Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Ανέλαβε ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, στο ΓΕΣ ο Αναστάσιος Μανώλας

Έγινε η αλλαγή φρουράς στην 98 ΑΔΤΕ ΣEΛ. 4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

5

www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3630 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 Και νέα σύλληψη, 45χρονης επιχειρηματία της Καλλονής, για 159 χιλ. ευρώ!

Γιορτάστηκε στο Πλωμάρι

Ιστορία και Παράδοση του Ούζου ΣABBATOKYPIAKO ΣEΛ. 13

Διαμαρτυρίες και πάλι από κατοίκους του Πολιχνίτου, για τις διακοπές νερού

«Να καταλάβουν πως κι εδώ κατοικεί κόσμος…» ΣEΛ. 4

Δεκαήμερο εκδηλώσεων στην Αγιάσο

Για χρέη στο Δημόσιο

Πάνω από 159 χιλ. ευρώ βρέθηκε να χρωστά προς το Δημόσιο μια 45χρονη επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καλλονής και συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Με τη σύλληψη αυτή διευρύνεται ο κύκλος των οφειλετών απ' τη Λέσβο που διώκονται δικαστικά. Χθες η συλληφθείσα επρόκειτο να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κατηγορούμενη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. ΣEΛ. 5

12 Σύριοι αποβιβάστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου

Για τα 100χρονα της απελευθέρωσης ΣEΛ. 14

Ουσιαστικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις ζήτησε ο Ν. Γιακαλής

Συνάντηση περιφερειαρχών με υπουργό Ανάπτυξης ΣEΛ. 7

Ξανά πύλη εισόδου προσφύγων; ΣEΛ. 5

Με εξαίρεση το Γιώργο Πάλλη, σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε απ' τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

1,5 εκατ. ευρώ στη διάθεση (;) του Δήμου Λέσβου

«Αγκάθι» η μεταφορά των μαθητών

Λευκή απεργία στο… θεσμό

ΣEΛ. 7

ΣEΛ. 6


2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Από φθινόπωρο οι κινητοποιήσεις

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 10 Αυγούστου 1946. Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον μελών τού ΕΑΜ σε ολόκληρη τη χώρα.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

10 ευρώ και αδικία Δεν είναι τόσο το ποσό, όσο η αδικία την οποία υφίστανται οι ασφαλισμένοι τού ΙΚΑ, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις πιο απλές εξετάσεις στο ασφαλιστικό τους ταμείο και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε εξωτερικά ιατρεία, πληρώνοντας τη συμμετοχή που τους αναλογεί. Όπως τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος ΣΕΥΠΙΚΑ, Σάββας Κωφόπουλος, για παράδειγμα, για μια εξέταση θυρεοειδούς ένας ασφαλισμένος τού ΙΚΑ, αν την κάνει σε εξωτερικό γραφείο μια και τα μηχανήματα του ΙΚΑ δεν την κάνουν, θα κληθεί να πληρώσει περίπου 10 ευρώ. Ποσό για μια εξέταση το οποίο μπορεί να μοιάζει σχεδόν ασήμαντο, όμως πλέον στην οικονομική κατάσταση των ημερών, πολλοί είναι εκείνοι που υπολογίζουν ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ. Πέρα από αυτό, είναι τουλάχιστον άδικο οι ασφαλισμένοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ταμείο, αλλά να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν κατάλληλα. Γ.Σαρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελ. 23 ημ. Aνατ. 05.36 ∆ύσ. 19.24

10 Λαυρεντίου του αρχιδιακόνου, Ιππολύτου μαρτ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Έρχεται Ραμαζάνι… «Τα σκουπίδια κάνουν πάρτυ», όπως μας περιέγραψε χθες ξενοδόχος απ’ την περιοχή της Καλλονής, διατυπώνοντας το εύλογο ερώτημα: «Γιατί να πληρώσω τέλη, ακόμη και το Τέλος Παρεπιδημούντων, αν δεν έχω καμμία ανταπόδοση υπηρεσιών;» Εκλιπαρεί, δε, το Δήμο - αναγνωρίζοντας, όπως λέει, τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες του Ηλία Κουνιαρέλλη - να φροντίσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα με τα σκουπίδια, οπωσδήποτε πριν τις 20 του μήνα. Διότι τότε, όπως σημείωσε, αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλο κύμα Τούρκων τουριστών, μια και αρχίζει το Ραμαζάνι. Και θα είναι αδιανόητο, όπως κατέληξε, κάποιοι να πληρώνουν 120 ευρώ για να διανυχτερεύουν σε σουίτες δίπλα στα σκουπίδια. Τι άλλο, απ’ τα όσα εύστοχα επισημαίνει ο αναγνώστης μας, μπορούμε να σχολιάσουμε… ΜΑΡ.ΠΛ.

Τα κεντρικά των συλλόγων των Εργαζόμενων στα νοσοκομεία τού ΕΣΥ τόνισε πως περιμένουν για να αποφασίσουν σχετικά με το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κλεάνθης. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν όλες ή μερικές από τις οφειλές των πρόσθετων αμοιβών, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. Το θετικό είναι πως οι όποιες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση δε θα παρθούν μέχρι το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, γιατί αλλιώς, αν υπολογίσει κανείς και τις καλοκαιρινές άδειες των γιατρών, η μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς θα ήταν βέβαιη. Γ.Σαρ.

Αμέτρητες άδειες…

Καλύτερος φωτισμός Μια που γράφουμε για το Θέατρο του Κάστρου της Μυτιλήνης, καλό θα ήταν να γίνει και μια μικρή επισήμανση που ακούγεται από πολλούς που βρίσκονται εκεί για τις εκδηλώσεις. Καλό θα ήταν να φροντίσει ο Δήμος ή η Αρχαιολογία να φωτίζεται λίγο καλύτερα η διαδρομή που οδηγεί μέχρι το σημείο όπου κόβονται τα εισιτήρια, αφού ήδη από πέρυσι αρκετοί σχολιάζουν το ότι δε βλέπουν καλά πού… πατούν και πού βρίσκονται. Β.Χρ.

Κοντά δυο βδομάδες τώρα, σε καθημερινή σχεδόν βάση, ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος, υπογράφει αμέτρητες αποφάσεις «διαχείρισης» του χώρου όλου του κεντρικού τμήματος της Αγιάσου. Παραχωρήσεις, εκμισθώσεις, από ένα έως πάρα πολλά τετραγωνικά μέτρα, εκδίδονται για την «τακτοποίηση» των πραματευτάδων, ντόπιων και επισκεπτών, που κάθε χρόνο είναι ολοένα και περισσότεροι. Κρίση - ξεκρίση, το πανηγύρι της Παναγίας, που μαζί με των Ταξιαρχών είναι απ’ τα μεγαλύτερα της Λέσβου, ετοιμάζεται πυρετωδώς… ΜΑΡ.ΠΛ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Άρθρο Γράφει η ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Δημοσιογράφων συνενοχή να δεκαπεντάχρονο κορίτσι, αντί να σαχλαμαρίζει με τους φίλους του στο Facebook, ακούγοντας δυνατά μουσική στο δωμάτιό του, απολαμβάνοντας τις υπέροχες αντιφάσεις της εφηβείας, την αυτοπεποίθηση για το κορμί που ωριμάζει κι ομορφαίνει, αλλά και την ανασφάλεια για τη ζωή που παίρνει σχήμα μπροστά του, αγωνίζεται, κλεισμένο σε μια αποστειρωμένη εντατική, να ζήσει. Μία μητέρα, στο πλευρό του, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πώς έγινε το κακό, να αντέξει, ίσως να αντλήσει λίγη ελπίδα. Ένας δημοσιογράφος σοβαρής εφημερίδας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αποφασίζει να αξιοποιήσει τη μεγάλη «επιτυχία» που έχει στα χέρια του, την κατάθεση του δράστη της επίθεσης εις βάρος του 15χρονου κοριτσιού. Ήταν ο πρώτος, άλλωστε, που βάφτισε το θύτη «Δράκο της Πάρου», πριν καν ομολογήσει, όταν απλώς ήταν ένας από τους υπόπτους. Ακύρωσε έτσι εκ προοιμίου όλους τους αρμόδιους θεσμούς, ανοίγοντας το δρόμο σε αυτόκλητους τιμωρούς να αναλάβουν το ρόλο της απονομής δικαιοσύνης και του σωφρονισμού. Από προχθές το βράδυ οι φίλοι της κοπέλας ξέρουν. Όλες τις ειδεχθείς λεπτομέρειες, πώς τη χτύπησε, πόσα κιλά ζύγιζε η πέτρα, πώς την κακοποίησε. Η μητέρα της κινείται σε μια μικρή κοινωνία. Κι αν ζήσει το κοριτσάκι; Αυτήν την - δεύτερη κατά σειρά - κακοποίηση από τα Μ.Μ.Ε. ποιος θα κληθεί να την επουλώσει; Η Αστυνομία επέδειξε ψήγματα επαγγελματισμού, επιλέγοντας αρχικά να μη δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι το κορίτσι κακοποιήθηκε και κρύβοντας ταυτόχρονα το πρόσωπο του δράστη, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα με λιντσάρισμα είτε πριν από την καταδίκη του (όπως διαπιστώσαμε κατά την έφοδο Χρυσαυγιτών στο πλοίο που τον μετέφερε) είτε στη φυλακή από συγκρατουμένους του. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις αυτήν την εβδομάδα δηλητηριάστηκε μέσα στη φυλακή ο Αφγανός δολοφόνος του Μανώλη Καντάρη. Οι δημοσιογράφοι, αντίθετα, επιβεβαίωσαν τον κυνισμό, την αναλγησία, αλλά και την ανευθυνότητά τους. Εξέθεσαν το θύμα, ενθάρρυναν την αυτοδικία εις βάρος του θύτη, υπονόμευσαν οποιαδήποτε προσπάθεια να λειτουργήσει στοιχειωδώς το κράτος δικαίου και να μην επικρατήσουν τα αγριότερα ανθρώπινα ένστικτα σε μια ομολογουμένως εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση. Η διαρκής αναφορά στην εθνικότητα του δράστη, εξάλλου, ενίσχυσε την ευρέως διαδεδομένη ρατσιστική αντίληψη περί εγκληματικότητας όλων των οικονομικών μεταναστών, που σύμφωνα με τη γνωστή επιχειρηματολογία δε σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Μετά την άθλια αυτή δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, κανένα μας δε θα πρέπει να εκπλήσσει η πλήρης απαξίωση του επαγγέλματος. Η υπόθεση θυμίζει κάπως τη δημοσίευση του τεμαχισμένου πτώματος της Ζωής Φραντζή στην πρώτη σελίδα του «Έθνους» το 1987. Έχουν περάσει 25 χρόνια και η δημοσιογραφία έκτοτε έχει προοδεύσει. Όχι όμως αρκετά για τις απαιτήσεις της πολύπλοκης σημερινής κοινωνίας με βαθιά αποθέματα μίσους και τυφλής οργής.

Έ

Η Γιορτή του Ούζου στο Πλωμάρι είχε μεγάλη επιτυχία, υπάρχουν όμως και παράπονα που αφορούν στη διοργάνωση, όπως αυτά που εκφράζει ο νεοσύστατος Αγροτοτουριστικός Μεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πλωμαρίου, τονίζοντας παράλληλα τη στήριξη που είχε από τους εθελοντές. Κάθε αρχή και δύσκολη...

Σανίδα σωτηρίας… Σε μια χρονιά κατά γενική ομολογία δύσκολη στον τομέα του τουρισμού για όλη την Ελλάδα, η Λέσβος δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σανίδα σωτηρίας όμως, ιδιαίτερα για την πόλη της Μυτιλήνης και τις γύρω κοντινές περιοχές, αποτελεί η ουσιαστική αύξηση Τούρκων επισκεπτών, αφενός λόγω των κάποιων διευκολύνσεων σε γραφειοκρατικά θέματα και αφετέρου γιατί το ρεύμα που ξεκίνησε δειλά πρόπερσι, είναι λογικό να διευρύνεται. Και βέβαια δεν ισχυριζόμαστε ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι πανάκεια για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, δίνουν όμως μια σημαντική ανάσα.

… προς διεύρυνση Μιλάμε δυστυχώς, όμως, μόνο για την πόλη της Μυτιλήνης και τις γύρω περιοχές, γιατί η λεσβιακή ύπαιθρος ακόμα και περιοχές με μεγάλη τουριστική παράδοση - στενάζει κυριολεκτικά φέτος. Όμως, αν δεχθούμε ότι το ρεύμα επισκεπτών από την Τουρκία υπό ομαλές συνθήκες συνεχώς θα αυξάνει, θα πρέπει και οι επιχειρηματίες της υπόλοιπης Λέσβου να επενδύσουν (όπως μεμονωμένα κάποιοι ήδη έχουν κάνει) με υπομονή στην προσέλκυσή τους και στις δικές τους περιοχές, όπως έκαναν κάποιοι πρωτοπόροι συνάδελφοί τους στη Μυτιλήνη τα προηγούμενα χρόνια, και ήδη έχουν αρχίσει να δρέπουν τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς τους. Τίποτα δε χτίζεται χωρίς κόπο, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Π.Μ.

Δύσκολα τα ραντεβού Πολλά είναι τα παράπονα αναγνωστών οι οποίοι δεν μπορούν να κλείσουν εύκολα ραντεβού με γιατρό - τουλάχιστον για κάποιες ειδικότητες στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, και είναι σχεδόν ακατόρθωτο το να καταφέρεις να κανονίσεις ένα ραντεβού άμεσα και χωρίς να προκύψουν προβλήματα με τις ημερομηνίες. Το σίγουρο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει, ώστε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα με ένα απλό τηλεφώνημα και χωρίς ταλαιπωρία και αναμονή, να κλείνουν το ραντεβού τους με το γιατρό του Βοστάνειου που χρειάζεται να επισκεφθούν. Αυτό είναι μάλλον κάτι που θα πρέπει να το κοιτάξει η διοίκηση του Νοσοκομείου. Γ.Σαρ.

Αργούν οι αρμοδιότητες; Κοντεύει μήνας απ’ την τοποθέτησή τους, αλλά ακόμη δε φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων τους, εξ ου και το γεγονός ότι δεν έχουν αρχίσει να υπογράφουν αποφάσεις. Ο λόγος για τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Γιάννη Σπιλάνη και Κώστα Μουτζούρη. Ο πρώτος έχει υπογράψει μόνο μία απόφαση, αυτή που αφορά στην πρόσληψη ειδικής συνεργάτιδος και αναρτήθηκε χθες, ενώ ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, παρ’ ότι είναι ξεκάθαρο το αντικείμενό του, δεν έχει προβεί ακόμη στη λήψη καμμίας απόφασης. Να υποθέσουμε ότι ο Χιώτης υπουργός δεν αποδεικνύεται και τόσο «κιμπάρης» στην εκχώρηση ρόλων, ή είναι πολύ νωρίς ακόμη για κρίσεις κι υπάρχει κίνδυνος έτσι να αδικήσουμε τον Κωστή Μουσουρούλη; ΜΑΡ.ΠΛ.

Περισσότεροι… «Αύξηση τουριστικού ρεύματος από Τουρκία στα ελληνικά νησιά» διαπιστώνει σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, η οποία γράφει πως σύμφωνα με ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο, «αυξάνει η ροή Τούρκων τουριστών από τη Σμύρνη στα ελληνικά νησιά, που προσφέρουν δελεαστικές ευκαιρίες λόγω της οικονομικής κρίσης». Η εφημερίδα σημειώνει ότι τις ημέρες που είναι ο απόπλους των πλοίων για τα ελληνικά νησιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στο λιμάνι, όπου σχηματίζονται μακριές ουρές.

… λόγω κρίσης Συνεχίζοντας, τονίζει πως «με τη διευκόλυνση θεωρήσεων έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός όχι μόνο αυτών που μεταβαίνουν από τη Σμύρνη, αλλά και από τη Μαγνησία, το Αϊδίνι, το Ντενιζλί, αλλά ακόμα και από την Πόλη, την Άγκυρα και από το λιμάνι τού Αλσαντζάκ της Σμύρνης». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις κρουαζιέρες με πολυτελή πλοία σε ελληνικά νησιά, για τις οποίες η τιμή ανά ημέρα είναι περί τα 100 ευρώ, που μειώνεται όμως όταν πρόκειται για πακέτα διάρκειας άνω των τεσσάρων ημερών. ΜΑΡ.ΠΛ.

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Καθημερινή», 9 Αυγούστου 2012.)


4

EI∆HΣEIΣ

Kοινωνιόγραµµα Γράφει ο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Τον γνωρίζετε; ημιουργεί, όπως ο Μέττερνιχ, μία κουλτούρα συνωμοσίας για κάθε περίσταση. Αφήνει να διαρρεύσουν μόνο όσες πληροφορίες τον εξυπηρετούν, διαστρεβλώνοντας, αναπλάθοντας, προσθαφαιρώντας, ανάλογα με τις σκοπιμότητες. Σκηνοθετεί προσωπικές ιστορίες έντασης, παθών, συμφορών, άγχους, δολοπλοκιών, στις οποίες το σύμπαν, οι συνάδελφοι, οι συγγενείς μετέρχονται πλήθους μηχανών και σχεδίων, για να τον εξοντώσουν, να επιβουλευθούν την πολύτιμη και δυσκόλως αποκτηθείσα θέση του, να διασπάσουν τη συνοχή της οικογένειάς του, να λοιδορήσουν τα επιτεύγματά του. Όλοι δυνητικά μπορούν να λογιστούν ως αντίπαλοι και κατηγορούμενοι στα αόρατα εδώλια, που, ως φανατικός ιεροεξεταστής, παντού στήνει. Κρύβεται επιμελώς πίσω από ανωτέρους του, τους οποίους τεχνηέντως ωθεί στη σύγκρουση ή τη συνδιαλλαγή, παρουσιάζοντας την τελική απόφαση ως αποκλειστική τους ευθύνη. Καθίσταται έτσι ιδανικός αντι-πρόεδρος, αναπληρωτής, δεύτερος στην ιεραρχία, καλυπτόμενος και δρώντας στη σκιά των πρώτων. Ευθυνόφοβος, μέτριος και ανεπαρκής σε όλα, η φύση τον προίκισε με πολλή κοινωνική ευφυΐα, για να τα καμουφλάρει. Σε εξορκίζει να μην αποκαλύψεις τα πολύτιμα μυστικά που σου εμπιστεύθηκε, ενώ ο ίδιος ήδη έχει εκδώσει δελτίο τύπου γι’ αυτά. Νίπτει, ως άλλος Πιλάτος, τας χείρας του, για πράξεις, έπεα και συμπεριφορές, για τις οποίες ο ίδιος είναι ηθικός αυτουργός. Μελοδραματικός, σαν ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, διηγείται μοιρολογώντας τις κακουχίες του και περιβάλλεται το κλέος της υπέρβασής τους. Εφευρίσκει εξωφρενικά ψέματα για να αποφύγει καταστάσεις, θεωρώντας πως, όσο πιο απίθανη είναι η απόκλιση από την αλήθεια, τόσο πιο εύπεπτη γίνεται. Χειριστικός, κόλακας, δουλοπρεπής στους ανωτέρους και τιμωρός, επικριτής αμείλικτος στους υφισταμένους. Αν κάποιος ξεσκεπάσει την καθημερινή φαρσοκωμωδία του, προσφεύγει στη μόνιμη επωδό μιας κοινωνίας που τον αδίκησε. Συμπλεγματικός και με παράφορα αρνητικά συναισθήματα, που τα διοχετεύει σε ένα προσωπείο μεμψιμοιρίας, γκρίνιας και απαξίωσης. Οι γονείς του ποτέ δεν του προσέφεραν τον αναγκαίο σεβασμό, προσοχή, αναγνώριση και αυτοεκτίμηση, καταδικάζοντάς τον εφ’ όρου ζωής να κυνηγά την καταξίωση και τον έπαινο από τον οποιοδήποτε. Δυστυχής και ανικανοποίητος, μεταβιβάζει τη μειονεξία σε όσους τον ανέχονται. Προσέξτε τον. Ζει παρασιτικά και τρέφεται από τις αδυναμίες των άλλων, μη δείχνοντας έλεος στην πιθανή πτώση όσων τον ανέδειξαν.

Δ

* Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος Ακαδημίας των Πολιτών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Διαμαρτυρίες και πάλι από κατοίκους του Πολιχνίτου, για τις διακοπές νερού

«Να καταλάβουν πως κι εδώ κατοικεί κόσμος…» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ υνεχίζονται οι διακοπές νερού στον Πολιχνίτο, μαζί με αυτές και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, που ταλαιπωρούνται εν μέσω καλοκαιριού από το πρόβλημα που υπάρχει. Ο αντιδήμαρχος Αγιάσου - Πολιχνίτου, Γιώργος Βουνάτσος, ωστόσο, τονίζει πως ελλείψει εφεδρικής γεώτρησης αλλά και λόγω αύξησης του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα με κάποιον τρόπο. Όπως γράφαμε, ήδη η Σκάλα Πολιχνίτου είχε μείνει για μέρες χωρίς νερό, αφού λόγω μηχανικής ζημιάς δεν μπορούσε να γίνει άντληση από τη μοναδική γεώτρηση που υδροδοτεί τον οικισμό. Κατόπιν των έντονων διαμαρτυριών

Σ

των μόνιμων κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής, ο Δήμος αναζητούσε τις περασμένες ημέρες έναν εναλλακτικό τρόπο υδροδότησης της Σκάλας. Η βλάβη αποκαταστάθηκε και η δεξαμενή του οικισμού άρχισε σταδιακά να γεμίζει, ωστόσο χτες καταγγελία από κάτοικο της περιοχής αναφερόταν και πάλι σε διακοπές νερού, όπως και σε ίδια απάντηση απ’ την πλευρά του Δήμου, ότι υπάρχει βλάβη και θα φτιαχτεί. «Πρέπει να καταλάβουν ότι κι εδώ υπάρχει κόσμος που κατοικεί…», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναγνώστης μας.

«Τελείωσαν οι καλές εποχές…» Απαντώντας στις νέες διαμαρτυρίες, ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου, Γιώργος Βουνάτσος, κάνει για άλλη μια φορά λόγο για έλλειψη εφεδρικής γεώτρησης σε λειτουργία, που

θα μπορεί σε περίπτωση βλάβης να δώσει νερό. «Το νερό έχει λιγοστέψει, οι γεωτρήσεις έχουν μειωθεί, δεν υπάρχει εφεδρική γεώτρηση, οπότε τώρα θα πρέπει να κάνουμε οικονομία», αναφέρει. «Οι παρυφές του Πολιχνίτου δεν μπορούν να πάρουν νερό, αφού γίνεται υπερκατανάλωση χαμηλά και τα υψηλά σημεία δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν. Θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα για ορισμένες ώρες τροφοδοσίας, ώστε να προλαβαίνει η δεξαμενή να γεμίζει. Έπρεπε να το έχει σκεφτεί η προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις και οι μόνιμοι κάτοικοι ξέρουν το πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνεται το καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός. Δυστυχώς, τελείωσαν οι καλές εποχές, που υπήρχε νερό και το ξοδεύαμε…»

Ανέλαβε διοικητής ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, πάει στο ΓΕΣ ο υποστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας

Έγινε η αλλαγή φρουράς στην 98 ΑΔΤΕ παράδοσης - παραλαβής της διοίκησης Ητηςτελετή 98 ΑΔΤΕ πραγματοποιήθηκε χθες στη Μυτιλήνη, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Μετά τις κρίσεις που έγιναν στο Στρατό Ξηράς απ’ το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε στρατιωτικής διοικητής Λέσβου ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, ενώ ο διατηρηθείς στον ίδιο βαθμό Αναστάσιος Μανώλας τοποθετήθηκε στην Αθήνα, στο Από την τελετή παράδοσης - παραλαβής της διοίκησης της 98 ΑΔΤΕ Γενικό Επιτελείο Στρατού, προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ως διευθυντής Α΄ Κλάδου. Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βου- εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες νάτσος, που παρέστη όπως και ο πε- του Δήμου προς τον κ. Μανώλα για ριφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και ο την αμέριστη βοήθεια που επί ημεβουλευτής Παύλος Βογιατζής στη ρών του παρείχε ποικιλοτρόπως χθεσινή τελετή, κατά τη διάρκεια του προς το Δήμο η 98 ΑΔΤΕ.

Πνιγμός στα Καμίνια ταν το τελευταίο μπάνιο Ήτάρτη στη θάλασσα, την Τετο πρωί, για έναν 76χρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την όχι πολυσύχναστη παραλία της Αγίας Βαρβάρας, στην περιοχή Καμινίων της Λήμνου. Ο 76χρονος εντοπίστηκε από δυο άντρες του Λιμενικού, οι οποίοι εκτελούσαν περιπολία με το σκάφος στην ευρύτερη περιοχή, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο άτυχος ηλικιωμένος, που ζούσε στα Καμίνια, αντιμετώπιζε προβλήματα καρδιάς και μάλιστα είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Και νέα σύλληψη, 45χρονης επιχειρηματία της Καλλονής, για 159 χιλ. ευρώ!

Χρωστά στο Δημόσιο άνω από 159 χιλ. ευρώ βρέθηκε να χρωστά προς το Δημόσιο μια 45χρονη επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καλλονής και συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος. Με τη σύλληψη αυτή διευρύνεται ο κύκλος των οφειλετών απ’ τη Λέσβο που διώκονται δικαστικά. Χθες η συλληφθείσα επρόκειτο να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κατηγορούμενη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Δύο σημαντικές συλλήψεις για μεγάλα χρέη είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Επρόκειτο για δύο γνωστούς επιχειρηματίες της Μυτιλήνης, με χρέη αντίστοιχα 229 χιλ. ευρώ και σχεδόν 400 χιλ. ευρώ, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους του νησιού.

Π

«Κακοπληρωτής» εκ πεποιθήσεως; Η περίπτωση της 45χρονης επιχειρηματία από την Καλλονή, που οφείλει στο Δημόσιο συνολικά 159,278 χιλ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στην παραπάνω λίστα, που ουσιαστικά έχει ανοίξει απ’ τα τέλη τού 2011, αφού πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά σύλληψη για χρέη στο νησί. Όπως γράφαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, η «λίστα» της Λέσβου περιελάμβανε αρχικά πάνω από 30 «κακούς» πελάτες της Εφορίας, ντόπιους και αλλοδαπούς, μεγαλοοφειλέτες οι περισσότεροι, για κάποιους απ’ τους οποίους ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύλληψης.

Με τις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και λόγω της εντεινόμενης κρίσης που πλήττει ολοένα και πιο βαθιά τους επαγγελματίες, μειώθηκαν τα ποσά για τα οποία διώκεται όποιος χρωστά στο Δημόσιο και αυξήθηκε η λίστα των οφειλετών. Σε ό,τι αφορά στη συλληφθείσα απ’ την περιοχή της Καλλονής, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος χαρακτηρίστηκε από στέλεχος οικονομικής υπηρεσίας ως «εκ πεποιθήσεως κακοπληρωτής», αφού τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια συστηματικά δεν αποδίδει ό,τι οφείλει στο Κράτος, είτε πρόκειται για χρέη Φ.Π.Α. είτε για φόρους από έσοδα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως κατ’ επανάληψη της είχε απευθυνθεί πρόσκληση να τακτοποιήσει τα χρέη της, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση. Η 45χρονη επρόκειτο να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ οι κατηγορίες που τη βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του σχετικού άρθρου τού Ν. 1882/90 για «μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», έτσι όπως τροποποιήθηκε πέρυσι.

Πρόστιμα παντού Πάντως φαίνεται πως τα κρούσματα των οφειλετών στο Δημόσιο, των φοροδιαφευγόντων, αλλά κι όσων παρανομούν μην εκδίδοντας αποδείξεις, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως απ’ το ΣΔΟΕ στη Λέσβο έχει διαπιστωθεί ότι τον τελευταίο μήνα δεν υπήρξε έλεγχος στον οποίο να μη διαπιστωθούν μικρότερες ή μεγαλύτερες παραβάσεις, με συχνότερη τη μη έκδοση αποδείξεων ή την έκδοση αποδείξεων με χαμηλότερα ποσά.

5

12 Σύριοι αποβιβάστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου

Ξανά πύλη εισόδου προσφύγων; της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Έκθεση φωτογραφίας του Τούρκου φωτογράφου T. Yüksel και της Αν. Σπυριδάκη, στη Λήμνο

«ReisDere, 90 χρόνια μετά…»

αποβίβαση, χθες, μεγάλης ομάδας Σύριων προσφύγων στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης ξυπνά μνήμες απ’ το πρόσφατο παρελθόν τού 2008, όταν κατά δεκάδες έφταναν καθημερινά στο νησί οι πρόσφυγες. Ταυτόχρονα επιτείνει την ανησυχία για τον κίνδυνο που και δημοσίως ως προβληματισμός είχε εκφραστεί με την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» σε Αθήνα και Έβρο, να ξαναγίνει η Λέσβος κι όλο το ανατολικό Αιγαίο πύλη εισόδου προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και ένα μήνα περίπου δεν είχε εντοπιστεί να αποβιβάζεται ούτε πρόσφυγας στα παράλια της Λέσβου. Κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα απ’ την αρχή του χρόνου έχουν εντοπιστεί συνολικά 24 αλλοδαποί να εισέρχονται παρανόμως στη χώρα, χθες έφτασαν και εντοπίστηκαν 12 συνολικά, δέκα ενήλικες και δύο παιδιά, όλοι υπήκοοι Συρίας. Όπως ανακοινώθηκε απ’ την Αστυνομία, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, επτά υπήκοοι Συρίας ηλικίας από 18 έως 38 ετών, καθώς και τρεις αλλοδαπές ομοεθνείς τους, ηλικίας 37, 23 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

H

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως οι αλλοδαποί, οι οποίοι συνόδευαν και δύο παιδιά ηλικίας δύο και τριών ετών, το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησαν με φουσκωτή πλαστική λέμβο από τα τουρκικά παράλια και αποβιβά-

ΣEΛ. 15

TPITH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3627 TIMH €1,00

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου Επειδή αργούν οι 100 οκταμηνίτες…

65 διμηνίτες στη Λέσβο ΣEΛ. 4

Mε επιτυχία, η 1η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «Αρίων»

Επιχείρηση «σκούπα» απ' την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, αλλά και φαύλος κύκλος με παράνομους αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται ξανά και ξανά

Μας «αγγίζει» ο «Ξένιος Ζευς» ΣEΛ. 8

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας

293 επιτυχόντες στο Νομό Λέσβου ΣEΛ. 13

Στον τόπο του αρχαίου κιθαρωδού…

Σύσκεψη με αντιπροσώπους τής TÜRSAB

Το Ακούγιου είναι εδώ!

ΣEΛ. 18

Στο μικροσκόπιο Κ. Μουτζούρη όλα τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών

Κάθε λιμάνι και καημός… νομιμότητας…

Ερώτηση από δέκα βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ

ΣEΛ. 6, 19

Η Λέσβος, προορισμός για Σμυρνιούς… ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 8

Η απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία των προηγούμενων ημερών για την είσοδο νέων προσφύγων μετά τη λήψη μέτρων στον Έβρο, επιβεβαιώθηκε χθες με την είσοδο στη Λέσβο 12 προσφύγων απ’ τη Συρία

στηκαν σε παραλιακό σημείο κοντά στον αερολιμένα της Μυτιλήνης. Όταν βγήκαν κοντά στο αεροδρόμιο, προκάλεσαν την απορία πολίτη που τους είδε και ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Όπως επισημαίναμε πρωτοσέλιδα την Τρίτη, λόγω του γενικότερου σχεδιασμού στην Αθήνα και στον Έβρο για τη λαθρομετανάστευση, αλλά και με δεδομένη την κατάσταση στη Συρία, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει έντονη ανησυχία για επιστροφή των συνόρων του ανατολικού Αιγαίου στις εποχές τού 2008, όπου μόνο απ’ τη θάλασσα της Λέσβου πέρασαν στη χώρα πάνω από 13 χιλιάδες πρόσφυγες. Η μαζική χθεσινή επίσκεψη, και μάλιστα με το συνήθη τρόπο των προηγούμενων ετών, με μια βάρκα που βούλιαξαν μόλις έφτασαν στη γη της Λέσβου, δυστυχώς επαυξάνει τους φόβους για επανάληψη των ίδιων καταστάσεων.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μετανάστες-πρόσφυγες

«Να σταματήσουν τα πογκρόμ, νομιμοποίηση τώρα!» σεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και σταματήσουν τα πογκρόμ της Αστυνομίας και φασιστών ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυ- Ε.Ε., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί Nγεςατωνζητά ως μόνο τρόπο για να με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. Καταγγέλλοντας τις επιχειρήσεις-«σκούπα» εναντίον μεταναστών και προσφύγων, αλλά και τις συλλήψεις και τον εγκλεισμό σε σύγχρονα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», καλεί σε μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης. «Η κυβέρνηση Σαμαρά, ψει την πραγματικότητα την ίδια ώρα που ξέρει να της κοινωνικής καταλέει μόνο “ναι” στους ε- στροφής που έχουν οδηκβιασμούς της Τρόικας, γήσει τα εξοντωτικά μέσπεύδει τώρα να “επιδεί- τρα λιτότητας», αναφέρει ξει πυγμή” απέναντι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. στους μετανάστες. Ου- Τονίζοντας ότι τη λύση σιαστικά υιοθετεί πλήρως δεν την δίνουν τα κλειστά την ατζέντα της νεοναζι- σύνορα και οι φράχτες, στικής “Χρυσής Αυγής”, αλλά ο αγώνας ενάντια ελπίζοντας η εικόνα “νό- στους πολέμους και τις ιμου και τάξης” να καλύ- μπεριαλιστικές επεμβά-

σπάσει ο φαύλος κύκλος της παρανομίας και της υπερεκμετάλλευσης, το να έχουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες. «Για μας οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι τα θύματα, και όχι το πρόβλημα. Είναι οι συνάδελφοι στην εργασία και οι σύντροφοι στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των Μνημονίων και του ρατσισμού, ενάντια στις φασιστικές συμμορίες και την κρατική καταστολή. Ντόπιοι και μετανάστες μπορούμε να οικοδομήσουμε τους όρους για μια ζωή πραγματικά αξιοβίωτη. Να σταματήσουν τώρα τα πογκρόμ της Αστυνομίας και των φασιστών ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Να σταματήσουν τα σχέδια για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα!»


EI∆HΣEIΣ

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Με εξαίρεση το Γιώργο Πάλλη, σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε απ’ τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

Λευκή απεργία στο… θεσμό της διεξαγωγής της.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ψυχολόγητη ήταν η ετεροχρονισμένη αντίδραση τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που δίχως καμμία προειδοποίηση ή δημόσια έκφραση διαμαρτυρίας, απείχαν στα ξαφνικά απ’ τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Οι παρατάξεις επικαλέστηκαν εκ των υστέρων - πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης - τον πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή πως με αυτό τον τρόπο δε σέβεται το θεσμό. Στελέχη της Ο μοναδικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που δημοτικής αρχής αντέτειναν συμμετείχε στη συνεδρίαση, ήταν ο Γιώργος πως η στάση αυτή που επέλεξε Πάλλης, ο οποίος, όπως και σε άλλες η αντιπολίτευση, υπονομεύει το περιπτώσεις, διαφοροποιήθηκε απ’ τις κοινές θεσμό και απέδωσαν σκοπιμόεπιλογές άλλων παρατάξεων τητα στην όλη ενέργεια, λέγολου Πατέστου και Ταξιαρχούλας ντας ότι αυτό που κάποιοι επεΠνακά. Με αυτά τα δεδομένα και δίωκαν με τη μη συμμετοχή προκειμένου να υπάρξει απαρτία τους, ήταν - αλλά δεν το κατά23 συμβούλων ώστε να συνεφεραν - να μη συνεδριάσει το δριάσει το όργανο, απαιτείται να Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτε- παραστούν και οι υπόλοιποι 24 λείται από 45 συμβούλους, εκ σύμβουλοι της πλειοψηφίας. των οποίων οι 27 της παράταξης Προχθές απουσίαζαν εκτός Λέτης πλειοψηφίας και οι 18 της σβου ο αντιδήμαρχος Γιώργος αντιπολίτευσης. Η δημοτική αρ- Κυριαζής και ο δημοτικός σύμχή του Δημήτρη Βουνάτσου έχει βουλος Απόστολος Αθανασιάήδη τρεις «απώλειες» σε συμ- δης, οπότε η μη συμμετοχή της βούλους με την ανεξαρτητοποί- αντιπολίτευσης, που όπως μάηση του Στρατή Αλεξίου και τις θαμε αποφασίστηκε μόλις λίγες διαφοροποιήσεις των παραιτη- ώρες πριν τη συνεδρίαση, προαθέντων αντιδημάρχων Απόστο- νήγγειλε στην ουσία ματαίωση

Α

τα προς συζήτηση.

Συμμετοχή Πάλλη

Δέσμευση για 25 θέματα

Όμως, η πλειοψηφία επιστράτευσε το σύνολο των συμβούλων της - κάποιοι μάλιστα προσήλθαν με καθυστέρηση, για αυτό και το σώμα περίμενε κοντά μία ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση -, ενώ παρέστη και ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης, ο οποίος δεν ήταν όπως φάνηκε σε συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις και συμμετείχε κανονικά. Με 23ο τον κ. Πάλλη επιτεύχθηκε η απαρτία και ξεκίνησε η συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας προσήλθαν στη συνέχεια ο Απ. Πατέστος και η Τ. Πνακά. Χθες, μιλώντας στο «Ε», οι επικεφαλής παρατάξεων Παντελής Πατερέλλης και Βαγγέλης Παλαιολόγος υποστήριξαν ότι είναι αδιανόητο, υποβάθμιση και έλλειψη σεβασμού στο θεσμό, να υπάρχουν 55 θέματα προς συζήτηση και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα. Για αυτό, όπως είπε ο κ. Πατερέλλης, υπήρξε πρόταση που αποδέχθηκαν οι παρατάξεις Άρη Χατζηκομνηνού και «Λαϊκή Συσπείρωση», για αποχή απ’ τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο κ. Παλαιολόγος υπογράμμισε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι να μη διαρκούν οι συνεδριάσεις μετά τις 12, κάτι που είναι αδύνατον όταν υπάρχουν τόσο πολλά θέμα-

«Την ώρα που βουλιάζει η χώρα, ολόκληρη η κοινωνία, την ώρα που η αυτοδιοίκηση, η μόνη παρηγοριά στα προβλήματα του κόσμου, αναζητά τρόπους για να μην καταρρεύσει, η συμπαράταξη ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων σε μια λευκή απεργία κατά της δημοτικής αρχής, γιατί περί αυτού πρόκειται, αποτελεί απόδειξη της επιτεινόμενης κατρακύλας κάποιων επειδή δεν εκλέχτηκαν», σχολίασε με την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος, ενώ λίγο πριν είχε ρωτήσει αν υπήρξε κάποια ενημέρωση απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης για τους λόγους της αποχής της, λαβαίνοντας αρνητική απάντηση. Σχολιάζοντας πως δεν τιμά την αντιπολίτευση αυτή η στάση της, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, εξέφρασε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής να μην υπάρξει πρόσκληση για συνεδρίαση με πάνω από 25 θέματα. Απ’ την αντιπολίτευση, δεδομένης αυτής της δέσμευσης, χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής η πρωτοβουλία αποχής σε ένδειξη αντίδρασης, παρ’ ότι υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι απ’ τις παρατάξεις, που «γκρίνιαξαν» για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η απόσπαση της δέσμευσης.

Υπολειτουργία σήμερα των ΚΕΠ ικροπροβλήματ M α αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στη λειτουργία των ΚΕΠ όλης της χώρας, λόγω των εργασιών που θα πραγματοποιήσει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» για τη μετεγκατάσταση των υπολογιστικών δομών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του συστήματος «ΕΡΜΗΣ-ΚΕΠ» σε νέο σύγχρονο κτήριο. Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούν στην εξοικονόμηση πόρων, όπως επίσης και στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σημειώνει δε ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΚΕΠ θα συνεχιστεί σε όλες τις πιστοποιημένες υπηρεσίες, πλην κάποιων λειτουργιών.

Επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Λήμνου στον υπουργό Εσωτερικών, για τη μεταφορά μίας ακόμη αρμοδιότητας

Τίποτα χωρίς προσωπικό και πόρους πάγια θέση της αυτοδιοίκησης να μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς Ττηηνμησυνοδεία των αντίστοιχων πόρων και του ανάλογου προσωπικού, διατυπώνει ο δήμαρχος Λήμνου, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του σε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο δήμαρχος Λήμνου, Α- οποία ακόμη μια φορά, ντώνης Χατζηδιαμαντής, δε συνοδεύεται από μετασε επιστολή του προς τον φορά πόρων και προσωυπουργό Εσωτερικών, Ευ- πικού. «Έχουμε πάψει πια ριπίδη Στυλιανίδη, δηλώ- να απορούμε για την κανει πως «το ποτήρι ξεχεί- τάφορη αντίθεση τόσο με λισε» με την απόφαση το άρθρο 102, παράγραγια τη μεταφορά μιας α- φος 5 του Συντάγματος κόμη αρμοδιότητας στους για τη σχέση μεταφερόδήμους, αυτής της δια- μενων αρμοδιοτήτων και χείρισης των υδάτων, η πόρων, όσο και με το άρ-

θρο 257, παράγραφος 2α του Νόμου 3852/2010 (“Καλλικράτης”) για την αυτοδίκαιη μετάταξη υπαλλήλων των οποίων οι αρμοδιότητες εκλείπουν», σημειώνει ο κ. Χατζηδιαμαντής.

Με τι υπαλλήλους; Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους, βρίσκεται σε οριακό σημείο και ο δήμαρχος Λήμνου φτάνει στο σημείο να διερωτηθεί: «Με ποιους υπαλλήλους θα μπορέσουμε να ασκήσουμε αυτές τις αρμοδιότητες, ειδικά την περίοδο

αυτή που οι υπηρεσίες μας αποδεκατίζονται από κύμα συνταξιοδοτήσεων, χωρίς καμμία δυνατότητα αναπλήρωσης λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων;» Το ίδιο σκηνικό καταγράφηκε και την προηγούμενη περίοδο, καθώς μεταφέρθηκαν στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς να διατεθεί το ανάλογο προσωπικό, «που με διάφορες προφάσεις παρέμεινε σε υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, όπως στην Πρόνοια, για τις άδειες περιπτέρων και σε άλλες υπηρεσίες, ενώ σε

άλλες περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να διαθέσουμε στελεχικό δυναμικό του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα επάρκειας λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως στην Πολεοδομία, σε βάρος άλλων κρίσιμων τομέων λειτουργίας των δήμων μας και ιδίως των Τεχνικών Υπηρεσιών». Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λήμνου στον υπουργό Εσωτερικών, «οι δήμοι έχουν αποδείξει ότι δε φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.

Η συσσώρευση όμως καθηκόντων και αρμοδιοτήτων σε φορείς που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές, οδηγεί σε πλημμελή εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διατήρηση της εικόνας ενός αναποτελεσματικού κράτους.». Τέλος, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδιαμαντής, «η παραμονή υπαλλήλων σε θέσεις που πλέον στερούνται πρακτικά αρμοδιοτήτων, είναι ενάντια σε κάθε έννοια δημοσιονομικής προσαρμογής του κράτους και “νοικοκυρέματος” της Δημόσιας Διοίκησης».


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

7

Εγκρίθηκε η υπογραφή των συμβάσεων. 1,5 εκατ. ευρώ στη διάθεση (;) του Δήμου Λέσβου για το σχολικό έτος 2012 - 2013

«Αγκάθι» η μεταφορά των μαθητών

Ουσιαστικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις ζήτησε ο Ν. Γιακαλής

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ μοφώνως εγκρίθηκε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου της Τετάρτης, η υπογραφή των συμβάσεων που αφορά στη μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2012 - 2013. Συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα έχει φέτος στη διάθεσή του ο Δήμος Λέσβου για το συγκεκριμένο τομέα, μέσω συμβάσεων που θα υπογράψει με τα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Λέσβου και με αγοραία ταξί, και το μόνο που μένει τώρα για να «τσουλήσουν» τα οχήματα των αναδόχων, είναι η εξόφληση των ήδη δεδουλευμένων από την περασμένη χρονιά. Οι δύο προχτεσινές εισηγήσεις του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατού, που εγκρίθηκαν από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσαν στην υπογραφή συμβάσεων με τις τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναδόχων που θα αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών κατά περίπτωση και όπως ορίζει ο νόμος. Όπως ο ίδιος εξήγησε χτες στο «Ε», σε συνομιλία που είχε με αξιωματούχο του Υπουργείου ως προς το εάν θα δοθούν όντως οι αντίστοιχοι πόροι εκ μέρους της κυβέρνησης, πήρε την απάντηση πως σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν εγκριθεί 140 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών, το 1,5 από τα οποία προορίζεται για το Δήμο Λέσβου. Αυτήν τη στιγμή ο τελευταίος έχει στη διάθεσή του 145 χιλ. ευρώ για την αποπληρωμή των ειδικών μαθητικών δελτίων του διαστήματος Σεπτεμβρίου 2011 - Μαρτίου 2012, ενώ από τον Απρίλιο που ανέλαβε το έργο των σχολικών δρομολογίων έως και τον Ιούνιο που τα σχολεία έκλεισαν, οφείλει συνολικά 410 χιλ. ευρώ σε όλους τους αναδόχους. Το ποσό αυτό ακόμη αναμένεται προκειμένου ο Δήμος να εξοφλήσει τα χρωστούμενα.

Συνάντηση περιφερειαρχών με υπουργό Ανάπτυξης

O

Θα ζητήσουν παράταση Ως προς τις δηλώσεις των

Κίνητρα που να καθιστούν πραγματικά συμφέρουσα μια επένδυση, προσελκύοντας έτσι επενδυτές, ζήτησε ο περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης

προγραμματισμένη συνάντηση των περιφερειαρΣτας,την χών με τον υπουργό Ανάπτυξης, ΑνταγωνιστικότηΥποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χα-

Υπεραστικών ΚΤΕΛ, που τονίζουν πως δε θα ξεκινήσουν δρομολόγια με τη νέα σχολική χρονιά εάν δεν πληρωθούν, ο κ. Βατός απαντά: «Αν δε μας στείλει το κράτος άμεσα τις 410 χιλ., είναι αυτονόητο πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αφού οι περικοπές έχουν ξεπεράσει το 50%. Το πρόβλημα έχει μετατεθεί από την περιφέρεια στους δήμους. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που κάναμε τόσο γρήγορα τις διαδικασίες με τα νέα δεδομένα, αλλά, ενώ ήδη από τον Απρίλιο ξεκινήσαμε να ζητάμε από τους διευ-

θυντές των σχολείων να μας στείλουν εγγράφως τον αριθμό των μαθητών τους, όπως προβλέπει ο νόμος, η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, κι έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε κι έγκριση για το διαγωνισμό.» Ο διαγωνισμός αναμένεται να έχει λήξει έως τις 10 Οκτωβρίου. Τι θα μεσολαβήσει αυτόν τον ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς; «Με έγγραφο του δημάρχου, θα ζητηθεί παράταση στα ισχύοντα δρομολόγια, αν και με τον ισχύοντα νόμο δεν μπορεί η παράταση αυτή να είναι για πάνω από 10 μέρες, ενώ σε ορι-

σμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μία μέρα», απαντά ο κ. Βατός. «Ευελπιστούμε, πάντως, πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», καταλήγει ο ίδιος.

τζηδάκη, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιρετές περιφέρειες και σχετίζονται με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, στην Αθήνα. Στη συζήτηση με τον υπουργό, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών που αφορούν στο ΕΣΠΑ, στην επίσπευση των ρυθμών απορρόφησης των πόρων, ενώ με δεδομένη την κρισιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επιβάλλει βήματα ανάπτυξης στις 13 περιφέρειες, αποφασίστηκε από κοινού να υπάρξει συστηματικός διάλογος μεταξύ Υπουργείου και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που προκύπτουν στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Σχετικά με την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου (2014 - 2020), ο κ. Γιακαλής τόνισε την ανάγκη ενός σαφέστερου σχεδιασμού περιφερειακής πολιτικής, ενώ σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις, ζήτησε από τον υπουργό την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και κίνητρα που να προκαλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών καθιστώντας πραγματικά συμφέρουσα μία επένδυση.


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου με Νοσοκομειακούς

Γιατροί σε... κόντρα ο αρνητικό κλίμα και οι τεταμένες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και των Νοσοκομειακών Γιατρών, επιβεβαιώθηκαν με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή την απουσία των Νοσοκομειακών Γιατρών από την εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες σε ξενοδοχείο στο Πλατύ. Συγκεκριμένα, προ ημερών και εκφράσθηκαν αρνητικά πραγματοποιήθηκε εκδή- σχόλια από τους παρευριλωση-συνεστίαση του Ια- σκόμενους, με αφορμή την τρικού Συλλόγου Λήμνου “εκκωφαντική” απουσία στο ξενοδοχείο «Lemnos των Κρατικών-ΝοσοκομειαVillage», με σκοπό τη συνά- κών Γιατρών, ειδικευμένων, ντηση των γιατρών σε χώρο ειδικευομένων και αγροτιεκτός εργασίας, για περαι- κών, πλην ολίγων εξαιρέσετέρω σύσφιγξη σχέσεων και ων». γνωριμία με τους νέους συΔιαδικτυακά η αρχή ναδέλφους τους. Σύμφωνα Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάμε τον πρόεδρο του Ιατρικη, η αρχή έγινε από μια κού Συλλόγου, Νίκο Μαρι«ειρωνική και απαξιωτική νάκη, «αν και ήταν μια επιανώνυμη ανάρτηση ενατυχημένη εκδήλωση και ιδιαίτερα με την παρουσία ντίον του Ιατρικού Συλλότου χορευτικού συγκροτή- γου Λήμνου στο blog των ματος του Πολιτιστικού Εργαζομένων του ΝοσοκοΣυλλόγου Αγίου Δημητρίου μείου Λήμνου nosokomeio το οποίο μάς χάρισε ένα limnou.gr/, εναντίον της πολύ ωραίο θέαμα, προκά- διοργάνωσης της εκδήλωλεσε δυσάρεστη εντύπωση σης, καθώς και εναντίον

στις οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματά μας και πάρθηκαν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις.»

T

Έρχεται απάντηση

κάθε δράσης του Ιατρικού Συλλόγου. Η απόφαση για την εκδήλωση πάρθηκε με παμψηφία των παρόντων μελών τού Δ.Σ.. Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, γνωρίζω τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου και τη δύσκολη κατάσταση πού βρίσκεται ο ελληνικός λαός.». Σ’ ό,τι αφορά στην κριτική που δέχθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου για τη μη

συμμετοχή του στα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Μαρινάκης τονίζει: «[με ανακοίνωση] έχουμε καταδικάσει τις περικοπές για την υγεία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, για τη δυσλειτουργία τού ΕΟΠΥΥ και τη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Έχω συμμετάσχει, ως όφειλα, σ’ όλες τις συγκεντρώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,

Ερώτηση της παράταξης Βογιατζή για το λιμάνι Σιγρίου:

«Έχει “κλειδώσει” η ένταξη;» το θέμα της βελτίωσης των ων, ιδιαίτερα μετά τις παρεμεγκαταστάσεων Σστολιμενικών βάσεις που έγιναν για την Σίγρι επανέρχεται, με ετροποποίηση της μελέτης, ρώτηση που κατέθεσε χθες προς τον περιφερειάρχη, η παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας», ζητώντας να πληροφορηθεί πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί το έργο. Για το ίδιο σημαντικό κι αναπτυξιακό έργο πρώτης προτεραιότητας για το νησί της Λέσβου, η παράταξη ρωτά εάν έχει διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση όλων των προβλεπόμενων εργασιών, που αφορούν και στο αλιευτικό καταφύγιο του Σιγρίου, ενώ ένα ακόμη ερώτημα αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με το λιμενικό έργο του Αγίου Ευστρατίου. Σύμφωνα με την παράταξη, η σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των μελετών και την εξασφάλιση των αδειοδοτήσε-

θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου. Το τελευταίο δε διάστημα, φαίνεται να έχουν προκύψει νέα προβλήματα και καθυστερήσεις. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, ο «Αγώνας για τα νησιά μας» ζητά έγγραφη ενημέρωση για τα εξής: - Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή του έργου; - Ποια τα προβλήματα στην εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων; - Έχει προγραμματιστεί η ταυτόχρονη χρηματοδότηση του έργου της αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία»; - Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και υλοποίηση

του έργου;

Και για Άγιο Ευστράτιο Δεδομένης της αναπτυξιακής σημασίας του έργου, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίησή του, υποστηρίζουν για το λιμάνι Σιγρίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Βογιατζής, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, Παναγιώτης Καλλονιάτης, Στρατής Τζιμής και Δημήτρης Σάραγκας, οι οποίοι στην ίδια ερώτηση ζητούν ενημέρωση και για το χρόνο υποβολής της πρότασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου επέκρινε και την επίσχεση εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών. «Μόνο ταλαιπωρία επισώρευσε και οικονομική επιβάρυνση προκάλεσε στους άνεργους-φτωχούςηλικιωμένους-μετανάστες, την προστασία των οποίων επικαλούνται. Όλοι αυτοί έπρεπε να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν, με οικονομική επιβάρυνση μεγαλύτερη των 18 ευρώ που ήταν το κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου, ποσόν το οποίο - όπως δήλωσαν κάποιοι συνάδελφοι - δεν μπορούσαν να διαθέσουν.» Όπως συνέχισε, ο Ιατρικός

Σύλλογος δεν αποτελεί ιδιοκτησιακό περιουσιακό στοιχείο κανενός, ανήκει στο κοινωνικό σύνολο. «Είμαστε όλοι γιατροί. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις, καθώς και εκδηλώσεις με απώτερο σκοπό την αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος Υγείας-Περίθαλψης. Στόχος μας παραμένει η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες.» Από την πλευρά τους, οι Νοσοκομειακοί Γιατροί υποστηρίζουν ότι ουδέποτε υπήρξε κάποια διαφωνία με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου ετοιμάζεται να απαντήσει για τα όσα κατηγορεί ο Ιατρικός Σύλλογος του νοσοκομειακούς γιατρούς και ειδικότερα για το θέμα της επίσχεσης εργασίας.

Μητρώο ανασφάλιστων πολιτών δημιουργεί ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Για δωρεάν υπηρεσίες υγείας τη δημιουργία Μητρώου Ανασφάλιστων Πολιτών προΣλεγγύης χωρά ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλλητου Δήμου Λέσβου, όπως ανακοινώνει η πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, προκειμένου να παρέχονται σε όσους εγγραφούν σ’ αυτό, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Για το λόγο αυτό, καλούνται όλοι οι ανασφάλιστοι δημότες του Δήμου, με υπεύθυνη δήλωσή τους στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο, να εγγραφούν στο Μητρώο. Σκοπός της σύνταξης του Μητρώου Ανασφάλιστων είναι κατ’ αρχήν οι πολίτες που δεν έχουν ασφάλιση, να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική, νοσηλευτική, αλλά και φαρμακευτική φροντίδα πρώτης ανάγκης, από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο. Παράλληλα, η σύνταξη του Μητρώου θα βοηθήσει τον Οργανισμό να έχει μια γνώση της συνολικής εικόνας που αφορά στους ανασφάλιστους, ώστε να προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των αρμόδιων κρατικών φορέων. Τη διασταύρωση των στοιχείων θα την αναλάβει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Λέσβου βρίσκεται στην οδό Κυδωνιών 39, στο Συνοικισμό, και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. και από τις 6:00 μ.μ. έως τις 8:00 μ.μ.. Το τηλέφωνο είναι 22510 43183.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

9

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., 1ου ορόφου, στην περιοχή των Αμπελοκήπων (οδός Πανόρμου). Έχει 2 υπνοδωμάτια, είναι φρεσκοβαμμένο, 100 μέτρα από μετρό, δίπλα στη ΓΑΔΑ, κατάλληλο για φοιτητές και συγκατοίκηση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947656730. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 50 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6973647763. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45 τ.μ., δυάρι, νεόδμητο, στο Νέο Κόσμο (Αθήνα), πλησίον μετρό, τραμ για πανεπιστήμιο, κατάλληλο για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Παγκρατίου (Φορμίωνος), διαμέρισμα 3ου ορόφου, τριάρι, με 2 υπνοδωμάτια, σαλανοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο. Διαμπερές με βεράντες. Κατάλληλο και για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6945930207. Ενοικιάζεται 35 τ.μ. στη Λαγκάδα επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Παγκράτι δυάρι 45 τ.μ., στον 1ο όροφο, σε κεντρικό δρόμο (Ευφράνωρος 38), ανακαινισμένο, κατάλληλο για φοιτητή. Πληρ. τηλ. 210 7010342. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 2 δωματίων 27 τ.μ., και τριάρι 73 τ.μ., στο γήπεδο, πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973076611. Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ. επιπλωμένο, με ηλεκτρικές συσκευές, σε διπλοκατοικία με κήπο, για φοιτητές. Περιοχή: κέντρο, δίπλα στην Αρχαιολογία. Πληρ. τηλ. 6979553767, 22510 45242. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971573639, 6996-536690. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977-685935.

Ενοικιάζεται μεγάλο καινούργιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα.Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στους Πύργους Θερμής, κατάλληλη για φοιτητές ή στρατιωτικούς με ατομικό λουτρό, ψυγείο, κουζινάκι, air-condition, internet, πλυντήριο. Βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο της Μόριας και στο δρόμο προς στρατόπεδο Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 6937442681, 22510 71504. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυσομαλλούσα 108 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 1ου ορόφου, με 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, πλήρως επιπλωμένη, σε καινούργιο κτήριο. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942222288. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα δίχωρη 2ου ορόφου, με ανεξάρτητη θέρμανση και air-condition, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη ή όχι. Πληρ. τηλ. 22510 24051,6930-966796. Σε καταπράσινο κήπο δίπλα στο Πανεπιστήμιο ενοικιάζονται επιπλωμένα διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 43111. Ενοικιάζεται σε πολύ καλή τιμή δυάρι διαμέρισμα, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, πολύ κοντά στη Στάση Φιξ τού τραμ. Πληρ. τηλ. 6976634053. Ενοικιάζεται δυάρι στην περιοχή του Νοσοκομείου, 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Άνω Τούμπα, δυάρι σε νεόκτιστη πολυκατοικία, στο 2ο όροφο, πλήρως επιπλωμένο, με ηλεκτρικές συσκευές, αυτόνομη θέρμανση (φυσικό αέριο). Πληρ. τηλ. 22510 29308, 6945859802.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι 60 τ.μ., ισόγειο, με αυλή μπροστά - πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949140649.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με τηλεόραση, κουζινάκι, ψυγείο και air-condition, στη Χρυσομαλλούσα, με ελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942084107, 22510 43518.

Ενοικιάζονται Α) οροφοδιαμέρισμα 96 τ.μ., 2ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με φουλ έξτρα, περιοχή Χρυσομαλλούσας και Β) διαμέρισμα 78 τ.μ. γωνιακό, 3ου ορόφου, περιοχή Καλλιθέας, κοντά στα Σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 23318, 6972272880.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι, 65 τ.μ., στο δεύτερο όροφο γωνιακής πολυκατοικίας επί της Ε. Βοστάνη, σε συμφέρουσα τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 31133 και 6945120078. Ενοικιάζεται στη Σουράδα μεζονέτα 85 τ.μ., με θέα, 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC, air-condition, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και γκαράζ. Πλρη. τηλ. 6937124998, 6977-055677. Ενοικιάζεται μονώροφη μεζονέτα 60 τ.μ., δίπλα στο ξενοδοχείο «Θεοπίστη» («Πύργος Μυτιλήνης»). Πληρ. τηλ. 6944-181009. Ενοικιάζεται δυάρι στον 3ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα πετρελαίου, με αυτόνομη θέρμανση air-condition (νέας τεχνολογίας), στην Ε. Βοστάνη 60, κοντά στο Νοσοκομείο. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945-184066. Ενοικιάζεται δυάρι 42 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται νεόχτιστο διώροφο τεσσάρι, 120 τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Μεγάλο σαλόνι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, εσωτερική αποθήκη, 2 ιδιωτικές θέσεις πάρκινγκ, αυτόνομη θέρμανση, 3 κλιματιστικά, ηλιακός θερμοσίφωνας, ελάχιστα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακό δυάρι οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. και γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Στη Μυτιλήνη, περιοχή Μαύρα Σίδερα, οδός Μαρκοπούλου 4, κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στην Παναγιούδα νεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυντήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο). Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 22530 23434 και 6932-291584. Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Φάληρο κοντά στο «Μακεδονία Παλλάς», δυάρι, ευρύχωρο, με air-condition και θέρμανση, στο 2ο όροφο. Πληρ. τηλ. 6972863868, 22510 44919. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., στη Σουράδα, με θέση πάρκινγκ στην πιλοτή. Πληρ. τηλ. 22510 25434, 6974456606. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 90 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και aircondition, ενεργειακά-θερμομονωτικά κουφώματα, με αυλή, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, πλησίον «Καραμπόλα». Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6948-686725 και 6937-373792. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο lux τριάρι, 90 τ.μ., ισογείου, καινούργιας διπλοκατοικίας στη Βαρειά. Άνετο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλη βεράντα, αυτόνομη θέρμανση, σήτες, ιδιωτική αυλή, 2 θέσεις πάρκινγκ, 200 μ. από την παραλία, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι, 2 Υ/Δ, με κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, αποθήκη. Διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 21709 & 6975519856.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιαζεται διαμέρισμα τριάρι, 81 τ.μ., ρετιρέ, διαμπερές, με 2 υπνοδωμάτια και 2 μπαλκόνια. Περιοχή Aγ. Φωτεινής. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 6934-215457 και 22530 42047. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην Καλλιθέα, 1ου ορόφου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργια, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία στην περιοχή Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936184468. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 28 τ.μ., στο Βουναράκι, ισογείου, με θέα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με πλυντήριο και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες πλήρως επιπλωμένες, 30 τ.μ. έκαστη. α) Π. Βοστάνη 10, έναντι Αγ. Κωνσταντίνου και β) Ε. Βοστάνη 35, έναντι Γηροκομείου. Τιμή: 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-168722, 22510 45513. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα πολυτελείας (λουξ), ευρύχωρη, με τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με ελεύθερο ίντερνετ. Πληρ. τηλ. 6940-606072. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα με 1 Υ/Δ, σαλόνι, μπάνιο κ.τ.λ.. Σύγχρονη κατασκευή, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, θέση αυτοκινήτου, αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6972-136903, 22510 28919, 6972-031578. Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλοκατοικία, δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρική θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία, χωλ, λουτρό και αυλή, στην Καλλιθέα, κοντά στην Αστυνομία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ. 22510 24974 και 6980 - 854487, 6974016419. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή τού ΟΤΕ, με τηλεόραση και πλυντήριο, 1ου ορόφου, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., στο Γαλάτσι, σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου. Είναι πρόσφατα βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. 6946-815402, 22510 61017. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, πλήρως επιπλωμένη, με πλυντήριο ρούχων, 30 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, κοντά στη θάλασσα. Ενιαίος χώρος, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6983-375979. Ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Αγίου Δημητρίου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, διαμπερές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 75 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές. Πληρ. τηλ. 6978-907177. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στις Καμάρες, επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται τριάρι στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Ιπποκρατείου με Σχολή Τυφλών. Ανακαινισμένο, θέρμανση με φυσικό αέριο, κλιματιστικό, πόρτα ασφαλείας. Κατάλληλο για φοιτητές και για οικογένεια. Πληρ. τηλ. 22510 31832, 6942-840670, 6976408285. Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα ανακαινισμένο, ρετιρέ, διαμπερές, με θέα, 120 τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, β) διαμέρισμα ισόγειο, νεόδμητο, 110 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στο Μεσαίο Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 41186, 46141, 6947-842565, 6977-018289. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα με τζάκι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία αποτελούμενη από σαλονοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Διαθέτει αυλή και τζάκι. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181


10 Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι οροφοδιαμέρισμα, με αυλή, στις Καμάρες, πλησίον 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη καινούργια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, στ’ Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 280 ευρώ και μονοκατοικίες από 390 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονόχωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 28294, 6937248623. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στην περιοχή Πυργί, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 130 τ.μ., με θέα, αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, στα Μαύρα Σίδερα (πλησίον γηπέδου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι. Πολυτελής κατασκευή, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 22510 24264, 6939-564527, 6972623625. Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45 τ.μ. (κατασκευής 2005) πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργια μονόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κατασκευής 2011), 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη, με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο, διαμπερές δυάρι 54 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 - 440105, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται στη Βαρειά καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέα στη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγχρονη γραμμή, πλήρως επιπλωμένη, φωτεινή, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, σήτες, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936 440105, 6938-477850.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται τριάρι στην Επάνω Σκάλα, 117 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Σίγρι. Πωλείται μονοκατοικία πάνω στη θάλασσα, 90 τ.μ., με υπόγειο 90 τ.μ., επιπλωμένη, σε άριστη κατάσταση, σε οικόπεδο 2.300 τ.μ.. Περιοχή Φανερωμένης. Τιμή συζητήσιμη 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-774040. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-294590. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στην περιοχή του Νοσοκομείου, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στο νέο οικισμό των Δαφίων Καλλονής κτίσμα (ημιτελές), με: ισόγειο: 200 τ.μ. / όροφο: 200 τ.μ. / υπόγειο: 120 τ.μ., σε οικόπεδο 520 τ.μ.. Πωλείται και κάθε όροφος ξεχωριστά. Μεγάλη ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 6995095180 και 22530 24054 (ώρες καταστημάτων).

Πωλείται προνομιούχα μικρή μεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ. χώρο, στη Βαρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερές διαμέρισμα 110 τ.μ., επί της οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6974-702027 και 22510 28583.


11

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ., νεόδμητο, με αυλή και αυτόνομη θέρμανση, κοντά στον Πλάτανο. Τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διπλοκατοικία με 2 οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. το καθένα), στο Βουναράκι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομιούχο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Βουναράκι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 75 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής Πλατάνου. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 180 τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο κατάστημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέτσου. Είναι μισθωμένο και προσφέρεται ως επενδυτική λύση. πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 35 τ.μ., επί της Οδυσσέα Ελύτη, δίπλα στο «Βερόπουλο». Πληρ. τηλ. 6980-097905, 6976-626973. Ενοικιάζεται κατάστημα 384 τ.μ. (ισόγειο 245 τ.μ., όροφος 139 τ.μ.) συν υπόγειο 245 τ.μ., ενιαίος χώρος, υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, στην Αρίσβη Καλλονής. Εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 24663 (ώρες καταστημάτων). Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο 40 τ.μ., επί της προκυμαίας Μυτιλήνης, πλησίον της Εφορίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνία Καβέτσου και Ξενοφώντος 2. Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουαλέτα. Πληρ. τηλ. 22510 27357.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 216 τ.μ., με περιφραγμένο αύλειο χώρο 3,5 στρεμ., στην παραλία Παμφίλων. Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην Αγίας Ειρήνης 3, μέσα στο «Πι», 82 τ.μ. και πατάρι 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 21577, 6976-081205.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Ενοικιάζεται εξοπλισμός για catering (τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντηλα, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια). Όλα σε άριστη κατάσταση, για κάθε κοινωνική εκδήλωση, γάμο, βάπτιση, πάρτυ κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 22510 32222.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλούνται α) ψυγείο σαλατών (βιτρίνα)-συντήρησης snacks 141x70x125 εκ., β) ερμάριο ανοξείδωτο (παραδοτήριο) με 4 πόρτες 188x70x86 εκ., γ) καταψύκτης-μπαούλο, τοστιέρα (ραβδωτή) T.202, δ) ερμάριο ανοξείδωτο με πάσο και γούρνα 140x55x130 εκ., με ενσωματωμένο ψύκτη νερού mini fresh, ε) ψυγείο-πάγκος (συντήρηση) με 2 πόρτες 131x70x85 εκ.. Από Ερεσό, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6984-292326. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση φροντιστηρίου 6ετούς λειτουργίας, με μεγάλο μαθητολόγιο, με ή χωρίς τον εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6988-902349. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση, καφετέρια-αναψυκτήριο, πλήρως εξοπλισμένη, με πολύ χαμηλό ενοίκιο, σε κεντρικό σημείο της πόλης, με παιδότοπο. Το κατάστημα λειτουργεί. Πληρ. τηλ. 697-0311187. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate. gr Πωλείται επιχείρηση εστίασης επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


12 Πωλείται ακίνητο (βοσκότοπος και ελαιόκτημα), έκτασης 10 στρεμ. περίπου, στη βορειοανατολική Λέσβο, στην παραλιακή ζώνη της Πεδής, περιφέρειας Μανταμάδου. Βρίσκεται σε πλαγιά, με πανοραμική θέα προς τον όρμο Μακρύ Γιαλού και την παραλία της Πεδής, σε απόσταση 200 μ. από τη θάλασσα και 100 μ. από όριο οικισμού. Εξασφαλισμένη πρόσβαση στο δημόσιο δρόμο Μανταμάδου - Μυτιλήνης, με αγροτικό δρόμο μήκους 150 μ.. Πληρ. τηλ. 6976-164433. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (πλησίον διακλάδωσης Αγίας Παρασκευής). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλικα και εντός πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα στον Επάνω Χάλικα, τα Λουτρά, την Παναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην Καλλιθέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο, Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο 39.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. ληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητώ εργασία ως αποκλειστική ή για φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών. Πληρ. τηλ. 6972-998243.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέα, έμπειρη κοπέλα με προϋπηρεσία, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών. Πληρ. τηλ. 6942-663305.

Ζητείται από κέντρο ξένων γλωσσών στη Γέρα, καθηγήτρια αγγλικών. Πληρ. τηλ. 6944-450982, 22510 51184.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Πληρ. τηλ. 6970-143538.

Ζητούνται καθηγητές/καθηγήτριες Αγγλικών από το κέντρο ξένων γλωσσών «Atrium». Πληρ. τηλ. 6976-455063.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605.

Ζητούνται πωλητές/πωλήτριες για εξωτερική εργασία, με ευγενικό θράσος. Προσφέρονται μισθός, ποσοστά, πριμ, από την εταιρεία COMPACO HELLAS. Πληρ. τηλ. 6974792581.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

Ζητείται για εργασία ως εσώκλειστη/-ος γυναίκα ή άντρας, ηλικίας 40 έως 55 ετών, για περιποίηση παραπληγικού νέου. Περιοχή Μήθυμνα. Παρέχεται στέγη, τροφή και μισθός. Πληρ. τηλ. 6937443124, 22530 71474.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 5Ζ0 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται καναπές καινούργιος, 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Αναλαμβάνουμε μισθώσεις ελαιοκτημάτων ή αγοραπωλησίες ελαιοκάρπου (κισίμια), με τους δικούς σας όρους και το υψηλότερο μίσθωμα! Δίνουμε ξανά ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτήματα. Πληρ. τηλ. 22520 61758, 6944184515. Πωλούνται έπιπλα (διπλό-μονό κρεβάτι, τραπεζάκι σαλονιού, τραπέζι κουζίνας, ραφιέρες) και ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική κουζίνα, τηλεόραση 14 ιντσών, ανεμιστήρας), σε άριστη κατάσταση και πολύ καλές τιμές, λόγω μετακόμισης. Πληρ. τηλ. 6937278602. Πωλείται καυστήρας πετρελαίου. Πληρ. τηλ. 6936284135, 6945-184066. Πωλούνται καθαρόαιμα ποιμενικά της Ανατολίας (Kangai). Γονείς με Pedigree. Πληρ. τηλ. 6948-118351, 6932-549955. Πωλείται άδεια επαγγελματική παράκτιας αλιείας, με 2,47 gt και 26 ίππων μηχανή, 19.000 ευρώ (συζητήσιμη). Πληρ. τηλ. 6936 - 687373, 210 4923635.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στο γραφείο, οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις, υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996791925 (Σάββας).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Smart, μαύρο, μοντέλο 2000, 600cc, με φουλ έξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Εμπορική εταιρεία διανομών ζητά για μόνιμη εργασία πωλητή, ηλικίας έως 30 ετών, με ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου, κατά προτίμηση με προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 44410. Ζητείται από ξυλουργείο τεχνίτης για τοποθέτηση κουζίνας, ντουλάπας, κουφωμάτων. Πληρ. τηλ. 6937-086330. Ζητείται πωλητής ή μεταπωλητής σε χώρο ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού. Πληρ. τηλ. 210 8949728 (ώρες επικοινωνίας 17:00 - 19:00). Ζητείται web developer, με γνώσεις PHP, MySQL, HTML, CSS, Javascript (jQuery) για μόνιμη απασχόληση (πενθήμερο, οκτάωρο) στη Μυτιλήνη. Επιθυμητή προηγούμενη εμπειρία σε CMS, SEO και ηλεκτρονική διαφήμιση. Αποστολή βιογραφικών στο info@ mks.gr (υπόψη Εριέττας Μυλωνάδη). Πληρ. τηλ. 22510 40377.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, με 11 χρόνια προϋπηρεσία σε δημόσια σχολεία και ιδιωτικούς φορείς, παραδίδει μαθήματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Επίσης αναλαμβάνει παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, όλων των βαθμίδων. Πληρ. τηλ. 6936-725292, sofia tsekoura1981@yahoo.gr Παραδίδονται μαθήματα γερμανικών σε αρχάριους και προχωρημένους. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6976463093. Παραδίδονται μαθήματα ιταλικών από έμπειρη καθηγήτρια, απόφοιτη Ιταλικής Φιλολογίας, σε αρχάριους και προχωρημένους. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946-316679, 22510 47247. Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Εφαρμό-

ζοντας δημιουργική και επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας, εγγυάται εύκολη και γρήγορη μάθηση. Πληρ. τηλ. 6976900504.

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον, από έμπειρο καθηγητή, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

13

Διήμερο επιτυχημένων εκδηλώσεων στη μαρίνα Πλωμαρίου

Ιστορία και Παράδοση του Ούζου ην τιμητική του είχε το ούζο το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πλωμάρι. Στις διήμερες εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στην «Ιστορία και παράδοση του ούζου», που πραγματοποιήθηκαν στη μαρίνα Πλωμαρίου Λέσβου στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού, συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ το διήμερο πλαισιώθηκε από ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς και από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των ποτοποιών του νησιού. Τις διήμερες εκδηλώσεις διοργάνωναν ο Δήμος Λέσβου μέσω της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» και ο Σύνδεσμός Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου. Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να φωτιστεί η σχέση και οι δεσμοί της παραγωγής του ούζου με την παράδοση και την καθημερινή ζωή στη Λέσβο, να γίνει γνωριμία με τις ιστορικές και παραδοσιακές διαδρομές του ούζου ως προς την παραγωγή και το εμπόριό του, αλλά να αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης, διάδοσης και διαφήμισής του. Η ΕΠΟΜ, ο Σύνδεσμος Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου, εκπροσωπώντας όλες σχεδόν τις υπό-

T

Οι «Γλεντιστάδες» του Μεσοτόπου αποβιβάζονται από την «Ασπασία»

λοιπες ποτοποιίες του νησιού, αλλά και όλες οι ντόπιες ποτοποιίες, του Πλωμαρίου (Ισιδώρου Αρβανίτης, Βαρβαγιάννη, Γιαννατσή, Ματαρέλη και Πιτσιλαδή), συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τα ειδικά τους περίπτερα και προσέφεραν δωρεάν ούζο σε όλο τον κόσμο.

Εκδηλώσεις και εισηγήσεις Πάνω από 2.000 άτομα πέρασαν το διήμερο από τη μαρίνα του Πλωμαρίου χάριν των εκδηλώσεων, που πλαισίωσαν μουσικά και χορευτικά σχήματα, όπως «Οι Αιγαιοπελαγίτες» και το συγκρό-

τημα της Γιώτας Μιχαλέλλη, ο Σόλων Λέκκας, οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση», τα παιδιά του Πλωμαρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του καραβόσκαρου «Ασπασία», από το οποίο «αποβιβάστηκαν» οι «Γλεντιστάδες», αλλά και της έκθεσης των προϊόντων των Αγροτοτουριστικών Συνεταιρισμών Γυναικών Πλωμαρίου και Μεσοτόπου, της έκθεσης φωτογραφίας νέων ερασιτεχνών

φωτογράφων του Πλωμαρίου και της ναυπηγικής παράδοσης του Πλωμαρίου. Εντυπωσιακή ήταν επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου «Το Πόλιον», η συμμετοχή του κόσμου τη δεύτερη ημέρα των εισηγήσεων, σχετικά με την ιστορική διαδρομή του ούζου στο νησί της Λέσβου, από το 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα, την παραγωγή και το εμπόριό του, καθώς και τη συμβολή του στις κοινωνικές σχέσεις, την αναζήτηση περαιτέρω τρόπων διάδοσης και διαφήμισής του. Εισηγητές ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Χτούρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου, Στάθης Βαρβαγιάννης, ενώ ακολούθησε η τιμητική διάκριση σε παλιούς αποσταγματοποιούς, που δόθηκε από το Σύνδεσμο Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου.

Τι συζητήθηκε Ενδιαφέρον παρουσίασε για τους εμπλεκόμενους στο χώρο η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, μεταξύ ποτοποιών της Λέσβου και αρμόδιων φορέων σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο. Στη συζήτηση συμμετεί-

χαν, εκτός από το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, αυτοδιοικητικοί του Πλωμαρίου και της Γέρας, ο διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Λέσβο, Ηλίας Πολιχνιάτης, οι διευθυντές των Τελωνείων Μυτιλήνης και Πλωμαρίου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης. Συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Λέσβου, ενώ οι εκπρόσωποι των ποτοποιών αναφέρθηκαν στη δυναμική του κλάδου τους στο νησί και στις «άδικες», όπως τις χαρακτήρισαν, διατάξεις του φορολογικού και τελωνειακού δικαίου, που σύμφωνα με τους ίδιους εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου. Στη συνέχεια, οι ποτοποιοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα, εφόσον οι εμπλεκόμενοι φορείς βοηθήσουν στην άρση των αντικινήτρων. Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Λιμενικού Ταμείου, ενώ χορηγοί ήταν η ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη, το σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και τα ξενοδοχεία «Elia Village» και «Pebble Beach».


ΠOΛITIΣMOΣ α βιβλία παίζει

Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2012, σελ. 30

ο παρόν βιβλίο τής Σάντρας Βούλγαρη, δημοσιογράφου της «Καθημερινής», περιλαμβάνει τρία παραμύθια για το όνειρο της αγάπης, με τους παρακάτω τίτλους: Η Τριανταφυλλένια, Το Κυκλάμινο, Κάρλος, ο ρομαντικός ψαράς. Μέσα από την ιστορία της γυναίκας Τριανταφυλλένιας που μεταμορφώθηκε σε ολάνθιστο δέντρο, την ιστορία του Κυκλάμινου που ζούσε ψηλά σ’ ένα λόφο για αιώνες και την ιστορία του ρομαντικού ψαρά Κάρλος που συνάντησε ένα βράδυ στο βυθό τη γοργόνα του, ξετυλίγεται απαλά ο μαγικός κύκλος του έρωτα. Η ευτυχία, ο πόνος του αποχωρισμού, η ελπίδα που ξαναγεννιέται, η λύτρωση που φέρνει η αγάπη.

T

Μαρίνα Ψιλούτσικου Ως πότε θα διαβάζω; Μετατρέποντας τη μάθηση από καταναγκαστικό έργο σε χαρά και δημιουργία! Εκδόσεις Διόπτρα Αθήνα 2012, σελ. 260

ς πότε θα διαβάζω;», «Γιατί να «Ω διαβάζω;», «Γιατί να σπουδάσω;», «Γιατί να πάω σχολείο;» Στις συχνές αυτές ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών, απαντήσεις του τύπου «Για να πάρεις πτυχίο», «Για να βρεις δουλειά», αποτυγχάνουν σχεδόν πάντα να πείσουν για την αναγκαιότητα του σχολείου και της μόρφωσης. «Το δώρο της μόρφωσης είναι η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, να καταλαβαίνουμε πότε κάποιος μας κοροϊδεύει ή μας λέει ψέματα - πάνω απ’ όλα, να μη χρειαζόμαστε κανένα να μας πει τι να κάνουμε. Το δώρο της μόρφωσης είναι η κριτική σκέψη», τονίζει η καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρίνα Ψιλούτσικου. Η συγγραφέας, μέσα από απλά και καθημερινά παραδείγματα, αναλύει πώς μπορεί το διάβασμα να γίνει απόλαυση από την παιδική/εφηβική ηλικία και για μια ζωή. Οι αναγνώστες μαθητές, φοιτητές και οι γονείς τους θα βρουν απαντήσεις σε θέματα όπως οι βαθμοί, τα ιδιαίτερα, οι εξετάσεις, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, η δύναμη της εικόνας και πολλά άλλα. Μάγια Δεληβοριά Η Αλφαβήτα της εφηβείας Εικονογράφηση: Μπάυρον Καλομαμάς Εκδόσεις Κέδρος Αθήνα 2012, σελ. 211

ο παρόν μυθιστόρημα της Μάγιας Δεληβοριά βασίζεται στο ομώνυμο Tθεατρικό έργο που τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου 2008. Πρόκειται για μια ιστορία με πρωταγωνιστές εφήβους τού σήμερα, που προετοιμάζοντας μια θεατρική παράσταση βρίσκουν τον τρόπο να εκφράσουν όλες τις ανησυχίες τους. Από το Άλφα μέχρι το Ωμέγα, ένα πανόραμα όσων τους απασχολούν, μέσα από 24 λέξεις-κεφάλαια γραμμένα με ζωντάνια, χιούμορ και αισιοδοξία: Άγχος, Βαρεμάρα, Γονείς, Δίαιτα, Έρωτας, Ζήλεια, Καθηγητές, Ρούχα, Ναρκωτικά, Πενθήμερη, Τηλέφωνο κ.ά.. Ένα πολύ ωραίο βιβλίο, αφορμή για να βάλουν σε μια τάξη την ψυχή τους οι νέοι και να θυμηθούν το ξεχασμένο τραγούδι της δικής τους εφηβείας οι μεγαλύτεροι.

Παιδική ζωγραφική με την ΠΟΛΙΑΝΑ θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Γιαλού Ερεσού, την Τρίτη 14 Αυγούστου στις 10:30 το πρωί.

Δεκαήμερο εκδηλώσεων στην Αγιάσο

Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Σάντρα Βούλγαρη Ο κήπος με τα όνειρα

!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Για τα 100χρονα της απελευθέρωσης της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ το κλίμα των 100χρονων από την απελευθέρωση βρίσκεται από τις αρχές του μήνα η Αγιάσος. Θέλοντας να τιμήσει την ιστορική επέτειο, το Αναγνωστήριο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, που λήγει την Κυριακή 12 Αυγούστου με μια μουσικοχορευτική παράσταση. Οι εκδηλώσεις του Αναγνωστηρίου Αγιάσου ξεκίνησαν την Τετάρτη 1η Αυγούστου, με επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Παναγιάς για τους πεσόντες της απελευθέρωσης. Την ίδια μέρα έγινε ομιλία της Στρατούλας Μουτζουρέλλη - Κωμαΐτου για τις εξελίξεις στην Αγιάσο πριν την απελευθέρωση. Την Τρίτη που μας πέρασε, η χορωδία «Νίκος Σκαλκώτας» του Δήμου Λέσβου με μαέστρο τη Λία Κεφαλά, παρουσίασε στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου μια μουσική βραδιά, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη. Την εκδήλωση, που περιελάμβανε επίσης παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο σε γιγαντοοθό-

Σ

Από την εκδήλωσηαφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου

νη, καθώς και δύο θεατρικά μονόπρακτα με μικρά παιδιά, επιμελήθηκε η κ. Μουτζουρέλλη - Κωμαΐτου. Προχτές Τετάρτη, ο φιλόλογος Βασίλης Κωμαΐτης ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο για τα 100 χρόνια ελεύθερου δημοκρατικού βίου του χωριού. Ο ίδιος συνόδεψε την ομιλία του με προβολή διαφανειών, που αφορούσαν στην ιστορία της Αγιάσου από το 1912 μέχρι και σήμερα. Η τελευταία εκδήλωση της ενότητας που αφορά στην απελευθέρωση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει μια μουσικοχορευτική εκδήλωση

με την παραδοσιακή κομπανία και όλα τα χορευτικά τμήματα του Αναγνωστηρίου, παιδικό, εφήβων κι ενηλίκων, με χοροδιδάσκαλο το Θύμιο Σαραντίδη. Με την εκδήλωση αυτή, ολοκληρώνεται και το 10ήμερο των σχετικών εκδηλώσεων. Σημειώνεται ότι, έως και τα τέλη του μήνα, θα φιλοξενείται στο φουαγέ του Κινηματοθεάτρου Αγιάσου έκθεση φωτογραφίας του Στρατή Τζινή, με παλιές φωτογραφίες που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή του χωριού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό, τη λαογραφία, την ιστορία του προσκυνήματος της Παναγιάς, του τοπικού αθλητισμού κ.ά..

Διήμερο εκδηλώσεων στο Μεσότοπο

Χορός, τραγούδι και θέατρο ε χορό, τραγούδι και θέατρο θα κυλήσει το επόμενο διήμερο στο Μεσότοπο. Σήμερα ΠαραM σκευή 10 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, η Αναπτυξιακή Πολιτιστική Εταιρεία του χωριού θα παρουσιάσει το γ΄ μέρος της τριλογίας μουσικοχορευτικών παραστάσεων με θέμα «Το τραγούδι και ο χορός των Μεσοτοπιτών», ενώ αύριο Σάββατο 11 του μήνα, στις 9:30 το βράδυ, ο ΑΟΜ παίρνει τη σκυτάλη των εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας στο προαύλιο του Σχολείου τη μουσικοθεατρική παράστασή του, το 2ο «Αχ…Ταρμά». Το φετινό γ΄ μέρος της μουσικοχορευτικής παράστασης του Συλλόγου Μεσοτοπιτών αναφέρεται στα ξεχασμένα πανηγύρια του Μεσοτόπου και στους Μεσοτοπίτες μουσικούς, με ομιλητή το Φώτη Βασίλογλου, στο κοινό Πανηγύρι του Άι-Παντελεήμονα που γιόρταζαν Μεσοτοπίτες και Ερεσιώτες με ομιλητή το Φώτιο Ξενέλλη, καθώς και στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας με ομιλητή το Θύμιο Βασίλογλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Ευθύμιου Σαραντίδη, ενώ θα ακολουθήσει ολονύχτιο πανηγύρι, με φαγητό και ζωντανή μουσική. Η συμμετοχή στη βραδιά θα γίνεται με κάρτα που θα διαθέτουν τα μέλη του συμβουλίου της Αναπτυξιακής. Αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου στις 9:30 το βράδυ, ο ΑΟΜ παίρνει τη σκυτάλη των εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας στο προαύλιο του Σχολείου το 2ο «Αχ…Ταρμά». Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση, συνέχεια της πολύ επιτυχημένης πρώτης εκδήλωσης που έγινε στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του χωριού στις 19 Απριλίου. Τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια έχουν οι Παναγιώτης Κουρλής και Δημήτρης Ζαγκούλης, ενώ το μουσικό μέρος της εκδήλωσης «Αχ…Ταρμάς» θα υποστηρίξει το Νέο Συγκρότημα Μεσοτόπου, που θα παίζει μουσική μέχρι και το πρωί. Η είσοδος στην παράσταση είναι πέντε ευρώ.

Από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα»

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις ειρά εκδηλώσεων και άλλων δράσεων έχει προγραμματίσει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΣΑφάλωνα «Η Αγία Τριάδα» για τον Αύγουστο. Ήδη, από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι και την Κυριακή 12 του μήνα πραγματοποιείται στο χωριό εθελοντικός καθαρισμός και ασβέστωμα στα σοκάκια, από τον πρόεδρο του Αφάλωνα, Μιχάλη Χατζηαργυρίου, και το Σύλλογο, και με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων. Την Παρασκευή 17 Αυγούστου, ο Ποδοσφαιρικός - Πολιτιστικός Σύλλογος «Κεραυνός» διοργανώνει λαϊκή βραδιά και γλέντι μέχρι το πρωί. Μέσα στο μήνα θα πραγματοποιηθεί επίσης μια βραδιά καντάδας, έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του Σχολείου με θέμα «Ο Αφάλωνας το 19ο και 20ό αιώνα», αναβίωση του εθίμου «Τα ψταλέλια» ανήμερα τ’ Αγιού Γιαννιού, καθώς και ημερήσια εκδρομή στο νησί, σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθούν σύντομα.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Όμορφη βραδιά στην παραλία της Θερμής, από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων

Επίσκεψη οκταμελούς ιταλικού τηλεοπτικού συνεργείου στη Λέσβο

Αναβίωση του γρίπου τεχνική του γρίπου, του ερασιτεχνικού τρόπου ψαρέματος, αναβίωσε το περασμένο Σάββατο στην παραλία της Θερμής από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Θερμής «Ποσειδών». Πάνω από 1.800 επισκέπτες παρακολούθησαν την αναβίωση του εθίμου, που ξεκίνησε με τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος του γρίπου, με ένα ψαροκάικο να καλαρίζει την πεζότρατα και τα μέλη του «Ποσειδώνα» να τραβάνε το δίχτυ από την ξηρά. Σε όλη τη διάρκεια του ψαρέματος, εκπρόσωπος του Συλλόγου έδινε πληροφορίες και επεξηγήσεις για την τεχνική και ο σάκος γέμισε κάθε λογής ψάρια, που μαγειρεύτηκαν στο καζάνι που έβραζε. Η κακαβιά που ετοιμάστηκε, μοιράστηκε μαζί με ψητές σαρδέλες και μυτιληνιό ούζο δωρεάν στον κόσμο, λίγο πριν οι ερασιτέχνες αλιείς ξεκινήσουν τη ρήψη δεκάδων πυροτεχνημάτων.

H

Από την αναβίωση του γρίπου στην παραλία της Θερμής

Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από την Πολιτιστική Αθλητική Δράση «Εν χορώ» και η βραδιά έκλεισε με μουσικές μελωδίες και τραγούδια, από το συγκρότημα «Άκρως Λαϊκόν». Η εκδήλωση έκλεισε με γλέντι, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές.

15

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πύργων Θερμής, Γυναικών Θερμής, «Άγιος Γεώργιος» Θερμής και Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, με λαογραφικό υλικό, έκθεση φωτογραφιών και έντυπο υλικό.

Γυρίσματα για περιβαλλοντική εκπομπή κταμελές τηλεοπτικό συνεργείο από την Ιταλία βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο. Στο πλαίσιο της Oτουριστικής προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο εξωτερικό και μετά από συνεργασία τού ΕΟΤ Μιλάνου με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αποστολία Λύκου, το συνεργείο πραγματοποίησε λήψεις για την παραγωγή δύο εκπομπών αφιερωμένων στη Λέσβο και τη Χίο. Τα φιλμ θα είναι διάρκειας 21΄ το καθένα και θα προβληθούν στο πλαίσιο της εκπομπής «Planeta Mare», του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού «Rete 4» (Mediaset Group). Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ψυχαγωγικέςπεριβαλλοντικές εκπομπές, με βάση το θαλάσσιο στοιχείο, που παρουσιάζει στοιχεία του πολιτισμού, των παραδόσεων, αλλά και τα αξιοθέατα των προορισμών που προβάλλει. Το συνεργείο επισκέφτηκε διάφορες περιοχές πάνω στη Λέσβο, όπως καθορίστηκαν από το Τμήμα Τουρισμού, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτρια της εκπομπής. Πέρα από τις ξεναγήσεις σε αξιοθέατα που έγιναν, τραβήχτηκαν δράσεις που αφορούσαν στην κατάδυση, την ιστιοπλοΐα, την αλιεία, τους ταρσανάδες, τη γαστρονομία κ.λπ.. Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Κυριακή πρωί και σε επανάληψη το απόγευμα του Σαββάτου και το βράδυ της Δευτέρας, ενώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο ακροαματικότητας της τάξεως του 10%, παρακολουθείται από περίπου δυο εκατομμύρια τηλεθεατές συγκεντρωτικά. Τα αφιερώματα στη Λέσβο και τη Χίο θα προβληθούν την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2012 και σε επαναλήψεις την άνοιξη τού 2013.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Σήμερα Παρασκευή 10 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μαλλιοπούλου, με τίτλο «Συζεύξεις» στην καφετέρια «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Προβολή της ταινίας «Θεόφιλος», του Λάκη Παπαστάθη από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00, στη μαρίνα Μυτιλήνης Αρχιτεκτονική έκθεση με θέμα «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο του Εκδυτικισμού» - Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου Παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Φραγκούλη «Κατ - Γατ - Καραγάτ!» στις 21:00 στην Καντίνα Χαραμίδας Γιορτή της Θάλασσας με μουσική από το συγκρότημα «Άκρως Λαϊκόν». Προσφορά γαύρου και θαλασσινών, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Λιοστάσι» στις 21:00 στο Μεσότοπο Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα «Το τραγούδι και ο χορός των Μεσοτοπιτών»

Έως Κυριακή 12 Αυγούστου στην Ανεμότια Μουσικές βραδιές. Γιορτή Κρασιού και Τραχανά, με μουσικοχορευτικά δρώμενα

Έως Δευτέρα 13 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς Φωτογραφική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στο λιμάνι του Σιγρίου Europe Windsurfing Championship 2012

Έως Τετάρτη 15 Αυγούστου στο Τσαρσί Χαμάμ της Μυτιλήνης Έκθεση του Σπύρου Αγγελόπουλου, με θέμα «Αναμνήσεις από την κοιλιά μιας φάλαινας»

στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Έκθεση νέων έργων του Γιάννη Βάμβουρα

Έως Παρασκευή 17 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Μπλιάτκα, με τίτλο «Ο δικός μου τόπος τους» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη Έκθεση ζωγραφικής & πυρογραφίας της Ειρήνης Γεραγώτου - Αντωνέλλου / Κατασκευές και συνθέσεις με ξύλα θαλάσσης της Βάσως Τριανταφύλλου / Έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Γλεντή / Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Πανταζή

Έως Κυριακή 19 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Χαράλαμπου Καπτζή, με τίτλο «Εικόνες από την παλιά Λέσβο»

Έως Κυριακή 26 Αυγούστου στο Χριστοδουλίδειο Ίδρυμα της Μύρινας Έκθεση ζωγραφικής της Λουντμίλα Χριστίνιτς - Παπαγιαννίδη, με τίτλο «Συναισθήματα»

Έως Τρίτη 28 Αυγούστου κάθε Τρίτη, από τις 10:00 έως τις 14:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, από την ΠΟΛΙΑΝΑ (Λεσβιακό Καλοκαίρι)

Συνάντηση των Βρισαγωτών στην Πλατεία Δαφίων Γιορτή της Αντάμωσης των Δαφιωτών στις 13:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Διάλεξη με θέμα «Απολιθώματα και άνθρωπος» στις 20:00 στο Δημοτικό Σχολείο Άντισσας Μουσική βραδιά, με τη χορωδία του Συλλόγου «Τέρπανδρος» στις 20:00 στο «Πολύκεντρο» Μανταμάδου Εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου στις 20:00 στην Πλατεία Ακρασίου Γιορτή Τραχανά στις 21:00 στο Κάστρο Μολύβου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Χίλια καλωσορίσατε, φίλοι μου αγαπημένοι» στις 21:00 στο Ταβάρι Θεατρική παράσταση από τους «Παράλογους» της Αγίας Παρασκευής, με δύο μονόπρακτα του Ντάριο Φο στις 21:30 στο Μεσότοπο Μουσικοθεατρική παράσταση «Αχ…Ταρμά»

Από αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου έως Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στο «Πολύκεντρο» Μανταμάδου 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου

Έως αρχές Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη, με τίτλο «Θήλυ» κάθε Τετάρτη στην καφετέρια «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής Πολιτιστικές εκδηλώσεις από την ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου»

Αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου στη Βρίσα

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Τετάρτη 15 Αυγούστου «Ο Δικτάτορας», των Σάσα Μπαρόν Κοέν, Άλεκ Μπεργκ (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Σάσα Μπαρόν Κοέν, Άννα Φάρις Μπεν Κίνγκσλεϊ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

Δύο ονόματα «παίζουν» για την ανάληψη της τεχνική ηγεσίας του Αιολικού, όμως οι διοικούντες τις ομάδας έχουν και εναλλακτικές λύσεις

Ανακοινώνεται ο εκλεκτός ήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο εκλεκτός της διοίκησης του Αιολικού που θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Όπως έχουμε τονίσει, δύο είναι τα ονόματα που συζητούνται πολύ έντονα. Από τη μία, εκείνο του Φώτη Θανέλλα, που θεωρείται φαβορί, αλλά η περίπτωσή του συναντάει προβλήματα. Ο αξιόλογος τεχνικός που ανέδειξε πρωταθλητή τον Αχαρναϊκό, έχει μιλήσει με ανθρώπους του συλλόγου, όμως το οικονομικό αλλά και η μετάθεση που πρέπει να πάρει, είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση, η οποία «το παλεύει». Μάλιστα, χθες το βράδυ αναμενόταν η τελική επαφή των δύο πλευρών, ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα. Η άλλη περίπτωση προπονητή που συζητείται είναι εκείνη του Δημήτρη Μαγκαφίνη, ο οποίος με θητεία στον πάγκο της Ζακύνθου, αλλά και της Ερμιόνης, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Και ο τελευταίος είναι θετικός στο να έρθει στο νησί, αρκεί να του δοθούν οι ανάλογες εγγυήσεις. Στον

Μεταγραφές και σχεδιασμοί για τις ομάδες των τοπικών κατηγοριών της Λέσβου

Τοπικά νέα Αναγέννηση Γέρας

Απέκτησε τα αδέλφια Κουκούλη μεταγραφικές της κινήσεις πραγματοποίηTσηιςσετωνπρώτες η ομάδα της Αναγέννησης Γέρας μετά την απόκτηαδελφών Λευτέρη και Ραφαήλ Κουκούλη, ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις γραμμές του συλλόγου. Ο Λευτέρης πέρυσι ήταν από τους βασικούς στον Αετό και παίζοντας από τη θέση του αμυντικού, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για την ομάδα του. Από την πλευρά του, ο Ραφαήλ ήταν από τους βασικούς στη Δόξα Πλαγιάς και από τη θέση του μεσοεπιθετικού έχει ιδιαίτερη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Η καταγωγή των δύο παιδιών είναι από τον Παπάδο της Γέρας, όμως ποτέ στο παρελθόν δεν αγωνίστηκαν στην ομάδα του χωριού τους, προτιμώντας να φορούν τη φανέλα άλλων ομάδων. Ήρθε πλέον η στιγμή να το κάνουν, με την ομάδα να θέτει πια υψηλούς στόχους εν όψει τής σαιζόν που έρχεται. Ο τρίτος αδελφός τους, ο Γιώργος, για την ώρα παραμένει στη Δόξα Πλαγιάς.

Σ

Αστέρας Ιππείου Ο Φώτης Θανέλλας εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τον πάγκο του Αιολικού, εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα

Αιολικό τονίζουν πως σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει καμμία από τις δύο περιπτώσεις, τότε θα στραφούν αλλού, αφού έχουν ήδη γίνει επαφές με αρκετούς προπονητές.

Παραμένουν οι ντόπιοι Στο συμβούλιο της Τετάρτης που μας πέρασε, η Επιτροπή Μεταγραφών είχε συνάντηση με τους πε-

ρισσότερους ντόπιους παίκτες της ομάδας, οι οποίοι δέχθηκαν, αν και με μειωμένες αποδοχές, να συνεχίσουν να φορούν τη φανέλα του Αιολικού. Στόχος της διοίκησης είναι το ρόστερ να αποτελείται από 17 έως 19 Λέσβιους παίκτες και τρεις ή τέσσερις προσθήκες παικτών εκτός νησιού, οι οποίοι θα αποκτηθούν για να ενισχύσουν το σύλλογο.

Ιδανικό ξεκίνημα ο Αετός Λουτρών, με Σπάρταλη οδηγό και παίκτες διψασμένους για μάχες στην πρώτη προπόνηση της χρονιάς

Να… πετάξει ψηλά πέτρινα χρόνια για τον Αετό Λουτρών φαίνεται ότι περάσει και ήδη στο σύλλογο ξημέρωσε μια Tνέααέχουν μέρα, με όνειρα και φιλοδοξίες για τη χρονιά που έρχεται. Πριν από λίγες μέρες, ξεκίνησε και ο σχεδιασμός του νέου Αετού. Πρώτο μέλημα των ανθρώπων του συλλόγου ήταν η γενική συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για ένα καλό συμβούλιο, το οποίο έλειπε τα τελευταία χρόνια. Ο Τάκης Κόκκινος, μέχρι πρότινος προπονητής της ομάδας, άφησε τον πάγκο και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Κοντά του, άξιοι συνεργάτες όπως ο Γιώργος Βέντος, ο Βασίλης Μαμώλης, ο Νίκος Μαρμαλέκας και άλλοι. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο έμπειρος Γιώργος Σπάρταλης, άνθρωπος ιδιαίτερα φιλόδοξος αλλά και προσγειωμένος. Η πρώτη προπόνηση κανονίστηκε για το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όπου έδωσαν το παρών όλοι οι παίκτες της ομάδας, εκτός από το Δημήτρη Κόκκινο, του οποίου όμως η απουσία ήταν δικαιολογημένη. «Σας θέ-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 Στην απόκτηση του 26χρονου αμυντικού Ουαλίντ Σερφά προχώρησε η ΑΕΛΚ, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αριστερή πλευρά της.

λω δυνατούς και αποφασιστικούς. Να εφαρμόζετε αυτά που θα κάνουμε στις προπονήσεις. Θέλω να ματώνετε τη φανέλα στο γήπεδο και να ξεχάσετε τις προηγούμενες χρονιές», είπε μιλώντας στου παίκτες του ο κ. Σπάρταλης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός αρχηγός της ομάδας, Γιώργος Βέντος, ο οποίος έδειξε ότι πιστεύει πολύ στην αξία των παικτών, τονίζοντας: «Έχουμε τις δυνατότητες και δεν πρέπει να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Ο Αετός πρέπει να γίνει ξανά ομάδα φόβητρο και να μας υπολογίζουν οι αντίπαλοι, επιτέλους να πετάξουμε ψηλά.» Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών και παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας, Βασίλης Μαμώλης, που επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει την προσπάθεια του Αε-

Με Παλλιβάνη ξανά στον πάγκο Παναγιώτης Παλλιβάνης ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε τη χρονιά που πέρασε, ο ΑOστέρας Ιππείου να μπει στον όμιλο της ανόδου, χωρίς να έχει καμμία σημασία το γεγονός πως δεν μπόρεσε να διακριθεί τελικά. Έτσι ο κ. Παλλιβάνης τυγχάνει της αμέριστης υποστήριξης της διοίκησης της ομάδας, η οποία του έδωσε για ακόμη μια χρονιά το χρίσμα του προπονητή, δείχνοντας ότι πιστεύει σε εκείνον και το έργο του. Ο ίδιος έχει και άλλο λόγο να χαίρεται, καθώς πριν από λίγες μέρες παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Κατερίνα, και το «Ε» τους εύχεται κάθε ευτυχία. Σκοπός του φιλόδοξου προπονητή είναι να οδηγήσει την ομάδα σε ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Σε αυτό θα έχει κοντά του όλη τη διοίκηση, που θα τον στηρίξει, φέρνοντας παίκτες που θα του δώσουν πολλές επιλογές. Από τα πρώτα ονόματα παικτών που έφτασαν στον Αστέρα, ήταν εκείνο του τερματοφύλακα Βασίλη Κοκκαλέλη, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Όλυμπο.

Αλκιβιάδης

Τα βρήκε με Αραμπατζή ις υπηρεσίες του στον πάγκο του Αλκιβιάδη θα συνεTο οποίος χίσει να προσφέρει ο τεχνικός Ντόρης Αραμπατζής, τα βρήκε σε όλα με τη διοίκηση της ομάδας

Με μεγάλη αισιοδοξία για τη φετινή σαιζόν πραγματοποιήθηκε η πρώτη προπόνηση του Αετού Λουτρών

τού, στηρίζοντας τους παράγοντες της ομάδας με την εμπειρία του. «Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα και μπορούμε να ξανακάνουμε τον Αετό δυνατό και αποτελεσματικό, γι’ αυτό είμαστε εδώ», είπε ο κ. Μαμώλης μεταξύ άλλων. Τέλος, ο πιο παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας, Μιχάλης Παπαμακαρίου, σημείωσε από τη πλευρά του: «Πρέπει να ξεχάσουμε τα προηγούμενα χρόνια που ήταν για το σύλλογο μια πολύ άσχημη παρένθεση. Από εδώ και πέρα, με δουλειά και σοβαρότητα, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους της δύσκολης ομολογουμένως χρονιάς που μας περιμένει. Ο

Γιώργος Σπάρταλης έχει όρεξη και φιλοδοξίες και θα τον ακολουθήσουμε.» Η πρώτη προπόνηση της χρονιάς περιελάμβανε τρέξιμο και ασκήσεις με την μπάλα και η διοίκηση «έκλεισε» το γήπεδο στα Δικαστήρια, το οποίο διαθέτει πλαστικό τάπητα, ώστε να εξοικειώνονται οι παίκτες με αυτό κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Σε ό,τι αφορά στα μεταγραφικά, στον Αετό ήρθαν οι Στρατής Σκαλοχωρίτης, Κώστας Σπανός και Γιώργος Κρητικός, με τη διοίκηση να έχει στα πλάνα της και άλλες προσθήκες, αφού από την ομάδα αποχώρησαν οι Πάστος, Πατές και Κουκούλης.

και θα συνεχίσει το έργο του. Ο κ. Αραμπατζής θα προσπαθήσει με το υπάρχον υλικό να φτιάξει ένα δυνατό σύνολο, αφού - όπως δηλώνον οι παράγοντες του Αλκιβιάδη - φέτος θα κινηθούν σε σχετικά στενά οικονομικά πλαίσια.

Ευχαριστήριο Το Δ.Σ. τής ΑΕΠΣ Αιολικός Μυτιλήνης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Δ.Σ. τού Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Λέσβου, καθώς και τον πρόεδρό του κ. Κώστα Αστυρακάκη, για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της συναυλίας του Συλλόγου μας με την Άννα Βίσση στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης τη Δευτέρα 06/08/2012. Επίσης οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον πρόεδρο της Επιτροπής Σταδίου Μυτιλήνης, κ. Λάκη Κυπαρίσση, το γεωπόνο του Γηπέδου κ. Νίκο Κουκούλα, τον υπάλληλο του γηπέδου κ. Στρατή Ματζουράνη και τους υπαλλήλους του Δήμου Μυτιλήνης, που κατά τις προηγούμενες μέρες και κατά τη διάρκεια της συναυλίας συνέβαλλαν με όλες τις δυνάμεις τους στην άψογη διοργάνωσή της και στην επίλυση κάθε προβλήματος.


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα

τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Τοπογραφικά διαγράμματα, Διορθώσεις Κτηματολογίου, Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων, Έκδοση οικοδομικών αδειών Λεπετύμνου 2 τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131 e-mail: Georgiaponirelli@

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνωστικό Εργαστήριο Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477 κιν. 6976 980830 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ρεκλείτη Άννα

Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 τηλ. 22510 22217 κιν. 6944-586587

KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος

Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Θεσσαλονίκης Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ. 22510 54764 κιν. 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις,

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία τηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696 κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, τηλ. 22510 46868 κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα τηλ. 22530 61572 κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Καβέτσου 32 ιατρείο: 22510 43377 κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις

μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών,

παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Μπούχλια 10 τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111

Σαμιώτου Κατερίνα Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Βίγλα - Νεάπολη τηλ. 2251041285, 6937-294235 e-mail: katsam_@hotmail.com

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874

Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Δέχεται κατόπιν ραντεβού Θεοδώρου Αλκαίου 6 (πλησίον Άγ. Ιωάννη Καλυβίτη) τηλ. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία

Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Θαλασσέλλη Μαρία Φυσικοθεραπεία Χειροθεραπεία Μυοσκελετικές παθήσεις / κακώσεις, αθλητικές κακώσεις Καβέτσου 29 τηλ. 22513 00320 κιν. 6946-564929 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη τηλ. 22510 41868 κιν. 6938802270 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις περιποίησης Περιποίηση προσώπου, σώματος, άνω & κάτω άκρων Ειδικές θεραπείες Ε. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γωνία, Μυτιλήνη τηλ. 22510-48869 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 τηλ. 22510 42687 - 29504 κιν. 6932486155, 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667


18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Οι «Μαθητικές Σελίδες» και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος*

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ Δημοσιογράφος της NET

τoυ ΜΙΜΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

σας! Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει αποΓνούνεια κτήσει πλέον το κουπόνι μας, καθώς ξεκινα μπαίνουν και «μεγάλα» πρωταθλήμα-

ΜΠΡΟΜΑΠΟΪΚΑΡΝΑ - ΕΣΤΕΡ Ντερμπάκι κορυφής έχουμε στη Β΄ Σουηδίας με τη 2η Μπρομαποϊκάρνα να φιλοξενεί την πρωτοπόρο Έστερ. Για τη γηπεδούχο οι συνεχόμενες νίκες σταμάτησαν στις 8, καθώς έχασε εκτός από τη Φάλκενμπεργκ. Στην έδρα της έχει όμως 9/9. Αήττητη η Έστερ (συνολικά 81-0 και εκτός 6-2-0), αλλά τελευταία… ζορίζεται! Ποντάρω στην έδρα, όπως πέρυσι (1-0), πληρώνει ο «άσσος»… Εκτίμηση: 1

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ - ΜΙΑΛΜΠΙ Τα προβλήματα στην Γκέτεμποργκ συνεχίζονται φέτος, αλλά τουλάχιστον δε χάνει εύκολα. Συνολικά μετράει 8 «Χ» (4-8-5) και στην έδρα της 3-5-1. Θα φιλοξενήσει τη Μιάλμπι, η οποία προέρχεται από «διπλό» (με 1-0) κόντρα στην Έρεμπρο και εκτός μετράει 2-4-3. Στον πρώτο γύρο είχαμε 0-0. Τα δυο τελευταία χρόνια η Μιάλμπι δεν έχει χάσει στο συγκεκριμένο γήπεδο (0-1-1). Ρισκάρω με «Χ»… Εκτίμηση: Χ

ΝΤΙΖΟΝ - ΤΟΥΡ Η Ντιζόν έχει κάνει το 2 x 2 στη Β΄ Γαλλίας, ενώ προκρίθηκε και στο Λιγκ Καπ στα πέναλτι απέναντι στη Σατορού, παίζοντας εκτός. Θα φιλοξενήσει την Τουρ, η οποία στο Πρωτάθλημα έχει ένα βαθμό, ενώ προκρίθηκε στα πέναλτι στο Λιγκ Καπ εντός, κόντρα στη Χάβρη! Η φιλοξενούμενη έχει παρουσιάσει προβλήματα στην άμυνά της. Η παράδοση από το 2008 «γράφει» 2-1-0… Σημειώνω τον «άσσο»! Εκτίμηση: 1

...+ ΤΟ ΕΞΤΡΑ

ΓΙΒΑΣΚΙΛΑ - ΜΙΛΙΚΟΣΚΙ Τρία ματς αήττητη είναι η Γιβάσκιλα, με δυο συνεχόμενες νίκες (2-1-0)… Αποκλείστηκε από την Ευρώπη και τώρα τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Στην έδρα της μπορεί να σημειώσει παραπάνω γκολ από τη Μιλικόσκι, η οποία εκτός έχει πρόβλημα στο γκολ. Με νίκη η γηπεδούχος προσπερνάει την αντίπαλό της. Η Γιβάσκιλα νίκησε και στον πρώτο γύρο με 1-0, ενώ πέρυσι εντός είχε 2/2 με τη Μιλικόσκι. Εκτίμηση: 1

Η Μυτιλήνη του Μίμη

ΠΡΟΣΕΞΤΕ Σας μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα για την Ούλενσακερ και σας ανέφερα πως από τότε που το όνομά της… μπλέχτηκε σε υπόθεση με «στημένο» ματς, έχει πάρει την… κατηφόρα στη Β΄ Νορβηγίας. Έτσι συμπλήρωσε 6 ματς χωρίς νίκη (0-1-5). Έχει δύσκολο έργο στην έδρα της με την πρωτοπόρο Σταρτ, η οποία νίκησε 2-0 στον α΄ γύρο. Αξίζει το «διπλό»… Στην έδρα της στηρίζεται η Πούμας, που υποδέχεται την πρωτοπόρο Τολούκα (έχει κάνει το 3 x 3). Τρεις «άσσους» (οι δυο πέρυσι και πρόπερσι και με over) και δυο «Χ» έχει το παρελθόν τα 5 τελευταία χρόνια. Πάνω από όλα παίζω over, δεν αποκλείω να κάτσει και ο «άσσος» στο συγκεκριμένο ματς από το Μεξικό… Ντέρμπυ πρωτοπόρων έχουμε και στην Α΄ Σουηδίας, με την Έλφσμποργκ (εκτός 7-1-0) να φιλοξενεί τη Μάλμε (εκτός (3-3-3). Στα τρία τελευταία ματς δεν έχει χάσει η φιλοξενούμενη, η οποία στον α΄ γύρο νίκησε με 1-0. Στο «σπίτι» τής Έλφσμποργκ, η παράδοση γράφει στα 5 τελευταία χρόνια δυο «Χ» και τρία over. Παίζω «Χ», με over, και σκοράκια 2-2 και 3-3…

ο φθινόπωρο του ‘43 ο Μίλτης, παράλληλα με τις «εργασίες» που μας έβαζε, μας κούρδισε να εκδώσουμε, η τάξη μας, περιοδικό! Δεχτήκαμε όλοι με ενθουσιασμό, μόλο που ήμασταν εντελώς ανίδεοι για τον τρόπο που θα το βγάζαμε σε πολλά αντίτυπα, στις επικρατούσες, λόγω της Κατοχής, συνθήκες. Οι ελάχιστοι πολύγραφοι που υπήρχαν στην πόλη μας (σε Τράπεζες ή Δημόσιες Υπηρεσίες) ήταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών. Βέβαια θα υπήρχε κάποιος στα χέρια της Οργάνωσης γιατί τον Απρίλη τού ‘44 βγήκε πολυγραφημένη η «Ελεύθερη Λέσβος», του ΕΑΜ, και το καλοκαίρι ο «Αντιφασίστας», της ΕΠΟΝ, αλλά φυσικά ο πολύγραφος αυτός ήταν απρόσιτος για μας. Υπήρχε ακόμα η δυνατότητα να βγάζουμε τα αντίτυπα του περιοδικού με το σύστημα της «κόπιας»: Το κείμενο γραφόταν με ειδικό παχύ και βραδύπηκτο μελάνι σε μια λεία επιφάνεια και μεταφερόταν (ανάποδα) σε ειδικό σκληρό γυαλιστερό χαρτί, από το οποίο αναπαραγόταν σε πολλά αντίτυπα πιεζόμενο με χειροκίνητη πρέσα σε ειδικές λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο κόλλες. Τέτοιες «κόπιες» είχε η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, και όταν ο Μίλτης τούς έκανε τη σχετική κρούση, δέχτηκαν να μας επιτρέψουν να τις χρησιμοποιήσουμε. Το κακό είναι πως είχαν εξαφανιστεί ολοσχερώς οι ειδικές, λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο, κόλλες, γιατί είχαν πουληθεί στη μαύρη αγορά σαν αυθεντικά τσιγαρόχαρτα, μόλο που ήταν διαποτισμένες με θειάφι. Οι θεριακλήδες καπνιστές είτε τα κάπνιζαν απτόητοι, είτε απομάκρυναν το θειάφι σιδερώνοντας τα «τσιγαρόχαρτα». Μετά τον αποκλεισμό του πολύγραφου και της «κόπιας», το μόνο πολλαπλασιαστικό μέσο που μας έμεινε ήταν το καρμπόν, με το οποίο όμως μετά βίας και πολύ κόπου βγαίνανε πέντε αντίγραφα. Έτσι αποφασίστηκε το περιοδικό μας οι «Μαθητικές Σελίδες» να κυκλοφορεί σε πέντε αντίτυπα. Ο Μίλτης μάς μοίραζε ομοιόμορφες κόλλες στις οποίες γράφαμε τα κείμενά μας, με το χέρι ή με γραφομηχανή, σε πέντε αντίγραφα, του τις επιστρέφαμε κι αυτός τις βιβλιοδετούσε σε καλαίσθητα τεύχη, των οποίων το εξώφυλλο και την εσωτερική εικονογράφηση και διακόσμηση φιλοτεχνούσε ο ίδιος. Οι «Μαθητικές Σελίδες» έβγαλαν συνολικά τέσσερα νούμερα και η επιτυχία τους ήταν τέτοια, που η Οργάνωση αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση έντυπου περιοδικού γραμμάτων και τέχνης στο νησί. Αυτό φυσικά το ξέραμε μονάχα οι οργανωμένοι. Ο Μίλτης στην τάξη ανακοίνωσε μόνο πως κάποιος φίλος του, πετυχημένος έμπορος, ενθουσιάστηκε από τις «Μαθητικές Σελίδες» και δέχτηκε να χρηματοδοτήσει την έκδοση έντυπου περιοδικού. Έτσι οι χειρόγραφες «Μαθητικές Σελίδες» μεταμορφώθηκαν στα τυπωμένα «Λεσβιακά Γράμματα», τριμηνιαίο περιοδικό, με συντακτική επιτροπή την αρχική, διευρυμένη όμως με ανθρώπους των γραμμάτων. Οι μαθητές της τάξης μας πάντως είχαμε την ευθύνη της σελιδοποίησης, της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας. Το περιοδικό τυπωνόταν στο τυπογραφείο του «Ταχυδρόμου», του Θείελπη Λευκία, που βρισκόταν στα Λαδάδικα, πίσω από το ξενοδοχείο «Λυκαβηττός». Ήταν η πρώτη γεύση που πήρα από το μαγικό

T

τα. Πρεμιέρα έχουμε στο Σαμπιονά. Θα ασχοληθούμε πάντως κυρίως με αγώνες από τη Σκανδιναβία, όπου τα πρωταθλήματα είναι σε πλήρη εξέλιξη και υπάρχουν ματς για να μας πληρώσουν καλά… Πάμε να δούμε τις προτάσεις μας…

κόσμο της τυπογραφίας. Η στοιχειοθεσία γινόταν φυσικά από επαγγελματία τυπογράφο, ο οποίος κατόπιν προσάρμοζε τις έτοιμες πλάκες των σελίδων σε ένα επίπεδο και χειροκίνητο πιεστήριο. Εμείς, οι συμμαθητές, αποτελούσαμε τον κινητήρα του τυπογραφείου, τη διπλωτική μηχανή και το συρραπτικό. Όλα τα κάναμε με τα χέρια μας. Ακόμα και τους μεταλλικούς συνδετήρες, που απουσίαζαν τελείως από την αγορά. Είχαμε πάρει ένα κομμάτι συρματόσχοινο, το αποσυνθέσαμε σε λεπτές ατσαλένιες ίνες, τις ισιώσαμε και με μια πένσα τις κόβαμε σε μικρά κομματάκια, που τους δίναμε σχήμα Π. Κατόπιν με ένα σουβλί τρυπούσαμε τα διπλωμένα φύλλα, περνούσαμε τον αυτοσχέδιο συνδετήρα και τσακίζοντας τις άκρες του, συρράπταμε το τεύχος. Όλη αυτή η δουλειά γινόταν τα απογέματα, μετά το μάθημα, με μεγάλο κέφι και πολλή φασαρία. Τα τραγούδια μας και οι φωνές μας ακούγονταν στο δρόμο. Καμμιά φορά έρχονταν, για διαφόρους λόγους, οι όμορφες ανεψιές του ιδιοκτήτη και η εμφάνισή τους φώτιζε το μισοσκότεινο τυπογραφείο. Από τα πρώτα «συνωμοτικά» μέτρα που πήραμε, ήταν και η εγγραφή μας στο Φιλοτεχνικό Όμιλο, που στεγαζόταν τότε στην αγορά, στη Στοά Γρηγορίου. Ο Αντρέας μάς εξήγησε πως η ξαφνική ταχτική παρέα οχτώ, ως χτες αγνώστων μεταξύ τους, νεαρών, ίσως κινούσε την περιέργεια και, γιατί όχι, την υποψία των γνωστών και των συμμαθητών μας, και γι’ αυτό θα έπρεπε να βρεθεί κάποια εύλογη εξήγηση. Η συμμετοχή όλων μας στον Όμιλο ήταν το καλύτερο πρόσχημα. Εκτός που ήταν από καιρό σε δικά μας χέρια, ο Όμιλος ήταν ένας πολύ παλιός, ιστορικός θα έλεγα, σύλλογος, με αξιόλογη δράση και πολύ καλό όνομα στην πόλη μας. Δεκαπέντε χρόνια πιο μπροστά ήταν μέλος του και ο πατέρας μου. Από την αρχή μού άρεσε στον Όμιλο. Βρήκα ένα πολύ ανεβασμένο περιβάλλον, κεφάτα παιδιά και πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν μεγαλύτερά μου μερικά χρόνια. Είχαν τελειώσει το γυμνάσιο και πολλά θα σπούδαζαν στην Αθήνα αν δεν ήταν ο πόλεμος. Ήταν ο Παναγιώτης ο Βουλαλάς, ο Κώστας ο Βουδούρης, ωραίος σαν Άδωνις, ο Αργύρης ο Αραβανόπουλος, όλο σπίρτο και χιούμορ, ο Γιώργος ο Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης ο Μπράντος, ο Αριστείδης ο Ραπίτης, τα αδέλφια Πολυχρονιάδη, ο Αρίστος και ο Θανάσης, ανεπανάληπτος ως «Περικλής» στο «Στραβόξυλο» του Ψαθά, ο Τόλης ο Χριστοδούλου, ο Γιώργος ο Χατζηπαυλής, ο Τάκης ο Χατζηαναγνώστου, ο Γιώργος ο Σκούφος και άλλοι πολλοί. Υπήρχαν επίσης και πολλά κορίτσια, η Κική η Λιανά, η Δέσπω Ασλάνη, η Σιμόνη η Κανόνη, αδελφή του Χαράλαμπου, η Δεσπούλα η Στεφανίδου, που, μολονότι αρκετά χρόνια μεγαλύτερά μας, αποτελούσαν σοβαρότατον ελκτικό παράγοντα. Από τους μεγάλους, δεν έρχονταν πολλοί στον Όμιλο, εκτός από το Στρατή τον Παρασκευαΐδη, που ήταν μεν αρχαιολόγος κατ’ επάγγελμα αλλά ως λάτρης του θεάτρου και ως σκηνοθέτης του θεατρικού τμήματος, βρισκόταν κάθε μέρα εκεί. Ερχόταν όμως ένας μουσικός, τυφλός εκ γενετής, ο Κέκος, ο οποίος μού έκανε μεγάλη εντύπωση (κι όχι μόνο σε μένα) γιατί κυκλοφορούσε στην πόλη μας με μεγάλη άνεση, χωρίς μάλιστα να κρατά το λευκό μπαστουνάκι των τυφλών. Είχε ανεπτυγμένες στο έπακρον τις άλλες αισθήσεις του και καταλάβαινε πως έφτανε στη γωνία ενός δρόμου ή σε διασταύρωση από την ανεπαίσθητη αλλαγή της πίεσης ή της θερμοκρασίας του αέρα. Μπορούσε ψαύοντας απλώς ένα δίσκο γραμμοφώνου να σου πει ποια μουσική ή ποιο τραγούδι ήταν γραμμένο σ’ αυτόν! Με τον Κέκο μιλούσαμε πολλές φορές όταν ερχόταν στον όμιλο, γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος. Μια φορά μας είπε: «Όλα τα καταλαβαίνω βρε παιδιά, εκτός από συνέχεια στη ΣEΛ. 19


19

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Γράμματα Αναγνωστών

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ο Γ. Παυλακέλλης για το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης

Να μην κλείσει… αφορμή δημοσιεύματα που σιογραφικές πληροφορίες, το πρόM εαφορούν στο στατικό πρόβλη- βλημα είναι σοβαρό και ότι πιθαμα του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης και την πρόοδο των διαδικασιών ελέγχου, ο έφορος Κολύμβησης του ΝΟΜ, Γιώργος Παυλακέλλης, με ανοιχτή επιστολή του τονίζει την ανάγκη οι εργασίες αντιμετώπισης του προβλήματος να γίνουν με το χώρο σε λειτουργία. Η επιστολή του κ. Παυλακέλλη έχει ως εξής: «Τις τελευταίες μέρες έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο δύο φορές δημοσιεύματα που αφορούν το στατικό πρόβλημα του κολυμβητηρίου της πόλης μας και την πρόοδο των διαδικασιών ελέγχου. Κατά ένα μάλλον περίεργο τρόπο, και τα δύο σπεύδουν να αναφέρουν ότι, σύμφωνα με ασφαλείς (;) δημο-

νολογείται το κλείσιμο του χώρου μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες επισκευές, των οποίων μάλιστα έχουν προϋπολογίσει το κόστος. Μέχρι εδώ, όλα καλά, το θέμα τού επιτέλους σοβαρού ελέγχου και οι επισκευές είναι (και ήταν εδώ και ένα χρόνο) το απόλυτο ζητούμενο από αθλητές και γονείς. Αν παρακάμψουμε το γεγονός ότι αυτό καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο να δρομολογηθεί, κι άφησε μια περίοδο να εξελίσσεται ένα θεατράκι του παραλόγου, με γνωματεύσεις στο πόδι, ακτινογραφίες με τα μάτια, ειδικά μηχανήματα που έρχονταν, ανακοινώσεις στον Τύπο και παράλληλα καμμία ουσιαστική κίνηση για την επίλυση του ενεργει-

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ακού θέματος και πλήθος άλλων, ε, ας μην είμαστε μίζεροι, τώρα πια είμαστε σε καλό δρόμο!... Ή μήπως… όχι; Κατά την άποψή μου, τώρα είναι η κρίσιμη ώρα. Όλοι οι φορείς που χειρίζονται το θέμα, και υποθέτω ότι επιθυμούν τη λύση του, πρέπει τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι διαδικασίες οφείλουν να είναι διαφανείς, καίριες και ταχύτατες. Το ζητούμενο είναι να εξεταστεί με σοβαρότητα κατά πόσο είναι κυριότερα ασφαλές και τεχνικά εφικτό οι απαραίτητες επισκευές να ξεκινήσουν με το χώρο σε λειτουργία. Υπάρχουν γι’ αυτό τεχνικές, που εφαρμόζονται σε επισκευές προβληματικών κτηρίων σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τα επίμαχα τμήματα δέχονται αντιστήριξη

και υποστύλωση και οι εργασίες γίνονται με τον κύριο χώρο ή μέρος αυτού σε λειτουργία. Το είδος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κολυμβητηρίου μάς βοηθά στο να είναι εφικτό αυτό. Όταν έρθει η ώρα για τις εσωτερικές εργασίες ολοκλήρωσης των επισκευών, τότε, κι αν αυτό μελετηθεί σωστά, αυτές μπορούν να γίνουν τη θερινή περίοδο, με το χώρο να κλείνει για δυο με τρεις μήνες (συμβαίνει έτσι κι αλλιώς), ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες για τη μείωση του κόστους καυσίμου. Δεν είναι το κλείσιμο η λύση, θα επιφέρει δεκάδες σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα, και στην Ελλάδα τού σήμερα, χώρος ζωής που κλείνει... πολύ πιθανόν να παραμείνει κλειστός για χρόνια. Γιώργος Παυλακέλλης»

Οι «Μαθητικές Σελίδες» και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος* συνέχεια από ΣEΛ. 18

αυτά που λέτε χρώματα. Τι είναι το κίτρινο, το κόκκινο, το μπλε ή το άσπρο. Δεν μπορώ να το συλλάβω.» Η κουβέντα του αυτή μού έκανε μεγάλη εντύπωση και το ίδιο βράδυ τη μετέφερα στον πατέρα μου και η συζήτηση που άνοιξα μαζί του, πήρε φιλοσοφικές

προεκτάσεις: «Από αυτό που σας είπε ο Κέκος, καταλαβαίνεις τι βλακείες έλεγε ο Πλάτων και οι όμοιοί του μιλώντας για “προϋπάρχουσες ιδέες”. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο Κέκος θα είχε ιδέα τι είναι χρώμα.» Εκείνον τον καιρό ο Όμιλος είχε πολλά τμήματα. Εγώ

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Τζατζαλιάρης Βασίλειος του Αντωνίου και της Μυρσίνης, το γένος Μαρούσκου, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Kapaj Anisa του Kuitim και της Lizana, το γένος Pasku, που γεννήθηκε στη Vlore της Αλβανίας και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στο Καγιάνι, στις 23 Σεπτεμβρίου 2012.

δήλωσα συμμετοχή στο Τμήμα Λογοτεχνίας και Ποίησης, ο Απτάλης στο μουσικό και ο Γιαννάκας στο θεατρικό. Οι υπόλοιποι της ομάδας μάλλον σνομπάρανε την όλη υπόθεση, αλλά έρχονταν στον Όμιλο από καθήκον. Πάντως η προνοητικότητα του Αντρέα επιβεβαιώθηκε όταν μια φορά, βγαίνοντας από τον Όμιλο, κατά σύμπτωση μαζί με μερικές κοπέλες, πέσαμε πάνω σε τρεις γερμανόφιλους συμμαθητές μας, οι οποίοι μας κοίταξαν χαμογε-

λαστοί με νόημα και ένας τους μας έκλεισε συνωμοτικά το μάτι. Την άλλη μέρα στο Γυμνάσιο ο τελευταίος μας είπε, στο Γιαννάκα και σε μένα: «Καλά τα περνάτε με την καινούργια παρέα σας.» Είχαν λοιπόν επισημάνει την παρέα μας, αλλά τη συνδύασαν με «κοριτσοδουλειές». Στον Όμιλο, όταν τέλειωναν οι πρόβες του θεατρικού (θα ανέβαζαν το «Στραβόξυλο» του Ψαθά) και τα μα-

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Με την υπ’ αριθμ. 167/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» που έχει έδρα τη Μυτιλήνη και σκοπό τον στο άνω καταστατικό αναφερόμενο. Μυτιλήνη 1 Αυγούστου 2012 Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος ΝΙΚΟΣ ΓΡ. ΒΑΛΙΟΣ

Ευχαριστήριο Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα» ευχαριστεί το Δ.Σ. και κυρίως τον Πρόεδρο, κ. Αστυρακάκη Κωνσταντίνο, του Νομικού Προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, για την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αφάλωνα στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο, προκειμένου ο χώρος να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο. Η συμβολή και η βοήθεια του κ. Αστυρακάκη σε όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι πολύτιμη.

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Κώσης Παναγιώτης του Θεοδώρου και της Ευαγγελίας, το γένος Σκιά, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στη Βρίσα Λέσβου, και η Γεωργιάδη Ευφροσύνη του Γεωργίου και της Ελένης, το γένος Ιντζιρτζή, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στα Παράκοιλα, πρόκειται να παντρευτούν στις 9 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Συμεών Μυτιλήνης.

θήματα των διαφόρων τμημάτων, μέναμε και το ρίχναμε στο καλαμπούρι. Ο Παναγιωτόπουλος με τον Μπράντο παίζανε συχνά πιάνο «α κατρ μαιν» και είχαν συνθέσει δυο «εμβατήρια». Το τουρκικό και το βουλγαρικό. Στο τουρκικό εμβατήριο τα λόγια ήταν όλες οι τουρκικές λέξεις που είχαν παρεισφρήσει στη λεσβιακή διάλεκτο, ατάκτως εριμμένες: «Γιαγνίς-ολντού μπιλμέμ, καρντάς μιντέρ, γκιρίζ, ταχτέρ-ταχτέρ» και ούτω καθεξής. Η «επωδός» ήταν: «τσικμά σουκάκ - τσιλίκ τσουμάκ τσιλίκ τσουμάκ - τσικμά σουκάκ» (τσικμά σοκάκ = το τυφλό σοκάκι, τσιλίκ τσουμάκ = το ξυλίκι) Στο βουλγαρικό, ελλείψει αυθεντικών βουλγαρικών λέξεων (πού να τις βρουν άλλωστε), είχαν επινοήσει δικές τους. Και τα δύο όμως είχαν ωραία μουσική, του τουρκικού μάλιστα θύμιζε αχνά την «αλά τούρκα» του Μότσαρτ και τα τραγουδούσαμε εν χορώ. * Απόσπασμα από το ανέκδοτο μυθιστόρημά του «Επτά ευτυχισμένα καλοκαίρια».

07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ Ζαλόγγου 33 Συνοικισμός Τηλ. 22510 42455 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.8.2012 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ν.ΧΙΟΣ”

12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“E.EXPRESS” 19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

07.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΒΑΘΥ-

ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ-ΕΥΔΗΛΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ “BLUE STAR”

20.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“N.ΧΙΟΣ”

22.Ο0 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

SUDOKU

EΘNIKH TPAΠEZA 415/470156-97

ALPHA BANK ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

5709-017817-954 ∆ΥΣΚΟΛΟ

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖA ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 000432850013

MARFIN EGNATIA BANK 0266727426


20

XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

µέρα νύχτα

Χοντρό ζόρι

w Η ψαροταβέρνα «Σουλάτσο», στη Σκάλα Ερεσού, προσφέρει πάνω στο κύμα φρεσκότατα θαλασσινά και πιάτα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με ντόπια προϊόντα.

w Σας έπιασαν οι ζέστες και ζητάτε ένα παγωτό, δροσιστικό, γευστικό, με ιδιαίτερη λαχταριστή γεύση; Αν ναι, τότε πρέπει να δοκιμάσετε το παγωτό της «Μασκωτίτσας». Δικής της παραγωγής και με μοναδική ποιότητα. w Η «Μουριά του Μυριβήλη», στη Σκάλα Σκαμνιάς, εκεί στη μοναδική τοποθεσία, πάντα με ψαρικά ημέρας και τοπικές γεύσεις, με την πιο γρήγορη εξυπηρέτηση και την εκπληκτική αίσθηση που δίνει μόνο το νησί μας. w Στο καφέ-μπαρ «Cielο», στην Ευρειακή, δίπλα στη θάλασσα απολαύστε δροσερά κοκτέιλ και καλοκαιρινούς μουσικούς ρυθμούς. w Έφτασε το μεσημέρι, το… φαγητό της μαμάς είναι ένα τηλέφωνο μακριά. Ο «Παράσχος», διατηρώντας την ποιότητα που τον έχει καταξιώσει, σας προσφέρει ένα νέο και πραγματικά γευστικότατο μενού με μαγειρευτά φαγητά.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Η

w Στο νέο του κατάστημα δίπλα στα αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, «Ο Πολύτεκνος» προσφέρει στον καλοκαιρινό του χώρο τη μεγαλύτερη ποικιλία ψητών της ώρας, παραδοσιακών ορεκτικών και πάντα με την ποιότητα που τον διακρίνει χρόνια τώρα.

w Σήμερα το βράδυ στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής και στο καφέμπαρ «Έξοδος», ζωντανά οι «Fillin’ Good» θα ερμηνεύσουν μελωδίες τζαζ, λάτιν και μπλουζ.

Ελένη και ο Κώστας είναι νιόπαντροι. Πρώτη μέρα του έγγαμου βίου τους και η Ελένη θέλει να περιποιηθεί τον άντρα της. Αποφασίζει λοιπόν να του μαγειρέψει στιφάδο που είναι δύσκολο και ξέρει ότι του αρέσει πολύ. Πεθαίνει η Ελένη όλη μέρα στην κουζίνα και μάλιστα αποβραδίς, και το απόγευμα που γυρίζει αυτός από το γραφείο, βρίσκει το τραπέζι στρωμένο τέλεια, με κεριά αναμμένα, όλα τα σχετικά και τη ρωτάει: - Ελενίτσα, τι είναι αυτό που μυρίζει έτσι ωραία; - Στιφάδο, Κώστα μου. Κάθεται αυτός στο τραπέζι με ευχαρίστηση, δοκιμάζει το φαγητό και λέει: - Ωραίο, Ελενίτσα μου, το στιφάδο σου, αλλά η μαμά μου βάζει και κανέλα και γίνεται καταπληκτικό! Θα της πω να σου δώσει τη συνταγή για να το κάνεις ίδιο. Την άλλη μέρα, τα ίδια. Απτόητη η Ελένη που τσακίζεται όλη μέρα για εκείνον στη κουζίνα και δε βλέπει να το εκτιμάει αυτός ιδιαίτερα, αποφασίζει να τον εντυπωσιάσει εκτός κουζίνας, καθαρίζοντας το σπίτι τέλεια, τρίβοντας ώρες τα πατώματα ώσπου να γίνουν καθρέφτης. Γυρίζει αυτός από το γραφείο, μπαίνει στο σπίτι που μυρίζει καταπληκτικά από τα αρωματικά, κοιτάει το πάτωμα... και της λέει: - Α, ωραίο το έκανες το σπίτι, Ελενίτσα, μοσχομυρίζει... αλλά, ξέρεις, η μανούλα μου έτσι το είχε κάθε μέρα...! Ε, τα παίρνει κι η Ελένη για τα καλά, παίρνει μια φίλη της για να βγούνε και να της πει τον πόνο της. - Κάτι τρέχει με τον Κώστα, τραβάει κάποιο χοντρό ζόρι με τη μάνα του! Άσε, μου φαίνεται ότι βιάστηκα να τον παντρευτώ, έκανα λάθος! Αλλά η φίλη της την προσγειώνει: - Μην είσαι χαζή, Ελένη μου, παίζουν ποτέ στο ταμπλό της μάνας; Άλλο είναι το ταμπλό το δικό σου! Το κρεβάτι! Θα πας να αγοράσεις μαύρα σατέν σεντόνια και σέξι μαύρα εσώρουχα, θα δημιουργήσεις ατμόσφαιρα με κεριά, απαλή μουσική και σβησμένα φώτα και θα τον περιμένεις στο κρεβάτι να γυρίσει... - Βρες λες! Λες να την ξεχάσει επιτέλους τη μάνα του... Έτσι κι έκανε η Ελένη, ξάπλωσε στα μαύρα σατέν σεντόνια με φουλ εξοπλισμό κ.λπ., και περίμενε τον Κώστα να γυρίσει από τη δουλειά. Με το που γυρίζει ο Κώστας, ψάχνει τη γυναίκα του στην κουζίνα και δεν τη βρίσκει. Πάει στο σαλόνι, βλέπει τα φώτα κλειστά. - Ελενίτσα, πού είσαι; Καμμία απάντηση. Κατευθύνεται προς το υπνοδωμάτιο, ανοίγει την πόρτα, βλέπει κεριά αναμμένα παντού, τη γυναίκα του ξαπλωμένη στα μαύρα σατέν σεντόνια με τα μαύρα εσώρουχα να τον κοιτάει... και τρελαίνεται! - Ελενίτσα, γιατί δε μου απαντάς τόση ώρα που... Γιατί φοράς μαύρα Ελενίτσα;;; Έπαθε τίποτα η μανούλα μου;;;!!!

Προβληματισμοί

Ανθεκτικός, σαν το βράχο Το βράχο κι αν τον δέρν’ η θάλασσα, πάντα θα μένει βράχος. ον ξανάδα. Είκοσι μήνες αργότερα. Πρέπει να ήταν ο ίδιος. Πιο γερασμένος θαρρείς, γι’ αυτό και ξανάρχομαι, μπας κι ακούσει κανένας. Γιατί ναι, πάλι ήταν ανθεκτικός, άχρωμος, ανέκφραστος κι ακίνητος. Έστεκε σαν το βράχο με όλα τα κύματα να σκάζουν απάνω του, στη μέση ετούτης της ανθρωποθάλασσας. Δεν είχε ακόμα ξημερώσει και τα μεγάφωνα σιγανά στην αρχή κι όλο να δυναμώνουν αφήνανε τους ήχους μιας απαλής μουσικής να έρχονται χαϊδευτικά ως τ’ αυτιά μας. Αμέσως μετά, το πρώτο γαργάλημα των νεύρων γλυκόλαλα κι ευγενικά ήρθε να μας θυμίζει πως βρισκόμασταν στο λιμάνι του Πειραιά. Βιαστικοί οι πιο πολλοί ρίχνανε λίγο νερό στο πρόσωπο, άλλοι πλένανε δόντια, πού και πού κανένας απαιτητικός έκανε ένα γρήγορο ολόσωμο ξέπλυμα, ενώ η κυρά Παναγιώτα σαν τη γάτα σκούπιζε λήμες από τα μάτια και σαλάκια από τα χείλη της με τα βρεγμένα δάχτυλά της. Κι όλοι, με την τσάντα, τη βαλίτσα ή τα δέματα παραμάσκαλα ή να τα σέρνουν, άλλοι να τεντώνονται κι άλλοι να χασμουριούνται, μα όλοι, μπαίνανε στο διάδρομο με την κόκκινη μοκέτα για να φτάσουν εκεί στην ευρύχωρη σάλα, στο χώ-

Τ

ρο υποδοχής του σύγχρονου πλοίου. Λιγοστά τα αστέρια και πολλά τα φώτα μπροστά μας, υγρασία και κρύο στο κατάστρωμα κι όλα δείχνανε πως ήθελε πολλή ώρα ακόμα για να φέξει. Θα ‘ταν λίγο μετά τις πέντε. Βιαστικοί σαν αργοναύτες οι επιβάτες προχωρούσαν προς τη σκάλα έτοιμοι να εκπορθήσουν το κάστρο και να βγούνε από τους πρώτους. Να προλάβουν να πιούνε τον καφέ τους, να κοιμηθούν καμμιά ώρα, και να πάνε στη δουλειά τους. Κι ως έπεσε η μεγάλη μπουκαπόρτα στην προβλήτα, αρχίσανε όλοι αυτοί οι «πολιτισμένοι» γηγενείς να σπρώχνονται, να παραγκωνίσει ο ένας τον άλλον, να προπορεύεται ο πιο δυνατός κι ογκώδης με τους δυο μπόγους, να διαμαρτύρεται η γριούλα κι ο αδύναμος, μα τελικά όλοι, σαν την καυτή λάβα, μυθικό τέρας που βρυχάται, σέρνεται και λειώνει τα πάντα,

προχωρούσανε. Μοναχά τούτο το παλληκάρι το αψηλό κι όμορφο με τα γυαλιά τα μαύρα σαν ακυβέρνητο πλεούμενο έστεκε και δε μετακινούσε. Μόνο που στη δίνη την άξαφνη και το βουητό, γυρνούσε μια δεξιά, μια ζερβά, πότε μπρος και πότε πίσω. Είχε στο λαιμό του κρεμασμένη μια χακί τσάντα. Είχε και μια μαύρη με κομπιούτερ μέσα. Κι όλο στροβίλιζε ο παράξενος ετούτος άντρας χωρίς να γελά ούτε να κλαίει, χωρίς να βιάζεται μηδέ και να μπορεί να αντιδράσει. Τον σπρώχνανε, μεταπατούσε, γυρνούσε πότε από τη μια και πότε από την άλλη, κοιτούσε και την οροφή από πάνω, μα έστεκε ακούνητος στη μέση της λάβας που ‘χε γίνει χείμαρρος ορμητικός πια τώρα. Είχε όμως κι ένα άλλο σπουδαίο εξάρτημα μαζί του, που όμως δυσκολευόταν κι αυτό να το χρησιμοποιήσει. Ήταν ένα άσπρο λεπτό

μπαστούνι. Το διακριτικό του. Κι όλοι περνούσανε, τον σπρώχνανε, μερικοί βαρυγκωμούσαν εις βάρος του, μπορεί και να τον έβριζαν που δεν… έβλεπε να περπατήσει. Περάσανε εκατοντάδες συνάνθρωποι ξυστά από δίπλα του. Ασυγκίνητοι. Σα να ‘ταν ένα σκουπίδι. Και το μεγαλείο της αυγής ετούτης ήταν πως κι οι ναυτικοί, απλοί ναύτες και βαθμοφόροι, που πληρώνονται να εξυπηρετούν τους επιβάτες, κανένας τους δε νοιάστηκε. Μπορεί λέω, ο αφελής, να μην το προέβλεπε κανένας του καραβιού νόμος. Μπορεί. Χωρίς να σκέφτονται οι εφοπλιστάδες πως κι οι τυφλοί, άνθρωποι είναι. Με τις ίδιες ανάγκες κι ίσα δικαιώματα και πιο μεγάλα. Μην πούμε τώρα, γιατί θα γελάσουμε, τι κάνεις εσύ πολιτεία; Περιμένεις να ‘ρθούνε κι αυτοί σύσσωμοι κι οργανωμένοι ένα πρωινό να γιομίσουν τα έδρανα και τότε να φωνάζεις έντρομη πως κινδυνεύει η Ελλάδα; Δεν μπορούν μα και δε θέλουν να κάνουν εξέγερση κι απεργία πείνας, ούτε κατάληψη της Νομικής. Έχουν αξιοπρέπεια κι αντοχές ακόμα. Που όμως δεν τρυπάνε το γλιστερό από το λίπος περίβλημα μηδέ τη σάπια καρδιά της κοινωνίας. Ως πότε, άνθρωπέ μου; Γιώργος Καμβυσέλλης

J

Εμπρός 3630  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3630  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement