Page 1

λίδες

Σε

10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το Πάσχα του καλοκαιριού στη Λέσβο

MIKPEΣ

ΣEΛ. 8, 17

AΓΓEΛIEΣ

& O∆HΓOΣ AΓOPAΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΣEΛ. 9-16 21-22

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

ΣABBATOKYPIAKO

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον»

Μια βραδιά-τιμή στο Μυτιληνιό των γραμμάτων ΣEΛ. 7

Ένταση πριν την προχθεσινή βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Τεριάντ

Φραστική επίθεση κατά Γιακαλή ΣEΛ. 6

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3137

TIMH €1,5

Διαφορές στις τιμές που μπορεί να φθάσουν και τα 20 λεπτά, συναντά κανείς από πρατήριο σε πρατήριο στη Λέσβο Πρωτοβουλία της ΕΝΚΑΛ να δημοσιοποιεί καθημερινά τα φθηνότερα και ακριβότερα

Ακριβές τιμές με μεγάλες αποκλίσεις Μπορεί η Λέσβος να μην είναι αυτές τις ημέρες ανάμεσα στους «πρωταθλητές» όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων, όμως εντύπωση προκαλούν οι σημαντικές αποκλίσεις που εμφανίζουν οι τιμές της βενζίνης από πρατήριο σε πρατήριο, που μπορεί να φθάσουν και τα 20 λεπτά του ευρώ! Οι οδηγοί δηλαδή μπορούν να βγουν κερδισμένοι στις μετακινήσεις τους για το Δεκαπενταύγουστο αν πριν γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους φροντί-

Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας «ξαναζωντάνεψε» μετά από 2.500 χρόνια, με περισσότερους από 2.000 θεατές να παρακολουθούν το έργο «Οιδίπους Τύραννος»

σουν να κάνουν μια μικρή έρευνα αγοράς και προτιμήσουν καύσιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή. ΣEΛ. 5

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου

«Τα βρόντηξε» για τις αποσπάσεις ΣEΛ. 4

Σύγχρονο θαύμα! Συγκίνηση και δέος από ηθοποιούς και θεατές στην πρώτη παράσταση που δόθηκε προχθές το βράδυ, Τετάρτη 11 Αυγούστου, μετά από 2.500 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας. «Ο Οιδίπους Τύραννος», ο τραγικός εστεμμένος της Θήβας, έκοψε το νήμα μετά από δυόμισι χιλιετίες και ζωντάνεψε σ' ένα από τα σπουδαιότερα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου το αρχαίο δράμα. Οι δυο χιλιάδες και πλέον θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση μέσα στο θέατρο αλλά και στο χώρο δίπλα, εκεί όπου ο δήμος Μούδρου είχε στήσει γιγαντοοθόνες, παρακολούθησαν με προσήλωση, σεβάστηκαν το χώρο και όλοι εξέφρασαν την ευχή να καθιερωθεί ετήσια διοργάνωση αρχαίας τραγωδίας στο αρχαίο θέατρο της ΗφαιΣEΛ. 19 στίας.

Από την προχθεσινή 2η Πανολομέλεια της Επιτροπής Αγώνα για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου, στην πλατεία Σκαλοχωρίου

Ευχάριστα νέα για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Στο «δρόμο» για τις μελέτες ΣEΛ. 6


2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Για τα «παρατράγουδα» στο Κάστρο (2) Δε θα μπούμε στη διαδικασία ν’ αρχίσουμε ν’ αναλύουμε τα όσα έγιναν και να βγάλουμε πόρισμα ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι. Αυτό που σχολιάσαμε ήταν ότι όλο αυτό το επεισόδιο, ή καλύτερα η «κοκορομαχία» της οποίας έγιναν μάρτυρες τόσο ο υπόλοιπος κόσμος που βρισκόταν εκεί, όσο και τα μέλη του θιάσου, δημιουργούν μόνο αρνητικές εντυπώσεις και βέβαια δεν ταιριάζουν σε χώρο πολιτισμού. Τελικά η αξιοπρέπεια του καθενός δε θα κριθεί από το αν θα καθίσει στην πρώτη σειρά ή στην τελευταία.

Για τα «παρατράγουδα» στο Κάστρο (3)

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Τρίτης 13 Αυγούστου 1946. Νέα καταδίκη του υπευθύνου του τυπογραφείου της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμηση. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Για τα «παρατράγουδα» στο Κάστρο Με αφορμή σχόλιό μας για τα «παρατράγουδα» στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» την Τρίτη στο Κάστρο Μυτιλήνης, λάβαμε ένα e-mail από αναγνώστη μας, ο οποίος όπως λέει ήταν «ένας από τους δημιουργούς των “παρατράγουδων”» στο επεισόδιο που έγινε πριν την έναρξη της παράτασης για τα οχτώ καθίσματα της πρώτης σειράς. Μεταξύ άλλων, ο αναγνώστης μάς αναφέρει ότι θεώρησε τον εαυτό του αδικημένο όταν είδε κάποιον να κρατάει τις θέσεις, ενώ σημειώνει ότι μόνο σε αριθμημένα καθίσματα μπορούν να γίνονται κρατήσεις. Σημειώνει ότι δεν πρέπει να λέμε «ναι σε όλα στους τηλεπερσόνες (αν όντως ήταν επιθυμία του κ. Μαρκουλάκη να κρατηθούν οι θέσεις)».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελ. 4 ημ. Aνατ. 05.38 ∆ύσ.19.21

13 Μαξίμου οσίου του ομολογητού

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Χωρίς σκυλιά Μια παράκληση προς τους προσκυνητές που μέσα στις επόμενες μέρες θα βαδίσουν ως την Παναγία της Αγιάσου, απευθύνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου. Και αυτό είναι το να μην επιτρέψουν με κανέναν τρόπο τα αδέσποτα σκυλιά να τους ακολουθήσουν ως εκεί. Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, τα σκυλιά είναι συνηθισμένα σε κάποιο χώρο, αλλά όταν αλλάξουν περιβάλλον και βρίσκονται πολλά μαζί χωρίς να είναι ενταγμένα υποφέρουν πολύ και μπορεί άθελά τους να προκαλέσουν προβλήματα. Καλό θα είναι, λοιπόν, οι προσκυνητές να μην αφήσουν οποιονδήποτε αδέσποτο σκύλο να τους ακολουθήσει, ώστε να μη δημιουργηθεί και οποιοδήποτε πρόβλημα. Β.Χρ.

Πέφτουν… Την επικινδυνότητα σε σημείο του δρόμου που οδηγεί από το Μανταμάδο προς την Κάπη μάς επισήμανε αναγνώστης μας. Όπως μας εξήγησε, ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από την Κάπη ο δρόμος έχει πάθει καθίζηση εδώ και καιρό, ενώ οι πινακίδες που έχουν βάλει και στα δύο ρεύματα οι αρμόδιοι βρίσκονται συνέχεια πεσμένες, πολλές φορές μάλιστα τις σηκώνει ο ίδιος.

Ο ίδιος ο αναγνώστης μας αναφέρει ότι δεν είδε από την εφημερίδα μας να γίνεται σχόλιο για τους υπεράριθμους θεατές στο Κάστρο. Μα το γεγονός ότι ήταν υπεράριθμοι οι θεατές έκανε τους διοργανωτές να σταματήσουν να διαθέτουν εισιτήρια και το επισημάναμε αυτό, όπως επίσης επισημάναμε τη συμπεριφορά κάποιων άλλων «πολιτισμένων» ν’ ανοίξουν με τη βία τις πόρτες και να εισβάλουν στο χώρο χωρίς να πληρώσουν εισιτήρια. Μήπως και εκείνων η αξιοπρέπεια θίχτηκε επειδή τους είπαν ότι δεν υπάρχουν θέσεις στο Κάστρο; Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει όπως θέλει τα γεγονότα που συμβαίνουν. Το θέμα είμαι ότι όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Πελ.Γ.

Η ανθρώπινη διάσταση Κάθε ανήλικο μετανάστη, που όταν πια ενηλικιωνόταν και ήθελε να παραμείνει στο νησί φιλοξενούνταν από την «Πράξις», το «Θεομήτωρ» τον προμήθευε φεύγοντας με ικανή ποσότητα τροφίμων. Αυτό κατήγγειλε προχθές στη συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του ιδρύματος, Παναγιώτης Γραμμέλλης - Ψυρούκης, ο οποίος βέβαια χαρακτήρισε ως σπατάλη την πρακτική αυτή, που γινόταν με εντολή της διοίκησης και παρά το ότι το ίδρυμα δεν είχε καμμιά υποχρέωση να μοιράζει τρόφιμα σε άτομα που πλέον έφευγαν από την εποπτεία του. Ακόμη και αν τυπικά έχει δίκιο ο διοικητής του «Θεομήτωρ», δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει ως «σπατάλη» αυτό το γεγονός που είχε θα λέγαμε ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Εξάλλου, μέχρι τώρα έχουν διαπιστωθεί τόσες άλλες σπατάλες, όπως τα εμφιαλωμένα νερά, ο κρόκος Κοζάνης, τα αναψυκτικά, που όλα αυτά αν είχαν περικοπεί θα μπορούσε να διατίθεται ένα ποσό για τα απαραίτητα «εφόδια» στο νεαρό που φεύγει πλέον από το ίδρυμα. Πελ.Γ.

… οι πινακίδες «Ο μισός δρόμος είναι άβατος και από κάτω είναι γκρεμός. Οι ντόπιοι ξέρουμε και λιγοστεύουμε ταχύτητα. Ένας ξένος τι θα κάνει; Πρέπει να γίνει δυστύχημα για να λάβουν τα μέτρα τους;», μας είπε ανήσυχος. Καλό θα είναι οι αρμόδιοι να φροντίσουν να στερεώσουν καλύτερα τις πινακίδες μέχρι να κατασκευαστεί ο δρόμος, καθώς το διάστημα αυτό θα περνούν από εκεί πολλοί επισκέπτες που μπορεί να κινδυνέψουν. Β.Χρ.

Ξανά την Τετάρτη Της Παναγιάς την Κυριακή και σήμερα το «Ε» κυκλοφορεί με την ύλη του Σαββατοκύριακου. Θα είμαστε ξανά μαζί σας την Τετάρτη… Καλά να περάσετε… «Ε»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΑΝΕΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E. ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO :


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΚΑΚουργήµατα

Θέσεις Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΦΙΝΗΣ*

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι συνδικαλισμός

Ε

«Έφαγε» πόρτα

«Έφαγε» πόρτα (2)

«Έφαγε πόρτα» ηλικιωμένος επιβάτης από Μυτιλήνη προς Πειραιά το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, από τις 8:30 το βράδυ βρισκόταν στο λιμάνι με την κόρη και τα εγγόνια του, προκειμένου να ταξιδέψουν για Αθήνα και μάλιστα εκτάκτως για λόγους υγείας. Πριν ακόμα το πλοίο φτάσει, λιμενικός, με άσχημο ύφος, όπως πληροφορηθήκαμε, έλεγε συνεχώς στους υποψήφιους ταξιδιώτες «να μην τολμήσουν να ξεφορτώσουν πράγματα κοντά στο πλοίο όταν το δουν να φτάνει». Λογική η παρατήρηση, γιατί το πλοίο ως γνωστόν είχε ελάχιστο χρόνο να ξεφορτώσει και να φορτώσει ξανά για να βάλει πλώρη για Πειραιά και το να δημιουργηθεί ένα μπάχαλο θα ήταν ό,τι χειρότερο. Ωστόσο το αγριεμένο ύφος περίσσευε. Όταν πια το πλοίο έφτασε και ο κόσμος κατέβηκε, ξεκίνησε η επιβίβαση. Ο ηλικιωμένος κύριος που περίμενε από νωρίς με την κόρη και τα εγγόνια του, ξεφόρτωσε τα πράγματα και πήγε να παρκάρει το αυτοκίνητό του, καθώς δε θα το έπαιρνε μαζί στο ταξίδι του.

Κατόπιν εντολής των λιμενικών βγήκε έξω από το λιμάνι να παρκάρει. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν επέστρεψε για να επιβιβαστεί, το πλοίο είχε φύγει, χωρίς εκείνον φυσικά. Τα κλάματα του ανήλικου εγγονού του και οι προσπάθειες της κόρης του να εξηγήσει στο πλήρωμα και τους λιμενικούς ότι ο 75χρονος πατέρας της ταξίδευε μαζί τους και είχε πεταχτεί να παρκάρει το όχημά του, όπως του είχαν άλλωστε υποδείξει, δε φάνηκαν αρκετά ώστε να καθυστερήσει λίγα λεπτά τον απόπλου του το καράβι. Κι αναρωτιόμαστε εμείς, πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Ποιος παίρνει ένα τέτοιο ρίσκο, όταν δε γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του επιβάτη που έμεινε εκτός πλοίου, όταν δε γνωρίζει αν μέσα στο πλοίο υπήρχαν ασυνόδευτα παιδιά; Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξέλιξη, ευτυχώς, δεν είχε τρομακτικά αρνητικές συνέπειες. Τι θα γινόταν, όμως, σε άλλη περίπτωση; Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του κι ύστερα ας αναρωτηθούμε για πολλοστή φορά γιατί η Λέσβος δεν αποτελεί ούτε πρώτη, ούτε δεύτερη, ούτε καν τρίτη επιλογή στις προτιμήσεις του κόσμου για διακοπές. Α.Ω.

πειδή τον τελευταίο καιρό μάς έχει τεθεί, εκ του πονηρού κατά την άποψή μου, ένα ψευτοδίλημμα περί «εμπειρίας» στην τοπική αυτοδιοίκηση που δήθεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, καλό θα ήταν να αποσαφηνίσουμε κάποιες έννοιες και ορισμούς ούτως ώστε ο στρουθοκαμηλισμός όλων μας να μετατραπεί επιτέλους σε ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στο εγγύς μέλλον. Είναι γεγονός ότι η πιο διαδεδομένη λέξη στα χείλη των αυτοδιοικητικών είναι η «ανάπτυξη». Το τι εννοεί ο καθένας, φυσικά, αφήνεται στη φαντασία όλων μας, καθότι καμμία επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει συγκεκριμένο ορισμό για την έννοια της ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, όντας νεαρός στην ηλικία και ευκολόπιστος, θα δεχτώ ότι όλοι τους εννοούν το ευκόλως κατανοητό από τον οποιονδήποτε, δηλαδή ότι ανάπτυξη είναι η μετάβαση από μια κατάσταση Α σε μια «καλύτερη» κατάσταση Β. (Το καλύτερη το μεταφράζει ο καθένας ανάλογα με τη σχολή σκέψης που ανήκει.) Η ανάπτυξη, λοιπόν, αποτελεί μια δυναμική διαδικασία και όχι στατική. Κάθε δυναμική διαδικασία όμως απαιτεί ενέργειες, δράσεις που θα προκαλέσουν την αντίδραση έτσι ώστε να επιτευχτεί η μετάβαση στη νέα κατάσταση. Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η ανάπτυξη απαιτεί πρωτοβουλίες. Η ανάπτυξη χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την οικονομική (αύξηση ΑΕΠ, προστιθέμενης αξίας προϊόντων, κατά κεφαλήν εισόδημα κ.τ.λ.) και την κοινωνική (βιοτικό επίπεδο, ελευθερίες, υγεία, παιδεία κ.τ.λ.). Κοινός τόπος των δύο κατηγοριών είναι ότι για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αύξηση από τους παραπάνω δείκτες ανάπτυξης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός απαρχαιωμένων και δυσλειτουργικών θεσμών και δομών, όπως ο δημόσιος τομέας, το φορολογικό σύστημα, οι αναπτυξιακοί νόμοι, το ΕΣΥ, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλά άλλα. Για να αλλάξουν όλα αυτά, απαιτούνται δύο πράγματα. Πρώτον, η κατανόηση της αναγκαιότητας των αλλαγών αυτών και δεύτερον η αποσυντηρητικοποιήση και η ανανέωση λογικών και ιδεών. Το δεύτερο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η ανανέωση που οδηγεί σε ανάπτυξη εκφράζεται με όρους ιδεών και όχι ηλικιών, όπως πολλοί εκ του πονηρού προσπαθούν να παραπλανήσουν. Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω συμπεράσματα, καταλήγουμε στο ότι η λεσβιακή ανάπτυξη προϋποθέτει πρωτοβουλίες ανανέωσης. Η Λέσβος χρειάζεται νέα πρόσωπα, με φρέσκες ιδέες και αναπτυξιακή λογική. Χρειάζεται την εμπειρία των πρωτοβουλιών, της επιτυχημένης προβολής του τόπου, την ικανότητα διεκδίκησης κονδυλίων, μια και η Ε.Ε. ανακοίνωσε ήδη ότι οι πρώτες περικοπές θα αρχίσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση, και των καινοτόμων ιδεών. Αντίθετα, δε χρειάζεται καθόλου την «εμπειρία» μιας απλής διεκπεραιωτικής θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δε χρειάζεται καθόλου την εμπειρία των στελεχών που μας κατέστησαν τελευταία περιφέρεια σε δείκτες επιχειρηματικότητας. Η Λέσβος χρειάζεται δήμαρχο και περιφερειάρχη και όχι συνδικαλιστές. Παρ’ όλη την υπερβολή του Νομοσχεδίου «Καλλικράτης» που προβλέπει τη δημιουργία ενός δήμου στο νησί και τις δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν, προσφέρει και τεράστια αναπτυξιακή προοπτική. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι από πόσους δήμους θα αποτελούμαστε, αλλά ποιος θα διαχειριστεί τον ενοποιημένο δήμο. Και οι επιλογές που έχουμε είναι δύο. Θα επιλέξουμε ανθρώπους που πιστεύουν στην αναπτυξιακή προοπτική ή ανθρώπους που αρνούνται την όποια αναπτυξιακή λογική της μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» (άρα αδυνατούν να φανταστούν και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού) ασκώντας ένα είδος στείρου συνδικαλισμού; Και επειδή στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου αυτονόητο το ότι όταν δεν πιστεύουμε στις προοπτικές ενός εγχειρήματος δεν απαιτούμε και τη διαχείρισή του, το βάρος πέφτει αποκλειστικά σε όλους εμάς να πράξουμε το αυτονόητο. Σε περίπτωση που διαχειριστούν τις νέες συνθήκες στην τοπική αυτοδιοίκηση άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε αυτές, το αποτέλεσμα θα είναι μαθηματικά η αποτυχία. Όπως συνέβη με τη Ρωσία που προσπάθησε να εφαρμόσει καπιταλισμό με πρώην κομμουνιστές, όπως συνέβη στο νησί μας με τον «Καποδίστρια» που οδηγηθήκαμε στην ερήμωση των χωριών. Δεν υπάρχουν επιτυχημένα και αποτυχημένα νομοσχέδια, υπάρχουν επιτυχημένες και αποτυχημένες πολιτικές αξιοποίησής τους. * Ο Γιώργος Φινφίνης είναι οικονομολόγος, μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kοινωνιόγραµµα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου

«Τα βρόντηξε» για τις αποσπάσεις

Γράφει οι ΕΙΡΗΝΗ - ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΑΠΑΝΗ & ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Δημογραφία των Γεννήσεων (β´ μέρος) Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην υπογεννητικότητα πορεία της ζωής των ανθρώπων έχει αλλάξει σημαντικά, συγκρινόμενη με αυτήν μερικές δεκαετίες πριν. Μετά την ολοκλήρωση του σχολείου, στην οποία λίγοι κατόρθωναν να φτάσουν λόγω οικονομικών κυρίως λόγων ή έλλειψης υποστήριξης από το περιβάλλον, ο αντρικός πληθυσμός στο παρελθόν εντασσόταν όσο το δυνατό γρηγορότερα στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ ο γυναικείος προχωρούσε στη δημιουργία οικογένειας. Οι μεταλυκιακές σπουδές, ωστόσο, στις μέρες μας θεωρούνται σχεδόν δεδομένες και στόχος της πλειοψηφίας των μαθητών είναι η εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι οικονομίες της μεταβιομηχανικής εποχής και η έντονη ανταγωνιστικότητα που τις διακρίνει απαιτούν υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό. Η υψηλή εκπαίδευση τείνει να γίνει μονόδρομος για την εξασφάλιση σταθερής και σχετικά καλά αμειβόμενης εργασίας. Αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη περίπου οι μισοί νέοι ηλικίας 20 - 24 ετών είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Στη Γαλλία, τη Δανία και τη Φινλανδία οι νέοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που σπουδάζουν ξεπερνούν το 50% (Sobotka, 2004). Στη νότια Ευρώπη σημειώνονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό, φαινόμενο που δεν είναι το ίδιο συχνό στις χώρες του Βορρά. Αυτή η χρόνια υψηλή ανεργία έχει στρέψει εφήβους και νέους στην απόκτηση ολοένα περισσότερων προσόντων, κυρίως μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι με υψηλότερη μόρφωση παραμερίζουν τους λιγότερο μορφωμένους από θέσεις που παραδοσιακά τους ανήκαν, τουλάχιστον μέχρι να βρουν θέση εργασίας αντάξια των σπουδών τους. Κατά μέσο όρο περίπου 350.000 νέοι εισάγονται κάθε χρόνο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, από τους οποίους η πλειοψηφία είναι γυναίκες. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αν προστεθούν οι φοιτητές των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003 - 2004 ο αριθμός των φοιτητών που εισήχθησαν σε μεταπτυχιακά προγράμματα ήταν 21.655, μέσα σε τρία μόλις χρόνια ανήλθε σε 34.192, με πρωταγωνιστή και πάλι το γυναικείο φύλο. Για ένα σημαντικό, λοιπόν, ποσοστό νέων η εκπαίδευση μετά την αποφοίτηση από το σχολείο μπορεί να συνεχίζεται για δέκα περίπου χρόνια. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος αν καθυστερήσει η εισαγωγή στο επιθυμητό πανεπιστημιακό ίδρυμα ή μεταπτυχιακό/διδακτορικό πρόγραμμα ή παραταθεί η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών. Αποτελέσματα έρευνας των Brunello και Winter - Ebmer (2003) σε πανεπιστημιακούς φοιτητές ευρωπαϊκών χωρών έδειξαν ότι στη Σουηδία και την Ισπανία πάνω από το 30% των φοιτητών που ερωτήθηκαν υπολόγιζαν να πάρουν το πτυχίο τους με τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση. Το ποσοστό ήταν μικρότερο στη Γαλλία (17%) και τη Γερμανία (10%) και κατά πολύ χαμηλότερο (κάτω από 5%) στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και την Πορτογαλία. Οι Goldscheider και Waite (1986) επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος των σπουδών είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες, καθώς η πιο γόνιμη, από βιολογικής άποψης, περίοδός τους μένει ανεκμετάλλευτη. Σύμφωνα με πολλούς μελετητές (Happel, Hill and Low, 1984· Kravdal, 1994· Gustafsson, 2001), όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο της μόρφωσης, τόσο παραμερίζεται η ιδέα του γάμου και αναβάλλεται το πέρασμα στη μητρότητα. Σε έρευνες που διεξήχθησαν στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία (Gustafsson et al. 2002) βρέθηκε ότι οι γυναίκες με υψηλότερη μόρφωση έγιναν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία και ότι ήταν πρωτοπόρες στην Ευρώπη ως προς την αναβολή της μητρότητας. Η αναβολή αυτή συχνά έχει αντίκτυπο και στο συνολικό αριθμό παιδιών που τελικά αποκτώνται ή οδηγεί και στην ατεκνία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά γεννήσεων στην Αυστραλία, σε γυναίκες με χαμηλή εκπαίδευση αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 2,3 παιδιά, σε γυναίκες με πτυχίο πανεπιστημίου 1,8 παιδιά, ενώ σε εκείνες με μεταπτυχιακές σπουδές το ποσοστό πέφτει σε 1,3 παιδιά. Όσον αφορά στη μη τεκνοποίηση, το 11% του γυναικείου πληθυσμού που δεν τεκνοποίησε είχε λάβει χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, το 22% είχε πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ το 34% είχε αποκτήσει μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Η συντριπτική πλειοψηφία γυναικών που γίνονται μητέρες σε νεαρή ηλικία εγκαταλείπουν τις σπουδές τους πριν ολοκληρωθούν ή μειώνουν τις εκπαιδευτικές τους προσδοκίες (Kierman, 1997). Τα αποτελέσματα των ερευνών των Berthoud και Robson (2001) σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης έδειξαν ότι οι γυναίκες που έγιναν μητέρες πριν τα 21 τους χρόνια είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με εκείνες που βίωσαν τη μητρότητα αργότερα. Λόγω των σπουδών και, επομένως, της αργοπορημένης ένταξης στην αγορά εργασίας, καθυστερεί και το πέρασμα στην ενηλικίωση. Όπως παρατηρούν πολλοί ερευνητές, το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στις χώρες της νότιας Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Έλληνες νέους, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν την πατρική εστία, παρά μόνο όταν αποκατασταθούν πλήρως επαγγελματικά και αποκτήσουν ένα αξιόπιστο, σταθερό εισόδημα. Σχετική έρευνα στην Ιταλία και την Ισπανία έδειξε ότι η είσοδος στην αγορά εργασίας επιταχύνει την απομάκρυνση από την πατρική εστία και τη δημιουργία οικογένειας.

Η

* Η Ειρήνη - Μυρσίνη Παπάνη είναι υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ο «γάντι» στη διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έριξε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, Αριστείδης Φρυδάς, ο οποίος αντιδρώντας στις απανωτές αποσπάσεις προσωπικού του Κέντρου Υγείας μέσα στο καλοκαίρι υπέβαλε πριν από δυο εβδομάδες την παραίτησή του. Ο διοικητής του Νοσοκομείου, από την πλευρά του, απαντά ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποσπαστεί επτά άτομα προς το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, ενώ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, υλοποιώντας και σχετική απόφαση της υπουργού Υγείας, πως από το Σεπτέμβριο και μετά όλοι οι αποσπασμένοι από το χώρο της υγείας σε «αλλότρια καθήκοντα» θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Τέσσερις υπάλληλοι του κάνει καμμιά δήλωση για Κέντρου Υγείας Πλωμαρί- την απόφασή του να παου μετακινήθηκαν μέσα σε ραιτηθεί, επιβεβαίωσε όδιάστημα ενός μήνα. Τρεις μως την πληροφορία ότι έστο Νοσοκομείο και ο έ- χει εδώ και δυο εβδομάνας… σε υπουργείο. Η δες υποβάλει παραίτηση σταγόνα που ξεχείλισε το από τη θέση του διευθυντή ποτήρι ήταν η απόσπαση και παραμένει γιατρός στο πριν από λίγες ημέρες Κέντρο Υγείας. Πάντως αμιας νοσηλεύτριας στο ξίζει να σημειωθεί ότι ο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διευθυντής του Κέντρου τη στιγμή που είχε κάνει Υγείας Πλωμαρίου θεωαιτήσεις για απόσπαση ρείται από τους πιο πετυστη διοίκηση του Κέντρου χημένους και με μεγάλη Υγείας χωρίς να γίνονται προσφορά στη Μονάδα δεκτές. Στις 30 Ιουλίου, με που υπηρετεί τόσο ως διαπόφαση της διοίκησης οικητικός διευθυντής όσο του Βοστάνειου, μετακινή- και ως γιατρός. θηκε στο Νοσοκομείο. Εί«Όλοι πίσω χε προηγηθεί λίγο πριν και στις θέσεις τους » η απόσπαση ενός γιατρού Οι ελλείψεις προσωπικού γενικής ιατρικής στα ΤΕΠ δημιουργούν τεράστια του Νοσοκομείου, αλλά προβλήματα στα Κέντρα Υκαι η περίφημη απόσπαση γείας ιδιαίτερα τους θεριτραυματιοφορέα του Κέντρου Υγείας στο υπουρ- νούς μήνες. Για τα προγείο Μεταφορών, Υποδο- βλήματα αυτά είναι ενήμεμών και Δικτύων, καθώς ρος ο διοικητής του Νοκαι η απόσπαση ενός υ- σοκομείου, Παύλος Παπαπαλλήλου Τ.Ε. διοικητι- δόπουλος, ο οποίος αναμένει εντός των ημερών το κού. Ο διευθυντής του Κέντρου επικουρικό προσωπικό, Υγείας θεωρεί ότι το Νο- αλλά και τις προσλήψεις σοκομείο αποδυναμώνει εποχικού προσωπικού, οι το Κέντρο Υγείας εν μέσω οποίες θα καλύψουν σε έθερινής περιόδου που οι να βαθμό τις τεράστιες ελανάγκες στο τουριστικό λείψεις. Παράλληλα, μιΠλωμάρι είναι πολύ μεγα- λώντας στο «Ε», έκανε λύτερες και ταυτόχρονα ό- γνωστό άμεσα με εντολή τι η διοίκηση του Νοσοκο- του πως όλοι οι υπάλληλοι μείου με τις αποφάσεις του Νοσοκομείου που είτης ακυρώνει τη λειτουρ- ναι αποσπασμένοι σε άλγία του ίδιου, αφού όταν ο λες θέσεις εκτός χώρων υδιευθυντής απαντά αρνη- γείας, θα επιστρέψουν τικά σε αιτήματα των υ- στις θέσεις τους. «Οι ανάπαλλήλων για απόσπαση γκες δε μας δίνουν την τα οποία στη συνέχεια κά- πολυτέλεια ούτε ένας υνει δεκτά το Νοσοκομείο, πάλληλος να βρίσκεται σε μοιάζει να μη γίνονται δε- άλλη θέση παρά μόνο στο κτές οι δικές του αποφά- χώρο της υγείας. Είναι ασεις για την καλύτερη λει- πόφασή μου να φέρω πίσω όλους τους υπαλλήτουργία του Κέντρου. Ο κ. Φρυδάς δε θέλησε να λους στις θέσεις τους και

Τ

θα το κάνω», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλος Παπαδόπουλος. «Το σύστημα είναι ελαστικό στις ανάγκες των υπαλλήλων. Όποιος έχει το μέσο θα μετακινείται όπου αυτός θέλει», σχολιάζει παράγοντας της υγείας, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται πάντα στα νοσοκομεία από θέσεις που παραμένουν χρόνια κενές, αφού οι υπάλληλοι... δεν εμφανίζονται ποτέ.

Οι ελλείψεις στα κέντρα υγείας Η έλλειψη τραυματιοφορέων αλλά και οδηγών ασθενοφόρων είναι ιδιαίτερα αισθητή στα κέντρα υγείας. Πριν από αρκετούς μήνες η απόσπαση οδηγού με απόφαση του τέως διοικητή του Νοσοκομείου Άρη Χατζηκομνηνού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ίδιους τους κατοίκους του δήμου Ερεσού - Αντίσσης, που πήραν στα χέρια τους την υπόθεση και είχαν αποκλείσει το χώρο του Κέντρου Υγείας μη επιτρέποντας στον οδηγό να μετακινήσει το ασθενοφόρο. Πολλές φορές αναγκάζονται οι συγγενείς των ασθενών να μεταφέρουν με δικά τους μέσα τους ανθρώπους τους στο Νοσοκομείο όταν… δεν υπάρχει οδηγός για να πάει το ασθενοφόρο στο χωριό. Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο. Οι συγγενείς να παίζουν το ρόλο του τραυματιοφορέα όταν το ασθενοφόρο φθάνει μόνο με τον οδηγό και το γιατρό, αφού δεν υπάρχει τραυματιοφορέας για να το στελεχώσει. «Πιστεύω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι στο χέρι του κάθε διευθυντή κέντρου υγείας ή οποιασδήποτε μονάδας υγείας να βρει λύση. Και αν δεν μπο-

ρεί να βρει μόνος του λύση, να ενημερώσει τη διοίκηση του Νοσοκομείου για να παρέμβει. Δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα», λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Παύλος Παπαδόπουλος. Στην περίπτωση, βέβαια, του επείγοντος, οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί και όταν ήδη το προσωπικό έχει ελλείψεις και δεδομένων των αδειών του προσωπικού το καλοκαίρι, τα περιθώρια για εξεύρεση λύσεων στενεύουν. Πέραν όμως των ζητημάτων του προσωπικού, πληροφορίες, που πάντως δε θέλησε να επιβεβαιώσει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, αναφέρουν ότι υπήρξε δυσαρέσκειά του για τη στάση του διοικητή απέναντί του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής δεν επισκέφθηκε το διευθυντή στο γραφείο του, αλλά μετέβη σε άλλο γραφείο υπαλλήλου και κάλεσαν εκεί το διευθυντή. Τα παραπάνω διαψεύδει από την πλευρά του κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στις σχέσεις του με το διευθυντή του Κέντρου Υγείας, τον οποίο τον θεωρεί ικανότατο. Δεν έκρυψε, όμως, τη δυσθυμία του για το γεγονός ότι υπέβαλε παραίτηση στο διάστημα που βρισκόταν σε άδεια, ενώ θα μπορούσε να περιμένει λίγες ημέρες. Πάντως, ο διοικητής τόνισε ότι αμέσως μόλις επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, θα καλέσει το διευθυντή του Κέντρου Υγείας να συζητήσουν και στη συνέχεια θα πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτησή του.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

5

Διαφορές στις τιμές που μπορεί να φθάσουν και τα 20 λεπτά, συναντά κανείς από πρατήριο σε πρατήριο στη Λέσβο Πρωτοβουλία της ΕΝΚΑΛ να δημοσιοποιεί καθημερινά τα φθηνότερα και ακριβότερα

Ακριβές τιμές με μεγάλες αποκλίσεις της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH πορεί η Λέσβος να μην είναι αυτές τις ημέρες ανάμεσα στους «πρωταθλητές» όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων, όμως εντύπωση προκαλούν οι σημαντικές αποκλίσεις που εμφανίζουν οι τιμές της βενζίνης από πρατήριο σε πρατήριο, που μπορεί να φθάσουν και τα 20 λεπτά του ευρώ! Οι οδηγοί δηλαδή μπορούν να βγουν κερδισμένοι στις μετακινήσεις τους για το Δεκαπενταύγουστο αν πριν γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους φροντίσουν να κάνουν μια μικρή έρευνα αγοράς και προτιμήσουν καύσιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Η φθηνότερη τιμή αμόλυ- ποστάσεις, να είναι ανάβδης που μπορεί να βρει μεσα στις ακριβότερες κανείς σε πρατήριο της περιοχές. Το κέρδος για Μυτιλήνης είναι στα τα πρατήρια μπορεί να εί1,448 ευρώ το λίτρο σε ναι και τρία λεπτά, δηλαπρατήριο που βρίσκεται δή μηδαμινό. Έτσι όπως στο 7ο χλμ. Μυτιλήνης - πάμε, σε λίγο καιρό θ’ αρΘερμής, ενώ την ίδια ώρα χίσουν να κλείνουν πραστο Πλωμάρι εντοπίζεται τήρια», λέει ο πρόεδρος η ακριβότερη τιμή, που Βενζινοπωλών Λέσβου, κ. φθάνει το 1,63 ευρώ το Νίκος Παπαδέλλης. λίτρο! Η τιμή αυτή είναι Ο ίδιος αποδίδει τις διαανάλογη των τιμών που φορές στις τιμές κατά κύσυναντά κανείς στα πρα- ριο λόγο στην πολιτική τήρια της Λήμνου, όπου των εταιρειών. «Παρουτο κόστος μεταφοράς σιάζεται το φαινόμενο η καυσίμων είναι μεγαλύτε- ίδια εταιρεία να πουλάει ρο, ενώ είναι ακριβότερη πιο ακριβά σε ένα πρατήαπό το μέσο όρο τιμών ριο απ’ ό,τι στο άλλο. Ότης Αθήνας, που είναι πε- ποιο θέλουν, δηλαδή, ρίπου στο 1,55 ευρώ το μπορούν να το κλείσουν. Αυτοί καθορίζουν την πολίτρο! Οι πρατηριούχοι αποδί- λιτική των τιμών ανάλογα δουν τις μεγάλες διαφο- με το συμφέρον τους.» ρές στις τιμές στην πολιΦτηνά οι μικρές τική που εφαρμόζουν οι Το ρόλο τους, όμως, στον εταιρείες καυσίμων, αλλά ανταγωνισμό των τιμών έκαι στο μεγάλο ανταγωνι- παιξαν, σύμφωνα με τον σμό που έχει αναπτυχθεί κ. Παπαδέλλη, και οι μιμεταξύ των πρατηρίων, ι- κρές εταιρείες που μπήδιαίτερα μέσα στην πόλη καν στην αγορά. «Με την της Μυτιλήνης, αλλά και απελευθέρωση της αγοεκτός. ράς των καύσιμων, οι μι«Αυτήν τη στιγμή οι τιμές κρές εταιρείες μπήκαν σε μας στο νησί κατά μέσο 12 πρατήρια στο νησί, άρόρο είναι στο 1,5 ευρώ, χισαν να πουλάνε σε πλησιάζουν δηλαδή τις φθηνές τιμές προκειμέτιμές των Αθηνών, ενώ νου να προσελκύσουν κόμπορεί να φθάσουν και σμο και να μπουν στην απιο χαμηλά. Έχουμε ίσως γορά, παρασύροντας και από τις πιο ανταγωνιστι- τα πρατήρια των μεγάλων κές τιμές στην Ελλάδα, εταιρειών που βρίσκονται παρ’ ότι θα περίμενε κα- κοντά τους, που αν δε νείς, με δεδομένες τις α- μείωναν τις τιμές, ακόμη

Μ

εκμηδενίζοντας και το κέρδος τους, δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μπορεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων στη Λέσβο να μην είναι ακριβότερες, όμως η ούτως ή άλλως ακριβή τιμή της βενζίνης έχει μειώσει τον τζίρο των πρατηρίων, αφού όπως διαπιστώνουν οι πρατηριούχοι ο κόσμος βάζει βενζίνη που φθάνει

για μικρές μόνο αποστάσεις. «Βάζουν 10, 15 μέχρι 20 ευρώ βενζίνη. Με αυτήν τη βενζίνη πού μπορείς να πας; Προτιμούν να μειώσουν όμως τις μετακινήσεις από το να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ», λέει ο πρόεδρος των

Βενζινοπωλών.

Ανάγκη ελέγχων Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, κ. Γιώργος Παπαπορφυρίου, μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι είναι ανάγκη να ελεγχθούν οι τιμές τόσο στα πρατήρια όσο και στις

εταιρείες. Κάνει γνωστή, όμως, και μια πρωτοβουλία της ΕΝΚΑΛ, που πρόκειται άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή και θα ενημερώνει καθημερινά τους καταναλωτές για τις φθηνότερες και ακριβότερες τιμές στο νησί! «Πάγια θέση ως Ένωση Καταναλωτών είναι να ελεγχθούν για αισχροκέρδεια τα πρατήρια. Να δίνουν στοιχεία πόσο προμηθεύτηκαν και πόσο πουλάνε τη βενζίνη. Κέρδη πάνω από 40% νομίζω ο καθένας διαπιστώνει ότι παραπέμπουν στην αισχροκέρδεια. Οι πρατηριούχοι λένε ότι ευθύνονται οι εταιρείες. Έχουμε ζητήσει από τη γενική γραμματεία Καταναλωτή να ελέγχουν τα διυλιστήρια και τις εταιρείες για τις τιμές που πουλάνε τα καύσιμα στα πρατήρια, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Από εκεί και πέρα, μια κίνηση που μπορούμε να κάνουμε εμείς, αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο κιόλας, είναι με τη βοήθεια του Τμήματος Εμπορίου της νομαρχίας που κάνει σχετικές τιμοληψίες να εκδίδουμε καθημερινά Δελτίο Τύπου με τις πιο φθηνές και πιο ακριβές τιμές, για να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να επιλέγει το πρατήριο που συμφέρει στην τσέπη του. Πρέπει να επιβραβεύονται αυτοί που πουλάνε φθηνά, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία», κατέληξε ο ίδιος.


6

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τσιγγάνοι στη Μυτιλήνη

Από τη Δευτέρα… έλεγχοι! της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH α προβλήματα που δημιουργούν οι πλανόδιοι Αθίγγανοι που έρχονται περιστασιακά στην πόλη και εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία στο κέντρο και σε παραλίες της Μυτιλήνης απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπό την προεδρία του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Νούλη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη αυστηρών μέτρων με ελέγχους από Αστυνομία, Λιμενικό και Δημοτική Αστυνομία, ενώ ένα μικτό συνεργείο αποτελούμενο από τις παραπάνω Αρχές αναμένεται από τη Δευτέρα κιόλας να επέμβει για να απομακρύνει τους Αθίγγανους που καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιους χώρους. Στη διάρκεια της σύσκεψης δε συζητήθηκε καθόλου ο πρόχειρος καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί στη βόρεια παράκαμψη, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί εκεί στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν εγκατασταθεί Τσιγγάνοι που ζουν εδώ και χρόνια στο νησί. Για το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί η εξεύρεση ενός νέου χώρου για δημιουργία καταυλισμού. Η συζήτηση εστίασε στις μικρές ομάδες Τσιγγάνων, οι οποίοι εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία κατά διαστήματα και κυρίως εμπορεύονται διάφορα είδη όπως κοτόπουλα, καρέκλες, γλάστρες κ.ά.. Το

Τ

πρόβλημα είχε θέσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης. Ο κ. Κορδώνης ζήτησε στη σύσκεψη να ληφθούν μέτρα για ν’ απομακρυνθούν οι Τσιγγάνοι που έχουν εγκατασταθεί στο εμπορικό λιμάνι, το πάρκινγκ, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τα Τσαμάκια και τις παραλίες της Μυτιλήνης. Σε αυτά τα σημεία οι Τσιγγάνοι μένουν μέσα σε αυτοκίνητα, αλλά και σε πρόχειρες σκηνές, και δημιουργούν φθορές και όγκους από σκουπίδια. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε όλες τις πόλεις υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει αυτή η χαοτική κατάσταση όπου ο καθένας πάει όπου θέλει, όποτε θέλει στήνει τη σκηνή του, μαγειρεύει, πλένει ρούχα μέσα στο δρόμο. Για τους Τσιγγάνους που είναι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με τη δημιουργία ενός νέου καταυλισμού, για τους υπόλοιπους όμως που έρχονται για κάποιο διάστημα, ρυπαίνουν και φεύγουν, αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κώστας Κορδώνης. Μετά από εντολή του εισαγγελέα και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων φορέων αποφασίστηκε ένα μικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από Αστυνομία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία, να βγει από τη Δευτέρα κιόλας και να απομακρύνει

τους Τσιγγάνους που έχουν εγκατασταθεί στα λιμάνια της πόλης και τις παραλίες. Παράλληλα, το Λιμενικό ανέλαβε να εντείνει τους ελέγχους στα πλοία και να μην επιτρέπει σε Τσιγγάνους που δεν έχουν τα κατάλληλα παραστατικά και τιμολόγια και έρχονται με τα πλοία της γραμμής, να πουλούν την πραμάτεια τους στη Μυτιλήνη.

Το πρόβλημα Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την περίπτωση της οικογένειας Τσιγγάνων με τα δυο ανάπηρα παιδιά. Όπως έγινε γνωστό από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόνοιας, κ. Φραντζή, στα παιδιά χορηγείται επίδομα ύψους 700 ευρώ. Θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί ένα σπίτι για να εγκατασταθούν με τη μητέρα και τα αδέλφια τους. Προτάθηκε, μάλιστα, να εξεταστεί η περίπτωση κάποιων προκάτ που διατέθηκαν για Τσιγγάνους στη χωματερή, τα οποία δεν κατοικούνται, είναι κλειδωμένα και έχουν μετατραπεί σε αποθήκες. Ζητήθηκε επίσης, για την περίπτωση πάντα των δυο ανάπηρων παιδιών, να ελεγχθεί το ενδεχόμενο να γίνεται εκμετάλλευσή τους για επαιτεία. Σε αυτή την περίπτωση προτάθηκε ακόμη και να μεταφερθούν τα παιδιά σε ένα ίδρυμα για να έχουν την ανάλογη φροντίδα και να μη χρειάζεται να ζουν στο δρόμο.

Ευχάριστα νέα για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Στο «δρόμο» για τις μελέτες ια θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το θέμα του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, μετά από αλλεπάλληλες προσπάΜ θειες, επιστολές και παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια για τη στασιμότητα στην οποία βρισκόταν εδώ και ένα χρόνο. Κατά τη 2η Πανολομέλεια της Επιτροπής Αγώνα για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου, προχθές το βράδυ στο Σκαλοχώρι, ανακοινώθηκαν οι θετικές κινήσεις του υπουργείου Μεταφορών για το θέμα, που σύμφωνα με τους αρμοδίους ανοίγουν το δρόμο για τη δημοπράτησή του. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν φίας του Δικαίου Ανδρέας Εμεκπρόσωποι και των 10 χω- μανουήλ, που κατάγεται από ριών που εντάσσονται στην Ε- τη Λέσβο. πιτροπή Αγώνα (Καλλονή, ΦίΕπιταχύνονται λια, Ανεμότια, Σκαλοχώρι, Βαοι ενέργειες τούσα, Πτερούντα, Χίδηρα, ΆΣτο πλαίσιο της συνάντησης ντισσα, Ερεσός και Σίγρι), μίλησαν ο πρόεδρος του Συλπρόεδροι και μέλη τοπικών λόγου Σκαλοχωριτών Αθήνας, συμβουλίων, εκπρόσωποι αΑδάμ Καρέκος, ο πρόεδρος γροτικών συνεταιρισμών και πολιτιστικών φορέων, καθώς του Πολιτιστικού Συλλόγου και ο πρώην νομάρχης Δημή- Σκαλοχωρίου «Δρυς», Δημήτρης Βουνάτσος και ο τέως τρης Κόνσουλας, ο διαμένων πρόεδρος της νομαρχιακής στον Καναδά Γιώργος Γιγής οργάνωσης της Ν.Δ., Ευστρά- και ο κ. Βουνάτσος. Οι ομιλίες περιστράφηκαν γύτιος Κυρατζής. Τη συμπαράστασή τους στον ρω από την κωλυσιεργία των αγώνα των κατοίκων εξέφρα- αρμοδίων και την τύχη των 20 σαν με επιστολές τους τόσο ο εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με νομάρχης Λέσβου, Παύλος επιστολή του τέως πρωθυΒογιατζής, ο οποίος τους κά- πουργού Κωνσταντίνου Καραλεσε μάλιστα σε συνάντηση, μανλή, επρόκειτο να δοθούν όσο και ο βουλευτής Ν.Δ. στην Περιφέρεια Βορείου ΑιΣπύρος Γαληνός, ο πρύτανης γαίου για την εκτέλεση οδικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυ- έργων, καθώς και για την κατεχνείου, Κώστας Μουτζού- θυστέρηση των μελετών και ρης, και ο καθηγητής Φιλοσο- την εκκρεμότητα ένταξης του

έργου στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. «Ανάσα» για τους παρευρισκομένους αποτέλεσε η ανακοίνωση της γραπτής απάντησης του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Μαγκριώτη, στην πρόσκληση που του έγινε να παρευρεθεί στην προχθεσινή συνάντηση, όπου ενημέρωνε για τις θετικές κινήσεις του υπουργείου για το θέμα και ανακοίνωνε πως ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου συμπεριλαμβάνεται μέσα στα θέματα αναπτυξιακών υποδομών του νησιού που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς και ότι το υπουργείο Υποδομών έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση των σχετικών μελετών του έργου αυτού, ώστε να είναι δυνατή η δημοπράτησή του. Ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωνε επιπλέον την Επιτροπή για την επίσκεψη που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προγραμματίσει να κάνει στη Λέσβο αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, σε συνεργασία με τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου. «Στην άμεση τότε αντίδραση της Επιτροπής μας στο να αποτραπεί η επιχειρούμενη αυ-

τή “σαλαμοποίηση” του έργου μας, είδαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση […] ότι ο φόβος αυτός αμβλύνεται, αν όχι εκλείπει», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα, που πρόκειται να επικαιροποιήσει το ψήφισμά της μέσα στις επόμενες μέρες. «Ο συνεχής, συνεπής και αταλάντευτος αγώνας μας, που διεξάγουμε από το 2003 ως Επιτροπή Αγώνα και εγώ προσωπικά ως ο επικεφαλής της, φαίνεται ότι αρχίζει να δίνει καρπούς», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, Τάκης Ιορδάνης. Ελπίζουμε ότι η δήλωση του αρμόδιου υπουργείου διά του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη θα έχει άμεση εφαρμογή, ώστε εντασσόμενο το έργο στο σύνολό του στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 να υλοποιηθεί μέσα στα πλαίσια αυτού, δηλαδή μέσα σε μια περίοδο πέντε έως οκτώ χρόνια το πολύ. Αυτό θα είναι η αίσια έκβαση που θα δικαιώσει τον αγώνα μας.» Η επιτροπή δεσμεύεται, πάντως, ότι μέχρις ότου αυτό γίνει πραγματικότητα, θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και θα συνεχίσει το χρόνιο αγώνα της. Β.Χρ.

«Μουσείο Tériade. Παρελθόν χωρίς μέλλον;» ρωτούσε το προχθεσινό πανό στην είσοδο του αύλειου χώρου του Μουσείου, στο ίδιο σημείο όπου αγανακτισμένος πολίτης επιτέθηκε φραστικά στο δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή

Ένταση πριν την προχθεσινή βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Τεριάντ

Φραστική επίθεση κατά Γιακαλή της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ νταση επικράτησε κατά την είσοδο του δημάρΜυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, στον αύλειο Έχώροχου του Μουσείου Τεριάντ, προχθές το απόγευμα και λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Αγανακτισμένος κάτοικος επιτέθηκε λεκτικά στο δήμαρχο, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μουσείο. Από νωρίς στην είσοδο του αύλειου χώρου του Μουσείου Τεριάντ είχε αναρτηθεί ένα πανό που, «παίζοντας» με τον τίτλο του βιβλίου έθετε το ερώτημα «Μουσείο Tériade. Παρελθόν χωρίς μέλλον;». Στο ίδιο σημείο η γλύπτρια και κεραμίστρια Λένα Τριανταφύλλου συγκέντρωνε υπογραφές όσων προσέρχονταν, πάνω σε ένα κείμενο που ήθελε να δηλώσει την αντίθεση των κατοίκων στις πολιτιστικές προτεραιότητες των αρμοδίων, καλώντας την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει τις ευθύνες της ως εποπτεύουσα αρχή του Μουσείου και να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

«Δεν ανέχομαι καμμία φραστική επίθεση» Όλα ξεκίνησαν όταν αγανακτισμένος πολίτης που δεν είχε σχέση με τη συγκεκριμένη κίνηση -, απευθύνθηκε φωνάζοντας στο δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, κατά την είσοδο, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο ο εξωτερικός χώρος του Μουσείου όσο και η ίδια η λειτουργία του, ζητώντας να δοθεί επιτέλους μια λύση. Απαντώντας, ο κ. Γιακαλής ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δε φέρει καμμία ευθύνη, τονίζοντας επανειλημμένως τις προσπάθειες που έχει κάνει και την απουσία ανταπόκρισης από την Περιφέρεια. Η αντιπαράθεση, που δεν κράτησε πάνω από μερικά λεπτά, έγινε αντιληπτή από όσους βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, καθώς οι τόνοι είχαν ανέβει αρκετά. Στο συμβάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο κ. Γιακαλής κατά την ομιλία του στη βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων «Αιολίδα», όπου είπε χαρακτηριστικά για την «επίθεση» που δέχτηκε, δίνοντας παράλληλα δίκιο στον εν λόγω πολίτη: «Αντί να χτυπάμε το γάιδαρο, χτυπάμε το σαμάρι… Η Πολιτεία είναι αυτή που δε φροντίζει για το Μουσείο, ενώ ο δήμος έχει κάνει πολλές προσπάθειες. Έχω ακούσει πολλά, φτάσαμε μέχρι και του σημείου να υποβάλουμε την παραίτησή μας, κάτι που τελικά δεν κάναμε μετά από αίτημα του κόσμου. Δεν ανέχομαι από κανένα φραστική επίθεση. Έχω μάθει να είμαι αξιοπρεπής σ’ αυτόν τον τόπο.»


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

7

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον»

Μια βραδιά-τιμή στο Μυτιληνιό των γραμμάτων της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε μεγάλη προσέλευση κόσμου και μέσα σε νοσταλγικό κλίμα, που συνέδεε έντονα το παρελθόν με το παρόν, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Παρόντες στην εκδήλωση σία με το συγγραφέα, ο ήταν, εκτός άλλων, ο τέως διευθυντής της «Επικοιβουλευτής Γιάννης Γιαν- νωνίας Λέσβου Α.Ε.» και νέλης, ο τέως δήμαρχος των εκδόσεων «Αιολίδα», Μυτιλήνης Άρης Χατζηκο- Μανόλης Μανώλας, ανέμνηνός, ο τέως περιφερει- φερε κατά την έναρξη της ακός διευθυντής Εκπαί- εκδήλωσης: «Είναι τιμή δευσης Ραφαήλ Παπαδέλ- μας που ένας καταξιωμέλης, ο δήμαρχος Μαντα- νος συγγραφέας, όπως ο μάδου, Στέφανος Αποστό- Τάκης Χατζηαναγνώστου, λου, αρκετοί δημοτικοί προτίμησε ένα νέο εκδοτισύμβουλοι, ο πρόεδρος κό οίκο για να εκδώσει το της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος βιβλίο του που αναφέρεΤσακιρέλλης, και αρκετοί ται στα γράμματα και τις άνθρωποι των γραμμάτων τέχνες», ενώ δεν παρέλεικαι των τεχνών, όπως ο ψε να μιλήσει για το νέο Αλφόνσος Δελής, η Μαρία υποκατάστημα των εκδόΑναγνωστοπούλου, ο Πα- σεων «Αιολίδα» και τους ναγιώτης Παρασκευαΐδης στόχους του εγχειρήμακ.ά., ενώ χαιρετισμούς α- τος, στους οποίους, όπως πηύθυναν ο νομάρχης Λέ- εξήγησε, εκτός από την σβου, Παύλος Βογιατζής, προβολή και την ανάδειξη και ο υφυπουργός Μετα- θεμάτων πολιτισμού, είναι φορών Νίκος Σηφουνά- και η προβολή πέρα από κης, που δεν μπόρεσε να των καταξιωμένων, και παρευρεθεί καθώς βρίσκε- των νέων δημιουργών. ται στη Λήμνο. Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο «Δεν ξέρω αν υπάρχουν δήμαρχος Μυτιλήνης, στην Ελλάδα άλλοι πνευ- Νάσος Γιακαλής, χαραματικοί άνθρωποι με συ- κτήρισε τον Τάκη Χατζηανεχή δημιουργική παρου- ναγνώστου ως έναν άνσία 72 χρόνων. Η Λέσβος θρωπο που έχει τιμήσει περηφανεύεται για τον την πόλη και το νησί και Τάκη Χατζηαναγνώστου, του αξίζει κάθε τιμή, ενώ που από 14 ετών μαθητής έδωσε συγχαρητήρια στις στα θρανία άρχισε να δη- εκδόσεις «Αιολίδα» για μοσιεύει στίχους, ποιήμα- την καλή δουλειά που, ότα και κείμενα λογοτε- πως είπε, κάνουν και για χνίας», είπε για το συγ- τις θέσεις εργασίας που έγραφέα, ανοίγοντας την χουν προσφέρει. εκδήλωση, ο συντονιστής Για το συγγραφέα της βραδιάς και πρόεδρος και το έργο του των Φιλολόγων Λέσβου, Παίρνοντας το λόγο, ο Παναγιώτης Σκορδάς, απρώην υπουργός Αιγαίου παριθμώντας τους τομείς στους οποίους ο πρώτος και ευρωβουλευτής Δημήέχει συμβάλει με το έργο τρης Νιάνιας εξήρε τη του και χαρακτηρίζοντάς δράση των εκδόσεων «Αιτον «γέφυρα» ανάμεσα ολίδα», αλλά και το έργο στον προηγούμενο και τω- του Τάκη Χατζηαναγνώρινό αιώνα. Ο κ. Σκορδάς στου, το οποίο χαρακτήριαφηγήθηκε τις συγκυρίες σε «τεράστιο και ίσως γνωριμίας του με το συγ- πρωτοφανές σε ποσότητα γραφέα και τελικά του βι- και υπέροχο σε ποιότηβλίου από τις εκδόσεις τα», περιγράφοντας στη «Αιολίδα», παροτρύνο- συνέχεια τις συνθήκες κάντάς τον να προχωρήσει τω από τις οποίες έζησε σύντομα και στη συγγρα- και δημιούργησε ο συγφή του επόμενου έργου γραφέας. «Δε θα πω καλά λόγια ετου ίδιας μορφής. Μιλώντας για τη συνεργα- πειδή έτσι είθισται, αλλά

Μ

Οι ομιλητές της προχθεσινής βραδιάς. Από δεξιά προς αριστερά: Παναγιώτης Σκορδάς, Σπύρος Γαληνός, Καίτη Μεσσηνέζη, Δημήτρης Νιάνιας και ο ίδιος ο συγγραφέας, Τάκης Χατζηαναγνώστου

θα πω αληθινά λόγια», είπε για το βιβλίο ο βουλευτής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. «Το διάβασα απνευστί και όταν το τελείωσα είχα μια αίσθηση όμορφη, ένα γαλήνεμα ψυχής. Είναι για κάθε Λέσβιο ένα κείμενο πατριδογνωσίας, ένας ύμνος στο νησί και τους ανθρώπους του.» Ο κ. Γαληνός στάθηκε ιδιαίτερα στις σελίδες 98 έως 102 του βιβλίου, όπου εξηγείται πώς προέκυψε η Λε-

σβιακή Άνοιξη, λέγοντας πως «συμβάλει στην πατριδογνωσία μας και δίνει μαθήματα ζωής». Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ένστασή του για τον τίτλο «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», εξηγώντας εκτός άλλων πως «όσοι υπηρετούν τις Μούσες, έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το χρόνο, ενώ οι μεγάλοι δημιουργοί ζουν στο παρόν, αλλά δημιουργούν και για το μέλλον». Τέλος, τόνισε

τη σημασία της πρότασης του Τάκη Χατζηαναγνώστου για δημιουργία Πνευματικού Κέντρου στη Μυτιλήνη που, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα «μοχλό για την πνευματική ανύψωση του νησιού μας». Με ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την αφήγηση της ζωγράφου και προέδρου της Λεσβιακής Παροικίας, Καίτης Μεσσηνέζη, που στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης

διάβασε το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου. Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο Τάκης Χατζηαναγνώστου που, ευχαριστώντας τους παρουσιαστές και τους ανθρώπους των εκδόσεων «Αιολίδα», ευχόμενος στο εγχείρημα «να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία», απάντησε στην ένσταση του κ. Γαληνού για τον τίτλο του βιβλίου εξηγώντας πως η έννοια των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχει μόνο νοηματικό χαρακτήρα, αλλά και ιστορική σημασία. Εξέφρασε, επιπλέον, το παράπονό του για τους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας που, όπως είπε, «πήραν το δικό τους δρόμο απέναντι στους παλιότερους και ξερίζωσαν δεσμούς». «Αυτό είναι ένα μέλλον στο οποίο εμείς οι παλιότεροι δεν έχουμε διόδους να μπούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Βασίλογλου

«Ένα καλάθι ιστορίες… » ο βιβλίο του Φώτη Βασίλογλου «Ένα καλάθι ιστοΤΜουσείου ρίες…» παρουσιάσθηκε στις εγκαταστάσεις του Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Στις σελίδες του βιβλίου γίνεται μια ιστορική αναφορά στην καλαθοπλεκτική στο Μεσότοπο, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων του ίδιου του χωριού, που μεγάλωσαν ασκώντας για βιοποριστικούς λόγους την τέχνη αυτή. Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της παράδοσης, καθώς και στη συμβολή του βιβλίου του Φώτη Βασίλογλου στην ανάδειξη της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και τη διατήρηση της παράδοσης της περιοχής της δυτικής Λέσβου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση», Γιώτα Πλωμαρίτου, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη συμβολή του Φώτη Βασίλογλου για την καταγραφή της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και τον ενθάρρυνε για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων. Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Ένα καλάθι ιστορίες…» από το φιλόλογο Ιωάννη Μανούκα. Τέλος,

ο συγγραφέας Φώτης Βασίλογλου μίλησε για το έργο του και τις δυσκολίες για να συγκεντρωθεί το πλούσιο υλικό του βιβλίου και διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του όπου γίνεται αναφορά στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής στην περιοχή του Σιγρίου.


8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Το Πάσχα του καλο

τoυ ΒΑΣΙΛΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», επιγραφή αριστερά και δεξιά από το «θεϊκό μάτι», στην κορυφή της εικόνας, ιστορημένη από τον αρχαγγελικό οιστρήλατο Λέσβιο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Σπάνια σ’ έμπνευση και φι- άγια ψυχή της Μητέρας του, λοτέχνηση, ξεχωριστή στη φασκιωμένο βρέφος η μορφή νεοελληνική γενικά ζωγραφι- της. κή, κι όχι μόνο στη λαϊκή. Πίσω και πάνω από το Χριστό Βρίσκεται στο Εκκλησιαστικό τρεις φτερωτοί άγγελοι, με Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλή- γαλάζιο, ανοιχτό κόκκινο και νης, που δημιούργησε η Ιερή πράσινο χιτώνα ο καθένας, με Μητρόπολη στα 1978, απέ- γαλάζιες φτερούγες. Νεανικά ναντι από τη μεγάλη εκκλη- πρόσωπα με καστανά ωραία σιά, τον Άγιο Θεράποντα, μαλλιά. Ο τιμωρός άγγελος στον αυλόγυρο. Βρέθηκε στο για τον Εβραίο έχει σηκωμένη παρεκκλήσι Ταξιάρχης, στον τη ρομφαία, γυμνό υψωμένο οικισμό Τσέντρο (Κέντρο), το σπαθί του, ο άλλος σταυστο λεσβιακό Κόλπο Γέρας, ρωμένα τα χέρια στο στήθος μαζί μ’ ένα ξύλινο βημόθυρο, κι ο τρίτος με τις παλάμες απου εικονίζει την Αγία Τριά- νοιχτές σε στάση προσευχής δα, ζωγραφισμένο κι αυτό α- και δέησης. Γύρω από το Χριπό το Θεόφιλο. Έτσι σωθήκα- στό, στον ίδιο κατακόρυφο άνε δυο θαυμάσια έργα φιλο- ξονα, δεξιά κι αριστερά, στριτεχνημένα από τον κορυφαίο μωγμένοι οι έντεκα Απόστολαϊκό ζωγράφο. (Λαθεμένα λοι, που, σύμφωνα με το αγράφεται στον κατάλογο του πόκρυφο ευαγγέλιο, καταμουσείου ότι η «Κοίμηση» φτάσανε «εκ περάτων υπό προέρχεται από τον ιερό ναό νεφών μεταρσίως αιρόμενοι» του Αγίου Παντελεήμονα (C. TISHENDORF 1866) για να παραβρεθούνε στην ΚοίΜυτιλήνης.) Είναι ζωγραφισμένη σε πανί- μηση. Όπως βλέπουμε την ειτελάρο, σε ανοιχτό γαλάζιο κόνα, πέντε δεξιά κι έξι αρικάμπο-βάθος, με ύψος 77 και στερά (λείπει ο Θωμάς, που, πλάτος επίσης 77 εκατοστά, σύμφωνα με τους κώδικες, τ’ μαζί με την ξύλινη κορνίζα. αρχαία χειρόγραφα, δεν βρέΒρίσκεται σε πολύ καλή κατά- θηκε στην Κοίμηση της Πασταση, σα να ‘γινε πρόσφατα, ναγίας). Γύρω στο σκήνωμα με ζωηρά χρώματα. Ο Θεόφι- οι απόστολοι, με χρωματιλος πήρε τα βασικά στοιχεία στούς χιτώνες, πράσινους, από την παραδοσιακή βυζα- ρόδινους, καστανούς, κόκκιντινή εικόνα και δημιούργησε νους, βαθυγάλαζους, γενειοφόροι, καστανομάλληδες, δική του σύνθεση. Ξαπλωμένο το ιερό σκήνωμα, γκριζομάλληδες κι ασπροτο λείψανο με την ψυχή της μάλληδες, φωτοστέφανα στα Παναγίας στο νεκροκρέβατο, κεφάλια τους, σφόδρα θλιμμε νεκροσέντονο στολισμένο μένοι. Ο Απόστολος Πέτρος, ολόκληρο με λουλούδια και πάνω από το κεφάλι της θυφύλλα, σταυρωμένα τα χέρια μιατίζει μ’ εκκλησιαστικό θυστο στήθος, φωτοστέφανο, μιατήρι, «κι ανάμεσά τους, στοιχείο αγιότητας, γύρω στο στα χρυσά ντυμένοι, με θυκεφάλι, κόκκινο μαφόρι (ω- μιατήρια οι ιερείς», ψέλνει ο μοφόρι) και γαλάζιο ποδήρη Άγγελος Σικελιανός. (Στην χιτώνα (αντερί), όπως συνη- παραδοσιακή εικόνα θυμιατίθίζεται να ζωγραφίζεται στην ζει από τη μεριά που βρίσκοπαραδοσιακή εικόνα, στην Α- νται τα πόδια της.) Ο Παύνατολική Τέχνη. Ήρεμη και λος, γονατισμένος στα πόδια γαλήνια, φυσικά με τα βλέ- της Παναγιάς, έχει αγκαλιάφαρα κλειστά. Κεκρύφαλο κε- σει το νεκροκρέβατο. Ο Ιωάνφαλοπάνι με ψιμύθια-φκιασί- νης, γέροντας πια, θρηνεί, αδια, με λεπτή χρυσοκοντυλιά. κουμπισμένος στο ιερό σκήΣτον οριζόντιο άξονα της ει- νωμά της. Από τους αποστόκόνας το λεπτομερειακά ιστο- λους, δυο που φαίνονται τα ρημένο σκήνωμα της Θεοτό- πόδια τους, είναι γυμνοπόδαροι. Μπροστά από το νεκροκου. Στον κατακόρυφο τονισμένο κρέβατο, από τη μέση και πάάξονα στη σύνθεση στη μέση νω, με εβραίικο καλπάκι στο πίσω από το νεκροκρέβατο, κεφάλι, ο Εβραίος Ιεφωνίας, προεξάρχοντας, στεκάμενος με κομμένα τα χέρια από τις όρθιος ο Χριστός, με σταυρο- παλάμες, που βρίσκονται πίφόρο χρυσό φωτοστέφανο σω του, κατάχαμα. Αυτός, γύρω στο κεφάλι του, όπου σύμφωνα με την παράδοση, στις κεραίες-άκρες του σταυ- θέλησε να ρίξει χάμω το ιερό ρού με κεφαλογράμματα «Ο σκήνωμα της Παναγίας. Όλα ΩΝ», ντυμένος με κόκκινο αυτά τα στοιχεία υπάρχουνε χιτώνα και γαλάζιο εξωτερικό στην παραδοσιακή εικόνα για φόρεμα, γενειοφόρος με μα- την «Κοίμηση». κριά καστανά μαλλιά, που Τι βάζει ο Θεόφιλος… χωρίζονται στα δυο πάνω από Ο Θεόφιλος στη σύνθεσή το κούτελο και πέφτουν του, στη θέση που στην παραπλούσια στους ώμους, δοξα- δοσιακή εικόνα ζωγραφίζεται στικός, αρχαγγελικός, βαστά ξαφτέρουγο σε ακτινωτή δόμε τα χέρια στην αγκαλιά του, ξα, βάζει το θεϊκό μάτι, απ’ όαπό την αριστερή μεριά, την που φεύγουν ακτίνες πλατιές Παναγίτσα, τη σπαργανωμένη χρυσές, σε σχήμα ελλειψοει-

«Η

«Η Κοίμησις της Θεοτόκου». Έργον Θεοφίλου Γ. Χ”Μιχαήλ, 1931

δές, που τελειώνουνε σε δυο σειρές από άσπρους μικρούς κύκλους. Είναι τα σύννεφα που πήγανε τους Αποστόλους στη Γεθσημανή. Επίσης, στην εικόνα του Θεόφιλου δεν υπάρχουνε τα κτήρια, τα σπίτια, τα μανουάλια με αναμμένες λαμπάδες, δίπλα στο νεκροκρέβατο, οι άγιοι ιεράρχες Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Ιερόθεος και Τιμόθεος να βαστάν ευαγγέλια, γυναίκες να κλαίνε, οι δώδεκα απόστολοι να έρχονται μέσα σε σύννεφα, ο Δαμασκηνός Ιωάννης να βαστά χαρτί, ο άγιος Κοσμάς ο ποιητής. Το περίγραμμα της εικόνας είναι ζωγραφισμένο με δυο κίτρινες ίσιες γραμμές, με άσπρες και κίτρινες κουκκίδες ανάμεσά τους, και μέσα σε καστανό κάμπο-βάθος με άσπρα μικρογράμματα η επιγραφή: «Αφιέρωμα, των τέκνων Ευστρατίου Ανδρέα 1931. Έργον Θεοφίλου Γ. Χ”Μιχαήλ». Η Θεοτόκος γέννησε τον Γιο της Ιησού Χριστό, τον ανάθρεψε, τον μεγάλωσε, είδε τα θαύματα κι άκουσε τη διδασκαλία του. Έζησε τ’ Άγια Πάθη, το Σταυρικό Θάνατο και πόνεσε σα Μάνα. Βρέθηκε στη χαρμόσυνη Ανάσταση και στην ένδοξη Ανάληψη. Κι ακόμα βρέθηκε στην άγια Πεντηκοστή, όπου ιδρύθηκε η Εκκλησία του Χριστού. Είχε τελειώσει την αποστολή της στη γη κι ήρθε η στιγμή να πάει στην αιώνια ζωή. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση ο Γιος της μήνυσε πως θα βρισκότανε μαζί. Η Θεοτόκος προσευχήθηκε, ευχαρίστησε το Μεγαλοδύναμο, ξάπλωσε στο νεκροκρέβατο κι ετοιμάστηκε για το αιώνιο ταξίδι της. Μέσα σ’ αστραφτερά σύγνεφα φτάνουν οι απόστολοι από τα πέρατα του κόσμου, όπου διαλαλούσανε το ευαγγέλιο. «Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα· και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».

(Εξαποστειλάριο, δηλαδή τροπάρι-εκκλησιαστικό άσμα από την ακολουθία του Όρθρου-χάραμα-αυγή, ψάλλεται πριν από τους αίνους-δοξαστικούς ψαλμούς· το τροπάρι αυτό λέγεται και φωταγωγικό, γιατί σ’ αυτό διαβάζεται και το «Κύριε εξαπόστειλον το φως Σου».) Όταν παρέδωσε το πνεύμα της η Παναγία, οι απόστολοι κηδέψανε το άχραντο σώμα της σε τάφο στη Γεθσημανή, όπου πηγαίνουμε και προσκυνάμε σήμερα, καθώς ψέλναν επιτάφιους ύμνους. «Χρυσοπλοκώτατε πύργε, και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε, καθέδρα του Βασιλέως, ακατανόητον θαύμα, πώς γαλουχείς τον Δεσπότην». Ψέλνανε κι οι άγγελοι στον ουρανό και καλωσορίζανε την «Τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν των Σεραφείμ», τα ουράνια πλάσματα, στην υπηρεσία του Θεού. «Την υψηλοτέραν των ουρανών, και καθαρωτέραν, λαμπηδόνων ηλιακών, την λυτρωσαμένην, ημάς εκ της κατάρας, την Δέσποιναν του κόσμου, ύμνοις τιμήσωμεν». Μετά τρεις μέρες που πήγαν οι απόστολοι να προσκυνήσουνε στον τάφο της, τον βρήκαν αδειανό. Είχε γίνει «Μετάσταση» στον ουρανό τ’ άγιο σώμα της. Γι’ αυτό το θάνατο της Παναγίας τον λέμε «Κοίμηση» ή «τελευτή», που τιμάμε και γιορτάζουμε στις 15 Αυγούστου. Στην παραδοσιακή βυζαντινή εικόνα και στις τοιχογραφίες, η «Κοίμηση της Θεοτόκου», όπως περιγράφει ο ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά (Άγραφα), στο βιβλίο του «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης (Εν Πετρουπόλει 1909) ζωγραφίζεται έτσι: «Σπίτια και μέσον η Παναγία κειμένη επί κλίνης νεκρά, έχουσα έμπροσθέν της σταυρωμένα τα χέρια, και πλησίον

της κλίνης ένθεν και ένθεν μανουάλια με λαμπάδας αναμμένας· και εις Εβραίος έμπροσθεν της κλίνης, έχων κομμένα τα χέρια, κρεμασμένα εις την κλίνην, και έμπροσθεν αυτού εις άγγελος με γυμνό σπαθί· και εις τους πόδας της ο απόστολος Πέτρος θυμιών με θυμιατόν, και εις την κεφαλήν της ο άγιος Παύλος και ο θεολόγος Ιωάννης ασπαζόμενοι αυτήν· και γύρωθεν οι λοιποί απόστολοι και οι άγιοι ιεράρχαι, Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Ιερόθεος και Τιμόθεος, βαστάζοντες Ευαγγέλια, και γυναίκες κλαίουσαι· και επάνωθεν αυτής ο Χριστός βαστών εις τας αγκάλας του την αγίαν αυτής ψυχήν λευκοφόρον· και γύρωθεν αυτού φως πολύ και πλήθος αγγέλων, και άνωθεν εις τον αέρα πάλιν οι δώδεκα απόστολοι ερχόμενοι μετά νεφελών· και εις την δεξιάν άκρην του σπιτίου ο Δαμασκηνός Ιωάννης βαστών χαρτί λέγει· «Αξίως ως έμψυχον σε ουρανόν υπεδέξαντο ουράνια, πάναγνε, θεία σκηνώματα, και παρέστηκας» κ.τ.λ.. Και εις την αριστεράν ο άγιος Κοσμάς ο ποιητής βαστών χαρτί λέγει· «Γυναίκα σε θνητήν, αλλ’ υπερφυώς και μητέρα Θεού ειδότες, πανάμωμε». Ο ενταφιασμός της Θεοτόκου: «Μνημείον και έσω ο απόστολος Πέτρος βαστών την Παναγίαν από το κεφάλι, και ο Παύλος έξωθεν βαστάζων αυτήν από τους πόδας και ο θεολόγος Ιωάννης ασπαζόμενος αυτήν· και οι άλλοι απόστολοι τριγύρου λαμπαδηφόροι κλαίοντες». Η μετάσταση: «Μνημείον ανεωγμένον, άδειον, και οι απόστολοι τριγύρου θαυμάζοντες· και ο Θωμάς εν μέσω αυτών βαστών ζώνην δεικνύει αυτήν προς αυτούς· και επάνωθεν αυτών εις τον αέρα η Παναγία επί νεφελών ανερχομένη εις τον ουρανόν· και ο Θωμάς πάλιν, και αυτός εις νέφαλα πλησίον αυτής λαμβάνει την ζώνην της εκ των

χειρών της». Ανάμεσα στα θέματα που εικονίζονται στις εκκλησιές, εμπνευσμένα από τα απόκρυφα ευαγγέλια, είναι και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Το ιερό αυτό «δρώμενο» ζωγραφίζεται συνήθως πάνω από την πόρτα, που μπαίνουμε από το νάρθηκα στον κυρίως ναό και με όψη σ’ αυτόν. Ακόμα κι όταν η πόρτα για την είσοδο τοποθετείται στο βόρειο μέρος του ναού, όπως στην Περίβλεπτο στο Μυστρά, πάνω από την πόρτα της ζωγραφίζεται η εικόνα με την Κοίμηση της Θεοτόκου, ξεχωριστά γιατί συχνά χαρακτηρίζεται η Παναγιά ως η «Πύλη του φωτός», στην υμνογραφία. Το αρχαιότερο παράδειγμα που έχουμε, την παράσταση και την τοποθέτηση της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται, δυστυχώς πολύ κολοβωμένο, στη Μονή Δαφνιού, στην Αττική. Με την Κοίμηση κλείνει ο κύκλος με τις δώδεκα μεγάλες θεομητορικές γιορτές, γιατί ταυτόχρονα το ιερό «δρώμενο» ανήκει στον κύκλο αυτό. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι σύνθεση, που έχει ξεχωριστή αρχαία ομορφιά. Έχει πολλές διακοσμητικές γραμμές κι αρμονικό ζύγιασμα στα διάφορα πρόσωπα που δημιουργούνε τη σύνθεση. Ξεχωριστή εντύπωση κάνει η αντίθεση ανάμεσα στην όρθια μορφή του Χριστού, που τοποθετείται στον κατακόρυφο τονισμένο άξονα και βαστά το βρέφος (την ψυχή της Παναγιάς), προς την οριζόντια γραμμήάξονα να σχηματίζει η ξαπλωμένη Παρθένος στο νεκροκρέβατο. Επίσης τα διάφορα πρόσωπα (οι απόστολοι, οι ιεράρχες, οι γυναίκες), που γέρνουν προς το νεκροκρέβατο κι έτσι σχηματίζεται πυραμίδα με την κορυφή στο κεφάλι του Χριστού. Στη σύνθεση αυτή υπάρχει νέα τέχνη, που θα ήταν έργο εμπνευσμένου τεχνίτη. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως τη βλέπουμε στις φορητές εικόνες και στις πιο πολλές τοιχογραφίες, ιστορείται με κατάνυξη στο θρησκευτικό «δρώμενο» για την κηδεία της. Η Παναγιά στο νεκροκρέβατο εικονίζει την κιβωτό με το αγίασμα, καθώς προεικονίστηκε στην Παλαιά Διαθήκη με τον ψαλμό ΡΑΒ΄(8) από τον Δαβίδ: «Ανάστηθι, Κύριε, εις την ανάπαυσίν σου, συ και η κιβωτός του άγιασματός σου». Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός με το χαρτί του λέγει: «Παρθένοι νεανίδες, συν Μαριάμ τη προφήτιδι ωδήν την εξόδιον νυν αλαλάξατε· η παρθένος γαρ και μόνη Θεοτόκος προς λήξιν ουράνιον διαβιβάζεται». Ι ε ζε κιήλ: «Η πύλη αύτη κεκλεισμένη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

9

Ζητείται για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται μεγάλη, καινούργια γκαρσονιέρα, σε μονοκατοικία στο Γαϊδαρανήφορο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή και χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μεγάλη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 48τ.μ., με air-condition. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 20513, 6978-625400, 6943-045416. Ενοικιάζονται δωμάτια σε φοιτητές από τέλος Αυγούστου. Πληρ. τηλ. 22510 43111, 46990. Ενοικιάζoνται 2 δίχωρες γκαρσονιέρες ορόφου, ευάερες, με μπαλκόνι, ευήλιες, 36τ.μ. έκαστη, στην περιοχή Μακρύς Γιαλός. Η μία επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 22510 24664, 6946-129126. Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 108τ.μ., στην περιοχή Ακαδημίας, με 3 υπνοδωμάτια, ηλιακό, τζάκι. Πληρ. τηλ. 6977-578141. Ενοικιάζονται α) επιπλωμένες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση, φρεσκοβαμμένες, με κλιματιστικό, στο ισόγειο και το 2ο όροφο αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 22510 24224, 6938-675464. Ενοικιάζεται ισόγειο νεόκτιστο, αυτόνομο διαμέρισμα, 54τ.μ. (κουζίνα μπάνιο - Υ/Δ - καθιστικό), στον Επάνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6974452645. Ενοικιάζεται τριάρι διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, 110τ.μ., στο 2ο όροφο, σε αρίστη κατάσταση, με θέα το κάστρο, σε τιμή λογική και λίγα κοινόχρηστα, περιοχή Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 6946-632567, 6978610855, 22510 42409. Ενοικιάζεται δυάρι 40τ.μ., επιπλωμένο, με μπαλκόνι και θέα, αυτονομία θέρμανσης, air-condition, χωρίς κοινόχρηστα, πλησίον ΟΤΕ, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-147910.

επιπλωμένη γκαρσονιέρα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 20513, 6978625400, 6943-045416. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 35τ.μ., πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition, στο κέντρο της Παναγιούδας, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944147910.

Ενοικιάζεται νεόκτιστο οροφοδιαμέρισμα, 120τ.μ., πολυτελές, σε διπλοκατοικία στα Πάμφιλα, διαμπερές, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με κουζίνα, βεράντες, αυτόνομη θέρμανση, δυνατότητα πάρκινγκ, σε αδιέξοδο. Πληρ. τηλ. 6978-453168.

Eνοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 36τ.μ., επιπλωμένη (ψυγειάκι, κουζινάκι, πλυντήριο, μονό κρεβάτι κ.τ.λ.), με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Eνοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 90τ.μ., πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Eνοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, 30τ.μ., επιπλωμένη, πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Eνοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο διαμέρισμα 70τ.μ. (με αυλή), σε διπλοκατοικία στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Eνοικιάζεται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα 3ου ορόφου, 117τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα 40τ.μ., στη Σουραδα. Μεγάλο χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, θυροτηλέφωνο, χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα χωρίς κοινόχρηστα, με 2 δωμάτια, μεγάλη κουζινοτραπεζαρία, κλιματιστικά, επιπλωμένη ή όχι. Κεντρικό και ήσυχο. (ΟΤΕ - Χαριλάου Τρικούπη). Πληρ. τηλ. 6938-061391, 6944-147910.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 42τ.μ., ανακαινισμένο, κοντά στην αγορά, με αυτονομία θέρμανσης, air condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6944-147910.

Ενοικιάζεται διώροφη μονοκατοικία 80τ.μ., στον Αφάλωνα, πλήρως επιπλωμένη και με ηλεκτρικές συσκευές. Έχει αυλή και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 32430, 6973-225895.

Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα: α) τριάρι πρώτου ορόφου διαμπερές, με κεντρική θέρμανση και A/C, β)

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τριετίας, 1ου ορόφου, 48τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι. Κύριοι χώροι: 2 μι-

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

κρά Υ/Δ, 1 μπάνιο, σαλόνι - κουζίνα ενιαίος χώρος. Επιπλέον διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, air-condition και αυλή. Τιμή ενοικίασης 330 ευρώ. Διαθέσιμο μέσα Αυγούστου. Πληρ. τηλ. 6937-066597, 6937-066621. Ενοικιάζονται στην περιοχή Αγ. Ειρήνης α) διαμέρισμα 103τ.μ., 4ου ορόφου, με 2 Υ/Δ μεγάλο σαλόνι με τζάκι, 1 μπάνιο, 1 WC, μεγάλα μπαλκόνια με θέα το πάρκο Αγ. Ειρήνης και το λιμάνι, φωτεινό, με ξύλινα πατώματα και β) διαμέρισμα 65τ.μ., 2ου ορόφου. Πληρ. τηλ. 6932-221099, 22510 28520. Ενοικιάζεται δυάρι 55τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία, χωρίς έπιπλα. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό και άνετο υπνοδωμάτιο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 40τ.μ. στα Πυργέλια, σε ιδιόκτητη οικοδομή χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως εξοπλισμένη και επιπλωμένη, με καλοριφέρ, air-condition και ηλιακό. Εξαιρετική τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜ, καλοριφέρ κ.τ.λ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 40μ. από την Ερμού (στο ύψος του «Γερμανού»), χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, ενιαίου χώρου, στην οδό Βύρωνος, πάνω από την κεντρική Ερμού, σε ιδιόκτητη διώροφη οικοδομή με τρεις γκαρσονιέρες. Χωρίς κοινόχρηστα - διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ισόγεια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, σε μονοκατοικία στην οδό Θησέως 6 (πάνω από τον Πλάτανο - 5 λεπτά από τον Άγιο Θεράποντα) με αυλή και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, ενιαίου χώρου, στη Σουράδα, σε καινούργια οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται πλησίον «Γαρδένιας» μεγάλο άνετο οροφοδιαμέρισμα, 2 υπνοδωματίων, 100τ.μ., στον πάνω όροφο μικρής οικοδομής με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει τζάκι, βοηθητικό WC, αυτόνομο καλοριφέρ και άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι 90τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, 2ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-

ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομο καλοριφέρ. Έχει μεγάλη άνετη βεράντα. Δυνατότητα να επιπλωθεί. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85τ.μ., 2ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση και αποθήκη εσωτερική, στη Χρυσομαλλούσα - Οικονόμου Τάξη, τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται αυτόνομη επιπλωμένη γκαρσονιέρα. Καβέτσου 34. Πληρ. τηλ. 6945-930207, 22510 23732. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον «Γαρδένιας». Αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μικρή επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στα Μαύρα Σίδερα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, πλησίον κεντρικής αγοράς. Τιμή 450. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι άριστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 350. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα στην περιοχή Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Διατίθεται και ως επιπλωμένη και ως ανεπίπλωτη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονόχωρη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, πλησίον Κρατικού Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. Τιμή 240 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μικρή επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Τιμή 240 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα (υπερυψωμένο ισόγειο) στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 470 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 3ου ορόφου, πλησίον γηπέδου. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Καλλιθέα. Τιμή 250. Αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο, με καινούργια επίπλωση, χωρίς κοινόχρηστα, με 2 A/C, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6945-753829.

Ενοικιάζονται δυάρι και τριάρι με κεντρική αυτόνομη θέρμανση, στη Σουράδα, Ελ. Βενιζέλου 95. Πληρ. τηλ. 22510 24502.

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ανακαινισμένη, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6979551360.

Ενοικιάζονται στην Αθήνα, περιοχή Πατησίων, 2 γκαρσονιέρες ρετιρέ, 5ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένες, 33,5 και 35τ.μ. αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 22510 41919, 22510 23182 & 6934-800886.

Ενοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένο τριάρι διαμέρισμα, σε διπλοκατοικία, με αυτόνομη θέρμανση, στην οδό Μητροπολίτου Δωροθέου 13, στο Λαζαρέτο. Πληρ. τηλ. 22510 23709.

Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 90τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι, 2 μπαλκόνια και αποθήκη. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 21709 & 6944-260437. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 60τ.μ., στην οδό Γ. Μούρα 12, Σουράδα (στάση λεωφορείου). Πληρ. τηλ. 6974-092488.

Ενοικιάζονται α) τριάρι έναντι εκκλησίας Ακλειδιού, με αυτόνομη θέρμανση, θέα και κήπο, β) γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, στην οδό Κορνάρου 47, πλησίον Σχολών Πανεπιστημίου (Κτήριο Παπαρίσβα). Πληρ. τηλ. 6944-767393, 6951-324943. Ενοικιάζεται σε διπλοκατοικία δυάρι με αποθήκη, χωρίς κοινόχρηστα, με

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6941-584574

ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα - Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

EPEΣOΣ LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


10

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90τ.μ. στην οδό Βαλαωρίτου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Ενοικιάζονται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες ισόγειες και στον 1ο όροφο, στον Άγιο Ευδόκιμο στη Μυτιλήνη, πλήρως εξοπλισμένες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ολοκαίνουργιο 64 τ.μ., 2ου ορόφου στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης- Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσπελάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος στη περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής ολοκαίνουργια 128τ.μ. με γκαράζ στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής νεόδμητη 120τ.μ. στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα με πανέμορφη θέα συνολικού εμβαδού 260 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα με καταπληκτική θέα συνολικού εμβαδού 260τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ.,1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 56 τ.μ. με υπέροχη θέα στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικία 50 τ.μ. με αυλή 55 τ.μ. στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. ( ισόγειο και όροφος) Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής με διπλή πισίνα σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία 84 τ.μ. με αυλή 10 τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με υπόγειο γκαράζ 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 250 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στο Λιμάνι Μυτιλήνης (Αρχοντικό Μουζάλα) 156τ.μ. (1ος & 2ος όροφος) με ισόγειο γκαράζ 81τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 47 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του Δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70 τ.μ. μετά του οικοπέδου της εμβαδού 700 τ.μ. στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65 τ.μ. η κάθε μια στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μονοκατοικία διώροφη γωνιακή στην οδό Μουσών στη Μυτιλήνη, 84 τ.μ ο κάθε όροφος και με 40 τ.μ υπόγειο και αυλή 30 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφη οικία 150 τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80 τ.μ., με άριστη θέα σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται παλαιά οικία ισόγειος 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη με αυλή 30τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται γκαρσονιέρα 47 τ.μ. ισόγειος, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται Πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία άριστης κατασκευής σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο Συνοικισμό, 115 τ.μ, κατασκευής το 2003 με μικρή αυλή, άριστα διαμορφωμένη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75 τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία σε καλή κατάσταση στην πλατεία Σκοπέλου Γέρας, 75τ.μ ισόγειο και 75τ.μ. όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130 τ.μ. με 65 τ.μ υπόγειο και 120 τ.μ αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό κατοικήσιμο με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000 τ.μ. Το οίκημα είναι 80 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες 35τ.μ. εκάστη στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια στη Μυτιλήνη, 3ος όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ερειπωμένη οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μαγαζί στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή

πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου πλάτους 4μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

μαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78 τ.μ. εντός οικισμού στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80 στρεμμάτων στη περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται κατάστημα 160τ.μ στην Ερμού στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Πέτρας, 130 τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144 τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων στη Γέρα με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 4.280,30 τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (Περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης ). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στη περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 333,66 τ.μ. στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ. στη θέση Αυλάκι Ανάξου Δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202 τ.μ. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης 90μ. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390 τ.μ. σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 300 τ.μ. σε άριστη θέση. Απέχει 60 μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03 τ.μ. Κτίζει 290,4 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ. με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτι-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται δύο οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770 τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ. στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι-Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830 τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο δημοτικού δρόμου συνολικής έκτασης 2.205 τ.μ. στην Ευρειακή Γέρας (Απιδιάς Λάκκος) 50 μ. από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Μυτιλήνης-Περάματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμμάτων με εξοχικό σπίτι 75 τ.μ. και αποθήκη 30 τ.μ. στην Ευρειακή Δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250 μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500 τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης-Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053 τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56 τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252 τ.μ. και κτίζει οικία 250 τ.μ. και υπόγειο 135 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλω-

Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όρια του, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7 στρέμματα και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20 στρεμμάτων στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς-Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654 τ.μ. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγωνα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25 στρεμμάτων εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100 μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1 στρέμματος στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4 στρεμμάτων στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150 στρεμμάτων στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945 τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου Δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8 στρεμμάτων με δύο στάβλους στη θέση Τσιπ’ρια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται αγρόκτημα εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10 στρεμμάτων στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίπποι, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι) καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 μπόιλερ και αυτόνομη θέρμανση, στη Γυμνασιάρχου Δαυίδ 16. Πληρ. τηλ. 22510 21355, 6977-843187. Ενοικιάζεται σπίτι 1ου ορόφου πάνω σε κεντρικό δρόμο, 70τ.μ., καινούργιο, με 2 κρεβατοκάμαρες, air-condition, θέση γκαράζ και μικρό κήπο, στον Παλαιόκηπο Γέρας (20 χλμ. από τη Μυτιλήνη). Πληρ. τηλ. 6932889927. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 48τ.μ. (2ου ορόφου) στην περιοχή Αγ. Λουκά - Πατησίων, σε δρόμο με πάρκο, πάρα πολύ κοντά σε στάσεις τρόλεϊ, λεωφορείων και 5 λεπτά απόσταση από στάση του Ηλεκτρικού. Πληρ. τηλ. 22510 32833, 6938-407626. Ενοικιάζονται επιπλωμένες γκαρσονιέρες, με αυτόνομη θέρμανση και εξωτερικό χώρο πάρκινγκ, στη Σουράδα, πίσω από τον Πύργο του Γιαννέλλη, κοντά στο Πανεπιστήμιο. Τιμή 230. Πληρ. τηλ. 6932-321028. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου επί της παραλίας των Βατερών (2 Υ/Δ, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, WC). Τιμή για ένα έτος 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 21577, 6976-081205. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ και θέα στη θάλασσα, στους Πύργους Θερμής. Διαθέτει A/C. Πληρ. τηλ. 6937-239160. Ενοικιάζεται νεόδμητο διαμπερές τριάρι, 1ου ορόφου, σε μονοκατοικία, με 2 Υ/Δ και 3 μπαλκόνια, στα Πάμφιλα, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο ρούχων). Πληρ. τηλ. 6974-450505. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 45τ.μ., στη Βαρειά, 500μ. από το Πανεπιστήμιο. Επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλο πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα, κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 22510 71194 και 6979-228312.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 140τ.μ., στη Νεάπολη. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, μεγάλη αυλή, αποθήκη-γκαράζ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 30τ.μ., στη Σουράδα. 1 υπνοδωμάτιο, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Eνοικιάζεται στην Παναγιούδα γκαρσονιέρα 40τ.μ., επιπλωμένη και πλήρως εξοπλισμένη, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6948-667299 & 6948-178798. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακά οροφοδιαμερίσματα, δυάρι 65τ.μ. και τριάρι 85τ.μ. στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - γήπεδο και β) μικρή μονοκατοικία 65τ.μ. στην οδό Αισχύλου 24 (Α´ Παιδικός Σταθμός). Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338.

με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στη θέση Κουλμπάρα - Κιόσκι (κέντρο Μυτιλήνης), τιμή 330 ευρώ με το νερό. Πληρ. τηλ. 6977993398. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι (Υ/Δ, σαλόνι κουζίνα, μπάνιο), διαμπερές, πλήρως επιπλωμένο και με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνα, πλυντήριο, air-conditioner, ψυγείο), στην περιοχή Αμπελοκήπων, πλησίον της στάσης του μετρό Πανόρμου. Εύκολη πρόσβαση και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Πληρ. τηλ. 6974-701652, 22510 30813. Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 45τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, στην περιοχή της Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 6972-059101. Ενοικιάζεται studio-γκαρσονιέρα, στην περιοχή γηπέδου. Προνομιακό ακίνητο με θέα και άνετο πάρκινγκ. Μοντέρνα κατασκευή, πλήρως εξοπλισμένη (πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, air-conditioner, βιβλιοθήκη, γραφείο, σαλόνι κ.λπ.), χαμηλό κόστος χρήσης. Πληρ. τηλ. 6945-467400.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6978-292195.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο άλσος Παγκρατίου, κατάλληλη για φοιτητές. Επίσης ενοικιάζεται ή πωλείται δυάρι 50τ.μ. στο Παγκράτι, στην οδό Ευτυχίδου. Πληρ. τηλ. 6949-932392.

Ενοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 50τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, πλησίον εκκλησίας Χρύσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα στη Σουράδα, 65τ.μ., δίπλα στο «Θεοπίστη». Πληρ. τηλ. 6944-181009.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Σουράδα (πλησίον πύργου «Θεοπίστη»), 2ου ορόφου, μερικώς ανακαινισμένο, σε ιδιόκτητη οικοδομή και καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 40τ.μ., με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 7 - 9), δυάρι 56τ.μ., ημιεπιπλωμένο (2 κρεβάτια ντουλάπες, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, air-conditioner). Κατάλληλο για φοιτητές. Κοντά σε στάση τραμ. Πληρ. τηλ. 22510 31456, 6937558063.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο τριάρι στην Ορέστη Κανέλλη (περιοχή Αγ. Φωτεινής), 2ου ορόφου, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 42τ.μ., στην Καλλιθέα. Κουζίνα με καθιστικό, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, πλυντήριο ρούχων, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6976-842983. Ενοικιάζεται μεγάλη οικονομική γκαρσονιέρα 45τ.μ. στην Καραντώνη (πίσω από τον Άγιο Θεράποντα) ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο, σε διπλοκατοικία, κατάλληλο και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, αυτόνομη θέρμανση, άνετη, μπαλκόνι με θέα όλη την πόλη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, με αυτόνομη θέρμανση, άνετη, σε πολύ καλή κατάσταση, στο κέντρο της πόλης Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ., τριετίας, πλήρως εξοπλισμένη (airconditioner, φούρνος μικροκυμάτων, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο),

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, στον Άγιο Θεράποντα, 70μ. από την Ερμού (Οδός Ευνίκης), χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., κοντά στην οδό Καβέτσου, με 6 κύρια δωμάτια και χωλ. Ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση (γραφείο, ιατρείο, δημόσια υπηρεσία, τμήματα του Πανεπιστημίου και άλλες δραστηριότητες) και για κατοικία. Σε καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com

Μυτιλήνη, ενοικιάζεται γραφείο, 42τ.μ., κατασκευής 1980, WC, 420 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167298)

Μυτιλήνη, Καρά Τεπέ, πωλείται αποθηκευτικός χώρος, 146τ.μ., 265.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-168966).

Μυτιλήνη, Βίγλα, πωλείται διαμέρισμα 29τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le169323).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173969).

Μυτιλήνη, πωλείται κατάστημα 695 τ.μ., 1.150.000 ευρώ, στον κεντρικό άξονα Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173906)

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται κατάστημα 150τ.μ., 140.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le170141).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα, πωλείται διαμέρισμα 37τ.μ., 1 Υ/Δ, 37.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170142).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173972).

Καλλονή, πωλείται μονοκατοικία, 100τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173755).

Μυτιλήνη, Άγ. Ιωάννης Καλυβίτης, πωλείται διαμέρισμα 52τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le-171023).

Eνοικιάζεται πολυτελής μεζονέτα στη Σκάλα Λουτρών, με τζάκι και ηλιακό. Διαθέτει κήπο, μπάρμπεκιου και γκαράζ. Τιμή ενοικίου 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 23060, 6939-514126. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, καινούργια, διαμπερής, με A/C, καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα, στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 32153 & 6942-421914.

Μυτιλήνη, μονοκατοικία, 385τ.μ., κατασκευής 2006, 6 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, πισίνα, 4 μπάνια, ισόγειο 290τ.μ., 1ου όροφος 165τ.μ., εμβαδόν οικοπέδου 3.200τ.μ., 1.700.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168888) Μυτιλήνη, Πληγώνι πωλείται οικόπεδο, με απεριόριστη θέα θάλασσα, 623τ.μ., χτίζει 498τ.μ.. 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040) Μυτιλήνη, κεντρική αγορά Ερμού, πωλείται κατάστημα 80τ.μ., με αποθήκη, 350.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173965). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται γραφείο, 101τ.μ., 170.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173246).

Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173673). Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 99τ.μ., 2 Υ/Δ, θέα, διαμπερές, 150.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-167635). Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ., 150.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le168046).

Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται διαμέρισμα 53τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le171025). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 95.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173961). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 120.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173964).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173976). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 76τ.μ., 2ου ορόφου, 2 Υ/Δ, 140.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-174012). Μυτιλήνη, Νεάπολη, πωλείται μεζονέτα 90τ.μ., κατασκευής 2004, 4 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, τζάκι, τέντες, ηλιακός θερμοσίφωνας, κυρίως μπάνιο, WC, κουζίνα με πάσο, 270.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173675). Μυτιλήνη, Σουράδα, πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 104τ.μ., 3 Υ/Δ, 290.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-165237).

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Eνοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο, στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο 3αρι ισογείου, 90τ.μ. με αυλή στο Κιόσκι. Μεγάλο χολ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, δυο άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται γωνιακή διώροφη οικία 86τ.μ., στην πλατεία Παμφίλων, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, σε οικόπεδο 122τ.μ., με συντελεστή δόμησης 1,6. Πληρ. τηλ. 6932-412552. Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 110τ.μ., κατασκευής 2010, 2 Υ/Δ, 230.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le167557). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, ηλιακός θερμοσίφωνας, 270.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le170951). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 165τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170133). Καλλονή, πωλείται οικόπεδο 4.900τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173659). Μυτιλήνη, Κουλμπάρα, πωλείται οικόπεδο 93τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170720). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 275τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100τ.μ., 40.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-175284).

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 75τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο, γωνιακό δυάρι, 1ου ορόφου, πλησίον Καλλιθέας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., σε άριστη κατάσταση, 1ου ορόφου, με 2 Υ/Δ, μόλις 100μ. από την οδό Καβέτσου. Τιμή ευκαιρίας. Μόνο 90.000. Πληρ. τηλ. 6944147910. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 75τ.μ., σε διπλοκατοικία πλησίον πλατείας Αλυσίδας, 1ου ορόφου, με 2 Υ/Δ και αυτονομία θέρμανσης, με μεγάλο χώρο ταράτσας, τιμή ευκαιρίας, μόνο 80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-147910. Πωλείται διαμέρισμα, 71τ.μ., στη Θεσσαλονίκη, ιδανικό για φοιτητές, Γρ. Λαμπράκη 174, Άνω Τούμπα, 2ος όροφος, με 2 δωμάτια, σαλόνι. Πολυσύχναστο σημείο, απέναντι από στάση λεωφορείου (6 στάσεις από Α.Π.Θ.). Πληρ. τηλ. 6947-775775. Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μονοκατοικία, 220τ.μ. (100τ.μ. 1ος όροφος και 120τ.μ. ισόγειο), σε 2στρέμ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Γαϊδαρανήφορου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 550τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200τ.μ., 80.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-175289). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο 2.792τ.μ., 135.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le-174389). Μυτιλήνη, περιφερειακός Μόριας, πωλείται οικόπεδο, 6.538τ.μ., 205.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: le-165345). Μυτιλήνη, 5 λεπτά από το κέντρο, πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία 230τ.μ., υπερπολυτελείας, με πισίνα, 5 Υ/Δ, 7 μπάνια, 2 κουζίνες, 2 τζάκια, μπόιλερ, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, 300τ.μ. βεράντες, οικόπεδο 1.972τ.μ., 600.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-164943). Βατερά, πωλείται οικόπεδο 4.270τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με απεριόριστη θέα σε όλη την παραλία των Βατερών, 110.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le-168284).


12 Πωλείται προνομιούχο καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 1ου ορόφου, 105τ.μ., περιοχή Βαρειάς (υπάρχουν 3 Υ/Δ, γκαράζ και αποθήκη 12τ.μ.). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., σε καλή κατάσταση, περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 85τ.μ., 4ου ορόφου, με τζάκι και απεριόριστη θέα. Υπάρχει και ισόγειο γκαράζ 20τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα διαμπερές τριάρι, 87τ.μ., 2ου ορόφου, με θέα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται 2 ξεχωριστές ανακαινισμένες μονοκατοικίες, με αυλή, στα Μιστεγνά. 1) Διώροφη μονοκατοικία 60τ.μ., με 1 Υ/Δ, τζάκι, σαλόνι - κουζίνα ενιαίος χώρος. 2) 30τ.μ., με μπάνιο, Υ/Δ, σε στυλ σοφίτας (πέτρινη). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται μεζονέτα 1ου ορόφου 117τ.μ., κατασκευής 2005, με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, στη Βαρειά, τιμή 215.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα, περιοχή Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους, εμβαδού 80τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι 55τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης και στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται γκαράζ στη Μυτιλήνη 23τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση βουλκανιζατέρ, με όλο τον εξοπλισμό (ξεμονταριστής φορτηγών corch, με 2 μοτέρ, κομπρεσέρ 1000lit HP7,5 + 7,5 και πίνακας αστέρας τρίγωνο, ζυγο-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κύριων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή 180.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 Υ/Δ στον Αφάλωνα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι, 1ου ορόφου, στο Συνοικισμό, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, 4 Υ/Δ, στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα, πλησίον γραφείων «Ολυμπιακής». Τιμή 85.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουριο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμική θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία. 3 Υ/Δ. στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος, ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. στάθμιση επί αυτοκινήτου και σταθερή, γρύλοι, αμορτισέρ, λάστιχα μασόν κ.λπ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 4στρεμ., με θέα τον κόλπο Γέρας, με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται, στη θέση Πέδη, οικόπεδο εντός οικισμού, 2.725τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 800τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ, τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στο Συνοικισμό πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ, 65τ.μ., με αυλή και θέα στη θάλασσα. Μεγάλο σαλόνι με εμφανή πέτρα, ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, ευρύχωρο μπάνιο, ιδιωτική αυλή 40τ.μ., ανεξάρτητη είσοδος. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται 2 μεζονέτες, 100τ.μ. η κάθε μία, με 50τ.μ. ημιυπόγειο και 400τ.μ. αυλή, στην περιοχή Παμφίλων και Πύργων Θερμής. Πληρ. τηλ. 6947-202221 & 22510 41244. Οικοδομικές Επιχειρήσεις «Αφοι Α. Χατζημανωλάκη Ο.Ε.». Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 104τ.μ., στην περιοχή Σουράδα - Ακλειδιού, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο. Πολυτελής Κατασκευή. Αυτόνομη θέρμανση. Γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργιο, παραθαλάσσιο οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ, 105τ.μ., σε διπλοκατοικία. Περιοχή Βαρειάς. Σαλόνι με ενεργειακό τζάκι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 ευρύχωρα υπνοδωμάτια με μεγάλες ντουλάπες, extra ντουλάπα στο διάδρομο, άνετο μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι (15τ.μ.) με θέα στη θάλασσα, αποθήκη (6τ.μ.), αυτόνομη θέρμανση. Ήσυχη περιοχή, άνετο πάρκινγκ, ανεξάρτητη είσοδος. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται διπλοκατοικία 240τ.μ. (120τ.μ. ο κάθε όροφος), με αυλή, στα Μαύρα Σίδερα. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πωλείται και κάθε όροφος χωριστά. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 56, 61 και 68τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 54τ.μ. με 40τ.μ. υπόγειο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία στην πλατεία του Αγ. Ευδοκίμου. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλούνται στο Κουμκό οικόπεδο 360 και 1070 ρ.μ., αντίστοιχα εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λι-

Πωλούνται 3 διαμερίσματα (50τ.μ. ισόγειο, 32τ.μ. α´ όροφος, 50τ.μ. β´ όροφος), υπό κατασκευή, στην Κουλμπάρα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ 22510 40188. Πωλείται μονοκατοικία μέσα σε οικόπεδο στο Σκόπελο Γέρας, περιοχή Πρόβασμα, με δυνατότητα δόμησης 268τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 6976-809965. Πωλούνται 2 δυάρια νεόκτιστα, στον Πλάτανο Μυτιλήνης, δίπλα στο παράρτημα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Πληρ. τηλ. 6989-416066. Πωλείται νεόκτιστη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 38τ.μ., με αυλή, στην οδό Παμφίλης 3 (πάνω από το Γήπεδο Μυτιλήνης). Πληρ. τηλ. 6986116219. Πωλείται νεόδμητη ισόγεια κατοικία, στην περιοχή Λουτρών Μυτιλήνης, εμβαδού 100τ.μ., με αυλή, άριστης κατασκευής. Παραδίδεται σε 5 μήνες. Τιμή 200.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, με υπέροχη θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, 55τ.μ., με αυλή, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο;, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48τ.μ., φρεσκοβαμμένο, με 2 κλιματιστικά, ψυγείο, πλυντήριο, κουζινάκι, χωρίς κοινόχρηστα, 5 λεπτά από την Εθνική Τράπεζα επί της Ερμού, στην περιοχή 1ου Παιδικού Σταθμού (Αιγέως 8). Πληρ. τηλ. 22510 22984, 6980-597125. Πωλείται πολυτελής νεόδμητη μονοκατοικία, με θέα, στην περιοχή της Ακαδημίας Μυτιλήνης. Εμβαδού 114τ.μ., με αυλή, 3 κρεβατοκάμαρες και υπόγειο 52τ.μ., αρίστης κατασκευής. Τιμή 290.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr μάνι & το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλούνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα ισόγειο τριάρι 98τ.μ., σε άριστη κατάσταση, σαν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 60τ.μ., με αυλή, σε καλή κατάσταση, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. esvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβ. 100τ.μ., και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι. Έχει πανοραμική θέα, τιμή 225.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται ισόγειο κτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης (πολύ κοντά στην Ερμού), εμβαδού 130τ.μ., με αυλή, κατάλληλο για χρήση καταστήματος, οικίας, ενοικιαζόμενων δωματίων. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία στο κέντρο της πόλης, 232τ.μ., με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλούνται 5 διαμερίσματα στην Καλλονή Λέσβου (40, 43, 50, 50 & 107τ.μ.), πολύ καλής κατασκευής, με δυνατότητα διακανονισμού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι

και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625. Πωλείται διαμέρισμα 107τ.μ., με 2 Υ/Δ, γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 186τ.μ. σε οικόπεδο 340τ.μ., με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ.. Περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μεζονέτα 118τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 3 Υ/Δ, τζάκι. Περιοχή Βαρειάς. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται διαμέρισμα 4άρι, 104τ.μ., με 3 Υ/Δ, αυτονομία, στην περιοχή Βαρειάς. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες καινούργιες. Περιοχή λαζαρέτο. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ., με 2 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα και αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 2άρι 50τ.μ., 1ου ορόφου, ανακαινισμένο, στην περιοχή του Συνοικισμού. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται γκαρσονιέρα 33τ.μ., στην περιοχή Συνοικισμός. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες καινούργιες και επιπλωμένες, στην περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 2άρι 72τ.μ., 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ., με 3 Υ/Δ, στην περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ., 5ετίας, με 2 Υ/Δ και αυλή, σε άριστη κατάσταση, περιοχή Συνοικισμός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 2άρι 40τ.μ. υπό κατασκευή, 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 3άρι, μονοκατοικία, 75τ.μ., με αυλή, στην περιοχή Συνοικισμού Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά μονοκατοικία 120τ.μ. + 60τ.μ. υπόγειο, στην περιοχή Αλυσίδας, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία, με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α´ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251.

Πωλείται στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής και πίσω από την ομώνυμη εκκλησία διώροφο κτήριο με τέσσερις γκαρσονιέρες, επιπλωμένες και νοικιασμένες. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται νεόδμητο δυομισάρι 68τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, γραφείο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, εξωτερική αποθήκη (10τ.μ.), 1 θέση στάθμευσης στο γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία 3 δωματίων στις καφετέριες (Kιόσκι), με αυλή. Tιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται τριάρι 80τ.μ., δ´ ορόφου στην Kαλλιθέα - πάνω από το γήπεδο - σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα τριετίας, 80 τ.μ., πάνω ορόφου, πλησίον πλατείας Aλυσίδας. Tιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διατηρητέα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν 50τ.μ. υπόγειο), με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ισόγειο 60τ.μ., πάνω όροφος 60τ.μ., υπόγειο 50τ.μ., αυλή 40τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50τ.μ., με αυλή, στη Σουράδα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κα-

τασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α´ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, μεγάλες βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρισμα 60τ.μ., με αυτονομία, 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β´ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλούνται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται γκαράζ πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα εκμισθωμένο στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται επιχείρηση εμπορίας τροφίμων (μετά από 10ετή λειτουργία), ευρισκόμενη εντός κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης (μετά τη Μητρόπολη). Εμβαδόν καταστήματος 24τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλείται κτήριο στην αγορά επί της Πιττακού, που έχει χρήση εμπορικού καταστήματος με εμβαδόν: ισόγειο 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., υπόγειο 50τ.μ.. Τιμή συζητήσιμη. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


14

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου, 62,5τ.μ., Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 22510 43200. Eνοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία, 145τ.μ., στο κέντρο της πόλης, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 75τ.μ., πλησίον προκυμαίας, κατάλληλο για λογιστικό, δικηγορικό γραφείο και λοιπές παρεμφερείς επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα, εμβαδού 75τ.μ., πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγειος επαγγελματικός χώρος 90τ.μ., ιδανικός για γραφείο, ιατρείο ή κατάστημα, στην περιοχή του λιμανιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οικία. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται άμεσα κατάστημα, περίπου 50τ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 63 & Τενέδου, κατάλληλο για καφετέρια ή άλλου είδους παρεμφερή επιχείρηση. Πληρ. τηλ. 6944618818.

Ενοικιάζεται κατάστημα 143τ.μ. στον Καρά Τεπέ, για βιοτεχνική χρήση. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται επιχείρηση εστίασης στην περιοχή του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται κατάστημα 50τ.μ., στην περιοχή Λαδάδικα. Σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www. leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 58τ.μ., πρόσφατα ανακαινισμένο, με πρόσοψη επί της Ερμού. Κατάλληλο για εμπορική χρήση. Πληρ. τηλ. 6944854805, 6973-013287. Ενοικιάζεται άμεσα κατάστημα περίπου 50τ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 63 & Τενέδου, κατάλληλο για καφετέρια ή άλλου είδους παρεμφερή επιχείρηση. Πληρ. τηλ. 6944618818. Ενοικιάζεται προνομιούχο γραφείο 35τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245&22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ενοικιάζεται κατάστημα 30τ.μ. επί της Καβέτσου, ιδανικό για κάθε χρήση. Σε λογική τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται εμπορική επιχείρηση με πολύ καλή πελατεία, στο κέντρο της Ερμού, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 22510 28676, 22770, 6973-299596.

Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται κερδοφόρα επιχείρηση-ψιλικατζίδικο, στο λιμάνι, με σταθερή πελατεία. Λόγω ασθένειας. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942407068.

Ενοικιάζεται γραφείο 42τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου, πρόσοψης επί της Βουρνάζων. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας ή ξεχωριστά ο εξοπλισμός, σε τιμή πολύ χαμηλή, λόγω συνταξιοδότησης. Κομπλέ μηχανήματα immobilizer & τηλεκοντρόλ και εξτρά πράγματα. Αγ. Ειρήνης 2 & Kαβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317. Πωλείται ψητοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Δεκτόος κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973-371491.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στους Πύργους Θερμής, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή 110.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο, στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Περάματος, εντός οικισμού. Χτίζει 200τ.μ.. Δεν απαιτούνται χωματουργικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 7στρεμ. στη Λακέρδα. Θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα. Κτίζει 260τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο συνενωμένο, μετά αγροτικού ακινήτου, συνολικής εκτάσεως 27.686τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής (πριν τη διακλάδωση Αγ. Παρασκευής). Εντός του ανωτέρου υπάρχει μεταλλική αποθήκη 862,40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40653, 22510 22151.

Πωλείται κτήμα 23στρεμ., περιοχή Τσόνια Καλλονής Λέσβου, έτοιμη οικοδομική άδεια για πολυτελείς κατοικίες, εγκεκριμένη από ΕΟΤ, περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη ιδανική για ιχθυοκαλλιέργειες. Πληρ. τηλ. 6947183232. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο-αγροτεμάχιο 7στρεμ., επάνω στο δρόμο Πέτρα Πετρί. Πανοραμική θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6977-637313. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λουτρών, εμβαδού 1.900τ.μ., με άδεια οικοδόμησης για 100τ.μ. ισογείου και 100τ.μ. υπογείου. Τιμή 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο 75τ.μ. στην περιοχή του Δικαστηρίου. Χτίζει 75τ.μ. και επιπλέον αποθήκη-υπόγειο. Ιδανικό για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 Πωλείται στο Μπαλτζίκι (Νέες Κυδωνιές) οικόπεδο 1.850τ.μ., με απεριόριστη θέα. Βρίσκεται 100μ. από τη θάλασσα, χτίζει 400τ.μ., διαθέτει πηγάδι. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης 4.650τ.μ., με θέα από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο στα Πηγαδάκια Λέσβου 475τ.μ. πάνω στη θάλασσα, με παλαιό κτίσμα 50τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολης Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 300τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος. 4στρέμ., χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο. Απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 400τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουκμό Μυτιλήνης, εμβ. 4 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία και πανοραμική θέα. Τιμή 185.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται στην περιοχή Αγ. Μαρίνας, πάνω από το αεροδρόμιο, οικόπεδο 3 στρεμ., άρτιο & οικοδομήσιμο, επίπεδο και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 142661, www.lesvos-realestate. com

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. μοναδικό οικόπεδο Πωλείται 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4.500τ.μ., στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται επίπεδο οικόπεδο 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. στα Πάμφιλα, εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945482614.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Πωλείται μονοκατοικία στη Λαφιώνα σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται επικερδής επιχείρηση video club στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία στη Λαγκάδα. Κουζίνα, σαλόνι-τραπεζαρία, 1 Υ/Δ, μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Σούπερ Προσφορά. Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία 65τ.μ. στην Πεδή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται μεζονέτες 83τ.μ., με πανοραμική θέα, στα Παράκοιλα. Τιμή 135.000. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 93τ.μ., με πανοραμική θέα, στα Παράκοιλα (επιπλέον δόμηση 93τ.μ.). Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22530 Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661. Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977241294.

52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζονται 2 καταστήματα 45τ.μ. και 35τ.μ., στη Σκάλα Ερεσού. Δυνατότητα ενοικίασης μαζί ή χωριστά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παλιό σπίτι σε τιμή ευκαιρίας στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 2251041770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα 45τ.μ. και 70τ.μ. στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται κτήριο αποτελούμενο από 3 γκαρσονιέρες και 1 δυάρι, στη Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στον Άγ. Γεώργιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Ζητείται οδηγός, κάτοχος διπλώματος Γ´ κατηγόριας το λιγότερο 2 ετών. Πληρ. τηλ. 22510 32800. Ζητείται κοπέλα για ημιαπασχόληση σε μίνι μάρκετ, με εμπειρία στο χώρο και ειδικά στο τμήμα φρούτων. Πληρ. τηλ. 22510 43081 (πρωινές ώρες). Ζητείται υπάλληλος για σούπερ μάρκετ, 20 - 30 ετών. Πληρ. τηλ. 6945-544290, κ. Γρηγόρης. Ζητείται ψήστης και τυλιχτής, μόνο με εμπειρία. Πληρ. τηλ. 22510 45516. Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτι-

Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. σε έκταση 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικία 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Πωλείται μονοκατοικία 90τ.μ., στον Πλάτανο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-

Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κου-

Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε

ζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919.

ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919. Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτί-

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδιών.

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559.

κός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. β) Υπάλληλος γραφείου με άπταιστη γνώση προγράμματος Excell, εμπορικού προγράμματος κεφαλαίου και δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Ζητείται βρεφονηπιοκόμος για πλήρη απασχόληση. Βιογραφικό στο homeland@windowslive. com

Από Κ.Ξ. Γλωσσών στη Γέρα ζητούνται καθηγήτριες Αγγλικών -

Γαλλικών - Γερμανικών και Πληροφορικής για συνεργασία από το Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6944450982, 6946-167995. Το εστιατόριο «Φίλεμα» στο αεροδρόμιο ζητά επαγγελματία σερβιτόρο και βοηθούς για την κουζίνα, (τηγάνι), για την καλοκαιρινή σαιζόν. Πληρ. τηλ. 22510 41278, 6973-809282. Ζητείται από επιπλοποιείο τεχνίτης για τοποθετήσεις ντουλάπας, κουζίνας, πόρτας. Πληρ. τηλ. 6937-086330.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Άνδρας 47 ετών ζητά εργασία χω-

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή TDM 900, σε άριστη κατάσταση, με 35.000 χλμ. και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6948-582225. Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Toyota RAV4, χρώματος ασημί, 5θυρο, με 83.000 χλμ.. Μοντέλο τέλους 2003. Σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6947-813373. Πωλείται αυτοκίνητο BMW μαύρο, κουπέ, δίπορτο, μοντέλο ‘99, αυτόματο, σε πολύ καλή κατάσταση. Δεκτός κάθε τεχνικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6972-422195. Πωλείται αγροτικό Fiat, 1.700cc, πετρελαίου, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-167995. Πωλείται Toyota Dyna 250, 3.500 κυβικά, diesel, 6,2 τόνοι μικτού βάρους. Ανατροπή με ψαλίδι, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται Daihatsu Terios, μοντέλο 2003, full extra, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συ-

μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-021559, 22530 52170 και 22510 41770, www.lesvosestate.gr

οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559.

Πωλείται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947 021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 154τ.μ. στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 02`1559, www. lesvosestate.gr

Πωλείται λόγω αναχώρησης πολυτελέστατη μονοκατοικία 140τ.μ. στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον ναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973-044717, 6978-856427. Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944-608211.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται ψαρόβαρκα μάρκας Marinco, 4,70μ., με 2 μηχανές Yamaha 25 (με μίζα) και 2,50 ίππων. Με όλα τα εξαρτήματα (τιμονιέρα, τέντες κ.λπ.). Πληρ. τηλ. 6974733499. Πωλείται βάρκα «Πρωτεύς 464», με εξωλέμβια YAMAHA μηχανή, 25 ίππων, τετράχρονη, με βυθόμετρο, σωστικά και τρέιλερ (δεκτός κάθε έλεγχος). Πληρ. τηλ. 6974-943390. Πωλείται σκάφος Ποσειδών 5,50, με Suzuki 70ΗΡ τετράχρονη - βοηθητική Suzuki 6ΗΡ τετράχρονη - και τρέιλερ. Φουλ έξτρα. Πολύ λίγες ώρες χρήσης. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γα-

Πωλούνται 3 οροφοδιαμερίσματα σε αυτόνομο κτήριο, 65τ.μ. το καθένα, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλούνται οικόπεδα στη Λάρσο σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr στράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται Boxer κουτάβια, γεννημένα 5-6-2010 καθαρόαιμα, χρώματος κανελί και λευκά. Πληρ. τηλ. 6945-658426. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Hellas On Line, απεριόριστη τηλεφωνία & ADSL Internet, εντελώς δωρεάν για 2 μήνες, αποκλειστικά για τη Μυτιλήνη! Σε όλα τα καταστήματα Vodafone ή καλώντας στο 13844.

Πωλούνται μεταχειρισμένα 1 τριθέσιος καναπές-κρεβάτι, βιβλιοθήκη, παπουτσοθήκη, καθρέπτης, ντουλάπι μπάνιου, ένα ράντσο με στρώμα, όλα από το IKEA, 300 ευρώ. Επίσης, για παιδικό δωμάτιο κουκέτα με τα στρώματα, 2 γραφεία, 2 ντουλάπες, όλα NEOSET, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6978373101.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ρίς ασφαλιστικές εισφορές. Πληρ. τηλ. 6998-443598. Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262. Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Καθηγήτρια αγγλικών, απόφοιτη Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., με πολυετή πείρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα. Πληρ. τηλ. 6974359186, 22510 47161. Ο Καθηγητής Πληροφορικής ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝ προετοιμάζει για ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στο μάθημα Προγραμματισμού. Πληρ. τηλ. 6948-290929. Καθηγήτρια γερμανικών, πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανι-

κών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου, λυκείου, ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.


16 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΠΑΥΛΗ ΣΟΦΙΑ Αγ. Ειρήνης1-3 Τηλ. 22510 20879

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ Ζαλόγγου 33 - Συνοικισμός Τηλ. 22510 42455 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 13.8.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΛΙΣΣΟΣ”

08.00 ΠΡΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

08.10 ΠΡΟΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 28709/3587/4-08-2010 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δημοτικό κατάστημα Μήθυμνας, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση του Ονησφόρου Κλεάνθη, έκταση στη θέση «ΜΑΜΟΥΤ-ΛΑΚΚΟΣ» περιοχής Δημοτικού Διαμερίσματος Μήθυμνας, Δήμου Μήθυμνας, ως εξής: α) η έκταση εμβαδού Ε1=9.340,25 τ.μ. ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79), β) η έκταση εμβαδού Ε2=4.790,20 τ.μ., ως χορτολιβαδική (παρ. 6β του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3208/03 και ισχύει σήμερα) που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Δασικής Υπηρεσίας. Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 11-08-2010 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Αγιάσος, 12 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγιάσου προκηρύσσει την πρόσκληση μια (1) θέσης γυμναστή για τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού περιόδου 2010-2011 τα οποία θα είναι διάρκειας 32 εβδομάδων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με το Ν. 2190/94, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει. Απαραίτητα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση. 2. Βιογραφικό σημείωμα. 3. Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι είναι άνεργος/-η και ότι τα στοιχεία στην αίτηση και στο βιογραφικό είναι αληθή. 4. Επικυρωμένη φωτοτυπία πτυχίου και ειδικότητας. 5. Αναγνώριση από το ΔΙΚΑΤΣΑ (για απόκτηση πτυχίου στην αλλοδαπή). 6. Επικυρωμένη φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. 7. Πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν την κοινωνική κατάσταση των ενδιαφερομένων για όσους έχουν ιδιαίτερους κοινωνικούς λόγους. 8. Νόμιμα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα και αποτέλεσαν κριτήριο επιλογής. 9. Αποδεικτικό ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος. Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων λήγει με τη συμπλήρωση δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΔΑ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΤΣΑΜΠΛΑΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ «Γιάννης και Αριστείδης Δελής»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (εργολάβου καθαρισμού σχολείου) Η Σχολική Επιτροπή του Πειραματικού Γυμνασίου του Παν/μιου Αιγαίου με βάση την Πράξη 3/10-8-2010 ανακοινώνει ότι: Πρόκειται να προσλάβει εργολάβο καθαρισμού του Σχολείου για το Σχολικό έτος 2010- 2011 Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση

προς τη Σχολική Επιτροπή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2010 κάθε Τετάρτη 9-12 το πρωί στο Γραφείο του Σχολείου. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά (οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό φορ. δήλωσης 2009, πολυτεκνίας κ.λπ.). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22510 43700, τις παραπάνω ημέρες και ώρες. Μυτιλήνη 11/8/2010 Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Βενέτας Γεράσιμος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Μυτιλήνη 11-08-2010 Αριθ. Πρωτ. 28108/3521

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στη Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ που εδρεύει στη Μυτιλήνη και ύστερα από την αριθμ. 15/23/5578/02-06-2010 Εγκριτική Απόφαση της Τετραμελούς Επιτροπής της παρ. 1, του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ.: 33/2006 (Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, ΦΕΚ 280/Α/28-12-2006) όπως ισχύει και την αριθμ. 23491/28-06-2010 απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου συνολικού αριθμού πέντε (5) ατόμων για την κάλυψη εποχικών αναγκών της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν 2190/1994, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, για τις εξής κατά αριθμό ατόμων ειδικότητες και τα αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα και

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

για χρονική περίοδο οκτώ (8) μηνών για δύο άτομα και τριών (3) μηνών για τρία (3) άτομα. Οι εργασίες θα καλύψουν τις ανάγκες της Δ/νσης Δασών Ν. Λέσβου στη νήσο Λέσβο. 1) ΤΕ Δασοπόνος ένας (1) Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Δασοπονίας ή Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας διάρκεια σύμβασης οκτώ (8) μήνες. 2) ΥΕ Εργάτης - Δασεργάτης ένας (1) χωρίς τυπικά προσόντα - διάρκεια σύμβασης οκτώ (8) μήνες. 3) ΥΕ Εργάτες τρεις (3) χωρίς τυπικά προσόντα - διάρκεια σύμβασης τρεις (3) μήνες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου Κουντουριώτη 79, αρμόδια υπάλληλος κ. Ευρυδίκη Μαυρέλλη, τηλ, 2251-350907 εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών που αρχίζει από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησης στο κατάστημα της Υπηρεσίας μας και στον χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού ή κοινοτικού

καταστήματος της έδρας της υπηρεσίας μας. (Εφόσον η ανάρτησή της είναι μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες). Ε.Γ.Γ.Π.Β.Α. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΦΩΤΙΟΣ ΚΡΑΛΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ, MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 1207/8190/11-082010 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δημοτικό κατάστημα Μυτιλήνης, χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της Ελένης Χονδρονικόλα - Αγιασώτου, έκταση 1.628,21 τ.μ., στη θέση «Κράτηγος», Δ.Δ. Αγ. Μαρίνας Δήμου Μυτιλήνης ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 11-08-2010 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ Συκούντα 12 Αυγούστου 2010

Ευχαριστήριο Ο Δήμος Ευεργέτουλα ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων κ. Κύτελη για τη διάθεση εργατικού προσωπικού του Συνδέσμου για τη συλλογή σκουπιδιών από τον επαρχιακό δρόμο προς Αγιάσο. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΥΠΑΘΕΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΜΕΤΡΙΟ

Κ Τ Ε Ο

Προαγγελία γάµου

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι: ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

Ο Αγγελής Ευστράτιος του Θεοδώρου και της Χρυσούλας, το γένος Καρβέλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Πατσοπούλου Μιχαέλα του Γεωργίου και της Γιούτα Ζανέτ, το γένος Γιούνκε, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγ. Φωκά Βρίσας.

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS

5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13:00 - 13:50

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

85231511

19:10 - 20:00

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ

ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MA RFI N E GN ATI A BA NK

14:20 - 15:10

0266727426

20:30 - 21:20


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

οκαιριού στη Λέσβο έσται και ανοιχθήσεται, και ουδείς ου μη διέλθει δι’ αυτής». [σε μετάφρασή μου οι στίχοι): «Απόστολοι στάζουν από τα σύννεφα δροσιά προς το θεοδρόσιστο από το ύψος ποκάρι (μαλλί από πρόβατο), σταγόνα ο Χριστός πνεύμα από τη μητέρα παίρνει».

Στην Αγία Γεθσημανή Το «Προσκυνητάριον» περιγράφει την αγία Γεθσημανή, όπου πήγαμε με τη συγχωρεμένη μάνα μου Έλλη και προσκυνήσαμε το πανάγιο μνήμα της Παναγίας: «Η αγία Γεθσιμανή, εις την οποίαν είναι το πανάγιον μνήμα της παναχράντου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας· αυτού κατερχόμενοι από μίαν ευρυχωροτάτην πέτρινην σκάλαν, με πενήντα βαθμίδας ... Καταβαίνοντες δε, κάτω εις το έδαφος, κατά το δεξιόν μέρος, είναι το άγιον Κουβούκλιον, ένθα είναι και το άγιον μνήμα της κυρίας ημών Θεοτόκου, μάρμαρον λευκότατον, αναπέμπων ευωδίαν θαυμάσιον, επάνω του οποίου κρέμανται, καντήλαις ακοίμηταις εικοσιδύο, και λειτουργούσιν οι ορθόδοξοι καθ’ εκάστην ημέραν, υπέρ ψυχικής σωτηρίας των ευσεβών χριστιανών ... Εντεύθεν ως λίθου βολήν είναι λίθος ριζημαίος, και αυτού η πανάμωμος Θεοτόκος, εν τη μεταστάσει αυτής, ανερχομένη εις τους ουρανούς, έδωκε την ζώνην αυτής τω Αποστόλω Θωμά, εις πίστωσιν της Αναστάσεως αυτής ... Αυτού εις τον ίδιον τόπον εφάνη Άγγελος Κυρίου πάλιν προς την Θεοτόκον, και δίδωντας αυτή ένα κλάδον φοίνικος, της εμύνησε την εις ουρανούς μετάστασίν της». Γεθσημανή σημαίνει στα εβραϊκά λιοτρίβι, από τους ελιώνες και τα λιοτριβειά που υπήρχανε την εποχή του Χριστού σ’ αυτό τον τόπο. Γραπτή παράδοση στον 8ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει ιδιοκτήτη τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Εδώ το πανάγιο Μνήμα-Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ιστορικοί, αρχαιολόγοι κι εκκλησιαστικοί συγγραφείς έχουνε διαφορετική γνώμη για τον κτήτορα και τη χρονολογία της πρώτης εκκλησιάς. Η πιο παλιά αυθεντική πληροφορία πως υπήρχε κτίσμα στο πανάγιο μνήμα, βρίσκεται στο «Εγκώμιον Β΄ εις την πάνσεπτον Κοίμησιν της Θεομήτορος» του Ιωάννη Δαμασκηνού (πριν το 754 μ.Χ.), που παίρνει από τη λεγόμενη «Ευθυμιακή Ιστορία». Ο άγιος Δαμασκηνός αναφέρει ότι ο γέροντας βυζαντινός αυτοκράτορας Μαρκιανός

(450 - 457) και η γυναίκα του Πουλχερία «κάλεσαν τον Ιουβενάλιο και τους άλλους επισκόπους της Παλαιστίνης, που βρίσκονταν τότε στην Κωνσταντινούπολη για την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451) και τους είπαν: «Ακούμε ότι στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται η πρώτη και εξαιρετική εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο χωρίο που ονομάζεται Γεθσημανή, όπου κηδεύτηκε το πάναγνό Της σώμα ... ». Η είδηση βεβαιώνεται κι από τον εγκωμιαστικό λόγο «στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που εκφώνησε ο άγιος Ιερώνυμος το 386: «Μέχρι τα χρόνια μας δείχνουν τον τάφον Της στη μέση της κοιλάδας Ιωσαφάτ, που βρίσκεται μεταξύ της Σιών και του Όρους των Ελαιών. Και συ, Παύλα, είδες τον τόπο, όπου προς τιμήν Της έκτισαν εκκλησία με ωραίους λίθους. Όλοι κηρύσσουν ότι η Μαρία τάφηκε μέσα σ’ αυτήν, αλλά ο τάφος Της είναι άδειος». Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η χρονολογία ανοικοδόμησης του Θεομητορικού Μνήματος στη Γεθσημανή τοποθετείται ανάμεσα 379 386 επί Θεοδοσίου του Μεγάλου. Η υπόθεση ενισχύεται μάλιστα και από την είδηση του χρονικού του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ευτύχιου (933 - 940), που σύμφωνα μ’ αυτή «ο βασιλιάς Θεοδόσιος έχτισε επίσης στην Ιερουσαλήμ την Εκκλησία της Γεθσημανής, όπου βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας και την οποίαν κατέστρεψαν οι Πέρσες, όταν κυρίευσαν την πόλη και κατέστρεψαν τις εκκλησίες της, που μένουν ερειπωμένες ως τις μέρες μας». Μ’ αυτά συμφωνεί και το Τυπικό της Εκκλησίας Ιεροσολύμων του 7ου αιώνα, όπου αναφέρεται ότι στις 22 Οκτώβρη γίνανε «μεγάλα εγκαίνια στη Γεθσημανή, στο ευκτήριον του αυτοκράτορα Μαρκιανού» (ευκτήριον-παρεκκλήσι). Επίσης, βυζαντινό χειρόγραφο του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο Βατικανό, περιλαμβάνει την εκκλησία της Θεοτόκου στη Γεθσημανή ανάμεσα στους 28 ναούς που έχτισε η αγία Ελένη. Μ’ αυτή την πληροφορία συμφωνεί απόλυτα ο εκκλησιαστικός συγγραφέας του 14ου αιώνα Νικηφόρος Κάλλιστος - Ξανθόπουλος. Ο πανάγιος Ναός-Τάφος είναι σταυροειδής βασιλική. Το Κενοτάφιο βρίσκεται στη μέση του ναού. Όπως παρατηρεί σημαδιακά ο Μέγας Βασίλειος «δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει κάτω από τη γη το

Σώμα Εκείνης, χάριν της Οποίας ο θεός έπλασε όλο τον κόσμο», γι’ αυτό αναλήφτηκε στους ουρανούς κι έμεινε ο τάφος κενός. Οι Έλληνες Αγιοταφίτες καλόγεροι κάνουνε κάθε μέρα λειτουργία στο ιερό κουβούκλιο του τάφου της Παναγίας. Στις 12 Αυγούστου (με το παλιό ημερολόγιο) παραμονές της Κοίμησης της Θεοτόκου, μεγαλόπρεπη πομπή ξεκινά από το μετόχι της Γεσθημανής, που βρίσκεται στην Άγια Αυλή του πανίερου Ναού της Ανάστασης. Ο ηγούμενος της Γεθσημανής βαστά την εικόνα της Κεκοιμημένης Παναγίας. Τον συνοδεύουν αρχιερείς, ο κλήρος και πολλοί πιστοί ψέλνοντες. Περνάνε από την Οδό του Μαρτυρίου (εκεί μέναμε με τη μάνα μου, απέναντι από το σπίτι της Αγίας Βερονίκης, που σκούπισε το ιδρωμένο, το ματωμένο πρόσωπο του Ιησού κι αμέσως αποτυπώθηκε η θεανδρική μορφή Του στο Άγιο Μανδήλιο) και την Πύλη με τα Λιοντάρια, κάνουνε στάσεις και δεήσεις στα ορθόδοξα μοναστήρια, φτάνουνε στο θεομητορικό Μνήμα, όπου ο ηγούμενος αποθέτει το σεπτό Της σώμα. Στις 14 Αυγούστου το πρωί ψάλλονται τα επιτάφια εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως τη Μεγάλη Παρασκευή, και περιφέρεται ανθοστολισμένο κουβούκλιο με την εικόνα της Κεκοιμημένης Παναγιάς. Στις 15 Αυγούστου (28 με το νέο ημερολόγιο) τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου και η εικόνα Της γυρίζει στο μετόχι στα εννιάμερα.

Στην Έφεσο Στη μικρασιατική Έφεσο που πήγα, οι Καθολικοί-παπικοί δείχνουνε τον τάφο της Παναγιάς στο βουνό του Κορησού, στην τοποθεσία «Καπουλί Παναγιά». Είναι ένα παρεκκλήσι που το λένε «Οίκο της Παρθένου», κι έτσι το διαφημίζουν οι βάρβαροι Τουρκαλάδες, για να μαζεύουνε τουρίστες και μπόλικους παράδες. Ακόμα σταυρουδάκια και εικονίτσες πλαστικές με την Παναγιά πουλάνε οι Τούρκοι στην Έφεσο, όπου, λένε, μετά το σταυρικό θάνατο του Χριστού, πήγε η Μητέρα του με το μαθητή του Ιωάννη και πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής της. Όλα τα ελληνικά μνημεία τα εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι. Το διαπίστωσα και στην Καππαδοκία, που, μέσα σε σπηλιές και στοές, υπάρχουνε πολλές εκκλησιές και μοναστήρια ορθόδοξα ελληνικά καταγραμμένα από βυζαντινές τοιχογραφίες. Έχουνε βγάλει τα μάτια σ’ όλους τους άγιους στις τοιχογραφίες, ξύσα-

νε το φρέσκο στον ασβέστη και πουλάνε... τουρισμό και πολιτισμό! Για την «Κοίμηση της Θεοτόκου» υπάρχουν αρκετά μνημεία κι αντικείμενα τέχνης, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα κ.λπ.. Έτσι, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας εικόνα από το δωδεκάορτο επιστυλίου τέμπλου, με σπάνια εικονογραφική λεπτομέρεια στην απόδοση του θέματος, η παρουσία στα ανοίγματα του κτηρίου του βάθους δυο γυναικείων μορφών. Το έργο στο 17ο αιώνα αποδίδεται σε άγνωστο καλλιτέχνη που ήταν εξοικειωμένος με τις κατακτήσεις της κρητικής σχολής, κυρίως σε ό,τι αφορά την τεχνική ποιότητα και την εικονογραφία. Στο ίδιο μουσείο εικόνα, που η παράσταση παρακολουθεί το διαμορφωμένο από τα παλαιολόγεια χρόνια βυζαντινό πρότυπο. Φιλοτεχνήθηκε από άγνωστο τεχνίτη που έδρασε γύρω στο 1700 (Βυζαντινό Μουσείο, Τα νέα αποκτήματα, 1986 1996). Στη Μονή Σταυρονικήτα, στ’ Αγιονόρος, εικόνα αυγοτέμπερα σε ξύλο, στα 1546, Κρητικής Σχολής. Ο Θεοφάνης Κρης ακολουθεί ένα λιτό, σφιχτό και ισόρροπο συνθετικό σχήμα, που, μέσα από την παράδοση της παλαιολόγειας ζωγραφικής, πέρασε στην κρητική σχολή του 15ου αιώνα. Στη Μονή Παντοκράτορα, στ’ Αγιονόρος, εικόνα αυγοτέμπερα σε ξύλο, στο 16ο αιώνα (αμφιπρόσωπη). Πάνω α-

πό κύκλο απλώνεται ανοιχτό ειλητάρι-μακρόστενη λωρίδα περγαμηνή, κου βαστούνε δυο άγγελοι, με επιγραφή από το Άσμα Ασμάτων «ΑΝΑΣΤΑ ΔΕΥΡΟ ΚΑΛΗ Η ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΟΥ ΚΑ/ΛΗ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΜΟΥ». Στο πάνω αριστερό τμήμα της εικόνας εικονίζεται μέσα σε σύννεφο ο απόστολος Θωμάς, να βαστά τη ζώνη της Παναγίας. Στη Μονή Κουτλουμουσίου, στ’ Αγιονόρος, εικόνα αυγοτέμπερα σε ξύλο, στα 1657. Εκτός από την παράσταση της Κοίμησης, η σύνθεση περιλαμβάνει και τη Μετάσταση της Θεοτόκου με την παράδοση της ζώνης στον απόστολο Θωμά, καθώς και τη μεταφορά των αποστόλων σε σύννεφα, που βαστούν άγγελοι, ενώ τα αρχικά του ονόματός τους γράφονται δίπλα σε κάθε απόστολο. Στην πίσω όψη της εικόνας εικονίζεται με κόκκινο χρώμα σταυρός με το αποτροπαϊκό (αποκρουστικό) ΙΣ-ΧΣ-ΝI-ΚΑ, κι ανάμεσα στις κεραίες του τα αρχικά: Θ ΤΗΣ ΕΚ/ΚΛΗΣΙ/ΑΣ ΘΘΘ. ΧΧΧΧ = Χριστός Χάριν Χριστιανοίς Χαρίζει. ΕΕΕΕ = Ελένη Εύρε Ελέους Έρεισμα. Στη Μονή Βατοπεδίου, στ’ Αγιονόρος, εικονίδιο με Δωδεκάορτο σε στεατίτη, στο 14ο αιώνα. Σ’ ένα από τα διάχωρα η επιγραφή: Η ΚΟΙΜΗCΙ(ς) ΤΗΣ Θ(εοτο)Κ(ου). Στο ανάγλυφο, οι κύριες μορφές έχουνε κάποια ιδιαίτερη φροντίδα στην απόδοση των χα-

17

ρακτηριστικών του προσώπου. Στη Μονή Ιβήρων, στ’ Αγιονόρος, σταυρός ευλογίας, σε ξύλο, ασήμι επίχρυσο, σμάλτα, πολύτιμες πέτρες, στα 1676. Στον ξύλινο πυρήνα του σταυρού εικονίζονται, σε πολύ μικρή κλίμακα και με λεπτό σκάλισμα, οι παραστάσεις του Δωδεκάορτου. Ανάμεσά τους και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο σταυρός ευλογίας του πατριάρχη Διονυσίου του Δ΄ αποτελεί ένα ακόμα εκλεπτυσμένο δείγμα της κωνσταντινουπολίτικης αργυροχρυσοχοΐας του δεύτερου μισού του 17ου αιώνα. Στο Πρωτάτο, στ’ Αγιονόρος, εικόνα αυγοτέμπερα σε ξύλο, από τέμπλο του 1611. Η σύνθεση, παρά τις ιδιομορφίες της, ακολουθεί το γενικό εικονογραφικό σχήμα που συναντάται στις αγιορείτικες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, με ορισμένα στοιχεία από παλιότερα έργα. Στη Μονή Ιβήρων, στ’ Αγιονόρος, σε Άγιο Ποτήρι, με ασήμι επίχρυσο και πέτρες από υαλόμαζα, στα τέλη 16ου αιώνα. Ανάμεσα στις παραστάσεις, γύρω από την κούπα, χαραγμένη και η Κοίμηση της Θεοτόκου. (Θησαυροί του Αγίου Όρους, Υπουργείο Πολιτισμού, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους Άθω, Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωσυνέχεια στη ΣEΛ. 23


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Τρεις νέες εικαστικές εκθέσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη ρεις νέες εικαστικές εκθέσεις, που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 30 του μήνα, υποδέχεται το Αρχοντικό Γεωργιάδη. Ως «Αιώνιος ταξιδευτής», ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει έκθεση με έργα ζωγραφικής του, γιατί, όπως λέει, «όλη μας η ζωή είναι ένα ταξίδι!!!». Σε άλλο χώρο θα φιλοξενηθεί η έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Μπαρή με τίτλο «Χρωματικές πτυχές του χρόνου». Η Αλεξάνδρα

Τ

Μπαρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988, έχει όμως καταγωγή από την Αγιάσο Λέσβου. Ετοιμάζεται να μπει στο πέμπτο έτος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Λέσβο. Τέλος, τις ίδιες ημερομηνίες θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Αρχοντικού η έκθεση video art του Στρατή Σάλτα, με τίτλο «Μνήμη μιας ανάσας». Ο Στρατής Σάλτας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε Καλές Τέχνες και Graphic Design στην Αθήνα και την Αγγλία.

Μια θεατρική παράσταση στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

«Η νύχτα πριν από τα δάση» ια θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο «Η νύΜ χτα μόλις πριν από τα δάση», του Bernard Marie Koltès, θα παρουσιάσει την Τρίτη 17 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, το Καλλιτεχνικό Αίθριο Σύρμα. Δύο ιστορίες. Δύο μετανάστες. Δύο άνθρωποι μετέωροι: τους λείπει η ταυτότητα, η πατρίδα, το σπίτι. Το έδαφος κάτω από τα πόδια τους είναι ανοίκειο,

ξένο. Φέρνοντας στη σκηνή αποσπάσματα από το έργο «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση», ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του σύγχρονου θεάτρου, οι δύο ηθοποιοί επικοινωνούν τη δική τους «εσωτερική ξενιτιά», σημάδι των καιρών μας, καθώς ονειρεύονται ο καθένας τη δική του «έξοδο» από αυτήν. Δεν προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις, αλλά να δώσουν

μια πολύ σημαντική ερώτηση: «Τι σημαίνει “δάσος” για τον καθένα από εμάς;». Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία, είναι της Βίκης Καλπάκα και της Φιλιώς Λούβαρη. Η χορογραφία είναι της Φιλιώς Λούβαρη, το βίντεο του Πάνου Κούρτη, τα κοστούμια της Έλενας Χασαλεύρη, οι φωτισμοί της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν και η φωτογραφία του Pedro Novo.

Οι «Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

«Ιατρείο Μικρών Ζώων» ο συγκρότημα «Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη», με Τπρωταγωνιστές το Μιχάλη Σιγανίδη και έξι ακόμη κορυφαίους μουσικούς, ανάμεσά τους και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ως ερμηνευτής, θα εμφανιστεί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη για μια συναυλία με τίτλο «Ιατρείο Μικρών Ζώων». Με άξονα το εσωτερικό ταξίδι, οι μουσικοί επιχειρούν μια περιήγηση στην ποίηση και τη λογοτεχνία, με όχημα το μουσικό αυτοσχεδιασμό. Το πρόγραμμα της ιδιαίτερης αυτής παράστασης αποτελείται από συνθέσεις από τους έξι δίσκους που έχει εκδώσει ο Μιχάλης Σιγανίδης από το 1987 μέχρι το 2006, με ποιήματα, πρόζες και αυτοσχεδιασμούς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ποιήματα και κείμενα των Μίλτου Σαχτούρη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,

«Γιορτή της Ελιάς 2010» στο Παλαιοχώρι της Ελιάς 2010» θα πραγματοποιηθεί σήμεΗρα«Γιορτή Παρασκευή 13 και αύριο Σάββατο 14 Αυγούστου στο Παλαιοχώρι του δήμου Πλωμαρίου. Στο πλαίσιο της γιορτής, σήμερα στις 8:30, θα γίνει εκδήλωση για την ελιά, με ομιλίες και λαϊκό γλέντι με το δεξιοτέχνη Τίμο Παντελέλλη και τη Γιάννα στο τραγούδι. Την ίδια ώρα το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί μια θεατρική παράσταση, ενώ έως τη Δευτέρα 16 Αυγούστου θα φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής.

Σάμιουελ Μπέκετ, Ομάρ Καγιάμ, Πωλ Ελυάρ, καθώς και στίχοι του συνθέτη. Ο Μιχάλης Σιγανίδης, μια από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, είναι ένας από τους εκπροσώπους της ελληνικής αβάντ-γκαρντ δημιουργίας, μέλος των «Χειμερινών Κολυμβητών», των «Primavera en Salonico» κ.ά.. Στη συναυλία του Σαββάτου, εκτός από φωνητικά, θα παίξει κοντραμπάσο, κιθάρα, ενώ θα είναι υπεύθυνος για τις μαγνητοταινίες. Μαζί του θα εμφανιστούν: Αντώνης Ανισέγκος (πιάνο), Αλκίνοος Ιωαννίδης (φωνή, φλογέρα), Κώστας Θεοδώρου (τύμπανα), Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα, νέι) και Θύμιος Ατζακάς (πνευστά). Μας περιμένουν, για μια μοναδική συναυλία για… «ψαγμένους» ταξιδευτές.

«Βιριδιάνα» του Μπουνιουέλ στις «Νύχτες Μαγείας» «Βιριδιάνα» του Λουίς ΜπουνιΗουέλταινία θα προβληθεί στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 16 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Η νεαρή Βιριδιάνα έχει διαλέξει μια ζωή σύμφωνη με το γράμμα του θεού της. Η διαδρομή της μέσα στη ζωή της δε νοείται να αποκλίνει από τις θεϊκές οδηγίες. Βέβαια, ο κόσμος μέσα στον οποίο κινείται, δε μοιράζεται τις ίδιες αγνές προθέσεις. Λίγο πριν αφοσιωθεί επίσημα στο Θεό, επισκέπτεται το μοναδικό συγγενή της, ένα

χήρο θείο. Ο καταθλιπτικός μεσήλικας με τις κρυφές συνήθειες, θα επιχειρήσει να την κάνει δική του για πάντα. Πνιγμένος από τις ενοχές και την αυτολύπηση, ο άνδρας θα αφήσει όλη του την περιουσία στη μακρινή ανιψιά. Πρόκειται για την πιο «βλάσφημη» ταινία του Μπουνιουέλ, του βασικού εκπροσώπου του σουρεαλιστικού κινηματογράφου. Παίζουν: Σιλβάνα Κορσίνι, Σίλβια Πινάλ, Φερνάντο Ρέι, Φρανσίσκο Ραμπάλ, Κριστιάν Βαντίμ, Μαργκαρίτα Λοθάνο.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Σάββατο 14 Αυγούστου

«Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη»

στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Νοερές πόλεις». Έκθεση έργων ζωγραφικής του Αλέξανδρου Καραβά «Οδύσσεια». Έκθεση έργων ζωγραφικής του Αλέξανδρου Βακιρτζή «Ταξίδι στη Χώρα του κάλλους». Έκθεση έργων ζωγραφικής της Gabriella Sterzi «Ταξίδι στον κόσμο της γιαγιάς». Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Καραπιπέρη «Mantiq al-Tayr ή το “Συνέδριο των πουλιών”». Ελεύθερη εικονογράφηση της ιστορίας, με φωτογραφίες και βίντεο του Ευθύμιου Σανίδη

Από Δευτέρα 16 Αυγούστου έως Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου

Έως Τρίτη 17 Αυγούστου στο Παλιό Λουτρό στην Επάνω Σκάλα Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Καλαντζάκη

Έως Πέμπτη 19 Αυγούστου από 10:00 έως 14:00 και από 18:00 έως 22:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη δήμου Μήθυμνας «*υπόμνημα». Έκθεση ζωγραφικής 12 νέων καλλιτεχνών, παράλληλα με εκθέματα από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας στη Στέγη Τεχνών «Τρύφων» στο Μόλυβο Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Λαμπιδιώτη

Έως Τρίτη 24 Αυγούστου κάθε μέρα από τις 9:00 έως τις 20:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου με θέμα «Λέσβος - Άγιο Όρος»

Έως Τρίτη 31 Αυγούστου από τις 10:00 έως τις 21:00 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Η 15η Έκθεση Κεραμικής Μανταμάδου

Σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου στις 19:00 στο Δημοτικό Σχολείο του Μούδρου Εκδήλωση για τα παιδικά παραδοσιακά παιχνίδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας Εκδήλωση της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, με ομιλία για το Φώτη Κόντογλου, μουσικές και τραγούδια στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Ταξίδι στους ήχους των λαών». Συναυλία με το συγκρότημα «Γη και Θάλασσα» στις 21:00 στην πλατεία Δαφίων «Τα Δαφιώτικα» με μουσική, χορό και φαγητό στις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Άντισσας Μουσική βραδιά με το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος»

Αύριο Σάββατο 14 Αυγούστου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Ιατρείο μικρών ζώων». Μουσική συναυλία του συγκροτήματος

από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00 στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Έκδυσις»

Δευτέρα 16 Αυγούστου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Νύχτες Μαγείας» με την ταινία «Βιριδιάνα» του Λουίς Μπουνιουέλ στις 21:30 στον Αύλωνα Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Τρίτη 17 Αυγούστου στην Άντισσα Ετήσιος καλοκαιρινός χορός με το συγκρότημα της Κάπης στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Δύο ιστορίες». Θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Bernard Marie Koltès, από το Καλλιτεχνικό Αίθριο Σύρμα στις 21:00 στο λιμάνι του Μούδρου Η θεατρική παράσταση «Κωμωδία δρόμου με πλάνες και όνειρα», από την ομάδα «Θίασος HELIX», με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και πολλά πυροτεχνήματα

Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 12:00 στις πλατείες Ρεπανιδίου, Καλλιόπης και Ρωμανού δήμου Μούδρου Αφηγήσεις από τη μυθολογία της Λήμνου για μικρούς και μεγάλους στις 19:00 στον αρχαιολογικό χώρο των Καβειρίων στη Λήμνο 2ο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών με αφηγήσεις για παιδιά στις 20:00 στο Αρχοντικό Γώγου στη Βατούσα Εκδήλωση - διάλεξη με θέμα «Ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου» και περιοδική έκθεση με τίτλο «Φυτά & Παράδοση: Μια άλλη οπτική της βιοποικιλότητας» στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Μουσικό ταξίδι στα ηχοχρώματα της Jazz». Συναυλία με το συγκρότημα «Jazz Obsession» στις 21:00 στον αίθριο χώρο του παλιού σχολείου στο Γιαλό Ερεσού Η παράσταση «Μπαμπά μην ξανά πεθάνεις Παρασκευή» από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» στις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Φίλιας Εκδήλωση με ζωντανή μουσική από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αθηναίων Φίλιας στις 21:30 στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης στο ξενοδοχείο «Πανσέλινος» στο Μόλυβο Ο χορός του Συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας στην πλατεία Κοντοπουλίου στη Λήμνο Αφηγήσεις με τη συμμετοχή λαϊκών αφηγητών


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

19

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας «ξαναζωντάνεψε» μετά από 2.500 χρόνια, με περισσότερους από 2.000 θεατές να παρακολουθούν το έργο «Οιδίπους Τύραννος»

Σύγχρονο θαύμα!

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH υγκίνηση και δέος από ηθοποιούς και θεατές στην πρώτη παράσταση που δόθηκε προχθές το βράδυ, Τετάρτη 11 Αυγούστου, μετά από 2.500 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας. «Ο Οιδίπους Τύραννος», ο τραγικός εστεμμένος της Θήβας, έκοψε το νήμα μετά από δυόμισι χιλιετίες και ζωντάνεψε σ’ ένα από τα σπουδαιότερα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου το αρχαίο δράμα. Οι δυο χιλιάδες και πλέον θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση μέσα στο θέατρο αλλά και στο χώρο δίπλα, εκεί όπου ο δήμος Μούδρου είχε στήσει γιγαντοοθόνες, παρακολούθησαν με προσήλωση, σεβάστηκαν το χώρο και όλοι εξέφρασαν την ευχή να καθιερωθεί ετήσια διοργάνωση αρχαίας τραγωδίας στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας. Φανερά συγκινημένοι λίγο ος.» πριν ξεκινήσει η παράστα- Το αρχαίο θέατρο της Ηση, ο υφυπουργός Υποδο- φαιστίας, σύμφωνα με τον μών, Μεταφορών και Δι- κ. Αδαμίδη, μπορεί να ακτύων Νίκος Σηφουνάκης ποτελέσει «το κέντρο μιας και ο δήμαρχος Μούδρου, ανάπτυξης με βάση τον Κώστας Αδαμίδης, ανα- πολιτισμό. Ένα όραμα που φέρθηκαν στις προσπάθει- τέθηκε με τη διακήρυξη ες που καταβλήθηκαν όλα της Πολιόχνης για την ααυτά τα χρόνια για να γίνει νάδειξη του αιγαιοπελαγίτο «όνειρο πραγματικότη- τικου πολιτισμού. Αυτή είτα» και - όπως ανέφερε ο ναι η δύναμη της Ελλάδας κ. Σηφουνάκης στους θεα- και της Λήμνου. Εδώ πιθατές - «η αναστύλωση και η νότατα κρύβεται μια νέα ανάδειξη του αρχαίου θεά- Δήλος, όπως ανέφερε χατρου και η προοπτική ανά- ρακτηριστικά ο κ. Σηφουδειξης συνολικά της νε- νάκης, και είναι λογικό αν κρόπολης της Ηφαιστίας κοιτάξουμε γύρω μας. Πέυπήρξε και παραμένει στό- ρυσι το καλοκαίρι ο χος και όραμα. Σ’ αυτό το Christian Sciaretti, σκηνοεκπληκτικό αρχαϊκό τοπίο, θέτης του Εθνικού Θεάστοχεύουμε στην ετήσια τρου της Γαλλίας, επισκέκαθιέρωση ενός διημέρου φθηκε τη σπηλιά του Φιαρχαίας τραγωδίας στον λοκτήτη πριν την παράσταιερό χώρο του αρχαίου θε- ση στο Παρίσι. Ακολούθηάτρου.». σε πολύμηνη επαφή με το Συγκινητικός ο λόγος του Εθνικό Θέατρο της Γαλδημάρχου Μούδρου, Κώ- λίας για το ανέβασμα του στα Αδαμίδη: «Είναι προ- “Φιλοκτήτη” στο φυσικό φανές ότι η συνείδηση του χώρο. Όμως ο θάνατος πως στο χώρο αυτό έχουν του πρωταγωνιστή, κατοικήσει θεοί και κοινοί Laurent Terzief, ματαίωσε θνητοί στην ιστορική δια- την παράσταση. Η σημεριδρομή άνω των 3.000 χρό- νή παράσταση προέκυψε νων που έχει ο τόπος αυ- ως πρόταση του Νίκου Σητός, ότι η μοναξιά του Φι- φουνάκη πριν τέσσερις λοκτήτη στο Σοφοκλή κά- μήνες, αλλά ουσιαστικά που είχε ακουμπήσει σε τον τελευταίο μήνα οριστιτούτες τις πέτρες, δημι- κοποιήθηκε.». ουργεί συγκίνηση και δέ- Ο σκηνοθέτης της παρά-

Σ

στασης «Οιδίπους Τύραννος», Σπύρος Ευαγγελάτος, ενθουσιασμένος από το αρχαίο θέατρο, δήλωσε ότι επιθυμεί να ανεβάσει «Φιλοκτήτη» στο «φυσικό του χώρο» και ευχαρίστησε όλους για τη δυνατότητα που του δόθηκε η πρώτη παράσταση που ανεβαίνει μετά από 2.500 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας να είναι αυτή που ο ίδιος σκηνοθέτησε. «Έρχομαι για πρώτη φορά στη Λήμνο και χαίρομαι πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνεται», δήλωσε ο πρωταγωνιστής της παράστασης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ για το αρχαίο θέατρο τόνισε ότι «το γεγονός του χώρου υπερβαίνει την παράσταση. Ευχαριστούμε γι’ αυτή τη πολύ σπουδαία ευκαιρία που μας δόθηκε.». Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη δήλωσε ενθουσιασμένη από το χώρο του αρχαίου θεάτρου, από την ακουστική, αλλά και την προσήλωση των θεατών στην παράσταση. «Χαίρομαι που ένα ακόμη αρχαίο θέατρο προστίθεται στον αριθμό των αρχαίων θεάτρων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η ενέργεια που έχει ο καλλιτέχνης, τα μάρμαρα που είναι διαποτισμένα από ήχους, όλο αυτό το σκηνικό

δημιουργεί μια άλλη αίσθηση σε όλους.» Την παράσταση παρακολούθησαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, η Λημνιά στην καταγωγή βουλευτής Έβρου Όλγα Ρενταρή - Τέντε, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, οι δήμαρχοι Μούδρου Κώστας Αδαμίδης, Μύρινας Νάσος Σκαμάγκης και Νέας Κούταλης Δημήτρης Βουλγαράκης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λήμνου, Σάββας Βαρελτζής, στελέχη της αυτοδιοίκησης και το σύνολο των φορέων της Λήμνου.

Παρεμβάσεις… Οι παρεμβάσεις που έγιναν για το ανέβασμα της πρώτης, μετά από 2.500 χρόνια, παράστασης έχουν μόνιμο χαρακτήρα και η προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτου, έδωσε την υπόσχεση ότι το αρχαίο θέατρο, με την κατάλληλη φροντίδα, θα μπορεί να λειτουργεί και τα επό-

μενα χρόνια, με παραστάσεις που αρμόζουν στον ιερό χώρο. Το αρχαίο θέατρο είναι το σημαντικότερο μνημείο της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους «συνδέεται άμεσα με την εγκατάσταση των Αθηναίων στη Λήμνο και βέβαια με τους θεσμούς της δημοκρατίας». Τα πρώτα ίχνη του θεάτρου εντοπίστηκαν το 1928 και το 1930 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Silvio Accame. Συστηματικότερη, όμως, ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 1937 έως το 1939 από τον G. Libertini. Τότε αποκαλύφθηκε η ορχήστρα, η σκηνή και το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου. Η ανασκαφή, όμως, διακόπηκε λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και από τότε το θέατρο παρέμεινε ερειπωμένο, με ορατά τα σημάδια της λιθοθηρίας, έως το 2002 που ξεκίνησαν οι εργασίες στερέωσης και ανάδειξης και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2004. Η επιμονή του υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη και του δημάρχου Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, για να λειτουργήσει ξανά το θέατρο έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο γεμάτο χρώματα δειλινό της 11ης

Αυγούστου του 2010. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο δήμαρχος Μούδρου, ο οποίος μετέφερε τα λόγια ενός κατοίκου της περιοχής «που πριν λίγες μέρες είπε: “όταν κάποτε μας δείχνατε τις πέτρες του θεάτρου και μιλούσατε για μελλοντικές παραστάσεις, εμείς γελούσαμε για την κοροϊδία”. Όμως κάποιοι πίστεψαν σ’ αυτό και φθάσαμε ως εδώ. Πώς να ξεχάσω, όμως, τη διαχρονική αγωνία της κ. Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου για την τύχη του θεάτρου της Ηφαιστίας και για τη μοναδική σχετική αρθρογραφία της, ή το Νίκο Σηφουνάκη για την ουσιαστική διαχρονική του συμβολή. Όμως είναι προφανές ότι για την πραγματοποίηση του ονείρου δούλεψαν πολλοί», τόνισε ο κ. Αδαμίδης, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Όπως οι Αθηναίοι πολίτες μαζί με τους Ηφαιστιείς και ίσως τους προσκυνητές του Καβειρίου απολάμβαναν στο θέατρο της Ηφαιστίας, “μίμησιν πράξεως σπουδαίας και τελείας”, ας τη ζήσουμε απόψε στον ίδιο χώρο, ας ενδώσουμε γι’ άλλη μια φορά στην αίσθηση της αναζήτησης στον ίδιο τόπο της δράσης του δράματος.»

Περήφανοι ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Κώστας Αδαμίδης για το όνειρο που έγινε πραγματικότητα


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ Με τα πρώτα ματς του Κυπέλλου Λέσβου «Γεώργιος Καρέκος», ξεκινά η αγωνιστική χρονιά για τις ομάδες του νησιού μας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 Ο 34χρονος Μυτιληνιός τερματοφύλακας Γιώργος Σουλογάνης, θα αγωνιστεί φέτος με τα χρώματα της Δόξας Δράμας, υπό τις οδηγίες του πρώην προπονητή του Αιολικού, Μιχάλη Γρηγορίου. Οι δύο τους συνεργάστηκαν και πέρυσι στην ομάδα του Εθνικού.

Αυλαία την 1η Σεπτέμβρη η δική τους προετοιμασία ξεκινούν οι ομάδες της Λέσβου, για να παρουσιαστούν ανταγωνιστικές στην έναρξη των επίσημων διοργανώσεων της ΤΕ ΕΟΚ Λέσβου, με την Α΄ Φάση του Κυπέλλου «Γεώργιος Καρέκος». Εν τω μεταξύ, πριν λίγες ημέρες, τα σωματεία πήραν στα χέρια τους, τις προκηρύξεις του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος, σε όλες τις κατηγορίες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν αλλαγές ως προς το σύστημα διεξαγωγής τους. Οι κληρώσεις και για τις δύο διοργανώσεις, αναμένεται να πραγματοποιηθούν από την Τοπική Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη. Αναφορικά με το Κύπελλο Λέσβου, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων, ξεκινούν την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, η Β΄ Φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 του μήνα, οι ημιτελικοί την Τετάρτη στις 8/9 και ο τελικός το Σάββατο στις 11 του Σεπτέμβρη. Μια εβδομάδα αργότερα, θα ξεκινήσει και το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν φέτος 12 ομάδες, εκτός εάν η Γέρα τελικά αγωνιστεί στη Γ΄ Εθνική,

γραμμά τους, αθλητικά έργα, κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων και να στηρίξουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με κάθε τρόπο και μορφή».

Τ

Ξεκαθαρίζει σύντομα για τη Γέρα

Η ομάδα της Γέρας αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της ΕΟΚ, για τη συμμετοχή της ή όχι στο πρωτάθλημα της Γ´ Εθνικής

με αποτέλεσμα οι ομάδες να μείνουν 11 και οι αγωνιστικές να διεξάγονται με ρεπό. Οι ομάδες που θα αγωνιστούν σίγουρα στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας, είναι ο Παλλεσβιακός, ο Αρίων Μυτιλήνης, ο Αιολικός, ο Αστέρας Νίκης, ο ΑΟ Μυτιλήνης, ο Θησέας Παναγιούδας, οι Ελπίδες Παναγιούδας, ο Παγγεραγωτικός, ο Αιγέας Πλωμαρίου, ο Αρισβαίος Καλλονής και ο ΓΑΣ Ολυμπιάς Μήθυμνας. Ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΕΟΚ Λέσβου, κ. Δημήτρης Κουκουνιάς, δήλωσε

στα τοπικά Μέσα: «Με την ευκαιρία της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου 2010 2011, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΤΕ ΕΟΚ Λέσβου, να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά, χωρίς βία και μόνο με αθλητική άμιλλα. Στις αρχές του τόπου μας, και ενόψει, των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, να θυμίσω, ότι πρέπει να αντιληφθούν πως η νεολαία της ακριτικής Λέσβου, είναι η πιο αδικημένη και θα πρέπει επιτέλους να συμπεριλάβουν στο πρό-

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η πλέον κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της Γέρας στη Γ΄ Εθνική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “sport lesvos.gr”, κύκλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης αναφέρουν πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα, είναι η 20η Αυγούστου, κάτι που σημαίνει πως αν η Αναγέννηση Ρόδου δεν επιθυμεί τελικώς να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει και επίσημα γνωστό στα γραφεία της ΕΟΚ τις επόμενες ημέρες. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων έχουν οριστεί για τις 27 Αυγούστου. Η αγωνιστική περίοδος στη Γ΄ Εθνική, ξεκινά στα μέσα του Οκτώβρη και αν η Γέρα συμμετάσχει τελικώς σε εθνική κατηγορία, θα δοθεί παράταση για την πραγματοποίηση μεταγραφών.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ Περισσότερα από 103 πληρώματα θα λάβουν μέρος στο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τις 21 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία υποβολής συμμετοχών

Σπάει κάθε ρεκόρ η «Aegean Regatta» προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών σπάει φέτος η Κζωήςάθε «Aegean Regatta 2010», που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα! Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 103 σκάφη, ένας αριθμός που αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερος, καθώς απομένουν λιγότερες από δέκα ημέρες για τη λήξη της διορίας, το Σάββατο 21 Αυ-

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 19474/2647/1006-2010 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε και εκτίθεται στο δημοτικό κατάστημα Μούδρου χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της κ. Λαμπρινής Μπίνου έκταση εμβαδού 25.661,22 τ.μ. στην θέση «Πρίνος» δ.δ. Μούδρου Δήμου Μούδρου, ως εξής: α. τμήμα εμβαδού Ε1=

20.827,88 τ.μ. ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.») και β. τμήμα εμβαδού Ε2= 4.833,34 τ.μ., ως χορτολιβαδική κατά την έννοα της παρ.6β του άρθρου 3 του Ν.998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.» Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Β.Α. καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 10-06-2010 Ο Αναπληρωτής Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

γούστου. Η «Aegean Regatta» αποδεικνύει λοιπόν ότι είναι ο αγώνας ανοιχτής θαλάσσης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει και το διεθνή της χαρακτήρα, καθώς στις 103 συμμετοχές, υπάρχουν δύο σκάφη από τη Ρωσία («Bony Staf», «Leader»), ένα από την Ιταλία («Aria di Burrasca»), ένα από την Αγγλία («Τοtemic»), ένα από τη Βουλγαρία («Windwalker») κι ένα από την Κύπρο («Almira»). Αυτή η αγάπη των ιστιοπλόων για τον αγώνα, δίνει δύναμη στους διοργανωτές της «Ρεγκάτας του Αιγαίου» αλλά και αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και τη δεύτερη δεκαετία, προκειμένου όλοι οι ιστιοπλόοι να απολαμβάνουν τη μοναδική ομορφιά της θάλασσας του Αιγαίου και των νησιών της, αλλά και να έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους του Αρχιπελάγους, που διατηρούν αναμμένη και στα πιο μικρά νησιά, τη φλόγα του Ελληνισμού. Η «Aegean Regatta 2010» ανοίγει πανιά στις 22 Αυγούστου, με σημείο εκκίνησης τη Θάσο, ενδιάμεσους σταθμούς τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο και τερματισμό στο Μόλυβο της Λέσβου στις 28 Αυγούστου. Παράλληλα, θα γίνουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτουν φέτος με τον εορταστικό χαρακτήρα του αγώνα για τη συμπλήρωση των 10 ετών ζωής. Η «Aegean Regatta» διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, και τους Ν.Ο. Χίου, Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Ν.Ο. Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου, με συντονιστή Όμιλο για το 2010, το Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης.

Ιδανικό το ξεκίνημα για Όλυμπο και Βύρωνα ακόμη ομάδες ξεκίνησαν την προΔρικήύοετοιμασία τους για τη νέα ποδοσφαιχρονιά με όνειρα και φιλοδοξίες, για να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν βάλει. Και οι δύο ομάδες πραγματοποίησαν καλές και ποιοτικές προσθήκες και ήδη είναι τα μεγάλα φαβορί σε Α1 και Α2 όμιλο.

ΟΛΥΜΠΟΣ Άνεμος αισιοδοξίας Σε μια ακόμη μεταγραφή προχώρησε ο Όλυμπος Αγιάσου, «αρπάζοντας» την τελευταία στιγμή από άλλες ομάδες που τον διεκδικούσαν, τον Ταξιάρχη Καζάνη, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια, αγωνιζόταν στο Διαγόρα. Με την απόκτηση του ψηλόσωμου επιθετικού, ο αριθμός των μεταγραφών, έφθασε τις έξι, καθώς αποκτήθηκαν οι Δάλλας, Αφαλωνιάτης, Χωματάς, ενώ ανανέωσε ο Σκαρακάκης και επέστρεψε στην ομάδα ο Αποστόλης Λαλάς. Αποχώρησαν οι Κατσιάνος, Κάβουρας και ο γκολκίπερ Παπαδάκος. Ο Θοδωρής Παπαλόπουλος είναι το αφεντικό στον πάγκο, ελπίζοντας να οδηγήσει την ομάδα του σε επιτυχίες, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Η προετοιμασία πραγματοποιείται στο γήπεδο του Ιππείου, αφού στο γήπεδο της Αγιάσου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα έργα για την επίστρωση του συνθετικού τάπητα.

ΒΥΡΩΝ ΜΟΡΙΑΣ Ενισχυμένος παντού Ακόμη πιο δυνατός σε άμυνα και επίθεση, έγινε ο Βύρων Μόριας, που ενέταξε στο δυναμικό του, δύο έμπειρους παίκτες με μεγάλη θητεία στην τοπική κατηγορία. Ο ένας από αυτούς είναι ο Μάριος Δασκάλου, που μετά από χρόνια στον Αετό, φέτος αναγκάστηκε να τον αποχωριστεί, βρίσκοντας στέγη στην ομάδα του Γιώργου Κομνηνού. Ο Δασκάλου είναι αμυντικός και μάλιστα η κίνηση του να φύγει από την ομάδα του χωριού του, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ο δεύτερος είναι ο Νίκος Κοκκινέλλης, που ανήκε στον Ορφέα, αλλά έφυγε μετά τη διάλυση της ομάδας των Κεραμειών. Ο Βύρων βρίσκεται κοντά και στην απόκτηση του Μάριου Παντελάκη, ενώ τα νέα πρόσωπα που ήρθαν στην ομάδα, είναι οι Αποστολέλης, Βερβέρης, Χαρατσιάρης,Τσαΐρης, Δασκάλου, Αθηνιώτης, Κοκκινέλλης, ενώ παρέμειναν οι Απόστολος Κουγιουμτζής και Αργύρης Μελαχροινός. Η προετοιμασία διεξάγεται στο γήπεδο της Μόριας με τον Κομνηνό να κάθεται στον πάγκο για τρίτο χρόνο.

Βρήκαν ομάδα Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, στον Αετό ανήκει ο αμυντικός Πάρης Καραϊσκάκης, που αποχώρησε από τον Εθνικό ενώ έχουν αποκτηθεί οι Πάγκος και Κανάραχος. Προπονητής παρέμεινε ο Τάκης Κόκκινος. Στην απόκτηση του 14χρονου τερματοφύλακα Φώτη Παπάζογλου από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού Πειραιώς, προέβη ο Αχιλλέας Πέτρας, ο οποίος ευελπιστεί ότι η χρονιά που έρχεται, θα τον βρει αγωνιζόμενο στην μεγάλη κατηγορία. Ακόμη έχει αποκτηθεί και ο Πάντας.


21

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Τετάρτη-Παρασκευή βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466,6976974610, Βαριά-Βίγλα Μυτιλήνης

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

Bistro - piano restaurant Tηλ. 2251071971, 6972548681 Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

5x5

FOUR SEASONS by MAYOΤTE

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

AL-DECO

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ

ΤΣΟΥΚΑΛΙ

ΛEMBOYPΓEIO ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KΛEIΣTHKATE EΞΩ;

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) Τηλ. 6932392591

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού - υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Καμάτσος Ιωάννης Τηλ. 6958-356027 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko .webs.com

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

KOPNIZEΣ

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ

H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

GIANNOULIS INTERIORS

Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

THE PRINTER SHOP

AVANTI

ΜΕΔΟΥΣΑ

AFISORAMA MANTZΩPOΣ

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΝΥΜΦΕΣ Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


22

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα

Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός)

Γ

Ε

Ι

Α

Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Ο

Μ

Ο

Ρ

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα) Πελέκος Μιχάλης

Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Σκανέλης Π. Ευστράτιος

Ω.Ρ.Λ.

Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βιτούλιας Γεώργιος

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Παπαδόπουλος Αναστάσιος

Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518

Φ

Ι

Α

Κ

Α

Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη

Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI Κορκολή Έφη

τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Ι

Α

Λ

Λ

Α

Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη

Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη

Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος*

Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

FLOWER STUDIO

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο ...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

23

Το Πάσχα του καλοκαιριού στη Λέσβο συνέχεια από ΣEΛ. 17

τεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997). Στην Ιερή Μονή της Αγίας Αικατερίνας, στο θεοβάδιστο Όρος Σινά, που πήγαμε με τη συχωρεμένη μάνα μου Έλλη, ο πολυαγαπητός και σεβαστός φίλος Αρχιεπίσκοπος Σινά και Ραϊθώ Δαμιανός μου ‘δειξε μια «Κοίμηση της Θεοτόκου», που μου ‘μεινε αξέχαστη. Τουλάχιστο εβδομήντα μορφές είχε όλη η σύνθεση. Η Παναγία στο νεκροκρέβατο, ο Χριστός με τη φασκιωμένη ψυχή της μέσα σε δόξα, μανουάλια με λαμπάδες, γύρω οι απόστολοι, ιεράρχες, γυναίκες να κλαίνε, πλήθος άγγελοι, σε μεγαλύτερη δόξα, ξανά οι απόστολοι μέσα σε σύννεφα, κτήρια που στους εξώστες τους σε μικρογραφίες ανθρώπινες μορφές, η Μετάσταση της Παναγίας θρονιασμένη μέσα σε δόξα, κι άγγελοι γύρω να βαστάνε τις άκρες. Εικόνα σιναϊτικής τεχνοτροπίας, από την Κρητική Σχολή στο 16ο αιώνα, που δημιουργήθηκε από το Σιναϊτικό Μετόχι, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κι αλλού στη Λέσβο Στη Λέσβο η «Κοίμηση της Θεοτόκου» υπάρχει σε μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στο Δαμάνδρι, στη Μονή Λειμώνος και στην Ανεμότια. Στο μονόχωρο κεραμοσκεπή, με νάρθηκα, μικρό ναό Κοίμηση της Θεοτόκου, στο Δαμάνδρι Πολιχνίτου, στο μεσαίο διάχωρο, πάνω από την πόρτα, διαβάζουμε την επιγραφή «Η ΚΥΜΗCΙC ΤΗC ΘΕΟΤΟΚΟΥ», ανάμεσα στις δυο δόξες. Στον οριζόντιο άξονα η παναγιά ξαπλωμένη στο νεκροκρέβατο, ακουμπά το κεφάλι σε πλουμιστό μαξιλάρι. Πίσω, στον κατακόρυφο άξονα της σύνθεσης, όρθιος ο Χριστός, βαστά αριστερά στην αγκαλιά του τη φασκιωμένη ψυχή της Μάνας Του, με το κεφάλι γυρισμένο στα δεξιά. Στο σταυροφόρο φωτοστέφανο, στις κεραίες-άκρες, τα γράμματα «Ο ΩΝ». Γύρω του, δυο δεξιά κι άλλοι δυο αριστερά, μέσα στη δόξα, άγγελοι, με φτερούγα στους ώμους και με φωτοστέφανα, βαστάνε μανουάλια. Στις δυο πλευρές από το νεκροκρέβατο («γινήκαν νεκροκρέβατα τ’ άγρια δεντρά του τώρα», Μ. Μαλακάσης) στριμωγμένοι λυπημένοι οι απόστολοι, ιεράρχες και φίλες της Παναγίας να κλαίνε. Όλες οι μορφές με φωτοστέφανα. Ξεχωρίζουν ο Πέτρος, που θυμιατίζει από το κεφάλι, και ο Παύλος στα πόδια, σκεπασμένα τα χέρια με το ρούχο, σκυμμένος προσκυνά το ιερό σκήνωμα. Στις άκρες της σύνθεσης ολόσωμοι οι δυο υμνωδοί, γυρισμένοι στο κέντρο. Αριστερά η επιγραφή «Ο ΑΓΙΟC ΙΩΑΝΝΗC ΔΑΜΑCΚΗΝΟC», με μαντήλι στο κεφάλι, βαστά ανοιχτό ειλητάρι με την επι-

γραφή, «ΘΑΜΒΟC ΗΝ ΘΕΑCΕCΤΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΒΑCΙΛΕΩC ΤΟΝ ΕΜΨΥΧΟΝ, ΤΟΥC ΚΕΝΕΩΝΑC, ΥΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗC ΓΗC». (Ως θαυμαστά τα έργα σου. Δόξα τη δυνάμει σου Κύριε), από την υμνωδία στο ιερό «δρώμενο» της Κοίμησης. Δεξιά ο Κοσμάς Μαϊουμά, με καλογερίστικο σκούφο στο κεφάλι, βαστά κι αυτός ανοιχτό ειλητάρι με την επιγραφή, «(ΓΥΝΑΙΚΑ) CΕ ΘΝΗΤΗΝ, ΑΛΛ ΥΠΕΡΦΥΩC ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΘΥ ΕΙΔΟΤΕC ΠΑΝΑΜΩΜΕ OI ΚΛΕΙΝΟΙ ΑΠOCΤOΛOΙ ΠΕΦΡΙΚΥΙΑΙC ΗΠΤΟΝΤΟ ΧΕΡCΙ» (δόξη απαστράπτουσαν, ως θεοδόχον σκήνος θεόμενοι)» Μπροστά από το νεκροκρέβατο της Παναγίας, σε μικρότερη κλίμακα, ζωγραφίζεται το επεισόδιο του ασεβούς Εβραίου Ιεφωνία, με υψωμένα τα κομμένα χέρια του, κι απέναντί του ο τιμωρός άγγελος έχει σηκωμένο το σπαθί του. Στα πλάγια, πίσω από τις μορφές υψώνονται διάφορα κτήρια. Κοντά στο κεφάλι της Θεοτόκου, αριστερά και δεξιά τα μονογράμματα «ΜΡ ΘΥ» και πιο κάτω η επιγραφή «Η CΗΛΗΨΙC TΗC ΘΥ» (αντί η Ανάληψις). Η σύνθεση είναι ξεφλουδισμένη σε πολλά σημεία. Ιστορήθηκε στο β΄ μισό, στο 16ο αιώνα. Στη Μονή Λειμώνος, στον κοιμητηριακό μονόχωρο μικρό ναό το Γενέσιο της Θεοτόκου, στο δυτικό τοίχο, πάνω από την πόρτα, εικονίζεται η «Κοίμηση της Θεοτόκου». Από τη μισοκατεστραμμένη σύνθεση, στον οριζόντιο άξονα εικονίζεται η Θεοτόκος ξαπλωμένη στο νεκροκρέβατο πάνω σε πτυχωτό και πλουμισμένο νεκροσέντονο. Μπροστά από το νεκροκρέβατο είναι ζωγραφισμένο το επεισόδιο με τα κομμένα χέρια του ασεβούς Εβραίου Iεφωνία και ο τιμωρός άγγελος με τη ρομφαία. Πίσω, στη μέση, στον κατακόρυφο άξονα ο Χριστός με τη φασκιωμένη ψυχή της Παναγίας στην αγκαλιά του, με δυο αγγέλους πλάι του παραστεκούμενους. Αριστερά, σκυμμένος πάνω από το κεφάλι της Παναγίας ο απόστολος Πέτρος θυμιατίζει. Συμπαραστέκονται τρεις απόστολοι κι ένας ιεράρχης με φωτοστέφανο. Από την άλλη μεριά ο Παύλος με τρεις ακόμα αποστόλους και στη μέση ο θεολόγος Ιωάννης, σκυμμένος ν’ ακουμπά στο νεκροκρέβατο. Στις άκρες της σύνθεσης, αριστερά και δεξιά οι υμνωδοί Ιωάννης ο Δαμασκηνός και Κοσμάς ο Μαϊουμά, βαστάνε ανοιχτά ειλητάρια. Η τοιχογραφία ζωγραφίστηκε το 1577, μάλλον από τον Μεθόδιο, γιο του αγίου Ιγνατίου. Στο μονόχωρο ξυλόστεγο μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ανεμότια, στο δυτικό τοίχο, πάνω από το υπέρθυρο εικονίζεται η

«Κοίμηση της Θεοτόκου». Στο κέντρο της σύνθεσης, στον οριζόντιο άξονα, ξεχωριστά είναι ζωγραφισμένο το ιερό σκήνωμα της Παναγίας πάνω σε μεγάλο νεκροκρέβατο, με σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος και φυσικά κλειστά τα βλέφαρα. Στο κεφάλι κεκρύφαλο, κεφαλόδεσμο. Από πάνω της στη μέση, στο κατακόρυφο άξονα όρθιος ο Χριστός με τη φασκιωμένη ψυχή της Θεοτόκου στα χέρια του, γυρισμένο το κεφάλι λίγο δεξιά. Μπροστά από το νεκροκρέβατο το επεισόδιο του Ιεφωνία, με τα κομμένη χέρια, όπου φαίνεται μόνο ο άγγελος, γιατί το άλλο μέρος της τοιχογραφίας είναι ξεφλουδισμένο. Δίπλα στο Χριστό εικονίζονται δυο ιεράρχες κι ένας άγγελος για να παραλάβει τη φασκιωμένη ψυχή της Παναγίας. Τρεις μορφές αριστερά με πρώτο τον Πέτρο, άλλες τέσσερες δεξιά με τον Παύλο και στη μέση ο Ιωάννης, σκυμμένοι περίλυποι, καταλυπημένοι πάνω από το ιερό λείψανο. Όλες οι μορφές που φαίνονται τα πρόσωπα έχουν στο κεφάλι φωτοστέφανα. Επειδή η επιφάνεια στην τοιχογραφία ήτανε περιορισμένη, ο καλλιτέχνης ζωγράφισε μόνο τα φωτοστέφανά τους. Ιστορήθηκε το 1702. Εκτός από την Ιερή Μονή Δαμανδρίου, υπάρχουνε στη Λέσβο πολλοί ενοριακοί ναοί, παρεκκλήσια και ξωκκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ενοριακοί ναοί στην Ιερή Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου: Αγιάσο (1815), Αφάλωνα (1914), Ερεσό (1752), Κάτω Τρίτος (1850), Μιστεγνά (1836), Πυργί (1847), Συκούντα (1870). Παρεκκλήσι: Πηγή. Ξωκκλήσια: Κάμπο Αγίας Μαρίνας, Κράτηγο, Αμαλή, Λύσια και Κατάγρα Άγρας, Ακράσι, Αμπελικό, Σκάλα Λουτρών, Παναγιούδα, Μεγαλοχώρι, Λειβάδα και Ποδάρα Μεσότοπου, Τάψα και Παγιαμαλίκη Κώμης, Μέλισσα Παπάδου, Παλαιοχώρι Πηγής, Κοκκινόχωμα Πλακάδου, Παναγιούόα Λαχτοπεδίου Μονής Υψηλού, Γαϊδουρόμαντρα Σταυρού, Ποταμός, Ποταμούσα Ταξιαρχών. Στην Ιερή Μητρόπολη Μηθύμνης. Ενοριακόί ναοί: Μητροπολιτικού Οίκου Καλλονής, Χίδηρα, Δάφια, Βατούσα, Σκουτάρος, Πέτρα, Λαφιώνα, Λεπέτυμνος, Σκάλα Σκαμιάς. Παρεκκλήσια: Νάπη, Κάπη, Παράκοιλα, Βαφειός, Στύψη, Μανταμάδος. Ξωκκλήσια: Δάφια, Μανταμάδος (2), Ανεμότια, Σκαλοχώρι (3), Άντισσα (3), Πελόπη, Νάπη (2), Αγία Παρασκευή (3), Παράκοιλα κι ένα κοιμητήρι στα Παπιανά. Θρύλοι, παραδόσεις και πανηγύρια για τις Παναγιές στη Λέσβο έχουμε με ευλάβεια, ιστορικά, λαϊκά και

ποιητικά «δρώμενα». Στην Αγιάσο, στο τέμπλο, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα στον 4ο μ.Χ. αιώνα, που έφερε την «Αγία Σιών» ο καλόγερος Αγάθονας ο Εφέσιος από τα Γεροσόλυμα. Υπάρχει και πιστό αντίγραφο στο 12ο αιώνα σκεπασμένο με ασημένιο επίχρυσο φύλλο «πουκάμισο». Κι ο θρύλος: Τρεις καλόγεροι ζωγράφοι πήγανε να ζωγραφίσουνε την Παναγιά, αλλά Εκείνη δε δέχτηκε, μόνο γύρεψε ένα προσόψι και σκουπίστηκε. Πάνω στο προσόψι βγήκε το πρόσωπό Της. Απ’ αυτό το προσόψι πήρανε το σχέδιο και κάνανε τρία κονίσματα. Ένα απ’ αυτά είναι τσ’ Αγιάσος. Το εικόνισμα της Παναγιάς Πετρανής Γλυκοφιλούσας βρέθηκε από ναυτικούς στο πέλαγος και πάνω στο βράχο χτίσανε την εκκλησία της. Στη χάρη Της... οι πιο αντρειωμένοι κι οι μεγαλόψυχοι έρχονται με κολύμπι. Από μίλια αλάργα ξεκινάνε και σαν βγούνε στη στεριά, πέφτουνε ξεψυχισμένοι και ξεθεωμένοι απ’ την κούραση πάνου στα σκαλοπάτια του βράχου, κι απαντέχουνε τον παπά να περάσει απ’ τα γυμνά κορμιά τους το κόνισμα της Μεγαλόχαρης, κι έτσι νιώθουνε ξαλαφρωμένοι που ξεπληρώσανε το τάμα τους. Το εικόνισμα της Παναγιάς στο Πυργί, στον Κόλπο Γέρας, βρήκανε στη θάλασσα και τη βγάλανε στη στεριά οι τράτες. Τον δεκαπενταύγουστο γίνεσαι περιφορά της εικόνας με πλεούμενα μέσα στον κόλπο, κι ακολουθεί πανηγύρι. Η εκκλησιά χτίστηκε με πωρόλιθο. Στη Λιώτα, στην περιοχή της Άντισσας, κοντά στο Γαβαθά, στα εννιάμερα της Παναγιάς, 23 Αυγούστου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με πανηγυριστές από τα γύρω χωριά. Στη Λιώτα βρέθηκε μια λεπρή βυζαντινή πριγκήπισσα, η Λυγερή. Σ’ ένα

βούρκο είδε μια γουρούνα με λέπρα να κυλιέται στη λάσπη. Όταν βγήκε από το βούρκο η γουρούνα τινάχτηκε και η λέπρα εξαφανίστηκε από το σώμα της. Η Λυγερή μιμήθηκε τη γουρούνα και με θαύμα καθαρίστηκε από τη λέπρα. Στο χώρο του βούρκου χτίστηκε εκκλησιά από τον πατέρα της αυτοκράτορα του Βυζαντίου προς τιμή της Παναγιάς, που γιόρταζε στις 23 Αυγούστου, σ’ ανάμνηση του θαύματος. Πανηγύρια με θρησκευτικά και λαϊκά «δρώμενα» γίνονται σ’ όλες τις μεγάλες εκκλησιές και στα λεσβιακά ξωκκλήσια με κάποια τοπικά έθιμα και με παραδοσιακό φαγητό που μοιράζεται στους πανηγυριστές (βρασμένο κρέας με σιτάρι), μπορεί γλέντι και με λαϊκούς παιχνιδιάτορες. Ο Θεόφιλος ζωγράφισε φορητές εικόνες με θρησκευτικό θέμα, σε ξύλο και σε πανί, και μόνο σε δυο παρεκκλήσια, στους Ταξιάρχες και στον Άι-Γιάννη, στον Κόλπο Γέρα, ζωγράφισε τοιχογραφίες. Φιλοτέχνησε και πίνακες, σε πανί και στον τοίχο, με θρησκευτικά τοπία-μνημεία, ή θρησκευτικά-ιστορικά θέματα. Οι τοιχογραφίες και οι εικόνες σε ξύλο ή σε πανί είναι ζωγραφισμένες με σχεδόν την ανατολική-βυζαντινή τέχνη (που δεν διδάχτηκε ο Θεόφιλος, παρ’ όλο που ο παππούς του Κωσταντής, πατέρας της μάνας του Πηνελόπης Ζωγράφου, αγιογράφος από τα Μοσχονήσια), αλλά οπωσδήποτε με τον προσωπικό του ρυθμό. Τα έργα που κατέγραψα κι έχουνε θέμα την Παναγιά είναι: 1) Άθως ή Άγιον Όρος, 1933, με την Παναγιά να βαστά στα χέρια της ιμάτιο μέσα σε ήλιο. 2) Η Παναγιά της Πέτρας, εν Μυτιλήνη 1928 (τοπίο). Τα έργα αυτά είναι ζωγραφισμένα

σε πανί με την υπογραφή «Έργον Θεοφίλου Γ. Χ”Μιχαήλ» και βρίσκονται στο Μουσείο Θεόφιλου, Βαρειά Λέσβου. 3) Μήτηρ ΘεούΠαναγία Βρεφοκρατούσα, 1912, ελαιογραφία σε σανίδι, συλλογή Κίτσος Μακρής, Βόλος. 4) Μήτηρ Θεού-Ιησούς Χριστός, 1915, εικόνα σε χαρτόνι, συλλογή Χ. Στώικος, Ανακασιά-Πήλιο. 5) Παναγιά βρεφοκρατούσα, 1930, σε πανί στο ξωκκλήσι Αγία Παρασκευή, έξω από το Μουσείο Τεριάντ, Βαρειά Λέσβος (την κλέψανε). 6) Η Κοίμησις της Θεοτόκου, 1931, ελαιογραφία σε πανί, Μυτιλήνη. 7) Παναγιά Βρεφοκρατούσα, 1927, λάδι σε πανί, στην εκκλησιά Παναγιά, Αγιάσος Λέσβος (κρυμμένη στο ιερό). 8) Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 9) Πλατυτέρα, τοιχογραφίες στο ξωκκλήσι Άι-Γιάννης, Κόλπο Γέρα, Λέσβος. 10) Μήτηρ θεού, τοιχογραφία, στην κόγχη, στο ιερό, στο ξωκκλήσι Ταξιάρχες, Κόλπο Γέρα. 11) Παναγία με Βρέφος, αυγοτέμπερα σε χαρτόνι. 12) Παναγία με Βρέφος, μικτή τεχνική. Και οι δυο εικόνες βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, δωρεά από τη συλλογή του Αλέξανδρου και της Δωροθέας Ξύδη. «Άλαλα τα χείλη των ασεβών, των μη προσκυνούντων, την Εικόνα σου την σεπτήν, την ιστορηθείσαν, υπό του Αποστόλου, Λουκά ιερωτάτου, την Οδηγήτρια». (Μεγαλυνάριο, ύμνος προς τιμήν της Θεοτόκου, που αρχίζει με το στίχο: «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον».) Σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν εκατόν εξήντα οχτώ (168) μοναστήρια, αφιερωμένα στην «Κοίμηση της Θεοτόκου». Βοήθειά μας.

Γράμματα Αναγνωστών

«Θα συνεχίσω να έχω το θάρρος της γνώμης μου» Αγαπητό «Εμπρός», ε αφορμή το σχόλιό σας την 3/8/2010 που με αφορά προσωπικά, σας πληροφορώ ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μου στη σύσκεψη, αναφέρθηκα στο γενικότερο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων, σε αναχρονιστικές πολιτικές που πηγαίνουν πίσω τον τόπο και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία εισακούστηκαν με προσοχή. Ως εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων, ζήτησα να μην ξανανοίξει το πυρηνελαιουργείο-σαπωνοποιείο στα Πάμφιλα (είναι γνωστό ότι εδώ και έξι χρόνια ζητάμε τη μετεγκατάστασή του), τεκμηριώνοντας απόλυτα τη θέση αυτή. Κατέθεσα γραπτή επιστολή του Συλλόγου και πολλά σχετικά στοιχεία ενώπιον της κ. Υπουργού, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές δε συνάδουν με την «πράσινη ανάπτυξη» και ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες. Δεν υπήρξε καμμία αμφισβήτηση στην αίθουσα και η κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα.

Μ

Λυπάμαι για το «ολίσθημα» του προέδρου της ΕΑΣΛ, που χάνοντας την ψυχραιμία του εξαπέλυσε φραστική επίθεση εις βάρος μου, την οποία στήριξε σε εμπαθείς ανακρίβειες. Προς αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνω ότι από την ΕΤΑΛ (στην οποία η ΕΑΣΛ ήταν από τους βασικούς μετόχους) έφυγα το Φεβρουάριο του 2006, ενώ η δράση μου στον Περιβαλλοντικό Σύλλογο είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν, το Μάιο του 2004 με αποκορύφωμα το 2005, και όχι μετά (το 2005 ήταν η χρονιά που - μεταξύ άλλων - γίνονταν οι συσκέψεις στο γραφείο του τότε αντινομάρχη κ. Γαληνού, για να θυμηθούνε κάποιοι…). Ας βγάλει, λοιπόν, ο καθένας τα συμπεράσματά του… Αναφέρω προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσω να έχω το θάρρος της γνώμης μου ως ελεύθερος πολίτης και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι και να μάχομαι για τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου. Είναι Καθήκον και Τιμή μου. Με εκτίμηση, Βαγγέλης Παυλής


24

XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

µέρα νύχτα XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Η μεγάλη έξοδος του Δεκαπενταύγουστου ξεκινά από σήμερα Παρασκευή. Η Ερεσός, ο Μόλυβος, η Πέτρα, τα Βατερά έχουν την τιμητική τους, όπως κάθε χρόνο. Στα στέκια των τουριστικότερων σημείων του νησιού αναμένεται να κορυφωθεί η καλοκαιρινή διασκέδαση. wO Christodoulos Kigmalis από το «Radio Cruise» θα βρίσκεται φιλοξενούμενος στα decks του «Envy» σήμερα Παρασκευή, στην προκυμαία. w Live με jazz μουσική οργανώνει σήμερα το βράδυ η καντίνα «Παντόφλα», στην Πεδή Μανταμάδου. wΟ Γιάννης Καράβης βρέθηκε χθες Πέμπτη στα decks του κλαμπ «Ναός», στη Σκάλα Ερεσού, με μουσική ‘80s και ‘90s. w Στο «Mayfair», στην προκυμαία, θα βρείτε αμέτρητες ετικέτες μπύρας απ’ όλο τον κόσμο για να συνοδεύσετε και τις γευστικές προτάσεις του μαγαζιού. wΆφθονους μεζέδες, κρεατικά στα κάρβουνα και ψαρικά σερβίρει η ταβέρνα «Ρεμπέτης», στην Επάνω Σκάλα. wΤο «Tasteful», στην οδό Καβέτσου, φέρνει στο σπίτι ή το γραφείο σας νόστιμες γεύσεις σε σάντουιτς, κρουασάν και σφολιάτες.

Κάποιος άντρας... ... δήλωσε: «Δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει πραγματική ευτυχία μέχρι που παντρεύτηκα. Αλλά δυστυχώς τότε ήταν πολύ αργά.»

J

Εύθυμα, αλλά σοβαρά

Ντουλαπάκια και μπουλντόζες ολλά κουσούρια μ’ απομείνανε από τα χρόνια της σκλαβιάς μου σ’ ένα υπόγειο όσο σπούδαζα κι ένα δυάρι αργότερα, που το έβλεπε ο ήλιος κάθε θερινή ισημερία. Γι’ αυτό ξεπορτίζω, παίρνω δρόμο, ανεβαίνω βουνά κι ανιχνεύω σα λαγωνικό τηΝ περιοχή. Τις προάλλες βρέθηκα σε ένα πατούμενο μέρος και, δώσ’ του βόλτες πέρα δώθε, μέχρι που νύχτωσε, κι ακόμα είχα κάμποσο δρόμο μπροστά μου. Απολάμβανα την ησυχία, άκουγα τα τρι-

Π

ζόνια και μετρούσα τις κουβέντες ενός γκιώνη απέναντι. Άξαφνα, χαλασμός Κυρίου εγίνηκε. Χάθηκαν τα πετεινά του ουρανού, βουβαμάρα παντού κι αυτοστιγμεί, μηχανές ακούστηκαν να μουγκρίζουν, να σειέται η γης ολάκερη, και φώτα. Πολλά φώτα. Έντρομος, πετάχτηκα στην άκρη, ετοιμάστηκα για ασκήσεις εκστρατευτικού σώματος που μου λέγανε στο στρατό, καλύφτηκα σε κάτι θάμνα, και περίμενα. Και είδα, ρε παιδιά, αυτό που είχα ξαναδεί πιτσιρικάς

στηΝ πλατεία Κουμουνδούρου όταν σε μια νύχτα γκρεμίσανε το παλιό και χτίσανε ένα καινούργιο σπίτι. Απόψε δε χρειάστηκε να γκρεμίσουν αλλά μόνο να ισοπεδώσουν ένα χωράφι και να ανοίξουν θεμέλια, που ένα τσούρμο πάσης εθνικότητας φτυαριτζήδες και μπετονιέρες και μπουλντόζες τα γεμίσανε τσιμέντο. Και, ρε παιδιά, σαΐνια σου λέω, αμμοχάλικο, κουβαλάγανε πενήντα μέτρα παραπέρα με την μπουλντόζα, από τη θάλασσα. Απογοητευμένος κι ανήμπορος να αντιδράσω, με την ψυχή ραϊσμένη, καμουφλαρισμένος στα θάμνα, δεν κουνούσα. Πονούσε όλο μου το κορμί. Τι να κάνω; Να τους σταματήσω; Θα γινόμουν ένα με το τσιμέντο. Να ειδοποιήσω; Ποιον, πού, πότε και πώς να βρω τους αρμόδιους στα κρεβάτια τους; Αφέθηκα να πονώ και να λυπάμαι την κουρελιασμένη Ελλάδα μας, που κανένας, μα κανένας φαίνεται δεν την αγαπάει. Σα κόντευαν φαίνεται μεσάνυχτα, κι ενώ αυτοί συνέχιζαν το θεάρεστο έργο τους, ξετρύπωσα, γιατί φοβήθηκα πως θα με βάζανε στις μικρές αγγελίες σαν εξαφανισμένο οι άνθρωποι που με φιλοξενούσαν. Πήγαινα σχεδόν τρεχάτος κι όλο σκουντουφλούσα γιατί δεν ήταν ολόγιομο το φεγγάρι, κι επιπλέον κάτι συννεφάκια παίζανε εις βάρος μου κρυφτό μαζί του. Όμως, δυο καινούργιοι προβολείς ερχόντουσαν καταπάνω μου, έκανα να λοξοδρομήσω, μα αυτοί με πλησιάζανε απειλητικά. Σταμάτησα άναυδος, σταματήσανε κι οι προβολείς, μείνανε μόνο τα μικρά φώτα, και ένα μικρό καμιόνι με μουσαμά σκεπασμένη την καρότσα, φρενάρισε δίπλα μου. Λέω, πάει· αυτό ήταν το τελευταίο μου

περπάτημα κι άρχισα τις προσευχές, που εισακούστηκαν από την προστάτιδά μου Αγιά Παρασκευή, κι άκουσα ανάμεσα τα πιστόνια της αναμμένης μηχανής. «Είστε ο κ. Γιώργος;» «Ννναι…», τραύλισα. «Πού είσαι, χριστιανέ μου, και σε ψάχνει ο φίλος σου; Έμπα μέσα», μου είπε κι άνοιξε την πόρτα. Γύρισε η καρδιά μου από την Κούλουρη, έκατσα δίπλα και πιάσαμε κουβέντα. Στη σκεπασμένη καρότσα, λέει, είχε κάτι ντουλαπάκια κι ένα καναπέ. Παραγγελία του φίλου μου. «Και γιατί τα φέρατε μεσάνυχτα;» «Σκοτεινιάζει αργά βλέπεις… και είναι κρίμα ο φουκαράς.» «Ο ποιος;» «Ο φίλος σου ντε! Τι; Να πληρώσει ο κακομοίρης, μισθοσυντήρητος άθρωπος, 230 ευρώ κερατιάτικα;» «Δηλαδή;», ρώτησα πραγματικά απορημένος. «Είπαμε. Το Φ.Π.Α.. Τόσο κάνει αν το πλέρωνε.» «Και γιατί τώρα δεν το πληρώνει;» «Επειδή είναι νύχτα. Οι Ράμπο κοιμούνται· ή διασκεδάζουν. Ποιος θα πάρει χαμπάρι που έφτιαξα τα καινούργια έπιπλα του αθρώπου; Είπαμε. Κρίμα είναι!» Αυτά που λέτεε… Κρίμα είναι ο φουκαράς και δεν πληρώνει εφορία ο μαραγκός. Τα ερωτηματικά, τους προβληματισμούς, τις καταγγελίες, όλα αυτά τα αφήνω σε σας, κρατάω κι εγώ το μερδικό μου, και λέω: Τι επιτέλους κάνουμε; Γιατί δεν κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή; Καταγγελίες! Έχουμε υποχρέωση. Αλλά, να πέφτουν και καμπάνες. Να τις ακούμε! Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3137  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3137  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement