Page 2

2 Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

TETAPTH 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Τσάμπα τα λεφτά!

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Τρίτης 14 Νοεμβρίου 1944. Η στήλη των εσωτερικών ειδήσεων.

Απόρροια ενός ακόμα σκανδάλου το οποίο έμεινε στα συρτάρια, μοιάζει πως είναι η υπόθεση του ακτινολογικού μηχανήματος της Παγανής, που όπως γράφουμε σήμερα έμεινε να σκουριάζει για μήνες, χωρίς καμμιά προφύλαξη. Το μηχάνημα είχε παραγγελθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Νοσοκομείου και των παράνομων μεταναστών που θα εξετάζονταν στην Παγανή, όπου είχε μεταφερθεί και το μηχάνημα, χωρίς να χρειάζεται η μετακίνησή τους. Το Κέντρο Κράτησης της Παγανής έκλεισε και το μηχάνημα, που κόστισε χιλιάδες ευρώ, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία! Ακόμα ένα ζωντανό παράδειγμα που αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Γ.Κ.

Γιατί τέτοια σιωπή; Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Φως… στα φανάρια Πολύ σύντομα θα εκλείψουν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φανάρια της Μυτιλήνης τα οποία δε λειτουργούν, αφού ο Δήμος με απόφαση του Δημήτρη Βουνάτσου προχώρησε στην ανάθεση του έργου «Συντήρηση Συστήματος Φωτεινής Σηματοδότησης Μυτιλήνης». Το έργο είναι προϋπολογισμού 48.500 ευρώ και αφορά σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί σε φωτεινούς σηματοδότες της πόλης. Επιτέλους… Α.Ω.

TΕΤΑΡΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ Aνατ. 07.05 ∆ύσ.17.14

14 †Φιλίππου του αποστόλου, Κωνσταντίνου του Υδραίου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Κοινωνική αλληλεγγύη Κατάληψη επ’ αόριστον από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, με αφορμή την πρόβλεψη του γνωστού πολυνομοσχεδίου για απόλυση ως υπεραρίθμων ενός μέρους των συμβασιούχων υπαλλήλων των δήμων. Και βέβαια οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, πολύ καλά κάνουν και κινητοποιούνται, όπως πολύ καλά κάνουν και οι συνάδελφοί τους μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου που κινητοποιούνται μαζί τους, δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη τους. Όμως, ο Δήμος δεν είναι μια τυχαία υπηρεσία, είναι ένα από τα βασικά κέντρα της οικονομικής ζωής του τόπου, και η ολοκληρωτική παύση της λειτουργίας του έχει τεράστιες επιπτώσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες (χρήστες των κοινωνικών του υπηρεσιών, προμηθευτές, εργολήπτες, ακόμα και νέοι άνεργοι που επιθυμούν να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις κ.λπ.). Ίσως λοιπόν οι Εργαζόμενοι θα πρέπει αντί της κατάληψης που νεκρώνει πρακτικά τη συνολική λειτουργία του Δήμου, να εξετάσουν άλλες μορφές αγώνα, που να επιτρέπουν τη στοιχειώδη ανταπόκριση του υπηρεσιακού μηχανισμού σε περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε δημότες. Π.Μ.

Ερωτηματικά και διάφορα σχόλια έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη των νησιών μας το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια ανακοίνωση εκ μέρους του ιδρύματος για το ποιοι έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες, μετά και την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών, λάβαμε αρκετά τηλεφωνήματα αναγνωστών, που ρωτούσαν επίμονα γιατί πέρα από τα ονόματα της Αγλαΐας Αρχοντίδου και του Βασίλη Ζαννή που δημοσιεύαμε πριν από μέρες, δεν υπήρξαν έκτοτε άλλες υποψηφιότητες που να είδαν το φως της δημοσιότητας. Το παραπάνω ερώτημα είναι εύλογο, αν αναλογιστεί κανείς το ότι σε άλλα ΑΕΙ της χώρας, όπως το Α.Π.Θ. ή το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχουν δημοσιοποιηθεί λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων για εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων.

Γιατί τέτοια σιωπή; (2) Δεδομένου αυτού, δε γίνονται κατανοητά τα όσα υποστηρίζονται από την πρυτανική αρχή περί άγνοιας του ποιοι έχουν υποβάλει υποψηφιότητα, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ηλεκτρονικά και πέρα από το εάν πληρούνται ή όχι οι προδιαγραφές, τα ονόματα θα έπρεπε να είναι γνωστά (χτες ακούσαμε και για υποψηφιότητα του τέως γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη). Καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η δημοσιότητα είναι γεγονός ότι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, γι’ αυτό και είναι ακατανόητη η σιωπή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ: Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΚΟΣ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Εμπρός 3690  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3690  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement