ συνθήκη ειρήνης και αποχώρηση του Οθωμανικού Στρατού από το νησί, στις 8 Δεκεμβρίου 1912. Στο φακό τού ντοκυμαντέρ, που βασίστηκε σε σενάριο των Ξενο-

φώντα Μαυραγάνη, Νίκου Παπαδέλλη και Αριστείδη Φρυδά, μιλούν οι Στρατής Αναγνώστου, Μάκης Αξιώτης, Άρης Κυριαζής, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ηγούμενος της Μονής Λειμώνος, Κωνσταντίνα Βακά, Αθανάσιος Καλαμάτας, Ξενοφών Μαυραγάνης, Μάκης Μπεκιάρης, Νίκος Παπαδέλλης, Φάνης Σουλακέλλης, Ελπινίκη Ταστάνη, Αριστείδης Φρυδάς, Χρήστος Χατζηλίας, Γιάννης Χαβαράνης κ.ά.. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα προγραμματισμό τής ΕΡΤ3, το ντοκυμαντέρ θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα, σε ώρα και ημέρα που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

τον Οκτώβρη τού 1974. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1999 και από το 2000 έως και το 2009 δραστηριοποιήθηκε εμπορικά με τη συμμετοχή του σε δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Την άνοιξη του 2009 εγκατέλειψε την οκτάχρονη καριέρα του και τον Οκτώβρη του ίδιου έτους πετάει για το Κατμαντού δίχως εισιτήριο επιστροφής. Η μετέπειτα διαδρομή του δίνεται στο παρόν βιβλίο, το «Νομαδικόν», ένα διήγημα βασισμένο σε αυτοβιογραφικά στοιχεία. Πρόκειται για το χρονικό ενός οδοιπορικού, μιας απίστευτης περιπέτειας, που εκτυλίσσεται με φόντο τα μαγευτικά τοπία τού Νεπάλ και της Ινδίας, και τα μεγάλα ζητήματα της εποχής. Γράφει στον πρόλογο: «Για χρόνια είχα την αίσθηση “ότι κάτι δεν πάει καλά”. Αργότερα πίστεψα πως είχα φτάσει σε αδιέξοδο. Έπειτα έφυγα. Και άρχισα να γράφω αυτό που θα ήθελα - αλλά δεν είχα - στα χέρια μου, όταν αντιμετώπιζα το αδιέξοδο. Αυτό είναι το ημερολόγιο του ταξιδιού μου, των ανακαλύψεών μου. Μέχρι την επόμενη αναθεώρηση της ιδέας μου για τα πράγματα, αυτή είναι η απάντησή μου στα αδιέξοδα.» Για το τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στις σελίδες αυτού του βιβλίου-ημερολογίου ο συγγραφέας σημειώνει: «Η ιστορία κάποιου που άφησε την πόλη, την καριέρα και τους αγαπημένους του, για ν’ αναζητήσει τη ζωή. Η καταγραφή του οδοιπορικού του από τα μονοπάτια των Ιμαλαΐων ως τις μεσαιωνικές πόλεις του Κατμαντού. Από τις εξωτικές παραλίες του ινδικού νότου μέχρι τα ορεινά χωριά τού Ταμίλ Νάντου. Στα αγροτοχώρια τού Τεράι και στους δρόμους της Καλκούτα. Στις ζούγκλες τής Καρνάτακα. Το χρονικό της γνωριμίας ενός “homo urbanus” με την κουλτούρα του δρόμου και των ταξιδευτών· με την πνευματικότητα της Ανατολής· με τη νηφάλια παρατήρηση. Η απόπειρα της αποτύπωσης των συναισθημάτων της άχρονης περιπλάνησής του, της πρώτης πορείας δίχως προκαθορισμένο σκοπό. Η καταγραφή της διαδρομής ανάμεσα στο βίωμα του απόλυτου αδιεξόδου και στην αυτοψία του άπειρου των εναλλακτικών. Το χρονικό μιας συνεχώς παρούσας εσωτερικής διεργασίας, μιας περιπέτειας διανοητικών συσχετισμών, που βάζει στο στόχαστρο τον εγωισμό και τελικά αλλάζει τον κόσμο... Τον τρόπο που εκείνος τον κοιτά. Για το βιβλίο έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα (http://www.nomadikon.com), ενώ το 50% των καθαρών εσόδων από την πώλησή του θα διατίθεται για την υποστήριξη των προγραμμάτων προστασίας των τροπικών δασών της οργάνωσης Rainforest Conservation Fund. Π.Σ. Νέες κυκλοφορίες υκλοφόρησε από το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή» το πολυσέλιδο βιβλίο «Τα Αρχεία της Βατούσας Λέσβου (1733 - 1912)», με επιμέλεια, εισαγωγές και σχολιασμό του Χρήστου Σταυράκογλου και ευρετήριο του Παναγιώτη Μιχαηλάρη. Από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Φαίδωνα Χατζηδημητρίου με τον τίτλο «Μαύρο Χιόνι». Αναλυτικές παρουσιάσεις, στα επόμενα φύλλα.

K


18

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το «Ε», με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», Δημήτρη Παπαχρυσό

«Να μην αποκοπούν οι μικρότερες γενιές από τις μνήμες…» ο «Ε» σήμερα φιλοξενεί τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», Δημήτρη Παπαχρυσό. Με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου του Συλλόγου για το 2013 με θέμα την πορεία της Μεραρχίας του Αρχιπελάγους, μας μιλάει για το σημαντικό υλικό που αξιοποιήθηκε, για τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και για τους στόχους που θέτει για το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης της Σκάλας Λουτρών, που έχει πλέον στην κατοχή του πλήθος αντικειμένων της ζωής των προσφύγων. «Ο Ηλίας Κώσσης καταγόταν από τη Βρίσα και υπηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ρετούσε τη Μεραρχία του ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ Αρχιπελάγους και στα χειΚύριε Παπαχρυσέ, λίγο ρόγραφα κείμενά του περιπριν βγει η χρονιά που συ- γράφει όλη την πορεία του, μπλήρωσε τα 90 χρόνια α- από την ημέρα που ξεκίνηπό τη Μικρασιατική Κατα- σε από τη Βρίσα για να καστροφή, ο Σύλλογος «Το ταταγεί στον Ελληνικό Δελφίνι» εξέδωσε ένα εξί- Στρατό, μέχρι τις μάχες που σου ιστορικό ημερολόγιο, ακολούθησαν - είτε κερδήμε θέμα την πορεία της Με- θηκαν είτε χάθηκαν -, το ραρχίας του Αρχιπελάγους. πώς ήταν η στρατιωτική Μιλήστε μας λίγο για τη ζωή, τα γλέντια και τα απρόοπτα, περιγράφοντας συγκριμένη έκδοση. «Πρόκειται για το 10ο στη παράλληλα διάφορα μέση σειρά ημερολόγιο του Συλ- που συναντούσε. Όλα αυτά, λόγου μας με θέμα τη Μι- μέχρι και 20 μέρες πριν κακρασιατική Καταστροφή και εί η Σμύρνη, οπότε ο ίδιος πιθανώς το τελευταίο, αφού τραυματίστηκε από σφαίρα ενδέχεται με αυτό να κλεί- στο κεφάλι, μεταφέρθηκε σει ο συγκεκριμένος “κύ- σε στρατιωτικό νοσοκομείο κλος”, λόγω του ότι είναι στη Σμύρνη και από εκεί με πολυέξοδος και δεν έχουμε ατμόπλοιο στη Θεσσαλονίπλέον τη δυνατότητα εκδό- κη, όπου και ανάρρωσε σεων. Τα προηγούμενα η- πριν επιστρέψει στη Λέσβο. μερολόγια αφορούσαν αρ- Έτσι, με εξαίρεση τις 20 τεχικά διάφορες πόλεις της λευταίες μέρες πριν την καΜικράς Ασίας, ξεκινώντας ταστροφή της Σμύρνης, τα το 2004 με τη Σμύρνη και χειρόγραφά του περιλαμβάστη συνέχεια πηγαίνοντας νουν όλη την πορεία της στην Πέργαμο, το Αϊβαλί, Μεραρχίας, δίνοντας πολύ την Ίμβρο και την Τένεδο. σημαντικά στοιχεία, τα οΤο ημερολόγιο του 2008 ή- ποία βγαίνουν στη δημοταν αφιερωμένο σε κειμή- σιότητα για πρώτη φορά λια που φυλάσσονται στο χάρη σε έναν άνθρωπο που Μουσείο Προσφυγικής είχε την έμπνευση να τα καΜνήμης του Συλλόγου, στη ταγράψει και να μάθουμε έΣκάλα Λουτρών, του 2009 τσι ιστορίες που δεν υπάρστο Οικουμενικό Πατριαρ- χουν πουθενά αλλού. Πρόχείο, του 2010 είχε αφιέ- κειται ίσως για το καλύτερο ρωμα στη Λεσβιακή Άνοιξη από τα ημερολόγια που έκαι ένα “λογοτεχνικό ταξίδι χουν κυκλοφορήσει, χάρη στη Λέσβο τού χτες”, η έκ- και στο Σύλλογο Εκπαιδευδοση του 2011 ήταν αφιε- τικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίρωμένη στη Φώκαια και δευσης Λέσβου “Μίλτος στον πρώτο διωγμό τού Κουντουράς”, που δώρισε 1914 μέσα από φωτογρα- στο Μουσείο μας το χειρόφίες και κείμενα του Γάλ- γραφο και πιστεύω πως είλου αρχαιολόγου Félix ναι πολλοί αυτοί που θα ζηSartiaux και το ημερολόγιο τήσουν να το προμηθευτου 2012 αφορούσε μια τούν.» πλειάδα πόλεων της Μι- Το χειρόγραφο μπορεί να κράς Ασίας, μία για κάθε το δει κανείς αυτούσιο στο Προσφυγικής μήνα. Η φετινή μας έκδο- Μουσείο ση, για το 2013, είναι αφιε- Μνήμης; ρωμένη στη Μικρασιατική «Ναι, πρόκειται για ένα χοΕκστρατεία από τον Ιανουά- ντρό βιβλίο 200 σελίδων. ριο μέχρι και το Δεκέμβριο Και αξίζει να αναφέρω πως οι φωτογραφίες της έκδοτου 1922.» Το ημερολόγιο ακολουθεί σης του ημερολογίου είναι το οδοιπορικό της Μεραρ- επίσης πολύ σημαντικό και χίας χρονολογικά, βασιζό- ανέκδοτο υλικό, από επιμενο, απ’ όσο εξηγεί η έκ- στολικά δελτάρια του Γενιδοση, στα χειρόγραφα του κού Επιτελείου Στρατού έφεδρου ανθυπολοχαγού που είχε στην κατοχή του έΗλία Κώσση. Πώς βρέθη- νας γιατρός από την Πάτρα, καν στην κατοχή σας αυτά ο Τιμολέων Κουτσουραδής, τα χειρόγραφα; ο οποίος τα σκανάρισε και

T

μας τα έστειλε σε ψηφιακή μορφή με πολλή ευχαρίστηση. Φωτογραφίες που ταιριάζουν και με την περιγραφή που υπάρχει σε κάθε μήνα από τα γεγονότα της εποχής.»

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης Μια που αναφερθήκαμε στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά; «Το Μουσείο λειτουργεί κανονικά, αλλά επειδή δεν έχουμε μόνιμο υπάλληλο και οι δυνατότητές μας είναι πολύ περιορισμένες, έχουμε αναρτήσει στην είσοδό του δύο τηλέφωνα, ένα κινητό κι ένα σταθερό, και όποιος επισκέπτης έρθει εκτάκτως, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο κι εμείς φροντίζουμε να του ανοίξουμε και να ξεναγηθεί στο Μουσείο.» Δέχεται αρκετές επισκέψεις ο χώρος; «Έρχονται όλα τα σχολεία από τη Λέσβο, καθώς και φαντάροι από τα στρατόπεδα που φιλοξενούνται στο νησί. Το καλοκαίρι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που έρχεται να επισκεφτεί το Μουσείο και μας κάνει εντύπωση, αφού διαπιστώνουμε ότι είναι καταχωρημένο σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς του εξωτερικού, που προφανώς το ανακάλυψαν μέσα από την ιστοσελίδα μας στο διαδί-

κτυο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όσες φορές εκδόθηκαν τουριστικοί οδηγοί από το Υπουργείο Αιγαίου και από την Περιφέρεια ή το Δήμο, ανέφεραν όλα τα μουσεία εκτός από το δικό μας, αν και πιστεύω ότι είναι πολύ αξιόλογο. Είναι ένα Μουσείο με πάρα πολύ λαογραφικό υλικό από τη ζωή των προσφύγων, που συνεχώς εμπλουτίζεται.» Ο χώρος επαρκεί για την έκθεση όλων των στολών, βιβλίων, σκευών, κ.λπ. που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια; «Αυτήν τη στιγμή έχουμε διάφορα αντικείμενα, που δεν υπάρχει χώρος να τα εκθέσουμε και θα πρέπει να βγάλουμε τα παλιά προκειμένου να εκθέσουμε καινούργια. Κάποια στιγμή θελήσαμε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κτήριο, που θα φιλοξενήσει τα κειμήλια των Μικρασιατών όλης της Λέσβου, ώστε να γίνει η Σκάλα Λουτρών, που είναι αμιγώς προσφυγικό χωριό, σημείο αναφοράς. Δε βρήκαμε ανταπόκριση. Ο προσφυγικός συνοικισμός της Σκάλας Λουτρών δημιουργήθηκε το 1931, όταν το ελληνικό κράτος προσέφερε κατοικίες στους πρόσφυγες. Οι περισσότερες από αυτές με τα χρόνια αλλοιώθηκαν με διάφορες προσθήκες που έγιναν, εκτός από μία, που ανήκει σε κάποια χήρα που δε μένει πια εκεί και καταφέραμε το

2006, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, να τη χαρακτηρίσουμε ως ιστορικής αξίας μνημείο που έχει σχέση με την εγκατάσταση των προσφύγων τού 1922 στην Ελλάδα. Κάναμε επανειλημμένες προσπάθειες και προτάσεις για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης οικίας, που θα πρέπει να απαλλοτριωθεί μέσω κάποιου δημόσιου φορέα, για να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε, να τη διασώσουμε για να μην καταρρεύσει. Η αντικειμενική του αξία είναι πολύ μικρή και έχει προσφερθεί ήδη ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος να κάνει δωρεάν τη μελέτη, ώστε να γίνει όπως ήταν το σπίτι και να εκθέσουμε μέσα όλα τα αντικείμενα της εποχής των προσφύγων, που έχουν σχέση με κουζίνα ή με κρεβατοκάμαρα. Στόχος μας είναι να πάρει τη μορφή ενός κανονικού προσφυγικού σπιτιού, που θα λειτουργεί παράλληλα με το ήδη υπάρχον Μουσείο.»

Εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια Τι δραστηριότητες πραγματοποίησε φέτος ο Σύλλογος με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή; «Φέτος είχαμε πλήθος εκδηλώσεων σχετικών με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Ιανουάριο επανεκδώσαμε και παρουσιάσαμε στο

Επιμελητήριο Λέσβου το βιβλίο του Μιχαήλ Ροδά “H Ελλάδα στη Μικρά Ασία Μικρασιατική Καταστροφή”. Ο Μιχαήλ Ροδάς ήταν υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας στη Σμύρνη και είχε στην κατοχή του όλα τα έγγραφα που διακινήθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας την κρίσιμη περίοδο 1919 - 1922. Το βιβλίο είχε εκτυπωθεί για μία και μοναδική φορά σε περιορισμένα αντίτυπα και δεν κυκλοφορούσε πουθενά. Το χάρισε κάποιο μέλος του Συλλόγου στο Μουσείο, είδαμε την ανεκτίμητη αξία του και αποφασίσαμε να το επανεκδώσουμε σε 500 αντίτυπα. Μας το έχουν παραγγείλει από πολλούς συλλόγους και μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ το παρουσιάσαμε και το Μάρτιο στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη “Λεσβιακή Παροικία”.» Πέρα από την παρουσίαση του συγκεκριμένου λευκώματος, τι άλλες δράσεις κάνατε; «Ακολούθησαν εκδηλώσεις στις 22 και 23 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης σχετικές με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πλαισιωμένες από χορούς και τραγούδια από τα παράλια της Μικράς Ασίας, και το Σεπτέμβριο παρουσιάσαμε άλλο ένα λεύκωμα για τη Φώκαια της Μικράς Ασίας και τον πρώτο διωγμό, και πάλι στο Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο των 90 χρόνων, αυτές τις ημέρες θα παρευρεθώ προσωπικά στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο Μικρασιατικών Συλλόγων που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Κυριακή, στο ξενοδοχείο “Κάραβελ” της Αθήνας και που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής.» Πού στοχεύουν οι δράσεις του Συλλόγου; Προγραμματίζεται κάτι άλλο άμεσα; «Ό,τι κάνουμε, στοχεύει κυρίως στο να μην αποκοπούν από τις μνήμες οι μικρότερες γενιές. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Οι διαθέσεις των γειτόνων μας είναι ελπίζουμε φιλικές, όπως και οι δικές μας, αλλά πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο ξενοδοχείο “Κουντουρουδιά”.»


19

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Ακράτεια ούρων στο σκύλο

H

ακράτεια των ούρων αφορά κυρίως ενήλικα και λιγότερο νεαρά ζώα. Τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στην ακράτεια.

Αιτιολογία - Συγγενή αίτια: αφορά θηλυκά ζώα μεγάλου μεγέθους, στα οποία κατά την κατάκλιση έχουμε διαφυγή ούρων. Το μήκος της ουρήθρας συνήθως είναι μικρότερο σε αυτά τα ζώα. Στις μισές από αυτές τις σκύλες θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα, μετά την πρώτη περίοδο (οίστρο). Στα υπόλοιπα θα χρειαστεί συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση. - Επίκτητα αίτια: η στείρωση στα θηλυκά και ο ευνουχισμός στα αρσενικά σκυλιά είναι το συνηθέστερο αίτιο ακράτειας. Η στείρωση πριν τον πρώτο οίστρο έχει ενοχοποιηθεί από πολλούς ερευνητές. Τελικά προκύπτει μια ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας, που οφείλεται σε διάφορα αίτια ορμονικά και μη, όπως το μικρό μήκος και ο τόνος της ουρήθρας, η ανατομική διάταξη της ουροδόχου κύστης, η φυλή (Rottweiler, Doberman pincher, Setter), το μέγεθος (οι μεγαλόσωμες φυλές είναι πιο ευάλωτες) και το βάρος (προδιαθεσικός παράγοντας) του ζώου.

Διάγνωση Γίνονται ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις (ενδοφλέβια ουρογραφία, κολπο-ουρηθρογραφία) και πάντα μια σειρά από αιματολογικές, βιοχημικές και εξέταση και καλλιέργεια ούρων. Πολύ χρήσιμη είναι και η υπερηχοτομογραφική εξέταση των νεφρών (υδρονέφρωση, πυελονεφρίτιδα) και της ουροδόχου κύστης (νεοπλασία, κύστεις, ουρηθροκολπικό συρίγγιο).

Θεραπεία Εφαρμόζονται συντηρητική, χειρουργική και συνδυαστική αντιμετώπιση της ακράτειας. Λόγω των πολλών παραγόντων που συμμετέχουν στο μηχανισμό της ακράτειας, είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί το πρόβλημα μόνο με ένα είδος αγωγής. Οι φαρμακευτικές ουσίες που προτείνονται, είναι οι φαινυποπροπανολαμίνη (α-αδρενεργικός παράγοντας), τα οιστρογόνα (οιστριόλη) σα μονοθεραπεία ή συνδυαστικά. Χειρουργικά εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές, όπως η περιουρηθρική τοποθέτηση βρόχου, η αύξηση του μήκους της ουρήθρας, αλλά εφαρμόζονται κυρίως σε περιπτώσεις κληρονομικής (συγγενούς) υποπλασίας της ουρήθρας. Μια πιο ικανοποιητική χειρουργική τεχνική είναι η ανύψωση του κόλπου και η μετατόπιση της ουροδόχου κύστης (αυχένα) σε ενδοκοιλιακή θέση. Στα αρσενικά σκυλιά τα περιστατικά ακράτειας είναι πιο σπάνια. Πολλές φορές παρουσιάζεται ακράτεια μετά από ευνουχισμό. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει τα ίδια φάρμακα που δίνονται στα θηλυκά ζώα, με προσθήκη των ανδρογόνων (η φαινυλοπροπανολαμίνη φαίνεται πιο δραστική στα περισσότερα περιστατικά). Η χειρουργική παρέμβαση στα αρσενικά σκυλιά είναι λιγότερο ικανοποιητική σε σχέση με τα θηλυκά.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Η ηθοποιός Τζόυς Ευείδη καλεί τον κόσμο στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της «Κιβωτού» Μυτιλήνης στην Αθήνα

«Σας περιμένουμε όλους!» το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ που διοργανώνει σήμερα Σάββατο 15 και αύριο Κυριακή 16 Δεκεμβρίου η «Κιβωτός» Μυτιλήνης στη «Φωλιά του Τσίνο» στην Αθήνα, καλεί τους ζωόφιλους μέσα από ένα βίντεο η γνωστή ηθοποιός Τζόυς Ευείδη. Η ηθοποιός, που προσφάτως υιοθέτησε την «Τζήνα», ένα πρώην αδέσποτο σκύλο που περιέθαλψε η «Κιβωτός», είναι ενεργή εθελόντρια του σωματείου. Στο βιντεάκι-κάλεσμα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για το μπαζάρ του Σαββατοκύριακου, η κ. Ευείδη μιλά για το έργο του σωματείου και καλεί τον κόσμο να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τα αδέσποτα, στηρίζοντας το μπαζάρ της «Κιβωτού» στη «Φωλιά του Τσίνο», που στόχο έχει την ενίσχυση της προσπάθειας του συλλόγου. Όπως γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα, στο μπαζάρ θα διατίθενται πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα χειροποίητα δώρα, προϊόντα σε χαμηλές τιμές, χειροποίητα κο-

- Ιατρείο μικρών ζώων Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200 - Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com

Σ

Η ηθοποιός Τζόυς Ευείδη, μαζί με το πρώην αδέσποτο της Λέσβου που υιοθέτησε, την Τζήνα

σμήματα, γούρια, τσάντες, αξεσουάρ, καινούργια επώνυμα ρούχα, βιβλία, CD, DVD, παιχνίδια, κρασιά και άλλα είδη, για μικρούς και μεγάλους, ενώ όσοι το επισκεφτούν, θα βρεθούν μπροστά σε πολλές εκπλήξεις και δώρα. Παράλληλα, θα γίνει λαχειοφόρος αγορά, ενώ οι τιμές των ειδών του καταστήματος για κατοικίδια θα είναι μείον 20% για όσους προμηθευτούν κάτι για τους μικρούς τους

φίλους. Όλα τα έσοδα από το μπαζάρ θα δοθούν για την περίθαλψη των 45 ζώων που έχει η «Κιβωτός» στο χώρο της και για τη συνέχιση του έργου της με τις στειρώσεις, τις υιοθεσίες και τη φροντίδα όσο περισσότερων αδέσποτων γίνεται. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 9359592 (Βρυούλων 6, Νέα Σμύρνη).

Χαρίζονται Τα κουταβάκια της φωτογραφίας βρέθηκαν παρατημένα μέσα σε κούτα, σε κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Προς το παρόν φιλοξενούνται, αλλά ψάχνουν να βρουν ένα μόνιμο σπιτάκι. Είναι ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι και υπολογίζεται ότι θα γίνουν το πολύ 12 κιλά. Πληρ. τηλ. 6970462976, 6944-229847.

Το αρσενικό κουταβάκι της φωτογραφίας είναι 40 ημερών και ζητάει σπίτι. Θα γίνει μεσαίου μεγέθους. Πληρ. τηλ. 22510 22765. Η σκυλίτσα της φωτογραφίας και η αδελφούλα της είναι 2 πανέμορφα σκυλάκια περίπου 3 μηνών, που θα φτάσουν περίπου στα 10 κιλά. Η κυρία που τα φιλοξενεί, θα τα στειρώσει με δικά της έξοδα… Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6943294774.

Η σκυλίτσα της φωτογραφίας βρέθηκε στο δρόμο. Είναι στειρωμένη κι έχει κάνει εξέταση για καλααζάρ, που βγήκε αρνητική. Αναζητά ένα ζεστό σπίτι. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6972893501. Το 2 μηνών περίπου κουταβάκι της φωτογραφίας βρέθηκε μαζί με τη μαμά του σε περιοχή της Μυτιλήνης και ψάχνει σπίτι. Πληρ. τηλ. 6975-853758.

Βρέθηκαν και χαρίζονται τα σκυλάκια της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6973-828320.

Χάθηκε στην περιοχή της Πέτρας, πριν από λίγες μέρες, το αρσενικό σκυλάκι της φωτογραφίας που ακούει στο όνομα «Μπούμπης». Φοράει μικροτσίπ. Πληρ. τηλ. 6975-575611.

- Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr - Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ - Πόλυ Βουλγαρέλη Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Mανταµάδου 22530 61032 Kαλλονής 22530 22317 Ιππείου (Μυτιλήνης) 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710 - Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελείται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ

ΑΕΛΚ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Λέσβου πραγματοποιούνται σήμερα από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

Πρώτα ο Βύζας και μετά ο προπονητής νίκη με το Βύζαντα Μεγάρων είναι η άμεση προτεραιότητα της ομάδας της Καλλονής, που θέλει απαραιτήτως τη νίκη κόντρα στους Μεγαρείς, για να κλείσει και να αποχαιρετήσει τη χρονιά με νίκη. Χρειάζεται προσοχή το παιχνίδι της Μυτιλήνης, αφού η ομάδα των Μεγάρων δε βρίσκεται και στην καλύτερή της κατάσταση. Βρίσκεται χαμηλά και σίγουρα έρχεται να αποδείξει την αξία της στο γήπεδο με καλή εμφάνιση. Με το Λουκά Καραδήμο σε χρέη προπονητή μετά τη λύση της συνεργασίας τής ΠΑΕ με τον Τίμο Καβακά, οι παίκτες που θα επιλεγούν να αγωνιστούν, έχουν χρέος να αγωνιστούν με πάθος, ψυχή και καρδιά και να ικανοποιήσουν τον κόσμο με καλή εμφάνιση, και τρίποντο φυσικά. Αγωνιστικά δεν υπάρχουν προβλήματα και ίσως ο Καραδήμος προβεί σε κάποιες αλλαγές στο βασικό σχήμα, αν φυσικά το κρίνει αναγκαίο ο ίδιος. Ο μοναδικός απόντας από την αναμέτρηση θα είναι ο Βλάσης Καζάκης, ο οποί-

H

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

Με σύνθεση ανάγκης στα Ιλίσια ποδεκατισμένος θα αγωνιστεί αύριο κόντρα στον Ηλυσιακό ο Αιολικός, στα πλαίσια της 9ης Αγωνιστικής του Περιφερειακού Πρωταθλήματος. Με 12 όλους και όλους παίκτες και με το στρατευμένο Αντώνη Γκιάτα να συμπληρώνει την αποστολή, η ομάδα του Κοκκινέλη δεν έχει και πολλές πιθανότητες να πάρει αυτό που θέλει, αλλά θα πολεμήσει. Αυτό που καίει όλους, είναι η επομένη του παιχνιδιού αυτού, αφού όπως λέγεται τάση φυγής εξέφρασε και ο Χάρης Γκόντζος, που μπορεί για αυτόν να είναι και το τελευταίο παιχνίδι βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί. Δεν αποκλείεται, δε, να τον ακολουθήσουν κι άλλοι. Αν γίνει αυτό, τότε η ομάδα πολύ δύσκολα θα συνεχίσει και θα σκορπίσει θλίψη σε όλους. Χατζηκυριάκος, Πετρουζέλλης δεν αγωνίζονται. Ο πρώτος υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο πόδι, ο άλλος πήρε μετάθεση στα Γιάννενα, ενώ άγνωστο παραμένει αν και ο Καδής θα πάει να αγωνιστεί. Η αναμέτρηση θα αρχίσει στις 15:00 και θα τη διευθύνει ο Μάλαμας. Χθες η ΕΠΟ όρισε το εξ αναβολής παιχνίδι με την Κηφισιά να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο γήπεδο της Μυτιλήνης, στις 15:00.

A

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Football League (Κυριακή 16/12) ΑΕΛΚ - Βύζας (15:00) Καβάλα - Δόξα Δρ. Εθνικός - Παναχαϊκή Παναιτωλικός - Θρασύβουλος Ηρακλής - Φωκικός Ολυμπιακός - Νίκη Β. Πιερικός - Λάρισα Απόλλων Σμ. - Καλλιθέα Επανομή - Εργοτέλης Ηρακλής Ψ. - Πανσεραικός Ρεπό: Αναγέννηση Γιαννιτσών

Δ´ Εθνική 9η Αγωνιστική (Κυριακή 16/12) Με νίκη θέλουν να αποχαιρετήσουν τη χρονιά που φεύγει, οι παίκτες της Καλλονής

ος αρρώστησε με βαρύ κρυολόγημα που του απαγορεύει να αγωνιστεί. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 15:00. Μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται να κλείσει και το θέμα του προπονητή, με τον πρόεδρο, Νίκο Μιχαλάκη, να το χειρίζεται με άκρα μυστικότητα, ώστε από την επόμενη βδομάδα η ομάδα να έχει κόουτς προκειμένου να δουλέψει στη διακοπή του Πρωταθλή-

ματος. Σήμερα παίζει και η ομάδα τής Κ-20 στο γήπεδο της Αγιάσου, αντιμετωπίζοντας την αντίστοιχη της Νίκης Βόλου, με στόχο τη νίκη που θα την φέρει πιο ψηλά στη βαθμολογία. Χωρίς προβλήματα οι μικροί θα παραταχθούν απέναντι στους Βολιώτες στο τελευταίο τους παιχνίδι για το έτος που φεύγει. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 13:00.

Στη Λήμνο οι ενωσιακοί προπονητές του νέου χρόνου (3 A ρχές 8 του μηνός) όρισε η ΕΠΟ να διεξαχθεί η α΄ φάση του Ενωσιακού Πρωταθλήματος προεπιλογής μικτών ομάδων, μια διοργάνωση που θα γίνει στη Λέσβο, ενώ ο β΄ γύρος θα διεξαχθεί στη Χίο. Οι δύο ενωσιακοί προπονητές τής Ε.Π.Σ.Λ. Στέλιος Μουντανάρης (Νέων) και Λάκης Σπανός (Παίδες) ετοιμάζουν τις επιλογές τους για τα παιχνίδια και για το σκοπό αυτό αύριο θα βρίσκονται στη Λήμνο, όπου θα τσεκάρουν παίκτες που μπορούν να παίξουν και να στελεχώσουν τις ομάδες τους. Έχουν κληθεί να βρίσκονται στο γήπεδο 22 παιδιά και από αυτά θα επιλεγούν δύο ή τρεις παίκτες. Ο Στέλιος Μουντανάρης που πέρυσι με την Παίδων διέγραψε μια πολύ καλή χρονιά, είπε στο «Ε»: «Πάμε στη Λήμνο όπως συνέβη και πέρσι, με σκοπό να δείξουμε στα παιδιά ότι και

Ηλυσιακός - Αιολικός (15:00) Άγιαξ - ΠΑΟ Ρουφ Περιστέρι - Αιγάλεω Τράχωνες - Κηφισιά Νέα Ιωνία - Ιάσων

Α´ Κατηγορία 13η Αγωνιστική (Σάββατο 15/12, 15:00) Παπανικολής - Βύρων (γήπ. Ερεσού, διαιτ. Καρμίρης ) Αιγέας - Όλυμπος (γήπ. Πλωμαρίου, διαιτ. Κουλουδής) Θύελλα - Αλκιβιάδης (γήπ. Θερμής, διαιτ. Κολαμπάς) Άναξος - Λιονταράκια (γήπ. Πέτρας, διαιτ. Μποντάκης) Κεραυνός - Ατρόμητος (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Πούλος) Αναγέννηση Γέρας - Αετός (γήπ. Παπάδου, διαιτ.Βασιλακάκης) Διαγόρας - Προοδευτική (γήπ. Αγ. Παρασκευής, διαιτ. Βουλγαρέλλης - Κυριακή)

Β´ Κατηγορία 11η Αγωνιστική (Κυριακή 16/12, 15:00) Οδ. Ελύτης - Ορφέας (γήπ. Θερμής, διαιτ. Σαρλής 11:00) Παλλεσβιακός - Ατρόμητος (γήπ. Θερμής, διαιτ. Σοφιανός) Αρίων Μηθ. - Καραβαγγέλης (γήπ. Μήθυμνας, διαιτ. Κουλουδής) Δόξα - Ερμής (γήπ. Πλωμαρίου, διαιτ. Πούλος) Πολιχνίτος - Αρίων Παλ. (γήπ. Πολιχνίτος, διαιτ. Σιβρής) Αστέρας Ιππ. - Αχιλλέας (γήπ. Ιππείου, διαιτ. Οικονόμου) Στέλιος Μουντανάρης και Λάκης Σπανός πάνε Λήμνο για την επιλογή παικτών

αυτά είναι κομμάτι του λεσβιακού ποδοσφαίρου και πρέπει να έχουν ελπίδα στο όνειρο. Φέτος έχουμε καλύτερη ομάδα από πέρσι, και μην ξεχνάμε ότι οι Παίδες είχαν διαπρέψει καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο. Αυτή η ομάδα λοιπόν θα στελεχώσει τώρα ηλικιακά τη Μικτή των Νέων και είναι ακριβώς η ίδια ομάδα

με τους 96άρηδες που προσέθεσε η ΕΠΟ», είπε ο λαμπρός και φιλόδοξος προπονητής. Να σημειωθεί ότι οι μικτές ξεκινούν με δύσκολο παιχνίδι, αυτό με τις Κυκλάδες, τη 2η Αγωνιστική παίζουν με τη Σάμο, την 3η με τα Δωδεκάνησα, που είναι και το πιο καθοριστικό παιχνίδι, και τελειώνουν με τη Χίο.

9η Αγωνιστική (Κυριακή 16/12, 15:00) Εθνικός - ΑΟΜ (Σάββατο 22/12) Έφηβος - Ταξιάρχης (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Κάντας) Ισσαϊκός - Ανδρονικάς (γήπ. Ανεμότιας, διαιτ. Τατάς - Σάββατο) Ειρήνη - Αίγειρος (γήπ. Ν. Κυδωνιών, διαιτ. Καρμίρης - 11:00) Μακαρέας - Αίας (γήπ. Μεσοτόπου, διαιτ. Βασιλακάκης) Ρεπό: Φίλια

ΛΗΜΝΟΣ 10η Αγωνιστική (Κυριακή 16/12, 15:00)

ΜΠΑΣΚΕΤ

Όλα για όλα για τη νίκη η Γέρα! επιστροφή της στις νίκες θα επικλείσουν όμορφα τη χρονιά που φεύγει. η Γέρα στο αυριανό ντέρμπυ Tμεηνδιώξει Βέβαια, ο στόχος είναι ο πρώτος γύρος τον Πολυκράτη Σάμου, στο Κλειστό της Νεάπολής, στις 5 το απόγευμα. Το ρεπό και η ήττα την περασμένη αγωνιστική από τον Ιωνικό Νίκαιας έφεραν την ομάδα κάποιες θέσεις πιο κάτω από την κορυφή, αλλά στο παιχνίδι αυτό, με τυχόν νίκη και στραβοπατήματα των αντιπάλων, μπορεί και πάλι να ανέβει πρώτη. Οι παίκτες του Καραμβάλη διψούν να προσφέρουν καλό θέαμα στον κόσμο που θα τους ενισχύσει, και να

Β1 Κατηγορία

να κλείσει με νίκες, αφού μετά το παιχνίδι με τους Σαμιώτες ακολουθεί αυτό με την Πεντέλη και ακολούθως με την Ιεράπετρα, οπότε με νίκες η κορυφή θα είναι δεδομένη. Από τη δική του τη μεριά, ο Πολυκράτης είναι δυνατός μέχρι τώρα, ξέρει να μάχεται σε όλα τα παιχνίδια, ενώ στο πλευρό του θα έχει και φιλάθλους οι οποίοι θα έρθουν στο νησί μας για το σκοπό αυτό.

Θάνος - Άγ. Γεώργιος (γήπ. Θάνους - Σάββατο) Ηφαιστία - Ηρακλής (γήπ. Κοντοπουλίου - Σάββατο) Άρης Μ. - Αστραπή (γήπ. Ατσικής - Σάββατο) Διαγόρας - Φιλοκτήτης (γήπ. Σαρδών - 11:00) ΑΕΛ - Αργοναύτες (Στάδιο) Αητός - Κάσπακας (γήπ. Πλάκας) Προποντίδα - Κεραυνός (γήπ. Ν. Κούταλης) Ρεπό: Κορνός

ΜΠΑΣΚΕΤ Γ΄ Εθνική (Κυριακή 16/12) Παπάδος Γέρας - Πολυκράτης (Κλειστό Νεάπολης, 17:00) Κορωπί - Εργοτέλης Παπάγος - Μίλωνας Λιβαδειά - Πεντέλη Παναγίτσα - Ιεράπετρα Ρεπό: Ιωνικός


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093

& Ασκληπιού τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412

Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) Υπερηχοκαρδιογράφημα & ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Χατζησάββας Αντ. Σπυρίδων

Αγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος (Εμπορικό Κέντρο «Π») τηλ. 22511 045710 κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Αθανασέλης Στρατής

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@ gmail.com

Κουντουριώτη 47Γ, Πλατεία Σαπφούς Β´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρού τηλ. 22510 55570 κιν. 6972-5557289 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και

ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο) Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667 Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869

ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com

Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


22

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Άρθρο Γράφει ο π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

«Εξουσία, χρήμα και ψέματα, αντί διακονίας, ακτημοσύνης και αλήθειας…» «Ζείτε (κάποιοι Ιεράρχες) ζωή πριγκιπική, μετακινείστε με τις Κράισλερ και τις Μερσεντές. Σας υπηρετεί ένα σωρό κόσμος, φορτώνεστε όλα αυτά τα χρυσά και θέλετε παντί τρόπω να έχετε και την απόλυτη εξουσία στην ψυχή των ανθρώπων. Είναι ανατριχιαστικά πράγματα αν σκεφτείτε ότι γίνονται στο όνομα του... Χριστού, που περπατούσε ξυπόλυτος και δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι. Ε, λοιπόν, είστε ανακόλουθοι με όσα δίδαξε ο Χριστός. Και επομένως, το λιγότερο που θα περίμενε κάποιος από εσάς είναι να μην πετάτε πέτρες στους άλλους. Οι δικές σας αμαρτίες είναι εκείνες που κυρίως καταδίκασε ο Ιησούς Χριστός. Πώς να το κάνουμε· δε μίλησε για τις προγαμιαίες σχέσεις, αλλά είπε ξεκάθαρα πως δε γίνεται να υπηρετεί κάποιος δύο Κυρίους, το Θεό και το Μαμωνά. Είπε επίσης πως όποιος έχει δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα.» π. Φιλόθεος Φάρος

ταν ξαστοχήσεις στην πορεία της ζωής, τότε τα πράγματα που κάποτε ονειρεύτηκες, για έναν καλύτερο κόσμο, με περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, αγάπη, και λιγότερη ανισότητα, αδικία και σκληρότητα, μπορεί να «στοιχειώσουν» και να γίνουν οι εφιάλτες του μέλλοντός σου. Για όσους ζουν τα εκκλησιαστικά πρόσωπα και γεγονότα από μέσα και από κοντά, δεν αποτελούν έκπληξη, τόσο οι τωρινές «αποκαλύψεις» για οικονομικές ατασθαλίες και αντιευαγγελικό-άφρονα πλουτισμό, όσο και εκείνες τού 2005. Αυτό που ίσως όμως αξίζει τον κόπο να σταθεί κάποιος, είναι το timing, τόσο για το τότε, που τώρα πλέον τους λόγους δημοσιοποίησής του γνωρίζουμε, όσο και για το τώρα, που κάποιοι εικάζουμε και δεν απομένει παρά να δούμε αν θα επιβεβαιωθούμε ή θα διαψευστούμε. Ο «μεγάλος ασθενής» στον εκκλησιαστικό χώρο είναι γνωστός, όχι μόνο στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», αλλά και στους «περαστικούς». Το τραγικό είναι ότι κανείς δεν τολμά να βάλει το δάχτυλό του «επί τον τύπον των ήλων». Παρ’ όλες τις αισιόδοξες αλλά μάλλον παραπειστικές εκ του αποτελέσματος εξαγγελίες τού πριν, το μετά συνεχίζει και παραμένει να είναι μονότονα τραγικό και αδιέξοδα ίδιο, βουβό, κωφό και μωβ. Ο τρόπος εκλογής των επισκόπων παραμένει τραγικά και φοβικά στο χθες, αιχμάλωτος συμφερόντων, συναλλαγών και συνώνυμος της αναξιοπρεπούς δουλικότητας. Συνήθως, οι πρώην «λαλίστατοι επαναστάτες», «φωτισμένοι πρωτοπόροι» και «πνευματικοί αναγεννητές», μόλις πάρουν την «εξουσία» μεταλλάσσονται, σα να τους άγγιξε το «ραβδί της Κίρκης». Έτσι, αν δεν καταλήξουν «τύραννοι» και «δήμιοι» του λαού του Θεού, στην καλύτερη εκδοχή τους παραμένουν αμετανόητοι δημοκόποι, που συγκαλύπτουν συνενοχικά με τη σιωπή τους τα κακώς κείμενα, ανίκανοι και ανήμποροι να πάρουν το «φραγγέλιο» και να καθαρίσουν την Εκκλησία από τους κάθε λογής «κολλυβιστές» και «αργυραμοιβούς», που έχουν μαζευτεί στους επίγειους κόλπους της. Αυτοϊκανοποιούμενοι όταν κάνουν «ασκήσεις ισορροπίας» επάνω στην εξουσία της «ματαιότητας», εγκλωβισμένοι σε «αυλές» από «κλίκες» και «περιβάλλοντα», αποκλεισμένοι τελικά από το λαό του Θεού, στο όνομα του οποίου παλεύουν να νομιμοποιήσουν την παραχαραγμένη ύπαρξή τους. Ένα λαό που δεν αποφασίζει για τίποτε, που δεν του ζητείται ποτέ η γνώμη του, που διατηρείται «προμελετημένα» σε εγνωσμένη αμάθεια (ή ημιμάθεια) αναφορικά με το «εκκλησιαστικό γεγονός» και ο οποίος καλείται σα «γαλακτοφόρος αγελάδα» να συνεισφέρει πάντα οικονομικά και να βάζει «πλάτη» στα δύσκολα. Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει θεωρητικά ή έμπρακτα αυτό το «άρρωστο» status quo, αρχικά «επικηρύσσεται» και αν επιμείνει να κινείται ανανεωτικά, «πυροβολείται». Απόντες και λιποτάκτες, λοιπόν, αρκετοί των «εικονικών ποιμένων», από την αληθινή (όντως) ζωή, βιώνουν την εικονικότητα και την ψευδαίσθηση της αντιοντολογικής ζωής, που μοιραία είναι άρρηκτα και δουλικά συνδεδεμένη με την ύλη, στις δυο βασικές της εκδοχές, της εξουσίας και του χρήματος. Κάτω από τέτοιες και παρόμοιες συνθήκες, φαντάζει ανέφικτη η οριοθέτηση αρχών και κανόνων, σεβαστών από όλους, που θα βοηθούσαν στην πολυπόθητη, λεκτικά, αλλά ουσιαστικά και πρακτικά ανέφικτη, αληθινή «μετάνοια», όπως απέδειξε άλλωστε και η σχετικά πρόσφατη «θεσμική» κρίση τού 2005, την οποία αμέσως μετά ακολούθησε «επιχείρηση» κουκουλώματος και λησμονιάς, πέφτοντας ταυτόχρονα και μερικοί «πυροβολισμοί στον αέρα» για την «τιμή των όπλων». Ως τελικό αποτέλεσμα υπήρξε η αμνηστία, με ελαφριά τη συνείδηση, καταστάσεων, προσώπων και συμπεριφορών, που πρωταγωνίστησαν τραγικά τότε. Σχετικά, τώρα, με τις λεκτικές εξαγγελίες περί δήθεν θεσμικών αλλαγών, διαφάνειας και μεγαλύτερης συμμετοχής του λαού του Θεού, αυτά έμειναν «ξύλινος-άπνοος» λόγος, πολιτικάντικος και παραπειστικός, που καμμία σχέση δε θα μπορούσαν να έχουν με την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, το Λόγο, λόγο του ευαγγελίου και την αναστάσιμη εσχατολογική προοπτική τους. Υπάρχει όμως στη ζωή ένας κανόνας απαράβατος. Όποιος δε μαθαίνει από τα παθήματά του, είναι ιστορικά καταδικασμένος να τα ξαναβιώσει, με μεγαλύτερη σφοδρότητα και ασύμμετρες συνέπειες ως προς την κατάληξη των γεγονότων.

Ό

ΥΓ. Είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν έχει την πρόθεση να αυτοδιορισθεί «διαχειριστής του αλάθητου», «κριτής και τιμητής της οικουμένης». Από νοιάξιμο και πόνο ψυχής κατατίθενται οι παραπάνω σκέψεις, με την αμυδρή ελπίδα, κάποτε, κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν πνευματικά και να δράσουν ευαγγελικά. Εξαίρουμε τη χαρισματική παρουσία κάποιων επισκόπων μας, οι οποίοι αποτελούν με το ήθος, το λόγο και την εν γένει παρουσία τους, «φάρους», πραγματικά κοσμήματα και ευλογία, από το δωροδότη Χριστό, στην ταλαίπωρη «εμπερίστατη» ελλαδική εκκλησία Του. (Από την ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων www.amen.gr/.)

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Με αφορμή μια απάντηση στο «Εμπρός» μέσω… «Δημοκράτη Μυτιλήνης»!

Περιμένουμε απαντήσεις! άνε χρόνια από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του υπογράφοντος στα «Αιολικά Νέα», που τότε εργαζόταν περί της καταστροφής των οροφογραφιών του Μητροπολιτικού Ναού της Μυτιλήνης από συνεργεία που επισκεύαζαν το ναό και προχώρησαν σε επιζωγράφιση των εικόνων, μεταξύ των οποίων και κάποιες ζωγραφισμένες από το ζωγράφο των οθωμανικών ανακτόρων Κεσανλή, παππού του τότε πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών. Δεν το άντεξε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης τότε, κριτική από νεαρό - τότε - δημοσιογράφο δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή. Δεν ήταν και συνηθισμένος σε αυτήν… Και με επιστολή του κατακεραύνωσε το δημοσίευμα, στέλνοντάς το μαζί με το συντάκτη τους στο πυρ το εξώτερον. Θυμάμαι τη φράση που αναπαρήγαγε τη ρήση του ζωγράφου Απελλή. «Δεν έχει σημασία τι λέει, αλλά ποιος το λέει…» Πικράθηκα… Αλλά λίγες μέρες μετά, μου έφυγε η πίκρα. Ήρθε ο Πατριάρχης στη Μυτιλήνη και ένθεν κακείθεν του στο Μητροπολιτικό Ναό έκατσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Σηφουνάκης και ο υπουργός Αιγαίου Αντώνης Κοτσακάς… Με το που τέλειωσε η λειτουργία, ποιος είδε το Σηφουνάκη και δεν τον φοβήθηκε. Ο υπουργός Πολιτισμού ντε, διαμαρτυρήθηκε για την καταστροφή των εικόνων! Τις επόμενες μέρες συνεργεία του Υπουργείου Πολιτισμού καθάρισαν ό,τι μπορούσαν να καθαρίσουν από τα μπογιατισμένα έργα τέχνης… «Δεν έχει σημασία τι λέει, αλλά ποιος το λέει…»

Π

κτοτε πέρασαν χρόνια σχεδόν Έτροπολίτης 20! Ώσπου προχθές που ο ΜηΜυτιλήνης επέλεξε να απαντήσει σε δημοσιεύματα του υπογράφοντος στο «Ε» μέσω άλλης εφημερίδας. Φυσικό είναι. Αν δεν απαντάς στα όσα επώνυμα λέγονται απ’ ευθείας, επιλέγεις την… τεθλασμένη οδό. Ο Μητροπολίτης λοιπόν Μυτιλήνης, το λιγότερο που θα έπρεπε να είχε μάθει 20 χρόνια τώρα, από την επιζωγράφιση των εικόνων της Μητρόπολης έως σήμερα, είναι ότι υπάρχουν στη Μυτιλήνη άνθρωποι που δε μεταφέρουν άποψη τρίτων, αλλά έχουν τη δική τους αυτόνομη φωνή και άποψη. Ταυτόσημη με αυτήν της έννοιας που δίνει η Ορθοδοξία στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Δε μεταφέρουμε απόψεις τρίτων, Σεβασμιώτατε, όπως τρίτοι ΨΕΥΔΩΣ και ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ σάς μεταφέρουν. Δε μας ενδιαφέρει η

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο Μητροπολίτης Κωστάντζας Ρουμανίας και ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πιτσίλκας, στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του πρώτου στη Ρουμανία

διαδοχή στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, γιατί εμείς ούτε ράσα ούτε κοστούμια σπεύσαμε να ράψουμε όταν δοκιμαζόσασταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Και δε μοιράζουμε φωτογραφίες, ούτε διαδίδουμε ΨΕΥΔΩΣ ειδήσεις περί του τι ψηφίσατε πριν χρόνια στην Ιερά Σύνοδο στο θέμα της εκλογής του Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως. Άλλοι μοίραζαν φωτογραφίες του λέγοντας ότι ψηφίσατε υπέρ της εκλογής του όταν είχατε αποχωρήσει από τη Σύνοδο. Έχουμε λοιπόν άποψη. Και εμείς, και άλλοι πολίτες της Μυτιλήνης που σκανδαλίζονται όταν βλέπουν φωτογραφίες ελεύθερα ανεβασμένες στο Facebook από Αρχιμανδρίτη που υπηρετεί στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, δηλαδή ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ από το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, κι εσείς λέτε πως κάνει διδακτορικό στη Ρουμανία. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, Σεβασμιότατε, λέγεται αυτό. Όσον αφορά στις φωτογραφίες και τις άλλες αναρτήσεις, με συγχωρείτε, αλλά δε δικαιούσθε να δηλώνετε, «με το τι γράφουν τρίτοι σε αυτά τα ηλεκτρονικά που δεν τα ξέρω, δε θα ασχοληθώ!». Υποχρεούστε και να τα μάθετε, και να τα ξέρετε γιατί εκθέτουν εσάς και τη Μητρόπολη. Για παράδειγμα, εδώ και πολλούς μήνες ξέρετε τι κυκλοφορεί με πρωταγωνιστή ιερωμένο προαστίου βόρεια της Μυτιλήνης. Και σιωπάτε… χουμε λοιπόν, Σεβασμιότατε, Έλίτες, άποψη. Είμαστε ελεύθεροι ποόπως η Ορθοδοξία επιβάλλει. Και την εκφράζουμε. Δεν περιμένουμε τίποτα και μάλιστα δεν έχουμε να κερδίσουμε και τίποτα από το ένα ή το άλλο δημοσίευμα. Ξέρετε τι εννοώ…

Εν αντιθέσει με άλλους, που εν γνώσει σας πουλούσαν την πένα τους και την ψυχή τους σε νοσηρά φαινόμενα στα όρια της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Ο λόγος για τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Πότε και τι κάνατε για τα όσα καταγγέλλαμε; Σιωπούσατε. Και συνεχίζετε να σιωπάτε για την εξωθεσμική διασπάθιση, χρόνια τώρα, εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ανθρωπιστική υποδομή πρότυπο στη Λέσβο. Αλλά κατέληξαν σε τσέπες σφουγγοκωλάριων και κολάκων, Σεβασμιότατε. Τι κάνατε αλήθεια; ξέρουμε τι εννοείτε και Δόσαενποιους φωτογραφίζετε με τα δηλώνετε για τον ιερωμένο που μας καθοδηγεί. Δεν ξέρουμε τι λέτε… Αν έχετε στοιχεία παρουσιάστε τα… Αλλά όποιον κι αν εννοείτε, μάλλον δεν είναι κάποιος που βόλεψε τα παιδιά του και τα ανίψια του στη Μητρόπολη και τα ιδρύματα. Δεχθείτε, το λοιπόν, με όλο το σεβασμό μας, Σεβασμιότατε, ότι υπάρχουν άνθρωποι με άποψη, δημοσιογράφοι που γράφουν αυτό που πιστεύουν και παντοιοτρόπως δε χρηματίζονται. Κάνουν τη δουλειά τους και μόνο αυτό. Αν, τώρα, αυτό που γράφουν ενοχλεί, τι να σας πω; Συνεχίστε να απαντάτε όχι επί των όσων συγκεκριμένων αναφέρονται, αλλά επί των όσων εσείς θέλετε. Και οι άνθρωποι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όταν δίναμε μόνοι μας μάχη στηρίζοντας τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το δικαίωμά σας να έχετε άποψη, το ίδιο έκαναν… Μήπως το ξεχάσατε; Καλά Χριστούγεννα, Σεβασμιότατε. Στρατής Μπαλάσκας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μια… «καθυστερημένη» επιστολή από τη Ρουμανία ια επιστολή στο «Ε» που εστάλη τη Δευτέρα στις 10 Δεκεμβρίου από τη Ρουμανία, ως εκ θαύματος (προφανώς του Αγίου Συμεών) βρέθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη στο γραφείο του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκράτης Μυτιλήνης», ο οποίος και στο φύλλο της Τετάρτης 12ης Δεκεμβρίου αναφέρεται σε αυτήν, την οποία μάλιστα όπως λέει «βρήκε στο γραμματοκιβώτιο σε φάκελο ανοικτό και όχι σφραγισμένο». Ζητήσαμε την ίδια μέρα (Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου) από τον εκδότη του «Δημοκράτη Μυτιλήνης» την επιστολή και μας την έστειλε με φαξ. Προερχόταν από την Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα Ιζβοάρελε στη Ρουμανία και την υπέγραφε η πρόεδρός της, Σύλβια Δασκάλου, σύζυγος του Αγιασώτη δασκάλου στη Ρουμανία Στρατή Κουτσκουδή, που στο παρελθόν είχε πρωτοστατήσει σε αποστολές ανθρωπιστικού υλικού στη Σερβία, μια και είναι απόφοιτος παιδαγωγικών σπουδών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η επιστολή της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας Ιζβοάρελε στη Ρουμανία αναφέρεται σε σχόλιό μας, σύμφωνα με το οποίο οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μήθυμνας την ώρα που δοκιμάζεται ο λαός της Λέσβου, τρέχουν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις στη βαλκανική χώρα. Επικοινωνήσαμε με την κ. Δασκάλου και διαμαρτυρηθήκαμε για την αντιδεοντολογική, τουλάχιστον, πρακτική της. Την ίδια μέρα λάβαμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της επιστολή, που και πάλι κοινοποιούσε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Μυτιλήνης! Το εισαγωγικό της μήνυμα προς το διευθυντή της εφημερίδας, ανέφερε: «Σας αποστέλλω και ηλεκτρονικά την επιστολή, απάντηση στο σχόλιο της εφημερίδας σας της 5ης Δεκεμβρίου και παρακαλώ να την δημοσιεύσετε, όπως προβλέπει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Η επιστολή σάς έχει ταχυδρομηθεί στις 10/12/2012 και δεν ευθυνόμαστε εμείς αν έφτασε σε κάποιες άλλες εφημερίδες γρηγορότερα. Εκ μέρους μας δεν υπάρχει καμμία πρόθεση να αντιδικήσουμε μαζί σας, αλλά στη Δημοκρατία ι-

Μ

σχύει και ο αντίλογος. Την επιστολή την κοινοποιούμε και στις υπόλοιπες λεσβιακές εφημερίδες, παρακαλώντας να την δημοσιεύσουν. Με τιμή, Σύλβια Δασκάλου.» Για την ιστορία και μόνο, την επιστολή σε φάκελο τη λάβαμε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Μόνο που δεν είχε σταλεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου από τη Ρουμανία, αλλά την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ! Αθώα ψεματάκια, θα πείτε κάποιοι. Αθώοι ερασιτεχνισμοί, θα πείτε κάποιοι άλλοι. Απόδειξη του τι τρέχει εις το «Βασίλειον της Δανιμαρκίας», λέμε εμείς. Η κυρίως επιστολή της κ. Δασκάλου αναφέρει: «Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες της ημερήσιας εφημερίδας της Λέσβου, “Εμπρός”. Σας διαβάζω καθημερινά, όπως και τις άλλες εφημερίδες του νησιού, και ενημερώνομαι για τα νέα της αγαπητής σε μένα Μυτιλήνης, με την οποία με συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ, αλλά δυστυχώς στο ηλεκτρονικό φύλλο της 5ης Δεκεμβρίου διάβασα ένα σχόλιο το όποιο με εξέπληξε και με δυσαρέστησε παρά πολύ. Ένα αρνητικό σχόλιο σχετικά με την επίσκεψη των Μητροπολιτών του νησιού, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου μας, ο οποίος ήρθε στη Μυτιλήνη στις 8 Νοεμβρίου για να τιμήσει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον οθωμανικό ζυγό. Ζητώ συγγνώμη από τους Λέσβιους, που τους στερήσαμε για σύντομο χρονικό διάστημα του δύο τους Ιεράρχες, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και εμείς έχουμε την ανάγκη της ευλογίας, που μας έφεραν, φέρνοντας για προσκύνηση μαζί τους τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιάκωβου του Αδελ-

φόθεου, της Θείας Λειτουργίας στη γλώσσα μας, αλλά και της άμεσης επαφής με τη μητέρα Εκκλησία και τη φυσική μας πατρίδα. Για όλους εδώ αυτό ήταν ένα Θαύμα και ευχαριστούμε από την Ψυχή μας το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο. Ο χαρακτηρισμός που υπάρχει στο σχόλιό σας “ξένη αυλή”, μας αδικεί κατάφορα και δεν αντιπροσωπεύει την περιοχή μας. Μια περιοχή που εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια κατοικείται ανελλιπώς από Έλληνες και δε διαφέρει σε τίποτα από την Μικρά Ασία και άλλες ελληνικές πατρίδες. Δεν μπορώ να κατανοήσω ποια είναι η διαφορά αν η λειτουργία γίνεται στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης ή σε κάποια άλλη εκκλησία της Ιωνίας, πράγμα το οποίο επικροτείται θετικά και προβάλλεται από την εφημερίδα σας, από τη λειτουργία στην ελληνική εκκλησία της Κωστάντζας (Τόμις) ή της Τούλτσεα (Αίγησος) ή του Ιζβοάρελε (Πηγών) ή της Βράιλας ή του Γαλατσίου ή της Μαγκάλιας (Καλάτης). Τι πιο ωραίο υπήρξε, όταν 25.000 κόσμος, οι περισσότεροι ομογενείς, παρακολούθησε με κατάνυξη τη θεία λειτουργία στα ελληνικά στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Κύριοι, οι Ρουμάνοι μάς αναγνωρίζουν ως ελληνική εθνική μειονότητα, ενώ εσείς μας αποκαλείτε ξένη αυλή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχετε τη σωστή ενημέρωση για την περιοχή μας, η οποία πάντα ήταν συνδεδεμένη με τις τύχες του Ελληνισμού. Περάσαμε και εμείς εδώ δύσκολα, κάτω από τους διάφορους κατακτητές και τα διάφορα πολιτικά συστήματα, πιεστήκαμε να απαρνηθούμε τη φυλή μας, να αλλάξουμε τα ονόματά μας, να αρνηθούμε την πίστη μας με ποικίλους τρό-

πους, η πλειονότητα από μας αναγκάστηκε να φύγει, προσφυγές στην Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία, μερικοί μάλιστα έφτασαν και εγκαταστάθηκαν και στη Μυτιλήνη, όμως όσοι μείναμε εδώ, στις πατρογονικές μας εστίες, παραμείναμε Έλληνες. Γεννήθηκα Ελληνίδα, η γλώσσα στην οποία άκουσα το πρώτο νανούρισμα της γιαγιάς, ήταν τα ρωμαίικα, οι πρώτες λέξεις που άρθρωσα, ήταν στα ελληνικά και ο πρώτος χορός που χόρεψα, ήταν ο ζωναράδικος. Εγώ, εμείς δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από το αναφαίρετο δικαίωμά μας να δεχόμαστε απρόσκοπτα την ευλογία της μητέρας Εκκλησιάς και να μην αμφισβητεί κάνεις την Ελληνικότητά μας. Μακάρι η προσπάθεια που κάνει ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης για να τονώσει τον Ελληνισμό της περιοχής μας, να βρει και άλλους μιμητές. Ίσως λόγω της σεμνότητας του χαρακτήρα του, να μη γνωρίζετε για το εθνικό έργο το οποίο επιτελεί στην περιοχή μας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Ελληνισμό, καθώς η Ελληνική Πολιτεία αδυνατεί να μας στηρίξει, όταν με νύχια και με δόντια κρατάμε τα σχολεία μας ανοιχτά. Σας προσκαλούμε λοιπόν και εμείς, με τη σειρά μας, σε κάποιο επικείμενο ταξίδι του να τον συνοδεύεστε και τότε ίσως αλλάξετε γνώμη. Με τιμή, Σύλβια Δασκάλου» σ.σ. Η κ. Δασκάλου προφανώς αγνοεί, παρά την άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και την ελληνική της καταγωγή, την ελληνική παροιμία «διψά η αυλή μας κι εκείνος ποτίζει ξένες αυλές». Τι λέγαμε στο σχόλιό

μας, λοιπόν; Ότι την ώρα που δοκιμάζονται οι Λέσβιοι στην πόλη και στα χωριά, ο Δεσπότης μας τρέχει στην… Ρουμανία. Αυτό εννοούμε με τη χρήση της γνωστής στην Ελλάδα παροιμίας. Πώς και γιατί «ανακαλύφθηκε» η Ρουμανία από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, τουλάχιστον δεν είναι αντικείμενο αυτού του σημειώματος. Αλλά καθώς καλά ξέρει η κ. Δασκάλου, οι μέρες της γιορτής του Αγίου Ανδρέα δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σεβασμιότατος εξέδραμε στη βόρεια βαλκανική χώρα. Αν δεν κάνουμε λάθος, και στα τέλη Ιουνίου πάλι στη Ρουμανία ήταν. Δικαίωμά του, βέβαια, να πηγαίνει όπου θέλει. Και αυτό, τόσο ο ίδιος ο Μητροπολίτης, όσο και η κ. Δασκάλου, δικαιούνται να το βαφτίζουν «επαφή με τη Μητέρα Εκκλησία και τη φυσική πατρίδα». Απ’ ό,τι όμως ξέρουμε, αυτό δεν είναι δουλειά κανενός Μητροπολίτη που αυτοδιορίζεται σε… Έξαρχο Ελλήνων Ρουμανίας ή έστω ενός Αγιασώτη στη Ρουμανία, ή ενός Αρχιμανδρίτη που αμείβεται από το Ελληνικό Δημόσιο και απουσιάζει μονίμως για σπουδές στη Ρουμανία. Αντίθετα, θεωρούμε πως υποχρέωση του Μητροπολίτη είναι, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, να «οργώνει» την Επαρχία του και να βοηθά με λόγο και έργα τους δοκιμαζόμενους. Υποχρέωσή του είναι, ακόμα, να εκπληρώνει τις συνοδικές του υποχρεώσεις. Περί των οποίων, όπως χαρακτηριστικά μάς μεταφέρθηκε από την Αθήνα, ο Μυτιλήνης Ιάκωβος δεν πολυασχολείται. Αυτά τα ολίγα. Προς το παρόν...

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 15 .12.2012 ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “European Express”

18.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 16.12.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Blue Star Patmos” 21.00 “European Express” 19.00

ΠΡΟΣ ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

20.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 17.12.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

21.00

“Blue Star Patmos” “European Express”

2Ο.Ο0 06.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΧΙΟ-ΣΑΜΟΣ-ΙΚΑΡΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑ

23 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗΣ ΓΙΑΝ. & ΚΑΤ. Θεοκρίτου 72, πλατεία Αλυσίδας Τηλ. 22510 23181 07.45 - 20.30

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 29642 07.45 - 14.00

ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 21224 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 29642

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. Βοστάνη 61, έναντι νοσοκομείου Τηλ. 22510 25314 07.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΤΑΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870 20.30 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

SUDOKU

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


24

XPONOΓPAΦHMA

ΣABBATO 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

µέρα νύχτα

w Το ψητοπωλείο «Ο Πολύτεκνος», χρόνια τώρα στο ίδιο σημείο, στη γωνία στο Φανάρι, μας γοητεύει με τις μοναδικές γεύσεις του. Υπέροχα σουβλάκια, γύρος χοιρινός, κοτόπουλο και μπιφτέκι. Ψητά φαγητά, όπως μπριζόλες, δε λείπουν. Φυσικά και λειτουργεί delivery. Ανοιχτά από το μεσημέρι. w Η «Βεράντα της Άρτεμης», στη Βίγλα, καιρό τώρα μάς υποδέχεται με τις ωραίες σπιτικές της γεύσεις. Πρωτότυπες συνταγές, αλλά και παραδοσιακές, σερβίρονται σε εμάς καθημερινά. Ο χώρος, ιδιαίτερα φιλόξενος, το περιβάλλον εξαιρετικό. Η αίθουσα ενδείκνυται για τις κοινωνικές σας εκδηλώσεις. Τώρα για την περίοδο των εορτών, θα έχει και ζωντανή μουσική. w Το «Σπίτι του Γλυκού» σάς περιμένει να το επισκεφθείτε στο νέο του, ολόφρεσκο χώρο, στο 37 της Ερμού. Τα γλυκά του πολλά, η ποικιλία μεγάλη και η φρεσκάδα του το κύριο χαρακτηριστικό. Δε μένει τίποτα άλλο από το να το επισκεφθείτε.

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Το ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», στη Βίγλα, φοράει τα γιορτινά του και υποδέχεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με ένα μοναδικό τρόπο. Κλείστε το τραπέζι σας, πάρτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και περάστε μοναδικές στιγμές. Το menu του, άκρως εορταστικό και γευστικό. Άλλωστε η κουζίνα του ξενοδοχείου είναι γνωστή για την ποιότητά της. Φυσικά δε θα λείπει και η ζωντανή μουσική από ορχήστρα, που θα παίζει μόνο για εσάς. Καλή σας διασκέδαση!

Απορίες - Πόση ώρα κάνει ένας άντρας να αλλάξει το χαρτί υγείας; - Άγνωστο, δεν έχει συμβεί ποτέ.

J

Σβήστε μας τα φώτα... χω αυτό το πρόβλημα με τις ημερομηνίες από μικρό παιδί. Τις έχω στο μυαλό μου μπερδεμένες. Άλλα γεγονότα, σε άλλες εποχές. Όσο μεγαλώνω, το πρόβλημα ακολουθεί παράλληλη πορεία… μεγαλώματος!!! Μάλιστα η μνήμη μου τείνει στο να γίνει επιλεκτική. Τόσο επιλεκτική, που καμμιά φορά θυμάμαι τα γεγονότα όχι όπως και όταν έγιναν, αλλά όπως και όταν θα ήθελα ή θα περίμενα να γίνουν!!! Βέβαια, κάπου - κάπου συμβαίνει αυτό, μη νομίσετε… Θέλω να πω πως ακόμα έχω σώας τας φρένας, ελπίζω δηλαδή… και θέλω κυρίως, να δικαιολογήσω τη μεταφορά μου στα μέσα της δεκαετίας τού ογδόντα, χωρίς ακριβή ημερομηνία… Γιάννινα λοιπόν, μέσα της δεκαετίας τού ογδόντα (περίπου!). Χιόνι πολύ (νομίζω!) και ένα τεράστιο σε διάρκεια μπλακ-άουτ της αγαπημένης μας ΔΕΗ. Βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης, παρέα με τον ξάδελφο και φίλο, Πετράν. Το κέντρο ήταν στην εποχή μας το σημείο συνάντησης και συνάθροισης, όλων των νεαρών. Εκείνο το βράδυ ήμασταν όλοι εκεί… Πίσσα σκοτάδι, ακατάπαυστη μαυρίλα. Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να ήταν… αηδία σκέτη!!! Ό,τι φώτιζαν τα περαστικά αυτοκίνητα και οι αναπτήρες μας. Εμείς όμως σαν από πείσμα, το διασκεδάζαμε. Τι να πεις; Παιδιά!!!

Έ

Κάποια στιγμή, σαν απειλή, ακούσαμε από το πολύ βάθος της νύχτας, σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων, όπως αποδείχθηκε. Ξέρετε, ήσυχη πόλη τότε τα Γιάννινα, είχες τη δυνατότητα να ακούς τη σειρήνα από την ώρα που βάζανε το κλειδί στη μηχανή, μέχρι και τη στιγμή που φτάνανε στον προορισμό τους. Μη σας πω ότι και λόγω μουσικού αυτιού, υπολογίζαμε ακριβώς και τον προορισμό! Τέλος πάντων, μετά από αρκετά λεπτά φασαρίας και κακού, εμφανίστηκαν μπροστά μας απαστράπτοντα δύο οχήματα της Πυροσβεστικής. Φωτίστηκε το σύμπαν!!! Χριστουγεννιάτικο δέντρο!!! Καραγκιοζιλίκι αναγκαίο για να ειδοποιούμε τους περαστικούς πως «εδώ κάτι συμβαίνει»! Τι φλας και αλάρμ αναμμένα. Τι τα φώτα της καμπίνας που αντανακλούσαν στις στολές και τα κράνη των πυροσβεστών.

Η μεγάλη σκάλα από τα φώτα του φορτηγού να δουλεύει στο φουλ και να τυφλώνει τους απέναντι διαβάτες. Τα «καρούμπαλα» να κοκκινίζουν όλο το δρόμο με τα υπάρχοντά του! Ανάσταση, σας λέω, αλλά… λάθος!!! Βλέπετε, όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί, με το συμπάθιο!!! Κάποιος, λέει, είδε καπνό να βγαίνει από τον τρίτο όροφο ενός σπιτιού, είδε λέει και σπίθες να πετάγονται και φοβήθηκε… Ο κακομοίρης του τρίτου ορόφου δεν είχε ασφαλισμένη την πρόσοψη του τζακιού του και έβγαζε τα ξύλα στο μπαλκόνι για να κοιμηθεί ήσυχος. Έτσι απλά, κινητοποίησε άθελά του τον κρατικό μηχανισμό και αναστάτωσε δύο - τρία οικοδομικά τετράγωνα!!! Αμέσως μετά το συμβάν, μαζευτήκαμε στη γνωστή μας γωνία, για τον απαραίτητο σχολιασμό. Στήσαμε το «λαϊκό μας δικα-

στήριο», με συνοπτικές διαδικασίες αποδώσαμε την ευθύνη και το γνωστοποιήσαμε στην πόλη με το εξής σύνθημα: «1 2 - Χ, γ@@@έται η ΔΕΗ»!!! Οι αυξήσεις έως 49% που ζητά σήμερα η εταιρεία, μου θυμίζουν το ανέκδοτο με τον τύπο που παράγγειλε 99 σουβλάκια και στην προτροπή του μαγαζάτορα να τα κάνει 100, αρνήθηκε διερωτώμενος, «ποιος θα τα φάει»; Αν προτείνουμε στρογγυλοποίηση στο 50%, θα αρνηθούνε με τον ίδιο τρόπο: «ποιος θα πληρώσει»; Κρίμα για μια τέτοια εταιρεία να μεταχειρίζεται τις μεθόδους του τσιγγάνου έξω από την εκκλησία, ζητιανεύοντας με φτηνές δικαιολογίες τον οβολό μας… Δεν παρακινώ τους νέους να βγούνε στο δρόμο με το δικό μας σύνθημα. Θα βρούνε καλύτερα… Αλέξης Β. Τζιμογιάννης

22510 44242

Εμπρός 3713  
Εμπρός 3713  

Ημερήσια εφημερίδα Ν.Λέσβου

Advertisement