Page 1

Ανακοινώθηκε την Τρίτη, με έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ

Η Ελένη Αξιώτου διευθύντρια στο ΙΚΑ Μυτιλήνης

ΣEΛ. 7

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Σε

10

λίδες

www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3405

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18 , 25-26

Επιβεβαιώθηκαν οι αποκλειστικές πληροφορίες τού «Ε» για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του 55χρονου

TIMH €1,3

Προς αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνης - Κωνσταντινούπολης

Σε καλό δρόμο!

ΣABBATOKYPIAKO

«Ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας»

ΣEΛ. 6

«Βούλησή μας, να τελειώσει η μελέτη και το έργο του οδικού άξονα Θερμής - Μανταμάδου», δηλώνει ο Νάσος Γιακαλής, διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ

Δρόμος πρώτης προτεραιότητας

Ολλανδοί και Βέλγοι στη Μυτιλήνη

Επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα της Λέσβου ετοιμάζονται να αναλάβουν το ρίσκο της αεροπορικής σύνδεσης της Μυτιλήνης με την Κωνσταντινούπολη. Εκτιμούν πως η αγορά των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης μπορεί να δώσει σημαντικό αριθμό τουριστών στη Λέσβο, που θα καταστήσουν τη γραμμή κερδοφόρα.

ΣEΛ. 19

ΣEΛ. 19

Συμφωνία του ταξιδιωτικού Ομίλου Sundio Group με το ξενοδοχείο «Lesvos Inn»

ΣEΛ. 9

Δεν έχει τύχη η καταγγελία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Θα πάρει άδεια το κινέζικο κατάστημα ΣEΛ. 10

Το 2o Βραβείο διαγωνισμού για τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων τροφίμων και ποτών σε φοιτήτριες του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου

Χαλβάς για διαβητικούς… «να γλείφεις τα δάκτυλά σου»! ΣEΛ. 4


2

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μελλοντική έκθεση Μια έκθεση με τίτλο «Μύρτις» θα μεταφέρει σε όλα τα μουσεία που ανήκουν στο Δίκτυό του το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, ενός κοριτσιού του 5ου π.Χ. αιώνα, το κρανίο της οποίας βρέθηκε σε έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μαζί με σκελετικά κατάλοιπα 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών. Η έκθεση προβάλλει τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, αρχίζοντας με την ανασκαφή και καταλήγοντας στην παρουσίαση του αναπλασμένου προσώπου της Μύρτιδος.

Μελλοντική έκθεση (2) Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, Μαντώ Παπαδοπούλου, η έκθεση δεν αναμένεται να έρθει σύντομα στη Λέσβο. Θα έρθει, όμως, σίγουρα κάποια στιγμή και θα έχει μάλλον μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα συνοδεύεται και από διαλέξεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Β.Χρ.

Παλιές φωτογραφίες Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Αιγαιοπελαγητικός Αθλητισμός», της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 1935. Σχόλιο για την επανέκδοση της εφημερίδας.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Κενά καθηγητών Πολλά είναι τα κενά εκπαιδευτικών που εμφανίζονταν στα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού, σύμφωνα με πίνακες που δημοσίευσε ηλεκτρονικά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Ωστόσο, η υπηρεσία έχει διαθέσιμους τουλάχιστον 50 καθηγητές, τους οποίους και θα τοποθετούσε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ. Μέσα στις επόμενες μέρες θα φανεί το ποια είναι πραγματικά τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Β.Χρ.

ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 18 ημ. Aνατ. 06.06 ∆ύσ. 18.34

15 Νικήτα μ., Φιλοθέου, Συμεών Θεσ/νίκης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Λάδι από τη Γερμανία

Βοήθεια εξ Αθηνών Ένα απ’ τα ελάχιστα μάλλον σχολεία της επικράτειας που θα έχουν όλοι οι μαθητές όλα τα βιβλία, φαίνεται πως θα είναι το Δημοτικό Σχολείο της Βρίσας, το οποίο φέτος έχει 35 μαθητές και θα λειτουργήσει ως τριθέσιο. Όπως αντιγράφουμε απ’ την ιστοσελίδα www.vatera.gr που φιλοξενεί όλα τα νέα της περιοχής, στο εν λόγω Σχολείο «τέτοιο πρόβλημα με τα βιβλία δεν υπάρχει. Οι δάσκαλοι απ’ την αρχή προβληματίστηκαν πώς να αντιμετωπίσουν το θέμα (γιατί δε λειτουργούν ως απλοί δημόσιοι υπάλληλοι). Έψαξαν στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και βρήκαν τα βιβλία. Εδώ ήρθε αρωγός ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, ο οποίος αγόρασε τα απαιτούμενα βιβλία και τα έστειλε.». Τέτοιες περιόδους, που η δημόσια εκπαίδευση γυρνά δεκαετίες πίσω, είναι αν μη τι άλλο παρήγορο ότι υπάρχει τέτοια υποστήριξη σε ένα σχολείο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Στην ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάσαμε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 η χώρα μας έκανε εισαγωγές ελαιολάδου από τη Γερμανία. Αυτό λένε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δεν επιδέχονται διάψευσης. Είναι οξύμωρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου στη χώρα μας, κι ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, είναι τέτοιο που κάνει σχεδόν απαγορευτική την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της ελιάς. Γι’ αυτό έχουμε φθάσει στο σημείο να κάνουμε εισαγωγές ελαιολάδου ακόμη κι από τη Γερμανία. Πιθανότατα το ελαιόλαδο αυτό να προέρχεται από τρίτες χώρες, όπου η τιμή του είναι πολύ πιο χαμηλή. Ν.Μ.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει αρχίσει να αποκτά η συλλογή παλιών φωτογραφιών που εδώ και πολύ καιρό κάνει ο Αντώνης Χιώτης από το Σίγρι. Πέρα από την έκθεση φωτογραφιών με παλιούς μαθητές του χωριού, που φιλοξενούσε στο καφενείο του, συχνά «ανεβάζει» διάφορες φωτογραφίες του παρελθόντος και στην ιστοσελίδα του. Οι φωτογραφίες αυτές εισάγουν όποιον τις βλέπει στο πώς ήταν η ζωή στο Σίγρι στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα και, αν μη τι άλλο, έχουν ενδιαφέρον για ντόπιους και μη. Β.Χρ.

14 φορές Η είδηση για τη λιμνοδεξαμενή Σεδούντα θύμισε αυτομάτως τι προσπάθειες είχαν γίνει, και από πόσο πολλούς και διαφορετικούς, για να εξασφαλιστεί το κονδύλι του 1,6 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους που είναι απαραίτητο για να γίνει λειτουργικό το έργο. Μόνο ο τότε δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, χρειάστηκε να πάει συνολικά 14 φορές στα συναρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, ενώ ων ουκ έστι αριθμός επαφών είχαν γίνει από βουλευτές, περιφερειάρχες, το νομάρχη και μια σειρά τοπικών παραγόντων. Ως και ο Κώστας Μουτζούρης, με την ιδιότητα του πρύτανη του ΕΜΠ, είχε απαιτήσει χρηματοδότηση για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Θα ήταν κρίμα και άδικο, λοιπόν, τόση προσπάθεια να πήγαινε χαράμι αν έμενε απλά γραμμένο το κονδύλι σε έναν κωδικό και δε γινόταν έργο, όπως δημιουργεί βάσιμες ελπίδες η ανάληψη της σχετικής ευθύνης απ’ τις περιφερειακές υπηρεσίες. ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ την Αρχιτεκτονική Αθηνών, ο τελευταίος επιτυχών είχε τελικό βαθμό 18,95 και κάποιο παιδί πολύτεκνης οικογένειας εισήλθε με 4,62! Πώς μπορεί να παρακολουθήσει το παιδί αυτήν τη Σχολή, κ. Πανάρετε;

Σ

Η Αριστερά στα FM Ο ραδιοφωνικός σταθμός «902 Αριστερά στα FM» και η τηλεόραση «902» ανήκουν στο Κ.Κ.Ε. τής κ. Παπαρήγα. Στο «κόκκινο 105,5 FM» ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε δύο μήνες και σε λίγο καθόλου. Στον «902 FM» τού Κ.Κ.Ε., από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 21 εργαζόμενοι και οι μισθοί που πληρώνονται αρχίζουν από 400 - 800 ευρώ, στους περισσότερους δημοσιογράφους. Οι απολυθέντες τού «902» ανήρτησαν πανώ στον Περισσό, που αναγράφει: «Όχι στις αδικίες και εκδικητικές απολύσεις, όχι στο κλίμα-γκέτο τού 902.» Κατά τα άλλα είμαστε κόμματα του εργαζόμενου λαού και ζητούμε να μην απολυθεί κανένας από το Δημόσιο! Υποκριτές!

Φθινόπωρο στη Μονή Δαμανδρίου...

Αρχή άνδρα δείκνυσι!

Γκάλοπ… προσφοράς

Δεν ξέρω τι προσδοκά και πού προσβλέπει όταν με έπαρση διατείνεται ότι είναι «πολιτικός καριέρας» (!!!) και κανείς δεν μπορεί να τον παραβλέπει. Προφανώς θεωρεί ότι είναι αναντικατάστατος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητές του. Όμως, τα πρόσφατα «επεισόδια» της πορείας του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας - τα οποία ασφαλώς και είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων - αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν ότι ο... πολυπράγμων αυτός παράγοντας δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί στοιχειωδώς την ομολογουμένως μοναδική κακότητα και εμπάθεια που τον διακρίνει. Έτσι, όμως, απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει τον ίδιο του τον εαυτό και τις αδυναμίες του χαρακτήρα του, εκτίθεται, καταφεύγοντας σε συνεχόμενες γκάφες, που αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τα όσα του καταμαρτυρούν εχθροί και «φίλοι» ως χαρακτηριστικά του. Η αυτογνωσία, το «γνώθι σ’ αυτόν», είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και όποιος τη διαθέτει, φροντίζει να αυτοπροστατεύεται.

Γνωστό αυτοδιοικητικό έντυπο διοργάνωσε μεταξύ περιφερειαρχών και δημάρχων μίνι δημοσκόπηση για το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα μηνιάτικο προσφορά, όπως άλλωστε τους ζήτησε η κυβέρνηση. Κι ενώ οι περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και του Βορείου Αιγαίου, όπως φαίνεται απ’ τις αναρτημένες απαντήσεις δηλώνουν πρόθυμοι να εισφέρουν αρκεί η προσφορά τους να πάει για το καλό του κοινωνικού συνόλου και τη διάσωση της χώρας, οι δήμαρχοι εμφανίζονται να… τσινούν και να δηλώνουν, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, πως με την αντιμισθία που λαμβάνουν έχουν να συντηρήσουν οικογένεια. Όσο για το Νάσο Γιακαλή, δήλωσε: «Στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, οφείλουμε να συμβάλλουμε και εμείς. Επομένως πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά θα πιάσουν τόπο. Είναι η ώρα αυτοί που διαθέτουν τον πλούτο, να προσφέρουν ανάλογα, με στόχο πάντα τη σωτηρία της πατρίδας μας.» ΜΑΡ.ΠΛ.

Αρχή άνδρα δείκνυσι! (2) Το γεγονός ότι απ’ τη θέση του «χαλίφη στη θέση του χαλίφη» βρέθηκε στο περιθώριο, αποδεικνύει ότι διαχειρίστηκε την εξουσία που είχε με το χειρότερο τρόπο, απόρροια της αλαζονικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν όσοι... καβαλούν καλάμι! Προφανώς αγνοούν ή υποτιμούν το γεγονός ότι ενίοτε το... καλάμι μπορεί να σπάσει, στην καλύτερη εκδοχή, γιατί η χειρότερη είναι πιο... οδυνηρή! Ας πρόσεχε, λοιπόν, γιατί η εμπάθεια, η κακότητα και η αλαζονεία δεν είναι καλοί σύμβουλοι, πολύ περισσότερο για εκείνους που διαχειρίζονται τα κοινά και κάθε μορφής εξουσία. Τους οδηγούν σε λάθη και γκάφες, που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα, όπως καλή ώρα! Μα.Μ.

Μας τελείωσε… Στη συζήτηση για το ποιοι θα προσκληθούν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ακτοπλοϊκά, προτάθηκε να συμμετάσχουν και οι αρμόδιοι φορείς με εκπροσώπους τους, όπου και αναφέρθηκε ονομαστικά ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Άλλωστε, όπως αναρωτήθηκε κι ο Σταύρος Δημηρούδης, «ποιος άλλος αρμόδιος υπάρχει τώρα που… Παμπούκης τέλος»; ΜΑΡ.ΠΛ.

Τα πικρά γλυκά Μια βδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, οι ενώσεις συνεταιρισμών δε βγάζουν άχνα για το θέμα, αφήνοντας τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ να σηκώνει μόνος του το βάρος της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άλλες γιατί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από δάνεια που πήραν και δεν τα αποπλήρωσαν ποτέ, άλλες γιατί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία ελέγχεται από το κράτος. Πώς να βγεις στο αντάρτικο όταν είσαι δεμένος χεροπόδαρα; Ν.Μ.

Στη Ρω Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Καστελλόριζου ήταν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ήταν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και οι δύο είχαν την τύχη να πάνε λίγο μετά τις εκδηλώσεις στη γνωστή από την «κυρά» της βραχονησίδα Ρω. Λίγα μέτρα από την τουρκική ακτή, ας ελπίσουμε πως οι δύο εκπρόσωποι των μεγάλων κομμάτων κατάλαβαν γιατί πρέπει να συνενοηθύμε όλοι. Μεγάλοι και μικροί… Σ.ΜΠΑ

Αγιασμός στο 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης Δε θα τον έχανα τον αγιασμό με τίποτα στον κόσμο. Ήταν υπόσχεση στον εγγονό μου. «Θα πάρω την τσάντα μου, θα φορέσω το καπέλο μου και τη Δευτέρα θα είμαι εκεί.» «Να φορέσεις το άσπρο σου καπέλο, όχι το μπλε.» «Το άσπρο, ομορφιά μου, ό,τι πεις.» «Γιατί θέλεις να ‘ρθεις;» «Για να δούνε πόσοι σε αγαπάνε. Μην τους φανείς αχαΐδευτο και σε παραπετάξουν», είπα ένα στίχο του Παλαμά από τον «Τάφο». Όλα μου φάνηκαν σα να τα έβλεπα για πρώτη φορά και ας θήτευσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 33 ολόκληρα χρόνια μέσα στην τάξη, ως δάσκαλος. Κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να συγκινείται! Είχα 14 χρόνια να μπω σε διδακτήριο μετά τη συνταξιοδότησή μου, και το απόλαυσα. Είπε ο παπάς μετά το πέρας του αγιασμού: «Ας μοιάσουμε στην κακία στα νήπια.» Άμποτε πάτερ! Τότε θα έχουμε κοινωνίες αγγέλων.

Του δημάρχου Δεν έχω μέχρι σήμερα ζητήσει τίποτα προσωπικό, ούτε για εμένα ούτε για τα παιδιά μου. Από κανέναν. Γνωρίζεις, Δημητρό, τις ευαισθησίες μου για τα σχολεία και την εκπαίδευση γενικώς. Εδώ θα επιμείνω, και αν χρειαστεί θα σε πικράνω. Δεν είναι μεγάλη η δαπάνη, ούτε 2.000 ευρώ υπολογίζω, για το Νηπιαγωγείο. Να εξαφανιστεί το συρματόπλεγμα από τη δυτική πλευρά του Νηπιαγωγείου και να τοποθετηθούν κάγκελα. Ούτε πέντε μέτρα το συρματόπλεγμα. Να σουβαντιστεί ο νότιος τοίχος και να ζωγραφιστεί όπως ο άλλος, να πέσει λεπτό γαρμπίλι στην αυλίτσα και τέλος να τοποθετηθούν δυο ομπρέλες. Αυτά για την ώρα, κ. Δήμαρχε. Το εσωτερικό του Νηπιαγωγείου είναι αρκετά καλά οργανωμένο και λειτουργικό.

Τα δέντρα δεν πεθαίνουν όρθια Κατά μήκος της παραλίας του κόλπου της Γέρας και κοντά στο μπαρ «Ιέρα» στην περιοχή Παλαιοκήπου Γέρας, τέσσερα δέντρα ξεριζώθηκαν από τη μάνητα του ανέμου και έγειραν προς την πλευρά του δρόμου. Παρακαλώ τον αντιδήμαρχο Γέρας να στείλει δυο εργάτες και να τα αναστυλώσει.

Πολιτικές σκέψεις Το έχω γράψει αρκετές φορές, θα το επαναλάβω ακόμα μία. Αυτή η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική ύφεση και τον εκπεσμό των θεσμών, δεν έχουν τις ικανότητες να την ανορθώσουν, ούτε τη θέληση να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Προσωπικά πιστεύω ότι οι κ.κ. Κακλαμάνης, Σηφουνάκης, Σκανδαλίδης, Πάγκαλος, Παπουτσής, Ρέππας, Πετσάλνικος, πρέπει να πάνε στα σπίτια τους. Ό,τι είχαν να προσφέρουν, το έδωσαν. Και ιδού τα χάλια μας! Θα έβλεπα με ευχαρίστηση στην κυβέρνηση τους κ.κ. Παπαδόπουλο, Αλέκο, Μ. Δρεττάκη, Σ. Μάνο, Τσοβόλα (δεν είναι ο παλιός πια), Παπαχελά (δημοσιογράφο) και τον πατριώτη μας Βαξεβάνη (επίσης δημοσιογράφο).

Βιβλία που πρέπει να διαβάσετε Αυτό τον καιρό διαβάζω το «Άγιοι δαίμονες εις την Πόλιν», του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις «Μεταίχμιο», και διάβασα για δεύτερη φορά το «Γυρισμό», δύο τόμοι τής Ρόζαμουντ Πίλτσερ, εκδόσεις «Ωκεανίδα». Σε όσους αρέσει το διάβασμα, αξίζει να τα μελετήσουν.

Οι φοροκλέπτες του Δημοσίου Έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών και φυσικών προσώπων που χρωστούν χρόνια πολλά φόρους στο Δημόσιο και εισφορές στο ΙΚΑ. Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί τόσα χρόνια δεν εισπράχτηκαν αυτά τα τεράστια ποσά με κατασχέσεις της ακίνητης περιουσίας τους και πώς οι κύριοι αυτοί έπαιρναν φορολογικοί ενημερότητα. Απιδιάς Λάκκος, 13-9-2011


4

EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Τρέχοντα & Επίκαιρα Υπόθεση συγκυρίας πότε θα σκάσει το κανόνι ριν ένα μήνα περίπου, η Standard & Poor’s έβγαλε ανακοίνωση για την πτώχευση της χώρας μας μέχρι το τέλος τού 2011. Πέρα από τις σκοπιμότητες και τα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης, για κάποιον που ξέρει οικονομικά και μπορεί να διαβάζει δείκτες και νούμερα και προπαντός δε φορά παρωπίδες, η παραπάνω ανακοίνωση δεν του προσέθεσε τίποτα. Του ήταν γνωστό ότι η πορεία της οικονομίας της χώρας μας είναι πια μη αναστρέψιμη. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνουν και να εμβαθύνουν την ύφεση. Οι οικονομικοί δείκτες «φωνάζουν» εδώ και πολύ καιρό ότι ανάπτυξη δεν υπάρχει. Άρα δεν μπορείς να περιμένεις να εισπράξεις από κάτι που δεν υπάρχει. Όσο για το λεγόμενο «κοινό νόμισμα», που τόσο έχουμε αποθεώσει, με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει πια καταντήσει «πολυτέλεια» και δε θα ήταν καθόλου υπερβολή να το πούμε και «βαρίδι» στα πόδια της παραπαίουσας οικονομίας μας που παλεύει με χέρια και δόντια να γίνει ανταγωνιστική. Το μνημόνιο δεν έχει πια καμμία πρακτική αξία. Ξεπεράστηκε πλήρως από τις αρνητικές εξελίξεις. Η Ελληνική Οικονομία δεν υπάρχει, έτσι όπως τουλάχιστον την εννοούν οι αγορές. Απόδειξη, το λεγόμενο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Είναι σχεδόν νεκρό και δεν «ακούει» πια ούτε σε ανακλαστικά τινάγματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χειρότερα έρχονται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Σε μια αγορά ανοικτή όπως είναι Ευρώπη, που ολοένα και περισσότερο ανοίγεται, η Αθήνα έπαυσε να έχει τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων «συγκοινωνούντων δοχείων» με τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Μια άλλη απόδειξη είναι τα λεγόμενα CDS που παγκοσμίως έχουν ανώτερο πλαφόν γύρω στις 2.500 μονάδες. Σήμερα τα ελληνικά CDS έχουν φτάσει τις 2.071 μονάδες, με προοπτική έως το χειμώνα, ίσως και νωρίτερα, να φτάσουν το ανώτερο όριο των 2.500 μονάδων. Αυτό θα σημάνει ότι κρίση χρέους της χώρας μας θα είναι στην πράξη μη ανατάξιμη και επομένως το μόνο που μένει θα είναι η επίσημη πτώχευση της χώρας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά χρεωκοπημένη και οποιαδήποτε προσπάθεια να λυθεί το χρέος της με ακόμα ένα μηχανισμό διάσωσης απλώς μεταθέτει το πρόβλημα χρονικά. Και ξανά ψήφο εμπιστοσύνης να πάρει η κυβέρνηση, απλά θα δώσει χρόνο στην Ευρώπη για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες οικονομίες, όπως π.χ. στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ουσιαστικά δίνεται χρόνος για να ελεγχθεί η χρεωκοπία και να περιοριστεί στη χώρα μας. Αν θα είναι χρεωκοπία με euro η χρεωκοπία με δραχμή, μικρή σημασία θα έχει πλέον. Βλέποντας την κατάσταση από την πολιτική της μεριά, θα διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κοινοβουλευτική του ομάδα πολιτεύονται με μοναδικό κριτήριο τη διάσωσή τους γαντζωμένοι στην εξουσία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό περίπου 24%, μεταφραζόμενο σε 52 με 53 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 της σημερινής κοινοβουλευτικής του ομάδας θα βρεθεί εκτός Βουλής σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι αρκετός να γαντζωθούν στην εξουσία προσποιούμενοι ότι κόπτονται για τη σωτηρία της χώρας. Οι πιο πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν πραγματικοί πολιτικοί και ποτέ δε σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος ενός οράματος για τη χώρα. Πολιτικοί κομματικών σωλήνων είναι οι περισσότεροι, με αδρά πληρωμένες έδρες. Παιδιά ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που τώρα καταρρέουν μαζί του. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τη σημερινή κατάσταση. Ο «μεγάλος αρχηγός» τούς εκβιάζει με συνεχή διλήμματα και αυτοί, μοιραίοι κι άβουλοι, υπακούουν, ψηφίζοντας αυτό που τους προστάζει. Δηλώνουν ανυπακοή και τη μέρα της ψηφοφορίας οι δηλώσεις τους αυτοκαταστρέφονται. Όλοι αυτοί οδήγησαν την Ελληνική Οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Θα απολογηθεί κανείς για αυτό; Θα μας εξηγήσει κανείς από αυτούς πώς γίνεται να πέφτουν τόσο έξω σε εκτιμήσεις και προβλέψεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική τους και να εξακολουθούν οι ίδιοι να επιμένουν ότι οι συνταγές τους είναι σωστές; Πώς γίνεται οι πολιτικές του μνημονίου τους να οδηγούν σε τόσο δραματική επιδείνωση της οικονομίας και να εξακολουθούν να προτείνουν τη συνέχισή τους σα λύση στο αδιέξοδο; Τι άλλο από μια βαθύτερη ύφεση, που παίρνει πια διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, μπορεί να περιμένει κανείς από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμό τους;

Π

Υ.Γ. 1 Από σύνθημα σε τοίχο της Πανεπιστημίου: «Κλαις, φωνάζεις, βρίζεις και πάλι τους ψηφίζεις» Υ.Γ. 2 Ανδρ. Λοβέρδος: «Η κλαίουσα χήρα των καναλιών» Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.) e-mail: vaspik@gmail.com blog: www.vaspik.blogspot.com

Στη φωτογραφία από δεξιά: Μήτσου Ευαγγελία, Δανάη Σακκά, Μαρία Τσαγκρασούλη, ο Γ.Γ. Νέας Γενιάς Γιάννης Λιβανός, Αργυρώ Προίου, Παύλος Λουγκοβόης και ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Σκάλκος

Το 2o Βραβείο διαγωνισμού για τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων τροφίμων και ποτών σε φοιτήτριες του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου

Χαλβάς για διαβητικούς… «να γλείφεις τα δάκτυλά σου»! της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ο 2o Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2011 για τη δημιουργία νέων οικολογικών - καινοτόμων τροφίμων και ποτών, που διοργάνωσε και πραγματοποίησε στις 12 Σεπτεμβρίου τού 2011 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), απέσπασε ομάδα προπτυχιακών φοιτητριών αποτελούμενη από τις Δανάη Σακκά, Εύα Μήτσου και Μαρία Τσαγκρασούλη και με επιστημονικό υπεύθυνο το Χαράλαμπο Καραντώνη, επίκουρο καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μαζί τους, οι Παύλος Λουγκοβόης και Αργυρώ Προίου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την εταιρεία «Γιώτης Α.Ε.» για το σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμου τροφίμου για τον άνθρωπο. Η συγκεκριμένη βράβευ- πλήρως ανακυκλώσιμα υση αφορά στο σχεδιασμό λικά. Το προϊόν παρουκαι την παραγωγή ενός σιάζει καινοτομία και ως καινοτόμου γλυκίσματος, προς τα συστατικά του, με την ονομασία «γλυκιά καθώς του αποδίδουν υπαραλλαγή» (sweet ψηλότερη διατροφική αvariation). Πρόκειται για ξία από ένα συμβατικό χαλβά από σιμιγδάλι προϊόν ίδιου τύπου, λόγω (semolina halva) του ο- του εμπλουτισμού του ποίου η καινοτομία αφο- προϊόντος με φυσικές ρά τόσο στη διαδικασία πρώτες ύλες υψηλής πεπαραγωγής και συσκευα- ριεκτικότητας σε σελήνιο σίας, όσο και στη διατρο- (Se), που αποτελεί σημαφική του αξία. ντικό παράγοντα της αΤο γλύκισμα αυτό παρά- ντιοξειδωτικής ικανότηχθηκε με διαδικασία που τας του ανθρώπινου οραντανακλά την οικολογι- γανισμού. Παράλληλα, η κή καινοτομία στις πρώ- χαμηλή περιεκτικότητα τες ύλες, που έχουν χα- σε ζάχαρα οδηγεί σε ένα μηλό ενεργειακό αποτύ- τρόφιμο με χαμηλό γλυπωμα, αλλά και στη συ- καιμικό δείκτη. σκευασία, που είναι από Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνι-

T

σμός «Ecotrophelia», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει ως σκοπό αφενός μεν την υποστήριξη νέων Ελλήνων φοιτητών που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων, αφετέρου δε την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Στοχεύει δε, στη δημιουργία ολοκληρωμένων καινοτόμων προϊόντων διατροφής για τον άνθρωπο, με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Είναι ανοικτός σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Οι φοιτητές κάθε ομάδας μπορεί να προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα και υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας των φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε σύνδεσμος βιομηχανιών τροφίμων διοργανώνει το Διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό,

με τους νικητές όλων των χωρών να συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Φέτος ο τελευταίος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Anuga», στην Κολονία της Γερμανίας, 8 - 11 Οκτωβρίου 2011.

«Αναγνώριση προσπάθειας» Η βράβευση της ομάδας των προπτυχιακών φοιτητριών/-τών του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Σκάλκο, «μια σημαντική αναγνώριση της προσπάθειας των φοιτητών και επιβεβαιώνει τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από τα συγκεκριμένα Τμήματα για παροχή υψηλού επιπέδου γνώσης στους φοιτητές και για συνεργασίες με επιχειρήσεις τροφίμων του ελληνικού χώρου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας προς την κοινωνία και της σύνδεσης με την αγορά».


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Κανονικά οι εξετάσεις στο Τμήμα της Λήμνου

Τρίωρη στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ

διεξάγεται από τη Δευτέρα Κδοςανονικά 12 Σεπτεμβρίου η εξεταστική περίοστο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο, μετά και την απόφαση της πρυτανείας να συνεχιστούν κανονικά οι εξετάσεις. Οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν κανονικά στις εξετάσεις, για τις οποίες δόθηκε παράταση για μία εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει στις 3 Οκτωβρίου.

Εκπαιδευτικό ταξίδι Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές στη Λήμνο με την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προχωρούν στην υλοποίηση ενός προγραμματισμένου εκπαιδευτικού ταξιδιού. Στο ταξίδι αυτό θα συμμετέχουν οι φοιτητές της Πρακτικής Άσκησης, ενώ θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις τροφίμων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου 55 φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής θα επισκεφτούν επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Αττικής. Οι επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί για την πρακτική εξάσκηση καθώς και τη λήψη τεχνογνωσίας για τους φοιτητές. Πρόκειται για επιχειρήσεις όπως το «Αμερικανικό Γεωργικό Αγρόκτημα» στη Θεσσαλονίκη, η «Μινέρβα», η εξαγωγική εταιρεία ΠΕΛΟΠΑΚ, ο ΕΦΕΤ κ.ά.. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα συνεχιστεί και έτσι θα μπορέσουν να πάρουν μέρος όλοι οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

Νεολαία Δημοκρατικής Συμμαχίας Λέσβου, για τα πανεπιστήμια

«Όχι στις καταλήψεις»

ρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεΤσημέρι, κηρύσσει για σήμερα Πέμπτη η ΕΛΜΕ Λέσβου, για τη διευκόλυνση όσων εκπαιδευτικών θέλουν να συμμετάσχουν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Παναγιώτη Αθηναίο, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης πάρθηκε κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση, κατόπιν παρέμβασης φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι τελευταίοι κατέθεσαν προς ψήφιση κείμενο σχετικό με το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο ωστόσο δεν ψηφίστηκε από τους Καθηγητές. Για να διευκολύνουν, ωστόσο, τους συναδέλφους τους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΛΜΕ αποφάσισαν να κηρύξουν στάση εργασίας. Όπως προσθέτει ο κ. Αθηναίος, σε σημερινή συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης των Καθηγητών θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει και σε άλλες δράσεις, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κήρυξη απεργίας στα τέλη του μήνα που διανύουμε. Σημειώνεται πως, η προσυγκέντρωση για το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο έχει οριστεί για τις 12 σήμερα το μεσημέρι, μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια. Β.Χρ.

«Ανταρσία στο Αιγαίο», για την έλλειψη βιβλίων και εκπαιδευτικών

«Η χειρότερη χρονιά από το 1946»

συμμετάσχουν στις γενικές ς τη χειρότερη σχολική χρονιά από το των τμημάτων Ντουςασυνελεύσεις 1946 χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά η «ΑΩ και να δηλώσουν δυναμικά νταρσία στο Αιγαίο», λόγω της έλλειψης βι«όχι» στις καταλήψεις καλεί όλους τους φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη η Νεολαία Δημοκρατικής Συμμαχίας (ΔΗΣΥ) Λέσβου. Η πολιτική Νεολαία τάσσεται υπέρ των φοιτητών που προσπάθησαν να κρατήσουν «ανοιχτά» τα πανεπιστήμια και καλεί τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να κάνουν το ίδιο. Τονίζει, ωστόσο, παράλληλα, πως τάσσεται ενάντια σε διατάξεις του νέου νόμου, ειδικά σε εκείνες που αφορούν στο σύστημα διοικητικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κάτι για το οποίο, όπως αναφέρει, έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής των πανεπιστημίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον έλεγχο της αντισυνταγματικότητας του νόμου. «Η συνταγματικά θεσπιζόμενη, “πλήρης αυτοδιοίκηση” των ιδρυμάτων μας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα του όποιου νόμου», υποστηρίζει η Νεολαία τής ΔΗΣΥ. «Και γι’ αυτό θα συμπράξουμε στην προσπάθεια αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών που μπορούν να φέρουν βελτιώσεις στο νέο νόμο.»

5

βλίων από τα σχολεία. Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση «πέταξε το μπαλάκι» στα σχολεία, απαιτώντας να μοιραστούν φωτοτυπίες από τα σχολικά βιβλία και DVDs. «Η φωτοτυπία, πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο, κοστίζει πολλαπλάσια, ενώ τα σχολεία δεν έχουν σε επάρκεια φωτοτυπικό χαρτί και τα μηχανήματά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες ποσότητες», συνεχίζει η «Ανταρσία», αναφέροντας πως τα κονδύλια με τα οποία οι δήμοι πληρώνουν για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, μειώθηκαν και φέτος κατά 70%, όπως και πέρυσι. Αναφέρεται, επίσης, στην απουσία καθηγητών από τα σχολεία, αφού η τοποθέτηση όσων διορίστηκαν πέρυσι καθυστερεί πολύ. «Οι εκπαιδευτικοί είναι στα νησιά και περιμένουν, τα σχολεία λειτουργούν με κενά και περιμένουν. Δεν πρόκειται για μια απλή γραφειοκρατική ανικανότητα», υποστηρίζει, καταρρίπτοντας δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας για εκπαιδευτικούς που διορίζονται στα νησιά και δεν εμφανίζονται στις θέσεις τους. «Η “Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά” βρίσκεται δίπλα στον κόσμο της εκπαίδευσης, στη μάχη του ενάντια στην παιδεία της αμάθειας και της αγοράς. Μια μάχη, που είναι κομμάτι του κοινωνικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε. Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης που τη στηρίζει», σημειώνεται στην ανακοίνωση κλείνοντας.

ΚΤΕΛ στα συγχωνευμένα σχολεία, εξετάζονται τα δρομολόγια με ταξί

Στο «μικροσκόπιο» η μεταφορά των μαθητών της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ο σχεδιασμό των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών του Νομού με ταξί επιχειρούν να κάνουν αυτές τις μέρες η Περιφέρεια Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου. Βάσει

Τ

της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων, εξετάζουν τις περιπτώσεις όπου η μεταφορά με ταξί κρίνεται όντως απαραίτητη. Την ίδια στιγμή, έχει ήδη συνέχεια στη ΣEΛ. 27


EI∆HΣEIΣ

6

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Επιβεβαιώθηκαν οι αποκλειστικές πληροφορίες τού «Ε» για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του 55χρονου

«Ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Ψάχνουν…

υκνό πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες θανάτου του 55χρονου συνταξιούχου πυροσβέστη Παναγιώτη Ζώη, τον οποίο αποχαιρέτησαν χθες το απόγευμα μέσα σε βαρύ πένθος η οικογένειά του, φίλοι και παλιοί συνάδελφοί του, στην κηδεία που έγινε στο ναό του Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη. Για πρώτη φορά χθες σε 55χρονου και με τίτλο ανακοίνωσή της η Αστυ- «Μυστηριώδης θάνατος». νομία μίλησε επισήμως Παρ’ όλο που υπάρχουν για «ενδεχόμενο εγκλη- ισχυρές ενδείξεις για εματικής ενέργειας», μετά γκληματική ενέργεια, η τα πρώτα αποτελέσματα Αστυνομία είναι ιδιαίτερα της εξέτασης στη σορό προσεκτική στην ενημέτου 55χρονου από την Ια- ρωση σχετικά με τις συνθανάτου του τροδικαστική Υπηρεσία θήκες Πειραιά. Αυτή ήταν και η 55χρονου, καθώς η έρευεπιβεβαίωση των απο- να δεν έχει ολοκληρωθεί κλειστικών πληροφοριών, και μέχρι τότε όλα τα ενπου δημοσίευσε πρώτο δεχόμενα παραμένουν ασε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ νοιχτά. του το «Ε» την Τρίτη, Σύμφωνα με την χθεσινή σχετικά με το θάνατο του ανακοίνωση, «κατά την

Από τη Δευτέρα αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες στο εξοχικό του σπίτι στο Πληγώνι, όπου βρέθηκε νεκρός ο 55χρονος, αναζητώντας κάποιο στοιχείο, ενώ καλούν για καταθέσεις και συγγενικά του πρόσωπα και ανθρώπους που τον γνώριζαν, σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στην υπόθεση. Χωρίς να έχει προκύψει, όμως, επίσημο πόρισμα για εγκληματική ενέργεια, τα περιθώρια της αστυνομικής έρευνας είναι περιορισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τηρήθηκε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε νεκρός η διαδικασία που προβλέπεται, με σφράγισμα του

Π

εργαστηριακή εξέταση του πτώματος βρέθηκαν μακροσκοπικά ευρήματα συμπίεσης της τραχηλικής χώρας (περιοχή λαιμού). Τα εν λόγω ευρήματα κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω εργαστηριακής διερεύνησης.».

σημείου ως «χώρου εγκλήματος», και ούτε τώρα μπορεί να γίνει αυτό, όσο δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα ότι πράγματι ο συνταξιούχος πυροσβέστης ήταν θύμα εγκλήματος. Θυμίζουμε ότι ο άτυχος 55χρονος βρέθηκε νεκρός από γείτονα τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η αρχική εντύπωση ήταν ότι ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή καρδιάς, λόγω καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, όμως απ’ την πρώτη εξέταση της σορού του από το γιατρό που ανέλαβε να κάνει τη νεκροψία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προέκυψε ότι υπάρχουν σημάδια

στο λαιμό του που δημιουργούν υποψίες για εγκληματική ενέργεια. Η σορός μεταφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα και το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε η πρώτη ενημέρωση στα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς, που επιβεβαίωνε τις αρχικές υποψίες για «ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας». Μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν ολοκληρωθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και ο εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων που έχουν ληφθεί, αναμένεται να προκύψουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Στη Μυτιλήνη ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Νέα προγραμματική σύμβαση για έξι μήνες στη Μονάδα Ανήλικων Μεταναστών Επαναπρόσληψη προσωπικού για 3,5 μήνες

Ενημέρωση για το Εφετείο

Παράταση ζωής

ια μέρα πριν την επίσημη έναρξη του δικαστικού έτους, ενημέρωση για όλη τη διαδρομή μέχρι τη λειτουργία του Εφετείου Μυτιλήνης αναμένεται να κάνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Νίκος Κανελλόπουλος, μαζί με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη. Ο κ. Κανελλόπουλος θα βρίσκεται σήμερα στη Μυτιλήνη και στις 12 το μεσημέρι μαζί με τον κ. Χαλκιώτη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας, το οποίο θα φιλοξενήσει προσωρινά τα γραφεία του Εφετείου.

Μ

Πνιγμός 75χρονου στη Λήμνο νίγηκε ενώ κολυμπούσε στην πιο ποΠναςλυσύχναστη παραλία της Λήμνου έ75χρονος Ελληνοαυστραλός, που παραθέριζε στο νησί. Συγκεκριμένα χθες, γύρω στις 10:30 το πρωί, ο 75χρονος κολυμπούσε στο Ρωμαίικο Γιαλό όταν έχασε τις αισθήσεις του, ενώ υπήρχαν αρκετοί λουόμενοι που έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Γι’ αυτόν, όμως, ήταν ήδη αργά. Αφού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λήμνου, εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 75χρονος Ελληνοαυστραλός καταγόταν από το Λιβαδοχώρι και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Πελοπόννησο. Στη Λήμνο είχε έρθει για διακοπές προχθές για να δει συγγενείς και φίλους του.

παράταση ζωής δόθηκε αN έα… πό το Υπουργείο Υγείας στη λειτουργία της Μονάδας Ανήλικων Ασυνόδευτων Μεταναστών της Αγιάσου. Ουσιαστικά, όμως, μόνο για 3,5 μήνες θα επαναπροσληφθεί το προσωπικό, αφού η νέα σύμβαση θα είναι διάρκειας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου! Την ίδια ώρα, από την προηγούμενη σύμβαση έχει καλυφθεί μόνο το 50% της χρηματοδότησης και το προσωπικό είναι απλήρωτο για τους δυο τελευταίους μήνες της σύμβασης, ενώ υπάρχουν οφειλές και σε προμηθευτές. Η τάση για σταδιακή υποβάθμιση της λειτουργίας της Μονάδας μέχρι το κλείσιμό της είναι προφανής. Η πρόταση που είχε καταθέσει το «Θεομήτωρ» στο Υπουργείο Υγείας για νέα σύμβαση ενός έτους δεν έγινε δεκτή και έτσι καλείται η διοίκηση του ιδρύματος να στείλει άμεσα νέα αναμορφωμένη πρόταση για προϋπολογισμό έξι μηνών. Δεδομένου τούτου, θα καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες από την 1η Ιουλίου - όταν και έληξε η προηγούμενη σύμβαση -, οι εργαζόμενοι όμως θα προσληφθούν με σύμβαση για μόλις 3,5 μήνες, αφού όλο αυτό το διάστημα η μονάδα λειτουργούσε… χωρίς προσωπικό! Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη νέα σύμβαση περιορίστηκε στις 340.000 ευρώ περίπου, για έξι μήνες, από 907.000 ευρώ που είχε αρχικά προτείνει το «Θεομήτωρ» για ετήσια σύμβαση.

Σταμάτησαν… Από τα τέλη Ιουνίου, όταν έληξε η προηγούμενη σύμβαση, το προσωπικό που εργαζόταν στη Μονάδα Ανηλίκων της Αγιάσου σταμάτησε πλέον να δουλεύει, προσφέροντας για κάποιο διάστημα εθελοντικά υπηρεσίες, εν αναμονή της νέας σύμβασης. Καθώς η νέα σύμβαση όμως καθυστερούσε, η Μονάδα έμεινε χωρίς προσωπικό και η σίτιση των ανηλίκων που φιλοξενούνται εκεί ανατέθηκε σε εταιρεία κέτερινγκ. Η διοίκηση του «Θεομήτωρ» από την πρώτη στιγμή ασκούσε πιέσεις στο Υπουργείο Υγείας για νέα σύμβαση, δεχόταν όμως μόνο υποσχέσεις, φτάνοντας έτσι μέχρι το… Σεπτέμβριο για να εγκριθεί η υπογραφή νέας «κουτσουρεμένης» σύμβασης. Η διοίκηση του Ιδρύματος καλείται να στείλει νέα αναμορφωμένη οικονομική πρόταση για την προγραμματική σύμβαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί πλέον εντός των ημε-

ρών. Θα διατηρηθεί το ίδιο προσωπικό στις θέσεις του, το οποίο όμως ουσιαστικά θα προσληφθεί μόνο για 3,5 μήνες, αφού ήδη έχουν χαθεί 2,5 μήνες αναμονής για τη νέα σύμβαση. Η νέα προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια μέχρι 31/12/11. Από εκεί και πέρα, κανείς δε γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της Μονάδας. Σήμερα στην Αγιάσο φιλοξενούνται 30 ανήλικοι μετανάστες, που μετακινήθηκαν εκεί από τη βόρειο Ελλάδα, ενώ όταν υπογραφεί η σύμβαση θα μεταφερθούν στην Αγιάσο άλλα 38 άτομα. «Πιστεύω ότι μετά από πολλή προσπάθεια καταφέραμε και πάλι να φθάσουμε σε νέα προγραμματική σύμβαση και σε 10 ημέρες περίπου θα μπορούμε να λειτουργούμε κανονικά», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής τού «Θεομήτωρ», Παναγιώτης Ψυρούκης - Γραμμέλλης. Πελ.Γ.

Εν αναμονή χρηματοδότησης για τις οφειλές ίδιος Παναγιώτης Ψυρούκης - Γραμμέλλης τόνισε ότι μέσα στις ημέρες αναμένεται να εκταμιευτεί και η δεύτερη δόση Oπουεπόμενες εκκρεμεί από την προηγούμενη εξάμηνη σύμβαση, η οποία αντιστοιχεί στο 30% της χρηματοδότησης. Με τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές δυο μηνών στο προσωπικό. Ο κ. Ψυρούκης - Γραμμέλλης αναφέρει ότι η χρηματοδότηση για κάθε σύμβαση εγκρίνεται σε τρεις δόσεις. Ήδη έχει καταβληθεί το 50%, αναμένεται το 30% και θα μένει άλλο ένα ποσό, που αντιστοιχεί στο 20%, προκειμένου να εξοφληθεί η προγραμματική σύμβαση. Όπως φαίνεται, μέχρι τη λήξη της νέας σύμβασης… δε θα έχουν ακόμη εξοφληθεί οι οφειλές από την προηγούμενη.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

7

Ανακοινώθηκε την Τρίτη, με έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ Παραμένει αναπληρωτής διευθυντής ο Στρατής Κύτελης

Η Ελένη Αξιώτου διευθύντρια στο ΙΚΑ Μυτιλήνης της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH παιδίατρος Ελένη Αξιώτου ορίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ νέα διευθύντρια του Υποκαταστήματος Μυτιλήνης. Το έγγραφο διορισμού της έφθασε μόλις προχθές Τρίτη στο ΙΚΑ, ενώ η ίδια εμφανίζεται αιφνιδιασμένη από την απόφαση και προβληματισμένη λόγω των εξελίξεων στο χώρο της Υγείας. «Κατ’ αρχήν βλέπω θετικά την τοποθέτησή μου στη θέση της διευθύντριας. Όμως σε μια περίοδο που όλα αλλάζουν στο χώρο της Υγείας και κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία, δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η μορφή τού ΙΚΑ σε λίγο καιρό και ποιες θα είναι οι ανάγκες, γι’ αυτό και θα έχω κατ’ αρχάς μια συνάντηση με τους συναδέλφους μου γιατρούς τού ΙΚΑ και έπειτα θα ζητήσω σχετική ενημέρωση από τη Διοίκηση, προκειμένου να πάρω τις αποφάσεις μου», δήλωσε χθες στο «Ε» η κ. Αξιώτου.

H

Οι αιτήσεις Όταν είχε «ανοίξει» η διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντών τού ΙΚΑ στα μέσα της χρονιάς, είχαν κληθεί, μέσω προκήρυξης που είχε δημοσιευθεί, οι μόνιμοι γιατροί του Ιδρύματος να καταθέσουν αιτήσεις για

τις θέσεις διευθυντή και αναπληρωτή διευθυντή. Δεδομένων των συνθηκών στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό και τα προβλήματα, όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε και α-

νάλογο ενδιαφέρον, καθώς η θέση του διευθυντή φαντάζει σαν «ηλεκτρική καρέκλα». Είχε υποβάλει αίτηση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μόνο ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Τοσουνίδης για τη θέση του διευθυντή, ενώ η κ. Αξιώτου είχε ενδιαφερθεί για τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας. Με απόφαση της Διοίκησης διατηρήθηκε στη θέση του ο τότε διευθυντής Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, και μάλιστα ήταν από τους ελάχιστους διευθυντές που παρέμειναν στη θέση τους. Λίγο καιρό μετά, όμως, ο Παναγιώτης Βαμβουρέλλης έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή του, αφήνοντας κενή τη θέση του διευθυντή. Ένα μήνα περίπου αργότερα, έγινε γνωστό ότι τη θέση καταλαμβάνει ο Δημήτρης Τοσουνίδης. Ο ίδιος, όμως, δεν αποδέχθηκε την απόφαση τοποθέτησής του, καθώς βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση και δε θα ήθελε ν’ αναλάβει μια θέση ευθύνης που λίγους μήνες μετά θα εγκατέλειπε.

Μετά από αυτό, για ένα μεγάλο διάστημα καθήκοντα διευθυντή εκτελούσε ο αναπληρωτής διευθυντής, Στρατής Κύτελης. Την Τρίτη, με έγγραφο του ΙΚΑ έγινε γνωστή η απόφαση διορισμού της γιατρού Ελένης Αξιώτου στη θέση της διευθύντριας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή ο Στρατής Κύτελης, ενώ ελεγκτές γιατροί ορίζονται οι Παναγιώτης Τσιράκης και Μυρσίνη Δουκάκη. Η νέα διευθύντρια αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο εξελίξεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα πάντα είναι «ανοιχτά», οι ελλείψεις προσωπικού ταλανίζουν το ΙΚΑ, ενώ με την ενοποίηση των ταμείων και τη λειτουργία του νέου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα τα πάντα είναι «στον αέρα». Στην κατεύθυνση αυτή, δεν κρύβει τον προβληματισμό της, χωρίς όμως ν’ αρνείται ότι είναι ιδιαίτερα τιμητική και αποτελεί και πρόκληση για την ίδια η τοποθέτησή της σ’ αυτήν τη θέση ευθύνης.

Μετά το «μαχαίρι» στην επιδότηση απόκτησης πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση επανεξετάζει ό,τι έχει δώσει στους δημόσιους υπαλλήλους στην παραμεθόριο

Στο «μικροσκόπιο» τα κίνητρα της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY των κυβερνητικών προθέσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους των ακριτικών περιοAχώνποκαλυπτική ήταν η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Χίου Κώστα Μουσουρούλη. Ο Ντίνος Ρόβλιας απάντησε πως επανεξετάζεται όλο το καθεστώς κινήτρων για προσλήψεις και μετατάξεις στην παραμεθόριο. Σε επανεξέταση του κα- για την καλύτερη εξυπηθεστώτος προσλήψεων ρέτηση των πολιτών». και μετατάξεων των δη- Στην ίδια απάντηση του μόσιων υπαλλήλων στις υφυπουργού Διοικητικής παραμεθόριες-ακριτικές Μεταρρύθμισης σε ερώπεριοχές, όπως και του τηση του βουλευτή τής καθεστώτος παροχής οι- Ν.Δ. Κώστα Μουσουρούκονομικών ή άλλων κινή- λη αναφέρεται ακόμη τρων, προχωρά το Υπουρ- πως το Υπουργείο ήδη γείο Διοικητικής Μεταρ- μελετά το πόρισμα της Ορύθμισης, προκειμένου, μάδας Εργασίας ως προς όπως αναφέρεται στην α- τα θέματα των προσλήψεπάντηση του κ. Ρόβλια, να ων προσωπικού, μεταθέεπιτευχθεί «η βελτίωση σεων, μετατάξεων, παροτης λειτουργίας των δη- χής κανονικής άδειας, οιμοσίων υπηρεσιών στις κονομικών ή άλλων κινήπαραμεθόριες περιοχές, τρων σε δημόσιους υπαλ-

λήλους στις παραμεθόριες περιοχές. Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που έχει παραδοθεί στο Υπουργείο, περιλαμβάνεται και «η καταγραφή των μετατάξεων ή μεταφορών που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και οι υπηρεσίες που έγιναν αποδέκτες αυτών», ενώ διατυπώνεται «πρόταση για τον ορθολογικότερο επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών ως προς τα θέματα που αφορούν παραμονή και προσέλκυση υπαλλήλων».

Ποια κίνητρα; Ο Κώστας Μουσουρού-

λης, μετά τη διακοπή, με το νόμο που δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου, της επιδότησης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στην παραμεθόριο, είχε υποβάλει ερώτηση συνολικά για τα κίνητρα στις παραμεθόριες περιοχές. Στην ερώτησή του είχε καλέσει το Υπουργείο να ενημερώσει αν έχουν εκλείψει οι λόγοι παροχής κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή υπαλλήλων στις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές και αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει πλήρως τα κίνητρα αυτά.

Στην ίδια ερώτηση επεσήμαινε ακόμη πως πολλά από τα κίνητρα για την υπηρεσία σε παραμεθόριες περιοχές «αν δεν έχουν ήδη καταργηθεί, τελούν ήδη υπό περιορισμό», επικαλούμενος τη μείωση κατά 20% του επιδόματος παραμεθορίου, από τα 120 ευρώ στα 96 ευρώ, και την κατάργηση της έκπτωσης ενοικίου ύψους 300 ευρώ μηνιαίως από το φορολογητέο εισόδημα, που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα με την αιτιολογία της οικονομικής κρί-

σης. Τέλος, ο βουλευτής Χίου καλούσε το Υπουργείο να τον ενημερώσει πώς αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα των υπαλλήλων της παραμεθορίου σε σχέση με το επικείμενο ενιαίο μισθολόγιο. Όπως, όμως, τονίζει ο κ. Ρόβλιας στην απάντησή του, δεν είναι δυνατό να δοθεί απάντηση προς το παρόν, γιατί το υπό κατάρτιση ενιαίο μισθολόγιο για τις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.


8

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Περιφερειάρχης, έξι αντιπεριφερειάρχες και τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας

Το Βόρειο Αιγαίο στην Ένωση Περιφερειών της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY έσα από έντονη κριτική, απ’ όλες τις πλευρές, για το εξόφθαλμα άδικο σύστημα αντιπροσώπευσής του στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου εξέλεξε τους τρεις συμβούλους, δύο απ’ την πλειοψηφία και έναν απ’ την αντιπολίτευση, που θα το εκπροσωπήσουν στη γενική συνέλευση. Πρώτο θέμα στην ημερή- εκλέχτηκαν οι Μυρσίνη σια διάταξη της προχθεσι- Κανλή και Νίκος Κουλουνής συνεδρίασης του Πε- λίας με αναπληρωτή το ριφερειακού Συμβουλίου Θεολόγο Πατερέλλη, ενώ Βορείου Αιγαίου ήταν η α- απ’ τη μειοψηφία εξέλεξε νάδειξη των εκπροσώπων έναν εκπρόσωπο η παράτου οργάνου στην ΕΝΠΕ. ταξη της μείζονος αντιποΣτη γενική συνέλευση που λίτευσης, που ανέδειξε θα πραγματοποιηθεί αρχές τον επικεφαλής της ΠαύΟκτωβρίου μετέχουν 10 λο Βογιατζή με αναπληρωσυνολικά μέλη απ’ το Βό- τή το Σταμάτη Κάρματζη. ρειο Αιγαίο και πιο συγκεΌλοι κατά… κριμένα ο περιφερειάρχης, Στη συζήτηση που προηΝάσος Γιακαλής, οι εκλεγγήθηκε της ψηφοφορίας, μένοι αντιπεριφερειάρχες, Ηρακλής Βερβέρης, Κώ- όλες οι παρατάξεις τάχθηστας Γανιάρης και Θεμι- καν κατά του Προεδρικού στοκλής Παπαθεοφάνους, Διατάγματος που καθορίοι ορισμένοι αντιπεριφε- ζει τις διαδικασίες εκπρορειάρχες, Λίτσα Λύκου, σώπησης των περιφερειαΓιώργος Φλώρος και Νί- κών συμβουλίων στην ΕΝκος Μάρκου, καθώς και ΠΕ. Ο Στρατής Κόρακας ατρεις περιφερειακοί σύμ- νέφερε πως πρόκειται για ένα ληστρικό εκλογικό σύβουλοι. Απ’ την εκλογική διαδικα- στημα, που ανά 75.000 πληθυσμό σία που έγινε, απ’ την πα- κατοίκους ράταξη της πλειοψηφίας στέλνει έναν εκπρόσωπο

Μ

Οι κ.κ. Κανλή, Πατερέλλης και Κουλουλίας, που αναδείχθηκαν από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

στη γενική συνέλευση, επισημαίνοντας πως «εφευρέθηκε αυτός ο τρόπος για να αποκλειστούν οι ενοχλητικές φωνές». Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση να αναδειχθούν με μυστική ψηφοφορία αναλογικά οι 10 εκπρόσωποι του Βορείου Αιγαίου. Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Παύλος Βογιατζής, τονίζοντας ότι δεν προηγήθηκε η διατύπωση γνώμης απ’ τα συμβούλια, που καλούνται να συμμετέχουν σε προαποφασισμένες διαδικασίες. Αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε το σύστημα εκ-

προσώπησης ο Βασίλης Τεντόμας, υποστηρίζοντας ότι η παράταξη της πλειοψηφίας, που «σύμφωνα με το αρχικό εκλογικό αποτέλεσμα είχε το 36% των ψηφοφόρων, πήρε με τη βοήθεια του “Καλλικράτη” το 60% της δύναμης του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκπροσωπεί κατά 90% το Βόρειο Αιγαίο στην ΕΝΠΕ». Ο Ηλίας Γιαννίρης, που μαζί με τον κ. Τεντόμα κατέθεσε κοινό ψήφισμα ζητώντας την αναβολή της ψηφοφορίας προκειμένου να απαιτήσει το Συμβού-

λιο άλλη εκλογική διαδικασία, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγχει την ΕΝΠΕ με απόλυτη πλειοψηφία, για να χειραγωγήσει την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Συνεδρίαση για ακτοπλοϊκά Στην αρχή της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης απάντησε σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για τον Αναπτυξιακό Νόμο, διαβεβαιώνοντας πως για το δίμηνο περίπου που η αιρετή Περιφέρεια έχει αναλάβει την αρμοδιότητα της

Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης «η υπηρεσία φροντίζει να κάνει ό,τι το καλύτερο μπορεί για να διευκολύνει τους επενδυτές». Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, σε ικανοποίηση και αιτήματος που είχε θέσει η παράταξη του Παύλου Βογιατζή, ανακοίνωσε πως θα οργανωθεί σύντομα ειδική συνεδρίαση με θέμα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στην οποία και θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς.

Προς δημοπράτηση, μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας, η ολοκλήρωση του έργου αξιοποίησης της λιμνοδεξαμενής

Αναλαμβάνει η Περιφέρεια στο Σεδούντα χρόνια προσπαθούσε η ΛέΔπουυόμισι σβος να εξασφαλίσει τις πιστώσεις θα έκαναν λειτουργικό το σημαντικότατο έργο της λιμνοδεξαμενής του Σεδούντα, έργο το οποίο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται απ’ τα μέσα της δεκαετίας τού ‘90 με χρηματοδότηση απ’ το Β΄ Κ.Π.Σ. και συνεχίστηκε μέχρι και το 2007 με κονδύλια του Γ΄ Πακέτου Στήριξης. Κι όταν τον Απρίλιο του 2009 βρέθηκε από εθνικούς πόρους ακόμη 1,6 εκατ. ευρώ για να «κλείσει η πληγή» και να βρει το νερό που ήθελε για άρδευση και ύδρευση το Πλωμάρι, χρειάστηκε να περάσουν άλλα δυόμισι χρόνια για να αποφασιστεί ποιος θα κάνει τις εργασίες. Τελικά χθες, σε ικανοποίηση αιτήματος που είχε θέσει ο περιφερειάρχης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ήρθε η έγκριση για να αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου, το οποίο και θα επιδιώξει να δημοπρατήσει άμεσα. Όπως ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ένα σημαντικό έργο, που αποτελούσε εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου, μπαίνει στην τελική του ευθεία, με την ανάληψη της ευθύνης για την ολοκλήρωσή του από την Περιφέρεια. «Μία σειρά επαφών του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη,

είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση της υπουργικής απόφασης που ορίζει πλέον ως αρμόδια για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής του Σεδούντα της Λέσβου την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εργασίες… Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συνολικό επικαιροποιημένο προϋπολογισμό δημοπράτησης 1.642.477 ευρώ. Η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυ-

ξης για τον ορισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως προϊστάμενης αρχής για την αποπεράτωση του έργου έγινε με γνώμονα το ότι η άσκηση καθηκόντων επίβλεψης γίνεται πληρέστερα όσο μικρότερη είναι η απόσταση των αρμόδιων τεχνικών από τον τόπο εκτέλεσης του έργου. Άλλωστε, θυμίζουμε πως η εξασφάλιση της πίστωσης από εθνικούς πόρους είχε γίνει τον Απρίλιο του 2009 κι έκτοτε δεν είχε κινηθεί η διαδικασία για τη δημοπράτησή του.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γιακαλής τόνισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι πανέτοιμη για να αναλάβει την ολοκλήρωση του αναγκαίου αυτού έργου που θα αξιοποιήσει ουσιαστικά τη λιμνοδεξαμενή στο Σεδούντα, προσθέτοντας: «Η εξέλιξη αυτή, με την ανάληψη της ευθύνης του έργου από τις υπηρεσίες μας, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ταχεία αποπεράτωση του έργου.» Θυμίζουμε, ότι το φράγμα-λιμνοδεξαμενή Σεδούντα έχει χρηματοδοτηθεί με περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ από δύο κοινοτικά πακέτα και είναι χωρητικότητας 210.000 κυβικών μέτρων νερού. Βρίσκεται στην κοίτη του χειμάρρου Άνυδρου στο σημείο εκβολής του στο χείμαρρο Σεδούντα και διαθέτει κατασκευασμένο, ήδη απ’ το 2006, δίκτυο άρδευσης της ευρύτερης περιοχής. Προβλέπεται δε το νερό που θα «περισσεύει» απ’ τη γεωργία, να φιλτράρεται μέσω ταχυδιυλιστηρίου (στη θέση «Καρτσίλι») και να διατίθεται ως πόσιμο. Το τρίτο έργο που θα δημοπρατηθεί τώρα απ’ την Περιφέρεια περιλαμβάνει εργασίες για την κατασκευή του υπερχειλιστή, την τοποθέτηση στεγανοποιητικής μεμβράνης σε τμήματα του φράγματος και των πρανών (όπου δεν έχει τοποθετηθεί), αλλά και την κατασκευή διάφορων τεχνικών έργων τα οποία θα ασφαλίσουν τη λιμνοδεξαμενή από τον κίνδυνο κατολισθήσεων. ΜΑΡ.ΠΛ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

9

«Βούλησή μας, να τελειώσει η μελέτη και το έργο του οδικού άξονα Θερμής - Μανταμάδου», δηλώνει ο Νάσος Γιακαλής, διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ

Δρόμος πρώτης προτεραιότητας της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY να εκατομμύριο ευρώ αναζητά ο περιφερειάρχης για να βάλει το νερό στ’ αυλάκι σε ό,τι αφορά στον οδικό άξονα Θερμής - Μανταμάδου. Εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος πως. παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση, δεν είναι αδύνατο έστω και σταδιακά να εξασφαλίσει εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση της μελέτης, που λιμνάζει ήδη μια δεκαετία. Άλλωστε. όπως υποστηρίζει, ο δρόμος αυτός θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και

Έ

χρόνια, αφού το συγκεκριμένο έργο επηρεάζει και αφορά την ανάπτυξη όλου του ανατολικού τμήματος του νησιού. Απ’ την περιφερειακή αρχή το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξεύρεση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη. «Βούλησή μας είναι, και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε, αυτός ο δρόμος που είναι πρώτης προτεραιότητας για τη Λέσβο να προχωρήσει, κι όχι μόνο σε επίπεδο μελέτης αλλά και κατασκευής, όσο πιο γρήγορα γίνεται», ανέφερε ο περιφερει-

άρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, προσθέτοντας: «Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά έχουμε υποσχέσεις και προσπαθούμε ώστε να βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται για τη μελέτη.» Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Γιακαλής, ενδεχομένως να μην υπάρχει δυνατότητα για την άμεση εξεύρεση όλου του απαιτούμενου ποσού, που υπολογίζεται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά σταδιακά μικρότερων ποσών. Στην ανάγκη, μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εισφέρει με κάποιο πο-

Η νέα χάραξη παρακάμπτει Θερμή και Μιστεγνά, ενώ μειώνει σημαντικά την απόσταση μέχρι το Μανταμάδο

26 χιλιόμετρα χωρίς στροφές! ύμφωνα με τη νέα χάραξη, ο δρόμος που ξεκινά απ’ την παΣράκαμψη Παμφίλων, 200 μέτρα πριν τον κόμβο και την είσοδο στους Πύργους Θερμής, και φτάνει μέχρι το Μανταμάδο, θα μειωθεί στα 26 χιλιόμετρα, στα οποία κι εκεί έγκειται η αναγκαιότητα του έργου - δε θα υπάρχουν οι στροφές που σήμερα ταλαιπωρούν τους οδηγούς. Ο νέος δρόμος θα γίνει με προδιαγραφές εθνικής οδού, θα παρακάμπτει τους οικισμούς της Θερμής και των Μιστεγνών και θα συντομεύσει σημαντικά το χρόνο μετακίνησης απ’ τη Μυτιλήνη στο Μανταμάδο. Με τη βοήθεια του τοπογράφου μηχανικού Μιχάλη Χατζέλλη, που συνεργάστηκε με την ανάδοχο εταιρεία της μελέτης «Παντεχνική Α.Ε.», θα «διανύσουμε» ακολούθως την Επαρχιακή Οδό Θερμής Μανταμάδου, όπως προβλέπεται να γίνει ο δρόμος με τη νέα χάραξη. Η αρχή του, στην κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Μανταμάδο, βρίσκεται πριν τους Πύργους Θερμής, περίπου 200 μέτρα πριν τον κόμβο των Παμφίλων. Απ’ αυτό το σημείο ο νέος δρόμος ακολουθεί πορεία προς τα αριστερά, μέσα απ’ τα χωράφια, περνά την Παναγία την Τρουλωτή και στη συνέχεια κατεβαίνει μέχρι την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Θερμή, όπου και συναντά τον υφιστάμενο δρόμο. Από εκεί παρακάμπτει τη Θερμή (πολύ ψηλά αριστερά σε σχέση με τον υφιστάμενο) και βγαίνει πάνω απ’ τον Άγιο Γεώργιο, χωρίς να περνά καθόλου απ’ τη ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Απ’ τον Άγιο Γεώργιο συναντά και εφάπτεται με τον υφιστάμενο δρόμο στο «Πεταλίδι», τον οποίο και ακολουθεί μέχρι την περιοχή της Αγίας Σωτήρας. Στη συνέχεια, και για απόσταση περίπου 300 μέτρων, ο νέος δρόμος πάει δεξιά του υφιστάμενου, παρακάμπτοντας έτσι τα Μιστεγνά. Πριν το Μπαλτζίκι, η νέα χάραξη πηγαίνει ξανά δεξιά του υφιστάμενου δρόμου, αποφεύγοντας έτσι τις γνωστές στροφές της περιοχής, ενώ αμέσως μετά βρίσκει τον υφιστάμενο δρόμο, τον οποίο και ακο-

Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται η νέα χάραξη της Επαρχιακής Οδού Θερμής - Μανταμάδου, ενώ με μαύρο είναι ο υφιστάμενος δρόμος

λουθεί έως και τα Ξαμπέλια.

Λιγότερη… θάλασσα Από εκεί ξεκινά μια μεγάλη παράκαμψη προς τα αριστερά, πάνω απ’ τα θερμοκήπια, που καταλήγει στον Άγιο Φανούριο. Εκεί ο νέος δρόμος συνεχίζει με την ίδια πορεία με τον υφιστάμενο, έως το Λαφτσί. Η νέα χάραξη παρακάμπτει, δεξιά απ’ τον υφιστάμενο δρόμο, την περιοχή της Καράβας, σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, όταν κι επρόκειτο εκεί να γίνει το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου ο δρόμος για τις ανάγκες της μονάδας θα «έσπαγε» το βουνό για να περάσει. Στην περιοχή αυτή ίσως είναι απ’ τα ελάχιστα τμήματα της νέας χάραξης που η διαδρομή εγγίζει τη θάλασσα, αφού στις περισσότερες αλλαγές, σε σχέση με τον υφιστάμενο δρόμο, η νέα οδός «απομακρύνεται» απ’ τον

προσδιορισμό παραλιακή. Πριν την Πεδή, στο σημείο όπου υπάρχουν απότομες στροφές ο νέος δρόμος τις καταργεί και ξαναβρίσκει τον υφιστάμενο πριν το ξενοδοχείο «Αρχιπέλαγος», τον οποίο και ακολουθεί μέχρι τον κόμβο για Ασπροπόταμο. Από εκεί έως και το Μανταμάδο υπάρχουν ελάχιστες βελτιώσεις στη χάραξη του υφιστάμενου δρόμου. Συγκριτικά με την αρχική μελέτη που έχει προέγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπάρχουν δύο αλλαγές, που θα απαιτήσουν καινούργια έγκριση. Οι αλλαγές αυτές έγιναν στην παράκαμψη Θερμής, όπου και εξ αιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων υπάρχει «μετακίνηση» του νέου δρόμου κατά περίπου 100 μέτρα προς τα αριστερά, καθώς και στην Καράβα.

σό και η Περιφέρεια μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. «Αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε είναι πως θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, όπως ήδη έχουμε κάνει με άλλα έργα και παρεμβάσεις (αναφέρω για παράδειγμα το πρόσφατο του Σεδούντα) για να έχουμε αποτέλεσμα και να κινηθεί το θέμα του οδικού άξονα από Θερμή προς Μανταμάδο, που έχει τελματώσει», κατέληξε ο κ. Γιακαλής, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που έχει για όλο το ανατολικό τμήμα του νησιού η κατασκευή ενός σύγχρονου δρόμου.

Το ιστορικό μιας μελέτης που ακόμα αναζητά χρηματοδότηση

Δέκα χρόνια… ατέλειωτη «Επαρχιακή Οδός Θερμής - Μανταμάδου» ανατέθηκε στις 8 Ιουνίου 2001 και με βάση την προμεHλέτημελέτη που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2003, προβλεπόταν το κόστος του έργου να φτάσει τα 31 εκατ. ευρώ, μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Αντικείμενο της μελέτης είναι η βελτίωση της βατότητας και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης Επαρχιακής Οδού Θερμής - Μανταμάδου, σε μήκος περίπου 26 χιλιομέτρων, καθώς και η κατασκευή νέων τμημάτων (παρακάμψεις Θερμής και Μιστεγνών). Σύμφωνα με το ιστορικό που μας περιέγραψε ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Σπανέλλης, το πρώτο στάδιο της μελέτης εγκρίθηκε στα τέλη τού 2002, οπότε και δόθηκε εντολή προς τους μελετητές για την εκπόνηση του δεύτερου απ’ τα τέσσερα συνολικά στάδια της μελέτης. Οι μελετητές εκπόνησαν και το δεύτερο στάδιο, η έγκριση του οποίου όμως εκκρεμεί, γιατί κατ’ αρχάς άλλαξαν τα δεδομένα αυξάνοντας το κόστος της και στη συνέχεια δεν υπήρξε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή της. Πιο συγκεκριμένα: - Τον Οκτώβριο του 2003 το Νομαρχιακό Συμβούλιο, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη του τις ενστάσεις παρόδιων ιδιοκτητών, κυρίως της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θερμής, εισηγήθηκε αρνητικά για τμήματα της χάραξης της εν λόγω οδού και πρότεινε να εξευρεθούν νέες, εναλλακτικές λύσεις χάραξης. Την ίδια περίοδο, και ο τότε Δήμος Θερμής διαφώνησε με την προτεινόμενη χάραξη της οδού και ζήτησε συγκεκριμένες τροποποιήσεις. - Η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας, που είχε και την ευθύνη της μελέτης, ζήτησε απ’ τους μελετητές εναλλακτικές λύσεις χάραξης για τα τμήματα για τα οποία υπήρξαν αντιρρήσεις. Όντως υπήρξε ανταπόκριση και δόθηκαν εναλλακτικές λύσεις, όμως αυτές οι αλλαγές, με δεδομένο ότι απαιτούσαν νέες επιμέρους μελέτες (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γεωλογική Αναγνωριστική), αύξησαν σημαντικά το κόστος της μελέτης. - Σε συνεργασία της υπηρεσίας με τους μελετητές εκτιμήθηκε ότι η συνολικά απαιτούμενη δαπάνη για την τροποποίηση και ολοκλήρωση της μελέτης είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Άλλωστε, από τότε που ανατέθηκε η μελέτη έως σήμερα έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση, αφού κατασκευάστηκαν νέες οικοδομές, ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου τής ΔΕΗ στην Καράβα, ενώ υιοθετήθηκαν και οι προτάσεις χάραξης του τέως Νομαρχιακού Συμβουλίου και του τέως Δήμου Θερμής στο τμήμα που αφορά στην παράκαμψη Θερμής. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αλλεπάλληλες κρούσεις απ’ το βουλευτή Λέσβου Νίκο Σηφουνάκη, που με ερωτήσεις, επιστολές, παρεμβάσεις επεδίωξε να ωθήσει την «επανεκκίνηση» της μελέτης. Ταυτοχρόνως, έγιναν σοβαρές προσπάθειες απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου για να «ξεκολλήσει» η μελέτη, με βασικότερη αυτήν του Μαρτίου τού 2008, ενώ και πέρυσι κίνησε εκ νέου το θέμα ο τότε δήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Καμενής. Όμως όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην έλλειψη της κινητήριας δύναμης, του χρήματος, που δεν εξασφαλίστηκε για να ωριμάσει ένας ακόμη βασικός άξονας του οδικού δικτύου της Λέσβου και να καταφέρει να ενταχθεί.


10

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Δεν έχει τύχη η καταγγελία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Θα πάρει άδεια το κινέζικο κατάστημα τoυ NIKOY MANABH ήτημα χρόνου πρέπει να θεωρείται η έκδοση άδειας εγκατάστασης για το νέο κινέζικο κατάστημα που ήδη λειτουργεί στη Μυτιλήνη. Στο κενό πέφτει η καταγγελία που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης στις αρχές του μήνα και η οποία απευθυνόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης, την Πολεοδομία και τη Δημοτική Αστυνομία, με στόχο να κλείσει το κατάστημα. Το ρεπορτάζ τού «Ε», που έγινε με αφορμή την καταγγελία, έδειξε ότι ο νέος νόμος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δίνει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη επιχείρηση να λειτουργήσει νομίμως στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έτσι, η πρώτη εμπορική επιχείρηση της Μυτιλήνης που επισήμως θα σπάσει το όριο των 500 τ.μ. θα είναι το κινεζικών συμφερόντων μαγαζί. Η περίπτωση του συγκεκριμένου καταστήματος είναι ομοειδής με την περίπτωση του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μύρινα, το οποίο με πολύ μεγάλη άνεση και ευκολία πήρε άδεια λειτουργίας από το Δήμο Λήμνου, στηριζόμενο στις διατάξεις του νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τα προεδρικά διατάγματα που εξειδικεύουν την εφαρμογή του. Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης επιδιώκει να κλείσει το νέο κινέζικο κατάστημα της πόλης για πολεοδομικούς λόγους, καθώς γνωρίζει ότι οι νόμοι που περιόριζαν στα 500 τ.μ. την έκταση των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν καταστεί ανενεργοί. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το κτήριο όπου στεγάζεται χρησιμοποιούνταν για βιοτεχνική χρήση από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του,

Ζ

κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγαση εμπορικής δραστηριότητας.

Δεν μπαίνει θέμα… Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός

αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής χρήσης του κτηρίου, λέγοντας συγκεκριμένα: «Εκείνο που εξετάζει η Πολεοδομία είναι αν στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο επιτρέπο-

νται οι εμπορικές χρήσεις ή όχι. Επειδή το θέμα το έχουμε μελετήσει, μπορώ να σας πως ότι επιτρέπεται η εμπορική του χρήση. Για το θέμα είχαμε απευθυνθεί

τόσο γραπτά όσο και προφορικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, κι απάντηση που πήραμε ήταν ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το νόμο. Εμείς ως δημοτική αρχή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα εξετάσει το θέμα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δεχθούμε την εισήγηση της υπηρεσίας. Κι αυτό που μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή είναι πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η εισήγηση της υπηρεσίας θα είναι θετική. Σας διευκρινίζω ότι το κατάστημα δε χρειάζεται άδεια λειτουργίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι άδεια εγκατάστασης επειδή η συνολική επιφάνειά του ξεπερνάει τα 500 τ.μ..» Από τις δηλώσεις του κ. Βατού προκύπτει ότι η επιχείρηση έχει κινήσει τις διαδικασίες για να λάβει άδεια εγκατάστασης κι είναι ζήτημα χρόνου η έκδοσή της. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει επέμβει η Δημοτική Αστυνομία για να το κλείσει. nman@emprosnet.gr

Τι προβλέπει ο νόμος Υπουργική Απόφαση που εκδόΜ εθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, περιορίζονται ασφυκτικά τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν τα αιρετά όργανα που εγκρίνουν τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων που υπερβαίνουν τα τιθέμενα για τα νησιά όρια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η επιχείρηση δεν υποχρεούται να καταθέσει οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει τη σκοπιμότητα για τη λειτουργία του καταστήματός της. Η γνωμοδοτική επιτροπή που θα εξετάσει την αίτηση εγκατάστασης, δεν μπορεί στην απόφασή της να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στις ομο-

ειδείς επιχειρήσεις (π.χ. τα άλλα εμπορικά καταστήματα της Μυτιλήνης), ούτε μπορεί να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και την επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Ούτε η ανάγκη διατήρηση της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής, η διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών, η προστασία του εισοδήματός τους και η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους μπορούν να αποτελέσουν λόγους μη έγκρισης της άδειας εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι λόγοι για

τους οποίους μέχρι σήμερα απορρίπτονταν οι αιτήσεις υπέρβασης των ορίων που ισχύουν σε κάθε νησί, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη. Το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η προστασία από την ανεργία και η προστασία του εισοδήματος των κατοίκων μιας περιοχής δε θεωρούνται λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποτραπεί η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων. Η αποκλειστική προθεσμία έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση την Υπουργική Απόφαση ορίζεται για 30 ημέρες από την υποβολή της αίτησης.


ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., πολύ φωτεινό, επιπλωμένο, ήσυχο, με αυτονομία θέρμανσης, ημιυπόγειο, στην παραλία της Επάνω Σκάλας, οδός Ναυμαχίας Έλλης 37, Μυτιλήνη. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 29271 και 6932-299135. Ενοικιάζονται επιπλωμένα δωμάτια σε πανσιόν, πίσω από τις καφετέριες στην προκυμαία (οδός Κομνηνάκη), με το μήνα, από 1/10/11 έως 30/06/12. Πληρ. τηλ. 6945507089. Ενοικιάζεται σπίτι 25 τ.μ., διώροφο, στην παραλία της Θερμής, 50 μ. από τη θάλασσα, με A/C, επιπλωμένο, με ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο. Πληρ. τηλ. 6974-763284. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη, σε όροφο, με boiler, αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι, στην περιοχή του Γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6932846220, 22510 51041. Ενοικιάζεται τριάρι ανακαινισμένο, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτονομία θέρμανσης, 2 κρεβατοκάμαρες, κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο και αποθήκη, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 27811 και 6937-086305. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα, δίχωρη, 1ου ορόφου, 45 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, A/C, μεγάλη βεράντα με τέντες, επιπλωμένη (τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα). Περιοχή: Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6937-277315. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, μερικώς επιπλωμένο, με κεντρική θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, κουζινάκι, πλυντήριο, 2 κλιματιστικά), στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6948107357, 22510 41898, 22510 28160. Ενοικιάζονται studios-apartments κατάλληλα για φοιτητές, από γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 43111 και 22510 46990. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο στον Άνω Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Πληρ. τηλ. 6944-814151.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 41 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, σε μονοκατοικία. Πληρ. τηλ. 22510 20694, 6976599217.

σμένα, με αυτονομία ρεύματος, νερού, πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6976-974600.

Ενοικιάζονται δυάρι και τριάρι επιπλωμένα, σε διπλοκατοικία, στο κέντρο της πόλης, με αυλή, αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ), χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 29478 και 6973-264357 και 6978-683103.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 200 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 330 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 41581 (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 22 τ.μ. στο Ακρωτήρι, κοντά στο Πανεπιστήμιο, και δυάρι 55 τ.μ. ρετιρέ, διαμπερές, στο Γήπεδο, με κεντρική θέρμανση. Και τα δύο είναι επιπλωμένα, με πλυντήριο και A/C. Πληρ. τηλ. 6973076611, 22510 28306, 22510 27512. Ενοικιάζονται διαμέρισμα διαμπερές 77 τ.μ., στον 1ο όροφο πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Χρυσομαλλούσας 8. Πληρ. τηλ. 22510 51354, 6970479216. Ενοικιάζονται α) μεγάλο δυομισάρι στη Μυτιλήνη, με αποθήκη εντός, ισόγειο, ανεξάρτητο, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο ή μη, 100 μ. από το Πανεπιστήμιο (Λόφος «Ξενία»), σε πολύ καλή τιμή. β) δυάρι στην Αθήνα, στην Άνω Κυψέλη, 56 τ.μ., 3ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένο ή μη, σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6949539577, 6945-371167. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., καινούργιο, με θέα, επιπλωμένο πλήρως με ηλεκτρικά (πλυντήριο, ηλιακό, κουζίνα, ψυγείο), boiler, με αυτονομία θέρμανσης, στην περιοχή του Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6971-890568. Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα, 1ου ορόφου, στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Διατίθεται και ως επιπλωμένη και ως ανεπίπλωτη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται studio στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένο, με Α/C, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλο για φοιτητή. Πληρ. τηλ. 22510 28068, 6944909347. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, στο κέντρο. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, δίχωρη, με ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και με air-condition. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται 50 τ.μ. (μονοκατοικία σε μεγάλο οικόπεδο με δέντρα), με εξαιρετική θέα, 1ου ορόφου, με κεντρική θέρμανση, επιπλωμένη ή μη, με ηλεκτρικό εξοπλισμό, φρεσκοβαμμένη, στο Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 6980-174700. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ 22510 26894. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε όροφο, πλήρως επιπλωμένη, στο κέντρο της Μυτιλήνης, με κλιματιστικό και κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6973072310, 22510 29963.

Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3 δωματίων σε στυλ μεζονέτας, στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει αυλή, καλοριφέρ και κλιματισμό, μπάνιο και WC, ευρύχωρη κουζίνα, πολλούς χώρους αποθήκευσης. Τιμή λογική. Κατάλληλη και για φοιτητές (συγκατοίκηση). Πληρ. τηλ. 6946-063216. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ολοκαίνουρια, στο Γαϊδαρανήφορο, με δυνατότητα επίπλωσης, απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη αυλή και πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6976766200. Ενοικιάζεται στη Μυτιλήνη τριάρι, ισόγειο, υπερυψωμένο, με αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 25720 και 6939459814. Ενοικιάζονται: Α) Γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, στο κέντρο της πόλης, ιδανική για φοιτητές. Β) Γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Βουναράκι. Γ) Δυο τριάρια στον 4ο όροφο πολυκατοικίας, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, με αυτόνομη θέρμανση. Δ) Ένα τριάρι στον 4ο όροφο πολυκατοικίας, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 28518 (τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8:00 - 14:30). Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια γκαρσονιέρα 35 τ.μ., 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα, στο κέντρο της πόλης. Ιδανική για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 3ου ορόφου, επιπλωμένη, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 23, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6972698473. Ενοικιάζονται επιπλωμένες γκαρσονιέρες στο Πλωμάρι, στον Άγιο Ισίδωρο. Πληρ. τηλ. 22520 31133, 6942201405.

Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948-506877, 6944-646034, 22510 44985, www.sapphostudios. gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη καινούργια γκαρσονιέρα 32 τ.μ., ενιαίος χώρος, στην Επάνω Σκάλα, κοντά στη θάλασσα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973213955. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 6976-217447. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, κατάλληλη για φοιτητές, στην Κυψέλη Αθηνών. Πληρ. τηλ. 22530 31320. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ημιισόγεια μόνο σε εκπαιδευτικούς, περιποιημένη, στο κέντρο, κοντά στο Δημαρχείο (Ν. Παπανικολή 8). 40 τ.μ., επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 43256. Ενοικιάζεται καινούργια μονοκατοικία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στον Αφάλωνα. Πανοραμική θέα, μπαλκόνια, αυλή με χτιστό φούρνο, τζάκι, καλοριφέρ, ηλεκτρικές συσκευές, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6982-441258. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, κοντά στο κέντρο, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτονομία θέρμανσης, ιδανική για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6937248623, 6972-502363, 22510 28294. Ενοικιάζεται δυάρι σε ισόγειο αρχοντικού, 50 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα, κοινόχρηστα, με ενιαία κουζίνα - καθιστικό και κήπο, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ., επιπλωμένη, στο κέντρο (Φωκαίας 1), με 1 δωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6944-680682.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Πειραιά (Χατζηκυριάκειο), πλήρως ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα στο λιμάνι και αυτόνομη θέρμανση, σε ήσυχη περιοχή, κοντά στην αφετηρία των λεωφορείων. Πληρ. τηλ. 6932352852.

Ενοικιάζονται δίχωρα διαμερίσματα στο κέντρο (πρώην Παρθεναγωγείο - «Καραμπόλα»), σε νεόκτιστο τριώροφο, με ή χωρίς επίπλωση, εξοπλι-

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυαράκι 52 τ.μ., αυτόνομο, χωρίς κοινόχρηστα στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6978625400, 22510 20513, 6996-536690. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται μεζονέτα στο Ακρωτήρι, 120 τ.μ., αυτόνομη, με 3 Υ/Δ, χώρο στάθμευσης, μεγάλες βεράντες και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41172, 6946694025. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή της παλιάς Αστυνομίας, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 Ενοικιάζεται στη Σουράδα μονοκατοικία 120 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου μονοκατοικία, 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 2ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, 55 τ.μ., στην οδό Καβέτσου 10, διαμπερές, με μεγάλη βεράντα, κατάλληλο και ως επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 6974-069559. Ενοικιάζεται στο Χάλικα 1ου ορόφου διαμέρισμα, 85 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και 1 χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, 24 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6945-544386, 6947-044228.


12 Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου, σε γωνιακή πολυκατοικία επί της οδού Ε. Βοστάνη, 67 τ.μ., σε προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 31133 και 6945-120078. Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στο κέντρο της πόλης (παλιά αγορά - Μητρόπολη), χωρίς κοινόχρηστα και με κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6973-736034, 22510 61459. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζoνται πλήρως επιπλωμένες γκαρσονιέρες, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 43518 & 6942-084107. Ενοικιάζονται διαμερίσματα α) 44 τ.μ. και β) 35 τ.μ., επιπλωμένα, στους Πύργους Θερμής, 80 μ. από τη θάλασσα, με αυτόνομη θέρμανση A/C, πάρκινγκ, κήπο, ίντερνετ, βεράντα. Πληρ. τηλ. 6945-604300, 6977-9625 23. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 35 τ.μ., 2ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το πρώην Παρθεναγωγείο, καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπαλκόνια, ιδανικό για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6973-647763. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Ιλισίων, δυάρι, 1ου ορόφου, υπερυψωμένο, 55 τ.μ., 50 μ. από στάση λεωφορείου, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Ιδανικό για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6979008301. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, δίχωρη γκαρσονιέρα, διαμπερής, πάνω από τον Πλάτανο (οδός Θησέως 6), 5 λεπτα από τον Άγιο Θεράποντα. Πλήρως επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 80 τ.μ. στους Πύργους Θερμής, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο. 2 υπνοδωμάτια, επιπλωμένη, μικρός κήπος. Πληρ. τηλ. 6979-943955, 22510 71333. Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου (Μητρ. Ιακώβου). Σε καλή κατάσταση, με άνετους χώρους, καινούργια κουφώματα και βοηθητικό WC ή αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια, πολυτελέστατη γκαρσονιέρα, 36 τ.μ., ορόφου, ανεξάρτητη, με θέα. Δυνατότητα επίπλωσης. Αυτόνομο καλοριφέρ. Οδός Πολίου & Βρυσάρας. 7 λεπτά από τον Άγιο Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη γκαρσονιέρα, ενιαίου χώρου, στην οδό Βύρωνος (πάνω από την Ερμού), χωρίς κοινόχρηστα, σε ιδιόκτητη μικρή οικοδομή με 3 γκαρσονιέρες, πλήρως εξοπλισμένη. Διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, καινούργια, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο μπαλκόνι, τηλεόραση, πολύ καθαρή και πολύ φωτεινή, τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 26447.

Ενοικιάζονται α) δυάρι, στη Νέα Σμύρνη, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο, 10 λεπτά με τα πόδια από το Πάντειο, β) δυάρι στην Καλλιθέα, διαμπερές, πλήρως ανακαινισμένο, 3ου ορόφου, ένα τέταρτο με το λεωφορείο από το Πάντειο. Πληρ. τηλ. 22510 28954, 6979-393789.

Ενοικιάζονται 1. Στο Ακλειδιού α) δυάρι 65 τ.μ., 300 ευρώ, β) τριάρι 83 τ.μ., 400 ευρώ. 2. Στην Παναγιούδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979212071. Ενοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένο τριάρι, πάνω από την κεντρική προκυμαία (περιοχή Τελωνείου). Ιδανικό και για συγκατοίκηση. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901 81. Ενοικιάζεται γωνιακό, μεγάλο, άνετο τριάρι, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, με αυτόνομο καλοριφέρ, βοηθητικό WC και αποθήκη. Πάρκινγκ σε μεγάλο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 69 72-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι. Σε πολύ καλή κατάσταση, πλήρως επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και τιμή 250 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη γκαρσονιέρα, 150 μ. από την παλιά αστυνομία. Ανεξάρτητη, σε μονοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται, από μέσα Σεπτεμβρίου, ολοκαίνουργιο, πολυτελέστατο δυάρι 56 τ.μ., ορόφου, διαμπερές, με τζάκι και απεριόριστη, πανοραμική θέα. Αυτόνομο καλοριφέρ. Οδός Πολίου & Βρυσάρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901 81. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πλήρως επιπλωμένη, στην περιοχή των πρώην γραφείων της «Ολυμπιακής». Πληρ. τηλ. 6993-932333. Ενοικιάζεται ισόγειο υπερυψωμένο δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα (Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση, χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901 81. Ενοικιάζονται 2 επιπλωμένες γκαρσονιέρες, 34 τ.μ.-180 ευρώ και 60 τ.μ.-280 ευρώ, στη Σουράδα (οδός Γ. Μούρα 12), στο δρόμο προς την Ακαδημία, στη στάση του λεωφορείου. Πληρ. τηλ. 6974092488.

Ενοικιάζεται στη Σουράδα άνετο τριάρι, 2ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, σε διώροφη οικοδομή, με αυτονομία και τζάκι. Καινούργια κουφώματα, θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 69 72-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., 1ου ορόφου, δίχωρη, με air-condition, σε καινούργια κατάσταση. Περιοχή Ζωγράφου, 3η στάση Άνω Ιλίσια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο, ανεξάρτητο, με 2 κλιματιστικά, χωρίς κοινόχρηστα, με χώρο στάθμευσης, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6945-753829. Ενοικιάζεται στην παραλία Λουτροπόλεως Θερμής, σε καινούργια διπλοκατοικία, μέσα σε κτήμα 4 στρεμμάτων, τριάρι, στο 2ο όροφο, με μπαλκόνια και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6945-2830 32. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 60 τ.μ. στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6973-011446. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48 τ.μ., φρεσκοβαμμένο, με 2 κλιματιστικά, ψυγείο, πλυντήριο, κουζινάκι, χωρίς κοινόχρηστα, 5 λεπτά από την Εθνική Τράπεζα, περιοχή 1ου Παιδικού Σταθμού (Αιγέως 8). Πληρ. τηλ. 22510 22984 & 6980-597125. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα α) τριάρι 90 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, WC, πάρκινγκ και air-condition, β) δυάρι 56 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι, πάρκινγκ και λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6981670979, 6978-234735. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ. λουξ, στο Πλωμάρι, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, internet, «Nova», θέα. Κατάλληλο για γιατρούς - δασκάλους. Πληρ. τηλ. 6974-678300. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 37 τ.μ., 1ου ορόφου, με ατομική θέρμανση και aircondition, κατασκευής 2010, πλήρως επιπλωμένη (με καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα) στο κέντρο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τεσσάρι στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, σε άριστη κατάσταση. Αυτονομία και πρόσβαση σε αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Παναγιούδα, 35 τ.μ., επιπλωμένη με ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6932-291584, 22530 23434.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού), 1ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη διαμέρισμα, δύο στάσεις από το Πανεπιστήμιο. 2 Υ/Δ, κουζίνα, μπάνιο, A/C, με φοιτητική επίπλωση, 6ος όροφος, ασανσέρ. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6934-801577.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3,5 δωματίων, 2ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή κέντρου (Λαζαρέτο). Πληρ. τηλ. 6945-488625, 22510 23993.

Ενοικιάζεται μεγάλη ανακαινισμένη γκαρσονιέρα πάνω από το καφενείο Κουτσομύτη, στην περιοχή του Παιδικού Σταθμού. Χωρίς κοινόχρηστα, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Παπάφη, με αυτόνομη θέρμανση, στον 1ο όροφο, με ασανσέρ, κατάλληλο για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 32104 & 6908-282211.

Ενοικιάζεται ισόγεια lux γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα, σε ιδιόκτητη οικοδομή, με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ, ηλεκτρική κουζίνα και air-condition. Δυνατότητα πλήρους επίπλωσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, 1ου ορόφου, δυάρι, με αέριο και A/C, σε άριστη κατάσταση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932301705. Ενοικιάζεται στους Πύργους Θερμής διαμέρισμα 50 τ.μ., σε μονοκατοικία, ισόγειο, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, βεράντα, πάρκινγκ, κοντά στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 71373 και 6942609782. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Ζωγράφου, δυάρι 1ου ορόφου, ανακαινισμένο, 50 μ. από στάση λεωφορείου. Ιδανικό για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6972-992525. Ενοικιάζονται στη Θεσσαλονίκη α) διαμέρισμα 75 τ.μ., στο κέντρο (Αγίου Δημητρίου), κοντά στο Πανεπιστήμιο, με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, μπάνιο, κουζίνα, στον 1ο όροφο, διαμπερές με αυτόνομη θέρμανση και β) διαμέρισμα επιπλωμένο 55 τ.μ., στην Άνω Τούμπα, με 1 υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στον 3ο όροφο, διαμπερές, διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό. Διαθέσιμα και τα 2 από 1ης Σεπτεμβρίου. Πληρ. τηλ. 6978-907177 και 6938-931772. Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Αθήνα και θέλετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε, το μεσιτικό γραφείο του κυρίου Γκιόκα Νικολάου, (οδός Σταδίου 61, Αθήνα), μετά την 25ετή πείρα του, σας εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα. Πληρ. τηλ. 210 3312692,-3, 6947960700.

Ενοικιάζονται στον Άγιο Θεράποντα, στην κεντρική αγορά, σε παραδοσιακό κτήριο διαμορφωμένο σε κατοικίες φοιτητών, α) γκαρσονιέρα πλήρως εξοπλισμένη, με κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, β) γκαρσονιέρα ανακαινισμένη, με καινούργιο ηλεκτρικό εξοπλισμό και επίπλωση σε πολυκατοικία επί της Καβέτσου κοντά στο γήπεδο και γ) δυάρι επιπλωμένο χωρίς κοινόχρηστα, με τζάκι και ανεξάρτητη θέρμανση, κοντά στον Άγιο Ευδόκιμο. Πληρ. τηλ. 6974-093733, 6978-733122.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., καινούργια, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Ενοικιάζεται στούντιο σε μονοκατοικία, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, στην Τζαίημς Αριστάρχου 54, στην Κουλμπάρα. Πληρ. τηλ. 6977 - 506278, 22510 40857. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη με κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στην οδό Αντικυθήρων 5, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 61654, 6977-755668, 6978-706999. Ενοικιάζονται α) δυαράκι 45 τ.μ., ισόγειο, με πλήρη εξοπλισμό, κοντά στο γήπεδο στη Μυτιλήνη, β) γκαρσονιέρες, επιπλωμένες κοντά στο γήπεδο στη Μυτιλήνη, γ) τριάρι 65 τ.μ. στο Ίλιον, Δημοσθένους και Αγ. Νικολάου, 1ου ορόφου, με βεράντα. Όλα κατάλληλα για φοιτητές, με αυτονομία θέρμανσης, σε τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6938-675464, 6983404108 και 22510 24224. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 116 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη, με θέρμανση, καλοριφέρ, θέση πάρκινγκ, στη Ναυμάχου Αποστόλη 17, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6972745171. Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία, 160 τ.μ., κεντρική και ήσυχη, ημιεπιπλωμένη, όπισθεν Αγ. Συμεών, με ενιαίο χώρο, αυλή με τριανταφυλλιές, τζάκι και καλοριφέρ. Ιδανική για 3 φοιτητές ή οικογένεια. Πληρ. τηλ. 6972839314. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 82 τ.μ., 4ου ορόφου, με ωραία θέα, στην περιοχή του γηπέδου, με 2 Υ/Δ και 2 κλιματιστικά. Τιμή: 380 ευρώ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 6974580659. Ενοικιάζονται Γκαρσονιέρα 40 τ.μ. (επιπλωμένη, δίχωρη, με air-condition) νεόκτιστα, lux κατασκευής, με αυτόνομη θέρμανση σε μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6977248653, 22510 20633.

Ενοικιάζεται τριάρι 70 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην Οικονόμου Τάξη, 2ου ορόφου, με τέντες και καλή θέα προς βουνό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα, 65 τ.μ., 3ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους (στο ύψος της Πανόρμου), 2´ από το μετρό Πανόρμου, από στάση λεωφορείων, τρόλλεϋ, πιάτσα ταξί και αγορά. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, 2 air-condition, διπλά τζάμια, μπαλκόνι με τέντες, κουζίνα, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο, τηλεόραση και πλήρη επίπλωση, πολύ φωτεινό, σε άριστη κατάσταση. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 37225 & 6932-206393.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 50 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, κατασκευής 2011, με μεγάλη βεράντα και θέα (υπάρχει δυνατότητα επίπλωσης) στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


13

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα, πλήρως εξοπλισμένη, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6972-253534. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, καινούργια, 34 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μεγάλες βεράντες. Τιμή 300 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978-980846 και 22510 48967. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946334198. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται νεόκτιστο διαμέρισμα 102 τ.μ., μαζί με χώρο γκαράζ και μικρή αποθήκη, στο Κιόσκι Μυτιλήνης, με τιμή 230.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, νότια προάστια. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 220 τ.μ., διαμπερές, με 4 Υ/Δ (1 master), τζάκι, ηλιακό, γκαράζ κλειστό, θέα απεριόριστη (βουνό - θάλασσα). 570.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212695). Μυτιλήνη, νότια προάστια. Πωλείται μονοκατοικία 450 τ.μ., διαμπερής, σε οικόπεδο 7,5 στρεμ., με 7 Υ/Δ (2 master), τζάκι, ηλιακό, γκαράζ κλειστό, θέα απεριόριστη (βουνό - θάλασσα), 2 γεωτρήσεις, πόσιμο νερό. 1.000.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212693). Μυτιλήνη, νότια προάστια. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 226 τ.μ., διαμπερές, με 3 Υ/Δ (1 master), τζάκι, ηλιακό, γκαράζ κλειστό, θέα απεριόριστη (βουνό - θάλασσα). 550.000ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212694). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται μονοκατοικία πέτρινη, 260 τ.μ., με 3 Υ/Δ, δυνατότητα δόμησης ισογείου σε 2 δυάρια εκμετάλλευσης, θέα, βεράντες. 300.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212422). Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία, 185 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο & WC, θέρμανση αυτόνο-

μη, τζάκι, απεριόριστη θέα. Έτος κατασκευής 2009. 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE212444). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., 15ετίας, με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 3 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι. Διαμπερές, με 2 βεράντες, τέντες 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE204931). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196254). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόριστη θέα, χώρο στάθμευση, 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ. Άριστη κατασκευή, 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός:

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, διαμπερές και με ενιαίο χώρο κουζίνα καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947 949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στον παιδικό σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Βουναράκι, 93 τ.μ. σε διπλοκατοικία, ισόγειο, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, τζάκι και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., με οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια, τζάκι και 2 γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 949150, www.aeolian estate.gr

Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα, στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947 949150, www.aeolian estate.gr

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 75 τ.μ. σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55 τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 110 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, διαμπερές, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται μεζονέτα στο Ακρωτήρι, 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση συν 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μονοκατοικία στην περιοχή της Καλλιθέας, συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο έκτασης 151,27 τ.μ., είναι γωνιακό, διαμπερές και σε πολύ κεντρικό σημείο. Επίσης με τον υπάρχοντα συντελεστή μπορεί να χτίσει ακόμη 121 τ.μ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται βίλα πολύ καλής κατασκευής, φτιαγμένη από ιδιώτη, 165 τ.μ., σε οικόπεδο 4,5 στρεμ., στην περιοχή του αεροδρομίου. Έχει αποθηκευτικούς χώρους 125 τ.μ., άνετο κήπο με μπάρμπεκιου και πέτρινη περίφραξη. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται οικία στο κέντρο του Παλαιοχωρίου με ισόγειο μαγαζί. Πληρ. τηλ. 6978918141, 6972-566180. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 LE-196676). Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE198159). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, 94 τ.μ., με λουξ ανακαίνιση, 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE188198). Mυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE180580). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173969). Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspisrealestate.gr (κωδικός: LE170133). Μυτιλήνη, περιοχή Πλάτανος. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., με 5 Υ/Δ, αυλή 75 τ.μ.. Χρειάζεται ανακαίνιση 95.000

ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-200138). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., πολυτελές, με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντα, θέα στη θάλασσα, 167.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspisrealestate.gr (κωδικός: LE206170). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 52 τ.μ. + 8 τ.μ. αποθήκη, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE203627). Μυτιλήνη, Ναυτικός Όμιλος. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, βεράντες, θέα, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181521). Μυτιλήνη. Πωλείται γκαρσονιέρα καινούργια, 29 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 66.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-209699). Μυτιλήνη, Άνω Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα καινούργιο, 55 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 67.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE209441).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE204502). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE191004).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE189541). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., με μοναδική θέα, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE203601).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-199879).

Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο, 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200821).

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200228).

Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE181519).

Πηγαδάκια. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., 20.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate. gr (κωδικός: LE-207001).

Μυτιλήνη, περιοχή Άγιος Ερμογένης. Πωλείται οικόπεδο 4.200 τ.μ., με θέα, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-201835).

Πυργί. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., χτίζει 150 τ.μ., με θέα απεριόριστη, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-206980).


14 Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα στην Αγία Μαρίνα με πανοραμική θέα από το λιμάνι της Μυτιλήνης έως και το αεροδρόμιο. Ανεμπόδιστη θέα και από το ισόγειο και από τον Α´ όροφο. Έχει 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, δύο υπόγεια 50 και 50 τ.μ., και διαμορφωμένη αυλή έξω, που χρησιμοποιείται και για parking. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510-40188, www.investinlesvos.com Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ 140 τ.μ., λουξ κατασκευής στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Το διαμέρισμα έχει δική του ιδιόκτητη ταράτσα και είναι πλήρως ανακαινισμένο το 2008. Διαθέτει 3 Υ/Δ, τζάκι, τζακούζι, αποθήκη, αυτονομία. Έχει επίσης εξαιρετική θέα προς την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή, με άριστα υλικά, με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 WC, σε ένα επίπεδο και 48 τ.μ. βοηθητικοί χώροι με αυλή και καταπληκτική θέα, στο Πυργί. Τιμή 190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου στη Νεάπολη, επί της παραλιακής οδού. Καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται παραθαλάσσιο διαμέρισμα 40 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στη Βίγλα Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Τιμή 66.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-αποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκες-γκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στους Πύργους Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χορός πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 92 τ.μ., 1ου ορόφου, με τζάκι, στο Βουναράκι. Σαλόνι, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000,00 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκη-γκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ευρύχωρο τριάρι 3ου ορόφου, 110 τ.μ., σε πολύ καλή κατάσταση, με 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, στα Μαύρα Σίδερα Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται διαμέρισμα ορόφου, 82 τ.μ., στο Συκεών (Θεσσαλονίκη), μή ευκαιρίας. Πληρ. 6977-865674.

2ου Δήμο σε τιτηλ.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στην περιοχή του Πλατάνου (300 μ. από τον Άγ. Θεράποντα) πλήρως ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, με ένα υπνοδωμάτιο. Ιδανικό για εκμετάλλευση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr ΠΛΩMAPI ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974778561. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλείται αποθήκη στην Παγανή, 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης η αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται χώρος ισόγειος, κατάλληλος για γραφεία ή για αποθήκη, στην Ολοκαυτώματος και Παπαδιαμάντη γωνία. Πληρ. τηλ. 6933-458994, 6979-298385. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικός χώρος, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Eνοικιάζεται καινούργιο κεντρικό προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη (Αιγαίου 5, πάροδος Ερμού), 50 τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση - ψύξη ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC. Ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα. Πληρ. τηλ. 22510 22762, 32137, 6945-795779. Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου στην οδό Χίου 5, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, με 3 δωμάτια. Πληρ. τηλ. 6973-961018. Ενοικιάζεται τριώροφο κτήριο στο κέντρο της Ερμού, συνολικού εμβαδού 420 τ.μ. (ισόγειο 140 τ.μ., 1ος όροφος 140 τ.μ., σοφίτα 140 τ.μ.), με 5 WC. Κατάλληλο για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουριων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978292195. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται ισόγειο σε αρχοντικό, 200 τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα (Βαλαωρίτου 9), για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22520 32474 και 6944-851862. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται αποθήκη στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 6947-949150.


16

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Το εστιατόριο «Φίλεμα» στο αεροδρόμιο δίδεται προς εκμετάλλευση ως επιχείρηση ταβέρνα-εστιατόριο. Πληρ. τηλ. 6973-809282 (κ. Βογιατζής Κώστας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πωλείται επιχείρηση ζαχαροπλαστείου - καφέ μπαρ γωνιακό στην Πλατεία Καλλονής, λόγω ασθένειας. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6983767291.

Πωλούνται 2 επιχειρήσεις λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό, πολύ γνωστές και πολύ επικερδείς. Μπορούν να δουλέψουν και σαν μια επιχείρηση. Απόσβεση σε ένα χρόνο. Πληρ. τηλ. 6984-165935. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947 949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980785927. Delicatessen πωλείται ή ενοικιάζεται στα Λαδάδικα, λόγω έκτακτης μετάθεσης. Τιμή πώλησης 55.000, τιμή ενοικίασης 1.300. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 28418. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976837749, κ. Νίκος. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη επιχείρηση εστίασης-αναψυχής, κερδοφόρα, 280 τ.μ., με μεγάλα πεζοδρόμια, στην προκυμαία Μυτιλήνης. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται αγροτεμάχιο 4 στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 228721, 6945-482614.

Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται προς αγορά κτήμα με γεώτρηση, από 1 έως 30 στρέμματα, στις περιοχές Αγίας Μαρίνας, Πληγωνίου, Νεάπολης, Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Κρατήγου, Λουτρών, Χαραμίδας. Αποκλείονται μεσίτες. Πληρ. τηλ. 6947406993. Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας στο ύψος Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ζητείται για αγορά άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου, με υπογεγραμμένη σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ και επαρκή χρόνο για την εγκατάσταση του πάρκου (να μην έχουν περάσει οι 18 μήνες που καθορίζει η ΔΕΗ για την εγκατάσταση του πάρκου). Πληρ. τηλ. 6939895440. Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ζητείται προς αγορά οικόπεδο στα περίχωρα της Μυτιλήνης. Αποκλείονται μεσίτες. Πληρ. τηλ. 6941-440474.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας στο ύψος Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ζητείται προς αγορά οικόπεδο στα περίχωρα της Μυτιλήνης. Αποκλείονται μεσίτες. Πληρ. τηλ. 6941-440474.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., στην Κράτηγο, περιοχή Αγριλιάς. Τιμή ευκαιρίας. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974069559. Πωλείται οικόπεδο στον Αύλωνα Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ., απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947 949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 90 τ.μ., μια μικρή κλίση 10% και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 11 στρεμ., στην περιοχή Βρολίδια, πίσω από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 2 στρεμ. στον Αύλωνα Γέρας, ιδανικό για την ανέγερση εξοχικής κατοικίας. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Χαραμίδας - Μυτιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο, 8,5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στις Νέες Κυδωνιές 22 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonis realestate.com


17

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948202060.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

παραδίδει μαθήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας, ΑΟΘ και ΑΟΔΕ σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Προετοιμασία για πανελλήνιες εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 40724, 6946012355, 6908-239132.

Μαθηματικός με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές λυκείου (και προετοιμασία Πανελληνίων) και γυμνασίου, καθώς και σε φοιτητές-σπουδαστές ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΕΜΠ / ΕΑΠ. Τιμές συζητήσιμες. Πληρ. τηλ. 6978-751840.

Παραδίδονται μαθήματα Αγγλικών και αναλαμβάνεται η μελέτη παιδιών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε σχολικά μαθήματα, από έμπειρους καθηγητές. Πληρ. τηλ. 6937-865407.

Φυσικός με πολυετή πείρα αναλαμβάνει ιδιαίτερα μαθήματα Φυσικής - Χημείας σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6982-056947. Φυσικός με φροντιστηριακή πείρα και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Φυσική παραδίδει μαθήματα Φυσικής και Χημείας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6974-411982. Ομάδα έμπειρων καθηγητών

Παραδίδονται μαθήματα Μαθηματικών για όλες τις τάξεις γυμνασίου - λυκείου, από έμπειρη καθηγήτρια, σε πολύ καλές τιμές. Επίσης παραδίδονται μαθήματα Οικονομικής Θεωρίας απο έμπειρο καθηγητή. Πληρ. τηλ. 22510 54838, 6948-874221. Πτυχιούχος οικονομολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αρχής Οικονομικής Θεωρίας σε μαθητές λυκείου. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6974132079. Proficiency, Lower, IELTS, διδασκαλία Αγγλικών όλων των επιπέδων από καθηγήτρια

εξωτερικού, με 20χρονη πείρα. Πληρ. τηλ. 6944-150285 και 6959-249714. Καθηγήτρια με πείρα 25 ετών, επιτυχίες και αγάπη για τα παιδιά και τη Γαλλική Γλώσσα, όλων των επιπέδων. Πληρ. τηλ. 6975-901039. Καθηγήτρια με μητρική γλώσσα την αγγλική, παραδίδει Αγγλικά όλων των επιπέδων, με ειδική μέθοδος διδασκαλίας. Πληρ. τηλ. 6937-145614. Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6942-540232. Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας παραδίδει μαθήματα γαλλικών: -όλα τα επίπεδα και πτυχία, -ατομικά και ομαδικά, -πλούσιο διδακτικό υλικό, -χρήση διαδικτύου και οπτικοακουστικών μέσων διδασκαλίας. Προσιτές τιμές. Πληρ. τηλ. 6984-503679. Καθηγήτρια αγγλικών με μητρική γλώσσα τα αγγλικά παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6974-891664,

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα για απασχόληση παιδιού καθημερινά 3 μ.μ. - 5 μ.μ. και Παρασκευή 3 μ.μ. - 9 μ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-818625 και 22510 46963 (απογευματινές ώρες). Ζητείται νηπιαγωγός με επάρκεια αγγλικών για διδασκαλία σε πρωτοποριακό πρόγραμμα. Πληρ. τηλ. 6944265323, 22520 33091. Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Anglia Foundation ζητά γραμματέα με γνώση Cambridge Proficiency, καθώς και καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, τουρκικών, ρουμανικής και βουλγαρικής γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών πληροφοριών: Σίμου Χουτζαίου 11. Πληρ. τηλ. 22510 45544 και 6947-242954. Από Φροντιστήριο Μέσης Εκ-

παίδευσης στη Καλλονή ζητείται φιλόλογος με πείρα. Πληρ. τηλ. 22530 23451, 6979-868651, 6972623711. Τα δυο ασφαλιστικά γραφεία του ασφαλιστικού σύμβουλου Φραντζή Σπύρου σε Καλλονή (έναντι A.T. καλλονής) και Μυτιλήνης (Αερ. Γιανναρέλλη 26) δίνουν την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλη τη Λέσβο και όχι μόνο, για να γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες στην ασφαλιστική αγορά. Πληρ. τηλ. 22530 23450 (καθημερινά, από 10:00 έως 14:00). Από γνωστό ξενοδοχείο της πόλης ζητούνται σερβιτόρες, καμαριέρες και ρεσεψιονίστ. Πληρ. τηλ. 22510 43111 και 22510 46990. Ζητείται έμπειρος ψήστης για ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 42597, 6944-756844.

Η Ποτοποιία Χίου «Στουπάκη Α.Ε.» επιθυμεί να προσλάβει για το εργοστάσιό της στο Νομό Χίου υπεύθυνο Ποιοτικού Ελέγχου, Έρευνας & Ανάπτυξης Προϊόντων. Ο κατάλληλος υποψήφιος (άνδρας ή γυναίκα) θα πρέπει να διαθέτει: 1. Πτυχίο Χημικού ή Τεχνολόγου Τροφίμων ή παρεμφερή ακαδημαϊκού τίτλου. 2. Προϋπηρεσία άνω των 5 ετών στον κλάδο παρασκευής οινοπνευματωδών προϊόντων, με εμπειρία σε διαδικασίες απόσταξης. 3. Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. 4. Γνώση χρήσης Η/Υ (Microsoft Office). 5. Ικανότητες επικοινωνίας. Η εταιρεία προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, καθώς και προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης αναλόγως προσόντων, σε ένα σύγχρονο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroen Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282.

Πωλείται μηχανάκι Crypton R, 125 κυβικών, με 20.000 χλμ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-922420. Πωλείται Smart μοντέλο 2004, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας BMW, μοντέλο 2002, με φουλ έξτρα. Σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6946281219.

Πωλείται KIA SORENTO, ασημί, μικρή έκδοση (2,3 κυβικά), από ιδιώτη με 100.000 χλμ. Τιμή: 7.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936-711533.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται μηχανή Honda Va-

radero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-455112.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται μεταχειρισμένα μικροέπιπλα και οικιακές συσκευές σε καλή τιμή, κατάλληλα για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 46616, 6976428348.Πωλούνται σταφύλια για κρασί (κρασοστάφυλα). Ποικιλίες Καμπερνέ, Μερλό και Μοσχάτο Αμβούργου. Πληρ. τηλ. 6973842573. Πωλείται παιδικό κρεβατάκι (bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορθοπαιδικό στρώμα, ολοκαίνουργιο, σε άριστη κατάσταση, χρώμα μελί σκούρο, αγορασμένο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932131930.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α 22510 47835. ΑΓΓΛΙΚΑ. Καθηγήτρια με πολύχρονη πείρα παραδίδει μαθήματα, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις όλων των επιπέδων, με μεμονωμένα άτομα ή γκρουπ, σε πολύ λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 22510 43829 και 6980-284964. Γερμανικά ως μητρική γλώσσα παραδίδει καθηγήτρια με πολύχρονη φροντιστηριακή πείρα, όλων των επιπέδων, με επιτυχίες. Και στο χώρο σας, σε λογικές τιμές. Πληρ. τηλ. 6945-256749. Γερμανικά για όλα τα επίπεδα Goethe και προετοιμασία για πανεπιστήμια Γερμανικής Φιλολογίας παραδίδει Ελληνογερμανίδα απόφοιτη Γερμανικής Ακαδημίας Μονάχου και πτυχιούχος τού Goethe Institut, με πολυετή πείρα και μεταδοτικότητα, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Πληρ. τηλ. 22510 40815 και 6977-608669 (κ. Άνθη Αλεξία). Καθηγήτρια γαλλικών, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διδακτική της γαλ-

λικής γλώσσας και πολυετή εμπειρία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, παραδίδει μαθήματα και αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών για εξετάσεις όλων των επιπέδων: DELF, SORBONNE, Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, γαλλικά πανελληνίων εξετάσεων. Πληρ. τηλ. 6973-033861. Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717.

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937012529, 22510 48545. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278. Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και αναλαμβάνει τη συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6983679963.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ βιογραφικό τους σημείωμα έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο φαξ 22710 77575 ή στο e-mail: n.mogias@ stoupakis-distillery.gr (υπόψη κ. Μόγια Νικόλαου). Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια.

Ζητείται ψήστης και τυλιχτής μόνο με εμπειρία. Πληρ. τηλ 22510 45516. Ζητείται έμπειρη μαγείρισσα για εστιατόριο. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Από ΑΒΕΕ ζητείται στέλεχος με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, με καλές γνώσεις μάρκετινγκ, H/Y, αγγλικών, ευχέρεια λόγου, δίπλωμα οδήγησης (γνώσεις αρχιτεκτονικής ή μηχανολογίας θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν). Έδρα επιχείρησης: διασταύρωση Αγίας Παρασκευής - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 22685, 6979983020 (κ. Καλύμνιος).

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφήςευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988954483, www.extraxrima.gr

σεις Photoshop, Corel και 3 Danimation, ζητάει δουλειά σε γραφείο. Πληρ. τηλ. 6937280950.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Σχεδιάστρια-μηχανικός αναζητά συνεργασία με τεχνικά γραφεία/εταιρείες/κατασκευαστικές εταιρείες/εταιρείες επίπλων και παραδίδει μαθήματα σε εξειδικευμένα προγράμματα υπολογιστών. Πληρ. τηλ. 6948-523077. Απόφοιτη γραφίστρια με γνώ-

Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗΣ ΓΙΑΝ. & ΚΑΤ. Θεοκρίτου 72, πλατεία Αλυσίδας Τηλ. 22510 23181

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κυδωνιών 2, Συνοικισμός Τηλ. 22510 44416 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 15.9.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUR. EXPRESS” 19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Νομαρχία Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199 156 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Γραφείο Προγραμματισμού Μυτιλήνη, 14/9/2011 Αρ. Πρωτ. 79929

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Αρ. Διακήρυξης 8/ΥΠΗΡ/2011 Ο Δήμαρχος Λέσβου διακηρύσσει ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, για το έργο: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ». Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι επτά χιλιάδων διακοσίων τριάντα πέντε ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (227.235,77 €) μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 279.500,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το αντικείμενο του έργου αφορά την ανάπτυξη πολιτιστικών εφαρμογών και την προμήθεια εξοπλισμού για ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών για το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, στον άξονα της αναβάθμισης, ανάδειξης και διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου και της ένταξής του στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή.

Η μέγιστη αποδεκτή προθεσμία για την υλοποίηση του έργου είναι οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεύχη διαγωνισμού και τις τεχνικές προδιαγραφές σε ηλεκτρονική μορφή μετά από υποβολή αίτησης (ηλεκτρονικής ή μη) και επικοινωνία με το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Λέσβου, Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Μυτιλήνη, ΤΚ 81100 - Νήσος Λέσβου, Νομός Λέσβου, Τηλ: 22513 50532/50574, Fax: 22513 50578, e-mail: dimos@ mytile ne.gr , (υπεύθυνοι υπάλληλοι κ. Δ. Μάντζαρης και κ. Ε. Αβαγιανού), όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες, μετά την δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού και μέχρι έξι (6) ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών δηλ μέχρι και την 26η Οκτωβρίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Λέσβου, Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Μυτιλήνη, ΤΚ 81100, ενώπιον της κατά νόμο Επιτροπής Διαγωνισμού την Τρίτη 01.11.2011 με ώρα έναρξης παραλαβής προσφορών την 10:00 π.μ. και ώρα λήξης παραλαβής την 11:00 π.μ.. Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην ως άνω διεύθυνση, μέχρι και την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας αποσφράγισης των προσφορών και μέχρι ώρας 14:00. Ειδάλλως μπορούν να κατατίθενται ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ιδιοχείρως από τους νομίμους εκπροσώπους την ημέρα διενέργειας του διαγωνισμού έως την 11:00 π.μ.. ώρα

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

λήξης παραλαβής των προσφορών. Οι προσφορές υποβάλλονται στην Ελληνική Γλώσσα ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδευόμενες από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή ενώσεις/Κοινοπραξίες, ή Συνεταιρισμοί αυτών, ή αναγνωρισμένοι προμηθευτές ή αναγνωρισμένοι αντιπρόσωποι του δημοπρατούμενου αντικειμένου, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή σε τρίτες χώρες που θεμελιώνουν το σχετικό δικαίωμα στην διεθνή συμφωνία περί δημοσίων συμβάσεων που συνήφθη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των πολυμερών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης (GATT), σύμφωνα με τα άρθρα 5 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ και 12 της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ, ή σε άλλες χώρες που έχουν συνάψει ευρωπαϊκές συμφωνίες. Στην αποσφράγιση των προσφορών μπορούν να παρίστανται οι, κατά τα ανωτέρω, έχοντες δικαίωμα συμμετοχής και οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους. Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται σε ποσοστό 5% επί της συνολικής ή τμηματικής προϋπολογισθείσας από το Δήμο δαπάνης, για την οποία υποβάλλεται προσφορά, συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου ΦΠΑ και πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον επί ένα (1) μήνα μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος των προσφορών. Η πράξη είναι ενταγμένη στο

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους. Κάθε προσφέρων οφείλει να αποδείξει την οικονομική και χρηματοοικονομική του επάρκεια με την υποβολή ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα: (i) Νόμιμα δημοσιευμένους ισολογισμούς όπου αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο ή αποσπάσματα ισολογισμών ή εκκαθαριστικά σημειώματα στην περίπτωση φυσικών προσώπων, των τριών (3) προηγουμένων οικονομικών χρήσεων από το έτος διεξαγωγής του διαγωνισμού. Για τις εταιρείες που δεν υποχρεώνονται από το νόμο στην έκδοση ισολογισμών, απαιτείται ένορκη βεβαίωση περί του συνολικού ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ο μέσος ετήσιος κύκλος των εργασιών του υποψήφιου Αναδόχου κατά την τελευταία τριετία ή για όσο διάστημα αυτός δραστηριοποιείται θα πρέπει να υπερβαίνει το 200% του προϋπολογισμού του έργου συν ΦΠΑ. Ελάχιστη απαίτηση θεωρείται οι προσφέροντες να έχουν παραδώσει τουλάχιστον δύο παρόμοια έργα κατά την τελευταία τριετία. Ο χρόνος ισχύς των προσφορών θα είναι τουλάχιστον εκατό είκοσι (120) ημέρες από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού. Η σύμβαση θα ανατεθεί βάσει κριτηρίων συνδεόμενων με το βαθμό ικανοποίησης των τεχνικών προδιαγραφών, την ποιότητα και απόδοση, καθώς και την τεχνική υποστήριξη και κάλυψη, όπως αυτά περιγράφονται στα τεύχη διαγωνισμού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενο: μπορούν να απευθύνονται στη

Διεύθυνση Προγραμματισμού Δ. Λέσβου (αρμόδιοι υπάλληλοι κος Δ. Μάντζαρης και κα Ε. Αβαγιανού) στα τηλέφωνα 22513 50574/ 50532 και fax 22513 50578. Ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.09 2011. Μυτιλήνη, 14.09.2011 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΑΔΑ: 4ΑΣΥΟΡ1Ι-ΠΤ3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 10764/2104/21-072011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα Ν. Κούταλης χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του κ. Αναστάσιου Λασκαρίδη, έκταση εμβαδού Ε=11.346,00 τ.μ. στη θέση «Ανωγίτσα» περιφέρειας της Δημ. Ενότητας Ν. Κούταλης (Κοντιάς) του Δήμου Λήμνου ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Α.Δ. Αιγαίου, καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 21 - 07 - 2011 Ο Διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

SUDOKU

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑ Ι ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

19

Προς αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνης - Κωνσταντινούπολης

Σε καλό δρόμο πιχειρηματίες του τουριστικού τομέα της Λέσβου ετοιμάζονται να αναλάβουν το ρίσκο της αεροπορικής σύνδεσης της Μυτιλήνης με την Κωνσταντινούπολη. Εκτιμούν πως η αγορά των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης μπορεί να δώσει σημαντικό αριθμό τουριστών στη Λέσβο, που θα καταστήσουν τη γραμμή κερδοφόρα. Φέτος η Λέσβος μετράει ένα μικρό αλλά σημαντικό αριθμό τουριστών από την Κωνσταντινούπολη, αν και δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως μέχρι τώρα έχουν έλθει στη Λέσβο περί τους 500 τουρίστες από την Πόλη, παρά το ότι χρειά-

Ε

στηκε να διανύσουν πολλές εκατοντάδες χιλιομέτρων οδικώς, να χρησιμοποιήσουν δύο πλοία και να περάσουν μικρή ή μεγάλη ταλαιπωρία στα τελωνεία.

Το ερχόμενο καλοκαίρι… Με τις συνθήκες που αναφέραμε πιο πάνω, το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη διαρκεί από οκτώ έως 12 ώρες. Όμως η αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με την Κωνσταντινούπολη θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού σε 40 λεπτά την ώρα. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι τού 2012. Το αεροσκάφος που θα δρομολογηθεί θα είναι ΑΤR, 66 θέσεων

και θα πραγματοποιεί δύο πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Έτσι, οι επισκέπτες από την Κωνσταντινούπολη θα έχουν την ευκαιρία εναλλακτικών επιλογών για τις διακοπές τους, μπορώντας είτε να κάνουν διακοπές «μεγάλου Σαββατοκύριακου» πραγματοποιώντας τρεις διανυκτερεύσεις στο νησί μας είτε, αν το επιθυμούν, να επιλέξουν διακοπές μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών ή και δύο εβδομάδων. Η γραμμή αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους κατοίκους της Λέσβου ή τους Έλληνες τουρίστες του νησιού που θέλουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα τοπικά τουριστικά γραφεία κάθε

καλοκαίρι πραγματοποιούν σημαντικό αριθμό εκδρομών από τη Μυτιλήνη προς την τουρκική μεγαλούπολη. Οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν τη σύνδεση, ήδη έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού που θα φιλοξενήσουν τους Τούρκους τουρίστες. Επίσης έχουν γίνει επαφές και με Τούρκους επιχειρηματίες, για να δημιουργηθεί τουριστικό γραφείο στην Πόλη. Αν ο παραπάνω σχεδιασμός στεφθεί με επιτυχία, τότε θα αυξηθεί η χρονική περίοδος πραγματοποίησης των δρομολογίων κι ίσως να δημιουργηθεί μια ακόμη γραμμή, που θα συνδέσει τη Μυτιλήνη με την Άγκυρα. Ν.Μ.

Συμφωνία του ταξιδιωτικού Ομίλου Sundio Group με το ξενοδοχείο «Lesvos Inn»

Ολλανδοί και Βέλγοι στη Μυτιλήνη τoυ NIKOY MANABH Ολλανδούς και Βέλγους τουρίστες την εβδομάΕδακατό θα φιλοξενεί από την 1η

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κανιαμός

Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου τού 2012 το ξενοδοχείο «Lesvos Inn» στους Πύργους Θερμής. Στο μέλλον η συμφωνία θα επεκταθεί προκειμένου το ξενοδοχείο να φιλοξενεί 140 τουρίστες την εβδομάδα. Μέσα από τη συμφωνία αυτή, αναμένεται την επόμενη τουριστική περίοδο να έρθουν στην περιοχή της Θερμής και της Μυτιλήνης 3.000 αλλοδαποί τουρίστες, πράγμα που μεταφράζεται σε 214.000 επιπλέον διανυκτερεύσεις. Το «Lesvos Inn» είναι ένα ξενοδοχείο που μέχρι τώρα φι-

λοξενούσε σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες τουρίστες. Όμως η οικονομική κρίση μείωσε δραματικά τους Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Λέσβο. Έτσι, η επιχείρηση, για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, προχώρησε σε συμφωνία με τον ολλανδικό όμιλο Sundio Group. Τοπικός συνεργάτης του ομίλου είναι το τουριστικό γραφείο «Panatella Holidays». Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία βασίζεται στο σύστημα all inclusive.

Πρώτη φορά… Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κανιαμός υπογραμμίζει πως με αυτήν τη συνεργασία για πρώτη φορά θα έρθουν αλλο-

δαποί τουρίστες στην περιοχή της Μυτιλήνης και της Θερμής. Μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο οι αλλοδαποί τουρίστες που επισκέπτονταν τη Λέσβο κατευθύνονταν στα τουριστικά χωριά του νησιού, Πέτρα, Μόλυβο, Ερεσό και Πλωμάρι. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να έρθουν οργανωμένα γκρουπ τουριστών από το εξωτερικό και στην περιοχή της Μυτιλήνης και της Θερμής. «H συνεργασία μας με τον Όμιλο Sundio με το ξενοδοχείο μας “Lesvos Inn” πιστεύω ότι θα φέρει κι άλλους tour operators στην περιοχή της Μυτιλήνης, γεγονός που θα ωφελήσει και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης είναι βέβαιο ότι ο Όμιλος Sundio θα

αναζητήσει συνεργασίες και με άλλες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, ώστε να προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες του. Πιστεύω ότι τούτη η συνεργασία αποτελεί μια καλή αρχή, τόσο για τη δική μας επιχείρηση, όσο και συνολικά για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλαμε εγώ και η συνεταίρος μου, Δέσποινα Τριανταφυλίδου, και ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου “Panatella Tour”, Φώτης Μιχαλάκης», καταλήγει ο κ. Κανιαμός. nman@emprosnet.gr


20

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Φροντιστήριο «Μεθοδικό»

Θεσμός στον εκπαιδευτικό -φροντιστηριακό χώρο ο «Μεθοδικό» Φροντιστήριο ιδρύθηκε το 2003 από το Στρατή Κωστή και τον Ηλία Καστρινέλλη. Ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και στα χρόνια που ακολούθησαν, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αξιόπιστους εκπροσώπους του φροντιστηριακού χώρου της πόλης μας. Μέχρι και σήμερα διευθύνεται από τους ίδιους τους ιδρυτές του και στελεχώνεται από ικανούς καθηγητές. Οι καλύτεροι πρεσβευτές του Φροντιστηρίου είναι οι μαθητές που πέρασαν απ’ αυτό. Στο Φροντιστήριο «Μεθοδικό», ο πυρήνας της φιλοσοφίας δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το μαθητή. Κατανοώντας πλήρως τις ανάγκες του, αφενός ως μαθητή και αφετέρου ως εφήβου, οι άνθρωποι του Φροντιστηρίου βρίσκουν τον τρόπο να τον κατευθύνουν ώστε το διάβασμά του να είναι αποδοτικό και ουσιώδες. «Δεν επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το μαθητή σε μηχανή διαβάσματος, έναν άνθρωπο που θα μελετάει νυχθημερόν και θα είναι αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Του μαθαίνουμε να εργάζεται αποδοτικά, να μην αναλώνεται σε άσκοπες περιπλανήσεις, να αποκτήσει σωστή σχέση με το αντικείμενο της μελέτης», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του «Μεθοδικού».

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

Τ

Συντελεστές επιτυχίας Προς το σκοπό αυτό το Φροντιστήριο λειτουργεί με τμήματα ομοιογενή και ολιγομελή, με προγράμματα σπουδών για όλα τα μαθήματα, δίνοντας βάση σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων. Από την άλλη, το επιστημονικά κατηρτισμένο και έ-

μπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό, με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και το αυστηρό πρόγραμμα του Φροντιστηρίου, αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της διδασκαλίας. Παρά το γεγονός ότι σύγχρονα εποπτικά μέσα κατακλύζουν το χώρο της εκπαίδευσης, βασικός μοχλός της παραμένει ο δάσκαλος. Για το λόγο αυτό το Φροντιστήριο «Μεθοδικό» δίνει μεγάλο βάρος στην αξία των καθηγητών του. Εξάλλου, οι διευθυντές του Φροντιστηρίου είναι οι ίδιοι δάσκαλοι, πολύ έμπειροι και αναγνωρισμένοι στο φροντιστηριακό χώρο, και αναλαμβάνουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Για την επιτυχία ενός μαθητή στις εξετάσεις για τις ανώτατες σχολές δε χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο. Χρειάζεται κοινό μυαλό και μεθοδική προσπάθεια, ώστε να αποκτήσει οργανωμένες γνώσεις με σωστή δομή. Η έγκαιρη και σωστή προετοιμασία ενισχύει το μαθητή και τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση», σημειώνουν σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει το γεγονός ότι στο άνετο, φιλικό περιβάλλον του Φροντιστηρίου, το μάθημα γίνεται ευχάριστο και αποδοτικό. Στα ολιγομελή

τμήματα παρέχεται η δυνατότητα να εντοπισθούν οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες του κάθε παιδιού, να ενισχυθούν οι δυνατότητές του και να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι αδυναμίες του. Να σημειωθεί ακόμα πως είναι γεγονός ότι η συνεργασία καθηγητών, μαθητών και γονέων είναι πολύ σημαντική για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η ενημέρωση για τις επιδόσεις των παιδιών, οι συχνές συγκεντρώσεις γονέων με στόχο την άμεση και ουσιαστική επικοινωνία, δίνουν τη δυνατότητα στην οικογένεια να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του μαθητή και να την ενισχύει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Της διεύθυνσης… Το Φροντιστήριο «Μεθοδικό» είναι πλέον θεσμός στον εκπαιδευτικό-φροντιστηριακό χώρο. «Η καθιέρωσή μας αυτή απορρέει από τη συνέπεια της λειτουργίας μας, την πρωτοποριακή εκπαιδευτική μεθοδολογία, την κατάρτιση και εξειδίκευση των καθηγητών μας, και πρώτιστα από την επιθυμία μας να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στον απαιτητικό χώρο της εκπαίδευσης. Σκοπός και προσπάθειά μας είναι να συνδυάζουμε την ιδανική εκπαιδευτική ατμόσφαιρα με την οικογενειακή θαλπωρή. Αναδει-

κνύοντας την ατομική αξία του κάθε μαθητή μας, πετυχαίνουμε στο στόχο της μάθησης ενώ δημιουργούμε τις ευνοϊκές ψυχολογικές συνθήκες για την αποδοτική προετοιμασία», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κ.κ. Κωστής και Καστρινέλλης.

Παράγοντες επιτυχίας Με λίγα λόγια οι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία του Φροντιστηρίου «Μεθοδικό» είναι οι εξής: Αυστηρά τετραμελή τμήματα, άριστα κατηρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ευχάριστο περι-

βάλλον εργασίας, επιλεγμένο εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα υπογεγραμμένα από τους διδάσκοντες καθηγητές, οργάνωση και συνέπεια, ευέλικτο πρόγραμμα, δυνατότητα παρακολούθησης ιδιαίτερων μαθημάτων, συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τους γονείς, λογικά δίδακτρα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 45344 ή να επισκεφτούν το Φροντιστήριο στην οδό Αγίας Ειρήνης 22.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι «Γιορτές της Γης» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στη Σκάλα Ερεσού Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γυναικών

Έως Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη ήταν όλο το φετινό Λεσβιακό Καλοκαίρι

Χαρακτηριστική η εκδήλωση της ΟΛΣΑ με τη Γιώτα Νέγκα και το Γεράσιμο Ανδρεάτο

από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»

Απολογισμός του φετινού Λεσβιακού Καλοκαιριού

Μικρός ο προϋπολογισμός, πολλές οι εκδηλώσεις της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό, πολλές θεατρικές παραστάσεις και πλήθος εκδηλώσεων στα χωριά, που καλύφτηκαν από το πολιτιστικό δυναμικό του Δήμου Λέσβου, ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες το φετινό Λεσβιακό Καλοκαίρι, που ήταν αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη. Παρά τα «παρατράγουδα» που υπήρξαν με ορισμένες εκδηλώσεις, άλλες από τις οποίες ακυρώθηκαν και άλλες - όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου, Κώστας Αστυρακάκης - δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί οικονομικά, η ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται πως ήταν θερμή, ειδικά στην περιφέρεια του νησιού. Συνολικά 12 θεατρικές παραστάσεις, εννέα συναυλίες, ένα μπαλέτο, διάφορες εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, παλιού παιδικού παιχνιδιού) και 22 εκδηλώσεις στα χωριά

Μ

της Λέσβου που είχαν να κάνουν με τοπικά προϊόντα ή αναβίωση εθίμων, είναι ο απολογισμός του «Λεσβιακού Καλοκαιριού 2011». Δεν έλειψαν οι μεγάλες αθηναϊκές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, όπως η κωμωδία «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω», η συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στα μέσα Ιουλίου, η θεατρική παράσταση «Οθέλλος», η συναυλία τής ΟΛΣΑ για τον Ελύτη, με τη Γιώτα Νέγκα και το Γεράσιμο Ανδρεάτο, κ.ά., που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο της Μυτιλήνης και έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο. Πέρα από αυτές, για το πλήθος συναυλιών που έγιναν στα χωριά και όχι μόνο, ο Δήμος Λέσβου αξιοποίησε τα χορευτικά και μουσικά του σχήματα, όπως η χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης» και η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, το χορευτικό τού Κώστα Αγκοπιάν και η ορχήστρα του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη. Στις

εκδηλώσεις συμμετείχαν και άλλα τοπικά μουσικά και χορευτικά σχήματα, όπως η «Πάραλος», οι «Nemesis», οι «Vodka Rag».

Το κόστος των εκδηλώσεων Ο προϋπολογισμός, ελάχιστος. Ο Δήμος Λέσβου είχε στη διάθεσή του το ποσό των 35.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στην είσπραξη του 15% από τα εισιτήρια των αθηναϊκών εκδηλώσεων που έγιναν στη Μυτιλήνη, καθώς και σε άλλες 10.000 ευρώ, επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Από το 15% καλύφθηκαν οι εκδηλώσεις στα χωριά, που πραγματοποιήθηκαν με πολύ μικρό κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Αστυρακάκη, πάντως, εκκρεμεί ακόμη η αποπληρωμή τού 15% από τις εισπράξεις εκδηλώσεων συγκεκριμένης εταιρείας, υπόθεση που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχει δρομολογηθεί νομικά. «Κατά τη γνώμη μας, ο απολο-

γισμός του φετινού Λεσβιακού Καλοκαιριού κρίνεται θετικός», λέει ο κ. Αστυρακάκης. «Μπόρεσαν οι Λέσβιοι και απόλαυσαν θεατρικά και μουσικά σχήματα υψηλού επιπέδου, χωρίς να υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά οι εκδηλώσεις στα χωριά είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, όπου κι αν έγιναν. Τα σχόλια που ακούσαμε ήταν πολύ θετικά και η ανταπόκριση μεγάλη, παρά την οικονομική κρίση. Πιστεύω ότι του χρόνου, που θα έχουμε μεγαλύτερη χρονικά δυνατότητα, θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τις εκδηλώσεις ακόμη καλύτερα.» Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου ετοιμάζεται τώρα για την τελευταία μεγάλη εκδήλωση-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο με συμμετοχή της Αγγελικής Ιονάτου, η οποία έχει μελοποιήσει στίχους του Λέσβιου ποιητή.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

Ο Λουκουμάς της ζωής μας (Στρατής Μουφλουζέλλης) κακοχυμένος λουκουμάς. Αυτή ήταν η Μουφλού! (Το Ένας ξέρω, Στρατελ’, θα χαμογελάς από κει που βρίσκεσαι τώρα, που σου θυμίζω την καζούρα που σου κάναμε.) Έχουν, όμως, οι λουκουμάδες καρδιά; Δεν ξέρω. Ο δικός μας, πάντως, που τον είχαμε συμμαθητή στο γυμνάσιο, συμπαίκτη στην περίφημη Β΄ Ομάδα (Βου Ομάδα τη λέγαμε) του πόλο του Ναυτικού Ομίλου, πρώτο αστέρι στις ομάδες μπάσκετ και βόλλεϋ του 2ου Γυμνασίου Αρρένων και αγαπημένο μαθητή του «Δάσκαλου» Γιώργου Αφεντάκη, δραστήριο μέλος της μυτιληνιάς διασποράς στην Αυστραλία και άτυπο Πρόεδρο των «Καφελογίων», δεν είχε μια απλή καρδιά, αλλά καρδιά λιονταριού. Ένα λιοντάρι μέσα σ’ αυτό το κακοχυμένο σώμα, ένα λιοντάρι στο πνεύμα του, ένα λιοντάρι στη ζωή του. Δε νομίζω ν’ αγάπησα τόσο κανένα συμμαθητή και συμπαίκτη μου όσο τη Μουφλού. Δε νομίζω ότι θα μου λείψει κανένας φίλος όσο η Μουφλού. Δίκιο είχες, Μάκη, που είπες ότι «λιγοστεύουν οι πραγματικοί άνθρωποι». Με τούτη, όμως, την τελευταία απώλεια χάσαμε τον «Άνθρωπο». Στρατή, αν βρεις καμμιά πισίνα εκεί πάνω, ρίξτε μια προπόνηση με τον άλλον συμπαίκτη μας, τον πρόωρα χαμένο Γιάννη Πραΐδη, μέχρι να ‘ρθούμε και οι υπόλοιποι να συμπληρώσουμε την Βου Ομάδα. Φωτής Ξύδας

Κυκλοφόρησε το τεύχος Σεπτεμβρίου

«Το Βήμα» της Γέρας υκλοφόρησε, πριν από λίγες ημέρες, η εφημερίδα «Το Βήμα» του Παγγεραγωτικού ΠοKλιτιστικού Συλλόγου Γέρας. Ξεκινώντας με «φθινοπωρινή» διάθεση, η εφημερίδα περιλαμβάνει κείμενο για τον εθελοντισμό των κατοίκων της περιοχής, αφιέρωμα στον παιδαγωγό Παναγιώτη Ξωχέλλη, έθιμα του Σεπτεμβρίου, «συνέντευξη» του Ηλία Ανδριόπουλου, αλλά και σελίδες αφιερωμένες στο περιβάλλον. Δε λείπει ο «απόηχος» των εκδηλώσεων του Αυγούστου, καθώς και οι αθλητικές σελίδες.

Έως Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Έκθεση παλιών παιχνιδιών, σκευών και παιδικών επίπλων, με τίτλο «Παιδικές Αναμνήσεις» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Έκθεση ζωγραφικής και θαλασσόξυλα, της Μιρέλλας Κουντουρά

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Γυμνάσιο Άγρας Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καμβυσέλλη, με τίτλο «Από τα “Κόκκινα Φανάρια” στο περιβόλι της Παναγίας» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Εκδήλωση ενημέρωσης από τους «Μανιταρόφιλους» Λέσβου

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου «Ο Πλανήτης των Πιθήκων - Η Εξέγερση», του Ρούπερτ Γουάιατ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Φρίντα Πίντο, Άντι Σέρκις Ώρα προβολής (Αίθ. 1): στις 21:45 Έως Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου «Ο Κύριος Πόππερ και οι Πιγκουίνοι του», του Μαρκ Γουότερς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Κάρεϋ, Κάρλα Κουτζίνο Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη στις 22:00, Σάββατο και Κυριακή στις 19:15 Από αύριο Παρασκευή 16 έως Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου «Κόναν ο Βάρβαρος», του Μάρκους Νίσπελ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Ρον Πέρλμαν, Τζέισον Μομόα Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή στις 21:45, Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και στις 21:45, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:45, Πέμπτη στις 21:45 «Το δέντρο της ζωής», του Τέρενς Μάλικ (κοινωνική) Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Σον Πεν, Τζέσικα Τσάστεϊν, Χάντερ ΜακΚράκεν, Λάραμι Έμπλερ, Φιόνα Σο Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη στις 18:45 και στις 21:30, Πέμπτη στις 21:30


22

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αλέξης Πολίτης Αποτυπώματα του χρόνου

α βιβλία παίζει

Ιστορικά δοκίμια για μια μη θεωρητική θεωρία Εκδόσεις Πόλις σελ. 230

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

τα “Αποτυπώματα του χρόνου” «Σ πρωταγωνιστής είναι η Ιστορία, η Παράδοση και η Λογοτεχνία. Μέσα από τα κείμενα αυτά, ο Αλέξης Πολίτης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καταθέτει τις σκέψεις του για το γλωσσικό ζήτημα, την πνευματική ζωή της νεώτερης Ελλάδας, τη δύναμη της Ιστορίας να μετατρέπει το στιγμιαίο σε διαρκές, τη συλλογική ιστορική συνείδηση, την έννοια του χρόνου. Εκφράζει τους προβληματιΚωστής Καλογρούλης Η εξέλιξη του διηγήματος

Γιάννης Καβάσιλας Δοκίμια Λογοτεχνίας

Αναφορά σε 32 διηγήματα-σταθμούς 19ος - 20ός αιώνας Εκδόσεις Μικρή Άρκτος Αθήνα 2011, σελ. 192

Εκδόσεις Έψιλον Αθήνα 2010

ν και το διήγημα αΑπιοποτελεί ένα από τα διαδεδομένα και δημοφιλή λογοτεχνικά είδη, οι κριτικές μελέτες που το προσεγγίζουν αυτόνομα είναι κατ’ αναλογία λιγοστές. Η εργασία του Κωστή Καλογρούλη αποτελεί μια πρώτη απάντηση στο υπαρκτό βιβλιογραφικό κενό, αλλά ταυτόχρονα, όντας γραμμένη με απλό και ευθύβολο τρόπο, γίνεται κτήμα και βοήθημα σε όλους τους αναγνώστες. Στην «Εξέλιξη του διηγήματος», ο Κωστής Καλογρούλης επιχειρεί μια πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης του περίπλοκου και διαρκώς εξελισσόμενου λογοτεχνικού είδους του διηγήματος. Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, σχετική με ζητήματα ορολογίας, σύγχρονων θεωριών και ιστορικού υπόβαθρου, εξετάζονται κριτικά 32 διηγήματα-σταθμοί στη σύγχρονη ιστορία της λογοτεχνίας, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού. Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν τόσο ορισμένα πασίγνωστα κλασσικά διηγήματα όσο και άλλα λιγότερο γνωστά στο ελληνικό - και όχι μόνο - αναγνωστικό κοινό. Μέσα από αυτήν τη σύντομη αλλά περιεκτική κριτική προσέγγιση αυτών των έργων γίνεται η προσπάθεια αποτύπωσης της ποικιλομορφίας υφολογικής και θεματικής - που παρατηρείται στο λογοτεχνικό αυτό είδος, το οποίο ελάχιστα έχει μελετηθεί αναλογικά με το μυθιστόρημα. Ανθολογούνται και προσεγγίζονται οι συγγραφείς: E.T.A. Hoffman, Washington Irving, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Nikolai Gogol, Herman Melville, Guy de Maupassant, Γεώργιος Βιζυηνός, Anton Chekhov, Stephen Crane, Henry James, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Joseph Conrad, James Joyce, κ.ά.. Ο συγγραφέας σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και Κλασσικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια του Κεντ και του UCL και απέκτησε το διδακτορικό του στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Αγγλική και Αμερικανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι μεταφραστής.

α «Δοκίμια ΛογοτεΤγράφου χνίας» του καλού πεζοΓιάννη Καβάσιλα αφορούν το μυθιστόρημα του Σπύρου Πλασκοβίτη «Η Πόλη», την ποιητική συλλογή «Στην Οδό Φιλελλήνων» του Δημήτρη Σουρβίνου, τη μελέτη «Αστυνομικό μυθιστόρημα και εξουσία», την ποιητική συλλογή «Διάκριοι» του Σταύρου Βαβούρη και τη μελέτη «Από τα Ακριτικά του Βυζαντίου στα Ακριτικά του Σικελιανού». Πρώτη διαπίστωση του αναγνώστη είναι η φροντίδα και η επιμέλεια της γραφής. Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει τον κάθε δημιουργό με του οποίου το έργο καταπιάνεται, πολύ πολύ σοβαρά. Δε βιάζεται να το «ξεπετάξει» στα γρήγορα, να φανεί ότι ασχολήθηκε κι έκανε το χρέος του. Με το οξυδερκές κριτήριό του, με σεβασμό στην υπογραφή του, καταπιάνεται με αγάπη, με προσοχή στη λεπτομέρεια, με βιβλιογραφική παραπομπή, με παράδειγμα ανάλογο με την περίσταση. Θα λέγαμε πως τα δοκίμιά του είναι μικρές πραγματείες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναφορών και κριτικής, πάντα με την πρόθεση να αναδειχτεί η ιδιαιτε-

ρότητά τους, χωρίς να υποτιμηθεί κάθε άλλη άποψη. Μόνο για την «Πόλη» ο μελετητής θα αφιερώσει 29 σελίδες κειμένου, με 52 σημειώσεις. Το κείμενο επιμερίζεται σε κεφάλαια, ταξινομημένα και οργανωμένα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να καθοδηγείται στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Κάθε φράση και παρατήρηση του μελετητή είναι καίρια, εύστοχη, ευθύβολη και διασαφητική. Ο υπότιτλος του κειμένου «Μια ακόμη προσέγγιση» θα μπορούσε να είναι απλώς «Η προσέγγιση». Στις 16 σελίδες για την «Οδό των Φιλελλήνων» του Σουρβίνου, ο συγγραφέας καταθέτει τιμή και αγάπη στον παλιό «φίλο και αδελφοποιτό», μελετά και διερμηνεύει τη γραφή του, αναγνωρίζοντας παράλληλα και την εργασία πάνω στο ίδιο θέμα του Θεοδόση Πυλαρινού. Σε μια, πέ-

σμούς του για τη σχέση Παράδοσης και Ιστορίας, την ανάγκη για ιστορική αίσθηση και για κατανόηση του ιστορικού χρόνου ως συμβολικής απεικόνισης του κοινωνικού γίγνεσθαι και τελικά μάς πείθει ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διάδοση της γνώσης γενικά, και της ιστορικής γνώσης ειδικά, είναι να εξάπτει κανείς την περιέργεια κεντρίζοντας τη φαντασία.» Τα παραπάνω είναι απ’ τον πρόλογο του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου του Αλέξη Πολίτη. Μερικοί από τους τίτλους των δοκιμίων που περιέχονται είναι: Παράδοση, μνήμη και ιστορία, Μια επισκόπηση της πνευματικής ζωής στην τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, Φιλολογία και ιστορία, Ιστορία και συλλογική συνείδηση κ.ά..

ντε σελίδων, εργασία για το αστυνομικό μυθιστόρημα και την εξουσία, σύντομη, αλλά όχι πρόχειρη, βρίσκουμε ενδιαφέρουσες απόψεις για την αμφίδρομη σχέση μυθιστορήματος και εγκλήματος και όχι μόνον, εργασία η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως κοινωνιολογική μελέτη. Οι «Διάκριοι» του Σταύρου Βαβούρη θα τον απασχολήσουν στις επόμενες 21 σελίδες. Σ’ αυτές μέσα θα ξαναθυμηθούμε τις αθηναϊκές γειτονιές, τα παλιά σινεμά, μια σύντομη βιογραφία του ποιητή, λογοτεχνικά γραμμένη, λες και ο μελετητής προσπαθεί να υπο-, ή απο-, καταστήσει αυτά που η ζωή στέρησε από τον ποιητή: αγάπη, κατανόηση, στοργή. Σταματώ στην παρατήρηση του Καβάσιλα ότι «το πρόσωπο είναι εκείνο που κυρίως καθορίζει το έργο, ενώ το τελευταίο φωτίζει ακόμη και τις πιο μύχιες πλευρές του δημιουργού του». Αναλύεται, διευκρινίζεται και συσχετίζεται η ποίηση του Βαβούρη με την ποίηση του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Σεφέρη, αλλά και την τραγωδία και, τέλος, γίνεται και η αποτίμησή της από την κριτική. Θετική βεβαίως. Η μελέτη των «Ακριτικών», 70 σελίδων εργασία, είναι μια εμβριθής και εμπεριστατωμένη ανα-

φορά στο είδος, με ένα πλούσιο και εντυπωσιακό διακείμενο. Εκκινώντας από το ακριτικό και δημοτικό τραγούδι και περνώντας στο έντεχνο του Ρήγα, του Σολωμού, του Κάλβου, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Λορέντσου Μαβίλη, φτάνει στο Σικελιανό που σέρνει το χορό σαν την Ελλάδα, όχι μόνο «ψηλά με τους αντάρτες», αλλά και με όλους τους ομοτέχνους του αντάρτες του πνεύματος, κρίκους της δυνατής και μακράς αλυσίδας του είδους. Και τον τόμο ολοκληρώνει το παράρτημα με τη φωτογραφική ανατύπωση των «Ακριτικών» του Σικελιανού, της έκδοσης του Καΐρου, που ο ίδιος ο Σικελιανός τού χάρισε, το καλοκαίρι εκείνο τού 1949 που πέρασε μαζί του στη Σαλαμίνα. Ο αναγνώστης των δοκιμίων του Καβάσιλα, πέρα από τη φιλολογική ενημέρωσή του, έχει την αίσθηση της ανθρωπιάς που αναβλύζει από τα κείμενα, του σπάνιου ήθους, της ευγένειας και του ψυχικού πληθωρισμού, που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και καθρεφτίζεται στα γραπτά του. Ήθελα να πω, ζωγραφίζεται. Ανθούλα Δανιήλ Δρ. Νεολληνικής Λογοτεχνίας

Γιάννης Κωτσαδάμ Προεκτάσεις (Διεισδύσεις - Ανιχνεύσεις - Τομές) στην ποιητική δημιουργία του Γιάννη Κορίδη Δοκίμιο κοινωνικοπολιτικής και αισθητικής θεώρησης Εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2011, σελ. 385

ο παρόν δοκίμιο του φιΤσυγγραφέα λόλογου, ιστορικού και Γιάννη Σ. Κωτσαδάμ έρχεται να φωτίσει μέσα από τους πυκνούς σε νόημα στίχους του ποιητή Γιάννη Κορίδη - τον κόσμο της φρίκης και υποδεικνύει το δρόμο της φυγής από το τέλμα. Και ο δρόμος, κατά το συγγραφέα, είναι ένας: το καίριο χτύπημα της μεγάλης κατάρας, του στυγνού τέρατος - της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο συγγραφέας αναφέρει: «[...] Με πολλούς τρόπους και από πολλούς δρόμους

μπορείς να προσεγγίσεις την ποιητική δημιουργία. Βασική, όμως, προϋπόθεση και όρος απαραίτητος θαρρώ πως πρέπει να λογαριαστεί η πίστη στην αλήθεια και η επιμονή να μετατρέψεις τα εμπόδια σε σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν, όχι σε επιπόλαιο όργωμα, αλλά σε βαθιά άροση και συστηματική ανασκαφή του ποιητικού τοπίου. Έτσι, μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις δημιουργικά και επωφελώς την ποιητική συνείδηση-δημιουργία, αυτό το αιώνιο και τραγικό αγώνισμα που κλείνει μέσα του όλες τις δυνάμεις της ζωής, ενώ φανερώνεται με τη μορφή αθώας παιδιάς. Για να μπεις μέσα στο ρουμάνι της ποίησης -δηλαδή της ζωής!- πρέπει να μετατρέψεις -να το επιχειρήσεις εννοώ- την αδυναμία σου σε παντοδυναμία, να κάνεις την ανημπόρια σου κεραυνό που θα λειάνει τον γκρεμό, για να περπατήσεις στο τοπίο και να συγκομίσεις τα μηνύματα της υπόκωφης φωνής των πραγμάτων. [...]»


23

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ανεπιστρεπτί έχει παρέλθει η εποχή των «απλών» κινητών τηλεφώνων χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ

Tη σελίδα επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ e-mail: kskarlatos@emprosnet.gr

Βροχή οι δίκες μεταξύ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για παραβιάσεις ευρεσιτεχνιών

Ο κλέψας του κλέψαντος και ο ενάγων του ενάγοντος ε υπερωρίες δουM λεύουν τα νομικά τμήματα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι μηνύσεις και οι αγωγές πέφτουν με ρυθμό πολυβόλου. Η Apple τα έχει βάλει με τη Samsung και την κατηγορεί ότι της «έκλεψε» ιδέες και τεχνολογία για τον επίπεδο υπολογιστή της κορεατικής εταιρείας, Galaxy Tab, με την οθόνη των 7,7 ιντσών. Μάλιστα, η Apple έχει πετύχει και κάποιες νίκες, με πιο πρόσφατη την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που τη δικαιώνει και υποχρέωσε τη Samsung να αποσύρει το επίμαχο μοντέλο από τις προθήκες της έκθεσης IFA στο Βερολίνο.

Για Android, Java κ.λπ. Εν τω μεταξύ, η Oracle και η Apple (πάλι) τα έχουν βάλει με την Google και το λειτουργικό της σύστημα για κινητά τηλέφωνα, το Android. Πάλι εδώ τον πρώτο λόγο έχουν οι κατηγορίες για παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και η οικειοποίηση τεχνολογιών για τις οποίες υπάρχουν κατοχυρωμένες δηλώσεις ευρεσιτεχνίας. Η Oracle εμφανίστηκε στο κάδρο λόγω των τεχνολογιών που βασίζονται στη γλώσσα προγραμματισμού Java και έχουν ενσωματωθεί στο Android. Σταθείτε, έχει και συνέχεια. Η HTC, με ολίγη βοήθεια από την Google, μήνυσε την Apple (πάλι), επίσης για παραβίαση των νόμων περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μπελάδες και ακροαματικές διαδικασίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Nintendo, την οποία κατηγορεί μια εταιρεία ονόματι ThinkOptic ότι ενσωμάτωσε εν αγνοία της δικές της τεχνολογίες στην κονσόλα Wii. Πέρα από αυτή την περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη μια σφοδρή μάχη με νομικά επιχειρήματα μεταξύ Apple και Google. Ακούγεται άσχημο, αλλά αν πάμε μερικά χρόνια πίσω θα δούμε πως κάποια στιγμή και ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο, οι αντίδικοι τα βρίσκουν και ο κόσμος ξαναβρίσκει την ηρεμία του (αν την είχε χάσει σε κάποιο σημείο). Όμως, μέχρι να έρθει αυτή η ώρα, οι δύο πλευρές αναμένεται να μονομαχήσουν (ή να... ξεκατινιαστούν) στις δικαστικές αίθουσες προς τέρψιν όλων μας... Πηγή: enet.gr

Ηγετική θέση τα «έξυπνα κινητά» εποχή των απλών κινητών τηλεφώνων, που δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, παρήλθε ανεπιστρεπτί στην Ευρώπη, με τις εισαγωγές «έξυπνων» κινητών να ξεπερνούν αυτές των απλών για πρώτη φορά, με 42 εκατομμύρια τεμάχια πωλήσεων και ποσοστό 52% της αγοράς. Τα νέα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία IDC, δείχνουν ότι οι εισαγωγές smartphones σημείωσαν αύξηση της τάξης τού 48% το τελευταίο τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με τη Nokia να χάνει τα πρωτεία από εταιρείες όπως οι Samsung, Apple, HTC και BlackBerry. Πέρσι, οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων κινητών στην περιοχή. Η μετακίνηση αυτή προς τα «έξυπνα» κινητά συμπίπτει χρονικά με νέα έκθεση, που δείχνει ότι οι χρήστες κινητών με λειτουργικό σύστημα Android θα «κατεβάσουν» φέτος περισσότερες εφαρμογές από ό,τι οι ιδιοκτήτες iPhone τής Apple, καθώς οι πωλήσεις τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό τής Google σημείωσαν φέτος ραγδαία αύξηση. Ο αριθμός εφαρμογών που «κατέβασαν» οι χρήστες αναμένεται να ανέλθει από 7,4 δισεκατομμύρια το

H

2010 στα 18 δισεκατομμύρια φέτος, ενώ η σχετική έκθεση προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τις 45 δισεκατομμύρια εφαρμογές. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2015 το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows Phone θα έχει ξεπεράσει εκείνο τού BlackBerry, για να καταλάβει την τρίτη θέση σε

συνολικό αριθμό downloads, αλλά και σε κερδοφορία. Η έκθεση της IDC, όμως, δείχνει επίσης ότι η αγορά κινητής τηλεφωνίας συρρικνώθηκε στην Ευρώπη το 2010 κατά 3%, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κατανάλωση. Πηγή: www.kathimerini.gr με στοιχεία από την «The Guardian»

Θεσσαλονίκη: τον Απρίλιο στους δρόμους

Απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο πό τον ερχόμενο Απρίλιο θα αρχίσει να κυκλοφορεί Aφόρο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το απορριμματοτου κεντρικού Δήμου που θα κινείται με βιοκαύσιμο από τα τηγανέλαια των εστιατορίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα για τη δημιουργία του της εφημερίδας «Εξ- συγκεκριμένου καυσίπρές», αυτήν τη στιγμή η μου, ασχολείται με την ερευνητική ομάδα του Ε- παραγωγή δύο τόνων θνικού Κέντρου Έρευνας βιοκαυσίμου, έτσι ώστε και Τεχνολογικής Ανά- το απορριμματοφόρο να πτυξης (ΕΚΕΤΑ), που α- μπορεί να κυκλοφορεί νέπτυξε την τεχνολογία για τέσσερις περίπου μήνες. Το βιοντίζελ παράγεται από τηγανέλαια που συγκεντρώνονται στα καταστήματα της πόλης και μεταφέρονται από το Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου στο Κέντρο. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα οφέλη ενός οικονομικού καυσίμου που αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία το ντίζελ είναι μεγάλα, ενώ η υψηλή

ποιότητα του βιοκαυσίμου από τηγανέλαια είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης θερμογόνου δύναμής του και του αριθμού κετανίων που το χαρακτηρίζουν. Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε όχημα κινείται με ντίζελ, όπως τα ταξί, τα φορτη-

γά, τα λεωφορεία και τα τρακτέρ. Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα τού ΕΚΕΤΑ, που βραβεύτηκε σε διαγωνισμό καινοτομίας τού ΣΕΒ και της Eurobank, υλοποιεί μια προσπάθεια που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+. Πηγή: econews.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Πρωταθλήματος της Football League και Football League 2, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο μήνα.

Στη Μυτιλήνη, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου Συμμετείχαν δεκάδες Τούρκοι αθλητές από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη Τσεσμέ και Αϊβαλί

3ο Φεστιβάλ Μπριτζ Ελληνοτουρκικής Φιλίας της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ε μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων μπριτζέρ, διεξήχθη στη Μυτιλήνη από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου το 3ο Φεστιβάλ Μπριτζ Ελληνοτουρκικής Φιλίας. 100 περίπου αθλητές και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου αγωνίστηκαν στο μπριτζ, για τέσσερις μέρες, στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» στη Μυτιλήνη, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Οι σημαντικότερες διακρίσεις πριν από τρία χρόνια, όταν έμοιράστηκαν ανάμεσα σε Έλ- φτασε στο Σύλλογο Λέσβου ληνες και Τούρκους, ενώ η ο- Αγωνιστικού Μπριτζ μια πρόμάδα που βγήκε πρώτη απο- σκληση για ένα τουρνουά τελούνταν από τους Toros Μπριτζ στο Αλτινολούκ της Yukcel, Λιάνα Οικονόμου, Ά- Τουρκίας. Δέκα από τους Μυκη Σκορδομπέκη και Γιώργο τιληνιούς αθλητές ανταποκρίΠατσελή. Η δεύτερη ομάδα θηκαν και ξεκίνησε έτσι ένα που διακρίθηκε αποτελούνταν ταξίδι ανάμεσα σε Έλληνες από τους Θόδωρο Παπάζο- και Τούρκους μπριτζέρ. «Ένα γλου, Ερμόλαο Φαϊδά, Καλ- ταξίδι χαράς, φιλίας, διασκέλιόπη Μπάμπου και Γιώργο δασης. Ένα ταξίδι που συνεχίΚαραντανέλλη και η τρίτη ο- ζεται μέχρι σήμερα και που μάδα από τους Μίκη Καλι- ελπίζω να μη σταματήσει ποφρονά, Φωκίωνα Λαλέλλη, τέ», όπως τόνισε ο πρόεδρος Σταύρο Αβδούλο και Ειρήνη του Συλλόγου Λέσβου ΑγωΡιτσώνη. νιστικού Μπριτζ, Άκης ΣκορΠρώτο ζευγάρι στη γενική κα- δομπέκης. τάταξη αναδείχθηκε ο Θόδω- «Το αγωνιστικό μπριτζ είναι ρος Παπάζογλου και ο Ερμό- ένα πνευματικό και ολυμπιαλαος Φαϊδάς, δεύτερο ζευγά- κό άθλημα, ένα ευχάριστο ρι οι κ.κ. S. Antalyalý και Ν. και οικονομικό χόμπυ, ένα Aybogbu και τρίτοι οι κ.κ. O. παιχνίδι με διεθνή γλώσσα, Tari και Α. Kaneti. που έχει τη δύναμη να ενώΤην πρώτη μέρα οι νικητές νει στο μαγικό του κόσμο αντων αγώνων ήταν ο κ. Toros θρώπους από διαφορετικές Yukcel και η κ. Λιάνα Οικονό- πατρίδες και πολιτισμικές μου. Τη δεύτερη ημέρα πρώτο παραδόσεις», ανέφερε ο κ. ζευγάρι αναδείχθηκαν οι κ.κ. Σκορδομπέκης. «Έλληνες και S. Güler και I. Aða και την τρί- Τούρκοι έχουμε ως λαοί τότη μέρα οι κ.κ. F. Issever και O. σα που μας ενώνουν. Ας Simsar. προσπαθήσουμε όλοι να κάΗ προσπάθεια αυτή ξεκίνησε νουμε το μπριτζ ακόμη μια

Μ

Η πρώτη ομάδα που διακρίθηκε: Άκης Σκορδομπέκης, Λιάνα Οικονόμου, Γιώργος Πατσελής και Toros Yukcel

“γέφυρα” που θα μας φέρει πιο κοντά, να γίνει το Φεστιβάλ αυτό ετήσια γιορτή που θα διαφημίζει το μπριτζ στο χώρο του Αιγαίου, που θα παράγει και θα δυναμώνει αυτό που λέει και ο τίτλος του, φιλία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους», τόνισε ο κ. Σκορδομπέκης. Από την πλευρά των Τούρκων, ο πρόεδρος του Narlýdere της Σμύρνης, Sacit Kutlay, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον κ. Σκορδομπέκη και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τις δύο πλευρές ώστε κάθε χρόνο να διεξάγεται ένα τουρνουά υψηλού επιπέδου. Στο Τουρνουά συμμετείχαν 42 Τούρκοι αθλητές, με την αποστολή να φτάνει τους 100, οι οποίοι παρέμειναν για τρεις ημέρες στο νησί, ενώ αρκετοί από αυτούς παρέτειναν την παραμονή τους συνδυάζοντας τους αγώνες με διακοπές.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι το Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας θα γίνει ένας ετήσιος θεσμός, που θα φέρει πιο κοντά τούς μπριτζέρ των δύο χωρών και θα διαφημίζει κάθε χρόνο το αγαπημένο τους παιχνίδι στο χώρο του Αιγαίου. Την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Μαρσώνης, και από την τουρκική πλευρά ο πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μπριτζ, Serhan Antalyalý. Διαιτητές των αγώνων ήταν η κ. Αναστασία Μπαμπούλα και ο κ. Γιάννης Κακαδέλλης. Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ έθεσε υπό την αιγίδα της το Τουρνουά, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μπριτζ για την προβολή της διοργάνωσης, όπως και του Συλλόγου Μπριτζ τού Narlýdere της Σμύρνης, καθώς και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Ένα πελώριο μνημείο… ανευθυνότητας

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

λοιπόν να βρεθεί μια «πολιΈ πρεπε τικά ορθή» λύση ώστε αυτό το πολύπαθο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης να κλείσει. Από νωρίς φάνηκε ότι στο τέλος κάτι τέτοιο θα συνέβαινε τελικά και μάλιστα, γι’ αυτούς που παρακολούθησαν από κοντά τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα της περσινής χρονιάς, με το Δήμο Λέσβου (sic!) να δηλώνει off the record, αλλά και επίσημα, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρηση, τη λειτουργία, τον καθαρισμό και τη θέρμανσή του και ότι είναι ένα δαπανηρό πρόβλημα από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί. Τώρα λοιπόν βρέθηκε η απόλυτη δικαιολογία. «Στατικά ανεπαρκές» το κτήριο. Τέλος. Ποιος γονιός μπορεί να αρθρώσει κουβέντα όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών του; Μπράβο, κύριοι, που ξαφνικά αποφασίσατε να προστατέψετε τους δημότες σας, έστω και με πέντε χρόνια καθυστέρηση και βέβαια... να εξοικονομήσετε χρήματα από τη μη λειτουργία του, μήπως και κλείσετε καμμία από τις μαύρες τρύπες που οι

προκάτοχοί σας και εσείς δημιουργήσατε. Κλείνει, λοιπόν, ένας χώρος ζωής, σύμβολο της Μυτιλήνης και των παιδιών της, για γενιές ολόκληρες... και θα μείνει εκεί... να διαλύεται σιγά σιγά, ως ένα υπέροχο μνημείο της κακοδιαχείρισης και της ανευθυνότητας ορισμένων, καθώς και των πολιτικών τους επιλογών και της έλλειψης ικανότητας... Και βέβαια, το ότι η λεσβιακή κολύμβηση και η υδατοσφαίριση θα τελειώσουν επί των ημερών σας μάλλον δε σας λέει κάτι τώρα… θα πει όμως πολλά στις γενιές αυτού του τόπου που θα έρθουν. Και έχει πλάκα, μέσα στη θλίψη, να σκεφτεί κανείς το ότι, αν κρινόταν στατικά ανεπαρκές κάποιο από τα α-

κριβονοικιασμένα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες και οι διάφοροι οργανισμοί σας, και χρήματα θα βρίσκονταν για την αποκατάστασή τους και πρώτη προτεραιότητα θα ήταν. Όμως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα της κρίσης των αξιών, ένας χώρος ζωής λιγότερος δεν κάνει το αυτί κανενός να ιδρώνει. Και βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους... φταίμε όλοι εμείς. Όλοι εμείς που χρόνια βλέπουμε και δε μιλάμε. Που βολευόμαστε με την κατάντια μας... Που δε διεκδικούμε. Έχει απίστευτο ενδιαφέρον λοιπόν τώρα να παρακολουθήσει κανείς την πορεία των πραγμάτων. Θα βγει άμεσα το πόρισμα; Θα γίνει άμεσα ανάθεση μελέτης αποκατάστασης της στατικότητάς του; Θα πιεστεί ασφυκτικά η Πολιτεία να δοθεί το κοντύλι για την άμεση αποκατάστασή του;… Ή θα μπει βαθιά στο συρτάρι των «τελειωμένων» υποθέσεων, με το αίσθημα της ανακούφισης από το πρόβλημα; Για να δούμε… Γιώργος Παυλακέλλης

Ο Πέτρος Νταλαμπέκης είναι το απόλυτο μπαμ του καλοκαιριού, διά χειρός… Φώτη Αλεξανδρή!

Έριξε τα τσιμέντα ο Διαγόρας με «Πετράν»! ι αν η μεταγραφή του Προκόπη Καρτάλη από την ΑΕΛΚ στον Αιγέα Κπροκάλεσε πάταγο, τι να πει κανείς για το νέο ηχηρό μεταγραφικό χτύπημα που επεφύλασσε στους φιλάθλους της ομάδας ο πρόεδρος του Διαγόρα, Φώτης Αλεξανδρής; Η είδηση της απόκτησης του Πέτρου Νταλαμπέκη από το Διαγόρα αναμφίβολα αποτελεί το μεγαλύτερο μπαμ του καλοκαιριού και προσθέτει λάμψη, δύναμη, αλλά και κύρος στην ομάδα, που διεκδικεί φέτος με αξιώσεις την επιστροφή στις μεγάλες κατηγορίες! Ο πρώην πια επιθετικός του Αιολικού και βαρύ πυροβολικό της ομάδας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, χθες το απόγευμα έκανε την πρώτη του προπόνηση με το Διαγόρα και βρήκε εκεί τους παλιούς του συμπαίκτες Κροτσίδα, Σοφιάνη και Σπύρου.

«Πολυτέλεια ο Πέτρος για το τοπικό…» Η πρόταση του Διαγόρα δεν τον άφησε ασυγκίνητο, αφού πρόθεσή του ήταν να παραμείνει στο νησί και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Το πρέσσινγκ του Αλεξανδρή, αλλά και του Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή, απέδωσε καρπούς, και έτσι η μεγαλύτερη μεταγραφή στο Τοπικό είναι πια γεγονός! Ο Φώτης Αλεξανδρής μιλώντας στο sportlesvos.gr τόνισε πως με την απόκτηση και του Νταλαμπέκη, ο στόχος του Διαγόρα γίνεται απλά ξεκάθαρος... Πρωτάθλημα και άνοδος! «Η απόκτηση του Πέτρου του Νταλαμπέκη είναι νομίζω μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο. Ένας παίκτης σαν τον Πέτρο, είναι πολυτέλεια το να αγωνίζεται στο Τοπικό Πρωτάθλημα. Όμως εμείς το καλοκαίρι πήραμε μία σημαντική απόφαση. Να κάνουμε μία δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουμε την υπέρβαση. Αλλά, όπως γνωρίζετε καλά, πλέον η υπόθεση “άνοδος” στη Δ΄ Εθνική έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στα μεγάλα σαλόνια, δε θα παίξουμε φέτος μόνο κόντρα στη Λήμνο. Και απαιτείται από τώρα η δημιουργία μίας ομάδας επιπέδου Δ΄ Εθνικής. Και εμείς αυτό κάναμε... Εύχομαι στον Πέτρο να έχει μία καλή χρονιά και να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.»


25

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Τετάρτη και Παρασκευή βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα. Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ Ψητοπολείο Χριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες,

χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες - αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ.: 22510 54764 κιν.: 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σιδηρικά - Εργαλεία - Είδη Επιπλοποιίας Ζωοδόχου Πηγής 8 τηλ.: 22510 27370, 22510 24425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510-45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026 LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ Πλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείου τηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945885021

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Αποστόλη 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971 Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-

Κ Α Ι

στημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος κλινικής κατεύθυνσης Δέχεται με ραντεβού 50% έκπτωση σε φοιτητές και ανέργους Μπούχλια 10 τηλ.: 22510 41803, κιν.: 6971-736667 (24 ωρών) e-mail: Systemic.therapy@gmail. com

Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ. Ιωάννη Καλυβίτη τηλ.: 6945-199064

Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

OΠTIKA

Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


27

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στο «μικροσκόπιο» η μεταφορά των μαθητών συνέχεια από ΣEΛ. 5

λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από τις συγχωνευμένες σχολικές μονάδες της περιφέρειας της Λέσβου. Τρεις είναι οι περιπτώσεις στη Λέσβο όπου μεγάλος αριθμός μαθητών χρειάζεται να μεταφερθεί από το ένα χωριό στο άλλο μετά τη συγχώνευση των σχολείων τους. Πρόκειται για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου, που συγχωνεύτηκε με αυτό του Πολιχνίτου σε 12θέσιο σχολείο, του Δημοτικού Σχολείου Πελόπης, που συγχωνεύτηκε με αυτό της Κάπης - Κλειούς σε εξαθέσιο σχολείο, και του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού, που συγχωνεύτηκε με αυτό του Παπάδου σε 10θέσιο σχολείο. Η μεταφορά των παραπάνω μαθητών (περίπου 60 στο σύνολό τους) πραγματοποιείται ήδη από τη Δευτέρα με ΚΤΕΛ, ενώ, όπως ανέφερε χτες στο «Ε» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου, τα συγκεκριμένα δρομολόγια θα νομιμοποιηθούν μέσω σχετικής εγκυκλίου.

Τα αιτήματα για ταξί Από εκεί και πέρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει στα χέρια της αιτήματα για τη μεταφορά με ταξί 10 περίπου μαθητών νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων της Λέσβου και της Λήμνου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, πρόκειται για τη μεταφορά ενός μαθητή νηπιαγωγείου από το Νεοχώρι στο Πλωμάρι, ενός ακόμη μαθητή από τη Στύψη στο Ειδικό Νη-

πιαγωγείο της Αρίσβης, δύο μαθητών από το Πυργί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενός μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμής, ενός μαθητή από το Πλατύ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, δύο μαθητών από τον Κορνό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και δύο μαθητών από τα Δάφια στο Νηπιαγωγείο Ατσικής. Όπως λέει ο κ. Βερβέρης, η Περιφέρεια αναζητά επαγγελματίες οδηγούς ταξί ώστε να κάνει απευθείας ανάθεση για τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Τσολερίδου, δεδομένου και του ότι η μεταφορά με ταξί είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, γίνεται έλεγχος για το εάν υπάρχουν περιπτώσεις που οι μαθητές θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από ΚΤΕΛ. Η ίδια συμπληρώνει πως, σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο, προβλέπεται ανάθεση σε ταξί μόνο στις περιπτώσεις που η απόσταση της κατοικίας του μαθητή από το σχολείο του είναι πάνω από 1.250 μέτρα, αφού μικρότερες αποστάσεις μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια. «Όλα τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου μεταφέρονται ήδη. Για τα υπόλοιπα αιτήματα κάνουμε έλεγχο βάσει και των χαρτών, για να δούμε μήπως μπορούν να εξυπηρετηθούν από γραμμές ΚΤΕΛ», λέει η ίδια. «Στις περιπτώσεις που πρέπει να μπει ταξί, μπαίνει. Για νέα δρομολόγια, το εξετάζουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεδομένου και του ότι η εγκύκλιος ήρθε την τελευταία στιγμή.»

Γράμματα Αναγνωστών

Κι η επισκευή του μνημείου… στο δήμαρχο ε επιστολή της η Υπηρεσία Νεωτέρων ΜνηΜ μείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου απαντά σε σχόλιό μας σχετικό με τη συντήρηση του διατηρητέου ανεμόμυλου Περάματος στο Δήμο Λέσβου. Στην επιστολή αυτή σημειώνονται: «Σε απάντηση του από 11-8-2011 δημοσιεύματός σας σχετικά με τον Ανεμόμυλο Περάματος του Δήμου Λέσβου, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ. αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1571/32930/12-51997 (ΦΕΚ 628/Β/28-7-1997) Υπουργική Απόφαση, σας γνωρίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης τις οποίες είχε εκτελέσει η Υπηρεσία μας μεταξύ των ετών 2002 - 2003, η περαιτέρω μέριμνα συντήρησης του μνημείου ανήκει στο Δήμο Λέσβου, ο οποίος είναι νομέας και κάτοχος του μνημείου. Επειδή το μνημείο βρίσκεται εντός του θαλάσσιου χώρου του κόλπου της Γέρας, προκαλείται συχνά διάβρωση των ξύλινων στοιχείων του, με αποτέλεσμα να χρήζει τακτικών επισκευαστικών εργασιών. Ύστερα από τα παραπάνω, αποστείλαμε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Λέσβου ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα επισκευής του μνημείου, μετά από συνεννόηση με τη Υπηρεσία μας. Η προϊσταμένη της Υ.Ν.Μ.Τ.Ε. Βορείου Αιγαίου Μαρία Ταπανλή - Δανιά Π.Ε. Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων με βαθμό Α΄»

Γράμματα Αναγνωστών

Άνοιξε το νέο Μουσείο Ερεσού μια εποχή που όλοι προ- φανειακά ανακάλυψε! Σησηεστρέχουμε στην ιδιωτικοποί- 1912 - 1960: Με επιμονή του των πάντων και στην κα- φιλόλογου καθηγητή Γιάννη τακεραύνωση κάθε δημόσιου λειτουργήματος και λειτουργού, σαν τη συνδυασμένη πανάκεια διά «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» (κατά την έκφραση των Γραφών), εκπορευομένην από αυτό που λέμε Δημόσιο, έρχεται ένα γεγονός, ένα στέλεχος του Δημοσίου που σε κάνει να χαμογελάσεις με αισιοδοξία και να πεις πως δεν έχουν χαθεί τα πάντα… Πως αξίζει να αγωνιστείς για το νοικοκύρεμα του Δημοσίου, την απεμπλοκή του από την πολιτικάντικη συναλλαγή και την κομματική ψηφώνητη ομηρία των λειτουργών του, που επέβαλε σε μεγάλα τμήματά του ο δικομματισμός τις τελευταίες δυο - τρεις δεκαετίες… Η ιστορία του Μουσείου της Ερεσού για τους Λέσβιους είναι λίγο - πολύ γνωστή: Μέσα 19ου αι.: Ίδρυση του Μουσείου επί τουρκοκρατίας, πιθανόν από τον Ερεσιώτη φιλόλογο Εμμανουήλ Δαυίδ, μετέπειτα «Γυμνασιάρχη της Απελευθέρωσης» του 1912 στη Μυτιλήνη. Ανάγνωση, μετάφραση και έκδοση επιγραφών από τον ίδιο. Στέγασή του στο υπόγειο του Αρρεναγωγείου Ερεσού, όπου το βρίσκει μεταξύ 1880 και 1885 ο μέγας Γερμανός αρχαιολόγος Κολντεβάη και σκιτσάρει, όπως ο ίδιος μαρτυρεί, εκθέματα, ενώ προσφέρει αντικείμενο που επι-

Λάσκαρη από τη Βρίσα, που ζει στην Ερεσό, εμπλουτίζεται με εκθέματα το Μουσείο, παρά την εκδίωξή του από τη δημόσια εκπαίδευση λόγω της αριστερής του ένταξης. 1962 - 1965: Με πρωτοβουλία του αρχαιολόγου Χαριτωνίδη και του φιλολόγου-ιστορικού Ερεσιώτη Ιγν. Παπάζογλου, χτίζεται Μουσείο, αυτόνομο, στο χώρο της βασιλικής του Αγ. Ανδρέα στο Γιαλό Ερεσού, και στεγάζει τα μεταφερθέντα από το σχολικό υπόγειο εκθέματα, ύστερα από 100 χρόνια που τα φιλοξενούσε. 2001: Το Μουσείο της Ερεσού κλείνει για «συντήρηση κτηρίου και εκθεμάτων», υποτίθεται. Έχει προηγηθεί παραχώρηση για 90 χρόνια από την τότε δημοτική αρχή (Πολύδ. Α. Αμπατζής) του Δημοτικού Σχολείου του Γιαλού Ερεσού, που βρίσκεται απέναντι από το παλιό κτίσμα που κλείστηκε, για να συντηρηθεί και να φιλοξενήσει την εμπλουτισμένη μεγαλύτερη αρχαιολογική συλλογή, ενώ τάζουν στον Π. Αμπατζή μέχρι και ανοικτό θέατρο στις παρυφές του λόφου της αρχαίας ακρόπολης… 2002 - 2010: Τα χρόνια περνούν με το Μουσείο πάντα κλειστό, ενώ αρχίζει με συντονιστή το Σύλλογο των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» ένας πολύμορφος αγώνας

διεκδίκησης για να αποκτήσει η Ερεσός το αυτονόητο: αυτό δηλαδή που η ίδια διαχρονικά από την τουρκοκρατία δημιούργησε. Τι διαμαρτυρίες σε πολιτικούς, τι αρθρογραφία στις φιλόξενες στήλες τού «Εμπρός», αλλά και άλλων εντύπων, τι επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος, τι επίδοση διαμαρτυρίας στους ευρωβουλευτές του Τομέα Πολιτισμού όταν επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, από όλους τους μαζικούς φορείς της Ερεσού… Τι πανώ διαμαρτυρίας που έμειναν χρόνια κρεμασμένα… Μέχρι και επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκε για το κλειστό Μουσείο! Η μόνη ανταπόκριση που υπήρξε, προήλθε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Π. Βογιατζής), όπου ο νομάρχης, θεωρώντας το κτίσμα του Δημοτικού Σχολείου σαν ακόμα ιδιοκτησία τής Τ.Α., εκταμίευσε ένα στοιχειώδες ποσόν για την ανακαίνισή του. Τα χρήματα γρήγορα τελείωσαν, και φως δε φαινόταν από πουθενά! Εν τω μεταξύ, ήρθε και το μνημόνιο και ο «Καλλικράτης» και είπαμε ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ… Δεν πρόκειται να ξαναδεί μουσείο η Ερεσός… Κρίμα οι αθλητικές στλεγγίδες των γυναικείων ταφών, κρίμα το νόμισμα προς τιμήν της Σαπφούς που πιστοποιεί την Ερεσό σαν τη γενέτειρα της πρώτης και πιο μεγά-

λης λυρικής ποιήτριας της Γης, που στο μεταξύ το εμπλούτισαν. Κρίμα και οι δύο θέσεις αρχαιοφυλάκων που είχαν καταλήξει να έχουν σα μόνη απασχόληση την επίβλεψη όταν ανοίγονταν θεμέλια κάποιας οικοδομής, αφού το Μουσείο ήταν κλειστό… 2011: Τότε όμως ακούσαμε πως η προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, κ. Όλ. Φιλανιώτου, θα ανοίξει το Μουσείο που θα το ξαναλειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι… Στην αρχή δεν το πιστέψαμε. Εδώ, είπαμε, ελέω μνημονίου και μεσοπροθέσμου, ο κόσμος χάνεται, απολύονται συμβασιούχοι, και θα βρεθούν χρήματα για να τελειώσει το Μουσείο και να ξαναλειτουργήσει; Όταν όμως βρέθηκα τον Αύγουστο στην Ερεσό, και συνάντησα για πρώτη φορά στη ζωή μου την κ. Φιλανιώτου, πείστηκα πως τουλάχιστον ήταν αποφασισμένη να φέρει σε πέρας ό,τι είχε υποσχεθεί. Με μια σοβαρότητα και ειλικρίνεια που δε συναντάς εύκολα σε στελέχη του Δημοσίου, εξηγούσε γιατί το μοναδικό στον κόσμο επιτύμβιο ανάγλυφο έφιππης γυναικός (πλην Αμαζόνων) δε θα μπορούσε να αναρτηθεί στο Μουσείο της Ερεσού παρά μονάχα σε αντίγραφο. Με μια εξαιρετική απλότητα που χαρακτηρίζει τους αληθινά μορφωμένους επιστήμονες, ανταποκρίθηκε στην παράκλησή μας και μετέφερε μέσα σε ώρες

μια πολύ βαριά επιγραφή από το χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, με αναφορά του «ΕΡΕΣΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ», στο χώρο του Νέου Μουσείου Ερεσού. Με την ίδια απλότητα μας εξήγησε πώς από τον προϋπολογισμό της Εφορείας της, κάνοντας περικοπές απ’ όπου μπορούσε, εξοικονόμησε το αναγκαίο ποσό για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και ν’ ανοίξει ξανά το Μουσείο της Ερεσού. Με την ίδια απλότητα οργάνωσε τα εγκαίνια του Μουσείου, την Τετάρτη 7/9/2011, με παρουσία πλήθους κόσμου και επίσημη ομιλήτρια την προσκεκλημένη της καθηγήτρια Αμίγκ, του Πανεπιστημίου τού Μονπελιέ, από τους πιο εμβριθείς μελετητές και μεταφραστές του Θεοφράστου Μέλαντα Ερεσίου. Κάποιοι - αναγκασμένοι να απουσιάζουμε - είχαμε την ατυχία να μη χαρούμε τη στιγμή για την οποία επί μια δεκαετία παλέψαμε. Δεν πειράζει, αρκεί που η κ. Φιλανιώτου με όσα είπε, αλλά κυρίως με όσα έκανε για το Μουσείο Ερεσού, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, οδήγησε τον παρευρισκόμενο δήμαρχο κ. Δ. Βουνάτσο να υποσχεθεί πως θα εντάξει το Μουσείο Ερεσού σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, «διότι η Ερεσός αξίζει πολύ μεγαλύτερου Μουσείου από αυτό που εγκαινιάστηκε σήμερα», όπως είπε. Σπύρος Β. Πιπεράς


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα w Νόστιμη πίτσα σε διάφορες γεύσεις, καθώς επίσης ζυμαρικά, καλτσόνε, πλούσιες σαλάτες σερβίρει το «Martano» στην προκυμαία. w Απολαυστικά σάντουιτς, νόστιμη μπουγάτσα σοκολάτας, σφολιάτες, παραδοσιακές πίτες σερβίρει το νέο ταχυφαγείο «Break Time», στις Κολώνες. w Στο «Lighthouse», στο Φανάρι, θ’ απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα όμορφο θαλασσινό περιβάλλον, συντροφιά με καλή μουσική. w Νόστιμους σπιτικούς μεζέδες, ψαρικά και θαλασσινά σερβίρει μεσημέρι - βράδυ η ταβέρνα ο «Γιάννης», πίσω από τον ΟΤΕ. w Στο «Dennis», στην είσοδο της Ερμού, θα βρείτε λαχταριστή πίτσα ταψιού, καθώς και νόστιμα σάντουιτς σε διάφορες γεύσεις. w Στον «Ευκάλυπτο», στο λιμανάκι της Παναγιούδας, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μεζέδων, κρεατικά της ώρας, φρέσκα ψάρια, αλλά και πιάτα ημέρας, σε ένα άνετο περιβάλλον. wΣτο «My Club», στην προκυμαία, η διασκέδαση δε σταματάει ποτέ, με χορευτικούς ρυθμούς μέχρι το πρωί. w Απολαυστικές γεύσεις από το Χρήστο Μοσχόβη θα βρείτε στο «Marush», στην προκυμαία. Γλυκές ή αλμυρές… αμαρτίες, για να συνοδεύσουν τον καφέ σας και να ικανοποιήσουν την όρεξή σας!

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Κάνε μια ευχή

Το προξενιό ε κάθε ερωτική απογοήτευση φέρεται αξιοπρεπώς: τσακίζει τις βιτρίνες! Φέτος τη βάλαμε όλοι στη μέση: Αποφασίσαμε ως παρέα να της βρούμε εμείς άντρα. Ήρθε, κάθισε ήσυχα ανάμεσά μας, να παρίσταται στη συνεδρίαση, που έλαβε χώρα στο σαλόνι μου με πολλά κρασιά κι ένα δίσκο τυριά. «Λοιπόν», είπα, «έχω έναν ξάδερφο μακρινό, λιμενάρχη, τον θες αυτόν;» «Ένας φίλος του δικού μου τραπεζιτικός, πολύ καλό παιδί, χώρισε πρόσφατα, επώδυνο διαζύγιο», είπε άλλη. «Μωρέ, εγώ της γνώρισα πέρσι ανώτερο τραπεζιτικό στέλεχος και με έβριζε τρεις μήνες», είπε η κουμπάρα μου. «Τον Κωστάκη τον έφορο τον θες; Έχει και δυο οικόπεδα στο Κρυονέρι!» Μας κοίταξε. «Δεν είναι κανείς τους ο τύπος μου!» «Και ποιος είναι ο τύπος σου, δηλα-

Σ

δή; Γάιδαρος με καπίστρι, που είτε σε βαθμολογεί, είτε σε βρίζει, επειδή μόνον εσύ στραβώθηκες και τον βρίσκεις ωραίο; Να πω κι άλλα; Γιατί άμα θες λέω!», πετάχτηκε η γνωστή μας Μάγδα. «Σκάσε», απάντησε η γυναικεία χορωδία. «Θα ξαναγυρίσω στο Γιώργο», είπε και βούτηξε τη φέτα στο φοντύ. «Άμα γυρίσεις στο Γιώργο και δεν ορίσετε ημερομηνία, εμένα ούτε “καλημέρα” να μη μου ξαναπείς!» «Μάγδα, σκάσε!», ξαναείπαμε όλες. «Δε σκάω! Δεν κάθεται! Γυρίζει και φεύγει και τη μαζεύω εγώ ύστερα!» «Λοιπόν, το βρήκα: Θα σου γνωρίσω το Σωτήρη», είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ξαδέρφη. «Who is he?» ρώτησε, βουτώντας το ψωμί στη σάλτσα. «Κατ’ αρχάς λερώθηκες. Ο Σωτήρης είναι συνάδελφος, πολύ καλό παιδί, έχει και δικό του ιατρείο. Μια χαρά σού ταιριάζει.» «Γιατί χρειάζομαι γιατρό; Άρρωστη είμαι;» Η Μάγδα της άρπαξε την επόμενη μπουκιά. «Άμα είναι ψυχίατρος, του κουτιού σου

πέφτει. Μη σου πω ότι θα μας ψυχαναλύει όλες. Έλα, βρε κοριτσάκι μου, κάντο για μας!» Το ραντεβού με το Σωτήρη κλείστηκε τη μεθεπομένη το απόγευμα στο «Skippers». Η δική μας έφτασε με μια μούρη στο πάτωμα, ντυμένη άψογα, κι εμείς, καθίσαμε στο παραδιπλανό τραπέζι, άγνωστες υποτίθεται, να κόψουμε κίνηση. «Άμα είναι καλός και κάνει πατάτα, θα της χιμήξω», δάγκωνε το καλαμάκι της η Μάγδα. Ο υποψήφιος κατέφθασε στην ώρα του: κοντούλης, λίγο γεματούλης, αρχή φαλάκρας. «Δεν αρχίσαμε καλά», είπα. «Έχει τζιπ BMW, πιο νέο μοντέλο από του Γιώργου, μένει Βούλα, η δική μας είναι ενήμερη, ας δούμε τη συνέχεια.» «Ποπ κορν δε φέρατε», μουρμούρισε κάποια. «Στο φιλί θα δακρύσω», είπα. «Τι παρήγγειλε;» «Μπύρα.» «Άρα ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Η συμφωνία ήταν, αν της αρέσει, να παραγγείλει βότκα.» «Καλά, στο γάμο θα ράψω μια μουσελίνα, μαύρη, χάρμα.» «Το γράφουμε βίντεο να έχουν το

πρώτο τους ραντεβού; Θα είναι συγκινητικό να το βλέπουν τα εγγόνια τους.» Μετά από δύο ώρες ο τύπος σηκώθηκε. «Του έδωσε κινητό.» «Φιλήθηκαν σταυρωτά.» Η ερωτευμένη απελπισθείσα τράβηξε μια καρέκλα κι έσκασε πάνω της. «Έχει ωραία χόμπυ, αλλά την ώρα της κρίσεως θα φωνάζω “Σωτήρη”;» «Δε θα βαφτίζεις τάνκερ, καλέ. Ύστερα, πού ξέρεις, μπορεί να κρίνει καλά.» «Δεν έχει τα προσόντα, είδα εγώ», μας αποστόμωσε. «Ενώ το γίδι τα είχε!», μούγγρισε η Μάγδα. «Δεν κάνει την καρδιά μου να χτυπά.» «Να σε βαρέσω εγώ, πού χτυπάω, πες.» «Λοιπόν, για να το τελειώσουμε», πήρε το ποτό μου το κατέβασε όλο, ανασηκώθηκε: «Με το Σωτήρη θα ξαναβγούμε και το Γιώργο θα τον ξαναδώ, όσο για τον άλλον ούτε να τον φτύσω, αλλά ακόμη δεν έχω βρει τον πρίγκιπά μου!» «Είναι που πήρε την Κέιτ...» «Κάθομαι στο μπαλκόνι μου, κοιτάζω τον ουρανό, λέω δεν μπορεί, κάπου σ’ αυτόν τον πλανήτη υπάρχει ένας άνθρωπος για μένα, μόνο που δεν τον έχω συναντήσει ακόμη. Θα γίνει όμως, το νιώθω.» «Πάντως στον πλανήτη κατοικεί, όχι στο υπερπέραν!», τόνισε η Μάγδα. «Και τον είδες καλά, όχι ανφάς όπως τον προηγούμενο!» «Ο Σωτήρης είναι Κριός. Κριός με Λιοντάρι ταιριάζουν;» Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

άντρας έκανε τη Έτανας συνηθισμένη του βόλπερπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, λέγοντας την προσευχή του. Ξαφνικά, λέει δυνατά: «Θεέ μου, σε παρακαλώ, άσε με να σου κάνω μια ευχή!» Τότε μονομιάς, οι ουρανοί σκοτεινιάζουν, σύννεφα απλώνονται από πάνω του και η φωνή του Θεού από το υπερπέραν ακούγεται να λέει: «Επειδή ανέκαθεν προσπαθούσες και ήσουν πιστός σε εμένα με κάθε τρόπο, θα σου δώσω την ευκαιρία να κάνεις την ευχή σου.» Κι ο τύπος λέει: «Θέλω να φτιάξεις μια γέφυρα μέχρι την Πάρο, έτσι ώστε να πηγαίνω με το αμάξι μου όποια ώρα θελήσω.» Ο Κύριος του απαντάει: «Το αίτημα σου είναι καθαρά τεχνοκρατικό. Φαντάσου τις δαπάνες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Τα χιλιάδες στηρίγματα που θα χρειάζονταν και θα έφταναν τα βάθη του Αιγαίου! Το τσιμέντο και το ατσάλι που θα χρειαζόταν! Μπορώ να το κάνω, αλλά μου είναι δύσκολο να εκπληρώσω την επιθυμία σου για ένα ζήτημα τόσο πεζό. Μπορείς να σκεφτείς κάτι άλλο; Μια ευχή που θα με τιμούσε και θα με δόξαζε.» Ο άντρας σκεφτόταν για πολλή, πολλή ώρα. Τελικά λέει: «Θεέ μου, εύχομαι να μπορούσα να καταλάβω τις γυναίκες. Θέλω να ξέρω πώς νιώθουν μέσα τους, τι έχουν στο μυαλό τους όταν δε μιλούν, γιατί κλαίνε, τι εννοούν όταν λένε “όχι” και πώς μπορώ να κάνω μια γυναίκα αληθινά ευτυχισμένη.» Μετά από λίγα λεπτά ο Θεός το´τ λέει: «Θέλεις δύο λωρίδες ή τέσσερις σ’ εκείνη τη γέφυρα;»

J

Εμπρός 3405  

Ημερήσια Εφημερίδα Εμπρός

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you