Page 1

Το Σάββατο μαζί με το «Ε» ο ΟΔΗΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Τα κυριότερα επιδοτούμενα προγράμματα για επενδύσεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

10

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ

&

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3466

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ

TIMH €1,3

ΣEΛ. 11-18, 25-26

ΣABBATOKYPIAKO

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ισχυρή νεροποντή, από το απόγευμα της Τρίτης έως το ξημέρωμα της Τετάρτης, «έπνιξε» το λεκανοπέδιο Καλλονής «Η φύση εκδικείται τις παρεμβάσεις των ανθρώπων χρόνια τώρα», λέει ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης

Καλλονή... ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣEΛ. 8 - 9

Παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή

Εγκαινιάζεται σήμερα το Εφετείο Μυτιλήνης ΣEΛ. 5


2

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

HMEPOλόγιο

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Με μεγάλη έκπτωση… Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μπορεί ο δρόμος απ’ την Καλλονή προς το Σίγρι να μη δημοπρατήθηκε, αλλά δεν έγινε το ίδιο και για ένα άλλο μεγάλο έργο της περιοχής, που η δημοπρασία του έγινε στη Λέσβο. Ο λόγος για το Γυμνάσιο της Ερεσού, που βρήκε ανάδοχο και μεγάλη έκπτωση για κτηριακό έργο, της τάξης τού 32%. Μπορεί η ΕΜΔΥΔΑΣ Λέσβου να μην είχε στάση εργασίας την Τρίτη, αλλά στο παρελθόν έχει πολλές φορές τύχει να αναβληθούν και σε τοπικό επίπεδο δημοπρασίες μεγάλων έργων, επειδή απεργούσαν οι μηχανικοί μέλη των επιτροπών παραλαβής των προσφορών. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ψήφισαν οι δημοτικοί υπάλληλοι Πολύ μεγάλη μαζικότητα υπήρξε στη Μυτιλήνη στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εργαζόμενων στους δήμους του Νομού Λέσβου. Τόσο στην κάλπη του μόνιμου προσωπικού, όσο και στην κάλπη των δημοτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου, πολύ πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές είχε ψηφίσει σημαντικό ποσοστό εργαζομένων. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν οι συγκυρίες επιβάλλουν οι υπάλληλοι να έχουν «δυνατή» συνδικαλιστική φωνή παντού, μηδέ των Υπηρεσιακών Συμβουλίων εξαιρουμένων. ΜΑΡ.ΠΛ.

Μια ερώτηση για το λάδι Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου 1918. Η στήλη «Τρίβολοι», με καυστικά σχόλια πάνω σε τοπικά γεγονότα.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 21 ημ. Aνατ. 07.33 ∆ύσ. 17.07

15 †Ελευθερίου ιερομάρτ. & Ανθίας μητρός αυτού

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Νέος… προορισμός Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου για το κτηματολόγιο, ο δήμαρχος Λέσβου εξηγούσε πως μετά τον καρδιολόγο και την εντατική, ή έστω ένα απλό εγκεφαλικό, υπάρχει και νέος… προορισμός για τους διοικούντες και τους υπαλλήλους του Δήμου Λέσβου. Και αυτός, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βουνάτσος, επιχειρώντας διά της υπερβολής να αναδείξει το δυσδιοίκητο του «καλλικράτειου» τερατουργήματος, είναι όπως είπε το τρελοκομείο. Με το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «φλερτάρουν» ήδη δυο υπάλληλοι που έχουν αναζητήσει τη βοήθεια ψυχιάτρου, ενώ κι άλλοι πολλοί ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου τού ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσιωτάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ελαιοκομίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι μέσες τιμές παραγωγού έχουν πέσει στο 1,90 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι 2,5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, με δηκτικό ύφος θυμίζει στον κ. Σκανδαλίδη ότι σε ανάλογη ερώτηση πέρυσι είχε απαντήσει ότι «η κυβέρνηση, για να προστατεύσει το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, δουλεύει συντονισμένα». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το Υπουργείο έχει εγκαταλείψει και τους παραγωγούς, και το προϊόν, αλλά και το περιβάλλον. Ν.Μ.

Θα βρεθεί χημικός; Εδώ και καιρό αναζητείται τουλάχιστον ένας χημικός και άλλοι επιστήμονες που θα στελεχώσουν το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου. Ένα πουλάκι μάς είπε πως αν δε βρεθεί ο χημικός μέχρι το τέλος του χρόνου, θα χαθεί το πρόγραμμα, και όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις υποδομές θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακούει κανείς; Ν.Μ.

Έδωσε λύση ο Ροντούλης Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, μας είναι γνωστός μόνο από την τηλεοπτική του παρουσία. Δείχνει ορεσίβιος Τρικαλινός και δεν κρύβει την καταγωγή του. Είναι ο άνθρωπος που μέσα σε ένα μήνα έβαλε τέλος στην καραντίνα της Λήμνου. Ένα θέμα στο οποίο είχαν αποτύχει όλοι οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι και οι κεντροδεξιοί, που πέρασαν από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά ποιος μπορεί να καταλάβει τον καημό του κτηνοτρόφου, η κ. Μιλένα Αποστολάκη και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης που εκλέγονται στην Α΄ Αθήνας; Αυτοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν λάιτ αρνάκι φρικασέ στα σικ εστιατόρια της Αθήνας που συχνάζουν. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Μεταφορά τού ΚΕΠ Γέρας ε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου ΠαπάM δου μεταστεγάστηκε το ΚΕΠ Γέρας, από το παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα, στο Δημαρχείο. Η απόφαση ήταν απεριόριστα απερίσκεπτη και θα δημιουργήσει προβλήματα, που οι αρκετοί του Τοπικού Συμβουλίου Παπάδου αδυνατούν να συλλάβουν. Η μεταστέγαση του ΚΕΠ πραγματοποιήθηκε για να παραχωρήσει το χώρο προκειμένου να εγκατασταθεί σ’ αυτόν υπηρεσία του Κτηματολογίου.

Μεταφορά τού ΚΕΠ Γέρας (2)

Μέσα στην Παναγιούδα, δίπλα στον κεντρικό δρόμο για Πάμφιλα στο σημείο λίγο πριν τον ΟΑΕΔ, η μπόρα της Τρίτης έδωσε την ευκαιρία για γεύση από θαλάσσια σπορ… στην ξηρά.

«Καθάρισε» το προσωπικό

Περιμένουν το τζάμι…

Με τα καλύτερα λόγια σχολιάστηκε, τόσο από το διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρη Κατσιφαράκη, όσο και από το διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλλονής, Βασίλη Κουμαρέλα, το ενδιαφέρον και η εργατικότητα σύσσωμου του προσωπικού του Κέντρου Υγείας, που χωρίς δεύτερη σκέψη πήραν σκούπες και φτυάρια και δούλεψαν για ώρες, προκειμένου ν’ αποκατασταθούν το συντομότερο οι ζημιές από τις πλημμύρες στο χώρο του Κέντρου. «Είναι εντυπωσιακό ότι έβλεπες γιατρούς με τις ποδιές τους, διοικητικό προσωπικό, νοσηλευτές, όλους να γίνονται ένα και να προσπαθούν με ό,τι μέσα είχαν να βοηθήσουν, ώστε να καθαριστούν οι χώροι από τα νερά και τις λάσπες», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαρέλας. Αξίζουν πολλά «μπράβο» στο προσωπικό, που αναγνώρισε την ανάγκη να λειτουργήσει το συντομότερο το Κέντρο, προς όφελος των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής. Πελ.Γ.

Ακόμη να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο στέγαστρο μπροστά από το Τελωνείο, όπου γίνεται ο έλεγχος διαβατηρίων για τους ταξιδιώτες από Τουρκία. Όπως φαίνεται, οι εργασίες… κόλλησαν στο ειδικό τζάμι, που αναμένεται πάντως εντός των ημερών να παραλειφθεί, για να μη χρειάζεται οι επισκέπτες να περιμένουν… μέσα στη βροχή ή τον ήλιο μέχρι να γίνει ο έλεγχος. Επιτέλους, γιατί τόση καθυστέρηση για ένα τόσο απλό έργο; Πελ.Γ.

Τρίτη και 13… Η απορία που διατυπώθηκε από μηχανικό μόλις έγινε γνωστό πως ματαιώθηκε η δημοπράτηση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, ήταν η εξής: «Μα καλά, Τρίτη και 13 βρήκαν να το δημοπρατήσουν;» Έλα ντε... ΜΑΡ.ΠΛ.

Ερωτηματικά και εντάσεις… «Θύελλα… στο σπίτι των ανέμων» χαρακτήρισε κάποιος δικηγόρος τα όσα συμβαίνουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου με το έλλειμμα των 1.250.000 την τελευταία πενταετία. Το θέμα προκαλεί συχνά εντάσεις μεταξύ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς, όπως είναι επόμενο, η αποκάλυψη του σκανδάλου και μάλιστα σε τόσο μεγάλες διαστάσεις δημιουργεί ερωτηματικά για το τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και γιατί δεν υπήρχε έλεγχος. Τα ζητήματα αυτά, όπως φαίνεται, θα απαντηθούν στην πορεία, καθώς η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Πελ.Γ.

Ο φωτισμός του Κάστρου Ο φωτισμός του Κάστρου Μυτιλήνης εδώ και καιρό παρουσιάζει προβλήματα. Το Κάστρο φωτίζεται σε ορισμένα μόνο σημεία και βέβαια, όπως λειτουργεί ο φωτισμός, κάθε άλλο παρά αναδεικνύει το μνημείο. Καλό θα ήταν ο Δήμος να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη συντήρηση και επισκευή του όπου χρειάζεται, πριν φθάσει στο σημείο να μη φωτίζεται καθόλου τα βράδια. Πελ.Γ.

Κατά την άποψή μας, το ΚΕΠ έπρεπε να παραμείνει στην παλαιά αγορά, για τους παρακάτω λόγους: 1. Επειδή καθημερινά επισκέπτονται το ΚΕΠ πλήθος πολιτών με τα οχήματά τους, υπήρχε στο χώρο που στεγαζόταν πάρκινγκ στάθμευσης. Στη νέα θέση, το κομφούζιο οδικής συμφόρησης έμπροσθεν του Δημαρχείου θα πολλαπλασιαστεί. 2. Το ΚΕΠ, με τους πολλούς επισκέπτες, βοηθούσε οικονομικώς τα γύρω καταστήματα και έδινε μια πνοή αναβάθμισης στην εγκαταλελειμμένη περιοχή. 3. Το Κτηματολόγιο, με τους ελάχιστους επισκέπτες, έπρεπε να στεγαστεί στο Δημαρχείο ή σε κτήριο στον αύλειο χώρο αυτού. Λυπάμαι, αλλά η μέχρι τώρα πολιτική του Τοπικού Συμβουλίου Παπάδου είναι κοντόφθαλμη και δεν τολμά να αγγίξει τα κακώς κείμενα, όπως: κυκλοφοριακό, καθαριότητα, καταπάτηση δημοτικών χώρων, κλοπές, θέματα κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ..

Οι κινητοποιήσεις τού ΠΑΜΕ Προσέξετε και εμβαθύνετε στον παρακάτω διάλογο, που έγινε μεταξύ δύο πολιτικοποιημένων ατόμων, σοβαρών και περισπούδαστων. «Όλες οι επεμβάσεις τού ΠΑΜΕ παραβιάζουν κατάφωρα τον Ποινικό Κώδικα, αλλά ουδείς εισαγγελεύς επεμβαίνει να ασκήσει δίωξη και να τους παραπέμψει στο αυτόφωρο.» «Εννοείς το κλείσιμο των δρόμων, λιμανιών, αποκλεισμό κυβερνητικών κτηρίων;» «Ναι, και ακόμα ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη, κατάληψη διοδίων κ.λπ. κ.λπ.... ηρωικά.» «Όντως, όλες οι πράξεις τού ΠΑΜΕ είναι παράνομες και καταχρηστικές, αλλά εξυπηρετούν την κυβέρνηση να διατυμπανίζει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ευρώπη ότι στην Ελλάδα έχουμε “Δημοκρατία” και ο καθένας μπορεί να διαμαρτύρεται όπως θέλει, χωρίς να εμποδίζεται!» Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημιουργούνται συνήθως από επώνυμους πολίτες, οι οποίοι δε βάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους. Καταφέρνουν ν’ αποσπούν από ευρωπαϊκά και δημόσια προγράμματα τεράστια ποσά, τα οποία, κατά κάποιο τρόπο, διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα και ιδιοποιούνται το αποτέλεσμα του έργου κοινωνικά, για τους δικούς τους σκοπούς. Επειδή τα χρήματα που διαχειρίζονται, προέρχονται από το φορολογούμενο Έλληνα, πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένος έλεγχος από το ΣΔΟΕ για τη διαχείριση των κονδυλίων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Για την απλούστερη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάζεται τουλάχιστον πενταετία για να τελεσιδικήσει. Ωστόσο, το σεβαστό ΣτΕ, σε μία μόνο συνεδρίαση, απεφάσισε να εξαιρεθούν από την εφεδρεία οι δικαστικοί υπάλληλοι, με απόφαση εξπρές. Ο ελάχιστος συντάκτης της στήλης ανησυχεί σφόδρα μ’ αυτές τις προκλήσεις, όταν η κοινωνία βράζει. Προσέξτε!

Οι μηλιές και οι ψεκασμοί Στις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, οι στατιστικές της δεκαετίας 1997 - 2007 αναφέρουν ότι οι ψεκασμοί της ελιάς αυξήθηκαν κατά 20%. Έφτασαν, δηλαδή, τους 55 ψεκασμούς για κάθε σαιζόν. Αιτία, ο μύκητας «φουζικλάδιο». Ευτυχώς στη χώρα μας ο μύκητας αυτός δεν εκδηλώθηκε αισθητά, γι’ αυτό οι ψεκασμοί της μηλιάς τη σαιζόν δεν ξεπερνούν τους 9 με 13. Προτιμάτε, λοιπόν, τα εγχώρια μήλα ανεπιφύλακτα.

Βότανα - κανέλα Ας επανέλθουμε στη γη. Η γη όταν την υπηρετείς σωστά σε ανταμείβει και ποτέ δε θα σου δείξει αχαριστία, ούτε θα σε προδώσει. Κανέλα: κάνει καλό στο στομάχι, ελαττώνει την πίεση, κατεβάζει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη (LDL), ενώ δρα θετικά σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Μισό κουταλάκι του γλυκού ημερησίως βοηθά και τους διαβητικούς. Η κανέλα δε διαλύεται εύκολα στο νερό το κρύο. Μπορείτε να διαλύετε μισό κουταλάκι του γλυκού στο τσάι ή το γάλα και να την πίνετε άφοβα, εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας. Και μην ξεχνάτε ότι σε Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, χώρες της Αφρικής, και σήμερα ακόμα χρησιμοποιούν βότανα αντί για χημικά φάρμακα.

Κατάντια Η τρόικα μαζί με άλλα πρόσταξε να κάνουμε και απογραφή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Βρέθηκαν 27.000 σύζυγοι, γονείς, αδελφοί, συνταξιούχων τού ΙΚΑ που εισέπρατταν συντάξεις πεθαμένων! Βρέθηκαν 17.000 μετανάστες με πλαστές βεβαιώσεις, που εισέπρατταν από τον ΟΓΑ συντάξεις που δε δικαιούνταν. Χωρίς σχόλια. Παπάδος, 13-12-2011


4

EI∆HΣEIΣ

Περισσότερα «Καλάθια Αγάπης» στη Λήμνο

Απόψεις Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ*

Καλλικράτης και Δήμος Λέσβου εκινώντας να αποτυπώσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς μου πάνω στο θέμα «Καλλικράτης» και Χωροταξικός Σχεδιασμός του Δήμου Λέσβου, σίγουρα προτάσσω την αυτοκριτική μου γιατί, παρά την εξ αρχής ριζική διαφωνία μου με το χωροταξικό σχεδιασμό στο νησί μας, που κατέληξε σ’ ένα και μοναδικό δήμο, επέλεξα μέχρι σήμερα τη σιωπή. Και βέβαια η επιλογή μου αυτή είχε σχέση από τη μια μεριά με την αναμονή μου να μιλήσουν και να δράσουν οι θεσμικοί αρμόδιοι φορείς του νησιού μας (αυτοδιοικητικοί, κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί, κομματικοί, κ.ά.), και από την άλλη, λόγοι δεοντολογικοί, λόγω της στήριξης από τον κομματικό μου φορέα το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του τού πράγματι μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον κωδικό «Καλλικράτης», έστω κι αν δεν είχα κάποια κυβερνητική ευθύνη. Δυστυχώς όμως, πέραν μικρών εξαιρέσεων, υπήρξε σιωπή και δεν είναι καθόλου τυχαίο, μια και οι τοπικές «ελίτ» του νησιού μας, μεγαλωμένες σε συνθήκες της πρωτεύουσάς του, είτε δεν αισθάνθηκαν χρόνια τώρα τη διαφορά κέντρου και περιφέρειας (υπάρχει ακόμη και στο νησί μας) για να διαφωνήσουν, είτε μπήκαν στον πειρασμό να σιωπήσουν ανεχόμενοι τον ένα και μοναδικό δήμο στο νησί, νομίζοντας ότι έτσι κάνουν το καθήκον τους. Σήμερα, με τα πράγματα όπως εξελίσσονται για την πατρίδα μας λόγω της γνωστής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και για την ιδιαιτέρα πατρίδα μας, όπου οι εξελίξεις σίγουρα πια επιβαρύνονται και λόγω και των αυθαίρετων επιλογών του χωροταξικού σχεδιασμού του «Καλλικράτη», δεν μπορεί κανείς να σιωπά. Βέβαια και εγώ κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του «Καλλικράτη», με τις μικρές μου δυνάμεις, έκανα μεγάλες προσπάθειες ώστε να πεισθούν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν και για το νησί μας την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως όλες βρήκαν ένα τείχος στην κοντόφθαλμη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Σήμερα ξεκινώ μια κριτική συζήτηση πάνω στο εγχείρημα του μοναδικού δήμου στο νησί μας, αξιολογώντας και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου σχεδίου οργάνωσης του νησιού μας. Και δε χρειάζεται κόπος, για έναν ουδέτερο παρατηρητή, διαβάζοντας τον τοπικό Τύπο ή μένοντας έστω κάποιους μήνες στο νησί να διαπιστώσει την καθοδική πορεία της ποιότητας, αλλά και της ύπαρξης πολλών αυτοδιοικητικών υπηρεσιών στους πολίτες του νησιού μας. Παράδειγμα, το άρθρο της κ. Πολλάτου στην εφημερίδα «Ε» στις 2/12/2011 «Μάχη για την παγία», όπου διαβάζει κανείς για τη μάχη μιας πάγιας προκαταβολής, που δε δίδεται, 1.000 ευρώ στις 50 τοπικές κοινότητες και 2.000 ευρώ για τις 22 δημοτικές κοινότητες, δηλαδή για μια μάχη του αυτονόητου για να μπορεί να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση στον τόπο της, δίπλα απ’ τον πολίτη, άμεσα, όταν έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της. Και αναρωτιέμαι, σήμερα μιλάμε για μάχη, αύριο; Ίσως «στης Λέσβου την ολομόναχη ράχη, περπατώντας η δόξα του (“Καλλικράτη”) μονάχη...», για να παραφράσουμε και τον ποιητή. Βέβαια, το θέμα όπως εξελίσσεται έγινε κυρίως πολιτικό και ως τέτοιο δε θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο για την άσκηση της καθαρής παραδοσιακής πολιτικής προς «άγραν ψήφων». Και μου έκανε εντύπωση η τελευταία ανακοίνωση του βουλευτή Λέσβου τής Ν.Δ., κ. Γαληνού, ότι εξασφάλισε τη «ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του προέδρου τής Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, για «κατάργηση της χωροταξικής διάστασης του Σχεδίου “Καλλικράτης” για λειτουργία ενός μόνου δήμου σε όλη τη Λέσβο». Με τέτοια απαξίωση του πολιτικού συστήματος, που οδηγήθηκε και από την αναξιοπιστία των πολιτικών από τη μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων, φαντάζει αδιανόητο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις και να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις που μπορεί να μείνουν ανεκπλήρωτες. Και βέβαια, για τι δεσμεύσεις μιλάμε, αγαπητοί συμπατριώτες; Δεσμεύσεις να γίνει το αυτονόητο που έγινε για όλες τις περιοχές της πατρίδας μας με ανάλογη έκταση και πληθυσμό, σύμφωνα με τον κύριο σχεδιασμό του «Καλλικράτη». Όμως εκεί φθάσαμε, μια και ο σχεδιαστής του χωροταξικού του «Καλλικράτη» αποφάσισε δογματικά να εξομοιώσει νησιά μεγέθους της Λέσβου μ’ ένα πρότυπο νησί μεγέθους της νήσου Πάρου και βρήκε συμπαραστάτες τους τότε νομάρχες, μέλη της Επιτροπής Νησιών τής ΕΝΑΕ, που είδαν με καλό μάτι μια νέα καριέρα, μεταπηδώντας από την τότε νομαρχία σε μια νέα, με το φερετζέ του μοναδικού «καλλικρατικού» δήμου. Μα, θα μου πουν πολλοί, δε φταίει ο χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά η εφαρμογή του «Καλλικράτη» από τη σημερινή δημοτική αρχή. Είναι μια εύκολη απάντηση, αλλά φοβάμαι αρκετά επιφανειακή. Και βέβαια υπάρχουν αστοχίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της εφαρμογής του «Καλλικράτη», και πάνω σ’ αυτό έχουν λόγο να μιλήσουν επί της ουσίας οι δημοτικές παρατάξεις. Όμως, ας μην κρυβόμαστε. Ο Ένας και Μοναδικός Δήμος, για να διοικηθεί σωστά, χρειάζεται δήμαρχο μάνατζερ πολυεθνικής. Και οι μάνατζερ δε συνηθίζουν να εκτίθενται σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήμαρχοι - και σωστά - εκλέγονται και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, και γι’ αυτό χρειάζονται οργανωτικά σχήματα στέρεα σχεδιασμένα, με επιστημονικά κριτήρια, για να λειτουργούν ανεξάρτητα των εκάστοτε δημάρχων.

Ξ

* Ο Δημήτρης Καπετανάς είναι πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου.

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

α καθιερωμένα «Καλάθια Αγάπης» και προσφοράς στις άπορες οικογένειες της Λήμνου, γεμίζουν αυτές τις μέρες, με φαγητά, δώρα, γλυκά και παιχνίδια για τα παιδιά, οι εθελόντριες του Παραρτήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η πρωτοβουλία των εθελο- από 130 γιορτινά «Καλάντριών της Λήμνου, που έ- θια Αγάπης» και τις παραχει γίνει πλέον θεσμός, αυ- μονές των Χριστουγέννων τές τις γιορτές αποκτά ιδι- θα τα μοιράσουν στους ααίτερο νόημα, καθώς έχουν πόρους του νησιού. αυξηθεί και οι άπορες οι- Για τη συγκινητική, όπως κογένειες στο νησί, λόγω τη χαρακτήρισε, προσφορά της οικονομικής κρίσης, των Λημνιών, μίλησε στο που καθιστά τις ανάγκες «Ε» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λήμνου του πλέον μεγαλύτερες. Εδώ και αρκετές ημέρες σε Ελληνικού Ερυθρού Σταυόλα τα σούπερ μάρκετ της ρού, Θόδωρος Μπαβέας, Μύρινας στήθηκαν τα «Κα- τονίζοντας: «Οι Λημνιοί λάθια Αγάπης» και οι Λη- δείχνουμε για ακόμη μια μνιοί προσφέρουν τρόφιμα φορά το κοινωνικό μας για όλους του άπορους συ- πρόσωπο. Οι κάτοικοι του μπατριώτες τους. Ήδη έχει νησιού γνωρίζουν ότι αυτή ξεκινήσει η συλλογή των η προσφορά τους θα πιάτροφίμων, ενώ στην προ- σει τόπο. Ιδιαίτερα στην σπάθεια συνδράμουν οι πιο κρίσιμη περίοδο για τη μαθητές των σχολείων του χώρα μας, αυτά τα καλάθια νησιού, η στρατιωτική δι- αποτελούν σταγόνα αγάοίκηση Λήμνου και η διοί- πης και προσφοράς.» κηση της Αεροπορίας. Τα Το τελευταίο χρονικό διάμέλη του διοικητικού συμ- στημα, λόγω των μεγάλων βουλίου του Ελληνικού Ε- οικονομικών προβλημάρυθρού Σταυρού και εθε- των, το Παράρτημα Λήλοντές θα ετοιμάσουν αυ- μνου του Ελληνικού Ερυτές τις ημέρες περισσότερα θρού Σταυρού έχει συν-

Τ

δράμει σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως υποστηρίζοντας οικονομικά οικογένειες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. «Το εθελοντικό κίνημα στη Λήμνο έχει ρίζες και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τονίζει ο κ. Μπαβέας. Σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία του Παραρτήματος με τους φοιτητές του πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου, ο κ. Μπαβέας δήλωσε: «Μας συγκίνησε η συμμετοχή της νεολαίας και το ενδιαφέρον των φοιτητών της πανεπιστημιακής Σχολής, που προ-

σφέρθηκαν να συμβάλουν στο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι μια υψηλών συναισθημάτων πράξη, η οποία χαρακτηρίζει τη νεολαία μας, που θέλει να συμμετέχει στην πιο εξευγενισμένη μορφή πολιτικής στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, που είναι το εθελοντικό κίνημα. Η ανέχεια έχει ενδυναμώσει το αίσθημα της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας, γιατί ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι στην κατάσταση που βρίσκονται κάποιοι συμπολίτες μας σήμερα, μπορεί να βρεθούμε όλοι αύριο.»

Προσφορά βοήθειας σε άπορες οικογένειες σε όσους θέλουν να βοηθήσουν οικογένειες Έκαικκληση που αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα ζουν σε συνθήκες φτώχειας, απευθύνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου. Ο Σύνδεσμος καλεί όσους θέλουν και επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια συμπαράστασης εν όψει των Χριστουγέννων σε άπορες οικογένειας, να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 45314 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, πλην Σαββάτου και Κυριακής.

1ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ «Το Χωριό του Άι-Βασίλη»

Όροι συμμετοχής στους διαγωνισμούς συνολικά διαγωνισμοί, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο Πτουέντε 1ου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ «Το Χωριό του Άι-Βασίλη». Μικροί και μεγάλοι φίλοι του χριστουγεννιάτικου χωριού, που ήδη στήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, θα μπορούν να πάρουν μέρος και να κερδίσουν πλούσια δώρα. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Το Παιδί», μπορούν να προσκομίσουν τη φωτογραφία τους στο «Χωριό του Άι-Βασίλη» την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα και να την παραδώσουν στο διοικητικό συμβούλιο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 24 εκ. x

30 εκ., η φωτογραφία να είναι τυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί και να μην είναι κολλημένη σε χαρτόνι. Το όνομα του δημιουργού και το τηλέφωνο, θα πρέπει να είναι γραμμένα στο πίσω μέρος της φωτογραφίας. Όσον αφορά στο διαγωνισμό για το καλύτερο γράμμα στον Άι-Βασίλη, που θα γίνει το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, αλλά και το διαγωνισμό τραγουδιού, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 6:30 το απόγευμα, οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να γραφτούν από νωρίτερα. Τέλος, στο διαγωνισμό της εκδήλωσης σε ξένη γλώσσα, που θα γίνει τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, μπορούν να πάρουν μέρος παι-

διά, νέοι και έφηβοι, άσχετα από το εάν διδάσκονται σε σχολές ή στο σπίτι. Την ίδια ημέρα στις 5 το απόγευμα, τα παιδιά που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό ταλέντων, αλλά και όσα θα θελήσουν την τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους και το μουσικό τους όργανο, εκτός από πιάνο που θα υπάρχει ήδη στην εξέδρα. Τα δώρα στους διαγωνισμούς είναι προσφορά των εμπορικών καταστημάτων, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22510 55200.

Από το Σύλλογο «Η Επάνω Σκάλα»

Ποδηλατάδα… Αγιοβασίληδων και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλη. Εκεί, μπροστά στη φάτλήνης «Η Επάνω Σκάλα» διοργανώνει, στις 11 το ΟπρωίΕξωραϊστικός νη του Συλλόγου, θα γίτην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μια μεγάλη ποδηλατάδα… Αγιοβασίληδων, στην οποία προσκαλεί να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι. Ξεκινώντας από τα καφε- φτάσει στο παλιό δημαρνεία «Ερμής» και «Κά- χείο και στη συνέχεια θα στρο», στην Επάνω Σκάλα, βγει στην προκυμαία, μέη ποδηλατάδα θα κινηθεί σω της οποίας θα κατευστο δρόμο της Ερμού, θα θυνθεί προς τη Μητρόπο-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ στο κέντρο της αγοράς (Ερμού), σε κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων, που προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες. Πληροφορίες: 6944-417550

νουν οι κεντρικές εκδηλώσεις, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι συμμετοχές έχουν ήδη φτάσει τις 37, ενώ όσοι

ενδιαφέρονται, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν λαχνούς για τα πολλά δώρα του Συλλόγου που θα μοιραστούν την ίδια ημέρα, επικοινωνώντας στο 6972-218818.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

5

Παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή

Εγκαινιάζεται σήμερα το Εφετείο Μυτιλήνης της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH αρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα εγκαίνια του Εφετείου Μυτιλήνης, τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του. Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί

Π

στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ αναμένεται να παραστούν η ηγεσία του Αρείου Πάγου, ανώτατες δικαστικές αρχές, καθώς και τοπικοί φορείς. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και

Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Παναγιώτης Μπρακουμάτος, θα είναι μεταξύ των επίσημων δικαστικών αρχών που θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων του Εφετείου Μυτιλήνης. Επίσης θα παραστεί ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημή-

τρης Χαλκιώτης, μια και στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας φιλοξενούνται γραφεία του Εφετείου, ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στο νησί, πρόκειται

να έχει κάποιες επαφές με τοπικούς φορείς, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού εμφανής είναι η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στην εκδήλωση. Ο κ. Πεταλωτής αναμένεται ν’ αναχωρήσει το απόγευμα από τη Μυτιλήνη λόγω υποχρεώσεών του στην Αθήνα.

Σάρκα και οστά παίρνει αμέσως μετά τις γιορτές το έργο αξιοποίησης των παλιών αποθηκών δίπλα στο Τελωνείο

Ξεκινά το έργο για το νέο χώρο αναμονής επιβατών ετά τις γιορτές αναμένεται να ξεκινήσει στο λιμάνι το μεγάλο έργο που χρηματοδοτούν τα ΚΑΕ (ΚαταΜ στήματα Αφορολόγητων Ειδών), μετά από συμφωνία που έγινε με το Λιμενικό Ταμείο για την αξιοποίηση των παλιών αποθηκών δίπλα στο Τελωνείο, αλλά και του παλιού αναψυκτηρίου, για τη δημιουργία γραφείων του Λιμενικού Ταμείου, νέου σύγχρονου χώρου αναμονής επιβατών, καθώς και γραφείων άλλων υπηρεσιών που θα στεγαστούν εκεί. Παράλληλα, προχωρούν έργα αναμόρφωσης-βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου, με στόχο το ερχόμενο καλοκαίρι ν’ αλλάξει όψη το λιμάνι. Όλα έτοιμα για να ξεκι- προηγούμενο ρεπορτάζ νήσει το μεγάλο έργο στο το «Ε», τα ΚΑΕ, σε συμλιμάνι, που θα δώσει λύ- φωνία με το Λιμενικό ση στο στεγαστικό πρό- Ταμείο, αναλαμβάνουν βλημα υπηρεσιών και πα- την αξιοποίηση συνολικά ράλληλα θα εξασφαλίσει όλων των παλιών αποθηνέο, αξιοπρεπή χώρο α- κών δίπλα στο Τελωνείο, ναμονής επιβατών. Η που για χρόνια παρέμεσύμβαση με τον εργολά- ναν κλειστές, ενώ το Λιβο υπογράφθηκε αυτές μενικό Ταμείο σε αντιτις ημέρες και αμέσως στάθμισμα παραχωρεί το μετά τις γιορτές, στις 9 χώρο του πρώην αναψυΙανουαρίου, αναμένεται κτηρίου για την επέκταση ποθηκών προβλέπεται να χρειαστεί να γίνουν ερνα ξεκινήσουν οι εργα- των ΚΑΕ. Σε αυτό το κομ- γίνουν ριζικές αλλαγές, γασίες ενίσχυσης του σίες. «Είμαστε ιδιαίτερα μάτι θα δοθεί προτεραιό- αφού τα πάντα θα φτια- σκελετού του κτηρίου, ικανοποιημένοι από το τητα, με στόχο μέσα σε έ- χτούν από την αρχή. στεγανοποίησης της στένα μήνα περίπου από την «Μιλάμε για ένα μεγάλο γης, ενώ στη συνέχεια θα γεγονός ότι οι διαδικαέναρξη του έργου να έ- κτήριο, περίπου 600 τ.μ., διαμορφωθούν οι χώροι σίες προχωρούν με γρήχουν ολοκληρωθεί οι νέ- που θα ξηλωθεί κυριολε- για να στεγάσουν τέσσεγορους ρυθμούς, με στόοι χώροι. Το έργο εκτε- κτικά στο εσωτερικό του ρις διαφορετικές υπηρεχο αρχές του καλοκαιριλείται με μελέτη - κατα- και θα διαμορφωθεί από σίες. ού να έχουν ολοκληρω- σκευή και είναι ύψους την αρχή», λέει ο εργο- Το μεγαλύτερο μέρος θεί και να μεταφερθούν 520.000 ευρώ. λάβος Τέλης Βουρνάζος. των χώρων, περίπου 300 στους νέους χώρους οι Στο κτήριο των παλιών α- Όπως τονίζει ο ίδιος, θα τ.μ., θ’ αξιοποιηθεί από υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και να διαμορφωθούν σύγχρονοι λειτουργικοί χώροι για ε γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες που βρίσκονται σε τους επιβάτες», δήλωσε εξέλιξη για λειτουργία νέων τουαλετών στο λιμάνι, ενώ ξεκίνηστο «Ε» ο πρόεδρος του σαν και οι εργασίες για την αντικατάσταση της περίφραξης και τη ΚώΛιμενικού Ταμείου, διαμόρφωση του πεζοδρομίου στο χώρο από το κτήριο του Τελωνείστας Κορδώνης. ου μέχρι την είσοδο του λιμανιού όπου βρίσκεται η Τροχαία του ΛιΑξιοποίηση αποθηκών μεναρχείου. Όπως είχε γράψει και σε

Άλλες εργασίες στο λιμάνι M

το Υπουργείο Οικονομικών (στο οποίο ανήκουν κιόλας οι χώροι των αποθηκών) και εκεί αναμένεται να στεγαστούν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά και το ΣΔΟΕ. Το Λιμενικό Ταμείο αναμένεται να καταλάβει χώρο περίπου 170 τ.μ. και εκεί θα μεταφερ-

θούν όλες οι υπηρεσίες του, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση εκεί και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου, που σήμερα στεγάζεται σε ένα πρόχειρο παράπηγμα στο λιμάνι. Τέλος, σε ένα χώρο 150 τ.μ. θα διαμορφωθεί νέος χώρος αναμονής επιβατών, καθώς και αναψυκτήριο. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το λιμάνι θ’ αποκτήσει νέο, σύγχρονο, λειτουργικό χώρο αναμονής επιβατών, ενώ παράλληλα το Λιμενικό Ταμείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες θα εξασφαλίσουν νέους ιδιόκτητους χώρους και θ’ απελευθερώσουν νοικιασμένα κτήρια όπου λειτουργούν μέχρι σήμερα», τονίζει ο κ. Κορδώνης. Το Λιμενικό Ταμείο αναμένεται να εξασφαλίσει και έσοδα από τη λειτουργία των χώρων αυτών, αφού θα νοικιάσει σε ιδιώτη το νέο αναψυκτήριο που θα δημιουργηθεί. Πελ.Γ.


6

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Διαφωνούν και οι αρχιτέκτονες με σημεία του νέου νόμου για τη δόμηση

«Στις “συμπληγάδες” συμβουλίων…» της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

νικών, από την οποία θα έπρεπε να προκύπτουν και τα ε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Λέαντίστοιχα επαγγελματικά σβου τοποθετείται συνολικά για το νέο νόμο περί της δικαιώματα. Έτσι, συμφωέκδοσης αδειών δόμησης, σχολιάζοντας συγκεκριμένα νούν με την πρόβλεψη του σημεία στα οποία και αντιτίθεται. Σε ό,τι μάλιστα αφορά νόμου οι αρχιτεκτονικές μεστους αρχιτέκτονες, ο Σύλλογος σημειώνει πως θα έπρεπε λέτες που αφορούν σε κτήνα αποσαφηνίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως και κάθε κατηγορίας μηχανικών. Τέλος, ο Σύλλογος υ- ρια σε παραδοσιακούς οικισμούς να εκπονούνται αποποστηρίζει ότι οι εξαγγελίες περί διαφάνειας και επίσπευκλειστικά από αρχιτέκτονες. σης του χρόνου έκδοσης των αδειών συνθλίβονται στις «συμπληγάδες» των συμβουλίων που φέρνει ο νέος νόμος. Διαφωνούν, όμως, με άλλο Αποδέκτη τον αναπληρωτή μεγάλο βαθμό δηλώνουν ό- σημείο του νόμου, όπου πευπουργό Περιβάλλοντος, Ε- τι συμμερίζονται και επαυ- ριγράφονται τα προσόντα των αρχιτεκτόνων βάσει των νέργειας και Κλιματικής ξάνουν. οποίων θα στελεχώνονται Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, Διακριτοί ρόλοι τα νέα συμβούλια Αρχιτεέχει η ανακοίνωση των Αρχιτεκτόνων του Νομού Λέ- Οι αρχιτέκτονες, όπως λέει κτονικής. Ο κ. Θεοδωρίδης σβου, που κατ’ αρχήν στέ- ο πρόεδρος του Συλλόγου, παρατηρεί σχετικά ότι πολύ κονται θετικά, όπως και το Παναγιώτης Θεοδωρίδης, δύσκολα θα γίνονται μέλη ΤΕΕ, στα βασικά σημεία του, θυμίζουν πως πάγια θέση αυτών των συμβουλίων οι συμφωνώντας παράλληλα τους ήταν και είναι η σαφής πιο γνωστοί και πιο σημαμε τις επιφυλάξεις και τις διάκριση του επιστημονι- ντικοί, από το έργο τους, διαφωνίες τού ΤΕΕ, που σε κού αντικειμένου των μηχα- Έλληνες αρχιτέκτονες, α-

Μ

Απείργησαν χθες οι Μηχανικοί

Χαριστική βολή η αύξηση στις εισφορές 24ωρη πανελλαδική απεργία των Σ την Μηχανικών συμμετείχαν χθες και τα μέλη τού ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο, αντιδρώντας στην αδικαιολόγητη και ληστρική, όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια εποχή ανεργίας, απολύσεων, κατάρρευσης των κατασκευών. Οι Μηχανικοί, με την ίδια απεργία τους, αντιδρούν στην αδικαιολόγητη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στην ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών και των πολυτεχνικών σχολών, στην ισοπέδωση των υπαλλήλων μηχανικών του Δημοσίου, στη συνεχιζόμενη χρόνια καθυστέρηση πληρωμών μελετητών και εργοληπτών, αλ-

λά και στη συνεχιζόμενη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το Παράρτημα Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ με ενημερωτικό του σημείωμα πληροφορεί τα μέλη του για τις νέες αυξήσεις στις εισφορές του ταμείου τους, το ΤΣΜΕΔΕ, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου τού 2012. Οι αυξήσεις αυτές, όπως αναφέρει το ΤΕΕ, θα ρίξουν τη χαριστική βολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, αλλά ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους μετά το 1993, αφού είναι προκλητικά τα ποσοστά αύξησης των εισφορών στους νέους μηχανικούς, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση.

φού κανένας τους ή ελάχιστοι διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, τίτλοι η κατοχή των οποίων, όσο σεβαστή και να είναι, δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άσκηση σημαντικής αρχιτεκτονικής. «Η ουσιαστική κατάργηση, δε, των δευτεροβάθμιων ΕΠΑΕ, με τη δημιουργία στη θέση τους ενός μόνο δυσλειτουργικού συγκεντρωτικού οργάνου, με τη συμμετοχή και μη αρχιτεκτόνων, μόνο την αρχιτεκτονική δεν μπορεί να προάγει», υποστηρίζει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας πως «η ταχύτητα έκδοσης αδειών και η μείωση της γραφειοκρατίας που υποτίθεται ότι θα επέφερε ο νέος νόμος, καθώς και η πολυδιαφημισμένη διαφάνεια, αναιρούνται στις “συμπληγάδες” των συμβουλίων, που θα αποτελούνται πλέον από λίγους και συγκεκριμένους». Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων θεωρεί πως η διατήρηση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ΕΠΑΕ όπως αυτές ίσχυαν μέχρι σήμερα, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των αρχιτεκτόνων, «αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την ποιότητα του παραγόμενου αρχιτεκτονικού έργου, όσο και για την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια, αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις της ορθής κρίσης του έργου αυτού».

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή και εισηγείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ανταποδοτικά τέλη το 2012

5% αύξηση σ’ όλη τη Λέσβο α ισχύσει αύξηση της τάξης τού ΝΛέσβου 5% σε όλα τα χωριά του Δήμου αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή και θα εισηγηθεί ο δήμαρχος στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία και αναμένεται να διαφοροποιηθούν τουλάχιστον δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των οποίων διαφώνησαν με την προοπτική οποιασδήποτε αύξησης. Σε συνέχεια της απόφασης που είχε πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, και η Οικονομική Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την αναπροσαρμογή των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών για την αντιμετώπιση των δαπανών καθαριότητας και φωτισμού, κατά 5% σε όλο το Δήμο Λέσβου. Σημειωτέον ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου πρότεινε στην Οικονομική Επιτροπή αύξηση 70% των ανταποδοτικών τελών. Με την εισήγηση του δημάρχου, διαφώνησαν οι Άρης Χατζηκομνηνός και Βαγγέλης Παλαιολόγος, που υποστήριξαν πως δε θα πρέπει να επιβληθεί καμ,ία αύξηση, και μάλιστα - όπως υποστήριξαν - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού και το 2011 το Συμβούλιο αποφάσισε αυξήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών του ενιαίου Δήμου. Μάλιστα, υπήρξαν και περιοχές στις οποίες οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 200%.

Παντού το ίδιο Τελικά η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο «αύξηση κατά 5%, από 1ης Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, στους συντελεστές των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία ή γκαράζ που βρίσκονται σε πολυκατοικίες-μονοκατοικίες που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα του Δήμου Λέσβου». Όμως, η ίδια αύξηση του 5% προτείνεται να ισχύσει εκτός απ’ τις κατοικίες και για τους λοιπούς στεγασμένους χώρους, δηλαδή καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιοτεχνίες, εργοστάσια κ.λπ., ομοίως σε όλο το νησί. Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει αύξηση κατά 5%, από 1ης Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, από 0,14 σε 0,17 ευρώ, στο δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων ανά μετρητή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου «το πρόσθετο ποσό να διατεθεί αποκλειστικά για ενίσχυση των κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης σχολείων και να επεκτείνει αυτόν σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Λέσβου». ΜΑΡ.ΠΛ.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Σχεδιασμός τουριστικής πολιτικής για την προβολή του Βορείου Αιγαίου

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ην επόμενη Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, Tριφερειακό θα συνεδριάσει στη Μυτιλήνη το ΠεΣυμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με 12 συνολικά θέματα. Εξ αυτών, τα τέσσερα αφορούν στο σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας και στην κατάρτιση προτάσεων προβολής του τουριστικού προϊόντος του Βορείου Αιγαίου. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια θα προωθηθούν προς ένταξη για χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ.

Στις Βρυξέλλες ο Ηρακλής Βερβέρης ροσκεκλημένος από τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης. Ο κ. Βερβέρης, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης, που ομοίως είχε προσκληθεί, συμμετείχαν στη συνάντηση που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αντικείμενο την «Περιφερειακή Πολιτική μετά το 2013». Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις εισηγήσεις και να συζητήσουν με ευρωβουλευτές και σύμβουλους ενέργειας για την εφαρμογή προγραμμάτων «πράσινης» ενέργειας στην αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα για τις νέες χρηματοδοτήσεις μετά το 2013. Ο κ. Βερβέρης, επιστρέφοντας από το ταξίδι και σχολιάζοντας το σύνολο των επαφών που είχε, δήλωσε πως «ήταν μια χρήσιμη επίσκεψη στο κέντρο που λαμβάνονται όλες οι σοβαρές αποφάσεις που αφορούν στη χώρα μας. Η αγωνία που δημιουργεί η οικονομική κρίση, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να επενδύσουμε σε ό,τι μπορεί να συντελέσει στη διέξοδο από αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, η υπό διαμόρφωση αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής από το 2013 και μετά, αποκτά μεγαλύτερη αξία. Η εξεύρεση πόρων και ο προσανατολισμός αυτών στην ελληνική οικονομία είναι μια μοναδική ευκαιρία.».

Π

7

Ψηφίζουν σήμερα οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων

Εκλογές για αιρετούς της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY υο μέρες μετά τις εκλογές των δημοτικών υπαλλήλων του Νομού Λέσβου για την ανάδειξη των αιρετών τους αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Μόνιμου και Αορίστου Χρόνου προσωπικού, σειρά παίρνουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι σήμερα θα ψηφίσουν απ’ τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα για την ανάδειξη των αιρετών τους στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς και στο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. Για τις εκλογές των υπαλ- στου χρόνου. Οι αιρετοί λήλων του β΄ βαθμού αυ- εκπρόσωποι θα εναλλάστοδιοίκησης, θα στηθούν σονται ανάλογα με το αν κάλπες μόνο στην έδρα συζητείται θέμα για το της Περιφέρειας στη Μυ- μόνιμο ή το προσωπικό τιλήνη, ενώ όπως μας ε- αορίστου χρόνου. ξήγησε η Πελαγία Θά- Οι υποψηφιότητες που έλασσα απ’ το Τμήμα Προ- χουν τεθεί από μόνιμους σωπικού, που έχει αναλά- υπαλλήλους απ’ όλη την βει τη διεξαγωγή των ε- Περιφέρεια ανέρχονται κλογών, οι ψήφοι απ’ τα σε 11, εκ των οποίων οι υπόλοιπα νησιά θα είναι εννέα είναι μεμονωμένων επιστολικές και θα έρ- υποψηφίων και οι δύο θουν μέσω ταχυδρομείου συνδυασμών, αντίστοιχα για να ανοιχτούν όλες με 11 και τέσσερις υπομαζί. Οι υποψηφιότητες ψήφιους ο καθένας. Οι υπροέρχονται από υπαλ- ποψηφιότητες από προλήλους σε όλα τα μεγάλα σωπικό αορίστου χρόνου νησιά, πλην της Ικαρίας. για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ανέρχονται σε Υποψηφιότητες Σε ό,τι αφορά στο Υπηρε- δύο και είναι από μεμοσιακό Συμβούλιο, οι 464 νωμένους υποψηφίους. μόνιμοι υπάλληλοι θα ε- Για το Συμβούλιο Επιλοκλέξουν δύο αιρετούς εκ- γής Προϊσταμένων θα επροσώπους, όπως δύο θα κλέξουν από έναν εκπρόεκλέξουν και οι 46 αορί- σωπο οι μόνιμοι και οι α-

Δ

Ψήφισαν την Τρίτη οι υπάλληλοι των δήμων του Νομού Λέσβου, ενώ σήμερα ψηφίζουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

ορίστου χρόνου υπάλληλοι. Οι υποψήφιοι απ’ το μόνιμο προσωπικό είναι επτά μεμονωμένοι και ένας συνδυασμός, ενώ απ’ του αορίστου χρόνου, δύο μεμονωμένοι.

Αναμένεται η Λήμνος Αναφορικά με τις εκλογές στους δημοτικούς υπαλλήλους του Νομού Λέσβου, πρέπει να σημειώσουμε πως ψήφισαν 325 μόνιμοι υπάλληλοι στη Λέσβο και 90 στη Λήμνο, ενώ αντίστοιχα από το προσωπικό αορίστου χρόνου ψήφισαν 81 και εννέα υπάλληλοι αντίστοιχα στα δύο νησιά.

Όσο για τα αποτελέσματα που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και των πολλών υποψηφιοτήτων που υπήρξαν σε αυτές τις εκλογές, δε θα εξαχθούν αν δε φτάσουν στη Μυτιλήνη και οι ψήφοι των υπαλλήλων της Λήμνου, που δεν αποκλείεται να είναι καθοριστικές για την ανάδειξη των αιρετών. Σημειωτέον, δεν προσήλθαν στη Μυτιλήνη για να ψηφίσουν αρκετοί υπάλληλοι από μακρινές δημοτικές ενότητες, εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Προς δημοπράτηση η συντήρηση του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης της Μυτιλήνης

«Ρετούς» στα φανάρια ο επόμενο διάστημα πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο της Τσυντήρησης του συστήματος των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης της Μυτιλήνης, που αφορά στο σύνολο των φαναριών, τα οποία είναι τοποθετημένα σε 10 κόμβους στη λεσβιακή πρωτεύουσα. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, που είχε εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, υπάρχει μελέτη απ’ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο του έργου θα γίνει συντήρηση και παρακολούθηση των φαναριών για διάστημα ενός έτους. Με την απόφαση που έχει ληφθεί, προβλέπεται να δημοπρατηθεί και να ανατεθεί σε εργοληπτική επιχείρηση, με δαπάνη 51.040 ευρώ, η συντήρηση και οι όποιες επισκευές χρειάζεται το όλο σύστημα φωτεινής σηματοδότησης.

Ο μόνος κόμβος με «σβηστά» φανάρια αυτή την περίοδο είναι στην Αλυσίδα, αφού ελλείψει ανταλλακτικών δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά στους σηματοδότες

Πρόβλημα στην Αλυσίδα «Με τα υλικά και τους ηλεκτρολόγους που διαθέτουμε, προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε ό,τι πρόβλημα προκύπτει με τους φωτεινούς σηματοδότες», ανέφερε ο μηχανολόγος του Δήμου Γιώργος Τακτικός, ο οποίος προσέθεσε ότι με το έργο της συντήρησης θα γίνει και η επιδιόρθωση φαναριού στην Αλυσίδα που εδώ και καιρό δε λει-

τουργεί επειδή έπεσε «θύμα» τροχαίου, αλλά δεν υπάρχουν υλικά να επιδιορθωθεί. Όπως τόνισε ο κ. Τακτικός, με το έργο θα γίνει συντήρηση και παρακολούθηση σε καθημερινή βάση για διάστημα ενός χρόνου όλων των φαναριών, όπως και οι αντικαταστάσεις όσων εξαρτημάτων έχουν φθαρεί. ΜΑΡ.ΠΛ.


8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Για οριστική λύση με εκτροπή του ποταμού Αχερώνα, που θα απαλλάξει το κέντρο του λεκανοπεδίου από τεράστιους όγκους νερού, δεσμεύεται ο Δημήτρης Βουνάτσος

«Βούλιαξε» (ξανά) η Καλλονή Αίτημα απ’ το δήμαρχο για να μπορέσουν να δοθούν αποζημιώσεις

Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η διαδικασία κήρυξης της πληγείσας περιοχής σε TΛέσβου, κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεκίνησε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, με επιστολή που απέστειλε χθες το πρωί στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί προϋπόθεση για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τη θεομηνία. Χθες, μηχανικοί του Δήμου, αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κατέγραφαν τις ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα, αλλά και στις υποδομές.

Κλειστά όλα τα σχολεία της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Εκδικείται η φύση

νήμες απ’ τη βιβλική καταστροφή τού 2005 ξύπνησαν ξανά οι πλημμύρες στην Καλλονή, η οποία απ’ το βράδυ της Τρίτης ζει τον εφιάλτη του νερού για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία της. Το 1986, το Νοέμβρη τού 2005 - που μετά τη θεομηνία ήρθε και ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής - και τώρα, το Δεκέμβρη τού 2011, ο οικισμός και κυρίως οι άνθρωποί του δοκιμάζονται από την ορμή του νερού και τις καταστροφές που προκαλεί. Για να σταματήσει η φύση να εκδικείται τα έργα των ανθρώπων, για να σταματήσουν οι Καλλονιάτες να τρέμουν φοβούμενοι το χειρότερο κάθε φορά που πυκνώνουν τα σύννεφα της βροχής στον ουρανό, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή κι επιτέλους οριστική λύση. Ο δήμαρχος Λέσβου δε- νεμότια αναφέρθηκαν κάσμεύεται να αναζητηθεί η ποια μικροπροβλήματα ικανή παρέμβαση για την στο αγροτικό οδικό δίολοκληρωμένη αντιμετώ- κτυο, ενώ στην Καλλονή, πιση του πλημμυρικού τη Σκάλα, τα Δάφια και προβλήματος της Καλλο- την Αρίσβη, στα «κάτω» νής, με μελέτη που θα α- χωριά που κατέληξε κι όναθέσει άμεσα απ’ το υ- λο το νερό, οι ζημιές είστέρημά του ο Δήμος. Η ναι ανυπολόγιστες. μελέτη αυτή θα αφορά Ο αντιδήμαρχος Καλλοστην εκτροπή του ποταμι- νής, Βαγγέλης Γιαβάσης, ού που διέρχεται από την αλλά και ο πρόεδρος της πλατεία της Καλλονής, Δημοτικής Κοινότητας στον Τσικνιά, ή όπου αλ- Καλλονής, Θανάσης Ελού οι μελετητές υποδεί- λευθερίου, εξήγησαν πως ξουν ως κατάλληλη διέ- η ένταση του προβλήμαξοδο για το νερό. τος στην Καλλονή αποδίΈντονη βροχόπτωση δεται στη συγκέντρωση Λίγο μετά τις 6 το από- τόνων νερού στον κεντριγευμα ξεκίνησε με σιγανό κό ποταμό που διέρχεται ρυθμό η βροχή, που στη απ’ το χωριό, τον ποταμό συνέχεια εξελίχθηκε σε Αχερώνα, αλλά και στους καταιγίδα με ισχυρότατες παραποτάμους του, που κατά περιόδους μπόρες. «φούσκωσαν» και έπνιΕίναι χαρακτηριστικό πως ξαν τις γύρω περιοχές. έβρεχε ασταμάτητα πάνω Ο ποταμός ξεκινά απ’ την απ’ την Καλλονή, τη Σκά- περιοχή του Πετσοφά και λα Καλλονής, τα Δάφια, εκβάλλει στην αρχή του την Αρίσβη, τη Φίλια, την δρόμου προς Παράκοιλα, Ανεμότια και το Σκαλο- στην περιοχή Εννιά Καχώρι, ενώ στα Παράκοιλα μάρες. Περνώντας απ’ και στην Άγρα η βροχή την Καλλονή, σε μεγάλο καθυστέρησε για αρκετές τμήμα του, μέχρι το λουτρό, είναι σκεπασμένος. ώρες. Όμως τα προβλήματα που Αυτό έχει ως αποτέλεδημιουργήθηκαν στις πε- σμα, όταν υπάρξει μεγάριοχές που δέχθηκαν και λος όγκος νερού, όπως τις μεγαλύτερες ποσότη- στις προχθεσινές βροχές, τες νερού, δεν ήταν τα ί- να μην μπορεί το ποτάμι δια. Έτσι, σε Φίλια και Α- να λειτουργήσει.

Ο κ. Γιαβάσης αναφέρει ότι είχε προηγηθεί απ’ το Δήμο καθαρισμός των χειμάρρων και των φρεατίων. «Δε θα είχα κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ εκ των υστέρων ότι δεν είχε γίνει καθαρισμός. Όπως φάνηκε στην πράξη, ήταν τόσο το νερό, που είχαμε δεν είχαμε καθαρίσει τα φρεάτια, δε θα γλυτώναμε τις ζημιές. Η φύση εκδικείται τις παρεμβάσεις των ανθρώπων δεκαετίες τώρα, όταν λαγκαδιές τσιμεντώνονταν για να κτιστούν σπίτια, όταν ποτάμια επιχωματώνονταν, όταν φτιάχναν την είσοδο του σκεπασμένου ποταμιού με μεγαλύτερη διατομή απ’ την έξοδο», συνέχισε ο αντιδήμαρχος. Ο για χρόνια δημοτικός σύμβουλος Καλλονής και νυν αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, ανέφερε κατ’ αρχάς πως η καταστροφή τού 2005 ήταν σαφώς μεγαλύτερης έκτασης και επεσήμανε ακολούθως ότι από τότε είχε υποβάλει πρόταση για να μελετηθεί το πώς θα μειωθεί ο όγκος του νερού που φτάνει στο κέντρο της Καλλονής. «Υπάρχουν τεχνικές λύσεις εφαρμόσιμες που θα αποτρέψουν στο μέλλον άλλες πλημμύρες», ανέφερε ο κ. Βατός, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «κι ένα φρένο-σουρωτήρι πριν την είσοδο στην Καλλονή, ώστε να μην ακυρώνονται από κλαδιά και φερτές ύλες όλες οι υποδομές που υπάρχουν και φράζουν μόλις βρέξει». Όμως ο αντιδήμαρχος ε-

Μ

πεσήμανε ακόμη πως έχει διαπιστώσει και άλλους λόγους που «ευνοούν» τις πλημμύρες, οι οποίοι κατά την άποψή του χρήζουν διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών αν υπάρχουν. Ως τέτοιους ανέφερε το μέγεθος των φρεατίων, που μετά το έργο των δικτύων είναι όπως είπε ο κ. Βατός πολύ, μα πολύ μικρότερα απ’ αυτά που είχε πριν σε κεντρικά σημεία της η Καλλονή.

Εκτροπή του Αχερώνα Με βαρείς χαρακτηρισμούς περιέγραψε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Καλλονής ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος μετά την επιτόπια επίσκεψή του κατά την ώρα της πλημμύρας, υπόσχεται πως θα δώσει οριστική και ολοκληρωμένη λύση. «Δεσμεύομαι», ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε», «με τον πολιτικό μου λόγο, πως θα δώσω λύση στο πρόβλημα, αναθέτοντας τη μελέτη που θα μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο δε θα συγκεντρώνονται όλα τα νερά της ευρύτερης περιοχής μέσα στην Καλλονή. Οι πρώτες προτάσεις που έχουν σχετικά διατυπωθεί από μηχανικούς, αναφέρονται σε εκτροπή του ποταμού Αχέρωνα, που διέρχεται μέσα απ’ την πλατεία της Καλλονής. Απ’ το υστέρημα του Δήμου μας θα αναθέσουμε μελέτη και θα επιδιώξουμε τη χρηματοδότηση των έργων που θα λύσουν το πρόβλημα, ώστε να μην ξαναπλημμυρίσει η Καλλονή.»

όγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν Λρειάρχη από την πλημμύρα, με απόφαση του αντιπεριφεΗρακλή Βερβέρη έκλεισαν χθες όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας (δημοτικά και νηπιαγωγεία) και δευτεροβάθμιας (γυμνάσιο και λύκεια) εκπαίδευσης της περιοχής Καλλονής, Δαφίων και Αρίσβης. Σήμερα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα δοθούν οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής.

Οικολόγοι Πράσινοι

«Απαιτούνται οικολογικές - βιώσιμες λύσεις» προηγούμενες καταγγελίες τους για την άναρχη Σματαεδόμηση στην περιοχή της Καλλονής, για τα μπαζώτων χειμάρρων και των υγροτόπων, αλλά και για τα ανάλογα προβλήματα πλημμυρών που είχαν παρουσιαστεί και στην περιοχή της Γέρας, αναφέρονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρίζοντας πως οι υγρότοποι της Λέσβου είναι πλέον σε οριακή κατάσταση, επειδή δέχονται μεγάλες πιέσεις. «Τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αυθαιρεσιών τα βλέπουμε και πάλι, και αυτήν τη φορά τα πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής Καλλονής», υπογραμμίζουν, επισημαίνοντας πως «πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί ότι οι παλιές συνταγές “ανάπτυξης” αποδείχτηκαν αποτυχημένες, με μεγάλες συνέπειες για τα ευαίσθητα νησιώτικα περιβάλλοντα. Οι κάτοικοι των νησιών μας όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι πλέον απαιτούνται νέες, οικολογικές και βιώσιμες ιδέες και λύσεις, για να διασφαλιστεί η ευημερία του τόπου μας.»

«Ανταρσία στο Αιγαίο Αντικαπιταλιστική αριστερά»:

«Αποζημιώσεις και απαλλαγή από δημοτικά τέλη» Καλλονή είναι έργο της χρεωκοHτηςπλημμυρισμένη πίας του «Καλλικράτη», υποστηρίζει σε χθεσινή ανακοίνωση η «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική αριστερά», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για τους πληγέντες. Ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, η παράταξη τονίζει πως απαιτείται άμεση στήριξη των θυμάτων της καταστροφικής πλημμύρας με αποζημιώσεις και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τα χαράτσια της Εφορίας, είτε μέσω ΔΕΗ είτε όχι. «Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μην ξαναπλημμυρίσει η Καλλονή, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος, χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι. Φτάνει πια με τη σωτηρία των τραπεζών, ήρθε η ώρα για τη σωτηρία των ανθρώπων», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Φανερή η απόγνωση στο πρόσωπο της κ. Κουκουρουβλή

Ρούχα στη λάσπη στο κατάστημα του κ. Κονδυλούδη

Με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προσανατολίζονται να κινηθούν οι επαγγελματίες, που βαρέθηκαν τις αποζημιώσεις-ψίχουλα

9

Ο κ. Κατσιφαράκης, χθες, στο πλημμυρισμένο Κ.Υ. Καλλονής

«Οι περιουσίες μας πρέπει να προστατευθούν…»

Πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας Καλλονής

ι επαγγελματίες της Καλλονής είναι για ακόμη μια φορά οι μεγάλοι ζημιωμένοι της καταστροφής. Ολόκληρες περιουσίες, κι όχι για πρώτη φορά, κυλίστηκαν στη λάσπη, πνίγηκαν στο νερό και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής. Στο μάτι του κυκλώνα, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, βρέθηκαν τα καταστήματα στα Χάνια, αλλά και στην πλατεία. «Όσοι έγκαιρα κατάλαβαν τι πρόκειται να συμβεί, έσπευσαν από νωρίς το απόγευμα να κλείσουν με αφρούς μόνωσης και σανίδες ή με τσουβάλια από άμμο τις εισόδους των καταστημάτων τους, αλλά και κάθε χαραμάδα. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν πρόλαβαν», τόνισε ο κ. Ελευθερίου, επισημαίνοντας πως μεγάλες ζημιές υπέστησαν και αποθήκες καταστημάτων που ήταν σε υπόγεια. Χαρακτηριστικά, ως τα καταστήματα με τις μεγαλύτερες ζημιές ανέφερε της Όλγας Κουκουρουβλή με μοκέτες και χαλιά, που παρά τις προφυλάξεις και τα ισχυρά μέτρα που είχε πάρει η ιδιοκτήτρια πλημμύρισε, του Χαράλαμπου Κονδυλούδη, που υπέστη διπλή ζημιά, και στη βιτρίνα, και στην αποθήκη, αλλά και το κατάστημα υποδημά-

ζημιές προκάλεσε η προχθεσινή νεροποντή στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, που πλημμύρισε αΕπόκτεταμένες τα ορμητικά νερά της βροχής, που έφθασαν σε ύψος

O

των του Παναγιώτη Μόλβαλη. Όμως, και στην περιοχή του πάρκου απέναντι απ’ το Δημοτικό Σχολείο σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Ο Παναγιώτης Τσακίρης, ιδιοκτήτης της καφετέριας «Dream», μιλώντας στο «Ε» ανέφερε: «Ευτυχώς πολύ νωρίς, μόλις είδα την ένταση της βροχής, κατέβασα το γενικό του ρεύματος και έτσι πρόλαβα τα βραχυκυκλώματα. Θεωρώ, όμως, πως ακόμη υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, γιατί το νερό και η λάσπη που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, σίγουρα θα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις παγομηχανές, στα ψυγεία.» Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ενδεικτικό της καταστροφής είναι το γεγονός ότι το νερό στο διπλανό σπίτι έφτασε σε ύψος πάνω απ’ την πλάτη του καναπέ, ενώ στο δικό του κατάστημα όλα τα τραπέζια και τα καθίσματα έχουν πάνω τους ένα στρώμα λάσπης. Κι αυτό όχι για πρώτη φορά, αφού και το 2005 η επιχείρησή του ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν απ’ τη θεομηνία.

«Στο ίδιο έργο θεατές…» «Πάνω που περιμέναμε τις γιορτές για να ανασάνει η τοπική αγορά της Καλλονής, ήρθε το μεγάλο κακό να μας βουλιάξει ξανά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, Γιώργος Χρυσίδης, επισημαίνο-

ντας πως επαναλαμβάνεται και πάλι η καταστροφή τού 2005, για την οποία όμως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν τότε ήταν επιεικώς ψίχουλα. «Οι επαγγελματίες αποζημιώθηκαν για το ένα όγδοο των ζημιών που δήλωσαν. Και το ζήτημα δεν είναι οι αποζημιώσεις. Δε γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι να πλημμυρίζουμε και να μη λαμβάνονται μέτρα. Με ημίμετρα και έργα που δε γίνονται, κάθε φορά που βρέχει για τρεις ώρες να χάνουμε τις περιουσίες μας», ανέφερε ο κ. Χρυσίδης, ο οποίος, μεταφέροντας και τις προτάσεις που όλη μέρα χθες συζητούσε με εμπόρους της Καλλονής, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει ο Εμπορικός Σύλλογος προκειμένου να εξετάσει το πώς θα κινηθεί με νομικό τρόπο για το όλο θέμα. Οι προτάσεις των εμπόρων που θα εξεταστούν, αφορούν στην υποβολή εκ μέρους του Συλλόγου μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τις πλημμύρες. «Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας και αυτό θα κοιτάξουμε να δούμε πώς θα γίνει. Έστω και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Κουραστήκαμε να παραμένουμε θεατές στο ίδιο έργο, αγωνιώντας τι θα συμβεί μόλις βρέξει», κατέληξε ο ίδιος.

Πλημμύρισαν αμέτρητα σπίτια λη μέρα, χθες, Επιτροπή του Δήμου κατέγραφε τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές απ’ τις πλημμύρες και σύμΌφωναπου με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 100. Σε αυτά δε συνυπολογίζονται τα σπίτια που είναι κλειστά επειδή οι ιδιοκτήτες τους μένουν εκτός Λέσβου το χειμώνα, και στα οποία δεν είναι γνωστό τι κατάσταση επικρατεί. Η Πυροσβεστική δέχθηκε λέσει ιδιαίτερα προβλήμαδεκάδες κλήσεις για την ά- τα, αναφέρθηκαν ζημιές σε ντληση νερών, ενώ σε πολ- υπολογιστές και ηλεκτρικές λές οικίες που ίσα-ίσα μπή- συσκευές. Στα γραφεία της κε το νερό δίχως να προκα- Δημοτικής Ενότητας Καλλο-

Στεγνώνουν στο δρόμο τα έπιπλά τους οι κάτοικοι της Καλλονής

νής λειτουργεί από χθες τηλεφωνική γραμμή, στον αριθμό 22533 50205, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επαγγελματίες για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί και να περιληφθούν στις καταστάσεις των πληγέντων. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν κα-

ταγραφεί μόλις 20 περιπτώσεις, παρ’ ότι, όπως μας είπε η δημοτική υπάλληλος, ήταν πολλαπλάσια τα σπίτια που πλημμύρισαν.

Και σε στάνες… Προβλήματα, όμως, δημιουργήθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, όπου μόνο απ’ την περιοχή των Δαφίων έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έχασαν μέρος ή και ολόκληρα τα κοπάδιά τους. Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, που δήλωσε την απώλεια 25 αρνιών και προβάτων, μας είπε: «Βρεθήκαμε στο κέντρο του κακού και δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε για να σώσουμε όλα τα ζώα μας που πνίγηκαν απ’ το ορμητικό νερό.» Και στην περίπτωση των κτηνοτρόφων γίνεται καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις.

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

τούς 10 περίπου πόντους, ενώ μετά την υποχώρηση των υδάτων όγκοι λάσπης έκαναν απροσπέλαστους όλους τους χώρους του. Μετά από ολονύκτιες προσπάθειες του προσωπικού με τη βοήθεια συνεργείων του Δήμου, τεχνικών και προσωπικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αλλά και του Στρατού, αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος των ζημιών. Νωρίς χθες το πρωί το Κέντρο Υγείας επισκέφθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσιφαράκης. «Αποκαταστάθηκε στο 90% περίπου η λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ο κόσμος εξυπηρετείται από τις 10 το πρωί περίπου. Υπάρχουν μηχανήματα που έχουν βραχεί, έχουμε καταγράψει τις ζημιές και θα φροντίσουμε για την άμεση αποκατάστασή τους», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου. Ο ίδιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το στρατιωτικό διοικητή τής 98 ΑΔΤΕ, κ. Μανώλα, για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για διάθεση μηχανημάτων του Στρατού με σκοπό την άντληση υδάτων από τους πλημμυρισμένους χώρους. Επίσης ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, που εργάστηκε επί ώρες προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά οι χώροι, αλλά και τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα την Περιφέρεια, το Δήμο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, για το ενδιαφέρον τους. «Από τις 8:30 το βράδυ ξεκίνησε η έντονη βροχή και μέχρι τις 11 το βράδυ είχε πλημμυρίσει το Κέντρο Υγείας. Υπήρξαν κάποιες βλάβες σε υπολογιστές και στη γεννήτρια στο υπόγειο του κτηρίου, όπου δεν μπορούσες να πλησιάσεις από το νερό», δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Βασίλης Κουμαρέλας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το διοικητή του Νοσοκομείου για το άμεσο ενδιαφέρον του και την παρουσία του εκεί για το συντονισμό των εργασιών, όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας που εργάστηκε με ιδιαίτερη προθυμία με στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το συντομότερο, καθώς και το Στρατό για τη βοήθειά του. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο διοικητής του Νοσοκομείου πρόκειται να προγραμματίσει σύσκεψη με τους διευθυντές όλων των κέντρων υγείας της Λέσβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Υγείας Καλλονής ώστε να γίνει συζήτηση και ενημέρωση για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ θα γίνει και επικαιροποίηση μελέτης για έργα στα κέντρα υγείας του νησιού, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, που ήδη έχει εγκριθεί.

Αγώνας όλη μέρα, χθες, να ξαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας


10

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ντοκουμέντα από τη θέσπισή τους το 1990

Η κρίση έφερε τους μ συντελεστές τού τoυ NIKOY MANABH ο βράδυ της 21ης προς την 22α Φεβρουαρίου 1990 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επρόκειτο για την ευτυχή κατάληξη μιας σειράς προσπαθειών και αγώνων που είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας τού 1980 κι είχαν κορυφωθεί το 1987 με τις κινητοποιήσεις για τα παιδαγωγικά στη Λέσβο. Η μείωση του Φ.Π.Α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήταν ένα από τα αιτήματα του λαού της Λέσβου ώστε να σταματήσει η συρρίκνωση της οικονομίας του νησιού. Αίτημα που είχε αναδειχθεί από τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Επιβίωση και Ανάπτυξη της Λέσβου», η οποία είχε συγκροτηθεί εκείνη την εποχή. H θέσπιση των μειωμένων λικού Αιγαίου, δηλαδή τα συντελεστών ήταν ένα μέ- νησιά των Νομών Λέσβου, τρο ενίσχυσης για τα νησιά Χίου, Σάμου, Δωδεκανήτου Αιγαίου σε μια περίο- σου και τη Σαμοθράκη. Αρδο που η χώρα αντιμετώπι- γότερα, με τροπολογία που ζε έντονα οικονομικά προ- πέρασε ο υπουργός της βλήματα, δηλαδή σε μια ε- Νέας Δημοκρατίας Γιάννης ποχή ανάλογη με αυτήν Παλαιοκρασσάς, το μέτρο που βιώνουμε τώρα. επεκτάθηκε και στα νησιά Η παραπάνω απόφαση δη- των Κυκλάδων. μοσιεύθηκε στην Εφημερί«Να ελέγχει δα της Κυβερνήσεως στις τις αγορές…» 23 Μαρτίου τού 1990, Σε ανακοίνωσή της, η «ΣυΤεύχος Πρώτο, Αριθμός ντονιστική Επιτροπή ΑγώΦύλλου 42. να για την Επιβίωση και ΑΑρχικά το μέτρο αφορούσε νάπτυξη της Λέσβου», λίμόνο στα νησιά του ανατογο μετά την έκδοση της α-

Τ

Ανακοίνωση για το μειωμένο Φ.Π.Α., από τη Συντονιστική Επιτροπή

πόφασης, καλούσε σε άμεση γενική εφαρμογή του μέτρου από τους εμπορευόμενους και το καταναλωτικό κοινό. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Καλείται το καταναλωτικό κοινό, που είναι ο ωφελούμενος από τη μείωση του Φ.Π.Α., να ελέγχει όλες τις αγορές

Και ο νόμος, δημοσιευμένος στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσε

του, ώστε αυτές να χρεώνονται σε κάθε περίπτωση με μειωμένο Φ.Π.Α. και να μη δέχεται καμμιά παρέκκλιση από την πιστή εφαρμογή του νόμου. Να περιφρουρήσουμε, έτσι, τη μεγάλη αυτή κατάκτηση της Λέσβου και των άλλων νησιών του ανατο-

λικού Αιγαίου και να προετοιμαστούμε για νέους αγώνες, ώστε η μείωση να γίνει 50% από τη νέα Βουλή, όπως έχουν δεχθεί κατ’ επανάληψη οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας και για τα άλλα δίκαια αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής.»

Αίτημα για μείωση κατά 50% Όπως φαίνεται από το παραπάνω απόσπασμα, το αρχικό αίτημα ήταν μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. κατά 50%. Αυτό προέβλεπε και η πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει εννέα βουλευτές τού ΠΑ-

Μιχάλης Μούρας:

«Καταστροφική η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών» Μιχάλης Μούρας, επί 17 χρόνια μέλος τού Δ.Σ. του ΕΟπιμελητηρίου και μέλος της τότε «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Επιβίωση και Ανάπτυξη της Λέσβου», είχε παρακολουθήσει τη συζήτηση της τροπολογίας για τη μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου και μας ανέφερε ότι για μεγάλο διάστημα είχε γίνει συστηματική δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α.. Πριν φθάσει το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή, είχαν γίνει δια-

βουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και όσους είχαν συμφωνήσει με το μέτρο. Μάλιστα, όλοι είχαν αποδεχθεί ότι η μείωση θα ανέλθει στο 50% κι όχι στο 30%. Ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή είχε ως αποτέλεσμα η μείωση να περιοριστεί στο 30% από το 50%. Σήμερα ο κ. Μούρας τονίζει ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας για όλους μας να μη χαθεί αυτή η κατάκτηση, διότι όλοι είμαστε καταναλωτές και μια αύξηση του

Φ.Π.Α. από το 16% στο 23%, δηλαδή κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση τη ζήτηση, μια και θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη όλων των καταναλωτών. Το αποτέλεσμα θα είναι οι ήδη χειμαζόμενες οικονομίες των νησιών του Νομού μας, να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Ο κ. Μούρας πιστεύει ότι απαιτείται να γίνει συστηματική δουλειά, που θα αναδείξει εκ νέου τους λόγους για τους οποίους καθιερώθηκαν οι μειω-

μένοι συντελεστές και οι οποίοι δεν έχουν πάψει να ισχύουν έως σήμερα. Συγκεκριμένα μάς είπε ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είχε κάνει σειρά ταξιδιών και είχε επαφές με όλα τα κόμματα και τους αρμοδίους του Υπουργείου προκειμένου να τους πείσει ότι η θέσπιση του μέτρου είναι απαραίτητη. Σε μία απ’ αυτές τις συναντήσεις, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σουφλιάς, είχε ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει ποιο θα ήταν το κόστος αυτού του μέτρου για τα έσοδα του

Δημοσίου. Τότε εκείνος, ως μέλος της Επιτροπής, απευθύνθηκε στη 14η Διεύθυνση Φ.Π.Α. και Ειδικών Φορολογιών / Τμήμα Μελετών και Πόρων Φ.Π.Α., η οποία με επίσημο έγγραφό της είχε γνωστοποιήσει ότι για το 1990 η απώλεια εσόδων για το κράτος από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπολογιζόταν στο 1,67 δισ. ευρώ, όταν οι απώλειες από έσοδα από τα Δωδεκάνησα υπολογίζονταν στα 5,15 δισεκατομμύρια. Έως εκείνη την εποχή δεν είχε τεθεί θέμα εξαίρεσης των Κυκλάδων.


ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 77 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής μικρό δυάρι, 38 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλικα δυάρι, επιπλωμένο, καινούργιο, ημιυπόγειο, 50 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι, χωρίς κοινόχρηστα, σε 1ο όροφο 40 τ.μ., με θέα, 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με 2 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα δυάρι 45 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση, 1 υπνοδωμάτιο και 1 κουζίνα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Βαρειά μεζονέτα 140 τ.μ., με 1 γκαράζ, αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, κήπο, τζάκι και μπαλκόνια με θέα. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στη Βίγλα Μυτιλήνης, δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μεγάλη αυλή και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 2310 625742 και 6947-355063.

Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702.

Ενοικιάζεται στην περιοχή τού ΟΤΕ μικρό δυάρι, 37 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή γηπέδου, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ημιυπόγεια, στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 35 τ.μ., επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC και λοιπούς χώρους, αυτόνομη θέρμανση. Lux, νεόκτιστη κατασκευή, σε ισόγειο μονοκατοικίας με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6977 - 248653, 22510 20633. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, 47 τ.μ., με μεγάλη ταράτσα, επιπλωμένη ή μη, στην Αγία Φωτεινή (Σίμου Χουτζαίου). Πληρ. τηλ. 22510 54167, 6947-242954. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα σε πολύ καλή κατάσταση, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον της εκκλησίας της Παναγίας. Πληροφορίες τηλ. 6976147592 & 22520 22309 (κ. Παναγιώτης).

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468 (κ. Στρατής). Ενοικιάζεται καινούργιο διαμπερές δυάρι 60 τ.μ. (επιπλωμένο ή μη), υπερυψωμένου ισογείου, στην Καλλιθέα. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή, άνετο παρκινγκ. Πληρ. τηλ.6938-477850, www. realpro.gr Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Αθήνα και θέλετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε, το μεσιτικό γραφείο του κυρίου Γκιόκα Νικολάου (οδός Σταδίου 61, Αθήνα), μετά από 25ετή πείρα, σας εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα. Πληρ. τηλ. 210 3312692, -3, 6947-960700. Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ., νεόκτιστο, στην Ασκληπιού, με αυτόνομη θέρμανση και A/C. Πληρ. τηλ. 6976339904. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948506877, 6944-646034, 22510 44985, www. sapphostudios.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, στο Λόφο «Ξενία», Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ολοκαίνουργιο, με θέση πάρκινγκ. Διαθέτει κεντρική θέρμανση και A/C. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-467542, 22510 21151.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 4ου ορόφου, 107 τ.μ., στο Κουμκό. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC-αποθήκη, αυτονομία θέρμανσης, με δικό του μπόιλερ, ηλιακό, ηλεκτρικά παράθυρα & τέντες, σήτες, πόρτα ασφαλείας, κλειστό γκαράζ, αποθήκη 10 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο (τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο, A/C), στο Ακρωτήρι, πλησίον Μουσείου Θεόφιλου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ). Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6937373792, 6937-266626, Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, με κεντρική θέρμανση και A/C, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, ρετιρέ, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και θέση πάρκινγκ στην Ηλία Βενέζη, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 26292 και 6995-314832. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053. Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται, δίχωρη, νέα κατασκευή (πλησίον ΟΤΕ), πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και πλυντήριο ρούχων. Πληρ. τηλ. 6944696907.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια μεζονέτα στα Πάμφιλα, 100 τ.μ., με κήπο, αποθήκη 45 τ.μ. και απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Εξαιρετική κατασκευή, με 150 τ.μ. αυλή και χώρο στάθμευσης. ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947202221. Ενοικιάζεται στα Μαύρα Σίδερα καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 28 τ.μ., με μεγάλο μπαλκόνι, τέντες, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται ημιυπόγεια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Νεάπολη, ημιεπιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ. 2251061361, 6946950523. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 χώρων, στην Παναγιούδα, 47 τ.μ.. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6936-865431. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και internet, κοντά στο πανεπιστήμιο. Πληρ. τηλ. 6932-580508, 6942201405. Ενοικιάζεται φουλ επιπλωμένο διαμέρισμα 54 τ.μ., στην Παναγιούδα, με aircondition, ανεξάρτητη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-236735.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο), γ) μικρή μονοκατοικία 65 τ.μ. στη οδό Αισχύλου 24. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται δυάρι 56 τ.μ., ρετιρέ, καινούργιο, με θέα, τέντες και αυτόνομη θέρμανση. Περιοχή Χρυσομαλλούσα (Κανάρη 2). Πληρ. τηλ. 6977-886138, 22510 26006.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 103 τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα, με σαλόνι, 2 Υ/Δ, 1 μπάνιο κι 1 WC. Πληρ. τηλ. 22520 42742, 22520 41830.

Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα α) Διαμπερές, άνετο τριάρι, με αποθήκη. β) Μεγάλη γκαρσονιέρα με κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 20513, 6996-536690.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, δίχωρη (Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο με μπανιέρα), σε υπερυψωμένο ισόγειο πολυκατοικίας, σε ήσυχο σημείο, στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 28349.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 22 τ.μ. στη Βαρειά κοντά στο Πανεπιστήμιο με A.C., δυαράκι 27 τ.μ., καθώς και γκαρσονιέρα 20 τ.μ. στο γήπεδο με κεντρική θέρμανση. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 6973-076611, 22510 27512, 22510 28306. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα, στο Ακρωτήρι. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 300 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης).


12 Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972-844003. Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι, οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμός), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στ’ Ακλειδιού. Διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, θέα στη θάλασσα. Τιμή 300 ευρώ Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τεσσάρι στην Παναγίτσα Π. Φαλήρου. Διαθέτει κεντρική θέρμανση με φωταέριο. Πληρ. τηλ. 210 9842846, 6976-977501.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Πλατεία Γκύζη, στην Αθήνα. Τιμή πολύ λογική. Πληρ. τηλ. 6973061228. Ενοικιάζεται τριάρι άριστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα διαμέρισμα 56 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 22259 και 6978-280376.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 115 τ.μ., κατασκευής 2004, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλες βεράντες και απεριόριστη θέα στην πόλη της Μυτιλήνης, περιοχή Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι πάνω από το Γήπεδο, 2ου ορόφου, (κάθετα στην Ηλία Βενέζη). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται δυάρι επί της Καβέτσου, 2ου ορόφου, χωρίς έπιπλα. Ιδανικό και για επαγγελματική στέγη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη (TV, ψυγείο, πλυντήρια ρούχων - πιάτων, καναπές κ.τ.λ.), με καινούργια κουφώματα, 4 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, πίσω από το «Μουσικό Καφενείο». Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια πολυτελέστατη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ορόφου, ανεξάρτητη. Διαθέτει 37 τ.μ., βεράντα με απεριόριστη θέα. Δυνατότητα επίπλωσης. Αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.


13

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού), 1ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μονοκατοικία, ενός επιπέδου, στη Χρυσομαλλούσα, με 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. Αυτόνομος καυστήρας και αυλή στο πίσω μέρος. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ., 2ου ορόφου, πλησίον Πάρκου Αγίας Ειρήνης. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια και άνετη, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, άνετη, δίχωρη γκαρσονιέρα, στο Βουναράκι (300 μ. από ΟΤΕ). Ανεξάρτητη, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται στην Κράτηγο (μετά το αεροδρόμιο) ανεξάρτητο δυάρι ορόφου, με άνετη βεράντα και πανοραμική θέα. Βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον. Διαθέτει αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο υπερυψωμένο δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα (Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση, χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα (οδός Κέας). Χωρίς κοινόχρηστα, με άνετη βεράντα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 επιπέδων, 130 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Διαθέτει 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, σαλονοτραπεζαρία και μικρή αυλή. Ανετο parking. Τιμή 500 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 123 τ.μ., νεόδμητη, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, κήπο, 215.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-171012). Αφάλωνας. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 98 τ.μ. + 28 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα μοναδική, 185.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-170941). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 51 τ.μ., νεόδμητο, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213622). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 61 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213628). Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ. + 40 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, 210.000 ευρώ.

Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-167311). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ. νεόδμητη, με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό θάλασσα, 360.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215050). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 70 τ.μ., κατασκευής 2006, με 2 Υ/Δ, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213331). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κεντρική θέρμανση, βεράντες, τέντες, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215093). Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείται γκαρσονιέρα 5 λεπτά με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο, 52 τ.μ., κατασκευής 2010, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE213865). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτό-

Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου (Μητρ. Ιακώβου). Σε καλή κατάσταση, με άνετους χώρους, καινούργια κουφώματα και βοηθητικό WC ή αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Ενοικιάζεται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου πολύ καλής κατασκευής, 111 τ.μ., φτιαγμένο από ιδιώτη, πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Εχει 3 Υ/Δ, από τα οποία το 1 έχει το δικό του μπάνιο (πέραν του κανονικού μπάνιου του διαμερίσματος). Το ακίνητο διαθέτει δική του υπόγεια θέση στάθμευσης, καθώς και μικρή αυλή. Υπάρχουν ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. Η θέρμανση είναι

αυτόνομη με σώματα γερμανικά DIANORM. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στο Λαζαρέτο δυάρι, ισόγειο, με αυτόνομη θέρμανση, 1 υπνοδωμάτιο, 1 κουζίνα, καθιστικό, κατασκευής 2008. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, διαμπερές, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στην περιοχή του Πλάτανου παλιά μονοκατοικία, 70 τ.μ., σε 2 πατώματα, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, πάρκινγκ, 2 μεγάλες βεράντες και λίγα κοινόχρηστα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6981 - 670979, 210 9346493. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλουσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μεζονέτα, 77 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Έχει δικό της κήπο, με πέτρινο αυλόγυρο και πηγάδι στην αυλή, καθώς και δική της θέση στάθμευσης. Διαθέτει τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και WC. Πολύ καλής κατασκευής, με πάρα πολύ καλή μόνωση, σοβά χειροποίητο, αυτονομία θέρμανσης, πάτωμα από γρανίτη, ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 νομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 190.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα., θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ.. 500.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-177007). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 100 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα, 300.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200505). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, μεγάλο γκαράζ, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-196384). Mυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 320.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα

77 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη 240.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-197163). Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220. Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, προκυμαία. Πωλείται κατάστημα 73 τ.μ., 750.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-214990). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 80 τ.μ., 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215322).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται αποθήκη, 172 τ.μ., 258.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-166385). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212630). Αθήνα, Άνω Νέα Σμύρνη. Πωλείται αποθήκη, 100 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-208383). Μυτιλήνη, κέντρο πόλης. Πωλείται ξενοδοχείο 2.000.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213333). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 4 μεζονέτες, θέα στη θάλασσα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο, 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200821). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 110.000 ευ-

ρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE182064). Γέρα, Πέραμα. Πωλείται οικόπεδο 1.668 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., 45.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212632). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστής δόμησης, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215021).


14 Πωλείται γκαρσονιέρα-studio 37 τ.μ., κατασκευής 2008, σε ήσυχη περιοχή στην Παναγιούδα. Πρόκειται για 1 ενιαίο χώρο, με ανεξάρτητο μπάνιο. Υπάρχει πρόσβαση σε μικρό κήπο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται εξαιρετικό τεσσάρι 125 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Βρίσκεται στο 2ο όροφο, σε πολυκατοικία 15ετίας, είναι διαμπερές, διαθέτει τζάκι και αυτονομία. Επιπλέον, μάρμαρα, μεγάλες ντουλάπες σε όλα τα δωμάτια, δρύινα πατώματα και πόρτες. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, με απεριόριστη θέα, υπό κατασκευή, στον Άνω Χάλικα, 76 τ.μ., + 85 τ.μ. ισόγειο βοηθητικό χώρο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγεια μονοκατοικία εμβαδού 61,87 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 109,39 τ.μ. στο Βουναράκι, οδός Κυθήρων 54. Πληρ. τηλ. 6949-200564 και 6984-642309.

Πωλείται δυάρι 1ου ορόφου πλησίον γηπέδου, σε καλή κατάσταση και τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ευκαιρία! Πωλείται ισόγεια νεόδμητη κατοικία, 160 τ.μ., με θέα και κήπο, στη περιοχή Πυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2 κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβατοκάμαρες, με δυνατότητα άλλων 2 υπνοδωματίων, αποθήκη, πολυτελούς κατασκευής. Τιμή 210.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκεςγκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. + 25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, με θέα, διαθέτει άριστα υλικά κατασκευής, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια. Βρίσκεται εντός οικοπέδου 1 στρέμ. και έχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα lux, δυάρι, 47 τ.μ., με θέα στη θάλασσα, διαμπερές, ρετιρέ, σε καινούργια διπλοκατοικία κοντά στο κέντρο (περιοχή Παιδικού Σταθμού). Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο με μεγάλη συρόμενη ντουλάπα, μεγάλο μπάνιο, τρία μπαλκόνια (15 τ.μ.) με θέα στο λιμάνι και στο κάστρο. Αυτόνομη θέρμανση, σήτες, ηλιακός θερμοσίφωνας, καινούργιες τέντες, ήσυχη περιοχή, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www.realpro.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-αποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνικουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκη-γκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Ε. Βοστάνη. Τιμή 95.000 ευρώ (λόγω αναχώρησης ιδιοκτήτη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos. gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270 τ.μ., σε οικόπεδο 500 τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται νεόκτιστο διαμέρισμα 102 τ.μ., μαζί με χώρο γκαράζ και μικρή αποθήκη, στο Κιόσκι Μυτιλήνης, με τιμή 230.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται καινούργια, πολυτελής, προνομιούχα, διώροφη οικία, 75 τ.μ. με 75 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, αυλή, στον Άνω Χάλικα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται υπό αποπεράτωση δυάρι 55 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, με θέα το κάστρο και τη θάλασσα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investin lesvos.com Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr προνομιούχο Πωλείται διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos. gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.


16

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται γραφείο 4ου ορόφου, 32 τ.μ., δίχωρο, πολύ φωτεινό, με μπαλκόνι που βλέπει στην οδό Βουρνάζων και την Πλατεία Κυπρίων Ηρώων. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης η αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουριων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ποσοστό εμπορικής επιχείρησης στη Μυτιλήνη. Όλες οι προτάσεις συνεργασίας συζητήσιμες. Πληρ. τηλ. 6982-900419 και 22510 21715.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται εξοπλισμός δωματίων ξενοδοχείου σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6946-334935. Πωλείται πλήρης εξοπλισμός κομμωτηρίου σε άριστη κατάσταση, design ιταλικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 24588, 6945-792723. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται αγροτεμάχιο 4 στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 - 228721, 6945482614.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι (Ταξιάρχες) 127 τ.μ. περίπου, με 170 τ.μ. δόμηση. Πανοραμική θέα, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται παραθαλάσσιο, προνομιούχο οικόπεδο 5.500 τ.μ., εκτός οικισμού, επί της ασφάλτου, στο Πέραμα Γέρας (περιοχή Μάρμαρο). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.Τέλος φόρμας

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 580 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., στους Αγίους Αναργύρους - Κουμκό. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-909760.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ. το καθένα. Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Ουτζά Λέσβου, δίπλα στο οινοποιείο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου», πάνω από το κτήριο της Πυροσβεστικής. Το δεύτερο βρίσκεται στην περιοχή Καρά Τεπέ, πάνω από το εργοστάσιο επίπλων Χατζέλλη, 200 μ. από τον κεντρικό δρόμο, με οικοδομική άδεια και έτοιμη εκσκαφή. Πληρ. τηλ. 6934789452.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 65 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι, οδός Θήρας 15, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6977-529975.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


17

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α

Φυσικός-χημικός μηχανικός παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου. Μεγάλη εμπειρία. Λογικές τιμές.

Πληρ. τηλ. 6948482412.

μές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τι-

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Το Πρακτορείο Ταξιδιών VARIAMIS TRAVEL ζητά υπάλληλο-συνεργάτη, με πολύ καλές γνώσεις τουρκικής γλώσσας και αγγλικά. Πληρ. τηλ. 6979-728050. Ζητείται νέος/νέα για φάρμα ιπποειδών, στην περιοχή Μέσσα Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πληρ. τηλ. 6937-422203 Από την εταιρεία Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε. ζητείται λογι-

στής με πτυχίο από ανώτατη οικονομική σχολή, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Α´ ή Β´ κατηγορίας και με εμπειρία βιομηχανικής παραγωγής. Πληρ. τηλ. 22530 51134, e-mail για βιογραφικό info@ lesvigal.gr

Ζητείται συνεργάτης για εμπορική επιχείρηση στη Μυτιλήνη. Όλες οι προτάσεις συνεργασίας συζητή-

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ

ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Αναλαμβάνουμε τη διαχείριση πολυκατοικιών. Προσιτές τιμές και εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6987-588183 & 6985-842235.

Πωλείται καινούργιο μπιλιάρδο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, σε άριστη κατάσταση. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 24836, 6971-672546.

Θα θέλατε μια όμορφη σχέση; Μία σχέση διακριτική, επιπέδου, συμβίωσης, γάμου; Μπορεί να γίνει άμεσα, με σοβαρότητα και εχεμύθεια. Φωτογραφίες, εξυπηρέτηση πανελλαδικώς. Πληρ. τηλ. 6975-764343, 210 5239191, 210 5239427.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 4.300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται αυτοκίνητο Honda Civic, ‘96 μοντέλο, χρώμα κόκκινο, σε άριστη κατάσταση, μόνο 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944527128. Πωλείται μηχανάκι Crypton R, 125 κυβικών, με 20.000 χλμ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946922420. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-455112. Πωλείται Mercedes SLK cabrio 2.000cc, ασημί, 163hp, σε άριστη κατάσταση. Τελευταίο service πριν 2 μήνες, 110.000 χλμ., ατρακάριστο, full extra, immobilizer, ηλεκτρικά παράθυρα-οροφή, δερμάτινα καθίσματα. Δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος. Τιμή ευκαιρίας: 6.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936821229. Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroën Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ρία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

cial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Ini-

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών

σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

σιμες. Πληρ. τηλ. 6982900419 και 22510 21715.

Ζητείται διανομέας για ημιαπασχόληση σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6946286919 και 22510 46266. Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμη-

μάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988954483, www.extra xrima.gr ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητώ εργασία ως οικιακή βοηθός, για φύλαξη ηλικιωμένου ή μικρού παιδι-

ού, καθώς και για δουλειές σπιτιού. Μπορώ να μείνω και εσωτερική, κατάγομαι από τη Γεωργία. Συστάσεις διαθέσιμες. Πληρ. τηλ. 6999393192. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά

απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ. & Δ. Καβέτσου 8 πλατεία πάρκου Τηλ. 22510 22113

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΗΦΑΚΗΣ ΑΡΗΣ Λεσβωνάκτος 14, έναντι πάρκου ΙΚΑ Τηλ. 22510 44022 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 15.12.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΔΑ: 456Μ46ΨΖΥ1-ΚΟΓ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ Δ.Ε.Π. Στο αριθ. 1015/18 Νοεμβρίου 2011 ΦΕΚ τ. ΤΡΙΤΟ δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις για την πλήρωση τεσσάρων (4) θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) για τις ανάγκες του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία και

του Τμήματος Ιατρικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα: ΤΜΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ -Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Λαογραφία» ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ -Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Μαθηματικά και Ανάλυση Δεδομένων» ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Τομέας: Μορφολογικός-Κλινικοεργαστηριακός -Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθ-

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

μίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ακτινολογία με ειδίκευση στην Παιδοακτινολογία» Τομέας: Ψυχιατρικής -Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχιατρική». Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν μέχρι 3/2/2012, αίτηση υποψηφιότητας, μαζί με όλα τα απαραίτητα για την κρίση τους δικαιολογητικά, στη Γραμματεία του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Ν. Χιλή, 68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, τηλ. 2551-0-30016, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Π. Τσαλδάρη 1, 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ, τηλ. 2531-0-39458, του Τμήμα-

τος Ιατρικής, Δραγάνα, 68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, τηλ. 2551-0-30928. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τις Γραμμα-

τείες των Τμημάτων. Κομοτηνή 9-12-2011 Ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρέμελης

Ευχαριστήριο Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βαλλιού και όλο το Σύλλογο Καθηγητών Αγγλικής Δημοσίου για το φιλανθρωπικό bazaar που διοργάνωσαν. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για το λογαριασμό που άνοιξε στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς και την Ε.Π.Σ. Λέσβου για τα χρήματα που συγκέντρωσαν, και όλους όσοι έχουν βοηθήσει, για την οικονομική ενίσχυση της οικογενείας μας. Η οικογένεια Βουδούρη

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

18.00 ΠΡΟΣ

SUDOKU

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

22510 22776 22510 41911 199

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

ΕΥΚΟΛΟ

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ΖA ΛΕ ΣΒΟΥ ΛΗ ΜΝ ΟΥ 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


19

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

μειωμένους ύ Φ.Π.Α.

εως

ΣΟΚ στις 28 Ιουλίου τού 1989. Επρόκειτο για τους Δημήτρη Τσοβόλα, Κώστα Σκανδαλίδη, Κοσμά Σφυρίου, Ηλία Παπαη-

λία, Γεώργιο Αδαμόπουλο, Ιωάννη Παπασπύρου, Νίκο Σηφουνάκη, Δημήτρη Βουνάτσο και Αντώνη Κοτσακά. Αιτιολογώντας την πρόταση νόμου, οι βουλευτές ανέφεραν ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν: - δυσμενέστερους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους, λόγω αυξημένου κόστους των μεταφορών σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα, - έχουν απέναντί τους τα μικρασιατικά παράλια, στα οποία προωθείται ή ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς, κυρίως με ξένες επενδύσεις, - η μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης ανέφεραν ότι η πολιτική αυτή έχει δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα στα Δωδεκάνησα. - Η πολιτική αυτή εφαρμόζε-

ται σε πολλές νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, οι Νήσοι Φερόες της Δανίας, τα Νησιά Μαδέρα και Αζόρες της Πορτογαλίας, το Νησί Μαν της Αγγλίας και η Κορσική από τη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω επιχειρήματα χρησιμοποιούνταν την εποχή που οι τότε κυβερνήσεις Τζανετάκη (Ν.Δ. - Συνασπισμός) και Ζολώτα (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός) διατείνονταν ότι τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια και δεν μπορούσε η κυβέρνηση να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Η μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. περιορίστηκε στο 30% μετά από παρέμβαση του τότε αρχηγού τής Ν.Δ., Κώστα Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή. nman@emprosnet.gr

Δύο ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας, οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Άκυρη» η διαδικασία; της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ κυρη» ενδέχεται να θεωρηθεί η «Ά εκλογική διαδικασία ανάδειξης του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει οριστεί για τις 18 Ιανουαρίου, αφού η καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την πλήρη συγκρότηση του Συμβουλίου, είναι δύο ημέρες μετά. Το θέμα αφορά και άλλα ΑΕΙ της χώρας και φαίνεται πως θα μπορέσει να λήξει μόνο με τροπολογία του νόμου εκ μέρους του Υπουργείου. Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου προβλέπεται από το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση να έχουν συγκροτηθεί πλήρως τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσει η νέα σύσταση των σχολών και τμημάτων, ενώ οι διαδικασίες εκλογής των νέων κοσμητόρων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη νέα σύνθεση κάθε ιδρύματος και η προθεσμία του οποίου λήγει στις 30 Απριλίου του νέου έτους. Στη συνέχεια, προβλέπεται συγκρότηση της συγκλήτου, που θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά της το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Το θέμα εκκρεμεί Όλο το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έ-

Εθνικοί και οικονομικοί λόγοι επέβαλαν τους μειωμένους συντελεστές

Η κοινοβουλευτική μάχη για το Φ.Π.Α. ρισμένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη Οδιατήρηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. είναι αυτά που παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ μεταξύ της 21ης και 22ας Φεβρουαρίου τού 1990. Δηλαδή όταν συζητήθηκε η τροπολογία που υπογραφόταν από τους βουλευτές του Αιγαίου, όλων των κομμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκείνης, η προεδρεύουσα, Μαρία Δαμανάκη, ανέφερε ότι η τροπολογία υπογραφόταν από τους Δημήτρη Βουνάτσο, Κώστα Καραμηνά, Αντώνη Κοτσακά, Στρατή Κόρακα, Γιώργο Μισαηλίδη, Νίκο Σηφουνάκη και Γιάννη Γιαννέλλη. Την τροπολογία δεν υπέγραφε ο τότε βουλευτής Δωδεκανήσου Αριστοτέλης Παυλίδης, καθώς δεν έβλεπε με καλό μάτι την επέκταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου των ευεργετημάτων που είχαν τα Δωδεκάνησα. Η πρόταση νόμου των βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε ποτέ σε ψηφοφορία. Οι τοποθετήσεις των τότε βουλευτών του Αιγαίου στάθηκαν σε μια σειρά πραγματικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα νησιά μας. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Βουνάτσος ανέφερε ότι ο πληθυσμός του Νομού Λέσβου από την απογραφή τού 1951 έως την απογραφή τού 1981 υπέστη μείωση από τις 155.000 στις 103.000 κατοίκων (στην απογραφή τού 2011, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο πληθυσμός του Νομού ήταν 102.600 κάτοικοι). Ο Γιώργος Γεννηματάς, μιλώντας ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Είναι πράγματι μείζον θέμα, γιατί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελούν προμαχώνα ανεξαρτησίας, προπύργιο - και τα Δωδεκάνησα φυσικά -, και επομένως είναι γνωστή η θέση τού ΠΑΣΟΚ ότι κάθε πετραδάκι που κτίζεται εκεί, δεν αποτελεί απλώς μια υπόθεση οικονομικής στήριξης, αλλά αποτελεί ένα εφόδιο στην ακρόπολη του ελληνισμού.» Ο Στρατής Κόρακας είχε υπογραμμίσει ότι πρέ-

πει να γίνει δεκτή η τροπολογία, γιατί - όπως είχε υποστηρίξει - «από το 1986 που καθιερώθηκε ο Φ.Π.Α., καταργήθηκαν άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις που υπήρχαν. Είχαμε στα νησιά μας μειωμένο κατά 50% με 75% φόρο κύκλου εργασιών και ορισμένα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα, που εν πάση περιπτώσει απέβλεπαν κάπως να βελτιώσουν την κατάσταση. Η απειλή, η απόσταση, ο νησιωτικός χαρακτήρας, όλες αυτές οι καταστάσεις καταδικάζουν τα νησιά μας στον οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό.». Ο Νίκος Σηφουνάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχε έντονη αντιπαράθεση με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεχόταν την τροπολογία επειδή είχε συμφωνηθεί από τα κόμματα της Βουλής, αλλά δεν παρέλειπε να δείξει τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν κάλυπτε άλλες παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Επίσης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο τότε αρχηγός τής Ν.Δ., Κώστας Μητσοτάκης, έναντι του λαού της Λέσβου, για μείωση κατά 50% των συντελεστών τού Φ.Π.Α. και απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της ανέφερε πως αν δεν περνούσε εκείνο το βράδυ η τροπολογία, θα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη η Ν.Δ., και ζήτησε το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία. Στο μεταξύ, είχαν γίνει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και των εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα. Έτσι, στο τέλος της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Αγαπητός, είπε: «Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και δεδομένου ότι στα Δωδεκάνησα είναι 30% η μείωση και επειδή ακριβώς υπάρχει στενότητα πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό, εγώ δέχομαι ευχαρίστως μια κατ’ αρχήν μείωση 30% και για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.» Η επέκταση της μείωσης στο 50% δεν έγινε πράξη ποτέ.

χει πάει ήδη πίσω για αρκετά ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπήρχε από την πρώτη ανακοίνωση, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, για υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι και την αρχική ημερομηνία των εκλογών, που είχαν οριστεί για τις 19 Δεκεμβρίου. Με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής και ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση με σχετικό αίτημα από την πρυτανική αρχή, την περασμένη εβδομάδα η παραπάνω ημερομηνία μετατέθηκε για τις 18 Ιανουαρίου, κάτι που, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μέχρι στιγμής από το νέο νόμο, ακυρώνει την εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Ιωάννη Χατζόπουλο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια απαγόρευση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για μετατόπιση της ημερομηνίας των εκλογών. Ο ίδιος, ωστόσο, μετά από επικοινωνία μας, ανέλαβε να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Ενδέχεται, πάντως, το ζήτημα να πρέπει να λυθεί από πλευράς Υπουργείου, με τροπολογία του σχετικού σημείου του νόμου, δεδομένων και των γιορτών που μεσολαβούν και καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση των εκλογών νωρίτερα.

Στάση εργασίας στο Δήμο Λέσβου πανελλαδική στάση εργασίας αύριο Πέμπτη θα πάρουν μέρος οι εργαΣκήτην ζόμενοι στο Δήμο Λέσβου, με απόφαση του Συλλόγου τους. Η πανελλαδιστάση εργασίας προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη υλοποιούνται, αλλά και εκείνων που θα έρθουν σε εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, είναι υποχρέωση όλων μας, όπως τονίζει ο Σύλλογος.

Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικού Αιγαίου

Ολέθριες συνέπειες από την αύξηση του Φ.Π.Α. αντίθετο με την αύξηση Κουάθετα του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίδηλώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Παράρτημα Ανατολικού Αιγαίου. Οι συνέπειες από την απόφαση θα είναι: - Αύξηση του κόστους λειτουργίας των ήδη προβληματικών επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τον κίνδυνο διακοπής τη λειτουργίας τους.

- Σημαντική αύξηση του ήδη υψηλού κόστους ζωής στα νησιά, δεδομένου ότι θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη η μετακύληση του αυξημένου Φ.Π.Α. στον τελικό καταναλωτή. - Θα είναι η πρώτη φορά που ένας νόμος θα έλθει να πλήξει καίρια γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα προβληματικές παραμεθόριες περιοχές.

Παρελθόν η καραντίνα στη Λήμνο ε απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριου Μ Ροντούλη, μπήκε τέλος στο παράλογο καθεστώς της καραντίνας στα αιγοπρόβατα της Λήμνου. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε χθες και ισχύει από σήμερα. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι του νησιού μπορούν ελεύθερα να πουλήσουν ζώντα αρνιά και κατσίκια στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα γίνει η σφαγή τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επίσης μπορούν να πουλήσουν τα κοπάδια τους σε κτηνοτρόφους της ηπειρωτικής Ελλάδας που επιθυμούν να τα αγοράσουν. Η απόφαση αυτή θα ενισχύσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λή-

μνου και θα βελτιώσει σημαντικά τις τιμές που πουλάνε τα ζώα τους, καθώς τα πρόβατα και οι κατσίκες θα πωλούνται ως παραγωγικές μονάδες πλέον, κι όχι ως σφάγια. Τα κοπάδια της Λήμνου είχαν μπει σε καραντίνα μετά από σχιζοφρενή απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν εμφανίστηκε καταρροϊκός πυρετός στα κοπάδια της Λέσβου. Κανείς στο Υπουργείο δεν είχε σκεφθεί ότι το είδος του κουνουπιού που μεταφέρει τη νόσο από κοπάδι σε κοπάδι, δεν μπορεί να πετάξει από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο, όσο ευνοϊκές και αν είναι οι καιρικές συνθήκες.


20

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ποικιλία επιλογών και δελεαστικές προσφορές

Νέα μεγάλη έκθεση ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ νέα μεγάλη έκθεση ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καβέτσου, είναι γεγονός. Ύστερα από 30 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, η επιχείρηση επεκτάθηκε και απέκτησε ένα ακόμα κατάστημα, για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Η εμπειρία χρόνων της οικογένειας Σκοπελίτη στο χώρο εγγυάται τις έξυπνες αγορές σας. Μη διστάσετε, για το λόγο αυτό, να ρωτήσετε το προσωπικό των καταστημάτων για οτιδήποτε χρειαστείτε. Στη νέα μεγάλη έκθεση ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως πολυχώρο, εκτός από την τεράστια συλλογή σε μοκέτες ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, χαλιά κλασσικά και μοντέρνα, χειροποίητους τάπητες επιλεγμένους από τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, θα βρείτε και μία μεγάλη ποικιλία σε κουρτίνες και κουρτινόξυλα. Επιπλέον, στο νέο κατάστημα θα βρείτε όλη την γκάμα των επώνυμων λευκών ειδών KENTIA και Guy Laroche. Εκεί θα συναντήσετε το χώρο σας αν αυτό που

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

Η

ψάχνετε είναι ένα καλό στρώμα, μια και στη νέα έκθεση υπάρχουν στρώματα και κρεβατοκάμαρες Candia Strom. Όλα, σε αποκλειστική διάθεση από την εταιρεία «Δημήτριος Σκοπελίτης & ΣΙΑ Ο.Ε.».

προθυμία για πλήρη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιλέξετε τα καταστήματα ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ για τις αγορές σας.

Εξαιρετική διαμόρφωση

Δελεαστικές προσφορές

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος χώρος τής ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ είναι εξαιρετικά διαμορφωμένος. Πρόκειται για μία έκθεση πολλών τετραγωνικών, όπου κανείς θα συναντήσει όλα τα παραπάνω, το καθένα στον… δικό του χώρο, ώστε να αναδεικνύεται και ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από τη μεγάλη γκάμα επιλογών που διαθέτει το κατάστημα. Τα χαλιά, οι μοκέτες, τα λευκά είδη, όλα στημένα έτσι, ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πελάτη. Στο δοκιμαστήριο στρωμάτων έχετε το χρόνο σας και τη δυνατότητα να δοκιμάσετε αυτό που σας ταιριάζει και να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς. Φυσικά, η σωστή εξυπηρέτηση από την πλευρά του δυναμικού της εταιρείας, αλλά και η

Κερδίστε από τις μοναδικές προσφορές τής Candia Strom με 20% έκπτωση και της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς με την αγορά ενός χαλιού παίρνετε δώρο άλλο ένα και επιπλέον μια δωροεπιταγή. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι στα καταστήματα ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, εκτός όλων των παραπάνω, θα βρείτε ακόμα κουρτίνες, κουρτινόξυλα, υφάσματα επιπλώσεων, κρεβατοκάμαρες, πτυσσόμενες πόρτες, συστήματα σκίασης, επαγγελματικό εξοπλισμό, έπιπλα και είδη εξοχής. Επιπλέον, στην εταιρεία θα βρείτε την πιο ενημερωμένη και συμφέρουσα λίστα γάμου. Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22510 26058 ή να επισκεφτείτε τη νέα έκθεση στην Καβέτσου 32 (fax: 22510 42402).

Στο 10 της Ελευθερίου Βενιζέλου

Το «Μπουντρούμι» ξαναζωντανεύει… ντρούμι» είναι ανοιχτό κάθε μέρα, μεσημέρι βράδυ, για ούζο με μεζέ, αλλά και πλήρες γεύμα.

κηνές από το παρελθόν ζωντανεύουν στο Σ«Μπουντρούμι» της Ελευθερίου Βενιζέλου 10, το οποίο προσπάθησαν να αναβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης ο παλιός του ιδιοκτήτης, κ. Ιάσωνας Μουφλουζέλλης, μαζί με τον κ. Γιώργο Καραγιαννάκη. Νόστιμη και ποιοτική παραδοσιακή μυτιληνιά κουζίνα, σε συνδυασμό με αυθόρμητες μουσικές βραδιές, είναι τα βασικά στοιχεία του μαγαζιού που βρίσκεται στο πρώην «Σοκάκι». Στο «Μπουντρούμι» θα απολαύσετε κλασσική μυτιληνιά κουζίνα, από ντόπια κυρίως προϊόντα. Μεζέδες για να συνοδεύσετε το ούζο σας, αλλά και πλήρες γεύμα, μπορεί κανείς να παραγγείλει στο μαγαζί. Ο χαρακτήρας του μαγαζιού, παραδοσιακός, με φωτογραφίες από ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

και παλιές εικόνες της Μυτιλήνης. Ένα jukebox στη γωνία θυμίζει κάτι από τα παλιά και οι κασέτες που υπάρχουν ακόμα από την εποχή του «Μπουντρουμιού» τού 1990 - 1998, μαρτυρούν ότι όλο αυτό είναι μία προσπάθεια αναβίωσης του μαγαζιού εκείνου, που αποτελούσε μουσικό στέκι. «Το “Μπουντρούμι” ήταν ένα μουσικό στέκι. Ένα παραδοσιακό στέκι ερασιτεχνών μουσικών

και φιλόμουσων», μας θύμισε ο κ. Μουφλουζέλλης. «Αυτό προσπαθούμε να αναβιώσουμε με το Γιώργο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, δίνοντας έμφαση στο καλό, ποιοτικό φαγητό και στις προσιτές τιμές. Φυσικά, δίνουμε έμφαση και στη μουσική που παίζουμε, επιλέγοντας παλιό, καλό λαϊκό τραγούδι, ρεμπέτικα και παραδοσιακά.» Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το «Μπου-

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22510 54636.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Παράσταση χορού, με επίδειξη όλων των τμημάτων της, θα δώσει το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η Σχολή Χορού της Νάντιας Ξυλά.

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως αύριο Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο παλιό Λουτρό Καλλονής Έκθεση - μπαζάρ, από το Τμήμα Αγροτοτουρισμού της Επαγγελματικής Σχολής Καλλονής Για πέντε ημέρες στη ΦΕΜ, η έκθεση φωτογραφίας από όλον τον κόσμο, με θέμα «Αντιλήψεις»

Έκθεση φωτογραφιών από 13 χώρες, στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

«Αντιλήψεις» η Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στις 7:30 το απόγευμα, εγκαινιάζεται μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αντιλήψεις». Πρόκειται για μια δουλειά του ομώνυμου περιοδικού, που, έχοντας κλείσει 25 τεύχη κυκλοφορίας, «ταξιδεύει» μια σειρά εικόνων από όλο τον κόσμο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τη Μυτιλήνη να αποτελεί σταθμό μέχρι και την Παρασκευή 23 του μήνα. Οι φωτογραφίες που θα παρουσιάζονται στην έκθεση, όλες τους ασπρόμαυρες, ανήκουν σε 24 συνολικά φωτογράφους από 13 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών η Ιαπωνία, η Σλοβενία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Γαλλία κ.ά.. Τους συμμετέχοντες κάλεσε το περιοδικό «Αντιλήψεις» να επιλέξουν από το σύνολο των έργων τους που έχουν δημοσιευτεί στις σελίδες του μέχρι σήμερα. Οι 24 αυτές φωτογραφίες, που απεικονίζουν διαφορετι-

Τ

κά θέματα και προσεγγίσεις, αλλά έχουν ως κοινό τους τόπο την προσωπική έκφραση, είναι μια διεθνής παραγωγή, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, μαζί με το δίγλωσσο κατάλογο των έργων που έχει εκτυπωθεί, ως ένα είδος αναδρομής στη μέχρι τώρα πορεία του περιοδικού. Πρώτος σταθμός ήταν η «Photovision 2011», που έγινε το Μάρτιο στην Αθήνα, δεύτερος η γκαλερί της ομά-

δας «f14 - Κοινόν Φωτογράφων», τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, τρίτος η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, τον Οκτώβριο, και τέταρτος η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, μέσα στο Νοέμβριο. Τώρα, ήρθε η σειρά τής ΦΕΜ να φιλοξενήσει την έκθεση. Η τελευταία θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας (Πιττακού 15).

Την Παρασκευή και τη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

«Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου» κομεντί «Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου» θα προβληθεί την Παρασκευή 16 και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα και στις 9:30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η ταινία, βασισμένη στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα της Πόζυ Σίμοντς, όπου το «ασχημόπαπο» Ταμάρα επιστρέφει στο βουκολικό χωριό των παιδικών της χρόνων έχοντας μεταμορφωθεί σε καλλονή, χαρίζει μια ανάλαφρη διασκέδαση, με έρωτες, ζήλιες και φιλοδοξίες. Η είσοδος στην προβολή είναι έξι ευρώ.

Η

Το πείραμα πέτυχε…

Ένα μεγάλο μπράβο στους «Αστέγους»

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

α ήθελα να συγχαρώ όλους τους συΘραμα», ντελεστές της παράστασης «Το πείπου είδα πρόσφατα από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα των «Αστέγων». «Το πείραμα» είναι ένα πολύ σκληρό έργο, που δείχνει πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο και πως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, οι συνειδήσεις αποδυναμώνονται και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι γίνονται θύτες, μετατρέποντας τους χθεσινούς τους φίλους σε θύματα. Αξίζουν, σε όλους τους συντελεστές της παράστασης ανεξαιρέτως, θερμά συγχαρητήρια. Ο καθένας από την πλευρά του βοήθησε στο να στηθεί μία εξαιρετική παράσταση, γι’ αυτό και δε θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, για να μην αδικήσω την προσπάθεια κανενός. Ας μου επιτραπεί μονάχα να κάνω μία - ας πούμε - εξαίρεση, χειροκροτώντας όλα τα νέα παιδιά, τους ηθοποιούς που μπήκαν στο πετσί του ρόλου τους και έβαλαν και τους θεατές στη ζοφερή πραγματικότητα του «Πειράματος». Και πάλι μπράβο!

ΥΓ. Και οι ερασιτέχνες τελικά είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Και αφού στην περίπτωση μιας αποτυχίας καταφεύγουμε στην εύκολη δικαιολογία «ε, ερασιτέχνες είμαστε», αναρωτιέμαι τι πρέπει να λέμε στις ευτυχείς περιπτώσεις, όπως αυτή του «Πειράματος». Προσωπικά πιστεύω πως οι ευθύνες των Ερασιτεχνών είναι μεγαλύτερες από αυτές των επαγγελματιών, που στο κάτω - κάτω συμμετέχουν σ’ ένα έργο, ακόμα και αν δεν τους αρέσει, για να βγάλουν το ψωμί τους. Ενώ ο Ερασιτέχνης κάνει κάτι μόνο επειδή το αγαπά. Ο θεατής καταλαβαίνει πολύ καλά αν η αγάπη αυτή είναι αληθινή και αυτό είναι που εκτιμά. Γι’ αυτό και δε σταματά σε κάποιες μικροαδυναμίες, που είναι σχεδόν φυσικό να έχουν οι Ερασιτεχνικές παραστάσεις. Και στην περίπτωση του «Πειράματος», αυτή η αγάπη ήταν ολοφάνερη. Ευχαριστώ σας, «Άστεγοι»! Πάντα τέτοια. Βασίλης Αναγνώστου

Έως Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου κάθε μέρα, στην αίθουσα «Νότης Παναγιώτου» του Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» Έκθεση ζωγραφικής της Θεοδώρας Βάλβη

Έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά, στον Παπάδο Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Γέρα, Ελύτης και… χρώμα»

Σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης Παρουσίαση του επετειακού λευκώματος «Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια Ελευθερίας», από τη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» από τις 19:00 έως τις 23:00 στην αίθουσα «Το Μπουρίνι» Σεμινάριο κρουστών, για ένταξη στην ομάδα του Βασίλη Βασιλάτου στις 20:30 στο Επιμελητήριο Λέσβου Εγκαίνια φιλανθρωπικού μπαζάρ τέχνης, από την ΠΟΛΙΑΝΑ

Αύριο Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης Εγκαίνια 1ου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ «Το Χωριό του Άι-Βασίλη» 11:00 Δρώμενο στην αγορά της Μυτιλήνης, με τους ακροβάτες τού Cirque D’Aiguille 17:00 Ανοίγει το «Χωριό του Άι-Βασίλη» 17:15 Βυζαντινοί ύμνοι, από τη Βυ-

ζαντινή Χορωδία του Πολύδωρου Αμπατζή 17:45 Άφιξη του Άι-Βασίλη στο Χωριό του 18:00 Εγκαίνια στον υπαίθριο χώρο του Φεστιβάλ: Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Λέσβου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη 18:30 «Cirque D’ Aiguille», με εναέρια ακροβατικά, χορό, show με φωτιές και ζογκλερικά 20:00 Συναυλία από το ροκ συγκρότημα «Έμμονο Γκρίζο» στις 20:00 στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέα Ελύτη» στον Παπάδο Προβολή της ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας» στις 21:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Φιλανθρωπικό μπαζάρ τέχνης, από την ΠΟΛΙΑΝΑ: Ανάγνωση ποιημάτων από τον Τάκη Συρέλλη στις 21:00 στο θέατρο του ΦΟΜ Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, από τη χορωδία «Animato»

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 18:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Φιλανθρωπικό μπαζάρ τέχνης, από την ΠΟΛΙΑΝΑ: Αφήγηση παραμυθιών, της Μαριλίς Διόλατζη στις 19:30 στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καμβυσέλλη «Από τα “Κόκκινα Φανάρια” στο Περιβόλι της Παναγίας», από την «Επικοινωνία Αιγαίου» και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Φιλανθρωπικό μπαζάρ τέχνης, από την ΠΟΛΙΑΝΑ: Αφήγηση παραμυθιών, της Μαριλίς Διόλατζη στις 20:30 στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα» «Αύρα Αιγαίου - Άρωμα Ανατολής». Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, με τη Δημοτική Χορωδία Λήμνου

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 18 Δεκεμβρίου «Πώς να κλέψετε έναν ουρανοξύστη», του Μπρετ Ράτνερ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Μπεν Στίλερ, Έντι Μέρφι, Κέισι Άφλεκ, Τία Λεόνι Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη στις 22:00 (Αίθ. 1), Σάββατο και Κυριακή στις 18:45 «Το δέρμα που κατοικώ», του Πέδρο Αλμοδόβαρ (δραματική) Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο Μπαντέρας, Έλενα Ανάγια, Μαρίζα Παρέδες, Γιαμ Κορνέτ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 Από αύριο Παρασκευή 16 έως Σάββατο 24 Δεκεμβρίου «Real Steel», του Σον Λέβι (περιπέτεια) Υπόθεση: Στο Ντιτρόιτ του κοντινού μέλλοντος. Το δημοφιλές σπορ της πυγμαχίας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Πάνω στο ρινγκ, τις γροθιές τους διασταυρώνουν ανθρωπόμορφα ρομπότ. Ο Τσάρλι Κέντον, ξεπεσμένος μποξέρ, αναζητά την ευκαιρία να επιστρέψει στις ημέρες της δόξας. Όταν κάποια μέρα ο ανήλικος γιος του, με τον οποίο είχαν αποξενωθεί, ανακαλύπτει τυχαία ένα μισοκατεστραμμένο ρομπότ, ο Τσάρλι, ο οποίος έχει γίνει εξπέρ στο να κατασκευάζει μάχιμους ρομπο-πυγμάχους, αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα: θα προπονήσουν το ρομπότ τους, για τη διεκδίκηση του τίτλου… Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Εβάνζελιν Λίλι, Ντακότα Γκόγιο Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή 16/12 στις 21:45, Σάββατο 17/12 και Κυριακή στις 19:00 και στις 21:45, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45, Πέμπτη στις 21:45, Παρασκευή 23/12 και Σάββατο 24/12 στις 19:00


22

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

α βιβλία παίζει Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Σπύρος Παπαλουκάς, «Σοκάκι στην Αγιάσο της Μυτιλήνης»

Αντώνης Κωτίδης Έργα Ελλήνων ζωγράφων της συλλογής Θ. Καραπαναγιώτη Εκδόσεις University Studio Press Θεσσαλονίκη 2011, σελ. 188

τόμο αυτό παρουΣνωντον σιάζονται έργα Ελλήκαλλιτεχνών του 20ού αιώνα από τη συλλογή του Θ. Καραπανα-

γιώτη. Τα περισσότερα είναι συνθέσεις των πρωτοπόρων της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Νικόλαου Λύτρα, Μιχάλη Οικονόμου και Σπύρου Παπαλουκά. Οι καλλιτέχνες αυτοί εκπροσωπούν τις δύο τάσεις που διαμορφώθηκαν στην ελ-

ληνική πρόσληψη της μοντέρνας τέχνης, του Μοντερνισμού και της «Παράδοσης». Με βάση αυτήν τη διάκριση, που έχει ιδεολογικές αφετηρίες, την τάση του Μοντερνισμού εκπροσωπούν οι Τριανταφυλλίδης, Λύτρας και Οικονόμου, ενώ της «Παράδοσης» οι Παρθένης, Μαλέας και Παπαλουκάς. Τα έργα της έκ-

δοσης επιλέχτηκαν από έναν περίπου διπλάσιο αριθμό ελληνικών και ξένων του 19ου και του 20ού αιώνα, επειδή τα συνδέει ένα νήμα αντιπροσωπευτικό των βασικών τάσεων της ελληνικής μοντέρνας τέχνης. Οι σύνδεσμοι της οπτικής αντίληψης που διατρέχουν τα έργα αυτά, φανερώνουν τον ειρμό των επι-

λογών του συλλέκτη και αναδεικνύουν την ταυτότητα της συλλογής. Η συλλογή συγκροτήθηκε από τον πατέρα του συλλέκτη με τη βοήθεια και του ίδιου, κυρίως στις δεκαετίες τού 1960 και 1970, με αγορές των περισσότερων από το συλλέκτη και έμπορο έργων τέχνης Δημοσθένη Στάικο.

Το Αιγαίο Πέλαγος Χαρτογραφία και Ιστορία / 15ος - 17ος αιώνας Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Τόλιας Κείμενα: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Στέφανος Κακλαμάνης, Νίκος Μπελαβίλας, Αναστασία Στουραΐτη Γιώργος Τόλιας Έκδοση: Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Αθήνα 2010, σελ. 269

έξι περίπου μήνες, στο Γ ιαΜέγαρο Εϋνάρδου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και τη Λέσβο έκθεση. Ο τίτλος της ήταν «Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία 15ος - 17ος αιώνας» και οργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου. Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Αιγαίου Πελάγους και την παράλληλη έκδοση που τη συνόδευε, με γενική επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική επιμέλεια Γιώργου Τόλια, το ΜΙΕΤ επεδίωξε - ό-

πως και τις προηγούμενες εκθέσεις της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου Πελάγους - να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν

οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν. Η εποχή που αποτελεί αντικείμενο της έκθεσης και της έκδοσης είναι μια καθοριστική περίοδος, δεδομένου ότι, από τον ύστερο μεσαίωνα, στο πλαίσιο της λατινικής κυριαρχίας σε ακτές και νησιά του Αιγαίου, οικοδομείται και σταδιακά παγιώνεται η γεωγραφική έννοια και η χαρτογραφική εικόνα του

Godfrey Hutchinson Ο Ξενοφών και η Τέχνη της Διοίκησης Πολεμική τακτική και στρατηγική. 411 - 362 π.Χ. Μετάφραση: Παντελής Μούτουλας Εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2008, σελ. 336

πάρει μέρος στην περίφηΈ χοντας μη «Κάθοδο των Μυρίων» ως αρχηγός της οπισθοφυλακής, εκλεγμένος από τους ίδιους τους πολύπειρους σκληραγωγημένους μισθοφόρους μολονότι ο ίδιος δε διέθετε τότε ακόμη ανάλογη πείρα, ο Ξενοφών αναδεικνύεται σε έναν ακριβή και παραστατικό καταγραφέα στρατιωτικών επιχειρήσεων και άλλων ενεργειών. Χάρη στην πιστή καταγραφή

«Αρχιπελάγους», της λειτουργικής ενότητας των ακτών και των νησιών του Αιγαίου, ενότητας με οικονομικό, γεωγραφικό και εξουσιαστικό χαρακτήρα. Έτσι η χρονική περίοδος που καλύπτεται αρχίζει με την εμφάνιση του Αιγαίου ως ειδικού θέματος στη δυτική χαρτογραφία κατά τον ύστερο μεσαίωνα και σταματά με την ένταξή του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,

των όσων έζησε και των όσων γνώριζε, ο Ξενοφών έγινε και καθιερώθηκε ως ένας από τους κλασσικότερους συγγραφείς της στρατιωτικής παγκόσμιας γραμματείας όλων των εποχών και συγχρόνως ως ένας από τους πλέον διακεκριμένους αρχαίους Έλληνες Κλασσικούς. Στηριγμένος στα έργα του Ξενοφώντα, ο Βρετανός ιστορικός Γκόντφρι Χάντσινσον με το «Ο Ξενοφών και η Τέχνη της Διοίκησης» μάς παρέχει μια ευρεία όσο και περιεκτική μελέτη πάνω στη στρατηγική του τέλους του 5ου καθώς και του πρώτου μισού του 4ου αι. π.Χ. και κατευθύνει τους προβολείς της έρευνάς του στις αξίες και τις κοινωνικές ισορροπίες στο εσωτερικό των στρατευμάτων των αρχαίων ελληνικών πόλε-

Ανάμεσα στα έργα της συλλογής ξεχωρίζουν και τέσσερα του Σπύρου Παπαλουκά με θέμα τη Λέσβο, ζωγραφισμένα το 1925, όταν ο γνωστός ζωγράφος βρέθηκε στο νησί μας για ένα εξάμηνο. Πρόκειται για τις συνθέσεις «Σπίτι σε χωριό της Μυτιλήνης», «Σοκάκι στη Μυτιλήνη», «Σοκάκι στην Αγιάσο της Μυτιλήνης» και «Χωριό στη Μυτιλήνη». Γράφει ανάμεσα στα άλλα ο Αντώνης Κωτίδης για αυτά τα έργα: «Στα έργα της Μυτιλήνης τίποτα δεν περιστέλλει ένα ύφος που είναι θεμελιωμένο στην πεποίθηση ότι όλες οι κατακτήσεις του μοντερνισμού περιέχονται στην τέχνη του παραδοσιακού ελληνικού πολιτισμού. Έτσι η τοπική παράδοση προκύπτει ανεξάρτητη και προπάντων πρωτοποριακά έγκυρη δεξαμενή μορφικών προτύπων που μετακενώνονται από τη μοντέρνα τέχνη ως αντιδάνεια.»

η οποία θα μετατρέψει το Αρχιπέλαγος των Λατίνων σε Οθωμανική Λίμνη. Το υλικό που παρουσιάζεται είναι μοιρασμένο σε πέντε ενότητες. Οι ναυτικοί δρόμοι του Αιγαίου, Τα νησολόγια και η κοσμογραφία του ουμανισμού, Η παρουσία της αρχαιότητας, Νέες ισορροπίες στο Αιγαίο. Πολεμικά γεγονότα, περιηγήσεις και αναφορές προς τη σύνθεση. Οι τίτλοι των κειμένων έκδοσης είναι: Βίκτωρ Μελάς: «Πρόλογος», Γιώργος Τόλιας: «Εισαγωγή», Νίκος Μπελαβίλας: «Ο χώρος των νησιών και της θάλασσας», Δημήτρης Δημητρόπουλος: «Τα νησιά του Αιγαίου την εποχή της μετάβασης από τη λατινική στην οθωμανική κυριαρχία. 15ος - 17ος αιώνας», Γιάννης Βλαχογιάννης: «Ζωή μικρόχωρη στο Αιγαίο», Αναστασία Στουραΐτη: «Η συγκρότηση της γνώσης στα έντυπα. Βενετικά Νησολόγια», Στέφανος Κακλαμάνης: «Ο Λέων της Βενετίας και η ημισέληνος στο Αρχιπέλαγος. Η ναυμαχία της Παροναξίας (8 10 Ιουλίου 1691)».

ων-κρατών. Δηλαδή των κρατών εκείνων που δε διέθεταν απλώς στρατιώτες, αλλά ελεύθερους ενσυνείδητους πολίτες-στρατιώτες, που μάχονταν και σκοτώνονταν για να υπηρετήσουν την έννοια του κοινού οφέλους του κοινωνικού συνόλου της πόλης τους. Ο Χάντσινσον προβαίνει σε μια λεπτομερή εξέταση του πολύτιμου υλικού που μας κληροδότησε ο Ξενοφών, και κυρίως της «Αναβάσεως», των «Ελληνικών», της «Κύρου Παιδείας» και του «Ιππαρχικού». Ο Ξενοφώντας είναι ένας από τους παλαιότερους θεμελιωτές και πρωτοπόρους της στρατηγικής σκέψης και αποτελεί τον πρώτο φιλοσοφημένο θεωρητικό της στρατιωτικής επιστήμης για το δυτικό κόσμο.


23

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Εθεάθη η Google στη Μυτιλήνη! Tη σελίδα επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

Ρεκόρ απόδοσης 9,8% η Heliatek - Εφαρμογές σε κτήρια

Οργανικά φωτοβολταϊκά

εταιρεία Heliatek ισχυρίζεται πως καΗ γερμανική τασκεύασε ένα οργανικό φωτοβολταϊκό κύτταρο με απόδοση-ρεκόρ, της τάξης τού 9,8%. Η γερμανική εταιρεία με έδρα τη Δρέσδη εστιάζει τις δραστηριότητές της στα οργανικά φωτοβολταϊκά, έναν τύπο φωτοβολταϊκού κυττάρου που κατασκευάζεται από αγώγιμα οργανικά πολυμερή ή μόρια. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και είναι περισσότερο εύκαμπτα από τα ανόργανα. Η εταιρεία κατασκευάζει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα με εναπόθεση των υλικών σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως στη δημιουργία διόδων εκπομπής οργανικού φωτός. Υποστηρίζει δε πως βελτιστοποίησε την επίστρωση απορρόφησης των κυττάρων μέσω του κατάλληλου συνδυασμού υλικών. Πριν από ένα έτος, η εταιρεία είχε θέσει το ρεκόρ απόδοσης οργανικών φωτοβολταϊκών στο 8,3%, επίδοση πιστοποιημένη από το εργαστήριο Fraunhofer ISE CalLab. «Τα οργανικά ηλιακά κύτταρα της Heliatek έχουν ισοφαρίσει την αποτελεσματικότητα των συμβατικών άμορφης σιλικόνης», λέει ο συνιδρυτής και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, Μάρτιν Πφάιφερ. Η ελαστικότητα των οργανικών ηλιακών κυττάρων τα καθιστά ιδανικά για εφαρμογές ενσωμάτωσης σε κτηριακές κατασκευές (Building Integrated PV), όπως για παράδειγμα σε κουφώματα, οροφές ακόμα και σε προσόψεις κτηρίων. Πηγή: econews.gr

ρκετοί κάτοικοι της πόλης μας ξαφνιάστηκαν προχθές και χθες βλέποντας δυο... περίεργα αυτοκίνητα να κάνουν βόλτες στους δρόμους της Μυτιλήνης. Αυτοκίνητα με αρκετές κάμερες και κεραίες στην οροφή τους. Αυτά τα αυτοκίνητα, λοιπόν, είναι της αμερικανικής εταιρείας Google, που καταγράφουν δεδομένα για τις υπηρεσίες τής Google Maps και Google Street View. Τα δυο αυτοκίνητα χρώματος ασημί, με πολλά αυτοκόλλητα πάνω τους καθώς και μια σχάρα με κάμερες και έναν μπλε φάρο, εθεάθησαν χθες το βράδυ, καθώς και σήμερα το πρωί, στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μείνουν αρκετές ημέρες στο νησί μας. Τα οχήματα της Google, ενώ κινούνται συλλέγουν τεράστιο όγκο δεδομένων, καταγράφοντας τοπογραφικά και φωτογραφικά δεδομένα, τα οποία αργότερα θα υποστούν επεξεργασία και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της εταιρείας, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας κατά πολύ τα ήδη υπάρχο-

Α

ντα δορυφορικά δεδομένα. Οι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν καλά τη χαρτογραφική υπηρεσία τής Google (maps.google. com ή μέσω του προγράμματος Google Earth), με την οποία ο καθένας μπορεί να δει χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες ολόκληρης της Γης, πανοραμικές, καθώς και εικόνες από το έδαφος, που

δείχνουν το πώς φαίνεται μια πόλη σε κάποιον που την περπατάει (Street View). Αυτές οι εικόνες, λοιπόν, θα είναι διαθέσιμες πλέον και για την πόλη μας - κι ενδεχομένως για όλη τη Λέσβο, παρουσιάζοντας ακόμη καλύτερα τις ομορφιές του νησιού μας σε όλον τον πλανήτη. Κωνσταντίνος Σκαρλάτος

Έναρξη παροχής υπηρεσιών VDSL2 έως και 50Mbps από τη Cyta Cyta ξεκινά την παροχή υπηρεσιών VDSL πρώτη στην Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν ταχύτητες… Ημέχρι και 50Mbps! Συγκεκριμένα, μέσω της τεχνολογίας VDSL2, οι επιλογές της υπηρεσίας 2play (Internet & Σταθερή) και 1play (Internet) από τη Cyta διευρύνονται σημαντικά με την ενσωμάτωση δύο νέων ταχυτήτων έως 35Mbps και έως 50Mbps. Εξίσου αυξάνονται και οι ταχύτητες ανόδου (upload) έως 3 Mbps και 10 Mbps, αντίστοιχα. Οι νέες επιλογές υπερυ- κούς πελάτες διαμορφώψηλών ταχυτήτων απευ- νονται στα 37 ευρώ/μήνα θύνονται σε οικιακούς για την υπηρεσία 2play πελάτες, επαγγελματίες ή 35Mbps (upload έως και μικρές επιχειρήσεις 3Mbps) και στα 45 ευμε ιδιαίτερα αυξημένες α- ρώ/μήνα για την υπηρενάγκες χρήσης του διαδι- σία 2play 50Mbps κτύου, για ακόμη πιο (upload έως 10Mbps). γρήγορη λήψη και απο- Αντίστοιχα για τους επαγστολή των δεδομένων γελματίες και τις μικρές στο διαδίκτυο. Αξίζει να επιχειρήσεις, η τιμή του αναφερθεί ότι η τεχνολο- 2play 35Mbps διαμορφώγία VDSL2 είναι πολύ δια- νεται στα 40 ευρώ/μήνα δεδομένη σε χώρες του και του 2play 50Mbps στα εξωτερικού για την παρο- 48 ευρώ/μήνα. Όλες οι χή υψηλών ταχυτήτων τιμές είναι τελικές και πεστο internet. ριλαμβάνουν Φ.Π.Α.. Οι τιμές για τους οικια- Οι νέες ταχύτητες VDSL προσφέρονται και στην υπηρεσία 1play, δηλαδή είναι διαθέσιμες και για πελάτες που επιθυμούν μόνο χρήση internet, με τις τιμές για τους οικιακούς να διαμορφώνονται στα 34 ευρώ/μήνα για το 1play 35Mbps και στα 42 ευρώ/μήνα για το 1play 50Mbps. Για τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα, οι τιμές διαμορφώνονται

στα 37 ευρώ/μήνα για το 1play 35Mbps και στα 45 ευρώ/μήνα για το 1play 50Mbps. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα 2play και 1play 35Mbps και 50Mbps είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο στην Αττική, ενώ θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη και από το νέο έτος και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στα οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία. Προϋπόθεση παροχής των νέων ταχυτήτων είναι η απόσταση του σπιτιού ή της επιχείρησης των πελατών από το αστικό κέντρο της περιοχής τους να είναι εντός του μήκους που ορίζει η νέα τεχνολογία, δηλαδή περίπου 1.000 μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η Cyta συνεχίζει να παρέχει υ-

πηρεσίες 2play (Internet & Σταθερή) μέσω της τεχνολογίας ADSL2+, ξεκινώντας από τα 16 ευρώ/μήνα για ταχύτητα έως 4Mbps. Με τις νέες ταχύτητες οι επιλογές στα προϊόντα 2play τής Cyta διευρύνονται σε πέντε διαθέσιμες συνολικά (έως 4Mbps, 8Mbps, 24Mbps, 35Mbps και 50 Mbps), οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με πολλά προγράμματα χρόνου ομιλίας (προς σταθερά Ελλάδος, κινητά Ελλάδος, σταθερά διεθνών προορισμών και από Cyta προς Cyta σε Ελλάδα & Κύπρο), ώστε οι πελάτες να δημιουργήσουν το προϊόν Internet & Σταθερής Τηλεφωνίας που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Πηγή: techit.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και παράγοντές του θα τιμήσει σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή, ο Βύρων. Η εκδήλωση θα γίνει στην Κοινότητα Μόριας και θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ.

Για την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης

ΠΑΕ ΑΕΛΚ κατά Δήμου Λέσβου νακοίνωση εξέδωσε χθες η ΠΑΕ ΑΕΛΚ, στην οποία ουσιαστικά εξαπολύει επίθεση κατά της δημοτικής αρχής, για την άσχημη κατάσταση - πάντα σύμφωνα με την ΠΑΕ - στην οποία βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης. Στην ανακοίνωση ξεκαθα- δραστηριότητα... ρίζεται, πάντως, πως η άΑναλυτικά σχημη κατάσταση του αη ανακοίνωση γωνιστικού χώρου του «Όταν η ΑΕΛ Καλλονής Ταρλά δεν αποτελεί διβρέθηκε για πρώτη φορά καιολογία για τις εντός έστην ιστορία της στη δρας εμφανίσεις της ομάFootball League, αποφαδας και τις τρεις ισοπα- σίσαμε όλοι εμείς που ενλίες που μετρά η ΑΕΛΚ σε διαφερόμαστε γι’ αυτή ισάριθμες αναμετρήσεις και την αγαπάμε, να ταυστο Πρωτάθλημα της φε- τίσουμε το μέλλον της με τινής Football League. το μέλλον του λεσβιακού Αναμφίβολα δε, έρχεται ποδοσφαίρου. σε μια χρονική περίοδο Έτσι, θελήσαμε να δώπου εγείρει ερωτηματικά σουμε την ευκαιρία σε έγύρω από τους σκοπούς να μεγάλο κομμάτι του και τα οφέλη της, την ίδια φίλαθλου κόσμου στο νηστιγμή που ο Δήμος Λέ- σί να παρακολουθήσει σβου λόγω της καλλικρά- τους αγώνες τής ΑΕΛΚ τειας διοικητικής και οι- στην πάλαι ποτέ Β΄ Εθνικονομικής του αδυνα- κή Κατηγορία. Και δικαιμίας, αναζητά εναγωνίως ωθήκαμε! Στα τρία πρώτα έσοδα, ακόμα και από την εντός έδρας ματς, ο μέαπόδοση του 15% επί σος όρος φιλάθλων ανέρτων εισπράξεων σε κάθε χεται στους 1.500. πολιτιστική ή αθλητική Ο κόσμος, βλέπετε, εκτί-

Α

Άποψη από τον αγωνιστικό χώρο του Ταρλά (Πηγή: «aelk.gr»)

μησε τις μεταγραφές του καλοκαιριού, τις επενδύσεις, τη δουλειά που γίνεται στην ΑΕΛΚ σε όλα τα επίπεδα, πίστεψε σε εμάς και στο “χτίσιμο” της ομάδας, από έναν προπονητή του οποίου η αντίληψη και τα ποδοσφαιρικά πρότυπα συνδέονται άρρηκτα με το βασικό σκοπό του ποδοσφαίρου, το θέαμα. Θέαμα στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, όμως, δεν είναι εφικτό να δούμε.

Προφανώς και δεν επενδύουμε στην “καμμένη γη” του Ταρλά για να δικαιολογήσουμε τις τρεις ισοπαλίες μας σε αυτό το γήπεδο· δεν είμαστε τέτοιοι, άλλωστε. “Καμμένη γη” είναι, κύριοι, και δεν ήταν έτσι. Η ανευθυνότητα ή η σκοπιμότητα (;) μερικών το έφεραν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Για του λόγου το αληθές, ιδού και μερικές φωτογραφικές λήψεις (σ.σ. τις

δημοσιεύουμε) στις οποίες καταδεικνύεται το πρόβλημα του ταλαιπωρημένου χλοοτάπητα (φυσικό χόρτο) στον Ταρλά, όπως έχει διαμορφωθεί. Όσο για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άδικη επίθεση της ΠΑΕ κατά του γεωπόνου (και όχι κηπουρός, όπως τεχνηέντως κάποιοι θέλουν να τον υποβαθμίζουν) του γηπέδου, ο οποίος θυμίζουμε πως είναι διορισμένος από το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λέσβου (Τομέα Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας) για τη φροντίδα του αγωνιστικού χώρου, φαντάζουν ακατανόητα μπροστά στην οφθαλμοφανέστατη κακοσυντήρηση του φυσικού χόρτου. Δηλαδή, να μην υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας; Να σιγήσουμε αφήνοντας τους άλλους ανενόχλητους να περιορί-

Ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης ο πολύτιμος μέσος του Αιολικού, με θλάση στον προσαγωγό…

Σοκ με Μίχο! σοβαρή είναι η ζημιά που υπέστη ο Σπύρος Μίχος Αστορκετά 64ο λεπτό της αναμέτρη-

Ο Σπύρος Μίχος στο παιχνίδι με την Τριγλία, όπου και τραυματίστηκε (Πηγή: «sportlesvos.gr»)

σης κόντρα στην Τριγλία Ραφήνας, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα μπορέσει να επανέλθει στην αγωνιστική δράση μετά από ένα μήνα. Ο έμπειρος αμυντικός μέσος της ομάδας της Μυτιλήνης υπέστη θλάση στον προσαγωγό και την Τετάρτη θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί το μέγεθος αυτής. Τα δεδομένα, πάντως, δείχνουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 ημέρες για την αποκατάσταση του τραυματισμού του.

Έτσι, ο Μίχος θα απουσιάσει σίγουρα από το κυριακάτικο ματς κόντρα στον Εθνικό (18/12), αλλά κι από το εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Ολυμπιάδα Κερατσινίου (21/12), δίνοντας αγώνα δρόμου να προλάβει την εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ατρόμητο Πειραιά (8/1). Το ευτύχημα στην όλη υπόθεση είναι ότι στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ακολουθεί διακοπή 15 ημερών μετά την 8η Αγωνιστική, λόγω εορτών, κι έτσι, αν όλα πάνε καλά, ίσως προλάβει να τεθεί ξανά στη διάθεση του Δημήτρη Σπανού στο ξεκίνημα του 2012.

Οργισμένη ανακοίνωση του Συνδέσμου Φιλάθλων Αιολικού Αθηνών (ΣΦΑΑ) για τις… διαιτησίες του Αιολικού

«Ακατάλληλος ο διαιτητής Μάμμης…» εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Αιολικού ακόμα και σε παιδικό πρωτάθλημα. Εάν υπάρχει δικαιοσύνη Α νακοίνωση (για την οποία τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό), θα πρέπει της Αθήνας, με αφορμή τη διαιτησία του κ. Μάμμη από να επέμβει άμεσα η Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας ή οιοτο Σύνδεσμο των Δωδεκανήσων στο κυριακάτικο ματς με αντίπαλο την Τριγλία στη Ραφήνα, που έληξε ισόπαλος 1-1.

Αναλυτικά η ανακοίνωση «Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των φιλάθλων του Αιολικού, για τη σφαγιαστική διαιτησία του διαιτητή Συνδέσμου Δωδεκανήσων κ. Μάμμη. Οι προκλητικές αποφάσεις του, για το μη καταλογισμό δύο πέναλτι (όπου ιδίως το δεύτερο ήταν ο ορισμός του όρου και, όπως λέμε, “θα το έδινε ακόμα και ο πρόεδρος της Τριγλίας Ραφήνας”), στοίχισε από την ομάδα μας τη χαρά της νίκης και την εδραίωσή της στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Αυτός ο κύριος είναι ακατάλληλος να φέρει τη σφυρίχτρα,

δήποτε άλλο δικαιοδοτικό όργανο. Στα χέρια μας, υπάρχει και το σχετικό βίντεο του αγώνα, όπου μπορεί κάποιος να δει τις επίμαχες φάσεις. Ο λαός του Αιολικού ήταν για άλλη μια φορά συγκλονιστικός, μετατρέποντας το γήπεδο της Ραφήνας σε “Ταρλά” και θυμίζοντας σε όλους μας παλιές καλές εποχές. Στο τέλος, όμως, μας έμεινε η πίκρα της απώλειας των δυο υπερπολύτιμων βαθμών, που θα μας έδιναν φτερά για τη δύσκολη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Επίσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση της συμπαθούς ομάδας της Τριγλίας Ραφήνας, για τη φιλοξενία των φιλάθλων του Αιολικού και δεσμευόμαστε για την ανταπόδοση στο β΄ γύρο.»

ζουν εμμέσως τις αγωνιστικές δυνατότητες της ομάδας μας; Ας είμαστε σοβαροί... Η ανακοίνωση αυτή δεν έρχεται να στοχοποιήσει πρόσωπα, αλλά ιδιότητες, και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους εντός και εκτός γηπέδου. Έρχεται να συμπληρώσει τις προ ημερών δηλώσεις του προπονητή μας, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, σχετικά, αλλά και τα κάθε άλλο παρά τιμητικά σχόλια των προπονητών και των παικτών των ομάδων που φιλοξενήσαμε έως τώρα στη Μυτιλήνη. Δε θα πληρώσει η ΑΕΛ Καλλονής την ασυνειδησία ορισμένων. Αρκετά βάλαμε από την τσέπη μας για το γήπεδο. Καιρός να αναλάβει τις ευθύνες της η δημοτική αρχή· ωστόσο, αν δεν μπορεί να μας το πει. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.»

ΛΗΜΝΟΣ

Έκαναν την επιλογή! τη Λήμνο βρέθηκε τις τελευταίες μέρες το κλιμάκιο των ενωσιακών προΣπονητών τής Ε.Π.Σ.Λ., με σκοπό να παρακολουθήσουν τους παίκτες που μπορούν να πλαισιώσουν τις Μικτές Ομάδες Παίδων και Νέων εν όψει του δευτέρου γύρου, που θα γίνει αρχές του επόμενου μήνα στη Χίο. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ομάδες τής Ε.Π.Σ., που στον πρώτο γύρο τα πήγαν πολύ καλά στη Ρόδο, περισσότερο δε η ομάδα των Παίδων που έχει περισσότερες ελπίδες να προκριθεί, θέλουν να ενισχυθούν και με παίκτες από τη Λήμνο, αφού το Πρωτάθλημα εκεί παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και τα περισσότερα παιδιά έχουν συμμετοχή στις ομάδες που αγωνίζονται. Ο Στέλιος Μουντανάρης (Παίδων), λοιπόν, και ο Κώστας Βαριεμέζης (Νέων), μαζί με τον υπεύθυνο της Ένωσης, Παράσχο Λάσκαρη, επισκέφθηκαν το νησί και σε συνεργασία με το νέο προπονητή Χρήστο Παλαιολογούδια, στον οποίο ανατέθηκε η παρακολούθηση των παιδιών, τα υπέβαλαν σε προπονήσεις και φιλικό παιχνίδι, ώστε να μπορέσουν να τσεκάρουν ποια αξίζουν να κληθούν στη Μικτή. Στο σημειωματάριό τους κράτησαν αρκετά ονόματα, τα οποία και θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα. Πάντως, και οι τρεις άνδρες επέστρεψαν χθες αρκετά ικανοποιημένοι από αυτό που είδαν, δείγμα ότι και η Λήμνος με τα πολλά προβλήματα μπορεί να συνεισφέρει και να δώσει παίκτες. Άλλωστε, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, πολλοί ήταν οι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα τής Ε.Π.Σ. Λέσβου και αναδείχθηκαν μέσα από το Πρωτάθλημα αυτό, όπως οι Μαθιός Μαρουκάκης και Δήμος Μανουσάκης.


25

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο και snack bar Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Κατάλληλο και για κοινωνικές εκδηλώσεις Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα. Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ.: 22510 54764 κιν.: 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σιδηρικά - Εργαλεία - Είδη Επιπλοποιίας Ζωοδόχου Πηγής 8 τηλ.: 22510 27370, 22510 24425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248 AGPA ΤHERM Παπαρίσβας Νικόλαος Παπαρίσβας Γεώργιος Νικομήδειας 3, Επάνω Σκάλα τηλ. 22510 23344

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ GO CYBER Ερμού 101, Μυτιλήνη τηλ.: 22510 37770 website: www.cybergames.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ MOTO MB Διπλώματα παντός τύπου, Ανανεώσεις, Μεταβιβάσεις, Εκδόσεις αδειών Ερεσού 17, Μυτιλήνη τηλ. 22510 41396, κιν. 6981016670 & 6932-896780

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

EΠIΓPAΦEΣ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510-45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΛΩΝΙΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Εξουσιοδοτημένο συνεργείο Peugeot, Citroën Αερ. Γιαναρέλλη 88 τηλ. 22510 24181, 22510 24744

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ZOUMPOULIS TOURS Κουντουριώτου 69 τηλ.: 22510 37755, 22510 37768, 22510 22767 site: www.zoumboulistours.gr e-mail: zoumboulistours@ yahoo.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Αποστόλη 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ.: 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής

Κ Α Ι

Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Λογοθεραπεύτρια Χρυσομαλλούσης 25 τηλ.: 22510 55109 κιν.: 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος κλινικής κατεύθυνσης Δέχεται με ραντεβού ειδηκές τιμές για φοιτητές και ανέργους Μπούχλια 10 τηλ.: 22510 41803, κιν.: 6971-736667 (24 ωρών) e-mail: Systemic.therapy@gmail. com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ. Ιωάννη Καλυβίτη τηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


27

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το οικονομικό σκάνδαλο στο Δικηγορικό Σύλλογο

Προωθείται η ηλεκτρονική διασύνδεση των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου

Απέλυσαν την εμπλεκόμενη υπάλληλο

Ιατρικές υπηρεσίες … με ένα κλικ!

συνεχίζει ν’ απασχολεί το Έκόντονα Δικηγορικό Σύλλογο το οικονομισκάνδαλο μετά την αποκάλυψη του πορίσματος ορκωτών λογιστών για «μαύρη τρύπα» ύψους 1.250.000 ευρώ στα ταμεία του Συλλόγου, ελλειμμα που προέκυψε στον έλεγχο πενταετίας του επίμαχου λογαριασμού κοινοπραξίας συμβολαίων. Η υπόθεση δείχνει να διχάζει το δικηγορικό κόσμο της Μυτιλήνης, που αναζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που δημιουργεί το πρωτοφανές έλλειμμα, για το οποίο τόσα χρόνια δε φαίνεται να υπήρχε ούτε υποψία. Πριν από λίγες ημέρες, ο Δικηγορικός Σύλλογος κοινοποίησε στην υπάλληλο που διαχειριζόταν το συ-

γκεκριμένο λογαριασμό καταγγελία της σύμβασής της, ενώ έχει κατατεθεί και μήνυση εναντίον της. Η ίδια, πάντως, αρνείται όλες τις κατηγορίες, θεωρεί ότι όλο το ζήτημα έχει να κάνει με μηχανογραφικό λάθος, ενώ δε φαίνεται και διατεθειμένη ν’ αφήσει τη θέση της. Όπως μας είπε ο δικηγόρος της, Στρατής Ηλιογραμμένος, πρόκειται να κατατεθεί προσφυγή για ακύρωση της απόφασης απόλυσης της υπαλλήλου. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση με καταθέσεις όλων των μαρτύρων, προκειμένου η πολυσυζητημένη υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Πελ.Γ.

Στη φάκα «ιερόσυλοι» διαρρήκτες τα πράσα πιάστηκαν από αστυνομικούς, χθες το πρωί, δυο νεαροί ηλικίας 24 και 25 ετών, την ώρα που έκλεβαν χρήματα από το παγκάρι σε ξωκκλήσι στην περιοχή της Σκάλας Ερεσού, που μόλις είχαν παραβιάσει. Στην κατοχή τους βρέθηκαν, σε έρευνα που τους έγινε, διάφορα εργαλεία διάρρηξης, καθώς και το χρηματικό ποσό των 13,20 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σ

Εξιχνιάστηκε η απόπειρα διάρρηξης νας 39χρονος ήταν, όπως προέκυψε, ο δράστης της απόπειρας κλοπής ηλεκτρικών συσκευών από ακατοίκητο σπίτι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, στην οδό Ξενοφώντος Καραπαναγιώτου στη Μυτιλήνη. Ο δράστης έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και τράπηκε σε φυγή. Εντοπίστηκε, όμως, το μεσημέρι της Τρίτης από αστυνομικούς με βάση περιγραφές που είχαν στα χέρια τους και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Ο 39χρονος, πρωινές ώρες της 12ης-12-2011, εισήλθε σε ακατοίκητο σπίτι ιδιοκτησίας 59χρονου, στην παραπάνω οδό, και αποπειράθηκε να αφαιρέσει διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη και τράπηκε σε φυγή.

Έ

ενοποίηση των διοικήσεων των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου άνοιξε το δρόμο για συνεργασία μεταξύ των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων για κάλυψη αναγκών, με στόχο την καλύτερη βέβαια εξυπηρέτηση του ασθενή. Στην κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του Βοστάνειου προωθεί την ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο Νοσοκομείων, ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει δυνατότητα γιατροί των δύο πλευρών ν’ ανταλλάσουν απόψεις, αλλά και να συμβουλεύονται συναδέλφους τους σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Η περιβόητη τηλεϊατρική, που χρόνια συζητιέται (και πληρώνεται), μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να ξεκινήσει να λειτουργεί. Μια ακτινογραφία ή μια αΤα… παρήγγειλαν! ξονική τομογραφία ασθε- «Ήδη έχουμε παραγγείλει νούς θα μπορεί από τη Μυ- ψηφιακά συστήματα απειτιλήνη να «ταξιδεύει» μέ- κόνισης, που θα μας δίχρι τη Λήμνο ή το αντί- νουν τη δυνατότητα να ψηστροφο, ώστε οι γιατροί ε- φιοποιήσουμε μια ακτινοκεί να κάνουν διάγνωση και γραφία ή μια αξονική τομονα συζητούν με συναδέλγραφία και οι γιατροί των φους τους τον τρόπο αντιμετώπισης κάποιου περι- δύο Νοσοκομείων που εστατικού. Μπορεί η θάλασ- φημερεύουν, ανά πάσα σα να χωρίζει τα δύο νησιά, στιγμή να έχουν τη γνώμη όμως η τεχνολογία βρίσκει των συναδέλφων τους», τρόπους για να τα φέρνει λέει στο «Ε» ο διοικητής κοντά. Αυτή είναι η φιλο- του Νοσοκομείου Μυτιλήσοφία της πρωτοβουλίας νης, Δημήτρης Κατσιφαράτης διοίκησης, που στόχο κης. έχει ν’ αξιοποιήσει το δυ- Οι γιατροί των δύο Νοσοναμικό των δύο Νοσοκο- κομείων θα έχουν τη δυναμείων για να καλύψει ανά- τότητα, επίσης, να συνδέογκες και κενά. νται με μεγάλα νοσοκομεία

Η

Γράμματα Αναγνωστών

Φωτεινές εξαιρέσεις... ίναι γεγονός ότι η πατρίδα του, έκανε το Δαμάνδρι αγνώριΕμέρες, μας περνάει πολύ δύσκολες στο!!! Κάθε Σάββατο πρωί λειόχι μόνο λόγω της οικο- τουργεί και μαζεύεται πολύς νομικής κρίσης αλλά και λόγω κρίσης θεσμών, κοινωνικής κρίσης και εν τέλει κρίσης ανθρωπιάς. Μέσα σ’ αυτήν τη συγκυρία υπάρχουν (ευτυχώς) και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, αν και λίγες, που δεν παύουν όμως να παραδειγματίζουν εμάς τους υπόλοιπους. Θέλω λοιπόν να τονίσω και να αναφέρω κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις που έτυχε να πέσουν στην αντίληψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες παρόμοιες ή και διαφορετικές περιπτώσεις, είτε μεμονωμένων ατόμων είτε συλλόγων κ.λπ.. Πρώτη περίπτωση είναι αυτή του παπα-Μιχάλη Τυροπώλη, του ιερωμένου που είναι υπεύθυνος στη Μονή Δαμανδρίου (για όσους δε γνωρίζουν, η Μονή βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων πριν τον Πολιχνίτο, πηγαίνοντας από Μυτιλήνη). Η Μονή αυτή, αν και έχει πολύ μεγάλη ιστορία, ήταν ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη. Μέσα σε λίγα χρόνια (έξι αν δεν κάνω λάθος) ο παραπάνω ιερωμένος με την εργατικότητά του, το χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του και γενικά με την προσωπικότητά

κόσμος, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν πάει κανείς στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) ή 23 Αυγούστου (τα Εννιάμερα της Παναγίας) την παραμονή ή ανήμερα, θα δει ότι δημιουργείται το αδιαχώρητο. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τις ημέρες τού Πάσχα. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος το παραπάνω μοναστήρι, να θαυμάσει την ομορφιά της φύσης, αλλά και να δει τα «έργα» του παπα-Μιχάλη. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει διαπιστώσει ότι κάτι συμβαίνει στο παραπάνω μοναστήρι και γι’ αυτό βοηθάει όσο μπορεί, και κάποιες κυρίες συμπαραστέκονται κατά τρόπο αξιοσημείωτο. Σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το Δαμάνδρι (στα Μελαντά, κατ’ άλλους Μηλαντά) βρίσκεται το Μετόχι του Αγίου Γεωργίου. Ο παπαΜιχάλης έχει βάλει και εκεί τη σφραγίδα του. Με μια επίσκεψη εύκολα κανείς διαπιστώνει τα παραπάνω. Τέτοιες προσπάθειες και μάλιστα αθόρυβες αξίζει τον κόπο και να προβάλλονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση... Περίπτωση δεύτερη είναι αυτή του παπα-Στρατή Αικατερίνη,

της Αθήνας που εφημερεύουν, ώστε να συνεργάζονται και με συναδέλφους τους εκεί για την αντιμετώπιση περιστατικών. «Πιστεύω ότι μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος της υγείας και να μας βοηθήσει στην κάλυψη αναγκών ανά πάσα στιγμή», τονίζει ο ίδιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο της Μύρινας στη Λήμνο διαθέτει τρεις ακτινολόγους και με την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, θα μπορούν οι γιατροί εκεί να βοηθούν το έργο των ακτινολόγων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που όπως είναι γνωστό δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ώρες αιχμής. Ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες γιατρών αντιμετωπίζει αντίστοιχα, βέβαια, και το Νοσοκομείο της Μύρινας, και μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μπορεί να συνεργάζεται ανά πάσα στιγμή με το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

ΑΝΤΙΟ… του ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Παύλου στον Πολιχνίτο. Ο παπα-Στρατής δεν έχει ούτε ενάμιση χρόνο που διακονεί την παραπάνω εκκλησία και όμως έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο στην ενορία του. Είναι ένας απλός και καλοκάγαθος άνθρωπος (πατέρας πέντε παιδιών) και ο κόσμος της ενορίας του (και όχι μόνο) τον έχει αγκαλιάσει, τον εμπιστεύεται και τον βοηθάει ποικιλοτρόπως. Κάποια από τα σημαντικά έργα που εύκολα διαπιστώνει κανείς, είναι η πέργκολα μπροστά στην εκκλησία, η διαμόρφωση της αίθουσας που βρίσκεται στον αύλειο χώρο και στην οποία προσφέρεται καφές μετά τη λειτουργία σε όποιον θέλει, η τσιμεντόστρωση της αυλής (που ως γνωστόν ήταν βραχώδης) και η έναρξη της αγιογράφησης της εκκλησίας (που είναι και το πιο δαπανηρό έργο). Μια άλλη πάρα πολύ σωστή (κατά τη γνώμη μου) ενέργεια του παπα-Στρατή είναι ότι πρότεινε (και έγινε δεκτό) τρεις γυναίκες στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, οι οποίες μαζί με το τέταρτο μέλος, που είναι άνδρας, προσφέρουν τα μέγιστα στην (μέχρι πρότινος) «ξεχασμένη» και «παραμελημένη» εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Περίπτωση τρίτη είναι και αυτή από το χώρο της εκκλησίας. Πρόκειται για τον παπα-Γιώργη Καστρινέλλη, που είναι ιερέας στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παρακοίλων. Ο Παπαγιώργης (ένας νέος άνθρωπος και πατέρας τριών παιδιών) είναι παπάς στα Παράκοιλα τα τελευταία πέντε χρόνια. Η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι πολύ παλιά, του 1750 αν δε κάνω λάθος, αλλά ήθελε συντήρηση και περιποίηση. Με το προσωπικό του ενδιαφέρον, το τρέξιμο σε διάφορες κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες (που ξέρουμε το πόσο γραφειοκρατικές είναι), αλλά και με τη βοήθεια των απανταχού Παρακοιλιωτών, κατόρθωσε να επισκευάσει (σε χρόνο ρεκόρ) την παραπάνω εκκλησία και να την παραδώσει στους ενορίτες του και όχι μόνο. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η παραπάνω εκκλησία αποτελεί ένα «κόσμημα», όχι μόνο για τα Παράκοιλα, αλλά και για ολόκληρη τη Λέσβο. Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου αν δεν τόνιζα τη μεγάλη συμβολή και βοήθεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που πλαισιώνει τον παπα-Γιώργη. Νίκος Γαβριήλ Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

ην Παρασκευή 9/12/ Τνωνία 2011, η λεσβιακή κοικαι κυρίως η πανεπιστημιακή κοινότητα, σοκαρίστηκε από την είδηση του θανάτου μιας νέας κοπέλας, φοιτήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Για όσους γνώριζαν τη Γιούλη Καπέλη, η θλίψη είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς θα λείψει το πάντα καλοσυνάτο χαμόγελό της και η χαρμόσυνη διάθεσή της. Ως ΠΑΣΠ Μυτιλήνης οφείλουμε να αποχαιρετήσουμε το μέλος, τη συνάδελφο, μα πάνω από όλα τη φίλη μας Γιούλη και να εκφράσουμε δημόσια τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στα οικεία της πρόσωπα και να τονίσουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμπαρασταθούμε με οποιοδήποτε μέσο μάς ζητηθεί. Κλείνοντας, με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, θα θέλαμε για ακόμα μια φορά να τονίσουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Βοστάνειου Νοσοκομείου και την πλήρη στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό. Καλό Ταξίδι, Γιούλη... ΠΑΣΠ Μυτιλήνης


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα w Διασκέδαση… «first class» στο «Marush», σήμερα Πέμπτη, σε ένα ακόμη μεγάλο event που οργανώνει, με guest DJs και πολλά χάπενινγκ. w «Ανάκτορο Club» σήμερα Πέμπτη στο «De Facto», στην προκυμαία, με τους DJ Sera και τον DJ Μike. Δυνατή διασκέδαση μέχρι αργά το βράδυ. w Ντόπιοι μεζέδες σε μεγάλη ποικιλία και φρέσκο ψάρι, στην ταβέρνα «Κωστάρας», στην Παναγιούδα. w Σημείο συνάντησης για όλες τις ώρες το «Ναυάγιο με θέα», στην Πλατεία Σαπφούς. Για καφέ το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ με νόστιμα πιάτα, υπέροχες σαλάτες, γλυκά και άφθονο κρασί. w Λαχταριστές μερίδες κρεατικών σε… νόστιμες τιμές και φοιτητικά πακέτα, σερβίρει η «Πίττα του Παππού», στο Μακρύ Γιαλό. w Ιταλικές γεύσεις σε πίτσες και ζυμαρικά στο εστιατόριο «Dolce Vita», στην Επάνω Σκάλα. Δοκιμάστε τα χειροποίητα ραβιόλια με σπανάκι, αλλά και ταλιατέλες με σολομό. w Κοτόπουλο σούβλας, πανέ ή κοτομπουκιές σερβίρει το «Dream Chicken», στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και άλλα κρεατικά, στη σούβλα ή στα κάρβουνα, σε χορταστικές μερίδες. w Στο όμορφα διαμορφωμένο πατάρι της πιτσαρίας «Martano» στην προκυμαία, θ’ απολαμβάνετε τις γεύσεις της με θέα. w Ντόπια κουζίνα όλη τη μέρα στο «Μπουντρούμι», στην Ελ. Βενιζέλου.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Γλωσσολογικά άει ένας Κύπριος στα Π- Θέλω «Everest». ένα σάντουιτς. - Τι να βάλω μέσα; - Τυρίν, ντομάταν, πιπεριάν... - Ρε φίλε, σε παρακαλώ, μπορείς να μη βάζεις «ν» στο τέλος των λέξεων; - Εντάξει! - Συνέχισε λοιπόν, τι άλλο να βάλω στο σάντουιτς; - Ζαμπό, μπέικο...!

J

Μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική ίνουμε τεκιλάκια: Η Μάγδα, η Θάλεια, εγώ, η Μαρία, φίλη παλιά, τώρα σύζυγος και μητέρα, ζηλεύει, επειδή δεν κάνει όσα κάνουμε. Όλες έχουμε γκομενικά προβλήματα, η Μαρία δίνει συμβουλές. Η Μάγδα έχει να βγει με το πιπίνι της, δεν ξέρει τι να βάλει. «Μόνο κανένα από τα βρακάκια με τα παπάκια μη φορέσεις!» «Εγώ μέσα μου νιώθω παιδί.» «Ναι, αλλά δεν είσαι!» «Ρε Μάγδα, ούτε στον άντρα μου δεν τα φοράω!» «Ωχού, τι να βάλω;» «Στην ανάγκη, μη βάλεις!» «Θα νομίσει ότι θέλω σεξ!» «Ενώ δε θες...» «Θα φορέσω ντεκολτέ, φτάνει!» «Με αθλητικό σουτιέν!» «Μπορείς να μην ανακατεύεσαι;» «Κορίτσια, πηγαίνω με τον ίδιον άντρα 17 χρόνια. Πώς είναι να πηγαίνεις με άλλον;» «Ποτέ δεν κοιμόμουν με κάποιον τόσον καιρό. Αυτό πώς είναι;» «Ε, δεν είναι, αδερφάκια!» «Δηλαδή καθόλου;» «Στις γιορτές, μία κάθε κι εγώ δεν ξέρω πότε, αυτά.» «Και δεν τον κεράτωσες;» «Καλά δεν ντρέπεστε;» Κοιταζόμαστε. «Δεν! Αυτός;» «Καλέ, ποια θα κοιτάξει το Λεωνίδα;» «Μάγδα, το άλλο το βρακί βάλε, με τα αρκουδάκια»! «Ναι, καλά, η Θάλεια μόνο στρινγκ φοράει, βλέπω την προκοπή της, άσχετο, εσύ, πόσα έχεις πιει;» «Δε μετρούσα.» «Πόσα είν’ αυτά;» «Το μεσαίο κουνιέται.» «Κατάλαβα, αλήθεια ή θάρρος;» «Θάρρος.» «Ωραία, παραμονή Πρω-

Π

τοχρονιάς θα πας στον έρωτα με ένα τρίγωνο να του πεις τα κάλαντα.» «Δεν τα ξέρω.» «Λοιπόν, πιάστε το ρυθμό, θα τα μάθει απόψε.» «Σε τι τόνο;» «Σε ήχο τρίτο πλάγιο, δε θα πας στον Ιερώνυμο.» «Δεν πάω. Είμαι παράφωνη.» «Γι’ αυτό θα πας, να εκτιμήσει την πράξη σου, ν’ ακούσεις πάλι κανένα ξεσταύρι, να κλαις, βαριέμαι να παίζω χαρτιά πρωτοχρονιάτικο.» «Μαράκι, θυμάσαι που σου ανάβαμε το καντήλι κάθε βράδυ, στο Λονδίνο;» «Τούτη δεν είχε πετάξει τις πέτρες από το μουσείο, γιατί τις πέρασε για σκουπίδια;» «Ναι και με βάλατε μέσα στον κάδο που έριξα τη σακούλα να ψάχνω να τις βρω.» «Και πέρασε ένας ζητιάνος κι ήθελε να μας δώσει το φαΐ του κι η αναίσθητη γελούσε.» «Αυτά να του πεις. Πες, κάποτε, σε μια φίλη μου καντήλια άναβα, όταν ξενυχτούσε να διαβάσει εικόνες.» «Ε, διαβάζεται η

εικόνα, ρε Μαράκι;» «Μωρέ και την μπάντα του δήμου θα κλείσω να σε συνοδεύσει στο κάλαντο!»! «Μην παραλείψεις πως βγήκες απ’ το μπάνιο μια μέρα, παστωμένη κρέμες, με μια “Vogue” στο χέρι, να μου πεις πως αυτό που φορά η Παναγία δεν είναι πουκάμισο, ράσο είναι, άντε σάκος, και μου έδειξες και φωτογραφία από ντεφιλέ τού Βαλεντίνο!!!» «Λοιπόν, λοιπόν!!! Είπαμε θάρρος. Του τηλεφωνείς επί τόπου και του ζητάς να είναι ευγενής! Εγώ πες, είμαι αυτός. Λέγε!» «Όπως το θέτεις, κατεβάζω δυο τεκιλάκια, μονοκοπανιά, εμπρός, έλα δω, ρε, έλα δω, ρε!» «Παρακάτω!» «Τι παρακάτω;» «Ζήτα το λόγο!» «Πού είναι ο λόγος;» «Έι! Κλέβεις!» «Δε μου λες εσύ: τι κάνεις, είσαι καλά, γιατί, αν δεν είσαι, ούτε εγώ είμαι»! «Καλέ, στείλε τον στο διάβολο!» «Στο διάβολο, Παλιομάγδα»! «Όχι εγώ, αυτός, άντε γα***ου πες!» «Δε

σφάξανε, εσύ να πας, βάλε και παπάκια κι αρκουδάκια, κι ό,τι θες! Αυτός να μην πάει, εκτός αν θέλει, οπότε εμείς δεν κρατάμε κανέναν! Τεκιλάκι! Φούντωσα! Μοναχοπαίδι είμαι, κτητικός άνθρωπος είμαι, άκου να πάει! Θα το κάνω το έγκλημα, θα σφάξω τη Μάγδα! Τα τανκς θα κατεβάσω στο Σύνταγμα να τα βάλω να σφυράνε! Δηλαδή τον έχεις τον άλλον εκεί σαν τα άγια των αγίων και πάει η άλλη κι απλώνει τα κουλά της. Πού πας, μαντάμ; Το Βόσπορο βάλε, θα τον πιω όλον! Δε θέλω να ξέρω για άλλες. Μπορώ;» «Εντάξει, πειστήκαμε, κλείσε, το τηλέφωνο.» «Ποια κάμερα με παίρνει; Εγώ δεν αντέχω να υποφέρεις, άμα κάποιος σε πειράξει θα τον σκίσω», «κι άμα έχεις γκόμενα, θα σκίσω αυτή!», πετιέται το Μαράκι. «Άσ’ την, προσεύχεται» ακούω τη Μάγδα. Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3466  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement