Page 1

Πρωτότυπος διαγωνισμός στο Facebook, όπου τρεις πόλεις αναμετρούνται για τις ομορφιές τους!

Ο «Λουμίδης Παπαγάλος» στη Μυτιλήνη

ΣEΛ. 27

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3443

Σε

10

λίδες

www.emprosnet.gr MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18, 25-26

Ο πολιτικός μηχανικός του Πολυτεχνείου λέει «ναι», η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου λέει «όχι», οπότε οι μαθητές του Γυμνασίου Άντισσας κινούνται από αίθουσα σε αίθουσα ανάλογα με τα κέφια του εκπαιδευτικού

TIMH €1,3

Δεν έδωσαν θέσεις εργασίας τουρισμός και οικοδομή ούτε τον Αύγουστο

ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ Ανεργία στο 15%

ΣABBATOKYPIAKO

Άλμα πραγματοποίησε η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, το μήνα αυτό εκτινάχθηκε στο 15% από το 6,9% που ήταν το Αύγουστο του 2010. Ας σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2011 το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειάς μας ήταν στο 7,5% και τον Ιούνιο στο 16,1%. Το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρέμεινε τον Αύγουστο κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (18,4%), ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας είναι τόσο υψηλός στα νησιά μας, που την καθιστά βραδυφλεγή κοινωνική βόμβα.

Κατάλληλο; Ναι μεν, αλλά… ΣEΛ. 9

Επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Παγανή, οδηγεί σε συλλήψεις

Διαλεύκανση κλοπής για λόγους… τιμής! ΣEΛ. 5

Προσπάθησε χθες το πρωί ν' απαγχονιστεί στο άλσος δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών στο Κιόσκι

38χρονος ιδανικός αυτόχειρας!

ΣEΛ. 10 ΣEΛ. 5

Αντιπροσωπεία τής ΕΟΔ, στη σεισμόπληκτη πόλη Βαν της Τουρκίας ΣEΛ. 4

Φιλανθρωπικό bazaar οργανώνει ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Δημοσίου, για το αγοράκι της οικογένειας Βουδούρη

Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς

ΣEΛ. 4


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

2

Τη γλύτωσαν φτηνά Δε θα χρειαστεί οι μαθητές της Μυτιλήνης να κάνουν μάθημα ούτε τα Σάββατα, αλλά ούτε και την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, για να αναπληρώσουν τις ώρες μαθημάτων που έχουν χάσει λόγω των καταλήψεων. Σύμφωνα με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα, λόγω του ότι οι ημέρες κατάληψης ήταν λίγες, θα αναπληρωθούν με περικοπή περιπάτων και πολυήμερων εκδρομών, ενώ σε κάποια σχολεία έγινε μάθημα την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα της σχολικής γιορτής για την επέτειο. Φτηνά τη γλύτωσαν οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους. Β.Χρ. Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 1927. Πυροβολισμός κατά του γραμματέα του τουρκικού προξενείου, Τζελαλεντίν βέη.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Προχωράει ο… «Μίλτης» Κατεδαφίζεται το παλιό και ξεκινάει η ανοικοδόμηση του καινούργιου κτηρίου για το Πνευματικό Κέντρο «Μίλτης Παρασκευαΐδης» τής ΟΛΣΑ. Αυτό ανέφερε ο κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης κατά την προχτεσινή παρουσίαση του λευκώματος της Λέσχης Πλωμαρίου στο Επιμελητήριο. Είναι σημαντικό το ότι επιτέλους προχωράει το θέμα, που επί χρόνια «τρέχει» η ΟΛΣΑ και που τόσοι Μυτιληνιοί, εντός και εκτός νησιού, περιμένουν να δουν να υλοποιείται. Β.Χρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελ. 16 ημ. Aνατ. 07.01 ∆ύσ. 17.17

11 Μηνά μεγαλομάρτ., Βίκτωρος & Βικεντίου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Εκλογές σε φιλικό κλίμα Σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης προχθές Τετάρτη. Οι υποψήφιοι που βρίσκονταν στους διαδρόμους του Επιμελητήριου, πολύ λίγο ασχολούνταν με τη συλλογή ψήφων. Όλοι τους είχαν σχηματίσει «πηγαδάκια» και συζητούσαν από τρέχοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας έως και ζητήματα της τοπικής κοινωνικής ζωής. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο ευχάριστο όταν ο ζαχαροπλάστης Βασίλης Πανταζής έφερε ένα μεγάλο κουτί με γλυκά, τα οποία όλοι έσπευσαν να τα τιμήσουν. Ο κ. Πανταζής φρόντισε να… δελεάσει υποψηφίους και ψηφοφόρους, μια και η σύζυγός του ήταν μεταξύ των υποψηφίων. Ν.Μ.

Σχολικά βιβλία Σε καλό δρόμο είναι το θέμα της προσέλευσης των σχολικών βιβλίων στη Λέσβο. Χτες έλαβαν καινούργια παραλαβή σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χωρίς, ωστόσο, κανείς να γνωρίζει πότε είναι να γίνει αυτό. Β.Χρ.

Περί θέρμανσης Παρ’ όλο που σε χτεσινό μας σχόλιο γράφαμε πως το χαμηλότερο ποσό που δίνεται για θέρμανση στα αυτόνομα νηπιαγωγεία του νησιού είναι 300 ευρώ, το σωστό νούμερο είναι 500 ευρώ. Αλλιώς, δε θα είχε και πολύ νόημα, αφού ελάχιστα θα διέφερε η κατάσταση από αυτά που συστεγάζονται. Δικό μας το λάθος, λοιπόν, για να μην παρεξηγήσουν κάποιοι την αρμόδια Σχολική Επιτροπή. Β.Χρ.

Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων Το Δήμο Λέσβου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, σε εκδήλωση που οργανώθηκε στις 7 και 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα για την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες». Η Λέσβος ήταν μεταξύ 146 δήμων που υπέγραψαν τη Χάρτα, που στόχο έχει την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Πελ.Γ.

Το πλακόστρωτο Πραγματική παγίδα συνεχίζει ν’ αποτελεί για τους οδηγούς, αλλά και για πεζούς, το πλακόστρωτο της πλατείας στο Κιόσκι. Σε πολλά σημεία του οι πέτρες έχουν ξηλωθεί και έχουν δημιουργηθεί επικίνδυνες λακκούβες. Είχαμε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ την κατάσταση στην πλατεία, όμως είναι ανάγκη ν’ αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλίες για ν’ αποκαταστήσει το πλακόστρωτο πριν φθαρεί ακόμη περισσότερο με τις βροχές το χειμώνα. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ψυχοτοµές Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Ατομική και κοινωνική συνείδηση έννοια της συνείδησης έχει ξεχωριστή θέση στην ιατρική (νευρολογία, ψυχιατρική) και στην ηθική. Στη νευρολογία σημαίνει την αντίληψη-γνώση, επαφή με τον περιβάλλοντα εξωτερικό και βιωματικό χώρο του ανθρώπου, στην ψυχιατρική, πλην των άλλων, αφορά, σα συνειδητότητα πλέον, ένα σύνολο υψηλής απαρτίωσης ψυχοπνευματικών λειτουργιών. Στην ηθική πλευρά, έναν κώδικα εσωτερικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Στη φροϋδική θεωρία συνειδητό είναι το ξεκάθαρο, γνωστό στο άτομο κομμάτι της ύπαρξής του, σε αντίθεση με το ασυνείδητο. Στο τελευταίο κυριαρχεί το «υπερεγώ», δηλαδή το όργανο των αναστολών και απαγορεύσεων που πειθαρχούν τα ένστικτα και τις τυφλές παρορμήσεις. Τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, η εξέλιξη του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από υψηλού βαθμού οργάνωση της συνειδητότητας σε σχέση με τα ζώα. Γνωρίζουμε τις συνέπειες της άλογης ζωώδους συμπεριφοράς μας και επομένως έχουμε την ευθύνη. Στον άνθρωπο υπάρχουν ατομικές περίοδοι παράδοσης της ψυχής στα πάθη, τις ενστικτώδεις και τυφλές ενορμήσεις. Στην κοινωνία αντίστοιχα, υπάρχουν ιστορικά τέτοιες περίοδοι σκοταδισμού, απανθρωπιάς, χάους και επικράτησης της σκληρότητας και παλινδρόμησης σε πρωτογονισμό και σε μορφές «εκλεπτυσμένου» κανιβαλισμού. Το όργανο που στον άνθρωπο κρατά την ισορροπία και τον πειθαρχεί σε μία μη επιθετική και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, είναι το «εγώ». Στην κοινωνία ανάλογη δράση ασκούν οι αρχές, οι αξίες, οι κοινωνικοί θεσμοί και ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης. Το «εγώ» αναπτύσσεται με την παίδευση του ανθρώπου, τη γονική και σχολική καθοδήγηση και την εδραίωση του συναισθήματος ευθύνης σε μας από εκείνους που είναι κοντινοί μας. Σε ευρύτερο πλαίσιο, εκείνο που επιβάλλει την τάξη και οδηγεί στη δημιουργική κοινωνική ζωή είναι συχνά λογικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας του ανθρώπου, αλλά και της μεθοδευμένης από την Πολιτεία συλλογικής καθοδήγησης. Στην εποχή μας δυστυχώς διανύουμε περίοδο εκφυλισμού τόσο στην ατομική όσο και στη συλλογική ζωή. Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στην άνεση, την υπερπροστασία, τον καταναλωτισμό. Απ’ την άλλη, με την πόλωση που υπάρχει, ζουν μέσα στην απόρριψη, τη σκληρότητα και την έλλειψη αγάπης. Και τα δύο προηγούμενα είναι ό,τι χειρότερο για την ανάπτυξη του «εγώ» και τη συγκρότηση της ψυχικής ισορροπίας και υγείας. Οι δυτικές κοινωνίες αναπτύσσονται με τις αξίες της χλιδής, του ευδαιμονισμού και της αναζήτησης ισχύος. Από την άλλη, όπως συμβαίνει στον τρίτο κόσμο, οι άνθρωποι ζουν μέσα στη στέρηση, την εξαθλίωση και εκμετάλλευση των ισχυρών της Γης. Χάθηκε η αρμονία και το μέτρο στην ανθρωπότητα. Και η πλατωνική ρήση «το μέτρο, η ισορροπία και η αρμονία παράγουν ηθική» είναι τώρα πλέον του αναγκαίου επίκαιρη. Όμως οι πολιτισμοί ανθίζουν πάνω στα ερείπια των σκοταδιστικών περιόδων. Η οδύνη, το τίμημα της καταστροφής, είναι βαριά. Η δυνατότητα μας να αναστρέψουμε το σημερινό κλίμα έχει αφεθεί στη θυσία και στην αυταπάρνηση λίγων ανθρώπων. Αυτοί είναι ο σπόρος της ελπίδας, η κιβωτός και ο εγγυητής για την άνοιξη του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, που ασφαλώς θα ξανάρθει.

Η

Μέσα σε όλα όσα είδαμε κατά την επίσκεψή μας στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, είδαμε κι ένα θετικό. Μικρούς μαθητές να κουβαλούν στις τάξεις τους τα βιβλία που μόλις έχουν φτάσει. Έστω και δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς… Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως.

Έλλειψη φωτισμού

Δεν ήταν οι Πλωμαρίτες…

Ιδιαίτερα αισθητό είναι τα βράδια το πρόβλημα φωτισμού που υπάρχει στην περιοχή της Πλατείας Σαπφούς. Σε αυτή την κεντρική περιοχή, που πνίγεται στα σπρέυ και κατά καιρούς στα σκουπίδια, η έλλειψη φωτισμού ίσως είναι και η αιτία. Το βράδυ βυθίζεται στο σκοτάδι, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ χρειάστηκε να κάνει δική του παρέμβαση για να τοποθετηθεί φωτισμός στις στάσεις του που βρίσκονται στο σημείο. Δεν είναι μεγάλο το κόστος για την εγκατάσταση λαμπών για την ενίσχυση του φωτισμού. Είναι βέβαιο, όμως, ότι μια τέτοια παρέμβαση θ’ αναδείξει την περιοχή. Πελ.Γ.

«Οι Πλωμαρίτες κατέβηκαν πάλι στο Συμβούλιο», έλεγαν το βράδυ της Δευτέρας όσοι έβλεπαν τόσο κόσμο συγκεντρωμένο μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας, όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, δεν ήταν κάτοικοι του Πλωμαρίου, αλλά εργαζόμενοι του Δήμου που αντιδρούσαν στο θέμα της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες. Ο αγώνας των Πλωμαριτών έχει γίνει γνωστός σε όλο το νησί και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και παράδειγμα, αφού δείχνουν ότι μπορούν οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους ζητήματα που αφορούν στον τόπο τους. Πελ.Γ.

Στην τελική ευθεία Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των παραιτήσεων των δημοτικών και τοπικών συμβούλων του Πλωμαρίου. Πρόκειται για μια ενέργεια που αποφασίσθηκε από τη λαϊκή συνέλευση του χωριού. Στόχος είναι να μείνει το Πλωμάρι αδιοίκητο. Η υλοποίηση της απόφασης προχωράει σταθερά και μεθοδικά από την επιτροπή αγώνα. Ν.Μ.

Στα 2,43 ευρώ το κιλό Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της ποικιλίας «αθηνολιά» πουλήθηκε στα 2,43 ευρώ το κιλό στην πρώτη δημοπρασία που έγινε στους Αγίους Αποστόλους της Λακωνίας. Πρόκειται για μια τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που προσδοκούν οι παραγωγοί και δείχνει την πίεση που ασκείται στις τιμές παραγωγού τη φετινή χρονιά. Ν.Μ.

Μειώσεις στα ενοίκια Ομαδικά ζητούν μειώσεις στα ενοίκια επαγγελματικών ακινήτων και σπιτιών οι ενοικιαστές στην πόλη της Μυτιλήνης. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πιεστικοί γίνονται προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους έχουν αρχίσει να δείχνουν τάσεις υποχώρησης, καθώς βλέπουν ότι τα ενοικιαστήρια σε διαμερίσματα αλλά και καταστήματα πληθαίνουν συνεχώς. Ν.Μ.

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.


4

EI∆HΣEIΣ

Kοινωνιόγραµµα Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ Δ. ΚΟΥΒΑΡΟΣ*

Η επανάσταση των e-Books για τη φοιτητική ζωή α e-Books είναι ήδη ευρέως διαδομένα στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Κι όμως το καθεστώς γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία εμποδίζει το χρήστη απ’ το να μπορεί να χρησιμοποιεί απεριόριστα τα e-Books. Στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες υπάρχουν συχνά αφορμές για αναταραχή. Είτε δε βρίσκεται το βιβλίο που θα ήθελε κάποιος να δανειστεί καθώς συχνά έχει τοποθετηθεί στο λάθος ράφι ή αφέθηκε πάνω σε κάποιο τραπέζι, είτε ένα βιβλίο που κάποιος χρειάζεται επειγόντως είναι μουντζουρωμένο με μαρκαδόρο και έχει σημειώσεις, που δυσκολεύουν την ανάγνωση. Ωστόσο, οι καιροί που οι φοιτητές έπρεπε να αντιμετωπίσουν τέτοιες δυσκολίες μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς στις γερμανικές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες έχει ανατείλει εδώ και καιρό η ηλεκτρονική εποχή. «Δε γνωρίζω καμμία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που να μην προσφέρει ήδη e-Books», λέει ο Klaus-Rainer Brintzinger, υπεύθυνος Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου. Ωστόσο, ο αριθμός των προσφερόμενων ψηφιακών βιβλίων είναι αρκετά διαφοροποιημένος από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Bauhaus στη Βαϊμάρη, ο αριθμός κυμαίνεται από μονοψήφιο μέχρι πενταψήφιο επίπεδο. Σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια είναι ομόφωνη η θέληση για σαφή επέκταση του ηλεκτρονικού υλικού: «Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες δίνουν περίπου 60 - 80% των κονδυλίων τους για απόκτηση βιβλίων για e-Media», λέει η Barbara Schleihagen, απ’ το Σύνδεσμο Γερμανικών Βιβλιοθηκών. Το ύψος της δαπάνης εξαρτάται επίσης και απ’ την επιστημονική κατεύθυνση του εκάστοτε πανεπιστημίου: «Γενικά, τα e-Books είναι ευρέως διαδεδομένα στις θετικές επιστήμες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στις ανθρωπιστικές.» Το Μόναχο ήταν το 2004 το πρώτο πανεπιστήμιο που προσέφερε e-Books και εν τω μεταξύ φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό έχουν στη διάθεσή τους 17.000 τέτοια. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και 30.000 ψηφιοποιημένα έργα, που δεν υπάγονται σε πνευματική ιδιοκτησία και είναι αποθηκευμένα στους servers του Πανεπιστημίου. Η ζήτηση είναι μεγάλη: μόνο τα απλά e-Books είχαν πέρυσι γύρω στις 390.000 επισκέψεις. Δεν είναι παράξενο το ότι υπερτερούν έναντι των εκτυπωμένων βιβλίων: τα e-Books ούτε μπορούν να κρυφτούν ούτε να μουντζουρωθούν. Επιπλέον δε χρειάζεται κάποιος να τα κουβαλάει για φωτοτυπίες και να φωτοτυπεί σελίδα τη σελίδα, καθώς είναι καλύτερο να εκτυπώνονται στο σπίτι τα σχετικά αποσπάσματα απ’ τα ηλεκτρονικά βιβλία. Πριν μερικά χρόνια κόπιαζαν οι φοιτητές με τη βιβλιοαναζήτηση, σήμερα αρκεί μία λέξη-κλειδί στη μηχανή αναζήτησης. Μερικά πανεπιστήμια κάνουν στους φοιτητές τους ακόμα και βιβλιοπροτάσεις, όπως ακριβώς τις γνωρίζουμε από on-line portals. Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ας πούμε, λαμβάνουν οι χρήστες τις επονομαζόμενες «συμβουλές της βιβλιοθήκης» στην αναζήτησή τους για ένα βιβλίο. «Για να μπορέσουμε να δίνουμε πραγματικά λεπτομερείς υποδείξεις, πρέπει να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τη βάση δεδομένων μας», λέει ο Andreas Richter, αναπληρωτής υπεύθυνος της βιβλιοθήκης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται το πανεπιστημιακό δίκτυο για πρόσβαση. Στο Μόναχο, για παράδειγμα, μπορούν οι χρήστες μέσω ενός VPN Client να συνδέονται απ’ το σπίτι και να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε βιβλία χωρίς όριο δανεισμού. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι: «Στην αρχή είχαμε ένα κλασσικό μοντέλο δανεισμού, όπως το χρησιμοποιούν οι δημόσιες βιβλιοθήκες», λέει η Brintzinger. Τότε μπορούσαν να δανειστούν ταυτόχρονα μόνο τόσα e-Books, όσες ήταν και οι υπάρχουσες άδειες και με σαφή χρονικό περιορισμό. Ακριβώς σα να ήταν τυπωμένα βιβλία. Το σημαντικό πλεονέκτημα των e-Books, η συνεχής προσβασιμότητα, έλειπε. Η ελεύθερη πρόσβαση σε e-Books θα καθίσταται δυνατή μέσω συγκεκριμένης ομάδας χρηστών που θα διαφοροποιεί τις επιστημονικές απ’ τις δημόσιες βιβλιοθήκες: Μόνο εγγεγραμμένοι φοιτητές και συνεργάτες του πανεπιστημίου θα λαμβάνουν πρόσβαση. «Αυτό καθιστά τη διενέργεια των προσφορών πιο εύκολη», λέει η Schleihagen. «Το σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό: Στις δημόσιες βιβλιοθήκες υπάρχει μία πλατφόρμα, που διοικεί τις αδειοδοτήσεις και τις θέτει σε διάθεση. Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, αντίθετα, διαπραγματεύονται με τους εκδοτικούς οίκους είτε αυτόνομα είτε συλλογικά (σε consortia) και μπορούν να θέτουν προς διάθεση τα e-Books στη δική τους ηλεκτρονική σελίδα.» Αλλά απέχει πολύ απ’ το να είναι οι βιβλιοθήκες ικανοποιημένες με αυτό το σύστημα. Αυτό καταδεικνύει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαϊμάρης πάνω στο ζήτημα της διάθεσης e-Books στα πανεπιστήμια. Οι ειδικοί διαφόρων πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών ασκούν κριτική σχετικά με το ότι οι προσφορές των εκδοτικών οίκων είναι εξαιρετικά ανώριμες και συχνά συνδέονται με περιορισμούς που δεν αντέχονται. Επιπλέον, οι εκδοτικοί οίκοι ήθελαν ευχαρίστως να πουλάνε e-Books σε πακέτα. Ωστόσο, αυτά είναι, βάσει μελέτης, λιγότερο ελκυστικά από οικονομικής άποψης και συμπεριλαμβάνουν και ανεπιθύμητα e-Books που πρέπει να πωληθούν μαζί. «Ένα μεγάλο πρόβλημα», εξομολογείται η Schleihagen όπως και πριν, το αδιευκρίνιστο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, για το οποίο υπάρχει διαμάχη αυτό τον καιρό στα δικαστήρια. Έτσι, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ θέτει στη διάθεση των επισκεπτών επιλεγμένα βιβλία απ’ τη συλλογή του. Αυτό ωστόσο επιτρέπεται μόνο μέσα στους χώρους της βιβλιοθήκης, ενώ η εκτύπωση και αποθήκευση απαγορεύονται. Ο εκδοτικός οίκος «Ulmer» υποστηριζόμενος απ’ το Χρηματιστηριακό Σύλλογο του Γερμανικού Εμπορίου Βιβλίου, κατέθεσε μήνυση. Το Πρωτοδικείο αποφάσισε πως η μεταφορά κειμένου από ηλεκτρονικά έργα (βιβλία) επιτρέπεται μόνο με χειρόγραφη αντιγραφή. Επιπλέον, η Monika Ziller, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιβλιοθηκών, λέει: «Δε ζούμε κιόλας στο Μεσαίωνα! Σήμερα υπάρχουν φωτοτυπικά, εκτυπωτές και σύγχρονα μέσα για αποθηκευτικούς σκοπούς.» Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Brintzinger μιλάει για «μία ίσως κάπως δυστυχή νόρμα», ενώ η υπόθεση οδηγήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο.

Τ

* Ο Μιχάλης Δ. Κούβαρος είναι υποψήφιος Ph.D. Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Φιλανθρωπικό bazaar οργανώνει ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Δημοσίου, για το αγοράκι της οικογένειας Βουδούρη

Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς γώνα ζωής δίνει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα» της Αθήνας το μόλις ενός έτους αγοράκι της οικογένειας Βουδούρη, που πάσχει από λευχαιμία. Η περιπέτειά του έχει προκαλέσει συγκίνηση στην κοινωνία της Μυτιλήνης, που με διάφορες πρωτοβουλίες προσπαθεί να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια στο δύσκολο αγώνα της. Μετά το άνοιγμα λογαριασμού από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, τη συγκέντρωση χρημάτων από την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΛΚ, φιλανθρωπικό bazaar οργανώνει ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Δημοσίου της Λέσβου. Το παιδί υποβάλλεται σε ποδοσφαιρική ομάδα Αχημειοθεραπείες και μά- ΕΛΚ για την οικογένεια λιστα αυτές τις ημέρες Βουδούρη. Οι πρωτοβουξεκίνησε τον τρίτο κύκλο λίες όμως από συλλότης αγωγής, που είναι η γους και φορείς δε σταπιο δύσκολη, με έντονες ματούν, καθώς η οικογέπαρενέργειες για το παι- νεια έχει ακόμη ένα μαδί. Οι γιατροί, πάντως, κρύ και δύσκολο δρόμο εμφανίζονται ικανοποιη- μέχρι να καταφέρει το μένοι από τη μέχρι τώρα παιδί να ξεπεράσει την απορεία της υγείας του. πειλή της ασθένειας. Στο Δείχνει ν’ αντιδρά θετικά πλαίσιο αυτό εντάσσεται στις θεραπείες και όλοι και η πρωτοβουλία του ελπίζουν ότι θα τα κατα- Συλλόγου Καθηγητών Αγφέρει να νικήσει τη μάχη γλικής Δημοσίου, που οργανώνει bazaar για την εγια τη ζωή του. νίσχυση της οικογένειας. Συγκεντρώνονται… Για τις ανάγκες τού bazaar Γύρω στις 2.000 ευρώ υ- συγκεντρώνονται με πρωπολογίζεται ότι συγκε- τοβουλία του Συλλόγου ντρώθηκαν μέχρι τώρα Καθηγητών Αγγλικής Δηστο λογαριασμό που ά- μοσίου, τα εξής: μικρονοιξε το Δημοτικό Συμ- συσκευές, παιδικά παιβούλιο Λέσβου, ενώ άλ- χνίδια, ρούχα (μόνο καιλες 2.000 ευρώ, τα έσοδα νούργια), είδη σπιτιού από φιλικό αγώνα, ανα- και διακόσμησης, τσάμένεται να διαθέσει και η ντες, αξεσουάρ, κινητά

A

τηλέφωνα, CDs, βιβλία, χειροποίητα γλυκά, ποτά κ.ά.. Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνει στο 4ο Λύκειο Μυτιλήνης ή όπου αλλού, μετά από επικοινωνία στο 6938464018 ή στο kalesma@ sch.gr Τα είδη που θα συγκεντρωθούν, θα πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, στην προκυμαία Μυτιλήνης, σε ένα διήμερο bazaar, που έχει οργανω-

θεί για το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της οικογένειας Βουδούρη, που αγωνίζεται για τη σωτηρία του παιδιού τους από τη λευχαιμία, ή και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς, αν υπάρξει τέτοια δυνατότητα». Πελ.Γ.

Αντιπροσωπεία τής ΕΟΔ, στη σεισμόπληκτη πόλη Βαν της Τουρκίας πό την πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας επέστρεψε Aπροσφάτως αντιπροσωπεία μελών του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ). Έχοντας βρεθεί εκεί για τέσσερις ημέρες, συνοδεύοντας την τελευταία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λέσβο, τα μέλη τής ΕΟΔ είδαν από κοντά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι σεισμόπληκτοι και κατέγραψαν τα σημαντικότερα προβλήματα. Η αντιπροσωπεία τής ΕΟΔ βρέθηκε στη σεισμόπληκτη περιοχή από το περασμένο Σάββατο μέχρι και την περασμένη Τρίτη, συνοδεύοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που για τρίτη φορά μεταφερόταν από τη Λέσβο, με τη συνεργασία

της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Αϊβαλιού. Στη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού τους, τα δύο μέλη τής ΕΟΔ πραγματοποίησαν συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και το δήμαρχο του Αϊβαλιού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν οδικώς προς τη Σμύρνη, για να φτάσουν τελικά στο Βαν, μεταφέροντας 300 φακούς, κουβέρτες, πάνες για μωρά και άλλα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν από πολίτες και φορείς της Λέσβου. Στόχος της επίσκεψής τους που αποδείχθηκε και εκπαιδευτική, αφού την ημέρα της αναχώρησής τους υπήρξε και πάλι σεισμική δόνηση - ήταν να διερευνήσουν την κατάσταση και

να επισημάνουν ενδεχόμενους κινδύνους, ορισμένοι από τους οποίους, μετά και τη νέα σεισμική δόνηση της Τετάρτης, φάνηκε πως ήταν όντως υπαρκτοί. «Δεν υπήρχε καμμία σήμανση στα κτήρια, δεν είχε πάει επιτροπή να πει στους ανθρώπους ότι υπάρχει ακαταλληλότητα, πως είναι έτοιμα να πέσουν. Επιπλέον, από τα νοσοκομεία λείπουν τα απαραίτητα υλικά», αναφέρει η Ζωή Λειβαδίτου, πρόεδρος της ΕΟΔ. Τώρα, η ΕΟΔ συζητά το ενδεχόμενο δεύτερης επίσκεψης στο Βαν, έχοντας έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο αντίστοιχης οργάνωσης στην Τουρκία. Στόχος τους, να μπορέσουν να προσφέρουν μέσα στους καταυλισμούς. Β.Χρ.


EI∆HΣEIΣ 38χρονος ιδανικός αυτόχειρας! ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Προσπάθησε χθες το πρωί ν’ απαγχονιστεί στο άλσος δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών στο Κιόσκι

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του, όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Ο λόγος για έναν άνδρα ηλικίας 38 ετών περίπου, ο οποίος χθες προσπάθησε να κρεμαστεί σε δένδρο στο άλσος, δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών στο Κιόσκι. Ένας περαστικός τον είδε την ώρα που είχε κρεμάσει το σχοινί στο δέντρο και είχε περάσει τη θηλιά στο λαιμό του έτοιμος ν’ απαγχονιστεί, και ειδοποίησε το προσωπικό της Λέσχης, που τον πρόλαβαν κυριολεκτικά στο «παρά πέντε». Προσωπικά προβλήματα, έ- της περίφραξης του άλσους νας καβγάς με τη σύζυγό και τη άλλη την κρέμασε σε του και ένα δικαστήριο που ένα μεγάλο κλαδί πεύκου. Ο είχε την ίδια μέρα, «θόλω- ίδιος είχε ανεβεί πάνω στο σαν» το μυαλό του νεαρού κάγκελο, είχε βάλει τη θηάνδρα από την περιοχή της λιά στο λαιμό του και ήταν Καλλονής, που αποφάσισε έτοιμος να πέσει στο κενό, να κάνει αυτή την απονε- όταν ένας περαστικός τον νοημένη πράξη χθες γύρω είδε. Όπως έγινε γνωστό, ο στις 8:30 το πρωί. Στο φορ- περαστικός τρομοκρατήθητηγάκι του, που πάρκαρε κε και αποφάσισε να μην μπροστά από τη Λέσχη Α- τον πλησιάσει. Έτρεξε όμως ξιωματικών, είχε το σχοινί. στη Λέσχη Αξιωματικών και Έφτιαξε μια θηλιά και πήγε ειδοποίησε το προσωπικό στο άλσος ακριβώς δίπλα. της. Μια νεαρή κοπέλα που Τη μια άκρη του σχοινιού εργάζεται στην καφετέρια την έδεσε σε ένα κάγκελο της Λέσχης, μαζί με άλλα

Α

Το σημείο στο Κιόσκι όπου χθες έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας

δυο άτομα έτρεξαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο σημείο.

Τον έπεισε… Η κ. Ελένη Σπυριδάκη ήταν εκείνη που μίλησε στον 38χρονο και τον έπεισε να μην προχωρήσει στην απονενοημένη πράξη του. Η ίδια μίλησε λίγη ώρα αργότερα στο «Ε» για τα όσα έζησε: «Ήρθε κάποιος το πρωί, χτύπησε το τζάμι και μας φώναζε ότι ένας άν-

θρωπος πάει να κρεμαστεί. Δεν το σκέφτηκα καθόλου και αμέσως έτρεξα έξω μαζί με άλλα άτομα της Λέσχης. Τον βρήκαμε να είναι ανεβασμένος στο κάγκελο, έτοιμος να κρεμαστεί. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία και μετά τρέξαμε κοντά του. Τον ρώτησα γιατί θέλει να το κάνει αυτό και μου είπε “δεν αντέχω άλλο”. Είχε τσακωθεί με τη γυ-

ναίκα του και είχε και κάποιο δικαστήριο που τον έφερε σε απόγνωση. Ήταν απελπισμένος. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, του είπα ότι δεν πρέπει να το κάνει αυτό γιατί όλα τα προβλήματα μπορεί να ξεπεραστούν. Όταν άκουσε και τις σειρήνες της Αστυνομίας, κατάλαβε και εκείνος ότι όλα είχαν τελειώσει. Τον βοηθήσαμε να κατεβεί από το σημείο. Του φέραμε νερό και συνεχώς του μιλούσαμε για να τον καθησυχάσουμε. Φαινόταν και ο ίδιος πιο ήρεμος.» Όταν πλησίασαν οι αστυνομικοί, ο άνδρας είπε ότι είναι καλύτερα και ζήτησε να φύγει με το αυτοκίνητό του. Ωστόσο εκείνοι δεν τον άφησαν να φύγει μόνο και τον μετέφεραν με περιπολικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για ψυχολογική υποστήριξη.

Επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Παγανή, οδηγεί σε συλλήψεις

Διαλεύκανση κλοπής για λόγους… τιμής! εγάλη ποσότητα πακέτων τσιγάρων που είχαν κλαπεί πριν από λίγο καιρό από κοντέιΜ νερ φύλαξης του καταστήματος αφορολόγητων ειδών σε φρουρούμενο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, λίγες δεκάδες μέτρα από τις επί 24ώρου στελεχωμένες εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος, εντόπισαν προχθές Τετάρτη το πρωί λιμενικοί και αστυνομικοί στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησαν στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Παγανή. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν τέσσερις Τσιγγάνοι ηλικίας 39, 30, 27 και 18 ετών, που φέρονται να εμπλέκονται στη διάρρηξη. Στην κατοχή τους βρέθηκαν, εκτός από τις κλεμμένες κούτες με τα τσιγάρα, radio CD players, ενισχυτές αυτοκινήτου και άλλες συσκευές, που είχαν κλαπεί σε διαρρήξεις που έχουν καταγγελθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά ουδέποτε είχαν δημοσιοποιηθεί αν και έγιναν σε φυλασσόμενο χώρο. Ας σημειωθεί ότι η διάρρηξη έγινε στο κοντέινερ που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος του καταστήματος αφορολόγητων ειδών στο λιμάνι, το οποίο και βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Τελωνείου. Οι διαρρήκτες είχαν σπάσει την κλειδαριά στην πόρτα του κοντέινερ και είχαν πάρει μεγάλη ποσότητα τσιγάρων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Εντύπωση προκαλεί,

Το κοντέινερ απ' όπου κλάπηκαν τα τσιγάρα

μάλιστα, το γεγονός ότι η διάρρηξη έγινε σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, όπου όλες τις ώρες υπάρχει κίνηση και βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των στελεχών του Λιμεναρχείου.

Το έμαθαν… Πληροφορίες που έφθασαν αυτές τις ημέρες στο Τμήμα Ασφαλείας του Λιμεναρχείου, ανέφεραν ότι τα κλεμμένα τσιγάρα βρίσκονται στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Παγανή. Λιμενικοί και αστυνομικοί οργάνωσαν κοινή επιχείρηση το πρωί της Τετάρτης και εντόπισαν τα κλεμμένα τσιγάρα, αλλά και διάφορα άλλα είδη που είχαν κλαπεί κατά το παρελθόν. Συγκεκριμέ-

να βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: - 20 κούτες τσιγάρων «Marlboro Gold Original» και «Soft Pack» - 26 πακέτα τσιγάρων μάρκας «Marlboro Gold Original» και «Soft Pack» - Επτά πακέτα τσιγάρων μάρκας «Marlboro Flip Top» - 12 κούτες καπνού μάρκας «Golden Virginia» - Τρία πακέτα καπνού μάρκας «Golden Virginia» Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν: - 10 ράδιο-CDs. - Έξι ενισχυτές αυτοκινήτων - Μια συσκευή αναπαραγωγής DVD - Μία παιχνιδομηχανή τύπου «Playstation» - Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής - Μία πτυσσόμενη μεταλλική αστυνομική ράβδος Οι ίδιοι φέρονται, πάντως, να υποστηρίζουν ότι βρήκαν όλα αυτά τα είδη και δεν τα έκλεψαν οι ίδιοι. Λόγω του ότι είχε λήξει το αυτόφωρο, παρά το ότι οι τέσσερις Τσιγγάνοι που κατηγορούνται για την κλοπή είχαν συλληφθεί, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο. Πελ.Γ.

5 Φωτιά σε αποθήκη ωτιά εκδηλώθηκε Φ γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης σε αποθήκη στο Μεσαγρό της Γέρας. Η φωτιά έκαψε γεωργικά εργαλεία, δοχεία ελαιολάδου και καυσόξυλα. Επί τόπου έσπευσαν δυο οχήματα της Πυροσβεστικής με πέντε άνδρες, που έσβησαν τη φωτιά περίπου μισή ώρα αργότερα. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται.

… σε αγροτική έκταση ξέσπασε Πμέριυρκαγιά στις 3:20 το μεσητης Τέταρτης σε γεωργική έκταση στη Βρίσα Πολιχνίτου. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά σβήστηκε μέσα σε λίγη ώρα, αφού πρόλαβε να κάψει δυο στρέμματα με χόρτα και θάμνους. Όπως συμβαίνει συχνά τέτοια εποχή, κάποιος αγρότης είχε βάλει φωτιά για να κάψει ξηρά χόρτα, έφυγε όμως από τον έλεγχό του και έκαψε και τη γύρω έκταση.

… και σε αυτοκίνητο τυλίχτηΣ11τιςκετοφλόγες αυτοκίνητο στις βράδυ της Τετάρτης στα Βασιλικά. Η φωτιά σβήστηκε περίπου μια ώρα αργότερα, ενώ κατάστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο. Η Πυροσβεστική εκτιμά την πιθανότητα να προκλήθηκε από κάποια βλάβη ή βραχυκύκλωμα του οχήματος.


6

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αναβάλλεται, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ο άμεσος διορισμός 13 συνολικά μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι πέντε εκ των οποίων στη Μυτιλήνη. Άλλοι 33 σε αναμονή

«Ξεκρέμαστοι» μέχρι νεωτέρας… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ναστάτωση έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα πανελλαδικώς η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία δε θα γίνουν οι διορισμοί των 400 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, όπως προβλεπόταν για το 2011. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 13 είναι συνολικά οι καθηγητές που πλήττονται άμεσα από την απόφαση αυτή του Υπουργείου - οι πέντε από αυτούς, στα τμήματα της Μυτιλήνης -, ενώ από την καθυστέρηση αυτή επηρεάζεται έμμεσα και ο διορισμός που αναμενόταν μέσα στο 2012 για άλλους 33 συναδέλφους τους, το ένα τρίτο από τους οποίους διδάσκει επίσης στη Μυτιλήνη. Δύο χρόνια περίμεναν τα διορισμοί μελών ΔΕΠ στο 900 συνολικά εκλεγμένα φετινό προϋπολογισμό, αλλά αδιόριστα μέλη ΔΕΠ μεθοδεύεται η μετάθεσή των ελληνικών πανεπι- τους στο 2012. στημίων μέχρι να ακούΣυνολικά 46 σουν, τον περασμένο Αύυπό διορισμό γουστο, από την ίδια την Στον πίνακα με τα στοιυπουργό Παιδείας, Άννα χεία των υπό διορισμό Διαμαντοπούλου, πως οι μελών ΔΕΠ που είχε καμισοί από αυτούς επρόκειτο να διοριστούν μέσα ταρτίσει το Υπουργείο στο 2011. Όπως διαβε- Παιδείας μέσα στον βαίωνε το Υπουργείο, ο προηγούμενο χειμώνα, διορισμός των καθηγητών περιλαμβάνονταν τα ονόθα γινόταν μέχρι και την ματα 35 καθηγητών του ι1η Οκτωβρίου, οπότε και δρύματος. Στην πορεία, οι τελευταίοι θα πραγμα- με στοιχεία που στάλθητοποιούσαν κανονικά τα καν στο Υπουργείο από το μαθήματά τους, με τη δια- Πανεπιστήμιο, προστέθηδικασία έκδοσης των ΦΕΚ καν στον πίνακα κι άλλοι των διορισμών τους να έ- υπό διορισμό συνάδελφοί χει ολοκληρωθεί μέχρι ε- τους, με τον τελικό αριθμό τους να φτάνει σήμερα κείνη την ημερομηνία. Ωστόσο, την περασμένη τους 46 και τους 15 από Παρασκευή νέα απόφαση αυτούς να διδάσκουν σε του Υπουργείου Παιδείας τμήματα της Μυτιλήνης. έφερε τα πάνω κάτω για Σύμφωνα με τον αντιπρύάλλη μια φορά στην πανε- τανη Φοιτητικής Μέριπιστημιακή κοινότητα, α- μνας και Ακαδημαϊκών Υφού όριζε ότι, λόγω αδυ- ποθέσεων του Πανεπιστηναμίας να ενταχθούν οι μίου Αιγαίου, Νίκο Σου-

Α

Κάλεσμα Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προς φοιτητές

«Όχι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων» α πάρουν θέση στον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που έχουν εΝξαγγελθεί από το Υπουργείο Παιδείας, καλεί τους φοιτητές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Όπως τονίζει το ΜΑΣ, το Υπουργείο θέλει τα ιδρύματα να λειτουργήσουν σαν «επιχειρήσεις» με δίδακτρα, χωρίς δωρεάν βιβλία, που θα βγάζουν «μισοκαταρτισμένους αποφοίτους», οι οποίοι θα δουλεύουν για 500 ευρώ. «Τα ιδρύματα που θα τα βγάζουν πέρα στην “πιάτσα” της αγοράς, θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Όσα δεν τα καταφέρουν, θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν ονόματα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που καλεί φοιτητές και σπουδαστές να πάρουν θέση στον αγώνα και να απαιτήσουν να μην πεταχτεί κανείς έξω από τη σχολή του, αλλά και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

λακέλλη, οι 13 από τους 46 συνολικά καθηγητές του ιδρύματος είναι μέλη ΔΕΠ, που, σύμφωνα με τις προ δύο μηνών εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, επρόκειτο να διοριστούν με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και άρα μένουν «ξεκρέμαστοι» μετά την τελευταία απόφαση. Από τους καθηγητές αυτούς, οι πέντε διδάσκουν στη Μυτιλήνη και πιο συγκεκριμένα, ένας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, δύο στο Τμήμα Γεωγραφίας και δύο στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Δεν είναι, όμως, μόνο οι

συγκεκριμένοι, αλλά και οι υπόλοιποι υπό διορισμό συνάδελφοί τους που πλήττονται από την καινούργια απόφαση, κι αυτό λόγω του ότι μετατίθεται για άγνωστη χρονική στιγμή και ο δικός τους διορισμός. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σουλακέλλη, άλλοι 22 συνολικά (έξι στη Μυτιλήνη) επρόκειτο να διοριστούν στις αρχές τού 2012, ενώ ο διορισμός των υπολοίπων 11 (τέσσερις στη Μυτιλήνη) προβλεπόταν να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο ίδιο έτος.

Απλήρωτοι Τι ισχύει αυτήν τη στιγμή για τους συγκεκριμένους

καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σουλακέλλη, η Σύγκλητος είχε δώσει στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους εντολή στα τμήματα να καλύψουν με συμβάσεις 407 όσους διδάσκοντες ήταν υπό διορισμό, αφήνοντας ωστόσο έξω όσους προβλεπόταν να διοριστούν άμεσα. Έτσι, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή διδάσκοντες που έχουν καλυφθεί με θέσεις συμβασιούχων, άλλοι που εργάζονται με μερική απασχόληση, κάποιοι που αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν να εργαστούν και κάποιοι που απλώς περιμένουν. Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Σουλακέλλης, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καλυφθούν άμεσα και οι 13 εκκρεμείς περιπτώσεις υπό διορισμό μελών ΔΕΠ, εφόσον οι άμεσα ενδιαφερόμενοι διδάσκουν ακόμη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όσο για το ότι και οι τελευταίες έχουν ούτως ή άλλως περικοπεί κατά 50%, μειώνοντας τον αριθμό των συμβασιούχων καθηγητών του ι-

δρύματος στους 106 από 160 που ήταν πέρυσι, ο αντιπρύτανης ξεκαθαρίζει πως ορισμένα τμήματα έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών τους με βάση τα νέα δεδομένα, καθώς και πως όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού όποτε έχουμε εικόνα των διορισμών, αυτοί τελικά πραγματοποιούνται», τονίζει ο κ. Σουλακέλλης. «Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αυτονόητα και επηρεάζουν κυρίως τους ίδιους τους συναδέλφους, ενώ από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να καλυφθούν άμεσα τα 13 υπό διορισμό μέλη ΔΕΠ με νέες συμβάσεις. Πάγιο αίτημα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ο άμεσος διορισμός όλων των μελών ΔΕΠ, για την ενδυνάμωση όλων των τμημάτων, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού αριθμού μελών ΔΕΠ που έχουμε συνολικά.»

Η θέση του Συλλόγου ΔΕΠ ακόμη μάθει την τελευταία απόφαση του Υπουργείου ΠαιδείΠας,ριν ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε επανειλημμένως θέσει το ζήτημα τόσο με ανακοινώσεις του προς την ευρύτερη πανεπιστημιακή και λεσβιακή κοινότητα, όσο και με εισηγήσεις του προς τη Σύγκλητο του ιδρύματος, όπου οι καθηγητές τόνιζαν τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους αδιόριστους συναδέλφους τους, αλλά και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Όπως τονίζει τώρα ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μυτιλήνης του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευστράτιος Γεωργούλας, αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι από τους 13 συνολικά υπό διορισμό καθηγητές είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι», αφού, ναι μεν κάποιοι εργάζονται ως συνεργάτες των τμημάτων ή ως συμβασιούχοι, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα αρχίσουν να α-

μείβονται. Όσον αφορά στους συμβασιούχους διδάσκοντες, μάλιστα, κάνει λόγο για συγκεκριμένη περίπτωση συναδέλφου του που αναγκάστηκε να φύγει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφού είδε τις απολαβές της να μειώνονται σημαντικά. «Το ζήτημα του διορισμού των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι πολύ σημαντικό, μαζί και με τα θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους καθηγητές, αλλά και το μείζον θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Γεωργούλας. «Εμείς είχαμε καταθέσει τις θέσεις μας στη Σύγκλητο και με προηγούμενα ψηφίσματά μας, ελπίζοντας να πείσουμε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δυστυχώς, αρκετοί εξακολουθούσαν να πιστεύουν στα διατάγματα της κυβέρνησης, που για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναληθή. Θα πρέπει να γίνει κοινός στόχος για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι δεν μπορούμε να πε-

ριμένουμε από το Υπουργείο, που μέχρι τώρα στέκεται απέναντι στο Πανεπιστήμιο. Με τις νέες διατάξεις, θέλουν να επιστρέψει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη δεκαετία τού ‘80. Η Σύγκλητος δεν είχε τις τελευταίες πληροφορίες, θεώρησε πως ήταν θέμα ημερών ο διορισμός των συναδέλφων και το θέμα δε συζητήθηκε. Ο μόνος τρόπος είναι να αντιδράσουμε, ενώ σημαντικό είναι και το τι θα κάνει η τοπική κοινωνία.» Να σημειωθεί πως με ανακοινώσεις τους, τόσο η ΠΟΣΔΕΠ, όσο και η Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό Αναμονή Τοποθέτησης «Α-Λέκτωρ», καλούσαν τη Δευτέρα την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταγγείλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και το ίδιο το ίδρυμα να υπερβεί μαζί με τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα όποια εμπόδια γραφειοκρατικής ή νομικής μορφής και να προχωρήσει στο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ μέσα στο 2011.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Σε συνεχή κόντρα η διοίκηση με τους Γιατρούς του Νοσοκομείου Λήμνου

Νέος καβγάς για τις εφημερίες της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH έα διαμάχη ξέσπασε για το θέμα των εφημεριών μεταξύ της αναπληρώτριας διοικήτριας του Νοσοκομείου Λήμνου και της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου. Αφορμή στάθηκε μια απόφαση της αναπληρώτριας διοικήτριας, στην οποία αναφέρεται ότι με εντολή του Επιστημονικού Συμβουλίου, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και του Κέντρου Υγείας και του Περιφερειακού Ιατρείου Αγίου Ευστρατίου, μπορεί να μετατρέπονται οι ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας, για το σύνολο των γιατρών σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου και για τους γιατρούς σε όλα τα αγροτικά ιατρεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια και «προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, οι αρμόδιοι διευθυντές εντέλλονται εκ της θέσης που κατέχουν να μετατρέπουν τις ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας, μέσα στα όρια αποζημίωσης που προβλέπεται για τις εφημερίες που αντιστοιχούν στη Γ΄ Ζώνη για τον κάθε γιατρό, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ημερών κάθε μήνα χωρίς κενό, βάσει τού 9% επί των τακτικών αποδοχών για τις επιπλέον εφημερίες». Η απόφαση αυτή εξόργισε την Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου, που κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος» και δηλώνει πως οι γιατροί αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές της αναπληρώτριας διοικήτριας. Ακόμη τονίζουν ότι εμμένουν στο νόμιμο πρόγραμμα εφημεριών που πρότεινε το Επιστημονικό Συμβούλιο, ενώ ζητούν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, στον οποίο και κοινοποιείται η αναφορά, να παρέμβει άμεσα ώστε «με νόμιμο τρόπο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για του κατοίκους του νησιού και τους γιατρούς που υπηρετούν σ’ αυτό».

Ν

Πανελλήνιο θέμα… Στο ζήτημα που προέκυψε, πήρε

θέση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κ. Κατίνα Τσούνη είναι υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Λήμνου, το οποίο δις εβδομαδιαίως φροντίζει να φέρνει άνω - κάτω με τα διοικητικά της τεχνάσματα. Το χτεσινό της κατόρθωμα: δίνει εντολή στο ιατρικό δυναμικό το Νοσοκομείου να παρανομήσει ομαδικά! Μάλιστα, η κ. Κατίνα Τσούνη, προκειμένου να κάνει πιο επιβλητική την εντολή, επικαλείται και τρία άρθρα

του Συντάγματος. Εντέλλονται λοιπόν οι γιατροί Λήμνου και περιχώρων να μετατρέπουν τις ενεργείς τους εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας, τσαλαπατώντας τη ρητή διάταξη του Νόμου 3754/2009.». Τέλος ο κ. Βαρνάβας αναφέρει ότι «κανείς δεν υποχρεούται να υπακούσει σε προδήλως παράνομη εντολή και οι γιατροί του Νοσοκομείου οφείλουν να επιστρέψουν στην εν λόγω κυρία ως παράνομα και - αφού έβαλε και το Σύνταγμα στο χορό - ως αντισυνταγματικά τα τεχνάσματά της».

Αιμοδοσία για την τρίτη ηλικία εθελοντικής αιμοδοσίας για τους ανθρώπους της Τ ριήμερο τρίτης ηλικίας διοργανώνει στη Μύρινα ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λήμνου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Λήμνου «Ο Άγιος Παντελεήμων». Ο Δήμος Λήμνου, μέσω του Οργανισμού, καλεί τους δημότες και τους υπαλλήλους του Δήμου να προσφέρουν στην ενδυνάμωση της Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, μέσω της αιμοδοσίας που θα γίνει στις 17, 18 και 19 Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία δημιουργήθηκε από την κοινή δράση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού σωματείου «Γραμμή Ζωής» και της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», υπό την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες και τα κρούσματα κακοποίησης σε βάρος ηλικιωμένων πολλαπλασιάζονται ραγδαίως, ο Δήμος Λήμνου απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βοηθήσουν, να το δηλώνουν κατά την προσέλευσή τους στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Λήμνου, στους υπευθύνους του Οργανισμού ή στον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λήμνου «Ο Άγιος Παντελεήμων», Βάγιο Καλλιγερή, που άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου για συνεργασία. Α.Σπυ

7

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους αναπήρους υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και το διοικητή Στούτον ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, κατέφυγε η Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο Βόρειο Αιγαίο, ζητώντας την αποκατάσταση της έδρας της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ - ΤΕΑΜ στο Νομό Χίου, καθώς και τη μετακίνηση της επιτροπής στη Λήμνο και την Ικαρία και την άμεση λήψη απόφασης για την ανάκληση της υποχρέωσης να ταξιδεύουν στη Μυτιλήνη για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Στη συνέχεια, ζητούν την καταβολή όλων των προνοιακών επιδομάτων που παρακρατήθηκαν παράνομα λόγω λήξης της ισχύος των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών, ιδιαίτερα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, όπως το Σύνδρομο DOWN, ο αυτισμός, οι ακρωτηριασμοί, οι παραπληγίες και τετραπληγίες, νεφροπαθείς τελευταίου σταδίου (αιμοκαθαρόμενοι). Ακόμη, ζητούν την άμεση ρύθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους προκειμένου να συνεχίσουν την απαραίτητη, θεραπευτική αγωγή «που βελτιώνει την υγεία τους και τους αποτρέπει από υποτροπές, οι οποίες οδηγούν σε νοσηλείες στα νοσοκομεία και αυξάνουν το κόστους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Τέλος, ζητούν από τον υπουργό Εργασίας την άμεση στήριξη δομών, όπως το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Χίου, η «Κυψέλη», η «Ηλιακτίδα» Λέσβου, με χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών τους, καθώς και τη διασφάλιση των εργαζομένων με εξασφάλιση των μισθοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, «προκειμένου απερίσπαστα να αφοσιωθούν στο βαρύ και δύσκολο έργο τους». Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας και του αγώνα των ατόμων με αναπηρία, αποφασίστηκε να αρνηθούν, οργανωμένα, να ταξιδέψουν στη Μυτιλήνη και να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίησή που οργανώθηκε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «παλεύουμε και συλλογικά αρνούμαστε να πληρώσουμε τους κεφαλικούς φόρους και τα χαράτσια. Αρνούμαστε τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις και τα κοψίματα μισθών, επιδομάτων και συντάξεων για μας και τις οικογένειές μας.».


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στεγάστηκε στο Τρίφωτο μαζί με τα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας

Σε νέο κτήριο το ταμείο του Δήμου Λήμνου αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με γνώμονα την εξυπηρέτηΣσητην του δημότη της Μύρινας προχώρησε η δημοτική αρχή, με τη μεταφορά του ταμείου είσπραξης των λογαριασμών του νερού, του ΤΑΠ και άλλων υπηρεσιών για τους πολίτες, σε κτήριο που διαμόρφωσε ειδικά στην περιοχή Τρίφωτο, μέσα στο οποίο στεγάζεται και η Δημοτική Κοινότητα Μύρινας. Η υπηρεσία του ταμείου λειτουργεί πλέον στο κτήριο στο Τρίφωτο, ενώ για δύο ημέρες παρέμεινε το ταμείο κλειστό για τη μεταφορά του. Από τη δημοτική αρχή το ταμείο αποφασίστηκε να στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με τη Δημοτική Κοινότητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιλέχθηκε, έτσι, ένα αποκεντρωμένο σημείο, εκτός αγοράς, με εύκολη όμως πρόσβαση και για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και με καλύτερες συνθήκες για τους συναλλασσομένους. Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Εξυπηρέτησης του Δημότη, Δημήτρης

Μπουλώτης, ανέφερε στο «Ε»: «Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Δήμου προχωράει όσο πιο γρήγορα μας το επιτρέπουν οι συνθήκες και με βασικό κριτήριο την καλή λειτουργία του ενιαίου Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Σύντομα πιστεύουμε να μετακινηθούν και οι άλλες υπηρεσίες και να ολοκληρωθεί το όλο μας σχέδιο.» Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λήμνου έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα αναδιάταξης των υπηρεσιών του μετά και τα μεγάλα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει αφότου συστάθηκε ως ενιαίος. Προσφάτως, μεταφέρθηκαν οι Οικονομικές Υπηρεσίες στο κτήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ από τις αρχές τού 2011 η Τεχνική Υπηρεσία στεγάζεται σε ενιαίο χώρο στο Παπουτσίδειο Κτήριο. Η αναδιάταξη θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά του Ληξιαρχείου και της Υπηρεσίας που εξυπηρετεί του αλλοδαπούς. Α.Σπυ

O Βαγγέλης Γιαρμαδούρος ζητά

Άμεση λειτουργία φορητής μονάδας ΚΤΕΟ στη Λήμνο αντίδρασή του για το ποσό που αναγκάζονται να πληρώσουν οι οχημάτων στη Λήμνο που υποχρεώνονται να περάσουν Tαπόηνιδιοκτήτες ΚΤΕΟ, εξέφρασε με επιστολή του στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, ο περιφερειακός σύμβουλος Λήμνου Βαγγέλης Γιαρμαδούρος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαρμαδούρος σφατο Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε αφορμή από την πρόσφατη για τις τιμές των ΚΤΕΟ ιδιωτών, δημοσιοποίηση του προγράμμα- αλλά και αυτού της Περιφέρειας, τος για τον έλεγχο των οχημάτων 30 και 40 ευρώ αντίστοιχα, στο (ΚΤΕΟ) στη Λήμνο και έχοντας νησί της Λέσβου, σε σχέση με τη «τα σχόλια, τις παραινέσεις, και ληστρική αμοιβή τού ΚΤΕΟ της τις απορίες των συμπατριωτών Λήμνου με 65 - 70 ευρώ για τα μου, θεωρώ χρέος μου την ενέρ- Ι.Χ. αυτοκίνητα. Είναι γεγονός δε, γεια αυτή με σκοπό την προστα- ότι τα χρήματα που προέρχονται σία, ουσιαστικά, των κατοίκων από τη λειτουργία της μονάδας μας από τη μονοπωλιακή συμπε- αυτής είναι ανταποδοτικά για το ριφορά του μόνου ιδιωτικού νησί της Λήμνου. ΚΤΕΟ που λειτουργεί στο νησί Για όλους αυτούς τους λόγους της Λήμνου». που παρουσιάζει ο κ. ΓιαρμαδούΣτη συνέχεια ο κ. Γιαρμαδούρος α- ρος, όπως αναφέρει ο ίδιος χαραναδεικνύει το θέμα του φορητού κτηριστικά, «η δυνατότητα εξυπησταθμού ΚΤΕΟ από τις υπηρεσίες ρέτησης από τη μονάδα αυτή (πετης Περιφέρειας στο νησί της Λή- ριφέρειας) και των βαρέων οχημνου, ο οποίος («με ευθύνη ποι- μάτων, που δεν εξυπηρετούνται ού;», όπως χαρακτηριστικά αναφέ- από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ στη Λήμνο, ρει) μέχρι σήμερα δε λειτουργεί. καθιστά επιτακτική τη λειτουργία Όπως τονίζει ο κ. Γιαρμαδούρος, της εν λόγο μονάδας», ενώ τέλος είναι γνωστό ότι «η λειτουργία ζητά την άμεση συμβολή του πετης μονάδας αυτής μπορεί να γί- ριφερειάρχη ώστε να λειτουργήνει με πολύ μικρό κόστος», ορμώ- σει άμεσα η φορητή μονάδα μενος από την αναφορά στο πρό- ΚΤΕΟ.

9

Ο πολιτικός μηχανικός του Πολυτεχνείου λέει «ναι», η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου λέει «όχι», οπότε οι μαθητές του Γυμνασίου Άντισσας κινούνται από αίθουσα σε αίθουσα ανάλογα με τα κέφια του εκπαιδευτικού

Κατάλληλο; Ναι μεν, αλλά… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ άνω από ένας μήνας έχει περάσει κι ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα που υπήρξε μέσα στο Σεπτέμβριο στο Γυμνάσιο της Άντισσας, όταν κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου έκρινε ακατάλληλο το κτήριο και πρότεινε εκκένωσή του λόγω ρωγμών που υπάρχουν στους τοίχους του. Και μπορεί το πόρισμα του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Μπαϊρακτάρη, που ακολούθησε, να ήταν καθησυχαστικό, ωστόσο υπάρχουν όπως φαίνεται καθηγητές που αρνούνται να κάνουν μάθημα στις αίθουσες που παρουσιάζουν πρόβλημα. Πάνω από τέσσερα χρόνια έχει πάρει η υπόθεση του Γυμνασίου της Άντισσας, που οι ίδιοι οι γονείς αποφάσισαν να «τρέξουν», φοβούμενοι για την ασφάλεια των παιδιών τους. Μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν δύο οπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, που έκριναν το κτήριο ακατάλληλο και θεώρησαν πως ήταν σκόπιμη η μεταφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του Σχολείου. Μετά από επίμονο αίτημα των γονέων, που αναστατώθηκαν από το παραπάνω πόρισμα, το Σχολείο επισκέφτηκαν μερικές ημέρες μετά ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Κώστας Πολυτεχνείου Μουτζούρης μαζί με τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Μπαϊρακτάρη. Η αυτοψία που πραγματοποίησε ο τελευταίος ειδικός, απέδι-

Π

δε τις ζημιές στη διάνοιξη τάφρου κατά μήκος του δρόμου, στην πρόσοψη του Σχολείου, αλλά και σε διάβρωση και διόγκωση των κατακόρυφων κολώνων από υγρασία. Έκρινε, ωστόσο, πως οι καθιζήσεις είναι μικρές και δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς και πως το κτήριο δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού. Στη σχετική του έκθεση, ο κ. Μπαϊρακτάρης πρότεινε τη σφράγιση των ρωγμών και την εξασφάλιση σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας, επισκευές που συνιστούσε να αρχίσουν άμεσα, με παράλληλη λειτουργία του Σχολείου.

«Μπαλάκι» οι μαθητές Ενάμιση μήνα μετά και παρά την έκθεση Μπαϊρακτάρη, το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί ούτε στο ελάχιστο. Όπως ανέφερε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, Κώστας Λουκαδέλλης, το γεγονός ότι ορισμένοι καθηγητές εμπιστεύονται το ένα πόρισμα και κάποιοι άλλοι το δεύτερο έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι μαθητές από τάξη σε τάξη, ανάλογα με το μάθημα που έχουν να παρακολουθήσουν. Ο ίδιος προσθέτει, μάλιστα, πως ζήτησε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα, έγκριση για να δώσει η διεύθυνση του Σχολείου προφορική εντολή στους καθηγητές να πραγματοποιούν το μάθημά τους σε όλες τις αίθουσες. Η Δευτεροβάθμια, όμως, απάντησε στο Σύλλογο Γονέων πως θα πρέπει ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που

συμβεί κάποιο ατύχημα. «Κουραστήκαμε…» «Ο κ. Μπαϊρακτάρης προτείνει συγκεκριμένα βήματα και οι ζημιές θα μπορούσαν να επισκευαστούν μέσα στα Χριστούγεννα, ωστόσο από τη Σχολική Επιτροπή μάς λένε ότι δεν έχουν χρήματα», λέει ο κ. Λουκαδέλλης. «Το Σχολείο μας έχει μεγάλη περιουσία, που έχει περιέλθει στο Δήμο, ο Δήμος κερδίζει από τις ανεμογεννήτριες του χωριού μας, και είναι δυνατόν να ζητάμε τώρα λεφτά και να μας λένε ότι δεν έχουν; Αυτό που ζητάμε, έστω, είναι να βγάλει ένα πόρισμα καταλληλότητας και ο Δήμος, ώστε να πάψει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα», προσθέτει, αναφερόμενος παράλληλα και στο πρόβλημα της έλλειψης καθηγητή Ειδικής Αγωγής. «Κοντεύουν να πάρουν τους πρώτους ελέγχους και τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα δεν έχουν κάνει ακόμη μάθημα. Έχουμε τα πιο ακριβά ανταποδοτικά τέλη. Πληρώνουμε από παντού και δεν μπορούμε να φτιάξουμε το Σχολείο μας. Θα αρχίσουμε αγώνες, έχουμε κουραστεί», λέει κλείνοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου. Απαντώντας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Χρήστος Κορδώνης, αναφέρει τα εξής: «Οι υπάλληλοι του Δήμου δε θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη, βάζοντας την υπογραφή τους για καταλληλότητα του κτηρίου, από τη στιγμή που το έκριναν ακατάλληλο. Αυτό που περιμένουμε αυτήν τη στιγμή είναι η μελέτη από τους μηχανικούς, ώστε να γίνουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για βλάβες που διαπιστώθηκαν.»


10

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Δεν έδωσαν θέσεις εργασίας τουρισμός και οικοδομή ούτε τον Αύγουστο

Εκτινάχθηκε στο 15% η ανεργία τoυ NIKOY MANABH

λοκληρώθηκαν οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Ψήφισαν 124 μέλη και στην κάλπη βρέθηκαν 121 έΟγκυρα ψηφοδέλτια και τρία άκυρα. Νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. του Συλλόγου είναι οι Μπάμπης Αράπης, Κωνσταντίνα Γονιδέλλη και Μαρία Βαμβακίτου. Η Μάρω Βερβενιώτου αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους και φυσιολογικά θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Συλλόγου. Η συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο εκλέχθηκαν οι Μάρω Βερβενιώτου με 77 ψήφους, Παναγιώτης Παπαρίσβας με 67 ψήφους, Γιάννης Χατζημιχάλης με 62 ψήφους, Βαγγέλης Φραγκουλάκης με 58 ψήφους, Κίμων Καζάζης με 54 ψήφους, Μπάμπης Αράπης με 36 ψήφους, Κωνσταντίνα Γονιδέλλη με 32 ψήφους, Μαρία Βαμβακίτου με 27 ψήφους και Στρατής Καραμπάσης με 24 ψήφους. Αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Νήσων και Όμορων Νομών εκλέχθηκαν οι Μάρω Βερβενιώτου με 71 ψήφους, Παναγιώτης Παπαρίσβας με 68 ψήφους, Γιώργος Ορφανός με 67 ψήφους και Κίμων Καζάζης με 51 ψήφους. Στην Ελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι Παναγιώτης Βούρος με 52 ψήφους, Νίκη Ζαφειρίου με 46 ψήφους και Αλέξανδρος Κοντής με 40 ψήφους.

Προβληματισμός στον ΕΟΑΕΝ

Για το μέλλον των νησιωτικών επιχειρήσεων των νησιωτικών επιχειρήσεων και τα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης απασχόλησαν τη γενική συνέλευΟσηιτηςτουπροοπτικές Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ), που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο. Στο πρώτο θέμα τονίσθηκε η πέρβαση των αρνητικών επιανάγκη ενίσχυσης της εξω- πτώσεων και την επιβίωση των στρέφειας των νησιωτικών ε- μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιχειρήσεων, με την αξιοποίη- του τουρισμού. ση των εξαγωγικών δυνατοτή- Ο διευθυντής ΚΕΚ - Τεχνικών των και προοπτικών που εμ- Σχολών του Επιμελητηρίου Ηφανίζουν, κυρίως, τα μοναδι- ρακλείου, Μιχάλης Καθαράκά ποιοτικά προϊόντα των νη- κης, παρουσίασε σχετική μεσιών, την εφαρμογή της και- λέτη του Επιμελητηρίου με τις νοτομίας, τη διαφοροποίηση οικονομικές συνέπειες στις και τη δημιουργία συνεργατι- μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακών δικτύων. Επίσης, τόνισαν πό την εφαρμογή του συστήτην αναγκαιότητα υιοθέτησης ματος all-inclusive. Η μελέτη ειδικών αναπτυξιακών πολιτι- προτρέπει τις επιχειρήσεις κών και μέτρων ενίσχυσης των στη συνεργασία με τη δημινησιωτικών επιχειρήσεων, στα ουργία δικτύων για την επίπλαίσια των θεσμοθετημένων τευξη οικονομιών κλίμακας, διατάξεων υπέρ των νησιών στη διαφοροποίηση και στην που προβλέπουν οι ευρωπαϊ- αναβάθμιση των υπηρεσιών κές συνθήκες και το ελληνικό τους. Επίσης αναφέρθηκε στο σύνταγμα. πιλοτικό πρόγραμμα δημιουρΗ συζήτηση του δεύτερου θέ- γίας συνεργατικού δικτύου αματος επικεντρώθηκε στη πό μικρές τουριστικές επιχειμορφή του μαζικού τουρισμού ρήσεις του Νομού, πρωτοβουall-inclusive, που διαρκώς επε- λία που με τη βοήθεια και τη κτείνεται τα τελευταία χρόνια στήριξη του Επιμελητηρίου και προκαλεί σοβαρές αρνητι- βρίσκεται στο στάδιο της ολοκές συνέπειες στο σύνολο των κλήρωσης. μικρών επιχειρήσεων που α- Στις εργασίες της γενικής συσχολούνται με τον τουρισμό, νέλευσης, πέραν από τους αλλά και στη γενικότερη οικο- προέδρους και τα μέλη των δινομική δραστηριότητα στα νη- οικήσεων των 20 νησιωτικών σιά. Στο θέμα αυτό τονίσθηκε επιμελητηρίων μελών τού ΕΟη ανάγκη προσφοράς αναβαθ- ΑΕΝ, συμμετείχαν και απηύμισμένων υπηρεσιών από τις θυναν χαιρετισμό βουλευτές επιχειρήσεις του κλάδου και και αυτοδιοικητικοί, καθώς και την εφαρμογή σωστής τιμολο- εκπρόσωποι από το ΕΒΕ Αθηγιακής πολιτικής, για την υ- νών και το ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

λμα πραγματοποίησε η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, το μήνα αυτό εκτινάχθηκε στο 15% από το 6,9% που ήταν το Αύγουστο του 2010. Ας σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2011 το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειάς μας ήταν στο 7,5% και τον Ιούνιο στο 16,1%. Το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρέμεινε τον Αύγουστο κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (18,4%), ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας είναι τόσο υψηλός στα νησιά μας, που την καθιστά βραδυφλεγή κοινωνική βόμβα. Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι ένας μήνας που σημειώνονται χαμηλά ποσοστά ανεργίας, μια και ο τουρισμός και η οικοδομική δραστηριότητα απορροφούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2010 το ποσοστό της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 6,9%, τον Αύγουστο του 2009 ήταν 7,8%, τον Αύγουστο του 2008 μόλις 4,7%, τον Αύγουστο του 2007 6,5% και τον Αύγουστο του 2006 μόλις 8,1%. Η καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας το φετινό Αύγουστο σε συνδυασμό με τη

Ά

μείωση των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, το εμπόριο και τη μεταποίηση οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην περίπτωση της Λέσβου, η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων έχει μειώσει προσωπικό ή έχει μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού. Για παράδειγμα, μηχανουργείο που λειτουργεί στην περιοχή Λαγκάδα της Μυτιλήνης απασχολεί έναν υπάλληλο με τετράωρη εργασία, όταν πριν ένα χρόνο απασχολούσε τον ίδιο εργαζόμενο με πλήρες ωράριο. Εργολάβος οικοδομών μάς έλεγε ότι πριν τρία χρό-

νια απασχολούσε 100 εργαζομένους και τώρα απασχολεί μόλις πέντε. Πολλές ταβέρνες και εστιατόρια που στο παρελθόν έδιναν δουλειά σε σερβιτόρους, μαγείρους και βοηθούς μαγείρων, φέτος το καλοκαίρι μείωσαν στο ελάχιστο δυνατό της προσλήψεις προσωπικού. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από την οικογένεια, μια και οι περισσότερες από αυτές είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Εξ άλλου, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις άνοιξαν αργά το καλοκαίρι και έκλεισαν αμέσως μετά τον Αύγουστο. nman@emprosnet.gr

Επιστολική ψήφος στις Επιμελητηριακές εκλογές ευχηθώ «καλή επιτυχία» φενείο μου που λειτουργεί τα ΣαββαΑ φού τοκύριακα, ενώ, επιπλέον, η μετάβαση στους υποψήφιους προέδρους και αυτή έχει κάποιο κόστος που, όποιο κι συμβούλους του Επιμελητηρίου Λέ-

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

Πρωτιά της Βερβενιώτου στον Εμπορικό Σύλλογο

σβου, θα ήθελα να ζητήσω από την Εκλογική Επιτροπή και το υφιστάμενο και σιγά - σιγά απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, έστω και την έσχατη στιγμή να αποφασίσει τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τις φετινές εκλογές. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, άρα μπορεί να εφαρμοστεί και σε… ήσσονος σημασίας εκλογικές διαδικασίες παρ’ ημίν. Τα πλεονεκτήματα της επιστολικής ψήφου είναι προφανή, όταν σε ένα νησί σαν τη Λέσβο αναμένεται να στηθούν δύο,, τρεις, άντε πέντε κάλπες. Όπως και να έχει, εγώ από το Σίγρι θα πρέπει να αναγκαστώ να κατέβω στην Καλλονή για να εξασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα, σε ένα φορέα στον οποίο (μην το ξεχνάμε!) είμαι αναγκαστικά εγγεγραμμένος και αναγκαστικά πληρώνω την (στις μέρες που φτάσαμε, τσουχτερή) ετήσια συνδρομή μου - αλλιώς δεν μπορώ να σφραγίσω βιβλία κ.λπ. κ.λπ.. Για να μεταβώ, όμως στην Καλλονή από το Σίγρι, πρέπει κάποιος να με αντικαταστήσει στο κα-

αν τελικά είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αμφιβάλλω αν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω θα μου το καλύψει - έστω αυτό! Το Επιμελητήριο Λέσβου έχει τις ταχυδρομικές διευθύνσεις όλων των μελών του και τους στέλνει το εξαιρετικά πολύτιμο έντυπο «Νέο ΕΠΙ», καθώς και επιστολικά σημειώματα για το ύψος τού προς αυτό χρέους τους και ότι θα περάσει εισπράκτορας για την ετήσια εισφορά (ο οποίος εισπράκτορας από το Σίγρι δεν πέρασε…). Άρα τεχνικώς πολύ εύκολα θα μπορέσει να αποστείλει τα ψηφοδέλτια στα μέλη του που δε θα έχουν τη χαρά της δυνατότητας να μεταβούν οι ίδιοι ενώπιον της κάλπης, ώστε τελικά να ψηφίσουν. Αλλιώς, όταν με το καλό γίνουν οι επιμελητηριακές εκλογές, θα μετρήσουμε πόσοι από τους χιλιάδες εγγεγραμμένους στο Επιμελητήριο Λέσβου τελικώς εψήφισαν και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας με την αποχή… Μετά τιμής Αντώνης Γ.Χ. Χιώτης Σίγρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται φουλ επιπλωμένο διαμέρισμα 54 τ.μ., στην Παναγιούδα, με aircondition, ανεξάρτητη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-236735. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976634053. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα διαμέρισμα 56 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 22259 και 6978-280376. Ενοικιάζονται δυάρι και τριάρι επιπλωμένα, σε διπλοκατοικία, στο κέντρο της πόλης, με αυλή, αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ), χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 29478 και 6973264357 και 6978-683103. Ενοικιάζεται καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στ’ Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468 (κ. Στρατής).

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, δίχωρη (Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο με μπανιέρα), σε υπερυψωμένο ισόγειο πολυκατοικίας, σε ήσυχο σημείο, στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 28349.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και internet, κοντά στο πανεπιστήμιο. Πληρ. τηλ. 6932-580508, 6942201405. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC και λοιπούς χώρους, αυτόνομη θέρμανση, lux κατασκευή, σε ισόγεια μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6977-248653, 22510 20633. Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, στην περιοχή πίσω από τα πρώην γραφεία της «Ολυμπιακής». Πληρ. τηλ. 6977-336114, 22510 26475. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 87 τ.μ., με αποθήκη 5ου ορόφου, διαμπερές, με απεριόριστη θέα, πλήρως ανακαινισμένο, έναντι γηροκομείου. Πληρ. τηλ. 6974-922291. Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρες, επιπλωμένες κοντά, στο γήπεδο στη Μυτιλήνη, β) τριάρι 65 τ.μ. στο Ίλιον, Δημοσθένους και Αγ. Νικολάου, 1ος όροφος, με βεράντα. Όλα κατάλληλα για φοιτητές, με αυτονομία θέρμανσης, σε τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6938-675464, 6983-404108 και 22510 24224. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ολοκαίνουρια, στο Γαϊδαρανήφορο, με δυνατότητα επίπλωσης, απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη αυλή και πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο κατάλληλο και για 2 φοιτητές, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, στο Συνοικισμό (Κυδωνιών 47). Πληρ. τηλ. 22510 28068, 6947-154011. Ενοικιάζονται επιπλωμένα δωμάτια με το μήνα, σε πανσιόν στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6945507089. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, 2 δωματιών, πλήρως εξοπλισμένη (κρεβάτι, καναπές κ.ά., ψυγείο και κουζινάκι), με αυτονομία θέρμανσης. Διαθέτει μικρό αύλειο χώρο και εξαιρετική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 43032, 6948334828.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

χρηστα, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 35 τ.μ., 2ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, στο Παρθεναγωγείο απέναντι, καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπαλκόνια, ιδανικό για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6973647763. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 40 τ.μ., ισόγειο, στην οδό Καβέτσου 5, κατάλληλο για ιατρείο. Πληρ. τηλ. 22510 25377, 6942-501423. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι άριστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο Ακρωτήρι. Αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, αποθήκη. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., καινούργιο, με θέα, επιπλωμένο πλήρως με ηλεκτρικά (πλυντήριο, ηλιακό, κουζίνα, ψυγείο), boiler, με αυτονομία θέρμανσης, περιοχή Άνω Χάλικας. Πληρ. τηλ. 6971-890568. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι, οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμό), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο) στο Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, διαμπερές, θέα στη θάλασσα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 300 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται μεζονέτα 115 τ.μ., κατασκευής 2004, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλες βεράντες και απεριόριστη θέα στην πόλη της Μυτιλήνης, περιοχή Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Ενοικιάζεται ημιυπόγεια επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 2ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεζονέτα κοντά στο Μουσείο Θεόφιλου, ολοφώτεινη, με πισίνα και γήπεδο τέννις, ευρύχωρο livingroom, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, με αυτόνομη θέρμανση, 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, αποθήκη και 5 μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6942-506197, 6976-437844. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., 2ου ορόφου, επιπλωμένη με αυτόνομη θέρμανση και θέα, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια γκαρσονιέρα 30 τ.μ., επιπλωμένη, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινό-

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα δυάρι 45 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, 1 υπνοδωμάτιο και 1 κουζίνα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην Επάνω Σκάλα γκαρσονιέρα 27 τ.μ., επιπλωμένη, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 2ου ορόφου διαμέρισμα, 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι σε ισόγειο αρχοντικού, 50 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα και κοινόχρηστα, με ενιαία κουζίνα - καθιστικό. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584.

Ενοικιάζεται στην Αλυσίδας μικρό δυάρι 37 τ.μ., επιπλωμένο + TV, πλυντήριο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα 90 τ.μ., σε διπλοκατοικία κοντά στην πρώην Αστυνομία, β) δυάρι στην Ηλία Βενέζη, στον 3ο όροφο, επιπλωμένο. Πληρ. τηλ. 22510 23654, 6941-669614.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση και κουζίνα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στις Καμάρες μικρό δυάρι 38 τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου μονοκατοικία 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και ενιαίο χώρο κουζίνα καθιστικό. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι, τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ημιυπόγεια στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 25 τ.μ., επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην αγορά, προς το τζαμί, 1ου ορόφου, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 240 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου πολύ καλής κατασκευής, 111 τ.μ., φτιαγμένο από ιδιώτη, πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Εχει 3 Υ/Δ, από τα οποία το 1 έχει το δικό του μπάνιο (πέραν του κανονικού μπάνιου του διαμερίσματος). Το ακίνητο διαθέτει δική του υπόγεια θέση στάθμευσης, καθώς και μικρή αυλή. Υπάρχουν ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. Η θέρμανση είναι αυτόνομη με σώματα γερμανικά DIANORM. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 22 τ.μ. στη Βαρειά κοντά στο Πανεπιστήμιο με A.C., δυαράκι 27 τ.μ., καθώς και γκαρσονιέρα 20 τ.μ. στο γήπεδο με κεντρική θέρμανση. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 6973-076611, 22510 27512, 22510 28306. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 επιπέδων, 130 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Διαθέτει 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, σαλονοτραπεζαρία και μικρή αυλή. Ανετο parking. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com


12 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ. στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και μια θέση πάρκινγκ, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., ανεξάρτητη, επιπλωμένη και εξοπλισμένη, κοντά στην αγορά, σε όροφο μονοκατοικίας, δίχως κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6974-747003. Ενοικιάζεται διαμέρισμα στην Καλλιθέα, 62 τ.μ., διαμπερές, με αποθήκη στην αυλή, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25720, 6939459814. Ενοικιάζεται δυάρι 56 τ.μ., ρετιρέ, καινούργιο, με θέα, τέντες και αυτόνομη θέρμανση. Περιοχή Χρυσομαλλούσα (Κανάρη 2). Πληρ. τηλ. 6977-886138, 22510 26006.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται δυάρι, ισόγειο, 60 τ.μ. στην Επάνω Σκάλα (Μυρίνης 3), με αυτόνομη θέρμανση, A/C, πλήρως επιπλωμένο, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 24700 (πρωινές ώρες) και 22510 25425 (απογευματινές ώρες). Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο στον Άνω Χάλικα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Πληρ. τηλ. 6944814151. Ενοικιάζεται μεγάλη, 38 τ.μ., δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα με καθιστικό, άνετο υπνοδωμάτιο με πολλές ντουλάπες, μεγάλο μπάνιο, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο), γ) μικρή μονοκατοικία 65 τ.μ. στη οδό Αισχύλου 24. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., διαμπερές, στο κέντρο της πόλης απέναντι από το πάρκο Αγίας Ειρήνης, Καβέτσου 10. Πληρ. τηλ. 22510 25633, 61626, 6936340747, 6974-069559. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα (οδός Κέας). Χωρίς κοινόχρηστα, με άνετη βεράντα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα σε πολύ καλή κατάσταση, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον της εκκλησίας της Παναγίας. Πληροφορίες τηλ. 6976-147592 & 22520 22309 (κ. Παναγιώτης). Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση (Κερκύρας 33). Πληρ. τηλ. 22510 25052, 6972-073048.

Ενοικιάζεται δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Κιόσκι, 70 τ.μ., σε καινούργιο κτήριο, φρεσκοβαμμένο, με καινούργια έπιπλα ή χωρίς, κατάλληλο για 2 φοιτητές ή ζευγάρι. Χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6949-093130, 22510 47181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στη Βίγλα Μυτιλήνης, δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μεγάλη αυλή και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 2310 625742 και 6947-355063. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι 2ου ορόφου στην οδό Παμφίλης (πλησίον Γηπέδου), με αυτόνομο καλοριφέρ. Διαθέτει μεγάλες ντουλάπες στα δωμάτια, ιδιόκτητη οικοδομή με λίγα διαμερίσματα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα, 65 τ.μ., 3ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους (στο ύψος της Πανόρμου), 2´ από το μετρό Πανόρμου, από στάση λεωφορείων, τρόλλεϋ, πιάτσα ταξί και αγορά. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, 2 air-condition, διπλά τζάμια, μπαλκόνι με τέντες, κουζίνα, ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο, τηλεόραση και πλήρη επίπλωση, πολύ φωτεινό, σε άριστη κατάσταση. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 22510 37225 & 6932-206393.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη γκαρσονιέρα, πλήρως εξοπλισμένη, ενιαίου χώρου, πάνω από την Ερμού, χωρίς κοινόχρηστα. Διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, με κεντρική θέρμανση και A/C, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422. Ενοικιάζεται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα τριάρι, 100 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ναυτικό Όμιλο. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, εσωτερική αποθήκη, μπάνιο, 3 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www. realpro.gr Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια, πολυτελέστατη γκαρσονιέρα, 35 τ.μ,. ορόφου, ανεξάρτητη. Διαθέτει 37 τ.μ. βεράντα, με απεριόριστη θέα. Δυνατότητα επίπλωσης. Αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα μεγάλο άνετο τριάρι, με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, άνετη, δίχωρη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, (300 μ. από ΟΤΕ). Ανεξάρτητη, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη ανακαινισμένη μονοκατοικία με 4 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη με TV, ψυγείο, πλυντήρια ρούχων - πιάτων κ.τ.λ.. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 123 τ.μ., νεόδμητη, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, κήπο, 215.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE171012). Αφάλωνας. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 98 τ.μ. + 28 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα μοναδική, 185.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE170941). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 51 τ.μ., νεόδμητο, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE213622). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 61 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE213628). Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ. + 40 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα,

210.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE167311). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ. νεόδμητη, με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό θάλασσα, 360.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215050). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 70 τ.μ., κατασκευής 2006, με 2 Υ/Δ, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213331). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κεντρική θέρμανση, βεράντες, τέντες, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215093). Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείται γκαρσονιέρα 5 λεπτά με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο, 52 τ.μ., κατασκευής 2010, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213865). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες,

Ενοικιάζεται ισόγειο υπερυψωμένο δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα (Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση, χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού), 1ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται στην Κράτηγο (μετά το αεροδρόμιο) ανεξάρτητο δυάρι ορόφου, με άνετη βεράντα και πανοραμική θέα. Βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον. Διαθέτει αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου (Μητρ. Ιακώβου). Σε καλή κατάσταση, με άνετους χώρους, καινούργια κουφώματα και βοηθητικό WC ή αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με

αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλουσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 πατώματα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338.

Πωλείται ισόγεια μονοκατοικία εμβαδού 61,87 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 109,39 τ.μ. στο Βουναράκι, οδός Κυθήρων 54. Πληρ. τηλ. 6949-200564 και 6984642309.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα διαμπερές στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή του Πλάτανου παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., με 2 πατώματα, τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα 100 τ.μ., με οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στο Ακρωτήρι, 138 τ.μ. + 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη, μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., διαμπερές, με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση, και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 190.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα., θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ.. 500.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE177007). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 100 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα, 300.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200505). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, μεγάλο γκαράζ, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-196384). Mυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 320.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-202933). Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ,

μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE192335).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται αποθήκη, 172 τ.μ., 258.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE166385).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη 240.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-197163).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE212630).

Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220. Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, προκυμαία. Πωλείται κατάστημα 73 τ.μ., 750.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE214990). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 80 τ.μ., 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE215322).

Αθήνα, Άνω Νέα Σμύρνη. Πωλείται αποθήκη, 100 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-208383). Μυτιλήνη, κέντρο πόλης. Πωλείται ξενοδοχείο 2.000.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213333). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 4 μεζονέτες, θέα στη θάλασσα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο, 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200821). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 110.000 ευ-

ρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-182064). Γέρα, Πέραμα. Πωλείται οικόπεδο 1.668 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., 45.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212632). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστής δόμησης, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE215021).


14 Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. + 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στις Καμάρες 62 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ.6947-949150 Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα στις περιοχές Νέας Σμύρνης, Πειραιά, Φαλήρου, Γαλατσίου. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, σε 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χώρος πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 1ου ορόφου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ευκαιρία! Πωλείται ισόγεια νεόδμητη κατοικία, 160 τ.μ., με θέα και κήπο, στη περιοχή Πυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2 κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβατοκάμαρες, με δυνατότητα άλλων 2 υπνοδωματίων, αποθήκη, πολυτελούς κατασκευής. Τιμή 210.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται δυάρι 1ου ορόφου πλησίον γηπέδου, σε καλή κατάσταση και τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκες-γκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ 140 τ.μ., λουξ κατασκευής στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Το διαμέρισμα έχει δική του ιδιόκτητη ταράτσα και είναι πλήρως ανακαινισμένο το 2008. Διαθέτει 3 Υ/Δ, τζάκι, τζακούζι, αποθήκη, αυτονομία. Έχει επίσης εξαιρετική θέα προς την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται οικία στο κέντρο του Παλαιοχωρίου με ισόγειο μαγαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972566180. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα lux, δυάρι, 47 τ.μ., με θέα στη θάλασσα, διαμπερές, ρετιρέ, σε καινούργια διπλοκατοικία κοντά στο κέντρο (περιοχή Παιδικού Σταθμού). Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο με μεγάλη συρόμενη ντουλάπα, μεγάλο μπάνιο, τρία μπαλκόνια (15 τ.μ.) με θέα στο λιμάνι και στο κάστρο. Αυτόνομη θέρμανση, σήτες, ηλιακός θερμοσίφωνας, καινούργιες τέντες, ήσυχη περιοχή, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται γκαρσονιέρα-studio 37 τ.μ., κατασκευής 2008, σε ήσυχη περιοχή στην Παναγιούδα. Πρόκειται για 1 ενιαίο χώρο, με ανεξάρτητο μπάνιο. Υπάρχει πρόσβαση σε μικρό κήπο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται εξαιρετικό τεσσάρι 125 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Βρίσκεται στο 2ο όροφο, σε πολυκατοικία 15ετίας, είναι διαμπερές, διαθέτει τζάκι και αυτονομία. Επιπλέον, μάρμαρα, μεγάλες ντουλάπες σε όλα τα δωμάτια, δρύινα πατώματα και πόρτες. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο, προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, με απεριόριστη θέα, υπό κατασκευή, στον Άνω Χάλικα, 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Ε. Βοστάνη. Τιμή 95.000 ευρώ (λόγω αναχώρησης ιδιοκτήτη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. + 25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, με θέα, διαθέτει άριστα υλικά κατασκευής, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια. Βρίσκεται εντός οικοπέδου 1 στρέμ. και έχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, οικόπεδα, καταστήματα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζαποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947202221. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημιισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκηγκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται νεόκτιστο διαμέρισμα 102 τ.μ., μαζί με χώρο γκαράζ και μικρή αποθήκη, στο Κιόσκι Μυτιλήνης, με τιμή 230.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται καινούργια, πολυτελής, προνομιούχα, διώροφη οικία, 75 τ.μ. με 75 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, αυλή, στον Άνω Χάλικα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270 τ.μ., σε οικόπεδο 500 τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. + υπόγειο 55 τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται νεόκτιστο δυάρι 55 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αποθήκη στην Παγανή 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται αποθήκη 80 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης η αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 110 τ.μ. ισόγειο, πρώην ΤΥΔΚΥ, στη Ζωοδόχου Πηγής 164. Πληρ. τηλ. 22510 42012. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουριων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντοςεστίασης, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 6906001890. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επιχείρηση στο κέντρο της Ερμού, 75 τ.μ. ισόγειο και 75 τ.μ. επάνω όροφος. Πληρ. τηλ. 6978012079.

Πωλείται επιχείρηση τουριστικών ειδών στη Σκάλα Καλλονής, λόγω συνταξιοδότησης. Πλήρης εξοπλισμός: βιτρίνες, φωτισμός, σταντ, ράφια, χρηματοκιβώτιο, τέντες, air-condition, αεροκουρτίνα, καθιστικός χώρος πελατών-επισκεπτών. Χαμηλό ενοίκιο. Τιμή: 8.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22530 23620.

Πωλείται επιχείρηση στην αγορά, σε κεντρικό σημείο και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976837749, κ. Νίκος. Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται κτήμα πάνω από 200 στρέμμ. μεταξύ Αργένου - Μολύβου, με πανοραμική θέα, νερό, δρόμο με περίφραξη, πλησίον μονοφασικού-τριφασικού ρεύματος, κατάλληλο και για τουριστικές επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 6980-783776, 22530 55217.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4 στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 228721, 6945-482614.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 580 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., στους Αγίους Αναργύρους - Κουμκό. Τιμή 125.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-909760.

Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 220 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αύλωνας Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στις Νέες Κυδωνιές, 22 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 70 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 110 τ.μ. και θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επάνω στο δρόμο μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι (Ταξιάρχες) 127 τ.μ. περίπου, με 170 τ.μ. δόμηση. Πανοραμική θέα, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται παραθαλάσσιο, προνομιούχο οικόπεδο 5.500 τ.μ., εκτός οικισμού, επί της ασφάλτου, στο Πέραμα Γέρας (περιοχή Μάρμαρο). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ., απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρ-

τιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Κυρία απόφοιτος πανεπιστημίου του Λονδίνου (θετικής κατεύθυνσης) παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6980371050. Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνάσιου - λυκείου. Χαμηλές τιμές. Πληρ. τηλ. 6938-312590.

γία και εισαγωγή σε γερμανόφωνα πανεπιστήμια, αναλαμβάνει πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, με εμπειρία σε δημόσια και ιδιωτική διδασκαλία. Μεταδοτικότητα, πλούσιο υλικό, με ευθύνη για κάθε μαθητή. Πληρ. τηλ. 6980-539415.

Γερμανικά με επιτυχία, για όλα τα επίπεδα (Goethe, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας), προετοιμασία για Γερμανική Φιλολο-

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν

χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223. Καθηγήτρια αγγλικών με μητρική γλώσσα τα αγγλικά παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6974891664, 22510 47835. Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής, νέος, με γνώσεις αγγλικών ή και γερμανικών, για να εκπαιδευτεί από Γερμανό επιστήμονα στη Μυτιλήνη και να αναλάβει για φυσιοθεραπείες άτομο με παραπληγία. Πληρ. τηλ. 6977-614460. Ζητείται έμπειρο προσωπικό για το «Λεμόνι και Ελιά». Πληρ. τηλ. 6982-861918 και 22510 55000. Ζητείται συνεργάτης δραστήριος, για την προώθηση των πωλήσεων των γνήσιων ηλεκτρονικών τσιγάρων egot στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Πάρα πολύ καλές αποδοχές. Πληρ. τηλ. 210 4286501, 6946664875. Τα δυο ασφαλιστικά γραφεία του ασφαλιστικού συμ-

βούλου Φραντζή Σπύρου σε Καλλονή (έναντι Α.Τ. Καλλονής) και Μυτιλήνη (Αερ. Γιανναρέλλη 26) συνεχίζουν να δίνουν ακόμα την ευκαιρία, πέρα από τη μεγάλη προσέλευση και το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν ως ασφαλιστικοί συνεργάτες. Πληρ. τηλ. 22530 23450 (καθημερινά από 10:00 έως 14:00). Ζητείται διανομέας για ημιαπασχόληση σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6946-286919 και 22510 46266. Ζητείται έμπειρος ψήστης για ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 42597, 6944-756844. Από την εταιρεία «Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε.» ζητείται τεχνολόγος τροφίμων ή χημικός ή κτηνίατρος, με γνώσεις αγ-

γλικών και Η/Υ, για κάλυψη θέσεως υπευθύνου στο εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22530 51134. Από την εταιρεία «Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε.» ζητείται ψυκτικός με γνώσεις ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων. Πληρ. τηλ. 22530 51134. Ζητείται ηλεκτρολόγος-συντηρητής με πτυχίο ΤΕΙ ή ΙΕΚ αντίστοιχης κατεύθυνσης, τουλάχιστον τριετή εμπειρία και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 22510 91035, 91590.

Μεγάλος ελληνικός όμιλος επιχειρήσεων, που δραστηριοποιείται στο χώρο των χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών, επιθυμεί να στελεχώσει νευραλγικές θέσεις εργασίας προώθησης προϊόντων και

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Αθήνα και θέλετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε, το μεσιτικό γραφείο του κυρίου Γκιόκα Νικολάου (οδός Σταδίου 61, Αθήνα), μετά από 25ετή πείρα, σας εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα. Πληρ. τηλ. 210 3312692, -3, 6947-960700. Πωλούνται κουταβάκια Kangal τουρκικής καταγωγής, με pedigree. Πληρ. τηλ. 22510 44471, 6948118351.

Πωλείται παιδικό κρεβατάκι (bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορθοπαιδικό στρώμα, ολοκαίνουργιο, σε άριστη κατάσταση, χρώμα μελί σκούρο, αγορασμένο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932-131930.

Έμπορος αγοράζει ηλεκτρικές συσκευές, παλιά έπιπλα και ό,τι άλλο υπάρχει από διάλυση νοικοκυριού. Πληρ. τηλ. 6979-438843.

Αν έχετε ποσότητες άσπαστου αμύγδαλου και ενδιαφέρεστε να το πουλήσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 6984-165935.

Πωλούνται σταφύλια για κρασί (κρασοστάφυλα). Ποικιλίες Καμπερνέ, Μερλό και Μοσχάτο Αμβούργου. Πληρ. τηλ. 6973-842573.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται αυτοκίνητο Citroën C3, 6ετίας, 1.300 cc, τετράθυρο, με 19.000 χλμ.. Τιμή 5.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-366342, 22510 26028.

Πωλείται Smart μαύρο, μοντέλο 2000, 600 cc, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται Mercedes SLK cabrio, 2.000cc, ασημί, 163hp, σε άριστη κατάσταση. Τελευταίο service πριν 2 μήνες, 110.000 χλμ., ατρακάριστο, full extra, immobilizer, ηλεκτρικά παράθυρα-οροφή, δερμάτινα καθίσματα. Δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6936821229. Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroën Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282. Πωλείται μηχανάκι Crypton R, 125 κυβικών, με 20.000 χλμ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946922420. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-455112.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767.

ρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Φιλολογίας, με πολυετή πεί-

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278. Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και αναλαμβάνει τη συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ανάπτυξης εργασιών, με νέους ανθρώπους ικανούς να ανελιχθούν στην κλίμακα ιεραρχίας, που πληρούν ή προσεγγίζουν τα εξής τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: α. Πτυχίο ΑΕΙ ή άλλης αντίστοιχης ισότιμης σχολής. β. Επαρκής γνώση αγγλικής γλώσσας γ. Εξοικείωση σε περιβάλλον ηλεκτρονικών υπολογιστών δ. Επικοινωνιακή ευχέρεια και εξωστρέφεια ε. Οργανωτική ευχέρεια και μεθοδικότητα στ. Κοινωνικότητα Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν βιογραφικό σημείωμα στο fax 22510 42322 ή στο e-mail p.frantzeskos@gmail.com Πληρ. τηλ. 22510 29692 και 6932-575391.

Ζητείται νέα για μόνιμη απασχόληση σε πανσιόν στο κέντρο της Μυτιλήνης, για καθαριότητα και ρεσεψιόν. Πληρ. τηλ. 6987-181001 (6 - 9 απογευματινές ώρες). Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extraxrima.gr ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητώ εργασία ως οικιακή βοηθός, για φύλαξη ηλικιωμένου ή μικρού παιδιού, καθώς και για δουλειές σπιτιού. Μπορώ να μείνω και

εσωτερική, κατάγομαι από τη Γεωργία. Συστάσεις διαθέσιμες. Πληρ. τηλ. 6999393192. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 08.00 - 20.30

ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Ερμού 45 Τηλ. 22510 28535

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΗΦΑΚΗΣ ΑΡΗΣ Λεσβώνακτος 14, έναντι πάρκου ΙΚΑ Τηλ. 22510 44022 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 11.11.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 17.30 ΠΡΟΣ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Νομαρχία Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199 156 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

Από το αριθμ. 19/2011 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 31ης Οκτωβρίου 2011. Αριθμός Απόφασης 345/2011 Θέμα 3ο: Εξέταση τέλους ακίνητης περιουσίας και συντελεστή τέλους. Σήμερα την 31η Οκτωβρίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του τέως Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, ύστερα από την 19902/26-10-2011 πρόσκληση του προέδρου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους δημοτικούς συμβούλους σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος διαπίστωσε ότι από τα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν: Παρόντες 1. Αδαμίδης Κωνσταντίνος 2. Κωνστάντιου - Βογδάνου Δέσποινα 3. Μπουλώτης Δημήτριος 4. Λυριστής Παράσχος 5. Κουκούμης Ευστράτιος 6. Κυριαζής Παλαιολόγος 7. Μαρινάκης Δημήτριος 8. Βουλγαράκης Δημήτριος 9. Αγάπιος Κωνσταντίνος 10. Κωνσταντάρας Σωτήριος 11. Μοσχάκης Νικόλαος 12. Χατζόγλου Σπυρίδων 13. Τσανταρλιώτης Παναγιώτης 14. Πλαφαδέλλης Ευάγγελος 15. Τριβόλας Τριαντάφυλλος 16. Σακαρίκος Γεώργιος 17. Τούφου - Σαράντη Μαγδαληνή 18. Σαρδιανός Αθανάσιος 19. Κριαρής Αγοραστός 20. Πινάκος Δημήτριος 21. Κουκουλήθρας Στυλιανός 22. Ψυχούδης Βασίλειος 23. Πανταζής Σαράντης Απόντες 1. Σκαμάγκης Αθανάσιος 2. Κατσανέρη Δέσποινα 3. Κατσώνης Γαρόφαλλος 4. Μαυροθαλασσίτης Παναγιώτης Ο Δήμαρχος κ. Χατζηδιαμαντής Αντώνης προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση. Παρόντες ήταν επίσης οι Πρόεδροι των Δημοτικών / Τοπικών Κοινοτήτων: 1. Δημοτική Κοινότητα Μύρινας κ. Σαββόγλου Ιωάννης 2. Δημοτική Κοινότητα Μούδρου κ. Μυρτζανής Χρυσόστομος 3. Τοπική Κοινότητα Λιβαδοχωρίου κ. Δήμος Ιωάννης 4. Τοπική Κοινότητα Πορτιανού κ. Γεροντάρα Πολυξένη 5. Τοπική Κοινότητα Βάρους κ. Κριθαρέλλης Βασίλειος 6. Τοπική Κοινότητα Ατσικής κ. Τραντής Κωνσταντίνος 7. Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας κ. Κοβιός Φώτιος 8. Τοπική Κοινότητα Θάνους κ. Πρασσάς Χαράλαμπος 9. Τοπική Κοινότητα Καρπασίου κ. Αδάμ Δημήτριος 10. Τοπική Κοινότητα Κάσπακα κ. Σπυριδάκη Δέσποινα 11. Τοπική Κοινότητα Καταλάκκου κ. Πλακιώτης Αντώνιος 12. Τοπική Κοινότητα Σαρδών κ. Καρακίτσος Ευάγγελος 13. Τοπική Κοινότητα Κορνού κ. Σουσαλή Μαριάνθη 14. Τοπική Κοινότητα Παναγιάς κ. Μηδέλιας Γεώργιος 15. Τοπική Κοινότητα Πλατέος κ. Σινάνης Κωνσταντίνος 16. Τοπική Κοινότητα Κοντοπουλίου κ. Χριστοφιδέλλης Βασίλειος Αφού βρέθηκε το Συμβούλιο σε απαρτία με την παρουσία των είκοσι τριών (23) εκ των είκοσι επτά (27) μελών του, ο κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Χρέη πρακτικογράφου εκτέλεσε η μόνιμη υπάλληλος του Δήμου κ. Κοντού Χριστίνα. Ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον κ. Δήμαρχο, όπου εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 2130/93, από 1ης Ιανουαρίου 1993, επιβάλλεται υποχρεωτικά, υπέρ των δήμων και κοινοτήτων τέλος, το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται, εντός της διοικητικής τους περιφέρειας, κατά τις ακόλουθες διακρίσεις: α) Στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εντός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων. β) Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών πλη0υσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων. Στην περίπτωση β΄ για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη, από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα, εφόσον υφίσταται. Ο συντελεστής του τέλους καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου από μηδέν εικοσιπέντε τοις χιλίοις (0,25‰), μέχρι μηδέν τριάντα πέντε τοις χιλίοις (0,35‰) και είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική τους περιφέρεια. Η απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου λαμβάνεται μέχρι 31 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και ισχύει και για τα επόμενα έτη μέχρι να τροποποιηθεί. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΠ Για τις περιοχές όπου ισχύει σήμερα το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: α) για τα κτίσματα λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία κτίσματος)

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

SUDOKU

415/470156-97

A LP HA BA NK

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑ Ι ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 και ο συντελεστής παλαιότητας αυτών δηλαδή ο τύπος είναι: 1. Επιφάνεια χ τιμή ζώνης χ συντελεστή παλαιότητας = αντικειμενική αξία ακινήτου 2. Αντικειμενική αξία ακινήτου χ συντελεστή ΤΑΠ = ποσό οφειλόμενου ΤΑΠ β) για τα οικόπεδα, λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία οικοπέδου) και ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο.), όπως καθορίζονται και ισχύουν κάθε φορά με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠ ΕΣΔΔΑ 14989/28-3/96 (ΦΕΚ 256/Β). Ο τύπος είναι: 1. Επιφάνεια οικοπέδου χ τιμή εκκίνησης Χ συντελεστή οικοπέδου (ΣΟ) = Αντικειμενική αξία οικοπέδου 2. Αντικειμενική αξία οικοπέδου χ συντελεστή ΤΑΠ = ποσό οφειλόμενου ΤΑΠ και η τιμή εκκίνησης ορίζεται από τον τύπο συντελεστής οικοπέδου (ΣΟ) Χ τιμή οικοπέδου (ΤΟ) = τιμή εκκίνησης (ΤΕ) γ) για τα οικόπεδα εντός των οποίων υπάρχει μικρό κτίσμα (μερικώς κτισμένο οικόπεδο) που δεν εξαντλεί το τμήμα που του αναλογεί, ο υπολογισμός γίνεται ξεχωριστά, (η αξία του οποίου εμπεριέχεται στο κτίσμα), όπως η ανωτέρω περίπτωση (α) για δε το υπόλοιπο τμήμα οικοπέδου όπως η ανωτέρω περίπτωση (β). - Ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο.) είναι αυτός που επίσης έχει καθορισθεί κατά περιοχή (όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων), από το Υπουργείο Οικονομικών για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων. Μέχρι σήμερα σε όλη την υπόλοιπη Λήμνο, εκτός της Μύρινας, στην οποία είχαν οριστεί αντικειμενικές αξίες, ίσχυαν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δήμων, όπως αναφέρονται στον πίνακα 1, ο οποίος επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Από 1/1/2011 ισχύουν για όλη την Λήμνο οι αντικειμενικές αξίες, όπως ορίζει το υπουργείο Οικονομικών και συνοπτικά αναφέρονται στον πίνακα 2, ο οποίος επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας, για τα κτίσματα και τα οικόπεδα εντός οικισμού, ενώ για τα εκτός οικισμού οι τιμές αναφέρονται στον πίνακα 3, ο οποίος επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Για όλα τα υπόλοιπα, συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου, τιμή οικοπέδου κ.λπ. θα πρέπει να ανατρέξουμε στους αντίστοιχους πίνακες του αρμόδιου υπουργείου. Ενδεικτικά τα έσοδα από το ΤΑΠ βάσει των καταστάσεων της ΔΕΗ για το 2010 ανέρχονται, ανά Δημοτική Ενότητα, στο ποσό των: ΔΕ ΜΥΡΙΝΑΣ: 37.610,89 ΔΕ ΑΤΣΙΚΗΣ: 5.128,66 Δ.Ε. ΜΟΥΔΡΟΥ: 11.660,25 Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ: 7.108,76 ΣΥΝΟΛΟ: 61.508,56 Με την περίπτωση ζ της παρ 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/10 ορίζεται ότι η οικονομική επιτροπή εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών. Συνεπώς για τη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί επιβολής τελών, δικαιωμάτων και εισφορών απαιτείται μετά την 1/1/2011 η προηγούμενη εισήγηση της οικονομικής επιτροπής. Σύμφωνα με τα παραπάνω η οικονομική επιτροπή με την αριθ. 133/2011 απόφασή της εισηγείται Την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας, ως εξής: Α. Ο συντελεστής του τέλους ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό μηδέν τριανταπέντε τοις χιλίοις (0,35‰), επί της αξίας του κάθε ακινήτου. Β. Ο συντελεστής είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Λήμνου και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μέχρι να τροποποιηθεί με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γ. Οι ζώνες τέλους ακίνητης περιουσίας για την ορθολογικότερη κατανομή τους, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να είναι: ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ 1 2 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΣΠΑΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥ 3 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Α 1 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Β 2 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Γ 3 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Δ 4 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Ε 5 6 Οι ανωτέρω ζώνες για την ΔΕΗ θα έχουν άμεση εφαρμογή, από τη λήψη της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Με βάση τα παραπάνω σας καλώ να ψηφίσουμε σχετικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μετά από διαλογική συζήτηση η οποία είναι καταγεγραμμένη στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και αφού έλαβε υπόψη του, την ανωτέρω εισήγηση Αποφασίζει κατά πλειοψηφία (με 13 ψήφους υπέρ και 10 ψήφους κατά) Αριθμός Απόφασης 345/2011 Την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας, ως εξής: Α. Καθορίζει τον συντελεστή του τέλους ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό μηδέν τριανταπέντε τοις χιλίοις (0,35‰), επί της αξίας του κάθε ακινήτου. Β. Ο συντελεστής είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Λήμνου και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μέχρι να τροποποιηθεί με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γ. Οι ζώνες τέλους ακίνητης περιουσίας για την ορθολογικότερη κατανομή τους, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να είναι: ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ 1 2 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΣΠΑΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥ 3 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Α 1 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Β 2 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Γ 3 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Δ 4 6 ΜΥΡΙΝΑ ΖΩΝΗ Ε 5 6 Οι ανωτέρω ζώνες για την ΔΕΗ θα έχουν άμεση εφαρμογή, από τη λήψη της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Δ. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 66 του Β.Δ. 24-9/20-10-1958. Μειοψηφούντων των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων Βουλγαράκη Δημήτριου, Πινάκου Δημήτριου, Σακαρίκου Γεώργιου, Μαρινάκη Δημήτριου, Τούφου - Σαράντη Μαγδαληνής, Σαρδιανού Αθανάσιου, Μοσχάκη Νικόλαου, Κριαρή Αγοραστού , Χατζόγλου Σπυρίδωνα και Πανταζή Σαράντη. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 345/2011. Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδαμίδης Κωνσταντίνος ΤΑ ΜΕΛΗ: Κωνστάντιου - Βογδάνου Δέσποινα, Μπουλώτης Δημήτριος, Λυριστής Παράσχος, Κουκούμης Ευστράτιος, Κυριαζής Παλαιολόγος, Μαρινάκης Δημήτριος, Βουλγαράκης Δημήτριος, Αγάπιος Κωνσταντίνος, Κωνσταντάρας Σωτήριος, Μοσχάκης Νικόλαος, Χατζόγλου Σπυρίδων, Τσανταρλιώτης Παναγιώτης, Πλαφαδέλλης Ευάγγελος, Τριβόλας Τριαντάφυλλος, Σακαρίκος Γεώργιος, Τούφου - Σαράντη Μαγδαληνή, Σαρδιανός Αθανάσιος, Κριαρής Αγοραστός, Πινάκος Δημήτριος, Κουκουλήθρας Στυλιανός, Ψυχούδης Βασίλειος Πανταζής Σαράντης Ακριβές απόσπασμα Μύρινα 02-11-2011 Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Αδαμίδης Κωνσταντίνος


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Μια ακόμη μιλόνγκα, αυτήν τη φορά στο μπαρ «My Club», διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 10:30 το βράδυ η ομάδα «TangoLesvos».

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 18:30 και στις 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Προβολή της ταινίας «Η γη της Επαγγελίας» στις 21:10 στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Προβολή της ρουμανικής ταινίας «Nunta Muta»

Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης. Ο μελοποιημένος ποιητής». Μουσικό ρεσιτάλ με την Αγγελική Ιονάτος

Κυριακή 13 Νοεμβρίου Από την έκθεση του Παύλου Βογιατζή στο καφέ-μπαρ «Hacienda»

Έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Βογιατζή, στην «Hacienda»

Ελλάδα, Τουρκία, Βιετνάμ… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια σειρά από πολύχρωμες και «ζωντανές» φωτογραφίες κοσμεί τους τοίχους τού καφέ-μπαρ «Hacienda» της Μυτιλήνης. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας του τέως νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, που θα μοιράζεται το αγαπημένο του χόμπυ με τους θαμώνες του καταστήματος για λίγες ακόμη ημέρες. Στιγμές φύσης, ηλιοβασιλέματα από Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και αρκετές φωτογραφίες τραβηγμένες στο Βιετνάμ, όπου ο κ. Βογιατζής είχε ταξιδέψει πριν από ενάμιση χρόνο, περίπου 20

Μ

στο σύνολό τους, έχουν αναρτηθεί στους τοίχους της «Hacienda», δείχνοντας να ταιριάζουν απόλυτα με το χρωματικό διάκοσμο του καταστήματος, στο οποίο δίνουν ακόμη περισσότερο φως. Η φωτογραφία είναι ένα αγαπημένο χόμπυ για τον τέως νομάρχη, που μετά τη λήξη της θητείας του βρήκε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με τη φωτογραφική του μηχανή. Από πέρυσι, μάλιστα, έχει γραφτεί ως μέλος στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, ενώ φωτογραφίες του έχουν ήδη περιληφθεί στην ομαδική έκθεση της ΦΕΜ που είχε

γίνει στη μαρίνα της Μυτιλήνης, αλλά και στο Δικελί. «Πάντα ασχολιόμουν με τη φωτογραφία, από τότε ακόμη που ήμουν στο γυμνάσιο, ξεκινώντας με φωτογραφικές μηχανές που δεν υπάρχουν πια. Και γι’ αυτό χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτή την έκθεση σ’ αυτόν το χώρο», εξηγεί ο τέως νομάρχης στο «Ε». «Μου αρέσει κυρίως να φωτογραφίζω πρόσωπα, γιατί στη φωτογραφία αποτυπώνεται αυτό που βλέπω εγώ σε αυτά», προσθέτει. «Για παράδειγμα, στην τωρινή έκθεση υπάρχει η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που κοιμάται έξω από την

καλύβα του, στο Βιετνάμ. Θεωρώ πως είναι και η πιο καλή που εκτίθεται και νομίζω πως είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα, που ναι μεν βγήκε από έναν πολύ σκληρό πόλεμο, αλλά συνεχίζει να είναι μια πολύ φτωχή χώρα. Κι αυτό που ελπίζω είναι να μη δούμε ίδιες σκηνές και στην Ελλάδα.» Όσο για το εάν έχει στα σκαριά κάποια επόμενη έκθεση, ο κ. Βογιατζής προτίθεται να συμμετάσχει στις εκθέσεις που θα διοργανώσει από εδώ και πέρα η ΦΕΜ, εφόσον υπάρχουν φωτογραφίες του που θα ταιριάζουν με το εκάστοτε θέμα.

Ο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος», στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Άλλη μια σημαντική προβολή… λλη μια σημαντική προβολή ήρθε προσφάτως για το βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος. ΜαΆγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Η έκδοση παρουσιάζεται στις σελίδες της ευρείας κυκλοφορίας αθηναϊκής εφημερίδας «Καθημερινή», όπου γίνεται λόγος για τη διάκριση που απέσπασε το βιβλίο από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, ενώ τονίζεται παράλληλα η ποιοτική δουλειά των εκδόσεων «Αιολίδα» ως εκδοτικού οίκου της περιφέρειας. Ως «θετική» είδηση πα- του Μονάχου. Όπως αρουσιάζεται η διεθνής ναφέρει το σχετικό άρδιάκριση του βιβλίου θρο του συντάκτη Νίκου «Αυλητής και Παππου- Βατόπουλου, η «White λάνθρωπος. Μαγεμένες Ravens» είναι η διεθνής Ιστορίες από τη Λέσβο ψηφιακή βιβλιοθήκη για και τη Λήμνο», που λί- την παιδική λογοτεχνία, γους μήνες πριν εντά- στην οποία συγκαταλέχθηκε στα 10 σπουδαιό- γονται τίτλοι που επιλέτερα έργα της παιδικής γουν ειδικοί. Προστίθεβιβλιογραφίας και τα ται, μάλιστα, το ότι η 250 καλύτερα παιδικά Ελλάδα έχει παράδοση βιβλία παγκοσμίως, στην παιδική λογοτεστον κατάλογο «White χνία, καθώς και πως στη Ravens», της Διεθνούς συγκεκριμένη λίστα έχει Νεανικής Βιβλιοθήκης πολύ περισσότερα βι-

βλία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάλογου μεγέθους. Όπως γράφαμε στο σχετικό μας ρεπορτάζ, άλλωστε, η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική, τόσο για το ίδιο το βιβλίο, όσο και για τα δύο νησιά, αφού το συγκεκριμένο κατάλογο συμβουλεύονται κάθε χρόνο οι μεγαλύτεροι εκδότες

του κόσμου, προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης, ενώ τα βιβλία που περιλαμβάνονται στις σελίδες του, παρουσιάζονται στις ετήσιες διεθνείς εκθέσεις της Μπολόνια και της Φρανκφούρτης, με μέριμνα της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης. «Το βιβλίο που διακρίθηκε, είναι μια 100% ελληνική παραγωγή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία, ότι ένας οίκος της περιφέρειας προτείνει μια δουλειά τέτοιας ποιότητας», γράφει ο συντάκτης του άρθρου της «Καθημερινής», συμπληρώνοντας πως όλη η λίστα του εκδοτικού οίκου «Αιολίδα», που ιδρύθηκε το 2007, είναι

προσανατολισμένη στην ιστορία και την αυτογνωσία της Λέσβου, με «ενδιαφέρουσες εκδόσεις», που περιλαμβάνουν και έκδοση καρτ-ποστάλ, ενώ γίνεται λόγος και για το «Ε». Να θυμίσουμε ότι συγγραφείς του βιβλίου «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος. Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο», είναι ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς, οι οποίοι με ευρηματικό και «μουσικό» τρόπο παρουσιάζουν και ζωντανά τις ιστορίες του βιβλίου τους, που περιλαμβάνονται στο CD που συνοδεύει την έκδοση. Η εικονογράφηση ανήκει στους Βασίλη Γρίβα και Ντανιέλα Σταματιάδη. Β.Χρ.

στις 11:30 στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη, από την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης στις 12:00 στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Παρουσίαση του λευκώματος της Λέσχης Πλωμαρίου «Λέσβος 1912 2012. Εκατό χρόνια Ελευθερίας»

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Σάββατο 12 Νοεμβρίου «Οι τρεις σωματοφύλακες», του Πωλ Άντερσον (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Μίλα Γιόβοβιτς, Λόγκαν Λέρμαν, Ορλάντο Μπλουμ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή και Σάββατο στις 19:15 (Αίθ. 2) Έως Πέμπτη 17 Νοεμβρίου «Λούφα και παραλλαγή Σειρήνες στη στεριά», του Νίκου Περάκη (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Βίκυ Καγιά, Ιωάννης Παπαζήσης Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και στις 21:30, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:30, Πέμπτη στις 21:30 «Killer Elite», του Γκάρι ΜακΚέντρι (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Κλάιβ Ούουεν, Ρόμπερτ ντε Νίρο Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή και Σάββατο στις 21:45, Κυριακή στις 19:15 και στις 21:45, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:45, Τετάρτη στις 19:15 και στις 21:45, Πέμπτη στις 21:45


20

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

ια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, συνεχίζει και φέτος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στόχος του, να γνωρίσουν οι μαθητές το Απολιθωμένο Δάσος, αλλά και το ευρύτερο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια. Οι εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, αλλά και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και το Κέντρο Πληροφόρησης που λειτουργεί στη Μυτιλήνη, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, τόσο από τη Λέσβο, όσο και από την υπόλοιπη χώρα. Το Απολιθωμένο Δάσος και τα απολιθώματά του, το γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου, τα ηφαίστεια και οι σεισμοί που προσομοιώνονται στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου με

Μ

παράλληλη περιγραφή μέτρων πρόληψης, είναι όσα μπορούν να μάθουν οι μικροί μαθητές στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

Αρχή με δύο σχολεία Ήδη το Απολιθωμένο Δάσος έχουν γνωρίσει, προσφάτως,

μαθητές του Ιδιωτικού Γυμνασίου - Λυκείου «Απόστολος Παύλος» από την Κόρινθο, που παρακολούθησαν αρχικά μια ειδική εκπαιδευτική παρουσίαση για το Απολιθωμένο Δάσος και τον τρόπο δημιουργίας του, ενώ στη συνέχεια επισκέφτη-

καν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Εκτός άλλων, γνώρισαν τα φυτικά και ζωικά απολιθώματα και τη σχέση της ηφαιστειότητας με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ βρέθηκαν και στο Πάρκο Σιγρί-

ου, όπου παρατήρησαν απολιθωμένους κορμούς και ριζικά συστήματα. Από την άλλη, οι μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ηφαίστεια. Γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστείων, παρατήρησαν εντυπωσιακές ηφαιστειακές εκρήξεις και συμμετείχαν στο πείραμα δημιουργίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ έγιναν για λίγο μικροί ηφαιστειολόγοι. Στο τέλος του προγράμματος αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους σχεδιάζοντας μοναδικές ζωγραφιές για τα ηφαίστεια. Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπευθύνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του στο τηλέφωνο 22510 47033 και στο email: lesvospf@otenet.gr καθώς και να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr/.

Λεσβιακό Βιβλίο Οδυσσέας Ελύτης Συν τοις άλλοις 37 συνεντεύξεις (1942 - 1992) Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου Εκδόσεις Ύψιλον Αθήνα 2011, σελ 339 (βιβλίο και CD)

βιβλίο αυτό συγκεΣ τοντρώνονται συνεντεύξεις που έδωσε ο Οδυσσέας Ελύτης στη διάρκεια μιας 50ετίας (1942 1992). Μέσω αυτών, ο αναγνώστης συναντά πολλούς σταθμούς της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, των καλλιτεχνικών ρευμάτων της Ευρώπης, του έργου βέβαια του Οδυσσέα Ελύτη· ξαναβρίσκει πολλές σταθερές της σκέψης του, αλλά και της συνεπούς στάσης που τήρησε σ’ όλη τη ζωή του. Πλήθος θεμάτων αναπτύσσονται, με τον πιο άμεσο τρόπο, αυτόν του προφορικού λόγου. Ο Ελύτης μιλά για την ποίησή του, για την ελληνική γλώσσα, για τη σημασία της φύσης, για το ρόλο της ποίησης στη ζωή, για την Ελλάδα, για την αντί-

θεσή του προς όλες τις εξουσίες, καθώς και για ποικίλα άλλα ζητήματα, εμπλουτίζοντας έτσι, για όλους μας, την πολύτιμη παρακαταθήκη του λόγου του. Η πρώτη συνέντευξη δόθηκε στο Φάνη Κλεάνθη, το 1942, για το περιοδικό «Μπουκέτο», δεν πρόλαβε όμως να δημοσιευτεί και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αιολικά Γράμματα», το 1973. Η τελευταία συνέντευξη δόθηκε στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αντί», το 1992. Την έκδοση επιμελήθηκε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία στον πρόλογό της

σημειώνει: «Η συγκέντρωση των συνεντεύξεων που έδωσε ο Οδυσσέας Ελύτης, απετέλεσε ένα δικό του σχέδιο. Το ανακοίνωσε στον Τύπο το 1995, δημοσιοποιώντας μάλιστα τότε και τον τίτλο αυτής της έκδοσης: “Συν τοις άλλοις”. Πλάι στην πρόζα, στο δοκιμιακό του λόγο, έρχεται, λοιπόν, τώρα, να προστεθεί ο σχεδόν πάντα - προφορικός λόγος των συνεντεύξεων, που ενώ διατηρεί την πυκνότητα και σαφήνεια των νοημάτων του Ελύτη, εκ των πραγμάτων γίνεται περισσότερο άμεσος, συχνά διευκρινιστικός, άλλοτε έντονος και

κάποιες φορές συγκινητικά εξομολογητικός. […] Με βάση την πρώτη επιλογή των συνεντεύξεων που έγινε από τον Οδυσσέα Ελύτη, καταρτίστηκε η σημερινή συλλογή. Σκοπός μας ήταν να αντιπροσωπευθούν, κατά το δυνατόν, διαφορετικές εποχές, να υπάρξουν ποικίλοι θεματικοί άξονες μια και σχεδόν δόθηκε με αφορμή μία καινούργια έκδοση ή ένα ιδιαίτερο γεγονός -, καθώς επίσης, να μην υπάρχουν συχνές επικαλύψεις θεμάτων.» Παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του Γιώργου Πηλιχού «Ο ελληνικός μύ-

θος - πνευματικός και μη - πόσο ευθύνεται για τη διαμόρφωση σας, γι’ αυτό που όλοι ξέρουμε σήμερα σαν ο “ποιητής Οδυσσέας Ελύτης”;» («Τα Νέα», 1979): «Κατά κόρον έχουν επαναλάβει ότι είμαι ο ποιητής του Αιγαίου κ.τ.λ.. Ως ένα σημείο, είναι σωστό, αλλά δεν είναι κάτι που εγώ κάθισα αυθαίρετα και είπα, “θα εκφράσω το Αιγαίο”. Ότι μέσα από την ποίησή μου εκφράζεται και το Αιγαίο, είναι φυσικό. Η καταγωγή μου είναι από τη Λέσβο, έχω γεννηθεί στην Κρήτη, πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στις Σπέτσες, φυσικό είναι να μιλήσω και για το Αιγαίο. Αλλά δεν κάθισα να πω: “Α, εγώ θα βάλω ως θέμα της ποίησής μου το Αιγαίο!” Αφήνω ότι υπάρχει πίσω μου η αιολική παράδοση - είναι η φυσιοκρατική αντίληψη που κρατάει από τη Σαπφώ. Οι Αιολείς είχαν φυσιοκρατική αίσθηση της ζωής. Κι αυτό το πράγμα έχει κληρονομηθεί, κατά κάποιον τρόπο. Βλέπετε, και στο έργο του Μυριβήλη, που ήτανε από κει, υ-

πάρχει αυτή η φυσιοκρατική αντίληψη. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτε αυθαίρετο στη στάση τη δική μου προς το Αιγαίο. Με τη διαφορά ότι εγώ δεν έκανα, όπως νομίζει ο κόσμος, περιγραφή. Δεν έκανα φυσιολατρική ποίηση, όπως νομίζουν ορισμένοι. Οι ξένοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, το είδαν καλύτερα κι ας μην ξέρουν την ελληνική παράδοση. Βρίσκω τις αναλογίες στον ηθικό κόσμο. Φορτίζω τα στοιχεία τα φυσικά με ηθικές δυνάμεις. Κι επομένως, η φύση γίνεται ένα αλφάβητο στα χέρια μου για να πω πράγματα μέχρι μεταφυσικά, υπερβατικά.» Τη συλλογή αυτή των συνεντεύξεων συμπληρώνουν φωτογραφίες, σχέδια, χειρόγραφα του ποιητή, καθώς και ένα ηχητικό ντοκουμέντο σε μορφή CD. Πρόκειται για τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1979, την επομένη της αναγγελίας της βράβευσης του Οδυσσέα Ελύτη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Π.Σ.


21

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ναυαγοί, αλλά για καλό! EΠIMEΛEIA: ΓIΩPΓOΣ TYPIKOΣ EPΓAΣ

tyrikos@hotmail.com

οιπόν σήμερα θα μου επιτραπεί να διηγηθώ την περιπέτεια της δικής μου ψαρευτικής παρέας. Έτσι και αλλιώς, μια φορά το χρόνο πάμε μεγάλη διήμερη εξόρμηση, οπότε το δικαιούμαι! Και αν σκεφτεί κανείς τι ταλαιπωρία τραβήξαμε και τι πάθαμε και τι δεν πάθαμε, ε, τότε πιστεύω μάς αξίζουν μια φορά το χρόνο δυο έρμες σελίδες. Καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε τα παθήματά μας. Όπως καταλαβαίνετε, η προετοιμασία είχε πιο μεγάλο ενθουσιασμό και από την εξόρμηση την ίδια. Δυο - τρεις εβδομάδες πριν, τα καλαμπούρια και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν. Σκεφτείτε ότι η παρέα δουλεύουμε όλοι στο ίδιο μαγαζί, οπότε διαιρεθήκαμε σε δυο ομάδες, με μεταγραφές και σπιουνιές και όλα αυτά τα πιπεράτα υπονοούμενα για το τι έχει να πάθει ο αντίπαλός μας με τις ψαρούκλες που έχουμε να βγάλουμε. Αλίμονο, δεν ξέραμε τι μας περιμένει. Μέχρι και ψεύτικα συμβόλαια τυπώσαμε, ανακοινώσεις στον υπολογιστή και μαζεύαμε υπογραφές από φίλους ψαράδες πως τάχα υποστηρίζουν τη δική μας και όχι την άλλη ομάδα. Πανικός. Ξεχωριστά, λοιπόν, οι «ομάδες» ξεκινήσαμε να εξοπλιζόμαστε. Τι καινούργια καλάμια, τι καινούργιες πετονιές, παραγγείλαμε παραγάδια να μας φτιάξουν, κανονίσαμε να μας δώσει μια ψευτοβαρκούλα ένας φίλος μας... αφήστε τα να πάνε. Την παραμονή εγώ πάντως, από τον ενθουσιασμό δεν κοιμήθηκα. Ξημέρωσε το Σάββατο και όλοι ήμασταν υπ’ ατμόν. Τα δολώματα που παραγγείλαμε: διαβάστε να δείτε τρέλα. Τέσσερις φαραώ, δέκα μάνες, δέκα μονοδώλια, δέκα αμερικάνους, ακροβάτες τέσσερα κουτάκια, γαρίδα παστωμένη φρέσκια, σκαρτσίνι, μπιγκατίνι, φρίσα, θράψαλλο, καλαμάρι, σουπιά, μύδι με ολόκληρο κέλυφος, ζύμες με αμινοξέα κ.τ.λ. κ.τ.λ.. Οι ομάδες ξεκινήσαμε σε δυο δόσεις από την Καλλονή προς την αγαπημένη μας παραλία, εκεί που πάμε μια φορά το χρόνο, σαν τάμα θα έλεγε κανείς, για να ξεχάσουμε για λίγο τις έγνοιες μας. Φρέσκιες σεφταλιές, λουκάνικα, κάρβουνα, ράντζα και κουβέρτες, 45 κουτάκια μπύρες, ό,τι φα-

Λ

νταστεί το μυαλό του ανθρώπου, μαζί και 30 σπαστούς καφέδες για το ολονύχτιο ψάρεμα. Το μάτι μας είχε χορτάσει, έπρεπε τώρα να χορτάσει και το πανέρι μας ψάρια. Είχαμε και μαζί μας γεννήτρια, πανάθεμά μας! Φτάσαμε στον προορισμό και ξεφορτώσαμε τα πράγματά μας δίπλα στο μαγευτικό εκκλησάκι που βλέπει το πέλαγος, στην όμορφη σκεπαστή του αυλή. Σιγουρευτήκαμε πως η γεννήτρια παίρνει μπρος και ξεκινήσαμε, άλλοι να δολώνουμε τα παραγάδια (φαραώ και θραψαλάκι, παρακαλώ), άλλοι να στήνουν τον καταυλισμό και άλλοι να πάνε να φέρουνε τη βάρκα. Μια θάλασσα κόλλα γαλήνη. Μόνο ένα μάς ανησυχούσε: στο γιαλό έφτανε βουβό κύμα από το πέλαγος και αν και άπνοια, μας φάνηκε πολύ. Μα πού καρδιά να κάνουμε πίσω! Είχε νυχτώσει και το πρώτο παραγάδι έπρεπε να πέσει. Όταν ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στη βάρκα, ο πιο συνετός από όλους, ο Δημήτρης, είπε πως το κύμα κατάγιαλα δεν του άρεσε και πως το βαρκάκι με τα κουπιά που είχαμε δε θα τα κατάφερνε. Το είχαμε τραβήξει στεριά (μας το έφεραν δεμένο σε μια βάρκα μηχανοκίνητη και μας το άφησαν εκεί). Πώς με τέτοιο κύμα θα το ρίχναμε μέσα; Προσφέρθηκα να ανεβάσω τα μπατζάκια μου και να σπρώξω, έπειτα να πηδήξω μέσα. Ε, λοιπόν: την έσπρωξα τη βάρκα. Και πήδηξα και μέσα. Με το πρώτο κύμα, μας γυρίζει κώλο η βάρκα στο πέλαγο. Ακούω το Δημήτρη να λέει: «Τώρα, μάγκες, κρατηθείτε». Το δεύτερο κύμα μάς ρίχνει κάτω. Το τρίτο μάας γεμίζει το βαρκάκι… και το τέταρτο μας το βουλιάζει με όλα μέσα, τα παραγάδια, εμάς, τα καλαδούρια, τα πανέρια… Και όλα αυτά, δυο βήματα από την παραλία. Ένας ήταν ο καημός! Η βάρκα που ήταν δανεική! Νοέμβρης μήνας, σα βρεγμένοι ποντικοί βγήκαμε στεριά, γελώντας και κλαίγοντας, χτυπημένοι εδώ κι εκεί και παραζαλισμένοι, πουντιασμένοι. Δέσαμε τη βάρκα σε μια κοτσαδούρα και την τραβήξαμε έξω, την αδειάσαμε από τα νερά. Έπιασε άσχημος βοριάς και παράξενο αγιάζι… Αποκαμωμένοι, γυρίσαμε κοντά στο εκκλησάκι. Πάμε να βάλουμε μπρος τη γεννήτρια, καίγονται όλες οι λάμπες. Μόνοι, στο σκοτάδι, ναυαγοί της κακιάς ώρας και βρεγμένοι. Φανταστείτε ψυχολογία! Το καλό το παρεάκι, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Είχα-

Το μοναδικό καταφύγιο μέσα στην άγρια νύχτα που πήγε στραβά: το μικρό εκκλησάκι, ο οίκος του Θεού που πρώτη φορά μάς έκανε να νιώσουμε τέτοια ζεστασιά!

με μαζί μας αλλαξιές. Αλλάξαμε και ζεσταθήκαμε. Είπαμε το ψάρεμα τέλος προς ώρας και βάλαμε μπροστά την ψησταριά: αφού δεν ψαρέψαμε, ας φάμε τουλάχιστον. Σε ένα σχοινί δέσαμε τους φακούς του κεφαλιού και βρήκαμε και φως. Όμορφη μυρωδιά γέμισε τον τόπο και μετά από μερικές μπύρες ξαναβρήκαμε το κουράγιο μας. Μέσα στο εκκλησάκι στρώσαμε το τραπέζι μας, μέσα στο φιλόξενο τούτο εκκλησάκι που τόσο αγαπάμε - δεν είχαμε άλλο καταφύγιο. Σκεφτήκαμε πως δεν είναι σωστό να φάμε μέσα στο εκκλησάκι, όμως το κάναμε με κατάνυξη και αγάπη. Ανάψαμε τα καντηλάκια και μερικά κεριά

και η ψυχή μας αναθερμάνθηκε. Και εκεί, αγαπημένοι και μονιασμένοι, γελώντας με τα παθήματά μας, φάγαμε και ήπιαμε, είπαμε ιστορίες και χαρήκαμε. Μαζέψαμε το τραπέζι, καθαρίσαμε και στρώσαμε για ύπνο. Πέντε το πρωί σηκωθήκαμε και το δεύτερο παραγάδι έπεσε στη θάλασσα, που πια δεν ήθελε να μας κακοκαρδίσει και δεν είχε κύμα. Σαργοί και τσιπούρες γέμισαν το κοφινάκι μας. Αποκαμωμένοι κατά το μεσημεράκι μαζέψαμε, καθαρίσαμε και φύγαμε, λειώμα στην κούραση, αλλά γεμάτοι στην καρδιά. Και του χρόνου μας, παιδιά, όλοι καλά να είμαστε να χαιρόμαστε την παρέα μας!


22

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

υστυχώς το περασμένο Σαββατοκύριακο βιώσαμε με το χειρότερο τρόπο όλες τις... ατυχίες στο Στοίχημα. Γενικότερα το κουπόνι δεν ήταν καλό για τους περισσότερους παίκτες, ωστόσο μέσω μερικών στάνταρ κάποιοι έβγαλαν τα... σπασμένα. Καλούμαστε να αναδιοργανωθούμε και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό εν όψει του νέου στοιχηματικού προγράμματος. Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως το κουπόνι που κρατάμε στα χέρια μας δεν είναι και το ιδανικό για να κάνουμε... όνειρα για ένα μεγάλο ταμείο, και ο τζίρος πρέπει να κρατηθεί χαμηλός.

Δ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ Β - ΧΙΡΟΝΑ Το τραίνο που λέγεται Μπαρτσελόνα Β σταμάτησε μετά από τρεις σερί νίκες, με μια ισοπαλία στην έδρα της υπολογίσιμης και φορμαρισμένης Κόρντομπα. Τώρα οι Καταλανοί καλούνται να επανέλθουν στις επιτυχίες αντιμετωπίζοντας στην έδρα τους τη Χιρόνα, η οποία μετά από συνεχόμενες αποτυχίες επανήλθε στις επιτυχίες με νίκη απέναντι στην Έρκουλες. Πέρυσι οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν στην έδρα τής Μπάρτσα και αυτό οι γηπεδούχοι δεν το έχουν ξεχάσει... Εκτίμηση: 1

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ - ΑΒΑΪ

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ - ΑΜΕΡΙΚΑ ΜΙΝΕΪΡΟ Η Φλουμινένσε θυμήθηκε τον καλό της εαυτό και πέτυχε δύο σερί νίκες στα πρόσφατα εκτός έδρας ματς, που έδωσε απέναντι σε υπολογίσιμες ομάδες. Η φιλοξενούμενη Αμέρικα δεν είναι στα καλύτερά της και ειδικά μακριά από το γήπεδό της έχει δείξει πάρα πολλές αδυναμίες. Θεωρούμε πως ο «άσσος» στο συγκεκριμένο ματς μάς προσφέρει αρκετή ασφάλεια. Εκτίμηση: 1

ΠΡΟΣΕΞΤΕ Ο Νταβίντ Βίγια είναι πολύ πιθανό να είναι ο νέος σταρ τής Λίβερπουλ, καθώς σύμφωνα με φήμες ο Ισπανός φορ δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με το σταρ τής Μπάρτσα, Λιονέλ Μέσι. Ο επιθετικός τής Λιλ Εντέν Χαζάρ είναι το μήλον της έριδος για Τσέλσι και Άρσεναλ, αλλά ο ίδιος φαί-

νεται να προτιμά τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς είναι ο σύλλογος των ονείρων του. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρουσιάζονται έτοιμοι για να πουλήσουν το Νεμάνια Βίντιτς. Ο Σέρβος κεντρικός μπακ είναι στη λίστα τού Ζοσέ Μουρίνιο, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική γραμμή των Μαδριλένων...

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ Β - ΑΛΜΕΡΙΑ

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

Συνεχίζουμε με Βραζιλία... Είναι γεγονός πως η Σάο Πάολο δεν είναι στα καλύτερά της από πλευράς φόρμας αυτό τον καιρό, αλλά αν λάβουμε υπ’ όψιν πως η φιλοξενούμενη Αβαΐ δεν έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στα εκτός έδρας ματς, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως ο «άσσος» είναι κάτι παραπάνω από πιθανός στα μάτια μας. Είναι καιρός να θυμηθούν οι γηπεδούχοι πως το «Μορουμπί» είναι μια από τις πιο σκληρές έδρες της κατηγορίας. Εκτίμηση: 1

Κατά τη γνώμη μας, το συγκεκριμένο ματς ή θα αποδειχθεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ή ένα τεράστιο «φιάσκο». Οι γηπεδούχοι πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ αντίθετα η Αλμερία δε σταματά πουθενά στην προσπάθεια που κάνει για να επανέλθει στην Πριμέρα. Οι φιλοξενούμενοι είναι το φαβορί για τη νίκη και μάλιστα προσφέρονται σε εξαιρετική απόδοση. Στα τελευταία δέκα ματς η Αλμερία μετρά επτά νίκες... Εκτίμηση: 2


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Ζήτημα με το γυμναστή του Αιολικού δημιουργείται στο ξεκίνημα της σαιζόν!

Φευγάτος ο Λουτραγώτης! Π ρόβλημα με το γυμναστή Μάριο Λουτραγώτη έχει δημιουργηθεί στον Αιολικό, με τη διοίκηση να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του θέματος, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. Το θέμα αναδείχθηκε από το «sportlesvos.gr» και αποτελεί σαφέστατα τροχοπέδη για τον Αιολικό, που βρίσκεται στο ξεκίνημα της σαιζόν του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κοκκινέλλη είχε προβεί σε ένα διακανονισμό των οφειλομένων από την περσινή σαιζόν με τη νέα διοίκηση που ανέλαβε το καλοκαίρι, η οποία τηρήθηκε μεν, κατά το ήμισυ - απ’ ό,τι φαίνεται - δε. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο «ράγισε το γυαλί» ανάμεσα στις δύο πλευρές, ασχέτως αν κανείς στη διοίκηση της ομάδας της Μυτιλήνης δεν είχε πρόβλημα με

Ο Ατρόμητος Πειραιώς είναι η πρώτη ομάδα από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα που αναγκάζεται να αντικαταστήσει προπονητή. Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Αστέρα Βάρης, η διοίκηση έλυσε τη συνεργασία της με τον Κώστα Μπεχλιβανίδη και στη θέση του προσελήφθη ο Σταύρος Ηλιόπουλος, μέχρι πρότινος προπονητής της ομάδας των Νέων του Ατρομήτου Αθηνών.

Λουτραγώτης, που δεν ακολούθησε και την αποστολή στην Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για μεταστροφή της στάσης του Λουτραγώτη παραμονές του αγώνα, με τη διοίκηση όμως να αποδεικνύεται χολωμένη και να «βάζει φρένο» στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

Όλα ανοιχτά…

τη δουλειά που παρήγαγε ο Λουτραγώτης στους τομείς της εκγύμνασης και της φυσικής κατάστασης. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο Αιολικός να ταξιδέψει στη Νίκαια για το ματς με τον Ιωνικό έχοντας προηγηθεί μια εβδομάδα χωρίς να δίνει το παρών στις προπονήσεις ο

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες, με τις πιθανότητες να δείχνουν πως είναι πολύ δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών, χωρίς πάντως να αποκλείεται και στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά στη στάση της διοίκησης του Αιολικού. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του γυμναστή είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή ζημιά στην ομάδα της Μυτιλήνης.

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη β´ φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, με την τύχη να χαμογελά στην ΑΕΛΚ! κλήρωση για τη β΄ φάση του Κυπέλλου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με την ΑΕΛΚ να καλείται να αντιμετωπίσει εκτός έδρας το νεοφώτιστο στη Football League 2 Κεραυνό Γλυφάδας. Ο αγώνας θα πραγματο- στη δ΄ φάση, όπου, εφόποιηθεί στις 23 Νοεμβρί- σον προκριθεί, θα υποδεου και όπως προβλέπει το χθεί στη Μυτιλήνη τον σύστημα διεξαγωγής του Πανιώνιο, σε ματς που θα Κυπέλλου, στην έδρα της έχει και... εορταστικό χαομάδας που αγωνίζεται ρακτήρα, αφού έχει προστη χαμηλότερη κατηγο- γραμματιστεί για τις 27 ρία. Δεκεμβρίου. Αξίζει να σηΉρθε μειωθεί ότι η ΑΕΛΚ, αν και εφόσον προκριθεί πάο… «εμπορικός» ντα, μπορεί να ισχυρίζεαντίπαλος Παράλληλα, πραγματο- ται πως η κληρωτίδα της ποιήθηκαν οι κληρώσεις χαμογέλασε, δεδομένου και για τις επόμενες δύο ότι φέρνει στη Μυτιλήνη φάσεις του θεσμού. Η Α- έναν «εμπορικό» αντίπαΕΛΚ αρχικά απέφυγε την λο, όπως είναι ο Πανιώενδιάμεση γ΄ φάση κι έ- νιος, ο οποίος ωστόσο τσι βρέθηκε απ’ ευθείας μέσα στον Ταρλά μπο-

ρούμε να πούμε ότι… «παίζεται» κιόλας!

Αναλυτικά η κλήρωση Β΄ φάση (23/11/2011) 1. Απόλλων Καλαμαριάς Αναγέννηση Επανομής 2. Απόλλων Σμύρνης - Πανθρακικός 3. Αστέρας Μαγούλας - Καλλιθέα 4. Βατανιακός - Αγροτικός Αστέρας 5. Δόξα Κρανούλας - Παναχαϊκή 6. Ζάκυνθος - Πιερικός 7. Καλαμάτα - Φωκικός 8. Κεραυνός Γλυφάδας ΑΕΛ Καλλονής 9. Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας Εθνικός Αστέρας 10. Νίκη Βόλου - Θρασύβουλος 11. Οδυσσέας Αναγέννησης Πλατανιάς 12. Οικονόμος - Πανσερραϊκός 13. Ποντίων Κατερίνης Βύζας Μεγάρων 14. Προοδευτική Νεολαία Αναγέννηση Γιαννιτσών 15. Ρούβας - Λάρισα

Κάλεσμα των οργανωμένων φιλάθλων του Αιολικού, να έρθει κόσμος μαζικά στην «πρώτη» τού ΑΙΟ στον Ταρλά με τα Σπάτα

Επιχειρεί συσπείρωση ο ΣΦΑΜ νακοίνωση-κάλεσμα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Αιολικού Μυτιλήνης, εν όψει της επίAσημης εντός έδρας πρεμιέρας τού ΑΙΟ στο Περι-

Κεραυνός και στο βάθος... Πανιώνιος!

H

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

16. ΠΑΟ Ρουφ - Διαγόρας 17. Τύρναβος - Βέροια 18. Εθνικός Γαζώρου/ Αετός Σκύδρας - Ηρακλής Ψαχνών

Γ΄ φάση (7/12/2011) 19. Νικητής 18 - Νικητής 6 20. Νικητής 3 - Νικητής 17

Δ΄ Φάση (27/12/2011) 21. Νικητής 1 - Ατρόμητος Αθηνών 22. Νικητής 2 - Άρης 23. Νικητής 4 - Παναθηναϊκός 24. Νικητής 5 - ΟΦΗ 25. Νικητής 7 - ΑΕΚ 26. Νικητής 8 - Πανιώνιος 27. Νικητής 9 - ΠΑΟΚ 28. Νικητής 10 - Λεβαδειακός 29. Νικητής 11 - Κέρκυρα 30. Νικητής 12 - Εργοτέλης 31. Νικητής 13 - Skoda Ξάνθη 32. Νικητής 14 - Αστέρας Τρίπολης 33. Νικητής 15 - Παναιτωλικός 34. Νικητής 16 - ΠΑΣ Γιάννινα 35. Νικητής 19 - Ολυμπιακός 36. Νικητής 20 - Δόξα Δράμας

φερειακό Πρωτάθλημα, στον αγώνα της Κυριακής κόντρα στον Αήττητο Σπάτων. Αναλυτικά: «Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Αιολικού Μυτιλήνης, με αφορμή την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας μας, εντός Μυτιλήνης, καλεί το φίλαθλο κόσμο του νησιού να στηρίξει της προσπάθεια του Αιολικού, προκειμένου η ομάδα να επιτύχει το στόχο της. Με το κάλεσμα αυτό θέλουμε να επιτύχουμε συσπείρωση, καυτή ατμόσφαιρα και φυσικά θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, σα Σύνδεσμος θέλουμε να τονίσουμε ότι η προπώληση εισιτηρίων (10 ευρώ) γίνεται από τα καινούργια γραφεία του ΣΦΑΜ (Ηλία Βενέζη 13). Ο ΣΦΑΜ κατάφερε σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ομάδας να εξασφαλίσει για τα εγγεγραμμένα μέλη του συνδεσμιακό εισιτήριο των πέντε ευρώ. Είναι μία κίνηση που ευελπιστούμε να βρει ανταπόκριση, ενισχύοντας την ομάδα ακόμη περισσότερο. Προπώληση και για τις δύο κατηγορίες εισιτηρίων γίνεται από τα γραφεία του Συνδέσμου και η διάθεσή τους θα ξεκινήσει από Παρασκευή 20:30 και μετά, όπως και την Κυριακή πριν την έναρξη του αγώνα.»

ΛΗΜΝΟΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Μεγάλες τιμωρίες

Πρεμιέρα με θέαμα και γκολ!

ρκετά τσουχτερές ποινές επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της Λήμνου σε τρεις ποδοσφαιριστές. οι οποίοι τάραξαν τα νερά στα παιχνίδια των ομάδων τους και με βάση τον ΚΑΠ οι ποινές τους ήταν μεγάλες. Συγκεκριμένα. με πέντε αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο τερματοφύλακας του Θάνους Μανώλης Πρασσάς για την αποβολή του στο παιχνίδι με τον Κάσπακα και με την ίδια ποινή ο Γιώργος Παναγιωτίδης των Αργοναυτών, που αντίκρισε την κάρτα στην αναμέτρηση με την Αστραπή. Μεγάλη σε έκταση ήταν η ποινή στο Νίκο Σταυρακούδη της Αστραπής, στον οποίο επιβλήθηκαν τέσσερις αγωνιστικές, ενώ με δύο λιγότερες τιμωρήθηκε ο αδελφός του, Παναγιώτης Σταυρακούδης, για το ίδιο παιχνίδι. Τέλος, η Ηφαιστία πλήρωσε ακόμη μια απώλεια στο ίδιο παιχνίδι, με την τιμωρία δύο αγωνιστικών στον Παραθυρά.

A

ξεκίνησε το Παιδικό Πρωτάθλημα που διοργαΔνώνειυνατά και τούτη την χρονιά η Ε.Π.Σ.Λ., με όλες τις ομάδες να ξεκινούν δυνατά. Εντύπωση προκάλεσε το 9-1 του Καραβαγγέλη με τον Όλυμπο, όπως και οι τεσσάρες του Βύρωνα την Αναγέννηση Γέρας (4-1) και του Οδ. Ελύτη με το ίδιο σκορ τον Αιολικό. Ακόμη, φουριόζα μπήκαν τα Λιονταράκια, που συνέτριψαν με 6-3 τον Πολιχνίτο. Τέλος, την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε το παιχνίδι τής ΑΕΛΚ με τη Νεάπολη, αφού εντελώς ξαφνικά και χωρίς να

υπάρχει ενημέρωση προς τη διοργανώτρια αρχή έκλεισε το γήπεδο της Καλλονής «Κ. Κεντέρης», με αποτέλεσμα οι ομάδες να βρουν τοίχο.

Τα αποτελέσματα

4. Οδ. Ελύτης 5. Πολιχνίτος 6. Αιολικός 7. Αναγέννηση Γέρας 8. Όλυμπος 9. ΑΕΛΚ 10. Νεάπολη

3 0 0 0 0 0 0

4-1 3-6 1-4 1-4 1-9 0-0 0-0

1η Αγωνιστική Αιολικός - Οδ. Ελύτης 1-4 Καραβαγγέλης - Όλυμπος 9-1 Λιονταράκια - Πολιχνίτος 6-3 Αναγέννηση Γέρας - Βύρων 1-4 ΑΕΛΚ - Νεάπολη (αναβλήθηκε)

Η βαθμολογία σε 1 αγώνα 1. Καραβαγγέλης 2. Λιονταράκια 3. Βύρων

3 3 3

9-1 6-3 4-1

Η επόμενη 2η Αγωνιστική (13-11-11) Βύρων - Καραβαγγέλης (γήπ. Αγ. Παρασκευής, 11:00) Νεάπολη - Οδ. Ελύτης (γήπ. Θερμής, 15:30) Αναγέννηση Γέρας - Λιονταράκια (γήπ. Παπάδου, 15:30) Όλυμπος - ΑΕΛΚ (γήπ. Καλλονής, 11:00) Αιολικός - Πολιχνίτος (γήπ. Θερμής, 13:30)


24

REAL ESTATE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

l OIKONOMIKA μικρα Στεγαστικά... γιοκ! οικονομία στο 2004, κατά τα λεγόμενα του κ. Ευάγ. Βενιζέλου, και τα στεγαστικά δάνεια στο 2000! Εκεί τοποθετεί τη Ηζήτηση για στεγαστικά δάνεια η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού πλέον σε μία ανύπαρκτη αγορά δεν υπάρχει ουδείς ενδιαφερόμενος για στεγαστικό δάνειο, αφού κανείς δε θέλει να αγοράσει σπίτι μη γνωρίζοντας το τι θα του ξημερώσει αύριο. Οι εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 της περιόδου των παχέων αγελάδων!

Ernst & Young: Έπιασε πάτο η παγκόσμια αγορά ακινήτων άτο» έπιασε η παγκόσμια αγορά ακινήτων, υποστηρίζει ο «Π γνωστός κτηματομεσιτικός οίκος Ernst & Young και συνιστά ετοιμότητα στους επενδυτές, ώστε να είναι σε θέση να α-

Ελληνική αγορά γραφείων

Πλήρης απραξία! της ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΣΟΥΚΗ το... απόλυτο σημείο μηδέν βρίσκεται η ελληνική αγορά γραφείων, που η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει σε πλήρη απραξία. Οι προβλέψεις όλων των εταιρειών συμβούλων ακινήτων συνηγορούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω πτώση των ενοικίων και της ζήτησης, ενώ η πτώση σε ετήσια βάση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τού 2011 διαμορφώνεται στο 11,4% για τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών, ενώ σαφώς μεγαλύτερη είναι η πτώση σε δευτερεύουσες αγορές. Η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων Savills επισημαίνει ότι η ζήτηση για μικρούς και μεσαίους γραφειακούς χώρους συνεχίζει να κινείται πτωτικά, ενώ πλέον η ανάγκη για εκλογίκευση και περιορισμό των εξόδων είναι αυτή που καθορίζει την αγορά. Οι πραγματικές νέες μισθώσεις είναι σαφώς λιγότερες και οι περισσότερες εταιρείες αυτήν τη στιγμή επιλέγουν αρχικά τη λύση της επαναδιαπραγμάτευσης για μείωση των ενοικίων. Επιπλέον, δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης και των υψηλών αξιών - ακόμη - της γης, δεν υπάρχουν νέα κτήρια. Η τελευταία έρευνα της Savills αναφέρει ότι οι αποδόσεις των γραφείων στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται πλέον στο 8%, το δεύτερο πανευρωπαϊκά υψηλότερο ποσοστό μετά το Δουβλίνο, όπου το αντίστοιχο νούμερο φθάνει το 8,5%.

Σ

Η BNP Paribas Αντίστοιχα, αρνητικές είναι οι προβλέψεις και από την BNP Paribas Real Estate, η οποία εκτιμά ότι το τελευταίο 12μηνο, έως το Σεπτέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν συ-

νολικά στην ελληνική αγορά μισθώσεις που αντιστοιχούν σε 31.000 τ.μ., αριθμός σαφώς μειωμένος σε σχέση με τα 46.000 που μισθώθηκαν το αμέσως προηγούμενο 12μηνο. Η ΒΝP Paribas Real Estate, η οποία συνεργάζεται στη χώρα μας με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων «Δανός», εκτιμά ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τού 2011 οι τιμές των ενοικίων για τους πρωτοκλασάτους χώρους γραφείων ανά τ.μ. το χρόνο διαμορφωνόταν στα 264 ευρώ, ενώ όσον αφορά το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων, αυτό διαμορφώνεται στο 14,8% για την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της συνολικής κατάταξης πανευρωπαϊκά και, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι επόμενοι μήνες αναμένονται με περαιτέρω πτώση, με το κατώτατο σημείο να προβλέπεται εντός τού 2012. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μάλιστα, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2011 ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε καμμία μεγάλη μίσθωση γραφείων στην Αθήνα, ενώ όσον αφορά το ενοίκιο στον κεντρικό επιχειρηματικό άξονα, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αυτό εκτιμάται στα 22,5 ευρώ ανά τ.μ.. Επισημαίνεται εδώ ότι το κτηριακό απόθεμα γραφείων α΄ και β΄ κατηγορίας στην Αθήνα υπολογίζεται στα πέριξ των 2.6174.000 τ.μ., αυξημένο μόλις κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010.

ΑΡΘΡA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Σταθερότητα στην αγορά πανευρωπαϊκά Πανευρωπαϊκά, αυτό που χαρακτηρίζει αυτήν τη στιγμή την αγορά γραφειακών χώρων είναι η σταθερότητα, με τις μισθώσεις νέων χώρων να έχουν αυξηθεί μόλις κατά 1,2% σύμφωνα με τη Savills και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών να εμφανίζεται ως ο πλέον ενεργός από όλους τους κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι η Google μίσθωσε νέους χώρους στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο. Οι αναλυτές τής Savills εκτιμούν ότι για το υπόλοιπο έτος η ζήτηση θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και ο μέσος όγκος των νέων μισθώσεων θα σημειώσει πτώση 6,5% στο τέλος του έτους. Αντίστοιχα, πτωτικά κινείται και η κατασκευή νέων κτηρίων γραφείων, τάση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται την τελευταία διετία. Αντίστοιχες εκτιμήσεις εκφράζουν και οι αναλυτές τής BNP Paribas Real Estate, οι οποίοι τοποθετούν τους διαθέσιμους γραφειακούς χώρους ανά την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή στα 14,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, ειδικά για τις εννέα μεγαλύτερες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας μικρή πτώση 2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011. Ακριβότερο ως προς τα ενοίκια παραμένει το κεντρικό Λονδίνο, με τιμές που φθάνουν τα 1.277 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο, και ακολουθεί το Παρίσι με 800 ευρώ ανά τ.μ.. Στο κεντρικό Παρίσι πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες μισθώσεις στο 12μηνο έως το Σεπτέμβριο του 2011, φθάνοντας τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συνολικά, και ακολουθεί η Μόσχα με 1,21 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

ξιοποιήσουν τις αυξανόμενες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν τα αμέσως προσεχή χρόνια. Στην έκθεσή της, η Ernst & Young υπογραμμίζει ότι οι συμφωνίες έχουν υποχωρήσει στο ένα τρίτο των επιπέδων τού 2008, αλλά εκτιμά ότι η συρρίκνωση που παρουσίασε η αγορά μπορεί να κριθεί υπερβολική. «Η αγορά είναι πολύ μικρότερη ως προς τα κεφάλαια που αντλούνται, τη διαθεσιμότητα πιστώσεων και τον αριθμό των συναλλαγών», παρατηρεί. «Όμως, υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ο τομέας ακινήτων έχει εξαντλήσει τα πτωτικά του περιθώρια, οπότε οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να είναι έτοιμοι για την επιτάχυνση που θα χαρακτηρίσει το κλείσιμο συμφωνιών και την αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης, αν και με αργό ρυθμό, στα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει η έκθεση της Ernst & Young. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι θα διατηρηθεί η προσφορά ευκαιριών από το χώρο των κατασχεμένων ακινήτων, ενώ η μείωση στην απόσταση που χωρίζει τις τιμές που ζητούνται και αυτές που προσφέρονται, θα ανοίξει το δρόμο για μία αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών. Η Ernst & Young προσθέτει ακόμη ότι θα σημειωθούν αλλαγές στα ισχύοντα μοντέλα χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμη προς μακροπρόθεσμη βάση, καθώς όλοι οι «παίκτες» στην αγορά θα προσαρμόζονται σταδιακά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο στην επόμενη ημέρα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Μία απόρροια των αλλαγών αυτών θα είναι η αύξηση στα επίπεδα των προμηθειών στις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων. Όπως επισημαίνεται, «αν και οι προμήθειες έχουν περικοπεί τα τελευταία χρόνια, είναι πιθανό να πάρουν πάλι την ανιούσα προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος που θα απαιτηθεί για τη συμμόρφωση με τις νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αυξημένη απαίτηση για διαφάνεια, με το διεθνή οίκο στο χώρο τού real estate «Howard Roth» να επισημαίνει ότι η μέχρι πρότινος «ανώριμη» αγορά ακινήτων βαδίζει πλέον σε πορεία αλλαγών.

Σεμινάρια από το ΤΕΕ σεμινάρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην Ετιςξειδικευμένα αυθαίρετη δόμηση, τις τεχνικές διαπραγμάτευσης ακινήτων, μεθόδους ενεργειακής απόδοσης και πιστοποίησης κτηρίων και του υπολογισμού θέρμανσης και κλιματισμού, το βιοκλιματικό σχεδιασμό, τη μεθοδολογία φωτοβολταϊκών συστημάτων, την ενεργειακή επιθεώρηση στα κτήρια και τη βιομηχανία, διοργανώνει το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες (17:00 - 21:00) και πρωινές Σάββατο ή Κυριακή, ενώ το κόστος μπορεί να επιστραφεί, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, από τον ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ 0,45%). Πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Ινστιτούτου στα τηλέφωνα: 210 5221638, 210 5221195 (ώρες 10:00 - 15:00), καθώς και στην ιστοσελίδα www.iekemtee.gr/.

Ένα χρόνο κλείνει το Athens Metro Mall ενέργειες για τα πρώτα του γενέθλια οργανώνει Εέωςορταστικές το Athens Metro Mall έως τις 30 Νοεμβρίου 2011. Από 1ης 30 Νοεμβρίου 2011, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις αγορές του στα 85 καταστήματα που εκτείνονται στους πέντε ορόφους τού Athens Metro Mall μπροστά στο μετρό του Αγίου Δημητρίου, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, και να λάβει μέρος στην κλήρωση που θα αναδείξει τρεις νικητές για μετρητά αξίας 2.000 ευρώ. Οι επισκέπτες του Κέντρου μπορούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση που θα αναδείξει έναν τυχερό νικητή 1.000 ευρώ και δύο τυχερούς νικητές των 500 ευρώ, με την επίδειξη της απόδειξης αγορών (ανεξαρτήτως ποσού), συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα συμμετοχής.


25

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο και snack bar Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Κατάλληλο και για κοινωνικές εκδηλώσεις Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα. Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ.: 22510 54764 κιν.: 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σιδηρικά - Εργαλεία - Είδη Επιπλοποιίας Ζωοδόχου Πηγής 8 τηλ.: 22510 27370, 22510 24425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248 AGPA ΤHERM Παπαρίσβας Νικόλαος Παπαρίσβας Γεώργιος Νικομήδειας 3, Επάνω Σκάλα τηλ. 22510 23344

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510-45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ GO CYBER Ερμού 101, Μυτιλήνη τηλ.: 22510 37770 website: www.cybergames.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ MOTO MB Διπλώματα παντός τύπου, Ανανεώσεις, Μεταβιβάσεις, Εκδόσεις αδειών Ερεσού 17, Μυτιλήνη τηλ. 22510 41396, κιν. 6981016670 & 6932-896780

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026 LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η/Υ

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΛΩΝΙΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Εξουσιοδοτημένο συνεργείο Peugeot, Citroen Αερ. Γιαναρέλλη 88 τηλ. 22510 24181, 22510 24744

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ZOUMPOULIS TOURS Κουντουριώτου 69 τηλ.: 22510 37755, 22510 37768, 22510 22767 site: www.zoumboulistours.gr e-mail: zoumboulistours@ yahoo.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Αποστόλη 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ.: 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής

Κ Α Ι

Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Λογοθεραπεύτρια Χρυσομαλλούσης 25 τηλ.: 22510 55109 κιν.: 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος κλινικής κατεύθυνσης Δέχεται με ραντεβού ειδηκές τιμές για φοιτητές και ανέργους Μπούχλια 10 τηλ.: 22510 41803, κιν.: 6971-736667 (24 ωρών) e-mail: Systemic.therapy@gmail. com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ. Ιωάννη Καλυβίτη τηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


27

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πρωτότυπος διαγωνισμός στο Facebook, όπου τρεις πόλεις αναμετρούνται για τις ομορφιές τους!

Ο «Λουμίδης Παπαγάλος» στη Μυτιλήνη της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH Μυτιλήνη ήταν ένας από τους σταθμούς της «Παπαγαλοδρομίας» που οργάνωσε ο καφές «Λουμίδης» σε όλη την Ελλάδα, σε ένα πρωτότυπο ταξίδι με στόχο ν’ αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τη φιλοξενία της κάθε περιοχής, και παράλληλα, στο πλαίσιο διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Facebook, ν’ αναδειχθεί η νικήτρια! Χθες ήταν σειρά της Μυτιλήνης μαζί με την Κω και τη Ρόδο ν’ αναμετρηθούν στη σελίδα τού «Λουμίδη» στο Facebook. Τρεις κάτοικοι της κάθε περιοχής ανέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες να φωτογραφίσουν τον «Παπαγάλο» σε διάφορα σημεία της πόλης τους και ν’ αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο Facebook. Η Μαρία Βαρούτη από τη Μυτιλήνη, η Πόπη Τσίκκη από την Κω και η

Η

Σωτηρία Ταϊφάκου από τη Ρόδο φιλοξένησαν διαδοχικά τον Παπαγάλο σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης τους. Κάθε σταθμός του Παπαγάλου θ’ «ανεβαίνει» στη σελίδα του καφέ «ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ» στο Facebook (www. facebook.com/LoumidisPapagalos). Οι τρεις οικοδέσποινες του Αιγαίου θα διεκδικήσουν την ψήφο της καλύτερης φιλοξενίας του Παπαγάλου από 23 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου, με ψηφοφορία που θα γίνει στην ίδια σελίδα για την ανάδειξη του νικητή της ψηφοφορίας. Εκτός από το μεγάλο νικητή, μεγάλα δώρα θα κερδίσουν και οι φίλοι της σελίδας που θα ψηφίσουν σε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Τι έκανε… Η Μαρία Βαρούτη είπε για το διαγωνισμό: «Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη ιδέα. Είμαι ενθουσιασμένη που φιλοξένησα στα μέρη

μας τον Παπαγάλο. Πιστεύω ότι τον ξενάγησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!» Το Άγαλμα της Ελευθερίας, σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης, ήταν ο πρώτος σταθμός. Στη συνέχεια ο Παπαγάλος σταμάτησε για ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ στο παραδοσιακό καφενείο «Πανελλήνιον», συνέχισε τη βόλτα του στην προκυμαία, παρακολούθησε την παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου, ενώ ενημερώθηκε για την ιστορία του ούζου, βασικού προϊόντος του νησιού, στην ποτοποιία «Κέφι». Μιλώντας στο «Ε», η 33χρονη Μαρία Βαρούτη είπε ότι λατρεύει τη φωτογραφία και είδε τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και σα μια ευκαιρία να προβάλει τις ομορφιές του τόπου της. «Πιστεύω ότι έχουμε να δείξουμε πολλές ομορφιές στο νησί μας και ότι μπορούμε να κερδίσουμε το διαγωνισμό», μας είπε η ίδια.

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Μυτιλήνη 9/11/2011 Αρ.Πρωτ. 01/Γ70/11

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης προκηρύσσει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση έργου καθαριότητος προϋπολογισμού πιθανής δαπάνης ποσού (55.582,56 €) πενήντα πέντε χιλιάδων πεντακοσίων ογδόντα δύο Ευρώ και πενήντα έξι λεπτών συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ για το χρονικό διάστημα από 01/01/2012 μέχρι 31/12/2012, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή επί του ανωτέρω προϋπολογισμού. - Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στο γραφείο της Γραμματείας του Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης, Πλατεία Μαρτύρων - Μυτιλήνη, ενώπιον αρμόδιας Ειδικής Επιτροπής, με τη συλλογή προσφορών σε σφραγισμένους φακέλους, για να ανατεθεί σε οργανωμένο συνεργείο καθαριότητας, ο καθαρισμός όλου του κτηρίου του Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνικ και του οικήματος του Περ/κού Δ/ντή Βορείου Αιγαίου συνολικού εμβαδού 1.914 τ.μ. για το χρονικό διάστημα από 01/01/2012 μέχρι 31/12/2012. Αναλυτικά: - Εμβαδόν Διοικητικών Υπηρεσιών Περ/κού Υποκαταστήματος Μυτιλήνης 912,75 τ.μ. Εμβαδόν οικήματος Περ/κού Δ/ντή Βορείου Αιγαίου 88,50 τ.μ. - Εμβαδόν Υγειονομικών Υπηρεσιών Υποκαταστήματος Μυτιλήνης 912,75 τ.μ.. Ο διαγωνισμός θα γίνει σύμφωνα με τα παρακάτω πα-

ραρτήματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διακήρυξης: - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄: Αντικείμενο του έργου. - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄: Τεχνικές προδιαγραφές - Ειδικοί όροι, - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄: Εγγύηση Υπόδειγμα εγγυητικής επιστολής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν α) όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, β) συνεταιρισμοί, γ) ενώσεις εταιρειών που υποβάλλουν κοινή προσφορά δ) κοινοπραξίες προμηθευτών. Προσφορές που κατατίθενται μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και επιστρέφονται. Πληροφορίες και η χορήγηση των σχετικών εντύπων δίνονται καθημερινά κατά τις εργάσιμες ώρες από το γραφείο Γραμματείας του Διοικητικού Τμήματος του Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης, Πλατεία Μαρτύρων - 811 00 Μυτιλήνη, από την κ. Τζανή Ευδοκία στα τηλ. 2251041722. Ο Διευθυντής ΚΛΑΔΟΓΕΝΗΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ) ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ Δημόσιο ανοικτό επαναληπτικό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου καθαρισμού του Κρατικού Αερολιμένα Μυτιλήνης για χρονικό διάστημα ενός έτους από εγκαταστάσεως του αναδόχου με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 04-01-2012 ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 10:30-11.00 Π.Μ. στα γραφεία του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ». Πληροφορίες θα δίδονται από την Δ/νση Οικονομικού και Εφοδιασμού Τμήμα Προμηθειών Βασ. Γεωργίου 1 Ελληνικό (Κτήριο III) καθημερινά και ώρα 09:00 - 14:00 στο τηλ. 210-8916264 και από τον Κρατικό Αερολιμένα Μυτιλήνης τηλ. 2251038711. Μυτιλήνη 10-11-2011 Ο Αερολιμενάρχης Θ. Αραμπατζής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 29794 / ΤΔ 3087 ΑΔΑ: 45ΒΜ7ΛΩ-189

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 1. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ) ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου εκατόν εξήντα μία χιλιάδων διακοσίων εφτακοσίων εξήντα εννέα Ευρώ (1.161.769,00€) με αναθεώρηση & Φ.Π.Α.. Η κύρια κατηγορία του έργου είναι η κατηγορία «ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ», με προϋπολογισμό 972.332,33€ (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε., απρόβλεπτα και απολογιστικά). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας (Δ. Τ. Ε. Π. Ε. Λέσβου, Π. Βοστάνη 2 Μυτιλήνη Τ.Κ. 81100) μέχρι την 24/11/2011. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. υπόδειγμα τύπου Β.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2251353841 & 2251353800, FAX επικοινωνίας 22513 53847, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κα Ζούρου Ειρήνη. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 29/11/2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/2008. 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: α) ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.ΕΠ. που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, ήτοι: α1) στην 1η ή 2η τάξη με έδρα οπουδήποτε ή στην 3η τάξη με έδρα ή δεύτερο δηλωθέντα Νομό το Ν. Λέσβου για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ και α2) στην Α2 ή 1η ή 2η τάξη με έδρα οπουδήποτε ή στην 3η τάξη με έδρα ή δεύτερο δηλωθέντα Νομό το Ν. Λέσβου για έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ και α3) στην Α2 ή 1η ή 2η τάξη με έδρα οπουδήποτε ή στην 3η τάξη με έδρα ή δεύτερο δηλωθέντα Νομό το Ν. Λέσβου για έργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ και β) αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο. 5. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους δεκαεννέα χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα επτά ευρώ (19.447,00 €) και θα έχει τουλάχιστον χρόνο ισχύος μεγαλύτερο των έξι μηνών και 30 ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού. 6. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ (Κωδικός Πράξης: 2011ΕΠ08880000) Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 20072013 στον άξονα προτεραιότητας «8 - Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Προκαταβολή δύναται να χορηγηθεί.

7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μυτιλήνη 26 Οκτωβρίου 2011 Ο Πρόεδρος Αθ. Γιακαλής Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αριθμ. Πρωτ.: 30109/ΤΔ3115 ΑΔΑ: 45ΒΧ7ΛΩ-2ΑΡ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 1. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΕΣΟΥ», προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου οχτακοσίων χιλιάδων Ευρώ (1.800.000 €) με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.. Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών α) κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ, με προϋπολογισμό 1.272.617,09 Ευρώ (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε., απρόβλεπτα και απολογιστικά) και β) κατηγορία ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ, με προϋπολογισμό 196.880, 00 Ευρώ (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε. και απρόβλεπτα). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας (Δ. Τ. Ε. Π. Ε. Λέσβου, Π. Βοστάνη 2 Μυτιλήνη Τ.Κ. 81100) μέχρι την 1-12-2011. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2251353800, FAX επικοινωνίας 22510 41700, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Χαρ. Δεληγιάννη. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 6-12-2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με το σύστημα προσφοράς με

επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/ 2008. 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί α) ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.ΕΠ. που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, ήτοι τάξεις 2η ή 3η με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα ή και 4η τάξη εφόσον έχουν ως έδρα το Νομό Λέσβου ή έχουν δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία του Μ.Ε.ΕΠ. ως δεύτερο νομό το Νομό Λέσβου για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ και συγχρόνως στην Α2η τάξη και άνω για έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ κατά τα νόμιμα β) αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά την τελευταία πενταετία, έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο. 5. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους είκοσι εννέα χιλιάδων τριακοσίων ογδόντα εννέα ΕΥΡΩ και ενενήντα τεσσάρων λεπτών (29.389,94) και ισχύ τουλάχιστον έξι (6) μηνών και τριάντα (30) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος προσφορών είναι έξι (6) μήνες. 6. Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (αριθ. ενάρ. Έργου 2010 ΕΠΟ8880047) σύμφωνα με την αριθμ. Πρωτ. οικ.5951/28-122010 απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου περί ένταξης της πράξης με τίτλο «Προσθήκη κτηρίου στο γυμνάσιο Ερεσού» με κωδικό MIS 310296 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ΕΣΠΑ 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και από εθνικούς πόρους. Προκαταβολή δύναται να χορηγηθεί. 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μυτιλήνη 1-11-2011 Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Αθανάσιος Γιακαλής


28

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα w Χειμωνιάτικα κινηματογραφικά ταξίδια στο «Σινέ Αρίων», στις δύο αίθουσές του, με φρεσκοψημένο ποπ-κορν. w Βραδιές διασκέδασης στο «Envy», στην προκυμαία, με πολλά live events, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. w Νέος ιδιοκτήτης στην παλιά «Μαντζουράνα», στην οδό Κομνηνάκη. Ετοιμάζεται κάτι νέο στο χώρο του φαγητού. w Παραδοσιακές ντόπιες γεύσεις σερβίρει στο όμορφο περιβάλλον της η ταβέρνα «Βάγιες», στο Ακρωτήρι. w Ένα νέο και πολύ επίκαιρο τραγούδι για την κρίση έχει γράψει ο Μανώλης Ευσταθίου, ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Πίτα Μάκης», και ήδη έχει ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει τις γιορτές σε CD. w Όμορφος χώρος για καφέ ή ποτό στο «Sugar», στην προκυμαία. Τα βράδια οι ρυθμοί ανεβαίνουν και η διασκέδαση κρατάει μέχρι αργά. w Νόστιμες γεύσεις σε σάντουιτς, πίτες, πίτσες, σφολιάτες, αλλά και λαχταριστά μεσημεριανά γεύματα με burgers και κοτόπουλο, στο «Spicy» στα Λαδάδικα. w Το «Αυγό του Κόκκορα», στην Κομνηνάκη, είναι κοντά μας, προσφέροντάς μας υπέροχες γεύσεις από τα ολόφρεσκα κρεατικά του, μια και ο ιδιοκτήτης είναι γνώστης του ψητού. Παράλληλα, για τους ξενύχτηδες σερβίρει κάθε βράδυ σουβλάκι after! Απλά δοκιμάστε το!

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Πώς (πρέπει ν’) αλλάζουν οι καιροί! Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ’ όλη τη γη μοναδικό εκατό να ξοδεύει και πενήντα να μαζεύει. Γεώργιος Σουρής (1853 - 1919) ερίμενα υπομονετικά με δυο γράμματα στο χέρι να έρθει η σειρά μου να πάρω γραμματόσημα από τον υπάλληλο του παρακμάζοντος, και, ταχυδρομείου. Πριν από μένα δυο καλοθρεμμένοι μουστακαλήδες, ροδοκόκκινοι και ανοικονόμητοι, όλο ζωντάνια και παλμό, ξέρεις απ’ αυτούς τους ατέλειωτους αντρακλάδες, κάτι μεταξύ Μανούσακα γιδοβοσκού και Κοκολάκη μπασκετμπολίστα, περιμένανε και μου κλείνανε τον ορίζοντα, μου κόβανε το οξυγόνο. Το μόνο που έβλεπα ήταν δυο χούφτες χαρτονομίσματα που κρατούσανε μπροστά μου. Περιμένανε, λέει, να πληρώσουν το λογαριασμό τηλεφώνου μια και του ΟΤΕ το υποκατάστημα θυσιάστηκε κι αυτό στο βωμό της παγκοσμιοποίησης. Μιλούσαν φωναχτά σα να ήτανε σε δυο απεναντινές οροκορφές κι ατενίζανε την πλάση ολάκερη. Όλη, εκτός από μένα που μόνο άκουγα. «Θυμάσαι, ρε, που κάναμε παρέες και τρώγαμε δυο ρίφια στην καθισιά μας; Πάνε πια!» «Αντρίστικα σου λέω», είπε ο άλλος, «μαζωνόμαστανε στα σπίτια μας, μα, κααλή παρέα σου λέω, και παίρναμε απ’ το χασάπη κριάς, ψήναμε, τρώγαμε, πίναμε με τις κανάτες κρασί και καμμιά φορά δεν προλάβαινε η ψησταριά, σβούνανε τα κάρβουνα και δε σταματούσαμε. Να. Προ καιρού, έτσι δα, μια βραδιά καταλύσαμε,

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Της ξανθιάς Συζητάνε δυο ξανθιές: - Να σου πω, ρε Σούλα... Τελικά πιο είναι το σωστό, το Ιράν ή το Ιράκ;

J

Π

πέντε νοματαίοι, 32 κιλά κριάς. Τώρα, τίποτα.» «Τώρα, φίλε μου, θα κάνετε πάλι τις παρέες σας με μόνη διαφορά χωρίς τα 32 κιλά κρέας», τόλμησα να πω. Γελάσανε αυτοί και ψάχνανε να δούνε από πού ερχόταν η φωνή. Και πράγματι μου ήρθε να βάλω τα κλάματα όταν ακούμπησαν τα χαρτονομίσματα στον κισσέ, γιατί είχανε καμωμένα πολλά τηλεφωνήματα για παράνομες επιδοτήσεις, άδειες κι αναπηρικές συντάξεις. Περπάτηξα στερνά προς το λιμάνι να συνέρθω κι απόρησα που δεν είχε τόπο στην προκυμαία να κάτσω για ένα καφέ, το καινούργιο τούτο είδος πολυτελείας. Έμοιαζε με ένα μεγάλο θυσιαστήριο. Νέα παιδιά δολοφονούσαν τη ζωή τους, το μέλλον τους, απαντέχοντας πότε θα τελειώσουν οι αλλοδαποί το λιομάζωμα να πάνε κι αυτοί στο ταμείο ανεργίας. Και ένιωσα θλίψη με την έλλειψη προσανατολισμού της τρίσμοιρης πατρίδας μας. Πού αρμενίζει τούτο το καράβι, χωρίς πλοηγό και πλήρωμα; Πάει, σάπισε η καρίνα που παραλάβαμε απ’ τους γονιούς μας.

- Πού μας πορεύετε, μισθοφόροι φύλακες της κληρονομιάς μας; Κι έτσι που βάσταγα μια τσάντα με παξιμάδια για το σπίτι μου, με πλησίασε ένας μεσήλικας. «Μη γίνεσαι προκλητικός, κύριε. Άλλοι δεν έχουνε ούτε να φάνε», μου είπε, «έδειξε την τσάντα κι έκρυψε το πρόσωπό του με τις απαλάμες του μέχρι να στρίψει στη γωνία.» Περπάταγα, έσκυβα το κεφάλι, σκευόμουνα πώς φτάσαμε ως τα εδώ και τυμπάνιζαν γνωστές φωνές γύρω μου. - Μαζί τα φάγαμε. - Αφού όλοι κλέβουν; Τι θες να κάνω; - Γιατί να τα μετράμε; Η Ευρώπη μας τα δίνει. - Ό,τι προλάβουμε κι αρπάξουμε. Κι ένας αγκυλωτός σταυρός υψώθηκε μπροστά μου με άγριες φωνές και βρισιές τούτη τη φορά, να σπάσουν τα μηνίγγια μου. «Μας εμπαίζουν σαν τη γάτα με τον ποντικό οι Ευρωπαίοι.» «Είμαστε σκλάβοι.» «Να φύγουν!» «Να φύγουμε!» «Κι εμείς Ευρωπαίοι είμαστε!»

«Σε ό,τι μας βολεύει είμαστε Ευρωπαίοι!», είπα δειλά από μέσα μου. Κι εκεί που πελαγοδρομούσα, να σου ο φίλος μου ο Λευτέρης ο Ζούρος από Ηράκλειο μεριά. «Γράφε», μου λέει. «Τι να γράφω;» «Πόσοι είναι εκεί πάνω που φάγανε τα χοντρά; Οπωσδήποτε σχετικά λίγοι. Κάνε λοιπόν τον πολλαπλασιασμό, τόσα επί τόσα.» «Εν τάξει», απάντησα, και περίμενα. «Βάλε τώρα όλους εμάς, τους πολλούς, που φάγαμε από λίγα. Κάνε πάλι πολλαπλασιασμό, και πες μου ρε Γιώργη ποιοι φάγανε τα πιο πολλά;» «Σωστά», είπα, «χωρίς να πολυσκεφτώ.» Τι σου είναι, ρε παιδί μου, αυτοί οι καθηγητάδες! Με ένα απλό πολλαπλασιασμό βγάζουν πως οι πολλοί, εμείς τα εκατομμύρια, φάγαμε μικρές μεν μερίδες, αλλά στο σύνολο πιο πολλά. Μήπως αλήθεια είναι καιρός να μάθουμε, τουλάχιστον εμείς, να αγαπάμε την πατρίδα μας; Όχι ερωτώ. Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr

22510 44242

Εμπρός 3443  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου