Page 5

TETAPTH 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 συνέχεια από ΣEΛ. 4

Από την άλλη πλευρά, από τη στιγμή που η ασθένεια, όπως μας εξήγησαν, είναι αρκετά μεταδοτική, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που συνωστίζονται στα κρατητήρια αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσής της και στους υπόλοιπους ή πιθανότατα και στους αστυνομικούς. Πάντως, όπως υποστήριξε άλλος γιατρός του Νοσοκομείου, το πρόβλημα στο θέμα των μεταναστών δεν είναι η ψώρα, αλλά τα μεγάλα ποσοστά ανθεκτικής ελονοσίας και φυματίωσης που παρουσιάζονται σε κατοίκους των τρίτων χωρών από τις οποίες κατά το πλείστον προέρχονται οι πρόσφυγες. Για τη διάγνωση των ασθενειών αυτών, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ακτινογραφία θώρακος και από εκεί και πέρα, αν υπάρξει κάποια ένδειξη, να γίνουν και άλλες εξετάσεις.

Όχι σε όλους Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν κάνουν σε όλους τους μετανάστες εξετάσεις, αλλά δειγματοληπτικά, σε κάποιους από αυτούς. Το γεγονός, που οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα και το κόστος εκατοντάδων εξετάσεων, προκαλεί ανησυχία αφού εκατοντάδες μετανάστες αποχωρούν από το Νοσοκομείο και παίρνουν ροζ κάρτα χωρίς ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο. Να σημειωθεί πως το 50% των περιπτώσεων που νοσούν από την ανθεκτική ελονοσία και τη φυματίωση, αποβιώνουν, αφού τα αντιβιοτικά που υπάρχουν δύσκολα αντιμετωπίζουν τις προαναφερθείσες ασθένειες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

5

Αποθήκη φουσκωτών σκαφών ο χώρος των παλιών αποθηκών τής ΕΑΣΛ

Χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον ε χωματερή κατασχεμένων φουσκωτών σκαφών αναμένεται να μετατραπεί ο περιβάλλων χώρος των παλιών αποθηκών τής ΕΑΣΛ, που νοικιάστηκε από το Λιμενικό Ταμείο και η χρήση του παραχωρήθηκε στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Ήδη εκεί, σε ένα χώρο πτες του νησιού. Μετά απου θα μπορούσε να απο- πό χρόνια, με πρωτοβουτελέσει βιτρίνα της πό- λία του προέδρου του Λιλης, απέναντι από σπίτια, μενικού Ταμείου, Κώστα το λεγόμενο Παλιό Αρ- Κορδώνη, ο χώρος καθαχαιολογικό Μουσείο και ρίστηκε και εκκενώθηκε λίγες δεκάδες μέτρα από από τις βάρκες. Πρόκειται το Άγαλμα της Ελευθε- για το σημείο όπου προρίας-σήμα κατατεθέν της σφάτως τοποθετήθηκε το Μυτιλήνης, έχουν αρχί- κοντέινερ που στεγάζει σει να συγκεντρώνονται παράνομους μετανάστες οι κατασχεμένες βάρκες- και τόσες διαμαρτυρίες φουσκωτά που περιέρχο- προκάλεσε. νται στην κυριότητα του Και τώρα… κράτους μετά τη σύλληψη Τώρα, μετά από καιρό και των παράνομων μετανα- καθώς το πρόβλημα της στών ή των λεγόμενων παράνομης μετανάστευδουλεμπόρων που επέ- σης επανέρχεται, ως αποβαιναν σε αυτές. Κι αυτό, θήκη χρησιμοποιείται ο ώσπου να εκποιηθούν με- προαναφερθείς χώρος λίτά από δημοπρασία, ή να γο πιο μακριά από εκεί καταστραφούν. που στοιβάζονταν παλαιΠαλαιότερα οι βάρκες ότερα. Χώρος κοντά στον «αποθηκεύονταν» μέσα οποίο υπάρχουν σπίτια στο φυλασσόμενο χώρο με οικογένειες, οι οποίες του λιμανιού, στον αύ- φοβούνται για την πιθανή λειο χώρο του Τελωνείου, μετατροπή του σε χωμαδημιουργώντας εικόνα τερή. Ας σημειωθεί ότι ο χωματερής στους επισκέ- καθαρισμός του συγκε-

Σ

κριμένου χώρου προσφάτως είχε προκαλέσει πραγματικά ανακούφιση στους περίοικους, αφού πίστεψαν πως έκλεινε μια αληθινή πληγή για την περιοχή.

«Με μουσαμά»! Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι προς το παρόν το πρόβλημα δεν είναι ακόμα τόσο έντονο, αφού τα κατασχεμένα φουσκωτά είναι ακόμα λίγα. Στο μέλλον όμως, αν δε ληφθούν από τώρα κάποια μέτρα ή

δε βρεθεί ένας άλλος αποθηκευτικός χώρος μακριά από κατοικημένη περιοχή, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί και η εικόνα της περιοχής να χειροτερέψει. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κορδώνης, πάντως, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για μελλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος σε περίπτωση που αυτό ενταθεί. Δηλώνοντας δε, στην έσχατη

περίπτωση που το πρόβλημα διογκωθεί, και για να μην είναι αντιαισθητική η εικόνα με τις εγκαταλελειμμένες βάρκες, πως θα τις καλύψουν με ένα μεγάλο μουσαμά! «Καταβάλαμε μια προσπάθεια για να καθαρίσει ο χώρος του Τελωνείου και να εκκενωθεί από βάρκες που βρίσκονταν εκεί. Και πράγματι τα καταφέραμε. Τώρα το πρόβλημα επανέρχεται. Δε θέλαμε σε καμμιά περίπτωση να τις τοποθετήσουμε ξανά εκεί και για αυτό βρήκαμε τη λύση να τις τοποθετήσουμε στο οικόπεδο δίπλα στο Τελωνείο, μέχρι να πάνε για καταστροφή κάποιες ή για δημοπράτηση. Υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για βγουν σε δημοπράτηση, που απαιτεί χρόνο. Ευελπιστούμε και θα προσπαθήσουμε σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει, να επισπεύσουμε τις όποιες διαδικασίες», κατέληξε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Και η άλλη πλευρά: «Αδιέξοδο» με το κοντέινερ στο λιμάνι λυτο φαίνεται πως θα παραΆδιάστημα μείνει για μεγάλο χρονικό το θέμα με το κοντέινερ που τοποθετήθηκε μέσα στο λιμάνι της πόλης, δίνοντας μια άσχημη, τουλάχιστον, εικόνα στη βιτρίνα της πόλης. Οι μετανάστες τον τελευταίο καιρό βγαίνουν στα παράλια του νησιού σωρηδόν και μετά τη σύλληψή τους από το Λιμενικό Σώμα, πρέπει να οδηγηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, όπου και κρατούνται προσωρινά. Η Αστυνομική Διεύθυνση, όμως, δηλώνει ότι αδυνατεί να προχωρήσει σε επιπλέον κρατήσεις, αφού τα κελιά έχουν ήδη φρακάρει! Αποτέλεσμα, οι μετανάστες να παραμένουν στα χέρια του Λιμενικού Σώματος, το οποίο μετά από προσπάθειες αναγκάσθηκε να τοποθετήσει το κοντέινερ στο λιμάνι ως προσωρινή λύση.

Δηλώσεις λιμενάρχη

Ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Βόμβας

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο ίδιος, ο λιμενάρχης είχε από την πρώτη μέρα κάνει επαφές με την Αστυνομία, τον αρμόδιο εισαγγελέα, εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου και της Περιφέρειας, καθώς και με το Ίδρυμα «Θεομήτωρ» της Αγιάσου, για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην παραμονή των μεταναστών. Επαφές όμως που δεν οδήγησαν σε λύση, παρά τις καλές προθέσεις που υπήρξαν.

«Όλοι έχουν μάθει να πετροβολούν και να κρίνουν, αλλά όταν τους ζητήσεις βοήθεια, κάνουν πίσω. Δεν υπάρχει χώρος. Το Λιμενικό έχει ίσα-ίσα ένα μικρό δωματιάκι για κρατητήριο, επειδή ποτέ δεν κρατάμε κρατουμένους. Πάντα τους δίνουμε στην Αστυνομία μετά τη σύλληψή τους. Δεν είναι αρμοδιότητά μας. Είμαστε μόνοι μας. Έχουμε απευθυνθεί και στο Δήμο, αλλά και αλλού, για να βρούμε ένα χώρο κράτησής τους, αλλά μάταια», δήλωσε χθες στο «Ε» ο λιμενάρχης, Μανώλης Βόμβας. «Ειπώθηκε μια σκέψη να τους πηγαίναμε στις εγκαταστάσεις τού ΠΙΚΠΑ, αλλά τελικά δεν καρποφόρησε, όπως επίσης και να τους πηγαίναμε στο χώρο του Ιδρύματος “Θεομήτωρ” στην Αγιάσο, όπου φιλοξενούνται παιδιά μετανάστες. Αλλά και αυτό

δεν τελεσφόρησε. Αν κάποιος έχει λύση, ας την προτείνει.» Πάντως, το πρόβλημα των μεταναστών έχει αγγίξει πλέον όλη την κοινωνία της Λέσβου και για αυτό θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση. Λύση που ίσως να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά να είναι η δημιουργία ενός νέου κέντρου κράτησης, κατασκευασμένου και σχεδιασμένου αποκλειστικά για αυτόν το λόγο. Να σημειωθεί, τέλος, πως σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα δέχεται προς το παρόν βοήθεια για τη διατροφή των ανθρώπων αυτών μονάχα από κύκλους της Εκκλησίας. Οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς κυριολεκτικά αδιαφορούν για το τι θα φάνε εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες που το Λιμενικό Σώμα ως μη οφείλει καλείται να κρατήσει. Γ.Κ.

Εμπρός 3690  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3690  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement